HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Cuvinte Cheie

Politica Interna, Politica Externa, Uniunea Europeana ...

6 Pagini V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Miscarea Legionara - Istorie, Ideologie, Prezent, Pareri pro si contra
ecou
mesaj 4 Jun 2004, 07:59 PM
Mesaj #1


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 51
Inscris: 28 May 04
Forumist Nr.: 3.662



Am citit foarte mult despre miscarea legionara . Am descoperit si lucruri bune facute de acestia dar si foarte multe greseli facute in cursul guvernarii lor . Ma intereseaza o discutie libera in care fiecare sa isi exprime liber ideile . Trebuie sa spun ca m-a pasionat in general istoria si politica si nu am o orintare politica si ideologica .


--------------------
In tot ce faci , gandeste-te la sfarsit !
La Fontaine
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Oul Dogmatic
mesaj 5 Jun 2004, 03:40 AM
Mesaj #2


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 615
Inscris: 23 January 04
Forumist Nr.: 1.942



M-am nascut mult dupa apusul acestei miscari dar am auzit povesti si relatari de la parinti si bunici. E interesant cum punctul de vedere difera in lipsa marturiilor de la fata locului. Am citit cate ceva pe ici pe colo si foarte multe lucruri par a avea sens dar e greu de imaginat adevarulin contextul mentalitatilor vremii.


--------------------
"Am dorit dintotdeauna sa fac o teza de doctorat cu tema Aflarea in treaba ca metoda de lucru la romani."Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
talusa
mesaj 6 Jun 2004, 04:16 PM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.427
Inscris: 4 March 03
Forumist Nr.: 15




A fost tăiat un brad bătrân
Un destin excepţional
----------------------------------------------------------------------
A fost tăiat un brad bătrân

Emil Georgescu

Când magnificul şi neînduplecatul Cronos, care ne devorează pe toţi, răsuceşte din nou anul şi vine luna noiembrie, mărturisesc teama atavică a sfârşitului de lume, aşa cum am văzut-o şi am perceput-o cu mulţi ani în urmă, copil fiind, în ochii adulţilor şi în comportamentul lor, povestind despre sfârşitul de Brumar 1940. Această lună a asasinatelor, a violenţei, a întoarcerii la sălbăticie, a reprezentat unul dintre momentele proxistice ale spiritului gardisto-fascist de samavolnicie şi mişelie omenească.
După Duca, Armand Călinescu şi rectorul ieşean Traian Bratu, au urmat ceasurile şacalilor din zilele de 26-28 noiembrie 1940, când masacrul celor 65 de deţinuţi închişi la Jilava şi dubla sângeroasă de la Snagov au bulversat societatea românească. Cu doar câte ore mai înainte, echipele legionare ale morţii se antrenaseră, asasinându-l mişeleşte pe Virgil Madgearu. Nu se terminase ziua de 27 noiembrie, când a fost tăiat un brad bătrân... Nicolae Iorga.
A murit lovit în cap, în „uriaşul“ lui cap, de gloanţele naţionalist-legionare. A murit într-o noapte umedă, tăvălit în glod, batjocorit, aruncat într-un şanţ de către asasinii ce urinaseră pe el. În drum spre veşnicie, savantul i-a privit până în ultima clipă pe asasini, cu ochii lui mari, deschişi, întrebători, miraţi. Aşa l-au găsit în zorii zilei nişte săteni, în şanţul drumului singuratic.
În dimineaţa care a urmat sălbaticei nopţi, pe strada Franceză din centrul urbei noastre, o haită cu cămăşi verzi, brăzdate de curele maro, zbiera marşuri de bucurie şi bătea talpa. Celebrau crima. Sărbătoreau pe asasini. Slăveau sângele vărsat. Preamăreau batjocura. Gestul lor înspăimânta. Se vedea fascismul în toată hidoşenia lui. Nimeni nu se temea de forţa lor, ci înspăimânta faptul că a fost posibilă apariţia fenomenului de îndobitocire a tineretului până a accepta naţionalismul ca formă politică, până a socoti crima drept armă politică, până a se considera uciderea adversarilor politici drept înaltă virtute morală.
Ploieştenii i-au privit cu silă pe acei tineri legionari, fascişti cu feţe muncite de ură sălbatică. Gardiştii batjocoriseră una dinte cele mai strălucitoare valori spirituale produse până atunci de neamul românesc. Secole de cultură, muncă şi inteligenţă se întruchipaseră în acea minte genială. Crima legionarilor fura poporului român o nepreţuită bogăţie, o nemăsurată realizare a lui.
I-am urât cu forţă, n-am uitat şi nu voi uita niciodată acele zile îngrozitoare din luna crimei, când au fost răpiţi ţării un istoric de talia lui Iorga şi un economist de calibrul lui Madgearu. Oraşul care dăduse pe Caragiale sau pe Tocilescu, a dat şi pe unul dinte asasinii savantului: avocatul Tudor Dacu. Casa şi numele acestuia au fost pârjolite de blestemul unei generaţii. Necruţătorii eroi ai vremurilor păgâne au mai luat viaţa, în acele ore, la doi chestori de poliţie şi la şase evrei ploieşteni.
Credeam cu toţii, atunci, că sângeroasele asasinate politice executate de bandele legionare vor rămâne nefericite cazuri izolate în istoria noastră. Nu a fost să fie aşa. Într-un alt brumar, de data aceasta al anului 1945, tinerii studenţi ploieşteni Nicolae Opriş, Vasile Manta, Dan Lupuţiu şi Marcel Petcu au plătit cu viaţa curajul de a manifesta public pentru democraţie şi pentru rege. Hidra comunistă venită cu tancurile sovietice făcea primele victime politice.
Au urmat multe altele, întinse pe patru decenii. Din păcate, omorul, ca armă politică, a fost ceva comun în România legionară şi cea comunistă. Sângele patrioţilor a înroşit jumătate de secol. Prin tragismul ei, crima de la Strejnic, petrecută exact acum 62 de ani, este emblematică şi stă mărturie a unor timpuri ce se pot oricând întoarce dacă morbul naţionalismului supune judecata sănătoasă şi produce cangrenă pe trupul curat al naţiei. Cu o zi înainte de asasinat, marele savant are premoniţia propriei morţi, scriind o excepţională poezie - „Brad bătrân“. Poate pentru că făcea prea multă umbră, Iorga, bătrânul brad, a fost tăiat.
Ritualul legionar al crimei avea exaltări şi accente mistice. În noaptea de 26 spre 27 noiembrie 1940, un comando format din circa 90 de indivizi, tineri în majoritate, aparţinând de Poliţia Legionară, a intrat în penitenciarul Jilava şi a executat pe toţi cei aflaţi în detenţie, în celulele de la numărul 1 la 19 inclusiv: 65 de patrioţi şi personalităţi ale vieţii publice româneşti, arestaţi cu o zi înainte de către comisarii legiunii, ca răzbunare pentru suprimarea căpitanului (Corneliu Zelea Codreanu).
Au urmat ore de un păgânism scelerat. După baia de sânge în care criminalii şi-au umezit mâinile şi batistele, la lumina torţelor, au deshumat osemintele căpitanului aflate sub o placă de beton din incinta Jilavei şi, purtând craniul „eroului“, din mână în mână, l-au sărutat şi spălat cu sângele celor ucişi. Banda condusă de legionarul, ulterior KGB-istul Dimitrie Groza, (născut în 1913), astăzi în vârstă de 89 de ani, a mărşăluit în jurul osemintelor până în dimineaţa zilei de 27 noiembrie, ţinând în mâna stângă Biblia şi în cea dreaptă pistolul, jurând răzbunare totală şi imediată împotriva lui Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu, consideraţi vinovaţi în procesul încheiat prin întemniţarea lui Corneliu Zelea Codreanu.
Câteva ore mai târziu, a fost tăiat un brad bătrân... Top

Un destin excepţional

Personalitate monumentală a culturii româneşti, bărbat înzestrat de Dumnezeu cu o memorie fenomenală, cel mai mare poligraf al neamului românesc (circa 1250 de volume publicate şi 25.000 de articole), Iorga s-a născut, precum multe minţi luminate, în nord de ţară, la Botoşani, în 1871. În urbea natală, urmează şcoala primară şi gimnaziul, uimindu-şi profesorii. Termină Liceul Naţional din Iaşi (1888); reuşeşte într-un singur an să absolve Universitatea din Iaşi („magna cum laudae“, 1889). În anul în care se stingeau Eminescu şi Creangă, era deja considerat un fenomen. Face studii strălucite la Paris, Berlin şi Leipzig, obţinând doctoratul (1893) şi devenind la 23 de ani membru corespondent al Academiei (academician va deveni în 1911). Tânărul savant câştiga, în 1894, prin concurs, catedra de istorie, la Universitatea din Bucureşti. A cutreierat marile metropole europene, scotocind în arhive documente cu privire la istoria românilor. Cunoaşte aproape toate limbile moderne (în multe din ele a şi scris). În 1903, a luat conducerea revistei Sămănătorul. În 1906, înfiinţează ziarul său „Neamul românesc“, unde a scris zi de zi, până la asasinarea sa mişelească, dovedind o imensă dragoste faţă de tot ce este românesc. A fost un excelent orator, cu glasul tenoral, uşor graseiat. A locuit şi a scris mulţi ani, în casa sa de la Vălenii de Munte, cumpărată în 1907 şi unde era tipografia sa „Neamul românesc“. Din 1922, cursurile de vară de la Vălenii de Munte au luat denumirea „Universitatea populară N. Iorga“. Aici e astăzi muzeu memorial, cu obiecte şi mobile ce au aparţinut savantului.
La 27 noiembrie 1940, ora 5 după amiaza, este ridicat forţat de la masa de lucru (de la vila sa din Sinaia) şi asasinat bestial de către legionari, la Strejnic, lângă Ploieşti.
Istoric de mare clasă europeană, cu o operă monumentală în acest domeniu, om politic energic (a înfiinţat partidul naţional-democrat, a fost prim ministru şi un apropiat al Casei regale), Iorga a fost prolific şi în istoria şi critica literară.
Ca poet liric, a scris poezii, cântând iubirea, natura, istoria. Cea mai reuşita este drama istorică Doamna lui Ieremia, despre destinul tragic al Elisabetei Movilă. Ca memorialist, a lăsat masivele volume: „Oameni care au fost“ şi „O viaţă de om, aşa cum a fost“.
JURNALUL DE PRAHOVA


--------------------
Cu prostia insasi, pana si zeii lupta in zadar! Schiller

user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 6 Jun 2004, 04:16 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Superunknown
mesaj 6 Jun 2004, 05:17 PM
Mesaj #4


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 911
Inscris: 15 February 04
Forumist Nr.: 2.236



Nu inteleg ce cauta topicul asta la "politica externa".

Talusa, articolul asta citat de tine e scris in cel mai pur stil sovietic, plin de minciuni si metafore baloase. Cred ca pina si Iorga s-ar jena daca l-ar citi. Iorga si Madgearu au fost asasinati de NISTE legionari, nu de legionari. Conducerea miscarii legionare a condamnat acest act. Daca totusi vreti sa reducem istoria miscarii legionare la asasinate, ar fi cinstit sa amintiti si de toti legionarii ucisi de guvernele Romaniei, din 1933 pina in 1964.


--------------------
"Screw you guys, I'm going home" (E. Cartman)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
talusa
mesaj 6 Jun 2004, 05:40 PM
Mesaj #5


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.427
Inscris: 4 March 03
Forumist Nr.: 15



QUOTE (Superunknown @ 6 Jun 2004, 06:19 PM)
Nu inteleg ce cauta topicul asta la "politica externa".

Talusa, articolul asta citat de tine e scris in cel mai pur stil sovietic, plin de minciuni si metafore baloase. Cred ca pina si Iorga s-ar jena daca l-ar citi. Iorga si Madgearu au fost asasinati de NISTE legionari, nu de legionari. Conducerea miscarii legionare a condamnat acest act. Daca totusi vreti sa reducem istoria miscarii legionare la asasinate, ar fi cinstit sa amintiti si de toti legionarii ucisi de guvernele Romaniei, din 1933 pina in 1964.


1)Deci, au fost asasinati de legionari!!(NISTE sau alta abureala nu conteaza)! mad.gif Si nici stilul articolului nu conteaza, atata timp cand relateaza un adevar!!

2)Si cine te opreste sa scrii ce vrei (dar cred ca o faci mai bine pe forumul "actiuneaverde")?

3)Nici eu nu inteleg ce face acest subiect la Politica Externa

Si nici la cea interna!!

Poate la Pagini din Istoria Romaniei?

P.S. Interesant ca, in marea majoritate a cazurilor, "mortii sunt cei care se" rusineaza" jamie.gif

Acest topic a fost editat de talusa: 6 Jun 2004, 05:41 PM


--------------------
Cu prostia insasi, pana si zeii lupta in zadar! Schiller

user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jkd
mesaj 6 Jun 2004, 07:16 PM
Mesaj #6


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 280
Inscris: 30 March 04
Forumist Nr.: 2.832



QUOTE
Cred ca pina si Iorga s-ar jena daca l-ar citi. Iorga si Madgearu au fost asasinati de
NISTE legionari, nu de legionari.


wrong, Iorga, Madgearu, Calinescu si ceilati au fost ucisi DE CATRE LEGIONARI...
de ce?
pt ca acestia nu au facut decat sa respecte crezul lor: violenta, crima in politica si viata sociala - crez exprimat
si argumentat de nimeni altul decat c z codreanu (nu merita sa ii scriu numele cu lietere mari... nci macar sa ii scriou numele...)
legionarii crestini? NU doar niste criminali... atat.
comunistii oameni? nu dpoar niste brute criminale... atat.

bheahhhh ...

QUOTE
Poate la Pagini din Istoria Romaniei?

ar trebui sa facem un topic dedicat "istoriei controversate a Romaniei" am avut un curs in fakult care se numea asa...

talusa adevarul nu este unic... fiecare individ are adevarul sau, propriu...
tongue.gif ... adica: "vii cu vii... proshtii cu proshtii"...


--------------------
Timpu' trece greu, pe langa timp alerg. Nu mai am directie, important e ca mai merg.

Venereaza-i pe Buddha-si si pe zei, dar nu depinde de ei.
Miyamoto Musashi (1584-1645)
http://www.escape.uv.ro
my blog: www.mcgogoo.ro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ecou
mesaj 6 Jun 2004, 08:30 PM
Mesaj #7


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 51
Inscris: 28 May 04
Forumist Nr.: 3.662



Intr-adevar , am gresit atunci cand am propus acest subiect aici . Mi-am dat seama imediat ... Greseala a fost insa facuta ! M-a pasionat istoria de cand ma stiu iar ceea ce am aflat m-a pus pe ganduri ... Imi cer inca o data scuze pentru greseala pe care am facut-o si daca puteti sa imi comunicati in continuare opiniile dvs. , va raman recunoscatoare ! Am gasit pe internet cateva site-uri extrem de interesante legate de acest subiect : http://www.fgmanu.net/carti/dimitriu.htm si http://www.fgmanu.net/carti/dimitriu.htm.


--------------------
In tot ce faci , gandeste-te la sfarsit !
La Fontaine
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Oul Dogmatic
mesaj 6 Jun 2004, 08:46 PM
Mesaj #8


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 615
Inscris: 23 January 04
Forumist Nr.: 1.942



QUOTE (jkd @ 6 Jun 2004, 09:18 PM)
legionarii crestini? NU doar niste criminali... atat.
comunistii oameni? nu dpoar niste brute criminale... atat.

Se stie ca legionarii aveau ceva impotriva comunistilor.


--------------------
"Am dorit dintotdeauna sa fac o teza de doctorat cu tema Aflarea in treaba ca metoda de lucru la romani."Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ecou
mesaj 6 Jun 2004, 09:00 PM
Mesaj #9


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 51
Inscris: 28 May 04
Forumist Nr.: 3.662



Daca imi permiteti o opinie personala ...Nu stiu de ce am impresia ca Miscarea Legionara este de domeniul trecutului .,... De aici nu avem decat de invatat ! Si bune si rele ... Ce credeti ?


--------------------
In tot ce faci , gandeste-te la sfarsit !
La Fontaine
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Superunknown
mesaj 6 Jun 2004, 11:32 PM
Mesaj #10


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 911
Inscris: 15 February 04
Forumist Nr.: 2.236



QUOTE
1)Deci, au fost asasinati de legionari!!(NISTE sau alta abureala nu conteaza)!


Dupa parerea mea conteaza, pentru ca acei legionari care au savirsit crima au actionat de capul lor, nu in numele miscarii. Presupun ca te-ar deranja o afirmatie de tipul "romanii merg in strainatate ca sa fure" cind in realitate fraza e valabila numai pentru UNII romani (sau "romani").

QUOTE
Si nici stilul articolului nu conteaza, atata timp cand relateaza un adevar!!


Pai tocmai, ca nu relateaza un adevar, ci dezinformeaza cu buna stiinta si minte de ingheata apele.


--------------------
"Screw you guys, I'm going home" (E. Cartman)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Oul Dogmatic
mesaj 7 Jun 2004, 05:22 AM
Mesaj #11


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 615
Inscris: 23 January 04
Forumist Nr.: 1.942



Ca sa ne putem da seama de atmosfera secolului ar trebui vazut ce spuneau ziarele la vrema respectiva, care era pulsul vietii si mai ales opinia publica. Daca judecam evenimente de acum jumatate de secol prin prisma vederilor noastre din ziua de azi nu cred ca aducem vreun serviciu istoriei.


--------------------
"Am dorit dintotdeauna sa fac o teza de doctorat cu tema Aflarea in treaba ca metoda de lucru la romani."Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Oul Dogmatic
mesaj 7 Jun 2004, 05:41 AM
Mesaj #12


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 615
Inscris: 23 January 04
Forumist Nr.: 1.942



O „Miscare“ vetusta

In Romania de astazi fanatismele nu se mai pot lega de traditie

In Bucuresti apar periodic, pe panourile de afisaj sau direct pe ziduri, afise ale „Miscarii Legionare“. Realizate cu mijloace tehnice destul de modeste si raspandite mai cu seama in jurul institutiilor de invatamant superior, aceste afise nu par a avea alt efect decat acela ca afirma (destul de rar) existenta unei formatiuni politice care se revendica, macar partial, de la Legiunea Arhanghelului Mihail al lui Corneliu Zelea Codreanu. Ne propunem, in cele de mai jos, sa facem, la 75 de ani de la infiintarea Legiunii, cateva scurte consideratii asupra imaginii extremei drepte in Romania.

Un caz aparte: Miscarea Legionara

Infiintata de Corneliu Zelea Codreanu impreuna cu un mic grup de camarazi, Legiunea Arhanghelului Mihail (sau Miscarea Legionara) este un fapt istoric extrem de interesant si inedit in spatiul romanesc. Pentru a pune in lumina autentica Miscarea Legionara, trebuie sa afirmam un adevar: ea a stat de la inceput sub semnul violentei. Violenta statului impotriva Miscarii avea drept pandant violenta membrilor ei impotriva statului si a altor grupuri. Violenta - la limita terorismul - a fost cosubstantiala Miscarii. Miscarea Legionara s-a nascut din revolta si violenta, a urcat prin si - paradoxal - in ciuda violentei si a sfarsit in mod violent. Pentru legionari insa, violenta era doar o fateta necesara si, oricum, mai putin importanta decat altele. Mandria Legiunii era ideea de jertfa, pentru ca Legiunea era o miscare de inspiratie crestin-ortodoxa. Ortodoxia instrumentata politic - adica ortodoxismul - statea in centrul ethos-ului legionar; ea oferea adapost spiritual si baza doctrinara. Omul care pana atunci se temea de politie devenea legionarul care se temea numai de Dumnezeu; de atunci incolo, el trebuia sa fie un „om nou“, agent constient al innoirii spirituale si crestine a neamului. „Jertfa legionara“ a fost unul dintre constructele de imagine care au sensibilizat extrem de mult publicul si au adus simpatii de masa Legiunii.
Mai curand pe drept, dar si pe nedrept, Miscarea Legionara a fost constant hartuita de autoritati. Legionarii au pus insa aceste hartuieli sub semnul religiosului, astfel incat sederile in inchisoare deveneau adevarate scoli de zidire sufleteasca, bataile administrate de politie si jandarmerie erau suferinte mantuitoare, iar „moartea legionara“ era simbolul suprem al puritatii si hotararii legionare. Printr-un transfer rapid si natural realizat, Miscarea Legionara devenea o cvasibiserica sau, in cuvintele lui Pamfil Seicaru, o „secta politica“: asa cum Biserica crestina se ridicase pe sangele martirilor, la fel si Miscarea Legionara crestea pe seama persecutiilor si a violentelor al caror subiect era. Este locul sa mentionam aici misticismul care anima Miscarea (ca si cultul mortilor), trasaturi care releva si un anumit filopaganism, in care se pot recunoaste influente ale altor miscari de dreapta din Europa.
O definitie foarte personala a Miscarii Legionare a oferit chiar Corneliu Zelea Codreanu. Grupand o serie de personaje istorice precum Avram Iancu, Horea, Iancu Jianu sau Tudor Vladimirescu sub semnul luptei nationale si sociale, el facea apel la memoria colectiva in ceea ce priveste o traditie de revolta pe care astazi am putea-o numi «antisistem». Gasindu-si radacinile in „spiritul haiducesc“, mereu revoltat si mereu pus la index, Miscarea Legionara a dorit, cel putin la nivel ideal, sa reprezinte patura de „umiliti si obiditi“ majoritara numeric, dar extrem de slaba la nivel politic. Reusita Miscarii in deceniul patru al secolului al XX-lea a fost spectaculoasa.
Scurtul portret al Miscarii se cere insa completat cu o serie de alte elemente. De la inceput o miscare a tinerimii, Legiunea s-a manifestat cu putere si ca grupare nationalista si xenofoba, in particular antisemita. Ea cerea in mod vehement inlaturarea sau cel putin marginalizarea xenocratiei si a gerontocratiei care erau considerate incompetente si spoliatoare. In locul lor, Miscarea propunea o „elita nationala“, axiologica, care sa indrepte energiile natiunii spre scopurile cele bune. Aceasta elita se voia recrutata din randurile noii generatii. Faptul ca multi tineri - iar printre ei straluciti intelectuali - au aderat entuziast la Miscare poate parea un lucru surprinzator astazi. Elanul „trairist“ al tinerei generatii era insa perfect explicabil. In lumea si in cultura cea „veche“, tinerimea cu carte nu se simtea reprezentata. Ea a aderat la Miscare din convingere si din fascinatie fata de personalitatea lui Corneliu Zelea Codreanu. Fara slujbe serioase, multi dintre ei inadaptati urand din tot sufletul o elita politica si economica considerata venala si imobila, tinerii intelectuali apropiati Legiunii (precum Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica, P.P. Panaitescu sau Ernest Bernea) au reusit sa dea acesteia un prestigiu intelectual important. Dubland in mod fericit (unii ar spune extrem de convenabil) prestigiul moral al Miscarii, acest prestigiu intelectual a servit pentru crearea unei imagini realmente atractive in infruntarea inegala intre Legiune si un stat al establishmentului.
Portretul Miscarii Legionare - oricum incomplet - nu poate ocoli descrierea sfarsitului ei. Miscarea a esuat lamentabil in cele cateva luni cat a fost la putere (din septembrie 1940 pana in ianuarie 1941). Crimele si razbunarile, haosul si incompetenta au marcat finalul Legiunii. Just sau nu, Legiunea a fost supusa unei reale damnatio memoriae, de care nu va putea scapa probabil niciodata.

Corneliu Zelea Codreanu - icoana mitului

„... Intr-o natie de slugi, el a introdus onoarea si intr-o turma fara vertebre, orgoliul... Credinta unui om a dat nastere unei lumi ce lasa-n urma tragedia antica si pe Shakespeare. Si aceasta in Balcani!“. Asa gandea Emil Cioran despre „Capitan“ in 1940. Fascinatia pe care Corneliu Zelea Codreanu a raspandit-o in epoca era reala; ea n-a fost jucata nici de „tinerii furiosi“ care vituperau prin gazete coruptia si nepasarea politicienilor, nici de taranii care asteptau „un om care sa sara-n foc pentru tara“ si nici de preotii care vedeau in fine un lider politic care nu-si facea cruce doar pentru scopuri electorale.
„Capitanul“ era in mod limpede un tip charismatic. Charisma sa a fost insa si rezultatul unei atente cultivari. Codreanu era inalt si chipes, cu parul blond si cu ochii albastri. Umbla in itari si bundita, iar pe timp de iarna purta ciubote, caciula si suman. A reusit sa se construiasca ca un personaj care vorbea putin si raspicat. Experienta sa de elev la Scoala militara de la Manastirea Dealu, ca si educatia nationalista si religioasa din familie i-au indicat pe care isi putea baza constructia propriei imagini: Armata si Biserica. Constient sau nu, el a folosit cu succes o serie de trasaturi asociate institutiei militare: simtul onoarei, respectul pentru ordine si disciplina, pentru ierarhie. Spiritul cazon in care s-a format Corneliu Zelea Codreanu a nascut mai tarziu ideea taberelor de munca legionare. Ele erau prezentate ca locuri in care se cultiva spiritul de camaraderie, ajutorul dezinteresat, curajul si autodisciplinarea. Educatia religioasa din familie l-a condus in anii de maturitate la ideea de „lepadare de sine“. Tinea posturile cu strictete si se ruga regulat si des. Era cunoscut - el insusi s-a straduit sa popularizeze aceste lucruri - ca isi impunea un regim de privatiuni personale, in care intra refuzul frecventarii receptiilor, balurilor si sindrofiilor. Intr-o marturie personala din 1936, afirma ca nu mai fusese la teatru si cinema de 14 ani. Este probabil ca toate acestea erau facute si pentru a acoperi complexele originii etnice si geografice (mama sa era nemtoaica bucovineana de origine bavareza, tatal era roman bucovinean cu posibile radacini rutenesti, in timp ce el s-a nascut la Husi). In mod indubitabil insa, intre politicienii romani ai epocii interbelice, Corneliu Zelea Codreanu facea figura de original.
In vremurile de inceput ale carierei sale politice, aparitiile sale in mijlocul poporului se bazau pe un scenariu spectaculos, mai ales pentru satenii impresionabili si neobisnuiti cu stilul personal de a transmite mesajele politice. Cuvantarile sale erau un melanj de mesaje nationaliste, religioase si de imbarbatare, in fapt mai putin importante decat „regia de scena“. In sate, descindea de obicei pe un cal alb, alaturi de cativa camarazi, iar primul drum se facea la biserica. Acolo se inchina impreuna cu cei apropiati, dupa care se adresa oamenilor. Cand se intampla sa-i prinda noaptea «in campanie», erau asteptati la intrarea in sat cu lumanari aprinse si cu cantece bisericesti. Erau toate acestea tehnici electorale extrem de moderne si care s-au dovedit de succes. Codreanu a reusit in timp sa impuna ideea ca Miscarea Legionara era una de regenerare morala si spirituala. Pentru simpatizanti, „Capitanul“ era omul „revolutiei legionare“, revolutie care „venise sa reconcilieze Romania cu Dumnezeu“. Incarcatura de simboluri a Miscarii depasea astfel cu mult pe cea a partidelor concurente.
Cariera publica a lui Zelea Codreanu a stat si ea, ca si cea a Miscarii, sub semnul violentei. A ucis si, probabil, a ordonat ucideri. Mitul nu retine insa aceste aspecte - sau le retine pentru a le justifica si pune sub semnul necesarului. Iar cand o viata traita cu taria convingerilor, intransigenta si credinta fanatica sfarseste printr-o moarte de „martir“ (Codreanu a fost ucis intr-o noapte de noiembrie a anului 1938, chipurile pentru ca incercase sa fuga de sub escorta), mitul irumpe.
In spiritul lui Cioran, se poate spune ca Zelea Codreanu a inventat o lume in care Caragiale n-ar fi putut exista. Era o lume in care bascalia pierea (dar o data cu ea pierea si surasul), o lume in care laxismul moral era cu duritate blamat (laolalta insa cu compasiunea fata de cei care erau diferiti prin limba, religie sau statut social), in care tragicul se instapanise (gonind insa si viata vesela si linistita), o lume care traia la tensiune maxima, „o Romanie in delir“, care uitase insa constructia responsabila, angajandu-se pe panta autodistrugerii. Corneliu Zelea Codreanu a fost simbolul unei generatii. A inocenta acea „generatie irosita“ este la fel de contraproductiv ca si a-i acuza „rinocerizarea“. Oamenii erau tineri, exaltati si, din pacate, influentabili; timpul si epoca au facut restul.

Bibliografie consultata:
Hans Rogger, Eugen Weber (ccordonatori) - „Dreapta europeana, profil istoric“, Editura Minerva, Bucuresti, 1995.
Z. Ornea - „Anii treizeci. Extrema dreapta romaneasca“, editie revazuta, Editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti, 1996.
http://www.cotidianul.ro/anterioare/2002/r.../rep1723iun.htm


--------------------
"Am dorit dintotdeauna sa fac o teza de doctorat cu tema Aflarea in treaba ca metoda de lucru la romani."Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
March
mesaj 11 Nov 2004, 02:41 PM
Mesaj #13


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 18.844
Inscris: 30 January 04
Din: EU
Forumist Nr.: 2.042



Despre noii gardisti si incercarea de revigorare a Miscarii cititi cate ceva aici


--------------------
Un prost gaseste intodeauna unul mai prost , care sa-l admire

Nicolas Boileau


Go to the top of the page
 
+Quote Post
MIA
mesaj 11 Nov 2004, 10:07 PM
Mesaj #14


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.320
Inscris: 21 April 04
Din: Timisoara, Romania
Forumist Nr.: 3.188



QUOTE (March @ 11 Nov 2004, 02:41 PM)
Despre noii gardisti si incercarea de revigorare a Miscarii cititi cate ceva aici

QUOTE
{...}"Am aderat la mişcarea Noua Dreaptă deoarece cred în nişte valori precum ortodoxia şi românismul şi cred că dreapta naţionalistă poate fi o mişcare politică de avangardă", susţine liderul cuibului timişorean, Goran Mrakici.{...}


rofl.gif rofl.gif rofl.gif
Asta chiar e tare !! tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 28 Nov 2005, 03:06 PM
Mesaj #15


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



Miscarea Legionara?

A fost si cred ca este singura miscare autentica, a fost exact opusul a tot ceea ce inseamna "politicianism", si tot ceea ce insemna coruptie la nivel national. Daca veti citi articolele veti ramane surprinsi cat sunt de actuale, ca de fapt luptau exact impotriva a ceea ce vrem noi sa scapam astazi.

Corneliu Zelea Codreanu a fost si ramane un model, un om care a stiu ca "imbraca camasa mortii", din clipa cand a infiintat miscarea. Violenta spuneti voi? Cititi istoria miscarii, si veti vedea de ce este capabil un stat "democratic", atunci cand lupta cu adevaratii pretendenti la putere, nu pretendenti de genul PSD, PD, PNL, adica simple marionete. Iluzia democratiei este buna atat timp cat esti convins de ca traiesti in democratie. Insa daca nu ai cu cine vota, pana la urma, aceasta se cheama tot democratie? Caragiale a fost un om luminat pana la urma.

Din pacate , adevarul despre miscare este ascuns, si va ramane ascuns, fiindca daca exista vreo pagina mai ascunsa decat aceast pagina in istoria Romaniei, eu ma indoiesc. A fost ascunsa istoria miscarii legionare, este ascunsa, a fost discreditata, va fi discreditata.

A fost o reactie fireasca a societatii la acea vreme fata de situatia care exista in acel moment. Este o miscare care nu va reinvia, fiindca altii erau oamenii care traiau atunci, altii sunt cei de astazi. Un Corneliu Zelea Codreanu, nu poate avea succes intr-o natiune de lasi, ar fi cel mult ridicol. De aceea avem lideri pe care ii meritam. Bombonelul, cheliosul, etc.

Miscare legionara

Politica a fost, este si va fi, instrumentul celor bogati pentru a-si sustine interesele. Orice incercare da distruge aceasta ordine este sortita la esec, si va fi aspru pedepsita. Vezi tot istoria miscarii legionare. Asa ca trebuie sa ne resemnam.

Acest topic a fost editat de abureala: 28 Nov 2005, 03:11 PM


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 28 Nov 2005, 03:25 PM
Mesaj #16


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (abureala @ 28 Nov 2005, 03:06 PM)
Din pacate , adevarul despre miscare este ascuns, si va ramane ascuns

Daca-i asa de bine ascuns, tu de unde il cunosti?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 28 Nov 2005, 03:33 PM
Mesaj #17


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



Din pacate nu il cunosc. Insa nici nu se va face vreodata ceva sa se descopere. Va fi istoria in versiunea lor si istoria in versiune acelor care ii detracteaza. Plus alte multe documente, despre care nu se stie nimic. Adevarul il poti banui, dar nu vei sti exact. Fiindca nu poti crede nici legioanrii, dar nici pe cei care ii denigreaza.


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 28 Nov 2005, 04:09 PM
Mesaj #18


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (abureala @ 28 Nov 2005, 03:33 PM)
Fiindca nu poti crede nici legioanrii, dar nici pe cei care ii denigreaza.

Credeam ca vrei sa faci aici apologia legionarismului.

Raspunde-mi la o intrebare: de unde stii ce anume este "denigrare" si ce anume este adevar in ceea ce ai citit pana acum despre legionari?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MIA
mesaj 28 Nov 2005, 04:16 PM
Mesaj #19


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.320
Inscris: 21 April 04
Din: Timisoara, Romania
Forumist Nr.: 3.188



Pai singura cale de a deosebi este cea normala atunci cind se analizeaza un fapt istoric - si anume printr-o cit mai mare proportie de raportare la documente ( eventual redate in contextul epocii smile.gif ) si o proportie cit mai mica de "pareri si judecati de valoare" ale autorilor - nu ? wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 28 Nov 2005, 04:18 PM
Mesaj #20


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Asa faci tu, eu eram curios care-i raspunsul lui Abureala...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 28 Nov 2005, 04:39 PM
Mesaj #21


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (abis @ 28 Nov 2005, 05:09 PM)
QUOTE (abureala @ 28 Nov 2005, 03:33 PM)
Fiindca nu poti crede nici legioanrii, dar nici pe cei care ii denigreaza.

Credeam ca vrei sa faci aici apologia legionarismului.

Raspunde-mi la o intrebare: de unde stii ce anume este "denigrare" si ce anume este adevar in ceea ce ai citit pana acum despre legionari?

Ca sa stabilesc eu adevarul ar insemna sa imi cheltui o mare parte din viata intr-un scop care nu prea ma intereseaza.

Sincer, sunt un simpatizant a lui Corneliu Zelea Codreanu.

De ce sunt un simpatizant? Din mai multe motive.

Istoria lor este ascunsa si va fi in continuare ascunsa, si asat e unul din motive pentru care ma face sa fiu un simpatizant.
Un alt motiv este "fenomenul Pitesti". Chiar au vrut sa ii extermine.
Si i-au batjocorit intr-un fel nemaiauzit.

Dar asa cum am spus, ei sunt istorie. O istorie ascunsa, din pacate.




--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 28 Nov 2005, 04:46 PM
Mesaj #22


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Nu inteleg cum il poti simpatiza pe Codreanu fara sa stii adevarul despre el. Ii admiri si "dragostea" pentru evrei? Ii impartasesti si admiratia pe care o avea pentru Hitler si Mussolini?

Faptul ca niste ticalosi (comunistii) au incercat sa extermine alti ticalosi (legionarii) nu-i face pe unii buni si pe altii rai. Problema e ca la Pitesti au fost exterminati si oameni care nu aveau nici in clin, nici in maneca cu legionarii.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 28 Nov 2005, 04:57 PM
Mesaj #23


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



Cred ca te inseli. 90% din cei din pitesti au fost legionari. Ceilalti au fost acccidental. Citeste "Marturisiri din mlastina disperarii", de Dumitru Bordeianu.

Din cate stiu partidul fascist roman era cel care a avut legaturi cu Hitler. Legionarii nu s-au inteles cu fascisitii, unul din motivele pentru care au fost exterminati de Antonescu. La Nurenberg, Micarea Legionara nu a fost considerata fascista.

Nicolae Steinhardt , evreu, a fost un simpatizant al miscarii legionare. "Evreu si nationalist", dupa cum spunea.


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
March
mesaj 28 Nov 2005, 05:06 PM
Mesaj #24


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 18.844
Inscris: 30 January 04
Din: EU
Forumist Nr.: 2.042



Intrucat autorii romani fie de stanga fie de dreapta sunt patimasi cand e vorba de legionari , va recomand cartea "Istoria Garzii de Fier 1919-1941" de Francisco Veiga, Editura Humanitas,1995


--------------------
Un prost gaseste intodeauna unul mai prost , care sa-l admire

Nicolas Boileau


Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 28 Nov 2005, 05:13 PM
Mesaj #25


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



Multumesc pentru recomandare. Sper sa fac rost de ea sa o citesc. Insa vezi, tocmai acesta e lucrul care ma nemultumeste. Nu exista nimic obiectiv, fie sunt infierati , fie sunt adulati. De aceea spun ca adevarul e ascuns, si greu de aflat.


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 28 Nov 2005, 05:16 PM
Mesaj #26


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Abureala,

Atacurile impotriva evreilor, asasinarea lui Duca, manifestatiile de sprijin pentru Hitler, asasinatele de la Jilava, rebeliunea - toate sunt inventate de rauvoitori care vor sa manjeasca memoria eterna a Copitanului, te pomenesti...

Ce inseamna dupa tine "obiectiv"? Legionarii sunt adulati de urmasii lor ideologici, si infierati de toti ceilalti.

Acest topic a fost editat de abis: 28 Nov 2005, 05:18 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MIA
mesaj 28 Nov 2005, 05:17 PM
Mesaj #27


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.320
Inscris: 21 April 04
Din: Timisoara, Romania
Forumist Nr.: 3.188



QUOTE (March @ 28 Nov 2005, 05:06 PM)
Intrucat autorii romani fie de stanga fie de dreapta sunt patimasi cand e vorba de legionari , va recomand cartea "Istoria Garzii de Fier 1919-1941" de Francisco Veiga, Editura Humanitas,1995

Perfect de acord - cred ca e una din cele mai bune si echilibrate carti despre Miscarea legionara. thumb_yello.gif

QUOTE

Din cate stiu partidul fascist roman era cel care a avut legaturi cu Hitler.


Mai exact - partidul national-socialist roman ( fondat de unul din verii unui politician liberal ... imi scapa numele acuma sorry.gif ) si care avea exact ... 5 membri ( a caror principala activitate era sa scoata o gazeta si sa-si imparta cit mai cu spor generoasa subventie primita de la NSADP tongue.gif ).

Zelea-Codreanu a avut legaturi cu Italia lui Mussolini ( a si fost la un fel de "schimb de experienta" in Italia prin 20 si ceva ... ), dar asta nu trebuie sa mire. Corporatismul musolinian a fascinat pe multi in epoca ( chiar si dintre personalitatile cele mai "onorabile" din tari democratice ). wink.gif

P.S. : Apropo de Hitler - la un moment dat el a fost declarat "omul anului" de catre revista "Times" si pina si un pacifist convins ca si Gadhi se exprima admirativ la adresa sa ... laugh.gif

Acest topic a fost editat de MIA: 28 Nov 2005, 05:19 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
March
mesaj 28 Nov 2005, 05:31 PM
Mesaj #28


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 18.844
Inscris: 30 January 04
Din: EU
Forumist Nr.: 2.042



QUOTE (abureala @ 28 Nov 2005, 05:57 PM)
La Nurenberg, Micarea Legionara nu a fost considerata fascista.

Convine sau nu, asta asa e !


--------------------
Un prost gaseste intodeauna unul mai prost , care sa-l admire

Nicolas Boileau


Go to the top of the page
 
+Quote Post
MIA
mesaj 28 Nov 2005, 05:37 PM
Mesaj #29


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.320
Inscris: 21 April 04
Din: Timisoara, Romania
Forumist Nr.: 3.188



QUOTE (abis @ 28 Nov 2005, 05:16 PM)
Atacurile impotriva evreilor, asasinarea lui Duca, manifestatiile de sprijin pentru Hitler, asasinatele de la Jilava, rebeliunea - toate sunt inventate de rauvoitori care vor sa manjeasca memoria eterna a Copitanului, te pomenesti...

Ce inseamna dupa tine "obiectiv"?

Mi-e greu sa cred ca, de ex. tu esti obiectiv cita vreme enumeri intre 5 acuzatii/aspecte negative doua care au avut loc dupa asasinarea lui Zelea-Codreanu. rolleyes.gif Cit despre atacuri banuiesc ca te referi la atacurile din interpelarile parlamentare - nu ( pentru ca altfel cred ca faci o confuzie intre legionari si cuzisti ) ? unsure.gif

Iar despre asasinarea lui Duca ... pe undeva tipul si-a meritat-o ... daca tot esti asa scrupulos fata de persecutiile contra evreilor, nu inteleg de ce nu iei in calcul si tratamentul ilegal/umilitor la care respectivul i-a supus pe aromani ( atit cei deja ajunsi in Romania cit si cei care voiau sa se stabileasca aici ). blink.gif Nu de alta - dar 2 din cei 3 asasini erau machidoni motivati direct de aceste considerente. hmm.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 28 Nov 2005, 05:42 PM
Mesaj #30


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (MIA @ 28 Nov 2005, 06:17 PM)
Mai exact - partidul national-socialist roman ( fondat de unul din verii unui politician liberal ... imi scapa numele acuma  sorry.gif ) si care avea exact ... 5 membri ( a caror principala activitate era sa scoata o gazeta si sa-si imparta cit mai cu spor generoasa subventie primita de la NSADP  tongue.gif ).


Multumesc pentru precizari. As acum am spus nu sunt deloc bun la istorie. Insa ceea ce m-a frapat a fost faptul ca in afara de siteul legionar, nicaieri nu spunea ca Eliade, Cioran, si multi altii au fost legionari, sau simpatizanti. Si acest lucru m-a intrigat fiindca au fost modele in tinerete, chiar le-am admirat operele. De ce au ascuns istoria aceasta, de ce atata mister?

Bun, au ascuns-o comunistii, dar ce ce regimul actual nu face lumina? De ce nu trebuie sa comemoram toti cei care au murit in inchisorile comuniste? Fiindca printre ei erau si legionari? Nu e drept.

De ce Biserica ortodoxa nu comemoreaza pe Valeriu Gafencu, "sfantul inchisorilor" ? Tot din ratiuni de stat? Tot propaganda legionara este?

Nu sunt adeptul nici unei miscari politici, fiindca nu cred intr-o salvare politica a omenirii. Insa in cazul lor, este prea mult mister. E normal ca daca nu se stie nimic despre ei, sa poti spune orice, pana la urma. Si exact lucrul asta ma intriga.

Acest topic a fost editat de abureala: 28 Nov 2005, 05:43 PM


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 28 Nov 2005, 05:46 PM
Mesaj #31


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (MIA @ 28 Nov 2005, 05:37 PM)
enumeri intre 5 acuzatii/aspecte negative doua care au avut loc dupa asasinarea lui Zelea-Codreanu

Da, dar toate sunt "opera" miscarii create de Codreanu, in spiritul si litera invatamintelor lui nemuritoare.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MIA
mesaj 28 Nov 2005, 05:58 PM
Mesaj #32


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.320
Inscris: 21 April 04
Din: Timisoara, Romania
Forumist Nr.: 3.188



QUOTE (abureala @ 28 Nov 2005, 05:42 PM)
Insa ceea ce m-a frapat a fost faptul ca in afara de siteul legionar, nicaieri nu spunea ca Eliade, Cioran, si multi altii au fost legionari, sau simpatizanti. Si acest lucru m-a intrigat fiindca au fost modele in tinerete, chiar le-am admirat operele.

Cum numai acolo ? blink.gif

Nu ai cautat cu atentie - de ex. in mod sigur poti gasi pe Internet referinte la "operele" unei autoare franceze ( Lavastine parca, daca nu ma inseala memoria ) care tocmai asta incearca - sa demaste din plin tineretea legionara a respectivilor. tongue.gif
Apropo - lui Eliade de ex. guvernul israelian i-a refuzat ( prin '60-'70 ) viza pentru a se documenta la fata locului pentru lucrarea sa de "Istorie a religiilor".

S.a.m.d., s.a.m.d. - informatia exista din belsug trebuie doar sa o cauti. smile.gif

QUOTE

Da, dar toate sunt "opera" miscarii create de Codreanu, in spiritul si litera invatamintelor lui nemuritoare.


hmm.gif Poti sa si dovedesti afirmatia de mai sus ? blink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 28 Nov 2005, 06:02 PM
Mesaj #33


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



QUOTE (abis @ 28 Nov 2005, 06:16 PM)
Abureala,

Atacurile impotriva evreilor, asasinarea lui Duca, manifestatiile de sprijin pentru Hitler, asasinatele de la Jilava, rebeliunea - toate sunt inventate de rauvoitori care vor sa manjeasca memoria eterna a Copitanului, te pomenesti...

Ce inseamna dupa tine "obiectiv"? Legionarii sunt adulati de urmasii lor ideologici, si infierati de toti ceilalti.

Din cate stiu atentatele au inceput dupa asasinarea lui Codreanu. Asa ca pana la urma nu ii poti judeca. A fost de fapt asasinat, fiindca devenise prea popular. Mai cunosc cazuri in istorie .

"Obiectiv" insemna nici "legionarii sunt diavoli" si nici "legionarii sunt ingeri". Ci o analiza obiectiva. Asa cum au fost. Insa nu exista decat aceste versiuni. Pe care sa o cred? Eu nu cred nici una, sincer. Dupa cum se stie, adevarul este la jumatate.


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 28 Nov 2005, 06:12 PM
Mesaj #34


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (MIA @ 28 Nov 2005, 05:58 PM)
Poti sa si dovedesti afirmatia de mai sus ?

Ce sa dovedesc? Ca legiunea s-a rasculat, ca legionarii i-au asasinat pe cei inchisi la Jilava sau ca CZC a fost adeptul violentei ca metoda de impunere a scopurilor politice?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
March
mesaj 28 Nov 2005, 06:22 PM
Mesaj #35


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 18.844
Inscris: 30 January 04
Din: EU
Forumist Nr.: 2.042



QUOTE (MIA @ 28 Nov 2005, 06:58 PM)
"operele" unei autoare franceze ( Lavastine parca, daca nu ma inseala memoria ) care tocmai asta incearca - sa demaste din plin tineretea legionara a respectivilor.


"Cioran, Eliade, Ionescu: Uitarea fascismului" de Alexandra Laignel-Lavastine. Carte controversata scrisa de fosta nevasta a lui Emil Hurezeanu tongue.gif


--------------------
Un prost gaseste intodeauna unul mai prost , care sa-l admire

Nicolas Boileau


Go to the top of the page
 
+Quote Post

6 Pagini V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 29 March 2024 - 01:35 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman