HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Zapp!, Info despre zapp!
Cucu Mucu
mesaj 12 May 2004, 09:57 PM
Mesaj #1


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Dragilor, m-am mutat de aproape un anisor de la disperatii aia de la Connex la Zapp. E convenabil, intr-adevar, abonamentul (shareFree), dar pe mine ma cam nemultumeste telefonul si calitatea semnalului. Pentru Internet dau insa nota 10, cu coronita.Voi, ce doleante aveti, ce greutati ati intampinat, sau ce satisfactii va aduce zapp-ul?
As dori sa aflu si parerile voastre, ca eu sunt cam carcotas din fire si nu prea ma multumeste nimic.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
anca_h
mesaj 28 Jun 2004, 02:52 PM
Mesaj #2


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 1
Inscris: 25 June 04
Forumist Nr.: 3.938




As avea cateva de spus despre Zapp!
Stau foarte prost la capitolele semnal, acoperire, relatii cu clientii. Procentul de rezilieri de contracte este foarte mare. Cei mai multi clienti renunta din motivele mai sus amintite: relatii cu clientii si acoperire plus calitatea serviciilor. Hmm.... si ce sa mai adaugam? Abonamentele toate sunt foarte scumpe, telefoanele la fel.
Am sunat si eu la Relatii cu Clientii ca sa ma conectez la Internet. M-au redirectioant catre Departamentul care se ocupa de Internet dar, inainte de asta, mi-a spus sa nu mai sun la acest numar si doar ca nu m-a injurat ca am deranjat-o!...
Ce sa faci? Se simt influentele "ne-occidentale".
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Andrei^
mesaj 17 Aug 2004, 10:41 AM
Mesaj #3


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 27
Inscris: 15 August 04
Forumist Nr.: 4.265



Nu stiu unde ai nimerit tu la zapp dar eu i-am stresat de fiecare data cand nu mergea ceva si de fiecare data raspunsul si modul in care s-au comportat a fost de nota 10 . Fata de seriviciul cu relatii cu clientii de la Xnet de exemplu unde de fiecare aceasi placa .. "e vina romtelecom .. e un fasait pe line sau alte scuze absurde" .. zapp se descurca bine si il recomand oricui .
La 19 centi in afara retelei si in 130 de tari, 9 centi in retea si 15$ / luna abonamentul , cu tot cu 10 ore de net inclusa ... nu mi se pare mult . chiar acceptabil . Plus acel sistem free intre parteneri . La o firma cu angajati si convorbiri dese e un ajutor foarte mare si o economie .
Incearca sa vezi cat platesti la wap la connex sau la gprs , si apoi 2c/min nu o sa ti se para mult la zapp . Singura problema cu semnalul la ei am intalnit-o la metrou . Acum stiu ca se lucreaza continuu sa retea si se va imbunatatii .
Telefoanele sunt scumpicele daca le schimbi .. dar sunt la inceput de drum si au aparate bune . Eu am un Hyundai H150 care a scapat pe asfalt de nu stiu cate ori si merge fara probleme .
Dati-le un pic de credit ... ca intr-un an o sa aiba o oferta de invidiat .


--------------------
Nu alege dupa pret. Alege dupa calitate
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 17 Aug 2004, 10:41 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
YOo
mesaj 17 Aug 2004, 12:41 PM
Mesaj #4


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 696
Inscris: 5 May 04
Forumist Nr.: 3.376



In primul rand han.gif anca
In al 2-lea rand ...
QUOTE
Abonamentele toate sunt foarte scumpe

Ti se pare mult un abonament de 5$/luna (in primele 6 luni) care include 500 de minute in retea si are un tarif de 19centi/min pentru alte retele? Sau sa dai 40$/luna (1600000lei) pentru 2 telefoane care au 400 minute de convorbiri intre cele 2 telefoane si 180 de min nationale? Plus ca au un tarif aditional in afara retelei de 17 centi ... Pai la Connex plateam 5-600000 pe luna si nu aveam nimic inclus mad.gif ... tarife de 20 de centi in retea (!!!) iar inafara retelei 30.
Cat despre pretul telef. la Zapp nonono.gif ... iar n-ai dreptate
H150 este 9$ si/sau 19$ fara TVA ... Este mult?
Z510 este 59$ fara TVA la orice tip de abonament (aprox 2500000 lei, cu TVA). Are polifonia pe 16 canale, are agenda de 200 de locatii (in fiecare locatie se pot introduce 3 nr de telefon + o adresa de mail ), are jocuri, are organizer, are functia T9 (foarte eficienta si completa!), baterie LI-Ion, are doar 78 de grame. Singurul posibil inconvenient poate veni de la baterie (la unele aparate cedeaza mai repede). Un alt minus valabil pentru toate terminalele Z510 este ca sta mai prost la capitolul semnal decat H150, S200 sau Z710i.
Z710i este 129$ fara TVA la orice tip de abonament (aprox 5200000 lei, cu TVA). Color (263000 de culori !!!), polifonie pe 40 de canale, jocuri, agenda 500 de locatii (in fiecare locatie se pot introduce 3 nr de telefon + o adresa de mail + o adresa de e-mail) si o aplicatie noua care se numeste BREW (personalizare ... tonuri de apel, screensavers, wallpaper and so ...).
Deci ... cred ca ar trebui sa-ti reconsideri parerile


--------------------
"Ce te-ai face, da, ce ai face tu? Ce te-ai face tu, daca ai fi ca mine? Ce ai face, da, ce ai face tu? Ce ai face tu?"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 21 Sep 2004, 03:03 PM
Mesaj #5


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Intr-adevar, costurile sunt cu aprox. 50% mai mici decat la alti operatori. Cu 4 telefoane si in jur de 2000-3000 de minute vorbite pe luna, platesc cam 70% din cat plateam la Conex pentru 2 tel si 1000-1500 min. vorbite. Iar la relatii cu clientii stau oricum mai bine decat ceilalti - faza de la Conex: il intreb pe omu' respectiv ceva in leg. cu facturarea si imi raspunde simplu "Nu stiu", nu imi face leg. la nici un alt depart. care sa ma poata lamuri, nimic. La zapp am cerut cateva detalii tehnice, iar fatuca resp. nu a stiut raspunsul, intr-adevar, dar mi-a facut leg. la dep. tehnic - cred ca e destul de occidental.
Intr-adevar, tel nu sunt f bune, cu exceptia ultimului, care este o intr-adevar bun. Au un capitol la care stau f bine - la socuri. Tel. meu - S200, a luat nenumarate lovituri, si mai rezista eroic. Iar semnalul am observat ca e relativ - in unele zone in care ceilalti au, zapp-ul e descoperit, pe cand au zone pe care le acopera unde ceilalti nu au ajuns.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RaduRC
mesaj 22 Sep 2004, 02:32 PM
Mesaj #6


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 16
Inscris: 6 September 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.411



Salutare,

Sunt nou pe aici dar am citit mesajele voastre si vreau si eu sa adaug cam ce stiu de Zapp.

Sunt abonatul lor de aproape 2 ani. La inceput am primit un telefon semistricat (un S200), adica o zi mergea sa sun, o zi nu mergea. Le-am spus si mi l-au inlocuit pe loc fara nici o intrebare stupida ca la Orange de genul "L-ati bruscat?" sau "V-a cazut in zapada?" (asta mi-a fost pusa prin luna iulie de o tipa de la Orange). Sa continuam, am un abonament Z30 (mi-e de ajuns pentru nevoile mele de comunicare si e mai mult ca sa dea lumea de mine) si sunt foarte multumit de el. Telefonul l-am schimbat acum 4-5 luni cu un Z710i pentru a avea BREW (o sa detaliez putin mai incolo). Mentionez, inainte am avut un abonament la Orange pe care l-am tinut tot vreo 2 ani si inainte de a trece pe zapp am stat si pe cartela la Connex.

Ce urmeaza este un text lung asa ca sper sa nu va plictisiti citind si nici sa ma injurati ca am umplut un spatiu mare de pe forum cu el.

Securitate
Zapp pune accent si pe securitate. Este un premiu de 5.000.000 $ pentru cel care va reusi sa decodifice o convorbire CDMA (fara misto-uri). BREW-ul (Binary Run-time Enviroment for Wierless (posibil sa fi scris gresit cuvintele in engleza)) este o platforma de dezvoltare de aplicatii pentru telefoane mobile CDMA si este o standardizare, adica un program scris pentru un telefon cu BREW merge pentru orice telefon cu BREW indiferent de firma producatoare. Toate cipurile de telefoane CDMA sunt facute de Qualcomm care e lider de piata la capitolul Wierless. GSM-urile au un mediu de dezvoltare numit Symbian dar Symbian-ul facut de Nokia nu se prea intelege cu cel facut de Siemens deci treaba e haotica. In simbian poti sa incarci aplicatii scrise in JAVA (i se mai zice si JAVRA) de pe orice calculator daca sunt scrise su instructiuni suportate de telefoanele mobile cu Symbian. Pana acum sunt 7 versiuni de Symbian doar de la Nokia si sunt aplicatii care sa mearga numai pe 4 din 7. Pe BREW nu e asa. Versiunile noi suporta toate aplicatiile vechi dar sunt si functii suportate doar pe versiunile noi. Acum sa analizam din alt punct de vedere problema cu mediile de dezvoltare. Daca eu scriu o aplicatie in java care sa sterga tot ce are telefonul prin agenda, eventual sa dea si 3-4 SMS-uri, eventual sa si sune la numere de telefon ea va rula fara probleme, nu o sa va intrebe daca vreti sa stergeti agenda... Nu aveti nici o garantie ca aplicatia mea face ce va spun eu ca va face (adica va zic ca e un joc si de fapt nue e). Pentru BREW tot ce incarci pe telefon e numai de pe serverul Zapp. Tot ce ajunge pe serverul Zapp e verificat de ei inainte din astfel de motive de siguranta, in ei trebuie sa ai incredere ca altfel nu te mai abonai.

Semnal si retea
Cate antene credeti ca are Connex-ul in Bucuresti, dar Orange-ul? Va zic eu, vreo 800-900 sau mai multe, poate mult mai multe. Cam una la 3 blocuri in zonele aglomerate. Cate are Zapp? Doar 2 mari si late. De ce asa? O antena Connex sau Orange are o raza de 3-4 de Km in camp deschis si din cauza ca dau mai multe radiatii daunatoare in oras trebuie sa le reduca puterea, dar intervine si problema ca trebuie sa treaca prin pereti. Zapp nu are probleme din astea cu puterea semnalului, o antena de-a lor are raza de bataie de 20-25 Km si nu e la fel de daunatoare sanatatii (nu e mai deloc). Din motivele astea s-au extins in 2 ani la 85% din suprafata tarii la semnal. Orange si Connex au ajuns asa cam in 3-4 ani si cu investitii mult mai mari de aia au si costuri mai ridicate ca au nevoie de ceva mai mult curent pentru toate antenele lor. Daca ii lasam putin ar trebui sa acopere toata tara in curand. Ce-i drept in Bucuresti la metrou inca nu au semnal dar daca ii stresam putin cu mail-uri poate vor pune si in mod sigur vom avea semnal la jumatatea tunelului ca sa nu se intrerupa convorbirile.

Informatii clienti si relatiile cu clientii
Nu am nimic sa le reprosez. De fiecare data mi s-a raspuns frumos, am primit raspunsuri la toate intrebarile, si nu am fost mutat la 5 operatori de colo colo. A trebuit sa o rog o data pe o domnisoara de acolo sa nu mai imi zica "Domnul Ungureanu" ca ma simteam prea batran (apropo, ma chema Ungureanu Radu si nu am decat 20 de ani). La casieriile pentru plata facturilor, nu m-am dus nici o data cu factura ca nu imi venea pana pe data de 23-24 ale lunii. Cand se factura ma duceam la 3-4 zile si plateam fara factura la mine. Ii ziceam frumos numarul de telefon, imi taia chitanta si gata, simplu si frumos. La Orange cand le plateam veneau cu morfturi ca trebuia sa aduc si cealalta hartie ca nu le ajunge una pe care scria suma totala de plata. O data am fost pe la ora 14:30 sa platesc si mi-a zis casierita ca e in pauza de pranz si sa vin peste o jumatate de ora (taranie pe fata 50.gif ). Era sa uit, cei de la Informatii sunt cunoscatori, stiu si parte tehnica si de facturi si coduri de retea si tot ce trebuie, nu ca la Orange unde am sunat si am intrebat cum sa-mi dezactivez mesageria si mi-a spus ceva in genul: "Nu stiu eu dar stati sa ve redirectez la cineva care va sti unde sa va redirecteze mai departe". Ce am mai patit la Orange, cand m-am dus la sediul lor sa intreb de o oferta pentru firme, asta cam cu 3-4 luni inainte de a rezilia contractul cu ei, am stat la coada ca asa e frumos si cand am ajuns la ghiseu l-au intrebat pe tipul din spate ce doreste (care era la costum si cu o servieta in mana). Cand am intrerupt-o pe domnisoara respectiva sa-i spun ca eu eram in fata domnului mi-a raspuns ceva in genul: "Mi se pare ca domnul este mai important". Saracul om era si stupefiat ca m-a sarit si imi facuse semn politicos cu mana ca ma pun in fata ghiseului si s-o intreb pe tipa respectiva ce vroiam.

Telefoane si accesorii
Telefoanele sunt diferite ca facilitati dar sunt de acceasi calitate. Mie mi-a placut si S200-le dar vroiam sa am BREW pe telefon. Un telefon de la ei nu are SIM dupa cum ati observat asa ca daca va este furat nici hotul nu mai face nimic cu el daca l-ati blocat. Hotii de telefoane stiu asta asa ca nu prea fura telefoane de la Zapp. Chiar daca reusesc sa vanda unul persoana care il cumpara trebuie sa vina la Zapp ca sa ii dea un numar si sa-l poata folosi si atunci telefonul va fi gasit in baza lor de date ca furat si nu va fi activat, mai rau, s-ar putea ca persoana respectiva sa fie intrebata de unde il are. Iata un alt plus de siguranta. Mai aveti si PIN-ul ala care il puteti pune pentru a putea fi deblocata tastatura, folositi-l ca ajuta mult. Mie nu mi-a citit nimeni mesajele si nici nu a sunat de pe el aiurea fara sa stiu si eu. Ca sunt putine telefoane, e adevarat, dar ce? Connex-ul sau Orange-ul au avut mai multe cand s-a lansat? Si daca au avut mai multe, erau toate de aceeasi calitate, nu ma refer la aspect sau ergonomitate, ma refer la siguranta unei convorbiri, calitatea sunetului, emisia de radiatii si browser de internet? Un telefon ca Z710i GSM costa vreo 300-400 $ si nu are atatea culori, nu are o agenda asa mare, mu e la fel de usor, in mod sigur nu are BREW, nu are robot pentru raspuns la telefoane si aveti sanse mari sa ramaneti fara el. Probleme la prima vedere, telefoanele lor nu au MMS, camere video incorporate sau nu suporta playback de mp3. Sa fim seriosi, cat de bine se aude un mp3 cantat de un mobil? Cam de vreo 4 ori mai prost decat daca e ascultat pe un mp3 player plus ca un mp3 va consuma multa baterie. O camera digitala pe mobil e cam aiurea, nu au mobilele atata memorie si claritate a pozei cat are un aparat digital mai slabut. Sunt telefoane CDMA care au camera video iar standard-ul BREW are si functii pentru playback de mp3, video streaming si suport pentru camere digitale incorporate. La mp3-uri sunt neutru, am un mp3 player calitatea I, rezita acumulatorii 12 ore si stie sa cante la 320 Kbps (2.5*calitatea CD-ului), dar la camere video si video streaming mi se par nefolositoare pe telefoane mobile. E clar ca o imagine pe telefon nu are acceasi calitate ca una pentru calculator si imaginativa cum s-ar vedea un film pe un ecran mic de mobil (incercati sa cititi subtitrarile). In curand o sa ajunga un GSM sa aiba incorparata o unghiera sau furculita ca sa poti sa mananci cu telefonul pentru a vedea toata lumea ce telefon meserias ai biggrin.gif .

Servicii de retea
Excelente la Zapp. Cel putin partea cu 3 centi pe minut primiti in cazul in care te suna cineva din alte retele e ceva nou, nu veti gasi asa ceva la abonamentele Connex sau Orange (cel putin asa stiu eu). Nu am de ce sa ma plang, internetul prin telefonul lor merge mult mai repede decat myX (care e Dial-Up) si nici nu trebuie sa astepti pana la 10 seara ca sa fie mai ieftin, e la fel toata ziua, cam cu 16.000 de lei mai scumpa ora decat la myX dupa 10 seara dar viteza mai mare si nu stai pana la 10 seara si nici nu prinzi ton de ocupat.

GSM-uri
Nici nu le-as numi telefoane, le-as numi walky-talky-uri ca daca te superi putin incropesti in casa un aparat ca sa poti sa asculti convorbiri telefonice. Preturile daca nu le iei la oferta sunt mari pentru calitatile lor iar firmele de la care le iei sunt in general neserioase, nu au timp de tine si se uita la oameni care li se par lor ca ar avea bani.

CDMA-uri
Telefoane subevaluate ca pret pentru facilitatile care le au, unele mai varza, altele mai marfa dupa cum se zice, dar nu sunt walky-talky-uri inca. Firma de la care le iei te asculta si mai tine cont cam de ce zici si tu.

Merita sa-ti iei un CDMA decat un GSM, Zapp e un operator de telefonie de viitor, peste 20-30 de ani GSM-ul va fi ingropat, nu s-au mai lansat in ultimii 2 ani operatori GSM, s-au lansat numai operatori CDMA si in unele tari au devenit lideri de piata. Totusi retineti, asta pentru gurile rele, Zapp e inca la inceput dar se dezvolta si evolueaza destul de repede. Mai are 4-5 telefoane pe care vor sa le lanseze si am citit pe undeva ca vor sa introduca un sistem de tarifare preplatit, gen Connex Go sau Orange PrePay.


--------------------
Radu Ungureanu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mihai
mesaj 22 Sep 2004, 10:15 PM
Mesaj #7


Gazda Hanului
******

Grup: Admin
Mesaje: 8.578
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1



Frumoasa prezentare. smile.gif Bine ai venit la Han! han.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RaduRC
mesaj 23 Sep 2004, 08:27 AM
Mesaj #8


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 16
Inscris: 6 September 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.411



Bine v-am gasit si sper sa aiba toti rabdarea sa citeasca tot ce e acolo si sa nu se supere daca se leaga pe Dial-Up si le ia mult pana sa se incarce toata pagina.

Ca nota, m-am dus de mai multe ori pe la Orange sa intreb tot felul de chestii si i-am stresat ceva si pe cei de la informatii, nu au fost mereu nepoliticosi si aroganti, depindea la ce operator picai si peste cine dadeai la ghiseu. Dar la Zapp nu am avut nici o faza de genul asta iar daca am va anunt mai mult ca sigur.

Sunt curios daca exista cineva care si-a luat vreun telefon Z110 de la Zapp. Vreau sa stiu si eu cat de bun e, eventual si o comparatie intre el si restul telefoanelor.


--------------------
Radu Ungureanu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mihai
mesaj 23 Sep 2004, 11:44 AM
Mesaj #9


Gazda Hanului
******

Grup: Admin
Mesaje: 8.578
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1



Eu folosesc un Z710i. Cu semnalul am cateodata probleme. Si cu faptul ca se descarca destul de repede. biggrin.gif
Insa in rest este ok. smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Olaf
mesaj 23 Sep 2004, 12:46 PM
Mesaj #10


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.591
Inscris: 22 September 03
Forumist Nr.: 826



QUOTE (Mihai @ 23 Sep 2004, 11:57 AM)
Cu semnalul am cateodata probleme. Si cu faptul ca se descarca destul de repede. biggrin.gif
Insa in rest este ok. smile.gif

ohmy.gif Pentru un terminal mobil, daca n-ai nici baterie ca lumea, nici semnal ca lumea... ce mai este in rest?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RaduRC
mesaj 23 Sep 2004, 12:47 PM
Mesaj #11


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 16
Inscris: 6 September 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.411



Semnalul este din cauza razei mare de actiune a unei antene. Uneori nu poate sa bata chir prin toti pereti sau mai da si rateuri. De ce se descarca repede, pentru ca are un ecran color cu culori pe 262K (nu ca walky-talky-urile de GSM-uri) si daca te joci pe el ecranul ii consuma mult. Pe mine m-a tinut si 10 zile, dar asta cat am fost plecat in concediu si nu ma suna nimeni in afara de parinti (2 minute de vorba) si parintii prietenei mele (5 minute ca de e fata si s-a dus la munte cu un baiat). Acum ma tine cam 3-4 zile si vorbesc cam 9-10 minute pe zi. Consuma mult si in timpul unei convorbiri ca semnalele lui trebuie sa bata pana la cea mai apropiata antena si cun antenele la Zapp sunt mult mai rare distanta e mare. Bateria il tine si in functie de cat de mult il butonezi.

Ce imi place la el e ca e micut si nu ma bate la buzunar ca predecesorii sai:
1. Un Ericsson GA628
2. Un Alcatel One Touh Wiev
3. Un Nokia 5110
4. Un telefon S200 (astuia i-am zis telefon pentru ca merita, primele 3 sunt GSM-uri sau walky-talky-uri rofl.gif )

Imi ofera si o oarecare mobilitate. Avand si o facultate de terminat (mai am 2 ani) si un servici, ca sa nu ma deranjeze la cursuri, sefu imi trimite mail-uri pe care le vad pe mobil si daca e de mers pe la clienti merg direct, nu mai trec pe la sediu... Nu este firma de pus tevi sau calorifere si nici de livrat pizza, e firma de soft asa ca nu va ganditi ca mai trec sa iau si materiale sau sa iau pizzele. Partea cu internetul pe mobil e o chestie destul de buna, browser-ul ce-i drept costa cam 2$ si expira in 2 ani asa ca atunci il voi downloada din nou.

Z710i-ul are toate facilitatile si toate functiile pe care le poate avea un telefon, nu ma refer la vraji de GSM-uri cu camere video sau cu suport de playback mp3, alea deja sunt corceli. Toata lumea stie ca o corcitura nu e nici din aia nici din aia, e ceva la mijloc, la telefoanele alea e asa: nici aparat de fotografiat ca lumea nu e si nici un telefon bun nu e.

Pentru cine e nedumerit: Da, sunt putin in potriva GSM-urilor pentru ca firmele care ofera sevicii GSM m-au cam ignorat si nu prea s-au purtat frumos cu mine.


--------------------
Radu Ungureanu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RaduRC
mesaj 23 Sep 2004, 12:54 PM
Mesaj #12


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 16
Inscris: 6 September 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.411



Ca sa fiu putin rautacios, nu vreau sa ma cert cu Olaf dar sunt de parerea urmatoare:

Macar e terminal mobil, nu e GSM. No offence daca e client Connex, Orange sau Cosmorom.
Scrie mai sus de ce consider CDMA-urile telefoane si GSM-urile nu. Oricum iti rezolvi problemele cu el chiar daca il tine putin bateria (grija! putin inseamna 2-3 zile) si pierde semnalul cateva fractiuni de secunda. Nu te speria daca pierde semnalul in timpul unei convorbiri stie se pastreze datele conexiunii si se leaga destul de repede la loc, asta daca celalalt nu a inchis sau ti-a venit semnalul inapoi peste 3 ore.


--------------------
Radu Ungureanu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Olaf
mesaj 23 Sep 2004, 01:07 PM
Mesaj #13


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.591
Inscris: 22 September 03
Forumist Nr.: 826



Hmm, interesanta prezentarea...
Ma gandeam insa, daca te tine cureaua sa incropesti un aparat care sa asculte GSM, poti incropi si un aparat care sa asculte CDMA ul...(codurile folosite pentru imprastierea spectrului sunt standard) Si nu cred ca cel care isi da osteneala sa faca asa ceva o sa se duca la ZAPP sa le spuna, mai ales ca s-ar putea chiar sa fie ilegala aceasta mica... actiune.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
YOo
mesaj 23 Sep 2004, 03:10 PM
Mesaj #14


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 696
Inscris: 5 May 04
Forumist Nr.: 3.376



Olaf ... trebuie sa te contrazic. Tehnologia CDMA a fost folosita de americani in razboiul din Golf. Initial a fost tehnologie militara strict secreta, dar dupa terminarea razboiului baietii s-au gandit ca ar fi bine sa-si scoata investitia, asa ca au facut publica aceasta tehnologie. De ce este teoretic imposibil de interceptat o convorbire CDMA-CDMA? Pai ia sa vedem:
... Are 4.4 bilioane de coduri (4.4 mii de miliarde de coduri) pentru apeluri, 5 straturi de codare si un ultim cod pentru retea, care si el se schimba la fel de des. In total sunt 7 coduri. Codurile care protejeaza un apel se schimba de 18 ori pe secunda + faptul ca insasi apelul isi schimba locatia pe banda de frecventa de cateva ori pe secunda. Acum cred ca realizezi de ce anume s-au oferit cei 5 mil de $ pt. persoana care va reusi sa inventeze un aparat capabil sa sparga un cod de retea + 5 alte straturi de codare + un cod de apel care se schimba de 18 ori la fiecare secunda ... asta in timp ce dispozitivul trebuie sa "alearge" apelul pe o banda de frecventa cu un interval de cca 100 de MHz si, pe langa toate astea, sa mai si inregistreze convorbirea la o calitate acceptabila....

So ... dragule Olaf, nu stiu ce ai auzit sau ce crezi tu, dar GSM-ul este o tehnologie "fumata" in comparatie cu tehnologia CDMA ... care apropos, este TEHNOLOGIA DE ULTIMA GENERATIE in domeniul telefoniei mobile spoton.gif


--------------------
"Ce te-ai face, da, ce ai face tu? Ce te-ai face tu, daca ai fi ca mine? Ce ai face, da, ce ai face tu? Ce ai face tu?"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jazz
mesaj 23 Sep 2004, 03:30 PM
Mesaj #15


Haiduc
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.002
Inscris: 17 January 04
Din: Ann Arbor
Forumist Nr.: 1.865



Am si eu o nedumerire...
Adica, telefoanele fara catela sunt pe tehnologie CDMA iar cele pe cartela sunt pe GSM? blink.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
YOo
mesaj 23 Sep 2004, 03:34 PM
Mesaj #16


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 696
Inscris: 5 May 04
Forumist Nr.: 3.376



QUOTE (Jazz @ 23 Sep 2004, 04:43 PM)
Am si eu o nedumerire...
Adica, telefoanele fara catela sunt pe tehnologie CDMA iar cele pe cartela sunt pe GSM? blink.gif

Nu este obligatoriu, dar intr-adevar ... asa se esicsta ele care este tongue.gif


--------------------
"Ce te-ai face, da, ce ai face tu? Ce te-ai face tu, daca ai fi ca mine? Ce ai face, da, ce ai face tu? Ce ai face tu?"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Olaf
mesaj 23 Sep 2004, 06:51 PM
Mesaj #17


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.591
Inscris: 22 September 03
Forumist Nr.: 826



QUOTE (YOo @ 23 Sep 2004, 03:23 PM)
... Are 4.4 bilioane de coduri (4.4 mii de miliarde de coduri) pentru apeluri, 5 straturi de codare si un ultim cod pentru retea, care si el se schimba la fel de des. In total sunt 7 coduri. Codurile care protejeaza un apel se schimba de 18 ori pe secunda + faptul ca insasi apelul isi schimba locatia pe banda de frecventa de cateva ori pe secunda. Acum cred ca realizezi de ce anume s-au oferit cei 5 mil de $ pt. persoana care va reusi sa inventeze un aparat capabil sa sparga un cod de retea + 5 alte straturi de codare + un cod de apel care se schimba de 18 ori la fiecare secunda ... asta in timp ce dispozitivul trebuie sa "alearge" apelul pe o banda de frecventa cu un interval de cca 100 de MHz si, pe langa toate astea, sa mai si inregistreze convorbirea la o calitate acceptabila....

YOo... contraexemplu:
Retelele wireless, se bazeaza pe tehnologia CDMA... Iar orice laptop poate gasi o retea wireless smile.gif Totul este sa interceptezi inceputul convorbirii, si ai si codurile FSK si codurile datelor care se transmit. Ideea este urmatoarea: telefonul se sincronizeaza cu centrala si poate sa comunice cu ea. ASta inseamna ori ca centrala comunica codurile telefonuluiui, ori ca aceste coduri sunt standard smile.gif (si, de fapt, sunt standard) Desi exista o gramada de coduri, teoretic, nu poti sa le folosesti pe toate... (in principiu, codurile pentru datele initiale sunt de fapt polinoamele unor scramblere ca, care au ca scop, la fel ca si FSK-ul, imprastierea benzii... polinoame trebuie sa fie ireductibile). CDMAul era considerat protejat intrinsec. Odata cu standardizarea, nu mai e cazul de protectie intrinseca, iar protectiile suplimentare se pot adauga foarte bine si la GSM smile.gif

Acest topic a fost editat de Olaf: 24 Sep 2004, 08:52 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sorin666
mesaj 24 Sep 2004, 12:19 AM
Mesaj #18


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.069
Inscris: 25 August 03
Forumist Nr.: 668



QUOTE (YOo @ 23 Sep 2004, 03:23 PM)
Olaf ... trebuie sa te contrazic. Tehnologia CDMA a fost folosita de americani in razboiul din Golf. Initial a fost tehnologie militara strict secreta, dar dupa terminarea razboiului baietii s-au gandit ca ar fi bine sa-si scoata investitia, asa ca au facut publica aceasta tehnologie. De ce este teoretic imposibil de interceptat o convorbire CDMA-CDMA? Pai ia sa vedem:
... Are 4.4 bilioane de coduri (4.4 mii de miliarde de coduri) pentru apeluri, 5 straturi de codare si un ultim cod pentru retea, care si el se schimba la fel de des. In total sunt 7 coduri. Codurile care protejeaza un apel se schimba de 18 ori pe secunda + faptul ca insasi apelul isi schimba locatia pe banda de frecventa de cateva ori pe secunda. Acum cred ca realizezi de ce anume s-au oferit cei 5 mil de $ pt. persoana care va reusi sa inventeze un aparat capabil sa sparga un cod de retea + 5 alte straturi de codare + un cod de apel care se schimba de 18 ori la fiecare secunda ... asta in timp ce dispozitivul trebuie sa "alearge" apelul pe o banda de frecventa cu un interval de cca 100 de MHz si, pe langa toate astea, sa mai si inregistreze convorbirea la o calitate acceptabila....

So ... dragule Olaf, nu stiu ce ai auzit sau ce crezi tu, dar GSM-ul este o tehnologie "fumata" in comparatie cu tehnologia CDMA ... care apropos, este TEHNOLOGIA DE ULTIMA GENERATIE in domeniul telefoniei mobile spoton.gif

Nu iti face iluzii, o tehnomogie de criptaj de provenienta US are IN MOD OBLIGATORIU back-door-uri, asa cere legea aia a lor, daca nu programul nu primeste licenta de export...
Cu alte cuvinte cand discuti banalitati cu prietenii, criptajul e inutil, dca insa "faci prostii" este... tot inutil, caci "urechile alea mari" pot sa il asculte...
Si asta e in "real life" si nu tine de "teoria conspiratiei"... rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
YOo
mesaj 24 Sep 2004, 02:47 PM
Mesaj #19


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 696
Inscris: 5 May 04
Forumist Nr.: 3.376



QUOTE (sorin666 @ 24 Sep 2004, 01:32 AM)
Cu alte cuvinte cand discuti banalitati cu prietenii, criptajul e inutil, dca insa "faci prostii" este... tot inutil, caci "urechile alea mari" pot sa il asculte...

Sunt mai mult decat convins de asta. Doar ca cei care detin modalitatile de interceptare nu au nevoie de acei 5 mil de $ pusi la bataie ca premiu biggrin.gif
Daca ai sa citesti postul meu atent ai sa vezi ca am spus "teoretic este imposibil de interceptat". Am spus teoretic, tocmai pt ca ma gandisem la ce ai scris tu.


--------------------
"Ce te-ai face, da, ce ai face tu? Ce te-ai face tu, daca ai fi ca mine? Ce ai face, da, ce ai face tu? Ce ai face tu?"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RaduRC
mesaj 28 Sep 2004, 08:05 AM
Mesaj #20


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 16
Inscris: 6 September 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.411



In primul rand laptop-urile care folosesc sau au placi de retea wierless, placile lor de retea nu merg pe standard-ul CDMA, merg pe standard TCP-IP si comunicarea intre placa de retea si router merge pe comunicatie radio standard. Placile wierless care folosesc CDMA au un router mai special care stie sa se descurce cu ele. Daca router-ul ala emite mai departe semnale pentru placi wierless care nu stiu CDMA atunci e punct vulnerabil pentru firma care a gandit respectiva arhitectura de retea.

Revenim, codurile de CDMA care se schimba de nu mai stiu cate ori pe secunda si sunt 4.4 bilioane nu sunt transmise prin retea mai mult ca sigur. Altfel nu ar fi greu sa interceptezi si codurile si mesajele si sa gasesti algoritmul de decodificare dupa aia. Unele din ele probabil ca sunt hardcoded in telefon iar altele sunt generate dinamic in functie de telefon si data si ora curenta (nu v-ati pus intrebarea de ce telefoanele Zapp isi iau ora din retea si nu o puteti seta de mana). Tot ce este trimis prin retea este la inceputul unei convorbiri si probabil este ID-ul telefonului pentru ca numarul unui telefon este programat foarte usor (cand mi-am luat un telefon pe puncte prin programul Zapp Compliment, au adus unu care avea un numar de tel pe cutie si in 2-3 minute, in fata mea l-a programat sa mearga pe numarul meu vechi). Serverul de centrala stie ca pentru ID-ul ala de telefon trebuie sa foloseasca niste coduri si mai foloseste si codul ala generat dinamic in functie de data si ora (pentru unele sisteme bancare un echivalent ar fi sistemul de one-time-password). Probabil mai sunt si alte metode pentru a mai genera un cod din alea 7. Logic acum: daca ar fi sa se trimita codurile de decriptare/criptare prin retea atunci nu credeti ca ar creste destul de mult transferul de date, ceea ce nu e bine si dupa cum s-a constatat, ar putea fi si interceptate codurile alea.

GSM & CDMA: CDMA comunica prin semnale radio care sunt traduse ca biti, deja bate mai mult spre computer science. GSM comunica prin semnale radio identice cu ale posturilor de radio peste care se mai pun niste turbulente, ceva distorsiuni. Cu un filtru destul de bun se elimina toate si se poate reda convorbirea cu destula acuratete (ceva in genul in care funciona HBO-ul acum ceva vreme in urma, semnalul era amestecat cu paraziti si aveai pe cablu un filtru care sa ii scoata, filtre HBO se gaseau in piata la Obor cam cu 100.000 parca si aveau reclama buna: "Ia decodoru' neamule, hai baiatu' sa-nebunesc, ia de la baba ca-ti dau mai ieftin sa moara ce-am mai scump" biggrin.gif ). Bine, s-ar putea sa fie mai complex putin filtru pentru GSM.

Pemiul de 5.000.000 $ este oferit de cei care au creat tehnologia CDMA, nici un operator de telefonie mobila (adica operator de telefonie mobila CDMA da nu am mai scris ca deja il consider pleonasm) nu stie cum sunt generate codurile si cum functioneaza cu exactitate. Pentru ei modulele CDMA sunt ceva gen black-box-uri, ei doar le folosesc ca si clientii lor. Creatorii CDMA au oferit premiul pentru a-i face pe adevaratii hackeri, crakeri, mesteri in interceptat telecomunicatii codate sau alte denumiri la care va puteti gandi sa incerce sa colecteze premiul. Cum nimeni nu l-a luat pana acum inseamna ca:
1. fie convorbirile CDMA sunt aproape imposibil de interceptat
2. fie nu a incercat nimeni si nici nu incearca (putin probabil , e un premiu mare)

Ganditiva ca nu s-a putut sparge CDMA-ul si am vazut pe undeva pe net ceva de CDMA2 (pentru care s-au scris deja protocoalele de comunicatie si ar trebui sa suporte video-conferinte si altele).


--------------------
Radu Ungureanu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 30 Sep 2004, 11:24 PM
Mesaj #21


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



Am gasit un minus: am uitat sa platesc factura (mi-au trimis avertisment, da' am uitat si de ala), si mi-au taiat semnalul. Partea proasta a fost ca am platit prin ordin de plata, si nu am mai putut sa apelez nici macar rel. cu clientii pt confirmarea platii. Cred ca ar face bine sa nu restrictioneze si accesul catre relatii. Tipa de la relatii si-a cerut scuze(auzi, si-a cerut scuze ca nu am platit, aia de la Conex mai aveau putin si ma faceau si infractor cand am ajuns in situatia asta), si a spus ca vor avea in vedere doleanta mea.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alex Damian
mesaj 17 Oct 2004, 05:48 PM
Mesaj #22


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 37
Inscris: 16 March 04
Din: Bistrita
Forumist Nr.: 2.609



Am citit cu reala placere tot ce s-a postat aici si pro si contra!
spoton.gif
Foarte documentati majoritatea celor care posteaza... Singura problema e ca cei care nu au tinut in mana un terminal CDMA nu prea stiu cu ce se maninca... Cam pe toate forumurile Zapp este injurat, aici e primul loc in care se discuta cu adevarat despre ce este si ce va fi in viitor CDMA!
Tineti-o tot asa!
biggrin.gif
Apropo, am vb prima oara la un telefon mobil in '94 si era de la stramosul Zapp, fosta retea pe 450 a Telemobilului! spoton.gif
Si daca Telemobilul nu a dat faliment dupa aparitia in Romania a "greilor GSM" rofl.gif , mai mult, gasind resurse sa aduca CDMA2000 in premiera mondiala aici, nu mai am cuvinte...jos palaria! spoton.gif


--------------------
Decāt să lucrezi degeaba, mai bine stai de pomană...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alex Damian
mesaj 5 Feb 2005, 08:29 PM
Mesaj #23


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 37
Inscris: 16 March 04
Din: Bistrita
Forumist Nr.: 2.609




Acoperirea Zapp este in continua crestere

In dorinta de a-si respecta promisiunea facuta clientilor sai, Telemobil investeste in mod constant in extinderea acoperirii pe intregul teritoriu romanesc. Astfel, in ultimele saptamani, noi statii de baza au fost integrate in reteaua Zapp: Calarasi, Ghimpati - DN6 - E70 Bucuresti -Alexandria, Borsec and Gheorgheni (Harghita), Videle, Petrila and Simeria (Hunedoara), Suceava - Obcini (vecinitati) si Petrobrazi (Prahova).

In ultimele luni, s-a lucrat la extinderea ariei de acoperire, adaugandu-se numeroase statii de baza in multe zone din tara precum Costesti (Arges), Timisoara - Downtown (Hotel Continental), Valenii de Munte, Cluj (Zorilor neighborhood), Moraresti (DN7 Pitesti - Rm.Valcea), Bucharest (Calea Calarasilor, Iancului, Otopeni - Otopeni Airport - Metro, Vitan, Primaverii), Daia (DN 5 Bucharest-Giurgiu), Brad, Campia Turzii, Zalau, Dealu cu Stejari (DN13 Brasov - Tg. Mures), Cugir (Alba), Targu Ocna (Bacau), Beius (Bihor), Ocna Mures (Alba), Totesti (E79 Petrosani - Hateg) si Adunatii Copaceni (DN 5 Bucuresti - Giurgiu), Palma (Suceava) - DN17A Campulung Moldovenesc-Radauti, Sucevita, Marginea, Viseu de Sus (Maramures), Targu Lapus, Rasnov, Zarnesti, Bran, Cisnadie, Avrig, Agnita, Schitu Golesti (Arges) - DN73-E574 Pitesti-Brasov, Teius (Alba) si Bucuresti - Constantin Brancusi (zona Titan / IOR).

Sursa: ZAPP


--------------------
Decāt să lucrezi degeaba, mai bine stai de pomană...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alex Damian
mesaj 5 Feb 2005, 08:32 PM
Mesaj #24


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 37
Inscris: 16 March 04
Din: Bistrita
Forumist Nr.: 2.609



Zapp obtine un imprumut de 94 de milioane de dolari



Bucuresti, 1 februarie 2005 - Zapp, cel mai tanar operator de telecomunicatii mobile din Romania, a obtinut recent un pachet de finantare, in valoare de 94 de milioane de dolari, format dintr-un imprumut de 40 de milioane de dolari aranjat de Bank Austria Creditanstalt/HVB Romania si Raiffeisen Bank Romania, ca banci coordonatoare, si imprumuturi subordonate de 54 de milioane de dolari din partea Ex-Im Bank SUA (finantare via Citibank) si Black Sea Trade Development Bank.

Zapp va folosi finantarea in principal pentru dezvoltarea, in continuare, a retelei prin marirea ariei de acoperire si imbunatatirea serviciilor pe care le furnizeaza.

"Finantarea va permite Zapp sa-si sustina singura cresterea, atat in ceea ce priveste extinderea retelei, cat si in ceea ce priveste cresterea numarului de abonati. Obiectivul nostru este de a ajunge in sase luni la o acoperire similara cu nivelul oferit de operatorii GSM de pe piata", a declarat Piermario Di Pietro, CFO Zapp.

Banii obtinuti vor fi folositi si pentru plata imprumuturilor de care Zapp a beneficiat pentru procurarea de echipamente de la furnizori precum Lucent Technologies.

Importanta tranzactiei consta, pe de o parte, in faptul ca Zapp este astfel o companie in totalitate finantata, ceea ce inseamna ca va fi in masura sa-si finanteze cresterea fara bani externi. In al doilea rand, acest imprumut reprezinta prima finantare importanta din lume obtinuta de la institutii bancare de catre un operator CDMA450.

"Pana acum am contat pe fonduri din partea actionarilor sau a furnizorilor de echipamente. Din acest moment, gratie acestei finantari si performantelor noastre operationale, ne putem atinge obiectivele pe termen lung prin forte proprii", a adaugat Di Pietro.

Unul dintre criteriile care au stat la baza deciziei de acordare a imprumutului a fost evolutia excelenta a companiei de la lansarea pe piata a primului serviciu de comunicatii mobile bazat pe o retea CDMA450. Cifra de afaceri a Zapp a evoluat spectaculos de la an la an: 14 milioane de dolari in 2002, 52 de milioane de dolari in 2003 si 93 de milioane de dolari in 2004. Anul 2004 a fost unul de cotitura pentru Zapp, intrucat inca din prima parte a anului compania a trecut pe profit operational. "Obtinerea unui astfel de rezultat in mai putin de doi ani de la lansarea comerciala reprezinta un record in industrie pentru o companie intrata tarziu pe piata si demonstreaza puterea tehnologiei si a strategiei pe care le-am adoptat", a mai spus Di Pietro.

In plus, bancile au analizat potentialul afacerii, sustinut in primul rand de investitiile in tehnologii de ultima generatie pe care Zapp le-a facut inca de la lansare. De altfel, Zapp a lansat recent primul serviciu de comunicatii mobile in banda larga la nivel national, care permite acces la Internet cu viteze de pana la 2,4 Mbps, fiind bazat pe tehnologia CDMA2000 1xEV-DO. Noul serviciu este disponibil in Bucuresti si in toate municipiile resedinta de judet si se bucura de un mare success in randul clientilor, vanzarile depasind cu mult prognozele initiale.

Despre Zapp
Zapp este primul operator din lume care utilizeaza o retea wireless digitala bazata pe tehnologia CDMA2000 in banda de 450 MHz. CDMA2000 permite Zapp sa ofere servicii de voce de cea mai buna calitate la costuri scazute, precum si servicii de Internet mobil si transmisii de date de mare viteza. Zapp se adreseaza in principal clientilor care au nevoie de solutii premium de comunicatii. Actionarul principal al Zapp este Inquam Limited, companie internationala care are drept obiect de activitate furnizarea de servicii in domeniul retelelor mobile de comunicatii. Actionarii semnificativi ai Inquam sunt QUALCOMM, lider pe piata produselor si serviciilor digitale mobile bazate pe tehnologia CDMA, si Omnia Holdings Ltd, fond de investitii din Orientul Mijlociu. Pentru mai multe informatii despre Zapp, vizitati www.zapp.ro.


Sursa: ZAPP


--------------------
Decāt să lucrezi degeaba, mai bine stai de pomană...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Olaf
mesaj 5 Feb 2005, 10:42 PM
Mesaj #25


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.591
Inscris: 22 September 03
Forumist Nr.: 826



laugh.gif Si uitasem de subiectul asta!
Nota 10 pentru zapp ca se extinde.

Cat despre
QUOTE (RaduRC @ 28 Sep 2004, 08:05 AM)

In primul rand laptop-urile care folosesc sau au placi de retea wierless, placile lor de retea nu merg pe standard-ul CDMA, merg pe standard TCP-IP si comunicarea intre placa de retea si router merge pe comunicatie radio standard.


Nu-i chiar asa, pentru debite de 5,5 si 11 Mbps se foloseste ori DSSS (direct sequence spread spectrum) ori CCK
(Complementary code keying) care sunt, in esenta lor ( tongue.gif ), tot o forma de acces multiplu cu diviziune in cod. Cea mai apropiata forma de modulatie gen "comunicatie radio standard" este BPSK, QPSK (modulatie de fazabinara sau cuaternara) sau QAM (modulatie de amplitudine in cuadratura), folosita in standardul 802.11a (cele de mai sus erau 802.11b). Si nu confunda TCP/IP cu forma de acces la mediu, ca n-au nici in clin nici in maneca (IP este nivel 3 - nivel retea, deci nu are treaba cu modulatia si accesul la mediu wink.gif ).

Mi-am amintit si ce ma deranjase initial in subiectul asta, era asocierea GSM=walkie-talkie, care este complet eronata si o sa revin asupra ei, daca este nevoie.

Si o corectie la ce am spus mai demult: intr-adevar, nu putem compara, din punct de vedere al modulatiei o retea wireless cu una de telefonie CDMA, prin simplul fapt ca la wireless toate terminalele folosesc acelasi cod... sorry.gif Greseala mea.

PS: Alex Damian, lucrezi cumva la ZAPP ? smile.gif

Acest topic a fost editat de Olaf: 5 Feb 2005, 10:49 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alex Damian
mesaj 6 Feb 2005, 08:50 AM
Mesaj #26


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 37
Inscris: 16 March 04
Din: Bistrita
Forumist Nr.: 2.609



Pt. Olaf!

Nu, nu lucrez la Zapp, desi as putea, au oferte de serviciu foarte variate pe www.zapp.ro... biggrin.gif

Si daca am postat cele de mai sus, e doar pentru faptul ca multa lume vorbeste fara sa stie despre ce e vorba... Asta ar fi un prim pas spre informare in ceea ce priveste cea mai noua tehnologie in domeniu.



--------------------
Decāt să lucrezi degeaba, mai bine stai de pomană...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Seneca
mesaj 9 Feb 2005, 12:16 PM
Mesaj #27


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 6
Inscris: 7 February 05
Forumist Nr.: 5.662



QUOTE (Jazz @ 23 Sep 2004, 03:30 PM)
Am si eu o nedumerire...
Adica, telefoanele fara catela sunt pe tehnologie CDMA iar cele pe cartela sunt pe GSM?  blink.gif

Nu, CDMA nu inseamna lipsa SIMului. La ZAPP telefoanele nu au SIM pentru ca asa au facut ei comanda la producator. Dar e o masura de siguranta bine gandita. Uite un examplu : Huawei ETS-388 cunoscut la noi ca fiind ZAPP Z110. user posted image
Daca stii limba rusa vezi detalii aici.

Acest topic a fost editat de Seneca: 9 Feb 2005, 12:19 PM


--------------------
Zeii sa fie cu tine!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Seneca
mesaj 9 Feb 2005, 01:53 PM
Mesaj #28


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 6
Inscris: 7 February 05
Forumist Nr.: 5.662



QUOTE (RaduRC @ 22 Sep 2004, 02:32 PM)

Semnal si retea
Cate antene credeti ca are Connex-ul in Bucuresti, dar Orange-ul? Va zic eu, vreo 800-900 sau mai multe, poate mult mai multe. Cam una la 3 blocuri in zonele aglomerate. Cate are Zapp? Doar 2 mari si late. De ce asa? O antena Connex sau Orange are o raza de 3-4 de Km in camp deschis si din cauza ca dau mai multe radiatii daunatoare in oras trebuie sa le reduca puterea, dar intervine si problema ca trebuie sa treaca prin pereti. Zapp nu are probleme din astea cu puterea semnalului, o antena de-a lor are raza de bataie de 20-25 Km si nu e la fel de daunatoare sanatatii (nu e mai deloc).

Radu, lucrurile nu stau chiar asa cum le-ai descris tu....

GSMul e construit pe tehnologie FDMA (Acces Multiplu cu Diviziune in Frecventa), asta inseamna ca, la GSM 900 (dar si la GSM 1800 sau GSM 1900) este o banda alocata de 100 MHz (850MHz-950MHz), care trebuie impartita pentru un nr. cat mai mare de utilizatori si sa nu existe perturbatii intre convorbiri.
Astfel, s-a conceput un sistem de celule de acoperire, grupate la randul lor in clustere. Un cluster are 7 celule, iar in fiecare celuca sunt 175 de canale duplex. Frecventele sunt alocate astfel incat intr-un cluster sa nu se repete aceeasi frecventa de doua ori.
Adica, daca vorbesc in acelasi timp la telefon 175 de vecini ai tai, atunci sistemul iti va aloca o frecventa dintr-o celula alaturata. Intr-o aglomeratie urbana, in care numai intr-un bloc sunt 100 de telefoane, iti dai seama ca o celula standard de acoperire de 25 Km, ar fi insuficienta. Solutia e sa reduca suprafata de acoperire a celulelor, prin micsorarea puterii radiata de antena si marirea numarului de antene (celule).
(De aceea s-au miniaturizat telefoanele, pentru ca nu mai au nevoie de putere mare de emisie, dar la noi, daca iesi cu un tel. mic din oras ai scapat de grija lui tongue.gif )
Un alt aspect este cel al "Revelionului", cum imi place mie sa-i spun. In mod curent centralele Romlelecom sunt utilizate la o capacitate de 60%. DAR de Revelion pune toata lumea mana pe telefon, sa-i instiinteze pe ceilalti ca au o veste noua pentru ei, si astfel "cade centrala", pentru ca numarul de circuite de comunicare e mai mic decat cel al abonatilor (vezi alocarea dinamica a IPurilor intr-o retea de calculatoare cu 300 de utilizatori care poate oferi numai 256 de IPuri).

user posted image

CDMAul e o tehnologie (Acces Multiplu cu Diviziune in Cod) la care pe intreaga banda alocata (400MHz-500MHz) se face transmisiunea, cum au explicati si alti domni inaintea mea.
Pe scurt, ZAPP emite prin toate antenele acelasi semnal radio, in toata tara, urmand ca telefonul tau sa combine semnalul receptionat cu un cod si sa rezulte numai informatia de care ai tu nevoie (apel de voce sau date).

CDMA e de viitor pentru ca piata telefoniei mobile este in crestere in orase, ceea ce va genera la GSM din ce in ce mai multe "revelioane" (vezi diseara la ora 18:00 si la 20:00 la Orange) si echipele de tehnicieni nu mai fac fata sa instaleze noi antene, pe cand la tara nu este acoperire totala si nici nu va fi pentru ca nu se justifica in nici un fel.

In conditiile in care in CDMA sunt 4.4 mii de miliarde de coduri ortogonale intre ele, ZAPPul poate sta linistit si sa continuie cu acoperirea zonelor rurale. Si pe 1 ianuarie la ora 00:00 poti sa suni linistit oricare prieten si sa-i spui "la multi ani", dar cu conditia sa fie si el pe ZAPP.

Acest topic a fost editat de Seneca: 9 Feb 2005, 02:17 PM


--------------------
Zeii sa fie cu tine!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Olaf
mesaj 16 Feb 2005, 02:57 PM
Mesaj #29


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.591
Inscris: 22 September 03
Forumist Nr.: 826



Am si eu o curiozitate... Stie cineva care este factorul de imprastiere a spectrului la Zapp? Ma gandeam ca ar putea exista o limitare in momentul in care suma semnalelor imprastiate din aceeasi celula si din celule adiacente se apropie de semnalul decodat (semnalul recompus), ajungandu-se la saturatie (statia de baza nu mai poate accepta conexiuni deoarece s-ar deteriora foarte mult calitatea semnalului). Este insa posibil ca aceasta ipoteza sa fie nerealista.
Pe de alta parte, cred ca este vorba aici si de numar de utilizatori, pentru ca o congestie poate sa apara nu numai in celula, ci si pe traseul dintre doua celule sau zone... sa zicem pe legatura Bucuresti-Brasov rolleyes.gif Sunt convins ca daca suficient de multa lume ar folosi zapp, am avea si aici sindromul Revelion, desi poate numai pe legaturile la distanta.

Acest topic a fost editat de Olaf: 16 Feb 2005, 02:58 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 09:37 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman