HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Info Psihologie

Va invitam la dezbateri pe teme diverse, avand in centrul lor Omul. Domeniu umanist complex, relativ greu de surprins in ecuatii sau teorii unice, psihologia va fi si un pretext pentru a discuta despre emotii, minte si suflet.

3 Pagini V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Ce Este Intuitia ?, E oare Definibila, Utila, Dezvoltabila ?
Erwin
mesaj 24 Jun 2008, 12:28 AM
Mesaj #36


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



QUOTE
@Erwin
Depinde cum privesti problema. Daca consideri ca intuitia este legata de constiinta de sine, in acest caz doar oamenii o pot avea ... sau nu?!!! smile.gif

Nu stiu de ce, dar de foarte multe ori mi-a trecut prin cap ideea ca intuitia e legata/controlata/generata de instincte.
Si nu mi-e foarte clar daca se poate face o demarcatie precisa intre presimtire si intuitie.


nu cred că este legată de conştiinţa de sine, nici că oamenii ar fi privilegiaţi cu această conştiinţă. Sediul intuiţiei poate fi o zonă mai primitivă a creierului, şi subordonată astfel neocortexului care la oameni este mult mai dezvoltat (lobul frontal).

toată lumea este īnsă de acord că intuiţia este mai dezvoltată la femei, să fie atunci vorba de polarizarea emisferelor cerebrale? nu degeaba atunci cānd ai o intuiţie zici "am aşa un feeling că o să se īntāmple cutare lucru" O avem cu toţii, doar că nu īi atribuim acceaşi valoare, bărbaţii tind să se bazeze pe raţiune mai degrabă decāt pe sentimente, dar eu cred că schema de funcţionare e asemănătoare, sunt analizate şi soluţionate aceleaşi probleme, doar că īn cazul raţiunii īntreg algoritmul este la vedere, conştient, iar īn cazul intuiţiei pare să se ivească soluţia din subconştient, fără nicio explicaţie raţională. Sunt implicate emisfere diferite, cu structuri diferite, dar procesează aceiaşi stimuli, aceleaşi amintiri şi aceleaşi experienţe anterioare şi concluzia este asemănătoare, doar modul de obţinere diferă, e ca şi cānd ai lucra cu un abac pentru raţiune - vezi fiecare bilă şi efectuezi nemijlocit fiecare mişcare - sau cu un calculator electronic ce īţi serveşte rezultatul fără să ai habar cum umblă biţii prin firele şi logica lui internă, pentru intuiţie.

din ultimele cercetări reiese că multe procese mintale sunt defapt dinainte pregătite pentru a fi conştientizate, sunt vizibile (la RMN) zone active legate de o anumită activitate cu zecimi de secundă sau chiar mai mult, īnainte de a deveni subiectul conştient de acea activitate. Conştientului sunt servite doar informaţiile sintetizate, mare parte din procesul mental rămānānd subconştient. Numai că īn cursul evoluţiei, omul a devenit dintrodată (cāteva milioane de ani) capabil să gāndească raţional, la nivel abstract şi să facă planuri elaborate despre viitor, chiar şi despre viitorul īndepărtat, să-şi imagineze scenarii ale unor evenimente posibile sau imposibile şi astfel, intuiţia care dă soluţiile la moment a căzut cumva īn disgraţie, majoritatea efortului intelectual concentrāndu-se pe acest nou gen de gāndire logică, bazat pe modelarea unei lumi posibile şi care a dus la supradimensionarea lobului frontal.

După ce termin cartea "Īn căutarea fericirii" de Daniel Gilbert promit să vin cu amănunte... smile.gif

Acest topic a fost editat de Erwin: 24 Jun 2008, 12:43 AM


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 24 Jun 2008, 11:53 AM
Mesaj #37


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



QUOTE(Cucu Mucu @ 23 Jun 2008, 11:14 PM) *
Ce te face sa crezi ca doar oamenii au constiinta de sine? Crezi ca un delfin/caine/porumbel nu are constiinta propriei existente? Cum demonstrezi asta? Ce ii face pe oameni sa declare "doar noi facem aia"?

Pai tocmai de asta la sfirsitul frazei am pus un semn de intrebare si citeva semne de exclamatie. smile.gif
S-ar putea ca orice organism viu sa aiba aceasta constiinta fara ca noi, oamenii, sa o depistam.
Pe de alta parte desi omul are aceasta constiinta el nu poate sa-i demonstreze unui elefant sau delfin ca o are.

smile.gif, nu stiu cum e sa vrei sa intuiesti in mod constient. ... sa te concentezi cu scopul de a intui ?

@Erwin
QUOTE
din ultimele cercetări reiese că multe procese mintale sunt defapt dinainte pregătite pentru a fi conştientizate, sunt vizibile (la RMN) zone active legate de o anumită activitate cu zecimi de secundă sau chiar mai mult, īnainte de a deveni subiectul conştient de acea activitate.

Adica cum? Da un exemplu ca sa vad exact la ce te referi.


--------------------
*_*_*

Pierdut Ʈn Geometria Uitării
CăutĆ¢nd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 24 Jun 2008, 04:27 PM
Mesaj #38


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



Pentru mine intuitia nu exista. Nu cred ca umanii au ajuns la un nivel atat de inalt, incat sa foloseasca procedeul intuitiv. Cei care cred in intuitie o fac pe riscul lor. Observatia este mult mai importanta decat intuitia, daca ne lasam pe mana intuitiei vom observa ca multe nu se adeveresc si ca o observatie foarte atenta, completata cu studii de psihologie poate ajuta. Cine imi spune ca privind un om in ochi poate intui caracterul acestuia sau viitoarele actiuni ale individului, am sa-i raspund ca este naiv, asta ca sa fiu un getelemen. Poate unii asociaza intuitia cu frica, acea frica ancestrala care iti ridica parul pe ceafa, crezand ca astfel intuiesc ce si cum se va intampla. Ori poate privind la un individ care are trasaturi deavarsite, vocabular bun, atitudine candida, veti crede ca intuitia va ajuta sa descoperiti, sa simtiti, un om bun, eu va spun ca va inselati, este posibil ca in spatele unui blajin sa se ascunda o fiara. Mai degraba cred in puterea indoielii si in observatie decat in ceva care ma poate pacali, dar ma face sa ma simt sigur pe mine, INTUITIA. Am sa citez din Descartes ceva care imi place si care cred ca s-ar potrivi pentru cei care cred ca intuitia exista.
"Voi presupune că nu Dumnezeu cel foarte bun, izvor al adevărului, ci un anumit geniu rău, dar acesta deosebit de puternic şi iscusit, şi-a dat īntreaga osteneală să mă īnşele: voi socoti că cerul, aerul, pămīntul, culorile, figurile, sunetele şi cele externe nu sīnt altceva decīt īnşelări ale somnului, prin mijlocirea cărora a īntins el curse credulităţii mele: mă voi privi pe mine īnsumi ca şi cum n-aş avea mīini, ochi, carne, sīnge, nici vreun simţ oarecare, ci ca unul ce am socotit īn chip greşit a avea toate acestea... voi merge mai departe, pīnă ce voi afla ceva sigur, ori, dacă nu altceva, măcar aceasta cu siguranţă, cum că nu e nimic sigur."

Acest topic a fost editat de marduk: 24 Jun 2008, 04:30 PM


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 24 Jun 2008, 04:27 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
nevvermind
mesaj 24 Jun 2008, 07:15 PM
Mesaj #39


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 211
Inscris: 21 April 08
Forumist Nr.: 11.523



"Mi se pare ilogic sa exprimi o astfel de parere despre niste timpuri pe care, presupun , nu le-ai cunoscut."

Dar exergy, de ce ilogic? Este deductie. Eu m-am referit numai la citatele tale, nu la TOATA perioada. Sunt sigur ca a fost si mai rational/frumos/interesant inainte. Dar!

Una la mana, de unde stii ca n-am citit ce-a fost inainte, si, a doua la mana, nu sunteti atat de criptici incat sa nu-mi pot da seama de unele chestii fara sa fi stat mult printre voi. Nu va mai flatati singuri. Inca n-ati ajuns asa de buni actori. Si chiar rolul disimularii in acest forum nu-si prea are rostul, nu? Suntem incognito, straini si ne permitem sa fim sinceri, ca de! macar asta sa ne favorizeze sinceritatea. Asa ca, da, pot sa-ti dai seama fara sa-i "citesti" prea mult.

PS: rolleyes.gifrolleyes.gifrolleyes.gifrolleyes.gif

On-topic: Ce parere aveti despre.. "Intuitia este intre instinct si ratiune?"


--------------------
Nimeni nu te asculta pana nu gresesti.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 26 Jun 2008, 01:39 PM
Mesaj #40


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



QUOTE(exergy33 @ 19 Jun 2008, 06:04 PM) *
calfa
E oare Intuitia un factor util vietii noastre ?








Ce chestii interesante se scriau odinioara la [b]Han.
Trecute vremuri ... sad.gif

smile.gif

Intuitia poate fi un factor util vietii noastre. Ca si capacitatea de a prevedea , ea se poate dezvolta. Ambele pot aduce plusuri si minusuri.

Daca intuiesti si prevezi si reusesti sa exploatezi asta, sunt utile. Daca insa iti aduc doar cunoastere ...

In actiune cred ca e cheia.


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 26 Jun 2008, 02:06 PM
Mesaj #41


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



Tare ma bucur ca-ti merg franele si ai reusit sa opresti la hanul asta vechi!... cool.gif Ma mir ca l-ai mai putut zari din viteza.


Spui ca intuitia si capacitatea de a prevedea pot aduce si minusuri. La ce anume te-ai gandit cand ai spus asta? Eu vedeam numai avantaje.


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 26 Jun 2008, 02:13 PM
Mesaj #42


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(calfa @ 26 Jun 2008, 02:39 PM) *
In actiune cred ca e cheia.

ACTIUNE-OBSERVATIE=INTUITIE thumb_yello.gif


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 26 Jun 2008, 04:35 PM
Mesaj #43


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



QUOTE(calfa @ 26 Jun 2008, 03:39 PM) *
smile.gif

Daca intuiesti si prevezi si reusesti sa exploatezi asta, sunt utile. Daca insa iti aduc doar cunoastere ...

Prefer sa-mi aduca doar cunoastere. smile.gif

@nevvermind
QUOTE
Dar exergy, de ce ilogic? Este deductie. Eu m-am referit numai la citatele tale, nu la TOATA perioada. Sunt sigur ca a fost si mai rational/frumos/interesant inainte. Dar!


Intortocheate pot fi caile deductiei tale. Reamintesc ce-ai spus mai inainte :
QUOTE(nevvermind @ 22 Jun 2008, 08:58 PM) *
Vezi exergy33 la ce ma refeream? Ma bucur c-au trecut acele vremurile despre care vorbeai. Interesantul a cedat. Traiasca exprimarea logica.

Sublinierea imi apartine.

Nu cumva vremurile despre care vorbeai se refera doar la perioada de citeva minute in care am postat eu ?! ... pentru ca alta perioada nu vad sa intre in discutie. smile.gif





--------------------
*_*_*

Pierdut Ʈn Geometria Uitării
CăutĆ¢nd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nevvermind
mesaj 26 Jun 2008, 08:03 PM
Mesaj #44


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 211
Inscris: 21 April 08
Forumist Nr.: 11.523



"Nu cumva vremurile despre care vorbeai se refera doar la perioada de citeva minute in care am postat eu ?! "

Nu. Ma refeream la perioada cand au fost scrise propozitiile citate de tine, nu cand le-ai citat. Hei, no biggie, hai sa-i lasam sa discute. Eu nu prea stiu ce sa spun aci. Am vrut sa fiu putin rautacios cu tine, fiindca e mult mai usor sa condamni lipsa de activitate decat sa faci ceva impotriva ei. Scuza-ma, am sa incerc sa fiu mai putin ironic. Cu tine, bineinteles. Si ironia este o scuza lamentabila de a te eschiva de putina munca intelectuala, la urma urmei. Rusine mie.

Daca esti fata vei scapa usor. Daca nu, he he.. pregateste-ti scutul, lancea si... scoica!


--------------------
Nimeni nu te asculta pana nu gresesti.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 26 Jun 2008, 09:09 PM
Mesaj #45


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Calfa, bine ai revenit! thumb_yello.gif

īn acţiune este fructificată deopotrivă cunoaşterea raţională cāt şi cea intuitivă, cānd acestea converg spre un rezultat pozitiv al acţiunii atunci avem un succes sigur, dacă nu converg atunci fie raţiunea fie intuiţia dau greş iar dacă ele converg spre un rezultat negativ şi acţionăm īn sensul respectiv atunci cred că avem de-a face cu o nerozie... smile.gif

exergy:
QUOTE
Adica cum? Da un exemplu ca sa vad exact la ce te referi.


Un articol din New Scientist despre asta: Brain scanner predicts your future moves

reiese că procesele decizionale se bazează pe predicţii subconştiente, făcute cu mult timp īnainte de a fi conştienţi de ele (m-am īnşelat īnsă asupra intervalului de timp care poate fi de ordinul secundelor)
intuiţia spuneam că este īn mare parte un proces subconştient şi că rezultatul se iveşte dintr-o dată īn plan conştient, spre deosebire de demersul raţional īn care fiecare pas al arborelui decizional este marcat conştient şi poate fi retrasat, reprodus şi povestit, īn timp ce demersul intuitiv rămāne enigmatic...

marduk:
interesantă poziţia ta, din păcate greşită, din moment ce īn urmă cu 2000 de ani Platon a enunţat (primul din lumea occidentală) că mintea este īmpărţită īn 2 părţi: logistikon (partea raţională) şi nous (partea intuitivă) ...

QUOTE
Am sa citez din Descartes ceva care imi place si care cred ca s-ar potrivi pentru cei care cred ca intuitia exista.

Cred că demersul lui Descartes n-avea treabă cu intuiţia ci cu īncercarea de a descifra sensul existenţei. smile.gif

Acest topic a fost editat de Erwin: 26 Jun 2008, 09:11 PM


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
annacrin
mesaj 26 Jun 2008, 09:58 PM
Mesaj #46


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 125
Inscris: 29 January 08
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 11.201



Intuitia si ratiunea se pot impleti. In acest sens, diferenta o vad in faptul ca ratiunea este cea care serveste desavarsirii intuitiei, cu rabdarea despre care spunea si Dan.


--------------------
Hannah


In cautarea Adevarului.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 27 Jun 2008, 05:54 AM
Mesaj #47


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(calfa @ 26 Jun 2008, 02:39 PM) *
smile.gif

Intuitia poate fi un factor util vietii noastre. Ca si capacitatea de a prevedea , ea se poate dezvolta. Ambele pot aduce plusuri si minusuri.


Gata, stiu... Poti fi ars pe rug. cold.gif


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 27 Jun 2008, 07:42 AM
Mesaj #48


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Erwin @ 26 Jun 2008, 10:09 PM) *

QUOTE
reiese că procesele decizionale se bazează pe predicţii subconştiente, făcute cu mult timp īnainte de a fi conştienţi de ele (m-am īnşelat īnsă asupra intervalului de timp care poate fi de ordinul secundelor)

care au la baza observatia, analiza si cunostintele acumulate anterior. daca vrei sa-mi spui ca deciziile pe care le iau vin din subconstient, cred ca te inseli, dar cine stie.
QUOTE
intuiţia spuneam că este īn mare parte un proces subconştient şi că rezultatul se iveşte dintr-o dată īn plan conştient, spre deosebire de demersul raţional īn care fiecare pas al arborelui decizional este marcat conştient şi poate fi retrasat, reprodus şi povestit, īn timp ce demersul intuitiv rămāne enigmatic...

poti sa-mi definesti un caz concret de intuitie ori poate plecam de la o presupunere abstracta si bazandu-ne pe logica aflam ce este intuitia.
QUOTE
interesantă poziţia ta, din păcate greşită, din moment ce īn urmă cu 2000 de ani Platon a enunţat (primul din lumea occidentală) că mintea este īmpărţită īn 2 părţi: logistikon (partea raţională) şi nous (partea intuitivă) ...

de ce te opresti la Platon, "intuitia" mea imi spune ca au fost altii inaintea lui Platon care au ajuns la astfel de concluzii iar Platon le-a dat o definitie bazata pe logica si pe cunostintele acumulate la scoala
QUOTE
Cred că demersul lui Descartes n-avea treabă cu intuiţia ci cu īncercarea de a descifra sensul existenţei.

partea finala cred ca se potriveste "dacă nu altceva, măcar aceasta cu siguranţă, cum că nu e nimic sigur."


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 27 Jun 2008, 08:51 AM
Mesaj #49


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



marduk:
QUOTE
care au la baza observatia, analiza si cunostintele acumulate anterior. daca vrei sa-mi spui ca deciziile pe care le iau vin din subconstient, cred ca te inseli, dar cine stie.


evident că informaţiile stocate īn memorie, īmpreună cu stimulii activi participă la procesul decizional, dar el nu este īn īntregime conştient iar studiul citat relevă acest lucru, iar eu am insistat pe asta deoarece cred că intuiţia este un proces subconştient.

exemplu de intuiţie găseşti mereu īn viaţa de zi cu zi, cel mai des e atunci cānd "īţi pică fisa", cānd pe loc instantaneu īnţelegi şi vezi răspunsul la o problemă, chiar şi īn matematică se foloseşte pe larg acest termen, intuiţie, intuitiv, cānd vizualizezi printr-un grafic o problemă, nu neapărat geometrică. Tot intuiţie se cheamă atunci cānd inventezi ceva nou, inexistent, pe care apoi īl elaborezi raţional şi īl desăvārşeşti, cum bine puncta mai sus annacrin citāndu-l pe Dan (care Dan? unsure.gif)

dacă poţi continua raţional un demers mai īntāi intuit, altfel stă treaba cānd īncerci să analizezi raţional intuiţia, tocmai pentru că procesul propriu-zis de gāndire intuitivă nu este unul conştient.

QUOTE
partea finala cred ca se potriveste "dacă nu altceva, măcar aceasta cu siguranţă, cum că nu e nimic sigur."


am discutat pe larg īn cadrul topicului Totul e relativ? despre ideea asta, se potriveşte deci īn orice discuţie! smile.gif

Acest topic a fost editat de Erwin: 27 Jun 2008, 08:53 AM


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 28 Jun 2008, 05:40 PM
Mesaj #50


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



QUOTE(nevvermind @ 26 Jun 2008, 10:03 PM) *
Daca esti fata vei scapa usor. Daca nu, he he.. pregateste-ti scutul, lancea si... scoica!

Pina te lamuresti ce sunt, consulta-ti intuitia smile.gif.

Restul spuselor nu le voi comenta pentru ca nu vreau sa ma razboiesc (in cuvinte), desi ar trebui sa o fac ca sa-mi apar ideea.

@Erwin
picatul fisei rolleyes.gif ... cred ca e mai degraba un act constient, o reactie intirziata ce are loc dupa procesarea tuturor datelor care sunt disponibile in constient.

Nu stiu cum se face ca intuiesc mai mult evenimentele si intimplarile negative decit pe cele pozitive ...



--------------------
*_*_*

Pierdut Ʈn Geometria Uitării
CăutĆ¢nd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nevvermind
mesaj 28 Jun 2008, 06:34 PM
Mesaj #51


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 211
Inscris: 21 April 08
Forumist Nr.: 11.523



"Daca esti baiat" este planul meu B sa nu mi-o mai iau in caz ca analiza da gres. laugh.gif - "Hei, n-am zis ca nu esti baiat" laugh.gif
Mi-e clar ca esti fata. De la semnatura, la stil literar si pana la hobbyuri. N-am vrut sa citesc decat ultimele 3-4 pagini de mesaje. Bineinteles, pot gres (<- plan C - nu las portite de dominare).

Apreciez ca te abtii sa comentezi. Ar trebui sa invat si eu. Stiu ca uneori e greu sa te abtii sa-i zici vreo doua prostului aluia. N-ai varsta pe care o credeam.

Ma inclin in fata cunostintelor tale lingvistice. De-a dreptul uimitor.
Hmmm, sunt putin agitat spunandu-ti astea. De la filmul acela erotic avand drept protagonista o profesoara, fara doar si poate.

Acest topic a fost editat de nevvermind: 28 Jun 2008, 07:09 PM


--------------------
Nimeni nu te asculta pana nu gresesti.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 28 Jun 2008, 10:54 PM
Mesaj #52


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



QUOTE
Nu stiu cum se face ca intuiesc mai mult evenimentele si intimplarile negative decit pe cele pozitive ...


poate pentru că la cele pozitive te gāndeşti raţional? smile.gif

nu ştiu dacă ipoteza mea e corectă, poate un psiholog se sesizează şi vine cu un răspuns īn cunoştinţă de cauză... smile.gif


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 9 Jun 2009, 01:05 PM
Mesaj #53


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Credeti ca intuitia si imaginatia sunt disjuncte sau ca intre ele exista o relatie de interdependenta ?
Ce dovezi ar exista in sprijinul fiecarei din aceste doua posibilitati?
... poate ma ajuta cineva ...


--------------------
*_*_*

Pierdut Ʈn Geometria Uitării
CăutĆ¢nd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 9 Jun 2009, 01:42 PM
Mesaj #54


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(exergy33 @ 28 Jun 2008, 06:40 PM) *
Nu stiu cum se face ca intuiesc mai mult evenimentele si intimplarile negative decit pe cele pozitive ...

este vorba de teama, frica de necunoscut, intuitia in acest caz nu este decat un reflex bazat pe experienta. tocmai de aceea evenimentele pozitive nu sunt intuite mai des sau chiar deloc, semnele, visele, evenimentele surprinse "cu coada ochiului" intamplari petrecute in apropierea noastra, a familiei noastre ne dau acel sentiment de intuitie, premonitie, a unor evenimente in care ar putea fi implicati membri ai familiei sau chiar noi insine.

QUOTE(exergy33 @ 9 Jun 2009, 02:05 PM) *
Credeti ca intuitia si imaginatia sunt disjuncte sau ca intre ele exista o relatie de interdependenta ?

Intuitia si imaginatia sunt interdependente, cu cat creierul este mai imaginativ cu atat el poate crea sisteme intuitive, programe care sa anticipeze anumite finaluri previzibile ale unor actiuni. In fond creierul poate fi asemanat cu un computer sofisticat, programele vin din imaginatia noastra iar creierul le prelucreaza redandu-ne ceea ce denumim intuitie sau incercarea de a explica visele.

Acest topic a fost editat de marduk: 9 Jun 2009, 01:42 PM


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 10 Jun 2009, 07:43 AM
Mesaj #55


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Nu aveam in vedere visele ...
Ma intrebam daca e posibil ca o persoana lipsita de imaginatie, sau cu o imaginatie foarte slaba, sa aiba o intuitie foarte buna.

Acest topic a fost editat de exergy33: 10 Jun 2009, 07:45 AM


--------------------
*_*_*

Pierdut Ʈn Geometria Uitării
CăutĆ¢nd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 10 Jun 2009, 08:16 AM
Mesaj #56


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



Nu cred ca exista indivizi fara imaginatie, acolo cat de cat.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt īntotdeauna așa de siguri pe ei, īn timp ce oamenii īnțelepți sunt atāt de plini de īndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Titus Herbert
mesaj 10 Jun 2009, 11:59 AM
Mesaj #57


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 847
Inscris: 3 February 06
Forumist Nr.: 7.784



'na ziua,

eu cred ca poti fi intuitiv fara sa ai o imaginatie debordanta. Intuitia se bazeaza mai mult pe trecut, pe experienta, chiar daca e atat de spontana incat nu o poti desfasura intr-un fir logic, pe cand imaginatia e ceva care se proiecteaza in viitor. Cel putin asa vad eu situatia.
Imaginatia tine mai mult de ce ai vrea sa fie.
Intuitia este ca o scurtatura a unui rationament in care mai multe informatii sunt procesate aproape simultan.
Poate ca intuitia te ajuta sa fii un inventiv mai eficient. laugh.gif


--------------------
"I just saw the ugliest horse I've ever seen."
tourist, after seeing a moose at Isle Royale National Park
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 10 Jun 2009, 03:18 PM
Mesaj #58


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



exergy33, cred ca atat imaginatia cat si intuitia au in comun in primul rand obiectele cu care lucreaza ... imaginile, fie ele vizuale, sonore, corporale, ...

Si ar mai fi si felul in care actioneaza ... pe baza de (sa le zicem) scenarii. Joaca cu aceste scenarii folosind imaginile dezvolta imaginatia si intuitia.

Si ar mai fi criteriul de performanta al celor doua. biggrin.gif Nu prea stiu cum sa il numesc, il intuiesc doar. rofl.gif

smile.gif

Dovezi ? Nu am ! spoton.gif


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Titus Herbert
mesaj 10 Jun 2009, 03:46 PM
Mesaj #59


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 847
Inscris: 3 February 06
Forumist Nr.: 7.784



Ce e o imagine corporala sau una sonora?
Chiar, orbii sunt mai slabi la capitolul intuitie sau pentru ca tot trebuie sa-si imagineze chestii, sunt mai tari?

Acest topic a fost editat de Titus Herbert: 10 Jun 2009, 03:48 PM


--------------------
"I just saw the ugliest horse I've ever seen."
tourist, after seeing a moose at Isle Royale National Park
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Boudicca
mesaj 10 Jun 2009, 05:52 PM
Mesaj #60


ex-nOtHiNg_SwEeT
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.170
Inscris: 14 February 08
Din: lumea mea
Forumist Nr.: 11.273



QUOTE(Titus Herbert @ 10 Jun 2009, 12:59 PM) *
Poate ca intuitia te ajuta sa fii un inventiv mai eficient. laugh.gif

Eu cred că e exact invers biggrin.gif.
Consider că imaginaţia te ajută să fii un om intuitiv.

QUOTE
Chiar, orbii sunt mai slabi la capitolul intuitie sau pentru ca tot trebuie sa-si imagineze chestii, sunt mai tari?

Tocmai din cauză că trebuie să-şi imagineze chestii, sunt mai tari la capitolul intuiţie.
Dovezi nu am, e doar părerea mea.


--------------------

" Non, rien de rien
Non, je ne regrette rien
Ni le bien qu'on m'a fait, ni le mal
Tout ēa m'est bien égal... "
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 10 Jun 2009, 05:52 PM
Mesaj #61


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



Ca fiinte orientate spre vizual mai mult decat spre sonor sau alte simturi, ne e usor sa separam imaginile vizuale. Realitatea e ca pe langa ele mai captam sunetele, nu chiar ca liliecii, dar totusi. Pe lilieci ar trebui sa ii intrebam ce e aia imagine sonora, ca pentru ei e cum e cea vizuala pentru noi.

Cand auzi o melodie cunoscuta, cand fredonezi, cand identifici o voce, un timbru, etc., imagini sonore folosesti. Cand compui e imaginatie, cand identifici e intuitie. biggrin.gif

La fel cum, atunci cand o aroma, un miros, te fac sa iti amintesti ceva, sau sa realizezi ca te afli langa cineva anume biggrin.gif imagini corporale sunt implicate. La fel in cazul pipaitului, al febrei musculare sau al durerii. Nu ai intuit niciodata durerea pe care o vei resimti in fractiunea de secunda urmatoare, cand mingea care se apropie te va lovi ?

Si or mai fi si altele, depinde de fiecare, cate simturi are. ohyeah.gif

Acest topic a fost editat de calfa: 10 Jun 2009, 05:55 PM


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Titus Herbert
mesaj 11 Jun 2009, 08:09 AM
Mesaj #62


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 847
Inscris: 3 February 06
Forumist Nr.: 7.784



QUOTE(calfa @ 10 Jun 2009, 06:52 PM) *
Nu ai intuit niciodata durerea pe care o vei resimti in fractiunea de secunda urmatoare, cand mingea care se apropie te va lovi ?


Bun exemplul asta. O intuiesti daca stii ce inseamna durerea si stii ca mingea iti va provoca o durere, dar nu poti sa ti-o imaginezi daca nu stii ce e. Daca arungi o minge (micuta mellow.gif ) intr-un copil acesta nu va intui nimic si nici nu va face eforturi sa se apere in vre-un fel.

QUOTE(Boudica @ 10 Jun 2009, 06:52 PM) *
Eu cred că e exact invers.
Ba nu. tongue.gif Adica eu nu cred.


--------------------
"I just saw the ugliest horse I've ever seen."
tourist, after seeing a moose at Isle Royale National Park
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 11 Jun 2009, 02:44 PM
Mesaj #63


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Buna TH smile.gif.
QUOTE
Imaginatia tine mai mult de ce ai vrea sa fie.
Intuitia este ca o scurtatura a unui rationament in care mai multe informatii sunt procesate aproape simultan.

Intuitia nu poate fi doar rationament sau 'scurtatura' unui rationament,
Nu ti s-a intimplat ca referitor la unele probleme legate de un domeniu tehnic (de exemplu), sau un alt domeniu in care nu ai suficiente informatii, sau nu ai deloc informatii, sa intuiesti raspunsul corect?

@Boudicca
QUOTE
Eu cred că e exact invers .
Consider că imaginaţia te ajută să fii un om intuitiv.

Sunt de acord cu tine. Ar fi minunat daca ai putea argumenta intr-un fel afirmatia ... smile.gif

@calfa
QUOTE
Nu ai intuit niciodata durerea pe care o vei resimti in fractiunea de secunda urmatoare, cand mingea care se apropie te va lovi

Nu cred ca aici e vorba de intuitie cit de anticiparea fenomenului si corelarea lui cu o actiune similara din trecut ... atunci cind te-a lovit mingea in moalele capului de te-a tinut durerea o saptamina rolleyes.gif .
Vorbesc din experienta personala din perioada in care faceam parte din echipa de minibaschet.
... grele mai erau mingile acelea. laugh.gif

QUOTE
La fel cum, atunci cand o aroma, un miros, te fac sa iti amintesti ceva, sau sa realizezi ca te afli langa cineva anume imagini corporale sunt implicate.

E foarte adevarat ce spui. Creierul receptioneaza informatii din mai multe surse. In cele mai multe cazuri, cred, nu suntem atit de receptivi la nivel constient de informatiile 'organoleptice', asa cum cum suntem fata de cele vizuale sau auditive.
Dar totusi aceste informatii sunt primite si procesate de creier ... deci nu e de mirare ca ne trezim asa dintr-o data cu idei ciudate sau cu solutii neasteptate.




--------------------
*_*_*

Pierdut Ʈn Geometria Uitării
CăutĆ¢nd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Titus Herbert
mesaj 11 Jun 2009, 03:41 PM
Mesaj #64


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 847
Inscris: 3 February 06
Forumist Nr.: 7.784



Buna Exergy smile.gif.

Acum n-as putea sa zic daca m-am aflat in situatia descrisa de tine, dar as intui rapunsul corect daca as avea cea cu care sa-l asociez/compar, banuiesc. Sau l-as ghici. Oare ghicitoarele au intuitia dezvoltata? tongue.gif
Sau as putea sa-l intuiesc gresit? Eu as crede ca e corect.
Pune-mi o intrebare.
Sunt curioasa daca toti cei care afirma ca imaginatia potenteaza intuitia o fac bazandu-se pe ceva concret sau e doar ceva ce au intuit laugh.gif


--------------------
"I just saw the ugliest horse I've ever seen."
tourist, after seeing a moose at Isle Royale National Park
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zed
mesaj 11 Jun 2009, 04:31 PM
Mesaj #65


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.766
Inscris: 25 August 03
Forumist Nr.: 671



QUOTE(calfa @ 10 Jun 2009, 06:52 PM) *
Nu ai intuit niciodata durerea pe care o vei resimti in fractiunea de secunda urmatoare, cand mingea care se apropie te va lovi ?


Daca ai mai experimentat durerea , pornita de la o lovitura de minge ( sau orice alt obiect ) cred ca mai degraba vorbim de deprinderi .


--------------------
I'm hanging on your words /Living on your breath
Feeling with your skin /Will I always be here ?!

Iarta-ti mereu dusmanii. Nimic nu-i supara mai tare.
www.unicef.org
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andra_v
mesaj 1 Jul 2009, 02:49 PM
Mesaj #66


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.799
Inscris: 9 September 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.652



QUOTE(Titus Herbert @ 11 Jun 2009, 04:41 PM) *
Acum n-as putea sa zic daca m-am aflat in situatia descrisa de tine, dar as intui rapunsul corect daca as avea cea cu care sa-l asociez/compar, banuiesc. Sau l-as ghici. Oare ghicitoarele au intuitia dezvoltata? tongue.gif

Ai multa nevoie de imaginatie sa improvizezi. Sa-ti flatezi clientul, sa-l faci dependent de tine. Cum se intampla in homeopatie, tratamente alternative, ma gandesc chiar in cea conventionala (cazul Michael Jackson, emblematic).
Raspunsurile de tip Oracolul din Delphi si solutiile in coada de peste, se gasesc doritori.


--------------------
An Appeal From James’ Family

An Appeal From James’ Family
Unidentified gunmen kidnapped journalist James Foley in northwest Syria on Thanksgiving Day, November 22 2012.

Jim is the oldest of five children. He has reported independently and objectively from the Middle East for the past five years. Prior to his work as a journalist, Jim helped empower disadvantaged individuals as a teacher and mentor assisting them in improving their lives.

The family appeals for the release of Jim unharmed.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andra_v
mesaj 1 Jul 2009, 02:54 PM
Mesaj #67


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.799
Inscris: 9 September 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.652



QUOTE(exergy33 @ 11 Jun 2009, 03:44 PM) *
Buna TH smile.gif.

Intuitia nu poate fi doar rationament sau 'scurtatura' unui rationament,
Nu ti s-a intimplat ca referitor la unele probleme legate de un domeniu tehnic (de exemplu), sau un alt domeniu in care nu ai suficiente informatii, sau nu ai deloc informatii, sa intuiesti raspunsul corect?

Newton admite ca nu a descoperit rational legea gravitatiei.


--------------------
An Appeal From James’ Family

An Appeal From James’ Family
Unidentified gunmen kidnapped journalist James Foley in northwest Syria on Thanksgiving Day, November 22 2012.

Jim is the oldest of five children. He has reported independently and objectively from the Middle East for the past five years. Prior to his work as a journalist, Jim helped empower disadvantaged individuals as a teacher and mentor assisting them in improving their lives.

The family appeals for the release of Jim unharmed.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Titus Herbert
mesaj 1 Jul 2009, 03:58 PM
Mesaj #68


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 847
Inscris: 3 February 06
Forumist Nr.: 7.784



Buna Andra,

poate ca marul i-a cazut in cap. tongue.gif

Eu cred ca "descoperirea" a fost un catalizator al unor ganduri anterioare. Daca intuia ceva, nu reiese de nicaieri.


Presimtirea e acelasi lucru cu intuitia?


--------------------
"I just saw the ugliest horse I've ever seen."
tourist, after seeing a moose at Isle Royale National Park
Go to the top of the page
 
+Quote Post
No-name
mesaj 20 Nov 2009, 11:07 AM
Mesaj #69


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 15
Inscris: 9 November 09
Din: Ardeal
Forumist Nr.: 15.295



Intuitia...vocea inimii...Un feeling mai presus de ratiune..de logica...I-as spune chiar un semnal de alarma al "destinului".


--------------------
Mai departe de moarte, mai departe de viaţă,
mai departe de dragoste, mai departe de mine.....
Şi cursa continuă.(Paler)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 24 Nov 2009, 08:38 AM
Mesaj #70


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.958
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



QUOTE(No-name @ 20 Nov 2009, 01:07 PM) *
Intuitia...vocea inimii...Un feeling mai presus de ratiune..de logica...I-as spune chiar un semnal de alarma al "destinului".


Bun sosit la Han.
han.gif

Feeling spui ? ... adica un sentiment.
Daca da, ce il genereaza?


--------------------
*_*_*

Pierdut Ʈn Geometria Uitării
CăutĆ¢nd Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Pagini V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 06:03 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman