HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Info Psihologie

Va invitam la dezbateri pe teme diverse, avand in centrul lor Omul. Domeniu umanist complex, relativ greu de surprins in ecuatii sau teorii unice, psihologia va fi si un pretext pentru a discuta despre emotii, minte si suflet.

2 Pagini V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Respectul Fata De Om, Argumente, puncte de vedere
calfa
mesaj 16 Mar 2004, 05:45 PM
Mesaj #1


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



Propun sa dezbatem mai intai acest subiect, pentru ca il consider atat un element de baza in Psihologie, cat si un ingredient al Artei de a Conversa. Respectul, dupa mine, este prima piatra la temelia omeniei.

Si va propun sa o facem adunand cat mai multe argumente pentru Respect.
_______________________

Iata, de exemplu, ce spune un psiholog ale carui pareri le pretuiesc:

"Pentru a intelege intreaga realitate, avem nevoie sa alaturam toate punctele de vedere posibile, toate viziunile posibile. Ceea ce este, desigur, imposibil. Astfel ca putem cel mult sa dam tot ce avem mai bun in noi pentru a intelege cat mai complet "infinitul". Iar pentru a inainta catre o intelegere cat mai completa, trebuie sa avem un mare respect pentru toata varietatea punctelor de vedere care ne vin in cale, fiindca fiecare dintre ele poate contribui la intelegerea pe care o avem asupra intregului"

As numi acest argument, un "argument din cunoastere". Asadar, Respect fata de cei ca noi, pentru ca fiecare poate detine o particica din cunoastere (asta fara ca noi toti la un loc sa detinem neaparat intrega cunoastere !).
___________________________

Argumentul meu principal pentru Respectul fata de om ar putea fi numit "argument din lipsa controlului (total) asupra a ceea ce suntem".

Pe scurt, eu cred ca, atata timp cat nu am avut nici un cuvant de spus atunci cand ni s-a dat viata, nici asupra infatisarii noastre, nici asupra puterii mintii noastre, atata timp cat ne-am format ca oameni sub diferite influente, in diferite feluri de familii, am avut anturaje in diferite segmente ale societatii, atata timp cat am avut diferite experiente, ei bine, fiecare dintre noi a ajuns sa fie ceea ce e, sa gandeasca ceea ce gandeste, sa simta ceea ce simte fara a avea un control deplin asupra propriei persoane. Si atunci, eu cred ca trebuie respectat felul de a fi al fiecaruia, felul de a gandi al fiecaruia, felul de a simti al fiecaruia.
Asta nu exclude ironia sau dojana, dar ele cred ca trebuie facute cu simpatie, cu prietenie, fara ura sau dispret. Sigur, anumite cuvinte sau expresii avand diferite conotatii, fiecare dintre noi, oricat respect ar avea fata de ceilalti, poate ajunge sa ii trateze in moduri care pot fi interpretate drept lipsa de simpatie. Ceea ce conteaza este atitudinea noastra interioara, care e bine sa fie una de simpatie, de respect, pentru a putea fi numiti Oameni.
___________________________

Invit acum pe orice oaspete al Hanului sa ne spuna, daca mai stie sau poate imagina, si alte motivatii ale respectului fata de om.


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marcus
mesaj 16 Mar 2004, 05:58 PM
Mesaj #2


forumistul sahist - cel mai pasionat forumist
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.308
Inscris: 26 January 04
Din: Bucuresti / Braila
Forumist Nr.: 1.995



Da, mai stiu eu o forma sub care se poate manifesta respectul fata de om: LIBERTATEA

Problema cu libertatea in relatia cu cei din jur este urmatoarea: trebuie sa stim unde incepe ce-i al nostru si unde incepe ce-i al celuilalt. Spre exemplu, respectuos este sa ascultam muzica in casti atunci cand suntem intr-un spatiu public, pt a nu-i deranja pe ceilalti. Valabil si daca suntem acasa. Nu asculti muzica la maxim dom'le ziua la 3 cand lumea se odihneste sau noaptea tarziu. 35.gif Respecta-i si pe ceilalti care poate ca nu le place genul de muzica pe care-l asculti tu. Exista discoteci, baruri etc. Subiectul se poate extinde cand vorbim despre libertate si respect.

Acest topic a fost editat de 3,1415926535: 16 Mar 2004, 05:59 PM


--------------------
* * * Nu lăsa visele să piară, pentru că dacă visele mor, viața nu este decât o pasăre cu aripi rupte care nu mai poate să zboare! (Langston Hughes) * * *

Turneul de Sah HanuAncutei 2012
Go to the top of the page
 
+Quote Post
denise
mesaj 16 Mar 2004, 10:29 PM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412



QUOTE (calfa @ 16 Mar 2004, 04:45 PM)
atata timp cat ne-am format ca oameni sub diferite influente, in diferite feluri de familii, am avut anturaje in diferite segmente ale societatii, atata timp cat am avut diferite experiente, ei bine, fiecare dintre noi a ajuns sa fie ceea ce e, sa gandeasca ceea ce gandeste, sa simta ceea ce simte fara a avea un control deplin asupra propriei persoane. Si atunci, eu cred ca trebuie respectat felul de a fi al fiecaruia, felul de a gandi al fiecaruia, felul de a simti al fiecaruia.

Calfa – ai pus accentul pe ceea ce ne diferentiaza, pe respectul fata de caracteristicile diferite ale fiecaruia . sa nu uitam insa nici de ceea ce ne aseamana.
Omul este prin natura sa o fiinta sociala, are nevoia psihologica de a se raporta la ceilalti. Relatiile interpersonale sunt intotdeuna biunivoce (si desi pare un paradox, nu total reciproce) : in relatia dintre doi oameni exista doua "surse" si doi " receptori".
Dar ambele surse (psihice) detin toata gama trairilor psihice : toti simtim, suferim, cugetam, trecem prin experiente mai mult sau mai putin asemanatoare, reactionam similar in diverse situatii, toti am fost la un moment dat speriati, flamanzi , maniosi, indragostiti, dezgustati, inteligenti sau nu (mai sunt si zile proaste ! biggrin.gif ) …. Respectul trebuie sa decurga atat din ceea ce ne desparte cat mai ales din ceea ce ne uneste. Atata vreme cat recunoastem in celalalt trasaturi pe care le detinem si noi nu ne putem situa mai presus de acesta. Prin raportarea la ceilalti ne putem intelege mai bine pe noi insine, deci: ceilalti pot fi surse de informatii pentru propria cunoastere

Acest topic a fost editat de denise_d: 16 Mar 2004, 10:33 PM


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 16 Mar 2004, 10:29 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
LigiaB
mesaj 17 Mar 2004, 12:45 AM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.037
Inscris: 3 January 04
Forumist Nr.: 1.685



WoW ce topic! yikes.gif Calfa thumb_yello.gif !

Stii ce Calfa, am vrut sa te nominez ptr forumistul lunii...iti citeam postarile si ma mira cit esti de logic si obiectiv. smile.gif

***

Ce interesant, chiar azi ii scriam unui forumist care a reusit sa imi captiveze atentia ca il respect... rolleyes.gif Sint sigura ca a fost foarte surprins. Eu ii facusem un compliment cuminte. Purtasem citeva discutii si m-a mirat modul respectuos de abordare, felul cum isi alege cuvintele... Mi-am dat seama ca se respecta pe sine.

Calfa, asta e o concluzie la care am ajuns: daca cineva se respecta pe sine, va da respect si celor din jur.

Pe mine ma frapeaza cum respectul ptr aproapele nostru, se disipeaza din ce in ce mai mult in societatea noastra moderna si dezvoltata. Stii ce am observat? Ca si din relatiile noastre intime, respectul e primul care "zboara". Dintr-un motiv sau altul...fie datorita obisnuintei, rutinei, care se instaleaza, fie ca nu vrem sa depunem efortul necesar in a-l arata (respectul), ca da! cere efort sa exerciti respect, mai ales cind interlocutorul nu il merita.

Respectul...hmmmm! acest cuvint va devenii in curind un arhaism...ce trist! Lipsa de respect duce la degradarea societatii... Ma uit la copii cum isi trateaza parintii, la parteneri cum interactioneaza...la cit de superficiala este relatia dintre client si vinzator, intre femei, intre copii...etc etc.

Oare de ce s-a ajuns aici? Si numai in citiva zeci de ani... blink.gif

Respectul e o virtute. Face parte din caracterul nostru. Nimic nu ma poate impresiona mai mult decit o persoana care se respecta atit de mult, incit nu se preteaza la lucruri slabe si de nimic. Prietenii mei sint exact acel fel de oameni. smile.gif

Acest topic a fost editat de LigiaB: 17 Mar 2004, 12:47 AM


--------------------
Prayer is the bridge between panic and peace.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 17 Mar 2004, 01:28 AM
Mesaj #5


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



QUOTE (LigiaB @ 17 Mar 2004, 12:45 AM)
Stii ce Calfa, am vrut sa te nominez ptr forumistul lunii...iti citeam postarile si ma mira cit esti de logic si obiectiv. smile.gif

Nu'i nimic. N-au intrat lunile'n sac.

QUOTE

Ma uit la copii cum isi trateaza parintii, la parteneri cum interactioneaza...la cit de superficiala este relatia dintre client si vinzator, intre femei, intre copii...etc etc.

Oare de ce s-a ajuns aici? Si numai in citiva zeci de ani... blink.gif

Detaliaza, te rog. Nu inteleg unde vrei sa ajungi. Consider ca respectul vanzatorului pentru client, chiar daca este superficial, este foarte ok (ma refer la SUA), si pe deasupra, nu cred ca nu ti s-a intamplat sa ai discutii cu vanzatorii care depaseau "thank you, miss Ligia" citit de pe chitanta.
Cat despre interactiunea intre parteneri, nu inteleg ce legatura are conceptul general de respect din societate, atata timp cat respectul este intrinsec, este dat de sentimentele prezente in relatie, sau respectul oricum nu exista, daca exista tensiuni foarte puternice in relatie, indiferent cat de respectuosi ar fi respectivii in societate. Violenta in familie a existat dintotdeauna si nu cred ca a crescut in ultima vreme in societatea occidentala, ci cred ca s-a diminuat.


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
MonicaV
mesaj 22 Mar 2004, 06:35 AM
Mesaj #6


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 518
Inscris: 13 December 03
Forumist Nr.: 1.472



Ziua la trei oamenii se odihnesc? Nu sint la servici? Daca nu au servici, ce conteaza ca ii deranjezi la 3? Pot sa se odihneasca altadata.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 23 Mar 2004, 04:06 PM
Mesaj #7


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



Inteleg ca intrebarea este "Ce rost are respectul pentru oameni?"

Raspunsul meu este: Respectul pentru semenii mei humanoizi deriva din respectul de sine. Ce rost are respectul de sine? Cu ajutorul lui pot evolua, pot deveni mai liber. Ce rost are libertatea? NU are nici un rost. Este autosuficienta.

Pentru Calfa...
Ai zis bine ca respectul deriva din faptul ca nu putem controla in totalitate ceea ce suntem.
REspectul este o strategie de supravietuire intr un fel.
Exista insa si mai mult deatat. E posibila si iubirea. Si atunci nu mai este nevoie de respect.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 23 Mar 2004, 04:16 PM
Mesaj #8


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



"Respectul pentru semenii mei humanoizi deriva din respectul de sine" - de acord, e de bun simt asta

"nu mai este nevoie de respect" - semn mare de intrebare

"Exista insa si mai mult deatat. E posibila si iubirea" - Iubirea poate include respectul ? Respectul se poate baza pe iubire ?

"libertatea [...] este autosuficienta" - probabil


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zed
mesaj 23 Mar 2004, 04:25 PM
Mesaj #9


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.766
Inscris: 25 August 03
Forumist Nr.: 671



QUOTE
"Exista insa si mai mult deatat. E posibila si iubirea" - Iubirea poate include respectul ? Respectul se poate baza pe iubire ?


Desigur . "Daca iubire nu este , nimic nu este " . As putea scrie chiar ca : "Daca respect nu este , nici iubire nu este ".
Iubirea fara respect nu exista , este chiar o "piatra de baza " .


--------------------
I'm hanging on your words /Living on your breath
Feeling with your skin /Will I always be here ?!

Iarta-ti mereu dusmanii. Nimic nu-i supara mai tare.
www.unicef.org
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 23 Mar 2004, 04:41 PM
Mesaj #10


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



Multumesc pentru completare, Zed. Banuiam eu ca in privinta asta gandim ... la fel smile.gif Iubirea la care ne referim noi e un fel de alias pentru respect, si invers.

Si totusi, mai pot fi gasite si alte argumente pentru "respect". Subiectul se putea incadra si la ... "enigme si ghicitori", intru-catva. Cel putin asa l-am imaginat eu ...


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 24 Mar 2004, 10:01 AM
Mesaj #11


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



Pentru Calfa...
CE am vrut sa spun prin "nu mai este nevoie de respect"?. Ca daca iubesti nu te vei mai preocupa de respect. Nu vei mai gandi "nu pot sa fac cutare sau cutare lucru pentru ca ar insemna sa nu respect persoana x". Pur si simplu nu vei face. DAr nu va fi ceva mental.
De exemplu poti sa respecti porunca divina "sa nu minti". DAr va fi ceva cultivat. Vei face un efort. Vei fi tensionat. Ce ma fac daca nu reusesc mereu sa imi amintesc de ea?
Insa daca iubesti pur si simplu nu vei putea sa minti. Si este impropriu cred sa mai spui atunci ca o respecti, din moment ce nu poti face altfel...
Din punctul meu de vedere respectul este util intr o anumita faza de dezvoltare dar vine o vreme cand acesta se va transforma in altceva....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damnatius
mesaj 24 Mar 2004, 02:53 PM
Mesaj #12


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 635
Inscris: 3 August 03
Din: Bucuresti / Ramnicu Valcea
Forumist Nr.: 537



Eu cred ca si respectul finctioneaza la fel. Daca respecti cu adevarat pe cineva nu vei sta sa te gandesti daca sa faci sau nu un anumit lucru, raspunsul va veni de la sine.

QUOTE
  Si este impropriu cred sa mai spui atunci ca o respecti, din moment ce nu poti face altfel...


Tocmai, mie mi se pare ca asta inseamna sa respecti pe cineva : sa nu poti face altfel decat ce e corect fata de persoana respectiva.

Si mai cred ca respectul este cel putin la fel de important ca dragostea. Eu nu pot sa iubesc oamenii din autobuz, pentru ca nici macar nu ii cunosc. Dar pot sa ii respect, si asta e de ajuns pentru a avea relatii civilizate cu ei, chiar daca aceste relatii sunt de foarte mica insemnatate si de scurta durata.

Respectul (fata de oameni) poate exista si in absenta dragostei. Dar dragoste fara respect eu nu cred ca poate exista.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Figaro
mesaj 24 Mar 2004, 04:17 PM
Mesaj #13


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



QUOTE ("Dammnatius")

Eu nu pot sa iubesc oamenii din autobuz, pentru ca nici macar nu ii cunosc. Dar pot sa ii respect


Cred ca in final respectand pe toata lumea te respecti in primul rand pe tine. Din pacate respectul nu caracterizeaza atitudniea multor forumisti de pe HA. Starea in care se afla forumul de Religie e strans legata de "respectul" ateilor fata de cei care au o credinta religioasa. Rezultatul e cel pe care il stim.

O alta problema ar fi respectul selectiv. Ii respect pe cei din autobuz in masura in care corespund viziunii mele. Cei care au o credinta nu pot fi considerati oameni, cel mult nu in adevaratul sens al cuvantului. Respectul fie ca se atenueaza, fie ca dispare in totalitate. S-ar putea sa para dur ce spun, dar din pacate realitatea o confirma din plin. Evident, pentru cei dispusi sa vada.


--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
LigiaB
mesaj 24 Mar 2004, 07:10 PM
Mesaj #14


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.037
Inscris: 3 January 04
Forumist Nr.: 1.685



Ce frumos vorbiti si traiti...oare chiar asa e??? huh.gif

@Gypsyhart
QUOTE
E posibila si iubirea. Si atunci nu mai este nevoie de respect.


Oare iubirea vine si cu respect? Sigur...asa e ideal...se intimpla la inceputul relatiei cind totul e roz...Dar oare tu nu ai vazut cupluri care sustin ca se iubesc enorm dar care se comporta si discuta ca dusmani la faze? Oare cit se respecta cind isi spun cuvinte care le usuca sufletul, relatia si dragostea??

@Damnatius
QUOTE
Respectul (fata de oameni) poate exista si in absenta dragostei. Dar dragoste fara respect eu nu cred ca poate exista.


Deacord cu prima fraza. Dar nu cu a doua. Si a doua se poate, depinde cit de mult te respecti pe tine insuti . wink.gif Iti spun ca traiesc asta...

In concluzie, in relatiile de cuplu...in clipa cind lipsa de respect incepe sa se instaleze...relatie merge spre deteriorare...
E dovedit...

@Figaro
QUOTE
Cred ca in final respectand pe toata lumea te respecti in primul rand pe tine. Din pacate respectul nu caracterizeaza atitudniea multor forumisti de pe HA.


Figaro! thumb_yello.gif

Nu vi s-a intimplat ca ati pierdut instantaneu respectul ptr cineva datorita citorva cuvinte...? A mai fost relatia la fel?
Hmmm...

Figaro:
QUOTE
Respectul fie ca se atenueaza, fie ca dispare in totalitate. S-ar putea sa para dur ce spun, dar din pacate realitatea o confirma din plin. Evident, pentru cei dispusi sa vada.


Figaro pur si simplu nu mai am ce adauga. rolleyes.gif


--------------------
Prayer is the bridge between panic and peace.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 25 Mar 2004, 10:13 AM
Mesaj #15


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



Pentru LigiaB...
Da am vazut cupluri care se iubesc si care se si cearta. Pai asta dovedeste exact ce am spus eu. Cand iubesti nu te mai preocupa respectul...E usor insa sa judeci din afara. E ca si cum ai judeca un dansator fara fi simtit vreodata nevoia de a dansa....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Figaro
mesaj 25 Mar 2004, 12:38 PM
Mesaj #16


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



Cred ca repspectul tine foarte mult si de educatie. Ca si politetea de altfel.


--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bubu
mesaj 25 Mar 2004, 05:39 PM
Mesaj #17


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 993
Inscris: 30 March 03
Din: BUCURESTI
Forumist Nr.: 144



Respectul?
Dificil de dat un raspuns in citeva cuvinte.Respectul inseamna mai mult decit a saluta pe cineva, a fi politicos...
Nu pot sa suport oamenii care sint falsi, te saluta, de ce? pentru ca asa se face...sau "imi pare bine ca te cunosc...incintat..." samd.
Pentru mine respectul vine din suflet, din inima, il simti.Cind spui ca respecti lumea inseamna sa aduci pe aceeasi linie cu tine pe toata lumea indiferent de persoana sau situatie.Chiar si modul in care vorbesti este unul de la egal la egal, chiar daca tu ai mai multe cunostinte in acel domeniu in care se poarta discutia.
Lumea vrea sa iasa in fata cu orice pret, prin orice mod mad.gif
Mai e ceva...caracterul omului se cunoaste cel mai bine in situatii limite, la greu.


--------------------
"Frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
YoyoMan
mesaj 25 Mar 2004, 11:56 PM
Mesaj #18


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.930
Inscris: 3 November 03
Forumist Nr.: 1.126



Spunea bubu ca respectul vine din suflet, din interiorul lui.
Eu cred ca respectul da masura greadului de civilizatie al unui individ. Nu cred ca e neaparat ceva ce "se simte".
Cred ca respectul trebuie sa fie fie asemeni unui reflex neconditionat: trebuie sa respecti pentru a fi respectat si, in cele din urma, pentru ca asa e "normal" sa fie.
Respectul arata cat iti pasa.


--------------------
"Marile fericiri ie mute...."
Go to the top of the page
 
+Quote Post
LigiaB
mesaj 26 Mar 2004, 12:34 AM
Mesaj #19


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.037
Inscris: 3 January 04
Forumist Nr.: 1.685



QUOTE (gypsyhart @ 25 Mar 2004, 11:13 AM)
Pentru LigiaB...
Da am vazut cupluri care se iubesc si care se si cearta. Pai asta dovedeste exact ce am spus eu. Cand iubesti nu te mai preocupa respectul...E usor insa sa judeci din afara. E ca si cum ai judeca un dansator fara fi simtit vreodata nevoia de a dansa....

Gypsyhart, ptr mine, dragostea si respestul merg mina in mina. Cum spunea si Yoyo atit de frumos, "respectul arata cit iti pasa". Cit de adevarat...

Eu vorbesc din punct de vedere al unei femei, ia-o asa. rolleyes.gif Se stie ca increderea de sine a femei este strins legata de respectul pe care il primeste de la cei din jur. Eu mi-am dat seama de acest lucru, si nu ma mai afecteaza. Dar in general, in cea ce priveste respectul, mentalitatile unui barbat si al unei femei difera....

In plus, eu nu concep ca cineva sa ma iubeasca si sa imi zica ca sint ...in fel si chip... Primul lucru care il implica dragostea, e respect...parerea mea. rolleyes.gif


--------------------
Prayer is the bridge between panic and peace.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 26 Mar 2004, 10:08 AM
Mesaj #20


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



@LigiaB
Cred ca problema este ca oamenii (inclusiv tu) considera ca iubirea dintre un barbat si o femeie daca a aparut odata trebuie sa tina o eternitate. Deasta te simti dezamagita atunci cand cel care spune ca te iubeste sau care crezi sincer ca te iubeste are un comportament care nu mai din iubire nu vine. Pur simplu iubirea a disparut. Asa e ea, mai libertina:) Si cu cat strigi mai tare cu atat fuge mai repede....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mogaldeatza
mesaj 30 Mar 2004, 03:13 PM
Mesaj #21


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.155
Inscris: 20 June 03
Forumist Nr.: 392




"Respecta pentru a fi respectat!" si as mai adauga si " Respecta-te pentru
a fi respectat!"
Indiferent de situatie tu esti cel care modelezi atmosfera. Atitudinea permisiva
rigida, relaxata, etc este cea care dicteaza tonul si comportamentul celuilalt
doar daca acesta nu este complet lipsit de bun simt. In cazul asta fie incerci
sa gasesti o cale de mijloc pentru a comunica, fie faci ca la... Roma.
Respectul nu trebuie confundat cu formalismul. Cred ca sentimentul si atitudinea
aferenta vin din interior. Respecti pe cine iubesti sau apreciezi dintr-un anumit
punct de vedere.
Firesc exista persoane pe care nu le respecti, dar vrand nevrand intri in contact
cu ele. Si atunci, ce faci? Iti manifesti dispretul/ indiferenta, sau te conformezi
regulilor jocului social si indeplinesti ritualul salutului si conversatiei minime?
Ideala e prima situatie, insa cum suntem oameni ne mai dam in stamba, sau ,
din contra dupa ce salutam respectuos murmuram printre dinti " bouu dracului"


--------------------
Nu-ti fie teama ca inaintezi prea incet. Teme-te daca te opresti!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Unu
mesaj 30 Mar 2004, 03:51 PM
Mesaj #22


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 74
Inscris: 7 March 04
Forumist Nr.: 2.503



Oricine beneficiază, a priori, de respectul meu. Şi cred că e o atitudine care s-ar putea traduce prin omenie. Asta înseamnă că, din punctul meu de vedere, cineva nu va trebui să-mi câştige respectul, ci, din contră, trebuie să nu şi-l piardă pe cel pe care i l-am oferit cu atâta generozitate. Mulţi reuşesc. Alţii, nu.

Acest topic a fost editat de Unu: 30 Mar 2004, 03:52 PM


--------------------
"You should never underestimate the predictability of stupidity!" (Bullet-tooth Tony - Snatch)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leon
mesaj 31 Mar 2004, 07:56 PM
Mesaj #23


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 428
Inscris: 14 March 04
Forumist Nr.: 2.584



Va salut smile.gif ...oare ce inseamna respectul fata de om? Poate da cineva o definitie? E ceva ce se poate impune, castiga, cumpara crea in mod treptat?


--------------------
Greu la deal cu boii mici!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
YoyoMan
mesaj 1 Apr 2004, 12:08 AM
Mesaj #24


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.930
Inscris: 3 November 03
Forumist Nr.: 1.126



Pai fix despre asta ne scribalim noi p-aci! Io am incarcat o definitie in cat mai putine cuvinte. Incearca si tu sa "compui" una. thumb_yello.gif
Bafta!


--------------------
"Marile fericiri ie mute...."
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mogaldeatza
mesaj 1 Apr 2004, 07:08 AM
Mesaj #25


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.155
Inscris: 20 June 03
Forumist Nr.: 392





La stirile radio :politistii nu mai suporta sa fie tratati cu lipsa de respect smile.gif de
catre superiori. Le reproseaza acestora ca "nu comunica in mod firesc, protocolar
cu ei".


--------------------
Nu-ti fie teama ca inaintezi prea incet. Teme-te daca te opresti!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 1 Apr 2004, 03:40 PM
Mesaj #26


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



Nu e rau sa incercam sa definim respectul, pe care eu l-am numit "prima piatra la temelia omeniei".
Ce propusesem eu initial era "sa adunam cat mai multe argumente pentru Respect".
Dar tinta mai generala e sa punem in discutie respectul, inclusiv definirea lui, si relatia lui cu alte atitudini umane.

In primul rand, ma bucur ca s-a spus, de mai multe ori, ca respectul pentru oameni depinde de respectul de sine, reflecta respectul de sine.
Apoi, e drept ca intre respect si libertate e o mare legatura.
Dar poate cel mai interesant e felul cum se leaga respectul de iubire, de ... adevarata iubire.

Respectul de sine reflecta iubirea (aprecierea, cunoasterea, siguranta) de sine, respectul pentru semeni reflecta iubirea semenilor (aprecierea lor corecta, cunoasterea lor exacta).
Si astfel, respectul e legat de adancimea cunoasterii si de realism in cunoastere.

Am intalnit destui oameni fara multa scoala dar cu un mare respect. Ar putea fi catalogati necunoscatori, dar nu sunt. Petru ca nu la cunoasterea celor predate in scoala ma refer eu, ci la cunoasterea principiilor vietii aflate dincolo de sisteme religioase si filozofice, a principiilor etice aflate dincolo de sisteme religioase si filozofice. Acei oameni "simpli" au acces la simplitatea, la cunoasterea care aduce iubire si respect. La bunul simt.

Si totusi, oameni suntem, cu indoieli, cu clipe grele, cu rataciri. Nimeni nu le are pe toate, permanent. Si toti putem avea mai mult, daca ne straduim. Un argument pentru respect.

Acest topic a fost editat de calfa: 1 Apr 2004, 03:52 PM


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 10 May 2004, 01:27 PM
Mesaj #27


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



Ati auzit de "Regula de aur" ? Se incadreaza la "respect".

Ea spune "Poarta-te cu altii asa cum ai vrea sa se poarte ei cu tine". Varianta "constructiva".

Noi, romanii, preferam varianta "Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face !". Hmmm, spiritul critic ... smile.gif
____________

Mai exista si varianta "Poarta-te cu copiii tai asa cum ai vrea sa se poarte altii ei".
____________

De-ar fi asa usor sa aplicam atatea reguli in acelasi timp ... si totusi, nu toate sunt ... de aur. smile.gif

Acest topic a fost editat de calfa: 10 May 2004, 01:27 PM


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mogaldeatza
mesaj 11 May 2004, 07:14 AM
Mesaj #28


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.155
Inscris: 20 June 03
Forumist Nr.: 392




Din pacate, din cate am observat varianta asta nu prea se mai aplica in prezent.
Mai degraba "Cum te porti, asa ma port" .Dar, daca vrei sa ajuti un om, trebuie
sa ii arati si intelegere. Daca el se poarta rau ( sa zicem pentru ca nu stie sa se poarte
altfel) e atat de greu sa ii acorzi macar o sansa?


--------------------
Nu-ti fie teama ca inaintezi prea incet. Teme-te daca te opresti!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 11 May 2004, 10:46 AM
Mesaj #29


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



Alternativa asta, "Cum te porti, asa ma port" cred ca a fost intotdeauna. Respect si lipsa de respect avem de cand lumea ...

Respectul fata de om e inlocuit uneori cu simplul respect al unei norme morale sau etice, cu conformismul etic sau moral. Nici a te conforma nu e rau, dar nu e respect pentru om, ci pentru reguli. Spritul legii de aur e respectul pentru om, litera legii de aur e o simpla regula ...

Acest topic a fost editat de calfa: 12 May 2004, 08:58 AM


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
YoyoMan
mesaj 12 May 2004, 12:15 AM
Mesaj #30


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.930
Inscris: 3 November 03
Forumist Nr.: 1.126



Haaaaa ce idee interesanta: sa te conformezi din respect. Asta e o chestie foare faina. Imi place! Chiar daca bine zice Calfa ca nu e chiar respect... dar suna bine wink.gif


--------------------
"Marile fericiri ie mute...."
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mogaldeatza
mesaj 12 May 2004, 09:23 AM
Mesaj #31


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.155
Inscris: 20 June 03
Forumist Nr.: 392



Si lasa loc sperantei de mai bine.
Normele au fost create tot pentru mentinerea respectului ( chiar daca suntem
sau nu de acord) Si daca la un moment dat nu intelegi, de ce trebuie sa faci asa,
in timp, prin internalizarea normei si dobandirea experientei de viata, ajungi sa intele-
gi necesitatea normei. Un exemplu banal- pastrarea linistii publice. Is perioade in viata,
mai ales in copilarie si adolescenta cand ti se pare o aberatie sa nu iti manifesti zogmotos
parerile in spatiul public, dar, inaintand in varsta intelegi( sau nu wink.gif ) adevarul zicalei
"Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!", ajungand sa respecti omul, nu regula.


--------------------
Nu-ti fie teama ca inaintezi prea incet. Teme-te daca te opresti!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 12 May 2004, 11:18 AM
Mesaj #32


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



Eu as spune ca respectul se traduce prin atentie. De asta se spune de exemplu ca un razboinic isi respecta dusmanul. Adica ii acorda intreaga atentie de care este capabil.
DAca atentia se cupleaza cu iubirea....e parfum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 12 May 2004, 12:20 PM
Mesaj #33


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



Imi place ideea respectului ... "atentie" ! De reflectat ... smile.gif


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 25 Jun 2004, 02:32 PM
Mesaj #34


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Da calfa, problema respectului este bine pusa, dar atunci cand non-valorile ajung valori si ti se impune sa le respecti, cat esti de mare iti vine o lehaminte.......si cata scoala ai avea, nu mai tii cont de teorie.......si cat de bine ai fi fost educat acasa iti vine sa......... rofl.gif

Acest topic a fost editat de contraste: 25 Jun 2004, 02:33 PM


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mogaldeatza
mesaj 28 Jun 2004, 07:25 AM
Mesaj #35


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.155
Inscris: 20 June 03
Forumist Nr.: 392



... dai cu cutitu-n piatra, asa-i?
Ce poti sa faci? Sa te intrebi cum au ajuns asa, sa lupti pentru a nu fi ca ele sau sa te retragi wink.gif


--------------------
Nu-ti fie teama ca inaintezi prea incet. Teme-te daca te opresti!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Pagini V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 06:29 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman