HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Informatii SubForum

Acest Subforum este dedicat discutiilor având ca temă principală Politica Externa. Vă invităm să folositi un limbaj decent. Dacă este cazul, contraziceti argumentat idei, nu atacati forumisti. Totodată, vă rugăm să nu citati mesajul imediat precedent, iar, in cazul articolelor din ziare, redati numai paragrafele importante, nu intreg articolul si mentionati sursa. Vă invităm la un dialog care să promoveze Arta de a conversa!

> Un Teritoriu Care Se Cheama Transilvania
talusa
mesaj 3 Feb 2004, 05:32 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.427
Inscris: 4 March 03
Forumist Nr.: 15




„Un teritoriu
care se cheamă Transilvania…“
*
Al II-lea război mondial, urmat de ocupatia sovietică a tărilor central-sud-est europene, hotărîtă de marii aliati prin întelegerile secrete din anii 1942-1945 si legiferată prin tratatele de pace de la Paris din 1947, a izolat aceste tări de comunitatea europeană timp de mai bine de o jumătate de secol. Căderea comunismului, schimbările structurale fundamentale ce au avut loc, eforturile acestor tări de a ajunge la un numitor comun cu celelalte, care nu au cunoscut sovietizarea si regimul totalitar comunist, se dovedesc a fi un proces complicat, dificil, cu multe necunoscute. În acest context, mentalitătile evoluează greu, sechelele trecutului alterează adesea întelegerea prezentului, dar si definirea viitorului, precum si construirea relatiilor interumane pe baza respectului reciproc, tolerantei, convietuirii pasnice.
În perspectiva reintegrării europene si mondiale, consolidarea economico-politică a acestor state, stabilitatea si echilibrul în zonă sînt cerinte sine qua non, incompatibile cu dezagregarea politico-teritorială, cu tensiunile si conflictele interetnice, cu instabilitatea internă, crizele sociale si politice, deteriorarea relatiilor interstatale.
La noi se poartă, de mult si cu obstinatie, falsa „problemă“ a Transilvaniei, reflectată într-o sumedenie de proiecte, programe, declaratii, discursuri, simpozioane, conferinte, seminarii etc., realizate printr-o impresionantă desfăsurare de forte pe plan intern si extern, care vor să demonstreze ceea ce nu reusesc niciodată să facă si anume: Transilvania n-ar fi pămînt românesc. România n-ar fi stat national unitar si indivizibil – formă perimată într-o Europă unită. Concluzia: România trebuie să accepte federalizarea sau desprinderea provinciilor „alipite“ ei în 1919-1920 prin tratatele de pace, sau „măcar“ autonomia Transilvaniei, formula minimă fiind reeditarea, într-o formă de asa-zis „europenism“, a createi staliniste: Regiunea Autonomă Maghiară. Noua „editie“, fără îndoială, nu si ultima, a luptei pentru autonomie este constituirea Consiliului National Secuiesc care, evident, cere autonomia, dar nu a maghiarilor, ci a secuilor din Transilvania.
Înainte de a trece la analiza de fond a acestui real pericol pentru interesele vitale ale Poporului Român, reprezentat de agitatia autonomistă maghiară cu formele ei concrete de manifestare, este de precizat că iredentismul maghiar la adresa României, cu bagajul său de „argumente“ contra statului national-unitar, semănă, pînă la identitate, cu iredentismul ruso-ucrainian, preluat de regimul comunist de la Chisinău si manifestat prin „moldovenism“. În acelasi timp se impune si o altă constatare: indiferent de culoarea regimurilor politice care s-au succedat în Ungaria după prăbusirea dublei monarhii în 1918, revendicările teritoriale la adresa României si a altor state vecine, bazate pe aceleasi falsuri istorice grosolane, prezentate fără succes de contele Apponyi la Conferinta de Pace de la Paris în 1919-1920, au rămas neschimbate pe fond; situatia este identică si în ceea ce îi priveste pe comunistii de peste Prut, indiferent de etnia lor.
Demonstratia noastră va evolua pe două coordonate: date statistice si date istorice.
Constitutiile de după 1989, adoptate prin referendum, definesc România ca stat national unitar si indivizibil, precizîndu-se că teritoriul ei este inalienabil. Legea fundamentală respinge separatismul, federalismul, pedepsind actiunile care ar pune în pericol integritatea teritorială, caracterul unitar al Statului Român, suveranitatea natională.
Caracterul national al Statului Român este determinat de mai multi factori, dintre care amintim: comunitatea de limbă, traditii, dezvoltarea istorică în acelasi spatiu geografic timp de mai bine de două milenii, unitatea geografică a teritoriului locuit de unul si acelasi popor, structura etnică a populatiei etc.
Conform recensămîntului din 2002, populatia României numără 21,7 milioane de locuitori, din care 89,5% sînt români; minoritătile sînt reprezentate de unguri, 6,6%, adică 1.432.000 de locuitori (inclusiv secui), celelalte minorităti însumînd 3,9% (vezi Banca Natională a României, Raport Anual 2002, p.5). În Transilvania, minoritatea ungară este de cca 900.000 de persoane, restul fiind răspîndite în celelalte zone ale tării, altele decît Transilvania.
Caracterul majoritar românesc al Transilvaniei este atestat de statisticile maghiare, cu toate eforturile ce s-au făcut de a se cosmetiza realitatea:
· În 1786 erau 65% români, fată de 21% unguri (inclusiv secui – N.B.: statisticile unguresti n-au departajat niciodată pe secui ca etnie);
· În 1850 erau 58% români, fată de 28% unguri (inclusiv secui);
· În 1890 erau 56% români, fată de 31% unguri (inclusiv secui);
· În 1910 erau 53,7% români, fată de 31,6% unguri (inclusiv secui).
Este de precizat că diminuarea constantă a numărului românilor nu se datora descresterii natalitătii si cresterii ei la unguri, ci maghiarizării numelor românesti, stabilirii etnicitătii după limba vorbită si, într-o anumită măsură, si emigrării românilor în America, din cauza sărăciei si oprimării economice si nationale (după Philip Mosely, Transilvania partitioned, în „American Quartely Review“, octombrie 1940, p.4). În momentul Unirii, în Transilvania, erau 2.830.000 români si 1.353.000 unguri (inclusiv secui). În 1940 erau în Transilvania 3.365.000 români si 1.411.000 unguri.
Drepturile si obligatiile minoritarilor sînt înscrise si garantate de Constitutie, precum si de o serie întreagă de legi, conventii internationale, la care România este parte, alte acte normative. După cum se stie, forurile europene specializate au apreciat ca exemplar regimul de care se bucură minoritătile în România.
În ce-i priveste pe secui, scosi de la un timp „în fată“ cu tot mai multă insistentă, se cuvine a preciza cîteva date istorice.
Chestiunea originii si a asezării lor în Transilvania este încă controversată. Specialistii au avansat ideea că este vorba de o populatie de origine turcică, al cărei nume ar deriva din cuvîntul turcesc szekilsikil, care însemna „de neam ales“. După informatiile lui Anonymus, această populatie s-ar fi aflat în Nord-Vestul Transilvaniei înainte de pătrunderea, prin nordul Carpatilor Pădurosi, a triburilor ungurilor spre Cîmpia Panonică. Secuii li s-au alăturat în această expeditie, participînd la cucerirea zonei amintite, precum si la celelalte războaie purtate de unguri în secolele X-XII si avînd mereu rolul de avangardă. Această trăsătură caracteristică a secuilor i-a determinat pe conducătorii unguri să-i colonizeze în zonele de granită. Cronicarul Simon de Keza îi pomeneste pe secui asezati prin părtile Bihariei alături de băstinasii valahi, de la care, spune cronicarul ungur, nou venitii ar fi deprins scrierea. Regii arpadieni, înaintînd spre Răsărit în Transilvania, au căutat să-si întărească dominatia asupra băstinasilor prin asezarea secuilor în zonele Harghita si Covasna, prima mentiune documentară fiind din 1213. Cu timpul, populatia secuiască a fost asimilată de unguri: limba de origine turcică, diferită de cea maghiară, s-a pierdut, ca si traditiile specifice, identitatea etnică. Tendinta generală este de a fi confundati sau nu cu maghiarii, în functie de „necesităti“ de ordin politic.
Tendintele revizioniste si iredentiste de sorginte maghiară, vizînd anularea clauzelor teritoriale ale Tratatului de Pace de la Trianon din iunie 1920, confirmate în Tratatul de Pace dintre România si Natiunile Unite din februarie 1947, se materializează si în proiecte autonomiste vizînd toată Transilvania, sau Transilvania si Banatul, sau „măcar“ Covasna si Harghita.
Aceste idei si proiecte nu sînt noi.

Prof. univ. dr. Viorica Moisuc

Asa-zisa „Ungarie Mare“, apusă odată cu disparitia dublei monarhii, în 1918, a devenit visul obsesiv al tuturor regimurilor politice din Ungaria, redusă, cum spunea Nicolae Iorga, „la granitele ei firesti“. Aristocratul Karoliy, seful primului guvern al Republicii Ungaria, i-a încredintat conducerea comunistului Bela Kuhn, care promitea „ridicarea întregului proletariat pentru refacerea «Ungariei milenare»“. Cu ajutorul neprecupetit al lui Lenin, Bela Kun vedea posibilă realipirea la Ungaria a teritoriilor pierdute în 1918, în contextul „revolutiei mondiale“ si al constituirii „republicii sovietice fără hotare“; aceasta presupunea „topirea“ noilor frontiere ale statelor central-europene într-o formatiune politico-teritorială aflată sub dominatia sovietică, în tandemul Moscova-Budapesta. Pentru acest vis nebunesc al celor care pierduseră enorme latifundii, bunuri materiale, avantaje de tot felul si privilegii în Transilvania, Slovacia, Croatie etc., au murit zeci de mii de români, unguri, slovaci, cehi, în absurdul război din 1919.
În anii ce au urmat, Horthy, „amiralul fără flotă“ si „regentul“ fără regat, împreună cu marii perdanti ai anului 1918, a desfăsurat un imens arsenal de mijloace si metode, urmărind unul si acelasi scop: anularea Trianonului. Alianta cu Hitler avea să aducă acestora o partială satisfactie, atît în 2 noiembrie 1928 (primul Diktat de la Viena pe seama Cehoslovaciei), în martie 1939 (desfiintarea Cehoslovaciei ca stat în cîstigul Germaniei si al Ungariei), dar mai ales în august 1940, cînd Ungaria a anexat coltul de Nord-Vest al Transilvaniei, cu o populatie majoritar românească: 50,3%, fată de 37% maghiari. (Se pune întrebarea de ce statul ungar, care clama atunci necesitatea autodeterminării grupurilor etnice compacte, nu a acordat de îndată celor 50% români din zona ocupată statut de „autonomie“?).
Înfrîngerea Germaniei în cel de-al II-lea război mondial a adus noi reglementări politico-teritoriale în Europa de Răsărit, hotărîte de marii aliati. În ceea ce priveste frontiera de Vest a României, se precizase în Conventia de armistitiu din 12 septembrie 1944, semnată la Moscova de către reprezentantii Guvernului român, pe de o parte, si Maresalul Malinovski, reprezentîndu-i pe marii aliati, pe de altă parte, că prevederile Diktatului de la Viena din august 1940 se anulează, iar Transilvania, „sau cea mai mare parte a ei“, va reveni României. S-a creat, astfel, o conjunctură favorabilă ca, la negocierea tratatului de pace cu România, partea ungară să insiste în încercarea de modificare a
*
Prof. univ. dr. Viorica Moisuc


--------------------
Cu prostia insasi, pana si zeii lupta in zadar! Schiller

user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Mesaje in acest topic
talusa   Un Teritoriu Care Se Cheama Transilvania   3 Feb 2004, 05:32 PM
Oul Dogmatic   Pretentiile ungurilor se bazeaza pe dovezi istoric...   4 Feb 2004, 08:39 AM
talusa   Avem declaratia fatisa, facuta la Budapesta, pe ca...   6 Feb 2004, 08:38 AM
nefertiti-old   Se prea poate ca notiunea de stat national unitar ...   6 Feb 2004, 12:11 PM
parpanghel   Cred ca in problema Transilvaniei sunt foarte mult...   6 Feb 2004, 12:44 PM
nefertiti-old   Daca se va ajunge, totusi, la asa ceva, Ungaria va...   6 Feb 2004, 12:51 PM
parpanghel   Sa presupunem ca sa e. Sa presupunem ca exista per...   6 Feb 2004, 03:38 PM
Oul Dogmatic   QUOTE (parpanghel @ Feb 6 2004, 03:38 PM) Ce motiv...   6 Feb 2004, 04:05 PM
nefertiti-old   N-as putea spune exact. Ipoteze pot fi mai multe. ...   6 Feb 2004, 04:09 PM
parpanghel   QUOTE (Oul Dogmatic @ Feb 6 2004, 04:05 PM) Daca t...   6 Feb 2004, 04:42 PM
talusa   QUOTE (parpanghel @ Feb 6 2004, 11:44 AM) Din cat...   6 Feb 2004, 06:25 PM
Diana-Maria   Nu contam pentru Europa, sintem prea mici pentru l...   7 Feb 2004, 01:24 AM
Oul Dogmatic   QUOTE (Diana-Maria @ Feb 7 2004, 01:24 AM) Suflet...   7 Feb 2004, 07:39 AM
talusa   Un teritoriu care se cheamă Transilvania...(2) As...   10 Feb 2004, 06:50 PM
Oul Dogmatic   Ungurii vor teritoriile dinainte de 1918 http://...   11 Feb 2004, 05:59 AM
talusa   Depinde de cine sustine si cat de serioasa ...   11 Feb 2004, 07:49 AM
bunicu'Gilbert   Sunt ardelean de origine si nu accept inca un nou ...   11 Feb 2004, 09:32 AM
talusa   Serbia de rasarit: o mare de români ==============...   11 Feb 2004, 02:23 PM
Oul Dogmatic   Dupa cele spuse de talusa ar exista suficiente dov...   11 Feb 2004, 03:22 PM
sfantul   Nu e nici-un secret ca sunt (multi)romani prin tar...   11 Feb 2004, 03:53 PM
parpanghel   QUOTE (talusa @ Feb 6 2004, 06:25 PM) Daca cumpar...   11 Feb 2004, 05:16 PM
talusa   Iar o administrare corecta si si o explotar...   11 Feb 2004, 05:26 PM
talusa   Drepturile Basarabiei si cele privind Basarab...   11 Feb 2004, 06:12 PM
Mi_   E un paradox, daca Transilvania nu apartinea Român...   13 Feb 2004, 07:36 PM
talusa   ADEVARAT PARADOX!   13 Feb 2004, 07:51 PM
parpanghel   QUOTE (Mi_ @ Feb 13 2004, 07:36 PM) E un paradox, ...   16 Feb 2004, 10:22 AM
March   Eu zic sa nu ne scarpinam unde nu ne doare ! O...   16 Feb 2004, 11:55 AM
parpanghel   Cred ca s-ar putea explica 'apetenta' unui...   16 Feb 2004, 04:03 PM
nefertiti-old   Cred ca e simplu: atata vreme cat restul partidelo...   16 Feb 2004, 04:21 PM
talusa   Comparatia buna cu populatia Austriei si a ...   16 Feb 2004, 06:35 PM
parpanghel   Revenind la subiect, intr-adevar, situatia din Rom...   17 Feb 2004, 10:15 AM
talusa   ?Un teritoriu care se cheamă Transilvania?? (3) ...   18 Feb 2004, 06:41 PM
talusa   Intre deformare nationalista si adevar istoric Vi...   20 Feb 2004, 12:02 PM
talusa   Date statistice privind Transilvania in perio...   23 Feb 2004, 09:15 PM
talusa   Regiunea Autonomă Transilvania“? Niciodată! ==...   25 Feb 2004, 09:38 PM
talusa   „Un teritoriu care se cheamă Transilvania…“ (2) ...   25 Feb 2004, 09:55 PM
talusa   Revizionism si globalizare (1) Emanuel Badescu S...   6 Mar 2004, 04:40 PM
talusa   Geografia i-a apropiat, destinul i-a indepartat (2...   6 Mar 2004, 04:43 PM
talusa   „In materie de minoritati nu se poate aplica trocu...   6 Mar 2004, 04:45 PM
talusa   Un teritoriu care se cheamă Transilvania…“ (5) Un...   7 Mar 2004, 05:38 PM
MIA   QUOTE (talusa @ 6 Feb 2004, 07:27 PM) Cat despre ...   12 May 2004, 02:50 PM
sorin666   Poate ca adevarul e mult mai simplu... ardelenii (...   30 May 2004, 12:35 AM
MIA   QUOTE (sorin666 @ 30 May 2004, 01:37 AM) Cit despr...   30 May 2004, 03:25 AM
Cipri   Faptul ca romanii din Transilvania/ Banat sunt dez...   30 May 2004, 02:32 PM
nefertiti-old   De ce crezi asta?   30 May 2004, 02:35 PM
Cipri   Pentru ca sunt originar din Ardeal si , ori de cat...   30 May 2004, 02:52 PM
nefertiti-old   Pai stai ca nu inteleg. Tu vorbesti de secui sau d...   30 May 2004, 03:08 PM
Cipri   Multi romani vor autonomie mai larga:gestiunea aut...   1 Jun 2004, 02:15 PM
Eclectic   Inainte de a intra in NATO, fiecare tara trebuie s...   28 Jul 2004, 04:19 PM
talusa   Viktor Orban iar ii instiga pe ungurii din Ardeal ...   28 Jul 2004, 06:22 PM
talusa   Viktor Orban iar ii instiga pe ungurii din Ardeal ...   28 Jul 2004, 06:25 PM
sorin666   Asa le trebuie, talibanilor, daca in loc sa zboare...   28 Jul 2004, 11:21 PM
Inorog   Oricum, dupa intrarea Romaniei in UE, aceste probl...   4 Aug 2004, 06:50 AM
sorin666   QUOTE (inorog @ 4 Aug 2004, 09:03 AM) Oricum, dupa...   4 Aug 2004, 07:44 AM
Inorog   QUOTE EU nu e o "zana buna" sa iti rezol...   4 Aug 2004, 08:23 AM
Eclectic   De ce crezi ca data e sigura ? In asemenea problem...   7 Aug 2004, 11:22 PM
Philo   Se pune intrebare: cui apartine un anumit teritori...   10 Mar 2008, 04:18 AM
cactus   Ptr. parpanghel postul tau din 6 Feb 2004, 01:57 P...   14 Aug 2004, 08:58 AM
March   Postez chestia asta aici ca sa nu mai deschid un n...   21 Apr 2005, 11:01 AM
talusa   QUOTE Noi pedepse pentru rasism si xenofobie Cons...   9 Sep 2005, 12:25 PM
March   Avem dovada ca eram in Ardeal inaintea ungurilor ...   19 Sep 2007, 09:40 AM
Cla   Clar... si inaintea finlandezilor QUOTE(March)Cr...   19 Sep 2007, 11:39 AM
exergy33   QUOTEConcluzia trasa de noi este ca populatia din ...   19 Sep 2007, 04:49 PM
Blakut   QUOTEIn lipsa unor 'insemne' si 'inscr...   19 Sep 2007, 05:12 PM
exergy33   QUOTE(Blakut @ 19 Sep 2007, 06:42 PM) Hai...   19 Sep 2007, 05:34 PM
March   Apropos de scandalul "Kosovo" care a inf...   19 Feb 2008, 01:14 PM
Energie   QUOTE(March @ 19 Feb 2008, 01:14 PM) N-ar...   19 Feb 2008, 01:16 PM
englishrose   eclectic zice adevarul. si eu zic ca e delir cole...   10 Mar 2008, 04:46 AM


Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 18 May 2024 - 06:39 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman