HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

16 Pagini V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Greseli Frecvente In Limba Romana, gramatica, ortografie
secunda
mesaj 14 Nov 2003, 06:25 PM
Mesaj #36


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.034
Inscris: 22 September 03
Din: brasov
Forumist Nr.: 824



corect era sa cercetezi inainte harhar.gif
toate variantele scrise de mine sunt corecte.
si ele insele e acceptat, dar nu eliminand pe "insesi"
da search pe google "ele insesi" si ai dovezile necesare.

Ma rog, trecind peste "noi insine/insene" -adica?! variantele sunt corecte! rolleyes.gif



--------------------
iubeste timpul si mie lasa-mi dorul
Go to the top of the page
 
+Quote Post
OMU'BUN
mesaj 14 Nov 2003, 08:36 PM
Mesaj #37


Batranul Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.491
Inscris: 5 June 03
Din: Romania
Forumist Nr.: 360



Saru'mana, coane arktu, ma bucur pentru corectiile deosebit de instructive. Promit sa tin cont. Desi, m-ai cam bagat in ceata. Spui ca nu iei in serios greselile facute la viteza, dar vad ca asta faci. Atacul la persoana incepe de la tine, amice! Daca tu, sau altii ca tine (Pruteanu sa zicem) inca mai visati ca schimbati ceva cu batosenia asta, imi pare tare rau pentru voi. Aici suntem pe un forum, unde omul vine sa scrie ceva. Uneori sub impulsul iritarii (asa cum eram eu ieri) alteori cine stie ce probleme are. Sau poate ca pur si simplu nu-i pasa daca a scris corect un cuvant sau nu. De ce sa-i pese? Ca vine X sau Y sa-l traga de atentie? Il doare la basca si de X si de Y. El are viata lui, iar pe al'de X si Y ii trimite undeva, stie el unde! Tu crezi ca ma strofoc , datorita tie, sa scriu corect, ca nu cumva sa mai gasesti ceva? Si pe mine tot la basca ma doare. Eu stiu ca la un eventual examen, as fi atent. Aici sunt ca de obicei "in viteza"... Nici tu si nici altcineva nu aveti dreptul sa atrageti atentia atat timp cat acel mesaj nu apare ca un anunt pe o usa! Daca toti cei care vin pe un forum, vor fi obsedati de ideea ca nu cumva sa i se strecoare vreo greseala in text, ala n-ar mai fi forum, ci curs de literatura! Ai inteles filozofia cu tacutul? Iar eu m-am luat de tine fiindca ai sustinut ca ai corectat un neamt care facuse o greseala. Nu tu erai in masura sa-l corectezi!!! De aici si "constipatia" cu pricina! Eu, (un om cumsecade -zic!- in viata de zi cu zi) i-as trage un sut in fund arabului care ma corecteaza la mine acasa, daca o face ca sa ma ironizeze. Pentru ca sunt mult prea orgolios ca sa accept ca el stie mai multa romana ca mine! Pricepi?
Asa cum "vezi" tu gramatica, nu trebuie s-o vada toata lumea. Degeaba ai auzit de Tolstoi, daca nu stii ca era foarte departe de scrisul corect! Pentru corectari, exista "corectori". Daca tu esti unul dintre ei, poate primesti vreo indemnizatie, ceva, pentru activitatea de pe forum. Dar te anunt ca eu nu voi cotiza la ea!...
Cat despre cele enumerate de tine, sunt de acord cu "ca-s"-ul si cu "c-as"-ul, si eu sunt surprins ca l-am scris asa, dar , ma rog. Succes in continuare. Cu "fi"-ul, ma crezi sau nu , conteaza mai putin, dar l-am sters intentionat inainte sa-i dau OK textului. Mda, se pare ca nu ti-a scapat. Iar cu "iti"-ul, nu prea inteleg la ce faci aluzie. Am scris eu "iti" dezlegat? Da-ti seama la bautura, amice! Cat despre virgule, ai grija sa nu-ti scape vreuna!!! Esti plecat binisor de-acasa, bag sama!
Deci, sa ne intelegem. (Daca nu ne intelegem, asta este!) Eu nu astept sa-mi atragi tu atentia daca am scris gresit ! Citeste tot si vei intelege diferenta. Daca e o greseala obisnuita, ma poti ataca daca te-am ofensat. Daca nu e o greseala obisnuita, esti tra-la-la! (Vezi, nici macar nu-ti mai zic "constipat"!) Altfel, eu, ... "omu'bun" nu-ti permit sa ma corectezi, fiindca ne cunoastem prea putin, ca sa-ti poti tu permite sa ma atentionezi! (Amical, vreau sa spun!!!)
A, si inca ceva: care-i treaba cu "pupatul in fund?" Ti se pare ca te-a acuzat cineva? Nu te pune nimeni sa gadili amoruri proprii si poate ar fi trebuit sa-ti dai de mult seama ca nici eu nu sunt dintre aia! Dar nici nu arata cu degetul !Iti spun foarte sigur ca nu se cade! Tu o tii pe-a ta cu gramatica. Probabil ai tu o obsesie, care-o sa-ti treaca intr-o zi. Eu o sa-ti spun altceva. O data, unul cu bani multi, care nu prea stia sa se semneze, ii spunea altuia in timp ce statea la coada la ghiseul de la banca: "Ba, asculta la mine: cand nu ai bani, mirosi a prost!" Asta-i emblema, amice, nu caramida cu care ne batem noi in piept pentru o virgula in plus sau in minus. Iar limba romana nu se schimba deloc datorita "ca-s"-ului meu, ci mai degraba a teribilismului, sau a vocabularelor de cartier care se frecventeaza din ce in ce mai des.
Asadar, te respect ca om (bun sau nu , e problema ta!) dar nu-ti permit sa ma corectezi! Eu nu mi-am propus sa te verific pe tine textual (poate ca ai... Probleme ), si te rog, nu te da in spectacol pe acest forum fata de toti cei in mesajele carora s-au strecurat greseli. Pentru ca o sa-ti amintim si de Eminescu (atunci cand se referea la critici) si poate am sa fac greseala sa scriu "cas" legat, in cazul in care voi considera ca va trebui sters de undeva!!!

De asemenea, rog pe toti ceilalti: straduiti-va sa scrieti corect, dar feriti-va sa corectati pe altii. In primul rand ganditi-va ca loviti in orgoliul unui om. Daca acel om are "ceva" de spus, dovediti intelegere si nu rautate! Oricum, nimeni nu ne da dreptul sa ne credem superiori altora. Aici vedem ce se petrece cu un om. Slab sau as la gramatica, e doar o trasatura! Poate ca barbat in pat, face treaba buna!!! Numai ca acolo nu stim noi nimic... Intelegi, arktule, cum sta treaba cu filozoful? Gandeste mai profund, ca te ia valu' , baiate!


--------------------
Dincolo de inocenta e alunecare !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diana-Maria
mesaj 15 Nov 2003, 12:20 PM
Mesaj #38


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.796
Inscris: 22 August 03
Forumist Nr.: 654



Secunda, Google este doar un motor de cautare.Poti verifica simplu:scrie "dami un semn" si ai sa vezi cite pagini iti deschide.Mai indicata e Gramatica Academiei.Fara suparare.Iar "ele insesi" e gresit.Indiferent de ce zice Google.


--------------------

NIHIL SINE DEO!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 15 Nov 2003, 12:20 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
bdl
mesaj 15 Nov 2003, 05:19 PM
Mesaj #39


Cel Mai Amuzant Forumist
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.642
Inscris: 15 March 03
Din: Unde e cald si bine
Forumist Nr.: 86



Incep cu secunda: good job spoton.gif Apreciez ce faci si te rog continua. Eu recunosc ca am carente in domeniul asta si orice indicatie e bine venita. mwah1.gif

Sint de partea omului bun. Eu sint unul cu carente in domeniul asta.Si nu ma laud cu treaba asta. Si cred ca nimeni nu e "mindru" de asa ceva. Si cind cineva ma corecteaza zic multumesc.
Pt ca stiu ca e cu buna intentie treaba. Ma deranjeaza doar cind e spusa cu intentie proasta. Adica se discuta despre altceva, si partenerul de discutii incheie cu concluzia " si nici macar nu cunosti gramatica, asa ca n-am ce discuta cu tine".E aiurea faza, ce zici?
Asta e argumentul final? Si daca eram cocosat, asta era argumentul final???
Daca intr-adevar esti perfectionist la treaba asta, atunci fa corectiile necesare dar cu buna intentie, nu la modul sa-i dai celuilalt de inteles ca e prost. Ce a cistigat Omul Bun ca a corectat scrisoriile alea?Daca intr-adevar fata merita? Cine a pierdut la faza asta?
Si mi se pare corect sa nu ma duc sa dau examen la faculatatea de litere daca stiu ca nu sint pregatit din pct asta de vedere. Aduci da, ai tot dreptul sa-i condamni. Dar nu aici unde venim sa ne destindem, sa conversam.Hai sa-i eliminam pe aia care nu stiu gramatica, pe hosexuali, pe cocosati, pe negri, etc....

Diana Maria, ai un link la gramatica academiei? Please....


--------------------
user posted image
-
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Antont
mesaj 15 Nov 2003, 05:33 PM
Mesaj #40


© Care este
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.113
Inscris: 4 March 03
Din: Nici o Informatie
Forumist Nr.: 17



Ca sa aveti ce corecta, va voi oferi citeva din creatiile poetice ale ilevului Nelu...Asadar:

Intr-o balta neagra,
Patru ochi luceste.
Ce sa este oare?
Cred ca e doi peste.
___

Pe un camp cu viorele
Crestea numai ghiocei.
Si-a venit mandrele mele
Si le-a cules ei pe toti.
___

Creste iarba, iarba deasa
Perpendicular pe casa
Vine calul si o paste
Alta iarba se dezvolta
___

Trece lebedele-n zare.
Eu ma uit, ele dispare...

spoton.gif

Acest topic a fost editat de Ghost: 15 Nov 2003, 05:34 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
secunda
mesaj 15 Nov 2003, 06:21 PM
Mesaj #41


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.034
Inscris: 22 September 03
Din: brasov
Forumist Nr.: 824



forma e corecta: ele insesi
1.
Legea privind reabilitarea victimelor represiunilor politice nr.1225-XII din 08.12.92. Monitorul Parlamentului nr.12/363 din 30.12.1992. Modificari ulterioare. Extras.

Articolul 4. Persoanele care nu pot fi reabilitate
Nu pot fi reabilitate persoanele care au fost condamnate legitim pentru savirsirea crimelor de genocid, contra pacii, umanitatii sau pentru savirsirea infractiunilor de drept comun, precum si persoanele recunoscute vinovate de falsificarea dosarelor penale in aceasta perioada sau care au participat nemijlocit la represiuni politice, chiar daca ele insesi au fost ulterior supuse represiunilor.

2.
In fond, posturile audio-video supuse monitorizarii au abandonat terenul de interese ale cetateanului-elector si de avocat al acestuia, lasindu-l sa rataceasca in labirinturile electorale si sa devina prada capcanelor, servite de concurentii electorali sau chiar de ele insesi. ( Constantin MARIN, doctor habilitat in stiinte politice, conferentiar universitar )

###
mwah1.gif


--------------------
iubeste timpul si mie lasa-mi dorul
Go to the top of the page
 
+Quote Post
OMU'BUN
mesaj 15 Nov 2003, 06:42 PM
Mesaj #42


Batranul Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.491
Inscris: 5 June 03
Din: Romania
Forumist Nr.: 360



Kinte cucu in padure:
Innuntru!!!
- Cucule cu pane sure,
Taci in gura
Nu kinta in padurea meu!

Eu spun cuciului sa take,
El se mute pe-altu lemne!
Si tot kinte de frumos,
De tot frunze pike jos!...


--------------------
Dincolo de inocenta e alunecare !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nana Floare
mesaj 15 Nov 2003, 08:20 PM
Mesaj #43


Debutul Fulminant
******

Grup: EmailInvalid
Mesaje: 2.165
Inscris: 12 September 03
Forumist Nr.: 757



Ghost, bdl & Omu'Bun thumb_yello.gif clapping.gif Aveti talent - de multa vreme nu am mai ras in halul asta... roflmao.gif cu lacrimi, nu alta.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
secunda
mesaj 17 Nov 2003, 07:37 AM
Mesaj #44


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.034
Inscris: 22 September 03
Din: brasov
Forumist Nr.: 824



Ortoepia si ortografia unor numerale

1. numerale intaiul si primul se scriu la N-Ac cu doi i :
primii oameni, intaii oameni

2. numeralul intaia la G-D, cand este nearticulat, se scrie cu un singur i, iar cand este articulat se scrie cu doi i:
( al ) clasei intai, al intaii clase

3. numeralele ordinale de la unsprezece pana la nouasprezece se pronunta si se scriu corect astfel:
al unsprezecelea, al douasprezecelea, al nouasprezecelea,
spre deosebire de
al douazecilea, al treizecilea (formate de la douazeci si treizeci )

4. numeralele formate de la suta si milion se scriu corect:
al o sutalea, al milionulea, al trei sutalea

5. este incorecta omiterea prepozitiei "de" intre numeral si substantiv:
douazeci de lei, trezeci de elevi, patruzeci de oameni

6. numeralul intai se comporta ca un adjectiv:
f: banca intai--- fata de----banca a doua
m: anul intai---fata de ---anul al doilea

###
mwah1.gif

Acest topic a fost editat de secunda: 17 Nov 2003, 07:08 PM


--------------------
iubeste timpul si mie lasa-mi dorul
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 17 Nov 2003, 05:39 PM
Mesaj #45


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



QUOTE

Ma rog, trecind peste "noi insine/insene" -adica?! variantele sunt corecte


Adica tu scrisesi "eu insine/insene"...

QUOTE

da search pe google "ele insesi" si ai dovezile necesare


27 de rezultate pt. "ele insesi"
1420 de rezultate pt. "ele insele"

18 rezultate pt. "Vin-o aici"
1180 de rezultate pt. "Vino aici"

33 de rezultate pt. "sami iau"
4420 de rezultate pt. "sa-mi iau"

q.e.d.

laugh.gif

Acum sincer, nu cred ca google e relevant pentru chestia asta. Dar daca tu zici ca te-ai interesat, te cred pe cuvint.



Asa... acum referitor la numeralul ala... eu sunt destul de sigur (adica am intrebat multi care se pricep) ca expresia corecta este clasa intai nu clasa intaia cum ar reiesi din ce spui tu.

Acest topic a fost editat de Catalin: 17 Nov 2003, 05:40 PM


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
secunda
mesaj 17 Nov 2003, 07:07 PM
Mesaj #46


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.034
Inscris: 22 September 03
Din: brasov
Forumist Nr.: 824



Cataline,

1. iertare, dar nu am sesizat ca scrisem eu in loc de noi, desi specificasem ca este forma plural; acolo m-ai prins biggrin.gif

2. faza cu cauta pe google era o varianta; nu am zis sa iei de bun ceea ce apare intr-un mesaj scris de unul altuia ci ceea ce apare in texte oficiale, cum sunt cele din exemplele date de mine; in fine, nu crezi, cauta in gramatici si ai sa te convingi singur; insa pana una alta stai linistit ca e corecta varianta;

3. corectez biggrin.gif

###
mwah1.gif


--------------------
iubeste timpul si mie lasa-mi dorul
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 18 Nov 2003, 04:08 AM
Mesaj #47


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



QUOTE (Catalin @ Nov 17 2003, 05:49 PM)
Acum sincer, nu cred ca google e relevant pentru chestia asta. Dar daca tu zici ca te-ai interesat, te cred pe cuvint.

E relevant, pentru ca de ceva vreme incoace lingvistii au renuntat sa spuna cum se vorbeste/scrie corect si s-au apucat sa studieze de fapt cum se scrie si cum se vorbeste.
Cu alte cuvinte, macar ceeace este mult folosit este corect rolleyes.gif

Acest topic a fost editat de axel: 18 Nov 2003, 04:09 AM


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 18 Nov 2003, 11:46 AM
Mesaj #48


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



On-topic: Cind e corect sa scriem "membrii" si cind e corect sa scriem "membri"? Aceeasi problema cu toate substantivele masculine de forma "-ru".

Raspuns: Cu doi de "i" scriem atunci cand e articulat si cu un singur "i" scriem cind nu e articulat. Pentru cei carora le e lene sa se gindeasca (asa cum sunt eu tongue.gif ) le sugerez urmatorul lucru: sa inlocuiasca substaintvul in cauza cu "elev", de exemplu.

membru -> elev
membri -> elevi
membrii -> elevii

In felul acesta, e mult mai usor sa-ti dai seama. "Pe anumiti elevi" e corect, nu "Pe anumiti elevii". In consecinta, forma corecta este "Pe anumiti membri". In schimb daca spui "Toti membrii partidului", corect este cu doi de "i", la fel ca si cind ai spune "Toti elevii partidului".


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
colectionara
mesaj 18 Nov 2003, 02:00 PM
Mesaj #49


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



In trecere pe aici, as avea de zis urmatoarele:

* m-am saturat sa vad "vre-o" si "vre-un": nu stiu daca este norocul meu (sa ma tot intalnesc cu asa ceva) sau ultimul tip de virus, dar sper din tot sufletul sa se gaseasca vreo reteta pentru vreun antidot.. pentru ca nu se mai poate!
* am mai gasit si pe aici lucruri precum: "membrii" (in cazul inoportun, dupa cum a explicat si Catalin), "de-asupra", "c-as", "fi", cacofonii precum "cica contravine"... si parca mai erau insa memoria nu ma ajuta.. si nici nu vreau sa fiu politista subiectului
* o sa va mai impartasesc din razboaiele mele personale cu cei din jur:
- se zice EU CONTINUU (nu continui)
- se zice ASAZA (nu aseaza)
- se zice GRESEALA (nu gresala)
- se zice TU SCRISESESI (nu scrisesei.. sau alte asemenea)
- se zice TREBUIE (nu trebuiesc, trebuim, trebuieste.. sau mai stiu eu ce)
- MAJORITATEA FACE ceva, nu FAC ceva (la fel si pentru multe alte substantive colective)
* majoritatea oamenilor greseste din cand in cand smile.gif


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
OMU'BUN
mesaj 18 Nov 2003, 04:46 PM
Mesaj #50


Batranul Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.491
Inscris: 5 June 03
Din: Romania
Forumist Nr.: 360



colectionara, nu c-as avea ceva cu tine, dar parca prea a inceput sa se inghesuie obsesiile corectarii altora! L-am mai vazut si pe arktu : pe-aici, vai, Doamne ce atent mai scrie, iar cand il cauti ceva mai incolo, il vezi cum da cu bata-n balta! Mai oameni buni, voi nu pricepeti ca "tragerea de atentie" ne irita si nu face decat sa incite spiritele? De ce nu lasati oamenii sa se simta in largul lor? Exista greseli? In general, presupun ca au fost facute "la viteza". Dar daca nu, nu va mai tot erijati in conferentiari, fata de niste aratari jalnice "care nu stie sa scriu gramaticaliceste"... Chiar vreti sa ne alungati pe toti? Mie unul imi pare rau dupa Sorin. Si probabil nu numai mie! Vreti sa faceti din forumul asta o adunatura de "destepti"? Si ce-o sa va spuneti, fratilor? Daca mai ploua la vara??? Ajunge cu aratatul gunoaielor in ochii celorlalti! Vedeti-va propriile barne, ca le aveti mai mult ca sigur!!!

Acest topic a fost editat de OMU'BUN: 18 Nov 2003, 04:47 PM


--------------------
Dincolo de inocenta e alunecare !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nana Floare
mesaj 18 Nov 2003, 05:24 PM
Mesaj #51


Debutul Fulminant
******

Grup: EmailInvalid
Mesaje: 2.165
Inscris: 12 September 03
Forumist Nr.: 757



QUOTE
- se zice EU CONTINUU (nu continui)
- se zice ASAZA (nu aseaza)

blink.gif ...invat ceva nou...dar adevarul e ca imi suna ca DRACU formele corecte in astea doua cazuri sad.gif . Cred ca prefer sa perseverez in greseala.

In engleza mi se pare ca se pune virgula inainte de dar/but, dar am uitat cum e corect in romana - help!
E pe bune chestia ca inainte de etc. nu se pune virgula...eu intotdeauna pun spoton.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mihai
mesaj 18 Nov 2003, 05:31 PM
Mesaj #52


Gazda Hanului
******

Grup: Admin
Mesaje: 8.578
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1



Regulamentul mentioneaza ca 'utilizarea corecta a limbii romane' este o conditie de baza pentru a fi membru al Hanului; este de inteles insa ca multe greseli apar ca urmare a scrierii rapide; se mai 'mananca' litere, se mai uita cate o cratima sau cate un accent. Insa asta nu inseamna ca nu conteaza cat de corect scriem, atat timp cat se intelege; totul are o limita.
Intr-adevar, arktu exagereaza, pentru ca a gresi este omeneste. Insa semnalarea unei erori gramaticale prezente pe forum nu este o greseala, atat timp cat aceasta (greseala) se repeta si poate fi rezolvata.
Dupa cum spunea si colectionara, fara insa a preciza ca membrul X sau membrul Y a avut acea greseala, apar anumite erori care, o data evidentiate, cred ca pot fi rezolvate.
Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand cineva imi semnaleaza o eroare ma informez asupra acesteia (sa fiu sigur ca este o greseala), dupa care ii multumesc celui care mi-a semnalat-o (in cazul in care are dreptate, bineinteles); pentru ca omul cat traieste invata si nu trebuie sa ne fie rusine de asta.
In mod sigur nu trebuie exagerat, nu trebuie sa urmarim fiecare mesaj pentru a depista cate erori apar la suta de caractere dar semnalarea unor erori generale sau dese in cadrul mesajelor consider ca nu ar trebui sa supere pe nimeni...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zed
mesaj 18 Nov 2003, 05:31 PM
Mesaj #53


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.766
Inscris: 25 August 03
Forumist Nr.: 671



se zice nu exista rofl.gif se spune , eventual


--------------------
I'm hanging on your words /Living on your breath
Feeling with your skin /Will I always be here ?!

Iarta-ti mereu dusmanii. Nimic nu-i supara mai tare.
www.unicef.org
Go to the top of the page
 
+Quote Post
OMU'BUN
mesaj 18 Nov 2003, 06:20 PM
Mesaj #54


Batranul Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.491
Inscris: 5 June 03
Din: Romania
Forumist Nr.: 360



OK.Eu sunt cel care scriu cu c-as in loc de ca as. Ei si ce? E vreo problema ca aceasta sa fie aratata cu degetul??? Eu voi continua sa scriu asa, fiindca asa imi place! Cateodata am timp sa-mi verific textul, cateodata nu. Sau, chiar daca-l verific, e posibil sa-mi scape ceva. Ideea este sa fiu atent, dar nicidecum sa-mi fie teama de vanatoarea de greseli! Pe mine asta ma deranjeaza: risipa de sfaturi! NIMANUI nu-i place sa i se atraga atentia, iar cand se vede "exemplificat", normal ca-i sare mustarul, mai ales cand e vorba de o greseala omeneasca. Si, Mihai, scuza-ma, nu ai dreptate cu pusul cenusii in cap. Mie mi se pare de-a dreptul urat! Si la tine, sunt convins ca tot din viteza, am vazut de multe ori, mici abateri de la regula... Eu m-as simti penibil sa-ti insir dezacordurile (tie sau oricui alcuiva) sa vada lumea ce motat sunt eu care le descopar!...
Mi s-a intamplat sa-mi descopar dupa cateva zile greseli pe care nu-mi venea sa cred ca le-am facut eu!... Unde-am avut posibilitatea am intervenit cu un "edit" , dar asta nu inseamna ca permit cuiva sa ma ia in balon sau sa ma dea exemplu! Avem in jur toate exemplele din lume. E de-ajuns sa vrem sa le vedem. Daca eu ii spun lui X sau Y "Mai pune , ma, un "i" langa "fi", sau mai scoate un "i" de la"... -nu-mi vine acum exemplul care l-am vazut atat de des... Dar oare ala nu vede cum scrie toata lumea in jur? Trebuie sa-l trag eu de manecuta? Da, am facut-o si-mi pare rau s-o spun, dar asta numai fiindca am fost jignit de acea persoana intr-un fel sau altul, niciodata gratuit! Fiindca eu inca mai consider ca nu se cade!


--------------------
Dincolo de inocenta e alunecare !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 18 Nov 2003, 06:33 PM
Mesaj #55


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



QUOTE (colectionara @ Nov 18 2003, 02:10 PM)
- MAJORITATEA FACE ceva, nu FAC ceva (la fel si pentru multe alte substantive colective)

Aici as avea de comentat:
- daca MAJORITATEA are inteles de "most of the", atunci poate fi privit ca un cantitativ, si in constructii de genul "majoritatea face ceva", substantivul este eliptic, asa ca are sens sa folosesti pluralul.
- daca MAJORITATEA are inteles de "majority", se aplica regula ta
Cu alte cuvinte, imho nu prea conteaza daca folosesti singularul sau pluralul user posted image


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
secunda
mesaj 18 Nov 2003, 07:04 PM
Mesaj #56


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.034
Inscris: 22 September 03
Din: brasov
Forumist Nr.: 824



QUOTE (OMU'BUN @ Nov 18 2003, 06:30 PM)
c-as in loc de ca as.

dar ce e gresit aici?

hh.gif


--------------------
iubeste timpul si mie lasa-mi dorul
Go to the top of the page
 
+Quote Post
OMU'BUN
mesaj 18 Nov 2003, 07:18 PM
Mesaj #57


Batranul Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.491
Inscris: 5 June 03
Din: Romania
Forumist Nr.: 360



Pai nu stiu! Intreab-o pe ds-ra ! Si poate ne raspunde si de ce nu-i corect ca majoritatea face ce vrea! Ca tot le stie pe toate!... De altfel imi place cum scrie, dar detest criticile ( fie ele de dragul ... importantei sau nu!). In loc sa dam dovada de toleranta, determinam pe altii sa-si ia campii fiindca exigenta implica intotdeauna nervi incordati!!!

.........................................

De fapt stii care-i problema? Ma enerveaza la culme ca ma agit eu ca un tembel, in loc sa vina cei care poate ar fi mult mai in masura decat mine sa puna lucrurile la punct in acest sens. A venit cineva , a facut o gluma, altul a completat-o, dar se pare ca omului pana nu-i spui verde ca-l calci pe bombeu, tot continua sa traga de barnet pe unul si pe altul !... Eu unul nu permit! Daca nu mai intervine nimeni, inseamna ca toata lumea e buna si corecta, numai eu sunt "plecat"!...

Acest topic a fost editat de OMU'BUN: 18 Nov 2003, 07:30 PM


--------------------
Dincolo de inocenta e alunecare !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mistinguett
mesaj 18 Nov 2003, 08:18 PM
Mesaj #58


Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.395
Inscris: 25 April 03
Forumist Nr.: 240



QUOTE
- se zice EU CONTINUU (nu continui)
- se zice ASAZA (nu aseaza)
- MAJORITATEA FACE ceva, nu FAC ceva (la fel si pentru multe alte substantive colective)
* majoritatea oamenilor greseste din cand in cand


In primul rand, ma bucur ca pana la urma subiectul asta a devenit unul constructiv. Daca se face si fara aroganta e si mai frumos.

In al 2-lea rand, am mari reticente sa accept cele mai de sus - dar sunt deschisa sa ma corectez daca cineva imi demonstreaza de ce formele scrise de colectionara sunt corecte. Se pare ca s-a schimbat mult mai mult din limba romana decat stiu eu (sunt, i din a si i din i etc.)
Deci, sa le iau pe rand, cu intrebarile mele:

Continuu stiu ca se foloseste ca adjectiv, nu ca verb. Rog pe cineva sa conjuge corect verbul "a continua". Si m-ar interesa si sursa.

De ce "asaza" cand verbul este "a aseza"?

Cu "majoritatea", cam ce zicea axel.

Intrebare suplimentara: corect este "servici" sau "serviciu"?

Si categoric, 100%, "c-as" este corect. Forma prescurtata a lui "ca as".


--------------------
Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 18 Nov 2003, 10:52 PM
Mesaj #59


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



eu continuu
tu continui
el/ea continua
noi continuam
voi continuati
ei/ele continua

Sursa: Catalin tongue.gif

QUOTE

Intrebare suplimentara: corect este "servici" sau "serviciu"?


"Serviciu"

Desi, tendinta generala a limbii romane este sa elimine "u"-ul din finalul substantivelor asa ca peste, zece ani, lucrurile ar putea fi pe dos...

QUOTE

Si categoric, 100%, "c-as" este corect. Forma prescurtata a lui "ca as".


Omu'bun scrisese "ca-s".


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SIAB 2003
mesaj 18 Nov 2003, 11:12 PM
Mesaj #60


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 44
Inscris: 17 October 03
Forumist Nr.: 1.007



Se scrie a, nu ea, in asaza vb. 3 sg. si pl. ind. prez.,
desarta adj. f. sg. si vb. 3 sg. si pl. ind. prez.,
insala vb. 3 sg. si pl. ind. prez.,
sade vb. 3 sg. ind. prez. si sada 3 sg. si pl. conj. prez.
intrucit se aplica regula scrierii vocalelor de dupa j, s in
radacina cuvintelor. Asemanarea dintre asaza si infatiseaza,
dintre insala si greseala sau dintre tinjala si oblojeala e
numai aparenta, structura morfologica fiind diferita.

c-as - corect -> conjct. + vb. aux. (tempo rapid)

serviciu - corect

incorect: dedesupt
corect: dedesubt

Conjugarea vb. a continua - Catalin a raspuns deja.


SIAB2K3, "pruteanu" de serviciu.. wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mistinguett
mesaj 18 Nov 2003, 11:14 PM
Mesaj #61


Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.395
Inscris: 25 April 03
Forumist Nr.: 240



Mercic pentru conjugare.

"Ca-s" - foarte probabil ca greseala de tipar daca a fost folosit ca si "ca as" - de-acum cred ca toata lumea stie ca Omu'Bun nu e nici un analfabet. De unde ii inteleg total si absolut revolta ca este corectat pentru o greseala care se poate intampla oricui.

"Ca-s" - corect daca a fost folosit ca forma prescurtata a lui "ca sunt" tongue.gif
Nu de alta, dar exista si varianta asta.


--------------------
Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
YoyoMan
mesaj 19 Nov 2003, 12:09 AM
Mesaj #62


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.930
Inscris: 3 November 03
Forumist Nr.: 1.126



QUOTE (Mistinguett @ Nov 18 2003, 11:24 PM)
Mercic pentru conjugare.

"Ca-s" - foarte probabil ca greseala de tipar daca a fost folosit ca si "ca as" - de-acum cred ca toata lumea stie ca Omu'Bun nu e nici un analfabet. De unde ii inteleg total si absolut revolta ca este corectat pentru o greseala care se poate intampla oricui.

"Ca-s" - corect daca a fost folosit ca forma prescurtata a lui "ca sunt" tongue.gif
Nu de alta, dar exista si varianta asta.

De acord cu tine la faza cu romanii care se corecteaza unii pe altii de le sar capacele si corecteaza si pe altii intr-o veselie. Asta e - bine zicea cineva ca noi suntem mai destepti decat toata lumea - sau ca "ai nostri e mai destepti decat ai lor".
M-am bagat si eu aici sa imi dau cu parerea si sa corectez pe toata lumea (pt ca tot roman sunt biggrin.gif) legat de o chestie pe care am auzit-o de mai multe ori
Se spune "decat" in loc de "doar". Zice cineva: "Avem decat doua calculatoare. Unul e sctricat, celalalt nu merge" biggrin.gif Ar fi trebuit sa fie "Avem doar/numai 2 calculatoare" sau "Nu avem decat 2 calculatoare"
Gata! Acum ma simt foarte destept!
spoton.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mistinguett
mesaj 19 Nov 2003, 06:22 AM
Mesaj #63


Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.395
Inscris: 25 April 03
Forumist Nr.: 240



YoyoMan, m-ai facut sa rad in hohote! brava si merci de lamurire. roflmao.gif


--------------------
Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
colectionara
mesaj 20 Nov 2003, 01:07 AM
Mesaj #64


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



Vad ca s-au cam incins spiritele pe aici, cu toate ca eu (cel putin) nu am avut nici o intentie sa provoc asa ceva. Prioritatea era numai si numai o discutie intre cei interesati de anumite puncte "sensibile" ale limbii romane. Nu cred ca s-a luat nimeni de nimeni in alta parte, cel putin nu la modul exagerat, insa aici (in subiectul asta), pana la urma.. despre asta e vorba!

Imi cer scuze pentru "c-as" - in elanul meu am gresit si am corectat greseala smile.gif.

Mi-am mai amintit de o alta piatra de incercare pentru majoritatea compatriotilor nostri. Cititi mai departe, numarati "e"-urile si.. nu va suparati pe mine pentru ca imi place acest subiect. Nimeni nu e perfect si nu imi aleg prietenii pentru acuratetea limbii romane pe care ei o vorbesc.. insa cu siguranta ii respect mai mult pe cei care isi respecta limba si fac un efort (nu atat de mare!) sa o stapaneasca foarte bine (cat mai bine).

A CREA

EU CREEZ
TU CREEZI
EL CREEAZA
NOI CREAM
VOI CREATI
EI CREEAZA


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mistinguett
mesaj 20 Nov 2003, 01:12 AM
Mesaj #65


Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.395
Inscris: 25 April 03
Forumist Nr.: 240



Alta intrebare: "daca crezi" e cacofonie 'au ba?


--------------------
Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
secunda
mesaj 20 Nov 2003, 09:20 AM
Mesaj #66


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.034
Inscris: 22 September 03
Din: brasov
Forumist Nr.: 824



cacafonie= grupul de sunete care, obtinut prin asociere in pronuntare, sugereaza cuvinte inestetice

ex: ar trebui ca casa ...nu stiu ca caminul...mi-ai facut un serviciu ciudat...

acum, raspunde-ti singura la intrebare rolleyes.gif


--------------------
iubeste timpul si mie lasa-mi dorul
Go to the top of the page
 
+Quote Post
black ice
mesaj 20 Nov 2003, 02:58 PM
Mesaj #67


blue-eyed dreamer
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.367
Inscris: 14 April 03
Din: Cluj / Bucuresti
Forumist Nr.: 192



erau trei cacofonii permise in limba romana. stiu de ion luca caragiale, biserica catolica dar a treia care era? ceva cu o anume cavalerie?

si ca sa fiu on-topic, excroc se scrie, escroc.


--------------------
"Mai bine o noapte eternă decāt o zi fadă, mai bine obscuritatea decāt o lumină ştearsă" (E. Cioran)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
OMU'BUN
mesaj 20 Nov 2003, 02:59 PM
Mesaj #68


Batranul Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.491
Inscris: 5 June 03
Din: Romania
Forumist Nr.: 360



...tactica cavalereasca!...


--------------------
Dincolo de inocenta e alunecare !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rose
mesaj 20 Nov 2003, 05:38 PM
Mesaj #69


child in time
*****

Grup: Membri
Mesaje: 551
Inscris: 12 August 03
Forumist Nr.: 590



Eu stiam ceva de "practica cavalereasca", dar nu sunt foarte sigura sorry.gif


--------------------
"In fapta, lumea-i visul sufletului nostru..."
Go to the top of the page
 
+Quote Post
black ice
mesaj 21 Nov 2003, 02:27 PM
Mesaj #70


blue-eyed dreamer
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.367
Inscris: 14 April 03
Din: Cluj / Bucuresti
Forumist Nr.: 192



asa e, tactica smile.gif


--------------------
"Mai bine o noapte eternă decāt o zi fadă, mai bine obscuritatea decāt o lumină ştearsă" (E. Cioran)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

16 Pagini V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 09:40 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman