HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

3 Pagini V  < 1 2 3  
Reply to this topicStart new topic
> Clonarea
actionmedia
mesaj 6 Oct 2004, 03:27 PM
Mesaj #71


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE (TriRegnum @ 6 Oct 2004, 04:20 PM)
Clonarea e imorala si atenteaza la viata, nu suntem Dumnezeu sa creem viata.

Ba noi creem viata de 1 milion de ani. Pe tine te-a nascut cumva Dumnezeu?
Pana acum cativa ani ani nu puteam sa creem fiinte vii decat cu aparatul sexual. Acuma uite ca le putem creea si cu creierul. Aplicatii ale geneticii nu se regasesc doar in clonare. Poti foarte bine sa iti "ajustezi" plodul, poti sa previi malformatii genetice. Poti creea oameni mai sanatosi. Iar daca Dumnezeu ne-a creeat atat de slabi, si noi putem sa imbunatatim creatia sa nu vad ce este rau in asta. Omul este facut sa evolueze. Sa mergem deci mai departe. Si sa lasam cartile alea vechi de 2000 de ani. Biserica si oamenii religiosi s-au impotrivit cam tuturor inovatiilor stiintifice de pana acum. De cele mai multe ori au gresit. Ce va face sa credeti ca acum ar avea dreptate?


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 6 Oct 2004, 03:54 PM
Mesaj #72


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (TriRegnum @ 6 Oct 2004, 04:20 PM)
nimic nu se regenereaza la om, doar Dumnezeu poate regenera prin minune

Exemplul soparlelor care isi regenereaza coada pierduta este clasic. Sper ca esti de acord ca in cazul lor nu-i vorba de nici o minune, ci de un fenomen cat se poate de natural. Descifrand mecanismele naturale prin care se petrece regenerarea in lumea animala, nu este imposibil ca respectivul proces sa fie aplicat si in cazul regenerarii organelor umane. Nu stiu daca neaparat o mana (totusi, de ce nu?), dar organe ca ficatul, splina, pancreasul etc. ar putea fi regenerate prin mijloace artificiale. Nu vad nici o problema in asta, ci dimpotriva, un mare pas inainte.
Daca pentru acesta tehnica se vor folosi manipulari genetice (atent echilibrate pentru a nu produce mutatii nedorite) sau alte tehnici, este mai putin important. Daca asa se pot salva sau imbunatati vieti, nu ar fi chiar impotriva perceptelor religioase sa ne opunem cercetarilor?

Editez ca sa adaug o precizare facuta anterior, de alt forumist:
QUOTE
Se face deosebirea intre clonarea reproductiva si cea terapeutica, aceasta din urma reprezentand o sansa uriasa pentru medicina contemporana. Probabilitatea mai mare de realizare o are clonarea terapeutica, mai accesibila din punct de vedere al tehnicii, dar si mai putin problematica moral. Plecand de la ADN-ul bolnavului putem obtine un embrion-clona care nu mai este apoi introdus intr-un uter, ci este utilizat drept cultura de celule stem (celulele stem fiind nediferentiate, capabile sa formeze orice tip de tesut, constituind astfel materialul ideal pentru refacerea tesuturilor necrozate). Unica solutie pentru refacerea numarului de celule pierdute de catre organismul bolnavului, pare a fi inlocuirea cu celulele stem. Se spera ca ele vor putea fi „invatate“ sa formeze tesuturi de un anumit tip. Mai mult, pornind de la celulele pacientului, prin clonare se va elimina pericolul respingerii materialului transplantat, acesta fiind in mod natural acceptat de catre organism.


Acest topic a fost editat de abis: 6 Oct 2004, 04:46 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Inorog
mesaj 7 Oct 2004, 08:05 AM
Mesaj #73


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.182
Inscris: 9 May 04
Forumist Nr.: 3.435



QUOTE
Cu fiecare zi care trece devine tot mai cert ca putem clona fiinte umane. Ce parere aveti: e bine? e rau? e moral? e imoral? e necesar? nu e necesar?


Pentru a continua on-topic discutia cu privire la clonare, voi incerca sa dau un raspuns la intrebarea initiala.

E rau si imoral sa clonezi fiinte umane. Este parerea personala si sincera a mea ca si credincios crestin. Eu inteleg argumentele postate de altii aici si anume ca nu se va incerca clonarea intregii fiinte umane ci numai bucati dein ea, in scopul reutilizarii organelor. Din punct de vedere tehnic, aproape ca asa ceva este posibil. Deja s-a clonat broasca fara cap. Ganditi-va insa ca a face acelasi lucru cu fiinta umana, nu e mult diferit de ceea ce fac teroristii in direct pe internet cu decapitarile.

Nu e imoral sa clonezi animale si plante, daca ceea ce rezulta este folosit pentru imbunatatirea vietii omului. Eradicarea infometarii in Africa de exemplu. Nu stiu insa daca este si bine. Asa cum se mai vorbea pe aici, nu se cunoaste exact varsta celulelor unui animal clonat. E oare bine sa mananci celule a caror varsta genetica are sute de ani ? Nu stiu. Probabil ca stinta va da un raspuns in viitor la aceasta intrebare. Poate insa ca nu va fi mult mai periculos decat ingurgitarea puzderiei de E-uri, asa cum se face in prezent.

Daca va fi posibil sa se faca o regenerare a organelor la om, cu aceasta as fi de acord. Cred ca ramura aceasta s-ar incadra foarte bine intr-o stiinta medicala de viitor. TriRegnum cred ca are dreptate, la om nu poate fi vorba de regenerare naturala, probabil e o pseudoregenerare data de crestere. Insa la animale inferioare regenerarea exista. Am vazut un film documentar cu o reptila, al carei picior a fost sectionat. Filmarea a decurs cadru cu cadru, zilnic. Se vedea clar cum piciorul creste incet, incet la loc. In final arata identic cu cel pierdut. Daca s-ar putea face acelasi lucru la om ar fi ceva extraordinar!



--------------------

A mai venit si-un inorog straveziu foarte speriat, foarte livid. Locuia intr-un viitor aramiu cu vedere la vid.
Nichita Stanescu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 7 Oct 2004, 08:05 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
contraste
mesaj 7 Oct 2004, 07:30 PM
Mesaj #74


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Cercetarile s-au axat in ultima perioada pe divizarea tesuturilor. S-a pornit de la o celula - de ficat de exemplu, spre a se obtine organul.
Scop final : obtinerea de organe pentru transplant.


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mutulica
mesaj 7 Oct 2004, 07:59 PM
Mesaj #75


piticanie oPsedata
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.280
Inscris: 7 January 04
Din: ***
Forumist Nr.: 1.726



si care e smenu?
ca se ia informatia de la organul de plecare (care are oricum o problema de design sau de operare) si se construieste un organ identic... deci care va avea din tema de proiect o problema...

sau se ia informatia primara, se corecteaza defectul si se construieste organul cel nou, dar nu mai e clonare ... poate inmugurire


--------------------
Viitorul tau depinde de visele tale. In consecinta nu pierde timpul, du-te si te culca.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 7 Oct 2004, 08:01 PM
Mesaj #76


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Eu nu cunosc amanune.
Poate gasim un spion si ne informeaza pe toti !


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
TriRegnum
mesaj 7 Oct 2004, 08:18 PM
Mesaj #77


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985



inorog
QUOTE
Asa cum se mai vorbea pe aici, nu se cunoaste exact varsta celulelor unui animal clonat. E oare bine sa mananci celule a caror varsta genetica are sute de ani ? Nu stiu.

Cred ca varsta asa mare nu exista, ADN-ul se distruge treptat. Insa daca clonam o maimutza de 10 ani, e foarte probabil ca acea clona sa aiba varsta reala de 10 ani(+ lunile petrecute in uter), ei bine nu cunosc foarte bine genetica si biologie moleculara, stim sigur ca compusii chimici anorganici nu se modifica in timp asa usor decat daca exista factori determinanti (prezenta unor catalizatori, substante mai reactive cu care vin in contact etc), insa moleculele organice (mai ales cele complexe cum e macromolecula de ADN) in timp destul de scurt se modifica ceea ce e foarte probabil sa afecteze o clona.

QUOTE
Daca va fi posibil sa se faca o regenerare a organelor la om, cu aceasta as fi de acord. Cred ca ramura aceasta s-ar incadra foarte bine intr-o stiinta medicala de viitor.

Nu as fi de-acord deloc, pentru o regenerare umana e nevoie de clonare, prin clonare se creaza viata umana, iar omul inca din momentul conceptiei are dreptul inviolabil al vietii. Daca clonezi un om pentru o regenerare a ficatului/mainii etc, mai intai creezei viata (acel gamet) si apoi il omori cu sange rece si pastrezi numai partea embrionului care intereseaza. Aceasta este CRIMA odioasa, la fel ca avortul.
Nu poti folosi clonare in scop terapeutic (regenerare) fara sa omori mai intai o potentiala fiinta umana.

QUOTE
Insa la animale inferioare regenerarea exista. Am vazut un film documentar cu o reptila, al carei picior a fost sectionat. Filmarea a decurs cadru cu cadru, zilnic. Se vedea clar cum piciorul creste incet, incet la loc.

La anumite reptile este intr-adevar valabil (insa nu si la crocodil, am vazut pe Dicovery un documentar despre aceste soparle mari care aveau membre pierdute in luptele teritoriale smile.gif , iar acestea nu s-au regenerat, insa foarte interesant este ca rana nu li s-a infectat, iar la om o mica zgarietura sa aiba loc in acele ape si e de-ajuns sa faca o septicemie rezistenta la antibiotice, deci chiar mortala).

QUOTE
In final arata identic cu cel pierdut. Daca s-ar putea face acelasi lucru la om ar fi ceva extraordinar!

Ar fi intr-adevar extaordinar si mi-as dori un asemenea lucru, insa nu trebuie sa sacrificam o viata umana pentru alta (gen "te omor ca sa traiesc", nu suntem animale din jungla care se omoara pentru viata).
Multe lucruri ar fi bune, dar daca totul ar fi bun aici pe pamant, ne-am plictisi (insa chiar pe plan uman daca ar fi totul perfect, nu am fi pe deplin fericiti: despartirea omului de Dumnezeu e moarte, e durere, numai atunci vom putea fi fericiti in adevaratul sens al cuvantului).

contraste
[quote]Cercetarile s-au axat in ultima perioada pe divizarea tesuturilor. S-a pornit de la o celula - de ficat de exemplu, spre a se obtine organul.
Scop final : obtinerea de organe pentru transplant. [quote]
E destul de greu si cred, apoape imposibil, ficatul si orice organ e bine stabilit inca dinainte de formare in celulele embrionului, iar de la o celula adulta greu se poate obtine regenerare (ficatul se regenereaza in timp, insa alte organe si parti ale organismului nu).

Go to the top of the page
 
+Quote Post
dandanescu
mesaj 7 Oct 2004, 08:57 PM
Mesaj #78


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 900
Inscris: 10 July 04
Din: Canada West Coast
Forumist Nr.: 4.053



Se pare ca cercetatorul britanic, creatorul lui Dolly, a depus o cerere oficiala pentru o licenta de clonare umana.

Astept sa aflu ce argumente si ce rezultat vor apare in aceasta situatie.

Pe de alta parte, exista cercetari pe culturi de celule,
care au atins scopl de a opri "ceasul" existent in fiecare celula,
astfel practic oprind imbatrinirea, programata genetic.
Deocamdata aceste experimente sunt efectuate doar pe culturi de celule, nu pe organisme mai complexe.

In ce priveste aspectele morale, religia dogmatica e impotriva, ca de obicei
asa cum s-a opus de-a lungul istoriei de fiecare data cind aparea informatie noua
ce schimba conceptia omului despre realitate.

Dar din fericire in prezent morala religioasa este departe de a fi standardul moral unic si infailibil.
Societatea umana, per total, nu va putea sa refuze, in ultima instanta, avantajele oferite de noua tehnologie.

O clona umana, ce statut ar avea? Statut de persoana, bineinteles,
ce conteaza ca e artificiala?
Tot artificiale sunt multe procedee deja existente in prezent, care permit viata unor persoane.
Sa zicem, nasterea prin cezariana, transfuzia de singe, protezele si implanturile.
De acolo si pina la clonare este doar o chestiune de avans tehnologic.
Si de adaptare morala corecta la noua realitate.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 8 Oct 2004, 05:14 PM
Mesaj #79


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



TRI, chiar s-au dat ceva stiri privitor la clonare cu scop multiplicator de organe. Eu doar am retinut si m-a bucurat stirea. Mai jmulte nu stiu, dar vreau sa aflu. Stirea am audiat-o la radio, cam in perioada cu DOLLY, oita clonata.


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Inorog
mesaj 12 Oct 2004, 09:53 AM
Mesaj #80


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.182
Inscris: 9 May 04
Forumist Nr.: 3.435



QUOTE
Nu as fi de-acord deloc, pentru o regenerare umana e nevoie de clonare, prin clonare se creaza viata umana, iar omul inca din momentul conceptiei are dreptul inviolabil al vietii. Daca clonezi un om pentru o regenerare a ficatului/mainii etc, mai intai creezei viata (acel gamet) si apoi il omori cu sange rece si pastrezi numai partea embrionului care intereseaza. Aceasta este CRIMA odioasa, la fel ca avortul.
Nu poti folosi clonare in scop terapeutic (regenerare) fara sa omori mai intai o potentiala fiinta umana.


Poate nu m-am exprimat bine, nu sunt de acord cu clonarea si cu uciderea vreunei fiinte nici macar in stadiul de embrion.
Ma gandeam la regenerare pornind de la organismul adult in cauza. In sesnul ca as fi de acord ca sa se umble la mecanismul celulelor existente, astfel incat acestea sa reconstituie organul sau membrul cu probleme. Nu stiu insa daca e posibil la om.

Chiar imi pare rau ca nu imi amintesc numele reptilei care isi putea regenera membrele pierdute. Am vazut chiar eu documentarul la televizor pe Discovery sau pe Animal Planet.
..............................

Anexez un articol interesant, in engleza, preluat de pe http://www.science.edu
http://www.science.edu.sg/ssc/detailed.jsp...parent=4&cat=45

"In developmental biology, regeneration is the process by which some organisms replace or restore lost or amputated body parts. Most organisms have a capacity for regeneration, although the extent of their abilities varies from that of simple planarian flatworms, which can grow an entire new body from a small strip of tissue, to the limited capacity of higher vertebrates to regenerate epidermal and other tissues in wound healing.

A number of regenerative mechanisms have been evolved by different species. Autotomy, the spontaneous loss and replacement of a body part, occurs in many insects and crustaceans, and enables them to shed a crippled leg or claw. The discarded body part usually breaks off at a predetermined site; in some, the new part is an exact replica of the lost structure, while in others, the new part is functionally similar but anatomically different from the lost part. Many lizards can escape from their enemies by breaking off the end of their tail. Later they grow a new one, but the new tail does not include all of the tissues and structures of the original one. The developmental abilities of archaeocytes give sponges remarkable powers of regeneration. Even if large parts of a sponge's body are lost or damaged, they may be replaced or repaired. Many starfish can drop off arms as a defensive reaction. They can then regenerate (grow again) new arms to replace the old ones. If a starfish is cut in two, each of the pieces may regenerate into a new animal. Most starfish live for three to five years, but some may live longer.

Regeneration is most common in invertebrates, occurring in almost all coelenterates and planarians, most annelids (segmented worms), and many insects. Among vertebrates, limited regeneration of limbs occurs in most fishes and salamanders, and tail regeneration takes place in larval frogs and toads (but not adults) and several reptile species. Although feather replacement may be considered a form of regeneration, few birds have the capacity to regenerate more complex structures. No mammals have the ability to regrow lost limbs or tails, but some species can regenerate other peripheral appendages, (e.g. a deer's antlers) or internal organs (e.g. the human liver).

Regenerating tissues apparently follow a strict polarity, growing back in the proper orientation to the rest of the body. Since the most commonly lost structures are limbs and tails, the pattern of growth is usually outward from the body, suggesting that tissues more proximal than the injury contain all the necessary information to replace the lost part, but not those closer to the main trunk of the body. In some cases, however, as in fish fins, regeneration may occur in both directions.

Regeneration is at the frontier of developmental biology and involves many unresolved problems. Scientists are trying hard to understand the molecular basis of regeneration.
"

Acest topic a fost editat de Inorog: 12 Oct 2004, 10:34 AM


--------------------

A mai venit si-un inorog straveziu foarte speriat, foarte livid. Locuia intr-un viitor aramiu cu vedere la vid.
Nichita Stanescu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 12 Oct 2004, 12:14 PM
Mesaj #81


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE (TriRegnum @ 7 Oct 2004, 09:31 PM)
Nu poti folosi clonare in scop terapeutic (regenerare) fara sa omori mai intai o potentiala fiinta umana.

O celula inseamna o viata umana?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 12 Oct 2004, 02:16 PM
Mesaj #82


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Multi nu inteleg acest lucru...


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sorin666
mesaj 12 Oct 2004, 02:28 PM
Mesaj #83


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.069
Inscris: 25 August 03
Forumist Nr.: 668



QUOTE (contraste @ 8 Oct 2004, 05:27 PM)
TRI, chiar s-au dat ceva stiri privitor la clonare cu scop multiplicator de organe. Eu doar am retinut si m-a bucurat stirea. Mai jmulte nu stiu, dar vreau sa aflu. Stirea am audiat-o la radio, cam in perioada cu DOLLY, oita clonata.

La fel de bine cum clonarea reproductiva umana este o aberatie (caci omul are o compozanta sociala care depaseste de departe pur-biologicul "animal", eu nu vad ce s-ar putea obiecta la "cresterea" la cerere a unor organe, daca respectivele celule pot fi "convinse" sa se transforme (sa zicem) numai in rinichi, fara sa produci un organism complet si sa arunci "restul" ca sa zic asa...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 12 Oct 2004, 02:38 PM
Mesaj #84


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Este vorba ca dintr-o celula de exemplu sa "cresti" doar un rinichi... Nu si restul.....Acum ai priceput ?


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sorin666
mesaj 12 Oct 2004, 02:45 PM
Mesaj #85


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.069
Inscris: 25 August 03
Forumist Nr.: 668



QUOTE (contraste @ 12 Oct 2004, 02:51 PM)
Este vorba ca dintr-o celula de exemplu sa "cresti" doar un rinichi... Nu si restul.....Acum ai priceput ?

NU am ce sa MAI pricep, ca asta se afirma aici peste tot, unora insa le e frica de posibilitatea de a creea o clona complecta (caci e mai simplu) si a se preleva doar organul necesar...
Desi nu sunt un taliban anti-cercetare medicala, posibilitatea acestui "nou tip de sclavie" ma infioreaza... sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Inorog
mesaj 12 Oct 2004, 02:51 PM
Mesaj #86


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.182
Inscris: 9 May 04
Forumist Nr.: 3.435



QUOTE
Este vorba ca dintr-o celula de exemplu sa "cresti" doar un rinichi... Nu si restul.....Acum ai priceput ?


Eu cred ca am inteles care este temerea lui TriRegnum si anume ca acea celula va fi prelevata de la un embrion - situatia la care ma situez si eu impotriva. Daca insa se preleveaza o celula oarecare din rinichiul unui adult, din care va creste sub anumite conditii de laborator un nou rinichi, nu vad care ar fi problema.


--------------------

A mai venit si-un inorog straveziu foarte speriat, foarte livid. Locuia intr-un viitor aramiu cu vedere la vid.
Nichita Stanescu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 12 Oct 2004, 03:32 PM
Mesaj #87


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Da, inorog, este o multitudine de fatete din care popate fi privita problema. Varianta cu embrionul nu am avut-o in calcul.....


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Pagini V  < 1 2 3
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 10:16 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman