HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> New Word Future - Inteligenta Artificiala
cocosel
mesaj 20 Jan 2014, 06:34 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.933
Inscris: 20 December 06
Din: London/Bucharest
Forumist Nr.: 9.114



Plecand de la un film vazut recent si care a intrat in anumite categorii la Premiile Academiei Americane ... am considerat ca dupa mult timp ar fi nevoie sa revitalizam bataliile de pe aici... Let it rumble! thumb_yello.gif

In primul rand ce stim noi despre Inteligenta artificiala...? Mai nimic, desi in ultimul timp cele mai cunoscute corporatii internationale si-au intensificat diviziile care lucreaza in acest domeniu. Cea mai cunoscuta ar fi Google ca sa nu mai vorbesc de Microsoft. Apple deja a lansat o prima initiativa prin aplicatie Siri care inca nu a fost prezentata la adevarata sa valoare.

Dar acestea sunt aproape nimic.. fata de ceea ce ne asteapta in viitor.

Inteligenta Artificiala reprezinta un domeniu de cercetare in care scopul este modelarea si studiul inteligentei, prin crearea de sisteme capabile sa indeplineasca activitati inteligente. Sistemele de obicei sunt create ori de calculatoare ori de alte device-uri futuristice. Sistemele nu trebuie sa copieze in mod necesar metodele, rationamentul sau chiar perceptiile umane pentru indeplinirea activitatilor ci doar realizarea acestora intr-un mod mai eficient, sigur si ieftin.

Abilitatea umana este evolutiva pe cand cea a unei masini este statica...
Rationamentul uman este nelimitat la masini limitat.
Expertiza umana adaptabila la masini rigida.
Abilitatea de a procesa umana multipla pe cand la masini singulara.
Gandirea este constienta in schimb la masini este inconstienta.
Expertiza umana este creativa fata de cea fara inspiratie la masini.


Viitorul si domeniile Inteligentei Artificiale urmaresc ca si masina sa poate fi evolutiva, nelimitata, adaptabila, constienta si creativa.
Este o mare provocare astazi pentru toti cei implicati in aceste domenii in a reusi sa dezvolte macar una dintre aceste limitari.

Si se pare ca au reusit... drool.gif

Asa cum CEO Google spunea recent ca "Omenirea nu este pregatita pentru tehnologie existenta" asa spun ca in ultimii ani s-au facut progrese incredibile. In primul rand au fost realizate microorganisme virtuale care sunt capabile sa se reproduca. ohyeah.gif

Acestea sunt capabile sa se reproduca, insa in loc sa copieze cod ADN, copiaza cod de computer. Codul nu este insa copiat perfect, asa ca apar erori care dicteaza noul comportament al microorganismelor. Tot codul computerului este cel care controleaza cat de bine sau cat de rau se vor descurca in mediul virtual. Au fost pusi la un capat al retelei unde nu se afla mancare si au inceput sa se reproduca. Dupa o suta de generatii, o mutatie a facut ca aceste organisme sa se miste inspre capatul unde era mai multa hrana, unde s-au reprodus rapid si au avut mai multi "urmasi".Dupa mii de alte generatii, au reusit sa-si dezvolte chiar si o memorie rudimentara, miscandu-se catre hrana pe o traiectorie in zig-zag, schimband directia atunci cand greseau traseul. Pentru a face asta, trebuiau sa fie capabili sa deosebeasca o celula de alta.

Alte exeperimente au aratat ca memoria aestora chiar functioneaza, acestia fiind capabili sa urmeze instructiuni si sa faca ceea ce au mai facut in alte celule.
Cercetatorii sustin ca astfel se arata cum a evoluat inteligenta: capacitatea de a rezolva probleme simple de directie depinde in primul rand de memoria pe termen scurt, chiar si la fiintele artificiale.

Specialistii vor acum sa creeze fiinte virtuale si mai complicate, care sa simuleze activitatea neuronilor intr-un creier artifical, pe baza unor ecuatii.

Sincer deja s-a facut... ohyeah.gif



--------------------
"Mă simt ca într-o barcă, singur, pe un lac necunoscut, dus de curenti din ce în ce mai departe de mal. Chiar dacă as striga "ajutor" nu m-ar auzi nimeni. Asa că prefer să tac si să cred că alunec printr-un vis. Spre ce? Habar n-am..."
Octavian Paler

" Truth may seen, but cannot be : / beauty brag, but'tis not she; / truth and beauty buried be."
W. S.
"GIVE me women, wine, and snuff / Untill I cry out "hold, enough!" / To No. 7, just beyond the circus day / A winding-sheet, ah ME! I must be away!"
John K.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cocosel
mesaj 20 Jan 2014, 06:48 PM
Mesaj #2


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.933
Inscris: 20 December 06
Din: London/Bucharest
Forumist Nr.: 9.114



ConceptNet 4 a fost proiectat de inginerii de la M.I.T. Acesta a fost supus unei portiuni a testului de inteligenta Weschsler, pentru prescolari, pentru a se evalua capacitatile AI (Inteligenta Artificiala) -ului de a intelege limbajul uman.

Rezultatele sunt cel putin surprinzatoare. ConceptNet 4 are IQ-ul unui copil de 4 ani. Dar, spre deosebire de majoritatea copiilor, rezultatele obtinute de computer au variat la extreme. “Daca un copil ar fi obtinut rezultate atat de neuniforme, ar fi fost cu siguranta un motiv de ingrijorare, sau simptomul unei boli."

AI-ul s-a descurcat foarte bine la testele de vocabular si la cele care ii cereau sa recunoasca similaritatile, dar a picat cu brio la intrebarile referitoare la intelegere. Adica la intrebarile care foloseau conceptul “de ce”.

Sa creeze un sistem de inteligenta artificiala capabil sa judece o situatie si sa ia decizii pe baza perceptiei acelei situatii sau pe baza perceptiei comune asupra realitatii. Exact aceasta perceptie, pe care o au toti oamenii este cea mai greu de definit...deoarece necesita un numar enorm de date si fapte inmagazinate in creierul nostru, unele dintre ele, atat de evidente incat nici nu stim ca le avem.

Tocmai de aceea un AI ar putea cunoaste temperatura la care fierbe apa, in timp ce noi stim ca focul arde si este periculos.

Programatorii deja tremura la gandul unui adevarat Terminator sau Matrix, desi oamenii de stiinta ne asigura ca suntem departe de asa ceva. Sincer suntem foarte aproape. rofl.gif De vreme ce anul trecut, in Suedia, un alt sistem de inteligenta artificiala a obtinut 150 de puncte la un test de IQ fara intrebari de limbaj. Si un scor IQ de 150 inseamna ca AI-ul respectiv e mai bun decat 96% dintre oameni.

Este mai bun un MAtrix decat un om? rolleyes.gif

Acest topic a fost editat de cocosel: 20 Jan 2014, 06:49 PM


--------------------
"Mă simt ca într-o barcă, singur, pe un lac necunoscut, dus de curenti din ce în ce mai departe de mal. Chiar dacă as striga "ajutor" nu m-ar auzi nimeni. Asa că prefer să tac si să cred că alunec printr-un vis. Spre ce? Habar n-am..."
Octavian Paler

" Truth may seen, but cannot be : / beauty brag, but'tis not she; / truth and beauty buried be."
W. S.
"GIVE me women, wine, and snuff / Untill I cry out "hold, enough!" / To No. 7, just beyond the circus day / A winding-sheet, ah ME! I must be away!"
John K.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 21 Jan 2014, 02:48 PM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(cocosel @ 20 Jan 2014, 06:34 PM) *
QUOTE
....Asa cum CEO Google spunea recent ca "Omenirea nu este pregatita pentru tehnologie existenta" asa spun ca in ultimii ani s-au facut progrese incredibile. In primul rand au fost realizate microorganisme virtuale care sunt capabile sa se reproduca.

Corect. Omenirea nu este pregatita pentru societatea tehnologica. Umanii sunt tributari misticismului, religiei, educatiei care pot constitui un handicap in dezvoltarea acestora. Posibil ca la un moment dat sa existe o scindare in lumea in care traim, daca nu cumva deja sa produs. Partea a societatii umane sa refuze complet telnologia, o alta parte sa folosesca tehnologia limitat iar o alta parte sa adopte complet conceptul si viata in lumea tehnologica, dezvoltand aceasta societate in detrimentul celorlalti oameni aici pe pamant sau migrand definitiv in spatiu.
QUOTE
Acestea sunt capabile sa se reproduca, insa in loc sa copieze cod ADN, copiaza cod de computer. Codul nu este insa copiat perfect, asa ca apar erori care dicteaza noul comportament al microorganismelor. Tot codul computerului este cel care controleaza cat de bine sau cat de rau se vor descurca in mediul virtual....

Chiar si codul computerului este un program scris de oameni. Masinile sunt controlate chiar si prin programele care scriu programe tot de mintea umana. Asa cum Dumnezeu l-a creat pe om asa si omul a creat masina virtuala, omul este un program biologic, masina virtuala un program matematic, o extensie a mintii umane, deocamdata limitata la nivelul intelectului uman. Exista un echilibru, dezechilibru permanent, intre hard si soft, sunt unii care zic ca hardul este mult in urma softului si altii care zic ca hardul deja a atins in aceasta faza a dezvoltari nivelul cel mai de sus, ca pentru a sari la un alt nivel este nevoie de alt tehnologie, nano, bio etc.



QUOTE(cocosel @ 20 Jan 2014, 06:48 PM) *
.
QUOTE
.. dar a picat cu brio la intrebarile referitoare la intelegere. Adica la intrebarile care foloseau conceptul “de ce”.

Inca nu exista un suport atat de mare, de puternic ca si creierul uman pentru a inmagazina cunostintele unui copil de 4 ani.
QUOTE
Sa creeze un sistem de inteligenta artificiala capabil sa judece o situatie si sa ia decizii pe baza perceptiei acelei situatii sau pe baza perceptiei comune asupra realitatii. Exact aceasta perceptie, pe care o au toti oamenii este cea mai greu de definit...

Sa zicem ca nu ar fi atat de greu sa faci un program care sa raspunda acestor cerinte, problema consta in partea de hard, depozitul informational, viteza de conexiune intre elementele, domeniile ce constitue "baza de date" a creierului electronic. Sa presupunem ca vom rezolva candva si aceasta problema, suntem pregatiti sa dam masinilor CONSTIINTA DE SINE? Orice organism are o constiinta de sine care se ghideaza dupa niste reguli biologice bine stabilite dintre care cea mai importanta este supravietuirea, instinctul de conservare, evolutia etc. Daca ne-am raporta la Biblie si lui Dumnezeu i-a fost greu sa tina departe de oameni aceasta constiinta de sine, iar in momentul cand i-a vazut "imbracati" si-a dat seama ca ceva catastrofal s-a petrecut cu oamenii, ca au incalcat o regula, sau au fost sfatuiti sa-si acopere goliciunea. Pedeapsa? alungarea din Eden, moartea iar restul este istorie. Suntem pregatiti sa facem aceleasi greseli, chiar vrem sa ajungem in aceiasi situatie doar pentru a demonstra ca suntem asemeni lui Dumnezeu?
QUOTE
Programatorii deja tremura la gandul unui adevarat Terminator sau Matrix, desi oamenii de stiinta ne asigura ca suntem departe de asa ceva....

Nu cred, la nivelul actual nu cred ca exista programator sau limbaj de programare care sa se ridice la nivelul filmelor respective.
QUOTE
Este mai bun un MAtrix decat un om?

Matrix era un sistem care a ajuns mai puternic decat intreaga civilizatie umana, creat de oameni, Neo sigur era mai bun decat orice alta fiinta umana, un ideal pe care il regasim de-a lungul istoriei in zeci de mituri, dar greu de atins de catre muritorii de rand.



--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 21 Jan 2014, 02:48 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Erwin
mesaj 22 Jan 2014, 01:22 AM
Mesaj #4


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Recent s-a confirmat ipoteza lui Robert Penrose veche de mulți ani conform căreia microtubulii din interiorul neuronilor sunt capabili să facă calcule la nivel cuantic, așadar fiecare celulă nervoasă nu mai este echivalentă cu o simplă poartă logică de computer ci este un mic procesor cuantic. Această descoperire pe de o parte ne arată cât de inteligentă este materia vie, fie și a unui organism unicelular care are acești microtubuli cu care poate prelucra informații și să ia decizii în funcție de stimulii din mediu și, pe de altă parte, cât de departe suntem de înțelegerea funcționării creierului. Eu cred că mai e mult până departe, vor fi necesari mulți ani până vom putea realiza o inteligență artificială similară cu cea umană. Se credea că neuronul este unitatea fundamentală logică și axonii legăturile dar este mult mai mult de atât, s-a descoperit că și în axoni se prelucrează informație și că dendritele la rândul lor pot avea roluri diferite. Sunt procesoare programabile, asta multiplică de zeci de ori atât complexitatea cât și puterea de calcul masiv paralel.

Matrix e aproape din alt motiv, interconectarea și extinderea rețelelor... umane. S-a văzut deja cum mase mari de oameni pot fi manipulate prin intermediul rețelelor de socializare și prin media. Nu suntem departe de wearable computers, implanturi și augmented reality ceea ce face ca oamenii conectați în rețea să fie din ce în ce mai dependenți de aceasta.


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cocosel
mesaj 28 Jan 2014, 10:37 PM
Mesaj #5


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.933
Inscris: 20 December 06
Din: London/Bucharest
Forumist Nr.: 9.114



QUOTE(Erwin @ 22 Jan 2014, 01:22 AM) *
Recent s-a confirmat ipoteza lui Robert Penrose veche de mulți ani conform căreia microtubulii din interiorul neuronilor sunt capabili să facă calcule la nivel cuantic, așadar fiecare celulă nervoasă nu mai este echivalentă cu o simplă poartă logică de computer ci este un mic procesor cuantic. Această descoperire pe de o parte ne arată cât de inteligentă este materia vie, fie și a unui organism unicelular care are acești microtubuli cu care poate prelucra informații și să ia decizii în funcție de stimulii din mediu și, pe de altă parte, cât de departe suntem de înțelegerea funcționării creierului. Eu cred că mai e mult până departe, vor fi necesari mulți ani până vom putea realiza o inteligență artificială similară cu cea umană. Se credea că neuronul este unitatea fundamentală logică și axonii legăturile dar este mult mai mult de atât, s-a descoperit că și în axoni se prelucrează informație și că dendritele la rândul lor pot avea roluri diferite. Sunt procesoare programabile, asta multiplică de zeci de ori atât complexitatea cât și puterea de calcul masiv paralel.

Matrix e aproape din alt motiv, interconectarea și extinderea rețelelor... umane. S-a văzut deja cum mase mari de oameni pot fi manipulate prin intermediul rețelelor de socializare și prin media. Nu suntem departe de wearable computers, implanturi și augmented reality ceea ce face ca oamenii conectați în rețea să fie din ce în ce mai dependenți de aceasta.


In 1956 cand prof. John McCarthy prezenta noul concept la intrunirea “Darthmouth Summer Research Project on Artificial Intelligence” nimeni nu ii dadea vreo sansa de reusita. Astazi AI este prezenta in orice domeniu de activitate. Unii o ignora insa cat de curand va fi ceea ce ne va defini.

Principalul scop al AI este de a imita intrutotul creierul uman in modul in care acesta gandeste, raspunde si interactioneaza.

Da draga Erwin in '89 Penrose a sustinut ca mecanismele de functionare specifice creierului uman nu pot fi replicate de masina, nici macar in principiu. Ei bine astazi nu mai sunt asa sigur. Si asa cum gandesc multi cercetatori din domeniu pot sa sustin ca odata cu retelele neuronale totul se schimba. Daca in curand ne indreptam catre aceea masina care pusa in legatura cu un alt om, il determina pe acel om sa creada ca este in contact tot cu un om (nu cu o masina) atunci ce mi putem spune.

Din studiile efectuate, a reiesit ca in creierul uman se afla aproximativ 100 miliarde de neuroni, fiecare capabil de 1000 de operatii pe secunda. In jur de 30 de miliarde de neuroni formează "materia cenusie", cea care gandeste, restul de 70 de miliarde constituind "materia alba", cea care face legatura intre neuronii din "materia cenusie".
Un pc poate realiza 10 la puterea 17 operatii pe secunda (o operatie in timpul in care lumina ar strabate un atom de hidrogen). E clar viteza o are mai mare... ii lipseste elementul surpriza.

Dar in acelasi timp recunosc ca experimentul lui Searle (camera chinezeasca) este totusi edificator, cat si algortimii exponentiali. ohyeah.gif
Insa cel mai mult sunt convins ca fara operatiunea de interpretare, orice sir de simboluri rezultate in urma unui calcul este echivalent cu o succesiune de semne lipsite de continut si informatia pe care sirul de simboluri o cuprinde (mai exact, o codifica) nu are absolut nici un fel de relevanta.
Asa ca reiterez Realul nu este Realitatea.


Insa ar trebui raspunsuri la unele intrebari:

-in ce masura masinile inteligente vor face parte din viata oamenilor ? (foarte mult in ultimul timp)
-pot fi construite masini cu constiinta ? (banuiesc desi nu am certitudini)
-sunt oamenii capabili sa construiasca masini cu adevarat inteligente si daca da, cum le vor controla ? (prin alte masini) rofl.gif
-cine va detine puterea, omul sau masina ? ohyeah.gif (exista un singur raspuns)
-avem cu adevarat nevoie de masini inteligente ? (inca nu, dar maine da)

"Să nu poţi atunci când ştii este mult mai frustrant decât să nu ştii pentru că nu se poate..."


--------------------
"Mă simt ca într-o barcă, singur, pe un lac necunoscut, dus de curenti din ce în ce mai departe de mal. Chiar dacă as striga "ajutor" nu m-ar auzi nimeni. Asa că prefer să tac si să cred că alunec printr-un vis. Spre ce? Habar n-am..."
Octavian Paler

" Truth may seen, but cannot be : / beauty brag, but'tis not she; / truth and beauty buried be."
W. S.
"GIVE me women, wine, and snuff / Untill I cry out "hold, enough!" / To No. 7, just beyond the circus day / A winding-sheet, ah ME! I must be away!"
John K.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 29 Jan 2014, 12:57 AM
Mesaj #6


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Într-adevăr, puterea IA stă în rețelele neuronale și în logica adaptivă care folosește algoritmi genetici pentru a rezolva problemele. Însă ai pus și punctul pe rană: semantica. Computerele deocamdată înțeleg ceea ce sunt programate să facă, de către oameni, inclusiv imitarea unei conversații cu un om. Încă nu au conștiință și nici înțelegerea proprie oamenilor și altor ființe ca delfinii sau primatele, sau voință proprie cum au câinii de exemplu. Dar roboții dotați cu AI fac progrese uimitoare.

Urmăresc cu interes progresele în toate domeniile conexe și pe site-ul lui Ray Kurzweil sunt abonat. Cartea lui, Singularity is Near este edificatoare. Aș vrea s-o citesc dar încă nu a fost tradusă la noi. O ai cumva în format electronic?


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 05:28 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman