HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Operatiunea "opera", Einstein si calatoria in timp...
cocosel
mesaj 26 Sep 2011, 02:16 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.933
Inscris: 20 December 06
Din: London/Bucharest
Forumist Nr.: 9.114



Recent a fost publicata cercetarea din cadrul unei operatiuni intitulate "Opera"...care poate resuscita din temelii teoria relativitatii a lui Einstein.
Intitulata dupa numele unui detector..de particule, operatiunea urmareste si depisteaza neutrini, cat si posibilitatea lor de a depasi viteza luminii.. unsure.gif

Neutrinii sunt pretutindeni. Ei joaca un rol foarte important in cateva din cele mai importante procese fizice din Univers, cum ar fi reactiile nucleare care fac ca Soarele sa straluceasca. Au fost descoperiti in 1930 de Wolfgang Paul si de atunci au devenit esentiali pentru cercetarea stiintifica din sec. 21.
Desi la inceput datele despre aceste particule erau neconcludente iata ca dupa lungi ipoteze odata cu aparitia CERN...ele devin mai clare.
Operatiunea inceputa de cativa ani in Geneva pare ca a ajuns in 2011 sa stabileasca ca neutrinii ar putea desfasura o viteza mai mare decat lumina. Desi toata presa internationala a transformat aceasta stire in head news...lucrurile nu sunt atat de certe. Autorul raportului privind operatiunea Antonio Ereditato a spus clar ca sunt inca la inceput si ca este vorba doar de o prima reusita care insa nu certifica nimic. Abia dupa ce vor mai fi efectuate alte operatiuni similare se poate spune cu certitudine ca a fost descoperita o particula care poate depasi viteza luminii.
In ce consta insa proiectul initial...?
Masuratori asupra unor particule...Neutrinii... (emisi la CERN-Geneva si care, dupa ce calatoresc circa 730 km sub Pamant, ajung la laboratorul subteran italian de la Gran Sasso, LNGS-INFN). Acestea sustin o viteza corespunzatoare neutrinilor mai mare ca viteza luminii in vid. Cercetatorii din cadrul proiectului au masurat timpul de ajungere al neutrinilor de 15.000 de ori, atingand astfel un nivel de certitudine care poate fi asociat unei descoperiri formale. Fizicienii nu exclud insa posibilitatea unor erori de natura sistematica in analiza datelor...Pentru determinarea precisa a timpului de sosire al neutrinilor, cercetatorii au tinut cont de timpii de raspuns ai electronicii folosite pentru citirea semnalelor lasate de neutrini in detector. Timpul de procesare a semnalelor este de circa 50 ns (1 ns este a miliarda parte dintr-o secunda) – care este comparabil de fapt cu timpul cu care neutrinii ar fi ajuns mai repede decat lumina, acesta din urma fiind de circa 60 ns. Eroarea generata de aceasta procedura a fost estimata, cu ajutorul unei proceduri de calibrare cu laser, ca fiind de 2.3 ns. jamie.gif
Distanţa a fost masurata cu ajutorul GPS-urilor, care, in mod normal, nu au o precizie suficient de buna. Cercetatorii au efectuat insa o serie de controale si corecţii, care ii fac increzatori in rezultatul obtinut. Pe durata experimentului (circa 3 ani de zile) au reusit chiar sa masoare o modificare a distantei intre CERN-Geneva si Gran Sasso de circa 7 cm, in urma unui cutremur.Posibila eroare, sustin cercetatorii, este de doar 10 ns (6.9 ns eroare statistica si 7.4 ns eroare sistematica) dar coroborate cu alte 12 surse de erori propuse ar putea schimba rezultatul initial.

Daca rezultatul insa va fi cel asteptat putem exclama in sfarsit Evrika..si putem spera cat de curand la o calatorie in timp.. rolleyes.gif


--------------------
"Mă simt ca într-o barcă, singur, pe un lac necunoscut, dus de curenti din ce în ce mai departe de mal. Chiar dacă as striga "ajutor" nu m-ar auzi nimeni. Asa că prefer să tac si să cred că alunec printr-un vis. Spre ce? Habar n-am..."
Octavian Paler

" Truth may seen, but cannot be : / beauty brag, but'tis not she; / truth and beauty buried be."
W. S.
"GIVE me women, wine, and snuff / Untill I cry out "hold, enough!" / To No. 7, just beyond the circus day / A winding-sheet, ah ME! I must be away!"
John K.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Mesaje in acest topic


Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 April 2024 - 10:08 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman