HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Noua Avangarda! Noua Avangarda Literara! Primul Manifest!
Ovidiu Bufnila
mesaj 22 Apr 2010, 10:59 AM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 30 July 03
Forumist Nr.: 523



Noua Avangarda!
Noua Avangarda Literara! Noua Avangarda Stiintifica! Noua Avangarda Politica!
Noua Avangarda Literara! S-a nascut Noua Avangarda Literara in 21 Aprilie la orele 19.30! Primul Manifest al Noii Avangarde Literare e cald!


Primul Manifest al Noii Avangarde este chiar acesta:

Omul Vălurit
Manifest de Ovidiu Bufnilă

MOTTO
Singurul lucru pe care īl ai cu adevărat este ceea ce eşti. Şi-l ai tot timpul cu tine.
Mihaela Bufnilă

Premise

Dacă Dumnezeu ar fi murit ce sens ar mai avea vorbirea fumoasă şi de ce ar mai fiinţa sau funcţiona frumosul īn adīncul oceanelor?
Multiplicīndu-mă şi metamorfozīndu-mă īntr-un nor de puncte sub presiunea cīmpurilor magnetice, īmi pot mări suprafaţa informaţională?
Miracolul ultim e felul īn care o mulţime de puncte īşi dă seama că este o mulţime de puncte.

[1]

Omul vălurit pare să fie omul tuturor timpurilor turnat īn corporalitatea contemporaneităţii. Dacă nu e tocmai aşa, atunci trebuie să fie la mijloc doar greşita mea raportare la real, nerămīndu-mi decīt să accept ficţiunea generalizată şi generalizantă potrivit căreia eu nici nu exist neputīnd fi martor al meu. Aceasta īnsemnīnd că, fiind doar un cuprins, nu-mi pot construi nicicum exterioritatea din care să mă spionez pe deplin dedat plăcerii perverse a principiului lui unu care se multiplică.
Omul vălurit pare a fi prins īn fălcile istoriei gata, gata să fie făcut praf fie de patimile lui, de propriile lui ficţiuni, fie de mulţimile care se unduiesc ca valurile unui ocean lărmuitor, fie de revoluţii şi războaie sau de acte administrative impersonale fie de vicisitudinile naturii care şi ea nu mai e natură.
Ca şi construct de lumi, Omul vălurit nu pare a fi construit prin adăugire, părelnică părīnd să fie ideea unui timp aflat īn scurgere. Mai degrabă timpul pare vălurit, ubicuitatea dīnd aparenţa talazului care, iată se vede dincoace de orizontul nostru vizibil, cīnd sus, sub reflectorul conştienţei, cīnd dispărut, īn adīncurile oceanului plin de universuri, spre neliniştea navigatorului.

[2]

Omul vălurit pare să fie omul pe care īl simţi alături de tine, aidoma ţie, navigator prin furtunile de sens sau lipsindu-se de sens, fiindu-şi suficient.
Adeseori, Omul vălurit sfīrşeşte īn ridicol, īn tragic sau īn anecdotic. E ca şi cum, supărat că īnaintaşii nu-i sīnt alături īn īncercările sale, i-ar pedepsi sfīrşindu-i odată cu el, aceasta fiind expresia felului lui de a īnţelege finitul.
De multe ori, fiind fiinţă fragmentată, Omul vălurit nu reuşeşte să īnţeleagă, să cuprindă, să afle, să i se releve sensul lucrurilor şi atunci este ras din registrul de navigaţie dintr-o singură mişcare. Dar poate că nici nu vrea, acesta fiind un semn felului īn care īşi īnţelege el libertatea de a fi liber.
Pare să fie vălurit nu numai pentru că e īnvecinat cu tine ci pentru că īntr-un fel intim, profund, eşti solidar cu el. Fie că īl judeci aspru, fie că īl deplīngi, fie că īl ucizi īntr-o metaforă, īntr-un articol de ziar sau īntr-un schimb de focuri, fie că nu-l cunoşti sau refuzi să iei la cunoştinţă de prezenţa lui, nu va muri decīt odată cu tine.
Fie că e un roman, sau un incaş, fie că e un pigmeu, un iacobin sau un puşcaş marin ucis, fie că e primul om ajuns pe Lună sau īncīntătorul om al cavernelor sau vecinul de pe strada ta de la numărul trei, fie că este preşedintele imperialei contemporane sau al comunistei de serviciu, un om vălurit.
Ştii o mulţime de lucruri despre el sau eşti pe cale să afli totul despre el, fie că vrei, fie că nu vrei iar el te umple adesea de sens.
Omul vălurit ar putea deveni nu doar modelul, sarcina sau misiunea ta, chinul tău, sensul tău. Omul văluritte locuieşte sau se pregăteşte să se aşeze īn sinele tău pe negīndite. Şi aceasta se īntīmplă să fie aşa pentru că este expresia tuturor oamenilor care au trăit vreodată pe această planetă şi despre care, tu, crezi sau vei fi īncredinţat că ştii sau că simţi o mulţime de lucruri, aceasta fiind să spunem enciclopedia ta.

[3]

Omul vălurit este tocmai īnvecinarea ta cu restul lumii fiind īn acelaşi timp īntregul lumesc, este chiar enciclopedia ta. Nefiind limite, astăzi eşti la fel de vălurit cu īmpăratul cel viu, cu preşedintele care tocmai a murit şi cu legendarul spadasin care bīntuie marele ecran şi propriul tău imaginar, tu fiind godzila.
Poate că nu e tocmai īn acest fel şi atunci se cheamă că graniţele ar putea fi chiar aievea. Dar īn propriul tău imaginar lucrurile nu stau chiar aşa. Imaginarul te guvernează cu perversitate īn timp ce raţionalul īncearcă din răsputeri să-şi revendice rolul de busolă. El e permanent de cart īn timp ce imaginarul, undeva, īn gabie, sus, pe catarg, adulmecă depărtările tropăind.
Omul vălurit pare să fie doar o construcţie fictivă dar de trebuinţă nouă tuturor celor cărora aparenţa oceanului plin de universuri le construieşte un amăgitor continuu temporal.
Poate că finitul e doar o construcţie de trebuinţă pentru ca tu să capeţi sens.
Īn afara lui, existenţa ta nu ar mai avea noimă. Sau poate că tu īnsuţi fiind omul vălurit.
Tu eşti subiectul ştirilor macabre de televiziune.
Tu, obiectul sondajelor de opinie, tu, care umpli gropile comune ale războaielor de enclavă. Tu, care ai fost ciopīrţit, hulit, strivit, gazat, ridicat pe soclu, adulat, otrăvit şi curtat, ars pe rug, gonit şi chemat īn sīnul lucrurilor de taină de-a lungul istoriei.
Despre tine spun filozofii că eşti expirat şi primitiv, că eşti stupid şi necivilizat, că eşti sfīrşitul istoriei sau chiar Satana īn persoană.
Poate că eşti īnger decăzut. Eşti ticăloşit. Eşti plin de păcate. Un fragmentat.
Eşti aşa, o construcţie imperfectă. Eşti fie fascist transmutat īn antifascist, fie rebelul anilor şaptezeci devenit birocrat sadea, fie comunist pur-sīnge reeşapat sub masca neoliberalismului.
Dar nu imperfecţiunea este şansa ta de a fi?
Eu cred că eşti doar vălurit. Şi īnţeleg prin aceasta că īmi eşti īnvecinat, că te pot atinge fizic sau metaforic, īn imaginar, că te pot īnţelege, cunoaşte şi numi.
Ca om vălurit, eşti omul tuturor timpurilor. Eu nu-ţi sīnt superior şi nici nu mă simt aşa. Cred că eşti doar bulversat şi tulburat de existenţa-ta-īn lume.
Nu l-ai īngropat pe Dumnezeu. Īl păstrezi īntr-un fiind al tău, de taină. Poate că nici nu ştii că fiindul e īn cuprinsul tău.

[4]

Eşti fie un napoleon, fie un Elvis, fie Godzila sau un Berlioz, fie bătrīna cerşetoare care aseară mi-a urat sănătate pentru bancnota pusă īn palmă, fie un Sartre sau un Eminem sau un Vangelis, sau un Larry King, sau o Shakira, sau un Nostradamus sau Le Pen sau Ataturk sau Ghandi sau Maria Calas sau Queen sau Gagarin sau Garbo sau Joan Baez sau Pink Floyd sau The Truks sau Hruşciov sau Camus sau Bellow sau Cioran sau Borges sau AC/DC sau Ciociolina sau Diana sau Peter, Yoko sau Abdul sau Freddy sau Mariusea sau chiar īntreaga enciclopedie valurita si valuritoare.
Pentru tine au pervertit arta cinematografică. Au răscolit imaginile de la propaganda īmpotriva lui Hitler sau Tito sau Bush sau Blair sau Dudaev sau Putin sau Mata Hari sau Eminem sau AC/DC sau Osama Bin Laden sau Sex Pistols sau XXX Movies sau Godzila, la scufundarea sensului teribilului Titanic a cărui ecranizare enunţă principiul de ordine al noii lumi care ar fi, spun unii cu maliţie, acela că superbogaţii sīnt salvaţi de subbogaţi.
Dar superbogaţii şi-au pierdut misiunea, clevetesc midinetele aporiilor.
Superbogaţii ei sīnt arestaţi īn corporalitatea maselor flămīnde aşa cum filozoful desuet e arestat de utopice. Filozoful desuet aşteaptă mulţimile sublunare ale minelor minierilor care sīnt gata, gata să radă centrul, mărşăluind simbolic cu garoafă la butonieră şi scrie cu nesaţiu despre fiinţa fragmentatăexpirat.
Dar cum să fie expirată fiinţa cīnd ea navighează īncă spre ultimul sens?
Căci am putea descoperi, ridicīndu-se vălul de pe ochii noştri, că īnsăşi Dumnezeu are de construit un sens anume schimbīndu-şi īnfăţişările sub masca corporalităţii omului aproiat. Iar dacă nu e sens, atunci trebuie să fie manifestarea lui ludică sau poate a atitudinii lui mustrătoare.

Ovidiu Bufnila:
Awarded for the philosophy of the modern war, USA
Awarded for the decoding images, United Kingdom
Awarded for the scenario and concept, USA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CharonOfNyx
mesaj 22 Apr 2010, 10:39 PM
Mesaj #2


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 702
Inscris: 4 January 09
Forumist Nr.: 12.814



Noua avangarda s-a nascut! Pentru a muri, desigur. Valurita, acoperita adicatelea, icognito, anonima si... sortita pieirii devil.gif
De ce s-ar mai fi inventat avangardele decat pentru a fi sacrificate multimii care le urmeaza?! Pe un alt drum, desigur!

Happy phishing thumb_yello.gif


--------------------
E=mc2 - pe bune!
cine are curaj sa bage mana-n foc?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 19 April 2024 - 08:34 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman