Pâinea Cea De Toate Zilele!, Reţete pentru paine, preparată în casă |
Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )
Pâinea Cea De Toate Zilele!, Reţete pentru paine, preparată în casă |
18 Mar 2010, 04:11 PM
Mesaj
#1
|
|
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 17.291 Inscris: 9 December 06 Din: Din acest univers. Forumist Nr.: 9.062 |
Pâinea a fost alimentul de bază al românilor pană la apariţia mămăligii, drept pentru care m-am hotarat sa deschid un topic destinat painii preparate in casa. Am cumparat o masinarie de facut paine si nu-mi iese nici o paine buna. La vara vreau sa+mi construiesc un cuptor afara, în curte, onde vreau sa coc azime cum facea bunica mea, unse cu suc de rosii fara drojdie, doar cu faine, apa si sare.
-------------------- "Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains) LINEDRONE |
|
|
18 Mar 2010, 04:30 PM
Mesaj
#2
|
|
Cronicar Grup: Moderator Mesaje: 22.306 Inscris: 8 March 04 Din: Bucuresti Forumist Nr.: 2.507 |
Eu pun doar apa, sare, faina si drojdie. Nu pun zahar, unt sau altceva:
- 450 ml apa - sare - 350-360 g faina alba - 350-360 g faina neagra (faina din comert, obisnuita, fara adaos de praf de copt ori alte cele) - drojdie cam cat unghia de la degetul meu mare O pun la programul cel mai lung (3 ore si 47 minute parca dureaza), o programez seara astfel incat sa fie gata dimineata cu 30 de minte inainte sa ma trezesc. O setez sa faca o coaja medie (poate fi mai alba sau mai coapta) Poti pune zahar (se pare ca va creste mai bine, dar nu am probleme; in plus, va avea coaja mai frumoasa si mai tare) sau ulei (va ramane proaspata mai multa vreme) ori poti pune si alte ingrediente in timpul framantarii (sunca, ceapa, masline sau ce-ti trece prin cap), dar eu raman doar la ingredientele de baza. Mai puneam intr-o vreme si tarate in faina, dar piticului ii place mai mult asa. -------------------- |
|
|
18 Mar 2010, 04:54 PM
Mesaj
#3
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.490 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Eu pun doar apa, sare, faina si drojdie. Nu pun zahar, unt sau altceva: - 450 ml apa - sare - 350-360 g faina alba - 350-360 g faina neagra (faina din comert, obisnuita, fara adaos de praf de copt ori alte cele) - drojdie cam cat unghia de la degetul meu mare O pun la programul cel mai lung (3 ore si 47 minute parca dureaza), o programez seara astfel incat sa fie gata dimineata cu 30 de minte inainte sa ma trezesc. O setez sa faca o coaja medie (poate fi mai alba sau mai coapta) Poti pune zahar (se pare ca va creste mai bine, dar nu am probleme; in plus, va avea coaja mai frumoasa si mai tare) sau ulei (va ramane proaspata mai multa vreme) ori poti pune si alte ingrediente in timpul framantarii (sunca, ceapa, masline sau ce-ti trece prin cap), dar eu raman doar la ingredientele de baza. Mai puneam intr-o vreme si tarate in faina, dar piticului ii place mai mult asa. Abis, vrei te rog sa descrii ce caracteristici are painea pe care o faci tu? Si cat de mult iti place? Adica e chiar painea pe care n-ai inlocui-o niciodata cu o alta (la momentul asta)? Iti face cu ochiul pe strada o bagheta frantuzeasca, o paine cu cartof de la brasov? o chifla pufoasa? Ce anume are painea ta de esti multumit cu ea? -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
18 Mar 2010, 05:08 PM
Mesaj
#4
|
|
Cronicar Grup: Moderator Mesaje: 22.306 Inscris: 8 March 04 Din: Bucuresti Forumist Nr.: 2.507 |
Abis, vrei te rog sa descrii ce caracteristici are painea pe care o faci tu? Cand este proaspata, este pufoasa; daca se invecheste devine sfaramicioasa. Dar nu prea apuca se se invecheasca. Are gust destul de bun, insa in mod evident ar fi mult mai buna daca ar fi framantata manual. Insa cine are timp si rabdare... Nu as inlocui-o acum pentru ca am decis ca, in masura posibilitatilor, sa-i dau fetitei mancare cat mai sanatoasa, cu cat mai putine E-uri, fara niciun gram de zahar rafinat si produsa in conditii cat mai bune. Asa ca ii urmarim cu mare atentie regimul alimentar. Eu nu sunt un mare consumator de paine (nici nu mananc in fiecare zi, poate de 2-3 ori pe saptamana...), ei insa ii place. Si sotiei la fel. Cand am salata de icre sau de vinete ori ceva de genul asta, este insa inevitabila... -------------------- |
|
|
18 Mar 2010, 05:39 PM
Mesaj
#5
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.490 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Cand este proaspata, este pufoasa; daca se invecheste devine sfaramicioasa. Dar nu prea apuca se se invecheasca. Are gust destul de bun, insa in mod evident ar fi mult mai buna daca ar fi framantata manual. Insa cine are timp si rabdare... Nu as inlocui-o acum pentru ca am decis ca, in masura posibilitatilor, sa-i dau fetitei mancare cat mai sanatoasa, cu cat mai putine E-uri, fara niciun gram de zahar rafinat si produsa in conditii cat mai bune. Asa ca ii urmarim cu mare atentie regimul alimentar. Eu nu sunt un mare consumator de paine (nici nu mananc in fiecare zi, poate de 2-3 ori pe saptamana...), ei insa ii place. Si sotiei la fel. Cand am salata de icre sau de vinete ori ceva de genul asta, este insa inevitabila... Painea ta suna bine. Nu sunt de acord cu ideea ca framantatul manual ar da painii un gust mai bun. Tu de ce crezi asta? Gustul painii e dat de ingrediente si de modalitatea in care a fost dospit aluatul. Pentru ca fac ~5 paini pe saptamana (pe langa alte aluaturi), consum cam o punga de 2kg de faina pe saptamana. Asdar am timp sa testez diverse faini fara sa fac risipa. Am luat toate magazinele la rand si am cumparat faina brandul magazinului (deci cea mai ieftina), faina cu pret mediu si faina scumpa, faina organica si ce-am mai gasit. Le-am incercat pe toate si m-am mirat de varietatea gusturilor obtinute. Cel mai mult mi-a placut una care aducea painii oarecare gust de nuca(!). Apoi gustul e influentat puternic de sare. In reteta la care m-am stabilit se cer 4 grame de sare. Am ajuns sa folosesc 7gr sa obtin gustul perfect pentru mine (desigur!) si ai mei. Si nu e deloc sarata, nu simti sarea pe limba. Dar gustul e mult mai buna asa decat la 6,5 sau 4 grame. -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
18 Mar 2010, 06:45 PM
Mesaj
#6
|
|
Cronicar Grup: Moderator Mesaje: 22.306 Inscris: 8 March 04 Din: Bucuresti Forumist Nr.: 2.507 |
Nu sunt de acord cu ideea ca framantatul manual ar da painii un gust mai bun. Tu de ce crezi asta? Pai framantatul manual ar face in mod sigur un aluat in care glutenul ar avea o structura mai buna, ar fi mai elastic, mai extensibil, painea nu ar mai deveni sfaramicioasa in cateva zile. Poate ca intr-adevar nu ar avea gust mai bun, dar ar arata mult mai "rustic". Gresesc? QUOTE Apoi gustul e influentat puternic de sare. In reteta la care m-am stabilit se cer 4 grame de sare. Am ajuns sa folosesc 7gr sa obtin gustul perfect pentru mine Eu pun sare mai putina decat in reteta; in felul asta gustul poate nu-i la fel de bun, insa reduc cantiatea de sodiu pe care il papa domnisoara: -------------------- |
|
|
19 Mar 2010, 06:33 PM
Mesaj
#7
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.490 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Pai framantatul manual ar face in mod sigur un aluat in care glutenul ar avea o structura mai buna, ar fi mai elastic, mai extensibil, painea nu ar mai deveni sfaramicioasa in cateva zile. Poate ca intr-adevar nu ar avea gust mai bun, dar ar arata mult mai "rustic". Gresesc? Glutenul nu se dezvolta pre mult in timpul framantarii, ci in timpul dospirii. Framantarea de mana nu difera mult de framantarea facuta de masina. Painea nu e sfaramicioasa datorita framantarii manuale sau de masina. O sa ma interesez de ce devine painea sfaramicioasa si o sa revin. Totusi cand spui painea nu ar mai deveni sfaramicioasa in cateva zile, la cate zile te referi? Painea facuta de mana arata mai rustic, cu siguranta, dar din nou nu cred ca are legatura cu framantatul. QUOTE Eu pun sare mai putina decat in reteta; in felul asta gustul poate nu-i la fel de bun, insa reduc cantiatea de sodiu pe care il papa domnisoara: Domnisoara ta e o scumpete , mai avem putin si va ajungem din urma (vorba vine, n-avem cum ) De ce vrei sa-i reduci cantitatea de sodiu, tine un regim de vreun fel? -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
22 Mar 2010, 02:19 PM
Mesaj
#8
|
|
Cronicar Grup: Moderator Mesaje: 22.306 Inscris: 8 March 04 Din: Bucuresti Forumist Nr.: 2.507 |
De ce vrei sa-i reduci cantitatea de sodiu, tine un regim de vreun fel? Nimic special, mi-a zis pediatrul ca la varsta asta nu are nevoie sa consume sare, ca o ia pe toata care ii trebuie din alimentele pe care le consuma, asa ca nu vreau eu sa-i dau... Nici zahar nu-i dau sub nicio forma (ciocolata, bomboane, acadele etc), de asta nu pun nici in paine. Are un regim alimentar cat mai sanatos posibil. QUOTE(Serenity) Ba, vreau si eu masina d-asta. Imi recomandati o marca? A mea e Moulinex, dar cum n-am folosit altceva, nu pot sa-ti spun daca e mai buna sau nu decat ce are concurenta. -------------------- |
|
|
22 Mar 2010, 02:52 PM
Mesaj
#9
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.490 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Nimic special, mi-a zis pediatrul ca la varsta asta nu are nevoie sa consume sare, ca o ia pe toata care ii trebuie din alimentele pe care le consuma, asa ca nu vreau eu sa-i dau... Nici zahar nu-i dau sub nicio forma (ciocolata, bomboane, acadele etc), de asta nu pun nici in paine. Are un regim alimentar cat mai sanatos posibil. Salut Abis. Nu prea inteleg cum pui tu problema, si painea e tot un aliment. Inteleg faza cu sarea in plus, nici eu nu-i pun sare pe oul fiert sau pe rosie si alte asemenea, dar sarea continuta in paine mi se pare ok. Bineinteles, fiecare face cum crede mai bine pentru copilul lui . M-am interesat de problema cu painea care se faramicioasa dupa cateva zile (inca nu mi-ai raspuns ce inseamna cateva zile, 2-3-4?). Se pare ca sunt doua variante: - ori painea sta prea mult la copt, deci poti incerca sa reduci timpul de coacere cu 10 minute - ori painea are nevoie de mai mult lichid (nu grasime), deci poti incerca sa adaugi 10-20ml de apa Daca esti dispus sa incerci sa-ti modifici reteta, nu incerca ambele metode la aceeasi paine pentru ca nu vei sti care ce efect a avut. -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
22 Mar 2010, 03:06 PM
Mesaj
#10
|
|
Cronicar Grup: Moderator Mesaje: 22.306 Inscris: 8 March 04 Din: Bucuresti Forumist Nr.: 2.507 |
Inteleg faza cu sarea in plus, nici eu nu-i pun sare pe oul fiert sau pe rosie si alte asemenea, dar sarea continuta in paine mi se pare ok. Pai ti-am zis, si eu pun, insa nu depasesc cantitatea din reteta, dimpotriva, pun ceva mai putina. Cam doua treimi-trei sferturi din cantitatea indicata in reteta. QUOTE (inca nu mi-ai raspuns ce inseamna cateva zile, 2-3-4?) Cam in a treia zi. Bine, rar se intampla sa apuce trei zile, iar ce depaseste termenul asta ajunge la porumbeii din parc sub forma de faramituri. O sa incerc sa maresc cantitatea de apa si poate sa adaug putin ulei in aluat. Sigur ajuta. Revenind la paine: mi s-a parut interesanta painea facuta cu 75% faina integrala si 25% faina alba; singura problema e ca nu prea creste la copt. Nu am avut curaj sa fac doar cu faina integrala, tu ai incercat? Acest topic a fost editat de abis: 22 Mar 2010, 03:07 PM -------------------- |
|
|
23 Mar 2010, 05:14 PM
Mesaj
#11
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.490 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Pai ti-am zis, si eu pun, insa nu depasesc cantitatea din reteta, dimpotriva, pun ceva mai putina. Cam doua treimi-trei sferturi din cantitatea indicata in reteta. Cam in a treia zi. Bine, rar se intampla sa apuce trei zile, iar ce depaseste termenul asta ajunge la porumbeii din parc sub forma de faramituri. O sa incerc sa maresc cantitatea de apa si poate sa adaug putin ulei in aluat. Sigur ajuta. Revenind la paine: mi s-a parut interesanta painea facuta cu 75% faina integrala si 25% faina alba; singura problema e ca nu prea creste la copt. Nu am avut curaj sa fac doar cu faina integrala, tu ai incercat? A treia zi paine cu siguranta nu va mai arata ca in prima si a doua zi, e natural pentru ca nu are afanatori conservanti si alte minuni. Painea mea se usuca si se intareste pe zi ce trece. Sa revii cu impresii dupa ce ajustezi reteta, sunt foarte curioasa. Despre painea cu faina integrala ce sa zic, nu stiu sigur daca ce am folosit eu se numeste integrala... holle grain am folosit cand nu am mai avut faina alba si vreau sa zic ca a iesit ok painea, desi cam uscata, nu asa de bine crescuta si cam amaruie. Cand am mai incercat am ales sa pun lapte batut in loc de apa (pentru ca mi-am amintit eu ca asa se facea painea asta mai neagra, nu stiu de unde am informatia) si n-a mai iesit nici uscata nici amaruie. Marduk, ce se mai intampla la inaltimea ta cu experimentul painea? Hai ca fierb de curiozitate -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
Versiune Text-Only | Data este acum: 10 May 2024 - 02:47 AM |