HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Pâinea Cea De Toate Zilele!, Reţete pentru paine, preparată în casă
Marduk
mesaj 18 Mar 2010, 04:11 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



Pâinea a fost alimentul de bază al românilor pană la apariţia mămăligii, drept pentru care m-am hotarat sa deschid un topic destinat painii preparate in casa. Am cumparat o masinarie de facut paine si nu-mi iese nici o paine buna. La vara vreau sa+mi construiesc un cuptor afara, în curte, onde vreau sa coc azime cum facea bunica mea, unse cu suc de rosii fara drojdie, doar cu faine, apa si sare.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Raspunsuri
abis
mesaj 18 Mar 2010, 04:30 PM
Mesaj #2


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Eu pun doar apa, sare, faina si drojdie. Nu pun zahar, unt sau altceva:

- 450 ml apa
- sare
- 350-360 g faina alba
- 350-360 g faina neagra (faina din comert, obisnuita, fara adaos de praf de copt ori alte cele)
- drojdie cam cat unghia de la degetul meu mare

O pun la programul cel mai lung (3 ore si 47 minute parca dureaza), o programez seara astfel incat sa fie gata dimineata cu 30 de minte inainte sa ma trezesc. O setez sa faca o coaja medie (poate fi mai alba sau mai coapta)

Poti pune zahar (se pare ca va creste mai bine, dar nu am probleme; in plus, va avea coaja mai frumoasa si mai tare) sau ulei (va ramane proaspata mai multa vreme) ori poti pune si alte ingrediente in timpul framantarii (sunca, ceapa, masline sau ce-ti trece prin cap), dar eu raman doar la ingredientele de baza. Mai puneam intr-o vreme si tarate in faina, dar piticului ii place mai mult asa.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Felina
mesaj 18 Mar 2010, 04:54 PM
Mesaj #3


bulina
******

Grup: Membri
Mesaje: 10.490
Inscris: 19 January 05
Forumist Nr.: 5.473



QUOTE(abis @ 18 Mar 2010, 02:30 PM) *
Eu pun doar apa, sare, faina si drojdie. Nu pun zahar, unt sau altceva:

- 450 ml apa
- sare
- 350-360 g faina alba
- 350-360 g faina neagra (faina din comert, obisnuita, fara adaos de praf de copt ori alte cele)
- drojdie cam cat unghia de la degetul meu mare

O pun la programul cel mai lung (3 ore si 47 minute parca dureaza), o programez seara astfel incat sa fie gata dimineata cu 30 de minte inainte sa ma trezesc. O setez sa faca o coaja medie (poate fi mai alba sau mai coapta)

Poti pune zahar (se pare ca va creste mai bine, dar nu am probleme; in plus, va avea coaja mai frumoasa si mai tare) sau ulei (va ramane proaspata mai multa vreme) ori poti pune si alte ingrediente in timpul framantarii (sunca, ceapa, masline sau ce-ti trece prin cap), dar eu raman doar la ingredientele de baza. Mai puneam intr-o vreme si tarate in faina, dar piticului ii place mai mult asa.



Abis, vrei te rog sa descrii ce caracteristici are painea pe care o faci tu? Si cat de mult iti place? Adica e chiar painea pe care n-ai inlocui-o niciodata cu o alta (la momentul asta)? Iti face cu ochiul pe strada o bagheta frantuzeasca, o paine cu cartof de la brasov? o chifla pufoasa?
Ce anume are painea ta de esti multumit cu ea?


--------------------
"Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume.
A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 18 Mar 2010, 05:08 PM
Mesaj #4


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Felina @ 18 Mar 2010, 04:54 PM) *
Abis, vrei te rog sa descrii ce caracteristici are painea pe care o faci tu?

Cand este proaspata, este pufoasa; daca se invecheste devine sfaramicioasa. Dar nu prea apuca se se invecheasca. Are gust destul de bun, insa in mod evident ar fi mult mai buna daca ar fi framantata manual. Insa cine are timp si rabdare...

Nu as inlocui-o acum pentru ca am decis ca, in masura posibilitatilor, sa-i dau fetitei mancare cat mai sanatoasa, cu cat mai putine E-uri, fara niciun gram de zahar rafinat si produsa in conditii cat mai bune. Asa ca ii urmarim cu mare atentie regimul alimentar. Eu nu sunt un mare consumator de paine (nici nu mananc in fiecare zi, poate de 2-3 ori pe saptamana...), ei insa ii place. Si sotiei la fel. Cand am salata de icre sau de vinete ori ceva de genul asta, este insa inevitabila...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Felina
mesaj 18 Mar 2010, 05:39 PM
Mesaj #5


bulina
******

Grup: Membri
Mesaje: 10.490
Inscris: 19 January 05
Forumist Nr.: 5.473



QUOTE(abis @ 18 Mar 2010, 03:08 PM) *
Cand este proaspata, este pufoasa; daca se invecheste devine sfaramicioasa. Dar nu prea apuca se se invecheasca. Are gust destul de bun, insa in mod evident ar fi mult mai buna daca ar fi framantata manual. Insa cine are timp si rabdare...

Nu as inlocui-o acum pentru ca am decis ca, in masura posibilitatilor, sa-i dau fetitei mancare cat mai sanatoasa, cu cat mai putine E-uri, fara niciun gram de zahar rafinat si produsa in conditii cat mai bune. Asa ca ii urmarim cu mare atentie regimul alimentar. Eu nu sunt un mare consumator de paine (nici nu mananc in fiecare zi, poate de 2-3 ori pe saptamana...), ei insa ii place. Si sotiei la fel. Cand am salata de icre sau de vinete ori ceva de genul asta, este insa inevitabila...



Painea ta suna bine.

Nu sunt de acord cu ideea ca framantatul manual ar da painii un gust mai bun. Tu de ce crezi asta?

Gustul painii e dat de ingrediente si de modalitatea in care a fost dospit aluatul.

Pentru ca fac ~5 paini pe saptamana (pe langa alte aluaturi), consum cam o punga de 2kg de faina pe saptamana. Asdar am timp sa testez diverse faini fara sa fac risipa. Am luat toate magazinele la rand si am cumparat faina brandul magazinului (deci cea mai ieftina), faina cu pret mediu si faina scumpa, faina organica si ce-am mai gasit. Le-am incercat pe toate si m-am mirat de varietatea gusturilor obtinute. Cel mai mult mi-a placut una care aducea painii oarecare gust de nuca(!). Apoi gustul e influentat puternic de sare. In reteta la care m-am stabilit se cer 4 grame de sare. Am ajuns sa folosesc 7gr sa obtin gustul perfect pentru mine (desigur!) si ai mei. Si nu e deloc sarata, nu simti sarea pe limba. Dar gustul e mult mai buna asa decat la 6,5 sau 4 grame.


--------------------
"Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume.
A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 18 Mar 2010, 06:45 PM
Mesaj #6


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Felina @ 18 Mar 2010, 05:39 PM) *
Nu sunt de acord cu ideea ca framantatul manual ar da painii un gust mai bun. Tu de ce crezi asta?

Pai framantatul manual ar face in mod sigur un aluat in care glutenul ar avea o structura mai buna, ar fi mai elastic, mai extensibil, painea nu ar mai deveni sfaramicioasa in cateva zile. Poate ca intr-adevar nu ar avea gust mai bun, dar ar arata mult mai "rustic". Gresesc? smile.gif

QUOTE
Apoi gustul e influentat puternic de sare. In reteta la care m-am stabilit se cer 4 grame de sare. Am ajuns sa folosesc 7gr sa obtin gustul perfect pentru mine

Eu pun sare mai putina decat in reteta; in felul asta gustul poate nu-i la fel de bun, insa reduc cantiatea de sodiu pe care il papa domnisoara:




--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Felina
mesaj 19 Mar 2010, 06:33 PM
Mesaj #7


bulina
******

Grup: Membri
Mesaje: 10.490
Inscris: 19 January 05
Forumist Nr.: 5.473



QUOTE(abis @ 18 Mar 2010, 04:45 PM) *
Pai framantatul manual ar face in mod sigur un aluat in care glutenul ar avea o structura mai buna, ar fi mai elastic, mai extensibil, painea nu ar mai deveni sfaramicioasa in cateva zile. Poate ca intr-adevar nu ar avea gust mai bun, dar ar arata mult mai "rustic". Gresesc? smile.gif



Glutenul nu se dezvolta pre mult in timpul framantarii, ci in timpul dospirii. Framantarea de mana nu difera mult de framantarea facuta de masina.

Painea nu e sfaramicioasa datorita framantarii manuale sau de masina. O sa ma interesez de ce devine painea sfaramicioasa si o sa revin. Totusi cand spui painea nu ar mai deveni sfaramicioasa in cateva zile, la cate zile te referi?

Painea facuta de mana arata mai rustic, cu siguranta, dar din nou nu cred ca are legatura cu framantatul.

QUOTE
Eu pun sare mai putina decat in reteta; in felul asta gustul poate nu-i la fel de bun, insa reduc cantiatea de sodiu pe care il papa domnisoara:


Domnisoara ta e o scumpete biggrin.gif , mai avem putin si va ajungem din urma (vorba vine, n-avem cum tongue.gif )

De ce vrei sa-i reduci cantitatea de sodiu, tine un regim de vreun fel?


--------------------
"Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume.
A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 22 Mar 2010, 02:19 PM
Mesaj #8


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Felina @ 19 Mar 2010, 06:33 PM) *
De ce vrei sa-i reduci cantitatea de sodiu, tine un regim de vreun fel?

Nimic special, mi-a zis pediatrul ca la varsta asta nu are nevoie sa consume sare, ca o ia pe toata care ii trebuie din alimentele pe care le consuma, asa ca nu vreau eu sa-i dau... Nici zahar nu-i dau sub nicio forma (ciocolata, bomboane, acadele etc), de asta nu pun nici in paine. Are un regim alimentar cat mai sanatos posibil.


QUOTE(Serenity)
Ba, vreau si eu masina d-asta. Imi recomandati o marca?

A mea e Moulinex, dar cum n-am folosit altceva, nu pot sa-ti spun daca e mai buna sau nu decat ce are concurenta.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Felina
mesaj 22 Mar 2010, 02:52 PM
Mesaj #9


bulina
******

Grup: Membri
Mesaje: 10.490
Inscris: 19 January 05
Forumist Nr.: 5.473



QUOTE(abis @ 22 Mar 2010, 12:19 PM) *
Nimic special, mi-a zis pediatrul ca la varsta asta nu are nevoie sa consume sare, ca o ia pe toata care ii trebuie din alimentele pe care le consuma, asa ca nu vreau eu sa-i dau... Nici zahar nu-i dau sub nicio forma (ciocolata, bomboane, acadele etc), de asta nu pun nici in paine. Are un regim alimentar cat mai sanatos posibil.



Salut Abis. Nu prea inteleg cum pui tu problema, si painea e tot un aliment. Inteleg faza cu sarea in plus, nici eu nu-i pun sare pe oul fiert sau pe rosie si alte asemenea, dar sarea continuta in paine mi se pare ok. Bineinteles, fiecare face cum crede mai bine pentru copilul lui smile.gif .


M-am interesat de problema cu painea care se faramicioasa dupa cateva zile (inca nu mi-ai raspuns ce inseamna cateva zile, 2-3-4?).
Se pare ca sunt doua variante:
- ori painea sta prea mult la copt, deci poti incerca sa reduci timpul de coacere cu 10 minute
- ori painea are nevoie de mai mult lichid (nu grasime), deci poti incerca sa adaugi 10-20ml de apa
Daca esti dispus sa incerci sa-ti modifici reteta, nu incerca ambele metode la aceeasi paine pentru ca nu vei sti care ce efect a avut.


--------------------
"Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume.
A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Mesaje in acest topic
Marduk   Pâinea Cea De Toate Zilele!   18 Mar 2010, 04:11 PM
Marduk   @Felina QUOTEIn cartea masinii mele spune negru pe...   18 Mar 2010, 04:23 PM
Felina   QUOTE(Marduk @ 18 Mar 2010, 02:23 PM) @Fe...   18 Mar 2010, 04:47 PM
abis   Eu pun doar apa, sare, faina si drojdie. Nu pun za...   18 Mar 2010, 04:30 PM
Felina   QUOTE(abis @ 18 Mar 2010, 02:30 PM) Eu pu...   18 Mar 2010, 04:54 PM
abis   QUOTE(Felina @ 18 Mar 2010, 04:54 PM) Abi...   18 Mar 2010, 05:08 PM
Felina   QUOTE(abis @ 18 Mar 2010, 03:08 PM) Cand ...   18 Mar 2010, 05:39 PM
abis   QUOTE(Felina @ 18 Mar 2010, 05:39 PM) Nu ...   18 Mar 2010, 06:45 PM
Felina   QUOTE(abis @ 18 Mar 2010, 04:45 PM) Pai f...   19 Mar 2010, 06:33 PM
abis   QUOTE(Felina @ 19 Mar 2010, 06:33 PM) De ...   22 Mar 2010, 02:19 PM
Felina   QUOTE(abis @ 22 Mar 2010, 12:19 PM) Nimic...   22 Mar 2010, 02:52 PM
abis   QUOTE(Felina @ 22 Mar 2010, 02:52 PM) Int...   22 Mar 2010, 03:06 PM
Felina   QUOTE(abis @ 22 Mar 2010, 01:06 PM) Pai t...   23 Mar 2010, 05:14 PM
Felina   Marduk, multam ca ai deschis un topic separat pent...   18 Mar 2010, 04:31 PM
abis   Btw, asta-i masina pe care o folosesc:   18 Mar 2010, 04:32 PM
Marduk   Asta-i masina automata de copt paine pe care o am ...   18 Mar 2010, 04:50 PM
Felina   QUOTE(Marduk @ 18 Mar 2010, 02:50 PM) Ast...   18 Mar 2010, 05:02 PM
Marduk   Dar reteta ce parere ai de ea? nu are ulei in schi...   18 Mar 2010, 05:08 PM
Felina   QUOTE(Marduk @ 18 Mar 2010, 02:50 PM) Si ...   18 Mar 2010, 05:26 PM
Marduk   Un pachetel de drojdie praf are 7 grame. deci ar t...   18 Mar 2010, 05:36 PM
Felina   QUOTE(Marduk @ 18 Mar 2010, 03:36 PM) Un ...   18 Mar 2010, 05:46 PM
Marduk   Sa-ti traiasca si sa fi fericit alaturi de cei pe ...   18 Mar 2010, 06:52 PM
Marduk   "Pentru o pâinică ai nevoie de 550 g f...   19 Mar 2010, 11:05 AM
Felina   QUOTE(Marduk @ 19 Mar 2010, 09:05 AM) ...   19 Mar 2010, 06:48 PM
abis   Drojdia eu nu o cantaresc, o pun la ochi; tu ai ca...   19 Mar 2010, 11:36 AM
Marduk   Da mi-am luat un cantar din ala cu miligrame sa ca...   19 Mar 2010, 02:02 PM
Erwin   probabil mai trebuie să experimentezi, s-ar p...   19 Mar 2010, 02:23 PM
Marduk   tocmai asta nu vroiam, sa experimentez, am zis ca ...   19 Mar 2010, 03:19 PM
Felina   QUOTE(Erwin @ 19 Mar 2010, 12:23 PM) prob...   19 Mar 2010, 06:57 PM
Serenity   Ba, vreau si eu masina d-asta. Imi recomandati o m...   19 Mar 2010, 07:47 PM
Felina   Sereee, nu mai scrie ca io tre sa plec acasa......   19 Mar 2010, 07:53 PM
Serenity   Multam, multam. Asa sa faci, ca nu vreau sa iau o ...   19 Mar 2010, 07:55 PM
Felina   QUOTE(Serenity @ 19 Mar 2010, 06:55 PM) M...   26 Apr 2010, 04:26 PM
Erwin   Am văzut Moulinex şi merge bine, sigur c...   19 Mar 2010, 11:54 PM
abis   Lapte batut? Eu mai puneam uneori lapte dar dulc...   23 Mar 2010, 05:28 PM
Felina   QUOTE(abis @ 23 Mar 2010, 03:28 PM) Lapte...   23 Mar 2010, 05:53 PM
Marduk   QUOTE(Felina @ 23 Mar 2010, 05:14 PM) Mar...   23 Mar 2010, 05:45 PM
Felina   QUOTE(Marduk @ 23 Mar 2010, 03:45 PM) O a...   23 Mar 2010, 05:59 PM
CharonOfNyx   Intr-una din serile trecute, mi-am amintit de topi...   7 Apr 2010, 02:35 PM
Marduk   Pare ok, are seminte de in? dar cum le faci sa se ...   7 Apr 2010, 02:51 PM
abis   Pai te cuplezi cu inca vreo trei-patru amici care ...   7 Apr 2010, 02:52 PM
CharonOfNyx   Alea din poza sunt seminte de in, dar folosim mai ...   7 Apr 2010, 03:07 PM
CharonOfNyx   QUOTE(Marduk @ 7 Apr 2010, 03:51 PM) Pare...   8 Apr 2010, 08:16 PM
abis   Am vazut pe site-ul Relitatea stirea urmatoare: Pa...   22 Apr 2010, 10:26 AM
CharonOfNyx   Paine cu 1/8 faina de soia: si cu 1/6 faina de o...   19 Jun 2010, 08:37 AM
CharonOfNyx   Bai, am 60 de kile de faina macinis integral. Se b...   2 Oct 2010, 06:52 AM
freeman   in ce?   2 Oct 2010, 08:13 AM
CharonOfNyx   In faina desigur. Se poate si in seama in lipsa d...   2 Oct 2010, 08:29 AM
freeman   Cu asa mentalitate voioasa, e bine ca uneori sa fa...   2 Oct 2010, 08:36 AM
CharonOfNyx   Adevaru-i ca m-o palit jalea de-am cazut in butoiu...   2 Oct 2010, 02:17 PM
Hollie_Smokes   Prima mea paine (de vreo 3 ani tot zic ca fac.... ...   13 Mar 2011, 01:35 PM
Marduk   Bine ai venit printre mancatorii de paine. Painea ...   13 Mar 2011, 03:19 PM
Hollie_Smokes   La cuptor, ca-mi place sa fac bicepsi cu framantat...   13 Mar 2011, 06:37 PM
Michelle   mie-mi place painea facuta de astia de la Paul, e...   13 Mar 2011, 10:52 PM
nefertiti   Reţetele voastre de aici sunt valabile ...   17 Mar 2011, 11:00 PM
Cla   QUOTE(nefertiti @ 17 Mar 2011, 10:00 PM) ...   18 Mar 2011, 03:39 AM
Hollie_Smokes   Al doilea experiment (mult mai reusit decat primul...   19 Mar 2011, 07:01 PM
nefertiti   Spune-mi, te rog, cantităţile de "c...   19 Mar 2011, 07:08 PM
Hollie_Smokes   Hmmm... pai: cam 1 kg de faina, jumatate de cub de...   20 Mar 2011, 09:58 AM
nefertiti   Mulţumesc, cred că încerc zilele urm...   20 Mar 2011, 09:45 PM
Felina   Mai faceti paine la masina? Eu odata pe zi, odata...   22 Jul 2011, 05:38 PM
wulfenia   Iubito eu nu mai fac la masina ci doar aia fara fr...   22 Jul 2011, 07:48 PM
Hollie_Smokes   Mie aia fara framantare nu mi-a iesit N-oi avea e...   13 Oct 2011, 07:10 PM
Michelle   Aia fara framintare nu e ciabatta? a facut si sotu...   13 Oct 2011, 07:16 PM
wulfenia   Hollie vezi reteta asta http://www.youtube.com/wat...   13 Oct 2011, 08:19 PM
abis   Niste informatii adunate de pe net despre paine: ...   20 Dec 2011, 11:59 AM
Marduk   Foarte interesant, multumesc pentru aceste informa...   20 Dec 2011, 07:34 PM
turbo trabant   QUOTE(Marduk @ 20 Dec 2011, 08:34 PM) Ma ...   20 Dec 2011, 08:02 PM
Felina   e a doua oara cand primesc avertisment despre fain...   20 Dec 2011, 07:44 PM
Cla   Hai sa renuntam la pâine. Efectul: Manânci ceva c...   20 Dec 2011, 08:28 PM
abis   QUOTE(Cla @ 20 Dec 2011, 08:28 PM) Hai sa...   21 Dec 2011, 12:16 PM
Cla   Double posting, sorry.   20 Dec 2011, 08:34 PM
Cla   Eu pot sa manânc orice, dar fara pâine nu ma satur...   21 Dec 2011, 03:46 PM


Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 27 April 2024 - 05:12 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman