Pâinea Cea De Toate Zilele!, Reţete pentru paine, preparată în casă |
Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )
Pâinea Cea De Toate Zilele!, Reţete pentru paine, preparată în casă |
18 Mar 2010, 04:11 PM
Mesaj
#1
|
|
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 17.291 Inscris: 9 December 06 Din: Din acest univers. Forumist Nr.: 9.062 |
Pâinea a fost alimentul de bază al românilor pană la apariţia mămăligii, drept pentru care m-am hotarat sa deschid un topic destinat painii preparate in casa. Am cumparat o masinarie de facut paine si nu-mi iese nici o paine buna. La vara vreau sa+mi construiesc un cuptor afara, în curte, onde vreau sa coc azime cum facea bunica mea, unse cu suc de rosii fara drojdie, doar cu faine, apa si sare.
-------------------- "Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains) LINEDRONE |
|
|
19 Mar 2010, 06:57 PM
Mesaj
#2
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.490 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
probabil mai trebuie să experimentezi, s-ar putea ca reglajele necesare să fie uşor diferite faţă de ce e specificat în manual. Trebuie să observi şi să estimezi diferitele proprietăţi rezultate/dorite ale pâinii şi să modifici puţin câte puţin atât cantităţile cât şi reglajele maşinii. Chiar şi în manual este recomandată procedura asta. Asta fac şi brutarii când produc tone de pâine pe zi. Ţin minte că într-o vreme cumpăram acelaşi model de pâine, de la acelaşi magazin care o primea de la aceeaşi brutărie, o zi era foarte bună, pufoasă, a doua zi era mai tare şi mai densă, depinde care brutar era în tură. Erwin, ai dreptate. In plus trebuie tinut cont de faptaul ca faina, fie ea si de acelasi tip de la acelasi producator, poate avea grade de umiditate diferite in diferite perioade ale anului. Nu exista reguli in privinta asta si nici nu poti depista gradul de umiditate doar uitandu-te la faina si atingand-o. Eu la momentul asta pot spune de ex ca faina asta e mai umeda ca faina cealalta daca ma uit la ambele si le si ating, dar nu pot spune cat de mare e diferenta. Tot ce pot face e sa micsorez cantitatea de lichid cu 10-20ml la o paine. Deci vorbim de estimari. Totusi odata ce ai facut cateva paini bune, deja ai invatat si masina si ingredientele si poti avea incredere ca iti va reusi in continuare, chiar daca nu mereu 100% perfect pe gustul tau. Si exact asa cum ai spus si tu, nici la brutaria preferata painea nu e lafel in fiecare zi, cateodata iti place mai mult, cateodata mai putin. tocmai asta nu vroiam, sa experimentez, am zis ca daca cumpar o masina automata de copt paine, pun ingredientele din retetar si respectand cu strictete toti pasi, ar fi trebuit sa am un rezultat comestibil macar 90 %. Marduk, o sa experimentezi foarte putin pana o sa obtii o paine 90%comestibila , o sa vezi. Apoi daca te mai intereseaza o sa mai experimentezi cu inca cateva paini pentru a obtine o paine care iti place tie personal, o sa ajungi rapid sa o faci pe gustul tau. De aici intervine rutina: vei avea oricand vei dori o paine pe gustul tau, independent de orice producator si asta nu se poate egala. -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
Versiune Text-Only | Data este acum: 28 April 2024 - 07:04 AM |