Pâinea Cea De Toate Zilele!, Reţete pentru paine, preparată în casă |
Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )
Pâinea Cea De Toate Zilele!, Reţete pentru paine, preparată în casă |
18 Mar 2010, 04:11 PM
Mesaj
#1
|
|
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 17.291 Inscris: 9 December 06 Din: Din acest univers. Forumist Nr.: 9.062 |
Pâinea a fost alimentul de bază al românilor pană la apariţia mămăligii, drept pentru care m-am hotarat sa deschid un topic destinat painii preparate in casa. Am cumparat o masinarie de facut paine si nu-mi iese nici o paine buna. La vara vreau sa+mi construiesc un cuptor afara, în curte, onde vreau sa coc azime cum facea bunica mea, unse cu suc de rosii fara drojdie, doar cu faine, apa si sare.
-------------------- "Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains) LINEDRONE |
|
|
18 Mar 2010, 04:30 PM
Mesaj
#2
|
|
Cronicar Grup: Moderator Mesaje: 22.306 Inscris: 8 March 04 Din: Bucuresti Forumist Nr.: 2.507 |
Eu pun doar apa, sare, faina si drojdie. Nu pun zahar, unt sau altceva:
- 450 ml apa - sare - 350-360 g faina alba - 350-360 g faina neagra (faina din comert, obisnuita, fara adaos de praf de copt ori alte cele) - drojdie cam cat unghia de la degetul meu mare O pun la programul cel mai lung (3 ore si 47 minute parca dureaza), o programez seara astfel incat sa fie gata dimineata cu 30 de minte inainte sa ma trezesc. O setez sa faca o coaja medie (poate fi mai alba sau mai coapta) Poti pune zahar (se pare ca va creste mai bine, dar nu am probleme; in plus, va avea coaja mai frumoasa si mai tare) sau ulei (va ramane proaspata mai multa vreme) ori poti pune si alte ingrediente in timpul framantarii (sunca, ceapa, masline sau ce-ti trece prin cap), dar eu raman doar la ingredientele de baza. Mai puneam intr-o vreme si tarate in faina, dar piticului ii place mai mult asa. -------------------- |
|
|
18 Mar 2010, 04:54 PM
Mesaj
#3
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.490 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Eu pun doar apa, sare, faina si drojdie. Nu pun zahar, unt sau altceva: - 450 ml apa - sare - 350-360 g faina alba - 350-360 g faina neagra (faina din comert, obisnuita, fara adaos de praf de copt ori alte cele) - drojdie cam cat unghia de la degetul meu mare O pun la programul cel mai lung (3 ore si 47 minute parca dureaza), o programez seara astfel incat sa fie gata dimineata cu 30 de minte inainte sa ma trezesc. O setez sa faca o coaja medie (poate fi mai alba sau mai coapta) Poti pune zahar (se pare ca va creste mai bine, dar nu am probleme; in plus, va avea coaja mai frumoasa si mai tare) sau ulei (va ramane proaspata mai multa vreme) ori poti pune si alte ingrediente in timpul framantarii (sunca, ceapa, masline sau ce-ti trece prin cap), dar eu raman doar la ingredientele de baza. Mai puneam intr-o vreme si tarate in faina, dar piticului ii place mai mult asa. Abis, vrei te rog sa descrii ce caracteristici are painea pe care o faci tu? Si cat de mult iti place? Adica e chiar painea pe care n-ai inlocui-o niciodata cu o alta (la momentul asta)? Iti face cu ochiul pe strada o bagheta frantuzeasca, o paine cu cartof de la brasov? o chifla pufoasa? Ce anume are painea ta de esti multumit cu ea? -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
18 Mar 2010, 05:08 PM
Mesaj
#4
|
|
Cronicar Grup: Moderator Mesaje: 22.306 Inscris: 8 March 04 Din: Bucuresti Forumist Nr.: 2.507 |
Abis, vrei te rog sa descrii ce caracteristici are painea pe care o faci tu? Cand este proaspata, este pufoasa; daca se invecheste devine sfaramicioasa. Dar nu prea apuca se se invecheasca. Are gust destul de bun, insa in mod evident ar fi mult mai buna daca ar fi framantata manual. Insa cine are timp si rabdare... Nu as inlocui-o acum pentru ca am decis ca, in masura posibilitatilor, sa-i dau fetitei mancare cat mai sanatoasa, cu cat mai putine E-uri, fara niciun gram de zahar rafinat si produsa in conditii cat mai bune. Asa ca ii urmarim cu mare atentie regimul alimentar. Eu nu sunt un mare consumator de paine (nici nu mananc in fiecare zi, poate de 2-3 ori pe saptamana...), ei insa ii place. Si sotiei la fel. Cand am salata de icre sau de vinete ori ceva de genul asta, este insa inevitabila... -------------------- |
|
|
Versiune Text-Only | Data este acum: 27 April 2024 - 04:45 PM |