Pâinea Cea De Toate Zilele!, Reţete pentru paine, preparată în casă |
Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )
Pâinea Cea De Toate Zilele!, Reţete pentru paine, preparată în casă |
18 Mar 2010, 04:11 PM
Mesaj
#1
|
|
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 17.291 Inscris: 9 December 06 Din: Din acest univers. Forumist Nr.: 9.062 |
Pâinea a fost alimentul de bază al românilor pană la apariţia mămăligii, drept pentru care m-am hotarat sa deschid un topic destinat painii preparate in casa. Am cumparat o masinarie de facut paine si nu-mi iese nici o paine buna. La vara vreau sa+mi construiesc un cuptor afara, în curte, onde vreau sa coc azime cum facea bunica mea, unse cu suc de rosii fara drojdie, doar cu faine, apa si sare.
-------------------- "Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains) LINEDRONE |
|
|
18 Mar 2010, 04:31 PM
Mesaj
#2
|
|
bulina Grup: Membri Mesaje: 10.490 Inscris: 19 January 05 Forumist Nr.: 5.473 |
Marduk, multam ca ai deschis un topic separat pentru draga noastra paine.
Pun aici raspunsul meu de la celalalt topic si apoi revin si-ti raspund. QUOTE In cartea masinii mele spune negru pe alb: daca painea se prabuseste, atunci faina e proasta. Eu zic asa, faina pe care o ai pastreaz-o pentru orice altceva, iar pentru masina incearca sa faci rost de o alta faina. Desigur, instructiunile cartii trebuie urmate cu sfintenie, fiecare amanunt conteaza, dar se poate, crede-ma.
Eu am ajuns la performanta de a folosi faina ordinara, nu din cea speciala pentru masina de paine care e mult mai scumpa. Am observat ca cu faina asta ordinara painea mea nu mai creste asa frumos si ramane umeda. Am micsorat cantitatea de apa pana cand am ajuns la un rezultat total multumitor, excelent. Apoi in timp am observat ca de fapt cu mai putina drojdie din reteta painea mea creste mai mult! (in loc de 3g folosesc 2g). Apoi am observat ca uleiul folosit dicteaza si el consistenta, inaltimea si gradul de rumenire. Asadar uleiul de masline ingreuneaza aluatul si nu-i mai permite sa creasca atat de bine, deci am scazut cantitatea pana am obtinut ce ma interesa. Apoi la fel, cu uleiul de masline nu se rumeneste coaja aproape deloc. Cu ulei de floarea soarelui se rumeneste coaja, dar in functie de calitatea (si vascozitatea uleiului), painea ramane mai putin crescuta. Din nou am jonglat cu cantitatea de ulei pana am obtinut rezultatul dorit. O singura data mi s-a prabusit painea si atunci am analizat ce s-a intamplat si am aflat ca: - folosisem un tip de faina diferit de cel cerut in reteta (eram la primele paini) - folosisem cel mai rapid program - folosisem reteta de alt tip de program Intre timp am experimentat suficient incat sa pricep ca cea mai faina paine iese la cel mai lung program, pentru ca asa are timp glutenul din faina sa se dezvolte ( ). La program prelungit nu e necesar nici unpic de zahar sau indulcitor, pentru ca drojdia va creste hranindu-se cu glutenul dezvortat de faina in mediul acela umed. (cred ca e copilareasca explicatia mea, dar asa am inteles eu lucrurile). Am un prieten care a renuntat sa mai foloseasca masina de paine pentru ca s-a saturat de cam acelasi tip de paine pe care masina il scotea. M-am uitat pe carticica de retete si cel mai lung program avea doar 3.5h, iar toate retetele de paine cu drojdie cereau zahar. Din cate am observat eu, programele astea rapide scot invariabil o paine oarecum umeda in interior, si eventual cu un miros de drojdie, sau de umed. Cred sincer ca masina prietenului e de slaba calitate tocmai pentru ca nu are un program lung. Eu pun 'de paine' seara si o programez sa fie gata dimineata la prima ora, sau 'pun de paine' dimineata si o programez sa fie gata seara. Asta in general. Ca multa lume s-a mirat ca masinii mele ii ia asa mult sa faca o paine. Nu-i ia, are si programe de 2 ore, dar rezultatul nu m-a satisfacut. Eu vreau o paine frantuzeasca, crescuta bine, aerisita, uscata inauntru, elastica, gustoasa si fara zahar . -------------------- "Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume. A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn. |
|
|
Versiune Text-Only | Data este acum: 27 April 2024 - 06:43 PM |