HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Dezbateri Filosofie

Acest subforum este destinat dezbaterilor filosofice. Pentru discutii religioase va initam sa vizitati subforumul Universul Credintei.

 
Reply to this topicStart new topic
> Nu Eşti Creştin, Eşti Dihor!, despre prostia ţuţeană
shapeshifter
mesaj 3 Aug 2009, 01:10 AM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.442
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



Sau cum se sclerozează un om la bătrâneţe...


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shapeshifter
mesaj 3 Aug 2009, 03:58 PM
Mesaj #2


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.442
Inscris: 6 November 05
Forumist Nr.: 7.211



„Am avut revelaţia că înafară de Dumnezeu nu există adevăr”
„Ateii s-au născut, dar s-au născut degeaba.”

să mori tu încă o dată? şi revelaţia asta te-a făcut să-i faci pe alţii „dihori”? cu ce drept a spus tâmpitul de ţuţea că vreun om „se naşte degeaba” cu de la mă-sa putere? avea el drept de a da viaţă şi moarte ca Dzeu?

„Intuiţia este nemijlocire, şi nu poate fi niciodată nici pură nici şi nici atotcuprinzătoare”
să mori tu că nu e pură? înseamnă că habar nu ai ce vorbeşti măi nene ţuţea! iată că am ajuns să vorbesc şi cu un mort...
păi dacă e nemijlocire înseamnă că negi intelectul omului măi nene ţuţea... şi înseamnă că între Intelectul divin şi cel al omului există nemijlocire, deci razele soarelui nu se ataşează soarelui care le conţine indistinct... deci omul nu e capabil prin creaţie să aibă acces la Absolut? Păi de ce crezi mă nene ţuţeo că Dzeu ar fi creat fiinţe incapabile să-l cunoască în principiu? din gelozie? muahahahah!

„A fi creştin înseamă a coborî Absolutul la nivel cotidian.”
aha! deci cobori ceva ce nu cunoşti, nu ai acces la el şi mai mântuieşti şi dihorii dimprejur cu el! păi dacă tot s-au născut degeaba de ce să-i mai mântuieşti (şi cu ceva ce nu cunoşti şi nici nu ai putea cunoaşte în principiu)?

„Omul a depăşit condiţia de animal abia atunci când în el a apărut ideea nemuririi, care nu trebuie confundată nici cu permanenţa speciei, nici cu concepţia estetică a gloriei.”

nu măi nene ţuţeo... omul nu e animal gânditor care se spiritualizează ci fiinţă gânditoare (manu) prin excelenţă şi privilegiu... ideea nemuririi nu a apărut... ci o avea adânc împlântată în teomorfismul său... altfel am presupune că orice animal prin post şi rugăciune se spiritualizează de la sine (ceea ce nu e departe de aberaţia evoluţionistă)... ceea ce e eronat... doar omul este centrul creaţiei, prin faptul că este în primul rând câmpul de manifestare al intelectului transcendent şi de-abia a posteriori aparţine de vreun regn, cel de animal... ţuţeoooo!

rugăciunea nu face altceva decât să actualize polul calitativ în om ţuţueooooooooooooo!

„În Ispita de pe munte - retro satana - Iisus spune: "Împărăţia mea nu e din lumea aceasta". Asta-i nemaiauzit! Du-te în împărăţia Lui cu trenul sau cu racheta dacă poţi. Nu poţi! Înotăm în Univers ca mormolocii, şi lumea lui Hristos se situează transcendent ca-n Ispita de pe munte, în mod etern.”
măi nene ţuţeo... acel „retro satana” înseamnă exact „(PIEI) ÎNAPOIA MEA SATANĂ” cu precizarea că „PIEI” este singurul verb aplicabil aici. Căci Neantul nefiind, există doar afirmarea sa, ca tendinţă, care ghici ce e? Infernul ţuţeo... de aceea se spune PIEI! cu sens de ÎMPRĂŞTIE-TE...
din acest punct de vedere dragă ţuţeo, ispita este a Vrăjmaşului: îmbracă un neant care nu există decât ca tendinţă, în haină de fiinţă şi ispiteşte nu prin rău ci prin înşelăciune pe cei care nu ştiu să-l recunoscă şi să-l trimită să se împrăştie...
Cât despre ISPITĂ nene ţuţeo află că are adânci noime metafizice! şi nu e de nasul oricărui mistic...
Ispita nu e pur neant ci se integrează şi ea într-o pozitivitate... ia ghici unde? Ispita, nene ţuţeo, depăşeşte Universul, afirmă Absolutul în totalitatea lui infinită!

„şi lumea lui Hristos se situează transcendent ca-n Ispita de pe munte, în mod etern”
nu ţuţeo... nu există transcendent fără imanent... din postura ta mistică nici asta nu ştii?

„Conceptul este expresia jocului dintre empiric şi logic.”
nu ţuţeo... e infinit mai mult de atât... cum? nici de conceperea prin Intelect in divinis nu ai auzit? Dar de Voce ai auzit?

„Un sfânt poate fi şi analfabet, dar e superior unui geniu, fiindcă ideea de sfinţenie e legată de ideea de minune. Un sfânt poate face o minune. Geniul face isprăvi, nu minuni. ”
măi nene ţuţeo... minunile sunt „efecte colaterale” ale sfinţeniei cuiva nu cauza sfinţeniei sale... sfinţenia ţine ÎN PRIMUL RÂND de de Prezenţă... un sfânt este sfânt „mai întâi” prin Prezenţă şi „apoi” prin minuni... de ce confunzi matale cauza cu (d)efectul? aaa .. că poţi lua minunile drept semne ale sfinţeniei cuiva... asta e altceva... de aia e plin calendarul de sfinţi... însă nu uita că nici IH nu vroia să facă minuni în faţa unora care nu simţeau Prezenţa Adevărului... se implică reciproc unul pe altul...

„Creştinismul este o religie absolută, dar, vorba lui Gandhi, are un cusur: e prea perfect! Poţi să-l imiţi, imperfect, dar una e imitarea şi alta e participarea care te face să te realizezi în tine, prin el, în mod total.”
absolută? perfectă? hmmmm... deci dacă e absolută ţuţeo e una cu Dzeu! deci ţuţeo Dzeul tău nu e infinit, Absolut, Perfect! deci ţuţeo religia ta nu e absolută! deci eşti cumplit de prost!
ps: dacă spuneai că are caracter absolut intrinsec prin prisma Revelaţiei, ceea şi alte religii au... te credeam... aşa... eşti doar un alt prost...

„Melancolia e o tristeţe subiectivă fără ieşire.”
offf... nu măi ţuţeo... îmbracă noime metafizice care-ţi scapă... nu te poţi urca la ele... ai auzit de Melancolia lui Lucifer? Să învii tu?

„Comunismul este un cancer social. Unde se instalează, rămâne pustiu.”
da? şi misticismul creştin ce-o fi?

„Scara valorilor umane conţine: sfântul, eroul, geniul şi omul obişnuit, iar înafara acestora se află infractorul.”
da? şi un eliberat în viaţă ce o fi? infractor? am înţeles... scara ta ţuţeo se opreşte la sfinţi... mai sus nu te poţi sui...dar vezi că şi printre sfinţi există eliberaţi! deci dacă te referi şi la ei precizează... ca să ştie omul dacă e infractor sau nu...

„Ideea morţii absolute stă la baza smintelii moderne.”
nu ţuţeo. Mrtyu (Moartea), Absolutul nu sminteşte... poate doar moartea cosmică a unora care nu înţeleg cei Moartea!

„A şti la scară umană, poate fi folositor - dar în niciun caz mântuitor.”
scară umană zici? hmmm... da de Omul Universal ce zici? Deci, nici IH, ridicat la ipostaza de Om Universal, nu e mântuitor... am înţeles! Păi mă nea ţuţeo, scara asta a matale nu e izolată, nu e doar umană în sens barbar al termenului, ci duce la ipostaza Omului Universal care sintetizează în El toate treptele Existenţei Universale!
Poţi ştii la scară umană dar nu ca un simplu om, ci din ipostaza de Om Universal poţi şti cum e să fii om şi să ştii ca om!

„Nivelul meu intelectual, chiar dacă sunt savant, nu depăşeşte nivelul unui popă obscur din Bărăgan. Pentru că preotul ăla, în ritualul lui din biserica aia din lemn sau piatră, stă de vorbă cu absolutul.”
nu bre... nu stă de vorbă cu Absolutul... Absolutul nu vorbeşte... Tace... şi când tace... vorbeşte Fiinţa...
aa deci eşti „savant” deci dihor! claro che si! sau vrei să spui cumva că nivelul intelectual e una şi cel sufletesc e mai înalt... aaa am înţeles... păi ai redus intelectul la raţional... deci... am înţeles.. eşti prost... deci dacă intelectul aşa cum afirmi îi e dat omului să primească Adevărul, înţeleg că la matale, fiind ceva sub suflet (şi nu peste) nu poţi primi decât în mod savant! claro!

„Omul e liber şi eliberat numai în templul creştin, acolo, în ritual, când se comunică tainele care îi învăluiesc deopotrivă şi pe sacerdot, şi pe credincioşi. Ca să fii cu adevărat liber, trebuie să înlocuieşti infinitul şi autonomia gândirii cu credinţa în Dumnezeul crestin: "Robeşte-mă Doamne, ca să fiu liber!”
aaa.. claro! numai în templul creştin! de ritualurile templului interior ştii ceva? sau acolo nu-s valabile cele creştine?

„Ca să fii cu adevărat liber, trebuie să înlocuieşti infinitul şi autonomia gândirii cu credinţa.”
zău? să înlocuieşti infinitul? muahahahha! adică să înlocuieşti Cunoaşterea Celui-cu-totul-altul cu credinţa! Aaa am înţeles! să mori tu? păi de unde vine credinţa asta dacă nu din certitudinea că acea cunoaştere-a-celui-cu-totul-altul e infinită?
mda... offf... ţuţeo, ţuţeo...

„În biserică afli că existi.”
nu. afli că trebuie să mori. rugăciunea nu o afli în biserică, o afli când spui: „eu exist”.. pt. că atunci dai mărturie unui principiu (Fiinţa) prin care exişti şi afli asta... simpla constatare a propriei existenţe e o rugăciune... când dai mărturie eşti martor şi martir, deci mori...

„Omul se complace estetic în jocul absurd al existenţei, care îl depărtează de obiectul real al cunoaşterii.”
jocul Fiinţei cu ea însăşi nu e absurd, existenţa poate ţine loc de cunoaştere reală acolo unde obiectul ei nu este prezent

„Comunistul ştie că e animal, ştie că e raţional şi ştie că e absolut muritor. Dar în felul ăsta, cu toată raţionalitatea lui, între el şi dihor nu e nici o deosebire.”
nici un om nu e ABSOLUT muritor, indiferent ce crede sau nu crede... că sunt unii „oameni” care mor ca dihorii se ştie din analele monahale... nimic nou sub soare, nici o dihoare!

„Shakespeare, pe lângă Biblie, - eu demonstrez asta şi la Sorbona - e scriitor din Găeşti.”
ţuţeoooo... ipocritule fudul... Shakespeare nu e pe lângă Biblie ci în ea! Pot să-ţi demonstrez şi în mormânt că infinit mai sus ca tine şi te aşteaptă cu Bliblia-n braţe să desluşeşti sensurile adânci ale ei... dar nu ca dihor!

„E mai mântuitoare o rugăciune într-o biserică din Găieşti decât Platon.”
Platon e şi în rugăciune... deci mântuieşte... iar pe cine-l citeşte, îl şi eliberează de mântuire...

„Ceea ce e ciudat la Cioran, nu e neliniştea de a fi om, ci neliniştea de a fi român.”
ţuţeo ai mâncat vreodat' carne de rumân? crezi că cioran era canibal ca tine de suflete? nu că aş fi mai aproape de cioran, dar aşa ca rumân îţi spun: ai mâncat suflet de om vreodat'?

„Moartea mă determină să fiu esenţial. M-a impresionat foarte mult sunetul pământului căzând pe cosciugul lui Nae Ionescu.”
eu cred că mai întâi te-a impresionat pământul văzător din el şi apoi cel orb căzând pe coşciugul lui... că dacă era coşciugul altuia poate nu te impresiona aşa de mult... un pământ orb care cade sună altfel decât unu care vede urcând... nu crezi?

„Prima funcţie a unei religii reale este consolatoare... Ne naştem, trăim, ne îmbolnăvim, îmbătrânim şi murim. Şi întreg peisajul speciei om culminează în cimitir. Destinul uman nu e o invitaţie la fericirea de-a trăi. Singurul mod de-a evita neliniştea metafizică a cimitirelor este religia. Cu religia intri în cimitir în plimbare. Cu filozofia intri în cimitir - cum a intrat prietenul meu Cioran - prin disperare.”
destinul uman nu e din lumea asta...

„Singurul mod de-a evita neliniştea metafizică a cimitirelor este religia. Cu religia intri în cimitir în plimbare. Cu filozofia intri în cimitir - cum a intrat prietenul meu Cioran - prin disperare.”
1. măi nene ţuţea... metafizica invocată ai de tine e filozofie... care nu e metafizică deci... deci sintagma „nelinişte metafizică” este inc orectă pentru cei care asimilează adevărata metafizică filozofiei aşa cum confunzi matale problemele şi lucrurile...
2. decât curvă creştină care crede că e la o vizită-n cimitir, află că disperarea (despirarea) lui cioran e net superioară oricărei prosteli cu iz mistic de găeieşti... dacă Dzeu ţi-ar face cunoştinţă cu Marele Vid, ai dispera apofatic în toate plimbările tale prin cimitire, nocturne sau diurne...

„Un creştin îţi spune că advărul se defineşte prin jocul celor două lumi: cea de aici o oglindeşte imperfect pe cea de dincolo. Spune contra dacă poţi!”
se oglindesc reciproc... lasă, ştim că acum nu poţi să spui perfect contra...

Acest topic a fost editat de shapeshifter: 3 Aug 2009, 04:17 PM


--------------------
Keep calm and host yourself.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Abel Sorin
mesaj 25 Oct 2009, 10:33 PM
Mesaj #3


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 3
Inscris: 17 October 09
Din: Sibiu
Forumist Nr.: 15.106



Ma uimesc si eu ca am avut rabdarea sa citesc tot.. Mi se pare interesant acest "articol". Probabil ca nu as putea sa vorbesc cu autorul cu aceiasi termeni pe care ii foloseste el, nu cred ca fac parte din categoria "genii", insa as putea sa raspund la aproape orice intrebare legata de crestinism. Repet, aproape.


--------------------
Experienta este cel mai dur profesor, pentru ca intai iti da testul si apoi iti spune care era lectia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 25 Oct 2009, 10:33 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Blakut
mesaj 29 Oct 2009, 10:56 AM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



Tutea sufera de faptul ca a fost detinut. Ii inteleg ura, insa nu i-o accept si consider ca greseste. Shape, oricum locul discutiei e la religie, nu la filosofie...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 29 Oct 2009, 11:22 AM
Mesaj #5


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Daca nu ma inseala memoria Shape la religie a deschis topicul, dar un moderator "binevoitor" de acolo l-a mutat aici.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Andrei Hagherlac...
mesaj 16 Jun 2015, 03:51 PM
Mesaj #6


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 43
Inscris: 15 June 15
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 75.455



Recomand Omul.Tratat de antropologie creștină. Tutea trece acolo prin toata filosofia pentru a arata diferența dintre religios si comod-util-plăcut. Ne spunea un profesor la Facultate: cand vrei să te cerți cu un om, ceartă-te cu el cu tot. Arată-i eroarea de la nivelul lui! Tutea nu a fost neapărat un deținut: el a fost în primul rând un mare roman si apoi un fin filosof...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 16 Jun 2015, 04:30 PM
Mesaj #7


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Abel Sorin @ 25 Oct 2009, 11:33 PM) *
.. Mi se pare interesant acest "articol"....insa as putea sa raspund la aproape orice intrebare legata de crestinism. Repet, aproape.

Cat de interesant? n-ai mai scris nimic ce 6 ani!!!

QUOTE(Andrei Hagherlacher @ 16 Jun 2015, 04:51 PM) *
Recomand Omul.Tratat de antropologie creștină...el a fost în primul rând un mare roman si apoi un fin filosof...

Interesant. Te rog sa-ti prezinti punctul de vedere pe aceasta tema, "crestin-dihor".


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Andrei Hagherlac...
mesaj 16 Jun 2015, 04:55 PM
Mesaj #8


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 43
Inscris: 15 June 15
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 75.455



Dar a fost atât de deștept, de lucid. El trebuie judecat in spiritul 'Cuvântului care zideste' din acele vremuri tulburi de la TVR. Chiar nu e clar ca dihorul este homo sovieticus?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 16 Jun 2015, 05:09 PM
Mesaj #9


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Andrei Hagherlacher @ 16 Jun 2015, 05:55 PM) *
...El trebuie judecat in spiritul 'Cuvântului care zideste'...

Eu nu judec pe nimeni in baza "cuvantului care zideste", am vazut atatea prosti ce-si aveau temelia in aceste cuvinte mestesugite incat am concediat "zidarii" dupa care m-am apucat cu migala sa-mi construiesc "turnul" meu.
QUOTE
Chiar nu e clar ca dihorul este homo sovieticus?

Nu cred, exista o multime de alti "dihori" care nu se bazeaza pe doctrina sovietica. Poate ca la data respectiva Tutea vedea in acest om ce-a mai mare amenintare, dar pana la urma de ce a permis natura existenta dihorilor?


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 16 Jun 2015, 08:10 PM
Mesaj #10


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



Oricum, sa zica merci ca nu le-a zis porci, ma gandesc eu... Desigur ca n-a fost decat o figura de stil prin care omul era redus la nivelul animalului, special ca sa il trezeasca!.. (La urma urmei dihorul e un animal chiar curatel si chiar destul de inteligent.. Uneori chiar sufletist! Am vazut o inregistrare pe youtube cu un dihor care a salvat un om de la moarte!..) In alta ordine de idei, unii au pus prea mult la suflet si au luat gluma prea in serios.. smile.gif


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 17 Jun 2015, 10:16 AM
Mesaj #11


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Rehael @ 16 Jun 2015, 09:10 PM) *
Oricum, sa zica merci ca nu le-a zis porci, ma gandesc eu...

Prin urmare nu ai avea de ce sa te superi daca ti-as spune vreodata ca esti o vaca.

Nu ar fi in nici un caz o jignire, ci un semn de apreciere.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 18 Jun 2015, 06:14 PM
Mesaj #12


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(abis @ 17 Jun 2015, 11:16 AM) *
Prin urmare nu ai avea de ce sa te superi daca ti-as spune vreodata ca esti o vaca.

Nu ar fi in nici un caz o jignire, ci un semn de apreciere.



Depinde intotdeauna de context(!) jamie.gif .. desi daca persoana care ar spune-o s-ar dovedi a fi un bou, metaforic vorbind, atunci chiar ar fi complet inutil sa ma supar, ca nu la aprecierile unui bou aspir eu. ohyeah.gif


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 19 Jun 2015, 11:07 AM
Mesaj #13


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Exact, depinde de context. Depinde ce anume vrei sa transmiti folosind un anume cuvant. Un cuvant, aproape orice cuvant, poate avea, in functie de context, semnificatii diferite sau chiar opuse.

Una este "cand am iesit din apa marii si ma indreptam catre ea, Rehael ma privea cu ochi mari, blanzi si umezi ca ai vacilor care se intorc seara de la pasune in clinchetul leganat al talangilor"

Alta este "Rehael, esti o vaca".

Iar Tutea, cand a emis tempenia aia cu dihorii de care se amuza toti retardatii, nu a intentionat sa faca un compliment legat de curatenie si inteligenta, dimpotriva, a avut intentia sa jigneasca. Ceea ce deranjeaza intr-o discutie nu este neaparat cuvantul "dihor", care poate avea si conotatii pozitive, in functie de context, ci intentia de a jigni a celui care il foloseste. Conteaza intentia cu care folosesti cuvantul, nu cuvantul in sine.



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 20 Jun 2015, 10:08 AM
Mesaj #14


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



Eu sunt convinsa ca nu ai fost deloc atent la contextul in care facea P. Tutea acea afirmatie, si ca practic nu ai citit nicio carte scrisa de el. As paria ca habar n-ai despre ce vorbea... nu de alta, dar ii atribui ganduri pe care acela nu le-a avut... Cum nici initiatorul topicului nu s-a informat bine inainte de a deschide discutia, punand astfel in gura lui Tutea vorbe pe care acela nu le-a rostit.


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 21 Jun 2015, 12:49 PM
Mesaj #15


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Rehael @ 20 Jun 2015, 11:08 AM) *
Eu sunt convinsa ca nu ai fost deloc atent la contextul in care facea P. Tutea acea afirmatie

Eu nu cu Tutea am o problema ci cu idiotii care ii repeta citatele respective pentru a-si jigni interlocutorii.

La istoria sa personala, nu este de mirare ca Tutea ajunsese sa spuna genul asta de prostii.

QUOTE
practic nu ai citit nicio carte scrisa de el

Bineinteles. Nu am de ce sa citesc o carte intreaga a cuiva care emite asemenea prostii. Nu trebuie sa mananci tot ce ai in farfurie daca de la prima lingura iti intoarce stomacul pe dos.

QUOTE
nici initiatorul topicului nu s-a informat bine inainte de a deschide discutia, punand astfel in gura lui Tutea vorbe pe care acela nu le-a rostit

Adica citatele alea nu-i apartin lui Tutea? Le-a inventat altcineva si i le-a atribuit lui? Cine a fost nemernicul care a facut asta?


Dar asta de mai jos este autentic?

"- Eu sunt baiat de preot ortodox, dar sunt catolicizant.
- De ce?
- De ce? Pentru ca venim de la Roma, nu de la Moscova. Nu sunt ortodox deloc.
- Va este rusine de Ortodoxie?
- Cum sa nu-mi fie, daca nu e romaneasca? Asta e greco-slava. Ce-avem noi cu grecoteii si cu bulgarii?... Dar eu sunt cu Papa, cum spun cronicarii, ne tragem de la Ram. Restul sunt "basne". Asa spune cronicarul "basne". Pai, imi convine sa fac parte din marea familie latina, decat sa fiu var primar cu bulgarii"

(Interviu publicat in "Adevarul literar si artistic", III, nr.145 din 6 dec.1992)


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 21 Jun 2015, 08:21 PM
Mesaj #16


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



E chiar doar treaba ta ce faci.. Un prieten de-al lui, ajuns celebru pentru opera pe care a scris-o, si care mai era si ateu, vorbea despre Tutea doar la superlativ, respectiv il numea genial (despre Cioran e vorba, care se pare ca nu l-a deranjat chestia cu dihorul), deci nicidecum nu vomita la ceea ce scria, iar tu esti deocamdata un nimeni, care nici nu l-ai citit, dar iti dai cu parerea de pe margini.. Think about it! smile.gif

Acest topic a fost editat de Rehael: 21 Jun 2015, 08:22 PM


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 22 Jun 2015, 09:00 AM
Mesaj #17


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Rehael @ 21 Jun 2015, 09:21 PM) *
tu esti deocamdata un nimeni

Toti cei care comentam aici suntem la fel de "nimeni". Cel putin pana la dezvaluirea propriei identitati. Asa ca nu vad mari diferente intre noi ca sa le legam acum de aspectul asta.

Acum, ramane ca tu sa imi spui ca l-ai citit pe Cioran si ai inteles contextul in care a pus cuvantul "genialitate" langa numele lui Tutea... smile.gif

Nu este imposibil sa existe prietenie intre un ateu si un credincios. Si nici respect si apreciere reciproca. Intre unii oameni exista atractie indiferent de opiniile pe o anumita tema si intre altii exista respingere chiar daca sunt de aceeasi parere. Nu este nimic iesit din comun.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Andrei Hagherlac...
mesaj 23 Jun 2015, 05:08 PM
Mesaj #18


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 43
Inscris: 15 June 15
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 75.455



Ce părere au ateii despre experimentul Pitești?

Acei călăi sunt dihori sau sunt mai răi decât dihorii?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 24 Jun 2015, 08:52 AM
Mesaj #19


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Andrei Hagherlacher @ 23 Jun 2015, 06:08 PM) *
Ce părere au ateii despre experimentul Pitești?

In mod cert ateii nu au o parere unanima despre nimic in lumea asta. Ateii sunt de multe, de foarte multe feluri: vei gasi intre ei atat oameni care sa fie oripilati de ceea ce au facut inchizitorii comunisti de la Pitesti, cat si oameni care sa ii aplaude.

Singurul lucru pe care il au ateii in comun este lipsa credintei in divinitati. In rest, pe orice subiect, opiniile lor sunt diverse.

Asa ca la intrebarea "ce parere au ateii despre X", indiferent ce ar fi acel lucru, nu poti primi un singur raspuns, ci tot atatea raspunsuri cati atei exista.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 24 Jun 2015, 09:22 AM
Mesaj #20


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Andrei Hagherlacher @ 23 Jun 2015, 06:08 PM) *
Ce părere au ateii despre experimentul Pitești?...

Dezumanizarea nu le poate fi reprosata ateilor, daca te referi la practicile descrise ca fiind "experimentul Pitesti". Au existat si inca exista credinciosi care se folosesc de astfel de practici pentru a-si atinge scopul.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
brazen
mesaj 24 Jun 2015, 06:47 PM
Mesaj #21


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 150
Inscris: 17 April 15
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 75.120



Petre Țuțea: “O babă murdară pe picioare, care sta în faţa icoanei Maicii Domnului în biserică, faţă de un laureat al premiului Nobel ateu – baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor. Iar ca ateu, ăsta moare aşa, dihor” asta e un alt citatul unde apare cuvantul dihor - eu nu am gasit asa cum apare aici la inceput „Comunistul ştie că e animal, ştie că e raţional şi ştie că e absolut muritor. Dar în felul ăsta, cu toată raţionalitatea lui, între el şi dihor nu e nici o deosebire.”

De acord ca are o istorie personala care ii permite sa spuna asta ? ( lui Tutea ) . Mai discutam peste 40 de ani cei care mai traim pana atunci smile.gif . Vom vedea atunci cati dintre cei care cred acum vor crede si atunci si invers .

Marduk- exact la asta m-am gandit si eu nu are legatura fenomenul Pitesti ce spune Tutea

Andrei - ateii cred (ca si crestinii de altfel ) ca fenomenul Pitesti este o greseala nu pot sa cred ca cineva este de acord cu reeducarea prin tortura . Sunt cativa pe aici pentru care nu bag mana in foc smile.gif . ACOLO se dorea spalarea creierului - e vorba de ideiile lor politice in primul rand si mai apoi si de credinta . Nu uita ca acolo au fost si evrei.. Gasesc ca exemplul tau nu este un argument in discutia asta .
E amuzant ca spalarea creierului se face in continuare in sens invers . Cred ca intelegi ce vreau sa spun .

Acest topic a fost editat de brazen: 24 Jun 2015, 06:49 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 24 Jun 2015, 09:07 PM
Mesaj #22


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(abis @ 22 Jun 2015, 10:00 AM) *
Toti cei care comentam aici suntem la fel de "nimeni". Cel putin pana la dezvaluirea propriei identitati. Asa ca nu vad mari diferente intre noi ca sa le legam acum de aspectul asta.

Acum, ramane ca tu sa imi spui ca l-ai citit pe Cioran si ai inteles contextul in care a pus cuvantul "genialitate" langa numele lui Tutea... smile.gif

Nu este imposibil sa existe prietenie intre un ateu si un credincios. Si nici respect si apreciere reciproca. Intre unii oameni exista atractie indiferent de opiniile pe o anumita tema si intre altii exista respingere chiar daca sunt de aceeasi parere. Nu este nimic iesit din comun.


Deci te faci ca ploua ca acolo unde tu ai scuipat sau vomitat, altii, si nu niste oarecare (culmea, si atei!) au pupat, au laudat si s-au inchinat....


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 25 Jun 2015, 09:23 AM
Mesaj #23


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



Eu inca nu am inteles asocierea asta, dihor-homo sovieticus, dihor-rautate maxima, dihor-dezumanizare etc. Tutea ramane pentru mine un doar un filozof contradictoriu, care si-a irosit toate idealurile pentru a ajunge la concluzia finala: „Am stat 13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi”. Cred ca ar fi ramas unul dintre anonimii epocii comuniste daca nu-si concentra atentia asupra religiozitatii poporului roman, a luptei pentru pastrarea traditiei ortodoxe, cred ca a si fost sprijinit pentru a merge pe aceasta cale. Dihorul este un animal simpatic, dar ramane un animal "feroce" ca si nevastuica poate fi asemanat cu omul doar pentru placerea de a ucide. Sunt putine animale in aceasta lume care ucid de placere, majoritate ucid pentru a face rost de hrana. A pune egal intre dihor si toti nemernicii din aceasta lume, este exagerat in opinia mea, omul intrece de departe orice dihor sau orca, cu atat mai mult cu cat se bazeaza pe doctrine, credinte, idealuri etc. pentru a-si justifica actiunile, atrocitatile, ororirle. Nu stiu caruia dintre acesti oameni dihori, sa-i acord circumstante, ateului comunist care actioneaza in baza unei doctrine sau credinciosului care actioneaza manat de "cuvantul" lui Dumnezeu, dupa care se duce spasit si se roaga pentru iertarea pacatelor sale!

Acest topic a fost editat de Marduk: 25 Jun 2015, 03:26 PM


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Andrei Hagherlac...
mesaj 25 Jun 2015, 04:37 PM
Mesaj #24


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 43
Inscris: 15 June 15
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 75.455



Țuțea nu e deloc contradictoriu. Gabriel Liiceanu și editura Humanitas au vrut să-l 'cunoaștem' pe Țuțea printr-o broșură de 'vorbe memorabile'. Asta a contrariat mulți cititori. Acest demers editorial a primit multiple critici. Mi-aș dori, Marduk, să nu te rezumi doar la această scriere.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marduk
mesaj 25 Jun 2015, 07:08 PM
Mesaj #25


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 17.291
Inscris: 9 December 06
Din: Din acest univers.
Forumist Nr.: 9.062



QUOTE(Andrei Hagherlacher @ 25 Jun 2015, 05:37 PM) *
Țuțea nu e deloc contradictoriu...

Pentru mine este, nu ca l-as acuza, e uman sa fi contradictoriu, iar la Tutea contradictia se manifesta profund filozofic, prin si cu ajutorul negatiei afirmatiilor sale ca si cum s-ar afla mereu in dialog cu sinele sau, care are alte pareri fata de cele ale omului, filozofului, muritorului Tutea.
QUOTE
...'vorbe memorabile'

Da, pentru asta Tutea merita respectul meu. Tutea reprezinta pentru mine un "mos" ce are vorbele, sfaturile pregatite pentru orice caz, situatie etc. Este un "bunic" plin de pilde, sfatos, un personaj comun in multe catune, sate, comune din Romania.
QUOTE
Mi-aș dori, Marduk, să nu te rezumi doar la această scriere.

N-am sa ma opresc, dar vreau sa inteleaga musterii ca n-am sa-l critic pe Tutea niciodata, insa ideile, afirmatiile, vocabularul sau reprezinta un punct de plecare in discutiile ce vor urma.


--------------------
"Problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna așa de siguri pe ei, în timp ce oamenii înțelepți sunt atât de plini de îndoieli." (Bertrand Russell)

"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

LINEDRONE
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 03:09 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman