HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Universul Credintei:

Mesajele cu caracter ateist sau care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum.

3 Pagini V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Din Religiile Lumii, "Toate-s vechi si noua toate"
bishop
mesaj 3 Feb 2005, 01:36 PM
Mesaj #1


Cronicar
****

Grup: Moderator
Mesaje: 460
Inscris: 28 November 04
Forumist Nr.: 5.003



Am sa incep prin a sublinia un aspect ce nu l-am intalnit pe Universul Credintei, mai ales ca imi pare a fi de actualitate: raportul dintre : credinta/doctrina/filozofia de viata, pe de o parte, si tendinta actuala de acumulare a bunurilor materiale mult peste necesitati, cu mijlocul sau de obtinere: BANUL, pe de alta parte.
Bruce Willis ( 1,61... ) a scris ( pe alt topic intr-adevar, sper sa nu se supere ca l-am citat aici )
QUOTE
in ultimii 10 ani, martorii au dedicat cam 100 de milioane de dolari acestui tip de ajutorare (in caz de calamitati, donatii de alimente, renovari de case, samd). in tot acest timp, au fost cheltuite 10 miliarde de dolari cu tiparirea de publicatii religioase.
diferenta este mult prea mare.
yikes.gif
Si in celelalte religii ( catolica, ortodoxa, etc ) aproape sigur ca se intampla la fel...Nimeni nu spune nimic, mergem inainte, dand gunoiul dupa usa.

Deci, cum interpretati urmatoarele afirmatii ale Domnului nostru Iisus Cristos din Evanghelia dupa Matei:

1) "...s-au apropiat de Petru cei ce strang darea pentru Templu si i-au zis: Invatatorul vostru nu plateste darea ?
Ba da!- a zis el. Dar intrand in casa, Iisus i-a luat inainte, zicand: Ce ti se pare, Simone ? Regii pamantului de la cine iau dari sau bir ? De la fiii lor sau de la straini? El a zis: - De la straini. Iisus i-a zis: Asadar fiii sunt scutiti.Ci ca sa nu-i smintim pe ei, mergand la mare, arunca undita si pestele care va iesi intai, ia-l, si deschizandu-i gura, vei gasi un ban de argint. Ia-l si da-l lor pentru Mine si pentru tine." - Matei 17:23-27

2) pilda tanarului bogat:
" ...Daca voiesti sa fii desavarsit, du-te, vinde averea ta, da-o saracilor si vei avea comoara in cer; dupa aceea, vino si urmeaza-Mi" - Matei 20:21

3) pilda semanatorului:
"...Samanta semanata in spini este cel care aude cuvantul dar grija acestei lumi si inselaciunea avutiei inabusa cuvantul si il face neroditor." - Matei 13:22

Acest topic a fost editat de bishop: 3 Feb 2005, 04:44 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Figaro
mesaj 4 Feb 2005, 12:12 AM
Mesaj #2


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



Martorii, ca si mormonii au o situatie diferita, evanghelizarea intrand in obilgatiile lor de capatai. Cat despre mormoni, nici nu stiu daca trebuie sa-i condamnam. Cartea lui Mormon e tiparita in mod evident mai putin ca Biblia.

QUOTE ("bishop")

Si in celelalte religii ( catolica, ortodoxa, etc ) aproape sigur ca se intampla la fel...


Nu prea cred. Tendinta grupurilor mici este de a se face cunoscute, in timp ce grupurile ajunse la maturitate nu mai au nevoie asa ceva. Cu siguranta ca balanta e inversata. In ceea ce priveste misionarismul ortodox - cel putin cel romanesc - ar fi bine sa se aloce 100 de milioane de dolari. Cred ca nu se cheltuiesc nici macar 100 de milioane de lei. Din pacate.


--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bishop
mesaj 5 Feb 2005, 11:07 AM
Mesaj #3


Cronicar
****

Grup: Moderator
Mesaje: 460
Inscris: 28 November 04
Forumist Nr.: 5.003



"Deci, nu duceti grija, spunand: ce vom manca , ori ce vom bea, ori cu ce ne vom imbraca, ca dupa toate acestea se straduiesc neamurile; stie doar Tatal vostru Cel ceresc ca aveti nevoie de ele. Cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate acestea se vor adauga voua."
Iisus Cristos - Ev. dupa Matei 6: 31-33

"Nu va adunati comori pe pamant, unde molia si rugina le strica si unde furii le sapa si le fura, ci adunati-va comori in cer."
Iisus Cristos - Ev dupa Matei 6:20

Au ramas niste vorbe fara substantialitate.
Daca le auzim in biserica, facem 3 cruci, iesim pe usa, si ne gandim cum sa facem niste bani in plus.
Nietzsche avea dreptate cand spunea prin personajul sau ca il cauta pe Dumnezeu, ziua la amiaza cu un felinar. Afirmand ca Dumnezeu a murit. De fapt este invers: noi, aproape am murit pentru Divinitate.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 5 Feb 2005, 11:07 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
geriA3e
mesaj 5 Feb 2005, 01:20 PM
Mesaj #4


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 344
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.401



Salutare Bishop,mulţumesc de īntrebare!

Presupun că tu cu interogaţia-ţi te adresezi mai degrabă exclusiv la "religii" ca "organizaţii",decāt şi/sau la persoane individuale şi la cum procedează fiecare īn cele băneşti. Păreri am şi eu destule,dar mărturie sigur dreaptă nu pot pune decāt pentru mine īnsumi, şi doar atāt se cade. Iata aşadar "cum interpretez" eu,adică cum īmplinesc cuvintele de tine arătate:

1) Īmi plătesc datoriile şi caut a mă achita de tot şi faţă de toţi/toate,aşa cum e cinstit şi corect,din resursele naturale care desigur că prin Bunăvoinţa LUI ajung īn māna mea.

2) Mă străduiesc să mă scap de ce mă īncurcă şi-mi prisoseşte,precum şi să-mi adaug ce-mi lipseşte,ca īnaintea Ochilor LUI să fiu socotit "desăvārşit",după cum e scris.

3) CEL de Sus comunică īn multe pilde către om,īnvăţāndu-l calea cea dreaptă īn toate privinţele,iar eu mă străduiesc să le īnţeleg pe toate care ajung la "urechea" mea şi să le urmez īndemnul.

Ata ete. Mulţămit? dunno.gif


--------------------
" 'Mai bine' decāt bine, īnseamnă 'moartea binelui'. " - autor anonim...dar nu şi pentru mine :)
( El afirmă concis prin asta, că cine īncercă să īmbunătăţească īncă ce deja este bine, practic īl strică ! Susţin că are dreptate şi aşa se īntāmplă: nu se poate merge mai sus de piscul muntelui, ci dincolo de vārf se merge la vale. )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bishop
mesaj 5 Feb 2005, 03:05 PM
Mesaj #5


Cronicar
****

Grup: Moderator
Mesaje: 460
Inscris: 28 November 04
Forumist Nr.: 5.003



QUOTE
Presupun că tu cu interogaţia-ţi te adresezi mai degrabă exclusiv la "religii" ca "organizaţii",decāt şi/sau la persoane individuale şi la cum procedează fiecare īn cele băneşti.

Nici vorba. Organizatiile nu sunt create de oameni ?
Multumit de raspuns, astept si alte pareri. smile.gif

QUOTE
CEL de Sus comunică īn multe pilde către om,īnvăţāndu-l calea cea dreaptă īn toate privinţele

As avea si eu o intrebare : ce fel de pilde comunica ? poti da exemple ? Multumesc.

Acest topic a fost editat de bishop: 5 Feb 2005, 03:06 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
geriA3e
mesaj 6 Feb 2005, 11:31 PM
Mesaj #6


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 344
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.401



(Văz monseniore că te dai la vorbă cu bieţii mireni ... biggrin.gif "Organizaţiile",chiar şi cele religioase,da - recunosc,sunt create de oameni,da,sunt compuse din oameni,dar totuşi se dezvoltă īntr-atāt,īncāt depăşesc cu mult capacitaţile unui singur om,devin muuuult mai "stufoase",mai complexe decāt o singură persoană poate exprima şi de aia adesea e o diferenţă serioasă īntre opţiunile personale ale unui singur individ şi poziţia oficială a unei organizaţii ce-l include, care-i de fapt media ce rezultată din confluenţa intereselor particulare a unei mulţimi de individualităţi distincte;eu de pildă,chiar de-s membru īntr-o Biserică,nu mă consider deloc una din legumele care cineva ar putea-o īnchipuit socoti parte integrantă a unui ghiveci făcut din toţi membrii comunităţii,că ne deosebim unii de alţii chiar şi-n ce priveşte procedura cu banii - dacă-ţi vine-a crede aşa ceva,darămite altele mai 'nalte,deci a te-mpăca cu alţii nu-i totuna cu-a fi de-un fel cu ei;aia e!)

Vreau să-ţi răspund,desigur,dar eşti laconic şi iar laşi loc la interpretări: mă īntrebi despre procedeele de "comunicare a pildelor" sau despre mesajele īn sine?
Dacă ar fi vorba despre mijloacele īntrebuinţate,atunci īţi zic că eu nu ştiu decāt despre cele "clasice",cele din moşi-strămoşi pomenite,prin canalele cunoscute ce nu e cazul ca eu să le enumăr,ca şi cum aş fi marele inventator/descoperitor al găurii de la covrig !!!,că nu-s.
Dacă īnsă mă īntrebi despre esenţă,despre ce contează (deşi m-aş mira),atunci īţi pot răspunde īn dreptul meu cum stau lucrurile,dar şi puţin despre ce-au "recepţionat" alţii: pe scurt,ce-am īnvătat eu din "pildele" care mi s-au comunicat de la Cer (aşa am socotit eu c-ar fi şi n-am păgubit aceasta făcānd-o), am īnvăţat din ele şi mi-au descoperit calitatea de bune sau rele a lucrurilor care se mai īntāmplă īn calea omului,dar care numai cu ochii privindu-le nu le distingi ce-or avea pe dinăuntru,ci ba fermecat de strălucire,ba orpilat de discrepaţă,omeneşte poţi alege rău,īnsă după īndemnul īnvăţăturii primite am ştiut alege bine,am deosebit unde mi-e rostul,iar timpul mi-a confirmat că īndemnurile respective au fost benefice nu doar mie.

Satisfăcut? unsure.gif


--------------------
" 'Mai bine' decāt bine, īnseamnă 'moartea binelui'. " - autor anonim...dar nu şi pentru mine :)
( El afirmă concis prin asta, că cine īncercă să īmbunătăţească īncă ce deja este bine, practic īl strică ! Susţin că are dreptate şi aşa se īntāmplă: nu se poate merge mai sus de piscul muntelui, ci dincolo de vārf se merge la vale. )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 7 Feb 2005, 01:47 PM
Mesaj #7


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



1. Pilda tīnărului bogat īi vizează direct pe cei care vor să fie desăvīrşiţi. Ceilalţi, care nu se simt suficient de hotărīţi, sīnt datori să se străduiască după puteri...
2. Pilda semănătorului are īn vedere primirea Cuvīntului īn anumite circumstanţe...
3. "Tendinţa actuală de a a cumula bogăţii peste necesităţi" aduce īn prim-plan evaluarea cuvīntului "necesităţi". Īn contextul vieţii obişnuite fiecare īnţelege prin "necesităţi" alt palier valoric ...
4. Mergem īnainte pentru că aşa avem poruncă. Şi īncercăm, după puteri, să mergem cīt mai corect. Cum reuşim s-o facem? Rău.

Părerea mea... smile.gif

Acest topic a fost editat de milimetru: 7 Feb 2005, 01:52 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bishop
mesaj 9 Feb 2005, 09:08 PM
Mesaj #8


Cronicar
****

Grup: Moderator
Mesaje: 460
Inscris: 28 November 04
Forumist Nr.: 5.003



@milimetru

QUOTE
"Tendinţa actuală de a acumula bogăţii peste necesităţi" aduce īn prim-plan evaluarea cuvīntului "necesităţi". Īn contextul vieţii obişnuite fiecare īnţelege prin "necesităţi" alt palier valoric ...


etalon nu exista ? ce-l determina pe X sa aiba palierul mai ridicat decat Y ? care sunt cauzele ? sunt pretentiile lui X necesitati sau altceva ?

QUOTE
Mergem īnainte pentru că aşa avem poruncă. Şi īncercăm, după puteri, să mergem cīt mai corect. Cum reuşim s-o facem? Rău.


corect, "reusim" sa mergem dand cu stangul in dreptul; ce porunca avem ? de unde ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 10 Feb 2005, 11:18 AM
Mesaj #9


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



Grele īntrebări ai pus bishop! Am să īncerc să răspund, cu titlul de opinie... provizorie şi personală (īntrucīt răspunsurile adevărate eu īncă le mai caut...) rugīndu-te īn acelaşi timp să-ţi exprimi şi tu punctul de vedere vizavi de aceste īntrebări.

1. Īmi aduc aminte o pildă din Evanghelie īn care Stăpīnul dă unuia 2 talanţi, altuia 10, altuia 1. La urmă face socoteala dar nu la suma adunată de fiecare ci evaluează modul īn care au fost īnmulţiţi banii. Asta mă duce cu gīndul la o diferenţiere apriorică. Īn acest caz etalonul s-ar putea să fie diferit de la un om la altul...
2. Porunca , aşa cum o īnţeleg eu, este ca omul să-şi mīntuiască sufletul. Din nefericire avem nişte "ghiulele legate de picior" şi (vai nouă!) de multe ori īncercīnd să le "uşurăm" mai degrabă le facem mai grele.

Cum adică de la cine avem porunca? blink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IO
mesaj 11 Feb 2005, 12:31 PM
Mesaj #10


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.637
Inscris: 20 January 04
Forumist Nr.: 1.907



QUOTE (bishop @ 9 Feb 2005, 09:08 PM)
etalon nu exista ? ce-l determina pe X sa aiba palierul mai ridicat decat Y ? care sunt cauzele ? sunt pretentiile lui X necesitati sau altceva ?

Pentru crestini, etalonul/modelul este Iisus Hristos. Pe El Il urmam, la El ar trebui sa ne raportam in fiecare moment al vietii noastre.
Cei care se raporteaza la modele diferite este normal sa aiba si asteptari/pretentii diferite. Idem pentru sistemul propriu de valori in functie de care isi fundamenteaza notiuni ca "bine", "rau", "permis", "interzis" sau diferitele jaloane evolutive ale existentei personale/colective.
Cauzele pentru care o persoana are un standard moral mai inalt decat alta tin, cred, de acuitatea perceptiei primeia asupra a ceea ce s-ar putea numi etalon optim pentru propriul set de calitati/defecte care, inca o data, sunt percepute cu un grad de acuratete diferit.
Despre ecuatia pretentii=necesitati... Pornind de la premiza ca e adevarata, sa presupunem ca pentru o fiinta este necesar intr-un anume moment al existentei sale sa treaca printr-o suferinta oarecare, pentru a asimila o lectie de viata. Ori, e putin probabil sa existe o persoana normala care sa aspire catre suferinta; rezulta ca pretentiile unei persoane nu se justifica decat partial prin necesitatile acelei persoane. La extrem, s-ar putea afirma chiar ca neindeplinirea anumitor pretentii sa satisfaca o necesitate.

Acest topic a fost editat de IO: 11 Feb 2005, 12:32 PM


--------------------
Perseverenta e favorabila.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bishop
mesaj 16 Feb 2005, 01:31 PM
Mesaj #11


Cronicar
****

Grup: Moderator
Mesaje: 460
Inscris: 28 November 04
Forumist Nr.: 5.003



@IO
QUOTE
Pentru crestini, etalonul/modelul este Iisus Hristos. Pe El Il urmam, la El ar trebui sa ne raportam in fiecare moment al vietii noastre.

Cati fac oare asta ? Din ~ 2 miliarde de crestini ?

QUOTE
Despre ecuatia pretentii=necesitati... Pornind de la premiza ca e adevarata, sa presupunem ca pentru o fiinta este necesar intr-un anume moment al existentei sale sa treaca printr-o suferinta oarecare, pentru a asimila o lectie de viata. Ori, e putin probabil sa existe o persoana normala care sa aspire catre suferinta; rezulta ca pretentiile unei persoane nu se justifica decat partial prin necesitatile acelei persoane. La extrem, s-ar putea afirma chiar ca neindeplinirea anumitor pretentii sa satisfaca o necesitate.

Reformuleaza te rog, nu inteleg ce vrei sa subliniezi.

QUOTE
e putin probabil sa existe o persoana normala care sa aspire catre suferinta

Posibil, dar , cum spuneai tu, la extrem, invata prin suferinta, caci nu a vrut de bunavoie. Eu cunosc 2 metode de a invata: de bunavoie si prin suferinta. Marea majoritate invata numai prin suferinta. Exista si alte metode ?

@geriatrie
QUOTE
Mă străduiesc să mă scap de ce mă īncurcă şi-mi prisoseşte,precum şi să-mi adaug ce-mi lipseşte,ca īnaintea Ochilor LUI să fiu socotit "desăvārşit",după cum e scris.

Observi ideea de scop, care te conduce in actiunile si gandurile tale ? Nu esti dezinteresat. De ce ?

@milimetru
QUOTE
Porunca , aşa cum o īnţeleg eu, este ca omul să-şi mīntuiască sufletul. Din nefericire avem nişte "ghiulele legate de picior" şi (vai nouă!) de multe ori īncercīnd să le "uşurăm" mai degrabă le facem mai grele.
Cum adică de la cine avem porunca? 

Da, de la cine/de unde, ideea de porunca ??

Acest topic a fost editat de bishop: 16 Feb 2005, 01:34 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 16 Feb 2005, 03:19 PM
Mesaj #12


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



bishop, nu te supăra, īmi pare că pui multe īntrebări altora dar nu prea doreşti să-ţi explici un pic poziţia vizavi de chestiuni. Topicul lansat de tine se vrea a fi (doar) un chestionar?...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bishop
mesaj 16 Feb 2005, 04:24 PM
Mesaj #13


Cronicar
****

Grup: Moderator
Mesaje: 460
Inscris: 28 November 04
Forumist Nr.: 5.003



@milimetru
QUOTE
bishop, nu te supăra, īmi pare că pui multe īntrebări altora dar nu prea doreşti să-ţi explici un pic poziţia vizavi de chestiuni. Topicul lansat de tine se vrea a fi (doar) un chestionar?...

Nu se doreste doar un chestionar. Imi pare rau ca s-a interpretat astfel.
Spune-mi, ce sa explic ? Despre ce anume chestiuni nu m-am pronuntat ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 16 Feb 2005, 04:58 PM
Mesaj #14


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



Păi, uite:

etalon nu exista ? ce-l determina pe X sa aiba palierul mai ridicat decat Y ? care sunt cauzele ? sunt pretentiile lui X necesitati sau altceva ?

m-ar interesa părerea ta referitoare la etalon; apoi, īn deschiderea topicului spuneai ceva de posibilităţi financiare; cum ar trebui, după părerea ta rezolvată problema cheltuirii anumitor fonduri, publice sau... private (mai ales că inserezi pilda cu tīnărul cel bogat...)

Cati fac oare asta ? Din ~ 2 miliarde de crestini ?

ai luat īn considerare oarecari statistici oficiale? eu zic că nu toată lumea care se intitulează "creştină" şi este creştină; există exigenţe serioase īn acest sens (legate de acea "cale īngustă" de care e vorba īn Evanghelie, de apelativul "turmă mică" etc); ce vrei să spui īntrebīnd? că sīntem creştini doar cu numele?

observi ideea de scop, care te conduce in actiunile si gandurile tale ? Nu esti dezinteresat. De ce ?

de ce pui tu īntrebarea? ar trebui să fie dezinteresat? adică cum?

am dat cīteva exemple...

şi ceea ce este cel mai important: cum vezi tu problema raportul dintre : credinta/doctrina/filozofia de viata, pe de o parte, si tendinta actuala de acumulare a bunurilor materiale mult peste necesitati; ar fi vreo soluţie...?

ps. eu mă refeream la "porunca iubirii" dată de Dumnezeu; scopul ei este mīntuirea.



Go to the top of the page
 
+Quote Post
1,618033
mesaj 16 Feb 2005, 04:59 PM
Mesaj #15


Cronicar
******

Grup: EmailInvalid
Mesaje: 1.500
Inscris: 6 May 03
Forumist Nr.: 267



...Desi imi propusesem demult sa nu mai intru sa scriu pe Universul Credintei, desi chiar moderez acest forum... tongue.gif , si sa raman pe Ecclesia, iata un subiect interesant - merci Bishop ca l-ai lansat!

Asadar:
Cum vad eu aceste lucruri:
QUOTE
) "...s-au apropiat de Petru cei ce strang darea pentru Templu si i-au zis: Invatatorul vostru nu plateste darea ?
Ba da!- a zis el. Dar intrand in casa, Iisus i-a luat inainte, zicand: Ce ti se pare, Simone ? Regii pamantului de la cine iau dari sau bir ? De la fiii lor sau de la straini? El a zis: - De la straini. Iisus i-a zis: Asadar fiii sunt scutiti.Ci ca sa nu-i smintim pe ei, mergand la mare, arunca undita si pestele care va iesi intai, ia-l, si deschizandu-i gura, vei gasi un ban de argint. Ia-l si da-l lor pentru Mine si pentru tine." - Matei 17:23-27


Isus era aici ispitit de saduchei. Problema era daca el respecta Legea, sau nu. Iata ca Isus a aratat ca el era scutit de zeciuiala, pentru ca el era Fiul Celui care cerea zeciuiala. Si totusi, El a ales sa plateasca, dar nu oricum - ci intr-un mod miraculos. Sincer nu mi-am pus niciodata problema de ce a ales aceasta modalitate? unsure.gif Iata un subiect interesant de meditare ohyeah.gif
Dar cred totusi ca pot extrage ceva si pentru noi: desi putem avea diverse insarcinari spirituale in religiile din care facem parte - unii fiind episcopi, preoti, diaconi, etc, - sa nu credem ca suntem scutiti de aportul material. Adica conform regulamentelor fiecarui cult in parte am putea fi, insa daca ne-am complacea in aceasta pozitie, cum l-am mai imita pe Fiul, care a preferat sa plateasca si el darea? Si iarasi, miracolul facut de Isus ar putea indica un lucru foarte practic: poate ca cei care lucreaza din greu pentru altii (misionarii, pastorii, samd), au prea putine lucruri materiale ( biggrin.gif in fine, in anumite religii). Si s-ar putea considera prea saraci ca sa bage si ei mana in buzunar, pentru binele comunitatii. "In definitiv, dedic mare parte din timpul meu slujirii sfinte, de ce sa mai si platesc??". Si atunci ar putea avea nevoie de credinta puternica pentru a contribui si ei...

Dar aici mai am de gandit si rumegat...

QUOTE
2) pilda tanarului bogat:
" ...Daca voiesti sa fii desavarsit, du-te, vinde averea ta, da-o saracilor si vei avea comoara in cer; dupa aceea, vino si urmeaza-Mi" - Matei 20:21


Se pare ca tanarul avea o problema care il impiedica sa devina un discipol al lui Isus: iubea bogatiile. In cazul sau, era imperios necesar sa-si echilibreze viata prin renuntarea totala la bogatii. In cazul altora (printre care si multi discipoli din secolul I), nu a fost necesar sa renunte total la bogatii - doar ca le-au pus la dispozitia comunitatii.
Cand ma gandesc la mine, ma gandesc la faptul ca orice surplus as avea, ar trebui sa nu caut a-l spori in interesul propriu, ci in interesul altora. Sunt atatia saraci in jurul meu, pe care ii pot ajuta - nu neaparat cu bani, nu neaparat dandu-le un peste, ci invatandu-i sa pescuiasca...
Comoara din cer... eeeei, daca ne-am gandi mai mult la ea, poate ca nu am mai fi atat de nefericiti ca nu avem ultimul model de telefon mobil, o masina noua si o casa complet mobilata. Iar daca intr-adevar ne gandim la a face placerea Tatalui, atunci desi poate ca ne-am permite aceste lucruri, le vom pastra pe plan secund.
Desi Figaro era putin cam trist la inceputul acestui subiect, tin sa spun ca sunt destui ortodocsi care ii ajuta pe altii (si el o stie mai bine ca mine!), ca de altfel si destui catolici, baptisti, martori, evanghelisti, samd care ii ajuta pe altii. Problema este ca... din pacate, majoritatea intr-adevar ar avea o MARE problema sa urmeze sfatul de mai sus al lui Isus.
Stiu eu... probabil gradul de renuntare la averi se leaga de ce a spus Isus mai jos:


QUOTE
3) pilda semanatorului:
"...Samanta semanata in spini este cel care aude cuvantul dar grija acestei lumi si inselaciunea avutiei inabusa cuvantul si il face neroditor." - Matei 13:22


In fiecare dintre noi ajunge la un moment dat aceasta samanta - a adevarului divin. Dar fiecare dintre noi alegem sa reactionam in feluri diferite. Daca iubim bogatiile, vom ajunge inevitabil la o sufocare spirituala. Aceasta sufocare spirituala ne va duce in schimb la incapacitatea de a iubi complet. De a ne pasa de ceilalti. De a ne da seama ca iubirea crestina trebuie sa primeze in favoarea celor fara de favoare...

Si asta se intampla indiferent ca ne facem prea multe griji - fiind saraci - sau prea multe planuri - fiind bogati.


Si abia dupa ce ne rezolvam propria problema cu avutiile - fie ca le avem, fie ca nu - abia atunci putem sa mergem si sa ne gandim la un plan mai inalt: organizarea de asociatii puternice de acordare de ajutor - dar ajutor pe termen lung, care sa invete oamenii "sa pescuiasca", nu sa le dea, si sa le tot dea, si sa se aleaga praful de tot.

Cunosc unele initiative in acest domeniu. Sunt laudabile, dar din pacate sunt prea putine. Habitat for Humanity este una dintre ele, pentru a fi mai concret..


--------------------
<span style='font-size:8pt;line-height:100%'>
An angel led me when I was blind
I said take me back, I've changed my mind
Now I believe
From the blackest room, I was torn
He called my name, a love was born
So I believe.

DM - Suffer Well (Playing the Angel)</span>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bishop
mesaj 16 Feb 2005, 07:33 PM
Mesaj #16


Cronicar
****

Grup: Moderator
Mesaje: 460
Inscris: 28 November 04
Forumist Nr.: 5.003



@ milimetru
1. Etalon este, cred eu acum, sa ai numai ce ai nevoie, cuvenit/prin virtute/moralitate/ bun simt, avand simtul sacrului.
Astazi, pretentiile sunt confundate cu necesitatile; tot ce-mi prisoseste nu este necesitate.
Dar, lacomia(nesatul) este ridicata la rang de virtute.
"Cu cat in imperiu sunt mai multe ingradiri si oprelisti, poporul cu atat mai mult saraceste. Oamenii cu cat au mai multe unelte ascutite, tara cu atat e mai plina de dezordini. Oamenii cu cat au mai multe mestesuguri si priceperi, lucruri de nimic ( obiecte/bunuri de vanzare ) cu atat mai mult sunt facute." - Lao Zi (Dao De Jing)

2. Da, suntem crestini numai cu numele, habar n-avem ce insemana crestinismul; nu ne-am ridicat inca la nivelul acesta de simtire si intelegere;

QUOTE
de ce pui tu īntrebarea? ar trebui să fie dezinteresat? adică cum?

3. Da, asa cred acum. Dincolo de lumea creata, a contrariilor bine/rau, frumos/urat, iubire/ura etc, se afla detasarea nemanifestatului.
"Ca detasarea nu-i este accesibila decat lui Dumnezeu, o pot dovedi astfel: ceea ce trebuie primit, trebuie sa fie primit in ceva. Or, detasarea fiind atat de aproape de neant, nimic nu poate fi atat de subtil pentru a-si gasi locul in ea in afara de Dumnezeu. Doar el este intr-atat de simplu si de subtil incat poate prea bine sa-si afle locul in inima detasata. Iata de ce detasarea nu-i este accesibila decat lui Dumnezeu." - Meister Eckhart Despre detasare

QUOTE
şi ceea ce este cel mai important: cum vezi tu problema raportul dintre : credinta/doctrina/filozofia de viata, pe de o parte, si tendinta actuala de acumulare a bunurilor materiale mult peste necesitati; ar fi vreo soluţie...?

4. am raspuns la punctul 1; da, exista o solutie, ptr. toate lucrurile exista solutii.
Sa intelegi ca, orice atasament din lumea contrariilor genereaza, mai devreme sau mai tarziu, suferinta:
"Lasa deoparte mania, renunta la orgoliu, invinge toate legaturile. Suferinta nu il atinge pe cel neatasat de nume si forma, care nu poseda nimic.
Cei buni īsi urmeazć drumul indiferent ce li se īntāmplć. Cei virtuosi nu aleargć lacomi dupć plćceri. Īnteleptul nu este exaltat sau deprimat, fie cć este atins de fericire sau durere.
Cel care nu doreste fii, averi sau regate, nici pentru sine nici pentru altul, care nu cautć sć prospere pe cći necinstite, acela este īntr-adevćr virtuos, īntelept si drept."
- Gautama Buddha Dhammapada

QUOTE
ps. eu mă refeream la "porunca iubirii" dată de Dumnezeu; scopul ei este mīntuirea.

iubirea adevarata - zic eu - e cea care nu cere nimic in schimb, fara scop, detasata de orice efect; ma rog, iubirea e un concept putin aprofundat de fiecare dintre noi...
Si inca ceva: notiunile scop/sens/rost sunt angoasele EGOului. In afara EGOului toate astea se topesc in cerul infinit al detasarii. Recunosc, nu ma pot detasa de EGO, insa, pot sa-i observ zbaterile lui in mine. Prima etapa, ca sa castigi o batalie, este sa-ti cunosti inamicul. Am divagat, scuze.

Sper ca nu am lansat o furtuna cu aceste raspunsuri smile.gif

Acest topic a fost editat de bishop: 16 Feb 2005, 07:34 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bishop
mesaj 16 Feb 2005, 08:01 PM
Mesaj #17


Cronicar
****

Grup: Moderator
Mesaje: 460
Inscris: 28 November 04
Forumist Nr.: 5.003



@ Bruce Willis
QUOTE
Isus era aici ispitit de saduchei. Problema era daca el respecta Legea, sau nu. Iata ca Isus a aratat ca el era scutit de zeciuiala, pentru ca el era Fiul Celui care cerea zeciuiala. Si totusi, El a ales sa plateasca, dar nu oricum - ci intr-un mod miraculos. Sincer nu mi-am pus niciodata problema de ce a ales aceasta modalitate?

Intr-adevar, era ispitit. A ales sa plateasca asa - miraculos ptr. noi - caci El nu trebuia sa puna mana pe bani niciodata - zic eu. Dupa ce a fost ispitit in pustie de catre Satan, ar fi fost o infrangere sa puna mana pe bani vreodata.

QUOTE
Comoara din cer... eeeei, daca ne-am gandi mai mult la ea, poate ca nu am mai fi atat de nefericiti ca nu avem ultimul model de telefon mobil, o masina noua si o casa complet mobilata. Iar daca intr-adevar ne gandim la a face placerea Tatalui, atunci desi poate ca ne-am permite aceste lucruri, le vom pastra pe plan secund.

Ai pus punctul pe I thumb_yello.gif

QUOTE
Si abia dupa ce ne rezolvam propria problema cu avutiile - fie ca le avem, fie ca nu - abia atunci putem sa mergem si sa ne gandim la un plan mai inalt: organizarea de asociatii puternice de acordare de ajutor - dar ajutor pe termen lung, care sa invete oamenii "sa pescuiasca", nu sa le dea, si sa le tot dea, si sa se aleaga praful de tot.

Am o intrebare: cine - dintre cei ce invata sa pescuiasca pe altul (in ziua de azi) - il invata si ca nu trebuie sa pescuiasca tot oceanul ?
Cel ce invata sa pescuiasca, va fi la fel ca lumea - nu va avea decenta de a intelege si a spune: e suficient cat am. Parerea mea.

Acest topic a fost editat de bishop: 16 Feb 2005, 08:06 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
geriA3e
mesaj 17 Feb 2005, 01:42 AM
Mesaj #18


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 344
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.401



@Bishop
QUOTE
QUOTE
@geriatrie

QUOTE

Mă străduiesc să mă scap de ce mă īncurcă şi-mi prisoseşte,precum şi să-mi adaug ce-mi lipseşte,ca īnaintea Ochilor LUI să fiu socotit "desăvārşit",după cum e scris.


Observi ideea de scop, care te conduce in actiunile si gandurile tale ? Nu esti dezinteresat. De ce ?


Observ. Nu sunt dezinteresat. De ce (mă īntrebi) ?



@1,618033
Te rog nu te supăra pe mine de ce-ţi spun,că abia ce-ai mai postat şi tu o leacă p-acilea şi n-oi vrea taman io să te-alung,daaa iaca: tu analizezi corect o problemă pămāntească,superficială mai mult decāt profundă - bravo ţie! - īnsă soluţia propusă ulterior chiar dacă n-are nimic incorect,totuşi e tot din categoria celor pamānteşti,iar nu e o "soluţie" cerească,cum ar fi de mult mai mult folos! ...părerea mea drunk.gif


--------------------
" 'Mai bine' decāt bine, īnseamnă 'moartea binelui'. " - autor anonim...dar nu şi pentru mine :)
( El afirmă concis prin asta, că cine īncercă să īmbunătăţească īncă ce deja este bine, practic īl strică ! Susţin că are dreptate şi aşa se īntāmplă: nu se poate merge mai sus de piscul muntelui, ci dincolo de vārf se merge la vale. )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
geriA3e
mesaj 17 Feb 2005, 02:05 AM
Mesaj #19


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 344
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.401



QUOTE
QUOTE

de ce pui tu īntrebarea? ar trebui să fie dezinteresat? adică cum?


3. Da, asa cred acum. Dincolo de lumea creata, a contrariilor bine/rau, frumos/urat, iubire/ura etc, se afla detasarea nemanifestatului.
"Ca detasarea nu-i este accesibila decat lui Dumnezeu, o pot dovedi astfel: ceea ce trebuie primit, trebuie sa fie primit in ceva. Or, detasarea fiind atat de aproape de neant, nimic nu poate fi atat de subtil pentru a-si gasi locul in ea in afara de Dumnezeu. Doar el este intr-atat de simplu si de subtil incat poate prea bine sa-si afle locul in inima detasata. Iata de ce detasarea nu-i este accesibila decat lui Dumnezeu." - Meister Eckhart Despre detasare


Omule,nu ştiu cu ce confunzi şi cum de m-amesteci pe mine cu mai ştiu eu cine/cāte personalitate/personalităţi,dar ia seama ce-ţi zic: CUM oare L-aş fi putut găsi eu pe EL fără să fiu interesat de EL,fără să am interesul să-L caut? din care detaşare mi-aş fi extras oare īncăpăţānarea de-a-L urmări pānă a-L prinde,trecānd peste toate obstacolele interioare şi exterioare deeeloc mici?
Precizez că eu vorbesc īn dreptul meu,iar nu īn numele altora,dar tu care pui īntrebări,răspunde: Din viaţa ta pui īntrebările astea şi din practica ta vi cu afirmaţiile/īnvăţăturiile sau numai le-ai cules de prin literatura de specialitate şi le-ai melanjat?
Ce tu spui bine,spui bine,jos pălăria!,eu primul o recunosc,da parcă puţin pe ici-colo "divaghezi",cum ai şi zis! ...părerea mia 44.gif


--------------------
" 'Mai bine' decāt bine, īnseamnă 'moartea binelui'. " - autor anonim...dar nu şi pentru mine :)
( El afirmă concis prin asta, că cine īncercă să īmbunătăţească īncă ce deja este bine, practic īl strică ! Susţin că are dreptate şi aşa se īntāmplă: nu se poate merge mai sus de piscul muntelui, ci dincolo de vārf se merge la vale. )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 17 Feb 2005, 09:42 AM
Mesaj #20


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



QUOTE (1 @ 618033,16 Feb 2005, 04:59 PM)
ne facem prea multe griji - fiind saraci [...]

Si abia dupa ce ne rezolvam propria problema cu avutiile - fie ca le avem, fie ca nu - [...]

Aici apare o chestiune importantă căreia, mi se pare mie, i se acordă o prea mică atenţie (la modul general vorbind). Dacă bogăţiei opulente i se acordă "favorul" de a fi suficient de băgată īn seamă, sărăciei extreme nu i se acordă acest "privilegiu".

Exceptīnd cazurile īn care se depun voturile monahale, acceptīndu-se deliberat sărăcia de bună voie, pt credincioşii obişnuiţi sărăcia extremă reprezintă, zic eu, tot un obstacol pe calea spre mīntuire. Şi care trebuie evitat...

ps bishop, foare frumos le spui şi adevărat smile.gif Dar şi eu "te suspectez" de un oarecare exces de teoretizare (sper că nu-mi vei lua īn nume de rău faptul că-mi permit să fiu sincer!)...
alt ps geri, tu propui soluţii cereşti cu... paharul īntr-o mīnă sau mi se pare mie?! laugh.gif

Acest topic a fost editat de milimetru: 17 Feb 2005, 09:47 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IO
mesaj 17 Feb 2005, 09:58 AM
Mesaj #21


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.637
Inscris: 20 January 04
Forumist Nr.: 1.907



QUOTE (bishop @ 16 Feb 2005, 01:31 PM)

QUOTE (IO @  11 Feb 2005, 12:31 PM)

Pentru crestini, etalonul/modelul este Iisus Hristos. Pe El Il urmam, la El ar trebui sa ne raportam in fiecare moment al vietii noastre.


Cati fac oare asta ? Din ~ 2 miliarde de crestini ?

Prea putini. Si acest lucru cred ca se intampla datorita insuficientei cunoasteri a Invataturilor aduse noua de Hristos, a insuficientei constientizari a ceea ce se cunoaste si - mai ales - a neaplicarii celor constientizate.

QUOTE (bishop @ 16 Feb 2005, 01:31 PM)

QUOTE (IO @  11 Feb 2005, 12:31 PM)
Despre ecuatia pretentii=necesitati... Pornind de la premiza ca e adevarata, sa presupunem ca pentru o fiinta este necesar intr-un anume moment al existentei sale sa treaca printr-o suferinta oarecare, pentru a asimila o lectie de viata. Ori, e putin probabil sa existe o persoana normala care sa aspire catre suferinta; rezulta ca pretentiile unei persoane nu se justifica decat partial prin necesitatile acelei persoane. La extrem, s-ar putea afirma chiar ca neindeplinirea anumitor pretentii sa satisfaca o necesitate.


Reformuleaza te rog, nu inteleg ce vrei sa subliniezi.

Ei, in termeni mai simpli e vorba de ceea ce-i cu adevarat benefic pentru o fiinta dpdv al lectiilor pe care trebuie sa si le insuseasca la aceata "scoala planetara" care este Terra. Pentru majoritatea indivizilor, omul biologic tinde sa dicteze necesitatile - legate, evident, de partea materiala a vietii - care formeaza palierele inferioare ale piramidei lui Maslow, ori pe termen lung (adica dincolo de moartea trupului si a ratiunii) aceste necesitati nu corespund cu cele ale omului duhovnicesc; ele sunt proprii numai vehiculului sau. Adevaratele lectii sunt cele pe care omul duhovnicesc le-a ales inainte de a se intrupa - si acestea ii determina necesitatile reale. Unele presupun privatiuni, suferinte, etc. ce intra in contradictie cu impulsurile naturale, biologice, ale trupului. De asta am spus ca neindeplinirea anumitor pretentii (biologice) poate satisface o necesitate (sufleteasca).


QUOTE (bishop @ 16 Feb 2005, 01:31 PM)

QUOTE (IO @  11 Feb 2005, 12:31 PM)
e putin probabil sa existe o persoana normala care sa aspire catre suferinta


Posibil, dar , cum spuneai tu, la extrem, invata prin suferinta, caci nu a vrut de bunavoie. Eu cunosc 2 metode de a invata: de bunavoie si prin suferinta. Marea majoritate invata numai prin suferinta. Exista si alte metode ?

Da, asa cum ai spus si tu: de bunavoie. "Invatatul" asta nu e un proces mecanic de a asimila informatii de-a valma, ci presupune constientizarea unor adevaruri, legi si principii care imbogatesc si dezvolta structurile superioare ale fiintei (sufletul). Unii simt o adevarata chemare pentru a aprofunda si a-si insusi aceste adevaruri, altii... ori nu se impaca deloc cu ele, ori au dificultati de a si le insusi. Iar aici apare, de cele mai multe ori, suferinta - ca urmare a faptului ca fiinta, din necunoastere sau insubordonare fata de legile divine, le incalca.

Acest topic a fost editat de IO: 17 Feb 2005, 10:00 AM


--------------------
Perseverenta e favorabila.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bishop
mesaj 17 Feb 2005, 01:02 PM
Mesaj #22


Cronicar
****

Grup: Moderator
Mesaje: 460
Inscris: 28 November 04
Forumist Nr.: 5.003



@geriatrie
QUOTE
dar tu care pui īntrebări,răspunde: Din viaţa ta pui īntrebările astea şi din practica ta vi cu afirmaţiile/īnvăţăturiile sau numai le-ai cules de prin literatura de specialitate şi le-ai melanjat?

“…orice-a gandi un om singur, fara s-o fi citit sau s-o fi auzit de la altii, cuprinde o samanta de adevar. De aceea cartile vechi, pe care oamenii nu le scriau numai iac-asa, numai ca sa le scrie, ci pentru ca gandisera ceva ce le apasa inima si voiau s-o spuie si altora, cartile vechi eu unul le citesc si gasesc intre lucruri abstruse unele seminte de lumina pe care apoi le tin minte” – M. Eminescu Archaeus
Daca gasesti in carti – intr-o prezentare superioara – lucruri pe care le-ai gandit anterior – este livresc ? Este lipsit de autenticitate ? Sau aceasta inseamna regasirea numitorului comun ?
De multe ori in viata “originalitatea” mea s-a dovedit ulterior a fi doar ignoranta...
Traiesc nu din citate, ci ma ajut de ele, caci nu eu reinventez roata. Intr-adevar, fiecare din noi are un “ce” care ne individualizeaza, dar a lua act si a incerca sa intelegi ceea ce oamenii iluminati au spus, imi pare a fi o mana intinsa peste obstacolele vietii si peste neajunsurile fiintei care suntem.

@milimetru
QUOTE
şi eu "te suspectez" de un oarecare exces de teoretizare (sper că nu-mi vei lua īn nume de rău faptul că-mi permit să fiu sincer!)...

Orice teorie este premergatoare unei experientei/manifestari, nu-i asa ?
“La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul.”

Go to the top of the page
 
+Quote Post
1,618033
mesaj 17 Feb 2005, 06:01 PM
Mesaj #23


Cronicar
******

Grup: EmailInvalid
Mesaje: 1.500
Inscris: 6 May 03
Forumist Nr.: 267



QUOTE
Am o intrebare: cine - dintre cei ce invata sa pescuiasca pe altul (in ziua de azi) - il invata si ca nu trebuie sa pescuiasca tot oceanul ?
Cel ce invata sa pescuiasca, va fi la fel ca lumea - nu va avea decenta de a intelege si a spune: e suficient cat am. Parerea mea.


Da, frumos pusa problema.

...Eu am o vorba, inca din tineretile mele mai tinere... nu ca acum as fi batran, dar sunt cam obosit de viata, iac-asa! rolleyes.gif

Camasa este mai aproape de trup...

Era un timp in care ma pasiona istoria. Inca imi mai place s-o citesc, dar vaz ca incep sa invat din ce in ce mai putine din ea.
Un lucru insa, ramane: oamenii sunt capabili sa inteleaga/faca un numar limitat de lucruri per epoca.

In epoca actuala, este minunat daca reusesti sa-i inveti sa pescuiasca durabil. Zic, minunat, caci noi ne gandim prea mult la populatiile evoluate din Vest si Nord. Insa ne gandim prea putin la populatiile total lipsite de cunostinte si posibilitati din Est si mai ales Sud. A ii invata sa fie multumiti cu ceea ce au ar fi sublim, insa trebuie sa ne luam gandul de la asa ceva: este imposibil in aceasta epoca, omenirea este insuficient maturizata pentru asa ceva. Este pur parerea mea, nu dati cu pietre... tongue.gif

Deocamdata omenirea evolueaza pe alte baze decat cele ale altruismului crestin sau ale autosuficientei materiale tipica filozofiilor si religiilor orientale. Baza evolutiilor pozitive de azi - cu tot cu reversul lor negativ - este comertul.
De exemplu, a da orez unui sat din Africa este un lucru bun. A-i ajuta sa cultive manioc si sa-si dezvolte o mini-industrie manufacturiera este insa un pas mult mai mare. Vrem, nu vrem, lumea asta s-a pacificat in ultimii 60 de ani prin intermediul comertului. Or daca asta este factorul pacificator al secolului XX- transportat in secolul XXI - asta inseamna doua lucruri:

1. Merita dus mai departe (globalizarea, in acceptiunea sa pozitiva).
2. Atata putem acum.

Da, si eu as vrea - si ma zbat pentru asta - sa ii conving pe oameni sa actioneze altruist si intelept datorita lucrurilor profunde pe care ii pot invata. Si eu as dori sa le arat altora cum sa iubeasca - asta numai dupa ce si eu reusesc sa iubesc... Si eu as dori ca oamenii sa nu se mai indrepte spre cele pamantesti, ci sa caute ceea ce este cu adevarat vesnic.
Dar din pacate hit-rate-ul meu este infim. Cunosc totusi pe cineva care a reusit in doar doi ani sa duca la intelepciune mai multi tineri, necopti fata de viata, si care apoi au stiut sa-si cladeasca niste vieti fericite si pline de sens. Desi unele dintre aceste vieti au luat-o razna in ultimii ani, eu inca ii sunt recunoscator acelui om, care mi-a schimbat si mie modul de a gandi. Dar asta este o exceptie, si divaghez. Ideea este ca oamenii se schimba enorm de putin daca ii faci sa se gandeasca la lucrurile abstracte. Ei se bat mai intai pe burta (mai mult sau mai putin rotunda) si indica ceea ce ii intereseaza de fapt...

Pe scurt: da, iata de ce sunt ancorat cumplit de mult in concret, in real, in imediat, pentru ca vad rolul meu actual doar sub forma unei verigi de legatura intre lumea imatura, copilareasca, a secolelor trecute - si maturitatea sperata a secolelor viitoare. In trecerea de la urmarirea prin violenta a idealurilor filozofice si a preamaririi politice, apoi prin concentrarea actuala asupra imediatului material, ca mijloc de calmare a pasiunilor distructive din aceasta specie, si - sper - spre urmarirea viitoare prin iubire a idealurilor filozofice si a nemuririi fizice, dar mai ales spirituale.

Adolescenta omenirii costa insa mult. Si cum noi de-abia am intrat in pubertate.... ohyeah.gif

Iata de ce religiile lumii ar trebui sa joace rolul fundamental in maturizarea corecta a omenirii, restabilindu-i valorile pe care comertul - ca forta pacificatoare, dar consumatoare si auto-distructiva - nu i le poate da.

Omul trebuie sa inteleaga ca pacea cu seamanul sau nu tine doar de satisfacerea amandurora burti, ci mai ales de armonia cu insusi Creatorul lor. Sa inteleaga ca spusele si faptele lui Isus il privesc personal, si ca este dator sa isi calibreze viata pe alte baze decat buna intelegere (si toleranta prin indiferenta) cu seamanul sau in interes material.

Ce sa zic - sunt fericit ca macar traiesc intr-o epoca in care violenta ideologiilor a palit in fata lacomiei materialiste. Nu pot spera sa apuc epoca in care lacomia materialista va lasa locul blandetii ideologiilor, si dezvoltarii durabile, insa pot spera ca acea epoca va fi la un moment dat...


QUOTE
@1,618033
Te rog nu te supăra pe mine de ce-ţi spun,că abia ce-ai mai postat şi tu o leacă p-acilea şi n-oi vrea taman io să te-alung,daaa iaca: tu analizezi corect o problemă pămāntească,superficială mai mult decāt profundă - bravo ţie! - īnsă soluţia propusă ulterior chiar dacă n-are nimic incorect,totuşi e tot din categoria celor pamānteşti,iar nu e o "soluţie" cerească,cum ar fi de mult mai mult folos! ...părerea mea 


geri, nu ma supar, cum sa ma supar... sorry.gif

Citind cele de mai sus ai inteles probabil de ce m-am ancorat in material, si nu in frumusetea ideilor pure.
Isus a dat, in intelepciunea sa divina, nu numai niste teoreme, ci mai ales un exemplu.
Si s-a preocupat in mod concret de hranirea altora. Hranire fizica, nu numai spirituala. Evident ca onusul a fost pus pe hrana spirituala, caci fara ea, toata munca sa ar fi fost zadarnica. Si omul va trai cu Cuvantul lui Dumnezeu, dar oricat de plin de paine ar fi, tot va muri...

Eu unul cred cu tarie ca religiile de succes in secolul XXI vor sti sa imbine frumos cele doua domenii: ajutorarea materiala si ajutorarea spirituala. Isus a stiut ca este nevoie de acest amestec pentru a castiga inimile oamenilor. Evident, cand a simtit anumite derapaje - fie intr-un sens ("ei vin doar pentru ca le dau paine"), fie intr-altul ("a vazut ca flamanzeau"), a actionat in consecinta.
Religiile care se vor cantona doar intr-un domeniu, sau in celalalt, nu vor reusi sa aduca mai nimic la maturizarea omului.

Si iarasi - din perspectiva pur crestina - la Parusia Domnului, doar aceia dintre noi care au stiut sa isi exprime iubirea crestina fata de ceilalti - mai ales cu cuvantul, dar si cu fapta, vor sta in picioare linistiti. Ceilalti, in mod sigur, vor avea o problema, sau vor fi tot la fel de orbi fata de indurarea lui Dumnezeu pe cat au fost dreptii farisei si saduchei la prima venire a lui Isus.

Na, ca iarasi am scris un roman aici... tongue.gif


ps. bishop, mi-am ales nick-ul cu un scop anume, deci ma poti alinta cu apelativul 1,61... stii tu ce numar este... biggrin.gif
Bruce Willis este nemesisul meu, cu precadere in rolul jucat in filmul din care este luata poza: Carlos, teroristul. Il tin ca reminder de "asa nu"... ohyeah.gif Inchei aici acest off-topic...

Acest topic a fost editat de 1,618033: 17 Feb 2005, 06:04 PM


--------------------
<span style='font-size:8pt;line-height:100%'>
An angel led me when I was blind
I said take me back, I've changed my mind
Now I believe
From the blackest room, I was torn
He called my name, a love was born
So I believe.

DM - Suffer Well (Playing the Angel)</span>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
geriA3e
mesaj 18 Feb 2005, 12:35 AM
Mesaj #24


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 344
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.401



(Milimetrule prietene,despre ce "părere" să mai fie vorba la tine cānd eşti atāt de riguros..e clar o certitudine că m-ai prins cu sticlonţu-n mānă,daaa...mi s-au īmpaienjenit ochii deee smoke.gif ...tu eşti alături? sau care-i acolo? să plătim nemţeşte dacă tot discutăm de bani şi să mai vie un rānd,că nici pe uscat nu putem continua!!!)

Bishop,nu te supăra fără rost,te-am īntrebat ca să ştiu,atāt. Nu critic procedeul tau de imbogăţire,că şi eu l-am practicat destul şi n-am cum mă renega de vreme ce mi-a priit,dar iţi reamintesc că numai prin īncasarea cecului,prin transformarea lui īn bani lichizi ai cu certitudine o valoare asupra ta - adică numai prin īmplinirea invăţăturilor care le găseşti tu de bune vei fi īntreg şi nu doar parţial,căci abia īn confruntarea cu realitatea - cum aurul cu focul cuptorului - se dovedeşte care vorbă frumoasă spusă de un mare īnţelept are greutate şi care a fost numai o livrească figură de stil ori poate o alegere nepotrivită ţie;de pildă şi eu īnainte să īncep a lucra pe bani aveam o anume percepţie asupra lor,īnsă după ce prin efort am īnceput a-i obţine altfel mi-a fost comportamentul cu biletele de bancă - nu consider că am greşit nici īnainte şi nici după prin purtare,ci au fost - cum un 'om al proporţiei' a spus-o aici - nişte vārste,nişte anotimpuri,iar tu dacă umbli după īnţelepciune şi pricepere īntāi stāngānd mărgăritare din cărţi,e clar că nu īnspre adolescenţă ca şi fetele trebuie să te orientezi,ci spre maturitate,spre īmplinirea cu fapta a īnţelepciunii celor ca ţi-ai ales din spusele "oamenilor iluminaţi";adică şti şi tu cum din tribună mai oricare spectator ştie precis ce trebuia să facă jucătorul la faza unde-a greşit şi declară emfatic că lui i-ar fi ieşit muuult mai bine jocul,da pune-l numa să dea un tur de pistă măcar şi nu īn barem,ci la liber,să vedem dacă parcurge şi jumate fără să-i atārne limba de-un cot...halal profesionist! halal specialist! - tu īnsă nu fi aşa! ,tu nu eşti aşa şi ca să aflu cum eşti te-am īntrebat. welcome.gif O.K. ?
(ce reprezintă nick-ul tău?)

Hei 1,618033,mă bucur că nu eşti supărăcios! Mărturia ta analitic-ideologică e remarcabilă,iată că gāndeşti şi simţi nu oricum,bravo! eu īţi urez echilibru! Ai identificat cāt se poate de corect cele două componente care ambele trebuie să existe omului să se īntregească: cele menite trupului şi cele menite duhului. Bine. Mai departe am īnţeles eu bine partea asta cu priorităţile din mărturia ta? Le-ai luat la rānd? īntāi pe cele de jos ca bază de pornire şi apoi să le adaugi şi pe cele mai preţioase? unsure.gif


--------------------
" 'Mai bine' decāt bine, īnseamnă 'moartea binelui'. " - autor anonim...dar nu şi pentru mine :)
( El afirmă concis prin asta, că cine īncercă să īmbunătăţească īncă ce deja este bine, practic īl strică ! Susţin că are dreptate şi aşa se īntāmplă: nu se poate merge mai sus de piscul muntelui, ci dincolo de vārf se merge la vale. )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bishop
mesaj 18 Feb 2005, 01:12 AM
Mesaj #25


Cronicar
****

Grup: Moderator
Mesaje: 460
Inscris: 28 November 04
Forumist Nr.: 5.003



editat mai jos.

Acest topic a fost editat de bishop: 18 Feb 2005, 01:34 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bishop
mesaj 18 Feb 2005, 01:30 AM
Mesaj #26


Cronicar
****

Grup: Moderator
Mesaje: 460
Inscris: 28 November 04
Forumist Nr.: 5.003



QUOTE
"Exista un singur Dumnezeu şi un singur adevăr, o singură religie şi o singură mistică; o puteţi numi sufism, sau creştinism, sau budism, oricum doriţi. Aşa cum Dumnezeu nu poate fi divizat, nici mistica nu poate fi divizată. Este o greşeală cānd cineva spune: "Religia mea este diferită de religia ta". Omul acesta nu ştie ce este religia. Nu pot exista mai multe mistici, aşa cum nu pot exista mai multe īnţelepciuni; īnţelepciunea este una singură. Este una din erorile omenirii cānd se spune: aceasta este īnţelepciune rasăriteană şi aceasta este īnţelepciune apuseană; o asemenea īmpărţire denotă doar lipsă de īnţelepciune". (Hazrat Inayat Khan) - postat de gypsyhart

Conform invataturii hermetice, "toate paradoxurile pot fi conciliate":
"Schema cursului naturii este un cerc de forme prin care materia trece ca prin puncte de tranzitie. Astfel, fiintele privite in sine sunt asemenea unui rau curgator pe suprafata caruia sunt suspendate umbre. Aceste umbre stau pe loc ca o urzeala, ca ideea unei fiinte sub care undele raului etern formeaza o batatura, singura, ce da consistenta acestor umbre si totusi ea insasi intr-o eterna tranzitie [...] Noi insa suntem numai formele unei eterne treceri ale materiei primordiale si nu mai suntem material vorbind nici intr-un moment unul si acelasi om" - M. Eminescu
"Intram in aceleasi valuri si nu intram. Suntem si nu suntem. Celui ce se scalda in acelasi rau, ii curge intotdeauna un alt suvoi de apa." - Heraclit
"Ignoranta, sentimentul eului, atractia, repulsia si frica de moarte sunt cauzele suferintelor ( cele 5 tensiuni ale mintii - cauzele primordiale ale suferintelor ) [...] Depozitul de karme, avandu-si radacinile in cauzele suferintelor, produce
experiente in existenta prezenta precum si in cele viitoare" - Patanjali Yoga Sutra
"Ceea ce a mai fost, aceea va mai fi, si ceea ce s-a intamplat se va mai petrece, caci nu este nimic nou sub soare[...] Ceea ce este a mai fost si ceea ce va mai fi a fost si in alte vremuri. Si Dumnezeu cheama iarasi aceea ce a lasat sa treaca."
- Ecclesiastul
"Avraam, parintele vostru, a fost bucuros sa vada ziua Mea si a vazut-o si s-a bucurat.
Deci au zis iudeii catre el: Nu ai inca cincizeci de ani si l-ai vazut pe Avraam?
Iisus le-a zis: Adevarat , adevarat zic voua: Eu sunt mai inainte de a fi fost Avraam" - Ev dupa Ioan 8:56-58
" Acesta este despre care eu am zis: Dupa mine vine un barbat, care a fost inainte de mine, fiindca mai inainte de mine era"
- Ev dupa Ioan 1:30 ( Ioan Botezatorul despre Iisus Cristos )

Eu cred ca putina dreptate au, si cei care afirma ca suntem unici si traim o singura data, si cei care imbratiseaza ideea reincarnarii ( i-as spune reintrupare ).
Potrivit teoriei transmigratiei, nu trupul este cel care transmigreaza si nici macar mintea. Transmigreaza doar impresiile actiunilor noastre din trecut. Cel care se deplaseaza dintr-un destin in altul , dintr-un corp in altul, este ceea ce se numeste in Vedanta: karanasarira - locul de somn al karmei - este acel inexorabil flux ce creaza iluzia umbrelor statornice pe suprafata raului lui Eminescu. Aceasta trecere nu pastreaza pretentia individualitatii, este totuna daca traiesti o singura data sau de mai multe ori. Fiecare rol are o singura reprezentatie; actorul se debaraseaza de rolul n ptr a juca rolul n+1 ca de o haina pe care nu o va mai imbraca vreodata... doar El, actorul, conteaza.
Ca-i spunem esenta/suflet/purusa/vid/atman/flux, e mai putin important.
Aceasta nu reprezinta o filozofie... este scanteia revelatiei traite de fiecare pe fractiuni de clipe, cand simte paradoxul din interiorul fiintei sale: un amestec de efemer si perpetuu.
Parerea mea, nu dati cu parul. smile.gif

Acest topic a fost editat de bishop: 18 Feb 2005, 02:28 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
1,618033
mesaj 18 Feb 2005, 10:08 AM
Mesaj #27


Cronicar
******

Grup: EmailInvalid
Mesaje: 1.500
Inscris: 6 May 03
Forumist Nr.: 267



Nu dam cu parul, cum sa dam cu parul?... spoton.gif

Sa incerc sa dau un raspuns complet si lui geri si lui bishop... in acelasi bildungsroman... rolleyes.gif

Bishop, ceea ce ai spus tu mai sus (de fapt inteleptii din care ai citat, si pe care frumos i-ai rezumat) este examinat astazi in teoria cunoasterii, o teorie cat se poate de actuala si mai ales stiintifica (nu filozofica).

Mai precis, aceasta teorie spune ca ceea ce se transmite de la o generatie la alta imbraca doua forme:
1. Informatia genetica.
2. Informatia eterica.

Informatia genetica determina caracteristicile unor popoare intregi. Ea tine de pura selectie naturala, dar si de diversele limitari geografice, culturale si chiar si de locatia pe Terra (oamenii dinspre Poli sunt mai inalti, cei dinspre Ecuator mai mici... etc.). Aceasta informatie se transmite fara o interventie constienta, dar se transmite intr-un mod majoritar corect: spre imbunatatirea rasei umane. Oamenii de astazi sunt mai bine claditi, mai sanatosi si mai puternici decat cei de acum 1 secol, 10 secole si 100 de secole.

Totusi, aceasta informatie face ca ceva permanent sa se pastreze, cu precadere din doua in doua generatii - tu vei semana mai mult cu bunicii tai, ei cu bunicii lor, samd. Si nu doar fizic, ci si ca ticuri, apucaturi, boli si mai ales mod de a fi. Vrem, nu vrem, suntem intr-o anume masura predeterminati de acest bagaj informational care ne face sa fim.

Si aici avem jumate din raspuns atat pentru geri, cat si pentru bishop - da, geri, suntem din pacate inca in stadiul in care ceea ce mostenim de la parintii nostri ne face sa fim cumplit de inclinati spre cele materiale, nu spre cele spirituale. Biblia ii spune acestui lucru foarte simplu, in Romani 5: caci printr-un singur om a intrat pacatul in lume....si s-a extins asupra tuturor oamenilor. Iata de ce orice pornire pe calea spirituala trece mai intai prin stomac. Fie ii rezolvi foamea, si ai religiile antice, care impacau in primul rand stomacul, cat si - oarecum - mintea (mai putin sufletul... ohyeah.gif ), fie ii ignori foamea, si ai religiile orientale, care se lupta sa scape de sub sclavia stomacului, fie incerci sa le impaci pe amandoua si ai iudaismul, crestinismul si islamul, fiecare acordand atentie speciala in primul rand potolirii foamei spirituale, dar si celei fizice.

Booon, atunci ce putem spune despre informatia eterica?

Informatia eterica se transmite prin viu si scris grai. Ea defineste ceea ce noi numim prezumtios cultura.
De aceasta informatie tin si religiile.
De exemplu, daca informatia genetica ne predispune sa fim religiosi, informatia eterica vine si umple aceasta forma, dandu-i fondul. Si orientarea.

Bishop, nu oamenii se reincarneaza, si nici macar sufletele, ci informatiile create, preluate, sau transmise de catre inaintasi.
Modul de a gandi al lui Eminescu se relfecta in actiunile multora care il citesc, modul de gandire al lui Budda modeleaza vietile a sute de milioane de oameni, iar modul de gandire al lui Isus asijderea.

Or, ce este omul, altceva decat ceea ce ii dicteaza acea fina pojghita de celule pe care noi o numim "materie cenusie"? Taie-mi un picior, doua, ba chiar tot corpul, si pune-mi creierul intr-un borcan cu sucuri de hranire, si eu o sa raman tot EU.

Iar acest EU dispare in momentul in care inlantuirea chimica de aminoacizi din creierul meu este distrusa. Aici se pierde informatia eterica din mine. Iar ea nu este preluata nicaieri altundeva, in nici o alta lume. C'est la fin, gata, stop.

Dimpotriva, aceasta informatie eterica este preluata in aceasta lume, in timpul vietii mele si daca are o oarecare valoare (reala sau aparenta), este transmisa pe mai multe generatii - in familie, in sat, in oras, tara sau chiar in lumea intreaga.

Si uite de ce ne chinuim noi sa deslusim modul de a gandi - in plan fizic niste simple reactii electrochimice in acea pojghita din creierul unor oameni - al inteleptilor morti de mii de ani. Pentru ca acele ganduri ne pot ordona viata. Ii pot da un sens - sens cautat cu disperare de aceasta masinarie din teasta noastra.

Si aici vine al doilea picior al raspunsului: da, ramanerea la nivelul burtii se reflecta in planul religios la un simplu troc: ii dau lui Dumnezeu ca sa imi dea .

In plan concret, se ajunge in partea negativa a ajutorarii materiale a celorlalti: ei vin la religie pentru a primi ajutor material.

Dar ridicarea peste acest nivel duce ori la ceva rau - si anume cantonarea in planul ideilor pure - fara rezonanta clara in generatiile urmatoare, pentru ca nu le ajuta cu nimic - sau la ceva bun - la ordonarea vietii inteleptului care produce gandul (vezi sfaturile lui geri catre bishop), si apoi - si mai frumos - la ordonarea si armonizarea vietii celor care preiau informatiile create - fie si cu mii de ani in urma - de catre acel intelept ajuns oale si ulcele de mult timp.

Revenirea lucrurilor din urma este doar o aparenta - in fapt ele se dezvolta in spirala cum bine zicea Schopenhauer, singurul filozof pe care am rezistat sa-l citesc pana la capat... wub.gif

Ti se pare ca revii la cele vechi, dar in fapt esti in alt plan, atat al timpului, cat si al ideilor.

Asta, evident, daca nu te multumesti doar sa le reiei, ci sa le duci mai departe, mai sus.
Uneori insa ti se intampla sa ajungi singur-singurel la aceleasi idei la care au ajuns inteleptii de demult. Asta este simplu explicabil - avem aceleasi trairi genetice cu ei, traim pe aceeasi planeta, iar necesitatile umane fundamentale au ramas aceleasi.


Iata de ce, incheind acest ingrozitor de lung post, spun ca inteleptii (si prostii) de demult "traiesc" in noi, in masura in care le preluam ideile, ca noi vom continua sa "traim" in sangele si genele fiilor si urmasilor urmasilor lor, iar in masura in care am si gandit ceva valoros, ei vor beneficia de acea informatie eterica, preluand-o si ridicand-o, speram, la un alt nivel, mult mai frumos, si mult mai inalt, cum zicea Poetul.

Ocazional va mai aparea un Intelept care sa fie cu mult inaintea epocii sale (sau care sa ne fie trimis din Afara). Rumegarea ideilor sale va dura, la fel, mult timp dupa plecarea lui.

Iar parerea mea este ca astazi oamenii pot prelua doar o mica parte din ideile lui Isus, de exemplu. Ei se cantoneaza ori intr-o extrema, ori in cealalta. Calea de mijloc este cea mai buna, dar si de departe, cea mai, cea mai, cea mai grea.

Acest topic a fost editat de 1,618033: 18 Feb 2005, 10:10 AM


--------------------
<span style='font-size:8pt;line-height:100%'>
An angel led me when I was blind
I said take me back, I've changed my mind
Now I believe
From the blackest room, I was torn
He called my name, a love was born
So I believe.

DM - Suffer Well (Playing the Angel)</span>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bishop
mesaj 18 Feb 2005, 01:35 PM
Mesaj #28


Cronicar
****

Grup: Moderator
Mesaje: 460
Inscris: 28 November 04
Forumist Nr.: 5.003



@geriatrie
QUOTE
Bishop,nu te supăra fără rost,te-am īntrebat ca să ştiu,atāt. Nu critic procedeul tau de imbogăţire,

Nu m-am suparat deloc, de unde ai dedus asta ? Si inca o intrebare: care este procedeul meu de imbogatire ?

QUOTE
iţi reamintesc că numai prin īncasarea cecului,prin transformarea lui īn bani lichizi ai cu certitudine o valoare asupra ta, adică numai prin īmplinirea invăţăturilor care le găseşti tu de bune vei fi īntreg şi nu doar parţial,căci abia īn confruntarea cu realitatea - cum aurul cu focul cuptorului - se dovedeşte care vorbă frumoasă spusă de un mare īnţelept are greutate şi care a fost numai o livrească figură de stil ori poate o alegere nepotrivită ţie;
blink.gif
Viata bate filmul. Asta vrei sa spui ? Daca da, sunt de acord. Cu o precizare: realitatea aia de care vorbesti nu este rodul gandurilor si actiunilor unor oameni ? Deci supusa perfectibilitatii.

QUOTE
adică şti şi tu cum din tribună mai oricare spectator ştie precis ce trebuia să facă jucătorul la faza unde-a greşit şi declară emfatic că lui i-ar fi ieşit muuult mai bine jocul,da pune-l numa să dea un tur de pistă măcar şi nu īn barem,ci la liber,să vedem dacă parcurge şi jumate fără să-i atārne limba de-un cot...halal profesionist! halal specialist! - tu īnsă nu fi aşa! ,tu nu eşti aşa şi ca să aflu cum eşti te-am īntrebat.  O.K. ?
(ce reprezintă nick-ul tău?)

Multam pt sfaturi. Ar trebui sa nu ne mai dam cu parerea, ci doar sa actionam ?
"Primul pas spre eliberarea spirituala este controlul asupra mintii, pentru a inceta sporovaiala fara rost, pentru a pastra tacerea." - G. Buddha Dhammapada
Ce ar trebui sa reprezinte nick-ul meu ? E asa important acest aspect ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maharajah
mesaj 18 Feb 2005, 03:48 PM
Mesaj #29


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 326
Inscris: 4 January 05
Forumist Nr.: 5.362



"Adevarul Ultim este atat de simplu... !"

R.M.


--------------------
We are like monkeys who dwell in the forest and shit on the very branches from which we hang
Go to the top of the page
 
+Quote Post
geriA3e
mesaj 19 Feb 2005, 01:47 AM
Mesaj #30


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 344
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.401



Bishop,
* nu "am dedus" că te-ai supărat,da dacă tot lansezi la "scāntei" mai ceva ca o 'artifice'...ca să mai crează bietu om sărac vorbind despre bani? huh.gif
* cum care e "procedeul tău de īmbogăţire"? Eşti un "culegător" de prin biblioteci. N-ai spus tu asha? unsure.gif
* ce te blink.gif la mine? Eu doar ţi-am reamintit ce şi īn epistola lui Petru Apostolul a doua (cap.1,vers.5 la 7) spune, adică teoriile prin aplicaţii se verifică şi se īntregesc,că īntre vorbă şi faptă trebuie să fie o corespondenţă şi un echilibru ca omul să nu sune ca cele multe butoaie de Donici pomenite sau cum spui tu "gāndurile şi acţiunile" trebuie să se īmpletească şi să se īmpingă reciproc,avansāndu-l pe om,că altfel numai din teorie nu se accede mai sus,iar cine vorbeşte numai vorbe care nu le şi face,oricāt de mari ar fi acelea,nu-l califică că-i aparţin pe deplin numai prin aceea că le ştie pronunţa.
Vorbeam de ataşamentul la bani: practic tu cum faci?
* da thumb_yello.gif sfatul meu pentru tine,pe care-l urmez şi eu,e sa vorbeşti din viaţa ta! chiar dacă foloseşti vorbele altora,să rosteşti sincer din gandul şi inima şi fapta ta ce spui! iar nu să "trafici" lucruri care altora le aparţin,dar ţie īncă nu!
* (nick-ul tău? sweatingbullets.gif eram curios;dacă avea o anume semnificaţie putea să conteze,dar oricum e treaba ta şi de-ţi e inconfortabil las-o aşa cum e,nu-i nici o problemă,oricum e preferabil să expui lucruri mai interesante şi mai de folos şi altora,deci spune ce găseşti tu c-ar fi mai bine pentru toată lumea!)


--------------------
" 'Mai bine' decāt bine, īnseamnă 'moartea binelui'. " - autor anonim...dar nu şi pentru mine :)
( El afirmă concis prin asta, că cine īncercă să īmbunătăţească īncă ce deja este bine, practic īl strică ! Susţin că are dreptate şi aşa se īntāmplă: nu se poate merge mai sus de piscul muntelui, ci dincolo de vārf se merge la vale. )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bishop
mesaj 19 Feb 2005, 02:35 AM
Mesaj #31


Cronicar
****

Grup: Moderator
Mesaje: 460
Inscris: 28 November 04
Forumist Nr.: 5.003



@geriatrie
Imi cer scuze daca pare ca "lansez scantei", nu asta am in intentie.
E vina mea - referitor la "procedeul de imbogatire" - am luat-o ad-litteram.

QUOTE
chiar dacă foloseşti vorbele altora,să rosteşti sincer din gandul şi inima şi fapta ta ce spui! iar nu să "trafici" lucruri care altora le aparţin,dar ţie īncă nu!

Crezi ca arunc doar asa cu vorbele, din spatele unui calculator ?
Daca vom continua asa, pierdem si ideea de la care am pornit discutia in contradictoriu. sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maharajah
mesaj 19 Feb 2005, 10:19 AM
Mesaj #32


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 326
Inscris: 4 January 05
Forumist Nr.: 5.362



Deseori cartile, ideile, cuvintele din exterior, nu fac altceva decat sa confirme experienta pe care deja cineva a parcurs-o.
In aceste conditii stiind ce ai trait si rezultatul la care ai ajuns, este mult mai usor sa-ti exprimi experienta prin cuvintele deja "inventate" de istorie, deoarece aceste cuvinte au fost intoarse pe toate fetele de minti luminate si se pare ca ele exprima cel mai bine, nu o stare iluzorie ci fapte si experiente concrete traite poate de fiecare dintre noi.
Este adevarat ca pentru a fi original, este preferabil sa gasesti anumite sinonime, sau un alt invelis al frazei, dar acest lucru nu este si obligatoriu.
Validarea experientei traite o poate face doar fiecare pentru sine si nu cineva pentru altcineva. Nu poti judeca pe nimeni din nici un punct de vedere. De fapt "experienta" de zi cu zi arata ca poti judeca, dar asta nu inseamna ca acea judecata este valabila, corecta, sau cum vreti sa-i spuneti. Este prea bine cunoscut cine are dreptul sa judeca, sa ne judece.

"Există oare altă cale de a adora Fiinţa Supremă care este totul, īn afară de a fi neclintit asemenea Lui?"

Acest topic a fost editat de Maharajah: 19 Feb 2005, 12:16 PM


--------------------
We are like monkeys who dwell in the forest and shit on the very branches from which we hang
Go to the top of the page
 
+Quote Post
geriA3e
mesaj 19 Feb 2005, 12:19 PM
Mesaj #33


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 344
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.401



Cooorectă observaţia,mi-o īnsuşesc!


--------------------
" 'Mai bine' decāt bine, īnseamnă 'moartea binelui'. " - autor anonim...dar nu şi pentru mine :)
( El afirmă concis prin asta, că cine īncercă să īmbunătăţească īncă ce deja este bine, practic īl strică ! Susţin că are dreptate şi aşa se īntāmplă: nu se poate merge mai sus de piscul muntelui, ci dincolo de vārf se merge la vale. )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maharajah
mesaj 19 Feb 2005, 12:50 PM
Mesaj #34


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 326
Inscris: 4 January 05
Forumist Nr.: 5.362



QUOTE (geriA3e @ 19 Feb 2005, 12:19 PM)
Cooorectă observaţia,mi-o īnsuşesc!

Asta nu inseamna ca nu poti avea dreptate in ceea ce ai spus.
Sunt si persoane care se folosesc de cuvinte fara a avea o baza reala in experienta. Dar bineinteles ca este de preferat sa nu judecam nici in acest caz. Vor trage ponoasele singuri mai devreme sau mai tarziu.
Pe de alta parte orice parere exprimata poate lua forma unei judecati. Asa ca sa nu exageram, este imposibil sa nu ne exprimam parerile. smile.gif
Cu putina grija cred ca putem gasi mereu echilibrul necesar.


--------------------
We are like monkeys who dwell in the forest and shit on the very branches from which we hang
Go to the top of the page
 
+Quote Post
1,618033
mesaj 22 Feb 2005, 11:33 AM
Mesaj #35


Cronicar
******

Grup: EmailInvalid
Mesaje: 1.500
Inscris: 6 May 03
Forumist Nr.: 267



Boon, putem reveni a nos moutons? rolleyes.gif

geri, nu mi-ai raspuns cu privire la calea spirituala care incepe prin stomac. Cum ti se pare ce am scris ( e un minuscul fragment din tot carnatul ala de post al meu... sorry.gif )?

Acest topic a fost editat de 1,618033: 22 Feb 2005, 11:33 AM


--------------------
<span style='font-size:8pt;line-height:100%'>
An angel led me when I was blind
I said take me back, I've changed my mind
Now I believe
From the blackest room, I was torn
He called my name, a love was born
So I believe.

DM - Suffer Well (Playing the Angel)</span>
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Pagini V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 16 June 2024 - 06:45 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman