HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Prima Casatorie Intre Doi Homosexuali Francezi, Incotr-o Franta?
Fausta
mesaj 28 Jun 2004, 12:59 PM
Mesaj #1


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 688
Inscris: 18 May 04
Forumist Nr.: 3.544



Prima casatorie intre doi homosexuali francezi, prevazuta pentru sambata, face valuri, in ciuda opozitiei justitiei, care a interzis celebrarea ei. Casatoria in sine, insa, este un semnal. Ca Franta e pe punctul de a ceda in fata unei “mode“ europene ce se vrea proba a deschiderii la nou.
Deputatul-primar din Begles (langa Bordeaux), Noel Mamere, nu s-a lasat impresionat de interdictia exprimata in justitie. Dupa cum a declarat pentru AFP, el are de gand sa mearga pana la capat si sa celebreze, asa cum s-a prevazut, casatoria dintre Stephane Chapin si Bertrand Charpentier. ‘
Cei doi se declara gata sa mearga la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, daca uniunea lor este anulata. Procurorul Republicii i-a interzis fostului jurnalist de televiziune Noel Mamere, azi primar si deputat ecologist, sa celebreze aceasta casatorie, “in calitatea sa de ofiter al Starii Civile“. Rezultatul: trei primari din orasele din sudul Frantei au anuntat, luati de valul deschiderii, ca sunt dispusi sa casatoreasca homosexuali, iar un al patrulea a stabilit pentru sfarsitul lunii iunie o ceremonie nuptiala intre doi barbati care si-au exprimat deja aceasta optiune in scris.


Agitatie cu iz electoral

Dar de unde toata aceasta “explozie“ de casatorii gay? Raspunsul este simplu: suntem in plina perioada electorala, la cateva zile de alegerile europene, care nu-i pasioneaza deloc pe francezi. Urmarea?

Anuntul facut de Noel Mamere privind decizia sa de a-i casatori pe Bertrand si Stephane a lansat o dezbatere pasionata, mai intai intre oamenii politici, cu o clara opozitie dreapta-stanga, si apoi printre francezii obisnuiti. Ziarele, emisiunile de televiziune, conversatiile de pe strada parca nu mai aveau alta tema decat aceasta!

Socialistii, aflati in opozitie, au imbratisat principiile “verzilor“ (ecologistii) si au acceptat ideea de casatorie intre doua persoane de acelasi sex, dar fara a le sustine actiunile propriu-zis si, astfel, a incalca legea.

Dreapta franceza este unanima in a refuza casatoriile intre homosexuali, “o provocare“, dupa cum o catalogheaza ministrul Justitiei, Dominique Perben. Francezii insa sunt, majoritatea, in favoarea acestui tip de uniune, 64% pronuntandu-se “pentru“.

La 5 iunie, la aceasta prima uniune intre doi barbati, despre care se stie deja ca va fi una dintre cele mai mediatizate din Franta, sunt asteptati ziaristi, gura-casca, militanti ai cauzei homosexuale, dar si politicieni, precum deputatul european Daniel Cohn-Bendit si alte personalitati ale “verzilor“.

Ceremonia va avea loc chiar in ziua in care se va desfasura “Gay pride“ la Bordeaux, ceea ce ar putea aduce la fata locului o delegatie a “Surorilor indulgentei perpetue“, miscare a homosexualilor de lupta contra SIDA.


Atac la primarie

De la anuntarea evenimentului, primaria din Begles este coplesita de apeluri telefonice, e-mailuri si scrisori.

Zilnic sunt 100, potrivit primariei, care adauga ca este vorba despre mesaje dintre cele mai diverse, de la admirative, la homofobe si chiar scatologice. Pentru ca unele dintre mesaje erau de-a dreptul amenintari, Ministerul de Interne a instituit un serviciu de protectie si paza pentru primar, pana a doua zi dupa celebrarea casatoriei.

In asteptarea emotionantului moment, viitorii soti, care au recunoscut ca-s un pic stresati, au parasit temporar orasul, pentru a scapa de presiunea mediatica.

Prin ceremonia de sambata, Franta nu face nimic altceva decat sa se alature unei intregi serii de state europene cuprinse de euforia casatoriilor gay, multe dintre ele legalizandu-le sau fiind pe punctul de a o face, cum e cazul Spaniei.

Franta a adoptat in octombrie 1999 un text care legalizeaza cuplurile care traiesc in concubinaj, inclusiv cele de homosexuali: Pactul civil de solidaritate (PACS). Persoanele care au semnat acest pact pot beneficia de unele dintre dispozitiile fiscale si sociale destinate cuplurilor care si-au oficializat uniunea, dar nu toate, in special in materie de mosteniri. Celibatarii au dreptul sa infieze, dar nu si cuplurile de homosexuali declarati.


Galeria europenelor “tolerante“

In Europa de Nord, casatoriile civile ale cuplurilor de homosexuali sunt autorizate de mai multi ani. Danemarca a fost prima tara nordica ce a adoptat, in 1989, o lege care permite unui cuplu format din persoane de acelasi sex sa-si inregistreze uniunea civila. Norvegia (1993), Suedia (1994), Islanda (1996) si Finlanda (2002) i-au urmat Danemarcei in acest demers. In toate aceste tari, legea garanteaza cuplurilor de homosexuali aceleasi drepturi juridice si sociale ca si cuplurilor heterosexuale casatorite. Adoptia nu este posibila decat in Suedia, din februarie 2003. In ianuarie, premierul danez, Anders Fogh Rasmussen (liberal), s-a pronuntat in favoarea uniunii religioase intre homosexuali.

In Olanda, Senatul a adoptat in decembrie 2000 o lege care autorizeaza casatoriile intre persoane de acelasi sex si adoptiile de copii pentru astfel de cupluri, cu conditia ca acesti copii sa fie de nationalitate olandeza. La vecinii belgieni, legea care autorizeaza casatoriile intre homosexuali a intrat in vigoare la 1 iunie 2003. Pentru a valida o uniune este indeajuns ca unul dintre soti sa fie belgian sau rezident in Belgia. Cuplurile de homosexuali au in prezent aceleasi drepturi ca si cuplurile de heterosexuali, in special in materie de avere si mosteniri.

La nemti, contractul de viata comuna, intrat in vigoare la 1 august 2001, permite drepturi similare celor ale casatoriei, cum ar fi posibilitatea de a adopta numele de familie al celuilalt. La fel si in materie de mostenire, donatii si impozitare a proprietatilor, de asigurari medicale sau asigurari de somaj.


“Parteneriate“ cu iz de certificat

In Croatia, Parlamentul a adoptat, la jumatatea lunii iulie a anului trecut, o lege care da cuplurilor de homosexuali aceleasi drepturi ca si cele de care se bucura cuplurile de heterosexuali care traiesc in uniune libera.

Doar doua cantoane din Elvetia – Zurich si Geneva – au adoptat pana acum un “pact civil de solidaritate“. Totusi, autoritatile federale au trimis spre consultari cantoanelor un anteproiect de lege privind parteneriatul homosexual pe care Valais, canton conservator a carui populatie este majoritar catolica, este singurul care l-a refuzat, in numele apararii familiilor.

In Marea Britanie, un proiect de lege prezentat la 31 martie deschide posibilitatea pentru cuplurile de homosexuali de a semna “un parteneriat civil“ care le va autoriza sa beneficieze de o pensie in caz de deces al partenerului sau ii va autoriza sa figureze la succesiunea asupra bunurilor imobiliare ale partenerului. Parlamentul a adoptat, in noiembrie 2002, o lege care autorizeaza cuplurile de homosexuali sa infieze copii.

Spania este un caz ceva mai aparte. Aici nu exista o legislatie nationala care sa autorizeze casatoria intre persoanele de acelasi sex, dar noul sef al Guvernului, socialistul Jose Luis Rodriguez Zapatero, ajuns la putere printr-o lovitura emotionala puternica, data de atentatele de la 11 martie, a afirmat la jumatatea lunii aprilie ca intentioneaza sa recunoasca acest tip de uniuni. Regiunile autonome au libertate totala pentru a adopta legi privind “uniunile“ de acest tip, cum au facut, de exemplu, Tara Bascilor, Navarra, Andaluzia sau Catalonia. De altfel, in februarie, Navarra a devenit prima regiune spaniola care acorda cuplurilor de homosexuali dreptul de a adopta copii.



Primarul nu se lasa

Noel Mamere, primarul din Begles, a confirmat ieri ca sambata isi va face treaba asa cum si-a propus, adaugand ca “amenintarile” cu sanctiuni venite din partea premierului Jean-Pierre Raffarin il lasa rece. “Sa vina Raffarin si sa-mi spuna ca nu respect statul de drept! Nu el trebuie sa imi spuna mie asta, ci un judecator, in urma unor dezbateri in contradictoriu in fata justitiei”, a declarat Mamere, adaugand ca premierul isi asuma riscul de a se face de ras. Dupa parerea lui, pentru a se lua o masura de suspendare a sa din functie, trebuie mai intai demonstrat ca s-a comis o greseala.

Sursa: Jurnalul National


--------------------
' Murim câte putin în fiecare zi, trebuie sa ne obisnuim cu asta. '

Emile Zola
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Mesaje in acest topic
Fausta   Prima Casatorie Intre Doi Homosexuali Francezi   28 Jun 2004, 12:59 PM
sorin666   Ziaru' National e in urma... casatoria a fost ...   28 Jun 2004, 01:08 PM
TriRegnum   Nu pot descrie ce "gust amar" imi lasa i...   28 Jun 2004, 06:15 PM
sorin666   "Ca de obicei" problema e mai complicata...   28 Jun 2004, 08:40 PM
Nana Floare   QUOTE e cazul sa li se mai bage un pic democratia ...   28 Jun 2004, 10:09 PM
sorin666   Inca unul cu BAC-u luat pe pile ! * PS: ...   28 Jun 2004, 10:23 PM
TriRegnum   QUOTE PS: ai pierdut Gay Pride sambata asta, seful...   28 Jun 2004, 10:42 PM
SORIN   Mare e Gradina!!! Curios ce o sa sa ia...   28 Jun 2004, 10:50 PM
TriRegnum   QUOTE Mare e Gradina!!! Curios ce o sa...   28 Jun 2004, 10:58 PM
ADeziv   Off topic Am vazut de pe pagina principala, in dre...   28 Jun 2004, 11:07 PM
TriRegnum   QUOTE (ADeziv @ 29 Jun 2004, 01:09 AM) Off topic A...   28 Jun 2004, 11:13 PM
ADeziv   Eh, n-am mers asa de departe...sa ajung pana la a ...   28 Jun 2004, 11:20 PM
sorin666   TriRegnum> fara suparare, mi-am dat seama si eu...   29 Jun 2004, 10:36 AM
abis   QUOTE (TriRegnum @ 29 Jun 2004, 12:00 AM) une...   29 Jun 2004, 11:15 AM
sorin666   Din PDV legal definitiile din dictionar nu au valo...   29 Jun 2004, 11:18 AM
abis   In Codul Familiei nu este definit termenul "c...   29 Jun 2004, 12:28 PM
sorin666   E un puncd de vedere onorabil, doar ca situatia de...   29 Jun 2004, 12:33 PM
abis   De acord.   29 Jun 2004, 12:43 PM
TriRegnum   QUOTE Esti sigur ca in Evul Mediu nu exista homose...   29 Jun 2004, 12:43 PM
abis   QUOTE (TriRegnum @ 29 Jun 2004, 01:45 PM) Sunt sig...   29 Jun 2004, 01:12 PM
Absolut   In general casatoria mi se pare o prostie de orice...   29 Jun 2004, 08:00 PM
halcyon_lll   Am trait sa o vedem si pe asta. Oare cate vom mai ...   29 Jun 2004, 08:21 PM
TriRegnum   Congregatia pentru Doctrina Credintei, Cardinal Jo...   29 Jun 2004, 09:41 PM
Absolut   uite ce am gasit : link   29 Jun 2004, 10:43 PM
sorin666   QUOTE (Absolut @ 30 Jun 2004, 12:45 AM) uite ce am...   30 Jun 2004, 11:21 AM
TriRegnum   Nu e relevanta sursa. Inainte, in paganismul roman...   30 Jun 2004, 11:54 AM
padak   ....oricum, eu la botez NU VIIIIIINNNN !!...   30 Jun 2004, 11:56 AM
sorin666   Ha, ha, ha asta e varianta "pentru uzul popor...   30 Jun 2004, 11:58 AM
TriRegnum   QUOTE Poponar te-ai facut, poponar mori, crestin s...   30 Jun 2004, 12:04 PM
Absolut   Tri , homosexualitatea nu incepe azi si se termina...   30 Jun 2004, 08:01 PM
TriRegnum   QUOTE Tri , homosexualitatea nu incepe azi si se t...   30 Jun 2004, 09:06 PM
contraste   Tri, subscriu, si spun acelasi lucru vis-a-vis de ...   1 Jul 2004, 11:43 AM
TriRegnum   QUOTE Tri, subscriu, si spun acelasi lucru vis-a-...   1 Jul 2004, 12:33 PM
Minerval   Draga Triregnum ceea ce numesti tu chin poate fi p...   18 Jul 2004, 09:05 PM
March   Maestre, Foarte scurt, care e pozitia oficiala (da...   18 Jul 2004, 10:19 PM
TriRegnum   Iubite frate Minerval QUOTE Draga Triregnum ceea ...   18 Jul 2004, 10:40 PM
sorin666   Hai ca am ajuns sa o aud si pe asta... "ODA I...   18 Jul 2004, 11:06 PM
March   Maine poimaine vom auzi ca si perpelirea aia pe ru...   19 Jul 2004, 09:27 AM
Minerval   Domnilor, Triregnum are dreptate in ceea ce spune....   19 Jul 2004, 12:12 PM
March   Bine... Uite il rog pe Triregnum sa ne explice si ...   19 Jul 2004, 12:16 PM
mememe   Huhuhu de ce a fost inchizitia buna ? pai daca nu...   19 Jul 2004, 12:31 PM
MIA   QUOTE (March @ 19 Jul 2004, 01:29 PM) Bine... Uite...   21 Jul 2004, 11:09 AM
ione   Din ce am citit eu mai sus nu inteleg o cheste:uni...   21 Jul 2004, 12:59 PM
MIA   QUOTE (ione @ 21 Jul 2004, 02:12 PM) Eu din cate s...   21 Jul 2004, 01:08 PM
March   QUOTE (MIA @ 21 Jul 2004, 03:21 PM) QUOTE (ione ...   21 Jul 2004, 02:28 PM
TriRegnum   QUOTE Apropo de lesbiene aveti ceva de comentat? ...   21 Jul 2004, 10:10 PM
ione   QUOTE (MIA @ 21 Jul 2004, 02:21 PM) QUOTE (ione ...   22 Jul 2004, 10:54 AM
TriRegnum   QUOTE TriRegnum ai dreptate omul are vointa si rat...   22 Jul 2004, 06:11 PM
sorin666   In epoca noastra cuplul "traditional" a ...   22 Jul 2004, 09:57 PM
ERRA   am si eu o intrebare....de exemplu sa spunem ca in...   22 Jul 2004, 11:50 PM
sorin666   Daca ambii sunt romani li se va spune probabil sa ...   22 Jul 2004, 11:55 PM
TriRegnum   Nu judec persoana, ci fenomenul in sine care perve...   23 Jul 2004, 12:04 AM
abis   QUOTE (TriRegnum @ 22 Jul 2004, 07:24 PM) in marea...   23 Jul 2004, 03:17 PM
mememe   QUOTE (abis @ 23 Jul 2004, 04:30 PM) Doar nu inter...   23 Jul 2004, 04:47 PM
Nana Floare   mai mememeule, tu te consideri gardianul bunei cuv...   23 Jul 2004, 08:35 PM
Cipri   Nu stiu daca homosexualitatea este o boala sau alt...   23 Jul 2004, 09:17 PM
mememe   Am sa consider ca a fost o exprimare metaforica si...   24 Jul 2004, 06:51 AM
sorin666   QUOTE (Nicodim @ 23 Jul 2004, 10:48 PM) mai m...   24 Jul 2004, 08:11 AM
sorin666   QUOTE (Cipri @ 23 Jul 2004, 11:30 PM) Nu stiu daca...   24 Jul 2004, 08:15 AM
Nana Floare   mai baieti, eu in locul vostru m/as preocupa de ur...   24 Jul 2004, 10:26 AM
mememe   Probabil e natura economica a problemei nu neapara...   24 Jul 2004, 10:30 AM
aurasupacurasu   Tri, Sorin si toti ceilalti ,va apreciez pe voi si...   26 Jul 2004, 05:58 PM
Cipri   Sper ca nimeni nu vrea sa propuna astfel de ...   26 Jul 2004, 08:08 PM
Minerval   QUOTE (March @ 18 Jul 2004, 10:32 PM) Maestre, Foa...   26 Jul 2004, 08:15 PM
abis   QUOTE (Cipri @ 26 Jul 2004, 09:21 PM) Sper ca nime...   27 Jul 2004, 09:56 AM
MIA   QUOTE (aurasupacurasu @ 26 Jul 2004, 07:11 PM) Dec...   27 Jul 2004, 10:25 AM
sorin666   QUOTE (Cipri @ 26 Jul 2004, 10:21 PM) Sper ca...   27 Jul 2004, 11:09 AM
sorin666   Minerval dixit: " Homosexualitatea tine exclu...   27 Jul 2004, 11:19 AM
aurasupacurasu   sorin666 ai probabil mare dreptate cind spui ca cu...   27 Jul 2004, 10:36 PM
contraste   Aseara, 27 iulie, 2004 tocmai am ascultat la stiri...   28 Jul 2004, 02:11 PM
TriRegnum   QUOTE Tri,totul este de bun simt si cu multa logic...   28 Jul 2004, 05:12 PM
aurasupacurasu   Multumesc Tri pentru urarea de "bun venit...   29 Jul 2004, 07:13 PM
Rollerblade   Sincer?...Ideea unei casatorie intre doi barbati m...   30 Jul 2004, 03:06 AM
motanel   Rollerblade Cat priveste homos astia ...sa fac...   30 Jul 2004, 05:47 AM
TriRegnum   Rollerblade motanel QUOTE Atita timp cat nu se da...   30 Jul 2004, 02:40 PM
aurasupacurasu   Haideti mai oameni buni sa fim rezonabili !...   30 Jul 2004, 07:37 PM
MIA   QUOTE (aurasupacurasu @ 30 Jul 2004, 08:50 PM...   30 Jul 2004, 07:53 PM
motanel   Oameni buni Am crezut ca ma fost destul de clar . ...   30 Jul 2004, 08:41 PM
Mihai   Motanel, Hanul reprezinta o comunitate ce promovea...   30 Jul 2004, 11:41 PM
motanel   Imi cer mii de scuze si va promit ca nu se va repe...   31 Jul 2004, 07:44 AM


Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 29 May 2024 - 11:43 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman