La Munte, Blocati In Ger Si Viscol., Ce facem, cum facem ? |
Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )
La Munte, Blocati In Ger Si Viscol., Ce facem, cum facem ? |
13 Oct 2003, 12:35 AM
|
|
Vataf Grup: Membri Mesaje: 144 Inscris: 17 September 03 Forumist Nr.: 786 |
Ati fost la munte iarna ? Ati fost pe punctul de a va abate voluntar sau involuntar de la traseu ? V-a prins inserarea ? Dar viscolul ? Ce facem ? Cum facem ? Exista sperante de scapare ?
Exista intotdeauna sperante de supravietuire, doar ca trebuie sa le stim, ca sa le putem folosi in interesul nostru. Niciodata muntele nu ne-a fost dusman, doar ca ne este un prieten foarte capricios. Nu ne indepartam de el spunand ca este periculos, ci invatam sa-i cunoastm capriciile ca sa-i devenim si mai buni prieteni. Deci pe ger mare, sau viscol cu multe grade sub zero, pericolul cel mare nu sunt degeraturile, ci inghetul. Intrarea in socul Hipotermic vine odata cu nefunctionarea la parametrii normali ai organelor interne(inima, plamani, ficat, stomac si in cele din urma creier). Sangele nu mai circula cum trebuie prin artere, si creierul nu se mai oxigeneaza. Incepi s-o iei razna cu mintea si in cele din urma intrii intr-o placuta stare de lesin. Placuta pentru ca am auzit multi salvamontisti, spunand ca toti au senzatia de cald si bine cand sunt pe punctul de a ingheta. Tot ceea ce stiu se rezuma la faptul ca nu trebuie sa ne oprim in loc. Bauturile alcoolice nu sunt indicate. Se cauta o grota sau orice loc adapostit. Daca poti face foc in locul respectiv, te-ai scos. Cel mai pagubos lucru, e PANICA. Daca te-ai ratacit, nu umbla de bezmetic. Pentru a fii descoperit, foloseste orice lucru care te poate pune in evidenta. O geaca viu colorata - rosu, galben, orange... Daca ai blitz la tine, nu ezita sa-l folosesti, atat cat iti permit acumulatorii. O lanterna cu care sa faci semnale din timp in timp, e de mare folos. Daca esti ud, schimba-ti hainele. Pune pe tine orice lucru uscat. Te poti infasura cu tenda de la cort, cu orice sac de plastic sau cu ce ai la indemana ca sa-ti tina de cald. Cam atat mai tin minte de cand faceam alpinism si drumetii montane. Nu mai stiu cum trebuie sa faci din punct de vedere medical. Poate ma ajuta cineva cu sfaturi de genul asta. Pentru la sfarsit un sfat de milioane. Daca prognoza meteo e nefavorabila, evitati sa plecati in drumetii iarna. |
|
|
27 Mar 2008, 10:35 PM
|
|
From Cooca Macaii Grup: Moderator Mesaje: 7.228 Inscris: 3 March 04 Din: Pe luna Forumist Nr.: 2.443 |
Contra pret dau lectii de plasat si ancorat cortul in asa fel sa nu il ia vantul Mi-ar cam trebui, ca anul trecut m-a prins o mare furtuna la pescuit, si, de frica sa nu ma trezesc fara cort, i-am batut niste piroane de juma' de metru (batute oblic spre cort, ca forta de tragere sa fie tangenta la arcul de cerc format de coarda), de am muncit dup-aia o ora sa le scoatem. -------------------- Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.
If you could reason with religious people there would be no religious people! Don't pray in my school, and I won't think in your church! Ziarul de Rimnic |
|
|
Versiune Text-Only | Data este acum: 1 November 2024 - 02:03 AM |