La Munte, Blocati In Ger Si Viscol., Ce facem, cum facem ? |
Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )
La Munte, Blocati In Ger Si Viscol., Ce facem, cum facem ? |
13 Oct 2003, 12:35 AM
Mesaj
#1
|
|
Vataf Grup: Membri Mesaje: 144 Inscris: 17 September 03 Forumist Nr.: 786 |
Ati fost la munte iarna ? Ati fost pe punctul de a va abate voluntar sau involuntar de la traseu ? V-a prins inserarea ? Dar viscolul ? Ce facem ? Cum facem ? Exista sperante de scapare ?
Exista intotdeauna sperante de supravietuire, doar ca trebuie sa le stim, ca sa le putem folosi in interesul nostru. Niciodata muntele nu ne-a fost dusman, doar ca ne este un prieten foarte capricios. Nu ne indepartam de el spunand ca este periculos, ci invatam sa-i cunoastm capriciile ca sa-i devenim si mai buni prieteni. Deci pe ger mare, sau viscol cu multe grade sub zero, pericolul cel mare nu sunt degeraturile, ci inghetul. Intrarea in socul Hipotermic vine odata cu nefunctionarea la parametrii normali ai organelor interne(inima, plamani, ficat, stomac si in cele din urma creier). Sangele nu mai circula cum trebuie prin artere, si creierul nu se mai oxigeneaza. Incepi s-o iei razna cu mintea si in cele din urma intrii intr-o placuta stare de lesin. Placuta pentru ca am auzit multi salvamontisti, spunand ca toti au senzatia de cald si bine cand sunt pe punctul de a ingheta. Tot ceea ce stiu se rezuma la faptul ca nu trebuie sa ne oprim in loc. Bauturile alcoolice nu sunt indicate. Se cauta o grota sau orice loc adapostit. Daca poti face foc in locul respectiv, te-ai scos. Cel mai pagubos lucru, e PANICA. Daca te-ai ratacit, nu umbla de bezmetic. Pentru a fii descoperit, foloseste orice lucru care te poate pune in evidenta. O geaca viu colorata - rosu, galben, orange... Daca ai blitz la tine, nu ezita sa-l folosesti, atat cat iti permit acumulatorii. O lanterna cu care sa faci semnale din timp in timp, e de mare folos. Daca esti ud, schimba-ti hainele. Pune pe tine orice lucru uscat. Te poti infasura cu tenda de la cort, cu orice sac de plastic sau cu ce ai la indemana ca sa-ti tina de cald. Cam atat mai tin minte de cand faceam alpinism si drumetii montane. Nu mai stiu cum trebuie sa faci din punct de vedere medical. Poate ma ajuta cineva cu sfaturi de genul asta. Pentru la sfarsit un sfat de milioane. Daca prognoza meteo e nefavorabila, evitati sa plecati in drumetii iarna. |
|
|
17 Nov 2006, 03:14 PM
Mesaj
#2
|
|
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 9.057 Inscris: 24 August 06 Din: Bucuresti Forumist Nr.: 8.595 |
GPS-ul e foarte simplu de utilizat si extrem de util...Din pacate nu si in astfel de situatii.
Eu mergeam ades la munte tot in Piatra Craiului. Plecam din Bucuresti Vineri pe la 17 (cum scapam de la servicu) si ajungeam in Fundata pe la 20. Iarna e destul de intuneric. De acolo pana la casa unde trebuia sa inoptam era un traseu cam de inca o ora cu rucsacul in carca. In satul ala odata a murit o femeie pentru ca a ratacit drumul de la sura la casa. Circa 60 de metrii, dar era noapte, era viscol, erau minus 30 de grade si femeia s-a abatut, a alunecat si si-a fracturat un picior mai intai, apoi a murit inghetata. Pe locul ala e azi o cruce de fier, si pentru cei care afla istoria asta intro zi insorita de vara ea pare absolut incredibila iar explicatiile sunt puse fie pe seama vederii slabe a femeii, fie pe seama consumului de alcool. Intro nopte ca aia si eu am ratat tinta. Era unu noaptea, ningea viscolit, era ger...Mi-am luat ca reper un copac, dar s-a dovedit ca din cauza vizibilitatii proaste l-am confundat. Am trecut pe langa casa pe la 10 metrii fara sa o vad, si as fi pierdut cu totul orientarea daca nu se intampla sa recunosc un palc de bradis pe care il stiam pe dupa casa. Eu nu eram intrun asemena pericol atunci, aveam telefon mobil, aveam echipament si mai stiam ca daca rataceam drumul trebuia sa cobor pana in vale si de acolo sa urc pe fir paraul pana la capat unde se afla o sura si o casa locuita. Totusi intamplarea m-a speriat suficient de tare, si m-a facut sa imi iau GPS. Problema mare a fost sa constat ca GPS-ul functioneaza foarte prost, sau chiar deloc pe furtuna si vreme ca aceea...beepaia ca tampitu' si zicea mereu "lost satelite signal"... Altfel e scula buna si m-a scos din multe belele, ca am un talent inegalabil de a ma rataci prin orase -------------------- "Te iubesc, Richard Parker. Vei fi mereu cu mine. Fie ca Dumnezeu să te aibă in grijă !"
<arraink@yahoo.com> |
|
|
Versiune Text-Only | Data este acum: 1 November 2024 - 12:45 AM |