Ce Este Iubirea?, Dincolo de ceea ce credem noi despre ea |
Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )
Va invitam la dezbateri pe teme diverse, avand in centrul lor Omul. Domeniu umanist complex, relativ greu de surprins in ecuatii sau teorii unice, psihologia va fi si un pretext pentru a discuta despre emotii, minte si suflet.
Ce Este Iubirea?, Dincolo de ceea ce credem noi despre ea |
23 Feb 2006, 05:31 AM
|
|
Domnitor Grup: Membri Mesaje: 2.771 Inscris: 17 March 05 Din: Alba Forumist Nr.: 5.950 |
La prima vedere toti stim ce este iubirea. La o analiza atenta insa se poate observa ca ideile noastre sunt foarte impartite si traim in ceata. In Drumul catre tine insuti de M. Scott Peck in jur de 100 de pagini sunt dedicate acestui subiect si se arata ce este si ce nu este iubirea, din perspectiva unui psihoterapeut cu o vasta experienta.
Iata deci definitia propusa: Vointa de a-ti extinde sinele in scopul de a nutri cresterea spirituala proprie sau a celorlalti . Credeam si eu ca aceasta este un sentiment, dar el argumenteaza ca iubirea nu este sentiment ci un act voluntar de vointa, o actiune. Aceasta perspectiva este foarte asemanatoare cu ceea ce Iisus propune ca o noua lege ucenicilor Sai. Astept sa mai citeasca si altii si sa dezbatem impreuna subiectul. Acest topic a fost editat de IoanV: 23 Feb 2006, 05:33 AM -------------------- Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online! |
|
|
25 Feb 2006, 11:14 PM
|
|
Cronicar Grup: Admin Mesaje: 5.083 Inscris: 26 December 05 Din: Bucuresti Forumist Nr.: 7.531 |
Ce este iubirea?
sa incerc o definitie simplificata mai intai, apoi o sa o detaliem. IUBIREA este manifestarea unei FORTE de ATRACTIE intre indivizi, este o legatura SOCIALA, una dintre numeroasele legaturi sociale, cea mai disputata insa... FORTA DE ATRACTIE este analoaga oricarei forte din fizica, comporta multe similitudini cu acestea dar NU se identifica cu ideea de FORTA la modul simplist. Mai intai, ce este o FORTA? Definitia din fizica e suficienta pentru inceput, la fel si abstractiunea matematica numita VECTOR. Dar, peste acest model minimal trebuie sa construim un alt model complex care sa includa proprietatile expuse de antevorbitorii mei si asupra carora suntem toti de acord. Mai intai se impune sa definim "punctele" intre care se manifesta forta. Introducem o constrangere asupra nivelului studiat, vorbim despre iubire intre indivizii speciei homo sapiens. Complexitatea intrinseca a indivizilor se rasfrange si asupra relatiilor lor. Totusi putem identifica un trend specific atunci cand apare aceasta forta de atractie. Comportamentul "punctelor" implicate se schimba, interactiunea se confirma prin micsorarea DISTANTEI (nu o simpla distanta spatiala, ci o distanta interpersonala). Asa cum bine s-a subliniat mai sus de ceilalti, exista etape si gradatii ale acestei interactiuni, sincronizarea nu este o conditie sine-qua-non, indivizii incompatibili pot RESPINGE forta provenita de la cei care i-ar putea dori, inainte de a se concretiza vreo interactiune se formeaza o IMAGINE POTENTIALA. Omul are aceasta capacitate, de a trai spiritual si exclusiv o quasi-iubire, fara ca "tinta" sa stie macar. Chiar daca tinta, subiectul atractiei este inaccesibil FORTA DE ATRACTIE exista. S-ar cuveni sa analizam in amanunt de ce, astfel am afla o multime de proprietati ale IUBIRII. Care sunt MOTIVATIILE ATRACTIEI? -------------------- pantha rhei
Universul Fractal The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite. |
|
|
Versiune Text-Only | Data este acum: 1 November 2024 - 01:10 AM |