HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Universul Credintei:

Mesajele cu caracter ateist sau care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum.

> Isus Dupa Inaltare, Mare Preot in Teplul ceresc
Bolt
mesaj 8 Jan 2006, 02:25 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.458
Inscris: 15 June 05
Forumist Nr.: 6.455



Salutare tuturor participantilor. Deoarece discutand cu unii amici de forum ne-am tot lovit de aceasta chestiune - unde-i Isus acum si ce face - am decis sa deschid acest topic unde voi expune concluziile mele conform studiului Epistolei lui Pavel catre evrei si a celorlalte carti biblice aferente acestui subiect.
Asadar, unde a plecat Isus dupa inaltare si ce face El acum ?
Dupa cum am zis, Epistola lui Pavel catre evrei ne spune ca Isus este in templul ceresc (care a servit ca model celui pamantesc construit prima data in pustie) unde mijloceste la Tatal pt. cei buni. In aceasta calitate El devine astfel singurul exponent al preotiei, cea umana luand sfarsit la momentul mortii Sale pe cruce chiar atunci cand perdeaua tumplului pamantesc s-a rup in doua. Lucrul acesta simbolizandu-L pe El jertfit.

Dupa inaltare El a devenit Mare Preot dupa randuiala lui Melhisedec si nu dupa cea Levitica.
Evrei 5.10 :
QUOTE
căci a fost numit de Dumnezeu: Mare Preot după rīnduiala lui Melhisedec.".


Isus este in Locul PreaSfant din Templul ceresc.
Evrei 6.19,20 :
QUOTE
pe care o avem ca o ancoră a sufletului; o nădejde tare şi neclintită, care pătrunde dincolo de perdeaua dinlăuntrul Templului, unde Isus a intrat pentru noi ca īnainte mergător, cīnd a fost făcut Mare Preot īn veac, după rīnduiala lui Melhisedec".


Preotia lui Isus nu se transmite.
Evrei 7.24,25 :
QUOTE
Dar El, fiindcă rămīne īn veac", are o preoţie, care nu poate trece dela unul la altul. De aceea şi poate să mīntuiască īn chip desăvīrşit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentrucă trăieşte pururea ca să mijlocească pentru ei.


El e Preotul de care avem nevoie.
Evrei 7.26,27 :
QUOTE
Şi tocmai un astfel de Mare Preot ne trebuia: sfīnt, nevinovat, fără pată, despărţit de păcătoşi, şi īnălţat mai pe sus de ceruri, care n-are nevoie, ca ceilalţi mari preoţi, să aducă jertfe īn fiecare zi, īntīi pentru păcatele sale, şi apoi pentru păcatele norodului, căci lucrul acesta l-a făcut odată pentru totdeauna, cīnd S-a adus jertfă pe Sine īnsuş.


Isus slujeste in Locul PreaSfant, constructie divina.
Evrei 8.1,2 :
QUOTE
Punctul cel mai īnsemnat al celor spuse este că avem un Mare Preot, care S-a aşezat la dreapta scaunului de domnie al Măririi, īn ceruri, ca slujitor al Locului prea sfīnt şi al adevăratului cort, care a fost ridicat nu de un om, ci de Domnul.


Primul legamant si primul cort al inchinarii.
Evrei 9.1-7 :
QUOTE
Legămīntul dintīi avea şi el porunci privitoare la slujba dumnezeiască şi la un locaş pămīntesc de īnchinare. Īn adevăr, s-a făcut un cort. Īn partea dinainte, numită Locul Sfīnt", era sfeşnicul , masa şi pīnile pentru punerea īnaintea Domnului; după perdeaua a doua se afla partea cortului care se chema Locul prea sfīnt" (Sau Sfīnta Sfintelor.). El avea un altar de aur pentru tămīie, şi chivotul legămīntului, ferecat peste tot cu aur. Īn chivot era un vas de aur cu mană, toiagul lui Aaron , care īnfrunzise, şi tablele legămīntului. Deasupra erau heruvimii slavei, cari acopereau capacul ispăşirii (Sau scaunul īndurării.) cu umbra lor. Nu este vremea să vorbim acum cu deamăruntul despre aceste lucruri. Şi după ce au fost īntocmite astfel lucrurile acestea, preoţii cari fac slujbele, intră totdeauna īn partea dintīi a cortului. Dar īn partea a doua intră numai marele preot, odată pe an, şi nu fără sīnge, pe care īl aduce pentru sine īnsuş şi pentru păcatele din neştiinţă ale norodului.


In locul PreaSfant al Templului ceresc nu se putea intra decat dupa desfiintarea preotiei pamantesti a templului pamantesc.
Evrei 9.8 :
QUOTE
Prin aceasta, Duhul Sfīnt arăta că drumul īn Locul prea sfīnt, nu era īncă deschis cītă vreme sta īn picioare cortul dintīi.


Isus este in locul PreaSfant.
Evrei 9.12 :
QUOTE
şi a intrat, odată pentru totdeauna, īn Locul prea sfīnt, nu cu sīnge de ţapi şi de viţei, ci cu īnsuş sīngele Său, după ce a căpătat o răscumpărare vecinică .


Sunt 2 legaminte, 2 temple, 2 preotii.
Evrei 9.24 :
QUOTE
Căci Hristos n-a intrat īntr-un locaş de īnchinare făcut de mīnă omenească, după chipul adevăratului locaş de īnchinare, ci a intrat chiar īn cer, ca să Se īnfăţişeze acum, pentru noi, īnaintea lui Dumnezeu.


Preotia umana nu rezolva problema pacatului.
Evrei 10.11,12 :
QUOTE
Şi, pe cīnd orice preot face slujba īn fiecare zi, şi aduce de multe ori aceleaşi jertfe, cari niciodată nu pot şterge păcatele, El, dimpotrivă, după ce a adus o singură jertfă pentru păcate, S-a aşezat pentru totdeauna la dreapta lui Dumnezeu,


Perdeaua templului simboliza trupul lui Isus.
Evrei 10.20 :
QUOTE
pe calea cea nouă şi vie, pe care ne-a deschis-o El, prin perdeaua din lăuntru, adică trupul Său:


Isus e Marele Preot al intregii biserici crestine.
Evrei 10.21 :
QUOTE
şi fiindcă avem un Mare preot pus peste casa lui Dumnezeu,


Daca ceva nu e clar voi reveni cu explicatii.

Acest topic a fost editat de Bolt: 8 Jan 2006, 02:28 PM


--------------------
Ceea ce ajunge omul sa creada despre originea sa, va determina succesul sau esecul vietii sale.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Raspunsuri
Bolt
mesaj 11 Jan 2006, 09:36 AM
Mesaj #2


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.458
Inscris: 15 June 05
Forumist Nr.: 6.455



@artanis :
QUOTE
Eu am observat ca (,) Clopotel si-a justificat pozitia sa si cu trimiteri la texte biblice. Nu prea ai comentat "pe text".

NU e chiar asa. Respectivele texte nu contin nicaieri cuvantul preot. Ma refer la textul original. Simpla postarea a textelor nu-i relevanta daca interpretarea fortata reiese din insasi tacerea lor cu privire la un subiect invocat. Ce parere ai insa de toata epistola lui Pavel catre evrei, de exemplu ?
QUOTE
Si cine este in masura sa ramarce acele contradictii ? Bolt ?

De ce remarca mea ar fi discreditanta intrinsec ? Nu e numai remarca mea ci a zeci, poate sute de milioane de credinciosi si teologi protestanti si neoprotestanti care au inteles foarte bine acest subiect.
QUOTE
Daca cumva insinuezi ca ortodoxismul are avea ceva in comun cu "filozofiile pagane", in aceasta intrand si impartasania, te-as ruga sa justifici.

Nu, vai de mine, nu impartasania are origine comuna cu paganatatea ci TIPUL de jertfa pe care aceasta il presupune in ritualul bisericilor vechi si nereformate la acest capitol. Jertfa fara sange nu are ce cauta in impartasanie. Si pt. ca acest lucru e adevarat s-a recurs in mod ofensator la pretentia si supozitia total nebiblica, cum ca pinea si vinul se transforma instant in trupul ad literam al Lui Isus. De unde asa ceva ? Si pt. ce ? Unde spune Biblia ca-i necesara o astfel de credinta ? De ce sa ajunga trupul lui Isus in WC ?

@clopotel :
QUOTE
deci tu nu poti accepta sub nici o forma ca in NT cuvantul prezbiter este tradus prin preot, pentru ca tu ai aflat ca exista in VT un cavant preot care reprezenta altceva...

Pai eu accept pt. ca-i negru pe alb, dar asta se intampla in doar o singura traducere - cea ramaneasca de acum si se intampla in mod gresit. Nu eu am aflat ca-n VT cuvantul preot reprezinta altceva, ci orice crestin ar trebui sa stie acest lucru.
QUOTE
Ma repet, ca sa vorbim aceeasi limba, in limba romana, caci eu citesc Biblia tradusa in romana, cuvantul prezbiter e tradus prin preot, dar acest preot este diferit de cel din VT pentru ca are altfel de slujire...

Un orizont larg cu privire la un text nu se dobandeste cititnd o singura traducere ci chiar apeland la manuscris uneori. Exegeza nu se face pe o singura traducere. Nu conteaza ca preotul de acum are o altfel de slujire ci conteaza daca aceasta mai este autorizata biblic. Adica nu pot eu sa dau nuante si sensuri eterogene Bibliei. Repet - Scriptura nu vorbeste nicaieri de preotia de azi.
QUOTE
Adica eu iti spun ca exista broaste care traiesc in lac, iar tu o dai inainte ca nu exista broaste in lac ci numai cele ce deschid usile...Asta cand te referi la cuvant, iar cand te referi la subiect intelegi ca, cutremurele zgaltaie pamantul dar seismul nu...

Lacul (VT) vorbeste de doar o singura broasca - cea animala (preotie levitica, ritualica a primului legamant). Daca unuii de mai tarziu au ales aplicatii de feronerie, nu-i vina lacului. smile.gif
QUOTE
Cine sa te mai inteleaga...

Orice cititor biblic care nici nu scoate nici nu adauga. smile.gif
QUOTE
Dar, de dragul discutie, fac eu un sacrificiu si cand ma refer la preotii actuali o sa folosesc cuvantul prezbiter...

Gresit. Practic vei comite eroarea pe care tocmai o critic dar recurent.
QUOTE
Sper ca nu ai nimic nici cu cuvantul episcop si nici cu cuvantul diacon. Sper, de asemenea, ca esti constient ca episcopii sunt urmasii apostolilor ca functie...

Eu mi-am mai spus pozitia fata de acest lucru. Nu au nimic in comun cu preotia. Incearca sa intelegi - prigoana bisericii primare a fost cauzata in mare masura de preoti tocmai pt. ca nu mai erau recunoscuti in slujba lor de catre crestini. Aceasta devenind nenecesara.
QUOTE
Pai pana acum toate citatele ti le-am dat din Biblie...

Nu. Nu numai ca nu reiese din nici un text continuarea vreunei preotii ritualice si sacramentale in NT, dar totul se bazeaza pe o traducere tendentioasa. De ce nu faci nici un comentariu la epistola catre evrei ? De ce nu tii cont de definitiile fiecarui cuvant in parte (preot, prezbiter) si menirea acestuia in Biblie ?
QUOTE
Tot in Biblie este si urmatorul citat:

Uite cum trebuie tradus in romana corect. Daca nu ti-e suficient asta pot poasta textul din manuscris si o multime de alte traduceri in limbi straine. Chiar nu ti-e clar ca traducatorii romani au facut-o astfel incat sa-si sustina pozitia, adica tendentios. Daca ar fi scris corect se nasteau intrebari.
1Petru 5.1-5 :
"Sfătuiesc pe presbiterii (Sau: bătrīn.) dintre voi, eu, care sīnt un presbiter (Sau: bătrīn.) ca şi ei, un martur al patimilor lui Hristos, şi părtaş al slavei care va fi descoperită: Păstoriţi turma lui Dumnezeu, care este supt paza voastră, nu de silă, ci de bună voie, după voia lui Dumnezeu; nu pentru un cīştig mīrşav, ci cu lepădare de sine. Nu ca şi cum aţi stăpīni peste cei ce v-au căzut la īmpărţeală, ci făcīndu-vă pilde turmei. Şi cīnd Se va arăta Păstorul cel mare, veţi căpăta cununa, care nu se poate vesteji, a slavei. Tot aşa şi voi, tinerilor, fiţi supuşi celor bătrīni. Şi toţi īn legăturile voastre, să fiţi īmpodobiţi cu smerenie. Căci, Dumnezeu stă īmpotriva celor mīndri, dar celor smeriţi le dă har."
Te anunt ca aceasta traducere a fost folosita incepand din anii '30 si in BOR.
QUOTE
Pai si nu slujesc?

Pai da, dar pe linie clerica ceea ce nu-i corect.
QUOTE
Pai pana acum tocmai asta te deranja, sau cheia e cuvantul "doar"?

Ma deranjeaza semnul egalitatii pus intre cuvintele preot si prezbiter etc si noua preotie nebiblica bazata pe noua acceptiune a cuvantului preot. Eu nu pun in gura Biblie nimic atunci cand ea tace.
QUOTE
Dar Biblia chiar asa zice, numai ca zice in limba romana ce ti-am spus eu, in limba chineza cu siguranta suna altfel, si aia nu o sa le spuna nici preoti nici prezbiteri, ci cu totul altcumva...

Cuvantul prezbuteros are un cuvant corespondent in limba romana cat se poate de clar - batrani. Si in nici un caz preot. Nu-i deloc acelasi lucru.
QUOTE
Aici este fals ce spui, si nu stiu de unde ai scos asta...

De acolo de unde tace textul. Si tacerea e un raspuns.
QUOTE
In Noul Testament, sacramentele s-au schimbat, nu mai sunt aceleasi cu cele din VT, de aceea nici preotul nu mai este acelasi cu cel din VT...

Textele fiind ?
QUOTE
Habar nu am de ce nu intelegi un lucru atat de simplu, caci parca am discutat si lucruri mai complicate si nu au fost probleme...

Eu nu inteleg de ce tu nu intelegi un lucru atat de simplu - cele 2 preotii EXCLUSIV biblice si cele 2 categorii exponentiale ale lor. Adica linia levitica si Isus. Tot noutestamental exista si preotia oricarui crestin care jertfeste eu-ul. ATAT. Dar asta n-are nimic in comun cu vreo sacramentalitate sau ritualitate azi. Biblia nu autorizeaza nici o alta interpretare.
QUOTE
Ritualurile actuale, au baza si inceputul in faptele si spusele Mantuitorului, apoi acestea au fost imbogatite, de Sfintii Parinti, printre care la inceput au fost evident Sfintii Apostoli.

Unde scrie asta ?
QUOTE
La Sinoadele ecumenice au fost "standardizate" ca toti crestinii (pentru ca intre timp devenisera sute de mii si intinsi pe mii de kilometrii) sa aibe aceleasi slujbe...

Numai ca unii au pus mana pe carte si au vazut diferentele.
QUOTE
Wow... Nici un ateu nu ar fi putut spune mai bine ca tine.... Pai stai putin... ce sa inteleg, ca Iisus cand spune:
26. Iar pe cānd māncau ei, Iisus, luānd pāine si binecuvāntānd, a frānt si, dānd ucenicilor, a zis: Luati, māncati, acesta este trupul Meu. 27. Si luānd paharul si multumind, le-a dat, zicānd: Beti dintru acesta toti, 28. Cć acesta este Sāngele Meu, al
Legii celei noi, care pentru multi se varsć spre iertarea pćcatelor.

In simbolistica ebraica, a te hrani cu cineva nu avea un inteles ad literam decat daca deveneai canibal. Intelesul spiritual e evident. Aduti aminte cum spune un alt text - Cristos in voi, nadejdea slavei. Ce inseamna asta ? Celulele si proteinele lui Isus in burta noastra si apoi in WC ? Sa fim seriosi ? A manca pe Isus inseamna a alimenta fiinta ta cu viata Lui spirituala si nu fizica.
QUOTE
Tu crezi ca Iisus, Dumnezeu, a venit printre oameni, ca sa ne dea noua figuri de stil, si simboluri, fara nici un fel de utilitate practica, fara esenta lucratoare?

Dar tu crezi c-a venit sa se dea pe toboganul intestinelor noastre ? ohmy.gif
QUOTE
Pentru orice credincios ortodox, Sfanta Impartasanie reprezinta trupul si sangele Mantuitorului tot asa de real cum a fost si trupul si sangele Lui pe cruce...

Cu respect dar nu are suport biblic pt. o astfel de credinta.
QUOTE
Prin urmare, cand Mantuitorul zice:acesta este trupul Meu sau Cć acesta este Sāngele Meu, nu glumeste, si nici nu vorbeste despre simboluri, caci simbolurile nu "se pot varsa spre iertarea pacatelor"...

De glumit sigur nu glumeste dupa cum sigur nu glumeste spunand ca painea de la alimentara si vinul din butoi se transforma in trupul Lui. Ca sa ce ? El are nevoie de mintile noastre si nu de burtile noastre. Tu iti dai seama pe unde ajung constituientii lui in corpul uman daca ar fi sa fie asa ? Eu as face o aplicatie dar ne va bufni rasul. smile.gif
QUOTE
Pentru tine poate sa fie canibalism, insa pentru Sfintii Apostoli, cand Iisus le-a zis: Luati, māncati, acesta este trupul Meu, nu au considerat ca ar fi canibali, si nici ca o sa duca Trupul si Sangele Mantuitorului "intr-un loc nu tocmai parfumat"...

De unde reiese ca apostolii au inteles acest lucru ca fiind ad literam ? Si concret - care-i utilitatea practica a lui ? Recurge D-zeu la ritualuri absconse ?
QUOTE
Apoi cand porunceste: aceasta sć faceti spre pomenirea Mea (Luca 22), tu crezi ca zice doar sa bem un pahar de vin cu o felie de paine de fiecare data cand ne gandim la El, asa ca sa ne treaca foamea...? Pentru atata lucru crezi tu ca a venit Dumnezeu printre oameni ca Om?

Nu. E un indemn pt. hrana mintii noastre si nicidecum pt. burta noastra.
QUOTE
caci, in cazul in care nu te-ai prins, credinta este traita real cu sufletul si nu teoretic cu mintea...

Nu exista suflet fara minte. Cand te lasa mintea te lasa si sufletul.
QUOTE
Iar tot ce a spus Iisus sa facem sunt reale si sunt pentru suflet, nu pentru minte,

Gresit. ohmy.gif Adica mintea nu-i a Lui ? Pai El vrea sa sfinteasca TOT, inclusiv si cel mai important - mintea.
QUOTE
caci ochiul vede doar paine si vin, iar mintea gandeste ca sunt pentru saturarea burtii, dar sufletul credincios cu adevarat simte Harul Duhului Sfant trimis de Mantuitor sa curete pacatele si necuratiile trupului si sufletului...

Ochiul sanatos si biblic trebuie sa vada doar atat - nu hrana ad literam ci comemorare si hrana mintii prin aducerea aminte a faptelor lui Isus pt. el. Nu poti simti ceea ce nu spune Biblia sa simti. Credinta nu se bazeaza pe simturi subiective.
QUOTE
Acum in lumina celor afirmate aici, am mari dubii ca intelegi ceva din ce spun si ca probabil zici ca vorbesc nebuneste...

Eu nu am nici un dubiu ca va veni si la tine vremea, cum a venit si la mine, cand vei intelege cum stau lucrurile de fapt. Si pt. mine era confuz.
QUOTE
Iata, ce spui tu aici, nici macar teoretic nu poate fi sustinut... Sunt doar pure speculatii, dar realitatea e cu totul alta..., nu are rost sa mai insist...

Pai n-ai zis tu sa inlocuim cuvintele ? Nu spune Biblia ca primul legamant s-a dus ?
QUOTE
discutia cu tine, draga Bolt, totusi mi-a folosit tare mult, caci nu intelegeam de ce cei ce apartin sectelor sunt lipsiti de lucrarea credintei...

Clopotel, asta e o ofensa. Ti-o trec cu vederea pt. ca vad ca-ti pasa. Dar sa nu mai numesti niciodata in mod elitist (si bazat numeric), crestini documentati si care stiu sa-si justifice crezul cu textul inspirat.
QUOTE
Am inteles acum, ca voi avand totul ca pe o teorie, credeti cumva ca si credinta e teoretica sau simbolica, si actionati ca atare... Treaba voastra...Nu insist...

Orice buna practica are la baza o buna teorie. Creinta nu-i nici teoretica nu-i nici simbolica ci practica si reala asa cum, si numai cum ne invata Biblia. Nu pe baza adaosurilor ulterioare si a parerilor omenesti. Cum poti spune despre mine ca sunt gresit cand tu crezi ceva ce nu se intampla - transsubstantiatia. Unde spune Isus ca ar trebui sa se intample si pt. ce ?
Mie mi-a facut placere discutia si o continuam cand doresti. Te admir pt. ca-ti pasa. Si eu am inteles abia dupa ce a inceput sa-mi pese. Cat timp ii lasi pe altii sa gandeasca pt. tine, nu e bine. Pleaca de la zero cu Biblia singura si vei reusi. Mai vorbim acesta tema, daca vei considera ca-i cazul. Cele bune. smile.gif


--------------------
Ceea ce ajunge omul sa creada despre originea sa, va determina succesul sau esecul vietii sale.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Mesaje in acest topic
Bolt   Isus Dupa Inaltare   8 Jan 2006, 02:25 PM
Clopotel   Draga Bolt, Inteleg ca acesta este topicul unde do...   8 Jan 2006, 03:43 PM
geriA3e   Să ştiţi că nu mai intereseaz...   8 Jan 2006, 04:32 PM
Clopotel   Draga Geria3e, QUOTE Să ştiţi c...   8 Jan 2006, 04:44 PM
Bolt   @clopotel : QUOTE Inteleg ca acesta este topicul u...   8 Jan 2006, 04:53 PM
Clopotel   Draga Bolt, QUOTE Si eu la fel. E... deja discut c...   8 Jan 2006, 06:20 PM
Bolt   @clopotel : QUOTE Tu crezi ca prin preot Biserica ...   8 Jan 2006, 07:47 PM
caa   Īmi cer scuze că mă vīr şi eu īntr-...   9 Jan 2006, 10:57 AM
Bolt   @caa : QUOTE Īmi cer scuze că mă vīr ...   9 Jan 2006, 07:36 PM
Clopotel   Draga Bolt, Nu prea stau bine cu timpul de aceea s...   9 Jan 2006, 10:14 PM
Clopotel   (continuare) Apostolatul şi preoţia ...   9 Jan 2006, 10:17 PM
Bolt   Vorbim dupa ora 19. Cele bune.   10 Jan 2006, 09:37 AM
caa   QUOTE (Bolt @ 9 Jan 2006, 07:36 PM) Numai sa stapa...   10 Jan 2006, 10:59 AM
Bolt   @caa : QUOTE Intenţia se pune? Cum sa nu ? B...   10 Jan 2006, 09:22 PM
Bolt   @Clopotel : QUOTE intai de toate as mai vrea sa t...   10 Jan 2006, 09:47 PM
Artanis   QUOTE (Bolt)Eu prefer ceea ce furnizeaza Biblia. O...   10 Jan 2006, 10:46 PM
Bolt   @Artanis : QUOTE O scurta interventie, nu am de ga...   10 Jan 2006, 11:49 PM
Artanis   QUOTE Ceea ce nu-i necesarmente rau dar pana atunc...   11 Jan 2006, 12:23 AM
Clopotel   Draga Bolt, Mda... e cum ma asteptam... deci tu nu...   11 Jan 2006, 12:53 AM
Bolt   @artanis : QUOTE Eu am observat ca (,) Clopotel si...   11 Jan 2006, 09:36 AM
Cla   QUOTE   Adica mintea nu-i a Lui ? Pai El vrea...   11 Jan 2006, 09:47 AM
Artanis   Nu stiam ca pt. a duce o viata crestineasca in sme...   11 Jan 2006, 12:24 PM
Clopotel   Draga Bolt, QUOTE Respectivele texte nu contin nic...   11 Jan 2006, 01:33 PM
Clopotel   Deci, ca sa rezumam: In Noul Testament, deci si in...   11 Jan 2006, 01:38 PM
geriA3e   Caa a scris: QUOTE "Acelaş" da, dar...   11 Jan 2006, 05:36 PM
caa   QUOTE (geriA3e @ 11 Jan 2006, 05:36 PM) Ţi se...   11 Jan 2006, 05:58 PM
geriA3e   Celorlalţi, de la acelaş, salutare ...   11 Jan 2006, 07:15 PM
Bolt   @cla : QUOTE Na bravo. Habar ai tu ce-a fost in mi...   11 Jan 2006, 07:37 PM
Artanis   QUOTE Nu stiam ca pt. a duce o viata crestineasca ...   11 Jan 2006, 08:25 PM
Bolt   @clopotel : QUOTE Tu ai in fata manuscrisul de la ...   11 Jan 2006, 09:04 PM
Bolt   @artanis : QUOTE Asta pt. ca nu stii cu precizie n...   11 Jan 2006, 09:14 PM
Bolt   @clopotel : QUOTE Deci, ca sa rezumam: Corect. Hai...   11 Jan 2006, 09:29 PM
Artanis   QUOTE (Bolt)Am demonstrat ca stiu cu precizie aces...   11 Jan 2006, 10:27 PM
Bolt   @artanis : QUOTE Lauda de sine nu miroase a bine. ...   11 Jan 2006, 10:58 PM
Clopotel   Draga Bolt, Ai grija ca ajungi sa te contrazici si...   11 Jan 2006, 11:08 PM
Clopotel   Mai dar cat ati scris intre timp... ... e adevara...   11 Jan 2006, 11:15 PM
Artanis   QUOTE (Bolt)Eu te invit la sobrietate si amicitie ...   11 Jan 2006, 11:27 PM
Bolt   @clopotel : QUOTE Draga Bolt, Ai grija ca ajungi s...   12 Jan 2006, 08:47 AM
Bolt   @artanis : QUOTE Asta-i sobrietate ? Adica nici sa...   12 Jan 2006, 08:56 AM
Clopotel   Draga Bolt, QUOTE QUOTE Aha... deci nu ai original...   12 Jan 2006, 10:38 AM
Artanis   QUOTE (Bolt)Tot amical - nu-i o chestiune de putin...   12 Jan 2006, 08:37 PM
Bolt   @clopotel : QUOTE De aceea zic ca e absurd sa spu...   12 Jan 2006, 09:53 PM
Bolt   @artanis : QUOTE Iti trebuie mare calificare intr-...   12 Jan 2006, 10:13 PM
geriA3e   Doresc să adaug ceva aici, dar nu pentru cei ...   12 Jan 2006, 10:47 PM
Artanis   Bolt, ca mare lucru nu intelegi cu "mintea...   12 Jan 2006, 10:55 PM
Bolt   @artanis : QUOTE Bolt, ca mare lucru nu intelegi c...   13 Jan 2006, 08:18 AM
Clopotel   Draga Bolt, QUOTE QUOTE iar eu ti-am spus ca sluji...   13 Jan 2006, 09:44 AM
Artanis   QUOTE (Bolt)Pai sigur, depinde cine face apreciere...   13 Jan 2006, 11:54 AM
Bolt   @clopotel : QUOTE Pai pana acum ai zis ca in greac...   13 Jan 2006, 08:26 PM
Bolt   @artanis : QUOTE Nu cred ca e cineva care sa fi ci...   13 Jan 2006, 08:56 PM
Artanis   QUOTE Dar ca un hatar : probabil liniei punctate. ...   13 Jan 2006, 09:52 PM
Clopotel   Draga Bolt, Eu raman la ferma convingere, ca asa c...   13 Jan 2006, 10:11 PM
Bolt   @artanis : QUOTE Nu Bolt, nu-ti voi satisface hata...   14 Jan 2006, 07:57 AM
Bolt   @clopotel : QUOTE Eu raman la ferma convingere, ca...   14 Jan 2006, 09:20 AM
Artanis   QUOTE (Bolt)Esti contrazis de evidente elementare....   14 Jan 2006, 10:37 AM
roua   Bine v-am gasit! Acest topic este unul foa...   14 Jan 2006, 03:34 PM
Bolt   @artanis : QUOTE Cum ar fi "evidenta" di...   14 Jan 2006, 03:45 PM
Artanis   1-10, nu poti contraargumenta niste pasaje date de...   14 Jan 2006, 06:48 PM
Bolt   @artanis : QUOTE nu poti contraargumenta niste pas...   14 Jan 2006, 07:36 PM
Artanis   QUOTE Pai incepem cu Pavel, de exemplu. Hai ma ca ...   14 Jan 2006, 08:04 PM
Bolt   @artanis : QUOTE Hai ma ca esti amuzant, pacat ca ...   14 Jan 2006, 09:10 PM
Artanis   Bolt, sincer, eu nu am nimic cu tine la modul pers...   14 Jan 2006, 10:30 PM
Clopotel   Draga Bolt, Eu nu doresc mai mult sa spun decat am...   14 Jan 2006, 10:31 PM


Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 7 June 2024 - 10:29 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman