HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Dezbateri Filosofie

Acest subforum este destinat dezbaterilor filosofice. Pentru discutii religioase va initam sa vizitati subforumul Universul Credintei.

> Credinta Nu Se Poate Argumenta
Vlad-Ioan
mesaj 21 Mar 2005, 01:45 PM
Mesaj #1


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 16
Inscris: 8 March 05
Forumist Nr.: 5.890



Multi incearca sa atace sau sa apere RATIONAL credinta, uitand ca aceasta este prin definitie deasupra ratiunii, inaintea ei.

Greseala eretica de a amesteca genurile a fost facuta de catolicism prin scolasticismul care recupera rationalismul aristotelic pe filiera iudeo-araba (Averoes si Maimonide). Aici a inceput prabusirea - pierderea credintei. Si continua si astazi.

Nu ai nevoie de ratiune sau cunoastere pentru a crede.

In schimb, credinta nu exclude rationamentele logice. Asta o face superioara umanismului modern, inchistat intre propriile limite, la care s-a redus singur. G. K. Chesterton, in cartea lui, "Orthodoxy", scria in primul capitol ca auto-limitarea atee sau agnostica este o forma de nebunie, pe cand credinciosul are parte de o viziune mai larga asupra lumii, care include si ratiunea - in limitele genului, bineinteles.

Nu doresc sa jignesc pe cineva. Sunt convins ca bune intentii exista de ambele parti, si la credinciosi, si la ceilalti. Eu insumi am gresit in amandoua felurile, in timp, D-zeu sa ma ierte!

Incerc doar sa atrag atentia asupra unor evidente care se uita.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Raspunsuri
Amenhotep
mesaj 13 Apr 2005, 02:25 AM
Mesaj #2


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE (IoanV @ 12 Apr 2005, 08:41 PM)
Pentru ca daca iubirea se cistiga foarte greu, cu ura, majoritatea ne descurcam mult mai bine.

Te înşeli. Nu e deloc aşa. S-a studiat şi la animale şi s-a văzut că e ca la om: tendinţa naturală şi firească (în lipsa unor gânduri credincioase) este un echilibru între afecţiune/altruism/ajutor pentru apropiaţi/rude/semeni pe de-o parte, şi obţinerea de avantaje egoiste pe de altă parte. Nu-i adevărat că în lipsa credinţei omul e mai rău şi egoist şi credinţa e aceea care-l face mai iubitor şi mai bun. E o etichetă pe care adepţii unor secte religioase au găsit de cuviinţă să şi-o auto-lipească şi încearcă de mii de ani, prin repetiţie, să convingă restul lumii că chiar aşa e... Dar realitatea şi studiile statistice dovedesc limpede că omul credincios nu e mai bun şi mai altruist şi mai iubitor decât omul nereligios. Nici măcar repetarea de tip şanţ-pe-creier a acestei idei nu reuşeşte să schimbe faptul real că la Homo sapiens nu se observă vreo corelaţie între credinţă/religiozitate şi morală/iubire/bunătate/cinste.

QUOTE
QUOTE
....statistic e mult mai probabil ca mâine să se îndrăgostească vecinul de 20 de ani decât vecinul de 60 de ani.
dar eu am precizat ca manifestarile eros ale iubirii nu prea au legatura cu iubirea profunda.

Nici eu nu mă refeream la poluţii nocturne, ci la dragoste, la iubirea faţă de o persoană de sex opus.

Dacă vrei să excludem din termenul "iubire" sentimentele profunde care se pot naşte pentru o persoană de sex opus... mă rog, n-am nimic împotrivă, dar tocmai de aceea te-am întrebat de la început despre ce fel de iubire vorbeşti. Şi mi-ai spus "Iubirea ca sentiment, de ce trebuie să existe mai multe feluri de iubire?" Ei bine, despre această iubire ca sentiment am vorbit eu -- dacă e un act voluntar, de ce faţă de o persoană de sex opus nu apare cu aceeaşi probabilitate la 60 de ani ca la 20 de ani?

QUOTE
In plus nici nu am spus ca ne putem modifica sentimenele asa de simplu, printr-un simplu act de vointa.

Nici nu am înţeles că ai fi susţinut că e suficientă doar voinţa. Este evident că voinţa singură nu ne ajută să facem decât cele mai inofensive lucruri, cum ar fi ridicarea din sprânceană. În general e vorba de voinţă + putinţă. Adică liber arbitru + capacitate de înfăptuire. Dacă accentuezi acest lucru, să înţeleg că la întrebarea anterioară sugerezi că răspunsul ar fi "Pentru că, deşi voinţa se întăreşte, totuşi putinţa de a iubi scade pe măsură ce trec anii"?

QUOTE
Nu cred ca crestinii se forteaza sa iubeasca. [...] Ori pentru acestea nu trebuie facut efort? [...] Saracii crestini nu s-ar mai stradui atitia ani [...]

E ceva ce-mi scapă. Te contrazici. A te forţa nu înseamnă a te strădui, a face un efort? Dacă vreau să ridic o piatră mare trebuie să depun efort, adică trebuie să mă forţez, să mă încordez, să mă străduiesc, să mă supun la o (mică) caznă, să-i comand muşchiului care-ar vrea să se relaxeze "Nu, n-o lăsa mai moale, încordează-te mai tare, chiar dacă te doare şi nu-ţi convine!" Asta înseamnă să faci efort, să faci ceva ce nu ţi-ar veni aşa, de la sine. Înseamnă să-ţi exerciţi voinţa împotriva unei tendinţe, s-o domini pe acea tendinţă care te îndeamnă să faci altfel decât ai hotărât că vrei să faci. A face efort înseamnă să înfrunţi nişte neplăceri (sper că nu susţii că a te lăsa pradă unei înclinaţii care-ţi vine firesc şi-ţi place presupune efort!).

Deci, ori nu crezi că creştinii se forţează să iubească -- şi-atunci consideri că iubirea le vine natural, ca o înclinaţie firească şi plăcută --, ori crezi că trebuie să facă un efort -- şi-atunci consideri că înclinaţia lor naturală şi firească nu e înspre iubire şi ei trebuie să-şi "încordeze muşchiul sufletului" ca să iubească. Alege-ţi una din astea şi susţine-o. Dar nu pe amândouă deodată, că e contradictoriu.

QUOTE
QUOTE
Recunosc că mă cutremură ideea că o persoană m-ar putea iubi nu pentru că aşa-i vine, ci pentru că-şi impune, ca un soi de pariu cu sine "Nu simt nimic faţă de omul ăsta, dar ia să văd, pot să mă sforţez încât să-l iubesc? Am atâta voinţă?"...

[...] Dar sa te aprecieze cineva la adevarata ta valoare, fara prejudecati, fara nici un fel de resentimente, fara interes personal egoist, sa nu te judece pentru toate nimicurile irelevante presupun ca ti-ar placea.

Hmm... Din nou zic: vezi de ce te întrebam despre ce fel de iubire vrei să vorbim? smile.gif

Eu am avut şefi şi colegi care îndeplineau toate cele enumerate de tine şi totuşi cred c-ar fi exagerat spus că mă iubeau. La rândul meu am apreciat oameni la adevărata lor valoare, fără prejudecăţi, fără resentimente, fără interes personal egoist şi fără să-i judec pentru toate nimicurile irelevante -- şi din nou ar fi nepotrivit să spun că i-am iubit pe acei oameni.

Să le luăm pe rând:

- aprecierea la adevărata valoare: aprecierea e într-adevăr un sentiment, dar precizarea "la adevărata valoare" ne duce pe tărâmul unei judecăţi de valoare (deci de fapt nu vorbim de sentimente aici); e bine să judecăm oamenii la adevărata lor valoare şi cu asta sunt de acord şi ateii;

- resentimentele: sunt clar sentimente, mai precis sentimente de ranchiună; ele pot fi strunite (şi o fac şi ateii în aceeaşi măsură ca şi credincioşii);

- prejudecăţile: nu sunt sentimente; e bine să le înlăturăm şi cu asta sunt de acord şi ateii

- interes personal egoist: nu e sentiment, ci interes; există şi altruism şi interese personale egoiste; şi la credincioşi şi la atei se stabileşte un echilibru între cele două, fără să se ajungă ca vreunul să-l domine complet pe celălalt (tu, dacă eşti credincios şi personal vrei să ajungi în Rai, ai face de dragul altuia ceva care ştii sigur că te va duce în Iad?)

- a judeca pentru nimicuri irelevante: din nou nu e sentiment, ci o trăsătură de caracter condamnabilă în orice fel de societate (fie ea atee sau religioasă).

De ce-am făcut această analiză (care seamănă a despicare de fir în patru, ştiu)? Nu de-aiurea, ci ca să scot în evidenţă ceea ce bănuiam de la început: că tu nu vorbeşti de fapt despre iubire, ci despre anumite calităţi morale. Calităţi care sunt dezirabile în societatea umană în general, din cele mai vechi timpuri.

Şi da, e bine să dobândim aceste calităţi morale. E bine să ne educăm copiii încât să le formăm în ei, să le dezvoltăm, să le cizelăm. O doctrină care îndeamnă la preţuirea acestor calităţi e indubitabil bună. Dar dintre două doctrine care ambele îndeamnă la preţuirea acestor calităţi, cea care clădeşte totul pe o iluzie este relativ mai rea decât cealaltă. E bine să fim altruişti şi neranchiunoşi şi drepţi şi fără prejudecăţi nu pentru că astfel ne vom câştiga mai multe fecioare şi mai mult lapte şi miere pe tărâmul celălalt, ci pentru că vrem să clădim o lume mai bună aici, pe Pământ, o lume în care urmaşii noştri s-o ducă mai bine.

Adevărul "Fă bine şi-ţi va fi bine ţie şi urmaşilor tăi" este fundamental şi orice complicare a lui (de exemplu sub forma "Fă bine şi Dumnezeu te va răsplăti făcând să ajungi în Rai, unde-ţi va fi bine") este un pericol. Pentru că înmulţind verigile explicaţiei se înmulţesc posibilele "portiţe" prin care diverşi... indivizi pot perverti sensul ideii, ajungând să îndoctrineze cu aceste forme subtil modificate tabere întregi de fanatici. Aş fi mult mai liniştit dacă aş şti că acest pericol nu există. Aş fi mult mai liniştit dacă aş şti că toţi oamenii înţeleg legătura cauzală directă şi naturală între "fă bine" şi "îţi va fi bine ţie şi urmaşilor tăi". Animalele nu înţeleg, dar aplică instinctiv înţelepciunea acestei legături cauzale. Omul are tendinţa s-o aplice şi el instinctiv, dar în loc s-o întărească prin înţelegere... constat cu mâhnire că nu face asta.

[Off... M-am încins... Scuze! smile.gif ]

QUOTE
Saracii crestini nu s-ar mai stradui atitia ani pentru a renunta la deprinderile care ne impiedica sa apreciem sincer oamenii.

Şi săracii atei se străduiesc mulţi ani să aprecieze sincer oamenii. E o caracteristică general umană.

QUOTE
Nu m-am indoit ca apreciaza si ei [ateii] iubirea. Dar este ceva facultativ, iar pentru unii crestini este obligatoriu, de aici incolo incepe viata.

rofl.gif
Deci pentru toţi ateii e facultativ, pe când pentru unii creştini e obligatoriu => creştinii iubesc mai mult.

Bun, dar să n-o lăsăm aşa, că ideea greşită se poate răspândi. Deci: Cum discernem între creştinii pentru care e obligatoriu şi creştinii pentru care nu e obligatoriu? Să-ţi spun eu cum: post factum. Adică vedem care creştin iubeşte ca un sfânt până la sfârşitul vieţii (şi despre ăla zicem "Uite, vezi, ăsta a făcut parte din categoria 'obligatoriu'!") şi care creştin mai calcă pe de lături, mai urăşte, se mai lasă pradă ranchiunii... Păi ce ne-mpiedică să facem exact această distincţie şi-n rândul ateilor? Despre un ateu care-a făcut numai bine şi numai acte de iubire toată viaţa lui (când ai spus "facultativ" ai admis implicit că pot exista şi dintr-ăştia, că altfel ai fi spus "imposibil", nu "facultativ"), despre un astfel de ateu deci de ce n-am spune că intră şi el la categoria "obligatoriu"? Prin ce se deosebeşte el de credincios?

[Dacă insişti, îţi spun eu o deosebire (prin prisma tezei tale cu alegerea iubirii): ateul alege liber să iubească (la el era facultativă treaba, putea să aleagă şi să urască), pe când credinciosul avea obligaţia să iubească (tu ai numit categoria "obligatoriu", nu eu).]

QUOTE
Cit despre ateul intelege...daca intelegerea este in exemplul cu ploaia si cu drogurile, atunci este nesatisfacator, ca ideea cu autoamplificarea iubirii.

Nu am înţeles această replică. Exemplul cu ploaia servea ilustrării unei anume idei, cel cu drogurile şi auto-amplificarea unei cu totul alte idei. Ce-i nesatisfăcător şi-n privinţa cărei idei din cele două?

[Notă: Am greşit când am spus că ateul înţelege. Corect era să spun că ateul nu are vreo piedică principială în a înţelege. Evident, mai trebuie să şi studieze ca să înţeleagă, că simpla calitate de ateu nu-i conferă automat diplomă în psihologia iubirii şi a comportamentului moral la Homo sapiens. Ştiu destui atei care, din cauză că nu s-au preocupat de subiect şi n-au citit, tind să aibă înclinaţii semi-mistice când e vorba de iubire şi morală...]

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Mesaje in acest topic
Vlad-Ioan   Credinta Nu Se Poate Argumenta   21 Mar 2005, 01:45 PM
Catalin   QUOTE Credinta Nu Se Poate Argumenta Sunt de ac...   21 Mar 2005, 01:53 PM
abis   QUOTE (Vlad-Ioan @ 21 Mar 2005, 01:45 PM) Multi in...   21 Mar 2005, 02:16 PM
Vlad-Ioan   Bingo, filosofule boem!   21 Mar 2005, 02:25 PM
Amenhotep   Şi eu sunt de părere că nu se poate...   21 Mar 2005, 02:48 PM
Clopotel   Eu inteleg foarte bine la ce se refera Vlad si sun...   21 Mar 2005, 03:14 PM
Octavi   QUOTE Multi incearca sa atace sau sa apere RATIONA...   22 Mar 2005, 12:02 AM
IoanV   Fondatorul terapiei cognitive A. T. Beck distinge...   2 Apr 2005, 07:53 PM
OMU'BUN   A devenit o obisnuinta ca de fiecare data cand cin...   2 Apr 2005, 10:54 PM
Amenhotep   IoanV, Bine ai venit! a PS: Da, şi mi...   3 Apr 2005, 01:59 AM
bdl   In momentul in care aceasta pace nu iti mai este d...   3 Apr 2005, 03:59 AM
axel   QUOTE (Amenhotep @ 3 Apr 2005, 02:59 AM) PS: Da, ...   3 Apr 2005, 04:19 AM
OMU'BUN   "Logica" ta infailibila, draga bdl, cont...   3 Apr 2005, 01:53 PM
IoanV   Multumesc a. pentru primire. Frumos obicei pe aces...   3 Apr 2005, 06:11 PM
bdl   Daca e proprietate privata, ma retrag. Nu e propie...   3 Apr 2005, 10:14 PM
axel   QUOTE (IoanV @ 3 Apr 2005, 07:11 PM) Este demonstr...   3 Apr 2005, 10:41 PM
OMU'BUN   QUOTE apropos, cum mai merge productia de portofel...   3 Apr 2005, 11:28 PM
bdl   Hombre, Uimeste-ma te rog.... da-mi raspunsul fara...   4 Apr 2005, 01:40 AM
IoanV   QUOTE Ai lasa-ma soro....pai dupa iceputul tau nu ...   4 Apr 2005, 01:11 PM
axel   QUOTE (IoanV @ 4 Apr 2005, 02:11 PM) Faptul ca exi...   4 Apr 2005, 11:59 PM
bdl   IoanV, Scuze omule.... Normal ca de Vlad Ioan zice...   5 Apr 2005, 12:09 AM
Maria Luiza   QUOTE Discutam de argumentele credintelor si cred ...   5 Apr 2005, 06:01 AM
calfa   QUOTE (axel @ 3 Apr 2005, 11:41 PM) QUOTE (Io...   5 Apr 2005, 11:21 AM
IoanV   QUOTE singurul argument in favoarea credintei este...   5 Apr 2005, 06:18 PM
Mihai   Bine-ai poposit la Han, IoanV!   5 Apr 2005, 06:48 PM
IoanV   Multumesc. Bine (ca) v-am gasit!   5 Apr 2005, 07:54 PM
abis   QUOTE (IoanV @ 5 Apr 2005, 06:18 PM) Dar cred ca r...   6 Apr 2005, 06:29 AM
IoanV   QUOTE Pentru ca relatiile "corecte" intr...   6 Apr 2005, 10:26 AM
abis   QUOTE (IoanV @ 6 Apr 2005, 10:26 AM) Corect din pu...   6 Apr 2005, 10:39 AM
IoanV   QUOTE Daca spui ca Dumnezeu nu te obliga sa il iei...   6 Apr 2005, 12:17 PM
abis   QUOTE (IoanV @ 6 Apr 2005, 12:17 PM) Cit despre a ...   6 Apr 2005, 12:54 PM
IoanV   QUOTE Ca sa alegi ceva, trebuie sa cunosti. Tare s...   6 Apr 2005, 01:23 PM
abis   QUOTE (IoanV @ 6 Apr 2005, 01:23 PM) Eu nu am...   6 Apr 2005, 01:36 PM
IoanV   Nu pot fi de acord cu aceasta imagine despre iubir...   6 Apr 2005, 10:06 PM
abis   QUOTE (IoanV @ 6 Apr 2005, 10:06 PM) Nu pot fi de ...   7 Apr 2005, 08:30 AM
IoanV   QUOTE Ai de ales intre a-i iubi sau nu? Bineintele...   7 Apr 2005, 09:03 AM
abis   Discutia a pornit de la liber-arbitru. Si eu susti...   7 Apr 2005, 09:15 AM
IoanV   Iertarea este o decizie pe care o poti lua si are ...   7 Apr 2005, 09:40 AM
abis   QUOTE (IoanV @ 7 Apr 2005, 09:40 AM) Iertarea este...   7 Apr 2005, 09:50 AM
IoanV   QUOTE Iti spune ceva expresia "ierti, dar nu ...   7 Apr 2005, 11:02 AM
abis   QUOTE (IoanV @ 7 Apr 2005, 11:02 AM) Este o intreb...   7 Apr 2005, 12:18 PM
IoanV   QUOTE Despre "fii" nu ai scris nimic... ...   7 Apr 2005, 12:36 PM
fiatlux   QUOTE (abis @ 6 Apr 2005, 02:54 PM) QUOTE (IoanV ...   10 Apr 2005, 10:26 PM
mothman   QUOTE (fiatlux @ 10 Apr 2005, 11:26 PM) Trase...   10 Apr 2005, 10:56 PM
abis   QUOTE (fiatlux @ 10 Apr 2005, 11:26 PM) Credinta i...   11 Apr 2005, 08:27 AM
dandanescu   QUOTE (abis @ 10 Apr 2005, 11:27 PM) QUOTE C...   11 Apr 2005, 09:05 AM
fiatlux   Medicamentul anxiolitic s-ar putea numi credintza...   11 Apr 2005, 09:44 AM
dandanescu   Exact! Si acest "medicament", credin...   11 Apr 2005, 09:12 PM
IoanV   Sunt convins ca puteti mai mult decit sa dovediti ...   11 Apr 2005, 09:47 PM
dandanescu   QUOTE Sunt convins ca puteti mai mult decit sa dov...   12 Apr 2005, 02:23 AM
abis   QUOTE (IoanV @ 11 Apr 2005, 10:47 PM) Credin...   12 Apr 2005, 08:14 AM
calfa   QUOTE (abis @ 11 Apr 2005, 10:27 AM) QUOTE (f...   12 Apr 2005, 08:17 AM
fiatlux   QUOTE (abis @ 11 Apr 2005, 10:27 AM) QUOTE (fiatlu...   12 Apr 2005, 09:33 AM
abis   Inexistenta liberului arbitru este folosita ca arg...   12 Apr 2005, 10:06 AM
Catalin   QUOTE (abis @ 12 Apr 2005, 11:06 AM) Inexistenta l...   12 Apr 2005, 10:31 AM
abis   Doar impotriva existentei divnitatii din religia c...   12 Apr 2005, 10:36 AM
Catalin   Sper ca stii ca sunt crestini care resping existen...   12 Apr 2005, 10:43 AM
abis   Nu stiam. Si cum justifica pedepsele divine?   12 Apr 2005, 10:45 AM
Catalin   Nu m-a preocupat doctrina lor. Probabil ceva in li...   12 Apr 2005, 10:49 AM
dandanescu   QUOTE (calfa @ 11 Apr 2005, 11:17 PM) QUOTE (abis ...   12 Apr 2005, 11:04 AM
dandanescu   QUOTE (fiatlux @ 12 Apr 2005, 12:33 AM)QUOTE ...   12 Apr 2005, 11:20 AM
abis   QUOTE (dandanescu @ 12 Apr 2005, 12:20 PM) Adica v...   12 Apr 2005, 11:33 AM
IoanV   QUOTE nu vorbim oare despre diferite feluri de cre...   12 Apr 2005, 12:16 PM
Amenhotep   QUOTE (IoanV @ 12 Apr 2005, 01:16 PM) Si totusi pe...   12 Apr 2005, 12:24 PM
IoanV   QUOTE despre ce fel de iubire vorbeşti?Iubire...   12 Apr 2005, 12:54 PM
abis   QUOTE (IoanV @ 12 Apr 2005, 01:16 PM) Si totusi pe...   12 Apr 2005, 02:21 PM
Amenhotep   Am întrebat pentru că a fost mai demult o dis...   12 Apr 2005, 02:43 PM
abis   Nici nu stii cat ma bucura lucrul asta!   12 Apr 2005, 02:59 PM
IoanV   Nu am intrebat ateii despre iubire pentru ca desco...   12 Apr 2005, 03:23 PM
mărăcine   QUOTE (Amenhotep)Iluzia e dată de psihicul no...   12 Apr 2005, 03:32 PM
Amenhotep   QUOTE (IoanV @ 12 Apr 2005, 04:23 PM) Independenta...   12 Apr 2005, 05:13 PM
IoanV   QUOTE înţeleg că înseamnă răsp...   12 Apr 2005, 07:41 PM
dandanescu   In discutia aceasta ma surprinde oarecum nivelul d...   12 Apr 2005, 09:58 PM
fiatlux   QUOTE (dandanescu @ 12 Apr 2005, 01:20 PM) QUOTE (...   12 Apr 2005, 10:54 PM
dandanescu   QUOTE (fiatlux @ 12 Apr 2005, 01:54 PM) QUOTE (dan...   12 Apr 2005, 11:09 PM
bdl   Din opiniile lui abis si Amenhotep se desprinde ce...   13 Apr 2005, 01:04 AM
Amenhotep   QUOTE (IoanV @ 12 Apr 2005, 08:41 PM)Pentru c...   13 Apr 2005, 02:25 AM
axel   QUOTE (IoanV @ 12 Apr 2005, 05:23 PM) Credinciosi ...   13 Apr 2005, 08:02 AM
IoanV   QUOTE Pina acum sunt in discutie doua sugestii:ca ...   13 Apr 2005, 08:11 AM
mărăcine   QUOTE (Amenhotep)Ei bine, despre această iubi...   13 Apr 2005, 08:14 AM
axel   QUOTE (mărăcine @ 13 Apr 2005, 10:14 AM)...   13 Apr 2005, 08:27 AM
mărăcine   Dragule , nu te supara ca trebuie sa ti-o spun, da...   13 Apr 2005, 08:53 AM
calfa   QUOTE (dandanescu @ 12 Apr 2005, 01:04 PM) QU...   13 Apr 2005, 08:53 AM
fiatlux   Dandanescu : QUOTE Intelegerea suficienta de aseme...   13 Apr 2005, 09:02 AM
calfa   QUOTE (Amenhotep @ 12 Apr 2005, 07:13 PM) iub...   13 Apr 2005, 10:36 AM
calfa   QUOTE (IoanV @ 12 Apr 2005, 02:54 PM) QUOTE d...   13 Apr 2005, 10:43 AM
mărăcine   QUOTE (calfa)QUOTE (Amenhotep) iubirea ... func...   13 Apr 2005, 10:59 AM
calfa   @maracine: Suntem off topic total ! Poti sa c...   13 Apr 2005, 11:06 AM
dandanescu   QUOTE (fiatlux @ 13 Apr 2005, 12:02 AM)Dandan...   13 Apr 2005, 09:48 PM
axel   QUOTE (mărăcine @ 13 Apr 2005, 10:53 AM)...   13 Apr 2005, 10:11 PM
dandanescu   QUOTE (calfa @ 12 Apr 2005, 11:53 PM) Daca e ...   14 Apr 2005, 01:16 AM
dandanescu   QUOTE (calfa @ 12 Apr 2005, 11:53 PM) Cat des...   14 Apr 2005, 01:19 AM
IoanV   QUOTE De exemplu, daca pornesti de la premiza arog...   14 Apr 2005, 05:59 AM
dandanescu   QUOTE (IoanV @ 13 Apr 2005, 08:59 PM) In gene...   14 Apr 2005, 08:09 AM
abis   QUOTE (IoanV @ 14 Apr 2005, 06:59 AM) Iar ateii, c...   14 Apr 2005, 08:21 AM
IoanV   QUOTE "baletul" in jurul ideii de superi...   14 Apr 2005, 08:37 AM
abis   Adica ti-e indiferent daca Isus a existat in reali...   14 Apr 2005, 09:21 AM
IoanV   QUOTE Adica ti-e indiferent daca Isus a existat i...   14 Apr 2005, 10:23 AM
abis   De ce crezi ca a existat in realitate?   14 Apr 2005, 10:35 AM
IoanV   QUOTE De ce crezi ca a existat in realitate?Subie...   14 Apr 2005, 11:25 AM
3 Pagini V   1 2 3 >


Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 17 June 2024 - 08:15 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman