HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Lumea Animalelor - Intamplari Neobisnuite, curiozitati din salbaticie
Nico
mesaj 29 Jul 2004, 12:38 PM
Mesaj #1


Fairy
*****

Grup: Membri
Mesaje: 733
Inscris: 17 March 04
Forumist Nr.: 2.633



Ce se afla dincolo de ceea ce stim, am invatat, credem despre lumea animalelor ? Intamplari neobisnuite, comportamente surprinzatoare ne demonstreaza ca lumea salbatica, privita cu atentie, mai are inca multe de dezvaluit.

user posted image user posted image

Kenya, Rezervatia naturala Samburu The Heart of the Lioness (mai multe amanunte in acest articol)


Un fapt neobisnuit a uluit atat oamenii de stiinta cat si pe localnici. O leoaica tanara – Kamunyak – a adoptat un pui de antilopa oryx si l-a aparat timp de 16 zile fiind nedespartita de pui toata aceasta perioada in care nu a vanat si nu s-a atins de mancare. Kamuniak este un leu solitar si una din explicatii pentru comportamentul sau bizar ar fi un eveniment traumatizant, probabil pierderea semenilor sai si izolarea din partea celorlate grupuri de lei.

Prietenia intre cele doua animale a atras atentia lumii stiintifice si a locuitorilor ce au considerat-o un miracol. Devenit legenda, acest eveniment a schimbat radical parerea oamenilor despre pradatorul feroce al Africii. La cererea localnicilor, care nu doreau ca miracolul sa se termine, Kamunyak a fost hranita, pentru ca si ea si puiul de antilopa erau foarte slabiti, insa leoaica nu a acceptat mancarea. Toti se intrebau cat de scump va fi pretul platit de leu pentru asa o afectiune bizara.

Intr-un moment de neatentie puiul a fost prins de un mascul masiv care l-a omorat sub privirile neputincioase ale leoaicei care s-a comportat ulterior precum o mama care isi pierde puiul. A doua zi a vanat un porc salbatic, prima data dupa 16 zile cand s-a hranit.

In anul urmator ea a mai adoptat inca 5 pui de antilopa, insa nici unul nu a trait la fel de mult ca primul. Apoi Kamunyak a disparut si de atunci nu a mai fost vazuta.

(In cazul in care acest subiect ar fi mai potrivit in alt loc sau exista unul similar, imi cer scuze si multumesc anticipat pentru ajutor, in situatia in care el va fi mutat)

Acest topic a fost editat de Nico: 29 Jul 2004, 01:02 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Raspunsuri
Nico
mesaj 4 Aug 2004, 04:52 PM
Mesaj #2


Fairy
*****

Grup: Membri
Mesaje: 733
Inscris: 17 March 04
Forumist Nr.: 2.633



M-am gandit sa nu las acest topic neterminat si sa continui sa scriu despre curiozitatile lumii animale. Un caz mediatizat, mai ales pe posturile de specialitate, este cel al lui Chantek, urangutanul care a invatat sa comunice prin limbajul semnelor.

Chantek user posted image

Crescut asemenea unui copil de catre Lyn Miles, antropolog la Universitatea din Tennesse, aceasta l-a invatat de-a lungul timpului circa 150 de semne prin care Chantek poate sa se exprime : de exemplu poate cere un anume obiect sau de mancare, poate sa arate atunci cand ceva ii place sau nu. A fost invatat sa-si faca singur curatenie si a invatat sa memoreze drumul pana la McDonald’s, unde isi poate cumpara din alocatia sa ceea ce doreste. Mai mult decat atat are format conceptul de minciuna. In timp ce se juca cu un creion, urangutanul l-a introdus in gura si aparent ii inghitise guma de sters, aratand spre Lyn Miles ca guma a fost pentru el mancare. La scurt timp, l-a surprins jucandu-se cu guma, ceea ce inseamna ca anterior mintise. Lui Chantek ii place sa se joace cu diverse unelte si poate face chiar siraguri de margele. Oficialii gradinii zoologice in care el se afla acum considera ca este dezvoltat mental asemenea unui copil de 4 ani.
Desi nu este singurul animal care a invatat limbajul semnelor, mai sunt astfel de exemple cu cimpanzei sau alte primate, este poate cel mai relevant exemplu de inteligenta animala.
Desi unii ecologisti ar spune ca un animal salbatic trebuie sa se dezvolte si sa creasca in mediul sau, acolo unde este cel mai bine adaptat si in care se va simti cel mai bine, totusi rezultatele remarcabile la care a ajuns acest urangutan poate duce la explicatii noi privind invatarea si comunicarea. Iar relatia sa cu cercetatoarea, care l-a crescut in primii ani ai vietii si care il viziteaza si acum in mod regulat, este deosebita smile.gif .

Detalii: Chantek




Go to the top of the page
 
+Quote Post

Mesaje in acest topic


Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 18 June 2024 - 10:35 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman