HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Universul Credintei:

Mesajele cu caracter ateist sau care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum.

> De Ce Mai Multe Religii ?
Eclectic
mesaj 4 May 2004, 10:52 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.926
Inscris: 6 April 04
Forumist Nr.: 2.950



De mult timp ma macina aceasta problema. Daca exista o singura divinitate, de ce oamenii cred in diferite divinitati ?
De ce unii cred in Dumnezeu, altii in Allah, altii in Unicornul Roz si Invizibil si asa mai departe ? Acceptand existenta unei divinitati, aceasta nu li s-ar arata tuturor la fel ?


--------------------
Nu semnez.
I love flowers.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Raspunsuri
thunder
mesaj 13 May 2004, 07:26 PM
Mesaj #2


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.480
Inscris: 12 December 03
Forumist Nr.: 1.466



QUOTE (TriRegnum @ 13 May 2004, 05:45 PM)
QUOTE
- datorita acestor tipuri de afirmatii cu iz fanatic apar certurile intre adeptii unor religii sau altele.

Nu mai numi pe altii fanatici, cand tocmai tu te comporti ca atare.

- se pare ca nu esti in stare de te abtii fara a provoca pe altii. Mai omule, esti preot mai. Tu nu stii sa citesti de 10 ori si sa raspunzi odata ? Nu vezi ca ai dat cu bita in balta de mai multe ori ca dupa aceea sa-ti ceri scuze, ca mai apoi sa repeti iar si iar aceleasi greseli si modalitati GRESITE de abordare, atit ca om, cit si mai ales ca preot ? Basca, trebuie ca altii sa-ti atraga atentia pt. ca tu sa observi si mai apoi sa-ti ceri scuze. Dincolo de asta, mai esti si moderator, adica trebuie sa intermediezi, nu sa tii partea unei "idei" sau persoane". Priveste mai atent mesajul meu si apoi comentatiile mele.

- ii atrag atentia colegului de forum ca are tendinta de a manifesta o atitudine de tip fanatic, adica cu tendinta de separare si prezentarea viziunii lui limitate ca si cum ar fi intreaga realitate (a se vedea povestea cu elefantul si copii orbi).

- cind vor intelege acesti "copii orbi" ca realitatea lor nu este cea completa ? Cind vor realiza acesti "orbi" ca esenta elefantului e mai mult decit coada, piciorul, sau alta parte a corpului elefantului si ca atitudinea lor fanatica nu conduce catre o armonie universala si cu atit mai putin catre o "religie" comuna, religia ADEVARULUI ?

- fii acum atent la formulare: e o mare diferenta intre a spune: "faci afirmatii cu iz fanatic si esti fanatic". E ca si cum ai spune: "dai dovada de prostie, sau faci afirmatii prostesti in acest caz" .... si "esti prost". Nu mai pune in gura mea vorbele tale.

- acum, ideea de fanatic. A fi fanatic inseamna a manifesta un caracter extremist vis a vis de un "tabu" al tau, fata de o religie, samd ... excluzind TOATE celelalte religii sau cai. Eu nu pot intra la capitolul fanatic intrucit accept toate religiile si caile spirituale autentice, nemodificate sau dogmatizate de unii reprezentantii ai lor. Chiar daca nu am aprofundat in mod complex toate partile elefentului, le cunosc macar in parte, si accept faptul ca sint mai multe parti ale acestui "elefant". Este chiar hilar ca ca un reprezentant al cozii, sau al trompei sa acuze pe un reprezentant al intregului elefant ca fiind "fanatic". Se pare ca nu ai citit bine povestea cu elefantul si inca te pastrezi si tu si alti "copii orbi" in "adevarul" vostru partial pe care il considerati "intreg". Pacat ... sad.gif

QUOTE
QUOTE
- daca crestinii au preferat ca intermediar divin pe Iisus, altii au avut parte de alti intermediari divini, care i-au condus la ACEIASI realitate divina UNICA, Dumnezeu.

Ma-ndoiesc,


- indoieste-te cit vrei tu, adevarul va ramine neschimbat.

QUOTE
Isus spune "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata",


- cine studiaza piciorul elefantului ajunge in final sa cunoasca intreg elefantul si esenta lui. La fel si cu ORICARE autentica, vie.Subiectul topicului este: "de ce mai multe religii?" Raspunsul lui Yogananda cu acea pilda cu elefantul este "cheia" si esenta raspunsului la aceasta intrebare. Cine a inteles asta bine, cine nu ... incepe sa manifeste exact acele parti din pilda care il definesc si in felul asta se da "sare si piper" acelei pilde, in sensul ca oamenii vad cu ochii lor exemplificarea vie a povestii. Nu stiu cine va exemplifica rolul "tatalui" (vazatorului) insa in mod sigur el (ei) va fi mai intelept si mai cuprinzator fata de "copii orbi".

- dar daca tot dai citate care sa "exemplifice" atitudinea voastra intoleranta permite-mi sa ofer si eu citeva citate din alte surse si religii pe care te invit sa le comentezi, daca te simti in stare.

QUOTE
    Bhagavat a spus:
1. Ascultă mai departe, o tu cel cu braţul mare, īnaltul meu cuvīnt pe care ţi-l rostesc ţie, care mi-eşti drag, spre binele tău.
2. Nici mulţimea zeilor, nici marii Rishi nu cunosc naşterea mea, căci eu sīnt singura obīrşie a zeilor şi a marilor Rishi.
3. Cel care mă ştie ca Marele Stăpīn Divin al Lumii, nenăscut şi fără de īnceput, acela, netulburat printre muritori, se eliberează de toate păcatele.
4. Gīndire, Cunoaştere, netulburare [a minţii], rabdare, adevăr, stăpīnire de sine, linişte, fericire şi durere, fiinţare şi nefiinţare, frica şi neīnfricare,
5. Nevătămare, egalitate [a spiritului], mulţumire de sine, asceza, dăruire, faima buna şi rea, toate sīnt numai de la mine, felurite stări ale fiinţelor.
6. Din mine au luat fiinţa, īn vremea Īnceputului, cei şapte mari Rishi şi cei patru Manu, născuţi din gīndul meu; din ei [au luat fiinţă] toate creaturile īn lume.
7. Cel care cunoaşte cu adevărat īntruchiparile {112} şi forţa mea magică, acela se uneşte [cu mine] printr-o yoga de neclintit; aceasta este neīndoios.
8. Eu sīnt obīrşia Totului, de la mine porneşte Totul; gīndind aşa, cei cu minte şi simţire adīncă, mi se dăruiesc mie.
9. Cu gīndul la mine, cu suflurile vitale plecate la mine {113}, luminīndu-se unul pe celalalt, vorbindu-şi despre mine sīnt mereu mulţumiţi şi fericiţi.
10. Celor mereu concentraţi, care mi se dăruiesc cu dragoste, le dau această yoga a minţii (buddhiyoga) prin care ajung la mine.
11. Din īndurare pentru ei, eu, stīnd īn adevărata [mea] Natură, distrug prin lampa strălucitoare a Cunoaşterii īntunecimea născuta din necunoaştere.


- ti se pare ca vorbeste insusi Dumnezeu ? "Cel care mă ştie ca Marele Stăpīn Divin al Lumii, nenăscut şi fără de īnceput" sau "Eu sīnt obīrşia Totului, de la mine porneşte Totul" iti spune ceva ?

QUOTE
nu cred ca Budha sau te miri ce alt om a fost Fiul lui Dumnezeu in afara de Isus Cristos, OM si DUMNEZEU.


- parerea ta este de tipul copilului care isi prezinta viziunea asupra trompei, sau piciorului etc. Ce crezi tu este ce crezi tu, nu si ceea ce este in mod complet.

- Eu si multi altii afirmam ca intregul e mai mult decit o parte, chiar daca in parte se reflecta intregul si in intreg se reflecta partea.

- Indiferent de cit de mare sau de important ar parea piciorul fata de coada de ex. si coada si piciorul te conduce la aceiasi esenta a "efefantului" (analogic vorbind, a lui Dumnezeu).


- Mergeti mai departe cu analogia. Daca te loveste elefantul cu piciorul sau cu coada cind spui ca te-a lovit ... piciorul, coada sau elefantul ? Personalizat vorbind poti spune am fost lovit de "coada (piciorul) elefantului", dar global vorbind, vei spune: "m-a lovit elefantul (cu piciorul/coada). In acest context, intelegeti ca si coada si piciorul "sint" tot elefantul.

- Asa cum acum 2000 de ani Iisus era manifestarea lui Dumnezeu pe pamint, la fel cu mai mult timp in urma Krisha a fost TOT Dumnezeu manifestat de data aceea sub o alta forma, cu o alta menire divina ... si ca Ei multi alti Fii ai lui Dumnezeu. Spiritual vorbind probabil ca exista si intre Ei o ierarhie divina, dar nu de asta trebuie sa ne ocupam noi, ci sa urmarim ca abordind calea pe care am ales-o sa ajungem la esenta INTREGULUI. Chiar daca eu reunosc inaltimea spirituala a lui Iisus sau ca El ar fi cel mai evoluat spirit ... conteaza mai putin pt. omul aflat pe cale, la nivelul lui. E ca si cum ti-ar preda o materie decanul, profesorul principal, sau cel suplinitor etc. Esenta si telul ultim al invataturii este importanta in acest caz.

QUOTE
QUOTE
- au existat sfinti care au atins acea stare fara a avea o atitudine cit mai "crestineasca", ci specifica caii spirituale aleasa.

Nu au ales, daca aveau de unde alege si nu ar fi ales crestinismul atunci ar fi ales osanda;


- este hilara aceasta afirmatie. Conform "logicii" si "dogmei" tale, toti cei care au existat inainte de crestinism au fost osinditi de Dumnezeu, pt. ca nu, El e de vina ca nu l-a trimis pe Iisus inca de la inceputul Lumii, adica linga Adam si Eva sa-l fi trimis si pe IIsus, sa le expuna crestinismul. smile.gif

- alta manifestare de tip fanatic: "nu alegi crestinismul, esti osindit", adica tot ce nu e crestinism este demn de osinda si eronat. Indirect se afirma ca TOATE celelalte religii si cai spirituale se afla in eroare, deci iata FANATISMUL disimulat.

QUOTE
Dumnezeu nu ii obliga pe necrestini sa se comporte ca si crestinii deoarece primii nu cunosc Legea Vietii,


- ba multi dintre ei cunosc cu mult mai bine "legea vietii", exprimata pe intelesul, obiceiul si in vremea (epoca) lui. Dovada ca au existat sfinti si invatatori divini si in alte vremuri (inainte si dupa Cristos), apartinind altor religii.

- ii rog pe cititori sa remarce cum eu ma straduiesc sa prezint o intelegere globala a adevarului si a religiilor autentice si cum triregnum incearca sa reduca adevarul la "religia" ai la viziunea (dogma) lui si mai are si pretentia ca eu as fi cel fanatic.

- eu apreciez (motiv pt. care si aduc o multime de citate din aceasta invatatura, chiar in "decrimentul" altor invataturi spirituale autentice) ca fiind autentinca invatatura crestina (originara), deci o integrez ca parte integranta din intreg, iar el, triregnum, direct sau indirect neaga celelalte religii si cai spirituale.

QUOTE
iar daca in apropierea casei lor e un templu unde se roaga la organele genitale (statui desigur),


- te legi inutil de ideile si simbolurile altor religii si cai spirituale, mai ales ca nu cunosti esenta acestor cai spirituale. A scuipa pe ele nu te face nici mai bun, nici mai spiritual, nici mai de bun simt ... ci mai intolerant si in acelasi timp te arata cit de ignorant esti in acea directie spirituala. Acea cale este o cale a celor care sint pregatiti pt. ea si se simt atrasi de ea, asa cum tu esti atras de crestinism, in forma sa catolica.

QUOTE
e normal sa aleaga acea cale, daca nimeni nu-i vesteste Vestea cea Buna,


- ba tocmai ca i-a vestit-o ... si a inteles-o si acum o urmeaza, pt. ca e "vestea ce buna" exprimata pe specificul lui, dupa cum ii este firea.

- e absurd ca sa-i ceri italianului sa inteleaga limba japoneaza, insa e ceva firesc ca unor japonezi care traiesc in Italia sa le vorbesti in japoneza decit in italiana, caci vor intelege mai bine limba lor materna. La fel si cu aceste cai spirituale.

QUOTE
dar se pune problema ca atunci cand un necrestin locuieste intr-o tara crestina si refuza sa se increstineze desi cunoaste destul de bine crestinismul, atunci se pune problema mantuirii, da sau nu?


- problema ti-o pui tu, dp tau dv. El si-o pune din al sau. Daca tot vorbesti de mintuire, si implicit de pacat, sa-ti mai sau un citat din intelepciunea orientala, ca am vazut ca te atrag si iti plac chiar. smile.gif

QUOTE
31. Privind la Legea [ta] proprie (svadharma) nu trebuie să tremuri; pentru un războinic nu există nimic mai bun decīt lupta īnscrisă īn Lege.
32. Fericiţi sīnt războinicii care, o fiu al lui Pritha, au parte din īntīmplare de o astfel de luptă, ca de o poartă a cerului deschisă.
33. Dacă īnsă nu vei da aceasta luptă īnscrisă īn Lege, atunci, trădīndu-ţi Legea proprie şi renumele, īţi vei atrage păcatul.

...

33. Chiar şi īnţeleptul se poartă după cum īi este firea lui; fiinţele īşi urmeaza firea; ce o va ţine īn loc?
34. Īn obiectul oricărui simţ se află patima şi ura; să nu īntre sub stăpīnirea lor; acestea două sīnt duşmanii lui {45}.
35. Legea proprie (svadharma), [chiar] cu lipsuri, este mai bună decīt Legea altuia, chiar cu grija respectată; este mai bine să pieri īn Legea ta proprie; Legea altuia este periculoasă.

...

47. Mai bună este Legea proprie (svadharma), [deşi] imperfectă decīt o lege straină corect īndeplinită; īnfăptuind ceea ce ţine de firea lui, [omul] nu-şi atrage păcatul.


PS. Te las pe tine sa afli sursa acestor citate din invatatura spirituala orientala. Asa cum pt. tine este biblia carte de capatii, pt. altii acest text este "biblie" si carte de capatii in domeniul spiritual.

Acest topic a fost editat de thunder: 13 May 2004, 07:40 PM


--------------------
"De fiecare dată cānd Legea decade, cānd dezordinea se face simţită,
Eu mă supun la o noua naştere pentru a-l apara pe virtuos, pentru a-l distruge pe răufacător.

Pentru a restabili Legea, din cānd īn cānd trebuie să renasc. "
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Mesaje in acest topic
Eclectic   De Ce Mai Multe Religii ?   4 May 2004, 10:52 PM
thunder   Un fermier avea sase fii, toti orbi. Intr-o zi, el...   4 May 2004, 11:30 PM
geriA3e   Eclectic prietene,e foarte bine ca vrei sa sti una...   5 May 2004, 01:56 AM
Gurutzu^   Draga eclectic, problema cu mai multe religii exis...   6 May 2004, 06:59 PM
Mihai   Bine ai venit la Han!   6 May 2004, 07:02 PM
Eclectic   Gurutzu^, in primul rand, bine ai venit ! In a...   7 May 2004, 04:55 AM
Inceputul Vietii   Ceea ce a scris thunder e perfect adevarat, dar eu...   7 May 2004, 08:47 AM
Gurutzu^   chestia cu religia modificata in avantajul fiecaru...   7 May 2004, 08:57 AM
Cipri   Chiar si in religiile necrestine exista anumite ad...   13 May 2004, 12:01 PM
thunder   QUOTE (Cipri @ 13 May 2004, 02:03 PM) Chiar s...   13 May 2004, 12:51 PM
TriRegnum   QUOTE - datorita acestor tipuri de afirmatii cu iz...   13 May 2004, 03:43 PM
TriRegnum   "NOSTRA AETATE" PAUL, EPISCOP, SLUJITOR...   13 May 2004, 03:58 PM
thunder   QUOTE (TriRegnum @ 13 May 2004, 05:45 PM) QUO...   13 May 2004, 07:26 PM
TriRegnum   QUOTE - ii atrag atentia colegului de forum ca are...   13 May 2004, 08:18 PM
dead-cat   TriRegnum, desi sunt de principiu de accord cu tin...   13 May 2004, 08:36 PM
Mihai   Va invitam sa discutam idei, nu sa atacam persoane...   13 May 2004, 08:38 PM
thunder   QUOTE (TriRegnum @ 13 May 2004, 10:20 PM) QUOTE - ...   13 May 2004, 11:00 PM
thunder   QUOTE QUOTE - fii acum atent la formulare: e o mar...   13 May 2004, 11:02 PM
Minerval   Sa avem o minte deschisa si sa privim altfel lucru...   13 May 2004, 11:42 PM
IO   Subscriu la ce a spus Minerval. Totul e sa gasim a...   14 May 2004, 10:50 AM
thunder   CODE - imi cer scuze, exact cind editam si corecta...   14 May 2004, 11:14 AM
thunder   - subscriu la ideea unei asa zise religii unice, ...   14 May 2004, 11:47 AM
noi   "Sa avem o minte deschisa si sa privim altfel...   14 May 2004, 03:56 PM
Eclectic   Credinciosii intru Unicornul Roz Invizibil abia as...   14 May 2004, 04:28 PM
IO   noi si cat... eclectic: in caz ca nu ati urmarit ...   14 May 2004, 04:51 PM
TriRegnum   QUOTE - cu toate ca zici ca respecti ptc de vedere...   14 May 2004, 05:29 PM
IO   QUOTE dogma a fost promulgata in conciliu si un co...   14 May 2004, 05:41 PM
TriRegnum   QUOTE TriRegnum, numai Dumnezeu nu poate gresi. Un...   14 May 2004, 05:44 PM
Eclectic   Deci exista oameni care nu pot gresi ?   14 May 2004, 05:58 PM
thunder   QUOTE (TriRegnum @ 14 May 2004, 07:46 PM) QUOTE Tr...   14 May 2004, 09:50 PM
thunder   QUOTE (TriRegnum @ 14 May 2004, 07:31 PM) QUO...   14 May 2004, 11:21 PM
thunder   QUOTE (TriRegnum @ 14 May 2004, 07:31 PM) QUO...   15 May 2004, 03:33 AM
thunder   QUOTE QUOTE - eu nu exclud crestinismul si sfinti ...   15 May 2004, 03:34 AM
TriRegnum   QUOTE V-a propus vreodata un preot-profesor sa med...   15 May 2004, 11:01 AM
thunder   QUOTE (TriRegnum @ 15 May 2004, 01:03 PM) Adi...   16 May 2004, 02:51 AM


Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 18 June 2024 - 07:01 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman