HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Dezbateri Filosofie

Acest subforum este destinat dezbaterilor filosofice. Pentru discutii religioase va initam sa vizitati subforumul Universul Credintei.

> Disputa, Cum purtam o disputa? DO's and DONT's
Amenhotep
mesaj 18 Jun 2004, 11:14 PM
Mesaj #1


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Salut!

Ma preocupa demult acest subiect: Cum e cel mai bine sa se poarte o disputa?

Bineinteles, sunt o multime de intrebari conexe:

Ce este o disputa?

De ce avem o disputa? (Care-i scopul disputei?)

Prin ce se deosebeste o disputa de calitate de una "low"?

Disputa (ideala) este strict rationala, sau poate exista si o disputa (partial) irationala?

Cum e bine sa argumentezi intr-o disputa?

Ce e bine sa NU faci intr-o disputa?

Care este deosebirea intre disputa, discutie, cearta, dezbatere, incontrare verbala, pledoarie etc.?

Exista cistigator al unei dispute? Cum il recunoastem?

Si... probabil ca mai sunt multe alte intrebari.

Pareri?

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
3 Pagini V   1 2 3 >  
Start new topic
Raspunsuri (1 - 99)
colectionara
mesaj 19 Jun 2004, 12:22 AM
Mesaj #2


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



Mai intai - bine ai venit, Amenhotep! (marturisesc ca imi plac deja postarile tale smile.gif)

La prima vedere as spune ca felul in care este cel mai bine sa se poarte o disputa depinde si de:
1. felul disputei (se disputa un drept, o idee, disputa e in sine o competitie etc);
2. combatanti (metoda x poate sa fie adecvata pentru A, B, C mai degraba decat metoda y; pentru X, Y, Z poate fi invers);
3. importanta/seriozitatea disputei (un concept delicat)
4. ... probabil si altele.

Presupun ca ne intereseaza in general disputele de idei. Oricum, o caracteristica generala a tuturor disputelor este rivalitatea. O disputa se cere transata in favoarea cuiva, fie ca e vorba de o competitie sportiva, fie de o ciocnire de idei, fie de o disputa in joaca (pana si acolo incercam sa castigam).

Exista o gramada de raspunsuri la intrebarea: "ce ii motiveaza pe cei care se antreneaza in dispute". Printre acestea: dorinta de a obtine obiectul disputat, dorinta de a promova ceva in care cred, dorinta de a isi imbogati perspectiva, placerea competitiei, placerea de a face ceva la care se pricep (in momentul in care deprinzi o tehnica a disputei si obisnuinta sa castigi cu ea devii adesea usor dependent de astfel de distractii (fie, vicii smile.gif)), uneori o anumita nevoie sociala (disputa ca interactiune, disputa ca interactiune cu cei ca tine sau cu cei pe care ti-ar placea sa ii "convertesti" putin (am observat ca o disputa cu cineva mult prea departat de metodele si regulile tale poate deveni frustranta si iti poate da senzatia de inutilitate)), joaca etc.

Intr-o disputa de calitate avem in general combatanti compatibili. Nu ca pareri, ci, dupa cum sugeram mai sus, ca mod de a intelege disputa. Adesea ce face o disputa sa fie proasta este mutarea atentiei de la subiectul sau initial catre:
- cearta (ambitia individului si nervii sai taie fata scopului initial, el incepe sa "o ia personal")
- terminologie (fiecare intelege altceva)
- diferenta de reguli (fiecare are alte principii si ei isi duc disputa in sisteme diferite; trebuie mai intai sa inteleaga ca exista un set de reguli comune care patroneaza disputa, reguli carora sa se supuna cu totii)
- altceva (desi mie imi plac off-topicurile smile.gif caci le consider de multe ori de calitate, divagatia, oricat de interesanta, impiedica acea concentrare asupra esentialului, tulbura imaginea de ansamblu, te impiedica sa cuprinzi totul; ori o imagine clara de ansamblu e vitala)
- un detaliu (adesea detaliile sunt savuroase si merita discutate, insa ne putem pierde in ele; e extrem de important ca din cand in cand combatantii sa se "ridice" din locul in care se afla si sa se mai uite o data la problema - sa isi impuna periodic o detasare).

Cred ca am sugerat cu ocazia asta si cate ceva din ce ar face o disputa sa fie buna. Sigur ca este foarte importanta si calitatea combatantilor. Disputa este ajutata daca ei vin cu inteligenta, informatie, tact, stapanire de sine, interes (ideal este sa fie motivati de promovarea unei idei, nu de reusita personala, insa dupa parerea mea asta conteaza mult mai putin decat felul in care se manifesta, ce lasa sa se vada). Insistenta in cauze pierdute este foarte daunatoare, caracterizand de obicei pe cei care nu suporta sa piarda si strica disputa, carand-o dupa ei in penibil. O disputa buna este totodata echilibrata, astfel ea se va putea sustine. O disputa dezechilibrata poate deveni cel mult o gluma buna.

Cand disputa vrea sa demonstreze ceva, e bine sa punem ratiunea la loc de cinste. Bucatile irationale sunt cel mult pentru destindere. Desigur, alta e treaba daca disputa e o tachinare smile.gif. Nu are sens sa te sustragi de la ratiune pe motiv ca nu trebuie sa i se incurajeze suprematia. Motivul e deja o treaba rationala. Daca metoda de baza e argumentatia, atunci folosirea ratiunii e axioma. Argumentatia intr-un sistem in care apelul la ratiune este optional (si asa, cand vor unii) inseamna haos. Este irelevant faptul ca, in intimitatea sufletului meu, am momente in care nu ratiunea e pe primul loc. Odata intrat in sistemul numit argumentatie, citesc legea si vad ca aici se umbla cu ratiune. E doar o regula de bun simt, care ne fereste de inconsistente nedorite.

Argumentul e bine sa fie construit, nu pur si simplu o replica prompta care sa trimita mingea dincolo. Si e bine sa fie construit pe intelesul celui care il primeste. Un combatant foarte bun invinge cand convinge, nu cand desfiinteaza (din pacate uneori are nevoie de un oponent de calitate pentru a reusi, altfel ii este imposibil). Victoria se obtine odata cu verdictul de "ai dreptate". Ti-o poate spune si publicul si oponentul, insa e de preferat sa te axezi pe oponent, nu pe public. Psihologia publicului este oricum mai greu de controlat, publicul e mai putin implicat si publicul nu construieste disputa impreuna cu tine.

Deja destul pentru moment smile.gif.


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
saldora
mesaj 19 Jun 2004, 12:24 AM
Mesaj #3


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 732
Inscris: 24 April 04
Forumist Nr.: 3.238



QUOTE
Cum e cel mai bine sa se poarte o disputa? De ce avem o disputa? (Care-i scopul disputei?)
Disputa (ideala) este strict rationala, sau poate exista si o disputa (partial) irationala?
Cum e bine sa argumentezi intr-o disputa?
Care este deosebirea intre disputa, discutie, cearta, dezbatere, incontrare verbala, pledoarie etc.?
Exista cistigator al unei dispute? Cum il recunoastem?


-disputa verbala este, de cele mai multe ori, o discutie in contradictoriu fiecare sustinandu-si punctul de vedere, scopul? smile.gif de convingere a celuilalt ca ai dreptate? (dar dreptatea ta nu e si a lui wink.gif )
-cel mai bine intr-o disputa e sa fii pe post de martor biggrin.gif
-disputa irationala? adica sa nu stii de ce ajungi sa combati parerile celuilalt?
-argumentele cele mai solide sunt cele general valabile (daca argumentezi doar prin prisma experientei tale esti foarte putin credibil)
-deosebirile dintre discutie, disputa, cearta? laugh.gif dupa ochii vineti??
-daca exista cistigator? cum il recunoastem? rofl.gif cel care nu are ochiul vanat!

Acest topic a fost editat de saldora: 19 Jun 2004, 12:25 AM


--------------------
Am adunat cuvintele si acum suflu peste ele... ca intr-o papadie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 19 Jun 2004, 12:24 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
gio19ro
mesaj 19 Jun 2004, 01:31 AM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.656
Inscris: 6 March 03
Forumist Nr.: 21



QUOTE (colectionara @ 19 Jun 2004, 01:24 AM)
Argumentul e bine sa fie construit, nu pur si simplu o replica prompta care sa trimita mingea dincolo. Un combatant foarte bun invinge cand convinge, nu cand desfiinteaza

Cand desfiinteaza ce?
Sa nu-mi spui ca...: "DA".

Cand vrei sa convingi trebuie sa identifici ideile bine fixate ale celuilat si pe care le consideri gresite si sa-l ajuti sa le elimine. De cele mai mult ori nu poti face asta decat distrugand acele idei, idei care deja si-au format o radacina irationala. Cel mai bine e sa te duci cat se poate de repede, direct la partea irationala a convingerii. Asta binenteles dupa ce ai identificat-o.

Tu ai stilul de a-l coplesi nu doar prin calitate ci si prin cantitate. Ceea ce dupa parerea mea e o greseala.
De aceea nici nu ma mir ca pt tine simplitatea se invata greu! tongue.gif Totusi, marile adevaruri sunt simple si cel mai bine e sa te hranesti cu esente.

Acest topic a fost editat de gio19ro: 19 Jun 2004, 01:34 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 19 Jun 2004, 01:41 AM
Mesaj #5


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Colectionaro,

Excelent mesaj! Si multzam pentru urari, bine v-am gasit pe toti.

Sunt de acord in mod entuziast cu foarte multe lucruri din mesajul tau. Cum ar fi:

QUOTE
Oricum, o caracteristica generala a tuturor disputelor este rivalitatea. O disputa se cere transata in favoarea cuiva, fie ca e vorba de o competitie sportiva, fie de o ciocnire de idei, fie de o disputa in joaca (pana si acolo incercam sa castigam).


Da, da, da. Disputa (de idei, caci la ea ma refer) nu poate exista decit atit timp cit participantii afirma idei contrare. Mai precis, unul sustine A si celalalt non-A. Cind acest lucru nu se mai intimpla, disputa dispare. De ce zic ca-i important sa intelegem acest lucru? Pentru ca de multe ori oamenii se cearta pe chestii de genul "Fotonul e corpuscul!" - "Ba nu, e unda!", fara sa realizeze ca afirmatiile lor nu sunt precum A si non-A, adica reciproc incompatibile. Alt exemplu de "falsa disputa" este cind afirmatiile lor nu epuizeaza variantele: "E alba!" - "Ba nu, e neagra!". De ce acest din urma caz nu e disputa? Pentru ca e posibil ca nici unul sa nu aiba dreptate (daca de exemplu e rosie).

QUOTE
Victoria se obtine odata cu verdictul de "ai dreptate". Ti-o poate spune si publicul si oponentul, insa e de preferat sa te axezi pe oponent, nu pe public.


Cuvintele sunt foarte importante, exprimarea verbala explicita a acelui "Ai dreptate" este obligatorie. Daca exprimarea dezacordului este esentiala pentru inceperea disputei, la fel de importanta este si exprimarea acordului final (incetarea dezacordului, deci a disputei). In plus, mai este si componenta psihologica: atunci cind sunt invins (convins) ii datorez adversarului acel moment de satisfactie cind ma inclin in fatza lui si-i spun "Domnule (Doamna smile.gif ), m-ati invins: ati avut dreptate de la bun inceput si eu am gresit. Felicitari!" Este ca salutul final pe tatami, ca stringerea de mina sportiva la sfirsitul unei competitii. Suntem datori fatza de adversarii nostri sa le recunoastem victoria explicit, cu cuvinte la fel de clare cit au fost acelea prin care ne-am exprimat la inceput dezacordul.

Dar s-a facut tirziu, asa ca voi continua miine, in alt mesaj.

Noapte buna tuturor,
a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
colectionara
mesaj 19 Jun 2004, 02:06 AM
Mesaj #6


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



@ gio:

Ai dreptate, este necesar sa desfiintezi rationamentul oponentului tau pentru ca el este contradictoriu cu ideea sustinuta de tine. Ceea ce voiam sa subliniez este ca doresc sa imi conving oponentul, nu sa il desfiintez (pe el). Pot castiga o disputa pentru ca adversarul imi da dreptate (imi intinde mana) sau o pot castiga pentru ca el e la pamant. Unii adopta tactica punerii la pamant a adversarului (exemplu: il ametesc, ii intind capcane, il fac sa se contrazica, ii arat ca s-a contrazis, el se pierde si nu isi mai poate sustine ideea). Apreciez mai mult disputele in care se recurge la prima varianta.

Si mai ai dreptate o data, claritatea si concizia sunt dezirabile. Cred ca se pot antrena. Uneori dorinta de a fi extrem de explicit genereaza logoree. Mi se intampla si mie, sper ca nu chiar mereu smile.gif.
___

O alta problema a disputelor este tendinta combatantilor de a fi orientati pe "fisura". O spun din experienta smile.gif. Dupa o perioada, aud/citesc ce mi se spune cu creierul programat sa descopere fisura logica. Un adevar "trist" este ca adesea un oponent ilogic sau cu o logica extrem de dezorganizata (care te distrage) formuleaza idei destul de bune, sustinandu-le prost. Un combatant bun trebuie sa vada si potentialul de eroare si potentialul de adevar din spusele oponentului, asta il va ajuta foarte mult. Decat sa combat lipsa de logica a exprimarii unei idei, este de preferat sa combat ideea. Exemplu: X sustine ceva printr-o analogie. Y vede ca analogia e gresita si se apuca sa o desfiinteze, X care isi da seama ce a facut renunta la analogie dar nu si la idee care i se pare inca buna (si poate chiar este - poate partial -, Y nu s-a concentrat prea mult pe asta).
Totusi, e tare greu sa te abtii cand cineva te imbie cu o fisura logica tongue.gif.

Acest topic a fost editat de colectionara: 19 Jun 2004, 02:18 AM


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gio19ro
mesaj 19 Jun 2004, 02:55 AM
Mesaj #7


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.656
Inscris: 6 March 03
Forumist Nr.: 21



QUOTE (colectionara @ 19 Jun 2004, 03:08 AM)
Totusi, e tare greu sa te abtii cand cineva te imbie cu o fisura logica tongue.gif.

Depinde de miza. Daca e doar o dezbatere pe Han sau pe alt forum, virtual sau nu, putem inchide ochii.

Daca e o chestiune juridica ce se dezbate la tribunal, trebuie deschisa usa cu piciorul si speculata orice fisura, fie ea de logica (juridica) sau de fapt.
mwah1.gif
Dintre persoanele de sex feminin cunoscute de mine, tu esti cea mai talentata in argumentarea ideilor cat si in ceea ce priveste spiritul de observatie. Cand l-ai descoperit pe Gopernic/Minerval m-a trecut un sentiment de ciuda si mi-am zis ca esti alien. laugh.gif

Dupa cum vezi, ai multi admiratori pe Han. Ultimul venit e Amenhotep.


Edit:
QUOTE
Uneori dorinta de a fi extrem de explicit genereaza logoree


Si ambiguitatea si persuasiunea dau rezultate bune. Obliga pe celalalt sa-si foloseasca intuitia. Folosindu-si intuitia, are acces la ideile ingropate in subconstient. Odata deschisa "poarta".... radacina irationala a ideii lui devine expusa.

Bineinteles ca optim e sa folosim ambele metode, atat cea explicita cat si cea ambigua. Fiecare la momentul ei si intr-o derulare articulata.

Acest topic a fost editat de gio19ro: 19 Jun 2004, 03:22 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
colectionara
mesaj 19 Jun 2004, 03:18 AM
Mesaj #8


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



Multumesc frumos pentru aprecieri sorry.gif.

Cat despre "depinde", intr-adevar depinde, asa cum am specificat la inceput. Insa apoi am presupus (fiind incurajata si de Amenhotep) ca ne referim la o disputa de idei. Altfel problema calitatii disputei si-ar pierde din sens. Cred ca la un proces nu isi pune nimeni problema calitatii disputei, acolo te concentrezi pe a castiga. Acolo nu iti vei convinge adversarul (in fine, teoretic se poate, dar e destul de fantezist sa te bazezi pe asta); castigand, automat il trantesti la pamant. Procesul se supune altei etici.


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gio19ro
mesaj 19 Jun 2004, 03:30 AM
Mesaj #9


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.656
Inscris: 6 March 03
Forumist Nr.: 21



QUOTE (colectionara @ 19 Jun 2004, 04:20 AM)
Cred ca la un proces nu isi pune nimeni problema calitatii disputei

Avocatii din vechea garda sunt cam narcisisti. Tinerii sunt pragmatici.

Cred ca in general intelectualitatea romaneasca de varsta a treia e cam narcisista. Nu e vorba doar de avocatii. E o trasatura specifica generatiei.
Asa ca am mai descoperit un element ce se ia in discutie cand analizam o dezbatere: varsta "oponentilor".
Go to the top of the page
 
+Quote Post
colectionara
mesaj 19 Jun 2004, 03:33 AM
Mesaj #10


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



QUOTE (gio19ro @ 19 Jun 2004, 04:57 AM)
Si ambiguitatea si persuasiunea dau rezultate bune. Obliga pe celalalt sa-si foloseasca intuitia. Folosindu-si intuitia, are acces la ideile ingropate in subconstient. Odata deschisa "poarta".... radacina irationala a ideii lui devine expusa.

Experienta de pana acum mi-a aratat ca, in cele mai multe cazuri, oponentul nu vrea sa te inteleaga, ci sa te invinga. De cele mai multe ori am senzatia ca trebuie obligat sa te inteleaga. Daca ii servesti ambiguitate, de multe ori el nu deschide nici o poarta, caci nu e interesat sa iti clarifice tie rationamentul; mai repede va fi fericit sa te acuze de ambiguitate. Sau va apela la cea mai simpla si sigura (si poate si sincera) tactica: va spune "nu iti inteleg argumentul".

In fine, probabil ca si asta depinde de caz. Eu in continuare imi sprijin parerile pe experienta mea in disputele de idei.


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gio19ro
mesaj 19 Jun 2004, 03:40 AM
Mesaj #11


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.656
Inscris: 6 March 03
Forumist Nr.: 21



QUOTE (colectionara @ 19 Jun 2004, 04:35 AM)
Experienta de pana acum mi-a aratat ca, in cele mai multe cazuri, oponentul nu vrea sa te inteleaga, ci sa te invinga.

Asa este, insa cu acest gen de oameni eu unul nu prea intru in dezbateri.
Doar daca e intr-adevar curios sunt si eu interesat. Si exista si metode de a-l face curios. ohyeah.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 19 Jun 2004, 09:08 AM
Mesaj #12


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



Deja s-au spus o gramada de lucruri interesante pe-aici... dar lipseste ceva! Voi sunteti niste idealisti in sensul in care presupuneti ca adversarul o sa va dea dreptate la final daca voi i-ati demonstrat ca punctul lui de vedere e gresit. Cred ca ar fi interesant sa discutam si despre metodele prin care invinsul evita la final acceptarea infrangerii. Poate, in felul asta, vom sti cum sa tratam astfel de metode intr-un mod mai eficient. Vreau sa atrag atentia ca X nu trebuie sa fie de rea-credinta ca sa recurga la astfel de metode intr-o disputa. Uneori orgoliul este suficient pentru ca ratiunea sa fie orbita...

Va propun eu cateva metode observate de mine:
  • Deturnarea discutiei spre detalii neimportante si formulari de genul "dar accepti ca daca [detaliu neimportant] este adevarat/fals atunci e posibil ca toata argumentatia ta sa cada?". De cele mai multe ori obiectiile asta sunt usor de rezolvat dar problema e ca rezolvarea lor poate da nastere altor detalii, evident, tot neimportante. Dupa 3-4 astfel de interogari nici nu se mai stie care era discutia initiala.
  • Argumentum ad nauseam: se repeta pur si simplu fraze care au mai fost discutate deja cel in cauza "uitand" in mod convenabil ce s-a discutat.
  • Apelul la religie/credinta: "ar fi bine sa renunti la asemenea idei, altfel o sa ajungi in Iad". Intotdeauna m-a amuzat aceasta linie de "argumentatie" laugh.gif
  • Jignirile: "tu oricum nu intelegi nimic asa ca nu are rost sa iti mai raspund la argument"
  • Ironia strategica: "Ha! ce prostie sa spui ca [chestie discutata si argumentata]! Unde ai invatat asta, la gradinita?"

Va invit, asadar, sa discutam si despre partea mai putin placuta a dezbaterilor! Cum raspundeti cand cineva foloseste metode de evitare? ce alte metode de evitare ati mai intalnit?


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gio19ro
mesaj 19 Jun 2004, 11:44 AM
Mesaj #13


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.656
Inscris: 6 March 03
Forumist Nr.: 21



QUOTE (Catalin @ 19 Jun 2004, 10:10 AM)
Voi sunteti niste idealisti in sensul in care presupuneti ca adversarul o sa va dea dreptate la final daca voi i-ati demonstrat ca punctul lui de vedere e gresit. Cred ca ar fi interesant sa discutam si despre metodele prin care invinsul evita la final acceptarea infrangerii.

Chiar daca evita explicit acceptarea faptului ca ideea lui era gresita, in forul lui interior stie asta. Mi-e imi e de ajuns. Chiar si eu, cand mi se demonstreaza ca premisa mea era gresita, ma retrag sa rumeg argumentele ce mi-au fost servite.

Desigur exista unii care din motive ce tin de habotnicie religioasa, considera ca au ramas multe lucruri nespuse, ca n-au fost capabili sa le spuna sau ca nu stiu cum si ce sa spuna si ca totusi ei au dreptate pt ca au de partea lor "dreapta credinta". Pe ei doar timpul ii poate convinge.

In legatura cu violentii si marlanii care ne mai gasind argumente ataca zicand :
"esti prost, oricum n-o sa intelegi nimic, gandesti cu celalat cap"
eu unul, de mult ori, le arat ca pot fi de trei ori mai marlan decat ei si ca metoda asta nu e o solutie. Poate asa se vor convinge ca nu e bine sa faci altora ceea ce tie nu-ti place sa ti se faca.


Cu expresia asta, "gandesti cu celalalt cap", am fost gratulat chiar aici pe Han.

Acest topic a fost editat de gio19ro: 19 Jun 2004, 11:56 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 19 Jun 2004, 12:06 PM
Mesaj #14


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Da, ce grozav!

Sa facem o lista de "metode neortodoxe" de argumentare si sa incercam sa gasim si modurile potrivite de contracarare.

Copiez lista lui Catalin si mai adaug si eu citeva:
    Catalin
  • Deturnarea discutiei spre detalii neimportante si formulari de genul "dar accepti ca daca [detaliu neimportant] este adevarat/fals atunci e posibil ca toata argumentatia ta sa cada?". De cele mai multe ori obiectiile asta sunt usor de rezolvat dar problema e ca rezolvarea lor poate da nastere altor detalii, evident, tot neimportante. Dupa 3-4 astfel de interogari nici nu se mai stie care era discutia initiala.
  • Argumentum ad nauseam: se repeta pur si simplu fraze care au mai fost discutate deja cel in cauza "uitand" in mod convenabil ce s-a discutat.
  • Apelul la religie/credinta: "ar fi bine sa renunti la asemenea idei, altfel o sa ajungi in Iad". Intotdeauna m-a amuzat aceasta linie de "argumentatie" laugh.gif
  • Jignirile: "tu oricum nu intelegi nimic asa ca nu are rost sa iti mai raspund la argument"
  • Ironia strategica: "Ha! ce prostie sa spui ca [chestie discutata si argumentata]! Unde ai invatat asta, la gradinita?"
    Amenhotep
  • Acuzatia de ipocrizie: "Dar tu, doctore, vad ca fumezi, asa ca n-ai dreptul sa-mi predici mie cit de daunator e fumatul!" Chiar daca sunt ipocrit (si nu aplic eu insumi ceea ce sustin), asta nu inseamna ca n-as putea avea dreptate in ceea ce sustin.
  • Argumentul istoriei personale: "Ai sustinut o multime de timpenii in trecut si-ai fost invins in nenumarate dispute. Deci nici acum n-ai dreptate, lasa-te invins!" Conteaza ceea ce spune omul acum, nu ce-a spus in trecut. Si-un nebun poate sustine la un moment dat un lucru valabil.
  • Apelul la sentimente: "Tu simti cu sufletul propozitia pe care-o sustii? Te emotioneaza pozitiv? Este bine, e frumos, e nobil ca lucrurile sa stea asa cum zici tu? Pai vezi? Nu e, deci nu e cum sustii tu." No comment.

Cum raspundem la chestii de genul celor de mai sus? Hmm... In principiu cred ca oponentului trebuie sa i se arate greseala. Problema e ca el s-ar putea sa contrazica faptul ca ar fi o greseala si-atunci se naste o sub-disputa, pe tema "e sau nu o greseala sa argumentezi asa-si-pe-dincolo?", care la rindul ei poate naste o sub-sub-disputa si asa mai departe, indepartindu-ne tot mai mult de subiectul initial.

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 19 Jun 2004, 12:30 PM
Mesaj #15


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



QUOTE ("gio19ro")

In legatura cu violentii si marlanii care ne mai gasind argumente ataca zicand :
"esti prost, oricum n-o sa intelegi nimic, gandesti cu celalat cap"
eu unul, de mult ori, le arat ca pot fi de trei ori mai marlan decat ei si ca metoda asta nu e o solutie. Poate asa se vor convinge ca nu e bine sa faci altora ceea ce tie nu-ti place sa ti se faca.


E o metoda buna, Gio? Oare nu mai mult pierzi decat castigi? oare nu tot de orgoliu care orbeste ratiunea e vorba si in contrametoda ta? Deocamdata tu esti convins ca "nu e bine sa faci altora ceea ce tie nu-ti place sa ti se faca" si, totusi, tu insuti esti cel care incalca principiul. Si daca la ei poate e scuzabil (poate nu sunt adeptii principiului) la tine sigur e gresit!

QUOTE ("Amenhotep")

Cum raspundem la chestii de genul celor de mai sus? Hmm... In principiu cred ca oponentului trebuie sa i se arate greseala. Problema e ca el s-ar putea sa contrazica faptul ca ar fi o greseala si-atunci se naste o sub-disputa, pe tema "e sau nu o greseala sa argumentezi asa-si-pe-dincolo?", care la rindul ei poate naste o sub-sub-disputa si asa mai departe, indepartindu-ne tot mai mult de subiectul initial.


Da, asa se intampla. Crezi ca e o idee buna sa ii spui pur si simplu "gresesti pentru ca X" si apoi sa repui intrebarea initiala pe tapet ca sa impiedici divagarea? eu asa incerc sa procedez dar nu sunt convins ca e bine... alta idee mai buna nu am.


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 19 Jun 2004, 01:00 PM
Mesaj #16


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Mai este ceva.

Sunt doua lucruri care pot fi atacate intr-o disputa si e important sa distingem intre ele: pot ataca rationamentul oponentului sau pot ataca afirmatia oponentului. Nu e deloc tot aia, pentru ca pot exista:

- afirmatii nesustinute de rationamente (in acest caz nu am cum sa atac decit afirmatia, argumentind eu contrariul ei)

- afirmatii adevarate sustinute cu rationamente gresite

- afirmatii false sustinute cu rationamente bune (cum e posibil asa ceva? simplu, chiar daca rationamentul e bun, el poate pleca de la premize false)

- afirmatii false sustinute cu rationamente gresite (aici e clar ca sunt doua "capete de acuzare": si afirmatia, si rationamentul).

Iata un exemplu instructiv:

Tigrii sunt mamifere.
Felinele sunt mamifere.
---------------------------
Deci, tigrii sunt feline.

Ce este in neregula aici? Prima propozitie este adevarata. Si a doua. Si concluzia este adevarata. Deci, what's the problem? Evident, rationamentul este gresit. Cum probam asta? Stim ca un rationament este o schema de gindire care are proprietatea ca INTOTDEAUNA cind se aplica unor premize adevarate, va conduce la concluzii adevarate. Proba ca un rationament este gresit se face prin evidentierea unui caz (e suficient unul!) in care schema respectiva nu conduce la concluzii adevarate, desi pleaca de la premize adevarate. De exemplu:

Caii sunt mamifere.
Delfinii sunt mamifere.
---------------------------
Deci, caii sunt delfini.

Aceasta substitutie demonstreaza ca schema de rationament este gresita. Atentie, asta nu inseamna ca concluzia rationamentului gresit ("Tigrii sunt feline") ar fi falsa!

Popular, demonstratia faptului ca rationamentul initial este gresit se exprima cam asa: "Adica tu vrei sa spui ca toti caii sunt delfini?", care este o prescurtare a rationamentului cu cai si delfini prezentat desfasurat mai sus. Daca oponentul replica "Nu, Doamne fereste, nu zic asa ceva, unde vezi tu ca am zis 'Toti caii sunt delfini', eu vorbeam de tigri, ce treaba au ei cu caii si cu delfinii? Deviezi de la subiect si-ncerci sa ma aburesti!", atunci... ei bine, cum ii replicati unui astfel de oponent?

Dar, la urma urmei, de ce sa ne incontram cu oponentul cind descoperim un rationament gresit care sustine concluzii adevarate? Nu-l putem lasa asa? In fond, cit timp concluzia e adevarata, ce ne mai intereseaza cum s-a ajuns la ea? Eu zic ca trebuie sa sanctionam rationamentele gresite chiar si atunci cind concluziile lor ne sunt pe plac. Pentru ca daca le acceptam o data, schemele respective de rationare se vor putea oricind intoarce impotriva noastra, fiind aplicate de oponent pentru a deduce concluzii false din ipoteze adevarate. Si cum vom mai putea atunci sa ne opunem, o data ce am acceptat deja respectiva schema?

Inca o concluzie importanta: daca am atacat rationamentul adversarului si-am aratat ca este gresit, asta nu inseamna c-am demonstrat ca a sa concluzie este falsa! Nu am dreptul sa zic la final "Deci, rationamentul tau fiind gresit, iata ca tigrii nu sunt feline!" Daca vreau sa sustin asa ceva trebuie sa vin eu cu argumente pentru "Tigrii nu sunt feline". In lipsa acestui demers, n-am facut decit sa readuc disputa in punctul initial, inainte ca oponentul sa-si prezinte argumentul pentru "Tigrii sunt feline". Faptul ca el nu s-a priceput sa-si sustina afirmatia nu inseamna ca afirmatia este falsa.

Recunosc, e nevoie de o anume disciplina interioara pentru a sesiza astfel de situatii si a nu te lasa ispitit sa profiti de ele, clamind victoria in disputa. E greu sa te abtii. Dar daca n-ai facut decit sa evidentiezi greselile in rationamentele adversarului, onest este sa spui la sfirsit "Si, cu toate astea, s-ar putea ca lucrul pe care-l sustii sa fie adevarat. Desi n-ai dreptate in cum sustii, s-ar putea sa ai dreptate in ce sustii."

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
colectionara
mesaj 19 Jun 2004, 01:47 PM
Mesaj #17


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



Vad ca s-a spus ca suntem idealisti. Nu cred ca este asa, doar descriam o disputa ideala (disputa de calitate). In realitate, macar pentru ca avem experienta acestui forum, am observat ca nu se intampla decat rar asa. O disputa de calitate este o reala placere, pentru ca simti cum se dezvolta ideea si cum toti au de castigat. Faptul ca scriem cu atat entuziasm in acest topic si ca avem intr-adevar multe de spus dovedeste ca am participat la multe dispute departe de ideal. In aceste dispute coordonata de baza e orgoliul (si foarte rar prostia candida, caz in care eu prefer sa ma dau batuta). Acum depinde de ce speram noi: daca speram in continuare sa convingem, atunci vom incerca sa nu zgandarim orgoliul si sa il aducem pe interlocutor in acea situatie in care sa descopere singur adevarul si sa se simta multumit cu asta. Daca nu speram nici in aceasta doza de buna credinta, atunci apelul clasic la logica va fi singura noastra arma. In general cred ca se pot gasi metode adaptate la interlocutor, metode care dau rezultate cat mai bune cu un anumit interlocutor. Depinde si de gradul nostru de devotament, pentru ca totusi am plecat de la a sustine o idee, nu suntem datori sa facem psihologie si sa educam partenerul de disputa.

Uneori adversarul practic ne enerveaza prin opacitatea sa si atunci tindem sa il pedepsim, lovind direct in orgoliu. Este o reactie naturala, des intalnita, care totusi nu face bine disputei. Pe de o parte intarata oponentul, pe de alta ne departeaza si pe noi de idee si, in cazul in care exista si un public, si publicul va taxa un asemenea comportament. Publicului ii e mult mai usor sa fie etic si va fi nemultumit de orice atitudine care sugereaza rea credinta (ajunge sa sugereze). E injust sa amestecam ideile cu imaginea celui ce le sustine, insa se intampla vrem - nu vrem. Si oponentul si eventualul public reactioneaza la atitudinea noastra.

Cel care deviaza ne forteaza sa deviem si noi. Cred ca cea mai buna solutie este sa ne antrenam posibilitatea de a combate pe scurt devierile si, pe cat posibil, mentinand in permanenta contactul cu originalul. Daca el imi vine cu un rationament aiurea, eu o sa ii arat ce e aiurea eventual in paralel cu a ii arata ce e aiurea in ideea lui originala, sau bine in ideea mea originala. Cand el deviaza, e bine ca noi sa nu ne ducem cu mana goala dupa deviere, sa tragem si subiectul dupa noi pana acolo si sa il imbogatim cu argumente desprinse de acolo. Si sa sintetizam cat mai des.


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 21 Jun 2004, 12:04 PM
Mesaj #18


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Revin cu comentarii la mesajul initial al Colectionarei.

QUOTE
La prima vedere as spune ca felul in care este cel mai bine sa se poarte o disputa depinde si de:
1. felul disputei (se disputa un drept, o idee, disputa e in sine o competitie etc);
2. combatanti (metoda x poate sa fie adecvata pentru A, B, C mai degraba decat metoda y; pentru X, Y, Z poate fi invers);
3. importanta/seriozitatea disputei (un concept delicat)
4. ... probabil si altele.


1. Eu ma gindeam doar la disputele de idei. Si da, cred ca disputa de idei este o competitie, daca vrei chiar o "competitie in sine". Nu cred ca scopul unei dispute este sa aflam adevarul, ci sa convingem si sa invingem adversarul. Pentru cautarea adevarului sunt alte mijloace, cum ar fi cercetare individuala, dezbatere, brain-storming etc. Uneori, "ramuri" ale acestor activitati pot fi "mini-dispute", dar asta e cu totul altceva. Disputa in sine eu o vad ca pe o intrecere sportiva, desfasurata in planul ideilor si cu armele ratiunii.

2. Da, exista metode diferite, dar cred ca e necesara o precizare: ele nu au voie sa iasa din cadrul rational. De exemplu, o posibila metoda ar fi "impresionarea emotionala pina la lacrimi si implorarea de a fi de acord cu mine ca altfel ma sinucid" -- or, nu cred ca aceasta metoda este potrivita in vreo circumstanta (chiar daca ea ar putea rezultate cu unele persoane!). De ce? Pentru ca scopul disputei nu este sa invingi/convingi oricum, ci folosindu-te numai de armele ratiunii. Asa cum la sah este posibil sa-ti obligi adversarul sa murmure "Ma dau batut..." prin bataie cu tabla in cap si sucirea miinii la spate, dar asta nu se cheama c-ai cistigat un joc de sah. Tot astfel, daca in disputa intervin elemente ne-rationale, atunci ea inceteaza sa mai fie o disputa si, chiar daca in final cistigi, cistigi un alt joc, nu disputa.

3. Da, este un factor, dar l-as considera mai degraba extern disputei. Daca imi dau seama ca importanta subiectului este prea mica pentru mine si nu merita sa continui disputa (dac-as continua as risca sa ma cert cu sotia, cu seful, cu prietenul etc.), atunci pur si simplu decid sa ma retrag, sa "pun in suspendare" disputa. Ea nu mai exista. Dar motivul pentru care isi inceteaza existenta este exterior ei. Fara indoiala insa ca, in practica, trebuie sa dam dovada de diplomatie si tact atunci cind ne alegem oponentii, momentul, durata si intensitatea disputei. Dar asta din motive sociale si emotionale exterioare disputei cu pricina.

Catalin,

QUOTE
Crezi ca e o idee buna sa ii spui pur si simplu "gresesti pentru ca X" si apoi sa repui intrebarea initiala pe tapet ca sa impiedici divagarea? eu asa incerc sa procedez dar nu sunt convins ca e bine... alta idee mai buna nu am.


Nici eu nu vad alta metoda mai buna. Uneori sa intimpla insa ca demonstratia "gresesti pentru ca X" sa fie mai lunga si mai stufoasa. Daca ideea e complexa si eu o scurtez de dragul conciziei, ca sa pot reveni rapid la tema principala, atunci creste riscul ca oponentul sa nu inteleaga contra-argumentul meu, caz in care... degeaba il mai dau. In cazuri de-astea, obisnuiesc sa-i fac mai intii o mica schema a ceea ce urmeaza. Ii spun asa: "Tu zici ca A. Si sustii asta prin B. Dar eu zic ca n-ai dreptate. Zic nu doar ca B nu-l poate sustine pe A, ci zic si ca A e fals. Mai intii iti voi arata de ce B nu e o sustinere buna pentru A si apoi iti voi arata de ce sustin eu ca A e fals. Iti explic astea ca sa nu uiti pe parcurs de la ce-am pornit si sa nu te miri cind voi insista sa revenim la problema A." Am observat ca recapitularea din cind in cind a stadiului disputei si reamintirea arborelui de probleme este un lucru bun, care ajuta oamenii sa capete o privire de ansamblu si sa inteleaga inlantuirea argumentelor.

In privinta disputelor scrise (pe e-mail sau pe forumuri), am observat ca, in ciuda avantajului evident pe care-l are comunicarea in scris, uneori se manifesta si-un dezavantaj. E vorba de liniaritatea limbajului. Limbajul evolueaza in principiu dupa o singura dimensiune, dupa o singura axa temporala, este liniar. Intr-o discutie prin viu grai suntem destul de mult fortzati sa ne structuram argumentele si ideile tinind cont de aceasta limitare. Nu vom aduce niciodata 20 de argumente simultan, ci le vom exprima pe rind, oponentul avind posibilitatea sa replice inca de la primul. Dar in scris, timpul se fractureaza cumva, fiind impartit in "ciozvirte", astfel incit devine posibil sa torn 20 de argumente dintr-o data, fara ca oponentul sa ma poata intrerupe. S-ar zice ca imposibilitatea intreruperii e un lucru bun, nu-i asa? Ei bine, eu zic ca exista si-un efect secundar negativ: oponentul va putea sa-si aleaga 2-3 dintre argumentele mele (sau chiar unul singur) si sa se concentreze pe acelea. Daca le alege pe cele mai slabe, este posibil sa canalizeze discutia in jurul lor si sa creeze astfel impresia ca pozitia mea este slaba. Daca incerc sa le readuc in discutie pe cele ignorate (inainte ca problema celor relativ slabe sa fie transata), dau impresia ca umblu cu fofirlica, ca sunt incoltit si ma zbat. Ma rog, cel putin asta-i perceptia mea. De aceea cred ca ar fi bine ca in disputele scrise sa incercam sa pastram liniaritatea discutiei. Sau, ma rog, sa enuntam o data nu mai mult de 2-3 idei.

Sincer, chiar eu incalc adeseori aceasta recomandare... blush.gif

a

Acest topic a fost editat de Amenhotep: 21 Jun 2004, 12:04 PM


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
colectionara
mesaj 21 Jun 2004, 12:39 PM
Mesaj #19


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



1.
QUOTE
Eu ma gindeam doar la disputele de idei. Si da, cred ca disputa de idei este o competitie, daca vrei chiar o "competitie in sine". Nu cred ca scopul unei dispute este sa aflam adevarul, ci sa convingem si sa invingem adversarul.

Desi constienta de diferenta dintre termenii "disputa" si "dezbatere", am presupus ca si tu te referi la dezbatere, desi i-am zis disputa. La inceput am fost putin revoltata de ultima afirmatie din citatul tau. Apoi am acceptat-o in ideea ca, intr-adevar, cine se angajeaza intr-o disputa, considera ca detine un adevar si scopul este sa impuna acest adevar. Cu acest scop se pleaca, insa nadajduiesc ca nu la modul inflexibil. In orice disputa reala cineva se inseala la inceput si ar face bine sa accepte ca exista doua feluri de castiguri posibile: acela in planul "competitiei in sine" sau acela al unui adevar de care nu era constient, ba pe care il respingea cu fermitate.
Eu marturisesc ca nu prea suport sa pierd si nu stiu cu adevarat sa o fac. Ce ma face mai "buna" decat altii cu acelasi viciu este ca stiu sa vad castigul atunci cand el este mai putin evident... si pot atunci sa nu fiu in situatia de "bad loser" smile.gif.

2. Cred ca am spus ca trebuie sa existe un set de reguli ale unei dispute. Printre ele utilizarea ratiunii si nu a fortei fizice etc. Cand am spus ca sunt mai multe metode (mai mult sau mai putin adecvate unui anumit oponent) era vorba, fireste, de metode care respecta "legea".

3. Importanta se poate traduce si asa: daca imi este necesar sa conving de ceva si asta mi se pare mai important decat adevarul (sa zicem ca slujesc un scop mai inalt si invingand aici, desi aici nu am dreptate, voi ajuta acel scop care este foarte important pentru mine) - atunci voi purta altfel disputa.

4. In privinta dezavantajului disputelor scrise: Inteleg; pe de alta parte, poti sa pui problema si invers: in scris dau 20 de argumente, 17 foarte bune si 3 slabe; daca oral incep cu cele bune, pare mai bine oral, nu risc sa atace nimeni fix in alea 3 slabe; daca oral incep cu unul mai slab, s-ar putea sa mor dezbatandu-l, in timp ce in scris am dreptul ca, in timp ce dezbat, sa intreb: "si, despre cele 17 argumente puternice pe care ti le-am prezentat, nu ai nimic de zis, esti de acord?".


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 21 Jun 2004, 03:34 PM
Mesaj #20


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE
1.
QUOTE
Eu ma gindeam doar la disputele de idei. Si da, cred ca disputa de idei este o competitie, daca vrei chiar o "competitie in sine". Nu cred ca scopul unei dispute este sa aflam adevarul, ci sa convingem si sa invingem adversarul.


[...] La inceput am fost putin revoltata de ultima afirmatie din citatul tau. Apoi am acceptat-o in ideea ca, intr-adevar, cine se angajeaza intr-o disputa, considera ca detine un adevar si scopul este sa impuna acest adevar. Cu acest scop se pleaca, insa nadajduiesc ca nu la modul inflexibil. In orice disputa reala cineva se inseala la inceput si ar face bine sa accepte ca exista doua feluri de castiguri posibile: acela in planul "competitiei in sine" sau acela al unui adevar de care nu era constient, ba pe care il respingea cu fermitate.


Da, asa este, spre deosebire de competitia sportiva, unde atunci cind esti invins esti loser si gata, in disputa poti cistiga si atunci cind esti invins. Cistigi un adevar pe care nu-l stiai, sau o perspectiva noua, oricum inaintezi in cunoastere si asta-i un cistig. De fapt, din perspectiva inaintarii in cunoastere, "loserul" unei dispute are intotdeauna mai mult de cistigat decit invingatorul, pentru ca invingatorul nu iese mai destept din disputa, pe cind adversarul da. (Evident, in toata aceasta discutie pornim de la buna credinta si onestitatea ambilor oponenti.)

QUOTE
2. Cred ca am spus ca trebuie sa existe un set de reguli ale unei dispute. Printre ele utilizarea ratiunii si nu a fortei fizice etc. Cand am spus ca sunt mai multe metode (mai mult sau mai putin adecvate unui anumit oponent) era vorba, fireste, de metode care respecta "legea".


OK, clar.

QUOTE
3. Importanta se poate traduce si asa: daca imi este necesar sa conving de ceva si asta mi se pare mai important decat adevarul (sa zicem ca slujesc un scop mai inalt si invingand aici, desi aici nu am dreptate, voi ajuta acel scop care este foarte important pentru mine) - atunci voi purta altfel disputa.


Hmm... Interesant... Trebuie sa ma mai gindesc... Acum, pe moment, nu vad cum mi-as schimba eu "tehnicile" daca as fi nevoit sa pledez pentru ceva in care nu cred...

QUOTE
4. In privinta dezavantajului disputelor scrise: Inteleg; pe de alta parte, poti sa pui problema si invers: in scris dau 20 de argumente, 17 foarte bune si 3 slabe; daca oral incep cu cele bune, pare mai bine oral, nu risc sa atace nimeni fix in alea 3 slabe; daca oral incep cu unul mai slab, s-ar putea sa mor dezbatandu-l, in timp ce in scris am dreptul ca, in timp ce dezbat, sa intreb: "si, despre cele 17 argumente puternice pe care ti le-am prezentat, nu ai nimic de zis, esti de acord?".


Asa este. Totusi, intr-o disputa scrisa adversarul isi poate alege intotdeauna cele mai slabe argumente fara ca eu sa-l pot impiedica, pe cind intr-una vorbita depinde de maiestria mea sa las argumentele slabe la sfirsit (cind poate nu mai e nevoie). Dar ma rog, nu era o chestiune capitala, era doar asa, o observatie. E clar ca exista multe avantaje cind porti disputa in scris.

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
colectionara
mesaj 21 Jun 2004, 03:45 PM
Mesaj #21


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



QUOTE
De fapt, din perspectiva inaintarii in cunoastere, "loserul" unei dispute are intotdeauna mai mult de cistigat decit invingatorul, pentru ca invingatorul nu iese mai destept din disputa, pe cind adversarul da.

Cred ca, de multe ori, si invingatorul iese castigat. Disputa il ajuta in majoritatea cazurilor sa isi slefuiasca ideea. Si adesea oponentul il provoaca sa caute argumente la care nu se gandise pana acum. Este ajutat sa isi vada ideea din mai multe perspective decat inainte si sa observe cum ideea sa "tine" chiar si confruntata cu aceste noi perspective.

QUOTE
Totusi, intr-o disputa scrisa adversarul isi poate alege intotdeauna cele mai slabe argumente fara ca eu sa-l pot impiedica, pe cind intr-una vorbita depinde de maiestria mea sa las argumentele slabe la sfirsit (cind poate nu mai e nevoie).

O maiestrie corespunzatoare - de a lasa argumentele mai slabe deoparte (macar la inceput) - se poate manifesta si in disputele scrise. Imi e mai usor sa inteleg de ce manifestarea orala poate favoriza un anumit combatant decat sa inteleg de ce ar favoriza disputa in sine.

Editat: "Cred ca, de multe ori, si invingatorul iese castigat." - suna hilar. E vorba de castigat in ceea ce priveste ideea dezbatuta, altminteri e clar ca iese castigat smile.gif.

Acest topic a fost editat de colectionara: 21 Jun 2004, 03:47 PM


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gio19ro
mesaj 21 Jun 2004, 04:01 PM
Mesaj #22


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.656
Inscris: 6 March 03
Forumist Nr.: 21



QUOTE (Catalin @ 19 Jun 2004, 01:32 PM)

E o metoda buna, Gio? Oare nu mai mult pierzi decat castigi?

Depinde, au fost cazuri si asa si invers.
In unele situatii nu voiam sa-l mai conving pe celalalt ci spectatorul. E drept ca spectacolul s-a transmormat uneori in circ.

Edit: Una din cele mai haioase faze care a si dat startul unui astfel de circ a fost si somatia care mi-a fost adresata de moderatorul sectiunii respective prin care mi se cerea imperativ sa postez ideile personale la "Religie", nu la "Politica". rofl.gif

Dupa parerea mea a fost cea mai tare perla, neegalata inca.

Acest topic a fost editat de gio19ro: 21 Jun 2004, 04:19 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 21 Jun 2004, 05:12 PM
Mesaj #23


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE
QUOTE
De fapt, din perspectiva inaintarii in cunoastere, "loserul" unei dispute are intotdeauna mai mult de cistigat decit invingatorul, pentru ca invingatorul nu iese mai destept din disputa, pe cind adversarul da.

Cred ca, de multe ori, si invingatorul iese castigat. Disputa il ajuta in majoritatea cazurilor sa isi slefuiasca ideea. Si adesea oponentul il provoaca sa caute argumente la care nu se gandise pana acum. Este ajutat sa isi vada ideea din mai multe perspective decat inainte si sa observe cum ideea sa "tine" chiar si confruntata cu aceste noi perspective.


Asa este. Excelenta observatie. Asta-mi explica si de ce imi plac disputele (aproape) indiferent de rezultat: pentru ca ma forteaza sa gindesc, sa caut exemple si argumente si astfel ma ajuta sa-mi consolidez cunoasterea.

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 21 Jun 2004, 09:29 PM
Mesaj #24


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



QUOTE

Depinde, au fost cazuri si asa si invers.
In unele situatii nu voiam sa-l mai conving pe celalalt ci spectatorul. E drept ca spectacolul s-a transmormat uneori in circ.


De fapt, daca esti cinstit, a iesit mai mereu circ. De unde si problemele pe care le ai sau le-ai avut cu administratia... whistling.gif

Nu ca eu as fi mai breaz! rofl.gif

QUOTE

Edit: Una din cele mai haioase faze care a si dat startul unui astfel de circ a fost si somatia care mi-a fost adresata de moderatorul sectiunii respective prin care mi se cerea imperativ sa postez ideile personale la "Religie", nu la "Politica".


Daca tii neaparat sa te iei de Nefertiti, fa-o la "Religie", nu la "Filosofie"! rofl.gif


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dark Angel
mesaj 22 Jun 2004, 11:21 AM
Mesaj #25


Debates Partner
*****

Grup: Membri
Mesaje: 835
Inscris: 14 May 04
Forumist Nr.: 3.492



Disputele...o experienta amara pentru mine. Pentru ca desi cel mai adesea argumentele pe care le expun in a-mi expune pc. de vedere sunt bune, tonul il face pe interlocutor sa fie refractar in a le accepta.
Imi plac disputele pentru a-mi sustine o idee sau un principii la care tin foarte mult. De obicei in astfel de dispute fiecare isi sustine cu tarie pc. de vedere, pt. ca fiecare are convingerea ca "adevarul lui" este corect si nu al celuilalt.
Nu suport "punerile la punct" prin care unii parteneri de discutii incerca sa-si impuna punctul de vedere, nu-mi plac oamenii ingusti la minte si care nu sunt deschisi la nou.
De multe ori incercam sa ne convingem pe noi insine ca ceea ce noi gandim si stim este bine si uitam sa mai ascultam si un o alta opinie.

De multe ori e posibil ca ambii emitenti sa aiba dreptate, fiecare valorizand un alt aspect al problemei puse in discutie.
E ca atunci cand mergi la un interviu pt. un job: ambii parteneri de discutie incearca sa gaseasca o solutie( angajatorul sa gaseasca un angajat competent, cel care aplica pt. job sa-si gaseasca o slujba buna). Pana aici toate sunt bune, numai ca unul incearca sa gaseasca eventualele puncte slabe ale interlocutorului iar celalalt incearca sa-si valorizeze la maxim atuurile. La un moment dat unul dintre cei doi( cei mai pregatit pt. o astfel de discutie) va invinge. Adica ori angajatorul reuseste sa "ghiceasca" pc. slabe ale celui intervievat, ori intervievatul reuseste sa "punceze"( si sa-si gaseasca astfel un job) si sa-si valorizeze pc. forte.
E deasemena posibil ca amandoi sa se insele: adica intervievatul sa obtina un job dar mai prost platit( pentru ca nu a intuit cam cat era dispus sa ofere angajatorul) sau angajatorul sa plateasca prea mult pentru ceva ce numai i s-a parut ca ar merita, insa e departe de ceea ce si-a dorit.
Pot sa si castige amandoi, insa asta e o situatie mai rar intalnita, cred eu. E dealtfel o situatie ideala.

Sper din tot sufletul ca in urma lecturarii opiniei mele sa nu se iste vreo disputa... thumb_yello.gif


--------------------
Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 22 Jun 2004, 11:39 AM
Mesaj #26


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



Cine ridica sabia de sabie va muri! rofl.gif

QUOTE

E deasemena posibil ca amandoi sa se insele


QUOTE

E dealtfel o situatie ideala


In limba romana avem expresiile "de asemenea" si "de altfel". Cate doua cuvinte fiecare!

In rest, sunt deacord cu ce ai scris si subscriu! devil.gif


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 22 Jun 2004, 11:42 AM
Mesaj #27


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



Ei, vad ca a fost bine "despicata" disputa ... de idei. E vorba de o confruntare la care participa oameni (cu limitele lor, cu perspectivele lor asupra diferitelor subiecte, la care tin mai mult sau mai putin ..., cu diferite atitudini fata de interlocutori) asupra unor idei (concepte, constructii mentale cu implicatii emotionale mai mici sau mai mari, simplificari mai mult sau mai putin precise ale realitatii, in general imprumutate de undeva ... de la o "autoritate" mai mult sau mai putin identificabila). In plus, participantii pot agrea de la discutiile pur intuitive si bazate pe experienta directa pana la discutiile pur argumentative si bazate pe logica stricta, pot avea ca obiectiv de la clarificarea parerilor proprii pana la impunerea lor.

De aici, toata varietatea de atitudini si evolutii ale discutiilor intr-o disputa. Intr-un fel, de asta nu prea sunt eu de acord cu ideea ca daca un subiect a fost deja dezbatut intr-un topic el nu mai trebuie reluat din alta perspectiva ca subiect nou. Personal nu am agreat trimiterea la "subiectul deja existent", pentru ca "istoricul" discutiei limiteaza in anumite situatii sansele de a avea noi perspective ... Dar, desigur, daca exista anumite reguli e de preferat sa ne conformam. smile.gif

Disputele, ca experienta ... chiar si atunci cand pe moment au fost intru-catva "dureroase" ... eu zic ca nu sunt de evitat. Pot fi utile ...


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dark Angel
mesaj 22 Jun 2004, 12:03 PM
Mesaj #28


Debates Partner
*****

Grup: Membri
Mesaje: 835
Inscris: 14 May 04
Forumist Nr.: 3.492




@ Catalin... filosof boem...
QUOTE
Cine ridica sabia de sabie va muri!
...nice approach...

Oare de ce eram sigura ca tu vei fi acela care va raspunde, si de modul in care o vei face...?

In limba romana exista si expresia de alt fel asta ti-a scapat?

Avea colectionara o expresie draguta, si anume:" cautatori-de-nod-in-papura"... care se muleaza perfect pe profilul tau...

Poti oricand sa ignori post-urile mele daca ti se par mult sub nivelul tau si-ti este greu sa le citesti.
De analizat gramatical si de ironizat le poti analiza si ironiza la "Greselile forumistilor".Da' ce farmec ar mai avea, acolo toata lumea face lucrul acesta... laugh.gif

Acest topic a fost editat de flower: 22 Jun 2004, 12:04 PM


--------------------
Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 22 Jun 2004, 12:09 PM
Mesaj #29


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



Flower, cei care se ocupa cu analiza gramaticala pe text, asa cum suntem tu si cu mine, trebuie sa fie mereu pregatiti sa li se scoata in evidenta greselile lor (am fost finut si nu m-am luat decit de cele neintentionate, sper ca apreciezi). Singurul motiv pentru care iti atrag atentia este ca si tu atragi atentia altora! wink.gif

QUOTE

Avea colectionara o expresie draguta, si anume:" cautatori-de-nod-in-papura"... care se muleaza perfect pe profilul tau...


Si pe alt tau... devil.gif

QUOTE

In limba romana exista si expresia de alt fel asta ti-a scapat?


Da, dar asta era de alt fel, nu de felul in care era vorba la tine in post.

QUOTE

Poti oricand sa ignori post-urile mele daca ti se par mult sub nivelul tau si-ti este greu sa le citesti.


Sa le ignor? pai ce, tu ignori greselile altora? rolleyes.gif

QUOTE

De analizat gramatical si de ironizat le poti analiza si ironiza la "Greselile forumistilor".Da' ce farmec ar mai avea, acolo toata lumea face lucrul acesta...


Poate o sa tii minte asta data viitoare cand te mai apuca dorul de corectare a celorlalti! tongue.gif


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
colectionara
mesaj 22 Jun 2004, 12:09 PM
Mesaj #30


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



@ flower:

De multe ori intr-o disputa se recurge la metodele oponentului. Daca el afirma ca acestea sunt niste metode bune, un combatant bun are dreptul sa spuna: "desi nu astea sunt metodele mele, iti voi arata ca poti fi invins si cu armele tale". Asta a facut si Catalin. Tu discuti erorile tuturor exact acolo unde le gasesti, numai eu am vazut 2 exemple. Catalin nu obisnuieste, insa acum considera ca a vrut sa iti dea o mica lectie, ca intr-o disputa smile.gif.


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dark Angel
mesaj 22 Jun 2004, 12:17 PM
Mesaj #31


Debates Partner
*****

Grup: Membri
Mesaje: 835
Inscris: 14 May 04
Forumist Nr.: 3.492



@colectionara: imi amintesc eu prost sau atunci cand ti-au fost semnalate unele greseli gramaticale proprii ai recurs( ca intr-o disputa...) la bine-cunoscuta metoda a strutului...si la PM? din categoria: pt. o imagine cat mai completa...

Am inteles ce a vrut Catalin sa puncteze...si nu l-am obligat sa nu-mi citeasca si comenteze post-urile, dar e si asta o solutie atunci cand ceva ne supara foarte tare...
Expresia respectiva probabil mi se potriveste la fel de bine ca si tie , Catalin, din moment ce colectionara o folosea ca sa ma descrie...Poti sa corectezi si greselile intentionate daca acest lucru iti face placere.

Acest topic a fost editat de flower: 22 Jun 2004, 12:17 PM


--------------------
Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
colectionara
mesaj 22 Jun 2004, 12:26 PM
Mesaj #32


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



Ok, suntem in "Disputa". Cat despre ce imi reprosezi, flower, nu vad relevanta.
1. Eu nu am corectat pe nimeni; nu am adoptat metoda ta, nu inteleg analogia.
2. Eu ti-am cerut atunci niste explicatii; este exact ceea ce sustin ca se petrece intr-o disputa civilizata; nu are sens sa renunti daca nu esti convins, e o datorie sa mergi mai departe pana te lamuresti; de altfel, daca nu faci asta exista riscul sa fii pacalit si e bine sa te feresti de o asemenea posibilitate. Am cerut o singura explicatie si apoi am incetat, pentru ca nu am intrezarit posibilitatea sa ma lamuresc si cel mai probabil aveai dreptate, macar din punct de vedere strict logic.
3. Stiu unii oameni care nu gusta divulgarea discutiilor pe PM in public rolleyes.gif. Eu nu sunt unul dintre ei, desi aspectul etic poate fi discutat. Oricum, PM-ul meu era prietenos si mai degraba curios daca esti profesoara sau ceva, pentru ca imi doream sa stiu cat de avizata iti este opinia - mai ales ca inca nu eram sigura. Vezi, totul in cautarea adevarului si a solutionarii civilizate a disputei smile.gif.


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 22 Jun 2004, 12:26 PM
Mesaj #33


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



Un cască-gură pe acest topic (adică eu, ce s-o mai dau cotită) remarcă glisarea de la aspectele teoretice ale disputelor (foooaaarte frumos expuse smile.gif ) la cele.... practice... cry.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dark Angel
mesaj 22 Jun 2004, 12:39 PM
Mesaj #34


Debates Partner
*****

Grup: Membri
Mesaje: 835
Inscris: 14 May 04
Forumist Nr.: 3.492



Himmm, o disputa ca oricare alta...cu punerea in practica a teoriilor enuntate anterior.
Personal stiu foarte putine persoane care se pot controla ata de bine intr-o disputa incat sa nu se simta lezati...
Orgoliu...

@colectionara: nu am divulgat nimic din ce-mi scriai tu pe PM...sau vezi tu altceva decat am scris eu...si nu cred ca expresia , care iti apartine, era o "dragalasenie" gratuita...asa sunt eu, Toma Necredinciosul...
Mie-mi plac atacurile directe, asa cum este cel al lui Catalin. Pentru ca in cazul unor astfel de "atacuri" directe stii exact cum sa raspunzi in cazul unei dispute. Chestiile incerte pot duce la dispute inutile, asa cum este cea intre noi doua, unde ambiguitatile au dat nastere la discutii inutile.
M-a deranjat faptul ca ai intervenit, de aceea am reactionat asa de violent, era o disputa intre mine si Catalin.
Uneori cel care intervine intr-o discutie in contradictoriu poate avea neplacuta surpriza sa constate ca ii sar in cap lui cei care se contaziceau...cu atata zel...

Scuze caa...cred ca e scris in genele mele...pe cuvant de onoare daca n-as tacea, da' nu pot...

Acest topic a fost editat de flower: 22 Jun 2004, 12:41 PM


--------------------
Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
colectionara
mesaj 22 Jun 2004, 01:21 PM
Mesaj #35


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



E bine sa avem si aplicatii, nu numai teorie, asa se aprofundeaza laugh.gif.

Am vazut cu ocazia asta ca e foarte greu sa spui "ai dreptate", desi Amenhotep sustinea ca ii datoram asta interlocutorului, in momentul in care ni se arata ca are dreptate. Am vazut si ca de multe ori facem caracterizari ale interlocutorului si disputa degenereaza in 2 sau mai multe procese. Accentul se muta de la "cine are dreptate in aceasta problema?" la "care dintre noi merita sa aiba dreptate?", ceea ce e irelevant, dar argumentul "tu vorbesti???" este o tactica foarte draga participantilor la dispute.

De asemenea, un alt fenomen des intalnit este: desi se discuta o problema anume, cel care simte ca are o pozitie mai slaba in acea problema umple universul disputei initiale de multe alte probleme cu dispute asociate - pe care crede ca le va transa in favoarea lui. El spera sa castige disputa sumei dreptatilor, pentru a masca faptul ca in disputa initiala ar fi invins si atat. Fenomenul se refera la cautarea unei compensatii. Unii il duc intr-atat de departe incat spera ca prin el sa transforme inclusiv infrangerea initiala in victorie.

O disputa in care intereseaza numai castigatorul are sens sa fie o disputa inchisa. Daca la 100m garduri pleaca 8 concurenti de la linia de start, are sens sa nu lasam altii sa se alature pe parcurs. Nu vrem sa castige unul care s-a supus altor conditii, ar fi inechitabil. O disputa in care intereseaza dreptatea nu are de ce sa fie inchisa. Cand flower a fost deranjata de interventia mea in disputa inceputa intre ea si Catalin, eu am inteles asta ca pe o recunoastere ca nu dreptatea e importanta, ci castigatorul. O a treia interventie, cat timp este la obiect (devierile ar fi desigur indezirabile), pare mai degraba benefica disputei. Sigur, autorul acestei interventii trebuie sa fie pregatit pentru consecinte; la fel cum primii trebuie sa fie pregatiti pentru noi interventii - simplu! Mai ales pe un forum, nu are sens o disputa inchisa (exceptand cazurile in care exista vreun "concurs" menit sa functioneze asa). Cine isi asuma o idee trebuie sa fie pregatit sa o sustina impotriva oricui, nu iti sustii ideea sau nu - in functie de cine e oponentul. Daca nu esti gata sa o sustii independent de oponent inseamna ca inca nu o sustii cu adevarat.

In final, o scurta precizare pentru flower: Cand spui "ai trimis PM ca reactie la X" divulgi ceva si despre continutul acelui PM, ba chiar insinuezi un anume ton in acel PM. Oricum, eu am zis ca imi asum si ce am zis pe PM, deci poti sa dai si citate de acolo daca vrei si daca nu te deranjeaza sa se recurga apoi la metoda ta smile.gif. Expresia de nod-in-papurist ti-am acordat-o intr-o situatie in care, dorind cu orice pret sa replici, ai facut 3 acuzatii, care mai de care mai lipsita de fundament. Daca erai atenta vedeai si tu ca nu aveai ce acuza acolo, dar in cazul respectiv era mai important sa nu pleci invinsa de pe teren. In "Disputa" ne cam place sa ne luam de genul asta de comportament smile.gif, nu este absolut nimic personal. Cred ca toti cei pasionati de dispute au ceva dificultati in a pierde una fara drept de apel. Cel putin eu am smile.gif.

Acest topic a fost editat de colectionara: 22 Jun 2004, 01:23 PM


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 22 Jun 2004, 01:53 PM
Mesaj #36


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Foarte instructiva este intr-adevar analiza unei dispute reale.

Ca sa vorbim toti despre acelasi lucru, as propune o definitie a disputei (n-a fost data nici una clar pina acum, nu-i asa?):

Disputa este un schimb de replici intre doi parteneri (un "partener" poate fi si un grup de oameni!), caracterizat prin:

1. se refera la o anume afirmatie A

2. pozitiile celor doi parteneri sunt "A este adevarat", respectiv "non-A este adevarat".

Afirmatia A se numeste subiectul disputei.


Disputa incepe cind opozitia (vizavi de subiectul A) este declarata explicit de parteneri si se sfirseste atunci cind opozitia inceteaza explicit (unul din ei ii da dreptate celuilalt, admitind afirmatia lui).

Urmatoarele fenomene nu sunt dispute:

- cind cei doi sustin ambii A -- avem de-a face cu consens

- cind unul sustine A, iar celalalt are pozitia "Nu stiu, nu zic nici A, nici non-A..." -- avem de-a face cu pledoarie

- cind sunt trei parteneri (posibil grupuri), unul sustinind A, celalalt non-A, iar al treilea "nu stiu" -- avem de-a face cu dezbatere (ar mai putea fi numita "pledoarie cu oponent", sau "disputa cu spectatori").

Cind, in timpul unei discutii (disputa, pledoarie, consens sau dezbatere) cu subiectul A, apare o propozitie B fatza de care partenerii au pozitii diferite, atunci se naste o sub-discutie cu subiectul B.

Pareri?

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dark Angel
mesaj 22 Jun 2004, 01:54 PM
Mesaj #37


Debates Partner
*****

Grup: Membri
Mesaje: 835
Inscris: 14 May 04
Forumist Nr.: 3.492



Frumoasa expunere, adica back-on-topic.
Intentia mea initiala a fost una de a accepta cu zambetul pe buze corectiile scurte si la obiect pe care mi le-a facut Catalin.
Mi s-a parut lipsita de fair-play interventia ta, atat. De abia de aici discutia a inceput sa degenereze.
Ar fi chiar culmea sa-ti imaginezi ca sunt atat de paranoica incat sa incerc sa argumentez o discutie cu citate din PM-ul tau care oricum nu are nici un fel de relevanta in cazul de fata.
Nu cred ca-i place cuiva sa iasa invins din vreo situatie sau discutie, indiferent despre ce ar fi vorba in cazul respectiv.
E chestie de tact , spun eu, sa lasi intai sa se desfasoare o disputa si mai apoi sa-ti spui parerea( mai ales ca eu nu am spus ca discutia era inchisa unor terte persoane).
Interventia ta m-a deranjat pentru ca era partinitoare. Eu nu am spus nici un moment ca n-ar fi avut dreptate Catalin in ceea ce a afirmat. Am spus?
QUOTE
"tu vorbesti???"

Sa stii ca in orice disputa ti se va da peste nas cu expresia asta, mai ales daca exista precedente la care s-au tras anumite concluzii anterior. Adica se va pune la indoiala capacitatea ta de a-ti da cu parerea despre subiectul respectiv,adica este sau nu opinia ta o opinie avizata.?
QUOTE
Cine isi asuma o idee trebuie sa fie pregatit sa o sustina impotriva oricui, nu iti sustii ideea sau nu - in functie de cine e oponentul.

Nu era in discutie nici o idee, pentru ca nu mesajul era subiectul discutie, ci forma acestuia...iar eu nu am negat nici un moment faptul ca dreptatea ii apartinea lui Catalin.
QUOTE
Cred ca toti cei pasionati de dispute au ceva dificultati in a pierde una fara drept de apel. Cel putin eu am .

Stiu...si discutia asta se poarta pt. ca inca avem "un dinte" impotriva celor care ne-au atras atentia...?


--------------------
Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
colectionara
mesaj 22 Jun 2004, 01:58 PM
Mesaj #38


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



Amenhotep, ce ai spune ca a fost adineauri? Mie nu mi se pare sa se potriveasca perfect cu nici una dintre definitii smile.gif.
___

@ flower: Nu este un argument prea bun, dar "pe cuvantul meu" ca nu port discutia din cauza vreunui "dinte". Initial am intervenit pentru ca raspunsul tau mi s-a parut mult diferit de o acceptare cu zambetul pe buze si pentru ca am vazut ca s-ar evolua in off-topic, iar eu sunt oarecum atasata de acest topic - chiar imi place foarte mult. In plus aveam o parere despre reactia ta si am sperat ca, punctand-o si totodata zicand ceva despre dispute, voi mentine senzatia de on-topic. Si fiindca aveam o parere clara (as fi avut aceeasi parere si daca adresai interventia altcuiva, si daca altcineva adresa o interventie ca a ta), am vrut sa o spun, nu mi s-a parut "unfair-play".

De ce sa nu intervii atunci cand simti nevoia? La ce ajuta sa o lasi intai sa se desfasoare? Nu risti sa pierzi ocazia de a puncta ceva poate important? Valabil pentru orice disputa.

Exista mai multe feluri de "tu vorbesti???". Nu toate se intreaba cat iti e opinia de avizata. Multe fac apel la ce fel de om esti in general. E totusi altceva.

Acest topic a fost editat de colectionara: 22 Jun 2004, 02:09 PM


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 22 Jun 2004, 02:31 PM
Mesaj #39


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE
Amenhotep, ce ai spune ca a fost adineauri? Mie nu mi se pare sa se potriveasca perfect cu nici una dintre definitii smile.gif.


Stiu ca asa pare, dar eu zic ca totusi putem trata fenomenul in felul urmator: Discutia fiind liniara (intii vorbeste unul si apoi celalalt), parerile partnerilor despre o anume afirmatie nu se pot manifesta simultan. Obligatoriu, mai intii cineva afirma A (si daca mesajul lui e mai lung, acolo mai pot fi si B, si C etc.). In momentul respectiv, consider ca simpla afirmare a lui A este insotita si de declaratia implicta "Eu sustin ca A". Apoi vine rindul partenerului, care poate sa spuna "Eu sustin ca non-A", sau "Sunt de acord ca B", "Despre C nu stiu ce sa zic, nu stiu..." etc. Sau toate astea impreuna, la care mai adauga si niste X, Y si Z. Daca despre o anume afirmatie D nu se pronunta, e ca si cum ar zice "Nu stiu, n-am nici o parere, ar putea sa fie cum zici sau invers..." Fiecare din aceste pozitii naste o discutie (disputa, consens sau pledoarie; sau dezbatere -- daca-s cel putin trei participanti).

Cind vorbim de o disputa, important e sa identificam subiectul ei, adica acea afirmatie despre care unul spune ca-i adevarata si celalalt ca-i falsa. Pot fi multe dispute impletite intr-un acelasi fir (thread). Si pot fi impletite cu consensuri, pledoarii etc., dar fiecare cu subiectul ei distinct (cite o anume afirmatie).

O afirmatie careia nu i se da nici un raspuns o clasific ca fiind pledoarie. Bineinteles, e un caz limita de pledoarie, anume o pledoarie in care investesc efort aproape zero (si nu ajung la nici un rezultat). Acea pledoarie (fara argumente, fara efort) poate dura si ani de zile, pina cind partenerul vine si zice "Stii ce spuneai acum citiva ani si eu n-am zis nici da, nici nu? Ei bine, acum iti dau dreptate!". Atunci pledoaria se cheama ca s-a incheiat. Ea se poate incheia si cu rezultatul "Stii ce spuneai acum citiva ani si eu n-am zis nici da, nici nu? Ei bine, acum zic clar: n-aveai dreptate!" -- pledoaria se incheie pentru ca cei doi nu mai au pozitiile "A", respectiv "nu stiu", ci pozitiile "A" si "non-A". Pledoaria moare si se naste o disputa (in cazul anterior pledoaria murea si se nastea un consens).

Cam asa vad eu lucrurile.

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dark Angel
mesaj 22 Jun 2004, 03:13 PM
Mesaj #40


Debates Partner
*****

Grup: Membri
Mesaje: 835
Inscris: 14 May 04
Forumist Nr.: 3.492



Amenothep nu inteleg un lucru: de ce sa se iste o disputa intre A si B ? Si cum pot ei ajunge la consens cand fiecare dintre ei are convingerea ca propria opinie e corecta?
Din punctul meu de vedere la consens se poate ajunge atunci cand cei doi pleaca de la premisa ca si opinia celuilalt poate sa fie adevarata, sau poate doar opinia celuilalt poate fi adevarata.
Eu cred ca dezbatere si disputa nu sunt acelasi lucru.
Cred de asemenea ca intr-o dezbatere poate iesi invingator si cel care nu are neaparat dreptate dar e mai convingator.
Pentru ca intr-o dezbatere nu cei doi oponenti sunt cei care decid castigatorul, acesta este desemnat de un tert care s-a lasat convins de argumentele unuia dintre oponenti. Ori tertul poate avea si el o opinie a lui despre subiectul in speta care sa coincida sau nu cu opinia cel putin a unuia dintre oponenti. Dar ce se intampla in cazul in care tertul care are dreptul sa decida invingatorul disputei are o a treia opinie despre subiect? Va fi el destul de corect in alegerea pe care o va face? Si daca el are o alta convingere care vor fi criteriile de departajare ale oponentilor?


--------------------
Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 22 Jun 2004, 03:27 PM
Mesaj #41


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



Inainte de a spune/scrie/ face/ ceva este util sa raspundem la 2 intrebari:
1. CE doresc sa transmit celulalt?
2. Este celalalt interesat de ceea ce doresc eu sa transmit?

MIe mi s'a intamplat de multe ori sa ajung la concluzia ca e mai bine sa tac urmand traseul de mai sus.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dark Angel
mesaj 22 Jun 2004, 03:34 PM
Mesaj #42


Debates Partner
*****

Grup: Membri
Mesaje: 835
Inscris: 14 May 04
Forumist Nr.: 3.492



O, intrebari ar mai fi:
Poate celalalt sa inteleaga ce ii transmit eu?
Pot eu sa ma fac inteles?
E un moment potrivit pentru aceasta disputa?
Si aici intram deja in alt subiect, si anume : bariere in calea comunicarii.
Acestea sunt multe: nivelul de cultura al celuilalt, prejudecatile, etnia , religia, locatia in care are loc discutia, starea de spirit a interlocutorului.


--------------------
Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
colectionara
mesaj 22 Jun 2004, 03:39 PM
Mesaj #43


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



QUOTE
Din punctul meu de vedere la consens se poate ajunge atunci cand cei doi pleaca de la premisa ca si opinia celuilalt poate sa fie adevarata, sau poate doar opinia celuilalt poate fi adevarata.

Conteaza unde se ajunge. Nu intotdeauna se ajunge in acelasi loc din care s-a plecat, din fericire.

O disputa nu are sens daca:
1. de la inceput combatantii sunt de acord;
2. nu este posibila schimbarea opiniei cuiva;
3. altele, care nu intereseaza acum.

QUOTE
Eu cred ca dezbatere si disputa nu sunt acelasi lucru.

Noi toti am fost de acord cu asta smile.gif.

QUOTE
1. CE doresc sa transmit celulalt?

Ca sustine ceva gresit.

QUOTE
2. Este celalalt interesat de ceea ce doresc eu sa transmit?

In majoritatea cazurilor, cred ca un individ isi doreste ca opinia pe care o detine sa fie reala. In general, o disputa il ajuta sa isi consolideze opinia sau sa ii vada slabiciunile. Daca la inceput e convins ca are dreptate, e firesc sa nu fie prea interesat de ce am eu de zis. In general plec de la premisa ca il intereseaza adevarul (si e o ipoteza rezonabila). E bine insa sa imi analizez si capacitatea de a il face constient de acest adevar. Unii se angajeaza in dispute fara a crede ca pot convinge, doar in ideea ca vor putea spune candva "ti-am spus eu".


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dark Angel
mesaj 22 Jun 2004, 03:57 PM
Mesaj #44


Debates Partner
*****

Grup: Membri
Mesaje: 835
Inscris: 14 May 04
Forumist Nr.: 3.492



@ colectionara
Din punctul meu de vedere la consens se poate ajunge atunci cand cei doi pleaca de la premisa ca si opinia celuilalt poate sa fie adevarata, sau poate doar opinia celuilalt poate fi adevarata.


Conteaza unde se ajunge. Nu intotdeauna se ajunge in acelasi loc din care s-a plecat, din fericire.

O disputa nu are sens daca:
1. de la inceput combatantii sunt de acord;
2. nu este posibila schimbarea opiniei cuiva;
3. altele, care nu intereseaza acum.


Vezi, in ceea ce era boldat e ideea. Mie nu mi se pare ca ceea ce spui tu contrazice in vreun fel cele enuntate de mine.
Adica cei doi combatanti sunt pregatiti sufleteste sa accepte faptul ca adevarul este emis de oponent, in baza argumentelor pe care acesta le-a adus.

1. CE doresc sa transmit celulalt?
Ca sustine ceva gresit.


Prefer varianta in care eu pledez pentru faptul ca ceea ce spun eu este corect(adevarat), adica imi expun ideea, nu o demontez pe a lui. Asta vine implicit.
Adica spun: Apa este uda, dupa cum se poate observa atingand-o.
Nu spun : Apa nu e uscata, asa cum sustii tu.
Mi se pare mai elegant.


Unii se angajeaza in dispute fara a crede ca pot convinge, doar in ideea ca vor putea spune candva "ti-am spus eu".

Iar altii se angajeaza in dispute crezand contrariul ( adica faptul ca vor invinge) si se trezesc in final ca lucrurile stau altfel, de fapt. Adevarul doare, de cele mai multe ori, mai ales atunci cand ai o gandire rigida, sau prea mult orgoliu.





--------------------
Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 22 Jun 2004, 04:09 PM
Mesaj #45


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Flower,

QUOTE
Amenothep nu inteleg un lucru: de ce sa se iste o disputa intre A si B ?


Nu stiu sa raspund la intrebarea asta. De fapt, nu prea mi-e clara intrebarea: daca sensul ei este "de ce se isca o disputa?", atunci nu stiu sa raspund -- sunt o groaza de motive posibile, unele psihologice, altele emotionale, altele tin de orgoliu, de dusmanie, de dragostea fatza de adevar, dorinta de a impresiona etc. Daca intrebarea este "de ce sa se iste o disputa?" cu sensul de "cum e posibila disputa?", atunci raspunsul este simplu (in viziunea mea): conform definitiei pe care-o dau eu disputei (discutie in care unul afirma A si altul non-A), acest fenomen este posibil. Adica nu exista nici o lege a naturii sau a ratiunii care sa impiedica asa ceva sa se intimple.

QUOTE
Si cum pot ei ajunge la consens cand fiecare dintre ei are convingerea ca propria opinie e corecta?


Convingerea nu cred ca e importanta (si, chiar dac-ar fi, ea neputind fi determinata obiectiv... nu putem vorbi despre ea). De exemplu, daca eu am convingerea A si ma inscriu pe forum sub doua identitati (X si Y), pot sa lansez o discutie in care X pledeaza pentru A si Y pentru non-A. In discutie aduc argumente maiastre si le pun ba in gura unuia, ba in gura altuia, pentru ca in final sa-l fac pe A sa "triumfe". Voi, cei care observati discutia ca spectatori, ce parere aveti, asistati la o disputa? Eu zic ca da. Singurele criterii obiective pentru a aprecia caracterul unei discutii sunt spusele participantilor si atitudinile lor explicite de acord sau dezacord. Despre ce se ascunde in spatele acestora -- despre convingeri -- nu stim nimic si nici nu vom putea sti vreodata.

Consensul este atins atunci cind cei doi exprima verbal atitudini identice (de acord, de dezacord sau de "nu stiu") fatza de subiectul discutiei. Acest lucru poate avea ca "motor psihologic" reala convingere, sau lehamitea, sau teama etc. Motivul interior este adinc ingopat in psihicul insondabil si nu poate fi cercetat/evaluat/masurat, deci este irelevant. Conteaza ce exprimi. Iar exprimarea "Da, nu te mai contrazic, acum sunt de acord cu tine" este posibila si apare practic (din pacate de mult mai putine ori decit ar trebui...).

QUOTE
Din punctul meu de vedere la consens se poate ajunge atunci cand cei doi pleaca de la premisa ca si opinia celuilalt poate sa fie adevarata, sau poate doar opinia celuilalt poate fi adevarata.


Aceasta premiza este obligatorie, dupa parerea mea. Orice afirmatie, orice propozitie (cu sens!) poate fi adevarata. Pina cind nu o cercetam, nu stim. Nu avem voie (daca vrem sa fim rationali) sa spunem/gindim despre o afirmatie ca este falsa (sau adevarata) inainte de a o cerceta. De exemplu, daca eu scriu pe un biletzel o afirmatie si-o notez cu P si te-ntreb ce parere ai despre ea, e adevarata sau falsa, ce vei face? Sa te pronunti in vreun fel fara a o cerceta, fara a vedea ce scrie pe biletzel este irational. Trebuie sa accepti ca P ar putea sa fie adevarata. Abia dupa ce o cercetezi te poti pronunta.

In concluzie, nu cred ca se poate porni nici de la premiza ca opinia celuilalt este adevarata, nici ca este falsa. Premiza obligatorie este ca poate fi adevarata si poate fi falsa. Intotdeauna trebuie sa facem efortul de a intelege si apoi de a cerceta.

QUOTE
Eu cred ca dezbatere si disputa nu sunt acelasi lucru.


Si eu cred la fel. Vezi definitiile pe care le-am propus.

QUOTE
Cred de asemenea ca intr-o dezbatere poate iesi invingator si cel care nu are neaparat dreptate dar e mai convingator.


Asa este. In sine, fenomenul dezbaterii nu presupune cautarea sau gasirea adevarului/dreptatii. La fel cum nici alfabetul nu are ca rol intrinsec exprimarea adevarului -- folosind literele alfabetului pot foarte bine sa alcatuiesc o minciuna. Disputa, pledoaria, consensul si dezbaterea sunt fenomene obiective pe care noi le putem folosi cum vrem. Putem de exemplu sa tinem o pledoarie la tribunal pentru a condamna un individ despre care stim ca-i nevinovat. Sau intr-o disputa putem sa ne prefacem ca suntem de partea "cealalta" (unde stim ca se afla Falsul). Depinde de noi ce facem cu aceste instrumente, ele sunt reci si obiective si-l servesc la fel de bine si pe cel care cauta adevarul, ca si pe cel ce vrea sa insele. Ca o spada, care nu e buna sau rea, ci devine astfel in mina unui justitiar sau a unui tilhar. Arta disputei e una, scopul in care-o exercitam e alta.

QUOTE
Ori tertul poate avea si el o opinie a lui despre subiectul in speta care sa coincida sau nu cu opinia cel putin a unuia dintre oponenti.


Hmm... daca sunt trei indivizi si X zice ca A, Y zice ca non-A, iar Z, in loc sa zica "nu stiu", zice ca X sau ca Y, atunci nu mai sunt trei parti, ci doua (una din ele fiind formata din doi indivizi). Aceasta nu este dezbatere, ci disputa (in care unul din participanti este reprezentat printr-un grup mai numeros).

QUOTE
Dar ce se intampla in cazul in care tertul care are dreptul sa decida invingatorul disputei are o a treia opinie despre subiect?


In acest caz inseamna ca subiectul discutiei nu este "A sau non-A?", deci discutia nu e bine definita (dupa parerea mea). Vezi postul acesta al meu in care explicam de ce a treia varianta nu are voie sa apara.

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
colectionara
mesaj 22 Jun 2004, 04:22 PM
Mesaj #46


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



QUOTE
Mie nu mi se pare ca ceea ce spui tu contrazice in vreun fel cele enuntate de mine.
Adica cei doi combatanti sunt pregatiti sufleteste sa accepte faptul ca adevarul este emis de oponent, in baza argumentelor pe care acesta le-a adus.

Tu ai zis ca pleaca cu ideea ca si opinia celuilalt poate fi corecta.
Eu am zis ca nu e necesar sa plece cu ea. Pot intelege asta pe parcurs. Aici a fost contrazicerea.

QUOTE
Prefer varianta in care eu pledez pentru faptul ca ceea ce spun eu este corect(adevarat), adica imi expun ideea, nu o demontez pe a lui. Asta vine implicit.

Prin definitie, intr-o disputa opunem lui A pe non-A.
Eu am zis ca vreau sa ii trasmit ca A e fals.
Tu ai zis ca preferi sa ii transmiti non-A.
Eu zic ca e tot aia. Adica e o treaba de "implicit" cum zici tu, da' implicit in ambele parti.
Eu nu m-am referit la cum formulez ce ii transmit, ci la CE ii transmit.

QUOTE
Orice afirmatie, orice propozitie (cu sens!) poate fi adevarata. Pina cind nu o cercetam, nu stim.

De multe ori ai mai cercetat-o inainte sa te angajezi in disputa de fata. Este firesc ca uneori sa te simti foarte sigur pe ideea ta, pana la a nu admite ca ea ar putea fi falsa - pentru ca tie iti este extrem de clar ca nu e asa. Sigur in masura in care poti fi vreodata sigur. Si chiar si in cazurile in care esti extrem de sigur se poate sa iti dai seama la un moment dat ca ai gresit. Nu conteaza cu ce idee ai plecat. Se poate oricum sa ajungi la altceva.


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 22 Jun 2004, 04:44 PM
Mesaj #47


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE ("flower")
QUOTE ("colectionara")
1. CE doresc sa transmit celulalt?
Ca sustine ceva gresit.


Prefer varianta in care eu pledez pentru faptul ca ceea ce spun eu este corect(adevarat), adica imi expun ideea, nu o demontez pe a lui. Asta vine implicit.
Adica spun: Apa este uda, dupa cum se poate observa atingand-o.
Nu spun : Apa nu e uscata, asa cum sustii tu.
Mi se pare mai elegant.


Eu cred ca nu e bine asa cum propui tu, flower. De fapt, cred ca-i incomplet. Iata de ce:

Trebuie sa distingem intre a ataca un rationament si a ataca o concluzie a unui rationament (adica o simpla afirmatie). De exemplu, daca eu vin si spun A (fara sa argumentez in nici un fel) si tu vii si spui non-A (tot fara argumente), atunci suntem oarecum la egalitate, corect? Disputa e simetrica. Daca apoi tu vii si argumentezi "A pentru ca X", iar eu argumentez la rindu-mi "non-A pentru ca Y", simetria se pastreaza. Daca amindoi continuam sa ne argumentam pozitiile la infinit, ce obtinem? Doua argumentari paralele, care nu se intilnesc niciodata. Unde duce asta? Nicaieri.

Pe de alta parte, sa zicem ca tu zici A (argumentat) si eu zic non-A (argumentat). Apoi tu, loc sa te ocupi de sustinerea pozitiei tale, imi ataci argumentul meu. Iar eu, in loc sa-mi sustin mai temeinic pozitia, iti replic printr-un atac asupra argumentarii tale initiale. Unde poate duce asta? Presupunind ca amindoi reusim in atacurile noastre, vom ajunge sa darimam argumentatiile atit pentru A, cit si pentru non-A. Si vom ajunge la o situatie echivalenta cu "A fara argumente versus non-A fara argumente".

Ca sa pot rezolva ceva trebuie sa fac doua lucruri:

1. Sa-ti arat ca rationamentul tau de sustinere a lui A este gresit (si asta nu-nseamna ca A e fals! -- poti sustine gresit o afirmatie adevarata)

2. Sa-ti argumentez ca A este fals.

Numai daca fac ambele lucruri pot spera sa cistig in disputa.

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
colectionara
mesaj 22 Jun 2004, 04:47 PM
Mesaj #48


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



Cum asa, daca demonstrez ca A e fals (nu e vorba de a veni cu argumente in sprijinul lui non-A, ci de a demonstra non-A), de ce as mai avea vreo obligatie sa arat unde se inselau argumentele pentru A?


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 22 Jun 2004, 07:26 PM
Mesaj #49


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE
Cum asa, daca demonstrez ca A e fals (nu e vorba de a veni cu argumente in sprijinul lui non-A, ci de a demonstra non-A), de ce as mai avea vreo obligatie sa arat unde se inselau argumentele pentru A?


Imagineaza-ti ca asisti la o disputa si n-ai o opinie in privinta subiectului ei (sa zicem ca nu te pricepi). Vine X si demonstreaza (convingator) ca A. Ii asculti argumentele, vezi ca sunt corecte si-i dai dreptate. Apoi vine Y si demonstreaza convingator ca non-A. Il asculti si pe el, ii analizezi rationamentul si constati ca trebuie sa-i dai si lui dreptate. Ce faci in aceasta situatie? Cu ce e diferita situatia asta fatza de situatia initiala, inainte ca ei sa-si inceapa argumentatiile? La inceput unul spunea A si celalat non-A si erau la paritate. Apoi au inceput sa argumenteze si sunt tot la paritate. Totusi, ei nu pot avea dreptate simultan, pentru ca A si non-A nu pot fi adevarate impreuna. Una din argumentari trebuie sa fie gresita. De aceea trebuie sa aratam unde greseste adversarul, ca sa nu fie posibil acest "balotaj".

Bineinteles, vei spune, balotajul ramine posibil: daca X demonstreaza ca argumentele lui Y (pentru non-A) sunt gresite, iar Y demonstreaza si el ca argumentele lui X (pentru A) sunt gresite? Demontarea argumentului adversarului nu garanteaza evitarea balotajului, dar este un mijloc suplimentar de a o evita.

a

PS: Mecanismul acesta se vede foarte frumos in cazul paradoxurilor: Ti se demonstreaza pe o cale (s-o numim C1) ca A, iar pe alta cale (s-o numim C2) ca non-A. Esti intrebata care-i adevarul -- A sau non-A? Daca te vei rezuma la a zice "C1, deci A!", n-ai rezolvat nimic. Nu rezulta de-aici ca A este adevarul, pentru ca din umbra pindeste mereu C2, pe care n-ai desfiintat-o. Ca sa rezolvi paradoxul nu e suficient nici macar sa vii cu o cale C3 de a demonstra ca A! Trebuie neaparat sa gasesti o greseala in C1 sau in C2. Got it?


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
colectionara
mesaj 22 Jun 2004, 09:00 PM
Mesaj #50


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



Zicand demonstratie eu m-am referit la o metoda corecta care stabileste (nu doar argumenteaza) valoarea de adevar pentru o afirmatie A. Nu voi avea niciodata coexistenta demonstratiilor pentru A si non-A. Daca eu am o demonstratie pentru A si celalalt are argumente pentru non-A, eu nu am nici o obligatie sa ii demolez argumentele. Daca el pretinde ca are o demonstratie (ceva din care rezulta non-A, nu ceva in care rezulta non-A cu o probabilitate mare), atunci are sens sa ii arat ca implicatia a 14-a e scoasa din burta. In fine, ai dreptate, in disputele de idei lucram destul de rar cu lucruri atat de clare si destul de des cu oponenti care refuza sa isi vada greseala, deci cel mai probabil vom avea nevoie sa facem munca in plus smile.gif.


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 22 Jun 2004, 09:10 PM
Mesaj #51


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



Colectionara, problema e ca, uneori, fiecare are argumentul lui care demonstreaza A si, respectiv, non-A. Daca tu nu poti demonta argumentul adversarului, de ce ar trebui sa ti-l demonteze el pe al tau? Ar putea si el sa zica cum zici tu: "eu am demonstrat ca A, n-am nici o obligatie sa arat unde e rationamentul tau gresit!". De-aia e necesar mereu si sa argumentezi pozitiv si sa arati unde se inseala adverarul.

Acest topic a fost editat de Catalin: 22 Jun 2004, 09:12 PM


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
colectionara
mesaj 22 Jun 2004, 09:50 PM
Mesaj #52


open minded
******

Grup: Membri SpecialPM
Mesaje: 1.049
Inscris: 25 September 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 840



Pai eu cred ca am recunoscut mai sus ca daca vine cu o pretentie de demonstratie, ea trebuie demolata. Daca pretentia lui e de argument (ceva care sustine puternic A, dar nu arata fara dubiu A) si a mea e de demonstratie, iar el nu poate sa atace demonstratia mea, nu vad de ce as mai sta sa ii demolez argumentul. Sau mai bine zis vad de ce: din bunavointa, nu din obligatie. E doar o nuanta insa, cred ca in mare suntem de acord.


--------------------
Simplitatea se invata greu.
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dark Angel
mesaj 23 Jun 2004, 08:12 AM
Mesaj #53


Debates Partner
*****

Grup: Membri
Mesaje: 835
Inscris: 14 May 04
Forumist Nr.: 3.492



Pornind de la afirmatia mea ca dezbatere nu este tot una cu disputa propun urmatoarea situatie.
Doi barbati, fie ei A si B isi disputa o femeie, fie ea C.
In acest caz mai poate fi vorba de expunerea unor opinii diferite? Ca amandoi sunt niste tipi OK, au bune intentii, sunt frumosi si destepti, si cu bani. Atunci rezultatul disputei respective va fi unul bazat mai mult pe intuitie si va fie o chestie de gust (al numitei C) in a desemna un castigator al respectivei dispute.

Sau doi tipi, fie ei X si Y merg la un interviu pentru un job la firma Z.
Fiecare vine la interviu cu propria persoana si cu un CV si/sau cu o scrisoare de intentie.
Ambii oponenti care-si disputa postul respectiv la o prima impresie pot fi considerati pe picior de egalitate: au aspect placut, se pricep sa faca conversatie, CV-urile lor sunt complete si corect redactate.
Care dintre cei doi castiga postul respectiv ?Castiga oare cel care merita? Undeva, destul de bine ascuns unul dintre ei are un atu, il descopera angajatorul sau face o alegere proasta?
Daca unul dintre cele doua CV-uri este plin de minciuni?
Si cum poate B sa spuna ca A este fals, ca B este adevarat? In cazul acesta cred ca fiecare isi sustine ideea lui, cei doi nu se cunosc, deci nu pot spune unul despre celalalt: tu n-ai de fapt experienta pe care ai trecut-o in CV, limba staina pe care sustii ca o stii la perfectie iti e necunoscuta...etc.
Cred ca in cazul acesta se impune o proba practica de departajare sau testarea oponentilor printr-o angajare de proba.
Poate ca acel care castiga disputa respectiva nu este cel care a expus o idee adevarata, dar a expus-o cu mai multa convingere.

Dezbaterea se poate desfasura pe marginea unor idei, de obicei oponentii, chiar daca au opinii diferite, nu sunt foarte agresivi. Intr-o disputa lucrurile stau putin altfel, implicarea emotionala mi se pare mie ceva mai puternica.

" A vorbi inseamna a semana, a asculta inseamna a culege."

Acest topic a fost editat de flower: 23 Jun 2004, 09:33 AM


--------------------
Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 23 Jun 2004, 09:28 AM
Mesaj #54


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



@Colectionara
Facand presupuneri (indiferent cat de rezonabile pot parea) nu ai parte de eficienta.
Pe de alta parte anumite lucruri nu le poti afla decat actionand, adica provocand o reactie la interlocutor. Atunci cand stii ce doresti sa transmiti iti dai seama din reactiile lui daca este interesat sau nu....
Terminat

Si inca ceva...o legatura/comunicare dintre doi oameni este o chestie energetica. Uneori suntem mai obositi, alteori ne simtim vlaguiti...E important sa stii "cum stai" cu energia ta.....inainte de a hotari cum o vei cheltui....




Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 23 Jun 2004, 12:00 PM
Mesaj #55


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE
Pai eu cred ca am recunoscut mai sus ca daca vine cu o pretentie de demonstratie, ea trebuie demolata. Daca pretentia lui e de argument (ceva care sustine puternic A, dar nu arata fara dubiu A) si a mea e de demonstratie, iar el nu poate sa atace demonstratia mea, nu vad de ce as mai sta sa ii demolez argumentul. Sau mai bine zis vad de ce: din bunavointa, nu din obligatie. E doar o nuanta insa, cred ca in mare suntem de acord.


Asa este, cred ca vorbim despre acelasi lucru dar cu termeni putin diferiti. Acum am inteles ca tu propui distinctia dintre ceea ce eu as numi "argumentatie valida" (adica rationament valabil logic si cu premize adevarate) si "justificare".

In viziunea mea, demonstratia si argumentul (valid) sunt acelasi lucru: ambele conduc cu precizie de 100% de la premize la concluzie. Caracteristica lor definitorie este ca NICIODATA din premize adevarate nu va rezulta o concluzie falsa. Cu alte cuvinte, daca aplicam un rationament/argument/silogism/demonstratie/schema de gindire valida unor premise adevarate, avem garantia ca va rezulta o concluzie adevarta. Este imposibil altfel.

Pe de alta parte, o justificare este un rationament mai slab: nu ne da garantia ca n-ar putea fi altfel, ci ne da doar o probabilitate mica sa ne inselam. De exemplu "Acuzatul a mai fost gasind furind si-n alte dati, deci -- desi n-avem alte dovezi -- el trebuie sa fie autorul si al acestui furt". In general ar trebui sa evitam justificarile, mai ales in dispute (in cercetare si in viata de zi cu zi justificarile sunt uneori cea mai buna varianta de care dispunem, deci suntem fortati sa le folosim).

Totusi, daca intr-o disputa ajungem la o "rascruce" -- in sensul ca am cazut de comun acord cu oponentul asupra unor ipoteze din care poate deriva doar A sau B, dar nu avem (nici noi, nici oponentul) vreun argument pentru a arata ca vreunul dintre A si B este imposibil --, atunci o justificare ne poate scoate din impas. De exemplu, eu arat ca A este mult mai probabil decit B. Daca oponentul este de acord, atunci putem continua. Daca nu, daca si el aduce o justificare cum ca B ar fi mai probabil decit A... atunci nu prea are rost sa deschidem o subdisputa pe tema "care justificare e mai intemeiata", ci normal ar fi sa recunoastem impasul si sa ne oprim.

In concluzie: da, sunt de acord cu colectionara ca daca exista un argument (demonstratie), orice simpla justificare care i se opune nu merita nici macar onoarea de a fi demontata.

a

PS: Apropo, chestia cu "tu vorbesti?" este exact o justificare, nu un argument. Observati similitudinea cu omul acuzat de furt.


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 23 Jun 2004, 12:17 PM
Mesaj #56


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE
"argumentatie valida" (adica rationament valabil logic si cu premize adevarate)


Am gresit. Termenul "valid" desemneaza un rationament corect, indiferent de valoarea de adevar a premizelor. De exemplu, rationamentul urmator este valid:

Toti oamenii sunt nemuritori.
Socrate este om.
---------------------------------
Deci, Socrate este nemuritor.

Schema de rationare este corecta, deci argumentul este valid (asta nu inseamna ca a sa concluzie este adevarata! una din ipoteze fiind falsa, nu avem garantia adevarului concluziei). Un argument valid cu premize adevarate se numeste in engleza "sound argument" si nu stiu exact cum sa-l traduc in romana. Poate "argument valabil"? Numai aceasta combinatie (argument valid + ipoteze adevarate) garanteaza adevarul concluziei.

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 23 Jun 2004, 12:37 PM
Mesaj #57


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Iata o "justificare" smile.gif a faptului ca argument e tot aia cu demonstratie:

Argument:

Toti oamenii sunt muritori.
Socrate este om.
------------------------------
Deci, Socrate este muritor.

Demonstratie:

(A)x (O(x) => M(x))
O(s)
-----------------------
M(s)

[Prin (A)x am notat cuantificatorul universal din Logica Predicatelor.]

Termenul "demonstratie" se foloseste cu precadere in disciplinele (domeniile) formalizate cit de cit. "Argument" desemneaza acelasi proces, dar desfasurat in limba naturala.

Asa cum un argument poate fi gresit, si o demonstratie poate fi gresita. De exemplu:

-2 = -2
4 - 6 = 1 - 3
4 - 6 + 9/4 = 1 - 3 + 9/4
(2 - 3/2)^2 = (1 - 3/2)^2
2 - 3/2 = 1 - 3/2
2 = 1

Presupunind ca nu ai sesiza imediat falsitatea concluziei "2 = 1", ce-ai zice despre demonstratia asta? E buna?

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Catalin
mesaj 23 Jun 2004, 02:00 PM
Mesaj #58


Filosof boem
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.222
Inscris: 10 July 03
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 445



Evident ca nu, ai uitat sa pui modul la extragerea radicalului! tongue.gif

Oricum, inteleg ce vrei sa spui: uneori e usor sa faci o greseala care sa nu fie evidenta si trebuie mereu sa ai grija la demonstratie.


--------------------
A nation cannot prosper for long when it favors only the prosperous - Obama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 23 Jun 2004, 02:22 PM
Mesaj #59


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Of, Catalin, de ce-ai zis? Nu era frumos sa-i lasi si pe altii sa "rumege" problema? smile.gif

Anyway, sa ne imaginam urmatoarea disputa:

X: 2 = 1
Y: nu-i adevarat!
X: de ce? sustine-ti pozitia!
Y: pentru ca ceva nu poate fi egal cu altceva.
X: totusi, eu sustin ca 2 = 1. iata cum: <... demonstratia matematica de mai sus...>
Y: err...
X: si pentru ca eu am o demonstratie, nici nu trebuie sa ma lupt cu argumentul tau confuz. am invins! clar?

De aceea demonstratia nu "bate" intotdeauna argumentul. (Cum spuneam, sunt unul si acelasi lucru. Si ambele pot fi gresite.)

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 24 Jun 2004, 10:08 AM
Mesaj #60


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Dragii mei, am urmarit cele postate.
Nu toata lumea ar putea sustine insa ultimele postari, deoarece se adreseaza doar unui segment populational, si anume, celui care sta bine cu matematica.
Am vazut ca ati explicat si logic. Bun ,alt segment. Dar mai sunt si altii care nu pot percepe nuantele, si sunt sigura ca multi ar vrea sa posteze aici pentru ca este un subiect interesant.
Iata de ce, am nuantat si eu putin disputa, care atunci cand este purtata doar la un nivel, ramane acolo, nu se disperseaza, caci aceasta, dispuna noastra, este una constructiva, nu? Si care vrea sa atraga, ba chiar sa acapareze cat mai multe segmente populationale ale hanului.


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 24 Jun 2004, 11:52 AM
Mesaj #61


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Flower,

QUOTE
Pornind de la afirmatia mea ca dezbatere nu este tot una cu disputa propun urmatoarea situatie.
Doi barbati, fie ei A si B isi disputa o femeie, fie ea C. [...] Sau doi tipi, fie ei X si Y merg la un interviu pentru un job la firma Z.


Ceea ce analizezi tu aici este verbul (reflexiv) "a-si disputa" (cu accentul pe ultima silaba). El se foloseste in constructii de genul "Cei doi pui de gaina isi disputau un viermisor", sau "Ion si Gheorghe isi disputa casa lasata de al batrin". Este vorba de "a ma lupta/certa cu un adversar care doreste sa obtina un lucru anume, lucru pe care si eu il doresc".

Ai foarte multa dreptate cind spui ca aceasta notiune difera de aceea de "dezbatere", pe care (dac-am inteles eu bine) o gindesti ca pe o "incontrare" de idei:

QUOTE
Dezbaterea se poate desfasura pe marginea unor idei, de obicei oponentii, chiar daca au opinii diferite, nu sunt foarte agresivi.


Spiritul propunerii mele initiale era sa vorbim despre ceea ce tu numesti "dezbatere" -- adica o lupta intre idei opuse, dusa exclusiv cu mijloacele limbajului, in care miza este recunoasterea adevarului/falsitatii unor afirmatii. Eu asta numesc disputa (substantiv, cu accentul pe penultima silaba). Vezi mesajul in care propuneam definitiile diverselor tipuri de discutie. Nu zic, acest fenomen putem sa-l numim altfel (de exemplu "dezbatere", cum propui tu). Important este sa ne asiguram ca vorbim despre acelasi lucru. Dupa ce facem asta, trebuie totusi sa adoptam o terminologie comuna, ca sa nu ne incurcam.

Ce zici?

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dark Angel
mesaj 24 Jun 2004, 12:07 PM
Mesaj #62


Debates Partner
*****

Grup: Membri
Mesaje: 835
Inscris: 14 May 04
Forumist Nr.: 3.492



OK, ai inteles perfect.
Ai cautat in dictionar definitiile disputei si dezbaterii? Am vrut eu sa caut dar pacatosul asta de timp nu ma lasa...eu sunt la serviciu, si interventiile mele pe han au drept repercusiuni scaderea randamentului meu si implicit nemultumirea sefilor... rolleyes.gif
Apreciez foarte mult interventiile tale pentru ca sunt la obiect si cu mult bun simt.
Imi pare rau ca nu apuc intotdeauna sa citesc tot postul...

La buna recitire. smile.gif


--------------------
Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 24 Jun 2004, 01:03 PM
Mesaj #63


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Scuze, abia acum am invatat cum sa fac un link catre un mesaj anume. Aici este mesajul cu definitiile pe care le-am propus.

a

Acest topic a fost editat de Amenhotep: 24 Jun 2004, 01:05 PM


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 24 Jun 2004, 03:02 PM
Mesaj #64


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Flower, n-am cautat inca definitiile in dictionar, dar ma voi ocupa.

Cu citeva mesaje in urma au fost propuse niste intrebari:

QUOTE ("gypsyhart")
Inainte de a spune/scrie/ face/ ceva este util sa raspundem la 2 intrebari:
1. CE doresc sa transmit celulalt?
2. Este celalalt interesat de ceea ce doresc eu sa transmit?

QUOTE ("flower")
O, intrebari ar mai fi:
3. Poate celalalt sa inteleaga ce ii transmit eu?
3'. Pot eu sa ma fac inteles?
4. E un moment potrivit pentru aceasta disputa?


Numerotarea la intrebarile propuse de flower am facut-o eu (voi arata imediat de ce am pus 3 si 3').

Iata ce raspunsuri propun eu:

1. In principiu, cred ca "ce doresc sa transmit?" nu este masurabil, verificabil, deci nu avem cum sa studiem asta. As putea sa incerc sa transmit "eu sunt mai destept ca tine", sau "gresesti si-o sa-ti fie rau, lasa-ma sa te-ajut, sa-ti deschid ochii", sau "ar fi bine sa nu mai cricnesti impotriva mea, sa nu mi te mai opui pe viitor, ca oricum te inving", sau... multe alte lucruri. Trecind dincolo de motivatiile interioare nemasurabile, cred ca mesajul formal pe care incerc sa-l transmit este: "Afirmatia ta e falsa. Modul cum o sustii este gresit (si iata unde). Contrariul afirmatiei tale este adevarat (si iata de ce)."

2. Interesul interlocutorului ar putea fi mai mare sau mai mic. Daca el incepe disputa (adica: eu afirm A; el, in loc sa zica "da, asa e" sau "stiu si eu?..." sau pur si simplu sa taca, opteaza pentru a-si exprima pozitia "nu, nu sunt de acord" -- aceasta inseamna ca el incepe disputa), atunci cred ca putem concluziona ca interesul lui fatza de subiectul disputei este destul de mare. Altfel, ar fi optat sa taca.

Daca eu incep disputa (eu contrazic vreo afirmatie de-a lui), atunci este posibil ca interesul lui sa fie relativ mic.

Oricum, interesul real, intern, nu poate fi masurat, deci ne putem ghida numai dupa manifestarea oponentului in timpul discutiei. Daca el cedeaza repede, asta poate fi din cauza ca interesul lui e mare (si ajunge rapid la concluzia ca gresea), sau din cauza ca interesul lui e mic (si se "lasa usor" doar ca sa termine discutia mai repede). Daca oponentul cedeaza greu, atunci e clar ca interesul lui e mare (dar are convingeri ferme, sau eu sunt neconvingator). Combinatia "oponent care cedeaza greu" + "oponent neinteresat" este singura imposibila. (Sau... ma rog, ar putea exista, daca intentioneaza doar sa-mi faca in ciuda, sa ma enerveze contrazicindu-ma aiurea pe un subiect neimportant pentru el. Dar daca ne intereseaza doar ce manifesta oponentul, un astfel de caz intra la categoria "oponent care se manifesta interesat".)

Eu am tratat aici "interesul oponentului fatza de subiectul disputei", dar am impresia ca gypsyhart vorbea despre interesul oponentului in a asculta argumentele mele (care sustin contrariul afirmatiei lui). Asta-i o alta problema, pe care-o vad cam asa: Initial, oponentul sustine A (sa zicem). Aceasta inseamna ca el este convins de adevarul lui A. Il provoc si-mi aduce argumente. Daca eu m-as apuca sa argumentez ca non-A, probabil ca oponentul nu va fi prea interesat sa m-asculte -- in fond, el e convins ca A, deci din perspectiva lui ar fi o pierdere de timp sa asculte "argumente aberante" cum ca non-A. Mi se pare normal sa gindeasca asa. Asta inseamna ca strategia isteatza nu este sa atac direct afirmatia A, ci sa incerc mai intii sa clatin argumentele cu care el o sustine. Abia cind voi fi reusit, cind il voi fi adus din starea "A si numai A este singurul adevar! Sa n-aud altceva!" in starea "Hmm... Mda... Stii ca ai dreptate?... In fond, pe ce se bazeaza cei care sustin A?...", atunci oponentul va fi pregatit sa asculte argumentele mele pentru non-A.

Dar, trebuie sa observam ca in acel moment nu mai avem o disputa, ci o pledoarie! Disputa initiala "A vs. non-A" s-a stins si s-a transformat in pledoaria "'nu stiu' vs. non-A". La final, daca inving (atingem consensul "non-A si non-A"), eu voi fi invins in aceasta pledoarie, nu in disputa, pentru ca disputa a incetat in momentul cind oponentul s-a retras in pozitia "Hmm... stiu si eu? Nu mai sustin A... Poate A, poate non-A...".

3. si 3'. Le-am grupat pentru ca se refera la posibilitatea comunicarii: "Poate el intelege? Pot eu sa ma fac inteles?". Posibilitatea comunicarii este esentiala intr-o discutie. Fara comunicare discutia in general nu poate avea loc (puteti discuta cu un strain caruia nu-i cunoasteti limba?), deci nici disputa nu este posibila. Nu conteaza care anume din elementele lantului comunicarii functioneaza defectuos, important e ca o comunicare defectuoasa ingreuneaza discutia. Defectiuni pot fi:

- in procesele de gindire ale emitentului (idei confuze, incapacitatea formularii clare etc.)
- in limbajul emitentului (bilbiiala, "prune-n gura", incorectitudine gramaticala, greseli de litera etc.)
- pe canalul fizic de transmitere (paraziti, deformari ale semnelor, "telefonul fara fir" etc.)
- in limbajul receptorului (necunoasterea limbii emitentului, cunoasterea incompleta sau gresita a sintaxei etc.)
- in gindirea receptorului (incapacitatea de a desprinde si articula corect sensul din semnele/cuvintele percepute).

Este posibila si o alta interpretare, mai "populara", a lui "Poate el intelege?" -- anume "Este el dispus sa accepte?". Dar despre asta am discutat la punctul anterior.

4. Momentul potrivit. Mda... Este o problema, pentru ca miza disputei s-ar putea sa fie eclipsata uneori de diverse alte interese. De exemplu, desi sunt ferm convins ca am dreptate, citeodata s-ar putea sa consider ca nu merita sa ma lansez intr-o disputa cu sotia. Voi pune "pacea familiala" mai presus ca adevarul. Totusi, consider ca astfel de factori sunt externi disputei. Disputa incepe atunci cind ambii parteneri sunt de acord s-o poarte. Cind (macar) unul dintre ei considera ca e mai important sa faca altceva, disputa (veritabila) nu apare. Este posibil sa apara in schimb un fenomen emotional neplacut, un sentiment de frustrare, chiar furie, care sa conduca la cearta, tipete, scandal... Dar aceea nu este o disputa.

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dark Angel
mesaj 24 Jun 2004, 03:27 PM
Mesaj #65


Debates Partner
*****

Grup: Membri
Mesaje: 835
Inscris: 14 May 04
Forumist Nr.: 3.492



Revin cu intrebarile:
1. Poate celalalt sa inteleaga ce ii transmit eu?
2. Pot eu sa ma fac inteles?
3. E un moment potrivit pentru aceasta disputa?

Aici trebuie punctat foarte clar faptul ca de multe ori, intr-o disputa, ca in orice alt tip de comunicare, pot aparea bariere in calea comunicarii.
Barierele pot fi:
1. nivelul de cultura, statutul si pozitia celui cu care port o disputa( poate ca un copil de 5 ani nu intelege termenii in care eu vorbesc sau poate ca seful meu nu e dispus sa accepte faptul ca greseste si ca punctul meu de vdere e corect)
2. religia( se pot face gafe care sa compromita mesajul pe care doresc sa-l transmit si interlocutorul nu mai este interesat de ceea ce eu vreau sa spun)
3. prejudecatile( legate de etnie, varsta, apartenenta politica, etc.)
4. locatia unde are loc discutia( poate crea discomfort daca e prea cald sau prea rece, sau chiar e imposibila in cazul in care discutia se poarta intr-o incapere cu mult zgomot)
5. diverse probleme de sanatate sau chiar invaliditati fizice ale interlocutorului( interlocutorul e surd sau mut)
6. altele

Momentul in care are loc disputa trebuie si el analizat, pt. ca de multe ori poate ca interlocutorul nu are timp suficient, sau se simte rau si nu ne urmareste cu atentie argumentatia. In acest caz ideal ar fi sa se amane disputa pt. proxima ocazie cand cei doi vor avea timp si dispozitia necesara pt. a-si expune argumentele si a le asculta pe ale celuilalt.






--------------------
Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 24 Jun 2004, 04:05 PM
Mesaj #66


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



@Amenhotep
Intrebarile pe care le'am propus eu si pe care incerc sa le aplic personal, au ca tinta subiectul adica persoana care se implica intr un anumit gen de actiune (care poate fi atat verbala cat si nonverbala). Scopul este ca eu in urma unui anumit gen de interactiune cu semenii mei sa ies cu maximum de castig posibil. De asta am adaugat ulterior ca are legatura cu energia pe care o avem la dispozitie....idealul este ca in fiecare interactiune in care esti implicat sa ai/ pui la dispozitie intreaga ta energie....in felul acesta vei fi responsabil cu adevarat pentru ca nu va mai exista "o parte" care sa iti reproseze ca ai gresit samd.....
Ai spus ca nu avem cum sa studiem...cum sa nu avem? In primul rand tu insuti. Apoi si la cei din jur se pot vedea de multe ori anumite idei care revin sistematic, anumite comportamente, atitudini samd... Si la o adica poti chiar sa construiesti si un instrument/ scala prin care sa situezi aceste aparitii in timp (daca esti pasionat:) )...
Inca ceva...am observat ca la tine conteaza foarte mult exprimarea verbala/ discutia. MIe imi spun infinit mai multe lucruri ochii, postura, felul mersului, vocea, respiratia....e adevarat ca nu aflu poate chestii concrete din acesti "indicatori", de genul ce parere are x despre T. BAsescu sa zicem, dar imi arata chestii generale (este mai degraba fericit decat trist, cat respect isi acorda siesi, daca este un om dezordonat sau metodic...samd)....
Ca o concluzie: nu uitati mesajele care vin printre cuvinte:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 25 Jun 2004, 11:19 AM
Mesaj #67


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Gypsyhart,

Am inteles perspectiva. Si ai fara indoiala dreptate: in viata, in discutiile noastre cu semenii, sunt foarte importante si semnele non-verbale (mimica, gesturi, tonul vocii etc.). Uneori poate importanta lor este chiar mult mai mare decit spusele explicite ale interlocutorului.

Totusi, de ce am facut eu separarea aceasta (intre exprimare explicita si implicita) si de ce am insistat asupra ei? Ca sa ma explic, voi incepe cu o metafora: Sa zicem ca vrem sa studiem jocul de sah. Putem studia regulile, tipuri de deschideri, strategii etc., dar putem studia si alte lucruri care influenteaza realitatea partidelor jucate intre oameni: e mai bine sa joci sah cind esti odihnit, cind ai o relatie emotionala placuta cu partenerul, cind nu te preseaza timpul etc. Si observam ca poti deduce lucruri despre adversar din mimica fetzei lui, din ticurile sale, din modul cum transpira si asa mai departe -- de exemplu poti deduce uneori daca s-a prins de o capcana pe care i-ai intins-o, sau daca a sesizat ca are o miscare grozava la dispozitie. In ordine practica, aceste lucruri sunt importante si iti pot influenta chiar strategia de joc. Totusi, studiul jocului de sah face abstractie de toate aceste lucruri si se concentreaza pe jocul de sah "ideal", desprins de emotiile oamenilor. Cam asa vad eu lucrurile si cu disputa.

QUOTE
Ai spus ca nu avem cum sa studiem...cum sa nu avem? In primul rand tu insuti. Apoi si la cei din jur se pot vedea de multe ori anumite idei care revin sistematic, anumite comportamente, atitudini samd... Si la o adica poti chiar sa construiesti si un instrument/ scala prin care sa situezi aceste aparitii in timp (daca esti pasionat:) )...


Da, comportamente, atitudini samd putem studia, pentru ca sunt masurabile obiectiv. Dar idei, convingeri, pareri interioare, acestea nu se pot studia, pentru ca nu avem acces efectiv la mintea celuilalt. Noi aproximam: cind vedem lacrimi, deducem ca in mintea celuilalt este suferinta (desi ar putea fi lacrimi de crocodil si de fapt in sinele sau interlocutorul sa se amuze de naivitatea noastra), cind vedem zimbet deducem bunavointa (desi ar putea fi un zimbet fatzarnic si in sinele sau interlocutorul sa ne urasca) etc. La sinele celuilalt nu avem acces si nu putem sti ce se petrece acolo cu adevarat. De exemplu, daca mergem la teatru si pe scena doi actori poarta o disputa, conteaza faptul ca inlauntrul lor ei se inteleg de minune si n-au nimic sa-si reproseze unul altuia? Ceea ce vedem este o disputa, o calificam ca atare si-o analizam ca atare, chiar daca sentimentele, trairile psihice ale oponentilor sunt cu totul altele decit ce exprima ei prin vorbe. Apoi, in cazul chiar al acestor discutii/dispute pe forum, comunicarea este redusa aproape total la exprimarea verbala. Nu stii daca eu zimbesc ironic acum, cind scriu astea, sau daca transpir panicat pentru ca ma simt incoltit, sau daca tastez plictisit si lehamisit, pufnind dezaprobator. Lipsa acestor indicii nu atinge esentza fenomenului disputei.

Pot sa ma studiez pe mine insumi, zici. Da, pot, dar sunt indreptatit sa generalizez concluziile, aplicindu-le si altor oameni? Uneori da, alteori nu. De exemplu (daca-i adevarat mitul), cind stai de vorba cu un bulgar clatinarea lui laterala din cap inseamna "Da", iar verticala "Nu". Este altfel decit esti tu obisnuit. Daca aplici schemele de interpretare bazate pe observarea propriei persoane, vei interpreta gresit. Eu ma gindeam c-ar fi interesant sa studiem disputa dintr-un punct de vedere trans-cultural, independent de obisnuintele anumitor culturi. Studiul si concluziile sale sa poata fi aplicate in orice disputa (cu fiinte rationale), chiar si cu niste extrateresti.

De aceea am insistat sa separam: pe de-o parte elementele asupra carora oricare doua fiinte rationale din Univers stim sigur ca vor fi de acord, iar pe de alta parte elementele care variaza in functie de cultura, dispozitie, atentie, "energie", abilitate de "citire" psihologica etc.

QUOTE
Ca o concluzie: nu uitati mesajele care vin printre cuvinte:)


Pai daca exista niste reguli clare pentru interpretarea acestor mesaje, eu propun sa le asimilam celor verbale. De exemplu, daca stim sigur ca stam de vorba cu un interlocutor care impartaseste conventia noastra de a "da din cap" pentru Da/Nu, atunci propun sa consideram ca o clatinare orizontala din cap este echivalenta cu exprimarea explicita a propozitiei "Nu sunt de acord cu ceea ce spui". Sau, daca stam de vorba cu un chinez si stim ca in cultura chineza dezacordul se exprima prin incruntare (fabulez, nu stiu cum e, dar sa zicem c-ar fi asa...), atunci vom traduce incruntarea prin "Nu sunt de acord".

Nu stiu daca explicatiile mele raspund intru totul obiectiilor tale, dar sper macar ca ajuta la clarificarea propunerii mele.

a

Acest topic a fost editat de Amenhotep: 25 Jun 2004, 11:20 AM


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
saldora
mesaj 25 Jun 2004, 11:35 AM
Mesaj #68


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 732
Inscris: 24 April 04
Forumist Nr.: 3.238



QUOTE (gypsyhart @ 24 Jun 2004, 05:07 PM)
nu uitati mesajele care vin printre cuvinte smile.gif

verbul conteaza nu adverbul


--------------------
Am adunat cuvintele si acum suflu peste ele... ca intr-o papadie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dark Angel
mesaj 25 Jun 2004, 11:56 AM
Mesaj #69


Debates Partner
*****

Grup: Membri
Mesaje: 835
Inscris: 14 May 04
Forumist Nr.: 3.492



Saldora, parerea mea este ca important este mesajul in sine, insotit de limbajul trupului(mesajul nonverbal). Functiile pe care le indeplinesc cuvintele ca si parti de vorbire e mai putin important, asta cu exceptia disputelor al caror subiect sunt functiile morfologice pe care le indeplineste un cuvant in contextul dat.

Intr-o disputa, ca in orice alt tip de comunicare, importante sunt toate cuvintele, ansamblul in sine.


--------------------
Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 25 Jun 2004, 12:33 PM
Mesaj #70


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Importanta conditiilor practice ale comunicarii mi se pare bine punctata de Flower.

M-am mai gindit si-am mai gasit un lucru important intr-o disputa (sau discutie in general): definirea clara a notiunilor/termenilor.

Nu trebuie sa ne cramponam de anume cuvinte, important e sa definim notiunea. Definitia este arbitrara si este 100% la dispozitia celui ce defineste. Nu te poti opune unei definitii, nu poti s-o contesti. De exemplu, cineva poate spune "Prin 'inteligent' eu inteleg 'capabil de a rezolva problemele legate de supravietuire'". Ce-ar insemna sa spunem "Nu, nu este asa"? Ar insemna sa afirmam "Nu este adevarat ca tu prin 'inteligent' intelegi 'capabil de a rezolva problemele legate de supravietuire'". Este absurd. Singura varianta este sa afirmam "Nu este adevarat ca oamenii in genere prin 'inteligent' inteleg 'capabil de a rezolva problemele legate de supravietuire'". Cu alte cuvinte, putem contesta doar faptul ca sensul comun (sau de dictionar) al cuvintului este acela dat de oponent. Dar oponentul nici n-a afirmat vreun moment ca acela ar fi sensul comun, el a spus "Eu inteleg...". Este neproductiv sa insistam pe sensul din dictionar si sa pornim o disputa pe tema "care este sensul 'corect'?", pentru ca "sens corect" nu exista. Cuvintele sunt arbitrare, sunt conventii. Ca sa putem continua discutia, ca sa intelegem ideile adversarului, suntem datori sa facem efortul de a accepta -- temporar, pe durata disputei -- definitia propusa de el (si astfel s-ar putea sa constatam ca de fapt n-avem nimic impotriva ideilor sale, ci doar exprimarea ne era nefamiliara).

Este ca si cum am fi invitati la o petrecere a carei gazda vorbeste engleza (si romana, dar mai greu). Elegant este sa ne adresam gazdei in engleza, ca un semn al respectului fatza de ea si fatza de limba sa. Bineinteles, o gazda eleganta se va simti stinjenita sa-i adoptam noi obiceiurile si va insista probabil sa vorbim romaneste, rugindu-ne sa lasam efortul de adaptare in seama ei... A accepta definitiile oponentului este o chestiune de elegantza si de curtoazie. In plus, demonstrez ca am "organul mintii" mai putin inchistat in cuvinte si mai mult aplecat spre operarea cu notiuni (indiferent de semnele sonore care le reprezinta).

Un alt aspect este claritatea notiunilor. Mi se pare ca Bertrand Russell spunea ca, la o analiza atenta, orice problema filosofica se dovedeste a fi ori o problema de limbaj, ori a nu fi problema filosofica. De multe ori avem doar impresia ca notiunile ne sunt clare, cind de fapt nu este asa. Rugamintea de a explica ce intelegem prin termenul cutare ne poate ajuta chiar pe noi insine (daca dam curs rugamintii) sa identificam neclaritati vinovate de cine stie ce idei gresite. A opera cu notiuni imprecis definite este ca si cum ai construi o casa pe teren mlastinos -- oricind se poate narui.

Iata un exemplu dragutz (zic eu): Un tinar invatacel vine la un filosof (i-am uitat numele) si-l roaga sa-i dea lectii de avocatura. Neavind bani sa-si plateasca lectiile, el ii propune filosofului urmatoarea intelegere: la primul proces pe care-l va avea, daca va iesi invingator, ii va plati toate lectiile; daca va pierde procesul, nu-i va plati nimic. Filosoful este de acord si-l invata avocatura. Dar la sfirsit elevul se razgindeste si spune ca nu mai vrea sa practice avocatura. Filosoful se enerveaza si-i spune "Te voi da in judecata! Daca voi cistiga, conform hotaririi judecatoresti va trebui sa-mi platesti. Iar daca eu pierd procesul si tu-l cistigi, conform intelegerii trebuie sa-mi platesti." Elevul raspunde "Maestre, gresesti. Daca pierd procesul, conform intelegerii nu-ti platesc nimic. Iar daca-l cistig, conform hotaririi judecatoresti nu-ti platesc nimic." Cine are dreptate?

[Ii rog pe aceia care stiau dinainte raspunsul la aceasta sarada sa nu-l dezvaluie, ca sa lase si celorlalti placerea de a se gindi la ea. Oricum, faptul ca am spus mai inainte ca acesta este un exemplu de operare cu notiuni imprecise este un indiciu foarte folositor... smile.gif ]

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 25 Jun 2004, 12:57 PM
Mesaj #71


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



@Amenhotep
Eu nu sunt de acord cu expulzarea emotiilor din comunicare sau din studiul acesteia. Emotiile fac parte din noi. Ce spui tu suna ceva de genul: pentru ca afectivitatea este mult mai greu de controlat (cel putin de cei mai multi oameni) este preferabil sa o lasam deoparte intr'o disputa/dezbatere....
Diferentierea teoretic/ practic mi se pare de rau augur pt ca duce la o divizare interioara (ce ar trebui sa fie si ce este de fapt)...

Spui ca nu avem acces la mintea celulalt...la emotiile lui....ca de fapt nu facem decat presupuneri relativ la celalalt...Da si nu
Eu consider ca accesul la celalalt se realizeaza in masura in care ai acces la tine (si asta include si gandurile, si emotiile si alte chestii...).....am motive sa cred ca exista oameni capabili sa "citeasca" gandurile altora....
Uite de exemplu eu de la o vreme (cam 1 an si ceva) am inceput sa merg si sa stau mai mereu intr'o pozitie perfect verticala..(mai putin in pat si pe scaun...). Cand m'am uitat in jur am putut observat foarte multi oameni care au o inclinatie mai mica sau mai mare a coloanei....
Acuma imagineaza'ti un om care a ajuns intr'un punct in care gandurile nu il mai stapanesc. Acela te va putea "citi" imediat fie ca iti place fie ca nu...Acela va sti gandurile pe care nici macar tu nu le stii....
Profunzimea pana la care poti merge in aceasta explorare a celuilalt este strict legata de explorarea/ cercetarea pe care ti'ai facut'o tie insuti....Stii cum se spune..ce este in afara este si in inauntru, ce'i sus este si jos:)






Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dark Angel
mesaj 25 Jun 2004, 01:15 PM
Mesaj #72


Debates Partner
*****

Grup: Membri
Mesaje: 835
Inscris: 14 May 04
Forumist Nr.: 3.492



Elevul a promis ca va achita filosofului contravaloarea lectiilor de avocatura daca va pierde primul proces, ideea fiind aceea de a comparea in justitie ca si avocat, nu ca si parat( cazul de fata).
Ori tanarul renuntand la a-si mai dori sa practice respectiva meserie, nu va avea, teoretic, niciodata vreun proces.

Clauzele contractului pe care filosoful l-a incheiat in prealabil cu elevul sunt neclare.(Ma indoiesc sincer ca in viata de zi cu zi un avocat lasa astfel de gasp-uri intr-un contract, mai ales ca erau interesele lui la mijloc).

1. nu e precizat in ce calitate trebuie sa apara elevul in proces
2. nu e precizat ce se intampla cand una dintre parti nu respecta intelegerea prealabila

Sper sa fie corect rationamentul meu, daca nu, te rog sa dai tu solutia.


--------------------
Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gio19ro
mesaj 25 Jun 2004, 02:33 PM
Mesaj #73


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.656
Inscris: 6 March 03
Forumist Nr.: 21



QUOTE (gypsyhart @ 25 Jun 2004, 01:59 PM)
@Amenhotep
Eu nu sunt de acord cu expulzarea emotiilor din comunicare sau din studiul acesteia. Emotiile fac parte din noi. Ce spui tu suna ceva de genul: pentru ca afectivitatea este mult mai greu de controlat (cel putin de cei mai multi oameni) este preferabil sa o lasam deoparte intr'o disputa/dezbatere....
Diferentierea teoretic/ practic mi se pare de rau augur pt ca duce la o divizare interioara (ce ar trebui sa fie si ce este de fapt)...

Eu consider ca accesul la celalalt se realizeaza in masura in care ai acces la tine (si asta include si gandurile, si emotiile si alte chestii...).....am motive sa cred ca exista oameni capabili sa "citeasca" gandurile altora....
Uite de exemplu eu de la o vreme (cam 1 an si ceva) am inceput sa merg si sa stau mai mereu intr'o pozitie perfect verticala..(mai putin in pat si pe scaun...). Cand m'am uitat in jur am putut observat foarte multi oameni care au o inclinatie mai mica sau mai mare a coloanei....
Acuma imagineaza'ti un om care a ajuns intr'un punct in care gandurile nu il mai stapanesc. Acela te va putea "citi" imediat fie ca iti place fie ca nu...Acela va sti gandurile pe care nici macar tu nu le stii....
Profunzimea pana la care poti merge in aceasta explorare a celuilalt este strict legata de explorarea/ cercetarea pe care ti'ai facut'o tie insuti....Stii cum se spune..ce este in afara este si in inauntru, ce'i sus este si jos:)

Tziganu' (in inima) are dreptate.
De la inceput am avut aceeasi senzatie, ca Amenhotep incearca sa ucida emotia. Parca ar sustine niste cursuri de logica "made Paul Biltz".
Comunicarea si disputa nu se limiteaza doar la logica. Logica e un segment dar nu singurul.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 25 Jun 2004, 03:59 PM
Mesaj #74


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



OK, ma dau batut! smile.gif

Eu nefacind parte dintre acei oameni care pot citi cu usurinta emotiile altora (cum zicea gypsyhart), analiza pe care am facut-o se concentreaza pe aspectele rationale, logice, "reci". La asta ma pricep mai bine, lucrurile astea m-au preocupat si m-am gindit mai adinc la ele, in consecinta asta am propus spre dezbatere.

Dar nu vreau sa impun acest punct de vedere. Daca altii vad lucrurile altfel, va rog propuneti acele viziuni si eu n-am sa mai intervin decit daca am ceva constructiv de spus din acele perspective.

gio19ro, cine-i "Tziganu'"? smile.gif Eu sunt mai nou pe-aici si nu cunosc pe toata lumea. Sau era doar asa, o vorba?

Cum spuneam, nu incerc sa ucid emotia, doar ca nu ma pricep s-o analizez si s-o discut si de-aia am impins discutia in aceasta directie.

Si cine-i Paul Biltz? Eu n-am citit nimic de el (am cautat acum si pe Google si n-am gasit), dar din ce spui tu poate ca mi-ar placea sa-l citesc. Da-mi te rog mai multe detalii (pe PM).

Multumesc,
a

EDIT: A, totusi o ultima chestie: Da, flower a identificat ceea ce si eu cred ca e "buba": expresia "a pierde/cistiga un proces" este ambigua si insuficient de clar definita, pentru ca nu precizeaza calitatea -- pirit sau avocat.

Acest topic a fost editat de Amenhotep: 25 Jun 2004, 04:02 PM


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mememe
mesaj 25 Jun 2004, 04:20 PM
Mesaj #75


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 588
Inscris: 8 June 04
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 3.777



Amenhotep daca "esti" pur rational si distrugi sentimetele" ... excelent , magnific ; este idealul sa o faci dar nu cred ca o faci la infinit smile.gif) iar discutiile de genul asta ( dezbaterile ) ar trebui facute pur in simt rational fara implicatii emotive.Parerea mea acum in privintza unei discutii , dezbateri ,etc ; cred ca ar trebui sa contina pe langa ratiune pura ; RESPECT si capacitatea ambilor participanti de a se putea indoi de propriile opinii caci de cele mai multe ori este o lupta pt timpul de vorbire si nu o discutie. In timp ce unul vorbeste interlocutorul aude dar nu asculta.

Aceasta fiind o discutie ( low ) cum ii spui tu.Iar daca vreti sa vedeti cel mai bun rezultat intr-o controversa lasati cei doi "combatanti" singuri ... si vreau sa spun singuri CUC , veti observa diferenta .Pentru mine aceasta poate sa ajunga la rangul de "calitate".

Dar na poate numai eu am dat de situatiile astea cand interlocutorul vb de fapt cu ceilalti din camera chiar daca se uita la tine smile.gif.



--------------------
Mai bine ma duc in padure
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gio19ro
mesaj 25 Jun 2004, 04:36 PM
Mesaj #76


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.656
Inscris: 6 March 03
Forumist Nr.: 21



QUOTE (Amenhotep @ 25 Jun 2004, 05:01 PM)
analiza pe care am facut-o se concentreaza pe aspectele rationale, logice, "reci". La asta ma pricep mai bine, lucrurile astea m-au preocupat si m-am gindit mai adinc la ele, in consecinta asta am propus spre dezbatere.


E si normal sa fie asa, fiecare cu calitatile sale. Stii topicul "Daca toata lumea ar fi ca mine"? laugh.gif
Unii au aptitudinea de a fi tari la logica, altii au o intuitie buna, capacitate de persuasiune, de a-si analiza temerile subconstiente etc
Lumea e atat de variata!!! spoton.gif Insa toate aceste aptitudini nu se exclud. Suntem nativ inzestrati cu unele, le putem cultiva pe cele la care nu excelam etc.


Paul Biltz este/era un profesr din cadrul facultatilor de Filosofie respectiv Drept, de la Universitatea Bucuresti. A avut si un manual de liceu la aceasta materie, Logica.

Acest topic a fost editat de gio19ro: 25 Jun 2004, 04:41 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 26 Jun 2004, 08:05 AM
Mesaj #77


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



Doi oameni stau într-un compartiment de tren şi privesc pe geam. Unul zice: "Ia uite frate ce rapid defilează stîlpii ăştia de telegraf!". "Defilează pe naiba. Stau pe loc frate, ce eşti copil? Trenu' se mişcă, de aia...!" - răspunde celălalt. Primul stă un pic pe gînduri şi mai zice: "Bă, tu ştii ce spune un mare deştept? Şi totuşi se mişcă, mă!"

Vreau să spun că o dispută poate apărea de la nişte puncte de vedere deosebite care, în mod normal, n-ar trebui să genereze dispută. Înainte de a avea o dispută (sau chiar pe parcurs) cu careva poate n-ar fi rău să cercetăm un pic dacă nu riscăm să ne certăm degeaba.

Chiar eu am avut o dispută cu Colecţionara la topicul "Raţiune vs Simţire". Ea zicea că nu se exclud una pe alta iar eu ziceam că se exclud. În ceea ce mă priveşte, mi-am dat seama că amîndoi vorbeam cam despre acelaşi fenomen, numai că privite din perspective complet diferite!!

Acest topic a fost editat de caa: 26 Jun 2004, 08:06 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 28 Jun 2004, 02:28 PM
Mesaj #78


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE (xcross @ 26 Jun 2004, 09:07 AM)
Vreau să spun că o dispută poate apărea de la nişte puncte de vedere deosebite care, în mod normal, n-ar trebui să genereze dispută. Înainte de a avea o dispută (sau chiar pe parcurs) cu careva poate n-ar fi rău să cercetăm un pic dacă nu riscăm să ne certăm degeaba.

Da, da, asta sustineam si eu! Sursele de "false dispute" sunt:

a. Cind subiectul disputei nu este "A vs. non-A", din cauza ca cele doua afirmatii ale oponentilor nu se exclud reciproc (ex. "E unda!" vs. "Ba-i particula!", cu rezolvarea "E si unda, si particula").

b. Cind subiectul disputei nu este "A vs. non-A", din cauza ca cele doua afirmatii ale oponentilor nu epuizeaza aria posibilitatilor (ex. "E alba!" vs. "E neagra!", cu rezolvarea "E rosie").

c. Cind oponentii discuta de fapt despre lucruri diferite, pe care le numesc insa la fel. Asta se intimpla cind cuvintele/notiunile nu sunt suficient de clar definite (sau sunt clar definite in mintile oponentilor, dar ei nu expliciteaza definitiile si traiesc cu iluzia ca vorbesc despre acelasi lucru). Diferenta poate fi exprimata si in termeni de "diferenta de perspectiva" -- o diferenta de perspectiva conduce intotdeauna la o diferenta in definirea notiunilor.

QUOTE
Chiar eu am avut o dispută cu Colecţionara la topicul "Raţiune vs Simţire". Ea zicea că nu se exclud una pe alta iar eu ziceam că se exclud. În ceea ce mă priveşte, mi-am dat seama că amîndoi vorbeam cam despre acelaşi fenomen, numai că privite din perspective complet diferite!!


Am subliniat "cam" -- de-aici provine diferenta. Perspectivele diferite faceau sa nu vorbiti de fapt despre acelasi lucru (desi il numeati la fel).

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 29 Jun 2004, 07:48 AM
Mesaj #79


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



Eşti un tip deosebit Amenhotep, foarte bine "prinzi" în cuvinte chestiunile, jos pălăria! smile.gif

Vreau să mai zic ceva, care poate părea şocant: din cauza relativităţii adevărului (la topicul "minciuna" a fost subliniat acest lucru) părerea mea este că cel care pune piciorul pe pieptul adversarului învins într-o dispută, în majoritatea cazurilor, nu e un învingător. E un prost.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 29 Jun 2004, 10:00 AM
Mesaj #80


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



sorry.gif Mulţumesc pentru aprecieri, xcross.

QUOTE
[...] părerea mea este că cel care pune piciorul pe pieptul adversarului învins într-o dispută, în majoritatea cazurilor, nu e un învingător. E un prost.


Dacă prin a "pune piciorul pe pieptul adversarului învins" înţelegi a-l umili, a-i terfeli credibilitatea, a-l unge cu catran, a-l da cu fulgi, a-l închide în cuşcă şi a-l purta prin Piaţa Universităţii (glumesc smile.gif ), atunci sunt şi eu de aceeaşi părere.

Pe de altă parte, aşa cum am mai arătat, eu consider că într-o dispută recunoaşterea explicită a dreptăţii celuilalt este condiţia esenţială pentru încheierea disputei. Lipsa acestei exprimări verbale explicite sau înlocuirea ei cu "limbajul trupului", cu ton scăzut, cu ochi plecaţi în pământ, cu atitudine conciliantă etc. nu le consider satisfăcătoare. Un gentleman, un adversar care ştie ce-nseamnă onoarea, îşi va recunoaşte cinstit şi explicit înfrângerea şi-mi va acorda satisfacţia pronunţării cu voce puternică a acelui "Ai dreptate". Aşa cum ştie că şi eu aş face-o dacă aş fi învins. A pierde într-o dispută este o ruşine infinit mai mică decât a te dovedi nedemn de statutul de "oponent" prin aceea că "o dai cotită" şi nu recunoşti atunci când n-ai dreptate. O condiţie de bază, pe care n-o pot sublinia îndeajuns, este onestitatea -- fii onest cu tine şi cu adversarul, nu căuta să demonstrezi că adversarul are carenţe de vreun fel (nu ăsta-i scopul disputei), nu te fă că nu-nţelegi atunci când ai măcar o vagă idee despre ce vrea el să spună, dacă poţi ajută-l să-şi exprime clar argumentele (chiar dacă nu eşti de acord cu ele şi urmează să i le combaţi), încearcă sincer să-l înţelegi, să-i înţelegi gândirea (chiar dacă e exprimată mai... bolovănos). Şi, bineînţeles, când el are dreptate recunoaşte întotdeauna acest lucru verbal, explicit.

Dată fiind această concepţie a mea, uneori încerc să fac "educaţie" şi să forţez adversarul să treacă de la recunoaşteri implicite la recunoaştere explicită. Şi asta poate părea că "pun piciorul pe pieptul lui": îl întreb clar şi răspicat "Afirmaţia <ceea ce susţinea el la început> este adevărată sau falsă? Există doar două răspunsuri posibile, te rog alege unul din ele." Deci, dacă aşa ceva numim "punere de picior pe pieptul învinsului", atunci nu sunt de acord cu tine. Cred că e bine s-o facem.

[Notă: Există o metodă infailibilă de a "educa" adversarul -- puterea exemplului. Fii tu însuţi onest, exagerat de onest, şi vei vedea că adversarul începe să te imite.]

a

Acest topic a fost editat de Amenhotep: 29 Jun 2004, 10:02 AM


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 29 Jun 2004, 11:08 AM
Mesaj #81


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



Teorie interesantă şi corectă, dar, prin prisma realităţii cotidiene parcă frizează... utopia. Unde şi cam în ce proporţie crezi tu că vei găsi oameni care să pună în practică un comportament ca cel pe care l-ai descris tu? Pe de altă parte, sînt curios dacă, practicînd "onestitatea exagerată", ai avut rezultate satisfăcătoare pînă acum.

Oricum, dpdv filozofic, e perfect OK smile.gif

Acest topic a fost editat de xcross: 29 Jun 2004, 11:09 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 29 Jun 2004, 11:17 AM
Mesaj #82


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE
Unde şi cam în ce proporţie crezi tu că vei găsi oameni care să pună în practică un comportament ca cel pe care l-ai descris tu?


Err... păi io mă gândeam că... la Hanu Ancuţei?... smile.gif

QUOTE
Pe de altă parte, sînt curios dacă, practicînd "onestitatea exagerată", ai avut rezultate satisfăcătoare pînă acum.


Da. Eu aşa zic. Deşi... e posibil ca încrederea mea preconcepută în valabilitatea metodei să fie atât de mare încât să mă îndemne să mă mint pe mine însumi, păcălindu-mă că dă rezultate când de fapt nu e aşa? Hmm... Uite, ai început să mă faci să mă îndoiesc...

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jet li
mesaj 30 Jun 2004, 12:32 PM
Mesaj #83


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.196
Inscris: 31 January 04
Din: ae
Forumist Nr.: 2.045



Disputa se poarta asa cum vrei. Despre orice lucru vorbesc ,pot sa vorbesc in contradictoriu oricat, e interesant , poate mai aflu ceva. Chiar daca adversarul in disputa spune de exemplu "pamantul e plat" ,nu are rost sa ma supar pe el, cred in libertatea de exprimare. Sigur ,poate se supara el pe mine pentru ca il bat la cap ca e rotund. Oamenii nu trebuie sa se supere ,orice ar vorbi intre ei - pastrand respectul intre timp, sunt doar vorbe.
Daca disputa nu este numai de idei, si vrem sa obtinem ceva, atunci conteaza daca suntem sau mai vrem sa fim prieteni cu cel cu care avem disputa. Daca nu, se poate ajunge la orice vrem sa facem pentru a obtine ce vrem. Daca nu suntem oameni rai si vrem sa fim prieteni cu celalalt, se pot propune solutii de impartire pe jumate, sau cedare cu totul in favoarea celuilalt.
Conteaza si daca avem "dreptate". Oricum daca intr-un moment un om nu are dreptate, dar nu stie, va actiona in consecinta, pana cand va afla. Daca stie ca nu are dreptate , va face asa cum vrea, nu inseamna neaparat sa cedeze, daca el este mai "puternic" in toate sensurile decat adversarul, dreptatea o face singur.

Acest topic a fost editat de Jack: 30 Jun 2004, 12:42 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mememe
mesaj 30 Jun 2004, 12:46 PM
Mesaj #84


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 588
Inscris: 8 June 04
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 3.777



Amen la HAn vei gasi toate tipurile de persoane smile.gif de aia e HAN.Iar cat priveste regulile tale sunt de acord cu ele SAMURAI pana la capat. Onoare si respect smile.gif si daca vreodata vrei sa iti iei un caine iti recoman TOSA INU un adevarat samurai smile.gif Si daca nu gasesti un astfel de adversar atunci lasa balta caci "NU SIMTE" ceea ce spune .. rosteste dar nu graieste , pacat ca nu sunt capabil sa te "infrunt" mi-ar fi placut smile.gif dar nu sunt atat de preparat

Acest topic a fost editat de mememe: 30 Jun 2004, 12:49 PM


--------------------
Mai bine ma duc in padure
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 30 Jun 2004, 01:35 PM
Mesaj #85


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



QUOTE (Jack @ 30 Jun 2004, 01:34 PM)
daca el este mai "puternic" in toate sensurile decat adversarul, dreptatea o face singur.

O condiţie tragică a speciei umane: disputele mărite, amplificate pînă la stadiul de conflict major, de proporţii care solicită o rezolvare urgentă au ca ultimă (şi, adesea, definitivă) soluţie forţa brută, violenţa propriu-zisă.

Aşa se rezolvă, între noi oamenii, disputele care nu-şi găsesc punctul final la timp... sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jet li
mesaj 1 Jul 2004, 11:25 AM
Mesaj #86


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.196
Inscris: 31 January 04
Din: ae
Forumist Nr.: 2.045



mememe ? raspunsul e pentru mine ?
Daca da atunci FIGHT ! spoton.gif , nu mi iau caine am o pisica deja, care zice : miau ! rofl.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mememe
mesaj 1 Jul 2004, 11:39 AM
Mesaj #87


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 588
Inscris: 8 June 04
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 3.777



Regulile confruntarii sunt la fel pt marea majoritate si toate sunt corecte ... JACK poate ca spune un lucru "urat" cand spune ca cel puternic isi face drepatatea dar e un lucru REAL , ca nu ne place e altceva dar nu ne putem ascunde in spatele ideei ca o disputa va fii intotdeauna purtata in mod verbal ..... ca ar trebui purtata in mod verbal e alta treaba. Eu raman la parerea mea orice discutie trebuie purtata in DIALOG adica doar in doi , abia in mometul izolarii celor doua minti poti ajunge sa te concentrezi pe oponent. Duelul e duel trebuie sa fie doar intre cei doi , nu intre cei doi in fata multimii.


Violenta este ultimul refugiu al incompetentei .... dar de cate ori nu am purtat o "dezbatere" cu cineva si acel cineva parca era nascut cu NU in gura ! Off off .. doar ratiunea te face sa te opresti in momentele acelea in care parca lovitura ce esti pregatit sa i-o aplici pare trimisa de la insusi Dumnezeu ( in mintea noastra )

Xcross nu uita ca un lider adevarat nu este doar cel ce inspira faptele , el este si cel ce da exemplul curajului si maretiei ....dar divagam de la subiectul lu AMEN care doreste sa stie daca in discutie ne batem cap in cap sau incercam sa formulam in urcand pe urmele afirmatiilor adversarului. Sau asta am inteles eu !



--------------------
Mai bine ma duc in padure
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 1 Jul 2004, 12:57 PM
Mesaj #88


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



QUOTE (mememe @ 1 Jul 2004, 12:41 PM)
....dar divagam de la subiectul lu AMEN care doreste sa stie daca in discutie ne batem cap in cap sau incercam sa formulam in urcand pe urmele afirmatiilor adversarului. Sau asta am inteles eu !

Cam aşa. Reiau mesajul iniţial:

QUOTE
Cum e cel mai bine sa se poarte o disputa?

Bineinteles, sunt o multime de intrebari conexe:

Ce este o disputa?

De ce avem o disputa? (Care-i scopul disputei?)

Prin ce se deosebeste o disputa de calitate de una "low"?

Disputa (ideala) este strict rationala, sau poate exista si o disputa (partial) irationala?

Cum e bine sa argumentezi intr-o disputa?

Ce e bine sa NU faci intr-o disputa?

Care este deosebirea intre disputa, discutie, cearta, dezbatere, incontrare verbala, pledoarie etc.?

Exista cistigator al unei dispute? Cum il recunoastem?


Ulterior, s-a lămurit un aspect pe care eu nu-l clarificasem iniţial: e vorba strict de "luptele" de idei, purtate cu mijloace verbale. Nu vorbim aici despre altfel de încontrări.

Oricum, înainte de a încerca să răspundem la alte întrebări, eu zic c-ar trebui să lămurim "Ce este disputa". Altfel, riscăm să vorbim unii despre mere şi alţii despre prune. Eu am propus o definiţie aici, dar nu a comentat-o nimeni. Şi nici nu-mi amintesc să fi propus altcineva altă definiţie...

a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dark Angel
mesaj 1 Jul 2004, 01:13 PM
Mesaj #89


Debates Partner
*****

Grup: Membri
Mesaje: 835
Inscris: 14 May 04
Forumist Nr.: 3.492



DISPUTÁ, dispút, vb. I. 1. Tranz. (Despre persoane, grupări sau colectivităţi; construit cu dativul pronumelui) A lupta pentru dobândirea unui lucru, pentru întâietate, a fi în concurenţă, în rivalitate pentru...; a rivaliza. 2. Refl. (Despre întreceri, competiţii sportive) A avea loc; a se desfăşura. – Din fr. disputer, lat. disputare.

--------------------------------------------------------------------------------

DISPÚTĂ, dispute, s.f. 1. Discuţie în contradictoriu între două sau mai multe persoane ori grupuri de persoane; controversă; p. ext. ceartă. 2. Luptă pentru întâietate, pentru tranşarea în favoarea sa a unei rivalităţi; spec. Întrecere sportivă; desfăşurare a unei întreceri sportive. – Din fr. dispute.


Uite AMENO , am cautat special pt. tine definitiile astea.
No, acu' ce sa mai zicem despre subiect, e stors ca o lamaie...



--------------------
Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mememe
mesaj 1 Jul 2004, 01:53 PM
Mesaj #90


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 588
Inscris: 8 June 04
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 3.777



Avand in vedere ca este thredul lui AMEN o sa ne luam de definitia sa . Ok o acceptam in unanimitate smile.gif si acum ? ce facem. Deja s-au spus 5 mii de moduri de a purta o disputa .... cred ca e momentul sa se traga o concluzie din toate modelel prezente. Fiind thredul tau este datoria ta sa tragi concluzia.
S-au scris 6 pagini si tot nu se stie care si cum sta treaba smile.gif

Parere mea deja am exprimat-o asa ca nu cred ca am sa mai intervin. decat cand topicul va fii inchis si voi vedea concluzia lui AMEN la final.



--------------------
Mai bine ma duc in padure
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jet li
mesaj 1 Jul 2004, 06:57 PM
Mesaj #91


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.196
Inscris: 31 January 04
Din: ae
Forumist Nr.: 2.045



Da raspunsul nu e pt mine, am crezut ca zici "Amin" smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 1 Jul 2004, 07:31 PM
Mesaj #92


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Gosh, deci trebuie să fac eu o sinteză? Nu ştiam. Da' fac... N-o să fie simplu, că s-au spus multe...

a

Acest topic a fost editat de Amenhotep: 1 Jul 2004, 10:17 PM


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mememe
mesaj 2 Jul 2004, 07:54 AM
Mesaj #93


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 588
Inscris: 8 June 04
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 3.777



NU este o regula sa faci asta ( sinteza ) , dar cred ca ar fi cazul caci daca nu cu siguranta de fiecare data vei regasi aceleasi raspunsuri ... si nu vad sensul la a bate apa-n piua pe zeci de pagini. Dar daca nu vrei sa o faci ... fereasca sfantul smile.gif NU o fa smile.gif.


--------------------
Mai bine ma duc in padure
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 3 Jul 2004, 10:44 AM
Mesaj #94


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



QUOTE (mememe @ 1 Jul 2004, 02:55 PM)
Parere mea deja am exprimat-o asa ca nu cred ca am sa mai intervin. decat cand topicul va fii inchis si voi vedea concluzia lui AMEN la final.

Nu cred că se poate interveni pe un topic închis. mwah1.gif Iar dacă intervenţia va fi după concluzia de la final atunci acea concluzie va fi finalul! wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mememe
mesaj 3 Jul 2004, 10:52 AM
Mesaj #95


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 588
Inscris: 8 June 04
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 3.777



Ma scuzi ca m-am exprimat gresit ... gata pot fi batut cu pietre imi accept osanda smile.gif . Cand amen va trage concluzia .... poate va face un sondaj sa vedem daca modalitatea sa va fi acceptata ca fiind corecta sau va fi boicotata.

Gata xcross arunca tata smile.gif fix intre ochi sa imi dai smile.gif


--------------------
Mai bine ma duc in padure
Go to the top of the page
 
+Quote Post
saldora
mesaj 3 Jul 2004, 10:35 PM
Mesaj #96


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 732
Inscris: 24 April 04
Forumist Nr.: 3.238



QUOTE (mememe @ 3 Jul 2004, 11:54 AM)
eu ii spun fanatism vulgar

glases.gif scuze, pot sa cer o explicatie?


--------------------
Am adunat cuvintele si acum suflu peste ele... ca intr-o papadie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 5 Jul 2004, 10:00 PM
Mesaj #97


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Urmez sugestia lui mememe şi incerc o sinteză a lucrurilor afirmate în acest topic.

Mai întâi, despre ce-a fost vorba? Am propus să vorbim despre dispută: să clarificăm ce este, care e scopul ei, cum e cel mai bine să se desfăşoare, în ce constă calitatea unei dispute, să vedem dacă în cazul ideal trebuie să fie 100% raţională, cum să argumentezi, ce să nu faci, cine este câştigătorul unei dispute şi aşa mai departe. Pe parcurs au mai apărut şi alte întrebări.

După ce am clarificat faptul că vorbim despre "disputa de idei", s-a făcut distincţia între "dispută" (substantiv) şi "a disputa" (verb), discuţia centrându-se apoi pe substantiv.

Câteva definiţii:
  • Disputa este o confruntare de idei, purtată de nişte oameni.
  • Disputa este o discuţie în contradictoriu, fiecare susţinându-şi punctul de vedere.
  • Disputa este un schimb de replici între doi parteneri (un "partener" putând fi şi un grup de oameni), caracterizat prin: 1. se referă la o anume afirmaţie A (numită subiectul disputei); 2. poziţiile celor doi parteneri sunt "A este adevărat", respectiv "non-A este adevărat".
Disputa nu are sens dacă: există consens de la început sau dacă nu este posibilă schimbarea opiniei cuiva.

Obiective: de la clarificarea părerilor proprii până la impunerea lor; nu aflarea adevărului, ci convingerea/învingerea adversarului.

Din dispută poate avea un câştig atât învinsul (află un adevăr pe care nu-l ştia), cât şi învingătorul (îşi şlefuieşte ideea, descoperă eventuale fisuri în raţionamentele lui, îşi testează/îmbunătăţeşte argumentaţia, descoperă perspective noi).

Motive posibile ale disputei: dorinţa oamenilor de a promova ceva în care cred, dorinţa de a îşi îmbogăţi perspectiva, plăcerea competiţiei, plăcerea de a face ceva la care se pricep, nevoia socială, joaca.

Disputa e bine să fie raţională (excepţie: tachinarea).

Victorie: Când oponentul spune "Ai dreptate". Oponentul trebuie convins, nu desfiinţat/umilit. Ca să înving, trebuie să fac două lucruri: să argumentez poziţia mea şi să-i arăt oponentului unde greşeşte în argumentaţia lui pentru poziţia contrară.

Ce strică în dispută: ambiţia, orgoliul, nervii, înţelegerea diferită a unor termeni, neacceptarea unor reguli comune, divagaţia, pierderea în detalii, insistenţa în cauze pierdute, repetiţia la nesfârşit, apelul la religie/credinţă, jignirile, ironia strategică, acuzaţia de ipocrizie, abaterea discuţiei de la afirmaţiile oponentului înspre persoana oponentului, apelul la sentimente, ramificarea în multe sub-dispute.

Ce face bine în dispută: inteligenţă, informaţie, tact, stăpânire de sine, interes, recapitularea din când în când a problemelor aflate în discuţie, respectul.

Argumentaţia: trebuie să fie pe înţelesul oponentului, general valabilă (nu doar din experienţa personală).

Trebuie să distingem între afirmaţii false şi argumente greşite. Este posibil ca un adevăr să fie susţinut inabil -- trebuie să încercăm să vedem partea bună, dincolo de greşelile de argumentaţie (excepţie: disputele juridice, la tribunal).

Ca să convingi: Trebuie să identifici ideile greşite ale celuilalt şi să le distrugi, pornind de la rădăcina lor iraţională. Obligă pe celalalt să-şi folosească intuiţia. Astfel, el capătă acces la ideile îngropate în subconştient.

Bariere în calea comunicării: nivelul de cultură, statutul şi poziţia celuilalt, prejudecăţile, etnia , religia, locaţia în care are loc discuţia, starea de spirit a interlocutorului.

La mârlănie trebuie răspuns cu mârlănie şi mai mare? (A rămas neclarificat.)

Convingerea reală e nemăsurabilă şi deci neimportantă -- importante sunt afirmaţiile. Sau putem "citi" ceea ce gândesc/simt alţi oameni (studiind ochii, postura, felul mersului, vocea, respiraţia)? (A rămas neclarificat.)

a

Acest topic a fost editat de Amenhotep: 5 Jul 2004, 10:00 PM


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jet li
mesaj 5 Jul 2004, 11:46 PM
Mesaj #98


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.196
Inscris: 31 January 04
Din: ae
Forumist Nr.: 2.045



Daca la motive nu este si : cearta asupra unui obiect, sau ura, inteleg ca este disputa de idei. La marlanie raspunzi cum vrei pe moment, in functie de ce idei ai despre viata. In ziua de azi respectul nu inseamna nimic, e doar o filosofie pe care o urmezi sau nu, nu e nici o nevoie reala de a-i respecta pe altii.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mememe
mesaj 6 Jul 2004, 08:09 AM
Mesaj #99


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 588
Inscris: 8 June 04
Din: bucuresti
Forumist Nr.: 3.777



La marlanie raspunzi prin sarcasm parerea mea , dar odata ce s-a ajuns la acest punct discutia nu mai are sens caci automat se transforma in atacuri personale. Normal ca intr-un moment de tensiune ( cazul in care adversarul se simte coplesit , dar totusi nu vrea sa accepte evidentul ) putem "citi" neputinta adversarului si astfel "infrangerea" sa. In acest caz este indicata laudarea subtila a calitatilor adversarului , dandu-i din nou un minim de siguranta pt a putea accepta infrangerea cu fruntea sus.

In rest Amen sunt perfect de acord cu tine , ale tale "rules of engagement" sunt bune. Probabil s-ar putea adauga multe si multe dar daca macar aceste reguli ar fi respectate am avea cu siguranta o discutie mai mult decat placuta. Cat priveste partea cu religia , sunt de acord in cazul in care subiectul discutat nu implica nici o ramura sau ideologie religioasa.

[off topic]Saldora raspunsul l-am dat pe scurt si intr-un mod "badaranesc" ( felul meu ) pe topicul secret sau revelare.

Acest topic a fost editat de mememe: 6 Jul 2004, 08:11 AM


--------------------
Mai bine ma duc in padure
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amenhotep
mesaj 6 Jul 2004, 09:09 AM
Mesaj #100


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Stimaţi contopicieni (sau o fi contopişti?), smile.gif

Dat fiind că lucruri majore noi nu s-au mai spus de ceva timp, sunt şi eu de părerea lui mememe, anume să închidem topicul. Dacă lumea este mulţumită cu sinteza, rog pe cineva cu "puteri" să facă treb'şoara asta. Eu nu pot (sau nu ştiu cum).

Mulţumesc tuturor,
a


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Pagini V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 18 June 2024 - 07:35 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman