HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Universul Credintei:

Mesajele cu caracter ateist sau care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum.

114 Pagini V  « < 13 14 15 16 17 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Ateii?
nevvermind
mesaj 28 Jun 2008, 07:02 PM
Mesaj #491


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 211
Inscris: 21 April 08
Forumist Nr.: 11.523



"sa expuna care sunt(macar o parte din) motivatiile(proprii si subiective) ce starnesc, sustin sau intaresc in om credinta in spirit sau cea in inexistenta spiritului" - bine, hai sa-ti arunc opinia mea. Ceea ce tu vrei este nefalsificabil. Cu toate Bibliile si cu toti alde Darwin, ramane pentru mine ceva nefalsificabil. Ce-i spiritul? Unde-i spiritul? Cand apare spiritul? Ce inseamna a exista spiritul? Exista? Cum adica? Defineste exista. E Prince femeie? Chestii de genul. Prea multe intrebari fara raspuns (dupa mine) pentru a scrie ceva concret. So.. ramai in aer. Nu e chiar asa de simplu: "Ce e spiritul? Nu stiu! Boule!", "Ce e spiritul? Esti tu fara sclavia trupului! Whoaaa! :matanie:". Eu degeaba spun ca nu scrii corect?! "Repede, repede, spuneti-mi ce credeti, pentru a va combate!". Pregateste terenul. Vom veni cand e gata! Nu uita cu cine vorbesti aici.

Dar sa nu-i uitam pe cei care gasesc atat de usor raspunsurile la astfel de intrebari. Era sa-i uit. Nu stiu. Vorbeste cu ei. Habar n-am daca exista. N-am dovezi. Sunt agnostic 100%. O fi, n-o fi. Nu e important pentru mine. Nu afli nimic daca pui intrebari de genul. Repede va intereseaza ce-i dupa. Ih...

Apropo: "credinciosu' in spirit, opozantul spiritului si neutru'" - huh? Baga si tu articularea aceea. La cat vrei sa convingi, observ ca ti-e greu completarea c-o litera. (Scuza-ma, dar decat sa vina alde "Bai, mirc, ia invata sa scrii!" mai bine le primesti intr-un "pachet" invelit frumos! tongue.gif ). A doua la mana: huh? Adica? Credinciosul in spirit... opozantul spir... Uat?

"sperand ca m am facut inteles, si de cei mai indaratnici.." Ah, IoanV... Eu, superior, spui? E foarte probabil sa ai dreptate. Dar eu incerc sa-i domin in ratiune, nu in egocentrism.

"iarasi scuza la adresa lor, daca cumva sunt zeflemitor" - Brrrrr... Omule, hai sa te invat un truc. Serios vorbesc. Nimeni nu te crede cand iti vei cere scuze. Ei/eu citesc asa: "Sunt zeflemitor. Nu stiu... uhm... scuze?". Pari fals. Si nu face bine la publicitatea personalitatii tale. Ai bun-simt alterat de cel veridic cand esti fals. Cum e cel veridic? Simplu: NU FI ZEFLEMITOR DIN START! Iubesc furia... sorry.gif

Hei, nu va amestecati p-aci. Nu mai jista loc pe server? tongue.gif


--------------------
Nimeni nu te asculta pana nu gresesti.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 28 Jun 2008, 10:48 PM
Mesaj #492


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



"Arată zeilor respectul cuvenit... şi stai departe de ei!" - Confucius, Analects

nu pot să mă hotărăsc dacă mă pot considera ateu sau credincios, nu cred īn dogme dar cred īn ceva, nu cred īn cărţi sfinte, moaşte, cruci, minuni şi altele de genul ăsta, dar nu sunt lipsit de credinţă, pentru că sunt om īnainte de toate şi omul este aşa alcătuit: să creadă... dincolo de ceea ce ştie


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 28 Jun 2008, 11:27 PM
Mesaj #493


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE(nevvermind)
Ultima propozitie este sarcasm gratuit. Probabil ti-ai dat seama ca nu ma mint in halul acela.
Imi pare rau, nu e sarcasm si nu e strict la adresa ta. Este o consecinta logica a eliminarii lui Dumnezeu. El este singurul care sta deasupra capetelor oamenilor si odata eliminat ramine omul deasupra in Universul cunoscut.
QUOTE
Iti ridici temeliile bunei-credinte in Dumnezeu pe posibilele prostii ale ateilor si nu pe adevarata valoare a crestinismului.
Doar analizez cit pot eu de obiectiv situatia, fara referiri la persoane. Temelia credintei mele am prezentat-o de citeva ori, e pe temei afirmativ, nu de negare a ateismului. Daca e nevoie repet, credinta e singura care te invata comuniunea spirituala. Pentru mine ea poate exista si am indicii sa cred ca exista in telepatie si, daca vrei stiinta, in corelatiile cuantice....
QUOTE
@IoanV, acum apreciezi... ce?
E clar ca tipu-mi seamana: vrea sa se joace. Vrea sa ne testeze, sa ne-arate ca nu putem fi niciodata siguri pe noi. Dar hai noi sa-i aratam ca astfel de metode nu numai ca sunt lase si teribiliste, dar ca pot de asemenea fi insusite, intrand in rol si pot fi jucate mult mai veridic decat... el. Ah, astfel de oameni imi plac mie! A inverzit topicul!
Acum apreciez si detasarea pe care eu nu reusesc sa o am... Mi-ar placea si mie sa mai intru in astfel de jocuri, dar cind vorbesc de lucruri serioase parca nu merge... Mi-ar suna fals in propriile urechi o disimulare. In plus ar exista sanse ca altii sa nu mai stie cind vorbesti serios si cind nu. Si mie imi plac oamenii detasati, dar eu am luat rolul "seriosului" cind vorbesc despre credinta. Nu de alta dar tot mai putini o iau in serios.
QUOTE
Ah, IoanV... Eu, superior, spui? E foarte probabil sa ai dreptate. Dar eu incerc sa-i domin in ratiune, nu in egocentrism.
Eu incerc sa relationez de pe pozitii egale cu oamenii, nu sa ii domin. Daca am ceva de dat dau in relatie, daca e de invatat, invat. Nu ma intereseaza in mod deosebit cum esti tu, e problema ta. Chestia cu dominatul prin ratiune mi se pare o gluma buna. Daca ai putea alinia oamenii linga un reper cu gradele ratiunii te-as crede, Dar omul e mult mai complex, si exista carti si studii care arata ca unii cu IQ mare au altfel de probleme, din cauza nedezvoltarii altor inteligente.
QUOTE
(Nu, IoanV, nu-i tendinta de superioritate. Pur si simplu imi place. Fiind un servitor umil al hanului, ar trebui sa te bucuri. E randul lui sa faca valuri.)
Ma bucur cind se destinde atmosfera... Poate o sa incerc sa ma mai schimb si eu... si pot chiar sa zimbesc fara rautate de unii care cad in propria lor plasa, sau se contrazic la citeva postari ...("Hei, nu va amestecati p-aci." ) wink.gif .

Acest topic a fost editat de IoanV: 29 Jun 2008, 06:47 AM


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 28 Jun 2008, 11:27 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
abis
mesaj 30 Jun 2008, 08:26 AM
Mesaj #494


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Rehael @ 28 Jun 2008, 07:47 PM) *
ai recunoscut de buna voie

Evident ca am spus in viata si minciuni? Tu n-ai facut-o niciodata? Prima de care imi amintesc se intampla cand pretindeam ca nu eu am spart cu mingea un ghiveci de flori, ci pisica; alta, cand am pretins in fata invatatoarei ca mi-am uitat caietul cu tema acasa. Imi mai aduc aminte de una spusa unei colege de liceu: i-am spus ca este cea mai frumoasa fata din lume, desi stiam clar ca nu este... Ultima pe care am spus-o a fost de curand, cand i-am spus cuiva ca din analizele facute rezulta ca se va face bine.

Dar aici, pe forum, nu-mi aduc aminte de niciuna. Prin urmare, acuzatia ta nu-i decat un jalnic atac la persoana - adica ultimul refugiu al celor care raman fara argumente.
QUOTE
le-am inteles foarte bine pe toate

Te lauzi. Am observat cu cata lipsa de atentie citesti si cum incurci borcanele...
QUOTE
logic, ideile si mai ales principiile isi au radacina in zonele personale si vrei nu vrei trebuiesc raportate la acestea

In intregime fals. Ideile si principiile trebuie combatute in cazul in care sunt false ori gresite cu alte idei, nu cu atacuri la persoana ori familia celui care le emite. Cum ar fi sa ma apuc si eu sa comentez despre ce anume iti lipseste de apari mereu pe forum intepata, acra si frustrata? Daca observi ca am facut o greseala, corecteaz-o; dar nu mai profita de toleranta suspecta pe care ti-o arata moderatorul pentru a lansa atacuri suburbane.
QUOTE
Din pacate timpul nu-mi permite sa dau acum prea multe explicatii

Da, vesnic scuza cu timpul. ohyeah.gif
QUOTE
cealalta lista sugereaza mai degraba ca ii preferi pe toti credinciosii care nu mai sunt activi

Nu pe toti. Nu apar in lista abureala, thunder, IO si multi altii.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 30 Jun 2008, 08:31 AM
Mesaj #495


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(IoanV @ 29 Jun 2008, 12:27 AM) *
Este o consecinta logica a eliminarii lui Dumnezeu. El este singurul care sta deasupra capetelor oamenilor si odata eliminat ramine omul deasupra in Universul cunoscut.

De unde ai tras concluzia asta? Urmareste te rog discutia de aici. Nu sustine niciunul dintre ateii de pe-aici ca omul ar fi "deasupra in tot Universul cunoscut".


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zed
mesaj 30 Jun 2008, 09:58 AM
Mesaj #496


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.766
Inscris: 25 August 03
Forumist Nr.: 671



Eu am cateva intrebari :

De ce credinciosii se complac si traiesc dupa o carte ( Bibilia ) ?!
De ce dupa Dumnezeu , nu a mai aparut nicio divinitate ?!
De ce se cred credinciosii ( adica cei care cred in ce scrie in cartea ai ) net superiori ateilor ?! hmm.gif


--------------------
I'm hanging on your words /Living on your breath
Feeling with your skin /Will I always be here ?!

Iarta-ti mereu dusmanii. Nimic nu-i supara mai tare.
www.unicef.org
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 30 Jun 2008, 10:23 AM
Mesaj #497


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(IoanV @ 29 Jun 2008, 12:27 AM) *
Imi pare rau, nu e sarcasm si nu e strict la adresa ta. Este o consecinta logica a eliminarii lui Dumnezeu. El este singurul care sta deasupra capetelor oamenilor si odata eliminat ramine omul deasupra in Universul cunoscut.

Pai cine il elimina pe Dzeu? Tu? Ateii nu il elimina pentru ca nici macar nu i-au recunoscut existenta. Ce sa elimine de fapt?
QUOTE
El este singurul care sta deasupra capetelor oamenilor si odata eliminat ramine omul deasupra in Universul cunoscut.

Da stim ca asta promoveaza crestinismul. Ateii nu cred asta, nu fac ierarhizari. Oamenii superiori sa inferiori, marire, preamarire, viata vesnica, proslavire... blink.gif astea sunt toate apanajul credinciosilor. Ateii sunt oameni care iau viata asa cum este si o traiesc atat cat o au. Nu ne credem superiori altor fiinte si nici stapanii universului. Eu personal cred ca nu este necesar si nici "sanatos" sa existe un stapan (guvernator, etc) al universului. Universul poate exista si fara stapani.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nevvermind
mesaj 30 Jun 2008, 10:40 AM
Mesaj #498


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 211
Inscris: 21 April 08
Forumist Nr.: 11.523



"Este o consecinta logica a eliminarii lui Dumnezeu." Numai mie-mi suna foarte ciudat expresia?

Eliminarea lui Dumnezeu inseamna ca eu sunt propriul meu stapan, nu ca sunt stapanul tuturor. Ronini cu dorinta de viata. tongue.gif


--------------------
Nimeni nu te asculta pana nu gresesti.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zed
mesaj 30 Jun 2008, 11:49 AM
Mesaj #499


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.766
Inscris: 25 August 03
Forumist Nr.: 671



Mai am intrebari ( din cauza lui clopotel ohyeah.gif )

De ce crestinii SUNT ATAT DE SIGURI ca numite lucruri , fapte etc sunt bune si unele sunt rele ?!
Daca maine se constata ca Biblia e falsa ce ati face ?! Ati trai tot dupa ea ?!


--------------------
I'm hanging on your words /Living on your breath
Feeling with your skin /Will I always be here ?!

Iarta-ti mereu dusmanii. Nimic nu-i supara mai tare.
www.unicef.org
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 30 Jun 2008, 12:05 PM
Mesaj #500


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE(nevermind)
Eliminarea lui Dumnezeu inseamna ca eu sunt propriul meu stapan, nu ca sunt stapanul tuturor.
Dar nu am spus stapinul tuturor. Omul care urmeaza invatatura crestina se subordoneaza pe sine unor idei mai inalte pt. a intra in comuniune. Asta presupune ascultare de Cel care a pus bazele acestui tip de comuniune. La ateu nu mai este niciun fel de ascultare de acest tip. Si crestinul este propriul stapin doar ca a hotarit sa faca parte dintr-o comuniune. Cam asa cum o celula poate fi singura- bacterie, sau inclusa intr-un tesut al unui organism pluricelular.
@ actionmedia
a face arte dintr-un "organism pluricelular" nu inseamna ierarhizare, poate cel mult specializare, dupa "talentul" fiecareia.
QUOTE
Pai cine il elimina pe Dzeu? Tu? Ateii nu il elimina pentru ca nici macar nu i-au recunoscut existenta. Ce sa elimine de fapt?
Eliminarea nu inseamna distrugerea lui. Poate fi vorba si de neaaceptarea existentei Lui, e suficient.

QUOTE(abis)
De unde ai tras concluzia asta? Urmareste te rog discutia de aici. Nu sustine niciunul dintre ateii de pe-aici ca omul ar fi "deasupra in tot Universul cunoscut".
Am urmarit-o. Dar eu ma refer la parerea de sine a omului, singurul care are constiinta si a construit o civilizatie materiala si spirituala. Ca doar nu furnicile sau microbii au sateliti artificiali, sau fac minuni prin credinta, sa fim seriosi.

QUOTE
De ce se cred credinciosii ( adica cei care cred in ce scrie in cartea ai ) net superiori ateilor ?!
Eu denunt doar o autolimitare pe care si-o impune ateismul. Reducerea gindirii la rationament. Din cartile lui Damasio, in special Eroarea lui Descartes, se vede clar ca gindirea presupune si markerii emotionali. Ori gindirea rationalist-obiectivanta ii elimina. Insa in carte se vede clar ce se intimpla cind acestia sunt eliminati, ce consecinte are asupra vietii omului. Faptul ca nu fac o astfel de eroare de autolimitare nu inseamna ca sunt superior. Acest termen e prea pretentios si eu am mai spus ca nu se jutifica folosirea lui pt. a compara oamenii.
QUOTE
De ce crestinii SUNT ATAT DE SIGURI ca numite lucruri , fapte etc sunt bune si unele sunt rele ?!
Daca maine se constata ca Biblia e falsa ce ati face ?! Ati trai tot dupa ea ?!
Eu sunt sigur pt. ca am experimentat in parte adevarul lor. Imi place mai mult comuniunea decit singuratatea ontologica. Biblia nu e decit un indrumator in atingerea comuniunii si a dobindirii Duhului Sfint. Daca urmind-o pe ea si traditia interpretarii ei am reusit acestea, inseamna ca nu e falsa, si isi atinge obiectivul. De aceea a si rezistat.

Acest topic a fost editat de IoanV: 30 Jun 2008, 12:10 PM


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 30 Jun 2008, 12:21 PM
Mesaj #501


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(IoanV @ 30 Jun 2008, 01:05 PM) *
Asta presupune ascultare de Cel care a pus bazele acestui tip de comuniune. La ateu nu mai este niciun fel de ascultare de acest tip.

Pai asta este evident... Din moment ce ateul nu crede in existenta unui astfel de stapan al lumii e clar ca nici nu-si pune problema sa-l asculte.
QUOTE
Cam asa cum o celula poate fi singura- bacterie, sau inclusa intr-un tesut al unui organism pluricelular.

Si ateii sunt parte a unui organism complex - societatea. Facem parte si noi din diverse comunitati, dar structurate pe alte criterii, nu pe cel religios.
QUOTE
Eliminarea nu inseamna distrugerea lui. Poate fi vorba si de neaaceptarea existentei Lui, e suficient.

Mie nu mi se pare ca "neacceptare" si "eliminare" inseamna acelasi lucru...
QUOTE
eu ma refer la parerea de sine a omului, singurul care are constiinta si a construit o civilizatie materiala si spirituala

Acum am inteles. Dar faptul ca am construit o civilizatie nu inseamna ca suntem "deasupra" altor fapturi din Univers. Inseamna doar ca pe noi evolutia ne-a inzestrat cu alte mecanisme pe care sa le folosim pentru maximizarea sanselor de perpetuare decat alte vietuitoare. In mediul in care traim noi aceste mecanisme sunt eficiente, in alte conditii nu ne-ar ajuta deloc. Fiecare este "deasupra" in nisa pe care o ocupa.
QUOTE
gindirea presupune si markerii emotionali. Ori gindirea rationalist-obiectivanta ii elimina

Markerii emotionali nu fac altceva decat sa te ajute ca din multimea de variante pe care le ai la dispozitie sa selectezi doar cateva, dintre care alegi rational. Tu pledezi nu pentru a tine cont si de sentiment, ci pentru a tine cont doar de sentiment, anuland analiza rationala. Si asta numesti "traire integrala"... Daca mie atat ratiunea, cat si sentimentul imi spun ca este eronat sa cred in existenta lui D-zeu pe baza argumentelor despre care am tot vorbit, inseamna ca sunt pe deplin justificat sa nu cred, nu-i asa?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 30 Jun 2008, 12:45 PM
Mesaj #502


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE
Tu pledezi nu pentru a tine cont si de sentiment, ci pentru a tine cont doar de sentiment, anuland analiza rationala. Si asta numesti "traire integrala"... Daca mie atat ratiunea, cat si sentimentul imi spun ca este eronat sa cred in existenta lui D-zeu pe baza argumentelor despre care am tot vorbit, inseamna ca sunt pe deplin justificat sa nu cred, nu-i asa?
Nu e adevarat ca eu pledez pt. eliminarea ratiunii. Dimpotriva, daca iti aduci aminte ce am discutat si pe la filozofie eu cer sa fie chiar treaza. Nu sa flecareasca. Dar ceea ce spuneam despre eliminarea pe care o impun rationalistii obiectivanti e adevarat. Ei cer eliminarea opiniilor subiective, vezi si mai sus in acest topic, care sunt de fapt markerii emotionali. Gindirea e completa cu ei si doar daca lucreaza cu ei, nu daca ii ignora, pe motiv de irepetabilitate. Sigur, sentimentul fiecaruia ii spune stapinului cit poate, dupa cit e de educat. Daca nu practici o educatie a lui, ramine rudimentar si de cele mai multe ori greseste.


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 30 Jun 2008, 02:18 PM
Mesaj #503


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(IoanV @ 30 Jun 2008, 01:45 PM) *
Nu e adevarat ca eu pledez pt. eliminarea ratiunii.

Senzatia asta o lasi, vorbind cu atata dispret despre ratiune, despre obiectivare... De fapt tu ceri eliminarea opiniilor rationale; eu doar caut rational explicatii pentru opiniile subiective. Asta nu ma transforma in "robot". wink.gif Daca opinia ta subiectiva se poate justifica rational, ok, daca nu, asta e... Oricat ai incerca, existenta unui personaj istoric se poate argumenta numai obiectiv-rational, nu pe baza de sentimente. Indiferent de "simt" eu referitor la Stefan cel Mare sau Vlad Tepes, ei raman documentati de surse istorice; indiferent ce "simt" eu referitor la Harap Alb, el ramane un personaj imaginar. Indiferent ce-mi spun "markerii emotionali".

QUOTE
Sigur, sentimentul fiecaruia ii spune stapinului cit poate, dupa cit e de educat. Daca nu practici o educatie a lui, ramine rudimentar si de cele mai multe ori greseste.

Tocmai pentru a verifica daca greseste sau nu trebuie sa parasesti taramul sentimentelor si sa utilizezi instrumente adecvate pentru verificarea realitatii. wink.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 30 Jun 2008, 03:01 PM
Mesaj #504


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE
trebuie sa parasesti taramul sentimentelor si sa utilizezi instrumente adecvate pentru verificarea realitatii.
Deci exact cum spuneam ca doriti, eliminarea a ceea ce simte omul. Dar problema e ca nu asa se studiaza. Solutia este aprofundarea, intelegerea lor, nu eliminarea. De aceea exista acum o inteligenta emotionala, sociala, etc. Ceea ce e adecvat cind studiezi obiectele e inadecvat cind studiezi oamenii.
QUOTE
Senzatia asta o lasi, vorbind cu atata dispret despre ratiune, despre obiectivare... De fapt tu ceri eliminarea opiniilor rationale; eu doar caut rational explicatii pentru opiniile subiective. Asta nu ma transforma in "robot". Daca opinia ta subiectiva se poate justifica rational, ok, daca nu, asta e... Oricat ai incerca, existenta unui personaj istoric se poate argumenta numai obiectiv-rational, nu pe baza de sentimente.
Eu nu cer eliminarea opiniilor rationale, de cite ori sa o repet? Opiniile subiective nu pot fi decit in parte sau chiar nu se pot explica rational (cind nu e detectat backgroundul). Nu ai cum sa detectezi si sa descrii rational markerii emotionali la omul care actioneaza intr-un anume fel prin formule chimice. E o altfel de analiza, e gindire, empatie, dar nu simplu rationament.Ceea ce a reusit Heidegger este o astfel de analiza cu fenomenologia.
Amputarea sentimentelor conduce apoi la concluzii eronate despre om, la lipsa de respect fata de viata umana prin desensibilizare. De aceea sisteme care sau pretins au au izvorit din ratiunea obiectivata au produs cele mai multe victime in sec. trecut.

Acest topic a fost editat de IoanV: 30 Jun 2008, 03:04 PM


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 30 Jun 2008, 03:11 PM
Mesaj #505


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(IoanV @ 30 Jun 2008, 04:01 PM) *
Deci exact cum spuneam ca doriti, eliminarea a ceea ce simte omul.

Vorbim despre lucruri diferite. Nu poti verifica cu "simtirea" daca au existat candva Stefan cel Mare, regele Arthur, monstrul din Loch Ness ori Isus. Pur si simplu "simtirea" nu are instrumentele necesare pentru asa ceva.
In rest, nu pledeaza nimeni pentru eliminarea "simtirii", dimpotriva. Are rolul si locul ei. Si importanta ei, pe care nu i-o neaga nimeni. Insa nu o poti folosi pentru un scop care nu-i apartine. Asa cum nu "simtirea" te ajuta sa stabilesti daca intr-adevar patratul ipotenuzei este egal cu suma patratelor catetelor...
QUOTE
De aceea sisteme care sau pretins au au izvorit din ratiunea obiectivata au produs cele mai multe victime in sec. trecut.

Victime au produs si sisteme bazate pe "iubirea de semeni"... Nu numarul de victime este criteriul cel mai bun de evaluare a unei teorii referitoare la religie.

Acest topic a fost editat de abis: 30 Jun 2008, 03:17 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 30 Jun 2008, 03:29 PM
Mesaj #506


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE
Vorbim despre lucruri diferite. Nu poti verifica cu "simtirea" daca au existat candva Stefan cel Mare, regele Arthur, monstrul din Loch Ness ori Isus. Pur si simplu "simtirea" nu are instrumentele necesare pentru asa ceva.
Da, eu tot vrea sa aduc in discutie cunoastrea si dezvoltarea de sine si tu tot spre lucruri exterioare o tai. Valorile pe care isi cladeste omulviata se construiesc inauntru. De ele depinde cum actionam afara. Iar cunoasterea launtrica nu se poate face prin sfirtecarea fiintei - ratiune/sentimente ci numai prin unificare si efort de autodepasire si autocunoastere.
QUOTE
Insa nu o poti folosi pentru un scop care nu-i apartine. Asa cum nu "simtirea" te ajuta sa stabilesti daca intr-adevar patratul ipotenuzei este egal cu suma patratelor catetelor...
Nici nu am spus asta. Dar nici sa o elimini de peste tot in virtutea rationalism obiectiviusmului. Dar care zici tu ca e importanta simtirii, daca si cea mai nobila "aplecare" umana, iubirea, e doar un joc de inmultire a genelor?
QUOTE
Nu numarul de victime este criteriul cel mai bun de evaluare a unei teorii referitoare la religie.
Ba da. Cel mai bun indicator despre o religie/convingere este cit rau e capabila sa faca oamenilor, cite victime produce. Restul sunt discutabile, nu insa si raul fizic facut.

Acest topic a fost editat de IoanV: 30 Jun 2008, 03:42 PM


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 30 Jun 2008, 03:52 PM
Mesaj #507


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(IoanV @ 30 Jun 2008, 04:29 PM) *
Da, eu tot vrea sa aduc in discutie cunoastrea si dezvoltarea de sine si tu tot spre lucruri exterioare o tai.

Pentru ca nici cunoasterea, nici dezvoltarea de sine nu sunt apanajul exclusiv al crestinismului.
Ceea ce crestinii au si toti ceilalti nu este credinta in existenta si divintatea lui Isus. Asta este ceea ce-i deosebeste de ceilalti, nu preocuparea pentru cunoastere si dezvoltare.
QUOTE
nici sa o elimini de peste tot in virtutea rationalism obiectiviusmului

Nu o elimin de peste tot, ci doar de acolo unde nu are ce cauta. Vezi mai sus.
QUOTE
care zici tu ca e importanta simtirii, daca si cea mai nobila "aplecare" umana, iubirea, e doar un joc de inmultire a genelor?

In nici un caz testarea valorii de adevar a unor propozitii referitoare la oameni si evenimente de acum cateva mii de ani...
QUOTE
Cel mai bun indicator despre o religie/convingere este cit rau e capabila sa faca oamenilor, cite victime produce.

Cate victime a produs religia crestina, al carei adept esti?

Acest topic a fost editat de abis: 30 Jun 2008, 03:53 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 30 Jun 2008, 04:52 PM
Mesaj #508


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(IoanV @ 30 Jun 2008, 01:05 PM) *
Eliminarea nu inseamna distrugerea lui. Poate fi vorba si de neaaceptarea existentei Lui, e suficient.

Nici eu nu ma refeream la distrugere... Ca sa elimini ceva trebuie ca in prealabil sa existe acel ceva. Ori ateii nu cred ca exista acel ceva, implicit nu au ce sa eliminea. Eliminearea si neacceptarea sunt lucruri diferite. Vorbim despre acceptarea sau neacceptarea unor idei. Nu putem vorbi de "neacceptarea lui Dzeu" in cazul ateilor pentru ca ar trebui din nou sa presupunem apriori ca acel Dzeu exista si ca ateii in incapatanarea lor nu vor sa il accepte. Ori nu este asa. Cum am argumentat si mai devreme. Nu exista dovezi ca ar exista. Problema acceptarii sau neacceptarii se pune referitor la ideile, scrierile, invatamintele, credintele care se i-ar promova (cu sensul de a face cunoscut) existenta. Ateii nu accepta acele idei pentru ca sunt contradictorii si insuficient argumentate.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 30 Jun 2008, 07:07 PM
Mesaj #509


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE
Vorbim despre acceptarea sau neacceptarea unor idei.
Pt. tine or fi ele idei fanteziste d'ale credinciosilor. Dar pentru mine sunt persoane. Deci nu le pot reduce la idei. Oricum este evident ca pentru atei ori nu exista ori nu cred ca exista Dumnezeu. Cel de care vorbesc credinciosii e pt atei o idee. Dar relevant e faptul ca lipseste autoritatea de care sa asculte, fata de care sa existe respect.
Restul sunt nuante, mai putin relevante.
QUOTE
Nu exista dovezi ca ar exista.
Nici pt. ideile noastre, pentru mintea noastra nu exista astfel de dovezi directe. Dar ele, ideile..., exista, nu? Deci nu poti cere acelasi tip de dovezi (materiale, palpabile, reproductibile) pentru toate "realitatile". Chiar, Dumnezeu este Iubire. Ea poate fi obiectivata direct? Nici nucleul atomului nu poate fi aratat direct, a fost descoperit indirect, din rezultatul bombardarii cu particule alfa.

Acest topic a fost editat de IoanV: 30 Jun 2008, 07:09 PM


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 30 Jun 2008, 07:45 PM
Mesaj #510


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(abis @ 30 Jun 2008, 09:26 AM) *
Evident ca am spus in viata si minciuni? Tu n-ai facut-o niciodata? Prima de care imi amintesc se intampla cand pretindeam ca nu eu am spart cu mingea un ghiveci de flori, ci pisica; alta, cand am pretins in fata invatatoarei ca mi-am uitat caietul cu tema acasa. Imi mai aduc aminte de una spusa unei colege de liceu: i-am spus ca este cea mai frumoasa fata din lume, desi stiam clar ca nu este... Ultima pe care am spus-o a fost de curand, cand i-am spus cuiva ca din analizele facute rezulta ca se va face bine.


abis, nu te mai da pe dupa corcodus, declaratia ta era la timpul prezent. biggrin.gif


QUOTE
Dar aici, pe forum, nu-mi aduc aminte de niciuna. Prin urmare, acuzatia ta nu-i decat un jalnic atac la persoana - adica ultimul refugiu al celor care raman fara argumente.


Hai sa zicem ca amnezia ta ar putea fi o scuza. Si sa stii ca nu am cautat cu tot dinadinsul sa te atac. Am vrut sa stii numai ca se vad foarte clar faptele si intentiile tale. Iar de argumente nu duc lipsa ci de timp

QUOTE
In intregime fals. Ideile si principiile trebuie combatute in cazul in care sunt false ori gresite cu alte idei, nu cu atacuri la persoana ori familia celui care le emite.


Nu-i fals deloc. Asta era si ideea, cam ce situatii se pot crea in urma aplicarii ideilor tale. Chestiune de practica pura. Faptul ca tu le-ai perceput ca pe lucruri care-ti stirbesc imaginea de om perfect, nu-i din vina mea, iar sa ma fi legat de familia cuiva, asta chiar ca este o acuza cu totul gratuita.


QUOTE
Cum ar fi sa ma apuc si eu sa comentez despre ce anume iti lipseste de apari mereu pe forum intepata, acra si frustrata?


Pai nu, ca-ti spun eu! Fii corect, lasa deoparte ideile de lupta si adversar, pentru ca nimeni de aici nu ti-a fost dusman. Atatea nevoi am, dar nu numai din partea ta. Degeaba te arati prietenos daca in mintea ta credinciosii sunt adversarii; sa stii ca se simte... Si lista ta de credinciosi preferati aproape ca spune acest lucru "imi plac credinciosii care dispar de pe aici" biggrin.gif . Eu nu pot sa fiu atat de ipocrita. Daca nu-mi place de cineva pai evit discutiile cu acea persoana si nu vorbesc decat atat cat este necesar. Nu-mi propun sa inving pe nimeni din ambitie personala... Dar nici nu pot sa tac atunci cand imi este clar ca cineva foloseste mijloace de lupta necinstite.

QUOTE
Daca observi ca am facut o greseala, corecteaz-o; dar nu mai profita de toleranta suspecta pe care ti-o arata moderatorul pentru a lansa atacuri suburbane.


Nu acuza moderatorul de atitudine incorecta pentru ca nu ai dreptate. Incearca sa recunosti ca atitudinea mea fata de tine are niste temeiuri.

QUOTE
Da, vesnic scuza cu timpul. ohyeah.gif


Din pacate...

QUOTE
Nu pe toti. Nu apar in lista abureala, thunder, IO si multi altii.


Dupa cum ziceam..."mortii cu mortii si viii cu viii"... biggrin.gif

QUOTE
Te lauzi. Am observat cu cata lipsa de atentie citesti si cum incurci borcanele...


Se poate... Stii scuza aceea vesnica, timpul... Alta data sa ma corectezi!

QUOTE
Daca mie atat ratiunea, cat si sentimentul imi spun ca este eronat sa cred in existenta lui D-zeu pe baza argumentelor despre care am tot vorbit, inseamna ca sunt pe deplin justificat sa nu cred, nu-i asa?


Asa-i, dar realitatea este ca fiecare facem cat ne taie capul, iar asta este in legatura directa cu evenimentele prin care am fost obligati fiecare sa trecem de-a lungul vietii, cat si cu experientele pe care le-am acceptat de buna voie...



--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 30 Jun 2008, 08:20 PM
Mesaj #511


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE(abis)
Cate victime a produs religia crestina, al carei adept esti?
Eu sunt adeptul ortodoxiei. Sincer sa fiu nu stiu, dar cred ca foarte putine. Nu ma baga la catolici si la protestanti ca nu am credinta lor.
QUOTE
Pentru ca nici cunoasterea, nici dezvoltarea de sine nu sunt apanajul exclusiv al crestinismului.
Ceea ce crestinii au si toti ceilalti nu este credinta in existenta si divintatea lui Isus. Asta este ceea ce-i deosebeste de ceilalti, nu preocuparea pentru cunoastere si dezvoltare.
Vezi, si alte religiite invata cele bune. Iar crestinismul cu deosebire. Crestinii au un Mintuitor in persoana lui Iisus, destul de exigent. Nu doar un model sau un Domn ci un ajutor pe calea desavirsirii. Ideea e ca ti se cere desavirsire iar una din conditii e cresterea in bunatate.
QUOTE
QUOTE
care zici tu ca e importanta simtirii, daca si cea mai nobila "aplecare" umana, iubirea, e doar un joc de inmultire a genelor?
In nici un caz testarea valorii de adevar a unor propozitii referitoare la oameni si evenimente de acum cateva mii de ani...
Asa eviti raspunul la intrebare?

Acest topic a fost editat de IoanV: 30 Jun 2008, 08:37 PM


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 1 Jul 2008, 12:40 AM
Mesaj #512


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(IoanV @ 30 Jun 2008, 08:07 PM) *
Oricum este evident ca pentru atei ori nu exista ori nu cred ca exista Dumnezeu. Cel de care vorbesc credinciosii e pt atei o idee.

Corect, ai prins ideea smile.gif
QUOTE
Dar relevant e faptul ca lipseste autoritatea de care sa asculte, fata de care sa existe respect.

Si asta e adevarat. Dar la ce ar fi utila o astfel de autoritate? Anumite comportamente si atitudini pe care tu le invoci (iubire, toleranta, respect, etc) le putem regasi si la oameni care nu asculta de o autoritate suprema ci se bazeaza pe propriul bun simt si pe regulile sociale. Este normal sa lipseasca aceasta autoritate din moment ce este inutila si nu exita o nevoie de a o gasi.

QUOTE
Nici pt. ideile noastre, pentru mintea noastra nu exista astfel de dovezi directe.

Ba exista. In plus acele idei nu se pretind a fi inspirate de "duhul sfant" si nici de vreo alta fiinta transcedentala. Stim foarte bine ca sunt nascocite de mintea noastra si le luam ca atare.

QUOTE
Deci nu poti cere acelasi tip de dovezi (materiale, palpabile, reproductibile) pentru toate "realitatile".

Evident ca nu, fiecare "realitate" cu dovezile ei, doar ca in sprijinul ideii ca exista Dzeu, eu nu am vazut niciun fel de dovada.

QUOTE
Chiar, Dumnezeu este Iubire. Ea poate fi obiectivata direct?

Iubirea da, ideea numita Dzeu nu. Iubirea poate fi obiectivata pentru ca este un produs al omului, este o creatie a sa. Daca obiectivezi pe Dzeu in acelasi mod, ajungi si gandesti fara prejudecati, ajungi exact la aceeasi concluzie, si anume ca Dzeu este o creatie a omului, o plasmuire a imaginatiei acestuia.

QUOTE
Nici nucleul atomului nu poate fi aratat direct, a fost descoperit indirect, din rezultatul bombardarii cu particule alfa.

Pai evident ca exista diverse metode pentru a dovedi existenta a ceva. Spune tu, care sunt metodele pentru a dovedi existenta lui Dzeu.
Cum spuneam si alta data, saracul nucleu, poate chiar si iubirea si fundul oceanului si centrul pamantului si galaxia andromeda sunt lucruri fara constiinta, nu au niciun fel de intentie de a se face descoperite sau de a comunica cu noi, in timp ce Dzeu se presupune ca vrea sa interactioneze cu noi. Si ne intoarcem la discutia pe care am avut-o cu cateva pagini in urma, discutie pe care nu mai vreau sa o reiau.
Deci ca sa nu divagam inutil. In amsenta dovezilor de orice fel cu privire la existenta lui Dzeu, nu putem sa presupunem apriori ca exista si sa demonstram ca exista. Pentru ca daca presupui apriori ca exista, automat l-ai creat, l-ai facut sa existe, in tine, in mintea ta si implicit alterezi rezultatul cercetarii. Si indiferent daca exista sau nu, rezultatul cercetarii tale va fi ca exista. Daca vrei sa fi obiectiv, trebuie sa ai mereu in cap faptul ca nu stim daca exista.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 1 Jul 2008, 07:33 AM
Mesaj #513


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE
Este normal sa lipseasca aceasta autoritate din moment ce este inutila si nu exita o nevoie de a o gasi.
Pai tocmai ca nu e inutila, este chiar "prototipul" omului. Daca o gasesti stii ce poti fii, daca nu te orientezi doar indirect, dupa altii...
QUOTE
Pai evident ca exista diverse metode pentru a dovedi existenta a ceva. Spune tu, care sunt metodele pentru a dovedi existenta lui Dzeu.
Dumnezeu este esenta Persoanei. Cum sa o dovedesti decit intrind in relatie cu ea? Pentru cei ce cred exista si transformari, schimbari care nu pot fi explicate, minunile, urmare a acestor interactiuni. Nu au loc doar in mintea omului ci afecteaza si realitatea. Dar tu nu accepti decit dovezi "obiective" ale unei existente deasupra obiectivului si a subiectivului. Am tot spus ca nu e nevoie sa presupui apriori nimic. Intra in comunicare telepatica cu oamenii, vei reusi astfel si cu sfintii si daca esti ok (fara viclesug, sincer) poate chiar cu Dumnezeu. Insa mintea oricum trebuie sa intre in experiment. Reducerea gindirii la rationament e chiar limitarea ce impiedica mintea sa se apropie de empatie si telepatie. Cum sa am in cap faptul ca nu stiu daca exista daca El a fost si in relatie cu mine? Sa ii ignor prezenta?
QUOTE
Iubirea da, ideea numita Dzeu nu. Iubirea poate fi obiectivata pentru ca este un produs al omului, este o creatie a sa.
Iubirea e selectiva, nu iubim pe toti la fel. Dar cum poate fi obiectivata? Doar in comportamentul diferit, "afectuos". Altfel nu ai cum. Dar acest comportament poate primi si alte interpretari. Cum stii ca e iubire si nu altceva (interes, dorinta egoista de a te inmulti pe tine prin celalalt, etc.)? Asa si cu mintea... De unde stii ca un comportament e rezultatul unei idei libere sau a unui automatism? Dovezile indirecte sunt contestabile. De aceea Dumnezeu are grija ca in viata credinciosilor sa se intimple si minuni. De aceea ei nu se mai indoiesc, ceva s-a intimplat in viata lor in legatura cu credinta.

Acest topic a fost editat de IoanV: 1 Jul 2008, 07:35 AM


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 1 Jul 2008, 08:19 AM
Mesaj #514


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(IoanV @ 1 Jul 2008, 08:33 AM) *
Pai tocmai ca nu e inutila, este chiar "prototipul" omului. Daca o gasesti stii ce poti fii, daca nu te orientezi doar indirect, dupa altii...

Visezi prietene. smile.gif Si acum tot "indirect" te orientezi, chiar daca tu spui ca "ai gasit-o". 99,9% dintre oameni se orienteaza dupa altii, restul de 0,1% pretind ca au fost inspirati de "duhul sfant". De fapt, pana sa ajungi sa ai capacitatea sa te "orientezi", au grija alti oameni sa te formeze. Fundamental esti format ca om inainte de a a-ti pune intrebarea "cine sunt eu si unde vreau sa ajung". Cand ajungi sa iti pui acea intrebare te mai poti orienta doar in limitele permise de formarea anterioara.
Spui ca ateii sunt determinati? smile.gif Probabil ca sunt, la fel ca toti oamenii...

QUOTE
Dumnezeu este esenta Persoanei. Cum sa o dovedesti decit intrind in relatie cu ea?

Relatie inseamna comunicare? De exemplu daca Dzeu ar spune "Eu sunt Dzeu!" ar fi o dovada suficienta. Dar nu spune. Deci ori nu exista, ori nu e interesat sa intre in comunicare cu noi.

QUOTE
Pentru cei ce cred exista si transformari, schimbari care nu pot fi explicate, minunile, urmare a acestor interactiuni.

smile.gif eu cred ca exista explicatii pentru toate acele "trairi", doar ca oamenii aceia nu s-au straduit suficient sa si le explice altfel decat prin influenta divina.

QUOTE
Nu au loc doar in mintea omului ci afecteaza si realitatea.

De fapt "afecteaza" perceptia omului respectiv asupra realitatii, adica vede altfel realitatea.

QUOTE
Dar tu nu accepti decit dovezi "obiective" ale unei existente deasupra obiectivului si a subiectivului.

Bla Bla. Exista o vorba. Cand vulpea nu ajunge la struguri zice ca sunt acri. Daca tu nu poti demonstra obiectiv existenta lui Dzeu zici ca de fapt nici nu se demonstreaza obiectiv, pentru ca asa vrea muschii lu Dzeu (oare are muschi?) sa se ascunda dupa degetele credinciosilor si sa nu se lase descoperit decat facand exercitii de autosugestie. Ma surprinde ca nu vezi inca acea capcana.

Ma opresc aici. Continuarea, daca mai am rabdare, in postarea urmatoare.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 1 Jul 2008, 10:45 AM
Mesaj #515


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(IoanV @ 30 Jun 2008, 09:20 PM) *
Eu sunt adeptul ortodoxiei.

Nu exista religia ortodoxa. Exista religia crestina, cu diversele ei ramuri: catolicii, ortodocsii, protestantii, unitarienii, martorii lui Iehova, penticostalii etc sunt toti de religie crestina. Asa cum nu exista religia shia, sunni, wahabi: toate sunt ramuri ale religiei islamice.
Diferentele intre catolici si ortodocsi sunt doar cateva:
1. filioque
2. suprematia papala
3. infaibilitatea papala
4. purgatoriul
5. azimile folosite la impartasanie
6. imaculata conceptie
7. substantialitatea
8. celibatul preotilor
9. indulgente papale
10. mirungerea
Cred ca nu mi-a scapat nimic esential...
Nimic deci despre ucideri. In acest domeniu cele doua ramuri ale religiei crestine concorda. Reiau deci intrebarea, cate victime a facut religia ta?
QUOTE
Sincer sa fiu nu stiu, dar cred ca foarte putine.

Nici eu nu stiu cate crime s-au comis in numele ateismului, dar cred ca mult mai putine decat cele comise in numele oricarei religii. Nu ma baga la comunisti ori la alti extremisti, ca nu am conceptia lor politica.

Presupun ca daca ar fi sa numeri toate victimele religiilor mari, budismul ar avea cele mai putine. Ar insemna asta ca budismul este superior si ca trebuie sa il adoptam cu totii?
Ori daca vrei sa ramai la crestini, daca Martorii lui Iehova au mai putine victime pe constiinta decat ortodocsii, inseamna ca sunt mai aproape de adevar si ar trebui ca ortodocsii sa treaca la Martori?
QUOTE
Asa eviti raspunul la intrebare?

Nu il evit, raspunsul este chiar in intrebarea ta. smile.gif
Da, rolul iubirii este maximizarea sanselor de perpetuare si reproducere a propriilor gene.

Acest topic a fost editat de abis: 1 Jul 2008, 10:49 AM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Taunul
mesaj 1 Jul 2008, 11:38 AM
Mesaj #516


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 535
Inscris: 24 June 08
Forumist Nr.: 11.726



QUOTE(abis @ 1 Jul 2008, 10:45 AM) *
Nu exista religia ortodoxa. Exista religia crestina, cu diversele ei ramuri: catolicii, ortodocsii, protestantii, unitarienii, martorii lui Iehova, penticostalii etc sunt toti de religie crestina. Asa cum nu exista religia shia, sunni, wahabi: toate sunt ramuri ale religiei islamice.
Diferentele intre catolici si ortodocsi sunt doar cateva:
1. filioque
2. suprematia papala
3. infaibilitatea papala
4. purgatoriul
5. azimile folosite la impartasanie
6. imaculata conceptie
7. substantialitatea
8. celibatul preotilor
9. indulgente papale
10. mirungerea
propriilor gene.

Deci:
Diferentele intre catolici si ortodocsi sunt doar cateva:
Astea sunt cuvinte care au menirea de a ne calma, dar abia acum vad cit de multe si mari sunt deosebirile. Daca nu era asa, atunci n-ar fi izbucnit razboaie religioase.
shia, sunni, wahabi - si ei se razboiesc unii cu altii.
Evreii nu se razboiesc unii cu altii. De ce oare? E, oare, ptr. ca ei se ghideaza dupe Biblia Originala?
Apropo: mormonii spun ca Iisus a avut doua neveste si ca a fost procreeat prin contact sexual obisnuit. Oare ei, mormonii, sunt crestini?


Go to the top of the page
 
+Quote Post
noi
mesaj 1 Jul 2008, 02:01 PM
Mesaj #517


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 762
Inscris: 15 December 03
Forumist Nr.: 1.513



QUOTE(abis @ 1 Jul 2008, 11:45 AM) *
Diferentele intre catolici si ortodocsi sunt doar cateva:
1. filioque
2. suprematia papala
3. infaibilitatea papala
4. purgatoriul
5. azimile folosite la impartasanie
6. imaculata conceptie
7. substantialitatea
8. celibatul preotilor
9. indulgente papale
10. mirungerea
Cred ca nu mi-a scapat nimic esential...
Nimic deci despre ucideri. In acest domeniu cele doua ramuri ale religiei crestine concorda. Reiau deci intrebarea, cate victime a facut religia ta?
Diferentele sunt ceva mai multe si mai subtile decat ai enumerat, dar pt un ateu nu ma asteptam sa le cunosti nici pe astea smile.gif.

QUOTE(abis @ 1 Jul 2008, 11:45 AM) *
Nici eu nu stiu cate crime s-au comis in numele ateismului, dar cred ca mult mai putine decat cele comise in numele oricarei religii. Nu ma baga la comunisti ori la alti extremisti, ca nu am conceptia lor politica.

Uite aici nu prea te inteleg desi imi amintesc ca ti-am mai clarificat o data problema: exista crime multe strict in numele ateismului, exista si mai multe sub pretextul
ateismului (comunisti, extremisti..astea la care nu vrei sa fii bagat). Tot asa exista crime in numele religiei dar cele mai multe sunt sub pretext religios, ele fiind de fapt politice. Daca in cazul atei/comunisti
faci distinctia, fa-o te rog si in cazul religiei.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 1 Jul 2008, 03:20 PM
Mesaj #518


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(noi @ 1 Jul 2008, 03:01 PM) *
Daca in cazul atei/comunisti faci distinctia, fa-o te rog si in cazul religiei.

Iti amintesc ca eu sunt de parere ca nu numarul de victime produs de crestinism, islam, budism sau alta religie este indicatorul care ne arata cat de mult se apropie de adevar respectiva. Eu pur si simplu ii replicam lui IoanV folosindu-ma de propriile lui argumente, in oglinda. wink.gif

De parca in cazul ipotetic in care cineva ar ucide in numele teoremei lui Pitagora aceasta ar deveni dintr-o data neadevarata...


PS: Imi pare bine ca ai revenit, discutiile cu tine sunt intotdeauna o placere! smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 1 Jul 2008, 04:54 PM
Mesaj #519


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE(actionmedia)
Visezi prietene. Si acum tot "indirect" te orientezi, chiar daca tu spui ca "ai gasit-o".
Iar faci pe desteptul. Ti-am mai spus, daca nu crezi ce spun, daca ma suspectezi de minciuna, nu mai conversa cu mine. De unde stiti voi asa bine toate? Mai lasa-ma cu presupunerile despre viata mea ca nu o cunosti deloc. Discuta la subiect, raspunde la intrebari, dar nu ma mai face idiot. Da trebuie sa aveti tupeu mai nene sa ne spuneti viata noastra altfel, tot mereu...
QUOTE
De exemplu daca Dzeu ar spune "Eu sunt Dzeu!" ar fi o dovada suficienta. Dar nu spune. Deci ori nu exista, ori nu e interesat sa intre in comunicare cu noi.
Cred ca nu e interesat de comunicarea cu noi in orice conditii. Ti-am mai spus, evidenta prezentei ar complica mai mult lucrurile. Ar face mai bine la cei incapatinati ca i-ar pune la respect, dar mai rau care celor sunt cu adevarat interesati de El. Ma crezi, nu ma crezi, asta e parerea mea.
QUOTE
De fapt "afecteaza" perceptia omului respectiv asupra realitatii, adica vede altfel realitatea.
Da, cind exista probe medicale incontestabile ca oamenii s-au vindecat, saracii se vindeca doar in mintea lor.... Zdravana minte au nu, ca au modificat si radiografiile.
QUOTE
Cand vulpea nu ajunge la struguri zice ca sunt acri.
Asta chiar o nimerisi. Asa e si cu credinta. Nu ajuge omul la Dumnezeu ii cere ori sa se arate numaidecit ori sa dispara.
Mai interesant ar fi fost sa imi spui cum distingi adevarata iubire, ideile de automatisme, etc.

QUOTE
Diferentele intre catolici si ortodocsi sunt doar cateva:
1.....
....
10.....
Nimic deci despre ucideri. In acest domeniu cele doua ramuri ale religiei crestine concorda. Reiau deci intrebarea, cate victime a facut religia ta?
Ortodoxia nu a avut vinatori de vrajitoare. Dimpotriva a dat multi martiri nevinovati. Iar despre diferente e suficient si una, care schimba esential totul. Daca intr-adevar te intereseaza diferentele si consecintele arunca o privire in cartea Dans de unul singur, a lui Frank Schaeffer. Cred ca sunt bine surprinse acolo.
QUOTE
daca Martorii lui Iehova au mai putine victime pe constiinta decat ortodocsii, inseamna ca sunt mai aproape de adevar si ar trebui ca ortodocsii sa treaca la Martori?
O secta nascuta miine nu va avea victime deloc catre seara, sa trec la ea? Nu era discutia despre legatura intre adevar si victime ci intre respectul fata de semeni si raul produs de necredinta. Si intr-adevar regimurile care s-au declarat ateiste au facut cele mai multe victime in istoria lumii: vezi numai Stalin si China. Poti sa iti amintesti si de exterminarile de la canal si inchisorile comuniste de la noi. Nu e parerea mea, e din surse independente.
QUOTE
Da, rolul iubirii este maximizarea sanselor de perpetuare si reproducere a propriilor gene.
Sa il lasam pe actionmedia sa ne spuna in ce masura aceasta e iubire. Mie mi se pare ca asa soarecii si musculitele iubesc mult mai mult decit oamenii.

Acest topic a fost editat de IoanV: 2 Jul 2008, 02:57 AM


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 1 Jul 2008, 05:31 PM
Mesaj #520


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(IoanV @ 1 Jul 2008, 05:54 PM) *
Ortodoxia nu a avut vinatori de vrajitoare.

Nici catolicismul. Cei care au vanat vrajitoare au facut-o folosindu-se de catolicism, din motive politice. Drept dovada, nimic din dogma catolica un spune sa omori oameni, dimpotriva, trebuie sa-i iubesti. Este o varianta de raspuns...
QUOTE
Iar despre diferente e suficient si una, care schimba esential totul.

Sunt tare curios cum schimba perceptia despre ucidere conceptia catolica referitoare la imaculata conceptie...
QUOTE
arunca o privire in cartea Dans de unul singur, a lui Frank Schaefeer

Arunci si tu o privire, in compensatie, in cartile pe care ti le-as recomanda eu? De pilda in The Roman Conspiracy to Invent Jesus a lui Joseph Atwill?
QUOTE
O secta nascuta miine nu va avea victime deloc catre seara, sa trec la ea?

Budistii nu-s nascuti ieri.
QUOTE
Nu era discutia despre legatura intre adevar si victime ci intre respectul fata de semeni si raul produs de necredinta.

Greseala mea, imi imaginam ca vrem sa aflam daca ceea ce afirma o religie este adevarat (cand spuneai ca cel mai bun indicator despre o religie/convingere este cit rau e capabila sa faca oamenilor, cite victime produce), pe cand tu incercai sa demonstrezi ca poate fi util.

Necredinta nu produce nici un rau.
QUOTE
regimurile care s-au declarat ateiste au facut cele mai multe victime in istoria lumii: vezi numai Stalin si China

Or fi facut (desi nu stiu daca au ucis un procent mai mare din populatie decat musulmanii in India sau crestinii in Americi ori in teritoriile ocupate in cruciade), si ce rezulta din asta? Poate ca Stalin ar fi evoluat altfel daca nu facea scoala religioasa in Georgia, n-am de unde sa stiu...
Daca un ateu trece strada pe rosu inseamna ca ateismul este un lucru rau?
Daca Stalin si Mao sunt vinovati de moartea multor oameni cum rezulta din asta ca exista D-zeul crestin?
QUOTE
Mie mi se pare ca asa soarecii si musculitele iubesc mult mai mult decit oamenii.

Daca spun ca A este B, nu inseamna ca orice B este si A. Logica elementara...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 1 Jul 2008, 06:15 PM
Mesaj #521


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE
Arunci si tu o privire, in compensatie, in cartile pe care ti le-as recomanda eu? De pilda in The Roman Conspiracy to Invent Jesus a lui Joseph Atwill?
Da, pagina la pagina. Imi trimiti cartea, ti-o trimit si eu si la cite pagini citesti tu citesc si eu. Pe verificate! Daca eu ti-o dau in romānă si tu in engleza cer reducere pt. efortul de traducere wink.gif .
QUOTE
Budistii nu-s nascuti ieri.
Nu stiu exact ce religii au avut in timp asiaticii, dar nu cred ca nu au fost probleme. Bine ai remarcat, credinciosii adevarati nu fac crime si nici bisericile nu invata asta. Ca in numele religiei se fac, e alta problema. Insa pe un ateu adevarat nu il opreste nimic sa ia o viata. Am vazut discutiile si de la avort. La acest beneficiu al religiei m-am referit.
QUOTE
Necredinta nu produce nici un rau.
Dar nici nu te opreste.
QUOTE
Greseala mea, imi imaginam ca vrem sa aflam daca ceea ce afirma o religie este adevarat (cand spuneai ca cel mai bun indicator despre o religie/convingere este cit rau e capabila sa faca oamenilor, cite victime produce), pe cand tu incercai sa demonstrezi ca poate fi util.
Nu am avut intentia de a extinde discutia in aceasta directie, m-am referit la utilitatea sociala a ei. Nu e topicul despre adevarul credintelor.
QUOTE
Daca Stalin si Mao sunt vinovati de moartea multor oameni cum rezulta din asta ca exista D-zeul crestin?
Daca ei ar fi fost crestini nu ar fi facut crime. Ca sa poti ucide trebuie sa te dezici de Cel ce spune sa nu ucizi.
QUOTE
Daca spun ca A este B, nu inseamna ca orice B este si A. Logica elementara...
Atunci definitia ta e proasta. Pt. ca lucreaza discretionar, se aplica numai la oameni (?) pe cind perpetuarea genelor este atributul oricarui organism viu. Probabil ca acestei activitati trebuie sa i se spuna iubire de catre cel ce o face, pt. ca def. sa fie completa wink.gif . Apropo, daca e nevoie de un partener in aceasta activitate, el trebuie sa stie definitia, sa o accepte? Violatorul de la topicul cu avortul si-a iubit nepoata pe care a violat-o, ca genele si le-a perpetuat?

Acest topic a fost editat de IoanV: 1 Jul 2008, 06:18 PM


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 1 Jul 2008, 08:34 PM
Mesaj #522


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



QUOTE
Daca ei ar fi fost crestini nu ar fi facut crime. Ca sa poti ucide trebuie sa te dezici de Cel ce spune sa nu ucizi.


1. Biserica nu a fost impotriva pedepsei cu moartea de-a lungul istoriei
2. Biserica si preotii binecuvanteaza armata care pleaca pe front.
3. Conform logicii tale orice crestin care comite o crima devine necrestin. Ceea ce e stupid... exista destui crestini care au ucis, dupa care au fost iertati, au zis Tatal nostru de 100 de ori etc. E foarte usor sa zici ca daca cienva comite o crima devine necrestin, de aici rezultand ca toti crestinii sunt niste sfinti. Ceeac e nu e cazul.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 1 Jul 2008, 08:40 PM
Mesaj #523


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(IoanV @ 1 Jul 2008, 05:54 PM) *
cind exista probe medicale incontestabile ca oamenii s-au vindecat, saracii se vindeca doar in mintea lor.... Zdravana minte au nu, ca au modificat si radiografiile.

smile.gif Pai "probele medicale incontestabile" arata ca oamenii aceia s-au vindecat si atat. Pardon, de fapt acele probe medicale arata ca acei oameni sunt sanatosi. Nu arata faptul ca s-au vindecat prin vointa divina wink.gif

Deja am obosit sa iti mai dau replici. Nu e vorba ca ma minti pe mine, nici nu ne cunoastem, discutam de principiu, mai problematic este ca te minti pe tine isuti si mai esti si mandru de asta. Fa cum crezi. Daca asa te simti tu bine n-ai decat. Dar nu le spune altora ca n-au ochi sa vada ce minunatii ai tu de aratat pana nu deschizi tu bine ochii sa vezi cate paradoxuri ale credintei tale le ignori pur si simplu.
Nici mscar nu recunosti faptul ca orice incercare de "cunoastere" sau de comunicare cu presupusul Dzeu se poate face doar dupa ce ai admis apriori ca exista si prin metode care folosesc in abundenta autosugestia (chiar daca e inconstienta si fara voie). Cerandu-i ceva lui Dzeu, te autosugestionezi ca el exista. Nu iti repeti in gand "Dzeu exista, etc." dar comportandu-te ca si cum ar exista, avand acea atitudine ca si cum ar exista, automat generezi credinta ca exista. Hai sa numim acest proces "autosugestie prin inductie" sau API ca sa nu mai existe confuzii si sa imi aduci argumentul ca Biblia condamna autoamagirea. Acea schimbare de atitudine de care vorbesti este tot un fel de "autoamagire" dar una mai parsiva, mai ipocrita. E adevarat ca iti trebuie o doza de ipocrizie ca sa poti fi credincios. Si mai trebuie sa inchizi ochii ca sa nu vezi capcanele... "vei vedea, daca vei crede, iar cand vei vedea, cu siguranta vei crede". Cam asta este credinta crestina. Condensat, astea sunt argumentele. Nimic mai mult, restul sunt baliverne.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 1 Jul 2008, 09:36 PM
Mesaj #524


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE
Nu e vorba ca ma minti pe mine, nici nu ne cunoastem, discutam de principiu, mai problematic este ca te minti pe tine isuti si mai esti si mandru de asta.
Multumesc maestre! Vad ca ai intrat si mai profund in cunoasterea fiintei mele. Acum vezi si minciunile pe care mi le spun mie!
Inteleg, cind nu mai ai replica la ce e in discutie vezi relatii viciate sau chiar probleme in personalitatea interlocutorului. Nu te poti abtine de la aplicarea tiparului "credincios=gindire viciata"?
QUOTE
Nici mscar nu recunosti faptul ca orice incercare de "cunoastere" sau de comunicare cu presupusul Dzeu se poate face doar dupa ce ai admis apriori ca exista si prin metode care folosesc in abundenta autosugestia (chiar daca e inconstienta si fara voie).
Nu ti-am spus de vreo 2-3 ori cum am ajuns credincios, ca scenariul tau e gresit? Decit sa accepti altul mai bine ma faci mincinos?
Creatiile tale ipotetice numestele cum vrei. Nu ma intereseaza fabulatiile explicative.
QUOTE
E adevarat ca iti trebuie o doza de ipocrizie ca sa poti fi credincios. Si mai trebuie sa inchizi ochii ca sa nu vezi capcanele... "vei vedea, daca vei crede, iar cand vei vedea, cu siguranta vei crede". Cam asta este credinta crestina. Condensat, astea sunt argumentele. Nimic mai mult, restul sunt baliverne.
Pareri subiective, lipsite de o minima documentare in marturiile celor ce cred. Sigur, ele nu sunt decit baliverne! Traiasca ipoteza noastra explicativa perfecta, universal valabila! Cine o contesta minte!

QUOTE(Blakut)
1. Biserica nu a fost impotriva pedepsei cu moartea de-a lungul istoriei
Nu cred ca se poate generaliza.
2. Da binecuvinteaza pe cei care poate vor muri pentru a-i apara pe cei ramasi acasa. Mai e cineva pe aici gata sa moara pentru poporul lui?
3. Sunt cazuri de sfinti care cindva au facut o crima. Dar nu au scapat si nu au fost iertati cu 100 de rugaciuni. Odata ce te umpli cu singele cuiva iti trebuie ceva lacrimi ca sa te speli... De la nesimtirea crimei la respect desavirsit pentru viata e un drum lung...

Acest topic a fost editat de IoanV: 2 Jul 2008, 02:43 AM


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zed
mesaj 1 Jul 2008, 10:06 PM
Mesaj #525


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.766
Inscris: 25 August 03
Forumist Nr.: 671



Marduk ,

Mi-am permis sa te citez aici deoarece dincolo nu era la subiect .

QUOTE
Pai de pe vremea lui Clement, care a fost excomunicat la Avignon pentru afirmatia asta, nu a raspuns nimeni unde stau sufletele oamenilor.


Deci , Clement a intrebat ce am intrebat eu ?!
Daca da , de ce l-au excomunicat ?! Nu stiau nici ei raspunsul sau i-au deranjat judecata lui ?!
Afirmi ca nu exista rai si iad . De ce se vorbeste atunci despre ceva necunoscut ( dar se stie ca unul e in cer altul in pamant si alte cele ) si ,mai ales , de ce unii spun ca in timpul operatiei au experimentat intr-un fel raiul . hmm.gif


--------------------
I'm hanging on your words /Living on your breath
Feeling with your skin /Will I always be here ?!

Iarta-ti mereu dusmanii. Nimic nu-i supara mai tare.
www.unicef.org
Go to the top of the page
 
+Quote Post

114 Pagini V  « < 13 14 15 16 17 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 4 May 2024 - 01:10 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman