HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Universul Credintei:

Mesajele cu caracter ateist sau care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum.

114 Pagini V  « < 9 10 11 12 13 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Ateii?
actionmedia
mesaj 10 Jun 2008, 08:41 AM
Mesaj #351


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(Rehael @ 9 Jun 2008, 09:56 PM) *
De fapt pe unii cred ca nici nu-i intereseaza adevarul care ar putea fi cuprins intr-un text, ci cat de multe interpretari pot fi date aceluia


Te-ai grabit sa tragi o concluzie si ai tras-o gresit. De fapt ceea ce ii intereseaza pe "unii" este daca exista sau nu vreun adevar in acel text. Partea cu interpretarile este doar o observatie. Nu trebuie sa fi mare savant ca sa observi ca exista mai multe interpretari. Aceasta observatie se adauga unei liste de argumente care pot fi pro sau contra existentei unui adevar in acel text.
Observ ca voi cei care va inchipuiti ca exista Dzeu, porniti de la premisa ca acele texte sunt adevarate sau contin un adevar si va si repreziti sa "il aflati". Desi nu vad rostul. Din moment ce crezi ca este adevarat textul, la ce sa mai cauti adevarul? Dar recunoasteti ca voua va plac telenovelele din acel text. tongue.gif

QUOTE
Cred ca ai dreptate, Wittgenstein spunea ca credinta presupune o "pasiune", un angajament fata de valorile credintei..

Cu siguranta asa este. Daca nu te autosugestionezi, nu ai cum sa crezi! Are dreptate omul...

QUOTE
Pina la urma, probabil, credinta/necredinta sunt rezultat al valorilor imbratisate...

Si eu sustin acelasi lucru. Depinde cum te formezi ca om. Doar ca aceasta "imbratisare" nu se face dintr-odata (spontan) si nici constient si voit, ea se face in timp, inconstient, ca urmare a unui concurs de factori wink.gif

Ca sa raspund la intrebarea "Exista sau nu exista Dzeu"...
In opinia mea, Dzeul crestin, cel zugravit de vechiul testament, este pura fictiune. Este contradictoriu, iar din texte se observa clar ca acel Dzeu este creatia imaginatiei unor oameni. Daca ar exista vreun zeu sau vreun creator, cu siguranta nu ar semana cu cel descris in Vechiul Testament.
Despre existenta lui Iisus, inca nu am certitudini, dar pot spune ca multe din cele scrise despre el par a fi inventii. Daca a existat intr-adevar un astfel de personaj (sau poate mai multe) in trecut, am mari indoieli cu privire la divinitatea lui si la minunile facute de el.
La intrebarea "exista sau nu un creator, o entitate transcedentala care sa se implice macar din cand in cand in viata de zi cu zi a oamenilor?" nu stiu sa raspund, nu am dovezi nici pro nici contra.

Acest topic a fost editat de actionmedia: 10 Jun 2008, 08:45 AM


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 10 Jun 2008, 10:36 AM
Mesaj #352


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(IoanV @ 9 Jun 2008, 10:36 PM) *
Asa e si cu crestinismul, eu il pun in practica, tu iti dai cu parerea despre, deci nu ma poti judeca.

Evident, nici tu pe mine. smile.gif
Faptul ca il pui in practica (sau ca incerci sa-l pui...) este nerelevant pentru mine. Daca observ ca folosesti ingrediente nesanatoase prefer sa nu ma ating, oricat de mult iti lauzi produsul.
QUOTE
ar trebui sa iti iei mai multe neveste sa poti produce mai multi copii in acelasi timp... Asa vei avea randament mai bun in realizarea obiectivului.. E suficient sa le asiguri subzistenta, obiectivul e indeplinit...

Ar putea fi o discutie interesanta, de ce este preferabila monogamia poligamiei. Daca vrei, putem dezbate. smile.gif
La o prima vedere, cu cat ai mai multi urmasi cu atat mai putine resurse vei putea aloca fiecaruia, deci pe ansamblu sansele fiecaruia scad. smile.gif Asa ca este preferabil sa ai putini urmasi viabili, vigurosi, dotati cu tot ceea ce le este necesar pentru a-si maximiza la randul lor sansele de perpetuare, decat multi urmasi aflati la limita subzistentei.
QUOTE
Hai sa ne limitam la Romania si sa intelegem ca acest ev mediu a fost exact asa cum a putut sa fie la nivelul mentalitatii oamenilor care traiau atunci

Pai evul mediu a fost peste tot, nu doar in Romania, exact asa cum a putut sa fie, la nivelul mentalitatii oamenilor de atunci, nu? Crestinismul, pe de alta parte, nu este o inventie romaneasca; nu doar romanii sunt crestini. Adevarul nu are nationalitate...
QUOTE
Si se pare ca musulmanii mai au inca problema asta

Deci tu faci in cazul islamului aceeasi greseala pe care o reprosezi altora in legatura cu crestinismul. smile.gif Nu judeci islamul dupa ceea ce scrie in cartea lui sfanta, ci dupa cum a fost pus pe alocuri in practica. Asa cum altii nu judeca crestinismul dupa ceea ce scrie in biblie, ci dupa faptele unor crestini (gen cruciati, inchizitori etc). Daca vrei sa dai dovada de corectitudine ar trebui sa judeci ambele religii cu aceeasi unitate de masura.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 10 Jun 2008, 01:02 PM
Mesaj #353


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE(abis)
Evident, nici tu pe mine.
Ce faci tu pot face si eu, o simpla analiza rationala. Dar ce am facut eu, practica, tu nu poti face analizind rational. Asadar te pot judeca in acelasi registru dar nu ma intereseaza sa fac teorii. Ca tie nu iti place, asta e alegerea ta, aici da, nu te judec, faci ce vrei...
QUOTE
La o prima vedere, cu cat ai mai multi urmasi cu atat mai putine resurse vei putea aloca fiecaruia, deci pe ansamblu sansele fiecaruia scad.
In practica e asa cum pare la prima vedere. Cunosc situatii concrete, romii sporesc si devin majoritari in unele localitati, desi abia isi asigura subzistenta... Stiu ca vrei sa te apropii de viziunea curenta asupra problemei, dar pe ideea ta nu se poate. 10 cu sanse mai mici e mult mai mult decit unul cu sanse maxime. Sa aiba sansa 0,5 x 10 =5 fata de 1x1 =1, care si ala poate sa sufere boli sau accidente..
QUOTE
Nu judeci islamul dupa ceea ce scrie in cartea lui sfanta, ci dupa cum a fost pus pe alocuri in practica. Asa cum altii nu judeca crestinismul dupa ceea ce scrie in biblie, ci dupa faptele unor crestini (gen cruciati, inchizitori etc). Daca vrei sa dai dovada de corectitudine ar trebui sa judeci ambele religii cu aceeasi unitate de masura.
Judecata era identica, dupa influenta sociala. Altfel de judecata, analiza teoretica dupa carte, se poate face, dar nu asta e relevant la o religie...

QUOTE(actionmedia)
Cu siguranta asa este. Daca nu te autosugestionezi, nu ai cum sa crezi! Are dreptate omul...
Da, omul are dreptate.. Numai ca nu era vorba de autosugestionare... Pui cuvinte nerostite de el pe seama lui. Angajare e diferit de autosugestionare... Iti place ceva si lupti pt. acel ceva - angjament. Autosugestionare - te sugestionezi singur asupra unui lucru.
QUOTE
Si eu sustin acelasi lucru. Depinde cum te formezi ca om. Doar ca aceasta "imbratisare" nu se face dintr-odata (spontan) si nici constient si voit, ea se face in timp, inconstient, ca urmare a unui concurs de factori
Ne intoarcem la determinism? Am mai spus ca afinitatea afectiva joaca un rol in alegerile noastre, dar nu e suficienta... Despre acestea mai multe in Terapia cognitiva, Victor Frankl... Dar nu te poti angaja inconstient intr-o credinta. Trebuie sa iti asumi credinta cu valorile ei cu tot...


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 10 Jun 2008, 01:02 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
actionmedia
mesaj 10 Jun 2008, 05:35 PM
Mesaj #354


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(IoanV @ 10 Jun 2008, 02:02 PM) *
Dar nu te poti angaja inconstient intr-o credinta. Trebuie sa iti asumi credinta cu valorile ei cu tot...

Ti-o asumi si constient, evident ca ti-o asumi la un moment dat, dar numai dupa ce te-ai afundat bine in ea si esti manjit tot. Adica asumarea este doar o formalitate, ea vine in mod natural dupa ani si ani de formare, de "pregatire" (a se citi manipulare). Daca stai deoparte si doar adulmeci sau privesti, mai mult ca sigur ca nu ti-o asumi constinet. Si aici cred ca esti de acord cu mine.

QUOTE
Da, omul are dreptate.. Numai ca nu era vorba de autosugestionare... Pui cuvinte nerostite de el pe seama lui. Angajare e diferit de autosugestionare... Iti place ceva si lupti pt. acel ceva - angjament. Autosugestionare - te sugestionezi singur asupra unui lucru.


Mie mi-a sarit in ochi cuvantul "pasiune" alaturat de "angajament" si am inteles ceva de genul devotament, sau cum ar spune capitanul pe care l-am avut in armata: "a pune suflet", iar cand "pui suflet" in ceea ce faci, inevitabil intri intr-o cascada de autosugestionare si o faci inconsitent, asa se transforma de exemplu microbistii in suporteri si suporterii in fanatici, asa se transforma de exemplu afectiunea in iubire sau asa se transforma de exemplu patriotii in nationalisti. E suficient sa crezi putin, sa crezi ceva, orice, sa ai o afinitate afectiva cum spuneai mai devreme, apoi daca pui si suflet in ceea ce faci intri in cascada sau in spirala autosugestiei si bobul de credinta creste si se umfla si se face mare si iti alimenteaza devotamentul care iti alimenteaza credinta si asa mai departe.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 10 Jun 2008, 06:08 PM
Mesaj #355


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(IoanV @ 10 Jun 2008, 02:02 PM) *
Dar ce am facut eu, practica, tu nu poti face analizind rational.

Nu ma intereseaza sa fac practica religioasa atat timp cat vad ca ingredientele sunt nesanatoase. Asadar, tu ramai cu practica, eu cu analiza. Si toata lumea e fericita...
QUOTE
10 cu sanse mai mici e mult mai mult decit unul cu sanse maxime. Sa aiba sansa 0,5 x 10 =5 fata de 1x1 =1

Nu am calculat, este posibil sa fie cum zici tu, este posibil sa fie altfel... Deocamdata eu unul am sentimentul ca pentru a maximiza sansele de perpetuare a genelor proprii este necesar un numar mic de urmasi (unul, doi, maxim trei) carora sa le asigur toate resursele necesare. Daca vrei sa continuam discutia si sa gasesti argumente in favoarea poligamiei nu este exclus sa ma convingi ca ar putea fi o optiune viabila. smile.gif
QUOTE
Judecata era identica, dupa influenta sociala. Altfel de judecata, analiza teoretica dupa carte, se poate face, dar nu asta e relevant la o religie

Daca afirmi ca nu este relevant pentru o religie ceea ce scrie in cartea sfanta a respectivei religii, ci influenta ei sociala, intri in contradictie cu marea majoritate a crestinilor. biggrin.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 10 Jun 2008, 08:18 PM
Mesaj #356


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE(abis)
Daca afirmi ca nu este relevant pentru o religie ceea ce scrie in cartea sfanta a respectivei religii, ci influenta ei sociala, intri in contradictie cu marea majoritate a crestinilor.
Nu la influenta sociala ma gindeam ci la Dumnezeul la care te conduce...
QUOTE(actionmedia)
Ti-o asumi si constient, evident ca ti-o asumi la un moment dat, dar numai dupa ce te-ai afundat bine in ea si esti manjit tot. Adica asumarea este doar o formalitate, ea vine in mod natural dupa ani si ani de formare, de "pregatire" (a se citi manipulare). Daca stai deoparte si doar adulmeci sau privesti, mai mult ca sigur ca nu ti-o asumi constinet. Si aici cred ca esti de acord cu mine.
Pina sa ma "minjesc" a trebuit sa decid aprofundarea. Deci alegerea precede aprofundarea, iar fara aprofundare nu e credinta.
QUOTE
E suficient sa crezi putin, sa crezi ceva, orice, sa ai o afinitate afectiva cum spuneai mai devreme, apoi daca pui si suflet in ceea ce faci intri in cascada sau in spirala autosugestiei si bobul de credinta creste si se umfla si se face mare si iti alimenteaza devotamentul care iti alimenteaza credinta si asa mai departe.
Se pare ca spunem degeaba ca credinta nu se bazeaza pe o simpla idee ce se autosustine ci pe o relatie interpersonala cu divinitatea, sfintii si alti credinciosi. Am spus unde se gasesc exemple clare ce inseamna aceasta. Constat iarasi acea desconsiderare, de parca noi nu am fi capabili sa identificam o autosugestie.

Acest topic a fost editat de IoanV: 10 Jun 2008, 08:20 PM


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rehael
mesaj 10 Jun 2008, 11:31 PM
Mesaj #357


Ex-Merlina
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.045
Inscris: 2 December 05
Din: Iasi
Forumist Nr.: 7.384



QUOTE(actionmedia @ 10 Jun 2008, 09:41 AM) *
Te-ai grabit sa tragi o concluzie si ai tras-o gresit.


Ba tu.


--------------------
Specimene de semnatura: 1 2 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 10 Jun 2008, 11:43 PM
Mesaj #358


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(IoanV @ 10 Jun 2008, 09:18 PM) *
aprofundare nu e credinta


Poate nu e in cazul tau, dar foarte probabil in cazul a peste 90% dintre crestini este credinta fara aprofundare, deci ceea ce sustii tu este fals.

QUOTE
Pina sa ma "minjesc" a trebuit sa decid aprofundarea.

Adica vrei sa spui ca inainte sa decizi aprofundarea erai ateu? Credeai ca nu exista divinitate? Credeai ca nu exista viata dincolo de moarte? Sau poate nu credeai nimic referitor la divinitate si asa dintr-odata ti-a venit (pardon, te-ai hotarat) sa "aprofundezi"...? Eu cred ca erai deja "manjit" cand "ai decis" sa aprofundezi si tocmai de aceea ai decis sa aprofundezi.

QUOTE
...ci pe o relatie interpersonala cu divinitatea, sfintii si alti credinciosi.

si daca spuneai tu asa trebuie sa te cred pe cuvant? O astfel de relatie nu poate fi probata! Sau cel putin pana acum nu a reusit nimeni sa o probeze. Eu nu cred ca exista aceasta relatie interpersonala de care vorbesti. De fapt cei care sustin ca au relatii interpresonale cu divinitatea, ori mint ori, au vedenii... Altfel nu vad de ce un Dzeu care se pretinde a fi atotputernic, atoatestiutor si mai ales iubitor fata de oameni, ar avea relatii interpresonale doar cu cativa privilegiati...

QUOTE
Am spus unde se gasesc exemple clare ce inseamna aceasta.

Ce intelegi tu prin exemple clare? Hai sa definim termenii, dupa ce criterii stabilesti tu claritatea exemplului... La ce ma trimiti? La povesti nemuritoare cu sfinti, ingeri si mai stiu eu ce alte fantasmagorii? Da-mi ceva concret, nu povesti!

QUOTE
Constat iarasi acea desconsiderare, de parca noi nu am fi capabili sa identificam o autosugestie

Cateodata fanatismul orbeste. Exsita destule exemple de acest gen. Oricat de evident ar fi un lucru, uneori refuzi sa il vezi si chiar daca il vezi, refuzi sa il recunosti, pentru ca iti este mult mai bine asa cum esti sau cel putin asa crezi ca iti este mai bine... Dar nu asta e motivul pentru care nu iti dai seama de autosugestie. Oricum ne autosugestionam in fiecare zi fara sa ne dam seama ca o facem si probabil ca daca ne spune cineva sa ca ne autosugestionam, sarim ca arsi... "cum adica!!??? eu??? eu am mintea limpede nu ma autosugestionez niciodata!!!!" yeah right. Autosugestia face parte din viata noastra, o folosim inconstient de multe ori fara autosugestie nu ar exista sentimentele, nu ar exista increderea in sine, motivatia, nu am gasi resursele pentru a continua un drum dificil, nu ar mai exista vindecari miraculoase, etc. Eehe! Autosugestia asta nu e asa un lucru rau. E chiar benefic. Insa tocmai pentru ca o folosim zi de zi, de cele mai multe ori este aproape imposibil de observat si identificat. Ar mai fi si orgoliul care ne impiedica uneori sa admitem adevaruri care il ranesc.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 11 Jun 2008, 05:49 AM
Mesaj #359


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE
Poate nu e in cazul tau, dar foarte probabil in cazul a peste 90% dintre crestini este credinta fara aprofundare, deci ceea ce sustii tu este fals.
Aceasta e invatatura bisericii, ca trebuie aprofundare. Fiecare e liber sa aprofundeze cit vrea sau chiar deloc.
QUOTE
Sau cel putin pana acum nu a reusit nimeni sa o probeze. Eu nu cred ca exista aceasta relatie interpersonala de care vorbesti. De fapt cei care sustin ca au relatii interpresonale cu divinitatea, ori mint ori, au vedenii... Altfel nu vad de ce un Dzeu care se pretinde a fi atotputernic, atoatestiutor si mai ales iubitor fata de oameni, ar avea relatii interpresonale doar cu cativa privilegiati...
Am recomandat o carte despre telepatie. In ea o sa vezi cit de multi afirma ca au trait astfel de experiente. Cam la fel e si relatia cu sfintii. Daca vrei telepatie cu cineva nu ii intorci spatele ci te apropii de el. Asa si cu Dumnezeu. Daca ar interveni cu o minune covirsitoare ne-ar incalca libertatea de a alege.
QUOTE
La ce ma trimiti? La povesti nemuritoare cu sfinti, ingeri si mai stiu eu ce alte fantasmagorii? Da-mi ceva concret, nu povesti!
Marturiile celor implicati, actele medicale care dovedesc vindecarea, etc. nu au nicio valoare? Daca ignori ceva nu inseamna ca nu exista.
QUOTE
Oricum ne autosugestionam in fiecare zi fara sa ne dam seama ca o facem si probabil ca daca ne spune cineva sa ca ne autosugestionam, sarim ca arsi... "cum adica!!??? eu??? eu am mintea limpede nu ma autosugestionez niciodata!!!!" yeah right. Autosugestia face parte din viata noastra, o folosim inconstient de multe ori fara autosugestie nu ar exista sentimentele, nu ar exista increderea in sine, motivatia, nu am gasi resursele pentru a continua un drum dificil, nu ar mai exista vindecari miraculoase, etc. Eehe! Autosugestia asta nu e asa un lucru rau. E chiar benefic.
Fiecare vorbeste pentru sine si din propria experienta. In crestinism trezvia este o conditie a desavirsirii, iar aceasta excude categoric autoiluzionarea si autosugestia...
QUOTE
Adica vrei sa spui ca inainte sa decizi aprofundarea erai ateu? Credeai ca nu exista divinitate?
Am mai spus de citeva ori. Nu eram nici ateu nici credincios. Traisem experiente de tip telepatic si am aprofundat cautind explicatia si analizind consecinte. Am descoperit credinta ca un mijloc de a ajunge la Adevar.

Acest topic a fost editat de IoanV: 11 Jun 2008, 05:57 AM


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 11 Jun 2008, 09:23 AM
Mesaj #360


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(IoanV @ 11 Jun 2008, 06:49 AM) *
Am recomandat o carte despre telepatie. In ea o sa vezi cit de multi afirma ca au trait astfel de experiente.

Daca iti recomand si eu o carte despre extraterestrii, in care ai sa vezi cat de multi afirma ca au fost rapiti de OZN-uri si ca au fost supusi la experimente de catre straini ciudati cu capul mare si ochii oblici, ai sa le dai crezare? Daca iti recomand si eu o carte despre cat de multi sunt gata sa jure ca au vazut cu ochii lor monstrul din Loch Ness, ai sa crezi ca acel monstru exista cu adevarat?
QUOTE
Daca ar interveni cu o minune covirsitoare ne-ar incalca libertatea de a alege.

In cazul celor care despre care spui ca au vazut astfel de minuni, gen invieri, inmultiri de paini si pesti, mers pe apa etc a fost incalcata libertatea de a alege? Nefericitii de ei...
QUOTE
Marturiile celor implicati, actele medicale care dovedesc vindecarea, etc. nu au nicio valoare?

Atunci cand din sute de mii de oameni merg la un "izvor sfintit" ori ceva de genul asta doar vreo cativa se vindeca miraculos, da-mi voie sa presupun ca pot exista si alte cauze ale vindecarii (poate fi vorba ori de placebo, ori de regresie spontana, ori de un diagnostic initial eronat etc.). Pe de alta parte, vindecarile miraculoase nu intra in contradictie cu liberul-arbitru invocat un paragraf mai sus?
QUOTE
Nu eram nici ateu nici credincios

Tertium non datur.

QUOTE
Nu la influenta sociala ma gindeam ci la Dumnezeul la care te conduce

Atunci de ce ai vorbit despre influenta sociala? Asa ai spus, ca judecata (in cazul islamului vs. crestinism) era identica, dupa influenta sociala - cand ne referam la care dintre ele este mai tolerant. Acum afirmi ca dumnezeul crestinismului este mai tolerant decat cel al islamului? Sau ce vrei sa spui?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 11 Jun 2008, 01:02 PM
Mesaj #361


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE
Daca iti recomand si eu o carte despre extraterestrii, in care ai sa vezi cat de multi afirma ca au fost rapiti de OZN-uri si ca au fost supusi la experimente de catre straini ciudati cu capul mare si ochii oblici, ai sa le dai crezare?
Eu zic ca ar fi fost bine sa arunci o privire peste carte inainte sa judeci sau sa o elimini. Asa poti spune si cu teoriile stiintifice, ca fiecare au si lipsuri...
QUOTE
In cazul celor care despre care spui ca au vazut astfel de minuni, gen invieri, inmultiri de paini si pesti, mers pe apa etc a fost incalcata libertatea de a alege? Nefericitii de ei...
Da, Dumnezeu era mult mai evident, greu te poti sustrage unei asemenea prezente. Dar si atunci au fost destui care desi vedeau nu credeau...
QUOTE
Atunci cand din sute de mii de oameni merg la un "izvor sfintit" ori ceva de genul asta doar vreo cativa se vindeca miraculos, da-mi voie sa presupun ca pot exista si alte cauze ale vindecarii (poate fi vorba ori de placebo, ori de regresie spontana, ori de un diagnostic initial eronat etc.). Pe de alta parte, vindecarile miraculoase nu intra in contradictie cu liberul-arbitru invocat un paragraf mai sus?
Parintele Porfirie a trimis pe unii pe care i-a vindecat si la trei medici diferiti ca sa puna diagnosticul. Nu a facut-o pentru mine ci pentru cei ce nu cred nici cu dovada in mina... Ajutorul dat cuiva care il cere e altceva decit constringerea unei constiinte ce se indoieste la credinta.
QUOTE
Tertium non datur.
Da de unde!? Ca asa vrei tu? Fii serios! Eu am fost in aceasta a 3-a stare pe care tu, nu stiu din ce motiv nu o accepti. Stai ca imi dau seama... Ai ramas la definitia ateismului "multilateral dezvoltat si imperialist" care cotropeste tot ce nu e credinta... smile.gif
QUOTE
Atunci de ce ai vorbit despre influenta sociala
Ala era contextul... Dar nu dupa asta se judeca religiile.
QUOTE
Acum afirmi ca dumnezeul crestinismului este mai tolerant decat cel al islamului? Sau ce vrei sa spui?
Nu e relevant aici ce am vrut sa spun.


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 11 Jun 2008, 01:39 PM
Mesaj #362


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(IoanV @ 11 Jun 2008, 02:02 PM) *
Eu am fost in aceasta a 3-a stare pe care tu, nu stiu din ce motiv nu o accepti.

Pentru ca nu exista o a treia stare. Ori ai credinta, ori nu ai.
QUOTE
Ai ramas la definitia ateismului "multilateral dezvoltat si imperialist" care cotropeste tot ce nu e credinta

Pai daca asta ii este definitia... In marea majoritate a dictionarelor, in scrierile filosofilor ori teologilor, in acceptia data cuvantului de catre ateii insisi... Daca are individul credinta intr-unul sau mai multi zei, este credincios, daca nu are, este ateu. Nu poti fi la mijloc, nici cu credinta, nici fara.

Acest topic a fost editat de abis: 11 Jun 2008, 01:43 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 11 Jun 2008, 02:05 PM
Mesaj #363


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(Rehael @ 11 Jun 2008, 12:31 AM) *
Ba tu.

Mda, e o observatie foarte constructiva si mai ales foarte bine argumentata. Felicitari!

QUOTE(IoanV)
Aceasta e invatatura bisericii, ca trebuie aprofundare.

Asta este altceva. iti reamintesc faptul ca sustineai ca "fara aprofundare nu exista credinta". Eu am aratat ca de fapt exista credinta si fara arpofundare, de fapt mai intai crezi si apoi aprofundezi, cam asa functioneaza.
Ah, si este interesanta aceasta schimbare de pozitie a bisericii, pana nu demult era la moda sloganul "crede si nu cerceta!". Oricum ar fi, trebuie punctat faptul ca aceasta biserica are tot interesul ca oamenii sa adere si sa ramana atasati de credinta promovata de ea. Sunt pe de o parte interese materiale sar si sociale. Mai multi enoriasi inseamna mai multi bani, pe de o parte, iar pe de alta parte, un numar mai mare de credinciosi isi apara interesele mai bine decat un numar mai mic de credinciosi. Intr-o lume in care credintele si religiile se exclud una pe alta, supravietuirea unei credinte sau alta depinde de numarul de adepti si mai ales de cine sunt adeptii acelei credinte. Nu vreau sa insist pe aceasta tema.

QUOTE
Am recomandat o carte despre telepatie. In ea o sa vezi cit de multi afirma ca au trait astfel de experiente. Cam la fel e si relatia cu sfintii. Daca vrei telepatie cu cineva nu ii intorci spatele ci te apropii de el. Asa si cu Dumnezeu. Daca ar interveni cu o minune covirsitoare ne-ar incalca libertatea de a alege.

1. Existanta/inexistenta telepatiei nu are nicio legatura cu existenta/inexistenta divinitatii, nu inteleg de ce le tot legi una de alta. Pot exista una si sa nu existe cealalta si invers.
2. Comparatia intre telepatie si relatia cu sfintii sau cu zeii este fortata si neargumentata. "Asa si cu..." nu este un argument.
3. Daca ar interveni cu o minune, nu ar incalca libertatea de a alege, oamenii ar alege in cunostinta de cauze wink.gif
4. Nici macar nu este nevoie de vreo minune ci de simpla comunicare. Cand esti copil inveti sa comunici cu ceilalti oameni pentru ca ei te invata sa comunici cu ei. Daca ai trai in jungla, izolat, cu siguranta ca nu ai stii sa comunici cu ceilalti. De ce ar fi altfel in cazul comunicarii cu Dzeu? Daca noi ne nastem fara abilitatea de a comunicam cu el, nu cumva ar trebui sa ne invete? Observ ca nu o face! Prin urmare, ori nu exista, ori nu este interesat sa comunice cu noi!

QUOTE
Marturiile celor implicati, actele medicale care dovedesc vindecarea, etc. nu au nicio valoare? Daca ignori ceva nu inseamna ca nu exista.

Marturiile pot fi mincinoase sau oamenii pot interpreta eronat anumite evenimente.
Atata timp cat acele acte medicale nu poarta "semnatura lui Dzeu" nu am certitudinea vindecarea s-a produs ca urmare a vointei lui. Pe urma este foarte suspect ca doar o infima parte din cei care apeleaza la "serviciile lui Dzeu" se vindeca, iar marea majoritate continua sa sufere.
Nu, nici marturiile si nici vindecarea cuiva nu ma pot convinge ca exista Dzeu. Nu ar putea convinge pe nimeni care nu considera apriori ca acele vindecari provin de la Dzeu wink.gif Adica pe cineva care nu este "manjit" sau "contaminat".

QUOTE
Am mai spus de citeva ori. Nu eram nici ateu nici credincios.

Hai sa nu ne mai invartim in jurul unor termeni sau notiuni. Concret te intreb, inainte sa iei decizia de a "aprofunda", credeai ca exista sau nu credeai ca exista zei? Credeai ca exista viata dupa moarte sau nu? Ca opinie te intreb, asa cum ne-ai intrebat si tu pe noi. Si incearca sa fi sincer cu tine insuti.

QUOTE
Traisem experiente de tip telepatic si am aprofundat cautind explicatia si analizind consecinte.

Aveai cumva o "afinitate afectiva" fata de trairile telepatice si paranormal? Iti placea sa citesti carti sau reviste despre aceste lucruri? Eu cred ca da. Ca doar nu ai descoperit din senin treaba asta. Uite si de unde vine contaminarea wink.gif

QUOTE
Da, Dumnezeu era mult mai evident, greu te poti sustrage unei asemenea prezente. Dar si atunci au fost destui care desi vedeau nu credeau...

Sigur ca da! Sunt convins ca a tinut cineva evidenta si avem statistici foarte clare a celor care au vazut si au crezut fata de cei care au vazut si nu au crezut... Sa fim seriosi. Daca ar fi asa iluzionistii ar da faliment. Din fericire, majoritatea celor care se duc la spectacole de iluzionism vad exact ceea ce vrea iluzionistul sa le arate. Chiar daca ei stiu ca este doar un truc traiesc momentul ca si cum ar fi adevarat ceea ce se intampla pe scena si apoi mai povestesc si la altii cum levita o tanti sau cum a fost taiata in bucati cu fierastraul si apoi asamblata la loc... Daca nu ar stii ca e iluzionism, ar crede ca este de-adevaratelea. Simplu!


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 11 Jun 2008, 02:50 PM
Mesaj #364


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



QUOTE(abis @ 11 Jun 2008, 10:23 AM) *
Acum afirmi ca dumnezeul crestinismului este mai tolerant decat cel al islamului?


He, he, elementul fundamental comun islamului si crestinismului este ca Seful Al Mare e unic. De aici deducem trei chestii:

1. ori zeul asta are o tulburare psihica ce se manifesta prin personalitati multiple, de aici diversitatea religiilor

2. ori oamenii au compus cartile alea (Coran si Biblie) urmarind manipularea maselor spre un interes propriu

3. ori cartile presupuse a fi sfinte si doctrinele derivate mint, si exista mai multi zei pt fiecare, cum il taie capu'

Eu as inclina balanta spre 2.


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 11 Jun 2008, 04:55 PM
Mesaj #365


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(Cucu Mucu @ 11 Jun 2008, 03:50 PM) *
He, he, elementul fundamental comun islamului si crestinismului este ca Seful Al Mare e unic.

Evreii, crestinii si musulmanii se inchina aceluiasi Dumnezeu. Doar ca o fac altfel fiecare. Si intolerante sunt toate religiile monoteiste: daca nu esti adeptul lor, daca le refuzi "adevarurile", esti damnat... Politeismul este mult mai tolerant: daca crezi intr-o duzina de zei, nu ai mari probleme in a accepta inca unul pe langa ei...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 11 Jun 2008, 07:53 PM
Mesaj #366


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE(actionmedia)
Ah, si este interesanta aceasta schimbare de pozitie a bisericii, pana nu demult era la moda sloganul "crede si nu cerceta!".
Asta e din antireclama comunistilor, care nu stiau prea multe despre biserica. In scrierile sfintilor din toate epocile gasesti indemnul la cercetare. Chiar in Biblie sunt astfel de indicatii, ca omul sa se cerceteze pe sine insusi.
QUOTE
1. Existanta/inexistenta telepatiei nu are nicio legatura cu existenta/inexistenta divinitatii, nu inteleg de ce le tot legi una de alta. Pot exista una si sa nu existe cealalta si invers.
Da, dar una poate fi si calea prin care ajungi la cealalta.
QUOTE
Comparatia intre telepatie si relatia cu sfintii sau cu zeii este fortata si neargumentata.
Din cite stii tu... Dar de ex. eu stiu multi care au recunoscut ca sfintii le-au citit gindurile. Au aparut carti cu sute de marturii ai unor oameni pe care inca ii gaseti in viata.
QUOTE
3. Daca ar interveni cu o minune, nu ar incalca libertatea de a alege, oamenii ar alege in cunostinta de cauze
Daca El te-ar impresiona prin forta Sa ai ajunge sa crezi de frica. Ori nu asta e intentia lui Dumnezeu, sa ne sperie.
QUOTE
Nici macar nu este nevoie de vreo minune ci de simpla comunicare.
Nu e chiar asa diferit. Nici copilul nu e dat la doctorii in stiinte de mic. Ajung la ei doar cei ce vor sa le studieze. Ori daca la ei, cu putina minte in plus ajungi mai greu, la Dumnezeu, la Fiinta Desavirsita, crezi ca ar fi mai simplu?
QUOTE
Concret te intreb, inainte sa iei decizia de a "aprofunda", credeai ca exista sau nu credeai ca exista zei? Credeai ca exista viata dupa moarte sau nu?Ca opinie te intreb, asa cum ne-ai intrebat si tu pe noi.
Nu stiam ce sa cred despre acestea, nu aveam o opinie precisa. Am fost si in privinta lor asa cum sunt in facultatea aleasa, cercetator al tainelor naturii.
QUOTE
Aveai cumva o "afinitate afectiva" fata de trairile telepatice si paranormal?
Cauti autoiluzionarea? wink.gif Trebuie sa repet ce am mai spus despre cum m-am intilnit cu ele?
QUOTE
Uite si de unde vine contaminarea
Te inseli, le-am trait inainte sa aud de ele. Cind am auzit am inteles ce se intimpla. Greu l-am primit si pe Dumnezeu, preferam sa ma joc cu energiile, prin yoga sau alte chestii orientale. Dar chiar la orientali am gasit lucrurile care m-au ajutat sa il inteleg mai bine pe Dumnezeu. Am patit si eu ca Dan Puric si Danion Vasile, am cochetat cu orientul "necredincios"- Tao, etc. inainte. As pune pariu fara teama ca pierd ca am mai putine lentile colorate prin care vad lumea decit tine. Cind vad cu ce meme invechite vii si tratezi fenomenele inteleg ca nu prea mai e loc de cercetare detasata si responsabila.
QUOTE
Chiar daca ei stiu ca este doar un truc traiesc momentul ca si cum ar fi adevarat ceea ce se intampla pe scena si apoi mai povestesc si la altii cum levita o tanti sau cum a fost taiata in bucati cu fierastraul si apoi asamblata la loc...
Minuni d-astea nu tin nici trei zile, cu atit mai putin 2000 de ani... Aveti o experienta de n ani de cautari cu ochelarii materialisti si credeti ca rasturnati tot ce au gindit altii inainte. Problema e ca avindu-i e greu sa intelegi pe altii, am vazut de ex. Heidegger, asa ca nu de rasturnare e vorba ci de ignorare. Iar cind ignori prea multi ajungi sa ignori adevarul...

QUOTE(abis)
In marea majoritate a dictionarelor, in scrierile filosofilor ori teologilor, in acceptia data cuvantului de catre ateii insisi... Daca are individul credinta intr-unul sau mai multi zei, este credincios, daca nu are, este ateu. Nu poti fi la mijloc, nici cu credinta, nici fara.
Mai al naibii treaba asta cu majoritatea! Desi am verificat pe cele mari, in romana sensul e cel dat de mine. In ce am cautat pe Web cred ca doar in unul am gasit extinderea ta... Mai sunt si exemplele tale.. Iar despre filozofi nu stiu despre care vorbesti, la cei care au influentat filozofia nu cred sa existe aceasta confuzie... Si nici la teologii adevarati... Ca ateii vor sa fie mai multi, pe ei ii inteleg...


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 12 Jun 2008, 09:15 AM
Mesaj #367


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(IoanV @ 11 Jun 2008, 08:53 PM) *
Dar de ex. eu stiu multi care au recunoscut ca sfintii le-au citit gindurile.

Asta a fost minune sau telepatie? smile.gif
QUOTE
Daca El te-ar impresiona prin forta Sa ai ajunge sa crezi de frica. Ori nu asta e intentia lui Dumnezeu, sa ne sperie.

N-a pomenit nimeni de forta. Te poate impresiona si altfel, nu doar prin forta si amenintare.
Oricum, nu ameninta Isus ca va fi mai usor pentru Sodoma si Gomora decat pentru cetatile care nu-i asculta pe discipolii lui?
QUOTE
As pune pariu fara teama ca pierd ca am mai putine lentile colorate prin care vad lumea decit tine.

Pe ce pui pariu? smile.gif
QUOTE
inteleg ca nu prea mai e loc de cercetare detasata si responsabila.

Uite cine vorbeste! rofl.gif
QUOTE
Desi am verificat pe cele mari, in romana sensul e cel dat de mine. In ce am cautat pe Web cred ca doar in unul am gasit extinderea ta...

Asta inseamna ca nu ai cautat. Eu ti-am dat nu stiu cate exemple, si nu doar pe web...
QUOTE
despre filozofi nu stiu despre care vorbesti

Daca nu stii inseamna ca ori ti-a scapat mesajul meu, ori l-ai uitat...
QUOTE
Ca ateii vor sa fie mai multi, pe ei ii inteleg

Replica asta te coboara mult in ochii mei, ca interlocutor... Chiar nu poti sa pricepi ca daca nu sunt de acord cu tine o fac pentru ca sunt convins ca dreptatea este de partea mea si ca tu te inseli? Chiar atat de josnic ma crezi incat sa sustin o pozitie pe care nu o cred, insa care mi-ar oferi cine stie ce avantaje? Chiar, ce folos as avea daca ateii ar fi mai multi? Mai bine putini si buni; adevarul nu se supune la vot, ramane adevar oricat de multi sau de putini sunt cei care il accepta.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 12 Jun 2008, 10:38 AM
Mesaj #368


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(IoanV @ 11 Jun 2008, 08:53 PM) *
Asta e din antireclama comunistilor, care nu stiau prea multe despre biserica. In scrierile sfintilor din toate epocile gasesti indemnul la cercetare. Chiar in Biblie sunt astfel de indicatii, ca omul sa se cerceteze pe sine insusi.

Sa lasam putin biblia deoparte si sa vorbim de biserica, de institutie, la ea ne refeream. Multi au fost consideratieretici si prigoniti de biserica, pentru ca au indraznit sa cerceteze. Sunt fapte, nu vorbe! Deci mai scuteste-ma cu referirile la comunisti.
QUOTE
Da, dar una poate fi si calea prin care ajungi la cealalta.

Sau poate ca nu... Nu avem de unde sa stim.
QUOTE
Dar de ex. eu stiu multi care au recunoscut ca sfintii le-au citit gindurile. Au aparut carti cu sute de marturii ai unor oameni pe care inca ii gaseti in viata.

Asa si? Eu ar trebui sa fiu impresionat de asta? Sunt multi care marturisesc si azi ca tocmai l-au vazut pe Elvis in viata sau ca au fost rapiti de extraterestrii.
Dupa ce si-au dat acei oameni ca sfintii le-au citit gandurile? Si ce fel de ganduri au citit sfintii, la fel cum citesc tigancile viitorul in palma sau in cafea sau in globul de cristal. Hai sa fim seriosi. Orice om inteligent si abil in vorbe poate sa "citeasca gandurile" altui om pana la un punct si nu e telepatie. Este uneori simplu sa aticipezi ce gandeste un om, pentru ca avem mecanisme asemanatoare de gandire si in situatii repetitive asemanatoare un om gandeste la fel. Asa ca daca se duce badea Gheorghe cu o durere in suflet la sfantul Mincinosie si sfantul il va vedea asa amarat, nu ii va fi greu sa ii spuna fiule "durere mare te apasa". Acuma daca badea Gheorghe este suficient de naiv, o sa zica "moaaama ce tare e sfantul asta, imi citeste gandurile". Am exagerat putin, dar exista intr-adevar trucuri de a patrunde in mintea oamenilor fara a folosi telepatia sau alte minuni de genul asta ci simpla observatie si deductie logica, asta incerc sa spun. Pe asta se bazeaza si ghicitoarele.
QUOTE
Nu e chiar asa diferit. Nici copilul nu e dat la doctorii in stiinte de mic. Ajung la ei doar cei ce vor sa le studieze. Ori daca la ei, cu putina minte in plus ajungi mai greu, la Dumnezeu, la Fiinta Desavirsita, crezi ca ar fi mai simplu?

Eu vorbesc de comunicare. Si da, daca ar exista Dzeu si ar fi atotputernic, atoatestiutor si iubitor si ar vrea sa comunice cu noi ar fi extrem de simplu. Credinta este pentru toata lumea, prin urmare ar trebui sa fie foarte simplu pentru toata lumea sa il perceapa pe Dzeu intr-un fel, daca acesta ar exista. Dar iata ca sunt extrem de putin aceia care pretind ca au comunicat cu Dzeu. Ce sa insemne asta? Parerea mea este ca cei care pretind asta, ori mint, ori isi inchipuie asa de tare incat nu mai fac distinctia intre vis si realitate.
QUOTE
Te inseli, le-am trait inainte sa aud de ele.

Intri in contradictie cu ce spuneai in topicul in care ti-ai descris trairile, acolo spuneai ca "ai incercat sa vezi ceasul asa cum il vede el", mie imi suna a tehnica... Deci ceva ceva tot stiai si tot auzisei despre ele. Daca nu ai fi stiut despre ele nu aveai cum sa le recunosti. Sau... mai exista o varianta, varianta amintirilor distorsionate, dar nu vreau sa fac speculatii. Tu stii mai bine. Poti sa continui sa te autoiluzionezi ca ai trait astfel de experiente, este treaba ta. Eu nu te cred.
QUOTE
Greu l-am primit si pe Dumnezeu, preferam sa ma joc cu energiile, prin yoga sau alte chestii orientale.

Pai e cam acelasi lucru Ioane, ai avut de la inceput o deschidere sau mai degraba o afinitate fata de misticism si fenomene paranormale. Se vede asta din ce scrii.
QUOTE
Cind vad cu ce meme invechite vii si tratezi fenomenele inteleg ca nu prea mai e loc de cercetare detasata si responsabila.

Eu tratez fenomenele cu scepticism. Nu cu "meme invechite" cum le spui tu. Si daca gasesc cel putin o explicatie alternativa la acele fenomene atunci am tot dreptul sa ma indoiesc de explicatia ta. Consideri ca este gresit acest mod de abordare?


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 12 Jun 2008, 11:12 AM
Mesaj #369


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



@abis
QUOTE
N-a pomenit nimeni de forta. Te poate impresiona si altfel, nu doar prin forta si amenintare.
Oricum, nu ameninta Isus ca va fi mai usor pentru Sodoma si Gomora decat pentru cetatile care nu-i asculta pe discipolii lui?

Incearca sa intelegi un lucru. Ca un om care STIE are o responsabilitate mai mare fata de unul care NU STIE. Iar cel care nu vrea sa stie are o responsabilitate mai mare decat cel care nu stie pur si simplu (pentru ca nu i'a fost dat). De aceea spune Iisus ca Adevărat grăiesc vouă: Mai uşor va fi Sodomei şi Gomorei, īn ziua judecăţii, decāt cetăţii aceleia. (Marcu, 6:11). Cei din Sodoma si Gomora cel putin au platit pentru greselile lor. Stii, omul dupa ce plateste, adica primeste rasplata faptelor sale, se mai intelepteste...Singura amenintare este cea a adevarului.

Si apropo de semne si minuni.....incearca sa intelegi un lucru. O minune care iti este oferita, (si nu cred ca este om pe pamant care sa nu fi simtit macar odata in viata ca este recunoscator pentru ceva ce i'a fost oferit in viata) si pe care nu o recunosti, iti este ca si judecata pentru tine. Este un adevar ca iti este pus in fata ochilor tai. Daca tu respingi acel adevar, adica nu il recunosti, mai mare responsabilitate si rasplata iti iei decat cel care nu i-a fost dat sa traiasca acea minune. Asa ca zi mersi ca inca nu (ti-)a venit ziua "minunilor"....Precum se spune "cine primeste mult, mult i se cere, iar cine primeste putin, putin i se cere".

Si pentru ca ai ajuns tatic, uiite un citat din Evanghelia dupa Luca (cap 11: 5-13)

5. Şi a zis către ei: Cine dintre voi, avānd un prieten şi se va duce la el īn miez de noapte şi-i va zice: Prietene, īmprumută-mi trei pāini,
6. Că a venit, din cale, un prieten la mine şi n-am ce să-i pun īnainte,
7. Iar acela, răspunzānd dinăuntru, să-i zică: Nu mă da de osteneală. Acum uşa e īncuiată şi copiii mei sunt īn pat cu mine. Nu pot să mă scol să-ţi dau.
8. Zic vouă: Chiar dacă, sculāndu-se, nu i-ar da pentru că-i este prieten, dar, pentru īndrăzneala lui, sculāndu-se, īi va da cāt īi trebuie.
9. Şi Eu zic vouă: Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide.
10. Că oricine cere ia; şi cel ce caută găseşte, şi celui ce bate i se va deschide.
11. Şi care tată dintre voi, dacă īi va cere fiul pāine, oare, īi va da piatră? Sau dacă īi va cere peşte, oare īi va da, īn loc de peşte, şarpe?
12. Sau dacă-i va cere un ou, īi va da scorpie?

13. Deci dacă voi, răi fiind, ştiţi să daţi fiilor voştri daruri bune, cu cāt mai mult Tatăl vostru Cel din ceruri va da Duh Sfānt celor care īl cer de la El!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 12 Jun 2008, 11:31 AM
Mesaj #370


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(gypsyhart @ 12 Jun 2008, 12:12 PM) *
Daca tu respingi acel adevar, adica nu il recunosti, mai mare responsabilitate si rasplata iti iei decat cel care nu i-a fost dat sa traiasca acea minune.

Ce adevar nene? In primul rand lucrurile sunt ceea ce sunt. Consider ca asta este adevarul. Daca te apuci sa interpetezi cum ti se nazare tie in bibilica, in functie de cum te simti mai bine din punct de vedere emotional, atunci nu mai este adevar. Este interpretare subiectiva. Si da, poti sa o consideri si minune, daca atata te duce capul.

QUOTE
9. Şi Eu zic vouă: Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide.

Iar asta este o imensa minciuna. Sunt mii sau zeci de mii de miliarde de "cereri" neindeplinite. Fata de cateva sute de mii de cereri indeplinite. Daca credinciosii ar fi sinceri cu ei si-ar contabiliza "cererile" si ar observa ca majoritatea nu sunt indeplinite. Chiar si daca ar fi 50%-50% tot ar fi o minciuna.
Stiu, acuma o sa imi spui ca depinde ce ceri si cum ceri si cat de mult crezi ceea ce ceri. Iau eu iti raspund ca majoritatea cererilor indeplinite de fapt stau in puterea celui care le cere sa le faca si chiar el le face, deci nu este niciun ajutor divin, iar rolul cererii este de fapt un rol automotivational.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 12 Jun 2008, 12:45 PM
Mesaj #371


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



@actionmedia
QUOTE
Ce adevar nene? In primul rand lucrurile sunt ceea ce sunt. Consider ca asta este adevarul. Daca te apuci sa interpetezi cum ti se nazare tie in bibilica, in functie de cum te simti mai bine din punct de vedere emotional, atunci nu mai este adevar. Este interpretare subiectiva. Si da, poti sa o consideri si minune, daca atata te duce capul.

Da, adevarul este ceea ce este. Dar ce este se schimba...constant....

Minunea este doar un alt nume pentru "alta perspectiva". "Minunile" sunt posibile doar pentru cei care nu cunosc ceva, care au o viziune mai limitata. Cei care nu cred in minuni, ce ne arata ei? Ca ei cred ca CUNOSC TOTUL, nu ii mai poate suprinde ceva. EI gasesc mereu cate o explicatie, care sa se integreze in felul lor de a interpreta faptele. Un om care nu mai e in stare sa se minuneze de ce vede, sau simte, e pe jumatate mort. Daca noul nu mai are nici un loc in sistemul lor, ei sunt ca si morti....
Bineinteles ca asta nu inseamna sa nu mai cauti explicatii, si sa vezi numai minuni peste tot. E doar o alta extrema.

QUOTE
QUOTE
9. Şi Eu zic vouă: Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide.

QUOTE
Iar asta este o imensa minciuna. Sunt mii sau zeci de mii de miliarde de "cereri" neindeplinite. Fata de cateva sute de mii de cereri indeplinite. Daca credinciosii ar fi sinceri cu ei si-ar contabiliza "cererile" si ar observa ca majoritatea nu sunt indeplinite. Chiar si daca ar fi 50%-50% tot ar fi o minciuna.
Stiu, acuma o sa imi spui ca depinde ce ceri si cum ceri si cat de mult crezi ceea ce ceri. Iau eu iti raspund ca majoritatea cererilor indeplinite de fapt stau in puterea celui care le cere sa le faca si chiar el le face, deci nu este niciun ajutor divin, iar rolul cererii este de fapt un rol automotivational.

Ai observat oare ca oamenii uita cam repede? Ai observat cumva ca omul are adesea dorinte care se bat cap in cap? Ai observat ca exista legi (ale existentei, sau vietii daca preferi termenul) pe lumea asta care nu permit sa "faci tot ce vrei", respectiv sa ti se indeplineasca orice dorinta (instantaneu)? Iisus le vorbea acolo apostolilor, iar eu ii vorbeam lui abis. Deci acel "cereti si vi se va da" era valabil pentru apostoli. Asa cum in alta parte le spune "ceea ce veti lega pe pamant, va fi legat si in cer, iar ce veti dezlega pe pamant, va fi dezlegat si in cer". Ce intelegem de aici? Ca ce este posibil pentru unele fiinte, nu este posibil pentru altele.

Asa ca "cere si ti se va da" nu este valabil oricand si oriunde. Si in caz ca nu stii, rugaciunea nu este ordin! Deci prin "definitie" nu are cum sa fie indeplinita mereu. Si Iisus s-a rugat in Gradina Ghetsimani, si cererea i-a fost respinsa....

Autosugestia de care vorbesti tu difera de rugaciune. As putea sa spune ca autosugestia este o "rugaciune" spre tine insuti. E buna si asta la ceva...

PS. Te rog sa remarci abordarea ta de tipul "sunt in stare sa gasesc explicatii la orice". Este o trasatura des intalnita la oamenii cu orientare mai materialista...



Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 12 Jun 2008, 01:47 PM
Mesaj #372


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



QUOTE
Asa ca "cere si ti se va da" nu este valabil oricand si oriunde. Si in caz ca nu stii, rugaciunea nu este ordin! Deci prin "definitie" nu are cum sa fie indeplinita mereu. Si Iisus s-a rugat in Gradina Ghetsimani, si cererea i-a fost respinsa....


Pai atunci ar trebui sa fie cere si poate ti se va da cand am eu chef sa iti dau.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 12 Jun 2008, 01:58 PM
Mesaj #373


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(gypsyhart @ 12 Jun 2008, 01:45 PM) *
Dar ce este se schimba...constant....

Oare se schimba constant sau variabil rolleyes.gif
QUOTE
Minunea este doar un alt nume pentru "alta perspectiva".

Orice alta perspectiva decat aia care exclude existenta unui zeu. Exista si aceasta perspectiva, perfect viabila si verificabila, doar ca multi refuza sa o ia in calcul...
QUOTE
"Minunile" sunt posibile doar pentru cei care nu cunosc ceva, care au o viziune mai limitata. Cei care nu cred in minuni, ce ne arata ei? Ca ei cred ca CUNOSC TOTUL, nu ii mai poate suprinde ceva.

Nu sunt de acord cu aceasta afirmatie.
In primul rand, minunile exista sau nu exista, nu poti spune ca exista pentru aia si nu exista pentru aialalti...
In al doilea rand nu este obligatoriu sa cunosti totul pentru a nu crede in minuni si faptul ca nu crezi in minuni nu implica o cunoastere totala, ci mai degraba un scepticism, o indoiala.
As spune ca lucrurile stau exact pe dos. Cei care cred in minuni cred ca ei cunosc totul, ca li s-a revelat totul prin ceea ce ei cred ca este o minue, ei nu au indoieli, ei sunt convinsi ca au asistat la o manifestare a divinitatii. Nu isi pun intrebarea, dar cum s-ar fi putut intampla asta fara ajutorul divinitatii si mai ales nu cauta un raspuns onest la aceasta intrebare.
QUOTE
Un om care nu mai e in stare sa se minuneze de ce vede, sau simte, e pe jumatate mort. Daca noul nu mai are nici un loc in sistemul lor, ei sunt ca si morti.

Una e sa te minunezi, sa fii surprins, sa te extaziezi, sa ai orice trairi emotionale vrei tu cand vezi ceva nou, ceva surprinzator, ceva iesit din comun sau din tipare si alta este sa crezi in minuni, adica sa crezi ca ceea ce este nou si iesit din tipare este de fapt o manifestare a divinitatii. Sunt lucruri diferite si una nu o implica pe cealalta... Ce vreau sa spun este ca poti sa te emotionezi cand vezi ceva iesit din comun fara sa crezi sa e ceva mistic la mijloc.
QUOTE
Ai observat oare ca oamenii uita cam repede? Ai observat cumva ca omul are adesea dorinte care se bat cap in cap? Ai observat ca exista legi (ale existentei, sau vietii daca preferi termenul) pe lumea asta care nu permit sa "faci tot ce vrei", respectiv sa ti se indeplineasca orice dorinta (instantaneu)? Iisus le vorbea acolo apostolilor, iar eu ii vorbeam lui abis. Deci acel "cereti si vi se va da" era valabil pentru apostoli.

Bla! Bla! Bla! Explicatii! Explicatii! Explicatii! Cand apar intrebarile si observatiile incomode apar si nuantarile textului. Asta este cu adevarat minunat sa faci din rahat bici si dintr-un text care spune ceva sa interpretezi dupa cum bate vantul ca sa nu cumva sa sara stropi din biciul respectiv.
Daca le vorbea apostolilor, atunci de ce l-ai mai adus in discutie? Este o discutie privata intre Iisus si apostoli, nu avem noi treaba cu ea. Nu ne invata nimic in cazul asta, este nefolositoare. Deci next.
QUOTE
in alta parte le spune "ceea ce veti lega pe pamant, va fi legat si in cer, iar ce veti dezlega pe pamant, va fi dezlegat si in cer". Ce intelegem de aici? Ca ce este posibil pentru unele fiinte, nu este posibil pentru altele.

blink.gif
Probabil ca daca amesteci foarte bine literele si semnele de punctuatie din citatul respectiv, iti va iesi pana la urma ceea ce spui tu ca "intelegem" de acolo. Eu inteleg ca este o echivalenta intre ceea ce este "legat/dezlegat" pe pamant si ceea ce este "legat/dezlegat" in cer. Nimic altceva. Chiar ai alaturand citatul dinainte "cereti si vi se va da", tot nu reiese ca "ceea ce este posibil pentru unele fiinte, nu este posibil pentru altele".
Dar este usor observabil faptul ca la acelasi individ uneori se intampla asa cum cere sau aproximativ asa cum cere, iar alte ori se intampla altfel sau nu se intampla deloc...
QUOTE
Si in caz ca nu stii, rugaciunea nu este ordin! Deci prin "definitie" nu are cum sa fie indeplinita mereu.

Incazul acesta "cere si ti se va da" este o minciuna! Trebuia sa spuna "cere si poate vei primi" La fel cu poti sa primesti si daca nu ceri. Ca sunt o multime de oameni care nu se roaga dar le iese ceea ce isi doresc wink.gif
QUOTE
Si Iisus s-a rugat in Gradina Ghetsimani, si cererea i-a fost respinsa....

Chiar si asta inseamna mai mult decat sa fie ignorata. Macar asa stii ori ca da ori ca nu, dar daca nu primesti niciun raspuns...
QUOTE
Autosugestia de care vorbesti tu difera de rugaciune. As putea sa spune ca autosugestia este o "rugaciune" spre tine insuti. E buna si asta la ceva...

Rugaciunea este o forma de autosugestie. Rugandu-te iti manifesti credinta si cum suntem ceea ce gandim si ceea ce facem, automat iti intaresti credinta. Daca faci orice altceva in locul rugaciunii in timp, in lipsa oricarui feedback din partea divinitatii, indoiala ia progresiv locul credintei. O expunere prelungita la indoiala te face necredincios. Oricum oamenii nu primesc feedback nici in urma credintei, dar inconsitent isi inchipuie ca vorbesc cu divinitatea, ca ruga lor este ascultata si implicit se gandesc ca exista Dzeu, deci se autosugestioneaza ca exista. E usor sa observi acest lucru. Cei ce se fofileaza de la practicile religioase au mai multe indoieli decat cei care practica diversele ritualuri in mod constant.
QUOTE
Te rog sa remarci abordarea ta de tipul "sunt in stare sa gasesc explicatii la orice". Este o trasatura des intalnita la oamenii cu orientare mai materialista...

Este straniu ca eu observ exact aceasta abordare la cei religiosi, doar ca ei gasesc explicatiile respective doar in "cartile sfinte" si vin cu citate din ele pe care apoi le interpreteaza in fel si chip incat ajungi sa te crucesti si sa te minunezi chiar si nefiind credioncios, la cat imbarliga si invart interpretarile. rolleyes.gif

P.S. Nu am pretentia ca sunt in stare sa gasesc explicatii la orice. Ma intelegi gresit. Mai degraba pun la indoiala explicatiile cu caracter mistic, incercand sa ofer explicatii ne-mistice, explicatii care nu implica in niciun fel interventia divina. Daca gasesc aceste explicatii atunci motivele de indoiala sunt intemeiate. Ai priceput acum?


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 12 Jun 2008, 03:18 PM
Mesaj #374


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(gypsyhart @ 12 Jun 2008, 12:12 PM) *
O minune care iti este oferita, (si nu cred ca este om pe pamant care sa nu fi simtit macar odata in viata ca este recunoscator pentru ceva ce i'a fost oferit in viata) si pe care nu o recunosti, iti este ca si judecata pentru tine.

Nu inteleg legatura dintre recunostinta si ce vorbeam cu IoanV. Exista oameni carora le sunt recunoscator pentru ajutorul pe care mi l-au dat in momente dificile. Asta inseamna ca trebuie sa cred in D-zeul crestin?
QUOTE
Iisus le vorbea acolo apostolilor, iar eu ii vorbeam lui abis

Deci Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide este valabil doar pentru apostoli, nu pentru oamenii de rand?
QUOTE
"cere si ti se va da" nu este valabil oricand si oriunde

Asta am observat. smile.gif
Din textul biblic nu rezulta, zic eu, ca valabilitatea perceptului este afectata de conditii suplimentare... Acolo scrie negru pe alb ca, daca ceri, ti se va da. Fara alte precizari.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 12 Jun 2008, 04:54 PM
Mesaj #375


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE(abis)
Uite cine vorbeste!
Daca sunt credincios sunt deja "ciumat", nu? In rest ce sa spun.. cred ca si la psihologie si la filozofie si la fizica si la info etc. ma descurcx destul de bine.. Nu vreau sa iti exhaustiv caracterizez prestatia, dar infara de flecareala pe diverse teme la tine nu am gasit nimic notabil...
QUOTE
Replica asta te coboara mult in ochii mei, ca interlocutor...
Nu conteaza, dealtfel nici nu am cazut de prea sus wink.gif ... As fi curios insa cit de detasat citesti opera ateilor... Cu care sa incep? Feurbach, Marx, etc.... Eu sint convins ca nu o poti judeca obiectiv pt. ca esti in acelasi sistem de referinta, nu poti iesi... Daca ai analiza la alt nivel ai vedea ca multe idei sunt doar meme nefolositoare...
QUOTE
Chiar nu poti sa pricepi ca daca nu sunt de acord cu tine o fac pentru ca sunt convins ca dreptatea este de partea mea si ca tu te inseli?
Ba am priceput, dar tu nu pricepi ca nu era vorba de tine?
QUOTE
Chiar, ce folos as avea daca ateii ar fi mai multi?
Voi ce folos aveti ca sunteti mai multi pe forum si va sustineti reciproc? Desi nu recunosti aceasta gindire functioneaza totusi ca un liant...
QUOTE(actionmedia)
Credinta este pentru toata lumea, prin urmare ar trebui sa fie foarte simplu pentru toata lumea sa il perceapa pe Dzeu intr-un fel, daca acesta ar exista.
Pai cam la fel de simplu ca si cum e sa intelegi structura atomica, nu e suficient atit? Daca Dumnezeu ar fi simplu... Dar nu e. Asa ca vedem fiecare ce apucam sau nimic. Nu ca nu vrea El, problema e ca nu vrem noi...
QUOTE
Intri in contradictie cu ce spuneai in topicul in care ti-ai descris trairile, acolo spuneai ca "ai incercat sa vezi ceasul asa cum il vede el", mie imi suna a tehnica...
Ti se pare gresit. Asa am explicat eu in cuvinte ceea ce facem intuitiv, fara ca sa sitesc ceva inaite. Citisem doar basme.... A... poate de aici credeam ca omul e mai mult decit se vede...
QUOTE
Consideri ca este gresit acest mod de abordare?
Da. Scepticismul inchide posibilitatea solutionarii. Neutralitatea mai lasa ceva loc.. Iar interesul rezolva problema.
QUOTE(abis)
Din textul biblic nu rezulta, zic eu, ca valabilitatea perceptului este afectata de conditii suplimentare... Acolo scrie negru pe alb ca, daca ceri, ti se va da. Fara alte precizari.
Afirmatia era pt. cei cu adevarat credinciosi. Sa nu ne imaginam ca daca ceri un obiect servitorul vine si ti-l aduce. In plus sunt precizate in Biblie conditii suplimentare.

Acest topic a fost editat de IoanV: 12 Jun 2008, 04:55 PM


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 12 Jun 2008, 05:31 PM
Mesaj #376


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(IoanV @ 12 Jun 2008, 05:54 PM) *
Daca sunt credincios sunt deja "ciumat", nu?

Atunci cand m-ai acuzat ca nu pot cerceta detasat si responsabil trebuia sa consider ca ma crezi ciumat?
QUOTE
Nu vreau sa iti exhaustiv caracterizez prestatia, dar infara de flecareala pe diverse teme la tine nu am gasit nimic notabil...

Faptul ca nu ai gasit nimic pe placul tau nu ma surprinde. Observ ca esti din ce in ce mai inclinat catre aplicarea de etichete si caracterizari celor care nu-ti aplauda ideile...
QUOTE
As fi curios insa cit de detasat citesti opera ateilor... Cu care sa incep? Feurbach, Marx, etc

De ce crezi ca n-as privi detasat opera lui Marx, de pilda? Nu sunt marxist. smile.gif
QUOTE
Ba am priceput, dar tu nu pricepi ca nu era vorba de tine?

Dar de cine? Cu mine vorbeai... Daca eu sustineam o anume definitie a ateismului, si tu imi replici cu ceva de genul "ii inteleg pe atei ca vor sa fie mai multi", despre cine sa cred ca era vorba? Sau trebuia sa-ti raspund cu ceva de genul "te inteleg ca vrei ca ateii sa fie cat mai putini, eventual sa nu mai existe"?
QUOTE
Scepticismul inchide posibilitatea solutionarii. Neutralitatea mai lasa ceva loc.

Scepticismul nu este in contradictie cu neutralitatea. Dimpotriva. Sunt neutru fata de toate religiie pentru ca le privesc cu scepticism, cu neincredere, pana in momentul in care vreuna dintre ele m-ar convinge... Daca as imbratisa-o pe prima intalnita mi-as pierde neutralitatea. Fiind sceptic caut intai argumente cat mai serioase pentru a adopta o anume pozitie.
QUOTE
Afirmatia era pt. cei cu adevarat credinciosi

Deci daca un credincios adevarat se roaga sa-i invie rudele moarte si ingropate, acest lucru chiar se intampla?
QUOTE
sunt precizate in Biblie conditii suplimentare.

In Matei cap. 7, de unde este citatul, nu sunt precizate nici un fel de conditii suplimentare.

Am totusi o curiozitate. De ce ma numesti ateu, daca eu nu am afirmat niciodata ca as crede in inexistenta lui D-zeu? Intotdeauna am vorbit, in ceea ce ma priveste, doar despre lipsa credintei.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 12 Jun 2008, 06:03 PM
Mesaj #377


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



QUOTE(actionmedia @ 12 Jun 2008, 02:58 PM) *
In primul rand, minunile exista sau nu exista, nu poti spune ca exista pentru aia si nu exista pentru aialalti...


Aici nu sunt de acord cu tine. La mitropolia din Iasi e o icoana despre care se zice ca iti indeplineste dorintele. Iti pui o dorinta si apoi lipesti o moneda de ea. Daca moneda ramane lipita, ti se va indeplini dorinta. Uau, o minune spun credinciosii.
La o cercetare mai atenta din partea unui necredincios ca mine(ca am cetit ca nu am voie sa ma trec la atei), am vazut ca smecheria era in vopseaua icoanei, care avea un aspect de humus, prin presare se vida suprafata monedei, care adera la suprafata icoanei daca presarea era etansa. Pt mine o escrocherie de doi bani, pt toti aia care stateau la coada sa lipeasca moneda minunata pe ea, o minune dumnezeiasca. Depinde cum te uiti! jamie.gif


--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 12 Jun 2008, 08:37 PM
Mesaj #378


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Draga CucuMucu,
QUOTE
Aici nu sunt de acord cu tine. La mitropolia din Iasi e o icoana despre care se zice ca iti indeplineste dorintele. Iti pui o dorinta si apoi lipesti o moneda de ea. Daca moneda ramane lipita, ti se va indeplini dorinta. Uau, o minune spun credinciosii.
La o cercetare mai atenta din partea unui necredincios ca mine(ca am cetit ca nu am voie sa ma trec la atei), am vazut ca smecheria era in vopseaua icoanei, care avea un aspect de humus, prin presare se vida suprafata monedei, care adera la suprafata icoanei daca presarea era etansa. Pt mine o escrocherie de doi bani, pt toti aia care stateau la coada sa lipeasca moneda minunata pe ea, o minune dumnezeiasca. Depinde cum te uiti!

Scuze ca intervin cu o precizare, dar ma amuza faptul ca tu, baiat destept, te-ai lasat manipulat in asemenea hal de acei oameni care probabil se distrau si ei pe seama altora care se grabeau sa le verifice "minunea"...
Nu e vorba de nici o ecrocherie, ci pur si simplu de distractie tampa si de prost gust... E ca si cum ai spune ca este o escrocherie ce fac unii clovni la circ cand fac scamatorii...
In fond, lipitul banilor pe icoane, nu are nici o legtura cu Ortodoxia, iar cei ce fac aceste tampenii, evident ca nu au cum sa fie ortodocsi, chiar daca vor sa se distreze astfel pe seama altora... Este la mintea gainii asta...
Asa ca pe viitor, fii mai atent la ce privesti, si nu te mai lasa manipulat de astfel de oameni de-a dreptul nesimtiti...
Cu regret iti spun, ca daca faceai cursurile de religie in scoala, stiai ca cine face astfel de lucruri cu icoanele, de fapt le batjocoreste, si nu le cinsteste. Deci nu e ortodox, si nefiind ortodox, mai ales in fapta, nu are cum sa-ti arate tie ca o icoana ortodoxa ar face minuni lipind bani de ea.

QUOTE
Uau, o minune spun credinciosii.

Iata cum te-au pacalit aia de doua ori... hh.gif Pai ce fel de credinciosi erau aia care lipeau bani pe icoane si ziceau ca e minune?!
In cel mai bun caz, desi eu exclud si acest lucru, ca e prea prostesc, erau superstitiosi. Dar superstitiosii iarasi nu sunt crestini ortodocsi...
Deci nu ai de ce te teme! spoton.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blakut
mesaj 12 Jun 2008, 08:48 PM
Mesaj #379


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.405
Inscris: 16 May 04
Din: Bucuresti, the belly of heck
Forumist Nr.: 3.508



QUOTE
Pai ce fel de credinciosi erau aia care lipeau bani pe icoane si ziceau ca e minune?!
21

Creduli... credinciosi...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IoanV
mesaj 12 Jun 2008, 09:02 PM
Mesaj #380


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.771
Inscris: 17 March 05
Din: Alba
Forumist Nr.: 5.950



QUOTE(abis)
Atunci cand m-ai acuzat ca nu pot cerceta detasat si responsabil trebuia sa consider ca ma crezi ciumat?
Unde te-am acuzat eu de asa ceva? In paragraful acela raspundeam altcuiva...
QUOTE
Faptul ca nu ai gasit nimic pe placul tau nu ma surprinde. Observ ca esti din ce in ce mai inclinat catre aplicarea de etichete si caracterizari celor care nu-ti aplauda ideile...
Ti se pare, nu am nevoie de aplauze, scriu pentru a apara ceea ce e bun in cultura spirituala ...
QUOTE
De ce crezi ca n-as privi detasat opera lui Marx, de pilda? Nu sunt marxist.
Este prezenta aceeasi tendinta de obiectivare, de excludere apriorica a ceea ce tine de sacru.
QUOTE
Dar de cine? Cu mine vorbeai... Daca eu sustineam o anume definitie a ateismului, si tu imi replici cu ceva de genul "ii inteleg pe atei ca vor sa fie mai multi", despre cine sa cred ca era vorba?
Ma gindeam la cei care scriu carti intregi pornind de la ideea ca ateismul este egal cu absenta credintei. Care uita ca ateimul se refera la prezenta lui Dumnezeu nu la credinta in El...
QUOTE
Sunt neutru fata de toate religiie pentru ca le privesc cu scepticism, cu neincredere, pana in momentul in care vreuna dintre ele m-ar convinge... Daca as imbratisa-o pe prima intalnita mi-as pierde neutralitatea. Fiind sceptic caut intai argumente cat mai serioase pentru a adopta o anume pozitie.
Aici vorbeam cu actionmedia.. Dar se poate vedea ca neincrederea nu este egala cu neutralitatea. Si nu inteleg de ce astepti sa vina ea sa te convinga, cum crezi ca s-ar putea sa intelegi ceva asteptind sa vina la tine.. E ca si cum ai astepta sa vina analiza matematica sa te convinga de valoarea ei ...
QUOTE
Am totusi o curiozitate. De ce ma numesti ateu, daca eu nu am afirmat niciodata ca as crede in inexistenta lui D-zeu? Intotdeauna am vorbit, in ceea ce ma priveste, doar despre lipsa credintei.
Tu te numesti astfel, eu iti respect alegerea. Daca e doar lipsa credintei esti "acredincios"- necredincios.

Acest topic a fost editat de IoanV: 12 Jun 2008, 09:04 PM


--------------------
Iubim pe altii atit cit suntem capabili sa suferim neplaceri de la ei fara sa ne suparam. Carti utile
Pledoarie pentru o noua educatie - www.neweducation.ro. Argumente pentru schimbare, repere pentru dezvoltarea personala, bazele pentru parinti si profesori! Educatie video gratuita pt. parinti online!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 12 Jun 2008, 11:17 PM
Mesaj #381


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Clopoţel&Cucu Mucu:
QUOTE
Nu e vorba de nici o ecrocherie, ci pur si simplu de distractie tampa si de prost gust... E ca si cum ai spune ca este o escrocherie ce fac unii clovni la circ cand fac scamatorii...
In fond, lipitul banilor pe icoane, nu are nici o legtura cu Ortodoxia, iar cei ce fac aceste tampenii, evident ca nu au cum sa fie ortodocsi, chiar daca vor sa se distreze astfel pe seama altora... Este la mintea gainii asta...
Asa ca pe viitor, fii mai atent la ce privesti, si nu te mai lasa manipulat de astfel de oameni de-a dreptul nesimtiti...
Cu regret iti spun, ca daca faceai cursurile de religie in scoala, stiai ca cine face astfel de lucruri cu icoanele, de fapt le batjocoreste, si nu le cinsteste. Deci nu e ortodox, si nefiind ortodox, mai ales in fapta, nu are cum sa-ti arate tie ca o icoana ortodoxa ar face minuni lipind bani de ea.


parcă era o lege īmpotriva atentatelor la cele sfinte, de ce taman īn mitropolia din Iaşi este permisă batjocorirea icoanelor?! blink.gif Dacă era la Fāntāna Gācii, după deal, mai ziceam că e slobod la alba-neagra, că nu-i nime să-i oprească... unsure.gif

Acest topic a fost editat de Erwin: 12 Jun 2008, 11:18 PM


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
actionmedia
mesaj 12 Jun 2008, 11:35 PM
Mesaj #382


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 5.298
Inscris: 9 June 04
Forumist Nr.: 3.787



QUOTE(IoanV @ 12 Jun 2008, 05:54 PM) *
Pai cam la fel de simplu ca si cum e sa intelegi structura atomica, nu e suficient atit?

Pentru comunicare cu Dzeu nu e nevoie sa intelegi structura atomica a lui Dzeu. La fel cum pentru a folosi un calculator, televizor, telefon, etc. nu e nevoie sa stii din ce e facut si cum e organizat. Trebuie sa cunosti doar butoanele pe care sa apesi. Observ ca duci mereu discutia in alta parte. Eu vorbeam despre comunicare. Si cum copiii invata sa comunice pentru ca adultii au grija de asta, la fel oamenii ar putea sa invete sa comunice cu Dzeu daca acesta ar avea grija de asta. Daca Dzeu ar exista si ar vrea sa comunice cu oamenii ar putea sa vina in intampinarea lor si sa ii invete cum sa comunice. Nu vad de ce e nevoie de mijlocitori. Adica de alti oameni. Pentru o fiinta atotputernica ar trebui sa fie floare la ureche sa comunice cu toti.
REPET! CA SA NU IMI ADUCI DIN NOU ARGUMENTUL ALA STUPID. NU VORBESC DESPRE CUNOASTERE CI DESPRE COMUNICARE. Comunicare insemnand chiar si un simplu "Omule, uite eu sunt Dzeu, exist". Nimic mai mult. Dar aceasta comunicare nu exista. Tot ce exista sunt niste marturii al unor oameni care pretind ca l-au vazut. Nu e nevoie de cunoastere si nici de aprofundare pentru asta. Fiinta atotputernica si iubitoare ar putea face asta fara efort...

QUOTE
Da. Scepticismul inchide posibilitatea solutionarii. Neutralitatea mai lasa ceva loc.. Iar interesul rezolva problema.

Subscriu la ce a raspuns abis. Nu am altceva de adaugat.

QUOTE(Cucu Mucu)
Pt mine o escrocherie de doi bani, pt toti aia care stateau la coada sa lipeasca moneda minunata pe ea, o minune dumnezeiasca. Depinde cum te uiti!

De fapt este excrocherie de doi bani pentru toata lumea, doar ca unii nu isi dau seama de asta. Ceea ce am spus eu ramane valabil... Ori este, ori nu este nu poti sa spui ca pentru unii este si pentru altii nu este. In acest caz particular este o excrocherie. Doar ca unii o considera o minune.


--------------------
viata e simpla si misto!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cucu Mucu
mesaj 13 Jun 2008, 08:37 AM
Mesaj #383


From Cooca Macaii
******

Grup: Moderator
Mesaje: 7.228
Inscris: 3 March 04
Din: Pe luna
Forumist Nr.: 2.443



QUOTE(Clopotel @ 12 Jun 2008, 09:37 PM) *
Nu e vorba de nici o ecrocherie, ci pur si simplu de distractie tampa si de prost gust... E ca si cum ai spune ca este o escrocherie ce fac unii clovni la circ cand fac scamatorii...
In fond, lipitul banilor pe icoane, nu are nici o legtura cu Ortodoxia, iar cei ce fac aceste tampenii, evident ca nu au cum sa fie ortodocsi, chiar daca vor sa se distreze astfel pe seama altora...


He,he, vis a vis de coada la icoana asta era coada la moastele sfintei Paraschiva. Tot o distractie tampa si de prost gust dupa mesterul Clopotel. Eu spun ca e doar o alta smecherie religioasa de prins fraierii de nas.

Adica staretul sau cum s-o denumi cel ce conduce mitropolia nu este otodox? blink.gif

QUOTE
parcă era o lege īmpotriva atentatelor la cele sfinte, de ce taman īn mitropolia din Iaşi este permisă batjocorirea icoanelor?!


No, no, no, asta e strategia mesterului Clopotel. Cand se aduce un argument despre x sau y, ce demonstreaza vicii mari de procedura in religie, imediat le excomunica. rofl.gif




--------------------
Sometimes, the majority only means that all the fools are on the same side.

If you could reason with religious people there would be no religious people!
Don't pray in my school, and I won't think in your church!
Ziarul de Rimnic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gypsyhart
mesaj 13 Jun 2008, 09:27 AM
Mesaj #384


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.854
Inscris: 4 December 03
Forumist Nr.: 1.365



@abis
QUOTE
QUOTE
(gypsyhart @ 12 Jun 2008, 12:12 PM) *
O minune care iti este oferita, (si nu cred ca este om pe pamant care sa nu fi simtit macar odata in viata ca este recunoscator pentru ceva ce i'a fost oferit in viata) si pe care nu o recunosti, iti este ca si judecata pentru tine.

Nu inteleg legatura dintre recunostinta si ce vorbeam cu IoanV. Exista oameni carora le sunt recunoscator pentru ajutorul pe care mi l-au dat in momente dificile. Asta inseamna ca trebuie sa cred in D-zeul crestin?

Pai legatura e ca degeaba ti se ofera ceva daca nu esti in stare sa ii apreciezi valoarea. Si acea recunostinta pe care ai experimentat'o este ca si o samanta pentru alt gen de recunostinta....smile.gif

QUOTE
Deci Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide este valabil doar pentru apostoli, nu pentru oamenii de rand?

E valabil in primul rand pentru apostoli. Si pentru cei care au incredere in Iisus, si in divinitate.
Nu stiu daca ai observat, dar lui Iisus i se cere in alte situatii sa faca minuni, de catre farisei si carturari, de cei care l-au judecat. Si acei oameni nu au primit ce vroiau ei. De ce? Pentru ca pe ei ii interesa doar sa il prinda cu ocaua mica cum se spune.
In alte locuri, Iisus spune ca multimii le vorbeste in pilde, dar pentru apostoli vorbeste raspicat, deci iar e vorba de o diferenta de "tratament".

QUOTE
QUOTE

"cere si ti se va da" nu este valabil oricand si oriunde

Asta am observat. smile.gif
Din textul biblic nu rezulta, zic eu, ca valabilitatea perceptului este afectata de conditii suplimentare... Acolo scrie negru pe alb ca, daca ceri, ti se va da. Fara alte precizari.

In viata de zi cu zi, nu ti se da tot ce ceri. Ma bucur ca ai observat. Daca in aceste lucruri mici, nu are cum sa fie adevarata acea afirmatie tot timpul, cum ar putea ea sa fie valabila la lucruri mai profunde?
Daca iei textul biblic si il tai in 1001 de bucati nu e de mirare ca nu mai intelegi mare lucru....



Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 13 Jun 2008, 09:39 AM
Mesaj #385


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



QUOTE(IoanV @ 12 Jun 2008, 10:02 PM) *
scriu pentru a apara ceea ce e bun in cultura spirituala

Adica pentru a apara ceea ce consideri tu bun.
Si eu scriu nu pentru vreun premiu de popularitate, ci pentru apara lucrurile pe care le cred, pentru a-mi verifica, prin confruntare cu ideile altora, temeiul ideilor mele.
QUOTE
Este prezenta aceeasi tendinta de obiectivare, de excludere apriorica a ceea ce tine de sacru.

Asa, si? De ce nu as privi obiectiv, atat cat imi sta in putinta, opera lui Marx? smile.gif
QUOTE
ateimul se refera la prezenta lui Dumnezeu nu la credinta in El

Asta e replica de pus la perle... Unde ai intalnit tu ideea ca ateismul se refera la prezenta lui D-zeu?! Dimpotriva, ateismul inseamna exact lipsa credintei in D-zeu si in toti zeii... Nu stiu de ce intotdeauna te limitezi la a defini ateismul in raport cu D-zeu. Dupa tine, cel care crede in alte zeitati este tot ateu, pentru ca nu crede in D-zeul crestin?
QUOTE
Dar se poate vedea ca neincrederea nu este egala cu neutralitatea.

Neutralitate fata de religii presupune aceeasi atitudine fata de toate religiile. Prin urmare, a le privi pe toate cu aceeasi doza de incredere sau neincredere inseamna neutralitate.
QUOTE
nu inteleg de ce astepti sa vina ea sa te convinga

Pentru ca nu am absolut nici un motiv sa caut eu vreun "adevar" in nici o religie... Consider ca lucrurile si fenomenele pe care le-am intalnit pot avea explicatii fara nici o incarcatura mistica.
QUOTE
Tu te numesti astfel, eu iti respect alegerea. Daca e doar lipsa credintei esti "acredincios"- necredincios.

Atunci de ce nu respecti alegerea celorlalti atei? Marea majoritate a celor care se numesc astfel sunt caracterizati de lipsa credintei in divinitate, nu de prezenta credintei in lipsa divinitatii.
Termenul "acredincios" nu exista, iar necredincios si ateu sunt sinonime, conform dictionarului, asa cum ti-am aratat anterior.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

114 Pagini V  « < 9 10 11 12 13 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 30 April 2024 - 03:06 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman