Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Psihologie - Teorii si Aplicatii. Dezvoltare personala _ Zgārcenia

Trimis de: exergy33 pe 29 Aug 2007, 02:03 PM

smile.gif

Trimis de: SORIN pe 29 Aug 2007, 02:13 PM

E imposibil......stiu asta pe spinarea mea ohyeah.gif Ce a facut mama natura e greu de schimbat!

Dar si noi avem voie sa consumam aerul...e freeeeeeeeeeee rofl.gif

Sorin.

Trimis de: Frisky pe 29 Aug 2007, 02:51 PM

Opţiunile "imposibil" şi "e o boală incurabilă" nu reprezintă cam acelaşi lucru? rolleyes.gif

Eu cred că-i o boală incurabilă pentru că, o dată dobāndită, e pe viaţă... biggrin.gif

Trimis de: Afrodita pe 29 Aug 2007, 03:48 PM

Ha ha si eu am constatat ca cele doua is acelasi lucru harhar.gif

Dar am votat cu "posibil, dar doar in anumite cazuri" - adica in cazul in care omul pricepe ca trebuie si VREA sa se schimbe biggrin.gif

Trimis de: exergy33 pe 30 Aug 2007, 12:05 PM

Sa zic la ce m-am gindit cind am pus cele doua optiuni in sondaj. smile.gif
Optiunea "e o boala incurabila" am pus-o in legatura cu posibilitatea ca zgircenia sa fie ceva patologic sau chiar genetic, o caracteristica primita la nastere.
Cealalta optiune, adica "imposibil", am pus-o luind in calcul cealalta posibilitate, si anume ca zgircenia este influentata de mediul in care a trait din copilarie persoana respectiva, de posibilitatile materiale ale familiei si mai ales de felul in care cheltuiau si adunau banii parintii celui in cauza.
Nu mai tin minte unde am citit ca actorul Gary Cooper (sper sa nu ma insel), chiar si atunci cind a ajuns in culmea gloriei obisnuia sa-si 'recupereze' nasturii de la camasile vechi. Avea o cutie plina de nasturi. Acest obicei a avut radacini in copilarie si se leaga de mama lui care din cauza lipsei de bani nu arunca nimic din casa.

Am vazut ca sase persoane au afirmat ca zgircenia se poate 'trata' in anumite cazuri, fara sa precizeze alte amanunte, dar numai Afrodita a explicat optiunea ei.

Trimis de: actionmedia pe 30 Aug 2007, 11:51 PM

smile.gif vad ca pana acum lumea s-a ferit de un DA categoric, desi majoritatea a spus ca "e posibil in anumite conditii", as fi raspuns eu cu DA, dar m-am razgandit in ultima clipa si am spus ca "Nu stiu" tongue.gif

Trimis de: Serenity pe 31 Aug 2007, 01:02 AM

E o intrebare ciudata... nu stiu ce sa zic. Ce am observat e ca in foarte multe din cazuri zgarcenia e "invatata" de la parinti.

Bine ar fi sa poata fi "vindecata", ca e a naibii de enervanta mad.gif

Trimis de: Mistinguett pe 31 Aug 2007, 01:18 AM

Eu am intalnit oameni (nu multi) care s-au vindecat. Poate nu total, dar au devenit cat de cat mai normali. Si asta de obicei se intampla dupa un mare hop in viata - cand cel in cauza realizeaza ca sunt lucruri mai importante decat banii/bunurile materiale.

Exemplul cu nasturii... nu stiu ce sa zic, nu stiu daca e zgarcenie. biggrin.gif Eu stiu pe unul care isi strange unghiile taiate de cand era copil rofl.gif Asta nu e zgarcenie, e problema cu pshiho-pupu.

Trimis de: Afrodita pe 31 Aug 2007, 11:14 AM

Aia chiar ca e problema cu psiho-pupu rofl.gif

Ma invata si pe mine cineva ce e aia zgarcenie? Nu de alta, da' mereu am fost mana larga si si asta e greu de vindecat biggrin.gif

Trimis de: Felina pe 31 Aug 2007, 11:44 AM


Afro, nu e greu, ia exeplu de la un fost 'prieten' de-al meu: se invita prietena acasa la cina (pt o intalnire romantica); pe drum se cumpara margarina si oua; se ignora complet sugestia prietenei cum ca a mancat doar omleta toata saptamana (studentie, deh!); se introduce prietena in bucatarie si i se prepara o omleta scofalcita iar ca bonus un ceai de tei din frunze de tei folosite deja; se imparte omleta in trei, sa fie si pentru colegul de apartament care tine cu tot dinadinsul sa fie prezent la intalnirea romantica; se serveste omleta cu ceai; apoi se observa cu stupoare ca prietena, desi trebuia sa petreaca noaptea acolo, doreste subit sa plece, chiar si pe jos; the end.

Trimis de: passenger pe 31 Aug 2007, 12:54 PM

Probabil e o boala. Pe care eu nu o inteleg. O vreme am sperat ca e "doar" o forma mai ciudata de egoism. Pana in momentul in care am vazut oameni care isi mancau (la propriu) de sub unghii, oameni care adunau febril "la ciorap" , stateau pe intuneric (sa faca economie), refuzau sa-si cumpere mancare (imi ajunge mancarea de la cantina, nu traim sa mancam), asteptau reducerile la second-hand ( blink.gif am ramas tablou, habar nu aveam ca exista si asa ceva)... asta in conditiile in care nu erau nici un moment pusi in situatia de a nu avea destui bani pentru cheltuieli normale.
Si, din cate am observat, doar in cazuri extreme (boala grava, incendiu etc.) zgarcitul ajunge sa-si reevalueze actiunile, "isi calca pe inima" si incepe sa traiasca mai aproape de normal.


Din pacate nu stiu sa existe vreun tratament pentru zgracenie ... din fericire nu e contagioasa biggrin.gif

Trimis de: Veritas pe 31 Aug 2007, 01:07 PM

Din "cazurile" pe care le cunosc indeaproape: unul a dobandit-o in copilarie( orfan de razboi, crescut la orfelinat, trait in lipsuri).Tata, mai precis.Toata viatza si-a dramuit banii, chiar daca spre batranetze a avut un trai decent.Si nu putea sa doarma daca nu avea paine in casa.Nu stiu daca i-ar fi trecut daca ar fi devenit, eventual, bogat....Probabil ca nu...

Si alt caz ( un amic) a dobandit-o prin educatie...Si la 30 de ani ( ai lui), maica-sa ii facea scandal daca afla ca s-a dus la o pizza, ca "cu banii aia cumparam un kil de carne si gateam mancare pt. o saptamana". Mentionez ca omu lucreaza la o multinationala, cu masina, laptop si tel. de servici, si are peste 1500 euroi in mana. Si am platit nemteste biletul de intrare cand m-a invitat la un film ohyeah.gif
Ar fi posibil sa se vindece daca ar iesi de sub influentza maica-si, cand si daca nu va fi prea tarziu....

In ce ma priveste, nu am crescut in lipsuri, dar nici nu am avut parte de mofturile ( blugi "originali", casetofon, ma rog, "luxurile" pe care in vremea ceausista ai mei nu mi le-au putu oferi...) pe care mi le doream cand eram pustoaica....Ieri mi-am numarat cu stupoare cele 60 de rujuri, 3 sertare cu cutii de farduri&creme,si 50 de perechi de pantofi, si ...cam la atat se reduc "tarele" mele...Am si eu accese de zgarcenie( nu ma indur cateodata sa imi iau cate o chestie), apoi imi zic..WTF...si-mi mai iau un ruj ohyeah.gif

Prin cele de mai sus am incercat sa spun ca zgarcenia - cred eu - se dobandeste, nu cred ca e neaparat o trasatura de caracter cu care te nasti...

V

Trimis de: andra_v pe 31 Aug 2007, 08:16 PM

Pote ca te si nasti, exista persoane cu o generozitate/zgarcenie innascuta. Dar, asa cum am incercat sa explic si pe Psihologie, orice trasatura genetica o poti canaliza spre o virtute sau viciu.
Daca esti mai strans la punga din nastere poti sa fii mai auster, nu neaparat zgarcit. Poti face economii, sa nu arunci banii pe mii de haine si cumparaturi de prisos, dar banii economisiti sa-i donezi unui orfelinat. Si eu as astepta reducerile, chiar daca nu se pune problema banilor, dar cu restul as face cinste unui coleg/colege care nu are din ce sa-si cumpere un ou. Dimpotriva, avarul aduna bani/bunuri, nu are niciodata un pahar de lapte pt. vecin, un ban pt. prietenul aflat in nevoie si moare cu teasca de bani. Sau cheltuie in spitale.
In alta categorie se incadreaza rispitorul. Acesta ii arunca in dreapta si in stanga, nu face socoteala la centimetrul cub de apa, la un Kilowat la lumina, dar depinde cum isi "risipeste" averea: fie isi umple cosul cu mii de haine, telefoane, camere de ultima ora, cheltuie pana la ultimul banut pt. nu stiu ce pantofi de firma si vacante in cele mai costisotoare statiuni, cele mai scumpe si mai la moda yahturi, fie "risipeste" partial cu aproapele aflat in nevoie.
Passenger, de foarte multe ori zgarcitul a avut o copilarie/tinerete nefericita, traumatizata. A trait in saracie, a mancat paine cu marmelada si a facut bani de la zero. Traieste cu acest complex al saracului, mai ales ca a facut bani pe economii. Nu ca noi pe risipa, credite de la banci, ci strangand banut cu banut, imbracandu-se de la Second Hand la reduceri. Si gresesti: e a naibii de contagioasa.

Trimis de: SORIN pe 31 Aug 2007, 08:34 PM

andra_v

Nu are legatura cu lipsurile copilariei......eu personal am avut parte de marmelada doar la festivitati speciale si nu am iesit zgarcit jamie.gif

Si am cunoscut oameni nascuti cu lingurita de aur in gura, care au fost, sunt si au sa fie zgarcici si in groapa...........

Sorin.

Trimis de: Serenity pe 31 Aug 2007, 08:55 PM

Sorine, poate vrei sa spui ca nu are legatura numai cu lipsurile din copilarie, sau nu are neaparat legatura cu lipsurile astea. Ca o legatura poate avea, in unele cazuri si in conjunctura cu alti factori.

Trimis de: passenger pe 31 Aug 2007, 09:31 PM

andra-v
Nu neg ca exista persoane care au avut o viata (ori copilarie) mai putin fericita si de aici "panica" de a nu ramane niciodata la zero, insa cazurile la care ma gandeam eu nu stiu sa fi avut vreodata o problema de ordin material. Din contra. De aici si nedumerirea mea: pai daca tot e de unde (si nici nu da semne ca s-ar termina) ce rost are sa tot aduni la ciorap si sa te privezi (da, pana si pe tine...ceilalti oricum sunt exclusi) de orice?! Si cand zic "orice" ma refer la normal, nu la lux.

Cum se transmite zgarcenia? unsure.gif

Trimis de: SORIN pe 31 Aug 2007, 09:44 PM

Draga Sere.....ce factori?? Vrajeala pe toata linia!

Am fost in armata cu doi frati gemeni...primeau aceleasi pachete cu bunuri de acasa!! La unul tinea pachetul 2 saptamani si la celalat nici 20 de minute ....pana nu veneau toti camarazii, nici nu-l desfacea!!

Sau esti sa nu esti....alb si negru, fara factori!!

Se pare ca o sa mai vorbim la bec mult timp pana cand cineva o sa dea public definitia la Zgarceala

Sorin.

Trimis de: exergy33 pe 1 Sep 2007, 07:07 PM


Aici ar fi multe de discutat. Mai intii ca nu s-a precizat faptul daca trebuie sa consideram zgircenia ca ceva dobindit prin nastere, un fel de boala inscrisa in codul genetic (asa cum crede Sorin , daca nu ma insel), sau consideram ca ea este 'invatata', sau chiar 'asimilata' in mediul unde traieste persoana (pe pozitia asta s-ar situa Serenity si Veritas, daca nu gresesc smile.gif). Sau poate ca este o combinatie nefericita intre acestea doua?

Personal nu cred ca lipsurile din copilarie pot transforma un copil normal intr-un adult zgircit. Il pot transforma intr-un om mai putin cheltuitor, dar asta e cu totul altceva.

In al doilea rind , cred ca ati observat ca nimeni nu a definit zgircenia, avaritia..se confunda ea cu egoismul?
Eu cred ca nu. Un egoist cheltuie totul pentru sine si putin il intereseaza de ceilalti, insa o persoana zgircita stringe totul, fara sa cheltuie mai nimic ... probabil din frica ca s-ar putea sa vina zile negre. Nici bogatii nu fac exceptie de la regula.

Ma gindeam ca zgircenia ar putea fi interpretata si altfel. De exemplu un altruist se simte bine atunci cind poate ajuta pe cineva, cind il scoate din necaz, cind ofera ajutor material ... la capatul opus se situeaza egoistul, care simte placerea de a stringe si de a cheltui pentru sine, neezitind sa-si rasfete propria persoana.
Zgircitul este incapabil sa simta placerea de a darui, de a face o surpriza, de a cheltui... indiferent pe ce ... mincare, haine, mobilier, calatorii, bijuterii, obiecte de arta sau cele de stricta necesitate.

... oamenii zgirciti sunt foarte putin sociabili. Aceasta e caracteristica lor complementara.

Trimis de: March pe 1 Sep 2007, 07:29 PM

QUOTE(SORIN @ 31 Aug 2007, 10:44 PM) *
Se pare ca o sa mai vorbim la bec mult timp pana cand cineva o sa dea public definitia la Zgarceala
Sorin.

Sa intrebam un... scotian ! biggrin.gif

Trimis de: SORIN pe 1 Sep 2007, 07:52 PM

Sper ca exergy33 sa nu se supere.....dar cei mai renumiti zgarciti in lumea intreaga sunt Iranienii rofl.gif Mai renumiti decat Scotienii ohyeah.gif

Dar si noi Romanii suntem vesti ca hoti, Marocanii ca cutitari si Turcii ca poponari....asta inseamna ca suntem asa??

O super Duminca tutoror smile.gif

Sorin.

Trimis de: dascalita pe 1 Sep 2007, 08:20 PM

Sper, nu cred neaparat ca zgarcitii se pot lecui...Am votat a doua varianta.
Zgarcenia asta nu e neaparat o boala ci o trasatura de caracter, o caracteristica ereditara uneori si poate, poate , cu o motivatie bine aleasa se poate estompa.

Trimis de: exergy33 pe 3 Sep 2007, 01:08 PM

QUOTE(SORIN @ 1 Sep 2007, 09:22 PM) *
Sper ca exergy33 sa nu se supere.....dar cei mai renumiti zgarciti in lumea intreaga sunt Iranienii rofl.gif Mai renumiti decat Scotienii ohyeah.gif

Dar si noi Romanii suntem vesti ca hoti, Marocanii ca cutitari si Turcii ca poponari....asta inseamna ca suntem asa??

O super Duminca tutoror smile.gif

Sorin.


Nu am de ce sa ma supar. smile.gif
Adevarul este partial, pentru ca oamenii din anumite orase sunt renumiti pentru zgircenia lor, iar altii pentru mina larga pe care o au.
De exemplu cei mai primitori oameni sunt considerati kurzii din provinciile Kermanshah, Sanandaj si Azerbaijan (unde sunt minoritari), lurii din Lurestan si lurii bakhtiari.
Clasamentul zgircitilor ar fi urmatorul :

1&2. Tabriz si Isfahan
3. Yazd
4. Mashhad

Dar ca sa intelegeti trebuie sa dau niste explicatii. smile.gif
Toate cele patru orase enumerate mai sus au fost de-a lungul timpului renumite pentru obiectele pe care le faceau, pentru negustorii si caravanele lor.
La Tabriz se faceau renumite covoare persane, iar drumurile comerciale din Asia Centrala spre Europa , implicit legatura vitala cu Imperiul Otoman se facea prin acest oras. Chiar si Marco Polo a trecut pe la Tabriz in drumul lui spre China.

Isfahanul a fost un renumit centru mestesugaresc ... covoare persane lucrate in lina, matase si catifea ... uneori tesute cu fir de aur sau de argint (renumitul centru de covoare persane de la Kashan apartine de provincia Isfahan), brocarduri cusute cu matase si perle, celebrele mozaicuri albastre, prelucrarea argintului si a aramei sub forma unor obiecte de uz casnic (tavi, ceainice, pahare, fructiere) , si decoratiuni interioare (rame de oglinzi, sfesnice, aplice..)

La Yazd se faceau matasuri extrem de fine, colorate in nuante care luau ochii europenilor, tesaturi din par de camila si lina de oaie, cashmiruri pe care le imbraca aristocratia europeana, dar si sabii deosebit de ascutite , precum si bijuterii din aur ( aur care exista din abundenta in desertul care impresoara orasul). Caravanele nu-si incetau niciodata trecerile, iar caravanseraiurile aducatoare de venituri uriase se insirau ca margelele intre orasele prospere ale desertului.

La Mashhad se afla mausoleul celui de-al optulea imam al shiitilor, Iman Reza, cu cupolele cindva acoperite cu placi de aur ... milioane de pelerini vin anual la mormint, si la fel se intimpla si in trecut. Pelerinajul a facut ca orasul sa prospere iar bogatasii s-au inmultit cu trecerea timpului.

Deci nu e ciudat daca veti descoperi ca dupa secole aceste patru orase sunt de fapt si cele mai industrializate si cele mai bogate orase din Iran, lasind la o parte capitala, Teheran.
Iar acolo unde petrolul pur si simplu tisneste din pamint , la Ahwaz, la Bushehr sau Bandar Abbas, oamenilor li se intrerupe citeva ore pe zi apa potabila si curentrul electric.

Si ca un ultim punct. Iranienii care au plecat peste hotare si care au invadat California, Frankfurtul sau Toronto ... provin in cea mai mare parte din aceste orase, din familii care din tata in fiu s-au ocupat cu 'facutul banilor'.

Daca le spui ca sunt zgirciti, ei iti vor raspunde ca au 'spirit de economie'. smile.gif

PS. Daca si sotul meu a ajuns la concluzia ca, in medie, iranienii sunt mai zgirciti decit evreii ( pentru ca auzise in Romania ca evreii sunt zgirciti ), ce sa mai zic de tine. smile.gif

... cred ca zgircenia este acea stare in care se rupe echilibrul dintre placerea de a cheltui ce ai strins ... si placerea de a stringe cit mai mult smile.gif

Trimis de: ramona pe 3 Sep 2007, 03:06 PM

Eu am votat cu "da". Consider ca zgarcenia se poate lecui. Bineinteles daca persoana in cauza isi da seama de problema si doreste rezolvarea ei. Pentru ca daca intervine doar cineva din afara nu este posibil. De asemenea nu cred ca zgarcenia este ereditara pentru ca am in jurul meu o groaza de exemple care imi demonstreaza contrariul. Am putea insa lua in considerare o fixatie in stadiul anal, desi pentru unii (inclusiv eu ohyeah.gif ) Freud este depasit, cred ca nu-l putem ignora total... ba chiar dimpotriva, in cazul acesta merg pe mana lui.

Trimis de: khali pe 3 Sep 2007, 07:35 PM

Nu vad de ce discutia trebuie incadrata in parametri de boala/lecuiala. Atata timp cat persoanele etichetate drept "zgarcite" sunt multumite+sanatoase in urma stilului lor de viata (adoptat intr-un mod rational, nu ma refer la cazuri extreme gen "mancat de sub unghii"), nu prea vad care e problema. Desigur, pot aparea situatii delicate in diverse contexte datorita stilurilor/alegerilor diferite in materie de consum, dar care pot fi solutionate cu intelegere/umor sau evitate complet a doua oara smile.gif
Ma gandesc daca filosofii "societatii de consum" urla degeaba...

Edit: Se poate vorbi de "zgarcenie" pe mai multe planuri: cunosc persoane care isi cheltuie majoritatea banilor pe carti, restrictionand alte tipuri de cheltuieli (vezi "iesitul la pizza")

Trimis de: SORIN pe 3 Sep 2007, 08:03 PM

QUOTE(exergy33 @ 3 Sep 2007, 02:08 PM) *
PS. Daca si sotul meu a ajuns la concluzia ca, in medie, iranienii sunt mai zgirciti decit evreii ( pentru ca auzise in Romania ca evreii sunt zgirciti ), ce sa mai zic de tine. smile.gif


Desigur am glumit cu Iranienii, mai ales cand se face generalizatie.....am prieteni de origine persana si doar zgarciti nu sunt!


Nu sunt evreu...asa ca poti sa zici ce vrei ohyeah.gif

Iar daca tot e vorba de evrei.......ajutor reciproc ca la ei, n-ai sa gasesti in nici un loc in lume...si asta din propia experienta thumb_yello.gif

Sorin.

btw....eu sunt mama sparta...stiu cineva cum ma imbolnavesc si eu de boala asta??

Trimis de: exergy33 pe 3 Sep 2007, 10:35 PM

@Ramona

QUOTE
De asemenea nu cred ca zgarcenia este ereditara pentru ca am in jurul meu o groaza de exemple care imi demonstreaza contrariul.

... pe mine, ceva ma face sa cred contrariul. Cum se poate explica faptul ca sunt destul de numeroase cazurile de copii crescuti intr-o familie, din care unul a iesit mina larga si altul zgircit?

@dascalita
QUOTE
Zgarcenia asta nu e neaparat o boala ci o trasatura de caracter, o caracteristica ereditara uneori si poate, poate , cu o motivatie bine aleasa se poate estompa.

Ne situam aproximativ pe aceleasi pozitii. smile.gif
Pacat ca nu ai precizat nimic de tipul sau natura motivatiilor.

@khali
QUOTE
Se poate vorbi de "zgarcenie" pe mai multe planuri: cunosc persoane care isi cheltuie majoritatea banilor pe carti, restrictionand alte tipuri de cheltuieli (vezi "iesitul la pizza")

Bine ca ai pus cuvintul in ghilimele. smile.gif Atita timp cit au un domeniu spre care-si canalizeaza cheltuielile, aceste persoane nu pot fi catalogate drept persoane zgircite.
Eu, cel putin, ii vad pe zgirciti ca pe un soi de creaturi care-si refuza toate placerile vietii, cu exceptia 'adunatului', 'a strinsului' de bani.
Din pacate anual sunt raportate "n" cazuri de persoane cu bani, care refuza sa plateasca tratamente medicale scumpe, sau operatii costisitoare ... si care mor cu zile, ... si cu bani. sad.gif


@SORIN
QUOTE
Desigur am glumit cu Iranienii

Eu ti-am raspuns la modul serios. smile.gif Nu cred in generalizarile care se fac in legatura cu un popor, cu oamenii dintr-o anumita zona ... sau mai stiu eu ce.
Am avut o colega la servici , din Tabriz ... si era atit de cheltuitoare si primitoare incit chiar si persanii nu se sfiau sa se mire si sa o intrebe direct: "Esti sigura ca te-ai nascut din parinti originari din Tabriz?" laugh.gif

Trimis de: Ovidius pe 4 Sep 2007, 10:44 AM

QUOTE(exergy33)
Cum se poate explica faptul ca sunt destul de numeroase cazurile de copii crescuti intr-o familie, din care unul a iesit mina larga si altul zgircit?

Probabil ca suma zgarceniilor este constanta pe familie. laugh.gif

QUOTE(SORIN)
btw....eu sunt mama sparta...

Prietene, cand iesim la zece pizza, cinci sticle de vin si vreo doua lazi de suc? rolleyes.gif

Cred ca zgarcenia este o caracteristica destul de complexa, depinzand de ereditate, de educatie si de contextul social in care traieste individul, iar problema se pune doar daca persoana in cauza sufera din cauza ca este zgarcit si nu-si da seama de cauza suferintei. Altfel, consider ca zgarcenia joaca rol de hobby, prin care individul isi face rost de doza zilnica de placere.
De votat, am votat ultima varianta, adica aia cu "depinde de varsta "bolnavului"", pentru ca eu consider ca un zgarcit, daca reuseste sa-si schimbe contextul social pana la varsta adolescentei, se poate vindeca, altfel nu prea vad cum ar vrea sa iasa din starea aia (care chiar ii face placere).

Trimis de: exergy33 pe 5 Sep 2007, 11:14 AM

@Ovidius

QUOTE
Altfel, consider ca zgarcenia joaca rol de hobby, prin care individul isi face rost de doza zilnica de placere.

La orice m-am gindit, numai la ... hobby, nu! laugh.gif

Trimis de: Ovidius pe 5 Sep 2007, 02:34 PM

Off topic:
Asta a fost asa ca sa nu va mai plangeti voi femeile, ca barbatii sunt previzibili laugh.gif

Trimis de: exergy33 pe 10 Sep 2007, 10:20 AM

@Ovidius
nu se plinge nimeni rolleyes.gif

... se spune ca in general femeile s-ar situa la polul opus, adica sunt (foarte) cheltuitoare

Trimis de: Afrodita pe 10 Sep 2007, 12:33 PM

Inseamna ca n-au cunoscut femei ca bunica-mea rofl.gif Nu e zgarcita, da' nici cheltuitoare nu e si n-a fost niciodata, eu nu stiu cui naiba seman asa mana larga... Si ca ea am mai cunoscut destule femei care dramuiesc banii de nu-i adevarat, asa ca nu prea stiu de unde vine vorba aia cum ca femeile is cheltuitoare. blink.gif Oare din cauza ca femeile cheltuile mai multi bani cu infrumusetarea decat ar cheltui masculii vreodata? (desi nici asta nu le face a fi chetuitoare, caci barbatii dau bani pe jocuri, dvd-uri, beri, bilete la meciuri etc biggrin.gif )

Trimis de: andra_v pe 10 Sep 2007, 02:36 PM

QUOTE(Ovidius @ 4 Sep 2007, 11:44 AM) *
[...]Cred ca zgarcenia este o caracteristica destul de complexa, depinzand de ereditate, de educatie si de contextul social in care traieste individul, iar problema se pune doar daca persoana in cauza sufera din cauza ca este zgarcit si nu-si da seama de cauza suferintei. Altfel, consider ca zgarcenia joaca rol de hobby, prin care individul isi face rost de doza zilnica de placere.
De votat, am votat ultima varianta, adica aia cu "depinde de varsta "bolnavului"", pentru ca eu consider ca un zgarcit, daca reuseste sa-si schimbe contextul social pana la varsta adolescentei, se poate vindeca, altfel nu prea vad cum ar vrea sa iasa din starea aia (care chiar ii face placere).

De acord, este si o trasatura innascuta, tine si de contextul social. Sunt mai multi factori, nu putem absolutiza unul.
Imi reafirm parerea: zgarcenia, ca orice trasatura de caracter, poate fi convertita. Dintr-un obsedat de economii, zgarcitul poate deveni un individ chibzuit, care nu cheltuie banii decat pe lucruri absolut necesare. Nu-si risipeste veniturile pe mici placeri, in schimb face investitii cu adevarat importante si nu intoarce spatele apropiatilor la nevoie.

Trimis de: flori pe 10 Sep 2007, 06:24 PM

Am votat pentru varianta ca in anumite cazuri zgircenia poate fi vindecata desi nu cred ca zgircenia este o boala, poate doar in cazul cind cineva stringe bani fara un scop anume privandu-se chiar de cele mai elementare necesitati, chiar cu riscul de a-si pierde viata. Dar zgircenia este relativa in functie de scopurile pe care le are individul si cind este motivata de ceva anume nu cred ca se mai poate considera o boala. In cele mai multe cazuri este o lupta pentru un tel anume...am intilnit si oameni care s-au nevoit multi ani din viata si la un momentdat au investit intr-o casa, masina, afacere, copii, etc. in functie de visele fiecaruia...ei, asemenea oameni merita tot respectul desi la prima vedere pareau zgirciti. In schimb nu apreciez pe cei care arunca in stanga si-n dreapta fara sa se gindeasca la cei flaminzi care ar putea fi fericiti daca ar avea chiar foarte putin din ceea ce ei risipesc.

Trimis de: exergy33 pe 20 Sep 2007, 04:32 PM

Flori, atita timp cit cineva face economii, uneori severe, insa cu un scop ... asa cum ai spus si tu, pentru o casa, o calatorie mult visata, etc ... nu cred ca se poate vorbi de zgircenie.

... pe zi ce trece, din cele ce am vazut, am ajuns sa cred tot mai mult ca zgircenia este conditionata genetic , si ma indoiesc ca poate fi 'remediata' smile.gif.

Trimis de: exergy33 pe 8 Mar 2008, 09:05 AM

Seneca spunea ca saracii vor mereu cate ceva, bogatii vor multe lucruri, iar avarii vor tot.

Trimis de: mutulica pe 8 Mar 2008, 10:00 AM

QUOTE(March @ 1 Sep 2007, 09:29 PM) *
Sa intrebam un... scotian ! biggrin.gif

ai spun ca au deep pockets and short hands...
eu am votat varianta patologica... cunosc un hagi tudose infernal... singura lui ratiune de a trai e sa faca economie

Trimis de: exergy33 pe 2 Jun 2008, 11:03 AM

QUOTE(mutulica @ 8 Mar 2008, 12:00 PM) *
eu am votat varianta patologica... cunosc un hagi tudose infernal... singura lui ratiune de a trai e sa faca economie

Ieri, cineva din cercul meu de cunostinte, se straduia sa-mi demonstreze ca zgirgenia/avaritia se transmite ereditar. smile.gif
Nu am fost in masura sa-i aduc contra-argumente. Respectiva doamna isi analiza propriile rude.
Ciudat mi s-a parut doar faptul ca in timp ce ma uitam in albumul ei de familie am remarcat asemanarea fizica intre bunic si unii nepoti/nepoate, ori tocmai acestia mostenisera si 'spiritul economic' al bunicului ... pe linga buzele extrem de subtiri ... in Iran acesta este considerat un simbol al zgirgeniei.

Trimis de: exergy33 pe 17 Nov 2010, 04:13 PM

QUOTE(SORIN @ 31 Aug 2007, 10:34 PM) *
andra_v

Nu are legatura cu lipsurile copilariei......eu personal am avut parte de marmelada doar la festivitati speciale si nu am iesit zgarcit jamie.gif

Si am cunoscut oameni nascuti cu lingurita de aur in gura, care au fost, sunt si au sa fie zgarcici si in groapa...........

Sorin.


Reciteam cele scrise pe acest topic. Ultima propozitie din postarea lui Sorin m-a facut sa rid cu lacrimi, fara nici o exagerare smile.gif.

Trimis de: exergy33 pe 19 May 2011, 04:40 PM

Posibil sau nu? ... sa fie oare dictata zgarcenia pe cale genetica ?

QUOTE
Se parte ca exista, intr-adevar, oameni "zgarciti din fire" si nu deveniti avari ca urmare a educatiei primite sau a conditiilor dificile in care au trait.

Cercetatorii germani au descoperit o gena - numita COMT - asociata cu comportamentul oamenilor fata de bani.

Voluntarii care au participat la studiu au fost invitati sa joace un joc pe computer, cu http://www.descopera.ro/dnews/3745669-esti-o-masina-de-facut-bani-priveste-ti-mainile, avand posibilitatea sa doneze castigurile respective copiilor saraci din Peru.

Participantilor le-a fost aratata imaginea unei fetite, numite Lina, si a unei bratari facute de ea - pentru a-si putea reprezenta mai bine scopul actiunii lor caritabile.

Analizand ulterior ADN-ul subiectilor, geneticienii au descoperit ca aceia care purtau varianta G a genei COMT http://www.descopera.ro/dnews/5052852-mai-curat-mai-moral-mai-generos la joc, in vreme ce purtatorii variantei A - "gena zgarceniei" - au donat mai putin de jumatate.

Rezultatele studiului au fost publicate in revista Social Cognitive and Affective Neuroscience.


http://www.descopera.ro/dnews/7691533-zgarcenia-e-inscrisa-in-gene


Trimis de: Marduk pe 19 May 2011, 07:45 PM

Mult din comportamentul umanilor este dictat de genetica, dar li se pare nefiresc sa fie condusi de chimie, fizica sau un amalgam biochimic, tocami ei care au inventat societatea, religia, viata asa cum o cunoastem azi, plina de contradictii, evenimente sociale, tragedii umane, familiale, totul poate fi o aberatie genetica, dar cand vrei sa vorbesti serios de genetica fie esti nazist fie esti SF.

Trimis de: Rovaniemi pe 19 May 2011, 09:48 PM

Păi na, doar genetica este tīrfa imperialismului occidental, vorba lu tătuca Stalin, care este ... se vede că definiția a lăsat sechele

Trimis de: turbo trabant pe 20 May 2011, 09:43 AM

Asta e din ciclul "un grup de cercetatori".

Oamenii isi schimba comportamentul de-a lungul vietii , zgarcitul devine generos si invers.

Trimis de: exergy33 pe 22 May 2011, 04:59 AM

http://scan.oxfordjournals.org/content/early/2010/10/28/scan.nsq083.fullAm identificat 'grupul de cercetatori'. De fapt respectivul test, si altele complementare, au fost facute cu scopul de a identifica existenta unei asa numite gene a altruismului.


http://scan.oxfordjournals.org/content/early/2010/10/28/scan.nsq083.full


De retinut concluziile studiului (chiar daca nu au legatura directa cu subiectul).


QUOTE
DISCUSSION
Prosocial behaviour is one of the prerequisites for the growth and prosperity of societies and is observable in many species besides primates (http://scan.oxfordjournals.org/content/early/2010/10/28/scan.nsq083.full#ref-40). Evolutionary theories have been shown to be useful to explain non-selfish behaviours by introducing the terms 'inclusive fitness' and 'reciprocal altruism' (http://scan.oxfordjournals.org/content/early/2010/10/28/scan.nsq083.full#ref-11; http://scan.oxfordjournals.org/content/early/2010/10/28/scan.nsq083.full#ref-36). It is known that there is great variability between and within societies in prosocial behaviour (http://scan.oxfordjournals.org/content/early/2010/10/28/scan.nsq083.full#ref-12). Especially, the latter one has been of scientific interest in humans because shared cultural background variables like norms and ethics of a given society cannot be the reason for such variability. Twin studies have disentangled genetic and environmental influences on prosocial behaviours indicating that ∼50% of the variance in altruism can be accounted by genetic effects (http://scan.oxfordjournals.org/content/early/2010/10/28/scan.nsq083.full#ref-34; http://scan.oxfordjournals.org/content/early/2010/10/28/scan.nsq083.full#ref-33). However, these heritability estimates were based on self-report data. The ecological validity of self-report data in science has often been questioned (http://scan.oxfordjournals.org/content/early/2010/10/28/scan.nsq083.full#ref-3). Experimental settings, where decision making has direct costs or benefits for the participants are likely to be superior in this respect. Neuroeconomics often makes use of monetary rewards to increase the ecological validity of human decision making, because money is the most potent generalized secondary reinforcer available. Despite the ongoing debate on how social decision making and altruism as a specific form of prosocial behaviour is assessed adequately, there are no studies available investigating the molecular genetic basis of altruism (although molecular genetic studies on prosocial behaviour assessed by economic games are reported in the literature).


Trimis de: Cla pe 22 May 2011, 06:05 AM

Zgārcenia, aha.
Din moment ce scriu acum ceva, nu-s zgārc rofl.gif

Ati auzit vreodata de egoaltruism?

Trimis de: exergy33 pe 22 Feb 2012, 06:49 AM

QUOTE(Cla @ 22 May 2011, 07:05 AM) *
Ati auzit vreodata de egoaltruism?

Eu una, nu.
Vino cu detalii.

Trimis de: andra_v pe 28 Oct 2012, 03:37 PM

QUOTE(Cla @ 22 May 2011, 06:05 AM) *
Ati auzit vreodata de egoaltruism?

Respect de sine?

Trimis de: Erwin pe 28 Oct 2012, 11:34 PM

Open Source! smile.gif

Esența Open Source este să fii destul de egoist ca să faci lucruri pentru necesitățile proprii dar să fii suficient de altruist să le dai gratuit și altora. smile.gif

Trimis de: Cla pe 31 Oct 2012, 08:20 PM

Asa-i, cam asa si invers biggrin.gif
Eu sunt un altruist egoist.
Fac un bine pt. ca stiu ca, cāndva va veni īnapoi. Daca nu, nu-i bai, ca au trecut o gramada de ani laugh.gif

Chiar: a trecut o gramada sau au trecut ani? unsure.gif

Trimis de: fiatlux pe 31 Oct 2012, 08:32 PM

au trecut cativa ani e corect;aici zgarcenia e admisa!
dar apropos de subiect ,eu nu am cunoscut zgarciti cum zice la definitie;bine,nu m-am pus si pe mine la socoteala ! yeah.gif

Trimis de: Cla pe 1 Nov 2012, 03:40 AM

QUOTE(fiatlux @ 31 Oct 2012, 07:32 PM) *
au trecut cativa ani e corect;aici zgarcenia e admisa!
dar apropos de subiect ,eu nu am cunoscut zgarciti cum zice la definitie;bine,nu m-am pus si pe mine la socoteala ! yeah.gif


Nu te supara, dar foarte multi sunt prea zgārciti sa scrie un cuvānt.
Uite, cica "Cei 11.265 de forumisti inregistrati au scris pana in prezent 711.654 mesaje."

Unde-s aia de 11.265 de forumisti zgārciti, pe cānd, daca ne aduni pe noi toti la o gramada, om fi vreo 40...?
De Ancuta am vorbit anii trecuti ca n-am vazut-o, turai lele.

Si ma īntreb...: daca noi tāmptii n-am fi, ce s-ar face cu hanu' ? S-ar duce de rāpa?
Multi useri au plecat pentru ca s-au plictisit. Pacat.
Stiu ca cāteodata am scris prostii, dar am īncercat sa reīnviez Hanul, fie si prin controverse, riscānd sa fiu dat afara.
Si o sa mai scriu prostii, cu tot riscul.

N-as vrea sa moara din cauza unor oameni care nu mai au chef.

Trimis de: exergy33 pe 1 Nov 2012, 06:43 AM

QUOTE(Cla @ 1 Nov 2012, 04:40 AM) *
Nu te supara, dar foarte multi sunt prea zgārciti sa scrie un cuvānt.
Uite, cica "Cei 11.265 de forumisti inregistrati au scris pana in prezent 711.654 mesaje."

Nu cred ca in acest caz se poate vorbi de zgarcenie. O mare parte din cei 11 265 sunt spameri ( e suficient sa treci in revista nickurile lor alfa-numerice), altii nu au fost activi niciodata iar pe cei candva activi, care au plecat din diverse considerente, nu-i poti condamna.

Hanul a ajuns asa cum a ajuns din cauza ca duce lipsa de forte proaspete.
Eu am o teorie partial verificata : generatia 'copy and paste' nu-i in stare sa formuleze idei si propozitii proprii in legatura cu o tema de discutie care necesita ceva cunostinte generale, lectura, capacitatea de comparare , etc.


QUOTE
Esența Open Source este să fii destul de egoist ca să faci lucruri pentru necesitățile proprii dar să fii suficient de altruist să le dai gratuit și altora.

Ii dau dreptate lui Erwin cu mentiunea ca nu se poate pune semnul egal intre zgarcenie si egoism. Eu le percep ca pe doua lucruri distincte.

Trimis de: Cla pe 1 Nov 2012, 08:17 AM

QUOTE(exergy33 @ 1 Nov 2012, 05:43 AM) *
O mare parte din cei 11 265 sunt spameri

Daca eu as fi administrator i-as da afara.
Fii atenta: M-am zbatut sa ajung la Nick-ul Marius care a fost blocat de unul care niciodata n-a scris nimic. E numai un exemplu.
.
QUOTE
altii nu au fost activi niciodata iar pe cei candva activi, care au plecat din diverse considerente, nu-i poti condamna.

Ba da, ori sunt aici, ori au sters-o, si daca s-au dus, , s-au dus.
Ori nu mai au chef, ori au plecat ca nu mai au chef, nu le place, treaba lor.

Dar sa nu se faleasca Hanul cu nu stiu cāti de mii de iluzori pe cānd sund doar cātiva care retin sira spinarii.

Trimis de: exergy33 pe 14 Mar 2013, 08:43 PM

Azi am ascultat la un post de radio in limba persana o discutie, mai bine zis o mini-masa rotunda, pe tema zgarceniei in cuplu.
Inteleg ca cineva sa fie zgarcit ... dar nu acolo, nu asa.

Cred ca e cea mai oribila forma de zgarcenie.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)