Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Psihologie - Teorii si Aplicatii. Dezvoltare personala _ Ce Este Iubirea?

Trimis de: IoanV pe 23 Feb 2006, 05:31 AM

La prima vedere toti stim ce este iubirea. La o analiza atenta insa se poate observa ca ideile noastre sunt foarte impartite si traim in ceata. In Drumul catre tine insuti de M. Scott Peck in jur de 100 de pagini sunt dedicate acestui subiect si se arata ce este si ce nu este iubirea, din perspectiva unui psihoterapeut cu o vasta experienta.

Iata deci definitia propusa: Vointa de a-ti extinde sinele in scopul de a nutri cresterea spirituala proprie sau a celorlalti .

Credeam si eu ca aceasta este un sentiment, dar el argumenteaza ca iubirea nu este sentiment ci un act voluntar de vointa, o actiune. Aceasta perspectiva este foarte asemanatoare cu ceea ce Iisus propune ca o noua lege ucenicilor Sai.
Astept sa mai citeasca si altii si sa dezbatem impreuna subiectul.


Trimis de: Titus Herbert pe 23 Feb 2006, 09:17 AM

Daca iubirea este un act voluntar, atunci nu exista "dragoste la prima vedere" nu? E doar atractie fizica, feromoni.

"iubeste--ti aproapele" oricare ar fi acesta, un act de vointa in mod sigur, mai ales ca aproapele nu iti e intotdeauna amic. Daca ma gandesc din punctul asta de vedere asupra credintei o vad ca pe o mare iubire de semeni, pe care ti-o cultivi in timp.
Eu nu am citit cartea, am scris pe marginea celor postate de tine, dar in mod sigur o voi gasi.

Trimis de: IoanV pe 23 Feb 2006, 10:10 AM

Editat de calfa: nu mai este de actualitate]

Axel ... spune ce crezi tu ca este iubirea si apoi iti voi analiza eu opinia din perspectiva lui. Daca ai curajul....

QUOTE
Eu nu am citit cartea, am scris pe marginea celor postate de tine, dar in mod sigur o voi gasi.
Arunca o privire prin ea daca o vezi. Mie imi place f. mult, as fi vrut sa o gasesc mai demult dar se pare ca abia acum am fost "copt" pt. ea, pt. a o intelege, de aceea nu am gasit-o pina acum.

Trimis de: actionmedia pe 23 Feb 2006, 10:31 AM

Daca inlocuiesti "vointa" cu "dorinta" sau cu "nevoie", iese cu totul si cu totul altceva. Nu este un act voluntar ci un simplu act reflex, o dorinta sau o nevoie derivata din felul de a fi al omului.

Nu stiu daca exista "vointa de a exitinde sinele" dar "dorinta de a exstinde sinele" sau chiar "nevoia de a extinde sinele" sunt usor de observat.

Chiar vroiam sa deschid o dezbatere pe aceasta tema aici la psihologie si poate ca am sa o fac.

Ma gandeam ca tendinta aceasta umana (de multe ori inconstienta) "de a te duplica", de a te regasi in toti oamenii pe care ii intalnesti. Daca nu te regasesti, cauti sa ii "vuirusezi", sa te duplici in ei, sa ii trasnformi pentru a arata la fel ca tine. Asta as numi eu duplicare.

Fenomenul invers acela in care lasi pe altii sa se duplice in tine l-as numi "diluare".
Evident aici vorbim de tendinte nu de lucruri concrete. Tendintele astea sunt cvasi inconstiente si se desfasoara in timp. Nu au legatura cu vointa.

E posibil ca iubirea sa fie concomitent un fenomen de duplicare si de diluare.


Trimis de: IoanV pe 23 Feb 2006, 10:59 AM

QUOTE
Ma gandeam ca tendinta aceasta umana (de multe ori inconstienta) "de a te duplica", de a te regasi in toti oamenii pe care ii intalnesti.
Si eu m-am gindit cindva la ea astfel, ca o "agresiune informationala", dar acum nu o vad ca pe o virusare ci mai degraba ca pe un transfer, o transfuzie de informatie, cunoastere. Insa depinde si cit e de "sanatos" cel care primeste o informatie, o integreaza sau o accepta nedigerata si se lasa condus de ea, in virtutea unui spirit de turma. Oricum, asta e o posibilitate la care avem acces prin limbaj si cred ca este singura cale de a ne impartasi unii altora experientele, gindurile, etc, de a ne imbogati unii pe altii. Intram astfel in "retea".

Trimis de: Titus Herbert pe 23 Feb 2006, 11:27 AM

Si eu care credeam ca oamenii cauta total opusul...sau deja nu mai vorbim de iubire?
Chestia asta cu duplicatul seamana mai mult a narcisism dus la extreme in opinia mea

Trimis de: actionmedia pe 23 Feb 2006, 12:12 PM

QUOTE (Titus Herbert @ 23 Feb 2006, 11:27 AM)
Chestia asta cu duplicatul seamana mai mult a narcisism dus la extreme in opinia mea

Sa nu cadem in extreme. "Duplicarea" este o simpla tendinta, obisnuita si intalnita la toti oamenii. Nu inseamna ca te iubesti pe tine. Inseamna ca incerci sa ii determini pe altii sa gandeasca, sa se comporte, sa aiba aceeasi atitudini, dorinte, aspratii, idealuri, valori, ca si tine. Este o tendinta. Toti o facem. Putini suntem constienti de asta.
Iubirea apare atunci cand rezistenta pe care o opui la duplicari este mai mica. Il lasi pe celalalt sa se duplice in tine, te diluezi in el cam asta e ideea. Repet, este vorba doar de tendinte. Nu inseamna ca te clonezi sau alte chestii de genul asta.

Un fapt observabil destul de usor este felul in care comunica doi oameni care se iubesc (fie ei prieteni, amanti, copil-parinte, etc.) Comunicarea intre ei este diferita fata de comunicarea fiecaruia cu alti oameni. Uneori parca isi citesc gandurile. Parca sunt 2 trupuri cu acelasi creier. Cand este iubire reciproca, avem concomitent duplicare si diluare pana cand cele doua personalitati devin aproape una singura.

In alta ordine de idei duplicarea nu inseamna in mod obligatoriu iubire. Poti sa te duplici fara sa iubesti. La fel si in cazul diluarii. Iubirea este doar o forma de concretizare a duplicarii si a diluarii. De exemplu iubirea de tara sau patriotismul se concretizeaza intr-o diluare a personalitatii individului in cultura tarii respective. Iubirea unui parinte fata de copil se concretizeaza in duplicarea personalitatii parintelui asupra copilului dar si o diluare a comportamentului parintelui, o pliere pe comportamentul copilului, etc.

Repet a nu stiu cata oara. Nu trebui privit in mod extrem. Nu e spalare de creier sau alte chestii dintr-astea. Nu este un trasfer total de personalitate sau o pierdere totala a personalitatii. Este vorba de tendinte. Concretizarea tendintelor are loc partial. Unele mai mult si altele mai putin.

Trimis de: Titus Herbert pe 23 Feb 2006, 12:37 PM

Dar diluarea asta nu se poate intampla si cu doi prieteni foarte buni? si la gemeni diluarea asta e genetica?
Daca ne opunem mai putin acestor tendinte suntem intr-un moment de slabiciune? Atunci apare iubirea sau acest moment se creaza pentru ca noi ii permitem?
Fara a dori sa fac o generalizare a "iubirii" in esenta este aceeasi chiar daca se petrece intre doi iubiti, doi frati, mama si copil, fan si idol.

Trimis de: actionmedia pe 23 Feb 2006, 01:00 PM

QUOTE (Titus Herbert @ 23 Feb 2006, 12:37 PM)
Dar diluarea asta nu se poate intampla si cu doi prieteni foarte buni?

Sigur ca se poate. Fiecare se dilueaza in personalitatea celulilalt sau cel cu personalitate mai slaba se dilueaza in personalitatea mai puternica a celuilalt. Cand vorbesc la personalitate puternica sau slaba ma refer la capacitatea de a se duplica.

QUOTE
la gemeni diluarea asta e genetica?


Nu stiu. Nu vad de ce ar fi la altii altfel decat la restul lumii.

QUOTE
Daca ne opunem mai putin acestor tendinte suntem intr-un moment de slabiciune?


Putem sa il numim slabiciune, dar la fel de bine si fara sa gresim putem sa ii spunem disponibilitate. Ar di mai obiectiv sa ii spunem disponibilitate decat slabiciune acesta din urma fiind un termen subiectiv.

De obicei disponibilitatea apare cand ai nevoie de schimbare.

Cred ca intr-o anumita masura, toata viata suntem disponibili pentru diluare.

QUOTE
Atunci apare iubirea sau acest moment se creaza pentru ca noi ii permitem?


Iubirea este un set de emotii, de trairi pe care le simtim in relatiile noastre cu alti oameni. Relatiile noastre cu alti oameni sunt marcate in permanenta de duplicare si diluare. Prezenta duplicarii si a diluarii nu garanteaza prezenta iubirii. Numim iubire doar acele duplicari si diluari care genereaza anumite emotii, stari, trairi.

QUOTE
Fara a dori sa fac o generalizare a "iubirii" in esenta este aceeasi chiar daca se petrece intre doi iubiti, doi frati, mama si copil, fan si idol.


In opinia mea iubirea este intotdeauna diferita. De la om la om, de la cuplu la cuplu, de la relatie la relatie, de la o regiune geografica la alta, de la o cultura la alta. Sunt multi factori care favorizeaza iubirea, iar complexitatea de emotii care compun iubirea fac ca aceasta sa aiba virtual un numar infinit de forme si intensitati. Nu stiu ce inelegi prin "esenta iubirii".


Trimis de: Titus Herbert pe 23 Feb 2006, 01:11 PM

Pai de aceea nu am vrut sa o exprim ca pe o generalizare. Esenta adica ceea ce simti in linii largi, fara a intra in detalii, fara a particulariza, dependenta, dorinta de a vedea persoana mereu, dorinta de a o auzi vorbind, de a o simtii aproape si mai multe care sunt comune in toate cazurile. Ca dupa aceea apar anumite diversificari, in functie persoanele care se iubesc, de mediul din care provin, de perceptia pe care o au despre fenomen (multi nici macar nu il identifica in prima faza), asta e un fel de raportare a fenomenului la propria persoana.
Apoi iubirea de la o cultura la alta si de la o zona la alta, are deja prea multe influente si tendinte, pentru ca e aproape imposibil sa nu se regasesca si in iubire atunci cand se regasesc in persoana respectiva (cum a fost crescuta, traditii, concepte).

Trimis de: IoanV pe 23 Feb 2006, 01:55 PM

QUOTE
Apoi iubirea de la o cultura la alta si de la o zona la alta, are deja prea multe influente si tendinte, pentru ca e aproape imposibil sa nu se regasesca si in iubire atunci cand se regasesc in persoana respectiva
Desi pe meridiane indepartate, am fost surprins placut cind am constatat ca opiniile pe care mi le-am format anterior despre acest subiect erau foarte apropiate de cele ale autorului cartii. Intr-o lume in care informatia circula uimitor de usor, eu nu sunt uimit ca opiniile si modul de a trai anumite lucruri pot fi asemanatoare sau chiar identice.

Trimis de: actionmedia pe 23 Feb 2006, 03:13 PM

QUOTE (Titus Herbert @ 23 Feb 2006, 01:11 PM)
Esenta adica ceea ce simti in linii largi, fara a intra in detalii, fara a particulariza, dependenta, dorinta de a vedea persoana mereu, dorinta de a o auzi vorbind, de a o simtii aproape si mai multe care sunt comune in toate cazurile.

Pai ceea ce simti difera de la om la om. Unii simt dependenta altii nu, unii o simt mai puternic alti mai slab. Celelalte dorinte la fel, la unii exista la altii nu, la unii se manifesta mai puternic la altii mai slab.

Trimis de: exergy33 pe 23 Feb 2006, 03:52 PM

Ioan V

QUOTE
Credeam si eu ca aceasta este un sentiment, dar el argumenteaza ca iubirea nu este sentiment ci un act voluntar de vointa, o actiune.


Dupa parerea mea aceasta afirmatie este total falsa.
Daca ar fi un act de vointa , atunci toata lumea ar iubi la comanda. unsure.gif

Ce argumente aduce Scott Peck in sprijinul acestei afirmatii ?

Trimis de: calfa pe 23 Feb 2006, 04:44 PM

Mi se pare interesant felul in care pui problema, actionmedia. smile.gif

Cele doua tendinte pe care le vezi, "duplicarea" si "diluarea", tin de proiectarea noastra in ceilalti, de nevoia de a fi recunoscuti, de introiectia celorlalti, etc., toate legate de nevoia noastra de ... re-unire (pur si simplu prin reunire am aparut, ca o reunire am aparut, prin reunire a fost creata creata comunicarea, prin reunire comunicam). Le putem gasi si in prietenie, cum s-a spus deja, le putem gasi in iubiri de tot felul.

De multe ori am regasit, pe diferite forumuri, subforumuri, subiecte, ideea iubirii-legatura. O legatura poate insemna si schimb: a da - a lua. Aceasta "duplicare", un fel de a te da, de a te insinua in celalalt, ca si "diluarea", un fel de a-l lua, de a-l lasa sa se insinueze in tine pe celalalt, sunt o parte a schimbului. Rezultatul ar fi mai multe in comun. In tot cazul, prealabil schimburilor sau ca efect al lor, legatura presupune lucruri in comun. Atunci, iubirea vazuta ca legatura ar insemna sentimentul de puternica comuniune (in doi sau mai multi).

Intr-un fel, ne ducem viata intre a cauta sa obtinem ceva in comun, luand sau dand, sa iesim din comun, pentru a avea ce lua sau ce da, sa pastram ce avem in comun, sa pastram ce avem iesit din comun ... si tot asa. smile.gif

Sigur, putem merge catre etichetari, categorisiri. De exemplu, putem spune ca a lua e "egoism", a da e "altruism", etc. Dar astfel putem "pica" in a situatia de a da "altruist" pentru a obtine ceva in comun, ceea ce revine la a da pentru a obtine ceva, iubirea. Sau putem lua "egoist", facand astfel posibil ceva in comun si astfel a oferi, iubirea.

Realitatea ? O intreaga retea de schimburi, parte din ele din nevoia de iubire ?

QUOTE
Vointa de a-ti extinde sinele in scopul de a nutri cresterea spirituala proprie sau a celorlalti


Da, este posibil ca esenta iubirii sa fie nevoia (de aici vointa ?) de extindere a sinelui, de crestere catre ceilalti, in ceilalti, a celorlalti in sine, etc. Iar manifestarea cea mai evidenta a iubirii sa fie sentimentul. smile.gif De unde posibila confuzie intre iubirea ca sentiment si esenta ei. De unde si manifestarea diferita de la om la om a sentimentelor de iubire.

Re-legarea, intalnita in definitiile religiei ar putea sa aiba aceeasi esenta ? Poate doar drumurile noastre catre ea, prin experiente, trairi, sentimente, dar si prin cuvinte, concepte, teorii, ... difera.

smile.gif

Trimis de: axel pe 23 Feb 2006, 05:03 PM

IoanV, mi-am aruncat privirea prin carte (la Amazon, poti sa o rasfoiesti. Iti da aleator cate un set de 5 pagini din carte, si daca ceri de mai multe ori, poate pici si la paginile care te intereseaza). Si m-am convins de ce poate omul in domeniu de psihologie a iubirii hh.gif Pagina 98 este de-a dreptul cry.gif cry.gif cry.gif Omul se pare ca nici macar nu stie ce inseamna parazit.

Oricum, cartea este pe 2/5 carte de self-help, 1/5 carte de psihologie si 2/5 carte religioasa (cartea am gasit ca se numeste "The Road Less Traveled, 25th Anniversary Edition : A New Psychology of Love, Traditional Values and Spiritual Growth". Asa ca nu-i de mirare ca definitia iubirii lui Scott se impaca atat de bine cu "iubeste-ti aproapele" wink.gif

Trimis de: calfa pe 23 Feb 2006, 05:28 PM

smile.gif Bun, axel, si unde ar fi problema ?

Stii, de multe ori cele mai spectaculoase realizari ale omenirii au venit din combinarea mai multor abordari traditional incompatibile. smile.gif Traim intr-un secol al interdisciplinaritailor. Progresele reale de acolo vin. Sigur, poti trata lucrurile simplist, poti spune, psihologia daca se vrea stiinta trebuie sa se tina deoparte de religii. Din contra, as spune eu, stiintele in mod traditional au aparut ca emulatie a cautarilor religioase si spirituale. Mai mult chiar, in secolul trecut multe mari nume in psihologie au fost impinse spre ea de experiente religioase, de atmosfera religioasa. Dorinta psihologilor de a fi recunoscuta disciplina lor drept stiinta ar putea explica (psihologic smile.gif ) fuga multora dintre ei de religii, in special a celor care le-au denuntat (ca fiind simple efecte ale unor probleme psihice si psihologice, intretinute de ierarhiile religioase, etc.).

Interesant e faptul ca acum nu putem analiza decat post-factum marile religii. Poti spune ca analizand aparitia a noi secte, etc., poti descrie cu certitudine aparitia religiilor, din punct de vedere psihologic. Ceea ce rezulta sunt insa noi controverse.

De ce nu am da mai mult credit celor care incearca sa explice si fenomenele religioase din punct de vedere psihologic, si fenomenele psihologic din punct de vedere religios, in acelasi timp ? De ce nu am crede ca exclusivitatea psihologica, la fel cu cea religioasa, au dezavantaje in a gasi explicatii general valabile ? unsure.gif

De ce sa fugim de o cautare a iubirii in registrul comun al religiei si al psihologiei ? smile.gif

Trimis de: actionmedia pe 23 Feb 2006, 05:38 PM

QUOTE (calfa @ 23 Feb 2006, 05:28 PM)
smile.gif Bun, axel, si unde ar fi problema ?


Eu zic ca nu ar fi nici o problema daca ar inlocui WILL/Vointa cu Wish/Dorinta sau cu Need/Nevoie in definitie. Vointa este departe de adevar. Cu dorinta sau nevoie ar fi mult mai aproape de adevar.
Si vad ca se refera doar la duplicare nu si la diluare. Introducerea scopului in definitie, iarasi nu are rost. Morala nu are ce cauta in iubire. Poti sa iubesti si fara sa fi moral si fara sa ai un scop.


Trimis de: calfa pe 23 Feb 2006, 06:08 PM

[Editat de calfa: nu mai este de actualitate]

actionmedia, e posibil ca centrul de greutate "real" sa fie pe dorinta / nevoie, nu pe vointa, care ar putea fi un efect, uneori. E posibil si sa fie perspective diferite ale aceluiasi proces complex, iar cauzalitatea sa depinda de perspectiva sau de situatiile particulare discutate, de noi si de autor.

Cat despre "duplicare" si "diluare", ca si in cazul "iubirii egoiste" si al "iubirii altruiste", daca te concentrezi doar pe unul dintre cazuri nu e o problema, atata timp cat se poate gasi o echivalenta a lor. "Duplicandu-te" il "diluezi" pe celalalt, "iubind altruist" ai un "castig" din iubire, etc. Deci poti vorbi despre unilateralism, ceea ce nu e un pacat atat de mare. smile.gif

Grea tema ... morala asta. biggrin.gif Poate ca la modul general poti spune ca poti sa iubesti fara sa fii moral, daca te referi la a fi moral in orice situatie. Insa in momentul in care discuti moralitatea asociata relatiei de iubire, cred ca masura in care acea relatie e ... completa ... tine de masura in care e ... morala, nu ? smile.gif

Trimis de: actionmedia pe 23 Feb 2006, 06:21 PM

QUOTE (calfa @ 23 Feb 2006, 06:08 PM)
Cat despre "duplicare" si "diluare", ca si in cazul "iubirii egoiste" si al "iubirii altruiste", daca te concentrezi doar pe unul dintre cazuri nu e o problema, atata timp cat se poate gasi o echivalenta a lor. "Duplicandu-te" il "diluezi" pe celalalt, "iubind altruist" ai un "castig" din iubire, etc. Deci poti vorbi despre unilateralism, ceea ce nu e un pacat atat de mare. smile.gif

Nu, omul nu defineste iubirea in general ci un anumit fel de iubire care se apropie oarecum de ideea da iubire prezentata de Iisus in biblie. Si anume iubirea bazata pe liber arbitru, morala, izvorata din dorinta de a face bine s.a.m.d. Scoate in afara definitiei alte forme de iubire.

Cand vorbesti de unilateralism poate te referi la un soi de iubire neimpartasita sau nereciproca. De exemplu eu imi iubesc patria dar patria nu ma poate iubi pe mine pentru ca nu are aceasta capacitate. Este un exemplu de iubire unilaterala. Cu toate acestea avem si duplicare si diluare. Cel mai des in acest caz intalnim diluarea. Dar exista patrioti care cauta sa isi impuna ideile la nivelul intregii natiuni. Cam asta e ideea.

Sa luam un exemplu mai simplu. Iubesti o persoana de sex opus care nu te iubeste. Poti avea in acelasi timp si tendite de duplicare si de diluare. Incerci sa te pliezi pe personalitatea persoanei respective si in acelasi timp incerci sa ii schimbi personalitatea din dorinta de a te face macar un pic iubit de persoana respectiva (egoism) sau pur si simplu pentru ca vrei binele respectivei persoane (altruism).

Fatetele sunt foarte multe.

Trimis de: IoanV pe 23 Feb 2006, 09:01 PM

QUOTE (exergy33)
Dupa parerea mea aceasta afirmatie este total falsa.
Daca ar fi un act de vointa , atunci toata lumea ar iubi la comanda
Nu la comanda, ci doar daca ar voi acest lucru si ar mai avea si intelepciunea de a sti cum. Autorul nu e chiar asa aerian incat sa nu stie ca oamenii se pot indragosti, sau ca au sentimente pe care le denumesc iubire. Fiecareia ii sunt dedicate citeva pagini cu explicatii, si se mai prezinta si alte aspecte. Si mi se pare ca stie f. bine ce spune.

[Editat de calfa: nu mai este de actualitate]

@ actionmedia
Eu am asemanat iubirea asa cum o vede autorul cu cea pe care o cere Iisus pt ca in carte ne arata cum sa o curatim de egoisme si false interpretari ale emotiilor si sentimentelor. Si da, vorbeste despre iubirea in general.

Trimis de: exergy33 pe 23 Feb 2006, 09:23 PM

Ioan V

QUOTE
Autorul nu e chiar asa aerian incat sa nu stie ca oamenii se pot indragosti, sau ca au sentimente pe care le denumesc iubire. Fiecareia ii sunt dedicate citeva pagini cu explicatii, si se mai prezinta si alte aspecte. Si mi se pare ca stie f. bine ce spune.


Totusi nu ai prezentat argumentele ... cel putin pe scurt .

Sau mai bine ai da un link la care sa se poate citi textul in cauza. smile.gif

Refuz sa cred ca iubirea este coordonata de vointa ... vointa actionind ca un fel de telecomanda , pe care se apasa pentru a porni , opri , mari sau reduce intensitatea ei (adica a iubirii) . wub.gif
exergy33


Trimis de: IoanV pe 23 Feb 2006, 10:19 PM

@ Axel
Scott nu vine cu o teorie stiintifica ci cu o incercare de a defini o notiune f. confuza - iubirea.

@ exergy33

Din iubirea nu este sentiment citeva rinduri:
pg. 104.. "Sentimentul iubirii este emotia care acompanieaza experienta investirii. Investirea, ne amintim este procesul prin care un obiect devine important pentru noi. Odata ce investim in el, obiectul, la care in mod normal ne referim ca "obiect al iubirii", este investit cu energia noastra ca si cum ar fi parte din noi insine ....
Conceptia gresita dupa care iubirea este un ssentiment se datoreaza confuziei pe care o facem intre iubire si investire. Acestea sunt procese similare dar exista si diferente semnificative:... putem investi in orice obiect, animat sau inanimat, posedind sau nu spirit. ... Iubirea sincera implica angajare si exercitiu al intelepciunii...."

Sa dau doar subtitlurile acestui capitol:"Indragostirea", mitul iubirii romantice, mai multe despre granitele eului, dependenta, investire fara iubire, "Sacrificiul de sine", iubirea nu este un sentiment, munca atentiei, riscul pierderii, riscul independentei, riscul angajarii, riscul confruntarii, iubirea este disciplinata, iubirea inseamna separare, iubire si psihoterapie, misterul iubirii. Cum as putea eu sa argumentez si sa prezint in citeva rinduri toate acestea? De acee speram sa mai citeasca si altii si apoi sa discutam.


Trimis de: IoanV pe 23 Feb 2006, 11:15 PM

[Editat de calfa: nu mai este de actualitate]

La fel ca si altii, Scott sintetizeaza experienta sa de psihoterapeut si propune o viziune asupra a ceea ce ar putea fi iubirea. Nu vine cu pretentia de a impune ceva in psihologie ci ofera concluziile sale oamenilor care sunt liberi sa le accepte sau nu. Vezi ca nici titlul nu are pretentii academice ci se adreseaza direct "beneficiarului", nu comunitatii stiintifice. In capitolul 2 propune o viziune asupra iubirii deoarece aceasta este o tema importanta a existentei si in nici un caz nu poate fi ignorata de om pe drumul catre sine.

Trimis de: Mihai pe 24 Feb 2006, 10:08 AM

Un articol interesant referitor la iubire poate fi citit de cunosctatorii de limba engleza la adresa http://women.timesonline.co.uk/article/0,,17909-2032519,00.html - What makes Cupid's arrows stick?

QUOTE
The lovestruck person hit by a golden arrow would pass through the three stages leading to lasting commitment — lust, acceptance and attachment, and deep friendship.

Trimis de: actionmedia pe 24 Feb 2006, 11:01 AM

QUOTE (exergy33 @ 23 Feb 2006, 09:23 PM)
Refuz sa cred ca iubirea este coordonata de vointa ... vointa actionind ca un fel de telecomanda , pe care se apasa pentru a porni , opri , mari sau reduce intensitatea ei (adica a iubirii) . wub.gif
exergy33

Coordonata de vointa este mult spus. Nu exista un buton pe care sa apesi ca sa incepi sa iubesti si nici un potentiometru pentru reglarea intensitatii iubirii. Cu toate acestea autorul nu este chiar asa departe de adevar. Exista multe cazuri in care iubirea este autosugestionata. Va intrebati cum se poate asa ceva fara vointa? Pai se poate din dorinta de a iubi pe cineva. Daca motivatia pentru atingerea acestei dorinte este destul de puternica, atunci vei reusi sa te autosugestionezi sa iubesti pe cineva sau ceva.
Acesta autosugestie este posibila atunci cand "a iubi pe cineva sau ceva" este o cheie catre realizarea altor dorinte, nazuinte, obiective.
Nu spun ca toate iubirile sunt la fel, dar exista si aceasta forma autosugesionata.

Trimis de: LINICA pe 24 Feb 2006, 12:45 PM

Ma chinui de aseara sa scriu aici, la particica de han ingrijita de tine, IoanV. Dar mereu intervenea cate ceva. Asa cum mereu intervine ceva in iubirile si "dragostile" noastre, asa cum intervine ceva cand ajungem sa vorbim despre ele (arunc o privire mai jos)... de parca toate astea ne tipa: Iubirea vorbeste, se vorbeste pe ea insasi; nu se vorbeste despre ea ci se traieste cu ea, prin ea, pentru ea.

Nu am cunostinta de cartea la care faci referire, dar imi spun si eu parerea, ca doar iubirea este o indeletnicire a noastra, a oamenilor, nu!?
Se poate spune ca este acea traire care te face sa zici/iti zici: Acum pot sa mor. Am facut atatea in viata! (e sentimentul de implinire care aluneca in eternitate), sau: Doamne, nu vreau sa se sfarseasca viata asta minunata! (ma duc cu gandul la cel la a carui moarte se spune: pacat, ii placea mult viata!) Dar e mai mult decat atat.
Iubirea, bulgarele acesta de Fericire, trebuie intretinuta, hranita. Daca Iubirea Agape, iubirea neconditionata, dorita in orice societate, este cultivata in cantitati suficiente in personalitatea fiecaruia dintre noi, Eros va fi imbratisat in cantitati potrivite. Acel Eros care poate veni si in forma dragostei la prima vedere- de ce nu!?. Si cu cele doua se ajunge la un gen de Iubire despre care se spune ca "este o prietenie care a luat foc"!
Iubirea pentru mine este motorul bunatatii, al dreptatii, al adevarului, al respectului, sursa de speranta mai ales in momentele de absurditate ale vietii. Cum se ajunge la ea? Hm, asta tine de intamplare, de coincidente, dar si de cunostintele, vointa si motivatia fiecaruia dintre noi.

In fine, acum imi trec prin cap si situatii, in fapt penibil de reale, cand oamenii spun ca iubirea duce la distrugere. Si din pacate, da, uneori asa pare. Dar am amintit si de ce. Pentru ca lipseste cultura de Agape. Un Eros singur duce doar la ceva egoit, si ca tot ce este egoist, formal. La gelozie, la ...multe care cladesc scara spre cealalta parte a prapastiei, numita ura, sau mai stiu eu cum...
Cam asta despre iubesc pe cineva. Cat despre iubesc ceva... cred ca mai degraba e imi place ceva. (Hm, uite ca mi-au fugit ochii imaginatiei pe iubirea confundata cu placere(placere vizuala (hm, ce bine arata!), senzoriala (Hm, da, uau, ce bine e!)).
Si iata ce usor transformam pe cineva in ceva...

Bine spunea cineva ca iubirea se construieste. Dar iubirea te construieste. Bun, frumos si etern (imi vine mie acum wub.gif )




Trimis de: exergy33 pe 24 Feb 2006, 12:46 PM

@actionmedia

QUOTE
Exista multe cazuri in care iubirea este autosugestionata. Va intrebati cum se poate asa ceva fara vointa? Pai se poate din dorinta de a iubi pe cineva. Daca motivatia pentru atingerea acestei dorinte este destul de puternica, atunci vei reusi sa te autosugestionezi sa iubesti pe cineva sau ceva.


Asa fara discernamint ?
Adica iubire din dorinta de a iubi ?!!! wub.gif

Daca ar fi asa , atunci ne-am putem autosugestiona ca sa urim ... din dorinta de a uri pe cineva sau ceva.

@Mihai
Toate reactiile bio-chimice explicate in articolul de la linkul dat de tine se refera la ce se intimpla dupa ce o persoana se indragosteste ; nu sint explicate cauzele care fac sa se intimple acest lucru , si nici nu cred ca vor putea fi explicate vreodata in profunzime .

exergy33

Trimis de: IoanV pe 24 Feb 2006, 01:03 PM

Nu am putut raspunde intrebarilor de aceea am scanat capitolul si il pun pe rapidshare (faceti click pe butonul Free si va da linkul dupa ce scrieti cele 3 litere).

Cei interesati il gasesc acum pe net, http://rapidshare.de/files/14010771/iubirea.pdf.html.

Asadar, cei care vor sa discute la subiect sa-l citeasca dupa ce il iau de aici:. Apoi sa vedem impreuna ce mai ramine in picioare din credintele noastre legate de acest subiect. biggrin.gif

QUOTE (Linica)
Ma chinui de aseara sa scriu aici, la particica de han ingrijita de tine, IoanV. Dar mereu intervenea cate ceva. Asa cum mereu intervine ceva in iubirile si "dragostile" noastre, asa cum intervine ceva cand ajungem sa vorbim despre ele (arunc o privire mai jos)... de parca toate astea ne tipa: Iubirea vorbeste, se vorbeste pe ea insasi; nu se vorbeste despre ea ci se traieste cu ea, prin ea, pentru ea.
Eu doar am propus un subiect. Calfa si Colectionara se ingrijesc de aceste camarute ale forumului, chiar daca eu tin o "bita" in mina, in poza alturata smile.gif
Raspunsul meu este deocamdata in capitolul pe care vi-l pun la dispozitie. Ultima parte, misterul iubirii, mai lasa loc pt. intelegere

Trimis de: actionmedia pe 24 Feb 2006, 01:40 PM

QUOTE (exergy33 @ 24 Feb 2006, 12:46 PM)
Asa fara discernamint ?
Adica iubire din dorinta de a iubi ?!!! wub.gif

Daca prin discernamant intelegi faptul de a-ti da seama ce faci, poate fi cu discernamant sau fara discernamant, cu mai mult sau mai putin discernamant, but this is not the point.

QUOTE
Daca ar fi asa , atunci ne-am putem autosugestiona ca sa urim ... din dorinta de a uri pe cineva sau ceva.


Sigur ca da. Si asa este. Uita-te la emisiuni geni "Iarta-ma", "Monica", "Din Dragoste" sau emisiunea lui Cristian Andrei si vei vedea acolo o multime de exemple de "iubiri" sau "uri" autosugestionate. Cum ne dam seama ca sunt autosugestionate? Pai daca cauti in profunzime nu au o baza reala. Se urasc pentru nimicuri sau se iubesc desi nu par sa se potriveasca sau sa se inteleaga foarte bine. Daca urmaresti cu atentie comportamentul oamenilor, observi multe lucruri.

Putina autosugestie apare in fiecare iubire si in fiecare sentiment al omului. Cand omul isi da seama ca iubeste isi spune "iubesc" si se autosugestioneaza in felul acesta, iar iubirea lui creste in intensitate. La fel si cu ura. De cele mai multe ori nu suntem siguri ca iubim sau ca uram, dar spunem "cred ca iubesc" sau "cred ca urasc" si dupa ceva timp ne dam seama ca suntem siguri ca iubim sau ca uram. Tot autosugestie este si asta.

Fara autosugestie sentimentele ar fi mult mai moi. Iubirea nu ar fi decat un soi de atractie fizica sau o placere de a fi cu persoana respectiva sau o simpla toleranta, iar ura nu ar fi decat o simpla indiferenta sau o simpla repulsie sau ceva asemanator. Autosugestia face ca acele emotii simple sa se transforme in ceva mai complex precum iubirea sau ura.

Trimis de: exergy33 pe 24 Feb 2006, 02:01 PM

@actionmedia

QUOTE
Uita-te la emisiuni geni "Iarta-ma", "Monica", "Din Dragoste" sau emisiunea lui Cristian Andrei si vei vedea acolo o multime de exemple de "iubiri" sau "uri" autosugestionate. Cum ne dam seama ca sunt autosugestionate? Pai daca cauti in profunzime nu au o baza reala.


Eu nu sint la ora actuala in Romania , deci nu prea urmaresc astfel de emisiuni.
Si chiar daca as fi fost in RO nu cred ca m-as da in vint dupa ele.
Totusi din putinul pe care l-ai spus in cele citeva propozitii de mai sus , as inclina sa cred ca asa numitele "iubiri autosugestionate" , nu sint iubiri reale ci un surogat de iubire , surogat care pentru o scurta perioada de timp s-a instalat pe un loc care nu i se cuvinea de drept.

Cauza sau cauzele care declanseaza acest proces hipercomplex numit "iubire" nu cred sa tina de latura cognitiva sau cea volitiva a omului.

Este ceva care in momentul initierii transcede constientul.
Cel in cauza asista neputincios la ceea ce i se intimpla .
Oare daca s-ar autosugestiona si ar repeta la nesfirsit " nu iubesc" , ar obtine vreun rezultat ?!
Eu cred ca nu . smile.gif

exergy3



Trimis de: actionmedia pe 24 Feb 2006, 03:37 PM

QUOTE (exergy33 @ 24 Feb 2006, 02:01 PM)
Si chiar daca as fi fost in RO nu cred ca m-as da in vint dupa ele.

Eh, nici eu nu ma dau in vant dupa ele, dar acolo poti vedea oameni reali cu probleme reale si poti sa le studiezi comportamentul si modul de gandire.

QUOTE
Totusi din putinul pe care l-ai spus in cele citeva propozitii de mai sus , as inclina sa cred ca asa numitele "iubiri autosugestionate" , nu sint iubiri reale ci un surogat de iubire , surogat care pentru o scurta perioada de timp s-a instalat pe un loc care nu i se cuvinea de drept.


Perioada de timp nu are relevanta, poate fi scurta sau pe viata. Ceea ce este important este ca oamenii aceia sunt convinsi ca ei iubesc. Iar daca le spui ca nu e adevarat, ca e doar o autosugestie, o vor tine tot pe a lor. Daca i se cuvenea sau nu asta nu stiu.

QUOTE
Cauza sau cauzele care declanseaza acest proces hipercomplex numit "iubire" nu cred sa tina de latura cognitiva sau cea volitiva a omului.


De acord cu tine. Latura cognitiva actioneaza doar ca un catalizator pentru astfel de sentimente. Ceea ce le declanseaza ramane doar un mister.
Totusi e posibil ca cee ce este "declansat" sa nu fie tocmai iubire. Iubirea sa devina iubire, doar dupa ce a trecut prin filtrul gandirii.

QUOTE
Oare daca s-ar autosugestiona si ar repeta la nesfirsit " nu iubesc" , ar obtine vreun rezultat ?!

Cu siguranta ar avea un rezultat, doar daca nu se autosugestioneaza in acelasi timp ca "nu crede ceea ce isi spune".
Este ca si atunci cand iti spui "nu imi este frica!", dar in acelasi timp gandesti "yeah right, pe cine incerc sa pacalesc, uite cum tremura chilotii pe mine." Deci daca nu esti concentrat si consecvent pe o autosugestie, ea nu functioneaza.

Trimis de: Titus Herbert pe 24 Feb 2006, 03:38 PM

Desi nu doresc sa sustin faptul ca am putea sa ne obligam sa iubim sau sa uram, eu cred ca autosugestia este mult mai puternica decat ne imaginam, de fapt multa lumea nici nu realizeaza cate lucruri s-ar putea face prin autosugestie.
Desi suna cam trist sa folosesti autosugestia pentru a iubi...
Cred ca in genul de "emisiuni" de care vorbeste actionmedia deja vorbim mai mult de manipulare si de slabiciune.
Totusi poate exista autosugestie involuntara? un fel de "simpathy pain" ati auzit de asa ceva?

Trimis de: actionmedia pe 24 Feb 2006, 03:43 PM

QUOTE (Titus Herbert @ 24 Feb 2006, 03:38 PM)
Totusi poate exista autosugestie involuntara? un fel de "simpathy pain" ati auzit de asa ceva?

Pai aceasta autosugestie involuntara este mult mai prezenta decat cea voluntara. De exemplu cand iti spui "cred ca iubesc pe..." o faci de cele mai multe ori inconstient. De fapt nu iti spui aceste cuvinte ci pur si simplu gandesti asta cumva, fara a folosi cuvinte.

Trimis de: exergy33 pe 24 Feb 2006, 04:13 PM

Titus Herbert

QUOTE
Desi suna cam trist sa folosesti autosugestia pentru a iubi...


Nu suna trist , suna oribil. cry.gif


Trimis de: actionmedia pe 24 Feb 2006, 04:25 PM

QUOTE (exergy33 @ 24 Feb 2006, 04:13 PM)
Titus Herbert

QUOTE
Desi suna cam trist sa folosesti autosugestia pentru a iubi...


Nu suna trist , suna oribil. cry.gif

Depinde cum privesti lucrurile. Daca te gandesti ca esti capabil sa iubesti pentru ca esti capabil sa te autosugestionezi. Atunci suna ceva mai bine.
"a te folosi de autosugestie" este prea mult spus. A iubi "datorita autosugestiei" este ceva mai corect.

Trimis de: Titus Herbert pe 24 Feb 2006, 04:53 PM

omule ce spui tu aici este greu de suportat tongue.gif pentru multi.
Iti autosugestionezi autosugestia. Imi place partea asta, eu nu am reusit constient sa ajung pana la mometul asta. biggrin.gif

Trimis de: actionmedia pe 24 Feb 2006, 05:00 PM

QUOTE (Titus Herbert @ 24 Feb 2006, 04:53 PM)
Iti autosugestionezi autosugestia. Imi place partea asta, eu nu am reusit constient sa ajung pana la mometul asta. biggrin.gif

blink.gif pai vad ca ai ajuns inaintea mea, pentru ca eu nu am spus asa ceva.

Multe lucruri sunt greu de suportat sau de digerat. De multe ori le respingem si refuzam sa ne gandim la ele. Preferam sa traim in iluzii care sunt mult mai confortabile psihic decat starea de cautare a "adevarului obiectiv".

Trimis de: Titus Herbert pe 24 Feb 2006, 05:09 PM

QUOTE (actionmedia @ 24 Feb 2006, 04:25 PM)
QUOTE (exergy33 @ 24 Feb 2006, 04:13 PM)
Titus Herbert

QUOTE
Desi suna cam trist sa folosesti autosugestia pentru a iubi...


Nu suna trist , suna oribil. cry.gif

Depinde cum privesti lucrurile. Daca te gandesti ca esti capabil sa iubesti pentru ca esti capabil sa te autosugestionezi. Atunci suna ceva mai bine.
"a te folosi de autosugestie" este prea mult spus. A iubi "datorita autosugestiei" este ceva mai corect.

Ce ai spus tu jos acolo " a iubi "dorinta autosugestiei" " la asta m-am referit cu autosugestionarea autosugestiei.

Trimis de: actionmedia pe 24 Feb 2006, 05:13 PM

QUOTE (Titus Herbert @ 24 Feb 2006, 05:09 PM)

Ce ai spus tu jos acolo " a iubi "dorinta autosugestiei" " la asta m-am referit cu autosugestionarea autosugestiei.

laugh.gif pai au am spus datorita nu dorinta.
Deci, a iubi datorita autosugestiei.

Trimis de: Titus Herbert pe 24 Feb 2006, 05:18 PM

aham pai in cazul asta cred ca am mers prea departe cu anticiparea rofl.gif

Mergand totusi pe firul autosugestiei tongue.gif

Esti intr-o relatie si incerci sa te gandesti cum ai reactiona daca ai afla ca iubita/iubitul vrea sa te paraseasca si cand se intampla esti varza. Eh, uite aici chiar nu mai functioneaza autosugestia tongue.gif
Desi ti-ai facut datoria, ma urmaresti? devil.gif

Trimis de: actionmedia pe 24 Feb 2006, 05:24 PM

QUOTE (Titus Herbert @ 24 Feb 2006, 05:18 PM)
Esti intr-o relatie si incerci sa te gandesti cum ai reactiona daca ai afla ca iubita/iubitul vrea sa te paraseasca si cand se intampla esti varza. Eh, uite aici chiar nu mai functioneaza autosugestia tongue.gif

Nu stiu daca inteleg ce spui. Vrei sa spui ca te autosugestionezi sa fii tare daca te paraseste iubita/iubitul si totusi nu iti iese? E posibil sa iti iasa, e posibil sa nu. De ce nu? Pentru ca fie nu te-ai autosugestionat suficient, fie nu ai crezut ceea ce ti-ai spus. Oricum din cate am observat eu, autosugestia constienta este mai putin eficienta decat aia inconstineta. De obicei cand esti constient ai tendita sa gandesti in 10.000 de parti si nu iti iese nimic corect.

Trimis de: exergy33 pe 24 Feb 2006, 05:26 PM

@Titus Herbert

QUOTE
Esti intr-o relatie si incerci sa te gandesti cum ai reactiona daca ai afla ca iubita/iubitul vrea sa te paraseasca si cand se intampla esti varza.


Daca stii sa te autosugestionezi transformi varza in beton. rofl.gif


Trimis de: Titus Herbert pe 24 Feb 2006, 05:26 PM

De ce nu? pai asta e intrebarea zilei, iti spun eu ca oricat te-ai autosugestiona, nu are cum sa-ti iasa pentru ca in realitate se pot intampla lucrurile cu oarecare variatii pe care nu poti sa le anticipezi in intregime.
Da si partea cu ganditul peste tot este extrem de valabila cel putin la mine. Dar se lucreaza la concentrare rofl.gif

Trimis de: exergy33 pe 24 Feb 2006, 05:34 PM

@ Titus Herbet

QUOTE
iti spun eu ca oricat te-ai autosugestiona, nu are cum sa-ti iasa


O spui din experienta proprie sau din niscavai carti de psihologie ?
Ma gindesc ca si primul tau post ... , in versuri , nu este chiar pe linga subiect . smile.gif

Trimis de: actionmedia pe 24 Feb 2006, 05:37 PM

Hai sa va zic ceva. Autosugestia nu este obligatoriu sa fie ceva controlabil. Uneori poti sa o controlezi (sau ai impresia ca o controlezi) alteori nu.
Intr-un fel sau altul tot te autosugestionezi. Chiar daca tu vrei sa ajungi beton si incerci sa te autosugestionezi sa ajungi beton, e posibil sa te autosugestionezi sa ajungi varza. Exista un moment de echilibru pe care daca l-ai depasit este mult mai greu sa te intorci.
Daca ar fi sa vizualizam asta sa ne imaginam un drum care se bifurca si ocoleste o culme. Ambele drumuri pe langa culme merg la vale. Sa spunem ca mergi cu bicicleta. Daca ai apucat pe drumul din dreapta, cu cat te indepartezi de locul de bifurcatie, cu atat devine mai greu sa treci pe drumul din stanga.

Ce am observat in exemplul tau titus este ca nu ai introdus in exemplu un obiectiv. Obiectivul am incercat sa il deduc eu. Adica daca crezi ca a te autosugestiona in vreun fel inseamna sa te gandesti "cum ar fi daca..." te inseli. De asemenea, autosugestia nu are legatura cu anticiparea si nu inseamna anticipare. Autosugestia constienta se bazeaza pe consecventa in gandire si pe un obiectiv clar. Autosugestia inconstienta este rezultatul celor mai frecvente ganduri. In exemplul tau, daca cele mai frecvente ganduri referitoare la despartire erau "varza" e normal sa ajungi la "varza".

Trimis de: IoanV pe 24 Feb 2006, 05:39 PM

Autosugestia nu prea are mare lucru in comun cu iubirea, purificata de dependenta (atasament) si investire (daca e depasita faza indragostirii). Te poti autosugestiona sa mentii ce: Indragostirea, dependenta, investirea?
Daca investirea este puternica atunci suferi mult, daca insa stii ce e iubirea sincera si astfel o traiesti, atunci intelegi ca relatia de comunicare si dezvoltare reciroca oricum nu exista si nu dramatizezi in cazul despartirilor.


Trimis de: Titus Herbert pe 24 Feb 2006, 05:42 PM

da domne tongue.gif cred ca ne trebuie un topic separat. rofl.gif Desi e atinsa si iubirea prin niste puncte.

Da vorbesc din experienta, nu ti-am zis exergy ca sunt "la inceput" cu chestia asta (psiho)? smile.gif
Sa lasam trecutul unde ii este locul wink.gif

Trimis de: actionmedia pe 24 Feb 2006, 05:45 PM

QUOTE (IoanV @ 24 Feb 2006, 05:39 PM)
purificata de dependenta (atasament) si investire (daca e depasita faza indragostirii).

nu inteleg ce vrei sa spui aici. Ce inseamna "purificata", ce inseamna "investire".

Ce intelegi prin "iubire sincera" si implicit ce e aia "iubire nesincera"


Trimis de: Titus Herbert pe 24 Feb 2006, 05:49 PM

iubire pura...exsista oare sau e doar o utopie?

Trimis de: IoanV pe 24 Feb 2006, 05:50 PM

Ma gindeam eu ca nu ati observat ca am pus pe net intregul capitol despre iubire din carte, http://rapidshare.de/files/14010771/iubirea.pdf.html de aceea pescuiti cu bita'n balta. Notiunile folosite de mine le gasesti explicate f. bine acolo.

Trimis de: actionmedia pe 24 Feb 2006, 05:52 PM

QUOTE (Titus Herbert @ 24 Feb 2006, 05:49 PM)
iubire pura...exsista oare sau e doar o utopie?

Daca exista iubire pura atunci trebuie sa existe si iubire impura. Daca e greu sa definim iubirea pura atunci hai sa definim iubirea impura si sa spunem iubirea pura este opusul iubirii impure.

Trimis de: IoanV pe 24 Feb 2006, 05:57 PM

Asta face si autorul, mai intii arata ce nu e iubirea, apoi ce presupune iubirea. Dar pt. ca are peste 90 pagini, mi-am zis sa il ofer pt. download decit sa citez la nesfirsit din el.

Trimis de: exergy33 pe 24 Feb 2006, 06:00 PM

@Titus Herbert

Scuze T.H , nu am vrut sa te necajesc cu trecutul. cry.gif

In legatura cu iubirea pura...
Pe un alt forum se discuta urmatorul subiect :"Este iubirea justa ?" wub.gif .
De citeva zile urmaresc si acolo discutiile ... si ma minunez ce poate trece prin capul unora .

Trimis de: Titus Herbert pe 24 Feb 2006, 06:02 PM

he he, exergy nu m-ai necajit, e mai bine sa nu regreti nimic smile.gif
Omul este o masinarie complexa si nu am zis nimic de minte inca wink.gif


Trebuie sa existe mereu si corespondent nu? pura-impura Sa descoperim iubirea prin eliminare. Nu ar fi si asta o metoda? biggrin.gif

Trimis de: IoanV pe 25 Feb 2006, 09:46 AM

Citeva date despre cartea in care am gasit analiza iubirii si autorul ei la http://www.curteaveche.ro/bookdescription.php?book=11.
Despre autor si ideile sale http://en.wikipedia.org/wiki/M._Scott_Peck

Topicul nu este deschis pt. a discuta strict pozitia lui M. Scott. Pt. o discutie constructiva si cit de cit avansata ideile lui legate de iubire mi se par un bun punct de plecare.

Trimis de: IoanV pe 25 Feb 2006, 10:36 AM

Axel, am mai spus. Daca ai mai multa experienta lumineaza-ne.
Oricum, credeam ca The four stages (wikipedia) ai evolutiei spirituale propuse de Scott iti sunt pe plac, avind in vedere scepticismul stiintific de care dai dovada.
As prefera daca, avind la dispozitie textul capitolului (am pus linkul si in semnatura mea), ai spune f. concret cu ce nu esti de acord. Eu sunt de acord in cea mai mare parte cu ce se zice acolo, de aceea nu mai repet pe forum (desi poate ar trebui...unii nu citesc decit ce scrie aici...). Cu argumente poti f. bine propune o viziune mai corecta.

Trimis de: axel pe 25 Feb 2006, 11:46 AM

@IoanV:
Acolo se explica destul de clar cum vad anumiti oameni cu autoritate stiitnifica (psihologi, filozofi) conceptul de iubire. Si nu reusesc sa regasesc deloc viziunea lui Scott asupra iubirii acolo.

In plus, aruncandu-mi privirea pe cartea lui Scott (atat pe amazon cat si in capitolul care l-ai dat tu) am vazut ca el vorbeste despre iubirea dintre parteneri (vorbeste destul de mult despre acest tip de iubire).
Aruncandu-mi privirea asupra articolulul din Wikipedia legat de iubire, gasesc un pasaj despre viziunea crestina asupra iubirii:

QUOTE
There are several Greek words for Love that are regularly referred to in Christian circles.

Agape - In the New Testament, agapē is charitable, selfless, altruistic, and unconditional. It is parental love seen as creating goodness in the world, it is the way God is seen to love humanity, and it is seen as the kind of love that Christians aspire to have for others.
Phileo - Also used in the New Testament, Phileo is a human response to something that is found to be delightful. Also known as "brotherly love".
Two other words for love in the Greek language -- Eros (sexual love) and storge (needy child-to parent love) were never used in the New Testament.

Deci, acum multa vreme, crestinii diferentiau foarte clar tipurile de iubire:
- iubirea parinte-fiu, intre semeni - altruistica (Agape)
- iubirea intre frati (Phileo)
- iubirea intre parteneri (Eros)
- iubirea fiu-parinte (Storge)
Cu mentiunea ca ultimile doua nu apar in Biblie.
Acel "iubeste-ti aproapele" se refera in mod clar la Agape, in nici un caz la Eros.
Domnul autor Scott se refera prin urmare (in mod principal) la Eros.

Domnul autor Scott si-a construit imaginea despre iubire (Eros) intr-un fel care seamana izbitor cu imaginea despre iubire din Biblie (Agape), lucru pe care l-ai afirmat in primul mesaj al tau. Fapt care mie imi sugereaza (1) ori ca acest autor, din cauza structurii limbii engleze, nu reuseste sa faca distinctia intre Eros si Agape, si definit si el iubirea (Eros) cum a inteles el iubirea (Agape) din Biblie - lucru in mod clar incorect, (2) ori a facut acea paralela in mod voit (a introdus o eroare de logica, nu foarte usor de depistat pentru toata lumea, ca in mod si Eros si Agape tot prin love se traduc in engleza) pentru a intari increderea in Biblie a unei categorii de oameni, (3) ori pur si simplu este el mai destept decat intreaga comunitate de psihologi si a reusit el sa dea definitia corecta pentru iubire (Eros) cand toti ceilalti au esuat.

[Editat de calfa: atac la adresa actului de moderare.

Trimis de: IoanV pe 25 Feb 2006, 12:14 PM

Calfa are dreptate, nu joci prea cinstit Axel. Puteai sa-ti spui parerea la inceput fara sa astepti atitea invitatii. Dar din opinia ta inteleg si de ce ai rezerve. Nu ai citit nici versiunea in limba română, doar ai aruncat o privire. Pai aici nu exista spirit stiintific de investigare, cum au cei din stadiul III in ierarhia spirituala propusa de Scott. Dimpotriva pare a fi de nivelul II, obisnuinta a celor care i-au de-a gata si duc informatia dintr-un loc in altul fara a o prelucra.
Daca ai fi citit intreg ccapitolul nu ai fi spus ca Scott vorbeste despre iubirea de tip eros. Dimpotriva trece departe de aceasta prin determinarile pe care le gaseste pt. iubirea adevarata. In ceea ce priveste iubirea crestina, cel mai bine vorbeste despre ea Iisus in pildele sale, lasa grecii cu analizele lor.
edit

QUOTE (Axel)
pentru ca acest lucru l-au facut o multime de persoane avizate inaintea mea: psihologi, filozofi. Adica nu eu trebuie sa argumentez de ce o opinie non-mainstream este incorecta, ci cel care o aduce in discutie treubuie sa argumenteze ca este corecta, atata timp cat toti ceilalti (psihologi, in cazul de fata) afirma altceva.
Nu trebuia sa te grabesti sa confirmi ceea ce tocmai am spus despre preluarea informatiei.
Deci iti plac mainstremurile carora te incredintezi cu incredere totala. Iar despre opiniile lui Scott nu mi-ai aratat cine unde le contesta. Dimpotriva, mie mi se pare ca a fost apreciat printre colegi. Singurul atac asupra opiniilor sale pare a fi venit dinspre ginditori crestini.

Trimis de: axel pe 25 Feb 2006, 12:29 PM

QUOTE (IoanV @ 25 Feb 2006, 01:14 PM)
Deci iti plac mainstremurile carora te incredintezi cu incredere totala.

Nu. Nici pe departe. Am vazut care este viziunea mainstream, am realizat ca corespunde cu experienta mea personala, corespunde cu ceeace am vazut in jur, este logica, prin urmare am acceptat-o.

QUOTE
Singurul atac asupra opiniilor sale pare a fi venit dinspre ginditori crestini.

Nici nu-i de mirare. A confunda Agape cu Eros mi se pare o blasfemie!

[Editat de calfa: atac la adresa actului de moderare.

Trimis de: IoanV pe 25 Feb 2006, 12:50 PM

QUOTE
Iubirea intre parteneri nu este iubire adevarata?
Depinde ce intelegi prin iubire. Evident ca si indragostirea si nevoia de a fi impreuna f. intim sunt cit se poate de adevarate. Dar eu nu le socotesc iubire adevarata. Cind ne plimba hormonii ei comanda. Cind eu aleg pe baza calitatilor si a simpatiei pe care mi-o inspira sa ramin alturi de cinveva dincolo de conveniente, reguli, etc, e mult mai mult decit nevoie. Este apreciere pt. ceea ce este celalalt in sine, nu pt. mine, etc.
Treci mai departe de pagina 87 si o sa afli multe alte lucruri interesante.
QUOTE
Niciodata nu m-am gandit ca a iubi pe cineva si a fii dependent de el pentru starea ta psihica inseamna parazitism
Probabil a venit vremea sa afli. Avem nevoi pt. care partenerul poate fi un mijloc de satisfacere, si e f. raspindita aceasta dependenta. El nu e privit ca un scop in sine ci ca un mijloc, ceea ce insemna ca este ca parazitat (sau ca o unealta pt. noi). La asta se refera. Cum adica, nu pricepi ca uneori dorim doar sa luam de la parteneri? Sunt sigur ca stii asta. Daca nu, citeste cartea aceea care spune ca toti barbatii sunt magari* (*pina la proba contrarie).

Nu din cauza confuziei de care spui tu a fost contrazis.

Trimis de: axel pe 25 Feb 2006, 12:56 PM

QUOTE (IoanV @ 25 Feb 2006, 01:50 PM)
QUOTE
Iubirea intre parteneri nu este iubire adevarata?
Depinde ce intelegi prin iubire. Evident ca si indragostirea si nevoia de a fi impreuna f. intim sunt cit se poate de adevarate. Dar eu nu le socotesc iubire adevarata. Cind ne plimba hormonii ei comanda.

Nu ma refeream la starea de indragostire. Ma refeream la starea de iubire. Sau tu afirmi ca nu exista nici o conexiune emotionala intre doua persoane casatorite de 5 ani?

QUOTE
Treci mai departe de pagina 87 si o sa afli multe alte lucruri interesante.
Mai bine nu. Daca remarc erori grosolane intr-o carte cu aspiratie stiintifica, prefer sa nu-mi pierd timpul sa o citesc pana la capat.

QUOTE
QUOTE
Niciodata nu m-am gandit ca a iubi pe cineva si a fii dependent de el pentru starea ta psihica inseamna parazitism
Probabil a venit vremea sa afli.
Ce chestie... eu legam sentimentul de iubire de afinitatea persoanei care iubeste de a da, nu de a lua smile.gif

In rest, sa nu confundam simbioza cu parazitismul smile.gif


QUOTE
Daca nu, citeste cartea aceea care spune ca toti barbatii sunt magari* (*pina la proba contrarie).
Ti-am spus, nu apreciez cartile de self-help smile.gif

Trimis de: IoanV pe 25 Feb 2006, 01:08 PM

QUOTE
Nu ma refeream la starea de indragostire. Ma refeream la starea de iubire. Sau tu afirmi ca nu exista nici o conexiune emotionala intre doua persoane casatorite de 5 ani?
Sincer? Eu cred ca o statistica ar arata ca in mai putin de 30% din cazuri simpatia este mai mica decit la inceput. Ceea ce retin sotii impreuna sunt mai mult interesul, conventiile, copii, etc decit conexiunea emotionala. Un microfon ascuns in fiecare casa ar arata adesea dialoguri si relatii mult sub ceea ce se vede in societate.
QUOTE
Mai bine nu. Daca remarc erori grosolane intr-o carte cu aspiratie stiintifica, prefer sa nu-mi pierd timpul sa o citesc pana la capat.
Asa se face ca ai o imagine incorecta. Eu ascult omul pina la capat apoi pun verdictul. Este de fapt si un subcapitol in care se arata importanta ascultarii, l-ai observat? Daca iei un cuvint dintr-o propozitie, o fraza dintr-un fragment, citeva pagini dintr-un capitol este firesc sa nu intelegi corect despre ce e vorba.
QUOTE
Ce chestie... eu legam sentimentul de iubire de afinitatea persoanei care iubeste de a da, nu de a lua
Pai daca el (ea) e important pt. starea ta psihica, ce legatura are asta cu ce dai tu? E dependenta a ta, nu dai ci primesti. Cit despre simbioza, ai citit exemplele date pina la capat? Nu ai observat ca in acele familii a intervenit divortul?
edit
Mainstremul de care zici il stiam si eu, dar nu m-a lamurit prea bine. In afara unor descrieri din diverse perspective nu am gasit altceva. Daca ai mai multe date si altceva contemporan decit literatura gen Sandra Brown despre iubire, sunt dispus sa studiez.
Capitolul acesta sin cartea lui Scott seamana cu o psihanaliza a iubirii, de aceea l-am remarcat si imi place.

Trimis de: exergy33 pe 25 Feb 2006, 01:56 PM


Sa ne intoarcem la subiect ... adica la definitia iubirii .

Daca am face o analogie cu chimia am putea spune ca cele doua persoane implicate in aceasta stare , mai mult sau mai putin tranzitorie , actioneaza ca un dipol.
Mai simplu putem spune ca atractia este posibila atunci cind exista valente nesatisfacute ( ma refer la valente spirituale smile.gif ).
O persoana are prea putin , deci poate dori , atrage ... o alta persoana are prea mult , deci poate darui , transfera ....
Modelul poate fi abstractizat si mai mult , si in final il putem reduce la relatia donor - acceptor.

Iubirea nu poate fi declansata decit in momentul in care atit donorul cit si acceptorul au presentimentul posibilitatii unui transfer . unsure.gif
Restul depinde de "N" factori ...

exergy33


Trimis de: Titus Herbert pe 25 Feb 2006, 02:01 PM

dar nu este nevoie neaparat ca "donorul"si "receptorul" sa intalneasca transferul in acelasi timp. La unul din cei doi poate veni mai pe urma...

Trimis de: exergy33 pe 25 Feb 2006, 02:16 PM

@Titus Herbert

Daca donarea si acceptarea nu se efectueaza sincron nu cred ca se poate vorbi de iubire.

M-am gindit ca nici modelul electronic al iubirii nu este atit de fantezist.
Deci o bobina si un capacitor/condensor , doua impedante , una capacitiva si alta inductiva.
Este necesara o anume frecventa pentru a se ajunge la rezonanta , insa pe de alta parte rezonanta implica egalitatea celor doua impedante . rofl.gif
Fiecare impedanta este dependenta de frecventa .

Folosind acest model ajungem la concluzia ca iubirea este o stare de rezonanta intre doua persoane , iar declansarea ei coincide cu atingerea frecventei de rezonanta ...spirituala si nu numai. smile.gif

exergy33

Trimis de: IoanV pe 25 Feb 2006, 02:21 PM

Donor- acceptor inseamna relatie unidirectionala, ca legatura ionica. Daca doresti sa mentii analogia ar fi mai bine ilustrata de legatura covalenta, punerea in comun, pt. ca fiecare primeste si cedeaza. Si eu sunt convins ca amindoi (toti participantii) se imbogatesc intr-o relatie de iubire, chiar daca nu primesc acelasi lucru. De ex. unu primeste o cunoastere, celalalt o metacunoastere, adica o cunoastere a modului in care a fost posibil un transfer de cunoastere. Daca nu se imbogatesc cu adevarat amindoi, nu este o imbogatire prin iubire decit aparent.
edit
Daca informatia ar trece de la unul la altul precum curentul, la intensitate maxima in cazul rezonantei ar merge. Dar eu cred ca natura informatiei si a cunoasterii e altfel, imbogatirea este o modificare a unei viziuni, a starii in care se afla celalalt. Este mai degraba un proces care dureaza mai mult sau mai putin pina cind modificarea reciproca are loc.

Trimis de: Titus Herbert pe 25 Feb 2006, 02:25 PM

O analogie interesanta rofl.gif
Da se gasesc pe aceeasi frecventa dar unul dintre ai ajunge acolo mai repede. Nu generalizez, dar cred ca nu se intampla mereu sa fie atins punctul respectiv simultan. Poate unul dintre cei doi a atins punctul iar celalalt doar in subconstient...

Trimis de: exergy33 pe 25 Feb 2006, 02:37 PM

@T.H

Vrei sa ramii corigenta la fizica ?! wub.gif

Rezonanta presupune ca cele doua impedante , masculina (capacitiva) si feminina (inductiva) , se afla in acelasi timp , adica sincron , pe o aceiasi frecventa ... implicit pe o aceiasi lungime de unda . devil.gif

Totusi in analiza fenomenului rezonantei intervine si un parametru numit factor de calitate . laugh.gif
Ma stresez sa extind acest model luind in considerare cele spuse de tine anterior.

exergy33



Trimis de: Titus Herbert pe 25 Feb 2006, 02:43 PM

Damn! si pe vremuri ma mai pricepeam si eu. In cazul asta nu sunt de acord cu modelul rofl.gif
Sa vorbesc pe graiul meu tongue.gif
Esti intr-o relatie cu o persoana, la inceput, persoana te iubste, tu nu si peste ceva timp incepi si tu sa o iubesti, te loveste asa...cam pe aici bateam eu
Si nu ma refer numai la respect si apreciere, vorbesc de iubire.
Apropos, de iubire vorbim noi aici nu? wub.gif

Trimis de: exergy33 pe 25 Feb 2006, 02:50 PM

@T.H

QUOTE
Esti intr-o relatie cu o persoana, la inceput, persoana te iubste, tu nu si peste ceva timp incepi si tu sa o iubesti, te loveste asa...cam pe aici bateam eu 

... adica defazaj , iubire cu diferenta de faza ?! rofl.gif

Trimis de: Titus Herbert pe 25 Feb 2006, 02:52 PM

rofl.gif cam asa ceva. Te prinzi mai pe parcurs rofl.gif

asta ca sa vezi ce debiteaza... tongue.gif

Trimis de: exergy33 pe 25 Feb 2006, 04:54 PM

QUOTE (IOAN V @25 Feb 2006, 04:51 PM )

QUOTE
Daca doresti sa mentii analogia ar fi mai bine ilustrata de legatura covalenta, punerea in comun, pt. ca fiecare primeste si cedeaza.


Ai dreptate , cred că termenul legatură covalentă este cel mai inspirat.

QUOTE
Daca nu se imbogatesc cu adevarat amindoi, nu este o imbogatire prin iubire decit aparent.


Aparenţa aceasta este de multe ori confundată cu iubirea.

Am citit mai demult un lucru foarte interesant , din punctul meu de vedere.

Se lua in discuţie existenta unei încrederi aproape oarbe a partenerilor implicaţi intr-o relaţie de iubire , incredere unul in celălalt bineinţeles.
Ideea de bază a articolului se referea la faptul ca fără existenţa incipienta a acestei increderi necondiţionate nu se poate naşte un sentiment profund de iubire , iar pe de altă parte se explica ideea că supărarea şi durerea care urmează dupa desfacerea acestei legături , ar fi in mare parte sentimentul încrederii înselate.

exergy33




Trimis de: IoanV pe 25 Feb 2006, 05:52 PM

QUOTE
supărarea şi durerea care urmează dupa desfacerea acestei legături , ar fi in mare parte sentimentul încrederii înselate.
Cred ca Scott ar spune ca nemultumirea cauzata de increderea inselata este o urmare a unei investiri intr-o persoana care s-a intrerupt, afectind energiile celui care le investeste. E ca si cum copii ar trada increderea parintilor luindu-si viata in propriile miini, ignorind inaltele idealuri pe care parintii si le pun in ei. Stim ca parintii sufera si uneori nici nu-i mai iarta. Unde este iubirea aici?
QUOTE
Se lua in discuţie existenta unei încrederi aproape oarbe a partenerilor implicaţi intr-o relaţie de iubire , incredere unul in celălalt bineinţeles.
Nu stiu ce sa inteleg prin increderea aproape oarba si cit dureaza. Fenomenul indragostirii tine o perioada limitata, dupa care descperindu-l pe celelalt dincolo de dansul si festele pe care ni le joaca hormonii, increderea si uneori simpatia se erodeaza. Conditiile in care se dezvolta si mentine iubirea dezinteresata implica atentie, riscuri, angajare, confruntari chiar o independenta care nu ne desfinteaza eul. Nu e chiar o poteca prin rai caci nimeni nu e perfect.

Trimis de: Erwin pe 25 Feb 2006, 11:14 PM

Ce este iubirea?

sa incerc o definitie simplificata mai intai, apoi o sa o detaliem.
IUBIREA este manifestarea unei FORTE de ATRACTIE intre indivizi, este o legatura SOCIALA, una dintre numeroasele legaturi sociale, cea mai disputata insa...

FORTA DE ATRACTIE este analoaga oricarei forte din fizica, comporta multe similitudini cu acestea dar NU se identifica cu ideea de FORTA la modul simplist. Mai intai, ce este o FORTA? Definitia din fizica e suficienta pentru inceput, la fel si abstractiunea matematica numita VECTOR. Dar, peste acest model minimal trebuie sa construim un alt model complex care sa includa proprietatile expuse de antevorbitorii mei si asupra carora suntem toti de acord. Mai intai se impune sa definim "punctele" intre care se manifesta forta. Introducem o constrangere asupra nivelului studiat, vorbim despre iubire intre indivizii speciei homo sapiens. Complexitatea intrinseca a indivizilor se rasfrange si asupra relatiilor lor. Totusi putem identifica un trend specific atunci cand apare aceasta forta de atractie. Comportamentul "punctelor" implicate se schimba, interactiunea se confirma prin micsorarea DISTANTEI (nu o simpla distanta spatiala, ci o distanta interpersonala). Asa cum bine s-a subliniat mai sus de ceilalti, exista etape si gradatii ale acestei interactiuni, sincronizarea nu este o conditie sine-qua-non, indivizii incompatibili pot RESPINGE forta provenita de la cei care i-ar putea dori, inainte de a se concretiza vreo interactiune se formeaza o IMAGINE POTENTIALA. Omul are aceasta capacitate, de a trai spiritual si exclusiv o quasi-iubire, fara ca "tinta" sa stie macar. Chiar daca tinta, subiectul atractiei este inaccesibil FORTA DE ATRACTIE exista. S-ar cuveni sa analizam in amanunt de ce, astfel am afla o multime de proprietati ale IUBIRII. Care sunt MOTIVATIILE ATRACTIEI?

Trimis de: Titus Herbert pe 26 Feb 2006, 09:34 AM

Erwin "forta de atractie" despre care vorbesti ar putea sa apara din dorinta de completare a sinelui. De aceea eu nu cred ca omul cauta intotdeauna pe cineva care sa i se asemene. Uneori cauti pe cineva care sa-ti ofere cea ce tie iti prisoseste.
Cred ca "forta de atractie" apare datorita acestei nevoi. Dar am impresia ca s-a mai discutat la inceput.
Poate la unele persoane iubirea nu se manifesta ca o nevoie de completare ci ca o nevoie de protectie care se poate datora pierderii unei fiinte dragi in copilarie a carei lipsa se manifesta de-a lungul vietii.

Trimis de: IoanV pe 26 Feb 2006, 10:28 AM

@Erwin
Ar fi mai multe motive de atractie:
-atractia sexuala, pusa in fiinta si motorul perpetuarii
-nevoia de a fi ingrijit, protejat, apreciat, etc. ne poate determina sa fim atrasi de cei care ofera ceea ce ne este necesar
-nevoia de a orienta capacitatile noastre de a darui spre alte fiinte, lucruri
-nevoia de a extinde granitele eului, sau de al face partas unei structuri mai bogate in interactiuni sau de a-l imbogati. Poate fi intilnita si in iubirea autentica si in indragostire partial.
Acestea sint citeva din cele enuntate de Peck Scott. Sigur mai sunt si altele, dar nu imi vin in minte acum.

Editat de calfa: nu mai este de actualitate]

Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 26 Feb 2006, 11:16 AM

Iubirea este o Magnetica Magica.

Ovidiu Bufnila
consilier de imagine
ICAN searcher

Trimis de: Titus Herbert pe 26 Feb 2006, 11:19 AM

daca e magica mai are rost sa fie comentata si intoarsa pe toate partile? Sau o luam de buna? Nu vrei sa mai detaliezi?

Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 26 Feb 2006, 11:29 AM

QUOTE (Titus Herbert @ 26 Feb 2006, 12:19 PM)
daca e magica mai are rost sa fie comentata si intoarsa pe toate partile? Sau o luam de buna? Nu vrei sa mai detaliezi?

Doar sa valuresc. Iubirea este, pe fundament acel mirific background fiind in acelasi timp si fiinta, este o Ipostaza Mare si Miraculoasa a Viului, acea comuniune sau comunicatie din toate punctele de vedere de la chimie la ideatie si magnetism. Este Iubirea Iubirilor, sa zicem. Fara iubire nu ar fi gravitatie si invers. Numai ca_corpurile nu se ating, spatiul fiind discontinuu. Tocmai de aceea Iubirea e privita gresit. Dezordinea Personalitatii (DP) sau Multiplicarea Personalitatii (MP) specifice acestui Mileniu vorbesc in chip magic, uneori trist si dureros sau tragic-ratacit despre aceste invaluriri iubitoare ale Iubirii. Cred ca e cel mai frumos lucru, Iubirea. Dar nu atractia suprafetelor caci pupicii sunt haiosi iar sarutarile infocate aidoma numai ca ele nu se exista decat intr-o proximitate dinamica a noastra ca fiinte in fiinte. Caci nu NOI suntem Fiintele. Oauuu, tigrilor dragi, pe care Bufnila ii iubeste la nebunie, fiind Codurile Noastre de Bare acesti tigri, ar trebui sa incercati sa Aveti Curajul Nebun sa ganditi Iubirea altfel, cu totul altfel.

Ovidiu Bufnila
consilier de imagine
ICAN searcher



PS: Din perspectiva acestui frumos topic pe care il construiti atat de fermecator si de pasionat, ICAN ar putea fi decodificat ca fiind desvalurirea propozitionala:
Iubirea Are Curajul Nebun

Trimis de: Titus Herbert pe 26 Feb 2006, 11:34 AM

Cand spui "sunt nebun dupa tine" chiar e un graunte de adevar acolo. Si sunt sigura ca oricine iubeste este putin nebun. Dar discutia incearca sa scoata si alte laturi ale acestui aspect in evidenta. Motivatii, nevoi, dorinte...

Trimis de: actionmedia pe 27 Feb 2006, 03:33 PM

QUOTE (IoanV @ 24 Feb 2006, 05:39 PM)
Autosugestia nu prea are mare lucru in comun cu iubirea

Am citit pe diagonala cartea respectiva dar nu am gasit ceva care sa excluda autosugestia. Dimpotriva. In forma prezentata de autor autosugestia se impune de la sine. Altfel nu ai cum sa ridici o idee, oricare ar fi ea, la rang de crez. Daca nu ar fi autosugestie. Azi spui "iubesc", iar peste 5 minute, daca iti vine nu stiu ce idee, sau daca vezi ceva care nu iti place la persoana iubita, spui "nu mai iubesc". Autosugestia vine si iti intareste idee. O face parte din tine. Nu mai poti scapa de ea decat inlocuind-o cu o alta idee. Astfel devii orb sau ingaduitor la greselile sau defectele persoanei iubite.

Totusi abordarea lui Scott Peck nu este una tocmai corecta. El exclude relativ empiric forme ale iubirii pe care el nu le considera iubire sau nefacand parte din iubire si dupa aceea spune: iata, golita de toate aceste "false iubiri", iubirea este conform definitiei mele. Repet, nu am observat criteriile dupa care face el aceasta selectie.

Abordarea mea este diferita. Eu spun ca toate acele stari sau sentimente sunt componente ale iubirii care este o traire mult mai complexa. Pornind de la acele sentimente ajungi la iubire prin autosugestie. Multe din acele trairi se regasesc si la animale (atasamentul, recunostinta, atractia sexuala, grija fata de pui etc.) dar numai omul are capacitatea de a le transforma in iubire.

Trimis de: IoanV pe 27 Feb 2006, 08:48 PM

QUOTE
El exclude relativ empiric forme ale iubirii pe care el nu le considera iubire sau nefacand parte din iubire si dupa aceea spune: iata, golita de toate aceste "false iubiri", iubirea este conform definitiei mele.
Este libertatea ta sa fii sau nu fii de acord cu el. El propune o definitie, argumenteaza opiniile lui, asta nu inseamna ca trebuie sa fii de aceeasi parere. Astept insa opinii constructive, de ex.: investirea este de fapt iubire pt ca... sau ma rog poate propui alte tipuri de relatii care se incadreaza mai bine la iubire. Eu prefer varianta lui deoarece plec de la premisa ca iubirea inseamna relatie profunda, in care celalalt este apreciat ca om independent, cu rezultat in cresterea spirituala. Nu o vad ca pe un pansament pe care il pui pe o rana (nevoie subiectiva, egoista) sau ca o proptea care mentine dreapta alta persoana.
QUOTE
Dimpotriva. In forma prezentata de autor autosugestia se impune de la sine.
Nu cred, si nici nu ai prezentat nici un argument. Dimpotriva, eu cred ca e cea mai lucida forma de iubire, asa cum o propune el nu te autosugestionezi pt. ca stii foarte bine ce, cum si de ce iubesti.
QUOTE
Eu spun ca toate acele stari sau sentimente sunt componente ale iubirii care este o traire mult mai complexa. Pornind de la acele sentimente ajungi la iubire prin autosugestie. Multe din acele trairi se regasesc si la animale (atasamentul, recunostinta, atractia sexuala, grija fata de pui etc.) dar numai omul are capacitatea de a le transforma in iubire.
Am mai spus, pt. tine e asa cum vrei tu. Dar nu vad de ce as prefera varianta ta, e prea amestecata. Prefer una "dublu rafinata" prin elimiarea egoismelor si adaugarea intelepciunii.

Trimis de: Merlina pe 27 Feb 2006, 11:34 PM

QUOTE (Ovidiu Bufnila @ 26 Feb 2006, 11:29 AM)

Doar sa valuresc... Fara iubire nu ar fi gravitatie si invers. Numai ca_corpurile nu se ating, spatiul fiind discontinuu. Tocmai de aceea Iubirea e privita gresit.

Pst, pst! Maestre, nu cumva gresesti?
Eu ziceam ca spatiul ar fi continuu...ca altfel cum ar ajunge lumina stelelor pana la noi? In schimb materia este (aparent) discontinua...Dar cine poate spune ce este spatiul cu adevarat? Poate fi doar o iluzie...datorata unei stari de dilatare. Si nici iubirea nu are forma...materiala desi noi oamenii pe langa ca o simtim o si putem citi in altii. As presupune mai degraba ca iubirea e ca si lumina stelelor...continua, strabatand intreg universul. Numai indoiala omeneasca ar putea sa o limiteze, sa-i puna bariere, sa o inabuse. sad.gif

Trimis de: Erwin pe 28 Feb 2006, 02:08 AM

Merlina:

QUOTE
Maestre, nu cumva gresesti?


oh, Maestrul nu greseste, el valureste! smile.gif

TIMPUL iubirii este discontinuu pentru ca iubirea e un camp de forte care se manifesta discontinuu, doar atata vreme cat suntem constienti (sau cel mult si atunci cand visam) avem sentimentele ce insumate formeaza iubirea. In analogia ta, iubirea e ca lumina unui pulsar.




Trimis de: abis pe 28 Feb 2006, 08:47 AM

QUOTE (IoanV @ 27 Feb 2006, 08:48 PM)
Dar nu vad de ce as prefera varianta ta, e prea amestecata. Prefer una "dublu rafinata" prin elimiarea egoismelor si adaugarea intelepciunii.

Pai varianta lui Actionmedia este cea reala, intalnita la mai toti oamenii care iubesc... Tu vorbesti despre o iubire utopica, fara corespondent in realitate.

Poti argumenta ca eu imi iubesc sotia pentru ca vreau, pentru ca mi-am propus sa o iubesc?

Trimis de: IoanV pe 28 Feb 2006, 09:58 AM

QUOTE
Pai varianta lui Actionmedia este cea reala, intalnita la mai toti oamenii care iubesc... Tu vorbesti despre o iubire utopica, fara corespondent in realitate.
Depinde ce alegi sa intelegi prin iubire. Daca are legatura cu a cere (a lua, a astepta) sau a darui (dezinteresat, a nutri). Daca aleg varianta comuna nu mai stiu cind celalalt ma place pt. ca apreciaza la mine capacitatea de daruire, bunatatea, etc. sau "chimia" lui ma cere pe mine pt. a indeplini legea de procreare. Chiar din vechime au fost deosebite mai multe tipuri de iubiri, ex.: eros, filia, agape la greci. Distinctia e gratuita sau tocmai asta urmareste, precizarea clara a modului in care e implicata fiinta si resorturile care o determina sa actioneze?
Iubirea in sensul cel mai pur al cuvintului ar trebui sa elimine dorintele egoiste care hranesc egoul personal sau al speciei, ori alte confuzii cum ar fi cele produse de investire. Ca noi, in acceptiunea comuna a termenului, numim iubire toate aplecarile afective indiferent de motivatiile lor, e alta problema. Si in fizica prin greutate multi inteleg masa unui corp, iar becul arde desi este doar incalzit filamentul pina la incandescenta. Inseamna asta ca nu trebuie sa analizam lucrurile, sa trecem dincolo de ceea ce pare a fi la prima vedere?
De unde stii ca e fara corespondent in realitate? Poate este ceva doar bine ascuns pe care trebuie sa o gasim pt. a ne implini potentialul. Eu sunt sigur ca exista in realitate. Cel putin iubirea lui Iisus corespunde termenului propus.
QUOTE
Poti argumenta ca eu imi iubesc sotia pentru ca vreau, pentru ca mi-am propus sa o iubesc?
Cred ca ar trebui sa va cunosc mai bine mai intii, sa vad ce fel de iubire este intre voi, cum te raportezi tu la ea. tongue.gif Poate iti vei da tu mai bine seama daca te vei uita mai atent prin capitolul pe care l-am propus (e si in semnatura mea un link).

Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 28 Feb 2006, 10:08 AM

QUOTE (Merlina @ 28 Feb 2006, 12:34 AM)
QUOTE (Ovidiu Bufnila @ 26 Feb 2006, 11:29 AM)

Doar sa valuresc... Fara iubire nu ar fi gravitatie si invers. Numai ca_corpurile nu se ating, spatiul fiind discontinuu. Tocmai de aceea Iubirea e privita gresit.

Pst, pst! Maestre, nu cumva gresesti?
Eu ziceam ca spatiul ar fi continuu...ca altfel cum ar ajunge lumina stelelor pana la noi? In schimb materia este (aparent) discontinua...Dar cine poate spune ce este spatiul cu adevarat? Poate fi doar o iluzie...datorata unei stari de dilatare. Si nici iubirea nu are forma...materiala desi noi oamenii pe langa ca o simtim o si putem citi in altii. As presupune mai degraba ca iubirea e ca si lumina stelelor...continua, strabatand intreg universul. Numai indoiala omeneasca ar putea sa o limiteze, sa-i puna bariere, sa o inabuse. sad.gif

Iubirea E LIBERTATE!
Lumina nu are viteza constanta.
Noi nu ne tragem din maimute.
Timpul nu e "unula dupa altul" ci e complet VALURIT.
Imaginile nu sunt FIXE, sunt valuritoare.
Iubirea e Cautare!
Adevarata Iubire se regaseste in Budda, in Mahomed, in Iisus!
O iubire enigmatica se regaseste in ICAN.

Iubirea e Joc.
Este si un Mare Joc. In fiecare dintre noi.

Ovidiu Bufnila care va iubeste oriunde ati fi, oriunde ati iubi si oricine ati fi si pe oricine ati iubi!

Trimis de: actionmedia pe 28 Feb 2006, 12:30 PM

QUOTE (IoanV @ 27 Feb 2006, 08:48 PM)
Nu cred, si nici nu ai prezentat nici un argument.

E treaba ta daca ma crezi sau nu, dar argumente am prezentat, iata-l:

QUOTE
In forma prezentata de autor autosugestia se impune de la sine. Altfel nu ai cum sa ridici o idee, oricare ar fi ea, la rang de crez. Daca nu ar fi autosugestie. Azi spui "iubesc", iar peste 5 minute, daca iti vine nu stiu ce idee, sau daca vezi ceva care nu iti place la persoana iubita, spui "nu mai iubesc". Autosugestia vine si iti intareste idee. O face parte din tine. Nu mai poti scapa de ea decat inlocuind-o cu o alta idee. Astfel devii orb sau ingaduitor la greselile sau defectele persoanei iubite.


Dar poate nu m-am exprimat pe intelesul tau. Si nu e de mirare pentru ca filosofia dupa care te ghidezi are in centru liberul arbitru, pe cand eu prezint lucrurile ca si cum nu ar exista liber arbitru. Chiar daca ar exista, nu vad ce ar avea de cautat in iubire.

Am retinut din ce a spus Peck, ca el a folosit termenul de "vointa" pentru a defini o dorinta pentru indeplinirea careia treci si la actiune. De fapt dorinta este motivatia, iar iubirea este actiunea in sine (asa vad eu) sau putem spune ca iubirea este o atitudine. Acea dorinta de de care vorbeste Peck se poate atinge si prin alte metode decat prin iubire.

Ceea ce vreau sa spun este ca simpla "vointa consitenta" de a face ceva nu este suficienta pentru concretizarea unei actiuni. Oricat de puternica este motivatia, va exista oricand pericolul de a fi devansata ca prioritate de alte motivatii.

QUOTE
Prefer una "dublu rafinata" prin elimiarea egoismelor si adaugarea intelepciunii.


Cand am citit cartea aveam senzatia ca este special construita pentru a-l directiona pe cel ce o citeste catre o anumita filosofie. Odata patruns in acea filosofie, este mai greu sa iesi.
Nu inteleg. De ce sa eliminam egoismele? Ce treaba are intelpciunea cu iubirea?

QUOTE
Depinde ce alegi sa intelegi prin iubire. Daca are legatura cu a cere (a lua, a astepta) sau a darui (dezinteresat, a nutri). Daca aleg varianta comuna nu mai stiu cind celalalt ma place pt. ca apreciaza la mine capacitatea de daruire, bunatatea, etc. sau "chimia" lui ma cere pe mine pt. a indeplini legea de procreare.


Daca accepti ca iubirea este o simpla iluzie indusa semiconstient nu mai e necesar sa mai vorbim despre ea. Oricum nu vad de ce ar depinde de ce alegi sa intelegi. Iubirea este ceea ce este. Are multe forme si este un fenomen complex care include sentimente, asteptari, legaturi, relatii, aspiratii, ganduri, idei preconcepute, s.a.m.d.
Spuneam mai devreme ca o iubire nu este identica cu alta si imi mentin opinia. Fiecare iubeste in felul sau.

Ideea extinederii sinelui o accept si cred ca este ceva natural. Nu consider corect motivatia "pentru dezvoltarea spirituala", asta este total in plus. "extinderea sinelui" este motivatia. "Extinderea sinelui" face parte din natura umana. Chiar Peck spune ca un copil de pana intr-un an nu distinge intre sine si lumea exterioara. El si lumea sunt un tot unitar. Sunt perfect de acord cu aceasta afirmatie. Pornirea aceasta spre extinderea sinelui probabil ca vine din frageda pruncie, este o dorinta latenta si inconsitenta de a te uni cu restul lumii, de a redeveni ceea ce erai candva.

Trimis de: IoanV pe 28 Feb 2006, 01:14 PM

Am inteles eu ce spui tu, dar cind spui despre cineva ca definitia propusa de el are la baza autosugestia, atunci nu dai citat din tine ca sa argumentezi. Asteptam un citat din carte sau o idee desprinsa dintr-un text concret.

QUOTE
Cand am citit cartea aveam senzatia ca este special construita pentru a-l directiona pe cel ce o citeste catre o anumita filosofie. Odata patruns in acea filosofie, este mai greu sa iesi.
Eu adoptasem aproximativ aceeasi filozofie (perspectiva asupra acestor probleme) inainte de a citi cartea.
QUOTE
Daca accepti ca iubirea este o simpla iluzie indusa semiconstient nu mai e necesar sa mai vorbim despre ea. Oricum nu vad de ce ar depinde de ce alegi sa intelegi. Iubirea este ceea ce este. Are multe forme si este un fenomen complex care include sentimente, asteptari, legaturi, relatii, aspiratii, ganduri, idei preconcepute, s.a.m.d.
Spuneam mai devreme ca o iubire nu este identica cu alta si imi mentin opinia. Fiecare iubeste in felul sau.
Ei, dar eu nu accept asta, de aceea e necesar sa imi clarific de unde apar sentimentele mele ce urmaresc ele si unde ar putea sa ma conduca. Nu de alta, dar interpretindu-le gresit, s-ar putea sa perseverez in greseli care mai tirziu ar putea sa imi aduca suferinta si pina atunci irosesc si timp pretios. Evident ca o iubire nu e identica cu alta. Daca o iei asa nici o ureche nu e identica cu alta, chiar daca e la acelasi individ. Insa toate au trasaturi comune si lucruri care le disting. Ansamblu de sentimente numit iubire este o combinatie a altora si chiar si a iubirii dezinteresate, cum e in definitia propusa. Eu aleg sa le studiez pt. ca asa vreau si am dat si motive.
Dupa opinia ta, ca nu depinde ce alegi sa intelegi, toata psihoterapia este inutila. Pt. ca intelegerea a ceea ce se intimpla si adoptarea altei strategii, mai sanatoase, vindeca pacientii care se trateaza la psihoterapeut.

De ce sa eliminam egoismele? Atunci intreb de ce sa fim sinceri cu persoanele cu care interactionam si de ce sa nu le tratam ca pe niste mijloace prin care noi sa le folosim pt, a ne satisface anumite nevoi? Raspunsul este cred aprox. acelasi.

De ce sa fim intelepti? Ca sa nu confundam iubirea cu atasamentul, indragostirea, investirea, etc.. Iubirea inteleapta este aceea care se cunoaste pe sine si nu se substitue unei simple nevoi ci dorintei dezinteresate de crestere si imbogatire spirituala. Ca sa ne pastram individualitatea si sa nu ne "topim" in curente de opinie ai caror ambasadori inconstienti sa devenim. ca sa fim intr-adevar stapini pe viata noastra afectiv-emotionala.

Sunt mai multe feluri de extindere a sinelui. Ideea este de a gasi acea modalitate care este reciproc avantajoasa, care nu ne transforma in mijloace dar ne ofera beneficiile comunicarii si colaborarii. Nu vad alta directie de dezvoltare efectiva si sanatoasa a sinelui decit dezvoltarea spirituala.

Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 28 Feb 2006, 01:37 PM

Iubire inteleaptaaaa?
Oauuuu!
Cand adaugam IUBIRII un determinant OMORAM Iubireaaaaaaaaaaaa!
Iubirea e Ipostaza Noastra e Dinamica Noastra, E Libertateaaaaa!
Nu ucideti Libertateaaa!
Nu va mai ghidati dupa mituri invechiteeee!
Sa intelegem ca nu putem elimina egoismul! E chiar bun uneori. Numai ca trebuie sa-l topim, sa-l valurim in iubireee!
Uuuups, am spus o prostie?

Trimis de: actionmedia pe 28 Feb 2006, 01:47 PM

QUOTE (IoanV @ 28 Feb 2006, 01:14 PM)
Am inteles eu ce spui tu, dar cind spui despre cineva ca definitia propusa de el are la baza autosugestia

Eu nu am spus ca definitia lui Peck are la baza autosugestia. Am spus ca asa cum o defineste el nu se poate sa ignore autosugestia si am argumentat de ce. Nu spun ca el ar fi spus asta.

QUOTE
Nu de alta, dar interpretindu-le gresit, s-ar putea sa perseverez in greseli care mai tirziu ar putea sa imi aduca suferinta si pina atunci irosesc si timp pretios.


Pai asta e problema. Nu exista corect sau gresit decat intr-un context dat. Corect sau gresit sunt notiuni relative. Nu ai nici o garantie ca ceea ce scrie Peck nu te va conduce spre o greseala sau ca te va salva dintr-o greseala. De obicei, cu cat aprofundezi o problema cu atat devine mai confuza si cu atat mai mare devine riscul de a gresi.

QUOTE
Dupa opinia ta, ca nu depinde ce alegi sa intelegi, toata psihoterapia este inutila.


Nu vad ce legaura are una cu alta. Ideea este ca "nu te legi la cap daca nu te doare". Psihoterapia este utila atunci cand ai probleme. Daca nu le ai, psihoterapeutii vor avea grija sa ai, altfel cum isi vor castiga si ei painea?

QUOTE
Pt. ca intelegerea a ceea ce se intimpla si adoptarea altei strategii, mai sanatoase, vindeca pacientii care se trateaza la psihoterapeut.


Daca te indeparteaza de starea naturala eu zic ca mai mult te incurca decat te ajuta. Poate ca rezolva o problema dar iti mai creeaza premisele pentru alte 10 probleme.

QUOTE
Atunci intreb de ce sa fim sinceri cu persoanele cu care interactionam si de ce sa nu le tratam ca pe niste mijloace prin care noi sa le folosim pt, a ne satisface anumite nevoi


Peroanele cu care interactionam sunt "niste mijloace" de care ne folosim, asa cum noi suntem mijloace pentru alte persoane. Asta este realitatea. Asta nu inseamna ca nu poti fi altruist si sincer cu aceste persoane. De cele mai multe ori ne folosim de ceilalti fara sa ne dam seama si ii lasam pe altii sa se foloseasca de noi fara sa ne dam seama. Asta nu impidica insa iubirea.

QUOTE
Ca sa ne pastram individualitatea si sa nu ne "topim" in curente de opinie ai caror ambasadori inconstienti sa devenim.


Pai daca sustii opinia lui Peck te topesti intr-un curent de opinie. Este imposibil sa nu te topesti intr-un curent de opinie. Asta am numit eu "diluare" si face parte din viata noastra. Sinele se extinde (sau se contracta sau se modifica) si ca urmare a acestei diluari. Fiecare individ se formeaza in urma unei infinitati de diluari si duplicari. De cand ne nastem si pana murim ne tot topim in curente de opinie, ne diluam in diverse personalitati pe care le intalnim si totusi iesim unici.

Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 28 Feb 2006, 01:53 PM

QUOTE (actionmedia @ 28 Feb 2006, 02:47 PM)
QUOTE (IoanV @ 28 Feb 2006, 01:14 PM)
Am inteles eu ce spui tu, dar cind spui despre cineva ca definitia propusa de el are la baza autosugestia

Eu nu am spus ca definitia lui Peck are la baza autosugestia. Am spus ca asa cum o defineste el nu se poate sa ignore autosugestia si am argumentat de ce. Nu spun ca el ar fi spus asta.

QUOTE
Nu de alta, dar interpretindu-le gresit, s-ar putea sa perseverez in greseli care mai tirziu ar putea sa imi aduca suferinta si pina atunci irosesc si timp pretios.


Pai asta e problema. Nu exista corect sau gresit decat intr-un context dat. Corect sau gresit sunt notiuni relative. Nu ai nici o garantie ca ceea ce scrie Peck nu te va conduce spre o greseala sau ca te va salva dintr-o greseala. De obicei, cu cat aprofundezi o problema cu atat devine mai confuza si cu atat mai mare devine riscul de a gresi.

QUOTE
Dupa opinia ta, ca nu depinde ce alegi sa intelegi, toata psihoterapia este inutila.


Nu vad ce legaura are una cu alta. Ideea este ca "nu te legi la cap daca nu te doare". Psihoterapia este utila atunci cand ai probleme. Daca nu le ai, psihoterapeutii vor avea grija sa ai, altfel cum isi vor castiga si ei painea?

QUOTE
Pt. ca intelegerea a ceea ce se intimpla si adoptarea altei strategii, mai sanatoase, vindeca pacientii care se trateaza la psihoterapeut.


Daca te indeparteaza de starea naturala eu zic ca mai mult te incurca decat te ajuta. Poate ca rezolva o problema dar iti mai creeaza premisele pentru alte 10 probleme.

QUOTE
Atunci intreb de ce sa fim sinceri cu persoanele cu care interactionam si de ce sa nu le tratam ca pe niste mijloace prin care noi sa le folosim pt, a ne satisface anumite nevoi


Peroanele cu care interactionam sunt "niste mijloace" de care ne folosim, asa cum noi suntem mijloace pentru alte persoane. Asta este realitatea. Asta nu inseamna ca nu poti fi altruist si sincer cu aceste persoane. De cele mai multe ori ne folosim de ceilalti fara sa ne dam seama si ii lasam pe altii sa se foloseasca de noi fara sa ne dam seama. Asta nu impidica insa iubirea.

QUOTE
Ca sa ne pastram individualitatea si sa nu ne "topim" in curente de opinie ai caror ambasadori inconstienti sa devenim.


Pai daca sustii opinia lui Peck te topesti intr-un curent de opinie. Este imposibil sa nu te topesti intr-un curent de opinie. Asta am numit eu "diluare" si face parte din viata noastra. Sinele se extinde (sau se contracta sau se modifica) si ca urmare a acestei diluari. Fiecare individ se formeaza in urma unei infinitati de diluari si duplicari. De cand ne nastem si pana murim ne tot topim in curente de opinie, ne diluam in diverse personalitati pe care le intalnim si totusi iesim unici.

Uuuups! Altele sunt intelesurile, tigruleeee!
Crick si Dennet vorbes indeajuns. OK, si ei se pot insela.
E o idee ciudata despre DPM-uri in Era Complexitatii.
Dezordinea Personalitatii Multiple in Era Complexitatii vorbeste si despre Iubire dar si despre idiotenia ideeii de Evolutie. Totul e legat, metaforic ci miraculos intr-o mare IUBIRE. Care ce e?

Ovidiu Bufnila
consilier de imagine
Premiul III la Concursul International de Decriptare, Marea Britanie 2003

Trimis de: IoanV pe 28 Feb 2006, 02:19 PM

QUOTE
Pai asta e problema. Nu exista corect sau gresit decat intr-un context dat. Corect sau gresit sunt notiuni relative.
Asa si cu boala fizica sau psihica, nu? Sanatos sau bolnav sunt notiuni relative.
QUOTE
Nu ai nici o garantie ca ceea ce scrie Peck nu te va conduce spre o greseala sau ca te va salva dintr-o greseala.
Mai rea decit actiunea este doar inactiunea. Nu am nici o garantie, doar ma lamureste despre sentimentele mele. Imi este suficient, eu tot pe calea mea ma duc.
QUOTE
De obicei, cu cat aprofundezi o problema cu atat devine mai confuza si cu atat mai mare devine riscul de a gresi.
Asta nu e adevarat. Daca ar fi asa stiinta ar fi cea mai mare incurcatura.
QUOTE
Daca te indeparteaza de starea naturala eu zic ca mai mult te incurca decat te ajuta. Poate ca rezolva o problema dar iti mai creeaza premisele pentru alte 10 probleme.
Suntem prea departe de starea naturala, asta e problema. Dar daca spui ca omul trebuie sa se poarte instinctiv si sa nu accepte educatia, no comment.
QUOTE
Pai daca sustii opinia lui Peck te topesti intr-un curent de opinie. Este imposibil sa nu te topesti intr-un curent de opinie. Asta am numit eu "diluare" si face parte din viata noastra. Sinele se extinde (sau se contracta sau se modifica) si ca urmare a acestei diluari. Fiecare individ se formeaza in urma unei infinitati de diluari si duplicari. De cand ne nastem si pana murim ne tot topim in curente de opinie, ne diluam in diverse personalitati pe care le intalnim si totusi iesim unici.
Pina la urma ai rezolvat-o cu iesim unici. Problema e daca iesim, suntem sau nu in stare sa depasim niste tipare sau raminem niste copii. Opinia ta anterioara sugereaza ca nu are rost sa le depasim, pot aparea alte 20. Nu te topesti intr-un curent daca il intelegi si esti in satare sa il dezvolti. Curentul se topeste si creste prin tine. Cineva l-a dus pina intr-un punct, daca esti capabil il duci mai departe. Daca te-ai oprit, atunci te inghite el pe tine.
QUOTE
De cele mai multe ori ne folosim de ceilalti fara sa ne dam seama si ii lasam pe altii sa se foloseasca de noi fara sa ne dam seama. Asta nu impidica insa iubirea.
Corect, daca o facem fara sa ne dam seama, dar daca o facem constient si cu angajament atunci este iubire caci ne sprijinim reciproc. Peck da citeva exemple in care lipsa angajamentului poate insemna mult pt.. un individ.
QUOTE
Nu vad ce legaura are una cu alta. Ideea este ca "nu te legi la cap daca nu te doare". Psihoterapia este utila atunci cand ai probleme. Daca nu le ai, psihoterapeutii vor avea grija sa ai, altfel cum isi vor castiga si ei painea?
Cu asta inchei caci duce la o concluzie ciudata. Adica de ce sa ne ingrijim noi de sanatate, sa le luam pinea medicilor, nu? Sanatatea e de mai multe feluri, de una ne dam seama numai cind cineva clacheaza sau face un infarct, etc.

In concluzie, ideile tale se rotesc in jurul la "ce rost are". Sper ca raspunsul este clar, obiectia a fost insa slabuta.

Trimis de: actionmedia pe 28 Feb 2006, 02:39 PM

QUOTE (IoanV @ 28 Feb 2006, 02:19 PM)
Asa si cu boala fizica sau psihica, nu? Sanatos sau bolnav sunt notiuni relative.

In principiu da. Sunt relative la marea majoritate a oamenilor. rolleyes.gif
Dar nu vad relevanta in contextul de fata.

QUOTE
Mai rea decit actiunea este doar inactiunea.


Si asta este relativ. Nu intotdeauna inactiunea este mai rea decat oricefel de actiune. Iar unele actiuni pot fi mai rele decat inactiunea.

QUOTE
Imi este suficient, eu tot pe calea mea ma duc.


Calea ta se modifica prin prisma ideilor pe care le adopti sau pe care le sustii.

QUOTE
Suntem prea departe de starea naturala, asta e problema.


E adevarat, dar solutia nu este departarea ci apropierea.

QUOTE
Dar daca spui ca omul trebuie sa se poarte instinctiv si sa nu accepte educatia, no comment.


Nu am spus asta. Spun ca este de preferat ca educatia sa se bazeze mai mult pe fapte decat pe fantezii.

QUOTE
Adica de ce sa ne ingrijim noi de sanatate, sa le luam pinea medicilor, nu?


Nu am spus asta. Am spus ca este normal sa te ingrijesti de sanatate atunci cand ai o problema. Uneori grija excesiva va creea problemele. Mai spuneam ca unii psihologi se vor stradui sa te faca sa crezi ca ai probleme pentru a merge la consultatii mai des. Trebuie sa aiba si ei clienti.

Trimis de: IoanV pe 28 Feb 2006, 02:46 PM

In concluzie, un dialog relativ despre ceva relativ are rost?
Ce propui, sa nu ne intereseze, sa nu studiem deloc aspectele legate de "patologia (sau psihanaliza) iubirii", aceasta fiind o falsa problema?

Trimis de: actionmedia pe 28 Feb 2006, 02:52 PM

QUOTE (IoanV @ 28 Feb 2006, 02:46 PM)
In concluzie, un dialog relativ despre ceva relativ are rost?

Sigur ca da, de ce nu ar avea.

QUOTE
Ce propui, sa nu ne intereseze, sa nu studiem deloc aspectele legate de "patologia (sau psihanaliza) iubirii", aceasta fiind o falsa problema?


Nu am gandit si nu am propus asa ceva. Ba e chiar foarte bine sa le studiem. Putem sa le studiem, sa le analizam, sa tragem si concluzii. Problema apare atunci cand incercam sa le ridicam la rang de lege si incepem sa ne raportam la ele. Daca incepem sa ne ghidam viata dupa niste teorii fanteziste si nedemonstrabile atunci avem o problema. In rest, orice fel de discutii si studii sunt binevenite si zic eu fertile pentru "expansiunea sinelui".

Trimis de: IoanV pe 28 Feb 2006, 03:15 PM

QUOTE
Problema apare atunci cand incercam sa le ridicam la rang de lege si incepem sa ne raportam la ele. Daca incepem sa ne ghidam viata dupa niste teorii fanteziste si nedemonstrabile atunci avem o problema. In rest, orice fel de discutii si studii sunt binevenite si zic eu fertile pentru "expansiunea sinelui".
Cine vrea sa le ridice la rang de lege? Am spus clar ca le discutam, dar daca se dovedesc bune eu le accept si le folosesc, chiar daca sunt nedemonstrabile. Pt. ca tot ce tine de suflet si morala, comunicare, respect, iubire, colaborare este nedemonstrabil. Fara ele ce ramine din viata?
Mai fantezista si mai lipsita de priza la realitate mi se pare cramponarea in cunoasterea concreta, demonstrabila. Un univers ramine astfel neexploatat sau nefolosit pt. ca nu se poate demonstra.
Oricum incercarea de a face dintr-un psihiatru un autor fantezist cind vorbeste despre cele din meseria lui, inseamna ceva curaj. Nu stiu insa cit e de inteleapta cind nu poti aduce nici o proba.

Trimis de: actionmedia pe 28 Feb 2006, 03:26 PM

QUOTE (IoanV @ 28 Feb 2006, 03:15 PM)
Oricum incercarea de a face dintr-un psihiatru un autor fantezist cind vorbeste despre cele din meseria lui, inseamna ceva curaj. Nu stiu insa cit e de inteleapta cind nu poti aduce nici o proba.

Un psihiatru este diferit de un psiholog. Psihiatrii se ocupa de probleme patologice. Iubirea nu este o problema patologica, este un domeniu care se poate aborda si din punct de vedere psihologic dar si filosofic. Probe nu este nevoie sa aduc. Unele idei afirmate de el sunt pertinente. Asta nu inseamna ca intreaga teorie este corecta. De asemenea unele idei afirmate de el par exagerate sau neconforme cu realitatea. Asta este suficient pentru a invalida teoria.

Eu personal am acceptat anumite idei si am respins alele atata tot. E bine sa ne intrebam si care este scopul pentru care s-a scris cartea. Daca urmarim modalitatea de distributie si publicul tina s-ar putea ma mai tragem niste concluzii interesante. Sunt convins ca scopul principal al autorului a fost acela de a-si vinde cartea si se foloseste de noi pentru a se imbogati. Asta nu inseamna ca nu ne iubeste si ca nu ne vrea binele. rolleyes.gif

Trimis de: IoanV pe 28 Feb 2006, 03:41 PM

QUOTE
Eu personal am acceptat anumite idei si am respins alele atata tot. E bine sa ne intrebam si care este scopul pentru care s-a scris cartea. Daca urmarim modalitatea de distributie si publicul tina s-ar putea ma mai tragem niste concluzii interesante. Sunt convins ca scopul principal al autorului a fost acela de a-si vinde cartea si se foloseste de noi pentru a se imbogati. Asta nu inseamna ca nu ne iubeste si ca nu ne vrea binele.
O logica care ar putea sa para "beton". Pacat ca nu se prea potriveste cu realiitatea, ca prea era frumoasa. biggrin.gif. Conform ei toti autorii nu vor decit sa se imbogateasca pe seama noastra.
Aici se constata o lipsa de incredere in oameni, care care are la baza, de obicei, lipsa de angajare a celor care spun ca iubesc o persoana fata de acea persoana (de obicei in copilarie), de aceea nu pot avea incredere, caci nimeni nu merita incredere (lipsind angajamentele). Hai sa vedem e buna teoria asta.... biggrin.gif, sau daca o intelegi, ori doar te dai mare. Definitiile in carte.
Un psihiatru (psihoterapeut) trebuie sa stie mult mai bine despre normalitate decit omul obisnuit, altfel nu stie "unde sa duca oamenii" ca sa-i faca sanatosi.
Nu zice nimeni sa fii de acord cu el, dar spune clar si argumentat ce nu iti convine, altfel, cu afirmatii generale, e apa de ploaie.
Poate mai invatam si noi ceva....

Trimis de: actionmedia pe 28 Feb 2006, 04:01 PM

QUOTE (IoanV @ 28 Feb 2006, 03:41 PM)
O logica care ar putea sa para "beton". Pacat ca nu se prea potriveste cu realiitatea, ca prea era frumoasa. biggrin.gif. Conform ei toti autorii nu vor decit sa se imbogateasca pe seama noastra.

Eu nu am afirmat ca toti autorii vor sa se imbogateasca pe seama noastra. Este insa o realitatea ca in USA a fi autor de "best seller" este o profesie.

Iata ce am gasit pe http://www.mscottpeck.com/html/scott-peck.html:

QUOTE
Peck's first book, it has sold over 7 million copies and remained on the New York Times Best Seller List longer than any other paperback book.


Interesant nu? Este al doilea indiciu ca obiectivul principal este acela de a face bani din asta.
Primul indiciu fiind cel enuntat mai sus (despre industria cartilor din america)
Al treilea indiciu este felul in care este scrisa cartea, limbaj curent, digerabil, usor de priceput de toata lumea.
Al patrulea indiciu este faptul ca seamana izbitor cu alte carti care abordeaza subiecte asemanatoare si care sunt clar orientate catre profit.

Nu spun ca am dovezi in sprijinul acestei afirmatii, dar am toate motivele sa cred ca principala motivatie a autorului a fost profitul. Repet! Asta nu exclude posibilitatea ca el sa fi facut asta din iubire pentru oameni. Adica poti sa si vrei sa obtii profit dar sa ai si intentii altruiste.

QUOTE
Un psihiatru (psihoterapeut) trebuie sa stie mult mai bine despre normalitate decit omul obisnuit, altfel nu stie "unde sa duca oamenii" ca sa-i faca sanatosi.


Stie atat de bine ce e aia normalitate incat majoritatea celor cu boli psihice nu se fac insanatosesc niciodata.

QUOTE
Nu zice nimeni sa fii de acord cu el, dar spune clar si argumentat ce nu iti convine


Am spus si am argumentat.




Trimis de: IoanV pe 28 Feb 2006, 04:39 PM

Acuzatii se pot aduce chiar si fara argumente sau cu argumente numeroase de tip generalizare pripita.
Faptul ca a stat atit in top poate fi o confirmare a valorii, a talentului acestui om de a spune in limbaj accesibil lucruri importante pentru oameni. Oricum asta nici nu ar trebui sa conteze ci doar valoarea in sine a cartii.
Cind combati o teorie nu spui ca e si buna si rea, arati ce e bun si ce e rau in ea. Asta nu am vazut, desi trebuie sa recunosti ca m-am straduit sa aflu. Dar intrucit discutia nici nu pare a se indrepta in aceasta directie, eu nu o sa mai insist.

Trimis de: abis pe 3 Mar 2006, 08:56 AM

QUOTE (IoanV @ 28 Feb 2006, 09:58 AM)
Depinde ce alegi sa intelegi prin iubire.

"Aleg" sa inteleg definitia ei: iubirea este un sentiment de atasament si afectiune. Daca tu ai o definitie personala, evident ca vorbim despre lucruri diferite.
QUOTE
Ca noi, in acceptiunea comuna a termenului, numim iubire toate aplecarile afective indiferent de motivatiile lor, e alta problema.

Vorbesc despre definitia din dictionar...
QUOTE
Cel putin iubirea lui Iisus corespunde termenului propus.

Cred ca ai gresit sub-forumul, aici nu este Comunitatea Credintei. Existenta lui Isus este discutabila, faptele pe care unii i le atribuie la fel. Nu poate fi un argument intr-o astfel de discutie.
QUOTE

QUOTE
Poti argumenta ca eu imi iubesc sotia pentru ca vreau, pentru ca mi-am propus sa o iubesc?
Cred ca ar trebui sa va cunosc mai bine mai intii, sa vad ce fel de iubire este intre voi, cum te raportezi tu la ea.

Ok, pune intrebari si-ti voi raspunde. Nu am de unde sa stiu care informatii iti sunt esentiale pentru a da un asemenea verdict.

Trimis de: exergy33 pe 3 Mar 2006, 09:09 AM

Ioan V

QUOTE
Cel putin iubirea lui Iisus corespunde termenului propus.


Sentimentul de iubire a existat si inainte de Isus , si inainte de Moise ... el a aparut odata cu primii oameni , intr-o forma pura , nepoluata de dogme sau curente filozofice ,curente de mai lunga sau de mai scurta durata.
Sentimentul de iubire este in legea firii omenesti.

Trimis de: IoanV pe 3 Mar 2006, 10:04 AM

QUOTE
Daca tu ai o definitie personala, evident ca vorbim despre lucruri diferite.
Am dat definitia, nu este personala, ii apartine lui Scott Peck, iar eu doar subscriu la ea. Este preluata din cartea Drumul catre tine insuti, din care capitolul de care spuneam a fost pus pe net. Nu am mai argumentat eu in favoarea definitiei deoarece a facut-o autorul in textul de aproape 100 pagini prezentat.
QUOTE (IoanV primul post pe acest topic)
Iata deci definitia propusa: Vointa de a-ti extinde sinele in scopul de a nutri cresterea spirituala proprie sau a celorlalti .

QUOTE
Existenta lui Isus este discutabila, faptele pe care unii i le atribuie la fel. Nu poate fi un argument intr-o astfel de discutie.
Nu am gresit forumul, iubirea propusa de el este un model indiferent daca El a existat sau nu in realitate. Dar apropoo de asta, este personajul despre care exista probabil cele mai multe marturii iar tu vrei sa-l faci disparut. Poate ar trebui sa ofer ca model iubirea sfintilor (crestini si nu numai) ca sa iti fie pe plac.

Autorul sustine ca sentimentele nu sunt cu adevarat iubire, ci doar un rezultat al investirii. As prefera sa va uitati prin textul spre care am pus un link (acum e si in semnatura) si sa spuneti precis ce nu va place acolo. Sistemul de analiza e prea complex sa raspund in 2 propozitii.
QUOTE
Ok, pune intrebari si-ti voi raspunde. Nu am de unde sa stiu care informatii iti sunt esentiale pentru a da un asemenea verdict.
Eu nu credeam ca vrei sa faci cunoscute in public anumite lucruiri. Respect insa dorinta ta si iti propiun sa incepem:
1. A fost prima ta iubire?
2. A fost dragoste la prima vedere?
3. Cit timp a durat pina v-ati casotorit?
4. Ce apreciezi mai mult la sotia ta?
5. Crezi ca mai exista alte persoane pe care le-ai putea iubi la fel?
6. Ai copii? Daca da, prin ce difera iubirea ta pt. ei de iubirea fata de sotie?
7. Iti iubesti parintii? Care e diferenta intre iubirea fata der ei si cea fata de sotie?

Deocamdata atit. In functie de raspunsuri voi continua.

Trimis de: abis pe 3 Mar 2006, 10:53 AM

QUOTE (IoanV @ 3 Mar 2006, 10:04 AM)
Am dat definitia, nu este personala, ii apartine lui Scott Peck, iar eu doar subscriu la ea.

Iar eu subscriu definitiei din DEX...
QUOTE
Iata deci definitia propusa: Vointa de a-ti extinde sinele in scopul de a nutri cresterea spirituala proprie sau a celorlalti

Si asa ai rezolvat problema: printr-o astfel de definitie iubirea nu mai tine de sentiment, ci de vointa si ratiune. Numai ca definitia este, cum spuneam, eronata.
QUOTE
Autorul sustine ca sentimentele nu sunt cu adevarat iubire, ci doar un rezultat al investirii.

Ce sa-i faci cu definitiile astea... Din moment ce iubirea este definita ca "sentiment" in toate dictionarele limbii romane, autorul respectiv pur si simplu vorbeste despre altceva, nu despre iubire.
QUOTE
Eu nu credeam ca vrei sa faci cunoscute in public anumite lucruiri. 

Daca vor fi intrebari la care nu pot raspunde, o sa te anunt. Dar mi se pare un exercitiu interesant...

QUOTE
1. A fost prima ta iubire? - nu
2. A fost dragoste la prima vedere? - da
3. Cit timp a durat pina v-ati casotorit? - doi ani
4. Ce apreciezi mai mult la sotia ta? - sunt prea multe ca sa le enumar
5. Crezi ca mai exista alte persoane pe care le-ai putea iubi la fel? - nu stiu
6. Ai copii? Daca da, prin ce difera iubirea ta pt. ei de iubirea fata de sotie? - nu inca
7. Iti iubesti parintii? Care e diferenta intre iubirea fata der ei si cea fata de sotie? - da

Trimis de: IoanV pe 3 Mar 2006, 11:24 AM

Eu nu sunt de acord cu definitia din dex pt. ca nu e clara, e prea generala. Nici nu corespunde opiniei mele despre subiect, si am mai vazut pe han definitii discutabile. Problema e ca eu am pus in discutie opiniile cuiva am dat si textul si nu vad unde nu esti de acord. Daca ai lua textul si ai arunca o privire peste el ai putea preciza clar ce nu iti convine. Sunt raspunsuri acolo la obiectiile tale.
Eu nu am facut un rezumat, e prea lung si prea bogat sa il reduc la citeva mesaje sau fraze. Poate nu ai rabdare sa il citesti si sa ne spui ce nu iti place. In acest caz crezi ca ar trebui probabil sa iti fac eu prezentarea daca vreau sa il sustin? Aceasta nu mi se pare insa corect, daca vrei sa discuti opinia cuiva informeaza-te. E usor de spus nu sunt de acord fara a da detalii.
In ceea ce priveste raspunsurile:
Discutii:
la 4 incearca sa sintetizezi ce e mai important
la 7 nu ai dat nici o diferenta
la 1 Daca nu a fost prima iubire, de ce ai parasit pe celelalte fete pe care le-ai iubit si te-ai oprit tocmai la actuala sotie? Ti s-a impus decizia in vreun fel sau ai hotarit tu insuti ca poti merge mai departe si te poti casatorii cu ea?
la 5 reduc exigenta, iubesti si alte persoane in afara de parinti si sotie? De ce, si cum e aceasta iubire in comparatie cu celelalte? Sau toate iubirile tale sunt la fel, sau au macar ceva in comun?

Trimis de: IoanV pe 4 Mar 2006, 09:38 AM

QUOTE (exergy33)
Sentimentul de iubire a existat si inainte de Isus , si inainte de Moise ... el a aparut odata cu primii oameni , intr-o forma pura , nepoluata de dogme sau curente filozofice ,curente de mai lunga sau de mai scurta durata.
Sentimentul de iubire este in legea firii omenesti.
Am zis ca El l-a inventat? Dar cu siguranta ne-a aratat ce inseamna adevarata iubire (parerea mea wink.gif), si nu sunt sigur ca inca am inteles tot. In ceea ce priveste sentimentul, Scott nu spune ca nu exista ci ca, de cele mai multe ori, are mai mare legatura cu dorintele, nevoile si actiunile noastre decit cu calitatile celui iubit si dezvoltarea, implinirea lui.
Nu ai aruncat o privire in text?

Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 4 Mar 2006, 01:24 PM

Iubirea nu a aparut nicicum. E una din instructiunile de taina ale Universului Valurit.

Ovidiu Bufnila
owner
http://finance.groups.yahoo.com/group/Codul_ICAN/

Trimis de: exergy33 pe 4 Mar 2006, 01:36 PM

Ioan V

Am descarcat fisierul pe care l-ai pus la rubrica de Cadouri , si pe baza lui voi incerca sa contrazic anumite afirmatii facute acolo.

QUOTE
Dimpotrivă, iubirea reală apare deseori într-un context în care sentimentul iubirii lipseşte, cînd acţionăm cu iubire în ciuda faptului că nu simţim că iubim


In ce context se poate actiona cu iubire , atunci cind iubirea lipseste ? wub.gif
Nu inteleg sensul acestei fraze , pentru ca nu am la indemina un exemplu .

QUOTE
îndrăgostirea nu este un act al voinţei. Nu este o alegere conştientă. Oricît de deschişi am fi la această experienţă sau oricît de dornici să o trăim, s-ar putea să nu avem parte de ea. Dimpotrivă, experienţa aceasta ne poate captiva atunci cînd noi categoric nu o căutăm, cînd e nepotrivită sau indezirabilă.


Total de acord.

QUOTE
Iubirea este exerciţiul liber al alegerii. Doi oameni se iubesc unul pe celălalt atunci cînd sînt capabili să trăiască unul fără celălalt, dar aleg să trăiască împreună.


Nu cred ca iubirea este un exercitiu liber al alegerii , ba mai mult cred ca ea strapunge granitele logicii , ale judecatii si discernamintului.
In contradictie cu exemplul dat mai sus (care mie personal mi se pare un non-sens ), vreau sa stiu daca doi oameni nu sint capabili sa traiasca unul fara de celalalt , dar aleg sa traiasca despartiti , ...asta cum se cheama ?


QUOTE
Dragostea nu înseamnă a da pur şi simplu; ea este o dăruire judicioasă şi, tot aşa, un refuz judicios. Este laudă judicioasă şi critică judicioasă. Este ceartă, strădanie, confruntare, îndemn, impulsionare şi protecţie, la care se adaugă alinare, toate acestea în mod judicios. înseamnă conducere. Cuvîntul „judicios" înseamnă necesitînd judecată, iar judecata necesită mai mult decît instinct; necesită un proces bine gîndit şi deseori dureros de luare a deciziilor.


Dupa parerea mea iubirea inseamna daruire fara de limite , neconditionata si nefiltrata prin aspecte marunte , cotidiene sau prin egoism. smile.gif

De ce atunci cind apelind la judecata, si dindu-si seama ca obiectul iubirii nu merita acest sentiment , oamenii nu pot renunta la el ?
Sint nenumarate cazuri in istorie , literatura si viata de zi cu zi.

Este oare vorba de un miraj , un mister , o chemare din adincurile fiintei umane ??? ... sau este vorba despre alegere , daruire judicioasa ???,.. daca ar fi sa luam de buna vorbele lui Scott Peck.
Ma indoiesc ca el are dreptate , cu atit mai mult cu cit am sesizat ca de multe ori face confuzie intre sentimentul de iubire si sentimentele de afectiune sau atasament.

Voi continua miine cu alte exemplificari de texte .

exergy33


Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 4 Mar 2006, 01:39 PM

exergy33
oare nu vezi cumva Iubirea ca fiind doar si numai o calitate a SUPRAFETELOR?
Cu pupici metafizici,
o mica meduza ICAN
http://finance.groups.yahoo.com/group/Codul_ICAN/

Trimis de: exergy33 pe 4 Mar 2006, 01:43 PM

Iubirea nu se vede , se simte . smile.gif

Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 4 Mar 2006, 01:55 PM

exergy33, ghidusule, stii bine la ce ma refer, imi place cum il starnesti pe obraznicul Ovidiu Bufnilaaaaa! Interesanta ideea asta ca " se simte". Aproape ca intuiesc_ca nu te referi de fapt la simturi! Am dreptate?
Ov
http://finance.groups.yahoo.com/group/Codul_ICAN/

Trimis de: exergy33 pe 4 Mar 2006, 03:07 PM

@Ovidiu

QUOTE
Aproape ca intuiesc_ca nu te referi de fapt la simturi! Am dreptate?

Intr-un fel da, ai dreptate , ma refer la alte simturi nu la acelea cinci clasice , care de fapt nu fac decit sa ne inlantuiasca spiritul. cool.gif

Trimis de: Kyklos pe 4 Mar 2006, 05:06 PM

Iubirea , dragostea o simtim zi de zi sub mai multe forme , dragostea de tara , dragostea fata de o persoana apropiata , dragostea asupra unui lucru nesemnificativ .
Dar, nu suntem constienti de lumea in care traim , traim intr-o lume in care nu ne dam seama de realiate , suntem dusi de val , crezand ca am simtit adevarata dragoste , iubire , dar noi ne inselam .

Trimis de: IoanV pe 4 Mar 2006, 09:59 PM

QUOTE (exergy33)
In ce context se poate actiona cu iubire , atunci cind iubirea lipseste ?
Se poate actiona cu iubire cind sentimentul iubirii lipseste. Conform definitiei, cind actionezi din bunatate, pt. cresterea spirituala a cuiva poate lipsi sentimentul iubirii dar exista ceva mai rafinat care iti motiveaza activitatea, aceasta vointa dezinteresata de nutrire. Iubirea fata de (sau a unui) un sfint cred ca e lipsita de sentiment dar e plina de bunatate. Ca sa iti dau un exemplu concret, cam ce iti sugereaza expresia atit de placuta parintelui Cleopa: "Minca-v-ar raiul!"? Crezi ca sunt sentimente aici? Eu cred ca nu, e ceva mai profund.
QUOTE
Nu cred ca iubirea este un exercitiu liber al alegerii , ba mai mult cred ca ea strapunge granitele logicii , ale judecatii si discernamintului.
Cu trecerea timpului ce mai ramine din oameni? Si nevoia de a investi sentimental, si indragostirea se cam duc si ce ramine omului. Pt. ce apreciezi oamenii in virsta? Mie imi plac cei care au puterea sa iubeasca si cred ca fac aceasta doar pt. ca asa vreau ei sa traiasca, altfel ar fi ca ceilalti, care cu virsta devin mai ursuzi.
QUOTE
vreau sa stiu daca doi oameni nu sint capabili sa traiasca unul fara de celalalt , dar aleg sa traiasca despartiti
Eu cred ca acesti oameni pot sa traiasca unul fara celalalt altfel nu ar putea trai despartiti. Dar fiecare are sentimente de iubire fata de celalalt si poate chiar iubire, si deosebita apreciere.
QUOTE
Ma indoiesc ca el are dreptate , cu atit mai mult cu cit am sesizat ca de multe ori face confuzie intre sentimentul de iubire si sentimentele de afectiune sau atasament.
Bun, si cum ar trebui sa le deosebim, pt. a corecta teoria? Eu inclin sa cred ca sentimentele ramin Senti+mente (a simti ceea ce influenteaza, traieste mintea). Iar iubirea e mai mult decit un sentiment. Sentimentele inseamna mintea intr-o stare speciala, iubirea inseamna transcederea starilor mintii in deplina ei tacere.

Trimis de: Erwin pe 6 Mar 2006, 12:53 AM

Ce e iubirea?
Un sentiment.
Ce e un sentiment?
Un meta-gand.
Ce e un meta-gand?
Un gand peste toate gandurile, ca un dirijor care dirijeaza o orchestra din multe ganduri-instrumentisti.
Ce e un gand?
O colectie de procesari de informatie ce se petrece intr-o multime de neuroni ca o fraza muzicala cantata de un instrumentist.
Un gand e o fraza muzicala.
Un sentiment comun e o melodie.
Un sentiment ca iubirea e o simfonie.

Trimis de: Titus Herbert pe 6 Mar 2006, 03:35 PM

Si daca totusi iubirea nu ar fi acel "ceva" care sa ne "deschida" poarta catre o alta viata ci numai un pas mai aproape de dezamagire si suferinta?
Mamele isi iubesc odraslele si totusi sufera cand acestea pleaca pe drumul lor, oricat de fireasca ar fi despartirea. Iubirea intre o femeie si un barbat nu va fii mereu aceeasi, poate in cel mai "fericit" caz va ajunge la stadiul de "obisnuinta placuta".

Trimis de: IoanV pe 6 Mar 2006, 08:15 PM

QUOTE (Titus Herbert)
Mamele isi iubesc odraslele si totusi sufera cand acestea pleaca pe drumul lor, oricat de fireasca ar fi despartirea. Iubirea intre o femeie si un barbat nu va fii mereu aceeasi, poate in cel mai "fericit" caz va ajunge la stadiul de "obisnuinta placuta".
legat cu
QUOTE (Erwin)
Un sentiment ca iubirea e o simfonie.
ar putea duce la concluzia ca simfonia iubirii sentimentale nu se poate cinta la nesfirsit. Eu cred ca un sentiment nu poate fi iubire caci se poate transforma in opusul lui (ura) cind obiectul iubirii nu se mai comporta conform asteptarilor. Ce iubire este aceea care se poate transforma in ura? Mai sanatoasa este lipsa de iubire decit un atasament bolnavicios, care in loc sa ne deschida noi perspective ni le obtureaza si pe cele potential deschise. Cite mame (parinti) nu isi manipuleaza copii in numele iubirii, indepartindu-i de soti(e), mai mult din frica de a nu pierde afectiunea lui? Cine vrea poate numi asta iubire, dar cita vreme strica in loc sa repare sa creasca eu nu o pot numi astfel.

Trimis de: Erwin pe 7 Mar 2006, 01:33 AM

IoanV:

QUOTE
simfonia iubirii sentimentale nu se poate cinta la nesfirsit.


desigur! Edit: se mai odihnesc muzicantii, dar partitura e eterna!

QUOTE
Eu cred ca un sentiment nu poate fi iubire caci se poate transforma in opusul lui (ura) cind obiectul iubirii nu se mai comporta conform asteptarilor. Ce iubire este aceea care se poate transforma in ura?


o falsa iubire, iubirea adevarata nu se poate transforma in ura. conditionalul ucide iubirea in fasa, subscriu la asta:

exergy33:
QUOTE
Dupa parerea mea iubirea inseamna daruire fara de limite , neconditionata si nefiltrata prin aspecte marunte , cotidiene sau prin egoism.

Trimis de: actionmedia pe 7 Mar 2006, 10:53 AM

QUOTE (IoanV @ 6 Mar 2006, 08:15 PM)
Eu cred ca un sentiment nu poate fi iubire caci se poate transforma in opusul lui (ura) cind obiectul iubirii nu se mai comporta conform asteptarilor. Ce iubire este aceea care se poate transforma in ura?

Nu toate iubirile se transforma in ura si nu toate iubirile dureaza la nesfarsit.
De ce trebuie ca o iubire sa fie "vesnica"? De ce sa nu se transforme in timp in altceva? Traim intr-o lume dinamica. Iubirea, ura, credinta, nevoia. Sunt stari de moment ale unui om. Unele dureaza mai mult, altele mai putin. De ce ar trebui sa fie ceva permanent?

Trimis de: Felina pe 7 Mar 2006, 12:41 PM

QUOTE (actionmedia @ 7 Mar 2006, 10:53 AM)
De ce ar trebui sa fie ceva permanent?

Iubirea de aproape ar trebui sa fie permanenta. Iubirea aceea care izvoraste din intelegerea firii umane, deci si a slabiciunilor omului care provoaca atat de multe 'rele'. Iubirea aceea care e cea mai mare bogatie a omului pe pamant, iubirea izvorata din intelegere si infinita acceptare, acolo unde se sfarseste intelegerea.

Trimis de: actionmedia pe 7 Mar 2006, 12:47 PM

Iubirea permanenta este o raritate si un ideal. Majoritatea iubirilor sunt temporare si trecatoare.
Tot nu inteleg de ce trebuie ca iubirea sa fie permanenta. De ce nu putem discuta despre iubire ca despre ceva trecator? De ce vrem sa fie permanenta?

Trimis de: Felina pe 7 Mar 2006, 01:07 PM

QUOTE (actionmedia @ 7 Mar 2006, 12:47 PM)
Iubirea permanenta este o raritate si un ideal. Majoritatea iubirilor sunt temporare si trecatoare.
Tot nu inteleg de ce trebuie ca iubirea sa fie permanenta. De ce nu putem discuta despre iubire ca despre ceva trecator? De ce vrem sa fie permanenta?

Iti dau un exemplu: sa zicem ca nu mai reusesti sa te intelegi cu sotia si pace - urmeaza despartirea, divortul. Ok. Nu va mai iubiti ca parteneri de viata. Dar in acelasi timp va puteti iubi in continuare ca oameni pur si simplu, este? Adica puteti sa va despartit dusmani, plini de ura, indiferenti, sau prieteni. Sesizezi diferenta? Da, iubirea dintre barbat si femeie a murit, dar iubirea dintre om si om poate fi permanenta. Este?

Trimis de: IoanV pe 7 Mar 2006, 01:11 PM

QUOTE
Nu toate iubirile se transforma in ura si nu toate iubirile dureaza la nesfarsit....De ce nu putem discuta despre iubire ca despre ceva trecator? De ce vrem sa fie permanenta?
Eu am precizat ca iubirea privita ca si sentiment are limitari si este ceva de obicei ceva mai mult pt. noi decit pt. semeni. Am pornit de la ideea ca sentimentul este un senti+ment, o simtire a dispozitiei mintii vizavi de o persoana, etc. Peck sustine ca acestea sunt rezultat al investirii si au izvor in noi si finalitate tot in noi. Am putea spune ca este un fel de "simfonie" orchestrata mai mult de dorinte, nevoi si autosugestii.
In opozitie cu acestea iubirea ca si vointa de bine, dezvoltare proprie si a semenilor nu mai e un sentiment (pina la urma un joc al mintii) ci un act constient, asumat si deplin responsabil.
In legatura cu izvorul iubirii, a nevoii noastre de a participa la dezvoltarea spirituala proprie si a semenilor, el il considera un mister si nu il explica.

In filozofia indiana (parca Bhagavad gita?) am gasit o explicatie a iubirii care mi-a placut: Nu iubim semenii de dragul lor ci de dragul lui Dumnezeu care este in ei. Altfel spus, nu ii iubim de dragul sentimentelor de ex. (jocuri ale mintii lor in care primim si noi roluri) pe care le au ei ci a iubirii efective (ca vointa dezinteresata de bine pt. noi si alti semeni) pe care o au.
QUOTE (Felina)
Iubirea de aproape ar trebui sa fie permanenta
Ar fi bine, Peck spune insa ca resursele noastre de a iubi sunt limitate dar le putem dezvolta. El da si exemplu cum, inainte de a intelege iubirea asa cum o prezinta in carte, cultiva o oarecare dependenta a sotiei fata de el. Cind a realizat ce ar putea insemna iubirea a descoperit ca nu e capabil sa iubeasca tot timpul pt. ca aceasta este o operatiune mare consumatoare de energie pt. ca inseamna foarte multa intelegere profunda pt. cei iubiti, ajutor si sprijin eficient pt. dezvoltarea lor. Nu poti fi de ex. tot timpul atent la copil ca sa vezi ce il determina sa actioneze, ce perspectiva are asupra lucrurilor si sa il ajuti in mod eficient sa descopere o solutie sau o asezare in realitate mai buna.

Trimis de: Titus Herbert pe 7 Mar 2006, 03:09 PM

si daca ar fi permanenta am limita-o noi, oamenii, simpli muritori. unsure.gif

Trimis de: Erwin pe 7 Mar 2006, 11:02 PM

TH:

QUOTE
si daca ar fi permanenta am limita-o noi, oamenii, simpli muritori


totul e relativ, asa si iubirea, e relativa, dar ce este iubirea?

diferentele de opinii apar din punctele de vedere multiple, iubirea e un lucru cu multe fatete, cu multe dimensiuni chiar, poate descrierea ei matematica e chiar o ecuatie fractala... tongue.gif am in minte atractori stranii, teoria catastrofelor, teoria sistemelor complexe... smile.gif mai inainte am citit ca numarul adeptilor fractalilor in filosofie e in crestere... smile.gif

http://en.wikipedia.org/wiki/Fractal_metaphysics:
QUOTE
there is a small but growing group of thinkers who are trying to apply fractal geometry and chaos mathematics directly and rigorously to non-physical ideas such as virtue, motivation, community, purpose, social structure and so forth.


Trimis de: Titus Herbert pe 8 Mar 2006, 11:35 AM

uite ce am citit eu intr-un articol din National G din februarie. Ce e iubirea? se numea el si prezenta cum reactioneaza creierul la acest fenomen.
Un experiment prin care pacientilor li se arata o poza cu persoana iubita (precizez ca acestia se iubeau de peste 6 luni- citez din revista) si una cu o alta persoana. Rezultat: la vederea persoanei iubite nucleul caudat se lumineaza, nucleul caudat este aceea parte a creierului din cate am inteles unde se gasesc stimulii de placere sau obtinere a unei recompense. "luminarea" acestui nucleu este determinata de cresterea nivelului de dopamina un neurotransmitator.
O sa iau rev la mine sa va zic mai multe daca vi se pare interesant.

Erwin, relativitatea asta o sa ne omoare pe noi laugh.gif Iubirea este controversata, surpinzatoare, individuala si da pentru ca o relatam la propriile experiente este subiectiva si relativa si are mai multe fatete pe care fiecare om le percepe in felul sau. Cate bordeie atatea obiceie si totusi am putea sa vorbim, ma intreb eu, despre iubire obiectiv, stiintific? fara sa se strecoare si ceva personal?

Trimis de: IoanV pe 8 Mar 2006, 02:20 PM

QUOTE
Un experiment prin care pacientilor li se arata o poza cu persoana iubita (precizez ca acestia se iubeau de peste 6 luni- citez din revista) si una cu o alta persoana. Rezultat: la vederea persoanei iubite nucleul caudat se lumineaza, nucleul caudat este aceea parte a creierului din cate am inteles unde se gasesc stimulii de placere sau obtinere a unei recompense. "luminarea" acestui nucleu este determinata de cresterea nivelului de dopamina un neurotransmitator.
Seamana cu reflexul ciinelui pavlovian. Este firesc ca un stimul sa trezeasca aceleasi evenimente cu cele asociate in istoria stimulului dat, ca o pregatire (oglindire) pt. situatia intilnirii reale. Ar fi si un argument in favoarea faptului ca iubirea inteleasa in mod clasic cere o mobilizare suplimentara de energie si e un joc al mintii in care participarea noastra nu e chiar dezinteresata, desi spunem :te (pe tine te!) iubesc.
Ideea este daca ne oprim la acest nivel al "reflexelor conditionate", al jocurilor mai putin constientizate ale mintii (uneori numite sentimente) sau trecem si iubim si pt. celalalt si deoarece vrem noi asta, adica acea implinire a iubirii prin participare voita si intr-adevar dezinteresata.

Am pornit subiectul data fiind importanta iubirii. Ea pare a fi singura cale prin care subiectii pot efectiv sa se integreze intr-un supraeu cu adevarat functional. Desi la inceput poate fi un joc al speciei (inmultire, autoprotectie, etc), individualizarea si aprofundarea trairii ei poate permite iesirea omului din sine si participarea ca o parte pe deplin integrata la un intreg mai mare. Aceasta e provocarea, putem sau nu sa ne depasim limitele individuale, singuratatea, sau, dincolo de toate jocurile asociate, chiar iubind, raminem singuri.

Trimis de: Erwin pe 8 Mar 2006, 03:36 PM

[B]

QUOTE
al jocurilor mai putin constientizate ale mintii (uneori numite sentimente)


dupa parerea mea sentimentele sunt intelese gresit ca fiind ceva subconstient si ca ratiunea ar fi situata deasupra lor, ca constientul ar fi determinat exclusiv de partea rationala, mai degraba inclin sa cred ca sentimentele laolalta cu ratiunea definesc constientul si ierarhic se afla pe acelasi nivel cu ratiunea, in cea mai mare parte a timpului starii de veghe, chiar si in timpul proceselor decizionale... ele reprezinta abstractiunea starii complexe a eului in orice moment, un fel de indicatoare ale diferitelor stari psihologice in care ne aflam... de multe ori sunt imposibil de descris pentru ca experientele si trairile psihice sunt complexe si relative, iar in incercarea de a ne autoanaliza si exprima in cuvinte aceste ipostaze suntem subiectivi si chiar putem modifica fara sa vrem starea respectiva, ca si cand am avea de-a face cu principiul de incertitudine al lui Heisenberg...

cred ca iubirea e mult mai mult decat biochimie, mai mult decat un joc al mintii, mai mult decat un sentiment oarecare, e o Ipostaza Magica dar nu una fixa, rigida ci o ipostaza fluida, e mai degraba un Proces Magic.

Trimis de: Blakut pe 8 Mar 2006, 10:47 PM

100% reactii chimice. Asta nu o face mai putin frumoasa insa... smile.gif

Trimis de: Erwin pe 8 Mar 2006, 11:52 PM

sorry, dar reductionismul nu prea cred ca ne poate ajuta sa intelegem mintea, omul, viul. Cand vorbim despre materia vie indiferent la ce nivel, fie ca e vorba de un simplu virus, fie ca e vorba de societate todeauna este mai mult decat chimie. daca totul ar fi 100% chimie, oricat de complexa ar fi aceasta chimie, atunci n-ar mai fi nici o diferenta calitativa intre viu si neviu, nu-i asa? eu cred ca prea multa vreme am incercat sa reducem totul la lucrurile cunoscute, sa simplificam si sa sintetizam in legi simple, matematice, fizice, chimice tot ce studiem... nu cred ca exista o adevarata teorie finala, ultima, capabila sa ne lamureasca in orice privinta... dar cred ca exista un gradient de certitudine in cunoastere care evolueaza permanent si abordarea problemelor trebuie facuta adecvat nivelului de dezvoltare al sistemelor cercetate. asa si cu iubirea, sunt mai multe puncte de vedere, unele divergente, fiecare cu dreptatea lui, dar adevarul este undeva la mijloc

Trimis de: IoanV pe 9 Mar 2006, 12:42 PM

QUOTE
100% reactii chimice. Asta nu o face mai putin frumoasa insa..
Sa zicem ca pina la urma asa este (chiar daca ar fi o problema cind e vorba de vointa). Dar oare putem interveni noi cumva in asa fel incit sa le determinam sau sa modificam propriul chimism, nu neaparat prin schimbarea reactiilor ci prin inhibarea sau "catalizarea" lor? Suntem strict determinati de ele sau, la rindul nostru, le putem "determina" prin propria vointa? Eu cred ca da, chiar daca nu am inca o imagine f. clara cum se face asta.

Trimis de: abis pe 9 Mar 2006, 07:38 PM

QUOTE (IoanV @ 3 Mar 2006, 11:24 AM)
daca vrei sa discuti opinia cuiva informeaza-te

Discut opinia ta si argumentele tale. Nu am timp sa citesc o lucrare care porneste de la o idee gresita, asa cum am inteles din ce ai povestit tu pana acum.
QUOTE
la 4 incearca sa sintetizezi ce e mai important

Cel mai important este faptul ca ne intelegem excelent unul pe celalalt.
QUOTE
la 7 nu ai dat nici o diferenta

Diferenta este faptul ca fata de sotie exista si atractie erotica. smile.gif
QUOTE
la 1 Daca nu a fost prima iubire, de ce ai parasit pe celelalte fete pe care le-ai iubit si te-ai oprit tocmai la actuala sotie? Ti s-a impus decizia in vreun fel sau ai hotarit tu insuti ca poti merge mai departe si te poti casatorii cu ea?

De unde stii ca le-am parasit pe toate? Unele m-au parasit ele pe mine. Se mai intampla... Asa cum toate lucrurile care au un inceput au in mod obligatoriu si un sfarsit, asa e si cu iubirile, nu tin o eternitate.
QUOTE
la 5 reduc exigenta, iubesti si alte persoane in afara de parinti si sotie? De ce, si cum e aceasta iubire in comparatie cu celelalte? Sau toate iubirile tale sunt la fel, sau au macar ceva in comun?

In afara de rude (sotie, parinti si frati) nu iubesc pe nimeni altcineva. Iar singura diferenta o gasest cateva randuri mai sus.

Mai ai intrebari? smile.gif

Sa revin la definitia ta, conform careia iubirea ar fi "vointa de a-ti extinde sinele in scopul de a nutri cresterea spirituala proprie sau a celorlalti". Nu am inteles nici ce inseamna a-ti "extinde sinele" si nici ce intelegi prin "crestere spirituala". Daca intreprind o actiune care are ca rezultat "cresterea spirituala" a altcuiva (de exemplu ii imprumut o carte) inseamna ca il iubesc pe respectivul?

Trimis de: IoanV pe 10 Mar 2006, 10:28 AM

QUOTE
Nu am timp sa citesc o lucrare care porneste de la o idee gresita, asa cum am inteles din ce ai povestit tu pana acum.
Am dat eu niste indicii, dar sa judeci lucrarea - idee gresita - din ce ma spus eu este cam mult. Eu as fi fost curios si as fi aruncat macar o privire. Oricum nu este nici o graba, mai putem discuta si dupa ce o sa ai timp. Nu o sa ma chinui sa sintetizez aproape 100 pagini in citeva rinduri. Mi se pare incorect si imposibil sa prezint pozitia lui (prezentata si in carte destul de condensat) in citeva rinduri. Nici nu prea am timp sa fac rezumate, imi pare rau. Eu as sugera sa arunci o privire peste capitol, cartea din care este e f. apreciata, cel putin din perspectiva vinzarilor.
QUOTE
Cel mai important este faptul ca ne intelegem excelent unul pe celalalt.
Vad ca iti iubesti sotia pt. ca te intelegi bine cu ea. Deci intelegerea este un factor care intretine iubirea. Insa intelegerea reciproca are la baza multe calitati, dintre care este mai putin importanta partea legata de atractia sexuala si sunt mult mai importante cele legate de caracter, temperament, inteligenta emotionala. Intre acestea cele mai multe se pot dobindi sau educa.
Nu o sa mai insist sa precizez (am facut-o inainte) ca iubirea poate pleca de la sentimente dar nu se identifica cu ele. Nu trebuie sa le neglijam, ci asa cum arata si Peck, trebuie sa le folosim, disciplinam sau stimulam, in functie de ceea ce ne ofera (pot aduce mult elan etc. fiintei).

Trimis de: abis pe 10 Mar 2006, 06:02 PM

QUOTE (IoanV @ 10 Mar 2006, 10:28 AM)
Vad ca iti iubesti sotia pt. ca te intelegi bine cu ea.

Nu am spus asa ceva.

Trimis de: IoanV pe 10 Mar 2006, 09:47 PM

Ok. Sa ne amintim:

QUOTE (eu)
4.Ce apreciezi mai mult la sotia ta?

QUOTE (abis)
Cel mai important este faptul ca ne intelegem excelent unul pe celalalt.
Daca am tras o concluzie gresita, care era cea corecta?
a.Iubirea se pastreaza dezvolta pt. ca exista intelegere? b. Intelegerea exista pt. ca exista iubire?
Oricare dintre concluzii ar fi un argument in favoarea variantei de iubire "inteleptita" si de "deasupra" sentimentalismelor, pt. ca intelegerea nutreste iubirea si iubirea aduce intelegere.

Trimis de: Erwin pe 12 Mar 2006, 11:09 PM

@Titus Herbert:

QUOTE
Iubirea este controversata, surpinzatoare, individuala si da pentru ca o relatam la propriile experiente este subiectiva si relativa si are mai multe fatete pe care fiecare om le percepe in felul sau. Cate bordeie atatea obiceie si totusi am putea sa vorbim, ma intreb eu, despre iubire obiectiv, stiintific? fara sa se strecoare si ceva personal?


asta incercam sa facem aici, sa sintetizam cateva trasaturi impreuna cu cateva dovezi pentru ce intelegem fiecare prin iubire la modul cat se poate de obiectiv, daca vom cadea cu totii la un consens asupra unora dintre ele atunci vom stii ca acelea sunt cele obiective, care se intampla sa fie trasaturile comune conceptului de iubire pentru toata lumea, dezgolite de experienta personala.

daca fiecare ar spune o poveste a sa personala fara sa incerce sa fie obiectiv ar fi mai greu sa ajungem la un consens, asa-i?

offtopic: (pentru destinderea atmosferei) tongue.gif
QUOTE
Erwin, relativitatea asta o sa ne omoare pe noi 


fiecare pasare pe limba ei piere, dar toate din cauza gripei aviare! rofl.gif


Trimis de: Titus Herbert pe 13 Mar 2006, 02:07 PM

Erwin, eu cam asta am incercat sa fac. Dar sa stii ca e destul de dificil sa fii atat de subiectiv pe cat sugerezi tu, e vorba de sentimente aici, e rascolitor ca sa zic asa smile.gif Nu stiu cati sunt dispusi sa spuna lucrurilor pe nume.

off. parca vrabia nu murea rofl.gif

Trimis de: Erwin pe 13 Mar 2006, 06:24 PM

TH:

QUOTE
Dar sa stii ca e destul de dificil sa fii atat de subiectiv pe cat sugerezi tu


N-am sugerat ca trebuie sa fim subiectivi ci obiectivi, e o mica diferenta. Care conteaza. smile.gif

Am trait cu placere nebunia de a iubi si cateodata am incercat sa-mi analizez trairile cu luciditate, le-am aprofundat si am ajuns la niste concluzii, am expus din ele deja. Nu sunt nici definitive nici exhaustive, nici suficient de obiective toate.

Trimis de: Titus Herbert pe 14 Mar 2006, 09:31 AM

Obiectivi dry.gif (si mai rau...)
Sa incerc eu sa fac o mica retrospectiva la ce am zis eu si ce s-a mai prins de mine
In primul rand cred ca suntem toti de acord ca este nevoie de 2 persoane(daca e una singura vorbim de obsesie rofl.gif )

-in primul rand cred ca este necesar un declansator la iubirii, oricat de loviti in cap ne-am simtii, iubirea nu vine pur si simplu cu sageata cu Cupidon laugh.gif Acest declansator in opinia mea poate fii: fie o atractie fizica, fie una mentala
- in functie de declansator cred ca iubirea se poate manifesta aproape simultan (atractia fizica) sau cu un anume decalaj (atractia mentala)
-in prima faza e indragosteala, un fel de nebunie, cand simti ca poti face orice, ti se ridica nivelul de dopamina numai cand te gandesti la persoana iubita wub.gif si ai fluturasi in stomac..
-in cadrul fazei de indragosteala se manifesta afectiune, dorinta de a fii cu persoana iubita tot timpul (sufocare), uneori incercarea de imitare a comportamentului, fascinatia, descoperirea, partea fizica a relatiei (cred ca mai gasesc si altele daca ma mai gandesc...obiectiv)
-urmeaza o faza de acomodare, de oferirea unui loc in spatiul tau, persoanei iubite. Si in aceasta faza persista multe din caracteristicile primei faze, insa fara acel entuziasm debordant, fara 'nebunia' de la inceput.
Aceste faze pot dura in functie de persoane si de felul cum se desfasoara relatia pe parcursul mai multor luni sau chiar ani.
- pe parcurs iubirea evolueaza cu partenerii, uneori se poate aplatiza pana la indiferenta, alteori se poate transforma in comoditatea si confortul unei familii, sau poate nici nu trece de prima faza.
Acum daca ma gandesc mai bine, cred ca pe langa declansatorul acela trebuie sa existe si o disponibilitate a persoanei pentru acest fenomen

Trimis de: Erwin pe 14 Mar 2006, 10:32 PM

TH:

QUOTE
In primul rand cred ca suntem toti de acord ca este nevoie de 2 persoane(daca e una singura vorbim de obsesie


nu neaparat, poti sa iubesti un caine sau o vedeta de cinema dar nu se cheama ca esti oPsedat decat daca faci anumite lucruri indeobste considerate anormale, deplasate... pe urma, poti iubi dar persoana pe care o iubesti nu iti impartaseste sentimentele - eventual se complace in starea de a fi iubit si te accepta - tot nu e vorba de obsesie

QUOTE
e vorba de sentimente aici, e rascolitor ca sa zic asa  Nu stiu cati sunt dispusi sa spuna lucrurilor pe nume.


hai sa spunem lucrurilor pe nume atunci! smile.gif

ce simti cand iubesti?

QUOTE
simti ca poti face orice, ti se ridica nivelul de dopamina numai cand te gandesti la persoana iubita  si ai fluturasi in stomac


de ce?
QUOTE
Aceste faze pot dura in functie de persoane si de felul cum se desfasoara relatia pe parcursul mai multor luni sau chiar ani.
- pe parcurs iubirea evolueaza cu partenerii, uneori se poate aplatiza pana la indiferenta, alteori se poate transforma in comoditatea si confortul unei familii, sau poate nici nu trece de prima faza


este clar ca este un proces, are un inceput, o desfasurare cu cresteri si descresteri si un sfarsit

care este scopul iubirii?


Trimis de: Data'q pe 14 Mar 2006, 11:15 PM

Sa te careti dupa o para si apoi s-o savurezi si sa vezi ca nu se mai termina, decat daca ai dat de un viermisor...Asta-i iubirea pentru mine...O metafora... sorry.gif

Trimis de: abis pe 15 Mar 2006, 08:47 AM

QUOTE (IoanV @ 10 Mar 2006, 09:47 PM)
Daca am tras o concluzie gresita, care era cea corecta?
a.Iubirea se pastreaza dezvolta pt. ca exista intelegere? b. Intelegerea exista pt. ca exista iubire?

Varianta b.

QUOTE

Oricare dintre concluzii ar fi un argument in favoarea variantei de iubire "inteleptita" si de "deasupra" sentimentalismelor, pt. ca intelegerea nutreste iubirea si iubirea aduce intelegere.

laugh.gif
Am impresia ca ai uitat de unde am plecat cu discutia. Uita-te in urma cu cateva postari... Te-am provocat sa demonstrezi ca iubirea este un act de vointa. Inca nu ai facut lucrul asta.

Trimis de: Titus Herbert pe 15 Mar 2006, 08:57 AM

Uf se pare ca fraza : 'It takes two to tango' (si nu ma refer la dans) a devenit cam desueta tongue.gif
Da Erwin am zis si de iubirea de fan pe undeva mai la inceput, pe cea de animale se pare ca am omis-o, insa in mod cert e si reciproca aici, adica animalul ala te iubeste si el in felul sau.
Si cand persoana se complace, nu e iubire, insa o face voluntar, asa ca iarasi sunt doi, fie ca unul vrea si celalalt vrea doar de 'forma'.
Faza cu oPsedatul era asa, un fel de glumita biggrin.gif

Si cand zici, hai sa spunem lucrurilor pe nume, zici de fapt, hai sa spuna TH lucrurilor pe numa ha? unsure.gif

Sa le iau de la coada la cap: scopul, iata ca nu m-am gandit niciodata care ar putea fi scopul iubirii, asa ca dau cu presupusul: procreerea in subconstient, dorinta de a fii alaturi de cineva care te apreciaza, dorinta de a da iubire, dorinta de a scapa de singuratate, in fine.. dorinta de a primi iubire.

Nu pot sa-ti explic de ce simti.

Ce simti? Te simti bine smile.gif
apreciere, caldura, simpatie, dorinta, cateodata le simti pe toate deodata, atracie, dor, mai zi si tu.

Trimis de: IoanV pe 15 Mar 2006, 10:59 AM

QUOTE
Am impresia ca ai uitat de unde am plecat cu discutia. Uita-te in urma cu cateva postari... Te-am provocat sa demonstrezi ca iubirea este un act de vointa. Inca nu ai facut lucrul asta.
Nu am uitat. Dar tu "limitezi" si spui ca iubirea e un sentiment. El apare cum apare (multe cauze, nu insist), dar de vointa si inteligenta emotionala depinde cum reactionez la un sentiment, o emotie, daca il accept sau il resping, etc. Eu inteleg prin iubire mai mult decit un sentiment, vointa de a avea pastra incuraja sau descuraja pina la eliminare sentimentele.
Deocamdata suntem in sisteme de refrinta diferite, nu avem cum sa cadem de acord, din moment ce in fiecare sistem de referinta unele lucruri sunt adevarate. Ce spui tu, ca sentimentele nu apar la vointa ci mai mult inconstient (mai intii emotii, apoi ginduri in legatura cu ele, dorinte de a le perpetua, extinde etc.) este doar partial adevarat pt. ca si vointa are rolul ei in formarea, mentinerea si dezvoltarea lor. Eu nu ma opresc insa aici spun ca iubirea "distilata" este chiar acea vointa (forta noastra) de a dezvolta un anumit tip de relatii, care presupun desigur si anumite sentimente.
In orice caz, imaginea care ar putea aparea in legatura cu acest tip de iubire pare destul de saraca, lipsita de frumusete si putere. Eu insa cred ca este exact invers, stiind ca din vointa ta se nasc in cele din urma lucruri bune e mai mult decit sa fii la discretia sentimentelor. Te ridici deasupra lor si le orientezi in directia in care trebuie.

In carte e destul de bine prezentata si problema lor, imi pare rau ca nu e dezvoltata ideea si pe forum caci subiectul SENTIMENTELOR este fascinant.

Trimis de: Erwin pe 15 Mar 2006, 09:43 PM

IoanV:

QUOTE
imi pare rau ca nu e dezvoltata ideea si pe forum caci subiectul SENTIMENTELOR este fascinant.


Si mie mi se pare ca subiectul merita aprofundat, consider ca sentimentele sunt la fel de importante ca si logica sau ratiunea.

Hai sa-l deschidem!

Edit: postati aici: http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?showtopic=7292&hl=

Trimis de: dannst pe 15 Mar 2006, 10:06 PM

Opinie: iubirea nu este un act voluntar. Actul voluntar este altruism, un set de principii. Forma avansata/ultima a oricarei invatari este instinctul de conservare- program de adaptare- care la nivel de confort/ disconfort fiziologic- senzatie ori psihic- sentiment impune reflex atitudinea de urmat, reactia. Deci, din motive de adaptabilitate, actiunile (cindva) voluntare importante fie prin gravitate, fie prin repetitie devin reflexe la nivel individual- afectivitate, intuitie- avind ca suport instinctul de conservare. Instinctele deci (forme derivate ale conservarii), ca programe, servesc evolutia. Exista doua clase de sentimente corespunzatoare instinctelor: de atractie (atasament afectiv: dragostea) si de repulsie (reject afectiv: ura, frica). Atasamentul afectiv este un sentiment, se simte si dincolo de fiziologie. In ce-l priveste, inceputul este curiozitatea- atractia, subrutina a instinctului de conservare- dupa care vine dragostea- fixatia pe obiect prin repetitie- care, maturizindu-se, ajunge la iubire. Maturizarea e drumul spre autonomie. S-au exclus* fiziologia (foamea, etc) care genereaza senzatii, instinctul matern si intuitia, discutia limitindu-se la relatia intersex.

Exergy33:
Donor – acceptor e un model bun, covalentul e insuficient. Aparent asa functioneaza viata, unul ofera, celalalt primeste. Si asta s-ar intimpla constant- ar trebui- dat fiind ca biologic nu apar oscilatii de apartenenta sexuala. Adevar ca in societatea moderna, efeminarea ocazionala a purtatorilor traditionali de pantaloni mai duce la compromisuri.

Actionmedia:
1. Vointa, nevoia, dorinta nu sint de aceeasi categorie, dar actioneaza in aceeasi directie. In ideea ca vointa dispune actiunea in sensul implinirii unei motivatii, observam ca devine nesemnificativa, fiind doar un instrument subordonat. Cauza pe care exergy33 o afirma necognoscibila este motivatia (nevoia, dorinta).
Pt definirea cauzei este necesara tratarea in cele doua sisteme de referinta: ateist si teist. Starea de atasament e limitata inferior de dragoste si superior de iubire (cristica). Am exclus forma primitiva a starii de atractie erotica, caracteristica perceptiilor grosiere, in care obiectul trebuie sa faca doar dovada unor calitati minime- de ex ca e de sex opus- si care nu implica diferentiere in sensul personalizarii spre unicitate. Atractia e promovata de instinct, angajarea unui conflict (interactiuni), ca motor al evolutiei. Ca rezultat se obtine: ateist, adaptabilitate; teist, constiinta. Teist: la polul inferior- dat fiind excluderea* anterioara- dragostea e o cauza (mijloc) pt formarea constiintei, ca efect (scop); la polul superior iubirea nu mai e o cauza pt constiinta, ci un efect. Asadar, atractia este:
a. in referinta ateista – rutina de asigurare a unor parametrii mai buni in evolutie, fiind subordonata acesteia. Generind, de ex, inteligenta prin interactie, o mai buna viziune si implicit o mai buna reactie la stimul a individului, deci o mai mare adaptabilitate individuala. Sau in alta dimensiune, asigurind formarea cuplurilor- deci procreerea- si o sansa mai mare progeniturilor prin prelungirea relatiei de cuplu, oferind deci o mai mare adaptabilitate speciei. Se ating asadar cele doua dimensiuni ale evolutiei, individul si specia. Aparent (?), aici cauza este adaptarea.
b. in referinta teista – rutina de asimilatie rezultind plusul de inteligenta in procesul de formare al constiintei. Rezultatul se considera a fi scopul final, motivatia (cauza) fiind deci constiinta (nevoia de…).
Oricum am lua-o, partea comuna celor doua interpretari este ca atractia e un program de asimilatie (dezvoltare) prin metoda “cresterii spirituale”, fixatia subiectului pe un obiect conducind la “extinderea sinelui”, asa cum cred ca ar trebui sa spuna autorul pus in discutie de IoanV. Culminind cu constiinta – sistem teist, fiind deci un scop in sine – sau cu adaptarea perfecta – referinta ateista, fara scop identificat. In ambele deci fiind vizat sinele, in referinta teista nivelul tintind catre absolut. Stadiile de manifestare se includ intre poli- dragostea si iubirea (cristica)- asa cum s-a discutat pe alt forum: dragostea e atractia contrariilor, deci 'razboi' pina la convergenta/asimilare- atractia misterului, iar iubirea e afinitatea intre cei asemenea (convergenta in aspiratii, eventual preocupari, comuniunea spirituala)- atractia spre ceea ce cunoastem, nu spre ceea ce nu cunoastem. Astea sint extremele, dorinta absoluta de posesie, cererea absoluta, egoismul pur- dragostea- si dorinta absoluta de daruire, oferta absoluta, altruismul pur (de ex sacrificiul)- iubirea, asa cum apare in "nimeni n-are o iubire mai mare decit cel ce-si da viata pt prietenii sai”. Noi traind ceva-ntre ele, un mix. Teist, chiar si forma altruista se suspecteaza dependenta, gen „am nevoie ca cineva sa aiba nevoie de mine” asa cum ar reiesi din „doctore, vindeca-te intii pe tine insuti”. Exista si o presupunere contrara, in sensul independentei, asa cum ar reiesi din stadiul ultim caracterizat prin „fiece fiinta isi ajunge siesi”. N-am ajuns insa acolo ca sa putem spune.
2. Starea de atractie nu e neaparat autosugestie. Sint si cazuri de acest fel, nu se contesta. Imagineaza-ti dragostea la prima vedere. Contraex: autosugestia nu functioneaza in anumite cazuri, cred ca-ti imaginezi. Deci, cind e prezenta, nu e doar ea implicata.

Felina:

QUOTE
iubirea dintre barbat si femeie a murit, dar iubirea dintre om si om poate fi permanenta
Intre un barbat si o femeie functioneaza afinitatea pe diferenta si deci e dragoste, forma incipienta a fenomenului. Intre om si om e afinitate pe asemanare si e forma avansata, iubirea (cristica).

IoanV:
QUOTE
iubirea ca si vointa de bine, dezvoltare proprie si a semenilor nu mai e un sentiment (pina la urma un joc al mintii) ci un act constient, asumat si deplin responsabil.
Dragostea posesiva denota lipsa grava a inteligentei, caz foarte rar, asadar doza prezenta de altruism obliga la actiuni in sensul respectiv. Inevitabil. E totusi un sentiment in spatele actiunilor.

IoanV:
QUOTE
nu e capabil sa iubeasca tot timpul pt. ca aceasta este o operatiune mare consumatoare de energie pt. ca inseamna foarte multa intelegere profunda pt. cei iubiti, ajutor si sprijin eficient pt. dezvoltarea lor. Nu poti fi de ex. tot timpul atent la copil ca sa vezi ce il determina sa actioneze, ce perspectiva are asupra lucrurilor si sa il ajuti in mod eficient sa descopere o solutie sau o asezare in realitate mai buna
Corect, iubirea nu e pt cei slabi. Doar cei puternici pot iubi, cei care s-au depasit pe ei insisi. Convingere personala veche.

Blakut:
QUOTE
100% reactii chimice. Asta nu o face mai putin frumoasa insa...
Fiziologia e un suport, un mijloc doar. Nu chimia interna e cauza sentimentelor, ci invers. Ca se pot crea dispozitii intr-un anume sens prin influentarea chimiei este altceva, insa acele dispozitii sint in zona primitiva, cu pondere erotica mare. Nesemnificativ. De la un nivel incolo se pune problema spiritului, deci a constiintei, care nu se modifica chimic.

Definitia lui Scott este restrictiva, cred ca se refera la iubirea cristica, altruism pur in ideea progresului spiritual. Separarea de restul formelor de atractie nu se poate face net in realitate- traim un mix de atitudine, cerere si oferta-, prezentarea, idealizata, fiind de fapt apogeul uneia, greu de atins. Acceptarea sacrificiului personal in favoarea extinderii spirituale indiferent a cui este o chestiune de fanatism ori constiinta avansata (ex isus, in ce masura consideram adevar).
Am incercat o acoperire de posibilitati dat fiind ca n-am citit cartea.

Trimis de: Blakut pe 15 Mar 2006, 11:41 PM

QUOTE
De la un nivel incolo se pune problema spiritului, deci a constiintei, care nu se modifica chimic.


Nu exista spirit in opinia mea.

Trimis de: abis pe 16 Mar 2006, 08:52 AM

QUOTE (IoanV @ 15 Mar 2006, 10:59 AM)
Ce spui tu, ca sentimentele nu apar la vointa ci mai mult inconstient (mai intii emotii, apoi ginduri in legatura cu ele, dorinte de a le perpetua, extinde etc.) este doar partial adevarat pt. ca si vointa are rolul ei in formarea, mentinerea si dezvoltarea lor.

Eu afirm ca vointa nu are nici un rol...

Ai fi capabil ca, printr-un act de vointa, sa iti "anihilezi" iubirea pentru parinti ori pentru oricine altcineva?

Trimis de: IoanV pe 16 Mar 2006, 10:31 AM

QUOTE
Ai fi capabil ca, printr-un act de vointa, sa iti "anihilezi" iubirea pentru parinti ori pentru oricine altcineva?
In primul rind nimeni nu vrea ceea ce nu ii convine. Iubirii, cu cit e mai dezinteresata cu atit ii gasesti mai greu motive de a o indeparta. Daca nu ai motive, nu ai vointa. Simple experimente nu poti face cu sentimentele.
Deci intrebarea e fortata, dar daca vrei un raspuns eu zic ca se poate si iti dau un scenariu destul de frecvent intilnit in realitate, ca exemplu, legat de iubirea parinteasca. Prima data indepartezi gindurile de recunostinta si iei in considerare doar ceea ce nu iti place. Incepi sa crezi ca ei sunt egoisti (uneori chiar asa este), nu te respecta ca adevarat ca peroana, vor doar anumite lucruri de la tine. Daca ai motive si poti scapa de recunostinta, care e deja istorie in fiinta, treaba e ca rezolvata. Generezi astfel incet sentimente contrare si ori transformi ori anihilezi iubirea.

Partea interesanta este ca poti iubi si pe cei care nu merita sau merita mai putin. Dar asta tot pt. ca asa vrei, neavind motive.

Nu e implicata vointa cind omul hotaraste cum se raporteaza la anumite lucruri? Este chiar o carte prezentata pe aici pe la Psihologie care propune terapia cognitiva. Daca nu ar fi posibil sa ne raportam in diverse feluri la anumite aspecte legate de emotii si sentimente inseamna ca am fi total la discretia lor. Esti om, dupa mine, daca nu faci ce vor ele ci tu iti alegi valorile, principiile si le urmaresti uneori impotriva a ceea ce vor (propun) ele uneori.

Trimis de: abis pe 16 Mar 2006, 07:17 PM

QUOTE (IoanV @ 16 Mar 2006, 10:31 AM)
Daca nu ai motive, nu ai vointa.

thumb_yello.gif

QUOTE
Partea interesanta este ca poti iubi si pe cei care nu merita sau merita mai putin. Dar asta tot pt. ca asa vrei, neavind motive.

Iti poti impune, cu puterea vointei tale, sa-l iubesti pe Bin Laden?

Trimis de: IoanV pe 16 Mar 2006, 09:13 PM

QUOTE
Iti poti impune, cu puterea vointei tale, sa-l iubesti pe Bin Laden?
Da, si nici nu cred ca ar fi asa de greu. Cred ca are si el partile lui bune iar cele rele ar putea fi si ar trebui si ele indreptate. Sincer nici nu stiu cine e Laden asta. Cel mai mult stiu despre el din imaginea pe care i-au creat-o americanii. Care poate e asa, ca armele de distrugere in masa din Irak.

Sincer, nu iti inteleg pozitia. Pt. tine vointa, ratiunea, sentimentele sunt independente? Adica nu se pot influenta una pe alta? Daca da, cum?
Ca sa completez zic: ratiunea prin ceea ce vede evident la o persoana iti spune ca cineva merita iubit. Oare vointa ar putea interveni asupra sentimentelor daca nu exista nici o ratiune sa o faca? Ce e vointa atunci, daca nu are legatura nici cu ratiunea? O simpla dorinta o numesti vointa?

Trimis de: abis pe 17 Mar 2006, 08:54 AM

QUOTE (IoanV @ 16 Mar 2006, 09:13 PM)
Pt. tine vointa, ratiunea, sentimentele sunt independente? Adica nu se pot influenta una pe alta? Daca da, cum?

Ratiunea este o unealta cu ajutorul careia imi pun faptele in slujba sentimentelor.

QUOTE
ratiunea prin ceea ce vede evident la o persoana iti spune ca cineva merita iubit

Ratiunea, vointa ori simpla dorinta nu te pot face sa iubesti sau nu pe cineva, indiferent daca acea persoana merita sau nu. Sentimentele sunt inevitabile, nu le poti alege. Tot ceea ce poti alege este modul de a te comporta, conform sentimentelor sau impotriva lor.

Pur si simplu nu merge sa iti propui "hai sa-l iubesc pe X" si apoi chiar sa incepi sa-l iubesti... Omul nu functioneaza asa.

Trimis de: IoanV pe 17 Mar 2006, 09:19 AM

Despre sentimente putem discuta pe topicul infiintat. Tu consideri sa sustii ca iubirea e un sentiment eu am ales alta varianta, imi pare a fi mai mult decit asta.
Sentimentele nu apar brusc din neant, sunt o serie de factori care contribuie la aparitia lor intre care si relatiile pe care le poti stabili cu cineva.

QUOTE
Pur si simplu nu merge sa iti propui "hai sa-l iubesc pe X" si apoi chiar sa incepi sa-l iubesti... Omul nu functioneaza asa.
Crezi? Ca profesor de ex. te intilnesti cu tot felul de copii si efectiv trebuie sa ii iubesti pe toti daca vrei sa ii ajuti. La inceput poate nu iti place de ei dar cunoscindu-i mai bine, ajutindu-i sa se schimbe incep sa iti fie dragi si sa ii iubesti. Nu iti trebuie vointa ca sa parcurgi acest proces, sentimentele vin asa de la sine?
In Micul Print e interesanta relatia intre el si vulpe. Analizeaz-o putin si vei intelege mai bine ce vreau sa spun.
QUOTE
Pur si simplu nu merge sa iti propui "hai sa-l iubesc pe X" si apoi chiar sa incepi sa-l iubesti...
Nu cred ca eu am sustinut asa ceva. Iubirea nu vine brusc la comanda. E un proces destul de anevoios sa ajungi si la sentimente, iar ca sa mergi mai departe e si mai greu. Pe acest drum nici nu constientizam ce facem, cum le alimentam si le crestem. Daca am fi mai constienti (asta poate vine cu virsta) am vedea ca evolutia lor depinde de noi.

Trimis de: mothman pe 17 Mar 2006, 10:43 AM

QUOTE (IoanV)
Pe acest drum nici nu constientizam ce facem, cum le alimentam si le crestem. Daca am fi mai constienti (asta poate vine cu virsta) am vedea ca evolutia lor depinde de noi.


Posibil sa ai dreptate pe undeva. Insa, cu mentiunea ca ca nu e vorba de sentimentele pentru o persoana de sex opus, de acea iubire romantica. In cazul asta nu mai depinde in nici un caz de noi, este un proces irational, incontrolabil. De altfel, o caracteristica a proceselor afective in general, este aceea ca sunt irationale. Fireste, ce simtim pentru cineva depinde si de noi, dar nu are legatura cu vointa, cu ceea ce dorim noi constient, ci se leaga mai mult de dispozitia pe care o avem noi in momentul respectiv, sa zic asa. Starea noastra emotionala poate interveni ca o predispozitie, cand vine vorba de nutrit sentimente pentru ceilalti.

Trimis de: abis pe 17 Mar 2006, 02:43 PM

QUOTE (IoanV @ 17 Mar 2006, 09:19 AM)
Ca profesor de ex. te intilnesti cu tot felul de copii si efectiv trebuie sa ii iubesti pe toti daca vrei sa ii ajuti.

Poti sa ajuti pe cineva si fara sa-l iubesti.

QUOTE
Nu iti trebuie vointa ca sa parcurgi acest proces, sentimentele vin asa de la sine?

Nu stiu daca vin sau nu de la sine, ceea ce stiu este ca nu poti sa-ti "provoci" sentimente prin vointa. Deci nu, nu iti trebuie vointa.

Trimis de: dannst pe 17 Mar 2006, 05:50 PM

abis:

QUOTE
Nu stiu daca vin sau nu de la sine, ceea ce stiu este ca nu poti sa-ti "provoci" sentimente prin vointa. Deci nu, nu iti trebuie vointa.

iti poti impune o dispozitie afectiva spre cineva prin vointa, repetitia e mama fixatiei. iar daca reusesti sa nu te minti in evaluarea trasaturilor celuialalt, dispozitia poate deveni sentiment. conditia este ca subiectul sa aiba setul de calitati a caror apreciere tu ti-ai educat-o. durabilitatea atasamentului este proportionala cu asemanarea dintre educatie si ceea ce asteapta mintea ta ca pas urmator in definitie. constientul, ceea ce uzual numim 'noi', este o submultime a mintii.
QUOTE
Poti sa ajuti pe cineva si fara sa-l iubesti.
corect. din altruism, setul de principii.
Blakut:
QUOTE
Nu exista spirit in opinia mea
numeste cum vrei constiinta, inteligenta, vointa. eu numesc spirit, legat de spirit. acel ceva diferit de suport. cumul de trasaturi asa zis imateriale (filosofic).



Trimis de: IoanV pe 17 Mar 2006, 11:08 PM

QUOTE
Deci nu, nu iti trebuie vointa.
Da, se poate trai si fara vointa, dus de toate valurile emotiilor, parerilor, consolidate apoi in sentimente. Si ca sa fii intelegator, rabdator, altruist, tot asa, nu ai nevoie de vointa. Daca in genele cuiva sunt puse aceste lucruri, atunci acesti oameni asa vor fi, fara nici un efort de vointa de a trece cu vederea rautatile uneori chiar din partea celor ajutati, daca nu, nu. Asta vrei sa spui?
QUOTE
ceea ce stiu este ca nu poti sa-ti "provoci" sentimente prin vointa
Am observat, si sustii acest lucru in fiecare post ca si cum sentimentele te lovesc brusc si te lasa balta cind vor ele, la fel de brusc, fara nici o veste. Nici focul nu-l provoci in orice conditii, trebuie sa fie "terenul" pregatit, si cu cit e mai bine "preparat" cu atit mai usor o scinteie il produce. In general terenul propice indragostirii se prepara singur, de aceea flacara ei ne cuprinde usor.
Dar problema nu era daca e nevoie de vointa ca sa avem chiar si sentimente de iubire. Asta insisti sa spui si sunt de acord ca pot exista si fara ea. Problema este daca iubirea poate fi produsa, dezvoltata cu vointa. Si eu zic ca se poate, inclusiv sentimentele de iubire.
Cred asta multi oameni, de exemplu crestinii. Altfel ce sens ar avea sa urmeze pe Hristos care asta propune (sa devina mai buni si sa isi iubeascai chiar si dusmanii), daca cred ca e imposibil acest lucru.

Trimis de: abis pe 20 Mar 2006, 09:03 AM

QUOTE (IoanV @ 17 Mar 2006, 11:08 PM)
Da, se poate trai si fara vointa

Nu am spus asta. Daca imi pui mereu in gura cuvinte pe care nu le-am spus, dialogul este imposibil.

Pentru actiuni iti trebuie vointa, pentru sentimente nu.

QUOTE
Problema este daca iubirea poate fi produsa, dezvoltata cu vointa. Si eu zic ca se poate, inclusiv sentimentele de iubire.

Daca zici ca se poate, demonstreaza. Eu nu pot sa imi impun pe cine sa iubesc si pe cine nu.
QUOTE
Cred asta multi oameni, de exemplu crestinii

Am intrebat vreo doi crestini in week-end daca ei isi pot impune sa iubeasca pe cineva doar printr-un act de vointa. Mi-au raspuns ca nu.

Trimis de: IoanV pe 20 Mar 2006, 09:33 AM

http://www.stilus.ro/librarie/product_info.php/products_id/2394 este o carte care ne ajuta sa ne descoperim sentimentele si sa le transformam. Oare cine trebuie sa intervina pt. a avea loc aceste lucruri?

QUOTE
Daca zici ca se poate, demonstreaza. Eu nu pot sa imi impun pe cine sa iubesc si pe cine nu.
Pot pur si simplu, cum sa demonstrez? Ti-am aratat ca e un proces nu un act de moment.
QUOTE
Am intrebat vreo doi crestini in week-end daca ei isi pot impune sa iubeasca pe cineva doar printr-un act de vointa. Mi-au raspuns ca nu.
Ai inca fixul cu obtinerea pe moment. Data viitoare intreaba daca il urmeaza pe Iisus si care e principalaul rezultat al actiunii lor, eventual ce ii invata El. Daca nu devin mai buni, mai capabili sa iubeasca, nu il urmeaza cu adevarat.

Trimis de: abis pe 20 Mar 2006, 03:22 PM

Nu i-am intrebat daca pot pe moment, ci doar daca este posibil. Iar imi atribui lucruri pe care nu le-am spus si incepe sa ma oboseasca sa te tot corectez.

Trimis de: Ovidius pe 20 Mar 2006, 04:24 PM

QUOTE
Problema este daca iubirea poate fi produsa, dezvoltata cu vointa. Si eu zic ca se poate, inclusiv sentimentele de iubire.
Cred asta multi oameni, de exemplu crestinii. Altfel ce sens ar avea sa urmeze pe Hristos care asta propune (sa devina mai buni si sa isi iubeascai chiar si dusmanii), daca cred ca e imposibil acest lucru.

Consider ca iubirea pe care o propune Hristos, si pe care o urmeaza multi dintre noi, este gresit inteleasa. El ne indeamna sa ne iubim atat aproapele cat si dusmanii dar nu ne spune cum. Noi credinciosii insa, am rezolvat problema foarte rapid si am dat raspunsul: "prin vointa", ceea ce mi se pare total gresit, pentru ca sentimentele nu pot fi dominate prin forta. Insa (impreuna cu originea lor), pot fi cunoscute si intelese. Dupa mine, o cale mai simpla de a ajunge la iubire este indepartarea urii, dar pentru asta trebuie sa acceptam ca exista persoane pe care le uram, poate chiar uram cate putin din fiecare om pe care-l intalnim. Daca lasam aceasta ura de-o parte prin cunoastere, intelegere si acceptare, iubirea ii va lua locul.

Trimis de: gypsyhart pe 20 Mar 2006, 05:02 PM

QUOTE
Problema este daca iubirea poate fi produsa, dezvoltata cu vointa. Si eu zic ca se poate, inclusiv sentimentele de iubire.

Prin vointa poti sa te inchizi fata de sentimente. Deschiderea fata de ele nu este un act de vointa. E ca si somnul. Te relaxezi si apare. Nu poti sa actionezi direct ca sa apara. La fel este si cu sentimentele. Asta nu inseamna ca nu poti sa fii constient cand ele apar. SI daca esti constient, ce e negativitate (in sentimente, emotii) dispare de la sine. Asta e miracolul....




Trimis de: IoanV pe 20 Mar 2006, 11:45 PM

QUOTE (abis)
Nu i-am intrebat daca pot pe moment, ci doar daca este posibil. Iar imi atribui lucruri pe care nu le-am spus si incepe sa ma oboseasca sa te tot corectez.
Nici nu am zis ca ai intrebat astfel. Dar asa am avut eu impresia ca ai vrea tu ca sentimentele sa izvorasca din vointa. Si eu am obosit sa te invit sa privesti lucrurile intr-un cadru mai larg in care gindirea si emotiile, sentimentele, interactioneaza si se influenteaza. Actul vointei nu vine decit sa orienteze, mobilizeze gindirea si reactiile emotionale. Iata ce spune Frances Wilks:
"O alta modalitate de a extinde legaturile dintre cele 2 minti (emotionala si rationala) este de a lucra cu emotiile. Ele ne fac sa simtim atit de multe lucruri, incit trebuie sa reflectam. Atunci putem sa recunoastem ca gindirea si emotiile sunt sisteme interactive, fiecare alimentindu-l pe celalalt. In multe feluri, dar nu in intregime, emotiile sunt create de gindurile noastre. Lucrul cu emotiile scoate la lumina nivelurile cele mai ascunse ale gindurilor si ne ofera ocazia de a reexamina presupunerile care nu mai sunt adevarate sau folositoare...". pg 33 in Transformarea sentimentelor. Eu m-am multumit sa spun ca de gindurile noastre depind sentimentele, dar iata, se pare ca si emotiile depind de acestea. Iar daca nici gindirea, modificarea ei nu tine de vointa...
QUOTE (ovidius)
Daca lasam aceasta ura de-o parte prin cunoastere, intelegere si acceptare, iubirea ii va lua locul.
Eu incerc sa spun cam acelasi lucru. Ca este in puterea noastra sa fim mai buni sa descoperim si sa dezvoltam iubirea. Daca vrem sa "lasam aceasta ura...." . Iubirea ar insemna tocmai sa vrei sa faci toate acestea.

Trimis de: Zeratul pe 21 Mar 2006, 12:44 AM

QUOTE
Pur si simplu nu merge sa iti propui "hai sa-l iubesc pe X" si apoi chiar sa incepi sa-l iubesti... Omul nu functioneaza asa.

Culmea este ca in decursul unor experimente desfasurate pe un an si pe un esantion de 5000 barbati si 5000 femei, s-a constatat contrariul.
Intr-adevar nu e vorba de dragoste, este vorba de autosugestie.
Daca tu iti repeti in fiecare zi ca nu stiu care fata (o fata urata fata de care ai antipatie) e cea mai frumoasa si ca iti place de ea, in timp perceptia ta vis-a-vis de ea se va schimba in bine.
Din cate am auzit la acel "experiment" subiectilor nu li s-a spus de ce fac asta ci doar s-o faca (sa isi spuna un anumit lucru).
Probabil daca stii care ar fi rezultatul acestei autosugestii ratiunea (constientul) s-ar impune si nu ar avea nici un efect.
Daca faci asta dar nu stii de ce, sau o faci in mod irational si de buna voie sunt sanse mari sa iti induci acel lucru in subconstient.
De asemenea s-a descoperit ca eficienta acestor autosugestii creste mult cand asa zisele sugestii sunt legate de alti factori, vizuali, auditivi, emotionali, etc si aici spre exemplu Functioneaza mai bine daca vei tipa, functioneaza si mai bine daca se uita altii la tine buimaciti sau altfel de situatii care ti se intiparesc in minte tragand si legatura cu sugestia dupa ele.

Trimis de: Ovidius pe 21 Mar 2006, 08:36 AM

QUOTE (IoanV)
Eu incerc sa spun cam acelasi lucru. Ca este in puterea noastra sa fim mai buni sa descoperim si sa dezvoltam iubirea. Daca vrem sa "lasam aceasta ura...." . Iubirea ar insemna tocmai sa vrei sa faci toate acestea.

Da, intr-adevar, la urma urmei e un act de vointa, dar nu asa cum se intelege la prima vedere (vointa de a iubi) ci mult mai complex.

QUOTE (Zeratul)
Culmea este ca in decursul unor experimente desfasurate pe un an si pe un esantion de 5000 barbati si 5000 femei, s-a constatat contrariul.
Intr-adevar nu e vorba de dragoste, este vorba de autosugestie.
Daca tu iti repeti in fiecare zi ca nu stiu care fata (o fata urata fata de care ai antipatie) e cea mai frumoasa si ca iti place de ea, in timp perceptia ta vis-a-vis de ea se va schimba in bine.

Eu cred ca autosugestia asta este un fel de intoxicare a constientului cu minciuni in scopul formarii unor reflexe. E un fel de masca pe care ti-o pui fortat si pana la urma o accepti. Problema e: ce facem cu sinele (care ne spune din start ca nu vrea sa o iubeasca pe acea fata)? ...pe asta e foarte greu sa-l mintim.

Trimis de: Titus Herbert pe 21 Mar 2006, 12:29 PM

Pai stai daca poti convinge constientul, sinele nu e convins si el? Sinele e subconstientul? Explica te rog.

Trimis de: Ovidius pe 21 Mar 2006, 01:46 PM

QUOTE
Sinele e subconstientul?

Din cate stiu eu, sinele reprezinta structura psihica cu care te nasti (care initial e inconstienta) impreuna cu personalitatea dezvoltata de-a lungul timpului. Cat e de constient sinele, depinde de fiecare persoana in parte - la unii e mai mult la altii mai putin.

QUOTE
Pai stai daca poti convinge constientul, sinele nu e convins si el?

Nu, pentru ca sinele este o parte psihica rigida (innascuta in mare parte), iar constiinta doar poate constientiza nu si comanda sinele. Noi cel mult putem intelege dorintele venite din sine, dorinte pe care le analizam si le dam curs sau nu.

Trimis de: Titus Herbert pe 21 Mar 2006, 01:57 PM

Adica primul impuls pe care il simti vis a vis de o persoana il 'comanda' sinele. (atractie/respingere/interes/etc)

Trimis de: Ovidius pe 21 Mar 2006, 02:09 PM

Exact.

Trimis de: Titus Herbert pe 22 Mar 2006, 01:02 PM

Daca impulsul este de repulsie (fata de o persoana) sunt convinsa ca este practic imposibil sa te convingi sa il/o iubesti. Insa daca este de apreciere, cred ca se poate lucra in timp, pentru ca prima oara nu iti faci o imagine completa a respectivului/respectivei. Nu cred ca e posibil sa nu ai nici o reactie cand cunosti pe cineva.

Trimis de: IoanV pe 22 Mar 2006, 01:59 PM

QUOTE
Daca impulsul este de repulsie (fata de o persoana) sunt convinsa ca este practic imposibil sa te convingi sa il/o iubesti
Nu stiu daca exista persoana perfecta, care sa aiba numai calitati. Fiecare are si defecte, dar de obicei gasim suficiente argumente sa le trecem cu vederea cind iubim.
Nu trebuie sa ne referim la iubire oprindu-ne doar la relatiile foarte apropiate. Chiar daca cineva are multe defecte, omul e o fiinta prea frumos intocmita ca sa nu gasesti ceva bun. Chiar dorinta de a se schimba, de a purta un dialog sunt aspecte care tradeaza o fiinta care traieste. Iar cum tot ce e viu poate fi admirat, gasim motive sa privim cu bunavointa...
Exista insa si rautate, care se opune cu toata puterea dezvoltarii si incearca sa distruga ceea ce e viu, in crestere. Aceasta e cel mai greu de inghitit, dar nu imposibil, daca vezi in omul rau un om bolnav.

Trimis de: Titus Herbert pe 23 Mar 2006, 09:15 AM

Ioan, nu era vorba ca pe parcurs iti poti da seama si de anumite calitati pe care dintr-un motiv sau altul nu le-ai observat din prima, era vorba de primul impuls, prima impresie pe care ti-o lasa. Cred ca nu e persoana care sa nu reactioneze destul de puternic la aparente.
Si apoi mai e si problema de 'a vrea' pe langa 'a putea' . De ce ai vrea sa iubesti o persoana precum Bin Laden sa zicem? Oricum ca sa mearga cat de cat chestia cu vointa cred ca nu trebuie sa stii nimic despre persoana respectiva anterior cunoasterii 'face to face'. Adica sa elimini c pe cat posibil influente externe.

Trimis de: LINICA pe 23 Mar 2006, 09:33 AM

Ce fel de iubire este in cazul in care unul dintre parteneri descopera dupa cativa ani de fericire ca nu mai iubeste? Este vorba de iubire in acea relatie?

Trimis de: Titus Herbert pe 23 Mar 2006, 09:43 AM

Iubirea nu e vesnica. Evolueaza sa zicem mai frumos, se transorma in afectiune, caldura, obisnuinta, poate plictis sau rutina.
Cativa ani de fericire zic eu ca e multa fericire. Parerea mea e ca fericirea sau mai bine spus momentele de fericire adevarata sunt rare.
Isi da seama ca nu mai iubeste in sensul ca nu mai iubeste ca la inceput, nu? Daca da in mod sigur e vorba de iubire dar nu la fel de intensa, nici nu cred ca ar avea cum sa-si pastreze intensitatea atata timp. In plus cred ca ar fii extrem de solicitant.
Daca nu mai simte nimic pentru persoana respectiva, desi dupa 'ani de fericire' mi se pare nu prea plauzibil atunci nu mai e iubire.

Trimis de: IoanV pe 23 Mar 2006, 01:29 PM

QUOTE (Titus Herbert)
Oricum ca sa mearga cat de cat chestia cu vointa cred ca nu trebuie sa stii nimic despre persoana respectiva anterior cunoasterii 'face to face'. Adica sa elimini pe cat posibil influente externe.
Dimpotriva, ca sa iubesti trebuie sa cunosti cit de cit, sa vezi ce e bun in el si cum ar putea fi mai bun. Asa, sa iubesti personaje e mai greu decit sa iubesti oameni.Iubirea nu e vesnica.
QUOTE
Evolueaza sa zicem mai frumos, se transorma in afectiune, caldura, obisnuinta, poate plictis sau rutina.
Eu cred ca iubirea trebuie sa creasca in timp, ca si capacitatea omului de a iubi. Daca exista evolutie, sau chiar coevolutie spirituala, legaturile iubiri se intaresc, oamenii se imblinzesc, cum ar zice vulpea din Micul Print. Iubirea de care ai mentionat este cea care se bazeaza pe sentiment. Acestea au o anumita evolutie si dupa un timp pot sa slabeasca, ceea ce le mentine poata sa dispara (de ex. atractia sexuala).
QUOTE
Cativa ani de fericire zic eu ca e multa fericire. Parerea mea e ca fericirea sau mai bine spus momentele de fericire adevarata sunt rare.
Imi place ca nu ceri prea mult. Eu zic ca se poate si mai multi ani, de la o virsta, de la o anumita intelepciune, chiar fiecare clipa poate fi fericita.

Trimis de: exergy33 pe 23 Mar 2006, 02:22 PM

@Titus Herbert

QUOTE
De ce ai vrea sa iubesti o persoana precum Bin Laden sa zicem?


Pentru ca ai putea avea aceleasi idei si idealuri ca el ! laugh.gif ... vorbind la modul teoretic , bineinteles. wink.gif

Iti spun eu ca este asa pentru ca am cunoscut pe unii care ar fi gata sa moara pentru Bin Laden.

Trimis de: Titus Herbert pe 23 Mar 2006, 02:32 PM

Ioan V
Pai eu am incercat sa elimin niste idei preconcepute care se formeaza anteriror cunosterii propriu zise. Adica, daca nu stiu nimic de BL si il cunosc s-ar putea sa fie altceva decat acum ca stiu, ce stiu tongue.gif
Evident ca daca auzi numai lucruri bune e mult mai usor. Si da am zis si eu, iubierea nu e vesnica.

Da am limitat raspunsul la un anume tip de 'iubire' Cantitatea se pare ca este uneori la fel de importanta ca si calitate smile.gif

Eu ma multumesc si cu mai putin, dar sa fie consistent ca si manifestare rofl.gif Eu inteleg fericirea ca ceva mai mult decat o bucurie, o multumire, dar se poate extinde banuiesc, depinde cum percepi conceptul.

Exergy smile.gif

nu stiu daca aia il iubesc sau sunt pur si simplu nebuni (dupa el ) rofl.gif

Trimis de: Erwin pe 26 Mar 2006, 01:54 AM

Iubirea poate fi foarte ciudata uneori, sa contrazica sau sa transceada bunul simt, chimia, vointa, constrangerile sociale, distanta fizica, atributele persoanei fie ca sunt calitati sau defecte si cam tot ce s-a enumerat mai sus ca fiind lucruri de baza pentru iubire. Ideea e ca, daca doi oameni sunt suficient de atrasi unul de celalalt la un moment dat se poate vorbi de iubire si in functie de cresterea si evolutia relatiei iubirea cunoaste etapele descrise mai sus, cu toata diversitatea de posibilitati si cu toate incertitudinile, in ultima instanta e un liant intre doua parti ale unui sistem, este o lege de agregare a sistemului social astfel constituit. Si, daca vorbim de oameni esentialul mi se pare nivelul constient, acesta exprima si manifesta iubirea si doar atata vreme cat e constientizata si se actioneaza in cadrul sistemului respectand legile ei putem vorbi despre iubire adevarata. Desigur, aici trebuie sa-i dam dreptate si lui IoanV, cresterea si sustinerea unei relatii este si un act de vointa nu numai unul de biochimie, psihologie sau de alta natura... Pastrarea unei relatii dincolo de toate piedicile inerente, dincolo de toate motivele de respingere, existente sau aparute pe parcurs deja tine de vointa de a iubi, de atasament si de respect, lucruri care nu exista in faza initiala, de "aprindere a scanteii".

Trimis de: exergy33 pe 26 Mar 2006, 10:16 AM

@Erwin

QUOTE
Iubirea poate fi foarte ciudata uneori

Dupa parerea mea , intotdeauna este ciudata , nu numai uneori. smile.gif

QUOTE
in ultima instanta e un liant intre doua parti ale unui sistem, este o lege de agregare a sistemului social astfel constituit.


Ce definitie tehnica ! laugh.gif
... tocmai citeam ceva despre starile de agregare si sublimarea apei solide in conditii de vacuum partial sau presiune foarte scazuta. devil.gif





Trimis de: Erwin pe 26 Mar 2006, 09:30 PM

@exergy33:

QUOTE

QUOTE
in ultima instanta e un liant intre doua parti ale unui sistem, este o lege de agregare a sistemului social astfel constituit.

Ce definitie tehnica !


de ce nu? daca lumea reala e continua putem aplica metodele de cunoastere probate si eficiente in orice alta directie decat cea pentru care au fost dezvoltate

Trimis de: eu_si_tu pe 5 May 2006, 01:07 PM

erwin

QUOTE
de ce nu? daca lumea reala e continua putem aplica metodele de cunoastere probate si eficiente in orice alta directie decat cea pentru care au fost dezvoltate


Ai putea oare sa pui in practica metodologia expusa mai sus si pe baza ei sa scrii o carte tehnica despre mecanismul iubirii ?!
Eu cred ca nu.
Ti-ar fi aproape imposibil sa simulezi iubirea pe un software si asta din cauza numarului mare de date aleatorii care intervin si a numarului mic de constante pe care te poti baza.
Simularea ar fi un faliment garantat . laugh.gif

Trimis de: iniya pe 5 May 2006, 01:33 PM

*eu_si_ tu
Semnatura ta imi place foarte mult. Nu crezi ca asta este raspunsul la intrebarea topicului>?

Trimis de: Erwin pe 6 May 2006, 01:05 AM

eu_si_tu:
~~~~~~

QUOTE
Ti-ar fi aproape imposibil sa simulezi iubirea pe un software si asta din cauza numarului mare de date aleatorii care intervin si a numarului mic de constante pe care te poti baza


mie da, mi-ar fi imposibil, dar am in minte acum daca tot m-ai "starnit" un computer care poate simula ceva mult mai complicat: vremea... ori, se stie ca miscarile atmosferice, desi par haotice, cu milioane de variabile, se supun totusi unor legi... iar printre ele, nu chiar insignifiante, se afla atractorii stranii, Lorenz, un soi de fractali thumb_yello.gif

imagineaza-ti ca un software care simuleaza evolutia cicloanelor tropicale si e destul de "destept" ca sa faca predictii rezonabile ar fi adaptat (a se citi redus) la doar doi indivizi, caci despre o astfel de iubire vorbim aici iar interactiunile oricum le-ai lua, in ultima instanta sunt informationale si nu prea sunt aleatorii ci haotice, pentru ca nu se supun arbitrariului ci unui lant de evenimente partial determinist, iar teoria sistemelor complexe chiar cu asta se ocupa...

pe de alta parte, poti simula iubirea si fara computer: te prefaci ca iubesti wub.gif

Trimis de: eu_si_tu pe 6 May 2006, 02:17 PM

QUOTE
pe de alta parte, poti simula iubirea si fara computer: te prefaci ca iubesti  wub.gif


Da , mai cu seama ca unii au acest software inscris in sange. laugh.gif
Raman pe pozitii . Nu cred ca iubirea poate fi simulata pe un calculator .
Cicloanele si taifunurile care sunt prevazute de specialistii in meteorologie reprezinta aproape nimic in comparatie cu taifunurile care ravasesc sufletele celor care se indragostesc. smile.gif

Trimis de: Erwin pe 6 May 2006, 10:53 PM

QUOTE
taifunurile care ravasesc sufletele celor care se indragostesc.


ramai pe pozitii, e mai natural, desigur ca inteligenta artificiala e cu totul altceva decat mintea si atata vreme cat nu stim daca sufletul e in minte sau mintea e sufletul, nu stim prea bine cum functioneaza mintea si cu atat mai putin sufletul suntem departe de o astfel de "inginerie", eu vroiam sa spun ca nu e exclus, ca s-ar putea face daca ai detine knowhow-ul

eu cred ca orice problema poate fi solutionata daca ai destule cunostinte si date de intrare, nici complexitatea si nici aproximarile in lipsa unor valori exacte nu sunt impedimente de neinlaturat

Trimis de: mothman pe 6 May 2006, 11:03 PM

QUOTE (Erwin)
suntem departe de o astfel de "inginerie", eu vroiam sa spun ca nu e exclus, ca s-ar putea face daca ai detine knowhow-ul.


Sustin punctul asta de vedere. thumb_yello.gif
Daca nu exista nimic dincolo de noi (sufletul de care vorbesc religiile), iar mintea noastra - deci, inclusiv procesele afective - se reduce la ceea ce spun stiintele creierului - la niste fenomene subtile, dependente de un suport fizic, atunci acest lucru ar trebui sa fie posibil cu o tehnologie foarte foarte avansata.

Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 7 May 2006, 06:37 PM

Alooo, aloooo!
Iubirea e Valurirea Magica a Spatiului! E Ipostaza Spatiului Valurit. Caci Materia e Energie concentrata iar totul de la iubire la haleala, de la frica la tampeala e valurire energetica produse enigmatic de campurile magnetice. Nu mai fiti atat de poeti, fiti astronomi si astrofizivcieni!
Va iubesc neinchipuit de mult adica ma valuresc prin voi si voi prin mine si intreg universul se valureste caci n-a fost explozie primara ci frumoasa si maiestuasa spargere a unui VAL.


Ovidiu Bufnila
specialist ASA
specialist Dinamica Fluidelor

Trimis de: eu_si_tu pe 7 May 2006, 08:07 PM

QUOTE
Caci Materia e Energie concentrata iar totul de la iubire la haleala, de la frica la tampeala


Tu de ce scrii rimat ? unsure.gif
Numai noi trebuie sa fim astrofizicieni si astronomi ?

Ce e aia ~specialist ASA ?

Trimis de: Erwin pe 7 May 2006, 09:04 PM

@eu_si_tu:

inca n-ai facut cunostinta cu Ov, MEDUZA MAGICA? nu stii cine e FONDATOR ICAN? inca nu te-ai valurit destul pe la han! smile.gif

@Ovidiu:

maestre, multumim pentru semnal, sa vedem ce invataminte vom trage din valurirea asta semantica, magica si cu voia dumitale, un picut lorenziana... spoton.gif

Trimis de: Kyklos pe 7 May 2006, 09:43 PM

O utopie e iubirea wub.gif , nu o simtim , nu o vedem , traim intr-o lume in care iubirea e dusa la extrem si cand se lovesc de unele bariere ajung sa-si dea seama ca iubirea le-a pus pe ochi pecetea de iubire absoluta .

Trimis de: Titus Herbert pe 8 May 2006, 09:35 AM

Pai daca iubirea nu se vede, nu se simte de unde stim ca exista? Cred ca a fost inventata asa ca sa ne induca in eroare de niste conspirationisti valuriti unsure.gif

Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 8 May 2006, 10:08 AM

QUOTE (eu_si_tu @ 7 May 2006, 10:07 PM)
QUOTE
Caci Materia e Energie concentrata iar totul de la iubire la haleala, de la frica la tampeala


Tu de ce scrii rimat ? unsure.gif
Numai noi trebuie sa fim astrofizicieni si astronomi ?

Ce e aia ~specialist ASA ?

Sal"! Multumesc frumos de intrebare. daca bufnilul obraznic e valuritor si acvatic ce ar putea insemna Specialist ASA? In alta ordine de idei, astrofizicienii si astronomii sunt ADEVARATII NAVIGATORI! In curand vom vorbi despre Adevarata Navigare! Iar Iubirea, daca nu e valurire de celule atunci poate ca nu e. Ce sunt celulele cu membrana lor magica? Caci membrana celulara valurit-valuritoare a dat gust vietii, a protejat-oooooo!
Va iubesc!
jamie.gif

Trimis de: eu_si_tu pe 8 May 2006, 10:26 AM

A inteles careva dintre voi , din explicatiile maestrului Bufnila , ce inseamna specialist ASA ? rolleyes.gif
Eu nu.

Trimis de: Tinkerbell pe 8 May 2006, 10:37 AM

Oh, las-o asa, eu_si_tu, sau da un search pe toate postarile lui Bufnila si te lamuresti tu cu cine ai de a face.

Trimis de: punctt pe 8 May 2006, 11:09 AM

Bine ai venit la HA, eu_si_tu!

han.gif hug.gif

p.s. HA = prescurtarea de la HanuAncutei.

Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 8 May 2006, 03:04 PM

QUOTE (eu_si_tu @ 8 May 2006, 12:26 PM)
A inteles careva dintre voi , din explicatiile maestrului Bufnila , ce inseamna specialist ASA ? rolleyes.gif
Eu nu.

Daca e Teoria Universului Valurit in miscare, impotrivitoare neroziei cu Big Bangul de serviciu, cu Teoria Evolutionist-Socialista? TUV e net moderna, curajoasa si perfect credibila. Sigur ca sare in aer NASA, gandirea pasoptista si darwinismul invechiiiiit! Cum sa ai curajul nebun sa spui ca n-a fost Explozie Primara guvernatoare de Ierarhii Imposibile ci s-a Spart Un Val! Caci Universul pare sa fie valurit in ipostazele lui incredibile, valurite si valuritoare si aidoma Iubirea care pare sa fie valuririe de fiinte, de spatii ciudate, de ipostaze si de stari fie emotionale, fie chimice, fie etafiziceeee! Caci ce e Iubirea daca nu o valurire a Spatiilor Discrete? O chestiune stranie legata de Topologiile Discrete ale Spatiului? Putem vorbi despre melancolie si despre dragoste dar i despre grafuri, despre turbulente fie fizice fie metafizice. Cred sincer ca Next Generation se poate elibera definitiv nu numai de Comunism si Colectivism ci si de o Gandire Invechita. Daca n-o sa fie asa atunci fie ca bufnilul cel obraznic sa fie ratacit-ratacitor. Dar nu cred ca nu aveti curajul sa rasturnatui adevarurile invechite. O puteti face.
rofl.gif thumb_yello.gif rofl.gif rofl.gif jamie.gif wub.gif rofl.gif ohmy.gif spoton.gif

Trimis de: eu_si_tu pe 8 May 2006, 03:48 PM

Maestre Bufnila , ne-ai bagat cu totul in valuri. laugh.gif

Trimis de: iniya pe 8 May 2006, 04:15 PM

*o intrebare pt Maestrul Bufnila

QUOTE
Va iubesc!

De ce?

Trimis de: eu_si_tu pe 9 May 2006, 01:28 PM

punctt
multumesc de primirea facuta . mwah1.gif

iniya
Maestrul Bufnila iti va da un raspuns valuritor si invaluitor , asa cum mi-a dat si mie .
Tot n-am inteles ce iseamna specialist ASA ! rofl.gif


Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 9 May 2006, 02:14 PM

QUOTE (iniya @ 8 May 2006, 06:15 PM)
*o intrebare pt Maestrul Bufnila
QUOTE
Va iubesc!

De ce?

Dragii mei MINUNATI NAVIGATORI, Iubirea e poate natura discreta a Universului. Sa ma explic: melcul, poematic dar si fizic-euclidian, ESTE IUBIT DE SUPRAFETELE pe care isi construieste mica lui Istorie melcoidala. N-ar sta melcul pe suprafetele astea daca n-ar fi iubit. Ca sa cresc SUPRAFATA INFORMATIONALA a unei cepe, de exemplu, o tai marunt, marunct si ea, nebuna de ceapa, se poate dragali astfel in tigaie cu uleiul, cu tigaia, cu ochiul meu, valurindu-se informational in libertatea ei amoroasa si universala. Painea e taiata felii felii pentru a i se spori suprafata INFORMATIONALA, caci painea este IUBIRE PURA INFASURATA de brutar. Valurirea-Iubirea e PRETUTINDENI in cele mai ciudate si frumoase Ipostaze ale Universului fie ca e fiinta-om, fie ca e un gandacel, fie ca e un eveniment, revolutiune sau strasnica lovitura de stat, fie ca e strigat sau scat sau ragtime sau Eminem sau Basescu sau Putin sau Busch sau Osama sau ET! IUBIREA E LIANTUL, E SPATIUL MAGIC VALURIT. Ii spunem iubire dar e legatura fundamentala-valuritoare de fiinte, de obiecte si de evenimente care sunt de fapt IMAGINILE unor procese profunde.

Va rog frumos asa cum va rog inca din prima clipa in care m-am val;urit in Han cu iubirea voastra, cu imperativul vostru, cu malitiozitatea voastra incisiva, cu patosul sau fina voastra anecdotica sa luminati voi noile intelesuri despre lume. Nu lasati lumea asta sa se PLICTISEASCA, gasiti Iubirea ei caci ea este Iubirea.

Sunt ferm convins ca la voi e Adevarul Magic nu la mine.

Trimis de: eu_si_tu pe 9 May 2006, 02:23 PM

Maestre Bufnila ~ cred ca azi ai avut o zi plina de inspiratie. smile.gif

QUOTE
IUBIREA E LIANTUL, E SPATIUL MAGIC VALURIT. Ii spunem iubire dar e legatura fundamentala-valuritoare de fiinte, de obiecte si de evenimente care sunt de fapt IMAGINILE unor procese profunde.


Prea frumos spus wub.gif , si tocmai de aceea ies din pasivitate si-ti fac acest compliment.

Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 11 May 2006, 03:05 PM

Voi, navigatorii hanului sunteti extraordinari. Voi sunteti Necunoscutii Inspirati! Voi ma starniti sa pun la cale ghidusii. pana la urma Mihai o sa se sature de bufnilisme si, poate, pe buna dreptate, o sa ma bage in depou. Pana atunci, cu un deplin elan autoironic, nearogant si impotrivitor doar impotriva bufnilului, o sa incerc sa va mai bat la cap cu valurri despre Iubire. Sunt convins ca aveti noi adevaruri despre Iubire.
Cu prietenie,
un oarecare navigator
ohmy.gif

Trimis de: dr. pe 4 Sep 2006, 07:48 PM

IUBIREA...poate fi descrisa cel mai bine de cei care au intalnit-o... sad.gif
...ma bucur ca vorbiti de lucruri realmente frumoase... smile.gif

Trimis de: Blakut pe 4 Sep 2006, 10:58 PM

QUOTE
IUBIREA E LIANTUL, E SPATIUL MAGIC VALURIT. Ii spunem iubire dar e legatura fundamentala-valuritoare de fiinte, de obiecte si de evenimente care sunt de fapt IMAGINILE unor procese profunde.


Naah, it's all in the chemicals! wink.gif

Trimis de: mothman pe 4 Sep 2006, 11:04 PM

QUOTE (Blaklut)
Naah, it's all in the chemicals


Trist, dar adevarat. tongue.gif

Trimis de: Erwin pe 4 Sep 2006, 11:21 PM

mothman:

QUOTE
QUOTE
(Blaklut)
Naah, it's all in the chemicals

Trist, dar adevarat.


Cataliza e un proces miraculos in chimia sufletelor... la fel ca in cealalta chimie... "Ingredientele" se tin la foc aprins... apoi pe jar... pe urma la foc domol... wub.gif

Trimis de: mothman pe 4 Sep 2006, 11:32 PM

Cam asa ceva. Dar oricum, faptul ca am ajuns sa cunoastem care este substratul iubirii, nu inseamna deloc ca nu ne mai putem bucura de ea. Cam tot invaluita in mister ramane, pana la noi descoperiri...

Trimis de: IoanV pe 5 Sep 2006, 06:28 AM

QUOTE
Dar oricum, faptul ca am ajuns sa cunoastem care este substratul iubirii,
Eu nu cred ca am ajuns acolo, sa stim totul despre ea. Pe aceasta linie a cunoasterii se ajunge la cele vreo 90 de elemente chimice stabile.

Trimis de: exergy33 pe 5 Sep 2006, 09:28 AM

QUOTE (Erwin @ 5 Sep 2006, 02:51 AM)
mothman:
QUOTE
QUOTE
(Blaklut)
Naah, it's all in the chemicals

Trist, dar adevarat.


"Ingredientele" se tin la foc aprins... apoi pe jar... pe urma la foc domol... wub.gif

Esti convins de etapele descrise ?!
... cam tot asa se face magiunul ...prin Moldova. smile.gif

Trimis de: Erwin pe 6 Sep 2006, 12:09 AM

QUOTE
Esti convins de etapele descrise ?!
... cam tot asa se face magiunul ...prin Moldova


eh, o fi, retetele se aseamana intre ele... biggrin.gif o sa ma documentez! thumb_yello.gif

Trimis de: mothman pe 6 Sep 2006, 12:47 AM

QUOTE (IoanV)
Eu nu cred ca am ajuns acolo, sa stim totul despre ea.


Fireste ca nu stim totul. Ideea e ca acum cunoastem in mare la ce se rezuma, care este substratul sau. Nu mai avem perspectiva aia idealista, sa-i zicem... "magica" a fenomenului, pe care omul o avea inainte ca stiintele sa se maturizeze intr-un fel sau altul. Stim ca depinde de niste substante chimice, si asta e lucru mare.

Trimis de: IoanV pe 6 Sep 2006, 06:51 AM

Substratul apei este format din 1 atom de O si 2 atomi de H. Iti spun ceva 2 gaze despre proprietatile apei? Si acesta e un caz banal. Sa vezi substantele organice cum arata! In plus functionarea in organism are un nivel de integrare cu citeva rdine de marime mai mare. E firesc sa aiba si un substrat material dar canalele, legaturile, etc., etc....Si nici nu sint sigur ca vorbim acum despre iubire in sensul profund al termenului sau despre acele miscarei datorate hormonilor si au ca finalitatea indragstirea, etc.

Trimis de: contraste pe 6 Sep 2006, 07:19 AM

Mă bag şi eu ca musca-n lapte ! Dar, asta este...
Pentru mine de câte ori mă îndrăgosteam, era catastrofă! Mă prosteam şi bolânzeam de creieri! Când mi-a mai venit mintea la cap, dacă îmi plăcea cineva, făceam mişto, îi evidenţiam trăsăturile negative, fie şi scama imaginară!
Pentru mine dragostea a fost prosteală de creieri! De fapt se urcau feromonii grup la mansardă! Nu zic că acum nu se mai ridică, numai că îi dirijez! Scurt şi la obiect.

Trimis de: mothman pe 6 Sep 2006, 04:57 PM

IoanV, Mi se pare chiar irelavant cat de complexe sunt chimicalele care alcatuiesc substratul afectivitatii, sau cat de complexa e componenta hard. Complexitatea nu schimba chiar cu nimic problema. Iubirea are un substrat material, asta e idea. Constiinta, afectivitatea, memoria, etc, sunt, pana la urma, rodul fenomenelor electrice si chimice din sistemul nervos central. Ca treaba se complica mult pe urma, ca depinde de atatea chestii, de atatia stimili, ca e conditionata de fenomenl X sau Y, e alta discutie...

Sa nu uitam ca au existat vremuri in care rolul creierului era total neglijat, pentru intreaga viata psihica fiind considerate responsabile : inima, arterele si chiar ficatul, prin cavitatile carora se presupunea ca circula un fluid de provenienta divina - pneuma. Renuntarea la aceasta credinta, acceptarea inimii drept o simpla pompa, precum si imbratisarea acestei perspective sistemice zic eu ca a insemnat ceva. Expresia a darui din "inima", isi are radacinile in vremurile de atunci, de exemplu.

Cel putin in teorie si sistem artificial ar putea avea trairi asemanatoare sau chiar identice cu cele ale indragostitului. tongue.gif

"Can we someday build intelligent machines? I take the answer to be yes in principle, because our brains themselves are machines" - Marvin Minsky (Mathematician and computer scientist. Toshiba Professor of Media Arts and Sciences at the Massachusetts Institute of Technology, and cofounder of MIT's Artificial Intelligence Laboratory - Major contributions to AI, cognitive psychology, mathematics, computational linguistics, robotics, and optics)

"The best reason for believing that robots might some day become conscious is that we human beings are conscious, and we are a sort of robot ourselves. That is, we are extraordinarily complex self-controlling, self-sustaining physical mechanisms, designed over the eons by natural selection, and operating according to the same well-understood principles that govern all the other physical processes in living things: digestive and metabolic processes, self-repair and reproductive processes, for instance" - Daniel C. Dennett (Prominent American philosopher - Philosophy of mind and philosophy of science - fields relate to evolutionary biology and cognitive science.

Asa cum am mai spus, faptul ca acum cunoastem aceste lucruri, ca nu mai e musai sa facem apel la ceva de natura transcendentala pentru a explica iubirea, nu inseamna ca ea nu mai e magica in felul ei si ca chiar nu ne mai putem bucura de ea. Daca un neurofiziolog imi explica cu foarte multe detalii cum se face ca eu simt placere atunci cand mananc o ciocolata, nu schimba cu nimic perceptia ghustului, sau atitudinea mea fata de placerea respectiva.

Trimis de: dannst pe 6 Sep 2006, 07:06 PM

sa fie chimia altceva decit un suport? sa nu aiba viata o tendinta- cum explicam autodeterminarea???- si suportul sa fie doar un mijloc, influentind doar din aceasta pozitie functionarea, dar nefiind determinantul absolut al acesteia?
tendinta... observ pe anumite subiecte termeni delicati: intentie- "la inceput era cuvintul...", semnificatie- "m-ai iubit inainte de intemeierea lumii"... pare ca ne-apropiem de intelesurile mai vechi, desi descoperim doar apa calda... iubirea ce sa fie???

Trimis de: IoanV pe 6 Sep 2006, 07:27 PM

QUOTE
Daca un neurofiziolog imi explica cu foarte multe detalii cum se face ca eu simt placere atunci cand mananc o ciocolata, nu schimba cu nimic perceptia ghustului, sau atitudinea mea fata de placerea respectiva.
Asta e diferenta intre teorie si practica. Una e teoria care explica si alta practica care traieste. De la a cunoaste teoretic iubirea pina a sti sa te raportezi la ea si a o trai sau a o avea deplin este o cale lunga, lunga. Nivelurile de integrare in care sunt cuprinse structurile chimice le fac tot mai greu de inteles. In acest sens pledez, ca nu o putem cunoaste decit traind-o. Teoria ca teoria, practica ne omoara.
QUOTE
pare ca ne-apropiem de intelesurile mai vechi, desi descoperim doar apa calda... iubirea ce sa fie???
Eu zic ca in ceea ce priveste subiectul, unele lucruri le cunoastem mult mai bine din experienta. Experimentam si ceea ce e valabil ramine...

Trimis de: Erwin pe 6 Sep 2006, 08:09 PM

De acord cu tine Ioan V! Si cu fiecare experienta noua ne dam seama ca s-ar putea ca inainte sa nu fi stiut ce inseamna cu adevarat iubirea! smile.gif

Trimis de: exergy33 pe 6 Sep 2006, 09:01 PM

QUOTE (Erwin @ 6 Sep 2006, 03:39 AM)
QUOTE
Esti convins de etapele descrise ?!
... cam tot asa se face magiunul ...prin Moldova


eh, o fi, retetele se aseamana intre ele... biggrin.gif o sa ma documentez! thumb_yello.gif

Documenteaza-te ! smile.gif

Etape identice , ingrediente identice ... produse finale cu aproximativ acelasi gust , dulce .
Asta inginereste spus .

Trimis de: nefertiti-old pe 8 Sep 2006, 06:30 PM

QUOTE
Ce Este Iubirea?


"Love is touching souls"

Trimis de: freeman pe 9 Sep 2006, 09:15 AM

E o chestie extrem de simpla: e chimia aia speciala (emotia), care apare in principal la 15-20 de ani, mai rar dupa.

Trimis de: nefertiti-old pe 9 Sep 2006, 09:17 AM

QUOTE (Quantum @ 9 Sep 2006, 10:15 AM)
e chimia aia speciala (emotia), care apare in principal la 15-20 de ani, mai rar dupa.

Wrong. tongue.gif

Trimis de: Don Quijote pe 9 Sep 2006, 07:16 PM

Cred ca ar trebui sa fie bucuria de a ne bucura de celalalt fara a incerca sa ni-l insusim.

Trimis de: dr. pe 26 Sep 2006, 06:06 PM


Ceea ce poti gasi in IUBIRE nu poate fi uneori descris prin cuvinte.Sunt lucruri atat de frumoase incat expunerea lor nu poate fi facuta cu ajutorul dictionarului...a face pe cineva fericit iubindu-l este un lucru minunat! smile.gif

Trimis de: Erwin pe 26 Sep 2006, 07:55 PM

ei bine, eu unul m-am convins că în viaţă trebuie să învăţăm mereu... inclusiv iubirea, trebuie (re)învăţată mereu... wub.gif

Trimis de: IoanV pe 26 Sep 2006, 08:26 PM

QUOTE
ei bine, eu unul m-am convins că în viaţă trebuie să învăţăm mereu... inclusiv iubirea, trebuie (re)învăţată mereu...
Subscriu in totalitate.

Trimis de: OMU'BUN pe 26 Sep 2006, 08:48 PM

Imi cer scuze ca nu am avut rabdarea sa citesc in totalitate ce s-a scris anterior, iar daca s-a mai spus, subscriu si eu acelorasi idei.
Dupa parerea mea, iubirea are doua forme absolut distincte:
- iubirea subiectiva, atunci cand iubim cu toata fiinta noastra pe cineva care se incadreaza in idealurile noastre
- si iubirea altruista, care n-are nimic comun cu trasaturile noastre de caracter, cu idealurile noastre, cu slabiciunile noastre

Iubirea subiectiva, oricat ar fi de puternica, este relativa intrucat tine de moment. de stare, de imprejurari. Astazi poti iubi pana la adulatie un om, iar maine sa-l urasti sau sa-l dispretuiesti. Iubirea altruista tine de suflet efectiv si nu-ti pui niciodata problema "de ce iubesti?" O faci fiindca asa simti si nu astepti absolut nimic in schimb. Se pare ca singurele fiinte perfecte in acest sens sunt delfinii, fiindca nu se dau in laturi nici de la a se jertfi pentru a salva pe cineva in afara puilor sau a speciei lui.
Multi dintre noi, avem un sentiment aparte pentru tot ce inseamna vietate, mai ales cand e vorba de pui (chiar si puii de crocodil) Dar in general ne caracterizeaza un sentiment special cand e vorba de cai, caini, delfini... Ni se pare ca acestia au ajuns mai aproape de sufletul omului si desi nu sunt dotati cu ratiune, uneori par mai... inzestrati decat noi!

Sper sa nu fi ofensat pe nimeni parerea mea!... smile.gif

Trimis de: Titus Herbert pe 26 Sep 2006, 09:09 PM

Omu' Bun, iubirea adevarata este altruista si are totul in comun cu fiecare ce o traieste. Pentru ca in momentul acela: idealuri, slabiciuni, caracter adera la ea. Tot ce tine de omul care iubeste, in prima faza este si al celuilalt, omul iubit. In timp se diminueaza forta ei si raman alte sentimente, se creeaza alte legaturi, de afectiune, obisnuinta, acceptare.
Iubirea pe care ai numit-o subiectiva cred ca e mai mult o faza a procesului si sunt rare cazurile in care cu adevarat gasim pe cineva care se incadreaza in idealurile noastre, pentru ca poate fi doar o parere indusa de moment. Cred ca e mai mult o atractie fizica, poate de aceea ai numit-o subiectiva. smile.gif

Trimis de: Rex_Pelasgorum pe 30 Sep 2006, 12:30 PM

Spunea odata un poet arab, cum ca iubirea adevarata este numai suferinta.... wub.gif
Inclin sa ii dau dreptate.Viata mi-a dovedit-o pe deplin.

Trimis de: exergy33 pe 30 Sep 2006, 12:42 PM

Iti aduci aminte cum il chma pe acel poet arab ?

Trimis de: Rex_Pelasgorum pe 30 Sep 2006, 12:54 PM

Yusuf Hussein smile.gif

Trimis de: Apple pe 14 Oct 2006, 04:22 PM

Iubirea este capacitatea unui persoane de a vedea perfecţiunea într-o persoană imperfectă.


Trimis de: Clopotel pe 14 Oct 2006, 04:41 PM

Draga Apple,
han.gif

frumos spus... spoton.gif

Trimis de: Blakut pe 15 Oct 2006, 08:49 AM

QUOTE
  Iubirea este capacitatea unui persoane de a vedea perfecţiunea într-o persoană imperfectă.


Capacitatea de a vedea perfectiunea dintr-o persoana. Nu exista persoane perfecte...

Trimis de: contraste pe 15 Oct 2006, 09:28 AM

QUOTE
Nu exista persoane perfecte...

Ai perfectă dreptate în afirmaţia ta.
În schimb, există prea multe persoane care vor, pretind perfecţiune de la alţii, fără ca ei să fie perfecţi...

Trimis de: Frisky pe 8 Dec 2006, 12:37 PM

Iata ce crede un arbore despre iubire:

"Am citit o poveste frumoasă scrisă de Shel Silverstein şi intitulată Arborele care dăruieşte. Se spune că a existat odată un arbore bătrân şi maiestuos, cu ramurile întinse spre cer. Când înflorea, fluturi de toate formele şi culorile veneau de pretutindeni şi dansau în jurul lui. Când făcea fructe, păsări din ţări îndepărtate veneau să guste din ele. Ramurile sale arătau ca nişte braţe vânjoase. Era minunat.

Un băieţel obişnuia să vină şi să se joace sub el în fiecare zi, iar copacul s-a obişnuit cu el şi a început să-l iubească. Ceea ce este mare şi bătrân se poate îndrăgosti de ceea ce este mic şi tânăr, cu condiţia să nu fie ataşat de ideea că el este mare, iar celălalt mic. Copacul nu avea această idee, aşa că s-a îndrăgostit de băiat. Egoul încearcă întotdeauna să iubească ceea ce este mai mare decât el. Pentru adevărata iubire, nimic nu este însă mare sau mic. Ea îi îmbrăţişează pe toţi cei de care se apropie.

Aşadar, copacul s-a îndrăgostit de băieţelul care venea în fiecare zi să se joace sub el. Ramurile sale erau foarte înalte, dar el şi le apleca, pentru ca băiatul să le poată atinge pentru a-i mângâia florile şi pentru a-i culege fructele. Iubirea este întotdeauna gata să se încline; egoul, niciodată. Dacă încerci să te apropii de un ego, acesta se va înălţa şi mai mult, devenind atât de rigid încât să nu-l poţi atinge. Ceea ce poate fi atins este considerat a fi mic. Ceea ce nu poate fi atins, cel care stă pe tronul puterii, este considerat a fi mare.

Aşadar, ori de câte ori venea copilul, arborele îşi pleca ramurile. Când micuţul îi mângâia florile, bătrânul copac se simţea cuprins de un val incredibil de fericire. Iubirea este întotdeauna fericită atunci când poate dărui ceva; egoul nu este fericit decât atunci când poate lua ceva de la altcineva.

Băiatul a crescut. Uneori, dormea în poala copacului, alteori îi mânca fructele, sau purta o coroană împletită din florile sale. Se simţea atunci de parcă ar fi fost regele junglei. Florile iubirii te fac întotdeauna să te simţi ca un rege, în timp ce ghimpii egoului te fac să te simţi mizerabil.

Văzând cum băiatul poartă o cunună din florile sale, dansând cu ea, copacul se simţea fericit. Îl aproba cu ramurile sale; cânta în bătaia vântului. Băiatul a crescut şi mai mult. A început să se caţere în copac, legănându-se pe ramurile sale. Ori de câte ori se odihnea pe ele, copacul se simţea fericit. Iubirea este întotdeauna fericită atunci când altcineva se poate sprijini de ea; egoul nu este fericit decât atunci când altcineva îl reconfortează..

Timpul a trecut, iar băiatul a început să fie apăsat de alte îndatoriri. Avea ambiţiile lui. Trebuia să îşi treacă examenele, să îşi facă prieteni… De aceea, a început să vină din ce în ce mai rar pe la copac. Acesta îl aştepta însă cu o nerăbdare din ce în ce mai mare, strigându-i din adâncurile sufletului său: „Vino, vino. Te aştept”. Iubirea îşi aşteaptă întotdeauna obiectul afecţiunii sale. Ea nu este altceva decât o continuă aşteptare.

Când băiatul nu venea, copacul se simţea trist. Singura tristeţe pe care o simte iubirea este aceea de a nu se putea împărtăşi cu altcineva, de a nu se putea dărui. Atunci când se poate dărui în totalitate, iubirea este fericită.
Băiatul a crescut şi mai mult, iar zilele în care trecea pe la copac au devenit din ce în ce mai rare. Toţi cei care cresc în lumea ambiţiilor îşi găsesc din ce în ce mai puţin timp pentru iubire. Băiatul a devenit ambiţios şi prins în afacerile sale lumeşti. „Ce copac? De ce ar trebui să-l vizitez?”

Într-o zi, pe când trecea prin apropiere, copacul i-a strigat: „Ascultă! Te aştept în fiecare zi, dar tu nu mai vii pe la mine”.

Băiatul i-a răspuns: „Ce poţi să-mi oferi, ca să trec să te văd? Eu îmi doresc bani”. Egoul este întotdeauna motivat: „Ce poţi să-mi oferi pentru ca să vin la tine? Aş putea veni, dar numai dacă ai ceva de oferit. Altminteri, nu văd de ce aş face-o”. Egoul are întotdeauna un scop. Iubirea nu are nici un scop. Ea reprezintă propria sa răsplată.

Uimit, copacul i-a spus băiatului: „Nu vei mai veni decât dacă îţi voi oferi ceva? Îţi ofer tot ceea ce am”. Iubirea nu ţine niciodată nimic pentru ea. Egoul o face, dar iubirea se dăruieşte necondiţionat.

„Din păcate, nu am bani. Aceasta este o invenţie a oamenilor. Noi, copacii, nu avem bani. În schimb, suntem fericiţi. Crengile noastre se umplu de flori, apoi de fructe. Umbra noastră îi răcoreşte pe cei încălziţi. Când bate vântul, dansăm şi cântăm. Deşi nu avem bani, păsărelele se cuibăresc pe ramurile noastre şi ciripesc vesele. Dacă ne-am implica şi noi în afaceri financiare, am deveni la fel de înrăiţi şi de nefericiţi ca voi, oamenii, care sunteţi nevoiţi să staţi prin temple şi să ascultaţi predici despre iubire şi despre pace. Noi nu avem nevoie de predici, căci trăim tot timpul aceste stări. Nu, noi nu avem nevoie de bani”.

Băiatul i-a spus: Atunci, de ce să vin la tine? Nu am de gând să merg decât acolo unde pot obţine bani. Am nevoie de bani”. Egoul cere întotdeauna bani, căci banii înseamnă putere, iar aceasta este cea mai mare nevoie a sa.

Copacul s-a gândit mult, după care a spus: „Atunci, culege-mi fructele şi vinde-le. În felul acesta, vei obţine bani”.

Băiatul s-a luminat imediat la faţă. S-a urcat în copac şi a cules toate fructele copacului, chiar şi pe cele necoapte. În graba sa, i-a rupt crengile şi i-a scuturat frunzele, dar copacul s-a simţit din nou fericit. Iubirea se bucură chiar şi atunci când este lovită. Egoul nu este cu adevărat fericit nici măcar atunci când obţine ceva. El nu poate simţi decât nefericire.

Băiatul nu şi-a dat nici măcar osteneala să-i mulţumească arborelui, dar acestuia nu-i păsa. Adevărata sa mulţumire s-a produs atunci când acesta a acceptat oferta sa de a-i culege fructele, pentru a obţine bani în schimbul lor.

Băiatul nu s-a mai întors multă vreme. Acum avea bani şi era foarte ocupat să obţină cu ajutorul lor încă şi mai mulţi bani. A uitat cu totul de copac, şi astfel au trecut anii.

Copacul era trist. Tânjea după întoarcerea băiatului, la fel ca o mamă cu sânii plini de lapte, dar care şi-a pierdut copilul. Întreaga sa fiinţă tânjeşte după copilul pierdut, pentru a-l strânge la piept şi a se uşura. Cam la fel tânjea şi copacul nostru. Întreaga sa fiinţă era în agonie.

După mulţi ani, băiatul, devenit între timp adult, s-a întors la copac.

Acesta i-a spus: „Vino la mine. Vino şi îmbrăţişează-mă”.

Bărbatul i-a răspuns: „Termină cu prostiile. Făceam asemenea lucruri pe vremea când eram un copil fără minte”.

Egoul consideră iubirea un lucru prostesc, o fantezie copilărească.

Copacul a insistat: „Vino, mângâie-mi crengile. Dansează cu mine”.

Bărbatul i-a răspuns: „Termină cu flecăreala asta stupidă! Acum doresc să-mi construiesc o casă. Îmi poţi oferi o casă?”

Copacul a exclamat: „O casă? Bine, dar eu trăiesc fără să stau într-o casă”.

Singurii care trăiesc în case sunt oamenii. Toate celelalte creaturi trăiesc liber, în natură. Cât despre oameni, cu cât casa în care trăiesc este mai mare, cu atât mai mici par în interiorul ei.

„Noi nu trăim în case, dar uite ce îţi propun: îmi poţi tăia crengile, pentru a-ţi construi o casă cu ajutorul lor”.

Fără să mai piardă timpul, bărbatul a luat un topor şi i-a tăiat crengile copacului. Din acesta a rămas acum doar trunchiul, dar el era foarte fericit. Iubirea este fericită chiar şi atunci când îi sunt tăiate membrele de către cel iubit. Iubirea nu ştie decât să dăruiască. Ea este întotdeauna pregătită să se ofere în întregime.

Bărbatul a plecat, fără să-şi mai dea osteneala să arunce în urmă măcar o privire. Şi-a construit casa visată, iar anii au trecut din nou.

Copacul, devenit acum un simplu trunchi fără crengi, a continuat să-l aştepte. Ar fi vrut să îl strige, dar nu mai avea ramuri şi frunze care să poată cânta în bătaia vântului. Vânturile continuau să bată, dar el nu mai putea scoate nici un sunet. Cu un efort suprem, sufletul său a reuşit să rostească o ultimă chemare: „Vino, vino, iubitul meu”.

Timpul a trecut, iar bărbatul a îmbătrânit. Odată, se afla prin apropiere, aşa că a venit şi s-a aşezat sub copac. Acesta l-a întrebat: „Ce mai pot face pentru tine? Ai venit după foarte, foarte mult timp”.

Bătrânul i-a răspuns: „Ce poţi face pentru mine? Aş vrea să ajung într-o ţară îndepărtată, să câştig şi mai mulţi bani. Pentru asta, am nevoie de o barcă”.

Fericit, copacul i-a spus: „Taie-mi trunchiul şi fă-ţi o barcă din el. Aş fi extrem de fericit să devin barca ta şi să te ajut să mergi astfel în ţara aceea îndepărtată, pentru a câştiga mai mulţi bani. Dar, te rog, ai grijă de tine şi întoarce-te cât mai repede. Voi aştepta de-a pururi întoarcerea ta”.

Omul a adus un ferăstrău, a tăiat trunchiul copacului, şi-a făcut o barcă din el şi a plecat.

Acum, din copac nu a mai rămas decât rădăcina, dar el a continuat să aştepte cu răbdare întoarcerea celui iubit. A aşteptat mereu şi mereu, conştient însă că nu mai avea nimic de oferit. Poate că bărbatul nu se va mai întoarce niciodată. Egoul nu se duce decât acolo unde are ceva de câştigat.

Odată, m-am aşezat lângă ciot. Acesta mi-a şoptit: „Am un prieten care a plecat departe şi nu s-a mai întors. Mă tem să nu se fi înecat, sau să nu se fi rătăcit. Poate că s-a pierdut în ţara aceea îndepărtată. Poate că nici măcar nu mai este în viaţă. O, cât mi-aş dori să aflu veşti de la el! Mă apropii de sfârşitul vieţii, aşa că tot ce mi-aş mai dori ar fi să aflu veşti despre el. Atunci aş muri liniştit. Dar ştiu că nu ar mai veni nici dacă mi-ar auzi strigătul, căci nu mai am nimic să-i ofer, iar el nu înţelege decât acest limbaj”.

Egoul nu înţelege decât limbajul acceptării. Iubirea vorbeşte limbajul dăruirii."

wub.gif ...oare cand o sa-nvatam limbajul asta? E universal, nu necesita traducere si cu toate astea...

Trimis de: Don Quijote pe 8 Dec 2006, 01:08 PM

...anarhia inimii...iubirea

Trimis de: yronick pe 31 Jan 2007, 03:12 PM

Concluzie trasa din experienta mea:

IUBIREA E PERICULOASA

Trimis de: Titus Herbert pe 31 Jan 2007, 03:44 PM

Asta ar raspunde mai repede la intrebarea: Cum este iubirea? smile.gif

Trimis de: Erwin pe 7 Aug 2007, 03:17 AM

QUOTE
Egoul nu înţelege decât limbajul acceptării. Iubirea vorbeşte limbajul dăruirii."

wub.gif ...oare cand o sa-nvatam limbajul asta? E universal, nu necesita traducere si cu toate astea...


uneori necesită meditaţii... nu cu ora, ci cu sinele... nu cu cuvinte, ci cu tăcerea...

ce nu reuşesc eu să înţeleg este de ce este necesară suferinţa? sad.gif

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)