Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Psihologie - Teorii si Aplicatii. Dezvoltare personala _ Cat De Periculosi Sunt Schizofrenicii?

Trimis de: nefertiti-old pe 27 Oct 2005, 07:33 AM

Anchetatorii verifica antecedentele barbatului care s-a sinucis duminica in Militari dupa ce, probabil, a siluit si transat o fetita de 11 ani, al carei cadavru dezmembrat a fost gasit in frigiderul suspectului. Verificarile pleaca de la premisa ca, desi nu are cazier, "monstrul din Militari" ar mai fi putut comite asemenea fapte abominabile. "Este vorba de un schizofrenic cu un potential maladiv supus doar imprevizibilitatii. Nimeni nu a putut inca sa intre in mintea schizofrenicului, care abia cand este capturat isi explica faptele, de regula printr-o bizarerie. La noi, acesti nebuni umbla liberi, sunt printre noi. Statul si-a luat mana de pe ei, bagandu-ne pe nas si pe gat institutia tratamentului ambulatoriu, alaturi de o alta nenorocita ineptie: incredintarea nebunului familiei sale", apreciaza reputatul psiholog criminalist Tudorel Butoi .


Pornind de la ce s-a intamplat acum cateva zile, as vrea sa stiu ce parere aveti despre cei diagnosticati astfel. E bine ca sunt lasati liberi sau nu? In ce masura sunt ei un pericol pentru cei din jur?
Poate cei din diaspora ne pot spune care e la ei legislatia in aceasta privinta?

P.S. Nu eram sigura unde sa deschid subiectul, deci ramane la aprecierea moderatorului daca trebuie mutat sau nu in alta parte.

Trimis de: mutulica pe 27 Oct 2005, 07:49 AM

intrebarea ar fi... cit de mult suntem dispusi sa platim pentru internarea lor in niste sanatorii minim decente?

Trimis de: Cafe Del Mar pe 27 Oct 2005, 08:23 AM

cunosc o persoana cu schizofrenie, am vazut diverse documentare despre ei si boala aceasta...
ce pot sa spun, din ceea ce am observat, este ca schizofrenicii chiar sunt periculosi.in momentele de criza, care apar ciudat si fara vreun semn, iti poate da lesne in cap.persoana pe care o stiu, ca sa fie cat de cat ok se afla sub tratament.asta e solutia ptr ei pentru a sta in sanul familiei.atunci cand intrerup tratamentul problemele lor se acutizeaza.devin f violenti.au o lume a lor in care traiesc.ca ex.:aud voci, vad persoane in jurul lor, altele decat cele prezente si multe alte chestii care noua ni se par cel putin bizare.astea le-am observat eu la persoana in cauza.nu le poti dibui gandurile, intentiile si asta ii face periculosi ptr ca nu sunt controlabili.
sunt multe de spus.dar in esenta, in romania, schizofrenicii nu prea stau in spitale.stau acasa cu familia.si multi nici nu urmeaza tratamentul, care, in mare parte, ii ajuta sa ramana la un nivel rezonabil de luciditate.adica, trebuie tinuti sub observatie si tratament.nu pot fi lasati de izbeliste.

Trimis de: Oiski-Poiski pe 27 Oct 2005, 08:30 AM

Am citit nu demult un articol intr-o revista exact pe aceasta tema.Din pacate am aruncat revista insa incerc sa-mi amintesc , era foarte interesant.
Femeia in cauza isi povestea pur si simplu viata ca si schizofrenica.
Din ce am priceput eu este foarte important ca tratamentul medical sa corespunda si in acelasi timp ca pacientul sa aiba permanent posibilitatea conlucrarii cu un psihiatru.
Cei mai multi dintre ei pot sa duca o viata normala ,sa aiba un servici.
Iar schizofrenia este mai des intalnita decat ne inchipuim noi.
Din cate am citit aici nimeni nu este inchis pe viata "la nebuni" din cauza aceasta.Tot la al patrulea caz dispare pentru totdeauna , la unii dispare pentru un timp si reapare.



Trimis de: mariusc2 pe 27 Oct 2005, 09:26 AM

Sunt tot atat de periculosi cam cat un tigru ca animal de casa. Majoritatea covarsitoare nu suntem psihiatri sa stim cand si de ce ataca un schizofrenic, si nu avem nici cea mai vaga idee cum sa il potolim! Acum, sanatorii decente sau nu, eu cred ca ar trebui tinuti sub stricta observatie medicala cei considerati periculosi, nu eliberati din considerente economice!
[...]

Trimis de: Oiski-Poiski pe 27 Oct 2005, 09:33 AM

Marius ai dreptate.Insa dupa parerea mea dupa ce am citit articolul este foarte important ca sa nu uite tratamentul prin urmare este foarte greu sa locuiasca de unii singuri.Poate daca fiecare dintre ei ar avea posibilitatea unui control acasa de catre o persoana de incredere .
femeia din articolul meu avea o meserie ca oricare altul insa in momentul cand simtea ca ceva nu e in regula cauta ajutor de buna voie.
Desigur ca nu toti sunt asa de pregatiti sa accepte ajutorul insa nu cred ca acesta ar fi un motiv suficient sa spunem ca apartin dupa gratii.
Citeam despre o alta pacienta ca a dus o viata normala pana cand intr-o buna zi in urma unei perioade foarte grele pentru ea din punct de vedere al stresului a avut primele simptome .

Trimis de: Leonardo pe 27 Oct 2005, 09:47 AM

Nu sunt specialist in aceasta boala dar imi permit sa postez aici biografia unui schizofrenic care a luat Nobelul:

John Forbes Nash Jr. (born June 13, 1928) is an American mathematician who works in game theory and differential geometry. He shared the 1994 Bank of Sweden Prize in Economic Sciences with two other game theorists, Reinhard Selten and John Harsanyi.

From Pittsburgh he went to Princeton University where he worked on his equilibrium theory. He received a Ph.D. in 1950 with a dissertation on non-cooperative games. The thesis, which was written under the supervision of Albert W. Tucker, contained the definition and properties of what would later be called the Nash equilibrium. His studies on this subject led to three articles:

'Equilibrium Points in N-person Games', published in the Proceedings of the National Academy of Sciences (USA) (1950);
The Bargaining Problem (April 1950) in Econometrica, and
Two-person Cooperative Games (January 1953), also in Econometrica.
John Nash also did important work in the area of Manifolds (complex spatial structures):

Real algebraic manifolds, (1952) Ann. Math. 56 (1952), 405–421. (See also Proc. Internat. Congr. Math., 1950, (AMS, 1952), pp. 516–517.)
This work led to Nash's Embedding Theorem.."Two real algebraic manifolds are equivalent iff they are analytically homeomorphic."

Recognition
In 1978 Nash was awarded the John Von Neumann Theory Prize for his invention of non-cooperative equilibria, now called Nash equilibria.

In 1994 he received the Bank of Sweden Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel as a result of his game theory work at Princeton as a graduate student.

Between 1945 and 1996, Nash published a total of twenty-three scientific studies.

......................................

Nu cred ca toti schizofrenicii trebuie incartiruiti in spitale dar sunt convins ca trebuie sa urmeze un tratament, diferentiat de la caz la caz. Ramane de vazut daca administrarea unui pumn de medicamente este de folos.

Candva am cunoscut o persoana schizofrenica si m-am implicat un pic intr-un fel de tratament sufletesc. A fost extrem de dificil, am petrecut multa vreme impreuna, dar cred ca am ajutat-o oarecum sa se linisteasca. Partea cea mai grea a fost faptul ca facuse o fixatie pentru mine (era o tipa, maritata, mama, draguta de altfel) dar cred ca faptul ca am discutat extrem de mult a ajutat-o sa intelelaga ca nu putem avea o relatie impreuna, sa-si domoleasca crizele si cel mai important, sa-si dea seama ca are o problema. A inceput mai apoi si tratament medical, a stat internata o vreme. Am revazut-o dupa cativa ani si, desi avea in continuare fixatii si irascibilitate imprevizibila, era mult mai linistita si intensitatea iesirilor mult mai mica.
Din acesta experienta parerea mea profana este ca anumiti schizofrenici pot fi tinuti sub control daca exista cineva dispus sa stea cu ei si sa incerce sa comunice (problema e sa poti rezista la asemenea presiune). La un moment dat ajunsesem destul de priceput din ai dezamorsa fixatiile mutandu-le intr-un plan de discutii mai vast.

Trimis de: mariusc2 pe 27 Oct 2005, 09:51 AM

Am spus periculosi. Ma gandesc ca un psihiatru poate sa isi dea seama de gradul de pericol pe care il prezinta fiecare pacient al sau! Bine, ca mai au si scapari... e omenesc pana la urma. Si nu dupa gratii - nu vad cum poti ameliora starea unui schizofrenic tinandu-l intr-o celula. Cei care nu sunt foarte periculosi ar trebui sa aiba mai multa libertate, sa se plimbe prin sanatoriu, sa participe la programe de socializare, sa aiba perioade de convietuire cu familia, tot detentie este pana la urma, dar e mai dulce, si cred ca pot fi recuperati mai multi asa. La noi, nu. Le baga valium sau ce le mai baga acum si gata, ne-am facut meseria hai la "secretele mariei"! Sunt curios cum arata centrele de tratament pt bolnavii psihici in Occident.

Trimis de: Leonardo pe 27 Oct 2005, 09:53 AM

Si o lista de schizofrenici cunoscuti:

John Nash - Mathematician/Nobel Prize Winner
Vaclav Nijinsky, Russian Dancer
Syd Barrett of the band Pink Floyd
Andy Goram - Scottish Soccer Player/Goal Keeper
Peter Green, Guitarist for the band Fleetwood Mac
James Beck Gordon (Jim Gordon) - he had been, quite simply, one of the greatest drummers of his time
Tom Harrell, Jazz Musician

Trimis de: Felina pe 27 Oct 2005, 10:57 AM

Ma gandesc daca nu cumva tata e schizofrenic....

Trimis de: Leonardo pe 27 Oct 2005, 11:11 AM

Felina vorbesti serios? esti sigura ca nu e doar stresat de viata?

Trimis de: Felina pe 27 Oct 2005, 11:40 AM

QUOTE (Leonardo @ 27 Oct 2005, 12:11 PM)
Felina vorbesti serios? esti sigura ca nu e doar stresat de viata?

Vorbesc serios, banuiesc ca e bolnav psihic si cazandu-mi ochii pe subiectul asta ma gandesc si eu daca nu cumva...?

Nu vede persoane care nu exista, asta stiu sigur.
Dar trieste diverse drame imaginare... clar e paranoic (mereu cineva are ceva cu el..., mereu se cearta cu cineva, cineva il fura, cineva ii vrea raul, cineva il minte, cineva isi bate joc de el, cineva il desconsidera...), sufletul lui e vesnic chinuit de nemultumire si linistea lui nu dureaza mai mult de doua zile maxim la rand. Are dusmani reali pentru ca si i-a facut in timp. Dusmani in sensul ca sunt oameni care nu mai vor sa aiba de a face cu el. Lumea se fereste de el. Face viata familiei lui un calvar continuu. Face viata vecinilor un calvar pentru ca il deranjeaza o pisica, ii intra o gaina in curte, latra un caine noaptea samd. Furia lui atinge cote maxime zilnic, mereu gaseste un motiv. (Am uitat sa spun ca bea, dar sunt si zile in care nu bea, dar comportamentul lui e la fel.)

In toata viata mea am avut perioade in care l-am urat, mi-a fost mila de el, l-am dispretuit, l-am considerat un om foarte rau, dar am avut si perioade in care mi-a fost clar ca lumina zilei ca e bolnav.

Trimis de: Leonardo pe 27 Oct 2005, 11:56 AM

Felina: ceea ce spui tu e fenomen social, sunt multi oameni in tara care se manifesta similar. Cred ca e o problema psihica, dar generata de viata. Nu sunt de specialitate psiholog si s-ar putea sa ma insel, dar din ceea ce observ in jur cred ca am dreptate.

Trimis de: Felina pe 27 Oct 2005, 12:07 PM

QUOTE (Leonardo @ 27 Oct 2005, 12:56 PM)
Felina: ceea ce spui tu e fenomen social, sunt multi oameni in tara care se manifesta similar. Cred ca e o problema psihica, dar generata de viata. Nu sunt de specialitate psiholog si s-ar putea sa ma insel, dar din ceea ce observ in jur cred ca am dreptate.

Zicea cineva la un moment dat ca suntem o tara de bolnavi psihic. laugh.gif

Trimis de: Sushi pe 27 Oct 2005, 12:15 PM

Hai ca nu e vorba de natie... adica noi le vedem numai pe ale noastre dar sa stiti ca si alte natii au probleme de genul asta. Pina la urma tine de fiecare individ in parte si de educatie, de obisnuinte, ca daca unu vede ca-i merge cu strigat si injurat, capata ce vrea apoi tot asa o sa-si impuna punctul de vedere. E de vina si urlatorul si ala care accepta urlatul.

Trimis de: mariusc2 pe 27 Oct 2005, 03:47 PM

@Felina
ceea ce spui tu e o forma usoara de paranoia, ceva legat de mania persecutiei, nu stiu exact ca nu sunt specialist. E cauzata in general de stres, viata grea, etc. Ce trebuie sa stii este ca in momentele alea de furie nu e tatal tau, e boala cea care il chinuie. Din fericire se trateaza destul de usor. Si da, e intalnita la foarte multa lume!

Trimis de: Felina pe 27 Oct 2005, 04:04 PM

@mariusc2, mersi de info, habar nu aveam ca se trateaza, si inca usor. Problema e cum sa pui diagnosticul fara o vizita la medic? Si mai departe cum poti convinge un asemenea om nervos sa isi faca un control? Nu-ti imaginezi ce-as fi in stare sa dau ca sa se vindece! laugh.gif

Trimis de: calfa pe 27 Oct 2005, 05:14 PM

QUOTE (Felina @ 27 Oct 2005, 02:07 PM)
Zicea cineva la un moment dat ca suntem o tara de bolnavi psihic. laugh.gif

In fiecare om exista tendinte schizoide, paranoide si depresive (astea ar fi cele 3 mari, dar mai sunt si altele), intr-o masura mai mica sau mai mare. De fapt fiecare dintre noi apartine unuia dintre tipuri, ceea ce inseamna ca are predispozitie catre una dintre tendinte. Sunt si cazuri in care mai multe tendinte sunt la fel de puternice. Situatiile care depasesc un anumit nivel ar fi "patologice" (catalogate drept boli psihice).

Tara de bolnavi psihic probabil ca nu suntem, dar cu siguranta nivelurile pe care le atingem in directiile schizo, depresive, etc. sunt in medie mai ridicate decat in tarile dezvoltate (organizate, "civilizate", bogate), in care atmosfera generala e mai putin stresanta, presiunea psihica mai mica. Si probabil ca raportat la populatie cazurile patologice sunt mai multe.

Despre schizofrenici in general se spune ca pot fi periculosi (in primul rand pentru ca sunt mai imprevizibili), dar sigur nu sunt toti la fel de periculosi. Si sunt destui oameni periculosi fara a fi schizofrenici, nu ?

Trimis de: valeria pe 28 Oct 2005, 11:04 PM

Parerea mea este ca si schizofrenia, ca si alte boli, poate lua o forma mai usoara sau mai severa, respectiv mai putin rupt sau rupt de tot de realitate, prin halucinatiile alea pe care ei le iau drept reale (voci, imagini, etc.). Periculozitatea depinde si de asta, dar si de tipul de caracter si personalitatea celui care "capata" asa o boala. Un coleric schizofrenic va fi cu siguranta mai periculos decat un flegmatic... Eu cunosc o femeie bolnava de asta. A fost cam 35 ani normala si la stresul de imediat dupa '89, usor-usor a inceput sa auda gandurile sotului si sa converseze ea stie cu cine. A inceput tratamentul cam dupa 5 ani de boala si nu s-a ameliorat prea mult. Cele mai grave lucruri pe care le facea erau ca a pus 1 kg de gris in supa, uita ca a mancat si manca mereu si ii reprosa sotului ca o insala, ca ii aude ea gandurile. Recunostea asta si i se parea normal. Cred ca o femeie ca ea nu poate ajunge la crime sau mai stiu eu ce, fiindca inainte de boala era o tipa linistita si blanda. Dar nici nu as lasa-o sa stea singura cu un copil mic... Cred ca un psihiatru care e intrebat cat de periculos este un astfel de om isi asuma o mare raspundere raspunzand da sau nu. Daca nu fac tratament si boala e mai avansata nu cred ca pot trai singuri, nesupravegheati. wink.gif

Trimis de: Dovere pe 30 Oct 2005, 05:10 PM

Eu am facut practica la Spitalul de boli psihice si doctorii spuneau ca ii externeaza si datorita faptului ca nu sunt paturi indeajuns. Sunt bolnavi care dorm si doi in pat. In legatura cu schizofrenia, aceasta nu se poate vindeca o data pentru totdeauna. Ea se poate ameliora datorita medicatiei (am aflat ca aceasta este gratuita si dupa ce sunt externati), iar daca este intrerupta, ea revine in fazele ei grave. Sunt acolo bolnavi care vin frecvent de mai bine de 10ani.

Trebuie sa mentionez ca sunt si persoane care simuleaza o boala psihica, bineinteles ca nu pot scapa unui psihiatru profesionist.

Trimis de: SORIN pe 30 Oct 2005, 05:47 PM

Doar un mic procent dintre cei ce sufera de schizophrenia, sunt periculosi publicului....iar in randul criminalilor procentul celor diagnozati cu asa ceva e si mai redus.

Mai periculosi sunt betivii, narcomanii si cei ce in criza fizica, sunt in stare de orice!!

Sorin.

ps. la noi in tara, peste tot se vorbeste de tratamentul psihiatric...adica cel cu medicamente....poate a venit timpul sa fie tratati mai mult de psihologi si mai putin drogati cu medicamente, chiar daca costa mai mult!

Trimis de: mariusc2 pe 30 Oct 2005, 07:58 PM

Da, Sorine, dar tratamentul psihologic cere timp si implicare. Mai usor o rezolva cu un calmant!

Trimis de: valeria pe 30 Oct 2005, 10:02 PM

Nu cred ca la o schizofrenie tine numai cu psihoterapie. Psihoterapia necesita implicarea activa a pacientului, teme pt acasa, etc. De unde?? cry.gif Sau poate exagerez eu...

Trimis de: SORIN pe 30 Oct 2005, 10:27 PM

Psihoterapia tine si inca cum.....nu e nevoie de medicamente a caror doza creste de la un atac la altul si cu timpul mai mult dauneaza in loc sa ajute!!

Sorin.

ps. cine are bani sa apeleze la un psiholog!

Trimis de: Dovere pe 13 Nov 2005, 10:53 PM

Tratarea pacientilor este o munca impartita de psihiatru si psiholog. Insa, pana a ajunge la psiholog, respectivului pacient ii trebuie administrate ceva medicamente, altfel cum ati vrea sa se inteleaga cineva cu el?!

Trimis de: SORIN pe 13 Nov 2005, 11:12 PM

blink.gif blink.gif

Adica??????

Sorin.

Trimis de: valeria pe 13 Nov 2005, 11:20 PM

Probabil ca tu nu ai intalnit inca un schizofrenic, din fericire pentru tine... sad.gif

Trimis de: SORIN pe 13 Nov 2005, 11:26 PM

QUOTE
din fericire pentru tine...  sad.gif


Explica cu ce se mananca!! ohyeah.gif

Sorin.

Trimis de: valeria pe 14 Nov 2005, 12:18 AM

Nu sunt chiar specialista, dar am o ruda care sufera de asta. Aude voci, aude gandurile oamenilor, pentru ea e totul foarte real... Cand mai vorbesti si tu cu ea cum poti fi sigur ca te asculta pe tine si nu pe imprevizibilele alea de alte voci??? sad.gif

Trimis de: mothman pe 14 Nov 2005, 02:19 PM

[...] cu toti purtam "germenele" afectiunilor psihice, in sensul ca suntem mai mult sau mai putin predispusi pentru o forma sau alta.

APARITIA BOLII PSIHICE POATE FI CAUZATA DE UNUL SAU MAI MULTI DIN FACTORII URMATORI :

FACTORI GENETICI. Mostenirea ereditara, genetica a bolii psihice nu a fost demonstrata cu certitudine Ceea ce s-a demonstrat totusi, este tendinta ca in anumite familii, sa apara(mai mult ca in alte familii) acest tip de boala.
FUNCTIONARE BIO-CHIMICA. Se pare ca dezechilibrul in functionarea bio-chimica a creierului este raspunzator de anumite imbolnaviri psihice – de ex. depresia.
INFLUENTE DE MEDIU. O viata de familie lipsita de armonie, stress-ul si conflictele profesionale si sociale, conflictele interpersonale, pierdera cuiva drag, pot provoca si/sau favoriza aparitia bolii psihice.

PE MINE NU MÃ POATE AFECTA BOALA PSIHICÃ!

Boala psihica poate afecta pe oricine, indiferent de virsta, sex, rasa, stare materiala, istorie familiala(daca a existat boala psihica in familie sau nu). Incurajator este faptul ca tratamentul este disponibil pentru oricine, iar cercetarea ofera tot mai multe posibilitati de tratament.

http://psiho.mednet.ro/pagpac.htm

Trimis de: SORIN pe 14 Nov 2005, 06:22 PM

QUOTE (valeria @ 14 Nov 2005, 12:18 AM)
Nu sunt chiar specialista, dar am o ruda care sufera de asta. Aude voci, aude gandurile oamenilor, pentru ea e totul foarte real... Cand mai vorbesti si tu cu ea cum poti fi sigur ca te asculta pe tine si nu pe imprevizibilele alea de alte voci??? sad.gif

Crizele de schizofrenie sunt periodice, iar intervalele de timp neregulate!!

Un specialist ( in general psihologii ) isi dau seama de faza in care se afla pacientul inainte ca acesta sa scoata un cuvant. Iar "fericitii" schizofreni ce sunt identificati si tratati prompt, au sanse sa fie oameni normativi, fara ca cei din jur sa-si poata da seama sau sa afle vreodata de boala lor.

In mare parte se poate spune ca e o boala genetica, ce poate izbucni sau nu...de obicei apare inainte de 30 de ani. Se poate si mai tarziu, dar de obicei doar in urma unor shocuri extreme.

Nici eu nu sint specialist in tema asta, dar am un bun prieten care s-a "patit" cu asa ceva dupa ce ne-am intors din Turcia ( Gulkuc august 1999' ) ca membrii unei echipe de rescue team. Si de atunci si pana azi nu-l lasa mirosul de putrefactie inaintata a cadavrelor. Asta e cauza interesului dat de mine la acest subiect sad.gif

Regards...

Sorin.

Trimis de: mariusc2 pe 14 Nov 2005, 07:09 PM

Ca o variatiune la aceeasi tema, cunosc un caz similar celui relatat de Sorin. Un prieten, care a participat la o misiunie armata in zona de razboi, a intrat in hiperventilatie si simtea ca innebuneste cand l-a vazut pe socrul sau cand taia porcul de Craciun. Spune ca in fiecare noapte ii vin in minte corpurile sfartecate ale inamicilor si de fiecare data cand vede sange isi pierde controlul .

Trimis de: Kyklos pe 17 Dec 2005, 06:58 PM

Sunt periculosi schizofrenici in momentul in care isi pierd controlul . Cei care fac acele crize de paranoia sufera defapt de schizofrenie in nici un caz cum spune biserica ca e deposedat de diavol .

Trimis de: yuanescu pe 1 Jan 2006, 12:42 AM

QUOTE (Leonardo @ 27 Oct 2005, 10:47 AM)
Nu cred ca toti schizofrenicii trebuie incartiruiti in spitale dar sunt convins ca trebuie sa urmeze un tratament, diferentiat de la caz la caz. Ramane de vazut daca administrarea unui pumn de medicamente este de folos.


thumb_yello.gif bine zis,
iar cu medicamentele si mai bine ..

in multe cazuri psihiatrii nu trateaza boala ci cauta sa "moleseasca" pacientii din pct. de vedere fizic

Trimis de: N.V. pe 6 Jan 2006, 05:05 PM

S-ar putea sa fiu usor off-topic cu ceea ce voi scrie (las la latitudinea lui calfa sa-mi stearga postarea laugh.gif), dar daca tot vorbim de schizofrenie cred ca ar fi utila definitia, tabloul clinic si criteriile de diagnosticare a acestei tulburari psihice.

Am ales din http://www.romedic.ro/boli/psihiatrie/schizofrenia.htm cateva date "minimale" despre scizofrenie:

Din punct de vedere clinic şi evolutiv, schizofrenia rămîne marcată de debutul la vîrste tinere şi evoluţia prelungită.

Majoritatea autorilor, în concordanţă cu sistemele de clasificare nosologică operante în prezent, preferă ideea unui grup de afecţiuni de tip schizofren. Conform ICD 10, tulburările de tip schizofren sunt definite de prezenţa unor distorsiuni fundamentale şi specifice ale gândirii, percepţiei şi ale afectelor care sunt neadecvate momentului conjunctural (bizarerii). Câmpul de conştiinţă clar şi capacitatea intelectuală sunt de obicei menţinute, deşi unele deficite cognitive se pot instala în decursul timpului.
Pe langa riscul suicidar, schizofrenii prezintă o rată înaltă a infracţionalităţii şi comportamentului violent. Cei care consumă alcool au un risc crescut de comportament agresiv, inclusiv omucidere. Manifestările violente sunt de cinci ori mai frecvent întâlnite la schizofreni faţă de persoanele fără tulburări psihice.

Tabloul tipic, dar care nu este obligatoriu prezent, este cel de personalitate premorbidă schizoidă sau schizotipală. Aceste personalităţi se caracterizează prin pasivitate, nu sunt comunicativi, sunt introvertiţi. Persoana respectivă are puţini prieteni, evită sexul opus, nu participă la activităţi de grup (petreceri, dans, sporturi de echipă). Preferă să se uite la televizor, să joace jocuri ore întregi în faţa calculatorului sau să asculte muzică în detrimentul activităţilor sociale utile.
Treptat, indivizii afectaţi pierd contactul cu realitatea şi dezvoltă următoarele fenomene:
» Perplexitate – la debutul afecţiunii, pacienţii declară că experienţele zilnice par stranii, nu îşi dau seama care este motivul schimbărilor comportamentale şi ale personalităţii, de unde provin simptomele pe care le trăiesc.
» Izolare – pacientul se retrage în singurătate, are sentimentul că este diferit faţă de cei din jur şi evită compania celor care, altădată, îi erau apropiaţi.
» Anxietatea şi teroare – un sentiment de discomfort general şi anxietatea invadează trăirile zilnice. Această anxietate poate atinge paroxismul când pacientul percepe realitatea ca fiind ameninţătoare şi atribuie aceste pericole unor surse externe.
Alte semne şi simptome ale perioadei prodromale sunt: comportamentul bizar (ciudat), modificări ale afectivităţii, tulburări de limbaj, idei bizare, experienţe perceptuale ciudate.
În perioada de stare a schizofreniei semnele şi simptomele se referă la aspectul exterior, percepţia (halucinatii si iluzii), atenţia, memoria, gândirea, afectivitatea, voinţa şi alte sectoare ale personalităţii bolnavului, care sunt profund alterate


În prezent, diagnosticul de schizofrenie se pune în baza satisfacerii criteriilor fie a ICD-X (criterii europene), fie a DSM-IV (criterii americane) şi care în linii mari sunt:
1. Cel putin doua dintre urmatoarele criterii definesc tulburarea, iar un singur criteriu o face probabila (se exclud fenomenele consecutive abuzului si sevrajului la alcool sau alte toxicomanii).
a. Ganduri transmise de la distanta, insertia sau furtul ideilor.
b. Idei delirante de influenta sau control, alte idei delirante bizare, deliruri multiple.
c. Alte deliruri decat cele de persecutie sau gelozie cu durata mai mare de o luna.
d. Idei delirante de orice tip insotite de halucinatii pentru cel putin o saptamana.
e. Halucinatii auditive care comenteaza actele pacientului sau comportamentul acestuia, voci care converseaza.
f. Halucinatii verbale nonafective care comunica cu pacientul.
g. Halucinatii de orice tip pe parcursul zilei, timp de zile sau intermitente care dureaza cel putin o luna.
h. Tulburari ale gandirii acompaniate de afecte tocite sau inadecvate, deliruri, halucinatii de orice tip sau comportament marcat dezorganizat..
2. Unul dintre urmatoarele criterii:
a. Episod actual care dureaza cel putin doua saptamani de la debutul modificarilor notabile in conditia obisnuita a pacientului.
b. Subiectul a prezentat episoade maladive cu durata de cel putin doua saptamani, pe parcursul carora a indeplinit criteriile de mai sus, interepisodic constatandu-se fenomene reziduale (de exemplu retragere sociala marcata, afecte tocite sau inadecvate, tulburari de forma ale gandirii, idei si perceptii neobisnuite).
3. Se vor exclude cazurile in care simptomatologia indeplineste criteriile probabile pentru o tulburare afectiva.
Toate cele trei categorii de mai sus sunt necesare pentru diagnostic.

Pot facilita şi orienta către diagnosticul de schizofrenie, fără a reprezenta însă criterii obligatorii:
a. Necasatorit.
b. Insertie sociala deficitara premorbid.
c. Antecedente heredo-colaterale de schizofrenie.
d. Debut inainte de varsta de 40 de ani.


Nu pot momentan sa exprim o parere cu privire la gradul de periculozitate pe care il prezinta persoanele afectate de schizofrenie, dar cel putin teoretic, cat timp isi iau cu regularitate medicamentele, nu ar trebui sa existe probleme. Principalul risc este cel suicidar, riscul de violenta sau chiar omucidere exista in momentul in care se consuma alcool.
Din punct de vedere legal, nu cred ca exista norme care sa impuna privarea de libertate, insa persoanele care sunt afectate de schizofrenie sunt considerate incapabile, neavand deci capacitate de exercitiu, de unde rezulta o restrangere a drepturilor, acestea neputand contracta in nume propriu (inclusiv contractul de casatorie). Din punct de vedere penal, (art 48 Cod penal) exista o prezumptie de inlaturare a vinovatiei daca fapta a fost comisa de o persoana afectata de schizofrenie (nu stiu daca se refera numai la schizofrenia simpla si cea paranoida, sau si la schizofrenia nediferentiata, hebefrenica si catatonica), in masura in care nu se poate dovedi ca respectiva persoana nu putea sa-si dea seama de actiunile/inactiunile sale, ori nu putea fi stapan pe ele.

Trimis de: MonicaV pe 24 Jan 2006, 08:28 AM

E adevarat? Chiar nu are schizofrenul capacitatea de exercitiu, asa, automat? Nu mi se pare corect. In unele tari, bolnavii psihici pot sa fie declarati incapabili si plasati sub curatela prin hotarire judecatoreasca daca se face o cerere (de exemplu, familia lui face cerere). Normal ca nu se intimpla intotdeauna si nu e automat, daca pacientul pare prea normal. Unele rude sau alte persoane zic ca nu e bine ca nu pot sa-i forteze pe pacienti sa se trateze daca nu fac nimic periculos, ca de exemplu o crima, dar exista si organizatii de pacienti care isi apara dreptul de a hotari ei insisi si de a nu se trata daca nu vor. Cit despre tratament, nu uitati de efectele grave. Nu e vorba de valium. Cititi despre neuroleptice (in engleza, "neuroleptics") sa vedeti ce efecte grave pot sa apara. De aceea unii nu mai vor sa se trateze chiar daca a functionat tratamentul sau sint de parere ca din moment ce oricum nu pot sa fie normali, le convine mai mult sa aiba simptomele bolii decit simptomele tratamentului (sau simptomele tratamentului plus simptomele bolii care nu au disparut complet). Nu toti sint periculosi. Am cunoscut o tipa care parea normala pina aflai ca dupa parerea ei, Organizatia Mondiala a Comertului o urmareste si ii trimite mesaje prin emisiunile de radio.

Eu sint impotriva controalelor si tratamentului cu forta. Cum s-ar simti o persoana normala daca nu ar avea scapare, ca tratamentul i se administreaza chiar daca nu vrea, eventual chiar prin forta fizica? De exemplu, cui i-ar conveni sa il bata unii mereu la cap sa ia niste medicamente care ii fac rau, dupa care, daca zice nu, il ataca fizic ca sa ii poata face o injectie? Daca e la balamuc sau daca exista posibilitatea de a il supraveghea la domiciliu, e incoltit ca un animal, ca nu poate sa scape. Daca unei persoane normale nu ii convine, pai de ce i-ar conveni unei persoane careia i-a dat un doctor un diagnostic? Eu zic sa-il lase in pace si in libertate. Cei care comit crime sa fie arestati dupa ce comit intr-adevar acele crime.

Trimis de: Blakut pe 26 Jan 2006, 06:14 PM

QUOTE
Unele rude sau alte persoane zic ca nu e bine ca nu pot sa-i forteze pe pacienti sa se trateze daca nu fac nimic periculos, ca de exemplu o crima, dar exista si organizatii de pacienti care isi apara dreptul de a hotari ei insisi si de a nu se trata daca nu vor.


Daca ajung sa se trateze cand sunt violenti e prea tarziu. Ce spui in ultima parte e ca si cand m-as decide sa beau si sa conduc. Pot sa o fac daca nu calc pe nimeni, nu?

QUOTE
Cei care comit crime sa fie arestati dupa ce comit intr-adevar acele crime.


Cu alte cuvinte nebunul periculos e inchis abia dupa ce ma omoara. Nu prea imi convine...!

Ce stii de fapt despre bolnavii de schizofrenie si despre tratamentul lor?
Dupa fiecare criza de schizofrenie creierul bolnavului sufera o degradare ireparabila. Dupa mai multe crize bolnavul moare. Tratamentul nu are scopul numai de a elimina tendintele care pot face rau societatii si bolnavului, ci si rarirea crizelor, astfel incat el sa nu moara.

Trimis de: MonicaV pe 26 Jan 2006, 09:17 PM

Pe ce bazezi aceste afirmatii? Nu cumva confunzi schizofrenia cu epilepsia? Epilepsia e o boala organica. Pacientul isi pierde cunostinta si are niste miscari involuntare, dupa care se trezeste. In restul timpului, e normal, gindeste normal si nu e periculos. Schizofrenul are halucinatii (de exemplu, aude voci sau vede ceva care nu exista), poate sa aiba idei absurde ca de exemplu ca extraterestrii ii trimit mesaje, dar poate sa traiasca bine mersi fara sa fie in pericol de moarte, cel putin nu in sensul pe care l-ai descris (ca moartea e o consecinta directa a "crizelor" repetate). Exista si schizofrenia catatonica, in care bolnavii arata ca paralizati, dar asta e o forma speciala de schizofrenie care nu apare la toti. Dealtfel, tratamentul (neuroleptice, socuri electrice) poate sa fie mult mai daunator decit efectele schizofreniei.

Trimis de: Blakut pe 27 Jan 2006, 09:46 AM

Distrugerea celulelor cerebrale apare:
http://www.loni.ucla.edu/media/News/RH_09242001.html

Nu am avut timp acuma sa caut ceva mai cuprinzator, dar o sa revin.

QUOTE
...From there, tissue loss accelerated and swept across the brain, affecting areas key to basic functioning like movement and hearing. This widespread assault on the brain reflects the cluster of symptoms that mark schizophrenia, which include an altered perception of reality, disordered thinking and a lack of emotional responsiveness.


(nu se cunosc oricum multe despre acest domeniu)
Edit: cunosc un schizofrenic. In barul in care merg de obicei cu prietenii, e un gigi (nu mai stiu cum il cheama, il stiu si din vedere, e un fel de un prieten al unui prieten... al unui prieten de-al meu) care e schizofrenic si care uneori nu isi ia medicamentele. Stai la masa cu el, bei o bere, rade glumeste. Te duci pana la WC, te intorci la masa si vrea sa iti sparga sticla in cap.... cam asa.

Trimis de: MonicaV pe 27 Jan 2006, 04:49 PM

Daca citesti cu atentie textul din care ai dat citatul ("From there, tissue loss accelerated and swept across the brain..."), la www.loni.ucla.edu/~thompson/ MEDIA/PNAS/reutershealth.html, o sa vezi ca nu e clar ca acea deteriorare e produsa de schizofrenie si nu de tratamentul pe care l-au urmat deja pacientii. Nu scrie ca acei pacienti nu au fost niciodata tratati sau au fost tratati numai cu metode psihologice, fara medicamente sau socuri electrice.

Trimis de: Blakut pe 27 Jan 2006, 05:21 PM

Ok, ok, sa deschidem deci portile balamucului si sa-i invitam printre noi.

Trimis de: calfa pe 27 Jan 2006, 05:29 PM

biggrin.gif Ei, Blakut, nici chiar asa. Trebuie tratati diferentiat, ceea ce e posibil sa nu se intample intotdeauna. E mai simplu intr-un anumit sens sa judeci oamenii pe categorii decat sa ii tratezi diferentiat individual. Si cred ca MonicaV nu greseste cand spune ca "nu toti sint periculosi.".

Trimis de: logoss76 pe 30 Jan 2006, 04:17 PM

schizofrenia :
orice persoana al carei ultim raspuns la o serie logica de intrebari "de ce?" este altul decat "nu stiu" sufera intr-o oarecare masura de schizofrenie.

daca ma intrebati de ce sunt eu asa sigur de concluzia asta inseamna ca sunteti paranoici,aveti mania persecutiei.Daca acceptati concluzia mea despre schizofrenie inseamna sugestionabili,masa de manevra. ohyeah.gif

pentru explicatii amanuntite ma gasiti la salonul 3 ...intrebati de Napoleon. harhar.gif

Trimis de: MonicaV pe 30 Jan 2006, 06:25 PM

In America de Nord, chiar s-au deschis portile balamucului. Asta se cheama dezinstitutionalizare ("dezinstitutionalization"). Desigur, unii pacienti sint internati (nu neaparat pe o perioada lunga, ba uneori chiar destul de putin) din diferite motive, ca de exemplu pina li se stabileste doza medicamentelor sau daca politia (sau cineva care a chemat politia sau salvarea) crede ca s-ar putea sa fie periculosi in momentul respectif. Dar nu mai este normal ca pacientii sa traiasca multa vreme la balamuc. Unii chiar pretind (in unele cazuri, chiar la tribunal) ca bolnavii psihici care traiesc "printre noi" dar pe strada, neavind locuinta, au dreptul sa fie liberi si sa stea acolo fara sa fie tratati cu forta sau internati. Vreti sa spuneti ca in Romania, tot la balamuc sint tinuti chiar daca ar putea sa traiasca in societate?

Trimis de: calfa pe 30 Jan 2006, 07:25 PM

Bun venit la Hanu Ancutei, logoss76 ! welcome.gif

Trimis de: logoss76 pe 30 Jan 2006, 07:41 PM

QUOTE (calfa @ 30 Jan 2006, 07:25 PM)
Bun venit la Hanu Ancutei, logoss76 ! welcome.gif

bine v-am gasit, voinicilor!

Trimis de: Justitiarul pe 25 Aug 2008, 10:36 PM

Am trait si eu un episod in care CIA imi trimitea informatii prin intermediul croll-ului ce se deruleaza pe canalele de striri de genul Realitatea TV. Apoi am vorbit cu Dumnezeu, El cu mine. O civilizatie extratestra a intrat in contact cu mine spunandu-mi ca o alta civilizatie mult mai avansata urmeaza sa ne invadeze planeta si sa ne transforme in sclavi. (ceea ce e foarte ciudat e ca mesajul mi-a fost trimis in limba romana, lucru pe care l-am deslusit dupa mult timp, dupa ce faptul se consumase.)
Nu are rost sa reiau toata povestea am mai scris la Han despre asta, ideea fiind ca m-am vindecat de schizofrenie fara tratamentul ala extrem de periculos si scump, si ca persoanele schizofrenice nu sunt agresive.

@nefertiti

QUOTE
as vrea sa stiu ce parere aveti despre cei diagnosticati astfel. E bine ca sunt lasati liberi sau nu?


Pentru cine sa fie bine?
Daca te gandesti la binele persoanelor cu aceasta afectiune, raspunsul e da, avand in vedere regimul de detentie care creeaza un puternic disconfort psihic(nu stiu daca ai vazut macar la tv o incapere cu gratii,) si o agravare si mai puternica pe plan fizic. Omul e construit genetic pentru a face miscare, ori sa stai acolo inchis in cativa metri patrati si sa te bucuri de aer curat doar cand aerisesc infirmierii incaperile...
De mentionat ca detinutii au program de iesire in curte in timp ce persoanele internate in spitale de psihiatire nu.

@Cafe Del Mar
QUOTE
am vazut diverse documentare despre ei si boala aceasta...
ce pot sa spun, din ceea ce am observat, este ca schizofrenicii chiar sunt periculosi.in momentele de criza, care apar ciudat si fara vreun semn, iti poate da lesne in cap.persoana pe care o stiu, ca sa fie cat de cat ok se afla sub tratament.asta e solutia ptr ei pentru a sta in sanul familiei.


Schizofrenia se manifesta prin halucinatii, stari delirante tulburari de gandire si afectivitate si nu prin agresivitate, deci bati campii cu gratie

QUOTE
atunci cand intrerup tratamentul problemele lor se acutizeaza.devin f violenti.au o lume a lor in care traiesc.


Am intrerupt tratamentul in urma simptomelor aparute: blogaj locomotoriu, inclestarea gurii, dereglarea glandelor salivale, epuizare fara depunerea unui efort mare, incapacitatea de a pronunta cuvinte de genul: "degetele", iar starea mea s-a imbunatatit semnificativ atat fizic(am aptitudinea de-a alerga 3000 de metri in conditiile in care sub tratament fiind oboseam si daca ma duceam la magazin) cat si psihic: sunt opitimist, si socializez mai bine decat in perioada in care ma aflam sub tratament.

QUOTE
sunt multe de spus.dar in esenta, in romania, schizofrenicii nu prea stau in spitale.stau acasa cu familia.si multi nici nu urmeaza tratamentul, care, in mare parte, ii ajuta sa ramana la un nivel rezonabil de luciditate.adica, trebuie tinuti sub observatie si tratament.nu pot fi lasati de izbeliste.


Tratamentul are efecte secundare grave: pe termen lung pot cauza diabetul sau atacuri de cord. Majoritatea pacienţilor acuză probleme de memorie, îngrăşare până la 30 de kilograme, depresie accentuată, rigiditate musculară, tremurături, scăderea libidoului, impotenţă chiar. Rata de succes a acestor tratamente este situata la 30-40%. Mulţi pacienţi (cca 30-40%) reuşesc să treacă prin experienţa bolii fără medicaţie şi redevin complet funcţionali şi reintegraţi

@Oiski-Poiski
QUOTE
Cei mai multi dintre ei pot sa duca o viata normala ,sa aiba un servici.


Aici intervine o problema. Daca vreau sa ma angajez cu contract de munca si sa cotizez la cansa de pensii, pensie fara de care nu voi putea supravietui la varsta a treia, nu ma angajeaza nici macar o fabrica de cherestea ca muncitor necalificat, pentru ca oriunde am incercat sa ma angajez cu contract de munca mi se cerea adeverinta de la medicul de familie care sa dovedeasca inexistenta unei boli psihice, nu mai vorbim de interzicerea dreptului de-a conduce autovehicul.Imi ramane munca la negru pe santier in constructii sau sa intru in jocurile alea piramidale idioate.

@Dovere
QUOTE
Ea se poate ameliora datorita medicatiei (am aflat ca aceasta este gratuita si dupa ce sunt externati), iar daca este intrerupta, ea revine in fazele ei grave.


Gratuita cu siguranta. Trei tablete de Rispolept a cate zece pilule fiecare m-au costat anul trecut 3000000 de lei, tratamentul pe o luna.

@logoss76
QUOTE
schizofrenia :
orice persoana al carei ultim raspuns la o serie logica de intrebari "de ce?" este altul decat "nu stiu" sufera intr-o oarecare masura de schizofrenie.


Am trecut de faza asta, acum raspund "trebuie sa recunosc ca nu stiu" thumb_yello.gif

Trimis de: Serenity pe 25 Aug 2008, 11:44 PM

QUOTE
Nu are rost sa reiau toata povestea am mai scris la Han despre asta, ideea fiind ca m-am vindecat de schizofrenie fara tratamentul ala extrem de periculos si scump, si ca persoanele schizofrenice nu sunt agresive.


Sunt atatea tipuri de schizofrenie, atatea grade de severitate, depinde atat de mult de persoana in cauza... Nu cred ca exista doi schizofrenici care sa prezinte aceleasi simptome. Deci, parerea mea, partial documentata, e ca schizofrenicii pot fi sau nu agresivi tongue.gif Deci nu e obligatoriu sa fie agresivi, dar dintre persoanele cu tulburari psihice cred ca schizofrenia e printre cele cu un factor mare de risc din punctul asta de vedere.

QUOTE
Daca te gandesti la binele persoanelor cu aceasta afectiune, raspunsul e da, avand in vedere regimul de detentie care creeaza un puternic disconfort psihic(nu stiu daca ai vazut macar la tv o incapere cu gratii,) si o agravare si mai puternica pe plan fizic. Omul e construit genetic pentru a face miscare, ori sa stai acolo inchis in cativa metri patrati si sa te bucuri de aer curat doar cand aerisesc infirmierii incaperile...
De mentionat ca detinutii au program de iesire in curte in timp ce persoanele internate in spitale de psihiatire nu.


Eu am facut practica de specialitate intr-un astfel de spital, am locuit o saptamana acolo, cu bolnavii si nu numai ca aveau dreptul sa iasa oricand din pavilioane (evident, cei carora le permitea starea si sanatatea) si sa se plimbe prin parc dar foarte multi (majoritatea) declarau ca prefera spitalul si ca se simt bine acolo. Ba chiar faceau pe dracu in patru sa ramana. E drept ca din punct de vedere al conditiilor, e saracie mare. Dar cei de acolo se straduiau din putinii bani alocati sa le ofere bolnavilor o atmosfera relativ ok. Aveau in fiecare miercuri discoteca, mancarea era chiar buna (am mancat si noia ceeasi mancare), li s-a adus si o trupa care a sustinut un concert, se faceau sedinte de psihodrama si diferite terapii... verdeata multa, alei, parc... iar medicul care ne-a dus in vizite era impresionant de afectuos si atent cu bolnavii.

Legat de ce intreba nefertiti... cred ca persoanele care reprezinta un risc pentru cei din jur sau pentru ei insisi, care nu sunt capabili sa-si administreze singuri tratamentul sau care pur si simplu nu functioneaza normal in societate, e mai bine sa fie internati intr-un spital.

QUOTE
Schizofrenia se manifesta prin halucinatii, stari delirante tulburari de gandire si afectivitate si nu prin agresivitate, deci bati campii cu gratie


Pai furia oarba nu e o tulburare de afecte? laugh.gif Oricum, eu cred ca (nu bag mana in foc, nu sunt toba de documentatie) sunt anumite tipuri de schizofrenie (gen paranoia) mai predispuse la agresivitate... In plus, poate fi combinata cu o tulburare de personalitate de tip antisocial, combinatie care ar fi extrem de periculoasa. Oricum, tinand cont ca omul are agresivitatea la baza sa, ca animalul din el e tinut in frau doar de niste restrictii morale, construite social, in momentul in care tu nu mai distingi binele de rau, nu mai gandesti coerent si logic, mi se pare foarte prosibil sa dezlantui "bestia" din tine tongue.gif Cati nu si-au ucis mama pentru ca asa le-a cerut un prieten imaginar?


QUOTE
Tratamentul are efecte secundare grave: pe termen lung pot cauza diabetul sau atacuri de cord. Majoritatea pacienţilor acuză probleme de memorie, îngrăşare până la 30 de kilograme, depresie accentuată, rigiditate musculară, tremurături, scăderea libidoului, impotenţă chiar. Rata de succes a acestor tratamente este situata la 30-40%. Mulţi pacienţi (cca 30-40%) reuşesc să treacă prin experienţa bolii fără medicaţie şi redevin complet funcţionali şi reintegraţi


Cred ca trebuie imbunatatit tratamentul, descoperite alte tipuri de medicatie, asociat tratamentul medicamentos cu psihoterapiea, etc. ... renuntarea la tratament nu mi se pare sub nici o forma o solutie buna.

Justitiarul, cum te-ai vindecat de schizofrenie fara medicamente?

Trimis de: Justitiarul pe 26 Aug 2008, 01:27 AM

QUOTE
Legat de ce intreba nefertiti... cred ca persoanele care reprezinta un risc pentru cei din jur sau pentru ei insisi, care nu sunt capabili sa-si administreze singuri tratamentul sau care pur si simplu nu functioneaza normal in societate, e mai bine sa fie internati intr-un spital.


avand in vedere ca sistemul juridic nu actioneaza preventiv ci numai dupa ce fapta s-a consumat(vezi Codul penal unde tentaiva de lovire nu e pedepsita) nu mi se pare firesc ca o persoana care prezinta doar risc sa fie inchisa. Daca stai intr-un oras mare sigur ai vazut cate astfel de persoane umbla liber fara nicio restrictie.

QUOTE
Eu am facut practica de specialitate intr-un astfel de spital, am locuit o saptamana acolo, cu bolnavii si nu numai ca aveau dreptul sa iasa oricand din pavilioane (evident, cei carora le permitea starea si sanatatea) si sa se plimbe prin parc dar foarte multi (majoritatea) declarau ca prefera spitalul si ca se simt bine acolo. Ba chiar faceau pe dracu in patru sa ramana. E drept ca din punct de vedere al conditiilor, e saracie mare. Dar cei de acolo se straduiau din putinii bani alocati sa le ofere bolnavilor o atmosfera relativ ok. Aveau in fiecare miercuri discoteca, mancarea era chiar buna (am mancat si noia ceeasi mancare), li s-a adus si o trupa care a sustinut un concert, se faceau sedinte de psihodrama si diferite terapii... verdeata multa, alei, parc... iar medicul care ne-a dus in vizite era impresionant de afectuos si atent cu bolnavii.


Inseamna ca locul unde tu ai facut practica nu purta numele: Sptialul Gh. Preda - Sibiu sau Spitalul Clinic Militar Central- sectia psihiatire, unde nu aveai voie sa iesi afara nici macar insotit de parinte care venise in vizita de la o distanta de peste 150 de km.

QUOTE
Aveau in fiecare miercuri discoteca, mancarea era chiar buna (am mancat si noia ceeasi mancare),


norocosi acei pacienti in conditiile in care noua ni se dadeau laturi pe care am refuzat sa le mananc drept pt. care am fost avertizat ca voi fi tinut in perfuzie pentru a compensa lipsa de substante nutritive, in timp ce personalul se delecta cu snitele si alte delicatese pe care le savurau la ei in oficiu.


QUOTE
Oricum, eu cred ca (nu bag mana in foc, nu sunt toba de documentatie) sunt anumite tipuri de schizofrenie (gen paranoia) mai predispuse la agresivitate


aia e hebefrenica unde sunt dominante tulburarile afective dar nu cele agresive ci mai cu seama cele legate de aptitudinea de-a socializa. In genul paranoid domina delirul, halucinatiile, experientele misticice etc. Nu spun ca nu exista schizofrenici agresivi, dar agresivitatea se manifesta la orice tip de persoana indiferent de antecedentele sale medicale si chiar si tu esti deacord ca aceasta -agresivitatea- sta la baza omului ori dupa cum am mai spus, sistemul juridic nu permite sanctionarea persoanelor care prezinta risc, fapta trebuie sa se materializeze.

QUOTE
Justitiarul, cum te-ai vindecat de schizofrenie fara medicamente?

Cu ajutorul puterii infinite a bunului Dumnezeu si stiu una buna: nerenuntarea la acel tratament extrem de periculos, mi-ar fi putut provoca moartea.

Trimis de: Blakut pe 26 Aug 2008, 09:25 AM

QUOTE
Cu ajutorul puterii infinite a bunului Dumnezeu si stiu una buna: nerenuntarea la acel tratament extrem de periculos, mi-ar fi putut provoca moartea.


Ok, god cured my schizofrenia... 44.gif

Trimis de: vonwombat pe 26 Aug 2008, 12:24 PM

QUOTE(Serenity @ 26 Aug 2008, 12:44 AM) *
Oricum, tinand cont ca omul are agresivitatea la baza sa, ca animalul din el e tinut in frau doar de niste restrictii morale, construite social, in momentul in care tu nu mai distingi binele de rau, nu mai gandesti coerent si logic, mi se pare foarte prosibil sa dezlantui "bestia" din tine tongue.gif Cati nu si-au ucis mama pentru ca asa le-a cerut un prieten imaginar?


Cred ca reply-ul meu este relativ off-topic, dar oricum, o sa-mi expun parerea. Omul nu e tinut in frau doar de restrictii sociale. Da, avem instincte, avem un egoism destul de puternic care exista in majoritatea dintre noi, dar nu ne tin in frau doar restrictiile sociale. Tu ai putea sa omori un om daca ar fi permis? Eu nu. Restrictiile sociale exista pentru ca nu toti oamenii isi pot tine sub control instinctele. Asta nu inseamna ca toti suntem o adunatura de animale constranse social. Daca ar fi asa, atunci restrictiile sociale nu s-ar mai aplica deloc, ele fiind stabilite tot de oameni, ar fi la fel de usor inlaturate daca majoritatea ar considera ca sunt impuse artificial si ca nu corespund fiintei umane. Legea reprezinta constientizarea faptului ca desi cei mai multi oameni se pot comporta intr-un mod benefic societatii fara a fi constransi, exista unii pentru care e imperativ sa existe dispozitii precise, si sanctiuni care urmeaza incalcarii lor. Nu sustin ca exista un reper moral absolut intrinsec fiintei umane, sustin ca ratiunea, nu normele sociale, ne determina pe cei mai multi dintre noi sa ne controlam instinctele.

Trimis de: Serenity pe 26 Aug 2008, 03:03 PM

QUOTE
Legat de ce intreba nefertiti... cred ca persoanele care reprezinta un risc pentru cei din jur sau pentru ei insisi, care nu sunt capabili sa-si administreze singuri tratamentul sau care pur si simplu nu functioneaza normal in societate, e mai bine
sa fie internati intr-un spital.

Avand in vedere ca sistemul juridic nu actioneaza preventiv ci numai dupa ce fapta s-a consumat(vezi Codul penal unde tentaiva de lovire nu e pedepsita) nu mi se pare firesc ca o persoana care prezinta doar risc sa fie inchisa. Daca stai intr-un oras mare sigur ai vazut cate astfel de persoane umbla liber fara nicio restrictie.

Pai eu sunt de acord ca sistemul la noi in tara (si nu numai, presupun) este complet tampit, ineficient, inuman si ii inteleg pe cei care ar face orice numai sa nu fie internati intr-un astfel de spital. Tratamentele si tot sistemul asta de spitalizare ar trebui umanizat. Daca omul sufera de o boala (ca e psihica sau fizica, tot boala e) trebuie tratat cu aceeasi cosideratie ca un om "sanatos". Din pacate mai e cale lunga pana acolo. In plus, cred ca ar trebui pus pe picioare un sistem prin care toata populatia sa fie periodic (si competent) consultata pentru a depista eventualele probleme si tulburari. Asa cum spui si tu: vine omul, iti da in cap si te lasa lat pe asfalt, e bagat la puscarie. Daca persoana ar fi fost din timp depistata ca suferind de o tulburare psihica si tinuta sub tratament, nu s-ar fi ajuns aici. In plus, daca spitalele ar fi mai dotate, personalul si conditiile ar fi mai umane, atmosfera mai primitoare (am vazut ca prin statele unite exista sanatorii de genul pe care le-ai putea confunda cu statiuni de lux) cred ca majoritatea bolnavilor ar prefera regimul de spital. Pentru ca e greu si pentru o persoana care sufera de asa ceva sa traiasca intr-o societate in care e respinsa si stigmatizata. Tototdata, in cazul multor boli recuperarea poate fi de 100% daca tratamentul e bun si inceput la timp.
Eu vorbesc de persoanele schizofrenice sau cu tulburari psihice care au potential agresiv, care nu sunt capabile sa se descurce singure si sa se integreze social (unii schizofrenici sunt complet rupti de realitate) sa beneficieze de tratament si sa fie internati (evident, cu posibilitatea de externare) intr-un spital de psihiatrie, dar in conditii umane, nu in regim de penitenciar.
Sub nici o forma nu sunt de acord ca acesti oameni sa fie tratati ca niste animale, mi se pare revoltator... boala psihica e o boala ca oricare alta, si doar un tratament uman si o viata apropiata cat mai mult de cea normala poate duce la o recuperare eficienta, zic eu. Din pacate majoritatea oamenilor nu inteleg boala psihica si se tem de ea, de aceea, decat sa duci o viata stigmatizata intr-o societate care te trateaza ca pe un lepros, uneori viata la un spital de genul asta (in conditii umane, repet!) e de preferat.

QUOTE
Inseamna ca locul unde tu ai facut practica nu purta numele: Sptialul Gh. Preda - Sibiu sau Spitalul Clinic Militar Central- sectia psihiatire, unde nu aveai voie sa iesi afara nici macar insotit de parinte care venise in vizita de la o distanta de peste 150 de km.

La noi in zona exista doua spitale de genul asta: Jebel si Gataia. Eu am fost la Gataia, unde am trait saptamana respectiva in acelasi regim cu bolnavii (cu singura diferenta ca noi le ofeream suport - stateam de vorba cu ei, etc. - nu primeam tongue.gif ), si nu a fost deloc groaznic. La Jebel in schimb, nu stiu care sunt conditiile... acolo am inteles ca sunt internati bolnavii agresivi, si poate nu sunt lasati atat de liberi. La Gataia tin minte ca puteau iesi oricand din zona spitalului - era pozitionat undeva in apropierea orasului, intr-o padure, si amenajat asemanator cu o statiune tongue.gif si ca li se permitea externarea oricand acestia o solicitau. Pacienta "mea" venea din proprie initiativa in fiecare an acolo si spunea ca e mult mai bine decat acasa. Tin minte ca mi-a povestit ca solicitase externarea in urma cu o saptamana dar medicul i-a recomandat (recomadat, nu solicitat!) sa mai stea o perioada.

QUOTE
Nu spun ca nu exista schizofrenici agresivi, dar agresivitatea se manifesta la orice tip de persoana indiferent de antecedentele sale medicale si chiar si tu esti deacord ca aceasta -agresivitatea- sta la baza omului ori dupa cum am mai spus, sistemul juridic nu permite sanctionarea persoanelor care prezinta risc, fapta trebuie sa se materializeze.

Pai da, sunt de acord. Doar ca adauga la agresivitatea asta "bazala" o boala precum schizofrenia care te rupe de realitate, cand nu mai realizezi gravitatea faptelor tale si toata moralitatea se duce pe apa sambetei. Cel mai important e ca fiecare individ sa fie tratat si luat in considerare individual, in functie de caracteristicile sale ca persoana si cele ale bolii. Nu trebuie nici sa asteptam ca ala sa omoare pe cineva pentru ca Dumnezeu i-a poruncit sa il purifice ca sa ii oferim tratament si spitalizare, dar nici sa tii omul inchis in cusca daca el poate functiona in afara ei.

Off-topic:
QUOTE
Cred ca reply-ul meu este relativ off-topic, dar oricum, o sa-mi expun parerea. Omul nu e tinut in frau doar de restrictii sociale. Da, avem instincte, avem un egoism destul de puternic care exista in majoritatea dintre noi, dar nu ne tin in frau doar restrictiile sociale. Tu ai putea sa omori un om daca ar fi permis? Eu nu. Restrictiile sociale exista pentru ca nu toti oamenii isi pot tine sub control instinctele. Asta nu inseamna ca toti suntem o adunatura de animale constranse social. Daca ar fi asa, atunci restrictiile sociale nu s-ar mai aplica deloc, ele fiind stabilite tot de oameni, ar fi la fel de usor inlaturate daca majoritatea ar considera ca sunt impuse artificial si ca nu corespund fiintei umane. Legea reprezinta constientizarea faptului ca desi cei mai multi oameni se pot comporta intr-un mod benefic societatii fara a fi constransi, exista unii pentru care e imperativ sa existe dispozitii precise, si sanctiuni care urmeaza incalcarii lor. Nu sustin ca exista un reper moral absolut intrinsec fiintei umane, sustin ca ratiunea, nu normele sociale, ne determina pe cei mai multi dintre noi sa ne controlam instinctele.

Fa si tu un experiment: ia 10 copii si abandoneaza-i in padure. Daca supravietuiesc 3, verifica daca sunt sau nu agresivi tongue.gif Nu poti sa spui ca tu nu ai putea sa omori un om daca ar fi permis, pentru ca tu ai trait in societate pana acum si nu ai cum sa identifici precis ce te retine de la a face asta. Pe mine ma sperie faptul ca omul omoara din placere, tortureaza din placere, violeaza si distruge din placere... si asta cu tot cu restrictiile morale! Ma rog, credinta mea e ca orice om are in el binele si raul, in aceeasi masura. Doar ca unul din ele preia controlul, si asta indiferent de normele impuse social.

Trimis de: tikky pe 26 Aug 2008, 03:52 PM

QUOTE(Blakut @ 26 Aug 2008, 11:25 AM) *
Ok, god cured my schizofrenia... 44.gif


cateodata trebuie sa ai putina credinta ca sa treci peste obstacole rolleyes.gif

Trimis de: axel pe 26 Aug 2008, 04:38 PM

QUOTE(Blakut @ 26 Aug 2008, 10:25 AM) *
Ok, god cured my schizofrenia... 44.gif


god giveth god taketh rofl.gif

Trimis de: Justitiarul pe 1 Sep 2008, 01:09 AM

@Serenity

QUOTE
Nu trebuie nici sa asteptam ca ala sa omoare pe cineva pentru ca Dumnezeu i-a poruncit sa il purifice ca sa ii oferim tratament si spitalizare, dar nici sa tii omul inchis in cusca daca el poate functiona in afara ei.


Si care ar fi solutia? Tratamentul ala?


@axel
QUOTE
god giveth god taketh


???

give - infinitv
gave - trecut
given - participiu

GIVETH?

take -infinitv
took - trecut
taken - participiu

TAKETH?
blink.gif

Trimis de: Blakut pe 1 Sep 2008, 11:33 AM

QUOTE
give - infinitv
gave - trecut
given - participiu

GIVETH?

http://en.wiktionary.org/wiki/giveth

Cauta tu taketh biggrin.gif

QUOTE
Si care ar fi solutia? Tratamentul ala?

Eu zic ca cei bolnavi ar trebui sa urmeze tratamentul doctorului.

Trimis de: SORIN pe 1 Sep 2008, 07:22 PM

QUOTE
Cat De Periculosi Sunt Schizofrenicii?


Nu mai mult decat unii care scriu pe aici blink.gif

Sorin.

Trimis de: Afrodita pe 1 Sep 2008, 08:21 PM

rofl.gif roflmao.gif rofl.gif

Ca bine le spui Sorine rofl.gif

Trimis de: Catalin Mihailescu pe 8 Sep 2008, 07:42 PM

Buna seara,

Am dat din intamplare peste acest post. Cumnata mea are schizofrenie si din pacate a ajuns intr-un stadiu destul de avansat caracterizat prin violenta excesiva (mai ales fata de parinti), iluzii (roboti, draci, camere video peste tot ... etc).
Intrebarea mea este daca aveti cunostinta despre existenta unui sanatoriu in Romania care ar putea avea grija despre un astfel de pacient pentru ca in ultimul timp este ff. violenta ajungand sa-ti sechestreze parintii intr-o camera si sa-i ameninte cu cutitul.

Multumesc,
Catalin

Trimis de: Serenity pe 8 Sep 2008, 08:29 PM

Catalin, de unde esti? Nu stiu daca exista sanatorii dedicate special shizofrenicilor, dar exista spitale de psihiatrie. Cel mai bine e sa ii sfatuiesti pe parinti sa se intereseze la spitalul din localitate, la sectia de psihiatrie (sigur exista cel putin un spital care sa aiba si sectia asta la voi in oras).

Ia vreun tratament cumnata ta? Mi se pare imposibil sa nu poti afla daca in zona voastra exista un spital-sanatoriu de genul asta si cam care e treaba pe-acolo. Unde am facut eu practica putea intra oricine, puteti face o vizita si vedea cu ochii vostri cum sta treaba, care sunt conditiile, cum se comporta personalul medical, s.a.m.d.

Trimis de: Rovaniemi pe 8 Sep 2008, 09:18 PM

QUOTE(Justitiarul @ 1 Sep 2008, 02:09 AM) *
@Serenity
Si care ar fi solutia? Tratamentul ala?
@axel
???

give - infinitv
gave - trecut
given - participiu

GIVETH?

take -infinitv
took - trecut
taken - participiu

TAKETH?
blink.gif


Thou shalt not question this smile.gif

Trimis de: Catalin Mihailescu pe 9 Sep 2008, 03:11 PM

QUOTE(Serenity @ 8 Sep 2008, 09:29 PM) *
Catalin, de unde esti? Nu stiu daca exista sanatorii dedicate special shizofrenicilor, dar exista spitale de psihiatrie. Cel mai bine e sa ii sfatuiesti pe parinti sa se intereseze la spitalul din localitate, la sectia de psihiatrie (sigur exista cel putin un spital care sa aiba si sectia asta la voi in oras).

Ia vreun tratament cumnata ta? Mi se pare imposibil sa nu poti afla daca in zona voastra exista un spital-sanatoriu de genul asta si cam care e treaba pe-acolo. Unde am facut eu practica putea intra oricine, puteti face o vizita si vedea cu ochii vostri cum sta treaba, care sunt conditiile, cum se comporta personalul medical, s.a.m.d.


Sunt din Pitesti. Exista un spital de psihiatrie in oras dar nu o pot tine acolo mult timp deoarece ea este violenta. In Arges exista spitalul de nebuni numit Vedea. Dar ar fi ultima solutie pentru ca acolo chiar sunt toti nebuni deabinelea, plus ca este spital de stat iar tu stii mai bine cum sta treaba lucrand in sistem . Nu stiu ce sa zic dar in sufletul meu parca ar mai fi o speranta.
Nu sunt de specialitate dar parca schizfrenia iti mai da cate o speranta, poate falsa, atunci cand vezi ca bolnavul mai are si momente de luciditate.

Trimis de: Serenity pe 9 Sep 2008, 05:04 PM

Cu un tratament bun pe care sa il si ia cum trebuie, sustinere psihoterapeutica si multa intelegere, devotament si grija din partea familiei cred ca poate fi la fel de bine si acasa. Dar trebuie sa va interesati si sa gasiti un medic psihiatru bun care sa ii dea un tratament potrivit si eficient, ceea ce poate fi o adevarata provocare.

Trimis de: SORIN pe 9 Sep 2008, 06:35 PM

Salut Catalin si bun venit printre noi thumb_yello.gif

De unde sti ca sufera de schizofrenie?? Cati ani are? A suferit de violenta din partea parintilor ( ma refer la toate formele de violenta si nu numai cea fizica )??? Nu stiu, dar ceva aici nu-mi "miroase" cum trebuie......

Sorin.

btw violenta.......cei ce sufera de aceasta cumplita boala, statistic nu sunt mai violenti decat cei normali!!

Trimis de: SorinaAa pe 14 Sep 2008, 07:18 PM

Salutari! In legatura cu aceasta tema .. De vreo 5 zile nu ne mai putem intelege cu bunica mea. Are impresia ca este urmarita si ca prietenele mele fac parte dintr o anumita retea, a avut si halucinatii la un moment dat. Nu este agresiva insa nu intelege sa stea in casa, spunandu ne incontinuu ca "problemele" se rezolva doar daca iese din casa. Are momente cand este calma, momente cand este foarte agitata. Realizeaza cand ii este foame, este in stare sa si faca singura mancare insa acum 5 zile cand a iesit din casa s a dus direct la parintii uneia dintre prietenele mele si i a acuzat de anumite lucruri care n au nicio legatura cu realitatea.
A mai avut o criza asta iarna numai ca atunci ii era frica sa iasa afara din casa. Criza i a trecut cam in 2 saptamani iar cand a realizat ce a facut mi a spus ca a ajutat o foarte mult ca m am comportat normal iar cand si a dat seama ca nu i se intampla nimic treptat, treptat si a revenit.
Mi as dori sa fac acelasi lucru acum insa nu mai pot sa ma inteleg cu ea sa stea in casa. Sunt constienta ca un psihiatru este absolut necesar in acest caz insa mi e frica sa nu spuna ca va fi necesara internarea ei, lucru care cu siguranta nu ar ajuta o sa si revina dat fiind ca realizeaza ce se intampla in jurul ei. Iar despre spitalul de psihiatrie din iasi am auzit niste lucruri urate ..
In urma cu o saptamana sau doua a aflat o veste care a devastat o si cu siguranta asta i a provocat cea de a doua criza.
Nu stiu cum s o scot la capat blink.gif any ideea?

Trimis de: Justitiarul pe 18 Jun 2010, 08:49 PM

QUOTE(Blakut @ 26 Jan 2006, 07:14 PM) *
Ce stii de fapt despre bolnavii de schizofrenie si despre tratamentul lor?
Dupa fiecare criza de schizofrenie creierul bolnavului sufera o degradare ireparabila. Dupa mai multe crize bolnavul moare.


Ce intelegi tu prin criza de schizofrenie?
De unde ai scos-o pe asta ca dupa mai multe crize bolnavul moare?
Eu am avut pana acum 4 crize, si stiu ce inseamna o criza, tocmai de-aia te intreb pe tine, sa-mi explici cum creierul meu a suferit mai multe degradari ireparabile.

Trimis de: Andrei Hagherlacher pe 16 Jun 2015, 04:01 PM

Schizofrenia este boala sufletului. Multe genii ating nebunia deoarece sufletul lor nu poate gasi împăcarea într-o lume coruptă, ipocrita. Ele nu pot iubi decât adevărul, dar adevărul umbla prin lume cu capul spart. Inima lor este trista, dar mintea lor lucreaza continuu. Trebuie acesti oameni să-și investească efortul mental prodigios în creație!

Trimis de: Marduk pe 16 Jun 2015, 04:07 PM

QUOTE(Andrei Hagherlacher @ 16 Jun 2015, 05:01 PM) *
Schizofrenia este boala sufletului...

De acord. thumb_yello.gif

Trimis de: Cla pe 16 Jun 2015, 08:19 PM

Doua babe stau la sanatoriu în parc pe o banca la taclale.
Zice una: - Hei, vezi ca vine mosu de dincolo !
Cealalta: - Cee ??
- Futute-n cur !
- Aaa, a venit primavara !! flowers.gif

Trimis de: Fantasee pe 17 Jun 2015, 06:01 PM

Chiar dacă nu avem cazuri printre cei apropiaţi, este foarte important să ştim mai multe despre această boală în general.
Chiar şi puţină educaţie pe această temă este utilă mai ales dacă vrem să nu-i judecăm greşit pe suferinzi sau dacă avem copii de crescut.

Nu sunt de acord că este o boală a sufletului. Mai degrabă îmbolnăvirea sufletului este un simptom al acestei boli. innocent.gif
http://schizophrenia.com/hypo.php arată că această boală este cauzată de o combinaţie de factori biologici, psihosociali şi sociali.
În josul aceleiaşi pagini se află setul de factori de risc pentru copii şi adolescenţi, informaţiile sunt deosebit de utile pentru părinţi.

Orice om poate avea un comportament periculos în anumite condiţii, ca de exemplu, atunci când ne simţim ameninţaţi.
Aceşti bolnavi nu sunt oameni periculoşi, sunt oameni ca noi toţi care pot avea un comportament periculos în anumite condiţii.

Antecedentele de tentativă de suicid sau de violenţă faţă de terţi sunt condiţiile care transformă orice suferind de schizofrenie într-o persoană cu un potenţial foarte ridicat de comportament periculos.

Am căutat prin materialele de specialitate traduse de-a lungul timpului, rezumatul ar fi următorul:

* boala se manifestă în tinereţe, undeva de la finalul adolescenţei până înaintea vârstei de 30 ani;
* statisticile arată un număr relativ crescut al crimelor comise de schizofrenici pentru că ţin cont de segmente de vârstă;
* victimele atacurilor suferinzilor de schizofrenie sunt în general persoanele apropiate (din familie sau îngrijitorii) dacă bolnavul este bărbat şi proprii copii dacă bolnavul este femeie;
* convingerile extremiste sunt foarte frecvente (exaltare religioasă, dezinhibiţie sexuală maximă, erotomanie, etc.);
* abuzul de alcool şi droguri şi abandonarea medicaţiei prescrise sunt factori extrem de agravanţi;
* tentativele de suicid şi cele de violenţă asupra altor persoane vor recidiva de cele mai multe ori - orice declaraţii ale bolnavului pe aceste teme trebuie luate foarte în serios, mai ales de către îngrijitori.

Se poate trăi cu această boală, aparent medicaţia prescrisă s-a diversificat şi a devenit mai eficientă, mai ales în combinaţie cu terapia. Am găsit şi o http://www.livingwithschizophreniauk.org/advice-sheets/schizophrenia-and-dangerous-behaviour/ pentru majoritatea celor de mai sus.

O listă cu materiale de studiu se găseşte http://schizophrenia.com/media/ Boala este incurabilă, dar este tratabilă. Poate deveni fatală însă dacă este ignorată medicaţia, la fel ca şi diabetul, de exemplu. ohyeah.gif

Indiferent că se manifestă periculos sau nu, toate persoanele care suferă de această boală sunt în pericol, fără excepţie.
Discriminarea negativă este aproape garantată pentru fiecare pacient, chiar şi pentru cei care îşi iau medicaţia cu stricteţe, iar reintegrarea în societate reuşeşte doar parţial, preponderent în cazul celor care provin din familii cel puţin înstărite.

Cel mai interesant lucru pe care l-am aflat parcurgând o parte dintre aceste materiale este că există diferite forme ale acestei boli, unele extrem de uşoare.
Poate fi evitată cu succes agravarea acestei boli dacă se aplică terapia încă de la primele semne (manifestate intens pe o perioadă de 1 până la 6 luni), o listă a acestor semne se poate găsi http://schizophrenia.com/pdfs/earlysigns.pdf.
Într-adevăr, multe dintre caracteristicile oamenilor creativi fac parte din această listă. biggrin.gif
Un adolescent cu apucături extreme poate fi doar provocat hormonal sau poate fi pe cale să se îmbolnăvească, iar o depistare precoce poate face diferenţa.




Trimis de: Andrei Hagherlacher pe 19 Jun 2015, 12:30 AM

În aceasta afectiune este crucială recuperarea personalității bolnavului, redarea încrederii depline în sine însusi. Medicatia pur si simplu nu poate face asta. Un psiholog este necesar. Psihanaliza este doar o solutie de compromis, ca terapie. Abordarea jungiana e mult mai utila, pentru ca nu neagă realitatea dimensiunii sacrului. Acesti bolnavi vor ajunge sa-si recunoască valoarea din ei ca sacru, si vor aprecia destinul lor ca pe un dar. Iesiti din întunericul tenebrelor, vor căpăta răspundere în ceea ce privește chestiunea suferinței, a lor si a celorlalți.

Trimis de: Cla pe 19 Jun 2015, 11:47 AM

Bolnavii însusi sunt psihoanalticii si psihiatricii, îti baga o problema în cap care de fapt e a lor, ajunge sa-l citesti pe Sigmund Freud, te-ai saturat si stii care-i treaba.

Trimis de: brazen pe 9 Jul 2015, 03:59 PM

Ding - ding acum mi-a cazut fisa - (reactivat topicul in iunie Fantasee thumb_yello.gif)

Trimis de: Fantasee pe 9 Jul 2015, 05:11 PM

Asta cu fisa este una dintre expresiile mele preferate, m-ai nimerit. laugh.gif
Dar am folosit-o rar după ce chiar unul dintre profesorii pentru care tradusesem materiale medicale mi-a replicat cândva: 'Da? Bine, are valoare mare, păstrează restul!' laugh.gif

Nu pot şti ce fisă ţi-a picat, ştiu doar că posibilităţile şi probabilităţile pot fi mari surse de angoasă pentru părinţi.
Cum toţi vrem să ne creştem copiii frumos, e bine să putem recunoaşte simptomele afecţiunilor de acest fel. Prevenţia rulz! spoton.gif

Trimis de: rogvaiv pe 9 Jul 2015, 06:12 PM

http://www.wayneramsay.com/schizophrenia.htm

Să auzim de bine!

Trimis de: Ladybug3 pe 23 Jun 2020, 12:29 AM

QUOTE(Fantasee @ 17 Jun 2015, 07:01 PM) *
Chiar dacă nu avem cazuri printre cei apropiaţi, este foarte important să ştim mai multe despre această boală �n general.
Chiar şi puţină educaţie pe această temă este utilă mai ales dacă vrem să nu-i judecăm greşit pe suferinzi sau dacă avem copii de crescut.

Nu sunt de acord că este o boală a sufletului. Mai degrabă �mbolnăvirea sufletului este un simptom al acestei boli. innocent.gif
http://schizophrenia.com/hypo.php arată că această boală este cauzată de o combinaţie de factori biologici, psihosociali şi sociali.
�n josul aceleiaşi pagini se află setul de factori de risc pentru copii şi adolescenţi, informaţiile sunt deosebit de utile pentru părinţi.

Orice om poate avea un comportament periculos �n anumite condiţii, ca de exemplu, atunci c�nd ne simţim ameninţaţi.
Aceşti bolnavi nu sunt oameni periculoşi, sunt oameni ca noi toţi care pot avea un comportament periculos �n anumite condiţii.

Antecedentele de tentativă de suicid sau de violenţă faţă de terţi sunt condiţiile care transformă orice suferind de schizofrenie �ntr-o persoană cu un potenţial foarte ridicat de comportament periculos.

Am căutat prin materialele de specialitate traduse de-a lungul timpului, rezumatul ar fi următorul:

* boala se manifestă �n tinereţe, undeva de la finalul adolescenţei p�nă �naintea v�rstei de 30 ani;
* statisticile arată un număr relativ crescut al crimelor comise de schizofrenici pentru că ţin cont de segmente de v�rstă;
* victimele atacurilor suferinzilor de schizofrenie sunt �n general persoanele apropiate (din familie sau �ngrijitorii) dacă bolnavul este bărbat şi proprii copii dacă bolnavul este femeie;
* convingerile extremiste sunt foarte frecvente (exaltare religioasă, dezinhibiţie sexuală maximă, erotomanie, etc.);
* abuzul de alcool şi droguri şi abandonarea medicaţiei prescrise sunt factori extrem de agravanţi;
* tentativele de suicid şi cele de violenţă asupra altor persoane vor recidiva de cele mai multe ori - orice declaraţii ale bolnavului pe aceste teme trebuie luate foarte �n serios, mai ales de către �ngrijitori.

Se poate trăi cu această boală, aparent medicaţia prescrisă s-a diversificat şi a devenit mai eficientă, mai ales �n combinaţie cu terapia. Am găsit şi o http://www.livingwithschizophreniauk.org/advice-sheets/schizophrenia-and-dangerous-behaviour/ pentru majoritatea celor de mai sus.

O listă cu materiale de studiu se găseşte http://schizophrenia.com/media/ Boala este incurabilă, dar este tratabilă. Poate deveni fatală �nsă dacă este ignorată medicaţia, la fel ca şi diabetul, de exemplu. ohyeah.gif

Indiferent că se manifestă periculos sau nu, toate persoanele care suferă de această boală sunt �n pericol, fără excepţie.
Discriminarea negativă este aproape garantată pentru fiecare pacient, chiar şi pentru cei care �şi iau medicaţia cu stricteţe, iar reintegrarea �n societate reuşeşte doar parţial, preponderent �n cazul celor care provin din familii cel puţin �nstărite.

Cel mai interesant lucru pe care l-am aflat parcurg�nd o parte dintre aceste materiale este că există diferite forme ale acestei boli, unele extrem de uşoare.
Poate fi evitată cu succes agravarea acestei boli dacă se aplică terapia �ncă de la primele semne (manifestate intens pe o perioadă de 1 p�nă la 6 luni), o listă a acestor semne se poate găsi http://schizophrenia.com/pdfs/earlysigns.pdf.
�ntr-adevăr, multe dintre caracteristicile oamenilor creativi fac parte din această listă. biggrin.gif
Un adolescent cu apucături extreme poate fi doar provocat hormonal sau poate fi pe cale să se �mbolnăvească, iar o depistare precoce poate face diferenţa.


Sunt total de acord cu tine, trebuie sa avem rabdare cu acesti oameni, daca cunoastem si sa le oferim sprijin (moral, medical cu tratamente la un https://www.regamed.ro/), pentru ca nu e usor sa fii marginalizat pentru o boala ce nu a tinut de tine sa o ai...

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)