Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Psihologie - Teorii si Aplicatii. Dezvoltare personala _ Multiplicitatea In Psihologie

Trimis de: calfa pe 28 May 2004, 10:49 AM

Destul de multe discutii se poarta in ultimul timp in legatura cu caracterul multiplu al personalitatii umane, al inteligentei umane.

Unii incearca determinarea unor "componente" autonome sau chiar independente, fie ca sunt inteligente, fie ca sunt planuri. Care ar fi cele mai importante, care ar fi elementele multiplicitatii ? Care e relatia dintre ele ? De completare ? Antagonica ? Ambele ? Sau nu exista multiplicitate, omul fiind complet unitar ?

De multe ori vedem normalul ca a fi intreg, a fi lipsit de contradicitii, dar oare e posibil asa ceva ?

Putem vorbi si despre caracterul evolutiv al omului, al personalitatii lui. Am putea oare vorbi de o multiplicitate in timp ? E fiecare dintre noi acelasi permanent ? Care ar fi factorii care ne diferentiaza pe fiecare dintre noi in timp ? E dispozitia de moment o rezultanta a lor ?

E bine oare sa ne cunoastem elementele constitutive, in cazul in care ele exista ? Sau e mai bine sa vedem perspectiva lor ca un tot ?

Unele traditii orientale vorbesc despre multiplicitate ca fiind opusa linistii, pacii interioare. Asa sa fie ?

smile.gif

Trimis de: dsrk3r pe 31 May 2004, 10:21 AM

QUOTE
Care e relatia dintre ele ? De completare ? Antagonica ? Ambele ? Sau nu exista multiplicitate, omul fiind complet unitar ?

Daca ma gandesc la inteligenta, diversele tipuri mai curand se completeaza. De exemplu inteligenta vizual - spatiala se impaca foarte bine cu cea corporal-kinestezica, cea lingvistica se poate completa cu cea matematica. Daca esti deficitar la una din ele, sau la mai multe, vin altele sa completeze inteligenta in ansamblu sau sa compenseze lipsurile (poti invata mate si prin dans sau cantece).

Si la personalitate lucrurile stau cam la fel. In cazul celor BIG 5 o trasatura poate atenua alta sau o poate pune mai bine in valoare.

QUOTE
Putem vorbi si despre caracterul evolutiv al omului, al personalitatii lui.

Se pare ca da, personalitatea se schimba cu varsta, nu se opreste la varsta adulta. Teoria aia care spune ca e determinata genetic se clatina. Eu am vazut si schimbari bruste ca urmare a unui eveniment deosebit (nu din cauza unei boli).

http://www.apa.org/monitor/julaug03/personality.html

http://www.futurepundit.com/archives/001249.html


QUOTE
E bine oare sa ne cunoastem elementele constitutive, in cazul in care ele exista ?

Eu cred ca da. Daca treci prin scoala (nu neaparat prin cea romaneasca) si ajungi la concluzia ca esti cam prost ar fi bine sa-ti verifici multiplele inteligente ca sa-ti dai seama ca lucrurile nu prea stau asa.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)