Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Psihologie - Teorii si Aplicatii. Dezvoltare personala _ Ce Este Intuitia ?

Trimis de: calfa pe 19 Mar 2004, 11:42 AM

Contextul:

Stintele “exacte”, incepand cu matematica, urmata de fizica, chimie, s.a.m.d, au la frontierele lor cu “inca necunoscutul” o multime de intrebari fara raspuns cert, ori cu raspunsuri multiple. Intrebari pe care le voi numi "deschise".

Cu atat mai mult e de asteptat ca
Psihologia, stiinta a emotiilor, mintii si sufletului, parte din sistemul stiintelor umaniste, “non-exacte”, sa fie un domeniu al intrebarilor inca "deschise".
__________

Ce ar fi de Dezbatut:

In ce masura e oare Intuitia o calitate psihologica (emotional-mental-sufleteasca) definibila si definita ? Aici sunt mai multe de Dezbatut, dupa parerea mea. Putem gasi definitii universale ale Intuitiei ? Are ea o definitie unica ? Sunt oare mai multe feluri de Intuitie ? Si daca da, care sunt ele si prin ce difera ?

Pe de alta parte, cand trebuie sa luam decizii rapide, de exemplu, intuitia ne poate ajuta, nu e asa ? O folosim, fie ca ne e un ajutor sau nu. Cand suntem fortati sa facem alegeri in lipsa datelor minime necesare pentru o buna alegere, de exemplu, ne folosim de intuitie. Chiar si evitand alegerea explicita. E oare Intuitia un factor util vietii noastre ?

In fine, daca am raspunde ca Intuitia e o calitate umana utila, ne putem pune si problema eventualei “dezvoltari” a acestei calitati umane. E oare Intuitia dezvoltabila, sau e un dat al fiintei, constant de-a lungul vietii ? Iar daca ar fi dezvoltabila, ne-am putea pune problema: Cum ?
_________

Desi am unele raspunsuri, provizorii sa le zicem, la aceste intrebari (la unele dintre ele chiar mai multe biggrin.gif ) sunt foarte interesant sa aflu cat mai multe pareri, cat mai complementare daca e posibil. Promit sa-mi precizez punctul de vedere, dar nu garantez ca el nu va suferi modificari laugh.gif.

Asadar, sa purcedem la ... Dezbateri ! smile.gif

Trimis de: menthoru' pe 19 Mar 2004, 12:00 PM

intuitie(subst.): caracteristica de provenienta necunoscuta specifica persoanelor de sex feminin. apare preponderent in momentele in care masculul se indeparteaza de "cuib", cautandu-si alta partenera de imperechere.

Trimis de: cameron pe 19 Mar 2004, 12:03 PM

Interesant subiect..si interesanta notiune. smile.gif
Da, cred ca intuitia este o calitate ce ne poate salva deseori in cazurile in care trebuie sa luam decizii rapide, si mai ales in cazurile cand nu avem suficiente date ajutatoare.
Intuitia intervine si cand trebuie sa facem ceva, dar mai ales cand nu trebuie sa facem ceva.
Este un fel de cip.. smile.gif tongue.gif
De multe ori am insistat sa merg pe un anumit drum..chiar daca parea extrem de greu si erau variante mult mai simple si mai comode. Un "ceva" imi spunea sa-mi mentin alegerea.
Stiintific..nu stiu exact cum se defineste.
Poate fi orice,..poate fi dovada ca in organismul omenesc au loc o sumedenie de procese care nu sunt urmarite nemijlocit de constiinta, au loc independent de ea.
Intuitia o marturie a faptului, ca ceva nu ne lasa neajutorati cand avem nevoie sa prelucram rapid un mare volum de informatie, furnizandu-ne pe neobservate solutii gata, uneori paradoxale, alteori neasteptat de simple, "strafulgerari" geniale, care arunca punti peste abisurile informationale si extrapoleaza caile cunoasterii dincolo de locurile cunoscute?



Trimis de: calfa pe 19 Mar 2004, 12:04 PM

rofl.gif Multumesc menthoru', apreciez umorul !

Daca vroiam definitii din dictionare, bateam Googleul pana pleca sa-mi aduca el definitii. wink.gif
__________

Totusi, ai adus ceva interesant in discutie, capacitatea sporita a femeilor de a ... intui.
He, he, de mult am observat asta, si trag tare sa le depasesc ! laugh.gif

Trimis de: menthoru' pe 19 Mar 2004, 12:20 PM

calfa: realizezi ca aia era o definitie ce-mi apartine. nu e pe bune.

anyway sunt absolut convins ca femeile au acest simt mult mai dezvoltat decat barbatii. de cele mai multe ori ele actioneaza pe baza senzatiilor, sentimentelor ... intuitia, pe cand noi reactionam mult mai "rational" ( fetelor nu o luati ca o jignire pls ).
ideea e ca noi ne cramponam mai mult decat ele de ipoteza situatiei daca ... facem "ecuatii", cautam rezultate, eliminam necunoscute ... ele "miros" cumva rezultatele astea.

Trimis de: gypsyhart pe 19 Mar 2004, 12:21 PM

Nu am studiat literatura psihologica despre intuitie.
Pot sa spun ce inteleg eu prin intuitie. Sau a intui. Este vorba de a face o alegere in functie de date pur personale.
Nu te mai folosesti de simtul comun, te folosesti de simtul propriu. De asta e greu de definit. Pentru ca esti unic si irepetabil.

Trimis de: calfa pe 19 Mar 2004, 01:06 PM

QUOTE (menthoru' @ 19 Mar 2004, 01:20 PM)
calfa: realizezi ca aia era o definitie ce-mi apartine. nu e pe bune.

rofl.gif Da, realizez. Am spus "definitii din dictionare" ? Corect era sa spun " definitii din dictionare, inclusiv cele scrise de menthoru' " ! Scuze ! laugh.gif

Serios acum. Pana la urma, avem cam aceeasi perceptie asupra "fenomenului" intuitiei. E firesc.

Trimis de: calfa pe 19 Mar 2004, 01:10 PM

QUOTE (cameron @ 19 Mar 2004, 01:03 PM)
Este un fel de cip.. smile.gif tongue.gif

Corect ! Acelasi cip din care ies si "coincidentele". thumb_yello.gif

Trimis de: denise pe 19 Mar 2004, 02:41 PM

sau poate pur si simplu informatiile sunt "procesate" la un alt nivel, mai putin constient. Ele exista stocate undeva, mai mult sau mai putin cunoscute, iar "problema" se rezolva sarind peste etape. Intuitia exista si la femei si la barbati, doar ca femeile o asculta mai des (sau gandesc mai repede laugh.gif ).

Trimis de: calfa pe 19 Mar 2004, 03:54 PM

QUOTE (denise_d @ 19 Mar 2004, 03:41 PM)
femeile [...] gandesc mai repede

Sau, mai precis, "se grabesc mai mult". biggrin.gif

Bun, e un "cip", un "nivel", ceva ... incetul cu incetul lucrurile par sa sa clarifice. smile.gif

Trimis de: Mistinguett pe 19 Mar 2004, 05:30 PM

Nu stiu daca as asemana intuitia cu un "chip" sau mai curand cu un sistem de rezonanta. Primim informatii la un nivel inconstient si ramane la latitudinea noastra daca procesam informatia primita si daca o acceptam sau o ignoram.
Face parte probabil din acele 90 de sutimi ale mintii nefolosite.
Poate fi un sistem de alarma natural, poate fi o unda de informatie. Si de multe ori ignoram / combatem constient.

Intr-un curs de baza de auto-aparare, un politist spunea ca de cele mai multe ori victima raporteaza ca a "simtit" ca ceva nu este in regula, dar si-a catalogat simtul ca fiind supra-reactie si l-a calmat cu gandul "nu am motive sa-mi fie teama".
Alteori intuim cursul actiunilor noastre in raport cu cei din jur, mai precis spus, prevedem la un nivel semi-inconstient reactia mediului la actiunile noastre.

Este dezvoltabila? Cred ca are de-a face cu "deschiderea" fiecaruia, cat de usor isi accepta "gandurile" care nu fac (aparent) sens. Le asculti? sau le dai deoparte ca nefondate, ca o imaginatie prea bogata?

Este utila? Cred ca ne este extrem de utila. E "radar"ul nostru - poate ca ne folosim de el (corect sau incorect) de fiecare data cand luam o decizie. Cu adevarat utila ar fi daca ne-am luat dupa ea. Daca am fi receptivi si nu am alege calea dictata de ratiune poate ne-ar fi de mare folos - si pana nu facem asta, nu avem cum sa stim.

Pe de alta parte, de cate ori am zis fiecare "am stiut eu ceva...naiba m-a pus sa fac asa cand am simtit eu ca trebuia sa fac altfel..."

Trimis de: PIT-a-PAT pe 20 Mar 2004, 01:48 PM

Sunt deacord cu Mistinguett. Intuitia este inconstientul (sau subconstientul...nu l-am citit pe Joung pana acum). E partea aia mare din creier care nu o folosim si care incearca sa iasa la suprafata.
Iar cand stai si alegi o cale unde nu ai date mai deloc...acolo e noroc.
Nu stiu cum e cu intuitia feminina, dar cred ca au ele ceva acolo care oricum nu ni-l vor spune ohyeah.gif
Evident ca intuitia e utila si poate fi dezvoltata. Trebuie doar sa comunici mai mult cu "restul de tine".

Trimis de: norma_b pe 20 Mar 2004, 05:29 PM

femeile gandesc mai repede.............asta inseamna ca proceseaza mai repede informatiile pe care le au, femeiel au memorie mai buna pentru detalii (asta s-a dovedit stiintific, dar nu mai stiu cum) deci dispun de o baza de date mai mare si de un procesor mai rapid, presupunand ca le folosesc inconstient sau in subconstient daca vreti, e normal ca intuitia sa fie mai dezvoltata la femei.
exista in ziua de azi multe metode alternative de a te cunoaste sau de a patrunde in subconstient, hipnoza, meditatia, probabil ca practicandu-le consecvent putem reactualiza baza de date pe care o avem, deci dezvoltaintuitia.
nu cred in al saselea simt, intuitia e ca si celelalte procese cognitive bazata pe experientele anterioare, dar cred ca le folosim in subconstient, fara sa interfere cu alti factori, care ne limiteaza gandirea constienta.

Trimis de: Zed pe 21 Mar 2004, 03:14 PM

Intuitia este socotita al 6 -lea simt si cred ca este greu de definit . Probabil si prin faptul ca nu este tangibila .
Mai usor este de descris , tinand cont si de faptul ca fiecare om este difert .

Trimis de: bitersweet pe 21 Mar 2004, 08:28 PM

intuitia este un grup de celule nervoase, in jur de 100 de milioane, din zona abdominala. din cauza asta apar "fluturasii" in stomac. motivul pt care de obicei alegerile facute pe baza intuitiei sunt in general cele bune este ca acest "al doilea creier" cum a mai fost denumit recepteaza informatiile cam de 100 de ori mai rapid decat creierashul nostru propriu-zis. anyway. explicatia e mai detaliata. nu mai tin eu minte

da, si la femei numarul asta de celule este mai mare, dumnezeu stie de ce. si da, se poate antrena.. dar nu in sensul ca ajungi sa gandesti cu stomacul, pur si simplu tii minte ceea ce intuiesti atunci.. si analizezi mai tarziu. e ca si faza cu visele. ca sa ti le aduci aminte trebuie sa le scrii sau sa le povestesti imediat dupa ce te trezesti. k

Trimis de: calfa pe 22 Mar 2004, 10:32 AM

Bun venit la Hanu Ancutei, norma_b ! welcome.gif


Trimis de: mogaldeatza pe 24 Mar 2004, 08:17 AM


Interesant subiect. Intr-adevar fiecare are un al 6-lea
simt sau o "voce interioara" care il ghideaza in anumite situatii.
Cred ca intuitia se poate dezvolta si pe baza experientei
personale/ profesionale, in sensul valorificarii informatiei
acumulate. Intuitia este strans legata de capacitatea de atentie,
de tipul preponderent de memorie, si mai ales de deschiderea
spre nou.
De ce functioneaza in general mai bine la femei? Poate pt ca ele
acorda mai multa atentie detaliilor, au o sensibilitate crescuta la
stimulii interni si externi
S-a descoperit ca si intuitia se manifesta ciclic,bioritmul intuitiv avand
o durata de 38 de zile. Explorarea bioritmului intuitiv a pornit de la cercetarile
lui Carl Gustav Jung, care descrie patru functii psihice: senzatiile, gandirea,
sentimentele si intuitia. Aceste patru functii sunt intr-o stransa si directa legatura
cu cele patru cicluri bioritmice regulate: fizic, intelectual, emotional si intuitiv.
Toate acest bioritmuri ne regleaza capacitatile fizice si mentale, precum si
sanatatea intregului organism.



Trimis de: side_story pe 8 Apr 2004, 02:21 PM

Imi amintesc, Asimov zicea in celebra serie Fundatia ca intuitia este acea abilitate a unui individ de a trage concluzii corecte pornind de la foarte putine date. Tot el zicea ca intuitia este un fel de resursa pretioasa a Universului, care trebuie pretuita datorita raritatii si utilitatii ei.
Mi s-a parut si inca mi se mai pare cea mai buna definitie pentru acest fenomen.

Trimis de: Ovidius pe 8 Apr 2004, 03:25 PM

Intuitia sau simtul in urina, cum mai este denumit in limbaj de cartier.... rolleyes.gif
Eu unul trebuie sa recunosc ca o am destul de dezvoltata, dar din pacate (sau din fericire?) ratiunea o invinge de foarte multe ori. Mie imi place sa spun ca "am un feeling" ca ceva merge sau nu merge, apoi incerc sa gasesc motive pentru care ar merge sau nu...aiurea nu? Din moment ce se cheama intuitie nu cred ca e cazul sa stau sa mai gasesc explicatia... Feeelingul asta de care vorbeam il avem multi dintre noi, dar de multe ori il ignoram si continuam sa ne mintim noi pe noi in loc sa-l ascultam. In decursul umilei mele existente m-am ars de cateva ori rau de tot, din cauza ca nu am ascultat de "feeling", dar acum sunt hotarat sa-l ascult...evident ca nu tot timpul ca altfel as ajunge la paranoia... ohmy.gif

Trimis de: Afrodita pe 16 Apr 2004, 05:06 PM

Of, of, of, mama ei de intuitie,ca multe batai de cap mi-a mai dat...biggrin.gif Pana sa o descopar,pana sa imi dau seama cat de buna e daca o asculti, pana sa invat cum s-o ascult au trecut cel putin 19 ani smile.gif

Nu prea cred in faza cu stomacul,cu al doilea creier din zona si etc...Stiu ca abdomenul are intr-adevar multe terminatii nervoase, dar de aici pana la a "gandi" cu el e cale lunga...

Psihologa mea la care mergeam in Bacau-o tipa extraordinara si ca om si in meserie- m-a pus sa-i povestesc ceva intr-o zi...Intre altele am mentionat si fraza: "Am simtit ca nu e bine sa ma intorc din drum,ca nu trebuie sa caut acolo...Dar mi-am zis ca e o superstitie tampita si m-am intors...Acum am sa regret toata viata ca am gandit in momentul ala"...Ma rog,de regretat nu regret,dar imi pare rau cand imi amintesc...Draguta de ea mi-a zis: "Noi,oamenii,folosim doar 3, maxim 5% din capacitatile creierului nostru.Ei bine, sa stii ca restu' de creier nu doarme.In felul asta apar visele si asa zisa intuitie, al 6-lea simt.Omul spune mai multe prin gesturi si priviri decat exprima prin cuvinte.Ochii nostri au o raza mare de actiune..Ei capteaza absolut orice miscare si orice privire a interlocutorului nostru.Partea constienta a creierului nu baga de seama absolut tot, pt ca e mult prea multa informatie si nu poate face fata.Atunci, subconstientul inregistreaza tot..Exact ca si cum interlocutorul ar fi filmat in timpul discutiei si apoi te-ai uita la caseta cu incetinitorul. In timpul somnului , unori avem vise ciudate..Vin din informatia inmagazinata de subconstient, informatie care ori nu ne mai trebuie, ori ne este prea folositoare si atunci creierul ne atrage atentia. Alta data pur si simplu "simti" ca ceva nu e ok..Tot de la subconstientul ce e treaz tot timpul si mereu pus pe "filmat" ni se trage.Noi numim asta intuitie pt ca trebuia sa aiba un nume,nu? smile.gif Si ceva cu un sens mai apropiat nu s-a gasit smile.gif "

Asta mi-a zis (evident,nu cu exact aceleasi cuvinte ,ea a explicat mult mai stiintific biggrin.gif) si m-a pus pe ganduri..Incetul cu incetul, analizand, fiind atenta la detalii, invatand si interactionand, am invatat sa-mi ascult intuitia.Si azi, cand am un sentiment ciudat,cum ca ceva nu va fi prea bine,il ascult fara sa ma mai intreb ce si cum...Cred ca de vreo 4 ani incoace, intuitia m-a inselat doar de vreo 10 ori, sa zic, maxim! Si m-a inselat in cazuri minore tongue.gif
Revin mai tarziu cu alte comentarii smile.gif

Trimis de: Ovidius pe 17 Apr 2004, 03:38 PM

@afro
geee, ce descriere frumoasa ai dat, sau ma rog, ai reprodus. thumb_yello.gif

Trimis de: YoyoMan pe 18 Apr 2004, 10:09 PM

Eu cred ca intuitia este bagajul de informatii si experiente pe care subconstientul le are inmagazinate sipe care le utilizeaza la momentul potrivit. Il poti recunoaste pe cel "lovit" de un atac de intuitie prin expresii de genul "Toata povestea asta imi pute....", "Nu stiu de ce, dar parca nu as intra in incaperea aceea", "Mi-am zis ca ar fi mai bine sa mai o iau pe calea asta decat pe cealalta, fara un motiv anume...." samd biggrin.gif


PS nu cred ca ele se bucura de calitatea asta mai mult decat ei

Trimis de: calfa pe 19 Apr 2004, 09:06 AM

Cel putin in parte, si eu cred ca intuitia poate fi explicata prin activitatea creierului care scapa constientei. De fapt, banuiesc ca acelei parti i se pot da sugestii, si poate fi astfel "pusa la lucru". Desigur, mare parte din informatiile pe care le primim prin simturile "clasice" se inmagazineaza fara a trece prin constientizari, altfel am fi supra-saturati de informatie. Partial informatiile acestea ne afecteaza imediat (reactiile, gandirea), desi fara sa "simtit" neaparat. Partial ele pot fi "prelucrate" in momente de repaus, de reflectie sau somn.

Si, de asemenea, cred ca atat barbatii cat si femeile au de fapt acces aproximativ egal la intuitie, doar ca femeile si barbatii sunt diferentiati intru-catva in privinta felului de intuitie, si mai sunt si conditionati diferit de societate, de cultura si anturaj !

Si totusi, ce e intuitia ? Asocierea cu "al 6-lea simt" pare sa se repete.

Poate fi asimilata intuitia simturilor ? Atunci intuitia ar fi un mecanism prin care avem acces la informatii exterioare, prin care sunt interiorizate aceste informatii, si prin care se formeaza o parte din reproducerile interne ale lumii exterioare (interpretarile ei). Dar poate intuitia e de fapt mai mult.

Vazul de exemplu, permite accesul la informatii din spectrul luminos, transmise prin fotoni, auzul la informatii din spectrul auditiv, transmise prin vibratii ale aerului, mirosul la informatii privind anumite calitati de structurare a particulelor purtate de aer, gustul la informatii privind 4 calitati ale substantelor ingerabile, pipaitul informatii privind presiunea exercitata din afara sau gradul de rezistenta la presiune al obiectelor exterioare.

Intuitia, ca simt, ar permite accesul la ce fel de informatii ? Ar putea fi informatii privind legaturile, sincronizarile intre informatiile primite de la celelalte 5 simturi (de exemplu, simtul estetic sau simtul ridicolului), ar putea fi informatii obtinute prin "prelucrarea" in momente de repaus a informatiilor primite de la celelalte 5 simturi ? Ar putea fi si alte forme de informatii ? Obtinute si din alte spectre decat cel luminos si cel auditiv ?

E intuitia un simt ?

Trimis de: dsrk3r pe 19 Apr 2004, 09:38 AM

Intuitia inseamna lipsa rationalului, a intelege lumea fara sa ai cunostinte academice in domeniu. E o intelegere non-rationala a lumii. Se confunda cu instinctele care sunt modele inascute de comportament. Al saselea simt inseamna folosirea intuitiei.
Femeile isi folosesc mai des intuitia decat barbatii, din cauza asta iau decizii mai rapid. Daca deciziile luate pe cale intuitiva vs. rationala sunt mai bune, femeile pot spune cu siguranta da. Din experienta mea daca stii sa-ti asculti intuitia deciziile vor fi cele bune intotdeauna. Cele mai proaste decizii sunt cele luate in urma arborilor logici de decizie care se invata prin facultate sau pe la masterat. In particular absolventii MBA cu care am discutat zic la fel. Oficial insa nu-i poti spune sefului ca decizia ta nu a rezultat in urma unei analize "serioase", mai ales daca seful e de moda veche. Intuitia coreleaza informatiile primite din exterior cu cele acumulate din experienta ta (de-o viata), procesarea este extrem de rapida si corecta tinand cont de numarul mare de info. La capitolul asta bate rationalul de nu se vede. Rationalul poate fi folosit pentru confirmare, nu ar trebui sa fie exclus in totalitate zic unii. Rezultatele obtinute pe cale rationala pot fi folosite pentru argumentare, altfel tot ce poti sa zici e "asa simt eu".

Trimis de: Soapta pe 19 Apr 2004, 01:52 PM

QUOTE
Intuitia inseamna lipsa rationalului, a intelege lumea fara sa ai cunostinte academice in domeniu. E o intelegere non-rationala a lumii.

hm, se pare ca iar gandesc asemanator cu amenophis ...

nu cred ca intuitia e un simt deoarece nu intotdeauna se bazeaza pe informatii venite din exterior. ar fi poate interesant de vazut pe ce informatii se bazeaza intuitia. pe de o parte se pare ca sunt informatii pe care creierul rational nu le-a "prelucrat" inca in profunzime (cum spunea si calfa), iar pe de alta pot fi informatii cu care nici n-am avut macar sansa sa ne intalnim (eventual le aflam mai tarziu).

Trimis de: yuanescu pe 4 Aug 2005, 04:39 AM

eu cred ca intuitia se bazeaza doar pe informatii venite din exterior, si e ceva similar inspiratiei ..
cred ca intuitia e o forma primitiva a inspiratiei ..

Trimis de: calfa pe 14 Oct 2005, 05:32 PM

Da, e interesanta legatura dintre intuitie si inspiratie. Mai ales daca iei in seama si sensul "inspiratiei" de parte a respiratiei. Intuitia ar fi un produs mai evoluat al unei minti care "respira eficient". smile.gif

Trimis de: exergy33 pe 4 Jul 2007, 08:46 PM

QUOTE (dsrk3r @ 19 Apr 2004, 10:38 AM)
Din experienta mea daca stii sa-ti asculti intuitia deciziile vor fi cele bune intotdeauna. Cele mai proaste decizii sunt cele luate in urma arborilor logici de decizie care se invata prin facultate sau pe la masterat. In particular absolventii MBA cu care am discutat zic la fel.

smile.gif , cred ca e o arta sa ajungi la rezonanta cu propria intuitie.

Trimis de: exergy33 pe 19 Jun 2008, 05:04 PM

calfa
E oare Intuitia un factor util vietii noastre ?

cameron

QUOTE
Intuitia o marturie a faptului, ca ceva nu ne lasa neajutorati cand avem nevoie sa prelucram rapid un mare volum de informatie, furnizandu-ne pe neobservate solutii gata, uneori paradoxale

menthoru ... despre intuitia feminina
QUOTE
facem "ecuatii", cautam rezultate, eliminam necunoscute ... ele "miros" cumva rezultatele astea.
smile.gif
Mistinguett
QUOTE
Este utila? Cred ca ne este extrem de utila. E "radar"ul nostru - poate ca ne folosim de el (corect sau incorect) de fiecare data cand luam o decizie. Cu adevarat utila ar fi daca ne-am luat dupa ea.

norma _b
QUOTE
femeile gandesc mai repede

smile.gif smile.gif smile.gif

mogaldeatza
QUOTE
S-a descoperit ca si intuitia se manifesta ciclic,bioritmul intuitiv avand
o durata de 38 de zile


Ce chestii interesante se scriau odinioara la Han. Trecute vremuri ... sad.gif


Trimis de: nevvermind pe 20 Jun 2008, 04:52 PM

Dap. In mare parte fiindca se prefera citarea si nu contribuirea cu noi idei. Plus ca lucrurile interesante nu sunt neaparat adevarate sau folositoare.

Trimis de: dannst pe 22 Jun 2008, 02:29 PM

Reflex, program de interpretare in scopul adaptarii la mediu (promovata de viteza de adaptare, prin selectie naturala). Este analiza involuntara (ratiunea fiind analiza voluntara) cauza-efect. Un mod de-a analiza multidimensional, utilizind toate informatiile disponibile (surse interne- memoria- cit si externe- stimulul care-o declanseaza, de regula). Furnizeaza un raspuns la solicitare mai rapid decit ratiunea (analiza voluntara), depasind planul constientei, care ar limita-o la procesarea unidirectionala (de regula, exceptie napoleon&co; din motiv de unicitate, constienta/atentia/ego nu poate promova mai multe procese simultan) a actului de analiza voluntara. Tendinta evolutiva este spre acapararea totala a planului decizional, pe masura cresterii performantei de analiza. Finalul estimat: contemplarea, a sti fara sa gindesti (voluntar), a privi (a te informa, a percepe stimulul, solicitarea) si a sti instantaneu; gindirea multidimensionala, imaginea de ansamblu, depasind privirea unidirectionala, in tandem cu trecerea in planul constientei, dezvoltind gradat ratiunea (moment pina la care este operatiune de subsol, ne-constienta) intr-un proces de indentificare reciproca (concomitent se face o epurare a memoriei). Toate procesele enumerate sint continue intre poli, nicidecum salturi.

Barbatii au handicapul ponderii mici a intuitiei in actul decizional din motivul promovarii masive (ignorind semnalele intuitiei) a altei aptitudini, ratiunea (un avantaj si un handicap simultan, asadar), capitol la care femeile au mici rezerve, dezvoltind compensator procese involuntare. Ignorarea e consecinta lipsei rabdarii necesare intelegerii fenomenului, de altfel ascuns.

Nu e obligatoriu ca intuitia sa fie infailibila si implicit superioara gindirii voluntare (ratiunii), memoria (una din sursele de info) fiind de multe ori incarcata de superstitii (foarte probabil), functie de capacitatea de interpretare a subiectului la vremea cind a sedimentat concluziile (evident, e o vreme in trecutul individual cind se accepta irationale ca adevar negresit). De unde reiese ca nu se poate afirma superioritatea femeii in ce priveste decizia, concluzie secundara.

Este utila pe masura ce se perfectioneaza, fiind o sursa in plus de concluzii preliminare (valoarea lor trebuie interpretata prin introspectie) deciziei (care trebuie sa fie obligatoriu rationala, deci voluntara).

Trimis de: nevvermind pe 22 Jun 2008, 06:58 PM

Jos palaria, domnul meu. Sunteti o lectura pe cinste.

Vezi exergy33 la ce ma refeream? Ma bucur c-au trecut acele vremurile despre care vorbeai. Interesantul a cedat. Traiasca exprimarea logica.

Cat despre reply-ul meu... Uuhm... Pfff... Hmpf...

Trimis de: Erwin pe 22 Jun 2008, 11:16 PM

QUOTE
Jos palaria, domnul meu. Sunteti o lectura pe cinste.


subscriu! smile.gif unde stăteai ascuns, domnule dannst? unsure.gif

QUOTE
Toate procesele enumerate sint continue intre poli, nicidecum salturi.


aş adăuga că logica fuzzy este utilizată din plin aici, se agregă dinamic structuri complexe de arbori decizionali, iar şirul logic apare evident abia în momentul conştientizării deciziei luate, în cazul în care a avut succes.

mă întreb dacă animalele au intuiţie? unsure.gif

Trimis de: exergy33 pe 23 Jun 2008, 07:29 PM

@(n)evvermind

QUOTE
Ma bucur c-au trecut acele vremurile despre care vorbeai.

Mi se pare ilogic sa exprimi o astfel de parere despre niste timpuri pe care, presupun rolleyes.gif , nu le-ai cunoscut. Iar daca nu ti-ai dat seama, dannst apartine tocmai acelei perioade ... erau timpuri cind el posta zilnic la topicurile de filozofie, stiinta si tehnica sau cele de psihologie.

@Erwin
Depinde cum privesti problema. Daca consideri ca intuitia este legata de constiinta de sine, in acest caz doar oamenii o pot avea ... sau nu?!!! smile.gif

Nu stiu de ce, dar de foarte multe ori mi-a trecut prin cap ideea ca intuitia e legata/controlata/generata de instincte.
Si nu mi-e foarte clar daca se poate face o demarcatie precisa intre presimtire si intuitie.

Tot cautind pe net am dat de un articol care mi-a atras atentia, desi nu sunt total de acord cu ideile exprimate de autorul lui.

QUOTE
"The only real valuable thing is intuition." — Albert Einstein

According to an article in the popular publication "Science", investigators from Washington University, St. Louis, say that the indigenous peoples' key to anticipation lies in an area of the brain called the anterior cingulate, which becomes active in situations of environmental change imperceptible to the conscious mind, but which are, however, necessary for the survival of the individual.


De fapt ceea ce mi-a atras atentia a fost faptul ca se pomeneste de un centru/suprafata existenta pe creier (anterior cingulate) si care ajuta la anticiparea minciunilor.
Atunci cind mi se spune o minciuna, desi nu am nici un fel de date ca sa o pot dovedi, imi dau seama de neadevarul bine camuflat in cuvinte.
Un fel de zgomot surd incepe sa-mi distraga atentia ... si de multe ori ajung sa am senzatia ca niste clopote suna asurzitor undeva in interiorul meu .
De foarte multe ori mi-am dorit ca intuitia sa ma insele ... dar n-a fost.Nu sunt singura persoana care a experimentat asemenea stari sau stari asemanatoare. Cred ca fiecare din noi, cel putin o data, a intuit neadevarurile ce i se spuneau ... sau a presimtit lucruri neplacute chiar daca din punct de vedere logic acele lucruri pareau imposibil sa se intimple.

Cu foarte mult timp in urma, cred ca vreo zece ani, am citit intr-o culegere de texte hinduse intuitia este bazata pe experienta in timp ce instinctele le capeti/ ori nu le capeti la nastere. Nu sunt de acord cu prima afirmatie. Daca ar fi asa atunci oamenii in virsta ar trebui sa aiba o intuitie aproape infailibila in timp ce adolescentii sau copii ar trebui sa fie aproape lipsiti de ea. Stim bine ca intuitia se manifesta la virste foarte mici. Exista copii care-si dau seama in mod aproape instinctiv ca sunt indusi in eroare.
Nu cred ca intuitia poate fi 'educata'. Dar poate fi redescoperita.
Nu toti oamenii stiu sa se foloseasca de intuitie. Multi o ignora. Altii sunt pur si simplu speriati atunci cind pe cale intuitiva ajung sa inteleaga anumite lucruri despre cei din jur sau despre persoanele de care ii leaga sufleteste ceva.

Trimis de: Cucu Mucu pe 23 Jun 2008, 09:14 PM

QUOTE(exergy33 @ 23 Jun 2008, 08:29 PM) *
@Erwin
Depinde cum privesti problema. Daca consideri ca intuitia este legata de constiinta de sine, in acest caz doar oamenii o pot avea ... sau nu?!!! smile.gif


Ce te face sa crezi ca doar oamenii au constiinta de sine? Crezi ca un delfin/caine/porumbel nu are constiinta propriei existente? Cum demonstrezi asta? Ce ii face pe oameni sa declare "doar noi facem aia"?

QUOTE
Altii sunt pur si simplu speriati atunci cind pe cale intuitiva ajung sa inteleaga anumite lucruri despre cei din jur sau despre persoanele de care ii leaga sufleteste ceva.


Nu stiu daca intuitia te face sa intelegi mai bine mediul in care traiesti, dar cu siguranta te face mai apt pentru acest mediu. Eu, de multe ori, acord credit intuitiei in defavoarea ratiunii. Si in majoritatea cazurilor fac bine.

QUOTE
Nu sunt de acord cu prima afirmatie.


Nici eu. imi pare mai mult un act pre-cognitiv, ce nu poate fi exersat. Eu cel putin, de fiecare data cand am vrut sa intuiesc ceva in mod constient, am dat-o in bara.

Trimis de: Erwin pe 24 Jun 2008, 12:28 AM

QUOTE
@Erwin
Depinde cum privesti problema. Daca consideri ca intuitia este legata de constiinta de sine, in acest caz doar oamenii o pot avea ... sau nu?!!! smile.gif

Nu stiu de ce, dar de foarte multe ori mi-a trecut prin cap ideea ca intuitia e legata/controlata/generata de instincte.
Si nu mi-e foarte clar daca se poate face o demarcatie precisa intre presimtire si intuitie.


nu cred că este legată de conştiinţa de sine, nici că oamenii ar fi privilegiaţi cu această conştiinţă. Sediul intuiţiei poate fi o zonă mai primitivă a creierului, şi subordonată astfel neocortexului care la oameni este mult mai dezvoltat (lobul frontal).

toată lumea este însă de acord că intuiţia este mai dezvoltată la femei, să fie atunci vorba de polarizarea emisferelor cerebrale? nu degeaba atunci când ai o intuiţie zici "am aşa un feeling că o să se întâmple cutare lucru" O avem cu toţii, doar că nu îi atribuim acceaşi valoare, bărbaţii tind să se bazeze pe raţiune mai degrabă decât pe sentimente, dar eu cred că schema de funcţionare e asemănătoare, sunt analizate şi soluţionate aceleaşi probleme, doar că în cazul raţiunii întreg algoritmul este la vedere, conştient, iar în cazul intuiţiei pare să se ivească soluţia din subconştient, fără nicio explicaţie raţională. Sunt implicate emisfere diferite, cu structuri diferite, dar procesează aceiaşi stimuli, aceleaşi amintiri şi aceleaşi experienţe anterioare şi concluzia este asemănătoare, doar modul de obţinere diferă, e ca şi când ai lucra cu un abac pentru raţiune - vezi fiecare bilă şi efectuezi nemijlocit fiecare mişcare - sau cu un calculator electronic ce îţi serveşte rezultatul fără să ai habar cum umblă biţii prin firele şi logica lui internă, pentru intuiţie.

din ultimele cercetări reiese că multe procese mintale sunt defapt dinainte pregătite pentru a fi conştientizate, sunt vizibile (la RMN) zone active legate de o anumită activitate cu zecimi de secundă sau chiar mai mult, înainte de a deveni subiectul conştient de acea activitate. Conştientului sunt servite doar informaţiile sintetizate, mare parte din procesul mental rămânând subconştient. Numai că în cursul evoluţiei, omul a devenit dintrodată (câteva milioane de ani) capabil să gândească raţional, la nivel abstract şi să facă planuri elaborate despre viitor, chiar şi despre viitorul îndepărtat, să-şi imagineze scenarii ale unor evenimente posibile sau imposibile şi astfel, intuiţia care dă soluţiile la moment a căzut cumva în disgraţie, majoritatea efortului intelectual concentrându-se pe acest nou gen de gândire logică, bazat pe modelarea unei lumi posibile şi care a dus la supradimensionarea lobului frontal.

După ce termin cartea "În căutarea fericirii" de Daniel Gilbert promit să vin cu amănunte... smile.gif

Trimis de: exergy33 pe 24 Jun 2008, 11:53 AM

QUOTE(Cucu Mucu @ 23 Jun 2008, 11:14 PM) *
Ce te face sa crezi ca doar oamenii au constiinta de sine? Crezi ca un delfin/caine/porumbel nu are constiinta propriei existente? Cum demonstrezi asta? Ce ii face pe oameni sa declare "doar noi facem aia"?

Pai tocmai de asta la sfirsitul frazei am pus un semn de intrebare si citeva semne de exclamatie. smile.gif
S-ar putea ca orice organism viu sa aiba aceasta constiinta fara ca noi, oamenii, sa o depistam.
Pe de alta parte desi omul are aceasta constiinta el nu poate sa-i demonstreze unui elefant sau delfin ca o are.

smile.gif, nu stiu cum e sa vrei sa intuiesti in mod constient. ... sa te concentezi cu scopul de a intui ?

@Erwin
QUOTE
din ultimele cercetări reiese că multe procese mintale sunt defapt dinainte pregătite pentru a fi conştientizate, sunt vizibile (la RMN) zone active legate de o anumită activitate cu zecimi de secundă sau chiar mai mult, înainte de a deveni subiectul conştient de acea activitate.

Adica cum? Da un exemplu ca sa vad exact la ce te referi.

Trimis de: marduk pe 24 Jun 2008, 04:27 PM

Pentru mine intuitia nu exista. Nu cred ca umanii au ajuns la un nivel atat de inalt, incat sa foloseasca procedeul intuitiv. Cei care cred in intuitie o fac pe riscul lor. Observatia este mult mai importanta decat intuitia, daca ne lasam pe mana intuitiei vom observa ca multe nu se adeveresc si ca o observatie foarte atenta, completata cu studii de psihologie poate ajuta. Cine imi spune ca privind un om in ochi poate intui caracterul acestuia sau viitoarele actiuni ale individului, am sa-i raspund ca este naiv, asta ca sa fiu un getelemen. Poate unii asociaza intuitia cu frica, acea frica ancestrala care iti ridica parul pe ceafa, crezand ca astfel intuiesc ce si cum se va intampla. Ori poate privind la un individ care are trasaturi deavarsite, vocabular bun, atitudine candida, veti crede ca intuitia va ajuta sa descoperiti, sa simtiti, un om bun, eu va spun ca va inselati, este posibil ca in spatele unui blajin sa se ascunda o fiara. Mai degraba cred in puterea indoielii si in observatie decat in ceva care ma poate pacali, dar ma face sa ma simt sigur pe mine, INTUITIA. Am sa citez din Descartes ceva care imi place si care cred ca s-ar potrivi pentru cei care cred ca intuitia exista.
"Voi presupune că nu Dumnezeu cel foarte bun, izvor al adevărului, ci un anumit geniu rău, dar acesta deosebit de puternic şi iscusit, şi-a dat întreaga osteneală să mă înşele: voi socoti că cerul, aerul, pămîntul, culorile, figurile, sunetele şi cele externe nu sînt altceva decît înşelări ale somnului, prin mijlocirea cărora a întins el curse credulităţii mele: mă voi privi pe mine însumi ca şi cum n-aş avea mîini, ochi, carne, sînge, nici vreun simţ oarecare, ci ca unul ce am socotit în chip greşit a avea toate acestea... voi merge mai departe, pînă ce voi afla ceva sigur, ori, dacă nu altceva, măcar aceasta cu siguranţă, cum că nu e nimic sigur."

Trimis de: nevvermind pe 24 Jun 2008, 07:15 PM

"Mi se pare ilogic sa exprimi o astfel de parere despre niste timpuri pe care, presupun , nu le-ai cunoscut."

Dar exergy, de ce ilogic? Este deductie. Eu m-am referit numai la citatele tale, nu la TOATA perioada. Sunt sigur ca a fost si mai rational/frumos/interesant inainte. Dar!

Una la mana, de unde stii ca n-am citit ce-a fost inainte, si, a doua la mana, nu sunteti atat de criptici incat sa nu-mi pot da seama de unele chestii fara sa fi stat mult printre voi. Nu va mai flatati singuri. Inca n-ati ajuns asa de buni actori. Si chiar rolul disimularii in acest forum nu-si prea are rostul, nu? Suntem incognito, straini si ne permitem sa fim sinceri, ca de! macar asta sa ne favorizeze sinceritatea. Asa ca, da, pot sa-ti dai seama fara sa-i "citesti" prea mult.

PS: rolleyes.gifrolleyes.gifrolleyes.gifrolleyes.gif

On-topic: Ce parere aveti despre.. "Intuitia este intre instinct si ratiune?"

Trimis de: calfa pe 26 Jun 2008, 01:39 PM

QUOTE(exergy33 @ 19 Jun 2008, 06:04 PM) *
calfa
E oare Intuitia un factor util vietii noastre ?








Ce chestii interesante se scriau odinioara la [b]Han.
Trecute vremuri ... sad.gif

smile.gif

Intuitia poate fi un factor util vietii noastre. Ca si capacitatea de a prevedea , ea se poate dezvolta. Ambele pot aduce plusuri si minusuri.

Daca intuiesti si prevezi si reusesti sa exploatezi asta, sunt utile. Daca insa iti aduc doar cunoastere ...

In actiune cred ca e cheia.

Trimis de: Rehael pe 26 Jun 2008, 02:06 PM

Tare ma bucur ca-ti merg franele si ai reusit sa opresti la hanul asta vechi!... cool.gif Ma mir ca l-ai mai putut zari din viteza.


Spui ca intuitia si capacitatea de a prevedea pot aduce si minusuri. La ce anume te-ai gandit cand ai spus asta? Eu vedeam numai avantaje.

Trimis de: marduk pe 26 Jun 2008, 02:13 PM

QUOTE(calfa @ 26 Jun 2008, 02:39 PM) *
In actiune cred ca e cheia.

ACTIUNE-OBSERVATIE=INTUITIE thumb_yello.gif

Trimis de: exergy33 pe 26 Jun 2008, 04:35 PM

QUOTE(calfa @ 26 Jun 2008, 03:39 PM) *
smile.gif

Daca intuiesti si prevezi si reusesti sa exploatezi asta, sunt utile. Daca insa iti aduc doar cunoastere ...

Prefer sa-mi aduca doar cunoastere. smile.gif

@nevvermind
QUOTE
Dar exergy, de ce ilogic? Este deductie. Eu m-am referit numai la citatele tale, nu la TOATA perioada. Sunt sigur ca a fost si mai rational/frumos/interesant inainte. Dar!


Intortocheate pot fi caile deductiei tale. Reamintesc ce-ai spus mai inainte :
QUOTE(nevvermind @ 22 Jun 2008, 08:58 PM) *
Vezi exergy33 la ce ma refeream? Ma bucur c-au trecut acele vremurile despre care vorbeai. Interesantul a cedat. Traiasca exprimarea logica.

Sublinierea imi apartine.

Nu cumva vremurile despre care vorbeai se refera doar la perioada de citeva minute in care am postat eu ?! ... pentru ca alta perioada nu vad sa intre in discutie. smile.gif




Trimis de: nevvermind pe 26 Jun 2008, 08:03 PM

"Nu cumva vremurile despre care vorbeai se refera doar la perioada de citeva minute in care am postat eu ?! "

Nu. Ma refeream la perioada cand au fost scrise propozitiile citate de tine, nu cand le-ai citat. Hei, no biggie, hai sa-i lasam sa discute. Eu nu prea stiu ce sa spun aci. Am vrut sa fiu putin rautacios cu tine, fiindca e mult mai usor sa condamni lipsa de activitate decat sa faci ceva impotriva ei. Scuza-ma, am sa incerc sa fiu mai putin ironic. Cu tine, bineinteles. Si ironia este o scuza lamentabila de a te eschiva de putina munca intelectuala, la urma urmei. Rusine mie.

Daca esti fata vei scapa usor. Daca nu, he he.. pregateste-ti scutul, lancea si... scoica!

Trimis de: Erwin pe 26 Jun 2008, 09:09 PM

Calfa, bine ai revenit! thumb_yello.gif

în acţiune este fructificată deopotrivă cunoaşterea raţională cât şi cea intuitivă, când acestea converg spre un rezultat pozitiv al acţiunii atunci avem un succes sigur, dacă nu converg atunci fie raţiunea fie intuiţia dau greş iar dacă ele converg spre un rezultat negativ şi acţionăm în sensul respectiv atunci cred că avem de-a face cu o nerozie... smile.gif

exergy:

QUOTE
Adica cum? Da un exemplu ca sa vad exact la ce te referi.


Un articol din New Scientist despre asta: http://www.newscientist.com/channel/being-human/brain/dn13658-brain-scanner-predicts-your-future-moves.html

reiese că procesele decizionale se bazează pe predicţii subconştiente, făcute cu mult timp înainte de a fi conştienţi de ele (m-am înşelat însă asupra intervalului de timp care poate fi de ordinul secundelor)
intuiţia spuneam că este în mare parte un proces subconştient şi că rezultatul se iveşte dintr-o dată în plan conştient, spre deosebire de demersul raţional în care fiecare pas al arborelui decizional este marcat conştient şi poate fi retrasat, reprodus şi povestit, în timp ce demersul intuitiv rămâne enigmatic...

marduk:
interesantă poziţia ta, din păcate greşită, din moment ce în urmă cu 2000 de ani Platon a enunţat (primul din lumea occidentală) că mintea este împărţită în 2 părţi: logistikon (partea raţională) şi nous (partea intuitivă) ...

QUOTE
Am sa citez din Descartes ceva care imi place si care cred ca s-ar potrivi pentru cei care cred ca intuitia exista.

Cred că demersul lui Descartes n-avea treabă cu intuiţia ci cu încercarea de a descifra sensul existenţei. smile.gif

Trimis de: annacrin pe 26 Jun 2008, 09:58 PM

Intuitia si ratiunea se pot impleti. In acest sens, diferenta o vad in faptul ca ratiunea este cea care serveste desavarsirii intuitiei, cu rabdarea despre care spunea si Dan.

Trimis de: Rehael pe 27 Jun 2008, 05:54 AM

QUOTE(calfa @ 26 Jun 2008, 02:39 PM) *
smile.gif

Intuitia poate fi un factor util vietii noastre. Ca si capacitatea de a prevedea , ea se poate dezvolta. Ambele pot aduce plusuri si minusuri.


Gata, stiu... Poti fi ars pe rug. cold.gif

Trimis de: marduk pe 27 Jun 2008, 07:42 AM

QUOTE(Erwin @ 26 Jun 2008, 10:09 PM) *

QUOTE
reiese că procesele decizionale se bazează pe predicţii subconştiente, făcute cu mult timp înainte de a fi conştienţi de ele (m-am înşelat însă asupra intervalului de timp care poate fi de ordinul secundelor)

care au la baza observatia, analiza si cunostintele acumulate anterior. daca vrei sa-mi spui ca deciziile pe care le iau vin din subconstient, cred ca te inseli, dar cine stie.
QUOTE
intuiţia spuneam că este în mare parte un proces subconştient şi că rezultatul se iveşte dintr-o dată în plan conştient, spre deosebire de demersul raţional în care fiecare pas al arborelui decizional este marcat conştient şi poate fi retrasat, reprodus şi povestit, în timp ce demersul intuitiv rămâne enigmatic...

poti sa-mi definesti un caz concret de intuitie ori poate plecam de la o presupunere abstracta si bazandu-ne pe logica aflam ce este intuitia.
QUOTE
interesantă poziţia ta, din păcate greşită, din moment ce în urmă cu 2000 de ani Platon a enunţat (primul din lumea occidentală) că mintea este împărţită în 2 părţi: logistikon (partea raţională) şi nous (partea intuitivă) ...

de ce te opresti la Platon, "intuitia" mea imi spune ca au fost altii inaintea lui Platon care au ajuns la astfel de concluzii iar Platon le-a dat o definitie bazata pe logica si pe cunostintele acumulate la scoala
QUOTE
Cred că demersul lui Descartes n-avea treabă cu intuiţia ci cu încercarea de a descifra sensul existenţei.

partea finala cred ca se potriveste "dacă nu altceva, măcar aceasta cu siguranţă, cum că nu e nimic sigur."

Trimis de: Erwin pe 27 Jun 2008, 08:51 AM

marduk:

QUOTE
care au la baza observatia, analiza si cunostintele acumulate anterior. daca vrei sa-mi spui ca deciziile pe care le iau vin din subconstient, cred ca te inseli, dar cine stie.


evident că informaţiile stocate în memorie, împreună cu stimulii activi participă la procesul decizional, dar el nu este în întregime conştient iar studiul citat relevă acest lucru, iar eu am insistat pe asta deoarece cred că intuiţia este un proces subconştient.

exemplu de intuiţie găseşti mereu în viaţa de zi cu zi, cel mai des e atunci când "îţi pică fisa", când pe loc instantaneu înţelegi şi vezi răspunsul la o problemă, chiar şi în matematică se foloseşte pe larg acest termen, intuiţie, intuitiv, când vizualizezi printr-un grafic o problemă, nu neapărat geometrică. Tot intuiţie se cheamă atunci când inventezi ceva nou, inexistent, pe care apoi îl elaborezi raţional şi îl desăvârşeşti, cum bine puncta mai sus annacrin citându-l pe Dan (care Dan? unsure.gif)

dacă poţi continua raţional un demers mai întâi intuit, altfel stă treaba când încerci să analizezi raţional intuiţia, tocmai pentru că procesul propriu-zis de gândire intuitivă nu este unul conştient.

QUOTE
partea finala cred ca se potriveste "dacă nu altceva, măcar aceasta cu siguranţă, cum că nu e nimic sigur."


am discutat pe larg în cadrul topicului http://www.hanuancutei.com/forum/content/Odaia-Filosofilor/7018/Totul-E-Relativ-/ despre ideea asta, se potriveşte deci în orice discuţie! smile.gif

Trimis de: exergy33 pe 28 Jun 2008, 05:40 PM

QUOTE(nevvermind @ 26 Jun 2008, 10:03 PM) *
Daca esti fata vei scapa usor. Daca nu, he he.. pregateste-ti scutul, lancea si... scoica!

Pina te lamuresti ce sunt, consulta-ti intuitia smile.gif.

Restul spuselor nu le voi comenta pentru ca nu vreau sa ma razboiesc (in cuvinte), desi ar trebui sa o fac ca sa-mi apar ideea.

@Erwin
picatul fisei rolleyes.gif ... cred ca e mai degraba un act constient, o reactie intirziata ce are loc dupa procesarea tuturor datelor care sunt disponibile in constient.

Nu stiu cum se face ca intuiesc mai mult evenimentele si intimplarile negative decit pe cele pozitive ...


Trimis de: nevvermind pe 28 Jun 2008, 06:34 PM

"Daca esti baiat" este planul meu B sa nu mi-o mai iau in caz ca analiza da gres. laugh.gif - "Hei, n-am zis ca nu esti baiat" laugh.gif
Mi-e clar ca esti fata. De la semnatura, la stil literar si pana la hobbyuri. N-am vrut sa citesc decat ultimele 3-4 pagini de mesaje. Bineinteles, pot gres (<- plan C - nu las portite de dominare).

Apreciez ca te abtii sa comentezi. Ar trebui sa invat si eu. Stiu ca uneori e greu sa te abtii sa-i zici vreo doua prostului aluia. N-ai varsta pe care o credeam.

Ma inclin in fata cunostintelor tale lingvistice. De-a dreptul uimitor.
Hmmm, sunt putin agitat spunandu-ti astea. De la filmul acela erotic avand drept protagonista o profesoara, fara doar si poate.

Trimis de: Erwin pe 28 Jun 2008, 10:54 PM

QUOTE
Nu stiu cum se face ca intuiesc mai mult evenimentele si intimplarile negative decit pe cele pozitive ...


poate pentru că la cele pozitive te gândeşti raţional? smile.gif

nu ştiu dacă ipoteza mea e corectă, poate un psiholog se sesizează şi vine cu un răspuns în cunoştinţă de cauză... smile.gif

Trimis de: exergy33 pe 9 Jun 2009, 01:05 PM

Credeti ca intuitia si imaginatia sunt disjuncte sau ca intre ele exista o relatie de interdependenta ?
Ce dovezi ar exista in sprijinul fiecarei din aceste doua posibilitati?
... poate ma ajuta cineva ...

Trimis de: marduk pe 9 Jun 2009, 01:42 PM

QUOTE(exergy33 @ 28 Jun 2008, 06:40 PM) *
Nu stiu cum se face ca intuiesc mai mult evenimentele si intimplarile negative decit pe cele pozitive ...

este vorba de teama, frica de necunoscut, intuitia in acest caz nu este decat un reflex bazat pe experienta. tocmai de aceea evenimentele pozitive nu sunt intuite mai des sau chiar deloc, semnele, visele, evenimentele surprinse "cu coada ochiului" intamplari petrecute in apropierea noastra, a familiei noastre ne dau acel sentiment de intuitie, premonitie, a unor evenimente in care ar putea fi implicati membri ai familiei sau chiar noi insine.

QUOTE(exergy33 @ 9 Jun 2009, 02:05 PM) *
Credeti ca intuitia si imaginatia sunt disjuncte sau ca intre ele exista o relatie de interdependenta ?

Intuitia si imaginatia sunt interdependente, cu cat creierul este mai imaginativ cu atat el poate crea sisteme intuitive, programe care sa anticipeze anumite finaluri previzibile ale unor actiuni. In fond creierul poate fi asemanat cu un computer sofisticat, programele vin din imaginatia noastra iar creierul le prelucreaza redandu-ne ceea ce denumim intuitie sau incercarea de a explica visele.

Trimis de: exergy33 pe 10 Jun 2009, 07:43 AM

Nu aveam in vedere visele ...
Ma intrebam daca e posibil ca o persoana lipsita de imaginatie, sau cu o imaginatie foarte slaba, sa aiba o intuitie foarte buna.

Trimis de: marduk pe 10 Jun 2009, 08:16 AM

Nu cred ca exista indivizi fara imaginatie, acolo cat de cat.

Trimis de: Titus Herbert pe 10 Jun 2009, 11:59 AM

'na ziua,

eu cred ca poti fi intuitiv fara sa ai o imaginatie debordanta. Intuitia se bazeaza mai mult pe trecut, pe experienta, chiar daca e atat de spontana incat nu o poti desfasura intr-un fir logic, pe cand imaginatia e ceva care se proiecteaza in viitor. Cel putin asa vad eu situatia.
Imaginatia tine mai mult de ce ai vrea sa fie.
Intuitia este ca o scurtatura a unui rationament in care mai multe informatii sunt procesate aproape simultan.
Poate ca intuitia te ajuta sa fii un inventiv mai eficient. laugh.gif

Trimis de: calfa pe 10 Jun 2009, 03:18 PM

exergy33, cred ca atat imaginatia cat si intuitia au in comun in primul rand obiectele cu care lucreaza ... imaginile, fie ele vizuale, sonore, corporale, ...

Si ar mai fi si felul in care actioneaza ... pe baza de (sa le zicem) scenarii. Joaca cu aceste scenarii folosind imaginile dezvolta imaginatia si intuitia.

Si ar mai fi criteriul de performanta al celor doua. biggrin.gif Nu prea stiu cum sa il numesc, il intuiesc doar. rofl.gif

smile.gif

Dovezi ? Nu am ! spoton.gif

Trimis de: Titus Herbert pe 10 Jun 2009, 03:46 PM

Ce e o imagine corporala sau una sonora?
Chiar, orbii sunt mai slabi la capitolul intuitie sau pentru ca tot trebuie sa-si imagineze chestii, sunt mai tari?

Trimis de: Boudicca pe 10 Jun 2009, 05:52 PM

QUOTE(Titus Herbert @ 10 Jun 2009, 12:59 PM) *
Poate ca intuitia te ajuta sa fii un inventiv mai eficient. laugh.gif

Eu cred că e exact invers biggrin.gif.
Consider că imaginaţia te ajută să fii un om intuitiv.

QUOTE
Chiar, orbii sunt mai slabi la capitolul intuitie sau pentru ca tot trebuie sa-si imagineze chestii, sunt mai tari?

Tocmai din cauză că trebuie să-şi imagineze chestii, sunt mai tari la capitolul intuiţie.
Dovezi nu am, e doar părerea mea.

Trimis de: calfa pe 10 Jun 2009, 05:52 PM

Ca fiinte orientate spre vizual mai mult decat spre sonor sau alte simturi, ne e usor sa separam imaginile vizuale. Realitatea e ca pe langa ele mai captam sunetele, nu chiar ca liliecii, dar totusi. Pe lilieci ar trebui sa ii intrebam ce e aia imagine sonora, ca pentru ei e cum e cea vizuala pentru noi.

Cand auzi o melodie cunoscuta, cand fredonezi, cand identifici o voce, un timbru, etc., imagini sonore folosesti. Cand compui e imaginatie, cand identifici e intuitie. biggrin.gif

La fel cum, atunci cand o aroma, un miros, te fac sa iti amintesti ceva, sau sa realizezi ca te afli langa cineva anume biggrin.gif imagini corporale sunt implicate. La fel in cazul pipaitului, al febrei musculare sau al durerii. Nu ai intuit niciodata durerea pe care o vei resimti in fractiunea de secunda urmatoare, cand mingea care se apropie te va lovi ?

Si or mai fi si altele, depinde de fiecare, cate simturi are. ohyeah.gif

Trimis de: Titus Herbert pe 11 Jun 2009, 08:09 AM

QUOTE(calfa @ 10 Jun 2009, 06:52 PM) *
Nu ai intuit niciodata durerea pe care o vei resimti in fractiunea de secunda urmatoare, cand mingea care se apropie te va lovi ?


Bun exemplul asta. O intuiesti daca stii ce inseamna durerea si stii ca mingea iti va provoca o durere, dar nu poti sa ti-o imaginezi daca nu stii ce e. Daca arungi o minge (micuta mellow.gif ) intr-un copil acesta nu va intui nimic si nici nu va face eforturi sa se apere in vre-un fel.

QUOTE(Boudica @ 10 Jun 2009, 06:52 PM) *
Eu cred că e exact invers.
Ba nu. tongue.gif Adica eu nu cred.

Trimis de: exergy33 pe 11 Jun 2009, 02:44 PM

Buna TH smile.gif.

QUOTE
Imaginatia tine mai mult de ce ai vrea sa fie.
Intuitia este ca o scurtatura a unui rationament in care mai multe informatii sunt procesate aproape simultan.

Intuitia nu poate fi doar rationament sau 'scurtatura' unui rationament,
Nu ti s-a intimplat ca referitor la unele probleme legate de un domeniu tehnic (de exemplu), sau un alt domeniu in care nu ai suficiente informatii, sau nu ai deloc informatii, sa intuiesti raspunsul corect?

@Boudicca
QUOTE
Eu cred că e exact invers .
Consider că imaginaţia te ajută să fii un om intuitiv.

Sunt de acord cu tine. Ar fi minunat daca ai putea argumenta intr-un fel afirmatia ... smile.gif

@calfa
QUOTE
Nu ai intuit niciodata durerea pe care o vei resimti in fractiunea de secunda urmatoare, cand mingea care se apropie te va lovi

Nu cred ca aici e vorba de intuitie cit de anticiparea fenomenului si corelarea lui cu o actiune similara din trecut ... atunci cind te-a lovit mingea in moalele capului de te-a tinut durerea o saptamina rolleyes.gif .
Vorbesc din experienta personala din perioada in care faceam parte din echipa de minibaschet.
... grele mai erau mingile acelea. laugh.gif

QUOTE
La fel cum, atunci cand o aroma, un miros, te fac sa iti amintesti ceva, sau sa realizezi ca te afli langa cineva anume imagini corporale sunt implicate.

E foarte adevarat ce spui. Creierul receptioneaza informatii din mai multe surse. In cele mai multe cazuri, cred, nu suntem atit de receptivi la nivel constient de informatiile 'organoleptice', asa cum cum suntem fata de cele vizuale sau auditive.
Dar totusi aceste informatii sunt primite si procesate de creier ... deci nu e de mirare ca ne trezim asa dintr-o data cu idei ciudate sau cu solutii neasteptate.



Trimis de: Titus Herbert pe 11 Jun 2009, 03:41 PM

Buna Exergy smile.gif.

Acum n-as putea sa zic daca m-am aflat in situatia descrisa de tine, dar as intui rapunsul corect daca as avea cea cu care sa-l asociez/compar, banuiesc. Sau l-as ghici. Oare ghicitoarele au intuitia dezvoltata? tongue.gif
Sau as putea sa-l intuiesc gresit? Eu as crede ca e corect.
Pune-mi o intrebare.
Sunt curioasa daca toti cei care afirma ca imaginatia potenteaza intuitia o fac bazandu-se pe ceva concret sau e doar ceva ce au intuit laugh.gif

Trimis de: Zed pe 11 Jun 2009, 04:31 PM

QUOTE(calfa @ 10 Jun 2009, 06:52 PM) *
Nu ai intuit niciodata durerea pe care o vei resimti in fractiunea de secunda urmatoare, cand mingea care se apropie te va lovi ?


Daca ai mai experimentat durerea , pornita de la o lovitura de minge ( sau orice alt obiect ) cred ca mai degraba vorbim de deprinderi .

Trimis de: andra_v pe 1 Jul 2009, 02:49 PM

QUOTE(Titus Herbert @ 11 Jun 2009, 04:41 PM) *
Acum n-as putea sa zic daca m-am aflat in situatia descrisa de tine, dar as intui rapunsul corect daca as avea cea cu care sa-l asociez/compar, banuiesc. Sau l-as ghici. Oare ghicitoarele au intuitia dezvoltata? tongue.gif

Ai multa nevoie de imaginatie sa improvizezi. Sa-ti flatezi clientul, sa-l faci dependent de tine. Cum se intampla in homeopatie, tratamente alternative, ma gandesc chiar in cea conventionala (cazul Michael Jackson, emblematic).
Raspunsurile de tip Oracolul din Delphi si solutiile in coada de peste, se gasesc doritori.

Trimis de: andra_v pe 1 Jul 2009, 02:54 PM

QUOTE(exergy33 @ 11 Jun 2009, 03:44 PM) *
Buna TH smile.gif.

Intuitia nu poate fi doar rationament sau 'scurtatura' unui rationament,
Nu ti s-a intimplat ca referitor la unele probleme legate de un domeniu tehnic (de exemplu), sau un alt domeniu in care nu ai suficiente informatii, sau nu ai deloc informatii, sa intuiesti raspunsul corect?

Newton admite ca nu a descoperit rational legea gravitatiei.

Trimis de: Titus Herbert pe 1 Jul 2009, 03:58 PM

Buna Andra,

poate ca marul i-a cazut in cap. tongue.gif

Eu cred ca "descoperirea" a fost un catalizator al unor ganduri anterioare. Daca intuia ceva, nu reiese de nicaieri.


Presimtirea e acelasi lucru cu intuitia?

Trimis de: No-name pe 20 Nov 2009, 11:07 AM

Intuitia...vocea inimii...Un feeling mai presus de ratiune..de logica...I-as spune chiar un semnal de alarma al "destinului".

Trimis de: exergy33 pe 24 Nov 2009, 08:38 AM

QUOTE(No-name @ 20 Nov 2009, 01:07 PM) *
Intuitia...vocea inimii...Un feeling mai presus de ratiune..de logica...I-as spune chiar un semnal de alarma al "destinului".


Bun sosit la Han.
han.gif

Feeling spui ? ... adica un sentiment.
Daca da, ce il genereaza?

Trimis de: No-name pe 24 Nov 2009, 12:31 PM

Multumesc de primire...smile.gif

Uite,eu nu cred in destin -la modul ca nu cred ca sunt o marioneta trimisa aici cu scopul de a face jocurile-.Exista insa clipe in care,desi tot ce analizezi are logica,tot ce alegi este dupa o analiza a situatiei f amanuntita,ceva din interior iti spune(contrar logicii) stai deoparte-Poate e generata de instinctul de autoaparere,poate de lucrurile nevazute si nestiute de care suntem capabili si care n-au masuratori in spatiul omenesc(inca!?)..Cine stie..Stiu doar ca de cate ori nu mi-am ascultat intuitia,nu a fost f bine..:)Acum apare si problema de a separa acel feeling numit intuitie de ..dorinta inimii pt ca,se confunda usor aceste 2 sentimente.Si mai cred ca venind aici in lume,am primit la nastere tot ce aveam nevoie sa ne implinim "destinul"...sau de ce nu,sa depasim karma..Intuitia as spune ca e cea care ne ajuta in momentele decisive cand un "da" sau un "nu"
ne poate schimba viata..Intuitia e aceea care,cunoscand un om sa zicem ,extraordinar de bine intentionat..iti a o alarma ca lucrurile sunt doar de ..suprafata..etc..etc.Poate e generata de instincte-de supravietuire,de aparare...Poate e de fapt ce-l mai important lucru pe care-l avem dar de care nu suntem sau nu am invatat sa fim constienti.

Trimis de: exergy33 pe 8 Dec 2009, 08:26 PM

QUOTE(No-name @ 24 Nov 2009, 02:31 PM) *
Poate e de fapt ce-l mai important lucru pe care-l avem dar de care nu suntem sau nu am invatat sa fim constienti.


... in acest caz Intuitia nu s-ar mai chema intuitie ci analiza constienta. smile.gif

Da, e cel mai important lucru si cred ca, in multe situatii, intuitia unei persoane normale poate surclasa gindirea iterativa si algoritmica a uneia cu un IQ ridicat.

Trimis de: gigip pe 19 Aug 2010, 01:43 PM

QUOTE(exergy33 @ 28 Jun 2008, 06:40 PM) *
Pina te lamuresti ce sunt, consulta-ti intuitia smile.gif.

Restul spuselor nu le voi comenta pentru ca nu vreau sa ma razboiesc (in cuvinte), desi ar trebui sa o fac ca sa-mi apar ideea.

@Erwin
picatul fisei rolleyes.gif ... cred ca e mai degraba un act constient, o reactie intirziata ce are loc dupa procesarea tuturor datelor care sunt disponibile in constient.

Nu stiu cum se face ca intuiesc mai mult evenimentele si intimplarile negative decit pe cele pozitive ...


Cred ca intuitia se bazeaza pe informatiile,senzatiile si intamplarile traite de fiecare individ in parte.
Intuitia difera de la individ la indivit si poate fi perfectionata.Este un act decizional ,bazat pe analiza unur informatii,insuficiente pentru o concluzie sigura,dar,studiata atent,poate duce la un rezultat pozitiv.
Eu aseman intuitia cu prognoza meteo,unde,pe baza unor date imperfecte,se poate face o diagnoza corecta a vremii
gigp

Trimis de: exergy33 pe 19 Aug 2010, 05:36 PM

In meteorologie pot apare pe moment factori perturbatori ce dau peste cap toata prognoza.
Fiinta umana insa, in lipsa unor date coerente sau foarte concludente, are capacitatea de a intui caracterele celor din preajma.
Cred ca la om functioneaza o serie de sisteme de alarma bazate pe instinct(e).

Trimis de: gigip pe 3 Oct 2010, 09:48 PM

QUOTE(Afrodita @ 16 Apr 2004, 06:06 PM) *
Of, of, of, mama ei de intuitie,ca multe batai de cap mi-a mai dat...biggrin.gif Pana sa o descopar,pana sa imi dau seama cat de buna e daca o asculti, pana sa invat cum s-o ascult au trecut cel putin 19 ani smile.gif

Nu prea cred in faza cu stomacul,cu al doilea creier din zona si etc...Stiu ca abdomenul are intr-adevar multe terminatii nervoase, dar de aici pana la a "gandi" cu el e cale lunga...

Psihologa mea la care mergeam in Bacau-o tipa extraordinara si ca om si in meserie- m-a pus sa-i povestesc ceva intr-o zi...Intre altele am mentionat si fraza: "Am simtit ca nu e bine sa ma intorc din drum,ca nu trebuie sa caut acolo...Dar mi-am zis ca e o superstitie tampita si m-am intors...Acum am sa regret toata viata ca am gandit in momentul ala"...Ma rog,de regretat nu regret,dar imi pare rau cand imi amintesc...Draguta de ea mi-a zis: "Noi,oamenii,folosim doar 3, maxim 5% din capacitatile creierului nostru.Ei bine, sa stii ca restu' de creier nu doarme.In felul asta apar visele si asa zisa intuitie, al 6-lea simt.Omul spune mai multe prin gesturi si priviri decat exprima prin cuvinte.Ochii nostri au o raza mare de actiune..Ei capteaza absolut orice miscare si orice privire a interlocutorului nostru.Partea constienta a creierului nu baga de seama absolut tot, pt ca e mult prea multa informatie si nu poate face fata.Atunci, subconstientul inregistreaza tot..Exact ca si cum interlocutorul ar fi filmat in timpul discutiei si apoi te-ai uita la caseta cu incetinitorul. In timpul somnului , unori avem vise ciudate..Vin din informatia inmagazinata de subconstient, informatie care ori nu ne mai trebuie, ori ne este prea folositoare si atunci creierul ne atrage atentia. Alta data pur si simplu "simti" ca ceva nu e ok..Tot de la subconstientul ce e treaz tot timpul si mereu pus pe "filmat" ni se trage.Noi numim asta intuitie pt ca trebuia sa aiba un nume,nu? smile.gif Si ceva cu un sens mai apropiat nu s-a gasit smile.gif "

Asta mi-a zis (evident,nu cu exact aceleasi cuvinte ,ea a explicat mult mai stiintific biggrin.gif) si m-a pus pe ganduri..Incetul cu incetul, analizand, fiind atenta la detalii, invatand si interactionand, am invatat sa-mi ascult intuitia.Si azi, cand am un sentiment ciudat,cum ca ceva nu va fi prea bine,il ascult fara sa ma mai intreb ce si cum...Cred ca de vreo 4 ani incoace, intuitia m-a inselat doar de vreo 10 ori, sa zic, maxim! Si m-a inselat in cazuri minore tongue.gif
Revin mai tarziu cu alte comentarii smile.gif

Mi-a placut argumentatia ta despre intuitie! Am un hobby in studierea viselor.M-asi bucura daca ti-ai spune parerea in topicurile mele;despre vise si personalizarea viselor si,poate si pe http://gigimarcu.blogratuit.ro.
Parerea ta este importanta pentru mine.
Cu sincere multumiri,gigip

Trimis de: Cla pe 3 Oct 2010, 10:14 PM

Ce Este Intuitia ?

E ceva (intuitiv) la femei când simt ca noi bem bere.
Sau ne încurcam cu altele.
Pe de alta parte, hai s-o zic cum a zis-o Vexxu' : Daca, ca barbat te paste o durere, stii ca nevasta s-a dus.
Ergo: Am vrea sa se inventeze femeia fidela.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)