Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Probleme Sociale _ Copiii Strazii?

Trimis de: Felina pe 7 Nov 2005, 04:55 PM

Pentru ca s-a ajuns sa se vorbeasca despre 'aurolaci' la subiectul 'Violenta domestica', ma gandeam ca merita un topic separat.

Asadar exista o problema in Romania, numita copiii strazii?
Ce fel de societate e aceea in care copiii strazii continua sa ramana 'ai strazii'?

Trimis de: contraste pe 7 Nov 2005, 05:03 PM

Aceeasi ca si acolo unde sunt home less...
Isn't it?

Trimis de: Olaf pe 7 Nov 2005, 05:09 PM

Desi, practic, sunt unul si acelasi lucru, totusi, cand spui "homeless" ma gandesc la o persoana adulta. Totusi, aurolacii, chiar daca sunt adulti, au fost pe strazi chiar inainte sa fie adulti. De mici. Cred, in cazul asta, ca mecanismele de aparitie sunt cu totul altele. Intrebarea este ce il face pe un copil sa plece de acasa? Sau, hai sa zicem ca nu mai suporta ceea ce ar insemna "acasa". De ce strada este mai buna decat un centru de plasament? Sa fie acolo, de fapt problema?

Trimis de: MIA pe 7 Nov 2005, 05:17 PM

QUOTE (Felina @ 7 Nov 2005, 04:55 PM)
Asadar exista o problema in Romania, numita copiii strazii?
Ce fel de societate e aceea in care copiii strazii continua sa ramana 'ai strazii'?

Ai prefera una in care orfanii sa fie adunati cu forta in orfelinate/case de copii in care, desi eventual destul de bine aprovizionate, conditiile sunt destul de proaste si violenta erupe la "eliberarea copiilor" in societate - cum era inainte de '89 ? rolleyes.gif

Oricum - daca nu sunt adunati cu forta/siliti sa ramina in centre speciale pur si simplu o sa fuga de-acolo ( pentru ca astfel de centre exista - si unele chiar isi fac treaba si ar putea gazdui in conditii acceptabile citeva zeci de copii odata, numai ca na ... daca nu vor sa se supuna unui regulament strict cum au - de ex. - cei de la "Fratii lui Onisim" asta e ). Eventual o sa revina periodic sa mai capete puteri sau cind e prea frig afara si apoi iarasi o sa fuga in canale ... la "libertate" ... devil.gif

Exact asta faceau copii aia ai strazii de care-ti pomeneam la paragraful alalalt de te-ai basicat pe mine. tongue.gif Si da - ii dispretuiesc teribil pe fazele astea, pe fazele de "viol initiatic" pe care le aplica la inceput oricarei fete care se aciueste in gasca lor, ca dau cu piciorul singuri si la dramul de sansa pe care il au s.a.m.d. smile.gif











Nu-i asa ca sunt baiat simpatic ? wink.gif

P.S. : Societatea mult-pomenita nu prea are nimic de-a face cu asta.

Trimis de: mutulica pe 7 Nov 2005, 05:24 PM

nu prea mai sunt copii... cei ce erau au imbatrinit si acum sunt adulti, iar altii noi nu prea s-au mai adaugat
au fost multi in perioada de dupa revolutie, cind multi juniori au luat-o razna si au fugit de acasa de la saracie spre centrele de plasament, unde vedeau ei ca-i plin de lapte si miere, de o gramada de jucarii si alte chestii aduse ca ajutoare.
atunci isi doreau si ei sa aibe acces la ceva ce nu putea spera sa primeasca acasa

intre timp... s-a mai domolit aceasta febra a plecarilor de acasa, desi inca mai exista.
acum insa numarul acestora a scazut, si ... daca ne uitam la numarul adolescentilor ce se drogheaza si dorm sub poduri in occident... diferenta nu e prea mare

Trimis de: Leonardo pe 7 Nov 2005, 05:32 PM

Mutulica poate ai dreptate dar nu stiu cum se face ca prin orasele europene nu prea te impiedici de aurolaci pe strada. Eu cel putin n-am vazut nicaieri iesind aurolaci din canale sau cersind prin metrouri (sunt unii de pe la noi dar din alta categorie). La noi iti sar in ochi, d'aia si raportorii UE tot bat moneda cu protectia copilului, orfanilor etc.

Trimis de: Olaf pe 7 Nov 2005, 06:02 PM

Ok, atunci intrebarea este: cum ii ascundem? laugh.gif

Trimis de: Belphegor pe 7 Nov 2005, 06:52 PM

Ipoteza mea e ca acei copii se afla pe strada din cauza milei si altruismului celorlalti. Nu e un secret ca din cersetorie se castiga binisor si de multe ori mai mult decat daca respectivul ar fi muncit.

Acum desi printre aurolaci sunt si starpituri, multi dintre ei sunt tineri normali fizic si capabili sa mature sau sa duca gunoaiele la o uzina sau in jurul unui bloc, pt care ar fi putut primi o masa si un adapost relativ omenesti. Cum sunt destui patroni in cautare de forta de munca ieftina, e rezonabil sa credem ca multi dintre actualii aurolaci ar fi putut face ceva util societatii si nu ar mai fi infectat cu prezenta lor strazile si mijloacele de transport.

Daca toti am inceta sa fim milostivi si altruisti, atunci aurolacii capabili sa munceasca ar munci, caci altfel ar muri de foame. Iar cei complet incapabili, care nu ar putea folosi nimanui, nici macar la experiente medicale, de ex., ar muri, ceea ce nu e rau avand in considerare ca oricum resursele de care dispunem sunt limitate si nu ar trebui cheltuite pe paraziti. Plus ca daca ar fi lasati sa traiasca, oricum nu vor trai nici mult si nici bine, dupa ce toata copilaria si tineretea au trait in conditii mizere care f probabil ca le-au distrus sanatatea, care sis asa era subreda din moment ce sunt incapabili sa munceasca. Mai mult, daca vor fi obisnuiti sa traiasca numai din cersetorie, atunci cand si daca vor ajunge la o varsta la care nu vor mai primi nimic pe gratis, vor recurge probabil la crime si furturi, transformandu-se din paraziti in pericole pt fiecare dintre noi.

Trimis de: Leonardo pe 7 Nov 2005, 06:58 PM

Belphegor scenariul tau omite o varianta mult mai reala: daca nu le da nimeni nimic isi vor lua singuri. eventual organizati in grupuri dandu-ti in cap pe inserat. Si asa obtin destule prin furtisaguri. Mie mi se pare mai firesc sa fie institutionalizati cu forta sau nu, de la caz la caz.

Trimis de: Belphegor pe 7 Nov 2005, 07:09 PM

Daca de mici ar fi invatati sa munceasca in loc sa primeasca din cersit, e mai improbabil. Mai degraba vor face asta daca au trait pana la 17-18 ani numai din cersit, ceea ce am spus si eu mai sus.

Plus ca, lipsiti de orice putere sociala, probabil ca vor ajunge urgent la scoli de corectie unde normal ar fi sa fie pusi la munca in folosul comunitatii, printre altele.

Problema cu institutionalizarea fortata inainte ca ei sa faca ceva rau este ca incalci pozitiv, intentionat libertatea unui grup de oameni doar pe motiv ca e posibil ca ei sa fie daunatori. Pe langa faptul ca asta e un principiu in sine dubios, poate creea un precedent periculos si pt libertatea celorlalti membrii ai societatii.

Trimis de: Felina pe 7 Nov 2005, 07:15 PM

De drepturile copilului nu spuneti nimic? Ma uimeste ca vorbiti despre acesti copii ca despre niste obiecte, nicidecum ca despre niste suflete.

Trimis de: Leonardo pe 7 Nov 2005, 07:18 PM

nu incalci nici un drept la libertate daca ii incartiruiesti ci dimpotriva, aperi drepturile copilului si oferi dreptul la dezvoltare egala cu ceilalti. doi la mana ii protejezi pe ceilalti din societate care dau dari la stat ca sa se curete mizeria din jurul lor.
Aici intri intr-un conflict de libertati daca procedezi cum spui, se cheama anarhie daca fiecare isi manifesta libertatea dupa plac si fara restrictii.
Sunt curios cum ai putea sa-i inveti sa munceasca la 6-7 ani daca ii lasi pe strada si nu le dai nici un fel de ajutor. Parerea mea e ca ii transformi 100% in infractori antrenati din frageda pruncie. daca ajung la scoli de corectie se cheama ca au facut infractiuni si cred ca e mai bine sa previi asta (din multe puncte de vedere) bagandu-i in scoli speciale de la inceput.

Cat despre caracterul educativ al inchisorilor si scolilor de corectie sa nu ne imbatam cu apa rece. E clar ca speranta de indretate a celor ce intra acolo este undeva la 1-2%.
Banii pe care ii strang acesti amarati din cersit sunt stransi de diversi lideri maturi, ei raman cu dreptul sa cersesca in continuare si cu ceva de mancare.

later edit: Felina uite ca am spus exact cand intrebai smile.gif

Trimis de: Olaf pe 7 Nov 2005, 07:52 PM

Felina, eu nu vad ce drepturi au in canale... Ok, sunt liberi. Liberi sa ce?

Trimis de: Belphegor pe 7 Nov 2005, 08:17 PM

QUOTE
De drepturile copilului nu spuneti nimic? Ma uimeste ca vorbiti despre acesti copii ca despre niste obiecte, nicidecum ca despre niste suflete.


Tocmai am spus de dreptul la libertate, plus ca din moment ce nu ii fac nimic ca sa-l imbolnavesc, ranesc sau fur, ii respect si alte drepturi precum cel la sanatate, integritate corporala, la proprietate etc.

QUOTE
nu incalci nici un drept la libertate daca ii incartiruiesti ci dimpotriva, aperi drepturile copilului si oferi dreptul la dezvoltare egala cu ceilalti. doi la mana ii protejezi pe ceilalti din societate care dau dari la stat ca sa se curete mizeria din jurul lor.


Cam asa ziceau si comunistii cand bagau oamenii in lagar. Le oferim dreptul la o educatie sanatoasa si ii ferim pe ceilalti de idei periculoase. Oricand o autoritate se va vedea cu dreptul de a limita unei categorii sociale libertatea, chiar daca respectivii nu au facut nimic rau, se creeaza un precedent periculos pt libertatea intregii societati.

Faza cu statul e din start discutabila, pt ca nu e clar ca organizarea statala e dezirabila si deci nici ca a cotiza la el e neaparat indicat, desi aici e deja o alta discutie.

QUOTE
Aici intri intr-un conflict de libertati daca procedezi cum spui, se cheama anarhie daca fiecare isi manifesta libertatea dupa plac si fara restrictii.


Nu exista nici o statistica din care sa reiasa ca indivizii fara locuinta reprezinta un pericol iminent pt drepturile fundamentale ale celorlalti, asa cum se intampla in cazul celor care sofeaza beti.
Plus ca eu chiar si aici as merge mai departe si as spune ca nici in situatii in care X e foarte probabil sa incalce cuiva un drept, nu ai voie sa-l opresti decat atunci cand da semne evidente ca incepe sa faca asta. De ex nu ai voie sa arestezi pe cineva daca il auzi ca vrea sa sparga apartamentul lui Y si nici daca il vezi cumparandu-si unelte potrivite pt asta, ci doar daca il prinzi fortand usa lui Y. Similar, nu ai voie sa limitezi libertatea cuiva doar pe motiv ca e probabil sau chiar foarte probabil ca el sa incalce candva drepturile cuiva.

QUOTE
Sunt curios cum ai putea sa-i inveti sa munceasca la 6-7 ani daca ii lasi pe strada si nu le dai nici un fel de ajutor.



Dar nu am zis sa nu le dai ajutor. Am mai spus ca le poti oferi un loc de munca, maturat sau carat gunoaie, de ex. Tu ai fi motivat sa ii angajezi pt ca ar fi o forta de munca ieftina, iar ei, decat sa ajunga la inchisoare sau sa moara de foame, vor prefera sa munceasca aici.

QUOTE
Daca ajung la scoli de corectie se cheama ca au facut infractiuni si cred ca e mai bine sa previi asta (din multe puncte de vedere) bagandu-i in scoli speciale de la inceput.


Partea neplacuta cu ce spui tu este ca le limitezi libertatea fara sa fi facut ceva rau. Daca ei comit o infractiune insa, atunci esti clar indreptatit sa le limitezi libertatea si sa-i bagi la reeducare.

QUOTE
Banii pe care ii strang acesti amarati din cersit sunt stransi de diversi lideri maturi, ei raman cu dreptul sa cersesca in continuare si cu ceva de mancare.


Un nou motiv de a inceta sa mai dam de pomana.

Trimis de: MIA pe 7 Nov 2005, 08:35 PM

QUOTE (Leonardo @ 7 Nov 2005, 07:18 PM)
Sunt curios cum ai putea sa-i inveti sa munceasca la 6-7 ani daca ii lasi pe strada si nu le dai nici un fel de ajutor.

Sau īn scările blocurilor/căminelor - enervāndu-te eventual că locatarii se bucură cānd sunt evacuaţi de acolo. tongue.gif

QUOTE

Ok, sunt liberi. Liberi sa ce?


Nu numai că sunt liberi, dar cavsi-totalitatea celor care sunt acolo īşi doresc asta. sorry.gif
Să fim serioşi - poate īn '90 era cazul să se critice faptul că nu prea exista alternativă la instituţiile-mamut, plasate adesea īn afara oraşelor, īn care de multe ori institutorii se purtau abuziv sau ( şi mai rău ) complet nepăsători lăsānd ca cei mai mari să facă ordine printre cei mici, dar la ora actuală cam īn orice oraş mare al Romāniei există mai multe centre de primire, cu diverse politici de educare. smile.gif

QUOTE

Cat despre caracterul educativ al inchisorilor si scolilor de corectie sa nu ne imbatam cu apa rece. E clar ca speranta de indretate a celor ce intra acolo este undeva la 1-2%.


Problema care nu se prea spune e că foarte mulţi din ei ar fi cazul să fie internaţi de-a dreptul la psihiatrie. sad.gif

Trimis de: Belphegor pe 7 Nov 2005, 10:10 PM

QUOTE (Leonardo @ 7 Nov 2005, 06:58 PM)
Belphegor scenariul tau omite o varianta mult mai reala: daca nu le da nimeni nimic isi vor lua singuri. eventual organizati in grupuri dandu-ti in cap pe inserat. Si asa obtin destule prin furtisaguri.

Aici mai e o problema, in sensul ca tu propui o cedare in fata unui santaj cu violenta. Cu alte cuvinte, sa le facem pe plac daca nu vrem sa ne dea in cap. E inadmisibil printre altele pt ca ar insemna ca devine mai profitabil sa fii infractor/agresor decat sa muncesti cinstit. Pe un principiu asemanator niciodata nu li se indeplinesc cererile teroristilor, de multe ori chiar cu riscuri de pierderi de vieti omenesti nevinovate.

Trimis de: Felina pe 7 Nov 2005, 10:22 PM

QUOTE (Olaf @ 7 Nov 2005, 07:52 PM)
Felina, eu nu vad ce drepturi au in canale... Ok, sunt liberi. Liberi sa ce?

N-am zis ca ar avea drepturi in canale.

Au dreptul la o copilarie. Ce copil crezi tu ca alege canalul in schimbul caldurii unei familii? Copii astia pleaca de acasa, sau din casele de copii pentru ca in canal e mult mai bine decat acasa. Acesti copii au fost abuzati prea mult la ei acasa, acolo unde au trait inainte de canal. Au dreptul la un minim de educatie si multe altele. Daca nu din partea familiilor, atunci din partea statului.

@Belphegor, personal nu voi lua in considerare posturile tale la acest topic si i-as ruga si pe ceilati sa faca la fel. Este un topic in care incercam sa gasim solutii pentru o problema reala a Romaniei. Poti considera acest topic unul dedicat altruistilor, deci te rog nu mai adu argumente impotriva altruismului - ai destule topicuri pe care poti face aceasta. Multumesc de intelegere.

Trimis de: denise pe 7 Nov 2005, 10:24 PM

@Belphegor
Poate ne explici si noua cum se impaca asta:

QUOTE
Tocmai am spus de dreptul la libertate, plus ca din moment ce nu ii fac nimic ca sa-l imbolnavesc, ranesc sau fur, ii respect si alte drepturi precum cel la sanatate, integritate corporala, la proprietate etc.

cu asta:

QUOTE
Iar cei complet incapabili, care nu ar putea folosi nimanui, nici macar la experiente medicale, de ex., ar muri, ceea ce nu e rau avand in considerare ca oricum resursele de care dispunem sunt limitate si nu ar trebui cheltuite pe paraziti.


'Logica ratiunii pure?'. Se spune ca si Mengele era foarte rational.

Cica exista pe undeva o constituie care ne garanteaza dreptul la viata, la educatie...

Edit- scuze Felina, nu vazusem postul tau. De fapt e evident doar un joc. Numai ca nu are nici un haz.

Trimis de: Belphegor pe 7 Nov 2005, 10:37 PM

QUOTE
Belphegor, personal nu voi lua in considerare posturile tale la acest topic si i-as ruga si pe ceilati sa faca la fel. Este un topic in care incercam sa gasim solutii pentru o problema reala a Romaniei. Poti considera acest topic unul dedicat altruistilor, deci te rog nu mai adu argumente impotriva altruismului - ai destule topicuri pe care poti face aceasta. Multumesc de intelegere.


O solutie am dat si eu: nu le mai dati de pomana si puneti-i sa munceasca.
Tu pleci de la ideea ca singura solutie sau cea mai convingatoare pt aceasta problema e altruismul, cand de fapt am argumentat ca tocmai mila si altruismul duc in mare parte la aceasta problema si ca exista rezolvari mai realiste si benefice.
Faptul ca apelezi la cenzura nu inseamna decat ca admiti ca nu ai argumente contra spuselor mele.

QUOTE
Cica exista pe undeva o constituie care ne garanteaza dreptul la viata, la educatie...


Cand am vorbit de experiente medicale nu ma refeream la unele la care aurolacii sa fie obligati sa se supuna, ci sa o faca doar daca asa binevoiesc. Sunt un adept al libertatii personale, dupa cum reiese si din raspunsurile de pe acest thread.
Drepturile sunt garantate in mod negativ: nu ai voie sa-i iei cuiva viata, dar asta nu inseamna ca trebuie sa i-o sustii, nu ai voie sa-i incalci cuiva proprietatea dar asta nu inseamna ca daca cineva nu are proprietate trebuie tu sa i-o dai. Similar, eu am obligatia sa nu-l ranesc pe un aurolac, celelalte ramanand egale, dar nu si pe aceia de a-i sustine sanatatea oferindu-i medicamente sau ingrijire gratuita.

Trimis de: denise pe 7 Nov 2005, 10:43 PM

Si de ce ar trebui sa fie aurolacii asa de 'altruisti' incat sa-si doneze corpul pentru experimente medicale, in beneficiul unei societati care nu le-a oferit nimic? Daca asta da un sens existentei- atunci: moarte non-altruistilor! Sau mai bine la experimente medicale cu ei. Conform logicii tale...

Trimis de: Felina pe 7 Nov 2005, 10:46 PM

Belphegor, te rog inainte de a mai posta aici informeaza-te despre drepturile copiilor.
Copiii au dreptul sa-si traiasca copilaria; doar pentru ca nu mai au parinti, sau ca acestia nu isi indeplinesc indatoririle, nu inseamna ca acesti nefericiti trebuie pusi la munca in perioada in care ar trebui defapt sa primeasca educatie.

Trimis de: Belphegor pe 7 Nov 2005, 10:57 PM

Ca si cum munca nu ar educa! Ba chiar de multe ori o face mai mult decat niste lectii inutile si plicticoase despre ecuatii de gradul doi, istoria Romaniei sau geografia Australiei. Asta reiese si din nenumarate cazuri de oameni cu cateva clase maxim dar care sunt munciti de mici si care sunt mai intelepti decat n cu studii superioare, avand printre altele mai multa experienta de viata. Plus ca si a te duce la scoala e o munca si un stres considerabile, mai ales date fiind programele scolare supraincarcate din Romania din prezent.


EDIT:

Denise,

Aurolacii nu ar face-o din altruism, ci pt a castiga bani din asta.

Trimis de: MIA pe 7 Nov 2005, 11:05 PM

QUOTE (Felina @ 7 Nov 2005, 10:22 PM)
Au dreptul la o copilarie. Ce copil crezi tu ca alege canalul in schimbul caldurii unei familii?

, deci te rog nu mai adu argumente impotriva altruismului - ai destule topicuri pe care poti face aceasta. Multumesc de intelegere.

Respectivii - īn majoritatea cazurilor. smile.gif
Ştiu că e greu de acceptat, dar na ... asta nu dovedeşte decāt prejudecăţile pe care le avem īn minte ... tongue.gif

QUOTE

Copii astia pleaca de acasa, sau din casele de copii pentru ca in canal e mult mai bine decat acasa.


Exact - şi acest "bine" e rezultatul unei aprecieri de-a lor personale şi īnseamnă adesea : au acces la alcool, droguri, ţigări ş.a.m.d. aproape fără restricţii ( eventual depinde de banii pe care-i produc, dar asta e altă problemă ).

QUOTE

Acesti copii au fost abuzati prea mult la ei acasa, acolo unde au trait inainte de canal.


Īn multe cazuri abuzurile cu pricina sunt şi invenţii şi exagerări ale lor. sorry.gif

QUOTE
Poti considera acest topic unul dedicat altruistilor{...}


Pe pista pe care s-a pornit discuţia pare mai degrabă dedicat unor egoişti care vor să "smulgă" nişte copii dintr-un mediu īn care se simt bine şi pentru care sunt super-bine adaptaţi. tongue.gif

Apropo - şi de ce ar avea nevoie copii de-o educaţie totuşi ? Asta cred că e mai degrabă o nevoie a societăţii, pentru a avea asigurate nişte mānă de lucru īn plus decāt una a lor personală ... unsure.gif

Trimis de: Felina pe 7 Nov 2005, 11:14 PM

QUOTE (MIA @ 7 Nov 2005, 11:05 PM)
QUOTE (Felina @ 7 Nov 2005, 10:22 PM)
Au dreptul la o copilarie. Ce copil crezi tu ca alege canalul in schimbul caldurii unei familii?

, deci te rog nu mai adu argumente impotriva altruismului - ai destule topicuri pe care poti face aceasta. Multumesc de intelegere.

Respectivii - īn majoritatea cazurilor. smile.gif
Ştiu că e greu de acceptat, dar na ... asta nu dovedeşte decāt prejudecăţile pe care le avem īn minte ... tongue.gif

QUOTE

Copii astia pleaca de acasa, sau din casele de copii pentru ca in canal e mult mai bine decat acasa.


Exact - şi acest "bine" e rezultatul unei aprecieri de-a lor personale şi īnseamnă adesea : au acces la alcool, droguri, ţigări ş.a.m.d. aproape fără restricţii ( eventual depinde de banii pe care-i produc, dar asta e altă problemă ).

Tu crezi ca un copil de sase ani pleaca de acasa pentru a avea libertatea de a bea si de a fuma?
Te invit si pe tine sa citesti drepturile copiilor inainte sa mai postezi aici. Multumesc de intelegere.

Trimis de: Belphegor pe 7 Nov 2005, 11:19 PM

QUOTE (Felina @ 7 Nov 2005, 11:14 PM)
Te invit si pe tine sa citesti drepturile copiilor inainte sa mai postezi aici. Multumesc de intelegere.

Atata timp cat le ignori sau nu le poti rasturna argumentele, nu ai dreptul sa-i tratezi pe altii de sus.

Trimis de: Felina pe 7 Nov 2005, 11:28 PM

Belphegor si MIA, aici nu discutam nici teoria non-altruismului, nici daca aurolacii merita starpiti, nici daca copii strazii merita sa stea pe strada. Daca nu reveniti la subiect, voi ruga pe Mihai sa inchida topicul.

Trimis de: MIA pe 7 Nov 2005, 11:30 PM

QUOTE (Felina @ 7 Nov 2005, 11:14 PM)
Tu crezi ca un copil de sase ani pleaca de acasa pentru a avea libertatea de a bea si de a fuma?

Printre altele. smile.gif

Probabil te aştepţi la aprecieri de genul : "pleacă pentru că e bătut, tratat inuman, condiţii grele" bla, bla - şi e clar că şi astea pot fi valabile - dar sunt destule cazuri de copii bătuţi īn familie şi care nu au nici o problemă de a suporta 18+ ani situaţia şi apoi să se realizeze totuşi. rolleyes.gif


Plus că - totuşi - majoritatea fug din instituţii speciale şi nu de acasă de la familie.

QUOTE

O solutie am dat si eu: nu le mai dati de pomana si puneti-i sa munceasca.


Mulţi aurolaci nu trăiesc din pomană. De fapt dacă ar fi să trăiască doar din pomană ... cred că nu ar putea rezista. sorry.gif

Mulţi sunt puşi la muncă numai ... că de cine nu trebui ( membri ai lumii interlope mai ales ). Şi probabil că una din primele măsuri pentru o soluţie cāt de cāt rezonabilă ar fi considerarea de circumstanţe hiper-agravantă pentru un cap de bandă să racoleze/folosească "copii ai străzii" pentru cerşit, pedofilie ş.a.m.d. devil.gif

Trimis de: MIA pe 7 Nov 2005, 11:33 PM

QUOTE (Felina @ 7 Nov 2005, 11:28 PM)
{...} nici daca copii strazii merita sa stea pe strada.

Ceva mai īnainte te-ai revoltat că cineva se bucura de faptul că aurolacii au fost alungaţi din subsolul unui bloc cu ajutorul jandarmilor. De ce ? Considerai probabil că ... meritau să stea acolo ?? blink.gif

Habar nu am de fapt ce vrei tu să "discuţi" aici totuşi !!! Probabil ai vrea să vezi īnşirate aceleaşi litanii şi clişee vehiculate īn unele medii de informare şi ai considera asta ... "discuţie constructivă" ... tongue.gif

Trimis de: Belphegor pe 7 Nov 2005, 11:41 PM

QUOTE
Belphegor si MIA, aici nu discutam nici teoria non-altruismului, nici daca aurolacii merita starpiti, nici daca copii strazii merita sa stea pe strada. Daca nu reveniti la subiect, voi ruga pe Mihai sa inchida topicul. 


Pentru a vedea daca aurolacii sunt o problema si daca da, ce solutie e mai potrivita, e nevoie sa raspundem inclusiv la chestiunile amintite de tine. De ex., daca s-ar ajunge la concluzia (pe care nu o impartasesc) ca ei merita starpiti, inseamna ca inclusiv aceasta este o posibila solutie pt a scapa de problema copiilor strazii.

QUOTE
Mulţi sunt puşi la muncă numai ... că de cine nu trebui ( membri ai lumii interlope mai ales ). Şi probabil că una din primele măsuri pentru o soluţie cāt de cāt rezonabilă ar fi considerarea de circumstanţe hiper-agravantă pentru un cap de bandă să racoleze/folosească "copii ai străzii" pentru cerşit, pedofilie ş.a.m.d.


Daca acei interlopi agreseaza copiii, atunci solutia este ca politia sa intervina pt a stopa abuzurile.
Daca in schimb copiii isi dau acordul si le mai si place ce fac, nu mai vad nici o problema. Asa cum nu e nimic rau daca eu ii spun unui copil sa imi cumpere un ziar, fara sa-l oblig, tot asa nu e nici o problema in a-i spune sa cerseasca pt a-mi aduce bani ,daca o face de buna voie. Mai ales ca cersetoria nu incalca drepturile nimanui.
Problema aici ar fi ca incurajeaza parazitismul, dar adevaratii vinovati pt asta nu-s cei care cersesc sau care ii pun sa cerseasca, ci cei care dau de pomana. Altruistii si milostivii mai ales.


EDIT:

QUOTE
Habar nu am de fapt ce vrei tu să "discuţi" aici totuşi !!! Probabil ai vrea să vezi īnşirate aceleaşi litanii şi clişee vehiculate īn unele medii de informare şi ai considera asta ... "discuţie constructivă" ... 


Cam asta e si impresia mea.

Trimis de: Felina pe 7 Nov 2005, 11:43 PM

QUOTE (MIA @ 7 Nov 2005, 11:33 PM)
QUOTE (Felina @ 7 Nov 2005, 11:28 PM)
{...} nici daca copii strazii merita sa stea pe strada.

Ceva mai īnainte te-ai revoltat că cineva se bucura de faptul că aurolacii au fost alungaţi din subsolul unui bloc cu ajutorul jandarmilor. De ce ? Considerai probabil că ... meritau să stea acolo ?? blink.gif

MIA, ma faci sa ma indoiesc de puterea ta de a pricepe.

QUOTE
[Felina @ 4 Nov 2005, 05:32 PM)]
In legatura cu aurolacii, da, asa e, nu poti sa-i ajuti/suporti ca individ prea mult timp, mai ales ca unii sunt si violenti sau se ocupa cu furatul. DAR... cine se bucura ca au disparut in sfarsit... imi pare rau, dar sunt lipsiti de anumite simturi. Adica gata, au plecat, nu isi mai afiseaza nenorocirea sum nasul meu, acum ma simt EU mult mai bine. Hm... Nu mi se pare normal, mi se pare mai degraba omenesc sa iti faci griji, ce le va aduce viitorul acolo unde se afla ei acum? Si nu, nu e normal ca un bloc intreg de oameni sa nu faca nimic consistent pentru acesti nefericiti de copii.

Restul http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?showtopic=6701&view=findpost&p=376863

Trimis de: Felina pe 7 Nov 2005, 11:49 PM

QUOTE (Belphegor @ 7 Nov 2005, 11:41 PM)
Daca in schimb copiii isi dau acordul si le mai si place ce fac, nu mai vad nici o problema. Asa cum nu e nimic rau daca eu ii spun unui copil sa imi cumpere un ziar, fara sa-l oblig, tot asa nu e nici o problema in a-i spune sa cerseasca pt a-mi aduce bani ,daca o face de buna voie.

Ei bine, despre asta vreau sa vorbesc si se pare ca voi doi nu pricepeti (de aia v-am trimis sa va documentati despre drepturile copiilor), copiii nu au capacitatea sa distinga ce e mai bine pentru ei. Degeaba un minor isi da acordul, acel acord e egal cu zero. Daca un adult face sex cu un minor, chiar daca acesta a spus 'da', adultul se considera un infractor si este pedepsit aspru.

Copiii nu au capacitatea sa distinga ceea ce e bine pentru ei.
Putem sa continuam discutia pornind de la aceasta premisa?

Trimis de: Belphegor pe 8 Nov 2005, 12:00 AM

QUOTE (Felina @ 7 Nov 2005, 11:49 PM)
Copiii nu au capacitatea sa distinga ceea ce e bine pentru ei.
Putem sa continuam discutia pornind de la aceasta premisa?

Nimic mai fals. Si un animal stie ce e mai bine pentru el si poate supravietuii pana si in cele mai intunecate si dure jungle. De ce sa consideram copiii inferiori animalelor? Si un copil intelege ce e durerea si placerea si se poate ghida in functie de ele. Daca ii place sa faca X si a fost informat despre ce presupune X, atunci nu are decat. Ca unii copii inteleg mai greu sau nu se gandesc in perspectiva e adevarat, dar asta e valabil si pt majoritatea adultilor.

Ce diferente relevante exista intre minori (sub 18 ani) si majori (peste aceasta varsta) care sa justifice tratamentul diferential dintre ei?

Trimis de: MIA pe 8 Nov 2005, 12:05 AM

QUOTE (Belphegor @ 7 Nov 2005, 11:41 PM)
Daca in schimb copiii isi dau acordul si le mai si place ce fac, nu mai vad nici o problema.

Un copil <14-16-18 ani se consideră că nu are discernămānt suficient.

QUOTE

Ce diferente relevante exista intre minori (sub 18 ani) si majori (peste aceasta varsta) care sa justifice tratamentul diferential dintre ei?


Nici una semnificativă īntre unul de 18 ani fără o zi şi unul de 18 ani fix, dar e o limită stabilită empiric la care se acumulează suficientă experienţă pentru a īntări discernămāntul unei persoane şi care s-a dovedit suficient de eficace pentru a merita să fie păstrată. wink.gif

Felina - citatul tău e irelevant. Poate că respectiva persoană se bucura că de fapt urmează să fie duşi īntr-un centru de primire şi nu mai stau īn astfel de locuri improprii precum subsolul unui bloc. smile.gif

Trimis de: edittha pe 8 Nov 2005, 07:07 AM

Vrem nu vrem, trebuie sa recunoastem, ca exista copii care traiesc, muncesc si se expun riscului zilnic pe strada .Nu strada i-a nascut pe acesti copii. Familii dezorganizate caracterizate prin saracie, violenta, alcoolism care nu sunt educate si capabile sa-si protejeze copiii, pe de o parte, si un sistem de protectie sociala care inca isi mai elaboreaza strategia si cauta resurse financiare, de cealalta parte, sunt repere cauzale ale fenomenului copiii strazii. Trebuie sa ii ajutam , dar nu dand un banut ci cautand prin ce mijloace putem sa ii integram intr-un colectiv.

Trimis de: Oiski-Poiski pe 8 Nov 2005, 08:10 AM

QUOTE (Belphegor @ 8 Nov 2005, 12:00 AM)
Si un animal stie ce e mai bine pentru el si poate supravietuii pana si in cele mai intunecate si dure jungle.

Pana cand vine cineva si zice ca animalul nu are dreptul sa supravietuiasca in jungla aia.

Sa ma intorc insa la subiect .E fals sa sustinem ca copiii pot hotara pentru ei in situatii majore.Pot hotara daca in momentul acesta sa mearga sau nu la WC , daca in momentul urmator se joaca nu te supara frate sau popa prostul.Insa nu pot hotara daca e bine sau rau sa mearga cu nenea de la colt pentru ca ala i-a facut cadou un joc pentru computer si i-a promis si altele.
M-am intrebat si eu de ce nu vad pe aici copiii strazii.Desigur ca poti vedea o multime de tineret 16-17 ani in diverse stadii de betie sau drogati insa si asta doar in orasele mai mari.Insa nu copii mici cum poti vedea in canalele din RO.
Ma gandesc ca sistemul este totusi bine pus la punct sau mai bine decat in Romania ca perfect nu este nici aicea.
Daca aici un copil apartine de o familie problema iar Jugendamt-ul afla se va incerca sa se gaseasca o solutie.Cel mai adesea o Pflegefamilie.Adica o familie care il accepta sa traiasca ca si membru al ei insa nu e vorba de adoptie.
Sau SOS Kinderdörfer sau SOS MÜtterzentren.
Se poate invata din curtea altuia numai sa vrea si statul roman.

Trimis de: Leonardo pe 8 Nov 2005, 10:32 AM

Belphegor:
”Cam asa ziceau si comunistii cand bagau oamenii in lagar. Le oferim dreptul la o educatie sanatoasa si ii ferim pe ceilalti de idei periculoase. Oricand o autoritate se va vedea cu dreptul de a limita unei categorii sociale libertatea, chiar daca respectivii nu au facut nimic rau, se creeaza un precedent periculos pt libertatea intregii societati.”

Comparatia nu sta in picioare decat la prima vedere. O societate democratica are si ea actiuni de prevenire a dezordinii si regula majoritatii dicteaza. Daca exista o minoritate deranjanta se iau masuri de integrare sociala a ei. Copii astia nu ies pe strada la 6 ani pentru ca le place traiul mizer ci tocmai alungati de un trai si mai mizer de acasa (care de obicei inseamna batai cu nemiluita, cersetorie organizata de catre parinti si alte abuzuri). Societatea trebuie sa reactioneze inca de cand acesti copii sunt acasa pentru a ii proteja de indobitocirea familiala si ai forma cat de cat pentru a fi apti mai tarziu sa produca ceva si sa se autointretina. Daca nu se poate atunci trebuie sa-i adune de pe strazi cat sunt inca copii si pot fi reeducati. E ca o depunere intr-un fond de investitii, daca ii ajuti acum mai tarziu ei vor lucra si vor plati impozite. Mi se pare o judecata strict capitalista fara nici o legatura cu comunismul care incartiruia oameni in lagar pentru ca aveau convingeri diferite. Nu se creaza nici un precedent periculos ci e o actiune normala de vaccinare sociala. E o fabulatie sa spui ca acesti copii aleg in deplina cunostinta de cauza mizeria din canale. Aleg pentru ca li se pare un rau mai mic decat acasa, dar ei nu cunosc viata normala. Dupa ce sunt deformati de aceasta viata imputita e normal sa fie greu sa-I recuperezi si asa cum spune si Mia majoritatea au probleme psihice datorita acestei vieti cu mizerie, batai, aurolac.

”Faza cu statul e din start discutabila, pt ca nu e clar ca organizarea statala e dezirabila si deci nici ca a cotiza la el e neaparat indicat, desi aici e deja o alta discutie.”

Discutii sunt multe, eu plecam de la ipotezele existente. Nu trebuie sa fie neaparat statul, dar asa cum am mai spus mai sus el e principalul interesat sa-i recupereze social pe acesti viitori oameni. Statul este cel care e responsabil cu respectarea ordinii si prosperitatii sociale, pentru asta exista.

“Nu exista nici o statistica din care sa reiasa ca indivizii fara locuinta reprezinta un pericol iminent pt drepturile fundamentale ale celorlalti, asa cum se intampla in cazul celor care sofeaza beti.
Plus ca eu chiar si aici as merge mai departe si as spune ca nici in situatii in care X e foarte probabil sa incalce cuiva un drept, nu ai voie sa-l opresti decat atunci cand da semne evidente ca incepe sa faca asta. De ex nu ai voie sa arestezi pe cineva daca il auzi ca vrea sa sparga apartamentul lui Y si nici daca il vezi cumparandu-si unelte potrivite pt asta, ci doar daca il prinzi fortand usa lui Y. Similar, nu ai voie sa limitezi libertatea cuiva doar pe motiv ca e probabil sau chiar foarte probabil ca el sa incalce candva drepturile cuiva.”

Diferenta majora dintre un sofer beat si un copil ce e silit sa ajunga in canal e ca primii pot fi pedepsiti eficient pe cand ceilalti devin irecuperabili si o povara sociala pe care o duci pana cand vor muri, asta e realitatea.

“Dar nu am zis sa nu le dai ajutor. Am mai spus ca le poti oferi un loc de munca, maturat sau carat gunoaie, de ex. Tu ai fi motivat sa ii angajezi pt ca ar fi o forta de munca ieftina, iar ei, decat sa ajunga la inchisoare sau sa moara de foame, vor prefera sa munceasca aici.”

Stii ca in societatile civilizate minorii nu pot fi pusi legal la munca. Le ataci un drept fundamental la dezvoltare normala. A pune un copil de 7,8 ani la munca in mod oficial miroase a nazism.

“Partea neplacuta cu ce spui tu este ca le limitezi libertatea fara sa fi facut ceva rau. Daca ei comit o infractiune insa, atunci esti clar indreptatit sa le limitezi libertatea si sa-i bagi la reeducare.”

Am mai spus, actionand cum propui le ingradesti dreptul fundamental la viata normala. Ii condamni din start, in mod parsiv (ii astepti la cotitura stiind sigur ca n-au de ales si vor calca pe bec) si apoi ii transformi in suboameni. Plus ca infractiunea pe care o vor face s-ar putea sa insemne uciderea altor oameni normali, nevinovati.

“Un nou motiv de a inceta sa mai dam de pomana.”

Aici sunt de acord cu tine, nu e bine sa dam de pomana dar cineva (eu zic statul tu zici altii) trebuie sa-i ia dintre noi si sa-I ajute sa devina normali. Acelor cineva eu sunt dispus sa li se aloce o parte din impozitele platite de mine pentru ca fac o actiune utila mie, de asanare sociala.

“Aici mai e o problema, in sensul ca tu propui o cedare in fata unui santaj cu violenta. Cu alte cuvinte, sa le facem pe plac daca nu vrem sa ne dea in cap. E inadmisibil printre altele pt ca ar insemna ca devine mai profitabil sa fii infractor/agresor decat sa muncesti cinstit. Pe un principiu asemanator niciodata nu li se indeplinesc cererile teroristilor, de multe ori chiar cu riscuri de pierderi de vieti omenesti nevinovate.”

Nu e un santaj, e prevenire, am mai spus-o. Santaj e cand cineva actioneaza premeditat, aici nu e cazul. Daca obligi pe cineva sa merga pe un drum nu te poti vaita la urma ca te santajeaza. Pur si simplu suporti consecintele actiunilor tale.

Trimis de: Don Quijote pe 8 Nov 2005, 10:36 AM

La noi nu intereseaza pe nimeni. Din cand in cand se fac niste reportaje si cam atat. Strazile sint pline mai ales seara de acesti copii, trag din punga pe strada, printre noi si nimeni nu zice nimic. Ii ocolim si trecem mai departe. Si ce-am putea face ? Statul roman se balbaie sa guverneze, politicieni se chinuie sa traiasca bine, se face caz din tot felul de tampenii, si esentialul se pierde. Sintem o tara de disperati, daca protestam e ca si cum am vorbi in gol...mie una mi-e sila de toate, cand am zis ceva nu m-a bagat nimeni in seama.

Trimis de: MIA pe 8 Nov 2005, 10:45 AM

QUOTE (Oiski-Poiski @ 8 Nov 2005, 08:10 AM)
Sa ma intorc insa la subiect .E fals sa sustinem ca copiii pot hotara pentru ei in situatii majore.Pot hotara daca in momentul acesta sa mearga sau nu la WC , daca in momentul urmator se joaca nu te supara frate sau popa prostul.Insa nu pot hotara daca e bine sau rau sa mearga cu nenea de la colt pentru ca ala i-a facut cadou un joc pentru computer si i-a promis si altele.

De acord.

Ceva insa nu pricep :

QUOTE

Daca aici un copil apartine de o familie problema iar Jugendamt-ul afla se va incerca sa se gaseasca o solutie.Cel mai adesea o Pflegefamilie.Adica o familie care il accepta sa traiasca ca si membru al ei insa nu e vorba de adoptie.
Sau SOS Kinderdörfer sau SOS MÜtterzentren.


Ce metoda foloseste institutia de care pomeneai in cazurile de mai sus ?
Daca are o constatare ca un copil e tratat prost cum il ia din familia problema ? rolleyes.gif

Trimis de: Oiski-Poiski pe 8 Nov 2005, 10:48 AM

QUOTE (MIA @ 8 Nov 2005, 10:45 AM)

Ceva insa nu pricep :

QUOTE

Daca aici un copil apartine de o familie problema iar Jugendamt-ul afla se va incerca sa se gaseasca o solutie.Cel mai adesea o Pflegefamilie.Adica o familie care il accepta sa traiasca ca si membru al ei insa nu e vorba de adoptie.
Sau SOS Kinderdörfer sau SOS MÜtterzentren.


Ce metoda foloseste institutia de care pomeneai in cazurile de mai sus ?
Daca are o constatare ca un copil e tratat prost cum il ia din familia problema ? rolleyes.gif

Pur si simplu.Se face un proces unde se constata abuzurile de tot felul la adresa copilului, statul are puterea prin legi sa le ia dreptul de parinte asupra copilului si acesta va fi trecut sub grija statului.

Trimis de: MIA pe 8 Nov 2005, 10:52 AM

QUOTE (dificila @ 8 Nov 2005, 10:36 AM)
Strazile sint pline mai ales seara de acesti copii, trag din punga pe strada, printre noi si nimeni nu zice nimic.

Poate in Bucuresti ... rolleyes.gif

Per ansamblu ( si anul asta m-am plimbat ceva prin tara ) insa mie unul mi se pare ca numarul "copiilor strazii" propriu-zisi e totusi destul de mic si probabil chiar in scadere. Cel mai adesea pe strazi si in intersectii sunt puradei pe care-i scot parintii la produs ... dar asta e deja alta problema. devil.gif

Una peste alta eu unul consider ca in aceasta problema s-a cam facut tot ce se putea face la nivelul economic actual al Romaniei ( poate un pic chiar prea mult ) si eventual ar fi cazul de un pic mai multa fermitate din partea politiei si de ceva unitate specializata in tratatrea/recuperarea psihiatrica a minorilor cu probleme. Numai ca in conditiile in care un imbeciloid ajuns ministrul sanatatii declara ca .... "exista spitale ce nu sunt profitabile si trebuiesc inchise" ... e cam greu de crezut ... sad.gif

Trimis de: MIA pe 8 Nov 2005, 11:03 AM

QUOTE (Leonardo @ 8 Nov 2005, 10:32 AM)
“Dar nu am zis sa nu le dai ajutor. Am mai spus ca le poti oferi un loc de munca, maturat sau carat gunoaie, de ex. Tu ai fi motivat sa ii angajezi pt ca ar fi o forta de munca ieftina, iar ei, decat sa ajunga la inchisoare sau sa moara de foame, vor prefera sa munceasca aici.”

Stii ca in societatile civilizate minorii nu pot fi pusi legal la munca. Le ataci un drept fundamental la dezvoltare normala. A pune un copil de 7,8 ani la munca in mod oficial miroase a nazism.

Aici nu as fi asa de radical. rolleyes.gif

In Anglia secolului al XIX-lea copii lucrau in filaturi de bumbac de la virste fragede si asta nu avea neaparat o consecinta negativa asupra lor. Din contra - in astfel de cazuri poate obtine uneori o socializare care ii lipseste, poate fi o metoda - oricum incomparabil mai blinda ca altele - de disciplinare interioara si dezvoltare a gindirii s.a.m.d. . Si apoi ... la tara de ex. copii lucreaza de la 5-6 ani deja prin curte sau gradina asa ca nu cred ca e cazul uneori sa fim mai scrupulosi decit trebuie cu anumite categorii. unsure.gif
Problema mi se pare urmatoarea : cum impiedici abuzurile angajatorilor si, poate chiar mai important, cum impiedici ca banii sa fie cheltuiti pe aurolac si tuica proasta ? sorry.gif

Trimis de: Oiski-Poiski pe 8 Nov 2005, 11:19 AM

mergeti la www.rudolf-walther-stiftung.com si jos dreapta veti gasi Romania
cititi ce se poate face insa daca o fac altii pentru noi de ce sa-si mai dea interesul statul roman ?
poate are cineva interesul sa devina nas sau nasa unuia dintre copii ? smile.gif nu trebuie sa cotizati neaparat in fiecare luna puteti sa va amintiti de ziua copilului sau de Mos Craciun si Iepuras


Trimis de: Leonardo pe 8 Nov 2005, 12:08 PM

QUOTE (MIA @ 8 Nov 2005, 11:03 AM)
Aici nu as fi asa de radical.  rolleyes.gif

In Anglia secolului al XIX-lea copii lucrau in filaturi de bumbac de la virste fragede si asta nu avea neaparat o consecinta negativa asupra lor. Din contra - in astfel de cazuri poate obtine uneori o socializare care ii lipseste, poate fi o metoda - oricum incomparabil mai blinda ca altele - de disciplinare interioara si dezvoltare a gindirii s.a.m.d. . Si apoi ... la tara de ex. copii lucreaza de la 5-6 ani deja prin curte sau gradina asa ca nu cred ca e cazul uneori sa fim mai scrupulosi decit trebuie cu anumite categorii. unsure.gif
Problema mi se pare urmatoarea : cum impiedici abuzurile angajatorilor si, poate chiar mai important, cum impiedici ca banii sa fie cheltuiti pe aurolac si tuica proasta ?  sorry.gif

M-ai dat gata cu exemplul englezesc din urma cu 150 de ani. Suntem in mileniul 3 si multe s-au schimbat, economia in primul rand. Tofler scria despre al treilea val acum vreo 20 si mai bine de ani si deja e realitate iar noi vorbim de exploatarea copiilor ca mod sanatos de dezvoltare sociala...Copii care lucreaza in gradina sunt altceva, am spus asta si tin de inapoierea noastra economica. Daca vrei pot sa spun ca si prin India, Africa, China etc. se intampla la fel datorita saraciei din zonele rurale. Sa zicem ca e un mod tacit de acceptare a unor anacronisme datorate subdezvoltarii atat timp cat nu deranjeaza prea tare restul societatii. E cinic dar e singura solutie de moment. Dar ca sa ridici asta la rang de regula si sa inregimentezi copii la munci ca metoda de integrare sociala mi se pare cruzime. Acum depinde de noi catre ce vrem sa ne indreptam si asta nu numai referitor la copii.
E interesant de aflat cum dezvolti gandirea unui copil care n-are scoala si e pus de foarte mic sa munceasca pentru a-si castiga traiul. Probabil ca va trebui sa-i rezervi aceasta munca mizera pentru toata viata si sa-l pazesti permanent pentru ca sigur va fi predispus la o viata bruta si infractiuni. Creem monstri premeditat ca sa sterga ne la fund? Asta se cheama libertatea de a alege?

Cum impiedici abuzurile angajatorilor? Vezi in tarile dezvoltate unde sunt legi care se si aplica. Avem si noi legile, ramane sa se aplice.
Cum impiedici ca banii sa fie cheltuiti pe aurolac si tuica proasta?
Mi-am spus parerea si la topicul cu violenta familiala: odata cu dezvoltarea economica salariile cresc si orizontul de dezvoltare al oamenilor saraci se largeste si el. Cand iei un salariu ce nu ajunge sa-ti platesti intretinere, mancare si medicamente de stricta necesitate atunci el este folosit pentru a te ineca in uitare. Cum nici macar pentru niste droguri 'respectabile' nu ajunge normal ca-i vezi cu tuica prosta si aurolac. Daca isi permiteau whisky si marijuana atunci erau deja oameni cu stare in Romania si sigur ca incepeau sa faca si altceva decat sa-si piarda mintile.

Sunt multe modele sociale teoretice dar din pacate pentru adversari democratia este singura forma viabila demonstrata practic pentru societatea umana la nivelul actual. Au existat comuna primitiva si sclavagismul, evul mediu si capitalismul salbatic, noi am avut parte si de comunism original, cred ca cel mai bine ar fi acum sa gandim democratic. Nu altruist ci foarte interesat de evolutia personala dar in contextul existentei in comun cu alti humanoizi si nu singur impotriva tuturor.

Oiski: excelent linkul, iata cum judeca altii mai dezvoltati decat noi situatia:
"Principiul Fundatiei Rudolf Walther este “ Ajutor, ca sa te ajuti singur” si in baza acestui principiu, Fundatia pune mare pret pe o pregatire scolara si profesionala bine fundamentata a copiilor, astfel incat acesti copii sa poata in viitor sta pe propriile lor picioare si sa nu alunece din nou in saracie."

Trimis de: MIA pe 8 Nov 2005, 03:20 PM

QUOTE (Leonardo @ 8 Nov 2005, 12:08 PM)
M-ai dat gata cu exemplul englezesc din urma cu 150 de ani. Suntem in mileniul 3 si multe s-au schimbat, economia in primul rand.

Suntem in mileniul al III-lea si am dori ca multe sa se fi schimbat numai ca ... sorry.gif ... eu unul zic ca nici fata de acum 2000 de ani nu s-au schimbat radical asa de multe. rolleyes.gif

QUOTE

Tofler scria despre al treilea val acum vreo 20 si mai bine de ani si deja e realitate iar noi vorbim de exploatarea copiilor ca mod sanatos de dezvoltare sociala...


Teoria cu al III-lea Val, puterea in miscare s.a.m.d. este frumoasa, numai ca in buna masura utopica. sad.gif Mai demult am incercat sa initiez o dezbatere pe tema asta dar na ... a murit din lipsa de replici.

Iar discutia nu era despre exploatarea copiilor ca mod sanatos de dezvoltare sociala, ci faptul ca un "copil al strazii" lucreaza de la 10 ani reprezinta adesea raul cel mai mic.

QUOTE

Copii care lucreaza in gradina sunt altceva, am spus asta si tin de inapoierea noastra economica.


Discutabil. Chiar foarte discutabil.

QUOTE

E interesant de aflat cum dezvolti gandirea unui copil care n-are scoala si e pus de foarte mic sa munceasca pentru a-si castiga traiul.


Se poate dezvolta chiar foarte bine si-si poate completa studiile ulterior.
Si plus ca totusi paradigma "educatie ( de factura "universala" banuiesc - ca la asta te referi ) = bunastare" nu e deloc adevarata. Chiar si in Romania - de ex. - un instalator competent cistiga mai bine ca un profesor, contabil mediu s.a.m.d. smile.gif

QUOTE

Cum impiedici abuzurile angajatorilor? {...}
Cum impiedici ca banii sa fie cheltuiti pe aurolac si tuica proasta?


Prin supravegherea respectivilor.
De fapt sincer sa fiu nu stiu ce te irita ... la majoritatea asezamintelor sociale "private/confesionale" copii de acolo sunt pusi sa munceasca ( sa ajute la prepararea hranei, sa intretina curatenia s.a.m.d. ) si asta ca metoda explicita de educare/implicare. Sa inteleg ca de fapt ce te deranjeaza e faptul ca ar face-o retribuit ( si cu responsabilitati asadar mai mari ) ? blink.gif

Trimis de: Belphegor pe 8 Nov 2005, 03:48 PM

QUOTE
Un copil <14-16-18 ani se consideră că nu are discernămānt suficient.


Dar de ce se considera asta?
Dupa cum am spus, majoritatea animalelor se pot descurca f bine in mediul lor (multe inca din stadiul de pui), iar a spune ca un copil nu ar fi in stare de acelasi lucru, deci ca e inferior unui animal, e cel putin discutabil.
Copiilor din ziua de azi li se cere sa inteleaga tabla inmultirii, radicalii, elemente destul de stufoase de istorie si geografie etc. Li se cere de a semenea sa nu se raneasca singuri, sa nu ii raneasca pe ceilalti, sa respecte o gramada de reguli in timpul jocurilor etc. Si marea lor majoritate chiar resusesc fara mari probleme sa se achite de aceste datorii. De ce sa mai credem deci ca nu ar putea fi responsabili de propriile actiuni? Ca de multe ori vor face alegeri gresite, e probabil. Dar asta e valabil si pt majoritatea majorilor.
Un cioban de 20 de ani care a trait 90% din viata in afara societatii, fara sa aiba deloc educatie institutionalizata, va fi tras la raspundere pt crima ca oricine alt adult, iar intre el si un aurolac de 14 ani nu sunt diferente majore dpdv intelectual. De ce sa il pedepsim pe unul dar sa il iertam (sau sa o lasam mai moale cu) pe celalalt?

QUOTE
Stii ca in societatile civilizate minorii nu pot fi pusi legal la munca.


Dupa cum am mai spus, a munci e si el un drept fundamental, plus ca e si un proces educational si de formare cel putin la fel de indicat ca si scoala. Sigur, nu trebuie sa il pui sa faca munci peste puterile lui, dar asta e altceva.
Mai mult, si copiii care se duc la scoala se poate spune ca muncesc si uneori exagerat de mult, considerand programa scolara supraincarcata din Romania de azi.

Trimis de: Leonardo pe 8 Nov 2005, 04:01 PM

"Suntem in mileniul al III-lea si am dori ca multe sa se fi schimbat numai ca ... ... eu unul zic ca nici fata de acum 2000 de ani nu s-au schimbat radical asa de multe."
E mai mult meditatie filosofica in ceea ce spui decat realitate. As putea sa-ti dau dreptate daca te referi la primarul din om, dar din punct de vedere social lucrurile stau complet diferit. Analizeaza numai aspectul tehnologic: ia un african din jungla si adu-l in Bucuresti (sa nu zic locuri mai evoluate) si e suficient de edificator rezultatul.

"Teoria cu al III-lea Val, puterea in miscare s.a.m.d. este frumoasa, numai ca in buna masura utopica. Mai demult am incercat sa initiez o dezbatere pe tema asta dar na ... a murit din lipsa de replici.
Iar discutia nu era despre exploatarea copiilor ca mod sanatos de dezvoltare sociala, ci faptul ca un "copil al strazii" lucreaza de la 10 ani reprezinta adesea raul cel mai mic.

Se poate dezvolta chiar foarte bine si-si poate completa studiile ulterior.
Si plus ca totusi paradigma "educatie ( de factura "universala" banuiesc - ca la asta te referi ) = bunastare" nu e deloc adevarata. Chiar si in Romania - de ex. - un instalator competent cistiga mai bine ca un profesor, contabil mediu s.a.m.d."

Sigur ca e subiect de alt topic dar teoriile numite de tine nu sunt nici pe departe utopice astazi. e evident ca economia actuala (vorbesc de statele dezvoltate si nu de amarasteni) e diferita de economia de acum 30 de ani si la fel de evident este ca din cunoastere creezi mai multa plusvaloare decat prin munca la banda.
Sigur ca nu sunt impotriva muncii in sine, dar de ce sa alegem raul cel mai mic cand poti sa alegi o cale mai buna demonstrata de altii mai civilizati decat noi?

Daca consideri educatia= invatat intensiv matematica, fizica, geografie etc. poti sa ai dreptate. Procesul educational implica insa mult mai multe aspecte, unele dintre cele importante fiind socializarea si capacitatea de a acumula cunostinte (din toate punctele de vedere si la cat de simplist nivel vrei).
Instalatorul ala de se vaita peste tot ca el n-a avut nevoie de scoala? Ca sa-ti numeri salariul si sa-ti cumperi de mancare ai nevoie de ceva aritmetica. Scrisul si cititul la nivel elementar nu mai are nevoie de argumentatie cred, inclusiv dpdv al mentinerii pasului cu evolutia instalatiilor. Sisteme de fixare diferite, tevi diferite functie de aplicatii etc. Sigur ca meseria se si fura dar la inceput. Pe urma nu mai merge si asa ajungi sa ai ca la noi dictatura meseriasilor cu aere dar limitati in aplicare. E o falsa parere ca sunt multi instalatori buni, e doar un domeniu solicitat si vrand-nevrand trebuie sa le onorezi preturile piperate. Nu stiu cat va mai tine asta. Iar salarizarea la noi nu respecta scara valorilor din alte tari, suntem inca sub influenta comunismului cand strungarul castiga mai mult decat cel ce proiecta obiectul.
Nu pun in discutie ca multi dintre instalatorii aia de n-au nevoie de scoala pleaca in contextul de azi sa lucreze prin alte tari. Adaptabilitatea la alte obiceie este implicit data de timpul pierdut prin scoli. In mileniul asta trebuie sa stii sa lucrezi cu o carte de credit, sa mergi la banci, in cativa ani va fi si la noi posibil sa faci operatii mai complexe la bancomat. Cunostintele astea se invata mult mai greu daca n-ai ceva training sa poti asimila noutati.


Problema este insa mai ampla si revin la ceea ce contestai la Toefler. Acum 50 de ani agricultura concentra cam 50% din populatia activa. Acum in Europa de ex. concentreaza 5%. Restul s-au dus spre alte indeletniciri, au fost capabili la reconversie profesionala. Asta s-a intamplat in ultimii 20 de ani in toata industria aparand noi meserii si domenii de activitate. E evident.

"Copii care lucreaza in gradina sunt altceva, am spus asta si tin de inapoierea noastra economica.

Discutabil. Chiar foarte discutabil."

Discutabil desigur, e clar ca toti copii trebuie sa invete de mici ce inseamna munca. Dar la modul brut la care se intampla pe la noi e clar ca e gresit. Daca munca asta devine activitatea principala a unui copil si de ea ii este conditionata existenta e clar ca l-ai blocat pe viata, produci inca un abrutizat social care te va deranja mai tarziu.

"De fapt sincer sa fiu nu stiu ce te irita ... la majoritatea asezamintelor sociale "private/confesionale" copii de acolo sunt pusi sa munceasca ( sa ajute la prepararea hranei, sa intretina curatenia s.a.m.d. ) si asta ca metoda explicita de educare/implicare. Sa inteleg ca de fapt ce te deranjeaza e faptul ca ar face-o retribuit ( si cu responsabilitati asadar mai mari ) ?"
Da' chiar nu ma irita ideea, asa cum spui mi se pare absolut normal, si eu am ajutat acasa la diverse indeletniciri cand eram mic si chiar ma certam cu bunicii sa ma lase sa lucrez in gradina. Problema e ca un copil trebuie sa fie educat si sa invete cate ceva despre viata ca sa poata sa se dezvolte conform aptitudinilor si sa se integreze social. Daca il pui doar la munca si-l retribuiesti, normal ca se va duce sa-si cumpere ceea ce stie: aurolac si tuica proasta. E un mod de a te spala pe maini si a-l astepta la cotitura mai apoi sa greseasca, pentru ca e evident ca va gresi. Iar tu il vei pedepsi de dragul pedepsei si nu pentru a-i deschide ochii. Un mod primar de educatie care mi se pare sadic si fara perpectiva.

Trimis de: actionmedia pe 8 Nov 2005, 04:24 PM

Nu am citit intregul thread, asa ca imi cer scuze anticipat daca ceea ce spun eu a mai fost spus de altcineva.
Vorbesc din experienta proprie pentru ca mama este educatoare intr-un orfelinat pentru prescolari. In ultima vreme in acelasi orfelinat s-au adus si scolari, cu cadre didactice potrivite.
Sunt mari probleme in sistem si de aici si invazia de copii ai strazii. Dintre copiii strazii sau cei institutionalizati, cred ca doar 10% sunt propriuzis orfani (adica parintii lor naturali nu mai traiesc). Majoritatea sunt abandonati, de familii sarace sau cu multi copii. Pe unii chiar ii mai viziteaza unii parinti.
80% sunt de etnie rroma, cel putin aici la campie, nu stiu cum este prin nord sau prin vest.
Marea problema este ca o mare parte din acesti copii sunt adusi la orfelinat cu diverse traume psihice sau fizice, in conditiile in care la acel orfelinat nu exista personal specializat pentru ingrijirea unor copii handicapati (fizic sau psihic). Prin urmare sansele ca un astfel de copil sa fie recuperat sunt minime.

Pana acum cred ca am fost putin pe langa subiect dar cred ca problema vine din sistemul de institutionalizare a copiilor fara parinti.

Mai este si o alta problema. Ni se pare ca sunt foarte multi copii ai strazii, dar in realitate multi din asa-zisii copii ai strazii sunt de fapt "deghizati". Sunt trimisi de parinti sau de "tutori" sa cerseasca. Nu vorbesc de cei din canale ci de cei pe care ii vedem cersind prin mijloace de transport in comun, prin trenuri, prin gari, pe strazi, in piete, etc. Sunt convins ca exista o mafie a cersetorilor si multi din copiii strazii sunt racolati pentru a fi pusi sa cerseasca.
De fapt in ultima vreme nu prea am mai vazut aurolaci care traiesc prin canale.

Trimis de: Felina pe 8 Nov 2005, 04:46 PM

Actionmedia, nu esti pe langa subiect deloc!

Si sa nu-ti para rau ca n-ai citit tot ce s-a scris pentru ca mai mult s-au dezbatut diverse concepte, desi acest topic nu se afla la dezbateri.

Trimis de: MIA pe 8 Nov 2005, 05:58 PM

QUOTE (actionmedia @ 8 Nov 2005, 04:24 PM)
De fapt in ultima vreme nu prea am mai vazut aurolaci care traiesc prin canale.

Exact asta e si perceptia mea. smile.gif

La restul o sa raspund ceva mai incolo ca acuma am nitica treaba ... sorry.gif

Trimis de: Belphegor pe 8 Nov 2005, 06:53 PM

Imoralitatea si irationalitatea existentei scolilor de stat pentru copiii strazii

Cei care propun solutia ca aurolacii sa fie bagati in institutii de invatamant de stat, nu realizeaza ca propun respectarea (pozitiva a) unui drept (cel la educatie, presupunand ca acest drept chiar exista) cu incalcarea altuia, cel la proprietate.

Este imoral sa le bagi cu forta mana in buzunar unor oameni ca sa ii sustii pe altii, daca primii, proprietarii, nu doresc asta. E ca si cum eu l-as ataca pe strada pe X si i-as fura o parte din bani pe motiv ca fratele meu mai mic nu are bani de rechizite. Oricat de justificata ar fi motivatia ta, nu ai voie sa ii iei cuiva bani cu forta, impotriva dorintei lui. De aceea solutia sustinerii copiilor strazii cu banii luati (furati) de stat prin impozite este imorala.

Cei care doresc sa sponsorizeze scoli pt aurolaci, sa o faca privat si numai din banii lor. Si chiar si asa ar fi irational sa o faca din altruism: daca tot le fac acelor indivizi un serviciu, de ce sa nu le ceara la schimb un serviciu? De ex., copiii ar putea invata acolo diferite meserii (de croitor, chelner, tamplar etc.) si in acelasi timp sa si produca diverse munci pt patronii scolii, prin care acestia sa isi recupereze macar cheltuielile.

Trimis de: Felina pe 8 Nov 2005, 07:04 PM

Belphegor, te-am mai rugat si te mai rog inca odata, acest topic nu este unul de dezbateri, asa ca te rog, mai lasa-ne cu non-altruismul. Zi-mi si mie ce rost isi are portul tau la acest topic?

Trimis de: Felina pe 8 Nov 2005, 07:07 PM

QUOTE (Belphegor @ 8 Nov 2005, 06:53 PM)
Imoralitatea si irationalitatea existentei scolilor de stat pentru copiii strazii

Cei care propun solutia ca aurolacii sa fie bagati in institutii de invatamant de stat, nu realizeaza ca propun respectarea (pozitiva a) unui drept (cel la educatie, presupunand ca acest drept chiar exista) cu incalcarea altuia, cel la proprietate.

Este imoral sa le bagi cu forta mana in buzunar unor oameni ca sa ii sustii pe altii, daca primii, proprietarii, nu doresc asta. E ca si cum eu l-as ataca pe strada pe X si i-as fura o parte din bani pe motiv ca fratele meu mai mic nu are bani de rechizite. Oricat de justificata ar fi motivatia ta, nu ai voie sa ii iei cuiva bani cu forta, impotriva dorintei lui. De aceea solutia sustinerii copiilor strazii cu banii luati (furati) de stat prin impozite este imorala.

Toti copiii au dreptul la educatie si se aloca fonduri de la stat pentru cele 12 clase obisnuite. Copiii strazii au aceleasi drepturi cu copiii ceilalti. Aberezi la greu. Inteleg ca te plictisesti, dar intelege si tu ca acest topic nu e unul de dezbateri!

Trimis de: Belphegor pe 8 Nov 2005, 07:27 PM

QUOTE (Felina @ 8 Nov 2005, 07:04 PM)
Belphegor, te-am mai rugat si te mai rog inca odata, acest topic nu este unul de dezbateri, asa ca te rog, mai lasa-ne cu non-altruismul. Zi-mi si mie ce rost isi are portul tau la acest topic?

Tu ai inceput topicul cu intrebarea:

"Asadar exista o problema in Romania, numita copiii strazii?"

Eu am raspuns ca da, si am dat si o solutie, ca doar de aia banuiesc ca ai si inceput topicul. Daca solutia mea sau a altora de aici e buna sau nu, ramana de dezbatut. Ti-am mai explicat asta si nu mi-ai raspuns nici pana acum.

QUOTE
Copiii strazii au aceleasi drepturi cu copiii ceilalti.


Da, dar educatia celorlalti copii e sustinuta de parintii/tutorii lor, care cotizeaza la stat si inclusiv direct la scolile unde invata respectivii.
Si chiar daca n-ar fi asa, doar pt ca se intampla deja o nedreptate, nu inseamna ca suntem justificati sa o perpetuam. Ataca te rog punctual argumentele mele.

QUOTE
acest topic nu e unul de dezbateri!


Prin natura lui, topicul starneste dezbateri pt ca tu ai propus discutarea unei probleme pt care se intrevad diferite solutii posibile, asa ca e normal sa cautam sa vedem care dintre ele este cea mai putin rea.
Greseala e a ta ca ai inceput threadul pe acest forum si nu pe cel de dezbateri.
Daca ai fi inceput threadul cu un mesaj de genul: cine vrea sa doneze bani pt construirea de scoli pt aurolaci, sa o faca la contul ... atunci nu ar mai fi aparut nici o discutie.

Trimis de: MIA pe 8 Nov 2005, 08:37 PM

QUOTE (actionmedia @ 8 Nov 2005, 04:24 PM)
Marea problema este ca o mare parte din acesti copii sunt adusi la orfelinat cu diverse traume psihice sau fizice, in conditiile in care la acel orfelinat nu exista personal specializat pentru ingrijirea unor copii handicapati (fizic sau psihic). Prin urmare sansele ca un astfel de copil sa fie recuperat sunt minime.

Cam asta spuneam şi eu că mi se pare aspectul cel mai acut al problemei ... sad.gif

Apropo ştie cineva dacă există īn Romānia sau altundeva spitale psihiatrice specializate pe acest segment ? unsure.gif

Hai să īncepem să chiţibuşărim următorul aliniat ... tongue.gif

QUOTE

Este imoral sa le bagi cu forta mana in buzunar unor oameni ca sa ii sustii pe altii, daca primii, proprietarii, nu doresc asta. E ca si cum eu l-as ataca pe strada pe X si i-as fura o parte din bani pe motiv ca fratele meu mai mic nu are bani de rechizite. Oricat de justificata ar fi motivatia ta, nu ai voie sa ii iei cuiva bani cu forta, impotriva dorintei lui. De aceea solutia sustinerii copiilor strazii cu banii luati (furati) de stat prin impozite este imorala.


Păi nu-i iei cu forţa. Cvasi-majoritatea celor ce plătesc impozite nu manifestă vreo stare de iritare datorită unor cheltuieli anume. wink.gif

Trimis de: Belphegor pe 8 Nov 2005, 09:16 PM

QUOTE (MIA @ 8 Nov 2005, 08:37 PM)
Păi nu-i iei cu forţa.

Ba da, daca e vorba de impozitele luate de guvern, atunci e clar ca sunt fortate, din moment ce daca nu le achiti, intri la puscarie.
Chiar daca cei care sustin ca aurolacii merita scolile lor au dreptate, asta nu le da dreptul sa ia cu forta din banii celorlalti. Similar, chiar daca tu ai dreptate sa spui ca eu ar trebui sa-ti dau 10.000 lei vechi ca sa-ti salvez viata, asta nu iti da dreptul sa-mi iei banii cu forta din buzunar. Daca ma convingi, ti-i voi da eu de buna voie. Daca nu, poti spune eventual ca sunt irational si/sau imoral, dar asta tot nu iti da dreptul sa te servesti singur din avutul meu.


Trimis de: MIA pe 9 Nov 2005, 09:58 AM

QUOTE (Belphegor @ 8 Nov 2005, 09:16 PM)
QUOTE (MIA @ 8 Nov 2005, 08:37 PM)
Păi nu-i iei cu forţa.

Ba da, daca e vorba de impozitele luate de guvern, atunci e clar ca sunt fortate, din moment ce daca nu le achiti, intri la puscarie.

Nu - in principiu se poate spune ca ele sunt parte a "contractului social" de la baza oricarei societatii. Daca ar fi socotite prea apasatoare atunci s-ar arunca ceaiul in mare din nou ... tongue.gif

O.K. - stiu, problema nu e chiar asa in zilele noastre, mai ales in tari ca Romania, pentru ca - de ex. - guvernele negociaza cu FMI mariri de impozite fara a avea un madat explicit din partea parlamentului etc. Insa in mare sunt convins ca e clar cum sta treaba. smile.gif

Dupa mine unul premisa de discutie e alta : societatea trebuie sa faca ceva in problema asta pentru a se proteja ( astfel se tine oarecum sub control un grup din care s-ar putea recruta si de fapt se si recruteaza sad.gif cei mai cinici criminali, tilhari s.a.m.d. ) pe termen mediu. De asemenea faptul ca ofera o sansa si unor astfel de dezmosteniti poate creea o stare de spirit benefica pe termen lung in ansamblul societatii. Pe undeva mai apoi ar veni si considerentul ca respectivii au si ei drepturi ( desi chestia asta e cu cintec - fiind limitata de resursele disponibile ).
Aspectele imorale intervin in momentul cind se forteaza nota si se doreste asigurarea unor conditii pe care probabil jumatate din copii "normali" nu le au la dispozitie, insistenta excesiva pe astfel de cazuri - totusi exceptii nefericite si aflate la limita etc. Si cu chestia asta personal nu mai sunt de acord. mad.gif

Trimis de: Leonardo pe 9 Nov 2005, 10:08 AM

Mia daca spuneai asa de la inceput eliminam cateva pagini de discutii aici. thumb_yello.gif

Trimis de: MIA pe 9 Nov 2005, 11:01 AM

QUOTE (Leonardo @ 8 Nov 2005, 04:01 PM)
Problema este insa mai ampla si revin la ceea ce contestai la Toefler. Acum 50 de ani agricultura concentra cam 50% din populatia activa. Acum in Europa de ex. concentreaza 5%.

Discutia despre http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?showtopic=6099&hl=alvin+toffler

Pe moment ma marginesc doar sa precizez ca numarul acesta nu cuprinde numarul foarte mare de muncitori straini sezonieri prost platiti ( adesea ilegali ) care muncesc in tarile UE in domeniul agricol. wink.gif

Trimis de: actionmedia pe 9 Nov 2005, 03:33 PM

QUOTE (Belphegor @ 8 Nov 2005, 06:53 PM)
Este imoral sa le bagi cu forta mana in buzunar unor oameni ca sa ii sustii pe altii, daca primii, proprietarii, nu doresc asta. E ca si cum eu l-as ataca pe strada pe X si i-as fura o parte din bani pe motiv ca fratele meu mai mic nu are bani de rechizite.

Nu este chiar asa. E drept ca nu prea avem control asupra banilor platiti ca impozit dar daca am privi lucrurile asa cum le privesti tu, eu personal nu as vrea ca din impozitul platit de mine sa se duca bani pentru intretinerea unei armate ineficiente sau pentru ca sa se plateasac un salariu unui profesor tampit care nu ii invata nimic pe copii sau pentru salariul unui medic care ia spaga ca sa te consulte sau ca sa isi plimbe parlamentarii fundurile prin masini luxoase si tari straine, etc.

Ignori un singur lucru. Daca nu am da banii acestia (care fie vorba intre noi oricum sunt prea putini), ar fi mult mai multi aurolaci pe strazi si ar trebui sa le suporti mirosul sau sa ii auzi tipand, urland, grohaind, etc. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca ar deveni un focar de infectie sociala, producator de talhari, hoti si criminal.
Pentru asta, dragul meu Belphegor trebuie sa cotizam parte din impozit si pentru copiii strazii, pentru a ne scapa de alte belele mai grave, asa cum platesti si pentru armata ca sa te apere, la fel cum platesti si pentru politie ca sa pastreze linistea si ordinea, la fel cum platesti si parlamentarii sa faca legi, si profesorii sa ne educe copiii, s.a.m.d.
Deocamdata acesta este sistemul. Poate ca nu este cel mai echitabil. Pana inventam unul mai echitabil nu avem ce face, trebuie sa mergem pe acest sistem. Acest sistem trebuie inbunatatit, nu din punct de vedere al echitabilitatii ci in primul rand din punct de vedere al eficientei. Majoritatea sistemelor de stat din Romania nu sunt eficiente. Sistemul de integrare sociala a copiilor fara parinti este unul foarte ineficient.
Totul pleaca de la organizare.
Un sistem privat nu cred ca ar rezolva problema daca nu ar exista o cointeresare din partea statului. Cum spuneam, multi copii ai strazii au grave probleme de sanatate fie ea fizica sau mentala. Multi sunt handicapati cu alte cuvinte. Oare care intreprinzator privat ar fi interesat sa educe si sa isa creeze eventuala forta de munca din copii handicapati?
Exista o categorie de intreprinzatori privati care deja exploateaza o parte din acesti copii profitand de altruismul oamenilor. Dar o fac in mod ilegal. Este vorba de mafia cersetorilor.

Trimis de: Damnatius pe 9 Nov 2005, 08:57 PM

@Balphegor

Mai, tu sustii unele lucruri dar cred ca nu intelegi nici tu exact ce presupun ele.

Vad, de exemplu, ca esti impotriva taxelor. Chestia e ca pentru anumite obiective de interes national ar fi foarte greu, daca nu imposibil, sa lasi totul pe mana mecanismelor pietei. Pentru o autostrada, de exemplu, este nevoie de investitii majore pe care nu si le poate permite chiar orice firma. In plus, cum si-ar recupera firma investitia? Cine ar plati pentru obiectiv? O autostrada e o constructie strategica si nu are neaparat un beneficiu imediat pentru fiecare dintre cetatenii unei tari. In aceste conditii cum ai convinge cetatenii sa plateasca obiectivul, altfel decat prin taxe la stat? Si ce suma ar trebui sa plateasca fiecare?

Cu educarea copiilor strazi e aceeasi chestie. E un bun de interes general. Toata lumea vrea sa aiba mai putini aurolaci pe strazi, criminalitate redusa, probleme sociale reduse. Toti am beneficia de toate acestea, asa ca trebuie sa contribuim cu totii.

Ceea ce propui tu suna a un fel de anarhie. Insa ignori faptul ca de la oameni si pana la insectele sociale, toate sistemele se bazeaza pe compromisuri intre membrii grupului pentru beneficiul intregului grup, care grup apoi sustine si garanteaza (atat cat se poate) existenta fiecarui individ in parte.

In rest, trebuie sa remarc ca tragi niste concluzii, de multe ori, discutabile: animalul din jungla habar n-are ce e rau si ce e bine pentru el. Intreaga lui intelegere se bazeaza pe instincte si experiente anterioare. Daca e prima data cand vede o capcana, te asigur ca va incerca sa manace momeala, crezand ca ce face e bine pentru el. La fel si cu un copil - n-are de unde sa stie el ca aurolacul sau tuica ii fac rau. Nici ce e aia sex cu un adult.

Propui o rasturnare a intregului sistem de gandire cu privire la discernamant. Iti bazezi convingerile pe ceva studii sau descoperiri recente, sau singura ta dovada e credinta ca, pana si un animal in jungla are discernamant si stie ce e bine sau rau pentru el - deci si un copil e la fel ?

Aduci in discutie drepturile si morala, ca argumente pentru unele idei ale tale, insa numai cand iti convine tie. Prin urmare, e imoral sa ceri bani sub forma de taxe pentru unele bunuri si servicii (de pe urma carora vei beneficia si tu, chiar daca doar indirect), insa e perfect moral sa vezi in minori o posibila sursa de munca ieftina. La fel de moral si sa lasi pe cei inapti de munca sa moara. Justificare ta: oricum erau bolnavi si aveau sa duca o viata scurta si nefericita...

Vorbesti despre dreptul la proprietate ( pe care inteleg ca il pui deasupra altora ) insa pui sub semnul intrebarii dreptul la educatie. Ignori posibila legatura intre dreptul la educatie si felul in care iti poti exercita, mai tarziu, dreptul la libertate. Aparent, pentru tine dreptul la libertate se restrange la a accepta sau a nu accepta o anumita munca. Nu spui nimic despre situatia in care ai de ales intre aceasta munca si a muri de foame - esti sau nu liber in acest caz?

Am si cateva intrebari pentru tine:

1. Din moment ce ai afirmat ca cei inapti pot fi lasati sa moara, cum justifica teoria ta dreptul la proprietate si la libertate al celor apti, dar mai putin apti decat ceilalti? De ce sa nu fie toata proprietatea in mana celor mai apti dintre apti, iar restul sa munceasca pentru ei?

2. Tu practici ceea ce predici ? Te comporti pur tranzactional in relatiile cu prietenii si cunoscutii tai?

3. Din moment ce esti un avocat al educarii prin munca, sunt curios, la ce varsta ai inceput tu sa muncesti? La ce varsta ai inceput sa iti asiguri propria existenta, fara sa depinzi de altruismul (pardon, interesul derivat din irationala speranta a) parintilor tai?

4. Ai propus vreodata vreunui copil al strazii sa lucreze pentru tine pentru mancare si adapost? Cunosti pe cineva care a facut asta? Daca da, despre ce munca era vorba si care a fost raspunsul?

5. Ce solutie propui pentru actualii copii ai strazi, in conditiile in care este improbabil ca ei sa se reabiliteze prin propria vointa?

Trimis de: Belphegor pe 9 Nov 2005, 09:53 PM

QUOTE
Ignori un singur lucru. Daca nu am da banii acestia (care fie vorba intre noi oricum sunt prea putini), ar fi mult mai multi aurolaci pe strazi si ar trebui sa le suporti mirosul sau sa ii auzi tipand, urland, grohaind, etc. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca ar deveni un focar de infectie sociala, producator de talhari, hoti si criminal.


1.Nu e clar ca daca nu am mai da impozite si nici pomeni la cersetori, ar mai exista aurolaci pe strada. Cum nu le-ar conveni sa faca inchisoare si nici sa moara de foame, ar fi determinati sa munceasca de mici, pana sa se obisnuiasca cu traiul din cersit.

2.Nu te impiedica nimeni daca crezi ca e necesar sa dai bani pt infiintarea de scoli private pt ei. Ideea e ca nu poti obliga pe cineva care nu vrea asta sa plateasca pt ele.

3.Ceea ce spui tu este sa cedam in fata unui santaj: daca nu le platim masa si casa, ne vor da in cap, deci trebuie sa platim. E ca si cum un guvern ar spune ca decat sa riste atentate teroriste, mai bine cedeaza din start cerintelor lor. Faptul ca actiunea A poate avea urmari neplacute in viitor nu inseamna ca acesta e un criteriu necesar si suficient pt a nu o mai face.

QUOTE
Cum spuneam, multi copii ai strazii au grave probleme de sanatate fie ea fizica sau mentala. Multi sunt handicapati cu alte cuvinte. Oare care intreprinzator privat ar fi interesat sa educe si sa isi creeze eventuala forta de munca din copii handicapati?


1.Dar eu ca si contribuabil ce interes am in a cotiza pt ei?

2.Pot exista firme private care sa creeze adaposturi pt asemenea persoane, urmarind sa devina simpatica pt public si sa isi si afirme prin asta puterea financiara (prin aceea ca isi permit sa investeasca fara a avea pretentia ca isi recupereaza banii).

3.Daca sunt handicapati fizic, de ex nu au picioare, pot face foarte bine munci de genul lucrat la PC, croitorie, casieri, desenatori etc. Daca sunt insa atat de handicapati incat nu pot presta nici un fel de munca, atunci se pune intrebarea de ce sa ii mai pastram? Exista atatia apti de munca si care nu au nici un ajutor incat pana a ne gandi la ultimii handicapati mai este.

QUOTE
Pentru o autostrada, de exemplu, este nevoie de investitii majore pe care nu si le poate permite chiar orice firma. In plus, cum si-ar recupera firma investitia? Cine ar plati pentru obiectiv? O autostrada e o constructie strategica si nu are neaparat un beneficiu imediat pentru fiecare dintre cetatenii unei tari. In aceste conditii cum ai convinge cetatenii sa plateasca obiectivul, altfel decat prin taxe la stat? Si ce suma ar trebui sa plateasca fiecare?


Asa cum sunt firme care aprovizioneaza cu combustibil teritorii intregi sau care hranesc zilnic milioane de clienti, asa pot exista si unele care, singure sau in asociatii, ar putea face autostrazi.
Ar plati ce care le vor folosi. Nici o cladire precum Mall-ul nu aduce castiguri imediate, ceea ce nu le impiedica sa fie ridicate si sa aduca ulterior profite considerabile.
Cei care vor folosi autostrada ar plati pt ea, fie cumparandu-si abonamente sau bilete la intrarea pe autostrada sau la puncte comerciale din orase.
Suma ramane de stabilit de proprietari, va fi suficient de mica incat sa si-o poata permite publicul larg.

QUOTE
Cu educarea copiilor strazi e aceeasi chestie. E un bun de interes general. Toata lumea vrea sa aiba mai putini aurolaci pe strazi, criminalitate redusa, probleme sociale reduse. Toti am beneficia de toate acestea, asa ca trebuie sa contribuim cu totii.


Atunci o putem face privat si voluntar. Plus ca educarea se face si prin munca, dupa cum am explicat deja.
Mai mult, empiric vorbind, ce te face pe tine sa crezi ca daca il inveti pe un aurolac cum sa citeasca si cateva elemente de istoria si geografia Romaniei ai scapat de probleme sociale? In ziua de azi nici copiii din familii bune nu mai dau doi bani pe scoala si pe ce invata acolo; unii care ar fi si mai mult nesupravegheati o vor face cu atat mai putin.

QUOTE
In rest, trebuie sa remarc ca tragi niste concluzii, de multe ori, discutabile: animalul din jungla habar n-are ce e rau si ce e bine pentru el. Intreaga lui intelegere se bazeaza pe instincte si experiente anterioare.


Daca animalul habar nu are ce e rau si ce bine pt el si totusi supravietuieste in cele mai dure jungle, cu atat mai mult putem crede ca un copil care oricum stie mai bine decat un animal complet inconstient ce e bine pt el si ce nu este, se va descurca.

QUOTE
1. Din moment ce ai afirmat ca cei inapti pot fi lasati sa moara, cum justifica teoria ta dreptul la proprietate si la libertate al celor apti, dar mai putin apti decat ceilalti? De ce sa nu fie toata proprietatea in mana celor mai apti dintre apti, iar restul sa munceasca pentru ei?


Singura regula este sa te porti oricum cu conditia sa nu incalci drepturile altora. Oricine are drepturi, indiferent de conditia sociala, atata timp cat nu le incalca pe ale altora. Orice stare sociala ce decurge de aici este legitima.

QUOTE
2. Tu practici ceea ce predici ? Te comporti pur tranzactional in relatiile cu prietenii si cunoscutii tai?
3. Din moment ce esti un avocat al educarii prin munca, sunt curios, la ce varsta ai inceput tu sa muncesti? La ce varsta ai inceput sa iti asiguri propria existenta, fara sa depinzi de altruismul (pardon, interesul derivat din irationala speranta a) parintilor tai?


Nu conteaza, conteaza doar argumentele pe care le dau aici, indiferent daca le respect in practica sau nu.

QUOTE
4. Ai propus vreodata vreunui copil al strazii sa lucreze pentru tine pentru mancare si adapost? Cunosti pe cineva care a facut asta? Daca da, despre ce munca era vorba si care a fost raspunsul?


Da, spalat geamurile la masina, spalat masina, ajutat carat mobila, maturat in jurul blocului, anihilat caini maidanezi etc. Cunosc si au facut-o pt bani.

QUOTE
5. Ce solutie propui pentru actualii copii ai strazi, in conditiile in care este improbabil ca ei sa se reabiliteze prin propria vointa?


Sa incetam sa le mai dam de pomana.

Trimis de: Belphegor pe 9 Nov 2005, 09:57 PM

QUOTE
Exista o categorie de intreprinzatori privati care deja exploateaza o parte din acesti copii profitand de altruismul oamenilor. Dar o fac in mod ilegal. Este vorba de mafia cersetorilor.


Cersitul nu ar trebui sa fie ilegal caci aceasta actiune nu incalca drepturile nimanui.
Dar nu ar trebui nici incurajat, caci perpetueaza parazitismul si lenea. In plus, obisnuind oamenii sa traiasca fara sa faca nimic, vor fi mai inclinati odata ce nu vor mai primi pomeni sa dea in cap decat sa munceasca.

EDIT:

QUOTE
Nu e un santaj, e prevenire, am mai spus-o. Santaj e cand cineva actioneaza premeditat, aici nu e cazul. Daca obligi pe cineva sa merga pe un drum nu te poti vaita la urma ca te santajeaza. Pur si simplu suporti consecintele actiunilor tale.


Pe langa alte probleme, aceasta duce la o panta alunecoasa: oricine va veni si spune ca el nu vrea sa munceasca deoarece, dupa logica ta, vor exista oameni care sa ii dea bani pt a nu-l "forta" sa devina infractor. Si atunci, nu ar mai avea nimeni interesul sa munceasca.
Oricand vrei sa creeazi avantaje unor categorii sociale inutile pe temeiul ca aceastia "sa nu devina si mai rai, adica periculosi", ii vei motiva pe altii sa ajunga paraziti pt a beneficia de servicii din partea ta pe gratis.

Trimis de: Damnatius pe 9 Nov 2005, 11:33 PM

QUOTE
Asa cum sunt firme care aprovizioneaza cu combustibil teritorii intregi sau care hranesc zilnic milioane de clienti, asa pot exista si unele care, singure sau in asociatii, ar putea face autostrazi.
Ar plati ce care le vor folosi. Nici o cladire precum Mall-ul nu aduce castiguri imediate, ceea ce nu le impiedica sa fie ridicate si sa aduca ulterior profite considerabile.


Ar fi frumos sa fie asa simplu ca la constructia unui Mall, doar ca la o autostrada e nevoie de fonduri cat pentru sute de Malluri. In plus, durata constructiei unui asemenea proiect este mult, mult mai mare decat la un Mall, ceea ce face ca perioada de recuperare a investitiei (in cazul in care aceasta se face prin taxe de tranzitare dupa terminarea INTREGULUI proiect si nu include nici un fel de plati partiale de catre stat, pe stadii de completare intermediare) sa fie atat de lunga incat sa nu merite efortul. Asta ca sa nu mai vorbim de resursele pe care o companie sau o asociatie de companii ar trebui sa le aiba pentru a completa un astfel de proiect fara sa primeasca plati partiale pe durata proiectului.

Ar mai fi ceva legat de autostrada: e posibil ca acele taxe de autostrada sa nu fie o afacere asa de profitabila cum crezi tu (mai sunt cheltuieli de intretinere ulterioare). Ea reprezinta o investitie strategica si nu are ca scop aducere de venituri din tranzit ci imbunatatirea conditiilor economice generale in regiunea respectiva. Bine, poti oricand sa cresti aceste taxe de tranzitare pana cand afacerea devine profitabile. In acest caz e foarte posibil ca firmele sa evite tranzitarea regiunii respective => ai cheltuit bani degeaba.


QUOTE
Atunci o putem face privat si voluntar. Plus ca educarea se face si prin munca, dupa cum am explicat deja.
Mai mult, empiric vorbind, ce te face pe tine sa crezi ca daca il inveti pe un aurolac cum sa citeasca si cateva elemente de istoria si geografia Romaniei ai scapat de probleme sociale?


Nu, nu o putem face privat si voluntar, pentru ca scopul unei asemenea institutii este crearea de bunastare sociala. Nu aduce un profit imediat, vizibil si cuantificabil. Prin urmare de ce ar fi interesat un investitor sa puna bani intr-o asemenea firma? Institutii private de invatamant sau spitale private se bazeaza pe faptul ca ofera un beneficiu direct (si proportional, de multe ori, cu suma platita) celui care plateste, insa, in cazul unei scoli private pentru copiii strazii, beneficiile ar fi indirecte pentru cei care au contribuit cu bani, dar si pentru cei care nu au contribui, si nu ar fi nici proportionale cu suma contribuita.

Am mai spus faptul ca stoparea accesului la educatie, dupa parerea mea, limiteaza ulterior dreptul la libertate.


QUOTE
Daca animalul habar nu are ce e rau si ce bine pt el si totusi supravietuieste in cele mai dure jungle, cu atat mai mult putem crede ca un copil care oricum stie mai bine decat un animal complet inconstient ce e bine pt el si ce nu este, se va descurca.


Din nou, nu! Animalul nu supravietuieste, ci specia! Multe animale mor, atunci cand intalnesc amenintari noi. Problema e ca nu putem aplica acelasi model la copii - adica sa fie sacrificati cativa ca sa invete grupul ca nu e bine sa consumi aurolac. In plus, constientizarea unui pericol viitor, rezultat dintr-o actiune prezenta si repetata, se face mult mai greu decat constitizarea unui pericol imediat, mai ales la copii. Adica e mai usor sa iti dai seama de pericolul la care te expui cand sari de la etajul doi decat de pericolul la care te expui daca fumezi doua pachete de tigari pe zi. Mai ales daca nu esti bine informat si/sau educat.

QUOTE
Nu conteaza, conteaza doar argumentele pe care le dau aici, indiferent daca le respect in practica sau nu.


Conteaza foarte mult! Daca tot esti pasionat de retorica si debate, ar trebui sa stii ca e importanta credibilitatea vorbitorului. Daca fumezi doua pachete pe zi, nu mai incerca sa ma convingi ca esti impotriva fumatului, pentru ca as putea crede ca esti un ipocrit.

QUOTE
Da, spalat geamurile la masina, spalat masina, ajutat carat mobila, maturat in jurul blocului, anihilat caini maidanezi etc. Cunosc si au facut-o pt bani.


Foarte bine! Si asta i-a ajutat sa nu mai ramana pe strada?

QUOTE
Sa incetam sa le mai dam de pomana.


De acord! Eu nu dau de pomana decat celor care nu au capacitatea de a munci - eg copii foarte mici sau batrani. Pe de alta parte imi platesc taxele si sunt de acord ca o parte din acesti bani sa mearga in protectie sociala pentru cei care nu au avut sansa sa se nasca intr-o familie normala, in speranta ca ei se vor integra si vom beneficia cu totii de o societate mai buna.

Trimis de: Belphegor pe 10 Nov 2005, 07:04 PM

Damnatius

QUOTE
Ar mai fi ceva legat de autostrada: e posibil ca acele taxe de autostrada sa nu fie o afacere asa de profitabila cum crezi tu (mai sunt cheltuieli de intretinere ulterioare). Ea reprezinta o investitie strategica si nu are ca scop aducere de venituri din tranzit ci imbunatatirea conditiilor economice generale in regiunea respectiva.


Managerii companiei sau companiilor care vor dori sa infiinteze autostrazi vor calcul ce ruta le va aduce cele mai multe profituri. Daca acea autostrada e cu adevarat strategica si va duce la inflorirea economiei din zona nu vad de ce sa credem ca acele companii vor iesi in pierdere. Se stie deja ca destule cai ferate sunt detinute privat. Un caz cunoscut este cel al Companiei Keihin din Japonia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Keihin_Electric_Express_Railway

Si dupa cum am mai spus, din moment ce deja exista sute de firme private care satisfac cerintele a milioane de clienti zilnic din toata lumea (MacDonald’s, sau Vodafone, de ex), de ce n-ar exista si altele care sa poata construi si mentine autostrazi?
Si chiar daca am presupune ca o asemenea constructie nu e rentabila, ne putem intreba cu ce ne incalzeste ca o construieste statul din banii nostri? Daca realizarea nu merita investitia, atunci statul sau alt intreprinzator logic ar fi sa gaseasca alte cai de transport, mai avantajoase. Macar daca o autostrada falimentara e construita privat, singurul care isi pierde banii e acela, nu toata populatia, asa cum se intampla in cazul esecurilor statului.

QUOTE
Nu, nu o putem face privat si voluntar, pentru ca scopul unei asemenea institutii este crearea de bunastare sociala. Nu aduce un profit imediat, vizibil si cuantificabil. Prin urmare de ce ar fi interesat un investitor sa puna bani intr-o asemenea firma? Institutii private de invatamant sau spitale private se bazeaza pe faptul ca ofera un beneficiu direct (si proportional, de multe ori, cu suma platita) celui care plateste, insa, in cazul unei scoli private pentru copiii strazii, beneficiile ar fi indirecte pentru cei care au contribuit cu bani, dar si pentru cei care nu au contribui, si nu ar fi nici proportionale cu suma contribuita.


Putem da cu totii o suma pt creerea unei astfel de scoli, asa cum multi dau bani pt construirea de biserici ce nu sunt facute din banii primariei. Daca in cazul bisericilor se poate, desi nici acestea nu aduc un profit palpabil si imediat, de ce nu s-ar putea si in cazul unor amplasamente pt aurolaci?
Plus ca raman intrebari precum: sunt oare aurolacii un pericol social? Ce statistici avem in acest sens? Si daca da, un pericol suficient de mare incat sa justifice construirea unor scoli pt ei? Si daca vor face cateva clase, va insemna asta ca sunt mai putin periculosi? Chiar daca probabilistic sunt un pericol, ne da asta dreptul sa le ingradim libertatea fara sa comita vreo infractiune? Daca nu le vom face nici o scoala sau amplasament si nu le vom da de pomana, oare nu vor fi fortati sa munceasca de mici, ceea ce ii va si educa si face utili pt societate fara ca societatea ca intreg sa plateasca ceva?

Faptul ca exista deja copii care muncesc cu spor de mici reiese din cazuri de zi cu zi:

QUOTE
Baietelul care trudeste zi si noapte

Andrei are noua ani si se declara cel mai descurcaret baiat din lume, un adevarat Gavroche al Bucurestiului. Pustiul, care a crescut pe strazile din zona Politehnicii, e cunoscut si iubit de mai toti oamenii din cartier. De la vanzatorul de ziare, la patronul unui birt si la gospodinele pe care le ajuta sa-si duca sacosele pline acasa, Andrei are parte numai de cuvinte de lauda. "Nu fura doamna, e un copil cuminte si cuviincios pentru un baietel care a crescut mai mult pe strada", ne spune o vanzatoare de la o terasa. Andrei are insa familie, multi frati si o mama care munceste din greu. Stau toti intr-o locuinta improvizata intr-un garaj. Toti banii pe care baietelul ii strange ii da mamei sale. "Nu cersesc, dar fac tot felul de treburi pentru oameni si acestia imi dau bani. Cel mai mult mi-a dat un barbat care isi zugravise apartamentul. Am carat o zi intreaga galeti cu resturi de tencuiala, dar mi-a dat 500.000 lei", ne povesteste Andrei.

Andrei va primi cadou rechizite si o bicicleta

Lumea a invatat sa aiba incredere in pusti, asa ca lasa pe mana lui micile cumparaturi. il rasplatesc cu o masa calda sau ceva banuti de buzunar. Baietelul e al doilea caz ajutat in cadrul campaniei initiate de Libertatea si Realitatea TV. Astfel, Andrei va primi bicicleta, rechizite si hainute din banii stransi de la politicieni in cadrul emisiunii "Trezeste-te la Realitate cu Maruta". Articol de: Catalina Lohan


Articol din Libertatea, 10.11.2005, pag. 5.

http://www.libertatea.ro/index.jsp?page=magazine&detail=article&aid=134939


QUOTE
Am mai spus faptul ca stoparea accesului la educatie, dupa parerea mea, limiteaza ulterior dreptul la libertate.


Faptul ca nu ii dai lui X bani sa mearga la scoala nu inseamna ca ii ingradesti acest drept, la fel cum nici daca nu ii dai unui sarac bani, nu inseamna ca ii ingradesti dreptul de a se imbogati.
Libertate atat in sens metafizic cat si juridic poti avea si fara sa fii educat.

QUOTE
Din nou, nu! Animalul nu supravietuieste, ci specia! Multe animale mor, atunci cand intalnesc amenintari noi. Problema e ca nu putem aplica acelasi model la copii - adica sa fie sacrificati cativa ca sa invete grupul ca nu e bine sa consumi aurolac. In plus, constientizarea unui pericol viitor, rezultat dintr-o actiune prezenta si repetata, se face mult mai greu decat constitizarea unui pericol imediat, mai ales la copii. Adica e mai usor sa iti dai seama de pericolul la care te expui cand sari de la etajul doi decat de pericolul la care te expui daca fumezi doua pachete de tigari pe zi. Mai ales daca nu esti bine informat si/sau educat.


Dupa cum se stie, multi copii care sunt la scoala in clasele 8-10, deci pe la 14-16 ani fumeaza oricum. De ce sa credem ca aurolacii nu ar mai face-o daca ar fi obligati sa stea in scoala cativa ani? Plus ca e improbabil sa crezi ca ei nu ar stii ca fumatul sau aurolacul nu e sanatos.
Plus ca daca majoritatea animalelor supravietuiesc chiar si in conditii barbare, de ce sa credem ca minorii, care oricum sunt mai dotati intelectual decat un animal, nu ar reusi sa supravietuiasca in intregime sau aproape?
Daca tot avem pretentii de la copiii de azi sa inteleaga la 7-9 ani tabla inmultirii, radicalii, notiuni de limbi straine, sa traverseze constient strada, sa nu se arunce in fata metroului, sa respecte regulile diverselor jocuri etc si marea lor majoritate reusesc sa se achite de aceste datorii deloc facile, de ce sa credem ca nu ar putea intelege, macar cat majoritatea adultilor, simplul adevar ca fumatul le face rau si cersitul ii transforma in elemente inutile pt societate?

QUOTE
Conteaza foarte mult! Daca tot esti pasionat de retorica si debate, ar trebui sa stii ca e importanta credibilitatea vorbitorului. Daca fumezi doua pachete pe zi, nu mai incerca sa ma convingi ca esti impotriva fumatului, pentru ca as putea crede ca esti un ipocrit.


Chiar si daca as fi ipocrit, nu inseamna ca argumentele mele impotriva fumatului ar fi cu ceva mai putin adevarate.

Trimis de: Damnatius pe 10 Nov 2005, 11:21 PM

QUOTE
Putem da cu totii o suma pt creerea unei astfel de scoli, asa cum multi dau bani pt construirea de biserici ce nu sunt facute din banii primariei.


QUOTE

5. Ce solutie propui pentru actualii copii ai strazi, in conditiile in care este improbabil ca ei sa se reabiliteze prin propria vointa?


Sa incetam sa le mai dam de pomana.


Te rog sa imi explici in care din opiniile de mai sus crezi cu adevarat, pentru ca mie mi se par contradictorii. E o diferenta intre a da de pomana direct aurolacilor si a da de pomana pentru o scoala pentru aurolaci. Dar tot pomana se cheama. In plus, nu e clar cum se deosebeste aceasta din urma (toti sa dam o suma...) de alta pomana pe care o criticai vehement - plata de taxe (pe care toti le platim). Aducerea ca argument a religiei, in timp ce pe alte topicuri refuzi aceste argumente ca fiind irationale, mi se pare iarasi o contradictie.


QUOTE
Faptul ca nu ii dai lui X bani sa mearga la scoala nu inseamna ca ii ingradesti acest drept, la fel cum nici daca nu ii dai unui sarac bani, nu inseamna ca ii ingradesti dreptul de a se imbogati.
Libertate atat in sens metafizic cat si juridic poti avea si fara sa fii educat.


Ilogic. In primul caz banii sunt un mijloc de a atinge obiectivul (a merge la scoala) in timp ce in al doilea banii SUNT obiectivul iar mijloacele pot fi munca, spiritul entreprenorial, creativitatea. Daca ii interzici saracului sa practice meseria in care e pregatit si pentru care poate lua un salariu bun, limitandu-l la o meserie mai prost platita, sau daca ii interzici sa isi deschida o afacere, atunci da, ii ingradesti acest drept.

Oricum, comparatia nu are nici o valoare, chiar daca era formulata corect. Dreptul la imbogatire nu este un drept fundamental, pe cand cel la educatie este un drept fundamental, garantat de Constitutie (vezi Art. 32, Constitutia Romaniei).

QUOTE
Daca nu le vom face nici o scoala sau amplasament si nu le vom da de pomana, oare nu vor fi fortati sa munceasca de mici, ceea ce ii va si educa si face utili pt societate fara ca societatea ca intreg sa plateasca ceva?


Nu stiu ce ar fi fortati sa faca, dar ar contrazice Art. 45 din Constitutie, care garanteaza protectia copiilor si a tinerilor. Nu mi-ai raspuns la intrebarea de mai devreme : copilul respectiv, cu banii pe care ii lua din muncile de care vorbeai, a reusit sa isi gaseasca un adapost sau a ramas un "copil al strazii"?

QUOTE
Plus ca daca majoritatea animalelor supravietuiesc chiar si in conditii barbare, de ce sa credem ca minorii, care oricum sunt mai dotati intelectual decat un animal, nu ar reusi sa supravietuiasca in intregime sau aproape?


Majoritatea animalelor au grija de pui pana la varste la care se pot descurca singuri. Chiar si asa, multi dintre acesti pui mor. Mediul barbar de care vorbesti este mediul lor natural in care specia lor s-a dezvoltat de sute de ani. Instinctele lor sunt active din prima zi. Ce fel de insticte are un copil de 8 ani ca sa stie cum sa se descurce pe strazile Bucurestiului? In plus, cand vorbim de oameni, "ar reusi sa supravietuiasca in intregime sau aproape" este inacceptabil. Cand, ca sa sustii acest lucru, aduci ca argument si faptul ca societatea nu ar trebui sa plateasca nimic pentru ca ar fi ei obligati sa muceasca de mici, devine deja grotesc.

QUOTE
Daca tot avem pretentii de la copiii de azi sa inteleaga la 7-9 ani tabla inmultirii, radicalii, notiuni de limbi straine,


Acestea tin de inteligenta, nu de capacitatea de a avea discernamant. Sunt chestii diferite, la fel cum a fi inteligent e diferit de a fi intelept. Ce vrei tu de la ei este sa fie versati in viata pe strada si sa inteleaga diferenta dintre bine si rau, inclusiv pentru subiecte mult prea complicate pentru varsta lor.


QUOTE
Chiar si daca as fi ipocrit, nu inseamna ca argumentele mele impotriva fumatului ar fi cu ceva mai putin adevarate.


Asta depinde daca sunt bazate si pe altceva in afara de retorica ta. Ceva mult mai obiectiv si mai credibil.

De exemplu, daca tu sustii ca trebuie sa ne comportam non-altruist dar tu nu te comporti asa in viata ta personala, atunci, in lipsa altor argumente obiective (un studiu stiintific, nu o alta sustinere filosofica pe care sa o pot suspecta de aceeasi ipocrizie), nu vad de ce as acorda oricat de putina atentie argumentelor tale. Daca ai fi practicat non-altruismul ai fi fost un exemplu ca acest sistem functioneaza, cel putin la scara redusa: tu, prietenii tai, familia ta etc.

Deci, inca odata: tu practici aceasta filosofie pe care o expui pe forum? Incearca un raspuns simplu, cu da sau nu.

Trimis de: Belphegor pe 11 Nov 2005, 07:33 PM

Damnatius

QUOTE
Te rog sa imi explici in care din opiniile de mai sus crezi cu adevarat, pentru ca mie mi se par contradictorii.


Iti amintesc ca de datul de bani in mod privat pt construirea de scoli pt aurolaci aparuse in discutia despre impozite. Eu afirmasem ca presupunand ca ajungem la concluzia ca a construi scoli pt aurolaci e dezirabil, atunci indicat e sa o facem de buna voie, prin donatii private.
Aceasta solutie este preferabila doar cand e comparata cu cea a impozitelor. Dar daca ea este in sine o solutie, e deja o alta problema.

QUOTE
Aducerea ca argument a religiei, in timp ce pe alte topicuri refuzi aceste argumente ca fiind irationale, mi se pare iarasi o contradictie.


Dar nu am adus religia ca argument, ci doar construirea privata de biserici: asa cum se pot construi biserici de buna voie chiar daca nu aduc un profit palpabil si imediat, la fel se poate intampla si cu scolile pt copiii strazii. Daca sau nu a construi biserici e bine in sine este din nou o alta problema care nu mai are legatura cu subiectul de fata.

QUOTE
Daca ii interzici saracului sa practice meseria in care e pregatit si pentru care poate lua un salariu bun, limitandu-l la o meserie mai prost platita, sau daca ii interzici sa isi deschida o afacere, atunci da, ii ingradesti acest drept.


Depinde in ce sens il limitezi. Daca nu il lasi intervenind agresiv asupra lui, de ex rupandu-i mainile, nelasandu-l sa se inscrie la o scoala superioara desi nu ai nici un motiv obiectiv sa discriminezi impotriva lui etc. atunci e clar ca actionezi condamnabil, caci nu ai nici un drept sa o faci. Dar daca il limitezi in sensul ca nu ii dai de pomana, sau nu cumperi de la el, sau ai o firma pe acelasi domeniu cu a lui dar care e mult mai competitiva, atunci nu mai actionezi condamnabil, caci ai dreptul sa actionezi astfel.

QUOTE
Dreptul la imbogatire nu este un drept fundamental, pe cand cel la educatie este un drept fundamental, garantat de Constitutie (vezi Art. 32, Constitutia Romaniei). 


Se poate sa fie un drept fundamental, dar nu si daca e sponsorizat din bani luati de la altii cu forta sub forma de impozite. In acest caz un drept fundametal e pastrat cu pretul incalcarii altuia, la proprietate, ceea ce e absurd.

QUOTE
Nu stiu ce ar fi fortati sa faca, dar ar contrazice Art. 45 din Constitutie, care garanteaza protectia copiilor si a tinerilor.


Foarte bine, atunci politia sa ii pazeasca pe aurolacii de cei care ii agreseaza (ucid, violeaza etc.). Dar corect ar fi ca atunci cand un astfel de tanar e salvat de politie, sa presteze un numar de zile in folosul comunitatii care i-a platit si lui securitatea.

QUOTE
Nu mi-ai raspuns la intrebarea de mai devreme : copilul respectiv, cu banii pe care ii lua din muncile de care vorbeai, a reusit sa isi gaseasca un adapost sau a ramas un "copil al strazii"?

Din cate stiu eu da, desi nu m-am interesat atat de mult incat sa o pot garanta. E clar insa ca pot exista asemenea situatii, din moemnt ce aurolacii ar fi o forta de munca ieftina, pe care orice asociatie locativa sau patron de uzina, de ex, si-ar dori-o in schimbul unui adapost, fie el si nepretentios, si unei farfurii cu mancare pe zi.

QUOTE
Ce fel de insticte are un copil de 8 ani ca sa stie cum sa se descurce pe strazile Bucurestiului?


Daca a trait de mic copil pe strada, poti fii sigur ca le are. Si oricum un copil de 8 ani are mai multa minte decat un animal chiar si adult.

QUOTE
Cand, ca sa sustii acest lucru, aduci ca argument si faptul ca societatea nu ar trebui sa plateasca nimic pentru ca ar fi ei obligati sa muceasca de mici, devine deja grotesc.


Ca si cum a munci ar fi ceva diabolic! Tu ai auzit de expresia „munca innobilieaza”? Plus ca si elevii de scoala muncesc, si inca mai mult decat ar trebui, si asta fara sa primeasca nici un ban in schimb ci doar informatii care in cea mai mare parte le sunt oricum inutile.

QUOTE
Acestea tin de inteligenta, nu de capacitatea de a avea discernamant. Sunt chestii diferite, la fel cum a fi inteligent e diferit de a fi intelept. Ce vrei tu de la ei este sa fie versati in viata pe strada si sa inteleaga diferenta dintre bine si rau, inclusiv pentru subiecte mult prea complicate pentru varsta lor.


Asa cum suntem indreptatiti sa ne asteptam de la un copil de 7-8 ani sa nu manance de pe jos, sa traverseze atent strada, sa nu se arunce de la etaj, sa nu ii raneasca pe ceilalti, sa inteleaga ca statul in fata PC-ului exagerat de mult ii dauneaza, sa nu se joace cu chibriturile etc., asa suntem indreptatiti sa inteleaga ca drogul/fumatul ii poate face rau.
Discernamantul este facultatea de a judeca, de care inteligenta se leaga direct nu numai in a porni acest proces, ci si in a-l face cum trebuie. Cele doua merg mana in mana.

QUOTE
Deci, inca odata: tu practici aceasta filosofie pe care o expui pe forum? Incearca un raspuns simplu, cu da sau nu.


In mod cert DA, desi raman la parerea ca ipocrizia lui X nu are nici o relevanta asupra veridicitatii ideilor lui X.

Trimis de: Damnatius pe 12 Nov 2005, 02:50 AM

QUOTE
Dar nu am adus religia ca argument, ci doar construirea privata de biserici: asa cum se pot construi biserici de buna voie chiar daca nu aduc un profit palpabil si imediat, la fel se poate intampla si cu scolile pt copiii strazii.


Daca nu poti sa faci o legatura clara intre motivele pentru care oamenii dau bani pentru biserici si motivele pentru care oamenii dau bani pentru scoli pt copiii strazii, nu vad cum comparatia ta sta in picioare.

QUOTE
Daca nu il lasi intervenind agresiv asupra lui, de ex rupandu-i mainile, nelasandu-l sa se inscrie la o scoala superioara desi nu ai nici un motiv obiectiv sa discriminezi impotriva lui etc.


Nu intervi agresiv. Chiar nu stiu de unde ai dedus tu asta, eu n-am spus nimic in acest sens. Dar, conform propriei tale filosofii, poti sa faci absolut toate scolile private si sa pui o taxa mai mare decat isi poate permite. Nu dai nici bursa, pentru ca s-ar numi pomana. In plus, dai o lege care stabileste ca trebuie sa ai capital social o anumita suma, mai mare decat poate el sa stranga, atunci cand vrei sa iti deschizi o afacere.


QUOTE
Se poate sa fie un drept fundamental, dar nu si daca e sponsorizat din bani luati de la altii cu forta sub forma de impozite. In acest caz un drept fundametal e pastrat cu pretul incalcarii altuia, la proprietate, ceea ce e absurd.


Nimeni nu te obliga sa traiesti in societate. N-ai decat sa iti cumperi teren undeva in padure, iti faci acolo o casa din propriile resurse si cu propriile forte, apoi traiesti din agricultura de subzistenta si dai la schimb produse in natura pentru altele. Fara bani.

In plus, nu vad ce ti se pare absurd ca un drept fundamental sa limiteze exercitarea altuia. Ti se pare absurd ca dreptul la proprietate sau la viata sa fie pastrat chiar cu pretul incalcarii dreptului meu de a fi liber sa fac ce vreau (inclusiv sa fur sau sa ucid)?

QUOTE
Din cate stiu eu da, desi nu m-am interesat atat de mult incat sa o pot garanta. E clar insa ca pot exista asemenea situatii, din moemnt ce aurolacii ar fi o forta de munca ieftina, pe care orice asociatie locativa sau patron de uzina, de ex, si-ar dori-o in schimbul unui adapost, fie el si nepretentios, si unei farfurii cu mancare pe zi.


Interesant. Ce intelegi prin nepretentios? O scara de bloc, de exemplu? O gaura de canal? Care e limita acceptata?

Daca cunosti cumva un astfel de patron sau reprezentantul unei astfel de asociatii locative, te rog sa il inviti pe forum sa il felicitam.

Pe langa asta, exemplul cu copilul care muncea, din postarea de mai devreme, e total irelevant. Acel copil are o familie care il iubeste, are o casa, are pe cineva care sa aiba grija de el.

QUOTE
Daca a trait de mic copil pe strada, poti fii sigur ca le are. Si oricum un copil de 8 ani are mai multa minte decat un animal chiar si adult.


Daca in afara de afirmatia ta categorica nu mai ai si alte argumente, nu am absolut nici un motiv sa fi sigur. Vad ca tot continui cu animalul. Inca o data, supravietuire animalului nu se bazeaza numai pe inteligenta. Sunt multi alti factori. Si am mai spus, multe animale NU supravietuiesc. Doar cele mai puternice supravietuiesc. De-aia ii spune legea junglei. In cazul unei societati umane o astfel de situatie pur si simplu NU e acceptabila. Daca tu nu vrei sa accepti un lucru atat de simplu nu cred ca are rost sa mai continuam. Orice argumente ai aduce, eu nu o sa accepta legea junglei ca solutie pentru societatea noastra.


QUOTE
Ca si cum a munci ar fi ceva diabolic!


Nu diabolic, ci ILEGAL, daca minorul are sub 15 ani (conform Constitutiei) !

QUOTE
Tu ai auzit de expresia „munca innobilieaza”?


Dar tu de expresia "munca te va elibera" ?

Ambele pot fi frumoase, dar si grotesti, in functie de context.

QUOTE
Plus ca si elevii de scoala muncesc, si inca mai mult decat ar trebui, si asta fara sa primeasca nici un ban in schimb ci doar informatii care in cea mai mare parte le sunt oricum inutile.


E uimitor cat de usor iti e sa faci afirmati gratuite! Te rog sa imi spui cam ce caracteristici personale iti confera autoritatea sa declari ca informatiile primite in scoala sunt, in marea lor parte, inutile! Ai vreun model de masurare a valorii acestor informatii pentru dezvoltarea individului ? Daca da, as fi foarte curios sa il vad si eu. Cunosc o gramada de persoane care sustin ca scoala are efecte pe termen lung, greu de estimat, si nu efecte imediate (ma refer la scoala primara, gimnaziu, liceu).

QUOTE
Asa cum suntem indreptatiti sa ne asteptam de la un copil de 7-8 ani sa nu manance de pe jos, sa traverseze atent strada, sa nu se arunce de la etaj, sa nu ii raneasca pe ceilalti, sa inteleaga ca statul in fata PC-ului exagerat de mult ii dauneaza, sa nu se joace cu chibriturile etc., asa suntem indreptatiti sa inteleaga ca drogul/fumatul ii poate face rau.


Nu zau? Deci a intelege ca fumatul e daunator e cam la fel de facil ca a intelege ca trebuie sa traversezi cu atentie. Fa si tu un experiment: du-te si intreaba un copil de 8 ani daca stie ce inseamna nicotina, dependenta, tabagism, cancer, stop cardiac, plamani, intoxicare. Poti sa incerci sa ii explici, ca sa vezi cat de repede intelege. Roaga-l apoi sa explice el ce sunt acelea si ce legatura au cu subiectul "pericolele fumatului" ca sa vezi cat a inteles.

Eu am serioase dubii ca majoritatea copiilor inteleg de ce nu este bine sa petreci prea mult timp in fata PC-ului sau chiar a televizorului. Daca poti veni cu niste argumente mai solide, altele decat convingerile tale personale, pentru care ar trebui sa fim indreptatiti sa credem ca inteleg, te rog sa le prezinti. Dar te rog sa lasi animalele afara din discutie.


QUOTE
Discernamantul este facultatea de a judeca, de care inteligenta se leaga direct nu numai in a porni acest proces, ci si in a-l face cum trebuie. Cele doua merg mana in mana.


Merg mana in mana, dar nu asa cum crezi tu. Este necesar sa fi inteligent ca sa ai discernamant, dar nu si SUFICIENT. Discernamantul mai presupune si maturitate.

Te-am mai intrebat o data: din moment ce propui o revolutionare a gandirii in materie de discernamant, ai si argumente stiintifice, bazate pe studii serioase, sau ramai in continuare la analogia animal - copil ? Chiar astept un raspuns la intrebarea asta. Mi se pare ca faci cam multe afirmatii gratuite, si asta e totusi o chestiune de psihologie, nu doar de filosofie sau retorica.

Trimis de: flori pe 13 Nov 2005, 03:12 PM

COPIII STRAZII
Un copil cu picioarele strāmbe
Cerseste la mijlocul podului īngust.
Pe dedesupt curge o apa murdara, putina, ce pute.
Trec oameni, trec masini, carute, cai frumosi,
Aproape gata sa-l calce, ca pe o umbra,
Ca pe un pui al nimanui, ratacit si flamānd.
Īl privesc atent. El e copilul meu.
L-am nascut din noaptea gāndurilor mele.
Mai are īnca ombilicul nesectionat lānga frunte.
El e copilul meu si vreau sa mi-l iau īnapoi
Din pustiul acesta infect.
Parca l-as cunoaste!
Din trecut, din viitor, din prezent?
El e copilul meu. Īl privesc atent.
Parca l-as scalda īn lumina privirii.
Parca l-as usca īn respiratia mea fierbinte.
Doamne! De unde vine copilul acesta singur?
Cine i-a potrivit, din greseala, picioarele strāmbe?
Gāndul lui e oare la fel?
Cānd ma apropiu de el se ridica si fuge.
Cineva īl opreste brutal si-l trage insistent de urechi
Si māna i se-nfige īn parul nespalat de cine stie cānd,
Decolorat de soare, de vreme, de noaptea din el.
Se roaga, cu buzele arse de bube
Si plānge cu ochii albastri, cursi din cer:
Lasati-ma! Iertati-ma! Nu ma loviti, Dom' Colonel!
Dan David, Los Angeles, 04-18-2003

Trimis de: Belphegor pe 15 Nov 2005, 07:50 PM

QUOTE
Daca nu poti sa faci o legatura clara intre motivele pentru care oamenii dau bani pentru biserici si motivele pentru care oamenii dau bani pentru scoli pt copiii strazii, nu vad cum comparatia ta sta in picioare.


Bineinteles ca nu se vor gasi doua actiuni diferite care sa aiba exact aceeasi motivatie, dar se poate aproxima plauzibil. In prezentul caz avem construire de cladiri, din motive altruiste si care nu vor aduce profituri palpabile si evidente. Asemanarile sunt suficiente pt a putea spune ca daca una se construieste, probabil ca si cealalta la fel. meni, caci ar echivala cu .

QUOTE
Nu intervi agresiv. Chiar nu stiu de unde ai dedus tu asta, eu n-am spus nimic in acest sens. Dar, conform propriei tale filosofii, poti sa faci absolut toate scolile private si sa pui o taxa mai mare decat isi poate permite. Nu dai nici bursa, pentru ca s-ar numi pomana.


Evident, si care-i problema? Invatamantul e un serviciu la fel ca oricare altul. Daca il gratuizam, de ce sa nu o facem si cu transportul in comun, hrana si imbracaminte etc? Unde s-ar ajunge?

QUOTE
In plus, dai o lege care stabileste ca trebuie sa ai capital social o anumita suma, mai mare decat poate el sa stranga, atunci cand vrei sa iti deschizi o afacere.


Asta nu, caci e deja agresiune. Fiecare trebuie lasat liber sa-si porneasca orice afacere vrea cu orice fel de capital doreste, cu conditia sa nu incalce cuiva vreun drept.

QUOTE
Nimeni nu te obliga sa traiesti in societate. N-ai decat sa iti cumperi teren undeva in padure, iti faci acolo o casa din propriile resurse si cu propriile forte, apoi traiesti din agricultura de subzistenta si dai la schimb produse in natura pentru altele. Fara bani.


Asta nu e o solutie. Daca tu consideri ca un sistem social este nedrept, solutia nu e sa fugi ci sa incerci sa-l remediezi, asa cum am facut-o in 1989, de ex.

QUOTE
In plus, nu vad ce ti se pare absurd ca un drept fundamental sa limiteze exercitarea altuia. Ti se pare absurd ca dreptul la proprietate sau la viata sa fie pastrat chiar cu pretul incalcarii dreptului meu de a fi liber sa fac ce vreau (inclusiv sa fur sau sa ucid)?


Aceea nu e incalcare, caci tu nu ai dreptul de a face ce vrei, ci de a face ce vrei cu conditia sa nu incalci drepturile altora.
Tu faci o confizuie intre:

1. A-l impusca pe X.
si
2.A-l lasa pe X sa moara nedandu-i bani de medicamente.

Nu ai dreptul de a-l ucide agresandu-l direct pe X, dar ai dreptul de a-l lasa sa moara, daca asta nu a fost din vina ta.

QUOTE
Interesant. Ce intelegi prin nepretentios? O scara de bloc, de exemplu? O gaura de canal? Care e limita acceptata?


O camera care sa satisfaca un minim de confort: pat, closet, intimitate etc.

QUOTE
Pe langa asta, exemplul cu copilul care muncea, din postarea de mai devreme, e total irelevant. Acel copil are o familie care il iubeste, are o casa, are pe cineva care sa aiba grija de el.


Ideea era ca nu e nimic exgerat si contra naturii ca un minor sa munceasca, ba chiar se vede ca o poate face f bine si inca de la o varsta frageda. Daca acela putea sa o faca, de ce nu ar putea si un aurolac care nu va mai primi de pomana?
Faptul ca acela avea familie nu era neaparat un avantaj, caci pe langa el, trebuia sa aiba grija de alti cativa. Un orfan fara nici o ruda va avea avantajul de a munci numai pt el si de a beneficia in intregime de ce castiga. Cum e rezonabil sa credem ca omul e mai interesat de propriul bine decat al altora, ultimul va fi cu atat mai motivat.

Cand o sa mai am timp, iti voi raspunde si la restul.

Trimis de: Damnatius pe 15 Nov 2005, 10:54 PM

QUOTE
Asemanarile sunt suficiente pt a putea spune ca daca una se construieste, probabil ca si cealalta la fel.


Asemanarile consideri TU ca sunt suficiente! Un delfin si un rechin au forme asemanatoare. Ambii traiesc in apa. Ambii se hranesc cu alti pesti (deci sunt pradatori), au dimensiuni comparabile si totusi au comportamente total diferite.

QUOTE
Evident, si care-i problema? Invatamantul e un serviciu la fel ca oricare altul. Daca il gratuizam, de ce sa nu o facem si cu transportul in comun, hrana si imbracaminte etc? Unde s-ar ajunge?


Transportul pentru studentii la zi este gratuit (in oras), tocmai pentru a nu le restrange accesul la educatie. SI nu s-a intamplat nici un dezastru economic din cauza asta.

QUOTE
Asta nu e o solutie. Daca tu consideri ca un sistem social este nedrept, solutia nu e sa fugi ci sa incerci sa-l remediezi, asa cum am facut-o in 1989, de ex.


Normal, dar numai daca sunt destui oameni care considera ca e nedrept sistemul. Este cumva cazul la discutia de fata?

QUOTE
Aceea nu e incalcare, caci tu nu ai dreptul de a face ce vrei, ci de a face ce vrei cu conditia sa nu incalci drepturile altora.


Pai si cu taxele tot aia e. Ai dreptul sa ai cati bani vrei, cu conditia sa nu incalci dreptul cuiva de a avea acces la educatie chiar daca el nu are bani, sau de a fi aparat in justitie, chiar daca nu isi permite un avocat particular. Ambele sunt drepturi garantate de Constitutie.

QUOTE
O camera care sa satisfaca un minim de confort: pat, closet, intimitate etc.


Pentru o astfel de camera un student plateste minimum 700,000 si imparte camera cu 3 alti colegi. Deci pretul camerei este de 2,800,000 pe luna. Salariul minim pe economie este de 3,100,000 (se discuta marirea pana la 330 RON), dar tu vorbeai de forta de munca ieftina, asa ca de ce ar plati angajatorul unui minor salariul minim pe economie, cand poate sa ii plateasca tot atat unui somer adult, cu mai mare forta de munca. Chiar daca il plateste cu 330 RON, tot nu e clar cum poate minorul sa isi asigure traiul zilnic (mancare, trasport full - lucreaza, deci nu e elev; plus ca n-are cu ce sa isi ia caiete, carti etc) cu doar 50 RON pe luna, adica 1,67 RON pe zi. O paine costa 0.6 RON, un pateu de la 1 RON in sus. Deci se va hrani cu o paine si un pateu pe zi, asta in conditiile in care lucreaza.

Ok, putem admite ca imparte si el camera cu inca 3. Astfel ii raman aprox 9 RON pe zi. Care permit supravietuirea, dar uitam un lucru : am plecat de la un pret care e de fapt subventionat de stat. In realitate e greu sa gasesti o camera cu dus si closet la pretul ala. Si am mai presupus ca angajatorul va fi de acord sa plateasca cel putin salariu minim.

QUOTE
Faptul ca acela avea familie nu era neaparat un avantaj, caci pe langa el, trebuia sa aiba grija de alti cativa. Un orfan fara nici o ruda va avea avantajul de a munci numai pt el si de a beneficia in intregime de ce castiga. Cum e rezonabil sa credem ca omul e mai interesat de propriul bine decat al altora, ultimul va fi cu atat mai motivat.


Mai citeste articolul o data. O sa vezi ca in nici un caz nu avea grija de altii, ci invers - maica-sa avea grija de el. Copilul contribuia la veniturile familie, dar intre asta si a avea in grija pe cineva e o mare diferenta.

Copiii strazi de care tot vorbim sunt exemplul perfect care contrazice ce spui tu: cei fara nici o ruda nu numai ca nu sunt avantajati, din contra, ajung mult mai rau. Din nou, presupui ca acel minor are destul discernamant si maturitate incat sa nu dea banii primului individ care ii ofera o jucarie sau un radiocasetofon uzat (evident, cu scopul nobil de a face profit). Faptul ca ar beneficia de intreaga suma este pe departe o garantie ca isi va satisface mai bine nevoiele.

Trimis de: Belphegor pe 24 Nov 2005, 11:14 PM

QUOTE (Damnatius @ 15 Nov 2005, 10:54 PM)
QUOTE
Aceea nu e incalcare, caci tu nu ai dreptul de a face ce vrei, ci de a face ce vrei cu conditia sa nu incalci drepturile altora.


Pai si cu taxele tot aia e. Ai dreptul sa ai cati bani vrei, cu conditia sa nu incalci dreptul cuiva de a avea acces la educatie chiar daca el nu are bani, sau de a fi aparat in justitie, chiar daca nu isi permite un avocat particular. Ambele sunt drepturi garantate de Constitutie.

Exact aici comiti tu greseala fundamentala.
Dreptul cuiva se incalca numai in mod pozitiv, afirmativ, intentionat: daca ii interzic lui X sa intre in scoala fara sa am un motiv intemeiat de a discrimina impotriva lui X, sau daca il sechestrez pe X sau ucid fara ca X sa aiba vreo vina.

Dar daca eu nu ii dau bani lui X sa faca scoala, nu inseamna ca ii incalc dreptul lui X de a invata. Asta pt ca X nu are dreptul sa invete pe banii mei. X are dreptul la viata, dar asta nu inseamna ca daca are nevoie de un medicament f scump pt asta eu sunt obligat sai ii dau bani sa il cumpere. Similar, X nu are dreptul sa imi ia acei bani cu forta.

Pe scurt, X are dreptul sa nu fie agresat de mine, dar nu si dreptul de a fi ajutat de mine. Orice ajutor de care X beneficiaza datorita mie dar care e obtinut fara acordul meu, nu e decat furt, violarea proprietatii mele. In acest caz, X e agresorul (caci imi incalca pozitiv, intentionat, dreptul la proprietate) si nu eu (caci eu nu ii incalc pozitiv, intentionat nici un drept).

Rezulta ca varianta propusa de tine, ca statul, din impozite, sa creeze scoli/adaposturi pt aurolaci e din start viciata si imorala, caci se bazeaza pe furtul din proprietatea unor oameni pasnici care nu incalca nimanui nici un drept.

Trimis de: Nico pe 25 Nov 2005, 09:49 PM

Scoli speciale pentru aurolaci nu stiu daca o sa vedeti, ca sa nu mai zic ca nici adaposturi nu exista, desi ar trebuie.

De ce sa fie furt? Asta inseamna ca plata oricarui impozit sau asigurare sociala (impusa de stat) sa fie furt, si din punctul meu de vedere este doar atunci cand banii sunt folositi pentru alte scopuri decat cele destinate, iar acest furt se pedepseste (teoretic).

Trimis de: Belphegor pe 25 Nov 2005, 10:03 PM

QUOTE (Nico @ 25 Nov 2005, 09:49 PM)
De ce sa fie furt? Asta inseamna ca plata oricarui impozit sau asigurare sociala (impusa de stat) sa fie furt, si din punctul meu de vedere este doar atunci cand banii sunt folositi pentru alte scopuri decat cele destinate, iar acest furt se pedepseste (teoretic).

Desigur ca orice taxa si impozit este o agresiune impotriva proprietatii private. Daca X ma obliga sa platesc pt un serviciu pe care mi-l face, indiferent de calitatea sau de necesitatea acelui serviciu, se cheama ca m-a agresat. Daca eu imi doresc acel serviciu, pot f bine sa apelez de buna voie la o firma din domeniu.
Cati bani am mai da noi la buget daca nu am fi obligati? Evident, nici macar jumatate din ceea ce dam acum. Ceea ce inseamna ca cel putin jumatate din banii ce se duc pe taxe si impozite ne sunt luati impotriva vointei noastre, exact definitia furtului.

Trimis de: Nico pe 25 Nov 2005, 10:16 PM

Nu e chiar asa. E vorba de un principiu, cel al solidaritatii sociale.

Privind strict din punctul tau de vedere, pare ca ai dreptate, dar daca abordezi problema global nu mai e asa. Nu se stie niciodata cand vei avea si tu nevoie de un sprijin... Dupa conceptiile tale, n-ai putea fi ajutat niciodata...

Trimis de: Belphegor pe 25 Nov 2005, 11:32 PM

Solidaritate sociala poate exista si fara taxele si impozitele guvernului. Exista caritatea privata.
Dupa conceptiile mele, pot primi ajutor, dar numai cu conditia sa ofer ceva la schimb pt acest serviciu. Ar fi de-a dreptul josnic din partea mea sa cer statului sa fure din banii altora ca sa mi-i dea mie.

Trimis de: Kyklos pe 27 Nov 2005, 03:49 PM

Solutii pentru copiii strazii nu sunt , pentru ca traim in Romania . Locuri de munca nu le putem acorda deorece multi sunt lenesi . Au un mod de viata degradant sunt obisnuiti cu furtisaguri ,linguseli . Statul Roman se implica foarte putin ; tine foarte mult si de nivel de educatie .

Trimis de: skrningrid pe 27 Nov 2005, 06:07 PM

Tind sa-i dau dreptate lui Vicos, sint dezgustatori. De exemplu fiicei mele de 5 ani ii este frica de ei, daca oprim la un semafor si vine vreun cersator, incepe sa plinga, sa tremure sa-mi ceara ajutor. Poate e ea sensibila, dar nu cred ca e singura care reactioneaza asa. Ba intr-o zi de vara asteptind pe cineva sa iasa din magazinul din apropierea blocului, un tiganus care s-a nascut linga gunoi, a cresut ca avea vreo 3 anisori, a venit linga noi, si a lovit-o , ia dat asa o plama, ca asa a vrut muschii lui. Atunci va intreb nu sint periculosi? este vorba de un pui de 3 anisori....dar cind va creste.

Trimis de: flori pe 27 Nov 2005, 06:59 PM

Nimeni nu e vinovat ca se naste...acesti copii sint intr-adevar periculosi, dar trebuie sa recunoastem ca au fost abrutizati prin indiferenta, violenta, lipsa de educatie si saracie...si-au dezvoltat doar instinctul de supravietuire ca si animalele! Chiar si un animal de povara, va refuza sa munceasca daca nu-l dresezi in spiritul asta...

Trimis de: SORIN pe 27 Nov 2005, 07:22 PM

Sint doar niste copii nenorociti sad.gif

QUOTE
Ba intr-o zi de vara asteptind pe cineva sa iasa din magazinul din apropierea blocului, un tiganus care s-a nascut linga gunoi, a cresut ca avea vreo 3 anisori, a venit linga noi, si a lovit-o , ia dat asa o plama, ca asa a vrut muschii lui.


Interesant cum ai procedat dupa ce fetita ta a fost lovita......daca pui-ul a scapat fara una la fund ( una de corectie ) n-ai facut nimic. Sa nu-mi spui ca n-ai ripostat!!!

Sorin.

Trimis de: dascalita pe 27 Nov 2005, 08:49 PM

Ma intreb daca n-ar trebui eutanasiati??!!! cry.gif Daca miros,sunt rai,periculosi si...lingusitori,hai sa scapam de ei! Solutii nu sunt?
Ar fi,dar toate au fost abandonate...dupa ce ajung cu chiu cu vai la 18 ani,crescuti prin diferite adaposturi sau fundatii sunt lasati sa se ...descurce!Vor face alti copii prin canalizari,si tot asa...
Nu e vina lor ca s-au nascut fara noroc... sad.gif

Trimis de: Belphegor pe 27 Nov 2005, 10:20 PM

QUOTE (dascalita @ 27 Nov 2005, 08:49 PM)
Ma intreb daca n-ar trebui eutanasiati??!!!

Numai daca au ucis la randul lor.
Nu poti ucide anumiti oameni doar pt ca sunt periculosi si miros urat. Nu esti obligat sa le sustii viata, dar esti obligat sa nu le-o iei fara motive suficiente.

Trimis de: SORIN pe 27 Nov 2005, 10:51 PM

Ma i

QUOTE
ntreb daca n-ar trebui eutanasiati??!!! 


sad.gif

Tind sa cred ca ai incercat o gluma, dar nereusita ohyeah.gif

Sorin.

Trimis de: flori pe 27 Nov 2005, 11:18 PM

Sorin... pai e evident ca e o gluma...Pe Blegoferm il mai cred in stare sa nu-si dea seama dar tu??? wub.gif

Trimis de: ducoro pe 27 Nov 2005, 11:21 PM

Copii strazii.........sunt ceea ce am realizat noi prin indiferenta noastra.....prin grija doar de alegeri si fuga dupa scaune calde.
mad.gif

Trimis de: SORIN pe 27 Nov 2005, 11:22 PM

QUOTE
Pe Blegoferm il mai cred in stare


roflmao.gif roflmao.gif roflmao.gif

Sorin.

Trimis de: dascalita pe 27 Nov 2005, 11:30 PM

Era o gluma amara... mad.gif Daca tot put,sunt un pericol... sad.gif regret confuzia!

Trimis de: Oiski-Poiski pe 28 Nov 2005, 08:09 AM

Oameni buni, cum ati ajuns sa discutati daca sunt legale impozitele si asigurarile sociale pornind de la o problema asa de grava cum sunt copiii strazii in RO ?
Normal ca a ramas statul sa se ocupe de ei ca nu cred ca vreunul dintre noi a ridicat doua degete in sus si a zis "eu il adopt pe ala micul de cinci ani si de acu incolo ma voi ocupa de educatia lui ".
Sau poate a facut-o Belphegor din caritate sociala si noi nu stim .In cazul acesta il scot pe el din discutie.Raman ceilalti.
A, ziceti ca nu voi i-ati facut , sa-i creasca cine i-o adus pe lume ? Aia nu pot sa o faca pentru ca la randul lor sunt resturile societatii.
Nu vreti nici statul sa o faca pentru ca nu ati platit impozitele pentru asa ceva ?
Pai atunci vorba cui a zis in gluma de fapt nu mai ramane decat o solutie, sa ne luam adio de la ei.
Stau si citesc si nu-mi vine sa cred nonono.gif .


Trimis de: skrningrid pe 28 Nov 2005, 02:18 PM

QUOTE (SORIN @ 27 Nov 2005, 07:22 PM)

Interesant cum ai procedat dupa ce fetita ta a fost lovita......daca pui-ul a scapat fara una la fund ( una de corectie ) n-ai facut nimic. Sa nu-mi spui ca n-ai ripostat!!!

Sorin.

Cu regret, dar pustica a fost asa de rapid ca s-a si dus la tatasau la picior. Si sincer nu am vrut sa-mi ridic tigani de la container in cap, sa ma tem de cite ori duc galeata, am venit acasa si i-am spus tatalui fetii cele intimplate. Urmarea a fost benefica apelind la forurile competente dupa 2 saptpmini au fost dusi de la continer. Ei efectiv acolo traiau aveau amenajat ca un fel de cort, facea foc din cutii, carton si altele.
Acum nu mai sint! Binen'eles problema celor de la intersectii se rezolva mult mai greu....

Trimis de: Damnatius pe 28 Nov 2005, 06:10 PM

QUOTE
Dreptul cuiva se incalca numai in mod pozitiv, afirmativ, intentionat: daca ii interzic lui X sa intre in scoala fara sa am un motiv intemeiat de a discrimina impotriva lui X


Daca cineva nu isi permite un avocat particular intr-un proces impotriva sa, statul este OBLIGAT sa ii asigure unul din oficiu, pentru a nu ii incalca dreptul la aparare, chiar daca trebuie sa o faca pe banii altcuiva (adica ai platitorilor de taxe). Deci nu numai ca nu ii interzici sa aiba un avocat (incalcare afirmativa, cum spuneai), dar ii si asiguri unul pe banii tai.

QUOTE
Desigur ca orice taxa si impozit este o agresiune impotriva proprietatii private. Daca X ma obliga sa platesc pt un serviciu pe care mi-l face, indiferent de calitatea sau de necesitatea acelui serviciu, se cheama ca m-a agresat.


Belphegor, hai sa spunem lucrurile altfel : te obliga cineva sa ramai cetatean al acestei tari? Vei plati taxe atat timp cat esti cetatean al acestei tari sau cat timp lucrezi pe teritoriul ei. Daca nu iti convine sistemul, esti liber sa iti depui cerere pentru cetatenia unei alte tari unde se aplica sistemul pe care il propui tu si sa renunti la cetatenia romana.

In plus, inca n-ai explicat cum se impaca teoria ta ("caritate" contra servicii) cu respectarea drepturilor minorilor (pe care nu ii poti angaja legal pana la varsta de 15 ani), cu dreptul la educatie (cand mai merg la scoala daca muncesc de mici; scoala primara si gimnaziu nu prea sa fac la seral, din cate stiu), cum isi pot asigura o locuinta (am descris intr-un mesaj anterior cam care ar fi costurile), cum platesc pentru transport, mancare, imbracaminte etc, in conditiile in care tu presupui un salariu mai mic pentru aurolaci decat pentru un angajat normal.

Deci, te rog, astept sa ne prezinti o solutie cat mai detaliata care sa acopere cheltuielile zilnice necesare, sa respecte drepturile omului, asa cum prevede Constitutia si sa nu se bazeze pe nici un fel de solidaritate sociala impusa de stat. Te rog sa nu incepi din nou cu fondurile private de caritate etc pentru ca astfel de fonduri sau organizatii EXISTA deja, dar aurolacii tot pe strazi sunt. Prin urmare, dintr-un motiv sau altul, solutia aceasta nu este suficienta.

Trimis de: Nico pe 30 Nov 2005, 10:38 PM

Am impresia ca unele persoane vad copiii strazii ca pe niste animale daunatoare... Daca ne gandim putin vom observa ca sunt doar victimele unor parinti iresponsabili sau extrem de ghinionisti. Sunt de acord, nu sunt placuti vederii, pot fi si agresivi (desi agresivitatea lor e mai mare in grupul din care fac parte) dar asta nu inseamna ca nu trebuie ajutati. Diferenta intre noi si o tara cu adevarat civilizata este si faptul ca in timpul iernii, cand temperaturile sunt foarte scazute, usile metroului parizian raman deschise pentru cei fara adapost... Macar atat am putea face.

Trimis de: Belphegor pe 4 Dec 2005, 12:52 PM

QUOTE
Daca cineva nu isi permite un avocat particular intr-un proces impotriva sa, statul este OBLIGAT sa ii asigure unul din oficiu, pentru a nu ii incalca dreptul la aparare, chiar daca trebuie sa o faca pe banii altcuiva (adica ai platitorilor de taxe). Deci nu numai ca nu ii interzici sa aiba un avocat (incalcare afirmativa, cum spuneai), dar ii si asiguri unul pe banii tai.


Doar pt ca asa se intampla in prezent nu inseamna ca e si corect.

QUOTE
Belphegor, hai sa spunem lucrurile altfel : te obliga cineva sa ramai cetatean al acestei tari? Vei plati taxe atat timp cat esti cetatean al acestei tari sau cat timp lucrezi pe teritoriul ei. Daca nu iti convine sistemul, esti liber sa iti depui cerere pentru cetatenia unei alte tari unde se aplica sistemul pe care il propui tu si sa renunti la cetatenia romana.


E absurd sa spui ca victima furtului ar trebui tot ea sa cedeze si sa plece.

QUOTE
In plus, inca n-ai explicat cum se impaca teoria ta ("caritate" contra servicii) cu respectarea drepturilor minorilor


Din moment ce teoria mea nu se bazeaza in nici un fel pe a agresa minorii, adica pe a le incalca afirmativ drepturile, inseamna ca se impaca f bine.

Solutia caritatii private este singura care are o sustinere morala, caci e bazata pe voluntarism si nu pe furt si incalcarea afirmativa a drepturilor la proprietate a populatiei. Daca intr-adevar ea nu e suficienta, cu atat mai rau pt aurolaci. Inseamna ca o solutie mai buna nu exista.

Trimis de: Wluiki pe 4 Dec 2005, 01:24 PM

QUOTE
E absurd sa spui ca victima furtului ar trebui tot ea sa cedeze si sa plece
Mai absurd este sa pretinzi ca ai fost furat fara sa ai nici cea mai mica dovada. Cum nu te obliga nimeni sa traiesti si sa muncesti in Romania nu te fura nimeni. Este alegerea ta. Citeste legislatia tarii noastre si vei stii de la inceput care vor fi avantajele tale reale.


Trimis de: Damnatius pe 4 Dec 2005, 01:35 PM

QUOTE
Doar pt ca asa se intampla in prezent nu inseamna ca e si corect.


Ai si argumente pentru asta, sau e alt dicton de-al tau?

QUOTE
E absurd sa spui ca victima furtului ar trebui tot ea sa cedeze si sa plece.


Victima dupa parerea ta. Eu cred ca e mai degraba o parte intr-un contract social. Statul se obliga sa ii apere anunite drepturi iar cetateanul sa plateasca taxe catre stat.

QUOTE
Din moment ce teoria mea nu se bazeaza in nici un fel pe a agresa minorii, adica pe a le incalca afirmativ drepturile, inseamna ca se impaca f bine.


Teoria ta agreseaza minorii, limitandu-le sansele de a avea acces la educatie si incalcand flagrant articolul din constitutie care interzice angajarea minorilor sub 15 ani. In plus, un drept de care nu te poti bucura este ca si inexistent. Daca spui "ai dreptul la invatamant dar numai daca poti plati, "ai dreptul la sanatate, dar numai daca poti plati", "ai dreptul la aparare, dar numai daca poti plati" (cu alte cuvinte, nu iti incalcam afirmativ dreptul, doar negativ), de nu am spune si "ai dreptul la libertate, dar numai daca poti plati", "ai dreptul la viata, dar numai daca poti plati" ?

QUOTE
Daca intr-adevar ea nu e suficienta, cu atat mai rau pt aurolaci. Inseamna ca o solutie mai buna nu exista.


Atentie, solutia actuala include interventia statului dar si caritatea privata, si NU este suficienta. Tu propui sa eliminam interventia statului si tragi concluzia ca asa ar fi mai eficienta. Cu alte cuvinte 3+2<2. Logic!

Trimis de: Belphegor pe 4 Dec 2005, 01:36 PM

QUOTE
Mai absurd este sa pretinzi ca ai fost furat fara sa ai nici cea mai mica dovada.


Dovada e ca sunt obligat sa platesc taxe si impozite.

QUOTE
Cum nu te obliga nimeni sa traiesti si sa muncesti in Romania nu te fura nimeni. Este alegerea ta. Citeste legislatia tarii noastre si vei stii de la inceput care vor fi avantajele tale reale.


Cum nu te obliga nimeni sa mergi pe strada, inseamna ca nu are cum sa te fure nimeni pe strada, ca doar e alegerea ta. rolleyes.gif
Eu am dreptul sa traiesc si sa muncesc unde vreau cu conditia sa nu incalc drepturile nimanui. Este in schimb obligatia celorlalti sa nu ma agreseze pe mine.

Trimis de: Wluiki pe 4 Dec 2005, 01:49 PM

QUOTE
Dovada e ca sunt obligat sa platesc taxe si impozite.
Esti obligat pentru ca traiesti in aceasta tara, in aceasta societate. Cauta-ti o societate fara stat (vreo insula prin Pacific, de exemplu) si nu mai vei fi obligat. Asadar pana la urma nu-i obligatie, ci alegere.

QUOTE
Cum nu te obliga nimeni sa mergi pe strada, inseamna ca nu are cum sa te fure nimeni pe strada, ca doar e alegerea ta.  rolleyes.gif
A fura in acest caz inseamna a incalca o lege, inseamna ceva impotriva alegerii tale, caci strada nu este prin definitie locul in care se fura. Dar a trai in romania inseamna prin definitie (lege) a-ti plati obligatiile fata de aceasta societate care te adaposteste, si una din aceste forme sunt taxele.
Daca cumva vorbim de un caz fictional unde strada prin definitie este locul in care se fura, atunci da este analogia este corecta si ai mare dreptate.

QUOTE
Eu am dreptul sa traiesc si sa muncesc unde vreau cu conditia sa nu incalc drepturile nimanui. Este in schimb obligatia celorlalti sa nu ma agreseze pe mine.
Fals. N-ai nici-un drept. Demonstreaza-l.
Orice tara/societate te poate respinge daca asa considera de cuviinta, iti poate cere anumite conditii pentru a te accepta, te poate intemnita, iti poate cere taxe. Obligatiile tale sunt sa respecti legile locului si timpului in care te afli. Drepturile sunt o forma cosmetizata a unora din aceste legi. Daca nu platesti taxe n-ai nici-un drept sa traiesti si sa muncesti in Romania. Nu conteaza ca nu incalci in mod direct drepturile unui individ. Daca vrei sa-ti simplifici existenta sociala fa cum ti-am zis mai sus, du-te intr-o societate tribala unde pretentiile vor fi mai mici. Dezvantajele le vei descoperi singur acolo, din cate am observat mai multi oameni ti-au argumentat pe diverse thread-uri in zadar.

Trimis de: Belphegor pe 4 Dec 2005, 01:49 PM

QUOTE
Victima dupa parerea ta. Eu cred ca e mai degraba o parte intr-un contract social. Statul se obliga sa ii apere anunite drepturi iar cetateanul sa plateasca taxe catre stat.


De fapt statul iti ia cu forta niste bani si iti da la schimb niste servicii dupa cum doreste, cu conditia sa nu fie chiar atat de proaste incat sa starneasca o revolutie. Cine vrea protectie, sa plateasca pt ea, ca pt orice alt serviciu. Iar cine ofera protectie, sa faca fata pe o piata libera, controlata de cerere si oferta, nu de monopol fortat si bani luati cu forta.

QUOTE
Teoria ta agreseaza minorii, limitandu-le sansele de a avea acces la educatie si incalcand flagrant articolul din constitutie care interzice angajarea minorilor sub 15 ani.


Ti-am mai raspuns la asta fara sa ma combati punctual. Pe scurt, obligatia mea nu e sa sustin cuiva viata, ci doar sa nu i-o iau.
Si ce tot imi vii cu constitutia? Am scris-o eu? Am votat-o eu? Sunt eu responsabil in vreun fel de ce scrie acolo?

QUOTE
In plus, un drept de care nu te poti bucura este ca si inexistent. Daca spui "ai dreptul la invatamant dar numai daca poti plati, "ai dreptul la sanatate, dar numai daca poti plati", "ai dreptul la aparare, dar numai daca poti plati" (cu alte cuvinte, nu iti incalcam afirmativ dreptul, doar negativ), de nu am spune si "ai dreptul la libertate, dar numai daca poti plati", "ai dreptul la viata, dar numai daca poti plati" ?


Iar am raspuns. Ai nevoie de un transplant de 15.000$ si nu ai banii? Problema ta, medicii au dreptul sa ceara cat doresc pt serviciile lor. Ei nu sunt obligati sa munceasca pe gratis pt ca asa ti-ar conveni tie.

QUOTE
Atentie, solutia actuala include interventia statului dar si caritatea privata, si NU este suficienta.


Nici nu ma intereseaza in primul rand cat de eficienta e, ci cat de morala e. Solutia ca armata sa ia cu forta de la populatie cateva miliarde anual pt a rezolva pb aurolacilor, cu siguranta ca asta ar fi cea mai eficienta. Dar inacceptabila din multe alte motive.

Trimis de: Wluiki pe 4 Dec 2005, 02:08 PM

QUOTE
Si ce tot imi vii cu constitutia? Am scris-o eu? Am votat-o eu?
Nu, a fost votata de niste reprezentanti votati la randul lor de un segment majoritar al populatiei. Nu-ti convine, sterge-o tongue.gif


Trimis de: Damnatius pe 4 Dec 2005, 03:54 PM

QUOTE
Iar am raspuns. Ai nevoie de un transplant de 15.000$ si nu ai banii? Problema ta, medicii au dreptul sa ceara cat doresc pt serviciile lor. Ei nu sunt obligati sa munceasca pe gratis pt ca asa ti-ar conveni tie.


Exemplul este irelevant. Asigurarile sociale oricum nu acopera astfel de cazuri, la fel cum locuintele sociale nu sunt cele mai luxoase apartamente iar avocatul din oficiu nu este cel mai renumit avocat din oras. Ceea ce acopera sunt insa servicii de baza iar acestea sunt platite din taxele colectate. Nu a spus nimeni ca ar trebui ca cineva sa fie obligat sa munceasca pe gratis. Asta a fost doar o concluzie (proasta) a ta.

QUOTE
Sunt eu responsabil in vreun fel de ce scrie acolo?


Esti cetatean al acestei tari si, in aceasta calitate, ai atat drepturi cat si obligatii! Printre acestea din urma se numara si respectarea legilor tarii, implicit a legii fundamentale - Constitutia. Cum am mai spus, daca nu vrei sa accepti aceste lucruri, esti liber sa renunti la cetatenia romana. Mai esti liber sa faci si altceva : formeaza un partid care sa propuna trecerea la sistemul de care vorbesti, convinge destui oameni, castiga alegerile si fa schimbarile!


QUOTE
Nici nu ma intereseaza in primul rand cat de eficienta e, ci cat de morala e.


Deci, a lua bani sub forma de taxe pentru a da o sansa unor copii este mai putin moral decat a lasa acei copii pe strada pentru a proteja proprietatea cetatenilor. Uau! Nu stiu ce as mai putea comenta...

Trimis de: Belphegor pe 5 Dec 2005, 08:05 PM

QUOTE (Wluiki @ 4 Dec 2005, 01:49 PM)
A fura in acest caz inseamna a incalca o lege, inseamna ceva impotriva alegerii tale, caci strada nu este prin definitie locul in care se fura. Dar a trai in romania inseamna prin definitie (lege) a-ti plati obligatiile fata de aceasta societate care te adaposteste, si una din aceste forme sunt taxele.

Furtul e furt indiferent de circumstanta. Exceptia este una in care indivizii consimt de buna voie sa fie furati, dar aici nu e cazul: cati ne-am mai plati de buna voie impozitele daca nu am fi fortati? Solutia nu e sa toleram furtul doar pt ca in alte privinte avem de castigat, ci sa ramanem cu acele castiguri si sa se opreasca si furtul.


LATER EDIT:

QUOTE
Exemplul este irelevant. Asigurarile sociale oricum nu acopera astfel de cazuri, la fel cum locuintele sociale nu sunt cele mai luxoase apartamente iar avocatul din oficiu nu este cel mai renumit avocat din oras. Ceea ce acopera sunt insa servicii de baza iar acestea sunt platite din taxele colectate. Nu a spus nimeni ca ar trebui ca cineva sa fie obligat sa munceasca pe gratis. Asta a fost doar o concluzie (proasta) a ta.


Pai respectiva operatie poate fi una de viata si de moarte. Asta nu e de baza?
Asa cum nu iti acopera o operatie vitala, de ce ti-ar acoperi alte servicii mai putin importante, invatamantul, de ex?
Plus ca si in cazul celor de baza, ramane problema moralitatii. E moral sa imi iei mie cu forta o suma de bani, indiferent de cat de mica sau mare, doar ca sa-ti asiguri tu unele servicii, fie ele si de baza?

QUOTE
Esti cetatean al acestei tari si, in aceasta calitate, ai atat drepturi cat si obligatii! Printre acestea din urma se numara si respectarea legilor tarii, implicit a legii fundamentale - Constitutia. Cum am mai spus, daca nu vrei sa accepti aceste lucruri, esti liber sa renunti la cetatenia romana.


Asta asa e, dar nu inseamna ca trebuie sa fiu de acord si cu moralitatea/principialitatea lor.

QUOTE
Deci, a lua bani sub forma de taxe pentru a da o sansa unor copii este mai putin moral decat a lasa acei copii pe strada pentru a proteja proprietatea cetatenilor. Uau! Nu stiu ce as mai putea comenta...


Exact.

Trimis de: Blakut pe 9 Dec 2005, 06:27 PM

Pai exista o singura metoda ca sa ii faci sa dispara: nu ii mai ajuti in nici un fel, inchizi canalele. Si o sa dispara pana la urma, de foame, de frig, in puscarii etc.

Daca vrei sa ii ajuti, trebuie sa ii faci sa-si schimbe modul de viata (le gasesti un loc de munca, etc.) Problema e ca nu prea ai cum s-o faci, pentru ca ei prefera sa stea pe strazi si sa dea in cap.

Oricum vad ca s-a deraiat de la subiect...

Trimis de: Wluiki pe 9 Dec 2005, 09:47 PM

QUOTE
Furtul e furt indiferent de circumstanta. Exceptia este una in care indivizii consimt de buna voie sa fie furati, dar aici nu e cazul: cati ne-am mai plati de buna voie impozitele daca nu am fi fortati? Solutia nu e sa toleram furtul doar pt ca in alte privinte avem de castigat, ci sa ramanem cu acele castiguri si sa se opreasca si furtul.
Ad nauseam. Am obiectat ca nu este furt pentru ca tu ca individ faci o alegere. Daca nu vrei sa platesti impozitele e simplu, nu castiga bani in Romania, nu trai in Romania.
Ca sa demonstrezi ca e furt trebuie sa arati ca ti se iau bani impotriva vointei tale. Dar tu alegi sa lucrezi aici asadar alegi sa platesti si impozitele. Niciodata n-a pretins nimeni ca tu iti vei primi venitul brut. Daca tu ai trait cu iluzia asta este greseala ta - statul roman, firmele, toata lumea a fost onesta si ti-a spus din capul locului: tu castigi banii astia iar procentele astea au directia asta.

QUOTE
Asta asa e, dar nu inseamna ca trebuie sa fiu de acord si cu moralitatea/principialitatea lor.
Ce moralitate? Este un contract. Iti convine stai aici si-l onorezi, nu-ti convine pleaca!
Este un contract care se face prin comun acord. Nu esti de acord - cauta-ti un contract mai bun, lumea este mare.

Trimis de: Belphegor pe 26 Dec 2005, 01:39 PM

QUOTE
Ca sa demonstrezi ca e furt trebuie sa arati ca ti se iau bani impotriva vointei tale. Dar tu alegi sa lucrezi aici asadar alegi sa platesti si impozitele. Niciodata n-a pretins nimeni ca tu iti vei primi venitul brut.


Dar eu nu stau aici ca sa platesc taxe, ci pt anumite castiguri. Faptul ca locuiesc intr-un loc unde am castigul X, nu inseamna ca sunt de acord ca in acel loc sa mi se ia cu forta X-n, chiar daca per total am mai mult de castigat.

Faptul ca per total castig decat pierd stand intr-un loc nu inseamna ca sunt de acord sa fiu furat acolo. Ideal este sa raman si cu castigul, si sa nu fiu nici furat; de ce sa ma multumesc cu cel mai putin rau cand pot avea binele intreg?

Trimis de: MonicaV pe 22 Jan 2006, 01:50 PM

O societate in care exista copiii strazii e o societate in care exista diferenta intre strada si locul unde e normal sa traiasca copiii. Problema nu se pune asa (ca de ce stau copiii in strada). Problema e de ce, daca traiesc asa, acesti copii nu au sanse prea bune de integrare in societate, chiar daca supravietuiesc. De ce e greu de gasit locuri de munca pentru cineva care vine de pe strada si nu prea are scoala? De ce e greu sau interzis sa se faca ucenici sau sa "intre la stapin"? Nu e normal, si nu a fost asa intotdeauna. Ca sa ii ajute pe acesti copii, societatea ar trebui sa creeze locuri de munca (sau alte surse cinstite de venit) pentru persoanele cu foarte putina scoala sau fara scoala.

Trimis de: Eclectic pe 22 Jan 2006, 08:41 PM

Monica, ne era dor de tine... mwah1.gif

QUOTE
O societate in care exista copiii strazii e o societate in care exista diferenta intre strada si locul unde e normal sa traiasca copiii.


Ne dai si noua un exemplu de societate in care nu exista diferenta asta ? biggrin.gif

Trimis de: MonicaV pe 22 Jan 2006, 09:47 PM

Pai, stiu eu, poate undeva in Africa, unde exista un fel de case dar nu prea exista "strada"...

Trimis de: mariusc2 pe 23 Jan 2006, 03:34 PM

QUOTE
De ce e greu de gasit locuri de munca pentru cineva care vine de pe strada si nu prea are scoala?

Chiar, de ce o fi greu asa? Cand sunt o multime cu facultati si stau pe liber?!

QUOTE
De ce e greu sau interzis sa se faca ucenici sau sa "intre la stapin"?

Daca ala e tamba si nu stie nici cate degete are la o mana ce dracu' sa faca ucenic? Cat despre intratul la stapan, sa inteleg ca sustii exploatarea copiilor ca forta de munca?

Trimis de: MonicaV pe 24 Jan 2006, 07:12 AM

Depinde ce intelegi prin exploatare. Pina relativ recent, era normal. Unul din bunicii mei a fugit de la tara si a intrat la stapin la un negustor de la Bucuresti. Pai nu a fost bine? Ar fi ajuns mai bine daca statea mai mult in saracia aia si avea citeva clase in plus, mai ales ca atita carte cita avea plus ce l-a invatat stapinul a fost suficient in meseria lui? Mai tirziu, a ajuns el insusi negustor (pina i-a luat statul pravalia si casa). In functie de meserie, s-ar putea sa nu fie o problema daca ucenicul e cam prost sau fara carte. Daca nu stie sa numere pina la zece si trebuie sa stie, lasa, ca invata el. Cei cu facultati nu cauta acelasi fel de servici, asa ca nu se compara.

Trimis de: Blakut pe 26 Jan 2006, 06:16 PM

Si cu toate astea nu se intampla ce spui tu... inseamna ca ideea nu prea e buna, altfel totul se pornea de la sine...

Trimis de: MonicaV pe 26 Jan 2006, 09:55 PM

Nu e vorba ca nu e bine. Pur si simplu s-a schimbat societatea, astfel incit oamenii sint nevoiti sa stea ani de zile la scoala chiar daca dupa aceea, ei de fapt nu stiu nici o meserie, iar munca copiilor e considerata o forma de exploatare, chiar daca munca necesara ca sa invete bine si sa isi faca temele este la fel de grea sau chiar mai grea decit munca la servici. Nu uitati ca un copil sau un adolescent e obligat sa stea asezat la locul lui si sa faca munca neplatita care i se cere la scoala, dupa care are si teme pentru acasa. In total, poate sa ajunga sa munceasca si mai mult decit daca ar fi avut un program normal de munca. Atunci cind aveam eu, sa zicem, 6 ore la liceu, credeti ca puteam intotdeauna sa imi termin temele si invatatul "numai" in doua ore? Aveam oare mai mult timp liber decit un om al muncii? Mama, in schimb, stia cite ore trebuie sa lucreze. Chiar daca lucra opt ore, cel putin stia ca la ora stabilita pleca si era libera pina a doua zi.

Trimis de: Blakut pe 27 Jan 2006, 09:54 AM

QUOTE
faca munca neplatita care i se cere la scoala,


Aia se cheama invatat.

QUOTE
Atunci cind aveam eu, sa zicem, 6 ore la liceu, credeti ca puteam intotdeauna sa imi termin temele si invatatul "numai" in doua ore?


Da. Liceul e o nimica toata (desi cand eram al liceu mi se parea greu).

QUOTE
astfel incit oamenii sint nevoiti sa stea ani de zile la scoala chiar daca dupa aceea, ei de fapt nu stiu nici o meserie


Pai nu stiu nici o meserie pentru ca in scoala nu inveti meserie. In scoala inveti sa inveti. Atat. Scoala nu e neaparat utila pentru informare cat e pentru "social skills". Nu scoala te face un bun meserias. Nimeni nu se poate astepta sa termine ASE-ul si sa devina un bun bancher, sau politehnica si sa devina un bun inginer.

QUOTE
Aveam oare mai mult timp liber decit un om al muncii?


E vorba de alegeri: puteai sa renunti la liceul ala greu si exploatator si sa devii om al muncii. Uite ca nu multa lume vrea sa o faca. Inseamna ca e ceva si cu munca aia grea neplatita ...

QUOTE
Chiar daca lucra opt ore, cel putin stia ca la ora stabilita pleca si era libera pina a doua zi.


Daca vrei sa fii un om de succes, in orice domeniu, orele de munca sunt irelevante. Lucrezi cand e nevoie si cat e nevoie... Tatal meu lucreaza la o firma si mi-a spus clar: daca vrei sa ramai toata viata un simplu angajat, lucreaza 8 ore pe zi, si asta o sa fii. Daca vrei sa te ridici, muncesti cat e nevoie. (el lucreaza si 12 ore pe zi, e la birou ori de cate ori e nevoie).

Trimis de: Ioa_3000 pe 5 Mar 2006, 01:09 AM

Poate e putin off-topic ce voi spune acum, dar simt nevoia sa ma descarc: mor de mila amaratilor aia mici cu biberonul si catelusul in brate care cersesc pe la Unirii (si nu numai de a lor, ci de a tuturor copiilor trimis la cersit, mai ales pe frigul asta) si ma simt de fiecare data cand ii vad mai neputincioasa. Am trimis mailuri pe la toate institutiile statului plus vreo 5 publicatii de mare tiraj in speranta ca va rezolva cineva ceva si nu am primit nici un raspuns. Incerc sa nu-mi pierd optimismul ca macar unii dintre destinatarii mailurilor se vor interesa de acest subiect. Sunt pe punctul de a-i lua de mana si a-i duce la Protectia Copiilor, dar din pacate pentru ei, au parinti care nu sunt niciodata la mare distanta. Ma ajunge frustrarea cand vad atatia copii amarati si fara un viitor si nu stiu cce sa mai fac... Daca le dau bani, li-i iau parintii sau cei mai mari, le mai dau cate ceva de mancare, dar si pe-aia o impart cu cate n-spe frati (n-am vazut copil al strazii egoist. nu zic ca n-or fi, dar eu n-am vazut). Ce as putea oare sa fac pentru acesti copii? Are cineva vreo idee? sad.gif

Trimis de: mutulica pe 5 Mar 2006, 07:57 AM

Ioa_3000, nu prea poti face nimic. pe de-o parte, pentru ca asa cum ai spus si tu, orice le dai ajunge in mina celor ce ii trimit pe micuti la cersit, pe de alta parte, pentru ca institutionalizarea lor nu prea ajuta. Asa cum e gindita astazi aceasta forma de ajutor este perceputa la fel de rau cu puscaria, si in general rejectata de micuti.
Sa stii ca genul asta de mici cersetori exista si in occident, e drept in mai mica masura, dar... sunt destui si acolo. Sunt cazuri in care societatea este pur si simplu neputincioasa.

Trimis de: nefertiti-old pe 5 Mar 2006, 08:24 AM

QUOTE (Ioa_3000 @ 5 Mar 2006, 01:09 AM)
Sunt pe punctul de a-i lua de mana si a-i duce la Protectia Copiilor, dar din pacate pentru ei, au parinti care nu sunt niciodata la mare distanta.

Chiar daca ai face asta, legislatia de la noi e atat de incalcita, incat cu mare greu ii poti decadea din depturile parintesti, asa ca mai devreme sau mai tarziu se intorc la ei si apoi iar pe strada.

Trimis de: Ioa_3000 pe 5 Mar 2006, 02:39 PM

Mi se pare atat de necinstit ca unii copii au tot ce isi pot dori si nu sunt multumiti, iar altii zic "bogdaproste" pentru o farfurie de mancare si un culcus pentru o noapte... Si multi dintre ei sunt asa niste copii buni si veseli, daca-i privesti mai aproape! Eram in tramvai si pe scaune, in fata mea, erau o familie de cersetori (adica o mama cu cei 3 copii ai ei, dintre care cel mare nu avea mai mult de 11 ani si cel mai mic nu avea mai mult de 2). M-a uimit baietelul cel mare cu atitudinea lui protectoare fata de ceilalti. El isi asumase rolul de "Barbatul familiei" (desi am aflat pe parcurs ca avea si-un nenorocit de tata). A scos din haina o punga cu o jumatate de shaorma (culeasa probabil de prin gunoi) si cu alte cateva resturi de mancare si i-a zis mamei lui "Uite ce v-am adus!". Cu un aer foarte mandru de sine si responsabil, a inceput sa le imparta mancarea, intai mamei si apoi fratilor. Intre timp, ii tot dojenea pe cei mai mici sa se poarte frumos, sa nu tipe si asa mai departe, la modul la care un parinte si-ar dojeni copiii. Cautand prin geanta, am gasit o jucarie mica (din acelea din cutiile de cereale) si i-am dat-o. Mi-a multumit, dar i-a dat-o imediat fratelui cel mic, ca si cum nici nu i-ar fi trecut prin cap ca el o primise si i se cuvenea lui. Asa a inceput dialogul. Mi-a povestit despre cainele sau, mi-a vorbit despre frati, a aparut si tatal pe undeva prin conversatie. Era un baietel vesel si frumos si la fata (in ciuda murdariei) si la sufletel. La un moment dat, o doamna cu nas sensibil a inceput sa faca scandal ca miros urat copiii, singurul moment in care mama a dat vreun semn ca le-ar fi mama (a intervenit pentru ei, dar nu stiu in ce masura din dragoste pentru micuti si in ce masura din motiv ca s-a simtit atacata). Pana la urma au coborat si nu am mai stiut nimic de ei. La fel s-a intamplat cu o fetita care cersea la McDonald's si mama mea i-a dat o inghetata. Ea s-a dus repede s-o imparta cu surioara ei care era pese drum. Se pare ca viata grea creaza copii mai buni si mai puternici decat huzurul, dar partea dureroasa e ca acesti copii nu au absolut nici o sansa. Iar daca din casele de copii au mai iesit oameni, de pe strada mult mai rar...

Trimis de: LINICA pe 10 Mar 2006, 12:15 PM

Acum cativa ani mergeam in vizite destul de des la copiii dintr-un internat. Nu va pot spune de ce ingrijiri beneficiau bietii copii. Pentru ca am indraznit sa le atrag atenita doamnelor ingrijitoare ca o fetita are o rana deschisa si neingrijita, nu am mai fost primiti acolo. O chema Mihaela si avea 7 ani.

Am inceput apoi sa merg la o casa de copii ai strazii. Aici li se oferea copiilor un loc curat si mancare calda. Unii ramaneau si peste noapte. Dar cei mai multi, dupa cateva ore petrecute la caldurica si sub supraveghere se intorceau in strada. De vina nu erau cei care se ocupau de ei. Ba unii erau chiar mai atenti decat ar fi multi dintre parinti cu copiii lor.

Ioana, ai dreptate. Copiii pe cate ii vedem pe strazi de obicei sunt buni. Dar majoritatea numai cand sunt mici. Dupa ce depasesc 12-13 ani, se trezesc la realitate si de cele mai multe ori, sufletelul lor se inchide intr-o masca a razbunarii, a razvratirii.
Si eu m-am gandit de multe ori cat de neputinciosi suntem noi daca incercam sa luam atitudine de unii singuri.
Incearca sa intri intr-o organizatie nonguvernamentala si sigur acolo vei gasi alte persoane care sa-ti impartaseasca dorinta de a face ceva concret. Ceva e mai mult decat nimic. Impreuna putem lua atitudine. Ideile noastre cu putina carisma, entuziasm si optimism pot aduce zambetul pe cel putin o fata.



Trimis de: Blakut pe 11 Mar 2006, 12:49 AM

Organizatie non guvernamentala? laugh.gif rofl.gif

Stii ce se intampla, toata lumea se zbate in jurul copiilor astora fara sa faca nimic. Multi isi inchipuie ca daca dau hainute si bani copiilor nevoiasi sunt niste oameni mai buni. Mi se pare o prostie sa iti inchipui ca esti om bun cand faci asa ceva: ia haina, si in rest, nimanui nu-i pasa.

De asta nu dau bani nici unui cersetor, oricum ar arata: as perpetua problemele.

Copiii tinuti in casele de copii si 'ajutati' de oamenii 'darnici' de craciun si de paste, cand vor implini 18 ani, tot nu vor sti o meserie si tot vor da in cap la oameni pe strada pentru bani.

Trimis de: Ioa_3000 pe 11 Mar 2006, 04:30 PM

Concluzia ta: Asa ca hai sa nu facem nimic. De ce sa-i dam o hainuta unui copilas si sa il scutim de frig pentru o vreme ca tot o sa faca frigul mai tarziu. Aici nu vorbim despre noi, daca suntem buni sau nu, ci despre ei. Si din pacate, toti se spala pe maini de responsabilitate ca tine. Afla ca ei sunt responsabilitatea noastra a tuturor. Nu putem beneficia doar de aspectele placute ale societatii. Si daca toti indivizii comozi ca tine in loc sa zica "oricum nu pot sa fac nimic de unul singur" s-ar uni, s-ar putea rezolva multe. Dar e prea greu nu? Prea mult de munca... mad.gif

Trimis de: Blakut pe 13 Mar 2006, 03:39 PM

QUOTE
Si daca toti indivizii comozi ca tine in loc sa zica "oricum nu pot sa fac nimic de unul singur" s-ar uni, s-ar putea rezolva multe.


Nu numai ca nu pot, nici nu vreau, prefer sa imi ajut prietenii si familia oricand au nevoie de mine, la resurse maxime. Cine se simte responsabil pentru copiii strazii sa-i ajute, eu nu. Alternativa mea era nu sa nu se faca nimic, ci sa se faca ceva in sensul calificarii lor profesionale. Iar pentru asta e nevoie de oameni pregatiti special in acest sens. Ii dau de mancare azi cand e mic, maine creste si ma omoara pe strada.

Trimis de: Endgegner pe 13 Mar 2006, 04:08 PM

QUOTE (MonicaV @ 24 Jan 2006, 06:12 AM)
Unul din bunicii mei a fugit de la tara si a intrat la stapin la un negustor de la Bucuresti.

Asta precis nu s-a intamplat dupa 1950.

Blackut are dreptate. In Timisoara copii astia fac si 1 milion pe zi (nu stiu cati dintre noi castiga 1 milion net intr-o zi). Si precis nu au nevoie de ajutorul meu. Toti spun ca nu au sanse in viata, ca-s defavorizati. E vina lor ca nu se duc la scoala sau nu invata o meserie.

Trimis de: LINICA pe 13 Mar 2006, 04:17 PM

QUOTE
Multi isi inchipuie ca daca dau hainute si bani copiilor nevoiasi sunt niste oameni mai buni.

Blakut, nu raspundem la "Suntem buni daca ajutam oamenii nevoiasi?" Se poate discuta si despre asta intr-un alt topic. Bine?


QUOTE
Copiii tinuti in casele de copii si 'ajutati' de oamenii 'darnici' de craciun si de paste, cand vor implini 18 ani, tot nu vor sti o meserie si tot vor da in cap la oameni pe strada pentru bani.

Sunt case de copii - una e cea la care am fost si eu - care ii ajuta pe copii sa se integreze in societate. Dupa 18 ani raspund si in fata legii. Noi trebuie sa actionam cu iubire, si din vreme. Cum? In primul rand, ca voluntar. Unde? Intr-o organizatie non guvernamentala poate fi o solutie, dar daca nu ti se pare fiabila, daca ai vointa, poti sa iti faci tu un grup cu care sa lucrezi in colaborare. E mai greu, dar daca vrei, poti. Si sunt sigura ca vei gasi si alti oameni lanaga tine care sa vrea acest lucru.



QUOTE
daca toti indivizii...in loc sa zica "oricum nu pot sa fac nimic de unul singur" s-ar uni, s-ar putea rezolva multe. Dar e prea greu nu? Prea mult de munca...


Draga Ioana, acesta este motivul pentru care eu am speranta. Stiu ca se poate. Da, e greu. Uite, de exemplu, de cateva luni bune nu am mai fost la nici un om sarman in vizita. Stii de ce? Pentru ca le am pe ale mele. Sper doar ca atunci cand am eu perioade din acestea, altii au timp, si tot asa... Este mult de munca. Aceasta e pricina pentru care imi zic mereu: Ce putem face acum, trebuie sa facem acum. Mai tarziu, poate sa ne fie din ce in ce mai greu sa gasim timp si disponibilitate. Pentru ca ai mare dreptate cand spui "ei sunt responsabilitatea noastra, a tuturor".
Din pacate, cu copiii strazii este foarte greu de lucrat. Sunt putini asistenti sociali care se incumeta cu ei.
Hmm, in Romania nu prea exista organizare la acest nivel. Legislatia e la pamant, consiliere pentru ei gasesti greu. Oamenii nu isi fac treaba. Acesta e motivul pentru care, din experienta, pot spune ca doar cu iubire si disponibilitate poti salva un copil din drama psihica in care se afla, sau ii poti reda curajul de a se ridica.

Solutia la aceasta problema este in mana primariei. O evidenta a tuturor familiilor din orasul/sectorul respectiv si supravegherea atenta a familiilor cu probleme. Dar cum asistentii sociali sunt putini si multi nu isi fac treaba, cu regret o spun, va fi aproape imposibil fara o colaborare intre primarii, protectia copilului, organizatii non guvernamentale, ministerul eductiei, biserica locala, agentii de plasare a fortei de munca, politie si nu in ultimul rand, voluntari. Facandu-se proiecte poate se vor gasi sponsorizari pe ici-colo, se vor mai gasi unele locuri de munca...

QUOTE
Ce fel de societate e aceea in care copiii strazii continua sa ramana 'ai strazii'?


O societate in care oamenii nu mai au speranta si iubire pentru semeni, in care interesele conducatorilor nu se indreapta spre familie, care spunea foarte bine cineva ca e "celula societatii".

Copiii strazii pot ajunge foarte usor aurolaci. Cand ajung sa se drogheze, sunt greu de recuperat.
Gesturile noastre marunte, acele cateva cuvinte schimbate cu ei, dar cu iubire, nu cu dispret si rautate, pot aduce intrebari in mintea copiilor. O hainuta le poate aminti de caldura familiei - daca acestia au plecat dintr-o razvratire - sunt si asemenea cazuri.
Ma gandeam si la Florin Chilian la un moment dat. Apoi, mai stiu un baiat care a fost luat de pe strada, dus la casa de copii, a fost dat la scoala, acum are familia lui. (Intre timp acea casa de copii a fost desfiintata sad.gif ).Si poate fiecare dintre noi cunoaste un caz asemanator.

QUOTE
In Timisoara copii astia fac si 1 milion pe zi (nu stiu cati dintre noi castiga 1 milion net intr-o zi). Si precis nu au nevoie de ajutorul meu.


Toate aceste cazuri, in care copiii sunt pusi/ trimisi la cersit sunt cunoscute la sectiile de politie. Fara cuvinte.
Dar cine ar vrea sa faca schimb cu ei, de dragul acelor bani?
Da, nu sunt de acord sa dau bani celor de pe strada, dar o fac uneori. Nu am mereu mancare la mine. Poate chiar ar trebui sa nu mai dau. Asa, si-ar da seama multi ca nu e o afacere.



Trimis de: Ioa_3000 pe 13 Mar 2006, 09:57 PM

QUOTE
nu numai ca nu pot, nici nu vreau, prefer sa imi ajut prietenii si familia oricand au nevoie de mine, la resurse maxime.


Mi se pare dezarmant egoismul tau, dar din fericire nu toti gandesc asa.

QUOTE
sa se faca ceva in sensul calificarii lor profesionale


Ma amuza mereu acest "se" impersonal. Sa "se" faca, "se" zice, "se" stie etc. Cine e acest "se"? Aici raspunsurile pot fi multe: primaria, asistenta sociala, ONG-urile si lista poate continua. Acestor oameni ne putem adresa pentru a cere acest lucru, ii putem presa/determina cumva sa rezolve o problema. In schimb, cu "se" nu putem comunica. "Se" denota doar ca ne spalam pe maini de problema, o lasam in mana unui personaj colectiv indeterminat...Nu stiu daca ma fac bine inteleasa cu asta, dar uite, de exemplu, la Primarie pot depune o petitie sau pot trimite o scrisoare, intr-un ONG ma pot inscrie pentru a rezolva cumva aceasta problema, care pe unii ii preocupa. Dar cand e vorba de o prezenta nedefinita, care nu are nici identitate, nici adresa, doar responsabilitate, nu vad cum o pot influenta.

QUOTE
Cine se simte responsabil pentru copiii strazii sa-i ajute, eu nu.


Pe tine personal, pentru meritul de a te fi nascut, societatea te-a investit numai cu drepturi si privilegii, nu si cu responsabilitati... rolleyes.gif

QUOTE
In Timisoara copii astia fac si 1 milion pe zi (nu stiu cati dintre noi castiga 1 milion net intr-o zi). Si precis nu au nevoie de ajutorul meu


Da, si este intr-adevar placerea oricarui miliardar (pentru ca atatea milioane se aduna...) sa umble dezbracat, murdar si descult prin frig pe strada si sa doarma prin canale. Ma intreb de ce nu obisnuiesc si starurile de la Hollywood... rolleyes.gif Cat din banii aia (presupusi, ca nu cred ca i-ai numarat personal) ajung la acesti copii si cati la parinti betivi care-i sparg pe alcool, jocuri de noroc sau alte prostii? In plus, daca aceasta "meserie" e asa de usoara, demna si profitabila si nu au nevoie de mila nimanui, raspunde sincer: tu ti-ai trimite propriii copii la cersit? I-ai vedea facand frigul murdari in intersectie pentru acel "milion pe zi"?

QUOTE
E vina lor ca nu se duc la scoala sau nu invata o meserie.


Intr-adevar, pun pariu ca tu la 9-10 ani te rugai de parinti sa te trimita la scoala! Si tine cont de faptul ca tu ai avut, cel mai probabil, o familie care sa te intretina, mancare pe masa, acces la educatie si un acoperis stabil deasupra capului. Ce ceri tu e sa se trezeasca intr-o dimineata aurolacul jerpelit si murdar, care de la taica-sau a invatat numai bataia, bautura si cersitul (admitand ca are un tata) si sa-si zica "de azi ma duc la scoala, ca asa e bine si frumos". Apoi sa-si ia acele multe, multe milioane agonisite, sa-si cumpere manuale si rechizite (cu toti stim ca nu sunt ieftine) si s-o ia frumusel spre scoala. Ei, si ar trebui ca aceasta "desteptare a constiintei socio-culturale" sa aiba loc pe la varsta de 7-8 ani, ca sa apuce si sa invete sa citeasca si sa scrie, fiindca apoi ar fi mai greu...Imagineaza-ti un coleg dezbracat, murdar, urat mirositor si mucos. L-ai lua la tine acasa sa se spele...? In plus, daca tot e cersitul atat de profitabil pe cat spui (mai ca-mi faci si mie pofta sa m-apuc, ca tot vine vara si e cald afara... ohyeah.gif), chiar crezi ca cei care-i exploateaza pe copii i-ar lasa sa "renunte" si sa plece la scoala? rolleyes.gif

QUOTE
Draga Ioana, acesta este motivul pentru care eu am speranta. Stiu ca se poate.


Si eu am aceasta speranta si cred ca speranta e bunul cel mai de pret la noi acum...In momentul in care nu voi mai reusi sa sper in mai bine, sa cred in oameni si in capacitatea lor de a crea o lume mai buna, in bunatatea lor fundamentala, voi inceta sa exist. smile.gif

QUOTE
Da, e greu. Uite, de exemplu, de cateva luni bune nu am mai fost la nici un om sarman in vizita. Stii de ce? Pentru ca le am pe ale mele. Sper doar ca atunci cand am eu perioade din acestea, altii au timp, si tot asa... Este mult de munca.


Intr-adevar, nu este usor si de multe ori mi se intampla sa am procese de constiinta pe acest motiv, ca trec perioade lungi in care ma pun pe mine si pe ai mei pe primul plan (ceea ce e normal si omenesc) si "uit" pentru o vreme ca eu sunt o persoana foarte norocoasa, dar sunt altii care nu sunt deloc asa... Dar intr-adevar, daca mai multi ne unim in aceasta incercare, putem reusi mai multe decat individual smile.gif .

Trimis de: fusion pe 14 Mar 2006, 12:59 AM

Mila, dorinta de a ajuta pe cel napastuit, este conditionata in general de identificarea cu persoana in cauza. Si in foarte multe cazuri, oamenii nu se identifica deloc cu acei copii ai strazii.

Trimis de: Endgegner pe 14 Mar 2006, 01:20 AM

QUOTE (Ioa_3000 @ 13 Mar 2006, 08:57 PM)

QUOTE

raspunde sincer: tu ti-ai trimite propriii copii la cersit? I-ai vedea facand frigul murdari in intersectie pentru acel "milion pe zi"?


Mother Teresa, eu nu fac copii care sa cerseasca pt mine. Decat sa stiu ca n-am ce sa le dau sa manace mai bine nu-i fac. Am vecini care au pensii de 700 mii si de aia mi-e mila si le dau si mancare si bani. Daca tu dai la plozii de pe strada e treaba ta. Eu stiu cum sunt folositi banii dati de mine. Tu nu. Asa ca nu te mai minuna si injura printre dinti cand vezi cate o casa tiganeasca. There you see your money at work.

Trimis de: LINICA pe 14 Mar 2006, 10:43 AM

Ce fel de societate e aceea in care copiii strazii continua sa ramana 'ai strazii'? [/QUOTE]

Noi suntem societatea. Si am uitat sa specific ieri: intr-o societatea ignoranta si egoista problemele continua sa existe.

Ma gandeam cum ar fi sa avem o intalnire toti cei de-aici, cei care ne dam cu parerea, presupusul si altele, sa aducem si cunostinitele noastre care vor sa dea saptamanal sau lunar 2 ore din viata lor linistita pentru a face ceva concret, pentru a lua atitudine in fata acestei probleme: copiii strazii. Nu in problema batranilor singuri, a copiilor orfani, a persoanelor cu handicap sau a nu stiu ce alte probleme catre care deviem aici, ci strict in problema reprezentata de copiii strazii. Ce credeti, s-ar implica lumea? De unde am putea incepe? Credeti ca ar fi in zadar?


Trimis de: Ioa_3000 pe 14 Mar 2006, 09:04 PM

QUOTE
Mother Teresa


Banuiesc ca asta ma indreptateste si pe mine sa-ti zic Ebenezer Scrooge? laugh.gif

QUOTE
Daca tu dai la plozii de pe strada e treaba ta.Asa ca nu te mai minuna si injura printre dinti cand vezi cate o casa tiganeasca. There you see your money at work.


Doua probleme: 1) Nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca dau bani la copii. Si mie mi se pare indoielnica aceasta practica, pentru ca banii ii ia cine-i trimite si ei nu vad un leu. Eu cred in a le da mancare, haine astfel de lucruri care ajung la ei si de care se pot bucura.
2)Spre deosebire de multi concetateni, nu sprijin ura rasiala. Cred ca e off-topic aceasta discutie. Dar doar asa, de-o informatie, nu ma minunez si nu injur printre dinti cand vad casa/masina/mobilul nimanui. Nu ii invidiez si nu ma intereseaza cum le-au obtinut. Daca le-au obtinut cinstit, bravo lor, daca nu, rusine lor. Eu am grija mea, am grija ca ceea ce eu obtin sa fie prin mijloace drepte si cinstite si cred ca fiecare trebuie sa asculte de propria constiinta in aceste aspecte.

QUOTE
Ma gandeam cum ar fi sa avem o intalnire toti cei de-aici, cei care ne dam cu parerea, presupusul si altele, sa aducem si cunostinitele noastre care vor sa dea saptamanal sau lunar 2 ore din viata lor linistita pentru a face ceva concret, pentru a lua atitudine in fata acestei probleme: copiii strazii. Nu in problema batranilor singuri, a copiilor orfani, a persoanelor cu handicap sau a nu stiu ce alte probleme catre care deviem aici, ci strict in problema reprezentata de copiii strazii. Ce credeti, s-ar implica lumea? De unde am putea incepe? Credeti ca ar fi in zadar?


Excelenta idee, Linica! thumb_yello.gif Chiar ma gandeam si eu sa propun ceva de genul asta. Poti conta pe mine. Ma gandesc sa dam o sfoara-n tara in Han, poate mai vor si altii sa se implice. Oricum, sa incercam sa stabilim o zi cat mai curand si sa vedem ce se poate face. In fond, daca nu noi, atunci cine? smile.gif Cred ca problema "de unde am putea incepe" ar trebui s-o abordam la prima astfel de intalnire, sa facem un brainstorming si sa vedem cati suntem si ce posibilitati avem. Eu ma implic fara rezerve in orice caz. thumb_yello.gif

Trimis de: Felina pe 15 Mar 2006, 03:09 PM

LINICA & Ioa, dragele mele, chiar m-ati luat prin surprindere! La asa ceva nu ma asteptam. smile.gif

Iata ce am gasit pe internet:

Salvati Copiii Romania este o asociatie neguvernamentala, non-profit, nationala, bazata pe activitatea voluntara a membrilor sai. Peste 6.000 de voluntari sunt implicati in activitatile desfasurate prin Secretariatul General si cele 15 filiale din tara.

http://www.salvaticopiii.ro/romania/index.html

http://www.salvaticopiii.ro/romania/vreau_implic/voluntar.html

http://www.salvaticopiii.ro/romania/ce_facem/programe/copiii_strazii_progrChildNet.html

http://www.salvaticopiii.ro/romania/ce_facem/programe/copiii_strazii.html


Ce parere aveti?

Trimis de: Ioa_3000 pe 15 Mar 2006, 07:24 PM

Draga Felina, iti multumesc mult pentru aceste informatii! Imi sunt foarte utile, mai ales avand in vedere ca am tot cautat pe Net astfel de site-uri si nu am prea avut noroc... smile.gif O sa ma apuc chiar in seara asta sa le "studiez" si o sa revin!

Trimis de: LINICA pe 16 Mar 2006, 02:54 PM

Multumesc Felina. mwah1.gif
Le-am trimis deja e-mail si sunt curioasa cand imi vor raspunde.
Ioana, te poti uita si pe www.copii.ro

Iata intamplarile mele de ieri:

1. Hoinarind prin oras, am intalnit un baietel de vreo 6-7 anisori care cersea pe Calea Victoriei. Mi-a cerut bani. Am fost tentata sa-i dau, dar mi-am amintit de promisiunea pe care am fauct-o acum cateva zile. I-am spus ca daca vine cu mine, ii cumpar un pateu. Facem cativa pasi si imi spune ca el trebuie sa astepte pe cineva la colt. Mi-am dat seama ca el vroia sa-i dau banii. M-am uitat la el, am zambit si i-am zis ca tare smecher mai e. A inceput sa rada. Ma enervasem la un moment dat. Am vorbit cu el. Avea familie si nu a vrut sa-mi spuna unde locuieste. Cred ca ii era teama. Si uite asa, viata ii invata sa se descurce, am gandit eu. Atat de mic, dar deloc prostut.

2. Eram la piata Amzei si am trecut pe langa un cersetor, care cica nu avea picioare. Ei, intru la posta, termin eu ce am de facut si ies. Ce-mi vad ochii! Doua doamne si un domn de la Politia Comunitara (aveau scris pe geci smile.gif )! Se certau cu el. Baiatul, care avea vreo 19-20 de ani, era perfect sanatos. Isi infasurase picioarele in niste carpe astfel incat sa para ca nu e nici urma de ele.
Ma intrebam ce vor face domnii respectivi cu el... ma intreb si acum...

Trimis de: Blakut pe 16 Mar 2006, 07:17 PM

QUOTE
Salvati Copiii Romania este o asociatie neguvernamentala, non-profit, nationala, bazata pe activitatea voluntara a membrilor sai. Peste 6.000 de voluntari sunt implicati in activitatile desfasurate prin Secretariatul General si cele 15 filiale din tara.


Ca sa vezi, atat de multi oameni care fac nimic. Pai la cate mii sunt, ar trebui sa nu mai existe copii pe strada... thumb_yello.gif

Trimis de: LINICA pe 20 Mar 2006, 02:33 PM

Nu am primit nici un raspuns de la Salvati Copiii.
Ioana, tu ce ai facut?

Trimis de: MonicaV pe 17 Apr 2006, 12:26 AM

Problema e ca nu li se ofera acelor copii posibilitati serioase de a isi gasi un loc de munca suficient de bine platit (cel putin dupa ce termina pregatirea profesionala care li se propune). Pe de alta parte, studiile normale dureaza mult si absolventii ies tot fara o meserie. Dar ca sa li se dea un servici gen maturator, asta nu ar fi o solutie decit daca ar fi in plus fata de alte masuri (de exemplu, daca o fabrica le-ar asigura o camera si ceva de mincare si i-ar pune putin la maturat iar in restul timpului ar invata putina carte si putina meserie). Daca ii angajam maturatori, lasa ca si asa nu pot sa isi cistige existenta din salariu (daca nu li se asigura cazarea sau cazarea si masa), dar mai tirziu, nu vor avea cunostintele si diplomele necesare ca sa aiba un servici macar cit de cit mai bine platit.

Eu asa propun: un fel de intrat la stapin, ca pe vremuri, dar cu niste controale (inspectii) care sa previna abuzurile ca de exemplu lipsa de mincare si bataia.

As adauga ceva in legatura cu discernamintul copiilor. Depinde de copil si de experienta de viata. Un copil care are o viata grea poate sa devina mai intelept decit alti copii la virsta lui. Pe de alta parte, motivul pentru care, daca sint lasati in pace, copiii ignora riscurile fumatului, bautului, statului la ordinator (ma rog, asta nu e clar nici pentru mine, ca si eu stau cam mult, dar poate imi explica cineva) e simplu. La virsta aceea, un risc de lunga durata nu conteaza, iar timpul pare foarte lung. Copilul sau adolescentul se crede practic nemuritor, pentru ca are o viata inainte. Virsta de 40 de ani pare atit de indepartata incit eu chiar ma gindeam ca ar fi bine daca as muri atunci pentru simplul motiv ca sa nu "imi pierd frumusetea" (chiar foloseam aceasta expresie). "Cancer la 50 de ani? Boala cardiaca? Nu conteaza. Vom trai si vom vedea, dar eu acum fac cutara si cutare chestie care imi procura o placere imediata", gindeste copilul sau adolescentul.

Numai cine e obisnuit poate trai in canal. Din punctul de vedere al adaptarii, oricit de crud ar parea acest principiu, ori ii dai copilului mereu mincare calda si o hainuta, ori nu ii dai. Sa ii dai numai o vreme e o mai mare cruzime decit sa nu ii dai deloc, pentru ca ii e mai greu sa se obisnuiasca fara daca a avut asa ceva. Problema e ca din punctul de vedere al copilului, ca sa primeasca ajutor, trebuie sa se supuna unei anumite constringeri. De ce nu se organizeaza caminele acelea ca un fel de cantina si dormitor unde copiii saraci daca vor, vin, daca nu, nu? La urma urmei, asa ceva exista pentru adulti. Eu nu prea stiu ce mai exista pe acolo, dar aici, sint adaposturi pentru saracii fara locuinta care se prezinta de buna voie sa manince, sa faca un dus si sa doarma. Eventual, pentru copiii care vor, caminul respectiv le-ar oferi masa si cazarea pe termen mai lung dar tot asa, daca vrea copilul. De fapt copilul nu vrea pentru ca e constrins. Poate ca daca un camin unde e lasat destul de liber ar fi un drept pe care copilul il cistiga daca indeplineste anumite conditii (de exemplu, daca binevoieste sa se duca la scoala sau la vreo ucenicie), copilul chiar ar fi bucuros sa beneficieze de acele servicii.

Inca ceva (cel putin in societatile in care oamenii au dreptul sa nu aiba servici): e adevarat ca poti sa ai libertate numai daca platesti. Chiar asa functioneaza societatea in realitate. Daca ai bani sa te intretii fara sa muncesti, poti sa faci ce vrei toata ziua (inclusiv sa ai servici pentru ca asa ai chef). Daca nu ai bani, iti vinzi tu insuti libertatea ca sa ai ce minca si nu esti liber decit dupa orele de program.

Trimis de: mariusc2 pe 17 Apr 2006, 12:40 AM

QUOTE (MonicaV @ 17 Apr 2006, 01:26 AM)
Dar ca sa li se dea un servici gen maturator, asta nu ar fi o solutie decit daca ar fi in plus fata de alte masuri (de exemplu, daca o fabrica le-ar asigura o camera si ceva de mincare si i-ar pune putin la maturat iar in restul timpului ar invata putina carte si putina meserie). Daca ii angajam maturatori, lasa ca si asa nu pot sa isi cistige existenta din salariu (daca nu li se asigura cazarea sau cazarea si masa), dar mai tirziu, nu vor avea cunostintele si diplomele necesare ca sa aiba un servici macar cit de cit mai bine platit.

Sunt tare curios: doare ? blink.gif

Trimis de: ZAMOLXE pe 1 Jun 2006, 09:13 PM


... problema acestor copii poate fi rezolvata ... daca se vrea... ma gandesc ca statul ar trebui sa gaseasca pe parintii iresponsabili ai acestor copii, si sa-i pedepseasca exemplar ... sa se gadesca mai bine la urmari cine face amor/dragoste/sex ...

... dar asta tine de cultura, cel putin medie a oamenilor, de o corecta informare, de asumarea responsabilitatii actului in sine...

Trimis de: LINICA pe 25 Jul 2006, 03:37 PM

Dupa un al doilea email catre Salvati Copiii, in continuare nu am primit raspuns.
Mai astept, ca de ajuns acolo nu ajung curand.
Dar daca stie cineva un loc unde as putea activa ca voluntar pe aceasta problema, sunt interesata. mwah1.gif

Trimis de: n'ai-b'ai pe 27 Jul 2006, 07:02 PM

Linica, intra si http://www.voluntariat.ro/Resurse_voluntari/vrei_sa_devii.php
e o lista cu organizatiile din Romania care deruleaza programe pe baza de voluntariat. plimba-te putin si prin site, cine doreste sa se ofere ca voluntar trebuie sa stie ca are niste obligatii dar si drepturi conferite de lege. daca nu gasesti nimic interesant scrie-le si iti garantez ca vor raspunde smile.gif

p.s. n-am avut timp sa citesc toate mesajele din acest forum, sper sa nu fi dublat vreo adresa smile.gif

Trimis de: Kyklos pe 27 Jul 2006, 08:24 PM

Ce ma enerveaza la culme e bine cunoscuta intrebare : Imi dai si mie nenea un leu ca-s sarac si mama isi face treaba pe centura ca sa-si termine palatul si tata completeaza goluri in Spania
De ce nu le dam ceva de munca , evident daca nu sunt minorii...sau de ce nu-i trimitem la scoala ....ne lovim in fiecare zi si nimenii nu ridica nici macar un deget...bine ca hiberneaza in Palatul Parlamentului

Trimis de: mariusc2 pe 28 Jul 2006, 12:45 PM

QUOTE (Colimator @ 27 Jul 2006, 09:24 PM)
Ce ma enerveaza la culme e bine cunoscuta intrebare : Imi dai si mie nenea un leu ca-s sarac si mama isi face treaba pe centura ca sa-si termine palatul si tata completeaza goluri in Spania
De ce nu le dam ceva de munca , evident daca nu sunt minorii...sau de ce nu-i trimitem la scoala ....ne lovim in fiecare zi si nimenii nu ridica nici macar un deget...bine ca hiberneaza in Palatul Parlamentului

Da-le tu ceva de munca!

Trimis de: jet li pe 31 Jul 2006, 05:24 PM

Scolile de corectie nu ajuta cum nimic. Nu stiu cum sunt ele acum, ar trebui centrate in jurul unui sport, in afara de scoala ca orice scoala, de fapt toate scolile ar trebuii sa fie asa. Un sport arte martiale, fotbal orice, sa-i dea copilului sentimentul ca e bun la ceva si poate sa faca ceva. Doar din imaginatie, nu stiu realitatea imi imaginez scolile acestea de corectie ca un loc unde li se spune ca sunt prosti si nu o sa reuseasca nimic. Daca scolile ar fi asa cum imi imaginez eu copii s-ar inghesui sa vina la scoala nu ar fugi de ea
Inclusiv scolile obisnuite ar trebuii centrate in jurul unui sport, sport facut serios 4 ore pe zi minim la care copii sa vina cu placere si sa se bucure ca devin mai buni la ceva

Trimis de: Blakut pe 1 Aug 2006, 11:45 AM

QUOTE
Nu stiu cum sunt ele acum, ar trebui centrate in jurul unui sport, in afara de scoala ca orice scoala, de fapt toate scolile ar trebuii sa fie asa. Un sport arte martiale, fotbal orice, sa-i dea copilului sentimentul ca e bun la ceva si poate sa faca ceva. Doar din imaginatie, nu stiu realitatea imi imaginez scolile acestea de corectie ca un loc unde li se spune ca sunt prosti si nu o sa reuseasca nimic. Daca scolile ar fi asa cum imi imaginez eu copii s-ar inghesui sa vina la scoala nu ar fugi de ea
Inclusiv scolile obisnuite ar trebuii centrate in jurul unui sport, sport facut serios 4 ore pe zi minim la care copii sa vina cu placere si sa se bucure ca devin mai buni la ceva



Pai daca nu stii, de ce iti dai cu parerea? Decat sa fie centrate in jurul unui sport, mai bine sa fie centrate in jurul unei meserii. E mai folositor pentru atunci cand iesi. De ce sa fie scolile obisnuite centrate in jurul unui sport? Poate mie nu imi place sportul? Eu in scoala eram bun la invatatura, nu la sport, pe care nu dadeam 2 bani. Daca fac 4 ore pe zi minim, cand mai invata?

Trimis de: contraste pe 1 Aug 2006, 11:54 AM

Dincolo de centrarea atenţiei asupra unei activităţi sau sport, cel mai important lucru este consilierea personală, de la om la om.
Să se poarte discuţii īntre un psiholog şi un copil īn cauză şi īncetul cu īncetul să i se conştientizeze ideea de propria valoare umană.
Indiferent de ce meseria ar īnvăţa, ce sport ar practica, dacă nu este o motivaţie interioară nu se realizează. Trebuie umblat īntāi īn interior...

Trimis de: jet li pe 1 Aug 2006, 02:28 PM

Eu am avut norocul sa practic o arta martiala, poate profesorul-sensei a fost de exceptie dar ce am invatat cat timp am fost acolo a fost mai mult decat orice discutie cu un psiholog. E vorba si de faptul ca esti intr-o comunitate unde inveti sa-respecti pe altii si pe tine insuti, toti avand aceleas valori. O scoala obisnuita cu lectiile ei obisnuite nu creeaza acest sentiment. Cui nu i place sportul sa nu-l practice, acele 4 ore sa nu aiba legatura cu scoala, note etc. Sunt sigur ca vor veni copiii sa faca acel sport din placere. Si timp de invatat este, eu vorbesc aici de clasele 1-8, chiar si la liceu , am zis 4 ore pe zi asa, dar se poate si 4 ore de 3 ori pe saptamana, oricum ar fi vreau sa spun sa se ia in serios acea activitate sportiva
De ce sa nu se invete o meserie ? Sa se invete cine a zis nu, dar trebuie ceva sa ii atraga la scoala

Trimis de: contraste pe 1 Aug 2006, 02:35 PM

jet li acel ceva care să atragă pe copiii străzii la şcoală nu găseşti nici la copiii familişti...
Aşa că trebuie axată discuţia şi convingerea pe statutul lor de copii ai nimănui care singuri işi fac sau nu işi fac viitorul. Asta este.

Trimis de: Blakut pe 2 Aug 2006, 12:18 AM

Exista copii care vor la scoala si copii care nu vor. Aia care nu vor 'mananca bataie' pana vor. Asa se intampla de cand lumea si pamantul.

Trimis de: jet li pe 2 Aug 2006, 12:40 PM

Da blakut, ai un copil , il bati, il faci sa mearga la scoala, sa-si faca lectiile sa invete, asta e usor. Daca nu vezi nici un avantaj in faptul ca ar putea merge la scoala pentru ca ii place acolo fie cum zici tu

Trimis de: alysoft2003 pe 2 Aug 2006, 03:21 PM

QUOTE (jet li @ 31 Jul 2006, 06:24 PM)
Un sport arte martiale

Asa, sa ii invatam sa ne dea cafteala in mod organizat dupa ce or iesi din scoala de corectie. La chestiile martiale iti garantez ca nu prea au nevoie sa fie instruiti, le stiu ei mult mai bine laugh.gif
Cat despre Centrul de Reeducare Minori (alias Casa de Corectie)...nu stiu ce sanse au sa mai fie reintegrati in societate acei copii, oricum, e mai bine decat nimic. Exact ca si in puscarie, se invata unul pe altul cum sa faca data viitoare ca sa nu mai fie prinsi.De fapt, sunt niste centre de perfectionare ale viitorilor infractori. Si sa nu mai punem la socoteala ca se aplica legea celui mai tare in pumn. ohno.gif

Trimis de: jet li pe 2 Aug 2006, 05:54 PM

Alysoft se poate si fotbal nu neaparat arte martiale. Nu stii despre ce vorbesc, acolo unde am invatat eu "a te bate" era intoteauna pe planul 2 niciodata nu era asta scopul. Daca ai merge la un club de arte martiale ai intelege ce spun.
Cum altfel sa faci un copil al strazii sa stea la scoala si sa nu fuga la loc in canal sau unde traieste el. Sa il tii inchis , considerat deja infractor ?

Trimis de: wasp pe 2 Aug 2006, 07:15 PM

Jet Li, singurul om care are titlul de Kancho in Romania (l-a obtinut anul trecut, dupa ce mai multi ani a fost Shihan) a afirmat deschis ca in tara noastra se practica numai sporturi derivate din artele martiale si nu arte martiale. In consecinta, cu un sensei mai putin pregatit, riscul sa ajunga niste mardeiasi cum scrie la carte e enorm de mare. Imi cer scuze pentru comentariul meu daca ai studiat artele martiale in alta tara.

Trimis de: alysoft2003 pe 3 Aug 2006, 01:45 AM

Nu ar fi mai bine sa studieze Yoga? Ar fi frumos sa ii auzi prin curtea Centrului de Reeducare fredonand "Aum mani padme hum" in timp ce merg incolonati. laugh.gif

Trimis de: dascalita pe 6 Aug 2006, 05:35 PM

Problema copiilor strazii e destul de serioasa...In ultimul timp, in fata marketurilor a aparut o gloata de copilasi, cu casa si familii insetate, trimisi la capatat hrana si bani, ce-o fi numai sa duca acasa ceva...Am avut surpriza sa gasesc si un fost elev de-al meu, pe care l-am luat de mana si am mers acasa la mami, sa vedem ce parere are...Cand l-a vazut acasa asa devreme a inceput sa tipe la el ca ce,l-a apucat lenea, vine asa fara o sticla de bere, el nu vede ce cald e???Stateam in penumbra holului si "mami" nu ma vedea...Cand m-a vazut a inceput s-o scalde, ca nu l-a trimis ea, ca sunt saraci ...stiti placa!Tot timpul a primit ajutoare femeia asta, de la scoala, de la biserica, de la comitetul de parinti, rechizite gratuite...La munca nu merge si...berea nu se da la ajutoare!Ce se poate face?Eu am sa sesisez Protectia copilului, copilul plange ca nu vrea...e un copil cu un fond bun, se va duce si el de rapa...

Trimis de: Baradux pe 7 Aug 2006, 09:12 PM

Subscriu la ideea MonicaiV referitor la sursa problemei.
Statul este alcatuit din teritoriu, populatie si organismul de conducere. Teritoriul nu-l putem schimba, deci or sa mai fie ierni in care copii strazii or sa tremure. Organismul de conducere se schimba din 4 in 4 ani, fantastica idee, ii incercam pe toti, poate rezolva unul problemele. Dar o problema la nivelul intregii societati nu se rezolva in 4 ani. Asta, presupunand ca cei de la conducere se gandesc la suferintele copiilor respinsi de societate. Ramane populatia. Alcatuita la randul sau din indivizi cu varii opinii asupra problemei. Cu cat mai in varsta, cu atat mai greu de schimbat opinia. Pensionarilor nu le putem cere nimic, s-ar putea incadra in aceeasi categorie-problema. Patura de mijloc trecuta de 40 de ani incearca sa-si traiasca viata cum n-au trait-o in vremurile de odinioara sau inca se chinuie intr-o tranzitie prelungita, numai la bietii copii nu se gandesc. Bogatii ajuta putin, cat sa-si faca imagine. Majoritatea celor de 20-30 de ani se indreapta spre alte meleaguri, nu mai vad nimic in Romania, cu copii ei cu tot. Sunt si cateva mii, dupa cum s-a mai specificat, care ajuta cum pot, dar tot nu sunt destui, iar ajutorul se dovedeste de multe ori a fi temporar. Au mai ramas doar copiii. Cei in cauza, saracii, si cei cat de cat normali. Cei saraci cersesc ca sa isi intretina parintii sau invata in scoli de corectie. Cei normali invata la scoli normale.
Ce invata? Pai, chestii care or sa le ajute in viata. De pilda, memoreaza toate raurile de pe un continent, analizeaza basmul ca opera epica, invata despre legaturi covalent-coordinative sau teoria cromozomiala. Unii, mai isteti, invata sa invete, dupa cum spunea Blakut, adica sa se adapteze. Invata cum sa chiuleasca efectiv, cum sa triseze la examene, cum sa manipuleze profesorii(social skills, deh) si doctorul de familie si alte lectii de viata. De toate acestea este responsabil sistemul educational romanesc. Dupa 12 ani de scoala, mai isi aduce cineva aminte ceva din ce s-a predat si care nu are legatura cu specialitatea pe care a urmat-o? Pentru a invata o meserie si a fi capabil sa te intretii din ea singur, nu-ti trebuie mai mult de 4 ani. In cazul Romaniei, o asemenea perioada nu face parte din invatamantul obligatoriu, asigurat integral de stat, ci este mai mult o perioada optionala. Presupunand ca ai o familie care a reusit sa te intretina pana ai luat diploma de BAC, evenimentul coincide cu varsta majoratului, cand nu mai e nimeni obligat sa te intretina si mai platesti si taxe. La asta se adauga si faptul ca unele facultati sunt inaccesibile celor din provincie, din cauze financiare, si se obtin generatii intregii de oameni cu potential neexploatat. Oameni care nu se mai gandesc decat la binele lor dupa aia, care nu se mai gandesc inainte sa faca copii, vor doar sa traiasca. Si problema se perpetueaza.
Sa o tai mai pe scurt cu rezolvarea propusa de mine. Liceul devine facultatea, clasele 5-8 liceu/scoala profesionala(pre-specializare, liceul, adica doar materii relevante profilului), 1-4 raman la fel. Astfel, dupa ce termini 1-8 stii deja o meserie, 1-12 pentru meserii avansate. Caminele pentru studenti devin camine pentru copii defavorizati. Varsta legala de practicare a unei meserii, 16 ani, cu sau fara acordul parintilor, cu o autoritate in domeniu pentru a preveni abuzurile. In loc de 'intrat la stapan', sa-i spunem internship. Teoretic, un copil ar putea sa lucreze in regim de internship de la 14 ani, daca este nevoie.
Personal, nu vad nimic rau in a executa munci adecvate de la varsta de 14 ani. Nu este exploatarea minorilor, ci scaderea varstei de maturizare a populatiei. E ceva rau in asta?
Ehh...M-am cam lasat dus de val. Sper ca nu am divagat prea mult.

Trimis de: Blakut pe 8 Aug 2006, 09:25 AM

QUOTE
Personal, nu vad nimic rau in a executa munci adecvate de la varsta de 14 ani. Nu este exploatarea minorilor, ci scaderea varstei de maturizare a populatiei. E ceva rau in asta?


Pai si cum se decide ca de maine populatia se maturizeaza mai repede? Spune cine chestia asta?

Trimis de: alysoft2003 pe 8 Aug 2006, 09:33 AM

QUOTE (Baradux @ 7 Aug 2006, 10:12 PM)
Subscriu la ideea MonicaiV

Sa o tai mai pe scurt cu rezolvarea propusa de mine. Liceul devine facultatea, clasele 5-8 liceu/scoala profesionala(pre-specializare, liceul, adica doar materii relevante profilului), 1-4 raman la fel. Astfel, dupa ce termini 1-8 stii deja o meserie, 1-12 pentru meserii avansate. Caminele pentru studenti devin camine pentru copii defavorizati. Varsta legala de practicare a unei meserii, 16 ani, cu sau fara acordul parintilor, cu o autoritate in domeniu pentru a preveni abuzurile. In loc de 'intrat la stapan', sa-i spunem internship. Teoretic, un copil ar putea sa lucreze in regim de internship de la 14 ani, daca este nevoie.
Personal, nu vad nimic rau in a executa munci adecvate de la varsta de 14 ani. Nu este exploatarea minorilor, ci scaderea varstei de maturizare a populatiei. E ceva rau in asta?
Ehh...M-am cam lasat dus de val. Sper ca nu am divagat prea mult.

Spune-mi ca glumesti. Te rog eu, spune-mi ca nu ai vorbit serios. Te roooog blink.gif hh.gif

Trimis de: Baradux pe 8 Aug 2006, 11:27 AM

@Blakut: In primul rand, populatia nu se maturizeaza de maine, cum am spus, o schimbare la nivel de societate dureaza mai mult de 4 ani. Schimbarile in sistemul educational ar trebui facute treptat, nu poti sa anunti dintr-o data ca din clasa a 9-a se incepe facultatea, sunt cei care sunt in clasele 10+ cu care nu prea ai ce face. Trebuie multa planificare, pentru ca nu poti sa tii un astfel de sistem in loc, iar o schimbare brusca ar genera haos. De decizie si planificare se ocupa cei direct responsabili, anume Ministerul Educatiei. Iar cei care voteaza pot fi considerati indirect responsabili.

@alysoft2003: Recunosc ca e o simpla schita si nu prea are sanse sa fie luata in serios. Am mai multe idei despre cum ar trebui sa fie sistemul educational, dar imi lipsesc date despre situatia concreta(ex. nr. de scoli, licee si facultati din tara, costurile unei astfel de operatii, numarul de noi admisi anual etc.) si nu pot sa alcatuiesc un plan decent, sigur, cu care as putea sa ma prezint guvernului, de exemplu. Acuma, as putea sa ma dau peste cap si sa fac rost de informatii, dar nu prea vad de ce as face-o. Oricum probabil nu m-ar lua nimeni in serios, mai ales cei avizati, mi-as bate capul degeaba. Ma rog, puteam s-o scurtez si aici, si sa-ti solicit contra-argumente, dar fie.

Trimis de: Kyklos pe 12 Aug 2006, 05:52 PM

Ceva-n genul cantau astazi aurolaci prin GARA rofl.gif

Mamelor din lumea-ntreagă / Eu vă dau un singur sfat: / Nu lăsaţi copii pe stradă / Din cauza lui bărbat. / Căci copilul fără mamă / E ca frunza fără rod / Azi se naşte, mīine moare / Şi la ei tu n-ai să vii. / Mamă, de ţi-e dor de mine / Ia un tren şi vii la mine ./ Dacă vezi că e departe / Dă-te jos şi scrie-o carte / Şi trimite-o la dormitor / S-o citesc cu lacrimi". Precum se vede, e un cīntec de tren.

rofl.gif rofl.gif rofl.gif rofl.gif rofl.gif rofl.gif rofl.gif

Trimis de: Mihai pe 17 Aug 2006, 07:41 PM

Si ce anume ti se pare atat de amuzant?
Sau ai auzit ca rasul asigura longevitatea si urmezi un tratament?

Trimis de: mutulica pe 18 Aug 2006, 08:21 AM

mie mi se pare un cintec patetic foarte bun pentru cersit si nicidecum o cerere de a fi luati acasa.
asa cum mai spuneam pe aici, am cunoscut oameni care se implica in ajutorarea acestor copii, si cind am putut m-am implicat. sunt de acord sa ajut atunci cind ii vad si pe ei ca doresc sa fie ajutati, dar sunt impotriva ajutorului la colt de strada. prefer institutionalizarea. cine poate accepta disciplina institutionalizarii poate accede in viata
copii care refuza institutionalizarea, e posibil sa fi refuzat si familia (indif cum este acea familie), ori cu asta nu sunt de acord

sa ii ajutam cind vor, sa ii obligam cind au glume in program, pentru ca multi dintre ei sunt niste mici razvratiti

Trimis de: Zed pe 18 Aug 2006, 12:51 PM

Mutulica :

CODE
e posibil sa fi refuzat si familia (indif cum este acea familie),


Nu cred ca este chiar asa de indiferent cum este acea familie . Nu cred ca un copil abuzat de parinti ,rosteste cu drag cuvantul familie , mai ales daca pentru el viata alaturi de "mama si tata " a fost iadul pe pamant .

Trimis de: alysoft2003 pe 22 Aug 2006, 10:35 PM

QUOTE (Colimator @ 12 Aug 2006, 06:52 PM)
Ceva-n genul cantau astazi aurolaci prin GARA  rofl.gif

Mamelor din lumea-ntreagă / Eu vă dau un singur sfat: / Nu lăsaţi copii pe stradă / Din cauza lui bărbat. / Căci copilul fără mamă / E ca frunza fără rod / Azi se naşte, mīine moare / Şi la ei tu n-ai să vii. / Mamă, de ţi-e dor de mine / Ia un tren şi vii la mine ./ Dacă vezi că e departe / Dă-te jos şi scrie-o carte / Şi trimite-o la dormitor / S-o citesc cu lacrimi". Precum se vede, e un cīntec de tren.

rofl.gif  rofl.gif  rofl.gif  rofl.gif  rofl.gif  rofl.gif  rofl.gif

Cu zambetul pe buze , (poate a exagerat un pic, accesurile de ras nu prea isi aveau locul ) insa colimator a prezentat in cuvinte putine si simple situatia exacta.
Daca trebuie sa radem, sau daca trebuie sa plangem, o putem decide fieacre in functie de personalitate. Desigur, vor fi si cei ce ironizeaza ( in maniera non constructiva, dar nu mai are importanta)

Oare de ce cand cineva graseste , ne napustim asupra lui precum lupii, in loc sa il indreptam in greseala sa? E mai simplu sa il indepartam cu anathema si sa demonstram superioritatea proceselor nostre cognitive. Sa aruncam cu pietre si sa scuipam.

Trimis de: wasp pe 24 Aug 2006, 07:07 PM

Ar fi interesant sa discutam si despre metodele de cersit. Eu am identificat cateva: copil cu un pui de animal in brate, copil cu un picior bagat in ghips, copil care recita Luceafarul din Eminescu, copil care spune rugaciuni, adult cu acordeonul (habar nu are sa cante, ii dai bani ca sa taca), adult in carje care invoca paralizie a membrelor inferioare din nastere (dar asta numai pana seara, cand merge la carciuma sa-si bea castigul), adult care face complimente (pai nu mi-a spus unul: "Da-mi si mie un ban, papuse, ca frumoasa mai esti ?! rofl.gif ), adultul purtator de cartonas pe piept, insotit de copilul aferent cu privire miloaga (intre patru ochi se injura de le sar capacele). In consecinta, daca ar trebui rezolvat ceva cu adevarat, ar trebui legati aia care ii trimit la cersit. Ca actioneaza in haite, precum lupii !

Trimis de: Kyklos pe 24 Aug 2006, 07:45 PM

rofl.gif Cea mai ingenioasa metoda de cersit am vazut-o la Plus...la carucioare trebuie sa pui 5 monezi de zece bani ca sa-l poti lua...si la final...te duci si-ti returnezi bani cu ajutor unei cartele (cei care fac cumparaturi la plus stiu)...si la iesirea din magazin un cersetor cu fata de aurolac te intampina cu binecunoscutul text (Imi dai si mie un ban nenea...imi dai si mie un ban tanti) sa scapi de gura lui i dai monezile lui...si uite asa dupa o zi de milogeala...ajunge acasa cu 500.000 chiar 600.000 rofl.gif

Trimis de: dr. pe 24 Aug 2006, 10:33 PM


...oare acele fiinte despre care se vorbeste aici nu sunt oameni?Insensibilitatea unora si tendinta de generalizare ma face sa cred ca unii trateaza acest subiect cu superficialitate si lipsa de seriozitate... sad.gif
...este drept ca aceste persoane ne fac probleme in societate, insa oare noi nu contribuim cu nimic la aceasta incurajandu-i cu indiferenta, insensibilitatea si uneori cu ,,fumurile" noastre de oameni superiori, realizati... rolleyes.gif
...care este vina unui copil nascut si crescut intr-un astfel de climat?Oare ne putem alege noi familia in care sa ne nastem sau soarta?

Trimis de: Blakut pe 26 Aug 2006, 03:14 PM

QUOTE
...oare acele fiinte despre care se vorbeste aici nu sunt oameni?Insensibilitatea unora si tendinta de generalizare ma face sa cred ca unii trateaza acest subiect cu superficialitate si lipsa de seriozitate...


Cersetorii aia castiga mai mult decat tine, parintii lor betivi beau bani mai multi decat castigi tu lunar. De ce sa ma simt vinovat?



QUOTE
...este drept ca aceste persoane ne fac probleme in societate, insa oare noi nu contribuim cu nimic la aceasta incurajandu-i cu indiferenta, insensibilitatea si uneori cu ,,fumurile" noastre de oameni superiori, realizati...


Mie nu imi fac nici o problema, atata timp cat nu put langa mine si nu ma impiedic de ei. Chiar nu inteleg de unde atata grija? Nu e cumva o grija indusa de media si diferite asociatii de ajutorare, frecat menta si spalat bani?

Care fumuri? Oricand pot deveni betivan boschetar!



QUOTE
...care este vina unui copil nascut si crescut intr-un astfel de climat?Oare ne putem alege noi familia in care sa ne nastem sau soarta?


Nici o vina. Care e vina mea ca nu m-am nascut boschetar fara o mana? Nici una. Asa ca suntem cu totii nevinovati si fericiti.

Trimis de: dr. pe 26 Aug 2006, 05:44 PM

...mai ,,blakut" din cate am citit esti un critic inteligent tongue.gif , insa mai da si cate o idee din cand in cand, altfel iti pierzi sclipirea si fanii... smile.gif
...in privinta finantelor mele nu-ti fa griji, caci incapi si tu... ohyeah.gif
In fiecare din noi este aceea sensibilitate care ne caracterizeaza ca oameni...inca nu am intalnit oameni cu ,,inima de piatra"
chiar daca pareau mai ,,duri"... smile.gif
Un copil reprezinta ceva deosebit insa in cei de pe strada nu vedem decat mizerie, hotie,adica doar lucruri negative.Parerea mea este ca intr-o oarecare masura,fiecare din cei care au raspuns la acest subiect pana acum are dreptate! smile.gif

Trimis de: Blakut pe 27 Aug 2006, 07:56 AM

In postul de mai sus doar te criticam pe tine, nu urmaream sa aduc o idee noua.



QUOTE
Un copil reprezinta ceva deosebit insa in cei de pe strada nu vedem decat mizerie, hotie,adica doar lucruri negative.


Mereu va exista aceasta parte a societatii, oricate masuri ai lua. Tot timpul vor exista oameni care nu vor sa munceasca, nu copiii sunt problema ci parintii lor.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)