Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Probleme Sociale _ Mila De La Stat?

Trimis de: fiica_lunii pe 29 Sep 2009, 01:23 PM

Rasfoind niste "plangeri" de pe http://www.spunesitu.ro/probleme/3591/nici-un-viitor.html am dat de urmatoarea doleanta:
"Sunt o fata din Galati, am 22 de ani , am un copil de 3 ani...ce viitor pot sa ii asigur eu copilului meu cu un salariu de 600 lei cand preturile mancarii sunt mai mari ca in strainatate?Nu mai spun, sa platesc o chirie... si pe timpul lui Ceausescu era mai bine, aveau un camin si un loc de munca asigurat, acum totul se rezolva daca ai bani -.... Macar copiilor sa le asigurati un acoperis deasupra capului si farfurie de mancare, ascultati nevoile mamicilor singure. Multumesc! "

Constat ca romanul s-a obisnuit sa astepte de la stat prea multe: pana si sa-i creasca copilul.
Adica nu neg ca statul(ca si sistem de conducere si administrare) are un rol important in viata oamenilor dar nu este acela de a-ti da totul mura-n gura. Si eu vreau sa fac copii, iar din doua salarii de bugetari stiu ca va fi greu sa-i crestem dar nu cred ca asta ar justifica sa cerem statului sa le asigure un acoperis deasupra capului si o farfurie de mancare in fata.
E adevarat ca statul ar trebui sa promoveze o politica menita sa dezvolte economia, si sa ridice nivelul de viata al populatiei, dar o tara e formata din oameni si daca acei oameni vor astepta mila statului fara sa depuna si ei efort, atunci nivelul de trai nu va creste nicicand.
De ce oare am devenit un popor de milogi?
Eu cred ca pe langa faptul ca la nivel administrativ tara asta e infestata de corupti, mai este un motiv al declinului: pasivitatea oamenilor. Pasivitatea in fata problemelor (ca nu facem altceva decat sa ne plangem si sa filosofam) si pasivitatea in fata muncii (ca ne-am invatat sa cerem).
Cred ca un stat sanatos, in momentul in care vii sa ceri te pune la munca. Daca nu stii sa muncesti te invata. Dar la noi am intalnit oameni care vin si cer, tu le spui "iti dau 20 lei daca ma ajuti sa car mobila asta pana la etaj". Se uita la tine stramb si pleaca. Adica de ce sa puna mana la munca daca el oricum castiga bani numai din a cere, fara sa faca nimic? Pentru ca in Romania s-a tot incurajat cersetoria.

Sunt sigura ca fata respectiva de 22 ani, se afla intr-o situatie critica, dar solutia nu ar fi sa-i ofere statul acoperis si mancare pt copil (sub forma de ajutor social cum vad ca asteapta tot mai multi), ci sa-i ofere statul un salar mai bun din care sa-si poata asigura muncind, acoperis si mancare pt ea si copil.
Poate in cazul ei, a pus gresit problema fara sa-si dea seama, dar sunt multi romani care chiar gandesc asa, care asteapta ajutor social de la stat.

De fapt despre acestia vreau sa vorbim (nu despre cazul din exemplu, in mod strict). Despre cei care asteapta ajutor de la stat, ajutor care sa-i scuteasca pe ei de munca. Si aici nu ma refer la batrani sau bolnavi care nu au capacitatea de a munci.
Ma refer la oameni sanatosi si la tineri care asteapta ajutor de la stat. Care se plang ca sunt saraci si nu au ce manca si cer ajutor de la stat.
As vrea sa discutam aici daca TREBUIE AJUTATI ACESTI OAMENI? Daca NU, argumentati. Daca DA, argumentati si spuneti si in ce fel trebuiesc ajutati: ajutor social, locuri de munca, sau stiu eu ce alte propuneri mai aveti....




OFF topic: Si apropos de mancarea "mai ieftina in strainatate": as vrea sa stiu si eu unde anume e mai ieftina ca sa merg si eu acolo cu salarul meu de roman bugetar si sa ma dau rotunda. Am facut si eu cumparaturi din marketuri in Italia, Grecia, Austria, dar nu am gasit preturi mai mici ca la noi. Ba chiar erau mai mari. Am prietene in Anglia si au spus ca si acolo sunt preturi mai mari decat la noi la mancare....

Trimis de: turbo trabant pe 29 Sep 2009, 01:26 PM

QUOTE(fiica_lunii @ 29 Sep 2009, 01:23 PM) *
"Sunt o fata din Galati, am 22 de ani , si pe timpul lui Ceausescu era mai bine

Pe timpul lui ceausescu cand spunea ea ca era mai bine avea fatuca asta max 2 ani . probabil era mai bine pentru ea ca programul ei era : somnic, tzatza, pipi, caca.

romanii ca natie sunt imbecili, nu invata nimic din greselile trecutului si suspina dupa vremurile apuse " cum de nu vii tu, Tepes doamne...".

PS: din pacate NU trebuie ajutati.

Trimis de: nefertiti pe 29 Sep 2009, 01:47 PM

Nu mila e termenul, se cheama protectie sociala si functioneaza in toate societatile. In unele e mai bine pusa la punct, in altele nu. Noi ne incadram in a doua categorie.

Cat e de bine ca statul sa ofere sau nu protectie sociala... e o discutie mai ampla si pt asta ar trebui sa intram in teoria diverselor sisteme de organizare.
Totusi, se practica si in capitalism, si in socialism, si in comunism. Difera felul in care se aplica si gradul de ajutorare.

Trimis de: fiica_lunii pe 29 Sep 2009, 01:59 PM

Nefertiti: protectia sociala nu ar trebui sa incurajeze cesetoria!
Tocmai asta este diferenta unii chiar au nevoie pentru ca nu pot munci, pe cand altii numai se prefac ca nu pot munci, pt ca e mai comod sa ceara.

Turbo trabant:
Fata respectiva nu este in masura sa-si dea cu parerea despre vremurile alea ca nu le-a constientizat la varsta aia.
Nici eu nu am reusit sa le constientizez bine deoarece aveam 10 ani cand a fost revolutia, dar cunosc foarte multi oameni care au dus-o mult mai rau pe vremea aceea decat acum.

Trimis de: jet li pe 29 Sep 2009, 02:01 PM

Protectia sociala - automata pentru orice grup de oameni liberi.
http://www.ascentofhumanity.com/chapter2-7.php

QUOTE
For themselves they store no food, explaining to Everett, "I store meat in the belly of my brother". In other words, says Everett, "They share with those who need meat, never storing for the future." A further level of interpretation of this statement is also possible, however: taken literally, it suggests a different conception of self-interest and therefore a different conception of self. To help another is to help oneself. We are not separate.


Pana si piratii aveau protectie sociala. Credeti ca daca unu era ranit il aruncau repede peste bord ? Mai multa prada pentru cei ramasi ? Nu stiu cum isi poate imagina cinava existenta unei asemenea societati. Pai restul imediat vedeau, se gandeau "mi se poate intampla si mie" si dispareau piratii intr-o saptamana, se destramau.

http://en.wikipedia.org/wiki/Piracy#Pirate_Democracy
QUOTE
There are contemporary records that many pirates placed a portion of any captured money into a central fund that was used to compensate the injuries sustained by the crew. Lists show standardised payments of 600 pieces of eight ($156,000 in modern currency) for the loss of a leg down to 100 pieces ($26,800) for loss of an eye. Often all of these terms were agreed upon and written down by the pirates, but these articles could also be used as incriminating proof that they were outlaws


Noi insa nu mai avem "comunitati" ca cele de mai sus. Acum ne batem intre noi ca lacustele, si unii mai asteapta ceva de la "stat".

Trimis de: turbo trabant pe 29 Sep 2009, 02:02 PM

QUOTE(fiica_lunii @ 29 Sep 2009, 01:59 PM) *
Turbo trabant:
Fata respectiva nu este in masura sa-si dea cu parerea despre vremurile alea ca nu le-a constientizat la varsta aia.

cu toate astea isi da cu parerea si inca intr-un mod sfasietor , se vede clar ca tanjeste dupa acea 'stabilitate'. din ce scrie se vede ca habar nu are cum era cu casa asigurata si mancarea care se "gasea".

suntem un popor visator, orientat spre trecut , frustrat mereu ca am pierdut acea perioada de 'aur' si incapabili sa vedem unde ne duce corabia timpului.

sp: hop si jet cu piratii/triburile lui rofl.gif

Trimis de: fiica_lunii pe 29 Sep 2009, 02:09 PM

Jet li vorbeste tot despre cei care chiar aveau nevoie de protectie sociala "daca unu era ranit".
Eu ma refeream la "piratii sanatosi" care striga "aaaaaaauuuuu ce ma doare piciorul" azi nu pot sa frec puntea, nu pot sa fac nici un fel de munca. Azi asa, maine asa.... Crezi ca nu i se "infunda" intr-o zi? Crezi ca nu ajungea la rechini atunci cand ceilalti se prindeau ca el nu are nici o problema la picior?

Trimis de: turbo trabant pe 29 Sep 2009, 02:15 PM

jet e tot un pirat sanatos, care se plange din orice si toti ceilalti sunt vinovati desi el nu misca un deget. si el ca si fatuca aia , tot un trib cauta sa le dea "masa si casa". ceva e stricat rau de tot in genele carpato-danubiano-pontice.


Trimis de: jet li pe 29 Sep 2009, 02:21 PM

Triburile erau grupuri de oameni care se cunosteau de mici. Nu ai nevoie de legi formale acolo. Si nu imparteau tot. Ajutau pe cei care nu puteau - nu ca ii obliga cineva. Daca vedeau ca unu poate da nu participa nu ii obliga nimeni sa imparta cu el. Daca unul fura - era exilat.

Piratii aveau nevoie de legi formale fiind o adunatura de oameni civilizati care incearca prima data sa formeze un trib :
http://en.wikipedia.org/wiki/Pirate_code

QUOTE
II. If any Man shall offer to run away, or keep any Secret from the Company, he shall be marooned with one Bottle of Powder, one Bottle of Water, one small Arm, and Shot.

III. If any Man shall steal any Thing in the Company, or game, to the Value of a Piece of Eight, he shall be marooned or shot.


Pana si piratii au inventat parasirea pe o insula pustie, nu erau asa de grabiti sa omoare pe cineva cu care fusesera prieteni pana atunci.

Trimis de: factura pe 20 May 2010, 08:14 PM

QUOTE(fiica_lunii @ 29 Sep 2009, 02:23 PM) *
As vrea sa discutam aici daca TREBUIE AJUTATI ACESTI OAMENI? Daca NU, argumentati. Daca DA, argumentati si spuneti si in ce fel trebuiesc ajutati: ajutor social, locuri de munca, sau stiu eu ce alte propuneri mai aveti....

Da,ar trebui ajutati.Prin lectii de cultura civica in scoala.Aplicate.
Cred ca eu am reusit sa fac doar vreo trei lectii(intr-un an)asta prin clasa a 7 a.La restul studiam limba romana.Sau colegii de la celelalte clase faceau geografie ,mate etc,in functie de materia pe care o preda dirigintele.

Se mai preda disciplina asta in invatamantul general?

Trimis de: Vera pe 15 Apr 2011, 08:02 AM

Educaţia civică nu s-a predat niciodată la noi, cu atāt mai puţin să se aplice. Iar efectele se văd cu ochiul liber. Nouă ne lipsesc nişte noţiuni elementare, printre care şi cea de comunitate. Suntem foarte individualişti. Şi nu īn sensul bun, ci īntr-un sens apropiat de comportamentul de junglă: scapă cine poate; atāta timp cāt mie mi-e bine, lumea e un loc frumos; atāta timp cāt pe mine nu mă afectează x problemă, ea nu există; atāta timp cāt eu nu am nevoie de ajutor, nu văd de ce i-am ajuta pe alţii şamd şamd.

Trimis de: factura pe 15 Apr 2011, 08:06 AM

Eu am facut la scoala educatie civica. Prin generala.

Trimis de: Vera pe 15 Apr 2011, 08:10 AM

Eu nu ştiu să se fi făcut, poate că īn ultimii ani s-o fi introdus prin vreo programă, dar īn mod sigur efectele nu se văd.

Trimis de: factura pe 15 Apr 2011, 11:37 AM

Raspunsul meu a fost la asta:

QUOTE(Vera @ 15 Apr 2011, 09:02 AM) *
Educaţia civică nu s-a predat niciodată la noi, cu atāt mai puţin să se aplice.


Am avut senzatia ca ai raspuns la intrebarea mea din data de 20.05.2010, dar mi-a trecut.

Trimis de: freeman pe 15 Apr 2011, 12:11 PM

QUOTE(factura @ 20 May 2010, 09:14 PM) *
Se mai preda disciplina asta in invatamantul general?

S-a facut Educatie Civica, cum ai facut si tu, si se face in continuare.

Mila de la stat (dar si a cetatenilor) ar trebui sa fie numai pentru napastuitii sortii, pentru oamenii bolnavi, pentru handicapati. Toti ceilalti ar trebui sa-si poata sustine existenta usor. Nu statul trebuie sa-i indemne sa munceasca pe cetateni, ci ei insisi trebuie sa se antreneze intr-o activitate.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)