Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Politica Externa _ Grecia, Buturga Care Este Pe Cale Sa Rastoarne Carul Ue

Trimis de: Marduk pe 29 Jun 2011, 01:33 PM

Urmaresc ceea ce se intampla in Grecia. Am colaborat cativa ani cu firme din Grecia, cu grecii, am vizitat aceasta tara de mai multe ori, am vazut cum traiesc grecii la ei acasa si nu pot sa inteleg ce se petrece in aceasta tara. Stiam ca grecii nu prea au fost de acord cu disparitia drahmei lor, cu aderarea la UE, cu pierderea suveranitatii, mai stiam ca grecii nu obisnuiesc sa plateasca impozit, sau ca fac orice sa evite plata unor impozite reale, in conformitate cu valoarea veniturilor lor. Grecia a crescut, s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani mai ales odata cu olimpiada ce s-a desfasurat in Grecia, am fost in Grecia inainte de olimpiada si dupa, am vazut casele grecilor, vilele, iahturile, cafenelele, fabricile, etc. viata in general era frumoasa la Atena si in Salonic. Cum s-a ajuns aici si de ce toata Europa e cu ochii pe greci, oare nu bancile europene i-au ajutat pe greci sa ajunga aici? Cine sunt cei care profita de pe urma acestei sitatii, va falimenta Grecia, cine doreste acest faliment? sa fie oare Grecia un exemplu? sacrificata pentru a arata celorlalte tari membre ale UE. Mi-aduc aminte ca discutam cu grecii despre aceasta situatie si practic nu le pasa, stiau ca vor fi salvati orice s-ar intampla, de fapt pe asta mizau in toate activitatile lor. Va invit sa discutam despre tara care a inventat democratia si care azi pare ca este nemultumita de locul in care a ajuns aceasta.

Trimis de: Marduk pe 29 Jun 2011, 01:57 PM

http://www.hotnews.ro/stiri-international-9185556-investitorul-jim-rogers-trebuie-contribuabil-german-cinstit-plateasca-pentru-niste-greci-stau-banca-beau-uzo.htm Oare ce-l face pe american sa ia apararea nemtilor in tot acest conflict european.

Trimis de: Marduk pe 29 Jun 2011, 04:08 PM

Planul de austeritate s-a votat, sa vedem daca grecii vor continua manifestatiile, sau vor trece la bine cunoscutele actiuni extremiste ale anarhistilor, le-am putea numi "teroriste". UE pare sa fi castigat aceasta partida, parlamentul grec a ales calea cea mai usoara si cea mai des folosita, taxarea celor multi, a celor care demonstreaza azi in strada. Pentru mine ramane de neanteles cum este posibil ca un grec sa fie infuriat cand are un salariu de 1000 de euro, dupa planul de austeritate, in timp ce un roman care are cam aceleasi preturi la carburanti si la alimente dar cu salarii cu mult mai mici, ramane placid si multumit cu viata sa, fara sa se gandeasca sa iasa in strada.

Trimis de: abis pe 29 Jun 2011, 04:31 PM

Marduk, de ce nu intelegi? smile.gif

Daca ai 1000 de euro acum, iar ieri aveai 2000, este normal sa fii nefericit. Daca ai 1000 acum, dar ieri aveai 300, este normal sa ai senzatia ca l-ai apucat pe D-zeu de un picior.

Daca ai acum 1000 de euro, ieri aveai 1000 de euro, iar vecinul tau are 1001, este normal sa iesi in strada sa faci demonstratii. smile.gif

Trimis de: Vera pe 29 Jun 2011, 04:53 PM

Povestea aia cu 1000 azi şi 300 ieri e la noi? unsure.gif

Trimis de: abis pe 29 Jun 2011, 04:54 PM

Romanii nu traiesc cu senzatia ca l-au apucat pe D-zeu de un picior... Era un exemplu teoretic.

Trimis de: Marduk pe 29 Jun 2011, 04:59 PM

Eu cred ca nu este chiar asa, in Romania preturile sunt aproape ca in UE dar salariile sunt ca in Romania. Sunt produse care se vand in piata romaneasca, comparabile cu cele din UE, ele provin in mare parte din China, dar nu asta este problema, eu ma refer la greci, la un salariu de 1000 de euro, cu un pret al benzieni asemanator cu cel din Romania, cu pretul alimentelor, la supermarket, ca cel de la noi, sunt nemultumiti, ies in strada, dar romanul tace si rabda, acum sa nu intelegeti ca eu ma gandesc sa sprijin o revolta a romanilor, dar nu-i inteleg pe greci, asa cum nu i-am inteles nici pe polonezi, ma aflam acolo in anii '76 cand ei faceau greve. Probabil ca la mijloc este altceva decat nivelul de trai, CONSTIINTA COLECTIVA, care indeamna masele sa lupte fie pentru o cauza comuna, fie pentru ca sunt manipulate sau mai nou doar de fatada. Afirm asta deoarece azi lumea se prezinta ca un film serial la care toti ne uitam la tembelizor, in incidentele de la Atena nu am vazut morti, raniti grav si chiar nu mi-as dori asa ceva, dar mortii si ranitii reprezinta o scala in a masura nivelul violentelor. Or analizand situatia din Atena in baza imaginilor televizate, pot concluziona ca acolo s-a dat bataie, s-a luat bataie, dar doar atat, in timp ce in parlament politicienii greci votau viitorul celor care se bateau in piata, politisti sau manifestanti. Asta ma duce cu gandul la regie, scenariu, adica e ceva important, dar oricum o sa se intample, dar hai sa facem si noi figura buna in aceasta situatie, nu sa stam si sa zicem asta este, asa a vrut guvernul, bunul Dumnezeu, soarta, etc. Toate aceste manifestatii dau bine pe plan international, nu stirbesc nationalismul grecesc, demonstreaza ca grecii nu se lasa cu una cu doua, pana la urma dupa mine este doar o scena dintr-o tragedie antica jucata in zilele noastre.

Trimis de: Vera pe 29 Jun 2011, 05:05 PM

O să sar acum peste altele, poate revin mai încolo, dar un lucru mi-e clar de mulţi ani deja: românii nu ştiu ce e aia conştiinţă colectivă, la fel cum nu ştiu ce e colectiv, reacţie civică, echipă. Poate nici măcar conştiinţă nu ştiu ce e.

Eu mă mir că cineva se mai miră ohyeah.gif de lipsa noastră de reacţie la diverse.

Trimis de: abis pe 29 Jun 2011, 05:06 PM

QUOTE(Marduk @ 29 Jun 2011, 05:59 PM) *
nu-i inteleg pe greci

Dar e simplu: s-au obisnuit sa aiba un anumit nivel de trai, iar acest nivel de trai le este redus acum. Oricine este nemultumit intr-o astfel de situatie.

E o alta treaba faptul ca au trait bine in mod nemeritat: cu evaziune fiscala de proportii de-a dreptul cosmice, cu bugetarii care luau cate 14 salarii pe an, cu pensii uriase, totul bazat nu pe productivitatea proprie, ci pe bani luati din imprumuturi. Nu s-au gandit ca orice imprumut trebuie la un moment dat si restituit.

Asa ca acum trebuie sa stranga cureaua si sa cheltuiasca doar atat cat isi pot permite. Nu e alta solutie.

QUOTE
Toate aceste manifestatii dau bine pe plan international

Eu am impresia ca dau foarte prost: adica ei ies in strada ca sa isi apere niste privilegii nemeritate.

Trimis de: March pe 29 Jun 2011, 05:09 PM

Grecii ne-au arata ce inseamna aia democratie adevarata . Planul de austeritate a fost supus votului parlamentului ! thumb_yello.gif
Si nu adoptat prin cuvantari la tv si ordonanta de urgenta dupa cum au procedat Basea si cu Boccul lui la noi ! devil.gif

Trimis de: abis pe 29 Jun 2011, 05:11 PM

Cum ziceam, si despre vreme daca vorbim, tot la Basescu ajungi. rofl.gif

Ce masura de austeritate de la noi nu a fost aprobata de parlament, desi legea impunea acest lucru?

Trimis de: March pe 29 Jun 2011, 05:29 PM

GRECIA RATEAZĂ ŞANSA DE A http://roxanaiordache.wordpress.com/2011/06/29/grecia-rateaza-sansa-de-a-face-din-nou-istorie-vie/ DIN NOU ISTORIE VIE

(...)Parlamentul Greciei a ratat, azi, şansa ca ţara lor să facă din nou istorie vie şi legea în Europa. Dacă vota contra planului de pretinsă austeritate – de fapt, de jupuire a oamenilor de rând şi a mediilor de afaceri onorabile, în timp ce hoţii îşi îngraşă conturile oneroase – Grecia dădea lovitura de graţie monedei euro şi neosclaviei de tip sovietic în care degenerează, progresiv, Uniunea Europeană, iniţial, un proiect generos, creştin-democrat. Confiscat şi deturnat chiar de cei care au făcut totul pentru ca Europa, în Constituţia ei, să-şi renege originile constitutive creştine. N-au acceptat nici măcar formularea ” origini iudeo-creştine”, fiindcă ar presupune o evoluţie cu care patronii finanţei mondiale nu sunt de acord.

Trimis de: March pe 29 Jun 2011, 05:43 PM

@ Marduk,
Ia spune, crezi asta-i pe bune sau e o stire ca aia cu disparitia aurului de la Fort Knox ? unsure.gif

Germania a http://stirileprotv.ro/stiri/international/presa-germania-a-inceput-sa-tipareasca-marci-germane-moneda-euro-are-zilele-numarate.html sa tipareasca marci germane. Moneda euro are zilele numarate?

@ Cla, pe unde esti ?!? Baga ceva aici repede !

Trimis de: Marduk pe 29 Jun 2011, 05:57 PM

QUOTE(Vera @ 29 Jun 2011, 06:05 PM) *
Eu mă mir că cineva se mai miră de lipsa noastră de reacţie la diverse.

Nu este de mirare? adica tu consideri ca este normal ca romanii care au cel mai mic salariu mediu european dar preturile sun aproape la fel ca in tarile din UE, nu te mira chestia asta? nu este de mirare? poate ca ne pun ceva in produsele alimentare sa stam linistiti, sau poate ca are ceva mamaliga noastra starbuna. ohyeah.gif

QUOTE(abis @ 29 Jun 2011, 06:06 PM) *
QUOTE
....iar acest nivel de trai le este redus acum. Oricine este nemultumit intr-o astfel de situatie.

redus cu 20-30% din 1500 de euro, haide moncher ca doar nu ti cu grecii. orcine? se pare ca romanii nu intra nici macar in aceasta categorie.
QUOTE
E o alta treaba faptul ca au trait bine in mod nemeritat....

da cine i-a lasat sa traiasca intr-un mod nemeritat, zei, Dumnezeu sau bancile europene. intrebarea mea este pe ce au mizat bancile europene cand le-au dat grecilor imprumut banii.
QUOTE
Eu am impresia ca dau foarte prost: adica ei ies in strada ca sa isi apere niste privilegii nemeritate.

parerea mea ca ei chiar asta vor, sa se vada ca ei lupta, ca nu renunta la privilegiile lor asa de usor, fie anarhisti sau bugetari. azi in piata Sintagma am vazut o joaca de copii cu bete, masti si mult fum, dar daca lumea vrea sa vada doar atat eu sunt multumit, sa vedem daca grecii vor reusi sa traiasca ca in Balcani si nu ca la Berlin sau Paris.



QUOTE(March @ 29 Jun 2011, 06:09 PM) *
Grecii ne-au arata ce inseamna aia democratie adevarata . Planul de austeritate a fost supus votului parlamentului !......

Asta e democratia adevarata? eu am invatat altceva din istoria Greciei Antice, dar probabil ca o comparatie intre acea perioada si ceea ce se intampla azi nu-si are rostul, nici grecii de azi nu mai sunt cei din vremea lui Pericle.

QUOTE(March @ 29 Jun 2011, 06:29 PM) *
....[i]Parlamentul Greciei a ratat, azi, şansa ca ţara lor să facă din nou istorie vie şi legea în Europa. .....[i]

cine face azi legea in Europa? grecii? sa fim seriosi, daca UE a decis ca trebuie sa salveze Grecia cu orice efort a facut-o doar pentru a salva ceea ce occidentalii au investit in Grecia, Romania, Bulgaria. Daca germanii, francezii sau chiar si englezii care nu prea sunt de acord sa-i salveze pe greci ar fi lasat Grecia sa intre in faliment atunci intraga constructie a UE s-ar fi prabusit, testul grecesc este un test al UE nu al Greciei, iar grecii stiau asta si in opinia mea si-au jucat rolul cu maiestria dramaturgica ce-i caracterizeaza.

Trimis de: Vera pe 29 Jun 2011, 06:05 PM

Sigur că nu mă mai miră. Românii se revoltă doar pe forumuri şi pe bloguri. Când ai văzut tu revoltă adevărată la noi?

Trimis de: Marduk pe 29 Jun 2011, 06:08 PM

La 1848, daca mi-aduc bine aminte.

Trimis de: Vera pe 29 Jun 2011, 06:11 PM

Ceea ce demonstrează că avem o mămăligă foarte tare, de n-a mai explodat de atâta timp. rofl.gif Exact ce spuneam.

Trimis de: Marduk pe 29 Jun 2011, 06:18 PM

Da trebuie sa recunosc, crusta este destul de rezistenta, in parte consolidata de nesimtirea romanilor, restul fiind intarita de turci, greci, rusi, francmasoni, sionisti, masoni, francezi, englezi, rusi, unguri, italieni, spanioli si mai nou chinezi. daca am uita pe ineva te rog sa ma ajuti. Dar am o intrebare, chiar ti-ai dori sa explodexe mamaliga din nou?

Trimis de: Vera pe 29 Jun 2011, 06:29 PM

Nu musai în sens propriu, dar un pic de reacţie îmi doresc, sub o formă sau alta.

Trimis de: Marduk pe 29 Jun 2011, 06:36 PM

Ce glezna frumoasa ai. mwah1.gif

Trimis de: Marduk pe 30 Jun 2011, 07:48 AM

O prezentare interesanta a modului in care http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-9199800-infografic-cum-imbolnavut-grecia-istoria-recenta-unei-tari-care-bugetarii-primeau-14-salarii.htm

Trimis de: abis pe 30 Jun 2011, 10:52 AM

QUOTE(Marduk @ 29 Jun 2011, 06:57 PM) *
adica tu consideri ca este normal ca romanii care au cel mai mic salariu mediu european dar preturile sun aproape la fel ca in tarile din UE, nu te mira chestia asta? nu este de mirare?

Nu este de mirare. Pe de-o parte, nu este adevarat ca romanii au cele mai mici salarii din Europa. Pe de alta parte, preturile se formeaza, pe orice piata libera, ca raport intre cerere si oferta. Daca tu produci miere si vrei sa o vinzi, iti calculezi pretul in asa fel incat sa vinzi cat mai mult din ceea ce produci si cat mai avantajos, nu? Daca iti vinzi repede toata marfa pe care o poti produce la (zic si eu) 15 lei kilogramul, nu o sa o scoti pe piata cu 12 lei...
QUOTE
haide moncher ca doar nu ti cu grecii

Daca am spus ca grecii "ies in strada ca sa isi apere niste privilegii nemeritate" ti se pare ca tin cu ei? smile.gif
QUOTE
da cine i-a lasat sa traiasca intr-un mod nemeritat, zei, Dumnezeu sau bancile europene. intrebarea mea este pe ce au mizat bancile europene cand le-au dat grecilor imprumut banii.

Adica nu-i devina infractorul ca a incalcat legea, ci e de vina politia ca nu l-a prins?
Grecia si-a http://renne.ro/economie/goldman-sachs-si-grecia-au-pacalit-ue-si-investitorii/234o parte din datorii. A mintit investitorii si Uniunea Europeana.
QUOTE
parerea mea ca ei chiar asta vor, sa se vada ca ei lupta, ca nu renunta la privilegiile lor asa de usor, fie anarhisti sau bugetari

Parerea mea e ca nu impresioneaza pe nimeni, dimpotriva. Adica dupa ce au furat, au mintit, au evitat sa plateasca impozite si tot asa, tot ei sunt cu gura mare?! Daca asta vor, n-au decat sa intre in faliment.

PS: Sigur ai citit despre http://businessday.ro/06/2011/cum-isi-platesc-grecii-taxele/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Khrisro+%28Khrisro.ro%29

Trimis de: Marduk pe 30 Jun 2011, 11:13 AM

@abis
Asa este ai dreptate cu salariile romanilor, nu sunt cele mai mici din Europa, din UE. Cu mierea este alta poveste dar care cam seamana cu situatia oricarui alt produs Made in Romania. Sa zicem ca as putea sa vand mierea si cu 10 lei kilogramul, pana la urma as lasa la 8 lei/kg, mi-ar ramane ceva. Dar vine chinezul si vinde mierea la noi in piata cu 5 lei, de ce sa mai cumpere cofetarul miere de la mine cand o poate cumpara de la chinez. Aici mai este vorba si de politica statului, atat chinez cat si roman. Cat despre greci si imprumuturile acordate de bancile occidentale, comparatia ta nu are legatura cu infractorul si politistul. Larghetea cu care bancile occidentale au acordat imprumuturi cam seamana cu favorizarea infractorului de catre politist, le-au dat "credite cu buletinul" pentru orice, de la bicicleta la casa. De unde veneau aceste produse, mai ales masini, tractoare, haine, parfumuri, barci, calculatoare, televizoare, ca sa nu mai amintesc de armament, din UE. Eu sustin ca bancile occidentale au experimentat in Grecia crearea unei piete de consum dar au dat gres, au mizat pe o tara care nu are deact pietre, istorie si turism, fara resurse, fara industrie, doar servicii, asa ca eu gasesc ca si unii si altii sunt vinovati, grecii au fost interesati de ceva occidentalii de altceva, dar de muncit nu muncea nimeni si nici productie nu se facea in Grecia in adevaratul sens al cuvantului. Cu ascunderea datoriilor tot bancile au comis-o, trebuiau sa nu-i ajute pe greci sa-si ascunda datoriile, de ce n-au facut-o? Daca intra acum in faliment s-ar putea sa saraceasca si pe altii, poate ca de asta nu sunt lasat sa intre in faliment desi toata lumea vorbeste de asta.

Trimis de: Erwin pe 30 Jun 2011, 04:07 PM

Românii nu ştiu să se asocieze şi să lucreze împreună pentru un scop, cred eu, din cauza celor 50 de ani de socialism şi utopie comunistă. Mai trebuie vreo 20 de ani brucanieni pentru a se dezbăra de tarele vechiului sistem şi a învăţa lucrul ăsta, pe care occidentalii îl au dintotdeauna. Nici polonezii nu l-au pierdut, la ei în plin comunism a existat permanent conştiinţa comună a împotrivirii faţă de un sistem străin, rezistenţa şi solidaritatea...

On topic, nu cred că falimentul Greciei ne poate afecta foarte rău, din moment ce este o chestiune financiară care le aparţine. Dar ne va afecta şi pe noi falimentul statului din cauza ineficienţei măsurilor luate de guvernul Boc când datoriile vor ajunge la scadenţă. În special din cauza lipsei unei compensări acordate mediului privat de afaceri şi producţie, aşa cum s-a făcut pentru bugetari (restituirea a 15% din salariu, compensările care le vor primi disponibilizaţii etc) Pe de altă parte, băncile cu capital grecesc care activează în România, conform CAPITAL, stau bine la capitolul încredere, funcţionează în parametrii normali, au rezerve suficiente şi nu vor cădea peste noapte.

Trimis de: Marduk pe 30 Jun 2011, 05:34 PM

@Erwin
"Românii nu ştiu să se asocieze şi să lucreze împreună pentru un scop"
Dar nu au nici politicieni care sa-i faca sa inteleaga asta, sa le dea un sens, un scop, politicienii au alte ocupatii.

"polonezii nu l-au pierdut, la ei în plin comunism a existat permanent conştiinţa comună a împotrivirii faţă de un sistem străin, rezistenţa şi solidaritatea..."
Cata dreptate ai, de-ai sti cum erau polonezii in '76, ai intelege perfect cum au reusit sa-si prezerve aceasta constiinta comuna, rezistenta, solidaritatea, spre deosebire de romani cand "politicienii" comunisti in loc sa lupte pentru mentinerea constiintei nationale, luptau impotriva ei, munceu pentru crearea omului nou, cred ca se vede ca le-a reusit.

"Dar ne va afecta şi pe noi falimentul statului din cauza ineficienţei măsurilor luate de guvernul Boc când datoriile vor ajunge la scadenţă"
Poate ca nu va fi atat de rau, daca grecii vor primi banii promisi si nu vor intra in faliment, desi multi analisti spun ca este doar o chestiune de timp pana cand Grecia va intra efectiv in faliment. Atunci sa vedem daca UE ne va salva pe noi, victime colaterale ale acestui faliment.

Trimis de: Marduk pe 10 Jul 2011, 01:10 PM

E liniste in Grecia, o fi din cauza verii, a turismului, a ....! Dupa "filmul" cu luptele de strada, pe care l-am urmarit la tembelizor as fi crezut ca toata aceasta revolta a lasat in urma sute de raniti, poate si cativa morti, m-as fi asteptat ca greci sa lupte ca la Termopile, dar toti s-au dus acasa ca niste figuranti platiti si multumiti de rolul in care au fost distribuiti de criza. Nu ma astept ca aceste revolte sa continue, ma astept in schimb ca actiunile anarhistilor sa revina din nou in cotidian si as fi foarte multumit daca acesti anarhisti cu "suflet" ar continua aceiasi tactica, sa sune inainte de a detona bomba, pentru ca turistii, cetatenii sa aiba timp sa se retraga pentru a viziona de la distanta actul exploziv ce se lasa de obicei doar cu daune materiale. Vor avea ce discuta in cafenele, jurnalistii vor avea o paine de mancat, tirajele vor creste, tembeliziunile vor face rating si toata lumea va fi multumita. Exista voci din Romania care tin cu tot dinadinsul sa ne lege cumva de criza din Grecia, ba ca bancile grecesti si-ar retrage capitalul, ba ca banii investiti de greci in Romania vor lua drumul altor tari, etc. Eu totusi nu cred, de ce ar pleca grecul din Romania? aici e ca acasa, poate chiar mai bine, cunosc cativa greci care in Grecia ar fi fost niste neica nimeni iar aici sunt manageri, au afaceri de milioane de euro, etc.

Trimis de: Michelle pe 10 Jul 2011, 07:43 PM

QUOTE(Marduk @ 10 Jul 2011, 02:10 PM) *
ba ca bancile grecesti si-ar retrage capitalul, ba ca banii investiti de greci in Romania vor lua drumul altor tari, etc. Eu totusi nu cred, de ce ar pleca grecul din Romania? aici e ca acasa, poate chiar mai bine, cunosc cativa greci care in Grecia ar fi fost niste neica nimeni iar aici sunt manageri, au afaceri de milioane de euro, etc.


Tocmai pentru ca au furat de la stat acolo si asta nu de ieri de azi, ci din anii '80

Problema nu e ca pleaca bancile grecesti din Ro sau ca transfera capitalul lor in Grecia sa plateasca datoriile, problema e ca putin probabil sa reuseasca ei vreodata sa cheltuiasca mai putin decit produc sau sa privatizeze suficient cit sa-si acopere datoriile deja f mari, iar UE care i-a imprumutat n-o sa mai aibe ce ne da nici noua, nici altor tari cu economii subrede

Trimis de: bdl pe 11 Jul 2011, 04:37 PM

Eu chiar as vrea sa dispara moneda euro....nu am vazut nimic spectaculos de cind a aparut, doar probleme.

Trimis de: Marduk pe 11 Jul 2011, 05:12 PM

S-ar putea sa ai sanse sa traiesti zilele disparitiei monedei euro. Exista voci care sustin ca era mai bine pe vremea ECU.

Trimis de: abis pe 11 Jul 2011, 05:16 PM

De ce?

Mie imi place sa pot umbla dintr-o tara in alta fara pasaport si fara sa fie nevoie sa schimb banii. smile.gif

Trimis de: Marduk pe 11 Jul 2011, 05:53 PM

Fara pasaport e posibil sa umbli dar cu banii e alta discutie, mai ales dupa ce grecii vor trece la drahma, parerea mea. Grecia, situatia din aceasta tara este incercarea pe care UE trebuie sa o treaca fara a genera o noua criza economica. Eu as fi de acord cu intoarcerea la aur, nu ma pricep la tranzactii, bursiere, finante, etc. dar cred ca un etalon ar fi foarte bun, cat aur ai atata moneda emiti, nu ca acum cand moneda sa tipareste pe principiul "pielea ursului din padure".

Trimis de: Michelle pe 11 Jul 2011, 06:56 PM

Pai daca grecii se intorc la drahme cam asta o sa se intample, vor tipari moneda cita frunza si iarba care nu valoreaza nic.

Li s-a spus in 2010 sa reduca cheltuielile bugetare si ei ce-au facut ?au impovarat tot privatul... sa plateasca la taxe pina crapa, in conditiile astea daca schimba si moneda or sa manince lapte de capra , atunci cind vor prinde vreuna, sau samburi de masline salbatice

Problema nu e ca ar fi numai o criza, mai pandeste una si US care are un deficit bugetar cit casa si stai sa vezi in 2013 cind cica se va prabusi si giganta China

Trimis de: Marduk pe 11 Jul 2011, 08:00 PM

Multi finantisti zic ca nu ar fi chiar asa, daca o tara are moneda ei atunci cu ajutorul mecanismului de schimb valutar si nu numai pot controla mai bine situatia.

Trimis de: Michelle pe 11 Jul 2011, 08:12 PM

Asta poti controla cind mai ai parghii,cind mai ai cu ce, cum face Isarescu la noi, grecii au depasit etapa asta, au privatizat putin iar statul doar maninca si nu da nimic inapoi...deci cu ce sa echilibreze deficitul bugetar? de la cine sa ia banii?

Trimis de: Marduk pe 11 Aug 2011, 03:08 PM

Britanicii se confrunta cu http://www.adevarul.ro/international/foreign_policy/web_exclusive/afla-spatele-revoltelor-Londra_0_533946930.html. Problemele sociale, popularismul, care au atras alegatori dornici sa traiasca bine din munca altora. Daca in Grecia nu exista o emigratie atat de puternica ca in UK, sau in alte tari din UE, situatia din UK demonstreaza ca problema este comuna, de natura sociala, sindrom Pavlov, prezent peste tot in lumea civilizata. Parazitarea statului a devenit un mod de a trai in aceasta epoca, munca a devenit ceva anormal, destinat slugilor, robotilor si nu un mod onest, decent de ati asigura un trai satisfacator.

Trimis de: March pe 13 Sep 2011, 11:03 AM

@ Marduk, pe unde umbli ? Trebuie sa-ti reincalzesc io supa aici ?!

Grecia, http://www.mediafax.ro/externe/grecia-exclusa-din-schengen-ue-vrea-sa-suspende-tarile-cu-probleme-8740994 din Schengen? UE vrea să suspende ţările cu probleme

Schengen.... zona de rahat !


Trimis de: Marduk pe 13 Sep 2011, 11:07 AM

Merita sa fie exclusi, e o afacere in Grecia sa te ocupi de emigranti iar grecii sunt experti in a exploata aceasta resursa. Mana de lucru ieftina, emigrantul indura orice de frica deportarii etc. iar grecul profita.

Trimis de: March pe 13 Sep 2011, 02:08 PM

QUOTE(Marduk @ 13 Sep 2011, 12:07 PM) *
Merita sa fie exclusi, e o afacere in Grecia sa te ocupi de emigranti iar grecii sunt experti in a exploata aceasta resursa. Mana de lucru ieftina, emigrantul indura orice de frica deportarii etc. iar grecul profita.

Sa- dea afara pe catzaoni si sa-i primeasca pe vesnicii lor "prieteni" turcalaii

Trimis de: Cla pe 13 Sep 2011, 02:58 PM

QUOTE(March @ 13 Sep 2011, 02:08 PM) *
Sa- dea afara pe catzaoni si sa-i primeasca pe vesnicii lor "prieteni" turcalaii

Pai mai bine nu, ca îti iei toata Anatolia acasa, împreuna cu curzii care, dupa câte stim, sunt prin Turcia, Irak, Siria,
"si-atunci sa vezi belele, n-o sa poti sa scapi din ele..."

Eu cred ca falimentul Greciei e provocat de anumite banci si "vabanque - player-urile" lor.
Dupa parerea mea, Grecia trebuie ajutata, dar nu cum se face acum, cu miliarde de euro, pentru ca daca nu se întâmpla nimic, ar fi un sac fara fund.
Cred ca Grecia a ajuns la ultimatumul pe care o datoreaza generatiilor viitoare.
Si asta înseamna sa strânga cureaua, daca nu vor sa fi dati afara din UE.

Cel mai crunt ar fi sa nu mai vina turistii, ca motto: "Ce ma intereseaza Akropolis, Delhi, daca toata tara e varza, hai sa mergem altundeva, doar nu doar Egeea are stranduri faine".
Asta ar fi fatal.

Urmatoarea e Italia.

Trimis de: March pe 13 Sep 2011, 04:52 PM

QUOTE(Cla @ 13 Sep 2011, 03:58 PM) *
Dupa parerea mea, Grecia trebuie ajutata,

Uite ca Merkel este de acord cu tine laugh.gif

Caderea Greciei ar provoca un efect de domino. Europa incerca http://www.econtext.ro/eveniment--2/international/merkel-caderea-greciei-ar-provoca-un-efect-de-domino-europa-incerca-evitarea-acestei-situatii.html acestei situatii

Trimis de: Marduk pe 13 Sep 2011, 05:01 PM

„Folosim toate instrumentele pe care le avem pentru a preveni asa ceva. Trebuie sa evitam orice proces care nu poate fi controlat in zona euro” (A. Merkel)
Cel mai adecvat instrument este SUSPENDAREA SUVERANITATII, Grecia ar trebui condusa de un comisar european, care sa puna in practica politicile economice de salvare. Politia si armata ar trebui trimise intr-un "lagar" pentru specializare, eventual pe o insula la distractie, locul acestora urmand sa fie luat de politisti din UE. Intrebarea este daca in acest moment exista un stat, fie el si cel mai mic din UE, pregatit sa-si cedeze suveranitatea in mainile unui comisar european?

Trimis de: Cla pe 13 Sep 2011, 06:49 PM

QUOTE
Dupa parerea mea, Grecia trebuie ajutata

QUOTE(March @ 13 Sep 2011, 04:52 PM) *
Uite ca Merkel este de acord cu tine laugh.gif

Zi-mi si mie te rog ce-i de râs aici.

Hai sa presupunem ca România ajunge în belea si nimeni din UE nu o ajuta, nu cred ca o sa iasa din rahat prin vânzarea sarii din Marea Neagra, ca doar "Nu ne-am vândut tara", nu-i asa?

Ai acum de râs? Sa dea D-zeu sa nu se întâmple asa o catastrofa, si cred ca esti de acord cu mine.

Trimis de: Marduk pe 14 Sep 2011, 11:31 AM

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15381893,00.html Desi multi economisti vad ca o salvarea iesirea Greciei din zona euro, marii si puternicii europeni se incapataneaza sa faca un gest care ar fi un exemplu si pentru ceilalti perdanti din UE. Eu cred ca odata gestul facut puternicii UE se tem sa nu dea peste "cadavrele" ce le-au ascuns in propriile dulapuri. Lacomia multora s-ar putea sa miroasa mai ceva ca o hazna din fundul curtii, pierderile ar fi prea mari si o intreaga clasa s-ar putea trezi peste noapte saraca, o revolutie sociala ar fi pe cale sa se declanseze in cazul falimentului Greciei. Culmea este ca grecii stiu asta, au mizat dint-un inceput pe situatia in care in cazul in care se vor prabusii vor trage dupa ei si cei de sus.

Trimis de: March pe 14 Sep 2011, 11:35 AM

QUOTE(Marduk @ 14 Sep 2011, 12:31 PM) *
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15381893,00.html

Intreaba-l pe Basea. In timp ce Grecia si altii sunt in pragul dezastrului "Jupanul" bate campii cum ca vom intra in zona euro mai devreme ! Ai uitat sa-i intrebe mai intai pe Merkel si Sarkozy....

Trimis de: Marduk pe 14 Sep 2011, 12:20 PM

QUOTE(March @ 14 Sep 2011, 12:35 PM) *
... altii sunt in pragul dezastrului "Jupanul" bate campii cum ca vom intra in zona euro mai devreme !

rofl.gif Ma distreaza tare in aceste zile de cand cu informatia asta. Timp de secole romanii s-au razboit cu turcii, tatarii, polonezii, austriecii, rusii si cu ungurii pentru a fi independenti, pentru a bate moneda proprie, pentru a fi suverani. Toata viata am invatat la din cartile de istorie cate sacrificii au facut domnitorii romanilor pentru independenta, rascoale, revolutii, cati romani au murit pentru acest ideal, iar azi ne oferim bruma de suveranitate pe o conceptie politica care nu pare sa aiba sorti de izbanda. De enervat ma enerveaza ca nimeni nu vine sa ne spuna, domnilor, tovarasi daca o scrantim cu UE asta ne asteapta, nimeni nu ne spune nimic, desi daca e sa te iei dupa acest parteneriat cu USA am putea deveni stat asociat al USA. Dar oare amercanii chiar au nevoie de noi, de Deveselu, de UE?

Trimis de: abis pe 14 Sep 2011, 01:14 PM

QUOTE(Marduk @ 14 Sep 2011, 01:20 PM) *
Timp de secole romanii s-au razboit cu turcii, tatarii, polonezii, austriecii, rusii si cu ungurii pentru a fi independenti, pentru a bate moneda proprie, pentru a fi suverani.

Pai nu era mai bine sa-si foloseasca energiile si resursele pentru o cauza mai buna? smile.gif

Ca sa fim sinceri, romanii nu se bateau cu turcii, tatarii, polonezii, ungurii, austriecii pentru independenta si pentru dreptul de a bate moneda. In Evul Mediu notiunea de "natiune" nu exista, solidaritatea nationala nu era inca inventata, moldovenii si muntenii sa casapeau "frateste" fara a tine cont de comuniunea de limba, origine ori religie dintre ei... La fel era in toata Europa. Razboaiele se purtau din ambitiile diversilor monarhi, principi, lideri feudali. Ideea nationala este o inventie destul de recenta, a secolului XIX. Si care si-a cam trait traiul, si-a cam mancat malaiul.

Trimis de: March pe 14 Sep 2011, 03:12 PM

QUOTE(Marduk @ 14 Sep 2011, 01:20 PM) *
Dar oare amercanii chiar au nevoie de noi, de Deveselu,

De noi nu, de Deveselu da.

Trimis de: turbo trabant pe 14 Sep 2011, 07:42 PM

Carul cu europeni s- rasturnat. Musiu sarko a fost lasat de pietele shpeculative in toata splendoarea lui napoloniana.

Traiasca Noua Uniune Hanseatica Europeana !

Trimis de: Cla pe 14 Sep 2011, 09:47 PM

QUOTE(turbo trabant @ 14 Sep 2011, 07:42 PM) *
Carul cu europeni s- rasturnat. Musiu sarko a fost lasat de pietele shpeculative in toata splendoarea lui napoloniana.

Djast a moment, pliz. Sarko îsi va da seama ca nu are nici Obelix, nici Miraculix pe lânga.
Ghici cât mai rezista asa un cretin.
Si pun pariu ca atunci îl lasa si Carla, ioi, ce belea pe capul lui... rofl.gif

Trimis de: Cla pe 15 Sep 2011, 12:19 PM

http://www.trombon.ro/international/un-milion-de-imigranti-ilegali-din-atena-abia-asteapta-intrarea-romaniei-in-spatiul-schengen biggrin.gif

Trimis de: Marduk pe 15 Sep 2011, 03:56 PM

QUOTE(March @ 14 Sep 2011, 04:12 PM) *
.... de Deveselu da.

Nu stiu de ce am impresia ca toata aceasta piesa se joaca pe mai multe scene, una pentru fraieri, pentru presa, profit etc. unde Deveselu este doar o perdea pentru acoperirea realitatii si una serioasa in care exista tehnologie inalta, care pentru unii spectatorii este extraterestra.
QUOTE(turbo trabant @ 14 Sep 2011, 08:42 PM) *
... Uniune Hanseatica Europeana !

In cazul destramarii UE, nu ar fi exculus sa apara UHE sau o uniune a statelor nordice. Numai ca prabusirea necontrolata a zonei euro si disparitia UE ar fi o catastrofa pentru Europa si nu numai, unii politicieni discuta deja despre un razboi european, desi eu nu vad ce s-ar mai putea rezolva pe calea armelor cand este mai usor economic.

QUOTE(Cla @ 15 Sep 2011, 01:19 PM) *
http://www.trombon.ro/international/un-milion-de-imigranti-ilegali-din-atena-abia-asteapta-intrarea-romaniei-in-spatiul-schengen

Nu e de gluma cu toti emigrantii astia din Grecia, inchipuieste-ti ca Grecia ar iesi din UE si i-ar lasa pe toti sa plece in UE, poate chiar i-ar ajuta putin. Eu astept infiintarea primului califat european din epoca moderna.

Trimis de: March pe 15 Sep 2011, 03:58 PM

QUOTE(Marduk @ 15 Sep 2011, 04:56 PM) *
Eu astept infiintarea primului califat european din epoca moderna.

Cu capitala la ..... Buzesti. Sau chiar Strehaia.

Trimis de: Marduk pe 15 Sep 2011, 04:15 PM

N-ai nimerit, Hamburg, Londra, Berlin, Marsilia acolo poate vom apuca sa ne rugam la viitoare moscheie imensa a islamului european. Dar daca e sa ma gandesc bine califatul asta s-ar putea sa apara tot atat de bine pe aici prin Balcani.

Trimis de: Cla pe 15 Sep 2011, 06:36 PM

Köln.

Trimis de: Marduk pe 15 Sep 2011, 06:48 PM

Marele Califat Cologne - Allah-u Akbar pls.gif

Trimis de: Cla pe 15 Sep 2011, 07:21 PM

QUOTE(Marduk @ 15 Sep 2011, 06:48 PM) *
Marele Califat Cologne - Allah-u Akbar pls.gif

Asa-i... din pacate...

Trimis de: turbo trabant pe 17 Sep 2011, 03:25 PM

QUOTE(Marduk @ 15 Sep 2011, 03:56 PM) *
In cazul destramarii UE, nu ar fi exculus sa apara UHE sau o uniune a statelor nordice. Numai ca prabusirea necontrolata a zonei euro si disparitia UE ar fi o catastrofa pentru Europa si nu numai, unii politicieni discuta deja despre un razboi european, desi eu nu vad ce s-ar mai putea rezolva pe calea armelor cand este mai usor economic.

Destramarea UE ar fi un dezastru mondial care poate duce usor la razboi de acelasi calibru. In afara catorva capete seci nimeni nu vrea asta.

In acest moment nu vad alta solutie decat falimentul greciei si poate al italiei urmat de ruperea in 2 a zonei euro in 2 subzone : una puternica si una slaba care va fi subordonata celei puternice. Presiunea este foarte mare din partea americii si BRIC pentru a transa problema in mod eficient. Este posibil ca FMI sa se implice in mod direct in problema cu fonduri din china,japonia si america destinate special restructurarii zonei euro.

Inca o data, europa se dovedeste absolut incapabila sa isi rezolve singura problemele si reuseste doar sa creeze o criza mondiala.

Dar din fericire acum se intrevede optiunea unui bloc euroatlantic extrem de puternic. In Europa locomotiva germana se urneste binisor si va trage continentul dupa ea restul vagoanelor fiind dependente de locomotiva. America se va implica direct in salvarea proiectului european ajutand Germania care nu poate face fata singura unui continent.


Trimis de: Marduk pe 17 Sep 2011, 05:29 PM

Da, este o parere interesanta, dar nu vorbesti nimic despre SUVERANITATE, sunt pregatite tarile Europene sa renunte la SUVERANITATE, pentru STABILITATE. Atentie se vehiculeaza ideea STATELOR UNITE EUROPENE, un teritoriu care va avea in comun taxele, impozitele, armata etc. In acest moment ma gandesc doar la o singura intrebare, ce limba oficiala vor utiliza cetatenii acestui stat?

Trimis de: turbo trabant pe 17 Sep 2011, 06:32 PM

Poti sa mori suveran dar de foame.

Limba oficiala: de ce trebuie numai una? Poate fi foarte bine si engleza si germana.

Personal nu vad Italia, Grecia si chiar Franta in noua formula, diferentele sunt mult prea mari. In schimb vad Estul europei facand un salt istoric cu o mai buna integrare cu vestul puternic acum estul are sansa de a recupera cei 50 de ani de comunism.

Trimis de: abis pe 17 Sep 2011, 11:14 PM

QUOTE(Marduk @ 17 Sep 2011, 06:29 PM) *
sunt pregatite tarile Europene sa renunte la SUVERANITATE, pentru STABILITATE

Nu prea sunt pregatite popoarele europene sa renunte la suveranitate. Insa ar face bine sa se pregateasca, si cat mai urgent. Este o chestiune de supravietuire, pana la urma.

Trimis de: Marduk pe 18 Sep 2011, 10:08 AM

Cred ca se va ajunge la "supravietuieste cine poate". Germania s-a opus categoric tipariri de obligatiuni UE, se vorbeste oficial despre colectivizarea datoriilor PIIGS, deci ceva nu merge in acest program, sunt cateva rutine care nu se potrivesc cu scopul pentru care a fost lansat acest program. Mi-ar fi placut sa existe o Europa unita, un stat european, din nefericire Europa nu este un stat cu "un trup mare si un cap mic", ci un stat mare cu mai multe capete care nu se inteleg intre ele. Nu stiu in acest moment cu se va incheia aceasta incercare si ma intreb daca nu cumva Romania a ales calea cea mai buna atunci cand s-a apropiat de USA, desi in cazul unui esec european vom fi tot aici, la marginea imperiilor. Sa speram ca ne vom descurca tot atat de bine cum am facut-o de atatea si atatea ori in istoria noastra.

Trimis de: Marduk pe 28 Sep 2011, 05:09 PM

Germania le propune grecilor un targ, sa vanda tot ce au UE, cladiri, fabrici, insule, tot. Ce ziceti or sa accepte grecii sa-si vanda tara investitorilor din UE pentru a-si salva tara si zona euro, pana la urma UE?

Trimis de: Felina pe 28 Sep 2011, 05:15 PM

Nu cred sa accepte...

Trimis de: Cla pe 28 Sep 2011, 05:26 PM

Niciodata nu-si vor vinde grecii toata Egeea, prea multe probleme au cu turcii.

Trimis de: Marduk pe 28 Sep 2011, 05:59 PM

Pai tocmai ca daca o vand, nu mai este problema lor, este problema Germaniei, a Frantei a UE.

Trimis de: Cla pe 28 Sep 2011, 06:21 PM

QUOTE(Marduk @ 28 Sep 2011, 05:59 PM) *
Pai tocmai ca daca o vand, nu mai este problema lor, este problema Germaniei, a Frantei a UE.

Da? Si cine finanteaza asta, doar nu smecherii de la bazarul din Stambul.

Trimis de: Marduk pe 28 Sep 2011, 06:55 PM

Posibil sa cumpere si ei cate ceva din avutiile Greciei, ca doar au poftit sute de ani la pietrele lor.

Trimis de: Cla pe 28 Sep 2011, 07:24 PM

Asta-i bine spusa, Marduk biggrin.gif

Trimis de: turbo trabant pe 29 Sep 2011, 12:20 PM

QUOTE(Marduk @ 28 Sep 2011, 06:55 PM) *
Posibil sa cumpere si ei cate ceva din avutiile Greciei, ca doar au poftit sute de ani la pietrele lor.

Pietrele nu sunt ale lor la fel cum pietrele din romania nu sunt ale romanilor. Conceptul de nu ne vindem tara a facut ravagii in Grecia, rezultatul se vede pentru toti.

Si acum gretzii nu pot decat sa dea cu pietrele lor in farfuriile lor si sa le sparga.

Trimis de: Marduk pe 29 Sep 2011, 01:17 PM

QUOTE(turbo trabant @ 29 Sep 2011, 01:20 PM) *
.... la fel cum pietrele din romania nu sunt ale romanilor. .....

ci ale urmasilor nostri, a urmasilor, urmasilor nostrii, in veacul vecilor

Trimis de: Cla pe 29 Sep 2011, 01:41 PM

Tomis?

Trimis de: turbo trabant pe 29 Sep 2011, 01:42 PM

QUOTE(Cla @ 29 Sep 2011, 01:41 PM) *
Tomis?

Fanarul.

Trimis de: Marduk pe 1 Nov 2011, 12:59 PM

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-10582364-referendumul-din-grecia-putea-declansa-noua-criza-zona-euro-vezi-care-fost-primele-reactii-ale-oficialilor-europeni.htm Papandreu a decis ca un referendum asupra acordului economico-financiar, menit spre a salva Grecia de faliment, ar fi binevenit intr-o tara in care s-a nascut democratia. Nu-mi fac nicio speranta ca grecii vor vota pentru acordul respectiv, dar ma ingrijoreaza daca grecii vor fi impotriva acordului respectiv, ce se va intampla in acel moment cu UE? cu acest concept politic menit sa uneasca tarile unui continent, tari in care pastrarea identitatii nationale, a suveranitatii sunt mai importante decat un faliment, o criza, un razboi etc.

Trimis de: turbo trabant pe 2 Nov 2011, 10:36 AM

Mardul chestia cu referendumul nu e expreisa democratiei ci a prostiei balcanice.

Grecii tocmai s-au scos din idtorie pentrui vreo 20 de ani. Prosti dar orgoliosi.

Grecia tocmai s-a lins pe bot de UE, Euro si Nato (aici inca grecii mai lucreaza).

Trimis de: Marduk pe 2 Nov 2011, 05:40 PM

Ma surprinde mania occidentalilor, a democratiilor ce se vor exportate in intraga lume, fata de incercarea guvernului grec de a folosi una din cele mai uzitate cai in democratie, referendumul, pentru ca poporul, cetatenii sa-si exprime vointa fata de o problema importanta. Sa fi uitat democratii occidentali de rolul referendumului?

Trimis de: abis pe 2 Nov 2011, 05:48 PM

Marduk, referendumul asta este o prostie.

Hai sa zicem ca voteaza NU. Ce se va intampla? Hai sa vedem... Grecia nu mai face austeritate, cheltuieste in continuare mai mult decat are? Dar de unde? Cine ii mai imprumuta?

Trimis de: Marduk pe 2 Nov 2011, 07:59 PM

Daca discutam despre democratie, atunci referendumul nu este o prostie, este ceva normal. In cazul in care vor vota NU, vor trai o experienta in care au destula experienta, Grecia a mai trecut prin situatia asta de 5 ori pana in prezent, din antichitate pana in 1932, asa ca stiu foarte bine la ce sa se astepte si personal cred ca pe asta au mizat. Nu cred ca vor suferi mai mult decat argentinienii, iar la un moment dat creditorii vor accepta sa primeasca macar o fractie din banii pe care i-au dat grecilor, asa cum s-a intamplat si in Argentina. Grecia va ramane aceiasi, turistii vor schimba euro, daca va mai fi euro, pe drahme inflationiste, vor petrece cu zile de neuitat cu uzo, kalamari, vin si souvlaki etc. Era un banc cu un evreu in vizita in Grecia, evreul vedea in fiecare zi un grec care din barcuta lui pescuia in golful din fata hotelului, intr-o zi evreul il opreste pe grec si-i spune: de ce te chinuiesti asa, ia un credit cumpara o barca mai mare prinde peste mai mult, vinde-l si pe urma te poti relaxa prinzand peste numai pentru tine, la care grecul ii raspunde: dar ce naiba crezi ca fac toata ziua la pescuit (ceva de genul asta) Deci pentru ei nu va fi nicio tragedie, atata vreme cat sunt in NATO alaturi de amicii turci li se rupe de UE si euro, din cate imi aduc aminte n-au fost niciodata fericiti ca au trecut la euro. Cat despre lectia pe care le-au dat-o creditorilor lacomi nu am cuvinte de lauda. Prin anii '98-2000 nemtii, italienii, francezii, tot occidentul care avea ceva de vandut, vindea grecilor pe credit, stiu o intamplare cu un amic grec care vroia o noua masina desi avea una foarte buna, era angajat la stat, profesor universitar dar avea si firma sa. L-am intrebat cum o sa mai ia credit ca avea un credit pentru masina ce-o avea, pentru casa si pentru barca, mi-a zis ca este cat se poate de simplu, a facut nu stiu ce business plan pentru firma sa, s-a dus la banca, apoi la dealer, a predat masina "veche" si in aceiasi zi avea masina cea noua, m-a lasta masca, interzis. Azi se plange ca e tare greu, dar e convins ca o sa treaca si prin asta, nu-l vad stresat, ca-si pierde casa, masina, e relaxat si cand are timp iese cu barca la pescuit.

Trimis de: March pe 3 Nov 2011, 09:49 AM

Merkel si Sarko catre Papandreu verde-n fata : acceptati planul de austeritate sau afara din zona euro !

Trimis de: abis pe 3 Nov 2011, 09:51 AM

QUOTE(Marduk @ 2 Nov 2011, 07:59 PM) *
In cazul in care vor vota NU, vor trai o experienta in care au destula experienta, Grecia a mai trecut prin situatia asta de 5 ori pana in prezent, din antichitate pana in 1932, asa ca stiu foarte bine la ce sa se astepte si personal cred ca pe asta au mizat.

Nu stiu daca au mai trait sau nu o astfel de experienta.

In momentul de fata cheltuielile statului grec (cu pensii, salariile bugetarilor, prime peste prime) depasesc veniturile. Diferenta o obtin din imprumuturi. Occidentul le-a spus: va iertam de jumatate din datorii, dar faceti un efort sa cheltuiti cat aveti, nu sa va imprumutati pentru asta. Daca spun grecii nu, atunci este simplu: datoriile raman si vor trebui cumva platite; daca nu-si platesc datoriile, e si mai rau, caci de imprumutat, nu-i mai imprumuta nimeni, nimeni nu va risca sa dea bani unui stat care nu se stie cand si daca mai da banii inapoi. Iar daca nu mai pot acoperi diferenta dintre venituri si cheltuieli cu bani imprumutati, aduci de voie, de nevoie, vor trebui sa-si reduca cheltuielile... Prin urmare indiferent daca spun nu sau da, tot acolo ajung, mai devreme ori mai tarziu, intr-un fel ori in altul.

QUOTE
Grecia va ramane aceiasi, turistii vor schimba euro, daca va mai fi euro, pe drahme inflationiste, vor petrece cu zile de neuitat cu uzo, kalamari, vin si souvlaki etc.

Intr-o tara in care risti sa dai peste greve, demonstratii violente, peste transporturi paralizate samd, turistii vor fi din ce in ce mai putini. Pana la urma, Turcia este si ea destul de aproape, este mult mai multa liniste, conditiile sunt comparabile, iar preturile mult mai mici...

QUOTE
lectia pe care le-au dat-o creditorilor lacomi ...

Aici avem o perspectiva usor diferita: mie mi se par de blamat in primul rand cei care au luat bani ca sa-i sparga pe tampenii fara intentia de a-i da inapoi, decat cei care au dat bani cu imprumut

Trimis de: Marduk pe 3 Nov 2011, 10:11 AM

QUOTE(abis @ 3 Nov 2011, 09:51 AM) *
QUOTE
Nu stiu daca au mai trait sau nu o astfel de experienta.

De 5 ori pana in prezent, cel mai rasunator faliment al statului grec a fost imediat dupa independenta.
QUOTE
In momentul de fata cheltuielile statului grec (cu pensii, salariile bugetarilor, prime peste prime) depasesc veniturile.

Parca si Romania este in aceiasi situatie, consuma mai mult decat incaseaza, care ar fi salvarea? FMI-ul? prodctivitatea, reducerea numarului bugetarilor? sfarsitul crizei?
QUOTE
Prin urmare indiferent daca spun nu sau da, tot acolo ajung, mai devreme ori mai tarziu, intr-un fel ori in altul.

Nu-i cunosti pe greci, ei prefera sa si-o faca cu mana lor decat sa le zica altii ce au de facut.
QUOTE
..Turcia este si ea destul de aproape, este mult mai multa liniste, conditiile sunt comparabile, iar preturile mult mai mici...

Nu se compara cu Grecia, mai ales cu insulele grecesti, ca sa nu mai vorbim de alte aspecte.
QUOTE
... mie mi se par de blamat in primul rand cei care au luat bani ca sa-i sparga pe tampenii fara intentia de a-i da inapoi, decat cei care au dat bani cu imprumut

Si unii si altii au urmarit acelasi scop, profitul. Faptul ca grecii cumpara tot ce inseamna produs industrial, armament, masini, utilaje agricole etc. din occident, iar occidentul vrea sa vanda mult pentru a produce mult, pentru a avea prosperitatea pe care o au, cred ca-i baga pe ambii in aceiasi oala. Exista o singura mare diferenta, am putea spune culturala, educationala, in timp ce grecul nu prea le are cu corectitudinea, germanul se asteapta ca grecul sa-i dea banii pe ceea ce i-a vandut.


Sa asteptam sa vedem ce vor spune grecii la referendum, daca va fi vreun referendum, personal cred ca vor vota impotriva ajutorului propus de UE, referendumul poate avea rezultate nefaste, poate diviza poporul grec si atunci lucrurile pot lua o intorsatura urata, violenta in Grecia are istorie, as putea spune traditie.

Trimis de: abis pe 3 Nov 2011, 11:22 AM

QUOTE(Marduk @ 3 Nov 2011, 10:11 AM) *
De 5 ori pana in prezent, cel mai rasunator faliment al statului grec a fost imediat dupa independenta.

Adica, cam cu cata vreme in urma? smile.gif

Uita-te in jur, crezi ca romanii de azi sunt la fel cu romanii de dupa Independenta? Eu zic ca nu; grecii de ce ar face exceptie?

QUOTE
Parca si Romania este in aceiasi situatie, consuma mai mult decat incaseaza, care ar fi salvarea?

Romania are datorii mult mai mici; are deficit mult mai mic. In plus, a luat masuri curajoase (postex in cateva minute pe topicul dedicat lui Boc ceva legat de asta) care o feresc deocamdata de o situatie similara

Solutia cea mai rationala ar fi ca fiecare sa cheltuie atat cat are pentru consum, nu sa se imprumute pentru asta.

Daca la nivel individual avem grija de urmasii nostri si incercam sa agonisim pentru a le lasa o mostenire (o casa, un cont bancar, un teren agricol, fiecare dupa pricepere si posibilitati), de ce la nivel statal sa procedam altfel? Adica, in loc sa le lasam mostenire o tara cu drumuri bune, cu orase frumoase samd sa le lasam niste datorii, pe care trebuie sa le plateasca ei pentru ca noi am mancat si am baut mai mult decat ne permiteau castigurile? Despre asta este vorba...

Un om care se imprumuta ca sa toace bani la carciuma si trebuie ca mostenitorii sa plateasca datoriile pe care le-a facut, este privit ca un tata denaturat. Este exact acelasi lucru...

QUOTE
Nu-i cunosti pe greci, ei prefera sa si-o faca cu mana lor decat sa le zica altii ce au de facut.

Nu stiu, o sa vedem. Daca aleg nu, vor avea satisfactia ca si-au facut-o cu mana lor: somaj masiv, recesiune cronica, inflatie uriasa.

QUOTE
Nu se compara cu Grecia, mai ales cu insulele grecesti, ca sa nu mai vorbim de alte aspecte.

Discutabil - insa criteriul principal va fi siguranta. De ce sa risti sa fii blocat vreo trei zile pe vreo insula pentru ca marinarii sunt in greva? Ori pe un aeroport pentru ca fac greva controlorii de trafic? Ori sa fii agresat pe strada pentru ca politistii sunt la demonstratie? Ori sa te trezesti cu capul spart pentru ca traseul turistic pe care l-ai ales se intersecteaza cu cel al unor turbulenti care se razboiesc cu fortele de ordine?

Lumea este larga, avioanele ajung oriunde in timp scurt, destinatii fascinante sunt pe tot globul, chiar nu exista un motiv pentru care fluxurile de turisti catre Grecia trebuie sa ramana neaparat masive...

QUOTE
Faptul ca grecii cumpara tot ce inseamna produs industrial, armament, masini, utilaje agricole etc. din occident, iar occidentul vrea sa vanda mult pentru a produce mult, pentru a avea prosperitatea pe care o au, cred ca-i baga pe ambii in aceiasi oala

Atunci cand cumperi, trebuie sa ai bani. Cine castiga si cine pierde daca grecii cumpara produse germane cu bani imprumutati de la germani, pe care nu-i restituie? Evident, cei care pierd sunt numai germanii. Este firesc ca la un moment dat, daca grecii nu-si platesc datoriile, sa nu le mai dea nimic, nici bani, nici produse.

QUOTE
Exista o singura mare diferenta, am putea spune culturala, educationala, in timp ce grecul nu prea le are cu corectitudinea, germanul se asteapta ca grecul sa-i dea banii pe ceea ce i-a vandut.

Asta-i motivul pentru care Grecia merita ceea ce i se intampla acum... Si pentru care ar merita si mai multe...

Trimis de: Michelle pe 3 Nov 2011, 12:20 PM

QUOTE(abis @ 3 Nov 2011, 09:51 AM) *
Intr-o tara in care risti sa dai peste greve, demonstratii violente, peste transporturi paralizate samd, turistii vor fi din ce in ce mai putini. Pana la urma, Turcia este si ea destul de aproape, este mult mai multa liniste, conditiile sunt comparabile, iar preturile mult mai mici...

Liniste in Turcia?? e ceva ce n-am mai auzit unsure.gif
Proteste de strada,atentate si demonstratii violente gasesti la turci mai abitir ca la greci.Asta daca mergi in orase si nu stai numai in desertul numit allinclusive.
Ai trecut vreodata pe strada Istiklal din centrul Istanbulului la ceas de seara? sau pe linga podul Galata?
Asa si in Egipt pare liniste numai ca din cind in cind mai explodeaza cite un hotel si autocarele te duc cu paza militara pina la piramide

In ceea ce priveste preturile -depinde de unde tia-ai luat teapa, mie intotdeauna comertul de tip targuiala mi-a repugnat...la 2 dughene dupa ce ai impresia ca ai facut afacerea vietii tale negociind cu un turc , gasesti de 2 ori mai ieftin
Iar in ceea ce priveste ospitalitatea turceasca, dupa parerea mea e iarasi un mit bine intretinut...

Trimis de: Michelle pe 3 Nov 2011, 12:32 PM

Un http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-10598484-ultimele-48-ore-ale-lui-george-papandreou-prim-ministru-nu-exista-referendum.htm scris de un grec.

Trimis de: abis pe 3 Nov 2011, 01:01 PM

QUOTE(Michelle @ 3 Nov 2011, 12:20 PM) *
Proteste de strada,atentate si demonstratii violente gasesti la turci mai abitir ca la greci.Asta daca mergi in orase si nu stai numai in desertul numit allinclusive.

Depinde de unde ies mai multi bani din turism, din "desert" ori de la cei care se plimba pe strada... smile.gif
QUOTE
Asa si in Egipt pare liniste numai ca din cind in cind mai explodeaza cite un hotel si autocarele te duc cu paza militara pina la piramide

Si tot cu paza militara o sa ajungi si la Acropole (daca nu vor face greva si militarii... smile.gif )

Grecia nu are cum sa ramana o destinatie atractiva pentru turisti, daca scenariul unei crize prelungite (generate de un eventual referendum soldat cu esec) se va adeveri

QUOTE
Iar in ceea ce priveste ospitalitatea turceasca, dupa parerea mea e iarasi un mit bine intretinut..

Spre deosebire de ospitalitatea greceasca, care este....


Trimis de: March pe 3 Nov 2011, 01:59 PM

QUOTE(Michelle @ 3 Nov 2011, 01:20 PM) *
Ai trecut vreodata pe strada Istiklal din centrul Istanbulului la ceas de seara? sau pe linga podul Galata?

Da, si ? Ce ti s-a intamplat acolo ? E cumva la fel ca in Ferentari sau Rahova ?
Cu toate aversiunea mea fata de islamistul p.m. Erdogan trebuie sa recunosc ca in Turcia e liniste ! Crestere economica, toata lumea are de lucru, mancare pentru toate buzunarele...

Trimis de: Michelle pe 3 Nov 2011, 02:56 PM

Eu nu compar acuma mere cu pere.
Turcia este la fel interesanta in felul ei dpdv turistic si poti trece peste obstacole gen manifestatii de strada ca sa vizitezi Istanbulul de exemplu sau alte colturi incarcate de istorie, dar asta nu o face linistita .Cel mai mare mall din Istanbul are la intrare control anti-tero.Daca vrei atac de panica sau agorafobie mergi sambata seara pe Istiklal.
Cred ca si Acropole va deveni mai cautat in momentul in care o sa devina Atena un oras "nesigur".Probabil non grata vor deveni in principal nemtii si francezii.Cu englezii intotdeauna grecii vor ramine la patternul din Alexis Zorba.Sa-l tepuim pina nu baga de seama.
Cu noi n-au de ce sa devina dusmanosi.
Dac-ai stii ce trafic de turisti romani au ei la Athos?! in Halkidiki multi comercianti rup 2-3 propozitii in romaneste...deci nu cred ca o sa te impiedice sa mergi in vacante in Grecia nici de-acum incolo.

Trimis de: March pe 3 Nov 2011, 03:06 PM

QUOTE(Michelle @ 3 Nov 2011, 03:56 PM) *
Cel mai mare mall din Istanbul are la intrare control anti-tero.

Cand treci pe langa ambasada Turciei din Bucuresti sau consulatul turc din Constanta o sa vezi masuri antitero extraordinare in comparatie cu alte ambasade. Intreaba pe cineva de ce si o sa-ti explici si prezenta aia anti-tero la mall-ul din Istanbul. Ceea ce e foarte bine. D-aia e si siguranta in Turcia.

Trimis de: turbo trabant pe 3 Nov 2011, 03:11 PM

se aud zgomote de farfurii sparte.

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/euroscepticii-jubileaza-tragedia-greaca-cantecul-de-lebada-al-uniunii-europene-155673.html

"Credeam că avem cei mai proști și mai incompetenți politicieni din toată Europa. Criza a dovedit că nu este așa. Ai noștri seamănă cu italienii, și poate cu ungurii, dar par întruchiparea vie a verticalității și a competenței dacă îi comparăm cu grecii."

RIP grecia, bancile grecesti, firmele grecesti di la romania. malaka!

Trimis de: Michelle pe 3 Nov 2011, 03:19 PM

Nerelevant,March.

In cel mai mare mall din Europa...Westfield Shopping Centre,intr-un oras de 1000 de ori mai expus prin nivelul migratiei si al amestecului rasial (Londra) nu exista asa ceva. Desigur sunt camere de luat vederi care sunt suficiente si oameni pregatiti oricand sa actioneze.De ce oare la turci nu sunt suficiente? Pentru ca acolo orice scanteie se poate transforma repede in valvataie, iar ei nu sunt siguri ca vor putea sa-i faca fata in mod pasnic.
Liniste e atunci cind nu simti aparatul represiv in coasta,chiar daca el e acolo sa te protejeze.

Trimis de: Marduk pe 3 Nov 2011, 05:24 PM

QUOTE(abis @ 3 Nov 2011, 11:22 AM) *
QUOTE
Adica, cam cu cata vreme in urma?

Ultimul faliment: 1932
QUOTE
Uita-te in jur, crezi ca romanii de azi sunt la fel cu romanii de dupa Independenta? Eu zic ca nu; grecii de ce ar face exceptie?

Oamenii, cetatenii de rand ai societatii se schimba greu, au cam aceleasi apucaturi, aceias mentalitate, sa aiba burta plina, bani de bautura si tigari, sa se casatoreasca, sa faca copii, sa aibe o casa o masina etc. marea diferenta intre 1877 si 2011 este evolutia tehnologica si medicala in rest oamenii sunt la fel nu toti nu au evoluat spiritual.
QUOTE
....Daca aleg nu, vor avea satisfactia ca si-au facut-o cu mana lor: somaj masiv, recesiune cronica, inflatie uriasa.

Sti ce noroc au greci, ca nu au o industrie super dezvoltata ca occidentalii, in schimb au o agricultura care le pune in rafturi cam tot ce le trebuie, romanii sunt chiar mai independenti in privinta asta decat grecii, doar ca nu au infrastructura necesara si nici nu se pricep asa de bine sa-si vanda marfa in supermarketuri.
QUOTE
...destinatii fascinante sunt pe tot globul, chiar nu exista un motiv pentru care fluxurile de turisti catre Grecia trebuie sa ramana neaparat masive...

Romanul viseaza sa se duca in Caraibe, dar cu mai putin de un sfert din bani se poate duce la greci, de ce ar alege Caraibe in locul Greciei?
QUOTE
....Evident, cei care pierd sunt numai germanii. Este firesc ca la un moment dat, daca grecii nu-si platesc datoriile, sa nu le mai dea nimic, nici bani, nici produse.
Asta-i motivul pentru care Grecia merita ceea ce i se intampla acum...

Moncher Germania este o masinarie de produs tehnologie, daca vine criza si afecteaza cumparatorii, cum ar mai functiona masinaria germana? ce ar face germanii cu produsele lor? occidentul are nevoie de piete, are nevoie de comert daca vrea sa mentina acelasi nivel de trai pentru cetatenii sai. Blocajul de genul acestei crize a demonstrat atat producatorilor cat si consumatorilor, daca mai era nevoie, cat de dependenti sunt unii de altii. Eu cred ca sufera atat grecii cat si germanii, gasesc ca germanii sunt mai vinovati ca grecii deoarece au exploatat dorinta acestora de a avea cu orice pret un nivel de trai pe care nu si-l permiteau, bancile occidentale care au cea mai mare expunere pe Grecia asta au facut, au vandut unor nevoiasi doritori asumandusi riscul ca nu vor putea plati de dragul productiei care ii impingea de la spate, pentru a putea mentine nivelul de trai al propriilor cetateni.



QUOTE(Michelle @ 3 Nov 2011, 12:32 PM) *
Un articol scris de un grec.

Eu nu am o parere prea buna despre grecii si evreii care in tarile lor sunt necunoscuti dar in Romania devin peste noapte VIP-uri, apar la tembeliziuni, isi dau cu parerea prin ziare la conferinte pe diverse teme, cunosc chiar foarte bine problemele romanilor si au solutii pentru Romania. Nu acelasi lucru il pot spune despre englezi, germani, francezi chiar si italieni astia nu prea ies in fata isi vad de treaba si vorbesc doar atunci cand au de spus ceva concret la obiect.

Trimis de: Marduk pe 3 Nov 2011, 06:13 PM

O ultima stire anunta ca guvernul grec ar fi renuntat la referendum in schimbul ajutorului UE, de ce mi se pare cunoscuta aceasta atitudine?

Trimis de: Cla pe 3 Nov 2011, 09:20 PM

QUOTE(Marduk @ 3 Nov 2011, 05:13 PM) *
guvernul grec ar fi renuntat la referendum in schimbul ajutorului UE

Asta-i cel mai bun banc azi rofl.gif Fara UE ar fi Grecia varza.
edit: Lasa-i sa faca din protest pe Gica Contra si ajung din nou la drahme.

Trimis de: freeman pe 4 Nov 2011, 07:19 AM

QUOTE(Marduk @ 3 Nov 2011, 05:24 PM) *
in schimb au o agricultura care le pune in rafturi cam tot ce le trebuie,

, de ce ar alege Caraibe in locul Greciei?

Agricultura lor le asigura intre 4 si 6% din ce mananca, deci cam tot ce le trebuie...

Caraibele sunt departe de tot de pietroaiele din Grecia unde merge sa te duci sa tragi niste chefuri o data, in rest... si mie mi se pare Turcia mai interesanta.

Trimis de: abis pe 4 Nov 2011, 10:26 AM

QUOTE(Marduk @ 3 Nov 2011, 05:24 PM) *
Sti ce noroc au greci, ca nu au o industrie super dezvoltata ca occidentalii, in schimb au o agricultura care le pune in rafturi cam tot ce le trebuie

Da, ce noroc ca sunt inapoiati economic. smile.gif

Agricultura asta, fara subventiile de la UE, e moarta.


QUOTE
Romanul viseaza sa se duca in Caraibe, dar cu mai putin de un sfert din bani se poate duce la greci, de ce ar alege Caraibe in locul Greciei?


De ce ar alege Grecia unde risca sa pice in mijlocul turbulentelor, sa nu se mai poata intoarce din insule ori sa ramana blocat pe vreun aeroport, cand poate merge in Turcia, Muntenegru, Cipru, Croatia sau chiar in Bulgaria....?
QUOTE
daca vine criza si afecteaza cumparatorii, cum ar mai functiona masinaria germana? ce ar face germanii cu produsele lor? occidentul are nevoie de piete, are nevoie de comert daca vrea sa mentina acelasi nivel de trai pentru cetatenii sai

Daca tu produci miere, ma imprumuti pe mine ca sa cumpar mierea ta, eu iau mierea dar nu iti dau banii inapoi, se cheama ca ai facut o afacere buna? Iti mentii astfel nivelul de trai?

QUOTE
O ultima stire anunta ca guvernul grec ar fi renuntat la referendum in schimbul ajutorului UE, de ce mi se pare cunoscuta aceasta atitudine?

Pentru ca citisei in articolul grecului ala de care nu iti place ca asta se va intampla. smile.gif

Decizia de a recurge la referendum era suficient de iresponsabila incat sa fie normal un astfel de deznodamant.

Trimis de: turbo trabant pe 4 Nov 2011, 10:32 AM

QUOTE(Cla @ 3 Nov 2011, 10:20 PM) *
edit: Lasa-i sa faca din protest pe Gica Contra si ajung din nou la drahme.

simbolul noii drahme: uozo.

tampiti complet si fuduli pana peste cap.

Trimis de: Marduk pe 4 Nov 2011, 11:20 AM

QUOTE(freeman @ 4 Nov 2011, 07:19 AM) *
QUOTE
Agricultura lor le asigura intre 4 si 6% din ce mananca, deci cam tot ce le trebuie...

E mult? e putin? eu am intrat prin supermarketurile si magazinele din Grecia, am constatat ca ponderea produselor autohtone este mult mai mare decat la noi, ca sa nu mai vorbesc de micile afaceri alimentare care au magazine dedicate prin mai toate cartierele.
QUOTE
...in rest... si mie mi se pare Turcia mai interesanta

In Turcia am fost doar la Istambul, nu pot sa vorbesc despre statiunile turistice decat din auzite, dar pe mine Istambulul nu m-a impresionat, in afara monumentelor istorice si a bazarului nu am remarcat ceva deosebit, linistit, ca o mica taverna greceasca unde poti sa stai de vorba cu prietenii pana tarziu in noapte.


QUOTE(abis @ 4 Nov 2011, 10:26 AM) *
QUOTE
Da, ce noroc ca sunt inapoiati economic.

Mare noroc, ca tot se vorbeste despre asta pe un alt topic, in caz de criza tarile care au o agricultura "inapoiata" care se bazeaza mai mult pe o productie de autoconsum rezista mai bine decat marile exploatatii care sunt legate de banci.

QUOTE
Agricultura asta, fara subventiile de la UE, e moarta.

Mai ai putintica rabdare, sa vezi ce o sa se intample si cu subventiile astea. Crezi ca sunt privite cu ochi buni de catre toata lumea? Eu cred ca va veni o vreme cand vor fi taiate definitiv.
QUOTE
De ce ar alege Grecia unde risca sa pice in mijlocul turbulentelor.....

Nu stiu, poate ca e mai aproape de casa, sunt mai apropiati ca mentalitate, atitudine, e mancarea mai buna, sunt biserici ortodoxe laugh.gif cert este ca romanii prefera sa mearga in Grecia.
QUOTE
Daca tu produci miere, ma imprumuti pe mine ca sa cumpar mierea ta, eu iau mierea dar nu iti dau banii inapoi, se cheama ca ai facut o afacere buna?...

Daca productia mea ar fi deosebit de mare, la nivelul miilor de tone, ti-as face niste inlesniri pentru a cumpara mierea de care ai nevoie sa produci prajiturile tale, dar as implica si o banca in aceasta afacere pentru ca eu nu am bani ci doar miere.
QUOTE
Pentru ca citisei in articolul grecului ala de care nu iti place ca asta se va intampla.

Nu, pentru ca nu-mi place ca toata greco ... bulgarimea vrea sa fie nepoata lui Traian, nu Basescu ci Nerva.
QUOTE
Decizia de a recurge la referendum era suficient de iresponsabila incat sa fie normal un astfel de deznodamant.

Moncher discutam de principii, democratia se face cu poporul pentru popor indiferent de deznodamant. Daca chestia asta cu referendumul nu a fost doar o alta strategie greceasca, eu cred ca era necesar. Acum stim sigur ca mult trambitata democratie occidentala este doar frectie la un picior de lemn, cu aceasta ocazie am mai aflat ceva, ca un referendum se face numai atunci cand raspunsul maselor este cel asteptat de politicieni.


Trimis de: abis pe 4 Nov 2011, 11:34 AM

QUOTE(turbo trabant @ 4 Nov 2011, 10:32 AM) *
tampiti complet si fuduli pana peste cap.

http://blogponta.wordpress.com/2011/11/03/bravo-papandreou/:

Sigur ca urmaresc cu mare atentie ce se intampla in Grecia si in toata Europa; sunt un suporter convins al Premierului Papandreou, nu doar pentru ca este socialist (cu niste maniere si o educatie mai degraba caracteristice unui mare lider conservator); l-am cunoscut personal, este un personaj extrem de echilibrat, charismatic si care s-a zbatut in cei aproape doi ani de cand este in functie cu o abnegatie si o demnitate care fac cinste tarii si familiei sale. Nu doresc niciunui politician sa se confrunte in viata cu o situatie asemanatoare si cred ca foarte putini ar face fata cu adevarat la asa ceva.

Am vazut si decizia sa recenta de a organiza un referendum prin care sa consulte poporul grec asupra unor decizii fundamentale care vor influenta viata acestuia pe multi ani de acum incolo. Eu sunt cu totul de acord cu decizia luata, dar nu-mi gaseam timp sa scriu pe blog pe ce se bazeaza aceasta convingere!

Trimis de: Michelle pe 4 Nov 2011, 12:02 PM

De curiozitate daca dam un search pe ce spunea Ponta despre referendumul romanesc referitor la reducerea numarului de parlamentar ,cu siguranta gasim pareri pe invers.

Trimis de: abis pe 4 Nov 2011, 12:39 PM

QUOTE(Marduk @ 4 Nov 2011, 11:20 AM) *
Mai ai putintica rabdare, sa vezi ce o sa se intample si cu subventiile astea. Crezi ca sunt privite cu ochi buni de catre toata lumea? Eu cred ca va veni o vreme cand vor fi taiate definitiv.

Posibil

Insa vremea aia e departe.

Francezii nu vor lasa se fie taiate prea curand...

QUOTE
cert este ca romanii prefera sa mearga in Grecia.

Tu vorbesti despre trecut, eu vorbesc despre viitor. Da, au fost multi romani care au mers in Grecia, insa in conditiile in care riscurile vor fi tot mai mari, se vor reorienta catre alte destinatii.

QUOTE
Daca productia mea ar fi deosebit de mare, la nivelul miilor de tone, ti-as face niste inlesniri pentru a cumpara mierea de care ai nevoie sa produci prajiturile tale, dar as implica si o banca in aceasta afacere pentru ca eu nu am bani ci doar miere.


Exact - dar pana la urma eu tot ar trebui sa platesc, nu? Ori iti dau bani direct, ori iau bani imprumut si trebuie sa il restitui. Tu produci miere si ma imprumuti ca sa o cumpar de la tine (cum au facut nemtii cu grecii). Daca nu te platesc cu banii mei, ci cu bani imprumutati tot de la tine, insa nu restitui imprumutul, tu ce faci?

QUOTE
Moncher discutam de principii, democratia se face cu poporul pentru popor indiferent de deznodamant.

Intrebi poporul atunci cand ai ce sa il intrebi. Insa daca tu ca stat grec castigi un euro, intrebi poporul daca vrea sa primeasca salariu de doi euro?!


Trimis de: Marduk pe 4 Nov 2011, 01:42 PM

QUOTE(abis @ 4 Nov 2011, 12:39 PM) *
QUOTE
..Tu vorbesti despre trecut, eu vorbesc despre viitor....

Nu stiu despre viitor nimic, nici macar daca va mai fi un viitor, dar in prezent romanii continua sa mearga in Grecia, mai ales in insule, unde cred ca merita sa dai un ban sa te simti bine.
QUOTE
... insa nu restitui imprumutul, tu ce faci?

prima data iti dau, dar daca nu-i dai inapoi la timp, a doua oara poti sa ai si soacra moarta in cosciug, ca nu-ti mai dau.
QUOTE
Intrebi poporul atunci cand ai ce sa il intrebi. Insa daca tu ca stat grec castigi un euro, intrebi poporul daca vrea sa primeasca salariu de doi euro?!

Nu stiu ce urmau sa fie intrebati grecii, insa eu cred ca trebuiau intrebati, macar asa de dragul democratiei asteia care se aplica intr-un fel la Copenhaga si in alt fel la Tripoli

Trimis de: abis pe 4 Nov 2011, 02:13 PM

QUOTE(Marduk @ 4 Nov 2011, 01:42 PM) *
in prezent romanii continua sa mearga in Grecia, mai ales in insule

Acum, in noiembrie? Or merge, nu stiu. Dar vor merge din ce in ce mai putini

Mai ales cand or sa inceapa sa ramana blocati prin insule pentru ca marinarii fac greva...

QUOTE
prima data iti dau, dar daca nu-i dai inapoi la timp, a doua oara poti sa ai si soacra moarta in cosciug, ca nu-ti mai dau.

Si daca nemtii fac acelasi lucru, de ce sunt blamati? smile.gif

Mai mult decat atat: ei, daca te vad cu burta goala, iti mai dau cate ceva, numai sa iti iei angajamentul, ca grec, ca bei mai putin, ca te scoli inainte de pranz si te apuci de munca...

QUOTE
Nu stiu ce urmau sa fie intrebati grecii, insa eu cred ca trebuiau intrebati

Există o regula de bun simt care spune ca nu poti cheltui mai mult decat veniturile (plus imprumuturile daca iti da cineva cu imprumut). Este la fel de valabila in cazul statului ca si în cel al persoanei fizice. Pentru orice om cu scaun la cap…

Sa faci un referendum pe această tema este absolut inutil.

Trimis de: Marduk pe 4 Nov 2011, 02:49 PM

QUOTE(abis @ 4 Nov 2011, 02:13 PM) *
QUOTE
... Dar vor merge din ce in ce mai putini ... sa ramana blocati prin insule pentru ca marinarii fac greva...

Sunt obisnuiti sa astepte, trenul, metroul, tramvaiul, troleibuzul, autobuzul etc. dar mai ales sunt obisnuiti ca nimeni sa nu le spuna nimic sau sa le ceara iertare.
QUOTE
Si daca nemtii fac acelasi lucru, de ce sunt blamati?

Eu nu-i blamez, din contra doream ca grecii sa faca referendum sa-si decida soarta asa cum vor, dar se pare ca sunt alte interese la mijloc nu numai datoria Greciei.
QUOTE
Există o regula de bun simt care spune ca nu poti cheltui mai mult decat veniturile (plus imprumuturile daca iti da cineva cu imprumut). Este la fel de valabila in cazul statului ca si în cel al persoanei fizice. Pentru orice om cu scaun la cap…

Ar trebui si bancherii sa stie treaba asta, dar si ei sunt la fel de lacomi si dornici ca si cei care imprumuta, daca aveau scaun la cap nu dadeau credit cu buletinul.
QUOTE
Sa faci un referendum pe această tema este absolut inutil.

Repet, referendumul este o manifestare a democratiei, cine se teme de referendum inseamna ca are lucruri mult mai grave de ascuns, inseamna ca nu are incredere in cetateni, inseamna ca de fapt nu avem de aface cu democratia ci cu dictatura. Situatia din Grecia seamana bine cu situatia unui amarat care a avut proasta inspiratie sa se imprumute de la un camatar, cum nu are de unde sa-i dea banii inapoi, camatarul ii da in cap, dar nu o face doar odata, pe moment, ci pe intreaga viata, pana si copiii amaratului ajung sa sufere pentru acel imprumut, dar stiam ca activitatea de camatarie e pedepsita in UE.


Trimis de: abis pe 4 Nov 2011, 04:21 PM

QUOTE(Marduk @ 4 Nov 2011, 02:49 PM) *
Eu nu-i blamez, din contra doream ca grecii sa faca referendum sa-si decida soarta asa cum vor

Nu inteleg de ce voiai tu asta, dar in fine....
QUOTE
Ar trebui si bancherii sa stie treaba asta, dar si ei sunt la fel de lacomi si dornici ca si cei care imprumuta, daca aveau scaun la cap nu dadeau credit cu buletinul.

Nu uita ca Grecia a mintit ani de zile in privinta datoriei si deficitului public...
QUOTE
cine se teme de referendum inseamna ca are lucruri mult mai grave de ascuns, inseamna ca nu are incredere in cetateni

In cetatenii greci. smile.gif
Da, mai nimeni nu mai are acum incredere in ei.

Trimis de: turbo trabant pe 4 Nov 2011, 04:44 PM

QUOTE(abis @ 4 Nov 2011, 03:13 PM) *
Mai mult decat atat: ei, daca te vad cu burta goala, iti mai dau cate ceva, numai sa iti iei angajamentul, ca grec, ca bei mai putin, ca te scoli inainte de pranz si te apuci de munca...

zis is impasibal mai friend ui za gric pipal are a veri proud and ancient pipal. ui invented democrasi u nou.

iar ponta ala este atat de grec rofl.gif






Trimis de: Marduk pe 4 Nov 2011, 06:17 PM

QUOTE(abis @ 4 Nov 2011, 04:21 PM) *
QUOTE
Nu uita ca Grecia a mintit ani de zile in privinta datoriei si deficitului public...

A mintit ajutata de o mare banca americana.
QUOTE
In cetatenii greci.

Statul, guvernul intr-o democratie reala trebuie sa aiba incredere in cetateni, greci, arabi, evrei, papuasi etc. altfel nu avem democratie in tara respectiva.


Trimis de: Michelle pe 4 Nov 2011, 06:23 PM

Marduk,la referendum vroiau sa-i intrebe daca sunt de acord sa primeasca banii in schimbul masurilor de austeritate...la care ar fi raspuns NU.
S-ar fi repetat o situatie care a fost in Argentina acum ceva timp cind i-au intrebat pe poporeni daca recunosc datoria tarii, si astia au zis NU ca doar nu erau prosti si in fond aveau dreptate,nu ei o facusera...ci politicienii
d-aia s-a enervat si Sarkozy : adica va taiem din datorie,va mai dam si bani de buzunar in plus si voi nu vreti sa strangeti cureaua,pai atunci nu mai bine sa nu va mai dam nimic??

Problemas e ca "malaka" nu intelege ca modul socialist de gestionare al tarii al familiei Papandreu e oarescum in contradictie cu huzurul capitalist pe care si-l inchipuie el.

Trimis de: Marduk pe 4 Nov 2011, 07:15 PM

QUOTE(Michelle @ 4 Nov 2011, 06:23 PM) *
Marduk,la referendum vroiau sa-i intrebe daca sunt de acord sa primeasca banii in schimbul masurilor de austeritate...la care ar fi raspuns NU.... modul socialist de gestionare al tarii al familiei Papandreu e oarescum in contradictie cu huzurul capitalist pe care si-l inchipuie el.

Din cate ii cunosc eu pe greci sunt aproape sigur ca ar fi spus NU. Despre cei care conduc Grecia ce sa zic, familiile respective s-au perindat la guvernare de ani de zile, fara sa deranjeze pe cineva, pana la criza, asa e prin Balcani. Multi dintre greci sunt socialisti, comunisti cu traditie, cunosc cativa care au ales sa traiasca in Romania dupa celebrul lor razboi civil, sunt si azi comunisti adevarati, mai comunisti decat multi membri marcanti ai PCR. E tragic ca o astfel de tara, un astfel de popor a fost preferat de W.C. in detrimentul Romaniei dupa WW2.

Trimis de: March pe 4 Nov 2011, 07:19 PM

QUOTE(Michelle @ 4 Nov 2011, 07:23 PM) *
Problemas e ca "malaka" nu intelege ca modul socialist de gestionare al tarii al familiei Papandreu e oarescum in contradictie cu huzurul capitalist pe care si-l inchipuie el.

ei, hai ca aici sunt de acord

Trimis de: turbo trabant pe 7 Nov 2011, 10:04 AM

Grecii fac alegeri anticipate pe 19 februarie. Intre timp se vor ocupa de reforme biggrin.gif

Sunt terminati, falimentul e clar.

Trimis de: abis pe 7 Nov 2011, 10:45 AM

QUOTE(Marduk @ 4 Nov 2011, 07:15 PM) *
Din cate ii cunosc eu pe greci sunt aproape sigur ca ar fi spus NU.

In cazul asta alternativa era clara: datoriile ramaneau integral, si faceau si austeritate, dar de nevoie. Pentru ca nimeni nu-i mai imprumuta ca sa poata sa huzureasca... Pe bune, indiferent daca ar fi raspuns da sau nu, era tot aia - de asta iti spun ca referendumul era inutil. Pentru ca indiferent ce raspundeau, oricum ar fi fost nevoiti sa faca austeritate.

QUOTE
Statul, guvernul intr-o democratie reala trebuie sa aiba incredere in cetateni, greci, arabi, evrei, papuasi etc. altfel nu avem democratie in tara respectiva.

Eu cand iti spuneam ca nimeni nu are incredere in greci nu la guvernul lor ma refeream laugh.gif
Ci la reticenta partenerilor occidentali cand au auzit de traznaia cu referendumul

Trimis de: Marduk pe 7 Nov 2011, 12:54 PM

QUOTE(abis @ 7 Nov 2011, 10:45 AM) *
In cazul asta alternativa era clara: datoriile ramaneau integral, si faceau si austeritate, dar de nevoie....

Daca ar fi facut referendumul si raspunsul ar fi fost NU, datoriile nu ramaneau integrale, stim azi ce s-a intamplat in Argentina, dar consecintele ar fi fost mult mai grave atat pentru ei cat si pentru UE. Am putea numi ceea ce s-a intamplat in Grecia ca fiind primul diktat al UE. Un stat suveran este obligat sa se supuna deciziei altor state mai puternice dintr-o uniune, indiferent care ar fi cauza, acest diktat ar putea fi o avertizare pentru ceilalti membri sau de ce nu, aplicarea sistemului democratic la nivel de state, natiuni. Papandreu este demisionar, urmeaza formarea unui guvern de uniune nationala, Grecia a scapat deocamdata de faliment si a reusit sa-si reduca datoria cu 50%, cel putin pe hartie, UE a scapat de spectrul disparitiei, dar in Februarie vor fi alegeri. Ce se poate intampla daca aceste alegeri sunt castigate la mare diferenta de socialisti? sa nu uitam ca intre timp avem guvern de uniune nationala care va fi acuzat de toate deciziile antipopulare. Sunt curios sa vedem cum isi vor impartii ministerele, partidele ce vor forma acest guvern.

Trimis de: abis pe 7 Nov 2011, 01:58 PM

QUOTE(Marduk @ 7 Nov 2011, 12:54 PM) *
Ce se poate intampla daca aceste alegeri sunt castigate la mare diferenta de socialisti?

Parerea mea este ca nu conteaza cine castiga alegerile. Indiferent cine castiga, va trebui sa aplice aceeasi politica.

Trimis de: March pe 7 Nov 2011, 09:03 PM

QUOTE(Marduk @ 7 Nov 2011, 01:54 PM) *
Ce se poate intampla daca aceste alegeri sunt castigate la mare diferenta de socialisti?

Mai uita-te si tu la tv straine. Sau comentarii din presa greaca si straina. Altfel scoti aberatii d-astea

Trimis de: Marduk pe 8 Nov 2011, 04:58 PM

Moncher, pe astfel de aberatii au ajuns socialistii la putere, cand dreapta a inceput sa stranga cureaua in Grecia, greci au sarit aproape totii in baraca lui Papandreu, azi il auzim pe Papandreu ca demisioneaza pentru un guvern de uniune nationala, cauza? aberatiile crizei si presiunile externe. De ce crezi ca vroia Papandreu referendum? asa de dragul grecilor, al democratiei, stia foarte bine ca grecii vor vota NU. Ce scrie presa e vax, eu zic ca la cat ii cunosc eu pe greci, tot acolo vor ajunge mai devreme sau mai tarziu.

Trimis de: Marduk pe 5 Jan 2012, 01:00 PM

Grecia ameninta UE cu iesirea din zona euro in cazul in care UE intarzie cu transa de bani promisa. smile.gif Cu alte cuvinte facerea de bine e f..... de ...a or grecii stiau ca ioropenii nu vor avea incotro si vor plati cum zice proverbul ala cu talc "turcu plateste", oare de unde o veni acest proverb? Eu unul mi-as dori o reactie mai dura din partea nemtilor, care sa-si asume un risc mai mare, sa-i lase pe greci sa se descurce singuri cu pietrele lor.

Trimis de: Cla pe 5 Jan 2012, 02:07 PM

QUOTE(Marduk @ 5 Jan 2012, 12:00 PM) *
Grecia ameninta UE cu iesirea din zona euro in cazul in care UE intarzie cu transa de bani promisa. smile.gif Cu alte cuvinte facerea de bine e f..... de ...a or grecii stiau ca ioropenii nu vor avea incotro si vor plati cum zice proverbul ala cu talc "turcu plateste", oare de unde o veni acest proverb? Eu unul mi-as dori o reactie mai dura din partea nemtilor, care sa-si asume un risc mai mare, sa-i lase pe greci sa se descurce singuri cu pietrele lor.


Ai dreptate, dar Mercâl cu Zoridezi au discutat politica lor dupa un orgasm.

Trimis de: turbo trabant pe 27 Feb 2012, 03:20 PM

Pai pentru asta am murit noi la revolutie pardon la demonstratiile din fata parlamentului nostru grec? laugh.gif laugh.gif laugh.gif

http://www.zf.ro/business-international/germania-pregateste-o-forta-de-asalt-din-contabili-pentru-combaterea-evaziunii-in-grecia-9348616

Serios vorbind, vreau si pentru Romania asa ceva. Dar inarmati cu pistoale, capabili sa faca arestari si procesele sa fie judecate la Haga/ brucseles.


Trimis de: Marduk pe 27 Feb 2012, 04:09 PM

Ai putintica rabdare moncher, ai sa vezi ca kir Ianuli scoate uzo pe masa, mancaruri bune, fetite di la romania, sa-l vaz atunci pe Johan de mai tine el cont de directivele de la Berlin. Asta ca sa nu mai amintesc ca grecului nu-i place sa-i controleze cineva camara, dar sa-i mai dea si cheia de la ea.

Trimis de: turbo trabant pe 27 Feb 2012, 04:13 PM

Kir se va refugia in munti pana trece urgia smile.gif



Trimis de: Marduk pe 28 Feb 2012, 06:20 PM

Mai bine ar scoate http://www.adevarul.ro/financiar/Krugman-Grecia-alternativa-decat-parasirea_0_654534900.html ca nu se stie daca refugiul la munte il mai scapa. Problema este ca pe langa kir Ianuli s-ar putea sa mai sufere si alti domni, heri, seniores sau moncheri.

Trimis de: March pe 28 Feb 2012, 07:49 PM

Cine impune http://viitorul.wordpress.com/2012/02/27/cine-impune-tacerea-massmediei-privind-grecia/ mass-mediei privind Grecia

De mai bine de trei ani, Grecia reprezintă zona fierbinte a Europei. În Grecia se întâmplă ceva ce ar putea schimba cursul istoriei. Dar mass-media tace. Există o cenzură impusă de interese globaliste. Uniunea Europeană, supusă acestor interese, merge din eroare în eroare. Deşi se declară o Uniune cu un semnificativ caracter social, acţiunile promovate de la Bruxelles sunt contrare intereselor sociale, susţinând interesele financiar-bancare.

Trimis de: andra_v pe 28 Feb 2012, 08:33 PM

Nu Europa este de vina, ci o prestatie peste masura de slaba a liderilor europeni. Speram ca dupa noile alegeri generale din Franta, Italia si Germania, stilul de conducere Berlusconi-Sarkozy (probabil alaturi de Obama in Statele Unite), care nu a stiut sa gestioneze criza economica, va ramane de trista amintire.

Cat despre greci, nu fac decat sa negocieze o situatie mai buna. Stiu foarte bine ca de ei depinde viitorul UE, asa ca nu-si lasa poporul sa moara de foame. De ce facem ochii cat cepele? Deoarece guvernantii lor, de dreapta si de stanga, in loc sa-si negocieze propriile comisioane, se arata interesati de o strategie de iesire din criza cu mai putine "victime colaterale". Sa implementam cu totii masuri de austeritate pentru actiunile iresponsabile si neprofesioniste ale bancherilor?

Nu sunt pentru caderea UE, nu aveti grija, nu pica zona euro. Este doar o versiune nebuneasca pe care o prezinta anumiti lideri populisti europeni care se confrunta cu rezultatele unei politici economice falimentare. Or e limpede ca este nevoie de o schimbare de strategie la Bruxelles, evident, in prezenta unor lideri cu viziune pentru implementarea unor strategii realiste, de natura a depasi aceasta criza de idei mai degraba decat economica.

PS Traian Basescu a evidentiat ca bancile, in tandem cu presa, poarta responsabilitatea pentru dezastrul moral si economic in care ne scufundam.


Trimis de: turbo trabant pe 29 Feb 2012, 10:16 AM

QUOTE(andra_v @ 28 Feb 2012, 09:33 PM) *
Deoarece guvernantii lor, de dreapta si de stanga, in loc sa-si negocieze propriile comisioane, se arata interesati de o strategie de iesire din criza cu mai putine "victime colaterale".

Politicienii lor nu inteleg prin victime colaterale decat propriile lor persoane. In rest potop sa fie dar sa stim si noi.

In rest "saraca" gretzie sorry.gif

Trimis de: Marduk pe 29 Feb 2012, 11:54 AM

QUOTE(andra_v @ 28 Feb 2012, 08:33 PM) *
... Cat despre greci, nu fac decat sa negocieze o situatie mai buna. Stiu foarte bine ca de ei depinde viitorul UE, asa ca nu-si lasa poporul sa moara de foame...

Ce-ar putea sa faca mai bine un grec, sa negocieze, problema noastra este ca nu negociaza si pentru noi ci doar pentru ei. Eu nu cred ca viitorul Europei depinde de greci, mai degraba cred ca viitorul grecilor depinde de UE. Daca se retrag din zona euro, vor fi mari probleme pentru multe tari europene, dar Grecia va suferi cel mai mult, cel putin asa sustin specialistii in domeniu.

Trimis de: turbo trabant pe 29 Feb 2012, 01:27 PM

Marduk,

Pentru prima data incep sa cred in salvarea gretziei.

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-11628199-presedintele-eurogrup-jean-claude-juncker-propune-desemnarea-unui-comisar-european-care-supravegheze-reconstructia-greciei.htm

Trimis de: Marduk pe 29 Feb 2012, 06:00 PM

Io nu mai crez in nimic, totul imi pute si-mi miroase, cu alte cuvinte salvarea Greciei constitue un precedent de care ar fi tentati sa profite si altii. Ce m-a deranjat cel mai mult in toata aceasta afacere a fost ca greci au stiut tot timpul in ce situatie se afla, au stiut ca pot sa profite pentru ca UE nu va avea alta solutie decat sa-i salveze sau sa cada odata cu ei. Am lucrat cu grecii, as putea spune ca-i cunosc cat de cat, nu sunt baieti rai, asa sunt ei oportunisti din nastere, dar nu la fel ca ceilalti, la ei oportunismul este un mod de viata, si-l asuma, asa traiesc si se bucura din plin de viata, in timp ce neamtul trage din rasputeri pentru tara sa grecul isi bea cafeaua si se gandeste la o alta zi plina de frumusetile vietii. Nu-i pot acuza imi sunt chiar simpatici dar cand ma gandesc cat am putea sa suferim din cauza lor, parca i-as intreba: "ti telis malaka?"

Trimis de: Cla pe 29 Feb 2012, 06:15 PM

Malaka. Wichser. Am fost odata in Grecia si m-au intrebat la ora 11 dimineata ce vreau sa beau.
- Pai, o bere, inainte de mâncare.
- Esti nebun?
- Haa???
- Noi bem Ouzo cu Meze si ne bagam în pat.

Asa îsi întretin grecii modul de viata smile.gif

Trimis de: Marduk pe 23 Mar 2012, 07:07 PM

Cine ar fi crezut? Grecia s-a ferit de http://www.realitatea.net/sub-soc-ungaria-in-fata-celui-mai-sumbru-scenariu_925955.html ca dracu de tamaie, Ungaria in schimb ia in calcul aceasta solutie. Pare ca ungurii nu se sfiesc sa declare incapacitatea de plata, cu toate problemele pe care le-ar aduce UE, ungurii cred ca ce e bine pentru ei conteaza si nu se gandesc la consecinte.

Trimis de: Marduk pe 8 May 2012, 12:12 PM

http://www.hotnews.ro/stiri-international-12197690-grecia-alexis-tsipras-seful-stangii-radicale-syriza-prelua-sarcina-forma-noul-guvern.htm In grecia dupa alegeri e un talmes balmes politic de toata frumusetea, cam cum ar fi la noi daca PP-DD ar devansa PDL-ul iar Traian Basescu l-ar chema pe Dan Diaconescu sa formeze noul guvern smile.gif Noroc ca romanii nu-s chiar asa de patimas precum grecii. Orice caz ce-am vazut in aceste zile pe la tembelizor si pe net despre Grecia nu-i a buna. Cel mai mult m-a impresionat atitudinea neonazistilor fata de jurnalisti, i-au obligat pe toti sa se ridice in picioare la sosirea lui Nikos Mihaloliakos (Chryssi Avghi) in sala de conferinta. Era acolo imaginea cea mai graitoare a ceea ce poate face nazismul, fascismul cu libertatea sau cu democratia. Eu nu cred ca Tsipras va reusi sa formeze un guvern fara ajutorul PASOK si al partidului comunistilor, partid foarte influent in Grecia si respectat de multi greci ca fiind pastratorul unei traditii comuniste, staliniste chiar. Nu vad rezolvata problema datoriilor de catre nici un partid, nu asa cum se asteapta creditorii si UE. Cu grecii nu-i de glumit cand le intra ceva in cap cu greu ii mai intorci din drum indiferent care ar fi consecintele. Deocamdata politicienii greci exploateaza frica UE fata de un eventual dezastru financiar provocat de o iesire a Greciei din zona euro, dar cred ca totul depinde de noul presedinte francez si de o decizie a Germaniei, satula de amenintarile si apropourile, facute de greci la adresa ei. In cazul in care Germania isi asuma economic si politic decizia de a arunca Grecia din zona euro atunci cu siguranta grecii vor spune adio euroilor cu caractere grecesti.

Trimis de: turbo trabant pe 8 May 2012, 12:17 PM

Ioropa le ureaza drum bun votantilor greci si cele mai mari succesuri in construirea unei marete dictaturi de stanga/dreapta si a unei sotietati cu printipii solide bazate pe un razbel civil.

Trimis de: Marduk pe 9 May 2012, 09:23 AM

Tsipras are 3 zile pentru a forma un nou guvern la Atena, eu nu cred ca o sa reuseasca, dar daca-i reuseste miscarea? Expunerea Romaniei prin bancile grecesti este foarte periculoasa pentru romani, in cazul in care UE se hotaraste sa declare falimentul Greciei. Eu sunt curios cu ce program, cum vor cei din partidul lui Tsipras sa salveze Grecia, lasandu-i pe greci sa traiasca ca inainte de criza?

Trimis de: turbo trabant pe 9 May 2012, 01:41 PM

QUOTE(Marduk @ 9 May 2012, 09:23 AM) *
Expunerea Romaniei prin bancile grecesti este foarte periculoasa pentru romani

A fost acum 3 ani, intre timp bancile alea traiesc cu ultimele puteri.

Romanul va fi afectat ca nu va mai putea sa isi faca poze la muntele athos ca un mare credincios care este pe persoana lui fizica de natie.

Trimis de: Marduk pe 9 May 2012, 02:19 PM

QUOTE(turbo trabant @ 9 May 2012, 02:41 PM) *
QUOTE
... bancile alea traiesc cu ultimele puteri.

Sti ca "bancile alea" au acordat credite pentru cele mai importante cladiri din Bucuresti, nu vorbim de o parte din credit ci efectiv proiecte intregi facute pe credit, iar parte din banii aia sunt banii deponentilor romani. Orice actiune politica a grecilor care se repercuteaza in sistemul financiar-bancar va lovi Romania, bancile grecesti din Romania, nu se face vorbire de asta pentru ca piata ar resimti orice mic zvon lansat oficial.
QUOTE
Romanul va fi afectat ca nu va mai putea sa isi faca poze la muntele athos...

Din contra, cica va fi mult mai ieftin daca grecii vor trece la drahma.

Trimis de: Marduk pe 9 May 2012, 02:55 PM

http://www.adevarul.ro/financiar/Germania-transmite-Greciei-oricand-doreste_0_697130495.html Poate ca acest mesaj va mai tempera spiritele patriotilor elini, mai ales celor care nu sunt de acord cu austeritatea si vor sa traiasca asa cum doresc.

Trimis de: turbo trabant pe 9 May 2012, 03:16 PM

Marduk, depozitele romanilor la bancile grecesti au scazut destul de mult. Chiar nu cred ca ar fi o problema pentru BNR sa despagubeasca din rezervele bancilor grecesti la BNR eventual cu un imprumut ( redus) de la FMI.

Eu cred ca e mai bine pentru romania sa nu mai care dupa ea sabia lui damocles in domeniul bancar ci sa isi curete sistemul de balcanici.


Trimis de: Marduk pe 9 May 2012, 03:37 PM

Nu este vorba despre despagubiri ci despre panica din piete in cazul unei retrageri a Greciei din zona euro.

Trimis de: turbo trabant pe 9 May 2012, 03:40 PM

Nu va fi probabil nici o panica ci doar epilogul unei tragicomedii cu final anuntat.

Mai frien iu ar toching tu za glorius gric pipal !

Trimis de: Marduk pe 9 May 2012, 04:00 PM

oreo pipal wink.gif

Trimis de: Cla pe 9 May 2012, 10:31 PM

Lasa-i sa se duca în prapastie, ca asa vor.

Trimis de: turbo trabant pe 14 May 2012, 01:32 PM

Sfarsitul e aproape iar pomana statului grec se va face de un preot ortodox.

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-12249952-adrian-vasilescu-rfi-bnr-este-pregatita-cazul-care-bancile-grecesti-avea-probleme-nu-merge-mai-departe-salvarea-greciei-insemna-pierzi-groaza-bani.htm

Daca nu o intorc gretzii la 180 de grade in urmatoarele zile , vor savura o hiperinflatie de o sa fie noua drahma ca moneda botswanei. Care mai aveti depozite prin banci gretzesti, acum e momentul sa respirati adanc.

Trimis de: Marduk pe 14 May 2012, 01:46 PM

Sa vedem daca Germania va risca scoaterea Greciei din zona euro doar pentru a da o lectie celor care sunt afectati de sindromul grecesc. Pierderile ar fi mari dar si lectia una pe masura si cu impact, mesajul pare a fi unul clar, nu puteti consuma mai mult decat produceti, germanii si nordicii nu sunt de acord sa plateasca huzurul si debandada din tarile din sudul Europei doar de dragul vacantelor de vara.

Trimis de: turbo trabant pe 14 May 2012, 01:50 PM

Nu nemtii vor asta ci insusi gretzii vor sa iasa pentru a da tzeapa. Nemtii sunt din pacate de decor si ... si cu banii luati.

Trimis de: Marduk pe 14 May 2012, 03:44 PM

Nu cred in teapa asta de care vorbesti, pentru ca in primul rand s-ar tepui pe ei or grecii s-au invatat sa traiasca bine. Cat despre decorul reprezentat de nemti eu zic ca nemtii chiar vor profita in cazul in care Grecia iese din zona euro.

Trimis de: turbo trabant pe 14 May 2012, 03:45 PM

QUOTE(Marduk @ 14 May 2012, 03:44 PM) *
Nu cred in teapa asta de care vorbesti, pentru ca in primul rand s-ar tepui pe ei or grecii s-au invatat sa traiasca bine.

Marduk, citez aproximativ din tzatizkas ala de se opune guvernului:

"e totul doar un santaj, europa nu isi permite sa ne dea afara"

Tzeapa ordinara de obor.

Trimis de: Marduk pe 14 May 2012, 03:59 PM

Sa vedem, azi lumea s-a mai obijnuit cu ideea ca Grecia poate sa parasesca zona euro fara a declansa o catastrofa, e chestie de perceptie iar eu zic ca si neamtul are o limita peste care nu poti sa mai treci nici daca te rogi in genunchi.

Trimis de: turbo trabant pe 15 May 2012, 04:46 PM

sfarsitul e aproape pentru greci.

http://www.hotnews.ro/stiri-international-12259148-grecia-reincep-negocierile-pentru-formarea-unui-guvern-coalitie.htm

Trimis de: Marduk pe 16 May 2012, 11:37 AM

In Grecia vor avea loc alte alegeri, cred ca scapau mai ieftin c-un referendum, hotarau daca sa iasa din zona euro sau nu si cu asta basta. sa vedem daca extrema stanga va reusi sa castige atatea voturi incat sa poata sa faca un guvern. Ma gandesc totusi ca poate grecii se vor trezii in cele din urma gandindu-se la pierderile pe care le vor avea daca ies din zona euro sau mai rau din UE. Mesajele venite din UE sunt cat se paote de clare, pe de o parte UE vrea sa mentina Grecia in zona euro dar pe de alta parte subliniaza ca grecii trebuie sa-si respecte angajamnetele luate, adica sa dea banii inapoi, am citit ca au rascumparat din piata titluri de peste 400 milioane de euro ceea ce poate fi un semnal.

Trimis de: Cla pe 17 May 2012, 12:45 AM

Grecia o sa trebuiasca sa dea brânza înapoi.

Trimis de: Marduk pe 17 Jun 2012, 08:33 AM

Azi vom afla daca "buturuga mica" poate rasturna un car mare. Sa vedem daca alegatorilor greci, le-a mai ramas un pic de discernamant. Citind stirile din aceasta perioada referitoare la Grecia, am vazut sondaje in care grecii afirma ca nu doresc sa paraseasca zona euro sau UE, problema lor o reprezinta creditorii. "Rechini creditori, jos labele de pe Grecia". Romanii au o vorba referitor la afirmatia de mai inainte. "Când îi dai îi fată vaca, când îi ceri îi moare vitelul". Grecii acuza azi creditorii, dar daca nu erau creditorii Grecia ar fi aratat ca acum 30 de ani. Acum cand trebuie sa dea banii inapoi nu le mai convine, s-au invatat cu traiul bun, fara sa se gandeasca ca intr-o zi vor trebui sa dea banii inapoi celor care i-au ajutat, interesat sau nu. Ce ma surprinde este ca ei, grecii in afacerii, au tot timpul in minte sa scoata profit. Eu cred ca grecii chiar nu vor sa iasa din UE sa renunte la euro, ceea ce vor pare a fi o renegociere a datoriilor pe care le au de platit, mai exact dobanzile pe care creditorii le-au solicitat atunci cand le-au dat imprumuturile respective. Vor accepta creditorii conditiile grecilor?

Trimis de: Erwin pe 17 Jun 2012, 09:49 AM

QUOTE
Ce ma surprinde este ca ei, grecii in afacerii, au tot timpul in minte sa scoata profit.

N-ar trebui să te surprindă, toată lumea în afaceri are asta în minte! Nu știu afaceri cu 2xi. sorry.gif

Trimis de: Marduk pe 17 Jun 2012, 01:36 PM

Corect, fraza trebuia continuata " sa scoata profit cu orice pret, fara sa tina cont de oameni, de legislatia UE si chiar de legislatia lor. De la un grec am invatat ca e mai profitabil sa platesti amenzi si spagi decat sa te apuci sa respecti legile" Este clar c o afacere trebuie sa-ti aduca profit, dar respectand legile si platind impozitele si taxele.

http://www.adevarul.ro/international/Cotidianul-germanBild-Aveti-clovn-alegeti_0_720527966.html germanilor pentru greci: "Dragi greci, vă priveşte pe cine alegeţi mâine, dar noi, germanii, suntem cei care vă ţinem ATM-urile pline de euro, deci aveţi grijă ce clovn alegeţi."

Trimis de: Cla pe 18 Jun 2012, 06:02 AM

Marduk, BILD nu e de dreapta, e un pic ca "The Sun"

Trimis de: turbo trabant pe 18 Jun 2012, 03:52 PM

QUOTE(Marduk @ 17 Jun 2012, 01:36 PM) *
"Dragi greci, vă priveşte pe cine alegeţi mâine, dar noi, germanii, suntem cei care vă ţinem ATM-urile pline de euro, deci aveţi grijă ce clovn alegeţi."

Valabil si pentru romani.

Sirtakiiiiiii!

Trimis de: abis pe 18 Jun 2012, 04:35 PM

Sindromul grecesc smile.gif



Trimis de: turbo trabant pe 18 Jun 2012, 05:26 PM

Sarmana tara, a ajuns sa fie de rasul intregii planete. Daca ne-or asculta si niste extraterestri o sa coboare in viitor din nava pe peluza casei albe si o sa zica cu accent gretzesc " we wanta no beilout, ui du not pay ui ar pur!".

Caterinca cosmica.

Trimis de: andra_v pe 28 Jun 2012, 04:59 AM

O revista de top britanica o desemneaza pe Angela Merkel cel mai periculos lider din Europa

http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/analize-interviuri/6104-o-revista-de-top-britanica-o-desemneaza-pe-angela-merkel-cel-mai-periculos-lider-din-europa.html#Scene_1

Trimis de: Marduk pe 28 Jun 2012, 09:32 AM

E normal ca pentru englezi Merkel sa fie cel mai periculos lider european. Merkel si Sarkozi au vrut sa ingradeasca si sa impoziteze tranzactiile din City-ul londonez. Si pentru ca tot suntem la acest capitol as vrea sa aduc din nou in discutie SUVERANITATEA, o tema pe care se va discuta la actuala reuniune a CE de la Bruxelles. Nici grecii nici englezii nu vor sa auda de cereri privind cedarea suveranitatii, Grecia este in cadere libera, UK are datorii imense dar controleaza robinetul din City, deci nu se pune problema sa ofere UE controlul "suveranitatii" robinetului. Sa vedem ce va urma in Grecia, ce decizii va lua noul guvern, pana in prezent a cerut o amanare de 2 ani pentru implementarea austeritatii, la cat ii cunosc eu mi se pare ceva normal, amanam un pic si intre timp vedem ce se mai intampla. E greu sa-i dezveti pe greci de viata pe care o duceau inainte de criza, viata care de fapt facea parte din traditia lor, doar ca pana la intrarea in UE era consum putin si vorba multa iar dupa, a fost si vorba multa si consum mult, dar foarte putina munca competitiva.

Trimis de: turbo trabant pe 9 Jul 2012, 10:08 AM

QUOTE(turbo trabant @ 18 Jun 2012, 05:26 PM) *
Sarmana tara, a ajuns sa fie de rasul intregii planete. Daca ne-or asculta si niste extraterestri o sa coboare in viitor din nava pe peluza casei albe si o sa zica cu accent gretzesc " we wanta no beilout, ui du not pay ui ar pur!".

Caterinca cosmica.

Ce diferenta face o luna. Greci s-au linistit cat de cat si mai ales si-au pastrat democratia.

Romanii e acum nambar uan la prostii in europa. rofl.gif

Trimis de: Marduk pe 28 Sep 2013, 05:52 PM

Guvernul grec a decis sa riposteze http://www.evz.ro/detalii/stiri/liderul-neo-nazistilor-greci-a-fost-arestat-de-politie-alti-cinci-deputati-sunt-dati-in-u-1059419.html. Sa vedem ce urmeaza, ce partid grecesc va prelua "steagul" nemultumirilor grecilor fata austeritate, fata de UE? comunistii? socialistii? Ce va face UE cu aceasta "teava sparta", de la granita Greciei, prin care se revarsa in Europa mii de emigranti din orient?

Trimis de: Marduk pe 6 Jan 2015, 01:37 PM

Pe 25 ianuarie au loc alegeri in Grecia, sondajele indica ca partidul de stanga SYRIZA, are sanse mari sa castige aceste alegeri. Grecii vor ca Syriza lui Tsipras sa-i scape de austeritate si creditori, convinsi fiind ca tot raul de acolo vine. Sa vedem daca batrana Europa este pregatita sa danseze sirtaki, precum vrea Tsipras si partidul sau de stanga. Germania prin vocea doamnei Merkel le-a dat deja un raspuns grecilor, numai ca la cat ii cunosc eu pe greci, tare mi-e teama ca vom asista la o criza de proportii in UE. Un lucru este clar, austeritatea nu place in sudul continentului, nu place pentru ca majoritatea nu intelege ce reprezinta austeritatea, intr-o zona in care voiosia, mancarea buna, vinul si pauza de pranz sunt sfinte. Batrana Europa le-a dat grecilor aprox. 240 miliarde de euro, doar ca sa salveze o situatie cu care era sigura ca se va confrunta din nou. Ce sa insemne asta? Ca UE este marinimoasa, toleranta sau infricoasata de repercursiunile pe care le-ar avea aceasta "defectiune" a Greciei. O eventuala victorie a lui Tsipras l-ar umple de fericire pe tarul Putin, mai ales daca tinem conta de afinitatile politico religioase, istorice, existente intre cele doua popoare.

Trimis de: Marduk pe 25 Jan 2015, 07:30 PM

Alegerile s-au incheiat, Syriza are la exit-poll 35.5% iar Nea Demokratia 23%. Sa vedem cu cine se va alia Syriza pentru a guverna Grecia si a aduce in realitaea grecilor, macar o parte din promisiunile electorale, care mie mi s-au parut a fi mai mult de dreapta de cat de stanga. Va intra Grecia in faliment, avand in vedere experienta sa in domeniu, pentru a aduce din nou bunastarea in casele grecilor? Cum va raspunde UE, Germania unei astfel de incercari, daca falimentul va fi ales de Tsipras ca o solutie pentru a redresa economia Greciei.

Trimis de: Diogene pe 25 Jan 2015, 09:27 PM

Syrizia este un fenomen pozitiv pentru evoluția UE. Întrebarea era până când vom avea o Europă germană și cât de germană? Cred că fenomenul se apropie de sfârșit.

Pe de altă parte Grecia are și alte grade de libertate, numite Rusia sau China. Sper să nu uite că e europeană.

Trimis de: abis pe 26 Jan 2015, 09:47 AM

QUOTE(Marduk @ 25 Jan 2015, 07:30 PM) *
Alegerile s-au incheiat, Syriza are la exit-poll 35.5% iar Nea Demokratia 23%. Sa vedem cu cine se va alia Syriza pentru a guverna Grecia

Dupa numararea a 92% din buletinele de vot, Syriza a obtinut 36,3%, ceea ce inseamna 149 dintre cele 300 de locuri din Parlamentul grec. Syriza are nevoie de inca doua locuri (151) pentru a avea majoritate in noul Parlament, lucru ce va fi cunoscut abia odata cu anuntarea rezultatelor finale, asteptate in cateva ore

Ma intreb daca la vara mai merg in concediu in Grecia sau e mai bine sa caut alta destinatie. smile.gif

Trimis de: Marduk pe 26 Jan 2015, 11:53 AM

QUOTE(Diogene @ 25 Jan 2015, 09:27 PM) *
Syrizia este un fenomen pozitiv pentru evoluția UE.

Crezi!? ce vezi pozitiv pentru Europa in programul politic al Syriza?
QUOTE
Întrebarea era până când vom avea o Europă germană și cât de germană?...

Eu nu vad ceva rau in implicarea Germaniei in modelarea unor mentalitati sud-europene, la fel cum nu cred ca Europa este controlata de Germania. Sunt lucruri bune pe care Germania le poate importa de la statele sud-europene si invers, dar d.p.d.v al respectului fata de cuvantul dat Gemania poate sa dea lectii Greciei.
QUOTE
Pe de altă parte Grecia are și alte grade de libertate, numite Rusia...

Poate ca grecii se gandesc sa foloseasca aceasta "carte", Rusia, din nefericire si-au ales un moment nefericit, cand Rusia are ea insasi probleme. Pe de alta parte Grecia inca nu si-a rezolvat pe deplin problemele istorice pe care le are cu Turcia. Cred ca Syriza, Tsipras vrea sa-i "convinga" pe vest-europeni, amenintandu-i cu declararea falimentului, situatie in care Grecia are o experienta istorica. Numai ca eu nu-i vad pe germanii, francezii, englezii sa-i mai pasuiasca pe greci in baza vorbelor si promisiunilor, asa ca eu zic sa lasam faptele sa vorbeasca.

QUOTE(abis @ 26 Jan 2015, 09:47 AM) *
....Ma intreb daca la vara mai merg in concediu in Grecia sau e mai bine sa caut alta destinatie.

Grecia este frumoasa, pentru mine este o destinatie la care n-as renunta din cauza lui Tsipras. Grecii au nevoie de banii europenilor, fie ca acestia vin din imprumuturi sau din turism, e clar pentru toata lumea ca problemele grecilor si a tuturor statelor sud-europene, balkanice, vin din neputinta de a colecta taxele si impozitele, din evaziune ca scop national si personal. Degeaba au inventat democratia daca nu inteleg ca doar din plata impozitelor, controlul datoriilor si cheltuielilor poti sa traiesti mai bine in viitor. Eu cred ca dorinta lor de a gazdui olimpiada, i-a dus la situatia in care se afla azi.

Trimis de: abis pe 26 Jan 2015, 12:11 PM

QUOTE(Marduk @ 26 Jan 2015, 11:53 AM) *
Crezi!? ce vezi pozitiv pentru Europa in programul politic al Syriza?

Nu te lua dupa Diogene, el are niste idei mai... aparte.... Ca sa nu zic altfel. rolleyes.gif

QUOTE
Grecia este frumoasa, pentru mine este o destinatie la care n-as renunta din cauza lui Tsipras

Nu neaparat din cauza astuia. Dar daca pana in vara renunta la Euro? Daca se duce naibii toata sandramaua, intra in haos economic si se lasa cu violente? Au sange fierbinte, sudic, si cand se vor prinde ca Tsipras asta nu le poate asigura bunastarea promisa, ci dimpotriva, se lasa cu sacrificii si mai mari, o sa iasa cu bataie in strada. Cum a mai fost si poate si mai si:

http://www.ziare.com/europa/grecia/grecia-atena-zona-de-razboi-intre-protestatari-si-politie-live-1104327

Inca o boacana:

Stanga radicala Syriza, invingatoare in alegerile din Grecia, si partidul nationalist Grecii Independenti au cazut de acord luni sa guverneze impreuna, a anuntat Panos Kammenos

Bine ca nu am platit inca avansul pentru concediu smile.gif

Trimis de: Marduk pe 26 Jan 2015, 01:09 PM

QUOTE(abis @ 26 Jan 2015, 12:11 PM) *
Nu te lua dupa Diogene, el are niste idei mai... aparte....

Tocmai de asta l-am intrebat, sa vedem ce crede el despre situatia actuala din Grecia.
QUOTE
Nu neaparat din cauza astuia. Dar daca pana in vara renunta la Euro? Daca se duce naibii toata sandramaua, intra in haos economic si se lasa cu violente?...

Daca se intorc la drahma, eu zic c-o sa fie mai bine pentru cei care au euro sau de ce nu, lei. Nu cred ca va fi haos economic, violente etc. Daca privesti cu atentie la mentalitatea politica a grecilor, ai sa observi ca ei sunt cam de stanga, la ei partidele de stanga au fost mereu in prima linie, au avut un razboi civil pe tema asta, multumita domnului Winston Churchill, care i-a ales pe ei, lasand Romania si romanii in mainile rusilor. Eu cred ca Syriza, Tsipras, se va indrepta catre bogatii Greciei, catre firmele de navlosire si tot ce tine de industria asta navala a armatorilor, catre grecii care ocolesc fiscul prin firmele off-shore, catre banci, unde sunt banii grecilor ce l-au votat, cei afectati efectiv de criza si austeritatea. Acestora trebuie sa le dea Tsipras ceea ce a promis. Probabil ca se vor intoarce la drahma, pentru ca doar asa pot controla mai bine finantele, inflatia, economia, ne mai depinzand de o moneda pe care n-o pot controla. Ori ce caz rusii se pot bucura ca au pe cineva la Atena care poate aduce prejudicii UE.

Trimis de: abis pe 27 Jan 2015, 11:08 AM

Uite o opinie ceva mai putin alarmista despre ce s-a intamplat in Grecia

http://www.reportervirtual.ro/2015/01/grecia-syriza-si-despre-cum-prinde-presa-romaneasca-fluturi.html

Trimis de: Marduk pe 27 Jan 2015, 11:55 AM

Dap, comentariul este oarecum realist, mai ales partea cu "marile familii din grecia". Mi-ar fi placut sa ne spuna ceva despre cum isi platesc grecii taxele si impozitele, depsre pensiile "nesimtite", despre mentalitatile grecilor fata de creditori etc. Cat despre Syriza eu zic sa nu ne imbatam cu agheasma, Tsipras este un comunist sadea, pentru cine nu stie in Grecia cei care refuza sa poarte cravata sunt considerati comunisti, un alt sterotip? nu cred Tsipras este exponentul unei mase de nemultumiti care si-au pierdut o parte din privilegii, am mai discutat despre asta. Mie nu mi-e teama ca Tsipras o sa renunte la euro, UE este pregatita pentru asta, ar fi o experienta ca se poate si fara euro, ca moneda reprezinta pana la urma o parte importanta a suveranitatii unui stat, vie el parte a unei uniuni. Daca Grecia ar iesi din zona euro, ne-ar demonstra inca odata, ca nu suntem pregatiti pentru o uniune, un stat european, ca in Europa se pune mai mult pret pe suveranitate, pentru mine o situatie normala, dupa ce in istorie ne-am luptat atata timp pentru aceasta suveranitate. Sa vedem ce miscare va face Tsipras in fata "troici" europene.

Trimis de: turbo trabant pe 27 Jan 2015, 01:42 PM

Programul Syriza ( in engleza doar)

http://links.org.au/node/4209

"Finally, we declare once again that the issue of the Nazi occupation forced loan from the Bank of Greece is open for us. Our partners know it. It will become the country’s official position from our first days in power."


Free electricity
Program of meal subsidies
Programme of housing guarantee

Deci haleala, case si intretinere moca la tot poporu'. Bai dar au uitat si un litru de uozo gratis tuturor membrilor de partid.


Trimis de: abis pe 27 Jan 2015, 02:00 PM

QUOTE(Marduk @ 27 Jan 2015, 11:55 AM) *
Daca Grecia ar iesi din zona euro, ne-ar demonstra inca odata, ca nu suntem pregatiti pentru o uniune

Daca Grecia ar iesi din zona euro, ne-ar demonstra inca odata ca nu este pregatita pentru Uniune. Ea, Grecia, nu ceilalti.

Tsipras are, cum zice si turbo trabant, niste promisiuni extrem de generoase. In conditiile in care va refuza sa isi plateasca datoriile, cine ii mai imprumuta alti bani?

In conditiile in care pe de-o parte nimeni nu-l imprumuta (caci nimeni nu-i nebun sa imprumute pe unul care refuza sa plateasca), iar pe de alta parte banii pe care ii colecteaza intern din taxe si impozite sunt foarte, foarte putini, cu ce fonduri isi va tine promisiunile?

Si in conditiile in care grecii l-au votat pentru ce a promis sa faca, iar el nu se tine de cuvant, care va fi reactia populara?

Trimis de: Marduk pe 27 Jan 2015, 02:11 PM

QUOTE(turbo trabant @ 27 Jan 2015, 01:42 PM) *
"Finally, we declare once again that the issue of the Nazi occupation forced loan from the Bank of Greece is open for us. Our partners know it. It will become the country’s official position from our first days in power."

Curios ca nu vorbesc nimic despre ocupatia turceasca, romana sau persana, ar mai avea de luat niste bani si de acolo. rofl.gif

QUOTE(abis @ 27 Jan 2015, 02:00 PM) *
Daca Grecia ar iesi din zona euro, ne-ar demonstra inca odata ca nu este pregatita pentru Uniune...

Eu cred ca mai sunt si alti care simt o jena fata de predarea suveranitatii, emiterea de moneda, catre UE.
QUOTE
QUOTE
In conditiile in care va refuza sa isi plateasca datoriile, cine ii mai imprumuta alti bani?

Daca pune de-o revolutie se imprumuta singur de la grecii superbogati.
QUOTE
...grecii l-au votat pentru ce a promis sa faca, iar el nu se tine de cuvant, care va fi reactia populara?

Aide bre doar fratile suntem, ne suparam, beam un uzo, un cafe, cantam si treceam marea. Daca ia bani de la bogati si-i da la saraci, n-o sa-i zica nici un grec ca n-a reusit sa faca chiar tot ce-a promis.

Trimis de: abis pe 27 Jan 2015, 02:57 PM

QUOTE(Marduk @ 27 Jan 2015, 02:11 PM) *
Eu cred ca mai sunt si alti care simt o jena fata de predarea suveranitatii, emiterea de moneda, catre UE.

Niciuna nu este obligatorie. Nu este nimeni fortat nici sa faca parte din UE, nici sa adopte euro. Fiecare stat a decis singur sa ceara aderarea, nu l-a impins nimeni de la spate. Ba as zice ca dimpotriva, e mai greu sa intri decat sa ramai afara, daca asta iti doresti.
QUOTE
Daca pune de-o revolutie se imprumuta singur de la grecii superbogati.

Ca aia-s tampiti sa isi tina averile in Grecia, desigur.
QUOTE
Aide bre doar fratile suntem, ne suparam, beam un uzo, un cafe, cantam si treceam marea.

Sau nu.


Trimis de: turbo trabant pe 27 Jan 2015, 03:55 PM

Aledzerile astea sunt inca o data ca prost nu e ala care promite, prost e ala care voteaza.

Au uitat sa le promita femei gratis. Bine, nu le -a spus ca le scoate sotiile si mamele la produs, astea sunt mici amanunte.

@marduk, revolutia la gretzi se va produce in mod la fel de organizat cum isi conduc tzara de atata amar de vreme. Si astia s-au plans de dictatura militara care au avut-o , probabil singurul sistem care ar functiona cat de cat intr o tarisoara atat de pusa pe scandal.



Trimis de: Marduk pe 27 Jan 2015, 08:18 PM

QUOTE(abis @ 27 Jan 2015, 02:57 PM) *
...Fiecare stat a decis singur sa ceara aderarea, nu l-a impins nimeni de la spate. Ba as zice ca dimpotriva, e mai greu sa intri decat sa ramai afara, daca asta iti doresti.

Moncher sti cum este asta? ca si cum ai invita la masa niste sarmani de pe strada, dar le-ai zice ca daca nu se imbraca in frac n-au ce cauta la masa.
QUOTE
Ca aia-s tampiti sa isi tina averile in Grecia, desigur.

Lasa ca nici unii germani nu si-au tinut averile in Germania dar fiscul german a reusit sa dea de urma lor.
QUOTE
Sau nu.

Eu am mai spus, nu e chiar adevarat ceea ce vedem la tembelizor. Din cate mi-aduc minte demonstratiile grecilor n-au fost decat niste "avertismente" adresate troicii.

QUOTE(turbo trabant @ 27 Jan 2015, 03:55 PM) *
...revolutia la gretzi se va produce in mod la fel de organizat cum isi conduc tzara de atata amar de vreme...

Sa sti ca Grecia este condusa bine, este o tara ca oricare alta din UE, cei drept are unele probleme, dar cea mai mare problema a Greciei ramane evaziunea fiscala, colectarea taxelor, impozitelor, clima si agricultura.

Trimis de: Cla pe 28 Jan 2015, 06:55 AM

Ce au altceva decât agricultura ?
De fapt, ce exporta Grecia? Cultura - da. Industrie - ioc.
Pesti, Kalamari, Ouzo, brânza, vin si masline.
Desi la pesti nu mai sunt sigur, ca i-au decimat din Marea Egee cu dinamita.
Si renumita brânza de oaie costa la mine 1.29 euro. În Grecia, de unde vine, vreo cinci.
Dar nu-i nimic, hai sa ne pilim cu Samos, Mavrodaphne si Ouzo, sa mâncam Gyros, Souflaki si sa dansam un Sirtaki, life goes on biggrin.gif drunk.gif

Trimis de: Cla pe 28 Jan 2015, 07:15 AM

Ca poanta: apropos de brânza.
Aveam un coleg de lucru, grec. Ca în fiecare an, si-a petrecut concediul acasa în Grecia.
Erau timpurile cu razboiul din Iugoslavia, asa ca a luat-o prin Bulgaria si România.
În Bulgaria a cumparat un butoi cu brânza de oaie, ca a fost mai ieftin decât în Grecia.
Ajuns în Germania, desface butoiul si ramâne stupefiat... era doar apa rofl.gif

Trimis de: Marduk pe 28 Jan 2015, 11:45 AM

QUOTE(Cla @ 28 Jan 2015, 06:55 AM) *
Ce au altceva decât agricultura ? De fapt, ce exporta Grecia? Cultura - da. Industrie - ioc.

Mai au si ceva industrie, nu in sensul industriei din Germania, dar in rest cu agricultura lor, daca n-ar fi aderat la euro, si-ar fi permis sa traiasca mai bine cu pretul exprimat in drahme, viata era mai ieftina. Dupa euro agricultura lor trebuia sa devina competitiva, exporturile la fel, turismul etc. n-au reusit si uite unde au ajuns. N-am inteles ce export de cultura face Grecia de azi? poate cultura de masline sau cultura Greciei antice, ceva muzica in rest de vreo 30-40 de ani n-au mai miscat nici in cinematografie nici pe la premiile Nobel n-au fost prezenti etc. Daca te referi la cultura vinului, branzei, dansului si distractiei sunt de acord.
Dar sa lasam branzeturile si sa vedem cum reactioneaza doamna Merkel la reprosurile lui Tsipras fata de sanctiunile impotriva Rusiei.

Trimis de: abis pe 28 Jan 2015, 12:41 PM

QUOTE(Marduk @ 27 Jan 2015, 08:18 PM) *
Moncher sti cum este asta? ca si cum ai invita la masa niste sarmani de pe strada, dar le-ai zice ca daca nu se imbraca in frac n-au ce cauta la masa.

Nu am inteles comparatia pe care o faci aici.

Este ca si cum cineva iti bate la usa si iti cere sa il primesti in casa, tu ii spui care sunt regulile iar el dupa ce intra decide sa nu le respecte.

In primul rand, nu l-a obligat nimeni sa ceara sa intre. Nu l-a obligat nimeni sa promita ca respecta regulile. Nu l-a obligat nimeni sa le incalce.



QUOTE(Cla)
De fapt, ce exporta Grecia? Cultura - da. Industrie - ioc

Google it

http://www.tradingeconomics.com/greece/exports

Greece main exports are mineral fuels (37 percent of the total exports); manufactured goods (13 percent) and food and live animals (12 percent). Others include: chemicals (9 percent); machinery and equipment (7 percent); miscellaneous products (6 percent) and crude materials except fuel (4 percent). Main export partners are: Germany (11 percent of total exports), Italy (10 percent), Turkey (6 percent), Cyprus (7 percent), United Arab Emirates (4 percent) and United States (4 percent).


Trimis de: turbo trabant pe 28 Jan 2015, 01:19 PM

Deci trotzkistii au oprit privatizarile iar bursa a luat -o puternic la vale . Maresc pensiile si cresc numarul de bugetari.

Fara bani din privatizari, ciuciu bani de platit rate sau de angajat bujetari. Falimentul e clar daca nu pedaleaza la loc rapid.

PS: voi stiti ca PIB-ul Gretziei in 2014 este cam cat al Romaniei ? 241 miliarde dolari fata de 189 miliarde. Iar gretzii au reusit performanta sa aiba datorie de 177% din pib fatza de 40% romania

Mai am niste drahme pe acasa rofl.gif

Trimis de: abis pe 28 Jan 2015, 02:19 PM

QUOTE(turbo trabant @ 28 Jan 2015, 01:19 PM) *
Fara bani din privatizari, ciuciu bani de platit rate sau de angajat bujetari. Falimentul e clar daca nu pedaleaza la loc rapid.

Bani din privatizari ioc, de imprumutat nu-i mai imprumuta nimeni, sa te tii distractie. Iar rusii, carora le fac acum ochi dulci, sunt ei insisi in rahat, nu au bani nici sa mai sustina Transnistria.

QUOTE
voi stiti ca PIB-ul Gretziei in 2014 este cam cat al Romaniei ? 241 miliarde dolari fata de 189 miliarde.


Au PIB cu 20% mai mare decat al Romaniei si populatie jumatate din cat este in Romania. Deci PIB/locuitor este mai mult decat dublu acolo fata de aici.

Trimis de: turbo trabant pe 28 Jan 2015, 02:59 PM

QUOTE(abis @ 28 Jan 2015, 02:19 PM) *
Au PIB cu 20% mai mare decat al Romaniei si populatie jumatate din cat este in Romania. Deci PIB/locuitor este mai mult decat dublu acolo fata de aici.

Da, dar la jumatate de populatie au datoria de 4.4 ori mai mare adica de 8.8 mai mare pe cap de locuitor.

Fiecare grec are datorie de 43 mii de euro numai la ue! SI tot ei cu gura mare si cu buzunarele goale dar mandri ca sunt gretzi rofl.gif

Trimis de: Diogene pe 28 Jan 2015, 03:44 PM

În saptele Rusiei, mai nou a Greciei, e China. Deținătoarea celor mai mari sume de lichidități, de mii de miliarde.

Trimis de: turbo trabant pe 28 Jan 2015, 03:48 PM

Va fi bine ca sa nu fie rau. Proverb ruso-chinez scris in greaca moarta ( economic).

Pe tzepari nu ii imprumuta nimeni.

Trimis de: Diogene pe 28 Jan 2015, 04:01 PM

QUOTE(turbo trabant @ 28 Jan 2015, 04:48 PM) *
Va fi bine ca sa nu fie rau. Proverb ruso-chinez scris in greaca moarta ( economic).

Pe tzepari nu ii imprumuta nimeni.


Habar nu ai ce e cu împrumuturile ălea. Cine a luat țeapă și cine nu. Așa e moda la români, să dăm din gură conformist. Să ne aliniem, chiar dacă pierdem.

Trimis de: Cla pe 28 Jan 2015, 04:07 PM

Nu conteaza, cât timp americanii arunc dolari nevalorosi pe piata, dupa noi potopul.

Trimis de: Marduk pe 28 Jan 2015, 04:23 PM

QUOTE(abis @ 28 Jan 2015, 12:41 PM) *
Nu am inteles comparatia pe care o faci aici.

E cam acelasi lucru cu ce ai afirmat tu, este vorba de niste reguli stricte, care trebuiesc respectate. In cazul grecilor si nu numai, atractia de a intra si a sta la masa europeana este foarte mare, dar de unde sa faci rost de frac asa repede.
QUOTE
...Nu l-a obligat nimeni sa promita ca respecta regulile. Nu l-a obligat nimeni sa le incalce.

Cum nu l-a obligat! de acum stim si noi ce inseamna "obligatiile" UE, si promisiunile viitorilor partenerilor. Dar ca sa folosim iar o comparatie: e ca si cum ai invita un om flamand la masa da-i zici ca nu poate sa manance pana nu se spala pe maini, nu-si pune babetica etc.
QUOTE
[i]Greece main exports are mineral fuels (37 percent of the total exports);

Daca-mi spui de unde apare exportul asta la o tara care nu are petrol, iti dau o bere.

QUOTE(Diogene @ 28 Jan 2015, 04:01 PM) *
Habar nu ai ce e cu împrumuturile ălea....

Poate ne zici ce-i cu imprumuturile, macar parerea ta daca nu date concrete, link-uri etc.

QUOTE(Cla @ 28 Jan 2015, 04:07 PM) *
...dolari nevalorosi...

Ce-s dolarii astia "nevalorosi"?

Trimis de: abis pe 28 Jan 2015, 05:14 PM

QUOTE(Cla @ 28 Jan 2015, 04:07 PM) *
Nu conteaza, cât timp americanii arunc dolari nevalorosi pe piata, dupa noi potopul.

Nu americanii ci europenii

http://www.capital.ro/bce-va-injecta-1100-miliarde-euro-pentru-redresarea-zonei-euro-si-prevenirea-deflatiei.html

QUOTE(Marduk)
Cum nu l-a obligat!

Asa bine! Cum sa-l oblige?! Nu este nimeni obligat nici de Germania, nici de Franta, nici de oricine altcineva sa intre in UE, sa adopte euro...
QUOTE
Daca-mi spui de unde apare exportul asta la o tara care nu are petrol, iti dau o bere.

Importa. Uita-te si la structura importurilor.... Importi materie prima si exporti produse finite. Elementar...

Trimis de: abis pe 28 Jan 2015, 05:32 PM

QUOTE(Diogene @ 28 Jan 2015, 03:44 PM) *
În saptele Rusiei, mai nou a Greciei, e China. Deținătoarea celor mai mari sume de lichidități, de mii de miliarde.

Noul ministru al Transporturilor Maritime, Thodoris Dritsas, a anuntat marti ca privatizarea Portului Pireu va fi anulata, iar portul - un obiectiv comercial si strategic extrem de important - va ramane sub autoritatea statului elen.

Mai mult, oficialul grec (membru al Syriza) a anuntat si ca vanzarea terminalului de containere catre compania chineza Cosco va fi "revazuta".


Sa vedem ce urmeaza.

Trimis de: turbo trabant pe 28 Jan 2015, 06:34 PM

QUOTE(Diogene @ 28 Jan 2015, 04:01 PM) *
Habar nu ai ce e cu împrumuturile ălea. Cine a luat țeapă și cine nu. Așa e moda la români, să dăm din gură conformist. Să ne aliniem, chiar dacă pierdem.

Nu cred ca stii cu cine vorbesti. Asta ca sa iti raspund la fel de insolent.


Abis: se mizeaza pe cresterea productiei de sirtaki.

http://www.keeptalkinggreece.com/2015/01/28/greek-government-fast-forward-with-anti-austerity-measures/




Trimis de: Cla pe 28 Jan 2015, 06:34 PM

Abis, eu când zic de dolari nevalorosi ma refer la care nu au baza de aur.
Deci, niste plante de hârtie nefavoroase.
Te poti juca cu dolarii, dar daca n-au vreun sens e ca si cum ai sta la joaca cu niste bani de Monopoly.
Si FED baga bani în lume, tiparesc de numa, fara sa fie acoperita valoarea.

Trimis de: Marduk pe 28 Jan 2015, 06:46 PM

QUOTE(abis @ 28 Jan 2015, 05:14 PM) *
Asa bine! Cum sa-l oblige?!

Am folosit ghilimele, asa ca nu cred ca are rost sa mai comentez.
QUOTE
...Importi materie prima si exporti produse finite. Elementar...

E nu e chiar asa, are legatura cu navlosirea, armatorii, alimentarea vaselor etc. De ce crezi ca nu mai vrea Tsipras sa vanda portul Pireu? Acest port este una dintre cele mai importante resurse ale Greciei.

Trimis de: Diogene pe 28 Jan 2015, 09:10 PM

QUOTE(abis @ 28 Jan 2015, 06:32 PM) *
Noul ministru al Transporturilor Maritime, Thodoris Dritsas, a anuntat marti ca privatizarea Portului Pireu va fi anulata, iar portul - un obiectiv comercial si strategic extrem de important - va ramane sub autoritatea statului elen.

Mai mult, oficialul grec (membru al Syriza) a anuntat si ca vanzarea terminalului de containere catre compania chineza Cosco va fi "revazuta".


Sa vedem ce urmeaza.


Pentru că banii chinezilor urmau să ia calea creditorilor statului grec. China nu a acceptat schimbarea condițiilor fără un interes clar.

Trimis de: abis pe 29 Jan 2015, 09:09 AM

QUOTE(Cla @ 28 Jan 2015, 06:34 PM) *
Abis, eu când zic de dolari nevalorosi ma refer la care nu au baza de aur.
Deci, niste plante de hârtie nefavoroase.

Nu conteaza baza de aur. Conteaza ce si cat poti cumpara cu ei. Si da-mi voie sa nu te refuz daca mi-ai da un milion de hartii de-astea nevaloroase. As avea ce sa fac cu ele. De fapt, ma multumesc si cu mai putini: da-mi mie toate aceste hartii nevaloroase pe care poti sa pui mana. wink.gif


QUOTE(marduk)
De ce crezi ca nu mai vrea Tsipras sa vanda portul Pireu?

Ca orice comunist, are alergie la propietatea privata si vrea sa controleze statul cat mai mult din economie.

Omul nu intelege principiile economiei, o sa faca rahatul praf.

Indicele principal al Athens Stock Exchange (ASE) a inchis in scadere cu 9,24% pana la 711,13 puncte, in conditiile in care titlurile Piraeus Bank au scazut cu 29,2%, actiunile Alpha Bank au pierdut 26,7% din valoare iar actiunile Eurobank erau in scadere cu 25,9%.

Trimis de: Cla pe 29 Jan 2015, 10:33 AM

QUOTE(abis @ 29 Jan 2015, 08:09 AM) *
Nu conteaza baza de aur. Conteaza ce si cat poti cumpara cu ei.

Deci o hârtie de rahat. Au dreptate elvetienii ca tin la francul lor.

Trimis de: abis pe 29 Jan 2015, 11:07 AM

Cla, fara suparare, nici tu nu ai habar de economie. smile.gif

Tu mananci aur? Cand primesti salariul, te intereseaza daca banii aia sunt "acoperiti cu aur" sau ce marfuri poti cumpara cu ei?

Deocamdata daca ai dolari - cu cat mai multi, cu atat mai bine - poti cumpara ce vrei. Inclusiv aur.

Acum, revenind la greci: fac pariu ca nu trece mai mult de un an si vedem alegeri anticipate.

Trimis de: Marduk pe 29 Jan 2015, 11:28 AM

QUOTE(Diogene @ 28 Jan 2015, 09:10 PM) *
Pentru că banii chinezilor urmau să ia calea creditorilor statului grec...

Asa si unde-i problema? chinezii n-au acceptat ca greci sa faca ce vor ei cu banii primiti pentru port? Poate ca chinezii nu le-au dat bani, le-au oferit in contrapartida altceva, asa as intelege afirmatia ta.
QUOTE(abis @ 29 Jan 2015, 09:09 AM) *
Nu conteaza baza de aur. Conteaza ce si cat poti cumpara cu ei...

Pe termen scurt da, nu conteaza, pe termen lung conteaza ca masa monetara emisa sa fie acoperita in aur sau alte valori mai pretioase de cat "hartia". Eu consider ca la Bretton Woods s-a facut o gresala cand s-a renuntat la etalonul aur. Asta a dat un impuls dezvoltarii industriale dar si speculatiilor bursiere.
QUOTE
Ca orice comunist, are alergie la propietatea privata si vrea sa controleze statul cat mai mult din economie.

Nu chiar orice comunist are alergie fata de proprietatea privata, ca vrea sa o controleze este alta discutie. Cat despre portul Pireu, desi acolo cred ca se face evaziune, portul poate aduce beneficii enorme Greciei, de acest port este legat aproape tot traficul din Marea Mediterana. Un alt exemplu de control al economiei este Olimpic Airways, companie care facea profit in vremea dictaturii, dar odata cu democratia a inceput sa produca pierderi, de aceea in cele din urma a fost vanduta. Nu m-ar mira ca toate acele compani in care statul grec era actionara si care erau profitabile, sa fie nationalizate de catre guvernul Tsipras.
QUOTE
Omul nu intelege principiile economiei....

Crezi? pe mine m-a uimit o declaratie a lui Tsipras, vis-a-vis de ofertele all-inclusive, ca tot vorbeam daca sa mai mergem la vara in Grecia:„îi îndepărtează pe turişti de economia locală”, deoarece îi ţin ocupaţi în interiorul ansamblurilor turistice şi astfel afacerile mici din exterior au de suferit"
QUOTE(Cla @ 29 Jan 2015, 10:33 AM) *
...Au dreptate elvetienii ca tin la francul lor.

Elvetia inca mai tipareste bani in functie de rezerva de aur!!??

Trimis de: abis pe 29 Jan 2015, 11:47 AM

QUOTE(Marduk @ 29 Jan 2015, 11:28 AM) *
pe mine m-a uimit o declaratie a lui Tsipras, vis-a-vis de ofertele all-inclusive, ca tot vorbeam daca sa mai mergem la vara in Grecia:„îi îndepărtează pe turişti de economia locală”, deoarece îi ţin ocupaţi în interiorul ansamblurilor turistice şi astfel afacerile mici din exterior au de suferit"

Cand eu iti spun ca este bou.... smile.gif

Catre all-inclusive se indreapta multi turisti, in special familii cu buget limitat; oamenii stiu ca au o suma fixa pe care o platesc din timp si nu-si fac griji. Cand merg in turism "traditional" cheltuiesc mai mult, iar suma finala pe care o dai este mai greu de anticipat. Daca Grecia va pune restrictii turismului all-inclusive, turistii care prefera acest tip de turism nu vor cheltui mai mult in Grecia, ci se vor indrepta catre alte destinatii: Turcia, Bulgaria sau, de ce nu, Egipt. Si Croatia ori Muntenegru incep sa se dezvolte pe partea asta. Asa ca Grecia va pierde. Afacerile mici nu vor castiga, iar cele mari vor avea de suferit. Asta pentru ca un idiot care nu se pricepe decat la datul din gura se apuca sa reglementeze chestii despre care habar nu are.

Trimis de: Marduk pe 29 Jan 2015, 12:06 PM

QUOTE(abis @ 29 Jan 2015, 11:47 AM) *
Cand eu iti spun ca este bou.... Catre all-inclusive se indreapta multi turisti, in special familii cu buget limitat...

Eu nu pot sa cred asta, Tsipras este primul ministru al unei tari, chiar daca nu stie el economie, finante etc. are consilieri, el poate cel mult traseaza linia politica pe care apoi var incerca sa mearga sau nu executivii din guvern. Dar tu ai dreptate in ceea ce priveste all-inclusive, disparitia acesteia din ofertele grecilor va duce la scaderea numarului turistilor. Eu cred ca guvernul va face un amestec intre all-inclusive oferit de marile lanturi hoteliere si mici afaceristi greci care-ti dau la mic dejun 2 feli de paine, un pachetel de unt, unul de gem, ceai sau cafea, restul fiind contra cost. Sa vedem ce surprize mai pregateste Tsipras, abia a depus juramantul, apropo sti ca a refuzat sa jure pe biblie, dar provoaca deja mirare in randul analistilor. Poate ca pe Tsipras nu-l mai intereseaza all-inclusive, i-o fi zis prietenul sau Putin ca oricum incepe razboiul si nu mai are rost ca Grecia sa faca oferta asta, asa ca Tsipras face o "concesie" micilor afaceristi care l-au votat. smile.gif

Trimis de: turbo trabant pe 29 Jan 2015, 12:48 PM

E de bine cu fara all inclusive. De fapt si fara camera e si mai bine.

Ponta pare Einstein pe langa asta, serios.

Trimis de: turbo trabant pe 29 Jan 2015, 02:17 PM

http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/adio-vacante-in-grecia--putin-si-omuletii-lui-verzi-ii-inchid-granitele-365469?c=q2562

Trimis de: Cla pe 29 Jan 2015, 06:49 PM

Hai abis, chiar vrei sa faci misto de mine?
"Nu conteaza baza de aur."
Auuuuu.... hh.gif

Trimis de: abis pe 30 Jan 2015, 09:58 AM

Exact. Nu conteaza.

Eu nu am auzit de euro, sau de vreo alta moneda, din Europa sau nu, sa aiba acoperire in aur, in zilele noastre. In mod normal, moneda unui stat este acoperita in produse si servici, nu aur, si banii sunt garantati de catre guvern. Chestia asta cu aurul e depasita de vreo suta de ani.

Trimis de: Cla pe 30 Jan 2015, 10:59 AM

Chiar crezi, abis ? rolleyes.gif Aurul din Germania s-a dus în Elvetia si la Fort Knox.
As fi curios care aur român ar fi undeva, poate pe coloana lui Traian.

Trimis de: abis pe 30 Jan 2015, 11:12 AM

QUOTE(Cla @ 30 Jan 2015, 10:59 AM) *
Chiar crezi, abis ?

Mi se pare jignitoare intrebarea. Cum adica, ai impresia ca spun lucruri pe care nu le cred?! Bineinteles ca atunci cand spun un lucru cred ca este adevarat si daca este nevoie sunt dispus sa il sustin pana cand interlocutorul aduce argumente mai bune decat ale mele. Daca imi arati ca euro sa zicem are "acoperire in aur" si imi explici de ce este bine ca o moneda sa fie "acoperita", imi scot palaria in fata ta... Dar atat timp cat singurul tau argument (daca pot sa ii zic asa...) este "chiar crezi ce spui ca crezi?", da-mi voie sa spun ca nu eu sunt neseriosul in aceasta discutie.



Acum, despre greci... Cica desteptii de la Atena s-ar gandi ca ar fi o idee buna sa iasa din NATO - cel putin asa scria in Adevarul.

Trimis de: Marduk pe 30 Jan 2015, 12:36 PM

Grecia s-a opus unor noi sanctiuni impotriva Rusiei. Este prima piedica pusa de guvernul Tsipras, politicii UE fata de Rusia. Sa vedem ce raspuns vor da membri importanti ai UE, fata de "veto-ul" Atenei.

Trimis de: abis pe 30 Jan 2015, 01:39 PM

http://www.hotnews.ro/stiri-international-19232826-inaspreste-tonul-fata-grecia-schulz-avertizeaza-atena-nu-poate-cere-solidaritate-fara-ofere-cazul-sanctiunilor-impotriva-rusiei.htm

Trimis de: Marduk pe 30 Jan 2015, 04:28 PM

Eu cred ca este timpul ca UE sa dea o lectie tuturor celor care "carcotesc" pe la spatele Europei, sa-i debarce pe greci pe tarmul Colchidei, sa vaza mai de aproape realitatea.

Trimis de: turbo trabant pe 30 Jan 2015, 05:55 PM

QUOTE(Marduk @ 30 Jan 2015, 04:28 PM) *
Eu cred ca este timpul ca UE sa dea o lectie tuturor celor care "carcotesc" pe la spatele Europei, sa-i debarce pe greci pe tarmul Colchidei, sa vaza mai de aproape realitatea.

Mai este si chestiunea reparatiilor de razboi din al doilea razboi mondial, primul razboi mondial, rascoala de la 1848: fix 3000 de miliarde cat este datoria gretzilor. Fara TVA ca ne intelegem. ohyeah.gif

Si sa iasa poporul antic si plin de prosti din NATO si sa se apere singuri ca in filmul ala cu spartii.

Trimis de: Diogene pe 30 Jan 2015, 09:01 PM

Nu credeam că există o corelație între sărăcia relativă și gândirea limitată a românilor. Se pare că există.

Pentru toți cei aroganți, limitați în gândire, care acuză Grecia, care acuză Rusia recomand această carte:
http://www.amazon.com/German-Europe-Ulrich-Beck/dp/0745665403

It is giving birth to a political monster: a German Europe.

Ucraina nu este decât o altă Românie care a găsit de cuviință să devină sclava necondiționată a Germaniei, fără ca Germania să-i ofere ceva, stârnind indignarea fraților ruși ai Ucrainei.


Iar rolul economic și de orice fel al Europei în lume se diminuează văzând cu ochii.

Trimis de: Marduk pe 31 Jan 2015, 10:00 AM

QUOTE(Diogene @ 30 Jan 2015, 09:01 PM) *
Nu credeam că există o corelație între sărăcia relativă și gândirea limitată a românilor.

Eu nu cred ca exista o astfel de coleratie, saracia relativa poate fi un indicator fals, in acest caz. In schimb daca de ghidezi dupa saracia absoluta pentru a explica gandirea limitata a romanilor si nu numai, atunci ar putea exista o corelatie.
QUOTE
Pentru toți cei aroganți, limitați în gândire, care acuză Grecia, care acuză Rusia recomand această carte...

Crezi ca vor intelege dintr-o carte de ce acuza, pe nedrept in opina ta, Grecia si Rusia? Eu cred ca o carte nu este de ajuns pentru a intelege pozitia potrivnica a unora impotriva Greciei, Rusiei sau Germaniei. Fiecare tara in parte are problemele ei, modul in care cauta sa rezolve aceste probleme este discutabil, aici cred ca apar acele acuzatii, care in opinia mea n-ar fi de condamnat, fiecare avand dreptul la opinie.
QUOTE
Ucraina nu este decât o altă Românie care a găsit de cuviință să devină sclava necondiționată a Germaniei, fără ca Germania să-i ofere ceva, stârnind indignarea fraților ruși ai Ucrainei...

Pe acest topic vorbim de Grecia, dar daca Ucraina vrea sa devina sclava Germaniei, putem considera ca suntem on topic daca ne gandim ca Grecia vrea sa devina sclava Rusiei. Care este de fapt problema, ca cei aroganti si limitati in gandire nu inteleg de ce Grecia vrea asta? De ce crezi tu ca Germania vrea sa recucereasca cu ajutorul UE, Europa? cum ar putea Germania sa domine intreaga Europa in conditiile in care la ora actuala, ca un exemplu: avionul Airbus este construit de un consortiu de firme european, nu de Germania, in Europa masinile produse de Germania sunt cele mai bune, dar nu le cumpara toti doritorii de masini, mai sunt si alte compani europene care produc masini la fel de bune. Politic? uite ca Germania nu poate sa faca ce vrea in privinta Rusiei, fara acordul Greciei. Ce-ar trebui sa faca Germania, UE in acest caz? sa astepte pana cand grecii termina partida de table apoi sa-i intrebe cu frumosul, bre palicarii, te fateam, mai dam ulei de olive la rusi? sau nu. Mie imi place sa zic ca stiu situatia din Grecia de la sursa, pot spune ca am vazut Grecia si inainte de "boomul" generat de aderarea la UE si dupa. Inainte de UE Grecia era doar piatra, maslini si capre, niste baze americane, cateva porturi de pescari si o istorie milenara si muzee. Grecii au permis votul femeilor prin 1968, daca mi-aduc bine aminte, ultimi din Europa. Nu ca as avea ceva cu grecii, din contra imi sunt simpatici, in schimb am ceva cu comunismul, in general cu cei care n-au trait in comunism dar il imbratiseaza ca pe o speranta mantuitoare, salvatoare. Eu cred ca atat comunismul cat si nazismul sunt doar niste idelogii condamnabile la care civilizatia umana n-ar trebui sa se mai intoarca niciodata.

Trimis de: exergy33 pe 31 Jan 2015, 10:41 AM

QUOTE(turbo trabant @ 30 Jan 2015, 06:55 PM) *
Si sa iasa poporul antic si plin de prosti din NATO si sa se apere singuri ca in filmul ala cu spartii.

... spartanii smile.gif

Si acum la modul serios : cred ca suficiente fonduri europene, de-a lungul catorva decenii, au fost trimise in fluviu spre Grecia. Iar din banii aceia s-a ales pulberea. Grecia nu mai poate spera ca Europa s-o ajute sau sa o traga in remorca inca un secol sau un mileniu.

Trimis de: Diogene pe 31 Jan 2015, 11:24 AM

Și drama Greciei, și drama Ucrainei și drama României au aceeași cauză: dominația economică a Germaniei. Desigur, cele trei țări au ajuns unde se află venind din situații destul de diferite. Fenomenul va duce la marasmul întregii Europe. Deocamdată nu se întrevede stopare lui, nici schimbarea tendinței.

Pare a fi o ciudățenie faptul, că dincolo de anumite asperități, Germania pare să fie sprijinită de SUA. Cred că singura exlicație este faptul că SUA spijină orice slăbește Europa.

Trimis de: Cla pe 31 Jan 2015, 06:05 PM

...si exact asta face si NATO, vor sa slabeasca Rusia si Europa.
Si care-si râd în pumn, sunt USA si China.

Trimis de: Marduk pe 31 Jan 2015, 07:07 PM

QUOTE(Diogene @ 31 Jan 2015, 11:24 AM) *
...dominația economică a Germaniei... Fenomenul va duce la marasmul întregii Europe...

De ce nu dominatia UK? a Frantei, de ce Germania?
QUOTE
Pare a fi o ciudățenie...că singura exlicație este faptul că SUA spijină orice slăbește Europa.

Oarece adevar exista in afirmatia asta, dar cum in secolul XXI, in care se intampla sa traim, razboiul economic nu tine cont de afinitatile politice, idologice, de grup etc.

Trimis de: Cla pe 31 Jan 2015, 11:03 PM

" dar cum in secolul XXI, in care se intampla sa traim, razboiul economic nu tine cont de afinitatile politice, idologice, de grup etc."

roflmao.gif Unde traiesti, Marduk, într-un Bucuresti izolat de lume? Sau nu vrei sa vezi ce se-ntâmpla rofl.gif rolleyes.gif
Si apropos de Franta, daca nu stii, e bankrott, falimenta.

Si apropos de secolul XXI... am vazut un reportaj despre Estonia, Nu mai exista ceva care nu merge prin Internet, dar ei se cred destepti.
As fi curios cum toata tara se duce de râpa daca crapa curentul biggrin.gif
Ar ajunge doar un click din Rusia si nici tu curent, nici gaz.
Si F-16 , care sunt stationate acolo de NATO, n-au reusi sa paraseasca pamântul, din lipsa de Kerosina rofl.gif

Trimis de: Cla pe 31 Jan 2015, 11:11 PM

QUOTE(exergy33 @ 31 Jan 2015, 09:41 AM) *
... spartanii smile.gif

Exergy, eu nu cred ca TurboTrabant s-a referit la spartani, ci la seria "Lost in Space", doar am vazut-o fiind copii smile.gif
Nu era vorba de "spartii" ci de spatii (interstelare, ma rog)
I-a gresit si lui o litera, se mai întâmpla.

Trimis de: Diogene pe 1 Feb 2015, 12:04 AM

QUOTE(Marduk @ 31 Jan 2015, 08:07 PM) *
De ce nu dominatia UK? a Frantei, de ce Germania?

Nici în SUA statele nu sunt la fel dezvoltate. Se ajunge la anumite concentrări de capitaluri în anumite regiuni. Așa funcționează piața. Numai că în Europa nu e vorba de acest fenomen. Aici e o concepție medievală, sau mai veche, că un anumit trib este destinat să domine, să strângă toate capitalurile pe un teren lipsit de vlagă demografică, cuprins de avariție bătrânicioasă, nu de expansiune economică. În Europa există ideea că anumite „nații” trebuie să fie stăpâne și altele să fie sclave. În slujba acestei dominații să găsesc apoi tot felul de justificări, care de care mai ridicole (niște oameni „mai de la țară”, mai dispuși spre fanatizare, ca românii, chiar cred, desigur superficial, în ele).

Sunt convins că banii împrumutați Greciei s-au întors în Germania. Că, nu-i așa nemții, știu să facă bani și să-i pună pe alții să-i plătească. Numai că grecii nu au cum să plătească. Și au și o alergie tradițională, „de stânga”, la astfel de afaceri.

Trimis de: Marduk pe 1 Feb 2015, 11:00 AM

QUOTE(Cla @ 31 Jan 2015, 11:03 PM) *
Si apropos de Franta, daca nu stii, e bankrott, falimenta...

Asta spuneam, ca nu conteaza in acest razboi daca esti occidental, estic sau oriental, scapa cine poate, sau devine dependent de economia celui mai puternic.

QUOTE(Diogene @ 1 Feb 2015, 12:04 AM) *
...În Europa există ideea că anumite „nații” trebuie să fie stăpâne și altele să fie sclave. În slujba acestei dominații să găsesc apoi tot felul de justificări...

Tocmai asta vrea conceptul UE sa desfiinteze. Avem acum ocazia sa vedem cum functioneaza acest sistem in cazul defectarii Greciei. Tsipras pune la incercare rabdarea partenerilor europeni, iar pozitia Germaniei mi se pare una corecta, daca un stat nu vrea in UE sa fie liber sa paraseasca uniunea, asumandu-si riscurile ce decurg din actiunea respectiva.
QUOTE
Sunt convins că banii împrumutați Greciei s-au întors în Germania...

Poate ca s-au intors, n-avem de unde sa stim, un lucru insa este clar, la aceasta ora Grecia are o datorie de 137 de miliarde de euro sau dolari catre creditorii sai. Nu Germania i-a obligat pe greci sa se imprumute pentru olimpiada, lucru pe care greci l-au facut in speranta ca vor castiga ceva bani in plus. Nu Germania sau UE i-a obligat pe greci sa construiasca un mega aeroport, autostrazi, sa cumpere tractoare, utilaje sau masini mici. Nu Germania sau UE le-au zis grecilor ca pot sa liberalizeze coruptia si furtul in speranta ca pana la urma imprumutul se va renegocia si Grecia va fi scutita de datorie pentru a nu destabiliza uniunea. Am sa-ti dau un exemplu, poate ca l-am mai dat, despre cum puteai sa cumperi acum 10 ani o masina in Grecia, era ceva gen rata cu buletinul din Romania, orice tanar care avea un avans minim putea sa-si ia o masina. Acum 20-30 de ani in Grecia erau putine masini, azi grecii au cate 2-3 masini, cunosc o familie care si-a luat a doua masina cand s-au introdus restrictiile de circulatie in Atena, cand din cauza poluarii, se circula alternativ, o zi numerele pare, alta zi numerele impare. Un creditor, o banca daca vede ca are cereri in piata pentru un produs prin care poate castiga, ofera produsul respectiv. Eu sunt de acord cu ideea ca atat creditorul cat si debitorul trebuie sa-si asume impreuna riscul pentru produsul respectiv, dar Grecia, grecii vor cu totul altceva, vor sa faca ce-au mai facut cu creditele lor de-a lungul istoriei. Cauta in istorie sa vezi de cate ori a dat "faliment" Grecia. Jocul lui Tsipras, apropierea de Rusi, cu opozitia fata de sanctiunile decise de UE impotriva Rusiei, va duce in cele din urma la un divort, sper civilizat intre UE si Grecia, pentru ca nu cred ca UK, Franta, Germania vor mai rabda la nesfarsit atitudinea asta specific greceasca fata de toti si de toate. Una este sa ai o istorie mareata si alta este sa te faci respectat datorita istoriei tale, or azi greci numai asta nu fac.

Trimis de: Diogene pe 1 Feb 2015, 11:31 AM

În 2008 Grecia avea datorii mai mari, dar comparabile cu ale eurozonei (107% din PIB, respectiv 70%). Criza a împins eurozona pe la 90% și Grecia la...170%.

Deci e clar că Grecia a fost dată peste cap de criză (și de acordul cu BCE,UE, FMI) și nu de câteva miliarde băgate într-un aeroport sau autostradă. Spania a trecut de la excedent la o datorie aproape nesustenabilă. Explicațiile că grecii sunt așa și pe dincolo sunt pentru prostime. E vorba de chestii mult mai profunde în funcționarea așa-zisei „piețe” europene, în care se impune naționalismul bădăran german.

Dacă Grecia fuge din sclavia germană va fi un exemplu foarte prost pentru țări ca Spania, chiar Italia, chiar și pentru țări care nu înțeleg pe ce lume se află, precum România sau Ucraina. Se duce naibii tot sistemul german.

Este foarte adevărat că Sudul European are o slabă deprindere a acumulării capitalului. Însă mocirla în care a ajuns Europa nu se datorează acestei lipse, ci faptului că cei pricepuți la acumulare au stors de capital pe cei nepricepuți. În loc ca Europa să fie o ocazie de investiții după mentalitatea germană în Spania sau Grecia, în Polonia sau România, a fost o ocazie de secătuire de resurse a acestor țări și a transferului spre Germania. Desigur aceste țări s-au dezvoltat, dar într-un ritm mai lent decât mapamondul, decât SUA, ceea ce înseamnă că undeva în viitor, Europa ar putea ajunge cea mai săracă regiune de pe glob.

Trimis de: Marduk pe 1 Feb 2015, 03:42 PM

QUOTE(Diogene @ 1 Feb 2015, 11:31 AM) *
...Grecia a fost dată peste cap de criză (și de acordul cu BCE,UE, FMI) și nu de câteva miliarde băgate într-un aeroport sau autostradă...

N-am sa discut despre procente pentru ca nu este domeniul meu, dar eu cred ca Grecia prin dorinta sa de a organiza Jocurile Olimpice, a facut imprumuturi nesustenabile, eu stiu cum arata Grecia inainte de JO si cum arata dupa JO.
QUOTE
...Explicațiile că grecii sunt așa și pe dincolo sunt pentru prostime...

Greci sunt asa cum sunt, balcanici, eu nu discut despre asta, fiecare popor are traditiile sale, nu-i compar pe greci cu germani sau altii, pentru ca fiecare trebuie sa ramana ceea ce este, asta este de fapt farmecul unei viitoare "tari" multinationala. Nu putem fi toti nemti, dar cel puti putem incerca sa facem mai mult pentru a pune capat coruptiei, evaziunii, daca nu putem sa fim "workaholici" ca nemti.
QUOTE
E vorba de chestii mult mai profunde în funcționarea așa-zisei „piețe” europene, în care se impune naționalismul bădăran german.

Caut sa inteleg unde vezi tu ca in UE se impune "nationalismul badaran german"!?
QUOTE
Dacă Grecia fuge din sclavia germană va fi un exemplu foarte prost...

Daca Grecia "fuge" va fi foarte prost pentru ea, va deveni un fel de Turcie "asociata" UE. Eu sper ca cel mai mare rau pe care vor reusi sa si-l faca, sa fie doar renuntarea temporara la euro.
QUOTE
...mocirla în care a ajuns Europa...a fost o ocazie de secătuire de resurse a acestor țări și a transferului spre Germania.

Mocirla de care vorbesti se datoreaza, cred eu, coruptiei din tari ca Grecia, lacomia politicienilor din aceste tari, evaziunea incontrolabila etc. Nu cred ca toti banii pe care i-au imprumutat grecii au ajuns in Germania, mare parte din acesti bani s-au intors in conturile off-shore ale politicienilor greci ale familiilor care conduc Grecia de ani de zile. Dupa cum ai observat Tsipras vrea sa faca ordine si in curtea grecilor si poate i-ar prinde bine sa discute cu verii sai ciprioti sa vada ce bani au bogatasii greci prin Cipru sau aiurea prin aceasta lume, dupa care se poate ocupa si de germani sau altii din UE.

Trimis de: Cla pe 1 Feb 2015, 05:02 PM

Bineînteles, Germania e de vina pe tot globul.
Sa nu uitam ca motorul german tine Europa la piata.
Ca altcumva ne-ar mânca China sau SUA
A fost odata un Henry Kissinger, s-a nascut în Fürth, a fost în America ministru de externe.
A zis: America nu are prieteni, doar interesuri. (interese)

Trimis de: Diogene pe 1 Feb 2015, 06:21 PM

QUOTE(Cla @ 1 Feb 2015, 06:02 PM) *
Bineînteles, Germania e de vina pe tot globul.
Sa nu uitam ca motorul german tine Europa la piata.

Exportul german e mare, pentru că e mare în Europa. Acolo beneficiază de un marketing colosal. Cei care cârtesc, pe cont propriu, pe forumuri, sunt rapid eliminați.
Asta e dovada dominației teutone a Europei:


Germania exportă mai mult în țări ca Serbia, Norvegia, Turcia decât în SUA.
Pe vremea lui Hitler se discuta dacă să se introducă o monedă unică în țările ocupate de Germania, cam ce „autonomie” ar trebui să aibă acestea.
Planul a fost foarte bine implementat prin intermediul UE, mai ales după 2008.

Trimis de: Marduk pe 1 Feb 2015, 08:01 PM

Aici discutam despre Grecia, desi exista o legatura intre UE, Grecia si Germania, nu cred ca are rost sa dezvoltam o discutie despre Germania pe acest topic.

Trimis de: abis pe 2 Feb 2015, 09:32 AM

QUOTE(Diogene @ 31 Jan 2015, 11:24 AM) *
Și drama Greciei, și drama Ucrainei și drama României au aceeași cauză: dominația economică a Germaniei. Desigur, cele trei țări au ajuns unde se află venind din situații destul de diferite.

Da, Diogene, Germania este de vina ca Grecia s-a imprumutat in nestire. Germania este de vina pentru ca din datoria Greciei s-au sters miliarde si miliarde de euro. Germania este de vina ca in Grecia a devenit sport national eludarea taxelor si impozitelor. Germania este de vina de cate ori o natiune europeana ia decizii gresite in ceea ce o priveste.

QUOTE
Cei care cârtesc, pe cont propriu, pe forumuri, sunt rapid eliminați.

Ai grija in cazul asta sa nu te elimine si pe tine BND-ul. Grija mare cand traversezi, nu se stie cand apare vreo masina neagra in plina viteza.... rolleyes.gif


Trimis de: exergy33 pe 2 Feb 2015, 10:43 AM

QUOTE(Diogene @ 1 Feb 2015, 12:31 PM) *
Deci e clar că Grecia a fost dată peste cap de criză (și de acordul cu BCE,UE, FMI) și nu de câteva miliarde băgate într-un aeroport sau autostradă. Spania a trecut de la excedent la o datorie aproape nesustenabilă. Explicațiile că grecii sunt așa și pe dincolo sunt pentru prostime. E vorba de chestii mult mai profunde în funcționarea așa-zisei „piețe" europene, în care se impune naționalismul bădăran german.

Poti te rog sa fii ceva mai explicit? Nu-mi dau seama ce vrei sa spui prin chestii mult mai profunde în funcționarea așa-zisei „piețe" europene si de ce ai pus ghilimelele unsure.gif
Crezi cumva ca nemtii controleaza pietele tarilor europene?

Trimis de: Marduk pe 2 Feb 2015, 11:02 AM

Guvernul lui Tsipras pare ca a realizat ca trebuie sa-si faca mai intai curatenie in propria ograda, dupa care sa incerce sa renegocieze cu creditorii. Tsipras a primit un ajutor nesperat din partea USA, a presedintelui Obama: "nu se poate continua să se facă presiuni asupra unor ţări care sunt în plină recesiune". Sa-i pese lui Obama de problemele economico-financiare ale Greciei sau se gandeste la o eventuala crestere a Rusiei in zona?

Trimis de: turbo trabant pe 2 Feb 2015, 03:00 PM

QUOTE(exergy33 @ 31 Jan 2015, 10:41 AM) *
... spartanii smile.gif

Si acum la modul serios : cred ca suficiente fonduri europene, de-a lungul catorva decenii, au fost trimise in fluviu spre Grecia. Iar din banii aceia s-a ales pulberea. Grecia nu mai poate spera ca Europa s-o ajute sau sa o traga in remorca inca un secol sau un mileniu.

am gresit intentionat , spartii fiind tribul actual de spartzi la punga si cersetori de iertari de datorii.

pai daca cateva decenii fondurile au fost trimise , de ce sa nu mai fie trimise inca cateva decenii? de ce sa napastuim actuala generatie de gretzi muncitori? sorry.gif

Trimis de: abis pe 2 Feb 2015, 03:20 PM

Cum grecii si-au facut-o cu mana lor dar, bineinteles, Germania este de vina

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-19267605-analiza-cum-ajuns-grecia-fie-condusa-partidul-populist-syriza-cum-trece-tara-luna-februarie-critica-pentru-finantele-tarii.htm

Trimis de: Marduk pe 2 Feb 2015, 04:17 PM

Interesanta si la obiect analiza lui Ilias Papageorgiadis. Mi-a placut PS3, avand in vedere afacerile lui Papageorgiadis.

Trimis de: exergy33 pe 2 Feb 2015, 06:34 PM

QUOTE(turbo trabant @ 2 Feb 2015, 04:00 PM) *
am gresit intentionat , spartii fiind tribul actual de spartzi la punga si cersetori de iertari de datorii.

pai daca cateva decenii fondurile au fost trimise , de ce sa nu mai fie trimise inca cateva decenii? de ce sa napastuim actuala generatie de gretzi muncitori? sorry.gif

Pai da, altfel de unde vor gasi ei fonduri pentru a plati al paisprezecelea salariu ?! devil.gif

Trimis de: Diogene pe 2 Feb 2015, 08:30 PM

Iar nemții unde vor găsi fonduri pentru un uriaș și etern excedent comercial cu restul UE?
Că datul de împrumut la fraieri pare că nu mai funcționează.

Trimis de: Cla pe 3 Feb 2015, 06:25 AM

Daca eu as avea ceva de zis în Berlin, i-as arunca pe greci în prapastie si sa vânda brânza si masline pâna ce ies din rahat.
Si daca vor sa paraseasca UE, nimic mai bine, fiind un sac fara fund.
Dar le-as lasa toate datoriile si sa se întoarca la Drachme, dupa douazeci de ani sa tragem un rezumat.
Cine a câstigat din toata chestia ? Doar politicienii populisti, fraierii care i-au ales, deloc, ei culeg maslinele, fac brânza si pescuiesc Kalamari.

Trimis de: turbo trabant pe 3 Feb 2015, 09:38 AM

QUOTE(exergy33 @ 2 Feb 2015, 06:34 PM) *
Pai da, altfel de unde vor gasi ei fonduri pentru a plati al paisprezecelea salariu ?! devil.gif

in despagubirile de razboi. care razboi? nu mai conteaza important e sa se faca dreptate. ohyeah.gif

Trimis de: Diogene pe 3 Feb 2015, 10:19 AM

România o cam luase pe cale grecilor prin afacerile Bechtel sau EADS. Adică se construiește ceva, cu niște prețuri uriașe , finanțate din împrumuturi și țara aia „ajutată” este pe veci datoare, adică sclavă. Schema este prezentată de John Perkins în cartea „Confesiunile unui asasin economic” (http://www.financiarul.ro/2012/02/02/confesiunile-unui-asasin-economic-sau-cum-ajunge-o-tara-la-mana-camatarilor-sua-banca-mondiala-sau-fmi-video-subtitrat-in-limba-romana/).

Într-o astfel de strategie cu țări pe veci bogate și țări pe veci sărace, se mai calcă pe alături, se exagerează, și apare teama, pe deplin justificată că anumite datorii nu vor mai fi niciodată restituite.

În orice caz este o imbecilitate uriașă ideea că dacă o țară săracă, precum România, chiar Grecia, intră într-o perioadă de expansiune economic apoi va urma necesarmente o povară financiară de nesuportat.

Iar când un credit este nerestituibil atunci devine pierdere a creditorului. Acesta e principiul pieței, rațiunea existenței dobânzii. Pentru că numai creditorul plătește, el este acela chemat să deschidă ochii, dacă nu vrea să deschidă punga. Bag seama că în lupta lor împotriva sărăntocilor lumea nu se mai împiedică în principiile pieței.

Trimis de: turbo trabant pe 3 Feb 2015, 10:30 AM

Pentru cine e interesat de cat de "impovaratoare" si "exploatatoare" este datoria gretzilor:

- nu platesc decat dobanda ( si nu toata, o parte este amanata) pana in 2023
- dobanda este de 1.5% pe an
- datoria lor este acum a europei care a preluat datoria de la banci ca sa nu intre cretinii in faliment

Acu gretzile nu vrea sa mai plateasca deloc iar dobanda sa fie zero. Cu alte cuvinte, muieti is posmagii.

De 5 ani au super conditiile astea si putorile nu vor sa munceasca sau sa isi plateasca taxele. Cand au simtit ca vine Siriza putere, "contribuabilul" grec nu si a mai platit impozitele asteptand pomana iertarii de taxe.



Trimis de: Cla pe 3 Feb 2015, 10:33 AM

QUOTE(turbo trabant @ 3 Feb 2015, 08:38 AM) *
in despagubirile de razboi. care razboi? nu mai conteaza important e sa se faca dreptate. ohyeah.gif

Care razboi ? ca mai dureaza...
Grecii si turcii sunt dusmani înraiti ca turcii au fost vreo 400 de ani pe-acolo, dar sa nu uitam ca au adus sarmalele spoton.gif

Trimis de: turbo trabant pe 3 Feb 2015, 10:35 AM

QUOTE(Cla @ 3 Feb 2015, 10:33 AM) *
Care razboi ? ca mai dureaza...
Grecii si turcii sunt dusmani înraiti ca turcii au fost vreo 400 de ani pe-acolo, dar sa nu uitam ca au adus sarmalele spoton.gif

Orice razboi Cla in care gretzii au fost agresati. Romanii nu au luptat contra gretzilor? Hai pe la casierie, rumani bogatzi ce sunteti.


Trimis de: Cla pe 3 Feb 2015, 10:42 AM

QUOTE(turbo trabant @ 3 Feb 2015, 09:30 AM) *
Cu alte cuvinte, muieti is posmagii.

Hai s-o zicem pe sleau, TurboTrabant
Facerea de bine e f.uture de mama, punct.

Trimis de: Cla pe 3 Feb 2015, 10:49 AM

Ai uitat de fanarioti, TurboTrabant ?

Trimis de: Marduk pe 3 Feb 2015, 10:50 AM

QUOTE(Diogene @ 3 Feb 2015, 10:19 AM) *
... când un credit este nerestituibil atunci devine pierdere a creditorului. Acesta e principiul pieței, rațiunea existenței dobânzii. Pentru că numai creditorul plătește, el este acela chemat să deschidă ochii, dacă nu vrea să deschidă punga...

Depinde de contract, daca in contract creditorul a "deschis ochii", posibil sa-l duca la disperare pe debitor, cand citeste contractul mai bine, la rece, nu euforic, cum era cand a cerut imprumutul.

Trimis de: abis pe 3 Feb 2015, 11:41 AM

QUOTE(Diogene @ 3 Feb 2015, 10:19 AM) *
Iar când un credit este nerestituibil atunci devine pierdere a creditorului.

Exact. Din acest motiv cand de imprumuti - ca stat ori ca individ - creditorul de intreaba "ce faci cu banii?". Si "cum ai de gand sa ii restitui?".

Daca iei imprumut ca sa bei ouzo la soare, probabil ca nu ti-i da. Daca iei imprumut ca sa deschizi o afacere, probabil ca intai vrea sa vada ce fel de afacere este aia, daca poate aduce profit, apoi decide daca iti da banii ori nu.

Iar cand iei bani pentru investitii si de fapt iti cumperi ouzo, ai o problema.

Trimis de: Marduk pe 3 Feb 2015, 01:24 PM

Ministrul de finante http://www.b1.ro/stiri/externe/grecia-nu-mai-cere-teregerea-datoriilor-insa-propune-creditorilor-noi-tipuri-de-obliga-ii-102383.html"îi are în vizor pe grecii bogați care n-au plătit în mod corect taxele în timpul celor șase ani de criză economică."

Trimis de: turbo trabant pe 9 Feb 2015, 03:55 PM

Banii estem , de la coana angela. Uozo estem, deci care e problema?

Ah si nota de plata pentru tzeremonia de investitura a giuvernului de salvatiune nationala cine o platezde? Ca paranghelia de investitura a durat 3 ( trei) tzile , oamenii a muncit din greu cu spiciuri si lacrimi.


Ai dreacu europeni ce rai e.





Trimis de: Marduk pe 9 Feb 2015, 05:25 PM

Nu cred ca ai dreptate, coana Angela a tras fermoarul, unchiul Sam l-a tras de urechi pe nepotul grec, unchiul Ivan e prea sarac sa-l imprumute, poate unchiul Ali sa-i mai dea ceva bani nepotului cu o conditie, sa permita constructia unor moschei pe muntele Athos, mai ales ca nici la Mecca nici la Athos femeile n-au voie sa se adreseze lui Dumnezeu.

Trimis de: turbo trabant pe 10 Feb 2015, 10:11 AM

Ministrul apararii esplica cum sta treaba cu finantzili mondiali.

http://www.hotnews.ro/stiri-international-19339287-ministru-grec-grecia-obtine-bani-din-alta-parte-daca-ramane-rigida.htm

"Ar putea fi, cel mai bine, Statele Unite, ar putea fi Rusia, ar putea fi China sau alte tari", a explicat ministrul grec al Apararii.

In plus

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-19339246-cravata-sau-fara-cravata-razboiul-utopiilor-grecia-lui-tsipras.htm

Trimis de: abis pe 10 Feb 2015, 10:16 AM

S-au trezit ei smecheri sa santajeze Europa: daca nu ne dati voi bani, luam de la rusi si chinezi (americanii sunt pusi la deruta acolo). smile.gif

Idiotii nu realizeaza ca nici rusii, nici chinezii si nici martienii nu le dau bani pentru ca le plac ochii grecoaicelor; oricine le-ar da bani, vrea garantii ca isi primeste banii inapoi si in plus si ceva dobanda. Nu exista bani gratis. wink.gif

Trimis de: Marduk pe 10 Feb 2015, 10:36 AM

Ministrul de finante grec a anuntat ca daca Grecia va iesi din zona euro, Europa va avea de suferit si zona euro se va destrama. deci ar fi mai bine sa se rediscute datoria Greciei de cat sa se prabuseasca toata Europa. Pe de alta parte grecii nu puteau gasi un poment mai bun ca sa puna presiune pe UE, ajutati se pare si de veri lor ciprioti, le arata europenilor sperietoarea ruseasca. Daca la Minsk UE va rezolav diplomatic conflictul din Ucraina, sa vedem ce le mai trece prin cap grecilor pentru a nu-si plati datoria.

Trimis de: abis pe 18 Feb 2015, 05:31 PM

Sa faci revolta pe burta goala? smile.gif

http://adevarul.ro/international/europa/lui-tsipras-i-a-pierit-cheful-revolta-grecia-cere-prelungirea-acordului-troica-1_54e47e5b448e03c0fdbcf610/index.html

Trimis de: abis pe 19 Feb 2015, 03:17 PM

Titluri din EUobserver alese la întâmplare smile.gif smile.gif

Greece continues to refuse bailout extension
16. FEB, 21:50

Greece to request 'loan extension', but questions remain
18. FEB, 08:14

TODAY, 13:54
Germany says no to Greek bailout extension request

Trimis de: turbo trabant pe 19 Feb 2015, 04:22 PM

Va rugam sa faceti liniste , guvernul grec trebuie sa se concentreze sa scrie o scrisorica.

Le ia cam o saptamana chestia asta...


Trimis de: abis pe 20 Feb 2015, 11:04 AM

Deocamdata grecii par sa se alinieze politicii europene fata de Rusia

http://www.ukrinform.ua/eng/news/greece_to_support_sanctions_against_russia_329184

Este deja un pas inainte. Bravo lor.

Trimis de: Marduk pe 20 Feb 2015, 04:44 PM

Este doar o strategie a grecilor, eu ma astept sa se retraga din zona euro, ar fi foarte bine atat pentru ei cat si pentru UE. Vor fi precum UK, Danemarka, Suedia, Cehia, Ungaria si Polonia, daca aceste state rezista "presiunii" euro, de ce n-ar rezista si grecii? Am mai spus, ca UK nu va renunta vreodata la lira pentru euro, discutam despre suveranitate, exprimata printre altele si prin emiterea de moneda.

Trimis de: abis pe 20 Feb 2015, 05:43 PM

Poate ca se vor retrage. Dar bine nu le va fi.

Trimis de: Cla pe 21 Feb 2015, 08:39 AM

Tsipras se compoarta ca un tsatsiki: Iaurtul îl plateste Turcia, Germania, Olanda si restul Europei castravetii si ei vin cu un pic de usturoi, ca sa fie la casa omului.
Si cu asta vor sa se bage în politica europeana.
Dar nu-i numai asta: Dupa ce nu au reusit sa-si plateasca datoriile, le-a venit ideea sa ceara satisfactie din Germania dupa cel al doua razboi mondial de câteva de miliarde de euro.
Nu-i rusine ? Dupa ce i-am ajutat cu câteva miliarde ?
Unde s-au dus alea miliarde, ca nu se vede nimic din ele... în buzunarele membrilor de stat, pe conturi din Cipru, Caymand Island, Elvetia sau Luxemburg.

Trimis de: Diogene pe 21 Feb 2015, 09:04 AM

Grecia NU POATE să-și plătească datoriile. Adică REALITATEA este că acei bani sunt PIERDUȚI. E adevărat că sunt mulți tâmpiți care nu înțeleg ce-i aia pierdere economică. Și propaganda se folosește de ei. Cea mai mare parte a datoriei Greciei se datorează crizei, stopării plăților în contul datoriei, adică sunt un fel de dobânzi la dobânzi, care tot urcă până la Dumnezeu. Cine a dat banii, în condițiile în care se știa ce urmează, cine a împins Grecia în această stare de neputință economică, să facă bine să accepte că a pierdut.

Iarăși mă consternează tâmpiții cu vocație de slugi din Europa de Est. Ce treabă au ei, se simt cumva mari creditori care le-au dat bani grecilor? Grija lor ar fi ca banii pierduți în Grecia să nu fie acoperiți de state, în orice caz nu de statele est-europene.

Est un fapt că statul capitalist dezvoltat tinde să devină dator perpetuu, a cărui principală misiune este să plătească în fiecare lună dobânzile bogătanilor care l-au împrumutat. Societatea a făcut un salt uriaș când a învestit în bunuri de capital care au crescut enorm productivitatea muncii. Următorul pas este investiția în stat, ca să scadă în final productivitatea muncii. Părinții consumă pe bază de împrumut, iar copii copiilor plătesc o veșnicie la dobânzi, că la rambursare nu se pot gândi. De la acumularea de bunuri spre acumularea de probleme... Iarăși vin țărănoii din Europa de Est și întreabă „de ce au consumat?”. Au consumat pentru a salva capitalismul. Fără consum, acesta se duce pe copcă. Există o relație de bază între nivelul capitalului și nivelul consumului. Fără consum, capitalul este inutil, fără valoare. Iar nivelul consumului depinde de nivelul salariului, care stimulează înlocuirea muncii cu bunuri de capital și cercul se închide. Creditul a rupt această relație în lumea dezvoltată și nu par să mai fie speranțe pentru ea.

Trimis de: Marduk pe 21 Feb 2015, 08:39 PM

QUOTE(Cla @ 21 Feb 2015, 08:39 AM) *
Tsipras se compoarta ca un tsatsiki...

Moncher cu tzatziki e alta poveste, eu ma dau expert in "sosul" asta, desi nu e chiar un sos, e o cultura, cam cum e bchamel-ul, da e bun sa sti, iar grecii nu folosesc alt iaurt in afara de cel produs de greci, cel de capra este "the best". In rest ai dreptate.

QUOTE(Diogene @ 21 Feb 2015, 09:04 AM) *
Grecia NU POATE să-și plătească datoriile.

Grecia nu vrea sa-si plateasca datoriile, prefera sa le "rostogoleasca". Are experineta in domeniu asa ca nu-mi fac probleme ca nu va reusi. Eu chiar cred ca daca ies din zona euro se vor descurca mai bine, va fi mai bine, pentru europeni, pentru romanii care merg in vacanta in Grecia, ar pute fi mai ieftin.

Trimis de: Cla pe 23 Feb 2015, 07:15 AM

Grecia a trimis la Banca Europeana un cadou:


Trimis de: Cla pe 23 Feb 2015, 07:25 AM

QUOTE(Marduk @ 21 Feb 2015, 07:39 PM) *
Moncher cu tzatziki e alta poveste, eu ma dau expert in "sosul" asta, desi nu e chiar un sos, e o cultura, cam cum e bchamel-ul, da e bun sa sti, iar grecii nu folosesc alt iaurt in afara de cel produs de greci, cel de capra este "the best". In rest ai dreptate.

Quest-ce que c'est un sauce Bechamel, mon frčre ? C-est culture, n-est-ce - pas ?
Si ai dreptate, iaurtul e din Grecia, amestecat cu lapte de capra, daca nu-l cumpara din Bulgaria sau Turcia.

* Prietene Marduk, nu te ambala, eu ca bucatar stiu ce e un Bechamel mwah1.gif La fel ca Hollandaise, si aia e cultura...

Si acum îti spun tot din istorie si cultura:
Americanii au boicotat French Fries ca ar fi frantuzesti.
În primul rând, Pommes Frites sunt din Belgia.
În al doilea rând, când au ajuns în SUA, se numeau, da, frenched fries, adica cartofi sparti. Nu franzusesti.
Cu timpul s-au numit French Fries.
Daca tâmpitii în patriotismul lor i-au numit Freedom Fries, asta dovedeste tâmpenia unui popor care se crede deasupra altelor care au fost mult de mult mai agere la minte.
Si ce manânca americanul daca nu se duce la restaurant ? Pizza, Lasagne al forno si Taccos. Foarte american, au uitat de fasole cu costita.
Daca-i întrebi pe Kids, ar vrea sa manânce un F-16, cu un trup de curcan si chicken wings de la Chicken McNuggets sau cum se numeste asta.
Si asta nu e tot: în loc sa beau apa, beau Cola Zero, cica nu are zahar, dar are Aspartam, nuuuu, asta nu-i zahar.... de-aia-s asa de grasi, fara "zahar"
Daca mie mi-a fost sete ca copil, am fost la Bega sau Timis, am luat o palma de apa sau doua si am baut.
Niciodata nu am fost bolnav. Fara zahar sau Cola Zero.
wink.gif mwah1.gif

Trimis de: abis pe 23 Feb 2015, 10:28 AM

QUOTE(Diogene @ 21 Feb 2015, 09:04 AM) *
Grecia NU POATE să-și plătească datoriile. Adică REALITATEA este că acei bani sunt PIERDUȚI

Ba poate, dar nu vrea.

Cat timp salariile si pensiile in Grecia sunt de doua ori mai mari decat in Slovacia, de pilda, de ce ar da Slovacia bani Greciei... Au de unde sa mai stranga cureaua.

Trimis de: Cla pe 23 Feb 2015, 11:06 AM

Ei iaca o sula : 62% din bani apartin ceilor care nu scot o boaba pentru impozite, ghici cine-s astia ?
Tocmai cei care striga acum cu gura mare si-si baga în buzunare.
Ier a fost o noapte senina la noi, am vazut ISS, mai degraba vezi ISS decât Akropolis curata.

Trimis de: Marduk pe 23 Feb 2015, 08:43 PM

QUOTE(abis @ 23 Feb 2015, 10:28 AM) *
Ba poate, dar nu vrea...

Ce nu vrea? nu vrea austeritate, asta nu vrea Grecia. Pentru grec austeritatea inseamna stagnare, prin consum grecul crede ca toata lumea are de castigat, iar pentru asta chiar nu poti sa-i acuzi pe greci, asa sunt ei. Problema grecilor, dar nu numai a lor, este ca in timp ce pentru nordici, austeritatea este privita ca o responsabilitate fata de situatia tarii, a tribului, in Grecia austeritatea este privita ca ceva impus, venit de afara, de la nordicii, dependenti de munca, deci nu este necesara, din contra stirbeste suveranitatea atat de draga grecilor.

Trimis de: Diogene pe 23 Feb 2015, 10:10 PM

QUOTE(abis @ 23 Feb 2015, 11:28 AM) *
Ba poate, dar nu vrea.

Cat timp salariile si pensiile in Grecia sunt de doua ori mai mari decat in Slovacia, de pilda, de ce ar da Slovacia bani Greciei... Au de unde sa mai stranga cureaua.

Nu trebuie nimeni să dea bani la greci. Nici nemții nici românii. Creditorii recunosc că au pierdut și cu asta basta.

Este de-a dreptul scandalos că nu discută nimeni de ce trebuie acoperite pierderile din sectorul public. Asta nu se discută. Se discută doar ce stat plătește.

Trimis de: abis pe 23 Feb 2015, 11:19 PM

QUOTE(Diogene @ 23 Feb 2015, 10:10 PM) *
Nu trebuie nimeni să dea bani la greci. Nici nemții nici românii. Creditorii recunosc că au pierdut și cu asta basta.

Daca e asa simplu, fac si eu un imprumut, banca recunoaste ca a pierdut banii si gata. O idee excelenta!

Trimis de: Diogene pe 24 Feb 2015, 05:15 AM

O idee și mai bună este ca statul să restituie băncii banii pe care i-ai luat tu. Banca nu are pierderi, iar tu ești în câștig. Ce capitalism dom'ne, să tot trăiești. Aaa, o mică problemă, care stat plătește? Cum care stat, un stat de rahat, ca România sau Grecia, dă-i dreacului, că e leneși, mizerabili, sărăntoci. Să plătească dreacului impozite.

Trimis de: Marduk pe 24 Feb 2015, 11:11 AM

QUOTE(Diogene @ 23 Feb 2015, 10:10 PM) *
...Creditorii recunosc că au pierdut și cu asta basta.

E moncher nu-i chiar atat de usor precum cred unii. Exista precedente, vezi falimentele Greciei din trecut si mai nou falimentul Argentinei. Exista acolo niste procente ale pierderilor pe care le impart atat creditorul cat si debitorul, nu se poate altfel, in evul mediu creditorul lua tot, castele, regiuni, sate etc.
QUOTE
...nu discută nimeni de ce trebuie acoperite pierderile din sectorul public.

Aceste pierderi sunt cele mai mari in Grecia, ce vrei sa spui cu asta? iar din aceste afaceri generatoare de "pierderi" s-au facut averile mari, cam la fel ca in Romania.

QUOTE(abis @ 23 Feb 2015, 11:19 PM) *
Daca e asa simplu, fac si eu un imprumut...

Din cate cunosc in unele tari europene se paote, daca-ti cumperi un apartament sau o casa si nu-l mai poti plati, dai cheile la banca si banca devine propietar iar tu chirias sau in cel mai rau caz evacuat.

QUOTE(Diogene @ 24 Feb 2015, 05:15 AM) *
O idee și mai bună este ca statul să restituie băncii banii pe care i-ai luat tu...

Daca s-ar aplica aceasta idee, am platii toti datoriile celor care nu mai vor sau care nu mai pot sa le plateasca. Statul este format din indivizi, atat din cei care-si platesc impozitele cat si din cei care nu le platesc. Bancile private sunt entitati private, libere, statul doar le controleaza activitatea pentru ca prin actiunile lor sa nu pericliteze intreg sistemul, deci aceste banci creditoare, ar trebui sa suporte alaturi de debitori datoriile pe care le au, nu populatia sau statul.

Trimis de: turbo trabant pe 24 Feb 2015, 12:14 PM

Viva la revolucion pe gretzeste s-a incheiat ca la republica de la Ploesti. Au luptat pana nu au mai putut si s-au retras glorios in munti in fatza invadatorilor.

Karagialios fuer Grieschiesche Prasident!

Trimis de: abis pe 24 Feb 2015, 12:28 PM

QUOTE(Marduk @ 24 Feb 2015, 11:11 AM) *
Din cate cunosc in unele tari europene se paote, daca-ti cumperi un apartament sau o casa si nu-l mai poti plati, dai cheile la banca si banca devine propietar iar tu chirias sau in cel mai rau caz evacuat.

Asta se intampla peste tot in lume. Ai luat un imprumut, ai garantat cu casa, daca nu-ti platesti imprumutul banca iti ia casa.


Trimis de: Marduk pe 24 Feb 2015, 03:06 PM

Bravos, moncher, atunci avem rezolvarea. Grecia a luat imprumut pentru ce i-a trebuit, aeroporturi, autostrazi, metrou, stadioane, vapoare etc. toate le iau bancile, creditorii, utilizandu-le in continoare ca propietari de drept, grecii urmand sa traiasca cu branza, rosii, ulei de maslina si paine, ceva peste, poate putin vin, un regim recomandat de multi nutritionisti. Fara cafetaki, fara dolmadaki, fara kokoretzi, uzo e pentru export etc. nu stiu altora cum le pare "dieta" asta dar la cat ii cunosc eu pe greci, sigur or sa puna de-o zavera.

Trimis de: Marduk pe 9 Mar 2015, 09:11 AM

http://www.capital.ro/ministrul-grec-al-apararii-ameninta-ue-si-germania-cu-refugiati-si-teroristi.html dar aceste afirmatii venite din mintea si gura ministrului apararii nu mai sunt doar vorbe aruncate la o cafea. Amenintarea este cat se poate de serioasa, avand in vedere dorinta ISIS de a ajunge in Europa. Acest ministru ar trebui sa-si dea demisia imediat sau sa fie demis.
"Dacă vor da o astfel de lovitură Greciei, atunci ei ar trebui să ştie că imigranţii ilegali vor primi documente de călătorie şi se vor îndrepta spre Berlin"

Trimis de: Cla pe 9 Mar 2015, 11:13 AM

Grecii iar si-au zbatut gura ca au nevoie de bani de la Europa.
Unde dracu se duc toti banii aia ?

Trimis de: Marduk pe 9 Mar 2015, 02:32 PM

QUOTE(Cla @ 9 Mar 2015, 11:13 AM) *
...Unde dracu se duc toti banii aia ?

De cand n-ai mai fost in Grecia? daca n-ai mai fost de 10-15 ani, du-te si-a sa intelegi unde se duc banii europenilor.

Trimis de: abis pe 9 Mar 2015, 04:43 PM

QUOTE(Marduk @ 9 Mar 2015, 09:11 AM) *
http://www.capital.ro/ministrul-grec-al-apararii-ameninta-ue-si-germania-cu-refugiati-si-teroristi.html dar aceste afirmatii venite din mintea si gura ministrului apararii nu mai sunt doar vorbe aruncate la o cafea. Amenintarea este cat se poate de serioasa, avand in vedere dorinta ISIS de a ajunge in Europa. Acest ministru ar trebui sa-si dea demisia imediat sau sa fie demis.
"Dacă vor da o astfel de lovitură Greciei, atunci ei ar trebui să ştie că imigranţii ilegali vor primi documente de călătorie şi se vor îndrepta spre Berlin"

Daca Grecia face chestia asta, in secunda doi zboara din Spatiul Shengen.

Trimis de: Marduk pe 9 Mar 2015, 08:33 PM

"Chestia" (contrabanda cu oameni) asta o face si acum, dar la un nivel mai redus, culmea ca acest "transfer" de imigranti il fac de comun acord si impartind beneficiile cu "palicari" de turci.

Trimis de: turbo trabant pe 10 Mar 2015, 09:36 AM

Nu stiu ce ministru cu esarfa burberry a declarat ca in gretzia este o criza umanitara.

Imi doresc ca nemtii sa aiba c**ie si sa ii dea afara pe escrocii astia din zona euro.

Trimis de: turbo trabant pe 10 Mar 2015, 01:36 PM

Nenorocitul asta de Plesu, vandut strainilor, indrazneste sa contrazica patrioti adevarati ca si Diogene. Auzi la plesu asta, "A se slabi!"

http://adevarul.ro/international/europa/miracolul-grec-1_54fc7d06448e03c0fd5b4868/index.html

Trimis de: Marduk pe 10 Mar 2015, 03:49 PM

Nu cred ca merita apelativul "vandut strainilor" cred ca si-a spus pur si simplu parerea despre ceea ce se intampla in Grecia si nu numai.

"Am asistat, de curînd, la o dezbatere în care doi invitaţi greci comentau criza actuală din ţara lor şi perspectivele rezolvării ei. Nu cunosc în detaliu situaţia economică şi financiară a Greciei, n-am soluţii, dar pot face cîteva comentarii cu privire la „stilistica” discursului politic la care am fost martor, cu atît mai mult cu cît el are, adesea, un sunet oarecum familiar."

Trimis de: abis pe 10 Mar 2015, 05:41 PM

QUOTE(turbo trabant @ 10 Mar 2015, 01:36 PM) *
Nenorocitul asta de Plesu, vandut strainilor, indrazneste sa contrazica patrioti adevarati ca si Diogene.

E vandut nemtilor.

Daca se vindea grecilor sau, si mai bine, rusilor, era patrihot adevarat.

Trimis de: Marduk pe 11 Mar 2015, 10:27 AM

http://www.capital.ro/grecia-cere-germaniei-despagubiri-de-500-de-miliarde-de-euro-pentru-al-doilea-razboi-mondial.html Nu stiu cum o fi aratat Grecia inainte de a fi invadata de nazisti, ce infrastructura o fi avut, dar trebuie sa ai tupeu sa ceri la 70 de ani de la sfarsitul razboiului despagubiri de razboi. Eu cred ca grecii sunt suparati ca i-au pacalit europenii cu creditele astea pe care ei nu pot sa le mai returneze, pentru ca mare parte din ei i-au cheltuit pe uzo si cafe.

Trimis de: turbo trabant pe 11 Mar 2015, 11:38 AM

QUOTE(Marduk @ 11 Mar 2015, 10:27 AM) *
http://www.capital.ro/grecia-cere-germaniei-despagubiri-de-500-de-miliarde-de-euro-pentru-al-doilea-razboi-mondial.html Nu stiu cum o fi aratat Grecia inainte de a fi invadata de nazisti, ce infrastructura o fi avut, dar trebuie sa ai tupeu sa ceri la 70 de ani de la sfarsitul razboiului despagubiri de razboi. Eu cred ca grecii sunt suparati ca i-au pacalit europenii cu creditele astea pe care ei nu pot sa le mai returneze, pentru ca mare parte din ei i-au cheltuit pe uzo si cafe.

arata cat de cretini sunt astia de conduc tzara aia. dar mai cretini sunt aia care i-au votat.

cate un porsche pentru fiecare grec asa ca despagubire minima, ca sunt baeti rezon si iertatori.

PS: gretzii vor sa nationalizeze proprietatile germane in gretzia. rofl.gif

Trimis de: dandanescu pe 13 Mar 2015, 06:09 PM

QUOTE(Marduk @ 11 Mar 2015, 01:27 AM) *
trebuie sa ai tupeu sa ceri la 70 de ani de la sfarsitul razboiului despagubiri de razboi.


desigur ca trebuie sa ai tupeu sa incerci sa repui in discutie chestiuni deja rezolvate, dar
e tot chestie de tupeu (din partea nemtilor) sa pretinda acelasi nivel de performanta economica in Grecia precum in Germania.

dincolo de tupeu, Grecia are prea putine alternative sa imprumute bani din alta parte decit IMF/UE, in afara de China.
si totusi asta le permite un mic spatiu de manevra, pe moment.

dar solutia de lunga durata, pentru UE pe ansamblu, si specific pentru eurozona,
este ajustarea inflatiei monedei euro la nivelul corect pe ansamblul performantei economice in eurozona,
nu la nivelul optim doar pentru performanta economica Germana.

de fapt asta era spiritul si idea unei eurozone, dupa cum a fost conceputa de francezi, mai inainte chiar de reunificarea Germaniei.
dar Germania e inflexibila ca de obicei in ce priveste inflatia, si astfel ruineaza economiile majoritatii tarilor asociate in eurozona.

deci dincolo de tupeu si vorbe goale,
Grecia ar putea sa introduca "https://en.wikipedia.org/wiki/Sovereign_default"
(orice stat suveran poate refuza in mod legal sa plateasca datoriile, dupa legea internationala),
apoi sa se retraga din eurozona (unde nu trebuiau admisi de la inceput, daca s-ar fi respectat criteriile),
si pentru reconstructia economica, imediat sa invite capitalul chinez, care de-abia asteapta ocazia asta de a intra in Europa.

desigur Grecia ar continua sa faca parte din UE si NATO, doar participarea in eurozona ar fi abandonata.
sunt destule tari in UE care functioneaza asa.

Trimis de: Marduk pe 13 Mar 2015, 06:49 PM

QUOTE(dandanescu @ 13 Mar 2015, 06:09 PM) *
...tupeu (din partea nemtilor) sa pretinda acelasi nivel de performanta economica in Grecia precum in Germania.

Nu stiu daca Germania a pretins acelasi nivel de performanta economica Greciei, ceea ce stiu este na nemtii au fost constienti ca niciodata statele din sud nu vor fi la fel de performante precum statele din nord, au fost discutii pe tema asta. Eu cred ca Germania a avut "tupeul" sa le ceara grecilor sa nu mai cheltuiasca mai mult decat produc si sa-si plateasca datoriile.
QUOTE
dar solutia de lunga durata, pentru UE...este ajustarea inflatiei monedei euro la nivelul corect pe ansamblul performantei economice in eurozona...

Dupa cum am mai spus, eu sunt apicultor, amator, in fiecare an aleg un stup, care mi se pare cel mai productiv si il pun pe cantar, la sfarsit vad cat a produs stupul respectiv si compar productia cu a celorlalti stupi. Asa observ care stup este slab, desi are matca tanara, nu produce, caut cauzele ce au dus la scaderea productiei in cazul in care aceasta scade drastic. Nu stiu daca si in cazul tarilor, niste stupi mai mari, se procedeaza la fel, dar normal asa ar fi.
QUOTE
...Germania e inflexibila ca de obicei in ce priveste inflatia, si astfel ruineaza economiile majoritatii tarilor asociate in eurozona.

Crezi ca are un interes sa faca asta? daca ruineaza economia Greciei spre exemplu, grecii n-or sa-si mai poata cumpara masini fabricate in Germania, eu cred ca este mai complicat acest mecanism, nu ma pricep la economie dar asa mi se pare logic.
QUOTE
Grecia ar putea sa introduca sovereign default...

Am mai discutat despre asta, greci au experienta in domeniu, inca din antichitate, n-ar mai fi o problema daca ar mai face asta inca odata.
QUOTE
apoi sa se retraga din eurozona...

Nu stiu daca ar fi ce-a mai buna solutie, dar am inteles ca UE este acum pregatita pentru iesirea Greciei din zona euro.
Asa cum zici, exista tari care functioneaza foarte bine desi nu fac parte din zona euro.

Trimis de: dandanescu pe 13 Mar 2015, 08:27 PM

QUOTE(Marduk @ 13 Mar 2015, 09:49 AM) *
Nu stiu daca Germania a pretins acelasi nivel de performanta economica Greciei, ceea ce stiu este na nemtii au fost constienti ca niciodata statele din sud nu vor fi la fel de performante precum statele din nord, au fost discutii pe tema asta. Eu cred ca Germania a avut "tupeul" sa le ceara grecilor sa nu mai cheltuiasca mai mult decat produc si sa-si plateasca datoriile.

asta e un fel de-a pune problema.
acele datorii rezulta din decalajul intre profitul impus de banci cind imprumuta banii, si productia reala in economia greceasca.
economia clasica corecteaza decalajul asta prin ajustarea inflatiei.
cu alte cuvinte, inflatia e o masura a performantei economice, si in acelasi timp si o corectie a profiturilor, la nivel rezonabil intr-o anumita economie.

prin fixarea la un nivel nerealist de redus a inflatiei in eurozona, Germania refuza ajustarea economica clasica, prin inflatie, si forteaza austeritatea, ca si cum ar fi singura solutie.
desigur alta solutie ar fi sa se reduca procentajul de profit al bancilor care imprumuta bani Grecilor.
bancile UE si IMF se tin tare pe pozitie, ca si cum atit inflatia cit si rata lor de profit ar fi ceva sacru, dar nu-i asa.
de aia cind Grecia a adus vorba despre investitii cu banii Chinezilor, au marcat deja o mica victorie partiala.

realitatea actuala e ca se pot obtine bani mai avantajos de la Chinezi, care au interese strategice cu bataie lunga,
decit de la IMF/UE care se incapatineaza sa impuna austeritatea, din lacomie, ca sa obtina profit mai mare.

QUOTE(Marduk @ 13 Mar 2015, 09:49 AM) *
Crezi ca are un interes sa faca asta? daca [Germania] ruineaza economia Greciei spre exemplu, grecii n-or sa-si mai poata cumpara masini fabricate in Germania, eu cred ca este mai complicat acest mecanism, nu ma pricep la economie dar asa mi se pare logic.

Ruina profunda sau completa a economiei Grecesti ar permite vesticilor sa cumpere foarte ieftin si apoi sa exploateze dupa cum poftesc orice resurse economice grecesti,
fie ca e vorba de forta de munca ieftina sau serviciile publice-privatizate, turismul sau alte resurse.
practic, asta e o forma de neo-colonialism (asa cum apare in multe alte tari sub influenta IMF).

Grecii la rindul lor sunt smecheri, daca erau cinstiti, atunci renuntau demult la euro.

Trimis de: Marduk pe 14 Mar 2015, 04:38 PM

QUOTE(dandanescu @ 13 Mar 2015, 08:27 PM) *
...acele datorii rezulta din decalajul intre profitul impus de banci cind imprumuta banii...

Eu continui sa cred ca grecii au gresit cu imprumuturile astea, poate ca bancile aveau interes sa-i imprumute, dar grecii au pus mai presus mandria lor, de a organiza jocurile olimpice, decat problemele financiare de dupa "sarbatoare".
QUOTE
economia clasica corecteaza decalajul asta prin ajustarea inflatiei...

Asta este una din optiuni, sa se revina la drahma, sa se joace cu inflatia cum vor ei.
QUOTE
...Germania refuza ajustarea economica clasica, prin inflatie, si forteaza austeritatea...

Germania este consecventa, riguroasa etc. nu pot sa o acuz pentru asta, fortarea altor state sa fie la fel ca Germania mi se pare total gresita. Fiecare popor are stilul sau, traditiile sale etc. astea nu se pot schimba peste noapte de dragul UE.
QUOTE
..Ruina profunda sau completa a economiei Grecesti ar permite vesticilor sa cumpere foarte ieftin si apoi sa exploateze dupa cum poftesc orice resurse economice grecesti...

Ce sa exploateze moncher? Eu ii cunosc pe greci, am lucrat mai bine de 20 de ani cu ei, pe grec nu poti sa-l exploatezi, el
insa este expert in ai exploata pe altii. Care resurse? turistice? pai in turism majoritatea ospatarilor si bucatarilor sunt albanezi, macedoneni, romani etc. cea mai mare parte din munca ieftina in Grecia este facuta de emigranti.
QUOTE
Grecii la rindul lor sunt smecheri...

Eu nu-i pot acuza pentru asta, profita si ei de cine pot, creditorii s-au lasat pacaliti prea usor, probabil au urmarit profitul cel mare, dar poti sa faci profit cu grecii? Daca germanii, UE nu renunta la politica de austeritate, grecii or sa treaca la drahma lor, ar fi mai bine pentru toata lumea.

Trimis de: abis pe 17 Mar 2015, 10:39 AM

QUOTE(dandanescu @ 13 Mar 2015, 06:09 PM) *
e tot chestie de tupeu (din partea nemtilor) sa pretinda acelasi nivel de performanta economica in Grecia precum in Germania

Au cerut germanii exact acelasi nivel de performanta economica? Nu stiam. smile.gif

Da-mi si mie un link catre stirea respectiva.

QUOTE
(orice stat suveran poate refuza in mod legal sa plateasca datoriile, dupa legea internationala)

Pffff.... Asta este solutia pentru oricine se imprumuta! Sa ia bani si apoi sa refuze plata. Cum de nu s-au gandit mai multi?! Ce fraieri... Si eu as face la fel, m-as imprumuta de la toate bancile si as refuza apoi sa platesc - daca zici ca este legal.

Iti dai seama ce prosti sunt aia care imprumuta bani? Dar nu prosti asa, cum sunt prostii, ci prosti facuti gramada: dau bani cu imprumut statelor, si bani multi, iar statele astea care se imprumuta pot, legal, sa refuze plata datoriilor. Raman cu banii si le rand in nas alora care i-au imprumutat! Ce afacere poate fi mai buna decat asta?! Nu inteleg de ce nu fac asa si grecii, si spaniolii, si portughezii, si romanii, si toate tarile, la urma-urmei: sa ia bani de la prosti cu imprumut si sa refuze sa plateasca. Ar trebui sa ia zeci, sute, mii de miliarde imprumut si sa nu mai plateasca nimic. Pai nu?!

QUOTE
si pentru reconstructia economica, imediat sa invite capitalul chinez, care de-abia asteapta ocazia asta de a intra in Europa

Acum intreb si eu asa, in naivitatea mea: daca grecilor le merge buhul ca iau bani si nu ii dau inapoi, chinezii ii vor imprumuta...?

Trimis de: dandanescu pe 19 Mar 2015, 08:17 PM

QUOTE(abis @ 17 Mar 2015, 01:39 AM) *
Au cerut germanii exact acelasi nivel de performanta economica? Nu stiam. smile.gif

Da-mi si mie un link catre stirea respectiva.


Performanta economica e strins legata de nivelul inflatiei (stim asta, nu-i asa? sau e nevoie de link?).
Impunind o inflatie artificial redusa asa cum face Germania in UE (stim asta, e documentat in domeniul public),
practic forteaza celelate economii sa adopte austeritate severa (si asta e bine stiut si documentat)
ca sa poata obtine investitii (si asta e bine documentat in domeniul public)

modelul asta de a extrage profit mare din tari europene slab performante e considerat azi nesustenabil,
chiar si de catre IMF, care l-au folosit pina nu demult.

desigur, o solutie e ajustarea inflatiei dupa valoarea performantei reale pe ansamblul economiilor din eurozona,
IMF stie asta dar nu vor sa afecteze profiturile deja extrase din exploatarea eurozonei.
si atunci se folosesc bondurile alea pe termen lung (20 de ani) si foarte lung (50 de ani)
pe care si RO le-a folosit, dar care necesita aprobari speciale de la troica financiara Europeana.

cine vrea sa stie , afla! si cu si fara link. smile.gif

QUOTE(abis @ 17 Mar 2015, 01:39 AM) *
Pffff.... Asta este solutia pentru oricine se imprumuta! Sa ia bani si apoi sa refuze plata. Cum de nu s-au gandit mai multi?! Ce fraieri... Si eu as face la fel, m-as imprumuta de la toate bancile si as refuza apoi sa platesc - daca zici ca este legal.

Iti dai seama ce prosti sunt aia care imprumuta bani?


Banca isi asuma un risc cind imprumuta, nimeni nu ii poate forta sa imprumute daca nu vor.
Si ca orice loterie, uneori cistigi si alteori pierzi, asa e natural.
Asta se aplica si altora, care incearca sa faca ceva cu banii respectivi. Uneori cistigi, alteori pierzi.
De aia e absolut legal sa dai faliment, ca persoana. Si tot legal e pentru un stat sa invoce "sovereign default".
Iar bancile din cite stim, nu fac ele legile, decit poate prin coruptia politicienilor, nu-i asa?

Deci trebuie sa existe o baza legala foarte solida, care sa motiveze optiunea de faliment individual si "sovereign debt" la nivel de stat.
QUOTE(abis @ 17 Mar 2015, 01:39 AM) *
Acum intreb si eu asa, in naivitatea mea: daca grecilor le merge buhul ca iau bani si nu ii dau inapoi, chinezii ii vor imprumuta...?


China a investit in Ecuador, dupa ce aceia au invocat "sovereign default", si totul merge perfect,
deoarece China nu pretinde ceva ce nu se poate decit prin austeritate crunta, asa cum face IMF.

Dupa ce au cistigat independenta de la spanioli si au intrat sub controlul USA,
Cuba a bagat un "sovereign default" chiar la indemnul USA, noul stapin, stergind astfel datoriile catre Spania,
considerind nedreapta exploatarea Spaniola care a creat acele datorii.

Toate tarile care au invocat "sovereign default" au avut motive specifice, bine documentate,

nici una din ele nu au decis intr-o buna zi ca pur si simplu nu vor sa plateasca,
asa cum faceau regii europeni in evul mediu cind imprumutau bani de la evrei (pentru razboaie) si
apoi ii gaseau vinovati de erezie (pe baza de confesiune obtinuta prin tortura),
astfel le confiscau banii (stergind datoriile regale) si apoi ii mai si ardeau pe rug,
ca nu cumva sa unelteasca recuperarea banilor pierduti...

Dar de acolo si pina la a face banca o biserica sfinta si banul un dumnezeu infailibil e o cale foarte lunga.
si nedreapta.

Trimis de: dandanescu pe 19 Mar 2015, 08:22 PM

QUOTE(Marduk @ 14 Mar 2015, 07:38 AM) *
Daca germanii, UE nu renunta la politica de austeritate, grecii or sa treaca la drahma lor, ar fi mai bine pentru toata lumea.


ar fi mai bine, dar e totusi de mirare de ce nu au facut-o Grecii deja, si uite ca si noul guvern cam ezita in privinta datoriilor si a masurilor radicale de a solutiona datoriile.
o fi posibil ca Grecia sa incerce doar o cacialma, ca sa obtina ceva avantaje, dar fara sa aiba o intentie serioasa sa rupa sistemul de care se pling asa cu foc?

Trimis de: Cla pe 19 Mar 2015, 09:42 PM

Pai ce crezi... grecii sunt mai destepti decât toti politicienii, chestii de-astea se discuta la o partida de tavli (table), la un Ouzo si o cafeluta. Ah da, si un meze micut.
Si daca mai intra, se discuta despre fotbal. Magarii si muierile nu conteaza.
Si bani ? Nu-i nimic, mulgem Germania si le vindem brânza, iaurt si Tsatsiki. Daca merge bine, Ouzo si masline biggrin.gif

Trimis de: turbo trabant pe 20 Mar 2015, 02:11 AM

si anul asta ianke munceste de se rupe pe banu europeanului take.


Trimis de: abis pe 20 Mar 2015, 02:27 PM

dandanescu

Inflatie mica si austeritate nu inseamna acelasi lucru.

Austeritate este un termen pretentios care imbraca o realitate evidenta: nu poti sa cheltuiesti mai mult decat ai. Daca vrei sa cheltuiesti mai mult decat castigi, este clar ca trebuie sa te imprumuti de undeva. Daca cineva iti da bani imprumut, atunci poti cheltui mai mult decat ai, insa la un moment dat va trebui sa platesti datoria, asa ca trebuie sa iti chivenisesti cheltuielile astfel incat candva in viitor sa castigi, totusi, mai mult decat cheltui ca sa iti poti plati datoria.

Cand refuzi "austeritatea" inseamna ca, de fapt, pretinzi ca ai dreptul sa cheltuiesti mai mult decat castigi. Ca si cum cineva ar avea obligatia sa te imprumute... Nu, nu are nimeni obligatia sa iti dea bani cu imprumut. Si, mai mult, nimeni nu are obligatia sa iti dea bani asa, de ochi frumosi, fara sa aiba pretentia sa si-i primeasca inapoi.

Raspusul la cererile grecilor poate fi unul foarte clar: nu vreti austeritate, nu faceti; dar este treaba voastra de unde faceti rost de diferenta dintre cat produceti si cat vreti sa cheltuiti, de la noi sa nu cereti.

Trimis de: Cla pe 20 Mar 2015, 02:39 PM

Exact asa-i, abis clapping.gif eu n-as fi zis-o mai bine.

Trimis de: Marduk pe 20 Mar 2015, 06:08 PM

QUOTE(dandanescu @ 19 Mar 2015, 08:22 PM) *
ar fi mai bine, dar e totusi de mirare de ce nu au facut-o Grecii deja...o fi posibil ca Grecia sa incerce doar o cacialma, ca sa obtina ceva avantaje, dar fara sa aiba o intentie serioasa sa rupa sistemul de care se pling asa cu foc?

thumb_yello.gif Cine-i cunoaste pe greci intelege perfect jocul acestora. Grecului nu-i pasa de ce nu are inca pe masa, el viseaza ca masa lui va fi intr-o zi imbelsugata, dar nu face nimic pentru asta, cel mult se roaga la Dumnezeu.

Trimis de: dandanescu pe 21 Mar 2015, 05:43 AM

QUOTE(abis @ 20 Mar 2015, 05:27 AM) *
Inflatie mica si austeritate nu inseamna acelasi lucru.

dupa cum nici austeritatea nu e acelasi lucru cu eficienta economica.
dupa cum nici profitul nu e acelasi lucru cu prosperitatea economica
etc etc

si totusi inflatia mica e in strinsa legatura cu impunerea austeritatii, din cauza ca
banca are pretentia unui nivel de profit nejustificat de performanta economica reala.

diferenta intre performanta economica reala si performanta economica calculata gresit de banca,
inclusiv atunci cind planifica un anumit profit prin dobinda impusa unui datornic,
e corectabila tocmai prin inflatie.

QUOTE(abis @ 20 Mar 2015, 05:27 AM) *
Austeritate este un termen pretentios care imbraca o realitate evidenta: nu poti sa cheltuiesti mai mult decat ai.
Daca vrei sa cheltuiesti mai mult decat castigi, este clar ca trebuie sa te imprumuti de undeva. Daca cineva iti da bani imprumut, atunci poti cheltui mai mult decat ai, insa la un moment dat va trebui sa platesti datoria, asa ca trebuie sa iti chivenisesti cheltuielile astfel incat candva in viitor sa castigi, totusi, mai mult decat cheltui ca sa iti poti plati datoria.

Cand refuzi "austeritatea" inseamna ca, de fapt, pretinzi ca ai dreptul sa cheltuiesti mai mult decat castigi. Ca si cum cineva ar avea obligatia sa te imprumute... Nu, nu are nimeni obligatia sa iti dea bani cu imprumut. Si, mai mult, nimeni nu are obligatia sa iti dea bani asa, de ochi frumosi, fara sa aiba pretentia sa si-i primeasca inapoi.

mai mult, nimeni nu are obligatia sa te imprumute fara sa se asigure ca evalueaza corect riscul tranzactiei.
si daca totusi te imprumuta, oare nu era de datoria bancii sa evalueaze corect acel risc?
sigur ca era, de aceea e legal sa dai faliment, ca individ, si sa invoci "sovereign default" ca stat.
asta e realitatea cunoscuta oricui a imprumutat vreodata bani de la banca.
banca te purica, si apoi dupa cum e riscul evaluat si lacomia lor, iti ofera o suma si o dobinda.
daca nu respecti contractul respectiv, banca poate sa recupereze doar anumite sume, in anumite conditii,
dar nu are voie sa te "jupoaie", doar doar va recupera tot ce era stabilit in contract, ci poate doar sa nu te mai imprumute!
asta e legea, si putem sa fim convinsi ca orice banca are resurse suficiente ca sa inteleaga corect situatia legala, inca de la inceput.

iar situatia reala e ca nici o banca nu poate sa astepte profit de unde nu este, la fel cum nu poti cheltui banii pe care nu ii ai.

...dar Grecii nu au cheltuit banii pe care nu ii aveau, ci au cheltuit banii oferiti de banca, din care tranzactie nu a iesit profitul calculat de banca.

cine e de vina?

raspunsul la aceasta intrebare e dat implicit, prin solutia adoptata pentru a corecta greseala:

-prin inflatie, ambele parti isi asuma raspunderea si o parte din pierderi, atit banca cit si datornicul.
-in schimb prin austeritate, numai datornicul e considerat vinovat.

realistic vorbind, austeritatea nu e acceptabila decit daca nu mai ai alte sperante sa te imprumuti din alta parte,
de vreme ce falimentul ramine mereu o optiune legala.
dar uite ca nici UE nici Grecia nu se simt suficient de sigure pe ele ca sa impinga jocul asta pina la ultima limita.

asta e dilema cea mai interesanta aici:
oare China i-ar imprumuta pe Greci, dupa un euro-faliment?
se pare ca nici UE nici Grecia nu sunt sigure ca vor cu adevarat sa incerce, sa afle concret daca merge varianta asta sau nu. smile.gif

QUOTE(abis @ 20 Mar 2015, 05:27 AM) *
Raspusul la cererile grecilor poate fi unul foarte clar: nu vreti austeritate, nu faceti; dar este treaba voastra de unde faceti rost de diferenta dintre cat produceti si cat vreti sa cheltuiti, de la noi sa nu cereti.


poate fi un raspuns, dar nu este raspunsul dat Greciei de IMF, Germania sau Banca Europeana.
si Grecia probabil mizeaza pe dorinta evidenta celor trei de mai sus de a exclude o alta sursa de capital, cum ar fi China.

cu alte cuvinte euro-troica are un singur raspuns clar: ei vor ca Grecia sa cumpere exclusiv marfa lor (moneda euro)
cu tocmeala de rigoare in ce priveste pretul si calitatea marfei (euro) si profitul nejustificat pe piata respectiva.
(adica marfa euro e impusa la un pret mult mai mare decit valoarea ei reala pe piata monetara)

e destul de clar ca multe persoane nu doresc sau nu sunt capabile sa faca efortul de a intelege
interactiunea dintre performanta economica si valoarea monedei folosite in economia respectiva.

aceia adopta pozitiile simpliste, oferite "de-a gata" de alte parti interesate in sistemul in discutie, cum ar fi bancile.
insa a repeta acele pozitii simpliste fara a intelege esenta dilemei nu poate fi o contributie pozitiva la un dialog rational. smile.gif
ba chiar s-ar putea spune ca e o apucatura la fel de daunatoare ca si acceptarea pe negindite a teoriilor economice sovietice,
pentru ca in final conduce tot la ruina.



Trimis de: abis pe 23 Mar 2015, 05:02 PM

Premierul elen Alexis Tsipras i-a scris saptamana trecuta un mesaj cancelarului german Angela Merkel in care a avertizat-o ca Greciei ii va fi "imposibil" sa-si plateasca obligatiile in urmatoarele saptamani fara ajutor financiar, a confirmat guvernul de la Atena luni, potrivit Reuters. Intr-o alta scrisoare de pe 15 martie el ii mai transmisese lui Merkel ca Grecia va fi fortata sa aleaga intre plata datoriilor, mai ales catre Fondul Monetar International, si cheltuielile sociale

http://www.hotnews.ro/stiri-international-19718992-tsipras-scris-lui-merkel-greciei-este-imposibil-plateasca-datoriile.htm

Adică poți plăti ori către fondul monetar, ori către ajutoare sociale, nu ambele, și o pui pe madam Merkel să aleagă? Cat de inteligent este Tsipras asta, rad si curcile de el. smile.gif
Daca e chiar asa cum zice el, de ce a promis in campania electorala ca va creste cheltuielile sociale? Cu ce bani?

Trimis de: exergy33 pe 23 Mar 2015, 06:09 PM

QUOTE(abis @ 23 Mar 2015, 06:02 PM) *
Daca e chiar asa cum zice el, de ce a promis in campania electorala ca va creste cheltuielile sociale? Cu ce bani?


A promis pentru a obtine voturile, asta e clar. Partea neagra a problemei e ca grecii chiar au convingerea ca el va face pana la urma ceva (nu cred ca are nici o sansa sa o 'vrajeasca' pe Merkel sau pe altcineva) si va face rost de bani.
E strigator la cer cand vezi ca grecul de rand, de pe strada, atunci cand e intervievat de vreun post de televiziune, isi expune aceleasi doleante. Ca si cum Europa ar fi obligata sa le dea noi fonduri !!!

Trimis de: Cla pe 23 Mar 2015, 06:34 PM

QUOTE(abis @ 23 Mar 2015, 04:02 PM) *
Premierul elen Alexis Tsipras i-a scris saptamana trecuta un mesaj cancelarului german Angela Merkel in care a avertizat-o ca Greciei ii va fi "imposibil" sa-si plateasca obligatiile in urmatoarele saptamani fara ajutor financiar, a confirmat guvernul de la Atena luni, potrivit Reuters. Intr-o alta scrisoare de pe 15 martie el ii mai transmisese lui Merkel ca Grecia va fi fortata sa aleaga intre plata datoriilor, mai ales catre Fondul Monetar International, si cheltuielile sociale

http://www.hotnews.ro/stiri-international-19718992-tsipras-scris-lui-merkel-greciei-este-imposibil-plateasca-datoriile.htm

Adică poți plăti ori către fondul monetar, ori către ajutoare sociale, nu ambele, și o pui pe madam Merkel să aleagă? Cat de inteligent este Tsipras asta, rad si curcile de el. smile.gif
Daca e chiar asa cum zice el, de ce a promis in campania electorala ca va creste cheltuielile sociale? Cu ce bani?


Cu bani împrumutati, crezi ca i-i da de la Ouzo ? rofl.gif
La fel va reveni Banca Europeana sa-i scoata pe greci din Tsatsiki.
Si ei stau seara la o cafea, meze si un joc de table si se gândesc.... Bai, asa o fi, hai mai departe, da zarul.

Trimis de: Marduk pe 23 Mar 2015, 07:37 PM

QUOTE(exergy33 @ 23 Mar 2015, 06:09 PM) *
...Ca si cum Europa ar fi obligata sa le dea noi fonduri !!!


QUOTE(Cla @ 23 Mar 2015, 06:34 PM) *
La fel va reveni Banca Europeana sa-i scoata pe greci din Tsatsiki.


Desi economistul minune, strategul finantelor, Roubini a zis c-ar fi prapad pentru UE sa renunte la ai ajuta pe graci, eu zic ca Germania s-a saturat de "strategia" grecilor si propunerile acestora. Cred ca UE s-a pregatit pentru grexsit, iar iesirea Greciei din zona euro, ar fi un exemplu bun si pentru alte state care nu par sa inteleaga ca nu poti sa cheltuiesti mai mult decat produci. Au aparut in aceste zile voci in Grecia care acuza Germania ca n-a platit destul pentru masacrele facute de nazisti in Grecia. Eu cred ca este josnic sa aduci astfel de acuze la 70 de ani de la sfarsitul WW2, grecii si-au pierdut complet bunul simt, care se presupune ca-l aveau desi eu am oarece indoieli in privinta asta.

Trimis de: turbo trabant pe 24 Mar 2015, 03:10 PM

Daca gretzia iese din ue sigur ue se prabuseste imediat, va fi revolutie in toata ue, haos, violuri etc.

Tsipras va aparea pe un cal alb si va apara nevoiasi europeni cu iahturi si bentleyuri de cruzii colectori de taxe.


Trimis de: Marduk pe 24 Mar 2015, 03:33 PM

rofl.gif laugh.gif

Trimis de: Marduk pe 25 May 2015, 02:28 PM

10 zile pana la http://adevarul.ro/international/europa/grecia-ajuns-fundul-sacului-1_5562fb2acfbe376e3592cf16/index.html



Sa vedem daca palicar-ul Yanis Varoufakis reuseste sa faca rost de bani, poate-l imprumuta Putin si rupe gura targului.

Trimis de: Cla pe 25 May 2015, 04:29 PM

Precis... si daca nu-i reuseste, se învârte prin China.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)