Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului _ Rosia Montana

Trimis de: mariusc2 pe 17 Jun 2006, 10:02 AM

Nu distrugeti Rosia Montana!
Rosia Montana este cea mai veche asezare miniera atestata documentar, cunoscuta de pe vremea romanilor sub numele Alburnus Maior. Situata in Muntii Metaliferi din Carpatii Occidentali, intr-o zona superba, presarata cu monumente naturale si vestigii arheologice, Rosia Montana este zona protejata datorita patrimoniului sau cultural si natural.

O zona "protejata" pe cale de disparitie
Pamanturile celor 2.150 de localnici vor fi cumparate, asezarea va fi rasa de pe fata pamantului pentru a face loc minei de aur de suprafata a companiei "Rosia Montana Gold Corporation".

Ce pierdem? Proiectul minei se extinde pe o suprafata de 1600 ha, care include vaile Rosia Montana si Corna. Ambele vai sunt locuite: 2150 de oameni din 740 de ferme si 138 de apartamente vor fi stramutati involuntar. 10 biserici si 5 cimitire, 41 de case de patrimoniu, galerii romane si vestigii arheologice unice vor fi distruse.

Avem ceva de castigat? Durata de viata a minei este in medie de 14 ani. In cursul anilor de varf, proiectul va necesita o forta de munca de doar 248 de angajati, inclusiv experti straini.

In 1999 Rosia Montana a fost declarata zona defavorizata, ceea ce implica scutiri de impozit pe profit, taxe vamale si TV la import de bunuri amortizabile si materii prime pentru orice afacere din zona. Din proiectul RMGC guvernul va incasa doar redeventa de exploatare, adica 2% din profit, estimat de companie la 3 milioane USD.

Care este alternativa? Rosia Montana prezinta un potential extraordinar de dezvoltare durabila, prin ocrotirea si valorificarea patrimoniului cultural si natural, dezvoltarea turismului cultural si ecologic, revigorarea mestesugurilor traditionale. Aici se extrage aur de 2000 de ani si, pana la nationalizarea din 1948, Rosia Montana era o comunitate prospera in care mineritul si agricultura se practicau simultan, in stransa legatura. Mai exista (inca!) aici case din secolele 18 si 19, dovada unei culturi traditionale. Chiar trebuie sa distrugem o zona deosebita din punct de vedere istoric si natural pentru o exploatare industriala care nu ne aduce aproape nimic?

Alburnus Maior spune NU! In parteneriat cu Institutul Roman pentru Pace (PATRIR), Rebel Music, Greenpeace CEE si Mindbomb, Asociatia Alburnus Maior organizeaza Marsul de Solidaritate cu Rosia Montana. Fii alaturi de voluntarii care vor pleca pe 23 august din Cluj pentru a ajunge pe 28 la Rosia Montana, la FânFest, concertul de protest. Implica-te si tu!


de Ana Sipciu cu sprijinul Asociatiei Alburnus Maior


http://www.rosiamontana.ro/

Trimis de: cipdecip pe 17 Jun 2006, 10:28 AM

Nu-mi vine sa cred...
Se difuzeaza acum la tv o reclama in care se prezinta beneficiile proiectului, si adica: locuri de munca, valorificarea resurselor naturale...
Trebuie prezentat si adevarata fata a proiectului: distrugerea florei si faunei pe o zona foarte intinsa, substantele utilizate sunt extrem de toxice (cianura), locuri de munca doar 2-3 sute, distrugerea unei zone cu potential turistic urias etc


Trimis de: mariusc2 pe 17 Jun 2006, 12:16 PM

Exact acea reclama si ipocrizia ei m-a determinat sa deschid sondajul! mad.gif

Trimis de: mariusc2 pe 17 Jun 2006, 12:25 PM

PROIECTUL ROSIA MONTANA INTRE RISCURI SI BENEFICII

O initiativa de amploarea proiectului de exploatare a rezervelor de aur si argint din Muntii Apuseni, initiat de compania Rosia Montana Gold Corporation (in continuare RMGC), trebuie analizata cu obiectivitate, de specialisti competenti si dezinteresati, prin prisma raportului dintre riscuri si beneficii. Concluziile unei asemenea analize, prevazute in teoria si practica managementului pentru orice activitate, trebuiesc cunoscute de autoritatile carora le revine responsabilitatea de a aproba si supraveghea realizarea proiectului, pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza.

Principalul argument in favoarea proiectului este acela ca punerea sa in aplicare ar crea locuri de munca intr-o zona defavorizata si ca ar imbunatati nivelul de viata al populatiei, prin calificare in noi meserii, etc. Acceptand ideea ca orice investitie majora in zona este benefica si necesara, trebuiesc analizate riscurile implicate si trebuie cantarit fara idei preconcepute, daca aceste beneficii sunt justificate de consecintele si efectele colaterale negative previzibile.

Scurta descriere a proiectului

Conforma datelor publicate de firma RMGC, aceasta este formata prin asocierea Minivest SA, Deva (19,3 % din actiuni, Gabriel Resourses Ltd, Canada (80,0 % din actiuni) si actionari minoritari (0,7 % din actiuni). Firma a obtinut o concesiune pentru o suprafata de 4282 ha, in zona Rosia Montana, situata la 80 km de Alba Iulia si 85 km de Deva. Proiectul prevede inchiderea actualei exploatari miniere a firmei Minivest (cu 775 locuri de munca) si organizarea celei mai mari exploatari aurifere din Europa, pentru extragerea unei cantitati de aproximativ 300 tone de aur si 1600 tone de argint, prin metoda excavarilor la suprafata, in patru cariere deschise, estimate la 100 hectare fiecare, prin decopertare), care insemna extragerea unei cantitati de peste 220 milioane tone de minereu. Roca sterila va fi depozitata in doua halde (Cetate, 66 hectare si Carnic, 70 ha). Namolul epuizat, rezultat in procesul tehnologic dupa extractia aurului si argintului, va fi acumulat intr-un bazin de decantare (lac deschis) cu o capacitate de 250 milioane tone si o suprafata estimata la ca. 100 hectare (600 ha dupa alte surse), in spatele unui baraj inalt de 180 metri, construit din roca sterila.

Beneficiile previzibile

Pentru firma RMGC: In calitatea de actionar majoritar, dupa numarul de actiuni, firma RMGC va obtine 80% din profit. Proiectul fiind realizat intr-o zona declarata defavorizata, firma RMGC beneficiaza de scutiri de impozite pe o perioada de 10 ani si reduceri la taxele vamale, astfel ca va exporta aurul si argintul extras, practic la pretul de cost.

Pentru populatia din zona: Proiectul creaza un numar de locuri de munca intr-o zona deficitara: 200-550 (unele cu caracter sezonier) in faza de preconstructie (1996-2003), 2000 in faza de constructie (2003-2005) si 500 in faza operationala (2005-2022). Acest beneficiu este relativ, fiindca locurile de munca sunt totusi in numar mic, au caracter temporar, iar lucrarea va atrage si o populatie venita din alte zone, fie in cautarea unui loc de munca, fie ca urmare a nevoii de personal calificat si specializat care nu este disponibil in zona. Alte avantaje preconizate de proiect prevad posibilitati de calificare profesionala a populatiei din zona si venituri din impozitele locale platite de populatie.

Pentru Statul Roman: Statul Roman beneficiaza de redevente de exploatare in valoare de 2% din profit (estimate de unele surse la ca. 4,4 milioane USD anual), o suma neinsemnata in comparatie cu profitul firmei. Veniturile obtinute de Statul Roman, afectate de scutirea de un impozit si taxe vamale a firmei, inseamna un profit derizoriu pentru stat. Singurele impozite incasate de stat sunt cele pe salariile
lucratorilor.

In concluzie, daca beneficiile pentru firma RMGC sunt neidoielnice, rezulta ca beneficiile in favoarea Statului Roman si ale comunitatii din zona sunt minime, nesigure si discutabile.

Riscurile proiectului

Aspecte economice si sociale: Se preconizeaza exploatarea aurului si argintului din zona intr-o perioada de 17 ani. Inseamna ca la sfarsitul perioadei de exploatare a zacamantului zona ar ramane din nou fara locuri de munca, cu un numar mare de someri (si cu un mediu grav afectat), problema sociala neavind o rezolvare durabila, pe termen lung. Gravitatea somajului va fi amplificata de prezenta in zona a unei populatii venite si stabilite aici intre timp.

Proiectul afecteaza 38% din suprafata comunei Rosia Montana si aproximativ 1800 de persoane, care trebuiesc stramutate, precum si demolarea a 740 case si cateva biserici cu cimitirele lor. Operatiunea a starnit o puternica reactie negativa si nemultumirea a numerosi localnici, chiar daca un numar insemnat au acceptat ofertele atragatoare de compensare financiara din partea firmei.

Aspecte juridice: Un aspect deloc neglijabil este compatibilitatea proiectului cu legislatia
europeana, mai ales in contextul candidaturii Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana. Aceasta candidatura obliga de pe acum Romania la respectarea unor aspecte ale legislatiei UE si adoptarea integrala a acestei legislatii in cazul aderarii. Un studiu intocmit de experti juristi (Prof. Dr. P. Fischer si Dr. A. Lengauer) de la Institutul de Drept European al Universitatii din Viena, Austria, intitulat "Compatibilitatea proiectului minier Rosia Montana din Romania cu principiile si normele Uniunii Europene si legislatia Comunitatii Europene" se incheie cu urmatoarele concluzii:

1. Metoda aplicata in cursul elaborarii proiectului minier Rosia Montana incalca Directiva de Evaluare a Impactului asupra Mediului 85/337/EEC din 27 Junie 1985 si Directiva 2001/42/EC a Parlmentului European.

2. Metoda de separare a aurului cu cianura incalca Directiva 80/68/EEC din 17 Decembrie 1979 referitoare la protectia apelor subterane (freatice).

3. Masurile de stramutare si relocare impusa, pe care autoritatile romane intentioneaza sa le ia impotriva locuitorilor zonei miniere care refuza sa-si cedeze proprietatile, incalca Art. 8 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care este deja obligatoriu pentru Romania. Persoanele ale caror drepturi fundamentale au fost atinse au in prezent posibilitatea sa-si apere drepturile in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Documentul mai mentioneaza ca situatia in care partenerul canadian (Gabriel Resources Ltd.) detine 80 % iar partenerul roman doar 20 % din actiunile Companiei Rosia Montana Gold Corporation contrazice criteriul de "interes public in beneficiul economic al tarii" (care ar justifica unele masuri de stramutare) si este neobisnuita in practica internationala a valorificarii bogatiilor subsolului, precizand ca in industria petrolifera, de exemplu, raportul de concesionare este de 85 : 15 % in favoarea tarii gazda. In felul acesta se incalca si criteriul prevazut in Art. 8, aliniat 2 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Proiectul incalca de asemenea Conventia de la Berlin (10 Octombrie 2001) care prevede interzicerea cianurii in exploatarile miniere pe teritoriul Uniunii Europene.

Concluzia generala a studiului este ca proiectul nu corespunde criteriilor prevazute in Art. 8, aliniat 2 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului si contrazice nu numai legislatia de mediu a Uniunii Europene/Comunitatii Europene ci si principiile de baza si standardele Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Nu poate fi ignorat riscul unor procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, in care Statul Roman (si nu firma RMGC !) va fi parte si va trebui sa suporte consecintele unor sentinte nefavorabile, in cazul in care se va constata ca au fost lezate grav drepturile unor persoane prin stramutarea fortata sau alte masuri legislative.

Aspecte tehnologice: Tehnologia folosita se bazeaza pe extragerea aurului prin tratarea minereului macinat cu solutie de cianura de sodiu. Folosirea unei tehnologii bazate pe extractia aurului din minereu cu cianura pericliteaza in mod serios mediul ambiant si experienta dezastrului de la Baia Mare este releveanta. Accidente similare (ca. 30 numai dupa 1990 !) au avut loc si in alte tari unde se aplica procedeul. Accidente majore au avut loc in U.S.A. (1993 si 1998), Guyana (1995), Asutralia (1995), Filipine (1999), dar in zone mai putin populate si deci cu efecte mai putin dramatice. Dintre aceste accidente 72 % s-au datorat defectiunilor de la baraje, 14 % spargerilor de conducte si 14 % au fost accidente de transport. Nimeni nu poate garanta ca asemenea accidente nu se pot repeta, iar odata produs pedepsirea vinovatilor nu mai serveste la nimic. Mai trebuie adaugat ca cianura nu este singurul pericol; namolurile si apele rezultate din procesul tehnologic prezinta riscuri de poluare grava si prin continutul de metale grele toxice extrase din minereu, mai persistente chiar decat cianura si care nu pot fi neutralizate ! De altfel nici produsii de "neutralizare" a cianurii (cianat, complecsi metalo-cianici) - desi mai putin toxici - nu sunt lipsiti de efecte negative, in cantitatile mari acumulate in lacul de decantare. Proprietatile acestora (toxicitatea, timpul de rezidenta si efectele lor biologice) sunt inca putin cunoscute si este necesara prudenta si din acest punct de vedere. Tehnologia preconizata in proiect pentru distrugerea cianurii, cu ajutorul dioxidului de sulf (in rezervoare amplasate in aer liber!) introduce si ea un potential agent poluant suplimentar. Pentru a evita orice suspiciuni, operatiunea de la Rosia Montana ar trebui supusa analizei de catre "Institutul International de Management al Cianurii" (International Cyanide Management Institute) care administreaza "Codul pentru fabricarea, transportul si folosirea cianurii in productia aurului". Companiile care adopta acest cod se supun unui audit din partea unui comitet independent, pentru certificarea respectarii cerintelor impuse de Cod. Proiectul RMGC nu mentioneaza o asemenea certificare, desi afirma ca "va fi elaborat un plan privind managementul cianurii", plan care ar trebui deja sa existe!.

Trebuie adaugat ca la ora actuala se fac cercetari in diverse tari pentru inlocuirea cianurii in procesul de extragere a aurului. De aceea consideram ca noile exploatari ar putea fi amanate pana cand aceste tehnologii fara cianura vor deveni aplicabile la scara industriala.

Aspecte ecologice si referitoare la conservarea mediului natural: Exploatarea la suprafata (in cariera deschisa) produce o degradare semnificativa a mediului natural, in fapt o adevarata mutilare a peisajului, lasand in urma cratere imense si masive depozite de material steril, dupa cum se poate vedea in cariera deschisa din imediata vecinatate, la Rosia Poieni !). Poluarea aerului, apelor si solului din zona, produsa de mijloacele tehnice de exploatare la suprafata (prin decopertare) si de transportul masiv, cu utilaje grele (camioane de 150 tone), a unor cantitati uriase de minereu si material steril nu poate fi ignorata. Distrugerea peisajului caracteristic Muntilor Apuseni anuleaza potentialul turistic si elimina perspectiva unei valorificari durabile a zonei concepute pe aceasta baza, pe o raza mare, nu numai la Rosia Montana. O zona poluata nu va atrage nici investitii de alta natura.

Exploziile folosie in tehnologia de decopertare prin "puscare" (de cinci ori pe saptamana) prezinta riscul unor vibratii si unde seismice care pot avea efecte negative in imediata vecinatate a exploatarii, riscand slabirea si prabusirea unor constructii si a unor galerii miniere vechi.

Reprezinta riscuri serioase posibilitatea scurgerii apelor din bazinul de decantare, infiltrarile in subteran, formarea de acid cianhidric (un gaz extrem de toxic) in timpul verii mai ales sub influenta unor ploi acide, riscuri agravate de imediata vecinatate a unor localitati populate (Campeni, Abrud).

Proiectul promite reducerea concentratiei de cianura la 1 parte pe million in apele evacuate in lacul de decantare. Costurile reducerii acestuia la valori atat de mici sunt considerabile si nu este sigur ca aceasta conditie va fi indeplinita.

Aspecte stiintifice istorico-arheologice: Zona vizata in proiect contine vestigii arheologice de mare interes stiintific, de valoare inestimabila, cu caracter de unicat in Europa si poate in lume, asa cum au relevat studiile partiale intreprinse de cercetatorii arheologi din Romania si Franta, ca urmare a obligatiilor legale, finantate chiar de firma RMGC pentru obtinerea "descarcarii arheologice". Este necesara extinderea acestor cercetari de la suprafata restransa cercetata (doar 4 hectare!) la toata suprafata vizata (cel putin 100 hectare), ceea ce necesita mai mult timp. Exploatarea zacamantului de aur ar duce la distrugerea iremediabila a sitului arheologic, ceea ce ar fi o pierdere de nerecuperat si ar anula posibilitatea constituirii in viitor a unei zone de turism cultural, o solutie economica durabila pe termen lung. Nu este o noutate faptul ca multe tari care stiu sa le aprecieze valoarea, au facut din vestigiile lor arheologice puncte de atractie cultural-turistica, aducatoare de venituri permanente pentru populatia din zona (Egipt, Mexic, Grecia, Italia, etc.). Distrugerea unor vestigii arheologice de asemenea valoare ar fi o crima culturala.

Aspecte politice: Autoritatile chemate sa aprobe proiectul nu pot ignora starea de nemultumire a unei parti insemnate a populatiei din zona, protestele si opiniile exprimate de Academia Romana, alte foruri si institutii competente (printre care Academia de Studii Economice din Bucuresti), societatea civila prin diverse organizatii neguvernamentale, personalitati publice, peste 1000 de oameni de stiinta din tara si strainatate, membri ai unor institutii cu mare autoritate stiintifica (printre care Ínstitut de France si Consiliul International pentru Monumente si Situri - ICOMOS), opinii exprimate in manifestari publice, declaratii, interventii in mijloacele de mass-media sau direct la autoritati. Nu pot fi ignorate nici exigentele legislatiei Uniunii Europene, a caror incalcare poate constitui o piedica in calea aderarii Romaniei.

Orice act de autoritate care ignora aceste opinii, va starni o stare de agitatie in randul populatiei si va afecta negativ imaginea autoritatilor si a tarii - facand o paralela neplacuta cu situatii care au avut loc in perioada dictaturii (demolari de case, biserici, stramutarea fortata a populatiei, etc.). O administratie de stat care aproba proiectul isi asuma o grea raspundere !

Solutii alternative: O solutie alternativa trebuie sa rezolve pe termen lung problema somajului si saraciei din zona. O asemenea solutie trebuie sa se bazeze pe resursele regenerabile ale zonei, pe turism cultural in care bogatia arheologica a zonei poate constitui un punct de atractie real. Declararea zonei ca parc arheologic de patrimoniu modial sub protectia UNESCO (lucru realizabil!) ar mari atractivitatea turistica si ar putea atrage fonduri ale Uniunii Europene pentru continuarea cercetarilor arheologice.

Statul Roman sau investitorii din tara, ar trebui sa promoveze in zona investitii cu efect
permanent sau pe termen lung. Desigur pentru aceasta este necesar un studiu bine fundamentat stiintific si un program bine gandit si coordonat (fie la nivel guvernamental, fie de un consortiu privat cu putere financiara). Pana la punerea lui in aplicare, exploatarile miniere actuale ar putea continua la o scara si intr-un mod care sa nu distruga mediul inconjurator, vestigiile arheologice unicat si potentialul turistic al zonei.

CONCLUZIE GENERALA: Cantarind beneficiile potentiale si riscurile implicate in proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana rezulta ca in forma actuala proiectul nu poate fi catalogat drept lucrare de "interes public in beneficiul economic al tarii" iar beneficiile de interes privat nu justifica riscurile si duc la concluzia ca initiativa trebuie abandonata inainte de a produce consecinte dezastruoase iremediabile.



Acad. Ionel Haiduc


http://acad.ro/rosia_montana/pag_rm03_pv.htm

Trimis de: Kyklos pe 17 Jun 2006, 12:52 PM

Am vazut la festivalul de film ['mu:vi] un documentar numit NEW ELDORADO . Am ramas socat cand am vazut ideile firmei canadiene . Vor sa mute tot satul la cuca macai , tineretul bovin a fost atras de locurile de munca oferite de acesti oamenii care numai binele acestei localitatii nu-l doreste . Au fost descoperite de curand ceva catacombe de pe timpul romanilor ,Rosia Montana va deveni in viitor un lac plin cu cianuri,blestemul aurului se vede pe zi ce trece in aceasta localitate.
Daca Rosia Montana va deveni ce vor mintiile bolnave , muntii Apuseni vor disparea . Sunt suparat de faptul ca tineretul bovin din acea comunitate e atrasa de locurile de munca care sunt oferite de firma canadiana "GOLD",dar ei nu realizeaza ca dupa 17 anii cat va dura acest proiect , vor avea un pardesiu de lemn

Trimis de: flori pe 17 Jun 2006, 02:27 PM

Ar trebui sa spunem un NU hotarit acestui proiect, iar cei care au ca interes numai banii pe care i-ar cistiga in cazul in care ar ucide acea particica din trupul tarii noastre ar trebui trasi la raspundere! E o rusine ce se intimpla la noi, e tara lui papura voda!

Trimis de: mariusc2 pe 17 Jun 2006, 02:31 PM

QUOTE (flori @ 17 Jun 2006, 03:27 PM)
e tara lui papura voda!

Ba a lui Fesulescu Voievod! laugh.gif

Trimis de: Dea pe 17 Jun 2006, 02:34 PM

mariusc2, thumb_yello.gif buna ideea cu acest topic.

chiar ma gandeam ca este inadmisibil ce se intampla.. este revoltator felul in care este promovata ideea exploatarii miniere in Rosia Montana, chiar pe postul national de televiziune, fara a scoate niciun cuvant despre consecintele teribile pe care le-ar avea aprobarea acestui proiect.

e drept, am auzit la radio Guerrila si un spot-protest (in care pericolul era chiar foarte bine punctat) dar e prea putin.. in mod clar trebuie facut ceva pentru ca oamenii sa fie corect informati si sa nu se lase dusi de nas de niste oameni care alt interes decat bunastarea personala nu au.


Trimis de: mariusc2 pe 17 Jun 2006, 02:34 PM

MINBOMB PENTRU ROSIA MONTANA
Campania MindBomb pentru Roşia Montană pune problema poluării mediului din România în relaţie cu corupţia fără chip a statului şi a administraţiilor locale, nu în ultimul rând a individului, care erodează din interior societatea românească.

12.000 de afişe au fost lipite în noaptea de 19 spre 20 martie pe străzile din Cluj, Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Arad, Bistriţa, Sibiu, Alba Iulia, Deva, Baia Mare, Oradea, Târgu Mureş, Sighişoara, Petroşani, Valea Arieşului, Abrud, Câmpeni şi Roşia Montană.

Prin campania MindBomb pentru Roşia Montană protestăm împotriva proiectului de exploatare minieră intensivă cu cianuri de la Roşia Montană şi împotriva publicităţii pe care Gabriel Resources, proprietarul Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) o face acestui proiect extrem de nociv pentru România.

Intoxicarea cu propaganda pentru compania Gabriel Resources pe posturile de televiziune şi în presa scrisă are ca scop cosmetizarea în ochii românilor a imaginii Roşia Montană Gold Corporation companie rămasă în epoca colonialismului brutal, a cărei politică cinică a profitului va rade Roşia Montană de pe faţa pamântului, va strămuta oamenii şi va şterge istoria acestui loc.

Pentru prima dată în România opinia publică şi câteva instituţii publice au făcut front comun împotriva unei afaceri păguboase pentru noi toţi, demonstrând astfel că România nu mai este paradisul escrocilor.

Proiectul de exploatare minieră intensivă cu cianuri de la Roşia Montană pune în pericol VIAŢA în Ţara Moţilor, deschizând calea producerii celui mai mare dezastru ecologic din Europa de est. Ca de atâtea ori în istoria recentă, marile companii, sprijinite de politicieni lucrează împotriva oamenilor pentru a-i îmbogăţi necinstit pe câţiva indivizi cinici. După ei potopul!

Ne-am obişnuit de atâţia ani să nu avem încredere în autorităţi, fie că e vorba de guvern sau de preşedinţie. Tot de atâţia ani, sperăm că, într-o zi, autorităţile ne vor recâştiga încrederea pierdută. De aceea credem în nevoia de dialog între societatea civilă şi administraţie.
Nu vrem Revoluţie, Vrem Evoluţie!

La campania MindBomb pentru Roşia Montană au participat, în diferite moduri (concepţie, dezbateri, idei, realizare, lipire) peste 300 de artişti plastici, designeri, arhitecţi, specialişti IT, scriitori, studenţi şi colaboratori din oraşele în care au fost lipite afişele.

NU LĂSA ROŞIA MONTANĂ SĂ MOARĂ!
Oamenii sunt mai importanţi decât aurul.

SALVAŢI ROŞIA MONTANĂ!

MindBomb
www.rosiamontana.org

Trimis de: mariusc2 pe 17 Jun 2006, 02:37 PM

user posted image

Trimis de: alysoft2003 pe 17 Jun 2006, 02:54 PM

Oricum, mai devreme sau mai tarziu acel filon va trebui exploatat. Ramane de vazut cum. "Nu" modului in care vor sa o faca acum. "Da" unei exploatari care sa aibe un minim impact socio-ambiental. Parca ar fi si pacat sa ai niste resurse de care sa nu te folosesti. Si o intrebare : "De ce trebuie sa vindem canadienilo? Noi nu avem posibilitatea de a valorifica mina?"

Trimis de: mariusc2 pe 17 Jun 2006, 02:56 PM

Ancheta Catavencilor

Finul lui Boc,agentul Gabriel Resources

Abia numit în funcţie, în urma sforilor trase de naşul său, Emil Boc, prefectul Clujului, Alin Păunel Tise, a şocat recent opinia publică oferind pe tavă serviciile Prefecturii reprezentanţilor Gabriel Resources Ltd., responsabilul contestatului proiect de la Roşia Montană din judeţul Alba. „Este vorba despre intermedierea dialogului cu societatea civilă pentru identificarea unor soluţii de dezvoltare durabilă a întregii zone afectate de proiect", transmitea acum două săptămîni biroul de presă al Prefecturii Cluj. întîlnirea informală dintre Alan Hill, noul preşedinte al Gabriel Resources Ltd., acţionarul principal (80%) al Roşia Montană Gold Corporation , (RMGC), şi finul lui Boc a avut ca principală temă de discuţie noua politică a companiei şi indicarea Clujului ca una dintre principalele pieţe de achiziţii pentru necesarul dezvoltării proiectului de la Roşia Montană. De fapt, în spatele disponibilităţii pe care o demonstrează mai nou liderii PD faţă de proiectul Roşia Montană (pe care nici măcar PSD nu a avut curajul sa-l aprobe făţiş) se ascunde o înţelegere la care au ajuns reprezentanţii Gabriel Resources cu preşedintele Traian Băsescu. Cum preşedintele PD Emil Boc a refuzat să se expună şi să ia, public, partea celor de la Gabriel Resources, considerînd că gestul poate avea efecte negative din punct de vedere politic pentru persoana sa şi pentru Partidul Democrat, sarcina i-a fost „pasată" finului preşedintelui PD. După ce fostul director, Richard Hill, a fost îndepărtat de la conducerea companiei tocmai pe motivul că nu a putut restabili legăturile cu puterea centrală după alegeri, noua echipa trimisa de canadieni, in luna iulie 2005, in frunte cu Allan Hill, a actionat "filiera" Palatului Cotroceni si a dat lovitura: Basescu va sprijini investiţia de la Roşia Montană. Aceasta în condiţiile în care, în campania electorală din toamna anului 2004, acelaşi Băsescu ataca în forţă fosta putere pentru acordul tacit dat exploatării RMGC. Evident, la acea vreme nu-l durea gura, că doar era în campanie!



articol scris de Marius Drogeanu in "Academia Catavencu", nr. 3, 25 - 31 ianuarie 2006, pagina 13

Trimis de: Dea pe 18 Jun 2006, 04:01 PM

QUOTE (alysoft2003 @ 17 Jun 2006, 03:54 PM)
Oricum, mai devreme sau mai tarziu acel filon va trebui exploatat. Ramane de vazut cum. "Nu" modului in care vor sa o faca acum. "Da" unei exploatari care sa aibe un minim impact socio-ambiental. Parca ar fi si pacat sa ai niste resurse de care sa nu te folosesti. Si o intrebare : "De ce trebuie sa vindem canadienilo? Noi nu avem posibilitatea de a valorifica mina?"

Hmm.. nu prea sunt de acord cu tine smile.gif
E complicata treaba asta cu obtinerea unui "minim impact socio-ambiental" usor de zis, greu de facut.. ei pot initial sa spuna ca au totul sub control, dar de la un punct incolo (si mai ales pe termen lung) lucrurile n-o sa mai fie asa de simplu de controlat..

Niciunul din motivele prezentate in favoarea deschiderii exploatarii nu mi se par justificate pentru a accepta crearea unui bazin de decantare (cianura!!) de peste 250 milioane tone(!!!) pe teritoriul tarii noastre. Avem nevoie de asa ceva? Nu cred ca situatia este asa disperata incat sa avem nevoie de o astfel de "bomba" pe teritoriul tarii noastre!


Trimis de: Dea pe 18 Jun 2006, 04:04 PM

inca un link: http://www.rosiamontana.org/

Trimis de: Erwin pe 18 Jun 2006, 10:06 PM

e adevarat ca zona deja este poluata, ca exploatarile existente sunt nerentabile si neecologice, dar oare proiectul cel nou va avea grija de mediu prin tehnologiile moderne? am raspuns "nu" pentru ca sunt aproape convins ca in spatele acestei afaceri se afla politicieni corupti, la fel ca si in atatea alte cazuri de exploatare abuziva a bogatiilor tarii, oferite "pe tava" ... "Nu ne vindem tara" strigau dupa revolutie neocomunistii nelasand sa vina investitorii adevarati, acum o dam pe gratis, de nevoie, pentru a face jocul de interese etc, etc



Trimis de: mariusc2 pe 18 Jun 2006, 11:48 PM

Vanessa Redgrave dedicates film award to Rosia Montana!

Cluj-Napoca/Romania, 11 June 2006

Vanessa Redgrave who last night was awarded for Lifetime Achievement at the International Transylvanian Film Festival (TIFF) in the town of Cluj-Napoca has dedicated her prize to the campaign to Save Rosia Montana ! and to Alburnus Maior, a community organisation based in Rosia Montana .

The famous British actress who has been awarded with an Oscar, two Golden Awards and received the prize for best actress at Cannes is also known for her active involvement in Human Rights issues. Since 1995 Mrs Redgrave has been a UNICEF Goodwill Ambassador.

http://www.rosiamontana.ro/vanessa_redgrave/%20

Trimis de: mariusc2 pe 18 Jun 2006, 11:59 PM

Tell TD Securities to drop Gabriel Resources!

TD Securities is a major shareholder of Gabriel Resources ('Gabriel'). In 2005, TD Securities helped underwrite $25 million in new capital for Gabriels’ environmentally and socially bankrupt Rosia Montana gold mine project. Rainforest Action Network (RAN) is currently pushing TD Securities to drop out of their investment in the Borreal Forest and Rosia Montana.

Please take out the time and send a letter to Ed Clarke, TD's CEO by accessing

http://dirtymoney.org/banks_in_the_boreal/whats_wrong_td/

You can edit the standard letter and should include some strong but polite sentences on Rosia Montana. TD's AGM will be in April and RAN will raise the Rosia Montana issue. Please tell TD Securities to drop Gabriel Resources.


Trimis de: mariusc2 pe 19 Jun 2006, 09:15 PM

Unice in lume, Galeriile romane de la Rosia Montana, amenintate cu distrugerea de o firma fantoma
Vestigii cu o vechime de aproape 2000 de ani, Galeriile Romane de la Rosia Montana, din Masivul Orlea, reprezentand un miracol pentru lumea stiintifica mondiala sunt amenintate cu disparitia. Cotroversatul proiect de exploatare a aurului de catre firma canadiana Gabriel Resources Ltd. prevede deschiderea unei cariere la suprafata care cuprinde si muntele ce le adaposteste. Iminenta pierdere a acestor autentice bijuterii de tehnica miniera antica, alaturi de intregul ansamblu de vestigii din localitate, a starnit protestul specialistilor din tara, al celor peste 600 de istorici si arheologi de la prestigioase universitati din lume printre care: Académie des Inscriptions et Belles Lettres, Paris, Institutul Epigrafic din Oxford, Institutul Arheologic German, Institutul Arheologic Austriac, Universitatea "La Sapienza" Roma, si al Comisiei Internationale pentru Monumente si Situri (ICOMOS), in timp ce Comisia Nationala de Arheologie intarzie sa ia atitudine. Restaurarea, conservarea si introducerea galeriilor romane in circuitul muzeistic ar putea contribui la dezvoltarea turismului in zona, mult mai profitabil decat preconizata investitie miniera, paguboasa pentru statul roman, potrivit specialistilor.
Descoperite intamplator in anul 1968, in timpul unor lucrari de cercetare in Masivul Orlea si integrate, in 1981, in Muzeul Mineritului, galeriile sunt sapate manual cu dalta si ciocanul, avand o lungime de peste 400 de metri.
Surse din localitate afirma ca minele romane din Orlea au intrat, recent, in proprietatea firmei canadiene care a instituit paza drastica. Mai nou, vizitatorii romani si straini sunt legitimati la intrarea in muzeu, paznicii motivand ca "masurile au fost luate de SRI pentru ca ungurii care vor sa ne ia Ardealul sunt impotriva firmei canadiene".
In realitate, ceea ce n-au distrus nici popoarele migratoare, nici stapanirea austro-ungara, risca sa fie ras de pe fata pamantului de o societate fantoma cu puteri discretionare asupra patrimoniului cultural cu valoare exceptionala de la Rosia Montana.
VERONICA MARINESCU

Curierul National
21 decembrie 2002

Trimis de: mariusc2 pe 20 Jun 2006, 09:34 PM

Stie cineva daca exista petitii online pro-Rosia Montana?

Trimis de: alysoft2003 pe 20 Jun 2006, 09:43 PM

QUOTE (Dea @ 18 Jun 2006, 04:01 PM)
o astfel de "bomba" pe teritoriul tarii noastre!

Centrala de la Cernavoda cum ti se pare?

Trimis de: abis pe 21 Jun 2006, 08:14 AM

QUOTE (alysoft2003 @ 20 Jun 2006, 10:43 PM)
Centrala de la Cernavoda cum ti se pare?

Ok!

Trimis de: mariusc2 pe 21 Jun 2006, 08:34 AM

QUOTE (abis @ 21 Jun 2006, 09:14 AM)
QUOTE (alysoft2003 @ 20 Jun 2006, 10:43 PM)
Centrala de la Cernavoda cum ti se pare?

Ok!

SuPscriu! thumb_yello.gif

Trimis de: actionmedia pe 21 Jun 2006, 11:14 AM

Felicitari marius pentru acest topic.
Initial ma gandeam sa votez cu "nu cunosc" dar dupa ce am parcurs toate postarile si linkurile de pe acest topic, raspunsul meu a fost "nu". Nu, pentru ca sunt ecologist, iar beneficiile pentru tara noastra sunt atat de mici incat nu justifica riscuri atat de mari.
Totusi pentru a pastra obiectivitatea, ma fac avocatul devil.gif -ului doar pentru cateva momente si postez un http://www.povesteaadevarata.ro/index.php care contine si punctul de vedere al lui GR.

Ceea ce am remarcat acolo este faptul ca proiectul lor include si un program de reabilitare.
Ei sustin faptul ca oricum zona este teribil de degradata si de poluata chiar in acest moment (nu am fost acolo dar tind sa ii cred, tinand cont ca se face minerit acolo de 2000 de ani). Deci un program de reabilitare s-ar impune oricum, chiar daca va demara sau nu proiectul. Daca reabilitarea nu se va face pe banii GR, atunci pe ce bani se va face? Organizatiile care se opun lui GR ce proiecte de reabilitare au? Nu ma refer la locuri de munca ci strict la mediul inconjurator.

Sunt convins ca vor fi necesari multi bani pentru "curatarea" zonei de poluare.

Cu asta m-ar fi convins sa ii sustin, cu acel proiect de reabilitare, daca nu "miroseam" ca poate fi o mare teapa, ca ar putea sa nu fie tinuti sub control si faptul ca nu este un proiect de importanta vitala, iar beneficiile noastre ar fi destul de mici, daca dupa ce se epuizeaza zacamantul GR nu se tine de promisiuni si nu reface complet sticaciunile provocate.

Trimis de: dead-cat pe 21 Jun 2006, 12:09 PM

care-i situatia legala la desproprieri de genul asta? ca s-ar putea sa se lase cu despagubiri grase (din nou) hotarite la Strassbourg.

Trimis de: mariusc2 pe 21 Jun 2006, 04:21 PM

QUOTE (actionmedia @ 21 Jun 2006, 12:14 PM)
Totusi pentru a pastra obiectivitatea, ma fac avocatul devil.gif -ului doar pentru cateva momente si postez un http://www.povesteaadevarata.ro/index.php care contine si punctul de vedere al lui GR.

Multam @actionmedia si va cer scuze tuturor pentru pozitia partinitoare. Incerc sa mi-o rascumpar postand si pozitia Gabriel Resources. Am vazut ca sunt si sustinatori ai proiectului. M-ar interesa sa posteze motivele ce i-a determinat sa sustina proiectul, pentru a ne ajuta sa identificam toate riscurile si avantajele induse de proiect.

Pozitia Gabriel Resources
Economia Rosiei Montane in prezent – pe scurt
Guvernul Romaniei a desemnat regiunea Rosia Montana “zona defavorizata” din cauza mai multor factori:
• Nivelul scazut de trai: venitul mediu in zona reprezinta o treime din salariul mediu la nivel national. In aceasta regiune, un om din 12 traieste din echivalentul a 2 dolari pe zi.
• Rata crescuta a somajului: rata somajului in Rosia Montana este in prezent de aproximativ 50% si se estimeaza ca se va ridica la 90%, o data cu inchiderea celui mai mare angajator local –RosiaMin, filiala a Minvest.
• Conditii de locuit precare: mai mult de jumatate din casele din sat duc lipsa unei surse curente de apa potabila, iar doua treimi dintre case au WC-urile in curte.

Impactul Gabriel Resources asupra dezvoltarii economice – un potential punct de pornire
Impreuna cu implicarea totala a comunitatii locale, proiectul Gabriel Resources poate crea un viitor mai bun, prin relansarea economica a localitatii, a regiunii si chiar a intregii Romanii.
• Locuri de munca bine platite: estimam crearea a peste 1.200 de locuri de munca in timpul fazei de constructie a noii mine si a peste 600 de locuri de munca permanente in faza operationala a minei.
• Locuri de munca indirecte: bazandu-ne pe proiecte miniere similare din intreaga lume, estimam ca se vor crea alte 10 locuri de munca la nivel regional si national pentru fiecare nou loc de munca creat la mina din Rosia Montana.
• O sursa importanta de investitii straine: proiectul Rosia Montana, pe toata durata sa, va genera 2 miliarde de dolari pentru Romania.


@dead-cat, din cate stiu eu desproprierile fortate se pot face numai in cazul in care proioectul vizat este de importanta nationala.

Trimis de: mariusc2 pe 21 Jun 2006, 04:33 PM

Problema culturala
mostenire culturala in impas: Rosia Montana – pe scurt
Inaintea implicarii Gabriel Resources in regiune, s-a acordat prea putina atentie salvarii mostenirii culturale unice a Rosiei Montane.
• Probleme legate de patrimoniu: mare parte din operatiunile miniere de pana acum nu au luat in considerare problemele de pastrare a vestigiilor istorice.
• Lipsa planului de recuperare: fara o implicare puternica de resurse umane si financiare, artefacte culturale importante se vor pierde pentru totdeauna.

Angajamentul Gabriel de a proteja si respecta mostenirea culturala a Rosiei Montane: un potential punct de pornire
Gabriel se angajeaza total in salvarea, conservarea si punerea in valoare a mostenirii culturale a Rosiei Montane.
• Alocarea de resurse financiare importante: in ultimii cinci ani, am finantat cu peste 9 milioane de dolari cercetarea si recuperarea mostenirii culturale, acesta fiind unul dintre cele mai mari programe de gen din Europa.
• Implicarea de experti independenti: finantam o echipa de 100 de oameni, condusa de specialisti independenti in arheologie de salvare din Romania si Franta. Metodele si tehnicile de cercetare moderne – incluzand aerofotogrametrie, imagini satelitare, cartare GIS si GPR – sunt consacrate salvarii mostenirii culturale a Rosiei Montana.
• Respectarea si pastrarea mostenirii culturale: planul nostru privind mostenirea culturala include o zona protejata ce contine structurile istorice ale satului si infiintarea unui muzeu, care va permite atat publicului, cat si expertilor sa studieze patrimoniul cultural al regiunii.
• Folosirea celor mai inalte standarde: toate eforturile arheologice sunt intreprinse in conformitate cu standardele UNESCO si cu reglementarile arheologice ale UE.

Trimis de: AmunRa pe 21 Jun 2006, 06:55 PM

Marius un site interesantat
Din pacate filmul o sa trebuiasca sa-l cauti pe retea.

http://www.neweldoradofilm.com/en/

Este vorba despre un documentar socant despre blestemul aurului de la Rosia Montana.
Autorul este Tibor Kocsis iar New Eldorado a fost premiat la numeroase festivaluri internationale.

Trimis de: mariusc2 pe 19 Jul 2006, 01:45 AM

Activistii Green Peace amendati cu 8500 de euroi pentru ca nesimtitii de functionarasi de la ministerului mediului nu au raspuns la memoriul depus ce sesiza ilegalitatea proiectului Gabriel Resources. Asa or fi primit ordin de la madama Sulfina - daca nu stiti cine e sulfina, e cucoana aia varza la geografie care e ministra a mediului. O fi crezand ca Rosia Montana o fi vreo rosie crescuta la munte?! :blink:ministerul mediului

Trimis de: mutulica pe 19 Jul 2006, 09:48 AM

cind vorbesti despre goana dupa aur... totul capata alte valente
nu prea cunosc zona, si nu stiu daca e bine sau rau...
cred ca cei mai in masura sa decida asta sunt proprietarii terenurilor din zona

Trimis de: mariusc2 pe 19 Jul 2006, 10:24 AM

As spune ca si ministerul culturii, ca are cativa kilometri de mine dacice si romane acolo, unicat in lume dupa metoda de constructie.

Edit: cred ca pentru americani suntem penibili - ei au macelarit mii de indieni in goana lor dupa aur si noi de cramponam de niste gropi vechi de 2000 de ani si o mana de amarati care vor fi stramutati.

Trimis de: mutulica pe 19 Jul 2006, 01:40 PM

daca ma gindesc putin.. americanii sunt singurii care nu au ratificat tratatele antipoluare
normele euro sunt ceva absurd pentru ei

Trimis de: mariusc2 pe 19 Jul 2006, 03:16 PM

Baieti destepti, si asa au industria pe sponci.

Trimis de: Kyklos pe 19 Jul 2006, 04:57 PM

Cu siguranta firma canadina GOLD isi va amplasa cortul....chit ca au renuntat ca-n ceata la iazul de decantare...plin cu reziduuri cianuroase hh.gif

Trimis de: mutulica pe 20 Jul 2006, 08:45 AM

cine are banu... face si banu

Trimis de: Falanstera pe 5 Aug 2006, 08:04 PM

dar se poate spune un NU hotarat! iata cum:


puteti face ceva impotriva porcariei asteia de a DISTRUGE Rosia Montana, asa ca va rog mult sa descarcati petitia de pe link-ul pe care il voi post-a mai jos!

daca nu merge link-ul, scrieti-va adresa de e-mail si eu am sa trimit link-ul.

http://www.rosiamontana.ro/index_ro.shtml?x=1760



haideti sa fim si noi uniti si sa manifestam un adevarat spirit civic!



ce trebuie facut este in felul urmator:

1. descarcati petitia
2. in ultimele randuri ale documentului descarcat, sa va scrieti CU MAJUSCULE numele, data la care veti depune scrisoarea-petitie, datele de contact si SEMNATURA, apoi trimiteti prin posta petitia catre adresa existenta pe link-ul dat de mine.
neaparat, la posta, solicitati CONFIRMARE DE PRIMIRE.

de altfel, tot ce v-am spus la aceste 3 pcte exista pe link, dar am zis sa fiu sigura. in cazul in care nu urmati intocmai aceste indicatii, nu o sa aiba nici o valoare petitia.

inca o data, haideti sa ne manifestam intr-un fel!



eu am trimis-o si am cerut si confirmare de primire din partea ministerului mediului. am trimis acum 2 saptamani. de abia acum cateva zile am primit confirmarea de primire. ciudat, dar bine ca am primit-o. asa ca daca doar trimiteti la posta, s-ar putea sa zica aia ca n-a ajuns nimic. tre' sa-ti iei toate masurile cu hotii astia!

Trimis de: mariusc2 pe 20 Jun 2007, 11:14 PM

Reactivare! Nu mai are nimeni nimic de spus pe subiect? E prea interesant balciul hahalerelor politice pt a ceda acest proiect? Acum mai mult ca oricand resimtim urmarile distrugerilor provocate naturii... cate grade sunt 35-40?!... dar cum ar fi sa bem, pe o caldura de 40 de grade apa cu cianuri?... noi poate nu, dar cei din zona?

Trimis de: Belc pe 25 Jun 2007, 12:15 PM

QUOTE (Dea @ 17 Jun 2006, 03:34 PM)
mariusc2,  thumb_yello.gif buna ideea cu acest topic.

chiar ma gandeam ca este inadmisibil ce se intampla.. este revoltator felul in care este promovata ideea exploatarii miniere in Rosia Montana, chiar pe postul national de televiziune, fara a scoate niciun cuvant despre consecintele teribile pe care le-ar avea aprobarea acestui proiect.

e drept, am auzit la radio Guerrila si un spot-protest (in care pericolul era chiar foarte bine punctat) dar e prea putin.. in mod clar trebuie facut ceva pentru ca oamenii sa fie corect informati si sa nu se lase dusi de nas de niste oameni care alt interes decat bunastarea personala nu au.

dar astia chiar nu au de gand sa renunte sa distruga ce a mai ramas din tara asta?Eu unu stau relativ aproape de Rosia Montana iar pe vremea lu Dej,rusii au "exploatat" uraniu de cred ca nici in 200 de ani nu isi mai revine ecosistemul.A fost de fapt jaf la drumu mare.PACAt

Trimis de: Eclectic pe 25 Jun 2007, 12:38 PM

Mi se pare interesant ca sunt cinci voturi "pro". De ce nu-si prezinta si sustinatorii proiectului punctul de vedere ?

Trimis de: mariusc2 pe 25 Jun 2007, 01:51 PM

QUOTE (Belc @ 25 Jun 2007, 01:15 PM)
dar astia chiar nu au de gand sa renunte sa distruga ce a mai ramas din tara asta?

Daca iese banutu', nu. Basescu cu ce sa isi mai faca viitoarea campanie electorala? Ca a cheltuit tot ce-a avut la referendum, saracutul! laugh.gif

Trimis de: Eclectic pe 25 Jun 2007, 06:56 PM

QUOTE (mariusc2 @ 25 Jun 2007, 02:51 PM)
Basescu cu ce sa isi mai faca viitoarea campanie electorala? Ca a cheltuit tot ce-a avut la referendum, saracutul! laugh.gif

Editat, cuvinte vulgare.

Trimis de: marduk pe 25 Jun 2007, 07:31 PM

Nu stiu ce cred unii despre acest proiect dar eu cred ca suntem atat de saraci incat trebuie sa ne vindem scump, adica? Daca aceasta firma chiar vrea sa scoata si ultima farama de aur din muntii nostri, de ce nu i-am lasa sa faca acest lucru, de ce nu putem profita de pe urma faptului ca cineva vrea ceva ce noi avem. Daca avem ceva care chiar valoreaza ceva, atunci sa vindem dar la pretul impus de noi. Putem sa vindem exploatarea impunand in contract termene ecologice bine definite, avand in vedere poluarea accidentala. Am putea spre exemplu sa cerem constituirea unui depozit in aur sau valuta forte, care sa acopere orice scenariu in caz de catastrofa ecologica. Nu doresc sa se inteleaga ca sunt adeptul distrugerii mediului inconjurator sau ca am legaturi cu interesele din zona. Ceea ce doresc sa subliniez este ca suntem prea saraci ca sa refuzam o investitie care ar ridica nivelul de trai, ar crea locuri de munca, ar construi o infrastructura pentru turism, etc. Trebuie sa ne asumam si riscuri, nu numai beneficii, trebuie sa intelegem ca nu exista bunastare fara munca, concesii, rabdare, da sunt cuvinte perimate, din pacate asta este realitatea, nu se poate dezvoltare fara, conecesii, dar totul cotrolat de cel ce concesioneza.

Trimis de: mariusc2 pe 25 Jun 2007, 07:51 PM

QUOTE (marduk @ 25 Jun 2007, 08:31 PM)
Nu stiu ce cred unii despre acest proiect dar eu cred ca suntem atat de saraci incat trebuie sa ne vindem scump, adica? Daca aceasta firma chiar vrea sa scoata si ultima farama de aur din muntii nostri, de ce nu i-am lasa sa faca acest lucru, de ce nu putem profita de pe urma faptului ca cineva vrea ceva ce noi avem.

O alta sursa importanta de venit am indentificat-o in vinzarea puradeilor catre englezi si americani. Sa pregatim pliantele de oferta?


QUOTE
ar construi o infrastructura pentru turism, etc

Ar distruge punctele turistice. Existenta exploatarii nu conditioneaza in niciun fel conservarea minelor romane, unele dintre putinele din lume. Nu spune nimeni sa lase aurul in munti, DAR ACTUALUL PROIECT "ROSIA MONTANA" ARE MULTE HIBE, NEAJUNSURI SI PROBLEME. Eu sunt importiva ACESTUI PROIECT, nu impotriva exploatarii aurului. Si bai the uei, venitul statului(desi e oarecum un fel de doua feluri de actionar) din afacere, au avut grija "baietii destepti" sa fie atat de mic, incat le ajung banii politicienilor nostri sa ia doar hartie igienica sa se stearga la gura.



QUOTE
dar totul cotrolat de cel ce concesioneza.

Bine spus. Prost executat. Cel putin in acest proiect. S-a vorbit mult despre implicatiile politicului (Basescu, finul lui Boc, etc) in placinta aurifera incat sa mai cred ca dau doi bani pe mediu baietii astia.

Trimis de: Erwin pe 25 Jun 2007, 10:13 PM

Impotrivă sunt şi eu, mai ales că guvernanţii, indiferent din ce culoare au fost, au la activ destule pagube aduse ţării prin vânzarea pe nimica, ba chiar şi scoţând statul dator, adică tot noi contribuabilii plătim, a unor combinate şi întreprinderi... zic de SIDEX, de Imbunătăţirile funciare (care acum cu seceta ne creează cea mai mare problemă) şi multe altele pe care le ştim cu toţii sau habar n-avem de ele (încă) mad.gif

Trimis de: mariusc2 pe 21 Aug 2007, 07:55 PM

Re!!!

Trimis de: Cucu Mucu pe 7 May 2008, 01:05 PM

Fratilor, am invins! Vorba lu' Dinescu!

Zice Mediafax: Senatul a adoptat, cu 44 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi 11 abţineri, proiectul de lege privind constituirea Rezervaţiei arheologice şi naturale Roşia Montană, iniţiat de senatorii PRM Gheorghe Funar, Aurel Ardelean şi Petru Stan, precum şi de deputaţii PRM Valeriu Buzea, Marin Diaconescu şi Ioan Aurel Rus.

http://www.mediafax.ro/social/senatul-declara-rosia-montana-rezervatie-arheologica-si-naturala.html?1688;2611572

Trimis de: Cucu Mucu pe 28 Jan 2009, 08:34 AM

http://www.catavencu.ro/aurarii_cianurari_de_la_rosia_montana_isi_pun_oameni_in_guvern-5753.html

Trimis de: tontoi pe 28 Jan 2009, 09:58 AM

mad.gif daca vor fi proteste eu sunt primul acolo....ma leg cu lanturile pentru o cauza nobila, Salvati Rosia Montana

Trimis de: Cucu Mucu pe 4 Feb 2009, 11:47 AM

http://www.catavencu.ro/rosia_montana_fata_cu_arhanghelul_lui_gabriel-5913.html

Trimis de: Cucu Mucu pe 21 May 2009, 10:50 PM

Observ ca a crescut agresivitatea Gabriel Resources in promovarea proiectului "Rosia Montana". Parca se daduse lege care interzicea tratamentele cu cianuri pt extragerea aurului... sau nu imi aduc eu bine aminte?!

Trimis de: Erwin pe 22 May 2009, 09:40 AM

aaa...ia era în guvernarea trecută! Acum avem miniştrii ceva mai "asociabili" cu Gabriel Resources! mad.gif

Trimis de: andra_v pe 22 May 2009, 01:24 PM

Se aude ca Soros a achizitionat ceva actiuni la GR. Si nu stie sa piarda.

Trimis de: Cucu Mucu pe 23 May 2009, 07:12 PM

Hmmm... una din oengeurile cele mai active in lupta impotriva proiectului era cea a lui Soros! Naspa, aiurea, cam nasol!

Trimis de: mutulica pe 25 May 2009, 10:35 AM

toti cei ce nu au acces la felie sunt impotriva... pina cand au acces la felie

Trimis de: Erwin pe 25 May 2009, 11:47 AM

şi nu există o soluţie de compromis? Extragerea minereului brut, cu mare grijă la mediu şi prelucrarea lui în altă parte? Nu există tehnologii fără cianuri, nepoluante sau sigure? unsure.gif

Trimis de: andra_v pe 26 May 2009, 04:25 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 23 May 2009, 08:12 PM) *
Hmmm... una din oengeurile cele mai active in lupta impotriva proiectului era cea a lui Soros! Naspa, aiurea, cam nasol!

Ideea e ca, in momentele alea de panica la bursa din iarna, cand actiunile scadeau foarte mult, Soros a prealuat o parte importanta din actiunile GR. http://www.bloombiz.ro/business/miliardarii-americani-au-pus-ochii-pe-aurul-de-la-rosia-montana

Acum, musiu este un excelent speculator, putea sa le fi achizitionat conjunctural, pentru a le revinde la un pret mai bun. Toti magnatii chibzuiti si-au pastrat bani si au cumparat masiv in vremea cutremurului bursier, cand jucatorii de la NY, Washimgton, Tokyo, Frankfurt, dar si Bucuresti au pierdut averi colosale.

Trimis de: marduk pe 26 May 2009, 05:42 PM

QUOTE(andra_v @ 26 May 2009, 05:25 PM) *
Ideea e ca, in momentele alea de panica la bursa din iarna, cand actiunile scadeau foarte mult, Soros a prealuat o parte importanta din actiunile GR.

Interesanta achizitia domnului Soros, strategica chiar, m-ar interesa foarte mult sa vad ce vor zice ungurii, in cazul in care Soros va incepe activitatea de extractie, cianuri, poluare tot tacamul.



Trimis de: Erwin pe 20 Dec 2009, 03:31 PM

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-6747348-taceri-aur-no-comment-despre-rosia-montana-secretul-concentratiei-metal-din-zacamant.htm

QUOTE
Vointa politica insa, prin trompeta ministrului Videanu, s-a indreptat de ieri in alta directie: aceea de includere a proiectului de exploatare de la Rosia Montana intr-o strategie guvernamentala. Cu maxima inflacarare, un ministru roman cu salariu de la bugetul de stat, face lobby unui proiect al unei firme private, prin care statului roman ii revin indoielnice beneficii.

Trimis de: Cucu Mucu pe 24 Mar 2010, 09:32 PM

http://remuscernea.ro/2010/03/succes-al-partidului-verde-la-barcelona-privind-rosia-montana/

Trimis de: Cucu Mucu pe 24 Mar 2010, 11:59 PM

http://www.petitieonline.ro/petitie/rosia_montana_amenintata_de_noul_guvern_emil_boc-p14215043.html

Semnati si voi, nu ii lasati sa mai combine inca un gheseft pt ei, si un praf de cianura in ochi pt noi!

Trimis de: keter pe 25 Mar 2010, 12:36 AM

Superb la Rosia Montana, am avut o vara mirobolanta in zona...mi se face freza punk numai cand aud iar subiectul...Am adunat semnaturi si acum vreo 4 ani contra barbariei asteia, mai adun si acum...vreau si fata mea sa vada muntii aia...

Trimis de: Cucu Mucu pe 25 Mar 2010, 10:43 PM

http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/3076-Adriean-Videanu-Daca-in-2010-nu-se-ia-o-decizie-proiectul-Rosia-Montana-poate-fi-compromis.html

Trimis de: turbo trabant pe 26 Mar 2010, 11:00 AM

daca vidanjeanu este pentru, va puteti lua adio de la rosia montana.

Trimis de: Marduk pe 26 Mar 2010, 03:12 PM

nu numai Videanu este pentru, oamenii locului mor de foame de pe urma turismului si cer deschiderea minelor, cu ceanuri fara ceanuri, dar sa aiba ce muncii.

Trimis de: Cucu Mucu pe 26 Mar 2010, 05:26 PM

Asa este, sa dam aurul pt un dezastru ecologic din care luam praful de pe... cosciugele alora care vor munci cu cianuri.

Trimis de: turbo trabant pe 26 Mar 2010, 06:01 PM

in vorbele nemuritoare ale consilierului de la ministerul de finante, domnul bitman si a sa formatie holograf:

banii vorbesc, aurul il topesc, ecologistii moare de cianura.

Trimis de: abis pe 5 May 2010, 04:56 PM

Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care cere Comisiei Europene interzicerea mineritului cu cianura.

Trimis de: Marduk pe 5 May 2010, 05:26 PM

O sa scoatem aurul cu ciurul si blanuri de oaie, apoi il vindem ca aur ecologic, o sa castigam o gramada de bani.

Trimis de: Marduk pe 6 May 2010, 12:10 PM

Unde este suveranitatea unei tari membre a UE? Suntem saraci dar avem aur pe care nu-l putem http://www.hotnews.ro/stiri-7216165-exclusiv-live-text-europa-fara-cianura-parlamentul-european-adoptat-azi-rezolutia-privind-interzicerea-tehnologiilor-care-folosesc-cianura.htm deoarece UE interzice folosirea cianurilor desi acestea sunt folosite si de alti membri UE.

Trimis de: abis pe 6 May 2010, 12:25 PM

QUOTE(Marduk @ 6 May 2010, 01:10 PM) *
Unde este suveranitatea unei tari membre a UE?

Tu ai o marota cu suveranitatea...

In momentul aderarii la UE orice stat isi pierde o parte din suveranitate in favoarea institutiilor comunitare. Acest lucru este stiut si asumat de toate statele membre. Nu ai cum sa faci parte din Uniune fara a lua parte la politicile comune ale Uniunii.
QUOTE
Suntem saraci dar avem aur pe care nu-l putem exploata deoarece UE interzice folosirea cianurilor desi acestea sunt folosite si de alti membri UE.

Aici sunt mai multe aspecte care iti scapa:

1. Rezolutia PE nu este deocamdata obligatorie; PE a cerut Comisiei Europene interzicerea mineritului cu cianura, ramane de vazut daca CE va pune in practica aceasta interdictie sau nu
2. Chiar si in cazul in care CE va interzice folosirea cianurilor, aurul de la Rosia Montana poate fi exploatat folosind alte tehnologii mai putin periculoase
3. In cazul in care CE va interzice folosirea cianurilor, acest lucru se va aplica nu doar Romaniei, ci si tuturor tarilor membre unde exista minereuri aurifere. Deci cei care folosesc cianura vor trebui, daca va fi interzisa, sa treaca la alte tehnologii.

Trimis de: Marduk pe 6 May 2010, 12:37 PM

Nu am o "marota" este ceva care in opinia mea va duce in cele din urma la destramarea UE si la mentinerea doar a unei aliante comerciale, daca asta este "marota" ei bine am o "marota".
Ce inseamna nu este obligatorie? Ce solutii a oferit UE si guvernul celor care traiesc la Rosia Montana? Turism? Fara infrastructura doar cei dedicati se duc acolo, dar asta nu este turism este hoby.
Celelalte tehnologii nu sunt rentabile pentru minereul de la Rosia Montana. Mai bine am concesiona terenurile celor care vor sa scoata aurul prin metode clasice, tarnacop, ciur, etc. poate ca am face mai mult turism pe chestia asta, cum spuneam aur ecologic. Reclama ar suna cam asa " veniti sa munciti cu mainile voastre pentru obtinerea aurului ecologic romanesc, numai aici veti primi gratuit un teren aurifer pe care sa-l exploatati cu mainile voastre"

Trimis de: abis pe 6 May 2010, 01:17 PM

QUOTE(Marduk @ 6 May 2010, 01:37 PM) *
Nu am o "marota" este ceva care in opinia mea va duce in cele din urma la destramarea UE si la mentinerea doar a unei aliante comerciale

A fost pe vremuri doar o alianta comerciala, daca iti place sa-i spui asa. Pana cand europenii s-au gandit ca pot realiza mai multe daca sunt mai bine integrati, decat fiecare de capul lui. Unirea face puterea, zicea cineva de la noi, nu? smile.gif

Sper ca vremurile alea sa nu se intoarca si integrarea sa avanseze cat mai mult catre crearea unui stat unic european. Fie si federal.
QUOTE
Ce inseamna nu este obligatorie?

Inseamna ca este o recomandare pe care PE o face catre CE. CE o poate lua in considerare sau nu. Statele membre, de asemenea, atat timp cat CE inca nu a luat o decizie, pot tine cont de aceasta recomandare sau nu. Dar daca CE decide sa tina seama de recomandarea PE, acest lucru va deveni obligatoriu, si toate statele vor trebui sa se conformeze.
QUOTE
Ce solutii a oferit UE si guvernul celor care traiesc la Rosia Montana?

Problema exploatarii cu cianura nu priveste doar Rosia Montana. Daca se intampla acolo vreo deversare de cianura, o zona mult mai extinsa este in pericol. A fost un incident cu cianura in Baia Mare acum zece ani, vezi aici http://blog.ecoassist.org/10-ani-de-la-accidentul-cu-cianura-baia-mare/.

Si, pe de alta parte, ma indoiesc ca majoritatea celor din zona chiar isi doresc proiectul asta.

Iar povestea asta cu salvarea celor din zona cu sute de locuri de muncă pentru localnici este un mit. Un mit de două ori fals. Pentru că aceste locuri de muncă anunțate de către susținătorii proiectului nu sunt concomitente. Ele rezultă din însumarea celor care ar lucra în diferitele faze ale proiectului: de construire a uzinei și barajului de decantare, a exploatării propriu-zise a aurului și în faza de închidere și trecere în conservare a exploatării. Mai mult, o mare parte a acestor locuri de muncă, în special în faza de exploatare, nu se adresează localnicilor. Uzina și tehnologia folosită necesită personal cu pregătire superioară. Pe care nu-l găsesc nici în Roșia Montană, nici în localitățile apropiate.

Despre turism: din punct de vedere al bogățiilor naturale, al patrimoniului, al poziționării geografice, al notorietății Roșia Montană stă mult mai bine decât alte localități similare din Maramureș, Bucovina, Valea Arieșului, zona Râșnov-Bran ori Delta Dunării care s-au dezvoltat și continuă să se dezvolte din agricultură și turism. Atâta doar că locuitorilor din Roșia Montana le-a fost INTERZIS să-și dezvolte propriile afaceri. Toate cererile de autorizare depuse de unii dintre aceștia pentru deschiderea unor pensiuni sau micro-ferme au fost respinse pur și simplu de autorități. Citeste http://www.evz.ro/detalii/stiri/turismul-la-rosia-montana-interzis-de-sapte-ani-885735.html si ai sa te convingi, sper, ca autoritatile locale au blocat orice investiţie şi au sărăcit intentionat zona Roşia Montană pentru ca proiectul Gold Corporation să fie considerat singura modalitate de redresare economică.
QUOTE
Celelalte tehnologii nu sunt rentabile pentru minereul de la Rosia Montana.

Te intreb si eu, cum intreba Cocosila in Morometii: "Pe ce te bazezi?"

Trimis de: Marduk pe 6 May 2010, 01:33 PM

QUOTE(abis @ 6 May 2010, 02:17 PM) *
QUOTE
Fie si federal.

Federalismul crezi va va rezolva problemele statelor membre?
QUOTE
Dar daca CE decide sa tina seama de recomandarea PE, acest lucru va deveni obligatoriu, si toate statele vor trebui sa se conformeze.

No comment.
QUOTE
Problema exploatarii cu cianura nu priveste doar Rosia Montana.

Cum se face atunci ca abia acum cand s-a pus problema inceperii exploatarii la Rosia Montana a aparut si rezolutia asta?
QUOTE
Si, pe de alta parte, ma indoiesc ca majoritatea celor din zona chiar isi doresc proiectul asta.

Ce ar putea sa faca altceva? tu compari Rosia Montana cu Bucovina si Delta Dunarii, dar infrastructura? cum sa faci turism daca nu ai drumuri, apa sau chiar curent electric? Sa cedam zona celor de la MISA sa celor care vor sa traiasca natural, sa facem un loc lipsit de civilizatie, poate asa vor venii turistii dedicati.
QUOTE
Te intreb si eu, cum intreba Cocosila in Morometii: "Pe ce te bazezi?"

Pe ceea ce am citit si auzit la tembelizor, procetajul de aur din minereu este prea mic ca sa poata fi extras altfel.


Trimis de: abis pe 6 May 2010, 01:50 PM

Despre consideratiile legate de UE nu-ti raspund aici, ne departam prea mult de la subiectul discutiei.

QUOTE(Marduk @ 6 May 2010, 02:33 PM) *
Cum se face atunci ca abia acum cand s-a pus problema inceperii exploatarii la Rosia Montana a aparut si rezolutia asta?

Despre exploatarea de la Rosia Montana se discuta de niste ani buni. Mai mult de zece, daca nu gresesc. Iar daca aceasta rezolutie a pornit de la perspectiva demararii exploatarii de la RM, cu atat mai bine, uite ca Europa este sensibila la problemele romanesti. smile.gif
QUOTE
Ce ar putea sa faca altceva?

Vad ca n-ai citit articolele pe care le indicam...
QUOTE
tu compari Rosia Montana cu Bucovina si Delta Dunarii, dar infrastructura? cum sa faci turism daca nu ai drumuri, apa sau chiar curent electric?

Din nou, se vede ca n-ai citit articolele alea... Pentru ca a fost greu sa dai click pe un link, iti postez aici un fragment relevant

De mai bine de şapte ani, orice persoană privată care a dorit să investească în zona Roşia Montană din Munţii Apuseni, unde compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) vrea să exploateze resursele aurifere, s-a lovit de refuzul autorităţilor locale de a elibera certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţie.
Motivul: în 2002, prin Planul Urbanistic Zonal zona era declarată una exclusiv minieră, ceea ce a făcut ca orice alte investiţii (pensiuni agroturistice ori ferme de animale) să devină incompatibile cu statutul zonei


QUOTE
Pe ceea ce am citit si auzit la tembelizor, procetajul de aur din minereu este prea mic ca sa poata fi extras altfel.

Cine spunea asta, reprezentatii RMCG?

Trimis de: Marduk pe 6 May 2010, 02:26 PM

QUOTE(abis @ 6 May 2010, 02:50 PM) *
QUOTE
.................................................cu atat mai bine, uite ca Europa este sensibila la problemele romanesti.

oare?
QUOTE
Motivul: în 2002, prin Planul Urbanistic Zonal zona era declarată una exclusiv minieră

Asta este realitatea, daca din zona se pot scoate bani din minerit de ce sa faci altceva acolo. Hai sa cedam terenurile BOR si sa-i rugam sa faca 50 de manastiri sa avem tursim religios.
QUOTE
Cine spunea asta, reprezentatii RMCG?

sincer chiar nu ma intereseaza cine o spune, mai mult m-as fi bucurat daca statul pastra minele si reusea sa le rentabilizeze. ce ma intereseaza este sa putem profita de resurse atunci cand avem nevoie.


Trimis de: March pe 6 May 2010, 02:33 PM

Domn'e dupa atata lupta.... lobby din partea frontului unit tongue.gif al romanilor europarlamentari precum Baseasca mica si Valean nevasta Antonescului iata ca UE le-a taiat craca. A zis niet cianurilor !

Trimis de: Marduk pe 6 May 2010, 02:39 PM

QUOTE(March @ 6 May 2010, 03:33 PM) *
iata ca UE le-a taiat craca. A zis niet cianurilor !

cui le-a taiat creaca? canadienilor? asa le trebuie mama lor de americani ohyeah.gif

Trimis de: abis pe 6 May 2010, 03:34 PM

QUOTE(Marduk @ 6 May 2010, 03:26 PM) *
daca din zona se pot scoate bani din minerit de ce sa faci altceva acolo.

Tu te faci ca nu intelegi, sau chiar nu intelegi?

Acolo scrie negru pe alb ca au fost oameni care au incercat sa faca altceva, dar nu i-au lasat autoritatile. Ti se pare normala treaba asta? Cum adica, daca se pot scoate bani din minerit, sa nu ai voie sa scoti bani din altceva? Ce logica mai e si asta?!

Nici nu se stie sigur ca se pot scoate bani din minerit, pentru ca RMCG nu a avut avizele necesare din partea guvernului pentru a incepe exploatarea, si nici nu se stie daca le va avea vreodata (avizul de mediu de ex). Si daca nu are avizele, atunci nu se pot scoate bani din minerit.
QUOTE
ce ma intereseaza este sa putem profita de resurse atunci cand avem nevoie

Pai nu spune nimeni ca nu poti profita de resurse. O poti face, daca respecti reglementarile legale in vigoare. smile.gif
Conform reglementarilor legale RMCG nu a indeplinit toate conditiile pentru a primi autorizatiile necesare pentru a demara exploatarea cu cianuri. Este exclusiv problema lor. Iar daca Parlamentul European si mai apoi Comisia Europeana decid ca riscurile exploatarii cu cianuri sunt prea mari pentru a fi asumate, asta e. Viata e dura.

Trimis de: Marduk pe 6 May 2010, 03:53 PM

QUOTE(abis @ 6 May 2010, 04:34 PM) *
QUOTE
Acolo scrie negru pe alb ca au fost oameni care au incercat sa faca altceva, dar nu i-au lasat autoritatile.

Care autoritati? centrale sau locale? Din ce sa scoti banii la RM, din vanzarea de paine si alcool? din turism? din pensiuni?
QUOTE
Viata e dura.

Asa este, mai bine o picatura de ceanura si-un gram de aur, alaturi de un pahar de palinca.


Trimis de: March pe 6 May 2010, 03:57 PM

QUOTE(Marduk @ 6 May 2010, 03:39 PM) *
cui le-a taiat creaca? canadienilor? asa le trebuie mama lor de americani ohyeah.gif

Da' matale cu cine joci ? Te-oi pomeni ca esti cu Baltazar ala ? unsure.gif Care dupa ce a facut o caruta de bani ca P-DG al BRD ( cocotat acolo de Roman ) de catva timp gura nu-i mai tace . Ori de cate ori apare la vreun show in calitate de consulatant financiar... dai si dai ... Rosia Montana si Rosia Montana. Ba in ultimile zile imi spargea urechile si cu reclama aia la Tv. ( unde mintea cu nerusinare ca au de pierdut din asta si marinarii care chipurile nu pot transporta utilajele pentru investitia asta . Care marinari mai neneaca ? Romani ? Pai nu mai exista flota romana ! Si chiar daca ar fi existat, investitorul ( particular si nu statul roman ) angaja armatorul care oferea cel mai bun pret la transport. Acum pe Baltazar il doare in brici ca afacerea a cazut. El s-a umplut de bani din clantaneala pe consultanta financiara data.

Trimis de: Marduk pe 6 May 2010, 06:04 PM

QUOTE(March @ 6 May 2010, 04:57 PM) *
Da' matale cu cine joci ?

Eu joc pentru romani. Dar ma gandesc ce mama lor de canadieni cauta ei aici la Rosia Montana, n-au ei acolo in Canada mine de aur, ce le-o trebuii RM??

Trimis de: abis pe 6 May 2010, 06:23 PM

QUOTE(Marduk @ 6 May 2010, 07:04 PM) *
Dar ma gandesc ce mama lor de canadieni cauta ei aici la Rosia Montana, n-au ei acolo in Canada mine de aur, ce le-o trebuii RM??

Cauta exact ce cauta si francezii de la Renault la Pitesti, americanii de la Ford la Craiova si orice alti investitori: profit.

Trimis de: andra_v pe 14 May 2010, 02:02 PM

QUOTE(Marduk @ 6 May 2010, 07:04 PM) *
Eu joc pentru romani. Dar ma gandesc ce mama lor de canadieni cauta ei aici la Rosia Montana, n-au ei acolo in Canada mine de aur, ce le-o trebuii RM??

Uraniu. Adevaratul zacamant de la Rosia Montana.

Trimis de: Marduk pe 31 May 2010, 01:46 PM

QUOTE(andra_v @ 14 May 2010, 03:02 PM) *
Uraniu. Adevaratul zacamant de la Rosia Montana.

Opa, asta este altceva. Nu te intreb de surse ca probabil tine de secrete nationale si alte chestii din astea, dar e posibil sa ai dreptate, nu ma pricep la geologie dar cu siguranta energia nuclera are toate sansele sa devina energie "verde" in viitorul nu prea indepartat.

@turbo trabant

"vezi ca deja ai cianura in tara , fabrica care a mermelit-o in 2000 e bine mersi deschisa si nici un ecologist nu se leaga de ea"

imi place cuvantul asta "mermelit" adica vrei sa zici ca cianura se produce la greu in Romulania dar ecorizatii nu zic nimic, poate vor ei sa foloseasca cianura in alte scopuri gen Guyana. devil.gif

Trimis de: abis pe 31 May 2010, 01:52 PM

QUOTE(Marduk @ 31 May 2010, 02:46 PM) *
Opa, asta este altceva. Nu te intreb de surse ca probabil tine de secrete nationale si alte chestii din astea

N-o intreba, ca n-are ce surse sa-ti dea (n-o sa-ti spuna ca a luat de buna tampenia asta dintr-una din fituicile lui Vadim). E o prostie, nu e uraniu acolo.

Trimis de: turbo trabant pe 31 May 2010, 01:54 PM

parlamentul ioropean este o adunatura de neispraviti ( si romanica a trimis cota ei de vadim, jiji si eba). rezolutia aia nu face nici macar un gram de aur.

ecologistii de dambovita sunt fix ca niste lipitori si au gasit motiv de scandal =reclama, pe cei din vest ii doare in partea dorsala de cetatenii romani din rosia montana si ce vor ei. normali ca prostii din rosia montana vor o viata mai buna, locuri de munca, ia mai dai dracului de est europeni .

@marduk: tot nu am priceput care e marrreea catastofa icologica din 2000. din linkul lui abis de pe celalalt topic am vazut ca consiglierii din baia mare e cu poporul si nu vor sa dea aviz de mediu asa usor la rusnacii lui putin, ei se mai lupta un pic si negociaza cu hidra exploatatoare ohyeah.gif .

ecologisti vizavi de baia mare : rusii pot usor mermeli niste ecologisti facandu-i sa zboare de la balconul parintilor cu care stau inca la 35 de ani sorry.gif

Trimis de: turbo trabant pe 31 May 2010, 02:23 PM

abis, compara te rog volumul actiunilor si implicarea ong-urilor locale la baia mare vs. rosia montana. pe o scara de la 1 la 10.

de ce? simplu, nu e banuti de papat din vest pentru baia mare desi tehnologia acolo cica e inca periculoasa.

si nu, nu toti ecologistii e din aia care mangaie caprioare si iepurasi prin padure. e si din aia care isi cauta o cauza pentru care sa sparga geamuri , sa dea cu molotoave. si e din ce in ce mai multi.

Trimis de: Marduk pe 31 May 2010, 02:26 PM

QUOTE(abis @ 31 May 2010, 02:52 PM) *
E o prostie, nu e uraniu acolo.

Scurt, concis, moncher lucrati in domeniu? Atata siguranţă n-am mai văzut de la batalia de la Călugăreni.

Trimis de: turbo trabant pe 31 May 2010, 02:32 PM

la calugareni, tot cu cianura in peisajul mirific al mlastinii?

pp ca un mic studiu geologic poate lamuri problema. dar vai oare ecologistii o fi facut ei asa ceva sau a lucrat pe sentimente si presimtiri?

Trimis de: abis pe 31 May 2010, 02:40 PM

QUOTE(turbo trabant @ 31 May 2010, 03:23 PM) *
abis, compara te rog volumul actiunilor si implicarea ong-urilor locale la baia mare vs. rosia montana. pe o scara de la 1 la 10.

Scorul ar fi, zic eu, cam 1:10. smile.gif

Se face mult mai mult tapaj impotriva proiectului de la RM decat pentru oprirea exploatarii de la Baia Mare.
QUOTE
nu e banuti de papat din vest pentru baia mare desi tehnologia acolo cica e inca periculoasa

Si de ce zici tu ca in vest oamenii sunt mai atenti la RM decat la Baia Mare? Care-i ideea, de ce pentru RM sunt bani, iar pentru BM nu?

QUOTE(Marduk)
Scurt, concis, moncher lucrati in domeniu?

Vad ca nu ai aceeasi vehementa cand vine vorba de ce zice Andra. smile.gif

Intreab-o pe ea daca lucreaza in domeniu de stie atat de sigur ca e aur acolo (nu lucreaza, iti zic eu, din cate imi aduc aminte era pe la o firma de avocatura prin Galati). Intreab-o pe ea daca exista studii geologice care sa ateste prezenta uraniului (o sa-ti zica probabil ca exista dar nu sunt publicate ca sa nu stie nimeni de ele - dar de unde stie ea, mister). Intreab-o unde a citit despre asta (in afara de publicatia unanim recunoscuta in cercurile stiintifice mondiale, adica ziarul Tricolorul, si preluata de bloguri gen neacostache punct ro).

Si uraniul ala tot cu cianura se scoate? laugh.gif

Trimis de: turbo trabant pe 31 May 2010, 02:51 PM

QUOTE(abis @ 31 May 2010, 02:40 PM) *
Scorul ar fi, zic eu, cam 1:10. smile.gif
azi e zi de bingo smile.gif
Si de ce zici tu ca in vest oamenii sunt mai atenti la RM decat la Baia Mare? Care-i ideea, de ce pentru RM sunt bani, iar pentru BM nu?
Vad ca nu ai aceeasi vehementa cand vine vorba de ce zice Andra. smile.gif
e mult mai usor sa sensibilizezi toparlanul ecologist si beutor de bere vestic cu niste poze cu munti care vor fi rasi ( la fel ca in vest) fata de niste poze cu niste iazuri baltind cu cianura.

Si uraniul ala tot cu cianura se scoate? laugh.gif

Da Doamne sa fie uraniu acolo , nu ar mai fi picior de ecologist pe acolo rofl.gif

Trimis de: Marduk pe 31 May 2010, 03:33 PM

QUOTE(abis @ 31 May 2010, 03:40 PM) *
QUOTE
Intreab-o pe ea daca lucreaza in domeniu de stie atat de sigur ca e aur acolo (nu lucreaza, iti zic eu, din cate imi aduc aminte era pe la o firma de avocatura prin Galati).


Ce are s..a cu avocatura si uraniul, abis pe mine m-a distrat tonul tau. Mi s-a părut o fraza spusa de o somitate în materie, fară loc de comentarii, fără alte discuţii, nu este uraniu si gata. rofl.gif

Trimis de: abis pe 31 May 2010, 03:47 PM

Eu zic ca mai degraba cineva care spune: Uraniu. Adevaratul zacamant de la Rosia Montana. ar putea fi banuit ca nu lasa loc de alte discutii, comentarii etc, ca prezinta ideea ca pe un adevar absolut, care nu necesita nicio demonstratie. smile.gif

Ce se gaseste in realitate la Rosia Montanta: aur – 1,5 gr/tonă de minereu; argint – 7-11 gr/tonă; germaniu – 20 gr/tonă; vanadiu – 2.500 gr/tonă; titan – 1.000 gr/tonă; nichel – 30 gr/tonă; crom – 50 gr/tonă; cobalt – 30 gr/tonă; galiu – 300 gr/tonă; arsenic – 5.000 gr/tonă; bismut – 20 gr/tonă (conform lui Aurel Santimbrean, fostul inginer sef al exploatarii de stat de acolo, in cartea “Aurul si Argintul Rosiei Montane”). Daca ar fi fost uraniu, omul asta ar fi stiut, zic eu.

Trimis de: turbo trabant pe 31 May 2010, 03:54 PM

QUOTE(abis @ 31 May 2010, 03:47 PM) *
Ce se gaseste in realitate la Rosia Montanta: aur – 1,5 gr/tonă de minereu; arsenic – 5.000 gr/tonă;

e clar, cianura e deja in pamant si bate hauru' in proportie de 5000:1.5 rofl.gif

germaniu si galiu hmmm drool.gif

Trimis de: Marduk pe 31 May 2010, 03:57 PM

Se pare ca la vanadiu si titan stam cel mai bine, iar cotatiile internationale sunt bune. http://bourse.lesechos.fr/bourse/matieres/details_matieres.jsp?Code=VAN&Place=WMPCB&Codif=OPID&Secteur=METAL

Trimis de: turbo trabant pe 31 May 2010, 04:07 PM

dar nu se compara cu arsenicu' patriotic si naturel, bibicule. imi spunea o ecologista corporatista infocata ca s-a scaldat in apele cristaline si a baut o apa curata de pe la rosia.

curata, ca de la atata arsenic te cureti smile.gif

Trimis de: abis pe 31 May 2010, 04:24 PM

Hei, alea-s procentele din minereu. Nu spune nimeni ca e arsenic in apa.

Marduk, vezi ca proiectul de la Gold C. vorbeste numai despre aur (si cred, argint). Despre exploatarea celorlalte metale nu scrie nimic. Ori n-o fi rentabil, ori e o scapare, ori alta varianta...

Trimis de: turbo trabant pe 31 May 2010, 04:32 PM

noh, ca nu e aur si minereu in apa smile.gif. apa aia curge numai prin tevi de polipropilena smile.gif

ca sa nu mai vorbesc de colbul drumeagurilor si cracile de lemn cu care se face un foc de tabara romantic. drool.gif

Trimis de: Marduk pe 31 May 2010, 04:43 PM

QUOTE(abis @ 31 May 2010, 05:24 PM) *
Despre exploatarea celorlalte metale nu scrie nimic. Ori n-o fi rentabil, ori e o scapare, ori alta varianta...

Ori firma canadiana va plati doar pentru aur si argint, restul minereurilor urmand sa faca profitabila investitia.

Trimis de: abis pe 31 May 2010, 05:27 PM

QUOTE(turbo trabant @ 31 May 2010, 05:32 PM) *
noh, ca nu e aur si minereu in apa smile.gif. apa aia curge numai prin tevi de polipropilena

ca sa nu mai vorbesc de colbul drumeagurilor si cracile de lemn cu care se face un foc de tabara romantic.

Asta se poate afla foarte simplu testand apa, cand o va testa cineva, vom afla. Dar nu-i obligatoriu ca procentele din minereu sa fie aceleasi si la suprafata. Nu pamantul care exista in zona este minereu.

Trimis de: turbo trabant pe 31 May 2010, 05:49 PM

nu am spus ca e acelasi procent dar e suficient cat sa devina toxic macar cancerigen daca stai pe acolo ceva vreme. mai ales ca exista deja o exploatarea acolo care a decopertat bine stratul de pamant si cand bate vantul e chiar interesant.

in minereu este 5000 gr /tona, doza mortala este cf acestui link mult mai mica http://www.madsci.org/posts/archives/2001-04/987176844.Me.r.html

nu stiam de ce peisajul de acolo are asa o nota stranie, selenara. asa ca daca stii multi ecologisti din astia cu natura-muma si alte lozinci din astea, sfatuieste-i de bine sa nu prea faca proteste pe acolo.


Trimis de: abis pe 15 Jun 2010, 10:57 AM

Cica aurul este urmatoarea http://economictimes.ro/dan-rusu-bt-securities-aurul-%E2%80%93-urmatoarea-bula-speculativa-pe-cale-sa-se-sparga/ pe cale sa se sparga, iar preturile la aur vor scadea dramatic in curand.

Trimis de: turbo trabant pe 15 Jun 2010, 11:05 AM

atunci este bine ca romanii ca niste biznismeni de elita sa astepte sa se sparga bula si sa vanda la pretul minim nu la cel maxim.

ca de vandut vor vinde sigur intrucat bujetul statului de biznitzmeni de elita arata un pic cam ca bula, ala din bancuri.

Trimis de: turbo trabant pe 21 Jun 2010, 05:40 PM

ungurul tace, ia spaga si analizeaza.

http://www.capital.ro/articol/se-reia-procedura-de-autorizare-pentru-investitia-de-la-rosia-montana-136232.html

nu ne vindem tara, ii lasam pe udemerei sa o faca.

Trimis de: abis pe 21 Jun 2010, 05:51 PM

QUOTE(turbo trabant @ 21 Jun 2010, 06:40 PM) *
ungurul tace, ia spaga si analizeaza.

Ce spaga? unsure.gif

Trimis de: turbo trabant pe 12 Jul 2010, 12:22 PM

romanul e fudul , ecologist si frate cu codrul. nu are nevoie de bani, el apara codrul si tarisoara lui.

se va panica intr-un sfarsit ca nu mai are bani de tigari si beuturica ecologica si va vinde ca indienii exploatarea pe 2 margele si o oglinda. gud biznizman romanu asta.

http://www.capital.ro/articol/rosia-montana-ar-putea-aduce-romaniei-19-miliarde-de-dolari-136846.html

Trimis de: abis pe 12 Jul 2010, 01:04 PM

... conform estimărilor realizate de Oxford Policy Management

Cine e Oxford Policy Management?

... acestea nu sunt prognoze, ci doar estimări care au la bază mai multe variabile, inclusiv evoluţia preţului aurului

Adica sunt estimari care au la baza atatea chestii variabile incat avem o justificare beton daca nu iese asa cum am spus. wink.gif

Trimis de: turbo trabant pe 12 Jul 2010, 04:05 PM

QUOTE(abis @ 12 Jul 2010, 01:04 PM) *
Cine e Oxford Policy Management?

domne niste prosti , niste fraieri care se chiama oxford, isi plateste intretinerea la timp, nu sparge seminte cu noi ecologistii seara de seara la realitatea si nu bea bere la pet.

greu cu goagalul, greu, domnu' abis,e criza.

http://www.opml.co.uk/about_us/index.html

WHO WE ARE
OPM is a leading consulting practice in the field of international development. Our consultants are professionally respected in their specialist fields, with a reputation for combining intellectual leadership and rigour with the practical know-how and ability to develop solutions that work.


HOW WE WORK
OPM has an international reputation for combining analytical rigour with practical know-how. Key aspects of the way we work include: rigorous policy advice derived from both research and practical experience; a core group of full-time staff and Associates who can deliver a distinctive OPM product; and, a strong back office administration team to support project management.


WHERE WE WORK
From its original focus on sub-Saharan Africa, over the years OPM has progressively expanded its geographic reach to work in over 90 countries with a wide range of clients in Africa, Europe, the Commonwealth of Independent States (CIS) and transition countries, throughout Asia and the Middle East, and in central and southern America.

Based in Oxford, OPM has country offices in India, Pakistan and South Africa, providing access and support to a much larger network of organisations and independent consultants across the globe for specific project needs.

Click on this link to view a map with links to examples of projects that we have undertaken in these regions.

ptiu drace un ONG capitalist. noi nu ne vindem tara cum vrea oxfordu', furam noi aurul incet dar sigur devil.gif

Trimis de: abis pe 12 Jul 2010, 04:54 PM

Google stiu si eu sa folosesc, dar nu asta te-am intrebat.

La prima vedere, numele Oxford ar putea sa ne dea pe spate, creandu-ne impresia ca este vorba de un departament universitatii din Oxford. Dar e vorba doar de o companie privata - in traducere libera as zice ca, spun ei: “OPM este o companie privata in proprietatea personalului si a investitorilor din afara, cei mai multi fiind persoane cu interese direct legate de munca noastra”.

Intrebarea e cine sunt investitoriii aia si ce interese au. N-o fi si RMGC printre ei? Intreb, nu dau cu parul.

Trimis de: turbo trabant pe 12 Jul 2010, 04:59 PM

QUOTE(abis @ 12 Jul 2010, 04:54 PM) *
Intrebarea e cine sunt investitoriii aia si ce interese au.

binele boborului roman- asta e interesul lor si al politicienilor romani. oxford e si strada si mai multe chestii , numele ne poate spune ca e undeva in anglia. dar nu numele conteaza ci experienta lor in proiecte de genul asta.

virezi spre "cine e asta domne, n-a mancat salam cu soia?" si finalizezi cu "nu ne vindem tara!"?. trecand prin "lasa ca stie romanul mai bine, nu e nevoie de consultanti straini". sorry.gif


Trimis de: abis pe 12 Jul 2010, 05:17 PM

QUOTE(turbo trabant @ 12 Jul 2010, 05:59 PM) *
virezi spre "cine e asta domne, n-a mancat salam cu soia?"

Ma confunzi. Intrebarea mea era justificata de interesul de a sti daca cei care fac astfel de previziuni super-optimiste au vreun interes sa umfle cifrele sau nu.
QUOTE
finalizezi cu "nu ne vindem tara!"

Te inseli, aici nu e vorba de "vinderea tarii" ci de siguranta proiectului. Daca investitia nu are riscuri nu am niciun motiv sa ma opun. Stii la ce fel de riscuri ma refer: remember accidentul de la Baia Mare. E vorba de mutilarea muntilor, afectarea mediului, a comunitatii umane, nu de privatizarea catre un partener strain. Daca ar fi fost vorba de o companie romaneasca ar fi existat aceleasi probleme si reticente.
QUOTE
trecand prin "lasa ca stie romanul mai bine, nu e nevoie de consultanti straini"

Nu am nimic cu consultantii straini, dar sa stiu si eu cine sunt. smile.gif

PS: Vezi ca o dai in Strawman atribuindu-mi argumente pe care nu le-am adus. wink.gif

Trimis de: turbo trabant pe 12 Jul 2010, 05:26 PM

QUOTE(abis @ 12 Jul 2010, 05:17 PM) *
Ma confunzi. Intrebarea mea era justificata de interesul de a sti daca cei care fac astfel de previziuni super-optimiste au vreun interes sa umfle cifrele sau nu.

da si tu o tura pe la oxford si vezi daca sunt superoptimiste cifrele alea. e si o romancuta pe acolo stati la o sueta cu pauarpointu in brate sa mestecati cifrele.

fii linistit, romanii o sa vanda pe nimic si dupa aia o sa se aleaga cu cianura. asa stiu ei sa faca afaceri bune, adica domeniul unde oxfordistii lucreaza in 90 de tari.

zau daca stiu ce e mai nociv pentru tara: rosia montana sau peturile patriotice de prin paduri. rolleyes.gif

Trimis de: abis pe 13 Jul 2010, 10:00 AM

Aurul de la Rosia Montana valoreaza, se zice, vreo http://www.riscograma.ro/1458/cat-aur-este-la-rosia-montana-o-comparatie-vizuala/ de USD.

Expertii aia zic ca Romania poate castiga vreo 19 miliarde din afacerea asta, deci mai bine decat dublu. De unde, frate?! Cine investeste intr-oa facere mai mult decat castiga?

Trimis de: turbo trabant pe 13 Jul 2010, 10:10 AM

QUOTE(abis @ 13 Jul 2010, 10:00 AM) *
De unde, frate?!

de la mircea badea. probabil de efectul multiplicator al investitiilor in economie nu ai auzit. rolleyes.gif

niste escroci astia de la ocsford noroc cu facultatile din romania care scot diplome de geniu pe banda rulanta.

Trimis de: abis pe 13 Jul 2010, 11:01 AM

QUOTE(turbo trabant @ 13 Jul 2010, 11:10 AM) *
probabil de efectul multiplicator al investitiilor in economie nu ai auzit

Am auzit, dar nu se aplica aici, nu investesti intr-o fabrica de masini de ex. care poate produce teoretic pe termen nelimitat, investesti intr-o exploatare care stii ca va fi inevitabil limitata atat in timp cat si ca venit.

Explica-mi tu cum se pot castiga 19 miliarde USD atunci cand aurul valoreaza 8 miliarde. smile.gif

QUOTE
niste escroci astia de la ocsford

Atat timp cat despre ei nu stiu ma mult decat scrie pe site-ul lor si in care (cum altfel?) nu spun mare lucru, n-am de unde sa stiu nici cat sunt de competenti, nici cat sunt de benevolenti, asa ca toate optiunile sunt deschise....

QUOTE
noroc cu facultatile din romania care scot diplome de geniu pe banda rulanta

Cum ziceam, o dai in strawman.

Trimis de: turbo trabant pe 13 Jul 2010, 12:24 PM

QUOTE(abis @ 13 Jul 2010, 11:01 AM) *
asa ca toate optiunile sunt deschise....

adica "tehnica" romaneasca de a considera ceva ce nu este pe placul romanului drept escrocherie.

mentalitatea romaneasca-straina: 1-0. hai ca se poate si mai bine, nu ne vindem tara, aurul e al nostru.

Trimis de: abis pe 13 Jul 2010, 12:35 PM

QUOTE(turbo trabant @ 13 Jul 2010, 01:24 PM) *
adica "tehnica" romaneasca de a considera ceva ce nu este pe placul romanului drept escrocherie.

Nu-i chiar asa, si mie mi-ar placea sa intre in tara atata puhoi de banet. smile.gif

Numai ca suma mi se pare exagerata, iar pe de alta parte exista inca acele dubii legate de siguranta exploatarii. Care ar exista chiar daca investitorul ar fi roman get-beget.

Trimis de: turbo trabant pe 13 Jul 2010, 12:41 PM

QUOTE(abis @ 13 Jul 2010, 12:35 PM) *
Numai ca suma mi se pare exagerata, iar pe de alta parte exista inca acele dubii legate de siguranta exploatarii. Care ar exista chiar daca investitorul ar fi roman get-beget.

suma mi se pare exagerata- scuze dar parerea subiectiva este o chestie ce nu se poarta in discutii cu oxfordienii.

oxfordienii nu s-au referit (cel putin public) la siguranta exploatarii. au facut un clasic studiu de impact economic.

nu este nici un puhoi de banet (cam cate un miliard pe an) si sigur avand in vedere cine il "gestioneaza" va fi bine administrat in campaniile electorale si nu numai.

Trimis de: abis pe 13 Jul 2010, 01:13 PM

QUOTE(turbo trabant @ 13 Jul 2010, 01:41 PM) *
scuze dar parerea subiectiva este o chestie ce nu se poarta in discutii cu oxfordienii

Dar tu pe ce te bazezi cand esti atat de entuziasmat de competenta si de bunele intentii ale tipilor astora? Nu uita ca sunt o companie privata cu actionari pe care nu-i stim, nu este vorba despre Universitate (daca ar fi fost asa, nu as fi avut dubii). In studiul lor nu uita sa mentioneze ca nu este o prognoza, ci o estimare bazata pe multe variabile - deci sunt acoperiti daca vor da chix, nu? Oricand pot spune ca una dintre variabilele alea a luat-o alandala.

Eu n-am vazut sa fie un studiu de impact economic, ci par niste cifre scoase din burta. Da-mi te rog mai multe detalii despre acest studiu, te rog.

Pe de alta parte, daca zici ca nici nu sunt bani multi, si pe de alta parte ca nici nu ne vom alege cu mare lucru de pe urma lor, la ce bun deranjul?

Trimis de: turbo trabant pe 13 Jul 2010, 01:21 PM

QUOTE(abis @ 13 Jul 2010, 01:13 PM) *
Dar tu pe ce te bazezi cand esti atat de entuziasmat de competenta si de bunele intentii ale tipilor astora? Nu uita ca sunt o companie privata cu actionari pe care nu-i stim, nu este vorba despre Universitate (daca ar fi fost asa, nu as fi avut dubii). In studiul lor nu uita sa mentioneze ca nu este o prognoza, ci o estimare bazata pe multe variabile - deci sunt acoperiti daca vor da chix, nu? Oricand pot spune ca una dintre variabilele alea a luat-o alandala.

Eu n-am vazut sa fie un studiu de impact economic, ci par niste cifre scoase din burta. Da-mi te rog mai multe detalii despre acest studiu, te rog.

Pe de alta parte, daca zici ca nici nu sunt bani multi, si pe de alta parte ca nici nu ne vom alege cu mare lucru de pe urma lor, la ce bun deranjul?
eu nu sunt entuziasmat deloc si nu pot pentru ca sa combat niste cifre de genul asta cu "sentimente". doar am linkuit o preluare de presa si m-au distrat teribili prostanacii de pe siteul capital si comentariile lor manelistice.

ma bazez pe ceva ce nu exista pe dambovita: track recordul consultantilor. care este impresionant ( de la fiji pana prin america) si probabil ceva ceva s-or pricepe la chestii din astea , poate mai mult decat niste ecologisti de dambovita cu aurul boborului.

pentru un oxfordian un miliard pe an nu e mult, pentru niste manelari care nu pot sa conceapa decat in bancnote suma asta e enorm si ca urmare "cifrele sunt gresite" si "e conspiratie".



Trimis de: turbo trabant pe 15 Jul 2010, 02:43 PM

frumos grait de catavenci: suntem cam la fel de prosti ca dacii.

http://www.catavencu.ro/problema_rosia_montana-14780.html

Trimis de: March pe 28 Jan 2011, 05:12 PM

Cat a platit Rosia Montana Gold Corporation pentru ca mass-media americane sa spuna ca cianurile sunt http://www.ziuaonline.ro/societate/mediu/8886-cat-a-platit-rosia-montana-gold-corporation-pentru-ca-mass-media-americane-sa-spuna-ca-cianurile-sunt-bune-.html devil.gif

Trimis de: Cucu Mucu pe 19 Jul 2011, 09:26 PM

QUOTE(March @ 28 Jan 2011, 06:12 PM) *
Cat a platit Rosia Montana Gold Corporation pentru ca mass-media americane sa spuna ca cianurile sunt http://www.ziuaonline.ro/societate/mediu/8886-cat-a-platit-rosia-montana-gold-corporation-pentru-ca-mass-media-americane-sa-spuna-ca-cianurile-sunt-bune-.html devil.gif


Nu stiu, dar interesant de stiut ar fi cat va plati in viitoarele campanii electorale pentru http://www.mediafax.ro/cultura-media/ministerul-culturii-a-emis-certificatul-de-descarcare-de-sarcina-arheologica-pentru-rosia-montana-8496169/. Nu e un act criminal cumva sa dai descarcare arheologica unui loc unde este cea mai veche mina din tara (de pe timpul romanilor)?

Trimis de: Cucu Mucu pe 23 Jul 2011, 01:13 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 19 Jul 2011, 10:26 PM) *
Nu stiu, dar interesant de stiut ar fi cat va plati in viitoarele campanii electorale pentru http://www.mediafax.ro/cultura-media/ministerul-culturii-a-emis-certificatul-de-descarcare-de-sarcina-arheologica-pentru-rosia-montana-8496169/. Nu e un act criminal cumva sa dai descarcare arheologica unui loc unde este cea mai veche mina din tara (de pe timpul romanilor)?


Mi se umple inima de bucurie cand vad cata indignare a trezit aceasta furaciune a guvernului. Mai ales, sunt extaziat de amplele proteste organizate de oengeurile ecologiste independente (roflmao.gif) si de Cernea cu verzii lui ( roflmao.gif ).

Trimis de: Cucu Mucu pe 2 Sep 2011, 10:23 PM


Trimis de: Marduk pe 3 Sep 2011, 08:17 AM

"NU LASA ROSIA MONTANA SA MOARA"
"Oamenii sunt mai importanti decat aurul"

clapping.gif Numai ca oamenilor le place aurul, aici este marea dilema. Poate ca ar trebui sa concesionam zona pe mici portiuni pentru extragerea traditionala a aurului, cu blanuri de oaie, sau teascuri de lemn, asa am crea si o zona turistica, un tur al exploatarilor, o masa traditionala cu sarmale si palinca, iar la plecare, cadou o mica pepita a carei valoare sa fie inclusa in pretul excursiei, o fi propus cineva chestia asta?

Trimis de: March pe 3 Sep 2011, 01:11 PM

QUOTE(Marduk @ 3 Sep 2011, 09:17 AM) *
"NU LASA ROSIA MONTANA SA MOARA"
"Oamenii sunt mai importanti decat aurul"

clapping.gif Numai ca oamenilor le place aurul, aici este marea dilema.

Din admiratie pentru "Jupan" debitezi numai prostii. Dilema e a voastra. Aveti curajul si abandonati-va "Jupanul" acum in ultimul ceas. Asa cum a facut si Ekstein. Altfel veti muri cu el de gat !

Trimis de: USV pe 3 Sep 2011, 02:49 PM

http://www.youtube.com/watch?v=BIQz_YfkRwk

Trimis de: Cucu Mucu pe 3 Sep 2011, 05:23 PM

QUOTE(Marduk @ 3 Sep 2011, 09:17 AM) *
"NU LASA ROSIA MONTANA SA MOARA"
"Oamenii sunt mai importanti decat aurul"

clapping.gif Numai ca oamenilor le place aurul, aici este marea dilema. Poate ca ar trebui sa concesionam zona pe mici portiuni pentru extragerea traditionala a aurului, cu blanuri de oaie, sau teascuri de lemn, asa am crea si o zona turistica, un tur al exploatarilor, o masa traditionala cu sarmale si palinca, iar la plecare, cadou o mica pepita a carei valoare sa fie inclusa in pretul excursiei, o fi propus cineva chestia asta?


Iti meriti conducatorul iubit, sper sa ai parte de el multi ani de acum incolo. Traiasca Partidul Democrat ( ?! rofl.gif ) Liberal (?! roflmao.gif ) ! Traiasca Conducatorul nostru mult iubit!



Trimis de: March pe 3 Sep 2011, 06:13 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 23 Jul 2011, 02:13 PM) *
Mi se umple inima de bucurie cand vad cata indignare a trezit aceasta furaciune a guvernului. Mai ales, sunt extaziat de amplele proteste organizate de oengeurile ecologiste independente si de Cernea cu verzii lui ( roflmao.gif ).

Cum individul asta nu s-a pronuntat ? N-a scos oamenii la miting contra manariilor lu' Basea ?


Trimis de: Marduk pe 3 Sep 2011, 08:16 PM

QUOTE(March @ 3 Sep 2011, 02:11 PM) *
..... Aveti curajul si abandonati-va "Jupanul" acum in ultimul ceas .....

eu l-am abandonat, dar el e capitan, paraseste ultimul nava si bine face.

QUOTE(Cucu Mucu @ 3 Sep 2011, 06:23 PM) *
Iti meriti conducatorul iubit, sper sa ai parte de el multi ani de acum incolo.

moncher, marinarul e terminat, stie perfect ca partidul lui s-a sacrificat cand altii s-au dat la fund.

QUOTE(March @ 3 Sep 2011, 07:13 PM) *
... N-a scos oamenii la miting....

trebuia sa-i scoata el? sau trebuiau sa se stranga toti cei care fac zgomotul asta lipsit de perspectiva pentru localnici, apropo nu cred ca verzii ar fi avut curajul sa demonstreze pe acolo, cred ca iar fi luat minerii la bataie.


P.S. eu am pus niste intrebari in postarea mea, ma asteptam sa-mi spuna cineva, o alternativa, o actiune a ONG-urilor cu care sa fie de acord si localnicii, iar voi mi-ati trantit politica de zi cu zi, aceiasi placa de patefon ce-i zice acelasi cantecel monoton de ani de zile.

Trimis de: March pe 4 Sep 2011, 01:15 PM

Roşia Montană: escrocherie sau faliment?

Puţină lume ştie că povestea de la Roşia Montană e veche de mai bine de un deceniu. Şi mai puţină lume îşi dă seama că startul acestui PROIECT CRIMINAL PENTRU ROMÂNIA a fost dat de un membru de seamă al puterii care ne conduce astăzi, şi anume de Radu Berceanu.


@ Marduk &Co, lecturare placuta in continuare http://www.cotidianul.ro/rosia-montana-escrocherie-sau-faliment-156763/

Trimis de: Marduk pe 4 Sep 2011, 01:41 PM

Nu inteleg de ce-l numeste "proiect criminal"? "exterminarea", eliminarea lenta dar sigura a populatiei romanesti din acele zone nu este un proiect criminal? Este Radu Bercean vinovat de ceva? exista probe? exista plangeri in acest sens? a ajuns cineva la CEDO de gat cu Radu Berceanu cum ca ar fi implicat in aceasta afacere in detrimentul statului Roman? ofera o alta alternativa jurnalistul care face aceste afirmatii romanilor care locuiesc in zona? sarim si punem stampile jurnalistice care confera acestor articole gazetaresti rolul de adevar suprem si realitate absoluta. Eu cred ca realitatea este alta si se reflecta in traiul oamenilor care locuiesc acolo, pe acei oameni nu-i intereseaza de cianuri, de Basescu, de Berceanu, de jurnalisti sau ONG-uri, ei vor sa traiasca, sa aibe un loc de munca, le-a oferit cineva la concret o alternativa? Mineri stiu inca de pe vremea comunismului ca munca in mina le aduce bani, acei bani care nu vin nici de la guvern nici de la ONG-uri nici de la jurnalisti. INTREB DIN NOU, SE GANDESTE CINEVA LA OAMENII AIA? CONCRET LA OBIECT, ATATEA CASE, FAMILII, ATATEA PROIECTE ALTERNATIVE.

Trimis de: March pe 4 Sep 2011, 01:49 PM

QUOTE(Marduk @ 4 Sep 2011, 02:41 PM) *
INTREB DIN NOU, SE GANDESTE CINEVA LA OAMENII AIA? CONCRET LA OBIECT, ATATEA CASE, FAMILII, ATATEA PROIECTE ALTERNATIVE.


Pentru ca ori nu ai citit pana la capat materialul ori vehiculezi minciunile basesciene :

În ultimă instanţă, nici profitul localnicilor, cărora li se promit locuri de muncă şi o viaţă mai bună, nu e unul real. Numărul declarat al angajaţilor de care RMGC are nevoie în procesul de construcţie al minei e de 2300, urmând ca după încheierea acestui proces (cca. 2 ani) numărul să se stabilizeze la 800. În acest caz, suma pentru cheltuielile RMGC cu resursele umane nu va depăşi 227,8 milioane dolari, sumă calculată (generos) pentru un salariu lunar mediu net de 1.000 USD pentru 2.300 de persoane angajate timp de 2 ani pentru construcţia minei, plus 800 de persoane angajate timp de maxim 18 ani pentru faza de extracţie a aurului şi argintului, la acelaşi salariu (estimat de mine) de 1.000 USD. Mai mult decât atât, campaniile de presă ale RMGC, care au promovat ideea unei oferte generoase de locuri de muncă, au fost catalogate de Consiliul Român pentru Publicitate drept „înşelătoare”.

Trimis de: Marduk pe 4 Sep 2011, 02:10 PM

raman totusi 800 de oameni inmultit cu 3-4 membri de familie sunt 3200 de oameni, iar din cei 2300 vor ramane 800 = 1500 din astia se vor mai pensiona 20-30 % = 950 din care multi vor primi somaj, etc. deci exista speranta. daca nu s-ar face nimic oamenii astia ar fi nevoiti sa plece din satele lor la oras sau la munca in strainatate. eu asa vad situatia si nu consider ca vehiculez nicio minciuna, nu doresc decat sa se faca ceva, orice, ca oamenii sa aiba de lucru si ramana in satele lor unde au crescut din generatie in generatie.

Trimis de: little1 pe 4 Sep 2011, 07:22 PM

am votat pro-Rosia Montana...
si in general, sunt pro-vindeti tara. pentru ca astialalti, pe care-i votam, ne-o iau moaca, si ne dau flit. strainii ne vor respecta mai mult, si ne vor ajuta mai mult.
amin!

Trimis de: gigip pe 4 Sep 2011, 07:50 PM

[quote name='little1' date='4 Sep 2011, 08:22 PM' post='716336']
am votat pro-Rosia Montana...
In parte ai dreptate dar ii subestimezi pe "oamenii de afaceri si politicienii romani"! Nicio firma din strainatate nu va scoate un euro ori un gram de aur fara sa "cotizeze",fara numar,"intreprinzatorior romani",ca persoana fizica (,consutanti) ori ca angajat ori ales al statului roman! Sfanta spaga se ia intotdeauna,conform traditiei milenare romanesti,perfectionata la maximum dupa '90 incoace!

Trimis de: Erwin pe 4 Sep 2011, 10:08 PM

http://decantare.wordpress.com/

Trimis de: gigip pe 5 Sep 2011, 07:55 AM

QUOTE(Erwin @ 4 Sep 2011, 11:08 PM) *
http://decantare.wordpress.com/

Superba si pertinenta analiza! Cine are ochi si minte,sa citesca si sa retina!
PS:L-am revazut ,ieri seara pe "motul" David,cel numit "bolsevic" de catre presedintele jucator,cel care se lupta pentru pamantul lui si al clorlalti romani din Rosia Montana!
Un om hotarat,darz dar si competent,chiar si bun vorbitor,in direct,la Antena 3! Omul,dupa ce l-a atacat dur pe marele carmaci(merita sa vedeti emisiunea de ieri"Sinteza Zilei,a lui Gadea),observand intentia lui Mihai Gadea de a politiza discutia,i-a cerut ferm acestuia sa inceteze ,daca nu el nu va mai apare in emisiunea sa si va cere scuze lui Basea,pentru ca pozitia sa independenta este folosita in scop politic de catre realizatorul emisiunii!!! Bravo lui!
Cei doi au convenit sa faca o emisiune cu pareri pro ori contra Rosia-Montana,cu precizarea lui David ca sa nu se politizeze evenimentul.

Trimis de: abis pe 5 Sep 2011, 10:24 AM

QUOTE(March @ 3 Sep 2011, 02:11 PM) *
Dilema e a voastra. Aveti curajul si abandonati-va "Jupanul" acum in ultimul ceas.

Cu cine, frate?!

PSD spune (prin vocea lui Ilie Sarbu): Proiectul minier de la Rosia Montana trebuie sa prinda viata, dar in alte conditii

Nevasta lui Antonescu face lobby la Bruxelles pentru proiectul Gold Corporation.

Singurii care se opun proiectului au ramas ecologistii lui Cernea!

Trimis de: turbo trabant pe 5 Sep 2011, 01:12 PM

QUOTE(abis @ 5 Sep 2011, 10:24 AM) *
Singurii care se opun proiectului au ramas ecologistii lui Cernea!

se rezolva si asta cu un apartament langa apartamentul parintilor si o papusa de silicon.

uameni sunt si ecologistii, ce dreacu...pardon care ecologisti?

@little: tradatorule de tara ohyeah.gif

Trimis de: Marduk pe 5 Sep 2011, 02:14 PM

@Erwin
"Astazi se vorbeste doar despre investitii, si despre PIB, dar nimeni nu spune ca si prin investitii proaste pot fi irosite fondurile, ca investitile au un randament si ca este o eroare sa apelezi la credite pe care sa le “ingropi” in investitii nerentabile sau cu o rentabilitate mai mica decat dobanda.
Nu am invatat nimic din investitia in Casa Poporului. In periada de criza se investeste in sali de sport, “Catedrala Mantuirii Neamului”, se asfalteaza sosele pe care circula carute si se neglijeaza soselele intens circulate, toate astea pentru ca nu exista o societate civila care sa pretinda performanta, politici rationale si responsabile.
Afirmatia “nu ma intereseaza politica” este etalata cu mandrie, de cei care vor sa demonstreze superioritatea morala, dar afirmatia demonstreaza infantilitatea culturala, sau ascunde o ipocrita manipulare daca este promovata prin media."
Primo, (vorba unui clasic in viata) investitia este privata, nu cunosc in acest moment care este participarea statului roman. vorbim despre un profit care ar putea sa apara peste 5 (cinci) ani. Nu cred ca proiectul apeleaza la fonduri UE, creditele sunt facute de fondurile de investitii de mare risc. Comparatia intre Casa Poporului si Rosia Montana nu mi se pare corecta, Tetio (..... in viata) Casa Poporului a fost construita in vremea unei economii centralizate, cand nu se punea problema randamentului, profitului, etc. desi ceva, ceva, tot era in mintea economistilor, dar nu se discuta cu microfonul in gura. C.M.N. este o actiune a BOR care in opinia mea are mai degraba legatura cu mandria, trufia, decat cu simplitatea, smerenia, modestia, ce ar trebui sa stea la baza ortodoxiei romanesti si nu numai. Rosia Montana este un proiect privat, haideti sa-l convingem pe investitor ca este mai rentabil sa faca acolo partii de schii, turism, parapanta, cresterea caprelor cu lapte aurifer, etc. Daca reusim ne putem declara, verzi, ecologisti, eroi ai neamului romanesc, poate primim si ceva medalii, scutiri de taxe, etc. Ce sanse are in acest moment zona respectiva? stationarea in ancestral, reantoarcerea la ocupatiile traditionale (poate cu ceva ajutor de la UE), depopularea, disparitia structurii etnice romanesti (desi unii zic ca in zona sunt foarte multi tigani), infiintarea unui parc national care presupune existenta unei infrastructuri pentru al face sustenabil, profitabil, ce alte optiuni am mai avea? preluarea de catre statul roman a exploatarilor resurselor naturale, rascumpararea lor, poate ca asta se si doreste, se scot bani frumosi din aceste rascumparari, depinde de contractele ce le-au semnat romanii care ne-au condus in trecut, un cataclism natural, sfarsitul pamantului, mai sunt alternative?

Trimis de: Cucu Mucu pe 5 Sep 2011, 07:06 PM

QUOTE(Marduk @ 5 Sep 2011, 03:14 PM) *
Casa Poporului a fost construita in vremea unei economii centralizate, cand nu se punea problema randamentului, profitului, etc.


Vorbesti aiurea, se punea problema randamentului, dar a economiei nationale, adica trebuia sa vindem mai mult decat cumparam. Ceea ce era o conceptie sanatoasa. jamie.gif

QUOTE
Rosia Montana este un proiect privat, haideti sa-l convingem pe investitor ca este mai rentabil sa faca acolo partii de schii, turism, parapanta, cresterea caprelor cu lapte aurifer, etc


Delta Dunarii este un mare rezervor de resurse, peste in primul rand, Hai sa facem un proiect sa adunam tot pestele, sa taiem tot stuful din Delta, da-o la dracu de mlastina nenorocita, noua ne trebuie bani. Dar stai, sa nu o facem noi, angajam o firma straina, care sa ne dea 5% din profit. ohyeah.gif


Avea bunicul meu niste vecini, betivani mari, care beau toti banii. Aia in fiecare iarna bagau in sobe ce lemn mai gaseau prin curte, pomii, gardul, apoi au inceput sa bage din lemnaria casei, numai sa le ramana bani de bautura. Asta pana cand, intr-o zi, a cazut casa pe ei la propriu, unul a murit iar altul a ramas fara o mana. Cam ca betivanii aia incercati sa va comportati voi, vindeti tot, distrugeti tot, de dragul profitului.


Va placea tara in care ati copilarit?

Cine sunteti voi sa decideti ca nepotii vostri sa se joace printre halde de steril?

Trimis de: Marduk pe 5 Sep 2011, 07:45 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 5 Sep 2011, 08:06 PM) *
QUOTE
Vorbesti aiurea, se punea problema randamentului....ceea ce era o conceptie sanatoasa.

"desi ceva, ceva, tot era in mintea economistilor, dar nu se discuta cu microfonul in gura." asta am zis, ti se pare ca vorbesc aiurea?
QUOTE
Delta Dunarii este un mare rezervor de resurse....

Si Delta Dunarii este o problema ce are oarecum legatura cu Rosia Montana, OAMENII, nici in Delta Dunarii nu se tine cont de oameni, nu sunt proiecte destinate oamenilor care locuiesc acolo, care au nevoi normale, firesti, care vor sa vada un viitor in viata lor si a familiilor lor. Se fura mult, se pescuieste haotic, fara discernamant, exista cumetrii care au interese care nu tin cont de interesele comunitatii.
QUOTE
Cine sunteti voi sa decideti ca nepotii vostri sa se joace printre halde de steril?

NEPOTII NOSTRII. Trebuie sa fim destepti, mai destepti decat se asteapta multi dintre investitorii (care cred ca in tara asta se poate face orice cu o mica spaga, o influenta politica, etc.) pentru ca NEPOTII NOSTRII, sa nu se joace printre halde de steril, DAR INAINTE DE ASTA TREBUIE SA CONSTRUIM CONDITII CA NEPOTII NOSTRI SA SE NASCA ACOLO UNDE NE-AM NASCUT SI NOI.


Trimis de: decan pe 5 Sep 2011, 09:46 PM

QUOTE(Marduk @ 5 Sep 2011, 03:14 PM) *
Primo, (vorba unui clasic in viata) investitia este privata, nu cunosc in acest moment care este participarea statului roman. vorbim despre un profit care ar putea sa apara peste 5 (cinci) ani.

Orice investitie privata produce venituri si costuri asupra zonei.
In cazul de Rosia Monana se produc costuri de mediu si distruge vestigii arheologice care pot fi valorificate turistic in urmatorii 500 de ani, daca vestigile sunt conservate si intretinute.
Materialul la care s-a dat link-ul nu se refera la Rosia Montana, se refera la eficienta investitilor in general si a fost preluat o parte dintr-un articolul http://blog.cluj.info/opinii/un-argument-economic-impotriva-exploatarii-aurului-de-la-rosia-montana

QUOTE(Marduk @ 5 Sep 2011, 03:14 PM) *
Nu cred ca proiectul apeleaza la fonduri UE, creditele sunt facute de fondurile de investitii de mare risc. Comparatia intre Casa Poporului si Rosia Montana nu mi se pare corecta, Tetio (..... in viata) Casa Poporului a fost construita in vremea unei economii centralizate, cand nu se punea problema randamentului, profitului, etc. desi ceva, ceva, tot era in mintea economistilor, dar nu se discuta cu microfonul in gura. C.M.N. este o actiune a BOR care in opinia mea are mai degraba legatura cu mandria, trufia, decat cu simplitatea, smerenia, modestia, ce ar trebui sa stea la baza ortodoxiei romanesti si nu numai.

C.M.N benficiaza de fonduri de la buget, si comparatia cu Casa Poporului este corecta.

QUOTE(Marduk @ 5 Sep 2011, 03:14 PM) *
Ce sanse are in acest moment zona respectiva?

Vezi link-ul de mai sus!
In conditile in care lumea este desertificata, o oaza de verdeata poate atrage turism in toate cele patru anotimpuri.
Aurul cel mai de pret, il constituie padurile si pasunile in zona respectiva.
Daca vor fi cianuri, in urmatorii 100 de ani zona nu va mai avea nici o sansa.
Altii se chinuie sa extinda zona verde si noi o distrugem.

Trimis de: Erwin pe 5 Sep 2011, 11:21 PM

Corect, decan! Marduk, prietene, nu ai citit cu atenţie ce scria acolo în link. NU este indicat nici din punct de vedere economic să dăm aurul spre exploatare unei companii străine, respectiv RMGC, din cauza efectului maladiei olandeze asupra economiei. Se arată cu argumente că economiile bazate doar pe exploatarea resurselor naturale şi pe consum nu au o evoluţie constantă ci haotică. Nici ceea ce controlam cât de cât nu vom mai putea controla. Nu avem nevoie acum de asta ci de refacerea sectoarelor distruse de inepţia guvernelor post-decembriste! Inclusiv cu companii româneşti în industria extractivă.

Trimis de: abis pe 6 Sep 2011, 09:22 AM

QUOTE(Cucu Mucu @ 5 Sep 2011, 08:06 PM) *
Va placea tara in care ati copilarit?

Mie nu. smile.gif

Imi placeau prietenii mei de atunci, imi placea ca familia era inca intreaga, imi placea ca eu eram la cea mai frumoasa varsta, insa tara nu era una care sa iti placa ori una in care sa fie placut sa traiesti. Nu aveam noi atunci termen de comparatie... Nu intru in detalii legate de statul la cozi, de penuria de alimente, de frigul din case; nu intru in detalii legate de hiatusul imens dintre "tara frumoasa si bogata" din propaganda oficiala si realitate; nu intru in detalii legate de ceea ce tine de politica, de conservarea oraselor de patrimoniu (un drum pana la Praga, Budapesta, Veliko Tarnovo ori Nessebar, ca sa ma rezum la orase din tarile "fratesti", ar fi fost edificator; dar majoritatea nici macar acolo nu puteau ajunge). Sa ma refer strict la protectia mediului, asa cum era inteles in acele vremuri. Iar exemplul suprem de protectie a mediului in acea perioada este Copsa Mica.

Nu, nu cred ca este corect sa luam ca punct de reper Romania anilor in care noi am copilarit. Realitatea acelor vremuri era mult mai crunta decat in ziua de astazi, Romania nu era nici pe departe cea prezentata in propaganda, romanii nu sunt si nu erau nici pe departe asa cum erau prezentati. Traiam intr-o lume mistificata si profund ideologizata. Doar noi eram mult mai tineri, mult mai naivi - daca imi este dor de ceva din vremea aia, imi este dor doar de cel care eram atunci.

QUOTE
Cine sunteti voi sa decideti ca nepotii vostri sa se joace printre halde de steril?

Desi sunt impotriva proiectului, da-mi voie sa-ti spun ca nu se va juca nimeni printre halde de steril; proiectul prevede ca depozitele de steril sa fie acoperite cu pamant fertil, iar acolo sa fie plantati copaci.

Am vazut dezbaterea de http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10025795-live-text-dezbaterea-despre-imapactul-exploatarii-rosia-montana.htm si cu regret trebuie sa o spun, Cernea din alta lume, argumentele lui sunt cele ale unui om nepregatit, care nu cunoaste subiectul, si este contra doar asa, din principiu...

Argumentele din linkul lui decan, desi fac referire doar la aspectul economic, nu si la cel ecologic, care nu este deloc de neglijat, mi se par mult mai solide decat cele ale lui Cernea...


Trimis de: turbo trabant pe 6 Sep 2011, 10:02 AM

QUOTE(Cucu Mucu @ 5 Sep 2011, 07:06 PM) *
Vorbesti aiurea, se punea problema randamentului, dar a economiei nationale, adica trebuia sa vindem mai mult decat cumparam. Ceea ce era o conceptie sanatoasa. jamie.gif
Delta Dunarii este un mare rezervor de resurse, peste in primul rand, Hai sa facem un proiect sa adunam tot pestele, sa taiem tot stuful din Delta, da-o la dracu de mlastina nenorocita, noua ne trebuie bani. Dar stai, sa nu o facem noi, angajam o firma straina, care sa ne dea 5% din profit. ohyeah.gif
Avea bunicul meu niste vecini, betivani mari, care beau toti banii. Aia in fiecare iarna bagau in sobe ce lemn mai gaseau prin curte, pomii, gardul, apoi au inceput sa bage din lemnaria casei, numai sa le ramana bani de bautura. Asta pana cand, intr-o zi, a cazut casa pe ei la propriu, unul a murit iar altul a ramas fara o mana. Cam ca betivanii aia incercati sa va comportati voi, vindeti tot, distrugeti tot, de dragul profitului.ize=4] Va placea tara in care ati copilarit?

Cine sunteti voi sa decideti ca nepotii vostri sa se joace printre halde de steril?
[/size]

In tara in care am copilarit nu puteai respira seara din cauza schimbului trei din fabricile nebunului, copsa mica duduia cand mergeai la marea neagra si patriotica inotai printre rrziduurile de la petromidia etc etc. Acu vine unu si rade 2 munti si toti filfizonii sew dau cu curu verde de pamant in timp ce regreta iepoca de haur.

2. Daca nu va spus nimeni va zic eu: in alte tari cu halde de steril e un mare hit vizitarea noaptea a haldelor. Turisti garla, de ce oare, poate pentru peisajul nocturn? Dar asta nu ar fi prima si ultima oportunitate pierduta de rrromania tara preocupata de taiatul frunzei din brand.

Iar pentru cine nu stie, chiar acum in judetul alba sunt niste oameni care impadurewsc halde de steril comunist pe banii ue.


Asa ca ecologistii de dambovita mananca steril smile.gif.

Trimis de: abis pe 6 Sep 2011, 10:20 AM

QUOTE(turbo trabant @ 6 Sep 2011, 11:02 AM) *
Daca nu va spus nimeni va zic eu: in alte tari cu halde de steril e un mare hit vizitarea noaptea a haldelor. Turisti garla, de ce oare, poate pentru peisajul nocturn?

In care tari? Unde se intampla chestia asta?

Da si tu detalii mai multe ca sa putem vedea cu ochii nostri unde scrie despre genul asta de turism. smile.gif

Trimis de: turbo trabant pe 6 Sep 2011, 10:38 AM

QUOTE(abis @ 6 Sep 2011, 10:20 AM) *
In care tari? Unde se intampla chestia asta?

Da si tu detalii mai multe ca sa putem vedea cu ochii nostri unde scrie despre genul asta de turism. smile.gif

In fostele bazine miniere din europa. Valea ruhrului de exemplu.

Nu pot sa pun link dar cauta cu goagal" halden ruhr tourism" ar trebui sa aiba si ceva rezultate in engleza. Biletul pe cap de turist era cam vreo 20 de euro parca, cu ghid si masina inchiriata.

Ecologistii de dambovita sunt doar niste luzari.

Trimis de: abis pe 6 Sep 2011, 12:37 PM

QUOTE(turbo trabant @ 6 Sep 2011, 11:38 AM) *
cauta cu goagal" halden ruhr tourism" ar trebui sa aiba si ceva rezultate in engleza

http://www.google.ro/search?q=halden+ruhr+tourism&hl=ro&client=firefox&hs=cYE&rls=com.yahoo%3Aen-US%3Aofficial&num=10&lr=lang_en&ft=i&cr=&safe=off

Nu m-am lamurit cate miliarde de euro se castiga din turismul asta...


QUOTE
Ecologistii de dambovita sunt doar niste luzari

Oricine este "de Dambovita" este looser, nu? In afara de mistocarii de Dambovita, care sunt niste genii - din pacate, genii neintelese de contemporanii care nu se ridica la valoarea lor. Ah, valoarea mea, nu o are nimenea...

Trimis de: March pe 6 Sep 2011, 01:00 PM

In privinta acestei afaceri eu nu eram decis in care parte sa inclin balanta. Dar dupa interventia pe fata, porceasca , a "Jupanului" in favoarea afaceristilor de la Gold , mi-am zis... categoric aici pute ceva !

Si auzi... cica peste steril or sa planteze iarba si copaci.... jamie.gif

Trimis de: Michelle pe 6 Sep 2011, 01:01 PM

QUOTE(abis @ 6 Sep 2011, 10:22 AM) *
Mie nu. smile.gif

Imi placeau prietenii mei de atunci, imi placea ca familia era inca intreaga, imi placea ca eu eram la cea mai frumoasa varsta, insa tara nu era una care sa iti placa ori una in care sa fie placut sa traiesti. Nu aveam noi atunci termen de comparatie... Nu intru in detalii legate de statul la cozi, de penuria de alimente, de frigul din case; nu intru in detalii legate de hiatusul imens dintre "tara frumoasa si bogata" din propaganda oficiala si realitate; nu intru in detalii legate de ceea ce tine de politica, de conservarea oraselor de patrimoniu (un drum pana la Praga, Budapesta, Veliko Tarnovo ori Nessebar, ca sa ma rezum la orase din tarile "fratesti", ar fi fost edificator; dar majoritatea nici macar acolo nu puteau ajunge). Sa ma refer strict la protectia mediului, asa cum era inteles in acele vremuri. Iar exemplul suprem de protectie a mediului in acea perioada este Copsa Mica.

Nu, nu cred ca este corect sa luam ca punct de reper Romania anilor in care noi am copilarit. Realitatea acelor vremuri era mult mai crunta decat in ziua de astazi, Romania nu era nici pe departe cea prezentata in propaganda, romanii nu sunt si nu erau nici pe departe asa cum erau prezentati. Traiam intr-o lume mistificata si profund ideologizata. Doar noi eram mult mai tineri, mult mai naivi - daca imi este dor de ceva din vremea aia, imi este dor doar de cel care eram atunci.



Mie da.Cucu se referea la altceva.
Hai sa nu facem confuzie intre tara ca loc geografic si societatea stramba de-atunci.

Eu nu inteleg de ce trebuie comparata Romania ca sa fie apreciata?? Eu nici acum nu o compar cu nimic din lumea asta, desi in unele aspecte, care nu privesc economia, arata mult mai rau decit in copilaria mea. Si nu idilizez copilaria.

Cind eram mica nu exista an sa nu vad un alt coltisor de tara pe care il planuiau parintii mei ca loc de vacanta. In unele locuri ,cum sunt Cheile Bicazului , au ramas aceleasi sosele de pe vremea lui Ceasca.Dar atunci erau bune.

Si acum mai tanjesc dupa padurile de-atunci,traseele prin padure-astazi ocolite-, dupa taberele de-atunci, dupa marea de-atunci.Ma mir ca tu nu!

Trimis de: turbo trabant pe 6 Sep 2011, 01:03 PM

Miliarde de euro, de unde visezi asa ceva din niste obiective turistice? La 20 de euro intrarea ar trebui sa fie toata populatia ioropii trimisa la turism obligatoriu smile.gif

Ecolostii de dambovita ca toti politicienii de dambovita sunt niste luzari care nu fac decat scandal.ala cu valoarea este ditamai consilirer pesede in ilfov deci valoarea sa i-o cauti matale.

Oricum va agitati degeaba nu se va face nici o exploatare la rosia montana si pentru asta trebuie sa multumiti mentalitatii de dambovita

Contractul cu timis dateaza de 14 ani (!) si va mai dura inca paispe ani pana se decide vreun govern sa faca ceva. Acum toti au sarit de fundul lor verde pt ca base a zis ceva pro si ei trebuie sa zica si ei invers de cum zice base. Ca asa I in dambovita, nu conteaza interesul national ci doar ratingu'

Trimis de: abis pe 6 Sep 2011, 01:21 PM

QUOTE(March @ 6 Sep 2011, 02:00 PM) *
In privinta acestei afaceri eu nu eram decis in care parte sa inclin balanta. Dar dupa interventia pe fata, porceasca , a "Jupanului" in favoarea afaceristilor de la Gold , mi-am zis... categoric aici pute ceva !

Optiunile tale se schimba dupa Basescu? Daca maine e contra proiectului, tu o sa fii pro? smile.gif

QUOTE(Michelle)
Si acum mai tanjesc dupa padurile de-atunci,traseele prin padure-astazi ocolite-, dupa taberele de-atunci, dupa marea de-atunci.Ma mir ca tu nu!

In Fagaras ori Piatra Craiului am mers dupa Revolutie si mi-a placut; cu parintii mergeam cand eram copil pe Valea Prahovei, la Cheia, in Cheile Bicazului, la manastirile din Moldova samd; la mare, cu parintii mergeam in Mamaia de obicei, dupa Revolutie m-am orientat catre 2 Mai, Vama Veche, Sfantu Gheorghe (in Delta). Asadar nu pot sa spun ca am regrete, din punctul asta de vedere... Pur si simplu am schimbat locurile in care ma duceam in vacanta. Si nu am regretat.

QUOTE(turbo trabant)
Ecolostii de dambovita ca toti politicienii de dambovita sunt niste luzari

Exact.

Trimis de: March pe 6 Sep 2011, 01:25 PM

QUOTE(turbo trabant @ 6 Sep 2011, 02:03 PM) *
Acum toti au sarit de fundul lor verde pt ca base a zis ceva pro si ei trebuie sa zica si ei invers de cum zice base.

Declaraţie-şoc în Parlamentul României:
Traian Băsescu - http://www.cotidianul.ro/traian-basescu-agent-de-influenta-156953/ de influenţă?

Trimis de: March pe 6 Sep 2011, 01:29 PM

QUOTE(abis @ 6 Sep 2011, 02:21 PM) *
Optiunile tale se schimba dupa Basescu? Daca maine e contra proiectului, tu o sa fii pro? smile.gif

Mai bine vezi de pozitia ta imbalmajita asupra acestei chestiuni. Pe
deoparte , sanchi, o faci pe ecologistul iar pe de alta parte nu stii cum s-o pui ca sa fii in acord cu "Jupanul".

Contra proiectului maine ? Cine il mai crede dupa tot lantul de minciuni debitate de-a lungul mandatelor sale !

Trimis de: abis pe 6 Sep 2011, 01:53 PM

QUOTE(March @ 6 Sep 2011, 02:29 PM) *
Mai bine vezi de pozitia ta imbalmajita asupra acestei chestiuni.

rofl.gif

Ce e imbalmajit? Am spus clar ca ma numar printre opozantii proiectului.
rofl.gif

Trimis de: Michelle pe 6 Sep 2011, 02:20 PM

Nu stiu ce sa zic, abis, dar tie-ti place Mamaia lui Mazare?acest kitsch horror rezultat in urma manelizarii-mazarizarii acestei statiuni?

Este clar pentru mine ca noi nu avem cum sa facem milioanele /miliardele de euro din turism cum fac italienii spre exemplu in Toscana,oricat am prezerva muntii de la Rosia Montana.Dar in Toscana ai toate la un loc: ai cultura, ai istorie, ai peisaj, ai gastronomie,ai tot...Turistii straini sunt interesati de noi,oricat de saracie ar fi in tara...numa sa vada la noi ce avem specific,nu chestii imprumutate din occident.Deci mai bine am prezerva casele,traditiile, facutul painii,branzei,cresterea oilor...asta avem ,astea trebuie sa le aratam ...si vor plati sa vada asta,nu miliarde dar vor plati...

Trimis de: Marduk pe 6 Sep 2011, 02:33 PM

QUOTE(decan @ 5 Sep 2011, 10:46 PM) *
QUOTE
In cazul de Rosia Monana se produc costuri de mediu si distruge vestigii arheologice care pot fi valorificate turistic in urmatorii 500 de ani, daca vestigile sunt conservate si intretinute.

Nu stiu ce vestigii arheologice atat de importante sunt acolo, la capitolul asta oricum stam prost, nu stim macar sa conservam ceea ce avem dar sa le mai si exploatam.
QUOTE
.... comparatia cu Casa Poporului este corecta.

in ce sens? Casa Poporului a fost construita intr-o economie centralizata !
QUOTE
In conditile in care lumea este desertificata, o oaza de verdeata poate atrage turism in toate cele patru anotimpuri.

Lumea se desertifica din alte cauze iar pentru oaze de verdeata destinate turismului e nevoie de infrastructura, pentru care nu sunt bani, etc. este un cerc vicios pe care doar o decizie politica poate sa-l sparga.
QUOTE
Aurul cel mai de pret, il constituie padurile si pasunile in zona respectiva.

De acord, dar oamenii trebuie sa beneficieze de programe pentru a exploata corect acest "aur".
QUOTE
Daca vor fi cianuri, in urmatorii 100 de ani zona nu va mai avea nici o sansa.

Parca la unguri a fost o catastrofa cu cianuri, am vazut un documentar despre cum arata zona in prezent, incredibil cat de multe pot face oamenii daca exista initiative si decizii politice.



QUOTE(Erwin @ 6 Sep 2011, 12:21 AM) *
.... NU este indicat nici din punct de vedere economic să dăm aurul spre exploatare unei companii străine, respectiv RMGC, din cauza efectului maladiei olandeze asupra economiei....

Ce sa inteleg ca economia Romaniei sta in exploatarea aurului de RM? maladia olandeza a aparut atunci cand Olanda avea colonii si era preocupata doar de exploatarile din zona respectiva, Olanda nu are cine stie ce resurse. Asa este aceasta maladie poate dauna unei economii care exte axata doar pe exploatarea resurselor, dar nu cred ca este cazul RM.

QUOTE(Michelle @ 6 Sep 2011, 02:01 PM) *
Hai sa nu facem confuzie intre tara ca loc geografic si societatea stramba de-atunci. Eu nu inteleg de ce trebuie comparata Romania ca sa fie apreciata??

Asta mi-a placut, am avut o disputa cu un amic pe tema asta, diferenta intre tara ca loc geografic si zona locuita de romani, de societatea stramba a acestora.

Trimis de: abis pe 6 Sep 2011, 02:45 PM

QUOTE(Michelle @ 6 Sep 2011, 03:20 PM) *
Nu stiu ce sa zic, abis, dar tie-ti place Mamaia lui Mazare?

Nu stiu, nu am mai fost la Mamaia de prin '92. Si nici nu o sa mai ajung prea curand. De ce sa ma duc la Mamaia, daca pot sa merg inca putin in plus si sa ajung in locuri mult mai interesante?

Trimis de: Michelle pe 6 Sep 2011, 02:58 PM

Politica strutului...N-am vazut,nu vreau sa vad ,dar stiu eu mai bine...Pai du-te intr-un loc unde-ai fost cind erai copil si vezi transformarile.
Ideea mea e ca nu stim sa ne vindem marfa ,marfa care era de calitate pina acum 2 decenii

Eu n-am nimic cu bulgarii ,in general n-am idei preconcepute, am fost si la ei cit sa ma lamuresc, dar nu-i mai ridicati atata in slavi ca nu e chiar asa...

Am vazut Sofia si am vazut Belgradul in vara asta, care e cazut in dizgratie pe plan european...Nu exista termen de comparatie,Belgradul a fost si e de 1000 de ori mai sus.Sub toate aspectele.

Trimis de: abis pe 6 Sep 2011, 03:32 PM

QUOTE(Michelle @ 6 Sep 2011, 03:58 PM) *
Politica strutului...N-am vazut,nu vreau sa vad ,dar stiu eu mai bine...Pai du-te intr-un loc unde-ai fost cind erai copil si vezi transformarile.

Le vad in Bucuresti.

QUOTE
Am vazut Sofia si am vazut Belgradul in vara asta, care e cazut in dizgratie pe plan european...Nu exista termen de comparatie,Belgradul a fost si e de 1000 de ori mai sus.

Tot ce se poate. Inseamna ca Belgradul o fi de 10.000 ori peste Bucuresti...? smile.gif

Nu i-am ridicat in slavi pe bulgari, doar i-am apreciat ca stiu sa-si puna mai bine in valoare ceea ce au si, mai ales, au reusit sa pastreze nealterate orase vechi ca cele pe care le-am dat ca exemplu. Comunistii romani au fost mai prosti decat ai altora: cei unguri de ce nu au mutilat Budapesta, ori cehii Praga, asa cum au mutilat ai nostri Bucurestiul?

Ne tot laudam ca avem o tara asa si pe dincolo; dar poti compara litoralul romanesc, ca peisaj vorbesc, cu cel din Croatia, Grecia, Muntenegru? Despre munti e mai greu de discutat, pentru ca fiecare munte este unic, insa pana si amaratii de bulgari au munti mai inalti decat noi, cu partii de schi mai multe, cu tot ce vrei... Pe bune, nu vad motivul pentru care am declara ca Romania este mai nu stiu cum, este o tara la fel ca oricare alta (in cel mai bun caz), in care s-a intamplat sa ne nastem. Nu vad de ce ar trebui sa fiu atasat de Mamaia ori de vreun alt loc in mod special. Am fost la Mamaia cand eram mic, mi-a ajuns, nu imi doresc sa ajung acolo din nou, nici daca ar fi ramas "ca pe vremuri", nici daca s-a manelizat cum spui sub "domnia" lui Mazare. Nu tin mortis sa vad toata viata aceleasi locuri in vacante (exceptand poate Sfantu Gheorghe, unde m-as mai duce, si muntii - acolo niciodata nu poti sa vezi totul).

Daca sunt strut din cauza asta, asta e, imi asum conditia...
smile.gif

Trimis de: Michelle pe 6 Sep 2011, 04:59 PM

"poti compara litoralul romanesc?"-Deci nu vreau sa compar, fiecare litoral are un fel al lui , date naturale vorbesc

Acuma, hai sa-ti zic...acum 3 ani am dus un australian nascut in Brisbane, cu casuta de lemn pe plaja la oceanul Indian , la o oarescare distanta de Marea Bariera de Corali pe litoralul romanesc...am avut grija sa-i arat numai partea frumoasa a lucrurilor,am filtrat putin, ca el saracu' n-avea de unde sa stie cum sunt unele lucruri cu adevarat...I-a placut de murea ,a stat la soare si-n apa nonstop , era asa curios de tot ...nu vazuse in viata lui oameni dati cu namol (o fi crezut ca avem si noi aborigeni!),i-au placut pestele, scoicile de la Popasul Pescarului,marea,plaja larga de nisip de la Mamaia, Constanta-cazinoul,esplanada...tot.Deci nu fi tu asa categoric,poate n-ai fost in prea multe locuri care sa te faca sa te atasezi de tara asta...dar lucruri frumoase sunt,slava domnului! Mai fa sapaturi si-ai sa aflii si alte locuri care merita vizitate, nu numai litoralul bulgaresc

Trimis de: abis pe 6 Sep 2011, 05:10 PM

QUOTE(Michelle @ 6 Sep 2011, 05:59 PM) *
Mai fa sapaturi si-ai sa aflii si alte locuri care merita vizitate, nu numai litoralul bulgaresc

Pai am zis eu asa ceva???

Nu am zis cateva randuri mai sus ca m-as mai duce la Sfantu Gheorghe???

Pe litoralul bulgaresc ma duc daca am ceva de vizitat - de ex. la Nessebar sau la Balcic, nu ma duc la "fabricile de bani" gen Sunny Beach...

Trimis de: March pe 6 Sep 2011, 05:12 PM

QUOTE(abis @ 6 Sep 2011, 03:45 PM) *
Nu stiu, nu am mai fost la Mamaia de prin '92. Si nici nu o sa mai ajung prea curand. De ce sa ma duc la Mamaia, daca pot sa merg inca putin in plus si sa ajung in locuri mult mai interesante?

Aoileuuu... Te lepezi de "frunza" ? unsure.gif tongue.gif

Trimis de: March pe 6 Sep 2011, 06:20 PM

Din 300 tone de aur si 1600 tone de argint luam ciuciu !

Extras din contractul semnat intre statul roman si RMGC, desecretizat si publicat pe site-ul Ministerului Economiei :“Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) poate vinde în avans aurul şi argintul pe care le va extrage, pentru finanţarea operaţiunilor companiei, iar statul nu va încasa dividende atât timp cât Minvest Deva, acţionar minoritar, va avea datorii faţă de Gabriel Resources rezultate din majorări de capital”. Daca mai era vreo indoiala, va e clar ca nu vom pupa nici un leu din zecile de miliarde de dolari rezultate din vinzarea aurului si argintului de la Rosia Montana?


Radu Tudor

Trimis de: Marduk pe 6 Sep 2011, 07:46 PM

N-am avut rabdare sa citesc tot http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-10038888-ministerul-economiei-publicat-contractul-rosia-montana.htm dar daca este vorba de doar 300 tone de aur si 1600 tone argint, pe toata exploatarea, e putin, foarte putin. Acum am inteles de ce proiectul asta nu este chiar asa cum vor sa-l prezinte cei care-l considera benefic pentru zona. Ramane totusi o intrebare, ce facem cu oamenii care locuiesc acolo si au nevoie de locuri de munca, de bani sa-si creasca copiii.

Trimis de: Erwin pe 6 Sep 2011, 09:57 PM

Nu e numai aur şi argint acolo! Astea-s datele oficiale. Însă în acei munţi există şi metale mai rare şi mult mai scumpe. Nu-mi mai amintesc din păcate unde am citit, dar în acel articol sau blog se spunea că este vorba de pământuri rare inclusiv radioactive, care acum sunt intens folosite în industria de vârf sau nucleară şi că de fapt astea ar fi scopul principal (şi secret) al exploatării. Undeva în contract scrie că vor fi exploatate şi altele fără a se menţiona explicit cantităţi sau elementele respective sau cât i-ar reveni statului din vânzarea lor.

Trimis de: turbo trabant pe 7 Sep 2011, 11:13 AM

Erwin exista vreun studiu oficial sau independent care sa arate ce zici tu ca e acolo? Sau sunt doar zvonuri pe net?

Banuiala mea e ca Gold corporation intrertine special zvonurile cu privirea la bogatioa exploatarii ca sa investeasca investitorii in actiunile acestui miraj balcanic.

By the way, daca s-ar da drumul la exploatare pe ce drum s-as aduce agabariticele pana la exploatare? Sigur pe niste drumuri la fel de fata morgana ca si exploatarea asta smile.gif pana si pe vremea romanilor erau maibune drumurile prin judetul ala uitat de lume.

Trimis de: March pe 7 Sep 2011, 02:08 PM

QUOTE(turbo trabant @ 7 Sep 2011, 12:13 PM) *
By the way, daca s-ar da drumul la exploatare pe ce drum s-as aduce agabariticele pana la exploatare? Sigur pe niste drumuri la fel de fata morgana ca si exploatarea asta smile.gif pana si pe vremea romanilor erau maibune drumurile prin judetul ala uitat de lume.

Nicio problema. Sa se dea drumul si Cocos & asfaltistii vor primi comanda imediat pentru drumuri .

Trimis de: Marduk pe 7 Sep 2011, 03:19 PM

QUOTE(turbo trabant @ 7 Sep 2011, 12:13 PM) *
... Banuiala mea e ca Gold corporation intrertine special zvonurile cu privirea la bogatioa exploatarii ca sa investeasca investitorii in actiunile acestui miraj balcanic......

s-ar putea sa ai dreptate avand in vedere ce s-a auzit, cum ca in aceasta afacere ar fi implicate mai multe fonduri de risc.

Trimis de: Cucu Mucu pe 7 Sep 2011, 09:47 PM

QUOTE(Marduk @ 6 Sep 2011, 03:33 PM) *
Nu stiu ce vestigii arheologice atat de importante sunt acolo, la capitolul asta oricum stam prost, nu stim macar sa conservam ceea ce avem dar sa le mai si exploatam.


Sunt nspe linkuri in topic si in majoritatea sunt metionate "minele romane" de la Rosia Montana. Sa aduc niste planse colorate? ohyeah.gif Ma bucura faptul ca habar nu ai ce e in zona dar ii dai zor nevoie cu viitorul nostru luminos cu prostia de bani incasata de la RMGC, de parca salvarea Romaniei ar sta in niste amarate de sute de milioane, pe care, nota bene, daca Mininvest (aka Statul) are datorii catre RMGC, Romania nu va vedea o letcaie din dividende.


Michelle a tradus bine, m-am referit la locurile patriei, nu la oameni, nu la societate.

PS Pe terenul cu cianura nu mai creste nimic pt un minim de 100 de ani, zic unii specialisti. jamie.gif


Trabantele, ca de obicei, te aberezi copios cu Ruhr-ul tau, aia nu a fost exploatare cu cianura, doar niste carbune si fier.

Trimis de: Cucu Mucu pe 7 Sep 2011, 09:54 PM

QUOTE(abis @ 6 Sep 2011, 04:32 PM) *
dar poti compara litoralul romanesc, ca peisaj vorbesc, cu cel din Croatia, Grecia, Muntenegru?



Ai fost la Gura Portitei sa vezi rasaritul sau apusul? rolleyes.gif Daca nu, cu toata inima te sfatuiesc sa mergi , cat mai repede, pana nu navalesc neamurile proaste si acolo.

Trimis de: turbo trabant pe 7 Sep 2011, 11:41 PM

Mai cucule daca tu spui ca ruhru a fost numai carbune si otel cine este trabantu' sa te contrazica?

E drept ca nemtii sunt tampiti ca se plimba pe halde de steril dar poate au nevoie de putina consiliere de la ecologistii romani care sunt mai verzi ca ecologistii lor.

Trimis de: Marduk pe 8 Sep 2011, 11:33 AM

QUOTE(Cucu Mucu @ 7 Sep 2011, 10:47 PM) *
QUOTE
Sunt nspe linkuri in topic si in majoritatea sunt metionate "minele romane" de la Rosia Montana......

si altceva mai este pe acolo, vestigii arheologice, mozaicuri, bai romane, etc. pentru a fi exploatate? in minele alea cine sa intre? turistii? nu intra specialistii de frica sa nu se probuseasca peste ei dar sa le mai si exploatezi turistic asa cum sunt
QUOTE
....cu prostia de bani incasata de la RMGC, de parca salvarea Romaniei ar sta in niste amarate de sute de milioane...

in privinta asta mi-am schimbat parerea, am constatat ca nu se merita. personal as concesiona pamantul celor care vor sa-l exploateze traditional si pe aceasta idee as face o zona turistica, un loc in care turistul sa vada istoria exploatarii aurului in zona din trecut si pana in prezent, am mai descris ideea asta, doar ca trebuiesc bani pentru asa ceva, nu stiu cum s-ar putea pune in practica dar sunt convins ca daca ar exista infrastructura si interes din partea localnicilor, proiectul ar fi bun.
QUOTE
.... Ruhr-ul tau, aia nu a fost exploatare cu cianura, doar niste carbune si fier.

Dar a fost extrem de poluat, nemtii au bagat bani nu gluma in zona sa scape de poluare, am trecut prin zona, inainte si dupa, e o mare diferenta intre ce era acum 30 de ani si ceea ce este acum.


Trimis de: Marduk pe 8 Sep 2011, 03:01 PM

Poate ca la Rosia Montana este o http://www.adevarul.ro/actualitate/verde/web-meteoriti-ploaie-terra-pamant-scoarta-aur-metale_pretioase-formare-studiu_0_550745220.html Pentru ca la cat aur au declarat ei ca vor extrage de acolo chiar nu vad rostul investitiei.

Trimis de: March pe 8 Sep 2011, 04:02 PM

Roşia Montana - http://codrinscutaru.blogspot.com/ oficială a USL

Trimis de: Marduk pe 8 Sep 2011, 04:57 PM

RMGC pare sa accepte http://www.adevarul.ro/financiar/RMGCia_in_calcul_reducerea_concentratie_de_cianuri-pentru_a_primi_avizul_de_mediu_0_550745431.html. Dupa atatea eforturi, parca au trecut 14 ani? sunt in stare sa stea si c...a doar sa inceapa investitia, acuma or e aur acolo or e altceva care ne scapa.

Trimis de: March pe 8 Sep 2011, 05:15 PM

Ca urmare a implicarii lui Basea in afacere,

Primul lingou de aur de la Rosia Montana http://www.econtext.ro/finante-banci/bani/primul-lingou-de-aur-de-la-rosia-montana-ar-putea-fi-turnat-in-2014.html putea fi turnat in 2014

Desigur guvernul/ Ro va primi ... ciuciu !

Trimis de: Cucu Mucu pe 8 Sep 2011, 07:25 PM

QUOTE(Marduk @ 8 Sep 2011, 05:57 PM) *
RMGC pare sa accepte http://www.adevarul.ro/financiar/RMGCia_in_calcul_reducerea_concentratie_de_cianuri-pentru_a_primi_avizul_de_mediu_0_550745431.html. Dupa atatea eforturi, parca au trecut 14 ani? sunt in stare sa stea si c...a doar sa inceapa investitia, acuma or e aur acolo or e altceva care ne scapa.


Unii specialisti si mai putin specialisti spun ca ar fi si ceva uraniu pe acolo. Care ar valora mult mai mult decat aurul ala amarat.

Poate o fi gasit Mirciulica niste clienti si pt uraniul ala, cine stie! rolleyes.gif

Trimis de: Marduk pe 8 Sep 2011, 07:37 PM

S-a zvonit ca si Romania ar avea nevoie de uraniu, pentru reactoarele pe care le are sau pe care le va construi in viitor, uraniu pe care il cauta prin alte tari. Sa fie vreo legatura intre aur si uraniu, avand in vedere ca eu am invatat ca Romania mai are ceva rezerve de uraniu? E posibil ca actualii guvernantii, se gandesc ca si Ceausescu, la independenta energetica a Romaniei in viitor?

Trimis de: decan pe 8 Sep 2011, 08:12 PM

QUOTE(Marduk @ 8 Sep 2011, 08:37 PM) *
S-a zvonit ca si Romania ar avea nevoie de uraniu, pentru reactoarele pe care le are sau pe care le va construi in viitor, uraniu pe care il cauta prin alte tari. Sa fie vreo legatura intre aur si uraniu, avand in vedere ca eu am invatat ca Romania mai are ceva rezerve de uraniu? E posibil ca actualii guvernantii, se gandesc ca si Ceausescu, la independenta energetica a Romaniei in viitor?

Eu am aflat ca Romania exporta uraniu in Canada, si investeste in dezvoltarea intreprinderii de extragere si prelucrarea uraniului existenta langa Brasov.

Romania este independenta energetic, pentru ca marii consumatori au clacat.
Daca Alro Slatina firma rusa este pusa in situatia sa-si procure energia de pe piata externa si daca si combinatul de la Galati va face la fel, Romania poate exporta energie electrica.

Trimis de: Erwin pe 8 Sep 2011, 09:17 PM

nu pentru multă vreme, din păcate... termocentrala de la Mintia care funcţionează cu huilă din valea Jiului e pe cale de a fi închisă, fapt care va duce la închiderea minelor rămase. Probabil din cauza neutilizării certificatelor verzi, din cauza incompetenţei, se vor închide şi alte termocentrale ce ar fi trebuit retehnologizate, dotate cu captatoare şi filtre de noxe. Şi tot noi plătim investiţiile în eoliene şi alte surse regenerabile...

Trimis de: Cucu Mucu pe 8 Sep 2011, 09:23 PM

QUOTE(decan @ 8 Sep 2011, 09:12 PM) *
Eu am aflat ca Romania exporta uraniu in Canada


M-e greu sa cred, atata timp cat cauta uraniu pt reactoarele 3 si 4 in Kazahstan. Poate o fi parte a vreunui contract legat de construirea centralei nucleare.

Trimis de: turbo trabant pe 9 Sep 2011, 10:01 AM

Romania exporta uraniu pe vremea lui cescuta ca si plata catre canadieni a reactoarelor candu.

Romania va fi independeta energetic cand toate eolienel vor fi puse in functiue si centrakele pe gaz ale omwului. Dar romanii nu vor simti asta intrucat energia se va exporta in vest mai ales dupa isterica decizie a nemtilor a isi inhide toate centralele atomice pentru totdeauna.

Trimis de: March pe 9 Sep 2011, 10:30 AM

QUOTE(Marduk @ 8 Sep 2011, 08:37 PM) *
E posibil ca actualii guvernantii, se gandesc ca si Ceausescu, la independenta energetica a Romaniei in viitor?

Da bre. De atat independenta se intrerupea curentul de la ora 23:00 pana dimineata !

Trimis de: abis pe 9 Sep 2011, 11:02 AM

QUOTE(Cucu Mucu @ 8 Sep 2011, 08:25 PM) *
Unii specialisti si mai putin specialisti spun ca ar fi si ceva uraniu pe acolo.

Eu in afara de Vadim n-am auzit pe nimeni sa spuna ceva despre uraniu (bine, in afara de Vadim si de cei care au ca sursa ziarul Tricolorul). Ce specialisti au publicat si unde ceva despre uraniu?

Trimis de: Erwin pe 9 Sep 2011, 11:11 PM

regret, nu-mi amintesc unde am citit despre asta, acum mai bine de un an... sorry.gif

Trimis de: Erwin pe 12 Sep 2011, 09:38 AM

Metalul cu pricina este Wolfram. Atât am aflat deocamdată.

Trimis de: abis pe 12 Sep 2011, 10:03 AM

Wolframul nu este radioactiv

Trimis de: turbo trabant pe 12 Sep 2011, 10:14 AM

Bun si daca e wolfram cu ce schimba datele problemei?

Oricum toata afacerea asta e tipic rrromaneasca : semnam acum 14 ani contractu si apoi diversi o tergiverseaza cu avizul de mediu ca sa mai mance si gura partidului lor ceva.

Nu e nimic, e mai bine ca romania sa ia bani de la fmi pt pensii.Si grecii erau ecologisti si nationalisti pana au dat coltul.

Trimis de: Erwin pe 13 Sep 2011, 12:01 AM

Nu e radioactiv însă e unul din cele mai scumpe metale, dacă nu chiar cel mai scump şi intens utilizat în industrie. Şi e luat pe şest în timp ce aurul şi argintul ia ochii şi cu wolframul se aranjează canadienii.

Trimis de: Erwin pe 13 Sep 2011, 12:10 AM

Iată şi o anecdotă culeasă de pe net:

"La Rosia Montana metalul cel mai cautat nu este uraniul, wolframul, litiumul ori cobaltul... ci aurul. Nu este vorba de un zacamant de aur obisnuit, comun, masurabil prin puritate, asa cum suntem obisnuiti in 18 sau 24 de karate. Este vorba de un zacamant cu adevarat special, un zacamant unic in lume... Ei bine, este vorba de AURUL MONOATOMIC. Probabil ca uni dintre cititori, se intreaba ce este atat de special la el. Marturisesc ca la fel am interpretat si eu informatia pana cand am aflat despre calitățile și, mai cu seama de proprietatile lui terapeutice, fara insa a le ignora pe cele militare!
Intamplarea - daca pot spune asa - a fost sa cunosc un „om”, cetatean roman, geolog de profesie, plecat din tara in urma cu 40 de ani, stabilit in Toronto, aflat in vizita la o ruda din Brasov. „Omul” avea contract cu o companie canadiana, companie angajata de Gabriel Resurse, concesionarul terenurilor de la Rosia Montana, pentru studii si prospectii geologice privind straturile si componenta solului. Intr-o discutie pornita de la o tema IT... povestea a curs spre Rosia Montana si comorile locului. Find din fire sceptic, am crezut ca vorbea doar aburii berii amestecate cu whisky. „Omul” vazand ca... nu-l iau in serios a scos din buzunar o cutie (cam cat una de chibrituri) din care a ales doua „pietricele” de culoare galben-rosiatica nu mai mari decat o boaba de piper. Mi le-a pus in palma si mi-a spus sa strang pumnul pentru un minut, apoi sa-i spun ce simt. (Cu o zi inainte, urcasem pe munte si aveam o febra musculara aproape generala: spate, brate, abdomen, gambe). La inceput... am luat-o ca pe o gluma, insa mi-am spus sa-i fac „jocul”, indemnat si de partenerii aflati la masa ce imi „sopteau” prin priviri sa „merg inainte”.
Timp de 10 secunde nu am simtit nimic... apoi, am simțit o vibratie („omul”, care ma privea atent... zambi cu subinteles si ma intreba: „Simți!... Nu te speria. Lasa-l sa lucreze!”) Cei de la masa ma priveau ciudat, doi dintre ei bufnind in ras chiar. Dupa aproximativ un minut am deschis pumnul si am pus cele doua bobite pe masa. „Omul” mi-a spus: „Acum esti energizat. Fluxul energetic este stabilizat si te vei simti... cu totul alt om”. Primul efect vizibil a fost ca scapasem de febra musculara și simteam un plus de energie prin tot corpul. Intrebandu-i pe cei doi amici ai mei de ce i-a bufnit rasul... acestia mi-au spus: trebuia sa te vezi, ti se ridicase tot parul de pe brate si cap in sus de ziceai ca esti bagat la 220.
„Omul” s-a ridicat de la masa, ne-a salutat si ne-a urat drum bun la intoarcerea acasa... Inainte de a pleca l-am intrebat ce erau cele doua „pietricele”. Mi-a raspuns soptit, aplecandu-se la ureche... tinere, este AUR MONOATOMIC si singurul loc din această lume in care se găseste este la Rosia Montana. Asta vor sa extraga de acolo. "

Vise plăcute! jamie.gif

Trimis de: abis pe 13 Sep 2011, 11:01 AM

QUOTE(turbo trabant @ 12 Sep 2011, 11:14 AM) *
Oricum toata afacerea asta e tipic rrromaneasca : semnam acum 14 ani contractu si apoi diversi o tergiverseaza cu avizul de mediu ca sa mai mance si gura partidului lor ceva.

Nimeni nu poate garanta intr-un contract ca avizul de mediu va fi favorabil. Avizele, in principiu, nu sunt simple formalitati, ele pot sa iasa ori nu. Daca proiectul tehnic nu indeplineste standardele cerute de normativele interne si europene, asta e, nu iese niciun aviz si contractul pica. Si nu are nimeni de ce sa se supere

QUOTE
e mai bine ca romania sa ia bani de la fmi pt pensii

Adica vrei sa sugerezi ca daca ar incepe exploatarea de la Rosia Montana, statul roman ar castiga de acolo sumele necesare pentru plata pensiilor? Daca da, esti in eroare. Statul nu va castiga mare lucru, iar banii respectivi oricum nu pot intra in fondul de pensii.

QUOTE(Erwin)
Şi e luat pe şest în timp ce aurul şi argintul ia ochii şi cu wolframul se aranjează canadienii.

Am cautat pe net si n-am vazut niciun studiu care sa afirme ca exista wolfram acolo - doar zvonistica conspirationista care circula oricum pe e-mail. Si cu gogosi evidente - cica ar fi acolo "wolfram pur, care nu necesita nicio prelucrare industriala"

Trimis de: Marduk pe 13 Sep 2011, 11:32 AM

QUOTE(Erwin @ 13 Sep 2011, 01:10 AM) *
".... este AUR MONOATOMIC si singurul loc din această lume in care se găseste este la Rosia Montana. Asta vor sa extraga de acolo."

Aurul monoatomic era cunoscut inca din antichitate, primele referiri despre aurul monoatomic provin de la sumerieni, egipteni, tibet etc. Daca ar fi ca Rosia Montana sa fie singurul loc unde se gaseste astfel de aur, atunci mai multe mituri despre aurul dacic ar capata sens iar misticul care inconjoara aceasta zona ar deveni loc de pelerinaj. Din nefericire aur monoatomic se gaseste si in multe alte locuri asa ca am ratat sansa de a devenii detinatorii unei bogatii extraordinare, aurul monoatomic. Pentru cei interesati in calitatile medicale ale aurului monoatomic le recomand un alt "aur" mai la indemana, polenul, o cura de polen ajuta mai mult decat o cura cu aur monoatomic. thumb_yello.gif

Trimis de: March pe 14 Sep 2011, 03:38 PM

Monica Macovei: Proiectul Roşia Montană nu este util, aduce numai http://www.cotidianul.ro/monica-macovei-proiectul-rosia-montana-nu-este-util-aduce-numai-pagube-157839/

Aoileuuu ! Da' ce se intampla ? O da cotita Basea prin intermediar ? unsure.gif

Trimis de: abis pe 14 Sep 2011, 03:41 PM

Nu, Basescu sustine in continuare proiectul - vezi si declaratiile din SUA

Se pare ca intre cei doi exista o divergenta vis-a-vis de acest subiect. Consider ca dreptatea e de partea Monicai Macovei.

Trimis de: turbo trabant pe 17 Sep 2011, 03:15 PM

QUOTE(abis @ 13 Sep 2011, 11:01 AM) *
Statul nu va castiga mare lucru, iar banii respectivi oricum nu pot intra in fondul de pensii.

Statul rrroman nu va fi in stare niciodata sa castige ceva. Nimeni nu se gandeste cum sa faca bani dintr-un munte de aur ci toti se gandesc cum sa fure si sa nu faca nimic.

Intr-un fel il apreciez pe base pentru pozitia luata chiar daca sunt constient ca se gandeste mai mult la pusculita pdl-ului.

PS: daca ti se pare normal ca o firma sa astepte 14 ani dupa niste avize date de acelasi stat cu care a semnat contractul cred ca traim in universuri paralele.

Trimis de: Marduk pe 17 Sep 2011, 05:33 PM

@ turbo trabant
" daca ti se pare normal ca o firma sa astepte 14 ani dupa niste avize date de acelasi stat cu care a semnat contractul cred ca traim in universuri paralele."
Este o aberatie ceea ce se intampla cu multi investitori, parte din ei onesti, sa astepte decizii, politice sau judecatoresti atat timp. Mai sunt si alte probleme cu care se confrunta investitorii in Romania, schimbarea legilor de la o luna la alta, controale nejustificate, licitatii trucate etc.

Trimis de: abis pe 17 Sep 2011, 11:17 PM

QUOTE(turbo trabant @ 17 Sep 2011, 04:15 PM) *
PS: daca ti se pare normal ca o firma sa astepte 14 ani dupa niste avize date de acelasi stat cu care a semnat contractul cred ca traim in universuri paralele.

Mi se pare normal ca o solutie sa fie data cat mai repede, indiferent daca este pozitiva sau negativa.

Insa vina apartine si RMCG: primele proiecte depuse au fost avizate negativ, dupa care RMCG a refacut toata documentatia pentru a primi respectivele avize. Fata de proiectul initial, sunt multe schimbari.

Trimis de: damboviteanu pe 18 Sep 2011, 07:13 AM

[quote name='abis' date='17 Sep 2011, 11:17 PM' post='717099']
Mi se pare normal ca o solutie sa fie data cat mai repede, indiferent daca este pozitiva sau negativa.

Si eu cred ca ar fi timpul sa se ia o hotarare,indiferent care ar fi ea,pro ori contra! Lalaiala asta nu aduce nimic bun! Cred ca presedintia,guvernul ,parlamentul ,Academia Romana si alte institutii specializate,inclusiv reprezentantii locuitorilor din zona,trebuie sa-si nominalizeze specialisti,cu drept de vot,care sa decida,da au ba!
Prelungirea la infinit a luarii unei decizii,este cea mai paguboasa solutie!

Trimis de: Marduk pe 18 Sep 2011, 10:20 AM

QUOTE(abis @ 18 Sep 2011, 12:17 AM) *
..... Fata de proiectul initial, sunt multe schimbari.

Pentru ca asa cum patesc multi investitori nu li s-a spus de la inceput ce se asteapta de la ei.

Trimis de: Cucu Mucu pe 18 Sep 2011, 02:28 PM

QUOTE(Marduk @ 18 Sep 2011, 11:20 AM) *
Pentru ca asa cum patesc multi investitori nu li s-a spus de la inceput ce se asteapta de la ei.


Nu serios?! Legislatia de mediu este in vigoare de atatia ani, o stie orice firma nou deschisa dupa '89 incoace. Ei au crezut ca pot eluda legea, sponsorizand diverse organizatii (politicie ohyeah.gif au ba). Se pare ca de data asta societatea civila e putin mai activa. E un lucru bun, mai ales ca aceeasi tendinta apare si in ceea ce priveste Delta.


Marduk, intrebare de 1000 de puncte - daca sub mormantul parintilor tai s-ar gasi aur, ai da lotul spre exploatare?

Trimis de: Marduk pe 18 Sep 2011, 03:13 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 18 Sep 2011, 03:28 PM) *
.... Marduk, intrebare de 1000 de puncte - daca sub mormantul parintilor tai s-ar gasi aur, ai da lotul spre exploatare?[/b]

Iti raspund ca unui simplu cetatean, ca sa intelegi ce inseamna capitalismu, interesele sale si cum isi face aliat din IPOCRIZIE. Ei bine, DA, as face un mausoleu imens, extraordinar, un muzeu cum nu s-a mai vazut, in care as adaposti mormantul parintilor mei, cu o infrastructura perfecta, cu pensiuni super all inclusiv, cu traditii care te fac ca dupa primele pahare sa vrei si mai mult, sa platesti cat nu face dar sa te simti fericit, iar sub toata aceasta imagine, as extrage aurul, dar pentru mine, nu pentru RG....etc.

Trimis de: Cucu Mucu pe 18 Sep 2011, 04:11 PM

QUOTE(Marduk @ 18 Sep 2011, 04:13 PM) *
Iti raspund ca unui simplu cetatean, ca sa intelegi ce inseamna capitalismu, interesele sale si cum isi face aliat din IPOCRIZIE. Ei bine, DA, as face un mausoleu imens, extraordinar, un muzeu cum nu s-a mai vazut, in care as adaposti mormantul parintilor mei, cu o infrastructura perfecta, cu pensiuni super all inclusiv, cu traditii care te fac ca dupa primele pahare sa vrei si mai mult, sa platesti cat nu face dar sa te simti fericit, iar sub toata aceasta imagine, as extrage aurul, dar pentru mine, nu pentru RG....etc.


Eu l-as pastra simplu, fara beneficii materiale. De prea multe ori sufletul iti este calcat in picioare pentru un pumn de parale.

Trimis de: Marduk pe 18 Sep 2011, 04:24 PM

Moncher, esti un idealist. Ai putea sa-mi spui ce faci cand iti este foame?

Trimis de: Cucu Mucu pe 18 Sep 2011, 05:29 PM

QUOTE(Marduk @ 18 Sep 2011, 05:24 PM) *
Moncher, esti un idealist. Ai putea sa-mi spui ce faci cand iti este foame?


Fac afaceri cu "mormintele" altora! jamie.gif

Trimis de: abis pe 18 Sep 2011, 09:36 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 18 Sep 2011, 03:28 PM) *

Marduk, intrebare de 1000 de puncte - daca sub mormantul parintilor tai s-ar gasi aur, ai da lotul spre exploatare?

Hai sa te intreb eu altceva: daca sub mormantul tau s-ar gasi aur, ce ai prefera sa faca urmasii tai?

Eu unul, as prefera sa il exploateze.

Si asta nu inseamna ca sunt de acord cu proiectul RMCG smile.gif

Trimis de: Marduk pe 19 Sep 2011, 09:00 AM

QUOTE(Cucu Mucu @ 18 Sep 2011, 06:29 PM) *
Fac afaceri cu "mormintele" altora!

Nu era mai simplu sa spui ca mananci? Asa inteleg cu totul altceva, ghilimelele alea ??? !!!

Trimis de: Cucu Mucu pe 19 Sep 2011, 06:39 PM

QUOTE(abis @ 18 Sep 2011, 10:36 PM) *
Hai sa te intreb eu altceva: daca sub mormantul tau s-ar gasi aur, ce ai prefera sa faca urmasii tai?


Eu nu o sa imi fac mormant! tongue.gif

Trimis de: abis pe 19 Sep 2011, 10:44 PM

Nu, ca nu esti Ramses. O sa iti faca urmasii. laugh.gif

Trimis de: Cucu Mucu pe 20 Dec 2011, 04:50 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 2 Sep 2011, 10:23 PM) *


Trimis de: Marduk pe 20 Dec 2011, 05:12 PM

Autorul afisului are dreptate, "oamenii sunt mai importanti decat aurul" dar oamenii se folosesc de aur ca sa traiasca mai bine. jamie.gif

Trimis de: Cucu Mucu pe 20 Dec 2011, 05:35 PM

QUOTE(Marduk @ 20 Dec 2011, 05:12 PM) *
Autorul afisului are dreptate, "oamenii sunt mai importanti decat aurul" dar oamenii se folosesc de aur ca sa traiasca mai bine. jamie.gif


Aurul se foloseste de oameni! jamie.gif

Trimis de: turbo trabant pe 21 Dec 2011, 11:54 AM

Pozitia romanului fata de Romania (rosia) montana:

Sa se exploateze primesc dar sa nu se polueze sau sa nu se exploateze dar sa primim bani.




Trimis de: Cucu Mucu pe 21 Dec 2011, 03:18 PM

QUOTE(turbo trabant @ 21 Dec 2011, 11:54 AM) *
Pozitia romanului fata de Romania (rosia) montana:

Sa se exploateze primesc dar sa nu se polueze sau sa nu se exploateze dar sa primim bani.


Bati campii cu gratie! ohyeah.gif

Trimis de: turbo trabant pe 21 Dec 2011, 03:26 PM

Campii pline de haur pe care niste canadieni ni-l fura biggrin.gif

Trimis de: Cucu Mucu pe 7 Jan 2012, 02:12 PM

http://gabriellajoy.wordpress.com/2012/01/06/documentar-cutremurator-despre-consecintele-exploatarilor-mininiere-din-honduras-si-guatemala-proiecte-similare-cu-cel-de-la-rosia-montana/

Trimis de: Marduk pe 27 Jan 2012, 11:24 PM

Am primit un indemn pe net care face vorbire despe o manifestatie in data de 28.01.2012, impotriva proiectului Rosia Montana.
„Nedreptatea facuta lui Raed Arafat a fost picatura care a umplut paharul. Dar paharele noastre au mii de picaturi pentru care ramanem in strada, unde ne facem auzite vocile regasite. Pas cu pas ne revendicam in frig strazile si drepturile. In inima mea bate Rosia Montana, cea mai dureroasa picatura din paharul meu. Impreuna vom reusi sa oprim proiectul mizerabil de la Rosia Montana si sa redam demnitatea oamenilor care se lupta zi de zi acolo. Se aude? Salvati Rosia Montanaaa!”

Trimis de: March pe 28 Jan 2012, 11:52 AM

QUOTE(Marduk @ 28 Jan 2012, 01:24 AM) *
Am primit un indemn pe net care face vorbire despe o manifestatie in data de 28.01.2012, impotriva proiectului Rosia Montana.
„Nedreptatea facuta lui Raed Arafat a fost picatura care a umplut paharul. Dar paharele noastre au mii de picaturi pentru care ramanem in strada, unde ne facem auzite vocile regasite. Pas cu pas ne revendicam in frig strazile si drepturile. In inima mea bate Rosia Montana, cea mai dureroasa picatura din paharul meu. Impreuna vom reusi sa oprim proiectul mizerabil de la Rosia Montana si sa redam demnitatea oamenilor care se lupta zi de zi acolo. Se aude? Salvati Rosia Montanaaa!"

Da ? Si ce vrei sa spui ? Ca te duci ? unsure.gif

Trimis de: Marduk pe 28 Jan 2012, 12:10 PM

Nu, cred ca sti deja opinia mea legata de acest proiect. Am vrut doar sa demonstrez ca exista un interes fata de investitia respectiva, interes care ii exclude pe locuitorii zonei respective. Nici un ONG nu a venit cu o propunere, ori poate nu stiu eu, prin care sa li se asigure oamenilor care traiesc in zona un trai decent si castiguri prin prestarea unei activitati. Cand spun propunere ma refer la ceva serios, nu la strans ierburi, ciuperci sau fructe de padure. Personal cred ca oamenii care traiesc acolo au dreptul de a-si decide soarta, indiferent ca gresesc sau nu, ei vor suporta consecintele nu cei care protesteaza in acest momemt.

Trimis de: actionmedia pe 7 Feb 2012, 10:41 AM

QUOTE(Marduk @ 20 Dec 2011, 05:12 PM) *
oamenii se folosesc de aur ca sa traiasca mai bine. jamie.gif


in ce fel se folosesc oamenii de aur ca sa traiasca mai bine?
Este cumva aurul bun de mancare?
Produce aurul apa calda?
Iti poti confectiona haine din aur care sa iti tina de cald iarna?
Poti sa arzi aurul ca sa produci caldura sau energie?
Poate aurul e radioactiv si poate fi folosit in centrale nucleare de fisiune.
Sau poate fuzioneaza usor si ar produce energie prin fuziune...
Sau poate aurul este un bun fertilizator si face ca rosiile sa creasca de 3 ori mai mari
Sau poate construim lopeti, cazmale, topoare, tractoare si alte unelte si utilaje din aur, doar este un metal, nu-i asa?

La ce mai e bun aurul in afara de a fi transformat in bijuterii, decoratiuni sau de a fi tinut inchis in trezorerii?

(da stiu, datorita faptului ca se oxideaza foarte greu mai are ceva aplicatii in medicina, pentru diverse dispozitive si instrumente)

Trimis de: abis pe 7 Feb 2012, 11:04 AM

QUOTE(actionmedia @ 7 Feb 2012, 10:41 AM) *
La ce mai e bun aurul in afara de a fi transformat in bijuterii, decoratiuni sau de a fi tinut inchis in trezorerii?

In general la asta se foloseste, dar are si aplicatii industriale si stiintifice. La constructia navetei spatiale americane Columbia au fost utilizate, in total, aproape 41 kg de aur. Castile astronautilor de pe Statia Spatială Internationala au un strat de aur care ii fereste pe astronauti de la a incasa o doză letala de radiatii atunci cand lucreaza in afara statiei. Se mai foloseste si in multe echipamente electrice unde este necesara miniaturizarea extrema.

Dar, desigur, cea mai mare cantitate de aur din lume este folosita pentru bijuterii sau ca activ de trezorerie.

Trimis de: actionmedia pe 7 Feb 2012, 12:47 PM

QUOTE(abis @ 7 Feb 2012, 11:04 AM) *
In general la asta se foloseste, dar are si aplicatii industriale si stiintifice. La constructia navetei spatiale americane Columbia au fost utilizate, in total, aproape 41 kg de aur. Castile astronautilor de pe Statia Spatială Internationala au un strat de aur care ii fereste pe astronauti de la a incasa o doză letala de radiatii atunci cand lucreaza in afara statiei. Se mai foloseste si in multe echipamente electrice unde este necesara miniaturizarea extrema.

Dar, desigur, cea mai mare cantitate de aur din lume este folosita pentru bijuterii sau ca activ de trezorerie.


Ceea ce nu ii face neaparat pe oameni sa traiasca mai bine. Adica mie nu imi imbunatateste cu nimic nivelul de trai faptul ca de foloseste aur epntru castile astronautilor, cu atat mai putin bijuteriile sau lingourile din trezorerie.

Trimis de: turbo trabant pe 7 Feb 2012, 12:49 PM

QUOTE(actionmedia @ 7 Feb 2012, 01:47 PM) *
Ceea ce nu ii face neaparat pe oameni sa traiasca mai bine. Adica mie nu imi imbunatateste cu nimic nivelul de trai faptul ca de foloseste aur epntru castile astronautilor, cu atat mai putin bijuteriile sau lingourile din trezorerie.

Computadorul de pe care tastezi in eter detine pe placile lui mici cantitati de haur.

Trimis de: abis pe 7 Feb 2012, 01:08 PM

QUOTE(actionmedia @ 7 Feb 2012, 12:47 PM) *
Ceea ce nu ii face neaparat pe oameni sa traiasca mai bine. Adica mie nu imi imbunatateste cu nimic nivelul de trai faptul ca de foloseste aur epntru castile astronautilor, cu atat mai putin bijuteriile sau lingourile din trezorerie.

Nu cred.

Tehnologiile dezvoltate (si prin) cercetarea spatiala schimba viata tuturor, pana la urma.

Si beneficiezi indirect si de stabilitatea economica creata printre altele cu ajutorul lingourilor de aur.

Trimis de: actionmedia pe 7 Feb 2012, 01:24 PM

QUOTE(turbo trabant @ 7 Feb 2012, 12:49 PM) *
Computadorul de pe care tastezi in eter detine pe placile lui mici cantitati de haur.


Asa, si? Cand o sa vad eu ca ultimul ghiul de aur e topit ca sa se faca 1000 de calculatoare o sa spun ca e nevoie sa mai fie extras aur din pamant. Asta in cazul in care nu exista alte metale care pot indeplini cu succes aceeasi functie.

QUOTE(abis)
Tehnologiile dezvoltate (si prin) cercetarea spatiala schimba viata tuturor, pana la urma.


Cred ca ma pot lipsi de acele tehnologii. Adica prefer sa fiu sanatos decat cu palosul gros ca sa zic asa...
Si chiar daca acele tehnologii ar fi indispensabile, ramane valabil ce am zis mai sus. Exista deja suficiente rezerve de aur pentru a dezolta toate tehnologiile posibile in urmatorii 1000 de ani. Si mai exista si alte metale. Asa ca nu vad de ce sa mai consumam energie, sa disctrugem econsisteme si sa distrugem vieti omenesti, doar pentru a produce mai mult aur, cand deja exista prea mult.

QUOTE
Si beneficiezi indirect si de stabilitatea economica creata printre altele cu ajutorul lingourilor de aur.


De instabilitatea economica vrei sa spui. O bula, fie ea si din aur nu va asigura niciodata stabilitate.

Trimis de: turbo trabant pe 7 Feb 2012, 01:26 PM

QUOTE(actionmedia @ 7 Feb 2012, 02:24 PM) *
Asa, si? Cand o sa vad eu ca ultimul ghiul de aur e topit ca sa se faca 1000 de calculatoare o sa spun ca e nevoie sa mai fie extras aur din pamant. Asta in cazul in care nu exista alte metale care pot indeplini cu succes aceeasi functie.

Cred ca nu intelegi ( din nou). Nu poti obliga pe nimeni sa topeasca bijuterii.

Insa vor fi in curand 5 miliarde de smartphoneuri, computere, ipad-uri care toate folosesc aur. Sunt mult mai multi oameni cu computere decat cu bijuterii.

Trimis de: abis pe 7 Feb 2012, 01:44 PM

QUOTE(actionmedia @ 7 Feb 2012, 01:24 PM) *
Cred ca ma pot lipsi de acele tehnologii.

Da, stiu, preferi sa cultivi rosii si cartofi. smile.gif

E optiunea ta, este o varianta legitima si nu te poate condamna nimeni pentru asta.

QUOTE
Asa ca nu vad de ce sa mai consumam energie, sa disctrugem econsisteme si sa distrugem vieti omenesti, doar pentru a produce mai mult aur, cand deja exista prea mult.

Chiar fara aplicatii tehnologice, atat timp cat vor exista femei in lumea asta, aurul va fi la mare cautare smile.gif

QUOTE
O bula, fie ea si din aur nu va asigura niciodata stabilitate.

Eu stiu? Valoarea aurului este mare inca din preistorie, de cand a inceput sa fie folosit... Daca oamenii (unii oameni, de fapt multi oameni) si-l doresc, va avea valoare mare. Chiar daca este util doar pentru frumusete.

Trimis de: Marduk pe 7 Feb 2012, 02:16 PM

QUOTE(actionmedia @ 7 Feb 2012, 10:41 AM) *
in ce fel se folosesc oamenii de aur ca sa traiasca mai bine? Este cumva aurul bun de mancare? Produce aurul apa calda? Iti poti confectiona haine din aur care sa iti tina de cald iarna?Poti sa arzi aurul ca sa produci caldura sau energie?...

Ie cam multa retorica despre aur, moncher. Daca nu te superi si ai in plus, te-as ruga da-mi si mie cateva kile de aur, da sa nu ma intrebi ce fac cu el ca nu-ti spui, zau.

Trimis de: turbo trabant pe 7 Feb 2012, 02:18 PM

QUOTE(abis @ 7 Feb 2012, 02:44 PM) *
atat timp cat vor exista femei in lumea asta, aurul va fi la mare cautare smile.gif

E si aici o bula.....

Trimis de: actionmedia pe 7 Feb 2012, 04:32 PM

QUOTE(abis @ 7 Feb 2012, 01:44 PM) *
Da, stiu, preferi sa cultivi rosii si cartofi. smile.gif


De preferinta fara cianuri, ploi acide si altele asemenea.
thumb_yello.gif

De fapt prefer sa traiesc intr-o comunitate care functioneaza dupa principiul sustenabilitatii si ciclicitatii, care isi poate asigura 80-90% de hrana din productie proprie, iar daca pot fi de folos comunitatii cultivand rosii si cartofi, voi face si asta, dar nu e un scop in viata. Oricum e offtopic aici.

QUOTE
Chiar fara aplicatii tehnologice, atat timp cat vor exista femei in lumea asta, aurul va fi la mare cautare

Well, atata timp cat exista flori, muzica, arta si alte lucruri frumoase, cred ca ne putem lipsi si de aur. Daca o femeie te vrea doar pentru aur, atunci sigur nu te vrea pe tine.

QUOTE
Eu stiu? Valoarea aurului este mare inca din preistorie, de cand a inceput sa fie folosit... Daca oamenii (unii oameni, de fapt multi oameni) si-l doresc, va avea valoare mare. Chiar daca este util doar pentru frumusete.


Nu stiu inca daca e adevarat, dar citisem undeva ca in trecut, podoabele (fie din aur, fie din alte materiale) erau simboluri pe care le primeau cei care daruiau cel mai mult comunitatii. Adica un om, cu cat avea mai multe podoabe cu atat era mai valoros pentru comunitate, dar pe de alta parte ii cereai cat mai putine pentru ca deja el a daruit foarte mult. Banuiesc ca pornind de la aceasta impoteza e lesne sa ne imaginam un scenariu prin care aurul, fildesul si alte materiale au devenit foarte cautate.
Cu toate acestea, este evidenta vanitatea dorintei de a poseda aur. Cand se va trezi din ce in ce mai multa lume si va intelege ca e fara rost si ca e mult prea scumpa aceasta vanintate, bula se va sparge. Nu conteaza cat de veche este.

Trimis de: Marduk pe 7 Feb 2012, 05:23 PM

QUOTE(actionmedia @ 7 Feb 2012, 04:32 PM) *
QUOTE
... De fapt prefer sa traiesc intr-o comunitate care functioneaza dupa principiul sustenabilitatii si ciclicitatii, care isi poate asigura 80-90% de hrana din productie proprie...



O familie fericita.

QUOTE
....Cand se va trezi din ce in ce mai multa lume si va intelege ca e fara rost si ca e mult prea scumpa aceasta vanintate, bula se va sparge. Nu conteaza cat de veche este.

Iranul a acceptat plati in aur pentru petrol de la India si China, una din cauze fiind blocarea conturilor iraniene si embargoul impus de ONU (USA si UE) De mii de ani oamenii folosesc aurul, fie ca-l scot cu ciurul, blana, ligheanul, jgheabul, tarnacopul si lopata, cianura sau mercurul etc. Natiuni puternice azi au furat cat de mult aur au putut prin diverse metode, tot sistemul bancar face trimiteri ori de cate ori este nevoie la rezerva de aur a unei tari, oare de ce se intampla toate astea si cand se vor trezi umanii din vanitatea asta?

Trimis de: abis pe 7 Feb 2012, 06:40 PM

QUOTE(actionmedia @ 7 Feb 2012, 04:32 PM) *
Daca o femeie te vrea doar pentru aur, atunci sigur nu te vrea pe tine.

Nu la asta m-am referit. smile.gif

Vrea podoabe de aur ca sa fie mai frumoasa, mai atragatoare....

Trimis de: Cucu Mucu pe 14 Feb 2012, 05:20 PM

http://www.namr.ro/map_petrol/map_petrol_er.htm

Trimis de: Cucu Mucu pe 23 Feb 2012, 11:12 AM

Observ ca si Hanul s-a umplut de reclame pro RMGC. Se mananca bine din "zacamantul ala insignifiant". Efortul imens depus pentru convingerea boborului de mameluci ca e de bine ma face sa cred din ce in ce mai mult ca e de rau, dar de rau, nu bancuri.

Trimis de: abis pe 23 Feb 2012, 11:21 AM

Cucule, ai vazut cum l-a facut Gotiu pe Mircea Sandu?

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/nasul-care-nas-74792.html

Vezi si linkurile din finalul articolului.

Trimis de: turbo trabant pe 23 Feb 2012, 11:30 AM

Vai ce foame la nationala biggrin.gif

Sa ii vedeti pe aia de la echipe , nasul este de oscar pe langa telenovelistii de la divizie.

De fat nasul nu a promis nimic, decat o sponsorizare si aia vaga. Breiching nius ce sa mai zic.

Trimis de: abis pe 23 Feb 2012, 11:42 AM

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/exclusiv-cum-am-cumparat-nationala-de-fotbal-a-romaniei-inregistrari-incredibile-cu-mircea-sandu-audiovideo-74546.html

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/mircea-sandu-dracu-sa-i-ia-pe-suporteri-pai-frate-toti-murim-din-ceva-asta-este-incredibila-vanzare-a-nationalei-de-fotbal-ii-%E2%80%93-asculta-inregistrarea-integral-74574.html

Dupa ce ca a trimis ca un cretin e-mailul catre inamicii proiectului, dupa ce ca sta de vorba cu tipii aia fara sa ii legitimeze nimeni, fara sa le verifice nimeni identitatea, e gata sa faca orice: sa-i puna pe jucatorii nationalei "sa dea ture" in jurul lacului cu cianura, de pilda... Citeste tot materialul, e bestial.

Trimis de: turbo trabant pe 23 Feb 2012, 11:49 AM

Imi mentin parerea , am citit razant si de fapt nasul i-a imbarligat mioritic . E la nivelul nasului, aka jiji aka pinalti nu la nivelul tau sau al meu.

Asa e in fotbal.

Trimis de: Leonardo pe 8 Mar 2012, 06:49 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 23 Feb 2012, 10:12 AM) *
Se mananca bine din "zacamantul ala insignifiant". Efortul imens depus pentru convingerea boborului de mameluci ca e de bine ma face sa cred din ce in ce mai mult ca e de rau, dar de rau, nu bancuri.


de acord.
Exploatarea aurifera de la Rosia Montana ar aduce ceva banutzi Romaniei, dar mult prea putin pentru cat va distruge acest proiect in zona. Pe undeva pe la vreo 5 miliarde de USD, date cu taraita de-a lungul anilor si care nu va influenta semnificativ bugetul national. Daca plata se va face si in lingouri de aur pentru a sustine rezervele BCR dupa cum spunea candva presedintele Basescu, atunci aportul la buget scade si mai mult. Oricum la cat se risipeste din bugetul public, astia-s bani de buzunar.
Incerc sa nu judec distrugerile dpdv ecologic, dar ca idee: va ramane un loc viran si un lac nefrecventabil unde acum sunt vreo doi munti. Chetuielile ulterioare cu ecologizarea e foarte probabil sa ramana in dreptul statului roman.
Potentialul de noi locuri de munca este infim: estimarile oficiale ale celor implicati in proiect sunt de vreo 3000 locuri de munca, dar incluzand aici si pe cei din sistemul energetic si pe cei ce vor produce 3 lopeti in plus necesare exploatarii si altele asemenea. De fapt asta nu e potential net de locuri de munca, adica nr de joburi create suplimentar fata de ceea ce exista deja. Potentialul net care include in principal minerii si ceva in transporturi este de pana la 1000 (estimarile celor implicati sunt de vreo 700-800 de mineri). Adica un nimic, si asta pentru maxim 10 ani cat dureaza exploatarea. Pentru comparatie, niste programe serioase de reabilitare termica a cladirilor ar putea genera zeci de mii de locuri de munca.

E incredibil cat de mizere sunt reclamele RMGC cu toti amaratii aia de prin zona care vor proiectul. Intr-una e un batran cu trei dinti in gura care doreste proiectul ca sa munceasca altii mai tineri. In alta e un tanar zicese absolvent de facultate care recita stangaci ca vrea musai sa se intoarca sa traiasca la Rosia Montana din minerit. Curios ce o sa faca dupa ce incheie aia exploatarea, probabil o sa incerce sa se sinucida in lacul cu cianura sub limita permisa de lege si daca totusi scapa atunci va pleca in alte locuri mai calde. Mai e si o tanti gospodina care vrea proiectul RMGC ca sa-si trimita potetialul sot si eventualii copii sa sape dupa aur.
Evident ca e o marsavie de reclama, toti 'martorii' astia au facut-o pentru o suma de bani acum si valea.

Statul roman si presedintele ar face bine sa-si faca treaba si sa creeze locuri de munca in toate zonele tarii prin stimuli economici si prin masurile firesti la nivelul oricarui stat. Nu sa se alieze cu tot felul de aventurieri si sa promoveze tunurile altora drept masura economica de dezvoltare a tarii. Cred ca numai prin statele africane mai vezi presedinti de tara facand lobby pentru strainii care vor sa ia resursele din zona. Foarte probabil aia primesc niste spagi serioase ca sa fie cointeresati si sa dea unda verde. Sunt curios de o face presedintele nostru, ar fi trist sa o faca din pura convingere ca genereaza bunastare in zona Rosia Montana.

Trimis de: Marduk pe 8 Mar 2012, 07:20 PM

QUOTE(Leonardo @ 8 Mar 2012, 06:49 PM) *
QUOTE
... Incerc sa nu judec distrugerile dpdv ecologic, dar ca idee: Chetuielile ulterioare cu ecologizarea e foarte probabil sa ramana in dreptul statului roman....

Asta ar fi o alta smecherie sau prostie din contractele pe care statul roman le-a facut dupa "revolutie".
QUOTE
E incredibil cat de mizere sunt reclamele RMGC cu toti amaratii aia de prin zona care vor proiectul.....toti 'martorii' astia au facut-o pentru o suma de bani acum si valea

Mie mi se par cat se poate de reale, as fi curios daca oamenii aia chiar traiesc acolo sau sunt doar niste figuranti platiti de marketing. Daca acei oameni chiar traiesc acolo nu e corect sa-i acuzam ca sunt amarati sau ca fac ce fac pentru a castiga un ban, nu cred ca ar castiga cine stie ce sume ca sa poata sa-si ia valea dupa filmarea acestor spoturi.
QUOTE
Statul roman si presedintele ar face bine sa-si faca treaba si sa creeze locuri de munca in toate zonele tarii prin stimuli economici si prin masurile firesti la nivelul oricarui stat....

E usor sa spui ca statul trebuie sa faca si sa dreaga, dar e greu de creat locuri de munca, mai ales in aceste zile cand investitorii pleaca din Romania in loc sa vina pentru a crea locuri de munca.

Trimis de: Cucu Mucu pe 9 Mar 2012, 10:38 AM

QUOTE(Leonardo @ 8 Mar 2012, 06:49 PM) *
Sunt curios de o face presedintele nostru, ar fi trist sa o faca din pura convingere ca genereaza bunastare in zona Rosia Montana.


http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Basescu-Stolojan-Sulfina-Korodi-Montana_0_541745997.html


Cat despre aia din reclame, ce sa zic, mergand pe principiul lor tot mediul rural e zona defavorizata. As fi de acord ca, in momentul pornirii exploatarii, fiecare sa semneze un acord prin care renunta la tratarea in sistemul public de sanatate a oricarei boli suspectate a fi din cauza exploatarii. Ar trebui sa fie dusi intr-o excursie la Copsa Mica, Fieni, Baia de Aries etc.

Statul ar trebuie sa stimuleze creeare de locuri de munca in mediul rural. MArduk, te intrebi cum. Pai ce ai zice daca statul te-ar scuti de la taxa impozitelor pe venit/profit in primii 5 ani de functionare daca deschizi un srl la sat, cu activitate specifica - artizanat, apicultura, cresterea animalelor, cultivarea plantelor etc. ? Sau daca statul ar plati el impozitele pe salariile angajatilor din mediu rural in primul an, cu obligatia sa ii tii in post minim 3 ani, cum face acum cu somerii peste 45 de ani? Sau daca primariile ar infiinta mici birouri cu functionare de camera de comert - adica sa se intereseze de potentiali clienti pt producatorii locali? Sunt foarte multe idei ce pot fi puse in practica cu mult mai putini bani decat ard acum pe panselute, parculete, sali de sport si alte traznai.

Zona rurala e tinuta voit subdezvoltata.

Trimis de: Leonardo pe 9 Mar 2012, 11:07 AM

QUOTE(Cucu Mucu @ 9 Mar 2012, 09:38 AM) *
Cat despre aia din reclame, ce sa zic, mergand pe principiul lor tot mediul rural e zona defavorizata. As fi de acord ca, in momentul pornirii exploatarii, fiecare sa semneze un acord prin care renunta la tratarea in sistemul public de sanatate a oricarei boli suspectate a fi din cauza exploatarii. Ar trebui sa fie dusi intr-o excursie la Copsa Mica, Fieni, Baia de Aries etc.

Statul ar trebuie sa stimuleze creeare de locuri de munca in mediul rural.
Sunt foarte multe idei ce pot fi puse in practica cu mult mai putini bani decat ard acum pe panselute, parculete, sali de sport si alte traznai.

Zona rurala e tinuta voit subdezvoltata.


excelent. thumb_yello.gif

Nu stiu daca zona rurala e chiar voit tinuta subdezvoltata, dar sunt absolut sigr ca pe cei ce la putere ii doare-n cur de cetatenii din zona rurala.
Iar daca ne uitam la ce se intampla si prin zona urbana, realizam ca au aceleasi sentimente pentru toata tara, aproape fara discriminare.

Ai dreptate, ar fi mai ieftin si totodata mai profitabil pentru stat sa se stimuleze afaceri, sa se investeasca cu folos in zonele defavorizate.
Dar nu o fac, dupa cum nu pot judeca economia pe ansamblu si nu exista planuri concrete si coerente de dezvoltare pe termen lung in niciun domeniu.
Dovada ca suntem condusi de catre incompetenti pusi pe ciordeala si carpeala astefel incat sa inchida gura 'prostimii' si sa se imbogateasca din banul public pe durata mandatului ce i-a cocotat in varf.

Dispretul autoritatilor fata de cetateni este aratat prin superficialitatea discursurilor autoritatilor referitor la probleme gen RMGC sau si altele legate de economie si austeritate. Ni se vand verdite aproape fara argumente si trateaza cetatenii drept o masa de prosti pe care vor 'sa-i faca din vorbe'.

Trimis de: Vera pe 9 Mar 2012, 11:17 AM

Până la urmă, cine face campania aia şi din ce bani?

Trimis de: abis pe 9 Mar 2012, 11:18 AM

http://www.paginademedia.ro/2009/05/bogdan-naumovici-autorul-ultimei-campanii-rosia-montana-nu-sunt-cunoscut-pe-piata-drept-un-mercenar-fara-scrupule/

Trimis de: Vera pe 9 Mar 2012, 11:23 AM

Ştiam de Naumovici, eu întreb cine dă banul?

Trimis de: abis pe 9 Mar 2012, 11:28 AM

Rosia Montana Gold Corporation

Trimis de: Leonardo pe 9 Mar 2012, 11:36 AM

cu cat vor baga mai multi bani, cu atat mai mult se vor lupta pentru a incepe exploatarea la RM.
publicitatea pozitiva este super-ieftina la valoarea proiectului, doar 500.000 euro pentru asa ceva e infim.
As fi curios sa vad cam cat ii costa publicitatea politica si cam cu cat ung diversi politicieni importanti. Sunt convins ca aici preturile sunt in zona milioanelor si chiar zeci de milioane promise a fi date pe durata exploatarii.

Trimis de: Marduk pe 9 Mar 2012, 11:54 AM

QUOTE(Cucu Mucu @ 9 Mar 2012, 10:38 AM) *
QUOTE
.... Pai ce ai zice daca statul te-ar scuti de la taxa impozitelor pe venit/profit in primii 5 ani de functionare daca deschizi un srl la sat, cu activitate specifica - artizanat, apicultura, cresterea animalelor, cultivarea plantelor etc. ? ....

Nu m-ar incanta, daca produc si n-am cui sa vand ce fac cu marfa, o mananc. Uite ce se intampla cu cartofii romanesti care nu sunt competitivi cu cartofii din alte tari pe care ni-i baga supermarketurile pe gat. Pentru artizanat iti trebuie turism, avem turism, io zic ca nici macar artizanat nu prea mai avem. Cresterea animalelor, cunosc zone in care UE da bani pentru a impiedica animalele sa pasca fanetele, e vorba de protejarea faunei si florei din fanete, cu ce sa hranesti animalele? cu furaje din import. Cultivarea plantelor? ce plante, rosii, ardei, dovlecei, telina, salata pai toaye astea le exporta olandezii in toata Europa, iar ca sa fi competitiv cu ei ar trebui sa investesti cat intr-o industrie spatiala, doar ei investesc in serele lor de 50 de ani si tot nu sunt multumiti. Apicultura? la ei statul te plateste pe stup daca te duci si-ti pui stupii intr-o livada, la noi ti-i stropeste cu solutii de-ti moare albina si nu sti de ce. Mierea noastra e cea mai buna, o vindem la nemti pe nimic, aia o baga in borcane frumoase si-o trimit inapoi amestecata cu miere chinezeasca.
QUOTE
...Zona rurala e tinuta voit subdezvoltata.

Asa este, dar te-ai intrebat de ce?



QUOTE(Leonardo @ 9 Mar 2012, 11:07 AM) *
Nu stiu daca zona rurala e chiar voit tinuta subdezvoltata, dar sunt absolut sigr ca pe cei ce la putere ii doare-n cur de cetatenii din zona rurala......Dovada ca suntem condusi de catre incompetenti pusi pe ciordeala si carpeala astefel incat sa inchida gura 'prostimii' si sa se imbogateasca din banul public pe durata mandatului ce i-a cocotat in varf.....Dispretul autoritatilor fata de cetateni este aratat prin superficialitatea discursurilor autoritatilor referitor la probleme gen RMGC sau si altele legate de economie si austeritate.....

Astept ziua in care o sa ni se spuna: "exploatarea gazelor din Marea Neagra ar cauza o catastrofa pentru Delta Dunarii". Cateodata imi vine sa dau cu tesla-n luna cand vad cum accepta romanii tot felul de idei si povete de la altii pe care chiar ii doare-n cur de tara asta si de oamenii care o locuiesc. Inca nu realizam ca ne aflam cu totii in mijlocul unui razboi economic, comercial la care noi asistam cu gura cascata ca niste victime colaterale care nu inteleg ce se intampla cu ele, de ce sunt in situatia in care sunt.

Trimis de: Cucu Mucu pe 9 Mar 2012, 12:22 PM

QUOTE(Marduk @ 9 Mar 2012, 11:54 AM) *
Nu m-ar incanta, daca produc si n-am cui sa vand ce fac cu marfa, o mananc. Uite ce se intampla cu cartofii romanesti care nu sunt competitivi cu cartofii din alte tari pe care ni-i baga supermarketurile pe gat. Pentru artizanat iti trebuie turism, avem turism, io zic ca nici macar artizanat nu prea mai avem. Cresterea animalelor, cunosc zone in care UE da bani pentru a impiedica animalele sa pasca fanetele, e vorba de protejarea faunei si florei din fanete, cu ce sa hranesti animalele? cu furaje din import. Cultivarea plantelor? ce plante, rosii, ardei, dovlecei, telina, salata pai toaye astea le exporta olandezii in toata Europa, iar ca sa fi competitiv cu ei ar trebui sa investesti cat intr-o industrie spatiala, doar ei investesc in serele lor de 50 de ani si tot nu sunt multumiti. Apicultura? la ei statul te plateste pe stup daca te duci si-ti pui stupii intr-o livada, la noi ti-i stropeste cu solutii de-ti moare albina si nu sti de ce. Mierea noastra e cea mai buna, o vindem la nemti pe nimic, aia o baga in borcane frumoase si-o trimit inapoi amestecata cu miere chinezeasca.


Deci problema sta in marketing, nicidecum in capacitatea de productie, iar daca statul ar investi in micii producatori, acestia si-ar permite sa vanda competitiv. Trebuie ca primariile sa isi ajute oamenii sa vanda, nu numai sa le ia impozite. Trebuie sa ii ajute sa se organizeze in asociatii, sa le formeze infrastructura ca acestia sa vanda. E adevarat, romanul asteapta pe unul sa ii zica ce si cum sa faca, dar rolul primordial al primarului este sa gospodareasca comunitatea lui, sa se asigure de prosperitatea comunitatii. Da, pare desuet termenul asta, "gospodar", dar are atata valoare. Unde or fi gospodarii nostri?

Trimis de: Marduk pe 9 Mar 2012, 12:43 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 9 Mar 2012, 12:22 PM) *
Deci problema sta in marketing...daca statul ar investi in micii producatori, acestia si-ar permite sa vanda competitiv...sa ii ajute sa se organizeze in asociatii...

Moncher ai atins o problema cat se poate de serioasa. Romanii nu stiu, nu vor sau le este frica sa se asocieze sa se organizeze in asociatii sa puna banul la comun sa faca depozite, sa cumpere samanta buna, etc. Cred ca asocierea inseamna pentru multi romani o forma de comunism, asta poate din cauza fostelor CAP-uri care conf. comunistilor erau tot niste asociatii din care romanii nu se alegeau decat cu ceea ce furau. Pentru mine este clar ca aici este problema, am fost si prin occident am vazut acolo asociatii puternice in care oamenii aveau incredere, eu fac asociere intre o asociatie si un stup, cu cat stupul este mai puternic cu atat obtii mai multa miere, dar si stuparul, gospodarul trebuie sa fie bun, sa stie ce-i trebuie stupului, albinei, cat ii trebuie, cand ii trebuie. Dar e greu cu romanul care a ajuns ca hotul care-i este frica de hoti, dar nu e de condamnat, a ajuns asa din cauza comunismului unde din gospodar a devenit supravietuitor.

Trimis de: Leonardo pe 9 Mar 2012, 12:48 PM

QUOTE(Marduk @ 9 Mar 2012, 10:54 AM) *
Astept ziua in care o sa ni se spuna: "exploatarea gazelor din Marea Neagra ar cauza o catastrofa pentru Delta Dunarii". Cateodata imi vine sa dau cu tesla-n luna cand vad cum accepta romanii tot felul de idei si povete de la altii pe care chiar ii doare-n cur de tara asta si de oamenii care o locuiesc. Inca nu realizam ca ne aflam cu totii in mijlocul unui razboi economic, comercial la care noi asistam cu gura cascata ca niste victime colaterale care nu inteleg ce se intampla cu ele, de ce sunt in situatia in care sunt.


Probabil ca ai ceva contra ecologiei si de aceea presupui ca eu as avea exclusiv acest argument impotriva RM si alte asemenea afaceri.
Am spus mai sus ca incerc sa exclud acest aspect si am vorbit exclusiv de celelalte argumente economice care nu sunt in favoarea proiectului RMGC.

Desigur ca sunt de acord cu exploatarea gazelor in Marea Neagra.
Nu sunt insa de acord cu prostiile precum ca am deveni independenti energetic prin asta.
E o minciuna si nu vom reusi asta niciodata daca ne bazam doar pe combustibilii fosili din Romania.
Mai mult, exploatarea de gaze este concesionata, si la fel ca si in cazul RM beneficiile statului roman sunt pe la vreo 50%.
Sigur ca daca adunam potentialul estimat din Marea Neagra cu reursele deja cunoscute si in exploatare, rezulta ca vom putea avea pe la vreo 50-60 din necesarul de gaz pe urmatorii 10-15 ani asigurati din productie interna.
Dar in conditiile liberalizarii pietei de energie UE, tot ce inseamna resursa energetica se va vinde la pretul pietei din 2014-2015.
Exploatarea e facuta de OMV-Exxon.
Asta inseamna ca nu e un castig major la consumatorul final.

Beneficiul major este faptul ca in caz de probleme la cel ce detine robinetul de gaze, noi nu vom stinge lumina si putem sa mergem mai departe cu strictul necesar. Asta e bine si e un castig real al aprovizionarii din diverse surse.
Dezavantajul mare in a avea furnizori diferiti este faptul ca negociezi pe cantitati mai mici si platesti mai mult.

Este bine sa utilizam resursele noastre, este bine sa o facem rational si este extrem de necesar ca politica energetica a Romaniei sa ia in calcul si reducerea consumului intern de energie prin implementarea de masuri de eficienta energetica in generare, transport, distributie si mai ales la consumator final. Eficientizarea consumului de energie este de departe cea mai mare resursa pe care o avem.
In plus, eficienta energetica la consumator final (de ex. case cu consum redus de energie, electrocasnice mai eficiente, echipamente si procese mai eficiente in industrie etc.) genereaza beneficii distribuite tuturor, prin reducerea facturii la energie.
Rezumand: e mai usor ca stat sa faci afaceri cu diverse companii sa-ti construiasca noi centrale sau sa exploateze resurse naturale, insa beneficiile pentru cetatean sunt mici si mare parte din profitul acestor afaceri se duce catre companii.
E mai dificil sa implementezi masuri de eficienta energetica la consumator final pentru ca sunt multe proiecte mici, multi factori de decizie pe fir, si e nevoie de programe complexe pentru a-ti atinge scopul si sa stii sa gestionezi nevoia de un capital de investitie mare (dar care se amortizeaza in timp). Pe de alta parte, avantajul mare e ca astfel raspandesti profitul catre cetateni, schimbi mentalitatea publica, transformi economia in mod durabil, creezi infinit mai multe locuri de munca, atragi afaceri locale si peste toate asiguri acelasi nivel de securitate energetica ca si in cazul anterior dar in mod durabil, prin reducerea risipei de energie si nu prin alimentarea acestei risipe prin investitii in exploatare de noi resurse.

Trimis de: Cucu Mucu pe 9 Mar 2012, 12:53 PM

QUOTE(Leonardo @ 9 Mar 2012, 12:48 PM) *
Mai mult, exploatarea de gaze este concesionata, si la fel ca si in cazul RM beneficiile statului roman sunt pe la vreo 50%.


http://www.namr.ro/map_petrol/map_petrol_er.htm ohyeah.gif

Trimis de: Marduk pe 9 Mar 2012, 01:08 PM

QUOTE(Leonardo @ 9 Mar 2012, 12:48 PM) *
Probabil ca ai ceva contra ecologiei .... am vorbit exclusiv de celelalte argumente economice care nu sunt in favoarea proiectului RMGC.
Desigur ca sunt de acord cu exploatarea gazelor in Marea Neagra. Nu sunt insa de acord cu prostiile precum ca am deveni independenti energetic prin asta. E o minciuna si nu vom reusi asta niciodata daca ne bazam doar pe combustibilii fosili din Romania. Mai mult, exploatarea de gaze este concesionata, si la fel ca si in cazul RM beneficiile statului roman sunt pe la vreo 50%.

Nu, nu am nimic impotriva ecologiei chiar cred ca romanii sunt un popor care poate trece usor drept ecologist, mai trebuie ceva educatie dar prin modul in care se comporta in gospodaria sa cu putin ajutor si vointa romanul poate devenii mai ecologist decat alti europeni. Argumentele tale sunt impotriva proiectului RMGC si implicit impotriva romanilor care locuiesc in zona, daca ai fi localnic te-as intelege, as zice ca esti unul din Rosia Montana care nu vrea exploatare cu cianuri la el in curte si are tot dreptul sa protesteze sau sa caute alte solutii. Daca Romania are resurse de ce sa nu profite de ele? faptul ca prin contractele de concesionare mai mult pierde decat castiga este alta discutie, si eu sunt de acord cu tine in privinta asta, dar contractele astea de concesiune nu sunt ca Biblia, Coranul, postulatele se mai pot modifica daca exista vointa politica, pana la urma exploatarile astea le poate face si statul daca crede ca poate sa aibe un management bun nu unul facut de baietii destepti menit sa fure si ce nu s-a furat pana acum.

Trimis de: Leonardo pe 9 Mar 2012, 01:19 PM

QUOTE(Marduk @ 9 Mar 2012, 12:08 PM) *
Nu, nu am nimic impotriva ecologiei chiar cred ca romanii sunt un popor care poate trece usor drept ecologist, mai trebuie ceva educatie dar prin modul in care se comporta in gospodaria sa cu putin ajutor si vointa romanul poate devenii mai ecologist decat alti europeni. Argumentele tale sunt impotriva proiectului RMGC si implicit impotriva romanilor care locuiesc in zona, daca ai fi localnic te-as intelege, as zice ca esti unul din Rosia Montana care nu vrea exploatare cu cianuri la el in curte si are tot dreptul sa protesteze sau sa caute alte solutii. Daca Romania are resurse de ce sa nu profite de ele? faptul ca prin contractele de concesionare mai mult pierde decat castiga este alta discutie, si eu sunt de acord cu tine in privinta asta, dar contractele astea de concesiune nu sunt ca Biblia, Coranul, postulatele se mai pot modifica daca exista vointa politica, pana la urma exploatarile astea le poate face si statul daca crede ca poate sa aibe un management bun nu unul facut de baietii destepti menit sa fure si ce nu s-a furat pana acum.



E frumos dar totodata haios sa consideri romanii ca fiind ecologisti.
Rar gasesti prin lume atata nepasare fata de mediul in care traiesc. Ma refer la nepasarea in fata poluarii excesive din orase, modul in care arunca gunoaiele prin natura, modul in care accepta sa aiba spatiu verde total insuficient in orase, modul in care defriseaza paduri (avem cea mai dramatica reducere de paduri din Europa in ultimii 20 de ani), faptul ca suntem ultimii din Europa la reciclare etc. etc.

ati locuitori traiesc in zona RM si cati dintre ei vor beneficia de proiectul RMGC? Am spus mai sus care sunt estimarile de noi locuri de munca facute chiar de catre RMGC. E infim. Si acum merita sa razi doi minti pentru asta? Merita sa scoti practic zona din circuitul civilizatiei umane si o transformi in teren arid? Asta e spre binele localnicilor? Ce fac acesti locanici peste 10 ani cand se incheie exploatarea? N-ar fi mai bine ceea ce zice Cucu_Mucu si de ex. sa se stimuleze afaceri agricole in zona din care sa beneficieze cu mult mai multi si asta pe termen lung?

Sunt de acord ca trebuie sa profitam de ceea ce avem, dar nu ca animalele consumand tot pe termen scurt si lasand desert in urma ci in mod inteligent si durabil. Altfel multe tari africane au resurse cu mult mai mari decat avem noi. Ii vezi dezvoltati sau avand mari beneficii din exploatarea acestora?

Trimis de: Vera pe 9 Mar 2012, 01:49 PM

QUOTE(Marduk @ 9 Mar 2012, 12:43 PM) *
Moncher ai atins o problema cat se poate de serioasa. Romanii nu stiu, nu vor sau le este frica sa se asocieze sa se organizeze in asociatii sa puna banul la comun sa faca depozite, sa cumpere samanta buna, etc. Cred ca asocierea inseamna pentru multi romani o forma de comunism, asta poate din cauza fostelor CAP-uri care conf. comunistilor erau tot niste asociatii din care romanii nu se alegeau decat cu ceea ce furau. Pentru mine este clar ca aici este problema, am fost si prin occident am vazut acolo asociatii puternice in care oamenii aveau incredere, eu fac asociere intre o asociatie si un stup, cu cat stupul este mai puternic cu atat obtii mai multa miere, dar si stuparul, gospodarul trebuie sa fie bun, sa stie ce-i trebuie stupului, albinei, cat ii trebuie, cand ii trebuie. Dar e greu cu romanul care a ajuns ca hotul care-i este frica de hoti, dar nu e de condamnat, a ajuns asa din cauza comunismului unde din gospodar a devenit supravietuitor.


Nu e adevărat, nu poţi generaliza. Există deja multe asociaţii în mediul rural, unele mai mici, altele mai mari. Şi nu vorbesc doar din ce văd la tv, am văzut asta inclusiv la ai mei în comună. Problema e că nu există sprijin pt asemenea forme de asociere, ca în alte ţări, şi nici o legislaţie f clară, care să atingă diverse probleme care pot apărea. Până una-alta, oamenii încearcă să se descurce singuri, fără să mai aştepte ajutorul sau sprijinul statului, care pt ei e ca inexistent. De asta lucrurile se mişcă încet.

Trimis de: Leonardo pe 9 Mar 2012, 01:57 PM

QUOTE(Vera @ 9 Mar 2012, 12:49 PM) *
Până una-alta, oamenii încearcă să se descurce singuri, fără să mai aştepte ajutorul sau sprijinul statului, care pt ei e ca inexistent. De asta lucrurile se mişcă încet.


Statul nu numai ca e inexistent pentru oamenii de acolo, dar de multe ori le mai pune si bete-n roate prin legi si reguli croite prost.
In general statul actioneaza precum un vataf care le ia oamenilor cota parte prin taxe si impozite, dar fara sa le dea in schimb nici macar ceea ce e firesc si normal.

Trimis de: Marduk pe 9 Mar 2012, 04:02 PM

QUOTE(Leonardo @ 9 Mar 2012, 01:19 PM) *
QUOTE
E frumos dar totodata haios sa consideri romanii ca fiind ecologisti.

Am sa-ti dau cateva exemple, ingrasmantul natural (balegarul) este folosit pe scara larga in gospodariile din Romania, ala chimic e mai scump, gunoiul menajer, resturile alimentare la porc si la gaini, hartiile la foc. Marea problema raman pet-urile carora romanii inca nu le-au gasit un domeniu de utilizare la scara larga, le mai folosesc pentru vin, lapte, apa dar totusi inca sunt multe pet-uri in Romania, aici ar putea statul sa ia masuri, sa plateasca pentru fiecare pet ceva, 25-50 de bani. Suntem ultimii la reciclare in orase, la sate taranul foloseste aproape tot.
QUOTE
Cati locuitori traiesc in zona RM si cati dintre ei vor beneficia de proiectul RMGC?

Pentru mine nu este important cati sunt, cati beneficiaza, este important sa beneficieze, 1-10-100-1000, toti sunt oameni si viata fiecaruia conteaza, trebuie sa aiba ce muncii in satele lor, unde s-au nascut si au crescut.
QUOTE
N-ar fi mai bine ceea ce zice Cucu_Mucu si de ex. sa se stimuleze afaceri agricole in zona din care sa beneficieze cu mult mai multi si asta pe termen lung?

Sa se stimuleze, eu nu am nimic impotriva, dar azi aurul are pret nu castravetii sau fanul. Eu am mai spus cum vad eu zona, turism bazat pe extragerea manuala arhaica a aurului, artizanat pe tematica respectiva etc.
.... dar nu ca animalele consumand tot pe termen scurt si lasand desert in urma ci in mod inteligent si durabil.....Ii vezi dezvoltati sau avand mari beneficii din exploatarea acestora?
Cum sa consumi inteligent durabil? sti cat le-a trebuit occidentalilor sa ajunga la nivelul asta? cate schimburi de generatii au trecut pana au ajuns unde sunt acum? Noi trebuie sa luptam cu mentalitatile noastre inca 20 de ani, ce facem pana atunci, luam bani cu imprumut sa platim pensiile si asistenta medicala? Africanii sunt subdezvoltati pentru ca asta se doreste, pentru ca occidentalii, mai nou si asiaticii au nevoie de resursele lor.



QUOTE(Vera @ 9 Mar 2012, 01:49 PM) *
Nu e adevărat, nu poţi generaliza. Există deja multe asociaţii în mediul rural, unele mai mici, altele mai mari....

Nu generalizez, vreau doar sa atrag atentia asupra unui fenomen care se extinde precum rapciuga la tara, "ASOCIATIILE". Crezi ca sunt facute de tarani? Eu am sa te contrazic, sunt facute de baietii destepti de la sate, care au cumparat pamant cand au avut bani si au luat in arenda cam tot pamantul pe care nu-l pot lucra taranii din varii motive, fie sunt prea batrani sau bolnavi, fie sunt betivi, fie sunt prea prosti sau lenesi. Problema cu aceste "asociatii" este ca nu sunt asa cum au dorit autoritatile, o asociere consimtita si sustinuta de tarani, vine un smecher, nu ca as avea ceva impotriva capitalismului al marilor exploatari, care capitalism este in opinia mea este mai mult decat salbatic, ia in arenda terenurile, ia de la stat 100 euro/Ha, ii da taranului 500 kg/Ha iar la final trage linie si socoteste. La 100 Ha x 100 euro = 10.000 euro alocatia de la stat. Productia minima la ha la grau este de 3000-4000 kg/Ha din care ii da taranului 500 kg lui ii raman 2500-3500 kg/Ha x 1 leu kg = 3.500 lei. La porumb si rapita e ceva mai mult pe kg. Deci de la 1 Ha capitalistul nostru scoate in medie 900-1000 de euroi, productie+alocatia de la stat. Total 100 * 900= 90.000 euroi. Nu vreau sa se inteleaga ca acuz pe cineva, ca sunt impotriva asocierilor, dar in opinia mea astea pe care le avem noi acum, azi, in Romania nu sunt asociatii, sunt un fel de FNI-uri consimtite de tarani pentru ca nu prea au ce face, nu au cu ce lucra pamantul, nu sunt sprijiniti sa se asocieze in adevaratul sens al cuvantului, multi nici nu stiu ce inseamna aceasta asociere, altii se tem ca va fi ca in comunism, altii sunt prea batrani etc. Exista sate, comune unde mai traiesc si tineri in putere care pot sa-si lucreze pamantul, au un cal, o caruta, poate un tractor SH acestia o duc mai bine, multi se mai si asociaza, dar per ansamblu miscarea este slabuta rau de tot. Nici la crescatorii de animale nu e mai bine, eu cred ca de fapt cei care profita sunt tot cei bogati, nu taranii, astia fac asociatii, cumpara tractoare, cumpara pamant extrem de ieftin, iau pamat in arenda etc. intr-un cuvant profita de conjunctura lasandu-i pe tarani la mila lui Dumnezeu.

Trimis de: Leonardo pe 9 Mar 2012, 04:15 PM

OK, deci rezumand opiniile lui Marduk rezulta:

-romanii sunt ecologisti de frunte, daca renunta la aruncat gunoaie aiurea si la scuipat seminte pe jos sunt perfecti
-nu conteaza cat platesti, daca e profitabil si logic, sau daca nu cumva ai putea sa ridici zona mai eficient in loc s-o condamni la disparitie. Trebuie sa faci orice si cu orice pret sa creezi locuri de munca chiar si in varful muntelui.
-avem tot dreptul sa exploatam salbatic ce putem, suntem scuzati de decalajul de civilizatie si economic fata de altii care actioneaza durabil.

super, nu stiam ca stam asa de bine, si daca tinem cont si de redresarea economica pe baze solide clamata de guvern e clar ca suntem deja cu un pas in viitor. In curand vor veni strainii sa ia lectii de la bobocul de tara numit Romania. Chiar traim bine.

Trimis de: Vera pe 9 Mar 2012, 04:22 PM

Marduk, nu toate asociaţiile alea sunt cum spui tu. Iar acolo unde se întâmplă nedreptăţi ele ar putea fi limitate cu ajutorul unei legislaţii clare. În plus, eu ziceam acelaşi lucru despre absenţa sprijinului acordat de stat.

p.s., că m-am luat cu vorba: Leonardo, bine ai revenit. smile.gif

Trimis de: Marduk pe 9 Mar 2012, 04:33 PM

QUOTE(Leonardo @ 9 Mar 2012, 04:15 PM) *
QUOTE
-romanii sunt ecologisti de frunte, daca renunta la aruncat gunoaie aiurea si la scuipat seminte pe jos sunt perfecti

sa nu exageram si nu uita ca eu ma refer mai ales la zona rurala nu la orase.
QUOTE
-... in loc s-o condamni la disparitie. Trebuie sa faci orice si cu orice pret sa creezi locuri de munca chiar si in varful muntelui.

mergi pe exagerare, dar sa sti ca fiecare individ are dreptul sa traiasca acolo unde doreste, iar daca statul il poate ajuta, da, trebuie sa faca orice ca sa respecte dorinta acelui individ.
QUOTE
-avem tot dreptul sa exploatam salbatic ce putem, suntem scuzati de decalajul de civilizatie si economic fata de altii care actioneaza durabil.

daca te referi la paduri ai dreptate le-am exploatat salbatic, prosteste iar lemnul l-am vandut pe nimic, fara sa punem nimic in loc, dar cui l-am vandut? celor care la ei acasa actioneaza durabil, socotind ca e mai simplu, mai ecologic mai ieftin, spre exemplu sa faci cauciucuri in Romania, sau sa produci aluminiu ieftin in Romania. cum suna butada aia celebra "cumpara ieftin, vinde scump"
QUOTE
.... In curand vor veni strainii sa ia lectii de la bobocul de tara numit Romania.....

Unii straini, occidentali, sunt deja aici si se minuneaza de ceea ce avem eu cunosc cativa care s-au stabilit aici si-au deschis afaceri la sate in Romania. Cat despre lectii, mai stiu ca au fost unii straini care n-au asteptat sa ia lectii, au furat pur si simplu iar azi se mandresc cu produsele respective, dar ce sa le faci asa este firea lor, pirati.

Trimis de: Leonardo pe 9 Mar 2012, 05:12 PM

ok, deci sa-mi rafinez concluziile de mai sus referitor la ceea ce spune Marduk:

-zona rurala din Ro se comporta ecologic responsabil, cu exceptia taierii padurilor (inclusiv perdelele de padure ce protejau de zapada chiar satele lor sau calea ferata) pentru a le face lemne de foc si a catorva alte mici nereguli. As adauga eu aici ca e bine sa-i tinem in saracie lucie ca sa ramana ecologisti, altfel sunt numeroase exemple ca o crestere a nivelului de trai ii tranfosrma inevitabil in risipitori precum multi alti conationali ai lor.
-fiecare individ are dreptul sa traiasca unde vrea si statul e obligat sa le asigure cu prioritate locuri de munca astora putini, cu orice pret si chiar daca asta le va transforma locul intr-un teren lunar
-de vina pentru defrisarea din Romania sunt cumparatorii de mobila din tarile dezvoltate. Daca ei n-ar cumpara, noi nu am fi taiat padurile.
-cam cati straini din astia cunosti si din ce mediu provin? cativa boemi sau agricultori din vest care s-au insurat cu romance si s-au stabilit la noi la tara nu reprezinta o regula. Sigur, mai sunt expatii de lucreaza la multinationale, bucatarul italian de la Danutz srl, mai era un african pe la grupul Voua, chestii d'astea. In acelasi timp, romanii ce nu stiu sa-si aprecieze traiul comod de acasa pleaca in alte tari.

Trimis de: Marduk pe 9 Mar 2012, 05:30 PM

QUOTE(Leonardo @ 9 Mar 2012, 05:12 PM) *
... deci sa-mi rafinez concluziile de mai sus referitor la ceea ce spune Marduk .... In acelasi timp, romanii ce nu stiu sa-si aprecieze traiul comod de acasa pleaca in alte tari.

nu cred ca trebuie sa tragi concluzii, mai mult sau mai putin rafinate, normal ar fi doar sa comentezi, dar fara sa exagerezi. or sa vina vremuri cand acest trai comod o sa-i atraga foarte mult pe romanii plecati acum aiurea pentru bani. stiu cum se munceste in occident, acolo am invatat de fapt ca in viata nu conteaza numai banul, consumerismul, supermarketul, mai sunt si alte lucruri extrem de frumoase si placute pe langa care trecem fara sa le observam.

Trimis de: Leonardo pe 9 Mar 2012, 05:37 PM

Departe de mine gandul de a contesta anumite aspecte pozitive din Romania.
Insa cred ca suntem de acord ca si tu ai exagerat putin din dorinta de a argumenta in favoarea proiectului RMGC. smile.gif

In final sustinem amandoi acelasi lucru, te citez: 'in viata nu conteaza numai banul, consumerismul, supermarketul, mai sunt si alte lucruri extrem de frumoase si placute pe langa care trecem fara sa le observam'.
Argumentele aduse de tine in favoarea RMGC sunt in contradictie cu ceea ce foarte frumos spui.
Ala e un proiect al carui singur argument este banul si consumerismul, in detrimentul lucrurilor si peisajelor frumoase pe langa care trecem fara sa le observam si fara sa le aparam in fata argumentului suprem care este banul.


ps: buna Vera/Nefertiti, ma bucur sa ne revedem aici. smile.gif

Trimis de: Marduk pe 9 Mar 2012, 06:52 PM

Eu nu sunt in favoarea RMGC, daca asta s-a inteles din postarile mele, regret, poate n-am fost mai explicit. In opinia mea poate sa fie orice alta companie in afara RMGC, poate sa fie statul roman, un investitor roman, ce ma intereseaza este ca oamenii de acolo sa poate sa munceasca, in orice alt domeniu, sa traiasca acolo unde s-au nascut, nu sa fie novoiti sa-si ia lumea in cap pentru un loc de munca, pentru as creste copiii. Despre acest proiect am mai spus dar ma repet, DACA PROIECTUL RESPECTA IN TOTALITATE NORMELE IMPUSE LA NIVEL EUROPEAN SI LOCUITORII DORESC SA TRAIASCA INTR-O ZONA IN CARE SE DESFASOARA ASTFEL DE ACTIVITATI, ATUNCI PROIECTUL SA SE FACA, NU MUSAI CU RMGC, CU ORICE ALT INVESTITOR CARE ESTE DISPUS SA ACCEPTE CONDITIILE DE MEDIU.

Trimis de: Vera pe 9 Mar 2012, 06:59 PM

Da, dar ce înseamnă "dacă locuitorii doresc etc. etc. etc."? S-a făcut un sondaj adevărat, s-a făcut un referendum sau orice altceva relevant în acest sens? Că doar nu se va lua o decizie pe baza unor declaraţii plătite, din clipuri de campanie?

Trimis de: Marduk pe 9 Mar 2012, 07:22 PM

Ar trebui facut un referendum local care ar trebui sa cuprinda si alte alternative in afara de RMGC, pentru ca oamenii sa aleaga ceea ce-si doresc. Important ar fi ca acele alternative la RMGC sa fie viabile, sa aduca locuri de munca, sa fie profitabil pentru locuitorii din zona. Nu stiu sa se fi facut un referendum in zona, doar ce s-a vehiculat pe la tembeliziuni si prin ziare, proteste si antiproteste etc.

Trimis de: Cucu Mucu pe 10 Mar 2012, 01:26 PM

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/dar-calul-calul-din-marlboro-ii-75750.htmlîn care se arată că: ”82% dintre românii chestionați sunt de acord cu implementarea proiectului minier de la Roșia Montană, datorită faptului că oferă locuri de muncă (s.a.) într-o zonă grav afectată de șomaj”.

Chiar din modul de prezentare al mesajului rezultă, destul de evident, modul în care fost formulată întrebarea: ”Roșia Montană este o localitate grav afectată de șomaj. Sunteți de acord cu un proiect minier care crează în zonă 6.000 de locuri de muncă?”. Ce Dumnezeu ai putea răspunde la o întrebare formulată în acest fel? Lucru de mirare că mai există 18% dintre români care nu ar fi de acord…

Trimis de: Cucu Mucu pe 10 Mar 2012, 01:29 PM

http://www.primariarosiamontana.ro/userfiles/PlanulRO.pdf
(Prezentarea realizata de RMGC)
O exploatare miniera modernă la Roşia Montană, ar putea aduce beneficii prin
urmatoarele:
- crearea a 1.200 locuri de muncă pe parcursul etapei de construcţie şi aproximativ 650 de
locuri de muncă în timpul etapei de exploatare;

- ar genera peste 2 miliarde dolari pentru statul

Trimis de: Erwin pe 11 Mar 2012, 10:27 AM

Am văzut și reclamele lor, oameni din zonă plătiți de RMCG ca să-și spună poveștile... induioșătoare. Mă întreb cât de înduioșătoare vor fi poveștile lor după câțiva ani de muncă sau în cazul unui dezastru ecologic din cauza cianurilor. Aș fi de acord cu reluarea mineritului în zonă prin metode tradiționale, care ar rezolva problema locurilor de muncă și nu ar deteriora toată zona ireversibil, nu cu metodele rapide preconizate de actualul proiect: mutarea muntelui pentru decopertare și prelucrarea cu cianuri.

Trimis de: Marduk pe 11 Mar 2012, 04:39 PM

QUOTE(Erwin @ 11 Mar 2012, 10:27 AM) *
.... Aș fi de acord cu reluarea mineritului în zonă prin metode tradiționale, care ar rezolva problema locurilor de muncă și nu ar deteriora toată zona ireversibil,...

Subscriu, dar mai trebuie ceva, turism cu tematica mineritului traditional, mancare buna, sporturi de iarna, drumetii, infrastructura, tren, DN sau autostrada.

Trimis de: Erwin pe 11 Mar 2012, 09:21 PM

infrastructura aia modernă strică mediul, e suficient să fie întreținute corespunzător drumurile existente.

Trimis de: andra_v pe 12 Mar 2012, 06:12 PM

Grupul pentru salvarea Roşiei Montane din Academia de Studii Economice: Licenţa de exploatare Roşia Montană este ilegală
http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/analize-interviuri/4972--grupul-pentru-salvarea-roiei-montanedin-academia-de-studii-economice-licena-de-exploatare-roia-montan-este-ilegal.html#Scene_1
Pe de alta parte, s-ar putea sa avem de-a face cu actiuni speculative impotriva companiei romano-canadiene listate la bursa. Se vorbeste de faptul ca anumiti jucatori pe piata bursiera au cumparat si au vandut in repetate randuri parti sociale ale Roşiei Montana Gold Corporation, corelativ cu intensificarea agitatiunilor ecologiste.
In orice caz, reluarea exploatatiilor miniere este mai mult decat oportuna in Romania, unde se resimte nevoia unei cresteri economice axate pe investitii. AQsta nu inseamna ca imi arog pretentia unui verdict in ceea ce priveste problema particulara a Rosiei Montana.

Trimis de: Marduk pe 12 Mar 2012, 06:41 PM

QUOTE(Erwin @ 11 Mar 2012, 09:21 PM) *
infrastructura aia modernă strică mediul, e suficient să fie întreținute corespunzător drumurile existente.

N-am zis sa le duca autostrada pana acolo sau DN-ul, dar sa existe un drum bun care sa plece dintr-o autostrada sau un DN catre Rosia Montana.

Trimis de: March pe 15 Mar 2012, 04:37 PM

Mai simti romaneste? Trebuie sa http://www.desteptati-va.ro/index.php/2011/10/18/daca-mai-simti-romaneste-trebuie-sa-stii/ !

3 miliardari americani- John Paulson, Thomas Kaplan şi George Sörös – deţin, împreună, cca. 60% din activele Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).( vez si: http://www.replicaonline.ro/cine-sunt-marii-miliardari-ai-lumii-din-spatele-afacerii-rosia-montana-30582/)

Trimis de: andra_v pe 16 Mar 2012, 08:17 AM

Fondul problemei este ca anumiti miliardari nu mai detin actiunile respective. Le-au vandut de ceva vreme si, printr-o coincidenta nefericita, valoarea actiunilor Gold Coropration se afla pe o panta descendenta, in paralel cu manifestatiile ecologiste.
Ca oameni de afaceri plurivalenti, acestia nu se limiteaza la proiectul Rosia Montana. Aceiasi miliardari finanteaza atat firma canadiana, cat si proiectul opus de salvare a complexului istoric. Pe speculatorii financiari nu ii intereseaza exploatarea aurului, ci exclusiv valoarea si fluctuatia actiunilor intr-un interval dat.

In al doilea rand, articolul pretinde ca Soros a sustinut "revolutiile portocalii" din Romania, Ucraina etc. Este un fapt de notorietate, dar tot atat de adevarar e ca miliardarul american investesteste in egala masura in putere cat si in opozitie (vezi miscarea "Occupy"). De fapt, orice corporatie care se respecta are oameni in structurile-cheie de decizie pe intregul esichier politic astfel incat riscul de a ramane in opozitie odata cu o schimbare a partidului de guvernamant, este nul. Pe scurt, Soros, ca orice om de afaceri care nu doreste sa piarda bani, sponsorizeaza cu acelasi zel elemente care graviteaza in jurul puterii, cat si in cel al opozitiei astfel incat, indiferent cine preia franele guvernarii, el se afla la putere. Un fenomen pe care il intalnim in toata lumea: oamenii de afaceri nu au culoare politica si partipris-uri. Scopul lor este unul singura: maximizarea profitului. Prin urmare, este o naivitate sa crezi ca, sanctionand in fata urmelor o formatiune politica, ii aplici o lovitura lui Soros, pentru simplul motiv ca aceasta este suficient de abil si mobil pentru a fi omniprezent in politica.

Trimis de: Cucu Mucu pe 16 Mar 2012, 09:23 AM

QUOTE(andra_v @ 16 Mar 2012, 08:17 AM) *
Fondul problemei este ca anumiti miliardari nu mai detin actiunile respective.


Fondul problemei este ca se distrug iremediabil doi munti si peisajul natural pentru sute de ani de acum incolo. Asta e fondul problemei! Cine si cum isi imparte prada, pe mine unul nu ma intereseaza.
QUOTE
Subscriu, dar mai trebuie ceva, turism cu tematica mineritului traditional, mancare buna, sporturi de iarna, drumetii, infrastructura, tren, DN sau autostrada.


Nu se poate, in zona a fost interzisa construirea de orice facilitati pentru turism, deoarece zonba a fost declarata miniera si nu se mai dau avize pentru nici o alta activitate. Si asta de multi ani.

Trimis de: abis pe 16 Mar 2012, 10:29 AM

QUOTE(Cucu Mucu @ 16 Mar 2012, 09:23 AM) *
Fondul problemei este ca se distrug iremediabil doi munti si peisajul natural pentru sute de ani de acum incolo.

Si unde sunt acum muntii aia, va fi un lac de cianura, inconjurat de niste "dealuri" de steril - adica pamant pe care nu poate creste nimic.

In teorie, la inchiderea exploatarii dealurile alea ar trebui acoperite cu un strat de pamant fertil si deasupra puse plante. Daca RMCG va mai exista atunci.

QUOTE
in zona a fost interzisa construirea de orice facilitati pentru turism, deoarece zonba a fost declarata miniera si nu se mai dau avize pentru nici o alta activitate

http://www.evz.ro/detalii/stiri/turismul-la-rosia-montana-interzis-de-sapte-ani-885735.html

Trimis de: Cucu Mucu pe 23 Mar 2012, 07:53 AM

http://www.youtube.com/watch?v=e3q6X6pNruY&feature=related

Trimis de: Marduk pe 23 Mar 2012, 10:32 AM

Am urmarit clipul Moise Guran, bun comentator si analist, il urmaresc cand il prind la tembelizor. Problema de la Rosia Montana, asa cum sugera si Moise Guran este lipsa alternativelor, exista un blocaj generat de acest proiect, generat chiar de catre autoritati. Nu stiu de ce am impresia ca intreaga situatie pare ca este generata de faptul ca autoritatile locale au fost "mituite" de RMGC, inainte de a primi aprobarile, iar acum aceste autoritati confruntandu-se cu valul de proteste pe aceasta tema si nu stiu cum sa o scoata la capat, sunt prinsi, cum s-ar zice, intre ciocan si nicovala. RMGC lupta sa obtina dreptul de a incepe exploatarea, o face cu ajutorul marketingului, a reclamei si o face bine, din afara daca privesti la tembelizor oamenii au dreptate, dar nu vine nimeni sa ne prezinte si alternativele la proiectul RMGC.

Trimis de: turbo trabant pe 23 Mar 2012, 11:28 AM

Marduk. Rmcg are o campanie deosebit de proasta. Cu locuri de munca, responsabiliate si altele.

S-ar da maine licenta daca ar spune ca fiecare roman va primi anual din redeventa un butoi de tzuica sau un porc.

Trimis de: Cucu Mucu pe 23 Mar 2012, 11:56 AM

QUOTE(turbo trabant @ 23 Mar 2012, 11:28 AM) *
Marduk. Rmcg are o campanie deosebit de proasta. Cu locuri de munca, responsabiliate si altele.

S-ar da maine licenta daca ar spune ca fiecare roman va primi anual din redeventa un butoi de tzuica sau un porc.


Am auzit de cateva sute de mii care tot impotriva ar fi. ohyeah.gif

Trimis de: Cucu Mucu pe 23 Mar 2012, 12:13 PM

http://www.stelian-tanase.ro/jurnal-de-bord/ce-nu-stim-despre-rosia-montana/ despre majorarea acestui procent la 6%, ca despre o negociere reuşită, dar se omite să se compare situaţia de la noi cu cea din alte ţări. De exemplu, în Africa de Sud, redeventele pentru metale preţioase sunt de minimum 20%! În cele 200 de milioane de tone de minereu care se doresc a fi procesate cu cianuri la Roşia Montana, se estimeaza a fi 1,5 grame de Aur pe tona de minereu şi 11, 7 grame de Argint pe tonă. Daca nu vi se pare o exploatare rentabilă, aveţi dreptate!

Trimis de: March pe 23 Mar 2012, 12:15 PM

Stati linistiti la locurile voastre. Agentul national al acestei companii isi va pierde rabdarea si va da ordin sa inceapa cianurita asta odata !

Trimis de: turbo trabant pe 23 Mar 2012, 12:36 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 23 Mar 2012, 12:56 PM) *
Am auzit de cateva sute de mii care tot impotriva ar fi. ohyeah.gif

Niste femei sau gigolo moca ii rezolva si pe acesti bravi luptatori smile.gif

Sau tu nu ai vazut ce jipane are conducatorii de ong uri verzi in romanica?

Trimis de: abis pe 23 Mar 2012, 01:01 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 23 Mar 2012, 12:13 PM) *
http://www.stelian-tanase.ro/jurnal-de-bord/ce-nu-stim-despre-rosia-montana/ despre majorarea acestui procent la 6%, ca despre o negociere reuşită, dar se omite să se compare situaţia de la noi cu cea din alte ţări.

Bine, mie mi se pare ca asta e ultima problema acolo.

Chiar daca ar fi 90% redeventa, dezastrul ecologic tot va ramane. Asta e cea mai mare problema.

Trimis de: Marduk pe 23 Mar 2012, 01:07 PM

QUOTE(turbo trabant @ 23 Mar 2012, 11:28 AM) *
Marduk. Rmcg are o campanie deosebit de proasta.....S-ar da maine licenta daca ar spune ca fiecare roman va primi anual din redeventa un butoi de tzuica sau un porc.

Pare buna, a transmis un mesaj cat se poate de veridic, cel putin pentru mine care stiu zona doar din presa si de la tembelizor. Ar trebui sa incerce dar daca mai oferteaza ceva atunci romanii or sa devina suspiciosi si or sa ceara mai mult.

Trimis de: March pe 5 Apr 2012, 04:08 PM

Gold Cooperation a http://www.cotidianul.ro/lovitura-de-teatru-in-cazul-rosia-montana-gold-corporation-obligata-sa-o-ia-de-la-capat-178551/ de la justitia romana. thumb_yello.gif

Trimis de: Marduk pe 5 Apr 2012, 04:17 PM

"Procesul a fost câştigat de trei ONG '-uri care se opun exploatării aurului prin metoda cu cianuri."
S-o faca fara cianuri, prin metode traditionale, extraterestre, dar sa o faca.

Trimis de: Cucu Mucu pe 30 Apr 2012, 10:20 PM

Korodi Attila http://www.kmkz.ro/investigatii-2/rosia-verde/korodi-attila-recomanda-guvernului-respingerea-proiectului-de-la-rosia-montana/ Guvernului respingerea proiectului de la Roșia Montană

Trimis de: abis pe 1 May 2012, 12:43 PM

Korodi oricum isi face bagajele, mai conteaza?

De ce Ponta crede că proiectul Roșia Montană http://hydepark.ro/articol/articol/montana-trebuie-sa-se-faca-825.html?

Trimis de: Cucu Mucu pe 3 May 2012, 10:35 AM

Rovana Plumb este de si ea de parerea ca trebuie interzis exploatarea cu cianuri.

Trimis de: Marduk pe 3 May 2012, 02:08 PM

Sa se faca exploatarea cu tarnacopul, dar sa se faca. Daca se renunta la RMGC, sa le ofere oamenilor din R M alternative. In urma va ramane mesajul Romaniei catre investitori: daca vreti sa investiti in Romania, aveti nevoie de rabdare, multa rabdare .....................................................

Trimis de: Marduk pe 7 May 2012, 02:29 PM

http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/bucuresti-stiri_din_bucuresti-protest-UDMR-Rosia_Montana-proiect_minier-exploatari_miniere_0_695930663.html Se spune ca ar fi cam 300 de manifestanti, ar putea sa fie platiti pentru job-ul asta, dar tot atat de bine ar putea fi localnici care au nevoie de locuri de munca.

Trimis de: Erwin pe 7 May 2012, 05:46 PM

La ăștia plătiți ar trebui cineva să le arate efectele pe termen lung ale mineritului cu cianuri, să înțeleagă de ce este interzis prin alte părți.

Trimis de: Marduk pe 8 May 2012, 09:57 AM

Este interzis prin alte parti dar permis prin altele. Tot discutam despre RM de ceva timp, eu urmaresc acest proiect din 2-3 motive. Primul motiv este aversiunea transmisa de anumiti specialisti si ONG-uri fata de exploatarea cu cianuri a zacamintelor respective. E un fel de paranoia similara cu drobul de sare din poveste. Am mai citit despre acest sistem, de extragere cu cianuri, din pozitia unui necunoscator asa ca-mi cer scuze daca mai gresesc, am inteles ca se practica extragerea aurului cu cianuri chiar in Europa. Nu inteleg de ce nu se ia o decizie politica pentru a stopa circul asta care tine de ceva ani, or dam drumul la proiect impunand restrictii draconice si controland oficial orice miscare a investitorului, or il refuzam politicos dupa atatia ani si-i zicem ca nu se poate. Un alt motiv pentru care urmaresc acest conflict este desconsiderarea de catre specialisti si ONG-uri a locuitorilor din RM, mi se pare complet aiurea sa locuiesti la Constanta sau Botosani si sa te implici intr-un proiect care afecteaza in primul rand locuitorii din zona RM. Ok sa presupunem ca as accepta ideea de protejare a patrimoniului national, dar cand nu esti din zona si vi si spui vrem sa nu se faca, aducand doar motivatii de ordin stiintific, fara sa pui nimic in loc o alternativa ceva, pare ca si cum ai avea ceva cu locuitorii din RM, ca le porti pica, ca nu vrei sa-i vezi fericiti pentru munca lor etc. Un alt motiv tine de prostia romanilor, de apatia acestora, lipsa de vlaga, blegeala asta mamaligoasa care ne taraie pe ulitele satului intre casa si bodega unde inecam orice urma de luciditate in alcool. Nu comentez aici de ce facem asta, o fi ceva genetic, dar imaginati-va ce ar fi daca maine ar iesi in strada fie la RM fie la Bucuresti 100.000 de romani care ar spune un nu categoric proiectului. Toata aceasta confruntare intre ONG-uri si RMGC pare o lupta pentru interese, unii nu vor aur, altii vor aur, in strada ies 2-300 de oameni fie dintr-o tabara fie din alta, protesteaza apar la televizor se cearta pe orice, lasand la o parte rezolvarea problemelor oamenilor din RM.

Trimis de: Erwin pe 8 May 2012, 11:03 AM

Asta pentru că sunt părerile împărțite și interesele divergente. RMCG are în vedere exploatarea la suprafață, practic distrugerea completă atât a siturilor arheologice cât și a zonei. Nu e vorba numai de cianuri. Nu există nicio garanție reală că RMCG va respecta întocmai standardele și prevederile contractuale privind mediul sau că nu se vor întâmpla niciun fel de accidente. Din punctul meu de vedere, din ce-am citit până acum, mi se pare că cea mai bună soluție este ca RMCG să se retragă definitiv permițând altor investitori să valorifice zona din punct de vedere turistic, arheologic și ecologic, astfel oamenii de acolo ar avea din nou locuri de muncă și s-ar restabili normalitatea. Minele existente trebuiesc retehnologizate și exploatate cu metode nepoluante, moderne, iar minereul metalifer extras să revină în întregime României. Exploatarea moderată este de preferat uneia de masă care să epuizeze zăcămintele în scurt timp și la un profit redus pentru țara noastră, cu costuri enorme în ecologie și arheologie. Iar minciuna cu locurile de muncă are picioare scurte, vezi cât personal efectiv va lucra după deschiderea exploatării.

Trimis de: Marduk pe 8 May 2012, 11:33 AM

QUOTE(Erwin @ 8 May 2012, 12:03 PM) *
.... Din punctul meu de vedere, din ce-am citit până acum, mi se pare că cea mai bună soluție este ca RMCG să se retragă definitiv permițând altor investitori să valorifice zona din punct de vedere turistic, arheologic și ecologic, astfel oamenii de acolo ar avea din nou locuri de muncă și s-ar restabili normalitatea. Minele existente trebuiesc retehnologizate și exploatate cu metode nepoluante, moderne, iar minereul metalifer extras să revină în întregime României....

Pentru asta este nevoie de o decizie politica. Retragerea definitiva a RMGC presupune niste costuri, RMGC a cumparat de la oamenii care au acceptat terenurile, casele, plus ce s-a investit pana acum in proiect. Ce investitor ar fi interesat sa valorifice zona? Eu daca as avea posibilitatea as declara toata zona parc national, patrimoniu UNESCO (daca sunt si aia de acord) as face drumuri de acces as da localnicilor posibilitatea sa extraga aurul ca acum 2000 de ani, agroturism etc. Problema este ca s-au facut niste "ungeri" in cadrul acestui proiect si ar trebui sa cada niste capete locale, zonale, nationale ca sa nu mai vorbim de banii care ar trebui returnati RMGC in urma proceselor ce vor fi declansate din cauza unor romani tembeli dar lacomi. Sa vedem ce se va intampla, poate ca Victor Ponta isi va asuma raspunderea politica de a da un raspuns RMGC si locuitorilor din RM o alternativa.

Trimis de: Cucu Mucu pe 10 May 2012, 01:51 PM

Alaturi de acest proiect vital pentru Romania eu zic sa taiem si toti copacii din Romania, e scumpa cheresteaua la export (ca altii nu sunt atat de idioti sa isi taie padurile) si facem si o gramada de locuri de munca.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)