Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului _ Cultura Romaneasca, Tineretul Si Modelele

Trimis de: Mihai pe 20 Oct 2005, 01:14 AM

Considerati ca exista in cultura romaneasca a acestor vremuri modele pentru cei tineri, pe care acestia sa le urmeze?

Care ar fi acestea si de ce?

Trimis de: contraste pe 20 Oct 2005, 06:06 AM

Cu permisiunea voastra, as propune doua personalitati:

Una, este George Pruteanu.
Cea de a doua Constantin Balaceanu Stolnici.

Domnul George Pruteanu a pasit in viata ca librar. Iniatial, atat a putut face pentru dragostea sa pentru carti.
Apoi, a terminat studiile de lingvistica, si, cu pasi mici, s-a indreptat spre o cariera unde cuvintele zobara, dar se si aduna.
Multe raman ca repere.
Este un om subtire ca persoana, dotat cu un umor tot atat de subtire.
Poate fi considerat self made man.
Cauta sa promoveze anumite valori, uneori cu riscul de a fi considerat intepenit.
Ar trebui sa facem difenta noi, intre ce se poate schimba si ce nu.
Pentru asta insa trebuie o anume cultura si intelegere.
Este la curent cu moda discutiilor on-line, practicand un dialog activ si acid epigramat, si nu numai, pe site-ul propriu.

Domnul Constantin Balaceanu Stolnici, desi la o varsta inaintata, este o prezenta vie si puternica in viata culturala, fiind unul dintre cei mai iubiti profesori ai invatamantului superior.
Ii plac oamenii, discutiile, glumele, stie sa puncteze atunci cand este cazul.
Umorul sau este cand avantat, cand diafan...
In dezbaterile sale are carisma, manevreaza cu subtilitate si acuratete cuvantul.
Este la curent cu noile cerinte ale invatamantului, deschis orientarilor novatoare pe care ultimii ani le-au impus invatamantului romanesc.

Nici una din aceste personalitati nu impune propria sa parere.
Au mai multe trasaturi comune, si anume, dragostea pentru ceea ce fac, placerea evidenta de a explica in folosul tau si pentru iluminarea interlocutorului.
Sunt deschisi tuturor ideilor si discutiilor pertinente.
Au carisma, si, desi cultura romaneasca este un taram parasit de multi tineri, din diverse considerente, aceste doua personalitati lupta pentru o revigorare a ei.

Trimis de: Thelma pe 23 Oct 2005, 06:13 PM

Sergiu Nicolaescu - pentru profesionalismul si exigenta in cariera de regizor.

Preot Danion Vasile - pentru daruirea in activitatea publicistica crestina, realista si in pas cu vremurile, adresata in primul rand tineretului.

Trimis de: NoMemory pe 23 Oct 2005, 06:40 PM

Modele:
M. Cartarescu - unul dintre ultimii romani coerenti.

Avem mai multe anti-modele.
Stiti voi: Paunescu, Nicolaescu, Vadim Tudor etc. chiar sunt oameni de cultura ?
De ce sunt cei de sus anti-modele: studiati-le biografia.

Trimis de: Mrs. Rogers pe 23 Oct 2005, 06:44 PM

anti model pot sa dau? doctorul dela 9595 , de o incultura si o prostie crasa ..... mad.gif
Mircea Radu , aproape la fel . L-am auzit spunand ca la "emisiunea 9505 suna oameni cu probleme psihice..." wink.gif

Trimis de: calfa pe 25 Oct 2005, 09:51 PM

QUOTE
Considerati ca exista in cultura romaneasca a acestor vremuri modele pentru cei tineri, pe care acestia sa le urmeze?

Care ar fi acestea si de ce?


Bun subiect, Mihai, modele pentru cei tineri.

Eu n-am sa discut oameni de cultura (Om de cultură = persoană cu un nivel intelectual ridicat, care posedă cunoştinţe universale multe şi temeinice.) care ar putea fi modele sau antimodele pentru tineri.

Modele ale tinerilor, in "cultura romaneasca a acestor vremuri", pot fi si cele oferite de mass media, sau cele oferite de "cultura strazii", sau cele oferite de "dascalii" lor.

O "mass media" in care se incearca imbinarea elementelor autohtnone cu cele occidentale. In care ies sau sunt impinsi in fata multi "asa-zisi" specialisti (de la analisti decrepiti la moderatori de decor, de la stiristi teatrali la invitati analfabeti). Ce modele ofera ei, cei ce ocupa ecranele televizoarelor si ne ofera "informatia" ? Ce modele ofera, pana la urma, creatorii de publicitate (de la care ar trebui sa ne asteptam la alt nivel), cand ei popularizeaza fie tragerea semnalului de alarma cand iti vine cheful, fie apostrofarea instructorului auto care incearca sa formeze soferi priceputi, fie ... le stim cu totii.

Cultura strazii, pe de alta parte, plina de pestrit, de snobisme, de miserupismele din traficul auto, de trendy, volumele date la maximum, de ... si de coji de seminte. E parte a culturii romanesti de azi. Mai rar te lovesti Balaceanu Stolnici, de Nicolaescu sau de Mircea Radu ... pe strada.

Cat despre dascali, prinsi intre venituri mici dupa buget, lipsa in bugetul de timp cauzat de meditatii, aplombul copiilor fara parinti acasa si ... ce a mai ramas din pasiunea pentru obiectul muncii lor ... de unde sa se mai ridice la inaltimea unor modele ?

Asa ca, nu atat de modele sau de antimodele cred ca e mai potrivit sa discutam, ci mai degraba despre lipsa modelelor.

Va rog sa ma convingeti de contrariu. smile.gif

Trimis de: Mihai pe 26 Oct 2005, 12:30 AM

QUOTE (NoMemory)
Avem mai multe anti-modele.
Stiti voi: Paunescu, Nicolaescu, Vadim Tudor etc. chiar sunt oameni de cultura ?

Depinde ce intelegi prin 'om de cultura'. Din punctul meu de vedere, Paunescu e om de cultura.
Insa desigur, nu orice om de cultura se constitutie intr-un model pentru noua generatie. De ce ar fi Paunescu sau Nicolaescu un anti-model?

QUOTE (toxic)
anti model pot sa dau?

Nu. Sau doar in cazul unui contrast cu prezentarea unui model.

QUOTE (Calfa)
Asa ca, nu atat de modele sau de antimodele cred ca e mai potrivit sa discutam, ci mai degraba despre lipsa modelelor.

Sunt partial de acord. As zice insa, mai degraba, lipsa evidentierii unor modele, ca punct de plecare. Aceasta lipsa se datoreaza faptului ca modelele chiar nu exista sau ca nu sunt promovate de mass-media? Daca raspunsul este cel de-al doilea, de ce nu sunt acestea promovate? Cine poarta vina si in ce masura?

Trimis de: nefertiti-old pe 26 Oct 2005, 07:23 AM

Modele exista pentru fiecare, daca vrem neaparat modele. Depinde, insa, ce model isi alege fiecare. Nu am statistici, dar tind sa cred ca sunt mai numerosi cei care se ghideaza dupa modele precum Mutu, Pepe, Becali samd (pur si simplu nu-mi vin in minte alte exemple de felul asta acum, e dimineata si pentru mine laugh.gif )... sau dupa modele precum Cartarescu etc.
Cat despre promovare si mediatizare (unii spun ca aici e cheia wink.gif ), sunt promovati toti. Unii mai mult, pentru ca suntem o societate de consum si comercialul domina. Iar acum ajungem la o discutie mai veche legat de acest subiect... Altii mai putin, din acelasi motiv, si poate pentru ca asa vor. Nu ai cum sa ajungi la un procent egal de mediatizare... ce ar insemna sa il vezi pe Balaceanu Stolnici (e doar un exemplu) pe prima pagina a ziarelor la fiecare 2-3 zile sau deschizand stirile de la Antena 1 sau Pro tv seara de seara?? laugh.gif
Revenind, mass-media - includ aici si reviste, si ziare, si tv, si radio - iti ofera de toate, dar ramane la latitudinea ta ce alegi, pe cine iei drept model.

Trimis de: calfa pe 26 Oct 2005, 08:59 AM

Corect, de fapt fiecare isi cauta si isi gaseste "modele". Numai ca se "evidentiaza" mai putin decat ne-am astepta persoanele care ar putea fi modele "trainice", "sanatoase".

In schimb, sunt mult mai "vizibile" modelele "surogat", "subtiri", "inselatoare".

"suntem o societate de consum si comercialul domina" dar nici macar o societate de consum asezata nu suntem. Acum, fie se va mai aseza, si asta presupune si modele mai solide, fie se poate evolua spre altceva, nu ?

Trimis de: nefertiti-old pe 26 Oct 2005, 09:21 AM

"Mai putin decat ne-am astepta"... e un aspect cat se poate de subiectiv, depinde de asteptarile fiecaruia.

Daca societatea se va "aseza" sau nu... depinde ce intelegi prin asta. La fel cum depinde ce intelegi prin evolutie. Eu tind sa cred ca unii termeni vor suferi o redefinire fortata in curand. Fortata de realitate. Nu spun ca e bine, dar...

Trimis de: mariusc2 pe 26 Oct 2005, 09:39 AM

Hmm, mass-media, cu exceptia unor emisiuni timide, aruncate in ore de minima audienta, la tvr (ca la restul televiziunilor - pauza), si a unor articole, scrise cu mana tremuranda de frica sa nu le taie redactorul-sef ca nu prezinta interes pt public, nu prea prezinta oamenii de cultura, cu o conduita morala normala, decat daca se afla in ipostaze interesante pentru stirile de la ora 5. Modele sunt evidentiate, insa, cu carul: Adrian de Vita sau cum ii mai spune, Vali Vant turbat, Pepe, Laura Andresan, Mutu etc. - sunt vedetele ce beneficiaza de o maxima mediatizare. Cat de benefica este aceasta mediatizare si noul "trend" aflat pe piata, se vede cel mai bine la bac! sad.gif

Trimis de: Leonardo pe 26 Oct 2005, 09:49 AM

Problema majora la noi nu este lipsa modelelor ci educatia primita acasa, in societate si la scoala care iti atrofiaza capacitatea de a judeca ce e bun si ce e rau. Modelul este relativ, functie de personalitate, capacitatea de a alege si abia la urma functie de oferta de modele de pe piata smile.gif
Doi la mana e greu sa spui ca ai un model perfect in viata, sa vrei sa fii din toate punctele de vedere asemeni lui. Plus ca de obicei modele se schimba in diferite etape ale vietii, in functie de evolutia personala.

Experienta personala: nu pot spune ca am avut vreodata modele din acelea luminoase pe care cand esti intrebat le spui fara ezitare: Cutarescu e persoana pe care o am ca model. Intotdeauna am avut ca model un set de valori auto-creat pe care l-am updatat pe masura ce am crescut mare smile.gif Pot spune ca am avut mereu persoane pe care le-am admirat dar nu pot spune ca am tinut neaparat sa le urmez calea. Poate pentru ca sunt un incapatanat si imi place sa fiu original smile.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 26 Oct 2005, 09:53 AM

Nici eu nu am avut ceea ce se cheama modele si nici nu o sa am vreodata. Intr-adevar, asa cum ai spus si tu si asa cum am mai spus si eu altadata, totul depinde de educatie si de capacitatea de a selecta valorile de non-valori. Nu exista nici un fel de reteta ideala si general valabila...

Trimis de: Leonardo pe 26 Oct 2005, 10:06 AM

thumb_yello.gif mare regina smile.gif

E adevarat insa ca societatea iti ofera azi modele false: gagici care sunt pline de bani pentru ca arata bine, sportivi cu performante notabile dar inculti, bogatani care si-au adunat averea cu japca... Eu cred ca ar trebui schimbate un pic valorile morale in procesul educational, dar e greu sa fii sfant intr-o lume dominata de material. Pana la urma poate ca noi suntem cei neadaptati, americanii sunt departe de ceea ce pretindem noi aici si totusi o duc bine. Multi mor fericiti si multumiti desi nivelul cultural nu i-a dat afara din casa smile.gif

o metoda personala de recunoastere a celor cu valori morale de tipul celor dorite de noi aici: toti sunt tristi in sinea lor. Au sentimentul de nemultumire chiar daca social sunt realizati. Asta pentru ca ceea ce pretuiesc ei mai mult se intalneste rar; e ca un grup conspirativ.

Trimis de: nefertiti-old pe 26 Oct 2005, 10:26 AM

E destul de greu sa schimbi valorile morale acum. Am ajuns intr-un moment in care ele au o dinamica foarte mare, pe care uneori e greu si sa o potentzezi, nu sa o opresti sau sa ii schimbi cursul.
Vorbeam nu demult cu cineva si remarcam ca exista lucruri si aspecte care pana nu demult ne apareau ca absolut imorale si daunatoare si care acum tind sa devina 'normale'. Si nu e neaparat bine, dar cale de intoarcere eu nu prea vad. Cateodata, asta ma sperie... biggrin.gif

Trimis de: Leonardo pe 26 Oct 2005, 10:37 AM

Pentru mine schimbarea valorilor morale este un challenge personal. Ma incita cu atat mai tare cu cat aparent sunt sanse mai mici de reusita. Si se poate, dar in timp, e necesara o actiune altruista fara a astepta victoria finala ci doar sa urmaresti mici succese de etapa.
Viata in sine e un drum cu multe ramificatii si cu etape intermediare. Depinde de fiecare, de felul in care este educat, sa stie ce sa pastreze si cum sa continue drumul mai departe. Si iarasi e important ca sa mergem pe acest drum impacati cu propriile aspiratii, sa zicem fericiti. Sa stim sa apreciem calatoria. Modele sunt doar niste tinte in miscare, trebuie sa fii pregatit sa le depasesti.
Romania ca tara are nevoie si de valori sociale pentru a putea merge mai departe. Lege si ordine smile.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 26 Oct 2005, 11:00 AM

Cel mai trist e ca multi din generatiile tinere refuza pana si sa asculte despre valori morale, cultura etc. Chiar daca modele 'pozitive' exista, pe ei nu ii intereseaza. Nu generalizez, ca iar imi vor sari unii in cap tongue.gif , dar foarte multi tineri si adolescenti fac asta. Ei au cultura mirc-ului, a shoppingului ridicat la rang de hobby, isi insusesc usor mitocania banilor samd si considera ca le e suficient. Ei bine, nu e suficient si se va vedea din ce in ce mai mult peste cativa anisori.

Trimis de: Leonardo pe 26 Oct 2005, 11:11 AM

nu e vina tinerilor ca gandesc astfel, asa sunt modelati si capacitatea de adaptare la mediu ii face sa fie astfel. traim intr-o societate bazata pe consum si daca esti altfel devii asocial. daca ne-am fi nascut intr-un sat african probabil ca acum eram car ela vanatoare de gazele, care cu copii sau pregatind ceva fierturi. nu ne-ar fi trecut prin cap de alte valori morale decat cele nescrise existente in sat. la fel si tinerii, se formeaza functie de ceea ce vad in jurul lor, de unde sa stie cum poate fi altfel? trebuie vorbit pe limba lor, trebuie sa le oferi un capat de ata pentru a putea gandi altfel. Aici este adevarata arta zic eu, numai asa poti incepe sa schimbi ceva. Si unii incearca, chiar si unele biserici. Desi in acest din urma caz mie imi cam starnesc rasul. Am avut ocazia sa vad niste messe catolice la Vatican: o spoiala de muzica usoara cu texte religioase si scandari ca la meciurile de fotbal. Lumea era ca la spectacol, mi-e greu sa cred ca poti realiza vreo conexiune spirituala astfel. Asta e un caz nereusit de a incerca sa vorbesti pe limba tinerior in speranta ca vei transmite niste valori morale. scuze catolicilor, am ales acest exemplu pentru ca l-am trait.


Trimis de: nefertiti-old pe 26 Oct 2005, 11:17 AM

Si care e solutia? Pentru ca situatia nu e doar la noi in RO, ci si in alta parte.
Eu, de exemplu, nu reuseam sa inteleg de ce unor tipe wink.gif de 21-22 de ani nu le place sa citeasca. Si am incercat sa le trezesc interesul pentru asta. Dar... in afara de priviri inexpresive si sceptice, n-am obtinut nimic. Si chiar nu am facut-o deloc ostentativ sau la modul elitist. Degeaba, le plictiseste. Dupa o juma' de carte se intorc la mirc sau, cel mult, la horoscop sau la brosuri cu oarece cugetari despre dragoste. Iar intr-o scurta discutie cu ele iti dai seama ca au lacune de exprimare elementara si cultura generala la fel de stirba. E doar un exemplu...

Trimis de: Leonardo pe 26 Oct 2005, 11:37 AM


Cum sa convingi sa citeasca o carte pe cineva matur dar care n-a deschis o carte de povesti cand era mic? Pentru noi a citi o carte este placere pentru cineva neantrenat este o corvoada, un lucru strain caruia nu-i intelege rostul in acceptiunea proprie. Informatii gasesti pe net sau la stiri, epopeile le traiesti la cinema sau teveu. De ce sa stai cu ochii la un text? cum poti sa te bucuri de litere pe o pagina alba cand efectele vizuale actuale iti ofera direct trairi mult mai intense.
Vizualul a ucis imaginatia, tu cand citesti o carte probabil ca iti faci (asa fac eu) propriul film in minte. Cum zicea cineva mai celebru decat mine, asta e motivul pentru care cei ce citesc spun invariabil: cartea e mult mai buna decat filmul. Filmul iti distruge propria viziune. Pentru cei tineri crescuti cu filmul pe primul plan e invers. Plus ca e mai facil sa vezi ce-ti ofera altul decat sa te gandesti cam ce vrea sa spuna autorul.

Dar cititul este doar o manifestare, se poate schimba societatea cu armele cele mai populare. Sa ne inchipuim ca de maine dispar filmele usoare si se distribuie filme educative (americanii fac asta, dar in sensul social si nu moral), emisiuni educative, internet total cenzurat la chestii usoare. Probabil ca inceput va fi panica, sali goale la cinema etc. Daca insisti, impreuna cu alte mijloace pe care le ai la dispozitie (scoli etc.) lumea se va adapta. Asta ar fi primul pas, pe urma ramane de vazut daca e musai ca si peste 1 milion de ani lumea trebuie sa tina carti in mana sau nu.
Nu stiu cum sa realizez asta, as fi un geniu daca as sti smile.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 26 Oct 2005, 11:50 AM

Am ajuns la ce spuneam mai devreme: sistemul de valori morale s-a schimbat odata cu schimbarea sistemului de referinta.

Trimis de: Leonardo pe 26 Oct 2005, 11:57 AM

concluzia e corecta dar pentru a face o lume mai buna avem nevoie de actiune si de schimbare, mai putin de modele fizice.

Trimis de: MIA pe 26 Oct 2005, 02:06 PM

QUOTE (nefertiti @ 26 Oct 2005, 12:50 PM)
Am ajuns la ce spuneam mai devreme: sistemul de valori morale s-a schimbat odata cu schimbarea sistemului de referinta.

hmm.gif ... interesant ...

Totuşi - nu pricep de ce când vine vorba de modele aproape automat urmează o referinţă la modele din sfera culturală şi cam acelaşi traseu îl urmează şi concepte precum "sistem de valori", "criza valorilor" ş.a.m.d. unsure.gif

Trimis de: mariusc2 pe 26 Oct 2005, 02:16 PM

Pentru ca modelele pe principii culturale sunt in primul rand mai stabile in timp, nu depind nici de trecerea anilor, nici de valoarea actiunilor la bursa. Zic eu!

Trimis de: nefertiti-old pe 26 Oct 2005, 02:18 PM

QUOTE (MIA @ 26 Oct 2005, 03:06 PM)


Totuşi - nu pricep de ce când vine vorba de modele aproape automat urmează o referinţă la modele din sfera culturală şi cam acelaşi traseu îl urmează şi concepte precum "sistem de valori", "criza valorilor" ş.a.m.d. unsure.gif

Pai subiectul e "Cultura romaneasca, tineretul si modelele". jamie.gif

Trimis de: exergy33 pe 26 Oct 2005, 02:22 PM

Leonardo

QUOTE
Vizualul a ucis imaginatia, tu cand citesti o carte probabil ca iti faci (asa fac eu) propriul film in minte. Cum zicea cineva mai celebru decat mine, asta e motivul pentru care cei ce citesc spun invariabil: cartea e mult mai buna decat filmul. Filmul iti distruge propria viziune.


Mai mult decit atit , filmul denatureaza adevarul cuprins in filele unei carti.
Regizorul, producatorul filmului si cei care sponsorizeaza filmarile nu au ca scop transpunerea evenimentelor si a trairilor personajelor unui roman - fie el psihologic, de dragoste sau istoric.
Scopul principal este recuperarea investitiei facute si obtinerea unor profituri cu cit mai multe zerouri in coada. devil.gif

Cea mai mare parte a filmelor manipuleaza in mod subtil subconstientul spectatorilor.
Modelele umane prezentate in filmele de succes (box-office) sint modele croite pentru un sezon cinematografic.
De multe ori nu eroul/eroina filmului au importanta ci actorii care le joaca.
Nu actiunile si faptele caracterelor din romanul original li se da importanta, ci felului in care sint imbracati si aranjati actorii care le interpreteaza. cry.gif

exergy33





Trimis de: mariusc2 pe 26 Oct 2005, 02:29 PM

blink.gif Si ce treaba are polologhia mai sus depusa cu " Considerati ca exista in cultura romaneasca a acestor vremuri modele pentru cei tineri, pe care acestia sa le urmeze?"!
Aoleu, plec oameni buni de pe topicul asta ca vine calfa si il inchide si pe asta, si nu as vrea, pentru ca e foarte interesanta problema! Pa, dar o sa va citesc!

Trimis de: Leonardo pe 26 Oct 2005, 02:33 PM

Mia: presupun ca nu m-am exprimat citet, omuletul tau pare ca se framanta sa inteleaga. smile.gif

Am vrut sa spun ca modelele fizice (oameni pe care ii admiram) sunt mai degraba un rezultat social si nu un punct de plecare pentru o schimbare morala. Pentru a incerca o schimbare a societatii de azi avem nevoie de misionari cu putere de convingere si oameni de actiune, nu de exercitii de admiratie fata de modele oferite de societate. Viata= actiune si nu pasivitate. Esenta oricarei schimbari e sa vii cu ceva nou, un soc as putea spune, lucruri care sa puna lumea pe ganduri instantaneu.
Nu pot sa cred ca promovarea intensiva in mass media a personalitatii lui Balaceanu-Stolnici de ex. va avea efectul dorit.

Doi la mana modelele propuse de societatea de azi sunt in principiu elitiste (nu ma refer la venerabilul), vorbesc pasareste pentru publicul larg si oricat i-ar admira de mult un om normal nu poate sa traga vreo concluzie pozitiva pentru comportarea lui ulterioara.

Ca sa inceapa sa gandeasca altfel oamenilor (inclusiv tinerilor) le trebuie CEVA care sa le zguduiasca reflexele traiului de zi cu zi. De exemplu schimbarea climatica ar fi un subiect bun si e un moment prielnic sa se promoveze intens. Cand stii ca sfarsitul acestui mod de trai este aproape incepi sa te pregatesti. Societatea de consum, imi permit un pronostic, va dispare ca si concept de masa in cel mult 50 de ani. Si asta e o schimbare cu impact mult mai mare decat spusele moralizatoare ale lui Liiceanu (alt ex.).

ca sa raspund la intrebarea din titlu: nu cred ca modelele oferite de cultura romaneasca au forta de a schimba ceva.

Trimis de: MIA pe 26 Oct 2005, 03:08 PM

QUOTE (mariusc2 @ 26 Oct 2005, 03:16 PM)
Pentru ca modelele pe principii culturale sunt in primul rand mai stabile in timp, nu depind nici de trecerea anilor, nici de valoarea actiunilor la bursa. Zic eu!

Mai stabile ? rolleyes.gif

Nu prea sunt de acord cu asta. Cel mai adesea valorile culturale autentice nu sunt recunoscute imediat - ci după câţiva ani buni ( adesea după o întreagă generaţie ). De asemenea acţiunea lor e extreeem de greu de decelat şi în unele cazuri poate fi de-a dreptul perversă - cel mai adesea depinzând de contextul social şi economic al unei epoci. hmm.gif
De fapt pe undeva asta seamănă cu disputa Duhring - Engels sau cu ce e mai înainte : "oul sau găina". tongue.gif

Personal eu cred că hipervalorizarea şi, într-un fel obsesia asta cu oamenii de cultură şi scara valorilor, se datorează unui context est-european nefericit ( sau poate mai bine spus - sărac, dar plini de fiţe sorry.gif ) care a influenţat România ( interesant e aici că am preluat cumva aceleaşi valorizări de la "duşmanii" noştri - Imperiul Austro-Ungar şi cel Ţarist ) şi mai puţin vreunei logici clare şi bine demonstrate.

Tot ca idee personală - în ţările dezvoltate economic sistemul de valori şi modelele pentru tineret ( dar nu numai ) sunt cu precădere oferite de oportunităţile din sectorul corporatist decât de cele din lumea cultural-artistică. wink.gif

Trimis de: Leonardo pe 26 Oct 2005, 03:16 PM

QUOTE (MIA @ 26 Oct 2005, 04:08 PM)
Personal eu cred că hipervalorizarea şi, într-un fel obsesia asta cu oamenii de cultură şi scara valorilor, se datorează unui context est-european nefericit ( sau poate mai bine spus - sărac, dar plini de fiţe sorry.gif ) care a influenţat România ( interesant e aici că am preluat cumva aceleaşi valorizări de la "duşmanii" noştri - Imperiul Austro-Ungar şi cel Ţarist ) şi mai puţin vreunei logici clare şi bine demonstrate.

Tot ca idee personală - în ţările dezvoltate economic sistemul de valori şi modelele pentru tineret ( dar nu numai ) sunt cu precădere oferite de oportunităţile din sectorul corporatist decât de cele din lumea cultural-artistică. wink.gif

thumb_yello.gif ai dreptate, sunt doua lumi cu modele prost alese ohyeah.gif

excelenta afirmatia despre obsesia cu oamenii de cultură şi scara valorilor ca modele sociale. parca te astepti deja ca tinerii de la sate si orase sa dea navala la creatii artistice in urmarirea modelelor personale din cultura romaneasca sau universala. ohyeah.gif


Trimis de: MIA pe 26 Oct 2005, 03:18 PM

QUOTE (calfa @ 25 Oct 2005, 10:51 PM)
Cat despre dascali, prinsi intre venituri mici dupa buget, lipsa in bugetul de timp cauzat de meditatii, aplombul copiilor fara parinti acasa si ... ce a mai ramas din pasiunea pentru obiectul muncii lor ... de unde sa se mai ridice la inaltimea unor modele ?

Din câte ştiu eu - cu excepţia Franţei ( deşi s-ar putea nici acolo să nu mai fie valabil ) - profesorii din şcolile publice sunt destul de prost plătiţi ( comparativ cu media salariilor ) în cam toate ţările "dezvoltate economic". unsure.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 26 Oct 2005, 03:33 PM

QUOTE (MIA @ 26 Oct 2005, 04:08 PM)
Personal eu cred că hipervalorizarea şi, într-un fel obsesia asta cu oamenii de cultură şi scara valorilor, se datorează unui context est-european nefericit ( sau

Unde ai vazut tu asta?

Trimis de: MIA pe 26 Oct 2005, 03:39 PM

Păi majoritatea discursurilor despre "criza valorilor" se referă mai mult sau mai puţin la aşa ceva. rolleyes.gif

O.K. - e drept că aici e şi un pic de fenomen circular : cel mai adesea sunt intervievaţi în cadrul emisiunilor serioase despre "criza valorilor" oameni "de cultură" care, normal, tind - probabil inconştient - să se exprime despre ceea ce cunosc/percep.

Trimis de: nefertiti-old pe 26 Oct 2005, 03:41 PM

Eu intreb unde ai vazut tu 'hipervalorizare' si nu-stiu-ce obsesie cu oamenii de cultura. unsure.gif

Ca ei vorbesc despre asta cand e cazul, mi se pare logic...

Trimis de: MIA pe 26 Oct 2005, 03:48 PM

În perioadele de alegeri, când fiecare partid se bate cu cărămida în piept câţi "eliţi" are de partea sa de parcă asta i-ar mări cumva valoarea de ansamblu ? rolleyes.gif

E drept că la alegerile astea din 2004 parcă nu a mai fost ca în trecut dar na ... smile.gif

Trimis de: March pe 26 Oct 2005, 04:23 PM

QUOTE (mariusc2 @ 26 Oct 2005, 04:29 PM)
blink.gif Si ce treaba are polologhia mai sus depusa cu " Considerati ca exista in cultura romaneasca a acestor vremuri modele pentru cei tineri, pe care acestia sa le urmeze?"!

Ei, o incercare cu nuca aia in perete , ce nu stii ? biggrin.gif

Trimis de: MIA pe 26 Oct 2005, 04:27 PM

QUOTE (March @ 26 Oct 2005, 05:23 PM)
blink.gif Si ce treaba are polologhia mai sus depusa cu " Considerati ca exista in cultura romaneasca a acestor vremuri modele pentru cei tineri, pe care acestia sa le urmeze?"!

Păi are - că răspunsul ar fi ceva de genul : NU, pentru că nici nu prea au cum să fie ... rolleyes.gif

Trimis de: March pe 26 Oct 2005, 04:28 PM

QUOTE (nefertiti @ 26 Oct 2005, 05:41 PM)
Eu intreb unde ai vazut tu 'hipervalorizare' si nu-stiu-ce obsesie cu oamenii de cultura.  unsure.gif

Ca ei vorbesc despre asta cand e cazul, mi se pare logic...

Ei si tu acum. Are lista lunga : Djuvara, Liiceanu, Patapievici, Paleologu,Plesu, Giurescu,jr., Prof Constantinescu, Zoe Petre, Dan Grigore, Manolescu, s.a.m.d.
Pentru mine astia sunt modele ! Nu politice, desigur ! Pentru el , nu !! tongue.gif

Trimis de: MIA pe 26 Oct 2005, 04:30 PM

QUOTE (March @ 26 Oct 2005, 05:28 PM)
Are lista lunga : Djuvara, Liiceanu, Patapievici, Paleologu,Plesu, Giurescu,jr., Prof Constantinescu, Zoe Petre, Dan Grigore, Manolescu, s.a.m.d.
Pentru mine astia sunt modele ! Nu politice, desigur !

Unii din ei şi pentru mine numai că na ... relevanţa lor scade exponenţial deîndată ce nu mai e vorba de domeniul de specialitate al fiecăruia. smile.gif

Mai puţin - ca ex. - Patapievici, pe care personal îl consider un fel de şmecheraş-oportunist postrevoluţionar. sorry.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 26 Oct 2005, 04:31 PM

Nu??? Iar esti gigi-contra? laugh.gif

Trimis de: MIA pe 26 Oct 2005, 04:33 PM

Nu chiar ... mai degrabă aş zice că sunt pragmatic ... sorry.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 26 Oct 2005, 04:35 PM

Ete fleosc! Adica tu nu gasesti nici un model contemporan?

Trimis de: March pe 26 Oct 2005, 04:43 PM

QUOTE (MIA @ 26 Oct 2005, 06:30 PM)
Mai puţin - ca ex. - Patapievici, pe care personal îl consider un fel de şmecheraş-oportunist postrevoluţionar.  sorry.gif

tongue.gif Ai glasuit la fel ca un comisar politic devil.gif din vremurile de trista amintire ! Da' nu-i o supriza pentru mine . Ca te stiu d-acum !

Trimis de: MIA pe 26 Oct 2005, 04:53 PM

QUOTE (nefertiti @ 26 Oct 2005, 05:35 PM)
Ete fleosc! Adica tu nu gasesti nici un model contemporan?

Între oamenii de cultură sau nu ? rolleyes.gif

Şi cu ce domeniu de aplicabilitate ? unsure.gif

QUOTE
Ai glasuit la fel ca un comisar politic  din vremurile de trista amintire


Trăiască şi înflorească Tovarăşul Patapievici - cel scutit de orice critică. tongue.gif Doar duşmanii poporului pot cuteza să-l denigreze!! rofl.gif

Trimis de: Leonardo pe 26 Oct 2005, 05:12 PM

Decat sa va certati mai bine explicati de ce domnul Patapievici este/nu este un model pentru fiecare dintre 'combatanti'. Ce are dumnealui remarcabil sau defectuos? Ce calitati ale dansului il califica pentru a fi un model pentru tineretul Romaniei? De ce si-ar dori un tanar sa-l ia pe H.R. Patapievici drept model?

Trimis de: MIA pe 26 Oct 2005, 05:25 PM

QUOTE (Leonardo @ 26 Oct 2005, 06:12 PM)
Ce calitati ale dansului il califica pentru a fi un model pentru tineretul Romaniei? De ce si-ar dori un tanar sa-l ia pe H.R. Patapievici drept model?

Io unul l-aş lua ca model pentru modul cum poţi ajunge după 2 cărţi scrise ( şi alea la nivel mai mult decât discutabil rolleyes.gif ) şi o urmărire a căpitanului Soare ( în fine ... dacă nu o fi şi asta o exagerare ) şef la o groază de comitete şi comiţii ... şi bănuiesc că nu chiar pe postura de lucrător voluntar. sorry.gif

Numai că bănuiesc că nu la asta se referă în general lumea când vorbeşte de dânsul ca fiind "model pentru tineri". laugh.gif

Trimis de: Leonardo pe 26 Oct 2005, 05:49 PM

buna explicatie. Care e opinia 'partii adverse', ce calitati deosebite are dl. Patapievici pentru a fi un model?

PS: Mia cred ca banuiesc pe cine preferi din lista aceea: primul? smile.gif

Trimis de: calfa pe 26 Oct 2005, 06:13 PM

QUOTE (MIA @ 26 Oct 2005, 05:18 PM)
QUOTE (calfa @ 25 Oct 2005, 10:51 PM)
Cat despre dascali, prinsi intre venituri mici dupa buget, lipsa in bugetul de timp cauzat de meditatii, aplombul copiilor fara parinti acasa si ... ce a mai ramas din pasiunea pentru obiectul muncii lor ... de unde sa se mai ridice la inaltimea unor modele ?

Din câte ştiu eu - cu excepţia Franţei ( deşi s-ar putea nici acolo să nu mai fie valabil ) - profesorii din şcolile publice sunt destul de prost plătiţi ( comparativ cu media salariilor ) în cam toate ţările "dezvoltate economic". unsure.gif

Da, cunosc "legendele urbane" care acopera realitatea sumbra a veniturilor dascalilor romani (in special a celor ce formeaza la inceput copiii - invatatorii si profesorii de scoala).

Realitatea este ca acele salarii "mai mici" in tarile din vest sunt tare apropiate de salariile mari din acele tari, pe cand sunt salariile dascalilor romani sunt mai mici decat ... salariile medii din Romania !

Iar asta duce la pierderea unora dintre modelele potentiale (din lumea culturala care ii inconjoara) pentru tinerii romani. Ca sa parafrazez o vorba "de duh" ... banii nu aduc prestigiul, increderea in sine sau competenta, dar le intretin.

Trimis de: March pe 26 Oct 2005, 06:16 PM

QUOTE (MIA @ 26 Oct 2005, 07:25 PM)
QUOTE (Leonardo @ 26 Oct 2005, 06:12 PM)
Ce calitati ale dansului il califica pentru a fi un model pentru tineretul Romaniei? De ce si-ar dori un tanar sa-l ia pe H.R. Patapievici drept model?

Io unul l-aş lua ca model pentru modul cum poţi ajunge după 2 cărţi scrise ( şi alea la nivel mai mult decât discutabil rolleyes.gif ) şi o urmărire a căpitanului Soare ( în fine ... dacă nu o fi şi asta o exagerare ) şef la o groază de comitete şi comiţii ... şi bănuiesc că nu chiar pe postura de lucrător voluntar. sorry.gif

Numai că bănuiesc că nu la asta se referă în general lumea când vorbeşte de dânsul ca fiind "model pentru tineri". laugh.gif

MIA,
Fara a tracani verzi si uscate sub ascunzisul unui nick , ce te recomanda pe tine in a face o ( asemenea) critica asupra celor scrise de Patapievici pina in prezent ? In afara de invidie, evident ! ohyeah.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 26 Oct 2005, 06:20 PM

QUOTE (MIA @ 26 Oct 2005, 05:53 PM)
Între oamenii de cultură sau nu ?  rolleyes.gif
Şi cu ce domeniu de aplicabilitate ?  unsure.gif

Doamne, cat poti despica firul in pasipe cand nu e cazul!
Model cultural, de comportament etc. Ma rog, daca tu nu ai nevoie de modele (nu e obligatoriu), poate e macar cineva care te impresioneaza in vreun fel. La modul pozitiv.
Si nu spune nimeni ca e musai sa iti placa de Cartareascu. De gustibus...

Trimis de: Leonardo pe 26 Oct 2005, 06:20 PM

trecand peste critica lucrarilor lui Patapievici, totusi de ce ar trebui sa fie un model pentru tineri?

Trimis de: March pe 26 Oct 2005, 06:24 PM

QUOTE (nefertiti @ 26 Oct 2005, 08:20 PM)
Si nu spune nimeni ca e musai sa iti placa de Cartareascu. De gustibus...

Apropos de modele. Un mult mai tanar amic de-al meu imi spunea ca decat sa faci fitze cu Coelho mai bine te dai mare cu Cartarescu !

Trimis de: March pe 26 Oct 2005, 06:26 PM

QUOTE (Leonardo @ 26 Oct 2005, 08:20 PM)
trecand peste critica lucrarilor lui Patapievici, totusi de ce ar trebui sa fie un model pentru tineri?

Pentru inteligenta ! tongue.gif Citeste-i opera !

Trimis de: nefertiti-old pe 26 Oct 2005, 06:28 PM

Da, intamplator, sunt de acord cu el. Desi mie nu imi place nici Cartarescu, nici Coelho... Dar aici vorbim deja, cum spuneam, de gusturi.

Sa facem o distinctie: nu poti baga pe Cartareascu, de exemplu, in aceeasi oala cu Mutu, Becali s.a.

Trimis de: March pe 26 Oct 2005, 06:32 PM

QUOTE (nefertiti @ 26 Oct 2005, 08:28 PM)
Sa facem o distinctie: nu poti baga pe Cartareascu, de exemplu, in aceeasi oala cu Mutu, Becali s.a.

Din nefericire acestia reprezinta modelul ( si cultural) al boborului ! sad.gif

Trimis de: Leonardo pe 26 Oct 2005, 06:45 PM

March: i-am citit ceva din lucrari, n-ai teama.
ai mentionat inteligenta ca principala calitate a lui Patapievici. Modul de manifestare a inteligentei: literatura, talk-show-ri teve, scrieri in reviste literare. Mia facea referire la faptul ca domnul Patapievici este membru in multe comitete si comisii.
Cam astea ar fi informatiile stoarse despre dumnealui.

E suficient sa fii un tip inteligent ca sa fii luat de model de catre tineri? suna un picut cam general, cunosc o gramada de oameni inteligenti pe care ii admir, unii imi sunt prieteni, dar nu-i pot considera model din diverse alte motive. Si Adrian Paunescu este un tip inteligent, dar din cele vazute in posturile tale presupun ca nu-l simpatizezi. Inseamna ca totusi sunt si alte calitati suplimentare ce impun modelul personal.
factorul social are si el un rol aici? Cercul de prieteni? Trendul ('da bine sa spui ca iti place icsulescu, toti oamenii subtiri il apreciaza')?
Inteligenta oamenilor de cultura este mai ascutita decat inteligenta altora de, sa zicem, formatie tehnica?

Scuze dar argumentul pe care l-ai dat nu mi se pare suficient pentru a considera drept model pe cineva. Poate doar un motiv de apreciere.

PS: si de ce e musai sa punem in balanta oamenii de cultura cu fotbalistii? doua extreme care de fapt sunt cele mai mediatizate. In principiu din motive sociale sau politice.
Cred ca putem gasi multe alte modele viabile in zonele nementionate aici.

Trimis de: nefertiti-old pe 26 Oct 2005, 06:46 PM

@March - Da, din pacate. Mass-media are o parte de vina, ca mediatizeaza excesiv non-valorile. Pe de alta parte, insa, nu pot sa nu ma gandesc si ca asta vrea 'boborul'. Dovada ca Libertatea se vinde cel mai bine la noi! Trist, dar adevarat...

Leonardo, ne-am facut prostul obicei de a posata aproape simultan. biggrin.gif

Trimis de: March pe 26 Oct 2005, 06:57 PM

QUOTE (Leonardo @ 26 Oct 2005, 08:45 PM)
Si Adrian Paunescu este un tip inteligent, dar din cele vazute in posturile tale presupun ca nu-l simpatizezi.

PS: si de ce e musai sa punem in balanta oamenii de cultura cu fotbalistii? doua extreme care de fapt sunt cele mai mediatizate. In principiu din motive sociale sau politice.
Cred ca putem gasi multe alte modele viabile in zonele nementionate aici.

Coane,
Nu admir si nu am ca model inteligentele pervertite ! De ex. si "Latraul national " este inteligent , recunosc ! Dar nociv ! Parerea mea . Vorba lu' nea Votcaroiu ! laugh.gif

Trimis de: Leonardo pe 26 Oct 2005, 07:15 PM

coane exact asta vroiam sa evidentiez: inteligenta luata separat de alte calitati nu este un argument automat pentru a propulsa pe cineva ca model social. thumb_yello.gif
Pentru tine paunescu e inteligenta pervertita, pentru altii Patapievici e astfel. Si asta pentru ca vrand nevrand esti influentat de evolutia lor extra-literatura. S-ar putea sa fim uimiti daca am putea vedea ierarhia valorilor din critica literara de peste 50 de ani.

Model poate fi cineva exemplar din toate punctele de vedere si care are talentul de a-si expune valoarea societatii.
Il admir nespus pe Einstein dar mi-e imposibil sa-l consider model din cateva motive: inteligenta lui a fost ceva aparte si oricat as trage la jug nu-l voi putea egala vreodata. Doi la mana nu pot sa-l iau drept model pentru ca in afara de geniul extraordinar pe care l-a demonstrat se pare ca a vut o viata privata extravaganta.
In concluzie as avea model un om caruia nu ia-s putea egala vreodata virtutile si ale carui defecte nu le-as putea considera niciodata virtuti personale.

una e sa-ti placa Eminescu si alta e sa-l ai model in viata. Cu o singura exceptie: sa fii poet in devenire. Dar mare atentie unde te opresti cu admiratia in acest caz: s-ar putea sa ramai un alt ilustru necunoscut care scrie in stil Eminescu.

PS: referitor la mass-media nu cred ca asta vrea poporul. Asta i se ofera si asta este educat sa primeasca. Asa se perverteste societatea, cu o mass-media ce penduleaza intre extreme: multe paie pentru boi (mondenitati cu fufe si tantalai, crime, telenovele si filme de actiune cu cat mai mult sange, toc-souri politice) si din cand in cand extrema cealalta: muzica sau teatru de avangarda, actori ce recita la miezul noptii poezii din ilustri contemporani, talk-showri pe teme culturale foarte inguste sau cu intelectuali care se vaita mereu ca suntem vai de capul nostru si n-avem sanse de iesire din marasm (niciodata solutii concrete, pura lamentare).

Trimis de: March pe 26 Oct 2005, 07:37 PM

QUOTE (Leonardo @ 26 Oct 2005, 09:15 PM)
Pentru tine paunescu e inteligenta pervertita, pentru altii Patapievici e astfel. Si asta pentru ca vrand nevrand esti influentat de evolutia lor extra-literatura.

Trebuie sa citesti mai mult din istoria apropiata ca sa intelegi modul cum si-au folosit inteligenta cei doi. Si mai ales cui i-a servit ! Cam atat. Discursurile ma obosesc !

Trimis de: alfa pe 26 Oct 2005, 07:42 PM

Leonardo

QUOTE
referitor la mass-media nu cred ca asta vrea poporul. Asta i se ofera si asta este educat sa primeasca. Asa se perverteste societatea, cu o mass-media ce penduleaza intre extreme: multe paie pentru boi (mondenitati cu fufe si tantalai, crime, telenovele si filme de actiune cu cat mai mult sange, toc-souri politice) si din cand in cand extrema cealalta: muzica sau teatru de avangarda, actori ce recita la miezul noptii poezii din ilustri contemporani, talk-showri pe teme culturale foarte inguste sau cu intelectuali care se vaita mereu ca suntem vai de capul nostru si n-avem sanse de iesire din marasm (niciodata solutii concrete, pura lamentare).


Cred ca ne plangem degeaba. Cine vrea altceva are intotdeauna optiuni. Vrei teatru de avangarda-gasesti, vrei xxx-gasesti. Asa e cel mai bine: de toate pentru toti. Chestia asta cu educatia, modele etc pe mine ma plictiseste. Nimeni nu e impiedicat sa ajunga la orice tip de informatie doreste. Sigur ca exista mai multe emisiuni care tie nu-ti plac dar poate altii le gusta, care e problema? Mondenitati cu fufe. Si ce e rau in asta? Eu cred ca oamenii de cultura ar trebui sa-si vada serios de treaba sa produca intr-adevar valori si sa se preocupe mai putin de emisiunile difuzate de Pro Tv. Exista un public care doreste asa ceva si nici un tip de educatie nu va schimba vreodata preferintele.

Trimis de: Mistinguett pe 26 Oct 2005, 08:28 PM

V-am citit si cum nu gasesc raspuns la intrebarile care mi le-am pus de la primul post al subiectului, o scriu aici - poate cineva ma poate lamuri. Poate Mihai laugh.gif
Ce fel de model ar trebui sa fie un om de cultura?
Cine din istoria culturii Romanesti a fost un model pentru tineretul contemporan lui?

Ca cineva sa-mi fie "model" inseamna ca am o netarmurita admiratie pentru munca sa si compatibilitatea necesara ca sa vreau sa-i calc pe urme. Ce procentaj din populatie vrea sa devina un Patapievici (sau un Paunescu laugh.gif )? Asa cum a spus Leonardo, poti admira munca unui om dar nu ai resursele necesare sa pornesti pe acelasi drum ca el.
Daca procentajul e 1:1000000 si tot e prea mic ca sa justifice nevoia de modele in cultura.
De la un om de cultura poti invata, creatia lui te poate atinge sufleteste, ii poti admira felul cum gandeste si cum isi exprima gandurile, dar ca sa-ti devina model cred ca este un pic exagerat.
Ceea ce starneste admiratia necesara sa te faca sa urmezi in pasii cuiva cred ca are de-a face cu cine este ca om si nu cu gradul lui de cultura. Parerea mea.

Trimis de: calfa pe 26 Oct 2005, 09:58 PM

Mistinguett smile.gif frumos ce spui tu. Dar ...

... pentru ca, nu-i asa, mai e bun si cate un dar biggrin.gif
... Mihai vorbea de ... "in cultura romaneasca" ... nu neaparat de oamenii de cultura
... poate e potrivit un intermezzo biggrin.gif

QUOTE
CULTÚRĂ, culturi, s.f. 1. Totalitatea valorilor materiale şi spirituale create de omenire şi a instituţiilor necesare pentru comunicarea acestor valori.


... in contextul nostru ... "cultura romaneasca" ar fi totalitatea valorilor materiale şi spirituale create de "poporul roman" şi a instituţiilor necesare pentru comunicarea acestor valori
... unde prin "institutii" se pot intelege si oamenii de cultura, dar si "altii"
... asadar, de ce sa rastrangem totul la "oamenii de cultura" ? smile.gif

Si mai e un dar ...

... "Ce procentaj din populatie vrea sa devina un Patapievici (sau un Paunescu)" spui tu
... dar de ce neaparat daca X imi este mie model ar trebui sa fiu eu un X ?
... poate ca Mihai se referea la cei ce pot fi modele nu neaparat pentru a le urma ... cariera
... poate ca tinerii de azi si-ar dori sa poata specula filozofic precum Patapievici, compune versuri cu tona la minut precum Paunescu, ..., sau conduce un Maybach precum ... ah, i-am uitat numele biggrin.gif

Trimis de: Mistinguett pe 26 Oct 2005, 11:33 PM

De acord, foarte probabil ca nu am inteles eu bine directia care a luat-o discutia. Si tot vreau un exemplu de model din istoria culturii romanesti, model care a avut un impact semnificativ asupra tinerilor sai contemporani.
Inafara de politica eu nu ma pot gandi la nimeni.

Trimis de: Mihai pe 26 Oct 2005, 11:40 PM

QUOTE
Cine din istoria culturii Romanesti a fost un model pentru tineretul contemporan lui?

Ar putea fi un Noica, un Eliade...

Trimis de: Mistinguett pe 27 Oct 2005, 12:21 AM

Deci tot oameni de cultura.

Si am o intrebare (deloc tendentioasa, realmente as vrea sa stiu): acum cativa ani, tinerii cantareti (care pe majoritatea nu-i apreciez pentru muzica prestata) au lansat o campanie anti-drog. A avut efect aceasta campanie? si daca da, pot fi ei considerati modele pentru tineretul roman?

Trimis de: MIA pe 27 Oct 2005, 02:29 AM

QUOTE (Leonardo @ 26 Oct 2005, 06:49 PM)
buna explicatie. Care e opinia 'partii adverse', ce calitati deosebite are dl. Patapievici pentru a fi un model?

PS: Mia cred ca banuiesc pe cine preferi din lista aceea: primul? smile.gif

Cum de ţi-ai dat seama ? rolleyes.gif

Da - recunosc că istoricul Neagu Djuvara m-a impresionat. Şi asta a fost valabil şi când i-am citi biografia ( ahhhh ! ce păcat că probabil nu o să poată spune niciodată toate culisele pe care le ştie ale mai multor evenimente imediat postbelice sorry.gif ) şi când urmăream emisiunile lui de istorie ( unde, în treacăt fie spus, dădea dovadă de un bun simţ şi de un simţ al echilibrului absolut de invidiat ). smile.gif

Trimis de: MIA pe 27 Oct 2005, 02:39 AM

QUOTE (Leonardo @ 26 Oct 2005, 07:45 PM)
Cam astea ar fi informatiile stoarse despre dumnealui.

Şi ar mai fi o chestie - dar asta e chiar un pic răutăcioasă : ce a făcut de fapt dl. Patapievici în postura/calificarea sa de fizician - care în principiu e cea de bază ? tongue.gif

Cât despre inteligenţă ... tipul nu e deloc prost - asta e clar. Dar la nivelul său în principiu cred că ştacheta pretenţiilor trebuie să fie destul de ridicată. Aşa de ridicată încât perle precum cele dizertaţiile aburistice despre definirea prin genul proxim şi diferenţă specifică ( în "Zbor în bătaia săgeţii" ) precum şi elucubraţiile pseudo-filososfice din prima parte a "Omului recent" nu prea au cum să treacă de ea. rolleyes.gif

QUOTE

De la un om de cultura poti invata, creatia lui te poate atinge sufleteste, ii poti admira felul cum gandeste si cum isi exprima gandurile, dar ca sa-ti devina model cred ca este un pic exagerat.


Exact !! smile.gif
Un om de cultură e important prin opera sa, dar destul de rar cred că poate fi el însuşi un model. unsure.gif

Iar faza cu desconsiderarea sportivilor mi se pare COMPLET INCORECTĂ !! sad.gif
De ex. eu unul susţin că Dorinel Munteanu este şi poate fi ca persoană şi mod personal de comportament un model pentru tineri ( şi nu numai ). thumb_yello.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 27 Oct 2005, 07:21 AM

QUOTE (Mistinguett @ 27 Oct 2005, 01:21 AM)

Si am o intrebare (deloc tendentioasa, realmente as vrea sa stiu): acum cativa ani, tinerii cantareti (care pe majoritatea nu-i apreciez pentru muzica prestata) au lansat o campanie anti-drog. A avut efect aceasta campanie? si daca da, pot fi ei considerati modele pentru tineretul roman?

Nu, n-a avut nici un efect. Mai ales ca frumosii nostri tineri trageau niste chefuri monstru cu acest prilej, cu betii si chiar oarece prafuri. wink.gif

Trimis de: Leonardo pe 27 Oct 2005, 08:59 AM

Nefertiti: sunt semne, sunt semne, eu unul nu cred in intamplare smile.gif

Mia: simpla deductie; nu-ti place Patapievici iar ceilalti nu sunt departe de, sa zicem, stilul lui. Domnul Djuvara este singurul care facea nota discordanta acolodin multe puncte de vedere. Recunosc sportiv ca si mie imi place foarte mult, dintre personalitatile in viata este favoritul meu. smile.gif

Da, cred ca ai dreptate, poate ca e incorecta afirmatia despre sportivi. Nu poate tot poporul sa-i ia ca model pe Noica sau Tutea. Fiecare are model sau subiect de admiratie la nivelul lui de perceptie, daca D. Munteanu poate influenta in bine tinerii este mult mai bun ca model decat oricine altcineva. Dar nici sa-l vad pe nea Jiji zi de zi la teveu cum invinge organele statului si cum calare pe Maybach e aclamat de prostime prin tara.

Alfa: sincer sa fiu eu ma cam plang pentru altii smile.gif
Asa cum spui am taria sa comut programul atunci cand nu-mi place ceva. Iarasi cred ca ar fi obositor si contraproductiv sa vedem peste tot numai oferte de modele, din cand in cand ai nevoie si de un respiro mai pamantean. Problema este insa proportia intre lucrurile tolerabile si vulgar.
Exemplu: Sunt un inamic decarat al umorului tip Vacanta mare si spe mirarea mea sunt multi fani ai lor, inclusiv din oameni trecuti prin facultati. Sa nu ma intelegi gresit, imi plac glumele deochiate daca au haz, dar ale lor nu au haz si sunt vulgare cu orice pret si reteta asta mizera este vanduta in prime-time duminica seara la masele largi de romani. Unii dintre noi schimbam canalul, dar ce te faci cu pustimea din familiile care urmaresc emisiunea? Rade tata, rade mama, inseamna ca e de bine sa rad si eu. Asa se cultiva gusturile.

Trimis de: MIA pe 27 Oct 2005, 09:08 AM

QUOTE (Leonardo @ 27 Oct 2005, 09:59 AM)
Dar nici sa-l vad pe nea Jiji zi de zi la teveu cum invinge organele statului si cum calare pe Maybach e aclamat de prostime prin tara.

Jiji Becali nu e sportiv. E mai degraba genul de smecher-jigodie ce profita de munca si talentul sportivilor. sad.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 27 Oct 2005, 09:22 AM

QUOTE (Leonardo @ 27 Oct 2005, 09:59 AM)
Unii dintre noi schimbam canalul, dar ce te faci cu pustimea din familiile care urmaresc emisiunea? Rade tata, rade mama, inseamna ca e de bine sa rad si eu. Asa se cultiva gusturile.

Asa e. Pana la o anumita varsta nu ai cum sa fac singur distinctiile (exista exceptii, desigur, dar...), de asta e nevoie de educatie si de asa-zise modele. Cand spui model nu inseamna musai cineva pe care sa il imiti...

Trimis de: Leonardo pe 27 Oct 2005, 10:14 AM

cred ca pot sa revin la ceea ce spuneam: nu cred ca trei modele pot fi de folos cu ceva intr-o societate fara valori bine inradacinate care sa o ghideze. Modele din cultura cu atat mai putin; sa pretinzi asa ceva intr-o tara unde 40% din oameni sunt sub pragul saraciei mi se pare o gluma macabra.

O sa fac o afirmatie care probabil ca va determina pe multi sa ma puna pe lista 'indezirabililor' cultural. Eu cred ca P. Coelho poate ajuta mai mult in societatea actuala si poate deveni un model pentru tineri mai degraba decat, de ex., Patapievici.
Scrie pilde pe intelesul tuturor, indeamna la autocunoastere si autocizelare si asta mie mi se pare un mesaj social extrem de puternic si util.
Din pacate suntem sclavii conventiilor impuse de 'elite': esti cu fite daca citesti Coelho, esti profund daca-ti place Cartarescu. Multi dintre cei care se vaita ca lumea nu mai e interesata de cultura se refera de fapt la cultura ce se adreseaza initiatilor, 'profesionistilor'. Tot ei stabilesc ierarhii culturale si exclud din start pe cei care citesc autori mai putin sofisticati considerandu-i cumva ca pe cititorii de ziare. Sa nu ne amagim, niciodata clasa medie nu va fi atrasa in corpore de Joyce de ex. Am urcat pe Moldoveanu, pe Negoiu, in Alpi un pic...gata. Everestul nu-l pot atinge, nu-l voi putea intelege oricat mi-as dori, nu mai pot sa sper ca voi ajunge vreodata acolo. Dar cred ca ma pot considera un pic mai initiat in ale muntelui decat cei care merg acolo doar cu autoturismul ca sa faca gratare si sa asculte la maxim manele in aer liber.
Cred ca e mai important faptul ca se citeste si cel mai important ceea ce-ti ramane in urma lecturii. Un scriitor imens care foloseste un limbaj extrem de pretentios si text criptic nu va fi niciodata cu impact de masa. Nu cred ca trebuie sa dam cu piatra in cei care au un demers pozitiv.

Trimis de: nefertiti-old pe 27 Oct 2005, 10:37 AM

QUOTE (Leonardo @ 27 Oct 2005, 11:14 AM)
cred ca pot sa revin la ceea ce spuneam: nu cred ca trei modele pot fi de folos cu ceva intr-o societate fara valori bine inradacinate care sa o ghideze. Modele din cultura cu atat mai putin; sa pretinzi asa ceva intr-o tara unde 40% din oameni sunt sub pragul saraciei mi se pare o gluma macabra.


Stai putin, n-a spus nimeni asa ceva. Pur si simplu, s-au dat niste exemple, intamplator au fost oameni de cultura. Si cred ca exagerezi oleaca. De ce consideri ca sarac fiind esti implicit prost sau incapabil sa apreciezi anumite valori? De acord ca atunci cand saracia devine un mod de viata e greu sa te preocupe chestiuni profunde, dar asta nu inseamna ca trebuie sa cobori stacheta culturala (morala) undeva sub nivelul marii.

Trimis de: Leonardo pe 27 Oct 2005, 11:08 AM

Nu consider ca un om care se lupta sa supravietuiasca este implicit prost. Dar incerc sa fiu realist: crezi ca sunt mai mult de 1% dintre ei (si aici sunt cred optimist) care se hranesc cu Patapievici de ex.? cati pot sa-si creeze dispozitia de a citi asa ceva cand au o familie de intretinut iar perspectivele de trai sunt inca sumbre?
Trebuie sa le oferi ceva care sa gaseasca ecou in sufletul lor, nu arabescuri filosofice din posturi bine infipte totodata si in ierarhia sociala. Crezi ca Isus avea acelasi impact daca venea din postura lui Pillat?

Repet: parerea mea e ca nu avem modele culturale pentru ca e o prapastie imensa de limbaj si de orizonturi intre reprezentantii culturii actuale si media societatii. Caragiale e un clasic al dramaturgiei romanesti, nu cred ca-l contesta cineva. A scris pe intelesul tuturor si a sesizat atat de fin lucrurile incat are impact si azi. O piesa de Caragiale montata in stil clasic si difuzata la teveu cred ca ar avea impact mare la publicul de care pomeneam decat alte sofisme.

Nu spuneam sa coboram stafeta culturala vorbeam de faptul ca exista doua tabere situate la extreme: cea super intelectualista si cea atrasa de o cultura de mahala. Ne lipseste media. Daca vom ramane cu totii tari pe pozitii nu se va schimba nimic. Parerea personala este ca GDS a esuat in tentativa de a-si onora numele tocmai din cauza asta. Nu poti sa aduci brusc un om simplu in postura de rege. Ar rezulta exact ceea ce vezi in jur cu multi dintre noii imbogatiti: o patura de oameni care nu corespund pozitiei sociale.

Modelele ti le alegi functie de perceptie. Nu poti lua drept model ceva ce nu intelegi.

Trimis de: March pe 27 Oct 2005, 11:11 AM

QUOTE (MIA @ 27 Oct 2005, 04:29 AM)

Da - recunosc că istoricul Neagu Djuvara m-a impresionat. Şi asta a fost valabil şi când i-am citi biografia ( ahhhh ! ce păcat că probabil nu o să poată spune niciodată toate culisele pe care le ştie ale mai multor evenimente imediat postbelice  sorry.gif  ) şi când urmăream emisiunile lui de istorie ( unde, în treacăt fie spus, dădea dovadă de un bun simţ şi de un simţ al echilibrului absolut de invidiat ).  smile.gif

Maistre,
Ma uimesti. Ce-i cu U-turn-ul asta, pe capul tau ? Auzi ce admiratie fata de prof. Djuvara ! Pai de cate ori il pomeneam in postarile mele la alte topicuri intodeauna sarea-i cu o gica -contra tongue.gif !
Totusi ma bucur ca pot sa-l tai pe Djuvara de pe lista aia a ta ! Gandeste-te la urmatorii smile.gif


pese : Prof Djuvara are o emisiune pe TV Cultural. Urmariti-l !

Trimis de: nefertiti-old pe 27 Oct 2005, 11:18 AM

Dar hai sa il lasam la o parte pe Patapievici, nu stiu de ce ne cramponam de el unsure.gif ...
De acord cu ce spui tu, cu o exceptie: nu agreez termenul "cultura de mahala". Aia nu e cultura, ci incultura.
Iar cand spun ca nu trebuie sa coboram stacheta ma refer la faptul ca nu facem un bine incurajandu-i sa citeasca ziare de genul "Libertatea", nici sa se uite la telenovele, nici la emisiuni pentru retardati mintal - gen "Din dragoste", "Iarta-ma", "Big Brother" etc., nici sa asculte doar manele samd. Sigur, nici sa obligi pe ala care traieste la limita subzistentei sa citeasca Dilema nu merge, dar...

Trimis de: March pe 27 Oct 2005, 11:20 AM

QUOTE (MIA @ 27 Oct 2005, 04:39 AM)
Şi ar mai fi o chestie - dar asta e chiar un pic răutăcioasă : ce a făcut de fapt dl. Patapievici în postura/calificarea sa de fizician - care în principiu e cea de bază ?  tongue.gif

Mai MIA,
Te rog nu mai veni cu soparle din astea stupide ! ( ca unele , recunosc, sunt inteligent plasate! ) Ce-a facut ma rog Buzura in calitatea lui de medic, pot intreba si eu ! laugh.gif

Trimis de: March pe 27 Oct 2005, 11:26 AM

QUOTE (nefertiti @ 27 Oct 2005, 01:18 PM)

Iar cand spun ca nu trebuie sa coboram stacheta ma refer la faptul ca nu facem un bine incurajandu-i sa citeasca ziare de genul "Libertatea", nici sa se uite la telenovele, nici la emisiuni pentru retardati mintal  - gen "Din dragoste", "Iarta-ma", "Big Brother" etc., nici sa asculte doar manele samd.

Ar fi interesant un scurt sondaj printre tineri ( si nu numai) pentru a afla cati citesc in mod curent ziare precum "Libertatea" sau "Atac " si cati "Romania Literara" sau suplimentul cultural al "Adevarului " ?!?

Trimis de: MIA pe 27 Oct 2005, 11:38 AM

QUOTE (March @ 27 Oct 2005, 12:20 PM)
QUOTE (MIA @ 27 Oct 2005, 04:39 AM)
Şi ar mai fi o chestie - dar asta e chiar un pic răutăcioasă : ce a făcut de fapt dl. Patapievici în postura/calificarea sa de fizician - care în principiu e cea de bază ?  tongue.gif

Mai MIA,
Te rog nu mai veni cu soparle din astea stupide ! ( ca unele , recunosc, sunt inteligent plasate! ) Ce-a facut ma rog Buzura in calitatea lui de medic, pot intreba si eu ! laugh.gif

Dar cind am zis eu ca Buzura m-a impresionat vreun moment dat pozitiv ? blink.gif

Apropo de Buzura. Dupa Revolutie, la ceva vreme, am fost si eu curios sa citesc niscai literatura ... "cu sopirlite disidente" din Iepoca Di Aur. tongue.gif Zis si facut. Intreb in dreapta si in stinga si mi se recomanda ( printre altele ) "Absentii" de Buzura, care cica reda drama omului silit la compromisuri cu regimul, chinul sufletesc, bla-bla-bla.
Nu am avut nervi sa citesc decit cam trei sfert de carte ... dar trebuie sa admit ca porcarie mai cu pretentii psiho-analitice-filosofico-sociale ca aia ... eu putine carti de beletristica am citit. sorry.gif

Trimis de: MIA pe 27 Oct 2005, 11:43 AM

QUOTE (March @ 27 Oct 2005, 12:11 PM)
pese : Prof Djuvara are o emisiune pe TV Cultural. Urmariti-l !

Exact - e emisiunea de istorie de care vorbeam si care aproape de fiecare data cind am urmarit-o mi-a placut cum era "pusa in scena". smile.gif

Intaresc recomandarea lui March.

Trimis de: MIA pe 27 Oct 2005, 11:47 AM

QUOTE (nefertiti @ 27 Oct 2005, 12:18 PM)
De acord cu ce spui tu, cu o exceptie: nu agreez termenul "cultura de mahala". Aia nu e cultura, ci incultura.

Cred ca de fapt cel mai prost lucru e ca acea componenta absolut normala a culturii - cultura "distractiva", "usoara" a degenerat sau e reprezentata excesiv de mult doar de cultura de mahala. mad.gif

Asta din punct de vedere strict al culturii "spiritual-artistice" ( pentru ca in discutia de fata eu zic ca se simte un pic amestecul dintre definitia de tip francez a culturii - dominanta inca in limbajul romanesc - si cea de tip anglo-saxon rolleyes.gif ).

Trimis de: Leonardo pe 27 Oct 2005, 11:48 AM

QUOTE (nefertiti @ 27 Oct 2005, 12:18 PM)
Dar hai sa il lasam la o parte pe Patapievici, nu stiu de ce ne cramponam de el  unsure.gif ...
De acord cu ce spui tu, cu o exceptie: nu agreez termenul "cultura de mahala". Aia nu e cultura, ci incultura.

Eu zic ca e o forma de cultura chiar daca e de joasa speta. Are atibutele unei culturi, chiar daca e mai mult tribala si asta se intampla in mileniul 3. smile.gif

Cultura= care vine de la cuvântul latin colere (a cultiva, a onora) se referă în general la activitate umană. Definiţia UNESCO considera cultura drept "o serie de caracteristice distincte a unei societăţi sau grupă socială în termeni spirituali, materiali, intelectuali sau emoţionali".


Sa-l lasam pe Patapievici, de acord smile.gif

Trimis de: Felina pe 27 Oct 2005, 02:18 PM

Am citit cele sase pagini de discutii si e chiar interesant.

Totusi, nu s-a ajuns la nici o concluzie.

Ma gandeam ca ar fi util sa descriem fiecare modelele pe care le-am avut de mici copii pana in prezent, eventual pe care le mai avem inca. Sa explicam apoi in cateva cuvinte 'de ce'.

Apoi am putea incerca sa extragem un numitor comun (defect profesional tongue.gif ) al modelelor si poate ajungem si la o concluzie.

Incep eu:
- Mama, pentru ca era demna in felul ei, avea o distinctie aparte, era foarte respectata in comunitate si asta mi-a placut.
- Profa de mate din generala. De ce? Era o tipa verticala. Nu am gasit ezitari in comportamentul ei. Ea stia ce face intotdeauna. Nu m-a dezamagit niciodata, asa cum o faceau ceilalti profesori.
- Diriginta din liceu. De ce? O tipa verticala, cu mult simt al umorului, inteligenta si demna. Nu se lasa mituita. Nu ezita, stia clar ce face si de ce. Imi doream sa ajung o persoana la fel de sigura si de verticala ca ea.
Aceste persoane pot spune ca m-au format intr-un fel.

Anumite personaje literare, sau mai degraba autorii lor, au fost la randul lor modele prin felul in care si-au croit drum prin viata.

Cam atat pe scurt. smile.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 27 Oct 2005, 02:34 PM

Eu nu am si nu am avut modele. Imi place sa cred ca am suficient discernamant sa imi croiesc propriile sisteme de valori. Pot spune doar ca admir si respect anumite persoane sau personaje pentru ceea ce fac si sunt, dar nu am incercat niciodata sa imit pe cineva...

Trimis de: March pe 27 Oct 2005, 02:35 PM

QUOTE (nefertiti @ 27 Oct 2005, 04:34 PM)
Eu nu am si nu am avut modele. Imi place sa cred ca am suficient discernamant sa imi croiesc propriile sisteme de valori. Pot spune doar ca admir si respect anumite persoane sau personaje pentru ceea ce fac si sunt, dar nu am incercat niciodata sa imit pe cineva...

Cam asa-i ! Chestia asta cu modelele suna ca la gradinita ! tongue.gif

Trimis de: Leonardo pe 27 Oct 2005, 02:47 PM

nu pot sa o contrazic pe Nefertiti, subscriu la cele spuse de ea smile.gif

Parintii mi-au fost model cand eram copil, dar cred ca asta e valabil pentru oricine. Mai tarziu mi-am construit un sistem propriu de auto-evaluare permanenta si corectare a defectelor, bazat inclusiv pe analiza comparativa cu alti semeni. Modelul in opinia mea inseamna o incercare de autoperfectionare raportata la un un punct oarecum fix, mie imi place sa interactionez pe mai multe planuri cu natura si ceva mai dinamic. smile.gif

Trimis de: March pe 27 Oct 2005, 03:00 PM

Cred ca titlul topicului ar suna mai bine astfel : "Cultura romanesca . Discipolii si Maestrii lor din ziua de azi "

Daca luati arhiva revistei "Romania Literara" de acum 30 si ceva de ani veti gasi acolo o rubrica saptamanala a profesorului academician Serban Cioculescu intitulata " Invatacelul si Magistrul " . Veti gasi chestii interesante despre el Invatacelul ( viitorul academician , mare specialist in Caragiale ) si ilustrii lui magistri ! Invataturile primite de la ei si felul cum acestia i-au marcat viata .

Trimis de: Felina pe 27 Oct 2005, 03:08 PM

QUOTE (nefertiti @ 27 Oct 2005, 03:34 PM)
Eu nu am si nu am avut modele. Imi place sa cred ca am suficient discernamant sa imi croiesc propriile sisteme de valori. Pot spune doar ca admir si respect anumite persoane sau personaje pentru ceea ce fac si sunt, dar nu am incercat niciodata sa imit pe cineva...

Cine vorbeste de imitat? Nu sunt asa meseriasa in descrieri asa ca nu-ti pot explica diferenta dintre a avea un model si de a imita pe cineva... Poate sa gasesc altii binevoitori sa o faca.

Nefe, March, Leonard, voi chiar nu ati avut nici un model in viata voastra?
Ma mir ca aveti atat de multe de spus la subiectul de fata in cazul asta.
Nu mi-o luati in nume de rau, pur si simplu nu va inteleg.
Voi chiar confundati a avea un model cu a imita pe cineva?

Trimis de: nefertiti-old pe 27 Oct 2005, 03:12 PM

Nu inteleg de ce esti iritata... nu am spus ca tu imiti pe cineva. Am spus doar ca eu nu am avut si nu am modele in sensul celor date de tine ca exemplu.

Trimis de: Felina pe 27 Oct 2005, 03:15 PM

Dar ce fel de modele ai avut/ai? Vino cu un exemplu in sprijinul acestui topic.

Trimis de: nefertiti-old pe 27 Oct 2005, 03:21 PM

Ok, de dragul tau ma repet. Nu am si nu am avut modele. Am reusit sa fac distinctia intre clasicul bine si rau, intre valoare si non-valoare samd. Pe baza asta mi-am construit felul de a fi si de a ma comporta.
Pentru mine, a avea un model se traduce doar prin a respecta si a aprecia. Asadar, pot spune ca apreciez atat un om ca Djuvara (ca tot veni vorba), cat si un anonim care pune mana pe o carte macar din cand in cand, are un comportament decent samd.

Trimis de: Felina pe 27 Oct 2005, 03:30 PM

QUOTE (nefertiti @ 27 Oct 2005, 04:21 PM)
Pentru mine, a avea un model se traduce doar prin a respecta si a aprecia. Asadar, pot spune ca apreciez atat un om ca Djuvara (ca tot veni vorba), cat si un anonim care pune mana pe o carte macar din cand in cand, are un comportament decent samd.

Ok, si cand erai adolescenta (pt ca in topicul de fata se vorbeste despre tineri, nu ca n-am mai fi noi si acum tineri tongue.gif ) pe cine respectai si apreciai? La asta m-am referit cand am spus sa dam exemple de modele si nu la 'pe cine am copiat cand eram mai mici'... Ficare cu modelele lui, cu felul lui de a vedea notiunea, ce-ai asa dificil de inteles?

Am propus sa venim cu exemple si eu am venit cu ale mele. Nu-i musai sa faceti ca mine. Puteti discuta mai departe despre modelele tineretului din ziua de azi considerand ca voi nu ati avut la vremea vostra nici un model. Bafta la o discutie asa bine documentata. Acum ma scuzi daca ma consider ofensata si ma retrag putin.

Trimis de: nefertiti-old pe 27 Oct 2005, 03:49 PM

QUOTE (Felina @ 27 Oct 2005, 04:30 PM)
Acum ma scuzi daca ma consider ofensata si ma retrag putin.

Ti se pare ca te retin eu? unsure.gif

Ca sa iti faci o idee despre mine, pot sa iti spun ca nu sunt genul care in adolescenta avea pe pereti postere cu actori, cantareti, fotbalisti samd. laugh.gif

De admirat in acea perioada... Caramitru (ca actor), Marin Preda, proful de geografie din generala, profa de engleza din liceu... si or mai fi fost...

Trimis de: calfa pe 27 Oct 2005, 04:33 PM

Fetelor smile.gif un pic linistiti-va, ca poate toata neintelegerea pleaca de la faptul ca noi, oamenii, suntem facuti diferit.

Unii dintre noi constientizam (macar in parte) procesele prin care preluam din modelele "de excelenta" (sau din contra de "anti-modele") oferite de cei din jur. Exista specialisti in identificarea "mecanismelor" folosite de oamenii care "exceleaza".

Noi toti, intr-o masura mai mica sau mai mare "copiem" "modele". Fie inconstient, fie constient. Daca nu constientizam procesul el tot se petrece, dar pentru ca nu il percepem putem chiar sa il negam. smile.gif

Pe de alta parte, cineva poate incerca (constient sau nu) sa copieze o singura persoana (un "idol") sau mai multe (si atunci e mai greu de determinat clar influenta fiecaruia). Pe lume venim cu un bagaj informational, dar ceea ce ne ... modeleaza ... personalitatea, caracterul, etc., sunt "modelele" din jurul nostru.

Din pacate, cultura romaneasca nu ofera prea multe modele culturale (de performanta, de prestigiu, de excelenta) care sa fie si destul de atractive pentru tineri, si destul de vizibile in general. Mediocritatea NE "modeleaza".

Trimis de: nefertiti-old pe 27 Oct 2005, 04:37 PM

Eu una sunt foarte linistita laugh.gif ...

Da, omenirea are o seama de trasaturi comune, care se regasesc la fiecare individ in parte, intr-o masura mai mica sau mai mare. De aici si impresia ca, constient sau nu, 'copiem modele'. wink.gif

Trimis de: calfa pe 27 Oct 2005, 04:52 PM

Bine nefertiti ! Daca vrei sa plecam de la ...

QUOTE
omenirea are o seama de trasaturi comune, care se regasesc la fiecare individ in parte, intr-o masura mai mica sau mai mare. De aici si impresia ca, constient sau nu, 'copiem modele'.

... atunci hai sa spunem ca acea aparenta "copiere de modele" ar fi un fel de "activare" "intr-o masura mai mica sau mai mare" a unora sau altora din "trasaturile comune, care se regasesc la fiecare individ in parte". Exista teorii pentru fiecare. smile.gif

Atunci revin si spun ca, din pacate, cultura romaneasca ofera putine posibilitati de "activare" a "trasaturilor comune" care tin de performanta, prestigiu, excelenta, iar posibilitatile care exista nu sunt destul de atractive pentru tineri, si nici destul de vizibile. Mediocritatea e prea adesea "activata" in NOI. biggrin.gif

Trimis de: March pe 27 Oct 2005, 04:53 PM

QUOTE (Felina @ 27 Oct 2005, 05:08 PM)
Nefe, March, Leonard, voi chiar nu ati avut nici un model in viata voastra?
Ma mir ca aveti atat de multe de spus la subiectul de fata in cazul asta.
Nu mi-o luati in nume de rau, pur si simplu nu va inteleg.

Draga Felina ( oh, iubesc felinile tongue.gif )

Inca o data, daca n-ai priceput ! Ca si Nefe ( ce sa fac, cate odata sunt de acord si cu ea !) eu n-am modele ! Am avut si am in continuare magistri ! In toate domeniile ! Chiar daca nu mi se adreseaza mie direct , invat de la domniile lor !!

Si chestia asta cu " modelele " prea aduce aminte de indemnurile comuniste !! Tovarasi luati exemplu in munca si viata de la ...icsulescu ! devil.gif

Trimis de: Leonardo pe 27 Oct 2005, 05:15 PM

QUOTE (Felina @ 27 Oct 2005, 04:08 PM)
Nefe, March, Leonard, voi chiar nu ati avut nici un model in viata voastra?
Ma mir ca aveti atat de multe de spus la subiectul de fata in cazul asta.
Nu mi-o luati in nume de rau, pur si simplu nu va inteleg.
Voi chiar confundati a avea un model cu a imita pe cineva?

Cred ca e o problema de definire diferita a Modelului.
Eu din fire am fost ceva mai rebel si nu prea am acceptat ideea in sine. E foarte clar insa ca toti am luat cate ceva de la oameni pe care i-am intalnit/vazut/auzit de-a lungul vietii. Daca ma pui sa scormonesc probabil ca in anumite situatii, in anumite directii de dezvoltare personala am avut modele. Dar daca ma pui sa le dau nume nu stiu realmente sa o fac, nu pot sa identific persoane care sa-mi fi fost modele.

Sunt convins ca daca as fi fost pictor n-as fi avut nici o ezitare sa raspund DA la intrebare, sunt convins ca acum aveam o lista intreaga de modele, toate feminine si nud ohyeah.gif

PS: E o gluma, sper sa nu mi-o iei in nume de rau. e absolut nevinovata si conjuncturala...

Trimis de: calfa pe 27 Oct 2005, 05:29 PM

Leonardo, e o gluma pe care era sa o fac si eu, ceea ce arata fie ca avem modele mentale comune, fie ca subiectul ne-a activat trasaturi comune. biggrin.gif

Nefertiti, cred ca mai e ceva.

"Activarea" "intr-o masura mai mica sau mai mare" a unora sau altora din "trasaturile comune, care se regasesc la fiecare individ in parte" este o consecinta a interactiunilor cu mediul si cu ceilalti oameni. Daca nu acceptam ca oamenii care ne inconjoara ne-ar fi "modele", atunci ar fi "declansatorii", "vectorii" care "activeaza".

Tu preferi sa nu le spui modele. Eu accept ca exista o echivalenta a celor doua explicatii. smile.gif

Trimis de: Leonardo pe 27 Oct 2005, 05:55 PM

Calfa ai gasit ceea ce cautam si eu: exista o anumita echivalenta a celor doua explicatii in discutia noastra de aici, termenii s-au cam amestecat thumb_yello.gif
Dar in acceptiunea generala consider Model ceva strict definit, cand esti intrebat spui fara ezitare: tatal este modelul meu in viata (chiar am un amic care declarat isi are tatal drept model).

Trimis de: nefertiti-old pe 27 Oct 2005, 06:07 PM

QUOTE (March @ 27 Oct 2005, 05:53 PM)
Ca si Nefe ( ce sa fac, cate odata sunt de acord si cu ea !) eu n-am modele !

laugh.gif Multam, ma simt magulita. rolleyes.gif

Calfa, prea multe ghilimele. biggrin.gif

Trimis de: mariusc2 pe 27 Oct 2005, 08:39 PM

Am zis ca nu mai postez, da' nu ma poci abtine, ma mananca limba: explicatie pentru MIA, de ce cand spunem modele ne gandim la oameni de cultura - in special poeti, prozatori, filozofi - umanisti!
1. Construcţia statului român a fost un proiect politic al intelighenţiei româneşti atât în secolul XIX, cat şi în secolul XX. Iar acest lucru se verifică pentru întreaga Europă de Est şi centrală (Eyal, et. al. 2001). Ceea ce este specific este evoluţia istorică a acestei intelighenţii: orientarea ei spre literatură şi filosofie.
Structura capitalurilor care propulsau în câmpul politic până pe la 1870 era următoarea: (1) prestigiu dobândit la 48 sau 56, sau (2) studii în afară + status social. (Lazăr 2002). Cum statul român este o creaţie de sus în jos, adică nu o creaţie a unei clase capitaliste, ci a unei intelighenţii, intelighenţia nu avea de ce să se specializeze în domenii ca şi chimia sau fizica, de vreme ce nu aveam o industrie semnificativă, ci Ro. era o ţară agrară. În occident, unde aristocraţia se instruia domeniile neexacte, domeniul umanist era un teren vast, umbrelă, în care, din motive de evoluţie a câmpurilor culturale de acolo, literatura şi filosofia erau curentul principal. Prin urmare intelighenţiei românească învăţa în primul rând literatură şi filosofie, iar limbajul dezbaterilor de natura ideologică din ţară, prin urmare, era tot umanist. Acest limbaj putea să aibă şi priză în spaţul public din aceea perioadă, pentru că era unul relativ accesibil pentru clasa de mijloc şi sus. De exemplu teoria formelor fără fond a emers din câmpul literar!

2. Astfel câmpul umanist s-a impus ca un câmp cultural central în Ro. Erai o persoana cultă dacă erai instruit în domeniu umanist. Totuşi cum se explică persistenţa acestei centralităţi. Câmpul politic s-a autonomizat după 1870 de cel intelectual (Lazăr, 2002). Au intervenit mecanisme de "dependenţa de cale" (North, 1990), mecanisme de "lock-in" � de blocare pe o anumită configuraţie a forţe dominante. Satul român este la sfârşitul secolului XIX şi începutul sec. XX un stat slab, pe marginea crizei fiscale, cu probleme sociale majore. El trebuia încă construit, iar clasa capitalistă, discutata burghezie română, încă se lăsa aşteptată. Construcţia revenea tot intelighenţiei, care propunea căi posibile de parcurs pentru cei din câmpul politic. Se poate chiar ca intelectualii să îi fi marginalizat pe burghezi din cercul de putere. Insa acuma apare o noutate, dezbaterile trec încet, încet spre un limbaj al ştiinţelor socio-umane, chiar dacă el a provenit la începutul acelui secol tot din câmpul umanist. Până la sfârşitul perioadei interbelice avem două domenii importante în câmpul cultural, nu unu: cel umanist în continuare şi cel al ştiinţelor socio-umane.

3. Apare comunismul. Din nou un mecanism de selecţie instituţională intervine pentru a continua dependenţa de cale. Discursul socio-uman este eliminat pentru că el era prea periculos pentru stabilitatea idologică a regimului (de.ex. se interzice sociologia). Limbajul umanist devine limbajul propagandei şi în acelaşi timp al dizidenţei. Devine singura metodă de exprimare legitimă, chiar dacă era supusă şi ea cenzurii.

4. În perioada post-comunistă este domeniul dominant în cultura română. După atâta timp câmpul umanist devine o emblemă naţională. Multă istorie şi multe "vitejii" îl legitimează. Încet, încet însă apare şi un discurs al ştiinţelor socio-umane. Dar mai firav. Nu acelaşi lucru se întâmplă în alte ţări post-comunsite. De exemplu în Ungaria discursul central şi în comunism şi acum este cel al ştiinţelor socio-umane.

Gata, o intind sa nu ma vada exergy!
Edit: nu sunt tati cuvintele mele, dar nu pot sa spun sursa!

Trimis de: nefertiti-old pe 27 Oct 2005, 08:43 PM

Marius, nu vrei mai bine sa bem un vin, ca pe mine m-ai ametit cu postul asta??!!! laugh.gif

Trimis de: mariusc2 pe 27 Oct 2005, 08:50 PM

Traditionalul pahar de seara e la post! Hai noroc!
Edit: omu' intreba de ce ne alegem modelele dintre oamenii de cultura! E, si io am gasit o iecsplicatie intelighenta! laugh.gif Ce era sa spun? Ca nu ne duce capu' sa alegem altii?

Trimis de: nefertiti-old pe 27 Oct 2005, 09:34 PM

laugh.gif Prea intelighenta iecsplicatia. Hai, tu, cum nu ne duce capul?

hmm.gif Uite, mie imi place si Daianu, Cristi Tabara, Cozmin Gusa (rog pe stiu-ei-cine sa nu-mi sara in cap laugh.gif ), Marie Rose Mociornita - chiar ma temeam ca nu imi vine in minte si o femeie laugh.gif - sincer, o admir pe tipa asta... Vezi, astia nu sunt chiar oameni de cultura. Si mai sunt, dar taman cand vrei nu iti aduci aminte.

Trimis de: mariusc2 pe 27 Oct 2005, 09:39 PM

Stiu io un filfizon, pardon filozof, dar nu il spun ca are poprire pa averi! ohyeah.gif
Acum, eu rad, dar e trista treaba - ca oamenii astia cu ceva inteligenta nu au sarmul celor practicieni, nu prea prind la plebea proletara vorbele alese si frumoase. Tot mai interesante sunt frazele cu "d,d,d,...", sau cum scuipa aia seminte, sau cum se lauda pseudo-femeia aia de Nichita - o alta supervaloare mult mediatizata ca le sparge nasul unora. Cultura a fost intotdeauna indigesta pentru multi!

Trimis de: MIA pe 27 Oct 2005, 10:52 PM

QUOTE (mariusc2 @ 27 Oct 2005, 09:39 PM)
Am zis ca nu mai postez, da' nu ma poci abtine, ma mananca limba: explicatie pentru MIA, de ce cand spunem modele ne gandim la oameni de cultura - in special poeti, prozatori, filozofi - umanisti!

Să înţeleg că tu ai încercat să detaliez afirmaţia pe care am făcut-o eu şi să-mi întăreşti astfel argumentaţia ? unsure.gif

Nu că aş fi de acord exact-exact cu detalierea ta, dar vreau să pricep exact care a fost scopul ei. smile.gif

Trimis de: mariusc2 pe 27 Oct 2005, 10:56 PM

Da, am vrut sa subliniez ca ai dreptate cu oamenii de cultura la noi si din alte domenii in vest si sa incropesc o explicatie de ce!

Trimis de: MIA pe 27 Oct 2005, 11:46 PM

QUOTE (mariusc2 @ 27 Oct 2005, 09:39 PM)
{...}De exemplu în Ungaria discursul central şi în comunism şi acum este cel al ştiinţelor socio-umane.

Aici aş avea de făcut o completare/precizare interesantă : principalul motiv de diferenţă a fost, oarecum paradoxal, tocami gradul mult mai mare de penetrare a ideologiei comuniste sau măcar marxiste în "elita intelectuală" a Ungariei. Spre deosebire de România, unde priza interbelică a ideologiilor radicale de stânga a fost foarte redusă, în Ungaria mulţi intelectuali de valoare ( şi nu doar evrei să fie bine precizat ... cum sugerează anumite tendinţe ideologice din ţara vecină şi ... pretenă tongue.gif ) au aderat într-o formă sau alta la idei de inspirate din marxism - ceea ce a permis menţinerea unui nucleu de cercetători şi teoreticieni de reală valoare în domeniul ştiinţelor socio-umane.

Şi astfel acest domeniu (*) a rămas oarecum de căruţă în România, inclusiv astăzi, în ciuda unei dezvoltări absolut spectaculoase, binişor peste alte ţări din zonă, în perioada interbelică ( mai ales ţinând cont de unde se pornise ) - de ex. Gusti e menţionat cam în orice carte care se respectă din domeniul sociologiei, datorită metodologiei sale inovative privind studiul comunităţilor rurale. smile.gif

(*) dacă includem şi dreptul în această categorie situaţia cred că se vădeşte şi mai clar cât e de proastă. Şi când ne gândim că odinioară românii stăteau destul de bine la acest capitol ( de ex. au avut prima femeie laureată în drept la o facultate din Franţa ). wink.gif Numai că acest domeniu a cam "încasat-o" în tot estul european.

Trimis de: Leonardo pe 28 Oct 2005, 09:12 AM

QUOTE (mariusc2 @ 27 Oct 2005, 10:39 PM)
Acum, eu rad, dar e trista treaba - ca oamenii astia cu ceva inteligenta nu au sarmul celor practicieni, nu prea prind la plebea proletara vorbele alese si frumoase. Tot mai interesante sunt frazele cu "d,d,d,...", sau cum scuipa aia seminte, sau cum se lauda pseudo-femeia aia de Nichita - o alta supervaloare mult mediatizata ca le sparge nasul unora. Cultura a fost intotdeauna indigesta pentru multi!

Asta pentru ca la noi si aiurea cultura de care vorbesti este apanajul unor oameni de un anumit nivel si formatie. Si e si normal, nu poti sa pretinzi natii intregi de filosofi. Lamentarile nu-si au rostul si nu va reusi nimeni vreodata sa realizeze o lume de intelectuali; cineva trebuie sa spele si pe jos. Dar daca nimeni nu va incerca sa vorbeasca pe limba 'plebei' aceasta isi va ingrosa randurile. Nu vad unde e rusinea aia mare sa incerci sa vorbesti pe intelesul lor. Sa te cobori un pic pentru a-i face si pe ei sa guste deliciile la care ai acces tu.
Teatrul de ex. a cunoscut si in evul mediu manifestare populara si elevata. Gustul pentru literatura ti-l formezi de cand esti mic, cu carti de povesti, carti de aventuri, exemplul din familie, initierea de la scoala etc.

Stiu ca ma repet dar asta-i realitatea: cultura romaneasca este rupta dramatic in doua, s-a polarizat la varf si in mocirla. Fiecare tabara culturala o dispretuieste pe cealalta. Ne lipseste media.

Trimis de: nefertiti-old pe 28 Oct 2005, 09:17 AM

QUOTE (Leonardo @ 28 Oct 2005, 10:12 AM)
Gustul pentru literatura ti-l formezi de cand esti mic, cu carti de povesti, carti de aventuri, exemplul din familie, initierea de la scoala etc.


Da, dar cand refuza sa faca asta, care e solutia? unsure.gif

Trimis de: Leonardo pe 28 Oct 2005, 09:53 AM

solutia e sa insisti si sa te gandesti unde ai gresit. Trebuie analizata cauza si nu efectul.
Pana acum nici macar nu s-a incercat o apropiere a oamenilor de cultura. A fost doar un simulacru de apropiere, un fel de a se simti impacati cei care produc cultura. 'Am incercat dar e imposibil sa-mi apropii toparlanii'. E mai placut sa stai izolat intr-un cerc de oameni asemeni tie decat sa faci misionariat printre cei simpli. 'Iar eu raman in sfera mea nemuritor si rece'.

Un exemplu de cum se vorbeste pe limba poporului si cum se fac emisiuni tv: Aseara am dat intamplator pe Rai uno si am vazut o emisiune de-a lui Celentano (Rockpolitik, se pare ca va fi in fiecare joi seara). Invitat Roberto Begnini, actorul, care s-a strambat in stilul caracteristic, pe limba poporului, glume...dar si chestii serioase pe alocuri. Alt invitat Ramazzoti. Catari Celentano, Eros, o trupa din sudul Italiei cu o muzica interesanta. O emisiune de divertisment cum la noi nu vezi. De aici incepe totul, nivelul cultural al emisiunilor pentru publicul larg.

Seara tarziu, tot la italieni dar pe alt canal, interviu cu Depardieu la Jurnal special. Nu e nevoie sa-l descriu pe Gerard, e un spectacol in sine. O discutie spumoasa care m-a tinut cu sufletul la gura pana la final. Despre teatru, despre film, despre mancare, despre actritele cu care a jucat, a si fredonat ceva... absolut natural, nimic fals, nimic crispat. Sunt convins ca Depardieu e un model pentru multi datorita modului firesc in care comunica. Dar face cultura inteligibila, e om si nu traitor in sfere inalte, oamenii simpli il percep, n-au nevoie de traducator ca sa inteleaga. Il vezi, e fascinant, iti place, te atrage sa-l vezi si la teatru in chestii serioase, mai vezi un film cu el, unele mai usurele altele mai serioase...Asta e felul in care 'furi voturi' de la Jiji si le bagi in urna culturala.

Trimis de: nefertiti-old pe 28 Oct 2005, 10:33 AM

Da, pentru asta ar trebui ca posturile tv comerciale sa fie de acord sa aiba invitati in emisiuni oameni care sunt nu numai populari, ci si de la care ai ceva de invatat. Din pacate, la noi se perinda pe 'sticla' cam aceleasi personaje, care mai de care mai ignorante, ca sa nu le zic altfel...

Pana nu uit, mi-am adus aminte de inca o persoana care imi lasa o impresie placuta cand apare la vreo emisiune, Madalin Voicu. E o placere sa il asculti pe tipul asta, pentru mine cel putin. E cult, relaxat, vorbeste si pe intelesul tuturor... smile.gif

Trimis de: Leonardo pe 28 Oct 2005, 10:53 AM

sigur ca e si vina posturilor comerciale dar nu numai.
ia la rand posturile romanesti si ai sa vezi destule emisiuni cu oameni de cultura romani si nu numai. Garantat 100% pe TVR1 e una dintre emisiunile bune de acest gen, mai sunt si altele. Inclusiv Dl. Patapievici are o emisiune parca tot pe TVR. Din pacate multi oameni de cultura apar crispati, cu fete de sfarsit de lume. Veselia e considerata la noi cumva apanajul prostimii, noi cei de sus sunte seriosi, nu ne putem bucura. Normal ca majoritatea schimba canalul in acest moment, dupa ce ca te chinui in viata sa te mai agreseze psihic si filosofia elitista. Asta se intampla oriunde in lume, nu numai la noi.
Alta problema mare este discrepanta dintre restul emisiunilor si cele culturale. In exemplul de mai sus, nu intamplator, am inceput cu o emisiune de divertisment de mult mai buna calitate decat ce avem noi. Si asta pentru ca nu avem realizatori buni, creatori buni de emisiuni. Altfel, si ei au gagici decorative, dar chiar daca n-or fi mai destepte decat ale noastre nu se prezinta la TV ca si cum si-ar vinde corpul. E un je ne sais quoi pe care nu pot sa-l explic dar e real. Cultura de masa este problema la noi, daca se ridica nivelul aici atunci si spre cultura de varf vor veni mai multi. E normal asa, evolutia e graduala. Si orice intelectual normal de oriunde se mai si amuza, aceste emisiuni sunt privite inclusiv de nume culturale care asa cum spuneam nu considera rusinos sa se coboare la mintea celorlalti. Pentru ca sunt oameni nu calugari asa cum pozeaza (sau nu) unii oameni de cultura de la noi.

PS: si mie imi place Madalin. Chiar si cum canta cu trupa lui de blues smile.gif Mi-as dori sa-l vad mai des si pe Iures.

Trimis de: MIA pe 28 Oct 2005, 12:02 PM

QUOTE (nefertiti @ 28 Oct 2005, 11:33 AM)
Pana nu uit, mi-am adus aminte de inca o persoana care imi lasa o impresie placuta cand apare la vreo emisiune, Madalin Voicu. E o placere sa il asculti pe tipul asta, pentru mine cel putin. E cult, relaxat, vorbeste si pe intelesul tuturor... smile.gif

Mie tipul ăla îmi provoacă greaţă când îi aud amintirile de fostă beizadea din epoca comunistă ... sorry.gif

Trimis de: March pe 28 Oct 2005, 12:08 PM

QUOTE (MIA @ 28 Oct 2005, 02:02 PM)
QUOTE (nefertiti @ 28 Oct 2005, 11:33 AM)
Pana nu uit, mi-am adus aminte de inca o persoana care imi lasa o impresie placuta cand apare la vreo emisiune, Madalin Voicu. E o placere sa il asculti pe tipul asta, pentru mine cel putin. E cult, relaxat, vorbeste si pe intelesul tuturor...  smile.gif

Mie tipul ăla îmi provoacă greaţă când îi aud amintirile de fostă beizadea din epoca comunistă ... sorry.gif

Daca ar vorbi despre timpurile actuale, activitatea lui ca deputat al tiganilor, ar fi ok si pentru mine. Dar cand incepe sa povesteasca despre modul cum se distrau ei fii de mahari comunisti sau mari privilegiati ai regimului devil.gif si mie imi vine sa dau la pesti

Trimis de: Leonardo pe 28 Oct 2005, 12:12 PM

asta nu pace nimanui, era vorba de faptul ca are un discurs pertinent si placut. Dar nu e cazul sa ne oprim asupra lui prea mult pentru ca nu e reprezentativ. Nefertiti cred ca l-a mentionat in legatura cu divertismentul acceptabil asa cum l-a luat si eu.

Trimis de: nefertiti-old pe 28 Oct 2005, 01:19 PM

Da, ma referam la el ca un personaj digerabil... in comparatie cu unii elitisti.

Iar amintirile lui de beizadea... asta e, invidiosilor, daca asta a fost soarta lui! Niciodata nu am inteles genul asta de carcoteli, ca ala a dus-o bine, ca ce viata placuta avea... Ca sa nu mai spun ca povestile alea le-ati auzit la OTV. devil.gif
Si chiar canta fain! wub.gif

Trimis de: Leonardo pe 28 Oct 2005, 02:07 PM

apropo de cantare, Taverna mi se pare de asemeni o emisiune de calitate. E o adevarata placere sa o urmaresc.

Marita regina asa e, invidia urla-n oameni drool.gif
Pe mine unul ma lasa rece amanuntele astea. N-am avut parte de ce a avut el, dar sa nu uitam ca tatal lui i-a asigurat acele conditii prin arta si nu prin activism politic. Cum e cand vezi oameni de cultura actuali si cu pretentii mult mai mari decat Medelin, ajunsi brusc 'cu stare' si ahtiati dupa functii administrative si politice? oare sunt mai curati pentru ca nu-si povestesc aventurile de privilegiati ai regimurilor? Tragedia e ca astia considera ca li se cuvin ca o rasplata a valorii lor cand de fapt rasplata ar trebui sa le vina din ceea ce spun ca produc si nu din privilegii de asemenea natura. Diferenta fata de trecut cred ca e data doar de o doza mai mare de ipocrizie.

Trimis de: nefertiti-old pe 28 Oct 2005, 03:10 PM

La Taverna ma uit si eu din cand in cand... dar, la fel, stiu o gramada de oameni care stramba din nas cand aud genul de muzica de acolo. Si mai sunt unele emisiuni interesante. Daca ma gandesc bine, majoritatea sunt pe mult-blamatul tvr 1 sau 2. Totul e sa te intereseze, insa.

Trimis de: Leonardo pe 28 Oct 2005, 03:30 PM

ma rog, depinde de fiecare aici. daca esti sclavul unor idei preconcepute sau daca te uiti doar la ce e de bon-ton atunci asta e. De altfel aici am auzit pentru prima oara despre Coelho ca e de fite si Cartarescu de snobi. Mi se pare o clasificare absolut originala a literaturii, e un criteriu de valoare absolut. thumb_yello.gif Din pacate unii chiar o fac si pierd zic eu. Coelho am citit absolut intamplator cu mult inainte sa devina fashion pe la noi (prin '94?) iar pe Cartarescu il astept sa depaseasca statutul de literatura de bon-ton (glumesc,l-as citi dar din motive obiective nu am acces deocamdata la piata romaneasca de carte)
Revenind, nu vad ce-as avea cu tvr1, 2 sau protv. In principiu imi selectez emisiunile si nu sunt sclavul unui canal anume pentru ca e 'mai democrat si mai independent'. imi place sa cred ca am capacitatea sa judec singur ce e bine si ce e rau si nu sa ma ghideze moda.


Gusturile muzicale in schimb sunt diferite de la om la om, cine nu agreaza genul asta e. Mie imi place, eu cam ascult de toate si nu am modele (a se citi sabloane) nici aici smile.gif Imi place muzica preclasica si clasica (incep asa pentru ca da bine la subiect smile.gif ) dar am fost rocker serios cu ceva vreme in urma si sunt inca fidel genului (nu orice). Ascult si tot felul de alte muzici pe care mi-e greu sa le incadrez intr-un curent anume. Ascult iarasi cu placere jazz dar nu orice, iar la o petrecere cu prietenii si ceva vin fiert la gura sobei merge si muzica lautareasca (a nu se confunda cu manele) smile.gif
Muzica dance merge la petreceri dar n-am mai avut una de vreo 100 de ani, mai precis de la revelionul trecut smile.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 28 Oct 2005, 03:53 PM

Problema - romanilor, sa zicem - e ca sunt atrasi doar de chestiuni usoare si sclipitoare, care nu solicita mintea prea mult. Desi, cred ca fiecare societate s-a confruntat cu asta la un moment dat. Doar ca noi parca nu reusim sa depasim faza asta, ba chiar ne place prea mult. Si cand incepi sa te complaci devine periculos.

Despre gusurile personale, la modul general, nu mai spun nimic, ca sa nu imi sara iar careva in cap. biggrin.gif

Trimis de: Leonardo pe 28 Oct 2005, 04:10 PM

in toata lumea e asa, chestiunile usoare si sclipitoare atrag majoritatea. De altfel sunt si promovate intens, societate de consum, nu?

Asta e culmea, sa ajungi sa te feresti sa-ti spui preferintele pentru ca-ti sar altii in cap. D'asta ramanem in stadiul de care spui. Si imi intaresti convingerea ca exista niste trenduri in societate si daca nu te incadrezi esti automat exclus. E paradoxul nostru cred, dupa ani de interdictii si cenzura am ajuns sa fim terorizati de cenzura snobilor si a incultilor. Cultura romaneascaeste inca dominata de auspicii rele, daca nu exista libertate de exprimare e grav.

Trimis de: exergy33 pe 28 Oct 2005, 04:40 PM

MIA

QUOTE
de ex. au avut prima femeie laureată în drept la o facultate din Franţa


Nu numai... tongue.gif
Romanii au avut "primele femei " in mai multe domenii !!!
Dar parca a trecut o vesnicie de atunci. wub.gif

exergy33

Trimis de: Sushi pe 28 Oct 2005, 08:58 PM

Fiecare om de la care am invatat ceva mi-a fost model. Fara sa copiez intru totul persoana, am observat si preluat, ajustat mie bineinteles, unele moduri de a actiona sau de a gindi.
Sigur ca e frumos sa ai ca modele oameni de cultura. Dar pentru unii e chiar un lux. Ca daca omul e sarac lipit si sta cu Coehlo in brate ne suparam si ne otarim la el sa mearga sa-si faca un rost sa nu stea pe banii statului.
In momentul asta de viata (si nu stiu sincer daca ma mai incadrez in categoria "tineri") modelul meu este undeva intre Alice Schwarzer si Sonya Kraus. Ar fi prea mult de scris de ce ...

Trimis de: nefertiti-old pe 29 Oct 2005, 11:56 AM

QUOTE (Leonardo @ 28 Oct 2005, 05:10 PM)
E paradoxul nostru cred, dupa ani de interdictii si cenzura am ajuns sa fim terorizati de cenzura snobilor si a incultilor.

E o realitate la noi. Ai punctat foarte bine.

Trimis de: calfa pe 29 Oct 2005, 12:07 PM

Da, din pacate este un punct pus pe unul dintre "i"uri. Cenzura, proletcultura si accentul pe imaginea exterioara ("afara'i vopsit gardu', si'nauntru ...") au cam format un "om nou". Nu e el cel din "caietul de sarcini" al comunismului, dar e o realitate.

Trimis de: abcd pe 7 Nov 2005, 04:59 AM

QUOTE
Considerati ca exista in cultura romaneasca a acestor vremuri modele pentru cei tineri, pe care acestia sa le urmeze?


Cred ca e foarte dificil la ora actuala sa definim "cultura romaneasca". Ea este in devenire sau in refacere dupa atitea socuri primite in ultimii......60 de ani! In consecinta tineretul este putin cam debusolat cu ochii mai mult in afara decat in ograda culturii traditionale unde nu gasesc ceea ce cauta.

Trimis de: Leonardo pe 7 Nov 2005, 11:56 AM

Asta e o justificare comoda a lipsei momentane de valori culturale in numar mare. In cei 60 de ani au fost destui oameni de cultura valorosi. In cei 50-60 de ani a fost ingradit dreptul la libera exprimare dar nu si cel de a gandi. Celebra literatura de sertar s-a dovedit ca n-a existat niciodata. Si cine a vrut sa scrie a scris. Si chiar s-au publicat si carti mai incendiare in perioada comunista. Si pana la urma nici nu stiu daca e lipsa sau o anumita grupare de 'elitisti' s-au erijat in cenzura nationala a bunului gust literar si care de fapt isi promoveaza operele lor lasandu-i pe altii valorosi deoparte.
Si mai este un aspect: nu stiu de ce la noi cultura este considerata reflex doar cea literara si arta dramatica. Mai sunt insa si alte categorii de oameni de cultura care sunt trecuti cu vederea: pictori, compozitori, chiar si interpretii de opera sunt lasati la o parte desi sunt destui valorosi ce canta pe alte meleaguri.

Trimis de: MIA pe 7 Nov 2005, 12:52 PM

QUOTE (Leonardo @ 7 Nov 2005, 11:56 AM)
Mai sunt insa si alte categorii de oameni de cultura care sunt trecuti cu vederea: pictori, compozitori, chiar si interpretii de opera sunt lasati la o parte desi sunt destui valorosi ce canta pe alte meleaguri.

Nu i-as uita pe arhitecti care, pe undeva, sunt cei mai "durabili si vizibili" fauritori de produse culturale ... smile.gif

Trimis de: Leonardo pe 7 Nov 2005, 12:55 PM

Mia thumb_yello.gif nu aveam pretentia sa-i spun pe toti, semnalam doar lacuna. Orasul Brasilia e un exemplu de arta urbana, Barcelona e marcata de Gaudi si exemplele pot continua.
Arhitectii ar putea schimba total fata oraselor romanesti, daca va reusi vreunul sa schimbe in bine Bucurestiul declar de pe acum ca-l iau drept model in viata. thumb_yello.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 7 Nov 2005, 01:05 PM

QUOTE (Leonardo @ 7 Nov 2005, 12:55 PM)
daca va reusi vreunul sa schimbe in bine Bucurestiul declar de pe acum ca-l iau drept model in viata. thumb_yello.gif

Poate doar dupa ce il matura o bomba mai intai. devil.gif

Trimis de: Leonardo pe 7 Nov 2005, 01:13 PM

Nefertiti stiu ca tu glumesti, dar cand aud asta spusa la tonul cel mai serios de diversi ayatolahi ai culturii romane contemporane mi se pare o idiotenie crasa. E cel mai bun exemplu de infatuare pasiva, o scuza perfecta pentru a lasa totul asa cum e. Eu pun pariu ca orasul poate fi remodelat din mers si inca foarte bine. Se construieste intens in ultimii ani si daca ai un plan de urbanism atunci in 10 ani maxim orasul arata altfel. Blocurile urate de locuit se pot reface la fatada (inclusiv vopsite in ate culori decat eternul cenusiu bacovian) refacand in acelasi timp si izolatia termica (cu economie de energie la incalzire). Un program bine facut de reabilitare estetica si termica a blocurilor de locuit ar avea un impact imens. Da' noi avem alte planuri marete asa cum am mai spus: formula 1 pentru popor la casa poporului , Bucuresti de 10 ori mai mare esti etc.

Trimis de: nefertiti-old pe 7 Nov 2005, 02:46 PM

QUOTE (Leonardo @ 7 Nov 2005, 01:13 PM)
Nefertiti stiu ca tu glumesti, dar cand aud asta spusa la tonul cel mai serios de diversi ayatolahi ai culturii romane contemporane mi se pare o idiotenie crasa.

Da, clar ca glumesc, dar sa stii ca uneori nu merge cu carpeli.

Trimis de: MIA pe 7 Nov 2005, 02:54 PM

QUOTE (nefertiti @ 7 Nov 2005, 02:46 PM)
QUOTE (Leonardo @ 7 Nov 2005, 01:13 PM)
Nefertiti stiu ca tu glumesti, dar cand aud asta spusa la tonul cel mai serios de diversi ayatolahi ai culturii romane contemporane mi se pare o idiotenie crasa.

Da, clar ca glumesc, dar sa stii ca uneori nu merge cu carpeli.

Depinde citi bani investesti in "cirpelile cu pricina". rolleyes.gif

Matusa prieteniei mele, care locuieste de cam 7 ani jumate in Atena, imi spunea ca ( de ex. ) pina prin 2002 cind a inceput nebunia reconstructiei pentru Olimpiada traficul in Atena era absolut INFERNAL, cozi oribile, accidente frecvente s.a.m.d.. Si deja vara asta cind am fost ... vreau sa zic ca am ramas de-a dreptul impresionat. smile.gif

Trimis de: Leonardo pe 7 Nov 2005, 04:01 PM

ceea ce spun eu nu sunt carpeli se cheama reabilitare si se practica si in tari civilizate.

Sigur ca pentru orice arhitect ar fi mai bine sa faca totul de la 0, sa-si impuna stilul propriu. Dar adevarata valoare se dovedeste la greu, atunci cand preiei o imagine de cosmar si o redai esteticului. Aici si-ar arata valoarea un arhitect pentru ca e mult mai greu sa ajungi la ceea ce doresti pornind de la date initiale mai putin favorabile. Iar costurile sunt mai mici.
Ceea ce spun eu implica costuri mult mai mici decat constructia din temelii, implica participarea proprietarilor sprijiniti cu facilitati fiscale (deci nu numai bani de la buget) si ar reprezenta o buna cosmetizare a ceea ce avem acum. Daca exista un plan de urbanism bine facut la cladirile ce abia se construiesc poti impune reguli de la inceput astfel incat sa corespunda viziunii viitoare a orasului. Asa cum spuneam piata de constructii in orasele tarii (si in special in Bucuresti) a luat avant si se va dezvolta mult mai rapid dupa 2008. Sunt destule zone unde exista teren viran sau cosmelii (cine stie de ex. zona Buzesti cred ca-mi da dreptate).

Exercitiu de imaginatie:
-inchideti ochii 5 min. si ganditi-va la zona cea mai cunoscuta voua din oras.
-cu un efort de vointa stergeti din peisaj gunoaiele pe care le vedeti zilnic si curatati complet praful adunat de secole pe rigole si trotuare.
-acum cand totul e curat in jur incepeti sa colorati (dupa gust) cladirile altfel decat cenusiu. nu uitati sa indreptati colturile si balcoanele. Adaugati termopane si scoateti balcoanele inchise.
-creati zone verzi oriunde exista loc pentru asa ceva.
-zonele de colectare a gunoaielor care astazi se cheama parcuri de cartier amenajatile asa cum ar trebui sa aratae niste parcuri: pomi, iarba, leagane, balansoare, bancute, zona cu nisip pentru copii mici.
-cand ati terminat toate astea puneti in mijlocul lor oamenii si cu un efort imens de vointa imaginati-i ca se comporta cum ar trebui: nu distrug nimic, copii se joaca in parc, unii stand in balcon servind o bere (sa zicem ca e vara si deoarece nu mai e praf lumea poate sa stea in balcoane deschise si sa bea o bere fara pericolul de a-si umple gura cu pamant).

Ce ziceti acum? Simtiti inca nevoia sa vedeti realizari deosebite in jur (statui marete sau biserici monumentale) sau e suficient asta? Eu cred ca asta e arta urbanistica, sa te simti confortabil in oras.

conform cocoselii romanesti ne asteptam sa avem un oras SF, dar nu suntem pregatiti pentru asa ceva. Eu m-as declara super fericit daca Bucurestiul ar fi curat si cladirile de locuit reabilitate dupa cum spun. Iti garantez ca s-ar schimba in bine si din alte puncte de vedere, inclusiv al calitatii umane, numar mai mare de turisti, incredere mai mare in caracterul civilizat al tarii careia ii este capitala.

Trimis de: nefertiti-old pe 7 Nov 2005, 04:06 PM

Ok, ok... eu am facut doar o afirmatie generala.
Ce spui tu e corect si probabil m-as multumi si eu cu un Bucuresti precum cel imaginat de tine, problema este ca asta nu se va intampla. Cel putin nu intr-un interval de timp apropiat.

Trimis de: Leonardo pe 7 Nov 2005, 04:11 PM

de ce sa nu se intample? eu continui sa cred in asa ceva. Daca oamenii ar fi capacitati intr-un astfel de proiect initiat de primarie eu cred ca peste 60% ar sustine concret o asemenea campanie. Pentru a reduce costurile se pot imagina diverse scheme financiare, inclusiv instituirea unor ore de lucru in folosul comunitatii pentru toti.
Cu alte cuvinte ne lipseste inca modelul omului gospodar din administratie. Eu sper sa-l avem, rasplata lui ar fi un mandat extrem de lung si intrarea in istoria orasului.

Trimis de: nefertiti-old pe 7 Nov 2005, 04:14 PM

Pai, cred ca o sa murim cu speranta in brate. Eu astept momente din astea glorioase de 15 ani si degeaba... La primaria generala a fost odata Basescu, da? Chiar am crezut ca va face ceva bun. Ei bine, cum a venit, asa s-a dus. Cu mici exceptii. Iar acum chiar nu mai cred in minuni. Vad cum orasul asta se degradeaza pe zi ce trece. Sigur, o sa mi se spuna ca sunt prea pesimista. Se prea poate, dar nu imi da nimeni motive sa fiu altfel.

Trimis de: Leonardo pe 7 Nov 2005, 04:30 PM

era normal sa speram la venirea lui Basescu. Inaintea lui au fost Lis si Halaicu. Nu pot sa spun mai mult pentru ca ma cenzureaza moderatorul dar cine-i cunoaste stie smile.gif Statistic vorbind ar trebui sa vina si unul normal in curand. Dupa Videanu, bineinteles. thumb_yello.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 7 Nov 2005, 04:34 PM

QUOTE (Leonardo @ 7 Nov 2005, 04:30 PM)
Statistic vorbind ar trebui sa vina si unul normal in curand. Dupa Videanu, bineinteles. thumb_yello.gif

Bine ca ai precizat asta, ca riscam sa sper prea devreme. rofl.gif

Trimis de: calfa pe 7 Nov 2005, 04:54 PM

Moderatorul ... observa ca v-ati departati putin de subiect:

QUOTE
Considerati ca exista in cultura romaneasca a acestor vremuri modele pentru cei tineri, pe care acestia sa le urmeze?

Care ar fi acestea si de ce?


Daca totusi ati mutat putin discutia catre modelele oferite de primarii Bucurestiului, trebuie spus ca sunt destule zone in care lucrurile se misca, primari dand exemplu de ceea ce ar trebui sa fie omul gospodar. Ca poate se mai scurg bani prin gauri de buzunare, ca poate calitatea e in traditia romaneasca a ultimilor ani ... dar au aparut banci pe trotuare, locuri de joaca noi (cu nisip, leagane si alte elemente moderne), se spala strazile principale (destule din ele fara gropi acum), cateva parcuri si lacuri au fost scoase la lumina, etc. Nu, nu tot Bucurestiul are asa ceva, dar poate prin forta exemplului. smile.gif

Trimis de: Leonardo pe 7 Nov 2005, 05:27 PM

am deviat un pic de la subiect, dar pornisem de la faptul ca si arhitectii sunt oameni de cultura ce pot reprezenta modele iar schimbarea imaginii unui oras poate fi considerata o opera de arta.
Imbucurator ce zici despre anumite zone din Bucuresti, dar vorbeam despre planuri de urbanism si imbunatatiri in aceeasi masura in toate zonele orasului. Altfel nu poate fi ceva de durata, mizeria din jur va coplesi din nou zonele curatate. Ne trebuie o solutie generala, uniforma si nu oaze izolate.

Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 3 Feb 2006, 09:37 AM

M-ati uimiiiit cu topicuuul astaaa! dar cred ca sunteti euclidieni si in chestiunea asta si tocmai de aceea va trebui sa va iubeeesc infiniiiit! In ce fel puneti problema unui model, MODEL? Dar ce este aceea MODELARE? Cum se instructioneaza modelarea? De ce folositi euclidianismul intr-o chestiune atat de delicataaaa?
Vreti un ADEVAR? sa va dea Bufnila un ADEVAR sa vedem ce faceti cu el:

1: IMAGIKON:
http://www.sffbd.ro/imagikon/arhiva/

2. WORDMASTER:
http://www.sffbd.ro/wordmaster/arhiva/

Am construit aceste doua UNICE reviste romanesti-internationale cu niste tineri talentati. Au publicat acolo multi scriitori de pe alte meridiane. Le-am demonstrat tinerilor ca pot fi ei MODELE ca pot fi LIDERI de eveniment digital. I-am pus in legatura cu lumea larga de la egal la egal. Le-am lasat conducerea INTEGRAL. Si Proiectul s-a oprit. De ce? DE CE?


Vorbiti despre MODELE induiosator. Aveti vreo solutie? Eu am incercat o solutie. Daca aveti sau stiti tineri curajosi care vor sa reia proiectul, OK, va pot pune in legatura cu Dan Marius Sabau la care se afla arhiva. Proiectul poate continua. Americanii m-au intrebat daca e vorba de o Companie! Le-am spus adevarul: era un proiect bufniliana care tintea ca tinerii sa treaca de furcile caudine euclidiene si sa invete rapid sa fie LIDERI.
Proiectul s-a oprit pentru ca tinerii din Romania nu au un transfer de valori ca n-au de unde. VALORI pe masura momentului. Lasati plansetul, tigrilor, treceti la fapte.
Avem nevoie de o multime de lucruri. Modelele sunt in voi insiva.

Tinerii trebuie sa invete ei insisi sa fie MODELE. Asta e nenorocita noastra de istorie. ADEVARATUL MODEL sunt Oamenii de Actiune! Vad ca faceti confuzii majore in ceea ce priveste fenomenologia MODELARII.
Va iubesc din pricina asta.
Adevarata MODELARE nu se produce euclidian prin oglindire cin prin ACTIUNE! Lumea-De-Hartie a creat false MODELE. Spiritul de Navigatie e important si vital!

Ovidiu Bufnila
consilier de imagine

Trimis de: calfa pe 3 Feb 2006, 02:28 PM

QUOTE
Modelele sunt in voi insiva.
thumb_yello.gif

Modelele "din afara" pot insa "declansa" ceva in noi insine, nu ?

Programarea Neuro-Lingvistica (NLP-ul) e poate abordarea cea mai cunoscuta care se ocupa de tema asta. Ii voi dedica un nou subiect: http://www.hanuancutei.com/forum/show.php/act/ST/t/7156. smile.gif

Trimis de: Kyklos pe 3 Feb 2006, 05:55 PM

In cultura romaneasca modele tinere dupa care sa ne ghidam sunt putine , personalitatiile cunocute de tinerii sunt : Adi de la Valcea , Adi de Vito , Vali Vijelie si lista poate continua cu analfabeti .
George Pruteanu e un model , experienta de viata si numarul mare de cartii citite iti da un raspuns la fiecare intrebare . Incearca sa pastreze o limba curata , daca pot spune e impotriva neologismelor .
Oamenii il huiduie , il considera paranoic, dar cred ca Vadim Tudor pe alocuri spune adevarul si e adevarat ca e un gica contra in multe cazuri ,dar spune si adevarul .
Cristian Tudor Popescu om politic de mare valoare , vede evenimetele din afara spune lucrurilor pe nume , discursurile acide in care intra are un sambure de adevar .

Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 3 Feb 2006, 06:32 PM

QUOTE (calfa @ 3 Feb 2006, 03:28 PM)
QUOTE
Modelele sunt in voi insiva.
thumb_yello.gif

Modelele "din afara" pot insa "declansa" ceva in noi insine, nu ?

Programarea Neuro-Lingvistica (NLP-ul) e poate abordarea cea mai cunoscuta care se ocupa de tema asta. Ii voi dedica un nou subiect: http://www.hanuancutei.com/forum/show.php/act/ST/t/7156. smile.gif

Modelarea e un PROCES in plina valurire, pardon, in plina desfasurare. MODELUL nu e un Obiect in sine ci un Obiect Fictional. Toate, absolut toate OF-urile din lume si Univers sunt PROCESE. Nu exista model exterior pentru ca lumea nu este euclidiana. In sfarsit, MODELUL este o imposibilitate pentru ca nu putem INGHETA un PROCES.

Pupici de la meduza obraznica

Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 3 Feb 2006, 06:35 PM

QUOTE (Plutarh @ 3 Feb 2006, 06:55 PM)
In cultura romaneasca modele tinere dupa care sa ne ghidam sunt putine , personalitatiile cunocute de tinerii sunt : Adi de la Valcea , Adi de Vito , Vali Vijelie si lista poate continua cu analfabeti .
George Pruteanu e un model , experienta de viata si numarul mare de cartii citite iti da un raspuns la fiecare intrebare . Incearca sa pastreze o limba curata , daca pot spune e impotriva neologismelor .
Oamenii il huiduie , il considera paranoic, dar cred ca Vadim Tudor pe alocuri spune adevarul si e adevarat ca e un gica contra in multe cazuri ,dar spune si adevarul .
Cristian Tudor Popescu om politic de mare valoare , vede evenimetele din afara spune lucrurilor pe nume , discursurile acide in care intra are un sambure de adevar .

Acestea nu sunt MODELE. Iti respect opinia. Dar putem demosntra ca sintagme gen "om politic de mare valoare " este totalmente si completamente FALSA. Din foarte multe unghiuri de vedere.

OK, daca nu va este frica, putem demonta Imagologic,Informational, Biblic si cum mai vreti voi ORICE personalitate pe care vad ca aveti tendinta ciudata de a o incadra GRESIT augmentand..



Va iubesc zbantuit incercand sa va aventurez in fel si chip

Trimis de: Michelle pe 18 Feb 2006, 11:33 AM

Despre cultura si modele ,unele din ce in ce mai "prafuite" si anoste am gasit un articol al lui Razvan Exarhu care argumenteaza cum nu se poate mai bine si punctul meu de vedere.


EXARHU: DJ Vasile - academician!
Razvan Exarhu



DJ Vasile este un tip care, dintr-un anumit punct de vedere, fumeaza poate prea mult si pierde prea multe nopti. Tocmai de aceea, am purtat o conversatie aparent incoerenta, deci foarte placuta, intr-un club de jazz, dupa un concert incredibil de misto.

Si, la capatul ei, mi-a spus ca nu pe el, pe Vasile, trebuie sa-l felicit pentru muzica, ci pe Vlaicu, contrabasistul care acum canta la laptop, si pe ceilalti muzicieni. El este doar un catalizator. Mi-a repetat razand ca dupa o revelatie, bai, asta sunt: Ca-ta-li-za-tor.

Pe urma am improvizat niste sinonime ca: facilitator sau bio-degradator. Ar merge si transformator eclectic, dar sa nu uitam ca radem, glumim, insa numai in cadrul incintei.

L-am ales pe DJ Vasile pentru ca mi se pare cel mai fericit element de contrast alaturi de moliile care stau si rontaie din nobila carpeta a vietii spirituale locale.

Toata tara e din cand in cand in jale si se ingrijoreaza pentru tinerii care nu vor sa guste din acest simulacru jenant, numit generic cultura si arta.

Cred ca emisiunile culturale sunt printre cele mai proaste productii TV, iar invitatii lor printre cele mai neatragatoare prezente pe sticla. Ai zice ca sunt luati la intamplare din publicul nefericit care aplauda degeaba pe la show-uri.

In afara de cele cateva prezente consacrate pana la abuz, rar am vazut o figura sau un vorbitor care sa genereze credibilitate in fata unui tanar. O mutra, un discurs si poate o aparitie care sa te faca sa aspiri sa pui mana pe o carte, ca sa ajungi si tu sa vorbesti tampenii despre Vasile Alecsandri la ore de minima audienta.

Sa ma scuzati, dar dupa ce au sa dispara toti cei care participa la evenimentele culturale si care, oricum, nu dau semne ca s-ar simti prea bine, cine ne va mai arata gleznele albe si ciorapeii prea scurti si cazuti?

Ma simt foarte stanjenit cand il vad pe nu stiu care academician la televizor, transpirat de emotie, imbracat de parca ar fi mers sa cumpere morcovi degerati din Obor si cu niste izmene de nadejde ghicindu-i-se sub pantaloni.

Oameni tristi si urati, necomunicativi, plicticosi, marcati de marginea in care sunt siliti sa reziste, imbracati de parca i-ar fi sfatuit Elena Ceausescu, compromit incet si sigur respectabilitatea, puterea de seductie a unui teritoriu al libertatii, in fond.

Marele merit al acestor obositori, in afara de ceea ce stiu, dar nu ne pot transmite, este si acela ca nu sunt in stare sa spuna nimic viu, sa nasca pasiune in cel care asista.

Ne-am obisnuit sa ascultam rabdator lucruri pe care le stim, sa tratam cu indulgenta plictiseala si impostura frenetica. Giram cu nepasare un experiment absurd de anihilare a bucuriei, a tensiunii benefice pe care ti-o induce confruntarea cu o descoperire emotionanta, rascolitoare in orice caz.

Ma refer la acea stare de exuberanta densa pe care o traiesti alaturi de o carte care te tine treaz pana o termini, alaturi de toate gesturile creative care iti izbesc mintea si sufletul de toti peretii - si-ti pare bine.
Mizeria pe care (o) si in care traim pare sa separe drastic oamenii de faptele vii.

Deoparte sunt necroforii si mumiile sfintite cu care sperie lumea pe la TV si prin muzee, de cealalta parte sunt cei care inventeaza, care transpira si inspira aerul timpului pe care il traiesc. Pe acestia, inca putini si rasfirati cum sunt, indiferent de arta lor, ii reprezinta aici, mai mult sau mai putin nimerit, DJ Vasile, numit de acum El Grande Catalizator.

Pentru ca, in amortirea asta nenorocita in care suntem sfatuiti sa ne simtim foarte vii, avem nevoie sa functionam unii pentru altii ca niste catalizatori. Si catalizatoare, evident. Sau, daca nu vreti sa va stie lumea de catalizatori, puteti incerca un alt cuvant, la fel de bun: ferment.

Iar daca nu va intereseaza nici asta, faceti ca Dede, un boxer minoritar care si-a luat o cazatura de masina straina. Iar maica-sa l-a intrebat intr-o dimineata, de la fereastra: Haoleo, Dede, astea
te-a furat farurile sau le-ai bagat tu in casa? Ce era sa-i spuna la tiganca: le-am bagat io in casa, mamico. Cui nu-i convine, sa-si bage farurile in casa. Si in ochi.


sursa:ev zilei

Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 1 Apr 2006, 07:48 AM

QUOTE (Leonardo @ 7 Nov 2005, 05:01 PM)
ceea ce spun eu nu sunt carpeli se cheama reabilitare si se practica si in tari civilizate.

Sigur ca pentru orice arhitect ar fi mai bine sa faca totul de la 0, sa-si impuna stilul propriu. Dar adevarata valoare se dovedeste la greu, atunci cand preiei o imagine de cosmar si o redai esteticului. Aici si-ar arata valoarea un arhitect pentru ca e mult mai greu sa ajungi la ceea ce doresti pornind de la date initiale mai putin favorabile. Iar costurile sunt mai mici.
Ceea ce spun eu implica costuri mult mai mici decat constructia din temelii, implica participarea proprietarilor sprijiniti cu facilitati fiscale (deci nu numai bani de la buget) si ar reprezenta o buna cosmetizare a ceea ce avem acum. Daca exista un plan de urbanism bine facut la cladirile ce abia se construiesc poti impune reguli de la inceput astfel incat sa corespunda viziunii viitoare a orasului. Asa cum spuneam piata de constructii in orasele tarii (si in special in Bucuresti) a luat avant si se va dezvolta mult mai rapid dupa 2008. Sunt destule zone unde exista teren viran sau cosmelii (cine stie de ex. zona Buzesti cred ca-mi da dreptate).

Exercitiu de imaginatie:
-inchideti ochii 5 min. si ganditi-va la zona cea mai cunoscuta voua din oras.
-cu un efort de vointa stergeti din peisaj gunoaiele pe care le vedeti zilnic si curatati complet praful adunat de secole pe rigole si trotuare.
-acum cand totul e curat in jur incepeti sa colorati (dupa gust) cladirile altfel decat cenusiu. nu uitati sa indreptati colturile si balcoanele. Adaugati termopane si scoateti balcoanele inchise.
-creati zone verzi oriunde exista loc pentru asa ceva.
-zonele de colectare a gunoaielor care astazi se cheama parcuri de cartier amenajatile asa cum ar trebui sa aratae niste parcuri: pomi, iarba, leagane, balansoare, bancute, zona cu nisip pentru copii mici.
-cand ati terminat toate astea puneti in mijlocul lor oamenii si cu un efort imens de vointa imaginati-i ca se comporta cum ar trebui: nu distrug nimic, copii se joaca in parc, unii stand in balcon servind o bere (sa zicem ca e vara si deoarece nu mai e praf lumea poate sa stea in balcoane deschise si sa bea o bere fara pericolul de a-si umple gura cu pamant).

Ce ziceti acum? Simtiti inca nevoia sa vedeti realizari deosebite in jur (statui marete sau biserici monumentale) sau e suficient asta? Eu cred ca asta e arta urbanistica, sa te simti confortabil in oras.

conform cocoselii romanesti ne asteptam sa avem un oras SF, dar nu suntem pregatiti pentru asa ceva. Eu m-as declara super fericit daca Bucurestiul ar fi curat si cladirile de locuit reabilitate dupa cum spun. Iti garantez ca s-ar schimba in bine si din alte puncte de vedere, inclusiv al calitatii umane, numar mai mare de turisti, incredere mai mare in caracterul civilizat al tarii careia ii este capitala.

E OK, Leonardo. Numai ca trebuie identificati LIDERII! Lider de cvartal, lider de primarie, lider de sedinta, lideri de actiune, lideri de eveniment, etc. Cineva trebuie sa-si asume ORGANIZARILE. Ne trebuie oameni de actiune peste tot. Un ORAS METROPOLA fara lideri e mort din fasa.

Va iubesc.


Ovidiu Bufnila
consilier de imagine

Trimis de: Leonardo pe 4 May 2006, 12:58 PM

Ovidiu: liderii astia buni despre care pomenesti trebuie din pacate sa si apara in campaniile electorale si sa fie si promovati. realitatea din teren ne-a demonstrat pana acum ca asta e o utopie. de obicei castiga cel cu goarna mai sonora si care minte mai frumos. si dupa ce castiga alegerile continua pe aceeasi linie: circ cat mai mult, actiune folositoare cat mai putin.
Ai exemplu Bucurestiul: fostul primar si actual presedinte s-a vaitat permanent ca e cu mainile legate pentru ca guvernul si primariile de sector nu sunt de aceeasi culoare cu el. Acum sunt mai toate portocalii si totusi...

Trimis de: OldCourtLibertine pe 6 Jun 2006, 12:18 AM

Dar ce parere aveti despre modelele pe care tinerii sunt tentati sa si le aleaga? Che Guevara de exemplu...

Trimis de: Leonardo pe 11 Jul 2006, 02:59 PM

Ma indoiesc tare ca tinerii din Ro il au in procent considerabil ca model pe Che. El a luptat pentru o idee, reprezinta ceva cu miez. As intreba insa ce parere ai de faptul ca tinerele au ca model de viata pe Monica Gabor, Andreea Marin, Andreea Esca etc. Sunt multi atrasi de smecherii care flutura bani si injura liber live la teve, sub ochii supusi si admirativi ai celor ce-i filmeaza. Astea sunt niste modele puternice, dovada ca au fost alese de public ca fiind potentiali Mari romani.
Problema zic eu e ca nu exista modele puternice de alt calibru. Modele pozitive si charismatice care sa atraga prin ceea ce fac si nu sa fie bagate pe gat.

Trimis de: Zeratul pe 11 Jul 2006, 03:46 PM

QUOTE (OldCourtLibertine @ 6 Jun 2006, 01:18 AM)
Dar ce parere aveti despre modelele pe care tinerii sunt tentati sa si le aleaga? Che Guevara de exemplu...

Ernest Che Guevara este un model fantastic pentru tineri. Din pacate sub 1% dintre adolescenti inteleg cine a fost el.
Degeaba sunt rockeri cu tricoul cu Che Guevara pe ei daca habar n-au cine a fost cu adevarat, ce-a facut, pentru ce-a luptat.
Che Guevara este un simbol... unul pe care americanii nu au reusit sa-l distruga.
Marii lideri ai lumii (includ si personajele considerate negative gen hitler) constitue modele viabile pentru tineret la un anumit nivel, insa se pare ca liceenii nostri prefera modelele promovate de catre mass media gen cantareti de manele si tot felul de oameni care au bani, masini si femei... serios m-am saturat total de cacatu asta de televiziune care toata ziua prezinta asta.
Si e oarecum logic ca baiatul virgin de clasa a 10-a care isi doreste fete si numai la asta-i sta gandul sa doreasca sa copieze pe cel prost dar care are masina, bani.. si mai ales multe femei si care e respectat de restul prostimii.
Deci imho principala problema a generatiei tinere (din care fac parte) este influenta enorma a mass mediei, influenta care se dovedeste de cele mai multe ori nefasta ori neconstructiva.

Trimis de: standing_stone pe 22 Jul 2006, 09:39 PM

poate sunt de moda veche dar eu cred ca parintii reprezinta adevaratelle modele(bune sau rele)cele pe care le urmezi cu adevarat.monica gabor sau Che Guevara..astea sunt fite.poate iti plac ca persoane(desi nu le cunosti mai deloc) poate le admiri poate aspiri sa ajungi ca ele...dar nu cred ca poti sa le iei ca model.cum ai putea sa o faci cand de fapt nu stii despre ele decat ce vezi la tv sau ce ai mai citit prin carti.un model iti influenteaza comportamentul mentalitatea.o persoana pe care nici nu o cunosti nu poate face asta.daca adolescentii viseaza masini bani si toate cele o fac pt ca au avut un ex prost de la parinti care au pus accent pe partea materiala si nu pe cea...spirituala sa spun.cel putin eu asta inteleg prin model

Trimis de: Kyklos pe 22 Jul 2006, 10:05 PM

QUOTE (standing_stone @ 22 Jul 2006, 10:39 PM)
parintii reprezinta adevaratelle modele

Parinti cu mentalitatea retrograda sunt din start exclusi din lista celor mai bune modele in viata

Trimis de: Zeratul pe 23 Jul 2006, 01:03 AM

Sunt curios ce modele ai avut tu standing_alone.

"daca adolescentii viseaza masini bani si toate cele o fac pt ca au avut un ex prost de la parinti care au pus accent pe partea materiala si nu pe cea...spirituala sa spun.cel putin eu asta inteleg prin model"

E normal... baietii la varsta aia vor fete, vor sex iar fetele vor bani plimbari cu masina si alte lucruri cu care sa iasa in evidenta.
Iar atunci iei drept exemplu pe un oarecare manelist care are masina si bani si agatza fete multe si frumoase.
Asta se intampla cu marea majoritate si nu e un comportament specific romanesc, chiar deloc. E generala treaba.

Trimis de: Kyklos pe 23 Jul 2006, 08:41 AM

Massmedia ne ofera cele mai bune modele in viata : nunta lui Iri a fost nunta secolului , nunta Ioanei Basescu va fi cu siguranta a mileniului rofl.gif
...viceversa emisiunea tembela de pe Crima TV ne arata cat de greu e sa fi mama de oligofrena si fiica retardata...
mama si fiica pentru o saptamana isi schimba rolurile...fiica nu discuta despre problemele intampinate in dragoste de obicei acesta e marul discordiei la ea in casa (cu cine e la ora asta fiica mea unsure.gif , daca ramane peste noapte insarcinata unsure.gif , daca vine a doua zi la mamasa si-i zice ca nu mai e virgina unsure.gif ) ....am vazut un searial din aceasta capodopera ,mi-am dat seama pentru ce patura sociala e aceasta emisiune cu un real succes

Trimis de: standing_stone pe 23 Jul 2006, 12:31 PM

"Parinti cu mentalitatea retrograda sunt din start exclusi din lista celor mai bune modele in viata"
am spus ca parintii nu reprezinta neaparat modele bune.dar in general ei sunt cei care iti influenteaza cu adevarat viata
"E normal... baietii la varsta aia vor fete, vor sex iar fetele vor bani plimbari cu masina si alte lucruri cu care sa iasa in evidenta."
e normal ca baietii sa-si doreasca fete si viceversa dar...sa iei drept exemplu un manelist al carui singur merit e ca a fost un pic prin italia/spania/germania(sau ce alte tari mai sunt la moda acum) si apoi vine si se da mare smecher pe aici cu masinile furate sau mai stiu eu ce.asta in nici un caz nu e normal nonono.gif
eu raman la ideea mea.daca ai niste parinti ceva mai rasariti si ai si tu un pic de caracter in nici un caz nu o sa ajungi sa admiri idioate gen monicuta si sa te uiti la toate prostiile alea difuzate la tv.mi-e greu sa cred ca in alte tari se fac emisiuni atat de vulgare sau insipide ca cele de la noi.

Trimis de: nefertiti-old pe 23 Jul 2006, 01:20 PM

QUOTE (standing_stone @ 23 Jul 2006, 01:31 PM)
mi-e greu sa cred ca in alte tari se fac emisiuni atat de vulgare sau insipide ca cele de la noi.

De ceee? Dobitoci sunt peste tot. Difera doar concentrarea pe metru patrat si gradul de expunere. In rest...

Trimis de: standing_stone pe 23 Jul 2006, 04:16 PM

sunt dar nu ocupa functii importante si mai ales nu se fac emisiuni despre ei.in afara de reality showrile americane inca nu am vazut ceva care sa se asemene cu emisiunile gen viata familiei vijelie,a tipilor aia de la clejani sau ce mai e pe la tv.si oricum alea nu sunt chiar atat de proaste calitativ

Trimis de: andra_v pe 22 Nov 2006, 06:41 PM

Acum daca toti sub 50 de ani care au ceva in cap parasesc tara si raman numai incultii, smecherii si fasnetii...

Trimis de: freeman pe 31 Mar 2007, 11:25 AM

care mare personalitate culturala a parasit tara?

Trimis de: senatoru clestilor pe 31 Mar 2007, 12:34 PM

contraste wrote
Domnul George Pruteanu a pasit in viata ca librar. Iniatial, atat a putut face pentru dragostea sa pentru carti.
Apoi, a terminat studiile de lingvistica, si, cu pasi mici, s-a indreptat spre o cariera unde cuvintele zobara, dar se si aduna.
Multe raman ca repere.
Este un om subtire ca persoana, dotat cu un umor tot atat de subtire.
Poate fi considerat self made man.
Cauta sa promoveze anumite valori, uneori cu riscul de a fi considerat intepenit.
Ar trebui sa facem difenta noi, intre ce se poate schimba si ce nu.
Pentru asta insa trebuie o anume cultura si intelegere.
Este la curent cu moda discutiilor on-line, practicand un dialog activ si acid epigramat, si nu numai, pe site-ul propriu.



gresit. Pruteanu e un bicisnic incapatanat si uimitor de stupid. Nu l-as recomanda nimanui ca un model demn de urmat, si cred ca oricine o face cade intr-o teribila eroare. Dragostea pt carti nu e o scuza pt lipsa de bunacredinta sau judecata clara, nepartinitoare. Pruteanu le-a etalat de prea multe ori in presa sau la TV, pt nu putea fi usor amintite.
Personal nu am tentatia de a fi reprezentat de Pruteanu (ba chiar dimpotriva) doar pt ca acestuia i se acorda cu atata larghete eticheta de intelectual. Cei care se pretind intelectuali (multi de a caror bunacredinta incerc sa nu ma indoiesc) si vad asa la modul cosangvinic in Pruteanu un model demn de urmat, gresesc.

E acolo poate o urma de disperare sau vreun snobism la fel de "intelectual" in a se vrea a fi reprezentat aprioric si nelimitat de Pruteanu, Liiceanu, sau Patapievici dar pe asta n-o mai comentez. Doar ca Pruteanu este exemplul tipic ce nu trebuie
cu siguranta urmat.


Zeratul

"Ernest Che Guevara este un model fantastic pentru tineri. Din pacate sub 1% dintre adolescenti inteleg cine a fost el.
Degeaba sunt rockeri cu tricoul cu Che Guevara pe ei daca habar n-au cine a fost cu adevarat, ce-a facut, pentru ce-a luptat.
Che Guevara este un simbol... unul pe care americanii nu au reusit sa-l distruga.


hmm, model fantastic pt tineri, zici. amuzant si procentul de 1%. As zice ca si aia 1 % se multumesc cu Legenda Che Guevara decat cu realitatea. Probabil ca mitul excede realitatea in cazul asta. Pana la un punct adoratia adolescentilor pt Che Guevara e scuzabila, si e o motivatie clara pt a-si exhiba revoltele de tot soiul. Trebuie spus ca activismul lui Che Guevara a pus in practica regimuri politice ce s-au dovedit a fi esecuri . Oare cubanezilor alora ce trec oceanul in barci sau anvelope de ce le-a ajuns pana-n gat viva la revolucion , de s-au hotarat sa faca treaba asta?

Trimis de: Leonardo pe 22 Aug 2007, 02:46 PM

Un articol interesant despre 'intelectualitate', curatenie morala si eventualele modele culturale promovate la noi:

Scriitorul politic - noul monstru cultural
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-08-22&id=225587

Trimis de: andra_v pe 10 Sep 2007, 03:52 PM

Monica Columbeanu, Ioana Basescu, Vali Vijelie, Robert Turcescu. Faza e ca te influenteaza emisiunile cu care televiziunea te bombardeaza constant.
Nu inteleg un lucru: de ce nu imita oamenii calitatile, nu numai cusururile vedetelor? Manelistii muncesc pt. banii aia, dau spectacole noaptea, columbenii si Gigi Becalii mai pun un ban pt. sinistrati, la fel si Ioana Basescu. Ziaristii mai nimeresc cate o fraza inteligenta la kilogramul de perle. Pt. ce poporul retine numai aspectele negative?

Legat de scriitorul politic, este cel mai apreciat pentru ca flateaza orgoliul pustimii, te face sa te crezi inteligent, special. Cititi-l pe Plesu, Dilema, doar sunteti baieti despepti! Nu ca Pruteanu e mai breaz, dar are cusurul ca te face sa-ti vezi carentele, nu te simti inteligent cand il asculti.

Trimis de: freeman pe 11 Apr 2008, 08:19 AM

L-o fi luat cineva ca model pe Balasa?

Trimis de: Blakut pe 11 Apr 2008, 09:47 AM

QUOTE
Pt. ce poporul retine numai aspectele negative?


Pai ce, poporul stie ca sunt negative?

Trimis de: terraneus pe 16 May 2008, 11:31 AM

QUOTE(Zeratul @ 11 Jul 2006, 03:46 PM) *
Ernest Che Guevara este un model fantastic pentru tineri. Din pacate sub 1% dintre adolescenti inteleg cine a fost el.
Degeaba sunt rockeri cu tricoul cu Che Guevara pe ei daca habar n-au cine a fost cu adevarat, ce-a facut, pentru ce-a luptat.
Che Guevara este un simbol... unul pe care americanii nu au reusit sa-l distruga.



multi nu stiu intr-adevar cine a fost Che Guevara, dar se pare ca toata lumea e constienta ca este un simbol al libertatii, un om care a spus nu unde altii nu au putut.

cred ca asta ii atrage pe tinerii care si-l aleg ca simbol. toti tinerii sunt cam razvratiti, si ce model mai bun puteau sa isi aleaga...

Trimis de: IoanV pe 21 May 2009, 09:11 PM

Pe cei interesati de o noua educatie ii invit pe site-ul http://www.neweducation.ro.

Trimis de: calfa pe 22 May 2009, 02:12 PM

clapping.gif

Felicitari, Ioane ! thumb_yello.gif Si ... la cat ma mari succesuri !

Nu am formulat asa doar cu ironie la adresa sarbatoritei de ieri. Suntem la ... Cultura Romaneasca, Tineretul Si Modelele. Ei uite, eu as paria ca pe langa succese va intra si forma succesuri in vocabularul noii generatii. E parte din noua educatie, vrem sau nu.

E merituos ceea ce faci tu, nu dintr-un mare oras, cosmopolit, ci dintr-un loc pe care il banuiesc apropiat de traditional. Din inima vechii Dacii ... smile.gif


p.s. Hanu la CV?! Unde e Mihai sa o vada pe asta ? Unde ? rolleyes.gif

Trimis de: Felina pe 22 May 2009, 03:40 PM

QUOTE(IoanV @ 21 May 2009, 08:11 PM) *
Pe cei interesati de o noua educatie ii invit pe site-ul http://www.neweducation.ro.



Ioan, saitul mi-a provocat interes, dar e greu de citit si de urmarit. meniurile se incarca greu iar pozele de fundal care se schimba mereu, desi sunt extraordinar de frumoase, ingreuneaza cititul. Fontul textului e prea marunt pentru mine iar textele sunt tare lungi. Am inteles ca exista niste setari ca sa configurez saitul mai pe placul meu, dar in momentul asta nu am timp si ceea ce am citit pana acum nu mi-a deschis asa mult curiozitatea incat sa ma apuc de setari pana sa inteleg ce vrea saitul de la mine. Doar o parere. Subliniez ca ma intereseaza subiectul si cred ca voi reveni pe sait, daca imi voi mai aminti vreodata de el.

Trimis de: IoanV pe 23 May 2009, 10:00 AM

@ Calfa
Multumesc. Chiar am impresia ca sunt mai apropiat de traditional fara a fi departe de cultura. Traditia ramine totusi ceva ce imi aminteste cine sintem cind indraznesc sa intru in furtunile sau bataliile din cultura.

@ Felina
Mersi de raspuns, sugestiile sunt pretioase.
Inca mai am mult de lucru pina cind indeplineste si toate exigentele mele wink.gif . Va fi si o scurta introducere in flash care va prezenta ce vrea steul si cum.
O sa pun o sectiune de introducere cu prezentarea setarilor. De exemplu daca de la Customize se seteaza un background si o culoare acestea nu se mai schimba.
In sectiunea Imagini iti poti face o idee despre ce trateaza site-ul. De vazut si sectiunea Video, unde se prezinta citeva argumente si sfaturi f. utile pt parinti.
A trebuit sa ii dau drumul, dar va fi optimizat...
Fiecare tema principala este analizata pe categorii, apoi in detaliu. Daca faci click pe un detaliu, apar informatiile cu scris mai mare.
Eu sugerez o vizualizare 1024/768 fullscreen celor ce doresc sa vada mai mare. Intr-adevar nu e prea mare viteza dar deocamdata nu pot oferi mai mult. Chiar si la aceasta viteza insa incarcarea nu ar trebui sa dureze prea mult.

Trimis de: marduk pe 23 May 2009, 10:17 AM

Un site inteligent, frumos lucrat, alternanta fotografiilor desi foarte frumoase oboseste. Mi-a placut partea despre parintii buni si parintii inteligenti, sunt multe lucruri de comentat. Poate trebuia si o sectiune despre modele, o fi dar nu am stat prea mult, cu siguranta am sa revin si voi avea si ceva comentarii fata de IE si modele. Felicitari celor care au colaborat la executia site-ului.

Trimis de: IoanV pe 23 May 2009, 03:33 PM

Am eliminat alternanta fotografiilor.
Multumim pt. felicitari. Sper sa fie util, sa ne trezeasca din "binele nostru" spre "mai bine".
Modelul propus de site este omul complet, desavirsit printr-o buna educatie, un om inteligent emotional si social, care stie sa iubeasca si sa isi creasca bine copiii. Iar daca e profesor atunci e unul fascinant. wink.gif . Se poate si se arata si cum....

Trimis de: fiica_lunii pe 29 Jul 2009, 10:37 AM

QUOTE(Mihai @ 20 Oct 2005, 02:14 AM) *
Considerati ca exista in cultura romaneasca a acestor vremuri modele pentru cei tineri, pe care acestia sa le urmeze?

Care ar fi acestea si de ce?



Eu i-am avut ca modele in viata pe parintii mei si nu i-as da pe nici unul din "modelele" de la TV. Eu am fost crescuta intr-o epoca in care impactul televizorului asupra oamenilor era minimal, acest lucru silindu-i sa-si aleaga model de viata reale cuma ar fi: parinti, profesori etc.
Astazi cand parintii sunt plecati la munca in strainatate, sau cei care muncesc in Romania, muncesc 8 ore oficial dar trebuie sa stea la munca in realitate cel putin 10 ore, iar profesorii nu isi mai dau interesul de a invata copiii decat strict informatiile fade din carti, nu isi mai dau interesul sa pregateasca tinerii pentru viata, in aceste conditii copiii sunt lipsiti de modelele reale, palpabile si atunci sunt siliti sa caute in alta parte modele. Si unde ar putea in alta parte decat la televizorul care ne invadeaza viata?
Eu nu consider asta o situatie fericita, caci televizorul e un furnizor de falsitate. Tot ce este show ere un procent ridicat de falsitate, de sentimente mimate, regizate, intr-un cuvant de MINCIUNA. Si din pacate mass-media e inteleasa ca fiind "cultura romaneasca a acestor vremuri". De aceea se formeaza generatii de oameni din ce in ce mai inculti, mai falsi si mai rapace.... pentru ca nu mai exista alaturi de tineri adevarate modele.

Trimis de: Boudicca pe 29 Jul 2009, 11:21 AM

QUOTE(fiica_lunii @ 29 Jul 2009, 11:37 AM) *
.... pentru ca nu mai exista alaturi de tineri adevarate modele.

Stii fiica_lunii, eu cred ca totusi exista alaturi de tineri adevarate modele, doar ca depinde de aspiratiile si prioritatile fiecaruia.
Eu am ca modele in viata doua persoane: mama si o profesoara de franceza. Am de invatat multe de la ambele.
Mama mea e plecata in strainatate, sunt singura de la 12 ani si totusi acest lucru nu m-a impiedicat sa o am pe mama ca model. Poate sunt o exceptie sau un caz fericit, nu stiu, dar cunosc tineri de varsta mea care traind in aceste vremuri au ca modele in viata oameni din viata reala, fie profesori, fie alti prieteni etc. Cred ca in alegerea unui model in viata esti influentat de gradul de educatie si de valorile stabilite in viata.
E adevarat ca o mare parte din tineri sunt stapaniti de televiziune, calculator si orice altceva, dar totusi exista tineri care inca mai citesc, carora inca le mai place scoala si care renunta la confort pentru a face sport, a merge pe jos...nu doar a sta ca o leguma in fata televizorului si a-si creea modele false in speranta ca nemiscandu-si fundul de pe canapea ar putea sa ajunga ca X-ulescu.
Pentru tot ce vrei sa ai sau sa fii trebuie sa depui efort si sa renunti uneori la multe lucruri.

Trimis de: fiica_lunii pe 29 Jul 2009, 01:59 PM

Ai dreptate, boudicca, cunosc si eu tineri asa cum spui tu, care nu isi aleg modele de la TV, dar parca devin din ce in ce mai putini pe zi ce trece. In vremurile in care am crescut eu, tin minte ca si la scoala erai invatat sa-ti alegi modelele dintre oamenii din preajma ta care faceau lucruri bune pentru cei din jur. Erai invatat sa iei exemplu de la cei care se sacrifica pentru altii, de la parintii care muncesc si se sacrifica pentru tine.
In ziua de azi ce invata tinerii de la TV? Sa-si ucida parintii.

Trimis de: marduk pe 29 Jul 2009, 03:04 PM

QUOTE(Boudicca @ 29 Jul 2009, 12:21 PM) *
QUOTE
Eu am ca modele in viata doua persoane: mama si o profesoara de franceza. Am de invatat multe de la ambele.

Modelele din familie sun in opinia mea o mare gresala, eu cred ca alegera unui model din sanul familiei este o gresala. Ca individ nu te poti compara cu strabunicul, bunicul, tata, mama, etc. trebuie sa te compari cu colegii de generatie, modelele din acest nivel trebuie sa provina, asta in cazul in care chiar vrei sa te ridici deasupra starii familiei, cand afirm asta, am in vedere doar modelele pozitive.
QUOTE
Mama mea e plecata in strainatate, sunt singura de la 12 ani si totusi acest lucru nu m-a impiedicat sa o am pe mama ca model.

Mama ta merita tot respectul, sa fie sanatoasa si fericita ca isi poate ajuta familia. Am o nedumerire de ce ti-ai ales-o ca model pe mama ta? Mai degraba cred ca tu vei dori sa-ti cresti copii in tara ta, sa fi alaturi de ei nu numai financiar ci si fizic.




Trimis de: Cla pe 29 Jul 2009, 03:37 PM

QUOTE(marduk @ 29 Jul 2009, 03:04 PM) *
Mama ta merita tot respectul, sa fie sanatoasa si fericita ca isi poate ajuta familia.

Da? Chiar? Eu am o alta parere. Mama a sters-o, "cica imi ajut familia", dar tocmai aceeasi familie a abandonat-o.
Bullshit dry.gif
Asta-mi aduce aminte de femeile care, trecute de 30 de ani vor sa se "realizeze".
Sa se "gaseasca" si altele.
Nu mai zic mai multe, ca as fi misogin, tocmai vazut din prisma alora.
Si apropo de femeile care o sterg pe când are copilul 12 ani: E dovada de egoism, tocmai când copilul are nevoie de tine.
Când tocmai intra în adolescenta si ar avea nevoie.

Trimis de: marduk pe 29 Jul 2009, 03:51 PM

QUOTE(Cla @ 29 Jul 2009, 04:37 PM) *
QUOTE
Mama a sters-o, "cica imi ajut familia", dar tocmai aceeasi familie a abandonat-o.

Nu sunt de acord cu tine, pentru multe familii din Romania, faptul ca un membru al familiei (cateodata chiar mama) lucreaza in UE, este mana cereasca. In Romania ar castiga 7-10 milioane ca textilista, croitoreasa, etc. In UE ca menajera castiga 800-1000 euro, exista un sacrificiu, dar in disperare de cauza merita sa risti.
QUOTE
Asta-mi aduce aminte de femeile care, trecute de 30 de ani vor sa se "realizeze".

Si ce ai cu aceste femei? M-am intrebat de multe ori de ce romanii au rezistat sub turci atat de mult, fara sa-si schimbe traditiile? Ei bine ortodoxia are ceva comun cu misoginismul, conditia femeii in societatea islamica si conditia femeii in societatea romaneasca.
QUOTE
Si apropo de femeile care o sterg pe când are copilul 12 ani: E dovada de egoism, tocmai când copilul are nevoie de tine.

Mai degraba este vorba de disperare. Ca femeie cand iti vezi familia, barbatul care se presupune a fi stalpul casei, inglodata in datorii, fara bani, fara resurse, un barbat care mai si bea tot ce castiga, atunci chiar ca ai nevoie de multa putere sa iei o decizie pentru a salva ceea ce mai poate fi salvat, copii.




Trimis de: turbo trabant pe 29 Jul 2009, 03:52 PM

QUOTE(Cla @ 29 Jul 2009, 03:37 PM) *
Asta-mi aduce aminte de femeile care, trecute de 30 de ani vor sa se "realizeze".

Pai se "realizeaza" , care e problema? ohyeah.gif

ON topic : modelele in romania sunt panaramele de la tv dupa care suspina toate toantele " ai vazut fata ce fustitz avea tarfa aia de la teve?"

Tudor Chirila despre generatia asta:
http://www.gandul.info/media-advertising/chirila-nu-mai-deosebesti-curvele-de-restul-fetelor.html?3939;4674482

reversul medaliei : curvele stau cu pesti ohyeah.gif . inca o generatie pierduta.

Trimis de: marduk pe 29 Jul 2009, 04:00 PM

QUOTE(turbo trabant @ 29 Jul 2009, 04:52 PM) *
modelele in romania sunt panaramele de la tv dupa care suspina toate toantele " ai vazut fata ce fustitz avea tarfa aia de la teve?"

Din nefericire ai dreptate, multi romani cred ca exista o solutie de a te imbogatii fara munca peste noapte, tocmai de aceea vezi la tembelizor fel de fel de stiri in care romanii sunt implicati in traficul de droguri, carausi, prostiti de cartelurile mafiote.

Trimis de: turbo trabant pe 29 Jul 2009, 04:04 PM

QUOTE(marduk @ 29 Jul 2009, 04:00 PM) *
multi romani cred ca exista o soluti de a te imbogatii fara munca peste noapte

si din ce in ce mai multi tineri. fetele cu p.... si baetii cu "valoarea lor".


Trimis de: Cla pe 29 Jul 2009, 04:11 PM

N-ar fi rau, Marduk, sa vorbesti in bani de azi.
Daca am lua-o in millioanele tele, toti românii ar fi milionari, si atunci de ce sa se mai plânga...
Dupa câte stiu, azi e un euro 4,2138 Lei
Apropo de banii de azi, la fel am auzit in Iugoslavia:
Parintii mei au fost acolo, in Kosovo.
S-au oprit pe dreapta pe drum si au vrut sa cumpere o lubenita/un pepene.
Na, si vânzatorul zice ceva de câteva milioane de dinari.
Taica-meu zice "Bog stari, dar de unde sa scot niste milioane, daca am banii noi. Cred ca la mintea ta de avansat te-ai fi gândit."


Trimis de: marduk pe 29 Jul 2009, 04:19 PM

QUOTE(Cla @ 29 Jul 2009, 05:11 PM) *
N-ar fi rau, Marduk, sa vorbesti in bani de azi.
Daca am lua-o in millioanele tele, toti românii ar fi milionari, si atunci de ce sa se mai plânga...

7 milioane inseamna putin peste 150 euro, pentru 8 ore de munca la masina de cusut, pe luna, e rau? e bine? intr-o piata unde un kilogram de rosii costa ca la Amsterdam sau Berlin, ceapa este la acelasi pret, nu vad unde este este problema?

Trimis de: Cla pe 29 Jul 2009, 04:44 PM

Problema e ca tu vorbesti sespre milioane de lei, pe care nu le ai in buzunar.
N-ar fi rau sa vorbesti de leii reali.

Trimis de: marduk pe 29 Jul 2009, 04:55 PM

QUOTE(Cla @ 29 Jul 2009, 05:44 PM) *
N-ar fi rau sa vorbesti de leii reali.

Adica? unsure.gif


Trimis de: Cla pe 29 Jul 2009, 05:27 PM

Marduk, nu ma chinui, te rog.
Ai milioane in portofel sau sute? zeci? (de lei)
Nu cred ca ai avea milioane.

Trimis de: marduk pe 29 Jul 2009, 06:06 PM

QUOTE(Cla @ 29 Jul 2009, 06:27 PM) *
Marduk, nu ma chinui, te rog.

Am sute de lei, noi, miloane vechi. Franta a trecut prin aceiasi perioada, Italia a ajuns celebra cu inflatia. La ce te referi cand vb de bani? puterea de cumparare? valoarea muncii depuse? ce?

Trimis de: Boudicca pe 29 Jul 2009, 08:17 PM

QUOTE(marduk @ 29 Jul 2009, 04:04 PM) *
Modelele din familie sun in opinia mea o mare gresala, eu cred ca alegera unui model din sanul familiei este o gresala. Ca individ nu te poti compara cu strabunicul, bunicul, tata, mama, etc. trebuie sa te compari cu colegii de generatie, modelele din acest nivel trebuie sa provina, asta in cazul in care chiar vrei sa te ridici deasupra starii familiei, cand afirm asta, am in vedere doar modelele pozitive.

Eu cred ca cele mai bune modele le poti gasi anume in familie si cu ajutorul lor te poti ridica mult deasupra starii familiei (si ma refer anume in cazurile in care ai o relatie sanatoasa cu cei din familie: mama, tata, bunicul, strabunicul...fie acel model oricine ar fi).

QUOTE
Mama ta merita tot respectul, sa fie sanatoasa si fericita ca isi poate ajuta familia. Am o nedumerire de ce ti-ai ales-o ca model pe mama ta? Mai degraba cred ca tu vei dori sa-ti cresti copii in tara ta, sa fi alaturi de ei nu numai financiar ci si fizic.

Daca mama mea nu a reusit pe plan profesional, asta nu inseamna ca daca aleg ca ea sa fie modelul meu in viata inseamna ca o urmez in tot si o sa repet aceleasi greseli pe care le-a facut ea. Suntem oameni si e specific omului sa greseasca. O admir pentru faptul ca este o luptatoare, ca desi a fost departe totusi mi-a fost aproape, ca miile de kilometri nu m-au facut sa o dispretuiesc din cauza asta si mi-au intarit sentimentele mele fata de ea. E o femeie cu tarie de caracter. O respect pentru faptul ca a stiut sa-mi fie si mama si tata si nimeni niciodata nu ar putea-o inlocui sau sa fie ca ea. Este unica...de asta este modelul meu. Oricate greutati nu ar fi avut nimic nu a doborat-o. Tot respectul pentru mama mea pe care o iubesc la plus infinit!
Nu vorbesc despre idealuri, vorbesc despre modele. Nu am nici un ideal, ci doar mai multe modele si de la fiecare incerc sa invat cate ceva si sa fiu cu o treapta mai sus.

Trimis de: fiica_lunii pe 30 Jul 2009, 11:12 AM

QUOTE(Boudicca @ 29 Jul 2009, 09:17 PM) *
Eu cred ca cele mai bune modele le poti gasi anume in familie si cu ajutorul lor te poti ridica mult deasupra starii familiei (si ma refer anume in cazurile in care ai o relatie sanatoasa cu cei din familie: mama, tata, bunicul, strabunicul...fie acel model oricine ar fi).


Daca mama mea nu a reusit pe plan profesional, asta nu inseamna ca daca aleg ca ea sa fie modelul meu in viata inseamna ca o urmez in tot si o sa repet aceleasi greseli pe care le-a facut ea. Suntem oameni si e specific omului sa greseasca. O admir pentru faptul ca este o luptatoare, ca desi a fost departe totusi mi-a fost aproape, ca miile de kilometri nu m-au facut sa o dispretuiesc din cauza asta si mi-au intarit sentimentele mele fata de ea. E o femeie cu tarie de caracter. O respect pentru faptul ca a stiut sa-mi fie si mama si tata si nimeni niciodata nu ar putea-o inlocui sau sa fie ca ea. Este unica...de asta este modelul meu. Oricate greutati nu ar fi avut nimic nu a doborat-o. Tot respectul pentru mama mea pe care o iubesc la plus infinit!
Nu vorbesc despre idealuri, vorbesc despre modele. Nu am nici un ideal, ci doar mai multe modele si de la fiecare incerc sa invat cate ceva si sa fiu cu o treapta mai sus.


Exact acest tip de model mi se pare si mie cel mai sanatos in viata unui om. Si de la parintii mei am cautat sa iau doar ce a fost bun, pentru ca fiecare avem defecte, dar cand incerci sa inveti ceva, logic e sa gasesti numai calitatile acelor oameni. Si imi admir parintii pentru ca au incercat in viata sa imi ofere ce e mai bun, desi ei au crescut in lipsuri la vremea lor. Nu mi-a lipsit nici dragostea lor, nici indulgenta, nici sprijinul moral, financiar (desi pentru asta faceau uneori mari sacrificii), nici sfaturile.
Ii admir si pentru ca in viata, prin munca serioasa s-au ridicat mult deasupra nivelului de la care au plecat si in care au trait parintii lor. Si-au facut meseriile cu daruire: mama a fost invatatoare si am vazut generatii intregi de copii care veneau dupa multi ani pe la noi pe acasa sa o revada si sa o stranga in brate, pentru ca pentru ea toti erau copii ei si cel de acasa (eu) si cei de la scoala. Iar tatal meu, ca sef de birou avea cel mai unit colectiv si cel mai atasat de sef. Am lucrat si eu 3 ani in aceeasi intreprindere cu tatal meu, dar nici un colectiv nu era ca al lui. In colectivul meu erau numai barfitoare (desigur incurajate de sefa) incat iti era sila sa mergi la munca (asa ca dupa ce mi-am acumulat 3 ani de experienta am taiat-o de acolo urgent). In colectivul tatalui meu nu ii auzeai niciodata sa se barfeasca, se aparau reciproc in fata oricui si oricand unul avea probleme ceilalti il inlocuiau in ceea ce trebuia rezolvat. Si era singurul birou din intreprindere care din cand in cand ieseau si in week-enduri impreuna (cu familiile).
Defecte au si parintii mei ca orice om, dar in momentul acesta nici nu mi le amintesc si nici nu doresc asta.



QUOTE
modelele in romania sunt panaramele de la tv dupa care suspina toate toantele " ai vazut fata ce fustitz avea tarfa aia de la teve?"

Eu cred ca ar trebui difuzat zilnic un spot mare in care sa scrie doar atat:
RAMANI, FITI DESTEPTI, CA TARA GEME .....(de prosti)!


Trimis de: turbo trabant pe 30 Jul 2009, 11:20 AM

QUOTE(fiica_lunii @ 30 Jul 2009, 11:12 AM) *
Eu cred ca ar trebui difuzat zilnic un spot mare in care sa scrie doar atat:
RAMANI, FITI DESTEPTI, CA TARA GEME .....(de prosti)!

parintii tai sunt oameni, restul descrisi sunt... romani.

Daca s-ar da un spot mare, sigur s-ar lua pentru el o spaga mare. rofl.gif

Personal am incetat sa cred in noua generatie cand vad ca mentalitatea este fix aceeasi ca a celor care au 'cladit' comunismul. tara asta are o mentalitate grosiera de pomanagii etern nemultumiti.

Trimis de: Rehael pe 30 Jul 2009, 11:50 AM

Poate cand patronii nu-si vor mai lua poamana din lefile angajatilor care ajung sa fie platiti pentru munca calificata cu mai putin de 200 euro pe luna, vor aparea si schimbari in starea de spirit generala...

Trimis de: fiica_lunii pe 30 Jul 2009, 12:08 PM

Eu nu am incetat sa sper ca incet, incet se va schimba mentalitatea...

Trimis de: turbo trabant pe 30 Jul 2009, 01:22 PM

QUOTE(Rehael @ 30 Jul 2009, 11:50 AM) *
Poate cand patronii nu-si vor mai lua poamana din lefile angajatilor care ajung sa fie platiti pentru munca calificata cu mai putin de 200 euro pe luna, vor aparea si schimbari in starea de spirit generala...

Crede-ma ca si patronul si angajatul sunt o apa si un pamant identic, au aceeasi mentalitate de joc cu suma zero.

Sunt putini tineri angajati caruia sa ii oferi o sansa in cariera pentru care trebuie sa munceasca, nu sunt dispusi , au o mentalitate consumista. Multi vor 1000-2000 de euro din start ( nimic rau in asta) dar sa faca zero. 9-17 cu o pauza de pranz generoasa, salariu cheltuit apoi in baruri de ajung sa ceara la parinti bani de chirie si masina dupa aia. Un fel de capitalism cu fata umana, che guevara daca era in bamboo.

Si bineinteles, marire de salariu dupa 2-3 luni pe motiv de vechime, ca altfel isi baga picioarele si scade productivitatea. rofl.gif

Trimis de: fiica_lunii pe 30 Jul 2009, 01:46 PM

Romanii s-au obisnuit sa aiba numai "drepturi" dar nu si obligatii.
Romanii se intreaba mereu "ce face tara asta pentru noi?". Dar nu vad ca "tara asta suntem noi". Deci in primul rand trebuie sa se intrebe "ce facem noi pentru ea?". Daca fiecare asteapta sa faca altii ceva pentru el, nimeni nu mai face nimic.... toti asteptam.... ce?... sa pice para malaiata? "Modelele" de "deontologi" de la TV vorbesc toata ziua de "drepturile omului". Nu spun ca nu e bine, caci trebuie sa ne cunoastem si aparam drepturile, dar nu trebuie sa uitam ca avem si obligatii.
Tipul asta de mentalitate trebuie schimbat: mentalitatea conform careia avem doar drepturi nu si obligatii, mentalitatea conform careia altii trebuie sa munceasca pentru noi.

Trimis de: turbo trabant pe 30 Jul 2009, 01:48 PM

QUOTE(fiica_lunii @ 30 Jul 2009, 01:46 PM) *
Tipul asta de mentalitate trebuie schimbat: mentalitatea conform careia avem doar drepturi nu si obligatii, mentalitatea conform careia altii trebuie sa munceasca pentru noi.

astept asta de cand l-au gaurit pe toarsu si toarsa de Craciun, ca el era vinovatu si sinistra si de fapt tara asta e plina de mici sclavi multumiti cu putin dar sa li se dea . tarziu de tot am inteles ca ceasca era modelul perfect de societate intretinuta pe care multi romani il doresc si azi.

brucan a fost finut, ceasca nu a fost un accident al istoriei devil.gif

Trimis de: Zed pe 30 Jul 2009, 02:12 PM

QUOTE(fiica_lunii @ 30 Jul 2009, 03:46 PM) *
Romanii s-au obisnuit sa aiba numai "drepturi" dar nu si obligatii.
Romanii se intreaba mereu "ce face tara asta pentru noi?". Dar nu vad ca "tara asta suntem noi". Deci in primul rand trebuie sa se intrebe "ce facem noi pentru ea?". Daca fiecare asteapta sa faca altii ceva pentru el, nimeni nu mai face nimic.... toti asteptam.... ce?... sa pice para malaiata? "Modelele" de "deontologi" de la TV vorbesc toata ziua de "drepturile omului". Nu spun ca nu e bine, caci trebuie sa ne cunoastem si aparam drepturile, dar nu trebuie sa uitam ca avem si obligatii.
Tipul asta de mentalitate trebuie schimbat: mentalitatea conform careia avem doar drepturi nu si obligatii, mentalitatea conform careia altii trebuie sa munceasca pentru noi.


Ai pus punctul pe i . Respect .


Sa dau numai un exemplu : O anumita tipa , vesnic nemultumita de salariu ( de sef , de colegi ) de mizerie pe care il avea , a reusit sa se angajeze la o firma straina unde avea impresia ca putea sa munceasca in acelasi mod cum o facuse si pana atunci , cu pauze lungi si dese , dat pe net , scris pe forumuri si apoi plecand spre casa vesnic epuizata . A lucrat fix o luna , atat au lasat-o . I-au desfacut contractul de munca . Bineinteles ca acum firma , seful si fostii colegi sunt toti niste nemernici si porci , ca ea a muncit , ca ea s-a strofocat toata saraca , ca ea are o facultate si are drepturi .
Nu e singura care merita salariul de 200 euro . NU face nici macar banii astia .

Trimis de: Rehael pe 30 Jul 2009, 02:34 PM

QUOTE(turbo trabant @ 30 Jul 2009, 02:22 PM) *
Crede-ma ca si patronul si angajatul sunt o apa si un pamant identic, au aceeasi mentalitate de joc cu suma zero.

Sunt putini tineri angajati caruia sa ii oferi o sansa in cariera pentru care trebuie sa munceasca, nu sunt dispusi , au o mentalitate consumista. Multi vor 1000-2000 de euro din start ( nimic rau in asta) dar sa faca zero. 9-17 cu o pauza de pranz generoasa, salariu cheltuit apoi in baruri de ajung sa ceara la parinti bani de chirie si masina dupa aia. Un fel de capitalism cu fata umana, che guevara daca era in bamboo.

Si bineinteles, marire de salariu dupa 2-3 luni pe motiv de vechime, ca altfel isi baga picioarele si scade productivitatea. rofl.gif


Nu te cred, pentru ca eu asta vad zilnic (nu zic de mine asa cum probabil ar crede unii, dar daca eu nu ma consider nefericita din punctul asta de vedere, adica ar trebui sa ma prefac ca nu-i vad pe altii?...), persoane care efectueaza munca calificata pe un salariu de mizerie, si muncesc... uneori plang si muncesc, iar mie mi se zdrobeste inima cand ii vad, ca dupa ani de munca ajung sa fie in ultimul hal de umiliti. Criza asta pare sa fie un motiv bun pentru unii pentru a-si bate joc de angajatii lor; impresia angajatilor cam asta este, ca se profita de faptul ca nu au unde sa plece... Si uite asa incep sa se gandeasca sa-si lase familiile si sa ia calea surghiunului spre alte meleaguri. Pentru ca nu sufera numai de saracie ci si din faptul ca-i judeca altii, cum ca "s-ar complace"..., sau facand haz de necaz, isi mai aduc aminte ca odinioara prin satele bunicilor lor cei saraci ca ei erau judecati drept prosti si puturosi...

Trimis de: turbo trabant pe 30 Jul 2009, 02:38 PM

QUOTE(Rehael @ 30 Jul 2009, 02:34 PM) *
persoane care efectueaza munca calificata pe un salariu de mizerie, si muncesc... uneori plang si muncesc

scuza-ma dar asta e mioritism 100%, serviciul este un contract nu sclavagie. si eu am intalnite servicii din astea si le-am dat set , m-am carat instantaneu.

urasc angajatii care accepta sa isi piarda demnitatea umana in fata unor argati cretini si psihopati la fel de mult cum urasc putorile. putorile +argatii = love.

Trimis de: marduk pe 30 Jul 2009, 02:59 PM

QUOTE(turbo trabant @ 30 Jul 2009, 03:38 PM) *
QUOTE
scuza-ma dar asta e mioritism 100%

nu cred, este vorba de EXPLOATARE, si nu vorbesc aiurea, in Romania, patronii se comporta ca in USA in anii '30. Nu exista un sistem, care in cazul in care ramai somer sau esti concediat, sa ajute angajatii respectivi fie sa-i dea in judecata pe angajatori, fie sa plateasca o suma de bani lunar care sa permita angajatului sa traiasca modest nu sa supravietuieasca.
QUOTE
serviciul este un contract nu sclavagie. si eu am intalnite servicii din astea si le-am dat set , m-am carat instantaneu.

cati dintre angajati crezi ca inteleg ce scrie in contractele de munca, multi stiu doar sa buchiseasca literele din buletin. crezi ca un individ care are o familie, copii, se poate "cara" instantaneu de la un job pe care s-a chinuit sa-l gaseasca.




Trimis de: Rehael pe 30 Jul 2009, 03:06 PM

@turbotrabant

Te scuz, dar daca urasti ce rezolvi?
Eu ti-am spus numai si cum se mai pot prezenta situatiile... Ca tot asa si acei oameni doresc sa plece pe la alte slujbe, dar care mai au si copii pe acasa nu se pot aventura asa usor.
Asa ti-as zice si eu, ca pentru ce sa muncesti la altul, oare cine nu-ti da voie sa-ti faci firma? Ori nu cumva te complaci in situatia de sluga ?...

Trimis de: turbo trabant pe 30 Jul 2009, 03:26 PM

QUOTE(Rehael @ 30 Jul 2009, 03:06 PM) *
@turbotrabant

Te scuz, dar daca urasti ce rezolvi?
Eu ti-am spus numai si cum se mai pot prezenta situatiile... Ca tot asa si acei oameni doresc sa plece pe la alte slujbe, dar care mai au si copii pe acasa nu se pot aventura asa usor.
Asa ti-as zice si eu, ca pentru ce sa muncesti la altul, oare cine nu-ti da voie sa-ti faci firma? Ori nu cumva te complaci in situatia de sluga ?...

exprimare gresita. scuze.

stiu cum e , dar prin alte meleaguri nenea manajerul ia un glont in cap /tavalit prin puf daca nu e cuminte. e chestie ca si acolo piata muncii e ca dracu acuma, dar oamenii nu tolereaza manareli din astea.

ceea ce da in " fata mamii , nu mai munci si plange ca proasta la birou , culca-te cu el ca o sa ai o viata mai usoara"/"pupa-l in coor ca el e seful".

Trimis de: Rehael pe 30 Jul 2009, 03:40 PM

Se poate, si pe la noi mai zic unii asa, dar concluzia la care ajung este ca gloantele nu le-ar rezolva neaparat problemele. Desi nu o privesc cu bucurie, solutia pentru care opteaza in final, ca sa nu ajunga aici criminali, este sa plece in strainatate pe la rude...; ca asa s-a ajuns, incat nu cred ca mai exista familie de romani care sa nu aiba cateva neamuri plecate in alte tari.

Trimis de: turbo trabant pe 30 Jul 2009, 03:45 PM

QUOTE(Rehael @ 30 Jul 2009, 03:40 PM) *
ca asa s-a ajuns, incat nu cred ca mai exista familie de romani care sa nu aiba cateva neamuri plecate in alte tari.

care atunci cand se intorc in tara se mira de imobilismul/fatalismul celor ramasi. bingo spoton.gif

Trimis de: Rehael pe 30 Jul 2009, 03:57 PM

Care-s mai redusi, da, asa fac. Altii, care au fost plecati si s-au intors cu ceva bani incat sa-si deschida o afacere si sa-si duca viata mai departe aici, sunt in stare sa priveasca si din alte perspective...

Trimis de: turbo trabant pe 30 Jul 2009, 04:07 PM

ce vroiam sa spun este ca sistemul asta prost e creat de fatalism si de frica, aceiasi oameni veniti din afara nu se mai regasesc in canoanele lui.
de asta comunismul a prins beton: fatalism=> frica=> lasitate=> duplicitate=> perversitate. si va continua inca 2000 de ani dupa inca tspe invazii romane/turce/pasoptiste/germane/americane/rusesti/chineze/extraterestre.

e de neschimbat, e in gena acestui popor si fiecare purtam virusul.

Trimis de: Cla pe 30 Jul 2009, 04:23 PM

Desi urasc acest fel de-a fi, nu are nevoie de 2000 de ani. In Germania s-a rezolvat in timp de 50 de ani.
Si cu toate ca mi-ai zis, turbo trabant, ca doar 3 zile pe saptamâna vin reportaje despre "Al 3-lea Reich", te înseli.
În fiecare zi vezi asa ceva, fie pe ZDF, pe N-24 sau n-tv, fara sa fie mentionate pe undeva.
N-ar fi rau sa afle si România de istoria proprie nazista, poate s-ar comporta altfel cu tiganii.

Trimis de: Rehael pe 30 Jul 2009, 04:27 PM

@turbo trabant

QUOTE
ce vroiam sa spun este ca sistemul asta prost e creat de fatalism si de frica, aceiasi oameni veniti din afara nu se mai regasesc in canoanele lui.
de asta comunismul a prins beton: fatalism=> frica=> lasitate=> duplicitate=> perversitate. si va continua inca 2000 de ani dupa inca tspe invazii romane/turce/pasoptiste/germane/americane/rusesti/chineze/extraterestre.

e de neschimbat, e in gena acestui popor si fiecare purtam virusul.



Probabil ai tu niste motive sa spui lucrurile astea...
Dar referitor la realitatea cu care iau eu contact, vreau sa-ti spun ca(cu mici exceptii) numai de frica si lasitate nu poate fi vorba. Sunt oameni cu totul normali, unii dintre ei chiar caractere deosebite, dar care trebuie sa aleaga intre a-si lasa copiii acasa sa inebuneasca singuri si a infrunta saracia pana la noile alegeri guvernamentale promitatoare de trai bun. Pentru ca atata vreme cat patronul demonstreaza ca se conformeaza legilor tarii, adica cum ar putea avea cineva ceva de obiectat?...

Trimis de: turbo trabant pe 30 Jul 2009, 04:36 PM

QUOTE(Cla @ 30 Jul 2009, 04:23 PM) *
Desi urasc acest fel de-a fi, nu are nevoie de 2000 de ani. In Germania s-a rezolvat in timp de 50 de ani.
Si cu toate ca mi-ai zis, turbo trabant, ca doar 3 zile pe saptamâna vin reportaje despre "Al 3-lea Reich", te înseli.
În fiecare zi vezi asa ceva, fie pe ZDF, pe N-24 sau n-tv, fara sa fie mentionate pe undeva.
N-ar fi rau sa afle si România de istoria proprie nazista, poate s-ar comporta altfel cu tiganii.

Cla si autostrazile in nemtania tot in 50 de ani s-au facut. aici probabil tot in 2000 de ani.

am observat ca s-au inmultit filmele dar spre deosebire de romanica unde 'fritz is evil, we good" , documentarele sunt destul de obiective, unul pe n-24 baga un pic elogiu lui adolfel ca a salvat economia germana blink.gif .

bre, romania nu are trecut nazist ci numai glorios. daca a fost cineva de vina , asta e, fatalitate, era un strain. rofl.gif

@rehael: da, din 4 in 4 ani , romanu spera ca vine unii si e mai bine, creste pensiile, salariile etc etc .ce naiba o spera ca de 20 de ani ramane cu speranta.....

...
an4: sa vina xlescu sa ne salveze ! numai el , el e alesul , toti ceilalti sunt hoti!
an0: ok, a iesit xlescu, o sa curga lapte si miere !
an1: xlescu e hot ! sa vina altii repeeeedeee!
.
.
an4:.....

Trimis de: Cla pe 30 Jul 2009, 04:57 PM

QUOTE(turbo trabant @ 30 Jul 2009, 04:36 PM) *
Cla si autostrazile in nemtania tot in 50 de ani s-au facut. aici probabil tot in 2000 de ani.

No, pai au inceput mult mai devreme http://de.wikipedia.org/wiki/Reichsautobahn
Daca ma gândesc la autostrada româneasca, nici în 2000 de ani n-o sa fie gata.
Si stii de ce? Pentru ca se leaga cu sârma, nu se face un lucru " ca lumea"
http://www.hanuancutei.com/forum/content/Odi-in-Dialog-Dezbaterile-Hanului/9225/Legm-Cu-Sarm-Asta-E-Merge-Si-asa-/

Trimis de: turbo trabant pe 30 Jul 2009, 05:09 PM

QUOTE(Cla @ 30 Jul 2009, 04:57 PM) *
Si stii de ce? Pentru ca se leaga cu sârma, nu se face un lucru " ca lumea"

Asta e , ce sa facem, sefu e prost , salaru e mic, spagi multe , teren prost .

Niciodata Dorel nu e de vina


Trimis de: Cla pe 30 Jul 2009, 05:10 PM

QUOTE(turbo trabant @ 30 Jul 2009, 04:36 PM) *
am observat ca s-au inmultit filmele dar spre deosebire de romanica unde 'fritz is evil, we good" , documentarele sunt destul de obiective, unul pe n-24 baga un pic elogiu lui adolfel ca a salvat economia germana blink.gif

Da, l-am vazut si eu, m-am uitat. Dar daca te-ai uitat cu atentie, ai vazut ca banii primiti de el au fost din Anglia.
Perversitatea a fost ca Chamberlain a stiut foarte bine ce se-ntâmpla, dar a finantat-o, doar ca sa-l tina în frâu pe Stalin.
Ca Adolf a finantat din asta U1 si U2, asta n-a putut s-o stie. Nu s-a asteptat la un doilea Napoleon rofl.gif
Dar astea nu are de-a face cu noi... Sunt alti specialisti în WW2 pe-aici...

Trimis de: turbo trabant pe 30 Jul 2009, 05:12 PM

off: chamberlain a fost un bou.

on: romanii au numai eroi: dracula, stefan cel sfant si nicolae ceausescu- asta se va invata in cateva decenii la scoala: ca cescuta a fost un domnitor din lungul sir de domnitori care "luptau pentru tependenta" si ca a facut a doua mare cladire din lume dupa pentagon.

Trimis de: Zed pe 30 Jul 2009, 05:13 PM

Toata lumea isi da cu parerea ca ministrul x sau presedintele y e hot . Cati insa din cei care afirma asta se duc sa voteze ?! Majoritatea NU merg , deci ori au o placere sadica de a le merge rau , ori mai au obtiunea cea mai des intalnita si cea mai dorita - sa pozeze ca victima . Unora chiar le place asta la nebunie , sa se vaite . EI sunt perfecti , muncitori , inteligenti cu facultati fara numar , numai statul , ministrii , presedintii si tot restul care face parte din conducere sunt niste gunoaie fara valoare .

Pestele de la cap se impute dar cei care NU voteaza inseamna ca le place mirosul !

Trimis de: turbo trabant pe 30 Jul 2009, 05:15 PM

QUOTE(Zed @ 30 Jul 2009, 05:13 PM) *
Majoritatea NU merg

dar belesc ochii la tembelizor pe tema asta non-stop.

imi aduc aminte de bulibaseala de la rivolusion :" unde ai petrecut revolutia?" " In fata televizorului" thumb_yello.gif

Trimis de: Cla pe 30 Jul 2009, 05:18 PM

QUOTE(turbo trabant @ 30 Jul 2009, 05:09 PM) *
Asta e , ce sa facem,

Uite, asta e ce ma enerveaza. Daca fiecare zice "Asta, e ce sa facem, legam cu sârma, merge si-asa" ... ce dracu' sa se aleaga de tara asta??
Eu prevad ceva. Ceva rau. Românii, cei care au ceva la cap, vor pleca, si tiganii vor prelua Rromânia.
Pe germana se zice: Fiecare bobor are conducatorii pe care-i merita.

Trimis de: turbo trabant pe 30 Jul 2009, 05:20 PM

QUOTE(Cla @ 30 Jul 2009, 05:18 PM) *
Pe germana se zice: Fiecare bobor are conducatorii pe care-i merita.

ce dracu sa se aleaga: "sarma, bah"
off: pe franceza se zice "ca marche" aka "merge si asa" rofl.gif

Trimis de: Cla pe 30 Jul 2009, 05:34 PM

QUOTE(turbo trabant @ 30 Jul 2009, 05:12 PM) *
chamberlain a fost un bou.

Chamberlain a fost doar "ein Kind seiner Zeit"
Nu cred ca a fost un bou, ca es n-a stiut altcumva.
Eu cred ca mai degraba, ca orice politician, a fost dictat de banci pe-atunci. Si la fel l-a ajutat pe Stalin, de unde crezi ca si-ar fi cumparat baiatu' avioanele...
La fel ca acuma, când e dictat Obama de CFR.
Si... si mai bine... Hillary Clinton wink.gif
http://alles-schallundrauch.blogspot.com/2009/07/hillary-clinton-gibt-zu-die-cfr.html






Trimis de: turbo trabant pe 30 Jul 2009, 05:42 PM

QUOTE(Cla @ 30 Jul 2009, 05:34 PM) *
"ein Kind seiner Zeit"

makes peace not war/e si el saracu bine intentionat/ cocalarii are sentimente si ei /a furat si el dar ce sa ii faci ca era sarac si ii era foame.





Trimis de: marduk pe 30 Jul 2009, 05:54 PM

QUOTE(turbo trabant @ 30 Jul 2009, 05:07 PM) *
e de neschimbat, e in gena acestui popor si fiecare purtam virusul.

moncher, gena, virusul au un nume, EDUCATIA. Vaccinul trebuie facut de profesori, dar profesorii au mentalitati de schimbat, or cu mentalitatiili e greu, tare greu. te plangi ca cei care vin in tara cu mentalitatile de afara (occident) sfarsec prin a ceda, pai ce-ai vrea sa faca? sa devina martiri? sa lupte cu morile de vant? pentru ce? oricum nu-i intelege nimeni (aproape nimeni).

Trimis de: turbo trabant pe 30 Jul 2009, 06:23 PM

QUOTE(marduk @ 30 Jul 2009, 05:54 PM) *
moncher, gena, virusul au un nume, EDUCATIA.

de acord , dar nici nu vrem sa ne schimbam, ne place asa . suntem 100% perfecti ca natie, imaculati.

pai ce jmechere , ai vazut parijul si acum ai venit sa ne inveti pe noi cum merge treaba, sa ne dai lectii? lasa ca stim noi mai bine ! sad.gif

PS: ce sa faca? sa se simta straini in propria tara. sau, bai jmechere da-mi si mie niste bani ca tu ai . blink.gif

Trimis de: Zed pe 30 Jul 2009, 06:26 PM

QUOTE(turbo trabant @ 30 Jul 2009, 07:20 PM) *
ce dracu sa se aleaga: "sarma, bah"
off: pe franceza se zice "ca marche" aka "merge si asa" rofl.gif


Mie imi place cel mai mult passt scho!(n) sau Geaht scho guat rofl.gif



@marduc - educatia incepe de acasa , daca tata-i manelist cu valoare , zgarda de aur la gat si jip la scara , asta o sa aprecieze si fiul ca fiind esenta vietii . Bineinteles ca si profesorii au un rol foarte important in educatia elevilor dar au putere mult mai mica in educatia viitorilor adulti . Asta e .

Degeaba se plange lumea de tineret ---- ADULTII ii invata sa admire nonvalorile , sa se victimizeze , sa fure , sa scuipe , sa injure , etc etc . Copilul e in formare , el preia ceea ce vede in familie , la scoala si in mediul in care se invarte . Am vazut destule familii care il admira pe Becali , care bat din palme ca a ajuns europarlamentar . Raspunsul promt al copilului ---- vreau sa ajung ca Becali .

Trimis de: turbo trabant pe 30 Jul 2009, 06:33 PM

QUOTE(Zed @ 30 Jul 2009, 06:26 PM) *
Degeaba se plange lumea de tineret -

ca bosorog ma plang de tineret ca astia au niste sanse acum cum n-a avut generatie de romanasi de 100 de ani , nu mai vorbesc de comunism.

cand in isteria nationalei noastre s-a mai auzit ca un pustan de liceu sa aiba posibilitatea sa studieze cu burse la cele mai bune universitati occidentale? pana in 45 numai cei de familie buna prindeau asa ceva. si in afara chiar faci ceva cu o bursa/universitate buna.

dar ei prefera sa apare pe siteuri cu pitipoance si cocalari "lasa mama ca te faci mare si iti gasesti tu un sponsor ce sa muncesti ".

PS: vezi cum romania e in tot si in toate pana si in germania ? rofl.gif


Trimis de: Cla pe 30 Jul 2009, 06:36 PM

QUOTE(Zed @ 30 Jul 2009, 06:26 PM) *
Mie imi place cel mai mult passt scho!(n) sau Geaht scho guat rofl.gif

Ja, passt scho rofl.gif Ich hätte soviel zu sagen, aber ein Research per Google bringt mehr.
"Geht scho guat" ist eigentlich mehr die münchener Gegend smile.gif Oder Unterbayern, Oberbayern.
Aber des "paßt scho" ist typisch nürnbergerisch.

Gruß, Cla smile.gif

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)