Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului _ Cum Va Place Bucurestiul

Trimis de: mdA! pe 23 Sep 2004, 03:09 PM

Stiu ca seamana, dar pentru ca am vazut discutii despre ce ne place/ NU ne place la Romania, as vrea sa discutam un pic mai specific despre Bucuresti.. cum va place Bucurestiul?
ok. incep eu. pe mine ma oboseste, desi in el exist de 23 de ani. m-am indragostit de casa minivici. imi plac Lipscanii. Imi place zona bulevardului dacia, in jos de romana, printre stradute asa cum imi place Calea grivitei. vad case vechi si frumoase. poate ca vad case in care ma visez, cine stie. imi place carul cu bere. imi place hanul cu tei.
nu-mi place ca nu prea gasesc bar-cluburi pe gustul meu. ceva la demisol, cu pereti de caramida si cu muzica inceata (ca volum, nu neaparat ca ritm)
nu-mi plac cersetorii. nu-mi plac oamenii prea fara speranta, pentru ca imi aduc aminte de ne-sperantele mele. imi plac oamenii prea fara speranta, pentru ca stiu ca ascund fiecare cate o poveste.

deci .. cum va place bucurestiul? cum va impacati cu el? cum ati vrea sa fie?

Trimis de: contraste pe 23 Sep 2004, 06:13 PM

Imi place si ma fascineaza cu ofertele sale pe de o parte (culturale, arhitecturale, etc.), dar ma oboseste si ma face sa nu ma pot vedea niciodata locuind in el.
Il privesc ca pe o corvoada pe care dace o indeplinesc, iau un premiu. Adica, daca am vreo obligatie si ajung aici, ma gratulez cu ceva de tipu; ohmy.gif expozitie, un spectacol care nu ajunge la mine in oras, s.a.m.d.

Trimis de: nefertiti-old pe 24 Sep 2004, 02:37 PM

Asa este, e sufocant, plin de praf, masini si alte alea. E obositor.
Daca imi place, totusi, ceva... unele strazi cu imobile vechi, ce si-au pastrat arhitectura, Herastraul, in timpul saptamanii, ca in weekend e prea aglomerat, uneori imi place faptul ca poti sa te "pierzi" in el, sa fii un anonim, imi mai plac unele cafenele, muzeele... Poate ca mai sunt unele aspecte care imi plac, trebuie sa ma mai gandesc.

Trimis de: abis pe 24 Sep 2004, 02:40 PM

Daca te plimbi prin Herastrau in timpul saptamanii, esti norocoasa... Mie mi se pare cel mai frumos iarna, cand nu-i tipenie de om, in afara, poate, de cativa pescari la copca.

Trimis de: nefertiti-old pe 24 Sep 2004, 02:46 PM

Lucrez aproape de el, asa ca mai reusesc uneori sa evadez. Sau dupa-amiaza, nu neaparat in miezul zilei. Desi, pana acum, evadarile mele acolo au fost din motive triste. De acum incolo, insa, sper sa fie altfel...

Trimis de: Tyra pe 25 Sep 2004, 03:59 AM

M-am nascut in Bucuresti si aici am crescut. Iubesc Bucurestiul si nu as putea sa traiesc altundeva. Imi place sa evadez uneori, dar mi se face foarte repede dor de Capitala.
Sunt atatea locuri, atatea coltisoare, incat fiecare om poate sa aiba ceva unic, un loc numai al lui.

Trimis de: NoMemory pe 26 Sep 2004, 08:00 PM

nu ne place Bucurestiul.

Trimis de: IO pe 26 Sep 2004, 09:02 PM

Ne place mult Bucurestiul. Bucurestenii included.

Trimis de: Tear pe 27 Sep 2004, 08:31 AM

Imi place Bucurestiul, in special cartierul Balta Alba, unde am crescut, privelistea minunata din balcon la rasaritul soarelui, aleile parcului de langa lac, stradutele dintre blocuri, ale copilariei, pe care un strain s-ar rataci, derdelusurile pline de copii iarna....

Trimis de: PIT-a-PAT pe 27 Sep 2004, 12:07 PM

OK. Prima impresie:
PRO: e mare, multa lume si poti sa te pierzi: un nimeni;
CONTRA: e mizerabil...gunoaie, praf...sa nu mai spun de mirosuri cry.gif

Trimis de: sorin666 pe 27 Sep 2004, 12:23 PM

QUOTE (PIT-a-PAT @ 27 Sep 2004, 12:20 PM)
OK. Prima impresie:
PRO: e mare, multa lume si poti sa te pierzi: un nimeni;
CONTRA: e mizerabil...gunoaie, praf...sa nu mai spun de mirosuri cry.gif

Pai mie miu se pare ca PRo-ul tau tot un fel de CONTRA este... ohyeah.gif
Nu vad ce sa gasesti pozitiv la orasul asta, eu cand am fost nu am stiut cum sa ies mai repede... wink.gif

Trimis de: Roza pe 27 Sep 2004, 01:18 PM

Cand omul are interes "sa se piarda" prin aglomeratie, atunci da, orasul asta are un avantaj ph34r.gif
smile.gif

Mie nu-mi place Bucurestiul, desi e orasul in care locuiesc. Dar uite ce mi-a placut intr-o zi la pranz, cand am iesit in pauza de masa (lucrez in centru, iar la pranz in centru e infernal): la o terasa pe la Universitate, la o masa, Gheorghe Dinica sedea relaxat la o cafea cu inca cineva care parea sa fie George Mihaita dintr-o parte. wink.gif

Trimis de: NoMemory pe 28 Sep 2004, 04:18 PM

bucuresti vin . smile.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 28 Sep 2004, 04:26 PM

Ne traduci si noua? unsure.gif laugh.gif

Trimis de: gheorghe dinica pe 11 Oct 2004, 10:30 AM

Astazi am de gand sa va vorbesc despre Bucurestiul vechi si sa va invit pe cei care locuiti in acest oras de caca,sa deveniti turisti in propriul vostru oras.Incercati strazile la pas incepad cu Hanul lui Manuc si priviti cladirile si stradutele acestea minunate care inca mai exista.Ridicati privirea din trotuar,indrasniti sa amusinati parfumul unor locuri,timpuri in care Bucurestiul era alintat cu numele de 'micul Paris'.Cladirile acestea sunt incarcate de amintiri;atingeti cu mana caramida si cu putina imaginatie memoria afectiva se va incarca cu trairile,zgomotele,muzica,spiritul,euforia acelor vremuri.Plimbarea aceasta nu poate sa dureze mai mult de 1 ora si cu siguranta la sfarsit,la o bere,la han o sa-mi multumiti. (Este o postare mai veche a mea de pe un alt forum,dar interesanta si pt acest forum) devil.gif

Trimis de: mutulica pe 11 Oct 2004, 10:49 AM

m-am nascut in bucuresti... din fericire ai mei au plecat la timp de acolo

Trimis de: Falanstera pe 17 Oct 2004, 07:07 PM

salutari!
controversatu' bucuresti este totusi un loc incantator pt cine are timp sa-l descopere. sunt zone unde as vrea sa hoinaresc toata ziua si cu toate gropile, hotia, golania, semintele, oamenii grabiti si ades irascibili, atunci cand plec din oras, mereu mi-e dor de el. si sa stiti ca este, totusi, un oras modern.
imi place indeosebi partea de nord a bucurestiului, de la victoriei catre p-ta presei libere. apoi, a propos de hoinareala, strazile cu nume de capitale (daca nu le stiti, cautati-le, descoperiti-le tongue.gif ) sunt extraordinare! p-ta spaniei si ambasadele somptuoase (da, somptuoase!) din preajma ei sunt, iarasi, super faine!
acum sa va spun ce-am "gasit" undeva in centru: mergeam pe str, noaptea, venind de la universitate, pe str academiei, inspre p-ta revolutiei; ei, vis-a-vis de senat, pe trotuarul ce margineste acel parc ce are statuia lui Iuliu Maniu, chiar inainte de parc, se afla o poarta. cu gratii, zabrele. printre ele sunt maini ale unor sculpturi in fier -sau ce metal o fi- ce stau putin iesite inspre trecatori. cu toate astea, sunt destul de greu de observat. oricum, efectul este destul de freaky, ca sa zic asa ohyeah.gif rofl.gif . incercati, cautati, si pe urma povestiti-mi cum a fost peripetia! thumb_yello.gif

Trimis de: gabitza ^ pe 17 Oct 2004, 08:50 PM

nu pot sa spun decat ca imi place. tyra mi-a luat vorba din guar pentru ca exact asta vroiam si eu sa spun. nu as putea sa stau in alta parte...
aici m-am nascut, imi place si nu il consider obositor. murdar da, din pacate asa este. "mirosurile" nu sunt specifice numai orasului asta. nu imi plac numai zonele vechi...ci el in general. imi place drumul taberei pentru ca e liniste si parca e muuult mai multa verdeata decat in alte parti. imi place in cismigiu, dar si in baneasa la zoo- asta tot bucuresti se pune ca este? blink.gif )
imi place in parc la mine cu sania/ punga (depinde de ce am avut la indemana), imi place la fantani la unirii, imi plac stradutele mici si linistite de pe langa piata dorobanti, imi place pe lipscani...
G.

Trimis de: sorin666 pe 17 Oct 2004, 08:59 PM

Orasul ca orasul, pacat insa ca e populat cu bucuresteni ! rofl.gif rofl.gif rofl.gif

Trimis de: abis pe 18 Oct 2004, 09:36 AM

QUOTE (sorin666 @ 17 Oct 2004, 10:12 PM)
Orasul ca orasul, pacat insa ca e populat cu bucuresteni ! rofl.gif rofl.gif rofl.gif

Te iei de noi, ha?! 50.gif
Adevarul e ai, intr-un fel, dreptate. Zicala "Romania e frumoasa, dar pacat ca-i locuita", se cam aplica si capitalei...

Trimis de: E.B.E. pe 14 Dec 2004, 09:20 AM

Presupun ca acesta este topicul in care ar trebui sa postez ceea ce urmeaza - i.e. impresia pe care mi-a lasat-o Bucurestiul.

Inainte de a incepe, trebuie sa mentionez ca lucrurile pe care le voi spune vor fi foarte probabil bias-ed fiindca am vazut Bucurestiul intr-o zona foarte limitata si doar pentru cateva ore, dupa o noapte de calatorit cu trenul, intr-o zi tarzie de toamna si doar in pauzele de asteptat dupa diverse lucruri.

Zona: Gara de Nord (evident tongue.gif), calea Grivitei, Buzesti, Piata Victoriei (si cateva sute de metri din toate strazile care pleaca de aici), Aviatorilor (doar o portiune de vreun kilometru), Kiseleff (numai pe jumatate), calea Victoriei, Piata Romana si strada care o conecteaza de Piata Victoriei (am uitat acuma numele da probabil stiti voi care este).

Impresii: Oras mohorat, impersonal si strict functional. Am cautat vreun magazin din care sa cumpar cadouri pentru un Mos Nicolae intarziat si am gasit doar un magazin de tabac. smile.gif Am dat doar peste 3 fast-fooduri, din care am ales unul - bleah! Stil McDonalds la dimensiunea si calitatea sandwichurilor. In multe locuri se construieste in centru, si asta nu adauga nimic pozitiv la cenusiul orasului.

Trotuarele: indeplinesc in acelasi timp functia de parcari (nimic suprinzator aici pentru mine, doar vin din Cluj biggrin.gif). Strazile: o disperare intre masini si pietoni. Din nou, nimic surprinzator. Parca-parca e ceva mai lejer totusi decat in Cluj. Se spune ca semnificatia culorii galben la semafor in Bucuresti este "trece repede ca vine rosu", iar pentru rosu "treci repede ca imediat le da verde la ailalti". Pentru galben e adevarat; in schimb, la rosu (surprinzator!) chiar se opreste. In schimb, pe trecerile de pietoni nesemaforizate trebuie sa ai mare grija cum treci, sau nu vei supravietui prea mult... nimeni nu da semne ca ar avea de gand sa incetineasca.

Mai mult despre trotuare. Sunt o alternanta a contrastelor: ba un jeep meseriash, ba o Dacie (rata de dacii / masini meseriashe este cam dubla fata de centrul Clujului, totusi). Si (acum vine bomba) nu trec 200 de metri pe oricare dintre strazile din centru fara sa dai peste un rahat! In diverse stadii de storcire si de vechime (dupa cum este de circulata strada si de (ne)atenti pietonii). Probabil este "opera" cainilor bagabonti, n-am stat sa examinez rofl.gif.

Extrem de putini pietoni btw, toata lumea circula cu masina... probabil e mai putin dens populat decat Clujul, ca aici e plin nu numai de masini da nici pietonii nu mai incap pe trotuar! smile.gif

In parc probabil ca ar fi fost dragut in alte sezoane. Toate bancile sunt de tabla (ceea ce le face cam inutilizabile in perioada de iarna din cauza coeficientului de transfer termic...) si pline de jeg. Buzi de plastic ("WCuri ecologice") - bleah!

Oamenii, cati am vazut, sunt la fel ca si prin alte locuri... din cat contact (quasi-nul) am avut eu cu ei. Nu mai rai, nu mai prosti...

Cladirile vechi sunt frumoase. Cumva, insa, nu reusesc sa doboare impresia de mohorat. Poate si fiindca 30% din ele sunt gata sa se darame (cele in care nu este vreo firma sau ceva care sa bage bani in reparatii). Unele s-au chiar daramat deja, si stau in ruine in mijlocul centrului (daca mi se permite pleonasmul...)

Cam atat... revin daca-mi mai aduc aminte ceva.

PS: A, da, cool! Taxa de peron in Gara de Nord! Probabil am fost printre putinii fraieri care au si platit-o... sorry.gif

Trimis de: Onix pe 14 Dec 2004, 09:48 AM

Daca aveai mai mult timp la dispozitie, erau sanse mari sa descoperi si locuri frumoase in Bucuresti smile.gif
Imi pare rau pentru bancile de tabla din parcul in care ai fost laugh.gif , in Herastrau sunt din lemn, iar peisajele superbe.

Trimis de: calfa pe 14 Dec 2004, 12:07 PM

Cum imi place Bucurestiul ? In general insorit. smile.gif

Imi place in zilele de weekend, in special duminica, neaglomerat.

Imi place fara chioscuri care sa ii strice armonia. De asta s-a ocupat Basescu anii trecuti, in parte.

Imi plac locurile in care e curat (si numarul lor creste, incet).

Imi place Bucurestiul, desi poate parea ciudat, cand ma intorc in tara, dupa deplasari mai lungi ...

Trimis de: genicon pe 14 Dec 2004, 01:07 PM

De cand am ajuns in Bucuresti din micutul meu Severin, pentru facultate, am avut un soc: era atat de mare, atat de aglomerat... In primele zile am fost pur si simplu nauc, rupt de oboseala. Este clar un oras total deosebit de micile orase de provincie. Si tocmai asta este lucrul (vorbesc numai pentru provinciali) care unora le place si altora nu. Eu ma incadrez in cea de-a doua categorie.
Consideram Severinul un oras murdar, un oras plin de oameni rai... dar parerea mi s-a schimbat cand am vazut capitala. Sunt atat de multi oameni, si abia resuseti sa cunosti unul - grabiti, impovarati de griji, indiferenti. E prea mult zgomot in Bucuresti, e prea mare aglomeratie, e prea putin "uman". Nu-mi place, dar nu vreau sa plec din el dupa facultate. Bucurestiul va ramane un rau necesar, iar Severinul - locul linistit unde m-asteapta casa pariteasca...

Trimis de: tikky pe 9 Aug 2006, 11:44 AM

Bucureşti, „oraşul prăbuşirilor“

C. Stănescu

Întrebaţi ce mai ştiu despre România şi dacă doresc s-o viziteze turistic, nemţii ne-au transmis printr-un sondaj preluat de câteva ziare româneşti că „Nein”: Sunteţi „o ţară murdară”, vestită doar pentru Ceauşescu şi Dracula. Restul e deşert. Pământ al nimănui, unde e periculos să te aventurezi nu doar după nouă seara, dar şi ziua în amiaza mare. „Parcă ar fi români aceşti nemţi!” – mi-au zis câţiva concetăţeni din mahalaua Dristorului, Vestul sălbatic al cartierului Balta Albă, unde răsună toată noaptea decibelii veseliei năprasnice din Pizza Club de „La Romică Italianu’”…Bucureştiul, spun ei cu melancolică resemnare, este doar o grămadă de mahalale ce dau una în alta. Formularea m-a frapat, făcându-mă să presupun că ar fi dat, într-o bibliotecă de cartier, peste erudita lucrare a istoricului Adrian Majuru, „Bucureştiul mahalalelor”. Să le fi picat oare în mână şi cartea neamţului Richard Kunisch, „Bucureşti şi Stambul. Schiţe din Ungaria, România şi Turcia”, apărută pe la 1860, unde acest mare iubitor de contraste romantice şi pitoreşti scria că „Această aşezare nu e un oraş, este o grămadă de sate vârâte unele într-altele”?! Să fie bucureştenii de azi aşa de erudiţi? Tot neamţul Kunisch mai notează acolo că „se mai pot desluşi urme de străzi, dar ele sunt complet dărâmate”. Parcă am fi azi pe la Curtea Veche: „Peste tot moloz, grămezi de dărâmături, surpături de ziduri şi pivniţe. Nelocuite nu par să fie aceste ruine, ici-colo îşi scoate capul negru, cârlionţat, câte un pui de ţigan”. Şi, mai departe, cu un viu sentiment al eternităţii atotputernice, „e nevoie, zice el, de o bună cunoaştere a locurilor ca să ieşi din această piaţă, fără să cazi în vreuna din numeroasele hârtoape ori în vreun şanţ, fără să te împiedici de numeroasele grămezi de pietre şi dărâmături… Unde suntem de fapt?” Unde să fim?! În acelaşi Bucureşti de acum o sută cincizeci de ani, încremenit, vorba poetului, într-o „slavă stătătoare” sau, după alt titlu, celebru la vremea lui, dar şi azi, în Bucureşti, „oraşul prăbuşirilor”, epavă pe care edilii săi, pe rând, comunişti şi capitalişti, n-o mai pot trage la mal din praf, noroaie şi inundaţii. Iubitori şi ei, ca neamţul din 1860, de oximoroane şi mari contraste romantice, edilii de azi sapă într-una în mahalalele oraşului, „borduiesc” peste noapte străzile, pentru ca la anu’ să aibă ce schimba ş.a.m.d.: într-un oraş care se „mişcă” mereu stând pe loc ori se „revizuieşte” în fiecare an fără ca să se schimbe, păstrând neatins înţelesul genialei devize a personajului din piesa nemuritorului Caragiale. „Neamţul” Caragiale, neam de grec zic biografii lui, a fugit la Berlin de urât şi de inimă albastră: a emigrat puţin ca să răsufle, nemţeşte, între concertele ascultate cu Zarifopol şi muzeele ori pinacotecile pe care zadarnic s-a chinuit să i le vâre pe gât şi mofturosului Delavrancea, cel care, aidoma lui Pococurante din Candide-ul lui Voltaire, strâmba din nas la toate minunile artei berlineze. Om foarte serios, dar în felul său, genialul „mahalagiu” n-a suferit totuşi prea bine exilul ce şi l-a impus. E de presupus că a emigrat din Bucureştiul mahalalelor doar pentru ca, departe de el, să experimenteze pe propria piele (suflet?) „dorul de ţară”, în pofida urâtului de care fugea: dor care, se vede ici-colo din scrisori, l-a mistuit în toţi anii desţărării.



De acest „urât” al lui Caragiale vor mulţi să fugă şi azi, să emigreze puţin: ca să simtă mai tare dorul de ţară trăind printre nemţi sau alte „lifte” mai civilizate decât noi. Emigranţii la Brazilia (Sadoveanu) se răspândesc pretutindeni, purtând praful României pe tălpile pantofilor şi confirmând astfel realitatea şi adevărul din versul poetului latin Pacuvius, „ubi bene, ibi patria”. Dar în ochii altora şi Horaţiu pare să fi avut dreptate: „Dulce et decorum est pro patria more”. În fond, scutiţi de teama de a mai fi puşi la zid ori ironizaţi, suntem liberi să alegem una sau alta dintre cele două soluţii sau căi de supravieţuire. „Urâtul” metafizic de Bucureşti îi va aduce înapoi: măcar cu gândul. Iar „sedentarilor” fără curaj, celor ce vor să treacă la nemţi, dar într-un „exil intern”, le recomand parohia preotului sas de la Roşia, din Ardeal, Eginald Schlattner, autorul romanului cu puternice rădăcini autobiografice „Cocoşul decapitat” (Humanitas) care s-a bucurat de un succes răsunător, fulminant aş putea pentru ca să zic, nu doar aici în ţara lui, dar şi în Germania şi Austria. De ce n-aţi plecat din România? – l-a întrebat reporterul pe neamţul din Roşia: „Pentru că ţin la ţara aceasta şi ştiu că Dumnezeu mă vrea aici”. Simplu, nu? Ubi bene…


sursa. http://www.gandul.info/2006-08-09/arte/bucuresti_orasul_prabusirilor

Trimis de: actionmedia pe 9 Aug 2006, 12:05 PM

Mie imi place Bucurestiul cand e gol, fara bucuresteni laugh.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 9 Aug 2006, 12:13 PM

Cam pretentios scrisa chestia de mai sus.

Dupa ce mi-a trecut furia pe Bucuresti si am pus distanta intre mine si el, azi pot spune (prima data) ca mi-e dor de el.

Trimis de: mdA! pe 9 Aug 2006, 12:22 PM

am auzit la radio despre material, dar nu am apucat sa il citesc.
pare interesant, oricum

http://www.jurnalul.ro/articol_59100/ia_ti_bucurestii__neamule_.html

Trimis de: tikky pe 9 Aug 2006, 01:46 PM

QUOTE (actionmedia @ 9 Aug 2006, 02:05 PM)
Mie imi place Bucurestiul cand e gol, fara bucuresteni laugh.gif

... duminica e foarte fain sa te plimbi prin Bucuresti rolleyes.gif

Trimis de: actionmedia pe 9 Aug 2006, 02:01 PM

QUOTE (tikky @ 9 Aug 2006, 02:46 PM)
QUOTE (actionmedia @ 9 Aug 2006, 02:05 PM)
Mie imi place Bucurestiul cand e gol, fara bucuresteni  laugh.gif

... duminica e foarte fain sa te plimbi prin Bucuresti rolleyes.gif

Da, doar daca ploua, iar daca e soare, doar daca eviti parcurile.

Trimis de: wasp pe 9 Aug 2006, 07:22 PM

Imi place Bucurestiul vechi... in fine, ce se mai conserva din el. Si ma apuca o furie nebuna cand trec prin zona Lipscani si aud numai manele si accent de tiganoi. Si ma uit in sus, la casele aflate in paragina si in balcoanele destul de mici, cu balustrada din fier forjat, vad carpe cu sclipici puse la uscat... Si ma doare sufletul cand trec prin Cotroceni si vad case minunate, in care stau batranei respectabili, dar cu pensii mizere, case care sunt la un pas sa cada. Urasc centrul cu stil arhitectonic nedefinit, fantanile kitch-oase, magazinul Unirea, feluritele boutique-uri cu pretentii unde intra "bunaciunile" insotite de tiganoi burtosi cu lant de aur la gat... Ador sa ma plimb pe stradutele din zona Rossetti...si nu suport cartierele muncitoresti, indiferent de cat de multa verdeata e in jur... Si visez la ziua in care o sa am atat de mult curaj incat sa-mi bag picioarele in el de Bucuresti si sa ma mut in Ardeal.

Trimis de: Olaf pe 9 Aug 2006, 07:26 PM

Ador Bucurestiul. Imi plac chiar si tarabele cu muzica din Obor. Ce face departarea din om... rofl.gif (nu ca inainte nu-l adoram - nu-mi amintesc sa nu-mi fi placut vreodata Bucurestiul)

Trimis de: tikky pe 8 Aug 2007, 01:07 AM

http://www.evz.ro/article.php?artid=317253


SENATUL EVZ: Bucurestiul kitsch
7 August 2007
Sorin Ionita

Sorin Ionita: "Cand am luat noi, cetatenii, decizia democratica sa transformam Bucurestiul intr-un Las Vegas pakistanez, lucru evident la o plimbare de seara pe marile bulevarde?"

Am si eu o intrebare pentru edilii Capitalei, atat cei de la centru, cat si pentru hiper-agitatii de la sectoare:cand am luat noi, cetatenii, decizia democratica sa transformam Bucurestiul intr-un Las Vegas pakistanez, lucru evident la o plimbare de seara pe marile bulevarde? Ca eu nu retin sa fi votat asa ceva.

Dimpotriva, imi amintesc ca acum trei ani era vorba despre un program cu parcari subterane, sa se mai elibereze trotuarele, niste pietonale, cu mese si scaune scoase in strada, flori si pomisori, piste de biciclisti - adica ceea ce vezi in toate orasele europene incepand de la Szeged incolo. In zonele respective, un management inteligent al activitatii comerciale si de loisir, cu functiuni urbane atent alese, cu orar care sa esaloneze traficul si promenada etc.

In loc de asta, ce sa vezi? Centrul Bucurestiului este umplut seara de luminile orbitoare si multicolore a nenumarate cazinouri - in fapt niste tripouri arabesti cu sala de jocuri mecanice - care au puit peste tot si par singurul lucru care functioneaza dupa ora 20.00.

In jurul lor, pe o raza de 100 de metri, prolifereaza fauna naturala a acestor stabilimente: suti, lumpeni care spala masini, pesti in uniforma de bodyguarzi care stau la palavre amicale cu jandarmii. Si, desigur, autoturisme parcate otova, sub atenta indrumare a indivizilor, carora autoritatea publica pare ca le-a delegat gestionarea vietii de noapte in Bucuresti.

Toata aceasta atmosfera kitsch n-are nimic de-a face cu UE, ci cu Tirana, Chisinau, Dnepropetrovsk, ca sa ma refer doar la zona noastra. Treceam deunazi cu un prieten strain prin centru, tocmai intorsi amandoi de la Budapesta, si n-am stiut cum sa-l alerg mai repede pe partea cealalta a strazii, evitand cu grija si cloaca numita pasajul subteran Universitate, refugiindu-ne in holul unui hotel, pentru a mai salva ceva din onoarea Capitalei.

Stiu ca efortul primariilor s-a concentrat in ultimii ani pe marea infrastructura, unde restantele Bucurestiului sunt enorme. Pana nu se termina refacerea strazilor si a retelelor de apa-canal, nu te poti ocupa de fineturi, precum innoirea mobilierului urban, desi politic ele ar fi atractive: cetateanul pe astea le vede, nu tevile ingropate sau statia de tratare a apei.

Totusi, nu pricep de ce, in domenii care nu costa, lucrurile merg spre rau, nu spre bine. Ca sa revin la cazinouri: doar in Piata Universitatii am ochit trei, dupa care m-am plictisit sa le numar pe cele de pe Magheru si Calea Victoriei.

La Hotelul Bucuresti bag de seama ca se mai face unul: inalt pe toata fatada, atent pozitionat ca sa domine perspectiva strazii de la distanta. In principiu, eu sunt pentru libertatea initiativei si comertului, chiar si a acelor activitati fata de care am un dispret usor amuzat, cum ar fi jocurile de noroc si cluburile de noapte. Dar, pentru numele lui Dumnezeu, si zaruri se poate juca cu un pic de stil, oameni buni!

Mai ales un lucru nu pricep. Imi povestea un prieten dentist, care si-a deschis cabinet, ce reguli draconice a avut de respectat pentru afisaj: placuta de o anumita dimensiune, din material care imita metalul, sa aiba un anume format, care chiar urmarea un anume bun-gust.

La fel, un amic si-a schimbat usa si ferestrele de la strada, la o casa non-monument, dar asa e el mai original din fire si a vrut sa aiba autorizatie de constructie. Nu va spun ce a urmat: nu fa aia, nu fa ailalta, dupa tot felul de norme obscure, dar care aveau pana la urma o noima, anume sa fereasca un pic orasul de vandalizare.

Dar daca-i asa, si pentru o placuta de doua palme insurubata langa usa blocului de cartier made in 1970 primaria se tine batoasa, cum e posibil ca vizavi de Sala Dalles, pe zeci de metri patrati, sa se zbenguie seara de seara o orgie de beculete de un prost-gust ametitor?

Cum se poate ca langa statuia lui Mihai Viteazul, acoperind luminile de ambient platite de primarie, singurele lucruri vizibile sa fie sclipiciul miscator al tripourilor, unul functionand chiar intr-o cladire istorica aflata in proprietatea RAAPPS? (Ca tot acolo stau PSD Bucuresti si ce a ramas din Alianta D.A., treaba lor, are aerul ca le prieste.)

Pentru ce mai avem servicii de urbanism si arhitecti platiti de contribuabil, care reflecteaza diafan la workshopuri asupra hermeneuticii spatiului, daca oricum se dau autorizatii pentru toate ororile? La ce o mai aburim atata cu brandul de tara, daca in Capitala ajunge sa-ti fie jena sa iesi seara pe strada? Adica, dupa atata administratie si hartoage, chiar nu se gaseste o solutie pentru ca Bucurestiul sa nu se transforme incet-incet intr-o mare tiganie cu neoane colorate?



Sorin Ionita


Trimis de: Blakut pe 12 Aug 2007, 10:00 AM

Am fost in Grecia la niste amici pe care i-am cunoscut recent. I-am invitat in tara la anul. Am incercat sa fac cu un prieten o lista cu locuri frumoase de vazut in capitala. Concluzia, in 2 zile ii aratam cam tot ce merita vazut. Ne gandeam ca am putea sa ii aratam si bodega din Titan unde beam pe vremea liceului..biggrin.gif

A doua concluzie? The city must burn!

Trimis de: tikky pe 12 Aug 2007, 03:36 PM

... ei hai, ca nu-i chiar asa smile.gif

Trimis de: Serenity pe 12 Aug 2007, 03:44 PM

La naiba, eu cred ca 3 zile as sta numai prin muzee, 2 prin parcuri si cel putin una prin librarii tongue.gif Nu mi-ar ajunge nici o saptamana sa vad tot ce as vrea in Bucuresti...

Trimis de: Erwin pe 12 Aug 2007, 08:25 PM

În ultimii 25 de ani n-am mai fost în Bucureşti decât în trecere...smile.gif Sper să-l vizitez curând! smile.gif

Trimis de: tikky pe 12 Aug 2007, 11:23 PM

poate facem o intalnire forumistica smile.gif

Trimis de: Blakut pe 12 Aug 2007, 11:37 PM

Pai incearca sa faci un itinerar de vizitare a Bucurestiului care sa tina mai mult de 2 zile... hai 3-4. (sa tinem minte ca petnru a vizita doar Louvre-ul iti trebuie o luna, acesta fiind un singur muzeu din Paris...)

Trimis de: ramona pe 21 Aug 2007, 04:12 PM

Imi place Bucurestiul, il ador! Am locuit 6 ani acolo. Si mi-a creat dependenta, macar o data la 2-3 luni trebuie sa merg sa iau inspir o farama de spirit.
Imi place Bucurestiul dimineata cand se trezeste ca un colos somnoros la viata, cu aburi si cu mirosuri, cu smog, cu tot cu caldura dogoritoare sau cu vantul inghetat de iarna, cu oameni buni si rai, frumosi si urati, cu piete si cafenele. Cu graba la metrou, chiar si cu blocajele in trafic.
Imi place Bucurestiul noaptea, cu ritm, cu sunete si lumini si cu alte mirosuri, cu alti oameni si buni si rai si frumosi si urati.
Imi plac cladirile vechi, stradutele inguste,teatrele, dar si bulevardele si reclamele.
Ce sa zic... sorry.gif Iubesc Bucurestiul asa cum este el, pentru ce este el si sunt fericita cel putin o saptamana dupa ce il vizitez.

Trimis de: Leonardo pe 21 Aug 2007, 07:08 PM

Sunt bucurestean si nu-mi place cum arata Bucurestiul, ma enerveaza cumplit faptul ca e un loc al promisiunilor desarte, ca e un etern santier, ca nimeni nu face nimic sa schimbe imaginea gri a blocurilor, ca se distrug parcuri, ca nu exista un plan de urbanism, ca e mizerie si nimeni nu se preocupa sa il curete si sa-l pastreze astfel, ca nu exista management de trafic atat de necesar, ca astepti uneori de te uita Dumnezeu pana vine un tramvai etc. etc.

Dar pe de alta parte sunt dependent de Bucuresti, ii cunosc farmecul ascuns si chiar nedescoperit inca, ma bucur de viata la puls ridicat de aici, de trepidatia zilnica, de serile de primavara cand mergi pe soseaua Kiseleff si te inunda parfumul florilor de tei, de faptul ca e un mare oras si pot sa fiu un anonim nederanjat de nimeni atunci cand am chef sa beau singur o bere intr-o carciuma plina de oameni sau cand vreau sa stau pe o banca in Herastrau.

Nu imi place cum arata Bucurestiul si as vrea sa-l transform intr-un oras frumos asa cum mai toti bucurestenii ne-am dori...Bucuresti oras vitregit pe nedrept, furat si mutilat deopotriva de cei alesi sa-l gestioneze, oras injurat pe nedrept de restul tarii de toate neajunsurile regimurilor ce ne conduc din Bucuresti (ca locatie) dar care reprezinta urbea in aceeasi masura precum reprezinta tara. Oriunde as pleca, orice as face, ma voi intoarce mereu in Bucuresti. smile.gif

Trimis de: Blakut pe 28 Aug 2007, 11:31 PM



Chiar in seara asta, venind de la unirii... ala e interu' in spate. Frumos, nu?

Trimis de: mutulica pe 30 Sep 2007, 09:50 AM

asta poti gasi si la paris... nu vad de ce asta ar trebui sa descrie bucurestiul

nu sunt mare fan al bucurestiului, dar ce ai pus in poza nu reprezinta bucurestiul, ci pe citiva dintre bucuresteni. e la fel ca imaginile de la tv, care arata la cate unii pe acasa totul daramat si apoi andrea esca se vaita de ei cum traiesc in saracie... asta in loc sa spuna "ia si la astia ce puturosi, intelg ca nu au bani si traiesc in saracie, dar ar putea macar sa nu fie mizerie"

la fel si poza.. .orice ar incerca autoritatile, atita timp cit atitudinea generala e de lipsa de interes, mizeria va fi aruncata peste tot. iar daca maine se apuca primaria sa amendeze pe cei ce fac jeg pe strada va fi considerat abuz... culmea de aceleasi persoane care ar plati amenda fara sa cricneasca daca ar fi in alta tara

Trimis de: Blakut pe 30 Sep 2007, 12:48 PM

QUOTE
orice ar incerca autoritatile, atita timp cit atitudinea generala e de lipsa de interes, mizeria va fi aruncata peste tot.


Autoritatile au depozitat gunoaiele in cutii de carton, si tot ele nu le-au strans.

Trimis de: March pe 12 Nov 2007, 01:06 PM

Atentie bucuresteni !

Primarul Videanu: iarba http://www.gandul.info/actualitatea/primarul-videanu-iarba-aduce-praful-bucuresti.html?3927;1033948 praful în Bucureşti


Trimis de: March pe 14 Nov 2007, 11:41 AM

Cu privire la traficul din orasul primarului general Videanu :

Bucurestiul, http://www.mediafax.ro/blog/general/bucurestiul-scoala-de-bestii/ de bestii

Trimis de: mutulica pe 14 Nov 2007, 02:29 PM

toate orasele mari din lume sufera de ambuteiaje la orele de varf, diferenta e ca ei s-au obisnuit, sau accepta lucrari de reconsiderare a infrastructurii
nu e vorba doar ca au bani, dar e vorba si ca nu sunt chiar asa de convinsi ca totul e pe furt

Trimis de: Serenity pe 14 Nov 2007, 10:11 PM

Si poate isi mai tin masinile pe-acasa si folosesc mai mult transportul in comun. Nu stiu, zic si eu tongue.gif

...

Mie mi-a placut Bucurestiul. Si totodata nu m-as vedea locuind acolo.... Pentru ca urasc sa ma grabesc, iar in Bucuresti jumatate din viata ti-o petreci pe drumuri tongue.gif

Trimis de: March pe 22 Nov 2007, 02:51 PM

Pentru haosul ce a pus stapanire pe traficul din Capitala, premierul acuza http://www.mediafax.ro/politic/tariceanu-traficul-bucuresti-blocat-cauza-regilor-asfaltului-pro.html?1687;1056880 regilor asfaltului protejate de Basescu !

Trimis de: Serenity pe 22 Nov 2007, 03:45 PM

Intr-un studiu care s-a desfasurat prin 2004 (Studiul "Tinar in Romania" a fost efectuat in cadrul Festivalului UK_RO 2004, care si-a propus realizarea unui dialog cultural intre Romania si Marea Britanie. S-a urmarit radiografierea generatiei tinere din mediul urban, cercetarile fiind efectuate in Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta, Iasi, Sibiu si Timisoara.
"Am simtit nevoia sa cunoastem ce-si doresc tinerii, care le sint aspiratiile, ingrijorarile in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana", a spus Moses Anibaba, directorul Consiliului Britanic din Romania.
) rezultatele au aratat ca Bucurestiul este singurul oras dintre cele 7 in care tinerii sunt profund nemultumiti atat de posibilitatile de petrecere a timpului liber in oras, cat si de posibilitatile de studiu sau angajare.

Trimis de: motanul_incaltat pe 22 Nov 2007, 03:51 PM

Poate sunt mai pretentiosi. laugh.gif

Trimis de: Serenity pe 22 Nov 2007, 04:07 PM

Poate, ca nu vad cum orasul cu cele mai multe posibilitati de studiu, angajare si distractii ar putea sa-i nemultumeasca hmm.gif O fi aerul de vina tongue.gif

Trimis de: coconut pe 22 Nov 2007, 10:04 PM

Tocmai, nici aer nu mai avem aici! Eu cred că ni s-a readaptat organismul, undeva-n noi are loc un proces de fotosinteză... biggrin.gif altfel nu-mi explic cum Dzeu mai existăm pe praful ăsta! cry.gif

Trimis de: Michelle pe 23 Nov 2007, 09:27 AM

Ar fi bine daca ne-am fi adaptat intre timp,din pacate insa nu reusim sa ne adaptam atat de repede si rezultatul este ca ne imbolnavim din ce in ce mai usor si rata medie de viata e in scadere.Nu avem (in Bucuresti) gradini,parcuri,nici paduri la marginea orasului unde sa ne recreem.Daca vreau sa alerg in parc ma alearga "comunitarii",daca vreau sa ies vara la un picnic cu prietenii n-am unde decit daca ies din Bucuresti(asta inseamna sa pierd ore-ntregi pe DN),daca vreau pe bicicleta sau scuter exista riscul sa ramin fara miini,cap sau picioare datorita automobilelor care sunt din ce in ce mai multe.Exista trafic aglomerat,mizerie pe strazi sau infractionalitate si in alte capitale europene ,e adevarat, dar macar au si citeva cartiere in care esti in siguranta.In Bucuresti e rau peste tot...pina si in cartierele asa zis selecte gen Primaverii,Dorobanti sau Vatra Luminoasa trotuarele sunt pline de masini,gropi cu apa si caini comunitari iar pe carosabil misuna masinile grangurilor.Cei care si-au facut case in Pipera sau Baneasa cred ca regreta si ei caci si acolo nu e pic de aer curat,se construieste in draci iar strazile sunt si mai proaste.

Trimis de: coconut pe 19 Feb 2008, 12:24 AM

Mi-a plăcut articolul http://www.sictir.org/cum_sa_devii_bucurestean_I şi cred că aici îi este locul. Dacă am greşit adresa, rog să fiu scuzată!

Trimis de: Erwin pe 19 Feb 2008, 01:05 AM

http://imageshack.us

mie mi-a plăcut plimbarea smile.gif

Trimis de: tikky pe 28 Nov 2008, 05:19 PM

Institutul Cultural Roman organizeaza vineri, 5 decembrie, ora 18.00 , la o dezbatere despre casele vechi din Bucuresti.



Participa:
prof. dr. Andrei Pippidi, istoric
prof. dr. Stefan Andreescu, istoric
prof. dr. Dan Mohanu, pictor restaurator
Dan Marin, arhitect
Maria Berza, vicepresedinte al Fundatiei “Pro Patrimoniu”

………………………………………………….
Dezbaterea se inscrie in seria de evenimente dedicate arhitecturii si urbanismului si este prilejuita de lansarea albumului Farmecul discret al Bucurestilor (fotografii de Dan Dinescu, text de Andrei Pippidi), aparut la Editura Institutului Cultural Roman.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)