Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului _ Gazele De șist - Fracturarea Hidraulica

Trimis de: Marduk pe 29 Sep 2013, 11:17 AM

In ultimele zile am asistat la o actiune fara precedent din partea ecologistilor romani, protestele impotriva proiectului extragerii aurului de la Rosia Montana cu ajutorul cianurilor. Las deoparte faptul ca am fost impotriva acestui NU STERIL, lipsit de ALTERNATIVE pentru locuitorii din zona si tin totusi sa-i felicit pe acesti "luptatori" ecologisti. S-au spus multe despre tinerii iesiti in "piata" ca sunt cumparati, vanduti, ca habar nu au, ca sunt hipsteri etc. pe mine m-au impresionat. M-au impresionat in primul rand organizarea, unitatea, tenacitatea etc. De ceva zile insa ma gandesc daca nu cumva intreaga actiune de impotrivire fata de RMGC nu este menita sa distraga atentia romanilor fata de un alt proiect controversat, dar mult mai important, legat direct de independenta energetica a Romaniei. In ultimele zile o serie de mici cutremure ce au avut loc in zona ce este vizata de acest proiect, m-au facut sa iau in considerare faptul ca acest proiect de fracturare hidraulica deja a inceput. Am cautat o postare mai veche in care un expert http://adevarul.ro/economie/business-international/richard-davies-1_51eff72cc7b855ff566cdaf3/index.html cu referire directa la structura si rezistenta puturilor forate, pentru exploatarea acestor gaze si m-am gandit sa deschid un topic pe acesta tema. Cum vor rectiona ecologistii, romanii in cazul in care apa potabila va fi afectata de extragerea gazelor? Este necesar sa luam atitudine, la fel ca la Rosia Montana, inaintea demararii proiectului, sau sa asteptam sa vedem rezultatele, transformarea apei potabile in apa improprie consumului? Cat de necesare sunt aceste gaze pentru Romania? Vor asigura aceste gaze independenta Romaniei? Eu sunt impotriva exploatarii acestor gaze, cata vreme nu exista siguranta 100% in protectia puturilor de extractie, mai ales ca acestea se gasesc intr-o zona recunoscuta ca fiind seismica. Voi ce parere aveti?

Trimis de: The Dude pe 30 Sep 2013, 11:19 AM

La intrebarea daca vreau apa potabila am raspuns NU !.....ca vreau numai din aia contaminata, eventual cu cianuri rolleyes.gif

...........la asa intrebare: asa raspuns...

Adica tu zici ca aia s-au apucat sa exploateze gazele de sist ...pe sest..??? unsure.gif

Trimis de: abis pe 30 Sep 2013, 11:44 AM

QUOTE(Marduk @ 29 Sep 2013, 12:17 PM) *
Eu sunt impotriva exploatarii acestor gaze, cata vreme nu exista siguranta 100% in protectia puturilor de extractie, mai ales ca acestea se gasesc intr-o zona recunoscuta ca fiind seismica. Voi ce parere aveti?

Siguranta 100% nu ai nici la Cernavoda. Nu exista, tehnic vorbin, o certitudine de 100% la nimic.

Eu sunt pentru exploatarea gazelor de sist, fara discutie

Trimis de: The Dude pe 30 Sep 2013, 11:47 AM

...si eu asemenea.....nu cred in bau-bau.....

Trimis de: Marduk pe 30 Sep 2013, 01:51 PM

QUOTE(The Dude @ 30 Sep 2013, 12:19 PM) *
QUOTE
La intrebarea daca vreau apa potabila am raspuns NU......la asa intrebare: asa raspuns...

Scuze este, cred pentru prima data cand postez un sondaj la care sa-mi apara intrebarile. Sa inteleg ca tu vrei sa se faca exploatarea gazelor de sist chiar daca exista pericolul ca in zona apa sa nu mai fie potabila?
QUOTE
Adica tu zici ca aia s-au apucat sa exploateze gazele de sist ...pe sest..

Nu zic, nu am informatii in acest sens, sunt doar niste opinii vis-a-vis de niste "evenimente":
- anuntarea de catre ucrainieni a unui mare cutremur in Moldova
- multimea de cutremure din zona ce-a mai interesanta d.p.d.v al extractiei gazelor de sist
- anuntul Kievului referitor la asocierea cu UE
- replica rusilor la acest anunt, atat in cazul Moldovei cat si al Ucrainei
- incalzirea globala
- resursele de apa potabila
- cresterea populatiei
- etc.



QUOTE(abis @ 30 Sep 2013, 12:44 PM) *
...Eu sunt pentru exploatarea gazelor de sist, fara discutie

Ecologist roman 100%

QUOTE(The Dude @ 30 Sep 2013, 12:47 PM) *
...nu cred in bau-bau.....

Nu trebuie sa crezi in "bau-bau" ci doar sa acorzi putina atentie evenimentelor:
-RMGC
-Cotatia aurului
-Deficitul de apa potabila si pretul acesteia
-Explorarile din Marea Neagra si Vrancea, Galati, Buzau (activitatea vulcanilor noroiosi)
-Confruntarea intre marile puteri pentru materiile prime
-etc.

Trimis de: turbo trabant pe 30 Sep 2013, 02:12 PM

In romania s-au exploatat gazele si petrolul de sist pe vremea lui Preareevaluatu', termocentrala Anina, un miliard de dolari aruncati pe foc cu o tehnologie geniala, autohtona. Gazele de sist sunt la fel de sigure ca si sondele de petrol obisnuite unde se folosesc o gramada de materiale toxice. Cei din galati nu fac fracking decat pentru cules tulburelul in butoaie dar au cateva sonde clasice pe langa ei smile.gif

Cutremurele din zona sunt miscari verticale in sus. In mod normal, la sonde/galerii miscarea este in jos, de tasare/prabusire. Avand in vedere ca se aud bubuituri in pamant, probabil este un lichid/abur care se misca printre falii.

Ma gandesc la un gheizer subteran sper doar cu abur in el.




Trimis de: Marduk pe 30 Sep 2013, 02:26 PM

QUOTE(turbo trabant @ 30 Sep 2013, 03:12 PM) *
... Ma gandesc la un gheizer subteran sper doar cu abur in el.

Intr-o noapte am avut un vis, ce ar putea fi incadrat in categoria cosmarurilor. Se facea ca sub Europa din Germania prin campia Panonica pana in Transilvania, era un megavulcan, adormit de milioane de ani. Cumva vulcanul asta s-a trezit si toata zona a fost zguduita de cutremure catastrofale, supergheizere etc. Pe pantele Bucegilor curgea lava fierbinte, iar Marea Neagra fierbea. In cele din urma m-am trezit, dar mi-a ramas in minte imaginea de apocalipsa, am fost fericit cand mi-am dat seama ca n-a fost decat un vis.

Trimis de: The Dude pe 30 Sep 2013, 02:29 PM

Nu trebuie sa crezi in "bau-bau" ci doar sa acorzi putina atentie evenimentelor:
-RMGC - ce-i cu el ?...zice lumea ca ar fi hoti, dar lumea zice atatea...
-Cotatia aurului - ce-i cu ea...a coborat o leaca, dar tot sus e...care-i problema ?
-Deficitul de apa potabila si pretul acesteia - si ???...romanica sta destul de bine la capitolul apa, iar tehnologiile de purificare au facut deja oceanul potabil....
-Explorarile din Marea Neagra si Vrancea, Galati, Buzau (activitatea vulcanilor noroiosi) - ce-i cu ei ?..ce ai cu exploatarile alea ??
-Confruntarea intre marile puteri pentru materiile prime - s-a acutizat ?...nope, e la aceleasi cote ca mereu...asa ca ???
-etc.




Bau- Bau !!

Trimis de: turbo trabant pe 30 Sep 2013, 02:33 PM

QUOTE(Marduk @ 30 Sep 2013, 02:26 PM) *
Intr-o noapte am avut un vis, ar putea fi incadrat in categoria cosmarurilor. Se facea ca sub Europa din Germania prin campia Panonica pana in Transilvania, era un megavulcan, adormit de milioane de ani. Cumva vulcanul asta s-a trezit si toata zona a fost zguduita de cutremure catastrofale, supergheizere etc. Pe pantele Bucegilor curgea lava fierbinte, iar Marea Neagra fierbea. In cele din urma m-am trezit, dar mi-a ramas in minte imaginea de apocalipsa, am fost fericit cand mi-am dat seama ca n-a fost decat un vis.

eh nici chiar asa smile.gif

Nu sunt specialist in geofizica dar satenii vorbesc de o ridicare a pamantului urmate de lasare la loc. Asta nu poate fi decat daca un lichid (apa) este incalzit si se mareste volumetric in contact cu o sursa de caldura. Se umfla ca in boiler,ridica pamantul, se produce decompresia, pamantul revine la loc.



Trimis de: The Dude pe 30 Sep 2013, 02:38 PM

rolleyes.gif ...iar eu am visat ca ne caram...planeta asta e oricum de tot rahatul, asa ca as lasa-o la ecologisti...sau nu, la aia de demonstreaza prin targ...le-as lasa lor tot...ca daca n-ar mai avea cine sa ii vada si sa ii comenteze ar disparea in secunda doi...


da frate...as luat totul de prin munti si subsoluri si as tunde-o in alfa centauri (tau si mira ceti)...dupa ce ar repara aia planeta m-as intoarce asa, la misto, in concediu, cu nostalgie....rolleyes.gif

Trimis de: Marduk pe 30 Sep 2013, 02:45 PM

QUOTE(The Dude @ 30 Sep 2013, 03:29 PM) *
-RMGC -Cotatia aurului -Deficitul de apa potabila si pretul acesteia -Explorarile din Marea Neagra si Vrancea, Galati, Buzau (activitatea vulcanilor noroiosi) -Confruntarea intre marile puteri pentru materiile prime - Bau- Bau !!

RMGC ar putea fi doar o petarda pentru ametirea "ecologistilor", interesele ar putea fi altele, mult mai importante, precum gazele de sist. Cotatia aurului este tinuta sus artificial, exista minerale mai scumpe ca aurul, dar aurul place tuturor si este folosit de toate popoarele, este un produs de larg consum. Apa potabila o sa fie din ce in ce mai rara si mai scumpa. Desalinizarea apei din oceane este foarte scumpa. Sub Marea Neagra exista zacaminte enorme de gaz ce nu pot fi exploatate prin metode traditionale. Fracturarea hidraulica genereaza cutremure, s-a stabilit asta. Vulcanii noroiosi au o activitate crescuta in ultimele zile (pe surse) China detine peste 50% din mineralele rare pe care le exploateaza in regiunea chinezasca Mongolia Interioara dar si in Mongolia. Miza este foarte mare, USA, UE, Japonia, Israel doresc ca aceasta piata sa nu mai fie controlata de rusi si de chinezi.

Trimis de: The Dude pe 30 Sep 2013, 02:58 PM

QUOTE
Fracturarea hidraulica genereaza cutremure, s-a stabilit asta.


Eu nu stiu despre asa ceva....Ai vreun link ?


Acuma vroiam sa zic despre o carte pe care taman ce am terminat-o...Cu extraterestrii veniti de pe Nibiru (steaua lui Marduk - ruler si stapan al universului la babilonieni). Cica e tare bizar de ce au ales oamenii sa se raporteze la aur...Niciuna dintre caracteristicile lui valoroase nu putea fi de vreun folos celor care s-au apucat cu o sarguinta bolnavicioasa sa il acumuleze si/sau sa il converteasca in lucruri utile.

Cica zeii aia ar fi avut nevoie de aur pentru proprietatile lui electrice si ei au impus aurul ca pe o valoare de schimb din aceasta nevoie a lor.
Dupa autorul de care zic, existau infinit mai multe posibilitati de conversie la alte metale, ori la alte chestii, care ar fi raspuns mult mai bine decat aurul nevoii de referinta. Foarte interesant...si ce e mai interesant e ca in toate legendele sumeriene si protosumeriene zei sunt prezentati in armuri de aur, care din aur, etc....De ce ? ..in vremea aia, pentru cei de acolo aurul nu avea nicio importanta...

Trimis de: Marduk pe 30 Sep 2013, 03:22 PM

Am pus http://adevarul.ro/economie/business-international/richard-davies-1_51eff72cc7b855ff566cdaf3/index.html

...Care sunt principalele riscuri asociate cu fracturarea hidraulică, luând în calcul aceste noi semne de întrebare despre care vorbiţi?
Doar pentru a sublinia din nou: fracturarea hidraulică în sine probabil nu este un mecanism care să genereze contaminarea apei, iar a doua chestiune despre care se vorbeşte sunt cutremurele. Studiile noastre au arătat că producerea de cutremure este foarte puţin probabilă şi, în cazul în care se produc, este probabil să fie foarte reduse. Însă o întrebare care rămâne este aceea că exploatarea gazelor de şist va necesita să fie forate multe puţuri şi trebuie să ne asigurăm că acele puţuri sunt cimentate şi sigilate corespunzător pentru generaţiile viitoare. Cred că aceasta este o ramură de cercetare în care se pot continua demersurile.
Forarea acestor puţuri în zone cu activitate seismică ridicată creşte riscul producerii de cutremure?
Ştim că există trei locuri pe Pământ în care fracturarea hidraulică a produs cutremure simţite Canada, SUA şi Marea Britanie. Dar au existat sute de mii de operaţiuni de fracturare hidraulică şi există doar trei exemple de activitate seismică sesizabilă cauzată de fracturarea hidraulică. Şi când compari numărul acestora cu alte cauze care au generat activităţi seismice sesizabile, procese precum energia geotermală sau mineritul sau chiar tehnologia folosită în industria petrolului şi gazelor convenţionale, vedem că, de-a lungul istoriei, acestea au reprezentat factori declanşatori mai importanţi pentru cutremure sesizabile. Aşa că, atunci când faci o comparaţie globală a tuturor cauzelor, fracturarea hidraulică nici măcar nu intră în „liga întâi”, chiar nu este atât de importantă. Nu poate fi scoasă din calcul, iar companiile trebuie să se asigure că iau măsurile necesare de precauţie pentru a evita stimularea evenimentelor seismice reduse.....

Exista multe carti care vorbesc despre relatia dintre zei si aur. Erich Von Daniken are cateva carti in domeniu dar mai sunt si alti autori care trateaza subiectul. Aurul se foloseste in diverse scopuri din domeniul tehnic, militar, IT etc. fiind unul dintre cei mai buni conducatori de electricitate si caldura, este foarte maleabil si ductil etc. Posibil sa aiba si alte caracteristici care ne scapa sau pe care nu le-am descoperit. Da, Marduk si anunaki, darvidienii, sumerienii, cimerieni, atlantii, hititii si toate celelalte popoare sud americane a caror disparitie brusca nu poate fi explicata. E mult de discutat pe tema asta.
Dar sa revenim la gazele de sist. Ne afecteaza sau nu. Sunt gazele de sist mai importante decat apa potabila existenta in panza freatica? Ce procent din consumul total de gaze al Romaniei va fi asigurat de gazele de sist, chiar se merita?

Trimis de: The Dude pe 1 Oct 2013, 07:38 AM

mai...la foraje suntem priceputi...ca am forat si puturi de mare si de medie adancime, si fantani...si piloni...de aia, nenea ala imi pare agamiu rau de tot..

Prima grija a celui care sapa este sa izoleze straturile pe care le strabate. Exista un acvifer de suprafata (4-12 metrii); regula spune ca la adancimea asta...si pana la cota -80 apa e considerata contaminata si e necesar clorinarea ei pentru a asigura conditiile de potabilitate.

Din acest motiv, institutiile serioase foreaza jos (stratul fratesti mostistea pentru zona bucuresti) ca sa nu mai trebuiasca sa trateze ulterior apa. Riscurile la straturile astea sunt in continutul de metale grele, in special mercur, dar e mai mult un zvon decat o realitate (toate analizele nasoale care mi-au trecut prin maini aratau ca nashpa numai la nitriti-nitrati, dar altfel cam toate erau ok.

Acum, in timp ce sapi si ai strabatut stratul de suprafata acesta se izoleaza imediat cu cementita...la fel celelalte starturi pe care le intalnesti, pana la cel dorit. Forajul oricum se tubeaza si el devine astfel protejat de orice infiltratie, insa grija celor care foreaza (si e mai mult decat o grija: e o impunere ferma fara de care nu se elibereaza autorizatia) este sa izoleze perfect straturile acvifere, astfel ca, pe langa tub, apa de suprafata sa nu se prelinga in straturile de jos si sa le influenteze compozitia.

Asadar, forajele de care spun eu au talpa pe la 140-170, poate chiar mai mult (strabat de regula 4 acvifere), sunt monitorizate periodic (chimic si bacteriologic) si orice infectare specifica unui strat de suprafata care se intalneste in apa de jos indica o scurgere si reclama masuri imediate.

Asadar, fara sa ii pese cuiva de gazele de sist, forajul are niste reguli precise care fac ca posibilitatea migrarii dintre straturile perforate sa fie extrem de redusa sau pur teoretica...Eu personal nu cunosc niciun caz.



Raspunzand intrebarii tale, din ce am putut sa aflu, exploatarile astea sunt extrem de pretioase si de oportune. Lasa contextul geo-politic si echilibrul energetic al zonei (dpdv cerere-oferta, dar si santaj economic); riscurile minore, iar avantajele...fara numar.
Ca orice pusculita care poate sa aduca influente si asta e luata la geana de tot felul de interese si scopuri, iar denigrarea proiectelor e parte dintr-o strategie stabilita intr-un cabinet....rosu la culoare (in opinia mea.... rolleyes.gif )

Trimis de: Marduk pe 1 Oct 2013, 10:23 AM

Ageamiu sau nu, mie mi-a atras atentia prin moderatia analizei sale si mai ales prin trimiterile la masurile necesare protejarii acestor puturi. Deci exista un risc clar, poate ca nu exista intreprindere fara riscuri 100% dar merita sa exploatam aceste gaze? mai ales daca tinem cont ca romanii nu exceleaza in protejarea de dupa exploatare. Am vazut niste zone de extractie petroliera, dupa ce actvitatile s-au inchis si pot sa afirm ca nu mi-a placut ceea ce am vazut. Poate ca or fi necesare aceste exploatari dar daca exista macar o mica posibilitate ca apa potabila sa fie amenintata eu prefer sa nu se exploateze. Eu cred ca apa constitue o bogatie mult mai importanta decat orice altceva, fara aur, fara petrol, fara automobile, telefon, televiziune etc. poti sa traiesti dar fara apa nu.

Un videoclip despre metoda fracturarii siconsecintele sale in cazul in care nu sunt respectate conditiile de protectie a puturilor sau in cazul in care acestea se fisureaza.



Trimis de: Marduk pe 1 Oct 2013, 10:44 AM

Un exemplu pro extragerea gazelor de sist:




si un altul anti:



Trimis de: turbo trabant pe 1 Oct 2013, 10:50 AM

Aveti idee cum se poate trage gazul de sist prin paine si apoi obtine spirt Mona din el? Poate asa ar fi de acord si vasluienii ( si o parte buna a poporului roman) cu exploatarea gazelor de mona aaaa de sist.

http://www.timesnewroman.ro/life-death/10367-fenomenele-stranii-din-galati-provocate-de-vasluieni-au-sapat-pe-sub-pamant-ca-sa-ajunga-la-crame

Trimis de: The Dude pe 1 Oct 2013, 11:00 AM

... e de o stupiditate de-a dreptul criminala...Nici nu ar trebui sa comentez asa ceva...

Pai, stratul acvifer se afla acolo pentru ca sub el exista o placa (crusta) de calcar care il impiedica sa se infiltreze mai jos...Toate acviferele au asa ceva, iar zona in care se trece la forajul vertical este separata de mai multe astfel de placi. Cand sapa, foreza le anunta pe fiecare, ori de cate ori intalneste cate una. Sunt elemente sigure si precise de sigilare si separatie.

Proces de izolare a stratului cu "betoane proaste" sau "neglijent lucrate" e mai tare ca faza cu drobul de sare. Daca vrei, teoretic izolarea nici nu ar trebui sa mai aiba loc, caci din cauza presiunilor (uriase) gaura de trecere se optureaza singura pe tub...dar betonarea tot se face, chiar si asa; ba mai mult decat atat, la foraje de mare adancime (ca cel din clipul tau) prajinile vin deja tratate cu un fel de protectie ce se sudeaza singura pe imbinari (ca latexul auotovulcanizant).

Riscul ultra-extra-macro si hiper exagerat ca "deranjarea" sistului sa produca migrari ale metanului prin microfisuri (care strabat fantasmagoric cruste dupa cruste) este cu mult mai mic decat cel pe care l-ar reprezenta un cutremur de adancime...(....cred ca si astea ar trebui interzise de ecologisti unsure.gif ...se aude Piata Universitatii ??? mad.gif )

Io gata...m-am convins..filmuletul tau de tip pocnitoare apocaliptica mi-a raspandit si ultimele temeri: cineva se joaca cu fricile noastre...si cu lipsa crasa de cultura a unora....cu atat de multe pretentii...........(persoanele angajate in aceasta discutie se exclud)


Aaaa..da n-am zis nimic de celalat pericol...infiltratiile de sus in jos prin groapa de batal....Doamne...asta e ca leul cu clopotei...bau-bau....



Prietene....e foarte periculos pentru planeta asta sa facem pipi...E coroziv, acid, toxic si daunator..ar trebui sa facem un filmulet sa aratam la popor....sa facem pancarte...marsuri...sa punem un dop acestei risipe.... blink.gif

Trimis de: Marduk pe 1 Oct 2013, 11:38 AM

QUOTE(The Dude @ 1 Oct 2013, 12:00 PM) *
... e de o stupiditate de-a dreptul criminala...Nici nu ar trebui sa comentez asa ceva...m-am convins..filmuletul tau de tip pocnitoare apocaliptica mi-a raspandit si ultimele temeri...e foarte periculos pentru planeta asta sa facem pipi...E coroziv, acid, toxic si daunator...

Sti care-i problema care o vad pentru cei care locuiesc in zona? in Romania mare parte din populatia de la sate, comune, orasele inca foloseste apa de la fantana, deja contaminata cu nitrati, nitriti, fecale de la buda etc. Daca s-ar propune o alternativa la aprovizionarea cu apa, ieftina, la indemana oricui, nu ca apa plata imbuteliata, n-as avea o problema. Dar cata vreme oamenii vor continua sa consume apa din aceste fantani, am retineri in ceea ce priveste acest proiect. Sigur poti sa folosesti si apa de ploaie, dar prea se agita independenta energetica in numele exploatarii gazelor de sist cata vreme aceste gaze nu reprezinta decat 20-30% din consumul total, daca am inteles bine. Trebuie sa fie altceva la mijloc, ceva care-mi scapa, mie mi se pare ca este ca in moda un trend, un stil trecator care trebuie sa-l porti, dar spre deosebire de haine, puturile raman acolo sub pamant, sute, mii de ani, o mostenire pe care le-o lasam copiilor nostri doar pentru ca am vrut sa urmam trendul respectiv. Se merita? Ce castig au cei din zona de extractie? apa potabila gratis, la robinet?

Trimis de: abis pe 1 Oct 2013, 11:53 AM

QUOTE(Marduk @ 30 Sep 2013, 02:51 PM) *
Scuze este, cred pentru prima data cand postez un sondaj la care sa-mi apara intrebarile. Sa inteleg ca tu vrei sa se faca exploatarea gazelor de sist chiar daca exista pericolul ca in zona apa sa nu mai fie potabila?

E exagerat - gazele se extrag de la adancimi mult mai mari decat cele la care se afla panza de apa freatica.
QUOTE
mai ales daca tinem cont ca romanii nu exceleaza in protejarea de dupa exploatare. Am vazut niste zone de extractie petroliera, dupa ce actvitatile s-au inchis si pot sa afirm ca nu mi-a placut ceea ce am vazut.

E unul dintre motivele pentru care ma bucur ca le vor exploata companii ca Chevron si nu romanii smile.gif

Trimis de: turbo trabant pe 1 Oct 2013, 12:00 PM

QUOTE(abis @ 1 Oct 2013, 11:53 AM) *
E unul dintre motivele pentru care ma bucur ca le vor exploata companii ca Chevron si nu romanii smile.gif

Si satenii din vaslui se vor bucura ca vor avea niste stalpi de gard aka tuburi de foraj numai cu molibden si cu tungsten in ei. ohyeah.gif

In tara unde se fura si instalatiile de irigatii nu vor scapa din mana ecologistilor niste tuburi bune de remat ....

Trimis de: The Dude pe 1 Oct 2013, 12:04 PM

Da...s-ar putea face prin captare dubla...adica sa aiba aia apa de care zici, la robinet.
Costul s-ar rataci printre cheltuielile cu restul investitiei...

Situatia resurselor energetice e una critica. Rezolvari prin solutii tehnologice noi sunt imperative si obligatorii...nu sunt optionale si in niciun caz nu raman la latitudinea corului grecesc din aria protestului de profesie.

Cand au inceput exploatarile din baltile petroliere de suprafata biserica a zis ca petrolul e diavolesc si catranul a fost asociat iadului.
Cu toate astea produsele s-au valorificat cu nenumarate consecinte pozitive in viata oamenilor...Eram prin evul mediu, iar biserica de atunci avea cumva rolul mediei de azi...multa galagie, mult teribilism, multe exagerari si acelasi stil flamboaiant de panicare a populatiei prin exacerbarea unor posibile chestii nasoale rau...



Trimis de: turbo trabant pe 1 Oct 2013, 06:04 PM

Revenind la galatenii aia

http://www.b1.ro/stiri/politica/dupa-cutremure-in-lan-gala-enii-s-au-trezit-cu-sulf-in-fantani-speciali-tii-fac-verificari-66528.html

Sulf in fantani, asta cam e activitate vulcanica....

Trimis de: The Dude pe 2 Oct 2013, 07:25 AM

....sau diavoleasca..... devil.gif

Trimis de: turbo trabant pe 3 Oct 2013, 01:18 PM

E de la gazele de sist. rolleyes.gif

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15719776-protest-spontan-izvoarele-jud-galati-manifestantii-cer-explicatii-pentru-numeroasele-cutremure-care-afectat-recent-zona.htm

Ar fi bine sa se pregateasca de evacuare autoritatile, se intetesc cutremurele.

Trimis de: Marduk pe 3 Oct 2013, 01:29 PM

http://www.mediafax.ro/externe/cutremur-cu-magnitudinea-de-4-4-grade-a-avut-loc-in-austria-11443131 sau ......?

Trimis de: Marduk pe 4 Oct 2013, 10:45 AM

Ok, http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/chevron-a-obtinut-autorizatia-de-construire-pentru-prima-sonda-de-explorare-a-gazelor-de-sist-18.html Sa vedem ce va urma, vom avea gaze mai ieftine la teava? vom avea "apa minerala" in fantani?

Trimis de: The Dude pe 4 Oct 2013, 11:00 AM

QUOTE(Marduk @ 3 Oct 2013, 02:29 PM) *
http://www.mediafax.ro/externe/cutremur-cu-magnitudinea-de-4-4-grade-a-avut-loc-in-austria-11443131 sau ......?



Nope... E un vibrant salut adus de cabinetul unu si doi, de acolo de unde s-au mutat in urma cu 24 de ani, adresat manifestantilor comunisti din Piata Universitatii......

TOT INAINTE TOVARASI !!!!

Trimis de: abis pe 4 Oct 2013, 11:05 AM

QUOTE(Marduk @ 4 Oct 2013, 11:45 AM) *
Ok, http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/chevron-a-obtinut-autorizatia-de-construire-pentru-prima-sonda-de-explorare-a-gazelor-de-sist-18.html

Explorarea scrie acolo, nu exploatarea

Atentie, te rog

Trimis de: turbo trabant pe 4 Oct 2013, 12:45 PM

QUOTE(Marduk @ 4 Oct 2013, 10:45 AM) *
Ok, http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/chevron-a-obtinut-autorizatia-de-construire-pentru-prima-sonda-de-explorare-a-gazelor-de-sist-18.html Sa vedem ce va urma, vom avea gaze mai ieftine la teava? vom avea "apa minerala" in fantani?

Nu dar vasluiul va avea "doamna mona" in bodegi. Ca si pana acum, apa va fi anatema in zona aia. ohyeah.gif

Poate ies vasluienii in strada si protesteaza cu limbi scoase.

Trimis de: Marduk pe 4 Oct 2013, 12:47 PM

Corect. Mai intai exploreaza si pe urma daca se gasesc gaze se exploateaza, dar in cadrul explorarii se foreaza puturile, nu? Este posibil ca dupa aceasta explorare sa se constate ca nu sunt gaze?

Trimis de: turbo trabant pe 4 Oct 2013, 12:51 PM

QUOTE(Marduk @ 4 Oct 2013, 12:47 PM) *
Corect. Mai intai exploreaza si pe urma daca se gasesc gaze se exploateaza, dar in cadrul explorarii se foreaza puturile, nu? Este posibil ca dupa aceasta explorare sa se constate ca nu sunt gaze?

Si daca nu sunt gaze, se opresc operatiunile.

Apropo aseara la domnu Gadea erau toti geologii de la institutul de cutremorologie. Tot incerca gadea sa o dea cu petromu si/sau gazele de sist ca sa ajunga la basecu si baetii, ingineri autisti de felul lor, o tot dadea cu paralaxa, geomorfologice, cristaline.


Trist ca s-au dus.

Trimis de: abis pe 4 Oct 2013, 03:03 PM

QUOTE(Marduk @ 4 Oct 2013, 01:47 PM) *
Corect. Mai intai exploreaza si pe urma daca se gasesc gaze se exploateaza, dar in cadrul explorarii se foreaza puturile, nu?

Da. Daca obtin de la statul roman licenta de exploatare (deocamdata au doar pentru explorare)
QUOTE
Este posibil ca dupa aceasta explorare sa se constate ca nu sunt gaze?

Da.

De fapt, este posibil sa fie atat de putine incat sa nu merite investitia pentru exploatare. Ti-a zis turbo trabant ce si cum... As adauga numai ca asta este un risc asumat de catre investitor: nu toate terenurile cercetate merita si exploatate; dar nu ai cum sa stii asta inainte de a explora sa vezi ce-i acolo.

Trimis de: Marduk pe 5 Oct 2013, 08:51 AM

QUOTE(abis @ 4 Oct 2013, 04:03 PM) *
... As adauga numai ca asta este un risc asumat de catre investitor...

Curios ca si-a asumat acest risc un investitor de peste ocean, Chevron. La tehnologia pe care o au azi americanii, banuiesc ca acest risc este minim. Poti sa-ti dai seama despre ce prada este vorba, cunoscand pradatorul, ar zice un vanator.

Trimis de: turbo trabant pe 16 Oct 2013, 02:16 PM

Hilar.

http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-15814687-vaslui-protestele-continua-pungesti-unde-chevron-urmeaza-amplaseze-sondele-explorare.htm

Trimis de: Marduk pe 16 Oct 2013, 02:48 PM

Nimic nu mai pare hilar in tara asta dupa ce am vazut ce s-a intamplat la Iasi cu ocazia zile sfintei Paraschiva. Imi mentin parerea ca oamenii din zona trebuiesc protejati, apa va deveni ceva pretios in urmatoarele decenii, poate mai pretioasa decat gazul.

Trimis de: turbo trabant pe 16 Oct 2013, 03:48 PM

Marduk e hilar pentru ca localnicii protestatari nu prea folosesc apa nici pentru spalat nici pentru baut.

Oricum este clar ca tot ce apare la televiziuni romanesti sunt niste aberatii inclusiv acest proteste super mediatizate.

Trimis de: Marduk pe 16 Oct 2013, 03:56 PM

QUOTE(turbo trabant @ 16 Oct 2013, 04:48 PM) *
...localnicii protestatari nu prea folosesc apa nici pentru spalat nici pentru baut....

Nu cred, nu ma pot pronunta in privinta spalatului, dar de baut sigur beau apa din fantani. Nu stiu daca guvernantii, autoritatile locale si-au pus problema furnizarii apei potabile pentru acesti oameni printr-o retea locala, ca parte a unor beneficii directe pentru eventualele exploatari de gaze. Daca prin contractul ala semnat de guvern si Chevron exista o astfel de conditie, furnizarea apei potabile locuitorilor din zona, atunci ma mai gandesc daca sa accept sau nu "independenta energetica" de care se face atata tapaj.

Trimis de: turbo trabant pe 16 Oct 2013, 04:08 PM

QUOTE(Marduk @ 16 Oct 2013, 03:56 PM) *
Nu cred, nu ma pot pronunta in privinta spalatului, dar de baut sigur beau apa din fantani.

Cred ca glumesti, in zona aia nu se bea apa din fantani. De fapt nu prea se bea apa acolo, lichidul baubil se trece prin paine.

Dupa esecul cu oltchim, cfr marfa si alte "privatizari" o bataie televizata intre niste vasluieni matoli bine inarmati cu furci si topoare si romanii salariati la shiefron este cel mai bun lucru pentru imaginea de tara barbara.


Mama lor de imperialisti! Za batal uit za evil empair continuz, iata pozele cu cei mai ecologisti tarani care muncesc din greu pamantul ( din crasma). ohyeah.gif

http://www.vrn.ro/revolutia-continua

Trimis de: The Dude pe 17 Oct 2013, 07:15 AM

TT-ul minte... mad.gif ...ceea ce se bea acolo in loc de apa...cam de pe acum si pana in primavara, nu se trece prin paine...
Dupa ce s-a oprit din fiert, si s-a limpezit, se scoate cu galeata si se serveste la liber cu cana..


Ca si aseara la stiri toata lumea era manga....si in delir... rolleyes.gif

Trimis de: turbo trabant pe 17 Oct 2013, 10:48 AM

Pungestenii mor secerati de gloantele capitalistilor si voua va arde de glume. Exista si un Che acolo,numele lui este Costica Spiridon ( nume de rezonanta istorica pana si dramaturgul Caragiale l-a utilizat in semn de respect).

Free Pungesti!

Trimis de: abis pe 17 Oct 2013, 11:41 AM

S-au retras jandarmii la Pungesti.

Oamenii le-au zis sa lase totusi telefonul deschis, poate vin inundatiile si va fi nevoie de ei sa sape diguri si sa scoata apa.

Trimis de: The Dude pe 17 Oct 2013, 11:44 AM

...saraci, da cinstiti....


d'aia imi place de ei...oameni de mare caracter rolleyes.gif

Trimis de: Marduk pe 17 Oct 2013, 11:47 AM

Parca erau si niste preoti implicati in protestele astea! Mi se pare sau BOR incearca sa se puna in fruntea turmei, lasata de izbeliste in vremea comunistilor? Ce-i mana pe preoti in lupta asta? apa, vinul sau gazele de sest?

Trimis de: turbo trabant pe 17 Oct 2013, 12:03 PM

QUOTE(Marduk @ 17 Oct 2013, 11:47 AM) *
Parca erau si niste preoti implicati in protestele astea! Mi se pare sau BOR incearca sa se puna in fruntea turmei, lasata de izbeliste in vremea comunistilor? Ce-i mana pe preoti in lupta asta? apa, vinul sau gazele de sest?

Nestiinta, din pacate.

http://www.realitatea.net/tulburator-fiica-eroului-din-pungesti-spunea-sa-stam-cuminti-in-sant-sa-nu-treaca-utilajele_1294529.html

Urmeaza ridicarea statuii din peturi a martirului batut si omorat dar in viata Costica Spiridon.

Trimis de: Marduk pe 17 Oct 2013, 01:17 PM

Mi-ar placea ca acest Costica Spiridon sa fie reprezentantul unei stari de spirit. Sa vedem ce urmaresc de fapt acesti oameni, sunt constienti de ceea ce fac? au revendicari? alternative? sau vor lua in brate celebrul NU, fara alte discutii.

Trimis de: turbo trabant pe 17 Oct 2013, 02:17 PM

Astia sunt clar platiti de shiefron.

http://www.timesnewroman.ro/politic/10501-8-lucruri-promise-de-chevron-protestatarilor-vasluieni-dupa-ce-va-incepe-exploatarea-gazelor-de-sist

Trimis de: turbo trabant pe 17 Oct 2013, 03:15 PM

Vaslui: Imperalist capitalist 1-0 la pauza.

Clipul cu protestatarii este profund democratic si arata grija pentru mediu a pungestenilor.

http://www.antena3.ro/romania/chevron-confirma-suspendarea-activitatilor-de-la-silistea-protestatarii-noi-nu-plecam-de-aici-231525.html

Trimis de: The Dude pe 18 Oct 2013, 09:31 AM




.....intr-adevar !

Trimis de: turbo trabant pe 18 Oct 2013, 12:14 PM

http://www.timesnewroman.ro/life-death/10508-chevron-incearca-din-rasputeri-sa-i-linisteasca-pe-vasluieni-va-vom-otravi-doar-apa-nu-si-vinul

Atat de adevarat thumb_yello.gif

Trimis de: The Dude pe 18 Oct 2013, 12:21 PM

QUOTE
Experţii avertizează că, în cazul în care sondele Chevron ar lovi din greşeală o cramă, SUA riscă să fie invadată de moldoveni furioşi din toate judeţele Moldovei, inclusiv Braşovul. “Jinul e pentru ei ca onoarea pentru samurai”, i-au notificat surse din CIA pe angajaţii companiei petroliere


..au si un lider: Osarma Jin Laden..... thumb_yello.gif

Trimis de: andra_v pe 18 Oct 2013, 02:04 PM

Pe de o parte, exploatarea gazelor de sist ar putea asigura Romaniei statutul de tara exportatoare de hidrocarburi. In ceea ce priveste independenta energetica, nu trebuie neglijat faptul ca, incepand cu anul 2015, o serie de tari din asiatice (ex. Israel) urmeaza sa puna in vanzare o cantitate importanta de gaze lichefiate, a caror piata se afla in plina expansiune.

In alta ordine de idei, legislativul european a adoptat cu o saptamana in urma un proiect de modificare a Directivei europene privind expoatarea gazelor de sist. Documentul European prevede obligativitatea consultarii comunitatii locale si a informarii cetatenilor europeni in privinta avantajelor si a dezavantajelor exploatarii gazelor de sist.

Trimis de: turbo trabant pe 18 Oct 2013, 02:08 PM

Din surse sigure pe relatia pungesti-bucuresti in caietul de sarcini al firmei explotatoare s-a pus o conditie sine qua non: instalarea unei rafinarii la pungesti, rafinarie ce va lichefia gaxele de sist si apoi le va rafina intr-un lichid albastru ce se va distribui non-stop si gratuit pungestenilor si bucurestenilor.

Ambalajul gazului lichefiat va consta din sticlute de plastic transparente si avand o eticheta cu o sanitara inclusa.

Trimis de: Hollie_Smokes pe 24 Dec 2013, 10:56 AM

Cel mai bun. informativ si obiectiv material pe care l-am gasit pe tema asta. Cu pro si contra, documente, etc.

http://fracking.casajurnalistului.ro/

Trimis de: Marduk pe 24 Dec 2013, 04:05 PM

Dap, de asta mi-e teama cu explorarea si exploatarea gazelor de sist. APA ESTE CEA MAI PRETIOASA COMOARA, nu putem trai fara apa, suntem 72% apa, plantele si animalele cu care ne hranim contin apa. Nu pot sa concep Romania fara apa sau cu apa infestata de exploatarea gazelor de sist. Prefer o poluare de scurta durata, ce se poate solutiona, de genul celei estimata la Rosia Montana, de cat o poluare perpetua a panzei freatice.

"... apa de la robinet se face mov și dacă o bea vomită, iar dacă face duș pielea i se irită și îi curge sânge din nas.
Ca să supraviețuiască are nevoie de multă apă îmbuteliată .... Nu poate să vândă și să plece, casa lui nu mai valorează aproape nimic. Nu mai are încredere că autoritățile o să facă dreptate. Nu mai are aproape nimic…"

Nu cred c-ar trebui sa ne lasam in speranta BOR pentru apa necesara.

Trimis de: Hollie_Smokes pe 25 Dec 2013, 01:03 AM

Cine zice ca nu se vor intampla accidente si ca nu vor exista scurgeri de substante chimice (otravitoare) in panza freatica banuiesc ca are anumite motive. Nimeni nu poate garanta chestia asta.

Pe de alta parte, nu fiecare sonda va insemna dezastru ecologic si va otravi apa.

Daca citesti TOT ce scrie tipul asta pe site, iti faci o imagine completa.

QUOTE(andra_v)
In alta ordine de idei, legislativul european a adoptat cu o saptamana in urma un proiect de modificare a Directivei europene privind expoatarea gazelor de sist. Documentul European prevede obligativitatea consultarii comunitatii locale si a informarii cetatenilor europeni in privinta avantajelor si a dezavantajelor exploatarii gazelor de sist.


N-am auzit de treaba asta si nici nu cred ca se practica undeva in Romania. Poti sa ne dai o sursa?

Trimis de: fiatlux pe 25 Dec 2013, 01:04 AM

QUOTE(turbo trabant @ 17 Oct 2013, 12:48 PM) *
Pungestenii mor secerati de gloantele capitalistilor si voua va arde de glume. Exista si un Che acolo,numele lui este Costica Spiridon ( nume de rezonanta istorica pana si dramaturgul Caragiale l-a utilizat in semn de respect).

Free Pungesti!


rofl.gif mi-era dor di matali, da' cum nu iesi din pungesti ..
sarbatorile cu bine ! smile.gif

Trimis de: The Dude pe 27 Dec 2013, 10:10 AM

am citit cu mare atentie articolul mentionat....si cu mult respect fata de tine...si aproape deloc pentru dl. redactor nu reusesc sa ii gasesc latura obiectiva...


..nu vad decat aceleasi slogane seci, care au agitat pana la isterizare pungestiul, aceiasi tehnica straverzie nationalista cu tara vanduta pe maruntis...nimic, dar absolut nimic despre independenta energetica a Romaniei (care chiar daca e o snoava, merita amintita intr-un discurs echidistant), despre tehnologia care poate fi aplicata geologiei de la noi, comparativ cu cea utilizata in state....

in plus, cazul de acolo, din America e notoriu si nu e dovedit in niciun fel ca ar avea legatura cu exploatarile de sist


QUOTE
Cine zice ca nu se vor intampla accidente si ca nu vor exista scurgeri de substante chimice (otravitoare) in panza freatica banuiesc ca are anumite motive. Nimeni nu poate garanta chestia asta.



Dar cine poate garanta contrariul ?...si daca tot "nimeni", atunci pentru ce atata patima ?

Pentru cineva care a forat macar o data sub placa de calcar lucrurile sunt foarte limpezi: Gradul de pericol e ridicol de mic comparativ cu tapajul care se face in jurul subiectului..dar ma rog..

Sunt si glasuri care sustin ca aportul energetic pe care aceste gaze l-ar aduce economiilor (emergente ?) din zona, ar produce o importanta busculada a raporturilor existente...

...iar mie, teoriile astea, credibile si sustenabile prin cifre, imi convin cel mai mult, pentru ca ele explica complet tot ce se intampla...inclusiv protestul "dezinteresat" al unor ong-uri care si-au propus brusc sa salveze lumea, incepand taman din catunul pungesti..


din fericire pentru noi toti, acolo se foreaza, iar in curand se va si exploata...conducta care urmeaza sa transporte gazele obtinute e si ea in constructie, asa ca...

Trimis de: Marduk pe 27 Dec 2013, 08:10 PM

QUOTE(Hollie_Smokes @ 25 Dec 2013, 01:03 AM) *
QUOTE
Pe de alta parte, nu fiecare sonda va insemna dezastru ecologic si va otravi apa.

Cate sonde vor otravi apa? 1 din 2, 3 din 10, 4 din 20 ??? Nu este de ajuns una? daca un singur om are de suferit de pe urma exploatarii gazelor de sist, inseamna ca avem o problema, macar una, in care sistemul nu este sigur macar 80-90%. Omul care nu mai are apa potabila nu are nicio vina ca o companie a gasit gaze, pe care le exploateaza fie pentru profit fie pentru asigurarea resurselor mai multor indivizi, omul care are de suferit trebuie sa primeasca compensatii, apa, pentru el si gospodaria sa. Nu trebuie sa o ceara, sa protesteze, sa faca greva foamei, trebuie doar sa spuna ca apa, care inainte era potabila si buna de baut, nu mai corespunde nevoilor sale. Compania, guvernul, societatea civila sunt obligate sa-i ofere apa.
QUOTE
Daca citesti TOT ce scrie tipul asta pe site, iti faci o imagine completa.

Consider ca am o imagine completa a genului asta de exploatari, nu ma astept sa fie 100% sigure, dar ma astept ca in cazul in care oamenii nu mai au apa, companiile sa "plateasca", punand la dispozitie gratuit apa curenta, celor care ani de zile si-au baut apa din fantana fara probleme. Nu poti de dragul profitului sa distrugi un om, o familie, un sat, un oras, fara sa oferi altceva la schimb.


Trimis de: The Dude pe 14 Jan 2014, 04:12 PM

http://www.dcnews.ro/2014/01/comisia-europeana-liber-la-explorarea-si-exploatarea-gazelor-de-sist/



Trimis de: Marduk pe 14 Jan 2014, 05:55 PM

"...în urma mai multor reacții venite din partea unor state precum Marea Britanie, Polonia, România și Estonia..."
UE paseaza pisica in curtea tarilor respective. De fapt nu statele au avut o reactie ci populatia din tarile respective este impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist.

"Statele membre trebuie să se asigure că societățile petroliere utilizează cele mai bune tehnici și practici din industria de prevenire, dar și că asigură transparență maximă asupra operațiunilor de explorare și exploatare. O altă recomandare este consultarea cetățenilor cu mult timp înainte de începerea operațiunilor..."

"O judecătoare a Tribunalului Vaslui a creat precedentul juridic, luând în trei cazuri decizia că o comună are dreptul legal să hotărască cu privire la exploatarea gazelor de şist pe teritoriul său, nu Guvernul sau o altă autoritate centrală, pentru că această resursă nu este legiferată în România şi nici nu a fost declarată de interes public naţional." http://www.gandul.info/stiri/o-judecatoare-din-vaslui-creeaza-un-precedent-juridic-istoric-in-romania-gazele-de-sist-nu-apartin-statului-ci-satului-11865193


Trimis de: The Dude pe 15 Jan 2014, 04:04 PM

Forajul orizontal și fracturarea hidraulică au fost folosite cu succes și în deplină siguranță de foarte mulți ani în întreaga lume, cu scopul de a exploata resursele de țiței și gaze naturale. În ultimii zece ani, cele două tehnologii au fost folosite împreună pentru a permite exploatarea gazelor naturale captive în argilite aflate la mare adâncime–o importantă posibilă sursă de energie pentru Europa.

Pentru a ajunge la argilite unde gazul natural este captiv, o sondă este forată vertical la câteva mii de metri adâncime. Mai precis, la o adâncime de trei-patru km, adică de zece ori înălțimea turnului Eiffel. Așadar, la mare distanță de apele subterane.

Sonda este căptușită cu mai multe straturi de oțel și ciment care o izolează de acviferele și formațiunile geologice pe care le străpunge. Această cămășuire a sondei acționează ca o barieră ce protejează apele subterane de fluidele care sunt pompate prin sondă și de gazul natural care este eliberat și colectat în interiorul puțului de forare.

În momentul în care sonda este forată la adâncimea dorită, se trece la forajul orizontal pe o distanță de aproape 1.500 m pentru a putea acoperi o suprafață cât mai mare a stratului de argilă. Prin această metodă este nevoie de forarea a mai puține sonde pentru a exploata zăcământul, scăzând implicit necesarul de teren pentru operațiunile de foraj.

Când forajul ia sfârșit, se introduce carcasa de oțel în secțiunea orizontală a sondei. Apoi, de jur împrejur, se pompează ciment pe lungimea carcasei pentru a etanșeiza permanent sonda și a împiedica orice scurgere de gaze sau de lichid atunci când sunt aduse la suprafață.

Pentru ca gazul dislocat să poată ajunge din argilite în sondă sunt făcute mici perforații (găuri) cu ajutorul unui pistol electric în carcasa de oțel și ciment orizontală până în argilite. Fracturarea hidraulică–presupune pomparea sub presiune a unui fluid în interiorul sondei–este folosită pentru a crea fracturi în rocă și a permite astfel gazului natural să ajungă în puțul sondei și de acolo să urce la suprafață.

Fluidul folosit în acest proces este alcătuit în proporție de 99,5% apă și nisip și restul de 0,5% aditivi. Nisipul are rolul de a ține fracturile deschise pentru a permite scurgerea gazului. Aditivii chimici folosiți sunt similari cu produse care se găsesc în orice casă. Rolul lor este de a împinge nisipul în fracturi, de a proteja echipamentul de proliferarea bacteriilor și de a curăța sistemul.




..cu precizarea ca forajele de captare a acviferelor rar depasesc 300 de metrii adancime la talpa (partea cea mai coborata, ce se afla sub nivelul filtrelor) si ca simpla cementare a strapungerilor din placile de calcar intalnite pe parcursul unui interval de 3-4 km ar fi arhisuficienta pentru prevenirea oricarui "accident" de migrare a gazelor, ce s-ar putea produce mult "mai lesne" (procent de risc sub 1%) in urma unui cutremur de mare magnitudine...


aceasta e tehnologie...nu speculatii din ziare, emanatii ale unor minti ecologiste in stare de inflamare, concurenta neloaiala intre companii, ori tehnici de manipulare....

Trimis de: Marduk pe 15 Jan 2014, 04:52 PM

QUOTE(The Dude @ 15 Jan 2014, 04:04 PM) *
... aceasta e tehnologie...nu speculatii din ziare, emanatii ale unor minti ecologiste in stare de inflamare, concurenta neloaiala intre companii, ori tehnici de manipulare....


Directiva UE:

"Statele membre trebuie să se asigure că societățile petroliere utilizează cele mai bune tehnici și practici din industria de prevenire, dar și că asigură transparență maximă asupra operațiunilor de explorare și exploatare. O altă recomandare este consultarea cetățenilor cu mult timp înainte de începerea operațiunilor..."

Trimis de: jet li pe 17 Jan 2014, 01:43 AM

http://stopfracturare.ro/dovezi-ale-impactului-fracturarii-hidraulice-asupra-apei-aerului-si-sanatatii-in-sua/

QUOTE
Statistici de ultimă oră ale autorităţilor privind protecţia mediului din 4 state din SUA au confirmat faptul că apa a fost poluată din cauza fracturării hidraulice. Peste 110 cazuri de contaminare a apei datorită extragerii gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice au fost confirmate în 3 din statele analizate. De menţionat este faptul că, datorită vidului legislativ din SUA, persoanelor afectate le este foarte greu să dovedească în mod legal legătura dintre fracturarea hidraulică şi contaminarea apei. Cu toate acestea, în ciuda afirmaţiilor industriei, care susţine că nu există niciun caz dovedit de contaminare a apei datorită gazelor de şist, statisticile oficiale de ultimă oră indică contrariul.

E suficient un singur puţ de gaze nocive pentru distrugerea ireversibilă a mediului acvifer. Conform propriilor statistici ale industriei, 5% dintre sigiliile de puţuri cedează imediat, această rată crescând foarte mult odată cu vechimea puţului


Articolul are o gramada de linkuri spre alte articole, si studii. Vedeti si Gasland.

Trimis de: abis pe 17 Jan 2014, 10:29 AM

Tu ai vazut Gasland? Ce parere ai despre filmul ala? smile.gif

Trimis de: Marduk pe 7 Apr 2014, 03:39 PM

Ieri se anunta un mare protest impotriva exploatarii gazelor de sist. Am facut o adunare a numarului celor prezenti, conform mass media n-au fost mai multi de cateva mii la nivel de tara, cei mai multi la Arad, 1500, conf. estimarilor. Nu stiu ce sa zic, ori romanii au inteles ca independenta energetica presupune oarece sacrificii, ori subiectul nu mai este sponzorizat sau este sponsorizata letargia, apatia etc. Cert este ca lipsa de interes a romanilor, fata de aceasta tehnologie ce urmeaza sa fie folosita pentru obtinerea de gaze, lasa loc companiilor transnationale sa actioneze. Sa vedem daca resursele de apa din alte regiuni ale Romaniei, ne vor ajuta sa folosim aceste gaze pentru interesul national, sau vom ramane si fara gaze si fara apa.

Trimis de: turbo trabant pe 8 Apr 2014, 12:23 PM

Romanu' s-a nascut impartial: contra gazelor de sist, contra taxelor si contra civilizatiei in general.

La cat se extrage acuma in america gazu', aveau aia cutremur de scara 15 pe blocul lui richter daca era adevarat ce zic ecologistii lui vlad.


Trimis de: Marduk pe 8 Apr 2014, 01:12 PM

Nu stiu ce sa zic, mai degraba cred ca romanu nu intelege ce se intampla, revolta celor de la Pungesti ramane un mister in istoria "reactiilor" romanilor. Chiar sa fi inteles toti locuitorii de acolo ca exploatarea gazelor de sist le poate afecta panza freatica, care si asa este afectata de nitritii si nitratii din sol, hasnale, balegar, etc. Eu inca nu m-am dumirit daca aceasta exploatare afecteaza sau nu panza de apa freatica, la un moment dat, in timpul exploatarii sau dupa.

Trimis de: turbo trabant pe 8 Apr 2014, 02:47 PM

Patriotii din Pungesti 1907 stiu sigur ca le afecteaza apa de la wc-urile din curte. Doar nu vrei sa auzi la stirile romanesti despre primul roman pe Luna, Vasile din Pungesti care fuma linistit o mahoarca in fundul curtii....

Trimis de: Marduk pe 8 Apr 2014, 04:14 PM

E prea multa liniste in zona asta. Nu stiu cum este pe la altii, prin centrul si estul Europei? dar la noi parca-ar fi o iesire la iarba, la un gratar cu mici si bere, cand de fapt se petrec evenimente care ne pot afecta viitorul nostru dar mai ales al copiilor si nepotilor nostri.

Trimis de: dandanescu pe 8 Apr 2014, 10:03 PM

QUOTE(Marduk @ 8 Apr 2014, 07:14 AM) *
E prea multa liniste in zona asta. Nu stiu cum este pe la altii, prin centrul si estul Europei? dar la noi parca-ar fi o iesire la iarba, la un gratar cu mici si bere, cand de fapt se petrec evenimente care ne pot afecta viitorul nostru dar mai ales al copiilor si nepotilor nostri.

lumea iese in strada, striga ceva, si dupa aia?
dupa aia nu prea mai stie lumea ce sa mai faca...
si situatia merge mai departe dupa cum sunt trase sforile din umbra.

ca sa schimbi realitatea asta, trebuie educatia aia civica,
unde sa fie petitii seriose, cu zeci de mii de semnaturi,
care nu pot fi ignorate de guvernanti,
fie ca le convine sau nu continutul respectiv.

si petitiile astea trebuie semnate "la rece", gindite suficient dupa o informare temeinica inteleasa corect,
nu sub impulsul emotiilor de moment.

si apoi trebuie urmarita evolutia situatiei, unde ajunge petitia, ce se intimpla cu ea?
si invatata lectia respectiva, si folosita in urmatoarea incercare.

altfel ramii doar cu expresia unor impulsuri emotive de moment, fara consecinte politico-economice.

in schimb o petitie bine sprijinita pe parcurs, eventual va rezulta in niste legi noi
sau in modificarea legilor existente,
incit obiectivul urmarit sa fie rezolvat legal si pasnic,
dupa dorinta majoritatii electoratului,
indiferent ce interese private ar dori poate altceva.

...de aia tot ziceam de educatia civica... biggrin.gif

Trimis de: The Dude pe 9 Apr 2014, 11:46 AM

....lumea stie al dracului de bine ca sa faca....si ce sa mai faca...


Cand se termina banii pentru agitatori, se termina si actiunile comandate de banii aia...
...iar situatia merge mai departe, spre binele natiunii si nu spre cel al autorilor diversiunii.

Poporul roman, de sorginte europeana, dezvolta o cultura de mai bine de 2000 de ani, si nu se confrunta cu problemele lipsei de educatie civica, asa cum probabil ca se intampla cu natiunile mai tinere (de vreo 500 de ani, acolo).

Procedura petitiei, ca si institutia ei, exista si sunt larg utilizate la noi (de cate ori n-ati vazut standuri, corturi si masute asezate prin punctele de larga circulatie ?), in acest caz insa nimeni nu apeleaza la ele, intrucat printr-o informare temeinica asupra "problemei", e limpede pentru oricine ca ea urmeaza cursul de evolutie general acceptat.


..de aia tot ziceam ca aia de sar cu sfatul, ar trebui sa se informeze mai intai...macar sumar..si ar mai trebui ca ei sa renunte la pozitia de atoatestiutor, sa priceapa ca Romania e ceva mai mult decat zece zapaciti ce agita pancarte, ca Romania apartine unui sistem puternic si functional..si, in fine, ca Romania a capatat maturitatea necesara sa nu mai puna botul la tot felul de manipulari de genul celor prin care sunt guvernate tarile lumii a treia...


unsure.gif

Trimis de: Marduk pe 9 Apr 2014, 01:40 PM

QUOTE(dandanescu @ 8 Apr 2014, 11:03 PM) *
lumea iese in strada, striga ceva, si dupa aia? dupa aia nu prea mai stie lumea ce sa mai faca...si situatia merge mai departe dupa cum sunt trase sforile din umbra. ca sa schimbi realitatea asta, trebuie educatia aia civica, unde sa fie petitii seriose, cu zeci de mii de semnaturi, care nu pot fi ignorate de guvernanti, fie ca le convine sau nu continutul respectiv.

Deci romanii sunt manipulati, ei protesteaza dupa cum le dicteaza platitorii! daca ar exista o educatie civica solida, cu un sistem, o institutie a petitionarii serioasa, am putea crede ca romanii ar fi mai constienti cu ceea ce se intampla cu ei? Guvernul ar fi obligat sa tina cont de petitii semnate intr-o zi insorita la colt de strada, eventual duminica la promrnada sa invete si pruncii ce si cum e cu petitiile astea, nu? De ce nu pot sa cred scenariul asta? Eu zic ca este nevoie de mai mult de cat petitia, decat educatia civica, poate ca uneori chiar educatia asta dauneaza evolutiei societatii, o moleseste lasand inseama altora actiunii pe care ar putea chiar indivizii ce semneaza acele petitii sa le desfasoare. Chestia asta cu petitiile mi se pare asemanatoare cu sondajele de opinie, oricine poate comanda un sondaj sau o petitie, dar nimeni nu poate controla o miscare sociala de amploare.

QUOTE(The Dude @ 9 Apr 2014, 12:46 PM) *
....Cand se termina banii pentru agitatori, se termina si actiunile comandate de banii aia...
...iar situatia merge mai departe, spre binele natiunii si nu spre cel al autorilor diversiunii.

Afirmatia asta mi-aduce aminte de modul in care frunicile, insectele "sociale" rezolva problema transportarii unui intrus, a hranei etc. de sute de ori mai grele de cat forta unei duzini de furnici, desi fiecare furnica trage in sens opus celeilalte. Ceva ma face sa cred ca in societatea umanilor lucrurile functioneaza diferit.
QUOTE
Poporul roman, de sorginte europeana, dezvolta o cultura de mai bine de 2000 de ani, si nu se confrunta cu problemele lipsei de educatie civica....

Nope, sunt complet dezamagit de afirmatia asta. blink.gif Moncher am pretentii de la domnia ta, refuz sa cred ca ai facut o astfel de afirmatie si vreau sa cred ca se refera doar la o parte a poporului care se intampla sa locuiasca azi in acest teritoriu geografic numit Romania.
QUOTE
Procedura petitiei, ca si institutia ei, exista si sunt larg utilizate la noi ...

Ai experienta in domeniu?
QUOTE
...Romania e ceva mai mult decat zece zapaciti ce agita pancarte, ca Romania apartine unui sistem puternic si functional

Carui sistem apartine Romania?
QUOTE
...Romania a capatat maturitatea necesara sa nu mai puna botul la tot felul de manipulari de genul celor prin care sunt guvernate tarile lumii a treia...

unsure.gif

P.S. n-am schimbat emoticon-ul tau el sugereaza perfect esenta afirmatiei tale.

Trimis de: Marduk pe 15 Apr 2014, 09:04 AM

O http://www.gandul.info/financiar/geologii-americani-au-stabilit-pentru-prima-oara-o-legatura-intre-activitatea-seismica-si-fracturarea-hidraulica-12463345 Se pare ca este pentru prima oara cand se face legatura dintre cutremure si fracturarea hidraulica. Este o stire importanta, deoarece zona in care se intentioneaza a se folosi in Romania fracturarea hidraulica, este o zona seismica. Posibil ca toata seria de cutremure din zona Galati, sa fie in legatura cu "explorari" neautorizate, sau autorizate dar facute pe sest, fara publicitate.

Trimis de: abis pe 15 Apr 2014, 10:33 AM

QUOTE(Marduk @ 15 Apr 2014, 10:04 AM) *
Se pare ca este pentru prima oara cand se face legatura dintre cutremure si fracturarea hidraulica.

De fapt se investigheaza, nu s-a stabilit ca exista o legatura. Se stie ca fracturarea hidraulica provoaca miscari ale scoartei, insa acestea sunt extrem de mici, nepericuloase.
QUOTE
Posibil ca toata seria de cutremure din zona Galati, sa fie in legatura cu "explorari" neautorizate, sau autorizate dar facute pe sest, fara publicitate

Asta-i o gogorita. Este imposibil asa ceva.

Trimis de: The Dude pe 15 Apr 2014, 11:05 AM

rofl.gif ..e o tampenie la fel de mare ca aia cu broasca testoasa care ar sustine lumea in carca.... rofl.gif


spre deosebire de exploatarea titeiului, de pilda, tehnologia extragerii gazelor de sist exclude multe din conditiile ce ar putea fi puse in legaura cu instabilitatea tectonica..ar fi posibil fenomenul cavitatiei, a carui amplitudine maxima, in conditii extreme, ar putea misca acele seismografelor pe scara mercalli la niveluri subunitare (adica vax albina, crema puca)

Trimis de: Marduk pe 15 Apr 2014, 11:19 AM

"Geologii din Statul Ohio au stabilit pentru prima oară o legătură între activitatea seismică în estul statului şi fracturarea hidraulică, confirmând astfel suspiciunile militanţilor ecologişti ale căror cereri de restricţionare a activităţii de foraj au avut succes."

Asta era stirea, eu nu sunt expert, nu stiu daca inca se investigheaza, daca e vreo broasca testoasa acolo etc. Ce stiu este o stire care mi-a atras atentia. Avand in vedere ca eu sunt impotriva exploatarii gazelor de sist, daca aceste exploatari afecteaza panza freatica, acum am un motiv in plus sa nu accept acest procedeu, pentru ca Romania se afla intr-o zona seismica care a generat cateva "surprize" de amploare. Ceva trebuie sa existe, fie stiinta, fie stiinta manipularii, tot e ceva, dar cine are de castigat, apa, gazu, romanu sau broasca?

Trimis de: abis pe 15 Apr 2014, 12:45 PM

QUOTE(Marduk @ 15 Apr 2014, 12:19 PM) *
"Geologii din Statul Ohio au stabilit pentru prima oară o legătură între activitatea seismică în estul statului şi fracturarea hidraulică, confirmând astfel suspiciunile militanţilor ecologişti ale căror cereri de restricţionare a activităţii de foraj au avut succes."

Asta era stirea, eu nu sunt expert, nu stiu daca inca se investigheaza

Daca citeai pana la sfarsit ai fi stiut daca se investigheaza ori nu:

Forajul va fi întrerupt pentru evaluare, urmând să fie suspendat în cazul în care se constată o legătură de cauzalitate între foraj şi activitatea seismică.

Pe bune, de cati neuroni este nevoie ca sa iti dai seama ca o stire este scrisa cu picioarele?! Dar chiar si asa, este foarte clar: geologii investigheaza daca acele cutremure (minore) sunt cauzate de exploatare, este o legatura "probabila" nu sigura.

Trimis de: Marduk pe 15 Apr 2014, 01:35 PM

QUOTE(abis @ 15 Apr 2014, 01:45 PM) *
...de cati neuroni este nevoie ca sa iti dai seama ca o stire este scrisa cu picioarele?!...

Eu am tratat-o ca pe o stire, tu ca pe o certitudine. Nu este nevoie de multi neuroni sa observi ca unii vor sa faca realitatea asa cum vor ei. Ce-ai fi vrut sa scriu, ca savantii aia gresesc, ca nu este legatura intre exploatarea gazelor de sist si cutremure, sau poluarea panzei freatice? asta te-ar fi facut fericit, ei bine nu pot sa spun asta, pentru ca nu cred ceea ce vrei tu. Nu am nevoie de prea multi neuroni sa inteleg ce vrei de fapt.

Trimis de: abis pe 15 Apr 2014, 03:08 PM

QUOTE(Marduk @ 15 Apr 2014, 02:35 PM) *
Ce-ai fi vrut sa scriu, ca savantii aia gresesc, ca nu este legatura intre exploatarea gazelor de sist si cutremure, sau poluarea panzei freatice?

Mie normal mi s-ar fi parut ca, la o stire scrisa in halul asta, sa nu reactionezi... Este o prostie de la cap la coada.

Daca vrei informatii nu te mai lua dupa toti ziaristii habarnisti.

Uite, daca vrei opinii de la specialisti: Doctorul Constantin Crânganu s-a născut la Bârlad şi este profesor universitar de geofizică şi cercetător în Statele Unite ale Americii. A activat în anii 90 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iaşi" si a ajuns în SUA prin intermediul unei burse FulBright Scientist. Lucrează la Colegiul Brooklyn, unde ocupă în prezent funcţia de profesor in cadrul Departamentului de Științele Pământului și Mediului și la Școala Doctorală din Manhattan, ambele aparținând de City University of New York; este primul român din SUA care a devenit profesor de geologie/geofizică

Poti vedea ce spune acest specialist http://www.contributors.ro/editorial/fracturarea-hidraulica-si-seismicitatea-indusa/

Sau poti lua in continuare asa-zise informatii de la cei care habar nu au despre subiect...


Trimis de: Marduk pe 15 Apr 2014, 03:39 PM

QUOTE(abis @ 15 Apr 2014, 04:08 PM) *
... Este o prostie de la cap la coada...

Doctorul Constantin Crânganu : "După ce aproximativ două milioane de fracturări hidraulice efectuate în mai multe țări într-o perioadă de 65 de ani au produs numai trei cutremure notabile, putem concluziona că probabilitatea producerii unui seism major datorită fracturării hidraulice este extrem de mică dar nu poate fi complet exclusă."

Am inteles perfect prostia asta, de la coada la cap si de la cap la coada. Dr. C-Tin Cranganu concluzioneaza excelent, iar finalul este apoteotic, ca in Biblie.

Trimis de: abis pe 15 Apr 2014, 04:39 PM

Milioane de fracturari, 65 de ani - 3 cutremure notabile. Asta ce iti spune?

Cele trei situatii: Cutremurul din Marea Britanie a înregistrat o magnitudine M=2,3. Cel din Oklahoma a avut M=2,8, dar fracturarea hidraulică nu este acceptată de toți cercetătorii drept cauză a respectivului cutremurului. În Canada, un număr de 216 cutremure au fost înregistrate în perioada 2009-2011. Singurul cutremur care a fost simțit a avut o magnitudine M=3,8 - adica suficient de mici incat sa nu fie niciun pericol.

Nimic in lume nu este "exclus" - sunt insa sanse mai mari ca peste 5 minute sa iti cada un meteorit pe casa decat sa aiba loc un cutremur important din cauza fracturarii hidraulice... Drobul de sare...

Concluzia este clara: este un procedeu suficient de sigur.

Trimis de: Marduk pe 16 Apr 2014, 11:36 AM

QUOTE(abis @ 15 Apr 2014, 05:39 PM) *
...Nimic in lume nu este "exclus" ...Concluzia este clara: este un procedeu suficient de sigur.

Pe mine suficienta nu ma multumeste, vreau mai mult, vreau alternative, vreau sa fiu sigur ca nu mor de sete incalzindu-ma la gaze. Apropo, se poate face apa potabila din gaze?

Trimis de: abis pe 16 Apr 2014, 02:18 PM

Ce sa inteleg prin "vreau mai mult"?

De cand se face fracturare hidraulica in SUA au fost sapate milioane de puturi de foraj. Stii in cate cazuri s-a dovedit ca apare o contaminare a panzei de apa freatica din cauza fracturarii?

Nu stii. Iti spun eu: in ZERO cazuri.

Uite, un http://www.denverpost.com/energy/ci_23691048/ap-study-finds-fracking-chemicals-didnt-spreadal guvernului american pe acest subiect.

Trimis de: Marduk pe 16 Apr 2014, 02:40 PM

Pe forum s-a publicat si un alt http://fracking.casajurnalistului.ro/americanii-fara-apa/ Crezi ca acest material este o manipulare, o propaganda?

Trimis de: turbo trabant pe 16 Apr 2014, 04:10 PM

QUOTE(Marduk @ 16 Apr 2014, 02:40 PM) *
Pe forum s-a publicat si un alt http://fracking.casajurnalistului.ro/americanii-fara-apa/ Crezi ca acest material este o manipulare, o propaganda?

Bullshit "aia cred ca de la sonde" .Daca era ceva oamenii puneau avocati sa le faca testele si apoi avocatii umflau de bani firmele de gaz.

Diferenta este ca in state oamenii primesc bani sa isi puna sonda in curte.

Marduk pe vremea lui "ceasca prea curatu' " am ramas fara apa intrucat mandra industrie ceausista s-a chisat in apa freatica. Nici vorba de fracking pe vremea aia. Scoteam din fantana mai mult chimicale decat apa si "placerea" de a construi comunismul carand 2 km galetile de apa pe jos era imensa.

Asta s-a intamplat in perioada 87-89 in comuna Bragadiru nici o sonda pe o raza de 30 de km. Localnicilor revoltati li s-au dat pulane pe spinare cu un spirit tovarasesc rar.

Apa se poate polua din multe cauze inclusiv naturale nu mai vorbesc de cele umane.

Trimis de: The Dude pe 16 Apr 2014, 04:12 PM

...ca raspuns, tot pe forum s-a mai publicat si asta....intre multe altele...


QUOTE(The Dude @ 27 Dec 2013, 10:10 AM) *
am citit cu mare atentie articolul mentionat....si cu mult respect fata de tine...si aproape deloc pentru dl. redactor nu reusesc sa ii gasesc latura obiectiva...

..nu vad decat aceleasi slogane seci, care au agitat pana la isterizare pungestiul, aceiasi tehnica straverzie nationalista cu tara vanduta pe maruntis...nimic, dar absolut nimic despre independenta energetica a Romaniei (care chiar daca e o snoava, merita amintita intr-un discurs echidistant), despre tehnologia care poate fi aplicata geologiei de la noi, comparativ cu cea utilizata in state....

in plus, cazul de acolo, din America e notoriu si nu e dovedit in niciun fel ca ar avea legatura cu exploatarile de sist
Dar cine poate garanta contrariul ?...si daca tot "nimeni", atunci pentru ce atata patima ?

Pentru cineva care a forat macar o data sub placa de calcar lucrurile sunt foarte limpezi: Gradul de pericol e ridicol de mic comparativ cu tapajul care se face in jurul subiectului..dar ma rog..

Sunt si glasuri care sustin ca aportul energetic pe care aceste gaze l-ar aduce economiilor (emergente ?) din zona, ar produce o importanta busculada a raporturilor existente...

...iar mie, teoriile astea, credibile si sustenabile prin cifre, imi convin cel mai mult, pentru ca ele explica complet tot ce se intampla...inclusiv protestul "dezinteresat" al unor ong-uri care si-au propus brusc sa salveze lumea, incepand taman din catunul pungesti..
din fericire pentru noi toti, acolo se foreaza, iar in curand se va si exploata...conducta care urmeaza sa transporte gazele obtinute e si ea in constructie, asa ca...


Trimis de: Marduk pe 16 Apr 2014, 06:07 PM

QUOTE(turbo trabant @ 16 Apr 2014, 05:10 PM) *
...Diferenta este ca in state oamenii primesc bani sa isi puna sonda in curte....Apa se poate polua din multe cauze inclusiv naturale nu mai vorbesc de cele umane.

Atunci daca vrem independenta energetica, daca vrem sa exploatam gazele de sist, sa-i plateasca statul, guvernul si pe romanii din Pungesti sau de pe aiurea din tara asta. Daca localnicii vor sa-si riste apa de baut, dar pe bani, e dreptul lor, nu? Sunt de acord ca apa se poate polua din foarte multe cauze, dar eventuala poluarea, de dragul profitului pentru altii, nu mi se pare chiar ok. Adica astia din Pungesti e mai prosti de cat aia din USA?

QUOTE(The Dude @ 16 Apr 2014, 05:12 PM) *
...ca raspuns, tot pe forum s-a mai publicat si asta....intre multe altele...

Eu n-am o problema cu exploatarea gazelor de sist, cata vreme exploatarea se face in siguranta, conform normelor UE. Sunt constient ca independenta energetica este foarte importanta, dar vreau sa ma asigur ca cetatean al Romaniei ca nu-mi da nimeni cu tifla, ca sa nu mai vorbesc de guvern, guvernanti si politicieni.

Trimis de: turbo trabant pe 16 Apr 2014, 06:55 PM

QUOTE(Marduk @ 16 Apr 2014, 06:07 PM) *
Atunci daca vrem independenta energetica, daca vrem sa exploatam gazele de sist, sa-i plateasca statul, guvernul si pe romanii din Pungesti sau de pe aiurea din tara asta. Daca localnicii vor sa-si riste apa de baut, dar pe bani, e dreptul lor, nu? Sunt de acord ca apa se poate polua din foarte multe cauze, dar eventuala poluarea, de dragul profitului pentru altii, nu mi se pare chiar ok. Adica astia din Pungesti e mai prosti de cat aia din USA?

Astia din pungesti voteaza statul asta, da?

Si apropo, Chevron le tot da si le face acum acolo : dispensar, renovare scoala, biciclete gratis pentru copii.Crezi ca vor fi multumiti?

Dar pungestenii vor vota patriotic tot pe un kil de tzuica si un pui.

Trimis de: abis pe 17 Apr 2014, 08:53 AM

QUOTE(Marduk @ 16 Apr 2014, 07:07 PM) *
Eu n-am o problema cu exploatarea gazelor de sist, cata vreme exploatarea se face in siguranta, conform normelor UE.

Nu are cum sa fie altfel. Daca ar incerca numai sa le incalce, le-ar sari instantaneu Comisia Europeana in cap.

Trimis de: Marduk pe 17 Apr 2014, 02:17 PM

QUOTE(abis @ 17 Apr 2014, 09:53 AM) *
...Daca ar incerca numai sa le incalce, le-ar sari instantaneu Comisia Europeana in cap.

Cand? dupa ce or fi ajuns la spital 10-100 de romani? Hai sa fim seriosi, ori eu discut aici cu cineva care ma crede naiv, ori personajul este naiv!! blink.gif Pana la Comisia Europeana ar trebui sa-i manance "sfintii", pe cei de la Chevron, recte societatea civila, ONG-urile, din nefericire, eu cred ca, inca nu putem discuta despre o astfel de "ierarhie" in Romania.

Trimis de: abis pe 17 Apr 2014, 03:20 PM

QUOTE(Marduk @ 17 Apr 2014, 03:17 PM) *
Cand? dupa ce or fi ajuns la spital 10-100 de romani?

Nu, vreun milion si jumatate...

Monitorizarea aspectelor de mediu se face pe tot parcursul unei investitii de acest gen, inclusiv in fazele initiale, de santier...

Trimis de: Marduk pe 17 Apr 2014, 07:55 PM

QUOTE(abis @ 17 Apr 2014, 04:20 PM) *
...Monitorizarea aspectelor de mediu se face pe tot parcursul unei investitii de acest gen, inclusiv in fazele initiale, de santier...

Asa o fi, dar eu nu crez, mai ales cand fac romanii "monitorizare" rofl.gif

Trimis de: abis pe 18 Apr 2014, 08:18 AM

Daca tu nu crezi nimic indiferent ce argumente ti se aduc, discutam degeaba, pentru ca nimic in lume nu te convinge smile.gif

Trimis de: Marduk pe 18 Apr 2014, 10:21 AM

Ceva o sa ma convinga, initiativele altora mai cu judecata in acest domeniu, spre exemplu, astept sa vad ce vor face nemtii in domeniul asta. Mie nu-mi place sa actionez la disperare, in saracie, cand esti obligat sa te ploconesti pentru o bucata de paine, mai bine astepti sa vezi ce fac si altii, ca doar n-or sa dispara gazele din pamant.

Trimis de: Marduk pe 29 Apr 2014, 10:55 AM

http://www.gandul.info/international/primul-proces-castigat-impotriva-unei-companii-care-exploateaza-gaze-de-sist-prin-fracturare-hidraulica-o-familie-din-sua-a-castigat-milioane-de-dolari-despagubire-12541470 Sper ca romanii sa inteleaga inainte de toate riscurile la care se expun, desi unii incearca sa minimalizeze aceste riscuri, acestea exista. Daca Chevron vrea sa exploateze gazele de sist, sa plateasca, nu sa profite de lacomia sau prostia romanilor, politicieni sau cetateni. Eu continui sa cred ca APA este bogatia cea mai de pret pentru aceasta tara, fara gaze putem trai, fara apa ...................

Trimis de: turbo trabant pe 29 Apr 2014, 01:32 PM

Cum sa nu? In romania au iesit toate apeplatistele sa apere romania si glia stramoseasca. Genul de pierdute in lanul de porumb fara GPS.

Trimis de: Marduk pe 29 Apr 2014, 02:10 PM

QUOTE(turbo trabant @ 29 Apr 2014, 02:32 PM) *
....au iesit toate apeplatistele sa apere....

Moncher io nu stiu daca erau "apeplatiste", tuiciste, viniste, sau alte impatimite de licori bahice, cert este ca ceva le-a pus in miscare. Poate interesul fata de remuneratia primita, in ideea pe care o susti, cu dorinta de a-si cumpara ceva de baut, dar sigur ca printre aceste "apeplatiste" au existat si femei, barbati, de buna credinta, desi poate nu intelegeau exact in ce consta extragerea gazului de sist. Cu siguranta, cred eu, au stiut, au simtit, ca cineva isi bate joc de ei, asa cum au facut si comunistii cand le-au promis luna de pe cer si tractoare in loc de cai.

Trimis de: turbo trabant pe 29 Apr 2014, 02:19 PM

QUOTE(Marduk @ 29 Apr 2014, 02:10 PM) *
, cert este ca ceva le-a pus in miscare.

incultura tehnologica, cu 3 floricele sensibile nu se face revolutie.

mache futai not war.

Trimis de: Marduk pe 29 Apr 2014, 02:32 PM

QUOTE(turbo trabant @ 29 Apr 2014, 03:19 PM) *
...cu 3 floricele sensibile nu se face revolutie.

Dar nici cu tractoare trase de cai, daca intelegi ce vreau sa spun. smile.gif

Trimis de: turbo trabant pe 29 Apr 2014, 04:25 PM

QUOTE(Marduk @ 29 Apr 2014, 02:32 PM) *
Dar nici cu tractoare trase de cai, daca intelegi ce vreau sa spun. smile.gif

dar cu alea trase de boi, in mod cert wink.gif

Trimis de: Marduk pe 30 Apr 2014, 11:02 AM

Care boi? Plai cu boi, boii lui Grigorescu sau ai lu nenea Iancu?

Trimis de: turbo trabant pe 30 Apr 2014, 11:34 AM

Marduk, romanu' e fiinta eminamente emotionala, reactioneaza isteric cand aude de gaze de sist dar se incalzeste cu aragazul dat la maxim iarna cu gaze din alea "bune".

Fa un test: ia o poza cu o sonda de la ploiesti si spune romanilor ca e noua sonda de gaze de sist instalata in secret de americani in pungesti city. Sa vezi injuraturi si umflari in pene..

Trimis de: Marduk pe 30 Apr 2014, 12:53 PM

Eu cred ca nu numai romanu este asa, umanii in general reactioneaza emotional. Unii reactioneaza mai repede altii mai incet, altii gandesc inainte de a reactiona. Mai exista si creatorii de realitate emotionala, acestita nu reactioneaza emotional.

Trimis de: turbo trabant pe 30 Apr 2014, 01:09 PM

N-am spus ca numai romanii sunt asa dar romanii sunt un pic mai speciali.

Dap, protestele alea au fost create emotional. Ca urmare ca ele nu se mai intampla ...

Trimis de: abis pe 20 Jun 2014, 09:32 AM

Este vreo surpriza?

http://energyreport.ro/index.php/2013-petrol-si-gaze/2013-stiri-petrol-si-gaze/2013-explorare-si-productie/2253-nato-rusia-finanteaza-si-organizeaza-gruparile-ecologiste-europene-care-se-opun-exploatarii-gazelor-de-sist#ixzz35A5O0GSj

Trimis de: abis pe 18 Sep 2014, 02:27 PM

Pana si pesedistii au ajuns sa recunoasca - Iulian Iancu: Rusia a finanţat manifestaţiile împotriva gazelor de şist care au avut loc în Europa

http://www.stiriledirect.ro/iulian-iancu-rusia-a-finantat-manifestatiile-impotriva-gazelor-de-sist-care-au-avut-loc-in-europa/

Trimis de: Marduk pe 18 Sep 2014, 05:26 PM

Rusi, americani, francezi, germani etc. pentru mine nu conteaza. Daca se demonstreaza ca fracturarea hidraulica afecteaza apa potabila, eu prefer sa ma incalzesc de la soare, lemne, balega etc. de cat sa stric apa potabila, pe care o consider ce-a mai importanta resursa naturala a Romaniei.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)