Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Politica Interna _ Atributiile, Indatoririle Si Puterea Presedintelui

Trimis de: Felina pe 8 Dec 2009, 07:13 PM

As dori sa discutam in topicul de fata despre puterea presedintelui in tara numita Romania.
Personal nu cunosc care sunt, dupa lege, dupa fisa postului, tributiile, indatoririle si puterea presedintelui.
Va invita sa descrieti ceea ce credeti voi ca ar fi scris in fisa acestui post, iar daca aveti surse oficiale, cu atat mai bine.
Cred ca e important sa intelegem ce rol are presedintele in actuala forma de guvernamant pentru a putea intelege mai bine ceea ce se intampla in politica din zilele noastre.

V-as ruga sa nu face nici o referire la presedintii Romaniei din ultima vreme, sunt alte topicuri pentru asta.

Va astept, sperand sa-mi mai micsorez dimensiunea ignorantei biggrin.gif

Trimis de: Marduk pe 8 Dec 2009, 07:27 PM

Cred ca http://www.ccr.ro/default.aspx?page=laws/constitution putem gasi atributiile si puterea presedintelui.

Trimis de: abis pe 8 Dec 2009, 09:12 PM

Aici sunt toate atributiile:



CAPITOLUL II
Preşedintele României
..............................
Numirea Guvernului ARTICOLUL 85
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Consultarea Guvernului ARTICOLUL 86
Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită.

Participarea la şedinţele Guvernului ARTICOLUL 87
(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.

(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.

Mesaje ARTICOLUL 88
Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.

Dizolvarea Parlamentului ARTICOLUL 89
(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Referendumul ARTICOLUL 90
Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.

Atribuţii în domeniul politicii externe ARTICOLUL 91
(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.

(2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

(3) Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României.

Atribuţii în domeniul apărării ARTICOLUL 92
(1) Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

(2) El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate. Numai în cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare.

(3) În caz de agresiune armată îndreptată împotriva ţării, Preşedintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii şi le aduce neîntârziat la cunoştinţă Parlamentului, printr-un mesaj. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în 24 de ore de la declanşarea agresiunii.

(4) În caz de mobilizare sau de război Parlamentul îşi continuă activitatea pe toată durata acestor stări, iar dacă nu se află în sesiune, se convoacă de drept în 24 de ore de la declararea lor.

Măsuri excepţionale ARTICOLUL 93
(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

Alte atribuţii ARTICOLUL 94
Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii:
a) conferă decoraţii şi titluri de onoare;
b) acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral;
c) numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege;
d) acordă graţierea individuală.



Asta este tot.

Trimis de: kumarbi pe 8 Dec 2009, 09:16 PM

Si totusi, mai e ceva: poti numi un premier de paie si de acolo ar trebui sa fie simplu. Asta daca reusesit sa il treci prin Parlament.
E evident ca Presedintelui ii sunt stabilite putine puteri, dar asta nu il va impiedicat pe Presedinte sa incerce a forta Constitutia sau sa o ocoleasca (prin premierul de paie).

Trimis de: abis pe 8 Dec 2009, 09:28 PM

V-as ruga sa nu face nici o referire la presedintii Romaniei din ultima vreme, sunt alte topicuri pentru asta. - spune Felina. Sa-i respectam rugamintea.

Te astept pe topicurile respective sa-mi demonstrezi cum a fost incalcata Constitutia prin numirea lui Croitoru, Negoita sau Boc.

Trimis de: kumarbi pe 8 Dec 2009, 09:50 PM

Scuze, se pare ca nu am citit cu atentie. Stiu de unde a plecat discutia, de unde si referirea la persoana.
Parerea mea e insa ca orice discutie in abstract, nu prezinta relevanta in cazul ala specific.
Nu era vorba de desemnarea lor, ci de ce poate face orice presedinte o data ce si-a numit niste premieri paiate.
Mi-am editat postul.

Trimis de: abis pe 8 Dec 2009, 09:55 PM

QUOTE(kumarbi @ 8 Dec 2009, 09:16 PM) *
E evident ca Presedintelui ii sunt stabilite putine puteri, dar asta nu il va impiedicat pe Presedinte sa incerce a forta Constitutia sau sa o ocoleasca (prin premierul de paie).

Numirea unui premier de paie nu este neconstitutionala. smile.gif

Trimis de: kumarbi pe 8 Dec 2009, 10:03 PM

De acord. Din cauza asta am si folosit 2 expresii: a forta si a ocoli. Nu am folosit cuvantul a incalca.

Trimis de: abis pe 8 Dec 2009, 10:30 PM

Nu inteleg ce inseamna a ocoli sau a forta - mi se pare ca ai doar doua variante, fie respecti textul legal, fie il incalci. Nu vad alte nuante. Poti sa imi explici?

Trimis de: kumarbi pe 8 Dec 2009, 10:55 PM

Sa fortezi Constitutia inseamna de exemplu sa refuzi numirea ministrului desemnat de premier. Presedintele are dreptul asta, dar atunci cand lui ii lipsesc argumentele si o face pur si simplu pt. ca nu ii place persoana sau pt. a crea artificial o criza, pt. a plati cuiva o polita, etc, el forteaza Constitutia. Literal nu ai incalcat-o, insa acest atribuit nu iti este conferit pt. a-l folosi discretionar.

Sa ocolesti Constitutia inseamna sa preiei controlul executivului prin interpusi.

Trimis de: abis pe 8 Dec 2009, 11:19 PM

QUOTE(kumarbi @ 8 Dec 2009, 10:55 PM) *
Sa fortezi Constitutia inseamna de exemplu sa refuzi numirea ministrului desemnat de premier. Presedintele are dreptul asta...

Daca are acest drept, certificat in scris la momentul respectiv chiar si de catre Curtea Constitutionala, restul discutiei este inutila... Pur si simplu, a respectat legea.

Trimis de: Serenity pe 8 Dec 2009, 11:56 PM

Are puterea sa aleaga ce premier ii convine? Da.
Premierul are putrerea sa constituie un guvern format exclusiv din PDL-isti? Eu stiu ca da.
Presedintele (parca) are putere sa dizolve parlamentul daca parlamentul se opune guvernului format exclusiv din pdl-isti? Eu stiu ca da.
O sa-si riste parlamentarii posturile in parlament pentru dreptate, democratie, morala? Eu cred ca nu.

Daca gresesc, corectati-ma.

Trimis de: Achernar pe 9 Dec 2009, 12:07 AM

Nici eu nu cred ca presedintele ar risca sa desemneze un premier neobedient doar pentru dreptate, democratie, morala. De exemplu un premier care sa iasa in fata si sa afirme 'am luat nota de punctul de vedere al domnului presedinte insa consider ca situatia actuala din Romania nu permite o astfel d eabordare'. Un astfel de premier ar fi in viziunea lui Basescu deja un sclav al mogulilor si al fortelor intunericului. Ori competenta nu se masoara in numarul de 'sa traiti, aveti dreptate' pe care-l debiteaza cineva in decursul a 24 de ore.

Trimis de: kumarbi pe 9 Dec 2009, 09:11 AM

abis, in dreptul civil exista o institutie care se numeste abuz de drept. Pe scurt s-ar defini ca exercitare a unui drept impotriva functiei lui economice si sociale, astfel incat se aduce un prejudiciu unei alte persoane. O astfel de institutie nu exista in dreptul constitutional si nici nu cred ca ar trebui introdusa, dar e cert ca cei aflati in fruntea unui stat, prin deciziile adoptate, se apropie de multe ori de situatia descrisa.
Pana la urma, totul se reduce la litera Constituiei vs. spiritul ei.
Mi se pare de bun simt sa afirmi ca puterile acodate Presedintelui nu ar trebui folosite in interes personal, in sprijinul partidului care ii este drag presedintelui sau alte asemenea (cum de altfel Presedintele ar trebui sa si rupa orice legatura cu partidul din randurile caruia s-a ridicat, exceptand relatiile permise de Constitutie).
Ca a demonstra imprejurarea ca Presedintele a exercitat abuziv una dintre prerogativele conferite de Constitutie e foarte dificil, e o alta chestiune.

PS: Daca ati semnat un contract de imprumut cu o banca si astia au inceput ulterior sa v-o traga, pe baza a tot felul de clauze contractuale, abuzul de drept e temeiul pt. care puteti cere desfiintarea contractului sau eliminarea clauzelor contractuale injuste si probabil inclusiv daune (ma rog, daunele au alt temei, dar de aici se pleaca). Consultati un avocat! smile.gif

Trimis de: Marduk pe 9 Dec 2009, 09:52 AM

Pana la urma totul se datoreaza oamenilor, indivizilor alesi sau desemnati, constitutia este o suma de reguli unanim acceptate definite pentru consfintirea unor drepturi normale ale cetateanului. Importanta este atitudinea celor care se afla sub incidenta acestei constitutii a legilor in general, daca vor sa ocoleasca legea si cauta sa faca acest lucru in favoarea lor, ar trebui sa primeasca si refuzul celor desemnati si nu participarea bovineasca la deciziile celui care desemneaza. Presedintele trebuie sa tina cont in primul rand de interesele poporului indiferent de procentajele care l-au votat. Daca oamenii, politicienii, ar avea o constiinta democratica si o verticalitate bine ancorata in valorile democratiei, cu alte cuvinte ar fi niste personalitati care stiu sa-si exprime un punct de vedere, sa-si sustina o idee politica fara a se lasa dusi de interese personale, atunci ar putea utiliza mai des demisia. Dar din cate observam asa ceva se intampla rar in Romania, atat de rar incat atunci cand un politician face acest gest, toti se mira, presa il elogiaza, etc. Ce s-ar intampla daca presedintele ar desemna un premier care ar fi o personalitate cu un caracter puternic, demn de aceasta functie? daca presedintele ar dori sa ocoleasca constitutia, sa faca cine stie ce aranjamente, premierul ar trebui sa-i zica de la obraz si apoi sa-si prezinte demisia, informand poporul, presa, de ce a luat aceasta decizie, daca lucrurile s-ar intampla la fel cu mai multi premieri, ar mai putea presedintele sa manipuleze poporul in favoarea sa? Demisia este cea mai onorabila miscare pe care o poate face orice persoana care se afla intr-o pozitie de conducere, dar se pare ca onoarea la politicienii romani lipseste cu desavarsire. Nu poate aparea un dictator atata vreme cat cei care sunt in jurul lui nu se lasa manipulati, nu-l ligusesc, si nu sunt interesati de privilegii, un dictator nu se naste dictator, el este cultivat de oameni, crescut, adulat, inaltat la rangul de dictator de catre cei care datorita dorintei lor de a prospera, da a fi in mijlocul celor privilegiati accepta orice injosire doar pentr a profita. Presdintele ar avea cele mai putine drepturi si puteri daca politicienii ar fi onesti, corecti si mai ales ar avea respect pentru intersul general si nu de grup.

Trimis de: kumarbi pe 9 Dec 2009, 11:13 AM

Corect! La litera!

Trimis de: Erwin pe 9 Dec 2009, 12:49 PM

în extrema cealaltă, Japonia e un exemplu: onoarea e pe primul plan, de aici şi "miracolul japonez" ... Păi, dacă s-ar aplica peste noapte regulile de bun simţ de la ei, clasa politică ar trebui să dispară instant, făcându-şi sepuku! ohyeah.gif

Trimis de: kumarbi pe 9 Dec 2009, 12:51 PM

^^^Mi-as cumpara bilete in randul 1 si le-as face galerie!

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)