Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Cronica Timpului _ Ordinul Solomonarilor

Trimis de: cocosel pe 15 Apr 2007, 04:35 PM

Ordinul se spune ar fi aparut in 1450 i.e.n. si ar fi fost introdus de Zamolxe (marele preot dac-trac).

Romulus Vucanescu in minunata sa lucrare "Mitologia Romana" ne spune de ordine calugaresti dacice ale ctistilor, capnobantilor, etc care duceau o viata de pustnici, în creierul muntilor, de unde coborau, din când în când, pentru a propovadui în spiritul doctrinei lui Zalmoxis. O reminiscenta a ordinului ctistilor în mitologia româna sunt, dupa Traian Herseni, solomonarii .
Marii pontifi si capeteniile militare, în frunte cu regele, faceau anual, la solstitii si echinoxuri, procesiuni în masa pe culmile domoale ale muntilor. Erau ceea ce s-a numit mai apoi urcarile pe munte , care aveau loc între rasaritul si apusul soarelui. Reminiscentele acestor urcari pentru rugaciune pe munte, cât mai aproape de cer, în liniste si reculegere, au supravietuit la români pâna în epoca moderna, fiind preluate de crestinism înca din perioada migratiilor euroasiatice ale erei noastre si transsimbolizate magico-religios.


SOLOMONARII. Erau inzestrati, de catre traditia populara, cu puteri magice, putand sa intoarca ploaia sau norii. Se spune despre ei ca traiau pe un alt taram, iar in lumea noastra veneau din cand in cand pentru a cersi. Daca cineva nu-i omenea cum se cuvine, abateau asupra lor grindina. Solomonarii erau oameni inalti, cu parul roscat si cu mantii albe. Calatoreau printre nori pe spinarea balaurilor si posedau o serie de unelte magice: o toporisca de fier care putea sa intoarca gheata si un frau din scoarta de mesteacan fara de care balaurul nu ar fi putut fi stapanit. La gat purtau o toaca, iar zgomotul facut de aceasta (tunetele) prevestea sosirea unei furtuni. Nu pana demult, atunci cand pe cerul satului apareau nori, multi oameni se speriau ca a venit solomonarul si trebuie sa se fereasca de puterea lui. Uneori, apelau la "oamenii mesteri", fosti solomonari care traiau printre oameni.

Care este legatura dintre solomonari si credintele dacice?
Ei bine, multi cercetatori ii considera pe solomonari descendentii vechilor preoti daci. Ei se bazeaza foarte mult pe marturiile istoricilor Strabon si Iordanes. Acestia amintesc de preotii asceti kapnobatai ("calatori prin nori" sau "umblatori prin nori"), care opreau furtunile sagetand norii (ei credeau ca in nori se ascundeau balaurii care aduceau urgia). Un alt rol al acestor preoti era, in conceptia lui Mircea Eliade, practicarea unor ritualuri samanice, unde un rol esential il avea extazul provocat in urma inhalarii fumului de canepa.

Trimis de: cocosel pe 15 Apr 2007, 04:37 PM

Desi de natura demonica, aceste semidivinitati meteorologice provin, cum am spus, din oameni. Devin solomonari copiii nascuti cu caita pe cap. Acesti copii predestinati din nastere sunt furati de mici de solomonarii batrâni si dusi la „scoala de solomonie”, care se afla în „crugul pamântului”, pe Celalalt tarâm. Acolo li se preda stiinta magica a solomoniei pâna la vârsta de 20 de ani de arhedemonul Uniila. Traian Gherman descrie cu lux de amanunte scoala de solomonie. Din relatarile lui reiese ca initierea copiilor predestinati a deveni solomonari era foarte grea. Copiii sunt supusi la cele mai aspre chinuri si acte de curaj închipuite de vreo minte omeneasca. Numarul celor ce trebuie sa devina solomonari e limitat, când la 7, când la 9. Asa ca trierea lor este extrem de riguroasa. Scoala de solomonie este instalata într-o vagauna sau pestera inaccesibila oamenilor de rând. Aici copiii alesi erau initiati stând pe o piatra de moara, legata de un fir de ata de tavanul pesterii. Piatra se învârtea vertiginos la lumina unui opait.

În intervalul acestor 9 ani de solomonit între oameni, solomonarii detineau puteri semidivine, pe care prin statornicie le întareau si definitivau. Când erau nesocotiti de oamenii de rând, pedepseau satul întreg. Atunci îsi deschideau „susaelele” (hambare pentru bucate) si porneau la descântatul unui balaur. Urcau culmile muntilor, ajungând la unul din iezerele tainuite sau la un lac dintr-o gura de vulcan, la marginea caruia citeau din pravila pâna asudau si înghetau apa. Apoi paseau spre crucile ghetii, cu toporisca de fier o spargeau, ajutati de moroi chemati de ei anume. Gheata marunta o azvârleau cu frâul de mesteacan în capul balaurului care iesea prin copca si încalecau pe balaur dându-i pinteni. Balaurul se smucea din copca. Solomonarul, cu opincile lui de otel, continua sa marunteasca gheata si cu ajutorul moroilor o încarca în spinarea balaurului. Da pinteni si tine bine de frâul de mesteacan, ridica toiagul spre cer, se umple vazduhul de nori negri. Trage de capastru balaurul ce scotea fulgere pe nari. Moroii sareau pe balaur alaturi de solomonar. Solomonarul smucea frâul si ca un bolid intra în nori, mânându-l încotro dorea stapânul lui. Când ajungeau deasupra satului socotit sa fie pedepsit, la porunca solomonarului moroii zvârleau grindina. Daca satenii, vazând furtuna cu nori negri, prindeau de veste de cumpana ce-i asteapta si trageau clopotele bisericilor, solomonarul cotea balaurul spre padure si munte, unde descarca înciudat grindina. Daca satenii nu prindeau de veste, bucatele lor intrau în susaelele (hambarele) solomonarilor. Dupa ce abateau grindina peste sat, moroii dispareau, iar solomonarii duceau balaurul într-o tara calda îndepartata, unde îl omorau, îl jupuiau si îi vindeau pielea si oasele, bune ca talismane refrigerente.

Romulus Vucanescu

Solomonarul este unul dintre cele mai enigmatice personaje ale mitologiei populare româneşti. Mai mult decât nişte simpli "vrăjitori", solomonarii, numiţi şi grindinari, hultani, gheţari, izgonitori de nori sau zgrabuntaşi erau - ori poate mai sunt încă - iniţiaţi la "şcolile de solomonărie" în ştiinţele astrologiei, ale prezicerii viitorului, dar mai ales în stăpânirea tuturor fenomenelor meteorologice. Deşi se pare că termenul "solomonar" a pătruns în lexicul românesc abia prin secolele XVII-XVIII, originea primilor izgonitori de nori se pierde în adâncimile istoriei. Unii îi alătură vechilor preoţi asceţi traco-geţi - kapnobatai ("călători prin nori" sau "umblători prin fum"), cei care săgetau norii spre a opri balaurii furtunilor. Alţii spun c-ar fi urmaşi ai Sfântului Ilie, des întâlnit în legendele populare, taumaturgul "care-i fulgera pe draci şi oamenii păcătoşi". Mai este o variantă: aşa cum se spune într-un basm bucovinean, cules în 1932, "puterea, Solomonarii o au de la împăratul cel înţelept Solomon, care a stăpânit toate tainele de pe lumea asta". Solomon, faimosul rege iudeu biblic, putea să închidă şi să deschidă cerurile, iar la porunca lui vânturile îl ridicau chiar până la Dumnezeu.

Intrebarea care se iveste oare au existat oare mai exista ???

Trimis de: exergy33 pe 15 Apr 2007, 05:42 PM

http://solomonarii.uv.ro/
smile.gif

Trimis de: cocosel pe 15 Apr 2007, 10:01 PM

Bun asa exergy dar partea cea mai interesanta abia maine o sa incercam a o aduce in discutie si mi-ar face placere sa contribui la edificarea acestui asa numit ordin initiatic misterios dac-geto-trac.... rolleyes.gif care se pierde in negura pelasgica a identitatii noastre.

Trimis de: freeman pe 16 Apr 2007, 04:26 AM

numele lor initial nu putea fi asta.

un costoboc

Trimis de: cocosel pe 16 Apr 2007, 10:33 AM

PENTRU a putea discuta pe aceasta tema desi pare mai degraba folclorica si mitologica am sa intru in anumite ipoteze care ne pot dezvalui natura acestui ordin atat de ancestral dar si atat de prezent.Spun de la inceput ca sunt ipoteze pentru a nu depasi un mod de abordare..unii le pot crede reale altii nici macar la stadiul de ipoteze.

Mitologia romaneasca si cea veche daco-getica sunt foarte putin promovate (aproape deloc), interesul pentru acestea venind, de cele mai multe ori, din partea unor nelicentiati in domeniu.
Romanii (dacii) sunt singurul popor din lume care si-a pastrat obiceiurile, traditiile, legendele, de foarte multe milenii. Un astfel de popor care, mii de ani, nu a dus razboaie de ocupatie, dar a suportat invazia alogenilor timp de 2000 de ani, fara sa-si altereze fiinta nationala, obiceiurile, portul, bunatatea, ospitalitatea, etc, isi merita cu adevarat, rolul multimilenar de Centru Spiritual al Lumii, pe care i-l intrevad tot mai multi .


Exista o teorie legata de perioada lui Burebista si a marelui preot Deceneu...care si-au ales un an (de altfel foarte semnificativ in toata istoria oculta) pentru a reinstaura adevaratul cult,vechea traditie milenara a castei preotilor si cu precadere vechile mistere sacre ale solomonarilor.
BU-ERE-BU-IST-AS (care era,care este nu) NEMAIPOMENITUL si Decaineus(Deceneu) au decis pentru anul I al calendarului care era anul 666 dupa cum se arata pe vechile vestigii gasite.S-a decis ca acest an sa fie anul nasterii celor 2 Zamolxis(Chersones/Cher-sones=fii cerului adica solomonarii).Complexul de la SARMISEGETUZA (sarmi-seget-usa=eu ma grabesc sa curg/sanskrita) constituie probabil apogeul si centrul sacerdotic al misterelor lumii dacice-pelasgice.Acest numar atat de mediatizat ulterior era vazut de populatia daca ca unul benefic..fiind regasit pe multe inscriptii dacice sub forma de CCC;SSS;666;VIVIVI...(opaitul de la Drobeta;cel de la Tetovo;aticul arcului de triumf de la Roma reprezentandu-l pe Constantin cel Mare-un dac de-al nostru de la Nis).
Datorita precaritatii unor astfel de cercetari ipoteza poate fi considerata una de-a dreptul fantasmagorica..insa toate indiciile asa cum sunt putine,incomplete..tot ne pot face sa credem ca spiritualitatea dacica era pastrata prin intermediul acestui ordin al solomonarilor..cel care se va regasi ulterior in toate motivele caselor traditionale...cat si in miturile sacre ale acestui coltisor de plai.
Si revin cu intrebarea mai exista el oare???

Trimis de: exergy33 pe 16 Apr 2007, 12:13 PM

QUOTE
Complexul de la SARMISEGETUZA (sarmi-seget-usa=eu ma grabesc sa curg/sanskrita) constituie probabil apogeul si centrul sacerdotic al misterelor lumii dacice-pelasgice.

Din cite stiu eu aceasta e interpretarea data de Napoleon Savescu. smile.gif
Defectul ei este acela ca ea nu corespunde limbii sanscrite.

Numele de Sarmisegetuza deriva de la numele celor doua popoare , sarmatii (migratori veniti din spatiul iranian ) si getii( popor sedentar, autohtonii acelor timpuri care populau spatiul romanesc de azi).
Influenta sarmatilor si urmele arheologice descoperite dovedesc din plin faptul ca ei au fost relativ numerosi si ca au avut o coexistenta ciudata cu localnicii daci.

Trebuie sa pun punct aici , insa voi reveni spre seara.
Tot atunci am de gind sa pun citeva intrebari legate de solomonari. smile.gif

Trimis de: cocosel pe 16 Apr 2007, 12:23 PM

QUOTE
Din cite stiu eu aceasta e interpretarea data de Napoleon Savescu.

Asa este dar nu numai al lui si Andrei Vartic si multi altii care s-au constituit intr-o societate ce promoveaza cultura dacica.

QUOTE
Numele de Sarmisegetuza deriva de la numele celor doua popoare , sarmatii (migratori veniti din spatiul iranian ) si getii( popor sedentar, autohtonii acelor timpuri care populau spatiul romanesc de azi).

Nu poti sa stabilesti ca numele unei cetati vine din numele populatiilor care salasluiau acolo...astfel de ce nu avem nume de cetati din derivatele tuturor populatiilor migratoare care ne-au trecut pragul.
okey pot admite si acest lucru nu spun ca ipoteza este veridica suta la suta ...insa sarmatii nu sunt oare populatii tracice mai exact pelasgice??? rolleyes.gif

Trimis de: exergy33 pe 16 Apr 2007, 04:24 PM

QUOTE
Asa este dar nu numai al lui si Andrei Vartic si multi altii care s-au constituit intr-o societate ce promoveaza cultura dacica.

Ce mi-e Vartic, ce mi-e Savescu ? smile.gif
Ba totusi e o diferenta ... Vartic fiind fizician de profesie a mai spus unele lucruri inedite cu privire la diversele 'tehnolgii' utilizate de daci ... in speta extractia minereurilor&metalurgie si geniu&constructii militare.

Ceea ce promoveaza ei nu se cheama 'cultura dacica',ci pseudoistorie.
Asta e parerea mea , bineinteles. Fiecare este liber sa creada orice , chiar si contrariul.

Nu stiu ce fel de surse ai citit tu , insa despre sarmati avem informatii destul de numeroase. Iti recomand sa citesti scrierile lui Ammianus Marcellinus si cele ale prof Harmatta . Pentru relatiile dintre sarmati si daci poti gasi informatii aici:

http://www.unibuc.ro/eBooks/filologie/romanodacica/c1.htm
...sunt in criza de timp smile.gif , insa voi reveni pe tema solomonarilor smile.gif.

Trimis de: gio19ro pe 16 Apr 2007, 05:56 PM

QUOTE (freeman @ 16 Apr 2007, 03:26 AM)
numele lor initial nu putea fi asta.

un costoboc

Normal ca nu le zicea asa dar.....lasa-i sa se simta si ei bine. Sunt in febra "creatiei". Termenul de solomonar a intrat mult mai tarziu in vocabular, mai exact dupa crestinarea noastra si popularizarea Bibliei. Atunci toti magicienii, albii sau negrii au fost numiti si solomonari.

Cat despre Sarmiseget... vine de la Hermes. Era locul lui Hermes, mesagerul zeilor, loc spiritual cu temple si tot tacamul. Ce treaba aveau dacii (asa erau numiti de straini, nu de ei insisi) sa-si stabileasca o capitala religioasa dupa numele unor alogeni?
Asta daca sarmatii sunt intr-adevar alogeni.

Trimis de: exergy33 pe 16 Apr 2007, 07:45 PM

Deci sa ma intorc la solomonari. smile.gif
Neclaritatile mele se leaga de faptul ca legendele despre ei circula doar in satele din Bucovina ... si nu in orice fel de sate , ci doar in cele locuite de huţuli sau huţani , adica rutenii de munte sau ucrainenii din zona montana.
In satele romanesti nu ii intilnesti.
Ma intreb : cum putem este posibil asa ceva?
Cind eram tinara si plina de energie smile.gif , am batut toata zona in cautarea a nu stiu ce .
Legende despre solomonari am intilnit in Brodina, Izvoarele Sucevei, Cirlibaba, Lucina, Moldova Sulita, Fundu Moldovei, Breaza, Botus, Pojorita ... am enumerat din memorie. smile.gif . Acolo oamenii cred cu tot sufletul in existenta lor.
smile.gif Eu sunt foarte sceptica in legatura cu acest aspect.
Satele pe care le-am enumerat sunt sate de huţuli. Ciudat ca ucrainenii din Maramures nu au in folclorul lor povesti despre solomonari.

Daca solomonarii sunt urmasii preotilor daci , atunci de ce romanii i-au uitat ,si de ce huţulii le pastreaza amintirea?
Cineva mi-a sugerat idea ca huţulii ar putea fi populatii romanesti slavizate.
Ma intreb unde a avut loc slavizarea lor , daca a avut loc asa ceva ... smile.gif
Pe teritoriul de azi al Bucovinei, nicidecum.
Daca ei au fost la baza populatii romanesti si au fost slavizati ulterior undeva in Rusia sau Ucraina , atunci de ce numai la ei s-au pastrat informatii despre solomonari? De ce solomonarii au fost dati uitarii in spatiul romanesc ?
Nu gasim legende despre ei nici in Apuseni, nici in Oltenia si nici in Moldova (cu exceptia Bucovinei ... desi multi considera Bucovina o provincie separata de Moldova).
Cine si pe ce baza poate demonstra faptul ca intre cei cu numele de solomonari si preotii dacici cu numele de kapnobatai exista o legatura?
Este cunoscut faptul ca scitii inhalau fumul de cinepa ... iat rusii si ucrainenii si-au identificat multe influente scitice.

@gio19ro

QUOTE
Cat despre Sarmiseget... vine de la Hermes. Era locul lui Hermes, mesagerul zeilor, loc spiritual cu temple si tot tacamul.

wub.gif ... ai si argumente, cumva ?

Trimis de: gio19ro pe 16 Apr 2007, 08:46 PM

QUOTE (exergy33 @ 16 Apr 2007, 06:45 PM)
wub.gif ... ai si argumente, cumva ?

Io asa cred. Si tot asa zice si Densusianu. Armes era Hermesul daco-getilor. Da' ei nu-si spuneau daco-geti. Si nici germanii nu-si spun si nu-si spuneau germani. Dar uite asa, stramosii nostri se cheama daco-geti. Daca grecii si romanii numeau triburile tracice de la nord de Dunare daci sau geti, noi am preluat de la ei aceste denumiri si..... asta-i.


Trimis de: cocosel pe 16 Apr 2007, 08:49 PM

QUOTE
Ce mi-e Vartic, ce mi-e Savescu ?

MAI io am emis o ipoteza nu am sugerat asa ceva ca are proportie de 100 % nici pe departe mai ales ca sunt un fel de Toma Necredinciosul in sensul ca nu cred orice.

QUOTE
Ceea ce promoveaza ei nu se cheama 'cultura dacica',ci pseudoistorie.

IN privinta asta nu sunt de acord pentru ca istorie reprinzinta o mare ipoteza din care raman o particica mai insemnata cu titlul de realitati dovedite.

QUOTE
Sunt in febra "creatiei".

Mai sa fie am intrat in sfera creatie si io nu stiu... rofl.gif
QUOTE
Atunci toti magicienii, albii sau negrii au fost numiti si solomonari.

Ai argumente pentru cele subliniate.???
QUOTE
In satele romanesti nu ii intilnesti.

Nu am timp acum insa am sa incerc sa explic...maine
QUOTE
Daca solomonarii sunt urmasii preotilor daci , atunci de ce romanii i-au uitat ,si de ce huţulii le pastreaza amintirea?

Romanii i-au uitat din alte considerente..insa le-au redat in alte mituri si alte legende. povestea cu uitatul este de discutat...

QUOTE
Nu gasim legende despre ei nici in Apuseni, nici in Oltenia si nici in Moldova

Ba sunt dar nu in forma aceea a simplului cuvant solomonar..exista alte referinte maine promit... sorry.gif




Trimis de: gio19ro pe 17 Apr 2007, 12:51 AM

solomonar - Solomon - Biblie - Crestinism

E simplu cand si cum a venit termenul.

Trimis de: mariusc2 pe 17 Apr 2007, 09:27 AM

QUOTE (exergy33 @ 16 Apr 2007, 06:45 PM)
In satele romanesti nu ii intilnesti.
Ma intreb : cum putem este posibil asa ceva?

Pai nu prea este. Ce zici de Pipirig, Humulesti? Ti-aduci aminte ca si mama lui Nic-a lui Stefan a Chetrii era putin solomonara, ca inchega apa numai cu doua picioare de vaca si alunga nourii de furtuna doar cu un topor infipt in pamantul din fata usii. wink.gif

Trimis de: cocosel pe 17 Apr 2007, 10:32 AM

Traditia spune ca "solomonarii" calaresc niste balauri, ii mana peste satul din care au fost alungati si arunca acolo grindina care distruge rodul ogoarelor. Aceleasi legende spun ca, pentru a se putea apara de mania "solomonarului", oamenii trebuie sa apeleze la un "Mester Pietrar", singurul capabil sa-i ajute. Si asta pentru ca "Pietrarul" era un fost solomonar care, revenit printre oameni, cunostea magia si vrajile capabile sa-i apere pe sateni de mania fostului sau "coleg".
Exista relatari care afirma ca unul dintre ultimii "solomonari" din Muntii Apuseni a fost un anume Avram, un personaj foarte respectat de localnici. La 90 de ani, Avram putea inca sa cheme ori sa alunge grindina.Existenţa unui astfel de Meşter Pietrar este atestată până în sec. XX, în documente care indică faptul că acesta lua un bir anual satelor pentru activitatea prestată. În ce măsură solomonarul era o fiinţă mitologică sau un om care stăpânea văzduhul nu putem şti, dar legenda pare să se fi împletit bine cu realitatea.
Se spunea pe aici doar de Bucovina nu este adevarat aceasta traditie o poti regasi in toate zonele tarii dar trebuie sa o descoperi in mitologia locului.
Solomonarul nu are loc anume, rigid si bine fixat in calendarul satesc ;prezenta lui este intamplatoare, si prin aceasta, cu atat mai redutabila. El se amesteca printre oameni, se strecoara in lumea lor, iesind din cadrul unui ritual anume, evadand din zonele limitate ale sacrului si « furisandu-se » chiar in inima lumii profane...Zonele limitate ale sacrului sunt zonele de initiere, locuri retrase si pustnice. Strabon afirma ca unii traci isi duc viata in zone singuratice, langa iezere in munti sau in paduri, fara sa aiba legaturi cu femeile. Aceasta casta a pustnicilor traci este foarte respectata avand atat atribute de vindecator cat si de stapani ai stihiilor (al mersului vremii). Solomonarul utilizeaza un intreg arsenal de unelte magice in ritualul sau : o toporisca de fier descantata cu care sparge crucile ghetii, un frau din scoarta de mesteacan cu care ii stapaneste pe balaurii care il poarta in zbor, carti de intelepciune, o toaca mica purtata la gat, ca simbol al declansarii furtunii (cand bate in toaca spiritele elementare ale furtunii, Vantoasele si Ropotinele, incep sa foiasca in vazduh)…

Acest ritual al bataii in toaca nu-i un ritual crestin asta sa fie cat se poate de elocvent este un ritual stravechi de anuntare a unui pericol de natura umana sau fantastica..este adevarat ca anumite zone au ramas cu deprinderi mai stravechi dar asta nu inseamna ca nu se poate vorbi de existenta acestui ordin cat mai departe a ideii de solomonar...sunt multe traditii vechi care interpretate pot sa autentifice existenta unui asemenea personaj fantastic.Insa mare parte din societatea romaneasca si aici vorbesc si in speta de cea istorica a cautat mai degraba influentele celorlalte populatii migratoare decat influentele poporului sau.Se vorbeste de mitologia romaneasca ca nu-i autentica ca ii prea fantastica nici pe departe peste tot in toate povestiile veti gasi aceeasi minunata placere de a face o poveste veche intr-una plina de feerie...
Se spune ca zeitatile dacice sunt mai degraba imitatii ale zeitatilor grecesti (o alta aberatie)..pai cum se poate asa ceva cand daci si in speta tracii sunt cei care ocupau zona elena...cum sa stabileste un asemenea adevar manipulator???
smile.gif

Trimis de: cocosel pe 17 Apr 2007, 11:06 AM

QUOTE
Cine si pe ce baza poate demonstra faptul ca intre cei cu numele de solomonari si preotii dacici cu numele de kapnobatai exista o legatura?

Nu stiu cred in speta ca noi ar trebui sa facem asta.
“Puterea lupului e în haita; dar puterea haitei e în lup”

Dupa Lazar Saineanu, sub pamant, unde locuieste Necuratul, “se afla si scoala diabolica, numita Solomanta sau Solomonarie, dupa prototipul atotstiutorului Solomon, si unde se invata toate limbile fiintelor vii, toate tainele naturei si toate formulele magice, farmece si vraji (solomonii). Acolo nu se primesc decat zece ucenici si dascal e diavolul insusi care, dupa 7 ani de invatatura, isi opreste cate un ucenic si acela devine apoi sholomonar: calare pe un balaur el se suie in nori, de unde poarta ploi, furtuni si grindini” (Basmele române, Bucuresti, 1978, p. 565).
Elena Niculita-Voronca, Ion Pop-Reteganul,Artur Gorovei,Ovidiu Bârlea (in Mica Enciclopedie a povestilor românesti, Bucuresti, 1976, p. 24-25, 28),Traian Gherman ( Meteorologie populara, Blaj, 1928, p. 142-143)...vorbesc despre aceste fiinte...
Poporul nostru mai crede ca solomonarii au o anumita carte, in care se cuprinde toata stiinta si puterea lor. Cartea aceasta o invata solomonarii in scoala din cetatea Babariului, si nu fiecare iese solomonar, ci numai din 7 unul” (Descantecele Românilor, 1930 - citat dupa ed. Literatura populara, II, Bucuresti, 1985, p. 53).
Indrazneti si aproape imbatabili, balaurii nu se tem decat de voinicii din categoria Fat-Frumos si de solomonari - si unii si altii oameni cu puteri supranaturale.

Insa dintre toate aceste date reiese doar atat ca solomonarii si cu legenda Mesterului Manole au ceva in comun sunt prototipuri de initiere din cadrul societatii arhaice romanesti.Initiere in misterele sacre.

smile.gif

Trimis de: gio19ro pe 17 Apr 2007, 11:42 AM

Tracii n-au auzit de Solomon. Abia dupa crestinare s-a raspandit termenul de solomonar. Ce e atat de greu de inteles? Solomonar in sus, solomonar in jos.....etc. De unde atata solomonar la daci?

Trimis de: exergy33 pe 17 Apr 2007, 01:28 PM

@gio19ro
Ai dreptate. Numele initial al 'Solomonarilor' a fost acela de 'hultani' .
In Bucovina lor li se spune si astazi 'hultani'.

QUOTE
Hultanii (Solomonarii)

Mitul hultanului (sau al zgrimintesului, cum mai este numit in alte zone) este una din creatiile originale si deosebite ale mitologiei getilor, ce s-a transfigurat mai tarziu si in mitologia romanilor. Originile figurii hultanului se regasesc in practicile ascetice ale vechilor daci, in casta preotimii, a initiatilor.
Devin hultani numai copiii ce s-au nascut cu caita (placenta) pe cap sau cel de-al saptelea fiu al celui de-al saptelea fiu. Unii dintre acesti copii însemnati din nastere sunt furati de mici de catre hultanii batrani si dusi la scoala din "Crugul Pamantului", pe Celalalt Taram, unde sunt instruiti pana la varsta de 20 de ani. "Crugul Pamantului" inseamna "mijlocul Pamantului", insa nu cu sensul de centru (geologic, geografic) ci mai degraba "miezul, originea", ca in expresia "crescut in mijlocul lupilor". In unele zone din Romania s-a pastrat pina azi credinta conform careia copiii nascuti cu caita pe cap sunt predestinati sa cunoasca tainele stihiilor, pe cand in alte parti folclorul spune ca acesti copii pot deveni strigoi, adica vor putea calatori in afara trupului.
Dupa ce isi însusesc initierea magica, hultanii devin protectorii drumurilor de munte, stapani ai secretelor vazduhului si ai manifestarilor vremii. Ei duc o viata singuratica, retrasi undeva in maruntaiele muntilor. Pentru a putea practica magia, hultanul depune printre altele si un juramant de castitate foarte strict; este suficient sa se indragosteasca de o femeie pentru a-si pierde puterile. La diverse date stiute doar de ei, acesti vrajitori coboara din creierii muntilor pentru a strabate satele, cersind si încercand inimile oamenilor. Pomana pe care o primesc o arunca pe ape curgatoare, pentru a ajunge ofranda pe Taramul Celalalt, parcurgand Apa Sambetei. Cand oamenii le gresesc, hultanii aduc norii de ploaie si grindina asupra pamanturilor lor.
Adoptarea crestinismului drept religie oficiala a alterat mitul hultanului. Crestinii i-au denumit "solomonari", dupa regele Solomon dar, ca in orice proces de asimilare, au transformat hultanul intr-un personaj malefic, pentru a indeparta oamenii de la vechile credinte. In acelasi spirit, crestinismul a produs un nou personaj, contra-solomonarul, menit sa-i apere pe oameni de solomonar, devenit brusc un tiran care cerea bir de la sateni pentru a nu le distruge recoltele. Pentru Getica am incercat sa filtram elementele crestine si sa redam adevarata imagine a hultanului, dinainte de crestinizare.Hultanul este asociat direct cu imaginea balaurului. Pentru a se inalta printre nori, el trebuie sa cheme un balaur si sa-l incalece. Cand calatoreste pe balaur sau pe nori, vrajitorul este invizibil oamenilor de rand, putand fi vazut doar de catre alti vrajitori. Chemarea balaurului este un ritual esential pentru hultan. Mitul spune ca balaurii traiesc in lacurile de munte fara fund, iar pentru a-i putea incaleca, initiatul trebuie sa sparga gheata lacului cu o toporisca descantata si sa le puna pe gat un frau din lemn de mesteacan. De aceea, hultanul nu se desparte niciodata de toporisca sa vrajita, de fraul de mesteacan si de cartea de vraji.

smile.gif

Trimis de: cocosel pe 17 Apr 2007, 02:19 PM

QUOTE
Tracii n-au auzit de Solomon. Abia dupa crestinare s-a raspandit termenul de solomonar. Ce e atat de greu de inteles? Solomonar in sus, solomonar in jos.....etc. De unde atata solomonar la daci?

Dragi mei pai daca ii asa argumentati nu aruncati anateme si plecati.
Inca o data spun solomonarii pe care ii invoc sunt cei care asa cum am spus la inceput au initiat un ordin care asa isi ziceau. LEGATURA cu Solomon ma lasa rece.Ce treaba are Solomon aici???
Inainte sa fi existat vreun Solomon exista aceea casta din cadrul preotimii dace numita asa cum am subliniat.Faptul ca ei se aseamana cu alte denumiri din alte zone ale tarii nu demonstreaza nimik.Ci din contra intareste afirmatia ca ei au fost pe aceste meleaguri. jamie.gif

Trimis de: cocosel pe 17 Apr 2007, 02:27 PM

Si pentru a ne edifica hai sa o luam de la inceput .
Religia daca...zamolxianismul..prin care voi face legatura la ce vroiam sa subliniez. rolleyes.gif

Credinta lor în nemurire care îi desparte de ceilalti traci si de greci orânduirea lor socială, cumintenia vietii lor, toate arată un popor sedentar si linistit, care nu cere decât să fie lăsat în pace. Spiritul de disciplină, manifestat sub Dromithaites, Oroles, Burebista sau Scoryllo, cât si iubirea constientă si chibzuită de patrie, alăturea de vitejia tenace arătată sub Decebal, îi ridică mai presus de germanii din nord sau celtii din vest. Îndeosebi trebuie diferentiati de tracii sudici, decăzuti betivi, poligami, moravuri care au fost gresit extinse si asupra getilor, motiv reluat si prelungit până în vremea dacilor de istorici care s-au simtit datori să prelungească în timp antipatia acestrală, simtită pentru valahii contemporani, urmasi ai acelora. La daco-geti sufletul e nemuritor. Trupul e o împiedicare pentru suflet de a se bucura de nemurire de aceea el nu are nici un pret la război el trebuia jertfit fără părere de rău. Omul nu poate ajunge la nemurire decât curătindu-se de patimă: carnea, vinul, femeile. Mai ales vinul aduce ticălosirea omului. Nimic din nebunia thraco-dionysiacă nu e admis sau tolerat la geti. Oamenii sfinti vor fi la ei ascentii, care nu mai vor să stie nici de lume nici de femei, ci în renuntarea la orice bucurie a trupului, se devotează gândului bun spre nemurirea sufletului. Zeul e în cer, iar nu pe pământ. El e cerul senin, tulburarea firii e adusă de demonii răi ai ai furtunilor ai grindinii si a norilor, de acea getul ajută Zeului la linistirea lumii, trăgând el însusi cu arcul în norii ce ascund si întunecă fata Zeului din cer. Şi tot de acea Zeul e adorat pe muntii cei înalti în singurătatea unde numai vulturii iar nu oamenii pot urca. Acolo sus, pierdut de lume si cercetat numai de rege, ca să-I afle sfatul la caz de nevoie, stă marele preot. Templul si locuinta lui e într-o pesteră, si el însusi nu se coboară decât rar de tot în lumea oamenilor, când are a da vreo poruncă, pentru curătirea de păcate, sau când are a face vreo prevestire ori a da învătături. Regele însusi, ca stăpân al trupurilor numai, iar nu si al sufletelor supusilor săi, ascultă cu respect sfaturile marelui preot. Asa stă de departe de lume si mai presus de ea, marele preot al daco-getilor încât el, profetul zeului, e sanctificat el însusi ca zeu. Cu atât mai mult, dacă e nevoie, poate fi si regele poporului său. Dar îndeobste cele 2 puteri: cea politico-militară si cea religioasă nu se amestecă împreună, ci sunt păstrate deosebite. Şi puterea religioasă nu se amestecă în viata de toate zilele decât la mare nevoie. De abia odată la 4 ani, natiunea aduce Zeului - unul singur - jertfa supremă: un om căruia I se ia viata de carne, spre a I se dărui viata de spirit, întru marea misiune de a purta su în cer rugăciunile si dorintele neamului de a fi înaintea zeului. Şi această jertfă e asa de sfântă încât dacă trimisul nu moare în lănci, înseamnă nu că zeul are milă si îl iarta ci dimpotrivă că-l osândeste la moartea vesnică a vietii trupului si îl socoteste nevrednic de a se arăta înaintea sa. Ferice de cel ce, aruncat în lănci, pierde viata trupului, spre a de destepta în viata vesnică la zeul din cer. Şi tot asemenea, când altă scăpare nu mai este, regele si fruntasii se ucid, când sotul moare, sotia se ucide. Iar a murii în război e tot ce poate fi mai onorabil pentru un get. Cât priveste dependenta învătătura religoasă a getilor de cea phytogoreică chiar grecii, începând cu Herodot si sfârsind cu Hermippus Callimachos răstoarnă problema, spunând fie că Zamolxe a trăit mult înainte de Pythagora fie chiar că acesta a imitat învătăturile tracilor (H.C. F.H.G. III.41) Însusi orphismul avea rădăcini tracice iar Pythagora era adânc influentat de osphism. Faptul că oamenii ca Poseidomios si Flavius Iosephus citau pe călugării geti ca pilde general cunoscute pentru a putea explica alte organizatii mai putin cunoscute, dovedeste vechimea si seriozitatea acestor institutii social-religioase getice. Ca o concluzie nu e demn să renegăm părintii si străbunii si din solidaritate si respect pentru strămosi resping miturile biblice si evanghelice, ca fiind imorale si crude având o “morală” plină de lasitate, prostitutie, incest, crimă si genocid, violentă, înselăciune, formalism si lipsă de logică.

Trimis de: gio19ro pe 17 Apr 2007, 03:14 PM

QUOTE (cocosel @ 17 Apr 2007, 01:19 PM)
Inainte sa fi existat vreun Solomon exista aceea casta din cadrul preotimii dace numita asa cum am subliniat.

rofl.gif Adica numita solomonari?

Exista dar nu se chema asa. Solomonar vine de la Solomon.

Daca vrei sa zici solonari, adica de la Solon.... rofl.gif e altceva rofl.gif

Pe bune acuma, de unde ai scos-o cu denumirea asta ce ar dainui de pe vremea... epocii bronzului? Hmm?

Trimis de: cocosel pe 17 Apr 2007, 03:32 PM

QUOTE
Adica numita solomonari?

Argumente nu smilies...capisci jamie.gif

Trimis de: gio19ro pe 17 Apr 2007, 03:36 PM

Pai tu ai venit cu inventia. Asa ca adu tu un argument in sprijinul "solomonarilor" de pe vremea lu' Pazvante. Termenul de solomonar e mult mai nou decat zici tu. Hai, adu o dovada sau un rationamet logic despre faptul ca cei se ocupau cu magia in Dacia se numeau solomonari.

Trimis de: exergy33 pe 17 Apr 2007, 05:39 PM

QUOTE (mariusc2 @ 17 Apr 2007, 10:57 AM)
QUOTE (exergy33 @ 16 Apr 2007, 06:45 PM)
In satele romanesti nu ii intilnesti.
Ma intreb : cum putem este posibil asa ceva?

Pai nu prea este. Ce zici de Pipirig, Humulesti? Ti-aduci aminte ca si mama lui Nic-a lui Stefan a Chetrii era putin solomonara, ca inchega apa numai cu doua picioare de vaca si alunga nourii de furtuna doar cu un topor infipt in pamantul din fata usii. wink.gif

Nu stiu daca mama lui Creanga a fost solomonăriţă smile.gif , insa gesturile ei sunt aproape identice cu cele care se atribuiau solomonarilor.

@cocosel

QUOTE
Inca o data spun solomonarii pe care ii invoc sunt cei care asa cum am spus la inceput au initiat un ordin care asa isi ziceau. LEGATURA cu Solomon ma lasa rece.Ce treaba are Solomon aici???
Inainte sa fi existat vreun Solomon exista aceea casta din cadrul preotimii dace numita asa cum am subliniat.


QUOTE
Ordinul se spune ar fi aparut in 1450 i.e.n. si ar fi fost introdus de Zamolxe (marele preot dac-trac).

Nu inteleg de unde ai scos aceasta data precisa ?
Exista inscriptii , texte scrise de autori antici ... ?
Nu cred .
Si mai e ceva . L-ai plasat pe Zamolxe in acea perioada , adica cu 1450IHr.
Pe ce baza ? Cred ca stii ce spune Herodot in legatura cu perioda in care a trait Zamolxe/Zamolxis. smile.gif
Te-ai gindit vreodata ca mitul solomonarilor ar putea fi mult mai vechi ? Ca ar putea fi o ramasita a unor credinte practicate in neoliticul tirziu /inceputul epocii bronzului?

@gio19ro
QUOTE
Io asa cred. Si tot asa zice si Densusianu. Armes era Hermesul daco-getilor.

Si Densusianu pe ce se baza? smile.gif
QUOTE
Da' ei nu-si spuneau daco-geti. Si nici germanii nu-si spun si nu-si spuneau germani. Dar uite asa, stramosii nostri se cheama daco-geti. Daca grecii si romanii numeau triburile tracice de la nord de Dunare daci sau geti, noi am preluat de la ei aceste denumiri si..... asta-i.

... daca grecii ii numeau geti , iar romanii, daci ... ei insisi cum isi spuneau ?
Erau oare o natie fara de nume? wub.gif


Trimis de: gio19ro pe 17 Apr 2007, 06:07 PM

QUOTE (exergy33 @ 17 Apr 2007, 04:39 PM)
... daca grecii ii numeau geti , iar romanii, daci ... ei insisi cum isi spuneau ?

solomonari rofl.gif rofl.gif

Trimis de: cocosel pe 17 Apr 2007, 06:17 PM

QUOTE
Nu inteleg de unde ai scos aceasta data precisa ?
Exista inscriptii , texte scrise de autori antici ... ?

Cica ar exista aceasta data alaturi de aceea din inscriiptile dacice cu anul de reintoarcere a preotimii dace la credinta straveche a cultului zamolxian..(crede-ma ca daca as fi avut ceva palpabil le-as fi invocat insa nu detin astfel de lucruri certe..am subliniat ca vorbesc pe ipoteze) si inca ceva se spune ca in momentul in care SF.Andrei a crestinat teritoriul romanesc ultimul mare preot al acestei credinte zamolxiene a trecut la crestinism si astfel cu el intreaga societate. hh.gif

QUOTE
L-ai plasat pe Zamolxe in acea perioada , adica cu 1450IHr

Da am spus insa datele legate de Zamolxe sunt foarte contrare..cam pe la totii istorici.Ba el l-a instruit pe Pitagora ba Pitagora pe el.Tu ce crezi despre asta???

QUOTE
Te-ai gindit vreodata ca mitul solomonarilor ar putea fi mult mai vechi ? Ca ar putea fi o ramasita a unor credinte practicate in neoliticul tirziu /inceputul epocii bronzului?

Nu am invocat niciodata ca nu ar fi fost mai vechi din contra am spus ca el este recte mult mai vechi si de aceea nu are legatura cu Solomon..

Gio baietzii gri sunt in alta parte asa ca nu are rost daca ai chef de mistouri cauta alt loc... jamie.gif

Trimis de: Merlina pe 17 Apr 2007, 06:22 PM

QUOTE (exergy33 @ 17 Apr 2007, 04:39 PM)
QUOTE (mariusc2 @ 17 Apr 2007, 10:57 AM)
QUOTE (exergy33 @ 16 Apr 2007, 06:45 PM)
In satele romanesti nu ii intilnesti.
Ma intreb : cum putem este posibil asa ceva?

Pai nu prea este. Ce zici de Pipirig, Humulesti? Ti-aduci aminte ca si mama lui Nic-a lui Stefan a Chetrii era putin solomonara, ca inchega apa numai cu doua picioare de vaca si alunga nourii de furtuna doar cu un topor infipt in pamantul din fata usii. wink.gif

Nu stiu daca mama lui Creanga a fost solomonăriţă smile.gif , insa gesturile ei sunt aproape identice cu cele care se atribuiau solomonarilor.
[b]

Ce a vrut mariusc2 sa sublinieze este ca totusi in satele romanesti s-a stiut de solomonari, cel putin pana in vremea lui Ion Creanga, numai daca Humulestiul nu este sat romanesc... hmm.gif iar Creanga apartine altei natiuni, asa cum se spunea pe vremuri si despre prietenul sau, Eminescu, ca doar de aia erau prieteni...wow, uite cum se leaga lucrurile!...

Iar in ceea ce priveste vrajile mamei lui Creanga.... nu stiu cum sa spun dar, tare ma tem ca tot romanul care fierbe oase pentru racituri, toba, piftii si alte aspicuri, face vraji, ca doua picioare de vaca is numai bune. Care-i mai mester stie a face treaba si cu urechi, nu conteaza de la cine le ia, important, se zice, este sa fie cat mai porc. biggrin.gif

Trimis de: gio19ro pe 17 Apr 2007, 06:25 PM

Adu o dovada sau un rationamet logic despre faptul ca cei se ocupau cu magia in Dacia se numeau solomonari.


Trimis de: Fantasee pe 17 Apr 2007, 06:28 PM

QUOTE (exergy33 @ 17 Apr 2007, 12:28 PM)
Devin hultani numai copiii ce s-au nascut cu caita (placenta) pe cap sau cel de-al saptelea fiu al celui de-al saptelea fiu.

Cei nascuti cu caita devin cel mai adesea strigoi dupa moarte. In unele zone pruncul cu caita era ucis daca nu cumva era cel de al saptelea nascut.


Ma indoiesc ca legenda lui de sapte ori sapte ar fi oarecum de sorginte traca; Biblia este sursa clara. Regele David era un septar, iar Solomon era fiul lui. Nu stiu cati fii o fi avut David si pe ce pozitie se afla Solomon, mai am de invatat cand e vorba de VT. tongue.gif
Presupun ca cei care se pricep mai bine pot compara datele istorice si pot gasi, daca exista, vreo legatura intre scrierile despre Solomon si data aproximativa a aparitiei mitului solomonarilor sau hultanilor.

Trimis de: mariusc2 pe 17 Apr 2007, 06:31 PM

QUOTE (Merlina @ 17 Apr 2007, 05:22 PM)
Care-i mai mester stie a face treaba si cu urechi, nu conteaza de la cine le ia, important, se zice, este sa fie cat mai porc. biggrin.gif

Bine ca nu-s mai urecheat! rofl.gif

Exact, Exergy, am vrut sa punctez ca nu numai in miturile rutenilor apar legende sau basme cu influente "solomonare".

Chiar citisem eu o poveste frumoasa cand eram copil despre un mosnegut solomonar, dar imi scapa acum si numele si autorul...

Trimis de: cocosel pe 17 Apr 2007, 06:35 PM

QUOTE
Chiar citisem eu o poveste frumoasa cand eram copil despre un mosnegut solomonar, dar imi scapa acum si numele si autorul...

O poveste foarte frumoasa si eu am citit-o...de aceea am subliniat ca nu doar in aceea parte a tarii se cunosteau date despre solomonarii. Nu!!!... se stiau peste tot dar in late forme sub alte denumiri...si am redat mai sus cativa autori care in basmele lor au sustinut asta... thumb_yello.gif

Trimis de: Fantasee pe 17 Apr 2007, 06:40 PM

Trebuie sa fi fost Vasile Voiculescu, mariusachi.. jamie.gif

Trimis de: gio19ro pe 17 Apr 2007, 06:42 PM

QUOTE (mariusc2 @ 17 Apr 2007, 05:31 PM)

Chiar citisem eu o poveste frumoasa cand eram copil despre un mosnegut solomonar, dar imi scapa acum si numele si autorul...

Mama lui Creanga a fost solomonarita precum mama lui Sadoveanu farmazoana. biggrin.gif In realitate Creanga a fost membru al unei grupari esoterice romanesti. El a si publicata asa numitele povesti care de fapt sunt alegorii initiatice, adica povesti cu cheie. In Romania Vasile Lovinescu a scris pe tema asta si va poate lamurii.

Trimis de: mariusc2 pe 17 Apr 2007, 07:04 PM

Cum termenul solomonar este atestat în limba română abia din sec. XVII, se pare că tradiţia populară despre solomonari are anumite rădăcini gnostice în practicile alchimice ale Renaşterii, pentru care Solomon era o figură emblematică.

http://www.reper-romanesc.org/publicatie/0608/radacini.htm

Trimis de: Merlina pe 17 Apr 2007, 07:06 PM

Mai gio19ro, de ce minti si nu spui adevarul, cum ca Ion Creanga a fost de fapt primul Mare Maestru Roman al acelei grupari esoterice numita Gradinita de copii nr.1(acolo mi-am primit si eu initierea), unde membrilor ei le erau dezvaluite tainele acestei lumi, cum ar fi: lupii sunt rai si nu mananca iarba ci iezi neascultatori de parinti, soacrele care sufera de cicalita se vindeca prin acupunctura la limba etc. dry.gif Adica, vreau sa spun ca, nu cred ca exista vreo legatura intre povestile si povestirile lui si faptul ca el ar fi facut parte dintr-o grupare esoterica.

Trimis de: cocosel pe 17 Apr 2007, 07:13 PM

QUOTE
Mai gio19ro, de ce minti si nu spui adevarul, cum ca Ion Creanga a fost de fapt primul Mare Maestru Roman al acelei grupari esoterice numita Gradinita de copii nr.1(acolo mi-am primit si eu initierea), unde membrilor ei le erau dezvaluite tainele acestei lumi, cum ar fi: lupii sunt rai si nu mananca iarba ci iezi neascultatori de parinti, soacrele care sufera de cicalita se vindeca prin acupunctura la limba etc.  Adica, vreau sa spun ca, nu cred ca exista vreo legatura intre povestile si povestirile lui si faptul ca el ar fi facut parte dintr-o grupare esoterica.


rofl.gif rofl.gif
Merci Merlinuta!!!...


Trimis de: Fantasee pe 17 Apr 2007, 07:34 PM

Merlinuta, orice ai scrie la Han trebuie sa fie in conformitate cu regulamentul. Stii, ala care ne inscrie pe toti in Ordinul Secret al Bunului Simt. Cu sau fara crengi. jamie.gif

Mariusachi, fain articol.
hug.gif

Trimis de: Merlina pe 17 Apr 2007, 07:40 PM

QUOTE (mariusc2 @ 17 Apr 2007, 06:04 PM)
Cum termenul solomonar este atestat în limba română abia din sec. XVII, se pare că tradiţia populară despre solomonari are anumite rădăcini gnostice în practicile alchimice ale Renaşterii, pentru care Solomon era o figură emblematică.

http://www.reper-romanesc.org/publicatie/0608/radacini.htm

Am selectat din articolul tau un fragment care mi-a atras atentia..
QUOTE
Solomonarii din satele româneşti sunt reprezentaţi ca oameni înalţi, cu părul roşu, purtând mantii albe, cerşind prin sate, să afle unde trăiesc oameni buni sau răi. Dorm întotdeauna sub cerul liber, în păduri sau în peşteri, mănâncă doar ouă, lapte, făină şi miere, nu se căsătoresc niciodată şi sunt legaţi cu jurământ de puritate, altfel îşi pierd puterile magice. Poartă întotdeauna cartea de înţelepciune în mână, iar la brâu unelte magice descântate: un toiag cu care a fost omorât un şarpe, un topor de fier descântat cu care sparge crucile gheţii, o toacă mică la gât cu care, atunci când bate, stârneşte furtună împotriva oamenilor care nu se arată buni şi milostivi. În plus, solomonarii au un frâu din scoarţă de mesteacăn cu care stăpânesc balaurii ploilor şi grindinei.

Impresia mea este ca ar corespunde descrierii unui druid...
user posted image

user posted image

Trimis de: cocosel pe 17 Apr 2007, 07:41 PM

Fantasee iti multumesc ca ai venit si pe taramul meu cel plin de mistere clapping.gif ..neelucidate cu ordine si mistica.Insa ca de obicei iti dau dreptate..insa Merlinuta a facut o constatare justa..modul a fost un pic mai impulsiv dar scuz-o din partea mea... rolleyes.gif

Trimis de: Merlina pe 17 Apr 2007, 08:02 PM

QUOTE (Fantasee @ 17 Apr 2007, 06:34 PM)
Merlinuta, orice ai scrie la Han trebuie sa fie in conformitate cu regulamentul. Stii, ala care ne inscrie pe toti in Ordinul Secret al Bunului Simt. Cu sau fara crengi.  jamie.gif

Mariusachi, fain articol.
hug.gif

Este adevarat, mi-am exprimat indoiala pe un fond usor ironic(desi nu vad de ce gio19ro s-ar simti jignit), ceea ce din cate stiu este permis in regulamentul acestui han, in plus nu am facut-o pe la spate... Dar ironia mea nici macar nu a fost indreptata asupra vreo unei persoane(ori s-a suparat soacra unsure.gif; asta ar trebui sa-l dea in judecata mai intai pe Creanga)...
gio19ro, daca tu crezi ca este cazul te rog sa primesti scuzele mele.
cocosel, thumb_yello.gif ... ramane cum am stabilit! ohyeah.gif

Trimis de: mariusc2 pe 17 Apr 2007, 08:02 PM

QUOTE (Merlina @ 17 Apr 2007, 06:40 PM)
Am selectat din articolul tau un fragment care mi-a atras atentia..
QUOTE
Solomonarii din satele româneşti sunt reprezentaţi ca oameni înalţi, cu părul roşu, purtând mantii albe, cerşind prin sate, să afle unde trăiesc oameni buni sau răi. Dorm întotdeauna sub cerul liber, în păduri sau în peşteri, mănâncă doar ouă, lapte, făină şi miere, nu se căsătoresc niciodată şi sunt legaţi cu jurământ de puritate, altfel îşi pierd puterile magice. Poartă întotdeauna cartea de înţelepciune în mână, iar la brâu unelte magice descântate: un toiag cu care a fost omorât un şarpe, un topor de fier descântat cu care sparge crucile gheţii, o toacă mică la gât cu care, atunci când bate, stârneşte furtună împotriva oamenilor care nu se arată buni şi milostivi. În plus, solomonarii au un frâu din scoarţă de mesteacăn cu care stăpânesc balaurii ploilor şi grindinei.

Impresia mea este ca ar corespunde descrierii unui druid...

Brava!

Sa evidentiem cate ceva despre druizi (sorry pt textele in engleza, mi-e lene sa le traduc):

"The principal point of their doctrine", says Caesar, "is that the soul does not die and that after death it passes from one body into another" - parca asa credeau si dacii lui Zamolxe

Pomponius Mela is the first author who says that the Druids' instruction was secret, and was carried on in caves and forests. Certain groves within forests were sacred, and the Romans and Christians alike cut them down and burned the wood. Human sacrifice has sometimes been attributed to Druidism. While this may be Roman propaganda, human sacrifice was an old European inheritance and the Gauls may have offered human sacrifices, whether of criminals or, to judge from Roman reports, of war captives.

The Druids' influence was as much social as religious. They not only performed roles similar to modern priests, but were often the philosophers, scientists, lore-masters, teachers, judges and counsellors to the kings. The Druids linked the Celtic peoples with their numerous gods, the lunar calendar and the sacred natural order.

Trimis de: gio19ro pe 18 Apr 2007, 12:06 AM

QUOTE (Merlina @ 17 Apr 2007, 06:06 PM)
Adica, vreau sa spun ca, nu cred ca exista vreo legatura intre povestile si povestirile lui si faptul ca el ar fi facut parte dintr-o grupare esoterica.

Tu poti sa crezi ce vrei, asta nu schimba cu nimic trecutul. Un alt nume cunoscut romanilor si care a facut parte din grupari esoterice este Horia Ursu. Ambele lui nume sunt nume initiatice, nicidecum numele lui.

Toata lume poate sa-si dea cu parerea insa daca vrei sa insisti in teoria ta ar trebui sa te documentezi putin, nu doar sa strigi mereu "io nu cred asta". Asa cum am zis, un prim pas poti sa-l faci cu Vasile Lovinescu si ..... "Soacra cu trei nurori" de exemplu. Cea mai complexa este insa "Povestea porcului".


Cocosel, adu o dovada sau un rationamet logic despre faptul ca cei se ocupau cu magia in Dacia se numeau solomonari.

Trimis de: gio19ro pe 18 Apr 2007, 01:12 AM

QUOTE (exergy33 @ 17 Apr 2007, 04:39 PM)

... daca grecii ii numeau geti , iar romanii, daci ... ei insisi cum isi spuneau ?
Erau oare o natie fara de nume?  wub.gif

Pai pana sa-ti spun, hai sa ne mai jucam putin. Dacii din preajma Dunarii au mai fost numiti si istrieni si aveau si un parinte mitologic numit Istros. Trogus Pomepius ii numeste istriani (Justini lib. IX 2: Istrianorum rex) iar Mela ii numeste istrici ( de situ orbis, lib. II. c. 1 ).
Numele de Istri are o etimologie foarte indepartata si denumea generic toate triburile pelasge ce locuiau in preajma Dunarii de Jos, adica teritoriul de azi al Serbiei, Bulgariei si Romaniei.

Trogus Pompeius spune ca "gintea istrienilor isi trage originea de la Colchii pe care-i trimise regele Aiete ca sa persecute pe argonauti si pe rapitorii fiicei sale". La fel zice si Isidor din Sevilia, da' binenteles mult mai tarziu. Potrivit lor, istrienii din zona Adriatica, ( istro-romanii) n-au gasit pe argonauti dar nici n-au vrut sa se intoarca la regele Aiete, rege ce isi avea capitala undeva in apropierea punctului de varsare a Siretului in Dunare.
Despre Colchii din zona adriatica ne vorbeste si Timaeru din Sicilia care sustine ca Diomede, in drum spre Italia, avea sa lupte " cu balaurul Colchic ce devasta insula Pheacilor". Cred ca stie toata lumea care era steagul de razboi al dacilor. Aaa, si un al fapt demn de amintit, steagul de razboi al lui Cezar era identic ca reprezentare insa era totusi in alt stil executat. Asta o spun pt cei ce nu cred ca "dacii" si romanii erau inruditi.

Un alt toponim interesant al zonei adriatice si legat de dacii istrieni este localitatea Alutae, data de Pliniu (lib. III. 25.) In epoca romana mai exista un oras pe tarmul adriatic denumit Altinum ce era situat si in apropierea raului Silis.

Pentru cine cunoaste putina istorie, stie ca denumirea antica a Oltului era Altus sau Alutus. Iar Jiul se chema.....Sil.

Oltenii antici cand migrara, luara si toponimele de acasa cu ei rofl.gif Oare or fi luat si prazul?

O alta populatie din zona, ce a migrat si ea de la nord de Dunare au fost Mentores (termen grecesc) iar Densusianu ia numit pe acestia Munteni.
Potrivit lui Scymnus, Mentores este populatia ce isi avea originea "deasupra tracilor numiti istiri". Migratia acestora este si ea extrem de veche iar termenul de munteni a devenit apelativ pentru mai multe triburi pelasge, ca de exemplu ligurii, fapt dedus de Densusianu din scrielrile lui Pliniu, Liviu si Tacit. Densusianu gasete chiar legaturi intre tyrageti si orasul port la Adriatica numit Tergeste.
Deci vechile orase ale Istriei adriatice, desi nu erau intemeiate de romani aveau denumiri latine, denumiri date de populatii latine extraitalice.

Trimis de: Fantasee pe 18 Apr 2007, 11:43 AM

Gio19ro, "Creanga si creanga de aur" nu este un text la indemana oricui, iar lumea n-a prea auzit de Vasile Lovinescu asta. laugh.gif Nici de sufism, daca observ bine. Insa nu ar fi asta pierderea, mai regretabila este necunoasterea scriitorilor romani clasici. sad.gif

Va urez tuturor spor in a demonstra ca exista o legatura intre solomonari si preotii daci. spoton.gif

Trimis de: gio19ro pe 18 Apr 2007, 12:03 PM

QUOTE (Fantasee @ 18 Apr 2007, 10:43 AM)
Gio19ro, "Creanga si creanga de aur" nu este un text la indemana oricui, iar lumea n-a prea auzit de Vasile Lovinescu asta. laugh.gif Nici de sufism, daca observ bine. Insa nu ar fi asta pierderea, mai regretabila este necunoasterea scriitorilor romani clasici. sad.gif

Va urez tuturor spor in a demonstra ca exista o legatura intre solomonari si preotii daci. spoton.gif

Asa este. In lumea de azi, cand nimeni nu mai dispune de timp.... Cea mai buna perioada pt studiu este adolescenta si perioada de studentie. Cand se intra insa in campul .......muncii...., al ratelor la banca .....al cozii la supermarket....

Intre cei denumiti solomonoari si magicienii daci poate exista legatura insa in nici un caz in antichitate nu se numeau solomonari. Notiunea de solomonar a intrat in vocabular spre sfarsitul Evului Mediu.

Trimis de: cocosel pe 18 Apr 2007, 12:44 PM

QUOTE
Intre cei denumiti solomonoari si magicienii daci poate exista legatura insa in nici un caz in antichitate nu se numeau solomonari. Notiunea de solomonar a intrat in vocabular spre sfarsitul Evului Mediu.

Gio iti repet am subliniat acum scriu cu rosu ca sa intelegi am emis o ipoteza.
Ideea insa pe care incerci sa mi-o vinzi este pe drept aberanta Solomonul pe care mi-l invocati prin religia crestina nu are nici o legatura cu religia daca.Fa-ma tu sa cred ca acest cuvant solomonar a aparut datorita lui Solomon sau datorita crestinismului.Religia daca este cu mult mai veche decat cea egipteana si apoi cea crestina.Si daca nu stiai toate motivele din Biblia crestina sunt copii fidele ale unor personaje ce au existat in alte religii mai vechi.
Nu am timp sa demonstrez acest aspect ma rezum la dacii si sper ca voi putea cat de curand sa-ti aduc argumentele pe care le doresti pana atunci partea legata de Vasile Lovinescu si Horia insist ca poate fi dezbatuta pe alte topicuri legate de Fratie...aici vreau sa ma delimitez de aceasta componenta a istoriei oculte si as dori ca si ceilalti sa o faca. thumb_yello.gif


Trimis de: gio19ro pe 18 Apr 2007, 03:20 PM

N-are importanta cat de veche era religia dacilor. Practicantii magiei, chiar daca se trageau din practici dacice, la un moment dat au primit si denumirea asta, de solomonar. Atat eu cat si Exergi si Marius ti-am aratat ca nu avea cum sa se numeasca solomonari preotii daci. Tu abia acum spui ca aduci doar o ipoteza, insa orice ipoteza trebuie sa aiba la baza un rationament logic, iar tu nu ai. Ti-am adus argumentul logic al nasterii termenului: crestinism ---^ popularizarea Bibliei ---^----^ termenul solomonar pt practicantii magiei ce erau considerati si intelepti precum Solomon, iar tu ..... ai cerut dovezi. rofl.gif
Acum sa vad pe ce se spijina ipoteza ta!

Cat despre

QUOTE
partea legata de Vasile Lovinescu si Horia insist ca poate fi dezbatuta pe alte topicuri legate de Fratie...aici vreau sa ma delimitez de aceasta componenta a istoriei oculte si as dori ca si ceilalti sa o faca.

.....

Pai cum asa mai nene? Tu chiar nu observi ca este on-topic? Daca nu-ti place, spune din start ca doresti ca subiectul sa fie un fel de pagina personala in care sa postezi doar ce vrei tu. Ati vorbit de Creanga si o eventuala legatura cu solomonarii, iar eu am spus ca mai multe informatii despre viata lui Creanga si ritualuri magice se poate extrage din opra lui Lovinescu. Unde vezi tu off- topicul?

Trimis de: exergy33 pe 19 Apr 2007, 06:27 AM

@gio19ro
Nu am intrebat cum ii numea Mela sau Trogus Pompeius ... ci cum isi spuneau ei insisi smile.gif.
Acum despre colchii si Colchida ... teoria oficiala spune ca tara colchiilor/Colchida ar fi fost undeva in Gruzia/Georgia , si ca acolo ar fi ajuns Iason in cautarea linii de aur.
Altii insa spun ca datele legendei nu se prea potrivesc cu spatiul geografic gruzin.

Dar ca sa revin ontopic smile.gif ...

@cocosel

QUOTE
Gio iti repet am subliniat acum scriu cu rosu ca sa intelegi am emis o ipoteza.
Ideea insa pe care incerci sa mi-o vinzi este pe drept aberanta Solomonul pe care mi-l invocati prin religia crestina nu are nici o legatura cu religia daca.Fa-ma tu sa cred ca acest cuvant solomonar a aparut datorita lui Solomon sau datorita crestinismului.Religia daca este cu mult mai veche decat cea egipteana si apoi cea crestina.Si daca nu stiai toate motivele din Biblia crestina sunt copii fidele ale unor personaje ce au existat in alte religii mai vechi.

Din cele spuse de gio_ eu am inteles ca el nu te contrazice in faptul ca solomonarii erau activi pe timpul dacilor, ci doar ca numele lor trebuia sa fi fost altul in acea perioada.
Parerea mea personala este ca solomonarii/hultanii/şercarii erau urmasii şamanilor din perioada neolitica , cea a bronzului ... in orice caz o perioada foarte indepartata de timp , cu mult inainte de aparitia primei religii monoteiste.


Trimis de: gio19ro pe 19 Apr 2007, 07:45 AM

Pai isi spuneau in mai multe feluri, intr-un fel dupa toponimul tribal, altul regional si unul.......dat de natiune ca atare. Cum de ex avem azi doljeni---^olteni---^romani. wink.gif

Trimis de: Merlina pe 19 Apr 2007, 04:54 PM

QUOTE (gio19ro @ 18 Apr 2007, 11:03 AM)
QUOTE (Fantasee @ 18 Apr 2007, 10:43 AM)
Gio19ro, "Creanga si creanga de aur" nu este un text la indemana oricui, iar lumea n-a prea auzit de Vasile Lovinescu asta.  laugh.gif Nici de sufism, daca observ bine. Insa nu ar fi asta pierderea, mai regretabila este necunoasterea scriitorilor romani clasici. sad.gif

Va urez tuturor spor in a demonstra ca exista o legatura intre solomonari si preotii daci.  spoton.gif

Asa este. In lumea de azi, cand nimeni nu mai dispune de timp.... Cea mai buna perioada pt studiu este adolescenta si perioada de studentie. Cand se intra insa in campul .......muncii...., al ratelor la banca .....al cozii la supermarket....


Ca sa fie toata lumea linistita(atat cea care a participat pana acum la discutie, cat si cea care doar a citit si poate i-ar placea sa participe), trebuie sa spun ca nu trebuie sa aiba nimeni nici o parere de rau ca nu sunt detinute de toate persoanele cunostintele in egala masura... In primul rand "DoamneDoamne" a dat la fiecare cate o alta treaba folositoare de facut in lume... Este de la sine inteles ca nu poti avea timp sa poti cuprinde toate stiintele, iar faptul ca esti curios, ca ai idei, ca pui probleme in legatura cu anumite subiecte nu ar trebui sa ofenseze pe nimeni... Mai regretabil ar fi sa te prezinti ca o biblioteca ambulanta si sa lasi dovada ca nu-ti folosesc la nimic cunostintele care le detii.

@gio19ro(Trimis Pe 17 Apr 2007, 11:06 PM)
QUOTE
Tu poti sa crezi ce vrei, asta nu schimba cu nimic trecutul. Un alt nume cunoscut romanilor si care a facut parte din grupari esoterice este Horia Ursu. Ambele lui nume sunt nume initiatice, nicidecum numele lui.

Toata lume poate sa-si dea cu parerea insa daca vrei sa insisti in teoria ta ar trebui sa te documentezi putin, nu doar sa strigi mereu "io nu cred asta". Asa cum am zis, un prim pas poti sa-l faci cu Vasile Lovinescu si ..... "Soacra cu trei nurori" de exemplu. Cea mai complexa este insa "Povestea porcului".

Pai eu nu cred chiar ce vreau... Ma tem ca tu te grabesti sa dai o anume interpretare scrierilor lui V.Lovinescu dar asta nu va insemna ca ea si corespund realitatii. Si inca un lucru, ar fi dragut din partea ta sa nu mai incerci deraierea de la subiectul acestui thread; deschide un topic nou daca tii neaparat sa ai parte de discutii si despre sufism Horia Ursu si alte credinte sau presupuneri ale tale.
Uite ce se spune in Wikipedia despre cei doi, intai despre Ion Creanga pe care tu l-ai incadrat imediat intr-o grupare esoterica, argumentand prin faptul ca V.Lovinescu a dat o interpretare esoterica basmelor lui... deci tu nu ai nici o indoiala ca nu asta a fost de fapt intentia lui Creanga... iar apoi despre V. Lovinescu.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Creang%C4%83
QUOTE
Ion Creangă este unul din marii clasici ai literaturii române care s-au afirmat la Junimea, in a doua jumătate a secolului al XIX-lea. E un scriitor realist, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai iubiţi. El a reuşit să ridice proza românească din secolul trecut pe aceleaşi culmi pe care Eminescu propulsase limba literară în poezie, valorificând vorbirea omului simplu şi ridicând-o la un nivel neegalat pâna astăzi.

Despre cel mai mare povestitor al românilor, Ion Creangă, care îi urmează lui Ion Neculce, s-a spus că a intrat în literatură cu un substanţial fond sufletesc şi intelectual de sorginte populară. În acest sens, George Călinescu afirma că, scriitorul moldovean reprezintă poporul român, însuşi, surprins într-un moment de genială expansiune. În Creangă trăiesc credinţele, cresurile, datinile, obiceiurile, limba, poezia, morala, filosofia poporului- scria G.Ibrăileanu. Izvorul principal al operelor sale este folclorul românesc.
Plecând de la folclor, Creangă a reuşit să ridice proza românească pe culmi nebănuite. Valorificând limba omului simplu, el o ridica la un nivel artistic neegalat, dovedindu-se un artist profund original. Îndemnul de a scrie i-a venit din partea bunului său prieten Mihai Eminescu.

În toamna anului 1875 Creangă citeşte la Junimea povestirea Soacra cu trei nurori, care apare in revista Convorbiri literare, din octombrie: Ce fericită achiziţie pentru societatea noastră acea figură ţărănească şi primitivă a lui Creangă - exclama Iacob Negruzzi – redactorul revistei.

Fiind “toba de anecdote”, el avea totdeauna pregătite câte o “corosivă” pentru junimiştii care se amuzau copios, hazul lor făcând să se cutremure pereţii. Râsul lui înveselea toată societatea, când aducea câte o poveste sau nuvelă, sau câte un capitol din Amintirile sale…

Cu câta plăcere şi haz ascultam sănătoasele produceri ale acestui talent primitiv notează entuziasmat I. Negruzzi, recunoscând în Ion Creangă un geniu naiv care a exercitat o mare putere de atracţie asupra spiritelor complicate ale scriitorilor vremii.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Lovinescu
QUOTE
Încă din 1964, Vasile Lovinescu îşi reia scrisul, resimţind nevoia de a fixa adevărurile tradiţionale care, transmise numai oral, riscau să se dilueze sau chiar să se piardă.

Aşa se încheagă între 1964-1972 cele două studii, "Al patrulea hagialâc" (despre universul romanului lui Mateiu Caragiale, Craii de curtea veche, şi "Creangă şi Creanga de Aur", o interpretare ezoterică a basmelor lui Ion Creangă, publicate mai târziu, care, pe masura elaborării, erau citite în grup, ca, de altfel, aproape toate celelalte scrieri ale sale, fiind apoi difuzate în copii dactilografiate.

Trimis de: Merlina pe 19 Apr 2007, 05:13 PM

QUOTE (cocosel @ 15 Apr 2007, 03:37 PM)
[i]
Solomonarul este unul dintre cele mai enigmatice personaje ale mitologiei populare româneşti. Mai mult decât nişte simpli "vrăjitori", solomonarii, numiţi şi grindinari, hultani, gheţari, izgonitori de nori sau zgrabuntaşi erau - ori poate mai sunt încă - iniţiaţi la "şcolile de solomonărie" în ştiinţele astrologiei, ale prezicerii viitorului, dar mai ales în stăpânirea tuturor fenomenelor meteorologice. Deşi se pare că termenul "solomonar" a pătruns în lexicul românesc abia prin secolele XVII-XVIII, originea primilor izgonitori de nori se pierde în adâncimile istoriei. Unii îi alătură vechilor preoţi asceţi traco-geţi - kapnobatai ("călători prin nori" sau "umblători prin fum"), cei care săgetau norii spre a opri balaurii furtunilor. Alţii spun c-ar fi urmaşi ai Sfântului Ilie, des întâlnit în legendele populare, taumaturgul "care-i fulgera pe draci şi oamenii păcătoşi". Mai este o variantă: aşa cum se spune într-un basm bucovinean, cules în 1932, "puterea, Solomonarii o au de la împăratul cel înţelept Solomon, care a stăpânit toate tainele de pe lumea asta". Solomon, faimosul rege iudeu biblic, putea să închidă şi să deschidă cerurile, iar la porunca lui vânturile îl ridicau chiar până la Dumnezeu.
Intrebarea care se iveste oare au existat oare mai exista ???

Intradevar, poate exista si presupunerea ca "solomonar" provine din numele regelui Solomon... bineinteles, datorita asemanarii. rolleyes.gif Dar poate chiar din cauza asta a si aparut o asemenea alaturare. Parerea mea este ca nu este obligatoriu ca numele Solomon sa aiba legatura cu solomonarii din folclor... cum nici salamul romanesc nu are legatura cu salam-ul arabesc. smile.gif

Trimis de: exergy33 pe 19 Apr 2007, 05:14 PM

Merlina, nu te supara. Dar cea mai mare parte a povestilor lui Creanga au o incarcatura filozofica si ezoterica care transcede simpla poveste populara.
Citeste despre analogia dintre Harap Alb si Sakuntala . smile.gif
Ce sa mai zic despre Tinerete fara batrinete si viata fara de moarte ... povestea mea preferata. smile.gif
Probabil ca am sa vorbesc despre ea in alta parte.

Scuze pentru offtopic.


Trimis de: cocosel pe 19 Apr 2007, 05:31 PM

Momentan sunt prins pe politica si este esential ce se intampla pentru ca ne afecteaza pe toti..insa as vrea sa spun ceva... nu este off-topic legatura ezoterica a unor scrieri si mai exact referirile la anumiti autori...ma deranjeaza doar sa nu ne ducem intr-o discutie catre masonerie si mai marii lojilor... wink.gif
Sper ca ma scuzati voi reveni cu date aici... rolleyes.gif si va multumesc pentru interes.

Trimis de: Merlina pe 19 Apr 2007, 05:34 PM

QUOTE (exergy33 @ 19 Apr 2007, 04:14 PM)
Merlina, nu te supara. Dar cea mai mare parte a povestilor lui Creanga au o incarcatura filozofica si ezoterica care transcede simpla poveste populara.
Citeste despre analogia dintre Harap Alb si Sakuntala . smile.gif
Ce sa mai zic despre Tinerete fara batrinete si viata fara de moarte ... povestea mea preferata. smile.gif
Probabil ca am sa vorbesc despre ea in alta parte.

Scuze pentru offtopic.

Mai, nu ma supar, sunt de acord cu incarcatura filozofica si esoterica de care vorbesti... si nu-i nimic iesit din comun, pentru ca romanii sunt un popor mai destept decat il cred unii, fara sa fie neaparat organizat in grupari esoterice cu nume care de care mai exotice de la care sa-si primeasca invatatura.

Si tu sari de la una la alta ca gio19ro... hh.gif ... Ar fi doua motive, ori esti intradevar confuza, ori cauti scandal... unsure.gif
Tu ce poti spune?

Trimis de: gio19ro pe 19 Apr 2007, 07:42 PM

QUOTE (Merlina @ 19 Apr 2007, 03:54 PM)
Pai eu nu cred chiar ce vreau... Ma tem ca tu te grabesti sa dai o anume interpretare scrierilor lui V.Lovinescu dar asta nu va insemna ca ele si corespund realitatii.

Intelege cineva ceva, ca io unul nu inteleg nimic. Doar ca ai intrat in vorba cu...
QUOTE
Mai gio19ro, de ce minti si nu spui adevarul, cum ca Ion Creanga a fost de fapt primul Mare Maestru Roman al acelei grupari esoterice numita Gradinita de copii nr.1(acolo mi-am primit si eu initierea), unde membrilor ei le erau dezvaluite tainele acestei lumi, cum ar fi: lupii sunt rai si nu mananca iarba ci iezi neascultatori de parinti, soacrele care sufera de cicalita se vindeca prin acupunctura la limba etc.  Adica, vreau sa spun ca, nu cred ca exista vreo legatura intre povestile si povestirile lui si faptul ca el ar fi facut parte dintr-o grupare esoterica.
iar eu ti-am raspuns, civilizat, la obiect etc pe cand tu faci misto si vorbesti pe langa.

Am pomenit de Vasile Voiculescu care a interpretat basmele lui Creanga. Tu zici ca nu avea nici o legatura cu esoterismul.
Apoi tu zici
QUOTE
sunt de acord cu incarcatura filozofica si esoterica de care vorbesti

Nu vezi ca te contrazici?

QUOTE
Si inca un lucru, ar fi dragut din partea ta sa nu mai incerci deraierea de la subiectul acestui thread; deschide un topic nou daca tii neaparat sa ai parte de discutii si despre sufism Horia Ursu si alte credinte sau presupuneri ale tale.


Extraordinar, ce nesimtita!

1. Sunt dragut doar cu cei ce sunt la randul lor draguti.
2. Unde vezi tu deraierea? Unde am adus sufismul in discutie desi n-ar fi fost complet off- topic?
3. Solomonarii erau o grupare esoterica iar Horia a fost si el membru intr-o grupare esoterica, deci la vremea respectiva putea eventual numit si el un fel de solomonar.
4. Pana una alta, vad ca voi ati adus vorba de Creanga si druizi, deci nici eu nici Exergy nu sarim de la una la alta.
5. Ca si concluzie, e clar ca nu cunosti mai nimic despre subiect, n-ai nimic concret de spus, insa ti mortis sa-ti dai cu parerea, luand peste picior pe cei ce au ceva de spus. Iar daca apelezi la Wikipeda, inseamna ca esti pe langa total. Acolo pot posta si eu materiale si apoi sa le iei tu ca fiind adevaruri sfinte.


Inca odata, daca intri in discutie cu
QUOTE
Mai gio19ro, de ce minti si nu spui adevarul, cum ca Ion Creanga a fost de fapt primul Mare Maestru Roman al acelei grupari esoterice numita Gradinita de copii nr.1(acolo mi-am primit si eu initierea),
si apoi imi ceri sa fiu dragut.....
Scuze coana, dar canta la alta masa refrenul asta cu "dragutz". Ca sa nu mai vorbes ca invitatia ta de a ma muta pe alt topic desi eu sunt on-topic este nesimtire.

Edit: Chiar acum m-am uitat pe dex. Asta pentru...
QUOTE
Intradevar, poate exista si presupunerea ca "solomonar" provine din numele regelui Solomon... bineinteles, datorita asemanarii.  Dar poate chiar din cauza asta a si aparut o asemenea alaturare. Parerea mea este ca nu este obligatoriu ca numele Solomon sa aiba legatura cu solomonarii din folclor... cum nici salamul romanesc nu are legatura cu salam-ul arabesc


Dex-ul spune ca solomonar vine de la Solomon. Exemplul tau cu salamul e infantil. Etimologia, atat romaneasca cat si arabeasca, poate fi stabilita fara probleme in exemplul tau. Acum astept sa vad pe ce baze si argumente logice spune cineva ca solomonar nu vine de la Solomon.



Trimis de: exergy33 pe 19 Apr 2007, 08:29 PM

Nu are rost sa ne certam cind putem vorbi cit de cit civilizat. smile.gif
Ramin la parerea ca in unele basme romanesti , publicate de Ion Creanga , de Simion Florea Marian , sau de Petre Ispirescu , se intilnesc simboluri care au radacini foarte vechi in timp.
Tinerete fara batrinete si viata fara de moarte a lui Ispirescu cuprinde in ea paradoxul celor doi gemeni al lui Einstein ... oricit de paradoxal ar parea.
Harap Alb nu este un simplu basm de adormit copii ... smile.gif , de fapt este mult mai complex decit pare la prima vedere. Drumul lui Harap Alb este unul initiatic . Toate personajele care apar in basm sunt de fapt niste simboluri. smile.gif

Solomonarii reprezentau si ei un grup de initiati. Indiferent daca vrem sa credem ca ei au similitudini cu credintele druizilor, cu cele ale preotilor daci sau cu practicile de vrajitorie ale regelui Solomon , esentialul ramine neschimbat ... ei reprezentau un grup inchis, inaccesibil muritorilor de rind . si de ce nu , ezoteric . Pentru ca ei utilizau un set de semne si simboluri cu ajutorul carora isi pastrau informatiile . Bineinteles ca toate acestea sunt ipoteze ; dar fara sa se dea friu liber imaginatiei nu cred ca cineva va putea sa puna cap la coada toate informatiile , speculatiile, teoriile .. etc.

QUOTE
In ceea ce priveste originea numelui, cei mai multi cercetatori sustin ideea originii din figura biblico-mitica a inteleptului Solomon. Pare cea mai la indemâna teorie. Dar asta nu inseamna ca este si automat cea mai buna. Filiatia crestina poate parea superflua in fata uneia mult mai apropiate de natura solomonarului, si anume figura alchimica a lui Solomon, de o filiatie mai degraba a-crestina (multe din figurile Vechiului Testament sunt vazute in alchimia Evului Mediu ca suprapuneri crestine peste figuri locale pagâne, acesta fiind dealtfel si cazul lui Solomon, a carui intelepciune legendara e pusa pe seama unui mare rege crestin). E chiar frapanta asemanarea dintre solomonarie si Alchimie (tinând insa cont de caracterul popular al celei dintâi si de cel cult al celei din urma). O filiatie de natura alchimica, eventual a Kabbalei iudaice (de unde si credinta zonala ca "solomonarii ies numai dintre jidovi") , pare astfel mult mai aproape de adevar in ceea ce priveste originea numelui solomonar.


    Interesanta e de asemeni si informatia conform careia solomonarii ar cunoaste tainele unui scris initiatic, forma de codare a tezaurului magic. Desi in general se sustine ca dacii n-au cunoscut scrierea, nu se poate exclude ipoteza, vag amintita si de Iordanes, conform careia sacerdotii dacilor cunosteau o forma de scriere initiatica similara druizilor, cu functie de pastrare a tezaurului spiritual. Paradoxal, in acest caz scrisul solomonarilor poate fi folosit ca o post-dovada a cunoasterii scrisului de catre daci. Dealtfel presupusul alfabet dacic pe care il propune Hasdeu in Istoria critica a românilor se pare ca un si-a gasit inca o contra-dovada, fie ea si de natura formala, informatia, discreditata apriori, e de bunavoie (a se citi nevoie) ignorata, tocmai din lipsa contra-argumentelor.


    Figura solomonarului se dovedeste la o cercetare atenta profund legata de vechile practici initiatice ale vechilor daci, elementele similare fiind de-a dreptul abundente (calatoria prin nori, practicile ascetice, cunoasterea unei practici initiatice, dobândite in adâncul pesterii, ciudata evaluare morala comuna...). ?Acest personaj al mitologiei populare românesti ni se infatiseaza ca un produs sincretic, rezultat din suprapunerea si amalgamarea mai multor straturi culturale, de la magicienii si preotii daci si pâna la realitatile magiei meteorologice, practicata pâna aproape de zilele noastre in satele traditionale românesti.





Trimis de: Merlina pe 19 Apr 2007, 09:00 PM

Hai sa ne lamurim... Din pacate nu-mi functioneaza functia "Quote" iar asta o sa ne ingreuneze comunicarea si mai mult. O sa te citez pe tine cu albastru, pe mine cu verde iar raspunsul o sa ti-l dau cu negru.

[QUOTE=gio19ro,19 Apr 2007, 06:42 PM][QUOTE=Merlina,19 Apr 2007, 03:54 PM] Pai eu nu cred chiar ce vreau... Ma tem ca tu te grabesti sa dai o anume interpretare scrierilor lui V.Lovinescu dar asta nu va insemna ca ele si corespund realitatii. [/QUOTE]

Intelege cineva ceva, ca io unul nu inteleg nimic.

M-am grabit si am gresit un cuvant... Iata fraza corectata.

Ma tem ca tu te grabesti sa dai o anume interpretare scrierilor lui V.Lovinescu dar asta nu va insemna ca ea si corespund realitatii]
Acum pricepi?

iar eu ti-am raspuns, civilizat, la obiect etc pe cand tu faci misto si vorbesti pe langa

Vrei sa-ti pun sub ochi toate dovezile ca nu esti asa de curat precum te crezi? Dupa felul in care ti-ai tratat interlocutorii, eu cu nevinovatie am crezut ca-ti plac glumele... Dar se pare ca de fapt esti lipsit de simtul umorului, iar alta data nu o sa-l mai stric discutand cu tine. Acum imi dau seama ca de fapt tu nu vrei sa discuti ci sa faci misto de altii...

"Am pomenit de Vasile Voiculescu care a interpretat basmele lui Creanga. Tu zici ca nu avea nici o legatura cu esoterismul".

Eu am zis ca nu are legatura cu esoterismul lui V. Lovinescu, in sensul ca nu cred ca cei doi au facut parte din aceesi grupare esoterica.
uite, ma autocitez ca sa te mai uiti o data pe ce am zis..
"Adica, vreau sa spun ca, nu cred ca exista vreo legatura intre povestile si povestirile lui si faptul ca el ar fi facut parte dintr-o grupare esoterica."

"Nu vezi ca te contrazici?"

Ai vazut, cred, ca nu m-am contrazis...

"Extraordinar, ce nesimtita!"

Eu nu ti-am zis nimic de rau... La asa vorbe sa nu invoci simtul umorului ca nu o sa-ti mearga. mad.gif

....mai departe te las sa meditezi singur la fiecare punct pe care l-ai insiruit eu deja m-am plictisit sa-ti analizez margaritarele. O persoana ca tine, care este convinsa ca detine adevarul si dreptatea absoluta, in plus si fara simtul umorului, nu este chiar o companie placuta pentru mine. Ar mai fi o varianta... Sa fii un geniu al umorului negru... rofl.gif

Trimis de: Merlina pe 19 Apr 2007, 10:00 PM

QUOTE (exergy33 @ 19 Apr 2007, 07:29 PM)
Nu are rost sa ne certam cind putem vorbi  cit de cit civilizat. smile.gif
Ramin la parerea ca in unele basme romanesti , publicate de Ion Creanga , de Simion Florea Marian , sau de Petre Ispirescu , se intilnesc simboluri care au radacini foarte vechi in timp.
Tinerete fara batrinete si viata fara de moarte a lui Ispirescu cuprinde in ea paradoxul celor doi gemeni al lui Einstein ... oricit de paradoxal ar parea.
Harap Alb nu este un simplu basm de adormit copii ... smile.gif , de fapt este mult mai complex decit pare la prima vedere. Drumul lui Harap Alb este unul initiatic . Toate personajele care apar in basm sunt de fapt niste simboluri. smile.gif


Da, insa intrebarea este daca Ion Creanga si ceilalti autori pe care i-ai pomenit au valorificat folclorul asa cum se vorbeste, adica niste informatii la indemana tuturor, sau informatii sustrase unei grupari esoterice inchise?....mie a doua varianta mi se pare, cum e si firesc, destul de improbabila.

Mi-ar face placere sa dai si sursa citatului... Iata ca incepe chiar cu presupunerea pe care am avut-o eu cu privire la numele solomonarilor...
QUOTE
In ceea ce priveste originea numelui, cei mai multi cercetatori sustin ideea originii din figura biblico-mitica a inteleptului Solomon. Pare cea mai la indemâna teorie. Dar asta nu inseamna ca este si automat cea mai buna.

Trimis de: gio19ro pe 19 Apr 2007, 10:38 PM

QUOTE (Merlina @ 19 Apr 2007, 08:00 PM)

"Am pomenit de Vasile Voiculescu care a interpretat basmele lui Creanga. Tu zici ca nu avea nici o legatura cu esoterismul".

Eu am zis ca nu are legatura cu esoterismul lui V. Lovinescu, in sensul ca nu cred ca cei doi au facut parte din aceesi grupare esoterica.
uite, ma autocitez ca sa te mai uiti o data pe ce am zis..
"Adica, vreau sa spun ca, nu cred ca exista vreo legatura intre povestile si povestirile lui si faptul ca el ar fi facut parte dintr-o grupare esoterica."

"Nu vezi ca te contrazici?"

Ai vazut, cred, ca nu m-am contrazis...


1. N-aveau cum sa faca parte din acelasi cerc sau grupare, asta pt ca au trait in epoci diferite.
2. Ai spus cu totul altceva.
QUOTE
]Adica, vreau sa spun ca, nu cred ca exista vreo legatura intre povestile si povestirile lui si faptul ca el ar fi facut parte dintr-o grupare esoterica."


Deci....las-o asa, ca face mac, mac.

Daca cineva poate sa-mi "traduca" ce a zis Merlina, i-as fi recunoscator. Fata asta sau nu stie sa se exprime sau sunt dislexic.

Trimis de: gio19ro pe 19 Apr 2007, 10:45 PM

QUOTE (exergy33 @ 19 Apr 2007, 07:29 PM)
esentialul ramine neschimbat ... ei reprezentau un grup inchis, inaccesibil muritorilor de rind . si de ce nu , ezoteric .

1. Chiar asa de inaccesibil? Vrei si tu? Daca vrei cu adevarat, iti spun ce si cum, da' nu vrei. Cei ce vor, se recunosc de la o posta.
2. Ezoteric? In tot cazul. Fara "de ce nu", ci "cu siguranta". wink.gif

Trimis de: Merlina pe 19 Apr 2007, 11:00 PM

QUOTE (gio19ro @ 19 Apr 2007, 09:38 PM)
Fata asta sau nu stie sa se exprime sau sunt dislexic.

Atata timp cat ceilalti forumisti m-au inteles mereu foarte bine, inseamna ca prima varianta din presupunerea ta cade. smile.gif

Trimis de: andra_v pe 20 Apr 2007, 01:41 PM

Exergy, de acord, drumul lui Harap - Alb este un drum initiatic, in sensul de calatorie interioara/incercare tanarului/tinerei (pt. ca eroul popular este androgin, Fat-Frumos inglobeaza atat masculinul, cat si femininul) inainte de casatorie. A nu se pune semn de egalitate cu ezotericul, gruparile secrete. La randul sau, termenul de ezoteric nu este sinonim cu magic.

Trimis de: gio19ro pe 20 Apr 2007, 05:05 PM

QUOTE (andra_v @ 20 Apr 2007, 02:41 PM)
A nu se pune semn de egalitate cu ezotericul, gruparile secrete.

A nu se pune semn de egalitate la ce anume cu esotericul?

Trimis de: andra_v pe 20 Apr 2007, 07:27 PM

Dupa cum vezi, m-am referit la semnificatia calatoriei lui Harap-Alb si a eroilor din povestile populare.

Trimis de: gio19ro pe 20 Apr 2007, 07:59 PM

QUOTE (andra_v @ 20 Apr 2007, 08:27 PM)
Dupa cum vezi, m-am referit la semnificatia calatoriei lui Harap-Alb si a eroilor din povestile populare.

thumbs-up.gif Nu inteleg ce vrei sa spui.

Trimis de: cocosel pe 20 Apr 2007, 09:14 PM

Vreau sa invoc sa nu cadem intr-o capcana exista intr-adevar si o grupare ezoterica numita Fratia Solomonara dar nu are legatura cu solomonarii din Romania..
Am sa prezint aceasta grupare pentru a face obiectia de la inceput... smile.gif

Istoricul Frăţiei începe în anul 965 î. Ch.,(cu mult dupa cea din tara noastra) smile.gif cu prilejul înmânării Regelui Solomon a schiţelor pentru Templul lui Dumnezeu din partea lui Medkiselek al Salemului, Rege şi Preot al Domnului. Schiţele au fost înmânate Regelui, de către Arhitectul din Sibi, care le-a avut în păstrare de pe vremea când Avraam i-a dat zeciuială Bătrânului Alb, care este aceeaşi persoană cu Medkiselek, care prin Tradiţie, este şi fondatorul Ordinului Ezoteric Enohian sau al Bătrânului Alb din Munte.

Regele Solomon a cerut arhitectului să rămână în Ierusalim până la încheierea lucrărilor la Templu, şi i-a dat ca şi ajutoare cu supravegherea lucrărilor încă 6 oameni din slujba lui Zabud şi Ahilud, care erau geometri, scribi şi astronomi din Ta Ur şi Magan. Ei trebuiau să-l supravegheze pe Hiram şi pe Ghibliţi, pentru a nu strecura greşeli la lucrarea Templului. Cei 6 supraveghetori numiţi de arhitect, care au făcut Legământ în faţa Regelui şi de atunci s-au numit Copii lui Solomon, constituindu-se cu acel prilej, într-o Frăţie de constructori sau de meşteri Geometri. În 940 î. Ch. lucrarea Templului de pe muntele Moriah fusese finalizată. Cu prilejul sosirii solilor reginei din Sheba, Fratele Arhitect i-a cerut Regelui Solomon permisiunea de a părăsi Ierusalimul împreună cu cei şase Fraţi, întorcându-se din nou în slujba Bătrânului Alb. Plecând din Ierusalim, au fost urmăriţi de către Ghibliţii pe care Fratele Sarathim îi îndepărtase din slujbă, deoarece au vrut să toarne pe fundul Băii de Aramă, o Oglindă de Smarald. Ei însă au pierdut urma Fraţilor în apropierea Tadmorului.

Aceşti Ghibliţi rămaşi fără slujbe, trăiau totuşi în Ierusalim cu încuvinţarea Regelui, îndeplinind munci în slujba celor înstăriţi şi se deosebeau de ceilalţi locuitori prin faptul că purtau mantii negre, cărora iudeii le ziceau galabe. Frăţia a existat sub această formulă până în anul 324 î. Ch., când Marele Arhitect împreună cu trei Fraţi, au cerut Bătrânului Alb, permisiunea de a intra în viaţa politică la Curtea lui Alexandru Macedoneanul, constituindu-se într-o Frăţie separată, numită de atunci, cea a Şarpelui Hermetic.


Asa ca as dori pentru cei care inteleg ce inseamna o diferenta de nuanta o pot face cine nu sa fie sanatosi... thumb_yello.gif

Trimis de: cocosel pe 20 Apr 2007, 09:25 PM

Unul dintre semnele tradiţionale de recunoaştere ale Fraţilor Solomonari a fost Crucea în jurul căreia se ridică un Trandafir alb cu cinci petale ( lat. rosa multiflora ).
Ulterior, aceste două simboluri au mai fost folosite şi în alte împrejurări, simbolizând : schimbarea, conspiraţia, regenerarea, Noua Lume în Cupa lui Pluton. Prin extensie, opozanţii şi reformatorii, din toată Europa de Vest se vor declara "rozicrucieni", care apoi a devenit un semn distinctiv şi în Marea Lojă constituită în Anglia, la 24 iunie 1717. Cu acest prilej, Francmasoneria preluând rozicrucianismul din Germania, inclusiv simbolurile sale, devine o instituţie filantropică, loială suveranului domnitor, proclamând alte valori : religie universală, iubire frăţească între oameni, etc ... După înfrângerea definitivă a iacobinilor, simbolistica crucii şi a trandafirului intră ca un semn ezoteric în Francmasoneria de Rit Scoţian şi mai apoi revine în restul Europei, odată cu pregătirile revoluţiilor burghezo-democratice din aproape toate ţările, în perioada anilor 1848-1849. (Iarasi sa nu confundam)

În cele din urmă, este preluat şi de societăţile de teozofie cu anumite modificări. Trandafirul la aceştia, apare atârnat în diverse moduri de Cruce, ajungându-se spre exemplu, la 7 trandafiri roşii şi unul alb care îmbracă ca şi un guler, o cruce ortodoxă, cum este cazul Asociaţiei Rozicruciene fondată de către Max Heindel.

Fratele Solomonar poartă mantie din piele de capră, cusută circular de 1,618 mm, întărită cu şnur de bumbac, de care se coase o meşă din acelaşi material, lată cam de o palmă. Pe cap are o pălărie din piele de capră, cu boruri de 168 mm, întărită ca şi mantia cu şnur de care se coase şi o bordură, dându-i aspect de pălărie din piele. Vestimentaţia serveşte atât pentru a-l apăra de ploaie şi vânt, dar şi ca membrane pentru un timpan şi tobă. Mantaua întinsă pe gura unui ciubăr de lemn sau a unui vas mare şi circular din cupru, serveşte la adaptarea ei pentru a deveni un timpan ce se loveşte cu nuiaua de alun, să sune rar, cam trei bătăi pe minut. Instrumentul scoate în acest mod, sunetele care aduc trăsnete. Pălăria va fi întinsă pe o sită, apoi, prin lovituri sacadate va scoate sunetele specifice grindinei. Pe toată durata ritualului, solomonarul va citi Psalmii lui David, după rânduiala învăţată de la Fratele Ioan dus la Roma, de către Meşterul Apollodor Damaschinul. Trebuie amintit faptul că mantaua şi pălăria sunt din piele de capră. Pe deoparte datorită texturii şi rezonanţei, în plus, ea simbolizează pielea Celui Necurat, jupuită şi fulgerată de către Arhanghelul Mihail, care apoi i-a fost dăruită solomonarului, spre a-l lăsa pe diavol gol şi plin de ruşine. Chiar dacă are putere asupra grindinei şi a furtunilor, solomonarul nu o va folosi decât atunci când oamenii iau obiceiuri asemeni diavolului, ignorând Voinţa Tatălui Ceresc. După şapte ani de peregrinări prin lume, solomonarul trebuie să se stabilească într-o obşte sătească, pe care trebuie s-o apere de alţi solomonari mai tineri pe care el însuşi i-a instruit ...

Atentie a existat si la noi in tara o latura a acestei grupari dar nu are legatura cu solomonarii nostri stravechi...

Dincolo de speculaţii, legende ori tradiţii despre solomonari, trebuie spus că Fraţia a existat de pe urma construcţiilor. Primele tradiţii legendaro-ezoterice fac trimitere la Cei trei Magi de la Răsărit pomeniţi şi în Evanghelii. Oricum, partea laică şi în acelaşi timp pragmatică, este legată de meşterii constructori care au ridicat cetăţile în formă de cochilie-de-melc din Dacia. Mai apoi, meşterii din Dacia Romana ajung sub directa îndrumare a lui Apollodor din Damasc ; unii pentru construcţiile noii Provincii, iar alţii însoţindu-l pe Apollodor la Roma, se răspândesc apoi, în tot Imperiul. După Retragerea Aureliană, meşterii rămaşi în interiorul curburii Carpaţilor instituie o Tradiţie potrivit căreia calfele înainte de a deveni meşteri, trebuiau ca timp de şapte ani să pornească în lumea largă pentru a contracta lucrări cu durată de peste un an. Peregrinajul comporta riscuri şi primejdii, dintre care unul foarte important era apa de băut. Călătorii erau atenţi ca provizia de apă luată în burduf să fie dintr-o apă în care trăiesc salamandre. Era un indiciu sigur, că acea apă era potabilă. Fiecare solomonar după ce a fost iniţiat, devenea implicit, un peregrin în numele Frăţiei, pentru căutarea unor lucrări de anvergură.

smile.gif

Trimis de: cocosel pe 20 Apr 2007, 09:55 PM

QUOTE
Solomonarii reprezentau si ei un grup de initiati. Indiferent daca vrem sa credem ca ei au similitudini cu credintele druizilor, cu cele ale preotilor daci sau cu practicile de vrajitorie ale regelui Solomon , esentialul ramine neschimbat ... ei reprezentau un grup inchis, inaccesibil muritorilor de rind . si de ce nu , ezoteric . Pentru ca ei utilizau un set de semne si simboluri cu ajutorul carora isi pastrau informatiile . Bineinteles ca toate acestea sunt ipoteze ; dar fara sa se dea friu liber imaginatiei nu cred ca cineva va putea sa puna cap la coada toate informatiile , speculatiile, teoriile .. etc.

Asa este exergy

Si ca o completare se spune ca ..o alta ipoteza...si as vrea so o comentezi daca se poate.. smile.gif

Spre exemplu, particula DA ( sau Ha ), reprezintă interiorul unei spirale deschise, a unei cochilii de melc, adăpost, iar particula TRA reprezintă exteriorul acesteia.
Particula KOS, este echivalentul ebraicului Qoph şi arabei Kaf. Egiptenii reprezentau această particulă printr-un triunghi dreptunghic având unghiul superior rotunjit.
Prin urmare, cuvântul "dac" reprezintă un locuitor din interiorul spiralei, iar "trac" pe cel din exterior. Dacii considerau zona interioară a Ripheilor ( Carpaţilor ) un adăpost.
Dava, ce înseamnă "cetate", este cuvântul compus din particulele DA şi VEI, ce semnifică interiorul unor ziduri de pe înălţime, pentru că Vei, în limba enohică semnifică "înalt", "înălţime".
Casa, derivă din Ha–Sa, ce înseamnă un "chioşc deschis susţinut de un stâlp", aşadar un adăpost confecţionat, cu acoperiş. Masa, însemna trunchi şi platformă, totul în formă de T, amplasată direct în pământ.
Sarmisegetusa, reprezintă un cuvânt compus ce semnifică „Locul unde vin cei din neamul Sargeţilor”.
Am arătat mai sus, ce semnifică cuvântul "dac". Cuvântul "get" reprezintă acelaşi lucru, însă la genul feminin. Problema în acele timpuri ţinea de forma de conducere a gintelor. Unele aveau la conducerea lor bărbaţi, altele femei. Societatea tribală a daco-geţilor era mixtă : atât patriarhală, cât şi matriarhală. Spre exemplu, sargeţii au fost triburi matriarhale, iar copii primeau la botez particulă de la mamă, pe când la agatyrsi, saci, carpodaci, particula venea de la tată. Scorilo s-a născut într-o gintă matriarhală, însă după ce a fost ales rege, filiaţiunea a devenit patriarhală, iar fiul acestuia, Decebal nu a mai purtat particula feminină, pentru că a fost "năşit" de către 10 Bani ( Bali ). La daci, Banul era un cavaler. Banii erau uniţi într-o ghildă constituită din fii cei mai viteji ai şefilor de trib, comandanţi ai cetăţilor.

smile.gif rolleyes.gif



Trimis de: exergy33 pe 21 Apr 2007, 12:00 PM

QUOTE
Problema în acele timpuri ţinea de forma de conducere a gintelor. Unele aveau la conducerea lor bărbaţi, altele femei. Societatea tribală a daco-geţilor era mixtă : atât patriarhală, cât şi matriarhală.

De unde ai scos informatiile acestea? ... poti sa dai sursa ?

Notiunile de limba enohica ma depasesc .
Stii un link de unde as putea face rost de o lista de cuvinte din timpul lui Enoh? Cred ca la asta te referi . Termenul folosit de tine, limba enohica smile.gif, nu exista pe google.

Da , qaf/ghaf/kaf este o litera a alfabetului arab care isi are originea in cel egiptean . Restul interpretarii date de tine mi se pare ... cam in aer. wub.gif

QUOTE
Decebal nu a mai purtat particula feminină, pentru că a fost "năşit" de către 10 Bani ( Bali ). La daci, Banul era un cavaler. Banii erau uniţi într-o ghildă constituită din fii cei mai viteji ai şefilor de trib, comandanţi ai cetăţilor


Asta de unde ai mai scos-o?
Despre originea cuvintului ban pot sa-ti spun urmatoarele : In persana veche/avesta , dar si in cea moderna se gasesc cuvinte care contin particula ban, cu semnificatia de 'cel care are grija' , 'cel care pazeste' , 'cel care are in supraveghere' , 'cel care controleaza'...
negah-ban = portar, paznic
darvaz-e-ban = portar (la fotbal)
bagh-ban = cel care are grija de livada sau de gradina . gradinar
chyub-ban = cioban , in traducere exacta 'cel care pazeste cu lemnul in mina' , pentru ca chyub inseamna lemn. smile.gif

Interpretarile pe care le-ai dat mi se par fanteziste si nu inteleg pe baza a ce au fost facute. smile.gif

Trimis de: cocosel pe 21 Apr 2007, 12:16 PM

Repet este o ipoteza...
Exista o sursa dar pe privat...am sa ti-o dau.

QUOTE
Interpretarile pe care le-ai dat mi se par fanteziste si nu inteleg pe baza a ce au fost facute


Te intreb ce ti se pare fantezist??? ca sa stiu de unde plec...

Demotica limbii dacilor şi tracilor a suferit alterări în urma utilizării semnelor hieratice feniciano-greceşti, care ştim că au stat la baza alfabetului actual grecesc şi latin. Ele nu au putut reproduce cu fidelitate sensul cuvintelor limbii dacilor, care în fond era apropiată cu limba enohică primordială sau limba lui Adam. Prin urmare, limba lui Pelegus încă mai păstra fondul primordial al cuvintelor, iar atunci când ne întâlnim cu rămăşiţele cuvintelor dacice, avem mostre de limbă enohică.Trebuie reţinut însă, faptul că în Ţara lui Peleg se vorbea o limbă enohică, a cărui demotică a fost mai dificil de reprodus cu semnele hieratice feniciene ( apoi greceşti ) consonantice. Evreii pe timpul robiei din Egipt vorbeau un dialect asemănător, care însă a început să fie contaminat cu influenţele limbii egiptene. Moise a scris primele cinci cărţi ale Vechiului Testament, folosind limba uzuală, contaminată. Apoi, după robia babiloneană, evreii vorbeau o semitică-babiloneană din care a derivat ulterior, aramaica veche. Au trebuit să re-transcrie cărţile lui Moise în această nouă limbă ( aşa-zisa masoreică ). Iisus deja vorbea o aramaică elenizată ( aramaica nouă ), iar acum evreii contemporani, aproape că nu o mai înţeleg nici pe aceea. Lucru firesc, deoarece după anul 73 d. Ch., evreii au fost evacuaţi din ţara lor de către Vespasianus, prin tot Imperiul Roman, fapt care a dus din nou la contaminarea variantei aramaice vorbite în acele timpuri.


Exact limba de pe vremea lui Enoh
Am citat ca sa intelegi ca nu sunt fabulatiile mele... wink.gif

smile.gif

Trimis de: exergy33 pe 21 Apr 2007, 05:59 PM

Am citeva obiectii pe care am sa le prezint intr-un mod cit mai simplu posibil. smile.gif

1. Pe noi ne-au invatat la scoala ca atunci cind dai un citat trebuie sa faci cunoscut numele autorului si numele lucrarii .
Daca ai luat textul de pe net , atunci este indicat sa dai linkul sau adresa de unde l-ai copiat.
Deci cui apartine textul pe care iti inchipui ca l-ai citat.

2. Analogia fantezista dintre numele lui Decebal, cuvintul 'ban-bani' si transformarea fortata bani->bali m-au facut sa rid . Plus ca l-ai luat in discutie si pe 'deci' fara sa te gindesti ca 'deci' este un cuvint latin . smile.gif

3.

QUOTE
Sarmisegetusa, reprezintă un cuvânt compus ce semnifică „Locul unde vin cei din neamul Sargeţilor”.

Tare as vrea sa stiu cine, si mai ales cum , a facut aceasta traducere.
Cum de s-a ajuns la jongleria 'sarmi' -'sargeti' ?

4.In cartile sau lucrarile de istorie pe care le-am citit pina acum nu am intilnit niciodata care sa spuna ca dacii erau organizati in ginte matriarhale si patriarhale ... wub.gif
QUOTE
Scorilo s-a născut într-o gintă matriarhală, însă după ce a fost ales rege, filiaţiunea a devenit patriarhală, iar fiul acestuia, Decebal nu a mai purtat particula feminină,

??????????????????????????????
Ma opresc aici pentru ca deja a inceput sa ma doara capul . smile.gif


Trimis de: cocosel pe 21 Apr 2007, 06:32 PM

Exergy ..nu mai fi asa de categorica pentru ca vei pierde in viata mult...nu asa se pune problema .
Nu inteleg am spus si o repet a zece mia oara este o ipoteza si nu am cum sa o fi emis pentru ca nu stau sa fac asemenea ipoteze...
Inca o data repet ipoteze...de lucru..istoria pe asta se bazeaza ca si raspunsurile tale nici tu nu poti sa-mi spui ca cele enuntate de tine sunt realitati pentru ca nu ai cum sa-mi demonstrezi. Ca si ideea cu hultani ti-au relatat ceilalti ca sunt si alte locuri din Romania unde exista acele traditii nu numai Bucovina.

Si acum cele http://www1.webng.com/solomonar/mesterul_manole1-ro.htm sunt din Valentin S. Vartan.

biggrin.gif

QUOTE
Deci cui apartine textul pe care iti inchipui ca l-ai citat.

Ti-am spus sa nu te grabesti... rolleyes.gif Rabdare ca nu fug sau ma ascund...Repet cred ca am sa o fac in fiecare postare aci sunt ipoteze..istoria lucreaza cu ipoteze.

Am relatat aci ca vin cu mai multe ipoteze...legate de solomonari.

smile.gif

Trimis de: exergy33 pe 21 Apr 2007, 07:44 PM

QUOTE (cocosel @ 21 Apr 2007, 03:46 PM)


Demotica limbii dacilor şi tracilor a suferit alterări în urma utilizării semnelor hieratice feniciano-greceşti, care ştim că au stat la baza alfabetului actual grecesc şi latin. Ele nu au putut reproduce cu fidelitate sensul cuvintelor limbii dacilor, care în fond era apropiată cu limba enohică primordială sau limba lui Adam. Prin urmare, limba lui Pelegus încă mai păstra fondul primordial al cuvintelor, iar atunci când ne întâlnim cu rămăşiţele cuvintelor dacice, avem mostre de limbă enohică.Trebuie reţinut însă, faptul că în Ţara lui Peleg se vorbea o limbă enohică, a cărui demotică a fost mai dificil de reprodus cu semnele hieratice feniciene ( apoi greceşti ) consonantice. Evreii pe timpul robiei din Egipt vorbeau un dialect asemănător, care însă a început să fie contaminat cu influenţele limbii egiptene. Moise a scris primele cinci cărţi ale Vechiului Testament, folosind limba uzuală, contaminată. Apoi, după robia babiloneană, evreii vorbeau o semitică-babiloneană din care a derivat ulterior, aramaica veche. Au trebuit să re-transcrie cărţile lui Moise în această nouă limbă ( aşa-zisa masoreică ). Iisus deja vorbea o aramaică elenizată ( aramaica nouă ), iar acum evreii contemporani, aproape că nu o mai înţeleg nici pe aceea. Lucru firesc, deoarece după anul 73 d. Ch., evreii au fost evacuaţi din ţara lor de către Vespasianus, prin tot Imperiul Roman, fapt care a dus din nou la contaminarea variantei aramaice vorbite în acele timpuri.


Exact limba de pe vremea lui Enoh
Am citat ca sa intelegi ca nu sunt fabulatiile mele... wink.gif

smile.gif

Linkul dat de tine nu ma duce la textul citat mai sus, pentru ca eu la acest citat ma refeream.
Cind accesez acel link am in fata ochilor o pagina care incepe cu Decebal , continua cu Mesterul Manole , il trece in revista pe Negru Voda ... ajunge la Constantinopole , la cruciade ... etc. smile.gif

Am impresia ca vorbim limbi straine.

Trimis de: cocosel pe 21 Apr 2007, 08:00 PM

Exergy uita-te jos la index da-i click si o sa-ti apara multe(cred ca la PHAL mal) sau ceva asemanator.....offff hh.gif biggrin.gif

Trimis de: cocosel pe 22 Apr 2007, 03:52 PM

Mai incet mai...si va rog lasati-ma cu Densusianu ca nu-i un sfant..a scris si el o parte insemnata dar nu-i el rege pe domeniul asta...mai sunt si altii.Nu spun ca el nu a scris bine din contra este pe departe unul dintre cei mai buni dar sa nu sarim esentialul.
Ipotezele ne pot apropia de adevar Exergy... wub.gif

"Dacia Preistorica"-nu-i mai putin extraordinara decat trecerea prin M.Rosie a lui Moise cu poporul sau(sau la fel de fabulanta).Cert este ca Densusianu a citit in original toate scrierile si izvoarele antice cunoscute pana la el, precum a batut cu piciorul si a cercetat cu ochii toate zonele pe care le-a comentat in lucrarea sa.????...mai sa fie.Nu a scris din auzite si nici din povestirile altora, ci a verificat el insusi temenicia sau netemeinicia unor ipoteze sau teorii inainte de a le scrie in lucrarea sa.??? ...
Nici un istoric nu a fost martor al vreunui eveniment din trecut ca sa poata afirma fara greseala, ca nu mai o viziune a Istoriei este adevarata, iar orice alta interpretare este gresita.S-ar incalca un precept al adevaratei stiinte.Nimeni NU ARE ADEVARUL ABSOLUT, iar in Istorie, cu atat mai putin.Stiinta se bazeaza pe dovezi de netagaduit, iar studiul Istoriei nu poseda astfel de dovezi, nici pro, nici contra, astfel ca un adevarat om de stiinta istoric ar spune, " e foarte posibil ca interpretarea lui Densusianu sa fie cea reala, intrucat interpretarea prezenta nu prezinta dovezi de netagaduit".Dar in loc sa auzim astfel de comentarii pertinente, specifice unui adevarat om de stiinta care se sfieste sa afirme o certitudine cand nu are pe ce se baza, auzim din start, cu o siguranta suspecta, Densusianu scrie adevarul..Cata stiinta...cata politica si interese ciudate, si atunci...daca aveti cu adevarat spirit stiintific, ce nu accepta "de facto", orice teorie "oficiala", ca fiind singura valabila pt. ca atunci stiinta va dispare definitiv si nu vom avea decat oameni de stiinta care gandesc la fel, imobili si fixisti in gandire, un fel de dinozauri, care vor cenzura pe toti cei ce nu gandesc ca ei!Va fi, atunci, in Stiinta si in Istorie, o dictatura cu nimic diferita de comunismul lui Ceasca!!!...

rofl.gif


Trimis de: gio19ro pe 21 May 2007, 12:52 PM

QUOTE (cocosel @ 20 Apr 2007, 10:14 PM)
Vreau sa invoc sa nu cadem intr-o capcana exista intr-adevar si o grupare ezoterica numita Fratia Solomonara dar nu are legatura cu solomonarii din Romania..

Adeptul care aspiră la gradul de Frate Solomonar, trebuie să susţină în faţa a cel puţin doi Fraţi Observatori din Colegiu, o Comunicare în Limbajul Păsărilor. Dacă subiectul ales şi susţinut dovedeşte că întruneşte calităţile de Frate Solomonar, acesta primeşte simbolic, Phal Mad-ul. De reţinut !

http://www1.webng.com/solomonar/anexa2.htm

2 chestiuni:
Primus, astia-s solomonarii aia ce nu se cadreaza la subiectul deschis de tine. Unde-s aia pomeniti de tine?
Secundus, comunicarea in limbajul pasarilor e in rit Cucurigu sau Mac mac (Scotian Antic si Acceptat)?

Trimis de: cocosel pe 27 May 2007, 03:18 PM

In primul rand asta va fi ultima incercare de resuscitare a acestui subiect lansat..Imi pare rau de anumite personaje care duc discutiile acolo unde cred ca detin informatii.Este o meteahna a romanului sa creada ca se pricepe la tot si toate.
Am incercat de la inceput sa indic ca nu are de-a face nimic cu Fratia Solomonara care a existat si care este descendenta din Solomon si care a dat si numele de solomonarii membrilor sai.Pacatul in care cad cei mai multi crezand ca acest cuvant solomonarii ar avea o anumita origine ebraica..nicidecum.

Mitologia populara romaneasca prezinta o diversitate mare de credinte unele dintre ele inradacinate adanc, chiar in vatra comuna a indo-europenilor. In aceste credinte si obiceiuri, adevarate sisteme de valori poporane, sunt constituite radacinile spiritualitatii romanilor, radacini descoperite in religia stramosilor, in datini si in limba romana, marele depozit al spiritualitatii geto-dacice.
Istoria, de-a lungul veacurilor, ne-a numit cand pelasgi, geti cand daci si valahi. Acum romani, facem parte dintr-un lant de generatii care si-a pastrat continuitatea traditiilor si a limbii in decursul mai multor milenii. Valurile de barbari si navalirile straine, in loc sa ne schimbe ne-au fixat mai bine spiritualitatea si limba. Astfel, folclorul romanesc este in cea mai mare parte arhaic, puternic continuator al traditiilor daco-getice. Una din figurile cele mai deosebite si mai originale ale mitologiei populare romanesti este figura Solomonarului. Substratul mitologic al acestei figuri coboara, la randul sau, pana la elemente ce tin de practicile anahoretice ale vechilor daci. Cu toate ca informatiile despre Solomonari sunt "de mana a III-a", se pot face o serie de analogii si legaturi cu spiritualitatea geto-dacica. Imaginile despre Solomonari, includ elemente eterogene si uneori suprapuse. Principalele filiere de elemente sunt : in primul rand traducerile referitoare la preotii daco-geti, apoi legende referitoare la Sf. Ilie si in cele din urma textele apocrife referitoare la regele Solomon. Nu o sa ne referim la ultimele doua, deoarece aici dezbaterea de fata vizeaza in primul rand stabilirea continuitatii traditiilor spirituale geto-dace, posibila filiatie intre preotii geto-daci si Solomonari. (ultima ora cand o mai spun)
Voi incerca trasarea catorva caracteristici in ceea ce priveste practicile spirituale ale dacilor, dupa cum sunt acestea mentionate de scriitorii antici. Cele mai ample marturii in acest sens ni le ofera Strabon si Iordanes.
Relevante se dovedesc, pt. studiul de fata doar numele diferitelor categorii ale clericului dac, traducerea acestora, proces adesea extrem de delicat si eventualele caracteristici ce s-au putut stabili si atribui fiecarei clase. Putem vorbi astfel de Kapnobatai, " cei care umbla prin nori" , '' cei care umbla prin fum'' Caracteristicile acestora ar fi : practicarea unor ritualuri samanice legate de extazul provocat de fumul de canepa ( Mircea Eliade – '' De la Zalmoxis la Genghis-Han'' , Bucuresti , Ed. St.si Enciclopedica, 1980, Pag. 56), sau a unor functii de prezicere a viitorului dupa forma si felul de raspandire a fumului- act de divinatie cunoscut sub numele de Kapnomanteia (Andrei Oisteanu –''Motive si semnificatii mito-simbolice in cultura traditionala romaneasca'', Bucuresti, Ed. Minerva, 1989, Pag. 171- 172) Hadrian Daicoviciu da o alta nuanta interpretativa numelui de '' Kapnobatai''- calatori prin nori'' - porecla pe jumatate respectuasa, pe jumatate ironica, legata eventual de anumite preocupari astronomice ale preotilor sau de varfurile de munte unde se gaseau sanctuarele si pesterile lor. O alta clasa ar fi cea a asa numitilor '' Theosebeis'- “cei care se tem de zei ”. Primele doua clase sunt amintite de Strabon cu privire la misienii la sudul Dunarii. Vin apoi la traci Ktistai. Numele acestora a starnit multe controverse, interpretandu-se fie ca fondatori, intemeietori(de la grec.Ktistes-fondator), fie ca derivat de la radicalul i-e* sqei-d,; a desparti;, de unde si numele altei clase SKISTAI, “despartiti, izolati, celibatari”.(Mircea Eliade-op.cit. , pag.74-75)Pentru dacii de la nordul Dunarii se cunoaste clasa polistai amintita de Josepiu Flavius in" Antiquitates Judicae", in comparatie cu secta eseneenilor de la marea moarta :" nu traiesc efesenii intr-un fel deosebit de al celorlalti oameni ci traiul lor se amana cu asa-numitilor polistai de la daci".(Silviu Sanie-'' Din istoria culturii si religiei geto-dace'', Iasi, Ed.Universitatii A.I.Cuza, 1995 , pag.243-244) Insa chiar si termenii comparatiei sunt disputati, o serie de ipoteze sustinand ca nici n-ar fi vorba de polistai la daci. Ca si celelalte tagme anahoretice dace polistai-i apar celibatarii si vegetarieni.

In ceea ce priveste clasificarea si raportul dintre aceste clase de specialisti ai sacrului s-au emis un mare numar de teorii ajunganduse si pana la delimitarea unor secte in religia zamolxiana, dar asfel de rezultate nu se sprijina decat pe un efort sustinut de ordonare in lipsa dovezilor concrete. Intrigant este faptul ca in ultima perioada de timp (dupa ’89) a intervenit un proces de stopare a cercetarilor ignoranta facandu-si loc tot mai mult. Mitologia romaneasca si cea veche daco-getica sunt facute putin promovate (aproape deloc), interesul pentru acestea venind, de cele mai multe ori, din partea unor nelicentiati in domeniu.

Solomonarul este o aparitie concreta, o forta care se poate manifesta oricand si oriunde, poate rasari ori disparea pe neasteptate, sanctionand comportamente umane ce se revendica, in ultima instanta, nu din orizontul ritual ci din cel moral. Putem face aici o prima analogie care tine de aceeasi valorificare morala aspra facuta de Zamolxis solului trimis ceremonial la fiecare 5 ani, si care poate fi respins de zeu daca nu satisface un criteriu moral necesar in ultima esenta chiar practicarii cultului zeului -de unde si originalitatea acestui cult, al unui zeu care poate considera ca nesatisfacatoare conduita morala a unui neofit ce considera o onoare a se sacrifica, voluntar pe altarul zeului. Solomonarul nu are loc anume, rigid si bine fixat in calendarul satesc ;prezenta lui este intamplatoare, si prin aceasta, cu atat mai redutabila. El se amesteca printre oameni, se strecoara in lumea lor, iesind din cadrul unui ritual anume, evadand din zonele limitate ale sacrului sifurisandu-se chiar in inima lumii profane(Ioan Coman-"Sora Soarelui", Bucuresti, Ed.Albatros, 1983, pag.128-129).
Zonele limitate ale sacrului sunt zonele de initiere, locuri retrase si pustnice. Strabon afirma ca unii traci isi duc viata in zone singuratice, langa iezere in munti sau in paduri, fara sa aiba legaturi cu femeile. Aceasta casta a pustnicilor traci este foarte respectata avand atat atribute de vindecator cat si de stapani ai stihiilor (al mersului vremii).

Solomonarul este vazut,cand ca sfant, cand ca om blestemat de Dumnezeu , care si-a vandut sufletul Necuratului.dar aceasta bipolaritate de semnificatii este de factura crestina si este de inteles… (de aici si legatura cu Solomon si numele revendicat de solomonarii)
El spune despre sine :"Eu stiu gandul la toti oamenii ;ii stiu cum ii cheama.Invat cat e lumea din carti mari, din care nimeni nu stie citi afara de mine.Nimanui nu-i iertat sa-mi greseasca, ca am putere sa-I zdrobesc cu bucatele cu ghiata ;pe oricine il pot face din om neom "(Studii folclorice si de etnografie-Anuarul Muzeului de etnografie al Transilvanie ,Cluj-Napoca, 1977)
Interesanta este deasemeni si informatia conform careia Solomonarii ar cunoaste tainele unui scris initiatic, forma de codare a tezaurului magic. Iordanes afirma vag ca sacerdotii dacilor cunosteau o forma de scriere initiatica similara druizilor, cu functie de pastrare a tezaurului spiritual. Si, su siguranta dacii cunosteau scrierea, cu toate ca in general se sustine idea ca ei nu ar fi cunoscut-o.

Presupusul alfabet dacic pe care il propune Hasdeu in "Istoria critica a romanilor" se pare ca nu si-a gasit inca o contra-dovada, fie ea si de natura formala, informatia, discreditata apriori, e de bunavoie (a se citi nevoie ) ignorata, tocmai din lipsa contra argumentelor.

Figura Solomonarului se dovedeste la o cercetare atenta profund legata de vechile practici initiatice ale geto-dacilor elementele similare fiind de-a dreptul abundente (calatoria prin nori, practicile ascetice, cunoasterea unei practici initiatice, dobandite in adancul pesterii, ciudata evaluare morala comuna…)
Acest personaj al mitologiei populare romanesti ni se infatiseaza ca un produs sincretic, rezultat din suprapunerea si amalgamarea mai multor straturi culturale, de la magicieni si preoti daci si pana la realitatile magiei meteorologice, practicata pana aproape de zilele noastre in satele traditionale romanesti (idem)
Din pacate, mitologia populara romaneasca si adevarata istorie a strabunilor nostri sunt foarte putin promovate dar, precum spunea Printesa Martha Bibescu " …va veni o vreme cand se va acorda atentie acestui popor, prea putin luat in seama. Cantece si armonii se vor auzi venind de la aceasta tara despre care nu prea se vorbeste. Dupa mii de ani de vietuire, acest neam se va ridica si lumea se va uimi ca de o minune, afland, in sfarsit, cate lucruri a stiut neamul acesta despre constiinta universala. Bucuriile acestui popor au ramas ascunse. Nimeni nu i-a scris mitologia. Putini i-au cunoscut istoria. Si totusi, oamenii acestia au avut poate mai mult decat oricare altii geniul mitului…"
tongue.gif
Cei care insa vor continua sa abata discutie catre teori conspirationiste,societati ezoterice,masonerie si alte bazaconii sunt rugati sa o faca pe topicurile adecvate care sunt o groaza.

"... E semnul "securii-duble" rupt din soare
Sa-l vada dusmanii nostri si sa se-nfioare!
E Inteligenta Luminoasa prin care noi am venit în
fiinta din Zamolxis
Si devenim fiinte doar aspirând la
Arta-transformarii prin Vis!"

Trimis de: cocosel pe 27 May 2007, 03:56 PM

Legatura care vreau sa o evidentiez se refera la continuitatea unui cult care a fost stopat la un moment dat si apoi a reinviat prin marele preot Deceneu acela ar reintoarcerii la vechile traditii.Dacii devenisera foarte misteriosii pentru celalate popoare ale vremi care le fabricasera o imagine grosolana si total neadecvata,in cea mai mare parte oculta si barbara.

Insasi religia lor trebuia conservata si astfel au aparut ordine de initiere..si caste preotesti.
Ca Zamolxis ar fi fost la origine intemeietorul unui cult initiatic si misteric, un personaj istoric real, un taumaturg si un reformator care ulterior a fost divinizat, este o ipoteza acceptabila. Diodor din Sicilia il situeaza alaturi de ceilalti doi mari intemeietori de religii ai omenirii, Zarathustra si Moise. Ca ar fi fost un sclav al lui Pitagora- este insa o legenda naiva, repetata si de Strabon si respinsa chiar de Herodot, care era convins ca “acest Zamolxis a trait cu multa vreme inaintea lui Pythagoras”. Iar V. Parvan, respingand aceasta legenda, considera total gresita ideea grecilor ca daco-getii ar fi fost adeptii teoriei pitagoreice a metempsihozei. Dar o asemenea legenda s-a putut naste tocmai pentru ca anticii greci credeau ca au sesizat asemanarea dintre Pitagora si Zamolxis, atat in ce priveste doctrina, cat si practicile cultului.
Daco-getii credeau intr-o existenta fericita dupa moarte; nu, propriu-zis in “nemurirea sufletului”, caci nimic nu ne indreptateste sa presupunem ca ar fi cunoscut ideea de “suflet” in sens spiritual. “Nu poate fi vorba de o conceptie superioara de prelungire ori transformare a vietii, in forma spirituala, ca suflet absolut imaterial, ci numai de o traire fara de sfarsit, deplin constienta si identica celei pamantesti; cu deosebirea ca se adaugau fericirile unei indestulari desavarsite, cu toate bunatatile”(I.I. Russu). Privita sub raportul practicilor de cult, religia daco-getilor era o religie initiatica si misterica. Pentru aceasta religie, caracteristic era actul initiatic al retragerii temporare in ceea ce semnifica “cealalta lume”, si anume, intr-o locuinta subterana sau grota. De asemenea, semnificative pentru conceptia religioasa si practicile cultice daco-getice- si din nou confirmate de Herodot- erau si banchetele rituale ale asociatiilor religioase secrete pe care le formau initiatii. Aceste practici de cult sunt atestate in lumea tracilor din sudul si din nordul Dunarii.
Asadar, daco-getii credea ca atat cei initiati cat si urmasii lor chiar (cu alte cuvinte oaspeti chemati de Zamolxis la ospatul ritual), “nu vor muri, ci se vor muta numai intr-un loc unde, traind de-a pururea, vor avea parte de toate bunatatile”. Aceasta credinta intr-o post-existenta in forme materiale analoage vietii terestre­­­­ - credinta pe care o intalnim si la egipteni, la persi, la celti sau la germani- dovedeste nivelul superior al gandirii religioase a daco-getilor.

Exista o forma ciudata a cultului care prevedea un ritual destul de obscur ce nu putea fi inteles decat printr-un intreg lant de initieri ...Astfel a fost posibila instituirea unor ordine pentru a continua spiritualitatea si mitologia strabuna.:"In al cincelea an se arunca sortii, si intotdeauna pe cel dintre ei pe care cade sortul il trimit ca solie la Zamolxis, incredintandu-I de fiecare data nevoile lor. Trimiterea solului se face astfel: cativa dintre ei, asezandu-se la rand, tin cu varful in sus trei sulite, iar altii, apucandu-l de maini si de picioare pe cel trimis la Zamolxis, il leagana de cateva ori si apoi, facandu-I vant, il arunca in sus peste varfurile sulitelor. Daca, in cadere, omul moare strapuns, raman incredintati ca zeul le este binevoitor; daca nu moare, atunci il invinuiesc pe sol, hulindu-l ca este un om rau; dupa ce arunca vina pe el, trimit pe un altul. Tot ce au de cerut ii spun solului cat mai este in viata. Cand tuna si fulgera, tracii despre care este vorba trag cu sagetile in sus, spre cer, si isi ameninta zeul, caci ei nu recunosc vreun alt zeu in afara de al lor”.

spoton.gif


Trimis de: March pe 27 May 2007, 04:28 PM

QUOTE (gio19ro @ 21 May 2007, 02:52 PM)
Adeptul care aspiră la gradul de Frate Solomonar, trebuie să susţină în faţa a cel puţin doi Fraţi Observatori din Colegiu, o Comunicare în Limbajul Păsărilor. Dacă subiectul ales şi susţinut dovedeşte că întruneşte calităţile de Frate Solomonar, acesta primeşte simbolic, Phal Mad-ul.  De reţinut ![/i]

Gio,
dupa cum vad io de dimineata pana seara vezi numai " frati" in jurul tau , iar noaptea-i visezi ! laugh.gif

Trimis de: gio19ro pe 27 May 2007, 09:55 PM

QUOTE (March @ 27 May 2007, 05:28 PM)
QUOTE (gio19ro @ 21 May 2007, 02:52 PM)
Adeptul care aspiră la gradul de Frate Solomonar, trebuie să susţină în faţa a cel puţin doi Fraţi Observatori din Colegiu, o Comunicare în Limbajul Păsărilor. Dacă subiectul ales şi susţinut dovedeşte că întruneşte calităţile de Frate Solomonar, acesta primeşte simbolic, Phal Mad-ul.  De reţinut ![/i]

Gio,
dupa cum vad io de dimineata pana seara vezi numai " frati" in jurul tau , iar noaptea-i visezi ! laugh.gif

Citatul e un extras din situl indicat de cocosel, nu e creatie proprie, asa ca.....

Trimis de: cocosel pe 2 Jul 2011, 02:46 PM

Dupa un studiu indelungat iata o alta ipoteza... thumb_yello.gif Datorita unora nu am mai prezntat-o atunci.. jamie.gif

Nimic din legendele legate de solomonari nu ne îndreptăţeşte să credem că Solomon ar fi cel care ne atribuie numele ordinului si in speta celor care il practicau.Oroginea numelui de solomonari provine din salmani o forma straveche de identificare.Salman este un cuvânt compus: sal+man ce, aşa cum şi este cazul de faţă, desemnează un pesonaj semidivin, iniţiatul zamolxian. Sal, derivat din Zal,rădăcină a numelui divin Zalmoxe, care înseamnă Zeul Moş, unul dintre epitetele de care se bucura Zamolxe ca rădăcină a zeilor şi oamenilor deopotrivă, demonstrează cu prisosinţă faptul că solomonarii erau preoţi zamolxieni. Pe de altă parte, particula „man” alăturată unor cuvinte din vocabularul limbii române are sensul de (om) „mare”. Iată cum omul şi divinitatea se reunesc pentru a da naştere, în forma legendei, iniţiatului cunoscător al tainelor lumii şi a celor de dincolo de lume! Revenind si privind dintr-un alt punct de vedere, vedem că însuşi Zamolxe avea ca epitet de onoare ce-l desemna ca şi creator al oamenilor numele de OM. Prin urmare , numele salman dat solomonarilor, nu are nimic de-a face cu istoria şi spiritualitatea ebraică şi nici o filiaţie cu regele iudeu Solomon, ci desemnează omul care a trecut cu brio etapele iniţierii zamolxiene, ajungând să se asimileze cu zeul, prin moartea iniţiatică infăptuită prin aruncarea în cele trei suliţe de care aminteşte Herodot; şi tocmai la acestă iniţiere supremă face referire ascensiunile cereşti amintite de tradiţia legată de solomonari.Amintim de asemenea că preoţii daci aveau straie albe atunci cand oficiau încă o similitudine cu tundra albă a solomonarilor.

Hultan în limbaj popular înseamnă vultur, ori unul dintre simbolurile ce-l desemnau pe Zamolxe în dubla sa ipostază de principiu masculin şi principiu feminin este vulturul bicefal al cărui simbolism este identic dar invers celui al caduceului.La fel Zeus Pelasgicul avea ca emblemă a suveranităţii universale vulturul şi nu este exclus ca emblema ordinului solomonarilor să nu fi fost tocmai aceea a unui vultur bicefal de la care să fi preluat acest nume.Dacă Zamolxe era divinitatea sub patronajul căreia se afla ordinul solomonarilor atunci înseamnă că aceştia, implicit, în farmecele şi descântecele lor , nu-l puteau invoca decât pe el. De aici, de la aceste invocaţii pe care le făceau atât pentru a aduce grindina, ca pedeapsă divină, pentru nemărinimia oamenilor, cât şi pentru a vindeca, li se trage solomonarilor porecla de zgrebunţaşi întâlnită în ţara moţilor. „A zgrebunţa” este o variantă a termenului popular „a zgrăcina”- a chema necontenit, a invoca, a striga tare şi de multe ori (numele cuiva)

Ne mai interesează aici încă un aspect legat de tradiţia despre solomonari. Se spune că ei călăreau şi îmblânzeau balaurii. Nu este oare aci un aspect destul de clar a credinţei lor zamolxiene, aceasta cu atât mai mult cu cât steagul dacilor era chiar un balaur(dragon)?Dragonul cu cap de lup şi corp de şarpe sintetizează în sine însuşi întregul simbolism zamolxian întrucât atât lupul cât şi şarpele sunt simboluri ale Principiului-Zamolxe care manifestându-se în cadru ciclului se „descompune” în energiile creatoare, masculin şi feminin, zeul şi zeiţa, Apollo şi Artemis, desemnaţi prin şerpii Caduceului Hermetic ce tind să se reunească în vârful său în ceea ce filozofii medievali numeau Aor sau realizarea deplină a Marii Opere Alchimice.

Din legendele antichităţii aflăm că Apollo/ Zamolxe se mai numea şi Lykos ceea ce se traduce prin lup iar, printr-o asimilare fonetică deloc întâmplătoare Lykos devine Lyke ceea ce în greacă înseamnă lumină. Nu întâmplător insula sfântă a lui Apollo se numea Leuke (Albă , Luminoasă) echivalentă fiind cu Avalonul celtic şi cu insula fericiţilor din mitologia greacă. Prin urmare, Apollo/Zamolxe este Marele Lup Luminos. În plan material el este Soarele, Cerul cel care dă lumina atât de necesară vieţii; Interesant este faptul că lumina albă cuprinde în sine cele şapte culori ale spectrului vizibil, după cum Principiul cuprinde în sine toate formale manifestării! În plan spiritual el este „lumina” iniţierii dobândită prin cunoaşterea adevărurilor transcedentale!

Dar aceasta complică lucrurile întrucât, în altă parte a Terrei, Arthur este fiul lui Uther Pendragon.. unsure.gif ohyeah.gif rolleyes.gif Tradiţia că solomonarii după înfăptuirea stagiului se retrag într-o peşteră de la marginea pământului unde la o masă de piatră scriu toată ştiinţa lumii. De-a dreptul straniu, pentru că masa de piatră este identică cu masa rotundă a cavalerilor regelui Arthur ce aştepta în centrul său Sf. Graal şi devine şi mai straniu atunci când aflăm, că unele legende din ciclul arthurian şi graalian identifică Sf. Graal cu o carte, iar cel care deţine această religvă devine deţinătorul ştiinţei şi puterii globale! mwah1.gif



Civilizaţia şi istoria au început acolo unde locuieşte azi neamul românesc.
(W. Schiller, arheolog american)





Trimis de: Erwin pe 2 Jul 2011, 05:45 PM

QUOTE
Sal, derivat din Zal,rădăcină a numelui divin Zalmoxe, care înseamnă Zeul Moş, unul dintre epitetele de care se bucura Zamolxe


Peste tot în text, mai puţin în această propoziţie, numele e scris http://enciclopedia-dacica.ro/civilizatia_daca/zamolxe.htm, ceea ce falsifică această ipoteză... unsure.gif

Trimis de: exergy33 pe 2 Jul 2011, 07:17 PM

QUOTE(cocosel @ 2 Jul 2011, 03:46 PM) *
Civilizaţia şi istoria au început acolo unde locuieşte azi neamul românesc.
(W. Schiller, arheolog american)


Am ramas pe ganduri citind afirmatia ... rolleyes.gif dar nu pentru mult timp, caci mi-am revenit si am dat un search pe Google cu : "Civilization and history have started where the Romanian people living today Schiller".
Dupa cum banuiam, nu am regaseste decat pe un singur site. Oricine poate efectua cautarea cu cuvintele puse in(tre) ghilimele.

Chiar a existat in realitate un arheolog american pe nume W(?) Schiller?
Ai ceva referinte ... poate ? unsure.gif


Trimis de: Erwin pe 2 Jul 2011, 07:50 PM

Ion din Anina, mandibula de homo sapiens descoperită în peşterile din Munţii Aninei are o vechime care indică zona (40.000ani) ca fiind locuită, în paralel cu omul de Neanderthal. Nu este exclus să fi existat acea civilizaţie precursoare chiar aici între Carpaţi, leagănul omenirii. Totuşi, sunt foarte discutabile atât continuitatea cât şi civilizaţiile paleolitice intermediare.

Trimis de: cocosel pe 2 Jul 2011, 08:32 PM

QUOTE
numele e scris Zamolxe,



Istoriografia l-a pastrat sub mai multe denumiri...chiar si cea de Zamolxe sau Zalmoxis, in functie de ipotezele vehiculate.Toate discuţiile despre Zalmoxis pornesc de la un text al istoricului antic Herodot care îl mentionează când vorbeşte despre Geţi.
Zalmoxis (ori Salmoxis, Zamolxis, Samolxis) a fost considerat de mulţi autori români ca şi zeul suprem din panteonul geto-dacic.Eliade ne spune chiar asa:„Grecii din Hellespont sau Herodot însuşi integraseră tot ce aflaseră despre Zalmoxis, despre doctrina şi cultul său într-un orizont spiritual de structură pitagoriciană. Or aceasta însemna că cultul zeului geto-dac comporta credinţa în imortalitatea sufletului şi anumite rituri de tip iniţiatic. Dincolo de raţionalismul şi evhemerismul lui Herodot, sau a informatorilor săi, se ghiceşte caracterul misteric al cultului. Acesta este poate motivul pentru care Herodot ezită să dea amănunte (dacă -ceea ce nu e însă sigur- cei de la care aflase acste lucruri i le spuseseră cu adevărat): discreţia sa ŕ propos de Mistere este bine cunoscută. Dar Herodot recunoaşte că el nu crede în istoria cu Zalmoxis sclav a lui Pitagora, şi că, dimpotrivă, el e convins de anterioritatea daimonului get, şi acest detaliu este important.”
(Mircea Eliade-Istoria credinţelor şi ideilor religioase, vol II)


QUOTE
Chiar a existat in realitate un arheolog american pe nume W(?) Schiller?
Ai ceva referinte ... poate ?


Istoricul american si arheolog William Schiller cel care a scris "Unde s-a nascut istoria". thumb_yello.gif “Civilizatia s-a nascut acolo unde traieste astazi poporul roman, raspandindu-se apoi, atat spre rasarit, cat si spre apus, acum circa 13-15.000 de ani!”

Marija Gimbutas, specialist american de origine lituaniana: “Romania este vatra a ceea ce am numit Vechea Europa, o entitate culturala cuprinsa intre anii 6.500 – 3.500 i.Hr., axata pe o societate matriarhala, teocratica, pasnica, iubitoare si creatoare de arta, care a precedat societatile indo-europene patriarhale de luptatori din epocile bronzului si fierului.”

Louis de la Valle Poussin: “Locuitorii de la nordul Dunarii de Jos pot fi considerati ca <<locuri>> de origine a limbilor indo-europene, adica stramosii Omenirii.”

Ekstrom Par Olof, scriitor si lingvist suedez: “Limba romana este o limba-cheie, care a influentat in mare parte toate limbile Europei.”

Gordon W. Childe: “Locurile primare ale dacilor trebuie cautate, deci, pe teritoriul Romaniei. Intr-adevar, localizarea centrului principal de formare si extensiune a indo-europenilor trebuie sa fie plasata la nordul si sudul Dunarii.”

Bosch Gimpera, cercetator german: “Spatiul din care au pornit indo-europenii este situat intre Valea Dunarii, Marea Egee si Marea Neagra.”
Eugene Pittard, antropolog: “Stramosii etnici ai romanilor urca neindoielnic pana in primele varste ale Umanitatii, civilizatia neolotica romana reprezentand doar un capitol recent din istoria tarii.”

Prof. Fabio Scialpi: “Sunt intrigat de prezenta, pe teritoriul Romaniei, a mai multor toponime cu rezonanta sanscrita.”

A. Jarde, renumit elenist, Paris 1923: “Asupra istoriei primitive a regiunilor care vor forma Grecia, grecii insisi nu stiu nimic. Pana in prezent, solul grec n-a scos la iveala nii o urma materiala a paleoliticului. Cei mai vechi locuitori din Grecia sunt tracii, apartinand timpului neoliticului.”

Bonaventura Vulcannius din Bruges, 1597: “Getii au avut propriul lor alfabet cu mult inainte de a se fi nascut cel latin (roman). (…) Getii cantau, insotindu-le din fluier, faptele savarsite de eroii lor, compunand cantece chiar inainte de intemeierea Romei, ceea ce – o scrie Cato – romanii au inceput sa faca mult mai tarziu.”

mwah1.gif

Trimis de: exergy33 pe 2 Jul 2011, 09:59 PM

QUOTE(cocosel @ 2 Jul 2011, 09:32 PM) *
Istoricul american si arheolog William Schiller cel care a scris "Unde s-a nascut istoria". thumb_yello.gif “Civilizatia s-a nascut acolo unde traieste astazi poporul roman, raspandindu-se apoi, atat spre rasarit, cat si spre apus, acum circa 13-15.000 de ani!”


Te-am intrebat de referinte. Asta inseamna ca, atunci cand execut o cautare pe net cu numele si specialitatea celui in cauza (William Schiller archaeology), trebuie sa-mi apara mai multe adrese in care sa i se mentioneze datele biografice, lucrarile publicate, lucrarile citate de altii in cartile si articolele publicate ulterior.
Am cautat destul de serios pe net si nu am gasit nicaieri biografia vreunui arheolog american cu numele de William Schiller.

Daca a publicat cartea despre care vorbesti, atunci, si asta in mod sigur, respectiva carte trebuie sa fie cuprinsa in baza de date a Bibliotecii Congresului American.
Nu reusesc sa o gasesc.
Ce ISBN are traducerea din limba romana? La ce editura a fost publicata?

Tare ma tem ca respectivul arheolog e un "hibrid" Friedrich Schiller - William Shakespeare si e experimentat pe fraieri de catre un tip istet ... mad.gif

Trimis de: Cucu Mucu pe 2 Jul 2011, 10:51 PM

La cercetatorii enumerati de cocosel, sa mai adaugam si ceva probe materiale, cum ar fi Ion din Anina, tablitele de la Tartaria, pesterile din Tara Luanei si, nu in ultimul rand, limba romana, ce s-a format in cea mai indepartata provincie romana dintr-o latina mai pura de latina vulgara vorbita in Roma.

Trimis de: Marduk pe 3 Jul 2011, 09:52 AM

QUOTE(cocosel @ 2 Jul 2011, 03:46 PM) *
...Oroginea numelui de solomonari provine din salmani o forma straveche de identificare.Salman este un cuvânt compus: sal+man ce, aşa cum şi este cazul de faţă, desemnează un pesonaj semidivin....

De ce acest salman nu ar putea fi mai simplu, Șaman?

QUOTE(Cucu Mucu @ 2 Jul 2011, 11:51 PM) *
..... limba romana, ce s-a format in cea mai indepartata provincie romana dintr-o latina mai pura de latina vulgara vorbita in Roma.

Cine sa vorbeasca aceasta "latina mai pura decat latina vulgara vorbita la Roma"? soldatii legiunilor romane? ofiterii, comerciantii, colonistii romani?

Trimis de: Erwin pe 3 Jul 2011, 12:38 PM

Marduk, e vorba de o perioadă mai veche, dinainte de întemeierea Romei. Au existat culturi paleolitice şi neolitice pentru care avem dovezi arheologice. Dar nu avem din păcate nişte scrieri care să confirme că limba vorbită era într-adevăr latina originară. Avem în schimb studiile lingvistice care o indică. Plus dovezile circumstanţiale ca cele amintite pe topicul despre limba română. Unele lucruri nu pot fi contestate, din nefericire creatorii unor hoax-uri se bazează pe includerea în teoriile lor a unor astfel de dovezi care capătă o semnificaţie denaturată în contextul respectiv.

Trimis de: Marduk pe 3 Jul 2011, 12:57 PM

@Erwin
"....Dar nu avem din păcate nişte scrieri care să confirme că limba vorbită era într-adevăr latina originară....."
Eu merg pe ideea aprofundarii miturilor, a izvoarelor istorice, Homer, Herodot, etc. Ipoteza mea se refera la abilitatile marinaresti ale troienilor, care erau la fel cu ale grecilor, mai cred ca troienii nu vorbeau greceste ci o limba care se vorbea in intreg bazinul Marii Negre. Troienii probabil ca au procedat la fel ca romanii, sau invers, au facut din Marea Neagra un fel de mare nostris, asta pana la venirea grecilor nordici. Daca Eneas a reusit sa scape din Troia, lucru posibil, el a calatorit spre vest ajungand la etrusci, poate ca Troia era o colonie etrusca, eu cred ca limba espectiva era comuna si avea oarece legaturi cu limba latinilor, care in cele din urma au preluat conducerea si s-au impus in toata zona Marii Mediterane si a Marii Negre. Ramane sa stabilim daca Zamolxe si Zoroastru au ceva in comun, focul sacru, sacrificiile, altarele montane, simplitatea reprezentarilor religioase, cultura vinului, ura dintre greci si persi, etc. Nu vreau insa sa abat atentia de la ordinul solomonarilor, despre care am citit, dar pe care nu am ajuns sa-l inteleg atat de bine, asa ca o sa ma abtin de la orice comentariu, continuand sa pun doar intrebari.

Trimis de: Cucu Mucu pe 3 Jul 2011, 03:16 PM

QUOTE(Marduk @ 3 Jul 2011, 10:52 AM) *
De ce acest salman nu ar putea fi mai simplu, Șaman?
Cine sa vorbeasca aceasta "latina mai pura decat latina vulgara vorbita la Roma"? soldatii legiunilor romane? ofiterii, comerciantii, colonistii romani?


Hai sa o luam in sens invers - o logica a lingvisticii este ca "derivatele" sunt mai putin complexe decat "originalul", si se vede cu ochiul liber ca romana are o gramatica categoric complexa fata de latina. La asta ma refeream cand faceam referire la latina vulgara.

Deci latina si romana ar putea avea radacina comuna, ambele putand fi "derivate" ale unui "original". Care e "originalul"? Cea mai veche scriere ar fi cea din tablitele acelea de la Tartaria, dar care par ca nu au legatura nici cu latina, nici cu romana, imi pare rau sa o spun.

Trimis de: Cucu Mucu pe 3 Jul 2011, 03:22 PM

QUOTE(Marduk @ 3 Jul 2011, 01:57 PM) *
Eu merg pe ideea aprofundarii miturilor, a izvoarelor istorice, Homer, Herodot, etc. Ipoteza mea se refera la abilitatile marinaresti ale troienilor, care erau la fel cu ale grecilor, mai cred ca troienii nu vorbeau greceste ci o limba care se vorbea in intreg bazinul Marii Negre.


De fapt, dovezile din acea arie geografica sunt sensibile mai "noi" decat din alte multe zone ale globului, incluzand aici si Romania. Sa nu fie invers, troienii sa fi plecat din zona carpatica! jamie.gif

Ce legatura are Zoroastru cu troienii?

Zamolxe si Zoroastru impart destule , mai multe decat Isus cu Osiris,chiar.


Trimis de: exergy33 pe 3 Jul 2011, 04:22 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 2 Jul 2011, 11:51 PM) *
La cercetatorii enumerati de cocosel, sa mai adaugam si ceva probe materiale, cum ar fi Ion din Anina, tablitele de la Tartaria, pesterile din Tara Luanei si, nu in ultimul rand, limba romana, ce s-a format in cea mai indepartata provincie romana dintr-o latina mai pura de latina vulgara vorbita in Roma.


wub.gif ...

Cand am vazut lista, in prima secunda mi-am zis ... vai!, ii cunosc doar pe trei din cei enumerati: Maria Gimbutas - din care am citat deseori in posturile legate de sanscrita si etimologia cuvintelor, Pussin si Vere Gordon Childe nu Gordon.W.Childe.

Chiar m-a intristat sa vad cat de in urma sunt cu informatiile in domeniu.

De curiozitate, dorind in acelasi timp sa recuperez lipsurile, am inceput sa caut 'specialistii' insirati in mesaj.
Ce bine am facut !!!! Acum inteleg exact sensul expresiei "sa nu mori de fraier" rolleyes.gif

Deci sa incep cu "arheologul american" William Schiller ... si a lui carte despre care, constat cu tristete, ca nimeni nu ma poate lamuri la ce editura din Romania a fost publicata, ... sau mai bine zis daca a fost publicata o carte cu un astfel de titlu, scrisa de un astfel de arheolog.

Trec la "Ekstrom Par Olof, scriitor si lingvist suedez" ... care de fapt e doar un autor de beletristica, nicidecum linvist, ce a murit in Romania. Datele biografice le puteti vedea in continuare, ca sa nu mai zic de faptul ca nu exista nici macar un biet articol legat de lingvistica, ce sa mai zic de un volum de specialitate, publicat de acest suedez.

QUOTE
Per Olof Ekström was a Swedish author.

Per Olof Ekström was born on Monday, April 26th, 1926, in Björkehaga, Dalsland, Västra Götalands län, Sweden. His zodiac sign was Taurus, and in Chinese astrology, his sign was that of the Tiger.

He died on Sunday, October 4th, 1981 at the age of fifty-five (55) in Bucharest, Romania.

Per Olof Ekström's work has been adapted to the big screen with movies such as "Ung sommar", released in 1954, and "Hon dansade en sommar"(1951).

http://people.theiapolis.com/writer-FQGR/per-olof-ekstrom/

Pe wikipedia doar cateva date, extrem de sumare, in suedeza si italiana. Deci nu in engleza ...
Am aflat ca a fost un scriitor si jurnalist suedez, ce s-a ocupat de agricultura devil.gif si a fost casatorit cu o romanca, Ligia Podorean.

QUOTE
Per Olof Ekström (Dalsland, 26 aprile 1926 – Romania, 4 ottobre 1981) č stato uno scrittore e giornalista svedese, che si č anche occupato di agricoltura.

Egli č noto per il suo romanzo "Sommardansen", letteralmente "Danza estiva", tradotto in italiano con il titolo "Ha ballato una sola estate", dal quale č stato tratto l'omonimo film. Questo romanzo uscě in Svezia quando lo scrittore aveva solo 23 anni. Egli ha scritto tra l'altro anche un saggio sulle politiche agricole "Mordet pĺ modernäringen" (Assassinio nella madre industria) edito in Svezia nel 1969 e alcuni libri di carattere erotico/pornografico, pubblicati con uno pseudonimo. Durante l'ultima parte della sua vita ha vissuto in Romania dove č morto nel 1981 in seguito a una lunga malattia. Era sposato con Ligia Podorean-Ekström, un architetto e artista dalla Romania, ora residente in Svezia.


Continui cu "Bosch Gimpera, cercetator german" . o, ho, ho ... german care vasazica ?! smile.gif

E spaniol in toata regula. Nu am reusit sa ma conving ca citatul ii apartine intradevar.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pere_Bosch-Gimpera

Pe Prof. Fabio Scialpi l-am descoperit la Universitatea Sapienza... cat despre activitatea lui stiintifica il las pe cocosel sa descopere articolele scrise de dansul, fie si in italiana, si sa posteze linkurile aici la Han. Vreau sa vad daca reuseste.
Macar unul ... asa de curiozitate smile.gif
http://www.dip-storel.uniroma1.it/?q=user/29

Dar tortul lui cocosel are doua cirese, nu doar una.
Prima cireasa e "A. Jarde, renumit elenist" ... atat de renumit ca nici un motor de cautare nu-i in stare sa-l aduca. Am cautat si cu "Jarde linguistics" ... si cred ca pot cauta pana la anul ... tot degeaba.

Coco, stii ce inseamna 'renumit'? sorry.gif
Inseamna o persoana al carui nume, atunci cand e introdus intr-un motor de cautare, iti intoarce sute si mii de raspunsuri.
De exemplu daca scriu Eliade, nu e nevoie sa adaug si Mircea, sau titlul unei carti de-a lui, sau domeniul stiintific, pentru ca, oricum, si in mare viteza, mototul de cautare imi va afisa suficiente rezultate lamuritoare.

A doua cireasa de pe tort e "Bonaventura Vulcannius" ... din Bruges.
E vorba de Bonaventura Vulcanius si scrierile lui se refera la goti, nu la geti .... si deja sunt suprasaturata de speculatiile pe care le fac unii pe seama acestor doua vechi natii.


Dezinformare si manipulare ... iata reteta : se amesteca numele a doi-trei cercetatori de renume ( Gimbutas, Louis Pussin, Childe) cu doi- trei cvazi-anonimi ( Scialpi si Ekstrom), la care se mai adauga vreo doi- trei inventati ad-hoc ( ca "renumitul" elenist Jarde smile.gif.
Se mesteca bine pana ce ii zapacesti pe fraierii ahtiati de senzational. Atentie! Se pot distorsiona spusele doamnei Gimbutas, spre exemplu, caci sansele ca cineva sa le verifice sunt minime ...
Se da la cuptorul cu microunde nationaliste. Se asezoneaza cu citate inexistente si se baga direct in gura unor "Gura-Casca" .

In maglaweisul postat de cocosel am descoperit un nume nou, pe cel al lui Eugene Pittard. Nu stiu ce afirmatii a facut Pittard despre romani, nu am citit nimic scris de dansul, dar pentru doritori dau linkul cu biografia lui de pe wikipedia, in franceza (unica limba de pe site).
http://fr.wikipedia.org/wiki/Eug%C3%A8ne_Pittard

............

Da, limba româna, prin structura gramaticala si vocabularul stratificat, reprezinta un fenomen unic.
România fiind o tara mica, neinsemnata din punct de vedere economic si cultural, nu i s-a acordat atentia cuvenita in ceea ce priveste limba. Putini sunt lingvistii straini ce cunosc suficient de bine limba romana si evolutia de-a lungul istoriei. Trist e ca, romanisti importanti din Europa, considerau/considera limba româna drept o limba de mana a doua printre limbile cu substrat latin.
Insa acest lucru nu inseamna ca unii dintre români sa-si permita sa inventeze citate, cercetatori si documente, sa distorsioneze sensul citatelor reale, sau sa le interpreteze in mod voit eronat, doar de dragul de a da importanta limbii materne.
Acesti oameni, care-si deschid site-uri atractive grafic, dar pline de minciuni, se numesc falsificatori ... si ne fac de ras in ochii altora.

In plus de asta, pentru mine, o persoana care de multa vreme traieste in afara granitelor, e dureros sa constat faptul ca activitatea de copy and paste de pe un site pe altul, fara o minima verificare a informatiilor, sa fie practicata pe scara larga de oameni pe care eu ii consider de buna credinta.

Trimis de: Marduk pe 3 Jul 2011, 05:24 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 3 Jul 2011, 04:22 PM) *
Ce legatura are Zoroastru cu troienii?

Tot ce stim despre troieni stim de la greci, care ne-au spus ca-l venerau pe Apollo, reprezentand soarele, discul solar, or Zorastrismul are legatura cu soarele. Eu cred ca in zona trebuie sa fi existat un conflict mult mai indelungat, spre exemplu nu prea stim nimic despre hititi despre disparitia acestora. Cine a distrus civilizatia sumeriana? Aparitia fierului, a calului coincide cu aparitia aheilor, odata cu decaderea si disparitia multor civilizatii pontice, egeene sau mediteraneene.

Trimis de: cocosel pe 3 Jul 2011, 06:12 PM

QUOTE
Chiar m-a intristat sa vad cat de in urma sunt cu informatiile in domeniu.


Se pare ca da... rolleyes.gif

QUOTE
Deci sa incep cu "arheologul american" William Schiller ... si a lui carte despre care, constat cu tristete, ca nimeni nu ma poate lamuri la ce editura din Romania a fost publicata, ... sau mai bine zis daca a fost publicata o carte cu un astfel de titlu, scrisa de un astfel de arheolog.


Ce te face sa crezi ca a fost o editura din Romania...iti propun o recomandare amicala sa nu mai cauti pe Internet si Google si sa umbli prin biblioteci.Ti-as sugera unele mai indepartate nu autohtone.jamie.gif

Trec la "Ekstrom Par Olof, scriitor si lingvist suedez" ... care de fapt e doar un autor de beletristica, nicidecum linvist, ce a murit in Romania. Datele biografice le puteti vedea in continuare, ca sa nu mai zic de faptul ca nu exista nici macar un biet articol legat de lingvistica, ce sa mai zic de un volum de specialitate, publicat de acest suedez.
http://people.theiapolis.com/writer-FQGR/per-olof-ekstrom/

Aici iti dau dreptate poate nu e lingvist nu sunt sigur asupra informatiei..dar a scris frumos cateva carticile despre Romania..tradu titlurile si o sa regasesti.

QUOTE
Continui cu "Bosch Gimpera, cercetator german" . o, ho, ho ... german care vasazica ?! E spaniol in toata regula.


Nici macar...e naturalizat mexican ai vrut sa zici cu studii ample la Berlin.De unde si nebunia de al trece in panoplia germana.Citatul ii apartine.... mwah1.gif


QUOTE
Pe Prof. Fabio Scialpi l-am descoperit la Universitatea Sapienza...


The Ethics of Asoka and the Religious Inspiration of the Achaemenids’, East and West, IsMEO, Vol. 34, Nos. 1-3 (Sept. 1984), pp. 55-74; ‘La Grande Madre nella cultura induista’, in Le Grandi Madri (a cura di Tilde Giani Gallino), Milano 1989, pp. 47-64; ‘La festa di Pongal a Madurai’, in Supplemento n.68 agli Annali dell’Istituto Universitario Orientale, vol. 51 (1991), fasc. 3, Napoli 1991, 85 pp., tavv. VIII; ‘Induismo e Islam nella storia del Subcontinente indiano. Ispirazione religiosa, confronto sociale, conflitti politici’, Studi e Materiali di Storia delle Religioni, vol. 70, (2004), pp.171-87; ‘Tempo, cosmo e liberazione nell’India antica’, ibid., vol. 73 (2007), pp. 371-94; ‘Italia e India alla luce della storia’, Il Veltro. Rivista della civiltŕ italiana, 5-6 (settembre-dicembre 2007), pp. 73-96; ‘Giuseppe Tucci e la lezione dell’India’, ibid., pp. 115-23; ‘L’Istituto Italiano per l’Africa e l’Oriente. Un ponte tra l’Italia e l’India’, ibid., pp. 125-30.

Batranul profesor inca mai tine cursuri ample despre Hinduism si civilizatii pierdute si are multe titluri publicate in reviste de specialitate...Dar ma indoiesc ca vei putea din fata unui calculator alaturi de prietenul ascuns Google sa poti emite o intreaga si ampla dizertatie asupra unui subiect in care de-a lungul timpului multi si-au frant anii.

QUOTE
Dar tortul lui cocosel are doua cirese, nu doar una.

Tortul are multe si crema si blat.De cirese nu stiu nimic. blink.gif

QUOTE
Prima cireasa e "A. Jarde, renumit elenist" ...


Uite in nestiinta mea iti ofer un http://www.questia.com/PM.qst?a=o&d=880927 sa citesti de acest elenist..atentie nu lingvist...una ii una alta ii alta...


A doua cireasa de pe tort e "Bonaventura Vulcannius" ... din Bruges.
E vorba de Bonaventura Vulcanius si scrierile lui se refera la goti, nu la geti .... si deja sunt suprasaturata de speculatiile pe care le fac unii pe seama acestor doua vechi natii.

Pacat...iata si lucrarea pe care o cereai si pe care o gasesti la Biblioteca nu pe Internet....In1597, belgianul Bonaventura Vulcanius a scris in latina lucrarea Despre literele şi limba Geţilor sau Goţilor tipărită la Bruxelles, ajunsă şi pe plaiuri mioritice la Academia Română pe la anul 1900, publicată parţial în revista Getica tom 1, nr. 5-6, anul 2005 p. 161-189.

Uite asa de informare iti dau si un text sa facem un pic de analiza semantica cum iti place... mwah1.gif

,Rămâne ca eu să adaug câteva consideraţii despre limba getică, despre care aproape că nu se găsesc nimic arătat în monumentele literare, chiar dacă Iohanes cel Mare Gotul, arhiepiscop de Upsala, în a sa Istorie a goţilor şi suconilor ne-a arătat literele getice, ale căror forme de deosebită mărime mărturiseşte că stau la goţi sculptate în peşteri şi morminte, pe pietre care, fie înainte de potop, fie puţin după aceea, au fost ridicate de puterea giganţilor, aşa încât, poate cu mult înainte de invenţia literelor latine şi înainte de a fi ajuns Carmenta din Grecia la gurile Tibrului şi pe pământ roman cu Evandru, după ce au fost alungaţi băştinaşii şi înainte de a fi învăţat pe acest neam înapoiat obiceiurile şi scrierea, geţii şi-au avut literele lor…. (Îi aminteşte pe Iordanes, Ulfila şi Ricobaldus din Ferrara care au scris în gotă) Iar eu, slavă acestor autori, aş putea socoti că folosirea literelor getice a existat la geţi înainte de venirea lui Ulfila, dar că a devenit cunoscută romanilor pentru prima dată prin Ulfila, ca unul care a tradus în limba gotică sfânta Biblie…Cele mai multe litere ale geţilor seamănă cu literele greceşti, cu care au avut şi limba amestecată… Despre această limbă a geţilor au ajuns până la mine nişte file rupte din bibliotecile belgice publice, ca nişte rămăşiţe dintr-un naufragiu… Dar oricât de mare este asemănarea dintre această limbă getică şi vechea teutonică se simt totuşi deosebirile, mai ales în denumiri… Dar a căuta aceasta în toate şi a voi să reducă toate cuvintele, fie getice, fie gotice, la teutonică(aşa cum caută să demonstreze Goropius) înseamnă a-ţi bate joc de muncă…Nu ştiu dacă acest Antonius Schoonhovius să-l numesc sau nu autorul comentariului despre limba getică. Dar, oricine a fost merită desigur laudă şi gratitudine pentru cel ce se mişcă uşor în domeniul scrierii getice şi în redarea ei corectă ca şi în greacă, latină şi ebraică…Am socotit că trebuie să vă ofer şi să vă dedic, iluştri şi prea însemnaţi bărbaţi, această osteneală depusă de mine întru arătarea limbii getice, necunoscută până acum, împreună cu o mostră de diferite limbi care are o afinitate cu gotica sau cu teutonica noastră…”



Dezinformare si manipulare ...

rofl.gif O da am manipulat intreg Hanul cu 3 nume si 4 citate. Cer sa-mi fie restrictionat accesul pe acest topic pentru intreaga activitate de dezinformare... rofl.gif rofl.gif


QUOTE
Se asezoneaza cu citate inexistente si se baga direct in gura unor "Gura-Casca" .


Daca nu ai incredere si pare totul asa cum spui de ce mai pierzi timpul duminica dupa amiaza sa imi denigrezi sursele. rofl.gif rofl.gif

QUOTE
In maglaweisul postat de cocosel am descoperit un nume nou, pe cel al lui Eugene Pittard. Nu stiu ce afirmatii a facut Pittard despre romani, nu am citit nimic scris de dansul, dar pentru doritori dau linkul cu biografia lui de pe wikipedia, in franceza (unica limba de pe site).
http://fr.wikipedia.org/wiki/Eug%C3%A8ne_Pittard


Nici Pittard nu a scris nimic ai? rofl.gif Dar acestea ce sunt?
« Dans le Dobroudja (Roumanie) ; notes de voyage » 1902, 166 p.
« La Roumanie », Paris 1917, 327 p.
« Les races et l'Histoire ; introduction ethnologique ŕ l’histoire » Paris, 1924, 619 p. Édition revue et corrigée avec addendum, 1953
« Les peuples des Balkans ; recherches anthropologiques dans la Péninsule des Balkans, spécialement dans la Dobroudja » Genčve, 1920, 634 p.

............

QUOTE
Insa acest lucru nu inseamna ca unii dintre români sa-si permita sa inventeze citate, cercetatori si documente, sa distorsioneze sensul citatelor reale, sau sa le interpreteze in mod voit eronat, doar de dragul de a da importanta limbii materne.


Citatele sunt exact asa cum le vei gasi in limbile in care au fost scrise cu traducerile de rigoare insa pentru a putea sa justifici ca nu sunt asa...trebuie sa faci un drum la biblioteca sau la mai multe biblioteci si sa lasi in pace Internetul ca iti vei pierde timpul degeaba.Nu vei gasi nimic. jamie.gif

QUOTE
In plus de asta, pentru mine, o persoana care de multa vreme traieste in afara granitelor, e dureros sa constat faptul ca activitatea de copy and paste de pe un site pe altul, fara o minima verificare a informatiilor, sa fie practicata pe scara larga de oameni pe care eu ii consider de buna credinta.


Presat de timp recunosc ca am preluat din alta parte stiind ca printre cei identificati au fost si sunt nume care nu ar trebui asezate in dreptul celor care chiar au vehiculat ceva despre poporul asta neinteles.Apoi daca vrei iti mai pot da o lista si o putem analiza impreuna de veridicitate... jamie.gif


“… N-a pierit nici o limbă a Dacilor, pentru că ei n-au avut o altă limbă proprie, care să fie înlocuită prin limba Romanilor şi n-au avut o astfel de limbă pentru simplul motiv că Dacii vorbeau latineşte.
Limba Dacilor n-a pierit. Ea a devenit în Italia întai limba Romanilor care era o forma literară a limbii Daciei, iar mai târziu limba italiană; aceeaşi limbă a Dacilor, dusă în Franţa a ajuns întâi limba Galilor, iar cu timpul limba franceză; în Spania ea a devenit întai limba Iberilor, iar cu timpul limba spaniolă, iar aici a devenit cu vremea limba noastră românească.” – I. Al. Brătescu-Voineşti, 1942

“Analele Chinei păstrează amănunte despre statutul şi mişcările triburilor pastorale, care pot fi adeseori distinse sub denumirea vagă de Sciţi sau Tărtari, succesiv vasali, duşmani şi cuceritori ai unui mare imperiu. . . De la vărsarea Dunării până la Marea Japoniei, longitudinea Sciţieii se întindea pe aproape 110 grade, care cuprindeau, pe această direcţie, peste 1.700 de localităţi. Triburile pastorale ale nordului au reuşit de două ori cucerirea Chinei” Edward Gibbon, “Istoria decăderii Imperiului Roman”, 1835

“Multe din manuscrisele antice secrete pot fi găsite în Tărtăria şi India . . . întrunite în cartea din Dzyan, care a venit din noaptea timpurilor, lăsată nouă de un popor necunoscut de etnologi şi care au redactat-o în limba Senzar. . . Această limbă a fost vorbită de primii locuitori ai pământului. . .” Helena Petrovna Blavatski, “Isis dezvăluită. Cheia misterelor ştiinţei şi tehnologiei antice şi moderne”, 1877

“Toate legendele, toate tradiţiile arienilor, istoricii din Asia confirmă că vin din Occident. . . Să căutăm leagănul lor comun la Dunărea de Jos, în această Tracie pelasgică” Roger Clemence, “Buletinul Societăţii de Antropologie”, Paris 1879

“Chiar dacă trebuie să căutăm în Asia prima origine a arsacizilor, când au supus această parte a lumii, ei veneau din Europa şi făceau parte dintr-o puternică naţiune răspândită de la malurile Dunării până în ţinuturile cele mai îndepărtate ale Asiei superioare: aceste popoare erau dacii, acesta era numele naţional al arsacizilor, pe care l-au dat tuturor supuşilor lor. Cu trei secole înaintea erei noastre, Ungaria şi Bactriana purtau în mod egal numele de Dacia/Dakia şi această denumire, care se poate recunoaşte uşor oricând, dar modificată în mod diferit în idiomurile care s-au succedat în Europa şi Asia, se foloseşte chiar şi pentru a desemna popoarele germane şi pe urmaşii vechilor persani” – Henry Jules Klaproth, “Tableaux historiques de l’Asie, depuis la monarchie de Cyrus jusqu’à nos jours, accompagnés de recherches historiques et ethnographiques sur cette partie du monde”


Revenind on topic pentru ca aici vorbim de Solomonarii si nu de cine cum si ce a spus..despre limba romana.stiu este un subiect care pasioneaza dar sunt multe alte topicuri unde se poate dezbate ceea ce am insirat.In plus nu am sustinut ca ceea ce au spus cei mentionati mai sus ar putea fi veridic...ci poate fi luat la demontat pentru a se descoperi o farame de realitate.Pentru a face asa ceva iertati-ma dar multi sunt incepatori si plus de asta nu este domeniul lor.Nu este nimic nationalist in a incerca sa repui pe un fagas normal anumite informatii care au fost ascunse mult timp doar pentru ca ar putea dezechilibra un raport de forte intr-o zona amarata.

Salmanii au fost si poate mai sunt un ordin absolut fascinant pe care multi nu-l vor putea descoperi doar pentru ca in mintea lor mitul nu reprezinta decat o poveste.Nu este nici o rusine in a-ti recunoaste limitele intr-o situatie delicata.Nu fă critică cu adieri de vânt.(ti-am dat un citat de pe o tablita daca turnata pe la 550 i.e.n.)

In rest astept sa imi distrugi din nou sursele...pline de dezinformare... rofl.gif (Poate revenim apoi la Solomonarii povestea cu limba romana alta data ca nu prea ma fascineaza...dar voi ati adus interesul aici)


Trimis de: Rovaniemi pe 3 Jul 2011, 08:33 PM

QUOTE(cocosel @ 3 Jul 2011, 07:12 PM) *
"Analele Chinei păstrează amănunte despre statutul şi mişcările triburilor pastorale, care pot fi adeseori distinse sub denumirea vagă de Sciţi sau Tărtari, succesiv vasali, duşmani şi cuceritori ai unui mare imperiu. . . De la vărsarea Dunării până la Marea Japoniei, longitudinea Sciţieii se întindea pe aproape 110 grade, care cuprindeau, pe această direcţie, peste 1.700 de localităţi. Triburile pastorale ale nordului au reuşit de două ori cucerirea Chinei" Edward Gibbon, "Istoria decăderii Imperiului Roman", 1835


Să-i moară imperiul cui crede data aia? rofl.gif

Păi bietul Gibbon a publicat volumele din Prăbușirea Imperiului Roman cam prin 1775-1790, nicidecum în 1835.

În rest, citatul e destul de exact, deși nu văd de unde naiba a apărut chestia cu 1700 de localități, și nici unde se pomenește de cucerirea Chinei de 2 ori:

The annals of China illustrate the state and revolutions of the pastoral tribes, which may still be distinguished by the vague appellation of Scythians, or Tartars; the vassals, the enemies, and sometimes the conquerors, of a great empire; whose policy has uniformly opposed the blind and impetuous valor of the Barbarians of the North. From the mouth of the Danube to the Sea of Japan, the whole longitude of Scythia is about one hundred and ten degrees, which, in that parallel, are equal to more than five thousand miles. The latitude of these extensive deserts cannot be so easily, or so accurately, measured ... ... ...

Trimis de: exergy33 pe 3 Jul 2011, 08:40 PM

QUOTE
Ce te face sa crezi ca a fost o editura din Romania...iti propun o recomandare amicala sa nu mai cauti pe Internet si Google si sa umbli prin biblioteci.Ti-as sugera unele mai indepartate nu autohtone. :jamie:


Am cerut codul ISBN al cartii, indiferent daca e vorba de cartea in engleza sau in alta limba, ca sa o pot gasi in bibliotecile alea mai indepartate sau mai apropiate ... si pe care vad ca nu l-ai dat.
Si as mai dori un link unde sa pot citi biografia "arheologului american William Shiller", pun in ghilimele deoarece, pana la probarea existentei lui, am tot dreptul sa ma indoiesc. :)


QUOTE
Nici macar...e naturalizat mexican ai vrut sa zici cu studii ample la Berlin.De unde si nebunia de al trece in panoplia germana.Citatul ii apartine....

Cineva nascut in Spania, cu activitate acolo, plecat mai tarziu in Mexic - din ratiuni politice - nu e spaniol?

QUOTE
Pere Bosch-Gimpera (1891 in Barcelona, Spain – 1974 in Mexico) was a Spanish-born Mexican archaeologist and anthropologist.

He arrived in Mexico with many other intellectuals during the Spanish Civil War. He became a Mexican citizen in 1971.
[...]

From 1916 to 1939, he was chair of Ancient and Medieval History at the University of Barcelona. At the same time he served as director of the Archaeological Research Service of the “Institut d'Estudis Catalans”. From the publication in 1919 of Prehistňria Catalana, he strongly advocated the use of Catalan in scientific publications. Between 1916 and 1931, he led the archaeological section of the museums of Barcelona; from 1931 to 1933, he was dean of the Faculty of Philosophy and Philology; between 1933 and 1939, he was rector of the University.


1939-1916 = 23 de ani de actitate sustinuta in tara natala, SPANIA
A devenit cetatean mexican cu trei ani inainte de a muri.

Citatul lui Gimpera :wub: ... tare as vrea sa-mi dea cineva titlul lucrarii, eventual si pagina, unde apare acest citat.


QUOTE
Nici Pittard nu a scris nimic ai? Dar acestea ce sunt?
« Dans le Dobroudja (Roumanie) ; notes de voyage » 1902, 166 p.
« La Roumanie », Paris 1917, 327 p.
« Les races et l'Histoire ; introduction ethnologique ŕ l’histoire » Paris, 1924, 619 p. Édition revue et corrigée avec addendum, 1953
« Les peuples des Balkans ; recherches anthropologiques dans la Péninsule des Balkans, spécialement dans la Dobroudja » Genčve, 1920, 634 p.


Esti culmea!
Iata ce spuneam aici:
QUOTE
In maglaweisul postat de cocosel am descoperit un nume nou, pe cel al lui Eugene Pittard. Nu stiu ce afirmatii a facut Pittard despre romani, nu am citit nimic scris de dansul, dar pentru doritori dau linkul cu biografia lui de pe wikipedia, in franceza (unica limba de pe site).
http://fr.wikipedia.org/wiki/Eug%C3%A8ne_Pittard


Afirmam ca nu am citit nimic de dansul, nu ca el nu ar fi scris nimic. Citesti in graba si nu esti atent la nuante.
In plus de asta, din moment ce eu insami am dat linkul din wikipedia, e de inteles ca am citit lista de lucrari .
Ceea ce observ acum e ca tu, nu stiu daca cu buna stiinta, i-ai scos din palmares tocmai una din lucrarile cele mai cunoscute : Les Tziganes ou Bohemiens, Geneva 1932 .

Apropo de Romania ... Cine doreste poate citi cateva din rezultatele studiilor intreprinse de Pittard in Dobrogea.

http://www.infodobrogea.ro/arta-si-cultura/mozaic-cultural/turco-tatarii-din-dobrogea-in-cercetarile-antropologice-ale-elvetianului-eugene-pittard/

QUOTE
Uite in nestiinta mea iti ofer unhttp://www.questia.com/PM.qst?a=o&d=880927sa citesti de acest elenist..atentie nu lingvist...una ii una alta ii alta...


Daca consideri ca acela e un link cu informatii :unsure: (chiar rog pe oricine sa-l acceseze) ...
Am descoperit ce ma interesa.
http://www.worldcat.org/title/formation-of-the-greek-people/oclc/1524384?tab=details
http://catalogue.nla.gov.au/Record/2274169


Nu denigrez sursele de informare ale nimanui, dar, cred ca esti de acord, atunci cand dai un citat trebuie in mod obligatoriu sa dai si referinta (numele cartii macar daca nu si anul publicarii, titlul articolului - daca e vorba de un articol -plus cel al jurnalului/revistei/magazinului/anuarului unde a fost publicat, mai ales in cazul in care aceste referinte ti-au fost cerute in mod expres.

Nu am de gand sa stric duminica mea si nici pe-a altora :) ... si nici sa-ti stric topicul despre solomonari.

postare placuta in continuare ...
:)

Trimis de: cocosel pe 3 Jul 2011, 08:56 PM

QUOTE(Rovaniemi @ 3 Jul 2011, 07:33 PM) *
Să-i moară imperiul cui crede data aia? rofl.gif

Păi bietul Gibbon a publicat volumele din Prăbușirea Imperiului Roman cam prin 1775-1790, nicidecum în 1835.

În rest, citatul e destul de exact, deși nu văd de unde naiba a apărut chestia cu 1700 de localități, și nici unde se pomenește de cucerirea Chinei de 2 ori:

The annals of China illustrate the state and revolutions of the pastoral tribes, which may still be distinguished by the vague appellation of Scythians, or Tartars; the vassals, the enemies, and sometimes the conquerors, of a great empire; whose policy has uniformly opposed the blind and impetuous valor of the Barbarians of the North. From the mouth of the Danube to the Sea of Japan, the whole longitude of Scythia is about one hundred and ten degrees, which, in that parallel, are equal to more than five thousand miles. The latitude of these extensive deserts cannot be so easily, or so accurately, measured ... ... ...



Ar fi bine sa crezi!!Pentru ca este vorba de momentul publicarii. thumb_yello.gif

Rovaniemi imi cer scuze...era intr-adevar 1845 sau 1835-1836(Harper&Brothers)...HISTORY OF THE DECLINE AND FALL OF THE ROMAN EMPIRE Edward Gibbon, Esq. With notes by the Rev. H. H. Milman Complete Contents 1782 (Written), 1845 (Revised)...

In rest trebuie sa mai cauti citatul... rolleyes.gif

Trimis de: Cucu Mucu pe 3 Jul 2011, 10:16 PM

QUOTE(Marduk @ 3 Jul 2011, 06:24 PM) *
Tot ce stim despre troieni stim de la greci, care ne-au spus ca-l venerau pe Apollo, reprezentand soarele, discul solar, or Zorastrismul are legatura cu soarele.


Toate religiile venereaza soarele, vazut ca principal factor in existenta vietii, dar si a mortii. Numai ca Apollo e putin diferit de ceea ce crezi tu ca e, zeul soarelui fiind Helios.
O insusire interesanta a lui era ca se tragea din lupi. De ce e interesanta?

hint: ce popor venera lupul? thumb_yello.gif


Solomonarii inca exista prin nordul Moldovei. jamie.gif

Trimis de: Erwin pe 4 Jul 2011, 01:03 AM

Cocoşel, Cucu Mucu, ce fac solomonarii în zilele noastre? Deţin informaţii, secrete, relicve, dovezi? Ar fi interesant de aflat! smile.gif

Trimis de: exergy33 pe 4 Jul 2011, 06:29 AM

Revin pentru ca omisesem ceva.

QUOTE(cocosel @ 3 Jul 2011, 07:12 PM) *
The Ethics of Asoka and the Religious Inspiration of the Achaemenids’, East and West, IsMEO, Vol. 34, Nos. 1-3 (Sept. 1984), pp. 55-74; ‘La Grande Madre nella cultura induista’, in Le Grandi Madri (a cura di Tilde Giani Gallino), Milano 1989, pp. 47-64; ‘La festa di Pongal a Madurai’, in Supplemento n.68 agli Annali dell’Istituto Universitario Orientale, vol. 51 (1991), fasc. 3, Napoli 1991, 85 pp., tavv. VIII; ‘Induismo e Islam nella storia del Subcontinente indiano. Ispirazione religiosa, confronto sociale, conflitti politici’, Studi e Materiali di Storia delle Religioni, vol. 70, (2004), pp.171-87; ‘Tempo, cosmo e liberazione nell’India antica’, ibid., vol. 73 (2007), pp. 371-94; ‘Italia e India alla luce della storia’, Il Veltro. Rivista della civiltŕ italiana, 5-6 (settembre-dicembre 2007), pp. 73-96; ‘Giuseppe Tucci e la lezione dell’India’, ibid., pp. 115-23; ‘L’Istituto Italiano per l’Africa e l’Oriente. Un ponte tra l’Italia e l’India’, ibid., pp. 125-30.

Batranul profesor inca mai tine cursuri ample despre Hinduism si civilizatii pierdute si are multe titluri publicate in reviste de specialitate...Dar ma indoiesc ca vei putea din fata unui calculator alaturi de prietenul ascuns Google sa poti emite o intreaga si ampla dizertatie asupra unui subiect in care de-a lungul timpului multi si-au frant anii.


Pana una alta observ cum te faci ca ploua . Cerusem altceva :

QUOTE
Pe Prof. Fabio Scialpi l-am descoperit la Universitatea Sapienza... cat despre activitatea lui stiintifica il las pe cocosel sa descopere articolele scrise de dansul, fie si in italiana, si sa posteze linkurile aici la Han. Vreau sa vad daca reuseste.
Macar unul ... asa de curiozitate
http://www.dip-storel.uniroma1.it/?q=user/29

Cerusem linkuri nu apa de ploaie wub.gif . Titlurile alea, plus cartea scrisa de dansul in italiana, le gasisem pe net.

http://www.amazon.co.uk/india-republic-madurai-date-Books/s?ie=UTF8&rh=n%3A266239%2Ck%3AIndia%20(Republic)%20Madurai%20to%20Date&page=1
Mi se pare de neinteles, ca sa nu zic suspect, ca o persoana pe care altii o dau drept referinta, sa nu aiba articole publicate in limba engleza (limba de circulatie in orice mediu stiintific) care sa se poata accesa pe net. Dar nici linkuri cu articolele in italiana nu am gasit.

... in schimb am gasit asta
http://www.italianfestival.indiatimes.com/events.xls


Cat despre solomonari... Ei pot fi gasiti doar printre hutulii din Bucovina, iar hutulii, la ora actuala, vorbesc o limba slava, mai exact o forma (dialect) a limbii ucrainene, dar mai putin literara.

Trimis de: Marduk pe 4 Jul 2011, 08:17 AM

QUOTE(Cucu Mucu @ 3 Jul 2011, 11:16 PM) *
Solomonarii inca exista prin nordul Moldovei.



QUOTE(Erwin @ 4 Jul 2011, 02:03 AM) *
Cocoşel, Cucu Mucu, ce fac solomonarii în zilele noastre? Deţin informaţii, secrete, relicve, dovezi? Ar fi interesant de aflat!


Aici gasiti mai multe despre http://www.dacii.ro/modules.php?name=News&file=article&sid=855 Azi din cate stiu solomonarii sunt foarte bun cunoscatori ai naturii, ai plantelor medicinale, etc. Eu cred ca sunt vechii șamani care s-au transformat in preoti in perioada regalitatii dacice iar apoi au devenit pustnici, sihastri, cred de asemeni ca exista o legatura intre acesti șamani, deveniți mai tarziu solomonari si preotii druizi ai celtilor.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)