Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Cronica Timpului _ Piramidele Egiptene

Trimis de: nefertiti-old pe 29 Oct 2004, 03:56 PM

Una dintre cele mai stranii si mai frumoase maxime pe care le-am auzit suna astfel: "Totul pe lume se teme de Timp, numai Timpul se teme de piramide"... Nici o alta infaptuire a geniului uman nu a fost in stare sa infrunte mileniile asa cum au facut-o piramidele egiptene!...

Monumente funerare ale atotputernicilor faraoni, temple sacre, depozitare pentru eternitate ale intelepciunii si stiintei - nu vom sti cu siguranta niciodata ce gind a dominat mintea celor ce au hotarit destinatia acestor extraordinare constructii. Pentru explicarea functiilor piramidelor n-au lipsit, fireste, nici ipoteze hazardate, mai mult sau mai putin fanteziste: silozuri pentru grine, temple pentru cultul Soarelui, diguri pentru oprirea... furtunilor de nisip ce veneau dinspre desert. Pliniu cel Batrin, in a sa "Istorie Naturala", afirma ca motivul care i-a facut sa ridice aceste monumente a fost fie "frica de a lasa comorile lor pe miinile urmasilor sau dusmanilor", fie "teama de a nu lasa poporul fara ocupatie". Cit adevar, cit pret putem pune pe multe din relatarile surselor antice referitoare la destinatia acestor monumente - e greu de stiut. Sintem insa indreptatiti sa credem ca piramidele, asa cum si cit le cunoastem noi azi, par a fi deopotriva monumente funerare, temple sacre si depozitare ale cunostintelor. Ele sint amplasate pe malul sting al Nilului, la marginea estica a platoului libian care se intinde intre fertila cimpie a fluviului si desert. Pe o distanta de circa 30 km, de la nord la sud, piramidele se inalta grupate in sase zone - Abu Roach, Gizeh, Zaniet-el-Arian, Abusir, Sakkarah si Dahsur.

Denumirea de "piramida" pare sa provina din cuvintul caldeean "urimmiddin" (tr. literara, "luminile-masurile"). In ebraica veche, "urim" inseamna "revelatie". Vechii greci, privind piramida lui Kheops, probabil in lumina rosiatica a asfintitului, aveau impresia ca aceasta e invaluita in flacari, motiv pentru care au numit acest gen de constructie "piramida", adica "rug" - ne-am ingaduit sa folosim aceasta constructie cu iz metaforic in titlu (de altminteri, expresia greceasca e inrudita, ca semnificatie, cu piramidonul nostru cel de toate zilele!). In sfirsit, in limba copta cuvintul "pirimit" sau "piremit" inseamna "a zecea parte". (...)

Adrian Hoaja, Magazin.

Haideti sa vorbim despre piramide, despre misterul constructiei lor, despre ceea ce inseamna ele samd.

Trimis de: actionmedia pe 29 Oct 2004, 04:11 PM

In sfarsit nefertiti s-a hotarat sa-si dezvaluie secretele. rolleyes.gif
Asteptam cu nerabdare sa ne luminezi. Ai avut sau nu ai avut pirmaida? Se zice ca ai avut dar ti-au daramat-o oamenii rai, asa e?

Trimis de: nefertiti-old pe 29 Oct 2004, 04:12 PM

Eu nu am piramida decat aici la Han. Si e publica, nu are secrete. tongue.gif

P.S. Mai bine ai spune ce crezi tu despre piramidele alea adevarate, nu despre a mea. tongue.gif

Trimis de: actionmedia pe 29 Oct 2004, 04:45 PM

QUOTE (nefertiti @ 29 Oct 2004, 05:25 PM)
P.S. Mai bine ai spune ce crezi tu despre piramidele alea adevarate, nu despre a mea. tongue.gif

sorry.gif Pai cand m-am referit eu la piramida ta?
Ca sa nu existe dubii, nu am vazut niciodata piramida lui Nefe.
hh.gif rofl.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 29 Oct 2004, 04:50 PM

harhar.gif

Trimis de: bdl pe 29 Oct 2004, 08:55 PM

Mai,
Ce piramida mea se discuta aici?
Piramidele nu au niste chestii intunecoase in ele, asa ca niste tuneluri? Si strimte? Si umede?
Aaaaa, confund eu cu altceva, scuze....
Da-da, am citit de piramide... au forma piramidala si sufera de efectul de piramida... efect care e folosit in medicina... asa a aparut ...piramidonul....
Nefe, te-am pupat pe piramida... hh.gif

Trimis de: IO pe 29 Oct 2004, 09:48 PM

Offtopic
Cand va hotarati sa discutati si serios despre piramide, va rog sa ma anuntati si pe mine.
/Offtopic

Piramide exista in foarte multe alte locuri, nu doar in Egipt (daca vreti sa discutam doar de cele egiptene in aces topic, no problemo). Insa primele piramide construite pe Terra se pare ca au fost cele construite de daci. Conf. Dr. Ioan Ticleanu, de la Facultatea de geologie a Universitatii din Bucuresti spune ca varful muntelui Toaca (1900 m), care are o forma piramidala, cu baza absolut patrata, cu latura de 296 m, înaltimea de 107 m, iar panta dinspre partea de nord este de 52ș, identica cu binecunoscuta piramida a lui Keops. Asemanarile dintre vârful Toaca si piramida lui Keops sunt tulburatoare, astfel raportul dintre laturile bazei si înaltime are aceleasi valori, dar piramida Toaca are o vechime de cel putin 10 mii de ani, pe când piramida lui Keops este datata de 2500 ani î. de Hr., ceea ce duc la ipoteza ca piramidele egiptene îsi au arhetipul în Ceahlau. Din cercetarile facute se crede ca vârful muntelui Toaca a fost modelat în forma de piramida. "Egiptenii au construit mai întâi piramida în trepte, apoi asa numitele piramide strâmbe, apoi cele drepte. Toate trei modelele se regasesc la Toaca", spune dl Ticleanu. Lânga Toaca se afla vârful Panaghia (un alt nume pentru Maica Domnului) si Piatra Ciobanului, toate trei asezate pe aceiasi axa. Piatra Ciobanului se afla la vest de Toaca, la fel ca si mormântul lui Osiris, divinitate suprema a egiptenilor, care era cioban, fata de templul aflat în apropierea sa.

Trimis de: caa pe 30 Oct 2004, 12:16 PM

Insa primele piramide construite pe Terra se pare ca au fost cele construite de daci

IO, dar dacii au construit înaintea egiptenilor? Sau cum? blink.gif

Trimis de: IO pe 30 Oct 2004, 02:20 PM

Da, asta rezulta si din pasajul pe care l-am postat. Cu 7.500 de ani inaintea egiptenilor, dacii construiau piramide. As aminti cele 9 piramide de pamant de la Sona, piramidele de lemn (mai micI dar mult mai eficiente decat cele de piatra) si cultul solar, comun atat dacilor cat si egiptenilor. Cuvantul RAZA semnifica RA ZEUL, o posibila legatura intre RA si RAM/RAMA. Fireste, sunt doar ipoteze... rolleyes.gif Dar, asa cum spunea si dr. Ticleanu, atat timp cat argumentele care le sustin sunt mai puternice decat cele care le infirma, putem tine linistiti cont de ele.

Trimis de: dead-cat pe 30 Oct 2004, 03:29 PM

si de unde se stie ca erau daci? sau ca erau piramide? blink.gif

facind abstractie ca panta se exprima in procente, daca unghiul de inclinare a laturii catre nord e 52grade la dimensiunile postate mai sus, piramida n-are cum sa fie dreapta. altfel ca la cele egiptene. ma gindesc ca or mai fi "pante" pe lumea asta de 52 de grade. si Toaca nu-i "decit" un munte.

Trimis de: IO pe 30 Oct 2004, 07:40 PM

QUOTE
si de unde se stie ca erau daci? sau ca erau piramide?

Ai un fir al Ariadnei la dispozitie: Conf. Dr. Ioan Ticleanu, de la Facultatea de Geologie a Universitatii din Bucuresti.
Stai de vorba cu el, cred ca e persoana cea mai potrivita pentru a te lamuri care-i diferenta dintre un munte si o piramida.


Trimis de: dead-cat pe 30 Oct 2004, 08:15 PM

spre deosebire de numitul geolog, eu par sa discern intre o piramida si un con.
sau un simplu munte.
insirarea poate continua.

daca-si imagineaza ca un munte e o piramida dacica, de pe vremea cind dacii nici nu existau, din partea mea, mai sunt si altii, ca alde Napoleon Savescu.
dar daca muntele are unghiul de panta 52 de grade la nord asta-i singurul lucru care-l are in comun cu piramidele egiptene.

http://www.alpinet.org/foto/2004/09/14/YzI0OGQyNDdlYmZkMzNkMTk1ZjljMjE3YTMxOWRhMWfoto_25120.jpg care piramida? blink.gif

Trimis de: bdl pe 31 Oct 2004, 12:40 AM

Mda, nu prea arata a piramida.....cine stie....

Trimis de: nefertiti-old pe 2 Nov 2004, 03:31 PM

QUOTE (IO @ 29 Oct 2004, 10:48 PM)

varful muntelui Toaca (1900 m), care are o forma piramidala

Din cercetarile facute se crede ca vârful muntelui Toaca a fost modelat în forma de piramida.

Forma piramidala nu echivaleaza cu o piramida.

Si cine a modelat varful asta, mama natura?

Trimis de: abis pe 2 Nov 2004, 03:57 PM

Cine altcineva?! Eu nu vad in fotografie nici o urma a interventiei umane.

Trimis de: nefertiti-old pe 2 Nov 2004, 04:01 PM

Pai il intrebam pe IO. wink.gif

Trimis de: dead-cat pe 2 Nov 2004, 04:14 PM

pai las' ca i-au dat "dacii" o forma mai...naturala, sa aibe ce scrie trupa lu' Napoleon. rofl.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 2 Nov 2004, 04:16 PM

Pe bune, majoritatea muntilor au forma aia, ce draq?! laugh.gif

Trimis de: Achernar pe 2 Nov 2004, 04:16 PM

Daca ar fi asa cum zice profu ala atunci .... In primul rand, acum 10000 de ani omul nu folosea metale. Bronzul a inceput sa fie folosit acum 6500 de ani. Deci aia care cica au cioplit stancile pe-acolo au facut-o probabil cu unelte din piatra. Nici nu vreau sa-mi inchipui ce s-au chinuit saracii oameni. Probabil 'scluptarea' unui varf de munte doar cu topoare facute din cataroaie ar presupune zeci de ani si sute de insi dispusi sa munceasca zi si noapte pentru treaba asta. Si ce-ar implica asta ? Ceva de-a dreptul incredibil : stramosii romanilor chiar MUNCEAU ! Si nu oricum, ci non-stop ! Si fara bani ! Cred ca de-aia au si murit, fraierii ...

Trimis de: nefertiti-old pe 2 Nov 2004, 04:18 PM

rofl.gif rofl.gif rofl.gif

Si s-au ingropat singuri acolo, ca sa aiba si un rost 'toacele' alea. laugh.gif

Trimis de: IO pe 2 Nov 2004, 05:23 PM

Bull's eye! spoton.gif Ce dragut sa faci misto de proprii stramosi (cred ca e o caracteristica unica a poporului roman)... Cand n-ai trecut, n-ai prezent. Si este exclus sa ai vreodata un viitor.

Trimis de: dead-cat pe 2 Nov 2004, 05:28 PM

pina si demonstratia ca 'ai de-acu 7500 de ani ar fi stramosii nostrii (oricum ai mei sigur nu) e neclara (ingaduitor formulat). devil.gif

dar tot asa de fara viitor e cind simti nevoia sa-ti fabrici trecutul retro, incercind cu tot dinadins sa cauti glorie unde nu este, indiferent cit de ridicol si nestiintific ar fi (asta apropo de Napoleon si fani). chestia-mi aminteste de Chekov din "Star Trek" pentru care orice inventie de pe planeta a fost de fapt de origine ruseasca.

Trimis de: nefertiti-old pe 2 Nov 2004, 05:30 PM

QUOTE (IO @ 2 Nov 2004, 06:23 PM)
Bull's eye! spoton.gif Ce dragut sa faci misto de proprii stramosi (cred ca e o caracteristica unica a poporului roman)... Cand n-ai trecut, n-ai prezent. Si este exclus sa ai vreodata un viitor.

Pai nu ne-ai demonstrat nimic pana acum. Iar daca tot esti fan al minunatilor daci, cred ca este un topic special pe undeva.

Trimis de: caa pe 2 Nov 2004, 05:35 PM

Mda, una peste alta ne-am îndepărtat de piramidele egiptene destul de mult. De fapt, dacă stau şi mă uit în urmă văd că mai nimic nu am aflat despre piramidele propriu-zise. Apropo: le-a văzut cineva cu proprii ochi, acolo, la faţa locului?

Trimis de: dead-cat pe 2 Nov 2004, 05:37 PM

n-am fost inca in egipt sad.gif
sunt prea zgircit. blink.gif in concediu ma duc in Romania rolleyes.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 2 Nov 2004, 05:38 PM

Atunci ai putea vizita 'toaca' rofl.gif .

Trimis de: actionmedia pe 2 Nov 2004, 05:42 PM

Piramide Egiptene si despre ele am vazut doar pe Discovery. De citit am mai citit pe ici pe colo cate ceva. Nu m-a convins inca nimic sa accept vreo teorie vehiculata despre ele. Ceea ce cred eu deocamdata este ca aceste pirmaide sunt rezultatul unei trufii nemarginite a Faraonilor care le-au construit. L-a inceput mormintele erau niste constructii mici, apoi pe masura trecerii timpului fiecare nou faraona cautat sa-si faca o piramida si mai mare pentru a arata cat de tare si de mare este el si cat de mult il iubesc zeii pe el.

Trimis de: nefertiti-old pe 2 Nov 2004, 05:47 PM

Nici eu nu le-am vazut, desi imi doresc. Am doar niste poze, de la cineva care a fost acolo si am vazut diverse documentare. Plus cartile citite despre tot ce inseamna Egipt. Cat despre ceea ce difuzezea Discovery, daca initial emisiunile lor erau despre misterul care inconjoara piramidele si posibila 'mana extraterestra' care le-a construit, mai nou ei merg tot mai mult pe ipoteza ca le-au facut oamenii.

Trimis de: actionmedia pe 2 Nov 2004, 05:54 PM

Nu am nici o indoiala ca piramidele au fost facute de oameni. Problema este cu ce tehnologie. Se pare ca s-a gasit o solutie compatibila cu tehnologia vremii.
Probelma principala era cum au fost cocotate acele blocuri de piata la acea inaltime.
Raspunsul este cat se poate de simplu: rampa. Dar nu orice fel de rampa, o rampa in spirala.
Se mai pune problema materialelor. De unde au fost aduse si cum au fost transportate.
Legat de Piramide Egiptene, pentru cine nu a jucat, jocul Cleopatra Pharao este foarte instructiv.

Trimis de: caa pe 2 Nov 2004, 05:56 PM

Este incredibil ce fascinaţi au fost oamenii din toate timpurile de aceste construcţii (cu mici excepţii, gen actionmedia smile.gif ) Şi, din cîte observ eu (tot la Discovery biggrin.gif ) fascinaţia creşte pe măsură ce se află tot mai multe din secretele lor. Sînt totuşi primele realizări remarcabile ale omului civilizat. Un om provenit dintr-o societate atît de stranie, încît chiar pare un extraterestru (mă refer la egipteanul din antichitate)!

Trimis de: IO pe 2 Nov 2004, 06:00 PM

dead-cat

QUOTE
pina si demonstratia ca 'ai de-acu 7500 de ani ar fi stramosii nostrii (oricum ai mei sigur nu) e neclara (ingaduitor formulat).

Aia nu se dorea o demonstratie a continuitatii unui neam pe aceste pamanturi. Ai inteles aiurea.

QUOTE
dar tot asa de fara viitor e cind simti nevoia sa-ti fabrici trecutul retro, incercind cu tot dinadins sa cauti glorie unde nu este, indiferent cit de ridicol si nestiintific ar fi (asta apropo de Napoleon si fani).

De unde stii tu unde este gloria si unde nu este? Zici ca Napoleon Savescu e ridicol? Adu argumente care sa-i contrazica argumentele. Formuleaza tu ipoteze care sa explice mai bine ceea ce explica ipotezele lui. Pana atunci, esti un neica-nimeni pe net care arunca cu noroi in cineva. Poti observa ridicolul situatiei tale? yikes.gif

nefertiti

QUOTE
Pai nu ne-ai demonstrat nimic pana acum.

Eu n-am facut vreo afirmatie, am dat un citat. Cand o sa afirm ceva, atunci sa-mi ceri demonstratii. Dar nu uita: ca sa primesti ceva, trebuie intai sa meriti. ohyeah.gif Poate ca acum meriti o informatie simpla, de ex. tot ceea ce sustine Napoleon Savescu este corect. Ca sa primesti insa si argumente irefutabile (pe care bietul dr. Savescu poate doar le viseaza) trebuie sa meriti. Dovedeste ca meriti (nu mie, tie) si argumentele vor veni la tine (singure).

QUOTE
Iar daca tot esti fan al minunatilor daci, cred ca este un topic special pe undeva.

E ca si cum ai spune ca "esti un fan al minunatilor tai parinti". Da, bineinteles ca sunt, la tine in familie sunteti dusmani? ohmy.gif Iar daca informatia ca dacii au construit piramide inaintea egiptenilor a trecut pe langa tine ca apa pe langa gasca, hai sa discutam strict de piramidele egiptene. Nickname-ul ales de tine pare sa indice oarece cunostinte in domeniu. Poti sa enumeri 7 functii ale Marii Piramide?


Trimis de: dead-cat pe 2 Nov 2004, 06:01 PM

slightly offtopic (dar ma va ierta faraoana laugh.gif):

acu 2 ani cind au trimis pyramide explorer-ul sa gaureasca acea placa, se stabilise cu o zi inainte pe un forum un top ten cu ce se va gasi dincolo de acea placa.

nu-mi mai amintesc toate punctele, dar printre ele era: osama bin laden, gilbert goffrey, inscriptia "Kilroy was here" iar pe locul 1 parca a fost John Cleese (Monthy Pythons) care spunea "getlemen, i belive it's a bit dark in here." laugh.gif

Trimis de: abis pe 2 Nov 2004, 06:07 PM

QUOTE (IO @ 2 Nov 2004, 06:00 PM)
Poate ca acum meriti o informatie simpla, de ex. tot ceea ce sustine Napoleon Savescu este corect.

Asta nu-i informatie, ci opinie.

Trimis de: dead-cat pe 2 Nov 2004, 06:12 PM

QUOTE

Aia nu se dorea o demonstratie a continuitatii unui neam pe aceste pamanturi. Ai inteles aiurea.

tocmai aceasta demonstratie n-a reusit s-o faca inca nimeni, numarind de la 7500 BC incoace.
QUOTE

De unde stii tu unde este gloria si unde nu este? Zici ca Napoleon Savescu e ridicol? Adu argumente care sa-i contrazica argumentele. Formuleaza tu ipoteze care sa explice mai bine ceea ce explica ipotezele lui. Pana atunci, esti un neica-nimeni pe net care arunca cu noroi in cineva. Poti observa ridicolul situatiei tale?

eu nu confund munti cu piramide si nu vad daci in america de sud, nici macar la luna plina. e diferenta dintre a te baza pe o argumentatie demonstrata (sau demonstrabila) si afirmatiile unui grup de luncatici. exact asta-i motivul pentru care nici un cercetator cu un minim de respect pentru o procedura de research stiintifica nu-si pierde vremea cu asemenea aiureli.
QUOTE

Poate ca acum meriti o informatie simpla, de ex. tot ceea ce sustine Napoleon Savescu este corect.

si documentatia pentru acest fapt este adusa de purcei cu aripi.
QUOTE

Dovedeste ca meriti (nu mie, tie) si argumentele vor veni la tine (singure).

sigur ca da. asa functioneaza cercetarea. crede si raspunsurile vin de la sine. rofl.gif
QUOTE

daca informatia ca dacii au construit piramide inaintea egiptenilor a trecut pe langa tine ca apa pe langa gasca, hai sa discutam strict de piramidele egiptene.

dacii n-au construit piramide, iar tu confunzi intentionat un munte cu o piramida. dupa cum am mai zis, poti sa-i zici la un munte piramida si poti sa-i zici si carburator de elicopter, dar pentru restul lumii e tot un simplu munte. chiar daca are panta (sic) de 52 de grade.

Trimis de: IO pe 2 Nov 2004, 06:40 PM

QUOTE
tocmai aceasta demonstratie n-a reusit s-o faca inca nimeni, numarind de la 7500 BC incoace.

De unde stii? Esti expert in dacologie? Istorie? Arheologie?

QUOTE
e diferenta dintre a te baza pe o argumentatie demonstrata (sau demonstrabila) si afirmatiile unui grup de luncatici. exact asta-i motivul pentru care nici un cercetator cu un minim de respect pentru o procedura de research stiintifica nu-si pierde vremea cu asemenea aiureli.

Care-i argumentatia demonstrata (sau demonstrabila) care contrazice afirmatiile lui Savescu? Iti spun eu: nici una. E o mare lipsa in cunostintele pe care le avem despre daci. Daca-ti spun si ca este intretinuta in mod voit, o sa ma acuzi ca-s adeptu' teoriei conspiratiei? OK, ramai la Roessler... rofl.gif

QUOTE
si documentatia pentru acest fapt este adusa de purcei cu aripi.

Am spus informatie "simpla", nu te grabi ca fata mare. Ex. "dead-cat sta prea mult la calculator".

QUOTE
sigur ca da. asa functioneaza cercetarea. crede si raspunsurile vin de la sine.

Nu, cercetarea - si orice demers uman - functioneaza pe principiul ca atunci cand s-au depus eforturile necesare si suficiente pentru atingerea unui tel oarecare, de cele mai multe ori telul respectiv este atins. La fel este si cand faci efortul sa meriti un lucru. Acel lucru vine la tine, dar nu de la sine cu de la tine. jamie.gif

QUOTE
dacii n-au construit piramide[...]

Fals. Du-te la Sona sa vezi cu ochii tau cele 9 piramide de pamant.

QUOTE
iar tu confunzi intentionat un munte cu o piramida.

Nu confund, n-am intentia sa confund, iar dacii isi terasau muntii considerati strategici pentru apararea anumitor obiective. Rezultatul era un munte-piramida. Gasesti sute de referinte la acest obicei, nu trebuie sa faci cine stie ce efort.

QUOTE
dupa cum am mai zis, poti sa-i zici la un munte piramida si poti sa-i zici si carburator de elicopter, dar pentru restul lumii e tot un simplu munte.

Dupa cum zic, unui munte-piramida (pe care s-au construit fortificatii care i-au dat forma piramidala) poti sa-i zici doar munte, dar pentru restul lumii e tot un simplu munte-piramida. Intreaga zona a Muntilor Orastiei e asa. Ce atatea discutii sterile? Go and see it for yourself.

Trimis de: dead-cat pe 2 Nov 2004, 07:11 PM

QUOTE

De unde stii? Esti expert in dacologie? Istorie? Arheologie?

informatiile sunt publice si accesibile. stiu sa citesc. si din fericire pot citi si in alta limba decit cea romana. daca-ti imaginezi ca studiul perioadei preistorice europene e rezervata exclusiv geologiilor romani, te inseli.
QUOTE

Care-i argumentatia demonstrata (sau demonstrabila) care contrazice afirmatiile lui Savescu?

el trebuie prima data sa demonstreze ca s-a intimplat ceva si nu eu ca nu s-a intimplat. iar el, ca si Dänniken de altfel, pune niste afirmatii pe tabla ca "asa este". de aia nici nu-l ia nimeni in serios.
QUOTE

Daca-ti spun si ca este intretinuta in mod voit, o sa ma acuzi ca-s adeptu' teoriei conspiratiei?

da. pentru ca, ce spui tu sunt povesti. oricine care e interesat poate citi. infomatia nu (mai) e exclusiva.
QUOTE

OK, ramai la Roessler...

ce are sula cu prefectura? roessler se referea la complet alta perioada. noi vorbim de 7500AD pina la prima amintire a daciilor.
QUOTE

Am spus informatie "simpla", nu te grabi ca fata mare. Ex. "dead-cat sta prea mult la calculator".

faptul ca-i pui un label "informatie simpla" n-o face un pic mai adevarata.
QUOTE

Nu, cercetarea - si orice demers uman - functioneaza pe principiul ca atunci cand s-au depus eforturile necesare si suficiente pentru atingerea unui tel oarecare, de cele mai multe ori telul respectiv este atins. La fel este si cand faci efortul sa meriti un lucru. Acel lucru vine la tine, dar nu de la sine cu de la tine.

foarte frumos. si n-are absolut nimic de-aface cu procedura stiintifica de a analiza o teorie. cu alte cuvinte, daca eu "merit" ceva sau nu este incomesurabil, chiar fesenistic de irrelevant pentru valoare de adevar a teoriei.
QUOTE

Fals. Du-te la Sona sa vezi cu ochii tau cele 9 piramide de pamant.

movile.
QUOTE

Nu confund, n-am intentia sa confund, iar dacii isi terasau muntii considerati strategici pentru apararea anumitor obiective. Rezultatul era un munte-piramida. Gasesti sute de referinte la acest obicei, nu trebuie sa faci cine stie ce efort.

am postat linkul catre o poza. unde-i piramida?
QUOTE

Dupa cum zic, unui munte-piramida (pe care s-au construit fortificatii care i-au dat forma piramidala) poti sa-i zici doar munte, dar pentru restul lumii e tot un simplu munte-piramida. Intreaga zona a Muntilor Orastiei e asa. Ce atatea discutii sterile? Go and see it for yourself.

poate ai defini ce intelegi printr-o piramida.

Trimis de: Achernar pe 2 Nov 2004, 07:41 PM

QUOTE (IO @ 2 Nov 2004, 05:23 PM)
Bull's eye! spoton.gif Ce dragut sa faci misto de proprii stramosi (cred ca e o caracteristica unica a poporului roman)... Cand n-ai trecut, n-ai prezent. Si este exclus sa ai vreodata un viitor.

Se poate, insa interesant e faptul ca trecutul, prezentul si viitorul meu ma privesc personal. Iar dumneata n-ai ce sa comentezi referitor la aceste aspecte. Clar ?
Tot ca opinie personala, nu cred in existenta unei 'piramide dacice' in zona varfului Toaca. Si e dreptul meu sa nu cred. Asa-mi urla mie in urechi logica. Sau asa am eu chef. Nu conteaza. Care-i problema dumitale ?
Si am chef sa-mi clamez aici neancrederea. Aceeasi intrebare : care-i problema dumitale ? In ce calitate iti dai cu parerea in ceea ce priveste opiniile mele personale ?

Trimis de: dead-cat pe 2 Nov 2004, 08:05 PM

na si tu smile.gif
daca nu ne discutam reciproc opiniile, despre ce palaria mea ™ © mai discutam apoi? laugh.gif

Trimis de: Cla pe 2 Nov 2004, 09:18 PM

QUOTE (dead-cat @ 2 Nov 2004, 04:37 PM)
n-am fost inca in egipt sad.gif
sunt prea zgircit.  blink.gif  in concediu ma duc in Romania  rolleyes.gif

Gimme the five, dead-cat biggrin.gif
Nici n-as avea chef de Egipt, ce-i acolo in afara de piramide? Pustiu, dromaderi, cobre, scorpioni, bombe si the pusheala hh.gif
Mai bine oi, gaste si praf in RO. Si munti-piramida, munti-om, munti-babe... rofl.gif

hmm.gif Or fi furat egiptenii un varf-piramida din RO si asa ne-au lasat Retezatul...?? Problema n-ar fi fost, un pic pe Dunare in jos, dup-aia de traversat 2 baltoace, iacata Nilul, gata. spoton.gif

Trimis de: IO pe 2 Nov 2004, 10:47 PM

QUOTE (Achernar)
Se poate, insa interesant e faptul ca trecutul, prezentul si viitorul meu ma privesc personal. Iar dumneata n-ai ce sa comentezi referitor la aceste aspecte. Clar ?
Tot ca opinie personala, nu cred in existenta unei 'piramide dacice' in zona varfului Toaca. Si e dreptul meu sa nu cred. Asa-mi urla mie in urechi logica. Sau asa am eu chef. Nu conteaza. Care-i problema dumitale ?
Si am chef sa-mi clamez aici neancrederea. Aceeasi intrebare : care-i problema dumitale ? In ce calitate iti dai cu parerea in ceea ce priveste opiniile mele personale ?

Nu-mi amintesc sa-ti fi adresat vreun cuvant. De fapt, pana la interventia de mai sus, nici nu ti-am observat prezenta pe Han. Asta probabil datorita faptului ca opiniile "dumitale" personale sunt de o logica tipatoare. Clar?

dead-cat

QUOTE
el trebuie prima data sa demonstreze ca s-a intimplat ceva si nu eu ca nu s-a intimplat. iar el, ca si Dänniken de altfel, pune niste afirmatii pe tabla ca "asa este". de aia nici nu-l ia nimeni in serios.

Nu e chiar atat de simplu. Conform acestei viziuni, ar trebui sa sarim de la un mare niente la legi stiintifice, fapte istorice etc. absolut sigure, demonstrate si paracunoscute. Ei bine, pana la proba finala si recunoasterea unanima, fiecare teorie trece printr-o perioada ingrata in care e blamata, ridiculizata etc. Si, in tot acest timp, strange argumente. Nu ma trasform in avocatul lui Savescu, cu care n-am nimic de impartit, dar nu pot sa nu remarc ca teoria lui este adevarata, prin prisma a tot ceea ce stiu si pot investiga personal despre daci si premergatorii lor. Ergo, pana cand toata lumea va imbratisa aceste "teorii", raman la parerea ca numarul argumentelor pro este mai mare decat al argumentelor contra, fapt prezentat si de prof. Ticleanu.

QUOTE
faptul ca-i pui un label "informatie simpla" n-o face un pic mai adevarata.

Din pacate n-ai inteles ce am vrut sa spun. In prima instanta se face o afirmatie, apoi se sustine cu argumente. In discutia cu nefertiti, m-am oprit la afirmatia initiala (nepresupunand insa prin aceasta ca simpla afirmare tine loc si de demonstratie), spunand ca argumentele in sprijinul acestei afirmatii initiale ii vor parveni cand va depune toate eforturile pentru obtinerea lor.

QUOTE
foarte frumos. si n-are absolut nimic de-aface cu procedura stiintifica de a analiza o teorie. cu alte cuvinte, daca eu "merit" ceva sau nu este incomesurabil, chiar fesenistic de irrelevant pentru valoare de adevar a teoriei.

dead-cat, chiar avem o problema de comunicare. Unde am spus ca eforturile au vreo legatura cu "valoarea de adevar" a unei teorii? Eu vorbeam de simplul fapt ca trebuie sa muncesti ca sa obtii rezultate. Da, se prea poate ca acele rezultate sa nu fie chiar ce te-ai asteptat (si atunci se cheama ca ai muncit de pomana), dar ce-are asta a face cu "procedura stiintifica de a analiza o teorie"? blink.gif

QUOTE
movile.

Piramide. O simpla movila nu presupune interventia omului. "Formele de pamant" (ca sa fim neutri) de la Sona sunt human-made.

QUOTE
am postat linkul catre o poza. unde-i piramida?

In orice caz nu in poza postata de tine. Dar s-ar putea sa fie in varful muntelui Toaca... ohyeah.gif

QUOTE
poate ai defini ce intelegi printr-o piramida.

Dpdv arhitectural, inteleg o constructie avand in general ca baza un patrat si 4 pereti de forma triunghiulara care se intalnesc intr-un varf comun

Dpdv geometric, un poliedru avand o baza poligonala si fete triunghiulare cu un varf comun.

Dpdv cristalin, o forma a carei fiecarei fata ii intersecteaza axa verticala si doua axe laterale (sau o singura axa laterala, in sistemul tetragonal)

Dpdv anatomic, structurile asemanatoare unei piramide ca si corp geometric, cum ar fi: oricare din masele conice proiectate de medula renala in pelvisul renal, cele 2 manunchiuri de fibre motorii din cortex care ajung la medulla oblongata, piramida nazala etc.

Dpdv conceptual, o structura imateriala construita pe o baza-suport si care se ingusteaza gradual catre varf (ex. ierarhiile piramidale, piramida socioeconomica samd)






Trimis de: Achernar pe 2 Nov 2004, 11:06 PM

Nu. Nu e clar.
Atat timp cat nu aduci in sprijinul afirmatiilor dumitale fotografii, filme, masuratori topografice, schite, etc, nimic nu e clar.
Ai aceste materiale ? Ma tem ca nu. Pentru ca nici nu ai de unde sa le ai.

Trimis de: abis pe 3 Nov 2004, 10:55 AM

QUOTE (IO @ 2 Nov 2004, 10:47 PM)
QUOTE
am postat linkul catre o poza. unde-i piramida?

In orice caz nu in poza postata de tine.

Daca postezi tu o fotografie edificatoare, lamurim problema. Ce zici?

Trimis de: nefertiti-old pe 3 Nov 2004, 11:03 AM

Hmmm, IO iti atrag atentia ca ai inceput sa vorbesti pe un ton si intr-un limbaj ce jignesc. Daca altii nu sunt de aceeasi parere cu tine, nu inseamna ca ei gresesc. Respecta opinia celorlalti si incearca sa discuti civilizat. wink.gif

Ca sa nu mai spun ca ideea initiala era a unei discutii despre piramidele EGIPTENE, nu despre muntii din Ro. thumb_yello.gif

Trimis de: IO pe 3 Nov 2004, 12:48 PM

QUOTE
Hmmm, IO iti atrag atentia ca ai inceput sa vorbesti pe un ton si intr-un limbaj ce jignesc. Daca altii nu sunt de aceeasi parere cu tine, nu inseamna ca ei gresesc. Respecta opinia celorlalti si incearca sa discuti civilizat.

Fiecare are adevarul propriu - care corespunde intr-o masura mai mare sau mai mica realitatii. Aici ma incadrez si eu, si tu si toti ceilalti. Nu vad de ce n-ar fi asta ceva de respectat.

QUOTE
Ca sa nu mai spun ca ideea initiala era a unei discutii despre piramidele EGIPTENE, nu despre muntii din Ro.

OK, hai sa discutam de piramidele egiptene. Daca au fost construite, or fi avut si un scop, nu? biggrin.gif Oare ce functii or fi avut? Oare ce functii mai au inca? Te-am intrebat si pe tine, acum ii intreb si pe ceilalti: cine poate sa enumere 7 functii ale Marii Piramide? wink.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 3 Nov 2004, 12:59 PM

Te referi la Piramida lui Keops, nu?

Nu stiu cate sunt PRESUPUSELE ei functii, unii spun ca ar fi fost un soi de observator astronomic, altii ca e un simplu mormant faraonic.

Trimis de: Antont pe 3 Nov 2004, 01:05 PM

Care sint de fapt acele 7 functii? Eu personal nu stiu.

Trimis de: IO pe 3 Nov 2004, 01:22 PM

1. Loc de initiere
2. Loc de studiu - biblioteca
3. "Far"/jalon terestru
4. "Far"/jalon astral (asta n-o discut, credeti ce vreti... sau nu ohyeah.gif )
5. Mormant faraonic, cum ai spus si tu. Insa nu orice mormant, cercetarile facute recent in "camera regelui" si in culoarele adiacente conduc la concluzia ca sufletul faraonului era ajutat (ghidat) sa plece prin sus-numitele culoare. Nu e concluzia mea, ci a cercetatorilor... cred ca s-a difuzat de cel putin 20 de ori pe Discovery documentarul cu pricina. Daca vrei concluziile si parerile mele personale, let me know.
6. Instrument de influentare energetica a mediului. "Efectul de piramida" nu actioneaza doar la 1/3 de baza si 2/3 de varf in cazul piramidei cu baza patratica dreapta, ci si in exterior... Ma rog, o dam in piramidologie interna/externa si o sa devenim offtopic.
7. Pastrator al unor informatii incastrate in dimensiunile ei. Motiv pentru care Marea Piramida se mai numeste si "Biblia de piatra".

Cam astea, draga nefertiti, ar fi PRESUPUSELE functii ale Marii Piramide. Cu care sunteti de acord , cu care nu sunteti? Let's discuss, people. smile.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 3 Nov 2004, 01:36 PM

QUOTE (IO @ 3 Nov 2004, 02:22 PM)
Daca vrei concluziile si parerile mele personale, let me know.

Ok, vreau sa stiu.

Si mi-ai ramas dator cu un raspuns vizavi de comentariul la semnatura mea. wink.gif

Trimis de: Antont pe 3 Nov 2004, 01:41 PM

Si eu sint curios de cele cu privire la punctul 5.


Trimis de: abis pe 3 Nov 2004, 01:51 PM

Eu sunt curios cu toate cele sapte puncte aduse in discutie de IO. Se stie ca piramidele erau morminte faraonice (daca nu ma insel si inaltii demnitari ai Egiptului isi faceau propriile piramide, de dimensiuni mai modeste, deci nu erau exclusiv apanajul faraonilor), asta este incontestabil, insa in privinta celorlalte aspecte sunt extrem de curios.

Trimis de: actionmedia pe 3 Nov 2004, 01:53 PM

QUOTE (IO @ 3 Nov 2004, 01:22 PM)
5. Mormant faraonic, cum ai spus si tu. Insa nu orice mormant, cercetarile facute recent in "camera regelui" si in culoarele adiacente conduc la concluzia ca sufletul faraonului era ajutat (ghidat) sa plece prin sus-numitele culoare. Nu e concluzia mea, ci a cercetatorilor... cred ca s-a difuzat de cel putin 20 de ori pe Discovery documentarul cu pricina.

Cercetatorii au spus ca: "probabil acel canal (canale) era construit pentru ca sufletul faraonilor sa poata "zbura" catre cer, asta fiind probabil credinta faraonilor". Sa nu confundam o parere cu un fapt real. Nu stim sigur ca asta era utilitatea. Restul sunt speculatii. Nu spun ca nu sunt adevarate, dar la fel de bine ar putea fi si false.

Trimis de: IO pe 3 Nov 2004, 02:05 PM

QUOTE
Si mi-ai ramas dator cu un raspuns vizavi de comentariul la semnatura mea.

blink.gif CAND am comentat eu ceva in legatura cu semnatura ta?

QUOTE
Ok, vreau sa stiu.

Parerea mea personala este ca egiptenii acelei perioade detineau o cunoastere pe care astazi omenirea a pierdut-o aproape in totalitate. Filiatia acelei cunoasteri este Lemur-Atlantida (si in paralel proto-Dacia)-India-Egipt-America de Sud. De pe teritoriul vechii Dacii a ajuns in India lui Rama si Krishna, din Egiptul antic - prin Moise - le-a fost daruita iudeilor, din scolile orfice (Orfeu a fost trac) si pitagoreice a ajuns in Imperiul Roman, unde s-a intalnit cu informatia adusa de Apostolul Pavel, informatie apartinand scolii eseniene din care au facut parte Ioan Botezatorul si Iisus. Atat NT, Evanghelia Eseniana a Pacii, tablitele de smarald ale atlantului Toth etc. fac referire directa la un grup de "eroi civilizatori" numiti generic Copiii Luminiii si la invataturile daruite de acestia oamenilor. Revenind la oile si la piramidele noastre, e de remarcat cultul solar (Isis si Osiris) comun atlantilor, dacilor, egiptenilor si mai tarziu druizilor, precum si invatatura despre transmigratia sufletelor comuna tuturor acestor culturi si crestinismului timpuriu. Prin prisma acestei cunoasteri, egiptenii, dacii, mai tarziu tibetanii isi ajutau pas cu pas semenii sa se destrupeze si ii conduceau prin salasurile/bardo-urile/cerurile prin care sufletul celui decedat trebuia sa treaca. Cartea tibetana a mortilor si Cartea egipteana a mortilor (mult mai timpurie) sunt manuale de instructiuni pentru ghidarea dupa moarte a sufletului celui decedat, asa cum in crestinism se fac slujbele pentru morti la 3, 9, 40 de zile etc. Piramida avea pentru sufletul faraonului rolul unei "rampe de lansare" a sufletului sau, directionandu-l si ajutandu-l sa paraseasca rapid planul terestru al existentei (plan in care multe suflete raman captive dupa moarte, in virtutea atasamentelor dezvoltate in cursul unei intrupari fata de placerile si indeletnicirile lumesti). O alta concluzie ar fi ca marii preoti si initiati egipteni isi programau (cu ajutorul camerei regelui din piramida) nu numai plecarea ci si venirea la intrupare, prin tehnici pe care le mai aplica in prezent tibetanii... si altii. Conducatorul (faraonul) era nu doar rezultatul unor combinatii de gene ci si un suflet care raspundea la chemarea celor de pe pamant si venea la intrupare in anumite conditii.
In linii mari, cam asta ar fi. Pentru cei dornici sa stie mai mult exista suficiente informatii disponibile (insa ramane valabila partea cu meritul). Pentru ceilalti, exista intotdeauna reflexul de autoaparare la nou reprezentat de caterinca sau reactii violente.
Pace! thumb_yello.gif

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 02:22 PM

Salut,
Eu sunt noua aici, asa ca fiti "blanzi". Intrebarea mea este : crede cineva ca piramidele au fost legatura dintre noi si o alta civilizatie, sa zicem extraterestra, sau credeti ca sunt doar ramasitele unei civilizatii pamantene disparute. Un efect daca vreti al eternei reintoarceri in care credem cam toti pe planeta asta. smile.gif

Trimis de: dead-cat pe 3 Nov 2004, 02:26 PM

eu unul nu cred nici una nici alta.

Trimis de: nefertiti-old pe 3 Nov 2004, 02:28 PM

QUOTE (IO @ 3 Nov 2004, 03:05 PM)
Filiatia acelei cunoasteri este Lemur-Atlantida (si in paralel proto-Dacia)-India-Egipt-America de Sud. De pe teritoriul vechii Dacii a ajuns in India lui Rama si Krishna, din Egiptul antic - prin Moise - le-a fost daruita iudeilor, din scolile orfice (Orfeu a fost trac) si pitagoreice a ajuns in Imperiul Roman, unde s-a intalnit cu informatia adusa de Apostolul Pavel, informatie apartinand scolii eseniene din care au facut parte Ioan Botezatorul si Iisus.

Vrei sa spui iar ca toata povestea isi are originea in Dacia?

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 02:28 PM

Interesant laugh.gif . Atunci ce crezi?

Trimis de: Achernar pe 3 Nov 2004, 02:30 PM

Curios. Dupa decaderea Regatului Vechi constructia de piramide practic a incetat. Acest lucru este explicat de obicei prin faptul ca necesarul de resurse era mult prea mare pentru ca economia egipteana sa faca fata. Totusi, faptul s-a renuntat la a se construi chiar si piramide de mici dimensiuni (max 10-15 metri inaltime) e ciudat. Oare faraonii regatului mijlociu nu cunosteau traditiile vechi ? Nu doreau sa-si asigure nemurirea ? Am vazut in fotografii ca pana si in cazul camerelor moruare din Valea Regilor s-a renuntat la forma piramidala, multe astfel de camere fiind paralelipipedice. Oare era chiar atat de dificil ca muncitorii sa cioplesca astfel de camere in forma de piramida ? Sau pur si simplu faraonii nu mai credeau in magia piramidei ?

Trimis de: dead-cat pe 3 Nov 2004, 02:30 PM

nu sunt ramasitele unei civilizatii disparute, pentru ca civilizatia egipteana n-a disparut ci s-a transformat cu timpul.

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 02:40 PM

Sunt cam sceptica la ideea ca totul a pornit de la daci. Cred ca nu suntem noi buricul pamantului. Totusi avand in vedere ca civilizatiile foarte vechi au legaturi nebanuite intre ele (si nu ma refer numai la mituri), se poate sa fie un sambure de adevar pe acolo. Ar fi interesant sa discutam si despre piramidele din alte parti nu numai despre cele din Egipt. Ce legatura mai pot avea piramidele din America de Sud cu dacii?

Trimis de: dead-cat pe 3 Nov 2004, 02:42 PM

nici o problema. savescu are explicatii si pentru asta. nu stiu daca cartea lui mai e undeva online. asta era faza cind m-am oprit din citit, treaba devenid deja prea ridicola.

Trimis de: nefertiti-old pe 3 Nov 2004, 02:44 PM

Tocmai de asta spuneam ca pentru Savescu si dacii lui exista un topic special. wink.gif

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 03:10 PM

QUOTE (Achernar @ 3 Nov 2004, 02:30 PM)
. Oare era chiar atat de dificil ca muncitorii sa cioplesca astfel de camere in forma de piramida ?

Se pare ca nu era deloc dificil sa construiasca piramidele si a fost nevoie de mult mai putini oameni decat se credea. Cel putin astea sunt ultimele rezultate ale cercetarilor. smile.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 3 Nov 2004, 03:22 PM

Sa nu bagatelizam, totusi. Nu putea sa fie usor. Eu nu inteleg nici acum ce tehnologie au folosit, pentru ca sunt imense, iar arhitectura e perfecta.

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 03:31 PM

Nu eu bagatelizez ci MARK LEHNER arheolog la Universitatea din Chicago si Zahi Hawass, directorul sitului de la Giza care il contrazic pe Herodot si spun ca nu au fost necesari 100.000 de oameni pentru a construi Marea Piramida in 20 de ani, ci mult mai putini adica, fii atenta 1.200. smile.gif

Trimis de: actionmedia pe 3 Nov 2004, 03:31 PM

QUOTE (nefertiti @ 3 Nov 2004, 03:22 PM)
iar arhitectura e perfecta.

Nu e chiar perfecta. Au mici defecte, am vazut eu pe Discovery. Dar este impresionant de precis executata raportat la mijloacele de masurare a vremii. Nu ma intrebati detalii ca nu stiu. Am auzit si eu, am retinut esentialul si am uitat restul.

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 03:46 PM

Arhitectura perfecta sau nu, este important de retinut ca noi avem tendinta de a minimaliza forta de munca a oamenilor din acele timpuri. Asta si poate pentru ca niciunul dintre noi nu mai da cu sapa astazi. rofl.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 3 Nov 2004, 03:52 PM

Sa fim seriosi. Doar ai vazut ce dimensiuni are un bloc din acela din piatra.

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 04:07 PM

QUOTE (nefertiti @ 3 Nov 2004, 03:52 PM)
Sa fim seriosi. Doar ai vazut ce dimensiuni are un bloc din acela din piatra.

Nu este vorba de marime. Cum iti spuneam cei doi cercetatori au facut un experiment tocmai pentru avedea daca a fost posibila construirea piramidelor cu mijloacele din acele timpuri si au ajuns la concluzia ca 1200 de oameni lucrand in trei schimburi pot face acest lucru in 20 de ani cat ar fi durat constructia. Cu totul ei au demonstrat ca in jur de 5000 de persoane au activat in cadrul "santierului". Sunt calcule matematice pe care le-au facut, daca te intereseaza ti le pot da. In afara de asta chiar au luat 12 muncitori si au incercat sa refaca scenariul constructiei.

Trimis de: abis pe 3 Nov 2004, 04:11 PM

QUOTE (ramona @ 3 Nov 2004, 04:07 PM)
Sunt calcule matematice pe care le-au facut, daca te intereseaza ti le pot da.

Cum spuneam mai devreme, sunt extrem de curios... De ce nu pui aici si calculele despre care vorbesti? Ne-ar fi mai usor sa discutam pe baza lor.

Trimis de: nefertiti-old pe 3 Nov 2004, 04:12 PM

Nu, merci, nu vreau calcule, fac alergie la ele laugh.gif . Am vazut si eu diverse 'demonstratii' pe Discovery, dar nu m-au convins.

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 04:21 PM

Cei 12 oameni au lucrat desculti si au trait efectiv in desert. In 21 de zile au carat 186 de pietre. Pentru constructia piramidei ar fi necesar sa se care 380 de pietre pe zi, asta ca sa fie gata in 20 de ani.

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 04:22 PM

Sorry Nefertiti pentu alergie smile.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 3 Nov 2004, 04:26 PM

mwah1.gif Nu e vina ta, boala veche la mine. Dar daca sunt altii interesati, nici o problema, rezist cumva. smile.gif

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 04:31 PM

Oricum nici eu nu sunt prea convinsa de tot ce se spune pe Discovery despre piramide, dar prefer sa iau in calcul toate posibilitatile. Ma distreaza ca "stiintific" vorbind ei discuta doar despre constructie care pana la urma nu e totul.Partea mistica nu prea este dezbatuta. Sa le fie putin teama? devil.gif

Trimis de: abis pe 3 Nov 2004, 04:33 PM

De ce le-ar fi teama?!

Trimis de: nefertiti-old pe 3 Nov 2004, 04:35 PM

La ce te gandesti cand spui partea mistica?

Trimis de: dead-cat pe 3 Nov 2004, 04:39 PM

QUOTE (ramona @ 3 Nov 2004, 02:31 PM)
Nu eu bagatelizez ci MARK LEHNER arheolog la Universitatea din Chicago si Zahi Hawass, directorul sitului de la Giza care il contrazic pe Herodot si spun ca nu au fost necesari 100.000 de oameni pentru a construi Marea Piramida in 20 de ani, ci mult mai putini adica, fii atenta 1.200. smile.gif

pai daca aveau processe optimizate rofl.gif rofl.gif

SCNR

Trimis de: MIA pe 3 Nov 2004, 04:44 PM

QUOTE (ramona @ 3 Nov 2004, 04:31 PM)
Partea mistica nu prea este dezbatuta. Sa le fie putin teama? devil.gif

De cine ? De masoni ? biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Probabil 100.000 de oameni se refera si la lucratorii "indirecti". Oricum - 1200 imi pare cam putin ... unsure.gif

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 04:46 PM

Eu cred ca la radacinile fiecarui mit sta o farama de adevar. Ar fi mai interesant de cercetat credintele vechilor egipteni si legatura dintre acestea si construirea piramidelor, decat sa ne cramponam de modul cum au fost efectiv construite.

Trimis de: abis pe 3 Nov 2004, 04:50 PM

Interesante sunt si credintele egiptenilor, dar si modul in care au construit... De ce sa nu stim mai multe despre ambele aspecte?

Trimis de: dead-cat pe 3 Nov 2004, 04:51 PM

QUOTE (ramona @ 3 Nov 2004, 03:21 PM)
Cei 12 oameni au lucrat desculti si au trait efectiv in desert. In 21 de zile au carat 186 de pietre. Pentru constructia piramidei ar fi necesar sa se care 380 de pietre pe zi, asta ca sa fie gata in 20 de ani.

fratiilor, asta-i ca si calculul lu' ceasca: daca 100 de muncitori fac un bloc in 2 ani, atunci 200 il fac intr-un an, 400 in 6 luni etc.

procesul tehnologic al unei constructii e putin diferit smile.gif
chiar si la o piramida, mai ales ca are si goluri pe dinauntru. pietrele nu le cari numai, trebuie sa le si urci. cu cit creste piramida, cu atit mai sus. iti trebuie constructii auxiliare etc. si mai ai si "pauze tehnologice" pe parcurs smile.gif

Trimis de: Achernar pe 3 Nov 2004, 04:53 PM

Ma intreb daca nu cumva 'proiectantii' piramidelor au ales aceasta forma in primul rand din motive 'tehnice', si mai putin datorita unor consideratii religioase. O constructie neregulata sau un con ar fi presupus fie existenta unor spatii intre pietrele ce alcatuiau ansamblul, fie fasonarea fiecarei pietre in functie de forma celor cu care urma sa se imbine, ceea ce probabil ar fi fost mult prea dificil pentru epoca respectiva.

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 05:06 PM

QUOTE (Achernar @ 3 Nov 2004, 04:53 PM)
Ma intreb daca nu cumva 'proiectantii' piramidelor au ales aceasta forma in primul rand din motive 'tehnice', si mai putin datorita unor consideratii religioase.

OK. Atunci de ce nu au ales o forma mai simpla, pentru ca trebuie sa recunosti ca se putea. smile.gif

Trimis de: abis pe 3 Nov 2004, 05:08 PM

Ca de exemplu...?

Trimis de: actionmedia pe 3 Nov 2004, 05:12 PM

QUOTE (Achernar @ 3 Nov 2004, 04:53 PM)
Ma intreb daca nu cumva 'proiectantii' piramidelor au ales aceasta forma in primul rand din motive 'tehnice', si mai putin datorita unor consideratii religioase.

Asa m-am gandit si eu. Este mult mai usor sa construiesti o rampa in spirala pe o piramida (te ajuta foarte mult structura deja construita) decat in jurul unei cladiri paralelipipedice sau cilindrice. De asemenea nu prea au avut probleme de stabilitate a structurii.
Unii cercetatori se intreaba insa de ce acel unghi si nu altul.
Cat despre fasonare si prelucrari, se pare ca le-au cam facut. Mai putin ce-i drept. Se presupune chiar ca unele pirmaide ar fi avut varf de aur. Ceea ce imi spune ca este vorba de opulenta, trufie sau mai pe limba noastra, ceausisme. spoton.gif

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 05:19 PM

QUOTE (actionmedia @ 3 Nov 2004, 05:12 PM)
. Este mult mai usor sa construiesti o rampa in spirala pe o piramida (te ajuta foarte mult structura deja construita) decat in jurul unei cladiri paralelipipedice sau cilindrice.

Dar cine spune ca s-au folosit rampe in spirala?

Trimis de: actionmedia pe 3 Nov 2004, 05:24 PM

QUOTE (ramona @ 3 Nov 2004, 05:19 PM)
Dar cine spune ca s-au folosit rampe in spirala?

Am vazut eu un documentar dintr-asta pe Discovery in care se punea problema "Cum au cocotat blocurile alea de piata la o anumita inaltime" singura solutie viabila a parut a fi rampa. Dar o rampa dreapta ar fi insemnat consum foarte mare de resurse, prin urmare s-a presupus ca au folosit o combinatie intre rampa dreapta si una in spirala, de fapt nu era o spirala ci o rampa care inconjura o data piramida. De la o anumita inaltime se foloseau macarale si scripeti se pare ca egiptenii deja cunosteau tehnologia scripetilor.

Trimis de: dead-cat pe 3 Nov 2004, 05:33 PM

pai nu-i numai esentiala reducerea fortei necesare pentru a urca o piatra cu un sistem de scripeti, intervine si capacitatea maxima a cablului folosit. sa ma indoiesc ca stiau sa faca cabluri de otel. d-aia nu cred ca se foloseau macarale.

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 05:39 PM

Dupa parerea mea inca bajbaie. Le- au trebuit 200 de ani de excavatii ca sa ajunga la concluzia ca muncitorii nu erau sclavi. Hai sa le mai dam 200 si o sa vedem ce mai afla rofl.gif

Trimis de: dead-cat pe 3 Nov 2004, 05:46 PM

iti spun eu: se va afla ca erau contractori externi ai unei firme babiloniene care a primit contractul de outsourcing pentru logistics and field services rofl.gif rofl.gif

Trimis de: actionmedia pe 3 Nov 2004, 05:51 PM

QUOTE (dead-cat @ 3 Nov 2004, 05:33 PM)
pai nu-i numai esentiala reducerea fortei necesare pentru a urca o piatra cu un sistem de scripeti, intervine si capacitatea maxima a cablului folosit. sa ma indoiesc ca stiau sa faca cabluri de otel. d-aia nu cred ca se foloseau macarale.

Nu, nu era vorba de cabluri de otel. Mi se pare ca s-au facut niste teste pentru rezistenta materialelor (franghii, lemne, scripeti) si se pare ca rezistau. Problema era inaltimea. Pe inaltimi mici se pare ca au fost folosite si macarale. Numai daca nu confund documentarele unsure.gif pentru ca mai era unul despre construirea Pantenonului la care aparea din nou problema ridicarii blocurilor de piatra la o anumita inaltime. Marturisesc ca m-am uitat la acele documentare mai mult cu coada ochilui, nu am fost foarte atent, intotdeauna.

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 05:56 PM

QUOTE (actionmedia @ 3 Nov 2004, 05:51 PM)
Marturisesc ca m-am uitat la acele documentare mai mult cu coada ochilui, nu am fost foarte atent, intotdeauna.

Rusinica! laugh.gif Oricum dincat stiu eu nu poate fi vorba de macarale ci doar de un sistem de scripeti, iar de otel nu cred ca se pune problema, pentru ca din ce am citit nu au folosit nici macar unelte de fier.

Trimis de: dead-cat pe 3 Nov 2004, 06:00 PM

pai daca ne zice cineva rezistenta la rupere a unei funii din alea si dimensiuniile blocurilor de piatra, vedem noi daca tine smile.gif

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 06:11 PM

Dead-Cat ai de gand sa construiesti o piramida? smile.gif

Trimis de: dead-cat pe 3 Nov 2004, 06:12 PM

calculam, calculam smile.gif

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 06:16 PM

QUOTE (dead-cat @ 3 Nov 2004, 06:12 PM)
calculam, calculam smile.gif

Pentru calcule iti furnizez informatia ca blocurile de piatra aveau 1,5 tone, rezistenta cablurilor nu o stiu laugh.gif

Trimis de: dead-cat pe 3 Nov 2004, 06:30 PM

ca veni vorba de facut piramide, de aici de pe forum numai nefertiti are experienta, pentru ca a construit asa ceva, dar s-a razgindit si s-a mutat intr-un apartament din bukale, dupa cum poti afla din al 2-lea post al http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?showtopic=4490&st=0 thread. laugh.gif

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 06:40 PM

smile.gif Esti cam "intepator". Daca tot vorbim de piramide hai sa nu iesim din subiect. smile.gif

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 07:07 PM

Cum spuneam, ne cramponam prea mult de modul in care au fost construite piramidele. Ma intreb de ce au atat forta asupra noastra si astazi, dupa cum vedeti se vorbeste mult despre ele.

Trimis de: IO pe 3 Nov 2004, 10:30 PM

Sunteti uimitori... cry.gif
Pe voi chiar nu va intereseaza DE CE s-au chinuit aia sa le construiasca...ci CUM le-au facut. Nu va intereseaza scopul piramidelor, ci cum au carat aia tonele de cataroaie pana sus (au folosit rampe..? au folosit scripeti...?). Nu va intereseaza cunoasterea vechilor egipteni ci propria voastra cunoastere (ma rog, daca "artimetica" poate fi numita asa ohyeah.gif ). Nu va intereseaza spiritualitatea extrem de avansata a Egiptului antic (normal, majoritatea sunteti atei) iar daca v-as spune ca o piramida materiala genereaza o proiectie energetica in forma de cruce, iar o cruce materiala genereaza o proiectie energetica in forma de piramida, ca legatura dintre piramida (simbol al VT) si cruce (simbolul NT) este genial reprezentata de Coloana Infinitului lui Brancusi, ca efectu' de piramida nu e nici pe departe ceva atat de simplu si de copilaresc ca lamele Gilette care raman mereu ascutite asezate la 1/3 fata de baza piramidei patratice drepte sau ca bucatile de carne care nu putrezesc asezate in acelasi loc, ca prima lege in piramidologie zice ca Nu va jucati cu piramidele!, ca exista destui idioti care auzind faza cu carnea au ajuns la concluzia ca efectu' de piramida asigura viata vesnica si in consecinta si-au confectionat piramide in care au facut nani - evident patul era la 1/3 de baza - si s-au trezit cu leucemie... in sfarsit... daca am incerca sa discutam si despre esenta, nu doar despre aparenta, ce-ati zice? wink.gif

Trimis de: Achernar pe 4 Nov 2004, 04:10 AM

Din pacate discutiile referitoare la efectul de piramida nu-si au rostul atat timp cat nu se face o diferentiere clara intre acest efect fizic (ce probabil va fi explicat in viitor) si religie, ezoterism sau magie. Am trecut in revista peste 100 de site-uri romnesti si straine ce intre altele dezbateau si aceasta tema. Marea majoritate au ca tema principala religia, fortele oculte, astrologia, conspiratiile sau paranormalul (inclusiv ozeneuri !). Din cele ramase, foarte putine se refera la modalitatea de a obtine o piramida utilizabila, si nu exista insa nici macar doua site-uri care sa propuna exact aceeasi metoda de constructie. Cat despre detalii referitoare la conditiile fizice exacte in care au fost obtinute rezultatele pe care le descriu acolo, nici pomeneala ! Pacat ! Un efect probabil foarte interesant si folositor este folosit in scopuri comerciale, pentru a face prozelitism sau pur si simplu ca 'dovada' pentru tot felul de teorii mistice. Jenant si regretabil.
Cred totusi ca am deviat prea mult de la subiectul topicului. Sa revenim la piramidele egiptene.

Trimis de: dead-cat pe 4 Nov 2004, 08:18 AM

QUOTE

iar daca v-as spune ca o piramida materiala genereaza o proiectie energetica in forma de cruce, iar o cruce materiala genereaza o proiectie energetica in forma de piramida,
[...]
piramida asigura viata vesnica si in consecinta si-au confectionat piramide in care au facut nani - evident patul era la 1/3 de baza - si s-au trezit cu leucemie... in sfarsit... daca am incerca sa discutam si despre esenta, nu doar despre aparenta, ce-ati zice?

as zice: woowoo science. si as mai zice sa se mute discutia la "dincolo de ratiune" unde-i este locul in acest caz.
pe mine unul, intr-adevar, acest "aspect" al piramidelor, nu ma intereseaza.

Trimis de: cactus pe 4 Nov 2004, 08:47 AM

QUOTE (dead-cat @ 4 Nov 2004, 08:18 AM)
QUOTE

iar daca v-as spune ca o piramida materiala genereaza o proiectie energetica in forma de cruce, iar o cruce materiala genereaza o proiectie energetica in forma de piramida,
[...]
piramida asigura viata vesnica si in consecinta si-au confectionat piramide in care au facut nani - evident patul era la 1/3 de baza - si s-au trezit cu leucemie... in sfarsit... daca am incerca sa discutam si despre esenta, nu doar despre aparenta, ce-ati zice?

as zice: woowoo science. si as mai zice sa se mute discutia la "dincolo de ratiune" unde-i este locul in acest caz.
pe mine unul, intr-adevar, acest "aspect" al piramidelor, nu ma intereseaza.

Piramidele este care este si basta. Dead-cat are dreptate...

Trimis de: actionmedia pe 4 Nov 2004, 11:04 AM

QUOTE (IO @ 3 Nov 2004, 10:30 PM)
Pe voi chiar nu va intereseaza DE CE s-au chinuit aia sa le construiasca...ci CUM le-au facut. Nu va intereseaza scopul piramidelor, ci cum au carat aia tonele de cataroaie pana sus (au folosit rampe..? au folosit scripeti...?).

Ba ne intereseaza. Problema este ca pana una alta e mai greu sa afli adevaratul scop. Ceea ce nu ma intereseaza pe mine personal este sa aud tot felul de explicatii ocult-ezoterico-spiritualo-religioase despre scopul acelor piramide. Probabil scopul era X (scop religios), nu este obligatoriu ca X sa fie si adevarat, adica sa fie aplicabil in zilele noastre. Tinea de credinta alora si basta. Mai interesnt de dezbatut si mai usor de dovedit este cum au fost construite si nu DE CE au fost construite si nici de unde au invatat sa le construiasca.

Trimis de: nefertiti-old pe 4 Nov 2004, 11:07 AM

Mda, o explicare a modului in care au fost construite poate sa lamureasca si alte aspecte: ce tehnologii stapaneau, daca era intr-adevar o civilizatie mult superioara noua sau nu samd.

Trimis de: IO pe 4 Nov 2004, 11:15 AM

QUOTE
Mai interesnt de dezbatut si mai usor de dovedit este cum au fost construite si nu DE CE au fost construite si nici de unde au invatat sa le construiasca.

actionmedia, tu ai citit "Picnic la marginea drumului" de fratii Arkadi & Boris Strugatki? Daca nu, poate ar fi cazul... rolleyes.gif

nefertiti
Prin ce stabilesti superioritatea unei civilizatii fata de alta?

Trimis de: nefertiti-old pe 4 Nov 2004, 11:26 AM

Nu cred ca sunt eu in masura sa stabilesc asta, dar se vehiculeaza aceasta ipoteza. Dar, la fel de bine, se poate sa fie vorba de o civilizatie inferioara noua, cum am mai spus. Si ma refer la aspectele tehnologice acum, nu la cele spirituale.

Trimis de: Achernar pe 4 Nov 2004, 11:47 AM

Iata unul din putinele site-uri 'pro paranormal' cu adevarat valabile. Poate singurul. Cantitatea de informatie existenta acolo si efortul depus pentru a face site-ul cat mai interesant dovedesc faptul ca cei ce au creat site-ul chiar au si alte idei in afara de a-si convinge cititorii sa 'creada neaparat' in ceea ce afirma ei. Dupa ce-am studiat fotografiile de acolo chiar ca mi-as dori ca intr-o zi sa pot vedea monumentele egiptene 'la fata locului'.

http://www.crystalinks.com/egyptpyrindex.html

Trimis de: IO pe 4 Nov 2004, 11:48 AM

Nefertiti, daca X are un laptop Apple Titanium de 17'', iar Y are un Dell obosit, se poate spune ca X detine o tehnologie mai avansata decat Y. Asta inseamna ca Y ii este inferior dpdv al civilizatiei lui X?

Trimis de: nefertiti-old pe 4 Nov 2004, 11:55 AM

Am mai spus, nu EU cuantific superioritatea sau inferioritatea civilizatiei ca intreg. M-am referit la tehnologie. Deocamdata.

Trimis de: dead-cat pe 5 Nov 2004, 09:30 AM

aseara am vazut Alien vs Predator la cinema. o noua interpretare asupra rolului unei piramide rofl.gif

Trimis de: IO pe 5 Nov 2004, 10:28 AM

La fel de ontopic:

Alien vs Predator? Tu cu cine tineai? tongue.gif

Trimis de: dead-cat pe 5 Nov 2004, 10:31 AM

cu piramida laugh.gif

Trimis de: IO pe 5 Nov 2004, 10:38 AM

Asa e cu documentarele astea.... uimitor cate chestii noi afli din ele. biggrin.gif

Trimis de: dead-cat pe 5 Nov 2004, 10:40 AM

ce sa mai zic, piramida se reconfigura din 10 in 10 minute. daca e sa credem calendarul aztek. rolleyes.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 5 Nov 2004, 11:14 AM

Alooo, SF-urile sunt in alta parte. laugh.gif

Trimis de: simonsays pe 5 Nov 2004, 11:35 AM

...zise sefa de piramide... si se facu liniste ! rofl.gif

Trimis de: actionmedia pe 5 Nov 2004, 01:00 PM

QUOTE (IO @ 4 Nov 2004, 11:15 AM)
actionmedia, tu ai citit "Picnic la marginea drumului" de fratii Arkadi & Boris Strugatki? Daca nu, poate ar fi cazul... rolleyes.gif


Nu. Recunosc ca nu am citit. Cred ca am citit altceva de Strugatki, nu imi mai amintesc ce. Oricum am gasit acest http://www.sisif.ro/modules.php?name=News&file=article&sid=221 despre cartea respectiva. S-ar putea sa fie o lectura interesanta, multumesc de recomandare. Crezi ca voi gasi "adevarul" in acea carte?

Trimis de: Antont pe 5 Nov 2004, 01:29 PM

QUOTE (actionmedia @ 5 Nov 2004, 02:00 PM)
Crezi ca voi gasi "adevarul" in acea carte?

Nu neaparat, dar e un punct de vedere interesant. Are legatura cu afirmatia lui IO referitoare la piramide (ma refer la "ar trebui sa ne intrebam de ce au fost construite, nu cum au fost construite" smile.gif .

QUOTE (IO)
Pe voi chiar nu va intereseaza DE CE s-au chinuit aia sa le construiasca...ci CUM le-au facut.


PS:
Citeste-o, te asigur ca merita spoton.gif


Trimis de: carrad pe 5 Nov 2004, 02:22 PM

subscriu si eu, ghost!
+ a se vedea filmul "stalker"

Trimis de: ramona pe 5 Nov 2004, 03:36 PM

"Picnic la marginea drumului" - RULES! Demonstreaza ca nu poti stabili superioritatea unei civilizatii fata de alta. O distanta atat de mare in timp intre doua civilizatii (cum este intre a noastra si cea egipteana) duce la esec orice incercare de comparatie. Putem sa facem presupuneri doar de dragul discutiei (ceea ce mie imi place, recunosc). Ce cunoastem de fapt sunt doar "cataroaiele alea", cum le spunea cineva.

Trimis de: Achernar pe 7 Nov 2004, 12:21 AM

Daca e sa vorbim la misto atunci se poate sustine ca demonstreaza orice. La alegere. Desi e cam greu ca o opera SF sa 'demonstreze' ceva.

Trimis de: ramona pe 7 Nov 2004, 06:17 PM

QUOTE (Achernar @ 7 Nov 2004, 12:21 AM)
Daca e sa vorbim la misto atunci se poate sustine ca demonstreaza orice. La alegere. Desi e cam greu ca o opera SF sa 'demonstreze' ceva.

Eu chiar nu vorbeam la misto. Daca ai incerca sa mergi dincolo de aparente ai vedea ca sunt multe opere S.F. care au ceva de spus. Dar cum risc sa ajung offtopic nu o sa continui aici "demonstratia". Ceea ce doream eu sa subliniez era faptul ca nu putem cunoaste motivatiile celor care au construit piramidele, putem doar sa ne spunem propriile opinii despre asta. Civilizatia egipteana este atat de indepartata in timp fata de a noastra incat un fenomen ce atunci putea parea normal, noua ni se poate parea extraordinar. In timp ce un lucru ce noua ni se pare lipsit de importanta, pentru ei putea fi totul. In primul rand ar trebui sa incercam sa gandim ca ei pentru a putea distinge o farama de adevar din desisul timpului. Demers nu tocmai realizabil, dar nici chiar imposibil daca esti cu adevarat pasionat.

Trimis de: Achernar pe 8 Nov 2004, 01:14 AM

O parte din egiptenii ce au participat la construirea piramidelor cunosteau scrierea. Se pare ca exista un numar destul de mare de texte-mesaje desenate de acestia prin diverse locuri, iar unele texte nu sunt cu mult diferite de cele pe care le-ar fi scris liderii unui grup de muncitori contemporani. Sau, in orice caz, diferenta dintre modul lor de gandire si cel contemporan nu pare sa fie cu mult mai mare mai mare decat cea actualmente existenta intre modurile de gandire specifice Europei respectiv extremului orient sau lumii islamice.

Trimis de: cactus pe 8 Nov 2004, 11:16 AM

Io tot asta ma intreb - si nu stiu de ce fac efortu asta - de ce a fost construita Marea piramida - a lui Keops care are toate caracteristicile pentru a nu fi un monument funerar...(comparat cu celelalte...). Si de ce numai atatea piramide in comparatie cu cati faraoni sunt inmormantati in Valea Regilor si aiurea...

Trimis de: IO pe 8 Nov 2004, 11:24 AM

Nici o piramida nu este doar un monument funerar.
De ce atat de putine piramide? Atatea au apucat sa faca. Tinand cont de efortul necesar pentru a face si una singura, mie mi se par mai degraba multe... wink.gif

Trimis de: cactus pe 8 Nov 2004, 11:31 AM

Aha...posibil;
Irelevant

Trimis de: Achernar pe 8 Nov 2004, 11:35 AM

Pai una din posibilele explicatii - cat se poate de neacademica - ar fi ca valorile depozitate acolo erau mult prea expuse. Probabil faraonii mai recenti au tinut minte ca dupa decaderea statului (regatul vechi) saracu' Khufu nici nu mai putea dormi de cati indivizi il tot deranjau zilnic in cautare de comori. Oricat de fraieri ar fi fost jefuitorii aia si tot i-ar fi ros curiozitatea sa intre putin in piramida sa vada daca e sau nu ceva de palmat pe-acolo.

Trimis de: actionmedia pe 8 Nov 2004, 12:20 PM

QUOTE (cactus @ 8 Nov 2004, 11:16 AM)
are toate caracteristicile pentru a nu fi un monument funerar...(comparat cu celelalte...).

Nu am inteles exact afirmatia ta si te rog sa vi cu completari pentru a nu aduce contraargumente degeaba.
Cum adica nu este monument funerar? S-a dovedit asta? Si anume ca sigur nu a fost contruita pentru a fi inmormantat acolo faraonul? Si daca s-a dovedit, care ar fi dovezile, argumentele?

Referitor la intrebarea, "de ce au fost construite piramidele?" Va intreb si eu ceva: Cand erati copii, v-ati jucat cu cuburi, figuri geometrice, Lego sau macar pietre? Nu ati incercat niciodata sa construiti ceva?
Daca v-ati jucat macar o data, ar fi trebuit sa observati ca o constructie stabila este cea a piramidei, adica baza sa aiba suprafata cea mai mare, iar vrful suprafata cea mai mica. Ca idee, poti construi un turn sa zicem de o inaltime de 4 cuburi, iar la al 5-lea sa devina instabil, si poti construi o piramida de 15 cuburi inaltime care sa fie stabila.

Prin urmare iluminatii, inganfatii, atotputernicii faraoni au vrut sa faca o constructie care sa le faca "sufletul nemuritor", sa ramana in memoria celorlalti ca facand ceva, au vrut sa ne arate noua profanilor cat de puternici au fost. Prin urmare trebuia sa fie o constructie cu urmatoarele caracteristici:

- sa fie mare
- sa fie rezistenta
- sa fie relativ usor de construit

Prin urmare solutia propusa de arhitecti - pirmaida din piatra:
- poate fi ridicata la o inaltime considerabila si sa fie in acelasi timp stabila.
- rezista vantului si altor intemperii
- rezista mult timp.

Daca intrebi de ce faraonii au facut piramide, poate o la fel de buna intrebare este de ce Italienii din Pisa au facut turnuri?

Piramidele au fost din ce in ce mai mari pentru ca fiecare faraon a vrut sa arate celorlalti ca el este mai puternic decat predecesorii.
De ce nu s-au mai construit piramide sau de ce nu toti au construit piramide? Pai aici este mai complex.
Unii nu au guvernat suficient de mult, altii nu au avut suficienta putere administrativa si economica si ori nu au facut piramide ori au facut unele mici. Unii au construit piramide sau alte monumente care ulterior au fost demolate de catre urmasii lor fie din invidie, fie pentru a demitiza guvernarea anterioara.

Trebuie facuta precizarea ca societatea Egipteana de acum 3000, 4000, 5000 de ani nu a fost aceeasi de-a lungul timpului. Au exitat modificari de structura, de legi, de sistem de-a lugul timpului asa cum a existat si la noi.

E foarte posibil ca primul faraon care a construit piramida sa fi avut la dispozitie o tehologie uimitoare (de aia este important cum) tehnologie care a fost accesibila doar anumitor faraoni, ceilalti s-au uitat neputinciosi la acele monumente, si-ar fi dorit sa poata si ei sa faca dar nu stiau cum. Pur si simplu breasla care a facut piramidele candva a disparut si odata cu ea si tehologia. Este ca si cum un cataclism natural ar distruge acum jumatate de planeta si ne-am retrage in pesteri. Ne-am uita cu uimire la navele spatiale deja construite dar nu am sti sa le reproducem pentru ca a disparut tehnologia, probabil ca va mai trece ceva timp pana sa reinventam toate capitolele tehnologiei spatiale.

Trimis de: Blakut pe 8 Nov 2004, 12:30 PM

QUOTE
Nici o piramida nu este doar un monument funerar.
De ce atat de putine piramide? Atatea au apucat sa faca. Tinand cont de efortul necesar pentru a face si una singura, mie mi se par mai degraba multe...


Dar nu sunt deloc putine. Sunt chiar foarte multe, si nu numai in Egipt, ci si in alte locuri. (america de sud).

Putine sunt doar alea foarte mari. Piramide medii si piramidute se gasesc in foarte multe locuri.

Trimis de: cactus pe 8 Nov 2004, 01:50 PM

@ Actiomedia - ai dreptate, si in mare masura sunt de acord cu tine. Parerea (personala) este alta - ma refer la piramidele mari de la Gizeh. Discutii pro si contra sunt o gramada si cred ca nu-si au locul la topicul asta. Poate la chestiile alea care tin de inexplicabil (deocamdata)
@ Blakut - si tu ai dreptate si mi se pare ca cineva a si demonstrat o anumita legatura dintre ele - localizare, dispunere, etc. N-am chef sa fiu off-topic (si daca sunt - sorry) dar mi-am pus intrebarea daca nu cumva piramidele de la Gizeh au devenit locuri funerare cu mult dupa ce au fost construire, scopul initial fiind altul...Dar, e numai o parere

Trimis de: nefertiti-old pe 8 Nov 2004, 01:55 PM

Nu esti off topic, aici putem discuta despre tot ce tine de piramide, inclusiv acele aspecte 'inexplicabile'.

Trimis de: cactus pe 8 Nov 2004, 02:23 PM

QUOTE (nefertiti @ 8 Nov 2004, 01:55 PM)
Nu esti off topic, aici putem discuta despre tot ce tine de piramide, inclusiv acele aspecte 'inexplicabile'.

ok - multam. Deci...ca asta s-ar putea sa fie numai inceputul:
- personal nu am gasit niciunde in Vechiul si Noul Testament negarea posibilitatii existentei vietii pe alte planete (s-au n-am citit io bine)
- biblioteca de la Nag Hammadi - evanghelii, scrierile gnostice - nu contrazic nici ele ideea asta
deci ar rezulta o prima ipoteza

- pe de alta parte s-a demosntrat (????) ca momentul constructiei piramidelor de la Gizeh a corespuns cu perioada cand constelatia Osiris era la un anumit punct al universului - candva cu 12500 de ani in urma
- eroziunea Sfinxului se datoreste unor precipitatii puternice care au avut loc tot cam prin perioada aia
- nimic nu contrazice existenta pe Pamant a altor civilizatii care dintr-un motiv sau altul au disparut (de ex. chestia cu Atlantida)
-strcturile mult prea ordonate geometric pentru a fi naturale din largul coastelor Japoniei
deci o a doua ipoteza

- seria de cercetari facute recent in interiorul Marii Piramide in tuneluri abia descoperite, cu camere video, tuneluri care sunt obturate de o placa in care sunt fixate doua manere (???) metalice
- in Marea piramida lipsesc picturile si inscriptiile - mai ales in camera regelui; toate celelalte piramide abunda de ele

Bibliografie de genul asta - cata vreti - de la Sitchin la van Danniken si altii


Bineinteles, sunt idei, presupuneri....Cam asta avui de spus

Trimis de: Achernar pe 8 Nov 2004, 03:21 PM

Booon. Hai sa facem un rezumat al istoriei 'oficiale' :

Pe la 2660 iCh, un oarecare Imhotep se ofera sa-i construiasca faraonului Djoser o piramida. Si chiar i-o construieste. Atata doar ca nu-i o piramida 'clasica', ci e vorba de 6 'mastaba' (monumente funerare) de dimensiuni din ce in ce mai mici suprapuse. Asa numita 'piramida in trepte'. Remarcabila este inclinatia laturilor imaginare ale 'piramidei' fata de sol : 60 de grade.
Djoser da coltul, este inhumat in interiorul piramidei 'sale', insa fiul sau Sekhemkhet vrea si el o jucarie ca a lui Djoser. Mai mare, daca se poate. Din pacate moare destul de repede iar constructia este abandonata. Daca ar fi fost finalizata ar fi avut probabil cam 120 m lungime si vreo 70 inaltime.
Urmasul lui Sekhemkhet, Huni, are cam aceleasi idei. Se-apuca si el sa coonstruiasca pe la 2620 iCh. Si, din nefericire, are aceeasi soarta : moare inainte de a-si vedea 'cavoul' finalizat. Din fericire insa, fiul sau, Snefru, e realmente obsedat de problema. Termina piramida lui taica-su (147 m latura, 94 m inaltime), si vrea si el una. Una 'mai smechera', daca se poate. Adica nu in trepte, e prea simpla. Vrea o piramida 'adevarata'. Si cat mai inalta. Se fac sedinte, planuri, si se opteaza pentru o piramida cu grad de inclinatie de 60 de grade, asa cum era si cea alui Djoser. Incepe lucrarea, si ... durere ! Constructia creeaza probleme. Unghiul e prea abrupt, si proiectantii se hotarasc sa-l reduca. La 52 de grade. Culmea, chiar merge ! Din pacate insa lucrul inainteaza greu si faraonul se plictiseste. Proiectantii iau nota si se hotarasc sa termine cat mai repede, deci reduc din nou unghiul inclinatiei la 43 de grade. Piramida rezultata e cunoscuta cub numele de 'piramida inclinata de la Dashur'. Are 105 metri inaltime, insa pe Snefru il obsedeaza faptul ca a iesit 'cu colturi'. Asa ca hotaraste sa mai incerce inca o data. De data asta vrea o piramida adevarata, si la fel de inalta ca cea tocmai terminata. E chiar dispus sa accepte o inclinatie mai mica. Rezultatul : 'Piramida rosie de la Dashur' - 220 m latura, 105 m inaltime. Prima piramida 'clasica'.
Snefru are un fiu cu aceleasi idei, fiu numit Khufu. Sau Keops. Astuia i-a placut ce-a facut taica-su si, normal, se simte in forma. Demareaza si el un proiect. Latura piramidei lui taica-su are 220 m ? Merge si la a lui. Dar inaltimea e prea mica. Daca tat-su a putut sa construiasca o piramida cu inclinatia de 52 de grade, el de ce n-ar putea ? Consecinta : marea piramida de la Gizeh. Si asa mai departe ... Kefren, Mikerinos, etc, pana prin anul 2200 iCh.

Uitai ... Mikerinos se pare c-a avut un fiu mai diliu. Asta s-a suparat pe preotii zeului Ra. Sau, ma rog, aia s-au suparat pe el, cert e ca tipul n-a vrut piramida. Si l-au ingropat bine mersi intr-o mastaba obisnuita.

A, si inca ceva. Se pare ca pe vremea aia erau la moda 'masurile' standard. Exemple :
- piramida tip 105X105X67 (piramidele lui Djedefre, Mikerinos si Neferirkare)
- piramida tip 79X79X50 (piramidele lui Userkaf, Sahure, Niuserre, Djedkare, Teti si Merenre)
Explicatia ? Hmm ... n-am gasit nici una.

Trimis de: nefertiti-old pe 8 Nov 2004, 04:33 PM

QUOTE (cactus @ 8 Nov 2004, 03:23 PM)


Bibliografie de genul asta - cata vreti - de la Sitchin la van Danniken si altii


Vezi ca sunt cativa aici care fac alergie la Danniken laugh.gif .

Trimis de: dead-cat pe 8 Nov 2004, 04:38 PM

eu propun un pact. voi nu-l mentionati pe Dänniken, iar eu nu mai fac comparatii cu Alien vs. Predator.
deal? laugh.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 8 Nov 2004, 04:42 PM

Ce ti-am spus? rofl.gif

Deal. tongue.gif

Trimis de: actionmedia pe 8 Nov 2004, 06:03 PM

QUOTE (cactus @ 8 Nov 2004, 02:23 PM)
pe de alta parte s-a demosntrat (????) ca momentul constructiei piramidelor de la Gizeh a corespuns cu perioada cand constelatia Osiris era la un anumit punct al universului - candva cu 12500 de ani in urma

Am vazut si eu ipoteza asta si argumentele pareau pertinente sau cel mult convingatoare pentru un profan ca mine. Ideea era ca s-a observat o anumita eroziune a Sfinxului care nu putea fi din cauza vantului si ar avea toate caracteristicile unei eroziuni provocate de apa si nu orice fel de apa (nu Nilul) ci ploi. Intr-adevar se pare ca perioada in care exista apa din abundenta (ploi torentiale) era acum 12500 ani. S-a presupus prin urmare ca Sfinxul ar fi fost construit cu 12500 ani in urma de catre o civilizatie misterioasa care a trait in acele locuri.
De asemenea pozitia celor 3 mari piramide in complexul acela ar avea acelasi aliniament precum centura constelatiei Orion (nu Osiris - acesta din urma fiind un zeu al egiptenilor, zeul apelor daca ma gandesc bine, daca exista sau nu vreo legatura intre Osiris si Orion asta nu am auzit) asa cum arata acum 12500 de ani.
Pe Discovery s-au prezentat aceste aspecte si s-a pus intrebarea "coincidente sau nu".

Suna frumos. e o poveste interesanta care trezeste imaginatia, acum 12.500 de ani o civilizatie misterioasa construieste complexul din Gizeh, Sfinxul si cele 3 mari piramide. Dupa care acestea zac in uitare timp de 10.000 ani cand sunt redescoperite si mai intai copiate, iar mai apoi renovate si utilizate de faraoni drept "ctitorii" ale vremii. Acum daca ar fi sa credem in teoria conspiratiei am putea spune ca faraonii care au "dezgorpat" vechile piramide si-au adjudecat prin "marketing" si manipulare meritul de a fi construit ei acele piramide, desi singurul merit ar fi acela ca le-au descoperit. Acum se naste o alta intrebare, ce interes ar fi avut pentru ca in mod normal contemporanii lor s-ar fi prins cum sta treaba, adica zvonul s-ar fi raspandit repede.

Este interesant acest punct de vedre si marturisesc faptul ca mi-a placut ideea si cum sunt o persoana deschisa am adoptata ca pe o ipoteza posibila dar nedemonstrata.

Trimis de: Blakut pe 8 Nov 2004, 06:42 PM

Cele trei stele din centura lui orion fac intre ele un unghi diferit de unghiul pe care il constituie piramidele din Egipt. Desigur, putem aproxima si spune ca piramidele sunt similare cu centura lui Orion, dar asta ar contrazice exactitatea cu care au fost realizate celelalte caracteristici ale piramidelor: daca au fost atat de exacti, de ce nu au pastrat oviceiul si in ceea ce priveste asezarea?

Un documentar pe care l-am vazut recent arata ca piramidele au fost construite acolo si din necesitate: terenul nu prea le lasa egiptenilor alte variante.

Se pare ca doar corpul Sfinxului a fost facut mai demult, capul nu prezinta eroziune de la apa, nici piramidele.

De asemenea capul este disproportionat de mic fata de corp, de aici teoria ca el a fost sculptat din capul original al Sfinxului

Trimis de: cactus pe 8 Nov 2004, 07:17 PM

QUOTE (Achernar @ 8 Nov 2004, 03:21 PM)
Booon. Hai sa facem un rezumat al istoriei 'oficiale' :

Pe la 2660 iCh, un oarecare Imhotep se ofera sa-i construiasca faraonului Djoser o piramida. Si chiar i-o construieste. Atata doar ca nu-i o piramida 'clasica', ci e vorba de 6 'mastaba' (monumente funerare) de dimensiuni din ce in ce mai mici suprapuse. Asa numita 'piramida in trepte'. Remarcabila este inclinatia laturilor imaginare ale 'piramidei' fata de sol : 60 de grade.
Djoser da coltul, este inhumat in interiorul piramidei 'sale', insa fiul sau Sekhemkhet vrea si el o jucarie ca a lui Djoser. Mai mare, daca se poate. Din pacate moare destul de repede iar constructia este abandonata. Daca ar fi fost finalizata ar fi avut probabil cam 120 m lungime si vreo 70 inaltime.
Urmasul lui Sekhemkhet, Huni, are cam aceleasi idei. Se-apuca si el sa coonstruiasca  pe la 2620 iCh. Si, din nefericire, are aceeasi soarta : moare inainte de a-si vedea 'cavoul' finalizat. Din fericire insa, fiul sau, Snefru, e realmente obsedat de problema. Termina piramida lui taica-su (147 m latura, 94 m inaltime), si vrea si el una. Una 'mai smechera', daca se poate. Adica nu in trepte, e prea simpla. Vrea o piramida 'adevarata'. Si cat mai inalta. Se fac sedinte, planuri, si se opteaza pentru o piramida cu grad de inclinatie de 60 de grade, asa cum era si cea alui Djoser. Incepe lucrarea, si ... durere ! Constructia creeaza probleme. Unghiul e prea abrupt, si proiectantii se hotarasc sa-l reduca. La 52 de grade. Culmea, chiar merge ! Din pacate insa lucrul inainteaza greu si faraonul se plictiseste. Proiectantii iau nota si se hotarasc sa termine cat mai repede, deci reduc din nou unghiul inclinatiei la 43 de grade. Piramida rezultata e cunoscuta cub numele de 'piramida inclinata de la Dashur'. Are 105 metri inaltime, insa pe Snefru il obsedeaza faptul ca a iesit 'cu colturi'. Asa ca hotaraste sa mai incerce inca o data. De data asta vrea o piramida adevarata, si la fel de inalta ca cea tocmai terminata. E chiar dispus sa accepte o inclinatie mai mica. Rezultatul : 'Piramida rosie de la Dashur' - 220 m latura, 105 m inaltime. Prima piramida 'clasica'.
Snefru are un fiu cu aceleasi idei, fiu numit Khufu. Sau Keops. Astuia i-a placut ce-a facut taica-su si, normal, se simte in forma. Demareaza si el un proiect. Latura piramidei lui taica-su are 220 m ? Merge si la a lui. Dar inaltimea e prea mica. Daca tat-su a putut sa construiasca o piramida cu inclinatia de 52 de grade, el de ce n-ar putea ? Consecinta : marea piramida de la Gizeh. Si asa mai departe ... Kefren, Mikerinos, etc, pana prin anul 2200 iCh.

Uitai ... Mikerinos se pare c-a avut un fiu mai diliu. Asta s-a suparat pe preotii zeului Ra. Sau, ma rog, aia s-au suparat pe el, cert e ca tipul n-a vrut piramida. Si l-au ingropat bine mersi intr-o mastaba obisnuita.

A, si inca ceva. Se pare ca pe vremea aia erau la moda 'masurile' standard. Exemple :
- piramida tip 105X105X67 (piramidele lui Djedefre, Mikerinos si Neferirkare)
- piramida tip 79X79X50 (piramidele lui Userkaf, Sahure, Niuserre, Djedkare, Teti si Merenre)
Explicatia ? Hmm ... n-am gasit nici una.

Tot respectul - fara bascalie. Asa sa fie, fiindca io n-am chef de dispute ci de un schimb de cunostinte. Ale tale - repet, fara ironie, or fost faine si am sa le tzin minte. Multam

@ Nefertiti - pisicutzutz dulce si drag; eu NU disput. Cu mine nu are cine sa se certe. Am amintit niste oameni care au scris cartzi - si gata. Am mai zis; io am trecut de faza disputelor. Tare as vrea sa mai am zile ca sa ascult pe altzii disputand si eu sa ascult si sa gandesc unde am apreciat bine sdi unde am gresit....Asta era tot...
" Vezi ca sunt cativa aici care fac alergie la Danniken . " - Asta este citat apud TU

Trimis de: Minerval pe 8 Nov 2004, 08:37 PM

Multe idei apartinand scriitorului von Danniken tin de domeniul imaginarului irealizabil, al fabulatiilor gratuite. Sunt idei interesante daca vrei sa iti deschizi un business bazat pe povesti cu zane si dragoni, cu reptilieni afumati ori cu centuri orionice abuziv de colorate.
Numai bine.

Trimis de: IO pe 9 Nov 2004, 12:25 AM

Minerval, observ o piramida in avataru' tau. Savescu stie? nonono.gif

Trimis de: actionmedia pe 9 Nov 2004, 09:50 AM

QUOTE (Blakut @ 8 Nov 2004, 06:42 PM)
Cele trei stele din centura lui orion fac intre ele un unghi diferit de unghiul pe care il constituie piramidele din Egipt.

Asa este numai ca stelele nu sunt batute in cuie si se misca pe cer. Astronomii au calculat ca acum 12500 de ani asezarea stelelor din centura lui Orion era identica cu cea a piramidelor. Asta este o certitudine. Binenteles ca asta nu demonstreaza ca acele piramide au fost construite atunci. Dar de aici pot fi facute o multime de scenarii. Cum ar fi de exemplu: Piramidele au fost construite pe fundamentul unor constructii mai vechi, de acum 12500 ani.

QUOTE
Se pare ca doar corpul Sfinxului a fost facut mai demult, capul nu prezinta eroziune de la apa, nici piramidele.

Si capul sfinxului ar fi prezentat eroziune (ipotetic ar fi trebuit sa fie un cap de leu) dar a fost sculptat din nou si se pare ca nu doar o data. Pe corpul sfinxului se vad lucrarile de reconstituire facute de egipteni.
Piramidele nu prezinta urme, cel putin nu la suprafata. Dar mi se pare normal ca un faraon care renoveaza piramidele sa stearga urmele eroziunii. Acelasi lucru a facut si cu Sfinxul adica pe vremea lui nu se observau urmele de eroziune. Ele au iesit la iveala dupa ce au cazut bucati din pietrele care acopereau corpul sfinxului.

Mai fac odata precizarea ca nu sunt un promotor al acestei teorii ci doar prezint un punct de vedrere sau ceea ce imi amintesc eu dintr-un documentar pe Discovery referitor exact la aceasta problema.

Trimis de: Cla pe 9 Nov 2004, 10:04 AM

Am vazut si eu un documentar in care se vedea ca nasul sfinxului a fost rupt de un gras in pantaloni dungati alb-albastri ohyeah.gif

Trimis de: abis pe 9 Nov 2004, 10:27 AM

Lasand gluma la o parte, se spune ca nasul Sfinxului a fost luat drept tinta de catre tunarii lui Napoleon. Nu stiu cat este adevar si cat legenda in aceasta poveste. Cert este ca Napoleon, in timpul expeditiei din Egipt, a fost preocupat mai degraba de cercetarea istoriei vechi decat de distrugerea monumentelor.

Trimis de: Cla pe 9 Nov 2004, 10:43 AM

"Luat drept tinta de catre tunari" biggrin.gif cica asta nu-i gluma rofl.gif Uite de la cine au invatat-o Talibanii... hh.gif

Trimis de: actionmedia pe 9 Nov 2004, 11:12 AM

Din cate stiu eu nasul sfinxului a fost "demolat" in antichitate.

Trimis de: Achernar pe 9 Nov 2004, 11:36 AM

Ma surprinde faptul ca cei ce-au speculat pe tema asemanarii dintre dispunerea piramidelor de la Gizeh si cea a unor stele componente ale constelatiei Orion n-au mers mai departe. Ar fi avut cu ce. Constelatia Orion contine cel mai apropiat (de Pamant) grup de stele supermasive. Si cum stelele supermasive au o viata relativ scurta si de obicei si-o incheie cam violent (sub forma de supernova) ... S-ar putea specula precum ca piramidele sunt un avertisment.

Trimis de: actionmedia pe 9 Nov 2004, 11:44 AM

QUOTE (Achernar @ 9 Nov 2004, 11:36 AM)
S-ar putea specula precum ca piramidele sunt un avertisment.

Avertisment pentru cine, pentru ce?
Faptul ca dispunerea piramidelor de la Ghizeh este asemanatoare cu asezarea stelelor in centura lui Orion de acum 12500 de ani, mai exact cu perspectiva lor de pe Pamant este cert. Ca au sau nu o legatura astea sunt speculatii.
Ca sfinxul este erodat de apa este un lucru cert. Ca acum 12500 de ani zona in care este construit era o zona cu clima tropicala umeda este un lucru cert. Coincidenta sau nu? Astea sunt speculatii.
Acum si eu pot sa imi pun imaginatia la contributie si sa spun ca de fapt. Priamidele ar fi un "far" pentru navele extraterestre. O modalitate de orientare in spatiu. Sau poate o mare harta. spoton.gif Dar nu ar fi decat speculatii.

Trimis de: Achernar pe 9 Nov 2004, 12:03 PM

Lasa-ma dom'le sa ma simt si eu putin ca Danik... ooops, am uitat ca-i interzis sa-i pronunt numele !
thumb_yello.gif

Trimis de: Cla pe 9 Nov 2004, 12:18 PM

Chiar, navele extraterestre... s-ar putea sa fi fost pe vremuri un poligon acolo, slalom printre piramide, chestii, cu demarare zdravana la iesire, pit stop la Atlantida si aterizare pe pista de la Nazca.

Däni... ?? spoton.gif

Trimis de: Blakut pe 9 Nov 2004, 10:59 PM

din cate tin eu minte, pe discover aratau ca o constelatie (cea a leului, nu stiu daca echivalentul orionului) rasarea deasupra sfinxului acum 12000 de ani. Stelele pe cer se misca foarte putin, de cele mai multe ori departandu-se sau apropiindu-se de noi, rareori in alte directii (de fapt nu rareori, dar 'lent').

Capul sfinxului se pare ca a fost recioplit dintr-un vechi cap (asta cred si eu, e disproportionat fata de corp, jigneste parca ordinea ce abunda pe acolo).

Alta problema: dimensiunile piramidelor.

Noi le masuram cu metrul, dar oare cu ce le masurau vechii egipteni? Care era unitatea lor exacta de masura? Cred ca dimensiunile in metri nu au nici o relevanta.

Nu inteleg ce il tot mentionati pe Daniken (sper ca am scris bine). Nu a fost el prea grozav (parerea mea). Un tip care propune o teorie a creatiei omului de catre extraterestrii este si Zacharia Sitchin (iar, sper sa fi scris bine) in cartea "A 12-ea planeta", unde abereaza mult, dar aduce si niste date interesante.

Pana acum piramidele au avut scopul de mormant. Atat, restul sunt speculatii, nu s-a gasit nimic care sa dovedeasca ca ar fi altceva. De ce asa de mari? Nu erau obsedati egiptenii de viata de dupa moarte? Nu erau faraonii cei mai puternici oameni din egipt? Pai atunci cand se combina puterea cu obsesia (mai ales aia oculta), si cand ai mijloacele, ce poate iesi?

Trimis de: actionmedia pe 10 Nov 2004, 10:20 AM

QUOTE (Blakut @ 9 Nov 2004, 10:59 PM)
din cate tin eu minte, pe discover aratau ca o constelatie (cea a leului, nu stiu daca echivalentul orionului) rasarea deasupra sfinxului acum 12000 de ani.

Nu mai tin minte exact dar ceea ce spui tu este legat de sfinx. Legat de piraminde era Orion.
Iata aici o poza cu constelatia Orion in diferite perioade in timp.
user posted image
Pe aceasta poza e trecut anul 10.500 IC adica acum 12.500 de ani.
Poza reprezinta niste proiectii ale cerului asa cum se vedea el in urma cu 12500 de ani. De fapt nu stelele se misca ci Pamantul in raport cu ele.
Din poza aia am inteles ca acum 12500 de ani Orion era foarte aproape de orizont.

Ipoteza celor de la discovery era ca locuitorii acelor tinuturi, pastori fiind, dormind sub serul liber, au tot contemplat bolta cereasca si s-au tot minunat. Probabil avem dovada unuia din primele culte religioase din lume. Oamenii aceia, s-au mobilizat si au construit sfinxul (un leu mare din piatra) si pe aliniamentul celor trei piramide din Ghizeh ar fi construit ceva.

O ipoteza interesanta ar fi aceea a unei civilizatii disparute. Exista deja mitul Atlantidei. Daca privim in istorie, in doar 1000 de ani omenirea a evoluat enorm, iar in ultimii 200 de ani chiar exponential. Oare ce inseamna 200 de ani raportat la 12500 de ani?
Nu spun ca cele 3 piramide ar fi fost construite de acea civilizatie sau de extraterestrii ci ca egiptenii le-au construit peste ruinele unei civilizatii disparute. Vechii egipteni au recunoscut locul acela ca fiind unul sacru, mistic.

Trimis de: IO pe 10 Nov 2004, 11:59 AM

Asa este, actionmedia. O confirma scrierile lui Herodot, care afirma ca i-au fost prezentate de catre preoti ai cultului lui Isis si Osiris dovezi privind existenta a 10.000 de ani de sacerdotiu. Cu selectii ale viitorilor preoti, probe initiatice etc. O astfel de continuitate ma duce cu gandul la Bene Gesserit-ul din Dune. wink.gif

Trimis de: Achernar pe 10 Nov 2004, 12:08 PM

QUOTE (Blakut @ 9 Nov 2004, 10:59 PM)
Alta problema: dimensiunile piramidelor.

Noi le masuram cu metrul, dar oare cu ce le masurau vechii egipteni? Care era unitatea lor exacta de masura? Cred ca dimensiunile in metri nu au nici o relevanta.


O http://www.touregypt.net/featurestories/measures.htm

Da, masurile in sistem metric nu au relevanta. Proportiile insa au.

Trimis de: actionmedia pe 10 Nov 2004, 12:28 PM

QUOTE (IO @ 10 Nov 2004, 11:59 AM)
O astfel de continuitate ma duce cu gandul la Bene Gesserit-ul din Dune. wink.gif

Imaginatia bogata este rodul unei culturi bogate. Sunt convins ca Frank Herbert cunostea scrierile lui Herodot. Se simt clar in Dune influentele mai multor culturi pamantene, ceea ce nu o face mai putin interesanta si reusita.

Trimis de: IO pe 10 Nov 2004, 02:01 PM

Absolut. thumb_yello.gif De exemplu, a reluat in trilogia Pandorei cateva teme ale Genezei... foarte interesanta de asemenea "profesia" de preot-psihiatru imaginata(?) de F.H.; o vom regasi in curand... dar sa nu anticipam.

Trimis de: nefertiti-old pe 10 Nov 2004, 02:12 PM

QUOTE (Blakut @ 9 Nov 2004, 11:59 PM)


Pana acum piramidele au avut scopul de mormant. Atat, restul sunt speculatii

E ciudat sa fie doar mormant, avand in vedere dimensiunile lor. De fapt, intreaga arhitectura, inclusiv cea interioara, e foarte complexa si nu poti sa nu te intrebi de ce era nevoie de asa ceva. 'Cultul personalitatii'? Sa zicem, dar parca nu e de ajuns. Cel putin, judecand prin prisma noastra, a oamenilor de azi.

Trimis de: actionmedia pe 10 Nov 2004, 02:41 PM

QUOTE (nefertiti @ 10 Nov 2004, 02:12 PM)
E ciudat sa fie doar mormant, avand in vedere dimensiunile lor. De fapt, intreaga arhitectura, inclusiv cea interioara, e foarte complexa si nu poti sa nu te intrebi de ce era nevoie de asa ceva. 'Cultul personalitatii'? Sa zicem, dar parca nu e de ajuns. Cel putin, judecand prin prisma noastra, a oamenilor de azi.

Ciudat, pentru vremurile noastre zic wink.gif i, dar daca ar vedea vechii egipteni o astfel de "initiativa funerara"...
user posted image
cum li s-ar parea oare?

Imaginea este din Libertatea de ieri
iata ce zice articolul:
QUOTE
Nr. 4493, 9 Noiembrie 2004
Automobil, monument funerar
Mark Sceurman (dreapta) si Mark Moran, patronii unei edituri din SUA, pozeaza cu replica din granit a unui Mercedes-Benz 240. Replica automobilului reprezinta monumentul funerar al unui locuitor din orasul Linden, statul New Jersey. Cei doi publica o revista, "Weird N.J.", de mare succes pe plan local. Afacerea s-a extins la nivel national, astfel incat editura va tipari o revista numita "Weird U.S." (America in ciudatenii). 


Prin urmare oamenii de azi sunt capabili de excentricitati, oare egiptenii de acum 4000 de ani de ce nu ar fi fost? Mai ales ca pe vremea aia credeau in nemurirea sufletului, deci aveau nevoie de "living space" si dupa moarte. Mie mi se pare o explicatie foarte buna asta cu monument funerar.

Ah, inca o chestie. Daca egiptenii credeau ca piramida ii ajuta sa ajunga mai repede la zeii lor sau ma rog ca are cine stie ce proprietati mistice, asta nu inseamna ca este si adevarat. Era doar o credinta, asa cum azi oamenii cred in ingeri, Rai si Iad.


Trimis de: IO pe 10 Nov 2004, 03:11 PM

actionmedia, ceea ce era atunci "doar" o credinta se regaseste din plin si azi. Crezi ca din acest punct de vedere, societatea contemporana se deosebeste de cea egipteana de acum cateva mii de ani? smile.gif
Diferenta este ca acum unii cred, in timp ce atunci unii stiau. Ca dovada efortul urias pe care l-au depus pentru ceva care azi pare "doar" o credinta.

Trimis de: Antont pe 10 Nov 2004, 03:16 PM

Totusi, cine erau "zeii" ?

Trimis de: Achernar pe 10 Nov 2004, 03:17 PM

QUOTE (IO @ 10 Nov 2004, 11:59 AM)
O confirma scrierile lui Herodot, care afirma ca i-au fost prezentate de catre preoti ai cultului lui Isis si Osiris dovezi privind existenta a 10.000 de ani de sacerdotiu. Cu selectii ale viitorilor preoti, probe initiatice etc.

In care dintre 'cartile' lui Herodot se fac astfel de afirmatii ?

Trimis de: IO pe 10 Nov 2004, 06:15 PM

QUOTE (Achernar)
In care dintre 'cartile' lui Herodot se fac astfel de afirmatii ?

hmm.gif Man, trebuie neaparat sa-ti reinnoiesti permisul la biblioteca. E totusi cel mai mare istoric al antichitatii, las-o-ncolo de treaba...

Trimis de: Achernar pe 11 Nov 2004, 01:57 AM

Man, ideea e simpla : spune-mi unde poate fi gasita aceasta afirmatie.

Trimis de: IO pe 11 Nov 2004, 02:26 AM

La biblioteca.

Tu ce cauti de fapt, un flame sau o informatie?

Trimis de: Achernar pe 11 Nov 2004, 11:20 AM

OK, sa punem problema altfel. Presupun ca te referi la urmatorul fragment (Herodot, 'Istorii', cartea a 2-a) :

"Until the foregoing my observation, judgement and inquiry has been giving the accounts there, but from here on I am going to say accounts, according as I heard, while something also of my observation will be added to them. Min who was the first to be king of Egypt, the priests said, in the first place banked off Memphis, in that the river in its entirety flowed to the sandy mountain toward Libya and Min, farther upstream, approximately a hundred stades from Memphis, after forming by a dam the bend toward the South, dried up the original channel and conducted the river by canal flow through the middle of the mountains --still even now by the Persians that bend of the Nile, that it may flow enclosed, is kept under great guards, since it is fenced every year, because, if the river will break forth and go over there, a danger exists for all Memphis to be washed over --and, when for that Min who was the first to become king, what was enclosed had become dry, on the one hand in it he founded that city which now is called Memphis --for in fact Memphis is in the narrow part of Egypt --and outside of it dug round a lake from the river toward the north and toward the west, since the Nile itself skirts the part toward the east, and on the other hand set up Hephaestus’ shrine in it, which is large and most worth relating.

After him the priests recounted from a roll three hundred thirty other kings’ names. And in so many generations of human beings eighteen were Ethiopians, one a native woman and all the rest Egyptian men. The woman’s name was the very that was the aforementioned Babylonian woman’s, Nitocris. She, they said, in revenge for her brother, whom the Egyptians had killed when he was their king and whose kingdom, after killing him thus, they had given over to her, in revenge for him destroyed many of the Egyptians with treachery; in that she, having had made a very tall underground building, handselled it in her speech, but in mind contrived other things; after calling those of the Egyptians who she knew were most jointly cause of the murder, she feasted these many and on them, as they banquetted, sent the river through along hidden conduit. About her they said only so much, except that she herself, after that had been worked out, threw them into a building full of ash, that she might go unavenged."

Trimis de: cactus pe 19 Nov 2004, 09:11 AM

Completare la topicu asta - dar merita citit

http://ancientegypt.4t.com/piramide.html

"Acum aveti ocazia sa aflati cum au fost realiazate primele piramide!


Constructia piramidelor:

MAREA PIRAMIDA:
Pramidele Egyptului sunt atat de fascinante incat iti taie respiratia.Egyptologii au descoperit o multime de amanunte cu ajutorul carora se poate descifra procedeul in care au fost construite piramidele,precum si functiile pe care le indeplineau aceste cladiri colosale.Vizitand piramidele,in ordine cronologica,se poate observa cu ochiul liber o evolutie uimitoare a aspectului piramidelor.
........"

Trimis de: rebel pe 24 Feb 2005, 05:38 AM

Îmi pare nespus de rău că Hanul nu permite şi mesaje ceva mai lungi, drept pentru care va trebui să-l secţionez pe următorul. Este un extras din Enigmele civilizaţiilor dispărute, semnat Daniel Schimidt. E un singur capitol, cât mi-or putut degetele să transcrie la ora asta; sper să ajung şi la partea amănunţită a piramidelor cât de curand posibil.

Trimis de: rebel pe 24 Feb 2005, 05:40 AM

Zbor spre est. Sunt în căutarea presupuselor cetăţi pe care colonia de extratereştri le-ar fi ales pentru a-şi stabili alte baze pământene. Atunci îmi dau seama că în focul cercetării am ignorat un singur amănunt care ar fi trebuit să-mi sară în ochi demult. În timp ce majoritatea specialiştilor consideră că civilizaţia modernă se extinde de la est la vest, cercetările mele mă conduc la concluzia că direcţia de dezvoltare este exact opusă. Poate mă înşel eu, poate nu.

Oricum pe durata acestei călătorii am tot timpul să trec în revistă informaţiile pe care le am despre societăţile avansate care acum şase mii de ani înfloreau în Orientul Mijlociu. Sumerul mă atrage în mod deosebit.

De unde vin sumerienii care au locuit în Mesopotamia? Au apărut, pe neaşteptate, de nu se ştie unde spre anul 3000 î.Hr. Dispuneau de prima limbă scrisă, stăpâneau matematicile şi aveau noţiuni solide de fizică, chimie şi medicină. Dacă despre originea lor nu se cunoaşte mai nimic, dispariţia lor, două mii de ani mai târziu, este la fel de misterioasă. Încep să le reconstitui în minte istoria şi simt cum mă copleşeşte plăcerea de a construi ipoteze.

Perioada pe care o am în vedere este de cincizeci de mii de ani. Să presupunem că la un moment dat, în cursul acestei perioade, a intervenit expediţia unor extratereşti care dispuneau de o tehnologie avansată, mult superioară celei cunoscute de noi în prezent. Au început să clădească tot ce aveau nevoie pentru a supravieţui. Se scurg câteva zeci de ani liniştiţi. Brusc însă se dezlănţuie unul din cele mai puternice cataclisme. Coloniile au suferit mari ravagii. Cei mai buni şi mai inteligenţi dintre colonişti au părăsit planeta pentru a continua căutarea unui alt cămin în alt colţ al Universului. Aşadar, dintr-o cultură şi o civilizaţie foarte avansată n-au rămas decât fragmente.

Se poate face comparaţia cu situaţia pasagerilor unui avion care în 1972 s-a ciocnit de vârful unui munte din Chile. Ei au supravieţuit accidentului, dar ceea ce-a urmat a fost o luptă pe viaţă şi pe moarte. Din resturile avionului şi-au făcut unelte şi arme. Condiţiile aspre însă i-au condus spre canibalism. Aceeaşi soartă s-ar putea să fi avut şi coloniile de extratereşti după cataclism.

Aşadar, am conturat în linii mari tabloul evoluţiei umanităţii. Ideea progresului constant şi liniar am înlocuit-o cu cea a unui început cu un nivel foarte avansat, urmat de un recul, iar apoi revenirea la noi progrese. În acest cadru s-au integrat de minune chiar şi ciudăţeniile pe care le-am adunat de-a lungul cercetărilor mele.

Sumerul şi începuturile sale inexplicabile, vechiul Egipt şi realizările sale miraculoase, iată unde sper să descopăr noi argumente pentru teoria mea. Cu speranţa că voi reuşi să găsesc vreun indiviu care mă aşteaptă tocmai pe mine, fac prima escală în Egipt, la Sakkarah. La treizeci de kilometri depărtare de Cairo, pe cursul Nilului, se află vestigiile celei mai vechi capitale ale Egiptului, Memphis. În acele vremuri au guvernat două dinastii de faraoni. Un aliament de mici piramide şi câteva buchete de palmieri mă întâmpină cu indiferenţă. Restul a fost înghiţit de deşert. Această centură de nisip care încinge şi înlănţuie cele două continente a văzut născându-se oraşe splendide şi civilizaţii înfloritoare. Din păcate însă ele au dispărut cu totul pe măsură ce creştea temperatura pe glob, iar căderile de ploaie se răreau.

De o parte şi de alta a Nilului, pe o suprafaţă de vreo douăzeci de kilometri se întinde o panglică de verdeaţă, de la Marea Mediterană până la deşertul Numibiei. Este singura fâşie de pământ despre care se poate spune că a fost smulsă deşertului. Viaţa Egiptului vechi atârnă de acest fir.

Înconjurat de liniştea deşertului, am străbătut locurile unde se întindea altădată Memphis. Am admirat zidurile de un alb ameţitor ale cetăţii Sakkarah. Eleganta lor simplitate m-a cucerit. Sakkarah a fost construit la scară umană, nu la dimensiunile uriaşilor. În călătoriile anterioare în Egipt m-am simţit parcă străin printre monumentele gigantice de la Gizeh şi Karnak. Şiruri de giganţi cu ochii nemişcaţi împodobesc aleele din interiorul templelor pustii. Pe ziduri numai urmele unei arte statice, plate, fără strălucire.

N-am simţit atunci nici cea mai mică înrudire cu cei care au construit sau au pictat aceste monumente, sau cu faraonii austeri din muzeul din Cairo sau cu regina Hatshepsout deghizată în Osiris care poate fi văzută la Muzeul Metropolitan. În Sakkarah, dimpotrivă, am avut senzaţia că aveam de-a face cu nişte oameni amabili.

Construcţiile lor din piatră au verticalitatea zgârie-norilor contemporani. Rândurile de pilaştri ornaţi cu caneluri îmi amintesc de coloanele Greciei clasice, cu toate că templele greceşti au fost înălţate cu cel puţin două mii de ani mai târziu.

Cetatea Sakkarah nu este fructul nici al declinului, nici al maturităţii Egiptului.

A fost construită de un popor tânăr, care renunţând la certurile tribale, a creat cel dintâi monument din piatră, prima capodoperă arhitecturală a omenirii. A fost înălţată cam cu 2700 de ani î.Hr., la începutul primei perioade de pace şi prosperitate pe care a cunoscut-o Egiptul sub numele de Vechiul Imperiu. A fost o perioadă de o efervescenţă creativă rară.

S-au ridicat primele şi cele mai frumoase piramide ca şi multe din cele mai reuşite opere de artă egiptene. De-a lungul istoriei, Sakkarah a rămas pentru Egipt un loc sfânt. Înainte de Vechiul Imperiu, triburile risipite de-a lungul Nilului trăiau din pescuit şi dintr-o agricultură primitivă. Pe neaşteptate, ele s-au hotărât să-şi unească forţele pentru a stăpâni creşterea apelor Nilului astfel încât recoltele să nu mai fie inundate.

A coopera înseamnă a organiza. Unificarea Egiptului şi fondarea primei dinastii se datorează eroului legendar Narmer. Odată unită, naţiunea trece brusc de la epoca de piatră la o civilizaţie originală şi strălucitoare. Studiindu-i istoria, am avut impresia că această civilizaţie n-a fost rezultatul unei evoluţii, ci a apărut dintr-o dată. Uneltele, tehnica, arhitectura, tehnologia ca şi concentraţiile urbane cu o organizare perfectă s-au materializat în decursul unui secol sau două, ca şi cum ar fi fost aduse de undeva. De altfel, călătoria mea la Sakkarah avea tocmai scopul de a descoperi dacă nu cumva primii egipteni nu primiseră cândva o "infuzie de civilizaţie", din partea unuia sau a mai multor astronauţi. Într-adevăr, aflu că a existat un personaj istoric real, nu de legendă, care i-a învăţat pe egipteni să construiască cetatea Sakkarah.

Este vorba despre un individ remarcabil, artist şi savant, nu un cuceritor sau un rege. Se numea Imhotep, primul arhitect, primul inginer din istoria omenirii. A fost în egală măsură un foarte bun administrator şi un medic pasionat. Prosperitatea a făcut din el un zeu. Oare să fi venit din spaţiu?

Meşterii de la Sakkarah au fost printre primii în lume care au stăpânit tehnicile complicate ale construcţiei de piatră. Aceste minunate şi vaste clădiri au fost rodul unui popor care, cu un secol mai înainte, nu cunoltea nici un alt material de construcţie decât cărămizile arse la Soare. Nimeni altul decât Imhotep i-a învăţat noua tehnică.

Pe vremea celui de-al doilea faraon din Vechiul Imperiu, Imhotep a avut funcţia de mare vizir. Astăzi aceasta ar echivala cu aceea de prim-ministru. Graţie meritelor sale, Imhotep a fost unul dintre puţinii muritori ai panteonului egiptean ridicat la rangul de zeu. De altfel, în secolul trecut, cercetătorii vechiului Egipt nu credeau deloc în originea sa omenească. Este adevărat că nu dispuneau pe vremea aceea decât de documentele redactate cu două mii cinci sute de ani după presupusa lui existenţă.

Să urmărim un scurt pasaj dintr-o istorie a faraonilor scrisă în limba greacă de Manetho, un preot egiptean care a trăit în secolul al III-lea î.Hr.: "În timpul lui Djoser I a trăit Imhotep, care a fost inventatorul artei de a construi din piatră şlefuită. De asemenea, el a îmbunătăţit tehnica scrisului".

Grecii antici îl cunoşteau pe Imhotep sub numele de Imouthes. Adesea îl identificau cu Esculap, venerat de ei ca zeu al medicinei. Imouthes era totodată patronul scribilor şi al funcţionarilor. După ce au descoperit cerneala, din amestecul apei cu negrul de fum, scribii greci şi egipteni vărsau ultima picături în cinstea lui Imhotep.

În 1926, arheologii au reuşit să dovedească o dată pentru totdeauna originea omenească a lui Imhotep. Dovada o constituia o statuetă reprezentându-l pe faraonul Djoser, descoperită în împrejurimile cetăţii Sakkarah. La baza statuii erau gravate numele şi titlurile lui Imhotep. Aceasta constituia o mare onoare, având în vedere că se petrecea într-o ţară în care obiceiul cerea ca majoritatea operelor să-i fie atribuite faraonului. Egiptologii au căzut de acord că nu Djoser, ci Imhotep este ctitorul primului mare edificiu din piatră de pe pământ: piramida în trepte de la Sakkarah, despre care Leonard Cottrel spunea că "este cel mai vechi şi cel mai impresionant dintre monumentele din piatră din lume".

Un alt arheolog celebru, Jean-Philippe Lauer scria despre această piramidă: "Când i-am înţeles importanţa - primul monument în trepte construit din piatră şi conceput de Imhotep, un Michelangelo al epocii - m-am hotărât să mă dedic acestei munci". S-a ţinut de cuvânt. Jean-Philippe Lauer şi-a consacrat următorii patruzeci şi doi de ani din viaţă reconstituirii piatră cu piatră a cincisprezece hectare de temple şi instalaţii care înconjurau piramida în trepte. Rezultatul a fost una din cele mai spectaculoase curiozităţi ale Egiptului.

Mă plimb de-a lungul magnificului zid de zece metri înălţime şi de o mie cinci sute de metri lungime. În interiorul acestei incinte, admir mai întâi curtea de onoare a faraonului, neacoperită, cu directă comunicare cu cerul, coloanele de calcar gravate cu delicate motive vegetale, plafonul sculptat care imită bârnele de lemn, pereţii sculptaţi în trompe-l'ceil, aidoma unduirilor trestiei, care ornau pereţii locuinţelor egiptene. Întregul edificiu era o replică mult mai dibace, mult mai iscusit clădită a palatelor şi templelor construite altădată din cărămizi arse la Soare în care faraonul trăise în capitala sa de la Memphis.

Impunătoare, sfidând totul de jur-împrejur, se înalţă piramida. Un ghid mă informează că baza sa măsoară 136 de metri pe 1400 de metri şi că cele şase terase uriaşe se ridică spre cer până la 66 de metri. O alee mărginită de coloane sub formă de fus mă conduce spre porţile grele din piatră. Veşnic întredeschise, ele copiază în cele mai mici detalii porţile din lemn ale vechilor palate.

Pătrund în interior. Parcurg un coridor care coboară în pantă lină până la o groapă cu o adâncime de 30 de metri. În fund, se vede deschizătura prin care a fostr introdus corpul neînsufleţit al lui Djoser. Această intrare tainică era odinioară astupată cu un capac de granit cântărind mai multe tone. Astăzi acest capac a fost înlăturat, accesul în camera mortuară devenind posibil.

Intru în camera mortuară. De aici, pornesc ca razele Soarelui mai multe coridoare care conduc spre nişte săli tăiate în stâncă la o adâncime de 30 de metri. La ce servesc aceste încăperi? Nimeni nu-mi poate răspunde.

Trimis de: rebel pe 24 Feb 2005, 05:42 AM

Una dintre săli era împodobită cu mozaic de ceramică verde cu reflexe albăstrii imitând unduirile trestiei. Fără îndoială acesta orna palatul lui Djoser. Dacă aceste săli aveau sau nu puteri miraculoase nu ştiu pentru că nu le-am observat.

Totuşi, am remarcat că marile piramide construite după modelul acesteia nu au decât una sau două săli de acest tip. De ce oare cea care le-a servit drept model avea mai multe? Ne putem imagina că marile piramide ascund săli secrete care n-au fost încă descoperite?

Arheologii au căzut de acord asupra faptului că piramida în trepte de la Sakkarah a fost prototipul celor mai mari piramide construite din blocuri de piatră, de aproape zece tone fiecare. Aceste piramide au fost înălţate la Gizeh în cursul următoarelor două secole.

Chiar dacă piramida de la Sakkarah şi monumentele care o înconjuară ar fi fost singurele opere concepute de Imhotep, el merita din plin să fie venerat de posteritate. Cu aceste edificii încep mii de ani de arhitectură. În plus, să mai punem la socoteală că Imhotep a fost în egală măsură om de stat, astronom, mare preot şi medic, cu adevărat o personalitate. După toate aparenţele, Imhotep a fost primul dintre cei mai dotaţi medici practicieni egipteni. Drept urmare i s-au atribuit chiar puteri de vindecare de natură divină.

Din scrierile vechi reiese că Imhotep avea în apropiere de Memphis, un vast sanctuar care servea atât ca templu, cât şi ca sanatoriu. Se numea Asclepeion, după Asclepios, zeul medicinei la greci, cu care aceştia îl asimilau deseori pe Imhotep.

În acel loc, bolnavii mergeau să-şi caute vindecarea, iar invalizii să-şi regăsească speranţa că se vor putea folosi de membrele lor. Egiptenii, grecii, romanii care s-au succedat la conducerea Egiptului au invocat ajutorul lui Imhotep multe secole de-a rândul.

Sanctuarul cuprindea şi o facultate de medicină unde Imhotep îşi instruia discipolii. Acolo au deprins primii medici esenţa profesiunii lor. Totodată este primul exemplu de învăţământ din lume care acorda o pondere importantă practicii.

Scrierile din vechime povestesc că era o bună parte de magie în învăţăturile lui Imhotep.

Mă întreb cum să fi fost posibil ca un preot egiptean să-şi fi luat dimensiuni supraomeneşti şi să apară brusc în haine nemaiîntâlnit de strălucitoare. Mă întreb cum ar fi putut să facă să-i scadă bolnavului febra şi să-i potolească durerile numai privindu-l. Din Asclepeion n-a rămas nici o urmă. De fapt nici nu se cunoaşte exact amplasamentul edificiului.

Dar, este foarte clar că medicina egipteană stă la baza medicinii occidentale moderne. Hipocrate, părintele medicinii, recunoştea că datorează mult medicinii egiptene. Multe lucrări din acest domeniu împărtăşesc acelaşi punct de vedere.

Am citit, de pildă, că în Egipt erau mulţi medici, chirurgi şi chiar specialişti ginecologi şi obstetricieni. La Tel al'Amarna s-au găsit tăbliţe din argilă care povestesc despre medici ce ţineau nişte cursuri ciudate. S-a ajuns la concluzia că ar fi vorba despre un fel de psihanalişti ai antichităţii.

S-au păstrat până în zilele noastre numeroase papirusuri cu informaţii despre medicină. Cel mai preţios dintre ele, botezat "Edwin Smith", după numele celui care l-a descoperit, este un manuscris anonim, nedatat, cu o lungime de cinci metri. Este cel mai vechi manual de medicină cunoscut în istoria omenirii. Tratarea subiectelor se face într-o manieră raţională, fără nici cea mai mică aluzie la vrăjitorii sau incantaţii magice. Sunt descrise pe larg patruzeci şi opt de cazuri de chirurgie clinică, de fracturi de craniu, leziuni ale coloanei vertebrale. Fiecare caz este tratat într-o ordine logică, pe capitole, începând cu auscultarea, apoi continuând cu diagnosticul şi tratamentul. De asemenea, notele explică sensul termenilor folosiţi.

Anatomistul Warren Dawson a atras atenţia că acest papirus dovedeşte că egiptenii au studiat creierul uman. Ei ştiau deja că leziunile cerebrale pot afecta şi alte părţi ale corpului. Printre tratamentele expuse se află explicat modul în care se pun la loc oasele rupte, cum se folosesc atelele şi ghipsul, apoi felul în care se poate interveni pentru c*răţirea şi închiderea rănilor cu ajutorul punctelor de sutură, a penselor şi a unui pansament adeziv rămas necunoscut. Mă întreb cum a reuşit o civilizaţie atât de tânără să acumuleze atâtea cunoştinţe medicale într-un timp atât de scurt?

Şi asta nu e totul. Preparatele pe bază de plante ale medicilor egipteni au ajuns atât de căutate încât s-au răspândit în întreg bazinul mediteranean. Se cunoaşteau şapte sute de remedii pentru toate bolile posibile, de la muşcătura de şarpe, până la febra puerperală. Nu exagerez cu nimic făcând aceste afirmaţii. Toate medicamentele sunt catalogate într-un alt document vechi, papirusul Ebers.

Şi noi astăzi înghiţim cu toată încrederea amestecuri ciudate, după reţete concepute în urmă cu patru mii de ani pe malurile Nilului. Multe dintre medicamentele recomandate de medicii sau farmaciştii Egiptului se mai folosesc şi în zilele noastre, de exemplu, cele cu salcâm sau cu anason, iar bobiţele de ricin erau folosite de egipteni ca laxativ. Coriandrul, şofranul, ca şi substanţele minerale (arsenicul, salpetrul, aluanul) sunt nelipsite din compoziţiile care ne liniştesc durerile.

Dacă Imhotep a fost sau nu iniţiatorul ştiinţelor medicale în Egipt este greu de spus. Cert este că egiptenii l-au venerat ca pe cel mai mare vindecător din toate timpurile. Arheologii au descoperit pe sute de statui din bronz imaginea lui, acestea fiind probabil daruri din partea bolnavilor vindecaţi de el. Numai la Luvru se află cincizeci de asemenea statui ale recunoştinţei.

Acestea îl reprezintă nu ca pe un zeu, ci ca pe un erudit. Tuns foarte scurt, uneori purtând pe cap o tichie, cu şorţ şi sandale. Imhotep este surprins într-o ipostază meditativă, cu un rulou de papirus desfăşurat pe genunchi. Acest tip de statuete datează din secolul al VI-lea î.Hr., însă abia trei secole mai târziu Imhotep avea să devină zeul egiptean al medicinii. Portretele îl reprezintă în picioare, ca pe majoritatea divinităţilor egiptene, are barbă şi ţine în mână un sceptru, simbol al vieţii şi al fericirii. În toată ţara, de la mlaştinile deltei Nilului până în deşertul Nubiei, au fost înălţate temple în onoarea lui Imhotep. Logic ar fi să credem că un om atât de puternic şi atât de venerat a fost îngropat într-un mormânt ca cel al faraonilor. Ei bine, nu s-a întâmplat aşa. Faptul pare cel puţin ciudat.

Caracterul original al religiei egiptene este dat, mai înainte de toate, de felul în care este intepretată nemurirea. De vreme ce Nilul cunoştea creşteri şi descreşteri ale apelor, Osiris reînnoia viaţa, iar grânele renăşteau în fiecare an, de ce nu s-ar fi întâmplat la fel şi cu omul? Conservarea miraculoasă a morţilor în nisip contribuia fără îndoială la convingerea că Egiptul va dăinui milenii de-a rândul.

Pentru un egiptean, viaţa nu reprezenta decât preludiul existenţei eterne, de dincolo. În cursul acesteia omul retrăia cele mai minunate momente din viaţa sa pământească. Supravieţuirea sa în existenţa eternă trebuia să se petreacă în lumea subpământeană a mormântului. Acesta nu era considerat un monument sau un mausoleu, ci trebuia să fie o locuinţă bine organizată, iar pentru un nobil ca Imhotep, demnă de rangul lui. Mormântul marelui vizir al faraonului ar fi trebuit să se afle printre cele mai grandioase, iar edificiul, un nucleu înconjurat de temple, c*rţi şi diverse monumente. Şi totuşi, necropola lui Imhotep nu s-a descoperit.

Aproape toţi arheologii care au făcut săpături la Sakkarah au căutat în zadar mormântul lui Imhotep. Unii dintre ei şi-au consacrat zeci de ani acestui studiu. Au scormonit în toate scrierile egiptene pentru a găsi cel mai mic indiciu. Dar nu s-a găsit nici măcar o aluzie la moartea lui. Ciudat, nu? Imhotep, pare-se, a fost un zeu antropomorf, care, precum Viracocha, Quetzalcoatl, Kukilcan - sau chiar ca Isus - poseda pe lângă o mare înţelepciune şi puteri miraculoase. El ar fi "plecat", în loc să moară şi să fie îngropat.

Niciodată n-am putut înţelege acest mister. S-au scurs multe mii de ani şi nu mai speram să înţeleg vreodată misterul cunoştinţelor ieşite din comun şi al dispariţiei (dacă putem vorbi de o dispariţie) ale lui lui Imhotep. Totuşi, acum după ce am recapitulat aproape toate informaţiile pe care le-am putut descoperi despre el, mi-am propus să examinez unele dintre faptele sale pentru a constata care dintre ele mai trec şi astăzi drept magice sau supranaturale.

Preoţii egipteni au fost primii care s-au bucurat de învăţăturile secrete ale lui Imhotep. Ei îşi făcuseră o formidabilă reputaţie de magicieni, de ghicitori şi de vrăjitori în toată lumea antică. O reputaţie cu caracter pozitiv, recunoscută de greci, despre care nu se poate spune că erau ignoranţi.

Potrivit legendei, preoţii îl considerau drept zeu al înţelepciunii şi ştiinţei pe Thot, care a domnit pe pământ trei mii de ani. Asociat într-un fel sau altul cu luna, el apare reprezentat ca un om cu cap de ibis, pasărea venerată de Imhotep. Aceasta este figurată ca simbol al unui om purtând o cască de astronaut. Este posibil oare ca legenda lui Thot să fi fost inspirată de vizita unei fiinţe supranaturale, dar binevoitoare?

Îmi amintesc că G. I. Joe devenise, în timpul războiului (n.n. al II-lea Război Mondial), porecla tuturor soldaţilor americani care împărţiseră cadouri în Europa, în Japonia sau în sud-estul Asiei. În acelaşi fel s-ar putea să se fi întâmplat şi cu Thot. A ajuns să desemneze o colectivitate, ca un reprezentant al oamenilor din spaţiu, care aducea învăţătura pe pământ.

Cunosc adepţi ai ştiinţelor oculte care pretind că Thot era un Atlant care a participat la construcţia Marii Piramide, al cărei interior a fost împodobit cu tăbliţele şi instrumentele sale magice. De aceea, egiptenii îl considerau un zeu atoateştiutor.

Inventatorul scrierii, acest zeu a scris primele cărţi ale Egiptului. Despre acestea preoţii spun că sunt ieşite "chiar din mâinile zeului".

O altă legendă povesteşte că zeul Thot i-a revelat regelui Thamos arta scrisului. Dar suveranul a considerat că scrisul reprezenta o ameninţare pentru societate: "Copiii şi tinerii care se vor strădui să se deprindă cu scrisul vor neglija să-şi exerseze memoria", ar fi obiectat monarhul.

Nu se ştie dacă Thot sau Imhotep au fost sau nu iniţiatori, este sigur însă că preoţii egipteni au fost primii oameni de pe pământ care au stăpânit scrierea. Cine să-i fi învăţat să fabrice hârtie prin presarea şi uscarea tulpinelor de papirus? Cert este că au fondat şcoli de scribi pe lângă temple, dând naştere unei clase de oameni instruiţi, care s-a dezvoltat, devenind mai apoi clasa funcţionarilor şi administratorilor în regatul recent unificat.

Dacă preoţii lui Imhotep au înfăptuit multe lucruri măreţe ne este permis să credem că nu s-au mărginit doar la ceea ce cunoaştem, chiar dacă dovezile ne lipsesc. Oricum, piramidele rămân cea mai minunată dovadă a ştiinţei lor.

Trimis de: nefertiti-old pe 24 Feb 2005, 06:41 PM

Nu o sa transcrii toata cartea aici, nu? rolleyes.gif laugh.gif

Adevarul e ca mi-ar placea sa le vad in realitate. Abia atunci as putea sa imi fac o idee cat mai realista despre ele. sad.gif

Trimis de: rebel pe 24 Feb 2005, 07:05 PM

Toată cartea în nici un caz. Doar partea cu piramidele mă interesează, dar aveam nevoie de-un punct de plecare să ajung la piramide (în transcriere vorbind). Come to think about it, şi de-o transcriu integral ce? rofl.gif mwah1.gif

Trimis de: dead-cat pe 24 Feb 2005, 07:15 PM

te vor lua pe sus cu drepturile de autor smile.gif

Trimis de: Andronic pe 14 Mar 2005, 10:51 PM

cineva isi poate explica de ce in prezent la constructia piramidelor (arhitectura, stilism) nu mai asociem automat notiunea de moarte, de distrugere ?!

Trimis de: actionmedia pe 15 Mar 2005, 09:57 AM

QUOTE (Andronic @ 14 Mar 2005, 10:51 PM)
cineva isi poate explica de ce in prezent la constructia piramidelor (arhitectura, stilism) nu mai asociem automat notiunea de moarte, de distrugere ?!

Cum adica "nu mai asociem "? Cand am asociat-o si cine? Te referi la vechii egipteni? Fii si tu mai explicit, ca nu oricine intelege ce vrei sa spui.

By the way welcome.gif

Trimis de: Andronic pe 15 Mar 2005, 03:27 PM

Da ma refer la Egipt ...
Daca ai fi trait in Egipt ai fi considerat ca dupa moarte vei avea nevoie de corpul tau - in viata de dincolo ... Pharaonii aveau credinta ca ei merita sa se uneasca cu zeii, sa ajunga ca ei si prin urmare in mormintele lor sau piramide isi asigurau existenta obiectelor de cult, bijuteriilor ba chiar si mancaruri si haine te trebuinta ... la asta ma refeream cand asociam piramidele cu moartea / mormintele ...

astazi insa construim piramide pentru arta , de dragul ei si al semnificatiilor mitologice atractive pentru neinitiati doar prin puterea notiunilor neaprofundate care orbesc fara glorie ... asta e parerea mea insa ... poate imi dati voi exemple de constructii de piramide "a la ancienne" sau legate de semnificatiile originare ...

in plus , nu stiu de ce trebuie ca omul sa denatureze si sa profaneze intotdeauna valorile sacre de odinioara, prin "imagini false" ...
de pilda de ce nu construim mai multe fantani arteziene ?! caci e penurie dupa cate observ in jur ...

Trimis de: actionmedia pe 15 Mar 2005, 06:21 PM

QUOTE (Andronic @ 15 Mar 2005, 03:27 PM)
Da ma refer la Egipt ...

Pai daca la asta te refereai, raspunsul este simplu. Oamenii de astazi nu mai cred ceea ce credeau cei de acum 5000 de ani.
Desi eu unul ma indoiesc ca vechii egipteni priveau piramidele ca pe niste monumente morbide. Din contra. Daca ei credeau in viata de dupa moarte, erau mai indreptatiti sa le priveasca ca pe niste monumente ale vietii eterne. Mm, ce zici de asta? Te-ai gandit la aceasta perspectiva?

Trimis de: nefertiti-old pe 15 Mar 2005, 09:37 PM

QUOTE (actionmedia @ 15 Mar 2005, 06:21 PM)

Desi eu unul ma indoiesc ca vechii egipteni priveau piramidele ca pe niste monumente morbide. Din contra. Daca ei credeau in viata de dupa moarte, erau mai indreptatiti sa le priveasca ca pe niste monumente ale vietii eterne. Mm, ce zici de asta? Te-ai gandit la aceasta perspectiva?

Evident ca nu s-a gandit, vorbeste prostii. E prima data cand aud ca piramidaele egiptene ar fi un simbol 'morbid'. laugh.gif

Trimis de: Andronic pe 15 Mar 2005, 10:22 PM

QUOTE
erau mai indreptatiti sa le priveasca ca pe niste monumente ale vietii eterne


Mai dar grozavi sunteti voi ... cata siguranta emanati ... frumos va sade ...
piramidele erau cele care adaposteau corpul, repet doar corpul celui ce trece in viata cealalta ... sufletul lui se dedubla si credinta spunea ca acesta bantuie prin ceruri , dar nu fara a pastra contactul cu vechiul trup , in cazul in care trupul ar fi fost miscat sau sustras , dublura spiritului ar fi pierit si ea ... de aici circula si credinta in blestemele puse pe profanatorii de morminte ...

in ceea ce priveste morbiditatea piramidelor cu care nu e de acord nefertiti cred ca ar fi mai intelept sa ne gandim simplu ca ele erau construite special pentru cei ce aveau sa paraseasca lumea celorlalti a tuturor, si nu pentru a le venera si "vizita" in timpul vietii ca pe niste "gradini suspendate" sau alte minuni antice ... e clar asocierea piramida -moarte -transcendere daca vrei dar tot moarte se CHEAMA ...

...

Trimis de: actionmedia pe 16 Mar 2005, 10:32 AM

QUOTE (Andronic @ 15 Mar 2005, 10:22 PM)
Mai dar grozavi sunteti voi ... cata siguranta emanati ... frumos va sade ...

Grozav esti tu. Tu esti cel care sustine cu tarie o idee, eu doar ti-am dat un hit si in directia cealalta. Nu ai de unde sa stii ce trairi aveau oamenii de acum 5000 de ani. Aceste trairi nu se pot deduce prin descoperiri arheologice. Poti sa spui diverse lucruri despre obiceiurile si comportamentul lor, dar despre ce credeau si nici atat despre ce asocieri mentale faceau (gen piramida - moarte sau piramida - viata). Habar nu avem cum gandeau vechii egipteni.


Trimis de: exergy33 pe 10 May 2007, 08:31 PM

'Pyramid Builders' Village Found in Egypt

Este vorba de rezultatul cercetarilor efectuate de Mark Lehner, unul din cei mai (re)cunoscuti egiptologi ai momentului.
Lehner a devenit cunoscut mai ales datorita ipotezei pe care a lansat-o ... si anume ca la constructia marei piramide au lucrat in jur de vreo 1500 de oameni , in trei schimburi, timp de 20 de ani , contrazicindu-l astfel pe Herodot care avansase cifra de 100 000 de lucratori.
Mie personal ipoteza lansata de Lehner mi se pare fantezista smile.gif , mai ales daca se tine cont de faptul ca blocurile de piatra au trebuit sa fie aduse de la o cariera de piatra pina in desertul de la Giza/Ghizah/Ghizeh.

[...]
The area, often called the "workers' village," is the site of a vast community that thrived some 4,500 years ago on the Giza Plateau. It may have housed as many as 20,000 people.
[...]
The presence of a barracks could help explain the abundance of pottery, ash, and refuse found in the area, especially the tremendous amounts of animal bone. "When we excavate we find enough animal meat bone to feed several thousands of people," Lehner reported. "This would explain why."
The bones in the area suggest that workers enjoyed quite a lot of prime beef. Previous excavations have discovered that they also ate bread and fish, and drank beer.
Analysis of human remains has suggested that workers apparently had access to medical treatment. Evidence has been found of healed broken bones, amputated limbs, and even brain surgeries.


Continuarea articolului http://news.nationalgeographic.com/news/2002/08/0805_020805_giza.html

Trimis de: cocosel pe 11 May 2007, 11:01 AM

Extrem de fantezista...desi am evitat acest topic o sa incerc niste corecturi pe ici pe colo... smile.gif

Biblioteca din Oxford adaposteste un manuscris al scriitorului copt Mas-Udi (957d.Hr.) in care acesta afirma ca cel care a dispus construirea marii piramide ar fi fos regele egiptean Surid,care a condus Egiptul inainte de POTOP.In interiorul lor "preotii au depus toata stiinta pe care o aveau in arte,aritmetica si geometrie pentru a ramane marturie si spre folosirea celor care vor putea sa o inteleaga".Astfel in piramida orientala(kheops) au fost inscrise atat sferele ceresti si figuri reprezentand stelele si traiectoriile lor,cat si,in acelasi timp,istoria si cronica vremurilor trecute,a timpurilor ce vor veni si a fiecaruia din evenimentele viitoare care vor surveni in Egipt.
Un alt manuscris tot la fel de obscur intareste afirmatia ca primul monument era consacrat Istoriei si Astronomiei ..in timp ce al doilea Stiintelor Medicale.Herodot in cartile sale sustine ca preotii din Teba i-au aratat 341 de statui uriase,reprezentand tot atatea generatii succesive de marii preotii egipteni care s-au perindat de-a lungul a 11340 de ani.Prteotii i-au aratat statuile pentru a demonstra ca fiul l-a urmat intotdeauna pe tatal lui si l-au asigurat ca datele si calculele lor sunt absolut exacte,intrucat ei au notat totul generatie dupa generatie.Interesant este faptul ca primele piramide seamana izbitor cu ziguratele mesopotamiene cat si cu unele ale civilizatiilor precolumbiene..


Am observat ca cineva facea unele referiri la destinatii prezumtive..iata si versiunea mea...adunata din toate cartile citite despre aceste monumente.(unele de-a dreptul ilogice si fantasmagorice)

1.mormant faraonic
2.monument dedicat stiintelor
3.adapost impotriva unei catastrofe de proportii
4.templu
5.depozit al vechii intelepciuni si stiinte egiptene
6.observator astronomic
7.granar laugh.gif
8. instalatie pentru provocat ploi artificiale(condensator de vapori de apa) rofl.gif
9.pila electrica gigantica rofl.gif
10.previziune cifrata a viitorului lumii
11.sistem de drenaj al apei laugh.gif
12.releu de transmisiuni rofl.gif
13.reprezentare simbolica a muntelui pe care s-au salvat unii oameni in timpul Potopului. laugh.gif

Trimis de: exergy33 pe 11 May 2007, 02:18 PM

Von Daniken in cartea sa, publicata cu mult inainte de descoperirile lui Lehman , spunea urmatoarele :

QUOTE
None of these explanations stands up to a critical examination. The Great Pyramid is (and remains?) visible testimony of a technique that has never been understood. Today, in the twentieth century, no architect could build a copy of the pyramid of Cheops, even if the technical resources of every continent were at his disposal.


2,600,000 gigantic blocks were cut out of the quarries, dressed and transported, and fitted together on the building site to the nearest thousandth of an inch. And deep down inside, in the galleries, the walls were painted in colors.
The site of the pyramid was a whim of the pharaoh.
The unparalleled, "classical" dimensions of the pyramid occurred to the master builder by chance.
Several hundred thousand workers pushed and pulled blocks weighing twelve tons up a ramp with (nonexistent) ropes on (nonexistent) rollers.
This host of workers lived on (nonexistent) grain.
They slept in (nonexistent) huts which the pharaoh had built outside his summer palace.
The workers were urged on by an encouraging "Heave-ho" over a (nonexistent) loudspeaker, and so the twelve-ton blocks were pushed skyward.
If the industrious workers had achieved the extraordinary daily piece rate of ten blocks piled on top of each other, they would have assembled the 2,600,000 stone blocks into the magnificent stone pyramid in about 250,000 days--664 years. Yes, and don't forget that the whole thing came into being at the whim of an eccentric king who never lived to see the completion of the edifice he had inspired.
Of course one must not even suggest that this theory, so seriously advanced, is ridiculous. Yet who is so ingenuous as to believe that the pyramid was nothing but the tomb of a king? From now on, who will consider the transmission of mathematical and astronomical signs as pure chance?


Personal nu sunt 'fana' Daniken , dar intre cele afirmate de el si cele afirmate de Lehner, inclin sa-i dau mai multa dreptate lui Daniken . Nu in sensul ca aceste piramide ar fi construite de extraterestri, ci in sensul ca utilizind tehnologia de la vremea respectiva ar fi luat un numar urias de ani ca sa se inalte o piramida. smile.gif

Nu mai stiu exact , am citit undeva , sau am auzit la TV ... nu era istoricul egiptean de religie copta , Mas'udi , cel care avansa ipoteza ca la constructia piramidelor au participat lucratori care levitau ? wub.gif



Trimis de: Ovidius pe 11 May 2007, 03:24 PM

QUOTE
Today, in the twentieth century, no architect could build a copy of the pyramid of Cheops, even if the technical resources of every continent were at his disposal.

Chestia asta mi se pare absolut nefondata. In orice moment, la tehnica si resursele actuale, o piramida la fel de mare nu ar necesita mai mult de cativa ani, si asta in cel mai pesimist mod posibil. Gandeste-te numai la cati zgarie nori s-au construit, la cate poduri unele mai lungi ca altele, tunele, etc.

Trimis de: cocosel pe 11 May 2007, 04:06 PM

Vorbea cineva pe aci de date exacte...hai sa va dau cateva ... tongue.gif

Codul piramidelor ca oglinda a lumii noastre:

5 unitati de masura
1m=5/phi patrat KE=5/phi la a patra GE=(3/5)*phi patrat HE=15*phi patrat PZ (nu am litera din alfabetul grecesc wub.gif )
M=metru
KE=cot regesc
GE=unitate de baza
HE=cot sfant
PZ=tolul piramidei


Valorile piramidei lui Kheops in sistem phi antic:
latura de baza=168 GE crestere la fiecare KE pe inaltime
inaltime=280KE 0,6 GE mai putin pe lungimea laturii
unghi de inclinare=51,85354759 grade=51grade51'minute12,77''secunde
Tangenta=1,273220037

Principiul piramidelor
Raza unui anumit cerc ca inaltime peste punctul median al unui patrat cu dimensiuni egale da o piramida cu un anumit unghi de inclinare.Aceasta se orienteaza dupa valoarea phi folosita.

Nivelul celor 3 podele ale camerelor
camera stancoasa= -22,95048312 GE= -31,46099032m
camera reginei= 15,3794232 GE= 21,08242697m
camera regelui= 31,32507126 GE= 42,94104653m

Reprezentarea distantei
Soare-cordonul asteroizilor=84,115 GE(*5)=420,6mil.km.=2,8 AE
Soare-Marte=45,785 GE(*5)=228,9mil.km.=1,53 AE
Soare-Pamant=29,839 GE(*5)=149,2 mil.km.=0,99 AE

Nivelul inaltimii in piramida lui Kheops
Jumatatea diagonalei podelei devine latura de baza a nivelului urmator ca inaltime si diagonala nivelului superior.Nivelul A se defineste deci nivelul inaltimii camerei regelui:31,32507126 GE=82,01010128 KE (nivelul A)Din repetarea de 7 ori a acestui procedeu rezulta nivelul platformei varfului (nivelul H) de 262,5 KE=137,45m

Stratul de piatra cu numarul 35 este mai gros decat celalalte (stai sa vezi acum conspiratii cu numarul asta rofl.gif )..De ce??
Inaltimea axei stratului =1/5 inaltimea piramidei =56 KE
1/2 lungimea laturii la acesta inaltime=175,9318841 KE
Catul celor doua da phi antic=3,141640787.... ohmy.gif


Piramidionul partea neconstruita din varf 275 KE pana la 280 KE.El este o minipiramida Kheops in raportul de 1:56(segmenti),1,56 la patrat (suprafete) si 1,56 la cub (volum)

Zona piramidelor de la Gizeh
latura lunga= 672 GE (12*56 GE)=circumferinta piramidei Kheops
latura scurta=560 GE (10*56 GE)
Catul lor=1,2 multiplicatorul lui phi patrat cu rezultat phi antic rolleyes.gif

Lungimea laturii piramidei lui Kheops= 157,5 GE
Lungimea laturii piramidei lui Mykerinos= 78,75 GE
Raportul dintre laturile piramidelor lui Kheops/Kefren= 1,0666 (cifra cheie a DNS uman) ohmy.gif

Cifrele cheie ale paralelelor diagonalelor celor 3 piramide:
5,25-15,75-17,5-44-56-252 (cifre cheie ale sistemului periodic al elementelor si al nucleelor si invelisurilor atomice) ohmy.gif

Acestea sunt doar niste mostre...pentru cei care cred ca se ascunde vezi doamne ceva in spatele Piramidelor din Gizeh.
Daca ajungi sa scormonesti fiecare miime matematica poti ajunge la astfel de interpretari. Insa acestea la fel le poti descoperi si la un banal bloc de piatra...
Dar se poate la fel ca cele enumerate sa fie exact datele pe care cei care le-au construit au dorit sa ni le prezinte peste ani,ale civilizatiilor disparute... rofl.gif

smile.gif

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)