Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Ecclesia _ Ecclesia: Biserica Romano-Catolica

Trimis de: Figaro pe 20 Jun 2003, 09:45 AM

Seria de topicuri Ecclesia se doreste o apropiere spirituala a crestinilor de diferite confesiuni. Va invit sa impartim credinta in Hristos in spirit crestin autentic. Discutiile in contradictoriu nu-si au locul aici. Haideti sa dezvaluim si sa pretuim fiecare stralucirea din Biserica celui de langa noi. Si cred ca ne vom cunoaste mai bine.


Trimis de: Ion Criuleni pe 22 Jun 2003, 10:48 AM

Slăvit să fie Isus Cristos!
Sunt uimit de ce se petrece astăzi în lume,dar trebue să se întîmle. Deoarece ce trebue să se întîmple se întîmplă.
Am în vedere despre internetul care astăzi este un bun mijloc de comunicare la distanță. Doar nu a scris proorocul Daniil despre timpurile noastre cuvintele:
"- Va crește cunoștința"
De aceia doresc ca să nu demonstăm la forumurile creștine să se strecoare si cele ne dorite.
Propun să descutăm despre noi, de unde ne tragem, cum să devenim creștini ăn inimă și suflet. Fără să ofensăm alte confesiuni.
Și de aceia propun descuțiea de la primele capitole ale Sf. Evangelii după Matei.
Calea seminției creștinizmului. Adica seminției lui Isus Cristos.
Deci de la Adam pînă la Cristos este descris clar, dar dați să căutăm calea pînă la noi de la Cristos. Nu credeți că ar fi bine?
De oarece Duhul lui Dumnezeu suflat în Adam s-a transmis din neam în neam pînă la Cristos, tot asa s-a transmis și pînă la noi, e adevărat. Dar cum?
Să ne aducem aminte de Isus cînd la întrebat pe Sf.Petru de trei ori dacă-l iubește. Și după ce Sf.Petru ea răspuns că-l iubește, ce după părerea d-stră s-a petrecut? Oare nu ea transis Biserica Isus lui Petru, spunîndui:"Să ai grija de oile mele" Oare Isus nu știe cui să transmită Biserica lui ca să fie îngrijită pînă la venirea Lui? Sigur că știea, cum știea că Iuda Iscorioteanul v-a vinde.
Acum fiind sf.Petru prigonit de Iudei el s-a dus în Roma, fiindca timpul de atunci la roma era favorabil de lucrat în Biserica lui Isus. Apoi el,Petru, la Rîndul lui ea transmis Biserica în continuare la urmașii lui. Care pe urmă acești urmași sa numit Papa.
Deci Duhul Sfînt de la Adam a ajuns în felul acesta pînă la Papa de la Roma, și prin Episcopi și Preoți la noi.
Deci Eu văd această cale adevărată.

Dacă aveți completări sau neînțelegeri, rog să scrieți fără ofensări, voi răspunde la întrebări calme.

Cu stimă și respect Ion de la Criuleni Basarabia.

Trimis de: 1,618033 pe 9 Jul 2003, 11:34 AM

intreb din curiozitate: consiliul Vatican II ce repercusiuni a avut in Basarabia?

slujba se mai tine in latina, sau in ce limba? au existat probleme, sau zone in care deciziile Vatican II sa nu fie respectate?

as mai dori sa stiu si cati catolici mai sunt in Basarabia, si daca ce grad de organizare au.

multam mult!

Trimis de: TriRegnum pe 15 Oct 2003, 11:51 AM

Conciliul Vatican II a avut urmari in intraga Biserica Catolica asa ca liturgiile se celebreaza in limba materna, limba latina(cea oficiala) se mai foloseste in unele zone(depinde de traditie) la Prefacerea Darurilor si de Pasti(ex la comuniune cand preotul spune in latina Corpus Christi), dar si la Vecernie(unde se canta Adoremus Sacramentum, iar preotul rosteste rugaciuni in latina... šPreotul: Panem de caelo praestitsti eis / Credinciosii: Omne delectamentum in se habentemš).
De asemenea au existat si zone in care Conciliul Vatican II a fost oarecum respins si unii clerici sa celebreze in continuare il latina, dar asta s-a intamplat atunci imediat dupa terminarea Conciliului, iar la cativa ani reforma liturgica a fost totala => deci in toate tarile liturghia se celebreaza in limba materna.

Trimis de: Figaro pe 15 Oct 2003, 12:50 PM

Iti urez bun venit pe Ecclesia, TriRegnum.

Trimis de: 1,618033 pe 16 Oct 2003, 08:53 AM

multam de raspuns, triregnum... tongue.gif
am cam asteptat eu ceva luni sa-l primesc, dar tot mai bine mai tarziu decat niciodata...

am o alta intrebare - tot pentru a intelege ceea ce se intampla acum in Biserica Romano-catolica: noul papa poate fi ales numai din conciliul cardinalilor, sau si din ordine mai joase?
citeam undeva ca un episcop din Austria are mari sanse sa fie numit noul papa, dar parca stiam ca numai dintre cardinali poate fi ales un papa?... blink.gif cum e pana la urma?

Trimis de: TriRegnum pe 18 Oct 2003, 02:37 PM

In CIC (Codex Iuris Canonici) scrie ca orice barbat casatorit poate fi ales Papa, dar in Istoria Bisericii, Papii au fost ales numai din randul clerului. Absolut oricine poate fi ales. Deci Papa poate fi numit si un preot de rand, asta normal, prin voia lui Isus, caci el isi alege Vicarul pe Pamant.
Daca mai ai vreo intrebare, eu iti raspund cu placere.

Trimis de: TriRegnum pe 18 Oct 2003, 02:39 PM

rofl.gif rofl.gif rofl.gif rofl.gif rofl.gif

Orice barbat botezat si celib, nu casatorit(am vrut sa spun NECASATORIT).
Nu stiu la ce mi-a fost gandul

Trimis de: TriRegnum pe 5 Nov 2003, 10:48 PM

Maica Tereza de Calcutta, vorbind odată despre idealul omului şi despre piedicile care se opun atingerii acestui ideal, spunea următoarele cuvinte:

"Omul este iraţional, ilogic, egocentric. Nu contează, tu iubeşte-l.

Dacă faci binele, vor spune că ai scopuri ascunse, egoiste. Nu contează, tu fă acel bine.

Dacă-ţi atingi propriile ţeluri, vei găsi prieteni falşi şi duşmani adevăraţi. Nu contează, tu realizează-le.

Binele pe care-l faci, mâine va fi uitat. Nu contează, tu să-l faci.

Onestitatea şi sinceritatea te fac vulnerabil. Nu contează, tu fii deschis şi cinstit.

Ceea ce ai construit ani de-a rândul poate fi distrus într-o clipă. Nu contează, tu construieşte.

Dacă-i ajuţi pe oameni, ei se vor ridica împotriva ta. Nu contează, tu ajută-i.

Dacă dai ce ai mai bun în tine, lumea te va lua în râs, sau chiar la bătaie. Nu contează, tu dă ce ai mai bun în tine".

Trimis de: TriRegnum pe 12 Nov 2003, 07:21 PM

Al treilea mesaj de la Fatima(tinut secret pana in 2000).}

"Scriu în act de supunere faţă de tine Dumnezeul meu, care mi-ai poruncit prin intermediul Excelenţei sale episcopul de Leiria şi a Preasfintei Mame a voastre şi a mea. După cele două părţi pe care le-am expus deja, am văzut în partea stângă a Doamnei noastre ceva mai sus un înger cu o spadă de foc în mâna stângă; scânteind emitea flăcări care păreau că urmau să incendieze lumea; dar se stingeau la contactul cu splendoarea pe care Doamna Noastră o emana din mâna sa dreaptă către el: Îngerul indicând pământul cu mâna dreaptă, cu o voce puternică a spus: Penitenţă, Penitenţă, Penitenţă! Şi am văzut într-o lumină imensă care este Dumnezeu: "ceva ca atunci când vezi într-o oglindă persoanele care îţi trec prin faţă" un Episcop îmbrăcat în Alb "am avut presimţirea că era Sfântul Părinte". Alţi episcopi, preoţi, persoane consacrate urcau pe un munte abrupt, în vârful căruia era o mare Cruce din trunchiuri necojite de culoare gri, de parcă ar fi fost de plută. Sfântul Părinte, înainte de a ajunge acolo, a traversat o mare cetate jumătate în ruină şi jumătate se clătina cu pas şovăielnic, marcat de durere şi de suferinţă, se ruga pentru sufletele cadavrelor pe care le întâlnea în drumul său; ajuns în vârful muntelui, prosternat în genunchi la picioarele marii Cruci a fost ucis de un grup de soldaţi care au tras asupra lui cu focuri de armă şi săgeţi, iar în acelaşi mod au murit unii după ceilalţi episcopii, preoţii, persoanele consacrate şi mai multe persoane seculare, bărbaţi şi femei de diferite clase şi poziţii. Sub braţele Crucii erau doi îngeri, fiecare cu o stropitoare de cristal în mână, în care adunau sângele martirilor şi cu el stropeau sufletele celor care se apropiau de Dumnezeu".

Trimis de: TriRegnum pe 22 Nov 2003, 09:58 PM

Maine 23 Noiembrie este sarbatoare de porunca: Cristos Rege. Fiecare catolic are datoria de a participa la Sf. Liturghie, iar celor cacora li se vor administra Sf. Sacramente(Spovada si Euharistia) vor dobandi indulgenta plenara.

Trimis de: 1,618033 pe 24 Nov 2003, 10:17 AM

triregnum, m-a luat cu fiori cand am citit Fatima...

ce explicatii au fost date in Biserica despre ea? s-a aventurat cineva sa o explice?

altminteri, mie mi se pare ca Fatima asta seamana izbitor cu cartea Apocalipsul (editata de Martori) din care ai citat tu pe alt thread... wink.gif ca rezultat final al zilelor din urma, ma refer... cry.gif

Trimis de: TriRegnum pe 24 Nov 2003, 12:18 PM

Pana acum celelalte doua mesaje de la Fatima s-au implinit, cel de-al treilea inca nu dupa cum vedem.
http://www.catholica.ro/documente/index3.asp?id=206.

Vezi link-ul de sus in care sunt explicatii.

Trimis de: 1,618033 pe 24 Nov 2003, 12:40 PM

multam!

Trimis de: ASD pe 25 Nov 2003, 07:53 PM

M-am uitat si eu pe acest link TriRegnum si am inteles ca prima si a doua parte profeteste al doilea razboi mondial. Corecteazama daca gresesc.


QUOTE
Fatima este, fără îndoială, cea mai profetică dintre apariţiile moderne. Prima şi cea de-a doua parte ale "secretului" - care sunt publicate pentru a oferi imaginea completă a documentării - observă, mai ales, înspăimântătoarea viziune a infernului, devoţiunea la inima neprihănită a Mariei, al doilea război mondial şi apoi prevestirea daunelor enorme pe care Rusia, prin separarea de credinţa creştină şi adeziunea la totalitarismul comunist, le-ar fi provocat omenirii.


Eu zic ca Dumnezeu este cel mai mare profet. El a profetit primul razboi mondial dand si anul:1914.
Ea nu a dat anul.

Trimis de: TriRegnum pe 25 Nov 2003, 07:56 PM

Cand si unde a profetit Dumnezeu Primul Razboi Mondial si anule 1914 ?

Trimis de: ASD pe 25 Nov 2003, 08:04 PM

In Daniel 4; Matei 24; Marcu 13; Luca 21; Apocalips 12; Ezechiel 4:6; Ezechiel 21:26,27

Daca faci calculele iese foarte clar anul 1914.
Si vezi ca a profetit si al doilea razboi mondial.

QUOTE
După evenimentele dramatice şi pline de cruzime ale secolului XX, unul dintre cele mai cruciale din istoria omului, culminând cu atentatul sângeros asupra "dulcelui Cristos de pe pământ",


Cine este "dulcelui Cristos de pe pământ", ?

Trimis de: TriRegnum pe 25 Nov 2003, 08:18 PM

rofl.gif rofl.gif rofl.gif

Ma faci sa rad, credeam ca faci distinctie intre adevar si minciuni gasite pe net la tot pasul; asemenea ghiciri in Biblie exista de mult timp.
Nu-mi iese din acele versete nimic si nici nu mi se pare ca se refera la Primul Razboi.
Asa poti sa iei si cartea Mobi Dick, imparti capitolele fiecare cu paragrafele sale, o traduci in greaca veche sau aramaica si vezi ce o sa ghiceasca! ohyeah.gif

Dux Cleri este Sfantul Parinte Papa si nu e "ducele Cristos pe pamant" ci "Ducele Clericilor"

Trimis de: ASD pe 25 Nov 2003, 09:09 PM

QUOTE
Dux Cleri este Sfantul Parinte Papa si nu e "ducele Cristos pe pamant" ci "Ducele Clericilor"


Asa scrie acolo.

Nici nu ma mira ca nu ai gasit. Trebuia doar sa calculezi si iesea. Oricum ma mira ca consideri pe acea femeie, profet si pe Dumnezeu nu. Cum crezi tu oare ca acea femeie a profetit al doilea razboi mondial si Dumnezeu nu?Vezi Apocalips 9:12

La Isaia 29:11:De aceea toata descoperirea dumnezeiasca a ajuns pt voi ca vorbele unei carti pecetluite. Daca o dai cuiva care stie sa citeasca sii zici:-"I-a citeste! "El raspunde:"Nu pot caci este pecetluita".
2 Timothy 3:7  care învață întotdeauna și nu pot ajunge niciodată la deplina cunoștință a adevărului.
8  După cum Iane și Iambre s-au împotrivit lui Moise, tot așa și oamenii aceștia se împotrivesc adevărului, ca unii care Sunt stricați la minte și osîndiți în ce privește credința.
9  Dar nu vor mai înainta; căci nebunia lor va fi arătată tuturor, cum a fost arătată și a celor doi oameni.

13  Dar oamenii răi și înșelători vor merge din rău în mai rău, vor amăgi pe alții, și se vor amăgi și pe ei înșiși.
16  Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire,
17  pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.

Trimis de: TriRegnum pe 25 Nov 2003, 09:32 PM

Duhul Sfant a grait prin prooroci. Nu o consider pe acea femeie proorocita.

Trimis de: ASD pe 26 Nov 2003, 08:52 AM

In orice caz TriRegnum ce am vrut eu sa scot in evidenta nu a fost profetia despre anul 1914, ci faptul ca mi se pare absurd ca Biserica Catolica da mai multa crezare acelei poezii SF, avand luandu-se probabil dupa simbolurile din Biblie, decat Bibliei care contine o gramada de profetii si din care putine nu s-au desfasurat inca. Poate ca ar fi bine ca acea prorocita sa studieze Apocalipsa, Daniel, Matei, Ecleziastul etc... si sa descopere astfel profetiile lui Dumnezeu. Caci El este cel mai mare Profet.

Oricum explicatia acelor "metafore " mi se pare mie si probabil multora cel putin indrazneata. Mai ales ca a pus deoparte cea mai profitica carte din lume. 5.gif

Trimis de: TriRegnum pe 26 Nov 2003, 09:43 AM

ASD
Ti-am spus: tradu in greaca sau aramaica Moby Dick, apoi numeroteaza paragrafele de la fiecare capitol si vezi acolo ce profetii sunt? Eu nu ma iau sa calculez cu versetele din Biblie anii, astea-s prostii, si unii calugari se ocupau cu asaceva in Evul Mediu, dar eu cred ca am trecut de acea faza a lumii. Asemenea interpretari luate din anumite versete scoase din context au adus multi reformatori...cat despre Lucia Dos Santos de la Fatima eu nu spun ca e proorocita si nici Biserica nu afirma asta, prooroci erau in Vechiul Testament.
Eu iti spun atat: stai inchistat in Biblia ta pe care o ridici la rang de Dumnezeu si-i te inchini ei, care nu e altceva decat o carte. (Biblia a fost creata de Biserica, nu poti constitiui creatorul dupa cratura, asa si cu Biblia)

Trimis de: Catalin pe 26 Nov 2003, 09:47 AM

Hmm... un fenomen interesant: ASD neaga adevarul unor evenimente acceptate ca miracole de Biserica Catolica in timp ce TriRegnum neaga rolul esential al Bibliei in intelegerea lui Dumnezeu.

Nu pot spune decit ca amindoi au dreptate! spoton.gif

Trimis de: TriRegnum pe 26 Nov 2003, 09:51 AM

Unde am negat eu Biblia?

Am spus ca pentru unii Biblia nu e altceva decat un idol la care se inchina. Interpretarile sunt date si de Biserica care nu a scos versete izolate si le-a interpretat dupa bunul plac, ci le-a interpretat in contextul biblic.

Trimis de: Catalin pe 26 Nov 2003, 10:04 AM

QUOTE

Unde am negat eu Biblia?


N-am zis ca ai negat-o. Am zis ca i-ai negat rolul esential in intelegerea lui Dumnezeu. Uite ce ai spus tu:

QUOTE

Biblia a fost creata de Biserica, nu poti constitiui creatorul dupa cratura, asa si cu Biblia)


E destul de clar, zic eu...

Trimis de: TriRegnum pe 26 Nov 2003, 10:25 AM

UUUUUUUUUUUUU

Nu m-am referit la asta, ci la faptul ca unii neoprotestanti vor sa reconstituiasca in cultul lor Biserica Primara, ceea ce nu e posibil numai dupa Biblie. Exista si alte documente referitor la practicile crestine, scrisori scrise de Apostoli si de urmasii acestora care i-a cunoscut si sigur nu ar fi facut ceva care sa nu fi vazut la predecesorii lor si discipoli ai lui Isus.
In Biblie sunt puse doar acele carti care ofera o indreptare a credintei, dar nu sunt prezentate cu lux de amanunte Liturghia(cea care se desfasura atunci, fara forma actuala - normal) si celelalte practici.

La asta m-am referit.

Trimis de: ASD pe 26 Nov 2003, 10:16 PM

Intrebare:Deci tu sustii ca apostolii au lasat o lege nescrisa? Ce convenabil.


1 Corinthians 4:6  "Fratilor, pentru voi am spus aceste lucruri, în icoană de vorbire, cu privire la mine si la Apolo, ca prin noi însine, să învătati să nu treceti peste „ce este scris”: si nici unul din voi să nu se fălească deloc cu unul împotriva celuilalt."

Oricum astept raspuns la intrebarea de mai sus.

Trimis de: TriRegnum pe 26 Nov 2003, 10:34 PM

Tinere!
Nu mai scoate din context aceste versete. Vezi pentru ce a fost scrisa scrisoare lui Paul 1 Corinteni, asa izolat poti interpreta multe.
Am terminat cu tine, nu mai avem nimic de dicutat.

* Vezi ca forumul Ecclesia nu este pentru denigrarea unor confesiuni.

Trimis de: TriRegnum pe 10 Dec 2003, 09:01 PM

Baza noastra, a catolicilor este Isus Cristos care a inviat din morti cu trupul si cu sufletul. Isus Cristos este Om si Dumnezeu in acelasi timp, este om caci si-a nimicit conditia Sa Divina pentru a veni sa ne rascumepre, sa ne salveze. Si aduc aici lamuriri cu privire la Sfanta Treime si Inviere:

Sfanta Treime

1. Dumnezeu Tatal
-Matei 16:17 ->Iar Iisus, răspunzând, i-a zis: Fericit eşti Simone, fiul lui Iona, că nu trup şi sânge ţi-au descoperit ţie aceasta, ci Tatăl Meu, Cel din ceruri.
=> Exista un Dumnezeu in cer, Tatal lui Isus Cristos.

2. Isus Cristos este Dumnezeu:
- Evrei 1:8 -> Iar către Fiul: Tronul Tău, Dumnezeule, în veacul veacului; şi toiagul dreptăţii este toiagul împărăţiei Tale.
- Ioan 1:1-14 -> La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul. Acesta era întru început la Dumnezeu.Toate prin El s-au făcut; şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut. Întru El era viaţă şi viaţa era lumina oamenilor. Şi lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o. ..... Acesta a venit spre mărturie, ca să mărturisească despre Lumină, ca toţi să creadă prin el. Nu era el Lumina ci ca să mărturisească despre Lumină...În lume era şi lumea prin El s-a făcut, dar lumea nu L-a cunoscut. Întru ale Sale a venit, dar ai Săi nu L-au primit...Şi Cuvântul S-a făcut trup şi S-a sălăşluit între noi şi am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har şi de adevăr.
- Fapte 20:28 -> Drept aceea, luaţi aminte de voi înşivă şi de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstraţi Biserica lui Dumnezeu, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său.
-2Petru 1:1 -> Simon Petru, slujitor şi apostol al lui Iisus Hristos, celor ce prin dreptatea Dumnezeului nostru şi a Mântuitorului Iisus Hristos au dobândit o credinţă de acelaşi preţ cu a noastră:...
=> Isus Cristos este Dumnezeu, astfel este egal Tatalui care este tot Dumnezeu.

3. Duhul Sfant, Dumnezeu:
-Fapte 5:3-4 ->Iar Petru a zis: Anania, de ce a umplut satana inima ta, ca să minţi tu Duhului Sfânt şi să doseşti din preţul ţarinei? Oare, păstrând-o, nu-ţi rămânea ţie, şi vândută nu era în stăpânirea ta? Pentru ce ai pus în inima ta lucrul acesta? N-ai minţit oamenilor, ci lui Dumnezeu.
-Ioan 14:16-17 -> Şi Eu voi ruga pe Tatăl şi alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac, Duhul Adevărului, pe Care lumea nu poate să-L primească, pentru că nu-L vede, nici nu-L cunoaşte; voi Îl cunoaşteţi, că rămâne la voi şi în voi va fi!
-Romani 8:26-27 -> De asemenea şi Duhul vine în ajutor slăbiciunii noastre, căci noi nu ştim să ne rugăm cum trebuie, ci Însuşi Duhul Se roagă pentru noi cu suspine negrăite. Iar Cel ce cercetează inimile ştie care este dorinţa Duhului, căci după Dumnezeu El Se roagă pentru sfinţi.
=> Duhul Sfant este Dumnezeu care ne-a fost trimis de Tatal prin Fiul Sau.

Invierea lui Isus

Isus Cristos a inviat cu trupul si cu sufletul sau:
-Luca 24:39 -> Vedeţi mâinile Mele şi picioarele Mele, că Eu Însumi sunt; pipăiţi-Mă şi vedeţi, că duhul nu are carne şi oase, precum Mă vedeţi pe Mine că am.
-Ioan 2:19-21-> Iisus a răspuns şi le-a zis: Dărâmaţi templul acesta şi în trei zile îl voi ridica.Şi au zis deci iudeii: În patruzeci şi şase de ani s-a zidit templul acesta! Şi Tu îl vei ridica în trei zile? Iar El vorbea despre templul trupului Său.
=> Isus a inviat cu trupul si cu sufletul.


Trimis de: TriRegnum pe 13 Dec 2003, 11:05 AM

Am aratat existenta Sfintei Treimi si a Invierii lui Isus Cristos.

Cine e Isus?
(Toma) Ioan 20:28 "Domnul Meu si Dumnezeul meu!"

Trimis de: TriRegnum pe 14 Dec 2003, 11:11 PM

Mi-a scapat unele citate la Sf. Treime:

Gen 18,1-10a

"La stejarii din Mambre, Domnul i-a apărut lui Abraham care şedea la intrarea în cort, în timpul arşiţei de la amiază. Abraham şi-a ridicat ochii şi a văzut trei bărbaţi care stăteau în picioare în faţa lui. Când i-a văzut, a alergat de la intrarea în cort spre ei, s-a aruncat la pământ şi a zis: "Doamne, dacă am aflat bunăvoinţă în ochii tăi, nu trece fără să te opreşti la slujitorul tău! Vi se va aduce puţină apă, vă veţi spăla picioarele şi vă veţi odihni sub acest arbore. Eu voi aduce puţină pâine, ca să vă refaceţi puterile înainte de a pleca mai departe, fiindcă aţi binevoit să treceţi pe la slujitorul vostru". Ei i-au răspuns: "Bine, fă cum ai spus!" Abraham s-a dus în grabă la Sara, în cort, şi i-a zis: "Ia repede trei măsuri din făina cea mai bună, frământ-o şi fă turte!" Apoi a alergat la cireadă, a luat un viţel frumos şi fraged şi l-a dat servitorului ca să-l pregătească repede. Apoi Abraham a luat unt, lapte şi viţelul pe care îl pregătise şi le-a pus înaintea lor, iar el a rămas în picioare lângă ei, sub copac, în timp ce ei mâncau. Ei l-au întrebat: "Unde-i Sara, soţia ta?" El le-a răspuns: "Înăuntru, în cort!" Domnul i-a spus: "Voi veni din nou la tine peste un an, atunci soţia ta va avea un fiu".

Gen 1,1-2.26-27.31;2,1-3.

"La început Dumnezeu a creat cerurile şi pământul. Pământul era fără formă şi gol şi întuneric era peste faţa adâncului şi Duhul lui Dumnezeu se mişca peste întinderea apelor. Şi Dumnezeu a zis: să facem pe om după chipul şi asemănarea noastră. Şi Dumnezeu a creat pe om după chipul său, l-a creat după chipul lui Dumnezeu; bărbat şi femeie i-a creat. Dumnezeu a văzut tot ce făcuse, şi iată că erau toate bune. Astfel au fost sfârşite cerurile şi pământul şi toată oştirea lor. În ziua a şaptea Dumnezeu şi-a sfârşit lucrarea pe care o făcuse. Şi în ziua a şaptea Dumnezeu s-a odihnit de toată lucrarea pe care o făcuse".


Trimis de: TriRegnum pe 15 Jan 2004, 06:23 PM

Ceva frumos gasit pe catholica.ro

Patima lui Cristos ne invită să trăim pentru dreptate
14.01.2004, Vatican (Catholica)

"Profilul lui Cristos" este un "model de contemplat şi imitat", un "exemplu de urmat fără ezitare, conformându-ne alegerilor lui", a afirmat Papa Ioan Paul al II-lea în cadrul audienţei generale din această săptămână, în care a reluat reflecţiile pe marginea liturgiei vesperelor.

Comentând Imnul lui Petru, centrat asupra figurii lui Isus, "fiul preaiubit" al lui Dumnezeu care "îl eliberează pe om de păcat prin pătimirea şi moartea sa pe cruce". Prima scrisoare a lui Petru, a explicat Suveranul Pontif, este "o sinteză minunată a pătimirii lui Cristos, modelată pe cuvintele şi imaginile din Isaia aplicate la figura Slujitorului suferind, recitită în cheia mesianică a tradiţiei antice creştine".

După ce a subliniat că "tăcerea răbdătoare" a lui Isus în faţa ofenselor nu este doar "un act de curaj şi de generozitate", ci şi "un gest de încredere în Tatăl", Sfântul Părinte a amintit că "punctul culminant al pătimirii evidenţiază valoarea salvifică a actului suprem de dăruire de sine a lui Cristos". Isus, a adăugat Papa, a purtat "în trupul său, pe lemn, adică pe cruce, păcatele noastre, pentru a le putea şterge apoi. Astfel şi noi, eliberaţi de omul cel vechi, cu răul şi mizeria lui, putem `trăi pentru dreptate`, adică în sfinţenie"

Trimis de: TriRegnum pe 7 Mar 2004, 10:33 PM

Pentru cei interesati de Liturghia Tridentina o bogatie de har pentru catolicii de dinainte de conciliul Ecumenica Vatican II care a reformat-o astfel dandu-ne o alta liturghie la fel de bogata in haruri si viata vesnica.

http://members.aol.com/bhthom/missatri.htm

Trimis de: Cipri pe 25 Apr 2004, 09:43 AM

Si astazi exista unele comunitati catolice care continua sa celebreze Missa tridentina cu acordul Sf.Scaun:Comunitatea "Sf.Petru".

Trimis de: TriRegnum pe 25 Apr 2004, 11:00 AM

Da, in Spania, Argentina si Olanda sunt comunitati catolice care celebreaza Missa Tridentina si din fericire nu sunt schismatici, dar sunt si comunitati schismatice din pacate...sper sa vina timpul cat mai curand cand isi vor da seama ca trebuie sa se reintoarca la Biserica Mama, sa fie in cumuniune cu Sfantul Scaun Apostolic de la Roma.

Bine ai venit la Han, Cipri. Sper sa stai cat mai mult la noi. welcome.gif han.gif

Trimis de: Cipri pe 25 Apr 2004, 03:50 PM

Multumesc de urari!

Lefebristii sunt circa 100 000 in Franta, Elvetia si AMERICA latina.O parte din cei din Brazilia s-au "intors" si cred ca au fost inclusi in Comunitatea "Sf.Petru".

Trimis de: Cipri pe 25 Apr 2004, 03:52 PM

Pentru a cunoaste mai bine Biserica catolica de rit latin din Romania(romano-catolica):www.arcb.ro
www.ercis.ro

Trimis de: caa pe 30 Apr 2004, 11:13 AM

cred ca aici e locul s-o spun raspicat: Papa Ioan Paul al II-lea e una dintre cele mai mari personalitati, luata cum vreti voi, a lumii contemporane.

comparatii intre Papa si patriarhul Romaniei, mai ales in partile lor rele, sint complet aiurea!!!

Trimis de: Cipri pe 30 Apr 2004, 12:01 PM

Patriarhul ortodox de la Bucuresti poate fi comparat cu alti patriarhi dar nu cu Sf.Parinte, care are responsabilitati diverse.Si in Biserica Catolica sunt Patriarhi:cei de rit latin(onorifici) si cei orientali( cu o autonomie destul de mare, impreuna cu Sinodul propriu).

Trimis de: TriRegnum pe 30 Apr 2004, 04:54 PM

Pot sa spun ca Papa e adevarat un sfant, si nu numai eu il vad asa, ci lumea intreaga.

Trimis de: caa pe 1 May 2004, 09:29 AM

Fara nici o legatura cu cele de mai sus: uneori sint tentat sa cred ca Isus glumeste cind spune ca jugul Lui nu este greu iar poruncile lui sint usoare...

Si daca spun vreo blestematie cu asta, sa fiu iertat, ca din nestiinta o zic...

Trimis de: TriRegnum pe 1 May 2004, 09:17 PM

QUOTE
Fara nici o legatura cu cele de mai sus: uneori sint tentat sa cred ca Isus glumeste cind spune ca jugul Lui nu este greu iar poruncile lui sint usoare...

Si daca spun vreo blestematie cu asta, sa fiu iertat, ca din nestiinta o zic...


Cu siguranta ca nu stii cat de placut e jugul Legii lui Isus, nu e un jug care sa te chinuie ci un jug care te rasfata, nu trebuie sa-liei ca pe o povara, ci ca pe o acceptiune totala, o dovada de iubire pentru Dumnezeu care te iubeste asa cum tu ai afirmat "cum numai El stie sa iubeasca". Multi privesc saracia ca pe o povara aproape insuportabila, la fel de multi privesc ascultarea desavarsita ca pe o credulitate, prostie si multi privesc celibatul ca pe ceva imoral...dar ei nu stiu ca acestea le accepti din iubire, sunt un jug, dar nu un jug al inrobirii sclaviei si durerii, ci jugul iubirii eterne...jugul care nu raneste, ci binecuvanteaza, vindeca sufletul acoperit de ranile pacatelor, suflet asemeni Trupului Mantuitorului acoperit de ranile bicelor provocate de noi prin pacatele noastre. Si totusi aceste "poveri" sunt izvoare de haruri date noua cadou de Mantuitorul Isus, deci ce este jugul sau? un cadou(har) sau o povara grea? - Cu siguranta ca este un cadou fara de care nu L-am putea urma asa cum e bine sa o facem (ma refer la cler si la credinciosii care in situatiile de saracie sau alta cauza aparent grea o ofera Lui ca ispasire, unindu-se cu El in suferintele drumului Calvarului).

Totul e usor cand e facut din iubire!

Trimis de: Cipri pe 2 May 2004, 12:14 PM

Cred ca ar trebui sa ne amintim cuvintele Sf.Augustin referitor la iubire...Ce pacat ca unii il critica acerb pe acest mare sfant si nici nu-l recunosc decat ca "Fericitul Augustin"....

Trimis de: TriRegnum pe 2 May 2004, 12:44 PM

Il critica pentru ca spune adevarul si spune calr Isus ca sfintii vor fi persecutati, aici nu e vorba de persecutie in sensul ei propriu -critica ce ii este adusa poate fi comparata oarecum, nici cinstea unui Fericit nu ii este atribuita cum se cuvine si totus e mai mult decat un Fericit, e un Sfant Invatator si Doctor al Bisericii Crestine, iar viata lui plina de sfintetnie se vede din Confesiuni-le sale (pentru a nu mi se aduce critici tin sa spun ca viata la care ma refeream e cea a sfantului dupa primirea Botezului).

Trimis de: caa pe 4 May 2004, 08:00 AM

spuneti-mi si mie, va rog, daca pot sa am "un capat de ata" in ceea ce priveste ordinul al III-lea franciscan in Romania (site, locatie, persoane de contact etc).

multumesc anticipat

Trimis de: caa pe 6 May 2004, 07:45 AM

QUOTE (TriRegnum @ 1 May 2004, 10:19 PM)
jugul iubirii eterne...jugul care nu raneste, ci binecuvanteaza, vindeca sufletul acoperit de ranile pacatelor

Foarte bine spus, după părerea mea, ca de altfel tot acel mesaj. Un pic de "alifie" bună de pus pe anumite răni sufleteşti.

încă un cuvînt:

MULŢUMESC!

Trimis de: caa pe 17 May 2004, 11:47 AM

Am marea plăcere să semnalez prezenţa pe teritoriul României a moaştelor Sf. Anton de Padova! Am văzut la televizor primirea deosebită care s-a organizat la Cluj. De abia aştept ziua de 15 iunie 2004 cînd moaştele vor ajunge şi în oraşul meu, la biserica mea parohială, care are hramul... ce hram credeţi că are?!

Trimis de: TriRegnum pe 17 May 2004, 12:08 PM

Daca vrei iti spun si orasul in care te afli...
Parohia: Szent Antal (Sfantul Anton pe romaneste).

In orasul tau sunt crestini laici din ordinul III franciscan, in mai toata zona aceea a tarii sunt astfel de ordine; in Ardeal unde sunt eu, nu este ordinul III franciscan prea dezvoltat (in oras unde sunt e ordinul carmelitan), eventual ia legatura cu Episcopul sau cu vreun preot de acolo si sigur te va indruma.

Trimis de: Cipri pe 17 May 2004, 12:50 PM

La Cluj Episcopia greco-catolica de Cluj-Gherla organizeaza acest eveniment?Ce alte orase va vizita?

Trimis de: TriRegnum pe 17 May 2004, 01:36 PM

Intra pe sfantondepadova.cnet.ro si undeva in stanga este Pelerinajul Relicvei si acolo spune exact pe unde va trece.
Oricum toata tara va fi vizitata de acest minunat Sfant.

Trimis de: Cipri pe 18 May 2004, 12:04 PM

Cred ca fiecare dintre noi are o devotiune speciala pentru acest mare Sfant....Cred ca si multi ortodocsi se roaga la el si nu numai catolicii( greco-catolicii si romano-catolicii).

Trimis de: TriRegnum pe 18 May 2004, 12:13 PM

Nu numai fratii despartiti care sunt tot crestini se roaga acestui minunat Sfant, ci si oameni de alte religii necrestine: mahomedani, hindusi, budisti etc care vin in zilele de marti la statuile sfantului din bisericile catolice si se roaga la el, cerand ajutor si sprijin.

Trimis de: TriRegnum pe 18 May 2004, 10:12 PM

Frati catolici (de rit latin si grec si nu numai): http://www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=8373
Acolo aflati adresa de mail a Sfantului Parinte Papa Ioan Paul II, eu m-am gandit mult daca sa o fac publica sau nu, dar vad ca site-ul catholica.ro a facut-o si o voi face si eu pe forum prin intermediul acelui link.
Eu am folosit adresa italiana pentru a-i transimte Ad Multos Felicisque Annos!!!, voi puteti sa o folositi pe cea in engleza de pe site.

Trimis de: Cipri pe 19 May 2004, 12:14 PM

Nu putem decat sa cantam cu totii Papei:"Intru multi ani, Stapane!"

Trimis de: caa pe 20 May 2004, 08:02 AM

CRISTOS S-A ÎNĂLŢAT!

Fie ca acest sfîrşit evanghelic să ne mobilizeze pe toţi pentru ca să ajungem, în final, spre destinaţia care ne-a fost hărăzită: cerul!

Trimis de: caa pe 20 May 2004, 08:46 AM

Pt. TriRegnum

Eu am acasă Vieţile Sfinţilor, apărută în 1996, unde, la 21 mai este pomenit Sf. Constantin, iar în text, printre altele, se spune că el - prin anumite acţiuni bune pe care le-a făcut - s-a făcut purtătorul mesajului divin...

Chiar trebuie să fim aşa de ostili acestei personalităţi?

Trimis de: TriRegnum pe 20 May 2004, 09:13 AM

Probabil ca ai acea carte de la greco-catolici sau ortodocsi, in Biserica Romano-Catolica, imparatul Constantin nu e sfant; ca sa fii sfant trebuie sa fi dus o anumita viata, iar dupa moarte sa dea semne de sfant (minuni), Constantin se pare ca nu o face, ci numai mama sa Sf. Elena. A dat libertate Bisericii, e laudabil, dar nu a vrut sub nici o forma sa se increstineze pentru a avea o viata usuratica, pentru a putea comite crime in voie etc, chiar s-a impotrivit Botezului cu inversunare cand Sfantul Silvestru I, Papa, i-a propus sa devina crestin si pentru ca a refuzat atata timp e un semn de intrebare (voia sau nu sa fie crestin? sau s-a botezat numai ca sa aiba garantia cerului?), iar Biserica noastra Sfanta, Catolica si Apostolica cand exista un asemenea semn de intrebare si nu e sigura atunci nu face pasul.
Pana ce Papa nu declara ca e sfant, nu avem voie sa il veneram pe acest Imparat.

În duminica Rusaliilor din anul 337, sub acoperişul palatului său de la marginea Nicomediei (astăzi Izmit - Turcia, pe malul mării de Marmara) închidea ochii unul dintre marii împăraţi ai imperiului roman şi primul împărat creştin, Constantin cel Mare. Cu câteva zile înainte ceruse şi primise botezul din mâinile Episcopului Eusebiu al Nicomediei, după ce timp de 24 de ani, deşi nebotezat, a dat libertate Bisericii creştine - până atunci singura netolerată în imperiul roman - şi a sprijinit-o material şi moral. Amânarea botezului până în pragul morţii, păstrarea calităţii de "pontifex maximus" - şeful cultului păgân -, şi o viaţă personală discutabilă, au făcut ca în unele părţi ale Bisericii să nu i se acorde titlul de "Sfânt". Biserica din Răsărit, ţinând seamă de marile servicii aduse credinţei creştine, îl cinsteşte ca Sfânt, împreună cu mama lui, Sfânta Elena. "Martirologiul Roman" o aminteşte pe Sfânta Elena la 18 august şi cu acest prilej menţionează că este mama lui Constantin cel Mare "Împăratul prea pios, care cel dintâi a dat celorlalţi principi un exemplu strălucit de apărător şi susţinător al Bisericii". Având în vedere că taina botezului dăruieşte sufletului harul sfinţitor, nu este greşit a-l numi sfânt şi pe Constantin cel mare, decedat la puţine zile după botez, şi a-l aşeza alături de mama sa Sfânta Elena.

Elena era de loc din Bitinia, (ţinut care aparţine astăzi Turciei şi aflat pe ţărmul Mării Negre şi al Mării Marmara), dintr-o familie de jos, dar pentru calităţile ei a fost luată în căsătorie de către tribunul Constanţiu Clorus; din căsătoria lor s-a născut, în 285, Constantin. Când Constanţiu Clorus ajunge "Augustus" împreună cu Galerius, este silit să o repudieze pe Elena, deoarece legea romană nu permitea căsătoria între un patrician şi o femeie din poporul de jos. Elena se retrage mâhnită. Probabil în această perioadă cunoaşte şi îndrăgeşte credinţa creştină. Constantin conduce armatele romane în Britania şi când tatăl său moare, în 306, legiunile britanice îl aclamă pe tânărul comandant "Augustus". Îndată o cheamă lângă el pe mama sa Elena, căreia îi dă titlul de "Nobilissima Femina" - "Doamnă prea Nobilă". După ce va deveni "totius orbis imperator" - "împărat al întregului pământ" - Elena va primi cea mai înaltă onoare la care putea aspira o femeie, titlul de "Augusta".

Constantin a istorisit sub jurământ Episcopului Eusebiu al Nicomediei că în preajma bătăliei decisive care avea să-l ridice pe culmea puterii, a văzut pe cer, ziua în amiaza mare, o cruce strălucitoare având inscripţia "in hoc signo vinces" ("în acest semn vei învinge"). Noaptea, în vis, i s-a părut că vede pe Cristos purtând în mână o cruce, care i-a spus să imprime acest semn pe steagurile sale. El se trezeşte, împlineşte porunca şi porneşte la luptă. Cu toate că nu avea decât 20.000 de ostaşi, împotriva celor 150.000 ai adversarului, victoria este de partea lui. Din acest moment, Constantin hotărăşte o schimbare fundamentală în viaţa politică şi socială. Prin decretul de la Milano, din 313, dă libertate deplină Bisericii creştine; interzice serbările şi ceremoniile cu manifestări imorale sau sângeroase; generalizează ţinerea zilei de repaus duminica, oferă edificiile imperiale din Roma pentru locuinţa Capului Bisericii, Papa, şi pentru transformarea lor în lăcaşuri de închinăciune, contribuie la construirea de biserici; construieşte pe malul Bosforului un oraş nou în care bisericile şi monumentele creştine să fie locurile cele mai însemnate, spre deosebire de Roma, unde la tot pasul, apăreau mărturiile păgânismului, dă legi care apără demnitatea şi trăinicia căsătoriei, etc.

Tot Constantin intervine şi ajută pe Episcopi să se adune în primul Sinod Ecumenic, la Niceea, în 325. Între timp, mama sa Elena se ocupă de organizarea operelor de binefacere şi împodobirea lăcaşurilor sfinte. Îndeosebi merge în Palestina, unde iniţiază săpături pentru descoperirea lemnului Sintei Cruci şi a mormântului Domnului; încurajată de buna reuşită, continuă această căutare şi la Betleem, unde identifică locul naşterii lui Isus, iar pe muntele Măslinilor locul unde s-a înălţat la cer. Peste tot sunt îndepărtate construcţiile păgâne, ridicate în cinstea idolilor, şi înălţate Bazilici rămase celebre.

După trei secole de suferinţe şi sacrificii, lumea creştină trăieşte o primăvară a vieţii spirituale şi materiale, pentru care aduce mulţumire lui Dumnezeu şi laudă Sfintei Elena Augusta şi fiului ei Constantin, pe care îl numeşte "cel întocmai cu Apostolii". Pe arcul de triumf ridicat din ordinul lui Constantin pentru a imortaliza biruinţa de la "Pons Milvius" (Podul Vulturilor, peste Tibru), împăratul afirmă că a câştigat victoria "Instinctu divinitas" ("din imboldul divinităţii"); fără îndoială, el a împlinit o misiune divină în folosul Bisericii lui Cristos, şi pentru aceasta, dincolo de greşelile personale, i se cuvine recunoştinţă şi cinstire.

Trimis de: caa pe 20 May 2004, 09:48 AM

Cartea care o am acasă e apărută în 1992 sub egida Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti şi se găseşte încă de vînzare pe librăria on-line de pe situl Catholica.ro (care duce la Ercis.ro).

Eu nu doresc să facem controversă pe tema asta mai ales că ştiu şi sînt de acord cu punctul tău de vedere. Am vrut doar să temperez o ostilitate care mi s-a părut, la un moment dat, prea excesivă...

Trimis de: TriRegnum pe 20 May 2004, 01:37 PM

Constantin cel mare poate fi numit in cel mai bun caz Fericit, dar nu Sfant. Asta e parerea mea si a Bisericii Latine, insa nuvad de ce nu ar putea fi venerat in unele parti ca sfant din moment ce Biserica respectiva il accepta, eu ce fac e sa respect ritul meu.
Imi cer scuze ca nu am raspuns cu un: Adevarat s-a Inaltat!, ma grabeam foarte atunci, caci e sarbatoare azi.

Trimis de: Cipri pe 20 May 2004, 02:15 PM

Constantin este sfant in calendarul greco-catolic dar nu in cel latin.Implicit insa este un sfant recunoscut de Biserica Catolica dat fiind ca intr-un "rit" al ei este prezent in calendar.Personal am serioase dubii asupra acestei personalitati.

O intrebare:sfintii din calendarul unui "rit" trebuie sa fie automat si in calendarurile liturgice ale celorlalte "rituri" catolice?

Trimis de: caa pe 21 May 2004, 07:48 AM

Altă întrebare: ce se întîmplă atunci cînd am serioase dubii asupra unei linii directoare trasate explicit de biserica din care fac parte? Cum sînt eu atunci şi cum ar fi indicat să mă comport? Ce trebuie să fac?

Trimis de: TriRegnum pe 21 May 2004, 08:40 AM

Depinde foarte mult asupra ce anume ai dubii?
Sa inteleg ca e o dogma... e mai complicat, mergi si vorbesti cu preotul/duhovnicul si te va lamuri. Ispite impotriva credintei vin tot timpul, chiar si Sfanta Tereza de Lisieux a avut, dar a indurat, stia ca nu trebuie sa cada in pacat, desi era ispitita.
Daca incepti sa te indoiesti, atunci poate fi mai mult decat o ispita, dar in general ispita apare ca o indoiala si atunci cand nu mai crezi e pacat.

Trimis de: caa pe 21 May 2004, 09:36 AM

Vai de mine TriRegnum, dar chiar aşa impresie ţi-am făcut încît să mă crezi în stare de... ohmy.gif

Mie mi-a atras atenţia ceea ce a spus Cipri: Biserica greco-catolică îl sărbătoreşte azi pe Constantin ca sfînt (of, că nu mai scăpăm de Constantin...) iar el are serioase dubii în ceea ce-l priveşte pe Constantin. La asta m-am gîndit eu...

Trimis de: TriRegnum pe 21 May 2004, 09:49 AM

QUOTE
Vai de mine TriRegnum, dar chiar aşa impresie ţi-am făcut încît să mă crezi în stare de...

Nimeni nu e imun la ispite!!! Nici chiar preotul. Eu nu am dreptul la o impresie personala, nu spune ca X e bun si Y e rau, ci doar ca X si Y sunt oameni si toti au calitati si defecte, toti au virtuti si pacate, se roaga, dar sunt ispititi.
grija mare sa nu cazi vreodata! Ma bucur ca nu a fost cazul tau. smile.gif

QUOTE
Mie mi-a atras atenţia ceea ce a spus Cipri: Biserica greco-catolică îl sărbătoreşte azi pe Constantin ca sfînt (of, că nu mai scăpăm de Constantin...) iar el are serioase dubii în ceea ce-l priveşte pe Constantin. La asta m-am gîndit eu...

Din moment ce Biserica Greco-Catolica il considera sfant e bine ca toti greco-catolicii sa lase de-o parte viata acestuia personala, sa ierte, si sa-i acorde cinstea cuvenita, chiar daca Biserica Romano-Catolica nu il venereaza; asta nu inseamna ca nu ii recunoaste meritele, dar e pur si simplu Traditie (Traditia Bizantina il venereaza ca sfant, Traditia latina nu; si trebuie respectata de greco-catolici si respectiv de romano-catolici).


Trimis de: Cipri pe 21 May 2004, 02:16 PM

Faptul ca am dubii personale nu inseamna ca nu respect calendarul liturgic...Cat despre aceste dubii nu le-as lua la modul tragic..A nu fi foarte apropiat de figura unui sfant din calendar nu e o erezie.

Trimis de: Cipri pe 21 May 2004, 02:19 PM

Un sfant din calendarul maronit, de exemplu, chiar daca nu este si in calendarele celorlalte Biserici orientale catolice si in cel latin, este un sfant al Bisericii Catolice, nu-i asa?
Deci..Constantin, chiar daca este numai in anumite calendare, este un sfant al Bisericii Catolice?

Trimis de: TriRegnum pe 21 May 2004, 02:23 PM

QUOTE
Faptul ca am dubii personale nu inseamna ca nu respect calendarul liturgic...Cat despre aceste dubii nu le-as lua la modul tragic..A nu fi foarte apropiat de figura unui sfant din calendar nu e o erezie.

Bineinteles, fiecare are "proprii" sfinti, pe unul il cinstesti mai mult, pe altul mai putin; poti avea preferinte.

QUOTE
Un sfant din calendarul maronit, de exemplu, chiar daca nu este si in calendarele celorlalte Biserici orientale catolice si in cel latin, este un sfant al Bisericii Catolice, nu-i asa?
Deci..Constantin, chiar daca este numai in anumite calendare, este un sfant al Bisericii Catolice?

Da, asa e; dar cinstirea lui se face numai in acele rituri unde el e cinstit ca sfant.

Eu am sustinut parerea ritului latin care nu l-a acceptat ca sfant.

Trimis de: caa pe 21 May 2004, 03:26 PM

Pe Tri l-am mai văzut şi cu fruntea descreţită dar Cipri insistă să rămînă absolut inflexibil. ph34r.gif Cipri, Cipri, chiar numai datorie, datorie şi iar datorie 24 ore pe zi cry.gif ?

Avem şi noi voie un off-topic pe subforumul ăsta extrem de serios blink.gif ?

Trimis de: TriRegnum pe 21 May 2004, 10:49 PM

Iata o icoana cu Sfantul Anton de Padova de care ne bucuram ca ne viziteaza, luna aceasta si ce aviitoare, tara. Sa-i cerem sa ne dobandeasca de la Isus o viata crestineasca si plina de haruri.

Trimis de: Cipri pe 22 May 2004, 09:11 AM

Intr-adevar un sfant fata de care nu putem sa nu ne simtim atat de apropiati...

Trimis de: caa pe 22 May 2004, 09:38 AM

Foarte frumoasă icoana smile.gif

Am fost de mai multe ori la liturghie la cealaltă biserică parohială din oraşul meu, care are hramul "Sf Tereza a Pruncului Isus". Nu mică mi-a fost mirarea dar şi plăcerea cînd am văzut acolo statuia Sf. Anton exact aşa cum apare ea (dar cu dimensiuni mai mici) la biserica mea parohială, care se află sub patronajul său.

... la care statuie este de fiecare dată, după ce se termină liturghia, un mare număr de oameni care se roagă...

Şi dacă nu e erezie să avem afinităţi elective faţă de un anumit sfînt, ei bine, am să declar public că Sf. Anton este cel care îl simt cel mai apropiat de sufletul meu (să mă ierte Sf Francisc pt. că-i "fac figura")!

Trimis de: Cipri pe 22 May 2004, 09:41 AM

Cred ca si statuia Sf. Francisc ar trebui sa fie mult mai pèrezenta in bisericile parohiale...Sf. Anton este aproape in fiecare biserica pe cand Sf. Francisc mai putin...


Caa , de ce crezi ca as avea fruntea nu prea descretita? blink.gif

Trimis de: caa pe 10 Jun 2004, 10:12 AM

Pentru că subforumul despre Împărtăşirea deasă este închis, am să spun aici că mă simt puţin vinovat că eu nu pot s-o fac zilnic din diverse motive, între care unul foarte important e acela că nu mă simt pregătit. Mă simt pregătit doar atunci cînd fac în prealabil spovadă, dar cum nici pe aceasta nu pot s-o fac decît din timp în timp, tot din diverse motive... Şi atunci încerc să compensez cantitatea prin calitate. Încerc...

Trimis de: TriRegnum pe 11 Jun 2004, 12:06 PM

QUOTE (caa @ 10 Jun 2004, 12:14 PM)
Pentru că subforumul despre Împărtăşirea deasă este închis, am să spun aici că mă simt puţin vinovat că eu nu pot s-o fac zilnic din diverse motive, între care unul foarte important e acela că nu mă simt pregătit. Mă simt pregătit doar atunci cînd fac în prealabil spovadă, dar cum nici pe aceasta nu pot s-o fac decît din timp în timp, tot din diverse motive... Şi atunci încerc să compensez cantitatea prin calitate. Încerc...

Acolo este o carte cu care doresc sa indemn pe cati mai multi crestini la Impartasirea deasa, adica la cat mai stransa comuniune cu Isus din Sfanta Euharistie si la respectarea poruncii date de El "faceti aceasta in amintirea mea" - asa ca sa ne amintim cat mai des de Isus (de aceea in Biserica Catolica s-a pastrat obiceiul de a se savarsi zilnic Liturghie si nu saptamnal, pentru ca zilnic trebuie sa ne amintim de Isus si nu numai Duminica).

Daca nu te simti pregatit, cand te vei simti? Nu trebuie sa faci pregatiri cu zile de post, nici primii crestini nu tineau asa posturi sau cine stie ce lucruri stricte, adaugate in crestinism pe parcurs (sec V-VIII). Daca nu te impartasesti saptamanal, atunci e bine macar o data pe luna.

Omul care se spovedeste e un om foarte curajos deoarece sta fata in fata cu el, recunoscandu-si greselile/pacatele constientizand gravitatea acestora si lunadu-si angajamentul fata de sine si mai ales fata de Dumnezeu de a nu mai pacatui atat cat ii sta in putere. Spovada deasa si Impartasania deasa e scutul sfintilor, cu acest puternic scut de aparare impotriva diavolului, a trupului si a lumii, ei au ajuns la sfintenie (preotii se spovedesc saptamanal si se impartasesc zilnic).

Trimis de: caa pe 11 Jun 2004, 12:46 PM

Bine te-am găsit Tri! Te dădusem dispărut, chiar ţi-am urat la "absenţi" sănătate, că poate ea e de vină...

Nu mă simt pregătit pentru că trebuie să-mi cercetez cugetul, să găsesc greşelile şi apoi, printr-o căinţă adevărată să repar acele greşeli. Dar obligaţiile pe care le am vizavi de societate şi familie nu mă lasă întotdeauna să pot face asta. Nu mai spun de drumul efectiv pînă la biserică, care îmi cere adevărate "ruperi" de ritmul vieţii cotidiene. De aceea, în puţinul timp liber disponibil încerc s-o fac cît mai bine.

Cît despre ce şi cum scrii tu nu cred că mai are rost să-mi spun părerea smile.gif

Trimis de: caa pe 15 Jun 2004, 12:09 PM

Foarte frumos topicul despre deasa Împărtăşire! Ţine-l în continuare!

În ceea ce mă priveşte, uite, îmi dau seama că sînt prea scrupulos şi că mă cam vaiet de lipsă de timp. unsure.gif

Trimis de: TriRegnum pe 15 Jun 2004, 01:10 PM

QUOTE
Foarte frumos topicul despre deasa Împărtăşire! Ţine-l în continuare!

În ceea ce mă priveşte, uite, îmi dau seama că sînt prea scrupulos şi că mă cam vaiet de lipsă de timp.


Atunci mergi si vindeca-te de aceasta scrupulozitate, nu e greu, numai vointa trebuie.

Trimis de: TriRegnum pe 15 Jun 2004, 09:06 PM

Cine e interesat de exosrizari click aici: http://www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=8540

Trimis de: TriRegnum pe 17 Jun 2004, 10:52 PM

Iti dau lacrimile si sufletul e plin totodata si de bucurie, dar si de durere in acelasi timp. Bucurie ca acei oameni evanghelizeaza, desi nu au preot de 50 de ani: http://www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=8566

Trimis de: caa pe 21 Jun 2004, 03:55 PM

Da, iată şi alte "lacrimi" "ciupite" cu coada ochiului din mass-media:

1. Parohia "Sf Maria de la Lourdes" din Nancy (Franţa) s-a mărit prin comasarea mai multor parohii mai vechi. Motivul? Nu există suficienţi preoţi care să slujească...
2. În Anglia (nu avem catolicism acolo dar...) un număr oarecare de biserici creştine îşi închid porţile din lipsă de credincioşi. Peste drum de una dintre acestea tocmai s-a construit o nouă moschee. Religia musulmană cîştigă din ce în ce mai mulţi adepţi în Anglia, ca şi mişcarea New Age, de altfel...
3. Întrebare pe care şi-o pun cei din Occident (zice emisiunea "X" de la postul TV "Y") tot mai des: după 2000 de ani, mai poate oferi creştinismul ceva nou, care să atragă oamenii spre biserică?

"Lacrimi" sau... lacrimi?

Trimis de: TriRegnum pe 21 Jun 2004, 05:30 PM

QUOTE
1. Parohia "Sf Maria de la Lourdes" din Nancy (Franţa) s-a mărit prin comasarea mai multor parohii mai vechi. Motivul? Nu există suficienţi preoţi care să slujească...

Au mai avut loc astfel de crize de preoti si inainte, sa ne rugam ca Dumnezeu sa trimita lucratori in via sa. In Occident(Europa si SUA) aceasta lipsa de preoti are loc datorita secularizarii, pierdem pe terenul nostru, dar castigam in Est si destul de mult din fericire (Asia Mica si mai ales Asia: China, Japonia etc, dar si in Africa unde luna trecuta a plecat un nou misionar catolic roman pentru evanghelizarea a 90 de sate).

QUOTE
2. În Anglia (nu avem catolicism acolo dar...) un număr oarecare de biserici creştine îşi închid porţile din lipsă de credincioşi. Peste drum de una dintre acestea tocmai s-a construit o nouă moschee. Religia musulmană cîştigă din ce în ce mai mulţi adepţi în Anglia, ca şi mişcarea New Age, de altfel...


Asta e cu religia falsa, se inmulteste. Musulmani nu castiga atat noi adepti, cat numarul lor creste datorita natalitatii mare in numarul mahomedanilor. Insa New Age trebuie intr-adevar sa ne puna pe ganduri, caci diviza ei/doctrina e sa distruga Crestinismul (mai ales lupta impotriva Bisericii Catolice), nu trebuie sa ne speriem insa, sigur Isus isi va trimite noi ucenici lucratori; astfel flucturatii au mai avut loc, ce-i drept nu ca acum, sa speram si MAI ALES sa ne rguam ca situatia sa se remedieze.

QUOTE
3. Întrebare pe care şi-o pun cei din Occident (zice emisiunea "X" de la postul TV "Y") tot mai des: după 2000 de ani, mai poate oferi creştinismul ceva nou, care să atragă oamenii spre biserică?

Crestinismul ofera mereu ceva noi, e o sursa inepuizabila de noutati, caci Dumnezeu e izvorul acestora; in primul rand Crestinismul ofera mantuirea pe care numai el o poate oferi si nici o alta religie, nu trebuie sa ne intristam asa mult (desi situatia e cam trista), caci pana nu se vor implini si cele mai mici cuvinte din Biblie, nu va veni gloriosul sfarsit.
Si Isus a spus " pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea pe care portile locuintei mortilor nu o vor birui", deci Biserica nu va putea dispare niciodata, e ca o Arca care merge pe o mare involbrata, valurile sunt imense, urca si coboare pana va ajunge la tarmul mult dorit.

Rugati-va pentru noi preoti.

Trimis de: caa pe 22 Jun 2004, 07:49 AM

Eu unul mă rog şi pentru voi preoţii. Aţi primit şi primiţi încontinuu multă binecuvîntare dar şi aveţi o responsabilitate sporită faţă de Cel care vă dă această binecuvîntare. Veţi avea o "aritmetică" deosebită de a noastră, muritorii de rînd, la urmă...

Sînt lucruri bune şi sînt lucruri rele în "via" lui Cristos. Dar El este mare şi peste toate şi a Lui e Calea, Adevărul şi Viaţa.

Domnul să ne binecuvînteze pe toţi!


Trimis de: Cipri pe 25 Jun 2004, 09:03 AM

http://www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=8608

Trimis de: sorin666 pe 25 Jun 2004, 10:08 AM

TriRegnum> imi pare rau, analiza ta e poate pertinenta, dar concluziile "rugati-va pentru noi" nu cred ca vor fi prea eficace, chiar odata transpuse in practica...

Trimis de: TriRegnum pe 26 Jun 2004, 12:16 PM

QUOTE
TriRegnum> imi pare rau, analiza ta e poate pertinenta, dar concluziile "rugati-va pentru noi" nu cred ca vor fi prea eficace, chiar odata transpuse in practica...

Rugaciunile au efect intotdeauna, dar si sufletul celor pentru care sunt facute trebuie sa fie inchinat lui Dumnezeu.

Trimis de: caa pe 28 Jun 2004, 11:38 AM

E foarte util, adevărat, ca şi sufletele pt. care sînt făcute rugăciunile să fie închinate lui Dumnezeu. Dar nu neapărat! Îmi vine în minte, în această direcţie, Sf. Monica şi rugăciunile pe care le-a făcut ea pt. fiul şi pt. soţul ei. Dumnezeu este atotputernic şi milostiv!

Trimis de: TriRegnum pe 30 Jun 2004, 09:28 PM

40 de femei foste pastorite lutherane au pus profesiunea de credinta Sfintei Biserici Catolice, renuntand astfel la lutheransim si devenind simple laice catolice care lupta pentru Preotie care e destinata doar barbatilor, aparand dreapta credinta catolica si apostolica.

Trimis de: caa pe 8 Jul 2004, 09:33 AM

Curentul de opinie care răzbate, în ansamblu, din mesajele scrise la forumul "Universul Credinţei" reflectă, de fapt, destul de fidel o concepţie general valabilă pentru societatea în care trăim:

Foarte multă lume crede sau/şi doreşte să creadă. Multă lume apelează la Scriptura, considerînd-o extrem de folositoare pt. credinţa ei. Mai puţină lume "agreează contactul" cu biserica şi cu cerinţele ei. Foarte puţină lume are o părere favorabilă despre preoţi şi despre ce fac ei.

De ce, oare?

Trimis de: TriRegnum pe 8 Jul 2004, 03:33 PM

Neascultarea fata de Dumnezeu a facut ca lumea sa aiba infatisarea raului.

Pentru cei carora le place orga, un link: http://www.homestead.com/midicatholic/requiem2.html lasati cateva secunde si va incepe prin sunet de gong, dupa care va incepe orga sa cante si apoi puteti sa auziti si alte canturi deruland pagina.

Trimis de: TriRegnum pe 10 Jul 2004, 12:29 PM

Pentru cei e doresc sa asculte cantul gregorian din ritul roman, un link: http://www.solesmes.com/anglais/ang_solesmes.html trebuie doar RealPlayer. Sper sa va placa.

Trimis de: caa pe 20 Jul 2004, 09:09 AM

Te duci la serviciu. Munceşti de dimineaţa pînă seara. Înainte de a pleca şi/sau după ce te întorci ai de rezolvat problemele legate de familie şi cele legate de societate. În tot acest interval de timp, toate aceste chestiuni trebuie rezolvate conform regulilor/legilor impuse de oameni. Dumnezeu rămîne pt. timpul liber? Nu, să nu fie!

Singura „şans㔠a creştinului este să nu uite nici un moment de Dumnezeu. Cum poate face asta? Prin fiecare faptă, oricît de măruntă, din oricare moment al zilei, de oriunde s-ar afla!

Dramatismul şi eroismul vieţii cotidiene a creştinului de rînd: să nu uite de Cel de Sus. Prin fapte...

Fericirea a 10-a îşi găseşte aplicabilitate (poate neaşteptată, poate nu) în viaţa de fiecare zi. Te izbeşti de „regulile” propriilor neputinţe. Te izbeşti de „regulile” neputinţelor altora. Şi numai Isus îţi poate da speranţa într-un sens cu adevărat valabil al acestor... lupte. Numai El poate fi adevărata cale, adevăratul adevăr, adevărata viaţă!

Lăudat să fie Isus Cristos!

Ps. Acesta se vrea un text retoric. Un fel de defulare, de ştergere a unor lacrimi cu şerveţelul altuia. Se poate reveni on-topic fără a fi luat prea mult în considerare...

Trimis de: caa pe 22 Jul 2004, 11:05 AM

Am aflat acum, de c*rînd, o conexiune interesantă pe care o face Sf Anton. Într-o predică tematică, referitoare la Joia Mare, el ne atrage atenţia că înainte de instituirea Euharistiei, la Cina cea de Taină, Isus a spălat picioarele ucenicilor. Şi ne zice Sf. Anton să luăm aminte şi să cugetăm la această acţiune a Domnului nostru Isus Cristos făcută chiar înainte de Euharistie.

Spălarea picioarelor ucenicilor mi s-a părut dintotdeauna ceva cu totul şi cu totul deosebit, avînd în vedere cine, ce şi cui făcea. Este tulburător şi pilduitor acest gest al lui Isus...

Trimis de: TriRegnum pe 9 Aug 2004, 12:30 PM

Pentru cei ce sunt curiosi cum sunt hirotonisiti preotii catolici de rit roman:
http://www.hhrf.org/gyrke/index1.html

Trimis de: sorin666 pe 9 Aug 2004, 12:32 PM

EDITAT

Trimis de: caa pe 11 Aug 2004, 10:18 AM

Se apropie cu paşi repezi sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Fixată în calendar cam la jumătatea distanţei dintre Naşterea şi Învierea Domnului nostru Isus Cristos, această sărbătoare de prim ordin îmi aduce în minte tulburătoarea personalitate a Fecioarei Maria...

Pentru mine Maria reprezintă cel mai de seamă om care a trăit vreodată pe Pămînt, chiar dacă vor fi fiind, poate, şi alte păreri. Din această ipostază, de om trăitor pe Pămînt, apare felul de a fi - extra-ordinar - al Mamei noastre spirituale: smerit. Neînsemnată printre/pentru contemporani, fără implicare deosebită în evenimentele „terestre”, trăitoare neştiută decît de Fiul Ei şi de cîţiva dintre ucenici, pildă vie pentru toţi muritorii care vor fi venit pe lume după Ea, reprezintă un model perfect de viaţă (prea puţin remarcat, zic eu, de către noi...), în care devotamentul pentru şi trăirea în Cristos sînt pe primul plan...

„Iată Roaba Domnului! Fie Mie după Cuvîntul Tău!”

Şi iertare dacă neputinciosul şi păcătosul de mine nu poate să spună decît aceste sărace cuvinte pentru (veşnica) pomenirea Binefăcătoarei noastre!...

Lăudat să fie Isus Cristos!

Trimis de: TriRegnum pe 12 Aug 2004, 09:08 AM

Laudat sa fie in vecii vecilor. Amin!

La noi, la romano-catolici se numeste "Inaltarea la cer a Fecioarei Maria", frumos ai spus...din suflet.

Pentru cine vrea sa afle mai mult de Aparitiile Mariei.
http://www.profamilia.ro/maria.asp?aparitii

Trimis de: sorin666 pe 12 Aug 2004, 09:40 AM

QUOTE (sorin666 @ 9 Aug 2004, 12:45 PM)
EDITAT

Faptul ca esti moderator aici nu iti da dreptul sa ma cenzurezi,, voi cere ca acest drept pe care il folosesti in mod abuziv sa iti fie ridicat.
De fapt nu am spus nimic jignitor, linkul era in l. maghiara (evident, una dintre limbile de larga circulatie internationala, impreuna cu engleza si chineza...) iar eu am avut doar "tupeul" sa spun IN LIMBA ARTICOLULUI PE CARE SINGUR L-AI CITAT ca nu inteleg...
Si ca sa nu porti sa "maschezi" din nou replica mea, voi produce o copie si intr-o sectiune in care nu moderezi...

Trimis de: TriRegnum pe 12 Aug 2004, 10:05 AM

http://www.hhrf.org/gyrke/papszenteles-2004.html asta e linkul.
trebuia sa-mi spui ca nu am pus linkul corect, eu voiam fotografiile.
Pentru a scrie pe Ecclesia, ar trebui sa intri la "Sa ne prezentam" mai intai, altfel iti pot edita orice mesaj. Si oricum era off-topic, nici o legatura cu Biserica Romano-Catolica. (poti vorbi cu Mihai, voi vorbi si eu desigur)

Trimis de: caa pe 14 Aug 2004, 09:37 AM

Uneori uităm să mai intrăm în cămara inimii noastre şi să ne rugăm. Să ne rugăm adevărat, nu virtual. Uneori uităm că pentru a fi smeriţi şi a ne apropia de Isus avem nevoie de tăcerea gurii şi de vorba inimii către El. Arta conversaţiei virtuale implică riscul abandonării smereniei. Conversaţia, în sine, poate ajunge o piedică în calea ascezei, singura cale spre Cristos.

A trebuit să scriu 500 de mesaje aici ca să realizez cele de mai sus. Mai bine mai tîrziu decît niciodată. A sosit (în sfîrşit) ceasul tăcerii pentru caa-xcross. Iertare tuturor şi Doamne-ajută!

Trimis de: TriRegnum pe 14 Aug 2004, 12:23 PM

Sper sa mai revii pe aici.

Trimis de: Cipri pe 6 Sep 2004, 10:52 PM

La intalnirea de la Loreto, in afara de Mons. Cosa de Chisinau, ce episcopi de rit roman de la noi au fost?

Trimis de: TriRegnum pe 6 Sep 2004, 10:59 PM

Cipri imi pare foarte rau ca probabil te dezamagasc, dar nici eu nu stiu exact. (am vazut ca ai intrebat si pe threadul Bisericii Greco-Catolice; speram sa aflii si sa ne spui wink.gif )
Imi pare rau.

Trimis de: TriRegnum pe 8 Sep 2004, 09:58 PM

Articol preluat de pe www.ercis.ro, noi botezuri:

"Corespondenţă din Coasta de Fildeş

Duminică, 5 septembrie, la Djebonoua (viitoarea parohie care va fi încredinţată grijii pastorale preoţilor Diecezei de Iaşi), pr. Adrian a prezidat o sfânta Liturghie în cadrul căreia 15 catehumeni au primit sacramentul Botezului.

După ce s-au pregătit cu mult interes şi entuziasm, noii botezaţi au simţit cu adevărat bucuria de a deveni creştini, fii ai lui Dumnezeu.

Prezenţa credincioşilor a fost numeroasă, circa 500.

Pr. Adrian, în timpul omiliei, a subliniat marea importanţă a sacramentului Botezului în viaţa creştinului, drepturile şi obligaţiile pe care le are orice botezat.

Ceremonia a avut loc în marea catedrală a naturii, căci capela ar fi fost neîncăpătoare. Cerul însuşi parcă s-a bucurat: am avut parte de timp frumos, chiar dacă la un moment dat a picurat un pic, parcă amintind celor botezaţi de a nu uita Botezul pe care l-au primit.

Menţionez că perioada de pregătire este de trei sau patru ani de cateheză, timp în care au loc mai multe ceremonii:

la sfârşitul primului an de cateheză: intrarea oficială în catehumenat;

la sfârşitul anului doi de cateheză: transmiterea tradiţiilor;

la începutul anului trei de cateheză: apelul decisiv la Botez.

Urmează apoi celebrarea sacramentului Botezului. "



Gradina Domnului se umple de flori, Mireasa Mielului se impodobeste pentru nunta!

Sa ne rugam fierbinte pentru reusita tuturor misionarilor nostri!!!


Trimis de: TriRegnum pe 3 Oct 2004, 09:35 PM

user posted image

Trimis de: TriRegnum pe 11 Oct 2004, 12:21 PM

Iubiti frati de la Han, de mult m-am hotarat sa ma despart de forum, iar Mihai o stie bine, asa ca acum m-am hotarat. Perioada la Han a fost frumoasa, insa eu avand chemarea pe care o simt perpetuu, m-am gandit ca ar fi mai bine ca in timpul cand scriu la Han sa il petrec in rugaciune.
Ma simt obosit si simt nevoia unei odihne, care numai in dialogul cu Domnul Dumnezeu se poate gasi cum Sf. Augustin spunea: "pentru TIne ne-ai creat si nelinistita este inima noastra pana cand nu se va odihni in Tine".

Multumesc tuturor pentru colaborare si doresc sa urez tuturor o viata imbelsugata in haruri si plina de Duh Sfant, ma voi gandi la voi in rugaciune.

Doresc catolicilor de pe forum sa ramana statornici in dreapta lor credinta SFANTA, CATOLICA, APOSTOLICA, NEINTRERUPTA, TRADITIONALA; ii indemn sa mearga la biserica, sa vorbeasca cu duhovnicul cand au o problema si sa nu cada in capcana profetilor mincinosi care propavaduiesc alti cristosi, noi sa-L pastram pe al nostru, caci e cel Adevarat. Amintiti-va mereu aceste cuvinte ale Sf. Ignatiu din Antiohia, iar el a stiut mai bine, caci a trait mai aproape de timpurile apostolice (cca. AD110), fiti mereu bucurosi ca sunteti catolici si dati marturie lumii credinta voastra autentica astfel ca viata voastra sa fie conform laudelor pe care acest Sfant le adreseaza Bisericii Romei, faceti in asa fel sa vi le adreseze voua personal, caci sunteti fii ai acestei Biserici presfinte: "Ignatiu, numit si Theophorus, carte Biserica ce detine presedintia, aflata in patria Romanilor, cea demna de Dumnezeu, demna de cinste, demna de binecuvantare, demna de lauda, demna de sfintenie, si pentru ca tu detii presedintia/sefia in Dragoste, numita de Cristos..."

Sa fiti binecuvantati si sa ne putem vedea in Patria Cereasca.

Trimis de: caa pe 11 Oct 2004, 12:33 PM

Amin.

Pentru mine a fost o mare bucurie cunoştinţa virtuală pe care am făcut-o cu TriRegnum, un om cu totul şi cu totul deosebit.

Pentru toată această perioadă, pentru tot ce ai făcut pt han tnx.gif

Trimis de: denise pe 14 Oct 2004, 07:30 AM

flowers.gif Pentru un preot deosebit si pentru un om deosebit! Fie ca Lumina sa te inconjoare mereu!
Si nu te gandi ca vremea petrecuta alaturi de noi a fost irosita: Cuvantul a ajuns in coltisorul acesta in mare parte si datorita tie...

Trimis de: caa pe 10 Jan 2005, 11:25 AM

Calendarul religios al anului 2005 arată sărbătoarea Învierii undeva la sfîrşitul lunii martie (pe 9 feb. este Miercurea Cenuşii!!) iar la fraţii ortodocşi undeva la începutul lunii... mai! Pe lîngă aspectul de solicitare suplimentară pe care-l simte un catolic "inserat" într-un mediu puternic ortodox (dar asta se rezolvă mai uşor...) nu pot să nu remarc prezenţa unui gînd oarecum trist vizavi de aceste "defazări" de date ale principalei noastre sărbători...

A trecut Crăciunul. Mai demult, îmi aduc aminte, Înălţarea la Cer a Sf Fecioare Maria. Dar şi alte sărbători la aceeaşi dată calendaristică cu ortodoxia. Tocmai la cea mai importantă dată a calendarului religios apar diferenţe!... Trist...

Nu acuz pe nimeni, nu vreau să spun nimic cu subînţeles. M-am uitat doar pe calendar(e) şi constat. Constat fără prea multă veselie, totuşi...

Trimis de: TriRegnum pe 10 Jan 2005, 01:52 PM

Sfantul Parinte a propus fratilor ortodocsi ca Pastele sa se sarbatoreasca intr-o data anume (ex: prima Duminica din Aprilie), insa nu au vrut, ei inca nu sccepta calendarul astronomic in calcularea Pastelui...probabil pe viitor vor accepta.

Trimis de: caa pe 7 Feb 2005, 10:23 AM

Biserica "Sf. Anton de Padova" din Iaşi. smile.gif Imagine de la sărbătorirea hramului.

 040615hram23.jpg ( 42.57K ) : 20
 

Trimis de: TriRegnum pe 13 Feb 2005, 12:58 PM

Harul Domnului nostru Isus Cristos, si dragostea lui Dumnezeu Tatal, si impartasirea Duhului Sfant sa fie cu voi toti.

Acum ceva timp eram hotarat sa renunt la Han, insa afland mai apoi ca urma sa plec departe, am hotarat sa ma reintorc la Han si sa mai stau o perioada cu prietenii mei de aici.

Iata a sosit timpul despartirii si doresc cu aceasta ocazie sa imi iau ramas bun de la toti fratii in Cristos, ma rog ca bunul Dumnezeu, Tatal, Fiul si Duhul Sfant, sa va lumineze pe toti si sa va pastreze in harul sau.

Imi cer scuze daca am ofensat, suparat pe cineva vreodata.

Dorec ca fiecare dintre voi sa-si aminteasca aceste ultime cuvinte si sa le poarte in suflet mereu:
"Fii credincios pana la moarte, si-ti voi da cununa vietii" (Apc 2.10)

Trimis de: Endgegner pe 13 Feb 2005, 07:40 PM

QUOTE (milimetru @ 10 Jan 2005, 11:25 AM)
Calendarul religios al anului 2005 arată sărbătoarea Învierii undeva la sfîrşitul lunii martie (pe 9 feb. este Miercurea Cenuşii!!) iar la fraţii ortodocşi undeva la începutul lunii... mai!

Mai precis pe data de 27 martie - cum se zice la noi "Ostern"

user posted image


Trimis de: caa pe 21 Mar 2005, 12:06 PM

Of. Iată că am intrat pe ultima "turnantă" înaintea momentului de importanţă primordială în viaţa bisericii şi a noastră: Învierea Domnului. Joi, momentul euharistic; Vineri, momentul răstignirii; Sîmbătă, momentele morţii. Trei zile din viaţa pămîntească a Mîntuitorului care înseamnă pt noi totul. Toată viaţa noastră.

Clipele de restrişte se apropie de sfîrşit şi - după o acutizare dramatică a evenimentelor - va sosi fără doar şi poate marele moment de duminică. Domnul să ne binecuvînteze pe noi toţi, cei care aşteptăm mai mult sau mai puţin pregătiţi ziua cea mare! smile.gif

Trimis de: caa pe 28 Mar 2005, 08:37 AM

Cristos a înviat! smile.gif

(... o mai fi cineva pe la han care să-mi confirme acest eveniment? unsure.gif )

Trimis de: Cipri pe 31 Mar 2005, 11:49 AM

Adevarat a inviat!Aleluia!


Regret ca in Romania romano-catolicii si greco-catolicii nu sarbatoresc impreuna Invierea Domnului!

Trimis de: caa pe 15 Sep 2005, 12:28 PM

Da, ai dreptate.

Sărbătoresc însă împreună Ziua Crucii, care tocmai ce a trecut. Anul ăsta, pe o vreme formidabilă, care cu greu te lasă să-ţi întorci gîndul spre Cruce. Şi totuşi gîndul se întoarce...mereu...


Trimis de: Grabillion pe 10 Nov 2005, 01:41 PM

@TriRegnum

Triregnum, am citit undeva ca Petru, care a fost primul episcop, a fost intre anii 40 si 70 episcop in Roma.
Nu mai stiu exact nici anii si nici unde am citit, stii tu cumva unde scrie asta, caci se pare ca tu
te cunosti foarte bine in domeniul acesta.

Petru a fost neincetat episcop al Romei si s-a aflat tot timpul in Roma in acest timp,
dupa datele istorice ?

Merci
----------------------------------------------
Raspunde te rog aici, am facut un nou topic pt. subiectul asta :
http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?act=ST&f=48&t=6734

Trimis de: caa pe 12 Dec 2005, 03:37 PM

Se aprind lumînările una după alta în coroana de Advent. Sîntem la a 3-a deja...Moment propice pentru o spovadă adevărată, care să deretice prin cămara sufletului, să o lase curată şi aerisită pentru că, nu-i aşa, aşteptăm o ... veste minunată smile.gif

Trimis de: caa pe 27 Nov 2006, 12:36 PM

26 noiembrie 2006. CRISTOS-REGELE UNIVERSULUI. Sfîrşitul unui an liturgic şi începutul altuia...

Mi-a atras atenţia o exprimare a preotului la celebrarea acestei sărbători. Spunea că da, oamenii l-au recunoscut încă de la început pe Cristos ca Rege al Universului. De aceea i-au oferit o coroană şi un tron.

Coroana era de spini. Tronul era Crucea...

Trimis de: Cipri pe 19 Nov 2008, 11:51 PM

ES Mons. Episcop Petru Gherghel la Londra:

http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20081155

Trimis de: Cipri pe 20 Nov 2008, 12:43 PM

Aniversare la Popesti-Leordeni:

http://www.arcb.ro/actualitate/arhiva/noiembrie2008/stiri07.html

Trimis de: Cipri pe 22 Nov 2008, 06:52 PM

Aniversarea a 10 ani de la "Fides et Ratio":

http://www.arcb.ro/actualitate/arhiva/noiembrie2008/stiri09.html

Trimis de: Cipri pe 24 Nov 2008, 09:48 PM

Rugaciune la mormantul Monseniorului Ghika:

http://www.arcb.ro/actualitate/arhiva/noiembrie2008/stiri08.html

Trimis de: Cipri pe 26 Nov 2008, 02:08 AM

Sf. Mir la Catedrala "Sf. Iosif":

http://www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=16840

Trimis de: Cipri pe 23 Dec 2008, 01:12 PM

A fost numit noul Episcop romano-catolic de Oradea:

http://www.oecumene.radiovaticana.org/rom/Articolo.asp?c=254254

Trimis de: Cipri pe 5 Oct 2009, 12:28 PM

Simpozion international la Roman:

http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20091005

Trimis de: milimetru pe 20 Jul 2010, 10:56 AM

De abia recent, spre rusinea mea, am gasit raspunsul la o intrebare pe care mi-am pus-o nu numai eu dar si-o pun multi alti oameni: de ce e necesar sa mergem la biserica?

Contraargumentele care se aduc sint de genul: omul se poate ruga si acasa, in orice loc de fapt; Dumnezeu e sau nu cu cineva indiferent daca se duce sau nu la biserica etc

Spre rusinea mea spuneam, deoarece frecventez regulat locasul Domnului. Iar raspunsul e la mintea cocosului (dar se pare ca n-a fost si la mintea mea!):

Biserica e locul care "gazduieste" taina Euharistiei. Orice altceva se poate intimpla in afara zidurilor ei in afara de impartasirea cu Trupul si Singele lui Cristos.

Voila! smile.gif

Trimis de: Felina pe 20 Jul 2010, 11:17 AM

Asta ar insemna ca e suficent sa mergem la biserica numia de paste smile.gif

Trimis de: milimetru pe 20 Jul 2010, 01:55 PM

Nu.

La romano-catolici, credinciosii se pot impartasi la fiecare liturghie (care se tine zilnic, dimineata si seara, duminica si la prinz). De fapt toata liturghia de rit catolic nu este altceva decit o celebrare euharistica.

La ortodocsi exista recomandarea impartasirii in cele 4 posturi mari de peste an. Insa spiritual ea este administrata credinciosilor la fiecare Sf Liturghie. Detalii http://biserica.org/Publicatii/2002/NoVII/02_index.html, http://www.nistea.com/teof-euharistie.htm si http://www.dervent.ro/resurse/liturghia/index-D-43.html

Taina Euharistiei (= Impartasaniei) este sau ar trebui sa fie de cea mai mare importanta pt credinciosi. Pe diferite planuri acum se realizeaza cel mai intens comuniunea cu Cristos, pe care - nu-i asa? - ne-o dorim cu totii.

Trimis de: Felina pe 20 Jul 2010, 02:32 PM

Am inteles milimetru, mersi pentru explicatie.
Personal nu cred ca-mi doresc comuniunea cu Cristos si nici cei din anturajul meu nu par sa tinda spre aceasta comuniune. Ideea in sine pare foarte stranie. Oricum extrem de indepartata de viata noastra de zi cu zi.

Trimis de: Rehael pe 22 Jul 2010, 08:50 PM

Pentru cine tine neaparat, si la ortodocsi se poate impartasi oricine vrea si daca este vrednic la Sf. Liturghie, numai ca, dupa o anumita varsta nu se face fara spovedanie. Acuma, la drept vorbind, nici nu cred ca ar putea sa faca preotul acest lucru pentru toata lumea, duminica de duminica; cine frecventeaza biserica stie ce aglomeratie se formeaza in posturile mari la spovedit si impartasit... De regula in duminicile obisnuite sunt impartasiti copiii mici care nu au nevoie de spovedanie.

Trimis de: andra_v pe 24 Jul 2010, 05:14 PM

Dintr-un anumit punct de vedere, obligatia de a te spovedi inainte de fiecare impartasanie transforma taina marturisirii intr-o conditie formala care trebuie indeplinita sine qua non pentru cuminecare, inlocuind adevarata pregatire pentru Euharistie, pocainta launtrica, grija pentru o impacare cu Hristos si Biserica.
Un articol interesant pe aceasta tema al lui Alexander Schmemann pe http://www.crestinortodox.ro/dogmatica/dogma/sfanta-spovedanie-sfanta-impartasanie-69027.html

Trimis de: Rehael pe 24 Jul 2010, 07:32 PM

QUOTE(andra_v @ 24 Jul 2010, 06:14 PM) *
Dintr-un anumit punct de vedere, obligatia de a te spovedi inainte de fiecare impartasanie transforma taina marturisirii intr-o conditie formala care trebuie indeplinita sine qua non pentru cuminecare, inlocuind adevarata pregatire pentru Euharistie, pocainta launtrica, grija pentru o impacare cu Hristos si Biserica.
Un articol interesant pe aceasta tema al lui Alexander Schmemann pe http://www.crestinortodox.ro/dogmatica/dogma/sfanta-spovedanie-sfanta-impartasanie-69027.html


Pai, draga, e clar ca daca preotul te-a gasit (prea) pacatos la spovedanie, nu te mai impartaseste, ci iti da un canon de pocainta pe care sa il executi un anumit numar de zile, saptamani, sau ani... Daca numarul de zile stabilit pentru "igienizarea" ta sufleteasca depaseste data zilei in care ar fi trebuit sa te impartesesti, iti ofera doar aghiazma mare. Eu personal nu prea imi dau seama ce vrea sa spuna respectivul cu articolul lui... E preot si stie el precis cat e de formala spovedania? A facut un sondaj de opinie printre cei spovaduiti la iesirea din biserica etc.?

Trimis de: milimetru pe 27 Jul 2010, 12:23 PM

QUOTE(Felina @ 20 Jul 2010, 03:32 PM) *
Personal nu cred ca-mi doresc comuniunea cu Cristos si nici cei din anturajul meu nu par sa tinda spre aceasta comuniune. Ideea in sine pare foarte stranie. Oricum extrem de indepartata de viata noastra de zi cu zi.


Adevaratul lucru ciudat care se intimpla e urmatorul: nu dorintele noastre, nu ceea ce vrem noi conteaza in primul rind. Vine o vreme cind esti, cind devii - cam subit, asa - convins. Cind esti convertit. "Operatiunea" se face din exterior mai mult decit din interior. Lasind la o parte detaliile si pastrind ideea, cam in genul convertirii Sf Paul (=Pavel). Dupa aceea totul devine mai limpede...

...

Nu am rabdare si timp sa citesc cu atentie articolul citat de andra. Dar inclin sa-i dau dreptate. Eu am facut fara sa vreau... sondaje printre cunoscuti, deducind din putinul pe care-l spuneau catre mine despre cam cum s-au spovedit. La acestea adaug si experienta proprie. Rezultatul: multe, prea multe spovedanii le facem gresit sau superficial (uneori si preotul isi aduce aportul). Ne grabim spre gestul ritual al ingurgitarii Trupului si Singelui...

In ceea ce ma priveste pot sa marturisesc ca Spovada ma solicita... nervos (ca sa zic asa) mult mai tare decit Impartasirea. Imi e destul de clar ce inseamna o spovada rea. Tensiunea inainte de... si in timpul... e atit de intensa incit la sfirsit simt o astfel usurare incit imi vine sa-l pup pe primul care-mi iese in cale! blink.gif

Trimis de: TriRegnum pe 8 Aug 2010, 10:56 PM

Din pacate multe spovezi sunt facute gresit, in graba. De aceea e bine ca intinte de Spoada sa faci o rugaciune la Duhul Sfant pentru a primi harul pocaintei si apoi facuta o cercetare a cugetului amanuntita. Iar cel mai important e la marturisire atunci cand multe ispote pot sa apara si sa ne distraga atentia, cainta e cheia si solutia intregii mantuiri pe care o primim la Spovada. O spovada facuta fara cainta, e nula si fara valoare; ba mai mult ea e un pacat mortal in plus.

Trimis de: milimetru pe 10 Aug 2010, 11:26 AM

Oooh! Triii... 5.gif Nu credeam sa te mai zaresc pe aici! Sper ca esti sanatos si viata ta merge din ce in ce mai mult spre... Bine...

TriRegnum, uneori inclin sa cred ca preotii catolici (spre deosebire de cei ortodocsi) sint invatati sa acorde permisiunea de impartasire (prea?) usor; acel canon care se aplica (uneori parca prea accentuat) la fratii ortodocsi, la catolici este privit asa... mai cu "ingaduinta". (stii? ca sa spun sincer: uneori as dori sa trec prin spovada mai pedepsit decit sint, pentru ca de obicei "canonul" consta doar in rugaciuni dedicate...). Ce parere ai?...

Cainta e cheia Spovezii. Adevarat. Si aici as avea o intrebare. Se vorbeste de cercetarea "amanuntita" a cugetului. Daca aceasta nu e facuta bine, poate compensa o cainta adevarata, mare, sincera, acest neajuns?...

Laudat sa fie Isus si Maria! smile.gif

Trimis de: TriRegnum pe 10 Aug 2010, 09:06 PM

Multumesc Milimetru...toate-s bune si frumoase, doar ca am mai imbatranit putin smile.gif

Un om nu poate fi privat de Impartasanie, odata ce a primit dezlegarea sacramentala la Spovada, e liber sa se impartaseasca; daca preotul considera ca nu e vrednic de Sf Ostie, atunci nu ii da dezlegarea la marturisire (si asta mai mult in cazurile in care nu exista cainta necesara si preotul boserva acest lucru).

Da, o cainta sincera si din suflet compenseaza o cercetare a cugetului facuta incorect din greseala, insa atunci cand omul considera ca daca se caieste e suficient si neglijeaza voit cercetarea cugetului, atunci pcatuieste grav impotriva Duhului Sfant.

In vecii vecilor. Amin.

PS: vad ca nici Clopotel si nici 1.6... nu mai sunt pe aici...ce-i cu ei?

Trimis de: milimetru pe 14 Aug 2010, 06:26 PM

Nu stiu ce-i cu ei... Poate ca... Stii, vine o vreme cind omul se apleaca mai cu atentie si asupra epistolei Sf Apostol Iacob, cel care insista atit de mult pe credinta exprimata prin fapte concrete; cel care insista si asupra riscurilor unei limbutii exagerate... Who knows?... Poate ca vine o vreme... de asta... la fiecare dintre noi!... wink.gif

Trimis de: milimetru pe 20 Dec 2010, 10:19 AM

Ginduri pt "ultima suta de metri" din Advent 2010 (preluate de la R. Tagore):

Îngăduie: Să nu mă rog să fiu păzit de primejdii,
ci să le îndur fără teamă.
Să nu cerşesc alinarea durerii mele,
ci inima s-o birui.
Să nu caut tovarăşi pe câmpul de luptă al vieţii,
ci să mă încred în tăria mea.
Să nu mă rog înfiorat de teamă, să fiu mântuit,
ci să fiu răbdător în lupta pentru libertate.
Nu îngădui să fiu un mişel,
ce simte harul tău numai în noroc;
ci fă-mă să cunosc cârmuirea mâinii tale
în nenorocirea mea.

Trimis de: andra_v pe 13 Mar 2013, 08:57 PM

Papa Benedict al XVI-lea, ultimul papa filozof

Asa cum pontificatul Papei Ioan Paul al II-lea a constituit o replica vis-a-vis de comunismul totalitarist, cel al lui Benedict al XVI-lea a atras atentia asupra carentelor societatilor secularizate.

Opera filosofica si intreaga activitate a Papei a reprezentat un raspuns la provocarea pe care a constituit-o inlocuirea ateismului comunist din societatea europeana cu individualismul nihilist de factura neoliberala.

Dupa cum nazismul a demoralizat Europa, reculul crestinismului in Occident este, potrivit Papei Benedict, responsabil de criza spirituala, etica si economica fara precedent care a afectat continentul nostru:

http://www.cotidianul.ro/benedict-al-xvi-lea-papa-si-scriitor-208596/


Trimis de: andra_v pe 20 Mar 2013, 09:14 AM

Primul papă din Lumea Nouă a făcut apel marţi, în timpul mesei de inaugurare a pontificatului său, la protejarea "oricărei creaturi a lui Dumnezeu" şi la "tandreţe", mai ales faţă de săraci, într-o predică inspirată din Francisc din Assisi.

În faţa a 150.000-200.000 de credincioşi, potrivit Vaticanului, reuniţi sub un soare frumos, Papa Francisc şi-a calificat "rolul umil şi concret", îndemnând la luptă împotriva "semnelor distrugerii" şi pentru "respectarea creaturii şi mediului".

"Adevărata putere" a unui papă este "serviciul. El trebuie să privească spre serviciul umil, concret", a spus Suveranul Pontif argentinian, în contextul în care Guvernul Bisericii, Curia romană, implicată în diverse scandaluri, a fost foarte criticată în timpul Conclavului.

În timpul predicii, pe un ton grav, considerat foarte franciscană, Papa a declarat, trezind aplauzele mulţimii, că "astăzi există atâtea urme gri pe cer! Păstrarea creaţiei, orice bărbat şi orice femeie, înseamnă deschiderea orizontului speranţei, un petic de lumină în mijlocul atâtor nori."

În acest discurs, în care au fost trasate direcţiile noului pontificat, al 266-lea papă din istorie a insistat asupra apropierii de săraci, de cei mai vulnerabili, de persoanele în vârstă, de cei "care sunt adeseori la periferia inimii noastre".

Fostul arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Bergoglio, a ales numele de Francisc, în memoria lui "Poverello" din Assisi, Sfântul Francisc, care, în secolul al XIII-lea, a vrut să reconstruiască Biserica, divizată, atunci dar şi în prezent, şi a luptat pentru pace, în epoca Cruciadelor, şi pentru respectarea naturii.

Cu puţin timp înainte de celebrarea mesei de întronizare, Francisc s-a adresat printr-o legătură telefonică credincioşilor argentinieni reuniţi în Piaţa Mai şi în Catedrala de la Buenos Aires. El le-a cerut să "protejeze viaţa, familia şi natura".

În Piaţa Sfântul Petru, ceremonia a fost solemnă şi simplă. Ţinuta Papei a fost mai degrabă austeră. În timpul procesiunii la mormântul Sfântului Petru, amplasat în centrul Bazilicii, până la parvis, el purta peste sutana albă o casulă bej şi o cruce neagră aurită, contrastând cu ţinuta a zeci de patriarhi din Bisericile din Est care îl însoţeau. Cu scopul de a aminti originile Bisericii Catolice şi componentele sale orientale şi occidentale, Evanghelia a fost cântată în greacă.

Papa a îngenunchiat în criptă, în faţa mormântului Sfântului Petru, apoi a ieşit pentru mesă, precedat de 180 de cardinali, patriarhi şi arhiepiscopi.

Apoi Papa a primit palliumul şi inelul papal, însemnele pontificale. Angelo Soldano, decanul Colegiului Cardinalilor, este cel care i-a pus pe deget inelul papal, făcut din argint aurit şi nu din aur, de dragul smereniei.

Anterior, primul papă originar din Americi, în vârstă de 76 de ani, ales în mod surprinzător miercuri, în timp ce nu figura printre favoriţi, a efectuat un tur prin maiestuoasa Piaţă Sfântul Petru într-un jeep decapotabil de culoare albă, în sunetul trompetelor.

Zâmbitor şi stând în picioare în vehicul, Papa a salutat mulţimea care îl aclama, agitând drapele din toate ţările. El a coborât din vehicul pentru a mângâia faţa unei persoane cu handicap.

"Este un eveniment care deschide viziunea Bisericii, cu Papa Francisc vom avea o Biserică mai aproape de popor şi de lumea modernă", a comentat pentru AFP, cu optimism, Rodrigo Grajales, un preot columbian în vârstă de 31 de ani.

Aceeaşi ardoare şi din partea surorii Rosa, de naţionalitate italiană. Ea a spus că aşteaptă "un alt Sfânt Francisc care să se coboare pe pământ cu iubire, bunătate, sărăcie şi smerenie".

"Francisc, mergi înainte, voi fi cu tine oriunde vei merge", proclama o banderolă a surorilor braziliene, în timp ce un grup de argentinieni flutura o imensă pancartă cu "San Lorenzo", o echipă de fotbal din Argentina preferată de Papa Francisc.

Pe o altă banderolă, mai neobişnuită, scria "Shalom", pace în ebraică.

Încă de dimineaţă, de la ora 5.00 GMT (07.00 ora României), sute de voluntari se aflau deja în piaţă pentru a canaliza mulţimea.

Aproximativ 132 de delegaţii străine au fost prezente în primele rânduri, între care 31 de şefi de stat.

Generali superiori iezuiţi şi franciscani figurau printre cei 180 de oficianţi. Fostul cardinal argentinian Jorge Bergoglio este primul papă iezuit.

Centrul Romei şi împrejurimile Vaticanului pe o rază de aproximativ un kilometri păreau în stare de asediu. Peste 3.000 de agenţi ai forţelor de ordine (poliţişti, carabinieri, poliţişti municipali), dintre care mulţi sunt în civil, au fost mobilizaţi pentru a asigura buna desfăşurare a evenimentului.

Francisc, succesorul lui Benedict la XVI-lea, care a demisionat la 28 februarie, în apropierea vârstei de 86 de ani, din cauza "slăbirii forţelor", s-a arătat accesibil încă de la începutul pontificatului său.

Însă Biserica trebuie să înfrunte o serie de probleme. Declinul vocaţiei religioase, solicitarea unor reforme în privinţa moravurilor (căsătoria preoţilor şi între persoanele de acelaşi sex), opacitatea şi intrigile din interiorul Curiei romane sunt câteva dintre ele.

Mai multe pe http://www.mediafax.ro/externe/papa-francisc-a-pledat-pentru-creatie-in-mesa-de-intronizare-inspirat-de-francisc-din-assisi-10677637

Trimis de: andra_v pe 31 Aug 2013, 02:21 PM

Monseniorul Vladimir Ghica beatificat la Bucuresti.


Monseniorul Vladimir Ghika (1873 - 1954), preot romano-catolic şi principe român, a fost beatificat, fiind declarat Fericit, sâmbătă, la Bucureşti, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne prezidată de trimisul Papei Francisc, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.







Potrivit ritualului de beatificare, după ce arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti a adresat trimisului Suveranului Pontif cererea de a-l înscrie printre Fericiţi pe Venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu Vladimir Ghika şi prezentarea biografiei acestuia, cardinalul Angelo Amato a dat citire, în limba latină, Scrisorii Apostolice a Sfântului Părinte.

Scrisoarea a fost citită apoi în limba română: "Împlinind rugămintea Fratelui Meu Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, precum şi a multor alţi fraţi în Episcopat şi a numeroşi credincioşi, ascultând părerea Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, noi, Autoritatea Noastră Apostolică, îngăduim ca Venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu, Vladimir Ghika, preot Diecezan şi martir, păstor râvnic şi martor stăruitor al iubirii Dumnezeieşti, apărător neînfricat al credinţei catolice, precum şi al Comuniunii cu Biserica Romană, să fie chemat de acum înainte cu numele de Fericit, iar sărbătoarea lui să poată fi celebrată, în fiecare an, în locurile şi modalităţile stabilite de Dreptul Canonic, în ziua a 16-a a lunii mai, zi în care el s-a născut pentru cer. În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin!
Dată la Roma, la Sfântul Petru, în ziua a 15-a a lunii august, Anul Domnului 2013, cel dintâi al Pontificatului nostru".

Scrisoarea este semnată Papa Francisc

Potrivit cutumelor ceremoniei de beatificare, a urmat dezvelirea imaginii Fericitului Vladimir Ghika, preot martir, şi adusă în procesiune relicva sa la altar.

Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor a tămâiat şi a venerat relicva.

Martiriul pentru credinţă al lui Vladimir Ghika a fost recunoscut de Papa Francisc la 27 martie. AGERPRES

La randul sau, trimisul Papei Francisc la ceremonia de beatificare a Monseniorului Vladimir Ghika, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, a calificat, sâmbătă, evenimentul de la Bucureşti drept "un semn profetic de reconciliere şi pace".

http://www.agerpres.ro/media/index.php/cultura/item/219599-Cardinalul-Angelo-Amato-Beatificarea-lui-Vladimir-Ghika-un-semn-profetic-de-reconciliere-si-pace.html

Trimis de: andra_v pe 5 Jan 2014, 07:26 PM

Vizita istorica a Suveranului Pontif pe Pamantul Sfant. Papa Francisc a anuntat ca va face un pelerinaj la Betleem si Ierusalim in perioada 24-26 mai 2014.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/247746-Suveranul-Pontif-anunta-ca-va-face-un-pelerinaj-in-Tara-Sfanta-in-perioada-2426-mai.html

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)