Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Ecclesia _ Unirea Dintre Biserica Ortodoxa Si Catolica

Trimis de: Inorog pe 25 May 2004, 01:22 PM

Nazuinta unirii Bisericilor surori, cea Ortodoxa si cea Catolica, intr-o singura turma sub un singur Pastor, este un vis al majoritatii credinciosilor, care nu poate decat sa fie binecuvantat de catre Dumnezeu.

Cum vedeti practic infaptuirea acestei uniri ? Ce ganduri va anima fata de acest subiect ? Ce putem face fiecare dintre noi pentru ca marea schizma sa nu dureze mai mult de 1000 de ani si pentru a aduce lucrurile inapoi la cursul lor firesc, dupa vointa lui Isus Hristos ?

........................................


Voi incepe eu prin a spune cum vad primul pas in acest sens. Cred ca cel mai simplu si cu un efect foarte bine primit de catre toti credinciosii apuseni si rasariteni ar fi ca Sfintele Sarbatori de Pasti sa se tina in aceeasi zi.

Trimis de: caa pe 25 May 2004, 01:43 PM

Din păcate cei 1000 de ani de despărţire au "cimentat" ruptura, astfel încît uneori mă şi întreb dacă chiar se doreşte aşa ceva. Se vorbeşte de ecumenism, dar din cîte văd eu se înţelege prin asta un fel de cordialitate mai degrabă decît unire în adevăratul sens al cuvîntului.

După aia, chiar dacă s-ar uni, dar ce ne facem cu celelalte biserici, protestantă, coptă, armeană, ortodoxă pe stil vechi şi care or mai fi.

Iar dacă vrem să începem să stabilim o dată comună de a sărbători Paştele, ei să vezi atunci daraveră, că nu cred deloc că-i aşa simplu...

Turma cu Un Păstor stă undeva în vale şi paşte în grupuleţe diferite, fiecare lăudîndu-se că păşunea lui e mai verde şi mai grasă.

În concluzie, părerea mea: jale mare în această privinţă!

Trimis de: Inorog pe 25 May 2004, 10:05 PM

caa, esti cam pesimist. Doresc sa-ti raspund insa la intrebarea "daca se doreste asa ceva?" spicuind din ziarul Ziua de anul trecut (2003-10-08). Este vorba despre un interviu luat Eminentei Sale Ignace Moussa I - cardinalul Daoud, prefect al Congregatiei pentru Bisericile Orientale de la Vatican:

ZIUA: Una dintre principalele misiuni ale Papei Ioan Paul al II-lea este si unificarea Bisericii Ortodoxe cu Biserica Catolica. Ce demersuri se fac in prezent pentru indeplinirea acestui deziderat?
C.D.: Papa Ioan Paul al II-lea si Biserica Catolica, in general, are ca intentie si scop incurajarea si promovarea unitatii intre Biserica Catolica si cea Ortodoxa, atat prin contacte personale, cat si prin dialog ecumenic, gesturi profetice care sa ajute la crearea unei noi atmosfere de intelegere si uniune. In acest sens, vizita Sanctitatii Sale in Romania a avut un mare efect. Papa a fost intampinat de strigate spontane revendicand: Unitate! Unitate!. De asemenea, vizita Patriarhului Teoctist la Vatican ce a avut loc anul acesta a insemnat mult din punct de vedere al unitatii ecumenice. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a fost intampinat cu fervoare atat de catre reprezentantii Vaticanului, cat si de comunitatea credinciosilor. Comisiile teologice au realizat multe proiecte intre cele doua biserici, constatand ca ne unesc mult mai multe lucruri decat ne separa. Romania, ca si alte tari ortodoxe, se bucura in momentul actual de bune relatii cu Vaticanul si bisericile catolice. S-au inregistrat multe progrese si apropieri, elemente pozitive. Sper, insa, ca Romania va fi prima care sa realizeze acest scop definitiv: uniunea totala. Papa doreste comuniune ecleziastica.

Trimis de: Tony Almeda pe 26 May 2004, 12:11 AM

Pacat ca ceilalti crestini nu sunt luati în seama. De ce doar Biserica Catolica si cea Ortodoxa?!
Pe de alta parte exista deja o "biserica" unita cu Roma care ... risca sa fie sacrificata de dragul unei partide mai interesante... În acest sens rezultatul vorbeste de la sine.

Daca tot sunteti experti (în adevaratul sens al cuvântului) începeti sa însirati diferentele interconfesionale pentru a vedea putin mai clar. Eu nu le cunosc foarte bine.

Trimis de: Cipri pe 26 May 2004, 10:40 AM

Catolicii orientali sunt parte a Bisericii Catolice si nu sunt sacrificati de nimeni.

Momentan ne aflam intr-un impas al dialogului ecumenic catolici-ortodox si catolico-anglican.

Data Pastilor ar trebui celebrata de toti odata.Majoritatea covarsitoare a crestinilor celebreaza data "Romei".

In "Ut unum sint" Sf. Painte Papa propune crestinilor acatolici o reflectie comuna asupra Primatului papal( a exercitarii Primatului).

Trimis de: Cipri pe 26 May 2004, 10:41 AM

In special ortodoxia rusa si greaca par prea putin disponibile la un dialog profund cu Biserica Catolica.

Trimis de: Cipri pe 26 May 2004, 10:51 AM

Astazi se considera ca metoda reunificarii orientalilor cu Roma care a functionat intre sec.XVI-XX nu ar mai fi viabila.Dar e singura care a functionat in istorie...Nu stiu daca azi ortodocsii ar accepta comuniunea cu Roma cu pastrarea unei largi autonomii interne nu am fi pe aproape.

Trimis de: Inorog pe 26 May 2004, 11:40 AM

Tony Almeda :
---------------
> Pacat ca ceilalti crestini nu sunt luati în seama. De ce doar Biserica Catolica si cea Ortodoxa?!

Eu am ales exemplul catolic-ortodox din doua motive:
1. Stiu ca s-au facut niste pasi (e adevarat ca inca mici) in sensul unei eventuale uniri intre cele doua biserici
2. Personal, pe acestea doua le cunosc smile.gif

>Pe de alta parte exista deja o "biserica" unita cu Roma care ... risca sa fie sacrificata de dragul unei partide mai interesante... În acest sens >rezultatul vorbeste de la sine.

La aceasta, Cipri a raspuns foarte frumos, de aceea eu nu mai adaug nimic.

>Daca tot sunteti experti (în adevaratul sens al cuvântului) începeti sa însirati diferentele interconfesionale pentru a vedea putin mai clar. Eu >nu le cunosc foarte bine.

Da, le cunosc, insa nu am vrut sa incep cu diferentele ci cu ceea ce apropie. Si sunt mult, mult mai multe asemanari decat deosebiri.

Cipri :
-----------
>Astazi se considera ca metoda reunificarii orientalilor cu Roma care a functionat intre sec.XVI-XX nu ar mai fi viabila.Dar e singura care a >functionat in istorie...Nu stiu daca azi ortodocsii ar accepta comuniunea cu Roma cu pastrarea unei largi autonomii interne nu am fi pe >aproape.

Perfect de acord cu tine, Cipri. Asa vad si eu lucrurile. In mod sigur se va pastra atat ritul occidental cat si cel oriental. De asemenea se va pastra cel putin in prima faza o larga autonomie.

Trimis de: Tony Almeda pe 26 May 2004, 12:45 PM

@inorog ----> de fapt ... nu. Adica "pasi" s-au facut însa relatile dintre BC si BO sunt departe de relatiile dintre BC si Biserica Protestanta (în cazul lor diferentele de cultura sunt quasi inexistente). În ceea ce privesc diferentele ... ai spus o fraza frumoasa însa (din nefericire) fara un continut interesant deoarece este exact acelasi lucru care se încearca de când cu miscarea ecumenista însa se patineaza la greu. So ... diferente.

@cipri -----> referitor la greco-catolici fa rost de textul de la Balaman din Liban (1993) si pe care BC l-a acceptat.

Trimis de: Inorog pe 26 May 2004, 08:18 PM

Pentru Tony Almeda, dar nu numai. Am spicuit mai jos cateva frumoase cuvinte spuse la http://www.itrc.ro/resurse/vat_16.htm sau cum priveste Biserica Catolica inspre sora de la rasarit. Veti vedea mai mult complementaritati decat diferente:



Se stie cu ce dragoste celebreaza crestinii orientali oficiile liturgice, mai ales Euharistia, izvor de viata pentru Biserica si chezasia gloriei viitoare, prin care credinciosii, uniti cu Episcopul, ajung la Dumnezeu Tatal prin Fiul, Cuvântul care s-a întrupat, a patimit si a fost preamarit în revarsarea Duhului Sfânt, si intra în comuniune cu Preasfânta Treime, devenind „partasi firii dumnezeiesti"(2 Pt 1, 4). Astfel, prin celebrarea Euharistiei Domnului în fiecare dintre aceste Biserici se zideste si creste Biserica lui Dumnezeu, iar prin celebrarea aceluiasi mister se manifesta comuniunea dintre ele.
În acest cult liturgic, Orientalii preamaresc în imnuri minunate pe Maria, pururea Fecioara, pe care Conciliul ecumenic din Efes a proclamat-o în mod solemn Presfânta Nascatoare de Dumnezeu, în vederea recunoasterii lui Cristos ca adevarat si propriu-zis Fiu al lui Dumnezeu si Fiu al Omului, dupa Scripturi; de asemenea ei cinstesc pe multi sfinti, printre care pe Parintii Bisericii universale.
Întrucât aceste Biserici, desi despartite, au sacramente adevarate si, mai ales, în puterea succesiunii apostolice, au Preotia si Euharistia, prin care ramân foarte strâns unite cu noi, o anumita comunicare în cele sfinte este nu numai posibila, ci chiar de dorit, atunci când exista împrejurari favorabile, si cu aprobarea autoritatii bisericesti.
Si în Orient se gasesc comori ale traditiilor spirituale exprimate în mod deosebit de monahism. Într-adevar, acolo, înca din timpurile glorioase ale Sfintilor Parinti, a înflorit spiritualitatea monastica, ce s-a raspândit apoi în Occident, devenind un izvor al organizarii calugaresti a latinilor si, mai târziu, al reînnoirii acesteia, în repetate rânduri. Prin urmare, se recomanda calduros catolicilor sa se apropie mai des de aceste bogatii spirituale ale Parintilor orientali, care îl înalta pe omul întreg la contemplarea misterelor divine.
Toata lumea trebuie sa stie ca este foarte important sa cunoasca, sa venereze, sa pastreze si sa dezvolte atât de bogatul patrimoniu liturgic si spiritual al Orientalilor, pentru a mentine fidel plinatatea Traditiei crestine si pentru a realiza împacarea dintre crestinii orientali si occidentali.

Trimis de: Cipri pe 27 May 2004, 10:07 AM

Documentul de la Balamand nu a fost acceptat de majoritatea Bisericilor ortodoxe si problema a fost din nou rediscutata la Baltimore in 2000 fara sa se ajunga nici macar la un Comunicat comun.Concluzie:Balamandul a fost inutil.

Trimis de: Cipri pe 27 May 2004, 10:21 AM

Cateva Documente ne-ar fi de mare ajutor:"Unitatis edintegratio", "Lumen Gentium" si "Orienalium Ecclesiarum"(Conciliul Vatcan II) precum si Directoriul ecumenic facut de Consiliul pontifical pentru unitatea crestinilor.Toate se gasesc in traducere romana.

Trimis de: noi pe 27 May 2004, 05:14 PM

Dupa parerea mea unirea se va realiza doar in conditiile revenirii la radacina comuna..la situatia primelor sinoade ecumenice..

Trimis de: TriRegnum pe 27 May 2004, 08:27 PM

smile.gif

QUOTE
Dupa parerea mea unirea se va realiza doar in conditiile revenirii la radacina comuna..la situatia primelor sinoade ecumenice..

Da si eu sunt de-acord si Biserica Catolica care respecta toate Conciliile Ecumenice e de-acord, asa ca ne rugam si asteptam.

Trimis de: TriRegnum pe 27 May 2004, 08:34 PM

Unirea se va face asa cum inital Biserica a fost: Sfanta, Catolica si Apostolica.

Trimis de: Tony Almeda pe 27 May 2004, 08:36 PM

QUOTE (Cipri @ 27 May 2004, 11:09 AM)
Documentul de la Balamand nu a fost acceptat de majoritatea Bisericilor ortodoxe si problema a fost din nou rediscutata la Baltimore in 2000 fara sa se ajunga nici macar la un Comunicat comun.Concluzie:Balamandul a fost inutil.

Inutil ?! rofl.gif
Daca spui tu ...
Mai spui ca nu a fost acceptat de toate Bisericile Ortodoxe ... Exemple please!
Dar despre pozitia Romei referitor la "Balamand" ce stii?

Trimis de: Inorog pe 27 May 2004, 09:53 PM

Ma simt dator sa redau un pic dorinta unirii bisericilor asa cum este exprimata si din partea ortodoxa:
http://www.crestinism-ortodox.ro/html/04/4m_vizita_papei.html

EVENIMENT ISTORIC LA SFARSIT DE MILENIU

VIZITA PAPEI IOAN PAUL AL II-LEA IN ROMANIA

Vizita Sanctitatii Sale Papa Ioan Paul al II-lea in Romania constituie un eveniment istoric cu profunde semnificatii. S-a spus adesea ca aceasta ar fi prima vizita pe care un Episcop al Romei o intreprinde intr-o tara ortodoxa, dupa separatia dintre cele doua Biserici, intervenita la jumatatea secolului al XI-lea. In realitate, este prima vizita pe care un Papa al Romei o face intr-o tara ortodoxa in decursul celor doua milenii de istorie crestina. Este adevarat ca Papa Paul al VI-lea s-a intalnit cu Patriarhul Atenagora, fie la Constantinopol, fie la Ierusalim, in timpul pontificatului sau (1962-1978), insa este prima data cind un Papa vine si viziteaza, la invitatia Bisericii noastre, ca si a Statului Roman, o tara majoritar ortodoxa. Iar acest eveniment se petrece la sfarsitul unui mileniu care a inceput cu divizarea dintre Biserica Apuseana si cea Rasariteana, dar se incheie cu intalnirea dintre Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea si Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, intr-o tara majoritar ortodoxa, pentru a da expresie dorintei comune de unitate a celor doua Biserici in Hristos. Diferit de secolul al XI-lea, care a contribuit la sfasierea camasii lui Hristos cea fara cusatura, secolul al XXI-lea va ramane in istorie ca secolul ecumenismului crestin.

.....
.....


Trimis de: Cipri pe 28 May 2004, 02:54 PM

Bisericile ortodoxe care au acceptat Balamandul au fost cea romana si cea rusa precum si unele mai mici.Biserica greaca si georgiana nici nu au vrut sa auda.Roma a repropus subiectul la Baltimore dar nu s-a mai discutat nici macar cat la Balamand.Un esec...

Trimis de: Inorog pe 28 May 2004, 09:37 PM

QUOTE
Un esec...


Un esec, dar nu total. Samanta a fost aruncata. Poate va creste sau poate nu va creste. Depinde de noi.

Trimis de: Cipri pe 30 May 2004, 02:41 PM

De pinde in buna masura de atitudinea ierarhiilor ortodoxe foarte preocupate de renasterea greco-catolicismului si de scaderea ortodocsilor din estul Europei.

Trimis de: miryam pe 1 Jun 2004, 09:36 PM

QUOTE (inorog @ 25 May 2004, 02:24 PM)
Nazuinta unirii Bisericilor surori, cea Ortodoxa si cea Catolica, intr-o singura turma sub un singur Pastor, este un vis al majoritatii credinciosilor, care nu poate decat sa fie binecuvantat de catre Dumnezeu.

      Cum vedeti practic infaptuirea acestei uniri ? Ce ganduri va anima fata de acest subiect ? Ce putem face fiecare dintre noi pentru ca marea schizma sa nu dureze mai mult de 1000 de ani si pentru a aduce lucrurile inapoi la cursul lor firesc, dupa vointa lui Isus Hristos ?

      ........................................


    Voi incepe eu prin a spune cum vad primul pas in acest sens. Cred ca cel mai simplu si cu un efect foarte bine primit de catre toti credinciosii apuseni si rasariteni ar fi ca Sfintele Sarbatori de Pasti sa se tina in aceeasi zi.

Aceasta mult asteptata Unire, cred ca cel putin in Romania, s-ar putea face printr-un referendum, astfel s-ar auzi dorinta credinciosilor si nu a reprezentantilor acestor Biserici, care lasa impresia ca le convine situatia , dar inabuse glasul multimii!

Trimis de: gio19ro pe 1 Jun 2004, 09:48 PM

Editat. Fara observatii de prost-gust.
La care biserica ortodoxa va referiti? Ca sunt multe! Pravoslavnici sarbatoresc chiar si Craciunul in ianuarie!
N-are nici o importanta daca se unesc bisericile sau nu. Importanta e unirea individului cu Christos si cu Dumnezeu .

Edit: "Marea Schisma....bla,bla,bla". N-a existat nici o mare schisma. De la inceput au existat diferenta de rit intre biserica apuseana, cea orientala, copta sau gregoriana buna oara.

Trimis de: caa pe 3 Jun 2004, 10:31 AM

QUOTE (miryam @ 1 Jun 2004, 10:38 PM)
Aceasta mult asteptata Unire, cred ca cel putin in Romania, s-ar putea face printr-un referendum, astfel s-ar auzi dorinta credinciosilor si nu a reprezentantilor acestor Biserici, care lasa impresia ca le convine situatia , dar inabuse glasul multimii!

Poate că da, poate că nu...

Un obstacol deloc de neglijat în România e disproporţia numerică flagrantă între unii şi ceilalţi. În oraşul unde locuiesc eu romano-catolicii, puţini la număr, sînt priviţi ca nişte ciudăţenii de către majoritatea ortodoxă. Fiind majoritari numeric, concitadinii mei privesc foarte circumspect (ca să mă exprim aşa...) aproape orice "îndrăzneală" venită de la minoritari...

Trimis de: Cipri pe 5 Jun 2004, 01:44 PM

Iar prejudecatile cresc cand e vorba de atitudinea fata de greco-catolici.

Diferentele de rit nu au nici o legatura deoarece toate riturile sunt prezente in Biserica Catolica( 6 FAMILII de rituri).

Trimis de: caa pe 25 Jun 2004, 11:56 AM

Eu cred că o unire între 2 sau mai multe biserici ar trebui să înceapă printr-o declaraţie comună a părţilor implicate în care să se specifice că Biserica este una singură. Deci, să nu se schimbe - iniţial şi deocamdată - nimic-nimicuţa, dar să vedem cu toţii "patalamaua" în care să scrie negru pe alb asta.

Dacă s-ar conştientiza oficial că "facem variaţiuni pe aceeaşi temă" ar fi un punct de plecare viabil. Aşa, ca să nu rămînem doar cu vorba!

ce ziceţi?

Trimis de: sorin666 pe 25 Jun 2004, 12:56 PM

QUOTE (Cipri @ 30 May 2004, 04:43 PM)
De pinde in buna masura de atitudinea ierarhiilor ortodoxe foarte preocupate de renasterea greco-catolicismului si de scaderea ortodocsilor din estul Europei.

Vroiai sa spui, evident de NE-renasterea catolicismului, sper ca nu pretinzi sa fie suficient de ingramaditi sa-si taie singuri craca pe care sta "cutia milelor" biggrin.gif
*
Cu acest bemol, cred ca asta e o parere de a ta destul de personala... din PDV practic cred ca greco-catolicismul e o "ramura" destul de greu de purtat de catre vechiul trunchi roman si care in plus, cu preotii ei casatoriti, poate da idei celorlalti clerici de rit latin...
PS1 (pentru cei in afara subiectului, conform spuselor asociatiilor companiilor preotilor catolici francezi, circa 50 % din acestia au o a doua viata "paralela" traind in concubinaj si avand de multe ori si copii... nu o spun eu, ci presa, iar revenirea la situatia din crestinismul primitiv, cu preoti "oameni normali" este una din revendicarile principale ale unei parti importante ale clerului francez, ca de obicei, mai putin predispus la ascultare orbeasca... dupa cum se vede, o "revolutie tacuta" s-a facut si aici...)
PS2 banuiesc ce vei raspunde: NUUUU in nici un caz, organizarea bisericii catolice e asa ca si ideile papale: infailibila...

Trimis de: sorin666 pe 25 Jun 2004, 12:59 PM

QUOTE (gio19ro @ 1 Jun 2004, 11:50 PM)
Editat. Fara observatii de prost-gust.
La care biserica ortodoxa va referiti? Ca sunt multe! Pravoslavnici sarbatoresc chiar si Craciunul in ianuarie!
N-are nici o importanta daca se unesc bisericile sau nu. Importanta e unirea individului cu Christos si cu Dumnezeu .

Edit: "Marea Schisma....bla,bla,bla". N-a existat nici o mare schisma. De la inceput au existat diferenta de rit intre biserica apuseana, cea orientala, copta sau gregoriana buna oara.

Depinde ce intelegi prin termenul FOARTE generic de pravoslavnici... in sensul de "credinciosi rusi traditionalisti" nu e adevarat, caci si la sarbii de altfel nu foarte habotnici Craciunul tot pe 7 Ianuarie se tine...

Trimis de: TriRegnum pe 21 Jul 2004, 10:56 PM

Cititi si ganditi, e vorba de Sfanta Traditie armeneasca, stim ca poporul armean a fost crestin inainte de Edictul de la Milano (313)

La aşezarea pietrei de temelie când se construieşte o biserică, epscopul armean rosteşte în cadrul rugăciunii, următoarea formulă: Doamne, Dumnezeul nostru, care ai numit "piatră" pe corifeul apostol Pentru, şi pe el ai zidit Biserica Catolică întreagă... Apoi există un imn în cartea de cult armeană Sciaragan (care corespunde cu Menologiul bizantin sau cu Breviarul latin), următoarele cuvinte: Dumnezeule, cel ce pe Petru l-ai rînduit să fie cel mai mare peste ceata aleşilor apostoli, cap al sfintei credinţe, temelie a Bisericii, care mărturisind din descoperirea Părintelui, fiinţa de negrăit a Unuia-născutului, a meritat harul cel prefericit fiind piatra cea nebiruită de porţile iadului... Apoi, în imnul aisor andjar din săptămâna patimilor, în stihul 23, zice: Dumnezeule, care ai dăruit cu har piatra credinţei, îngrijind-o să nu se sfarme, ai susţinut-o ca să nu se dărîme... Apoi în una din cântările oficiului din 22 iunie şi 29 octombrie, se spune: Petru, piatra credinţei şi capul Bisericii, cel mai mare dintre toţi, locţiitorul lui Christos, purtător al cheilor raiului..., iar în 27 decembrie: Marele Petru, piatra credinţei, pus de temelie Bisericii, care a primit puterea de la Domnul ca nicidecum să nu fie biruit de porţile iadului, a fost făcut temelie Bisericii, a primit cheile împărăţiei cerurilor, pus fiind cap al sfinţilor apostoli, ca să le dea porunci în locul lui Christos. Mai există în ritul armean o carte de cult, numită Dagharan sau Canzaran, are un text: Petre şi Pavele, mărirea creştinilor, mare e prăznuirea voastră astăzi în ceteatea Romei, dintre care cel dintâi eşti pus piatra cea din capul unghiului a Bisericii, iar tu celălalt, eşti întăritor al oamenilor. În alt loc, un imn adresat lui Christos, din aceeaşi carte, spune aşa: Harul Tău ceresc, intrând ca un fulger în inima lui Simon, zideşte Biserica în trei părţi ale lumii întregi: în Asia, Libia şi Europa... El e corifeul cinului apostolesc, capul turmei celei alese, şezând pe tronul Tău, Petru preaminunatul, piatra credinţei, capul Bisericii, piatra de temelie nemişcată, corifeul oştirii celei alese, Petru apostolul, primul care l-a mărturisit pe Unsul Dumnezeu. - Aceste cântări se află la toţi armenii, catolici sau grigorieni, pentru că ele datează din secolul al IV-lea.


Trimis de: axentemihai pe 15 Oct 2004, 05:33 PM

vad ca iar s-a ajuns la ceea ce ne desparte.......... din pacate.......... Primatul papei. ok. am mai raspuns si pe alte topicuri. Origen:,, Daca socotesti ca intreaga Biserica este zidita numai pe acest Petru singur, ce vei spune de Ioan, fiul tunetului, sau de oricare dintre apostoli. Vom cuteza atunci sa spunem ca portile iadului nu il vor birui anume pe Petru, in timp ce ele ii vor birui pe ceilalti apostoli, si pe cei desavarsiti?... Oare cheile Imparatiei cerurilor au fost date numai lui Petru si nici un alt feicit nu le va primi?'' (PG, XIII, 997). Insa atat origen cat si urmatorii Sfinti Parinti afirmau intemeierea Bisericii pe credinta lui Petru. Dac Biserica se intemeiaza pe Petru este pentru ca el a marturisit credinta ce adevarata, or functia episcopala consta in vestirea Cuvantului, astfel ca putem spune ca toti episcopii sunt succesorii lui Petru. Este adevarat ca si in colegiul episcopilor exista un primat, dupa cum si Petru a fost primul intre cei Doisprezece, dar acest primat nu poate ocupa ,,locul Domnului''in Biserica universala. Acest primat este,,primul''intre succesorii lui Petru, egali intre ei in prezidarea Bisericii si nedand socoteala decat lui Dumnezeu pentru slujirea lor. Este interesant ceea ce spune Nil Cabasila: ,,Ce vom spune deci, oare papa nu este nicidecum succesorul lui Petru? Este, dar ca episcop... Caci Petru este un apostol, si mai marele apostolilor, pe cand papa nu este nici apostol (caci apostolii nu au hirotonit alti apostoli, ci pastori si invatatori), si cu atat mai putin corifeul apostolilor. Petru este invatatorul lumii; cat despre papa, el este episcop al Romei. Petru a putut hirotoni un episcop la Antiohia, altul la Alexandria si altul aiurea, dar episcopul Romei nu face aceasta'' (PG, CLI, col.357A, 360 C). de ce mereu tre sa scoatem la inaintare problemele care ne despart. probleme in care ne incapatanam. Este aceasta problema a primatului o problema ce tine de dogma? nu so..................
Iar in legatura cu filioque chiar nu vreau sa reiau discutia ca am inrosit tastatura vorbind despre acest subiect. Oricum tinand cont ca este o adaugire venita pe parcurs pe care multi papi au respins-o.................nu cred ca mai trebuie adaugat nimic

Trimis de: Cipri pe 21 Oct 2004, 09:05 AM

Putine ne desparte dar aproape totul ne uneste.Sa ne rugam mai mult pentru ca toti sa fie una!

Trimis de: sorin666 pe 21 Oct 2004, 10:01 AM

QUOTE (Cipri @ 21 Oct 2004, 09:18 AM)
Putine ne desparte dar aproape totul ne uneste.Sa ne rugam mai mult pentru ca toti sa fie una!

Sub obladuirea despotului luminat de la Roma, nu-i asa? cry.gif

Trimis de: Inorog pe 21 Oct 2004, 10:13 AM

QUOTE
Putine ne desparte dar aproape totul ne uneste.Sa ne rugam mai mult pentru ca toti sa fie una!


Sunt de acord cu tine. Sa ne rugam ca acest lucru sa se infaptuiasca.
Si nu in ultimul rand sa credem ca reunificarea bisericilor surori este posibila. Caci daca cu credinta se pot muta muntii din loc, cu atat mai mult se pot regasi fratii.

Trimis de: Inorog pe 20 Dec 2004, 10:22 AM

Treceam saptamanile astea prin mari framantari cu privire la cele doua biserici surori. Ma bucur insa ca nu am spus nimic pana acum. Cand credeam ca e totul pierdut, am gasit un punct de sprijin. Botezul !

Caci botezul ortodox este recunoscut de catolici si botezul catolic este recunoscut de ortodocsi. Asta e un lucru mare! De aici trebuie sa mergem mai departe. thumb_yello.gif

Trimis de: TriRegnum pe 20 Dec 2004, 11:14 AM

QUOTE
Caci botezul ortodox este recunoscut de catolici si botezul catolic este recunoscut de ortodocsi. Asta e un lucru mare! De aici trebuie sa mergem mai departe.


In principiu asa este, de fapt sunt recunoscute toate Sacramentele.
De fapt acum vreo mai bine de zece cele doua Biserici si-au recunoscut oficial ca avand valabile Sacramentele (si Biserica Catolica le-a recunoscut pe cele ale Bisericii Ortodoxe si invers). Insa exista si acum preoti fanatici, din ambele Biserici, care nu accepta aceste lucruri, si reboteaza sau daca nu sigur reconfirma (ex: la catolici sunt preotii traditionalisti).

Vom vedea ce va urma...

Trimis de: Inorog pe 21 Dec 2004, 10:02 AM

QUOTE
In principiu asa este, de fapt sunt recunoscute toate Sacramentele.
De fapt acum vreo mai bine de zece cele doua Biserici si-au recunoscut oficial ca avand valabile Sacramentele (si Biserica Catolica le-a recunoscut pe cele ale Bisericii Ortodoxe si invers).


Salut cu bucurie decizia ! In acest caz, in care toate sacramentele sunt recunoscute reciproc, eu spun, cu tot respectul: capii bisericii si-au facut datoria. "Mingea" este acum pe terenul populatiei. Urmeaza ca enoriasii si preotii din teritoriu sa isi dea mana. Daruiti-va pace ! thumb_yello.gif

Craciun fericit tuturor ! wub.gif

Trimis de: caa pe 25 Jan 2005, 11:28 AM

Tocmai e pe cale să se încheie săptămîna de rugăciune pt unitatea creştinilor. În această perioadă, ca manifestări vizibile, au fost liturghiile făcute în comun de preoţi/credincioşi de ambele confesiuni, alternativ în locaşuri de cult ortodoxe şi catolice. E destul de interesantă această săptămînă de rugăciune (specială) a unora pt alţii! smile.gif

Trimis de: Inorog pe 25 Jan 2005, 11:48 AM

Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor desfasurata intre 18-25 ianuarie, a vizat crestinii de toate confesiunile, nu numai pe cei catolici si ortodocsi.

Este o idee frumoasa care strange laolalta in rugaciune, odata pe an, pe toti crestinii lumii. In anul acesta, tema rugaciunii comune a fost "Temelia este Hristos" Sf. Ap. Pavel - Epistola 1 Corinteni Cap 3, 1-23

Trimis de: TriRegnum pe 25 Jan 2005, 12:19 PM

Sper din tot sufletul ca fiecare om sa vada roadele ecumenismului, a rugaciunii inaltate catre Dumnezeu in comun: catolici, ortodocsi, protestanti.

Si in biserica unde sunt eu au fost catolici de ambele rituri, ortodocsi, lutherani, calvini si ne-am rugat impreuna pentru unitate, in sfarsit Dumnezeu ne da o lumina de speranta ca Biserica Lui va fi una din nou.

Trimis de: sigma pe 27 Jan 2005, 03:58 PM

Si eu sper sa vad roadele ecumenismului... din pacate... pe masura ce trece timpul pe masura ce sunt din ce in ce mai rezervat. Poate ca am eu o parere gresita in legatura cu acest subiect... cine stie... De ce nu lupta bisericile mai mult pentru credinciosi? Sunt foarte multe aspecte legate de ecumenism care trebuie dezbatute DAR o parte din ele, desi poate mai mult formalitati, ne tin despartiti.... De exemplu problema datei Pastelui... o formalitate de celebrare ce creeaza o adevarata ruptura....

Lipsa de informare la nivelul crediciosilor creeaza monstri... nu mi-am imaginat ca ma pot lovi de atatea ziduri doar pentru ca intamplator eu sunt catolic iar viitoarea mea sotie e ortodoxa. Tata traia cu impresia ca daca ma voi casatori intr-o biserica ortodoxa voi deveni ortodox... si indiferent cat m-am chinuit sa-i explic nu am reusit sa-l fac sa iteleaga ca voi ramane aceeasi persoana, ca voi ramane tot catolic... a trebuit sa mergem la parintele Decan ca sa ajunga si el sa accepte oarecum ideea. Parintii viitoarei mele sotii ii administreaza zilnic dimineata la pranz si seara portii de "ne e bine sa faci pasul", faptul ca noi ne iubim si ca dorim sa creem o familie in care Dumnezeu sa joace un rol destul de important e.... irelevant. Conteaza mult mai mult faptul ca eu sunt catolic si ea ortodoxa.

Poate ca sunt eu ignorant... dar ce inseamna "Saptamana pentru unitatea crestinilor"? timpul maxim pe care il putem acorda subiectului? de ce nu e o saptamana pe luna? Nu e destul de important subiectul pentru noi toti? nu dorim "chiar atat de mult" unitatea?

Trimis de: TriRegnum pe 27 Jan 2005, 05:28 PM

QUOTE
De exemplu problema datei Pastelui... o formalitate de celebrare ce creeaza o adevarata ruptura....


Sfantul Parinte a propus ca Pastele sa fie fixat intr-o data anume (ex: prima duminica din Aprilie dupa pastele evrilor), insa Bisericile Ortodoxe Rasaritene nu au vrut sub nici o forma.

QUOTE
Lipsa de informare la nivelul crediciosilor creeaza monstri... nu mi-am imaginat ca ma pot lovi de atatea ziduri doar pentru ca intamplator eu sunt catolic iar viitoarea mea sotie e ortodoxa. Tata traia cu impresia ca daca ma voi casatori intr-o biserica ortodoxa voi deveni ortodox... si indiferent cat m-am chinuit sa-i explic nu am reusit sa-l fac sa iteleaga ca voi ramane aceeasi persoana, ca voi ramane tot catolic...


Grija mare pentru ca e pericolul, casatorindu-te la ortodocsi, sa abandonezi dreapta credinta catolica si apostolica, ceea ce este un pacat de moarte.

QUOTE
a trebuit sa mergem la parintele Decan ca sa ajunga si el sa accepte oarecum ideea. Parintii viitoarei mele sotii ii administreaza zilnic dimineata la pranz si seara portii de "ne e bine sa faci pasul", faptul ca noi ne iubim si ca dorim sa creem o familie in care Dumnezeu sa joace un rol destul de important e.... irelevant. Conteaza mult mai mult faptul ca eu sunt catolic si ea ortodoxa.


Parintele Decan si parintii tai doresc binele tau, iar dupa cum iti aduci aminte la confirmare ai depus juramant in fata Altatului, in fata lui Isus din Sfantul Sacrament, ca te vei casatori in Biserica Catolica si vei cauta ca si copiii tai sa se bucure de roadele Mantuirii in Biserica Catolica si Apostolica. Codul de Drept Canonic spune ca partea catolica va trebui sa faca tot posibilul (desigur asta nu inseamna ca trebuie sa afecteze starea armonioasa a caminului) pentru ca toti membrii sa devina catolici, putandu-se astfel bucura pe deplin de roadele mantuirii in Cristos.
(pe site-ul http://www.profamilia.ro/intrebi.asp?arhiva poti gasi mai multe raspunsuri legate de casatorie)

QUOTE
Poate ca sunt eu ignorant... dar ce inseamna "Saptamana pentru unitatea crestinilor"?


Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor sau SRUC = o saptamana timp in care crestinii se roaga in comun pentru unificarea Bisericii, ca ea sa fie din nou Una, Sfanta, Catolica si Apostolica cum apare in crezul original nicean si cum era in acele timpuri. In aceasta saptamana clerici si laici se roaga pentru depasirea dezbinarilor si printr-o astfel de atitudine de rugaciune in comun, promoveaza unitatea, cunoasterea reciproca, intelegerea, dragostea pentru acelasi Isus Cristos, nadejdea in acelasi Cristos ca vom fi una, si credinta in acelasi Cristos etc.

QUOTE
de ce nu e o saptamana pe luna? Nu e destul de important subiectul pentru noi toti? nu dorim "chiar atat de mult" unitatea?


Sfanta Biserica Apostolica se roaga in fiecare zi si la fiecare Sfanta Liturghie pentru unitatea Bisericii.

Trimis de: caa pe 28 Jan 2005, 02:43 PM

QUOTE (sigma @ 27 Jan 2005, 03:58 PM)
faptul ca noi ne iubim si ca dorim sa creem o familie in care Dumnezeu sa joace un rol destul de important e.... irelevant. Conteaza mult mai mult faptul ca eu sunt catolic si ea ortodoxa.


Să mă ierte atît ortodocşii cît şi catolicii... dar acest fragment mi se pare că se aplică foarte bine şi în cazul unirii dintre cele 2 biserici!

@Sigma
Roaga-te mai mult şi mai cu sîrguinţă. Dumnezeu te va ajuta, indiferent cum vor decurge lucrurile. Din experienţă proprie pot să-ţi spun că mariajul mixt, catolico-ortodox, este presărat cu destule obstacole provenite din diferenţa confesională dar care nu sînt de netrecut. Ai încredere în Providenţă, roagă-te şi Dumnezeu te va ajuta, pentru că nimeni nu poate trece peste Voia Lui!...

Trimis de: sigma pe 28 Jan 2005, 04:15 PM

QUOTE
Sfantul Parinte a propus ca Pastele sa fie fixat intr-o data anume (ex: prima duminica din Aprilie dupa pastele evrilor), insa Bisericile Ortodoxe Rasaritene nu au vrut sub nici o forma.


Care sunt ultimele rezultate ale discutiilor asupra acestui subiect? A fost abandonat sau se incearca gasirea unei solutii? Personal imi amintesc citind ceva legat de calcularea datei Pastelui dupa echinoctiu astronomic respectandu-se astfel spiritul de la Niceea unde din cate am inteles s-au folosit ultimile descoperiri ale stiintei. Ceva totusi s-a schimbat in ultimii ani pentru ca Pastele Catolic cade in aceeasi zi cu cel Ortodox mult mai des... inainte parca era o data la 7 sau 11 ani acum... odata la 3 sau 4 ani...

QUOTE
Grija mare pentru ca e pericolul, casatorindu-te la ortodocsi, sa abandonezi dreapta credinta catolica si apostolica, ceea ce este un pacat de moarte.


Pacat de moarte? Cine e mai "bun"... un catolic nepracticant sau un ortodox care-si traieste credinta? Am vazut atat catolici care sunt catolici doar in virtutea botezului, poate ajung pe la biserica doar odata pe an de Paste sau poate la Paste si la Craciun, in acelasi timp am vazut si ortodoxi a caror traire era demna de exemplu, oameni ai rugaciunii si ai pacii. Daca eu imi traiesc credinta catolica cum poate cineva sa-si imagineze ca o zi din viata, ziua casatoriei imi poate schimba confesiunea? iar daca nu imi traiesc credinta... cum poate fi pacat sa incep sa o traiesc intr-o alta confesiune?

36. Invatatorule, care porunca este mai mare in Lege?
37. El i-a raspuns: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau.
38. Aceasta este marea si intaia porunca.
39. Iar a doua, la fel ca aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.
40. In aceste doua porunci se cuprind toata Legea si proorocii.

Oamenii se impiedica de cuvinte, catolic, ortodox... sunt doar cuvinte preluate din limbi moarte de mult... cuvinte care poate descriu doar o fateta a bisericii... cuvinte care de multe ori reusesc sa orbeasca oamenii si sa-i faca sa uite ca Isus a spus "Iubeste!" Aceasta porunca e atat de simpla incat oricine poate sa o inteleaga si sa o urmeze... in acelasi timp e poate cea mai grea porunca din toate... pentru ca implica o transformare a sufletului, lucru ce nu e chiar atat de usor de realizat... asa ca OAMENII au incercat sa gaseasca cai mai usoare... cai ce poate duc in acelasi loc sau poate ne indeparteaza de Christos, cai mai scurte si mai grele sau cai mai lungi si mai usoare...

QUOTE
Parintele Decan si parintii tai doresc binele tau, iar dupa cum iti aduci aminte la confirmare ai depus juramant in fata Altatului, in fata lui Isus din Sfantul Sacrament, ca te vei casatori in Biserica Catolica si vei cauta ca si copiii tai sa se bucure de roadele Mantuirii in Biserica Catolica si Apostolica.


Din pacate nu imi aduc aminte sa fi jurat sa ma casatoresc intr-o Biserica Catolica dar.... eu nu imi aduc aminte multe asa ca e posibil. Exista cumva online o varianta a jurmantului de la Mir?

QUOTE
Codul de Drept Canonic spune ca partea catolica va trebui sa faca tot posibilul (desigur asta nu inseamna ca trebuie sa afecteze starea armonioasa a caminului) pentru ca toti membrii sa devina catolici, putandu-se astfel bucura pe deplin de roadele mantuirii in Cristos.


Caz concret: daca ea spune "Casatoria intr-o Biserica Ortodoxa mi-ar oferi pace sufleteasca, impacare cu propria persoana. Casatoria in Biserica Catolica cu botezul copiilor tot in Biserica Catolica ar reprezenta o renuntare la prea multe, poate chiar un sentiment continuu de neimplinire." Pentru mine inseamna destul de mult casatoria intr-o Biserica Catolica dar nu atat de mult incat sa-mi fie indiferent ce simte ea. Pentru mine este o zi... pentru mine casatoria o efectueaza mirii in fata lui Dumnezeu iar Dumnezeu e peste tot... asa ca diferenta dintre o casatorie intr-o Biserica Catolica si o casatorie intr-o Biserica Ortodoxa e doar o diferenta de forma nu e o diferenta de esenta, esentialul ramane: eu, ea, Dumnezeu si binecuvantarea prin mainile unui preot. Deci... de ce nu poate vedea lumea faptul ca eu accept casatoria intr-o Biserica Ortodoxa ca pe o investitie strategica in familia ce se va forma?

QUOTE
Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor sau SRUC = o saptamana timp in care crestinii se roaga in comun pentru unificarea Bisericii, ca ea sa fie din nou Una, Sfanta, Catolica si Apostolica cum apare in crezul original nicean si cum era in acele timpuri.


De ce nu Una, Sfanta, Universala si Apostolica? biggrin.gif Oricum... intrebarea mea era legata mai mult de "valoare" unei singure saptamani. De ce nu mai multe? Da, sunt rugaciuni in fiecare zi pentru unitatea Bisericii dar nu sunt rugaciuni facute in comun. Daca ar fi de exemplu o liturgie pe zi in care sa fie preoti si credinciosi de la mai multe confesiuni, liturgie in care sa ne rugam impreuna pentru unitate... atunci DA! e o rugaciune zilnica, in schimb pana sa ajunga la asa ceva... nu sunt decat incercari timide care poate aduc rezultate... dar intr-un ritm atat de incet incat... trec zeci de ani fara ca crestinul de rand sa vada rezultate acestor incercari.

Crestinii vor unirea... ramane un mister total cum capii bisericilor reusesc sa puna bete in roate...
Imi aduc aminte de anii de facultate unde am stat intr-o camera de camin cu 3 colegi ortodocsi, a fost intelegere tot timpul si niciodata religia nu a intervenit intre noi. Erau nopti cand mai venea un alt coleg catolic si cand stateam toti 5 pana apareau zorii discutand pe teme religioase.... de fiecare data, fara exceptie, sentimentul care predomina era ca erau atat de multe care ne apropie, atat de multe in comun...

Trimis de: TriRegnum pe 28 Jan 2005, 06:07 PM

QUOTE
Care sunt ultimele rezultate ale discutiilor asupra acestui subiect? A fost abandonat sau se incearca gasirea unei solutii?


Problama stabilirii unui Paste comun s-a abandonat deoarece fratii ortodocsi nici nu au vrut sa auda asaceva.

QUOTE
Personal imi amintesc citind ceva legat de calcularea datei Pastelui dupa echinoctiu astronomic respectandu-se astfel spiritul de la Niceea unde din cate am inteles s-au folosit ultimile descoperiri ale stiintei. Ceva totusi s-a schimbat in ultimii ani pentru ca Pastele Catolic cade in aceeasi zi cu cel Ortodox mult mai des... inainte parca era o data la 7 sau 11 ani acum... odata la 3 sau 4 ani...


Dintotdeauna Pastele in ritul roman cadea odata cu cel bizantin o data din patru. Formula de stabilire a Pastelui e urmatoarea: prima duminica dupa parima duminica cu luna plina dupa Pastele evreiesc dupa Echinoctiul de Primavara.
Insa Biserica Latina foloseste calendarul astronomic, cea Orientala foloseste calendarul iulian care contine o eroare, astfel ca uneori Echinoctiul iulian e la o diferenta de o luna de cel astronomic, respectiv in alti ani la diferenta de o saptamana etc.


QUOTE
Pacat de moarte? Cine e mai "bun"... un catolic nepracticant sau un ortodox care-si traieste credinta? Am vazut atat catolici care sunt catolici doar in virtutea botezului, poate ajung pe la biserica doar odata pe an de Paste sau poate la Paste si la Craciun, in acelasi timp am vazut si ortodoxi a caror traire era demna de exemplu, oameni ai rugaciunii si ai pacii.


Nu se poate compara un catolic nepracticand cu un ortodox practicant. Stiu ca sunt ortodocsi practicanti la fel cum si catolici practicanti (din fericire sunt multi practicant in dioceza in care ma aflu). Si un catolic care primeste Sfintele Sacramente numai de Pasti se poate mantui.

QUOTE
Daca eu imi traiesc credinta catolica cum poate cineva sa-si imagineze ca o zi din viata, ziua casatoriei imi poate schimba confesiunea? iar daca nu imi traiesc credinta... cum poate fi pacat sa incep sa o traiesc intr-o alta confesiune?


Nu ma refeream ca o casatorie la ortodocsi te-ar putea scoate din Biserica Catolica, asta daca ai fi un catolic practicant. Degeaba daca catolic fiind nu cauti pe Dumnezeu in Biserica ta, poti sa mergi ca evlavios la ortodocsi, insa Sfintii Parinti spuneau "cine nu e in unire cu Biserica Romei, nu e in unire cu Biserica lui Cristos si sa le fie anatema", sincer nu as dori sa cazi sub vreo anatema a Doctorilor Bisericii si a Conciliior Ecumenice.

QUOTE
Oamenii se impiedica de cuvinte, catolic, ortodox... sunt doar cuvinte preluate din limbi moarte de mult... cuvinte care poate descriu doar o fateta a bisericii... cuvinte care de multe ori reusesc sa orbeasca oamenii si sa-i faca sa uite ca Isus a spus "Iubeste!"


Nu contest iubirea crestinilor din alte confesiuni, insa sunt de parere ca inaintasii nostri nu au fost "prosti" eloborand o serie de canoane/reguli pentru Biserica, Sfintii Doctori si Sfintii Parinti din Concilii au dorit cel mai mult mantuirea omului, astfel ca au dat anumite directive, din Scriptura si Traditie, pe care daca omul le respecta se va mantui sigur. Insa sa ne amintim ce a spus Isus Sfintilor sai: "Biserica Catolica e adevarata Mea Biserica", miracolele euharistice se petrec numai in Biserica Catolica (m-am interesat la un preot ortodox profesor care mi-a spus ca in Biserica Ortodoxa nu a mai avut loc un miracol euharistic din sec VII, la noi a avut loc unul la Roma in 2000) etc.

QUOTE
Aceasta porunca e atat de simpla incat oricine poate sa o inteleaga si sa o urmeze... in acelasi timp e poate cea mai grea porunca din toate... pentru ca implica o transformare a sufletului, lucru ce nu e chiar atat de usor de realizat... asa ca OAMENII au incercat sa gaseasca cai mai usoare... cai ce poate duc in acelasi loc sau poate ne indeparteaza de Christos, cai mai scurte si mai grele sau cai mai lungi si mai usoare...


Nu exista mantuire prin alta cale decat prin respectarea acestei porunci a iubirii. Este intr-adevar cea mai grea, caci omul poate spune "il iubesc pe Dumnezeu din toata inima", si cum o poate dovedi? Prin iubirea fata de aproapele, care arata cu adevarat dragostea. Daca nu iubesti pe fratele tau de langa tine pe care il vezi, atunci ca om, cum ai putea spune ca il iubesti pe Dumnezeu pe care nu L-ai vazut in fata (doar in Sfanta Euharistie).

QUOTE
Din pacate nu imi aduc aminte sa fi jurat sa ma casatoresc intr-o Biserica Catolica dar.... eu nu imi aduc aminte multe asa ca e posibil. Exista cumva online o varianta a jurmantului de la Mir?


Nu stiu unde sa fie online ritualul roman.

QUOTE
Caz concret: daca ea spune "Casatoria intr-o Biserica Ortodoxa mi-ar oferi pace sufleteasca, impacare cu propria persoana. Casatoria in Biserica Catolica cu botezul copiilor tot in Biserica Catolica ar reprezenta o renuntare la prea multe, poate chiar un sentiment continuu de neimplinire."


Daca sotia ta doreste in mod expres sa fie casatorita la ortodocsi, iar refuzul tau ar afecta oarecum relatia, atunci poti merge linistit.

QUOTE
De ce nu Una, Sfanta, Universala si Apostolica?

Catolic=Universal. Insa termenul original, este de catolica.

QUOTE
Oricum... intrebarea mea era legata mai mult de "valoare" unei singure saptamani. De ce nu mai multe?


Aceasta intrebare poti sa o adresezi Sfantului Scaun Apostolic de la Roma wink.gif . Daca preotii parohi de ambele confesiuni doresc sa organizeze un eveniment ecumenic, o pot face (INSA FARA CELEBRARE EUHARISTICA IN COMUN).

QUOTE
Daca ar fi de exemplu o liturgie pe zi in care sa fie preoti si credinciosi de la mai multe confesiuni, liturgie in care sa ne rugam impreuna pentru unitate... atunci DA!


La ortodocsi nu exista liturghie zilnica, ei o fac doar duminica. Noi, catolicii avem Liturghie zilnica dupa sfaturile Sfintilor Parinti. Biserica Rasariteana a abandonat practica liturghiei zilnice odata cu Conciliul Trulan cand au acceptat ca preotii pot avea relatii sexuale in cadrul familiei (pana atunci era interzis, odata hirotonisit, preotul nu mai avea voie sa aiba relatii sexuale sub nici o forma), asa ca au spus ca daca preotul are relatii nu trebuie sa slujeasca la Altar, si in ani de zile s-a ajuns la a savarsi Liturghie doar o data pe luna, insa de ceva ani, destui de multi, s-a trecut la liturghie saptamanala (insa preotul de multe ori nu se impartaseste la fiecare liturghie).

QUOTE
Crestinii vor unirea... ramane un mister total cum capii bisericilor reusesc sa puna bete in roate...


Toti dorim unirea, insa ierarhii Bisericilor trebuie sa lase la o parte ura si concurenta. Totusi se incearca o pace umana, insa singura Pace este Cristos si va veni pacea numai de la Cristos.

QUOTE
Imi aduc aminte de anii de facultate unde am stat intr-o camera de camin cu 3 colegi ortodocsi, a fost intelegere tot timpul si niciodata religia nu a intervenit intre noi.

Acesta e un lucru bun, insa trebuie sa mearga mai departe, spre cler. Din pacate exista si acum preoti ortodocsi care ne acuza de mituri medievale.

QUOTE
Erau nopti cand mai venea un alt coleg catolic si cand stateam toti 5 pana apareau zorii discutand pe teme religioase.... de fiecare data, fara exceptie, sentimentul care predomina era ca erau atat de multe care ne apropie, atat de multe in comun...


Eu spun ca totul ne apropie, caci avandu-l pe Cristos, avem totul, cele doua Biserici sunt de fapt UNA, insa probleme/divergente exista. Daca am sta si am analiza foarte bine textele vechi grecesti si latine, am observa ca nimic nu este diferit, ci doar exprimarea, exteriorul.

Biserica Ortodoxa nu ne poate ierta ca avem anumite dogme si formulari fara sa ii cerem parerea si Rasaritului, cu siguranta ca daca li s-ar fi cerut parerea, in acele timpuri ei nu ar fi spus NU (de fapt au spus DA filioque in 1274, insa tot au fost probleme si dintr-o parte si din alta).

Trimis de: runik88 pe 28 Jan 2005, 06:20 PM



Am si eu o simpla parere despre acest subiect. Nu cred ca unirea catolico-ortodoxa se va intampla prea curand,din contra prevad o noua ruptura.Am citit de curand un articol din "Formula AS" in care i se lua un interviu unui cardinal.Spunea ca Vaticanul pregateste o modificare a textelor evanghelice dupa manuscrisele de la Marea Moarta,pt ca Adevarul trebuie sa triumfe mai presus de orice. Si cum si asa ortodoxia are o gandire dogmatica mult mai retrograda va imaginati ce se va intampla: rasaritenii vor ramane la versiunea actuala si prapastia s-ar adinci...ce sa mai vorbim de unire.

Trimis de: Minerval pe 28 Jan 2005, 06:33 PM

Schisma dintre cele doua biserici nu este numai fata de dogme, fata de oameni ori cartile sfinte dupa care se conduc riturile religioase, ci exista o diferentiere si la mentalitati, chestiune ce face putin probabila, pentru moment, reconcilierea celor doua simboluri crestine. Iar schisma se adanceste daca privim Bisericile Ortodoxa si Catolica drept institutii de cult, mai degraba decat lacasuri spirituale.
Toate cele bune.

P.S.: Va salut domnule runik! Ce vesti aveti de impartasit? wink.gif

Trimis de: TriRegnum pe 28 Jan 2005, 08:10 PM

runik88

smile.gif Multe sunt scrise in ziare, insa nimeni nu are autoritatea de a schimba Sfanta Scriptura, nici Papa, nici Conciliul Ecumenic. Ma-ndoiesc ca ar fi adevarat ce spunea acel cardinal, probabil e putin exagerat in ziar. Vaticanul vrea sa publice acele scrieri din manuscrisele de la Marea Moarta, insa sub nici o forma nu ar accepta sa le incorporeze in Biblie. De Noul Testament mai ales nu se poate apropia nimeni, caci cad sub anatema Sfintilor Parinti si ale canoanelor de la Roma, Hippo si Caragina unde s-a stabilit canonul Sfintei Scripturi.
Parerea mea e ca adevarul trebuie lasat asa cum este acum, si ce e la arhiva secreta sa ramana acolo.
Stii cumva numele acelui Cardinal?

Minerval

Eu am uitat sa vorbesc de mentalitate, ma bucur insa ca tu nu ai uitat acest lucru.
Mentalitatea si cultura latina/occidentala e diferita de cea orientala.



Trimis de: Minerval pe 28 Jan 2005, 08:29 PM

Am observat ca era un punct ramas neatins in discutie. Toate cele bune domnule Triregnum. smile.gif

Trimis de: sigma pe 29 Jan 2005, 10:24 AM

QUOTE
Problama stabilirii unui Paste comun s-a abandonat deoarece fratii ortodocsi nici nu au vrut sa auda asaceva.


Deci nu mai sunt sperante? subiectul a fost abandonat sau amanat? Din cate am inteles bisericile ortodoxe au un anumit grad de independenta... nu se poate obtine adaptarea calendarului gregorian macar pe plan local (Romania)?

QUOTE
Si un catolic care primeste Sfintele Sacramente numai de Pasti se poate mantui.


Nu stiu de ce am dubii in aceasta privinta.... ma uit la mine... sunt mult sub baremul de intrat in Purgatoriu... smile.gif In general un catolic care primeste Sfintele Sacramente doar la Pasti nu prea isi traieste cum trebuie credinta... poate daca are un noroc teribil si reuseste sa se spovedeasca inainte de a muri... biggrin.gif

QUOTE
Degeaba daca catolic fiind nu cauti pe Dumnezeu in Biserica ta, poti sa mergi ca evlavios la ortodocsi, insa Sfintii Parinti spuneau "cine nu e in unire cu Biserica Romei, nu e in unire cu Biserica lui Cristos si sa le fie anatema", sincer nu as dori sa cazi sub vreo anatema a Doctorilor Bisericii si a Conciliior Ecumenice.


Eu am inteles ca anatema a fost ridicata acu vreo 40 de ani. E vorba de alta anatema?

QUOTE
Nu contest iubirea crestinilor din alte confesiuni, insa sunt de parere ca inaintasii nostri nu au fost "prosti" eloborand o serie de canoane/reguli pentru Biserica, Sfintii Doctori si Sfintii Parinti din Concilii au dorit cel mai mult mantuirea omului, astfel ca au dat anumite directive, din Scriptura si Traditie, pe care daca omul le respecta se va mantui sigur.


Nu contest inspiratia divina a unor Sfinti Doctori sau a unor Sfinti Parinti.... dar istoria Bisericii Catolice nu e tocmai una nepatata... poate ca nu exista chiar o egalitate intre ei... poate nu toate directivele au fost la fel de inspirate. De ce Imitatio Cristi este atat de bine primita in toata crestinatatea? De ce e o lucrare recomandata de preotii ortodoxi? De curiozitate
am cautat cuvantul "Catolic" intr-o versiune electronica a cartii... aaaa... 0 results. Hmm... foarte interesant.

QUOTE
Insa sa ne amintim ce a spus Isus Sfintilor sai: "Biserica Catolica e adevarata Mea Biserica", miracolele euharistice se petrec numai in Biserica Catolica (m-am interesat la un preot ortodox profesor care mi-a spus ca in Biserica Ortodoxa nu a mai avut loc un miracol euharistic din sec VII, la noi a avut loc unul la Roma in 2000)


Poate ca gresesc... dar nu suntem aici toti (catolici si ortodocsi) protejati de...
29. Iisus I-a zis: Pentru ca M-ai vazut ai crezut. Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut !
Chiar e nevoie de miracole?

QUOTE
Toti dorim unirea, insa ierarhii Bisericilor trebuie sa lase la o parte ura si concurenta. Totusi se incearca o pace umana, insa singura Pace este Cristos si va veni pacea numai de la Cristos.


In totdeauna am avut o fantezie legata de discutiile ecumenice... preoti de toate confesiunile purtand discutiile in genunchi pe coji de nuca, nu stiu de ce dar cred ca astfel lucrurile care ne apropie ar fi oarecum amplificate iar nimicurile care ne despart ar incepe sa se estompeze.

Trimis de: TriRegnum pe 29 Jan 2005, 02:14 PM

QUOTE
Deci nu mai sunt sperante? subiectul a fost abandonat sau amanat? Din cate am inteles bisericile ortodoxe au un anumit grad de independenta... nu se poate obtine adaptarea calendarului gregorian macar pe plan local (Romania)?


A fost abandonat total. Bisericile Ortodoxe Rasaritene s-au temut ca nu cumva ortodocsi sa migreze la catolici, cum se intampla si in Romania de azi.
Cand Bisericile Ortodoxe au ales sa foloseasca calendarul gregorian, exceptand calculul Pastelui, au aparut o serie de "replici", adica schisme in randul ortodocsilor, aparand astfel ortodocsii pe rit vechi. Din acesti ortodocsi pe rit vechi s-au desprins un soi de protestanti care nu mai au preot, ci un batran al comunitatii care e pastor(Apusul a fost intotdeauna mai vulcanic decat Rasaritul, insa vedem ca si in Rasarit a aparut o miscare protestanta).
BOR nu ar accepta sa celebreze Pastele dupa stilul gregorian pentru ca celelalte Biserici Ortodoxe ar excomunica-o imediat, iar Pastele e inteles de ei ca un semn de comuniune.

QUOTE
Nu stiu de ce am dubii in aceasta privinta.... ma uit la mine... sunt mult sub baremul de intrat in Purgatoriu...  In general un catolic care primeste Sfintele Sacramente doar la Pasti nu prea isi traieste cum trebuie credinta... poate daca are un noroc teribil si reuseste sa se spovedeasca inainte de a muri...


Trebuie sa ai speranta ca Dumnezeu in iubirea sa nemarginita va avea mila de tine si te va indrepta cum pe multi i-a adus la Turma Sa (Ps22 "toiagul si nuiaua ta ma mangaie"). Un catolic e bine sa mearga duminical la Sfanta Liturghie, insa nu e obligatoriu sa primeasca Sfintele Sacramente. Eu iti propun sa faci un efort, macar de incercare, sa mergi timp de o luna in fiecare duminica la Liturghie si daca poti sa primesti si Sfanta Euharisite; iti garantez ca nu te vei mai dezlipi prea usor de Biserica.
Si inca o propunere, e o provocare pot sa spun: noua prime vineri la rand cu Spovada si Impartasanie si citirea Litaniei Inimii Preasfinte a Mantuitorului si te vor schimba (e grea aceasta devotiune, multora le-a pus diavolul bete in roate chiar in ultima vinere, insa ar merita sa incerci).
Mie unul mereu mi s-a parut asa de usor sa merg la biserica, un lucru asa de minunat si asa usor de infaptuit, mereu sa te gandesti ca acolo jertfa de pe Golgota se reactualizeaza si Isus e prezent in mod real acolo.

Iar ca sa mergi intr-o biserica catolica impreuna cu sotia ta si ea sa inteleaga mai bine Sfanta Liturghie astfel sa va bucurati amandoi de Isus Cristos, o puteti face intr-o biserica greco-catolica unde si tu, dar si sotia ta, puteti primi Sfintele Sacramente. (Biserica Greco-Catolica respectand ritul bizantin fara diferente, doar ca il amintesc pe Sfantul Parinte)

QUOTE
Eu am inteles ca anatema a fost ridicata acu vreo 40 de ani. E vorba de alta anatema?


Sfantul Parinte Paul VI a ridicat anatema de despartire (in care Biserica Rasariteana a blestemat pe toti credinciosii apuseni, iar Biserica Apuseana a pus blestem pe Patriarh si Sinodul sau si atat), insa unirea Bisericilor nu a avut loc, astfel ca fratii ortodocsi nu sunt in comuniune cu noi pe deplina (in termeni bisericesti se numesc schismatici). De fapt anatema ridicata de Papa Paul VI a fost primul semn al ecumenismului, mai e mult pana sa putem fi frati pe deplin. Biserica Ortodoxa nu accepta primatul Romei, proclamat adesea de Sfintii Doctori, de Conciliul de la Sardica aprobat de intreg Rasaritul si de Conciliul I Ecumenic de la Niceea.
Sfintii Parinti si Conciliile ecumenice au pus anatema pe cei ce se rup de Biserica lui Cristos, Sf. Ignatiu de Antiohia numea pe la anul 110, Biserica Romei in scriaoasrea sa "Biserica plina de har, preaiubita de Dumnezeu, intai-statatoarea Bisericilor, cea care detine presedintia...", iar Sf. Ciprian de Cartagina spunea in cartea sa "Unitatea Bisericii Catolice"(AD 250) ca "cine nu e in comuniune cu Biserica Romei, pastratoarea Traditie...nu face parte din Biserica lui Cristos". - exemplele pot continua.

QUOTE
Nu contest inspiratia divina a unor Sfinti Doctori sau a unor Sfinti Parinti.... dar istoria Bisericii Catolice nu e tocmai una nepatata... poate ca nu exista chiar o egalitate intre ei... poate nu toate directivele au fost la fel de inspirate.


Biserica Catolica daca a facut greseli, le-a facut pe plan social, politic etc, insa niciodata in doctrina. Si Biserica Ortodoxa a avut o inchizitie mascata (in Romania, au ars pe rug pe la 1500 pe Episcop acuzat de sodomie, Episcopul Romanului), iar in alte tari ortodoxe s-a procedat la fel cu pedepsirea (spre exemplu au omorat ereticii bogumilisti). Au taiat limba preotilor romani de rit latin ca sa se alipeasca de COnstantinopol. Au omorat in timpul comunismului Episcopi catolici (iti recomand cartile "Istoria Bisericii Universale..." a pr. prof.dr. Ioan M Bita si cartea "Credinta noastra este viata noastra" a Excelentei Sale Cardinal Iuliu Hossu omorat de comunisti ajutati si povatuiti de Biserica Ortodoxa Romana si Rusa).

QUOTE
De ce Imitatio Cristi este atat de bine primita in toata crestinatatea? De ce e o lucrare recomandata de preotii ortodoxi? De curiozitate
am cautat cuvantul "Catolic" intr-o versiune electronica a cartii... aaaa... 0 results. Hmm... foarte interesant.


Imitatiunea lui Cristos este o carte primita bine si de necrestini. Ar fi bine sa cauti in original. Termenul de "catolic" a fost folosit de Biserica inca din cele mai vechi timpuri.

QUOTE
Poate ca gresesc... dar nu suntem aici toti (catolici si ortodocsi) protejati de...
29. Iisus I-a zis: Pentru ca M-ai vazut ai crezut. Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut !
Chiar e nevoie de miracole?


Desigur ca e nevoie, asa putem deosebi graul de neghina. Astfel pot veni si sectarii cu versiunile lor si par autentici, insa Dumnezeu face minuni numai in Biserica Sa, asa cum a facut minuni si in Vechiul Testament pentru a le arata evreilor ca ei sunt poporul Sau.

QUOTE
In totdeauna am avut o fantezie legata de discutiile ecumenice... preoti de toate confesiunile purtand discutiile in genunchi pe coji de nuca, nu stiu de ce dar cred ca astfel lucrurile care ne apropie ar fi oarecum amplificate iar nimicurile care ne despart ar incepe sa se estompeze.


Sa dea Dumnezeu sa ne unim cat mai curand cu toti fratii nostri despartiti.

Trimis de: Clopotel pe 29 Jan 2005, 03:05 PM

Draga TriRegnum,
poate, chiar te rog, sa ma luamuresti in mai cu deamanuntul, dar din cate am inteles eu, Biserica Ortodoxa nu se poate uni cu cea Catolica pentru ca: (printre altele)
1. Catolicii considera ca Sfantul Duh a fost creat, adica facut
2. Catolicii considera pe papa ca fiind sfant, si ca tot ce spune el nu poate fi contestat. Tin sa-ti precizez ca la ortodocsi Teoctist nu este considerat sfant, doar prin prisma functiei pe care o ocupa, de fapt nu am auzit, sau ca ar exista vreo idee in sensul asta de a-l considera sfant. Prin urmare, de ce papa ar fi sfant si sa ne inchinam lui? Ortodocsii pun pret pe Sinod el fiind singurul caruia ii respecta deciziile. Teoctist mai mult chestii administrative in privinta deciziilor...

Si atunci, cum vezi tu ca ortodocsii se pot gandi sa se inchine la papa, sau sa considere ca Duhul Sfant a fost creat?

PS.

QUOTE
Bisericile Ortodoxe Rasaritene s-au temut ca nu cumva ortodocsi sa migreze la catolici, cum se intampla si in Romania de azi.

M-am interesat si eu, am vorbit cu preotii, Biserica Ortodoxa nu se teme ca pierde enoriasi, caci nu numarul enoriasilor ii preocupa pe ei. Daca au vreo ingrijorare, atunci aceasta este de compatimire pentru cei ce parasesc Dreapta Credinta. Sunt cativa care sunt ispititi sa se duca la alte culte, inclusiv la catolici, dar e treaba lor, ei singuri vor raspunde pentru asta.
Biserica Ortodoxa nu este o biserica prezelitista, nu se ocupa cu prozelitismul sau cu agatarea oamenilor ca sa intre in ea...nu o sa vezi preot ortodox ducandu-se prin Franta sau Sua sau Asia sa bata la usile oamenilor, incercand sa-i converteasca... dar cine doreste, sau are chemare, cu siguranta va fi in stare sa ajunga la esenta ortodocsiei...are Dumnezeu grija de asta...

Trimis de: axentemihai pe 29 Jan 2005, 09:02 PM

am si io o intrebare pentru Triregnum: oare prozelitismul nu este vazut ca un pacat si de Biserica Catolica? am adresat aceasta intrebare deoarece vad ca indiferent care este subiectul de discutie, aici fiind unirea dintre cele 2 Biserici surori - adica un subiect care-si propune sa dezvaluie ceea ce apropie cele 2 Biserici, el o tine una si buna ca ce frumoasa-i, ce desteapta-i, fara de greseala si plina de minuni (foarte important argument, de fapt tot cu acest srgument se va impune si Antihristul in lume) este Biserica Catolica. In primul rand as vrea sa clarificam putin termenii: catolic reprezinta universal, asa ca atunci cand intalnim in scrierile din primele secole acest atribut de catolicel se refera tocmai la universalitatea adevarului. Sunt convins ca stii toate astea dar in tot ceea ce ai scri te-ai folosit de citate referitoare la catolicitate incercand sa arati cumva ca inca de pe vremea in care nu exista decat o singura Biserica se putea face o diferenta intre catolici si ceilalti. Si in acelasi sens ai vrea sa spui ca Sfintii Parinti apartin catolicitatii. Insa stii foarte bine ca nu este asa Sfintii Parinti sunt Sfinti Parinti atat pentru catolici cat si pentru ortodocsi. Tot in acest sens daca am judeca dupa aria geografica de actiune a Sfintilor Parinti am observa ca un numar covarsitor se manifesta in spatii ce vor fi puncte importante ale ortodoxiei, tot acestia fiind de altfel si cei mai importanti pentru Traditie.............asta daca tot e sa ne laudam ca cine e mai tare In acelasi sens sa vorbim putin si despre minunile pe care le invoci. as putea sa-ti spun foarte simplu ca la orice minune se poate gasi cu putina atentie o explicatie stiintifica indestulatoare, chiar daca nu neaparat adevarata. e usor de demontat orice minune, macar din punct de vedere al invocarii iluziei, al unor efecte asupra unor minti slabe, zdruncinate........ceva de genul asta. dar n-o sa umblu io cu argumentul asta, sunt destui altii care o fac. As vrea insa sa stiu pe ce te bazezi cand spui ca in ortodoxie nu s-a mai intamplat o minune de nu stiu cate secole. Pai asta este o ineptie, cand toata lumea stie minunea ce are loc in fiecare an la slujba de inviere tinuta in Ierusalim. Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca minunea are in principal un caracter personal, nu trebuie neaparat vazuta, perceputa de o mare de oameni pentru a fi minune. Poate ceea ce pentru mine reprezinta o minune, o manifestare a lui Dumnezeu, pentru tine sau pentru altcineva nu reprezinta mare lucru. ai tu curajul sa spui ca nu este minune deoarece numai io pot depune marturie? o sa mai revin deoarece te-am vazut foarte inversunat si se pare ca m-ai molipsit si pe mine spoton.gif

Trimis de: TriRegnum pe 29 Jan 2005, 09:59 PM

clopotel

QUOTE
1. Catolicii considera ca Sfantul Duh a fost creat, adica facut


GRESIT, asta e mit ortodox pentru a discredita Biserica Romano-Catolica. Nicaieri in doctrina Bisericii Catolice nu vei intalni asaceva.

QUOTE
2. Catolicii considera pe papa ca fiind sfant, si ca tot ce spune el nu poate fi contestat.


Papa este Sfant prin functia sfanta care o are, la fel orice Patriarh. Insa Papa nu poate gresi cand invata din Sfanta Traditie si Sfanta Scriputra (ex-cathedra), in rest poate gresi daca se abate de la cele doua Cai sfinte ale Crestinismului.

QUOTE
Prin urmare, de ce papa ar fi sfant si sa ne inchinam lui?


Voi intelegeti gresit aceste lucruri, pentru ca vi se explica gresit tocmai din cauza urii ortodoxe indreptata spre Biserica Catolica, nimeni nu se roaga Papei ca la un sfant. Insa ii poate cere binecuvantarea arhiereasca.

QUOTE
Si atunci, cum vezi tu ca ortodocsii se pot gandi sa se inchine la papa, sau sa considere ca Duhul Sfant a fost creat?


Nu am spus asaceva, mi-ai rastalamcit cuvintele. Am spus ca ortodocsii trebuie sa accepte primatul Romei asa cum era in trecut si de la care s-au abatut. As dori sa-mi spui unde ai citit ca Biserica Catolica spune ca Duhul Sfant a fost creat.

QUOTE
M-am interesat si eu, am vorbit cu preotii, Biserica Ortodoxa nu se teme ca pierde enoriasi, caci nu numarul enoriasilor ii preocupa pe ei. Daca au vreo ingrijorare, atunci aceasta este de compatimire pentru cei ce parasesc Dreapta Credinta.


Dreapta credinta nu se gaseste intr-o Biserica eretica sau schismatica, drapta credinta nu se abate de la Conciliile Ecumenice si de la Sfanta Traditie. Dreapta credinta are preoti casti, accepta Primatul Scaunului Apostolic Roman si in dreapta credinta nu vezi ura intre Patriarhi (cum a fost intre Atena si Istambul sau intre Bucuresti si Moscova).

QUOTE
Biserica Ortodoxa nu este o biserica prezelitista, nu se ocupa cu prozelitismul sau cu agatarea oamenilor ca sa intre in ea...nu o sa vezi preot ortodox ducandu-se prin Franta sau Sua sau Asia sa bata la usile oamenilor, incercand sa-i converteasca... dar cine doreste, sau are chemare, cu siguranta va fi in stare sa ajunga la esenta ortodocsiei...are Dumnezeu grija de asta...


A trecut vremea prozelitismului, nici in Rasarit Biserica Catolica nu mai face demult prozelitism.

axentemihai

QUOTE
am si io o intrebare pentru Triregnum: oare prozelitismul nu este vazut ca un pacat si de Biserica Catolica?


Ba da, nu este vazut bine prozelitismul, acum Unirea se urmareste prin ecumenism si nu prin lupta prozelitista.

Vorbesti de Anticrist ca si cum Biserica Catolica ar fi a acestuia. Anticristul nu va face minuni evocand Numele lui Cristos niciodata, asa ca probabil spre dezamagirea ta Biserica Catolica nu e a diavolului.

QUOTE
Sunt convins ca stii toate astea dar in tot ceea ce ai scri te-ai folosit de citate referitoare la catolicitate incercand sa arati cumva ca inca de pe vremea in care nu exista decat o singura Biserica se putea face o diferenta intre catolici si ceilalti.


Am folosit termenul de catolic, pentru ca Biserica si-a pastrat acest titlu. Daca privim pe evanghelicii lui Luther, acestia si-au schimbat numele, la fel si reformatii lui Calvin. Mereu cei rupti de Biserica isi schimba numele.

QUOTE
Si in acelasi sens ai vrea sa spui ca Sfintii Parinti apartin catolicitatii.


Nu, Sfintii Parinti apartin intregii Biserici Crestine care ii accepta: cea Catolica si cea Ortodoxa. (cum si tu ai mentionat, niciodata nu am spus ca Sfintii Parinti sunt doar ai Bisericii Catolice)

Refeirotr la miracole, nu cred ca miracolele euharistice (s-au facut in vazul lumii, fara nici o iluzie, ba mai mult s-au facut si analize, au fost si multi martori la Altar etc) pot fi explicate si nici un miracol nu poate fi. (doar de asta e miracol)

QUOTE
As vrea insa sa stiu pe ce te bazezi cand spui ca in ortodoxie nu s-a mai intamplat o minune de nu stiu cate secole.


Pe spusele unui preot de-al vostur de la Teologie care mi-a comunicat ca miracole euharistice in Biserica Ortodoxa nu au mai avut loc din sec VII, insa alte miracole da. (in Biserica Catolica, probabil a fost si nevoie, au avut loc multe miracole euharistice autentificate si multe alte miracole)

QUOTE
Pai asta este o ineptie, cand toata lumea stie minunea ce are loc in fiecare an la slujba de inviere tinuta in Ierusalim.


Acelasi cleric ortodox a spus ca si magicianul are secretele sale referitor la Ierusalim (el a celebrat de Pasti acolo). Si nu cred miracolul pentru ca el apare doar din secolele IX-X, si ma intreb de ce nu a avut loc mai devreme, caci se celebrau slujbe acolo in fiecare an de Pasti, raspunsul: fiindca nu exista tehnologia care sa-l fabrice. Intreaba pe cei de pe forum care au fost la Ierusalim de Pastele ortodox si iti vor spune.
Referitor la lumina de Pasti spunea undeva parintele Cleopa ca ortodocsii pastreaza lumina cu sfintenie sa nu vina catolicii sa fure limina de la ortodocsi de Pasti (cand se celebreaza in aceiasi data), insa el nu stia ca Liturghia catolica de la Sfantul Moarmant incepe si se termina mai devreme decat cea ortodoxa, asa ca nu au cum sa vina catolicii sa le fure lumina.

QUOTE
o sa mai revin deoarece te-am vazut foarte inversunat si se pare ca m-ai molipsit si pe mine


Ai dreptate, am fost cam inversunat, doream doar sa explic unui catolic punctul de vedere al meu (nu cel oficial al Bisericii Catolice, care e mai concilianta). Aici suntem pentru a promova unitatea si nu dezbinarea, voi cere lui Mihai sa ne apucam de curatenie pe acest Forum.

PS: iarta-mi inversunarea, asa sunt eu: foarte impulsiv. (ehei, m-am mai temperat in Seminar, ca eram si mai si tongue.gif si incerc sa ma temperez pe zi ce trece, desi e greu)

Trimis de: sigma pe 31 Jan 2005, 12:18 PM

QUOTE
A fost abandonat total. Bisericile Ortodoxe Rasaritene s-au temut ca nu cumva ortodocsi sa migreze la catolici, cum se intampla si in Romania de azi.
Cand Bisericile Ortodoxe au ales sa foloseasca calendarul gregorian, exceptand calculul Pastelui, au aparut o serie de "replici", adica schisme in randul ortodocsilor, aparand astfel ortodocsii pe rit vechi. Din acesti ortodocsi pe rit vechi s-au desprins un soi de protestanti care nu mai au preot, ci un batran al comunitatii care e pastor(Apusul a fost intotdeauna mai vulcanic decat Rasaritul, insa vedem ca si in Rasarit a aparut o miscare protestanta).


Exista un document oficial prin care s-a abandonat acesta problema sau este o dificultate recunoscuta oficial. Ceva in mine imi spune ca "abandonat total" nu poate fi corect.

QUOTE
Iar ca sa mergi intr-o biserica catolica impreuna cu sotia ta si ea sa inteleaga mai bine Sfanta Liturghie astfel sa va bucurati amandoi de Isus Cristos, o puteti face intr-o biserica greco-catolica unde si tu, dar si sotia ta, puteti primi Sfintele Sacramente. (Biserica Greco-Catolica respectand ritul bizantin fara diferente, doar ca il amintesc pe Sfantul Parinte)


Deocamdata mergem intr-o Biserica Romano-Catolica... probabil ca vom incepe sa mergem si la liturgia Ortodoxa... Forma permite sa mergem intr-o Biserica Ortodoxa dimineata si intr-o Biserica Catolica seara smile.gif iar din punctul meu de vedere nu este nici o problema... Faptul ca Biserica Greco-Catolica este undeva la mijloc nu cred sa justifice adoptare ei, eu unul nu cred ca m-as regasi acolo si nici viitoarea mea sotie nu cred ca s-ar regasi.

QUOTE
Imitatiunea lui Cristos este o carte primita bine si de necrestini. Ar fi bine sa cauti in original. Termenul de "catolic" a fost folosit de Biserica inca din cele mai vechi timpuri.


Ce am vrut eu sa subliniez e faptul ca nu e nevoie sa ne agatam de cuvinte... nu am absolut nimic impotriva termenului Catolic... doar ca pistonarea pe idei de genul "noi avem dreptate, voi gresiti", "noi am ramas pe loc, voi v-ati despartit", "noi suntem Calea voi sunteti Ocolirea" nu fac bine... nu fac bine deloc... Unirea bisericilor nu e o problema de "indreptare" a celor rataciti... ci de a pasi impreuna spre Cristos... In mintea mea nu e loc pentru "uite paiul din ochiul tau" ci pentru "hai sa ne rugam impreuna" Unirea nu poate veni decat prin multa rugaciune comuna, rugaciunea e singura care poate spala dezastrul din ultima mie de ani. Daca cele doua Biserici vor continua sa caute care din ele are dreptatea nu vor reusi niciodata sa se uneasca. Discutiile pe teme teologice pot continua la nesfarsit... in acelasi timp... ne putem ruga impreuna ACUM!

QUOTE
... Dumnezeu face minuni numai in Biserica Sa, asa cum a facut minuni si in Vechiul Testament pentru a le arata evreilor ca ei sunt poporul Sau.


Matei 3:9.Si sa nu credeti ca puteti zice in voi insiva: Parinte avem pe Avraam, caci va spun ca Dumnezeu poate si din pietrele acestea sa ridice fii lui Avraam.

Dumnezeu poate face minuni unde vrea. Sunt atatea minuni documentate atat in Biserica Catolica cat si in cea Ortodoxa... De ce sa ne punem pe un pedestal si sa spunem ca "Doar noi suntem corecti?" Cristos e Calea si Adevarul.
Frumos spune Thomas a Kempis: "Chiar dacă ai vedea pe altul greşind pe faţă, ori căzînd în păcat, nu te grăbi să te socoteşti pe tine însuţi mai bun, deoarece nu poţi şti cît timp ai să poţi fi în stare să ţii tu însuţi calea dreaptă. Slabi sîntem cu toţii din fire; însă mai slab şi mai şubred decît tine nu socoti pe nimeni." Textul se refera la indivizi.... dar esenta poate fi adaptata...

QUOTE
Ai dreptate, am fost cam inversunat, doream doar sa explic unui catolic punctul de vedere al meu (nu cel oficial al Bisericii Catolice, care e mai concilianta). Aici suntem pentru a promova unitatea si nu dezbinarea, voi cere lui Mihai sa ne apucam de curatenie pe acest Forum.


Poate ca noi ca si indivizi ar trebui sa fim si mai reconcilianti decat Biserica. Daca se poate as vrea explicata putin partea legata de curatenie... instinctiv am avut o reactie negativa. Poate ca am inteles eu gresit... poate ca reusiti sa-mi indepliniti un vis.... adica... de intrat prin forum-uri si de compilat un FAQ... un compendiu de intrebari cu raspunsuri avizate, raspunsuri comune (ceva gen preot catolic discuta cu preot ortodox si ofera un raspuns comun).... sunt foarte multe "mituri" care se pun intre noi... mituri care din pacate pot fi auzite si de pe buzele preotilor. Foarte multe mituri au la baza jumatati de adevar... de exemplu... imi aduc aminte ca un prieten a fost foarte uimit sa afle ca catolici se boteaza dupa nastere... el stia ca noi suntem botezati la varste mai inaintate... in timp mi-am dat seama ca totul pleca de la o jumatate de adevar... In Biserica Ortodoxa Botezul si Mirul sunt sacramente care sunt administarate odata... pe cand in Biserica Catolica Mirul se administreaza mai tarziu... asocierea dintre cele 2 si "jumatatea de adevar" a dus la formarea parerii gresite in legatura cu Botezul..

Trimis de: TriRegnum pe 31 Jan 2005, 07:27 PM

QUOTE
Deocamdata mergem intr-o Biserica Romano-Catolica... probabil ca vom incepe sa mergem si la liturgia Ortodoxa...


Desigur, e excelent asta, va imbogatiti amandoi cu haruri mergand alternativ, Duminica dimineata la liturghia ortodocxa, iar seara la cea romano-catolica, si asa si sotia ta si tu veti fi multumiti si Dumnezeu la fel. (ma-m gandit sa iti spun asa, numai ca ma temeam sa nu ti se para oarecum deplasat, si nu stiam daca in parohia voastra are loc Liturghia duminicala seara [unde sunt eu dimineata e in limba maghiara, apoi germana si seara in romana])

QUOTE
Faptul ca Biserica Greco-Catolica este undeva la mijloc nu cred sa justifice adoptare ei, eu unul nu cred ca m-as regasi acolo si nici viitoarea mea sotie nu cred ca s-ar regasi.


smile.gif stiu, aceiasi problema e si la mine. Eu sunt romano-catolic ca si tine si nu ma pot adapta si regasi intr-un rit oriental chiar daca e catolic, in ritul roman eu ma simt altfel, acolo apartin si cred ca si tu timti la fel. Parintii mei tot ma presau sa devin preot greco-catolic ca am posibilitatea de a ma casatori, insa eu nu ma simt asa legat de un rit oriental, problema e ca nu il inteleg asa usor ca cel roman, la fel cum un oriental nu intelege si nu se adapteaza ritului latin.
(ti-am propus acea metoda pentru a fi mai usor, insa si eu in locul tau as fi optat exact cum ai spus: dimineata la unii, seara la ceilalti si toata lumea e fericita)

QUOTE
Ce am vrut eu sa subliniez e faptul ca nu e nevoie sa ne agatam de cuvinte... nu am absolut nimic impotriva termenului Catolic... doar ca pistonarea pe idei de genul "noi avem dreptate, voi gresiti", "noi am ramas pe loc, voi v-ati despartit", "noi suntem Calea voi sunteti Ocolirea" nu fac bine... nu fac bine deloc...


Eu spun ca cele doua Biserici, privite ca doua cai de Mantuire e de fapt una singura, sau doua suprapuse/confundate ca dreptele de la geometrie, atata timp cat credinta fundamentala e aceiasi.

QUOTE
Unirea bisericilor nu e o problema de "indreptare" a celor rataciti... ci de a pasi impreuna spre Cristos... In mintea mea nu e loc pentru "uite paiul din ochiul tau" ci pentru "hai sa ne rugam impreuna" Unirea nu poate veni decat prin multa rugaciune comuna, rugaciunea e singura care poate spala dezastrul din ultima mie de ani.


Exact acesta este ADEVARUL, rugaciunea comuna ne invata cum sa ne apropiem de Dumnezeu, fiecare in forma lui specifica, rugaciunea comuna ne invata sa ne intelegem unul pe altul in Isus Cristos.

QUOTE
Daca cele doua Biserici vor continua sa caute care din ele are dreptatea nu vor reusi niciodata sa se uneasca. Discutiile pe teme teologice pot continua la nesfarsit... in acelasi timp... ne putem ruga impreuna ACUM!


Crestinii sunt datori moral sa se roage in fiecare zi ca toti sa fim una in Cristos pentru totdeauna, sa nu mai exista divizare, caci Isus Cristos este Calea unirii si aceasta numai de la El va veni.
Nu mai suntem in Evul Mediu pentru a ne contrazice, suntem in secolul 21 si suntem datori sa ne rugam unul pentru celalalt, numai asa va fi unitate.

QUOTE
Dumnezeu poate face minuni unde vrea. Sunt atatea minuni documentate atat in Biserica Catolica cat si in cea Ortodoxa...


Cum am spus, cele doua Biserici sunt in funamentul dogmei lor nedespartite, cultura si mentalitatea diferita ne-a despartit.

QUOTE
sunt foarte multe "mituri" care se pun intre noi... mituri care din pacate pot fi auzite si de pe buzele preotilor.


Miturile din Biserica Catolica care erau folosite pentru a ataca pe ceilalti au disparut, nici in Biserica Ortodoxa nu mai exista la un nivel asa mare, acestea le folosesc preotii mai batrani si calugarii care nu au studii prea aprofundate.

QUOTE
In Biserica Ortodoxa Botezul si Mirul sunt sacramente care sunt administarate odata... pe cand in Biserica Catolica Mirul se administreaza mai tarziu... asocierea dintre cele 2 si "jumatatea de adevar" a dus la formarea parerii gresite in legatura cu Botezul..


Aceasta doar in cazul botezului la copii, Mirul va fi administrat mai tarziu la fel si prima Sf. Impartasanie. Dar in cazul botezarii adultilor, au loc odata si primirea celorlalte doua Sacramente ale initierii crestine: Mirul si Euharisitia.

Trimis de: caa pe 19 Jan 2006, 12:21 PM

Mi-a alunecat privirea zilele astea pe portalul ortodox "Credo". Lectura unui http://www.credo.ro/saptamana-rugaciune-ecumenista.php de acolo mi-a provocat multă neplăcere şi mîhnire. Scrie acolo destul de clar:

QUOTE
Astfel chemăm toată suflarea ortodoxă spre a se împotrivi oricăror rugăciuni în comun cu catolicii şi protestanţii; îndemnăm pe ortodocşii creştini a se opune ereziei ecumeniste care prin "reconciliere şi unitate" subminează însăşi unimea Bisericii lui Hristos.


Se dau şi link-uri care să sublinieze erezia ecumenismului.

Mie mi se pare tristă această poziţie.

Trimis de: Clopotel pe 19 Jan 2006, 12:53 PM

Draga Caa,

QUOTE
Mie mi se pare tristă această poziţie.
De ce ti se pare trista?... Inainte de a fi trista sau vesela, trebuie sa tinem cont ca este intr-adevar corecta... Iata de ce:
- in primul rand credinta nu are legatura cu "infratirea" intre popoare... Nu are legatura cu prietenia intre oameni... Nu are legatura cu interesele politice si economice intre oameni....Credinta este numai despre Adevar, si Adevarul este unul...
Cand crezi in Adevar si doresti Adevarul, nu te asociezi cu altii, ca sa mai lasi din Adevar, ca sa le fii oamenilor pe plac si sa-L manii pe Dumnezeu...
- Putem fi impreuna cu ei cat timp nu se pune problema Adevărului care trebuie discutat. Nu este valabilă nici o discuţie, decît: vă primim cu drag înapoi , asa cum zice si Parintele Arsenie...
Tot el spunea:
Ecumenismul este o problemă care nu va reuşi niciodată; decît o vorbă stearpă, o vorba continuă, cu acelaşi titlu pentru că nu se lasă ei. Noi tăcem; noi nu am stricat nimic. Ca să ne împăcăm trebuie să vină la Ortodoxie, absolut, de unde au plecat.
Noi nu avem ce ceda. Ce să cedăm? "O cirtă de va strica cineva din ce învăţ Eu, mic se va chema"

Daca vrei sa citesti mai cu atentie si sa intelegi, iata http://www.sfaturiortodoxe.ro/singur-ortodoxia/cv_1_singur_ortodoxia.htm#_edn18 un inceput in a afla de ce ecumenismul acesta nu este benefic pentru ortodocsi si ii departeaza de Dumnezeu...

Iata alte doua citate din Sfanta Scriptura:
"Nu vă înjugaţi la jug străin cu cei necredincioşi, căci ce însoţire are dreptatea cu fărădelegea, sau ce împărtăşire are lumina cu întunericul, şi ce învoire este între Hristos şi Veliar, sau ce parte are un credincios cu un necredincios?" (2 Corinteni 6:14, 15)

"Nu vă lăsaţi înşelaţi! Însoţirile rele strică obiceiurile bune!" (1 Corinteni 15:33)

PS: exista intr-adevar o asemenea miscare de ceva timp incoace... mad.gif Ce e mai rau este ca am vazut ca diavolul si-a varat coada si printre unii mai mari ai BOR, dar are grijia de ei Dumnezeu...
Pana acum nici unul nu a fost in stare sa raspunda la intrebarea de bun simt: La ce foloseste ecumenismul credinciosului ortodox? Il apropie mai mult de Dumnezeu? Nu, din contra...., si atunci...?

Trimis de: abureala pe 19 Jan 2006, 12:54 PM

QUOTE (caa @ 19 Jan 2006, 01:21 PM)
Mi-a alunecat privirea zilele astea pe portalul ortodox "Credo". Lectura unui http://www.credo.ro/saptamana-rugaciune-ecumenista.php de acolo mi-a provocat multă neplăcere şi mîhnire. Scrie acolo destul de clar:


Mie mi se pare tristă această poziţie.

Subscriu la ceasta pozitie. Sunt impotriva ecumenismului. Cine sunt acei care protesteaza . Take a look .

http://www.sihastru.net/mirem/mirem/prezentare.html

ps. fundametalisti religiosi, cum ar spune ateii . smile.gif

Trimis de: caa pe 19 Jan 2006, 04:37 PM

Bun. Şi cum se împacă acea poziţie cu asta: http://www.patriarhia.ro/stiri/stire009.htm ?

sau cu asta: http://www.patriarhia.ro/stiri/stire003.htm?

Trimis de: Clopotel pe 19 Jan 2006, 04:46 PM

Nu se impaca...
Am primit si eu acea chemare...
Nu ma duc nici daca ma ia pe sus...
Ai inteles doar ca Adevarul nu se discuta, nu se negociaza.. Pentru ce sa ma duc atunci... Daca vor sa fie-n in Adevar cu noi, sa vina Duminica la Sfanta Liturghie in Sfanta Biserica.... Ce alte rugaciuni ar mai trebui? Pentru ce altceva sa ne mai rugam?
Ai vazut cum zic:

QUOTE
Tema de anul acesta a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor este inspirată de cuvântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos: "Unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor” (Matei 18, 20).
Dar ei acolo se aduna in numele lui Iisus, sau al altor interese? Aici e buba...

Trimis de: abureala pe 19 Jan 2006, 04:49 PM

QUOTE (caa @ 19 Jan 2006, 05:37 PM)
Bun. Şi cum se împacă acea poziţie cu asta: http://www.patriarhia.ro/stiri/stire009.htm ?

sau cu asta: http://www.patriarhia.ro/stiri/stire003.htm?

Nici eu m-as duce. Nici cu forta. Exact cum a spus Clopotel. Adevarul nu se negociaza.

Trimis de: abureala pe 19 Jan 2006, 05:26 PM

Ascultati , pentru cine are "urechi de auzit" :

QUOTE

Sfîntul Lavrentie al Cernigovului (sec. XIX)
"Vor veni asa vremuri cînd vor umbla din casă-n casă ca lumea să semneze pentru acel singur împărat si se va face un recensământ al populatiei foarte drastic... Vine timpul, si nu e departe, cînd foarte multe biserici si mănăstiri se vor deschide si se vor repara, le vor reface nu numai pe dinăuntru, ci si pe dinafară. Vor auri acoperisurile atît ale bisericilor cît si ale clopotnitelor, dar preotimea nu va lucra la sufletul credinciosului ci numai la cărămizile lui Faraon. Preotul nu va mai face si misiune. Cînd vor termina lucrările va veni vremea împărătiei lui antihrist si el va fi pus împărat... Toate bisericile vor fi într-o bunăstare imensă, pline de bogătii ca niciodată, dar să nu mergeti în ele. Antihrist va fi încununat ca împărat în marea biserică din Ierusalim cu participarea clerului si a patriarhilor. Intrarea si iesirea în Ierusalim va fi liberă pentru orice om, dar atunci să vă străduiti să nu vă duceti, căci totul va fi spre a vă lingusi pe voi, ca să vă atragă în ispită... Bisericile vor fi deschise, dar crestinul ortodox trăitor nu va putea intra în ele ca să se roage, căci în ele nu se va mai aduce jertfa fără de sânge a lui Iisus Hristos. În ele va fi toată adunarea satanică." (Talantii împărătiei, Arhim. Arsenie Boca , p.186)

Trimis de: sigma pe 19 Jan 2006, 05:27 PM

Pentru Clopotel si abureala,

fratilor... eu va sugerez sa luati legatura cu cineva de la drumuri si poduri... face-ti rost de niste dinamita si aruncati-i naibi in aer!

Mama lor de venetici... pe langa faptul ca nu au bunul simt sa se puna in fatza trenului daca tot nu vor sa treaca la ortodoxism mai au si tupeul sa incerce sa vindece o rana de 1000 de ani.

Clopotel ce stii tu despre Adevar? De ce preferi oare sa asculti de un om in loc sa-l asculti pe Christos?
Stii de ce imi aduci aminte? de farizeu din templu!
"Dumnezeule, Iti multumesc ca nu sunt ca ceilalti oameni"... adica... "multumesc ca-s Crestin Ortodox nu venetic precum [insereaza confesiunea care te enerveaza cel mai mult]"

QUOTE
Nu ma duc nici daca ma ia pe sus...


Mergi macar o data pentru a putea spune apoi "e erezie curata!"... daca nu mergi crede-ma ca nu esti cu mult peste femeile din povestea cu drobul de sare. wink.gif

arunca o privire aici: http://www.sigmacore.net/2006/01/13/nivelele-constiintei/
Unde crezi ca te afli?

Trimis de: caa pe 19 Jan 2006, 05:36 PM

Păi aşa zic şi eu, că nu se împacă. Hotărîrile patriarhiei nu le ia Teoctist de unul singur, ci sinodul, din cîte cunosc. Apoi nici sinodul... şi el are sfătuitorii şi colaboratorii lui. Pe undeva firul se rupe, de ajunge "jos" în forma de pe "Credo"&co. Asta mi se pare mie trist...

Şi mai tristă ar fi poziţia duplicitară a autorităţii clericale, adică să declare/facă una şi să gîndească alta...

Clopoţel şi abureală, eu m-aş duce să mă rog cu fraţii mei ortodocşi. De fapt am şi făcut-o, fără nici o problemă. Am fost şi la liturghii ortodoxe, tot fără probleme.

Însă în privinţa unirii dintre cele 2 biserici, am mai spus-o şi la începutul acestui topic: jale mare...

Dumnezeu să ne ajute şi să ne miluiască!

Trimis de: abureala pe 19 Jan 2006, 06:14 PM

QUOTE (sigma @ 19 Jan 2006, 06:27 PM)
Pentru Clopotel si abureala,

fratilor... eu va sugerez sa luati legatura cu cineva de la drumuri si poduri... face-ti rost de niste dinamita si aruncati-i naibi in aer!

Mama lor de venetici... pe langa faptul ca nu au bunul simt sa se puna in fatza trenului daca tot nu vor sa treaca la ortodoxism mai au si tupeul sa incerce sa vindece o rana de 1000 de ani.

Unde crezi ca te afli?

Sigma,

am citit acel link . Unde ma aflam acum ani buni? Ultimul nivel, sau cum spuneti voi iluminare. Insa acolo voi ati facut o greseala, sau ma rog , cei care au scris acel articol.
QUOTE

Nivelul lui Krishna, Buddha, Iisus.


Nu poti pune pe Dumnezeu alaturi de oameni. Ti-o spune un om care chiar a fost la ultimul nivel, ala. "Nu rade, citeste inainte". smile.gif

Trimis de: abureala pe 19 Jan 2006, 06:27 PM

QUOTE (caa @ 19 Jan 2006, 06:36 PM)
Clopoţel şi abureală, eu m-aş duce să mă rog cu fraţii mei ortodocşi. De fapt am şi făcut-o, fără nici o problemă. Am fost şi la liturghii ortodoxe, tot fără probleme.

Dumnezeu să ne ajute şi să ne miluiască!

Si eu m-as duce fara probleme. Dar atat timp cat calugarii ne indemna sa nu ne ducem, apoi sa stii ca nu mergem . Daca ar fi trait parintele Cleopa si ne-ar fi spus sa mergem, as fi mers. Si nu este unul, sunt vreo 400. Daca nici in calugari nu mai este mantuire, daca Sfinti Parinti au fost impotriva ecumenismului, apoi noi nu suntem mai mari ca ei, deci o sa ii ascultam.

Trimis de: Clopotel pe 19 Jan 2006, 07:04 PM

Draga Sigma,

QUOTE
Pentru Clopotel si abureala,fratilor... eu va sugerez sa luati legatura cu cineva de la drumuri si poduri... face-ti rost de niste dinamita si aruncati-i naibi in aer!

Nu e nevoie sa-i aruncam noi in aer, ca se arunca ei singuri...
Te mira poate hotararea cu care am spus eu aceasta..
QUOTE
Clopotel ce stii tu despre Adevar?

Ma intrebi ce stiu eu despre Adevar?! Ce-ti pasa tie ce stiu eu daca tu nu vrei sa-l afli? La ce te ajuta...?
QUOTE
De ce preferi oare sa asculti de un om in loc sa-l asculti pe Christos?

De care om ascult eu?! Am spus ca Mantuitorul si Sf. Apostol Pavel au poruncit sa nu ne incurcam cu ereticii si paganii..
Ce rugaciune va fi aceea impreuna cu ei? La cine ne rugam? Si apoi, e si ilogic... Adica eu sa ma rog impreuna cu tine, la Dumnezeu, ca sa te intoarca pe tine la credinta.... Nu stiu daca sesizezi ridicolul situatiei... Adica ce-i impiedica pe ereticii si paganii care vor sa se roage cu ortodocsii sa treaca la Ortodoxie?! De ce e nevoie de rugaciuni pt. ei si nu fac asta pur si simplu....?! Vezi ca e ridicol...?
A...ca nu o spun ei pe aia dreapta, ca de fapt ei vor ca noi sa ne lepadam de Dumnezeu de dragul lor e altceva...

Draga Caa,
Tu ai auzit expresia: 'Au pus lupii paznici la oi'? Daca da, atunci intelegi cine ia anumite hotarari si de ce...

Draga Abureala ,
Asa e, ai intuit bine... Vor sa desfinteze monahismul, caci le sta ca un ghimpe in coasta...Fac tot ce pot pentru asta... Iti aduci aminte de cazul Tanacu... Iti aduci aminte ca primii care au acuzat calugarul au fost chiar mai marii sai? Acum justitia a zis ca e nevinovat... Vor mai fi astfel de provocari...
Deja in Biserica lui Hristos, masonii si alte culte si-au infiltrat oamenii si ei lucreaza... Daca n-au reusit sa demoleze Biserica din exterior, s-au gandit ca din interior vor izbandi...
Cu nadejde in ajutorul lui Dumnezeu, vom reusi sa-i facem de rusine...

Cu noi este Dumnezeu, ce ne va face noua omul?! De cine ne vom teme?

Trimis de: sigma pe 19 Jan 2006, 07:48 PM

QUOTE (abureala @ 19 Jan 2006, 06:14 PM)
Sigma,

am citit acel link . Unde ma aflam acum ani buni? Ultimul nivel, sau cum spuneti voi iluminare. Insa acolo voi ati facut o greseala, sau ma rog , cei care au scris acel articol.

Mai intai... informatia de la link-ul respectiv nu face pare din doctrina cine stie carei religii... ce e acolo reprezinta doar o compilatie din gandurile unei persoane.

Daca tu spui ca ai ajuns la nivelul de iluminare... ei bine.... ori nu ai citit ce e scris acolo... ori... suferi de mania grandorii.
Personal prefer sa cred ca prima varianta e cea corecta wink.gif

Ce-ti lipseste este pacea... un om care are pacea adevarata in suflet se exprima cu totul altfel...


Trimis de: sigma pe 19 Jan 2006, 08:11 PM

QUOTE
Draga Sigma,
QUOTE
Pentru Clopotel si abureala,fratilor... eu va sugerez sa luati legatura cu cineva de la drumuri si poduri... face-ti rost de niste dinamita si aruncati-i naibi in aer!

Nu e nevoie sa-i aruncam noi in aer, ca se arunca ei singuri...
Te mira poate hotararea cu care am spus eu aceasta..


Nu ma mira deloc... transpiri fanaticism prin toti porii wink.gif Ochelarii de cal pot fi foarte usor recunoscuti wink.gif

QUOTE

QUOTE
Clopotel ce stii tu despre Adevar?

Ma intrebi ce stiu eu despre Adevar?! Ce-ti pasa tie ce stiu eu daca tu nu vrei sa-l afli? La ce te ajuta...?


Era o intrebare mai mult retorica. Dupa cum imi demonstreaza si raspunsul... nu stii mare lucru. Uite un exercitiu simplu... incearca sa scrii intr-o fraza de 5 randuri ce consideri tu ca fiind esenta mesajului pe care Christos a venit sa-l transmita. Apoi incearca sa reduci esenta la maxim 5 cuvinte.

QUOTE

QUOTE
De ce preferi oare sa asculti de un om in loc sa-l asculti pe Christos?

De care om ascult eu?! Am spus ca Mantuitorul si Sf. Apostol Pavel au poruncit sa nu ne incurcam cu ereticii si paganii..
Ce rugaciune va fi aceea impreuna cu ei? La cine ne rugam? Si apoi, e si ilogic... Adica eu sa ma rog impreuna cu tine, la Dumnezeu, ca sa te intoarca pe tine la credinta.... Nu stiu daca sesizezi ridicolul situatiei... Adica ce-i impiedica pe ereticii si paganii care vor sa se roage cu ortodocsii sa treaca la Ortodoxie?! De ce e nevoie de rugaciuni pt. ei si nu fac asta pur si simplu....?! Vezi ca e ridicol...?
A...ca nu o spun ei pe aia dreapta, ca de fapt ei vor ca noi sa ne lepadam de Dumnezeu de dragul lor e altceva...


Intradevar.. e dea dreptul ridicol sa gandesti atat de ingust... cum spuneam mai devreme ochelari de cal... singurul lucru bun e ca daca te vei trezi vreodata si vei lepada ochelarii astia imaginea pe care o vei vedea va fi atat de larga.

Degeaba as incerca eu sa iti arat frumusetea din jurul tau.... singura replica pe care ai sa o dai va fi doar "Esti nebun, uita-te inainte... unde vezi tu asta, ce cauti cu privirea in lateral... uita-te inainte... nu e nimic din ce zici... inainte".
Mai sunt momente totusi cand cineva din fata pune o oglinda si-ti arata frumusetea din jurul tau... in schimb chiar si atunci o vei nega... si vei mentine ca... de fapt respectiva frumusete este tot inainte.

Thomas a Kempis a reusit sa scrie o carte superba, "Imitatiunea lui Christos"... partea frumoasa e ca a reusit sa o scrie fara a apela la dogma... si efectul a fost pe masura.... e un din cele mai traduse carti dupa Biblie... acceptata peste tot... si asta pentru ca in textul cartii nu se vede ca a fost scrisa de un calugar catolic ci faptul ca a fost scrisa de un crestin care-si traia credinta.






Trimis de: Clopotel pe 19 Jan 2006, 08:35 PM

Draga Sigma,
Dar concret ai ceva de spus, sau tu doar vorbesti...?!
Daca tu zici ca eu am ochelari de cal... tot e bine... Asta macar inseamna ca am ochi pe care sa-i pun...
Pana acum nu ai spus nimic la subiect...De ce oare ?
Daca tu vrei sa te rogi cu ei, ce te opreste? Eu mi-am spus parerea si mi-am argumentat-o...Tu de ce nu esti in stare sa faci macar cat mine, despre care zici toate ce le-ai zis...? hh.gif

Trimis de: sigma pe 19 Jan 2006, 10:06 PM

Mai concret... eu cred ca Ecumenismul e un lucru bun, ajuta bisericile sa se inteleaga mai bine, ajuta poate la crearea unui front comun impotriva problemelor cu care se confrunta... cum ar fi secularizarea...
Ajuta de asemenea la descoperirea de frumusete noua... sunt atatea lucruri frumoase spuse atat in Biserica Ortodoxa cat si in Biserica Catolica... din pacate si de o parte si de alta se vor gasi persoane care nu vor vrea sa asculte.... la toate nivelele ierarhiei... de la simplu credincios pana la ierarhii inalti.

Problema cea mai mare cu care se confrunta bisericile nu este faptul ca s-ar putea sa invete una de la alta prin comunicare directa ci faptul ca amble si-au pierdut din capabilitatea de a transmite clar mesajul lui Christos.

Pana acum 4 luni eram cea ce s-ar putea descrie drept un catolic semipracticant... participam la liturghie aproape in fiecare duminica dar nu participam la taine decat de Pasti si accidental de Craciun.
Ocazional mai auzeam cate o predica spusa din inima... si lucrul asta ma intarea... dar... erau atat de rare ocaziile in care auzeam ceva cu adevarat spus din inima.... de cele mai multe ori se intampla ca preotul sa vina cu o foita de pe care sa citeasca o predica "compusa" in prealabil sau poate ca se multumea sa povesteasca cine stie ce lucruri mai mult sau mai putin interesante...

Si inima mea intra in amorteala....

Ultima tentativa de a merge la biserica s-a soldat cu un esec din care cu greu o sa-mi mai revin:
Recent a fost sfintita catedrala Romano-Catolica de la Bacau... si credinciosi au avut optiunea de a deveni nasi la catedrala... parinti mei s-au gandit sa ma puna si pe mine nas... la urma urmei nu era decat o contributie simbolica de 500.000 de lei... am acceptat si chiar am venit mai devreme... dar... am auzit un preot atragand atentia ca "nasii" aveau locuri rezervate in fata si ca s-ar putea sa nu mai se gaseasca locuri... si m-am simtit ca un farizeu... am plecat fara sa mai raman la liturghie.
De ce venisem eu la biserica? Sa fac parada cu cine stie ce esarfa legata de gat care sa arate lumii ca am dat 500.000 ca sa-mi cumpar un loc in fatza?

Situatia e cam la fel si in Biserica Ortodoxa, am vazut locurile rezervate wink.gif

Cum vad eu lucrurile acum e o idee cam eretic... nu ma mai consider Catolic dar... nici nu vad vreo confesiune care sa se apropie de filozofia mea de viata.
Acum consider ca datoria pe care o avem toti e sa crestem... si sa devenim din ce in ce mai buni... mai aproape de cum ne vrea Dumnezeu... si asta nu datorita faptului ca au fost candva 10 porunci si ca TREBUIE sa le respectam... ci pur si simplu datorita faptului ca asta este singurul mod in care se merita traita viata.

Cristos nu a lasat nici o porunca... El nu a lasat decat un ghid de urmat daca vrem ca viata noastra sa aiba vre-un sens... Crestinismul nu e ceva ce trebui practicat pentru a evita iadul ci e ceva ce trebui practicat pentru a instaura Raiul aici pe pamant. Asa cum a zis si Cristos, "Imparatia lui Dumnezeu este in TINE"... si tot de TINE depinde daca alegi sa o instaurezi pe pamant descoperind-o celorlalte persoane sau daca alegi sa o pazesti si sa o tii inchisa in tine.

Trairea credintei implica un nivel mai ridicat de folosire a inimii... exact cum un "geniu" isi foloseste un procent mai mare din creier exact asa si o persoana mai aproape de Dumnezeu isi foloseste o parte mai mare din "inima" data de sus.

Am avut norocul sa prind in viata 2 strabunici... una din ele era o persoana mai bisericoasa si tot timpul ne certa ca nu mergem mai des la biserica sau daca faceam cine stie ce nazbatii, daca nu eram cuminti pe la liturgie... etc.
Cealalta strabunica... nu cred ca am vazut-o pe la biserica... desi practic statea in fata bisericii... am vazut-o in schimb ruganduse... de multe ori cand ajungeam la ea era in rugaciune... si intodeauna ma intampina cu un zambet... zambea condituu... chiar si cand imi spunea ca pensia e din ce in ce mai "mica". Nu imi aduc aminte sa o fi vazut vreodata suparata, sau sa certe pe cineva, NICIODATA.
Cand a murit prima strabunica... stirea nu a avut nici un impact asupra mea... cand a murit a doua am simtit ca-mi crapa inima de durere... prima poate pomenea mai des de Dumnezeu si Biserica dar a doua m-a lasat sa-l vad pe Dumnezeu in inima ei.



Trimis de: Clopotel pe 19 Jan 2006, 11:37 PM

Draga Sigma,
Multumesc pentru povestirea trairilor tale...

QUOTE
Mai concret... eu cred ca Ecumenismul e un lucru bun, ajuta bisericile sa se inteleaga mai bine, ajuta poate la crearea unui front comun impotriva problemelor cu care se confrunta... cum ar fi secularizarea...
Ajuta de asemenea la descoperirea de frumusete noua... sunt atatea lucruri frumoase spuse atat in Biserica Ortodoxa cat si in Biserica Catolica... din pacate si de o parte si de alta se vor gasi persoane care nu vor vrea sa asculte.... la toate nivelele ierarhiei... de la simplu credincios pana la ierarhii inalti

Ok... ce spui tu aici e altceva decat ce am vorbit eu si Abureala... Comunicarea intre Biserici exista si va exista... Aici lucrurile merg bine, chiar foarte bine as putea spune, si oricum nu sunt piedici aici in comunicare... Adica ce mare lucru sa puna mana pe telefon si sa stabileasca o intalnire intre ei? Chiar la mine la manastirea la care ma duc eu, vin din cand in cand niste preoti catolici... Foarte bine...
Noi insa discutam despre altceva... Ecumenismul de care vorbeam noi se referea la incercarea de unire a credintelor, a dogmelor... Nu stiu daca intelegi... E cu totul altceva... Cum adica sa unim credintele? Adica sa las eu ceva de la mine, mai lasi si tu ceva de la tine si gata - ne-am unit... Adica putem noi negocia pe Dumnezeu... Nu stiu cat de mult crezi tu ca religia catolica este calea cea adevarata, insa eu ca ortodox, cred din tot sufletul meu ca este calea cea Adevarata... Si atunci eu ce sa negociez? Nu pot decat sa spun, si o spun cu mare bucurie si iubire: "Daca doriti unire, veniti la credinta Adevarata Ortodoxa! Noi va asteptam cu bratele deschise..." Asta e tot ce spun... Zici ca sunt fanatic ca nu renunt la Dumnezeu, sau la ceva din El? Pai daca este asa, atunci sunt fanatic... si sunt mandru de asta... Sfintii Muceniti si-au dat si viata pentru asta...Nu e normal ca macar sa incercam sa le urmam lor...?!

Trimis de: sigma pe 20 Jan 2006, 09:58 AM

QUOTE
Cum adica sa unim credintele? Adica sa las eu ceva de la mine, mai lasi si tu ceva de la tine si gata - ne-am unit... Adica putem noi negocia pe Dumnezeu... Nu stiu cat de mult crezi tu ca religia catolica este calea cea adevarata, insa eu ca ortodox, cred din tot sufletul meu ca este calea cea Adevarata... Si atunci eu ce sa negociez? Nu pot decat sa spun, si o spun cu mare bucurie si iubire: "Daca doriti unire, veniti la credinta Adevarata Ortodoxa! Noi va asteptam cu bratele deschise..." Asta e tot ce spun... Zici ca sunt fanatic ca nu renunt la Dumnezeu, sau la ceva din El?


Prin unirea credintelor nu trebuie sa piarda nici una din parti... ci e mai mult o problema de clarificare a anumitor aspecte.
Marea majoritate a aspectelor ce ne separa sunt ori probleme de interpretare ori aspecte destul de lumesti care nu au o legatura prea mare cu trairea credintei.

Uite de exemplu:
O diferenta de dogma este existenta Purgatorului... definit la catolici ca "locul suferintelor vremelnice". Este un loc in care ar trebui sa ajunga crestinul care si-a trait credinta dar a murit cu pacate mici pe suflet. Este inca prea murdar pentru ajunge in Rai dar prea curat pentru a fi condamnat la pedeapsa eterna a Iadului. Prin rugaciunile celor ramasi in viata, prin rugaciunile Bisericii, prin pomeni, slujbe, etc... el poate sa iasa din chinurile alea si curatit sa ajunga in Rai. Asta e ce spune Biserica Catolica. In Biserica Ortodoxa nu exista Purgatoriu atat de bine definit DAR si ortodoxi cred in existenta lui, poate ca ii spun Buza Iadului sau in fine alta denumire... dar CRED in existenta acestui loc pentru ca altfel nu ar mai avea nici un sens cultul mortilor. La ce ar trebui sa ne rugam pentru un mort daca e deja in Rai? E in fericirea maxima, rugaciunile pentru el ar fi complet inutile. La fel si pentru unul care e in Iad pentru a ramane acolo pentru vesnicie, rugaciunile noastre nu-i vor alina suferinta deloc, e acolo pentru vesnicie sa sufere pentru pacatele sale. DAR daca e la marginea Iadului... poate rugaciunile noastre impreuna cu rugaciunile Bisericii il vor scoate din Iad si va avea access la Paradis... si atunci DA... ar avea sens sa ne rugam pentru persoana respectiva... chiar devine o datorie personala.

Un alt exemplu este capul Bisericii. Aici e o neintelegere majora... Papa nu e urmasul lui Cristos ci urmasul lui Petru iar faptul ca exista un cap al bisericii e doar un detaliu lumesc. Din partea mea poate sa nu fie nici un cap, sa fie o descentralizare TOTALA... ce rost au toate statuturile preotesti? Ce e Biserica? Armata? De ce nu ajunge doar diacon, preot si episcop? De ce trebuie sa fie ierarhia aia complicata, m-am uitat pe wikipedia si sunt 40 de nivele ierarhice in Biserica Catolica. Marea majoritate se gasesc si in Biserica Ortodoxa. Daca Bisericile s-ar uni, nu s-ar uni sub conducerea Papei in forma "Seful Bisericii Catolice" ci eventual sub denumirea de Papa ca "sef al credintei crestine unificate". Din partea mea nu au decat sa inventeze un termen nou care sa inlocuiasca cuvantul "Papa". Papa actualmente e Patriarhul peste Biserica Catolica si o serie de alte confesiuni...

Lucrurile astea pot fi discutate, se pot gasi solutii... dar, trebuie sa fie vointa de ambele parti. Daca in loc de discutie inteligenta avem chestii de genul "Purgatoriu? ce-i aia... erezie catolica, nu exista decat Iad si Rai" sau "Vor sa ne faca sa ne lepadam credinta noastra Dreapta si sa ne faca catolici" atunci Satana deja a castigat... pune intre noi o lentila ce distorsioneaza puternic realitatea... Daca am incerca sa ne apropiem unii de altii... sa invatam unii de la altii... atunci am vedea lentila asta si am sparge-o.

Eu am vazut lentila asta de foarte aproape, am stat 7 ani de zile cu 3 colegi Ortodoxi. Imi aduc aminte destul de bine discutiile pe teme religioase ce consumau nopti intregi... discutii ce se terminau intelegand cat de mult ne asemanam si cat de mult rau exista in separarea asta. Am acasa o Biblie si in pormoneu o iconita, ambele sunt Ortodoxe si tin la ele nu pentru ca sunt Ortodoxe ci pentru ca sunt de la un prieten foarte bun, un prieten care nu a incercat sa ma faca Ortodox ci a incercat sa faca mai crestin, a incercat sa ma aduca mai aproape de Dumnezeu nu mai aproape de Biserica Ortodoxa... si stii ce... chiar a reusit.

Nu-ti cere nimeni sa renunti la Dumnezeu, NIMENI. Dumnezeu nu e in interpretari, nu e in cine stie ce stil de cantare, nu e in straiele pe care le poarta preotii sau in modul in care sunt facute picturile prin biserici. Dumnezeu este in iubirea pe care esti dator sa o raspandesti in lume. Dumnezeu este Iubire.
"Unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt şi eu în mijlocul lor" (Mt 18,18-20)

In schimb anumite persoane prefera sa lase impresia ca daca te intalnesti cu cineva de alta confesiune pentru a discuta despre Cristos e echivalent cu a-ti vinde sufletul. Ei nu vor discutia, nu vor sa sparga lentila de care vorbeam mai devreme, tot ce vor e sa-si impuna propriile pareri, propria viziune, isi inchipuie ca-l cunosc pe Dumnezeu cand de fapt nu reusesc sa inteleaga un aspect banal de simplu... Dumenzeu este iubire. Gasesti oameni de genul asta in ambele tabere si normal ca daca au carisma... reusesc sa traga pe multi dupa ei. Nu fi o oaie ce merge dupa pastorul rau. Uita-te la Cristos, fii bland si smerit cu inima. Mergi la o intalnire din asta si ASCULTA ce se spune acolo... iar daca simti ca vrei sa spui ceva... impartaseste ceva din experienta TA, ceva din frumusetea pe care TU ai descoperit-o traind credinta ta Ortodoxa, nu te multumi sa regurgitezi ceva spus de cine stie ce alta persoana si sa te apuci sa arunci cu noroi in oameni pe care NU II CUNOSTI.

Iubire cu forta nu se poate. Dumnezeu nu te-a lasat aici pe pamant sa faci lumea Ortodoxa ci sa-ti traiesti credinta si sa-i atragi pe altii la el prin exemplu personal de traiere, nu cu amenintarea Iadului.

In incheiere am sa va spun o poveste japoneza in care e mai multa traiere crestina decat vezi pe la noi... chiar daca e o poveste budista.

Hotul care a devenit discipol.

Intr-o seara pe cand Shichiri Kojun isi recita sutra un hot cu o sabie ascutita a intrat si ia cerut banii sau viata
Shichiri ia spus: "Nu ma deranja. Gasesti banii in sertar" apoi si-a reluat recitarea.
La putin timp dupa s-a oprit si si-a zis: "Nu-i lua pe toti. imi trebuie cativa sa platesc maine birurile"
Hotul a adunat aproape toti banii si se pregatea sa plece. "Multumeste-i unei persoane cand primesti un cadou" ia spus Shichiri.
Omul ia multumit si a plecat.

La cateva zile dupa, tipul a fost prins si a marturisit, ca printre altele, a furat si de la Shichiri. Cand Shichiri a fost chemat ca martor a spus: "Omul acesta nu este hot, cel putin in ceea ce ma priveste. I-am dat banii si mi-a multumit pentru ei"
Dupa ce a terminat timpul in inchisoare, hotul a venit la Shichiri si a devenit discipolul lui.

Trimis de: abureala pe 20 Jan 2006, 10:20 AM

QUOTE (sigma @ 19 Jan 2006, 08:48 PM)
QUOTE (abureala @ 19 Jan 2006, 06:14 PM)
Sigma,

am citit acel link . Unde ma aflam acum ani buni? Ultimul nivel, sau cum spuneti voi iluminare. Insa acolo voi ati facut o greseala, sau ma rog , cei care au scris acel articol.

Mai intai... informatia de la link-ul respectiv nu face pare din doctrina cine stie carei religii... ce e acolo reprezinta doar o compilatie din gandurile unei persoane.

Daca tu spui ca ai ajuns la nivelul de iluminare... ei bine.... ori nu ai citit ce e scris acolo... ori... suferi de mania grandorii.
Personal prefer sa cred ca prima varianta e cea corecta wink.gif

Ce-ti lipseste este pacea... un om care are pacea adevarata in suflet se exprima cu totul altfel...

Ciudat. Mie mi-a sunat a o religie gen MISA, caci ea a facut cocktail din yoga si crestinism. Ma surprinde ca tu spui ca esti crestin, dar dai exemple din yoga. Esti crestin, sau yoghin? Esti cu Bivolaru?


Trimis de: caa pe 20 Jan 2006, 10:45 AM

abureala, te pierzi în amănunte, nu vezi esenţa problemei, iartă-mă că-ţi zic aşa. Şi apoi susceptibilitatea asta exagerată nu te aranjează chiar bine nici pe tine...

sigma, foarte interesant ai susţinut poziţia ecumenică; sînt de acord în special cu următoarea formulare:

QUOTE
Marea majoritate a aspectelor ce ne separa sunt ori probleme de interpretare ori aspecte destul de lumesti care nu au o legatura prea mare cu trairea credintei.


Dar tare mi-e teamă că prietenii noştri abureală şi Clopoţel nu vor accepta această idee... Mă înşel cumva?... unsure.gif

Trimis de: abureala pe 20 Jan 2006, 11:03 AM

QUOTE (caa @ 20 Jan 2006, 11:45 AM)
abureala, te pierzi în amănunte, nu vezi esenţa problemei, iartă-mă că-ţi zic aşa. Şi apoi susceptibilitatea asta exagerată nu te aranjează chiar bine nici pe tine...

sigma, foarte interesant ai susţinut poziţia ecumenică; sînt de acord în special cu următoarea formulare:

QUOTE
Marea majoritate a aspectelor ce ne separa sunt ori probleme de interpretare ori aspecte destul de lumesti care nu au o legatura prea mare cu trairea credintei.


Dar tare mi-e teamă că prietenii noştri abureală şi Clopoţel nu vor accepta această idee... Mă înşel cumva?... unsure.gif

Caa, fara suparare, daca tu spui ca esti crestin si nu stii ca Iisus este Fiul Lui Dumnezeu, mi-e teama ca propria credinta ti-o cunosti destul de putin. Si din aceast putina cunoastere poate veni si ecumenismul. E doar o presupunere, fiindca e posbil ca sigma sa cunoasca indemanunt catolicismul, deci sa ma insel.

Din pacate, eu nu sunt de acord cu nimeni, eu fac ceea ce spun cei mai inaintati in credinta decat mine. "Poate un orb sa conduca un alt orb" . Eu sunt orb, deci caut lumina.

QUOTE

Pentru aceasta ne ridicăm împotriva oricăror rugăciuni în comun cu catolicii si protestantii, mai ales asupra unitătii si reconcilierii ecumeniste ce defăimează Sfintele Taine. Toti cuviosii si mărturisitorii Părinti de după Schisma din 1054 au luptat împotriva eresurilor latinesti, dogmelor mincinoase, expansiunii politice, si s-au sfintit, împotrivindu-se pînă la sînge. Cuvintele lor au pînă azi puterea si lucrarea Duhului Sfînt si ne îndreptătesc a crede că: „Există doar o singură Biserică a lui Hristos, cea Ortodoxă, apostolească si sobornicească, nu mai multe,” (Sf. Fotie), iar „pe papa Sfînta Biserică îl afuriseste si eu, împreună cu Biserica, fiul ei fiind, îl afurisesc.” (Sf. Paisie de la Neamt)

Trimis de: sigma pe 20 Jan 2006, 12:06 PM

QUOTE
Din pacate, eu nu sunt de acord cu nimeni, eu fac ceea ce spun cei mai inaintati in credinta decat mine. "Poate un orb sa conduca un alt orb" . Eu sunt orb, deci caut lumina.


Asta e problema ta, nu trebuie sa faci ce-ti spun "cei mai inalti" ci sa-i studiezi si sa-i imiti pe cei vrednici de a fi imitati.
A face ce-ti spun "cei mai inalti" duce la situatii de genul celei descrise aici:
http://www.gandul.info/2005-06-23/reportaj/manastirea_diavolului

Iar in legatura cu MISA... nu fac parte din nici o organizatie... absolut nici una...

Trimis de: abureala pe 20 Jan 2006, 02:11 PM

QUOTE (sigma @ 20 Jan 2006, 01:06 PM)

Asta e problema ta, nu trebuie sa faci ce-ti spun "cei mai inalti" ci sa-i studiezi si sa-i imiti pe cei vrednici de a fi imitati.
A face ce-ti spun "cei mai inalti" duce la situatii de genul celei descrise aici:
http://www.gandul.info/2005-06-23/reportaj/manastirea_diavolului

Iar in legatura cu MISA... nu fac parte din nici o organizatie... absolut nici una...

Pentru tine ortodoxia este similara cu obscurantismul. Daca as spune ca pentru mine catolicism este inchizitie, ce ai spune?
Inca un exemplu privind ecumenismul , Parintele Cleopa:

QUOTE

Mi-au pus întrebări despre unitatea Bisericilor, că ei vor să unească Bisericile şi să facă, precum a zis Mântuitorul, o turmă şi un păstor. „Domnule director, i-am zis, biserica dumneavoastră, protestantismul, este suspendat în aer. N-are temelie! -Dar de ce, părinte? - Unde vi-i Sfînta Tradiţie? Unde-s Sfintele Canoane? Unde-i practica Bisericii de 2000 de ani? Aţi desfiinţat totul şi acum vreţi să vă apropiaţi de noi? Este imposibil! Noi de-abia avem puncte comune cu catolicii, darămite cu protestanţii. Ei sunt la foarte mare distanţă de noi, au numai două Taine, şi acelea nu ca taine, ci numai ca simboluri: Botezul şi Cina Domnului. La Cina Domnului fac o masa comemorativă cu pîine şi cu vin în cinstea lui Hristos, dar nu mai cred că se preface pîinea şi vinul în Trupul şi Sîngele Domnului. N-am cînd să spun discuţia de acolo că-i mult de spus.”
„-Cum vedeţi unirea Bisericilor?”, Părintele răspunde: “-Fraţilor, unirea Bisericii nu este lucru omenesc ci dumnezeiesc. Nu-i în puterea noastră. Iată cum văd eu: să punem post şi rugăciune către Dumnezeu şi cînd va veni Duhul Sfînt să ne găsească ca Sfinţii Apostoli. Asta e lucrarea Duhului Sfînt. Iar dacă va veni Duhul Sfînt cînd îl cerem cu post şi rugăciune, cînd va veni la toate minţile arhiereilor catolici şi ortodocşi, va fi aceeaşi gîndire: Hai să ne unim că n-au fost la început două Biserici ci una singură. Deci asta să cerem de la Dumnezeu, că El poate face unitate de vederi în toate privinţele... Iar dacă este vorba să se creadă, să se facă unitate de credinţă, atunci numai Domnul ştie... Noi, nu.”


Am vazut ce insemna ecumenism pentru voi. Sa devenim catolici. Sorry, we don't.


Trimis de: Clopotel pe 20 Jan 2006, 04:55 PM

Draga Sigma,
Nu e vorba deloc de lucruri banale cum ar fi purgatoriul, ci de lucruri 'grele' cum ar fi Filioque, sau lipsa Proscomidiei, etc...
Cand renunta/accepta catolicii aceasta, atunci nu mai e nevoie sa ne unim, caci deja vor fi fiind ortodocsi atunci smile.gif

Trimis de: Riverdance pe 25 Jan 2006, 04:14 AM


I-a sa ma bag si eu in seama wub.gif

O premisa generala: ce inseamna uniune sau mai precis ce ar vrea sa insemne?

Ca cele doua biserici sa devina o biserica (institutie) unica, sub aceiasi autoritate umana?

Ca sa se ajunga la un grad de uniformizare a nuantelor dogmatice, elementelor de spiritualitate sau ce?

Care sunt de fapt elementele fundamentale al unei astfel de uniri?


Pun aceste intrebari deoarece - asa precum se indica existenta multor discrepante - totodata exista foarte multe puncte in comun cu sau fara elemente specifice sau doar de nuanta.


Deci, de ce o unire?

Trimis de: caa pe 25 Jan 2006, 02:15 PM

La ultima întrebare, aş putea să răspund: pentru că Isus Cristos e Unul. Nu ortodox sau catolic.

Trimis de: TriRegnum pe 26 Feb 2006, 03:04 PM

Clopotel

Despre Filioque am discutat si este o doctrina traditionala
Proscomidia la noi se numeste Ofertoriu, deci exista.

Trimis de: Clopotel pe 27 Feb 2006, 12:16 AM

Draga TriRegnum,
Ce bine imi pare ca te revad... wub.gif , desi am vazut cam tarziu ca ai scris...sad.gif
Sper ca acum sa ai mai mult timp si sa mai stai cu noi ...
Stiu ca noi doi am mai discutat unele probleme...Oricum acum e tarziu si sunt cam obosit..., dar daca doresti putem relua discutiile...
Tin totusi sa-ti precizez ca unul din motivele schismei a fost si Filioque, desi poate parea neimportant...
Tu crezi ca ar fi bine o reunire? Daca da, tu cum o vezi...?
Toate cele bune!

Ps... wow... cu adevarat ma bucur de revedere...., si imi aduc aminte cu nostalgie de discutiile cu tine.... smile.gif

Trimis de: TriRegnum pe 5 Mar 2006, 02:12 PM

QUOTE
Tin totusi sa-ti precizez ca unul din motivele schismei a fost si Filioque, desi poate parea neimportant...


A fost intr-adevar Filioque, dar si Impartasania cu Azima si altele. Totusi Filioque a fost explicat orientalilor foarte bine de Sf. Maxim Marturisitorul.

QUOTE
Tu crezi ca ar fi bine o reunire? Daca da, tu cum o vezi...?

Ar fi buna unirea, iar eu o vad asa: Bisericile Orientale sa-si pastreze in totalitate ritul (fara sa accepte Filoque in Crezul lor, sa il lase Bisericii Latine penru ca e Traditia ei) si ierarhia sa fie pastrata, Papa sa fie acceptat ca Primat Universal (desigur el nu poate interveni decat atunci cand patriarhii orientali sau episcopii lor incarca normele si acestea nu pot fi rezolvate pe alte cai, doar atunci sa intervina Papa - asa cum e spre exemplu la Maroniti si altii), iar Patriarhii sa fie numiti Cardinali de onoare ai Bisericii Latine (asa cum Arhiepiscopul Bizantului era inainte de Schisma), obligativitatea ca fiecare crestin sa-si pastreze ritul propriu fara o posibilitate de schimbare etc.

Trimis de: Riverdance pe 12 Mar 2006, 09:13 PM


Apai eu sper ca niciodata sa nu se uneasca, pt ca nu are nic un sens o astfel de unire. De clarificare si dialog, da, e nevoie, dar unire, deloc.

Bisericile, nenumaratele grupari religioase crestine ar trebui in primul rand sa se lapede de prezumtia ca eu, el, ea sunt unica biserica crestina adevarata. E ridicol si paradoxal ca fiecare biserica, organizatie, etc zice de el/ea insusi ca este unica organizatie/biserica a lui Dumnezeu .... ridicol si infantil!


Eu imi imaginez un Dumnezue care rade cu carul de crestini, de toti crestini, pt ca deseori suntem nu crestini ci cretini!

Trimis de: Endgegner pe 12 Mar 2006, 11:04 PM

Nici eu nu vreau o unire a bisericilor catolice cu cea ortodoxa.

Trimis de: Artanis pe 12 Mar 2006, 11:29 PM

Ce inseamna ca Papa sa fie acceptat ca "Primat Universal" si care ar fi argumetul pro ?

Trimis de: TriRegnum pe 13 Mar 2006, 10:02 AM

QUOTE
Ce inseamna ca Papa sa fie acceptat ca "Primat Universal" si care ar fi argumetul pro ?


Primatul pe care l-am explicat pe scurt mai sus, pe acelasi topic.
Argumente:
Conciliul Ecumenic Constantinopol I, canonul 3.
Conciliul de la Efes, in sesiunea II a vorbit despre Primatul ROmei.
Concilil de la Calcedon in prima sesiune.
Conciliul de la Sardica, canoanele 3 si 4.
plus Sfintii Parinti atat cei rasariteni, cat si cei apusenic care au scirs negru pe alb ca Episcopul Romei are primat real in fata tuturor Episcopilor.

Trimis de: Artanis pe 13 Mar 2006, 08:18 PM

Care Sfant Ortodox a scris despre acest "Primat Universal" ? Si mai ales ce a scris ?

Trimis de: Endgegner pe 13 Mar 2006, 09:21 PM

Nici un sfant ortodox ci Iisus. Matei 16:18. Spunandu-i lui Petru Simon "Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica mea"

Trimis de: Artanis pe 13 Mar 2006, 09:41 PM

Tot nu vad urma de Papa acolo...

Trimis de: Riverdance pe 14 Mar 2006, 12:27 AM


Hai sa fac pe lutheranul: dar cei cu concilile alea si nici urma de verset biblic? Iar versetul biblic dat mai inainte de catre careva este de interpretat, nu contine solutia in mod ferm si imediat.


Ar fi si culmea ca unirea sa depinda doar de rolul papei .....

Trimis de: sigma pe 14 Mar 2006, 01:51 PM

QUOTE (Riverdance @ 12 Mar 2006, 09:13 PM)
Eu imi imaginez un Dumnezue care rade cu carul de crestini, de toti crestini, pt ca deseori suntem nu crestini ci cretini!


Amin frate!

Tot ce as vrea eu sa mai vad acum e o unire exterioara a bisericilor. Si asta inseamna Pastele in comun, sa ne putem bucura impreuna. Apoi... stabilirea unui protocol comun in legatura cu casatoriile mixte, fara obligativitati, gen faceti unde vreti numai sa fie respectate X, Y si Z conditii gen (botezat, miruit, etc)
Alt aspect unde as vrea sa vad unitatea este in actiunile umanitare comune. Tot ce ar putea fi descris ca umanitar ar trebui sa nu poarte ABSOLUT nici un nume de biserica. Vreau sa vad "Comunitatea crestina din orasul X".

Apoi... actiuni de studiu biblic in comun... unde sa se stabileasca de dinainte ca nu se vor atinge subiectele sensibile... sunt destule lucruri care pot fi studiate si care NU SUNT STIUTE!

dupa cum se poate vedea si http://www.sigmacore.net/2006/03/01/limbile-pe-care-le-vorbeste-dumnezeu/ sunt destul de satul de mentalitatea asta de urs morocanos pe care o adopta bisericile.

Trimis de: Riverdance pe 14 Mar 2006, 02:20 PM


Eu, totusi, as vrea sa largesc orizontul, desi stiu ca e bine sa se mearga pe pasi mici, insa fara protestanti - ca sa folosesc apelativul corect - e aiurea orice tentativa de 'infratire'.

Pana cand fiecare va vrea sa faca, cika, unirea, absorband in cadrul confesiuni crestine propri - caci de confesiuni crestine e vorba, nu de diferite religi crestine - pe ceilalti sau pe celelate grupari crestine, nu exista speranta de dialog, toleranta activa si eficienta. O respectare a diferentelor trebuie sa exista in orice tentativa de gasire a unui punct comun. Diferentele nu trebuisc eliminate, dar nici absolutizate. E nevoie de-a studia si dialoga impreuna pe un text comun, si aceasta e Biblia, care ramane sursa prima a crestinismului.

Pentru asta e nevoie ca ceea ce se aprofundeaza si se 'delibereaza' la nivel de experti, studiosi sa se poata cumva implementa si la straturile de mai jos, intr-o forma care sa produca nu stare de relativism, ci respect, toleranta, sens de fraternitate bazata pe Cristos/Dumnezeu/Yahve.


Trebuie re-definit conceptul de 'identitate' de crestin si toate gruparile trebuie sa revada modul in care se 'identifica', pt ca deseori identificarea de grup crestin se realizeaza sub forme antagonistice de tipul: eu/noi buni/adevarata credinta = ei/voi rai/falsa credinta.





Trimis de: caa pe 3 Apr 2006, 11:57 AM

De acord cu ce spui. Cu deosebirea că eu nu văd necesară o redefinire a conceptului de creştin ci a conceptului de biserică creştină. Biserică creştină care înseamnă, da, un "grup creştin" cu o identitate proprie.

Trimis de: abureala pe 20 Apr 2006, 05:03 PM

QUOTE

Antihristul nu îşi va face apariţia în istorie într-un mod înspăimântător şi zguduitor,
prin care 1-ar putea recunoaşte oricine, nu va avea o înfăţişare respingătoare şi nici nu va
săvârşi fărădelegi. Va veni în aşa fel încât foarte puţini îşi vor da seama cine este. Va veni
după o pregătire lungă de secole, care a început în zilele dintâi ale Bisericii şi care continuă cu
şi mai mare elan în zilele noastre. Omenirea îl va considera cel mai de seamă binefăcător al ei.
Atâtea secole de apostazie au cultivat omenirea şi au pregătit-o să-l accepte. Omenirea îl
aşteaptă ca stăpânitor ideal al ei. întreaga evoluţie istorică duce la Antihrist.


Impotriva falsei uniri bisericesti de Kalomiros Alexandros, Dr.
Intregul volum la :

http://www.apologeticum.net/catalog.php?cat=Teologie%20ortodoxa

Trimis de: caa pe 15 Aug 2007, 07:32 AM

edit

Trimis de: caa pe 15 Aug 2007, 08:42 AM

http://www.divshare.com/download/1592490-c90

Trimis de: Cipri pe 19 Nov 2008, 11:42 PM

Putinele nuante teologice ce separa azi biserica Catolica de Bisericile ortodoxe pot fi rezolvate prin dialogul sincer si serios din cadrul Comisiei internationale teologice de dialog.

Trimis de: Cipri pe 19 Nov 2008, 11:46 PM

Cardinalul Kasper incurajeaza drumul spre unitatea crestina:

http://www.oecumene.radiovaticana.org/rom/Articolo.asp?c=245902

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)