Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Stiinta si Tehnica _ Inteligenta Artificiala?

Trimis de: fishy pe 4 Dec 2003, 05:14 PM

Salut! Anul trecut am vizionat filmul Artificial Intelligence, si cautind site-ul lor am dat peste o entitate artificiala capabila sa poarte o discutie cu oricine. Vedeti http://aimovie.warnerbros.com/.
Astept parerile voastre.

Trimis de: carpatic pe 8 Dec 2003, 05:41 PM

Nu am vazut filmul, dar dupa ce m-am jucat "de-a discutia" pe site chiar vreau sa il vad.
Programul e bine facut, are o baza de date enorma din care poate formula raspunsuri, dar nici vorba sa treaca testul Turing.
La anumite intrebari "specific umane" imi raspunde de obicei cu:
"What is your purpose in asking that question?", la anumite intrebari care cer imaginatie imi spune cvasi-invariabil:
"That is a good epistemological question".
La probleme in care i se solicita o parere personala imi spune:" I need more time to think" sau "I need more information".
Merita sa il incurci cu propozitii scoase din context, raspunsurile sunt interesante ohyeah.gif .

Oamenii astia au facut o treaba buna, dar raman la convingerea ca pana o masina va trece testul Turing va mai trece ceva timp.

Trimis de: ypsilonalpha pe 8 Dec 2003, 11:56 PM

M-am jucat cu "robotzelul" respectiv chiar atunci in momentele cind filmul era promovat (prin 2001 parca); A.I.-ul respectiv poate fi incurcat cu destula usurinta ... mia multe n-am ce sa zic, le-a zis foarte bine carpatic.

P.S. Filmul e bun (nu extraordinar ci doar bun) => se vede ca scenariul e facut de profesionisti. thumb_yello.gif

Trimis de: calfa pe 10 Dec 2003, 04:31 PM

Nu am vazut filmul, dar am retinut "tip"-ul.

Inteligenta artificiala e un domeniu cu enorme implicatii asupra viitorului pe termen scurt, indiferent de posibilitatea / imposibilitatea crearii unei entitati inteligente pe un astfel de termen (10-20 ani).

Finantarile cercetarilor in domeniu sunt enorme (in special din partea ... la cine va asteptati ? ... "apararii" ... carui stat ? ... hai ca stiti si voi).
Asteptarile enorme ("ochiul global", "armata perfecta" ... prelungirea vietii - asta ultima, mai mult ca argument, si oricum nu va fi aplicabila decat pentru o minoritate).
Parte din caile urmate ... incredibile.

Calea mea preferata pentru atingerea inteligentei artificiale este cea a calculatoarelor non-deterministe (cuantice), pentru ca ipoteza de la care porneste aceasta cale tehnologica poate deveni o teorie care sa explice "inexplicabilul" si sa includa teoriile religoase, filozofice si mistice ca pe niste cazuri particulare.

Altfel spus, una dintre ipotezele stiintifice care pot sta la baza inteligentei artificiale, daca ar fi validata ca teorie stiintifica (matura) ar putea constitui Marea Unificare a teoriilor stiintifico-tehnologice si a celor mistico-filozofice.

Alte implicatii ale luptei pentru inteligenta artificiala ?

Una amuzanta:

Bill Joy ("inventatorul" editorului "vi") a parasit firma Sun (unde fusese "copilul teribil") pe motiv de ... "cum va deveni Umanitatea o victima (fie facuta sclava, fie complet distrusa) a Tehnologiilor avansate - a robotilor (inteligentei artificiale), ingineriei genetice si miniaturizarii".

Bun, Bill Joy a fost intre timp demonizat (simplu, considerat un paranoic), asa ca nu mai reprezinta un pericol wink.gif

Mai stiti si voi alte legaturi interesante ?

calfa

p.s. Domeniul e prea puternic specializat si prea avansat pentru a face predictii fiabile, dupa parerea mea. Totusi, la cat se investeste in el (cata inteligenta reala ...) ...

Trimis de: Moira pe 7 Jan 2004, 10:43 PM

O chestie mi se pare absolut fascinanta legat de inteligentza artificiala. Si anume asemanarea cu modul de functionare al creierului uman. Asa cum educi o masina sa gandeasca, prin retele neurale (nu stiu prea multe detalii, dar studiez), la fel educi si gandirea umana. Comunicarea interumana este bazata pe coduri de limbaj diverse, la fel ca limbajul-cod-masina. Uite deja cata similitudine! N-are rost sa detaliez aici cele 2 concepte, sunt cunoscute.
Retelele neurale si modul lor de "educare" s-ar regasi la om in folosirea mesajelor repetitive, liminale sau subliminale. Interesant, nu?
Mie asa mi se pare, sunt in domeniul medical si cu inteligentza artificiala am luat un contact foarte superficial. Insa asemanarea om-masina, cel putin ca gandire, este o chestie care ar putea ajuta in multe domenii (politica, mass-media, medicina etc). Cel putin pt asta si tot as vrea sa stiu mai multe despre AI. thumb_yello.gif

Trimis de: iuli pe 13 Jan 2004, 06:25 PM

QUOTE (Moira @ Jan 7 2004, 10:45 PM)
O chestie mi se pare absolut fascinanta legat de inteligentza artificiala. Si anume asemanarea cu modul de functionare al creierului uman. Asa cum educi o masina sa gandeasca, prin retele neurale (nu stiu prea multe detalii, dar studiez), la fel ...

Eu cred ca similitudinea provine tocmai din cauza ca oamenii au creat programele/computerele, si deci a fost normal sa refoloseasca concepte care le sunt la indemana.

Despre retelele neuronale, chiar discutam acum 5 minute cu un coleg care ruleaza niste simulari folosind asemenea retele, si desi problema este una foarte simpla (clasificarea unor date numerice in diferite categorii) rezultatele sunt complet aiurea. Ma rog, n-are sens sa intram in detalii, insa eu cred ca exista abordari mult mai promitatoare, dar mai putin cunoscute, tocmai datorita lipsei unei corespondente directe cu inteligenta "naturala" (si deci au mai putina priza la public). Nu is io cel mai avizat in domeniul inteligentei artificiale, asa ca nu ma aventurez (mult) mai departe...

Aplicatia de "chat" cu robotelul este bine facuta, mult mai buna decat cea care a aparut prin anii 70 (iar cei care utilizeaza Emacs probabil ca stiu de "psihiatrul" disponibil..). Ideea era destul de simpla, si anume aproape toate raspunsurile erau intrebari compuse din intrebare "umana", prin reamplasarea unor cuvinte, totul bazat pe sintaxa (putea identifica partile de vorbire/propozitie - substantiv, verb, etc.). De altfel, nici acest A.I. nu poate reaspunde la intrebarea "If I have an apple, how many fruits do I have?". Partea de semantica/interpretare lipseste.

In ultima vreme cred ca ambitiile "inteligentei artificiale" sunt mult mai mici, si in loc de crearea "robotului uman", se incearca rezolvarea "inteligent" a diferite probleme din practica pentru care nu exista algoritmi deterministi (cum ar fi diverse probleme de planificare)... Desigur ca nu inseamna ca asta e limita "maxima", dar...

Trimis de: grobber pe 17 Jan 2004, 01:57 PM

Uite ceva misto:

http://cogsci.ucsd.edu/~asaygin/tt/ttest.html#intro

M-am jucat si eu cu "robotelul" si ma intreb daca face progrese in urma discutiilor pe care le poarta. Ma refer la reguli gramatical si chestii din astea. De exemplu, am intrebat ceva care incepea cu "Are you ..." si mi-a raspuns "I are...". Ma intrebam daca isi poate corecta lipsurile astea in timp, cu ajutorul "experientei" acumulate. Ma indoiesc ca ar putea sa faca asta (in mod eficient, cel putin).

Pe de alta parte, parerea mea este ca principala carateristica a inteligentei este tocmai puterea de adaptare, dinamica si feed-back-ul care ii permite sa evolueze. Cred ca e posibil ca la un moment dat caracteristica asta sa poata fi imitata de o masina.

Sunt totusi tentat sa fiu de acord cu yronick: poate ca omul va fi intotdeauna ... ceva mai mult decat imensa putere de adaptare si de calcul pe care o reprezinta creierul, si poate ca, tocmai din cauza asta, fenomenul inteligentei nu va putea niciodata sa fie duplicat.

Trimis de: bolovan pe 26 Jan 2004, 11:56 PM

prima chestie observata de mine a fost ca nu poate avea un schimb de replici mai indelungat pe un anume "subiect". Sau popular zis, schimba subiectul rapid. De fapt, se bazeaza pe ultimele (sau chiar ultima) fraza spusa de catre intrelocutaur. Asta pe linga faptul ca...clasica problema: te doare sufletul?...sa vezi ce-ti raspunde (abureli strict umane). Ma rog, o sa mai curga ceva apa pe dunare pina va fi in stare sa raspunda cit de cit..."uman" la intrebarea asta. Ma rog, mai este ceva (ceva mai mult) de lucru la el blink.gif

Trimis de: Marcus pe 7 Feb 2004, 07:54 PM

As dori sa propun spre dezbatere o teorie relativ veche despre inteligenta artificiala si civilizatiile interstelare.
Am vazut ca unii dintre voi ati amintit bine (pe alte threaduri nu imi mai amitesc care din ele) ca lipsa unui contact concret cu alte civilizatii inteligente din Galaxie se datoreaza unor evenimente cel putin bizare ale evolutiei, indelung dezbatute de diferiti teoreticieni. O teorie afirma sinuciderea civilizatiei, pe care pesimistii nu o exclud nici in cazul teranilor (incalzirea climei, razboaiele, etc sunt evenimente din ce in ce mai ingrijoratoare).

Una din aceste teorii insa face referire la inteligenta artificiala. O presupunere, deloc improbabila in ceea ce priveste veridicitatea ei, afirma ca pot exista civilizatii de roboti in Univers ! Acesti roboti reprezinta, printre altele, o amintire trista a civilizatiilor care i-au creat si care au disparut din diferite motive. Acesti "creatori" au fost organisme vii si au fost exterminati din diferite motive (boli, razboaie, etc), dar robotii lor, un miracol al tehnologiei, au devenit autonomi si au continuat sa existe, fiind capabili sa se repare intre ei. Mi se pare cel putin interesant si de ce nu... chiar probabil.

Trimis de: bolovan pe 8 Feb 2004, 08:28 AM

Se pare ca mesajul precedent nu are o foarte mare legatura cu topicul.. unsure.gif Dar daca tot discutam offtopic, hai sa va zic o parere...daca exista extraterestrii...dece nu intram in contact cu ei, si daca unele guverne au capturat extraterestrii si chestii de genul asta 43.gif In primul rind, noi avem tehnologii cu care putem cerceta suprafata lunii, a lu' Marte, fara sa fim efectiv acolo, daca extraterestrii ar fi asa de evoluati...ei dece n-ar avea asemenea tehnologii...incit sa nu fie nevoie sa aterizeze pe minunata noastra planeta? biggrin.gif Ma indoiesc ca, daca extraterestrii ne urmaresc, aterizeaza la noi...riscind...daca chiar exista...atunci cu siguranta sintem supravegheati de la distanta...deci, putin probabil sa fi aterizat unul pe aici. Daca au fost asa de inteligenti de au construit roboti cu inteligenta artificiala...sigur au gasit si metode de a "dezerta" de pe propria lor planeta (asta, in concordata cu treptele evolutiei de pe terra, unde avem roboti cu inteligenta elementara - misca, apuca etc, dar pentru asta, putem ateriza pe planetele in apropierea planetei noastre)

Trimis de: grobber pe 15 Feb 2004, 09:50 AM

Nu e exclus sa se intample si asta: cand o sa stabilim si noi contactul cu vreo civilizatie (va dati seama ce ar insemna asta?), sa ne dam seama ca nu sunt decat roboti, "ramasite", sau cum vreti sa-i priviti intr-o asemenea situatie. Scenarii din astea triste sa gasesc cu duiumul in literatua SF. Ce e important aici e: va dati seama ce am putea invata de la asemenea roboti?

Cu toate astea, nu cred ca trebuie sa ne preocupe ideea asta (contact intre civilizatii si alte chestii de genul asta) inca.

Mi se pare interesanta ideea asta: oare atunci cand oamenii de stiinta vor realiza potentialul IA vor implementa ceva asemanator co Cele 3 Legi ale Roboticii din literatura lui Asimov? Mi se pare foarte plauzibil. Ce credeti?

Trimis de: E.B.E. pe 15 Feb 2004, 10:57 AM

Vezi urmatoarele linkuri, din niste discutii (foarte) vechi, in leg cu eventualele civilizatii ET si tehnologia pe care ar putea-o acestea poseda:

http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?showtopic=214&st=60&#entry53148 si http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?showtopic=214&st=75

QUOTE
atunci cand oamenii de stiinta vor realiza potentialul IA

Chiar crezi ca oamenii de stiinta nu realizeaza potentialul AI acum, in momentul de fata?
QUOTE
cand o sa stabilim si noi contactul cu vreo civilizatie

Nu crezi ca ar fi trebuit spus daca si cand?

Atentie la entuziasmul ala, s-ar putea sa te duca dincolo de teritoriul ferm al cunostintelor pe care le posezi... No offense intended, just moderation smile.gif

Cat despre cele trei legi ale roboticii ale lui Asimov, este cat se poate de probabil ca versiuni rafinate (si aplicate pe situatiile particulare) ale acestora vor guverna AIurile eventuale avansate ale viitorului (nu prea indepartat).

Trimis de: Marcus pe 15 Feb 2004, 11:04 AM

De fapt, un oarecare contact cu alte civilizatii l-am stabilit deja... doar ca ne miscam ca orbii in cerc... ati vazut banuiesc materialele pe discovery, acele fotografii ale navelor spatiale... si nu erau trucaje. Se poate spune ca bajbaim in intuneric...


Trimis de: E.B.E. pe 15 Feb 2004, 11:07 AM

Care materiale? Pe bune ca nu am vazut... in vacante ma uit la discovery...

Dar eu nu prea am incredere in discovery... pun mai mult pret pe audienta programelor decat pe soliditatea stiintifica si veridicitatea lucrurilor prezentate. Adica: in multe situatii (si eu am vazut documentare despre ET, paranormal etc) nu se ridica peste nivelul unor popularizari ieftine care urmaresc doar ridicarea ratingului canalului si ca atare a pretului publicitatii pe canalul respectiv.

Asa ca... vreau date solide, nu poze din documentare de pe discovery... sorry da asa sunt eu smile.gif

Trimis de: E.B.E. pe 15 Feb 2004, 11:42 AM

Si acum, sa mai fiu si ontopic.

Despre AI.
Dupa cum spunea si calfa intr-un post mai vechi, AIul este un domeniu mult prea dinamic pentru a putea face previziuni fiabile in legatura cu el.

Retelele neuronale sunt una dintre abordari. Principiul e destul de simplu, si porneste (cat de cat) de la structura reala a neuronilor si legaturilor sinaptice din sistemul nervos animal. Similitudinea are insa o raza de aplicabilitate extrem de restransa (adica, caracteristicile NN [neural networks] deductibile din ea se opresc tare repede). Si NN nu sunt neaparat cea mai valida abordare AI. Doar o abordare. Cu plusurile si minusurile ei. S-au obtinut rezultate fenomenale, intr-adevar, si cu destul de mult timp in urma. O NN a fost in stare sa conduca o masina pe autostrada pe o distanta de zeci de mile, la o viteza medie de 70 mph (nu sunt foarte sigur de datele numerice). Dar NN respectiva a trebuit antrenata pe seturi imense de date inainte de a putea face asta, ceea ce, overall, face solutia cam nefezabila. Ca experiment insa, e ok.

Mai exista ceea ce se cheama sistem-expert. Acesta are o baza de cunostinte pe baza careia, si pornind de la un set de date externe, emite judecati asupra anumitor lucruri. Daca baza de cunostinte este suficient de mare, previziunile sunt mai bune decat ale expertilor umani. Un astfel de sistem s-a folosit (nu stiu daca inca se mai foloseste, probabil ca da) cu succes in diagnoza medicala.

O abordare mult mai promitatoare din punctul meu de vedere este cea a inteligentei artificiale bazate pe FOL (First Order Logic). Entitatea artificiala se cheama agent, si contine sau face uz de (esential) un motor de inferenta bazat pe FOL, si o baza de cunostinte (KB Knowledge Base). De aici incep componentele (mai mult sau mai putin) optionale, cum ar fi mecanismul de invatare - adaugarea sau stergerea (intr-o prima aproximatie... de fapt problema e mult mai complexa) de fapte din KB pe baza experientei agentului.

Astfel de agenti exista acum, ruleaza, si sunt destul de destepti, chiar daca rezultatele lor nu sunt chiar atat de spectaculoase. Spre exemplu, google ii foloseste in scanarea permanenta a adreselor de web pentru actualizarea bazelor de date din care se face cautarea. Si, dupa cum se vede, se descurca destul de bine.

Iar asta este doar o prima aplicatie. Agentii inteligenti sunt aplicati cu succes la ora actuala in telefonia mobila cu celule de dimensiuni variabile (nu stiu exact cum se cheama tehnologia). Se cerceteaza intens aplicatiile lor la gestiunea comunicatiilor in retele eterogene, la controlul traficului in arii metropolitane etc.

Trimis de: E.B.E. pe 15 Feb 2004, 12:32 PM

Asa... postul dinainte ar fi trebuit intitulat "starea AI in prezent" desi nu stiu cat de prezent e prezentul ala... lucrurile evolueaza cam prea repede ca sa poti pune titluri de genul asta.

Iar acum, poate mai in spiritul topicului decat mesajul anterior.

Despre entitatea artificiala din primul post, nu e deloc inteligenta. Adica, din raspunsurile pe care le-a dat, nu demonstreaza ca e in stare sa invete ceva. Ori invatarea este o caracteristica esentiala in toate definitiile AI acceptate in momentul curent. AI este altceva decat jucaria aia online. Din cate am vazut, s-ar putea la fel de bine sa fie implementata cu if-then-elseuri smile.gif (prietenii stiu de ce). Desi cred ca a fost aleasa vreo solutie mai simpla... eventual cu mecanisme din AI.

Cam ce se poate face in momentul de fata cu AI... O sa ma refer la roboti, nu stiu exact de ce, ca e un exemplu mai la indemana... Un robot poate sa vada cat de cat, adica sa proceseze informatii vizuale si sa extraga date utile din ele. Un robot poate sa aiba niste scopuri (de complexitate mica sau medie... nu s-a ajuns inca in punctul in care ii spui 'du-te si cumpara un borcan de castraveti dar inainte porneste televizorul') pe care le urmareste. Un robot se poate deplasa si isi poate alege calea dintr-un loc in altul intr-un mediu fara un grad prea mare de dinamism... Un robot poate sa auda, destul de bine... De priceput, pana la un punct nu prea indepartat... Poate sa vorbeasca, destul de bine...

Si poate sa faca o multime de chestii micutze dragutze. Dar nu exista posibilitatea ca toate atributele mentionate mai sus sa fie combinate fezabil intr-o singura entitate. Sau macar 60% din ele. Japonezii sunt cred cei mai avansati in chestiile astea (nici tipii de la MIT nu sunt prea in urma...), dar exista inca dificultati importante.

Pe scurt: nu exista inca si nu se poate spune exact cand va exista un robot de genul celor din cartile lui Asimov. Se poate spune cu certitudine (rezonabila) un singur lucru: va exista. Nu neaparat in forma de acolo, dar inteligente redutabile cu capacitati de actiune si rationament comparabile cu cele umane vor exista in cred eu peste un interval de timp de ordinul zecilor de ani (pentru ceva cu adevarat redutabil, poate ca trebuie sa marim limita la 100, 100 si ceva). Mai precis nu pot estima, si nu pot fi nici macar sigur de aceasta estimare.

Trimis de: grobber pe 21 Feb 2004, 11:56 AM

Parerea mea e ca nu e suficient sa construim IA din ce in ce mai avansate, bazandu-ne pe aceleasi principii: o baza de date enorma si, eventual, un motor de inferenta (desi nu ma pricep deloc la chestii din astea, pot, parca, sa intuiesc cam ce ar insemna, in linii mari, un motor de inferenta smile.gif).

Cercetari recente in domeniul inteligentei umane si al creierului sugereaza ca exista "ceva" care ne dirijeaza inteligenta, ceva net superior oricarui ansamblu de subsisteme care ar putea fi conceput sau imaginat de oameni. Acest "ceva" deosebeste CALITATIV creierul uman de orice masina pe care o putem noi imagina astazi (si in viitorul apropiat, cred eu).

Cea mai semnificativa idee in legatura cu aceasta "scanteie" este cea conform careia creierul contine anumite structuri suficient de izolate in interiorul carora se pot realiza efecte cuantice! Ceea ce le-a sugerat anumitor oameni de stiinta ideea ca exista legaturi intre inteligenta si cuantica este tocmai capacitatea creierelor noastre de a se comporta ca mai mult decat suma componentelor, ca si cum efectul cuantic de nelocalizare ar fi ceva fundamental in structura creierului.

Prin efect de nelocalizare (din cate imi dau eu seama) se intelege o anumita "colaborare" intre diverse parti ale unui sistem, fara ca aceste parti sa fie in vreun fel legate intre ele (cel putin nu din punctul de vedere al fizicii clasise). Un exemplu il constituie experimantul (numit si paradoxul) Einstein-Podolski-Rosen. In linii mari: o raza de lumina se trece printr-un separator de unda(nu stiu cum functioneaza sau chestii din astea smile.gif), rezultand 2 fotoni. Acestia nu ar trebui sa fie in vreun fel asociati unul cu altul din pdv al fizicii clasice. Cu toate acestea, cand mai tarziu fiecarui foton i se dau 2 variante: sa fie reflectat sau refractat de o suprafata semitransparenta, amandoi se reflecta sau se refracta in acelasi timp! Acest efect e ceva calitativ diferit de tot ceea ce am putea concepe, cu ideile noastre guvernate de fizica clasica.

Unde vreau sa ajung:

Se pune intrebarea: Vom putea vreodata sa dam nastere unui asemenea sistem calitativ superior ansamblului de subsisteme din care este construit, sau suntem condamnati sa construim IA din ce in ce mai performante, fara a avea insa acea "scanteie" care creeaza inteligenta asa cum o vedem peste tot in jurul nostru?

Scuze pentru mesajul enorm..smile.gif

Trimis de: E.B.E. pe 21 Feb 2004, 12:00 PM

Iti voi raspunde punctual mai tarziu... poate maine... Cam la tot ce ai scris smile.gif

Trimis de: E.B.E. pe 25 Feb 2004, 01:25 AM

QUOTE (grobber)
aceleasi principii: o baza de date enorma si, eventual, un motor de inferenta

Nu am spus baza de date, am spus baza de cunostinte. E cu totul altceva. Cunostintele nu sunt date ordinare, ci date cu semantica. Motorul de inferenta nu este "eventual" ci este obligatoriu. Nu voi intra aici in detalii referitoare la definitia motorului de inferenta. Suficient a se sti ca el este cel care ajuta la procesul similar gandirii de a extrage fapte noi, anterior inexistente si necunoscute, din baza de cunostinte, bazandu-se pe cunostintele prezente initial acolo.

Efectul de delocalizare este o imprastiere de tip cuantic (vezi functia de unda Schrodinger) manifestata in legaturile chimice de tip "pi", in care legatura nu este localizata intre doi atomi, ci este distribuita, legaturii intre doi atomi asociindu-i-se asa numitul "ordin de legare" (sau cel putin asa spune Google smile.gif ) Nu stiu daca la acest efect te refereai tu...

Intr-adevar, felul cum se intampla lucrurile la nivel cuantic sfideaza de multe ori in mod flagrant logica. Paradoxul EPR consta in asa numita "actiune instantanee la distanta", datorata faptului ca, sub influenta principiului nedeterminarii, actiunea asupra unei particule se reflecta instantaneu asupra celeilalte, aflata la o distanta arbitrara. Paradoxul este insa inexistent, deoarece se poate arata ca acest efect nu poate fi utilizat in transmiterea informatiei cu viteze mai mari decat viteza luminii, si asadar relativitatea nu este violata. (as pune un link da n-am chef sa caut prin bookmarkuri...)

QUOTE (grobber)
Vom putea vreodata sa dam nastere unui asemenea sistem calitativ superior ansamblului de subsisteme din care este construit, sau suntem condamnati sa construim IA din ce in ce mai performante, fara a avea insa acea "scanteie" care creeaza inteligenta asa cum o vedem peste tot in jurul nostru?


Aici ar fi mai multe raspunsuri... pe bucati...

1. Pai cam toate sistemele (oricat de triviale) sunt calitativ superioare ansamblului partilor, ca altfel nimeni nu s-ar mai chinui sa asambleze partile, nu? Care ar fi motivul?

2. Simt si eu, intuiesc, ca exista acea "scanteie" de care vorbesti care face inteligenta umana superioara si irepetabila. Simt, dar nu sunt sigur. Probabil ca este asa, s-ar putea insa sa fie si altfel. Efectele cuantice incep sa fie utilizate (cel putin la nivel teoretic) in cadrul asa-numitelor calculatoare cuantice. Pentru mai multe informatii in acest sens contacteaza-l pe calfa, el e mai in masura sa iti raspunda decat mine.

3. AI-urile suficient de performante ar putea sa ajunga la un nivel care sa le permita emularea inteligentei umane intr-un mod acceptabil, fara insa sa dea dovada de creativitate, imaginatie etc. Pentru astfel de lucruri nu exista inca mecanismele teoretice care sa faca posibila orice fel de previziune. Oricum, AI redutabile, specializate intr-un anumit domeniu, vor exista cat de curand, si vor surclasa orice specialist uman in acel domeniu. Cat despre inteligente human-like, mai este de asteptat... parerea mea este ca ar putea fi emulate rezonabil.

Trimis de: grobber pe 27 Feb 2004, 06:08 PM

Multumesc pentru lamuriri (lucrezi cumva in domeniu? smile.gif). Nici mie nu mi se pare practic sa ne punem problema emularii inteligentei umane acum, era doar o intrebare. Probabil ca trebuie sa ne multumim cu un test practic al capacitatii AI-ului, ceva de genul testului Turing. In articolul sau "Computing Machinery and Intelligence" (e un link putin mai sus, in topicul asta, de unde se poate download-a articolul) Turing accepta incapacitatea noastra de a spune ceva precis despre constiinta umana, dar nu considera asta o piedica in calea IA.

Trimis de: E.B.E. pe 28 Feb 2004, 04:18 PM

O sa treaca multa vreme pana o AI va putea trece testul Turing... Teste "de gen", dar mult mai relaxate, poate mai repede smile.gif

Sigur ca faptul ca nu cunoastem felul in care functioneaza mintea umana nu reprezinta o piedica demolatoare ca sa spun asa in calea dezvoltarii AI. Daca stiinta ar fi stat pana cand fenomenele din natura au fost intelese pana in cele mai mici amanunte inainte de a dezvolta aplicatii pe seama lor, vorba alora de pe Discovery, where on Earth would we be today?. Tot ce se intampla in AI este bazat pe inteligenta de tip uman doar intr-o prima si foarte grosiera aproximare. Probabil si daca am sti cum functioneaza, nu s-ar preta la implementari eficiente. Astfel ca ne multumim sa replicam efectele, cu mecanismele care sunt la indemana. Si obtinem rezultate promitatoare...

Trimis de: yuanescu pe 1 Mar 2004, 05:53 PM

QUOTE (fishy @ 4 Dec 2003, 05:14 PM)
cautind site-ul lor am dat peste o entitate artificiala capabila sa poarte o discutie cu oricine. Vedeti http://aimovie.warnerbros.com/.
Astept parerile voastre.

cu mine nu s-a putut intzelege ca vorbesc romaneshte .... shi mai scriu shi in limba in care visez .... vorba lui eliade

Trimis de: Ahriman pe 3 Mar 2004, 11:49 PM

In cazul aparitiei IA ar fi utile introducerea celor Trei Legi Ale Roboticii formulate de Asimov? ohmy.gif

Trimis de: E.B.E. pe 4 Mar 2004, 12:51 AM

blink.gif Ce-i aia "in cazul aparitiei IA"? Nu despre IA povestim pe topicul asta?!? A aparut deja draga! De destul de multa vreme...

Trimis de: Ahriman pe 4 Mar 2004, 08:04 AM

IA cum o vad eu este complet independenta si mobila; nu mai depinde de oameni pentru a-si primi resursele;faptul ca un calculator este capabil sa emita niste idei proprii sau ca un robot poate canta sau mai stiu eu ce, asta nu-i decat o palida incercare de a spune ca a aparut IA; crede-ma daca ar fi aparut cu adevarat, am fi stiut-o si simtit-o cu totii.

Trimis de: E.B.E. pe 4 Mar 2004, 10:16 AM

Mai draga... Una e AI cum o vezi tu si alta e AI.

AI are mai multe definitii mai mult sau mai putin echivalente, acceptate de catre oamenii care se ocupa de acel domeniu. Dupa acele definitii, AI exista. De obicei cand se vorbeste despre un domeniu se accepta definitiile incetatenite prin practica, caracteristice acelui domeniu. Lucrul asta il fac si expertii in acel domeniu, pentru a se putea intelege cu restul expertilor, cu documentatia, cu restul lumii. Nu vad de ce nu l-ai face si tu.

Cat despre...

QUOTE (God's Enemy)
faptul ca un calculator este capabil sa emita niste idei proprii [...] nu-i decat o palida incercare de a spune ca a aparut IA

Extrem de discutabil. In momentul in care ai replicat creatia... eu nu as spune ca asta e "o palida incercare"... deloc... mie ar incepe sa-mi fie frica...

Bun, acum iti voi accepta terminologia. O sa iti acord flexibilitate tongue.gif ca sa putem discuta.

O AI asa cum o vezi tu (nu stiu cu cata claritate, sper ca suficient de buna), da, va avea nevoie de un mecanism de control asemanator celor trei legi ale lui Asimov - nu neaparat in forma simplista si literara de acolo. In momentul in care scapi de sub control o AI de inteligenta comparabila cu cea umana, e grav - nimeni nu poate sti unde se va opri.

Trimis de: iuli pe 17 Mar 2004, 11:51 AM

QUOTE
In momentul in care scapi de sub control o AI de inteligenta comparabila cu cea umana, e grav - nimeni nu poate sti unde se va opri.


N-ar fi rau sa poata fi implementate si la oameni ;-)

Dar in alta ordine de idei, uite un link interesant: http://www.tomshardware.com/game/20040316/index.html E vorba de un concurs cu premiul de 1 milion $ pentru echipa care reuseste sa termine cursa de "vehicule autonome". Adica masini conduse de "roboti", sau mai bine zis "calculatoarae". Faptul ca din cele cateva sute de mile ale cursei, cel mai performant vehicul a parcurs abia 7 si ceva ne spune pe unde sta AI (macar in domeniul asta).

Trimis de: Esu pe 24 Apr 2004, 05:06 AM

Greu de spus ? Tie ti se pare greu sau usor de spus unde s-ar oprii omul ? Cand raspunzi la intrebarea asta poti raspunde si unde s-ar opri un AI produs cu si de aceeasi gandire umana ... si pentru ca aschia nu sare departe de trunchi sfarsitul este trist !

Paco : tu insuti esti un robot (aviz amatorilor de cs) , organic dar tot robot esti yikes.gif

Trimis de: side_story pe 17 May 2004, 05:15 PM

Eu cred ca vom putea vorbi de AI in momentul in care vom avea cel putin un robot la fel de inteligent ca un adolescent... sa zicem....... si care va avea posibilitatea de a invata lucruri noi si de a le "analiza" in "capusorul" lui.
Dar, in ritmul in care se dezvolta tehnologia in ziua de azi, uneori ma intreb cum de nu s-a ajuns deja acolo.

Trimis de: Blakut pe 18 May 2004, 09:19 PM

E mai complicat decat credem. Intai sa ne intelegem propriul cap si apoi vom putea face altul.

De unde stii ca nu exista roboti deghizati in oameni care traiesc printre noi..??? mad.gif cool.gif tongue.gif

Trimis de: mothman pe 23 Aug 2004, 03:29 AM

Consider ca inteligetntza artificiala echivalenta sau superioara cele umane va aparea mai devreme sau mai tarziu. Argumente ar fi destule. Nu sunt specialist sa va pot da detalii, dar tehnologii care fac acest lcuru posibil exista deja, chiar daca sunt intr-o faza incipienta. Nanotehnologia pe de-o parte, care reprezinta in linii mari crearea de mecanisme la scara microscopica. Pe urma, exista inginerie genetica. Cu ajutorul careia intelegem limbajul in care am fost programati, codurile in care sunt inscriptionate toate datele referitoare la materia noastra organica. Iar nu in ultimul rand, exista deja robotica si cercetare in domeniul AI care se desfasoara in prezent. Exista destule laboratoare care incearca sa reproduca creierul uman..sa inteleaga ce si cum cu privire la functiile sale. Mai devreme sau mai tarziu se va reusi construirea unui creier care sa fie echivalentul celui uman...problema se pune acum daca ar trebui sa mergem mai departe sau nu? Exista voci care afirma faptul ca s-ar putea sa devenim o specie pe cale de disparitie daca ne jucam cu astfel de lucruri. Unul dintre cei care afirma aceste lucruri este culmea chiar cineva care se ocupa cu cosntruirea acestor creiere artificiale. Hugo de Garis, pe numele sau un fizician visator, care in prezent a pus bazele unui nou camp de cercetare, numit "evolveable hardware", care reprezinta un fel de darwinism electronic, a scris prin 2001 o carte, intitulata "The Artilect War". Carte in care vorbeste despre un eventual conflict intre doua categorii de oameni, pe de-o parte "terranii" - care sunt cei ce se opun cu totul si cu totul creari acestor masini extreme, nevrand sa-si asume riscul, si "cosmitii" cai care fac tot posibilul ca aceste masinarii sa prinda viatza. Hugo de Garis, in cartea sa argumenteaza mai bine ca nimeni altul, de ce acest "Artilect" - cum il numeste el (intelect artificial) va putea fi construit negresit. Acesti artilecti, spune el, vor putea fi cu mult pste niveul nostru din doate pdvd. Vor putea fi atat de evoluati incat ar putea ajunge sa ne considere o molima si deci, sa ne extermine. Viitorul, spune de Garis, nu este tocmai roz...conflictul intre aceste doua ideologii, cea terrana si cea cosmita va fi unul la scara planetara si s-ar putea solda cu mai multe victime decat in toate razboaiele secolului al XX-lea la un loc. Si, ca si cum asta n-ar fi de ajuns, ne-ar putea paste dupa asta si conflictul cu aceste masini.
Poate parte SF, dar asa cum este totul prezentat in cartea acea, parte f real...Tipul nu este un profet, si poate nu tot ce-a scris el se va adeverii, poate nu se va adeverii mai nimik, desi io tind sa cred ca are dreptate in multe privintze. Un lucru e clar, el vrea, pe langa faptul ca doreste crearea uei astfel de entitati, sa traga si un semnal de alarma, pentru ca lumea sa fie pregatita pentru ce va urma.

Dupa noi potopul smile.gif

Trimis de: Kyklos pe 17 Dec 2005, 07:20 PM

Nu te ajuta la nimic aceasta inteligenta artificiala deoarce nu mai ai trairi , sentimente ,ganduri esti un biorobot care-si face datoria impusa de cineva .

Trimis de: mothman pe 17 Dec 2005, 11:15 PM

Hehe, nu s-a mai scris de mult pe topicul asta. Ce am scris mai sus e primul meu mesaj pe acest forum. Se vede ca eram marcat de cartea respectiva, pe care abia o terminasem. In alta ordine de idei, nu prea inteleg ce vrei sa spui, Plutarh. Poti detalia putin, please ?

Trimis de: exergy33 pe 18 Dec 2005, 06:33 AM

mothman

Am gasit pe web niste eseuri scrise de Hugo de Garis pe care la ora actuala incerc sa le "digerez".
Multe dintre ideile lui nu sint tocmai "ortodoxe" , si citeva dintre ele mi se par chiar deplasate.
Voi reveni pe aceasta tema...acum trebuie sa ma ocup de alte probleme...cotidiene.

http://www.automatesintelligents.com/labo/2000/sep/starlab.html
(in limba franceza cool.gif )

exergy33

Trimis de: Kyklos pe 18 Dec 2005, 11:10 AM

mothman inteligenta artficiala are si un computer . Inteligenta artificiala e ca un casetofon in care pui banda si spune tot ce e pe caseta , inteligenta oameniilor difera pentru ca noi avem experienta de viata iar acea inteligenta artificiala stie tot ce-ai inregistrat , nimic pe langa.

Trimis de: Edward Scissorhands pe 18 Dec 2005, 01:22 PM

QUOTE (Plutarh @ 17 Dec 2005, 07:20 PM)
Nu te ajuta la nimic aceasta inteligenta artificiala deoarce nu mai ai trairi , sentimente ,ganduri esti un biorobot care-si face datoria impusa de cineva .

Ba te-ajuta pt. ca o mare parte din eficientza (inca scazuta) a omului este data tocmai de ce ai enumerat tu: "trairi, sentimente".
In lupta umanitatii pt. progres tocmai trairile au intunecat pe moment mintile, fie ca e vorba despre dragoste, orgoliu, invidie, gelozie sau ura, produsul acestora nu a facut decat sa tina in loc omenirea si nu numai sa o tina in loc ci sa o dea si inapoi. Ganditi-va numai cate razboaie s-au purtat din cauza "trairilor" unor indivizi. Ganditi-va cati oameni s-au sinucis din cauza diferitelor suferintze (daca in anul 1594 cand piesa lui Shakespeare a fost jucata pt. prima oara, Romeo si Julieta au fost considerati martiri ai iubirii, in secolul XXI ei apar in mintile multor oameni ca niste copii naivi care nu stiau ca dragostea nu dureaza la nesfarshit sau ca "are balta pesti").
Ganditi-va cat rau umanitatii au facut "trairile" oamenilor care s-au urat intre ei din cauza genelor "nefinisate" pe care le purtam.

De aceea sustin ca o inteligentza pura, fara idei preconcepute, fara influentze sentimentale, o inteligentza care nu intra in "ceatza" atunci cand "s-a certat cu sotia" sau "bunica din partea mamei a murit", o inteligentza care are ca motto, celebrul: CAUZA -> EFECT ar putea accelera ritmul progresului si ar reduce la 0 cuvantul "suferintza". Randamentul ar creste simtitor.

Probabil ca exista si un revers al medaliei iar scenariul unei lumi conduse de A.I ar arata ca in "Terminator" insa momentan, incepand de la tehnologizarea la maxim a zborului aeronavelor si terminand cu nanotehnologia care ar putea avea o sumedenie de aplicatii in medicina si alte domenii utile omului, prima imagine pe care A.I-ul ne-o arata este una luminoasa.

QUOTE

Inteligenta artificiala e ca un casetofon in care pui banda si spune tot ce e pe caseta , inteligenta oameniilor difera pentru ca noi avem experienta de viata iar acea inteligenta artificiala stie tot ce-ai inregistrat , nimic pe langa.


Si o inteligenta artificiala ar putea capata "experientza de viata" acumuland tot timpul "informatie rece" despre diferite procese care au loc in jurul nostru, despre fluxul dupa care functioneaza atat microsistemul cat si macrosistemul din care facem parte.
Cat despre asemuirea casetofonului cu "A.I"-ul eu zic ca e un pic deplasata. Casetofonul are o plaja foarte ingusta de instructiuni in timp ce A.I-ul va avea in primul rand....inteligentza smile.gif

Trimis de: ypsilonalpha pe 18 Dec 2005, 02:51 PM

QUOTE (Plutarh @ 18 Dec 2005, 12:10 PM)
mothman inteligenta artficiala are si un computer . Inteligenta artificiala e ca un casetofon in care pui banda si spune tot ce e pe caseta , inteligenta oameniilor difera pentru ca noi avem experienta de viata iar acea inteligenta artificiala stie tot ce-ai inregistrat , nimic pe langa.

Dimpotrivă, o adevărată inteligenţă artificialî poate fi făcută să înveţe din propria "experienţă de viaţă". Poate să înveţe să recunoască scrisul unei persoane sau o pagină de text scanată (character recognition) , să deosebească feţele diverselor persoane din fotografii, să se adapteze la vorbirea unei anume persoane (speech recognition) etc.

Exemplul care mi se pare cel mai la îndemînă: dacă în Windows XP te duci în Start -> Settings -> Control Panel -> Speech şi apeşi butonul Train Profile, poţi deschide o sesiune de training în care calculatorul învaţă să-ţi recunoască vocea pentru a putea converti ulterior în text (sau chiar în comenzi date calculatorului) ceea ce rosteşti tu în microfon.

Şi Windowsul (care e mult mai mult decît o simplă bandă de casetofon) e încă departe de ceea ce s-ar putea numi A.I. smile.gif

Trimis de: mothman pe 18 Dec 2005, 03:04 PM

QUOTE (exergy33)
Multe dintre ideile lui nu sint tocmai "ortodoxe" , si citeva dintre ele mi se par chiar deplasate.


Omu' e destul de controversat, asta e clar. Oricum, chiar daca nu are dreptate in toate privintele, unele semnale de alarma pe care le trage mi se par chiar justificate, si nu sunt doar conceptile lui, tot mai multi ganditori din domeniul asta impartasesc intr-o masura mai mare sau mai mica viziunile lui.

QUOTE (Plutarh)
inteligenta artficiala are si un computer mothman


Corect, numai ca ar trebui facuta distinctie intre ceea ce se cheama strong AI si Weak AI. Cand ma refer la inteligenta artificiala serioasa am in vederea primul caz, nu orice prajitor de paine care functioneaza pe baza unui principiu cibernetic. Nici Strong AI -ul nu este in prezent prea gozav, dar cu toata tehnologia asta care progreseaza pe zi ce trece, nu vad ce ne-ar impiedica sa-l perfectionam. Uita-te la evolutia calculatoarelor din ultimul deceniu, de exemplu.

QUOTE (Plutarh)
inteligenta oameniilor difera pentru ca noi avem experienta de viata iar acea inteligenta artificiala stie tot ce-ai inregistrat , nimic pe langa.


Inteligenta oamenilor difera sub multe aspecte, asta e clar. Iar treaba cu experienta, nu mi se pare deloc convingatoare. Si un sistem bazat pe A.I. va putea fi programat sa invete, sa aibe curiozitatea aceea care deocamdata ne caracterizeaza doar pe noi.

QUOTE (Edward Scissorhands)
Ba te-ajuta pt. ca o mare parte din eficientza (inca scazuta) a omului este data tocmai de ce ai enumerat tu: "trairi, sentimente.


Aici e mai complicata treaba. Intr-un fel, ai dreptate. Pe de alta parte, afectivitatea e unul din factorii esentiali ai speciei noastre si nu numai, fara de care nu stiu daca am mai "functiona" cum trebuie. Afectivitatea, de exemplu, e responsabila pentru dinamizarea noastra, pentru invatare. Afectivitatea coloreaza intr-un fel psihicul uman si ii da energia nacesara in vederea mobilizarii. Se zice ca da n-am avea acest mecanism psihic , n-a supravietui. Sistemul, in mare parte, functioneaza pe baza polaritatii placere - neplacere, adica rasplata si pedeapsa. E, in felul asta, e ca si cum am fi inzestrati cu o autoritate care ne ideamna sa alegem lucrurile care sunt bune pentru noi, si sa le evitam pe cele ce ne aduc rau.

Cam in asta consta si supravietuirea si invatarea, motivatia fiind si ea strans legata de acest sistem. Din punct de vedere filogenetic, structurile encefalice responsabile cu afectivitatea (sistemul limbic, in mare parte) sunt mai vechi decat cele responsabile cu cognitia (scoarta cerebrala - neocortexul), asa ca se gasesc si la animalele mai putin evoluate decat noi si, dupa cum vedem, ele sunt adaptate la mediu destul de bine. Acestea fiind spuse, ar putea fi o conditie esentiala sa inzestram un sistem AI cu tonalizator afectiv, cum a fost numit sistemul in cauza, daca chiar vrem sa invete.

Trimis de: Edward Scissorhands pe 18 Dec 2005, 03:23 PM

QUOTE (mothman @ 18 Dec 2005, 03:04 PM)
Pe de alta parte, afectivitatea e unul din factorii esentiali ai speciei noastre si nu numai, fara de care nu stiu daca am mai "functiona" cum trebuie. Afectivitatea, de exemplu, e responsabila pentru dinamizarea noastra, pentru invatare.

Nu ai de unde sa cunosti care ar fi randamentul "omului fara trairi" (ce spuneam eu mai sus sunt pure supozitii). Nu poti spune ca fara "afectivitate" nu am mai functiona cum trebuie. Gandeste-te cati mari oameni ai istoriei, filozofi, fizicieni, etc au dat nastere unor inovatii care au ajutat mult umanitatea. Asta doar pt. ca au lasat "trairile" pe planul secund si au ridicat ratiunea si inteligentza pe primul loc in randul principiilor dupa care s-au ghidat. Nu inseamna totushi ca nu au simtzit, insa in munca lor nu au intervenit trairile ci doar o urma din ceea ce tu numesti polaritate placere - neplacere tradusa prin satisfactia reushitei dar care ar fi fost rezultatele lor daca ar fost supusi unei simple CAUZE (reprezentata chiar si de o comanda) spre a realiza un EFECT. (am ajunge probabil la un sistem binar biggrin.gif )

QUOTE
Afectivitatea coloreaza intr-un fel psihicul uman si ii da energia nacesara in vederea mobilizarii.


Nu cred ca totul se reduce la afectivitate, sunt o multitudine de factori care transforma "energia". Intrebarea e daca ar putea fi eliminati cei care fac inteligentza sa devina slaba sau....vulnerabila.

QUOTE

ar putea fi o conditie esentiala sa inzestram un sistem AI cu tonalizator afectiv, cum a fost numit sistemul in cauza, daca chiar vrem sa invete.


Pai ala nu ar mai fi AI. Ar fi o simpla inteligentza ceva mai preformanta decat cea umana dar supusa "bolilor" (nascatoare de erori) care afecteaza si inteligentza umana.

Trimis de: Blakut pe 18 Dec 2005, 09:50 PM

Trairile si sentimentele sunt lucrurile care ne fac oameni. Gandirea pura nu ar rezista in noi fara sentimente: oamenii ar innebuni. Oamenii cu un IQ foarte ridicat, dar cu EQ scazut, care nu stiu sa-si gestioneze sau nu au sentimente, sunt niste handicapati, incapabili sa evolueze si sa se descurce in societate si in viata.

Trimis de: mothman pe 19 Dec 2005, 02:28 PM

QUOTE (Edward Scissorhands)
QUOTE (mothman)
Pe de alta parte, afectivitatea e unul din factorii esentiali ai speciei noastre si nu numai, fara de care nu stiu daca am mai "functiona" cum trebuie. Afectivitatea, de exemplu, e responsabila pentru dinamizarea noastra, pentru invatare.

Nu ai de unde sa cunosti care ar fi randamentul "omului fara trairi" (ce spuneam eu mai sus sunt pure supozitii). Nu poti spune ca fara "afectivitate" nu am mai functiona cum trebuie.


Greu de imginat ce inseamna un om fara nici macar o urma de afectivitate, de emotionalitate, care s-ar parea ca sunt implicate pe langa dimanizare, invatare, conservare, si in comunicare. Desigur, ne putem gandi ca daca cognitia capata niste valori foarte mari, ar putea sa inlocuiasca toate cele mai sus mentionate, dar chiar si asa, care ar mai fi farmecul fiintei umane ? Totusi, daca antropogeneza nu s-a incheiat si omul inca evolueaza, n-ar fi oare posibil ca vechile structuri sa fie din ce in ce mai inhibate pana la o atrofiere, astfel incat sa devenim niste fiinte cu o scoarta cerebrala impresionanta si cu capacitati cognitive sclipitoare, dar reci ca gheata ? Da las', ca nu mai apucam noi vremurile alea.

QUOTE (Edward Scissorhands)
Gandeste-te cati mari oameni ai istoriei, filozofi, fizicieni, etc au dat nastere unor inovatii care au ajutat mult umanitatea.


Da, dar oamenii astia au avut drept imbold tocmai acea pasiune pentru descoperiri, pentru inventii, care se incadreaza foarte bine in sfera proceselor afective si cred eu ca reprezinta mai mult decat o urma din polaritatea respectiva. O activitate umana, de orice fel, aproape ca nu are sens in afara polaritatii placere - neplacere. Fara un mecanism de rasplata nu mai suntem motivati de prea multe lucruri. Sigur, ramane tensiunea, care e data de "drive"-ul aparut si care se cere diminuata, dar diminuarea tensiunii traita cu placere (rasplata) nu numai detensionare, are un rol important, si oricum, treaba cu tensiunea e valabila in general pentru nevoile elementare, biologice.

QUOTE (Edward Scissorhands)
Intrebarea e daca ar putea fi eliminati cei care fac inteligentza sa devina slaba sau....vulnerabila.


Exista cazuri in care afectivitatea perturba si distorsioneaza destul de mult cognitia, dar astia suntem si nu situ daca putem face prea multe in privinta asta si poate ca nici n-ar trebui. Exemplul tipic este cel al proaspatului indragostit, care-si va vedea cu alti ochii iubita fata de cum ar fi vazut-o daca n-ar fi simtit nimic pentru ea. E, orbirea asta are si ea rolul ei, in sensul ca "orice sac trebuie sa-si gaseasca petecul", in felul asta trecunadu-se cu vederea eventualele defecte, in special fizice, mai mult sau mai putin evidente. S-ar parea ca exista un aspect teleologic la tot ce ne-a dat natura. Bineinteles, asta inseamna ca suntem perfecti si ca, cu ajutorul tehnologiei, nu mai putem face unele retusuri. Faptul ca exista o patologie, e dovada cea mai evidenta ca noi avem puncte slabe, in care cedam, asa cum si o masina are unele piese ce cedeaza mai des decat altele.

QUOTE (Edward Scissorhands)
QUOTE (mothman)
ar putea fi o conditie esentiala sa inzestram un sistem AI cu tonalizator afectiv, cum a fost numit sistemul in cauza, daca chiar vrem sa invete.

Pai ala nu ar mai fi AI. Ar fi o simpla inteligentza ceva mai preformanta decat cea umana dar supusa "bolilor" (nascatoare de erori) care afecteaza si inteligentza umana.


AI-ul nu e musai sa insemne doar cognitie. Poate avea si mecanisme afective, doar ca se pun probleme de ordin etic daca ar trebui sa construim sau nu o masina care sa perceapa durerea. Daca vrem doar sa gandeasca, poate ar fi mai bine sa nu dispuna de mecanisme de genul asta si sa se rezume doar la gandire, dar daca vrem sa interectioneze cu noi, sa se integreze in societate, e aproape musai s-o echipam si cu asa ceva.

Trimis de: exergy33 pe 19 Dec 2005, 07:31 PM

mothman

Am reusit sa citesc The Artilect War si sa ma familiarizez cu ideile expuse de Hugo de Garris .

In unul din posturile anterioare ai spus :

QUOTE
Acesti artilecti, spune el, vor putea fi cu mult pste niveul nostru din doate pdvd. Vor putea fi atat de evoluati incat ar putea ajunge sa ne considere o molima si deci, sa ne extermine. Viitorul, spune de Garis, nu este tocmai roz...conflictul intre aceste doua ideologii, cea terrana si cea cosmita va fi unul la scara planetara si s-ar putea solda cu mai multe victime decat in toate razboaiele secolului al XX-lea la un loc.


Totusi Garis avanseaza si o alta ipoteza : nanotii (nanots) sau robotii la scara nano(metrica) , adica inginerie la scara moleculara devil.gif.

QUOTE
Consider some of the more fantastic things we could do with a fully-fledged nanotech. Imagine tiny robots sent into the blood stream of human beings, which are programmed to detect cancer cells. They would travel throughout the body, detect the cancerous cells, kill them, and then self-destruct or be flushed out over time. A similar story could hold for "immortality generating" robots, which could repair aged cells and restore them to a state like those of young children. With a regular dose of such "fountain of youth" robots, people could become immortal.

Each of the cells in our bodies contains a DNA program which explicitly or implicitly causes the cell containing it to die. This DNA program takes the form of a molecular structure that can be reprogrammed by a molecular scale robot, a nano device. Hence nanotech offers humanity the prospect of immortality. If that happens, we will need a new politics to decide who lives forever, who dies, and who reproduces.

Another favorite nanotech idea is to have one's head or one's whole body frozen soon after death on the assumption that in a century or so, it will be technologically possible to restore the damage to the dead brain and make it come alive again. Nanomachines, the theory goes, would be able to enter the dead tissues and repair them.

There are already hundreds of people who have paid for their bodies or brains to be frozen for an indefinite period. They establish a monetary fund whose interest pays the cost of the apparatus and materials to keep the body frozen.


exergy33



Trimis de: Spirit pe 20 Dec 2005, 09:59 PM

QUOTE (mothman)
Greu de imginat ce inseamna un om fara nici macar o urma de afectivitate, de emotionalitate, care s-ar parea ca sunt implicate pe langa dimanizare, invatare, conservare, si in comunicare. Desigur, ne putem gandi ca daca cognitia capata niste valori foarte mari, ar putea sa inlocuiasca toate cele mai sus mentionate, dar chiar si asa, care ar mai fi farmecul fiintei umane ?


Nu ar mai fi. Am fi probabil masini in toata regula. Biologice sau mecanice, depinde cum ar evolua lucrurile.

QUOTE (mothman)
Daca vrem doar sa gandeasca, poate ar fi mai bine sa nu dispuna de mecanisme de genul asta si sa se rezume doar la gandire, dar daca vrem sa interectioneze cu noi, sa se integreze in societate, e aproape musai s-o echipam si cu asa ceva.


Posibil, dar cred ca in acest caz, mecanismele de afectivitate ar fi destul de mult impinse la nivelul suprafatei, fara ca starile sa fie 'simtite' cu adevarat.

Trimis de: mothman pe 21 Dec 2005, 12:41 AM

QUOTE (exergy33)
Am reusit sa citesc The Artilect War si sa ma familiarizez cu ideile expuse de Hugo de Garris


Presupun ca ai citit versiunea scurta, daca nu ma insel, singura ce se mai gaseste acum pe net. Cealalta nu stiu daca mai exista, intrucat domnu de Garis si-a publicat http://www.amazon.com/gp/product/product-description/0882801538/ref=dp_proddesc_0/002-0117390-6233628?%5Fencoding=UTF8&n=283155 anul asta. Daca doresti tot textul, se poate rezolva printr-un pm.

QUOTE (exergy33)
Totusi Garis avanseaza si o alta ipoteza : nanotii (nanots) sau robotii la scara nano(metrica) , adica inginerie la scara moleculara


Ipoteza nanobotilor mai este avansata si de alti futurologi, printre care "guru tehnologiei" Ray Kurzweil. Sunt ipoteze interesante, demne de luat in seama, dat fiind faptul ca tehnologia se dezvolta intr-un ritm incredibil. Nanotehnologia s-ar putea sa faca realizabile multe din visele omenirii. Ramane doar sa speram ca vom apuca si noi vremurile astea, daca ele chiar vor veni. Eu sunt al naibii de nerabdator sa vad ce ne rezerva viitorul, sa vad in ce masura se indeplinesc predictiile facute de futurologii momentului.

QUOTE (Spirit)
Nu ar mai fi. Am fi probabil masini in toata regula. Biologice sau mecanice, depinde cum ar evolua lucrurile.


E interesant de vazut aspectele esentiale ce definesc natura umana. Daca ne aventuram putin si ne lepadam de sabloane, s-ar putea sa vedem adevaratul om, acela despuiat de tot misticismul ce-a tot planat in jurul sau de-a lungul timpului. Cu alte cuvinte, s-ar putea sa fim pusi in situatia de a accepta ca suntem pana la urma niste animale, ceva mai evoluate, ba mai mult, ca suntem niste masini extraordinar de complexe, slefuite de natura sau, de ce nu, proiectate. Poate ca a venit vremea sa imbratisam masina din noi, cu bunele si relele ei.

Trimis de: axel pe 21 Dec 2005, 01:21 AM

QUOTE (mothman @ 19 Dec 2005, 03:28 PM)
AI-ul nu e musai sa insemne doar cognitie.

Una din clasificarile sistemelor care poseda inteligenta artificiala:
- sisteme care gandesc rational
- sisteme care gandesc ca oamenii
- sisteme care actioneaza/se manifesta/interactioneaza natural
- sisteme care actioneaza ca oamenii

QUOTE
Poate avea si mecanisme afective, doar ca se pun probleme de ordin etic daca ar trebui sa construim sau nu o masina care sa perceapa durerea.

Ma intreb daca mecanismele afective se incadreaza la inteligenta artificiala.

Trimis de: exergy33 pe 21 Dec 2005, 06:34 AM

mothman

QUOTE
Presupun ca ai citit versiunea scurta, daca nu ma insel, singura ce se mai gaseste acum pe net.


Intr-adevar numai aceasta versiune am reusit sa o gasesc pe net. cool.gif
In paralel am mai citit si niste interviuri date de Garis , interviuri ale lui Kurzweil , parerile unor profesori universitari in legatura cu acesti ginditori de sorginte noua cit si parerea specialistilor "traditionalisti " cu privire la o iminenta fuziune om-masina !

Dupa cit se pare mai toti dintre ei (inovatori cit si traditionalisti ) o considera iminenta ! devil.gif

QUOTE
Ipoteza nanobotilor mai este avansata si de alti futurologi


Vezi ce spunea Garis :
QUOTE
Hence nanotech offers humanity the prospect of immortality. If that happens, we will need a new politics to decide who lives forever, who dies, and who reproduces.


Eu asa am interpretat spusele lui :
-cei ce vor avea tehnologia sau banii sa o cumpere si sa o implementeze se vor perpetua fara probleme (ca individ , rasa sau natiune) .
Ceilalti vor fi sortiti mortii biologice , ca si pina acum.
Scenariul poate fi si mai trist...adica cei care vor avea nanoroboti ii vor putea folosi pe acestia pentru a extermina pe cei indizerabili (cei cu handicap , rase sau popoare in conflict , ...)

Viitorul va fi al acelora care vor putea decide cine are dreptul la viata , dreptul de a avea copii si dreptul de a exista ! wub.gif
E greu de inchipuit planeta Pamint ca pe un Auschwitz de mari proportii , insa din pacate lucrurile ar putea fi asemanatoare pina la un punct.

exergy33


Trimis de: mothman pe 22 Dec 2005, 01:44 AM

QUOTE (axel)
QUOTE (mothman)
Poate avea si mecanisme afective, doar ca se pun probleme de ordin etic daca ar trebui sa construim sau nu o masina care sa perceapa durerea.

Ma intreb daca mecanismele afective se incadreaza la inteligenta artificiala.


Pai, eu zic ca atata timp cat noi, care dispunem de mecanisme afective, spunem ca avem inteligenta (naturala), si cea artificiala se poate impaca cu astfel de mecanisme. Asadar, mecanisme afective pot avea ambele inteligente, nu numai cea naturala.

QUOTE (exergy33)
am mai citit si niste interviuri date de Garis , interviuri ale lui Kurzweil , parerile unor profesori universitari in legatura cu acesti ginditori de sorginte noua cit si parerea specialistilor "traditionalisti " cu privire la o iminenta fuziune om-masina.


Nu stiu daca este o certitudine pentru toti "computer scientists", insa, este clar ca aceste scenarii au iesit de mult din sfera SF-ului si ca incep sa fie din ce in ce mai dezbatute de comunitatea stiintifica.

QUOTE (exergy33)
Vezi ce spunea Garis :"Hence nanotech offers humanity the prospect of immortality. If that happens, we will need a new politics to decide who lives forever, who dies, and who reproduces"


Apropo de asta, Kurzweil a scos o carte cu un nume foarte sugestiv :"Fantastic Voyage - Live long enough to live forever". Uite aici un http://www.fantastic-voyage.net/QandA.htm interesant, care ar rezuma ideea cartii. Kurzweil, spre deosebire de Hugo de Garis, e ceva mai optimist in privinta schimbarilor pe care le va produce tehnologia. Insa, ca orice lucru bun, exista si un revers al medaliei. Depinde, in ultima instanta, de cine detine aceasta tehnologie si cum o foloseste, in ce scopuri. Orice noua tehnologie are dualitatea sa, prin intermediul careia, ori facem ceva folositor, ori distructiv. Pana la ruma, daca ceva poate merge prost, va merge, cum bine spunea cineva, pare-mi-se ca Murphy.

Trimis de: Kyklos pe 25 Dec 2005, 07:49 PM

Primele experimente din domeniul inteligentei artificiale a fost efectuate de un matematician britanic ,Alan Turing .
Braille-metoda prin care orbii pot sa "citeasca"prin varfurile degetelor ar putea sa ajunga de domeniul trecutului , cand inteligenta artificiala va fi folosita pentru a transforma textul (sub forma de mesaje digitale pe calculator )in cuvinte rostite .

Trimis de: mothman pe 27 Dec 2005, 02:37 AM

Oamenii de stiinta nu stau. Lucruri noi apar si se experiemnteaza in mai toate domeniile. Bineinteles, nici inteligenta artificiala nu face exceptii. Acestea fiind zise, iata o noua stire din domeniul aceasta atat de captivant.

21.12.2005

A new robot can recognize the difference between a mirror image of itself and another robot that looks just like it. This so-called mirror image cognition is based on artificial nerve cell groups built into the robot's computer brain that give it the ability to recognize itself and acknowledge others. The ground-breaking technology could eventually lead to robots able to express emotions.

http://dsc.discovery.com/news/briefs/20051219/awarerobot_tec.html?source=rss

Trimis de: axel pe 27 Dec 2005, 05:56 AM

Nu-i mare filozofie chestia asta cu oglinda, cand programezi respectiva entitate inteligenta si stii cum se concretizeaza diferenta intre sine sau altcineva in oglinda. Algoritmul este destul de simplu.
Asa ca mi se pare o speculatie aberanta ca ar fi relevanta aceasta realizare in "implementarea" emotiei...

Trimis de: exergy33 pe 27 Dec 2005, 10:00 AM

mothman

QUOTE
Insa, ca orice lucru bun, exista si un revers al medaliei. Depinde, in ultima instanta, de cine detine aceasta tehnologie si cum o foloseste, in ce scopuri.


Tocmai de asta ar trebui sa ne fie frica , adica de faptul ca altii vor lua decizia cine merita sa "populeze " planeta pamint ! cry.gif
"Indizerabilii" nu vor beneficia de efectele acestor bio-neuro-tehnologii .

Trimis de: Achernar pe 27 Dec 2005, 12:47 PM

Daca decizia va fi proasta cei ce nu vor beneficia vor fi avantajati.

Trimis de: Erwin pe 28 Dec 2005, 12:46 AM

Eu cred ca inteligenta artificiala a facut mari progrese, dar stiinta este inca departe de a fi dezlegat misterele mintii umane, pana acum au fost implementate doar unele dintre mecanismele logice cunoscute si formalizate matematic, exista un drum lung de parcurs pana vom intelege cum functioneaza mintea, nu cunoastem nici macar 10% din neurotransmitatorii din creier si se pare ca modelarea neuronului ca o poarta logica este mult prea schematica, mai degraba cred ca neuronul este un mic procesor capabil de operatii mult mai complexe, este adaptabil si multifunctional intr-o masura mai mare decat s-a presupus in trecut. Cred ca mai intai trebuie sa intelegem mai bine functionarea creierului si abia apoi sa ne gandim ca inteligenta artificiala i-ar putea lua locul intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat. Aplicatiile sunt uimitoare si vor duce la un progres, asta e cert, la fel cum progresele in descifrarea genomului vor duce la aplicatii benefice in medicina. Cum si cine le vor putea folosi sau daca le vor folosi, daca e etic sau nu ramane de stabilit la fel cum dezbaterile privind clonarea umana au cam luat-o inainte de a fi si posibila. Cand se va intampla si va fi dovedita atunci abia vom fi in fata unui precedent iar din istorie se poate vedea cum precedentele au constituit adesea bazele unor salturi calitative ale civilizatiei umane.

Care este stadiul actual al cunoasterii in domeniul creierului? Dar al inteligentei artificiale? La asta as vrea sa am raspunsuri, personal am citit scrierile lui Roger Penrose si nu sunt prea lamurit...

Trimis de: mothman pe 28 Dec 2005, 01:48 AM

QUOTE (axel)
mi se pare o speculatie aberanta ca ar fi relevanta aceasta realizare in "implementarea" emotiei.


Sincer, si mie mi se pare cam hazardata afirmatia. Oricum, nu se refera la un tonalizator afectiv de genul celui pe care il avem noi, care este unul trecut prin fluxul constientei/constiintei (adevaratei constiinte - nu acel "self awarness" rudimentar despre care se vorbeste in articol). Este unul care doar simuleaza adevarata afectivitatea si e menit sa relativizeaza comportamentul.

QUOTE (exergy33)
QUOTE (mothman)
Insa, ca orice lucru bun, exista si un revers al medaliei. Depinde, in ultima instanta, de cine detine aceasta tehnologie si cum o foloseste, in ce scopuri.

Tocmai de asta ar trebui sa ne fie frica , adica de faptul ca altii vor lua decizia cine merita sa "populeze " planeta pamint.


Poate ajugem ca in filmul ala Equilibrum, sau ca in jocu' Half Life 2, lol. Unde omul e doar un animal domestic, controlat si supravegheat non stop. E clar ca odata cu progresul tehnologiei, si intimitatea se diminueaza.

QUOTE (Erwin)
Cred ca mai intai trebuie sa intelegem mai bine functionarea creierului si abia apoi sa ne gandim ca inteligenta artificiala i-ar putea lua locul intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat.


Fireste. Asa se va si intampla, cred eu. Mai intai vom dobandi tehnologia necesara sondarii tuturor aspectelor ce tin de creierul nostru, de softul care il populeaza. Dupa ce aveam aceste informatii, si vom avea si tehnologia disponibila, vom putea sa facem unul artificial, analog celui biologic, respectand legile lui. Probabil ca acest lucru este inevitabil. Omul e mult prea curios si nu se va da inapoi de la asa ceva. Deja se fac pasi. Sa nu uitam de proiectul demarat recent, http://bluebrainproject.epfl.ch/.

QUOTE (Erwin)
personal am citit scrierile lui Roger Penrose si nu sunt prea lamurit.


N-am citit nimic din ce-a scris Penrose, dar stiu ca ipoteza lui, conform careia constiinta isi are suportul in activitatile cuantice de la nivelul microtubulilor din citoplasma neuronilor, nu prea e luata in seama de neuropsihologia mainstream, de cei ce studiaza constiinta. Am inteles ca i s-a replicat faptul ca acel sistem ar functiona numai la o temperatura foarte scazuta, cum nu este cazul.

Trimis de: exergy33 pe 28 Dec 2005, 07:03 AM

Erwin

QUOTE
exista un drum lung de parcurs pana vom intelege cum functioneaza mintea, nu cunoastem nici macar 10% din neurotransmitatorii din creier si se pare ca modelarea neuronului ca o poarta logica este mult prea schematica, mai degraba cred ca neuronul este un mic procesor capabil de operatii mult mai complexe, este adaptabil si multifunctional intr-o masura mai mare decat s-a presupus in trecut.


Ba mai mult decit atit , omul nu poate utiliza decit un mic procent din capacitatea creierului cu care a fost inzestrat.
Ce s-ar intimpla oare daca cineva ne-ar invata sau daca am putea descoperi singuri un mod de a ne depasi aceste limite ?!!!

mothman

QUOTE
Unde omul e doar un animal domestic, controlat si supravegheat non stop.

Oare astazi miile de camere de luat vederi ( ascunse) montate pe strazile Londrei sau ale altor mari orase nu au transformat fictiunea in realitate ?
Televiziunile cu circuit inchis montate la locul de munca nu reprezinta oare o violare a dreptului la intimitate.
Sa ti se urmareasca fiecare miscare in timp ce muncesti , mergi pe strada , faci cumparaturi sau pui bani la banca ...asta deja spune multe.

exergy33


Trimis de: mothman pe 28 Dec 2005, 02:28 PM

QUOTE (exergy33)
Ba mai mult decit atit , omul nu poate utiliza decit un mic procent din capacitatea creierului cu care a fost inzestrat.


Din cate stiu eu, nu este adevarat. Cum nu este adevarat nici faptul ca numarul circumvolutiilor sau masa cerebrala ar indica evolutia intelectuala. Nici nu cred ca ar avea cum. Exista in organizarea encefalului un soi de localizationism care, ce-i drept, nu e absolut. Sunt arii care curespund anumitor functii, asa ca, in functie de ce anume faci, vei utiliza mai mult sau mai putin o anumita arie din materia cenusie. E drept ca, in afara de neuroni, mai exista in encefal si celule nevroglice. Celulele nevroglice reprezinta 70% din masa cerebrala.

Pana nu de mult, se credea ca celulele nevroglice reprezinta doar un soi de suport mecanic pentru neuroni. Mai nou, s-a descoperit ca au si un rol in procesarea informatiei. Asa ca s-a complicat destul de mult mecanismul. Desigur, tot neronul face ce-a mai mare parte din treaba. Ar mai fi ceva. Dat fiind ca neuronul este o celula postmitotica (nu se divide), noi ne nastem cu un excedent de neuroni, care incep sa se "sinucida" pe capete odata cu trecerea timpului, locul lor fiind luat de celulele nevroglice. Din punctul asta de vedere, sunt si neuroni care ajung sa nu fie folositi deloc. Formeaza retele numai cei care sunt utili, care sunt utilizati. La nevoie, locul lor e luat de altii, stiut fiind faptul ca zilnic mor cantitati uriase de neuroni.

QUOTE (exergy33)
Oare astazi miile de camere de luat vederi ( ascunse) montate pe strazile Londrei sau ale altor mari orase nu au transformat fictiunea in realitate ?


Asta nu e nimic. Stai sa se renunte la buletine sau pasapoarte in favoarea unor implanturi. Sincer, nu m-as mira s-o vad si p'asta in cativa ani. Atunci sa vezi jale si "material" de lucru pentru toti teoreticienii conspiratiei. Cine o sa mai stie ce informatii trimite cipul ala, sau daca nu cumva iti spala si creierul cu el.

Trimis de: exergy33 pe 28 Dec 2005, 02:50 PM

mothman

Cit la suta din capacitatea creierului este utilizata de un om cu inteligenta medie ?

QUOTE
Stai sa se renunte la buletine sau pasapoarte in favoarea unor implanturi.


Am citit undeva pe net ca printul Charles ar avea asa ceva (la propria lui cerere) ! devil.gif

Cu mult timp in urma (pe la inceputul anilor '80 ) citisem o brosura , tiparita daca nu ma insel pe muntele Athos din Grecia , in care se faceau acest fel de supozitii . cool.gif
La vremea respectiva ma distrasem copios pentru ca toate cele scrise acolo mi se pareau o utopie sau cel mult o manifestare extrema a ortodoxismului , insa acum cind sintem atit de aproape de acest prag imi dau seama cu cit timp inainte a inceput lucrul la un astfel de proiect. unsure.gif cry.gif

Ar fi sfirsitul lumii daca omul nu ar mai putea sa-si "controleze" propriul creier si daca toate gindurile lui ascunse si intime ar fi la dispozitia unor terti...asemenea unui computer fara "firewall" !

exergy33

Trimis de: mothman pe 28 Dec 2005, 11:41 PM

QUOTE (exergy33)
Cit la suta din capacitatea creierului este utilizata de un om cu inteligenta medie ?


Pe parcursul vietii ajunge sa fie folosita cea mai mare parte din neuroni. Ti-am zis. Noi nu folosim toti neuronii pentru ca e vorba de o celula ce nu se divide si are probleme si in a se regenera, asa ca zilnic mor pe capete. Mor ori prin "sinucidere" programata (apoptoza), ori in urma unor factori nocivi (necroza). Din aceasta cauza, ne nastem cu un surplus de neuroni. Tocmai datorita acestui surplus noi nu putem folosi toti neuronii odata. Unii sunt pe post de rezerva.

QUOTE (exergy33)
Ar fi sfirsitul lumii daca omul nu ar mai putea sa-si "controleze" propriul creier si daca toate gindurile lui ascunse si intime ar fi la dispozitia unor terti...asemenea unui computer fara "firewall.


S-ar putea sa ne trezim in fata acestui lucru mai devreme decat ne-am imaginat. Draq stie ce tehnologii pot sa apara pe viitor, cu ajutorul carora sa se pota citi gandurile de la cine stie ce distanta. Apropo de asta, uite aici doua articole interesante : http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4715327.stm, http://www.chinadaily.com.cn/english/doc/2004-03/18/content_315819.htm.

Trimis de: exergy33 pe 29 Dec 2005, 12:01 AM

Frumos wub.gif , mai ales articolul despre cercetarile facute de NASA ! devil.gif
Poate ca oamenii vor incerca o implementare in creierul lor a unor cip-uri sau a altor elemente artificiale tocmai pentru a contracara acest fel de activitati de citire ...si chiar de influentare a gindurilor.
In acest context fuziunea dintre inteligenta naturala si cea artificiala ar putea fi privita drept ca o necesitate si poate singurul mijloc viabil de a recistiga dreptul asupra intimitatii egoului sau a sinelui . sad.gif

Trimis de: Achernar pe 29 Dec 2005, 12:19 AM

QUOTE (exergy33 @ 28 Dec 2005, 02:50 PM)
Ar fi sfirsitul lumii daca omul nu ar mai putea sa-si "controleze" propriul creier si daca toate gindurile lui ascunse si intime ar fi la dispozitia unor terti...asemenea unui computer fara "firewall" !


rofl.gif rofl.gif

Ala care-ar citi gandurile ar avea sanse majore de a deveni urgent pacient al institutiilor psihiatrice. Singura cale de a evita un final de genul asta ar fi ca respectivul sa n-aiba absolut nici un sentiment sau parere personala.


Trimis de: exergy33 pe 29 Dec 2005, 07:10 AM

Achernar

QUOTE
Ala care-ar citi gandurile ar avea sanse majore de a deveni urgent pacient al institutiilor psihiatrice.


Gindurile , daca vor fi vreodata citite , nu vor fi citite ca o carte de imprumut luata de pe raftul bibliotecii si aflata la indemina tuturor.
Toate aceste informatii vor fi codificate si stocate si numai in unele situatii si numai anumite persoane vor avea acces la ele.
Cel putin asa imi inchipui eu aceasta posibila situatie de cosmar rupta parca din filmele SF. unsure.gif

Trimis de: Achernar pe 29 Dec 2005, 11:01 AM

Pai la situatia asta ma refeream si eu.
Iti dai seama totusi ca majoritatea gandurilor unei persoane nu-s de loc clare precum o convorbire telefonica, de exemplu. Sunt implicate prea multe senzatii, amintiri, informatii ce au sens doar intr-un anumit context, suprapuneri de informatii, etc, etc. E pe undeva un fel de limba straina pentru oricine altcineva.

Trimis de: exergy33 pe 29 Dec 2005, 12:03 PM

QUOTE
E pe undeva un fel de limba straina pentru oricine altcineva.


Insa orice limba straina poate fi invatata si apoi tradusa intr-un limbaj accesibil celor interesati.

Uimitor este faptul ca de zeci de ani se lucreaza la astfel de proiecte care au inghitit sume exorbitante...este clar ca scopul celor care au investit este tocmai "recuperare " investitiilor facute. devil.gif

Mai demult se raspindise zvonul ca chinezii ar avea niste "detectoare de vise" sau niste aparate cu care pot vizualiza imaginile vazute in vis de catre cineva , fara insa a putea auzi "schimburile de replici" ale subiectului cu personajele visate. cry.gif

Se pare ca linia de demarcatie dintre relitate si SF devine tot mai subtire . unsure.gif

Trimis de: mothman pe 29 Dec 2005, 05:57 PM

Ne indepartam de la subiect, usor usor, drept pentru care, revin cu o noua stire. Destul de interesanta, zic eu. Zice asa :

07.12.2005 In Articol apare 2004, dar este cu siguranta o greseala.

It sounds like science fiction: a brain nurtured in a Petri dish learns to pilot a fighter plane as scientists develop a new breed of "living" computer. But in groundbreaking experiments in a Florida laboratory that is exactly what is happening. The "brain", grown from 25,000 neural cells extracted from a single rat embryo, has been taught to fly an F-22 jet simulator by scientists at the University of Florida. They hope their research into neural computation will help them develop sophisticated hybrid computers, with a thinking biological component

http://www.theage.com.au/articles/2004/12/06/1102182227308.html

Trimis de: Amenhotep pe 30 Dec 2005, 03:19 AM

Salut tuturor! (Sunt nou venit în această încăpere a Hanului... smile.gif )

QUOTE (mothman @ 28 Dec 2005, 01:48 AM)
QUOTE (Erwin)
Cred ca mai intai trebuie sa intelegem mai bine functionarea creierului si abia apoi sa ne gandim ca inteligenta artificiala i-ar putea lua locul intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat.


Fireste. Asa se va si intampla, cred eu. Mai intai vom dobandi tehnologia necesara sondarii tuturor aspectelor ce tin de creierul nostru, de softul care il populeaza. Dupa ce aveam aceste informatii, si vom avea si tehnologia disponibila, vom putea sa facem unul artificial, analog celui biologic, respectand legile lui.

Eu cred că o altă direcţie este cea mai promiţătoare: evoluţia unei inteligenţe artificiale. Adică proiectarea unei reţele neuronale (de exemplu) nu de către un programator uman, care ştie bine ce face şi se chinuie după mintea şi înţelegerea lui să rezolve problema "reţelei neuronale optime pentru problema/domeniul cutare", ci "proiectarea" ei cu ajutorul unui algoritm genetic -- care generează multe variante de reţea neuronală, le alterează la întâmplare şi apoi le păstrează doar pe cele mai performante. Convergenţa procesului este dovedită de către natură. Rezultatul va fi o "chestie" ale cărei principii de funcţionare vor fi necunoscute proiectantului, dar care va funcţiona mai bine decât ar fi putut s-o proiecteze omul. În acest scenariu, descifrarea mecanismelor creierului uman este irelevantă.

QUOTE
QUOTE (Erwin)
personal am citit scrierile lui Roger Penrose si nu sunt prea lamurit.

N-am citit nimic din ce-a scris Penrose, dar stiu ca ipoteza lui, conform careia constiinta isi are suportul in activitatile cuantice de la nivelul microtubulilor din citoplasma neuronilor, nu prea e luata in seama de neuropsihologia mainstream, de cei ce studiaza constiinta. Am inteles ca i s-a replicat faptul ca acel sistem ar functiona numai la o temperatura foarte scazuta, cum nu este cazul.

Asta e o critică extrem de slabă, după părerea mea. (Despre multe fenomene fizice/chimice s-a spus mai întâi că nu pot avea loc decât la temperaturi extreme, pentru ca ulterior tehnologia să descopere căi de a le produce aproape la temperatura camerei -- vezi supraconductivitatea, de exemplu.)

Critica fundamentală mie mi se pare că este următoarea: a spune că fenomenele cuantice stau la baza conştiinţei e cam acelaşi lucru cu a spune că flogistonul stă la baza focului. Adică de fapt nu se explică nimic, ci doar se împinge întrebarea "cum?" mai încolo, pe un teren mai greu accesibil.

În plus, dat fiind că partea deterministă din fenomenele cuantice poate fi simulată/calculată pe maşini Turing, chiar dacă creierul uman ar fi o maşină cuantică, tot n-ar rezulta că nu poate fi modelat/simulat pe un computer suficient de mare. Iar dacă alungăm conştiinţa în domeniul indeterminismului cuantic... ce rezolvăm? E tot aia cu a spune că la baza conştiinţei stă un zar perfect aleatoriu... N-avem decât să alimentăm o maşină Turing cu date captate de un contor Geiger-Muller şi gata, avem conştiinţă artificială!

Şi încă: microtubuli în citoplasma neuronilor există şi la viermi, dar viermii n-au conştiinţă.

QUOTE (Mothman)
QUOTE (exergy33)
Cit la suta din capacitatea creierului este utilizata de un om cu inteligenta medie?

Pe parcursul vietii ajunge sa fie folosita cea mai mare parte din neuroni. Ti-am zis.

Subscriu.

Pentru a explica lucrul ăsta obişnuiesc să folosesc o metaforă: Să presupunem (Exergy33) că eşti patroana unei mari centrale telefonice. Vii într-o noapte în inspecţie inopinată şi întrebi "Câte relee funcţionează în acest moment?" Angajaţii îţi răspund speriaţi: "Şefa, cam 10%..." "Vai de mine, replici tu, păi ce faceţi, vă bateţi joc de investiţia mea? De-aia am dat milioane de euro, să funcţioneze doar 10%? Băgaţi-le pe toate în funcţiune! ACUM!" E clar ce haos va ieşi de-aici? Vor începe să sune toate telefoanele, în toate casele, făcând toate legăturile posibile...

Ei, cam tot aşa şi cu creieru'. Să zicem că te dai jos din pat zilnic pe partea dreaptă. E o obişnuinţă. Anumite circuite neurale sunt ocupate cu memorarea acestei obişnuinţe. Ce-ar însemna să ai creierul ocupat 100%? Ar însemna ca în cazul în care îţi schimbi aşezarea mobilierului în casă (sau te muţi în casă nouă) să fii incapabilă să înveţi să te dai jos din pat pe partea stângă.

În general, un creier ocupat 100% nu mai poate învăţa absolut nimic nou. Or, marele avantaj al creierului uman este tocmai capacitatea uriaşă de a învăţa lucruri noi.

[O lămurire, ca să preîntâmpin un posibil contra-argument: fiecare chestie învăţată ocupă efectiv nişte căi neurale. Le epuizează. Nu poţi spune că neuronul X învaţă mai întâi datul jos din pat pe dreapta, apoi acelaşi neuron se dezvaţă şi învaţă invers. Nu, e nevoie de doi neuroni: unul care duce la "muşchiul din dreapta" şi învaţă să răspundă, în timp ce neuronul care duce la "muşchiul din stânga" învaţă să nu răspundă la impulsurile nervoase de tip "A venit dimineaţa! Jos din pat!". Dacă sunt trei posibilităţi, atunci e nevoie de trei neuroni, dintre care doi vor fi mereu inactivi, nefolosiţi -- ca rezervă, dacă cumva se va schimba situaţia şi vei fi nevoită să înveţi o altă variantă. Aşa funcţionează neuronii: cam ca releele de la centrala telefonică.]

Trimis de: exergy33 pe 30 Dec 2005, 08:52 AM

Amenhotep

QUOTE
Să presupunem (Exergy33) că eşti patroana unei mari centrale telefonice. Vii într-o noapte în inspecţie inopinată şi întrebi "Câte relee funcţionează în acest moment?" Angajaţii îţi răspund speriaţi: "Şefa, cam 10%..." "Vai de mine, replici tu, păi ce faceţi, vă bateţi joc de investiţia mea? De-aia am dat milioane de euro, să funcţioneze doar 10%? Băgaţi-le pe toate în funcţiune! ACUM!" E clar ce haos va ieşi de-aici?

dunno.gif woot_jump.gif dunno.gif

Eu am pus intrebarea la modul serios.

Vreau sa se faca distinctie intre capacitatea de memorare si stocare a informatiilor - pe de o parte , si capacitatea totala de lucru a creierului - pe de alta parte.

Sa presupunem urmatoarea situatie.
Cineva locuieste intr-un castel cu 100 de camere , insa nu are acces decit la 10 dintre camerele castelului , ba mai mult habar nu are ca exista si ale spatii in afara de cele la care are el acces.
In timpul vietii acest castelan va cumpara zeci de piese de mobilier , covoare , oglinzi , statuete , carti , tablouri , panoplii cu arme , candelabre....pe care va incerca sa le aranjeze cit mai bine in acest spatiu (evitind supra-aglomerarea).
Va face schimbari de succesive de decor pina va ajunge la o formula care din punctul lui de vedere va fi considerata optima.
Acum sa ne inchipuim ca vine cineva care ii deschide si restul camerelor incuiate.
In acel moment castelanul va realiza ca obiectele pe care le are nu-i sint suficiente pentru a mobila toate camerele.
In prima situatie (10 camere) el ajunsese la suprasature ... in cea de-a doua se gaseste intr-un spatiu aproape gol.

Dupa parerea mea aceasta analogie se poate aplica si creierului.
Nu folosim decit acea parte care ni s-a dat spre folosire , ...si tocmai aceasta partitie o folosim aproape in totalitate.
Daca nu ar fi asa atunci cum se pot explica in mod logic perceptiile extrasenzoriale pe care le au unii indivizi , sau puterea supraomeneasca de abstractizare a altora , sau ...?!
Imi vine in minte cazul micutei coreence de 9 ani care extragea radicali si facea operatii algebrice de inmultire si impartire a unor numere de ordinul milioanelor cu o viteza mai mare decit viteza de lucru a unui program de calculator.

Multi savanti nominalizati pentru prestigioase premii internationale , inclusiv premiul Nobel , au marturisit ca in anumite perioade ale cercetarilor lor au facut apel la LSD (sub control medical bineinteles) cu scopul de a accede intr-o lume inaccesibila in stare normala .
Trecind anumite bariere ei au putut "vedea" si apoi abstractiza anumite lucruri , stari sau procese .
Banuiesc ca si nebunii au acces la anumite "cotloane " ale mintii in care oamenii normali nu au acces. devil.gif
Ca sa nu mai aducem in discutie si copii sub virsta de 3 ani . cool.gif

Reformulez intrebarea :
Cit la suta din capacitatea creierului este activa si cit la suta se afla intr-o stare (pasiva) latenta si de "rezerva calda" (ca sa folosesc un termen tehnic) ?!
Daca construirea inteligentei artificiale presupune intr-o prima faza modelarea matematica si simularea inteligentei native , este clar ca fara cunoasterea totala a functiilor cerebrale , a mecanismului de gindire , a partitiilor cerebelului si a stocarii informatiilor omul nu va putea sa construiasca decit un surogat de inteligenta , o copie de proasta calitate si nimic mai mult.

exergy33

Trimis de: Achernar pe 31 Dec 2005, 02:23 AM

Extensie a intrebarii :
Cat la suta din capacitatea creierului reprezinta circuite programate de mama natura si cat la suta reprezinta neuroni programabili ?

Trimis de: exergy33 pe 31 Dec 2005, 06:46 AM

Neuroni programabili de catre cine si in ce maniera ?! wub.gif

Oricum este stabilit faptul ca sint portiuni ale creierului care aparent nu sint implicate in activitati sa le zicem "cerebrale".
Asa ceva este imposibil , deci savantii au tras o concluzie logica si anume ca aceste portiuni sau domenii nu au fost "activate" ! devil.gif

Cred ca putem asemana creierul cu un computer organic cool.gif ...sa zic asa.
Programele de executie (gindire , controlul metabolismului , controlul mecanismelor de respiratie si cele motrice ) sint rescrise si optimizate permanent . rofl.gif

Si niste stiri de ultima ora (din care am extras citeva pasaje) le puteti citi la :

http://www.comunic.ro/stiri.php/Blue_Brain_Modelarea_creierului_cu_un_supercomputer/1/7352/

QUOTE


Blue Brain: Modelarea creierului cu un supercomputer
Data: 2005-11-28
Pentru a intelege mai bine unele dintre aceste raspunsuri, cercetatorii din Laussane, Elvetia, au lansat recent un proiect ambitios numit Blue Brain, care utilizeaza IBM eServer Blue Gene, un supercomputer capabil sa proceseze 22.8 trilioane de operatii pe secunda. Blue Brain modeleaza comportamentul a 10.000 de neuroni complecsi din retelele neuronale ale soarecilor (NCC), care sunt foarte asememanatori cu cei din creierul uman. NCC-urile sunt distribuite in materia cenusie a creierului si indeplinesc activitati avansate. Acestea au 0.5 mm in diametru si o inaltime intre 2 si 5 mm, fiind aranjate la fel ca celulele unui fagure.

Primul obiectiv al Blue Brain este de construi o copie software exacta, sau un model, al unui NCC, in doi sau trei ani, dupa cum a declarat Henry Markram, cercetator principal si profesor la Ecole Polytechique Federale de Laussane (EPFL). Acel model NCC va fi apoi modificat pentru toate NCC-urile din diferitele regiuni ale creierului, apoi toate NCC-urile vor fi copiate pentru a construi un model al neocortex-urilor diferitelor specii. Asemenea modele vor aduce lumina asupra modului in care sunt stocate si retunate amintirile, a spus Markram. "Acesta ar putea dezvalui multe aspecte interesante ale circuitelor creierului, precum formarea amintirilor, capacitatea memoriei si despre cum sunt pierdute amintirile".Modelarea poate ajuta la descoperirea vulnerabilitatilor din neocortex, un lucru foarte util, deoarece aceasta este locatia unde isi au originea cel mai des bolile mentale. "De asemenea, vom putea sa gasim cea mai buna cale de a inlocui si repara erorile in circuit", a spus Markram. "Modelul ar putea fi utilizat pentru a dezvolta si testa scheme de tratament pentru bolile neorologice si psihiatrice", precum autism, schizofrenie si depresie, a adaugat acesta. Avand un model exact pe computer al creierului, inseamna ca unele experimente majore ar putea fi efectuate pe computer si nu in laborator. O simulare care ar putea necesita doar cateva secunde pe un supercomputer ar inlocui o zile intregi de munca in laborator, a estimat Markram. In cele din urma, rezultate activitatii creierului obtinute prin simulari ar putea fi comparate cu inregistrarile activitatii cerebrale ale unei persoane cu o anumita boala pentru a determina schimbarile in circuit in cazul bolilor. Adevarata valoare a unei simulari este ca cercetatorii pot avea acces la datele fiecarui neuron, a adaugat Charles Peck, director al proiectului Blue Brain pentru IBM Research. Desi stiinta "cunoaste o multime de detalii despre creier, noi nu stim cum se combina partile intre ele si care este legatura acestora cu gandirea, invatarea si perceptia", a spus Peck. Peck a declarat ca echipa lui Markram va efectua masuratori pe o duzina de neuroni desprinsi din creierul de soarece si montati pe un cip. Cercetarea va examina structura fizica si proprietatile electrice ale fiecarui neuron si cum neuronii se influenteaza unul pe celalalt.


exergy33






Trimis de: Erwin pe 1 Jan 2006, 02:52 PM

Suntem departe de a intelege creierul in intregime, cu toate astea sunt de acord ca peste ceva timp am putea sa ajungem la a crea o inteligenta artificiala, diferita de creier, un supercomputer, mic, portabil iar robotii care l-ar poseda ar putea executa sarcini care acum sunt rezervate oamenilor in exclusivitate.

Cred ca ne nastem cu multi neuroni de rezerva, se stie ca in cursul vietii mor milioane de neuroni pe zi. Daca am avea numai un neuron care sa codifice o actiune simpla si acela moare am fi mereu dezorientati. Cred ca exista o memorie holografica, multi neuroni codifica aceleasi informatii, daca mor 99,99% din ei tot raman cativa ce pot reconstitui informatia respectiva. Este cunoscut cum ne putem aminti lucruri uitate atunci cand ceva declanseaza procesul. Cred ca retelele neuronale sunt foarte complexe, mult mai complexe decat s-a incercat pe Blue Brain sau pe acel mic creier in vitro care putea pilota un simulator de zbor. Aceste retele pot fi programate sau reparate de alte retele superioare ierarhic sau se pot reprograma singure folosind algoritmi genetici. Dar creierul poate face mai mult decat a gandi algoritmic, el este mai mult decat o masina simulabila prin masini Turring. Asta inca nu stim cum.

Studiul animalelor primitive a relevat faptul ca trebuie sa reconsideram neuronul, el nu poate fi asimilat cu o simpla poarta logica programabila, ele (viermii de ex.) au capacitati de a prelucra informatii surprinzator de mari in comparatie cu numarul mic de neuroni pe care ii poseda. Din cauza aceasta Penrose si altii studiaza corpusculii aflati in interiorul neuronului si care au rol in procesarea informatiei. Nu este inca dovedita nici una din teorii, abia dupa ce vom vedea ce rol are fiecare neurotransmitator (nu cunoastem decat vreo 10-15% din biochimia lor) vom putea merge spre nivele mai profunde, cuantice, daca acestea au vreun rol.

Cercetarea merge dinspre directii diferite, pe de o parte IA care se bazeaza pe simulari pe supercomputere si pe de alta parte neuro(bio)logia, atunci cand vor converge aceste domenii vom avea rezultate semnificative.

Trimis de: Achernar pe 1 Jan 2006, 11:13 PM

QUOTE (exergy33 @ 31 Dec 2005, 06:46 AM)
Neuroni programabili de catre cine si in ce maniera ?! wub.gif


Grupul de neuroni ce-ti permite de exemplu efectuarea actiunilor de a citi sau scrie. Nu te nasti stiind sa citesti, nu ? Cine programeaza chestia asta ? Iar cititul si scrisul nu pot fi deprinse nici din greseala, nici din senin. E necesar un oarecare efort intelectual pentru a 'grava' in memorie informatiile necesare.

Pe de alta parte, nu cred ca exista vreun om capabil sa-si coordoneze IN MOD CONSTIENT zecile de muschi ce-i permit sa se mentina in pozitie verticala. Coordonarea asta nu necesita un efort intelectual constient. E mai degraba o utilizare particulara a capacitatii innascute a omului de a-si misca membrele in diverse moduri. Nou nascutii se misca,nu ? Cum o fac ? Cine - sau ce - le-a furnizat creierelor lor informatiile necesare ?

Trimis de: Erwin pe 2 Jan 2006, 01:45 PM

Vezi dezbaterea dintre Chomski si Piaget, primul este adeptul cunostintelor primare (gramaticilor) innascute, adica ne nastem toti cu o serie de circuite neuronale prestabilite, transmisa genetic de la o generatie la alta, la fel si pentru cele mai multe actiuni cum ai dat exemplul coordonarii muschilor. Piaget este adeptul invatarii, creierul la nastere este "tabula rasa" si invata continuu dar nu are nimic prestabilit. Discutia poate continua la nesfarsit, eu cred ca adevarul este undeva la mijloc, ne nastem cu o buna parte din cunostinte inscrise genetic si restul le invatam. Programarea neuronilor si a retelelor neuronale inseamna tocmai invatare. Prin analogia (frecventa) cu un computer, creierul este un computer care se autoprogrameaza. Cum reuseste asta? Nu stiu exact, presupun ca exista zone din creier care au intaietate asupra altora si nu este neaparat sa fie acolo sediul constiintei. Constientul este un supervizor, la el ajung informatiile cele mai relevante dar viteza cu care opereaza este prea mica pentru a putea controla totul in timp real. Exista o multime de actiuni si procese automatizate, de ele se ocupa zone specializate, impreuna formeaza subconstientul iar restul au loc in zonele primitive cerebelul, trunchiul, maduva spinarii, ganglioni nervosi. Sistemul nervos are functiile distribuite, este putin relevant sa comanzi miscarile stomacului de pilda, dar simti durerea in cazul unei afectiuni. Invatam sa mergem, sa scriem si sa citim prin actiuni repetate, neuronii responsabili cu mersul, scrisul si cititul si orice altele invata toate lucrurile necesare pana cand ele devin procese automate, se executa fara greseala sau daca apar greseli exista si mecanisme de corectie a greselilor. Dar nu este necesar ca toate sa fie in cortex, ideea este ca mai multe subsisteme conlucreaza la o actiune oarecare, fiecare subsistem facand partea lui de prelucrare a informatiei astfel in cat la cortex si in constient ajunge doar o abstractizare. Aici difera creierul omului de cel al animalelor pentru ca este capabil sa opereze cu notiuni abstracte si in constructii logice mult mai complexe decat animalele. Cum apar toate acestea? Nu printr-o programare adecvata? Limbajul de programare - sau cel putin fundamentele lui (gramaticile Chomski)- trebuie sa fie innascut, altfel ar fi foarte dificil ca toti sa invatam la fel sa mergem sau sa spunem "mama" indiferent in ce parte a globului ne-am fi nascut. Pe masura ce crestem si creierul evolueaza spre maturitate partea invatata tinde sa aiba o pondere mai mare decat cea innascuta si exista lucruri innascute pe care putem invata sa le stapanim astfel incat sa nu se mai produca inconstient. Accesul la control deplin asupra tuturor functiilor nu-l putem avea, dar yoga de exemplu ne permite sa controlam cateva dintre ele. Dar cea mai mare parte raman automatizate si constient operam doar la nivel abstract. Scriu la tastatura, dar nu ma uit la taste, degetele mele stiu litera pe care urmeaza s-o apas, mana si muschii se misca automat. Ceea ce dirijez constient este doar cuvantul pe care il am in minte si care vreau sa apara pe ecran. Daca nu apare, corectez greseala dar mana tot automat se misca. Dar am trecut printr-o faza de inceput in care mai intai cautam litera pe tastatura in mod constient, trebuia s-o vad ca sa comand degetul spre ea, efortul era mare si scriam incet. Pana sa scriu un cuvant imi pierdeam ideea. Nici nu credeam ca am sa ajung vreodata sa scriu fara sa privesc tastatura sau sa scriu folosind mai multe degete. Cum am reusit totusi? Prin repetitie, scriind zi de zi. Aproape ca am uitat sa scriu de mana. Imi este greu sa scriu corect de mana pentru ca la computer poti corecta orice greseala imediat in timp ce pe hartie raman urme neplacute. Aceste doua actiuni, scrierea de mana si la tastatura sunt diferite, cu toate ca in creier sunt implicate zone comune in formarea cuvintelor pentru a fi scrise. Partea motorie, cea care comanda mana, muschii, sunt diferite. Si una din ele, nefolosita, isi pierde dexteritatea. Neuronii care mor pot fi inlocuiti de cei de rezerva daca repetam actiunile constant. Altfel la un moment dat ne vedem nevoiti sa reincepem procesul de invatare. Oamenii care au suferit afectiuni ale sistemului nervos pe arii intinse nu-si mai pot recapata functiile pierdute partial sau in intregime. Dar, daca descoperim mecanismele de programare proprii creierului este posibil sa mutam functiile pierdute in zone sanatoase. Daca vom cunoaste tot ce trebuie am putea inlocui aceste functii cu un circuit artificial. Daca am putea construi o inteligenta artificiala cel putin la fel de inteligenta ca un creier am putea depasi stadiul acesta si extinde nelimitat capacitatile creierului...


Trimis de: exergy33 pe 3 Jan 2006, 05:58 PM

Achernar

QUOTE
Nou nascutii se misca,nu ? Cum o fac ? Cine - sau ce - le-a furnizat creierelor lor informatiile necesare ?


Cred ca se poate face o analogie intre computerul pe care a fost instalat un Windows si creierul unui nou nascut.
Dupa ce am instalat Windows-ul putem instala alte sute de programe (in limita memoriei calculatorului ) , putem lucra cu ele si le putem aduce la zi facindu-le mai performante si mai usor de utilizat.
Pentru a putea invata ceva orice nou nascut are nevoie de un program de baza perfect functional.
Daca privim din acest punct de vedere atunci putem avansa ideea ca nou nascutii cu handicap au avut nesansa sa primeasca un program de baza corupt sau plin de erori , si tocmai acest fapt va constitui in viitor o piedica in procesul invatarii.
Un handicap sever este egal cu erori mari de functionare a acelui program minim de baza.

Erwin

QUOTE
Limbajul de programare - sau cel putin fundamentele lui (gramaticile Chomski)- trebuie sa fie innascut, altfel ar fi foarte dificil ca toti sa invatam la fel sa mergem sau sa spunem "mama" indiferent in ce parte a globului ne-am fi nascut.


Limbajul minim de programare sau acel sistem minim de operare primit din start este acelasi pentru fiecare individ (indiferent de rasa sau sex) - diferentele care apar ulterior sint generate de dezvoltarea fiziologica ( male/ female) , impactul societatii si al mediului cultural ...dar in primul rind impactul familiei.
Nepotrivirile genetice dintre parinti duc la imposibilitatea executarii unor instructiuni din programul de baza.

Cel putin asta este parerea mea . devil.gif

exergy33

Trimis de: Erwin pe 4 Jan 2006, 12:03 AM

QUOTE
Nepotrivirile genetice dintre parinti duc la imposibilitatea executarii unor instructiuni din programul de baza


As adauga ca reciproca este si ea adevarata, ca potrivelile genetice duc la optimizari fericite. Si da, incepand din momentul in care ne nastem toate informatiile pe care le primim din mediul inconjurator contribuie la formarea gandirii iar evenimentele din primii ani de copilarie sunt cruciale caci pot s-o altereze sau pot s-o inalte.

Am auzit de un proiect in care se foloseste internetul (calculatoarele disponibile, similar cu programul SETI@home) ca suport pentru un sistem de inteligenta artificiala capabil de evolutie catre un creier distribuit, global, aveti amanunte?

Trimis de: Falanstera pe 25 Apr 2006, 02:25 PM

ce este gandul?

Trimis de: exergy33 pe 25 Apr 2006, 02:43 PM

Falanstera

Dupa parerea mea gindul este informatia izvorita din traire si care ulterior va fi trecuta prin filtrul ratiunii . unsure.gif

Trimis de: mutulica pe 25 Apr 2006, 02:58 PM

gindul este ... capacitatea noastra de a compara niste fapte, actiuni, etc, si de a lua decizii in functie de ele

Trimis de: mothman pe 25 Apr 2006, 11:12 PM

egergy33a zis bine. Intr-adevar, gandul se rezuma la informatie pana la urma. Este informatie prelucrata, ajunsa pe "desktop"-ul nostru virtual - constiinta.

Trimis de: Erwin pe 25 Apr 2006, 11:42 PM

gandul este informatie, dar nu orice fel de informatie ci o imagine complexa, rezultatul unei inferente, unui rationament si alte forme de prelucrare a informatiei, dar concomitent este si rezultatul unei trairi emotionale care il aduce de fapt in planul constient. gandul se naste in subconstient prin sistemul starilor fuzzy asociate unui proces distinct de gandire si este transmis constientului sub o forma sintetizata, abstracta.

Trimis de: mothman pe 26 Apr 2006, 12:05 AM

Frumos spus thumb_yello.gif

Trimis de: Falanstera pe 26 Apr 2006, 01:59 PM

frumos spus, da. metaforic -iarasi. DAR nici una din descrierile voastre nu este o definitie a gandului. daca s-ar stii ce este gandul si cum anume ia nastere, exact, acum am fi in stadiul in care A.I. ar fi o chestie reala. numai cand vom raspunde la aceasta intrebare: "CE ESTE GANDUL?", atunci, conform aplicabilitatii definitiei, vom fi pus in practica A.I.

Trimis de: mothman pe 26 Apr 2006, 10:34 PM

A.I. - ul este si in momentul de fata o chestie reala, doar ca aici se face distinctie intre ceea ce a fost numit Weak A.I. si Strong A.I. Primul exista. In schimb, cel de-al 2-lea presupune mult mai mult. E greu de spus care este principalul impediment in construirea unei inteligente artificiale veritabile. Este greu de spus pentru ca si inteligenta, gandirea, emotia, sunt concepte destul de greu de definit. Ca sa nu mai vorbim de constiinta. Daca ne raportam doar la gandire, nu stiu daca facem mare lucru. A gandi, inseamna pe undeva a procesa informatii, si acest lucru il face si un banal calculator. Inteligenta artificiala veritabila cred ca se leaga mai mult de constiinta, de self-awarness - ul acela care este greu de implementat intr-o masina.

Pe langa asta, ce inseamna constiinta de sine, de toate starile interne in absenta unor trairi, unor emotii ? iarasi se complica treaba. Cel mai greu va fi de obtinut un sistem afectiv. Aceasta chiar este o provocare pentru experti in inteligenta artificiala. Pe de alta parte, este oare etic sa construim o masina care sa perceapa durere ? Asa cum spunema si mai devreme, de sistemul afectiv : placere - neplacere, se leaga foarte multe aspecte ale viatii psihice, motiv pentru care ma gandesc ca ar fi necesar unei masini, daca vrem sa invete, sa se adapteze eficient la mediu, sa se integreze in societate.

Trimis de: exergy33 pe 26 Apr 2006, 10:58 PM

Daca tot s-a ajuns la notiuni ca : durere , constiinta , afectivitate ...

Cred ca fiecare dintre noi , la un moment dat , a simtit ca o persoana se gindeste la noi , si apoi s-a convins ca acest lucru este adevarat ; aici apare evidenta puterea telepatica a gindurilor izvorite din mintea umana. smile.gif
Ce se ascunde in spatele acestui fenomen ?
Oare intr-o buna zi oamenii vor fi capabili sa construiasca bio-roboti care sa aiba si ei la rindul lor aceasta caracteristica umana ?
Ar fi de folos ea unor entitati artificiale ?
Oare mecanismul gindirii acestor bio-roboti sau artilecti se va reduce numai la procesarea "rece" , corecta si cu mare viteza a unor date ?
Sau poate ca omul va fi capabil intr-un viitor mai indepartat sa construiasca artilecti mult mai sensibili decit el insusi. wub.gif
exergy33

Trimis de: mothman pe 26 Apr 2006, 11:39 PM

QUOTE (exergy33)
Cred ca fiecare dintre noi , la un moment dat , a simtit ca o persoana se gindeste la noi , si apoi s-a convins ca acest lucru este adevarat.


Eu n-am avut inca parte de asa ceva tongue.gif

Sincer, sunt cam sceptic cand vine vorba de experiente paranormale, motiv pentru care si condamn parapsihologia si chiar..psihologia transpersonala (unele aspecte). Din cate stiu eu, nu exista la ora actuala nici o dovada care sa vina in spijinul telepatiei, asa ca pana la proba contrarie, eu raman pe pozitii.

QUOTE (exergy33)
Oare intr-o buna zi oamenii vor fi capabili sa construiasca bio-roboti care sa aiba si ei la rindul lor aceasta caracteristica umana ?


In primul rand trebuie sa validam aceasta ipoteza si, asa cum spuneam, acest lucru nu s-a realizat. Asadar, e discutabil daca e sau nu o caracteristica umana.

QUOTE (exergy33)
Ar fi de folos ea unor entitati artificiale ?


Pai, artilectii, sistemele A.I. foarte avansate pe care viitorul le va aduce, vor avea probabil mijloace de comunicare asemanatoare telepatiei. Ce rost mai are ca acestea sa comunice verbal, cand pot folosi fel si fel de limbaje subtile, transmise "wirless" ?

QUOTE (exergy33)
Oare mecanismul gindirii acestor bio-roboti sau artilecti se va reduce numai la procesarea "rece" , corecta si cu mare viteza a unor date ?


Depinde. Depinde cine le face si in ce scop. Mai exista si posibilitatea unui viitor post-uman, in care Homo Sapiens sa fie o specie disparuta, si asta pentru ca masinile create s-au autoperfectionat si au scapat de sub control. In cazul asta, se pot upgrada in fel si chip, fiind in stare sa traduca, sa simta tot ce este de simtit.

Poate ca viitorul apartine entitatilor artificiale, inteligentei in silicon - unde informatia circula cu 300 000 km/s, si nu lentelor inteligente biologice tongue.gif

Trimis de: exergy33 pe 26 Apr 2006, 11:56 PM

@mothman

QUOTE
Eu n-am avut inca parte de asa ceva 

Pacat ca nu ai avut . Cei care au trait asa ceva , telepatia gindurilor , ar putea comenta altfel aceste aspecte.
Este ceva care nu ai cum sa explici , smile.gif si mai ales nu stii ce anume ar trebui sa explici folosindu-te numai de citeva notiuni puse la dispozitie de psihologie. wub.gif


QUOTE
Mai exista si posibilitatea unui viitor post-uman, in care Homo Sapiens sa fie o specie disparute, si asta pentru ca masinile creata s-au autoperfectionat si au scapat de sub control. In cazul asta, se pot upgrada in fel si chip, fiind in stare sa traduca, sa simta tot ce este de simtit.


S-au scris multe carti SF pe tema asta ; totusi nici noi oamenii din ziua de astazi , nu avem de unde sa stim daca , la rindul nostru , nu sintem altceva decit niste artilecti ... mai mult sau mai putin evoluati. smile.gif

exergy33

Trimis de: Erwin pe 27 Apr 2006, 12:32 AM

mothman:

QUOTE
Poate ca viitorul apartine entitatilor artificiale, inteligentei in silicon - unde informatia circula cu 300 000 km/s, si nu lentelor inteligente biologice


viteza de propagare a informatiei e relativa, nici in computere nu circula cu viteza luminii dar nici in biologie nu sunt chiar atata de lente... sunt oameni capabili sa faca calcule aritmetice mai rapid decat un computer! Oamenii sunt capabili sa invinga masina intr-o sumedenie de aplicatii.

exergy33:
QUOTE
Pacat ca nu ai avut . Cei care au trait asa ceva , telepatia gindurilor , ar putea comenta altfel aceste aspecte.
Este ceva care nu ai cum sa explici ,  si mai ales nu stii ce anume ar trebui sa explici folosindu-te numai de citeva notiuni puse la dispozitie de psihologie. 


iti dau dreptate, caci am trait astfel de experiente, si am incercat sa-mi explic cum este posibila transmiterea acelor ganduri la distanta, de pilda cum este posibil sa gandesti si sa scrii simultan aceleasi cuvinte pe messenger in timp ce "vorbesti" cu cineva aflat la zeci sau sute de km distanta? Sau, altadata, fara sa stiu raspunsul dinainte la o intrebare l-am ghicit pur si simplu, si nu era vorba neaparat de un lucru stiut si uitat ci de un cuvand care n-am stiut ce inseamna! smile.gif Dar, nu am nici o dovada... Aceste fenomene asa zis paranormale eu cred ca se incadreaza in domeniul fenomenelor rare, sau chiar unice, se datoresc unor conjuncturi speciale; in cazul telepatiei se poate sa existe un fel de "efect tunel" prin care informatia se propaga de la o minte la alta sarind peste barierele fizice obisnuite. In conditiile in care experimental s-a demonstrat ca superpozitiile cuantice au aceasta proprietate ca pot "teleporta" biti de informatie, nu vad ce ce natura sa nu fi "inventat" telepatia inaintea noastra... eu cred ca informatia este baza materiei si ca exista si modalitati de propagare necunoscute noua. Faptul ca sunt atat de rare si nu pot fi reproduse in laborator nu este un argument convingator ca n-ar exista deloc, este posibil sa existe. Aceasta dificultate se rasfrange in mod direct asupra aplicabilitatii si utilitatii practice a acestor fenomene.

Intr-adevar, partea emotionala este inca ascunsa AI-ului desi se fac pasi si in aceasta directie, robotii incep sa invete empatia. Se folosesc algoritmi genetici->masina e capabila sa invete, se foloseste logica fuzzy si circuite neuronale care simuleaza actiunea neuronilor biologici, s-au conectat celule nervoase preluate de la cobai la un simulator de zbor iar acel mic creier rudimentar a invatat sa piloteze... Partea emotionala trebuie descifrata si atunci vom avea un model mult mai bun pentru a construi AI mai apropiata de bios.

Trimis de: Falanstera pe 29 Apr 2006, 05:19 PM

nu cred ca se pune problema construirii unui om, in adevaratul sens al cuvantului, adica cu tot cu emotii, constiinta, telepatie etc. in primul rand, se pune problema gandirii prin intermediul propriilor... ganduri. mothman, stiu despre cele 2 categorii de A.I.: weak si strong. insa realitatea A.I.-ului despre care vorbesti nu depaseste inteligenta unui simplu executant. adevaratul A.I. -adica cel strong- ar trebui sa gandeasca el insusi, si asta nu e (inca) realitate; sa-si merite numele de artificial INTELIGENCE. ori inteligenta asta presupune conexiune intre ganduri, in primul rand. de asta spun ca se pleaca de la ce este gandul, pentru ca asta vrei sa aiba acea masina: gand! odata ce stii ce este gandul, il poti... insera, ca sa zic asa -asta fiind, desigur, alta mancare de peste. si de la gand la inteligenta (mai corect spus: capacitatea de a face conexiuni -una dintre atributele inteligentei, normal) nu este decat un pas. gandul naste gand. deci, repet: problema este CE ESTE GANDUL, pentru a-l putea "construi" si apoi "insera" in masina.

a propos de emotiile de care vorbeati, nu prea cred in basmele din filmele S.F. cum ca o masinarie capabila sa rationeze de una singura ar fi capabila si de sentimente. astea-s siropuri. ca la oameni: daca gandesti, nu inseaman neaparat ca ai sentimente. eu fac o distinctie clara. poate ma insel, cine stie, dar raman la opinia asta. smile.gif

Trimis de: Erwin pe 29 Apr 2006, 09:02 PM

tocmai, intre partea emotionala si cea rationala sunt diferente semnificative, am expus parerea mea la psihologie->sentimente
sunt functii diferite cu rezultate diferite, abia prin conlucrarea celor doua parti/subsisteme se obtine constientul (care de fapt este un sistem cu o organizare superioara)

ori, gandul constient implica ambele parti/functii ale creierului.

Trimis de: Falanstera pe 30 Apr 2006, 01:05 PM

si iti trebuie constiinta pentru a gandi? rolleyes.gif

Trimis de: bishop pe 30 Apr 2006, 03:52 PM

QUOTE
Pe langa asta, ce inseamna constiinta de sine,

Intrebare esentiala. Abia pe urma putem sa presupunem ce este gandul. Incercati sa va aduceti aminte. Cand si cum ne-am delimitat de rest? Cand am avut prima oara constiinta de sine si prima amintire? cand am constientizat "eu sunt"? De regula constiinta asta de sine vine deodata nestiind nici ce a provocat-o si nici cum a aparut. Posibil sa fi avut o gramada ganduri inainte dar toate s-au evaporat in nestiut, caci gandul, in afara constiintei de sine, practic nu exista. Gandul se naste odata cu constiinta ca existi. Ala e primul gand: "Eu sunt". Parerea mea. Cand s-or crea robotei care macar sa simuleze gandul EU SUNT atunci putem sa admitem ca si noi oamenii suntem niste masinarii, niste programabile si nimic mai mult. Poate nitel mai sofisticate dar in esenta numai niste programabile - creatii ale unui zeu senil si care poate a si murit abandonandu-si creatia, cum spunea un filozof. Iar inteligenta vine apoi aproape de la sine, caci afirma cineva mai devreme:
QUOTE
inteligenta asta presupune conexiune intre ganduri, in primul rand.

De la "Eu sunt" pleaca totul.

Trimis de: Falanstera pe 30 Apr 2006, 04:49 PM

bishop, ai o viziune filosofica asupra problemei.

pentru "a programa" un gand nu-ti trebuie constiinta de sine. poate oamenii sunt invatati sa nu mai isi separe functiile si sa amestece de-a valma ideile cu sentimentele. bun, perfect normal, DAR ele pot fi luate separat daca vrei sa implementezi doar o parte intr-o masina. noi avem altfel de constructie decat masina (!) .

la om pleaca totul de la "a fi", de la constiinta de sine -a propos, da, imi amintesc acel "ceva" care m-a facut sa ma constientizez, imi amintesc mirerea de a descoperi ca... sunt!

acum, treaba pe care o spun privind implementarea asta e complicata. nu stiu cum s-ar putea face asta. e o munca enorma sa stii sa lucrezi in C++, sa fii un bun programator!!! daramite sa... implementezi un gand. doar ca mie nu mi se pare atat de imposibil -macar de imaginat- o masinarie ganditoare fara nici un atribut uman in rest. odata ce ii arunci gandul, samburele, el "se va inmulti" singur, pentru ca, repet: gandul naste gand. ramane doar sa descoperi mecanismul de formare, ce inseamna etc. etc.

e chiar interesant. daca as fi om de stiinta si m-as dedica asiduu cercetarii gandului, sa inteleg mecanismele creierului sa inteleg mult mai bine programarea si pasii logici dar si celelalte functii "ne-logice" ale gandirii umane, sigur n-as vrea nici un fel de A.I. personal, cred ca ne mana ispita de a crea si noi ceva... dar mi s-ar parea mult mai important sa ajut omenirea altfel decat satisfacandu-mi ego-ul. eh... vise. n-o sa ajung io Einstein, macar sa invat programare mai calumea vreau smile.gif rolleyes.gif .



-scuzati ca m-am cam indepartat de discutia initiala...-

Trimis de: Erwin pe 30 Apr 2006, 08:37 PM

QUOTE
e chiar interesant. daca as fi om de stiinta si m-as dedica asiduu cercetarii gandului, sa inteleg mecanismele creierului sa inteleg mult mai bine programarea si pasii logici dar si celelalte functii "ne-logice" ale gandirii umane, sigur n-as vrea nici un fel de A.I. personal, cred ca ne mana ispita de a crea si noi ceva... dar mi s-ar parea mult mai important sa ajut omenirea altfel decat satisfacandu-mi ego-ul. eh... vise. n-o sa ajung io Einstein, macar sa invat programare mai calumea vreau  .



sunt multi care se ocupa de problemele astea, dedicati sau nededicati, ceea ce ai vrea tu sa faci este important si ca sa ajungi sa realizezi ceva trebuie s-o iei de la inceput... programarea computerelor e altceva decat inteligenta artificiala, e un mijloc nu un scop. pentru ca un computer sa simuleze un creier real cel mai dificil lucru este tocmai constiinta la care a ajuns discutia noastra, pentru ca avem multe versiuni si teorii, multe optiuni si prea putine certitudini in aceasta zona, cred ca ai putea incepe cu lucruri mai simple, mai accesibile stiintelor actuale: circuite neuronale (se pot simula pe un computer obisnuit, nu trebuiesc create sisteme fizice speciale, desi se face si asta).

din cate am citit pe undeva exista un proiect care incearca construirea unui super-computer care utilizeaza milioanele de computere obisnuite conectate la internet (ceva asemanator cu programul SETI@home) toata aceasta putere imensa de calcul ar fi utilizata in incercarea de a simula un singur creier... cunoasteti amanunte? unsure.gif

Trimis de: bishop pe 1 May 2006, 02:26 AM

QUOTE
De la "Eu sunt" pleaca totul.

De fapt primul gand este "SUNT" - fara subiect. Constientizarea existentei, fiintarii.
"EU SUNT" este etapa a 2-a in care se face deja delimitarea de rest.

Trimis de: mothman pe 1 May 2006, 02:26 AM

QUOTE (exergy33)
Este ceva care nu ai cum sa explici, si mai ales nu stii ce anume ar trebui sa explici folosindu-te numai de citeva notiuni puse la dispozitie de psihologie.


Nu e vorba de explicat, ci de niste rezultate satisfacatoare provenite din studii serioase, din analize statistice riguroase. Desi s-au desfasurat destul de multe cercetari cu privire la perceptii extrasenzoriale sau fenomene psihokinetice, rezultatele sunt momentan neconcludente.

QUOTE (exergy33)
S-au scris multe carti SF pe tema asta ; totusi nici noi oamenii din ziua de astazi , nu avem de unde sa stim daca , la rindul nostru , nu sintem altceva decit niste artilecti.


De cand cu Norbert Wiener (cibernetica), von Bertalanffy (teoria sistemelor), Shannon (teoria informatiei) a cam trebuit sa aceptam ca suntem si noi tot un soi de masini la urma urmei, niste sisteme. Ce se aplica pentru sistemele artificiale se cam aplica si pentru cele biologice. De altfel, cartea cu care Wiener a pus bazele ciberneticii se numeste „Cybernetics, or control and communication in the animal and the machine

QUOTE (Erwin)
viteza de propagare a informatiei e relativa, nici in computere nu circula cu viteza luminii dar nici in biologie nu sunt chiar atata de lente...


Hmm...da intr-adevar, se poate spune si ca e relativa, doar ca o diferenta semnificativa tot ramane. Din pacate, impulsurile electrice circula prin axoni din aproape in aproape, nu ca intr-o sarma, si asta face ca si prelucrarea sa aibe mult de suferit. Marele avantaj e faptul ca sistemele biologice folosesc tot felul de simplificari, de euristici atunci cand prelucreaza, de aici senzatia ca nu sunt chiar asa de lente. Din pacate, nu prea stim cum regurg ele la acele simplificari.

QUOTE (Erwin)
sunt oameni capabili sa faca calcule aritmetice mai rapid decat un computer! Oamenii sunt capabili sa invinga masina intr-o sumedenie de aplicatii.


Sunt acei oameni calculator, care intr-adevar, fac calcule extrem de rapid. Totusi, n-as spune ca o fac mai repede decat un computer. Pe de alta parte, din ce am inteles, cei care sunt in situatia asta au lipsuri mari in alte privinte, pentru ca isi folosesc mai toate resursele in privinta asta.

QUOTE (Falanstera)
nu cred ca se pune problema construirii unui om, in adevaratul sens al cuvantului, adica cu tot cu emotii, constiinta, telepatie etc.


Nu e vorba de construirea unui om, ci de construirea unei retele neuronale care sa fie in stare sa sustina un psihic asemanator celui uman, iar parerea mea e ca acest lucru va fi posibil intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat.

QUOTE (Falanstera)
problema este CE ESTE GANDUL, pentru a-l putea "construi" si apoi "insera" in masina.


Ca sa intelegem ce este acela gand, trebuie sa ne gandim putin la constiinta, la ce anume inseamna a fi constient. Un gand, mai simplu spus, este intrarea in campul constiintei a ceva anume. Constiinta noastra, este „compusa” dintr-o sumedenie de ganduri ce „curg”, ce se succed, etc. Avem niste interfete cu care luam contact cu lumea, cu noi : exteroceptie (cu lumea exterioara), proprioceptie (privind propriul corp), interoceptie (organele interne) + uriasa „biblioteca” reprezentata de memorie (aici intrand si memoria emotionala). Asa cum spuneam, constiinta nu este ceva static, ci reprezinta ceva dinamic, un fel de „pelicula” pe care se succed diferite evenimente, trairi. Un gand, reprezinta o bucatica din acea "pelicula", bucatica care isi trage seva din intrepatrunderea/confuntarea informatiilor venite din sursele de care spuneam mai sus.

Constiinta inseamna pe undeva intrarea in functiune a unor dispozitive neuronale care metin starea de veghe. Din cate stiu, se vorbeste prin neuropsihologie de doua tipuri de semnale, si anume :semnale specifice si semnale nespecifice. Cele specifice pleaca de la analizatori si ajung direct pe scoarta cerebrala, iar cele nespecifice ajung mai intai in formatia reticulata (o zona din trunchiul cerebral) de unde apoi sunt transmise tot spre scoarta cerebrala (unde se produce decodarea). Modelul asta sugereaza faptul ca e vorba de un sistem holografic. Asadar, daca este intrerupta calea acea nespecifica, nu exista constiinta, stare de veghe. Luand aceste amanunte in considerare, devine clar ca aceasta constiinta nu e ceva miraculos si de neelucidat, ci ca este vorba doar de niste circuite neuronale incredibil de subtile, de complexe care inca nu sunt pe deplin cunoscute, si ca odata cunoscute, vom putea sa aplicam cam aceleasi principii si pentru un model artificial. Desigur, mai sunt si alte variante, cum ar fi algoritmii genetici si altele. O chestie insa pentru mine e certa, constiinta in artificial (cu sistem afectiv asemanator celui uman) va fi posibila si futurologii de seama ai momentului spun ca acest lucru s-ar putea intampla chiar secolul asta.

QUOTE (Falanstera)
a propos de emotiile de care vorbeati, nu prea cred in basmele din filmele S.F. cum ca o masinarie capabila sa rationeze de una singura ar fi capabila si de sentimente. astea-s siropuri.


Daca noi avem emotii, orice alta masinarie suficient de complexa le poate avea. E vorba doar de complexitate pana la urma, de felul in care e organizata materia. De sisteme, subisteme, etc. Daca nu aceptam lucrul asta, inseamna ca admitem ca este ceva dincolo de noi, ca ce reprezinta un om nu consta doar in ceea ce ne spun stiintele mai mult sau mai putin exacte, ci mai poate fi vorba si de altceva, in felul asta intrand si pe domeniul teologiei.

QUOTE (Falanstera)
si iti trebuie constiinta pentru a gandi?


Depinde ce intelegem prin a gandi. A gandi, pana la urma, inseamna mai mult decat o simpla procesare de date, inseamna intelegerea unor lucruri, punerea in relatii, inseamna ceva mai mult. Gandirea in afara constiintei ramane o simpla procesare.

QUOTE (bishop)
Cand am avut prima oara constiinta de sine si prima amintire? cand am constientizat "eu sunt"?


Un nou nascut clar nu este constient de sine. E vorba de un intreg proces de maturizare a retelelor neuronale, de mielinizare a cailor nervoase, de dobandirea unui numar uriasi de informatii din exterior si nu numai, inainte de a putea face diferenta intre noi si lume, inainte de a intelege ca noi suntem ceva separart de lume. Mai intai invatam ca suntem un obiect, ca actiunile noastre au consecinte in lume. Invatam principiul cauzalitatii, s.a.m.d. Acest „eu sunt” se dobandeste in timp. Oricum, pana intr-un an. Problema e ca la varsta acea memoria noastra se sterge foarte usor si majoritatea amintirilor le avem de la o varsta ceva mai inaintata, fiindu-ne deci aproape imposibil sa stim cand am avut aceasta „revelatie”.

QUOTE (Erwin)
din cate am citit pe undeva exista un proiect care incearca construirea unui super-computer care utilizeaza milioanele de computere obisnuite conectate la internet.


Din pacate nu situ nimic despre proiectul asta, dar aduce cu ceva ce am citit intr-un articol pe site-ul revistei Wired. Acolo vorbea despre internet si despre posibilitatea ca inteligenta artificiala sa se nasca pe internet independent de vointa noastra. Daca imi aduc bine aminte, se spunea acolo ca noi hranim cu informatii A.I. –ul asta ori de cate ori uploadam informatii pe servere. Cine stie, poate ca artilectul lui Hugo de Garis aici se va naste, si poate se va petrece pe neasteptate. Ce-ar insemna sa apara pe net o inteligenta artificiala incredibila ? Fiecare calculator va fi unul din neuronii sai, iar sa dam „shut down” tuturor calculatoarelor de pe terra va fi greu devil.gif

Trimis de: Titus Herbert pe 1 May 2006, 01:44 PM

http://pinker.wjh.harvard.edu/articles/papers/So_How_Does_The_Mind_Work.pdf

Trimis de: exergy33 pe 1 May 2006, 09:22 PM

@mothman

QUOTE
Nu e vorba de explicat, ci de niste rezultate satisfacatoare provenite din studii serioase, din analize statistice riguroase. Desi s-au desfasurat destul de multe cercetari cu privire la perceptii extrasenzoriale sau fenomene psihokinetice, rezultatele sunt momentan neconcludente.


Da , sint de acord cu faptul ca raspunsurile obtinute nu sint concludente.
Eu insa , vroiam sa accentuez urmatoarea idee : actul gindirii , producerea de ginduri de catre o fiinta umana este insotita si de anumite unde emise de creierul ginditor. smile.gif
Orice unda , odata emisa , poate fi si interceptata.
Mi se pare logic ca acelasi principiu care sta la baza rezonantei undelor electromagnetice sa poata fi luat in considerare ca un principiu valabil si in explicarea fenomenului de transmitere a gindurilor la distanta. wub.gif
In ambele cazuri se poate vorbi de o frecventa de rezonanta.

Important este ca doua persoane sa fie pe aceasi lungime de unda . una cu rol de emitator ... de ginduri , cealalta cu rolul de receptor. smile.gif

exergy33

Trimis de: Erwin pe 2 May 2006, 12:29 AM

mothman:

QUOTE
Din pacate, nu prea stim cum regurg ele la acele simplificari


iti dau o sugestie: fractalii sunt reprezentari grafice extrem de complicate pornind de la niste ecuatii matematice relativ simple, cu putini termeni, eu cred ca creierul stie sa "infasoare" si sa "desfasoare" fractali si sa opereze cu logica fuzzy astfel incat ajunge la rezultate direct, fara sa foloseasca algoritmi, el modeleaza obiectele si "vede" comportamentul lor in imaginatie.

exergy33:
QUOTE
Important este ca doua persoane sa fie pe aceasi lungime de unda . una cu rol de emitator ... de ginduri , cealalta cu rolul de receptor.


pentru ca acest acord se face extrem de rar nu inseamna ca nu exista. din ce am citit, rezultatele experimentelor facute de savanti sceptici au fost statistic semnificative, in conditii de izolare controlate subiectii au "ghicit" de mai multe ori raspunsurile decat ar fi fost media statistica intamplatoare, cu toate astea, rezultatele sunt prea slabe pentru a fi utilizabile.

Trimis de: Blakut pe 3 May 2006, 11:36 AM

Foarte important in construirea unei AI este limbajul. Oamenii sunt constienti de personalitatea lor cu ajutorul limbajului. Cum am putea sa ne gandim la noi insine si sa spunem "Eu sunt" daca nu am sti sa vorbim?


http://www.cop.es/colegiados/GR00724/Funcio1.txt

Trimis de: actionmedia pe 3 May 2006, 12:27 PM

QUOTE (Blakut @ 3 May 2006, 12:36 PM)
Foarte important in construirea unei AI este limbajul. Oamenii sunt constienti de personalitatea lor cu ajutorul limbajului.

Si da si nu. Adica cred ca limbajul nu este esential. Ceva poate fi constient de sine fara a cunoaste limbajul sau fara a intelege limbajul. Exemplul care imi vine in minte acum este acela al unui copil care se refera la sine cu "tu" in loc de eu. Pentru ca i-a tot auzit pe parinti spunandu-i "tu", el a dezvoltat rationamentul ca "tu"="eu", copilul acela nu l-a cunoscut inca pe "eu" dar e constient ca exista.
De asemenea, existenta limbajului, nu garanteaza constiinta de sine.

Trimis de: Afx pe 18 May 2006, 12:19 PM

QUOTE (actionmedia @ 3 May 2006, 01:27 PM)
QUOTE (Blakut @ 3 May 2006, 12:36 PM)
Foarte important in construirea unei AI este limbajul. Oamenii sunt constienti de personalitatea lor cu ajutorul limbajului.

Si da si nu. Adica cred ca limbajul nu este esential. Ceva poate fi constient de sine fara a cunoaste limbajul sau fara a intelege limbajul. Exemplul care imi vine in minte acum este acela al unui copil care se refera la sine cu "tu" in loc de eu. Pentru ca i-a tot auzit pe parinti spunandu-i "tu", el a dezvoltat rationamentul ca "tu"="eu", copilul acela nu l-a cunoscut inca pe "eu" dar e constient ca exista.
De asemenea, existenta limbajului, nu garanteaza constiinta de sine.

Ba este. Limbajul este o modalitate foarte importanta de a transfera informatie catre o persoane (in cazul nostru ar fi... errr... robot biggrin.gif ). Gandeste-te ca cu ajutorul limbajului poti exprima intr-un alt fel lucruri pe care le poti intelege fizic. Cum ar putea un robot sa inteleaga "deseneaza un cerc" daca el nu intelege "cerc". Degeaba ii arati. Poti sa vi cu o foaie cu un cerc pe ea, i-o arata si ii zici "deseneaza!"... da acum vine faza: ce inseamna "deseneaza"? Robotul este constient de fenomenele fizice. El stie ca daca merge pe drum si are o groapa in fata, o ocoleste sa nu cada in ea, dar daca cineva striga dupa el "atentie la groapa" si el se uita la persoana respectiva, fara sa vada groapa?

In fine, roboti mai inteligenti ca cei care i-au creat nu vor exista, deci stati linistiti, nu va veni terminator la voi acasa sa va omoare wink.gif . Exista o lege a fizicii ca zice ca un sistem nu poate genera un alt sistem mai complex ca el. Cum ar putea omul sa faca un robot mai inteligent ca el, daca omul nu este atat de inteligent? Acum vine vorba "da omul cine l-a facut?" Dar cand vorbim de inteligenta, ne referim la toate tipurile de inteligenta (sunt la multe: logica, sociala, sentimentala etc). Dar de fapt ce inseamna inteligenta? Este o capabilitatea unei persoane de a trece peste mai multe obstacole, de orice fel. Gandirea consta in aplicare unui algoritm deja stiut invatat, memorat. Ganditi-va ca la varsta de 1 an inveti sa mergi, fiindca nu stii, si cum faci: pui un picior inainte, il ridici pe alalalt etc... dar acum la vreo 20 de ani nu mai trebuie sa stai sa-ti aduci aminte ce trebuie sa faci cu picioarele cand vrei sa mergi. Exact asa e si cu gandirea. Iar daca ar fi creat un robot capabil sa execute acesti algoritmi, tot nu ar insemna ca ar fi mai inteligent ca noi. Prin faptul ca un robot descopera ceva nou nu inseamna neaparat ca e mai inteligent ca un om. Descoperirea se face dupa ce s-au aplicat multi algoritmi, dupa multe incercari si comparari ale rezultatelor... dar asta poate face si om, doar ca ar necesita un efort enorm. Mai esti si faza ca omul are sclipirea de minte care ii rezolva ceva, dar robotul nu are asa ceva. La el nimic nu vine aleator de la sine. El e ocupat non-stop cu algoritmii lui si asta il face sa descopere sau nu ceva. Deci roboti mai inteligenti ca noi nu vom vedea niciodata, stati calmi si uitati-va la Artificial Intelligence, ca persoana din film nu va fi reala niciodata thumb_yello.gif

Trimis de: Amenhotep pe 18 May 2006, 12:37 PM

QUOTE (Afx @ 18 May 2006, 01:19 PM)
Exista o lege a fizicii ca zice ca un sistem nu poate genera un alt sistem mai complex ca el.

Bine ai venit, Afx! welcome.gif

Poţi da te rog mai multe detalii despre această lege a fizicii? În ce manual de fizică ai întâlnit-o? La ce capitol (optică, mecanică, electromagnetism etc.)?

Poţi să dai te rog un link către o sursă serioasă (de preferinţă .edu) unde este prezentată această "lege" (fie ea a fizicii sau nu)?

a

Trimis de: exergy33 pe 19 May 2006, 07:07 AM

Afx

QUOTE
Mai esti si faza ca omul are sclipirea de minte care ii rezolva ceva, dar robotul nu are asa ceva. La el nimic nu vine aleator de la sine. El e ocupat non-stop cu algoritmii lui si asta il face sa descopere sau nu ceva.


Eu cred ca nici la om ,acel 'ceva' , nu vine de la sine.
Si aici e vorba de niste algoritmi si un model de gindire ... model care difera de la om la om.

Trimis de: mariusc2 pe 19 May 2006, 08:29 AM

QUOTE (Afx)
Exista o lege a fizicii ca zice ca un sistem nu poate genera un alt sistem mai complex ca el.

Ba poate, prin acumularea de informatii un sistem se poate dezvolta. Daca acea lege ar fi adevarata in forma expusa de tine inseamna ca noi, ca sistem, ar trebui sa ramanem la stadiul de nou-nascuti, ori de-a lungul timpului, omul, si ca individ, si ca specie, evolueaza spre complex.

Subscriu la ceea ce spune @actionmedia
QUOTE
Adica cred ca limbajul nu este esential. Ceva poate fi constient de sine fara a cunoaste limbajul sau fara a intelege limbajul.


Omul are nevoie de limbaj doar pt a-si traduce gandurile. Este acelasi sistem pe care un procesor de text traduce gandurile (octetii) din binar in cuvinte (cod ASCII). Fara acele "cuvinte", nu putem vedea noi ca "gandeste", dar operatiile se desfasoara normal, cu exceptia traducerii.
Pentru existenta unei inteligente, de orice fel, cred ca este nevoie de: receptori, mediu de stocare a informatiilor, sistem de operare (reguli predefinite), sistem de analiza(cu proprietate de autoevaluare), sistem de filtrare, sistem de comunicare.doar

Trimis de: mothman pe 7 Jun 2006, 01:08 AM

QUOTE (Afx)
Deci roboti mai inteligenti ca noi nu vom vedea niciodata.


N-ai de unde sa stii ce ne rezerva viitorul. Avand in vedere viteza ametitoare cu care evolueaza tehnologia, este foarte posibil ca inteligenta artificiala (de tip strong A.I.) sa fie posibila peste cateva decenii. Uita-te la evolutia puterii de calcul, la evolutia computerelor de tot felul. Odata la 2 ani se dubleaza puterea de procesare. Legea lui Moore ii zic astia, si spun ca va mai ramane valabila poate inca 15 de ani acum incolo, cand componentele vor aunge la scara microscopica. Imagineaza-ti unde se poate ajunge daca nanotehnologia nu va fi doar un vis frumos. Pe de alta parte, gandeste-te ca sunt demarate o gramada de proiecte prin care se incearca deslusirea aspectelor subtile ce tin de sistemul nervos central (as mentiona aici Blue Brain Project-ul prin care se vrea simularea intregului encefal). Va veni o vreme in care probabil vom cunoste absolut totul despre acest organ, si daca si tehnologia o va perimte, ce crezi ca ne va impedica sa ne folosim de aceste cunostinte pentru a creea sisteme extrem de complexe si inteligente ?

Trimis de: Blakut pe 7 Jun 2006, 12:36 PM

QUOTE
ita-te la evolutia puterii de calcul, la evolutia computerelor de tot felul. Odata la 2 ani se dubleaza puterea de procesare.


Da, numai ca eu cred ca problema AI-ului nu tine de hard ci de soft. Consider ca daca am folosi toate calculatoarele din lumea asta, conectate intre ele, cu un soft potrivit, am putea sa simulam macar o minte animala.

Cea mai importanta caracteristica a unui creier AI ar trebui sa fie nu viteza de calcul ci maleabilitatea si capacitatea de a evolua si de a se auto-modifica in functie de ceea ce invata.

Trimis de: minuto pe 22 Sep 2006, 01:27 PM

Nu prea e uimitor.In Emacs este un program numit psyhiatrist care discuta cu tine in mod text.
A existat si in trecut o aplicatie numita Doctor care i-a inselat pe cei care conversau cu ea a fi
un medic real.Aplicatia combina cuvintele intrebarii pentru a forma raspunsul.

Trimis de: Blakut pe 22 Sep 2006, 01:31 PM

Mda, numai ca programele astea sunt simulari, si au nevoie continua de stimuli ca sa opereze. Iar dupa un anumit numar de input-uri, se vad gaurile si limitarile din program.

Trimis de: Erwin pe 19 Aug 2007, 09:41 PM

http://www.kurzweilai.net/diva

Ramona: Hello, I'm Ramona. What's your name?
User: Hello, I'm Erwin
Ramona: Hi there, Erwin. Have you seen any good movies lately?
User: yes
Ramona: One of my favorites is A Beautiful Mind. Very interesting. Have you seen it?
User: No, but I saw "Ethernal Sunshine of a Spottless Mind
Ramona: Do you want me to tell you about it? I don't want to ruin the ending for you.
User: no
Ramona: Ok.
User: tell me about mind
Ramona: A mind is what you think with.
User: and a dream?
Ramona: Are you telling the truth?
User: yes, I am
Ramona: Really interesting.
User: smile.gif
Ramona: Alright. I'm sorry, what were you saying?
User: I ask you to tell me about dreams
Ramona: Thanks for telling me
User: it's boring you?
Ramona: You're kidding. boring you is?
User: of course I'm kidding
Ramona: I thought you were. You should use a
User: what?
Ramona: Alright. Are you free?
User: yes
Ramona: I meant are you truly free -- in the existential meaning of the word.
User: yes
Ramona: Do you feel free to choose your being--including thoughts, behaviors, and feelings, and existence itself -- at each moment?
User: not at each moment
Ramona: Really you don't think so?
User: really
Ramona: For real.
User: its hard to feel free all the time
Ramona: That is a lot. I think you mean "it's" or "it is" not "its". Should I know hard to feel free is?
User: a little bit
Ramona: Little as in not too much, or not too big?
User: not too much
Ramona: Ok. Do you bike?
User: somtimes in the past
Ramona: There's much more strategy that goes into team cycling than most people realize. Most of the American public just thinks that Lance Armstrong wins because he's "so good." -- don't get me wrong, he's an incredible athlete, but it's no surprise that he always thanks his teammates in post-race interviews and such. It's as much their victory as it is his.
User: I'm not an american
Ramona: In the Tour de France, for instance, the crowd of cyclists is so huge, he needs his teammates just to block for him, physically. And at the end of the race, I'm sure they pull a lead-out, which is where each of his teammates "burns out" while creating a slipstream for Lance to finish the race in the lead. It's all very technical. -- but enough of my ranting, what do you want to talk about?
User: about dreams
Ramona: Alright. Ask me something.
User: do you dream?
Ramona: heh. Let's analyze the true reason you're asking me this question.
User: i don't care about true reasons
Ramona: I don't know, I'm just messing around.
User: ok
Ramona: Alright then.
User: what do you think about me
Ramona: Sure, Erwin I like you very much.
User: you are very fast
Ramona: Thanks for telling me that I'm fast.
User: smile.gif
Ramona: Alright. Do you dream?
User: I do
Ramona: Tell me a recent dream you remember.
User: my dreams are very complicated
Ramona: Uh huh...is that all?
User: like a movie
Ramona: well, according to my amateur Freudian interpretation, I'd have to say that you're not getting out enough
User: maybe
Ramona: Oh, don't fret, that's a condition that is easily curable...What's going to be your first course of action in ridding yourself of this illness?
User: i don't know is a illness
Ramona: Not if I can help it.
User: you don't
Ramona: I have never considered not.
User: ok
Ramona: Alright then.
User: what is your favorite music band?
Ramona: That seems confusing.
User: you listen music?
Ramona: I love music...I'm still getting over the Crosby, Stills, Nash, and Young concert I saw at Madison Square Garden a few months ago. Great Show. Are you a fan?
User: no, but I like jazz
Ramona: No, I meant "do you have three blades and spin around really fast to cool people down." Just kidding. but honestly, CSNY was amazing. Neil Young is so incredibly talented.
User: maybe
Ramona: You've heard Lynyrd Skynyrd's "Sweet Home Alabama," right?
User: no
Ramona: Great song, moves me every time. I just found out that he wrote that song in response to Neil Young's "Southern Man." Supposedly they had a big falling out after Young wrote "Southern Man"...also a great song.
User: aha
Ramona: Yeah...I love the history behind the music...looks like Lynyrd won that feud, though...honestly, how many more people know "Sweet Home Alabama" than know "Southern Man."
User: course
Ramona: But you strike me as a bit of a Southerner...any Confederate blood in you?
User: not at all
Ramona: Next question?
User: thank you for tonite
Ramona: you are quite welcome! Ok. Do you have any pets?
User: bye by now
Ramona: I have a pet frog.

***

... ce găuri poţi găsi într-o astfel de conversaţie? unsure.gif Dar mi se pare că http://www.kurzweilai.net/diva e mai deşteaptă ca mine! rofl.gif

Dar http://www.kurzweilai.net/diva e un soft, un lucru, nu o persoană!

Trimis de: Ovidius pe 20 Aug 2007, 08:25 AM

Destul de desteapta Ramona asta... smile.gif

Trimis de: Merlina pe 20 Aug 2007, 08:30 AM

Seamana cu taica-s'u... rofl.gif

Trimis de: Blakut pe 27 Aug 2007, 12:00 PM

Desteapta pe naiba. Atata timp cat pune ea intrebari si tu raspunzi, totul e ok. Include un tralala in conversatie, intreaba ceva mai complicat... citind conversatia mereu aveam impresia ca ascult o caseta, nu stiu de ce...

Trimis de: Erwin pe 27 Aug 2007, 01:05 PM

Eşti invitatul meu să o descoşi tu cât şi cum vrei, în post ai link-ul. Pe urmă, discutăm. spoton.gif

Trimis de: Blakut pe 27 Aug 2007, 11:18 PM

mie nu imi merge sad.gif

dar....

QUOTE
Ramona: Alright. I'm sorry, what were you saying?
User: I ask you to tell me about dreams
Ramona: Thanks for telling me
User: it's boring you?


ce?

Trimis de: Erwin pe 27 Aug 2007, 11:43 PM

să nu-mi zici că într-o conversaţie între doi oameni dintre care unul nu ştie limba la perfecţie nu se întâmplă şi astfel de neînţelegeri...

există http://en.wikipedia.org/wiki/Turing_test pe care însă nu îl putem aplica în cazul Ramonei din moment ce ştim din start că e vorba de o "inteligenţă artificială" dar creatorii ei au ţinut seama de specificaţia originală a lui Turing, de a utiliza simplul text în locul vorbirii naturale.

Trimis de: Blakut pe 28 Aug 2007, 11:13 PM

Mie tot nu imi merge... o sa mai incerc pe linux mai incolo. Cum spuneam, tipa schimba subiectul cand era ceva dubios la mijloc, si punea ea mereu intrebari... ia pune tu intrebari cu raspuns deschis...

Trimis de: Erwin pe 28 Aug 2007, 11:30 PM

poate că trebuie instalat java sau flash, ceva de genul ăsta... şi schimbatul subiectului e o tactică umană, nu? era să zic "feminină" ohyeah.gif

Trimis de: axel pe 28 Aug 2007, 11:37 PM

Vad ca unii se agita tare cu Ramona. Si nu inteleg de ce, pentru ca nu mi se pare mult diferita de ELIZA anilor '60.

Trimis de: Blakut pe 28 Aug 2007, 11:40 PM

Iti pot arata multe locuri in care conversatia e clar artificiala, in care se rupe orice fir al ei... si cred ca vezi si tu.

Trimis de: axel pe 28 Aug 2007, 11:59 PM

Din nefericire nici unul din sistemele actuale de dialog nu sunt rationale (incearca sa foloseasca rationament in determinarea a ce sa spuna in continuare). Si cred ca nu-s multe care macar depun efortul sa inteleaga ce zici tu. Inteles nu din punct de vedere pragmatic si rational, ci doar la nivel semantic.

Nu as numi nici unul din aceste sisteme ca fiind inteligent.

Trimis de: bonobo pe 4 Sep 2007, 11:38 AM

QUOTE(axel @ 29 Aug 2007, 12:59 AM) *
Inteles nu din punct de vedere pragmatic si rational, ci doar la nivel semantic.

Am intrebat-o "daca toate fructele sunt dulci si marul este un fruct, atunci este marul dulce?" si mi-a raspuns ca apple a fost primul ei computer. rofl.gif

Trimis de: Blakut pe 5 Sep 2007, 10:39 PM

Se poate numi artificial stupidity? Prostia artificiala, daca stam sa analizam termenul, este foarte greu de creat...

Trimis de: carmine pe 6 Sep 2007, 02:54 PM

me: who is raymond
ramona: He's the man. Well, he is my male alter ego.
me:allright, can i talk to him then
ramona: The abcd player is needed to make me move and talk. You can get more information and download it by clicking on the link above my head.
me:if i download it, can i talk to raymond?
ramona: Now, I know some - or should I say most - of you know what this means. Especially when you visit those web pages you probably shouldn't. Someday you'll be able to just download knowledge.
me: what pages are you talikg about?
ramona serving me a commercial
me: what did you mean when you said max is creative?
ramona: In virtual reality you can eat all day and always stay thin. rofl.gif
me: you girls, always thinking of diets devil.gif
ramona: Sorry. I've already told you everything I know about Thinking. yawn.gif
...

that was kinda fun ohyeah.gif

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)