Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Exploratorium _ Discutii Despre Utilizarea Corecta A Armelor

Trimis de: Hampu The Great pe 29 Jun 2004, 07:33 AM

Revin asadar prieteni reluand ca baza de discutie primele mele disertatii de pe celalat topic.
Reamintesc ca intreaga mea initiativa o datorez unuia din prietenii mei de pe acest site, care a avut nobletea sufleteasca sa ma ajute sa imi procur o enciclopedei a armelor de mana, tocmai de la Londra.
Este un exemplar recent, de o remarcabila calitate, a carui intelepciune ma grabesc la randul meu sa o impart tuturor celor interesati.
Avand alaturi un asemenea aliat redutabil pot sa incerc acum sa dau curs unei dorinte mai vechi pe care am avut-o inca de la inceput pe acest site: voi prezenta pentru cei care doresc sa afle cateva principii de baza a armelor de foc, in asa fel incat, atunci cand situatia o va impune (and may that day never comme) ei sa poata stii sa actioneze o arma, chiar daca nu au avut niciodata asa ceva in mana.

Nu pot incepe altfel decat prin prezentarea celor 12 reguli fundamentale denumite si "de aur" ce trebuiesc respectate la manevrarea armelor de foc:


1. Manevrati orice arma ca si cum ea ar fi incarcata si periculoasa. Daca cineva va da o arma pentru a o putea privii mai indeaproape, asigurandu-va ca ea este descarcata nu il credeti, verificati inca odata singur daca ea este sau nu icarcata.

2. Totdeauna pastrati teava unei arme intr-o directie nepericuloasa.
Orice arma, in orice situatie trebuie mereu considerata incarcata si periculoasa. Nu indreptati niciodata arma catre o persoana sau catre o alt fiinta. cool.gif

3.Tineti totdeauna degetul in afara garzii tragaciului, si utilizati intotdeauna piedica armei.
Degetul nu trebuie sa ajunga in interiorul garzii tragaciului decat atunci cand doriti sa executati efectiv tragerea.

4. Nu va jucati niciodata cu o arma; nu incercati sa imitati banditii din filme si nici cawboy-ii. Arma de foc nu este o jucarie !

5. Exersati indelung incarcatul si descarcatul armei pana ajungeti sa stapaniti pe deplin aceasta tehnica, dar numai intr-un loc sigur.

6. Niciodata nu lasati o arma la intamplare, mai ales daca acesta se poate afla in calea altor persoane, sau si mai grav a copiilor. mad.gif

7. Pastrati arma si munitia necesara ei,in locuri separate, ce pot fi asigurate cu incuietori, sau lacate.

8. Pastrati arma curata, curatand-o periodic. Verificati de fiecare data starea ei de functionare. Fiecare operatiune de curatare trebuie obligatoriu precedata de o verificare suplimentara care sa confirme ca arma nu este incarcata. Cand arma este utilizata dinou dupa o lunga perioada de depozitare, verificati mai intai sa nu fi ramas pe teava vreo carpa sau, alt element ce a fost utilizat la curatire. mad.gif

9. Nu incercati sa interveniti asupra munitiiei prin suplimentrea cantitatii de pulbere, sau prin inlocuirea proiectilului.
Operatia de confectionare artizanala a munitiei reclama o foarte buna specializare si o practica indelungata pentru a putea fi insusita corect.
Deasemeni sunt necesari profesori avizati, atenti si cu multa experienta.

10 Ochii si urechile trebuiesc asigurate la fiecare tragere cu ochelari si casti antifonice. Cele mai multe accidente de la trageri se datoreaza functionarii defectoase a armeelor sau a munitiei.

11. Niciodata nu combinati trasul cu arma cu trasul la masea, sau si mai rau cu utilizarea drogurilor sau a medicamentelor puternice. rolleyes.gif
Nu uitati indemnul:
"Consumati bauturi alcoolice cu masura, da'n fiecare zi cate o gura !" spoton.gif
In ziua in care ati tras, paharelul poate fi consumat numai dupa ce arma a fost atent descarcata si repusa la locul ei de pastrare.

12. Explicati de fiecare data incepatorilor pe care ii intalniti aceste masuri elementare; faceti asta in modul cel mai politicos si cat mai manierat.
Evitati compania domnului "Know-all" care crede despre sine ca stie totul mai bine decat oricine altcineva (aveam si noi pe aici); acest gen de oameni sunt un pericol potential atat pentru ceilalti cat si pentru viata in general.

Voi revenii,


Trimis de: Hampu The Great pe 29 Jun 2004, 01:31 PM

Atunci cand vorbim despre armele de foc e bine de stiut ca de la luarea deciziei de a executa focul trebuie sa treaca 0,2 secunde pana ca degetul sa apese efectiv tragaciul, timp necesar creierului sa transmita comanda prin impulsurile de care e nevoie . ohmy.gif
Cuiul percutor loveste capsa de amorsare a cartusului 0.005 secunde mai tarziu, iar capsa va initia aprinderea pulberii in 0,004 secunde, o reactie chimica ce continua si dupa ce glontul a parasit teava.
Dupa alte 0,004 secunde glontul se desprinde de tubul cartus, si isi incepe calatoria de-alungul tevii ce dureaza in total 0.0012 secunde . wink.gif
Depinzand de tipul cartusului si de numarul de ghinturi ale tevii, glontul paraseste arma cu o viteza mai mare de 300m/secunda si cu o turatie superioara celei de 1000rot/secunda.
Cu acesti parametrii proiectilul atinge o tinta situata la 25 de metrii distanta dupa 0,1125 secunde. cool.gif
Asadar totalul timpului necesar unei trageri este de 0,3195 secunde, in vreme ce tragatorul simte reculul armei dupa abia 0.4 secunde din momentul in care a decis sa apese tragaciul.
E limpede deci ca , inainte sa "aflam" ca focul de arma s-a produs efectiv, tinta este deja atinsa.
That is how it works guys...........

Acuma, armele de foc au aparut pe pamant in conditii incomplet elucidate. Stim ca in secolul XI, Chinezii au fost printre primii utilizatori ai prafului de pusca (blackpowder,sau gun powder) dar ei nu il foloseau decat la artificii. Se mai spune ca din China praful de pusca ar fi ajuns tocmai la Viena prin intermediul lui Marco Polo in jurul anului 1280.
In fine se mai spune ca praful de pusca ar fi fost simultan descoperit si in Europa de catre Roger Bacon si Berthold Schwartz (amandoi masoni) ultimul , un calugar din Freiburg ar fi si imprumutat numele noii descoperiri "Scwarzpulver" (care s-ar traduce nu pulbere neagra, ci pulbera lui Scwarz). sad.gif
Mai stim despre existenta primei arme de foc descoperita ca vestigiu, ca aceasta era o simpla teava inchisa la unul din capete si ca tragea defapt sageti.

Trimis de: Hampu The Great pe 30 Jun 2004, 03:13 PM

Intr-o prima aproximatie utilizata si de legile Roamniei, armele de foc sunt impartite in urmatoarele categorii:

1. Arme militare, confectionate pentru dotarea fortelor armate, folosite in actiuni de neutralizare sau de nimicire. devil.gif

2. Arme de tir, destinate practicarii Tirului Sporiv. cool.gif

3. Arme de vanatore, cu alice, cu glont sau mixte.

4. Arme ascunse, confectionate special ca existenta lor sa nu fie vizibila sau banuita. ph34r.gif

5. Arme de panoplie, destinate persoanelor care doresc sa detina astfel de arme in calitate de colectionari. (atentie ! in aceasta grupa nu intra decat armele in stare de functiune, care pot executa focul. Legea nu face precizari legate de detinerea armelor neutralizate, adica acele arme astfel modificate pentru a fi in imposibilitate de a mai trage).

6. Arme de recuzita, de fapt arme adevarate facute inofensive, prin interventia directa asupra sistemelor de declansare a focului sau a tevii, destinate activitatilor artistice. blink.gif

7. Arme de autoaparae non letale, ce folosesc fie cartuse de zgomot, fie de imprastiere a gazelor iritant lacrimogene, sau a celor neuroleptice sau paralizante, fie a gloantelor de cauciuc. Au rolul de a descuraja, si/sau neutraliza un posibil infractor printr-o riposta nepericuloasa pentru viata acestuia. mad.gif


In posturile ce vor urma ma voi ocupa doar de trei grupe de arme din cele mentionate mai sus, asigurandu-va prieteni ca dupa ce le veti cunoaste pe acestea le veti cunoaste cam pe toate.
Vom vorbi asadar despre armele de mana (pistoale si revovere) de razboi, sau de autoaparare, si despre armele de vanatoare (pusti, carabine sau mixte).

Trimis de: Hampu The Great pe 1 Jul 2004, 12:27 PM

Pentru a evita confuziile ce pot genera neintelegeri, acest post este dedicat clarificarii unor termeni de specialitate sui-generis. ohmy.gif
Dupa cum am mai afirmat deja si prin alte parti literatura in domeniul armelor si munitiilor este destul de putina, are un mare grad de amatorism si contine foarte multe ambiguitati. cry.gif
Chiar si DEX continua sa faca o confuzie regretabila intre pistol si revolver de exemplu, dupa cum la cuvantul calibru propune o definitie incompleta (vis a vis de alte dictionare consacrate : Larousse sau Webster). Deasemenea nu gasim nici o explicatie pentru cuvinte cheie precum baka, sau culata...asupra carora vom reveni insa la momentul potrivit.
Un mic dictionar care sa stea la baza viitorului dialog se impune asadar cu necesitate chiar in acest moment.

Arma de foc:

Arma de foc este o arma ce foloseste energia cinetica pentru propulsarea unuia sau a mai multor proiectile, cu mare viteza. Energie este produsa prin arderea instantanee a unei incarcaturi propulsante.
Procesul arderii rapide a unei astfel de incarcaturi este cunoscut sub numele de "deflagaratie".
La armele de foc mai vechi elementul propulsant era "pulberea neagra", iar la armele de foc moderne cel mai des utilizat este "pulberea fara fum".

Calibru:

Diametrul unui glont sau al unui proiectil; Diametrul interior al unei tevi, sau al tevii unei guri de foc.
Calibrul, in domeniul armelor de foc se exprima in sutimi, sau in miimi de inch, ca o fractie zecimala de exemplu: <.32caliber> (sursa: Merriam Webster Inc.)
In armureria moderna, si in toata literatura de specialitate cuvantul calibrul urmat de un grup de cifre si/sau litere definesc principalele caracteristici ale unui cartus personalizandu-l. De exemplu:

< Calibrul.30.06-Springfield-R- 12g-SF> unde:

Cifra .30 indica diametrul proiectilului in fractiuni de tol astfel <30x 24.5:100= 7.62mm>
Cifra .06 indica anul in care a fost conceput acest cartus adica anul 1906
Cuvantul Springfield vine de la numele firmei care l-a imaginat si realizat
Litera R confirma existenta unei degajari la fundul tubului cartus care permite extractia acestuia (Rebord)
Suita 12g indica greutatea dar si forma proiectilului pentra acest diamentru, adica 7,62mm x 12 grame
Literele SF spun ca la acest cartus glontul este invelit doar partial intr-o manta din material mai dur,
varful glontului ramanand neblindat. SF inseamna Soft Point si indica un proiectil expansiv, care la lovirea tintei se va deforma pe portiunea lipsita de blindaj, marindu-si considerabil diametrul, si provocand daune mult mai mari decat dele provocate de un proiectil cu blindajul complet. mad.gif

Sau alt exemplu: <Calibrul.375 H&H- Mag.> unde:

Cifra .357 reprezinta miimi de inch 375 x 25.4 : 1000 = 9.5mm si este diametrul proiectilului.
Grupajul H&H spune ca acest cartus a fost creat de fratii Holland & Holland (din Anglia n.a.)
Mag. semnifica apartenenta acestui cartus la ctegoria Magnum. rolleyes.gif

Sau alt exemplu <Calibrul 7 x 57 R- FMJ > unde:

Cifra 7 indica direct in milimetrii diametrul nominal al proiectilului
Cifra 57 indica lungimea totala a tubului cartus
Litera R indica asa cum am vazut deja Rebord, adica posibilitatea ca tubul sa fie extras dupa tragere.
Grupaju FMJ adica Full Metal Jacket semnifica ca avem de a face cu un glont cu blindajul complet.

Modul de definire a calibrelor prezentat in cele trei exemple, contrar unor pareri exprimate pe aici, si spre marele sau regret, nu sunt o inventie a lui Hampu The Great. Ele au fost statuate in urma Conferintei Internationale de la Erfurt din anul 1909, sunt universal acceptate si reprezinta un sistem logic de definire a calibrelor de la armele cu tevi ghintuite si cartus cu glont.

Dictionarul va urma....





Trimis de: Hampu The Great pe 1 Jul 2004, 01:41 PM

Lectia de astazi se va ocupa de armele de mana din categoriile pistoale si revolvere.
Pe scurt diferenta intre ele e ca revolverele si-au luat numele de la incarcatorul cu functie de camera de explozie in forma de butoias. tongue.gif
Fiind o piesa in miscare de rotatie (to revolve=a se invarti), ea a dat numele acestui tip de arme.
Pistoalele insa sunt foarte greu de definit. sad.gif
In principiu, pistoalele sunt arme de mana ce repeta automat lovitura, prin utilizarea energiei de recul a cartusului , sau prin imprumutul de gaze rezultate in urma exploziei incarcaturii cartusului.
Noi vom separa incontinuare cele doua categorii prin elementul care le deosebeste: butoiasul. spoton.gif

Cele cu butoias , adica revolverele au fata de pistoale urmatoarele avantaje:
--sunt simple, si de aceea foarte eficiente..
--sunt usor de manevrat si de intretinut.
--pastreaza toate tuburile trase in interiorul armei. Acest amanunt este extrem de important pentru cei ce vor sa savarseasca "o crima". La pistol tuburile cartuselor sunt azvarlite cu putere de catre elementele extracoare fiind foarte greu de recuperat, in cazul in care acest lucru se doreste.
--prin forma pe care aceasta categorie de arme si-a pastrat-o peste timp, revolverele sunt prin definitie "arme intuitive" adica de o foarte buna precizie.
--sunt arme foarte ieftine comparativ cu pistoalele. smile.gif

Dezavantajele revolverelor rezida in principal in:
--numarul relativ mic de cartuse ce pot face parte dintr-o singura incarcare (maxim opt) sad.gif
--chiar in situatia revolverelor moderne, acestea raman arme grele, cu probleme la transport (asupra persoanei) si detenta.
Ele presupun mult antrenament pentru o utilizare optima.
--se adapteaza destul de greu la noile sisteme de ochire electronice, sau pur si simplu optice.
--au o cadenta destul de proasta, repetand lovitura la intervale mari de timp.

Desi in lume controversa Pistoale vs. Revolvere pare sa fi fost definitiv transata in favoarea primei categori de arme, discutii aprige inca se poarta pe marginea subiectului.

Principalele avantaje ale pistoalelor sunt:
--pot trage pana la 20 de cartuse intr-o singura incarcare. In situatia in care se folosec incarcatoare standard, si in functie de tipul armei utilizate.
--pot asigura cadente mari de tragere.
--recent, prin utilizarea materialelor compozite, pistoalele se pot realiza la greutati rezonabile, si intr-o larga varietate de forme.
--se preteaza excelent la utilizarea dispozitivelor avansate de ochire de tipul sistemelor laser si al lunetelor.
--ceea mai mare parte a pistoalelor moderne poate trage toata gama de munitii existente pe piata pentru armele de mana. Aceasta afirmatie trebuie inteleasa in sensul ca exista in prezent cate un pistol pentru fiecare calibru de munitie utilizat de armele de mana; blink.gif
revolverele avand o munitie mult mai restransa pentru utilizare.
--pot fi usor de transportat, si foarte usor de reancarcat.
--pot asigura precizii foarte mari ale focului.
--accepta sisteme avansate de siguranta a tragerii, mult superioare revolverelor. In cazul pistoalelor moderne posibilitatea executarii unui foc accidental este nula. wink.gif

Ca dezavantaje pistoalele au :
--o complexitate deosebita a mecanismelor, si odata cu aceasta si un risc crescut de aparitie a unui defect.
--in cazul detentei spontane, atunci cand arma trebuie scoasa din toc si focul executat imediat, la pistoale este necesara o operatie suplimentara si anume aceea de a arma piesa introducand pe teva primul cartus. Din cauza acestui fapt (ce poate fi usor contracarat prin pastrarea permenenta a unui cartus "pe teava") pistoalele ofera posibilitatea unei riposte ceva mai intarziata decat aceea a unui revolver.

Daca ma intrebati pe mine, eu cred ca atat pistoalele cat si revolverele sunt arme la fel de bune cu avantajele si dezavantajele lor.
Fiecare isi va alege arma in functia de pericolul de care doreste sa se fereasca, sau de situatia careia trebuie sa ii faca fata.
Eu transport valori destul de rar iar riscul de a devenii obiectul unui atac e relativ scazut;
Pe de alta parte calatoresc foarte mult, in cele mai neasteptate locuri si medii, din acest motiv imi convine cel mai mult o arma mica, care sa nu ma incomodeze atunci cand o port.
O arma cat mai sigura, cat mai simpla si cat mai putin costisitoare.
O arma pe care sa o folosesc in scopul de a descuraja un eventual atacator, mai degraba decat in a il ranii sau ucide.
Din toate consideratiile astea eu mi-as cumpara un revolver micut, ceva de genul: Arminius HW38, sau poate ceva cam la fel dar "mai de firma": Colt 38SF, sau poate omologul lui produs de ruger: Ruger SP101...sau nu, nu..aproape aceiasi arma insa cu eticheta, stil, traditie si eleganta: Smith & Wesson Airweight Mod.442. wink.gif

Daca as fi sef de banditi, sau de clan; daca as fi detectiv, politist, sau agent federal cu activitati expuse la mari pericole mi-as lua un Glock 17, sau un ACP....... spoton.gif

--------------------

Trimis de: Hampu The Great pe 2 Jul 2004, 09:35 AM

Astazi prieteni, vom vorbi despre mecanismele de impiedicare a focului accidental utilizate la armele de foc de mana.
E una din cele mai importante lectii ale acestui curs. ohmy.gif

Cand am inceput prezentul ciclu de posturi de pe topicul asta am avut tot timpul in cap dorinta declarata de a informa userul-cititor, astfel ca el aflat poate intr-o situatie extrema, si avand in mana o arma despre care nu stie mare lucru, sa o poata totusi actiona.
Sistemele de blocare au ridicat intotdeauna cele mai mari probleme necunoscatorilor.
Povestea cineva pe aici, si chiar si eu am vazut asta in repetate randuri, prin poligoane sau prin magazinele de arme, cum cate un personaj intoarce nedumerit arma pe toate fetele incercand tot ce poate fi apasat sau repozitionat pentru a gasi sistemul de siguranta. cry.gif

Asazisele "piedici" ale armelor de foc, desi foarte variate ca conceptie, marturisesc ca si eu am vazut arme la care "piedica" se gasea in cel mai neasteptat loc, sunt totusi simple, si usor de identificat. smile.gif
Ca sa putem sa gasim cat mai usor piedica si mecanismul pe care ea il actioneaza, trebuie insa sa incercam sa il intelegem pe acesta din urma.

Asadar, mecanismele de blocare a focului au ca scop principal prevenirea declansarii unei trageri accidentale, involuntare.
Asa ceva se poate intampla:
- atunci cand din neatentie ne jucam cu o arma incarcata,
-atunci cand sistemele care actioneaza cuiul percutor sunt prea uzate, sau defecte, si piesele care concura la relaxarea arcului percutorului "aluneca" una pe alta,
-atunci cand o arma incarcata cade accidental pe jos,
-atunci cand arma incarcata, purtata in holster, sau in banduliera, la deplasare, se agata de un obiect exterior ce patrunde in garda tragaciului..(in padure, o creanga de exemplu)
-atunci cand arma incarcata este lovita in oricare parte a ei,
-atunci cand expusa prea mult timp la soare, sau in apropierea unei surse de caldura, mecanismele de dare a focului gliseaza din cauza dilatarilor..

Sigur nici una din aceste situatii nu poate sa apara daca regulile de aur privind manevrarea armelor de foc, amintite in primul post din acest ciclu, sunt riguros si mereu, respectate.

Cele mai simple mecanisme de siguranta le regasim la cele mai simple arme, adica la revolvere.
In majoritatea lor covarsitoare toate armele de foc au acea piesa care la apasarea tragaciului se deplaseaza spre inapoi, tensionand un arc, dupa care eliberata brusc, atunci cand tragaciul a ajuns pana "la fund" aceasta loveste cuiul percutor, care la randul sau loveste capsa de amorsare a cartusului.
Vom numi aceasta piesa cocos ( in literatura de specialitate ea se numeste ciocan=hammer).
La mai toate revolverele cocosul este exterior; iar la revolverele clasice mecanismul de blocare consta intr-o lamela care deplasata transversal pe directia tevii se interpune intre partea de lovire a cocosului si cuiul percutor, preluand astfel lovitura destinata acestuia.
Alte mecanisme utilizate la revolvere contin o piesa ce blocheaza cocosul intr-o anumita pozitie impiedicand orice deplasare a acestuia. thumb_yello.gif

Revolverele ceva mai moderne la care repetarea focului se realizeaza printr-un sistem de parghii si arcuri numit "double action" nu mai au astfel de mecanisme pe considerentul ca odata ce cocosul nu este tensionat in vederea tragerii nimic nu il poate tensiona accidental, dupa cum nimic nu poate detensiona un arc in stare relaxata.
Intrucat in posturile trecute de pe acest topic s-au strecurat multe confuzii legate de sistemul "dubla actiune" este necesar de precizat ca el deriva din sistemul "simpla actiune" ce consta in armarea cocosului inaintea fiecarui foc.
Ca sa imi fie mai usor sa explic, trebuie sa va reamintiti filmele alea western, in care eroul trage intai cu degetul aratator cocosul spre inapoi pana cand acesta ramane fixat intr-o pozitie (amenintatoare) gata de lovire; sau de celalat personaj care cu o mana actiona tragaciul revolverului iar cu cealalta , repetat si cu rapiditate, utilizand latul palmei, arma cocosul inaintea fiecarui foc, rezultand de aici un fel de foc automat caruia ii cadeau victime (de pe acoperisuri si din spatele unor carute), tot felul de banditi. tongue.gif

Revolverele de atunci (Whitney, Remington, Colt) pur si simplu nu puteau sa execute focul daca tragatorul nu aducea anterior cocosul in pozitia de armare; aceste arme erau "single action".
Spre deosebire de ele dubla actiune permite executarea focului fara armare prealabila. Tragaciul este apasat progresiv pe o cursa destul de lunga, si odata cu deplasarea tragaciului se deplaseaza si cocosul pana cand el trece de punctul de armare si revine cu putere peste cuiul percutor. A doua posibilitate de actionare consta in armarea ca la actiunea simpla, adica aducere cu degetul mare a cocosului in pozitia de lovire si auto blocarea lui in aceasta pozitie pana la apasarea tragaciului. Avantajul acestei manevre rezida in faptul ca acum cursa tragaciului este foarte scurta, oferind astfel posibilitatea unui tir mult mai precis, al unui tir sec cum il denumesc americanii.
Sistemul "double action" este pe larg utilizat si la pistoalele ce au cocos exterior.

Alte mecanisme de siguranta au ca principiu de actionare fiecare descarcare a armei. Ori de cate ori magazia unui pistol este scoasa in vederea curatirii armei, sau a verificarii ei, o parghie blocheaza automat mecanismul tragaciului. Blocajul se poate comanda si prin acionarea voluntara a unui buton. hh.gif

Majoritatea pistoalelor au mecanismele de siguranta in partea dreapta a armei imediat deasupra garzii tragaciului sau imediat deasupra degetului mare, atunci cand pistolul este tinut ferm in mana dreapta. Parghia care se gaseste acolo poate fi deplasata spre in sus (pozitie dezasigurat) sau spre in jos (asigurat) cu ajutorul degetului mare.

Cele mai multe pusti au piedica deasupra culatei chiar inaintea catarii, si aceasta este o lamela ce impinsa inainte deblocheaza arma, iar retrasa spre inapoi o asigura.
La carabine siguranta se afla pe garda tragaciului, acolo unde ea se imbina cu patul armei, si este un mic buton ce traverseaza garda, si care poate fi apasat de la dreapta spre stanga (asigurat), sau de la stanga spre dreapta (dezasigurat).

Ar fi inca multe de spus despre sistemele de siguranta....Dar si asa am abuzat peste masura de timpul tau stimate user... wink.gif

Pe scurt si cel mai eficient: Toate sistemele de siguranta utilizate la pistoale, revolvere, pusti sau carabine sunt marcate cu un punct rosu ce are semnificatia: "fire". Parghia, clapeta, sau butonul de actionare a piedicii este intotdeauna astfel construit incat in pozitia asigurat punctul rosu sa fie mascat; sa nu fie la vedere.
Daca acest punct este vizibil, atunci arma este despiedicata; afirmatie ce nu este echivalenta cu expresia: "gata de executarea focului", ramane de verificat daca arma are glont pe teava sau in butoias, daca este armata etc...
Puncul rosu vizibil indica doar ca siguranta a fost retrasa...
Mai poate exista si marcajul "S" in dreptul uneia din parghii, si el are semnificatia "safe" adica in siguranta, insemnand ca mecanismul de dare a focului este in aceasta pozitie a parghiei blocat
spoton.gif

Un post ca asta nu poate fi complet fara a contine si cateva informatii, fie ele doar sumar amintite, despre cele mai performante sisteme de siguranta folosite in prezent...
Ati ghicit prieteni e vorba inca odata de pistolul Glock si de cele trei sisteme interioare ale acestuia de patent propriu, care reduc la zero posibilitatea declansarii unui foc de arma involuntar, in ciuda faptului ca arma nu are nici o piedica ce trebuie actionata in acest sens.
Nu exista un punct rosu la aceste pistoale. Ele pot executa focul in orice moment in care sunt incarcate si au cartus pe teava.
Pistoalele Glock nu pot trage insa decat daca un om apasa in mod constient si voluntar tragaciul. mad.gif

Recent Sauer si nu numai el si-a echipat pistoalele cu un mecanism care indica prezenta sau lipsa cartusului din camera de explozie.
Aceasta informatie e comunicata de pistol tragatorului tot printr-un punct rosu care apare pe una din fetele armei cand exista cartus pe teava. Asadar daca la un pistol observam doua puncte rosii in locul unuia singur, atunci putem sa fim absolut convinsi ca acela este pregatit pentru executarea imediata a focului. thumb_yello.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 2 Jul 2004, 09:43 AM

Vom exemplifica informatiile prezentate mai sus prin prezentarea catorva sisteme de impiedicare a focului, si a locului unde au fost ele amplasate.

La pistolul Beretta:



 beretta_92fs.jpg ( 10.22K ) : 154
 

Trimis de: Hampu The Great pe 2 Jul 2004, 09:45 AM

La pistoletul Walther PPK

 walther_ppk.jpg ( 6.6K ) : 135
 

Trimis de: Hampu The Great pe 2 Jul 2004, 09:54 AM

La pistolul Heckler & Khoch

 hk4.jpg ( 17.48K ) : 128
 

Trimis de: Hampu The Great pe 2 Jul 2004, 10:03 AM

Aceasta schema de principiu prezinta modul de lucru al principalelor mecanisme ale unui pistol. Vom face mai multe referinte la ea pe masura ce discutiile vor avansa, si se vor extinde, deocamdata o publicam aici numai pentru sistemul de impiedicare al focului.

Este vorba de parghia denumita "single control lever".

 H_K_principe.jpg ( 83.81K ) : 122
 

Trimis de: janine pe 3 Jul 2004, 04:00 PM

Ideea in baza este ca vreau si eu sa reinvat tot ce inseamna utilizarea armelor de foc...am facut tir...am fost si campioana la nivel local, dar detaliile tehnice nu le-am ascultat niciodata...imi place senzatia pe care o am cand trag, ador sa trag, culmea e ca de obicei am grupare foarte buna dar acum este momentul sa si stiu cam cum functioneaza toata treaba asta...am cautat pe google, dar explicatii vagi, tu esti singuru care chiar are rabdare sa faca "curs" asa ca te voi urmari indeaproape....astept noutatile glases.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 5 Jul 2004, 07:20 AM

liuta:
Ai aparut exact atunci cand aveam cea mai mare nevoie de tine. Incepusem sa cred ca vorbesc singur.....
Eu imi continui cursul dar pot sa il intrerup ori de cate ori doresti vreun raspuns anume....

Trimis de: janine pe 5 Jul 2004, 11:39 AM

riscand sa ma fac de cacao cry.gif spune-mi nene Hampule ce arme de foc sunt cele mai utilizate intr-un poligon de tir... am incercat sa imi amintesc cu ce am tras in urma cu 2 ani, dar m-a lasat memoria...poate ma ajuti tu??si acum regret ca nu s-a prins de mine nici macar o boaba de teorie...

Trimis de: Hampu The Great pe 5 Jul 2004, 11:53 AM

liuta:

In ultima vreme in poligoane se trage cu de toate....

La Baneasa, acum niste ani, se tragea cu pistolul si cu revolverul contra cost. Costa exagerat, si in plus te obligau sa iti cumperi munitie din poligon la preturi mult sarite fata de cele din magazin.

Cel mai popular, in prezent este trasul cu pusca de vanatoare (cu alice) la talere. Si asta e destul de costisitor, dar in schimb e foarte antrenant, si da mari satisfactii.

Se mai trage destul de mult cu carabina. De cativa ani numarul carabinelor de vanatoare vandute catre populatie creste exponential.

Odata la Dinamo venisera niste smecheri care trageau cu arme automate. Nu stiu cine erau, si nici cu ce anume trageau.
I-am vazut numai la intrare si la iesire, si m-am mirat pentru ca erau civili.

Revenind la intrebarea ta, cred ca e foarte posibil sa fi tras cu o carabina .22LR, cunoscuta si sub numele Jeko-Standard.
Pe vremea cand am facut eu tirul, toti incepeau cu asta, si abia dupa o vreme se specializau pentru una sau alta din discipline.
Se tragea mult pe vremea mea si cu aer comprimat...dar nu cred ca tu ai folosit asa ceva. Ai fi remarcat cu siguranta pentru ca la aer zgomotul tragerii este nesemnificativ.


Trimis de: janine pe 5 Jul 2004, 12:08 PM

ideea este in principiu ca eu sunt din provincie, deci nu in bucuresti am tras...intr-adevar am promovat cu brio yay.gif pusca cu aer comprimat, pistolul cu aer comprimat si am trecut de asemenea de categoria pistol viteza, cica cu glont...am o gramada de diplome (numa ca sa vezi ce aiurea se dau), cica am ochi si mana pentru tir, dar de tehnicalitati nu am tinut niciodata cont...faceam tir la un club sportiv local...curiozitatea mea majora era cam care ar fi putut fi marca acelui minunat pistolut cu care am tras eu, repet in urma cu 2 ani (daca conteaza perioada)...

Trimis de: Hampu The Great pe 6 Jul 2004, 02:39 PM

Dupa ce zile de-a randul am vorbit singur, acum cand insfarsit am un interlocutor, nu mai am timp.
Imi cer scuze de intarziere Liutza,iata ce iti pot raspunde:
La pistolul pentru tirul sportiv, cele mai cunoscute arme utilizate sunt cele produse de de FAS (Fabrica Armi Sportivi), Walther, Hammerli si Ij Baikal (din Rusia).
Pistoalele cele mai cunoscute sunt: pistolul Pardini (in variantele GP si GPS), pistolul Toz (rusesc) , pistolul Morini, si larga paleta a pistoalelor Walther care acopera toata gama de probe ale unui concurs.
In cea mai mare proportie la tirul sportiv se utilizeaza calibrul .22, in varianta Short.
Daca tu ai practicat tirul acum doi ani la un club sportiv cunoscut, in mod sigur ai folosit una din armele mentionate mai sus oricat de "sarac" ar fi fost acesta.
Daca insa ai practicat doar ocazional acest sport, este posibil sa fi utilizat unul din revolverele chinezesti de Cal.22LR, care au fost propuse tirului sportiv acum patru sau cinci ani, si care aveau performante reduse fiind utilizate numai in scopul descoperiri posibilelor talente, si/sau pentru familiarizarea tragatorului cu arma de foc.

Trimis de: janine pe 6 Jul 2004, 02:48 PM

jamie.gif yeeeeee a venit Hampuuuuuu' ... de trei zile stau asa glases.gif in asteptarea raspunsului...ideea este ca eu am practicat tirul "ocazional" adica in fiecare zi cate 2sau3 ore pe zi...in afara de duminica of course, timp de doi ani si...dar avand in vedere ca eram tanara, nu ma pre ocupam eu de tehnicalitati...in momentul acela, alte tehnicalitati erau mai importante.. sorry.gif oricum sarumana pls.gif ma uit acum pe google...la armele insirate de tine...poate imi amintesc si eu cu ce am tras...in continuare...eleva fidela te urmareste...continua "cuuuuuuursu'" mwah1.gif jamie.gif
P.S.: nu te enerva pe mine...pur si simplu am uitat prea multe.... unsure.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 7 Jul 2004, 11:41 AM

Astazi prieteni vom vorbi despre cateva tipuri clasice de macanisme ce au contribui de-a lungul timpului la imbunatatirea diverselor variante de arme de foc, facand ca aceste sa poata evolua de la archebuza si muscheta, la pistoalele automate ultra performante, capabile sa trimita un glont la o distanta de 50 de metri cu o precizie de doar doi trei milimetrii (Calibrul .700 Nitro-Express). wink.gif
Am discutat deja despre pistoale si revolvere, iar in cele ce urmeaza vom enumera doar, foarte succint cateva din mecanismele care au facut legenda pentru acest gen de arme.

Pistoalele sunt, asa cum am vazut ceva mai devreme, arme de mana capabile sa repete lovitura in regim semiautomat sau chiar automat.
Exista doua principii fundamentale (si inca vreo trei neconventionale) de asigurare a repetarii lovituri la acest gen de arme:
-prin utilizarea energiei de recul (este primul sistem utilizat, fiind anterior toturor celorlalte)
-prin imprumutul de gaze

Energia de recul este indeobste utilizata la pisoalele de calibre de pana la 9mm Para sau Luger.
Intrucat presiunea gazelor de la aceste calibre nu este in mod exceptional de mare, astfel de pistoale nu reclama un mecanism de actiune perfect controlat.
Pentru pistoalele care folosesc energia de recul a exploziei incarcaturii tubului cartus, asa numitul sistem "Blowback action" principalele tipuri de mecanisme poarta numele inventatorilor lor si sunt:

1. Browning action, inventat de celbrul John Moses Browning (1855-1926) prin anul 1911, cel mai simplu, cel mai putin sensibil la murdarie, cel mai sigur si cel mai ieftin.
Vorbind la modul cel mai general acest sistem poate fi divizat in trei sub sisteme dupa cum urmeaza:
- Sistemul Browning-Colt
- Sistemul Browning FN
- Sistemul Browning-Petter/Sig
fiecare dintre ele introducand cate o imbunatatire a mecanismului de baza. thumb_yello.gif

2. Walther block action, un sistem ceva mai complex cu importante modificari si inventii ce cresc fiabilitatea pistolului si performantele sale in ce priveste calitatea si precizia tirului.
Sistemul a fost prima data utilizat de pistolul Walther P38/P1, apoi de P38-K si chiar de P5 (la modelul construit special pentru dotarea politiei olandeze), si a fost apoi preluat mai tarziu si utilizat la modelul 92 al pistoalelor Beretta, si la Taurus PT92 si PT99. thumb_yello.gif

3. Toggle-locked action, creat special pentru a face fata solicitarilor impuse de utilizarea munitiiei puternice, a fost impus prima data de pistoalele Borchardt, si s-a consacrat ceva mai tarziu si cu unele imbunatatiri la faimosul pistol LugerP08 (pistolul ofiterilor armatei celui de al III-lea Reich). thumb_yello.gif

Alte psitoale, intr-un numar mai mic decat prima categorie, folosesc pentru repetarea loviturii imprumutul de gaze. Acest tip de mecanism e utilizat de catre pistolele care trag munitiie de tip "heavy powered cartrdges", si in principiu putem vorbi si aici de un sistem de tip blowback insa spre deosebire de acesta aici avem un sistem foarte precis controlat, controlul realizandu-se chiar prin redirectionarea unei parti a gazelor rezultate in urma exploziei incarcaturii tubului cartus.
Exista doua tipuri de sisteme utilizate la metoda imprumutului de gaze:

1. In primul sistem gazele exploziei sunt preluate prin niste mici orificii practicate in teava, in spatiul dintre culata (culasa, chiulasa) si teava. Din acest loc prin cresterea presiunii miscarea de deplasare spre inapoi a culatei este intarziata pana cand exista toate conditiile (la care concura gradul de tensionare al arcului recuperator, energia de recul, alti parametrii) ca ea sa se poata executa foarte scurt si foarte precis. Un astfel de mecanism este utilizat de pistolul Steyer GB 9mm Para. mad.gif

2. La al doilea sistem o parte din gazele arse trec prin aceleasi orificii practicate in teava, intr-un cilindru in care prin acumulare ele imping un piston legat direct de mecanismul port inchizator. Atunci cand gazele au o presiune suficienta intregul ansamblu este trimis inapoi de unde revine la pozitia initiala prin grija arcului recuperator. Acest sistem este utilizat si de automatul Kalasnikov. In lumea pistoalelor cele mai multe dintre produsele Heckler & Koch utilizeaza acest sistem, respectiv modelele P7-M8, P7-M10 si P7-M13. smile.gif

Dintre sistemele neconventionale utilizate la repetarea loviturii cele mai cunoscute sunt "bolt locking roller system" (folosit la de Heckler & Koch la majoritatea armelor din categoria submachine-guns, dar si de Czech Company la modelul CZ-52), si "rotation breech-locked system" din care cele mai bune exemple ar fi Colt 2000 si Desert Eagle. sorry.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 8 Jul 2004, 10:46 AM

liuta:

Cand am vorbit de armele de tir am uitat sa amintesc de "Anschutz". E cunoscuta (cea mai cuoscuta) producatoare de arme de competitie cu aer comprimat.
Eu stiam ca face doar pusti cu aer comprimat.
Cautand prin biblioteca am gasit un numar recent al revistei Deutshes Waffen-Journal in care se spune ca Anschutz face si pistoale si arme cu glont pentru competitiile sportive.

Poate ca ai tras cu asa ceva...

Pe vremea mea tirul se facea cu arme Germina din RDG. Cred ca intre astea si Gamo care e din Spania exista o legatura dar nu as pune mana in foc. Stiu ca Germina Standard a fost retrasa si inlocuita cu arme fabricate la Cugir prin anii 80...
Toate informatiile astea nu sunt insa confirmate, asa ca nu le lua prea in serios

Trimis de: janine pe 8 Jul 2004, 11:54 AM

jamie.gif nenea Hampu' mwah1.gif caut pe net sa vad modelul

Trimis de: Hampu The Great pe 8 Jul 2004, 02:19 PM

liuta, vad ca te ti de promisiune si ma urmaresti cu destula atentie.....Sa sti ca tot ce public aici e rezultatul unei munci intense de documentare. ohmy.gif
In afara unor fotografii nimic nu e luat din alta parte de pe net...Defapt cred ca initiativa asta a mea e destul de singulara, cel putin pe site-urile romanesti...Sper sa reusesc sa ii dau si calitatea necesara, si la faza asta contez mult pe ajutorul tau si al celorlanti eventuali participanti la dialog. smile.gif

Trimis de: janine pe 8 Jul 2004, 02:26 PM

sarumana nenea Hampu' hiya.gif intr-adevar asa cum sunt expuse "cursurile" la han, si ale tale si ale celorlalti, nu am pre gasit pe niciunde...dar nenea hampule eu nu documentatie caut pe net...ca de aia esti dumneata...ci poze caut si eu....o data ce vad pozele cu armele pe care mi le-ai insirat o saimi amintesc sigur cu ce am tras...chiar daca nu stiu cum se numesc , daca le vad stiu care sunt... thumb_yello.gif "cursu'" tau nenea Hampu' il urmaresc pt ca o ia de la aproape 0...deci e facut expre pentru mine laugh.gif care nu stiu nimic ... dar uite asa invata omu'...astept cu interes si niste poze daca ai la cursurile tale sau ceva link-uri... sarumana mwah1.gif hug.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 8 Jul 2004, 02:56 PM

In continuarea ultimului curs, vom vorbi acum despre armele de mana mai mari din categoria pustilor si a carabinelor. Accestea se pot clasifica dupa felul forajului tevii, in trei categorii:
- pusti cu tevi lise pentru tirul cartuselor cu alice
- carabine cu tevi ghintuite pentru tirul cu glont
- pusti combinate , adica arme la care cel putin una din tevi este ghintuita si cel putin una lisa. Astfel de arme trag deopotriva gloante si cartuse incarcate cu alice. smile.gif

In functie de organizarea si mecanismul lor, armele cu tevi ghintuite se pot clasifica astfel:

1. Carabine cu repetitie, la care tragerea fiecarei lovituri presupune aprovizionarea cu cartuse a magaziei sau a incarcatorului armei, deschiderea cutiei mecanismelor prin actionarea inchizatorului, introducerea unui cartus pe teava, armarea si inzavorarea inchizatorului, declansarea focului, deszavorarea inchizatorului si actionarea sa pentru extragerea tubului cartus tras.
La acest gen de arme pot exista urmatoarele variante constructive:
- carabine bolt action care asigura repetarea loviturii prin deplasarea culisanta si rotativa a inchizatorului, cunoscute si sub numele "carabine sistem Mauser" . Cele mai raspandite; principalii producatori ai acestor arme fiind Mauser, Remington, Franchi, Zoli si Blaser. mad.gif
- carabine lever action, cu levier sub garda cunoscute de cei mai multi din filmele western americane, sunt acele arme la care lovitura poate fi repetata prin coborarea in jos a garzii tragaciului care de data asta are o constructie mai speciala. Principalii producatori ai acestui tip de arma sunt Winchester, Marlin, Savage si Henry. smile.gif
- carabine slide action, cunoscute si sub numele pump gun. Sunt acele arme la care incarcarea si armarea se face prin deplasarea spre inapoi a unei piese culisante aflate imediat sub teava, deasemenea bine cunoscuta publicului din filmele de actiune mai recente. Amele "cu pompa" sunt fabricate in special de Mossberg, Benelli, Beretta, Browning etc. thumb_yello.gif

2. Carabine cu functionare semiautomata, la care tragerea este repetata automat, cinematica armei executand o serie intreaga de operatii in locul tragatorului, caruia nu ii ramane decat sarcina de a ochii si de a apasa pe tragaci pentru plecarea fiecarei lovituri in parte.
Primele arme semiautomate au utilizat ca principiu de functionare sistemul conceput de Browning inca din 1898 si aplicat tot de acesta in 1911. Acest sistem a fost ulterior preluat si imbunatatit de Remington si de Winchester. Ca si la pistoale vorbim aici in egala masura de metode de repetare a loviturii ce utilizeaza energia de recul, sau prin imprumutul de gaze. rolleyes.gif


3. Carabine diverse de constructii originale si neconventionale. Categoria, ce tinde sa cunoasca o tot mai larga dezvoltare in ultimii ani, contine arme construite cu un singur scop special.
Vom aminti aici numai doua tipuri:
- carabina cu repetitie Grifferepetier-Sommer+Ockenfuss GmbH, la care intreaga alcatuire a armei se supune imperativului dictat de precizia tirului.
- carabina Steyer SBS Scout, o arma originala si polivalenta care combina avantajele lui Winchester Mod.94, cu cele ale pustii Mannlicher Mod.1903. Aceasta carabina de exceptie este special conceputa pentru actiuni spontane si neprevazute, atat pentru tirul reflex din picioare, cat si pentru pozitiile genunchi si culcat. blink.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 8 Jul 2004, 03:00 PM

Haide sa le si vedem putin....

In poza de mai jos avem o superba carabina bolt action, sau carabina in sistem Mauser...

 usrepicclasssuprgrade.jpg ( 7.12K ) : 138
 

Trimis de: Hampu The Great pe 8 Jul 2004, 03:02 PM

Aici avem o extraordinara carabina cu repetitie Winchester cu levier lever action...va mai amintiti de John Wayne ??

 usrepic94pack.jpg ( 16.06K ) : 125
 

Trimis de: morfeus pe 8 Jul 2004, 03:02 PM

dragunov e din categoria 1 ?

Trimis de: dead-cat pe 8 Jul 2004, 03:03 PM

QUOTE

ci poze caut si eu....o data ce vad pozele cu armele pe care mi le-ai insirat o saimi amintesc sigur cu ce am tras


precis de http://www.waffen-schlottmann.de/onlineshop/22vorderlader/1180203-4.jpg vorbeai. rofl.gif

sorry, could not resist.
ma bate gindul sa achizitionez arma cu pricina avind in vedere ca nu-mi trebuie nici un permis de port arma pt. ea.

ce zici Hampu, o muscheta e ceva mai deosebit, sau?

Trimis de: Hampu The Great pe 8 Jul 2004, 03:06 PM

In poza de mai jos este reprezentata o pusca ce utilizeaza sistemul de repetare a loviturii denumit slide action, si cunoscut sub numele pump action dupa similitudinile care exista intre gestul de a reancarca si rearma pusca, si actiunea de a pompa...

 usrepic13d8pist.jpg ( 10.08K ) : 124
 

Trimis de: Hampu The Great pe 8 Jul 2004, 03:11 PM

Morfeus, Dragunov este din categoria carabinelor care repeta automat lovitura, deci din categoria a doua.
Dragunov chiar aduce o importanta inovatie la sistemul de repetare automata a loviturii.

Ca sa exemplific grupa asta a doua am aici mai jos poza unei pusti semiautomate...(seamana foarte mult cu a mea)

 usrepic511035257.jpg ( 10.63K ) : 128
 

Trimis de: morfeus pe 8 Jul 2004, 03:16 PM

ia priveste niste poze :
http://www.dragunov.net/accessories.html
deci cred ca te inseli ! smile.gif
dragunov e o ruda a ak deci nici nu are o treaba cu ce poza ai pus tu !

Trimis de: dead-cat pe 8 Jul 2004, 03:29 PM

SVD dragunov e un sniper rifle
AK e o arma de asalt.
sunt facute pe principii diferite, cu scopuri diferite, de constructori diferiti.

si da, e semiautomata. aminteste-ti, cind joci counterstrike nu reincarci decit dupa 10 focuri, sau?

Trimis de: morfeus pe 8 Jul 2004, 03:44 PM

da da dupa 10 focuri !
http://club.guns.ru/eng/dragunov.html

Trimis de: dead-cat pe 8 Jul 2004, 03:50 PM

pai atunci unde-i neclaritatea?
clipul unui SVD are 10 cartuse

Trimis de: Hampu The Great pe 9 Jul 2004, 07:32 AM

QUOTE (morfeus @ 8 Jul 2004, 05:18 PM)
dragunov e o ruda a ak deci nici nu are o treaba cu ce poza ai pus tu !

Are mare treaba cu poza pe care am pus-o acolo. E adevarat ca Dragunov e o carabina si poza pe care am copiat-o eu reprezinta o pusca, insa amandoua aceste arme au aceias caracteristica comuna: sunt semiautomate, repeta automat lovitura dupa fiecare apasare a tragaciului (cum bine a spus si motanul defunct thumb_yello.gif ).
Eu am pus acolo poza spre a exemplifica aceasta posibila calitate a unor arme. smile.gif


Despre Dragunov am mai scris si in alta parte, si pentru a te linistii in privinta controversei AK/SWD iti redau mai jos un citat din acel post.

"Observ ca a fost adusa in discutia carabina Dragunov, si nu ma pot abtine sa nu fac cateva scurte comentarii...
Mai intai trebuie spus ca aceasta arma de mare precizie a fost inventata de inginerul rus (si general ) Feodorovici Jevgeni Dragunov (1920-1991).
E mai mult decat o arma, este un nou concept ce poarta numele “Snaiper Wintowka Dragunowa”.
Arma a fost introdusa in dotarea armatei sovietice incepand cu anul 1958 si ea imprumuta foarte putin de la sistemul Kalasnikov (AK), fiind gandita ca o imbunatatire a unei carabine ce deja facuse istorie in cursul celui de al doilea razboi mondial respectiv carabina Nagal.
Deosebirea constructiva esentiala a Dragunovului fata de Kalasnikov rezida in faptul ca portinchizatorul este separat de data asta fata de tija pistonului de gaze. Usurat de greutatea acestuia, intregul sistem de dare a focului devine mult mai echilibrat, intreaga arma avand centrul de greutate foarte bine asezat, in timpul functionarii acesta ramanad practic constant.
Ultima carabina Dragunov poarta numele "Tigr" si este cunoscuta de specialisti sub denumirea "Tigrul Siberian" yikes.gif o aluzie la locul unde este ea fabricata Ischewsc (Udmurtien)...sau altfel spus "Ijmas".

Crabina Tigr este de calibrul 7.62x54R (unul din cele mai precise calibre) si este socotita a fi o arma civila (nu am reusit sa aflu exact ce inseamna asta). Multa vreme calibrul 7.62X54R a fost interzis la vanatoare din cauza stabilitatii lui deosebite (se considera ca este un glont "nesportiv" pentru ca lasa prea putine sanse vanatului).
Chiar si astazi, cand prin toate tarile Europei el a fost acceptat, vanatorii experimentati il evita din considerente de etica.

Carabinele Dragunov au fost utilizate si de armata romana fiind indeobste cunoscute sub apelativul "Dragana". wink.gif

Trimis de: Ovidius pe 9 Jul 2004, 08:48 AM

Am inceput si eu sa urmaresc topicul. Chiar daca nu o sa mai postez, continuati ca e interesant. Imi plac armele destul de mult dar nu am tras decat o data in viata mea. A fost o experienta mai mult decat placuta. Am tras vreo 50 de cartuse cu un Geco (nu stiu cum se scrie, si de aia am scris cum se aude).

Trimis de: janine pe 9 Jul 2004, 11:42 AM

@dead-cat: funny.....ha....ha...ha 43.gif
@nenea hampu' sarumana mwah1.gif
dead cat nu ma supar daca sari si tu cu idei la problema ce ma framanta...dupa cum vezi, aici ne cam bucuram in liniste de "cursurile" voastre ale celor care par a sti ce spun...cu toate ca deja iarasi o dati in sf-uri ca dincolo pe celalalt topic...
nenea hampule continua

Trimis de: Hampu The Great pe 9 Jul 2004, 12:29 PM

Voi continua liutza....n-ai grija. Acum sunt putin prins in niste treburi de servici.

Uite am gasit intr-o revista ultimul tip de arma cu aer comprimat Anschutz, ii dau o poza in attash...

Apropo sa sti ca tirul sportiv e unul din putinele sporturi care te primesc, sau reprimesc cum e in cazul tau, la orice varsta.

 P1200146.JPG ( 17.91K ) : 107
 

Trimis de: janine pe 9 Jul 2004, 03:29 PM

stiu ca reprimeste la orice varsta...insa de data asta vreau sa fiu putin mai bine documentata...se spune ca am potential...vreau sa il valorific...te urmaresc hampule in continuare spoton.gif mwah1.gif sorry.gif

Trimis de: dead-cat pe 9 Jul 2004, 08:00 PM

@liutza

harhar.gif

ce-ai cu muschetele? unsure.gif
eu chiar vreau sa-mi iau una (muscheta). smile.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 10 Jul 2004, 12:54 PM

Motanul defunct, cu interventiile sale haioase ma obliga sa ma abat putin de la succesiunea temelor pe care mi le-am propus. huh.gif

Asadar un mic curs acum despre istoria armelor de foc. rolleyes.gif
Nu se poate aprecia cu exactitate cand si unde a fost pentru prima data descoperit praful de pusca.
Foarte multe civilizatii vechi au folosit compozitiile chimice pirotehnice, nu numai China asa cum s-a crezut.
Vestigii descoperite de curand confirma supozitia ca pulberile ce pot produce reactii explozive erau cunoscute de Persi, de Greci, de indienii din India si de diverse populatii din Africa de Nord, si ca ele erau folosite pentru focurile de artificii, in diverse ceremonii pentru alungarea demonilor si a spiritelor rele, sau de adulatie.

Pe noi insa aceste pulberi ne intereseaza doar din momentul in care ele au inceput sa fie utilizate ca materiale de propulsie, adica de pe la sfarsitul secolului XIII, cand diversi alchimisti , numerosi calugari stabilisera deja experimental o serie intreaga de retete si mixturi proprii capabile sa se manifeste exploziv in prezenta unei simple scantei. hh.gif

Primele arme de foc au fost realizate prin plasarea unei astfel de incarcaturi intr-o teava inchisa la unul din capete, si prin asezarea deasupra acesteia a unui element propulsat...probabil o piatra (ceva mai tarziu o sageata). Initierea reactiei de explozie a fost asigurata prin practicarea la capatul inchis al tevii, exact in dreptul incarcaturii pirothnice a uni orificiu micut prin care era introdus un fier inrosit in foc.. thumb_yello.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 10 Jul 2004, 12:56 PM

O afirmatie indelung contestata ii atribuie lui Roger Bacon (1214-1294), distins savant franciscan, cavaler de Rosacruce si Francmason emerit, figura proeminenta a stiintei experimentale din Evul Mediu supranumit si "Doctor Admirabilis", descoperirea "ierbii de pusca". smile.gif
Bacon a avut intr-adevar primul initiativa de a tipari o carte "De secretis operibus artis et naturae et nulittate magiae" in care publica pentru prima data in lume o reteta de fabricare a pulberii de pusca.

Un al doilea nume consemnat in cronologia armelor de foc este acela al calugarului alchimist, si francmason si el, Berthold Schwartz (1319-1384) zis si Berthold cel Negru (pe numele lui adevarat insa Constantin Anklitzen). rolleyes.gif
"Unul dintre numeroasele mituri care inconjoara acest personaj misterios, sustine ca intr-o noapte intunecoasa din 1350, Berthold, preocupat de a verifica o teza a lui Aristotel- referitoare la incompatibilitatea substantelor de natura calda cu cele de natura rece- a luat o piulita si un pisalog din piatra si a amestecat acolo in anumite proportii sulf, salpetru si putin carbune de lemn, pe care le-a pus pe foc. Expozia ce a urmat l-a proiectat de perete pe curiosul calugar experimentator, in timp ce pisalogul a traversat tavanul incaperii. " hh.gif
Astfel si Berthold Schwartz poate fi considerat descoperitorul experimental si fortuit al prafului de pusca. Despre descoperirea sa care se pare ca s-a produs in anul 1380, prima relatare apare insa abia in lucrarea lui Joseph Furttenbach- "Buschsen meisterschule" publicata in anul 1643. blink.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 10 Jul 2004, 01:01 PM

Veridicitatea acesti povesti este insa pusa la indoiala de faptul ca primele bombarde au fost utilizate in batalia de la Crecy, de catre Eduard al III-lea impotriva lui Filip al VI-lea pe 26 august 1346, deci cu patru ani mai devreme de noaptea intunecata in care Berthold si-a gaurit tavanul, dar si cu 25 de ani mai tarziu de aparitia primelor tevi (defapt niste oale --canna in latina_ prevazute cu cu o "lumina " pentru transmiterea focului, deoarece unul din cele mai vechi documente care evoca armele de foc este un decret al Comunei Florenta datat 11 februarie 1326. smile.gif
Tot din 1326 ne parvine si prima schita a unei arme de foc din lucrarea "De Officus Regnum", si ea reprezinta tot o oala culcata, cu incarcatura de pulbere si sageti. cool.gif

Descoperirea pulberii de foc mai este revendicata si de calugarul dominican Albert cel Mare (nu sutem rude spoton.gif ), renumit teolog, filozof si alchimist ce a trait intre 1193-1280, iar o cronica sileziana i-o atribuie unui anume Severinus in anul 1382.

Stim din documente confirmate ca armele de foc au fost utilizate de arabi in 1280 la asediul orasului Cordoba, de catre spanioli la cucerirea Gibraltarului in 1308, in confruntarea de la Baja din 1325, in nordul Italiei impotriva lui Henry al VII-lea prin 1350, de francezi in 1338 la asediul localitatii Puy Guillaume... rolleyes.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 10 Jul 2004, 01:05 PM

Se poate deci considera ca in jurul anului 1350 armele de foc erau familiare multor armate. wink.gif
Primele arme de foc, bombardele (denumire ce deriva de la cuvantul latin bombus care inseamna "zgomot surd") erau de fapt niste tunuri rudimentare, foarte greu de transportat, ce trageau bile sferice din fier sau piatra mai mult cu un efect moral, caci in practica ele produceau mult mai multe victime in randul servantilor decat intre cele ale inamicului, ca urmare a frecventelor explozii ale tevilor (chiar si regele Iacob al II-lea a cazut prada unui astfel de eveniment la Rowburgh in anul 1460, pierzandu-si viata). hh.gif

Neajunsurile bombardelor au fortat cercetatorii vremii la descoperirea cat mai urgenta a unei arme de foc care sa fie usoara, miniaturizata si perfectionata, astfel la inceputul secolului XV-lea apare prima arma de foc a infanteristului (si a vanatorului de mai tarziu)- archebuza (de la cuvantul german Hakenbuchse). rolleyes.gif

Archebuza era sprijinita pe un suport la inceput, din cauza greutaii mari, avea un sistem de dare a focului numit "platina cu fitil" ce cuprindea cateva subansamble precum Serpentina,Lumina, Bazinetul, ce conlucrau impreuna astfel ca la apasarea tragaciului, fitilul care ardea mocnit sa fie adus in contact cu orificiul de initiere al exploziei. wink.gif

Pe la a doua jumatate a secolului XVII-lea apar primele mecanisme simplificate care utilizau cremenea, asa zisele "platine cu cremene" inventate de Marin Le Bourgeoys descendentul unei importante familii de ceasornicari din Normandia. thumb_yello.gif

Suntem prin anul 1640 si mecanismul de dare a focului ce utiliza pietrele de cremene este deja raspandit in intreaga Europa. Se lucra de acuma intens la imbunatatirea calitatii tevilor de foc si la simplificarea mecanismelor componente. Apare pe scena Beretta, care in 1750 producea in regiunea Gardone pusti cu cremene de o remarcabila robustete si eleganta ( ohmy.gif motane o replica dupa una din astea ti-ar trebui tie...sigur daca nu ai glumit atunci cand ai spus ca vrei sa iti cumperi o archebuza. Exista multe pe piata le-am vazut in cataloage, pot executa foc si nu sunt chiar asa de scumpe cca 700 de euroi thumb_yello.gif )

Trimis de: Hampu The Great pe 10 Jul 2004, 01:10 PM

In 1800 apar deja tevile de Damasc din fire de otel sudate prin forjare la cald. Armele inca se mai incarca pe la gura tevii, dar se foloseau de acum un fel de cartuse din carton. Patul pustii capata forma necesar unei epolari corecte, apare garda tragaciului, si primele sisteme simple de ochire. rolleyes.gif
Pentru ca de acum incolo armele deja au capatat forma cunoscuta ne oprim aici cu consideratiile noastre aducand in final un omagiu alaturat de toate multumirile noastre domunlui Ion Smatoc din care am citat cel mai mult in acest material, uitand uneori sa pun si gilimelele de rigoare. jamie.gif


Este prima data cand postez intr-o zi de weekend....E o caniculara zi de Sambata, asa ca va las prieteni dorindu-va tuturor distractie placuta in ce a mai ramas din acest sfarsit de saptamana. spoton.gif



Trimis de: dead-cat pe 10 Jul 2004, 02:36 PM

http://www.geocities.com/Area51/Vault/1945/Guns/Hgonne3.htm

da chiar vreau sa-mi cumpar o muscheta. pina acu am vazut http://www.waffen-schlottmann.de/ 2 variante, din care parca Springfield-ul imi place mai mult (ambele cu percussion cap).
e pe la 500+ € asa ca ma gindesc bine inainte huh.gif mai ales ca trebuie sa fac un curs de mixat praful de pusca, altfel o tin acasa sa ma uit la ea ohmy.gif


Trimis de: morfeus pe 11 Jul 2004, 09:26 PM

http://science.howstuffworks.com/framed.htm?parent=machine-gun.htm&url=http://kalashnikov.guns.ru

Trimis de: Hampu The Great pe 12 Jul 2004, 06:46 AM

dead-cat....si in cursul asta ceva mai incolo se va vorbi despre pulberi si despre amestecuri de pulberi...Tu insa le poti cumpara gata preparate de la magazin.

Sigur daca vrei the hard way....adica "the do it yourself way", trebuie sa iti iei manual, balanta si accesorii....


Morfeus ce a fost asta ??

Trimis de: dead-cat pe 12 Jul 2004, 06:55 AM

din nefericire e prevedere legala absolvirea unui asemenea curs sad.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 12 Jul 2004, 07:04 AM

Da ar fi trebuit sa imi dau seama de asta....
In intreaga lume exista o adevarata manie dupa armele cu pulbere neagra....Sunt si o gramada de concursuri.
Eu inteleg mai putin atractia asta...Spune-mi dead-cat, daca se poate, ce te-a facut sa alegi acest gen de arme ?

 AustDB_rgtrecr.jpg ( 72.55K ) : 51
 

Trimis de: dead-cat pe 12 Jul 2004, 08:44 AM

QUOTE

Spune-mi dead-cat, daca se poate, ce te-a facut sa alegi acest gen de arme ?


Thirty Years War reenactment.
daca-as avea numai timp pentru asta sad.gif

alte arme m-ar interesa mai mult, dar n-am voie sad.gif
as vrea un MG08 dar asa ceva exista numai la muzeu. Cunosc o singura persoana ce are asa ceva acasa si tipul a lucrat pentru muzeul national din Tansania si a demontat-o de pe epava crucisatorului usor Königsberg din delta Rufiji.

de asemenea as vrea un Mauser 98k (cu care am mai tras), dar iarasi statul, bata-l vina... mad.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 12 Jul 2004, 10:05 AM

Multumim dead-cat....in Romania te-as pute ajuta sa capeti un permis pentru astfel de arme. smile.gif


continuarea din episodul trecut privind istoria armelor:

Platina cu cremene si-a cunoscut consacrarea atunci cand insusi Regele Frantei Ludovic al XIV-lea (1643-1715) a inceput sa foloseasca cu succes la vanatoare o pusca cu cremene si cu cocoase exterioare.Bucata de cremene era acum prinsa intr-un suport de metal tensionat de un arc.
In urma detentei (apasarea tragaciului), piesa era elberata cu forta iar bucata de cremene fixata in capul ei lovea o alta piesa striata din otel aruncand astfel un manunchi de scantei in bazinet, unde aprindea pulverinul si implicit incarcatura din teava. thumb_yello.gif
Chiar si asa, bucatica de cremene trebuia inlocuita la fiecare 30 de lovituri, iar piesa de otel care provoca scanteia trebuia la randul ei revizuita frecvent de catre un armurier competent. sad.gif

Teava lisa, neuniformitatea greutatii glontului si a incarcaturii de pulbere afectau insa in mod serios procesele termodinamice din interiorul tevii, stabilitatea glontului pe traiectorie si in final calitatea tirului.
Daca utilizarea pachetelelor de pulbere rezolva intr-o oarecare masura problema ridicata de variatia cantitati de pulbere utilizate, pentru stabilizarea glontului pe traiectorie armurierul vienez Gaspar Kolner inventeaza ghinturile drepte..
Erau drepte pentru a usura incarcarea armei care se facea tot pe la gura tevii si aveau rolul de a ghida glontul pe directie.

La sfarsitul secolului XVI armurierul Augustin Kotter din Nurenberg inventeaza asa zisa “carabina cu vartelnita”, adica o arma cu 14 ghinturi elicoidale, net superioara in ce priveste precizia la tot ce exista in acel moment.
Inventia lui Kotter este insa contestata de o archebuza prezentata in jurul anului 1490 ca facand parte din colectia lui Maximilian I de Habsburg, si care era la randul ei prevazuta cu ghinturi elicoidale. rolleyes.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 12 Jul 2004, 10:14 AM

Carabinele cu vartelnita (tevi ghintuite elicoidal) au constituit un mare success in special in randul vanatorilor, pentru ca ele presupuneau operatii lente de incarcare.
Ghinturile impuneau fortarea glontului introdus tot pe la gura tevii, pentru asta tragatorul ajutandu-se de o vergea si de un ciocanel de lemn. cry.gif

In 1750 cativa emigranti nemti din comitatul Lancaster din Pennsylvania reusesc sa impuna pe piata faimoasele “long rifle” sub forma cunoscutelor “pusti ghintuite Kentucky”, aram originala inconfundabila ca aspect (vezi atas), cu teva lunga si sectiune octogonala, cu pat lung din lemn de artar, de calibrul 12mm sau 14mm.

Desi stabilitatea glontului pe traiectorie prin miscarea de rotatie in jurul axei sale fusese dovedita stiintific de catre fizicienii Johann Georg Leutman (1728) si Benjamin Robins (1742), carabinele cu tevi ghintuite nu puteau sa mearga mai departe din cauza impedimentului major introdus de incarcarea pe la gura tevii. wink.gif


 replicaweaponry_1798_2158940.jpg ( 19.36K ) : 79
 

Trimis de: actionmedia pe 12 Jul 2004, 10:25 AM

Nu ştiam ca există un astfel de subiect. Mi se pare interesant dar nu ştiu pe câţi oameni îi interesează cum să utilizeze armele de foc ţinâmd cont de condiţiile actuale.
Zilele trecute am văzut la ştiri o întâmplare care mi s-a parut teribil de stupidă.
Un sergent a fost ucis într-un exerciţiu de tragere în poligon. Se pare că sergentul se afla într-un TAB împreună cu un soldat care executa tragere. Se pare că un glonţ a ricoşat dintr-un oblon huh.gif al TAB-ului care nu ştiu cum s-ar fi desprins. Este un accident care mi se pare stupid.
Întrebările mele sunt.
1. Cum a fost posibil să se întâmple? (tehnic vorbind, cum ţinea soldatul arma, cum a căzut oblonul, oare soldatul s-a speriat şi a retras arma în timp ce executa foc? Sau oblonul acela era mai lung decât ţeava ieşită prin deschizătură? De ce glonţiul l-a lovit pe sergent şi nu pe soldat, etc.)
2. Cum putea fi evitat un astfel de accident. (ce măsuri trebuiau luate, ce ar fi trebuit să facă soldatul, ce ar fi trebuit să facă segentul, etc.)

Trimis de: Hampu The Great pe 12 Jul 2004, 10:33 AM

continuarea ultimului meu post...actionmedia voi reveni imediat cu un raspuns pentru tine

A fost necesar ca in anul 1799, Howard sa descopere fulminatul de mercur, pentru ca la numai opt ani reverendul anglican Alexander John Forsyth pasionat de alchimie si de vanatoare in egala masura, sa poata concepe in 1807 primul mecanism de aprindere prin percutie.
Paralel cu asta un alt cercetator al vremii francezul Prelat reuseste sa inchida fulminatul de mercur intr-o capsula cilindrica etansa, cu pereti subtiri din cupru si cu o mica gaurica astupata cu o picatura de guma impermeabila la unul din capete, ce lasa totusi sa treaca flacara atunci cand cocosul mecanismului strivea intregul ansamblu. cool.gif

Inventia capsei de initiere este si ea indelung disputata, pretentii serioase fiind ridicate de americanul John Shaw, care se pare ca a descoperit capsa de amorsare cu mult inaintea lui Prelat, insa si-a brevetat inventia cu patru ani dupa francez.
Capsa moderna, foarte apropiata de cea pe care o cunoastem astazi a fost insa pusa la punct de catre austriacul Nicholas Bellot (un nume ce trebuie retinut) in 1820, si ea a permis realizarea primului cartus cu o structura unitara, alcatuit din tub cartus din carton, cu dulie metalica purtatoare de capsa de amorsare, cu incarcatura de pulbere si proiectil unic. smile.gif
Existenta unui astfel de cartus brevetat in 1812 de catre armurierul elvetian Johannes Pauly, a permis incarcarea armelor pe la “detonator” (fundul tevii), intr-o camera speciala, prin manevrarea unui inchizator.
Elvetianul a inventat si o arma pentru cartusul sau cunoscuta sub numele Pusca Pauly (1811), prima arma care se incarca pe la spatele tevii, care avea insa mari probleme in ce priveste asigurarea opturatiei si manevrarea in general.(arma Pauly intr-o versiune modificata, de fapt o copie Manton, in atas) wink.gif


 MantonRifle54SSTFullRight.jpg ( 10.95K ) : 73
 

Trimis de: Hampu The Great pe 12 Jul 2004, 10:41 AM

actionmedia:

Tehnic nimeni nu poate sa iti spuna, fara o aprofundata analiza a conditiilor in care s-a produs accidentul, cum a fost el posibil. huh.gif
Ce e bine de stiut este ca armele care trag proiectile unice, si in special cele care trag gloante sunt extrem de periculoase din cauza energiei cinetice extraordinar de mari pe care o dezvolta. mad.gif
Ricoseurile, adica acele gloante care isi schimba necotrolat directia la lovirea unui corp dur sunt in mod particular responsabile de cele mai multe si de cele mai grave dintre incidentele care se produc in cadrul unei sedinte de tragere organizate.

Intotdeauna sunt prevazute reguli precise la trageri.
Ele alaturi de cele 12 reguli de aur cu care mi-am inceput acest exposeu impiedica aparitia oricarui eveniment nedorit sau tragic...Iti recomand sa citesti primul post al acestui thread wink.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 12 Jul 2004, 10:50 AM


continuare la istoria armelor:
In continuare cartusul a cunoscut mai multe imbunatatiri ajungand abia in 1855 sa capete forma pe care o cunoastem astazi. Sase ani mai tarziu in 1861 cartusul cu percutie centrala era deja pe piata. smile.gif

O alta etapa importanta in istoria armelor de foc a fost inventarea in 1828 de catre Casimir Lefaucheux a pustii cu tevi basculante (vezi atas ), iar in 1835 a pustii cu percutie laterala cu inchidere prin actionarea unei parghii si a uni inchizator in plan orizontal. Aceasta arma utiliza asa numitul cartus cu brosa de o foarte buna etansietate.
Inventia nu s-a impus insa din cauza costurilor prea ridicate. blink.gif

In 1845, armurierul Jean Flobert (cat de mult vom mai auzi numele asta), inventeaza cartusele cu percutie pe rama, precursoarele celebrelor cartuse din gama calibrului .22 spoton.gif


 m15_x2.gif ( 59.74K ) : 74
 

Trimis de: dead-cat pe 12 Jul 2004, 10:52 AM

@actionmedia

intimplarea intra la categoria "ghinion fatal".

mie nu mi-e clar ce rost au obloanele la un TAB care oricum e echipat cu o turela cu o mitraliera de 14.2. ca de-ajungi sa trebuiasca sa te aperi in toate directiile dintr-un TAB, sfirsitul e pe-aproape. unsure.gif

ricoseurile, dupa cum zicea Hampu, sunt necontrolabile. cind am fost la tragere in a XI-a ne-a dus la un poligon unde tintele erau delimitate de un culoar de piloni de metal. needless to say ca majoritatea desteptilor de colegi trageau dupa piloni in loc de tinta ca li se parea cool zgomotul ricoseurilor. huh.gif capitanul de serviciu s-a facut verde la fata...

Trimis de: Hampu The Great pe 12 Jul 2004, 04:28 PM

In a doua jumatate a secolului XVIII mai multi armurieri europeni au gandit si realizat arme capabile sa execute mai multe lovituri…De la pistolul cu opt tevi a lui Margelatu, la armele basculante cu patru sau cinci tevi, toate solutiile aveau in vedere utilizarea cate unei tevi pentru fiecare lovitura. sad.gif
Pustile basculante cu tevi multiple aveau fiecare si cate un mecanism propriu de dare a focului; din acest motiv prima arma care a folosit un singur mecanism de dare a focului o singura teava de tragere, si mai multe proiectile stocate intr-un “magazine” (incarcator) a constituit un foarte mare pas inainte si el este datorat lui Kalthoff de Solingen fiind realizat in 1658. Imperfectiunile munitiilor vremi a limitat insa dezvoltarea acestei inventii, amanand-o pana la aparitia cartuselor cu tuburi metalice. rolleyes.gif
Totusi prima arma capabila sa repete lovitura, inspirata dupa sistemul “dropping block” inventat de americanul Sharp, adaptat la pusca lui Walter Hunt , si imbunatatit de Horace Smith si Daniel Wesson (ring any bell ??) va deveni celebra Carabina Volcanic, in atas.


 Volcanic_Navy.jpg ( 40.37K ) : 83
 

Trimis de: Hampu The Great pe 12 Jul 2004, 04:29 PM

Carabina Volcanic, vazuta aici pe cealalta fata:

 Volcanic_Navy_left.jpg ( 46.89K ) : 59
 

Trimis de: Hampu The Great pe 12 Jul 2004, 04:45 PM

Un fabricant si comerciant de camasi din New Haven, pe numele lui Oliver Fisher Winchester (in atas fotografia acestui personaj fundamental al istoriei armelor de foc) a devenit in urma unor speculatii financiare proprietarul fabricii care producea faimoasa carabina Volcanic (ce poate fi admirata mai pe indelete si aici <http://www.collectorsfirearms.com/ah851.htm>).

 Oliver_Winchester.jpg ( 14.78K ) : 64
 

Trimis de: Hampu The Great pe 12 Jul 2004, 04:48 PM

Excelent om de afaceri dar nepriceput in tainele armureriei Winchester angajeaja la conducerea tehnica a fabricii pe dl. Benjamin Tyler Henry care reuseste sa impuna pietii in anum 1862 o varianta imbunatatita a Volcanicului, care tragea cartuse cu tub metalic cu percutia pe rama de calibrul .44 ce putea sa repete lovitura de mai multe ori.

 oliver_Win.jpg ( 44.38K ) : 60
 

Trimis de: Hampu The Great pe 12 Jul 2004, 04:49 PM

Aceasta arma de referinta a ramas in istorie sub denumirea de pusca Henry, a fost larg raspandita in vestul teritoriilor americane si a fost intrebuintata in razboiul de seccesiune.
Ulterior in anul 1866, firma a oferit o varianta sensibil ameliorata a pustii henry cu numele vestitului negustor, care a devenit legendara Winchester

 laHenry.jpg ( 21.16K ) : 82
 

Trimis de: Hampu The Great pe 13 Jul 2004, 07:38 AM

.........si inca odata pusca Henry

 HENRYRIFLE0056.jpg ( 54.07K ) : 68
 

Trimis de: Hampu The Great pe 13 Jul 2004, 09:00 AM

ohmy.gif Intrerupem acum sirul cursurilor noastre pentru un mic rezumat....


Am vazut asadar care sunt principalele reguli ce trebuiesc respectate la manevrarea armelor de foc, in asa fel incat posibilitatea aparitiei vreunui accident sa fie minima sau complet redusa. rolleyes.gif
Am vazut apoi cum au evoluat armele de foc de la descoperirea prafului de pusca ca element propulsant, trecand prin bombarde, archebuze, muschete, am studiat diversele mecanisme ale acestora de la platina cu fitil la platina cu cremene, de la teava lisa la teava ghintuita de la pustile Kentucky, am vazut rolul si importanta cotitura produsa in evolutia armelor de descoperirea capsei de initiere si a fulminatului de mercur.
Am vorbit despre mecanismele de initiere prin percutie, despre pusca cu tevi basculante, despre primele cartuse (cu brosa), despre primele arme capabile sa repete lovitura (carabinele Volcanic), despre pusca Henry si carabina cu levier si cu repetitie Winchester.

Am vorbit apoi de revolvere si pistoale, de pusti moderne si de carabine cu repetitie si/sau semiautomate, de diversele mecanisme care pot asigura repetarea focului prin utilizarea energiei de recul a exploziei incarcaturii tubului cartus, sau prin imprumutul de gaze. smile.gif

Am vorbit despre calibre, despre principali fabricanti de traditie din domeniul armelor; am vorbit despre mecanismele de siguranta care blocheaza arma impotriva focului accidental, despre importanta acestora si despre cum pot ele fi usor recunoscute si actionate. thumb_yello.gif

In cele ce urmeaza prieteni, vom mai vorbi despre pulberile utilizate la cartusele moderne, despre calibrele celebre si despre cartusele care au reusit sa se impuna de-a lungul timpului prin performante excelente, si despre cateva sisteme de ochire mecanice sau optice utilizate la armele de foc de mana.
Odata atinse si aceste subiecte vom intra intr-o binemeritata vacanta.... ohyeah.gif

Voi veti pleca probabil la mare sau la munte...in statiuni sau in drumetii...in locuri pline de farmec, plin de relaxare, pline de pitoresc in care fara doar si poate va veti distra...Eu insa plec in iad (Nigeria), in chestiuni de servici cry.gif ....

Dar pana la vacanta mai sunt doua saptamani....sa le folosim cum trebuie !!!


Trimis de: janine pe 13 Jul 2004, 03:29 PM

glases.gif yeah...sarumana ...in continuare cu ochii pe dvs jamie.gif mwah1.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 14 Jul 2004, 01:41 PM

Despre pulberi:

La acest capitol, din cauza spatiului redus, al timpului prea scurt si al dezinteresului manifestat in ultima perioada de singurul interlocutor ce parea interesat in utilizarea pulberii negre (dead-cat sad.gif ) vom discuta numai despre pulberile moderne asa zisele pulberi fara fum, pe celelalte le vom aminti doar in treacat.
Dupa natura fizico-chimica a pulberilor ele se pot impartii in doua grupe:
-pulberi pe baza de amestecuri
-pulberi pe baza de nitroceluloza

Pulberi din amestecuri
Se mai gasesc in literatura sub denumirea de pulberi compuse, complexe, compozite sau eterogene.
Cea mai reprezentativa dintre ele are in principiu urmatoarea compozitie:
-Carbune de lemn 15% (carburant)
-Azotat de potasiu 75% (oxidant)
-Sulf 10% (liant si carburant)
Reteta de mai sus este reteta pulberii negre, sau pulberea cu fum. smile.gif

Pulberi pe baza de celuloza

Aceste pulberi sunt compozitii omogene obtinute prin plastificarea si compactizarea nitratilor de celuloza ce poarta denumirea generica de pulberi fara fum. smile.gif
Nitratii de celuloza se obtin prin tratarea celulozei cu acid azotic, in prezenta acidului sulfuric si se deosebesc intre ei prin continutul de azot:
-continut sub 12 % se numesc coloxine
-continut peste 12 % se numesc piroxiline
Intrucat nitratii de celuloza nu au proprietatea de plasticitate ei sunt tratati cu ajutorul solventilor pentru a o capata. Solventii utilizati pot fi active:
-nitroglicerina, nitrodiclicolul, dinitrotoluenul si nitoguanidina
Sau pot fi solventi inerti:
-alcoolul etilic, eterul etilic, alcoolul metilic, acetone, benzenul.

Trimis de: Hampu The Great pe 14 Jul 2004, 01:48 PM

In raport cu solventul folosit pulberile pe baza de nitroceluloze pot fi:

1. Pulberi cu baza simpla….folosite cel mai mult la fabricarea cartuselor de vanatoare si ele pot fi de doua feluri:
-poroase, cu ardere lenta
-compacte cu arderea ampla si intense
Din categoria pulberilor cu baza simpa fac parte cartusele de vanatoare fabricate de: Acapria, Alfa, Rottweil, Orion, Kenira, Excelsior Randite

2. Pulberi cu baza simpla dubla
Cu solvent activ din nitroglicerina gelatinizata, cu mare potential energetic ce asigura sporuri mari de viteza si presiuni, dar si uzura prematura a tevilor. Firme care fabrica astfel de munitie sunt: Balistite Nobel, Fonda, KKK (preferata mea), Nike (larg utilizat in Romania),Royale, Reloader.


3. Pulberi sferice
Utilizate pe larg in ultima vreme sunt tot pulberi cu baza dubla insa obtinute printr-o alta tehnologie si cu un aport sporit la bilantul energetic al exploziei

4. Pulberi progresive
Au fost inventate de von Hofe, si sunt utilizate exclusiv la munitia cu glont. Aceste pulberi urmaresc corelarea cat mai exacta a regimului de ardere a incarcaturii din cartus si marimea calibrului, felul glontului, profilul interior al tevii


Ei bine prieteni, am prezentat doar sumar un subiect pentru care odata mai demult am luat un mic opt la un examen. ohyeah.gif
Dincolo de continutul lui extrem de pretentios, el prezinta unele lucruri importante si interesante..

Liuta sper ca ai avut rabdarea sa il citesti pana la capat thumb_yello.gif ...Cred ca pe altcineva nu mai pot conta cry.gif .
Cand te gandesti cati oameni folosesc armele de foc fara sa aiba macar habar de ce se intampla defapt atunci cand apasa tragaciul, mai ca iti pare bine ca ai avut rabdarea sa citesti un post obositor ca asta... ohyeah.gif

Va urma,

Trimis de: abis pe 14 Jul 2004, 04:44 PM

Eu nu am tras decat in armata, cu pistol TT, cu AKM-ul si cu tancul (am facut armata la tancuri). Mi s-a parut ca cu TT-ul ocheam destul de bine, dar nu am cu ce face comparatia... Insa cel mai misto era sa tragi cu mitraliera de 14.5 de pe tanc: nu nimereai aproape niciodata tinta, dar facea un zgomot...

Trimis de: Hampu The Great pe 14 Jul 2004, 05:01 PM

si eu am facut tot la tancuri...In Bucuresti pe Oltenitei...Pe vremea mea erau doar T55, si tocmai aparusera tancurile romanesti...Le-au adus la noi in campul de instructie...len tineau sub o prelata si faceam paza langa ele 24 din 24 ca sa nu le vada americanii din satelit... rolleyes.gif

TT era o arma foarte proasta, daca ai posibilitatea du-te la poligon la Baneasa sa tragi contra cost cu niscaiva arme ca lumea...E scump da merita... spoton.gif

Trimis de: janine pe 14 Jul 2004, 11:51 PM

aici is nenea hampule...aceasi studenta, care se intreaba, de unde atata rabdare? de unde atata material?? ohmy.gif mwah1.gif mwah1.gif wub.gif jamie.gif ....asteptam urmarea

Trimis de: abis pe 15 Jul 2004, 10:26 AM

Eu, la tancuri in Targu Mures. Tot T55... Si mergeam la trageri de 2-3 ori pe saptamana, consumam o groaza de munitie. Erau mai interesante tragerile de noapte, cu trasoare... Iar TT-ul nu stiu cat de prost era, pentru ca nu am cu ce fce comparatie, daca nu am tras cu altceva. Circula legenda pistoalelor Carpati, pe care le-ar fi avut Politia, si care se zice ca erau niste pocnitori destul de periculoase mai ales pentru cel care tragea...
Dar gata cu off-topicul, stau cuminte sa vedem ce mai putem afla despre armele adevarate... Cu multumiri pentru efortul de documentare pe care il depui!

Trimis de: Hampu The Great pe 15 Jul 2004, 11:32 AM

Multumesc liuta, multumesc abis.... thumb_yello.gif


Acum discutand putin pe sleau despre pulberi, poate ca mai multi dintre voi au facut deja urmatorul experiment:
"se demonteaza cartusul, se scot elementele continute in el (alice, paharut, bura, pulbere...daca e vorba de un cartus cu alice de vanatoare), se pune pulberea continuta pe un capac de la o cutie metalica de ness, se pune un bat de chibrit aprins pe mormanul de pulbere..."

Rezultatul: dezamagire sad.gif ...Pulberea se aprinde foarte greu, si dupa asta nimic spectaculos...Arde ca scapariciul din gamalia batului de chibrit...fiiiss...un nor de fum inecacios ...si gata mad.gif .
Iti pui firesc intrebarea cum Dumnezeu in pusca aprinderea pulberii face atata tambalau ??

Trebuie inteles ca in interiorul unui tub cartus, mai ales daca este vorba de un cartus cu glont, fiecare componenta isi are rostul ei, in cazul de fata noi am desconsiderat cantitatea de aer care ar fi trebuit sa participe intr-o cota precisa pentru ca explozia asteptata sa se produca.

Multi vanatori care au incercat sa desfaca cartusul pentru a ii adauga mai multa pulbere in speranta obtinerii unor performante superioare s-au confruntat cu acelasi fenomen...In loc sa obtina o viteza mai mare a glontului au gasit adausul de pulbere imprastiat nears pe fata interioara a tevii.
Sigur raportul intre aerul din tub si cantitatea de pulbere poate varia intre anumite limite, insa atunci cand acestea sunt depasite se intampla asa cum am relatat rolleyes.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 15 Jul 2004, 05:35 PM

abis:

Vom continua discutia despre armata...Acum da-mi voie sa iti reamprospatez memoria cu o amintire placuta...
Pistolul Tokarev-Tula (pistolul tanchistilor romanii de acum doua decenii..si mai bine) spoton.gif


liuta, tie nici un cadou deocamdata...Cred ca tu ai sa iei unul din premii rolleyes.gif wub.gif thumb_yello.gif

 TT.jpg ( 39.45K ) : 71
 

Trimis de: dandanescu pe 16 Jul 2004, 12:22 AM

Unul dintre cele mai bune pistoale in prezent, daca nu cel mai bun:
(ce o fi insemnind "bun" ? rolleyes.gif - merita poate de discutat mai pe larg...)
user posted image

Aceasta arma ( CZ 75 B - 9mm Para ) este o clona Browning si este atit de performanta incit
se pare ca armata USA ar fi folosit acest pistol in loc de Beretta
daca nu ar fi fost de provenienta... Warsaw Pact (Cehia) rolleyes.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Jul 2004, 07:31 AM

Dati-mi voie sa explic putin dedesuptul postului de mai sus (dandanescu)...

Si pentru a economisi cuvintele va prezint mai jos cateva pistoale Browning..

 brp_0025a.jpg ( 113.57K ) : 77
 

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Jul 2004, 07:32 AM

Nu am inceput cu asta desi cronologic asa s-ar fi cuvenit...

 browning_1903.jpg ( 6.72K ) : 67
 

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Jul 2004, 07:43 AM

E limpede asadar pentru oricine ca pistolul TT (Tula Tokarev) are foarte multe similitudini cu pisoalele Browning' atat de multe incat iti vine sa te intrebi care rusi or fi copiat dupa care americani ??
Pistolul CZ 75 B prezentat in postul lui dandanescu este la randul lui un descendet al Browningului.
Mesajul pe care acest user vrea sa ni-l transmita postand un CZ 75 B imediat si aparent fara nici o legatura , dupa un post cu pistolul TT este acela ca dl dandanescu cunoaste relatia Browning - Tula Tokarev - CZ 75 B, ca este cunoscator al istoriei armelor si ca ar trebui sa ii acordam respectul cuvenit.

Ne grabim sa facem asta imediat: Bun venit dle dandanescu, va asteptam cu mult interes cu alte observatii, completari sau comentarii...Prezenta dvs. este de dorit, si era de mult asteptata aici !!

 slikaindex01.jpg ( 16.14K ) : 70
 

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Jul 2004, 07:50 AM

Uitam de aceasta bijuterie.....


 brp_0015a.jpg ( 125.65K ) : 93
 

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Jul 2004, 08:16 AM

Ca veni vorba, oriunde se discuta de arme, si mai peste tot pe net, rusii sunt luati mult mai in serios decat ar trebui... mad.gif
Lasand la o parte exemplul de mai sus in care caracteristicile comune ale celor doua pistoale sunt evidente, Browningul fiind anterior Tokarevului (iar pistolul rusesc fiind mult mai prost decat cel pe care il copiaza tocmai din cauza singurului mecanism original pe care l-a introdus-mecanism de dare a focului), ar mai fi de discutat despre revolverul "Revolver Smita i Vesona Obrasec Nr.1" (preluat initial pe o comanda oficiala speciala pentru Rusia de la Smith & Wesson de catre tarul Alexandru al II-lea) pe care fara nici o rusine Colonelul rus Gorlov l-a asimilat cu revolverul rusesc RF 44R schimband la el numai manerul. mad.gif

Dar cel mai rasunator caz de piraterie il reprezinta copierea revolverului englezesc Webley-Fosbery, (o remarcabila arma a carei productie a incetat spontan si miraculos) de catre nu mai putin celebrul revolver rosesc Nagant.
Iata mai jos fotografia lui Webley-Fosbery....

 WebleyFosbery1914Target.jpg ( 24.95K ) : 90
 

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Jul 2004, 08:21 AM

..nu ma pot opri sa nu dau si schita cinematica a acestui extraordinar revolver...

Webley-Fosbery inca odata deci:

 WebleyFosberySchematics.gif ( 41.16K ) : 75
 

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Jul 2004, 08:23 AM

Si iata acum, nu mai putin celebrul revolver rusesc Nagant

 nagant_cocked.jpg ( 32.22K ) : 93
 

Trimis de: dandanescu pe 16 Jul 2004, 09:10 AM

Excelenta diagrama cu mecanismul intern de la revolverul englezesc...

Daca privim cu atentie se observa un sistem unic (mi se pare...)
in toata clasa de revolvere, asa cum a fost preluat si de Nagant,
si anume deplasarea axiala a "butoiasului" (cilindrul care contine cartusele).
Acest mecanism introduce marginea anterioara a cartusului in teava,
la tragere eliminindu-se aproape complet pierderea de gaze tipica pentru revolverele obisnuite.

Desigur, pentru a permite functionarea mecanismului de mai sus,
munitia folosita ( in cal 7.62) era construita diferit fata de cartusele tipice,
in asa fel incit glontul era complet inserat in interiorul "camasii" cartusului.

Aceasta arma (Nagant) era considerata un trofeu pretios, si cu valoare functionala,
de catre militarii germani de pe Frontul de Est, in WW2.

PS. Acest topic abunda in informatii interesante la subiect,
felicitari Hampu the Great ca ai rabdare sa o iei metodic!
Si multumesc pentru urarea de bun venit -
am sa incerc si eu sa contribui cite ceva detalii interesante smile.gif

Trimis de: dandanescu pe 16 Jul 2004, 09:34 AM

QUOTE (Hampu The Great @ 16 Jul 2004, 09:03 AM)
Uitam de aceasta bijuterie.....

user posted image

Da, intr-adevar un exemplar lituanian rar, dar
ar fi fost si mai valoros daca ar fi avut si teaca/pat-de-arma
care fara indoiala era un accesoriu necesar
pentru utilizarea cu folos a inaltatorului smile.gif

Cam asa ceva...
user posted image

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Jul 2004, 03:06 PM

QUOTE (dandanescu @ 16 Jul 2004, 11:23 AM)


Aceasta arma (Nagant) era considerata un trofeu pretios, si cu valoare functionala,
de catre militarii germani de pe Frontul de Est, in WW2.


In replica militarii coalitiei se chinuiau din rasputeri sa intre in posesia unui Luger P08, pistolul oficial al ofiterilor Wermachtului....

Ala intr-adevar trofeu !!! rolleyes.gif


In atas am dat o replica comemorativa americana a celebrului pistol....

 american_eagle_p08.jpg ( 56.24K ) : 79
 

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Jul 2004, 03:09 PM

Da ca sa nu fiu acuzat de partinire uite si un original cu valoare de colectie....

 luger_p08.jpg ( 28.23K ) : 77
 

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Jul 2004, 03:11 PM

liuta:

Gata cu chiulul si cu sporovaiala mad.gif ....De luni lectii serioase despre munitii....pana atunci un weekend cat poate fi el de bun thumb_yello.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 19 Jul 2004, 11:21 AM

Am discutat pana acum despre principalele subansamble ale armelor de foc, fara insa a le numi si enumera in mod special.
Inca de pe la inceputul secolului aceste subansamble si-au pastrat rolul functional si denumirea desi au cunoscut o foarte importanta evolutie.
Asadar partile componente ale unei arme sunt patul sau manerul armei (dupa cum e vorba de un pistol sau de o pusca), cutia inchizatorului, sau cutia mecanismelor, teava, incarcatorul sau magazia de cartuse, si sistemele de ochire rolleyes.gif .
Despre patul armei nu vom spune decat ca el are un rol important in calitatea tirului, si ca daca e vorba de o carabina el trebuie sa asigure o epolare (actiune de punere a armei in umar, in vederea executarii focului) rapida si precisa, ca e musai sa aiba un obrazar (parte proeminenta si tesita a patului pe care se aseaza obrazul pentru a alinia ochiul cu sistemele de vizare catare, inaltator, luneta), ca trebuie sa fie de o lungime potrivita cu lungimea bratului tragatorului astfel ca acestuia sa i se asigure o pozitie comoda atunci cand epoleaza. smile.gif
Daca insa vorbim de un pistol sau de un revolver atunci manerul, se straduie atat cat poate sa materializeze gestul omului care arata cu degetul. Primul care s-a ingrijit de treaba asta a fost Samuel Colt, si nu se poate spune ca nu a avut succes. La fel pistoalele Luger P08, Glock, Mauser au introdus in limbajul cunoscatorilor, prin constructia speciala a manerului sintagma de "arma intuitiva". Manerul este astfel construit incat el se aseaza natural in mana pastrand paralelismul tevii cu linia solului, si asigurand posibilitatea unui tir rapid si exact.

Despre ce se afla in spatele cutiei mecanismelor am mai discutat. In general acolo se gasesc o palarie de arcuri si arculete, parghii, stifturi si alte nimicuri, care contribuie fiecare dupa priceperea sa la darea focului, repetarea lui, si/sau blocarea mecanismelor pentru asigurarea impotriva unui foc accidental ohyeah.gif . Vom aprofunda aceasta parte intr-un curs viitor...

Sistemele de ochire mecanice constau in inaltator si catare. Cele doua trebuiesc aliniate cu ochiul si cu tinta astfel ca inpreuna sa se aseze pe o singura linie numita linie de ochire, sau de viza.
Mai sunt apoi sistemele optice de vizare de genul lunetelor. Despre toate astea vom vorbi mai amanuntit in una din temele noastre viitoare. rolleyes.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 19 Jul 2004, 12:00 PM

Am ajuns acum la teava care dupa o lunga si semnificativa evolutie a ajuns sa fie cu precadere confectionata prin forjare la rece din oteluri aliate si inalt aliate cu crom, molibden si vanadiu.
Renumite pentru calitatea lor sunt otelurile Bohler, Krupp, Sterling, Leugrann, Walreine si Poldi.
In scopul prevenirii coroziunii si a uzurii premature, interiorul tevilor de foc se cromeaza dur prin aplicare pe cale electrochimica (galvanica) a unui strat subtire de crom de 0,015-0,020 mm.
In timpul trageri teava trebuie sa faca fata unor presiuni foarte mari cuprinse intre 2800-3800 de Kgf/cm2.
Lungimea tevii poate varia intre 500 si 720 mm fiind in functie de calibru de destinatia armei si de felul munitiei folosite. Cu cat teava este mai lunga cu atat viteza initiala si bataia glontului este mai mare, spre exemplu la o diferenta de lungime a tevii cu 200-220 mm in plus, se obtine o crestere a vitezei initiale de pana la 100 m/s. rolleyes.gif

La carabine lungimea tevii "s-a stabilizat" la 24 de inch (60,96 cm).
La fel la cele mai multe pistoale si revolvere, tevile au dimensiuni precise putand avea 2, 4, 6 si chiar 8 inch.
La exterior tevile pot avea profil drept, sau profil cu caneluri. Pot avea sine de rigidizare, sau alte elemente radiatoare toate avand scopul de a reduce vibratiile care apar in arma la darea focului sau de a disipa cat mai repede caldura ce poate sa apara in cazul unui foc intens, si care poate influenta semnificativ tirul (efectul de teava calda sad.gif ).
La interior teava are trei parti componente:
-camera cartusului, ce primeste cartusul, si permite arderea incarcaturii. Ea trebuie sa mai asigure si o extractie usoara a tubului-cartus tras.
-conul de racordare are rolul angajarii progresive a glontului pe ghinturi
-partea ghintuita ce imprima glontului o miscare de translatie si de rotatie si ii da astfel acestuia stabilitatea pe traiectorie. Numarul de ghinturi poate varia intre 4 si 8, cele mai multe carabine au insa doar patru ghinturi. Calibrele mari americane au insa si 7 ghinturi.
Cand vorbim de ghinturi trebuie sa vorbim si de pasul ghintului, adica lungimea parcursa de glont pe teava pana cand acesta realizeaza o rotatie completa de 360 grade. Pasul ghintului este cam de 200-400 mm., ceea ce inseamna ca la o carabina "normala" glontul se roteste in jurul axei sale cam de 1,5 sau de 2 ori, pana paraseste teava. thumb_yello.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 19 Jul 2004, 12:09 PM

Apropierea vacantei, si grija de a nu fi din calea afara de plictisitor ma obliga la acest punct sa initiez un mic joc.
Asadar din cand in cand, ori de cate ori imi vine pe chelie, sau va vine pe chelie caci sunteti invitati sa participati in numar mare la acset joc, voi posta o arma ce ne este cunoscuta de la un personaj de film.

Asadar iata arma legionarului Paraipan (Gheorghe Dinica) , vestitul personaj din filmele lui Sergiu Nicolaescu...
Se vede cel mai bine in scena aia in care ii impusca la zbarna, in celula, pe comunistii lui Amza Pelea.

Este vorba de un pistol Mauser C96....nu-i asa ca e frumos ???

 mauser.jpg ( 122.82K ) : 79
 

Trimis de: Hampu The Great pe 19 Jul 2004, 04:31 PM

Si pentru ca tot am vorbit ceva mai sus despre revolverul Webley-Fosbery, el apare la inceputul filmului Soimul Maltez
Partenerul lui Hamphrey Bogart, care joaca rolul detectivului Sam Spade o incaseaza cu o astfel de arma chiar la inceputul filmului. Sam Spade e chemat la locul faptei si cand i se arata arma crimei spune: "Mda...Un Webley-Fosbery .45 Automat. Opt focuri...nu se mai fac astfel de arme in zilele noastre".

Acest revolver a fost creat de colonelul George Vincent Fosbery plecand de la un Colt single action pe care a aplicat cele mai noi descoperiri ale vremi sale: teava basculanta de la revolverul Webley, butoiasul cu antrenare pe cama preluat de la Mauser Zick-Zack M78, teava cu profil exterior hexagonal de la modelele Paterson.... rolleyes.gif

Astazi revolverul Webley-Fosbery este o arme destul de dorita de colectionari, un exemplar ajungand pana la 3000 de coco.

 WebleyFosbery1.jpg ( 24K ) : 59
 

Trimis de: Hampu The Great pe 19 Jul 2004, 04:50 PM

Si iata si arma unui alt personaj celebru: Indiana Jones.
Harrison Ford (sau poate George Lucas) foloseste pentru Indiana un pistol Smith & Wasson sau mai exact " A modified Smith & Wesson Hand Ejector, 2nd Model (the civilian version of the M1917 that was issued to the Army)."


Hi di hoo...Indy !!!! wink.gif

 mpa.jpg ( 66.81K ) : 77
 

Trimis de: Hampu The Great pe 20 Jul 2004, 02:02 PM

Revenind la cursul nostru, vom discuta astazi despre cartuse....

Calitatea tirului la carabina este conditionata de acuratetea si exactitatea forajului executat, de performantele cartusului utilizat si in ceea mai mare masura de calibrul munitiilor folosite. smile.gif

Diversitatea calibrelor pentru armele cu tevi ghintuite, intre care cele mai numeroase sunt carabinele care repeta lovitura, este deosebit de mare, dar mult mai impresionanta este varietatea modelelor de cartuse ce le corespund.
"Cea mai buna carabina din lume incarcata cu cartuse de calitate indoielnica va fi surclasata de orice alta arma de calitate obisnuita, dar care va avea in magazie cartuse excelente si judicios alese". rolleyes.gif

Cartusele difera foarte mult intre ele in functie de scopul pentru care au fost create.
In cursul nostru noi ne vom ocupa doar de acele cartuse ce pot fi utilizate la vanatoare si/sau la tirul sportiv; am mai spus deja in mai multe randuri ca armele militare nu fac obiectul expozeului nostru.

Daca potrivit conventiilor de drept international de la Haga in vigoare, gloantele de fragmentatie sunt interzise pentru munitiile cu destinatie militara dat fiind puterea lor omoratoare sporita, ele au o larga aplicabilitate in domeniul vanatorii.
Motivul principal este acela ca munitiia militara este in principal conceputa pentru a ranii mai degraba decat pentru a ucide cry.gif .
De aceea la acest gen de cartuse pe langa forma ascutita, blindajul glontului este complet, astfel el reusind sa primeasca o capacitate de penetrare superioara si reusind in acelasi timp sa isi pastreze o energie cinetica suficienta pentru a isi continua deplasarea, chiar daca a lovit deja un obiectiv. Gloantele militare sunt gandite sa strabata corpul uman, dar si blindaje sau echipamente de protectie. cry.gif
In opozitie cu acestea cartusele de vanatoare au capul glontului bont, sau usor decupat, sau gaurit, sau in trepte, sau cu blindajul intrerupt la cap, sau sunt confectionate din doua sau mai multe materiale cu deformari diferite la impact.
Scopul acestor cartuse este in principal acela de a ucide repede, astfel ca animalul vizat sa moara imediat, scutit de chinuri si suferinte thumb_yello.gif .
Pentru aceasta ele trebuie sa cedeze cat mai mult din energia cinetica acaparata la darea focului in momentul impactului, provocand astfel daune majore in organismul animalului lovit.

Se urmareste asadar ca pentru cartusele de vanatoare energia cinetica de impact sa fie cat mai mare, glontul sa poata asigura dezorganizari importante in corpul animalului, si nu in ultimul rand ca aceste cartuse sa poata avea o precizie foarte buna.
Energia cinetica este insa asigurata in egala masura de marimea calibrului, care automat aduce dupa sine o marire a greutaii glontului si o usoara scadere a vitezei initiale. Numai conjugarea acestor factori poate oferii multitudinea de solutii care sa raspunda tuturor solicitarilor wink.gif .

Astfel daca se doreste un ansamblu arma/calibru care sa raspunda cerintelor impuse de recoltarea vanatului mic se va alege o arma corespunzatoare si o munitie pe masura.
Se va alege un calibru la care de dragul preciziei, si pentru ca nu este atat de necesara aici, se reduc cateva din din componentele care concura la cresterea energiei cinetice.
Pentru vanatul mic se pot folosi deci calibre usoare, precise si cu energii cinetice mici dar suficiente.
EXEMPLU:
.22 Hornet (Eo=76kgfm)
.222 Remington (Eo=186kgfm)
5,6x50R Magnum (Eo=182kgfm)

Pentru vanatul de talia capriorului, este insa nevoie de o energie cinetica suplimentara in aceleasi conditii de precizie. In plus acest tip de vanat nu da posibilitatea vanatorului sa se apropie prea tare, deci va fi necesara si o lungime mai mare a tirului (distanta dintre punctul de la gura tevii si pana la punctul cel mai indepartat unde glontul mai are suficienta energie cinetica pentru a putea ucide). Se vor folosi deci calibre mai mari si mai grele, cu incarcaturi ale cartusului pe masura.
EXEMPLU:
.243 Winchester (Eo=271kgfm)
6.5x57R (Eo=335kgfm)

La fel cand vorbim de vanatul de tipul cerbului vom avea nevoie munitii de calibre inca si mai puternice, si de distante de tir mai mari.
EXEMPLU:
7x64 (Eo=358kgfm)
.264 Winchester Magnum (Eo=365kgfm)

Pentru ca sa ajungem sa folosim la vanatul mare calibre deosebit de puternice.
EXEMPLU:
.270 Winchester (Eo=373kgfm)
.30-06 Springfield (Eo=383kgfm)
8x57JS (Eo=397kgfm)
.375 H&H Magnum (Eo=600kgfm)

thumb_yello.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 20 Jul 2004, 02:12 PM

QUOTE (liutza @ 15 Jul 2004, 02:04 AM)
...aceasi studenta, care se intreaba, de unde atata rabdare? de unde atata material??

Scuze ca am intarziat cu raspunsul meu sad.gif
Rabdarea vine din certitudinea ca fac o treaba folositoare rolleyes.gif ....Materialul l-am adunat in timp si e in continua completare wink.gif .
Este o treaba destul de putin raspandita pe net....in orice caz destul de rara pe netul de limba romana, si imi place al naibii de mult..
Mai am foarte putin pana cand voi pleca intr-o lunga calatorie si atunci o sa luam cu totii o scurta si binemeritata vacanta aici. smile.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 20 Jul 2004, 04:26 PM

Arma de inceput a agentului 007......Bond, James Bond desigur.
Pistoletul Walther PP a fost utilizat in primele cinci serii, si a avut foarte mult de castigat de pe urma reclamei facuta in filmele vestitului agent secret.

 Walther_PP.jpg ( 9.58K ) : 84
 

Trimis de: Hampu The Great pe 20 Jul 2004, 04:27 PM

In seriile urmatoare James Bond, a utilizat o varianta imbunatatita a acestui pistolet: Walther PPK

 waltherppk.jpg ( 14.64K ) : 73
 

Trimis de: Hampu The Great pe 20 Jul 2004, 04:31 PM

Pentru ca in ultimele episoade James Bond sa utilizeze cea mai recenta productie a casei Walther.
Pistolul Walther P99, pe care il puteti vedea mai jos in patru variante constructive

 p99_gross.jpg ( 22.66K ) : 84
 

Trimis de: Hampu The Great pe 20 Jul 2004, 04:51 PM

Si asta e arma pe care mi-as dori-o eu cel mai mult. Se numeste TPG 1 (taktische prezisionsgewehr 1) si vine de la renumita firma Unique Alpine


Arata cam asa....




 tpg1_main.jpg ( 39.05K ) : 100
 

Trimis de: Hampu The Great pe 20 Jul 2004, 04:52 PM

Si ori cat de putin credibil ar parea.....este in stare de asa ceva...

Sigur numai in mainile pricepute.

 tpg1_group.jpg ( 10.2K ) : 86
 

Trimis de: dandanescu pe 20 Jul 2004, 07:21 PM

As dori sa aduc niste completari despre precizia tirului,
accentuind importanta intelegerii unor principii fizice asa cum se aplica acestea in balistica.

Cartusele propulseaza glontul pe teava folosind energia produse de arderea foarte rapida (dar nu explosiva!) a pulberii.
Asta stim deja.

Pornind de aici, un glont mai usor va avea o dinamica diferita fatza de un glontz mai greu.
Daca glontul este usor, sau este prea multa pulbere pentru greutatea glontului respectiv
glontul paraseste teava mult mai rapid, si mai ales in prima faza a arderii pulberii,
impulsul primit este suficient ca sa se deplaseze pe teava mai inainte ca pulberea sa fie arsa complet si eficient.
Asfel energia gazelor este redusa, din cauza arderii incomplete.

In general vorbind, un glont de o anumita greutate
propulsat intr-o teava de o anumita lungime si cu o anumita frecare,
sub actiunea gazelor rezultate de arderea specifica unei anumite pulberi intr-un anumit cartus
...va parasi gura tevii cu o anumita energie, si viteza.
Aceste valori se gasesc de obicei in tabele, organizate pe tipuri de cartuse.

Cu cit viteza este mai mare, cu atit traiectoria este mai "plata" (mai putin curbata)
si la o anumita distanta, eroarea fata de punctul ochit este mai mica.


Trimis de: dandanescu pe 20 Jul 2004, 07:23 PM

In tinta, plasarea loviturilor intr-un grup cit mai mic este un aspect foarte, foarte apreciat de tragatori.
In acest sens, dupa ce s-au obtinut cartuse foarte foarte asemanatoare,
s-a observat totusi o tendinta inexplicabila pentru mult timp:

Cu acelasi tip cartus "de meci" (match grade), tras dintro arma asemanatoare dar nu identica,
precizia tirului era afectata intr-un mod de neinteles...

Chiar si aceeasi arma, daca era rezemata de un suport care atingea teava,
isi modifica gruparile...

De aici a aparut conceptul de "teava flotanta", in care tevile
nu ating nimic altceva decit mecanismul de atasare de la baza, acolo unde se introduce cartusul.

La un moment dat, s-a gasit explicatia cautata pentru aceste fenomene;
este vorba de vibratia tevii (unda stationara) in momentul tragerii.
Astfel gura tevii are o miscare oscilatorie care statistic poate descrie un con in jurul pozitiei de repaus.

Daca se intimpla ca glontul sa paraseasca teava in timpul cind
aceasta este aliniata in pozitia de repaus, atunci gruparea este perfecta.
Daca nu, gruparea este afectata negativ mai mult sau mai putin,
dupa cum oscilatia avea o deviere mai mare sau mai mica cind glontul pararsea gura tevii.

Dupa ce s-a inteles fenomenul, tragatorii de elita (marksman) au inceput sa caute
metode de a ajusta balistica in sensul discutiei de mai sus.

Pina in ziua de azi, majoritatea regleaza gruparea prin ajustarea cantitatii de pulbere in cartus,
pastrind cit mai bine ceilalti parametrii constanti.

Dar exista o metoda si mai bina si mai comoda de utilizat,
si anume modificarea lungimii de unda a vibratiei, prin atasarea unei contragreutati la gura tevii.
Aceasta are un surub micrometric, astfel deplasindu-se longitudinal de-a lungul tevii si la punctul optim
vibratia tevii este in punctul median exact cind glontul paraseste teava.

Pentru diverse tipuri de cartuse (de exempludiferite greutati ale glontului)
se pot prestabili pozitiile surubului micrometric si
astfel ajustarea poate fi modificata rapid in conditii reale
(dupa ce a fost determinata in prealabil la poligon).

Ca un corolar la aceste studii, tevile de precizie sunt absolut cilindrice ( si flotante)
renuntindu-se la modelele cu nervuri longitudinale
pe motivul ca oscilatiile acestora sunt mai greu de compensat.

In practica, singurele care ofera comercial un asemenea dispozitiv sunt unele modele de arme Browning.
In aplicatii speciale, unele trupe de elita (canadieni)
au obtinut rezultate spectaculoase folosind asemenea dispozitive,
cistigind competitii intre grupe de lunetisti din diverse armate.

Iata cum arata acest dispozitiv, sub denumirea comerciala BOSS (Browning):
(montat pe un Browning BAR semiauto - BOSS in varianta combinatie cu frina de recul)
user posted image


http://www.browning.com/products/catalog/firearms/boss/boss.htm
http://www.browning.com/products/catalog/firearms/category.asp?value=013B

Trimis de: Hampu The Great pe 21 Jul 2004, 10:55 AM

dandanescu, remarcabil comentariul...Aduci discutia pe un fagas pe care i-l preconizasem pentru ceva mai incolo in timp.

Toate informatiile prezentate de mine pana acum au un caracter general, si se adreseaza celor care au doar cunostinte sumare in domeniu, dar care au disponibilitatea de a invata mai mult. rolleyes.gif
Cand va veni momentul, si cand vom avea mai multe persoane interesate, le vom aprofunda pe fiecare pe rand. smile.gif

In tot ce ai spus iti dau multa dreptate mai putin in doua afirmatii:

1. Sistemul BOSS de la Browning nu s-a bucurat de prea multa popularitate, si nici nu este chiar atat de recent.
Ii confirm insa aici avantajele prezentate de tine.
Sunt insa surprins sa constat ca unul din ultimele modele ale Browningului ( Browning BAR II-hunt) nu are nici macar prevazuta posibilitatea montarii unui astfel de sistem. sad.gif

2. Atat Sig-Sauer (care s-a mai gandit si altadata sa rezolve problemele introduse de vibratii pri prelungirea ulucului pana la gura tevii--vezi carabina Sauer 202), dar mai ales Steyer Mannlicher, doua firme recunoscute pentru calitatile lor de pionierat in ce priveste dispozitivele si mecanismele care pot influenta calitatea tirului, nu au adaptat la modelele lor sisteme BOSS, si merg in continuare pe tevi cu caneluri exterioare (Stayer-Ultra light-Scout Rifle de exemplu).
La fel arma TPG 1 (prezentata in ultimul meu post) socotita ultra performanta prin modelul 2002 pe care il propune, pastreaza acest tip de teava.

In poza pe care ai postat-o apare exact arma pe care o posed eu.
Am sa revin

Trimis de: Hampu The Great pe 21 Jul 2004, 11:34 AM

Da arma mea este cea din fotografia din atas, si are o luneta montata, si e de calibrul .243Winchester.
E o arma extrem de ucigasa cool.gif ...Nu m-a dezamagit nici macar o singura data.
A tras pana acum cam 25 de cartuse si in afara celor sase trase pentru reglaje in poligon, toate celelalte au adus moartea cry.gif ...Are dezavantajul ca e un model putin mai vechi ca cel pe care l-ai postat tu , dar are imensul avantaj ca este un FN original...
Cat de curand am sa ii fac cateva poze chiar ei si am sa le pun aici.

Cautand pe net am aflat de pe un site francez ca sistemele BOSS sunt eficiente, si se pot utiliza in combinatie cu franele de gura, mai ales la calibrele mari...Asta s-ar putea sa explice de ce modelul BAR II-Hunt nu are asa ceva...

Mai studiem....

 browningul_meu_BAR.jpg ( 9.48K ) : 75
 

Trimis de: dandanescu pe 21 Jul 2004, 06:38 PM

smile.gif Arma aceea este practic in conditie noua-nouta , dupa numarul de cartuse trase.

...Cred ca teava e inca "in rodaj", desi nu-mi amintesc exact dar mi se pare ca
dupa primele 80-100 de focuri este la calitatea maxima.
Desigur asta depinde mult de finisaj, de la caz la caz.

In ce priveste adoptarea (limitata a) sistemului BOSS, sau similar, cred ca este o combinatie de factori;

- multi pur si simplu nu au incredere in ceva ce nu inteleg.
- este o complicatie in plus
- daca o folosesti incorect poate influenta negativ precizia tirului
- plusul de precizie este util doar celor care sunt deja tragatori foarte buni.

- bariere politice in legatura cu armele de foc pun probleme aditionale
celor care doresc sa inregistreze arme cu filet la gura tevii (necesar pentru BOSS)
care pot deci instala si amortizoare de zgomot sau baionete
(pe linga frinele de recul sau simple dispozitive de mascarea flacarii care sunt legale)

In special firma Browning a adoptat o alta masura pentru a se incadra cit mai correct
nu numai in litera, dar si in spiritul legii;

si anume sistemul de atasare a incarcatorului (pentru BAR semiauto sau BLR de exemplu )

Nu stiu daca si modelul tau are acest sistem sau nu, dar ultimele modele practic
fac imposibila schimbarea rapida a incarcatorului sau
inlocuirea acestuia cu unul de capacitate mai mare.

Acest sistem (mai complicat) este folosit exclusiv in aplicatii civile,
ca sa reduca potentialul de a utiliza arma in situatii tactice.

Revenind la BOSS, este o idee atit de simpla, ieftina si eleganta incit
ar merita cel putin tot atita interes cit este acordat lunetei,
cu atit mai mult cu cit dispozitivul este incomparabil mai ieftin chiar decit o luneta mediocra!


Trimis de: dandanescu pe 21 Jul 2004, 06:50 PM

In ce priveste tevile cu caneluri exterioare, desigur acestea ofera citeva avantaje, dar si dezavantaje.

Daca dorim o teava usoara dar rigida (cine nu doreste? smile.gif ) canelurile contribuie foarte mult la asa ceva.
Plus ca e frumoasa! ...ma rog, asa o vad eu, are ceva artistic in ea... biggrin.gif

Dar pe de alta parte asemenea teava este mai scumpa... mult mai scumpa!

Iar in ce priveste vibratiile armonice, poate ca o fabricatie extrem de meticuloasa
de care probabil doar unele din firmele cele mai bune sunt capabile (iarasi costul...),
ar produce rezultate comparabile unei tevi fara caneluri.

As dori poate sa mai abordam acest aspect la timpul potrivit... smile.gif

Trimis de: sorin666 pe 21 Jul 2004, 09:34 PM

Nu se poate calcula o teava cu fregventa de rezonanta mult diferita de undele generate de explozie (a caror fregventa fundamentala, dupa mine, depinde esential de lungimea tevii si de viteza sunetului) hmm.gif
Uneori o contra-greutate plasata in locul "maximului" vibratiilor este o solutie extrem de eficace (de ex. la arborii de transmisie in rotatie...)
Spun si eu asa, sa nu mor "naiv" caci nu sunt un specialist in domeniu...

Trimis de: dandanescu pe 21 Jul 2004, 09:49 PM

Si eu cred ca in practica e extrem de dificil de calculat (adica practic nu se poate calcula...)
sunt prea multi parametrii.
Dar experimental, sistemul poate fi "acordat" pe o anumita lungime de unda,
prin modificarea pozitiei contragreutatii.
Si tot experimental, se poate verifica ca treaba functioneaza,
continuind ajustarea in ambele sensuri de la pozitia optima si observind rezultatele (erorile obtinute).

De altfel acest dispozitiv este atit de simplu de confectionat,
incit in tarile unde armele constituie o traditie
practic orice armurier poate echipa o arma cu un astfel de dispozitiv
- confectionat "la comanda" - si se pot observa efectele pozitive maxime,
chiar si in aceste conditii (adica fara un birou de calcul, pur experimental, "babeste")

Trimis de: Hampu The Great pe 22 Jul 2004, 09:23 AM

dandan sigur ca e complicat de calculat si probabil inca si mai complicat de realizat. Tevile armelor de foc sunt astfel prelucrate incat atat structura cristalina a metalului propriu zis cat si microincluziunile din carnea materialului (inerente oricarei structuri metalice, la nivel microscopic) sa se uniformizeze cat mai omogen. Forjarea la rece tocmai asta face... smile.gif

Asta imi aduce aminte de tehnologia de obtinere a vestitelor sabii de samurai. Materialul metalic adus prin incalzire intr- o stare corespunzatoare este intins cu doi clesti apoi indoit pe jumatate batut puternic cu ciocanul (forjat la cald) pe toata lungimea, apoi dupa ce s-a lungit dinou, iarasi indoit pe din doua si iarasi forjat...si tot asa de un numar mare de ori unsure.gif .
La sfarsit, odata cu ultima forjare se obtine acea sabie cu prorietatile ei miraculoase (se spune ca o astfel de sabie nu poate fi ciobita decat atunci cand se loveste naprasnic de una de acelasi fel wink.gif ) ce sunt datorate structuri cristalelor realizeata in urma aplicarii tehnologiei de care am vorbit.
In sectiune ea va avea un miez cu cristale mari ce ii confera elasticitate, iar pe margini cristale foarte fine ce ii dau duritate... rolleyes.gif

Si mie imi plac mai mult tevile canelate exterior...Intr-adevar au un look artistic cool.gif

Carabina mea Browning este garantata de producator cel putin 10 000 de cartuse trase, asa ca poti spune ca e noua.
Eu am acum sase arme de foc:
--O carabina U.M.C. pentru tir sportiv de calibru .22 Long Rifle (pe care am dotat-o cu o luneta mult supradimensionata, si cu care trag circa 1500 de cartuse pe an, la tinte dar si in ciori si sobolani atunci cand sunt la tara)
--O pusca semiautomata de vanatoare cu o teava si sase focuri Mossberg de cal. 12, pe care o folosesc si la tir si la vanatoare, pentru vanatul mic si mijlociu...Trag si cu asta vreo 500, 600 de cartuse pe sezon.
--O carabina Browning semiautomata de cal .243Winchester (care are asa cum ai spus un incarcator destul de curios. Primeste patru cartuse intr-o piesa care se demonteaza de pe capacul de protectie al gurii de incarcare. Nu am stiut de ce a fost confectionat asa pana la explicatia ta. Multumesc !). Legile Romaniei imi interzic sa modific ceva la ea fara o aprobare speciala (care nu vine niciodata, daca o ceri) sad.gif .
Arma asta are montata pe ea o luneta cu focala variabila si cu unghi mare pe focala mica, si eu o utilizez exclusiv la vanatorile "pe dibuite" pentru toate genurile de vanat mediu si/sau mare. La dibuite epolarea se face din scurt si focul trebuie dat rapid, si repetat daca e cazul in cel mai scurt timp (de asta am ales o semiautomata).
E un "FN" original, si acum doar pentru treaba asta valoarea ei e foarte mare rolleyes.gif .
--O carabina Remington M700 cu repetitie (sistem Mauser) de calibrul 30. 06 Springfield pentru vanatul mare si vanatoarea stationara sau la panda. In semn de sportivitate pe asta nu am montat nici o luneta wink.gif . Ii folosesc doar sistemele cu care a fost ea dotata din fabrica si reglajele originale la 100 de yarzi.

Mai am si doua arme de mana de autoaparare... spoton.gif

Trimis de: dead-cat pe 22 Jul 2004, 10:23 AM

QUOTE

armelor de foc sunt astfel prelucrate incat atat structura cristalina a metalului propriu zis cat si microincluziunile din carnea materialului (inerente oricarei structuri metalice, la nivel microscopic) sa se uniformizeze cat mai omogen. Forjarea la rece tocmai asta face...

vorbim despre austenia? unsure.gif
is 13 ani de la ultimul curs de tehnologie blink.gif

QUOTE

Asta imi aduce aminte de tehnologia de obtinere a vestitelor sabii de samurai.
[...]

chiar simbata am vazut chestia asta pe discovery.

QUOTE

Daca dorim o teava usoara dar rigida (cine nu doreste?  )

rofl.gif adevarat grait! rofl.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 22 Jul 2004, 01:05 PM

dead-cat, Vad ca mirosi de la o posta a Politehnica....gresec cu ceva huh.gif ??

Simt si un usor iz de TCM, sau parca de Mecanica....Uite iti mai zic o poveste frumoasa pe tema asta, ca te stiu amator... laugh.gif

In Evul Mediu Timpuriu, si chiar mai tarziu, sabiile cavalerilor erau confectionate tot dupa o tehnologie speciala..
Da mai intai tu stii deja ca toti cavalerii aveau o relatie speciala cu sabiile lor. Sabiile aveau nume, aveau legende si insemnau la randul lor ceva aparte fata de o simpla arma de cavaler.
Spre exemplu sabia lui Roland se numea Durandal, sabia lui Charlemagne (Carol Cel Mare ...o ruda indepartata de a mea) se numea Mon Joie, iar sabia lui Arthur se numea Excalibor....ce legende frumoase au fuecare din ele rolleyes.gif

Pentru a obtine aceste sabii, mesterii faurari (toledo e unul din centre) topeau materialul metalic deja preparat in retete numai de ei stiute, si apoi prin picurare in recipiente pline cu ulei, il transformau in mici alice de forma rotunda sau ovoida. Aceste alice erau apoi amestecate cu boabe de porumb blink.gif , si date spre hrana la gaini.
Dupa cum e stiut gainile ciuguleau alicele cu acelasi entuziasm cu care ar fi ciugulit mici pietricele.
Stim iarasi ca alicele (pietricelele) se aduna in pipota si ajuta prin framantare, la faramitarea boabelor de porumb ingerate si chiar la digerarea acestora.
Pentru a usura procesul de absorbtie, in pipota gainii exista acele sucuri gastrice ce contin importante cantitati de nitrati si nitriti (daca e vreun specialist pe retea am festelit-o sad.gif )
Astfel prin controlarea simpla a proceslui de hranire al unei gaini se obtineau cateva grame de metal cu proprietati deosebite.
Astazi aceste metale se obtin in urma unui proces lung si complicat denumit nitrurare artificiala, si el confera materialului tratat o duritate iesita din comun combinata cu o casabilitate redusa.

Trebuiau sa fi sacrificate cateva mii de gaini pentru a se putea obtine suficient material nitrurat natural, cat sa iasa de un stilet....dar ce stilet iesea !!!! thumb_yello.gif

Trimis de: dead-cat pe 22 Jul 2004, 01:10 PM

QUOTE

dead-cat, Vad ca mirosi de la o posta a Politehnica....gresec cu ceva  ??

Simt si un usor iz de TCM, sau parca de Mecanica....Uite iti mai zic o poveste frumoasa pe tema asta, ca te stiu amator...


offtopic: am facut un an de mecanica la poli timisoara, dar avind in vedere ca aia-i fac. de psihopati m-am mutat la constructii. nu ca ar fi fost altfel acolo rofl.gif

Trimis de: Olaf pe 22 Jul 2004, 01:23 PM

QUOTE
(se spune ca o astfel de sabie nu poate fi ciobita decat atunci cand se loveste naprasnic de una de acelasi fel  )


Era intr-un numar din National Geographic - mi se pare cel cu 100 de ani de aviatie - un articol despre sabiile de samurai. Se pare (zic ei) ca lama (de fapt numai zona ascutita) era casabila, asa ca samuraiul para loviturile cu partea opusa celei ascutite.

Trimis de: Hampu The Great pe 23 Jul 2004, 10:29 AM

Dragi prieteni, onorat auditoriu al acestui thread ohmy.gif

Timp de trei saptamanii incepand cu ziua de maine 24.07.2004, treburi de servici ce nu suporta nici o amanare au sa ma tina departe de calculator si implicit de voi.. mad.gif

Domnul dandanescu va avea grija incontinuare de mentinerea unei atmosfere placute, interesante si pline de informatii utile privind armele de foc de pe acest topic.
Domnia sa are multa pricepere, suficienta disponibilitate, si o importanta cultura in materie... smile.gif Succes dane thumb_yello.gif !!!


Sa auzim numai de bine !! wink.gif

Trimis de: dead-cat pe 23 Jul 2004, 10:47 AM

drum bun Hampule si sa te-ntorci intreg. ai grija cu nigerienii smile.gif

cu astia de la 419 nu te joci laugh.gif

Trimis de: dandanescu pe 3 Aug 2004, 03:34 AM

In domeniul armelor, de multe ori inovatiile sunt "arme cu doua taisuri" wink.gif

Iata un exemplu de asemenea inovatie
moderna si radicala in domeniul mecanismelor folosite pentru armele de foc,
dar care a fost abandonata:

Arma HK G11, din categoria "arma de asalt",
care a fost proiectata (incepind de la sfirsitul anii '60) si
testata de Heckler & Koch iar mai tirziu de Bundeswehr si Pentagon cu
rezultate finale excelente la acuratete, confort al tragerii si robustete.

Acest proiect a fost abandonat ( la inceputul anilor '90 ) din motive de lipsa de fonduri si
deoarece era contrar ideilor de unificare a munitiei folosite in armele NATO.

Mai multe detalii aici: http://world.guns.ru/assault/as42-e.htm

Aceasta arma folosea munitie "ciudata" ( DM 11 ) fara tuburi (cal 4.7 mm),
care dupa tragere nu mai necesita extragerea vreunei componente inainte de a incarca urmatorul cartus...

Munitia venea sigilata in incarcatoare de 45 sau 50 de cartuse,
cadenta tirului automat era de circa 600 /minut
iar cu selectorul la pozitia "3 focuri succesive la o apasare pe tragaci"
cadenta tirului era de peste 2000 / minut,
asa ca cele trei focuri erau practic trase inainte de a avea timp teava sa miste din cauza reculului!!

...Deci, cum spuneam, o idee poate sa fie excelenta, dar
pina la urma sa fie ignorata din diverse motive, nelegate direct de valoarea ideii. smile.gif

Trimis de: janine pe 3 Aug 2004, 11:48 PM

Hampuleeeeeeeeee cry.gif de ce ai plecaat, tocmai cand m-am intors din miniconcediu, dornica de asimilat noi informatzii drool.gif .... mwah1.gif pe cand vezi mesaju' snog.gif

Trimis de: dandanescu pe 4 Aug 2004, 01:26 AM

smile.gif Se va intoarce in curind cu forte proaspete,
pina atunci daca sunt anumite intrebari specifice voi incerca sa le raspund cit mai bine.

Trimis de: bdl pe 4 Aug 2004, 01:28 AM

spoton.gif

"Munitia venea sigilata in incarcatoare de 45 sau 50 de cartuse,
cadenta tirului automat era de circa 600 /minutiar cu selectorul la pozitia "3 focuri succesive la o apasare pe tragaci"
cadenta tirului era de peste 2000 / minut,
asa ca cele trei focuri erau practic trase inainte de a avea timp teava sa miste din cauza reculului!!"

Dude,
Daca imi explici cum e posibila o cadenta mai mare in modul 3 focuri la o apasare fata de automat, pe bune ca ti-o prezint pe bunica-mea...... mwah1.gif

Munitie fara tub cartus exista de citiva ani bunicei, nu chiar f multi , rusnacii au asa ceva la un anumit model de tanc de ceva vreme....din toata incarcatura de azvirlire a proiectilului, ramine doar o chestie micuta de la partea dorsala laugh.gif unde e capsa de detonare...

Trimis de: actionmedia pe 4 Aug 2004, 10:13 AM

QUOTE (bdl @ 4 Aug 2004, 02:41 AM)
Dude,
Daca imi explici cum e posibila o cadenta mai mare in modul 3 focuri la o apasare fata de automat, pe bune ca ti-o prezint pe bunica-mea...... mwah1.gif

Scuze ca ma bag asa ca musca-n lapte dar mie mi se pare foarte simplu.

Cele trei focuri la o apasare sunt trase mai repede decat 3 focuri la foc automat. E vorba de viteza succesiunii focurilor nu de cate focuri reusesti sa tragi pe minut intr-un caz s-au altul

Trimis de: dandanescu pe 4 Aug 2004, 10:21 PM

QUOTE (bdl @ 4 Aug 2004, 02:41 AM)
spoton.gif

"Munitia venea sigilata in incarcatoare de 45 sau 50 de cartuse,
cadenta tirului automat era de circa 600 /minutiar cu selectorul la pozitia "3 focuri succesive la o apasare pe tragaci"
cadenta tirului era de peste 2000 / minut,
asa ca cele trei focuri erau practic trase inainte de a avea timp teava sa miste din cauza reculului!!"

Dude,
Daca imi explici cum e posibila o cadenta mai mare in modul 3 focuri la o apasare fata de automat, pe bune ca ti-o prezint pe bunica-mea...... mwah1.gif

Munitie fara tub cartus exista de citiva ani bunicei, nu chiar f multi , rusnacii au asa ceva la un anumit model de tanc de ceva vreme....din toata incarcatura de azvirlire a proiectilului, ramine doar o chestie micuta de la partea dorsala laugh.gif unde e capsa de detonare...

E suficient sa citesti descrierea armei din link-ul pe care l-am pus in mesaj ca sa gasesti raspunsul la intrebarea in ce priveste cadenta tirului.

(BDL - Ai citit? smile.gif )

Intr-un caz tirul este conditionat de deplasarea unei piese cu inertie relativ mare,
in alt caz tirul se face fara sa se astepte terminarea cursei piesei respective.

In ce priveste munitia fara tuburi, evident ca nu e noua (daca HK o studiaza de la sfirsitul anilor '60)
si totusi nu a fost folosita la arme portative, si pina in anii '90 ramine la categoria "exotice",
cel putin in ce priveste interesul Pentagonului.

Asta era ideea... desigur unii o gasesc interesanta si altii nu.
Mie mi s-a parut foarte interesanta.

Pe acest subiect este apreciata o discutie tehnica si amicala, folosind o exprimare politicoasa.
Aviz amatorilor.



Trimis de: dandanescu pe 4 Aug 2004, 10:33 PM

QUOTE (actionmedia @ 4 Aug 2004, 11:26 AM)
QUOTE (bdl @ 4 Aug 2004, 02:41 AM)
cum e posibila o cadenta mai mare in modul 3 focuri la o apasare fata de automat, [...]

[...]mie mi se pare foarte simplu.

Cele trei focuri la o apasare sunt trase mai repede decat 3 focuri la foc automat. E vorba de viteza succesiunii focurilor nu de cate focuri reusesti sa tragi pe minut intr-un caz s-au altul


Exact! Multumesc de precizare smile.gif

Trimis de: bdl pe 5 Aug 2004, 12:42 AM

DD-ule,
Ia-ma incet si poate pricep, pe bune, nu te lua dupa tonul meu ca ma intereseaza subiectul...
Am citit explicatia in topicul celalalt, o masa mai mare in miscare duce la o cadenta mai scazuta...de accord cu treaba asta....
Vorbesti de miscarea unei piese, OK? Cu inertie mare, da? Intr-un fel zicem ca inertia acestei piese micsoreaza cadenta....corect? Corect....Pina aici de acord cu tine...
Ce ma nedumereste este faptul ca in modul 3 focuri la o apasare cadenta creste deoarece.....

"Intr-un caz tirul este conditionat de deplasarea unei piese cu inertie relativ mare,
in alt caz tirul se face fara sa se astepte terminarea cursei piesei respective."

Ei bine aici e nelamurirea mea.... de ce nu mai trebuie sa se miste acea piesa pina la capat? Aceea miscare nu mai e asa importanta? Piesa mare in miscare cu inertie si care intradevar influenteaza frecventa...eu banuiesc ca vorbim de inchizotorul armei...eventual port inchizatorul si inchizatorul cu ce draci mai au pe ele...
La foc automat aceasta piesa face alimentarea, loveste capsa , extrage cartusul si iar o ia de la capat... merge cit ii permit anumite chestii sa mearga de repede...
Am retinut ca arma asta Nu ARE tUB CARTUS.....daca l-a asta faceai referire mai devreme cind spuneai sa citesc cu atentie....de acord....dar un nou cartus tot trebuie bagat pe teava....asta inseamna ca acea miscare trebuie dusa pina la capat...

Sa nu ma intelegi si tu ca hampu ca vreu contradictie de dragul contradictiei...dar eu am precizat ca la o arma CU O SINGURA TEAVA , o data ca mi se pare cam ciudat sa aibe cadenta mai mare intr-un mod in care automat6 apar niste timpi morti suplimentari, in al doilea rind acele date sint prezentate ca fiind practice , nu teoretice, lucru care mi se pare iarasi f puti probabil...
Mai bine o luam pe rind....hai sa lamurim mai intii chestiunea cu aceea piesa...
Care e de fapt rolul ei la tragerea automata ? ... si de ce nu mai e necesara aceea miscare pina la capat la tragere in serii de 3?
Multumesc anticipat.... spoton.gif

Trimis de: dandanescu pe 5 Aug 2004, 09:13 AM

In unele arme se intilnesc dispozitive aditionale cu singura menire de a reduce cadenta tragerii.

Astfel, spre exemplu, pistolul sovietic Stetchin foloseste un piston cu resort amplasat in minerul armei,
pur si simplu un mecanism de intirziere, nimic mai mult.

In schimb, in arma HK G11, sistemul permite incarcarea si tragerea unui nou cartus fara cursa alternativa.
Astfel, in timpul deplasarii spre inapoi a tevii si mecanismului de tragere (inclusiv incarcatorul),
este posibila tragerea la cadenta peste 2000 rpm a trei focuri.

Apoi se produce miscarea contrara, spre inainte.
Dar aceasta miscare ciclica in sine are cadenta de circa 600 rpm.

Depinde de pozitia selectorului de tragere daca
pe parcursul deplasarii inapoi se permite tragerea de trei focuri sau doar unul.

Daca te uiti pe site-ul de la H&K, se gaseste acolo, pe linga felurite explicatii, poze si video-clipuri,
chiar patentul original pentru arma aceasta, unde se mai pomeneste si despre
sistemul de dare a focului piezo-electric biggrin.gif alta chestie interesanta si de avangarda (cel putin la vremea aceea).




Trimis de: bdl pe 6 Aug 2004, 12:07 AM

Dane,
Am priceput ideea in mare, dar pina acum pt nmine e f dubioasa...eventual da-mi un link unde dau ei explicatii.....
Ma nelamureste partea a doua, cine baga celalelate 2 cartuse pe teava daca teava sau ce dispozitiv e nu si-a terminat cursa...cursa care se termina la foc automat....ceva nu bate cap la cap, pt mine...
Si repet, vorbim de o arma cu o teava?

Trimis de: dandanescu pe 6 Aug 2004, 01:03 AM

Link-ul cu informatiile cele mai complete pare a fi acesta:

http://www.hkpro.com/g11.htm

Arma HK G11 are o singura teava si
mecanismul de incarcare a cartusului in camera de ardere
foloseste energia gazelor preluate de pe teava,
printr-un orificiu, piston si o tija de actionare,
care executa o cursa alternativa ( permitind peste 2000 rpm) la fiecare foc,
la fel cu marea majoritate a armelor normale,
desi mai departe tija respectiva actioneaza un mecanism rotativ.

In schimb, ansamblul teava+mecanism de incarcare + incarcator ,
se deplaseaza impreuna, ca o piesa cu inertie mare
a carei miscare alternativa determina o cadenta de 600 rpm.

Chestia interesanta este ca, daca arma ar fi si mai lunga, ai putea trage o rafala si mai lunga...
(la cadenta de peste 2000 rpm)
Cu cit o lungesti (arma) mai mult, cu atit poti trage serii mai lungi in acest regim.

Asta inseamna ca de-abia la sfirsitul seriei te loveste patul armei in umar,
un efect "cheie" pentru precizie dupa cum afirma H&K.

Asa foarte simplificat, e ca si cum ai pune o arma obisnuita pe o glisiera (o sina),
si apoi arma respectiva incepe sa traga la foc automat.
Astfel arma se deplaseaza inapoi, dar nu simti reculul asupra glisierei decit dupa un numar de focuri,
cind eventual arma se opreste la capatul glisierei, inainte de a reveni sub actiunea unui resort.
Asta e esenta tragerii de serii scurte in HK G11.

Trimis de: bdl pe 6 Aug 2004, 01:40 AM

Ok,
Mersi de link si da-mi ceva timp sa studiez.... thumb_yello.gif

Trimis de: mutulica pe 6 Aug 2004, 07:25 AM

Dan, sa inteleg ca la acest HK s-a folosit principiul de frina de tragere de pe tunuri? cu teava care culiseaza, si frina de tragere cu amortizor si sitem de revenire in pozitia initiala?

Interesanta idee, dar nu complica arma?

Trimis de: dandanescu pe 6 Aug 2004, 05:17 PM

Intr-adevar aceeasi idee ca la unele tunuri,
insa pentru reculul mic al armei portative "frina" ar fi chiar inertia pieselor in miscare.

Este complicata, desigur - eu ma gindesc uneori ca si asta face parte din stilul de proiectare nemtesc smile.gif

Dar si performantele sunt excelente pentru categoria din care face parte.
Probabil ca daca devenea un sistem mai popular,
unele subansamble ar fi putut fi simplificate.

Trimis de: kim pe 6 Aug 2004, 05:34 PM

Arme vor exista intotdeauna si in mainile celor ce vor sa le foloseasca in scopuri nu tocmai pasnice de nu se poate pune problema in legatura cu folosirea lor in mod corect

Trimis de: dandanescu pe 6 Aug 2004, 06:53 PM

QUOTE (kim @ 6 Aug 2004, 06:47 PM)
Arme vor exista intotdeauna si in mainile celor ce vor sa le foloseasca in scopuri nu tocmai pasnice de nu se poate pune problema in legatura cu folosirea lor in mod corect

Nu prea am inteles de ce nu se poate pune problema folosirii corecte,
in sensul evitarii accidentelor.

Trimis de: bdl pe 7 Aug 2004, 02:23 AM

Dane,
daca teava culiseaza, de ce mai are piston de gaze atunci?
Am citit un pic in link-ul ala, am priceput cum se face incarcarea normala, inca nu sint lamurit cu cadenta....o banuiala , imi zici daca e gresit...in principiu arma ar fi propiectata sa traga 2000/min, dar la foc automat i-au bagat ei o "frina" ca sa nu se duca naibii precizia?
Revin cu alte intrebari....
Oricum, alea 2000 doar pe hirtie sint posibile, in practica, niciodata..... wink.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 7 Aug 2004, 11:35 AM

dead-cat merci de urari....am reusit sa evit in ultimul moment Nigeria, da acu' trebe sa ma plimb prin tara.

liuta bine ai revenit. Incepusem sa imi fac griji...Mai bucura-te de inca o saptamana de vacanta...De lunea cealalta reincep cursurile...Iti multumesc de pupici si consdera ca ii primesti inapoi cu dobanda si castiguri (nu stiu cum sa fac cu zambaretii..) wub.gif

dandanescu...misto chestia aia ... (si ca sa fiu si un pic on topic) Am citit undeva ca infanteria americana a propus si o arma de calibrul .22 Hornet care are in ea din constructie cateva mii de cartuse. Era si o poza, si dracovenia arata cam ca o bucata de scandura groasa.
Se mai spunea ca dupa ce tragi toate cartusele din ea arma se poate arunca, si ca nu se mai reancarca. Din cate imi amintesc si ea era din cele care utilizeaza cartuse fara tub.....Sti ceva de asta ???
Mor de oftica ca nu pot participa la discutii...

Duminica seara plec la Baia Mare....teoretic joi termin cu deplasarile....




Doamne ce dor imi e de Han.............. sad.gif

Trimis de: dandanescu pe 9 Aug 2004, 11:40 PM

QUOTE (Hampu The Great @ 7 Aug 2004, 12:48 PM)
dandanescu...misto chestia aia ... (si ca sa fiu si un pic on topic) Am citit undeva ca infanteria americana a propus si o arma de calibrul .22 Hornet care are in ea din constructie cateva mii de cartuse. Era si o poza, si dracovenia arata cam ca o bucata de scandura groasa.
Se mai spunea ca dupa ce tragi toate cartusele din ea arma se poate arunca, si ca nu se mai reancarca. Din cate imi amintesc si ea era din cele care utilizeaza cartuse fara tub.....Sti ceva de asta ???


Cred ca ar fi vorba de sistemul acela cu mai multe cartuse incarcate pe aceeasi teava,
unul dupa altul, cum stau cartusele in incarcatorul tubular de la pump action shotgun.
Extrem de simplu, dar numai dupa ce rezolvi problema cu
secventa de tragere corecta si eventualele rateuri.
Rezolvarea e inca in faza de testare, din cite stiu eu, daca nu cumva au facut progrese mai recente.

Hehe, sa fi vazut "mitraliera" construita dupa acelasi principiu... arata ca o lada plina cu tevi.
...Sunt vreo 200? de tevi +/- (nu e o limita) si pot trage toate simultan sau in diverse aranjamente.
Le-am vazut si eu recent intr-un documentar.

QUOTE (Hampu The Great @ 7 Aug 2004, 12:48 PM)
Mor de oftica ca nu pot participa la discutii...

Duminica seara plec la Baia Mare....teoretic joi termin cu deplasarile....
Doamne ce dor imi e de Han.............. sad.gif


Lasa ca o sa discutam cind te intorci cite si mai cite biggrin.gif



Trimis de: dandanescu pe 10 Aug 2004, 12:13 AM

QUOTE (bdl @ 7 Aug 2004, 03:36 AM)
Dane,
daca teava culiseaza, de ce mai are piston de gaze atunci?


Pistonul de gaze este cel care actioneaza mecanismul de incarcare a tevii,
nu deplasarea tevii in sine.
Teava culiseaza ca sa nu introduca eroarea data de socul reculului
transmis la patul armei si la umarul tragatorului.

H&K constatasera ca arma lor cea mai buna (G3 la vremea aceea)
nu mai poate totusi imbunatati precizia tirului,
din cauza limitelor date de recul in cazul armei portative.

Asa ca au introdus culisarea tevii ca sa reduca efectul reculului.
Astfel, reculul se manifesta practic dupa ce glontul a parasit deja teava,
iar arma in sine probabil "salta" mult mai putin in timpul tragerii.
(Cum a mentionat cineva in alt mesaj, exact ideea de la tunuri cu frina de recul)

QUOTE (bdl @ 7 Aug 2004, 03:36 AM)
in principiu arma ar fi propiectata sa traga 2000/min,
dar la foc automat i-au bagat ei o "frina" ca sa nu se duca naibii precizia?

Exact, "frina" fiind inertia masei mai mari formate din teava+mecanism de incarcare si darea focului+incarcator

Pe de alta parte, cadenta de circa 600 rpm la foc automat este o valoare dedusa experimental
ca fiind optima pentru mitraliere pe cimpul de lupta,
altfel apare risipa de munitie sau nu este exploatata suficient capacitatea de tir automat.

La armele de asalt tipice, cadenta optima este mai redusa,
( circa 450 rpm, pentru AK cu 7.62x39 sau 500-550 rpm pentru calibre mai mici .223 NATO spre exemplu)

deoarece spre deosebire de mitraliere, acestea nu au un postament si deci
reculul introduce erori mai mari de precizie.
Deci cu cit reculul este compensat mai bine, cu atit
cadenta tirului efectiv (cu control satisfacator) poate fi marita.

QUOTE (bdl @ 7 Aug 2004, 03:36 AM)
Oricum, alea 2000 doar pe hirtie sint posibile, in practica, niciodata..... wink.gif


Desigur doar pe hirtie, mai corect ar trebui spus:
"Trei focuri succesive trase la interval de 3 sutimi de secunda"

QUOTE (bdl @ 7 Aug 2004, 03:36 AM)
Revin cu alte intrebari....

Cu cea mai mare placere! smile.gif

Trimis de: bdl pe 10 Aug 2004, 12:27 AM

spoton.gif
Gata Dane,
M-am lamurit in sensul ca nu e ceva pus in practica deocamdata.....asta m-a nedumerit un pic... wink.gif
Teava aia care culiseaza... mda, e ceva , oricum si la o arma clasica reculul se "simte" dupa ce glontul a plecat, il influenteza pe tragator si precizia categoric la automat.....nu pricepeam de ce culiseaza teava pt ca sint sisteme de incarcare datorita reculului , ori la calibrul armei asteia m-as fi mirat....
oricum, mersi pt explicatii si rabdare.... spoton.gif

Trimis de: dandanescu pe 10 Aug 2004, 10:53 PM

Mai in gluma, mai in serios... biggrin.gif


QUOTE
Rules for a Gunfight

1. Bring a gun. Preferably, bring at least two guns. Bring all of your friends who have guns.

2. Anything worth shooting is worth shooting twice. Ammo is cheap. Life is expensive.

3. Only hits count. The only thing worse than a miss is a slow miss.

4. If your shooting stance is good, you're probably not moving fast enough or using cover correctly.

5. Move away from your attacker. Distance is your friend. (Lateral and diagonal movement are preferred.)

6. If you can choose what to bring to a gunfight, bring a long gun and a friend with a long gun.

7. In ten years nobody will remember the details of caliber, stance, or tactics. They will only remember who lived.

8. If you are not shooting, you should be communicating, reloading, and running.

9. Accuracy is relative: most combat shooting standards will be more dependent on "pucker factor" than the inherent accuracy of the gun. Use a gun that works EVERY TIME. "All skill is in vain when an Angel pisses in the flintlock of your musket."

10. Someday someone may kill you with your own gun, but they should have to beat you to death with it because it is empty.

11. Always cheat, always win. The only unfair fight is the one you lose.

12. Have a plan.

13. Have a back-up plan, because the first one won't work.

14. Use cover or concealment as much as possible.

15. Flank your adversary when possible. Protect yours.

16. Don't drop your guard.

17. Always tactical load and threat scan 360 degrees.

18. Watch their hands. Hands kill. (In God we trust. Everyone else, keep your hands where I can see them.)

19. Decide to be aggressive ENOUGH, quickly ENOUGH.

20. The faster you finish the fight, the less shot you will get.

21. Be polite. Be professional. But, have a plan to kill everyone you meet.

22. Be courteous to everyone. Friendly to no one.

23. Your number one Option for Personal Security is a lifelong commitment to avoidance, deterrence, and de-escalation.

24. Do not attend a gun fight with a handgun, the caliber of which does not start with a "4".


Trimis de: Hampu The Great pe 16 Aug 2004, 12:37 PM

Supercool....Astea am sa le scot pe un poster pe care am de gand sa il atarn de unul din peretii de la birou.

" Always cheat, always win. The only unfair fight is the one you lose. "

Chestia asta in mod deosebit m-a pus pe ganduri...

Sunt toate misto...Iarta-mi curiozitatea, dar de unde sunt ?


Apropo era sa uit, BUNA ZIUA !! am revenit...........

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Aug 2004, 02:50 PM

Duminica, 08.08.2004 am avut zi de poligon.
Cu acest prilej am avut posibilitatea de a face o ultima verificare a armamentului din dotare, inaintea sezonului de vanatoare (care se deschide oficial la rate-mare tragedie pentru Duffy- pe 15.08.2004), dar si a starii capacitatilor mele fizice de tragator.

Rezultatele au fost multumitoare.

Dar pentru ca tot m-am aflat fata in fata cu armele dupa o lunga perioada de timp m-am gandit ca a venit vremea sa vi le si prezint.


 foto_august_061.jpg ( 28.81K ) : 65
 

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Aug 2004, 02:53 PM

Am sa incep cu Browning Automatic Rifle 76 ( BAR ) de cal .243Winchester, cea mai draga inimii mele.
Este o arma produsa in celebra Fabrique Nationale (FN) din Liege, cu multe componente handmade, si cu o teava prelucrata in conditii de unicat.
Deasemenea calibrul .243 Winchester e unul din cele mai apreciate calibre de catre vanatori, intrucat este suficient de mititel pantru a nu "dezmembra” vanatul mic si mediu, si pentru ca este extrem de précis….

E unanim recunoscut ca acest calibru se preteaza cel mai bine tipului de vanat din Romania, si in general celui din Europa.

Intrucat arma a a mai aparut in cateva randuri in posturile anterioare am sa public aici doar doua detalii ale sistemului de incarcare despre care am aflat de la domnul danescu ca este special conceput pentru a da sanse (a face scapat, ar fi mult mai bine zis) vanatului care nu a fost atins de cartusele dintr-o incarcare.


 foto_august_062.jpg ( 27.9K ) : 55
 

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Aug 2004, 02:55 PM

Se poate vedea ca reancarcarea magaziei presupune o serie de operatii destul de complicate (rabaterea capacului, intoarcerea armei cu susul in jos, alimentarea ce nu poate fi asigurata decat prin folosirea ambelor maini) care reclama un timp mai indelungat.

 foto_august_063.jpg ( 29.99K ) : 53
 

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Aug 2004, 03:54 PM

Unlike The Browning Rifle prezentata anterior carabina mea cu repetitie Remington M700 de calibrul .30-06 Springfield, are magazia detasabila si foarte lesne de reancarcat. Se poate vedea ca Hampu, in vasta sa experienta rolleyes.gif , reuseste acest lucru cu o singura mana si asta cu un glont mare (Soft Point) de 13grame.




(Vorbind franc, oricine poate face la fel...)

 foto_august_042.jpg ( 24.81K ) : 54
 

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Aug 2004, 04:00 PM

Aceasta arma e cea care raspunde tuturor cerintelor impuse de lege pentru vanatul mare din Romania, se preteaza la utilizarea unei palete foarte largi si variate de cartuse, si este sportiva si deasemenea foarte, foarte precisa. jamie.gif

 fot.jpg ( 25.35K ) : 66
 

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Aug 2004, 04:04 PM

Eu o folosesc exclusiv la vanatoarea "la panda" dar si la cea "de pasaj", acolo unde se cere executarea unui foc precis, pe indelete si la distante mari.
Singurele doua lucruri pe care i-le pot reprosa sunt: reculul violent la gloantele grele, si cursa prea lunga a inchizatorului atunci cand se face realimentarea.



 fot_rem.jpg ( 21.22K ) : 58
 

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Aug 2004, 04:07 PM

In dorinta de a pastra echilibrul sanselor intre vanator si vanat, am refuzat sa montez o luneta pe aceasta arma, desi am mai multe care stau nefolosite.


 fotrem_2.jpg ( 27.06K ) : 48
 

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Aug 2004, 04:12 PM

Aceasta este asadar carabina mea sportiva (are inchizator tip mauser ce presupune o incarcare mai lenta, si nu are montata luneta) de calibrul 30.06 Springfield, de tip Remington M700


 fotrem3.jpg ( 13.05K ) : 53
 

Trimis de: sorin666 pe 16 Aug 2004, 06:01 PM

QUOTE (Hampu The Great @ 16 Aug 2004, 03:08 PM)
Se poate vedea ca reancarcarea magaziei presupune o serie de operatii destul de complicate (rabaterea capacului, intoarcerea armei cu susul in jos, alimentarea ce nu poate fi asigurata decat prin folosirea ambelor maini) care reclama un timp mai indelungat.

Scuze, dar esti sigur ca sistemul asta greiu de reincarcare nu e conceput asa pentru ca arma sa nu fie "deturnata" in arma de razboi ?

Trimis de: Hampu The Great pe 16 Aug 2004, 06:29 PM

Pai daca vrei sa o faci "de razboi", ii demontezi balamaua aia cu totul, si pe locul ei pui un incarcator de 30, 40 de cartuse (am studiat posibilitatea, si daca mai umbli putin cu o pila pe la una din came poti trage si foc automat, dar nu stiu daca arma va rezista la solicitarile astea...)

Trimis de: Minerval pe 16 Aug 2004, 10:34 PM

Seara buna.
Scuzati-ma ca intervin, dar este posibil ca in ANI/SRI sa ma folosesc de arme de foc de calibru mare, gen pusca semi/automata? Personal apreciez armele mici de foc, in general revolvere de 9 mm.
Numai bine.

Trimis de: mutulica pe 17 Aug 2004, 07:08 AM

Ca veni vorba de utilizare corecta ... am vazut la stiri pe unii de s-au impuscat ieri cu o arma cu alice.
Victima e la spital, cu sanse sa scape...

Trimis de: dandanescu pe 17 Aug 2004, 07:10 AM

QUOTE (Hampu The Great @ 16 Aug 2004, 01:50 PM)
Supercool....Astea am sa le scot pe un poster pe care am de gand sa il atarn de unul din peretii de la birou. 

" Always cheat, always win. The only unfair fight is the one you lose. "

Chestia asta in mod deosebit m-a pus pe ganduri...

Sunt toate misto...Iarta-mi curiozitatea, dar de unde sunt ?


smile.gif Citatul este un fragment tipic de umor militar,
care apare in site-uri referitor la USMC, Navy Seals, police, si o multime de alte grupuri
interesate de folosirea armelor de foc in situatii tactice.

De exemplu , aici: http://usmilitary.about.com/library/miljokes/blgunrules.htm

unde regulile respective sunt pentru folosirea de catre USMC, cu completarea :

QUOTE
Navy Rules for Gun Fighting

1. Go to Sea
2. Send the Marines
3. Drink Coffee


biggrin.gif biggrin.gif

QUOTE (Hampu The Great @ 16 Aug 2004, 01:50 PM)
Apropo era sa uit,  BUNA ZIUA !!  am revenit...........

Bine ai revenit!! smile.gif

Trimis de: mutulica pe 17 Aug 2004, 07:14 AM

QUOTE (Hampu The Great @ 16 Aug 2004, 06:20 PM)
In dorinta de a pastra echilibrul sanselor intre vanator si vanat, am refuzat sa montez o luneta pe aceasta arma, desi am mai multe care stau nefolosite.

Hampule, nu te supara pe mine, dar daca e sa fie pe cinstite, du-te omule cu mina goala, sau cel mult un cutit acolo. Alea sunt sanse echilibrate. Pai cu ditai pusca tu spui de sanse egale?
tongue.gif

Trimis de: dandanescu pe 17 Aug 2004, 07:32 AM

Apreciez pozele din colectia de arme de vinatoare - cele doua arme prezentate mai pe larg,
Browning BAR si Remington M700 sunt amindoua modele faimoase in America de Nord.

In ce priveste calibrele, BAR fiind semiauto si cu .243 Winchester
trebuie sa fie o placere sa tragi, reculul fiind minim.

In celalalt caz, .30-06 este poate cea mai populara munitie de vinatoare din USA/Canada.
In consecinta, cea mai mare varietate de tipuri de gloante sunt instalate in acest cartus.

La mica distanta de .30-06 vine .308, ceva mai slab decit .30-06 dar
totusi cu balistica aproape identica pina pe la 600 m.
.308 ar avea avantajul unui cartus mai scurt (arma cu mecanismul de incarcare pe teava mai scurt),
si proiectat special pentru arme semiauto/full auto,
in vreme ce .30-06 era proiectat pentru bolt action.

De mentionat, .30-06 era cartusul standard in armata USA in WW1, iar .308 era standard dupa WW2.
(Americanii in mod ciudat pe vremea WW2 nu aveau incredere in armele de asalt automate,
populare in Germania si Rusia - dupa declaratiile vremii,
ofiterii americani considerau ca indisciplina tirului in conditii de lupta
va rezulta in situatia ca puscasii americani vor risipi munitia fara folos!)

Mai ramine de vazut daca nu cumva si .223 va deveni la un moment dat popular pentru vinat mic/mediu. smile.gif
Deocamdata nu e foarte popular nici pentru... combatanti... rolleyes.gif

Trimis de: dandanescu pe 17 Aug 2004, 07:35 AM

QUOTE (mutulica @ 17 Aug 2004, 08:21 AM)
Ca veni vorba de utilizare corecta ... am vazut la stiri pe unii de s-au impuscat ieri cu o arma cu alice.
Victima e la spital, cu sanse sa scape...

...Si eu stiu un caz de politist! (nu era roman) care
s-a impuscat in cap accidental dupa tura de serviciu, in timp ce-si curata pistolul!

Trimis de: dandanescu pe 17 Aug 2004, 08:01 AM

QUOTE (mutulica @ 17 Aug 2004, 08:27 AM)
daca e sa fie pe cinstite, du-te omule cu mina goala, sau cel mult un cutit acolo. Alea sunt sanse echilibrate. Pai cu ditai pusca tu spui de sanse egale?
tongue.gif

Acesta poate constitui un subiect in sine, imi permit sa fac o observatie desi comentariul nu-mi era adresat;
vinatoarea in ziua de azi tine foarte mult atit de traditie cit si de gestiunea fondului de vinatoare,
in general in strinsa legatura cu orice cluburi de vinatoare.

Asadar anumite arme si dispozitive contravin fie traditiei, fie gestiunii intelepte a fondului de vinatoare.

De exemplu, armele automate. Sau dispozitivele de ochire pe timp de noapte.

Dar in ce priveste dispozitivele de marire a preciziei tirului, sunt intotdeauna incurajate,
din urmatorul motiv:
Tragerea unui foc prost tintit (sau de calibru insuficient de puternic),
de multe ori nimereste tinta dar nu in mod fatal...
ceea ce e mult mai rau decit lovitura mortala eficienta (foarte rapida).

De aceea, dispozitive cum ar fi lunetele sau bipozii de sprijin
nu numai ca nu sunt interzise sunt chiar incurajate.

"Sansa" este desigur o notiune conventionala,
relativ la ceea ce este considerat normal "aici si acum".
In natura (fara interventia omului),
oricum nu se acorda vreodata cuiva sanse egale...

...Mai exista vinatoare si cu arcuri sau arbalete,
dar acestea nefiind arme de foc sunt cam off-topic aici.
Totusi as mentiona ca din acelasi principiu explicat mai sus,
si aceste arme folosesc adesea sisteme de ochire sofisticate.

Trimis de: dandanescu pe 17 Aug 2004, 08:12 AM

QUOTE (Minerval @ 16 Aug 2004, 11:47 PM)
Seara buna.
Scuzati-ma ca intervin, dar este posibil ca in ANI/SRI sa ma folosesc de arme de foc de calibru mare, gen pusca semi/automata? Personal apreciez armele mici de foc, in general revolvere de 9 mm.
Numai bine.

Salutari;

Ce inseamna ANI/SRI ?

Cal. 9mm este unul dintre cele mai populare,
dar pentru fiecare aplicatie pot fi necesitati (foarte) diferite in ce priveste calibrul.

Deci... in ce scop... ? That is the question smile.gif

Trimis de: mutulica pe 17 Aug 2004, 08:32 AM

@DanD - sincer, glumeam putin cu Hampu...
nu prea ma pricep la arme de vinatoare, de fapt... nu ma pricep de loc. mie imi plac armele de calibru ceva mai mare

tot ce stiu este ca o manuire corecta inseamna sa ... incarci arma doar atunci cind tragi, si sa tragi doar atunci cind nu pui pe altii in pericol (asta exclude vinatul rolleyes.gif )

citesc discutiile de aici cu placere, dar atit

Trimis de: Minerval pe 17 Aug 2004, 08:36 AM

Ziua buna.
ANI se refera la Academia Nationala de Informatii, iar SRI la Serviciul Roman de Informatii.
Calibrul 9mm este un calibru des intalnit, mai ales, in misiuni speciale. Chestiunea este ca vroiam si opinia altui membru initiat in utilizarea armelor de foc, acoperind majoritatea calibrelor.

nume de cod: pathfinder
unitatea: comando de gherila
functie: psiholog
grad: ofiter
operatiuni standard de tactica: in asteptare
randevouz sau punct de intalnire: nespecificat
informatii conexe: in curs de receptionare


Daca voi continua cred ca voi scrie si un scenariu de film. Numai bine. thumb_yello.gif





Trimis de: dandanescu pe 17 Aug 2004, 09:10 AM

QUOTE (Minerval @ 17 Aug 2004, 09:49 AM)
Ziua buna.
ANI se refera la Academia Nationala de Informatii, iar SRI la Serviciul Roman de Informatii.
Calibrul 9mm este un calibru des intalnit, mai ales, in misiuni speciale. Chestiunea este ca vroiam si opinia altui membru initiat in utilizarea armelor de foc, acoperind majoritatea calibrelor.

nume de cod: pathfinder
unitatea: comando de gherila
functie: psiholog
grad: ofiter
operatiuni standard de tactica: in asteptare
randevouz sau punct de intalnire: nespecificat
informatii conexe: in curs de receptionare


Daca voi continua cred ca voi scrie si un scenariu de film. Numai bine. thumb_yello.gif

Scuza-ma, dar eu nu te inteleg.
Deci... despre armele de foc - da -
iar despre jocuri pe calculator, filme si alte fabulatii,
la un alt subiect, poate! dar nu sigur smile.gif


Trimis de: dandanescu pe 17 Aug 2004, 09:20 AM

QUOTE (mutulica @ 17 Aug 2004, 09:45 AM)
@DanD - sincer, glumeam putin cu Hampu...[...]

citesc discutiile de aici cu placere, dar atit


Hehe, scuze ! - am uitat sa mai pun citiva "zimbareti" din loc in loc sa mai destindem atmosfera.

Sa stii ca si eu ma bucur ca urmaresti discutia cu placere - sincer smile.gif
Si chiar iti multumesc ca ai facut o remarca interesanta de comentat spoton.gif

Trimis de: Hydra pe 17 Aug 2004, 09:51 AM

Daca ar fi dupa mine as distruge toate armele existente....are cineva idee cati oameni au fost impuscati in lume ?sau ucisi cu arme de foc?multi fac apologia armei ca simbol al libertatii eu zic ca armele sunt doar simbolul tiraniei in general cei care le utilizeaza..in orice scop sunt persoane cu"deficientze"

Trimis de: dead-cat pe 17 Aug 2004, 10:01 AM

QUOTE

Daca ar fi dupa mine as distruge toate armele existente....are cineva idee cati oameni au fost impuscati in lume ?sau ucisi cu arme de foc?multi fac apologia armei ca simbol al libertatii eu zic ca armele sunt doar simbolul tiraniei in general cei care le utilizeaza..in orice scop sunt persoane cu"deficientze"


offtopic.gif
topicul acestui thread este "Discutii Despre Utilizarea Corecta A Armelor " si nu "arme, pro si contra". daca vrei sa discuti pe tema din urma, deschide un thread.

Trimis de: Hampu The Great pe 17 Aug 2004, 10:10 AM

mutulica, etica si moralitatea vanatorii au mai fost discutate si nu fac subiectul acestui topic.
Sigur, am vina mea ca am facut mai multe referiri.....acum sa revenim...........
........... dar nu inainte de a raspunde si lui dan (bine te-am regasit dane biggrin.gif ).

dandanescu, eu am precizat ca imi utilizez carabina 30.06 exclusiv pentru vanatoarea "la panda".
Stiu ca dispozitivele de ochire avansate sunt intotdeauna incurajate, si sunt perfect de acord cu motivele care stau la baza acestei politici. thumb_yello.gif
Totusi, atunci cand vanezi "la panda", de regula esti foarte departe de vanat.
Nu prea are cum sa iti simta prezenta, si asta iti da tot timpul sa iti pregatesti un foc bine tintit, indelung corectat si judicios calculat.
Eu cred ca un vanator cu experienta (am astfel de pretentii rolleyes.gif ) poate fi in masura sa dea o lovitura mortala in conditiile astea, si mai ales la un calibru ca asta; din astfel de motive cred ca luneta ar putea fi considerata "imorala" aici, si parerea asta o impartasesc mai multi.
Interventia ta, ca si altele anterioare, m-a pus insa inca odata pe ganduri...Zeii au vrut ca pana acum sa nu am situatii de animale ranite. Tot ce am impuscat "la carabina" a cazut "in foc" doar in doua cazuri a fost necesar sa repet lovitura si asta s-a petrecut pentru ca nu aveam certitudinea ca am ochit precis; ulterior s-a dovedit in ambele cazuri ca cea de a doua impuscatura nu se justifica.
Acuma dane, in padure cand ti-ai depasit emotiile generate de consecintele unui foc de arma ce urmeaza sa ucida lucrurile sunt la fel de simple ca si in poligon. Eu am chiar o vorba pe care o spun adesea camarazilor de arme: "Daca de la 100 de metrii nu sunt in stare sa lovesc nu animalul, ci organul pe care vreau sa il ating asta nu se intampla pentru ca nu am tras bine. Se intampla pentru ca stau prost la capitolul anatomie" mad.gif

Dane, calibrul .223 Remington este foarte raspandit si bine apreciat printre vanatorii romani.
Carabina BAR .243 nu are un recul sesizabil, si intr-adevar e o placere sa tragi cu ea...Orice s-ar spune Browning e adevaraciune ! smile.gif

Te salut Minerval....Tu aduci in discutie o chestiune care trebuia mai demult dezbatuta aici. Te invit dane sa participi si tu la ea. Minerval ne spune "Personal apreciez armele mici de foc, in general revolvere de 9 mm."
Studiind mai atent contextul in care este facuta afirmatia eu cred ca el a vrut sa zica despre pistoalele de 9mm (calibrul 9mm nu prea este utilizat la revolvere). Dar poate ca nu a gresit, si poate chiar crede asta...Eu de exemplu cred asta, si am vazut dintr-o poveste de a lui dan (cea in care a fost atacat de mai multi negrii in Pretoria) ca si el utiliza un revolver.
Dilema este ca desi peste tot in lume polemica pistoale vs. revolvere a fost in ceea mai mare parte transata in favoarea celor dintai, iata cum atunci cand poezia ramane deoparte, in sitatiile reale, avem mai multa incredere in revolvere...
Stiu mult mai multe exemple decat cele de mai sus.

Deci ce parere aveti sad.gif ...pistol, sau revolver ??

Trimis de: dead-cat pe 17 Aug 2004, 10:19 AM

Colt se pare sai aibe diferite http://www.colt.com/CMCI/Python.asp de 9mm

asa sa te uiti la el parca e mai fain un revolver.
dar as prefera un pistol semiautomatic, ca-l reincarci mai repede.

Trimis de: Hampu The Great pe 17 Aug 2004, 10:27 AM

Te salut dead-cat, si bine te-am regasit...Merci de interventia la replica Hydrei, si acum hai sa dezbatem putin cazul intre noi astia cu "deficiente":

Eu am si un pistol (Walther PPK de 9mm, cu sapte plus unu focuri, il dau in attach), si mai am si un revolver (Reck de 9mm, cu cinci focuri, il vezi si pe el in postul imediat urmator). Din motive pe care nu mi le-am clarificat inca pe de a intregul, ma trezesc ca umblu mai mult cu cel de al doilea.

 PPK__selfpro.jpg ( 18.59K ) : 38
 

Trimis de: Hampu The Great pe 17 Aug 2004, 10:36 AM

mutulica, nu m-am suparat de loc...Nu stiu de unde ai scos-o. Eu te consider un partener valoros al discutiei si m-as bucura sa participi cat mai mult la ea...Acum daca tie iti plac mai mult armele "mai mari" nu poate decat sa ne conduca la concluzia ca tu ai avea "deficiente" mai mari ca noi astialaltii (dupa o anumita logica...), fapt care nu poate decat sa ne bucure: wellcome to the club ! smile.gif

Revolverul e micut, deci usor si comod la transportat am mai mare incredere ca nu se poate bloca, si cred eu e si mai spectaculos asa un pic....

 gum_9mm.jpg ( 16.74K ) : 33
 

Trimis de: mutulica pe 17 Aug 2004, 10:48 AM

mai mari... ma gindeam asa... pe la citeva tone in sus ca si greutate...
defect rau, as spune smile.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 17 Aug 2004, 12:01 PM

Continui sa va prezint arsenalul hampian destinat noului sezon toamna/iarna...Ceva mai jos cutia cu amo.

 hampu__s_amo.jpg ( 38.78K ) : 39
 

Trimis de: Hampu The Great pe 17 Aug 2004, 12:03 PM

Carabina BAR-.243 Winchester, astazi intr-o noua prezentare.....

 hampu__s_BAR.jpg ( 24.66K ) : 36
 

Trimis de: Hampu The Great pe 17 Aug 2004, 02:39 PM

Vroiam eu sa fac un ocol mai larg pana sa ajung la subiectul asta dar anumite evenimente din proaspatul topic "Arme pro sau contra" ma obliga sa il atac imediat. mad.gif

Asa dupa cum am afirmat in mai multe ocazii eu nu sunt nici apologetul, nici admiratorul, nici macar unul din simpatizantii acelor arme de foc ce au fost concepute special pentru a fi utilizate impotriva oamenilor.
Sunt un mare pasionat al armelor construite pentru vanatoare, pentru tirul sportiv sau cel ocazional si in fine al armelor de panoplie. rolleyes.gif
Precizez la acest punct ca pistoalele si revolverele au fost initial arme de vanatoare. sad.gif

O categorie aparte a armelor care intra totusi in sfera mea de interes si care nu se regasesc in cele enumerate mai sus sunt armele de autoaparare nonletale.
Eu sunt perfect de acord cu ideea de autoaparare, si utilizarea acestor arme nonletale, capabile sa neutralizeze un infractor fara a ii pune viata in pericol mi se pare cea mai onorabila solutie. thumb_yello.gif

In fotografia anexata (aici cu tot cu holstere) sunt cele trei arme de autoaparare pe care le port cel mai ades cu mine (pe rand in functie de situatia careia urmeaza sa ii fac fata), si pe care le consider cele mai eficiente:

-Un revolver cu aer comprimat ce trage alice round de cal. 4.5mm, de tip R77-Combat.

-Un pistol care poate trage cartuse de zgomot (verzi), asa numitele blancuri (oarbe), sau incarcate cu gaze lacrimogene (galben), paralizante (maron) si neutralizante (negre), cu incarcaturi combinate (albastru), sau in cantitati duble (roz)-cartusele au in locul glontului cristale usor volatile cu proprietati diferite, si pot fi identificate dupa un cod al culorilor asa cum am indicat in paraneze. Este pistolul Walther PPK -cal. 9mm pe care l-am mai prezentat mai sus.

-Un revolver Reck Mod. 60 pe care deasemeni l-am mai prezentat ce are pe langa posibilitatea de a trage toata gama de cartuse cu gaze, si in plus alte cartuse speciale cu glont de cauciuc. cry.gif

Ultimele doua arme din cele prezentate sunt considerate arme de foc si in Romania ele au un regim special, necesitand permis de arma. la fel ca cel necesar pentru armele de vanatoare. huh.gif

 selfpro_wep.jpg ( 20.01K ) : 39
 

Trimis de: dandanescu pe 17 Aug 2004, 11:11 PM

...Apropo de .223, imi pare bine ca este popular pentru vinatorii romani.
Are o traiectorie plata la distante normale
(adica nu prea e nevoie sa compensezi pentru distanta, ca glontul nu "cade" prea mult)
si fiind munitie standard NATO se gaseste abundent la preturi mici.

In ce priveste dispozitivele de ochire... si atitudinea "punct ochit punct lovit" din prima
- aici este o loc de o discutie mai lunga despre
mentalitatea nord-americana in general si specific in ce privese vinatul.

Acolo unde vinatoarea este mult mai populara ca sport, se presupune ca "practice makes perfect"
dar in acelasi timp exista fundamentul "happy go lucky" de la care porneste toata lumea.

Trebuie sa intelegem aceasta trasatura, fara sa o criticam neaparat:
este vorba de "incercati-va norocul!", gambling, loteria -
asta este esential pentru a-i intelege pe americani.

In timpul sezonului de toamna, in unele zone clasele de liceu sunt goale,
deoarece aproape toti baietii sunt la vinatoare (de obicei in compania adultilor)
si fetele biggrin.gif nu mai au nici un motiv sa mai dea nici ele pe la scoala in aceste conditii...
Gluma gluma, dar la fel se intimpla si in unele zone din Canada (Ontario la nord spre exemplu).

In aceste conditii, mentalitatea vinatorului serios preocupat de precizia tirului este quasi-absenta.
Intelegind ca singurul impuls stabil este dorinta de a obtine vinatul
(deci va trage oricum, chiar daca sansele nu sunt optime)
o solutie de compromis (de vreme ce educatia... nu este apreciata)
ramine incurajarea dispozitivelor optice.

Acum e drept ca sunt foarte multi vinatori maestrii in arta vinatorii si
cu respect, responsabilitate si educatie in domeniu,
dar in America de Nord este atit de usor pentru oricine sa se apuce de vinat
incit inevitabil inclinatia spre perfectionism este inecata in multa superficialitate.

smile.gif Oricum asta deja este cam off-topic - psihologia vinatorului american - scuze daca v-am plictisit smile.gif



Trimis de: dandanescu pe 17 Aug 2004, 11:31 PM

In ce priveste armele non-letale, ele pot fi potrivite sau nu situatiei in functie de diversi parametrii.
Acolo unde mentalitatea este mai inclinata spre violenta, aceste arme nu mai sunt utile.

De exemplu, in Africa de Sud atacantii adesea folosesc arme letale
(nu neaparat arme de foc - macete (panga) construite din arcuri lamelare de la auto sunt foarte populare )
cu intentia clara de a ucide, pentru cele mai diverse motive.

Aici poate ar trebui sa mentionez ca unele ucideri sunt comise
folosind mijloace foarte la indemina in oricare locuinta,
(cum ar fi arderea cu fierul de calcat, strangularea cu firul de telefon)
adesea dupa torturarea victimelor (folosind de exemplu introducerea degetelor in toasterul de piine)
pentru obtinerea de informatii cit mai complete
despre aconturi de banca, parole, locuri secrete unde sunt ascunsi bani sau alte valori.
De asemenea, abuzul sexual este aproape norma in crimele violente comise la domiciliul victimei.

Din aceasta perspectiva e de dorit sa fii inarmat corespunzator pentru anihilare, nu descurajare.
Riscul e prea mare.

Chiar armele de foc de calibru mic (.22 sau .380ACP) sunt considerate insuficiente pentru self-defense.

La calibre mai mari insa intervine capacitatea de control a tragatorului asupra armei...
Deci folosesti calibrul maxim pentru care esti antrenat sa controlezi arma corespunzator.

...Spunea cineva "Daca te-ai uita in ochii victimei etc..." si eu stiu ca asta e vrajeala
de aceea eu as completa
"Gindeste-te cum e sa te uiti in ochii agresorului si sa vezi acolo... moartea!"
si sa-ti dai seama ca nu mai ai nici o iesire -poate doar folosind o arma de foc.

Trimis de: dandanescu pe 17 Aug 2004, 11:44 PM

As dori sa mentionez cite ceva despre armele de foc artizanale;
ca argument in ce priveste (in)eficienta masurilor de a interzice armele de foc.

Mai intii voi preciza ca singurul control eficient, dupa parerea mea,
este controlul munitiei, desi controlul armelor pare sa fie preocuparea
tuturor celor interesati in asemenea discutii.

Dar ca sa controlezi munitia - reflectati un moment... si trageti singuri concluzia...

In sfirsit, ar fi poate interesant de discutat cit este de simplu de confectionat
o arma artizanala in conditiile cind exista posibilitatea de a obtine munitie de un tip sau altul.

As dori mai intii sa stiu daca este cineva interesat in asemenea discutii si
daca este permis sa se discute asa ceva,
desi informatia pe care intentionez sa o prezint este din domeniul public.

Trimis de: Hampu The Great pe 18 Aug 2004, 06:55 AM

Dane, stiu ca te grabesti sa mergi la culcare asa ca iti dau raspunsul chiar acum: Cel putin eu sunt extrem de interesat in discutii de genul asta. Munitia este in prezent foarte bine controlata. Nu stiu daca si in America, dar in Europa fiecare cartus contine in incarcatura sa elemente chimice care pot conduce la identificarea fabricantului si chiar a lotului din care a facut parte.
Informatia este accesibila si in cazul tuburilor trase..


Nu sunt eu in masura sa spun daca e voie sau nu sa se discute lucruri de astea aici.
Eu doar cred ca ar fi normal sa fie voie..
Tu totusi incearca, fara sa uiti nici o clipa ca printre cei care ne citesc sunt si o gramada de potential nebuni.
Daca nu e voie mesajul tau va fi editat

Trimis de: sorin666 pe 18 Aug 2004, 07:35 AM

Hai, spuneti-o odata... smile.gif E foarte interesant si "de domeniu public", sau va e frica de micutii gri smile.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 18 Aug 2004, 08:59 AM

sorin666, cine sunt micutii gri ??

Uite niste munitie pentru armele cu alice...

 cartalice.jpg ( 27.87K ) : 36
 

Trimis de: Hampu The Great pe 18 Aug 2004, 09:02 AM

...........alta munitie pentru carabinele cu glont.......

 cartglont.jpg ( 30.86K ) : 36
 

Trimis de: Hampu The Great pe 18 Aug 2004, 09:04 AM

...si alta pentru revolverul cu cartuse incarcate cu gaze, sau cu gloante de cauciuc....

 cartcauciuc.jpg ( 33.64K ) : 39
 

Trimis de: sorin666 pe 18 Aug 2004, 09:23 AM

QUOTE (Hampu The Great @ 18 Aug 2004, 09:12 AM)
sorin666, cine sunt micutii gri ??

Era o gluma, stii, "prezentele" alea revelate de aia cu teoria conspiratiei... smile.gif

Trimis de: DaBiJa pe 18 Aug 2004, 09:54 AM

Citesc de putin timp acest topic si sunt incantat de multitudinea lucrurilor noi pe care le-am aflat despre armele de vanatoare si nu numai. Felicitari celor care ne impartasesc din cunostintele lor si noua celor mai neinitiati dar dornici de cunoastere.
Cand se va ajunge si la o prezentare si a armelor cu aer comprimat ?

Trimis de: Hampu The Great pe 18 Aug 2004, 09:57 AM

DaBiJa, fii bine venit printre noi, si fii bine venit pe Han...o excelenta alegere.


O prezentare a armelor cu aer comprimat va fi facuta foarte, foarte curand...
Stay tuned...

Trimis de: Minerval pe 18 Aug 2004, 06:55 PM

QUOTE (dandanescu @ 17 Aug 2004, 09:23 AM)
Scuza-ma, dar eu nu te inteleg.

Salutare! Vroiam sa descretesc fruntile cu o prezentare gen bond. Sper ca nu v-am ofensat. smile.gif

Va imbratisez frate Hampu! Va anunt ca am intrat in sezonul de vanatoare al detractorilor masoneriei. Asadar aveti mare grija de situatiile in care va implicati. Eu unul duc momentan un razbel de personalitate cu sorin66, dar fiti pe pace, voi fi invingator. Crezul in cauza noastra nobila este "arma" mea cea mai de temut. Va salut cu respect si numai bine! thumb_yello.gif





Trimis de: dandanescu pe 18 Aug 2004, 08:57 PM

Ok, nu-i bai, amuzant intr-adevar... Mai ales relatia Bond si ANI/SRI biggrin.gif

Poate ca putem sa continuam discutia despre pistol vs revolver si diverse calibre mai mari sau mai mici.
Poate dupa comentariile despre armele de foc artizanale.

Trimis de: dandanescu pe 18 Aug 2004, 09:32 PM

Citeva comentarii despre armele de foc artizanale;

In primul rind - va atrag atentia in mod serios ca
asemenea informatie este prezentata exclusiv pentru scopul de a fi discutata,
nicidecum pentru a fi folosita eventual la confectionarea unor arme artizanale.
Eu nu am construit asa ceva si nici nu intentionez acum sau in viitor.
Dincolo de aspectele legale care ar putea interzice confectionarea unor asemenea arme,
armele artizanale sunt extrem de nesigure in ce priveste robustetea
prin urmare se pot defecta cu efecte drastice asupra utilizatorului.

Nu incercati sa construiti asa ceva! sa nu ziceti ca nu ati fost avertizati, ok?

Si acum sa vedem ce am putea discuta mai la subiect...

Mai intii, exista diferite categorii de arme artizanale, dupa necesarul de masinarii si scule necesare pentru constructie.
Astfel, cu ceva masinarii se pot construi arme care copiaza mai mult sau mai putin un model sau o idee de arma deja existenta.
Practic, asta ne aminteste de gluma despre muncitorul de la Cugir care tot fura piese din fabrica
sa asambleze acasa o masina de cusut,
si ii iesea mereu cite o ... arma biggrin.gif
Deci, daca esti in stare sa construiesti o masina de cusut, poti construi si o arma din categoria AK!

Un element critic in aceasta categorie este constructia unei tevi ghintuite, spre deosebire de una neteda.
Si acest lucru se poate face artizanal "la mina" cu un dispozitiv relativ simplu de confectionat
si care executa zeci de mii de miscari alternative urmarind conturul unei came exterioare tevii
(rasucirea ghinturilor nu este constanta, dar cu acest dispozitiv asta nu este o problema)
Deci dupa citeva saptamini de munca, poti sa te mindresti ca ai confectionat o teava ghintuita de calitate comparabila cu cele "de-a gata".

Nu doresc sa intru in detalii mai amanuntite, deoarece in aceasta categorie
se pot cumpara carti de la Amazon.com spre exemplu, care explica cu lux de amanunte toate procedurile necesare.

Pe o treapta inferioara atit ca performanta cit si complexitate,
sunt armele care nu necesita masinarii pentru a fi confectionate, se pot practic asambla folosind scule "normale".

In aceasta categorie, se obtin arme rudimentare, fara ghinturi si de multe ori simplificate in mod ingenios in ce priveste mecanismele.
Ideea principala aici este de a cumpara dintr-un magazin de uz general
toate partile necesare si apoi a le asambla in mod ingenios folosind scule si materiale de asemenea de uz general.

Cele doua categorii de uz general cele mai utilizate sunt tevile (de apa, electrice, etc)
si... adezivii!! de diverse categorii (epoxi, etc, banda adeziva).
Este incredibil ce se poate obtine prin lipirea cu adeziv a unor piese metalice.

De obicei, o teava subtire de cupru la calibrul dorit este introdusa in alta teva, si apoi in alta, iar acest
set este in final introdus intr-o teava mai solida.
In categoria armelor cu un singur foc, practic daca ai teava esti aproape gata,
un resort de la o capcana de soareci si un ghid din sirma care pozitioneaza un cui - percutor (cu virful putin rotunjit)
constituie restul mecanismului.

Acest ansamblu era folosit in ambuscade, cu cartuse de cal.45, de exemplu, si declansat cu o sirma- capcana.

Dar poate fi atasat pe o scindura (legat cu sirma, dar si mai bine cu banda adeziva!),
ca un fel de pat de arma, in care caz arma este portabila.

Dar dupa parerea mea, aceste arme cu un singur foc sunt extrem de deficiente in ce priveste puterea de foc,
ele fiind utile doar pentru exploatarea elementului surpriza.

Intr-un mesaj viitor voi descrie insa o arma extrem de simpla
care totusi comanda respect in lupta de aproape.

Retineti, din nou repet: aici discutam discutii, nu in scopul de a construi ceva ci doar ca principiu, ok?
Daca se intimpla ceva neplacut sa nu spuneti ca nu ati fost avertizati...

Trimis de: sorin666 pe 19 Aug 2004, 07:39 AM

Daca tot e vorba de improvizatii, eu am vazut cu multi ani in urma un fel de revolver folosind capse din alea "de batut cuie in pereti", deci cu putina imaginatie orice devine posibil...
Parerea mea ca prelucrarile mecanice in sine nu prezinta nici o dificultate, (vorbesc de o productie de unicate ajustate "la bucata") problema cea mai mare, dupa mine, este alegerea unui material potrivit si tratamentul termic adecvat.

Trimis de: Hampu The Great pe 19 Aug 2004, 09:37 AM

Si eu zic ca dan exagereaza putin mergand cu rigoarea mult prea departe.
In familia mea bunicul era un mare vanator si tata unul mai mic ...
Ma jucam cu armele cand inca nu stiam sa merg rolleyes.gif .
Am primit o educatie atent elaborata in domeniu, si vreau sa va spun ca in ciuda la toate astea, pe vremea cand eram pioner am facut parte dintr-un club minitehnicus sau ceva, si acolo faceam rachete din carton cool.gif .
Un indrumator le punea "motoare" adica un fel de cartus pirotehnic propulsor. Le tinea sub cheie da ceilalti copii tot au reusit sa subtilizeze cateva. La doua zile dupa asta pistolul era gata. O teava de cupru de vreo doi milimetrii in carne, inchisa la unul din capete, la capul inchis o mica gaurica, incarcatura din motorul rachetei, un dop de vata si un plumb de pescuit.
Cu o dracie de asta am reusit de am gaurit o banca scolara cry.gif .
Fitilul il luam de-a gata tot de la motoras, da il puteam confectiona si singuri, mare scofala o bucata de hartie imbibata cu ulei si tavalita prin pucioasa pisata curatata de pe betele de chibrit, pe care apoi o rasucim intre degete... smile.gif

Da daca mai cobor putin cu amintirile...care dintre noi nu si-a facut "puscoace" din mine metalice de pix incarcate cu "scaparici" de la betele de chibrit ?? Sau care nu "a tras" cu teava de PVC fluturasi de hartie (mama pierdeam cate o zi intreaga rupand la ei) propulsati de carbid ?? spoton.gif

Minerval, te salut si te imbratisez...Abia astept sa intru si eu pe noul topic cu masoneria. Aici sorin666 a devenit un partener civilzat de discutie, si noi ne bucuram de prezenta lui, chiar i-am dori o perticipare mai activa.

Era sa uit :
NU INCERCATI ASA CEVA ACASA, JOCUL CU SUBSTANTELE CU POTENTIAL EXPLOZIV SE TERMINA INTOTDEAUNA PROST !!!

Trimis de: DaBiJa pe 19 Aug 2004, 12:38 PM

Fiind copil, cu o teava cu diametrul ex. de vreo 10mm cu pereti destul de grosi, montata pe un pat improvizat dintr-o scandura taiata si cioplita de noi, am facu "un fel de pusca". Pe post de glont foloseam plumb de aprox. 2mm. grosime cu "praf de pusca" din fosforul chibritelor, cu un cui indoit actionat de un elasticf ,ca la prastie, pe post de percutor, reuseam sa spargem un geam de la vreo 4 metri.
Sun din Caras-Severin si prin acest judet din Banat, pe la sate, sunt multi batrani care au fost inchisi pentru detinere de arme de vanatoare artizanale ... dar acesti oameni nu concepeau sa stea fara arma, asa ca ieseau din puscarie si intr-o luna isi facea alt puscoci.
NU FACETI CA EI !
Tata a fost vanator, fratele meu mai mare deasemenea ... eu am fost de multe ori cu ei la vanatori organizate ... dar pe post de haitas ... am tras cu armele lor de vanatoare doar la tinta.

Trimis de: dandanescu pe 19 Aug 2004, 07:56 PM

QUOTE (sorin666 @ 19 Aug 2004, 08:52 AM)
Daca tot e vorba de improvizatii, eu am vazut cu multi ani in urma un fel de revolver folosind capse din alea "de batut cuie in pereti", deci cu putina imaginatie orice devine posibil...
Parerea mea ca prelucrarile mecanice in sine nu prezinta nici o dificultate, (vorbesc de o productie de unicate ajustate "la bucata") problema cea mai mare, dupa mine, este alegerea unui material potrivit si tratamentul termic adecvat.

Asta este gindirea normala cind construiesti ceva, sa fie durabil.

Dar criteriul cade in anumite circumstante;
de exemplu cind arma este dispozable (throw-away) , de folosinta unica.

In alte cazuri, de data asta nu artizanale, ci industriale,
cantitatea este mult mai importanta decit calitatea.
Unele arme produse in momente de criza, in razboaie,
sunt confectionate cu materiale slabe si netratate,
numai sa iasa la numar si sa mearga pe moment, pina trece criza.

De exemplu, firma chinezeasca Norinco este notorie pentru confectionarea de clone din materiale slabe si netratate.
...Inclusiv o copie Colt M-1911 in cal .45 smile.gif destul de populara din cauza pretului extrem de redus.

Trimis de: dandanescu pe 19 Aug 2004, 07:59 PM

Apropo de Disclaimer, de genul "Sa nu faci asa!" e mai bine sa fie acolo ca sa nu zica vreodata cineva ca nu i s-a spus.

smile.gif Pina la urma tot face fiecare cum crede de cuviinta smile.gif
e drept ca poate am exagerat si eu putin cu avertismentele ca sa fiu mai sigur...

Trimis de: dandanescu pe 19 Aug 2004, 08:26 PM

In discutia despre arme artizanale merita
o mentiune speciala arma http://www.adrax.com/watsons/sten.htm (cal 9mm Para)
de o simplitate extrema si usor de reprodus artizanal.

user posted image
(sus: Mk I , jos: Mk II)

Este folosita ca model in multe carti pentru entuziasti DIY (do-it-yourself),
desi original arma a fost produsa industrial in serie foarte mare,
initial in scopul de a fi parasutata pentru a inarma insurgenti in spatele frontului.

O alta mentiune se cuvine pentru http://www.rt66.com/~korteng/SmallArms/grease.htm (cal .45 ACP si variante in cal 9mm Para)

user posted image

Aceste doua arme sunt eficiente ca sub-machine guns, sunt arme "adevarate" chiar daca rudimentare.
Functionarea se face pe principiul Blow-back, la fel ca la unele pistoale de calibru mai redus.

Acolo unde exista surse de munitie de cal. 9mmPara sau .45 ACP
confectionarea unor arme ca mai sus ar pune la indemina putere de foc chiar in cazul prohibitiei armelor.

Cum am spus, detaliile pentru constructie se afla deja in domeniul public,
sunt nenumarate carti practic imposibil de eliminat.

Si tocmai cei mai putin inclinati sa respecte legea vor fi si cei dintii sa confectioneze asemenea arme...
Prohibitia le-ar oferi chiar un avantaj acestor indivizi...

In alt mesaj voi descrie o alta arma care foloseste munitie de pusca de vinatoare,
arma care prezinta un mecanism cel putin inedit de repetare a focului. smile.gif

Trimis de: sorin666 pe 22 Aug 2004, 10:41 PM

HA HA HA, ar trebui sa incepem si un subiect DIY... smile.gif

Trimis de: bdl pe 22 Aug 2004, 10:59 PM

Am gresit sectiunea, scuze....

Trimis de: Hampu The Great pe 23 Aug 2004, 10:46 AM

Dabija am uitat de tine ohmy.gif ....Imi cer scuze sad.gif ...

Revin imediat cu pozele armei despre care ti-am vorbit...Ai reusit sa iti cupmeri pana la urma ??

Sper ca nu ...Oricum : La Multi Ani !!

 west_1.jpg ( 20.1K ) : 43
 

Trimis de: Hampu The Great pe 23 Aug 2004, 10:58 AM

si in cutie................

 west2.jpg ( 27.22K ) : 51
 

Trimis de: Hampu The Great pe 23 Aug 2004, 11:00 AM

Acum o poti admira montata......

 west3.jpg ( 24.81K ) : 58
 

Trimis de: Hampu The Great pe 23 Aug 2004, 11:03 AM

Astea sunt paletele alea speciale pe care le trage...Le-am pus alaturi de unele normale..si sunt toate din poza de calibrul 5.5 mm

 west4.jpg ( 31.89K ) : 55
 

Trimis de: Hampu The Great pe 23 Aug 2004, 11:26 AM

Paletele intra intr-un butoias cu sase lovituri. Ai la dispozitie doua butoiase care se pot inlocui cu usurinta intre ele !!

 west5.jpg ( 17.42K ) : 38
 

Trimis de: DaBiJa pe 23 Aug 2004, 11:48 AM

Multumesc pentru urari. In 25 e ziua mea.
Nu mi-am cumparat pusca. Ma mai documentez inca. (cu ajutorul prietenilor)
Superba pusca ta ... cam cat a costat o asemenea minunatie ??? ... Nu o vinzi ???
Ce luneta ai montata pe aceasta pusca ?
Daca ai timp, trimite-mi te rog, informatiile despre ceilalti importatori de arme cu aer comprimat si magazinele lor.

Trimis de: Hampu The Great pe 23 Aug 2004, 02:00 PM

DaBiJa voi revenii cu cele solicitate in foarte scurt timp....

In urma cu mai multa vreme am sustinut pe acest site, in alt topic, o dezbatere legata de armele ce utilizeaza dispozitive de reducere a zgomotului, asa numitele "amortizoare". rolleyes.gif
Am spus acolo ca amortizoarele nu fac decat sa reduca zgomotul exploziei produse de incarcatura tubului, si ca responsabil in ceea mai mare parte de bubuitura unei impuscaturi este glontul si mai exact spargerea zidului sonic pe care acesta o produce la iesirea lui pe la gura tevii, atunci cand are viteza de doua, trei, sau chiar patru ori cat viteza sunetului.

Am fost atunci indelung contestat mad.gif . Mi s-a reprosat ca glontul e prea mititel ca sa se poata supune legilor fizicii cry.gif , ca munitia subsonica a fost conceputa pentru a se putea reduce presiunea gazelor arse (monumentala supozitie blink.gif ), ca in fine armele cu amortizor pot trage orice fel de cartuse...

Iata insa ca astazi mi-a cazut in mana ultimul numar de limba romana al revistei Deutsches Waffen-Journal (Nr.7/Iunie 2004), o remarcabila publicatie binecunoscuta in intreaga lume. La capitolul Noutati-Munitie, exista un articol pe care il si dau in attach "EX-TOP SECRET" din care citez smile.gif :

"Zgomotul normal al cartusului tras dintr-o arma standard este de aproximativ 160-165 dB.
Calea cea mai uzuala de a obtine un zgomot mai redus era folosirea munitiei subsonice a carei viteza sub 300m/s este mai mica decat viteza sunetului si al carui nivel de zgomot se situeaza intre 130 si 135 dB. O asemenea munitie era trasa dintr-o arma pe care se monta un amortizor de zgomot, un dispozitiv special destinat sa reduca zgomotul produs de impuscatura.....Atunci cand se trage cu o arma exista doua principale surse de zgomot: Un "bum" produs de gazul rezultat din explozia pulberii si zgomotul produs de proiectilul a carui viteza depasestte viteza sunetului. Cea de a doua sursa s-a eliminat prin utilizarea de cartuse cu cantitate redusa de pulbere si proiectile grele pentru a obtine o viteza redusa..."



In continuare articolul prezinta un tip de cartus care este astfel construit incat el sa pastreze performantele unui cartus normal in conditii de zgomot insesizabil. Este insa o treaba ruseasca, extrem de complicata si prea putin utilizata sa merite a fi discutata aici..

Ce trebuie retinut din toata povestea asta este ca Hampu nu a postat niciodata nimic care sa nu vi se confirme mai devreme sau mai tarziu si din alte surse wink.gif .
Ca Hampu, si mai nou dandanescu spoton.gif (a carui prezenta aici, ar trebui sa onoreze pe oricine) scriu cu multa responsabilitate, ca nu colporteaza zvonuri auzite pe la suete, nu confectioneaza informatii din necesitati de moment sau de dragul de a avea un ultim cuvant, si in fine ca acest thread are o inalta tinuta. spoton.gif

 amortizor.JPG ( 33.79K ) : 31
 

Trimis de: dandanescu pe 23 Aug 2004, 09:17 PM

Imi pare bine sa aud ca mesajele mele pe acest topic sunt apreciate - multumesc, Hampu! smile.gif

Pusca aceea cu aer comprimat este o bijuterie.

In perioada dinainte de munitia fara fum, erau unitati de "lunetisti" in unele armate europene
(mi se pare ca articolul mentiona armata austriaca, sau cea italiana? - nu mai tin minte exact)
care foloseau arme cu aer comprimat in decursul conflictelor militare,
pe cimpul de lupta, folosind avantajul discretiei prin lipsa de fum si zgomot redus.

In articolul la care ma refeream eu, arma folosea munite rotunda (bile),
deci ma cam indoiesc ca avea mare precizie...

Mecanismul era de tip repeater, bilele fiind selectate una cite una de pe o teava-incarcator.
Pentru aer comprimat se folosea un rezervor sferic, presurizat folosind o pompa similara cu cea de bicicleta.

Aceasta arma militara ar fi doar un exemplu rudimentar de arma cu aer comprimat,
nici pe departe la nivelul celei prezentate de Hampu, care este cu mult mai sofisticata.

Pe aici sunt populare armele in cal 4.5 mm (.17") denumite si BB guns,
limitate (de lege) la viteze sub 500 fps (feet-per-second) la gura tevii.
Armele tipice din aceasta categorie sunt ieftine, din plastic, cu un tragaci mediocru.
(desi sunt si unele facute mai "serios", la care e greu sa le gasesti vreun cusur smile.gif )
In schimb teava este adesea ghintuita si de multe ori sunt prezente
mecanisme de repetare a focului de tip revolver.
Principala problema, dupa cum mi se pare mie,
este pastrarea constanta a presiunii gazului (CO2 sau aer)
Altfel tragi efectiv "la plesneala" deoarece dupa citeva lovituri balistica se schimba marcant.



Trimis de: dandanescu pe 23 Aug 2004, 10:22 PM

Interesant articolul acela despre munitia silentioasa proiectata de KGB...
Ca sa vezi ce le-a trecut prin cap... (cui? unsure.gif )

In ce priveste reducerea zgomotului si munitia subsonica,
asa este cum spunea Hampu despre bangul sonic produs de munitia normala
si despre imposibilitatea amortizorului de zgomot (surdina) de a elimina acest zgomot.

Mai demult am avut ocazia sa compar cele doua situatii,
in cazul unei carabine Rossi pump action in cal. 22LR,
cu amortizor, cu si fara muntie subsonica.

Cu munitia subsonica zgomotul era mai redus decit extragerea unui dop de la sticla de vin,
foarte similar cu o pocnitura din degete.

Cu munitia normala, aparea "crack"-ul caracteristic supersonic.

In alta instanta, personalul desemnat cu reducerea numarului de ierbivore
in parcurile naturale sud-africane au executat niste experimente din care rezulta ca
turma de ierbivore nu reactioneaza daca un animal din mijlocul lor este ucis cu o arma silentioasa,
deci era posibil sa fie eliminate numarul dorit de animale din turma
fara ca acestea sa fuga dupa primul foc.

Dupa incercarea mai multor munitii standard sau modificate subsonic,
s-a considerat optima muntia normala (subsonica in varianta standard) in cal. 380ACP (9mm Kurz/ scurt)
Cal. 45 ACP este de asemenea subsonic in varianta standard, dar era incomod de adaptat arma la cal respectiv.
(Ei confectionau diverse tevi cu camere de ardere specifice pentru munitia dorita,
montate alternativ pe un mecanism Mauser, de tip bolt action, care era foarte popular.)

Era evident ca in lipsa pocniturii gazelor la gura tevii si a crack-ului supersonic,
ierbivorele din turma (de exemplu antilope Impala)
aruncau doar o privire curioasa in directia animalului cazut si apoi continuau sa pasca.

Iti dai seama ce ar fi fost daca braconierii ar fi inteles si folosit arme cu surdina...

Trimis de: sorin666 pe 23 Aug 2004, 10:47 PM

Bine, mai baieti, dar asta cu munitia subsonica e valabila la distante mici...
Cu vanatoarea, am inteles, dar asi vedea tare GREU lunetisti inarmati cu asa ceva... cry.gif

Trimis de: dandanescu pe 23 Aug 2004, 11:09 PM

QUOTE (sorin666 @ 24 Aug 2004, 12:00 AM)
Bine, mai baieti, dar asta cu munitia subsonica e valabila la distante mici...
Cu vanatoarea, am inteles, dar asi vedea tare GREU lunetisti inarmati cu asa ceva...  cry.gif

biggrin.gif Ai dreptate, nu-i vezi, ca de-aia sunt antrenati si
mai sunt si ei atenti cit de cit atunci cind sunt
in misiune secreta prin cine stie ce tari ostile... wink.gif

...Ai dreptate si in ce priveste distanta (relativ) scurta,
desi asta nu exclude utilitatea folosirii lunetei.

Aceste tipuri de aplicatii vor exista ca optiune, as zice, cita vreme vor exista
servicii speciale cu misiunea sa elimine indezirabilii.
Desigur sunt multe alte optiuni mai elegante, dar stii vorba aia - never say never...

Se mai foloseste citeodata surdina ca sa fie mai greu de depistat lunetistul,
desi e folosita munitie normala cu balistica standard.
Deci auzi crack-ul supersonic si astfel stii ca s-a tras, dar e mai greu a precizezi sursa,
ca lipseste pocnitura de la gura tevii.

Trimis de: Hampu The Great pe 24 Aug 2004, 11:50 AM

QUOTE (dandanescu @ 24 Aug 2004, 12:35 AM)

Iti dai seama ce ar fi fost daca braconierii ar fi inteles si folosit arme cu surdina...

Din pacate braconierii cunosc aceste avantaje mai bine ca trupele speciale. wink.gif

Am gasit odata in padure o capcana de o ingeniozitate si de o simplitate demna de un premiu Nobel. rolleyes.gif

In Romania arma braconierului este socotita Carabina Cugir (Model Geco Standard) de cal.22Long Rifle, binecunoscutul "plici".
Pana prin 1996 ea a fost acceptata oficial la vanatoare doar pentru vanatul mic.
Dincolo de acel an ea a fost interzisa, deodata cu toate celelalte arme cu percutia pe rama, ramanand doar arma de tir.

Acum ce e cel mai amuzant este ca pa vremea lui Ceasca nu puteai utiliza decat munitie romaneasca..
Cu mari pile si interventii se putea face rost de ceva cehesc.
Ori munitia produsa de uzinele Sadu pentru acest tip de arma era pe synoxid si avea pe hartie viteza de 340 m/s.
In adevar era chiar sub 300...Nu aveam cum sa o masor dar se vedea pe ea...
Si in plus nu erau doua cartuse care sa plece la fel...ma rog alea care plecau, sau cele la care nu exploda fundul sad.gif .

Ia uite cum statul punea la dispozitia vanatorului roman munitie subsonica !!! rolleyes.gif

Iar vanatorul roman ce imi facea ??...
Ca doar e recunoscut pentru inventivitatea lui fara margini: Punea o minge de tenis de camp gaurita de la un cap la altul pe gura tevii...Nu lasa urme pe teava, nu era periculos daca se dezaxa, si daca te gasea paznicul cu ea spuneai si tu ca esti fan Ilie Nastase.... smile.gif

Trimis de: dandanescu pe 24 Aug 2004, 08:54 PM

QUOTE (Hampu The Great @ 24 Aug 2004, 01:03 PM)
[munitia] avea pe hartie viteza de 340 m/s.
In adevar era chiar sub 300...Nu aveam cum sa o masor dar se vedea pe ea...
Si in plus nu erau doua cartuse care sa plece la fel...ma rog alea care plecau, sau cele la care nu exploda fundul sad.gif .


Hehe, cea mai iritanta chestie pentru un tragator cu ceva pretentii in ce priveste precizia tirului
este inconsistenta munitiei folosite...

Apropo de .22LR , unele munitii (rusesti de exemplu) au
o viteza medie de 345 m/s si o variatie mica (~ 10 m/s)
dar care e suficienta ca sa apara diferenta sonic/subsonic ! smile.gif

Surdinele artizanale sunt intr-adevar intilnite de la cele mai simple pina la modele sofisticate si foarte performante.

Nu stiu cit e de adevarat, ca eu n-am incercat asa ceva,
dar cineva imi spunea ca poti improviza o surdina folosind o piine infipta la gura tevii.

Atentie! Nu incercati asa ceva, se pot intimpla accidente!
( biggrin.gif de unde sa stim noi daca nu e strict necesar sa fie piinea proaspata, sau intermediara? biggrin.gif )

Trimis de: sorin666 pe 24 Aug 2004, 10:08 PM

Intreb si eu ca papagalul, munitia "inconsistenta" nu se datora POATE unui dozaj inconstant de pulbere, si daca e asa, nu se putea remedia "artizanal" prin desertizarea cartusului si "refacerea" sa in conditii mai bune? (banuiesc ca diferenta nu prea putea veni de la capsa, dar mai stii... )

Trimis de: dandanescu pe 24 Aug 2004, 10:56 PM

QUOTE (sorin666 @ 24 Aug 2004, 11:21 PM)
munitia "inconsistenta" nu se datora POATE unui dozaj inconstant de pulbere, si daca e asa, nu se putea remedia "artizanal" prin desertizarea cartusului si "refacerea" sa in conditii mai bune? (banuiesc ca diferenta nu prea putea veni de la capsa, dar mai stii... )

In teorie s-ar putea extrage glontul si doza pulberea corect,

dar in practica e greu de obtinut adaptoarele pentru cal .22LR,
deoarece este un cartus de folosinta unica "rimfire" - percutare pe rama-
in care nu exista capsa separata - de aceea nu se pot reincarca odata trase si
deci nu prea sunt sanse sa gasesti scula care e necesara pentru asezarea glontului si sertizare.
Plus ca sunt asa ieftine cartusele astea... alt motiv pentru care
nu s-ar prea vinde setul pentru reincarcare.

Dar de fapt nu e asa mare filozofie, daca vrei si ai ceva masinarii de atelier mecanic,
poti sa-ti confectionezi si singur un set de scule pentru asa ceva.

Mai este o posibilitate, daca pulberea nu umple relativ uniform spatiul din interiorul cartusului.
(de exemplu o marca de pulbere mai puternica/mai compacta lasa spatiu mai mult
la doza necesara pentru aceeasi energie de ardere)

Acest spatiu liber dincolo de o anumita valoare produce ardere inconsistenta
(dupa cum se intimpla sa fie momentan distributia pulberii in interiorul cartusului)
si deci chiar dozat absolut identic nu obtii rezultate consistente.

Cind reincarcam 9mm Para, nu era problema, ba chiar glontul comprima putin pulberea din cartus la asezarea corecta.
(Care pulbere era cu granule "bastonase" adica avea spatii libere intre granule)
Dar cind reincarcam .38 Special uneori la circa 80% din doza normala,
(cind testam gloante Hollow Point semijacketed trase din teava de 2" a unui revolver biggrin.gif )
raminea spatiu liber cam multisor si se vedeau chiar granule de pulbere nearse expulzate de gazele de ardere.

Trimis de: bdl pe 24 Aug 2004, 11:29 PM

Cum arde pulberea aia si in cit timp?

Trimis de: Hampu The Great pe 25 Aug 2004, 07:59 AM

QUOTE (sorin666 @ 25 Aug 2004, 12:21 AM)
.... munitia "inconsistenta" nu se datora POATE unui dozaj inconstant de pulbere, si daca e asa, nu se putea remedia "artizanal" prin desertizarea cartusului si "refacerea" sa in conditii mai bune? (banuiesc ca diferenta nu prea putea veni de la capsa, dar mai stii... )

....in cele mai multe cazuri asta era motivul, adica o cantitate diferita de pulbere. Cineva m-a convins insa ca si pulberile sinoxydice folosite de Sadu erau de o calitate foarte proasta mad.gif .

Prin padure, tipul care era cu adevarat dur (si care folosea astfel de arma) lua cartusul intr-o mana, ii musca cu dintii plumbul si apoi il scuipa cat colo (superb gestul rolleyes.gif ); apoi lua un al doilea cartus proceda la fel insa pastra de data asta plumbul. Apoi intr-unul din cele doua capacele varsa continutul celuilalt, iar dupa asta indesa si el acolo cum putea plumbul.
Se obtinea astfel un cartus cu o incarcatura dubla de synoxid, care bubuia mult mai tare, dar care avea o tinuta a tirului deplorabila....Din cauza vitezei prea mari, si a faptului ca era prea usor, glontul se abatea de la traiectoria fireasca. In plus asa cum a spus si Dan pulberile nu ardeau in intregime, si le gaseai raspandite pe interiorul tevii si in camera de explozie.
Mai aparea si pericolul ca tubul cartus sa explodeze pe la fund sau pe circumferinta hh.gif , si atunci o parte din gaze si o parte din pulberea in ardere sareau prin neetansietatile inchizatorului.
Daca nu purtai ochelari intr-o situatie din asta puteai sa ai probleme serioase sad.gif


Eu insa am avut cea mai tare experienta la acest calibru cu niste cartuse fabricate in Africa de Sud....cica High Velocity.
Percutam ....si nimic mad.gif !!...Repetam lovitura ceea ce nu era o treaba chiar simpla pentru ca armand scoteam automat cartusul percutat si neexplodat din interiorul camerei de explozie, si apoi il reintroduceam....si iar nimic cry.gif .
Ba inca si mai spectaculos, unul dintre ele a facut in loc de "bum"..."fiiis" si glontul a fost aruncat abia la vreo zece metrii in fata, intr-un nor de fum si in amuzamentul general al celor prezenti in poligon la aceea faza laugh.gif

Si in Romania cartusele astea sunt foarte ieftine si acum se gasesc intr-o gama foarte larga.....

Trimis de: Hampu The Great pe 25 Aug 2004, 08:06 AM

QUOTE (dandanescu @ 24 Aug 2004, 01:22 AM)
Se mai foloseste citeodata surdina ca sa fie mai greu de depistat lunetistul,
desi e folosita munitie normala cu balistica standard.
Deci auzi crack-ul supersonic si astfel stii ca s-a tras, dar e mai greu a precizezi sursa,
ca lipseste pocnitura de la gura tevii.

....si nu numai. Cartusele supersonice trase cu amortizorul ajung la tinte inaintea sunetului..Victima incaseaza lovitura inainte ca sunetul sa o alerteze (sunetul crack-ului, pentru ca celalalt a fost deja anulat de dispozitiv).
Asta este valabil si in general , adica la fara amortizor, dar numai pentru cartusele care sunt trase la distante mari...

Trimis de: dandanescu pe 25 Aug 2004, 08:54 AM

QUOTE (Hampu The Great @ 25 Aug 2004, 09:12 AM)
Eu insa am avut cea mai tare experienta la acest calibru cu niste cartuse fabricate in Africa de Sud....cica High Velocity.
Percutam ....si nimic  mad.gif !!...Repetam lovitura ceea ce nu era o treaba chiar simpla pentru ca armand scoteam automat cartusul percutat si neexplodat din interiorul camerei de explozie, si apoi il reintroduceam....si iar nimic cry.gif .
Ba inca si mai spectaculos, unul dintre ele a facut in loc de "bum"..."fiiis" si glontul a fost aruncat abia la vreo zece metrii in fata, intr-un nor de fum si in amuzamentul general al celor prezenti in poligon la aceea faza laugh.gif

biggrin.gif Asta e indradevar de tot risul in ce priveste lotul ala -
cine stie ce fabrica il rebutase in halul asta...
Si mai grav e cind ramine glontul pe teava si
daca nu-ti dai seama mai tragi inca odata inainte sa elimini obturatia... sad.gif

De asemenea in caz de percutare fara foc, trebuie asteptat
suficient de mult ca sa nu cumva sa ia foc totusi dupa citeva secunde cu inchizatorul deschis...

Deh, riscurile specifice... de evitat cit putem munitia de proasta calitate, chiar daca e mai ieftina... smile.gif

Trimis de: dandanescu pe 25 Aug 2004, 09:15 AM

QUOTE (Hampu The Great @ 25 Aug 2004, 09:19 AM)
Victima incaseaza lovitura inainte ca sunetul sa o alerteze

Absolut, tinta lovita corect nu mai e motiv de ingrijorare,
doar ceilalti unfriendlies care or sa se dea de ceasul mortii ohmy.gif
sa identifice pozitia din care s-a tras.

Apropo de acest din urma aspect, sud-africanii foloseau (in Angola)
inca de mult un sistem de microfoane sincronizate, amplasate in dispozitivul unei companii
(deci la citeva sute de metrii sau chiar km unele de altele)
care erau in stare sa trianguleze dupa sunet amplasamentul artileriei inamice,
de exemplu mortiere care avansau la adapostul intunericului si
trageau lovituri in tinte localizate anterior.

Apoi coordonatele erau transmise la piesele de artilerie (obuziere)
cu bataie extrem de lunga care executau foc asupra echipelor de mortiere.

Mai nou am inteles ca exista (in USA) un sistem similar desi mult mai avansat
care sa depisteze pozitia de tragere in zone citadine
(cu microfoane instalate pe cladiri intr-o retea centralizata cu un calculator)

... biggrin.gif Atunci s-ar aplica regula "Shoot, move and comunicate all at the same time"
comunicatie de genul "request emergency extract asap" rolleyes.gif

Trimis de: dead-cat pe 25 Aug 2004, 09:25 AM

nu mi se pare o metoda fantastica de detectare. mai ales ca-ti trebuie aparate de receptie foarte exacte.
ca si countermeasure inamicul detoneaza in locuri diferite explozibil in timpul tragerii.
s-a aplicat deja in WW1 la artilleria super-grea pentro a o proteja de counterbattery fire. bineinteles nu la nivel sonic ci in cazul fumului vizibil.

Trimis de: dandanescu pe 25 Aug 2004, 09:12 PM

E drept ca se poate organiza un sistem de contramasuri destul de efectiv,
totusi cu electronica din ziua de azi e relativ usor de filtrat "semnatura"
specifica unei arme si nu alteia sau a unui decoy.

Dar asa s-a intimplat ca in Angola la un moment dat mergea smecheria.
Dupa un timp e posibil ca situatia evolueaza si nu mai merge.

Uite un alt exemplu: Am vorbit odata cu un individ care nu auzea cu o ureche,
prin anii '70 patrula lui fusese tinta unui atac cu AG-uri si unul detonase foarte aproape.

Cind au fost atacati primele doua dati habar nu aveau despre ce arma e vorba,
au avut noroc mare ca tragatorii erau foarte prost antrenati si nu au reusit sa loveasca UNIMOG-urile patrulei.

Dar dupa asta in scurt timp au fost instruiti ce si cum asa ca intelegeau tactica folosita de AG-isti,
chiar daca nu aveau si ei arma respectiva.

Poate ca la fel s-a intimplat si cu sistemul celalalt -
e nevoie de timp pentru countermeasures, timp in care ai avantaje.
De retinut, echipele de mortiere erau practic echipe mici ca un fel de
guerilla / cercetasi la distanta relativ mare de bazele lor,
independente si cu rol de hartuire, nu era o linie de front propriuzisa
nici de o parte nici e alta.

Trimis de: Hampu The Great pe 26 Aug 2004, 01:11 PM

scurt off-topic...O alta arma folosita la vanatoare: Aparatul foto.

O intalnire de gradul trei pe care am avut-o cu relativ putina vreme in urma...aici doar pentru userul abis

 18iulie_tap.jpg ( 44.01K ) : 60
 

Trimis de: dandanescu pe 27 Aug 2004, 10:08 PM

Dupa cum ziceam mai demult, am sa mai prezint inca un exemplu de arma de foc artizanala
care mi s-a parut ingenioasa.

Cu avertismentul de rigoare: Nu va apucati de prostii! sa nu ziceti ca nu am spus!

Simplitatea maxima, o teava de apa cu diametrul interior potrivit
ca sa primeasca un cartus de cal 12Ga (circa .8")
cu o alta teava de apa ca un manson ce culiseaza peste prima,
iar piesa insurubata la capatul tevii manson are
un surub cu virful ascutit si apoi rotunjit, pe post de percutor.
Aceeasi piesa manson are de asemenea un miner,
luat de la o lopata (alt manson peste mansonul percutor,
cu minerul transversal, folosit la unele lopeti mai scurte).

Teava cu cartusul este lunga de circa un metru si are exact la mijloc un miner transversal, o alta bucata de teava.

Acuma vine partea cea mai interesanta;
la tragere, introduci cartusul, acoperi cu mansonul percutor,
iei linia de tir si printr-o lovitura a mansonului inainte
percutezi si tragi.

Apoi, scoti mansonul printr-o miscare inapoi si folosind minerul tevii rotesti teava cu 180 de grade,
fara sa mai pierzi timpul cu extractia cartusului tras.
Incarci din nou si tragi, si cartusul gol de la gura tevii este zburat odata cu alicele trase din noul cartus.

Chestia asta este arma artizanala care mi-a atras atentia cel mai tare,
e foarte simpla dar permite repetarea focului la o cadenta foarte mare!
M-am intrebat adesea care e sursa acestui design, dar nu stiu care ar putea fi.

Din nou va avertizez ca acest mesaj este in scopul dezbaterii,
nu va apucati sa construitit asa ceva!

Trimis de: dandanescu pe 27 Aug 2004, 10:24 PM

Cu citva timp in urma se punea problema unei comparatii intre pistol si revolver.

Asa pe scurt, citeva considerente:

-Revolverul este mai simplu, deci mai usor de intretinut de amatori.

-Pistolul permite tragerea mai multor cartuse pina la reincarcare,
iar reincarcarea este mai rapida.

-Pistolul poate avea probleme de a inroduce pe teava anumite tipuri de munitie.(nu e cazul la revolver)

-Pistolul poate avea probleme de blocaj in cazul unui cartus care nu trage corect,
mult mai grave decit revolverul.

-Tirul rapid de focuri succesive cu pistolul este mai precis decit tirul similar cu revolverul,
din cauza presiunii necesare pe tragaci.
(dar adesea revolverul folosit in mod single action are tragaciul mai fin decit pistolul - in general vorbind)

Pe aceste considerente as zice ca o regula empirica ar fi :
pistolul pentru ofensiva in mina unuia mai instruit,
iar revolverul pentru aparare in mina unuia care
nu doreste prea multa bataie de cap cu functionarea si intretinerea armei.

...Sau o combinatie, e si mai buna: Un pistol sau doua (neaparat de acelasi model) pentru ofensiva si
un revolver pentru back-up.

In ultimul timp au aparut pistoale mici ca dimensiune in cal 9mm Para sau .40 S&W
care pretind robustete similara cu revolverele...

Sunt multe de spus pe acest subiect, depinde mult de
mecanismele specifice fiecarui model de arma din clasele discutate mai sus...


Trimis de: bdl pe 28 Aug 2004, 04:00 AM

Pentru protectia personala totala recomand:
-sotul: cite un pistol sub fiecare brat, cite un revolver la fiecare sold, un ag 7 la spate, un akm in portbagajul masinii si niste calupuri de trotil ascunse printre chitele de leustean....
- nevasta, o mitraliera antiaeriana, pe roti, o trage dupa ea cu stinga, ca in dreapta are poseta....
-copii: grenade, intra usor mai multe in buzunar, pt siguranta copiilor sudati-le inelul de siguranta sa nu cada accidental...

Daca mai aveti ceva rude, pot lua niste semtex, sau cockteil=uri molotov, sau sa puna o grenada intr-un borcan plin de cuie.....
Daca nici asa nu va simtiti in siguranta...... wink.gif

Trimis de: dead-cat pe 28 Aug 2004, 12:08 PM

in acest context, masina de familie rofl.gif
user posted image

M2-ul poate fi operat de bunica.

Trimis de: dandanescu pe 29 Aug 2004, 07:47 AM

QUOTE (dead-cat @ 28 Aug 2004, 03:21 AM)
M2-ul poate fi operat de bunica.

...Cu atit mai mult arma de pe Hummer, care pare a fi mai degraba un MK 19... biggrin.gif

Trimis de: dead-cat pe 29 Aug 2004, 10:37 AM

de aceea ala de pe masina-i bunicul rofl.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 30 Aug 2004, 07:55 AM

nu inteleg de ce nu pot acesa PM-ul...DaBiJa ....iti raspund aici


so my dear friend......


.....am inceput prin a discuta oportunitatea alegerii uneia sau alteia din armele cu aer comprimat existente in general pe piata la acest moment; desi dialogul a inceput dincolo de acest reper, trebuie sa fi de acord ca, totusi el isi avea cam pe acolo punctul de origine smile.gif .

Imi amintesc, stimate coleg, ca primul tau PM punea in discutie doar doua arme la care prospectare pietii te condusese cu gandul si intre care nu puteai face alegerea de unul singur..


Ei bine astazi, la sase zile distanta, cu doua dupamieze pierdute (pentru care te zgarcesti sa dai o bere, doua mad.gif ), cu opt magazine bucurestene atent cercetate in plus, si cu cateva ore bune de biblioteca adaugate scopului, ne regasim in acelasi punct.....
Gamo versus CZ.... rolleyes.gif

Iti marturisesc prietene ca nu m-am mai aflat de multa vreme intr-o astfel de situatie.... blink.gif

Am vazut toate armele cu aer din magazinele specializate din Bucuresti, din cele fizice si din cele virtuale, si crede-ma singura optiune a momentului e intre cele doua carabine de la care de fapt a inceput intregul nostru dialog...

Varianta Walther (nici nu mai e de actualitate), alaturi de cea Anschultz nu pot intra in discutie din cauza pretului prohibitiv desi, eu daca m-as afla in locul tau as astepta oricat de mult (in timp si in bani) dupa un Anschultz......


Raspunsul meu la solicitarea ta va fi sec, crud, si prea putin folositor mad.gif ...
El incape in doua cuvinte : "NU STIU !!! "

Fuck man....nu mai dorm noaptea cum trebui din cauza problemei asteia a ta... In fiecare seara in loc sa petrec cu tipele alea de peste zi, si baga de seama ca e vara si toate umbla mai mult goale, stau si adorm cu gandul la nenorocita ta de arma....


Simt un fluid prielnic care ma strabate chiar acum in aceasta clipa, in aceasta seara de Duminica in aceasta gradina a mea, asa ca nu am sa o spun decat o singura data: MARK MY WORDS:



"Alege CZ......"



Iti jur prietene ca am primit acest mesaj prin concentrare, instantaneu, in semitranse, din hiperspatiu, sub luna plina pe singurul canal de comunicare deschis acum intre mai multe lumi....


Stiu ca suna ca dracu, dar asta e adevarul....


Fa ceea ce crezi tu ca e mai bine de facut.... rolleyes.gif

Ai ales intelept pana acum asa ca eu unul ma incred in tine si sunt convins ca ai sa alegi arma care va raspunde cel mai bine pretentiilor tale....
Ti-am comunicat deja toate datele care ma pot indruma pe mine catre o alegere sau catre alta......



O ultima sugestie....de vreme ce eu nu sunt in masura sa iti dau un sfat, incearca sa il obti pe cel al lui DanDanescu.
E un tip foarte priceput si mult mai lucid, si luciditatea reprezinta un pas obligatoriu pentru ca alegerea pe care o ai de facut sa nu iti aduca pareri de rau mai tarziu....."

Trimis de: Hampu The Great pe 30 Aug 2004, 08:36 AM

DanDanescu.....vad ca prietenii te-au taxat fara pic de mila biggrin.gif .

Eu am incercat chiar ieri sa trag cateva cartuse (trebuia sa lichidez un stoc mai vechi) cu pistolul PPK, si am avut inca odata probleme mad.gif .
Dupa primele focuri razlete am vrut sa trag un incarcator complet (sapte cartuse) in conditiile de la pistol viteza...
Al patrulea cartus s-a blocat (nu l-a extras decat partial de pe teava, si culata a ramas jumate retrasa).
Stiu ca incidentul se poate datora faptului ca am utilizat o munitie veche si nesigura, dar chiar si asa sentimentul e extrem de frustrant... mad.gif

Tu sti mai bine decat cei mai multi de pe aici ce de lupte se dau in tine inainte de a lua decizia de a apela la o arma de foc pentru a face fata uneia sau altei din situatiile care impun gestul asta sad.gif .
De cele mai multe ori asta e ultima optiune...si ea se aplica doar in ultimul moment...in sigurul moment in care nu ai nici un chef sa ai parte de crizele de personalitate ale unui pistol... mad.gif


Eu sunt adeptul revolverului...si al revolverului micut, usor de transportat. Cred ca un pistol precum Walther P99 nu ar putea sa faca figurile pe care le face PPK-ul, dar ala e incomod si ceva mai greu de manevrat in caz de extrema urgenta... rolleyes.gif
Nu mi-ai raspuns insa la o intrbare mai veche: "Tu cum ai ajuns in incidentul ala din Pretoria sa ai asupra ta un revolver ??"
De ce ai ales sa ai un revolver si nu un pistol, a fost alegerea ta sau au ales altii pentru tine (stiu si eu, era poate arma din dotare..) ???


bdl de acord cu tine, totusi pentru ca siguranta sa fie totala ar mai trebui:

1. Sotul ar trebui sa aiba musai si un briceag, pe langa toate alea..
2. Sotia in loc de poseta sa traga dupa ea si un tun...Nu cine stie ce, un antitanc acolo... cry.gif
3. Copii...lor nu le-as da grenade. E absurd sa gandesti asa ceva...Copii e musai sa aiba SMG-uri..Cate doaua de caciula pentru baietei si cate una (roz) pentru fetite... smile.gif

Rudele ....da le'n Doamne iarta-ma sa se mai protejeze si singure... rolleyes.gif

Dead-cat...adica pisica zoombie, ba da se tine bine bunicu tau !!! ohyeah.gif

Trimis de: DaBiJa pe 30 Aug 2004, 10:53 AM

Hampu The Great ... tnx.gif ... mare multumire pentru informatii si pentru rabdare. Mi de scuze pentru insomniile provocate.
Sa stii ca discutiile cu tine mi-au fost de un real folos. mi-au lamurit multe neclaritati ...iar acum am constatat ca am nevoie de si mai multe informatii pentru a face o alegere in cunostinta de cauza. Oricum trebuie sa ma hotarasc mai repede fiindca altfel o sa risc sa nu ma mai pot face nici o alegere... din prea multa dorinta de perfectiune.(perfectiune care stiu foarte bine ca nu prea exista)
Nu ma zgarcesc la bere si sper ca sa ne intalnim si sa o bem impreuna pentru ca nu am gasit inca posibilitatea sa o trimit pri PM.

Dupa cum a spus un alt pasionat de armele cu aer comprimat " ma chinuie o pasiuneeee ...de ma doare"

Trimis de: bdl pe 30 Aug 2004, 11:54 AM

Tu sti mai bine decat cei mai multi de pe aici ce de lupte se dau in tine inainte de a lua decizia de a apela la o arma de foc pentru a face fata uneia sau altei din situatiile care impun gestul asta .

Doar de curiozitate intreb, pe ce te bazezi cind spui asta?

Ca un sfat prietenesc de la un profan in ale armelor: cind se foloseste munitie nesigura, veche, daca scopul e doar consumarea ei, tot ce poti face e sa te antrenezi "clasic" la o tinta dar fiind pregatit sa faci fatza unui incident tot timpul....sa incerci niste chestii care te expun , sincer, nu denota experienta....

Trimis de: Hampu The Great pe 30 Aug 2004, 12:07 PM

bdl...ma bazez pe faptul ca din cele relatate aici pana acum atat eu, cat si DanDanescu ne-am aflat cu arma in mana in fata unor personaje intr-o situatie conflictuala...Intrucat am avut o experienta comuna, pe care nu am mai intalnit-o povestita si de un alt user mi-am permis sa ma adresesz lui dan in aceasta maiera..Vreo obiectie ceva ???


Nu te poti "antrena clasic la o tinta" cu un pistol PPK de autoapare cu gaze, decat daca esti tembel, sau gangav blink.gif

Asta nu trage proiectile...Asta are doar cartuse de zgomot (cele trase ieri), sau cartuse care imprastie gaze lacrimogene, paralizante sau neutralizante !!

In general "profanii" se grabesc sa evalueze experienta profesionistilor. wink.gif
E un gest reflex al lor, din fericire inofensiv si lipsit de urmari.. smile.gif
Cand ma uit la Hagi jucand fotbal eu raman mut de o admiratie vecina cu invidia...Profanul nauc insa, se grabeste sa comenteze ce trebuie, sau ce nu trebuie sa faca Gicanu intr-o faza sau alta...

In rest numai de bine.... biggrin.gif

Trimis de: bdl pe 30 Aug 2004, 05:31 PM

Eu am incercat chiar ieri sa trag cateva cartuse (trebuia sa lichidez un stoc mai vechi) cu pistolul PPK, si am avut inca odata probleme
Arata-mi si mie unde ai precizat ca foloseai munitie fara glont....

Dupa primele focuri razlete am vrut sa trag un incarcator complet (sapte cartuse) in conditiile de la pistol viteza...

Deci cu munitie fara glont tragi in conditiile de pistol viteza? Si se cheama ca eu sint profan si tu profesionist?Care e scopul (profesionist) al acestei actiuni din moment ce nu se punea problema preciziei?

In general "profanii" se grabesc sa evalueze experienta profesionistilor.
In general "profanii" sint mai atenti ca profesionistii la ce scot pe gura..si scuza-ma, deci tu daca ai permis de vinator esti profesionist? Pacat ca nu am stiut si eu treaba asta mai demult....

...ma bazez pe faptul ca din cele relatate aici pana acum atat eu, cat si DanDanescu ne-am aflat cu arma in mana in fata unor personaje intr-o situatie conflictuala..
hh.gif rofl.gif rofl.gif rofl.gif
Scuza-ma, mon amour, am uitat sa povestesc si eu cum m-au atacat doua triburi de beduini, am uitat sa va spun cum am scos un regiment dintr-o ambuscada doar cu o unghiera la mine, de asemenea cum cu o prastie am doborit doua F18 , cum cu un tirbuson am scufundat un portavion, cum ..... e, cum -necum da pe cuvint de pionierca din vorbe si eu am dreptul la o statuie......
Ai uitat sa spui la inceputul fiecarei povestiri "pe cinstea mea"....ciresarii stiu de ce, si poate te credeam....
Poate ca unii sint mai modesti si nu vor sa povesteasca anumite chestii, preferind sa se retraga din asemnea discutii "omagiale" intre "distinsi"....
Promit ca miine o sa povestesc cum m-am luptat cu 7 melci care m-au atacat.... wink.gif
Sper ca in felul asta sa intru si eu in rindul distinsilor.... 23.gif kiss.gif rofl.gif harhar.gif

Trimis de: dead-cat pe 30 Aug 2004, 05:43 PM

QUOTE

Scuza-ma, mon amour, am uitat sa povestesc si eu cum m-au atacat doua triburi de beduini, am uitat sa va spun cum am scos un regiment dintr-o ambuscada doar cu o unghiera la mine, de asemenea cum cu o prastie am doborit doua F18 , cum cu un tirbuson am scufundat un portavion,


tu erai ala????
yikes.gif

Trimis de: bdl pe 30 Aug 2004, 05:55 PM

Io, si aveam si plasele cu cumparaturi in brate ca veneam de la piata si trebuia sa am grija sa nu sparg ouale, ca ma batea mama acasa.... wink.gif

Trimis de: dandanescu pe 30 Aug 2004, 08:17 PM

Daaa... Multi vad, putini cunosc.

Just for the record, eu nu am de ce sa "ma dau mare"
ca am avut "ocazia" sa pun mina pe arma ca sa ma apar...
Asa a fost sa fie, nu depindea de mine cind s-a intimplat.
Am fost suficient de pregatit incit nu a fost nevoie sa si trag cu arma,
am avut noroc, samd.

Altii, daca doresc sa inteleaga, bravo lor,
iar daca vor doar sa faca bascalie,
e dreptul lor, atita poti - atita faci, nu?

Oricum nu schimba cu nimic situatia... faptul e demult consumat
si daca nu m-a afectat atunci, cu atit mai putin m-ar putea afecta acum thumb_yello.gif


Trimis de: dandanescu pe 30 Aug 2004, 08:34 PM

Asa... sa revenim la subiect;
Hampu intreba cum se face ca aveam revolverul si nu pistolul la mine cind am fost atacat;

Chestia e atit de simpla ca iti vine sa rizi de "criteriu" - in ultima instanta, comoditatea;
pistolul (CZ 75 Compact 9mm Para) era putin mai mare si ceva mai greu decit revolverul (Rossi .38 Spl 2"),
asa ca depinde cum evaluam amenintarea potentiala
la un moment dat in zona unde urma sa ma deplasez.

Zona era citadina, timpul era la orele serii, dar in zone luminate si patrulate,
si oricum eram la distractie, si daca ma nelinistea ceva as fi putut sa ma retrag imediat fara sa ezit.
(adica nu eram undeva unde estimam ca ar fi fost mai greu sa evit conflictul).

Am impresia ca evaluarea era corecta, dupa cum se vede
simpla prezenta a armei a fost suficienta ca sa descurajeze pe atacanti in contextul in care ne gaseam.

Interesant asa ca idee, arma era purtata ascunsa,
asa ca in clipa cind a fost "prezentata" le-a cam incurcat planurile atacantilor...
Altfel, ar fi incercat poate sa ia pozitie asa ca sa nu pot extrage arma
sau poate ar fi avut grija sa fiu eu in linia lor de ochire... mai stii? biggrin.gif

PS. De obicei purtam pistolul cind ma deplasam afara din oras sau
aveam neaparat nevoie sa ajung undeva anume,
drumuri mai lungi, mai obositoare, mai necunoscute.
Munitia pe care as fi avut-o in asemenea cazuri era din
loturi pe care avusesem ocazia sa le folosesc la antrenament,
asa ca aveam o buna idee in ce priveste performanta,
reculul, zgomotul, si absenta incidentelor de tragere, cum ar fi mai ales
incarcarea pe teava a cartuselor cu gloante Hollow Point care erau favoritele mele.

Eu nu foloseam armele de foc ca profesionist, dar foloseam poligoanele firmei la care lucram
de multe ori alaturi de profesionisti asa ca era inevitabil ca ne cunosteam si discutam ce si cum.

...Eram uneori (unele zile sunt mai bune ca altele biggrin.gif ) apreciat pentru
tirul instinctiv (fast draw) la distanta mica in tinte multiple (3 sau 4 uneori),
sa zicem cite 2 focuri bine plasate in fiecare tinta - 6 focuri in interval de 1.29 secunde...
(cu CZ-ul de 9mmPara thumb_yello.gif )
(1.29 secunde - nu, nu e greseala de tipar... spoton.gif )
(Da, stiu, acum urmeaza seria de glume si bascalia de rigoare ohyeah.gif )

Trimis de: bdl pe 30 Aug 2004, 08:56 PM

Dane,
Problema e alta aici daca nu ai sesizat-o.... si sper ca ai observat ca atunci cind nu stiu ceva si ma intereseaza, nu mi-e rusine sa intreb....
Dar "marii specialisti " de aici, specializare data prin faptul ca sint vinatori, care ne inunda in date si caracteristici care mai de care mai rasunatoare, in momentul cind au intrat aici nu stiau care e diferenta dintre cartus si glont.... si nu vorbesc in vint, Hampu stie la ce ma refer....asta referitor la cunoasterea armelor. Date de pe internet sau din carti pot sa iau si eu, nu contest ca tu sau Hampu aveti o pasiune pt arme, dar subiectul asta, al armelor, pt mine e incheiat.....am fost in preajma lor prea mult timp, mi-a ajuns.... Tu ca pasionat de arme si cunoscator, cum explici o tragere cu munitie fara glont in conditii de pistol viteza....Suna f frumos, gura se rotunjeste, dar.... care e rostul? Ca din cite stiu eu, la pistol viteza chestia e sa ochesti tinta de cit mai multe ori in timpul cel mai scurt...sau altfel, tinta apare pt o perioada determinata, si tu "bagi" cit mai multe gloante in ea.... deci scopul e lovirea tintei,in timp cit mai scurt, de cit mai multe ori.....Ori cum faci treaba asta cu munitie fara glont? De ce ar face un "profesionist" al armelor asa ceva? Pt mine asta suna a "gargara"......
In ceea ce priveste portul unei arme... suna bine, sint unde asa ceva e f usor de obtinut si e legal, sint de acord, dar pe mine nu ma incinta..... Sint cel care evit confruntarile, ocolesc zona periculoasa, daca e nevoie nu fac bravada si o rup la fuga.... wink.gif hai sa zicem ca previn. Si stiu f bine de ce.... pt ca eu stiu cind incep un conflict (ma refer la unu fizic sau armat), dar nu se stie cind se termina si cum se termina.....Imi ia banii? Ete na, s-a imbogatit cu 10 $ cit am in buzunar si io am saracit... da daca am pistol la mine, ce ma fac daca il impusc, chiar si din greseala?
Stiu sa folosesc o arma, i-am mai spus lui hampu ca am tras zeci de mii de cartuse, destule in situatii reale, dar prefer sa le evit... sa ma duc la un poligon sa ma antrenez, da.... vinatoarea nu ma intereseaza, ma confrunt cu cineva care din start nu are multe sanse, poate neatentia mea, graba mea sau o arma nereglata....
Cu toate ca am experienta in domeniul asta, nu ma erijez in profesor....decit daca imi este cerut sfatul.... iar daca imi este ceruta o parere, un sfat, apai il dau daca ma pricep... nu visez toata noaptea ca pe urma sa spun fa cum te taie capul..... wink.gif

Trimis de: AIWA pe 31 Aug 2004, 01:41 AM

am citit doar ultimile schimburi de "focuri" si deja pot spune (si eu unu ce am tras destul cu munitie de razboi smile.gif looooolo) ca m-am cam distrat! rofl.gif

BDL nu are rost sa te compli cu cu vanatorii smile.gif Stii ...si ei ....si pescarii au un anume tilc in a povesti...asa ca stai linistit pe scaunel mai trage o mahoarca si lasa pe altii sa faca coordonarea tragerii!

Chiar am si o intrebare armele astea sportive au reculul mare?


Trimis de: Hampu The Great pe 31 Aug 2004, 07:27 AM

QUOTE (bdl @ 30 Aug 2004, 07:44 PM)
Eu am incercat chiar ieri sa trag cateva cartuse (trebuia sa lichidez un stoc mai vechi) cu pistolul PPK, si am avut inca odata probleme
Arata-mi si mie unde ai precizat ca foloseai munitie fara glont....

Dupa primele focuri razlete am vrut sa trag un incarcator complet (sapte cartuse) in conditiile de la pistol viteza...

Deci cu munitie fara glont tragi in conditiile de pistol viteza? Si se cheama ca eu sint profan si tu profesionist?Care e scopul (profesionist) al acestei actiuni din moment ce nu se punea problema preciziei?


Am precizat cam in tot topicul asta cum stau lucrurile cu armele de autoapare cu gaze...Pistolul PPK l-am prezentat iarasi pe larg, i-am dat si poze...Cand vi cu comentarii (inoportune mad.gif ) e bine sa studiezi putin dialogul derulat anterior, in felul asta poti exprima si tu acolo o parere daca nu competenta, macar "la subiect" smile.gif .


Tragerile din poligoane au scopuri multiple. Intre ele acomodarea tragatorului cu arma, insusirea pozitiilor de "combat action", realizarea unei detante cat mai eficiente sunt cel putin la fel de importante ca dezvoltarea abilitatilor de precizie a tirului. Eu am facut exercitiul ala incercand sa obtin de la el cat mai multa experienta din conditiile pe care mi le oferea arma.


Trimis de: dandanescu pe 31 Aug 2004, 07:48 AM

Citind ultimele doua mesaje ale lui BDL si AIWA) imi pun intrebarea,
Oare de ce nu pot intelege? placerea unora de a spune ceva de genul:
"Hehe, stiu eu multe la subiectul asta, dar nu are rost sa ti le mai spun si tie..."

Nu stiu cit sa elaborez pe ideea asta,
dar ma asteptam poate ca unul care a tras zeci de mii de cartuse
ar avea mai multe de zis la subiect...

Deci care e subiectul de discutie? orgolii personale sau altceva?
...Sau daca spui ceva la subiect, inseamna ca "te dai mare" si mai sunt si conotatii sexuale,
pacat ca nu facem si psihanaliza la subiectul asta. rolleyes.gif

...Unii contribuie cu ce pot si ce considera interesant
altii isi limiteaza contributia la ironii de circumstanta, practic afiseaza o blazare obtuza
care nu contribuie mai deloc la un schimb de informatii
cit de cit utile celor interesati de subiect.
Si umorul e o contributie excelenta, atunci cind ridem impreuna, asa zic eu...
Multumesc celor care contribuie cu asemenea umor smile.gif

"Arta de a conversa" Bravo! ...Astia-s oamenii... cu ei defilam... rolleyes.gif

Eu citesc acest subiect cu interes datorita subiectului,
ce e pe linga incerc sa ignor - daca nu pot, uite! scriu mesaje ca asta...
Dar o sa incerc mai tare sa ma abtin data viitoare.

Trimis de: Hampu The Great pe 31 Aug 2004, 07:58 AM

Dragul meu bdl-u,

Ma tot tin de mai multa vreme sa iti dau o replica pe masura. Vad insa ca atunci cand esti incoltit preferi sa abandonezi discutia, sau pur si simplu sa te faci ca nu o vezi.
In cazul in care nu ai observat inca, si trebuie sa admit ca asta este foarte posibil (neatent cum esti), aici are loc o discutie serioasa cu multe informatii atent selecatate, de o inalta tinuta, si cu un important rol instructiv.
De vreme ce ai obrazul prea gros ca sa sesizezi ca nici glumele tale rasuflate de carciuma comunala, si nici vasta ta cultura bazata in principal pe lecturi din "Ciresarii" nu isi au locul aici, cred ca imi revine mie trista datorie de a iti atrage atentia asupra acestui lucru.

Asadar prietene profan: "Lasa-ne, lasa-ne, ca ne plictisesti !!!" rolleyes.gif


PS. Daca tu preferi sa speli putina atunci cand esti atacat de ultimul vagabont de pe strada, sa stii ca sunt cativa, ce-i drept putini la numar care sunt pregatiti sa riposteze. Sunt cei care nu vor sa isi lase calcate in picioarele nici principiile, nici demnitatea.
DEX (..iti mai amintesti de el ??) ii numeste curajosi si ii pune in legatura cu sentimente inalte asa cum sunt onoarea, verticalitatea si vitejia.

Te rog frumos, abtine-te sa mai postezi aici daca nu ai nimic de spus despre utilizarea corecta a armelor. Topicul asta a inceput sa capete recunoastere, are un mare grad de unicitate pentru internetul de limba romana si nu numai, iar judecand dupa mesajele pe care le primesc, el face o buna propaganda Hanului in general....
Trebuie sa ii multumim pentru asta si lui Dandanescu pentru faptul ca a acceptat sa isi impartasesca cunostintele si experienta participand activ la discutia noastra, si liutzei care a ajutat topicul sa mearga inainte intr-un moment in care ma indoiam de perspectivele lui, lui Dead-cat, pisica zoombie pentru umorul de calitate care a mai destins discutia, dar si pentru interventiile sale la completarea scurtului istoric al armelor, lui DaBiJa proaspatul nostru interlocutor ce a adus in discutie armele cu aer comprimat un subiect care mai are inca multe de spus, Simona21 care prefera inca sa urmareasca distant threadul si tuturor celor care au ales ca ea....

Doamnelor si Domnilor va multumesc tuturor si in special Hanului pentru ca ne da prilejul acestor minunate momente ....

Trimis de: dandanescu pe 31 Aug 2004, 07:59 AM

QUOTE (bdl @ 30 Aug 2004, 12:09 PM)
  Tu ca pasionat de arme si cunoscator, cum explici o tragere cu munitie fara glont in conditii de pistol viteza....Suna f frumos, gura se rotunjeste, dar.... care e rostul?


Hampu stie si singur sa explice si mai pe larg ce intentii a avut, daca doreste, sunt convins de asta.

Dar daca m-ai intrebat pe mine, uite am sa-ti raspund dupa cum cred eu:

Noi vorbeam despre problemele la incarcarea pe teava a cartuselor in pistoale,
mai ales acela cartuse care nu sunt rotunjite la virf sint mai problematice.

Si atunci ce faci? Incerci sa tragi o serie de cartuse, in succesiune rapida,
ca sa vezi daca incarca bine sau nu in conditile acelea,
foarte posibil de intilnit in situatii reale.

Chestia nu e sa lovesti tinta sau cum tintesti,
e vorba doar de incarcarea pe teava a unui anumit tip de cartus.

In concluzie munitia respectiva cam dadea incidente la pistol...
deci poate ca ar fi de preferat revolverul.

Asta e ce am inteles eu... amuzant, nu? biggrin.gif

Trimis de: dandanescu pe 31 Aug 2004, 08:11 AM

QUOTE (AIWA @ 30 Aug 2004, 04:54 PM)
armele astea sportive au reculul mare?

Care anume te intereseaza?

Trimis de: Hampu The Great pe 31 Aug 2004, 08:26 AM

dandanescu...ai inteles perfect. PPK-ul ala mi-a mai facut probleme si in trecut mad.gif .
De data asta cred ca incarcatura cartusului este lipsita de performantele anuntate in prospect din cauza unei depozitari incorecte (ori prea lungi, ori in conditii improprii).

Acum din pacate problema mai e si alta sad.gif , cand am cumparat prima data pistolul am avut aceias problema.
M-am dus la armurier si asta mi-a zis ca pistoalele Walther sunt foarte sensibile la calitatea munitiei. Mi-a recomandat sa folosesc numai Umarex. Da si cu astea am avut unele probleme mad.gif .
Eu studiind atent arma am gasit ca rampa de ghidare a cartusului in camera de explozie este prea accentuata ca unghi de inclinare. Ma gandesc ca aici ar putea fi o problema.. huh.gif

La toate incidentele pe care le-am avut armurierul mi-a dat pe rand urmatoarele explicatii: o bucatica minuscula de carpa ramasa de la curatat pe ghidajele culatei, faptul ca am pastrat cartusul pe teava o perioada prea indelungata (praful si uleiul au facut un fel de ciment care a blocat cartusul in camera de explozie acesta ne mai putand fi evacuat corespunzator), faptul ca nu am curatat pe interior teava cu destula sarguinta... blink.gif etc.

Chestia este ca am sfarsit prin a purta un mic revolver de care sunt foarte mandru. rolleyes.gif
Sa sti dane ca dupa mine faptul ca e mult mai comod e foarte important. Cu pistoletul la centura nu puteam sa conduc, sau sa ma asez cum trebuie pe un scaun (stiu, ai sa spui ca nu aveam holsterul potrivit), aveam numai necazuri. Cand ajungeam seara acasa locul armei ramanea inrosit multa vreme. Revolverul...nici nu stiu ca mai e acolo wink.gif

Trimis de: dandanescu pe 31 Aug 2004, 08:46 AM

In ce priveste unghiul rampei la pistoale,
foarte multe au fost proiectate si testate pentru munitie asa zisa "ball point"
cu virful rotunjit si imbracat in cupru...
Asa era moda pe atunci, nu se tragea cu hollow point in pistoale,
erau folosite cu munitie de razboi dupa legea internationala...

Cele mai mari pretentii (justificate) de a remedia aceasta situatie le are firma Glock,
in armele lor cartusul este asezat foarte sus in incarcator, relativ la teava.

CZ-ul este de asemenea foarte bun in privinta asta, desi nu pe masura modelelor Glock.

In ce ma priveste - treaba asta era esentiala, asa ca
foloseam cartuse cu gloante hollow point imbracate in cupru,
total sau partial ("jacheted HP" sau "semi-jacketed HP") care alunecau mai bine.


Trimis de: dandanescu pe 31 Aug 2004, 09:04 AM

Confortul armei la purtator... hehe, asta era de fapt subliniat in mod repetat la antrenament,
deoarece o arma disconfortabila dupa un timp este "uitata" acasa...

De fiecare data cind conduceam, extrageam arma din teaca si
o introduceam in alta teaca fixata in spatiul din usa masinii,
care in RSA era chiar pe partea dreapta, pentru sofer (ca se conducea "pe partea ailalta" smile.gif )
Inainte de a cobori din masina, arma mergea la loc in pozitia la purtator.
...Si deabia dupa aia descuiam usa... biggrin.gif

Totusi revolverul .38 Spl cu teava de 2" era ok pentru distante scurte,
il purtam cel mai adesea in pozitie "cross draw"
(adica pe stinga, dar orientat asa ca sa fie extras cu mina dreapta)
care evident ca nu este o pozitie de tir rapid,
dar este foarte comoda pentru arma respectiva.

Aveam cel putin 4-5 teci pentru fiecare arma, pentru diferite ocazii.
Cum s-ar spune, "Keep them guessing!" biggrin.gif

In perspectiva, confortul este foarte important, mai ales ca
incidentele, cel mai adesea, nu sunt asa frecvente incit sa-ti dea mereu de gindit,
asa ca incet incet se poate sa renunti sa porti arma, din simplul motiv de discomfort,
fara totusi ca estimarea necesitatii de a purta arma sa se schimbe...

Trimis de: Hampu The Great pe 31 Aug 2004, 09:05 AM

QUOTE (AIWA @ 31 Aug 2004, 03:54 AM)
Chiar am si o intrebare armele astea sportive au reculul mare?

In general prin arme sportive se inteleg acele arme care utilizeaza calibrele mici...
Cel mai raspandit este cal.22Long Rifle. dar sunt si cal 4.5 de la aer comprimat. rolleyes.gif

Apoi tir sportiv se face cu mai toate categoriile de arme...vorba lui dan o precizare este strict necesara pentru continuarea dialogului pe aceasta tema smile.gif .




Hallow Point e destul de "ucigas" mad.gif .
Noi il folosim pe larg la vanatoare alaturi de alte nenumarate gloante cu Hallow Cavity, Cutted Edge, Soft Point...etc.

Mai stiu ca fortele de ordine din mai multe tari le folosesc intens....

Cred insa ca cel mai potrivit ar fi insa Full Metal Jackett....Adica ce rost are sa iti faci atacatorul varza, cand poti doar sa il scoti din lupta unsure.gif .
Mergand mai departe pe firul acestei ideei eu am ajuns adeptul devotat al armelor de foc nonletale cu gloante de cauciuc....
Totusi nu ma pot abtine sa nu iti dau dreptate atunci cand afirmi ca daca infractorul reuseste sa depaseasca momentul psihologic produs de interventia cu o astfel de arma, esti dintr-o data intr-o foarte mare incurcatura hh.gif

Spune-mi dan, am citit recent ca in ultimii ani in Canada a avut loc o mica revolutie in domeniul legislatiei privind detinerea de arme...Cam cum sunt vazute pe acolo armele non letale ...???(daca sunt vazute in vreun fel blink.gif ?)

Trimis de: dandanescu pe 1 Sep 2004, 03:16 AM

QUOTE (Hampu The Great @ 31 Aug 2004, 12:18 AM)
Hollow Point e destul de "ucigas" mad.gif .
Noi il folosim pe larg la vanatoare alaturi de alte nenumarate gloante cu Hallow Cavity, Cutted Edge, Soft Point...etc.

Mai stiu ca fortele de ordine din mai multe tari le folosesc intens....

Cred insa ca cel mai potrivit ar fi insa Full Metal Jackett....Adica ce rost are sa iti faci atacatorul varza, cand poti doar sa il scoti din lupta unsure.gif .


Full Metal Jacket (FMJ) (de asemenea denumit "Round Nose")este munitia regulamentara in armata "normala"
(cu exceptia celor din trupe speciale, care indeobste
aleg ce se potriveste cu misiunea fara sa-si faca prea multe probleme)
Dar in situatia auto-apararii se aplica desigur alte criterii decit cele militare.

Aceste criterii ar cam fi urmatoarele, toate in favoarea folosirii preferabile a
gloantelor de tip Hollow Point (HP) comparativ cu FMJ pentru auto-aparare:

1. Atacantul trebuie oprit rapid,
distanta fiind deobicei mica, pentru a evita lupta corp-la-corp.
Mecanic vorbind un HP lovind tinta disipeaza mai multa energie,
de exemplu, cind atacantul este lovit de HP in bratul inarmat (cu un cutit, spre exemplu),
miscarea bratului este oprita,
chiar daca lovitura nu atinge un os, spre deosebire de FMJ.

2. Trebuie evitate ricoseuri
In situatii cind glontul nu atinge tinta, este de dorit sa se opreasca in ziduri
chiar daca acestea sunt subtiri, pentru a nu provoca pagube sau ranire dincolo de acestea.

3. Trebuie evitata over-penetration (penetratie excesiva?).
Glontul care atinge tinta nu trebuie sa iasa din tinta si
sa mai provoace si alte impacturi, dincolo de tinta,
unde ar putea fi persoane neutre sau prieteni.

Filozofic vorbind, odata deschis focul este de conceput ca ai un motiv temeinic pentru aceasta,
care ar justifica responsibilitatea asumata daca riposta provoaca rezultate ireparabile.
O riposta slaba, din considerente umanitare, este mai rea decit nici o riposta,
in cazul unui atacant hotarit.
Din pacate jumatatile de masura sunt prea vagi ca sa putem conta pe ele,
sunt cazuri de ucideri cu .22 si cazuri de lovituri multiple cu .45 ACP
care nu reusesc sa opreasca atacul hotarit.

Cam asta era situatia in RSA, unde toata lumea stia ce este si ce poate o arma de foc.
Adica nu aveai de-a face cu atacanti care sa nu inteleaga la ce sa se astepte cind vedeau gura tevii...
Dar daca insistau, inseamna ca doreau sa fie readusi cu picioarele pe pamint, nu?
...Poate prin alte parti atacantii nu inteleg ce e aia arma de foc si deci
ar fi pacat sa cada rapusi ignoranti??

Depinde de multi factori, de gravitatea perceputa a atacului in curs, de repercusiunile legale,
de imposibilitatea de a evita confruntarea, si altele poate...

QUOTE (Hampu The Great @ 31 Aug 2004, 12:18 AM)
Mergand mai departe pe firul acestei ideei eu am ajuns adeptul devotat al armelor de foc nonletale cu gloante de cauciuc....
Totusi nu ma pot abtine sa nu iti dau dreptate atunci cand afirmi ca daca infractorul reuseste sa depaseasca momentul psihologic produs de interventia cu o astfel de arma, esti dintr-o data intr-o foarte mare incurcatura hh.gif


Totul depinde de natura confruntarii. Poate ca in anumite conditii armele nonletale sunt preferabile,
totusi in alte situatii sunt inadecvate.
Atacanti multipli, inarmati cu diverse arme, amenintarea vietei victimei -
toate acestea ar necesita ceva mai mult decit arme non-letale.
Dar daca cunosti indeaproape "peisajul",
desigur doar atunci poti sa alegi arma cuvenita la situatia respectiva.

Mai este o problema, de multe ori efectele armelor non-letale
sunt extrem de variabile de la persoana la persoana, ca si unele medicamente...
Mai ales in conditiile atacantului sub influenta unor substante psiho-active,
e greu de determinat efectul armei nonletale...
Desigur nimic in viata nu e garantat 100% smile.gif

Trimis de: dandanescu pe 1 Sep 2004, 04:53 AM

QUOTE (Hampu The Great @ 31 Aug 2004, 12:18 AM)
Spune-mi dan, am citit recent ca in ultimii ani in Canada a avut loc o mica revolutie in domeniul legislatiei privind detinerea de arme...Cam cum sunt vazute pe acolo armele non letale ...???(daca sunt vazute in vreun fel  blink.gif ?)


In Canada... mentalitatea oamenilor e oarecum specifica...
oamenii in general sunt discretia intruchipata in ce priveste
ce si cum si micile subterfugii uzuale si legile destinate sa le contracareze...

Legea spune ca trebuie sa ai permis individual, si mai nou, fiecare arma in parte trebuie inregistrata.

Traditional, in Canada erau mai multe arme pe cap de locuitor decit in USA,
desi numarul de ucideri cu armele de foc pe cap de locuitor era remarcabil inferior fata de USA.
Cica e alta mentalitate... smile.gif

Toti cei interesati de arme de foc in Canada sunt de acord cu necesitatea permisului individual,
acordat dupa examenul/examenele de rigoare.
Aceste permise sunt de mai multe feluri, de exemplu doar "Posesie" sau "Posesie si achizitie".
Aceste permise se refera la primele doua din cele trei categorii de arme de foc:
Non-restricted, Restricted si Prohibited.

biggrin.gif De exemplu, armele mele uzuale din RSA sunt ambele Prohibited in Canada.
(Din motivul ca ambele erau prea scurte si deci usor de ascuns la purtator).

Restricted mai necesita si un permis de transport.

Problema apare cind se iveste temerea ca licentierea armelor, nu a posesorilor,
este un pas pe calea confiscarii acestor arme.
Deocamdata programul s-a dovedit un fiasco financiar, mult peste estimarile initiale si
controversat deoarece nu controleaza tocmai armele folosite in comiterea crimelor.

RCMP (politia federala, care asuma in multe zone canadiene si functiile politiei locale)
se pare ca a refuzat sa impuna prevederile legii cu privire la inregistrarea armelor,
cu mici exceptii, cel putin pina acum - probabil din considerente practice.

Se discuta in prezent eliminarea inregistrarii armelor, pastrindu-se doar acordarea de permise posesorilor...
Vom vedea cum iese pina la urma.
In ce priveste munitia, poti cumpara cu permisul de posesiune si achizitie
orice calibru doresti in cantitati aparent nelimitate, desi
ma indoiesc ca nu ar fi pe undeva niste limite care sa atraga atentia...
Pe raft la WalMart, de exemplu, se gaseste tot felul de munitie, pe alese...
linga unditele de pescuit si echipamentul de camping.

Armele non-letale in Canada - ce stiu eu e foarte putin -
canistre (spray-uri) cu "Pepper spray" in doua concentratii; cica una e pentru ciini si alta pentru ursi biggrin.gif
cind il cumperi semnezi o hirtie la casa de plata ca nu il vei folosi decit pentru categoria respectiva,
adica nu dai cu ala de ciini in ursi??? biggrin.gif
E chiar si o gluma in ce priveste Pepper Spray-ul si ursii, cum recunosti fecalele de urs?
...Acestea miros a Pepper Spray si au clopotei biggrin.gif (care sunt purtati de turisti ca sa nu surprinda ursul...)

Contra recalcitrantilor, politia mai foloseste si "Taser" -
o arma cu soc electric prin doua fire care se infig in tinta, de la distanta.
De curind au fost cazuri letale de folosire a acestei arme,
care s-au incheiat cu cazuri penale contra ofiterilor... rolleyes.gif

Personal am dedus ca legea spune una, dar e facuta in asa fel incit individul responsabil
poate sau chiar trebuie sa o interpreteze la un moment dat, desi va suporta consecintele.

De exemplu, nu ai voie sa descarci arma in oras, vei fi pedepsit daca o faci.
Dar daca esti in pericol de moarte, e considerat totusi normal ca ai folosit arma sa te aperi,
doar excesul e pedepsit... circumstantele conteaza foarte mult, dupa legea engleza.
Deci ramine pe raspunderea fiecaruia sa isi faca socoteala;
mai bine la puscarie, sau la morga?

Desi cazuri grave exista, sunt totusi extrem de rare in Canada,
si eu simt ca aici nu e nevoie de arma, in oras, in locurile publice normale -
asa cum purtam arma in RSA, acum in Canada telefonul celular e suficient.

In padure insa, la citeva zile calare de orice localitate, fara drumuri de acces si fara celular...
e alta treaba, foarte foarte diferita! smile.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 6 Sep 2004, 08:38 AM

dandanescu, multumesc pentru precizari si lamuriri...

Imi pare destul de bizar sistemul asta, dar din cate am citit el a nemultumit cam pe toata lumea mad.gif

Eu sunt iarasi pe drumuri si cerd ca voi lipsi si saptamana asta de pe han..

Cu armele nonletale care utilizeaza gloante de cauciuc m-am cam lamurit si eu sad.gif .
Din pacate, sau din fericire, a trebuit ca asta sa fie rodul unor experimente personale...
Performantele anuntate in prospectul armei, ca si cele aflate "din auzite" nu se confirma in poligon.


Mi s-a spus initial ca un astfel de cartus este capabil sa opreasca din actiune un infractor prin doar energia cinetica pe care el o transmite...
Dintr-unul din posturile tale am inteles ca munitia HallowPoint are si ea acest avantaj...Spuneai tu o chestie cu "bratul atacator intrerupt din miscare" de forta glontului (nu de ranile pe care le provoaca).
Eu am aflat dintr-un articol, dar si pe "propria piele" ca lucrurile nu stau chiar asa...Am sa revin mai pe larg asupra acestui subiect..

La revolverul cu gloante de cauciuc proiectilul se expandeaza la parasirea tevii, capatand un diametru aproape dublu decat cel pe care il avea atunci cand se afla "in cartus".
Lovitura, care are o forta destul de insemnata, nu are decat un efect psihologic...Cred ca singurul loc in care o arma din asta ar putea produce ceva rani insemnate ar fi in ochi, sau in oua hh.gif , si asta numai daca ai trage din scurt (3-5 metrii)

Trimis de: Hampu The Great pe 9 Sep 2004, 10:31 AM

Treaba este ca energia cinetica continuta in lovitura unui glont, chiar a unui glont de calibru mare, se transfera tintei dupa anumite reguli, practic formule matematice care tin cont de masa si de viteza de deplasare a proiectilului rolleyes.gif .
Le am clar precizate in articolul de care am amintit, ori potrivit acestor reguli un cartus puternic tras de aproape, in cel mai optimist caz abia poate sa modifice starea de repaus a unei tinte cu caracteristicile echivalente celor ale unui trup uman, cu doar cativa centimetrii...

Asadar toate scenele alea in care personajul negativ (de regula) este dat pe spate de glontul pe care il primeste in piept, sunt doar efecte artistice smile.gif .
Nu exclud nici posibilitatea unor convulsii musculare pe care victima le poate avea in urma impuscarii (am vazut asta destul de des la vanatoare...iepurele impuscat in alergare are de cele mai multe ori o reactie care se manifesta printr-o saritura perfect verticala de peste un metru; la fel tapul sare convulsiv intr-una din parti, saltul fiind considerabil ca distanta).
Totusi glontul ca atare nu are forta necesara de a opri un agresor in actiunea de atac.


Acuma, dandanescu eu vad ca tu, in toate situatiile de combat pe care le comentezi ai mereu in vedere numai variantele de closecombat...Adica numai acele situatii in care cel agresat trebuie sa raspunda unui atac din imediata apropiere unsure.gif .
Eu am avut intotdeauna grija sa nu las sa se ajunga pana acolo.
Nu mai departe decat acum cateva zile, ma intorceam noaptea (ora 01.30) de la un restaurant catre hotelul pe care il locuiam, si care nu se afla prea departe. In fata mea cam la 15 metrii au aparut patru tineri galagiosi, si atat cat am putut sa imi dau seama de distanta aia si la lumina neoanelor, putin tuciurii... cry.gif
Era probabil ca vom trece nepasatori unii pe langa altii, dar exista si posibilitatea sa te intrebe cat e ceasul, sau sa iti ceara un foc, sau poate o tigara...astea toate fiind metode deja clasice care premerg unui jaf blink.gif .
Am trecut asadar pe trotuarul de vis a vis, m-am pregatit de riposta si am incetinit pasul...
Tinerii au facut la fel..Cand am ajuns pe acelasi aliniament m-au masurat din priviri cu mult interes apoi au trecut mai departe.
Ce vreau eu sa spun este ca daca atunci unul s-ar fi indreptat spre mine as fi scos arma fara sa mai astept derularea ulterioara a evenimentelor...As fi scos arma si atat..nu i-as fi amenintat cu ea, nici macar nu as fi indreptat-o inspre ei...

Parerea mea este ca intentia ostila poate fi usor depistata inca inainte ca situatia sa devina conflictuala.
Inteleg ca tu ai antrenament pentru situatiile de riposta de ultim moment...eu nu am asa ceva, si in plus a trecut ceva vreme decand nu am mai dat cu pumnul, sau de cand nu m-am mai incaierat cu cineva sad.gif .

Mai jos in attach este un cartus cu gloante de cauciuc, de revolver, tras alaturi de unul netras.
Lovitura bilei din scurt poate darama o sticla de 5kg din plastic plina, poate sa intre chiar in piele (superficial), poate provoca vanatai importante, sau chiar rani grave (daca sunt vizate asa zisele "parti moi" ale trupului), dar nu poate "da pe spate" un infractor asa cum in mod exagerat a fost prezentat in reclame. thumb_yello.gif

 cartus_gum.JPG ( 9.3K ) : 65
 

Trimis de: Hampu The Great pe 10 Sep 2004, 02:43 PM

La solicitarea stimabilului user DaBiJa spoton.gif , vom aborda incontinuarea cursului nostru o tema care priveste armele cu aer comprimat !!


Acest gen de arme a cunoscut in ultima perioada de timp o remarcabila revenire, atat pe plan european cat si pe cel mondial.

Sunt peste 300 demodele de arme cu aer comprimat omologate spre a fi vandute pe piata romaneasca numai in primele sase luni ale acestui an. rolleyes.gif
O asociatie a detinatorilor de arme cu aer comprimat a luat fiinta relativ recent si primul campinat mondial de amatori este deja organizat. smile.gif

Intr-o prima aproximatie armele cu aer se pot categorisi in doua mari grupe:

1. Arme care isi produc singure aerul comprimat, prin utilizarea unui ansamblu de tip cilindru, piston.
2. Arme care preiau aerul comprimat (care poate fi si CO2 in acest caz) dintr-o butelie ce poate fi inlocuita sau reancarcata.



Ca o trasatura general valabila, trebuie spus ca in totalitatea lor armele cu aer sunt replici mai mult sau mai putin fidele ale unor mai mult sau mai putin celebre arme de foc

Trimis de: dandanescu pe 10 Sep 2004, 07:48 PM

QUOTE (Hampu The Great @ 9 Sep 2004, 01:44 AM)
in cel mai optimist caz abia poate sa modifice starea de repaus a unei tinte cu caracteristicile echivalente celor ale unui trup uman, cu doar cativa centimetrii...

Asadar toate scenele alea in care personajul negativ (de regula) este dat pe spate de glontul pe care il primeste in piept, sunt doar efecte artistice smile.gif .


De acord in ce priveste falsitatea efectelor speciale din filme,
cind "impuscatul" este aruncat la citiva metrii distanta.

Pur filozofic vorbind, daca un glont poate deplasa un corp cu citiva centimetrii,
ar fi posibil sa aiba un efect cel putin similar asupra unui brat,
cu conditia sa fie suficienta energie cedata tintei.

De fapt in conditii de stress, tinta recomandata este inima,
din simplul motiv ca daca ai eroare, totusi sunt sanse sa aplici o lovitura eficienta.
Trebuie sa fii expert ca sa tintesti si sa lovesti consistent in conditii de stress
extremitatile corpului, cum ar fi brate, picioare, sau cap...

Totusi, un HollowPoint cedeaza energia in spatiul cel mai scurt posibil,
de aceea este superior in cazul lovirii unei tinte umane neprotejate.

Ca o paranteza interesanta, asupra tintelor protejate balistic, Hollow Point are efecte neglijabile.
In acelasi timp, anumite cartuse (de arma cu teava lunga) sunt suficient de puternice
la distante mici si lovituri perpendiculare in piept
incit sa provoace stop cardiac, pe linga coaste rupte sau desprinse de stern!
chiar daca glontul nu a penetrat vesta de protectie!!

"Teroarea" vestelor de protectie sunt calibrele cum ar fi .50 BMG si
cele din categoria Magnum folosite uzual pentru vinatoare dar echipate cu gloante de strapuns blindaj (armor piercing).

De exemplu, gloante clasice de strapuns blindaj, care sunt
ineficiente in cartusele militare originale (.30-06) impotriva vestelor de protectie din prezent,
devin foarte eficiente contra acelorasi blindaje, daca sunt montate in cartuse Magnum uzuale de vinatoare.

Asta este... o permanenta lupta intre glont si armura. wink.gif

QUOTE (Hampu The Great @ 9 Sep 2004, 01:44 AM)
Nu exclud nici posibilitatea unor convulsii musculare pe care victima le poate avea in urma impuscarii


Acesta efect este extrem de important, de obicei ca urmare a unei
unde de soc la impact si pe parcursul traiectoriei glontului.
Gloantele care lovesc in cu viteza mare provoaca o unda de soc
in tinta "gelatinoasa" de tipul organismului uman.

Ghizii de vinatoare in Alaska poarta cu ei arme in cal .338 Winchester Magnum,
pentru siguranta echipei de vinatoare, deoarece este un calibru care se zice ca
stopeaza ursul grizzly (Ursus Arctos Horribilis) sau Kodiak (Ursus Arctos Middendorffi)
din plin atac la distanta mica (15-30 m).

Dat fiind ca acest animal este enorm (masculii ajung la peste 400 kg),
trebuie intr-adevar sa fie efectul destructiv al glontului si
nu energia cinetica elementul cheie in stoparea atacului din fuga,
mai ales ca viteza este adesea peste 50 km/h (similara cu un cal de curse)
asa ca 15 m sunt parcursi intr-o secunda!
(pornind de pe loc, ursul grizzly face suta de metrii in circa 6 secunde!!)

Interesant de asemenea ca in cazul unor tinte atit de durabile si mari,
gloantele folosite sunt de un tip cu expansiune mai lenta, pentru a permite
mai intii parcurgerea unei distante in interiorul tintei, inainte de a "inflori"
si a ceda rapid energia cinetica in zona organelor vitale.

Trimis de: dandanescu pe 10 Sep 2004, 07:55 PM

QUOTE (Hampu The Great @ 9 Sep 2004, 01:44 AM)
Acuma, dandanescu eu vad ca tu, in toate situatiile de combat pe care le comentezi ai mereu in vedere numai variantele de closecombat...Adica numai acele situatii in care cel agresat trebuie sa raspunda unui atac din imediata apropiere unsure.gif .
Eu am avut intotdeauna grija sa nu las sa se ajunga pana acolo.


Asta e cel mai bine, sa fii precaut sa nu ajungi in situatia respectiva.
De asemenea, daca distanta ar fi sa zicem peste 15m,
si atacantul este inarmat cu arma de foc,
este probabil mai intelept sa incerci initial sa iesi din linia de tir,
apoi eventual sa ripostezi (sau nu, dupa caz) cu arma de foc.

La distante mici insa, daca totusi ajungi la asa ceva, atunci nu prea mai ai de ales,
situatia poate deveni foarte critica si se desfasoara rapid
plus ca amenintarile nu se mai rezuma la arma de foc.

QUOTE (Hampu The Great @ 9 Sep 2004, 01:44 AM)
Parerea mea este ca intentia ostila poate fi usor depistata inca inainte ca situatia sa devina conflictuala.


In general, ajuta daca esti atent - dar nu mereu, de aceea trebuie sa fii pregatit si pentru situatia mai rea.

QUOTE (Hampu The Great @ 9 Sep 2004, 01:44 AM)
Inteleg ca tu ai antrenament pentru situatiile de riposta de ultim moment...eu nu am asa ceva, si in plus a trecut ceva vreme decand nu am mai dat cu pumnul, sau de cand nu m-am mai incaierat cu cineva sad.gif .


Hehe, paza buna trece primejdia rea - antrenamentul meu era oarecum
tipic pentru Africa de Sud in comunitatea in care traiam.
Dar cel mai bine este totusi prevenirea situatiilor de conflict.
Iar la un anumit nivel de pregatire poti sa te controlezi mai bine ca sa eviti ce se poate evita...


Trimis de: dandanescu pe 10 Sep 2004, 07:56 PM

QUOTE (Hampu The Great @ 9 Sep 2004, 01:44 AM)
Mai jos in attach este un cartus cu gloante de cauciuc, de revolver, tras alaturi de unul netras.

Ce cartuse sunt acelea? In ce calibru?
Eu am vazut ceva similar in cartuse normale de cal 12 Gage pentru shotgun,
aveau doua bile de cauciuc una dupa alta in tubul respectiv.
La un moment dat, niste politai adaugasera pulbere mai multa in cartus si demonstrau astfel cum
bilele de cauciuc treceau prin usa de automobil!! yikes.gif

Trimis de: dandanescu pe 10 Sep 2004, 08:08 PM

QUOTE (Hampu The Great @ 10 Sep 2004, 05:56 AM)
vom aborda incontinuarea cursului nostru o tema care priveste armele cu aer comprimat !!

Iata un domeniu fascinant, despre care insa stiu foarte putine detalii specifice.

Curiozitatea mea in domeniu se indreapta mai ales spre mecanismele regulatoare de presiune,
astfel incit tragerea sa aiba o balistica suficient de consistenta
relativ independenta de presiunea din rezervorul de aer...

M-ar interesa tare mult exemple de arme cu aer comprimat care folosesc solutii in acest sens.

Propria experienta cu arma cu repetitie (12 lovituri) de cal 4.5 mm cu CO2,
mi-a dat de gindit in sensul celor scrise mai sus -
altfel este o experienta sportiva foarte placuta.

Trimis de: sorin666 pe 10 Sep 2004, 10:25 PM

O mica rugaminte (generala...) personal citesc cu multa ayentie ce scrieti, ati putea insa sa explicitati termenii mai pe intelesul tuturor (mai ales cei anglo-saxoni) mai asa, pentru nespecialisti asa ca mine? Multumesc...

Trimis de: dandanescu pe 10 Sep 2004, 11:32 PM

QUOTE (sorin666 @ 10 Sep 2004, 01:38 PM)
O mica rugaminte (generala...) personal citesc cu multa ayentie ce scrieti, ati putea insa sa explicitati termenii mai pe intelesul tuturor (mai ales cei anglo-saxoni) mai asa, pentru nespecialisti asa ca mine? Multumesc...

Cu placere, daca e posibil am sa traduc in romaneste cum e si normal,
dar de multe ori nu cunosc traducerea potrivita si astfel ramin cuvintele originale.

Daca sunt intrebari specifice, am sa raspund cu explicatii mai pe larg.

smile.gif De exemplu: Hollow Point ~ Virf Gaunos spoton.gif ...dar parca nu suna bine ohyeah.gif

Mai bine pun o poza:

user posted image

(de aici http://www.remington.com/ammo/pistol_revolver/goldnsaber.htm )

Trimis de: Hampu The Great pe 11 Sep 2004, 12:04 PM

Pot eu explica mai bine, dar nu acum...Luni am sa postez un tabel cu tipurile de gloante SP, HP, FMJ...etc.
Doar vazadu-le fiecare va intelege de ce se denumesc asa.

dandanescu, acum sunt "la inghesuiala" dar luni am sa raspund intrebarii tale referitoare la gloantele de cauciuc. Alea pe care le-am postat sunt de calibrul 9mm...sau 308GUM cum vrei s-o iei.
Pot trece printr-o foaie de tabla loviturile armei...adica cu unele cartuse speciale ce nu se comercializeaza in Romania (cu mult mai multa pulbere, un proiectil mai mic, si ceva mai dur)

Trimis de: Hampu The Great pe 13 Sep 2004, 08:58 AM

Asa cum am promis revin cu precizarile solicitate de userul sorin666 wink.gif .

Gloantele pot avea forme si geometrii foarte deosebite dictate de scopul pentru care ele urmeaza sa fie utilizate.

In general gloantele utilizate la vanatoare urmaresc sa aiba un efect omorator cat mai mare, pentru a scuti animalul lovit de o suferinta inutila cry.gif .

La vanatoare sunt in general utilizate din acest motiv gloantele expansive.
Astfel de proiectile se deformeaza la lovirea blanii animalului tintit si isi continua drumul in trupul acestuia cu o forma mult modificata ce numai pastreaza aerodinamica care la tinut pe traiectorie pana la impact blink.gif .
In felul acesta datorita si miscarii de rotatie imprimata de ghinturile tevii, glontul produce distrugeri majore organismului animalului producandu-i o moarte rapida.
Voi posta in cele ce urmeaza mai multe consideratii pe aceasta tema. Stay tune spoton.gif !!

In attach sunt prezentate si explicate mai multe tipuri de gloante expansive:

Glontul Soft Point are mantaua de cupru in trerupta la varf. La atingerea tintei plumbul moale se deformeaza dinspre varf inspre partea conica, capatand de cele mai multe ori forma unui banut la partea superioara, sau fragmentantdu-se pur si simplu sad.gif .
Gloantele Hallow Point de care vorbea Dandanescu se deformeaza controlat capatand forma unei elice cu muchii taietoare..

Sper ca attachul sa poata fi lizibil..

 gloante_expansive.JPG ( 42.24K ) : 41
 

Trimis de: Hampu The Great pe 13 Sep 2004, 10:44 AM

sorry...calc. dar si reteaua fac figuri.

 lastgen.JPG ( 30.31K ) : 34
 

Trimis de: Hampu The Great pe 13 Sep 2004, 10:44 AM

In urmatoarele cateva posturi ma voi margini doar sa redau unele pasaje din mai multe articole care trateaza eficienta unei lovituri trase dintr-o arma de mana capabila sa traga proiectile.

Va invit sa cititi cu atentie si sa comentam impreuna dupa, cu mentiunea ca acele comentarii din paranteze imi apartin.

"........la sfarsitul lunii Noiembrie 1988 politia din Munchen a fost solicitata sa intervina la o scena de violenta..(..)...In ciuda unei lovituri in plin la nivelul bustului hh.gif , infractorul a continuat sa inainteze, politista fiind nevoita sa continue focul.

De data asta infractorul a cazut la podea cu o lovitura in cap, dar in acelasi moment a aparut un al doilea om din spatele lui care avea intentia sa il impiedice pe atacator sa actioneze si acesta fiind ranit la randul sau in cap (parca am fi la enigma reconstructiei logice..).

....Din pacate, efectul celui de al doilea foc a fost din punct de vedere tehnic remarcabil, pe cand primul foc a fost total nesatisfacator.... rolleyes.gif


In attach cateva cartuse echipate cu gloante expansive de ultima generatie. Voi anexa posturilor urmatoare schema de principiu a functionarii acestora.

 lastgen.JPG ( 30.31K ) : 41
 

Trimis de: Hampu The Great pe 13 Sep 2004, 10:51 AM

Desi trase cu acelasi tip de munitie, primul foc nu a reusit nici macar sa incetineasca atacatorul, in timp ce al doilea a rapus atat atacatorul cat si inca o alta persoana care dorea sa ajute oamenii de ordine.

....(..)..Un al doilea caz s-a petrecut la Miami in 1986. Doi spargatori de banci, care aveau la activ mai multe atacuri armate, au fost urmariti si opriti de agentii FBI.
In timpul confruntarii care a durat doar patru minte au fost trase 140 de focuri blink.gif . Mai exact lupta s-a dat intre doi gangsteri foarte bine inarmati si opt agenti federali.
Rezultatul confruntarii: doi agenti morti, si cinci grav raniti intre care doi paralizati. Cei doi infractori au fost neutralizati (what ever that means !)

Aceste doua exemple in care munitia folosita a avut un efect prea puternic sau nesatisfacator, obliga la o analiza mai atenta a tipurilor de munitie ce urmeaza a fi utilizate.
.................................................................



 lastgen1.JPG ( 15.86K ) : 29
 

Trimis de: Hampu The Great pe 13 Sep 2004, 11:01 AM

-Un infractor care parasea locul faptei, in timpul confruntarii cu politistul, a fost ranit in piept. Desi grav ranit si prabusit el a continuat sa traga asupra politistului care isi golise incarcatorul in timpul luptei omorandu-l pe acesta sad.gif .
-Mai nou sau inregistrat cazuri in care infractori asupra carora s-au tras peste sase focuri, deseori in jurul inimii sa mai supravietuiasca inca vreo cateva ore mad.gif .
-In literatura medico-legala sunt descrise numeraoase cazuri de plagi cauzate de nepericuloasele arme cu aer comprimat. Aceste arme nonletale pot uneori cauza rani mortale, fara ca macar sa traga un proiectil ci doar prin efectul jetului de gaze sub presiune.


....(..)..Exemplele expuse in introducere permit tragerea unor concluzii:

1. Evident efectul unei lovituri nu depinde numai de marimea calibrului, de energia sau felul constructiei acestuia, ci multe alte elemente exterioare au, cumulat, un rol important in efectul final.

2. Urmarile legate de introducerea unei noi arme sau a unui tip de proiectil, care teoretic garanteaza efecte maxime, sunt cel mai adeseori neprevazute.

3. Ranile provocate de arme de foc, rareori cauzeaza incapacitatea de a actiona sau chiar moartea instantanee a unui om (la vanatoare se petrece la fel).
Din statisticile referitoare la ranile de razboi, putem afla ca in jur de 50% dintre ranile care au afectat zona craniana, 70% dintre ranile din zona corpului si 90% dintre ranile membrelor nu au avut un efect mortal, daca ranitul a primit ingrijiri medicale adecvate la timp.


 lastgen2.JPG ( 33.61K ) : 31
 

Trimis de: Hampu The Great pe 13 Sep 2004, 11:10 AM

....(...)..Exemplele ne arata ca discutia despre efectul unei trageri este necesara, dar trebuie purtata pe baza unor notiuni mult mai clar definite....
...vom putea descifra taina unui efect numai dupa ce lovitura a fost efectuata si trebuie luate in calcul toate imprejurarile evenimentului unic..
..(..)...Astfel este de luat in calcul ca proiectilul tras dintr-o arma cu aer comprimat, care degaja o energie la gura tevii de 7 J sa patrunda in coloana vertebrala si in maduva spinarii (daca gaseste trupul in pozitia potrivita) si sa cauzeze leziuni mult mai grave decat un proiectil de calibru .44 Rem. Mag. cu cap concav cu 1500 J care atinge tangential bratul superior sa zicem rolleyes.gif .
In aceste situatii, afirmatiile de tipul : " O lovitura cu un proiectil cu cap concav, sau expansiv are un efect mult mai mare decat unul cu manta intreaga", nu au sens.

Eficienta si efectul se interconditioneaza reciproc in raport unul cu celalalt.
Eficienta unui foc va fi, bineinteles, mai mare in cazul in care tragatorul executa focul in conditii bune, in ceea ce priveste pozitia de tragere, timpul de ochire, conditiile de luminozitate si de mediu.
Efectul acestui foc asupra tintei va fi, in mod firesc, mai eficient in functie de ceea ce se urmareste prin executarea lui, si va fi afectat de circumstantele mai mult sau mai putin fvorabile.
Abia in acest caz putem sa acceptam afirmatia "efectul unui proiectil expansiv este mai puternic decat cel al unui proiectil cu manta intreaga" smile.gif .


in poza de mai jos unul din locurile in care Hampu isi redacteaza mesajele...(nu mai am poze cu Hallow Point-uri )

 gradina_hampiana.JPG ( 40.4K ) : 40
 

Trimis de: Hampu The Great pe 13 Sep 2004, 11:21 AM

Exemplele de mai sus arata ca efectul unei trageri pe langa eficienta, depind in majoritatea cazurilor de punctul vizat si de traiectoria glontului in corp.
Un rol important il are si "jocul"componentelor fizice si psihice ale celui ranit, de aceea efectul nu va fi intotdeauna cel scontat. cool.gif
Deasemenea cracteristicile individuale ale celui nimerit, forta, motivatia, dezvoltarea fizica si psihica, conformatia si consistenta tesuturilor celui vizat sunt elemente care pot afecta in mod considerabil efectul focului tras.
De foarte multe ori se poate obtine neutralizarea agresorului numai pe baza efectului psihologic, fara a mai fi necesara utilizarea armei si numai etalarea ei smile.gif (ca in cazul relatat acum ceva vreme de dandanescu).

In concluzie, efectul tragerii asupra unei vietati (aici imi place cum o aduce din condei, pentru ca asa cum am mai declarat deja in repetate randuri, nu sunt in largul meu cand vorbesc despre arme ce sunt folosite impotriva oamenilor) se defineste prin urmatoarele elemente:
-eficienta focului tras
-punctul nimerit, si traiectoria canalului proiectilului in corp
-starea fizica si psihica a celui care a fost nimerit, aici un rol important jucandu-l fermitatea si motivatia actiunilor celui vizat.

Analizarea atenta a situatiilor prezentate, dar si a multor altora similare, dovedesc ca ca in cele mai multe cazuri rolul determinant nu a fost jucat de ansamblul arma/munitie, ci mai degraba de solicitarea psihica a tragatorului si de deciziile incorecte ale acestuia rolleyes.gif .

Traiectoria canalului proiectilului in corp are cea mai mare influenta asupra efectului focului.
In cazul in care un proiectil cu manta completa nimereste un vas mare de sange, poate provoca o hemoragie intensa si dupa o perioada de inconstienta poate cauza moartea.
O lovitura produsa de un proiectil expansiv deformat, a carui traiectorie trece prin vecinatatea aceluias vas de sange, chiar daca nu il distruge reduce aproape instantaneu, dar nu si pe timp indelungat sau ireversibil, capacitatea celui ranit de a actiona

Trimis de: Hampu The Great pe 13 Sep 2004, 11:26 AM

...(..)...efectul direct al tragerii depinde mult si de organismul celui ranit.

Si narcoticele joaca aici un rol important, ele influentand nemijlocit tensiune sanguina, irigarea normala a musculaturii si a creierului, tonusul general si reactiile.
Deasemenea statisticile confirma ca persoanele cu psihicul puternic afectat din cauza unor influente externe ca fanatismul (..poate religios, si aici avem cazul amicului Thunder), ideologia sau experiente trecute traumatizante, fac ca aceste persoane sa "nu simta" focul care a atins doar parti nevitale.

Expilcatia rezida in faptul ca din punct de vedere emotional, aceste persoane nu sunt "treze", si ca ele sunt indiferente. Descoperind rana care sangereaza, ele accepta ca au fost impuscate, dar posibilitatea mortii nu le sperie..

Pe de alta parte loviturile mortale de la aorta sau de la inima nu cauzeaza instantaneu incapacitatea de reactie.


Concluzia finala (a intregului articol) este ca avem de a face cu doua componente aflate in relatie de interdependenta, una cuantificabila (arma si munitia utilizata care sa asigure o energia suficienta pentru o lovitura neutralizanta) asupra careia putem intervenii si perfectiona; si o alta componenta pe care nu o putem controla dar pe care o putem presupune si anticipa si pe care o putem astfel imbunatatii."

Astept comentariile voastre....

Trimis de: sorin666 pe 13 Sep 2004, 11:27 AM

Gloantele expansive nu sunt asimilate legal cu cele dum-dum, deci interzise?
Evident, pe "cobai" umani... wink.gif

Trimis de: Hampu The Great pe 13 Sep 2004, 11:46 AM

sorin666....sa iti spun sincer gloantele dum-dum sunt mai mult legenda.
Stiu ca astfel de gloante au existat...defapt erau proiectile explozive care detonau la impact.
Insa nu au avut niciodata o raspandire atat de larga cat s-a manipulat prin presa la un moment dat.

Conventia de la Geneva interzice utilizarea acestor proiectile (a gloantelor expansive desigur) in conflictele armate, totusi foarte multe servicii ce au ca atributiuni in mentinerea ordinii publice, le utilizeaza impotriva infractorilor din motivele ce reies si din textele pe care le-am publicat in ultimele posturi..

Trimis de: sorin666 pe 13 Sep 2004, 12:51 PM

Si eu ma gandeam ca e cam greu de pus la punct un cartus exploziv fiabil la dimensiunile unuia de (sa zicem) 7.62...
In acelasi timp imi aduc aminte de "experientele" facute in armata asupra bostanilor wink.gif cu cartuse "normale" si cu cele "cu capul crestat" gaura nu mai avea DE LOC acelasi diam. de iesire...
IN alta ordine de idei, prin schimbarea cartusului balistica armei nu se schimba? si cum se compenseaza aceasta la nivelul dispozitivelor de vizare?
Si... un cartus din ala "complicat" cu "ciupercuta" expansiva in varf nu este instabil pe traiectorie din cauza unor eventuale dezechilibrari care (imi imaginez) fac ca traiectoria sa nu mai fie o linie curba ci o elice? Ma gandesc ca "sansa" de a nu fi perfect echilibrat creste odata cu compexitatea...

Trimis de: Hampu The Great pe 13 Sep 2004, 01:42 PM

QUOTE (sorin666 @ 13 Sep 2004, 03:04 PM)
In acelasi timp imi aduc aminte de "experientele" facute in armata asupra bostanilor  wink.gif  cu cartuse "normale" si cu cele "cu capul crestat" gaura nu mai avea DE LOC acelasi diam. de iesire...

Acuma vorbind pe cinstite eu bostani nu prea am impuscat la viata mea, nu ca nu as fi vrut dar astia sunt foarte destepti si rapizi. Pana sa apas eu tragaciul ei tzusti dupa vrej !! cry.gif
Daca ai fi incercat sa tragi intr-o scandura mai groasa acolo intr-adevar ai fi putut sa vezi efectul unui glont crestat.
Gaura de iesire arata ca o palnie. blink.gif

Eu am primit de la cineva niste cartuse cu teflon. Sunt de marca "Dynamite Nobel", cam cele mai tari cartuse de pe piata. Costa o gramada de bani si le tin ca pe sfintele moaste. wink.gif
Si cand ma mai uit la ele din cand in cand folosesc manusi pentru ca eventuala umezeala a degetelor sa nu le produca in timp oxizi care sa afecteze performantele tirului. unsure.gif

Glontul are pe el stantate mai multe linii. Privit din cap arata ca feliile unei portocale, sau ale unui pepene. cand glontul atinge tinta fiecare felie se desface si el arata privit tot de sus ca o elice.
El are atunci aproape 3000 de ture pe secunda...Iti dai seama ce face asta prin corpul unui animal sad.gif ?

Am folosit unul acum doi ani impotriva unui porc domestic ce fusese condamnat pe motive de ignat.
Am vrut sa fim europeni si sa il scutim de chinul cutitului. thumb_yello.gif
Un singur glont de calibrul .243Win (6,18 mm), l-a facut sa arate de parca cazuse din avion.

Pe partea de la iesire ai fi zis ca am tras cu bazooka...

Cartusele expansive sunt calculate pentru a avea o balistica optima.
Asta este motivul pentru care cele mai raspandite in randul vanatorilor nu sunt cele Hallow Point ci cele Soft Point, pentru ca acestea din urma pastreaza pana la impact forma aerodinamica.
La cartusele de pistol conditiile de precizie a tirului nu sunt asa de riguroase ca la carabina. Oricum si acolo gloantele sunt atent calculate pentru ca problemele de instabilitate pe traiectorie sa nu apara.

Trimis de: Hampu The Great pe 13 Sep 2004, 02:18 PM

In continuarea jocului nostru mai vechi, ce consta in prezentarea unor arme ce au apartinut unor personaje importante, iata in attach celebra arma a nu-mai-putin celebrului Andrii Popa


Deducem ca despre ea este vorba din versul melodiei care zice: ...caci el are-o pusca plina cu trei glonti la radacina..

rofl.gif rofl.gif rofl.gif

 andriipopa.JPG ( 25.83K ) : 43
 

Trimis de: dandanescu pe 13 Sep 2004, 09:24 PM

QUOTE (Hampu The Great @ 13 Sep 2004, 05:31 AM)

biggrin.gif Ca sa vezi cu ce s-a inlocuit trusa de curatat arma!!
Haiducii astia trebuie ca nu se preocupau prea mult de intretinere si curatenie, in general biggrin.gif
...Eu as fi vrut sa vad arma aia cu multe tevi/revolver a lui... Margelatu?
Nu mai tin bine minte in ce film cu haiduci aparea... smile.gif

In alta ordine de idei am citit cu atentie articolele si ar fi ceva comentarii,
pe care le voi face cit de curind in masura timpului disponibil. smile.gif


Trimis de: dandanescu pe 13 Sep 2004, 09:27 PM

QUOTE (sorin666 @ 13 Sep 2004, 02:40 AM)
Gloantele expansive nu sunt asimilate legal cu cele dum-dum, deci interzise?
Evident, pe "cobai" umani... wink.gif

Ar cam fi o diferenta fundamentala intre gloantele de diverse varietati din clasa Hollow Point,
de fapt mai bine zis cu expansiune controlata,
si cele dum-dum - care ar fi din cite stiu eu din categoria, sa-i zicem, cu fragmentatie.

In vreme ce primele sunt proiectate sa ramina cit mai mult posibil intr-o singura bucata,
aceasta fiind chiar o masura de calitate,
cele din cea de-a doua categorie sunt proiectate sa produca cit mai multe fragmente.

La un moment dat, mai ales daca aceste fragmente ar fi, sa zicem, din teflon,
nici nu mai apar la radiografii, deci este extrem de greu sa incerci sa le extragi din organism,
pe cind la cele cu expansiune controlata este o singura bucata (mare -comparativ) de gasit si extras.

Trimis de: bdl pe 13 Sep 2004, 10:15 PM

QUOTE (Hampu The Great @ 13 Sep 2004, 10:11 AM)
.

In general gloantele utilizate la vanatoare urmaresc sa aiba un efect omorator cat mai mare, pentru a scuti animalul lovit de o suferinta inutila cry.gif .

La vanatoare sunt in general utilizate din acest motiv gloantele expansive.

Hai sa comentam un pic, mai neprofesionist, afirmatiile astea... ai sustinut si mai demult ca defapt armele de vinatoare au un efect omoritor mai mare decit cele militare....

Asa cum bine a remarcat cineva, gloantele expandabile sint interzise in conflictele armate.... la fel cum si crestarea gloantelor este interzisa, si asta nu de ieri de azi....
Motivul? Pt a nu produce suferinte inutile.....
Comentariul meu acuma:
Intr-un conflict militar, folosim gloante obisnuite....pac-pac, l-ai lovit in cap, crapa inamicul....l-ai lovit in inima, crapa.....l-ai lovit in cojones, crapa.... l-ai lovit in muschiul piciorului, glontul trece prin mushi, produce durere categoric, dar o interventie medicala minima il salveaza ....sau un garou pe care si-l aplica el il poate salva..... Putem spune ca in aceasta situatie, e bine sa fi un bun tragator daca vrei sa scoti pe tusa ceva inamici....
Acum folosim expandabile.... buna treaba, fratilor.... o lovitura intr-un centru vital, clar in omoara pe inamic, cu expandare sau fara....dar ce se intimpla cind nu e intr-un centru vital? In acelasi muschi al piciorului? pai sa vedem... intra glontul, se deformeaza, dar continua sa se miste prin muschi, acuma inflorit cum e el si in miscarea aia de rotatie, daca iese pe partea ailalta, iese lasind in urma o gaura mult mai mare si urita de tot....singerarea va fi mult mai mare, durerea imensa, urmarile, daca ala scapa, nasoale de tot......
Si in domeniul "profesionist" al vinatorii se intimpla la fel..... esti tragator bun, glont obisnuit, i-ai dat-o la cap, cade mistretul... daca nu esti asa bun, bage un expandabil, ca si daca il lovesti in picior crapa porcu de durere, sau sa-l vedem cum mai fuge el cu juma de muschi facut varza.... sau il lovesti in burta cu un expandabil, ii face matele varza, se mai chinuie prin padure citeva zile si tot moare de foame al dracului animal ca oricum de mincat nu mai poate minca nimic... animale ranite de glont normal care au trait si supravietuit sint destule, dar dupa un expandabil, si daca supravietuieste, ala e un animal care nu prea mai are multe sanse....
Pun pariu ca si Uait Arp tot expandabile folosea.... wink.gif ... poate si Vinetu, cine stie.....

In cazul in care un proiectil cu manta completa nimereste un vas mare de sange, poate provoca o hemoragie intensa si dupa o perioada de inconstienta poate cauza moartea.
O lovitura produsa de un proiectil expansiv deformat, a carui traiectorie trece prin vecinatatea aceluias vas de sange, chiar daca nu il distruge reduce aproape instantaneu, dar nu si pe timp indelungat sau ireversibil, capacitatea celui ranit de a actiona


Hombre, mai studiaza problema.... un glont cu manta completa, are mai putine sanse sa nimereasca un vas de singe important, daca totusi se intimpla sa, cel ranit are sanse mari sa moara., insa o interventie medicala prompta are sanse mari sa il salveze... dar un expandabil, si daca trece la un cm de vas, are sanse f mari sa rupa si acea vena, lasind la o parte durerea care o provoaca si singerarile adiacente vasului de singe....plus ca interventia medicala pt salvarea lui are sanse mai mici de reusita si e mult ingreunata de tesuturile adiacente facute varza....
Glontul normal lasa o rana "curata" , expandabilele lasa o rana f urita din orice punct de vedere.....
Acu ma gindesc, de ce naiba nu foloseau starmosii sageti sau sulite expandabile....
Si btw, ai vazut vreodata o rana produsa de un ricoseu? Sau de o schija de granada ofensiva?

Trimis de: sorin666 pe 13 Sep 2004, 10:38 PM

BDL> scopul in razboi NU E de a omori pe cel in fata, caci in cazul acela va fi ingropat si... amin wink.gif ci sa il ranesti, caci astfel vei mobiliza pentru el (in medie) 6 persoane, in plus va trebui hranit si nu va produce, si asta e daramator in cazul razboaielor "clasice"... asta e teoria, ceea ce ea nu prea zice este ca s-a cam terminat cu acest tip de razboaie... smile.gif

Trimis de: bdl pe 13 Sep 2004, 10:51 PM

Sorine,
fara suparare, arata-mi si mie unde scrie ca scopul in razboi nu este de a nimici(sub orice forma) inamicul....
Teoria aia este f corecta din punct de vedere teoretic...in practica din pacate lasa de dorit....
Sa nu uitam ca ala care trebuie doar ranit pt a imobiliza alte 6 persoane( ? ) are o arma in mina cu care ii poate omori pe ai tai, ma refer la soldati....
Ca trebuie hranit, ca nu produce, Sorine, astea nu sint elemente esentiale intr-un razboi.... daca e vorba de" productie" , pe bune, de ce crezi ca sint lovite obiectivele economice industruiale in caz de razboi? De ce ai nostri ardeau recoltele cind veneau turcii? wink.gif de ce au fost lovite si obiective "nemilitare" in Iraq?

Si in aldoilea wwII nemtii ii stringeau pe aia care erau reutilizabili, restul, .....
Rusii erau si mai rai.....

Trimis de: sorin666 pe 13 Sep 2004, 11:12 PM

Uite aici, ia din fata si nu te mai afla in treaba doar asa, ca sa nu taci... smile.gif
Daca nu intelegi, tradu on line... smile.gif
*
http://www.topchretien.com/topinfo/affiche_info_v2.php?Id=6740

Trimis de: bdl pe 14 Sep 2004, 12:15 AM

Esential articolul.....
Mi-au dat lacrimile.....
Ma intreb in realitate daca asa se petrec lucrurile intre doi combatanti egali ca forte si dotare..... wink.gif

Si btw, am foarte mare incredere in comentatorii si doctoranzii astia care nu au calcat prin razboaie da le comenteaza adinc....

Trimis de: sorin666 pe 14 Sep 2004, 12:19 AM

Tu in ce razboi ai combataut smile.gif ca asa specialist, mai rar... rofl.gif

Trimis de: dandanescu pe 14 Sep 2004, 12:57 AM

In Vietnam de exemplu era pacoste mare sa extragi ranitii in jungla si
de multe ori se lasa cu macel in rindul celor trimisi sa execute evacuarea.

La fel in Somalia, cel putin in faimosul episod cu elicopterele prabusite.

Trimis de: sorin666 pe 14 Sep 2004, 06:53 AM

Da, dar trebuia sa o faci, ca sa mentii cat de cat moralul trupelor la un nivel acceptabil (cine mai vrea sa lupte daca a auzit gemetele camarazilor muribunzi si parasiti si stie ca daca are ghinion si el va fi lasat "la vulturi"?) Asa ca un ranit "e mai eficace" decat un mort, dar hai sa ne reintoarcem la "oile noastre"...
Deci daca am inteles eu bine, un proiectil "care se face bucati" e interzis, unul care "doar" se deformeaza e acceptabil... dar tot nu am inteles de ce teflon (greu de prelucrat) si nu un metal oarecare, care se preteaza mult mai bine la prelucrari "simple" ?

Trimis de: Hampu The Great pe 14 Sep 2004, 07:20 AM

dandanescu ...Black Hawk Down....Da...remarcabil

Bdl, iarta-mi intrebarea...da mata cu ce treburi pe aici ??

Alea pe care mi le-ai pus (scrise in albastru) in carca erau citate dintr-un articol pe care tocmai il comentam.

Parerea ta despre FMJ vs. HP, sau despre SP, e una fundamental gresita si in contradictie flagranta cu evolutia cartuselor inspre forme expansive cat mai elaborate.

sorin666, interventiile lui bdl sunt totusi necesare. El propune un mod inedit si foarte eficient de a prezenta felul in care nu trebuie inteleasa o chestiune.


Trimis de: Hampu The Great pe 14 Sep 2004, 07:25 AM

sorin666...de ce teflon ??

Mai intai ca sunt utilizate o gama foarte larga de materiale; doar cele care mi-au incaput mie pe mana sunt din teflon.
Arata ca Full Metal Jacket, adica mantaua e completa, dar inauntru sub un strat de plumb se afla un miez de teflon. El e responsabil pentru deformarea controlata a proiectilului din momentul impactului. Cred ca au ales teflonul pentru ca se poate deforma destul de mult pana sa se rupa si pentru ca raspunde foarte bine conditiilor de temperatura si presiune la care sunt expuse gloantele la tragere.

Trimis de: dandanescu pe 14 Sep 2004, 07:37 AM

QUOTE (sorin666 @ 13 Sep 2004, 10:06 PM)
Da, dar trebuia sa o faci, ca sa mentii cat de cat moralul trupelor la un nivel acceptabil (cine mai vrea sa lupte daca a auzit gemetele camarazilor muribunzi si parasiti si stie ca daca are ghinion si el va fi lasat "la vulturi"?) Asa ca un ranit "e mai eficace" decat un mort, dar hai sa ne reintoarcem la "oile noastre"...

Exact! bataie mare de cap...

QUOTE (sorin666 @ 13 Sep 2004, 10:06 PM)
Deci daca am inteles eu bine, un proiectil "care se face bucati" e interzis, unul care "doar" se deformeaza e acceptabil... dar tot nu am inteles de ce teflon (greu de prelucrat) si nu un metal oarecare, care se preteaza mult mai bine la prelucrari "simple" ?


Nu stiu de ce or fi folosit tocmai teflon, nu este de fapt foarte raspindit.
Banuiesc insa ca il toarna direct in forma respectiva.

Am dat exemplul cu teflonul deoarece in afara de faptul ca fragmentele au traiectorii extrem de ciudate,
nici nu mai e posibil sa le identifici cu o radiografie.
Pina la urma chestia folosirii sau nu este decisa pe baza criteriului
"Ce tie nu-ti place, altuia nu face"
In sensul ca te costa mai mult daunele propriilor trupe (din partea loviturilor adversarului)
decit cistigul rezultat din folosirea asupra adversarului
(poate parea absurda exprimarea dpdv logic, dar de fapt nu este smile.gif ),
cam la fel cu folosirea gazelor de lupta pe front.


Trimis de: Hampu The Great pe 14 Sep 2004, 07:46 AM

dandanescu, sorin666, hold yo're fire !!

Mai am cateva posturi pe care ma grabesc sa le dau chiar acum legat de HP energia transmisa de el in comparatie cu FMJ, si cu cateva consideratii legate de puterea de oprire a unui atacator printr-o lovitura de glont

Trimis de: Hampu The Great pe 14 Sep 2004, 07:52 AM

Despre discutia legata de "Stopping Power" pe care domnul dandanescu a initiat-o e spre binele meu sa vin cat mai rapid cu un raspuns.

Mai intai trebuie precizat (sau doar reamintit celor care au urmarit atent dialogul) ca vorbim aici despre "puterea de oprire" a unui glont, adica despre capacitatea acestuia de a opri un agresor aflat in plina miscare de atac in mod mecanic, adica numai pe seama energiei cinetice pe care acel glont o detine.

".....un motiv pentru sustinerea acestei teorii eronate ar fi datorat si imaginilor cu schimburi de focuri vazute deseori in filme, in care cei tintiti sunt pur si simplu "aruncati" pe spate de forta loviturii...."


Din punct de vedere fizic, transferul energiei de la proiectil la corp se face pe baza principiilor de propagare rolleyes.gif .
Acest transfer se realizeaza partial in cazul unui foc normal, si total atunci cand glontul ramane in corpul lovit.

In cazul in care nu avem altceva mai bun de facut si notam cu C masa corpului tintei (sa presupunem ca avem de a face cu un agresor de 80 de Kg. din care 5 sunt de bere smile.gif ), si cu G masa glontului (15 grame, presupunand incontinuare ca discutam despre un calibru "greu"), iar viteza proiectilului este V (sa zicem 1000 m/s, asa, pentru ca oricum suntem in tara supozitiilor), atunci energia pentru impulsul de dinaintea lovirii (I) va putea fi cuantificata dupa urmatoarea ecuatie:

I =C x V

Dupa lovire greutatea corpului lovit va creste cu masa proiectilului si impusul lui (I1 sa zicem), va putea fi calculat prin utilizarea termenului V1 ce reprezinta viteza corpului lovit.
Astfel avem relatia:

I=(C+G) x V1

...si de aici, intr-un mod foarte elegant si dupa niste apucaturi pe care ni le-au inserat cu forta inca din clasele elementare batranii dascali ( eu unul ma bucur ca Gheba a crapat ) putem extrage urmatoarea ecuatie:

V1(viteza corpului lovit)=C (greutatea agresorului 80kg.) : (impartita) la C (iarasi 80kg)+G (greutaea proiectilului, adica 15 grame) x (totul deinmultit cu) V (viteza glontului 1000m/s.) rolleyes.gif

Amu daca ne manca in c*r biggrin.gif si luam toate cifrele alea si apoi adunam, scadem, inmultim si impartim aflam la coada ca trupul lovit cu un glont extra greu (propriu calibrelor mari) va incetinii mecanic agresorul cu fabuloasa viteza de 1cm pe secunda.

Trimis de: dandanescu pe 14 Sep 2004, 07:54 AM

Acum revenind la analiza cazurilor interesante prezentate mai devreme de Hampu,
citeva comentarii in privinta cazului celor doi raufacatori dupa spargerea la banca, in confruntare cu politia.

De fapt, am vazut si eu filmul documentar cu analiza detaliata.

Raufacatorii aveau veste de protectie antiglont, si cel putin unul din ei avea o arma de asalt.
Politaii nu se asteptau la asa ceva, erau inarmati cu armele de serviciu, pistoale sau chiar revolvere scurte.

Apropo de efectul cinetic al gloantelor, un politai spunea ca
a ramas ingrozit cind dupa citeva focuri care lovisera vizibil in piept pe unul dintre banditi,
(protejat cu vesta antiglont)
acesta a cazut pe spate, apoi s-a ridicat si a intors foc sustinut!!

Alt politai povestea cum s-au dus la un supermarket din apropiere
sa cumpere pe loc niste arme lungi (de vinatoare) si munitia respectiva smile.gif

Pina la urma unul din banditi a fost impscat in cap sau git in timp ce-si reincarca arma sau se ocupa de un blocaj,
iar celalalt parca s-a sinucis cind si-a dat seama ca va fi capturat.

Acum, se stie ca armele de asalt nu se compara cu pistoalele sau revolverele ca putere de foc.
Daca mai pui si vesta antiglont, ar fi suficient sa dea de gindit oricui are simtul masurii sa ia distanta,
sa astepte niste lunetisti si sa-i lase pe aia din elicopter sa mentina contactul cu banditii.

Dar ce sa faci, la un moment dat te simti zmeu si atunci fereste-te!!
de razbunarea Realitatii! biggrin.gif

Interesant ca in fata unui tir sustinut de arma de asalt automata (deci la stress),
nici unul din politaii (antrenati profesional in folosirea armelor de foc)
nu a fost in stare de lovituri eficiente
in cap sau alte zone neprotejate, cel putin nu in faza initiala de surpriza!

Trimis de: Hampu The Great pe 14 Sep 2004, 07:54 AM

La viteza de doi metrii pe secunda, pe care o poate avea un atacator hotarat mad.gif , aceasta intarziere este neglijabila (nu mai iau aici in discutie faptul ca 1000m/s este de fapt viteza glontului la gura tevii pentru o carabina, sau ca pentru un cartusul de pistol ea poate fi cu mult mai mica =260m/s de exemplu la cal .45Auto).

In acest context singurul argument plauzibil pe care il poate aduce in favoarea sa glontul HallowPoint este acela ca in cazul lui avem multe motive sa credem ca el va ramane in corpul celui lovit, si ca implicit ii va transfera acestuia intreaga lui energie, fapt care modifica insesizabil rezultatul efectului mecanic calculat mai sus. rolleyes.gif


Ca o concluzie la cele prezentate pana aici, se poate afirma ca nici un fel de calibru indiferent de glontul cu care este el echipat (Soft Point, Hollow point, Full Metal Jacket) , si indiferent din ce arma scurta sau lunga este tras,.... "nu opreste sau nu "arunca" la pamant un atacator doar pe baza propriei lui miscari; pentru aceasta ar fi nevoie de mase de cateva kilograme."

Trimis de: dandanescu pe 14 Sep 2004, 08:12 AM

QUOTE (Hampu The Great @ 13 Sep 2004, 11:05 PM)
Despre discutia legata de "Stopping Power"

biggrin.gif biggrin.gif inclin sa fiu de acord cu Hampu in privinta asta,
desi marturisesc ca nu ma pot concentra la ora asta pe calcule matematice...
mi-a ramas mintea la aia 5 litrii de bere biggrin.gif

Deci trebuie sa fie altceva decit energia cinetica propriuzisa,
poate un reflex muscular neconditionat? ceva psihologic? sau altceva?

Totusi inteleg ca suntem de acord asupra faptului ca
gloantele cu expansiune produc efecte de oprire superioare celor FMJ.

As fi curios deci cum s-ar explica corect puterea de oprire diferita in cele doua cazuri,
de gloante cu expansiune si fara.

Trimis de: sorin666 pe 14 Sep 2004, 09:03 AM

Aceeasi ecuatie se poate aplica si cuplului arma tragator, de fapt, pana la urma, arma este un mijloc de "transfer de energie" intre atacant si victima, deci daca ultimul va fi "impins" 3 merti in spate, recului va face ACELASI LUCRU cu primul...
Se pare ca cei de la H_Wood nu au facut fizica la scoala... wink.gif

Trimis de: dead-cat pe 14 Sep 2004, 11:06 AM

teoretic da, dar exista mijloace de a reduce reculul. vezi discutia de acu ceva vreme despre "muzzle break"/recuperator

Trimis de: Hampu The Great pe 14 Sep 2004, 01:13 PM

QUOTE (sorin666 @ 14 Sep 2004, 11:16 AM)
Se pare ca cei de la H_Wood nu au facut fizica la scoala... wink.gif

Au facut-o, dar au facut-o repede de tot ca se grabeau.... rofl.gif rofl.gif rofl.gif



Trimis de: dandanescu pe 14 Sep 2004, 04:58 PM

Apropo de proiectile care cintaresc kilograme, si efectul lor...
am vazut mai demult poze cu un militar care avea o grenada antitanc (neexplodata)
infipta in piept - dintr-o parte in alta.
Nu pot sa-mi explic exact cum ar fi posibil asa ceva, parca imi amintesc ca avea si vesta antiglont.

Si alta cu unul care avea un proiectil (o mina) de aruncator (mortar) tot neexplodata
infipta printre muschii de la subrat... acesta avea sanse bune de recuperare completa.
Militarul acela fusese culcat si proiectilul se oprise din traiectorie exact la fix linga omoplatul lui...
la doua palme mai incolo sau mai incoace il omora...

Trimis de: bdl pe 14 Sep 2004, 11:49 PM

Dane,
si eu am vazut o poza mai demult, nu mai stiu unde, cu un soldat care avea un SU-27 infipt in fund, si existau sanse de recuperare mari de tot, cel mult un strat de vopsea, aripile un pic indreptate si reactorul curatat de anumite materii si era gata de zbor....

Sorine,
Cind ala din fata ta are intentia clara sa te scoata din lupta , tu ce faci, stai sa-l ranesti ?
Si nu uita ca asemenea munitie este interzisa in lupta.....
Eu nu sint specialist in domeniul asta, dar de unde stiu ca ala de a scris articolul din link-ul ala este?Iar la teorii moderniste toata lumea se pricepe.....si comentatorii sportivi, la fel...... "tactica aplicata de boxerul nostru...." bla -bla -bla si ala saracu e innebunit in ring de pumnii primiti....

Hampule,
Ma intreb despre ce o sa mai discuti dupa ce termini traducerile din manualul ala?

Trimis de: Hampu The Great pe 15 Sep 2004, 06:46 AM

QUOTE (bdl @ 15 Sep 2004, 02:02 AM)
Hampule,
Ma intreb despre ce o sa mai discuti dupa ce termini traducerile din manualul ala?

....despre amele cu aer comprimat ....si despre capsomanii plini de aere....iti asteptam cu interes participarea !!!

Trimis de: dandanescu pe 15 Sep 2004, 07:34 AM

smile.gif Eu as vrea sa mai discutam si despre tehnica tirului de precizie, cu arme lungi -
acolo simt ca mai am de invatat destule, ca pina acuma am cam facut-o "dupa ureche" si
ma supara oarecum inconsistenta tragerii care intervine sporadic dar
creeaza un contrast inadmisibil cu restul tragerii.

Tare as dori sa aud cite ceva despre tehnica respiratiei samd in conditii de tragere la distante mari
deoarece eu m-am antrenat mai ales in conditii de stress la distante mici - medii.

biggrin.gif Lasa ca nu ne plictisim noi...

Trimis de: Hampu The Great pe 15 Sep 2004, 08:05 AM

QUOTE (dandanescu @ 15 Sep 2004, 09:47 AM)
smile.gif Eu as vrea sa mai discutam si despre tehnica tirului de precizie, cu arme lungi -

.....fie faca-se voia ta, mai zabovim o vreme aici, din timp ce DaBiJa este oricum prea ocupat sa isi admire proaspata achizitie, si nu poate participa la discutii din acest motiv (sper).. unsure.gif

Trimis de: dandanescu pe 15 Sep 2004, 08:47 AM

Mai sunt dator si cu un scurt comentariu pentru situatia cu politista din Germania.

In primul rind, presupun ca infractorul nu avea arma, deoarece nu se mentioneaza ca ar fi tras vreun foc.

Deci avem o persona inarmata cu arma de foc si antrenata profesional confruntind o persoana fara arma de foc
(de fapt nu se mentioneaza nici o arma la dispozitia infractorului).

Nu stim ce arma avea politista. Presupun ca era un 9 mm, dar de care?
9mm Para, 9mmKurtz (.380 ACP), poate era .38Special? dar nu prea cred in DE...

Poate ca era chiar un cal .32? cine stie? In EU se poarta calibre mult mai mici decit in Americi.

In caz de calibru mic, este necesar sa atingi un centru vital ca sa aiba efect rapid.
De exemplu, cal .22 LongRifle in cap este lovitura standard de pistol cu surdina
care executa tinta aleasa de... un anumit serviciu secret ( ce conteaza care?).

Dar trebuie sa tintesti unde vezi pielea - sa nu fie basca, sapca, nimic! in linia de tir...

Oricum, revenind la politista nemtoaica,

chiar si la arme de cal mai serios, cum ar fi .40 S&W
profesionistii antrenati trag 2-3 focuri in tinta in succesiune rapida (mentinind linia de ochire)

La o adica un amator este instruit sa continue tirul pina cind tinta cade... sau pistolul e gol...

Dar ce face nemtoaica? Trage un foc, nu are efectul scontat, intra in panica si trage in cap.
E posibil sa fi tras chiar din greseala in cap, din efectul de ridicare al armei dupa primul foc...

Daca avea munitie HollowPoint, asta era situatia tipica in care ar fi servit-o perfect -
ca nu mai trecea dincolo de tinta si sa loveasca pe altul din greseala.
(adica evita overpenetration - penetrarea excesiva)

Interesant si care fusese totusi efectul loviturii in piept, din nou e posibil ca HollowPoint sa fi fost mai de folos,
dar nu avem cum sa stim ce s-a intimplat acolo.

In concluzie, e clar ca lovirea unor organe vitale este metoda cea mai sigura de a elimina amenintarea
si asta relativ independent de calibru sau tipul de glont folosit;

Problema insa apare cind tirul real se face in conditii de stress,
atunci nemaifiind de cele mai multe ori posibila
repetarea consistenta a performantei din conditiile ideale,
in care caz multe scoli recomanda sa se aleaga tinta bust si
sa se traga repetat (cel putin 2-3 focuri succesive).

Trimis de: dandanescu pe 15 Sep 2004, 09:01 AM

QUOTE (Hampu The Great @ 14 Sep 2004, 11:18 PM)
QUOTE (dandanescu @ 15 Sep 2004, 09:47 AM)
smile.gif Eu as vrea sa mai discutam si despre tehnica tirului de precizie, cu arme lungi -

.....fie faca-se voia ta, mai zabovim o vreme aici, din timp ce DaBiJa este oricum prea ocupat sa isi admire proaspata achizitie, si nu poate participa la discutii din acest motiv (sper).. unsure.gif

biggrin.gif Ei bine in ce ma priveste nu am prea multe de zis, tehnica mea e simpla de tot (sau poate chiar simplista)

O inspiratie cit mai adinca, urmata de o jumate de expiratie cu pauza si asta imi da stabilitatea necesara tragerii.

Problema e, circa un foc din 5 sau uneori chiar unul din patru, o iau razna! biggrin.gif
desigur nu e arma de vina sau munitia -
e o lipsa de concentrare din partea mea, care ma irita la culme biggrin.gif

Si uite asa o grupare mica si frumoasa de 3 focuri are si
un foc ratacit la circa 3 diametre medii ale gruparii "bune"
Si asta se intimpla relativ aleatoriu... de cind ma stiu... biggrin.gif

Eh... ma rog, n-am idee ce poate sa fie. cry.gif
deci mai bine sa ma concentrez pe prima lovitura ca pe aia o plasez consistent fara probleme. smile.gif

Trimis de: dead-cat pe 15 Sep 2004, 09:03 AM

putin pe linga subiect, as zice ca-i interesant si aspectul legal al situatiei de mai sus.
sa tragi intr-unul ce n-are arma e super-riscant din pdv. juridic, chiar si (sau mai bine zis, mai ales pt. un politist).
trebuie sa demonstrezi ca ti-ai vazut viata in pericol si explicatia trebuie sa fie convingatoare. ceea ce la un politisit care se presupune ca e antrenat si obisnuit cu situatii de criza nu prea.
daca inchid ochii parca-l vad pe avocat cum zice "trigger happy".

Trimis de: sorin666 pe 15 Sep 2004, 09:13 AM

Motane, spre deosebire de US aici destul de putine incidente de acest fel se lasa cu proces (nu vorbesc de ancheta interna)
- daca nu avea arma exista sanse reale sa i se puna ceva in mana si sa se pretinda ca in focul actiunii credea ca este un pistol...
- politistii de rand sunt INCREDIBIL de prost antrenati, poate ca tipa a tras la intamplare 4-5 focuri inchizand ochii smile.gif pe poligon stressul este nul, in situatie reala maxim...
- chiar si o arma de calibru mic este periculoasa, chiar mortala de la cativa metrii, asta personal nu consider drept relevant, dar pot sa ma insel... sunt sansa ca arma sa fi fost un Glock "de ala din plastic" nu sunt un cunoscator, dar cam asa ceva am vazut la politistii germani, deci NU CHIAR un .22... smile.gif

Trimis de: dandanescu pe 15 Sep 2004, 09:25 AM

Aproape sigur nu era un .22, am mentionat calibrul ala deoarece e suficient
in mina unui expert care loveste mereu capul...
si se antreneaza sistematic pentru asta si tehnic si psihologic.

Personal nu pot decit sa speculez, dar cred ca politista aia ca sa deschida focul in DE!
trebuie ca era aproape uda de frica... cit i-a sarit in sus arma la primul foc si
cit l-o fi aplecat primul glont pe infractor, tocmai bine a tras in cap al doilea foc...
la nimereala, probabil -

dar admit ca nu putem stii cu siguranta decit daca ar fi declarat ea ceva in sensul asta.
Doar speculatii rautacioase de misogin blink.gif

biggrin.gif Aiurea, glumesc... Am chiar si o prietena politista care poate sa depuna marturie biggrin.gif
Fata desteapta, capitan si premiata in Anglia pentru studii forensice (? asta o fi cuvint pe romaneste?)
... sau cam asa ceva... de fapt nu conteaza.

Trimis de: dead-cat pe 15 Sep 2004, 09:35 AM

zici tu ceva, sorine... cel putin in domeniul "handling" am observat o atitudine lasse faire (sp?).
intr-un bistro de pesti (oceanic nu de profesie) am vazut o bucata buna de tot, de politista. avea teaca prinsa in asa fel incit pistolul era undeva pe la fund , si teaca nu era inchisa. unul cu mina iute ar fi lasat-o fara cit ai zice "pumpgun", mai ales ca statea linga usa cu spatele la aceasta aplecindu-se in fata.

colegul ei astepata afara in masina si minca...doghnuts. blink.gif

ma-ntreb uneori pentru ce platesc asa mult impozit unsure.gif
pentru a antrena politzaii sa utilizeze arma in mod corect, sigur nu. huh.gif

Trimis de: dandanescu pe 15 Sep 2004, 10:15 AM

QUOTE (dead-cat @ 15 Sep 2004, 12:48 AM)
ma-ntreb uneori pentru ce platesc asa mult impozit  unsure.gif
pentru a antrena politzaii sa utilizeze arma in mod corect, sigur nu.  huh.gif

Sa nu uitam cit de mare poate fi efectul rutinei... zi de zi, cara arma aia si probabil nu o foloseste niciodata... poate sa fie ani de zile de cind a tras vreun foc care nu era in poligon... sau chiar niciodata...

In Africa de Sud in schimb, poate nici nu trecea luna daca erai politai fara cite o lupta in toata regula
dar de multe ori era chestie zilnica (sau mai precis in fiecare noapte) pe la unele sectii.

In Pretoria de multe ori pe la orele 1-2 dupa miezul noptii
puteai sa te antrenezi la identificat sunetul diverselor arme de foc in peisaj urban biggrin.gif
si ala era oras destul de linistit... in Johannesburg nu mai vorbesc.

Era un "cor" citeodata auzeai in noapte cite un foc de arma de mina si
dupa aia cite o pocnitura de shotgun, si dup-aia o tinea tot asa pe mai multe voci pina se linistea...
si dupa un timp incepea in alta parte.
Citeodata mai suna si cite o rafala de AKM, era la moda in township-uri
(suburbii locuite aproape exclusiv de populatia de negrii)
sa inchiriezi cite un AK pentru week-end, ca sa scoti si tu ceva profit...
costa la un moment dat echivalentul sub US$10! ohmy.gif

Trimis de: DaBiJa pe 15 Sep 2004, 10:22 AM

QUOTE (Hampu The Great @ 15 Sep 2004, 09:18 AM)
QUOTE (dandanescu @ 15 Sep 2004, 09:47 AM)
smile.gif Eu as vrea sa mai discutam si despre tehnica tirului de precizie, cu arme lungi -

.....fie faca-se voia ta, mai zabovim o vreme aici, din timp ce DaBiJa este oricum prea ocupat sa isi admire proaspata achizitie, si nu poate participa la discutii din acest motiv (sper).. unsure.gif


Hampu The Great inca nu am primit pusca ... 50.gif (ard de nerabdare) ... am comandat o pusca cu aer comprimat model CZ 200S ...dar o primesc abia la inceputul lunii octombrie.
Nu particip la discutii pentru ca nu am cunostinte asa vaste ca voi in acest domeniu dar urmaresc cu atentie aceste discutii despre armele de foc si de obicei intervin doar atunci cand am ceva de spus sau de intrebat.
Intru zilnic pe acest forum in topicurile despre arme de foc, fascinatia vanatorii si bineinteles aici unde cred eu ca am de invatat multe despre arme de tot felul si nu numai.

Interesanta, chiar foarte interesanta tema propusa de dan danescu despre tehnica tirului de precizie cu arme lungi ... cred ca se poate aplica aceeasi tehnica si la armele cu aer comprimat. Cine se pricepe e rugat sa dezvolte.

Trimis de: Hampu The Great pe 15 Sep 2004, 10:47 AM

QUOTE (dandanescu @ 15 Sep 2004, 11:00 AM)

Nu stim ce arma avea politista. Presupun ca era un 9 mm, dar de care?
9mm Para, 9mmKurtz (.380 ACP), poate era .38Special? dar nu prea cred in DE...





Dar ce face nemtoaica? Trage un foc, nu are efectul scontat, intra in panica si trage in cap.
E posibil sa fi tras chiar din greseala in cap, din efectul de ridicare al armei dupa primul foc...


Din cate am inteles politia germana folosea pana acum vreo doi ani pistoale Walther P88 de calibrul 9mm Para (ma rog o varianta imbunatatita a modelului clasic). Le-am si vazut la politistii din aeroportul de la Munchen.


Am reverificat articolul si nu da alte amanunte, decat ca ea ar fi somat inainte sa traga...Asta presupune ca nu era chiar sub contolul stresului...Daca vrei parerea mea, si eu cred ca s-a speriat si ca a tras de pistol la focul cu care le-a gaurit devla la aia doi..(sau poate nu avea compensator si a tras prea repede...?)
Desi stiu ca pe la instructii e asa cum ai zis tu, politistii sunt invatati sa tintiteasca locurile in care se vede pielea, si sa traga toate focurile pana cand atacatorul cade, eu cred ca al doilea foc a lovit bine doar.... accidental !!

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)