Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Exploratorium _ Arta Razboiului

Trimis de: mutulica pe 4 Apr 2004, 11:07 AM

Sunt convins ca multi ati auzit de Sun Tzu si a lui Arta Razboiului.
Ceea ce ar putea fi considerat un tratat militar vechi de cind lumea, si iesit din realitate, este astazi folosit cu titlu de axioma in vietile unora dintre noi.

Va propun sa dezvoltam subiectul, cine se baga?

Trimis de: little1 pe 4 Apr 2004, 03:27 PM

Eu
ce stii tu si nu stiu eu ? biggrin.gif

Trimis de: Leon pe 4 Apr 2004, 04:57 PM

Ma bag si eu, cu toate ca n-am habar de razboaie, lupte si arme.

Dar mare e net-ul si media si dupa ce am aflat ca Muhammad Ali a luat pe cocoasa de la Antonio Inoki, am inceput sa ma interesez de Bushido. Iar in acest " sport " Nobuhika Takada e Regele tuturor timpurilor.

Nu trebuie sa ma luati prea mult in seama, sunt fricos de felul meu dar bun de gura hh.gif

Mai jos cafteala lui Muhammad primita de la Antonio Inoki rofl.gif

user posted image

Trimis de: E.B.E. pe 4 Apr 2004, 05:11 PM

QUOTE (Leon @ 4 Apr 2004, 04:57 PM)
Dar mare e net-ul si media si dupa ce am aflat ca Muhammad Ali a luat pe cocoasa de la Antonio Inoki, am inceput sa ma interesez de Bushido. Iar in acest " sport " Nobuhika Takada e Regele tuturor timpurilor.

hmm.gif Mai, dupa cate stiu eu Bushido este codul samurailor, iar nu un stil de lupta... Poate ma insel... unsure.gif Dar nu cred...

Trimis de: Leon pe 4 Apr 2004, 05:22 PM

Reciteste primul rand al mesajului meu:

QUOTE
Ma bag si eu, cu toate ca n-am habar de razboaie, lupte si arme.


Am spus clar ca eu sunt mic, nu stiu nimic hh.gif

Doar ca UWFi se numeste si Bushido hh.gif

Trimis de: mutulica pe 4 Apr 2004, 09:40 PM

De', ce sa zic, nu prea are legatura cu acea Arta a razboiului de care spuneam eu, ba din contra. In timp ce Bushido e un co al onoarei, Sun Tzu zice despre un general ca daca e prea susceptibil in privinta onoarei poate fi ponegrit, si isi va pierde puterea.

Practic, unele din parerile lui sunt mai aproape de Machiavelli si al lui "scopul scuza mijloacele"

Trimis de: little1 pe 5 Apr 2004, 05:03 PM

dar ce spui de GORIN NO SHO, scrisa de Musashi ?
stiai ca si jocul de Go poate fi o arta martiala ?
apropo, practic Ninjutsu, o arta martiala japoneza.

Trimis de: zmeul pe 8 Apr 2004, 05:16 PM

Bun subiect mutulica.
Bineinteles ca se ajunge la intrebarea cat de mult se aseamana viata cu razboiul. Aici raspunsul depinde de perceptia fiecaruia asupra vietii. Unii vor zice ca viata e o lupta, altii ca trebuie sa te relaxezi si sa te bucuri de ea cat poti, altii vor zice ca trebuie sa te relaxezi dar tot vor lupta, caci si lupta e un fel de a te bucura de viata smile.gif.
M-am gandit de exemplu cat poate fi aplicat "Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic" in viata.
De exemplu in afaceri cred ca e important sa arati puternic, sa generezi o imagine de incredere, chiar daca esti sau nu.
In dragoste (si in relatiile personale in general) nu stiu daca exista o regula generala despre cum trebuie sa pari (sau daca mai mult conteaza cum te infatisezi sau cum se potriveste ceea ce arati cu ceea ce esti de fapt), dar daca aflu ceva sigur o sa postez pe forum sa afle toata lumea rofl.gif .
Sunt pe fuga acum, dar ma mai gandesc la subiect, astept sa mai vad si alte pareri smile.gif.

Trimis de: mutulica pe 8 Apr 2004, 06:41 PM

in sfirsit ineva care nu vorbeste de arte martiale cind se refera la sun tzu

mie mi-a ramas in minte un concept care spunea, "sa te feresti de inamicul care nu mai are ce pierde. va lupta pina la ultima picatura de singe. lasa-l sa creada ca mai exista o portita de scapare, altfel, daca nu mai are nici o sansa, se va lupta inzecit mai aprig"

si, zau ca am intilnit in viata asta. si in afaceri, si in dragoste... cei ce nu mai au ce pierde sunt cei mai periculosi inamici. nimic nu ii mai poate lovi

Trimis de: Clopotel pe 8 Apr 2004, 08:27 PM

He he ... asa este ... ce a spus Sun Tzu este perfect valabil astazi in multe domenii unde este nevoie de tactica si strategie.

Am observat ca exista multi care, atunci cand aud de Arta Razboiului a lui Sun Tzu, stramba din nas si zic ca nu-i intereseaza cartea ca nu agreeaza razboiul ... auzi gandire ... yikes.gif

Am sa dau doua citate interesante:

" Ca o regula in razboi: daca fortele voastre sunt 10 la 1, atunci inconjuratii; daca sunteti 5 la 1, atunci atacatii, daca sunteti 2 la 1, atunci dividetiva fortele in doua."

"Planurile (intentiile) tale sa fie ascunse si impenetrabile ca noaptea,
dar cand te misti - sa fii (sa cazi) ca un fulger"


Trimis de: dead-cat pe 8 Apr 2004, 08:49 PM

QUOTE

" Ca o regula in razboi: daca fortele voastre sunt 10 la 1, atunci inconjuratii; daca sunteti 5 la 1, atunci atacatii, daca sunteti 2 la 1, atunci dividetiva fortele in doua."


rar, rar de tot s-a intilnitin istorie o discrepanta de 10:1 intre 2 armate, cu exceptia asediilor, unde se aplica alte reguli. ca sa inconjori pe cineva, mai trebuie sa si ai spatiu de manevra si cel inconjurat sa ramina locului acolo.
ca de regula nu e asa, s-a vazut in cazul "armatei" ofiterului german von Lettow-Vorbeck, care in primul razboi mondial, in Tanzania, a blocat cu 3000 de europeni si 22000 de africani, cca 300 000 de soldati britanici, belgieni si portughezi pe timp de 4 ani fiind surpris de sfirsitul razboiului tocmai la inceputul unei ofensive in Rhodesia.

despartitul la 2:1 iarasi s-ar putea sa nu funtioneze, daca comandantii nu prea sunt competenti, ca exemplu din nou din primul razboi mondial: august 1914, prussia de est, 2 armate rusesti de cca 150 000 ataca un teritoriu acoperit de cca 170 000 de soldati germani. prin operarea independenta a armatelor s-a dat posibilitatea armatei germane de a obtine superioritate numerica locala, care aceasta a folosit-o prompt in a distruge complet una din armatele ruse (Tannenberg, 27-29 Aug. 1914) iar ulterior pe cealata in septembrie.

o fi fost valabil pe vremea lui Sun Tzu, dar pe-atunci nici nu erau mitraliere sau artillerie care sa nege complet o superioritate numerica, cind sunt folosite eficient.

QUOTE

"Planurile (intentiile) tale sa fie ascunse si impenetrabile ca noaptea,
dar cand te misti - sa fii (sa cazi) ca un fulger"

din nou presupune ca inamicul e incompetent si nu-si face tema de casa la capitolul recon.


cheers

Trimis de: Mrs. Rogers pe 9 Apr 2004, 01:14 AM

Eu mi-aduc aminte de ceva de genul asta :" uneori pentru a castiga razboiul, trebuie sa pierzi cateva batalii" Cred ca fiecare interpreteaza diferit dar eu prin asta inteleg ca planurile pe termen lung sunt cele mai importante si uneori implica pierderi mai putin semificative pe parcurs. Te invata sa ai rabdare si sa-ti planifici miscarile. Te invata sa nu fii impulsiv.

Trimis de: mutulica pe 9 Apr 2004, 07:09 AM

Toxic, e ca la sah. Dai la vedere o tura, celalalt se arunca pe ea, dar isi lasa regele descoperit si ii dai mat...

Mai scrie acolo in principii ca razboiul se bazeaza pe inselatorie, si cine stapineste arta inselatoriei poate cistiga razboiul cu mai putine resurse

Trimis de: Clopotel pe 9 Apr 2004, 09:49 AM

Dead-cat rofl.gif , omule , chestiile astea sunt niste sfaturi care te ajute sa castigi intr-o anumita situatie.
Trebuie sa le pui in aplicare cat mai bine. Nu trebuie sa gandesti ca daca un prost esuiaza in a aplica un sfat bun, este vina sfatului si nu a prostului. Ori exemplele pe care le-ai spus tu, tocmai asta fac rofl.gif

Dead-cat,

QUOTE

QUOTE

"Planurile (intentiile) tale sa fie ascunse si impenetrabile ca noaptea,
dar cand te misti - sa fii (sa cazi) ca un fulger"


din nou presupune ca inamicul e incompetent si nu-si face tema de casa la capitolul recon.


Din contra, aceste sfaturi nu presupun nimic, te indeamna sa faci aceste lucruri cat mai bine, si castiga acela care le pune mai bine in aplicare. In ex. de mai sus, este normal ca intentiile tale sa fie tinute cat mai bine ascunse, si adversarul va face la fel cu ale lui, si va castiga acela care va "ghici" primul intentiile celorlalti sau prin alte mijloace,( pentru ca doar ghicirea intentiei nu iti garanteaza victoria). Tu ce vrei sa spui ca trebuie sa faci? "Ca oricum inamicul meu este un om inteligent, si deci nu are rost sa-mi mai ascund gandurile de el. Mai bine ii trimit o scrisoare cu ele, ca sa vada ca nu sunt prost si ca m-am prins ca el e destept." rofl.gif

Sa revenim:

Iata alte alte cateva sfaturi intelepte de la Sun Tzu:

1. Adevăratul conducător de oşti īnţelept nu este războinic [violent; agresiv] .
2. Adevăratul oştean iscusit [de valoare] nu este iute la mīnie [furios; agitat; tulburat].
3. Adevăratul īnvingător nu se angajează īn război [cel ce ştie să īnvingă nu atacă primul; caută toate mijloacele paşnice de a cīstiga pacea].
4.Făcīnd ceea ce este dificil oamenilor [se pune īn situaţie umilă;īn serviciul semenilor; stăpīnindu-şi pornirile] adevăratul conducător de oameni este plasat [chiar de aceştia] deasupra lor[iar poporul īl ascultă; se īmblīnzeşte].
5. Regăsim aici virtutea non-rivalităţii [a acţiona fără a lupta şi fără a crea opoziţii; a lupta fără a avea rival (ci ajutor)].
6. Aceasta este capacitatea de a conduce [folosi](şi īmblīnzi) oamenii.
7. Şi se află [toate aceastea] īntr-o perfectă armonie cu legea Cerului [toate aceste virtuţi sīnt fructele (consecinţele) urmării propriei tale naturi(firi) şi a Căii (Tao)].

Trimis de: dead-cat pe 9 Apr 2004, 11:52 AM

QUOTE

Ca oricum inamicul meu este un om inteligent, si deci nu are rost sa-mi mai ascund gandurile de el. Mai bine ii trimit o scrisoare cu ele, ca sa vada ca nu sunt prost si ca m-am prins ca el e destept


planurile devin obvious in momentul in care sunt puse in aplicare. nu cistiga neaparat acela cu planul genial, cistiga acela care se foloseste in modul cel mai eficient de resursele avute la dispozitie.

o vorba veche spune "amateurs discuss strategy; experts discuss logistics."


Trimis de: Clopotel pe 9 Apr 2004, 01:47 PM

deat-cat

QUOTE

planurile devin obvious in momentul in care sunt puse in aplicare.


Nu intotdeauna ...Nu de la inceput ... Tu joci sah sau go sau orice alt joc de logica si strategie?

Acolo se vede cel mai vine ca inceputul atacului nu dezvaluie intotdeauna planul, din contra, poate induce adversarului ideea unui alt plan, pe care el sa presupuna ca il ai. De regula, cand isi da seama de adevaratul plan, pentru inamic e prea tarziu, urmeaza mat in 5 mutari, indiferent de ce ar face el ... spoton.gif in asta const arta razboiului, indiferent de natura lui...

Trimis de: dead-cat pe 9 Apr 2004, 03:36 PM

eu am crezut ca vorbim de operatiuni militare, nu de starcraft.

chestia cu deceptia rar functionaza la nivel full-scale, deoarece, pentru ca deceptia sa functioneze (adica inamicul sa creada exact ceea ce vrei tu sa creada) inamicul nu trebuie sa aibe lipsuri de informatie si nu faca presupuneri sau sa traga alte concluzii. si apoi intr-o operatiune militara sunt multe lucruri neclare, cum ar fi pozitia trupelor (chiar proprii), gradul de aprovizionare cu munitii etc. daca toate lucrurile ar fi clare n-ar exista friendly-fire. nici nu prea e necesar sa investesti prea mult in dezinformarea inamicului, deoarece el, ca si tine, prin lipsa naturala a informatiilor exacte va trage suficient de multe concluzii gresite exploatabile.

la sah, go puter games toate informatiile necesare pentru a lua decizii sunt exacte, deci nu-i comparabil.

ca sa revin la acele "reguli ale razboilui" de Sun Tzu:
pot sa da o galeata de exemple din domeniul naval unde impartitul fortelor are urmari dezastroase chiar daca inamicul e slab la raportul 1:2. imho Sun Tzu e overrated.

Trimis de: mutulica pe 10 Apr 2004, 09:22 AM

Chiar nu ti s-a intimplat niciodata sa te pacalesti? Si sa iti fie ciuda mai ales ca stiai schema dinainte, atit ca ai fost distras si nu te-ai concentrat destul?

Daca citesti despre batalia din Midway vei descoperi ca o flota japoneza imensa a fost facuta praf mai mult la noroc de avioanele americane... care se despartisera in 2...
e o coincidenta, dar...

Trimis de: dead-cat pe 10 Apr 2004, 10:11 AM

pai eu n-am nici o legatura cu discutia. eu nu conduc operatiuni militare. dar din cei care au facut-o rar unul ia decizii de unul singur.

cit despre midway, japonezii n-au fost 2:1 si nici americanii, care au avut un avantaj substantial al bazelor terestre de pe midway, cu runnway-uri lungi de unde pot pleca/ateriza avioane cu 4 motoare, ce inseamna un recon mai bun. plus bazele terestre nu pot fi scufundate. daca reconul japaonez isi facea treaba povestea era mai echilibrata.


28. Mai 1672 Solebay, olandezii au batut cu cca 70 de nave(mai slabe) flota anglo-franceza de 90 care se despartise.

Trimis de: mutulica pe 12 Apr 2004, 07:02 PM

sincer nu inteleg care e smecheria cu acel despartit in 2. pe de alta parte, ce zice sun tzu sunt niste generalizari, multe din ele fiind total afara de pe alee la ora asta, in schimb multe sunt mai actuale ca niciodata

te-ai gindit ce aplicabilitate pot avea conceptele astea in viata de zi cu zi?
sau cum ar reactiona doi adversari, care joaca dupa aceleasi principii?

Trimis de: dead-cat pe 12 Apr 2004, 07:14 PM

QUOTE

...multe din ele fiind total afara de pe alee la ora asta...

exact asta sustin si eu.

Trimis de: mutulica pe 13 Apr 2004, 07:03 AM

aha, inteleg... deci tu te legi doar de alea afara de pe alee

daca tot suntem la capitolul asta, fa macar o lista cu cele pe care le consideri ca iesite din uz

Trimis de: zar pe 13 Apr 2004, 08:56 AM

pai daca eu am inteles bine, "arta razboiului" propune strategii de lupta (razboi), ceea ce este similar cu "printul" lui machiavelli care propune strategii de guvernare. ori si una si cealalta categorie de strategii pot fi aplicate in convietuirea cu ai nostri semeni. ma insel mutulica? tu ai initiat topicul.

iar eu n-am citit "arta razboiului", da-mi place sinceritatea lui Machiavelli.

Trimis de: dead-cat pe 13 Apr 2004, 06:06 PM

eu as zice ca termenul "arta razboiului" e o contradictie in sine. de fapt nu e nimic artistic intr-un macel sau distrugere care are ca origine de cele mai multe ori vanitatea/lacomia unor putini si naivitatea celor multi.

imho un termen mai adecvat ar fi "eficienta razboiului", care pina una alta, descrie folosirea resurselor proprii intr-un mod cit mai eficient, in acelasi timp incercind a-l impiedeca pe adversar sa procedeze la fel. mi s-a parut interesant si pertienet punctul de vedere al lui Tolstoi in "Razboi si Pace", care explica successul lui Napoleon (in general si la Borodino in particular) prin faptul ca acesta nu se implica foarte mult in mersul unei confruntari, evitind astfel deciziile gresite luate in mod obligatoriu de cam orice comandant, datorita informatiilor depasite (in orice moment) avute la dispozitie, delegind responsabilitatea comandantilor de unitati aflate in confruntare, care, avind informatii mai exacte (erau exact la fata locului) puteau actiona/reactiona (mai) eficient. aceasta filozofie a fost aplicata si in formarea corpului de ofitieri al mai tuturor armatelor prusace/germane, ceea ce explica, la suprafata, succesele militare.

Trimis de: mutulica pe 13 Apr 2004, 06:59 PM

Schimba razboi cu conflict, si vei descoperi ca ai parte de o gramada de conflicte de dimineata pina seara.
Gindeste la modul in care raspunzi acestor conflicte, la modul in care interactionezi si inter-relationezi cu ceilalti.

Gindeste ca poate uneori ai fi fost mai cistigat sa accepti sa pierzi o batalie ca sa cistigi un razboi...
Nu ti s-a intimplat niciodata sa te contrezi cu un incapatinat, si sa lasi ca el, iar peste citeva ore sa il vezi ingenucheat pentru ca parerea lui nu a fost acceptata si de altii, care au preferat parerea ta...

Trimis de: dead-cat pe 13 Apr 2004, 07:37 PM

nu-i chiar acelasi lucru.

razboi != conflict ci razboi= conflict armat, unde din pacate nu poti spune "da-l incolo de idiot".

marea majoritate a conflictelor din societate (din fericire) nu se (pot) rezolva cu pusca si in cele mai rare cazuri existenta biologica ti-e amenintata, ceea ce, din pacate, nu poate fi spus in cazul unui razboi.

Trimis de: mutulica pe 13 Apr 2004, 08:12 PM

Bine domnule, cum doriti dumneavoastra. Acuma daca stau sa ma gindesc, oare ce ar fi spus Sun Tzu despre aviatie?

Trimis de: dead-cat pe 13 Apr 2004, 09:37 PM

nu vom afla niciodata.

Trimis de: Clopotel pe 14 Apr 2004, 11:06 AM

dead-cat,

te inseli amarnic cand spui ca razboiul nu are legatura cu arta. De fapt are o foarte mare legatura, pentru ca cei care nu sunt artisti in ale razboiului sunt primii care o iau in freza.

De fapt tu nu pricepi ca razboi, nu inseamna doar pusti si sabii. Exista razboi in orice lucru pe care il intreprinde omul.
Daca se duce la piata, daca vrea sa cucereasca o fata, daca vrea sa cumpere o casa, daca vrea sa incheie o afacere, daca vrea sa obtina un loc mai bun in autobuz etc. In absolut orice e nevoie de o "arta a razboiului" adaptata la conditiile de moment.
De fapt chiar faptul ca te poti adapta la aceste conditii este o arta. Sun Tzu, a fost un mare conducator de armata, dar aceste principii au fost date cu exemple din armata ca sa fie mai usor de priceput.

Ce spune Mutulica, cum ca razboi = conflict este foarte corect. Chiar asta e, si in acest spirit trebuie inteleasa Arta razboiului. Te sfatuiesc sa citesti intai principiile cap coada ale acestei carti si sa incerci sa faci analogii cu viata reala.

Am vorbit mai sus de sah sau go, si tu ai spus ca nu au nici o legatura. Asta ma face sa cred ca tu nu cunosti nici unul din aceste jocuri, sau in cel mai bun caz nu cunosti decat regulile dupa care se muta piesele. Vreau sa-ti spun ca daca studiezi sahul, nemaivorbind de go, o sa ai o mare revelatie. Principiile de acolo te ajuta foarte mult in viata de zi cu zi. Pentru ca jocul de sah, la fel ca si un razboi, nu se duce cu piesele sau cu armele, se duce cu mintea oamenilor in primul rand, a adversarilor. Jucand si aplicand aceste principii vei intelege mai bine cum gandesc oamenii in diverse situatii si atunci vei actiona in consecinta. Un ex. banal, daca conduci masina, si esti grabit, aplicand cateva reguli din arta razboiului, reusesti sa ajungi la destinatie in cel putin jumatate din timp. Eu fac asta in fiecare zi. Unele reguli sunt intuitive, le "vezi" si singur, fara a-l citi pe Sun Tzu, acolo nu este dcat colectia intreaga...

Trimis de: dead-cat pe 14 Apr 2004, 11:27 AM

e dreptul fiecaruia sa creada ce vrea.

mie nu mi se pare ca sahul are vreo legatura cu un conflict armat, motivele le-am mai explicat: la sah te uit pe table si ai informatia up to date. in razboi nu. in sah joci dupa reguli, in razboi regulile sunt optionale.

eu vad un conflict militar ca o competitie de utilizarea cit mai eficienta a resurselor la dispozitie pentru atingerea unor obiective stabilite. nu vad nici o arta in asta. "neartistii" de regula sunt oameni care nu au stiut sa se foloseasca de resursele avute la dispozitie in mod optim la momentul potrivit, adesea din vanitate.

de asemenea, nu cred ca un conflict de zi cu zi poate fi asemanat cu un conflict armat. asta poate ca din cauza ca am fost la revolutie.

QUOTE

De fapt tu nu pricepi ca razboi, nu inseamna doar pusti si sabii. Exista razboi in orice lucru pe care il intreprinde omul.

s-ar putea sa fie o chestie de definitie. cind intreprind ceva in viata de zi cu zi, stabilesc un obiectiv, care incerc sa-l ating prin mijloace acceptate de societatea in care ma aflu. intr-un conflict militar, obiectivul se atinge prin folosirea fortei, eficienta ei fiind data de modul de utilizare al propriilor resurse fata de cele ale adversarului.



Trimis de: mutulica pe 14 Apr 2004, 12:37 PM

dead_cat, hai sa le luam pe rind:

QUOTE
la sah te uit pe table si ai informatia up to date


asa spui tu? ai doar situatia de pe tabla, dar habar nu ai ce ii trece advesarului prin cap. poti doar sa presupui, si in functie de presupunerile si de planurile tale poti lua decizii care vor afecta mersul partidei. nu uita ca cei doi adversari vad aceeasi tabla, deci au aceleasi informatii, si totusi doar unul cistiga...
sunt niste reguli, hai sa le numim constringeri pe care le ai si in razboi (adica tancul nu zboara, ai un numar limitat de personal sau echipament, racheta are raza mai lunga de actiune si e mai precisa dar e mai scumpa, deci iti trebuie si tunuri, etc)

la razboiul modern poti vedea mai nou situatia de pe tabla dar, cit e inselatorie si cit e adevar? de unde stii ce va muta adversarul, de unde stii ca tancul pe care l-ai facut praf de dimineata cu o racheta super scumpa nu era decit o macheta gonflabila?


sa continui
QUOTE
cind intreprind ceva in viata de zi cu zi, stabilesc un obiectiv, care incerc sa-l ating prin mijloace acceptate de societatea in care ma aflu

desigur, dar ai mai multe cai de ati indeplini obiectivul, si toate acceptate de societate. sa zicem ca vrei o intrevedere cu seful pentru a cere o marire de salariu.
poti pur si simplu sa bati la usa si sa ceri. poate primesti, poate nu

sau poti sa iti cauti aliati printre apropiatii lui si sa iti pregatesti intrevederea din timp
intre timp afli care sunt criteriile sefului de masura si iti construiesti o imagine cit mai buna in conformitate cu aceste criterii
poti sa te informezi in ce stare de spirit e seful in ziua in care decizi sa bati la usa, si in functie de asta sa actionezi sau sa amini
in ziua in care bati la usa sefului 80% criteriile descrise sa fie indeplinite, si marirea de salariu sa fie aproape o formalitate

ei bine, asta incercam sa spun. Arta Razboiului scrisa de Sun Tzu descrie, intr-un mod mai ... chinezesc cum sa abordezi si un astfel de "razboi"

Trimis de: dead-cat pe 14 Apr 2004, 12:46 PM

QUOTE

sunt niste reguli, hai sa le numim constringeri pe care le ai si in razboi (adica tancul nu zboara, ai un numar limitat de personal sau echipament, racheta are raza mai lunga de actiune si e mai precisa dar e mai scumpa, deci iti trebuie si tunuri, etc)

evident correct. insa nu la asta ma refeream. la sah muti tu, muta el, muti tu etc. imagineaza-ti un joc de sah la care amindoi mutati deodata.
QUOTE

la razboiul modern poti vedea mai nou situatia de pe tabla dar, cit e inselatorie si cit e adevar? de unde stii ce va muta adversarul, de unde stii ca tancul pe care l-ai facut praf de dimineata cu o racheta super scumpa nu era decit o macheta gonflabila?

din nou correct, but that's my point too. informatiile pe care le ai pe tabla sunt, cu o foarte mare probabilitate inexacte. la sah sunt exacte.

QUOTE

desigur, dar ai mai multe cai de ati indeplini obiectivul, si toate acceptate de societate. sa zicem ca vrei o intrevedere cu seful pentru a cere o marire de salariu.
poti pur si simplu sa bati la usa si sa ceri. poate primesti, poate nu
...

nu te contrazic nici aici, vrei sa-ti indeplinesti obiectivul ai nevoie de un plan, o strategie etc. eu nu sustin ca nu e nevoie de asa ceva. dar in exemplul tau, daca ar fi sa construim o schema logica pentru "strategie", la prima casuta de IF trebuie pusa intrebarea, "are resurse?". daca raspunsul e NU atunci strategia e de prisos smile.gif . si din pacate, raspunsul la aceasta prima intrebare e adesea o nebuloasa.

Trimis de: Clopotel pe 14 Apr 2004, 02:07 PM

Dead-cat,
desi discutia, pentru multi, s-ar putea sa devina plictisitoare prin naivitatea ei, totusi am sa lamuresc cateva aspecte.

Tu zici ca jocul de sah este banal pentru ca vezi toate piesele si deci ai totul sub control. Sa inteleg ca ai reusi sa-l bati si pe Karpov la sah, nu? Ei bine de ce nu poti sa-l bati?! Doar aveti aceleasi numar de piese si poate chiar sa te lase sa joci cu albele, avand astfel prima mutare....

Este vorba de strategie. Arta razboiului se refera la strategie, si mai putin la tactica. In jocul de go strategia are si o mai mare importanta (procentual vorbind) decat la sah. Nu este evident acest lucru decat daca studiezi aceste jocuri.

Strategia de care vorbeai tu cand e vorba daca are sau nu resurse, aceea de fapt nu e strategie, aceea tine de tactica.

Strategia este cea care te ajuta, ca daca ai resurse putine sa poti invinge pe cei care au mai multe (si nu ma refer aici doar la conflictele militare, de fapt ma refer numai la cele civile, ca de aici tragem mai mari foloase). Sa nu-ti inchipui ca daca aplici aceste reguli incalci legea. Nu, nici pe departe, din contra, legea este aliatul tau. Face parte din restrictiile jocului. Le iei in calculul stategiei. Restrictiile tale sunt si restrictiile adversarului (cand e vorba de lege), si cine face o strategie mai buna (cine e un strateg mai bun) ala castiga (afacerea, locul mai bun in autobuz, un post mai bun, tipa mai misto etc)

Tu ai intrebat (pentru un caz):"Are resurse?" Si daca nu are ce sa faca? Sa se dea batut? Nuuu... El trebuie sa castige, e vital pentru el. Si atunci ce face? Compenseaza lipsa resurselor cu o buna strategie, adica exact cu o buna cunoastere si aplicare a acestor reguli care sunt descrise in Arta Razboiului.

PS: Tu te intrebi ce faci cand nu cunosti de ce mijloace dispune adversarul in lupta cu tine. (De ex. daca are pile sau nu la personal, daca da spaga mai mare sau nu etc). Ei bine daca nu ai aceste informatii, tot Sun Tzu, ne invata o regula de bun simt: Presupui ca le are, si iti construiesti strategia si tactica pe acest fapt. Si daca strategia si tactica ta te duc la victorie in aceste conditii, inchipuiesteti ce victorie vei avea daca presupunerile tale, in ceea ce priveste "resursele" adversarului au fost supraevaluate...

Trimis de: dead-cat pe 14 Apr 2004, 02:38 PM

sorry dar a compara ceva ca operatiunea barbarossa cu un joc de sah sau go este pentru mine, naiv.

te rog, arata-mi unde am spus eu ca jocul de sah este banal. quote daca se poate.
eu am spus ca nu vad paralela cu o operatiune militara. motivele le-am explicat.

faptul ca kasparov joaca sah mai bine ca mine nu are absolut nimic de-aface cu purtatul unui razboi. faptul ca kasparov ar cistiga intr-o partida de sah cu mine spune exact un lucru: ar cistiga o partida de sah. nu spune nimic despre cit de competent ar utiliza un regiment.
si in plus ce are persoana mea de-aface cu toata discutia? tu expui o teorie iar eu alta si pe aceste idei discutam. cu ce-ti intareste faptul ca kasparov joaca mai bine sah ca mine argumentul? eu am crezut ca topicul discutei este ceea ce Sun Tzu a denumit "arta razboiului", termen cu care tu esti de accord (presupun) iar eu nu si nu o competitie cine-i mai bun la sah.

QUOTE

Strategia de care vorbeai tu cand e vorba daca are sau nu resurse, aceea de fapt nu e strategie, aceea tine de tactica.


asa-i ca ai citit ce-am scis? daca X cere marire de salar de la Y si Y nu are resurse atunci oricare ar fi strategia lui X, va da de gres.
strategia este drumul ales pentru atingerea obiectivelor.
tactica e modul de implementare.

QUOTE

Tu ai intrebat (pentru un caz):"Are resurse?" Si daca nu are ce sa faca? Sa se dea batut? Nuuu... El trebuie sa castige, e vital pentru el. Si atunci ce face?

eu iti cer azi 1 million. nu ai. ce faci? poti spune, n-am acum dar poate o sa am peste x luni. pot sa accept sau nu, dar fapt este ca, daca azi n-ai 1 million sa-mi dai, eu nu mi-am atins obiectivul, oricit de buna ar fi fost strategia.

QUOTE

Tu te intrebi ce faci cand nu cunosti de ce mijloace dispune adversarul in lupta cu tine.

nu-i adevarat. quotuie-ma in context. eu am sustinut ca rareori ai informatii exacte despre mijloacele in discutie (chiar ale tale) spre deosebire de jocuri ca sah. ca procedezi dupa un scenariu worst-case e la mintea cocosului. nu-i Sun Tzu primul care descopera ca a fi circumspect nu strica si nu cred ca se vor gasi prea multi sa contrazica.


Trimis de: Clopotel pe 14 Apr 2004, 03:37 PM

dead-cat,
doar pentru ca pomenesc nickul tau si ma adresez tie, nu inseamna ca am ceva cu tine, din contra, imi esti chiar simpatic smile.gif

Dar, pana acum, sincer eu nu-mi dau seama ce urmaresti, caci refuz sa cred ca nu intelegi ce vor sa spuna aceste reguli si ca nu vezi utilitatea lor in viata cotidiana. Faci ce faci, si tot aduci vorba de conflictul militar. Pe aici nu o sa gasesti nici un expert militar care sa-ti explice cum se aplica aceste reguli in domeniul militar.

Si ca sa revin un pic la comparatia cu jocul de sah, problema nu se pune care este legatura intre sah si operatiunea barbarossa, ci in faptul ca un conflict militar condus de doi generali, care amandoi sunt toba de tehnica militara, dar ca unul este mai bun la sah ca celalalt, eu as paria, fara doar si poate pe cel care bate la sah, caci cu mare probabilitate va bate si pe front. De fapt, in istorie, mai ales in Asia, unele batalii au fost castigate, chiar in fata unei table de go, caci conducatorii lor si-au dat seama ca soarta razboiului sta in priceperea lor, si nu in a fiecarui soldat in parte (si asta are o importanta, nu zic nu, dar nu asa mare). Si atunci au preferat sa se lupte fizic ei doi, sau sa joace go, decat sa sacrifice atatea vieti.

Tu ai spus:
daca X cere marire de salariu de la Y, si Y nu are resurse, atunci oricare va fi strategia lui X, va da gres....

Posibil, dar nu intotdeauna. Daca analizezi situatia, te intrebi de ce Y nu are resurse ca sa-i da si lui X, si atunci X va pune la care o strategie prin care sa-i mareasca resursele lui Y (gasirea de noi clienti importanti, speculatii finaciare, oportunitati de afaceri, pe care Y nu le vede, dar poate le vede X), si o parte din aceste resurse se intorc la X. O alta strategie este ca X sa colaboreze cu Z, si atunci Y daca tine la X, va ceda din resursele lui proprii (nu cele alocate initial) lui X, astfel incat X si-a atins scopul. Sunt multe variante aici...

Daca tu imi ceri 1 milion astazi, eu nu-ti spun nu am din prima , chiar daca efectiv nu am. Analizez in primul rand situatia, si daca as avea avantaje mari din faptul ca acum (cand ai nevoie) ti-as da un milion, ma pot imprumuta eu la cineva (la banca, la un prieten, amanetez ceva) si tot iti dau, sau gasesc pe cineva care sa-ti dea. Sunt multe variante ... De ce spui ca nu ar fi?! Sa existe suficienta motivatie doar. Este si aici o strategie, pe care orientalii o aplica din plin in afaceri. Ei nu spun "nu" cand refuza pe cineva. Ei spun ca se mai gandesc, ca vor cauta soutii, ca ei doresc sa incheie afacerea etc.

Ca sa revin la sah, un pic.... acesta evident nu este decat un joc, dar din care poti sa tragi mari invataminte pe care sa le aplici in viata. Karpov degeaba este mare maestru la sah, daca habar nu are de militarie sau de afaceri. Si in aceste conditii normal ca ar pierde orice batalie sau orice afacere. Dar daca s-ar pregati in militarie sau in afaceri, cu siguranta ca ar castiga majoritatea bataliilor, pentru ca aplica mai bine acele reguli de strategie, care pana la urma a le aplica corect, a avea sclipirea de a gasi solutii strategice este o arta, si ca orice arta are artistii sai. Si un artist bun are talent (fie inascut fie dobandit), asta vis a vis de faptul ca ai intrebat de ce Arta razboiului e o arta ....


Trimis de: dead-cat pe 14 Apr 2004, 04:04 PM

QUOTE

Dar, pana acum, sincer eu nu-mi dau seama ce urmaresti, caci refuz sa cred ca nu intelegi ce vor sa spuna aceste reguli si ca nu vezi utilitatea lor in viata cotidiana.

nunu, eu am spus ca nu mai vad actualitatea teoriilor lui sun tzu in domeniul actual militar. eu argumentez impotriva unei paralele dintre conflicte din viata de zi cu zi cu cele din domeniul militar.
cind am spus ca sun tzu e overrated, m-am referit strict la domeniul militar actual, nu contest invatatura care o poate trage cineva din unele "reguli" enuntate de el.

QUOTE

...
dar ca unul este mai bun la sah ca celalalt, eu as paria, fara doar si poate pe cel care bate la sah, caci cu mare probabilitate va bate si pe front.

poate fi asa, poate nu. nu spun ca sahul nu foloseste la formarea unui mod de a proceda eficient.

QUOTE

De fapt, in istorie, mai ales in Asia, unele batalii au fost castigate, chiar in fata unei table de go, caci conducatorii lor si-au dat seama ca soarta razboiului sta in priceperea lor, si nu in a fiecarui soldat in parte (si asta are o importanta, nu zic nu, dar nu asa mare). Si atunci au preferat sa se lupte fizic ei doi, sau sa joace go, decat sa sacrifice atatea vieti.

desi laudabila initiativa, totusi successul militar al asiaticiilor, (excluzind razboiul ruso-japonez, si invazia mongolica) a llasat de dorit (in contact cu europenii)

QUOTE

Posibil, dar nu intotdeauna. Daca analizezi situatia, te intrebi de ce Y nu are resurse ca sa-i da si lui X, si atunci X va pune la care o strategie prin care sa-i mareasca resursele lui Y (gasirea de noi clienti importanti, speculatii finaciare, oportunitati de afaceri, pe care Y nu le vede, dar poate le vede X), si o parte din aceste resurse se intorc la X.

iarasi posibil. dar e o problema de perspeciva: daca obiectivul meu era sa obtin marirea acum, am esuat. daca era sa obtin o afirmatie (ca pina una alta, daca nu scrie in contract, mai mult nu e) ca intr-un viitor apropiat exista posibilitatea sa primesc marirea, atunci l-am atins.

QUOTE

Daca tu imi ceri 1 milion astazi, eu nu-ti spun nu am din prima , chiar daca efectiv nu am. Analizez in primul rand situatia, si daca as avea avantaje mari din faptul ca acum (cand ai nevoie) ti-as da un milion, ma pot imprumuta eu la cineva (la banca, la un prieten, amanetez ceva) si tot iti dau, sau gasesc pe cineva care sa-ti dea.

daca esti om de afaceri bun si realizezi plusvaloarea obtinuta din activitatea mea, imi vei da cu siguranta, daca ai. daca nu ai, nu sunt multi care se vor imprumuta. desi e statistic irrelevant, eu n-am cunoscut pe niciunul.
QUOTE

Dar daca s-ar pregati in militarie sau in afaceri, cu siguranta ca ar castiga majoritatea bataliilor, pentru ca aplica mai bine acele reguli de strategie, care pana la urma a le aplica corect, a avea sclipirea de a gasi solutii strategice este o arta, si ca orice arta are artistii sai.

nu pot sa spun ca nu e posibil. dar e speculativ.

Trimis de: Clopotel pe 14 Apr 2004, 04:38 PM

Aaaa... tu esti interesat doar daca aceste reguli mai sunt valabile in domeniul militar .... pai ar trebui sa vorbesti cu un militar sa te lamureasca. Eu am intrebat acum cativa ani chiar un general din statul major si mi-a zis ca pe langa alte cateva carti, acestea sunt considerate un fel de Biblie.

Daca te referi strict la rachetele intercontinentale, si aici pot sa fie cateva strategii. Nu neaparat sa te folosesti de ele, ci doar sa le amplasezi intr-un anumit loc, sau sa le indrepti impotriva nu stiu cui (cam la fel cum se intampla pe tabla de sah).


In ceea ce priveste imprumutul de bani, mai ales cand e vorba de sume mici, eu am o strategie care este inspirata chiar din ce spune chinezu asta: si anume eu chiar provoc aceste situatii (in care sa imprumut sume mici de bani) si nu pentru dobanda, ci pentru ceva care inseamna mult mai mult, si imi aduce mult mai multe beneficii - pentru recunostinta (pentru indatorare). Oamenii carora le dau sume mici de bani, "cand le arde buza", chiar si dupa ce imi dau banii inapoi (fara dobanda), imi raman in continuare indatorati si recunoscatori. Si obtin mult mai multe beneficii de la ei, chiar si daca le dadeam acei bani de tot. Si totul pleaca de la ei, si eu imi pastrez o imagine foarte buna, de om care ajuta bla bla...

Evident ca nu toti oamenii "merita" sa fie "ajutati" in acest fel... depinde de situatie - pe un prieten care lucreaza la Circa Financiara, sau la Politia Capitalei, cum as putea sa nu-l "ajut"?!


Trimis de: mutulica pe 17 Apr 2004, 06:25 AM

M-am uitat din nou prin carte. Sunt convins ca si militarii de azi au multe de invatat.
si aplicabilitatea e mare...

Trimis de: contraste pe 29 May 2004, 05:53 PM

QUOTE (E.B.E. @ 4 Apr 2004, 06:13 PM)
QUOTE (Leon @ 4 Apr 2004, 04:57 PM)
Dar mare e net-ul si media si dupa ce am aflat ca Muhammad Ali a luat pe cocoasa de la Antonio Inoki, am inceput sa ma interesez de Bushido. Iar in acest " sport " Nobuhika Takada e Regele tuturor timpurilor.

hmm.gif Mai, dupa cate stiu eu Bushido este codul samurailor, iar nu un stil de lupta... Poate ma insel... unsure.gif Dar nu cred...

tradus corect "codul de onoare al samurailor"

Trimis de: Blakut pe 29 May 2004, 11:00 PM

"Arta razboiului" e o carte foarte buna, cel care a zis mai sus ca e folositoare in viata de zi cu zi, a avut dreptate. Tata o are mereu la el in servieta, cand pleaca la birou...

Trimis de: Leon pe 4 Jun 2004, 06:49 PM

user posted image

QUOTE (contraste @ 29 May 2004, 06:55 PM)
QUOTE (E.B.E. @ 4 Apr 2004, 06:13 PM)
QUOTE (Leon @ 4 Apr 2004, 04:57 PM)
Dar mare e net-ul si media si dupa ce am aflat ca Muhammad Ali a luat pe cocoasa de la Antonio Inoki, am inceput sa ma interesez de Bushido. Iar in acest " sport " Nobuhika Takada e Regele tuturor timpurilor.

hmm.gif Mai, dupa cate stiu eu Bushido este codul samurailor, iar nu un stil de lupta... Poate ma insel... unsure.gif Dar nu cred...

tradus corect "codul de onoare al samurailor"

Literar se traduce: "Way of the Warrior,"

Cand am scris despre Bushido m-am referit la noul sistem de lupte ce cucereste lumea...
FULL CONTACT FIGHT !!

Si Regele thumb_yello.gif ...Nobuhiko Takada!!!



user posted image

Trimis de: actionmedia pe 12 Jul 2004, 01:11 PM

Este un subiect foarte interesant. Din păcate nu mă pot māndri că am citit măcar o pagină din "Arta Războiului", dar am auzit multe despre această teorie. Īntradevăr titlul cuprinde două cuvinte antagonice, pe de altă parte conţinutul se referă atāt la cum să poţi un război cāt mai ales la cum să īl eviţi. Noţiuni ca disciplină şi leadership sunt aplicabile şi astăzi.
Un soldat disciplinat face cāt 10 nedisciplinati, o armata mica condusă bine poate īnvinge o armata mare condusă prost.

QUOTE
rar, rar de tot s-a intilnitin istorie o discrepanta de 10:1 intre 2 armate, cu exceptia asediilor, unde se aplica alte reguli. ca sa inconjori pe cineva, mai trebuie sa si ai spatiu de manevra si cel inconjurat sa ramina locului acolo.

Cred că textul nu se referea neapărat la 2 armate, este foarte posibil ca in anumite situatii intr-o anumita zona de conflict sa se creeze o superioritate de 10:1, dupa o sarja de cavalerie sau mai stiu eu cum. Intradevar ai nevoie de spatiu ca sa inconjori, desi mie mi se par destul de banale sfaturile astea pentru 10:1; 5:1 si 2:1 eu mă īntreb ce spune pentru 1:2; 1:5 şi 1:10, ce sa faci in astfel de situatii, sa fugi rofl.gif ?
Stie cineva vreo adresa web unde sa gasim mai multe informatii despre Sun Tzu?
Stie cineva dacă Blitzkriegul german are ca sursa de inspiratie "Arta Războiului"?

Trimis de: dead-cat pe 12 Jul 2004, 01:20 PM

nu. blitzkrieg s-a nascut din necesitatea de-a nu duce campanii lungi deoarece economia germana era dependenta de importuri. de asemenea macelul din WW1, unde majoritatea celor ce au conceput "blitzkrieg" au luptat ca junior officer a influentat modul de implementare.

elementele de baza fiind:
tancul (cu rolul de a sparge frontul si de a patrunde adinc in teritorul din spatele frontului,
infanteria mecanizata (rol de suport pentru tancuri)
aviatia (superioritate aeriana si paralizarea artilleriei inamice)

ca mod de operare seamana cu conceptul "trupei de asalt", tactica de infanterie dezvoltata de gen. Hutier pe frontul de est in a 2-a jumatate a anului 1917 si implementata cu success in martie 1918.


Trimis de: mutulica pe 12 Jul 2004, 01:28 PM

ca sa intaresc ce spune dead-cat, blitz-krieg s-a bazat mult si pe observatia a doi mari strategi in lupta de tanguri, gen Guderian si Model, care au schimbat modul de organizare a trupelor.
In timp ce pina la ei tancurile erau folosite ca suport, si asignate disparat pe linga trupele de infanterie, ei au definit trupele de tancuri ca trupe de sine statatoare. in acest mod le-au crescut considerabil puterea de foc si viteza, deoarece a disparut necesitatea de a astepta dupa trupe de infanterie mai putin mobile.

desi ma indoiesc ca generalii nemti s-ar fi inspirat din invatamintele lui SunTzu, sunt multe paragrafe in "Arta razboiului" care induc la genul de abordare al blitz-kriegului. SunTzu repeta de multe ori importanta surprizei pentru reusita unui atac

Trimis de: actionmedia pe 12 Jul 2004, 01:45 PM

Pe de alta parte iata ce spune http://www.kimsoft.com/polwar2.htm:

QUOTE
When you engage in actual fighting, if victory is long in coming, then men's weapons will grow dull and their ardor will be damped. If you lay siege to a town, you will exhaust your strength.

si mai departe...
QUOTE
Again, if the campaign is protracted, the resources of the State will not be equal to the strain.

precum si...
QUOTE
There is no instance of a country having benefited from prolonged warfare.


Singurul element din ceea ce defineste blitz kriegul ecare lipsea pe vremea Sun Tzu era aviatia (de care nu era nevoie), tancul era inlocuit de cavalerie sau care de lupta, iar infanteria nu avea nevoie sa fie mecanizata pentru ca nu avea de ce sa ocoleasca pe o raza foarte mare.

Pe de altă parte stiu ca la nivel de tactică militară blitz krieg īnsemnă concentrare de forţe pe un punct vulnerabil al defensivei inamice, strapungerea frontului in acel punct (in special cu divizii de tancuri), iar apoi incercuirea forţelor rămase de către infanterie (mecanizată) toate acestea sub protectia aviatiei si bombardamentul liniilor de aprovizionare. Asta la o scara mare. Dar daca reducem la o scara mica, fara arme de foc, fara avioane? Se putea vorbi de blitz krieg in antichitatate sau evul mediu? Aplică blitz kriegul anumite tactici descrise in "Arta Razboiului"?

Trimis de: dead-cat pe 12 Jul 2004, 01:56 PM

QUOTE

Pe de altă parte stiu ca la nivel de tactică militară blitz krieg īnsemnă concentrare de forţe pe un punct vulnerabil al defensivei inamice, strapungerea frontului in acel punct (in special cu divizii de tancuri), iar apoi incercuirea forţelor rămase de către infanterie (mecanizată) toate acestea sub protectia aviatiei si bombardamentul liniilor de aprovizionare.


blitzkrieg se baza pe tactical bombing. de aceea aviatia avea tinte precise, prioritate avind HQ si artilleria.
de asemenea infanteria mecanizata raminea sa insotesca tancurile.

QUOTE

Dar daca reducem la o scara mica, fara arme de foc, fara avioane? Se putea vorbi de blitz krieg in antichitatate sau evul mediu? Aplică blitz kriegul anumite tactici descrise in "Arta Razboiului"?

pai nu. in evul mediu se lupta armata vs. armata, unitati care erau relativ mici. deci nu exista o line de front continua care trebuia strapunsa. chiar si in secolul 19 ideea de baza era outflanking. cind armatele au devenit suficient de mari sa acopere intreaga lungime a teritoriului disputat (WW1) s-a pus pentru prima oara problema de a forta sisteme defensive puternic intarite. pina atunci, se traia in general din outflanking.

ca se regasesc in blitzkrieg anumite idei ale lui sun tzu mi se pare normal, deoarece sunt de bun simt (sa-i fi zis asta cineva lu' Douglas Haig, Nivelle, Falkenhayn si Moltke cel tinar). de fapt, asta a zis deja mutulica in prealabil.

pe de alta parte, nu merge blitzkrieg fara sculele necesare.

Trimis de: actionmedia pe 12 Jul 2004, 03:05 PM

QUOTE
Sun Tzu said: In the practical art of war, the best thing of all is to take the enemy's country whole and intact; to shatter and destroy it is not so good. So, too, it is better to recapture an army entire than to destroy it, to capture a regimen t, a detachment or a company entire than to destroy them.
[The equivalent to an army corps, according to Ssu-ma Fa, consisted nominally of 12500 men; according to Ts`ao Kung, the equivalent of a regiment contained 500 men, the equivalent to a detachment consists from any number between 100 and 500, and the equi valent of a company contains from 5 to 100 men. For the last two, however, Chang Yu gives the exact figures of 100 and 5 respectively.]


Hence to fight and conquer in all your battles is not supreme excellence; supreme excellence consists in breaking the enemy's resistance without fighting.
[Here again, no modern strategist but will approve the words of the old Chinese general. Moltke's greatest triumph, the capitulation of the huge French army at Sedan, was won practically without bloodshed.]


Thus the highest form of generalship is to balk the enemy's plans;
[Perhaps the word "balk" falls short of expressing the full force of the Chinese word, which implies not an attitude of defense, whereby one might be content to foil the enemy's stratagems one after another, but an active policy of counter-attack. Ho Sh ih puts this very clearly in his note: "When the enemy has made a plan of attack against us, we must anticipate him by delivering our own attack first."]

the next best is to prevent the junction of the enemy's forces;

[Isolating him from his allies. We must not forget that Sun Tzu, in speaking of hostilities, always has in mind the numerous states or principalities into which the China of his day was split up.]

the next in order is to attack the enemy's army in the field; [When he is already at full strength.] and the worst policy of all is to besiege walled cities.



Iata un citat din tactica atacului al "Artei Războiului". Mie mi se pare perfect compabibila cu blitz krieg-ul. Eu cred că blitz kriegul este o transpunere la nivel tactic corespunzător tehnologiei sec. XX a principiilor lui Sun Tzu.
Sun tzu vorbeşte despre un război rapid , cu cāt mai puţine victime, pledează pentru īncercuirea şi nimicirea armatei inamice, impiedicarea joncţiunii armatelor aliate, evitarea asediilor prelungite (Vezi eşecul de la Stalingrad al Nemţilor). Principiul de bază este rapiditatea, consumul mic de resurse şi o tactică superioară faţă de cea a inamicului care nu trebuie să fie lăsat să se regrupeze pe poziţii defensive puternice.
interesant acest site: http://www.kimsoft.com/polwar.htm precum si acesta http://www.sonshi.com/

Trimis de: dead-cat pe 12 Jul 2004, 03:23 PM

QUOTE

the next in order is to attack the enemy's army in the field; [When he is already at full strength.] and the worst policy of all is to besiege walled cities.


asta din 1914 nu mai e adevarat.

QUOTE

Hence to fight and conquer in all your battles is not supreme excellence; supreme excellence consists in breaking the enemy's resistance without fighting.
[Here again, no modern strategist but will approve the words of the old Chinese general. Moltke's greatest triumph, the capitulation of the huge French army at Sedan, was won practically without bloodshed.]

analiza omite seria de batalii premergatoare (Wiessembourg, Mars-a-Tours, Metz, Gavrelotte, St Privat) care a facut posibila incercuirea de la Sedan. toate bune si frumoase, dar Moltke avea libertatea de miscare.
iar nu e adevarat ca francezii n-au opus rezistenta la Sedan.

Sun Tzu zice ca e mai bine sa scoti din lupta armata inamicului decit sa ocupi teritoriu. well o fi fost el primul care a spus asta, dar e de bun simt pentru toata lumea.
nu trebuie sa fi citit Sun Tzu ca sa ajungi la aceasta concluzie, iar cind si daca ai citit, nu cred ca-i o revelatie.

QUOTE

evitarea asediilor prelungite (Vezi eşecul de la Stalingrad al Nemţilor).

stalingrad n-a fost un asediu decit pentru f. scurt timp. von Paulus ar fi putut ataca si cuceri orasul in august. in sept. trupele lui au patruns in oras iar traficul pe Volga a fost complet intrerupt de artillerie si aviatie. de fapt la inceputul lui octombrie majoritatea orasului era controlat de armata a 6-a. problema in toata afacerea a fost Adolf care a refuzat orice retragere tactica, care ar fi facut jonctiunea cu "Armeegruppe Don" inca in noiembrie.

Trimis de: actionmedia pe 12 Jul 2004, 03:43 PM

Pentru că nu e frumos să vorbim despre WWII īn cadrul acestui subiect şi pentru că discutia devine interesanta, am deschis un nou subiect WWII tot īn Exploratorium.

Dead-cat, cred că ţi-au mai spus si alţii faptul că īntradevăr nu se mai poate aplica mot-a-mot ceea ce scrie īn "Arta Războiului" dar anumite concepte se pot păstra īn forme diferite. Evident că īn 1914 nu se mai poate vorbi de asedierea unor fortăreţe dar avem războiul de tranşee. Singura modalitate de a dinamiza razboiul de transee si a-l reduce la principiile lui Sun Tzu a fost introducerea tancului si aviatiei ca mijloace moderne de lupta.

Trimis de: dead-cat pe 12 Jul 2004, 03:55 PM

QUOTE

Singura modalitate de a dinamiza razboiul de transee si a-l reduce la principiile lui Sun Tzu a fost introducerea tancului si aviatiei ca mijloace moderne de lupta.

aviatia a existat deja in 1914. singura penetrare a frontului de vest a fost realizata de armata germana in martie 1918 cu numarul socant de 9(!) tancuri.

nu tancul a penetrat frontul si tactica Hutier. Cambrai, unde s-a folosit pentru prima oara tancul in masa a fost o operatiune nereusita.

pina la Mark V. cam toate tancurile intrau la categoria "nice try"

Trimis de: actionmedia pe 13 Jul 2004, 09:19 AM

Dead-cat.
Da-mi vie sa fac precizarea ca atunci cand am spus ca tancul a fost o necesitate in primul razboi mondial nu m-am referit numaidecat la faptul ca acesta a fost si eficient, la fel si aviatia care intradevar exista in 1914 dar aceasta era in perioada romantica, nu avea forta pe care a avut-o in al doilea razboi mondial. Eu vorbeam la nivel principial despre o evolutie tehnologica dar in acelasi timp o revenire la principiile lui Sun Tzu.
Pana cand armele de foc au devenit suficient de puternice (raza de actiune, viteza de tragere, acuratete, etc.), pana cand a fost inventata mitraliera, pana cand artileria a devenit mai precisa si mai sofisticata, pana atunci cavaleria in toate formele sale (de la carele de lupta egiptene, cavaleria mongolă, cavaleria grea europeana, kazacii rusi etc) a avut rolul de trupe de actiune rapida care sa rupa "fronturile" sau mai ales care sa invaluie (daca terenul permitea acest lucru) si să ia prin surprindere ariergarda si flancurile inamice. Si pe vremea lui Sun Tzu exista artilerie (catapulte), arme cu raza lunga de acţiune (arcuri), unitati rapide (cavalerie) si infanterie. Si acolo era nevoie de măiestrie pentru coordonarea acestor subdiviziuni ale armatei. Evident că pe vremea aceea armatele erau mai mici.
Sun Tzu cred că rămāne un etalon pentru orice şcoală militară şi cred că şcoala germană nu a făcut o excepţie, sunt convins că orice ofiţer german cunoştea măcar la nivel teoretic principiile lui Sun Tzu.
Detaliile privind o bătălie sau alta şi cāt de mult au fot aplicate īnvăţăturile "Artei Războiului" rămān probabil un subiect de controversă pentru experţii īn tactici militare. Chiar nu vreau să mă bag şi să analizez īn detliu aici cum au fost aplicate principiile Sun Tzu īn cutare sau cutare bătălie. Este interesant de discutat la nivel principial, dacă acele principii pot fi aplicate si in ziua de azi.

Trimis de: dead-cat pe 13 Jul 2004, 09:38 AM

QUOTE

cavaleria [...] a avut rolul de trupe de actiune rapida care sa rupa "fronturile" sau mai ales care sa invaluie (daca terenul permitea acest lucru) si să ia prin surprindere ariergarda si flancurile inamice.


in sec 16. cavaleria a devenit neimportanta din cauza pikeman-ului.
in sec 17. a avut loc un review prin echiparea cavaleriei cu pistoale si implicit schimbarea tacticii de atac. incepind cu sec. 18 cavaleria acoperea flancul si ataca trupe in dezordine. nu mai avea rol de breakthrough.

QUOTE

Este interesant de discutat la nivel principial, dacă acele principii pot fi aplicate si in ziua de azi.

bineinteles pot fi aplicate. nu toate si adaptat. dar, dupa cum am mai zis, a enuntat principii generale de bun simt. o fi fost primul care le-a scris pe hirtie cu manutza dar altii au ajuns la concluzii asemanatoare fara sa fi auzit vreodata de el.


Trimis de: dandanescu pe 16 Jul 2004, 12:56 AM

Mai nou, exista o clasificare dupa metodele folosite in lupta.
In prezent, suntem in fazele initiale de razboi din generatia a 4-a,
denumit pe scurt 4GW (fourth generation warfare) sau razboi asimetric.

Deocamdata gruparile asa-zise teroriste si anumite unitati de trupe speciale folosesc aceste metode,
dar Pentagonul face eforturi mari de a isi extinde capabilitatea militara in sensul 4GW.

In aceste operatiuni accentul se pune pe covert operations la un nivel de neconceput pina nu demult.

Personal, as zice ca o confruntare militara
intre armate adverse echipate si organizate similar, luptind pe o linie de front distincta
este un model complet depasit, in viitorul nu prea indepartat.

In aceasta linie de gindire militara se incadreaza pe un loc important si folosirea
ANM-urilor cu preponderenta in scop politic.
(adica... vor fi folosite impotriva unor tinte... "moi" - civili!)

Este interesant de asemenea inertia in gindire a multor elemente din fortele armate,
care si acum sunt citiva pasi in urma evenimentelor, la fel ca deobicei in decursul istoriei biggrin.gif

Trimis de: mutulica pe 16 Jul 2004, 06:44 AM

DanDanescu - ideea e ca si 4GW va aplica multe din conceptele enuntate (cu titlu general) de acelasi SunTzu. Bineinteles, cu rastalmacirile si adaptarile de rigoare.

Cit despre metodele de razboi... e firesc ca armatele sa aibe o oarecare inertie. In timp de pace, ofiterii merg la scoala si invata din ce au facut altii. Razboiul este insa mai degraba o arta decit o stiinta (e drept o arta ajutata din greu de stiinta), asa ca ramin conceptele de baza (aceleasi din cartea chinezului) si se adapteaza in functie de situatia din teren.
Cei ce au invatat razboiul pe proceduri, vor fi in urma cu un pas, pentru ca trebuie sa astepte pina la rescrie cineva procedurile...

Trimis de: dandanescu pe 16 Jul 2004, 09:50 AM

Ai dreptate, Mutulica.

Mai e si problema dificultatilor psihologice de a accepta realitatea unor noi arme si metode.

In fiecare epoca istorica a existat cred un resentiment legat de
folosirea ultimelor arme "necavaleresti" (aiurea - care sunt?),
pina cind lumea s-a obisnuit cu ideea.

Citeva exemple (dezordonate ca semnificatie si cronologie);

folosirea de rachete
bombardamentele aeriene ale oraselor (obiective civile)
submarinul
tirul infanteristilor prusaci contra austriecilor din pozitia culcat/adapostit la teren
etc etc

In prezent, cred ca atacurile sinucigase si folosirea ANM-urilor intra in aceeasi categorie.

Trimis de: mutulica pe 16 Jul 2004, 10:14 AM

lista de "necavaleresti" e lunga si as spune ca SunTzu a mentionat inca de pe vremea aia ca regulile sunt facute doar pentru a prosti pe celalalt...

chiar citeam intr-o lucrare economica ceva asemanator, autorul spunind ceva de genul "veti descoperi usor ca salesmanul cu cele mai bune rezultate, respecta cel mai putin regulile impuse de corporatie"

Trimis de: bdl pe 22 Aug 2004, 11:43 PM

In cartea aia sint niste "principii generale" de ducere a luptei, bazate pe experienta acumulata de autor si alti luptatori din vremea aia..... si categoric ca are niste limitari datorita tehnologiei de atunci....
Armamentul evolueaza f rapid in ultima suta de ani, dar principial......lupta este aproape aceiasi si scopul final, acelasi.....difera mijloacele folosite....
Nu trebuie interpretate ad litteram si categoric, nu trebuie sa ne legam de cifre....sint cifre corespunzatoare vremii de atunci....
Cind el zice 10/1 , de fapt se refera la o superioritate f mare... atunci esti in pozitia de a-ti permite sa inconjori sau sa asediezi.....sa nu uitam ca asedierea implica multe....logistica, blocarea unor forte pe o perioada nedeterminata, plus informatii exqacte, pt ca nu-ti poti permite sa inconjori daca nu esti sigur de spatele tau....
Cind spune 5/1 se refera la superioritatea ta... nu e cazul sa lasi inamicul sa ia initiativa.....asta e ideea, te simti puternic, tu cinti si el danseaza, nu invers....
S-au schimbat armele si puterea de distrugere a lor, dar principiile inca sint in vigoare....
Uitati-va la filmul Gladiator... secventa de la inceput, batalia cu germanicii.....incearca in mare sa respecte adevarul istoric....urmariti tactica romanilor....acolo e vorba de tactica pura.....comparati-o cu o batalie din wwII ....principiile sint la fel....armele difera....
Si asa cum a punctat Mutulica, si in viata de zi cu zi, principiile alea sint mai actuale ca niciodata....

Trimis de: Minerval pe 23 Aug 2004, 01:00 AM

QUOTE (Leon @ 4 Apr 2004, 05:10 PM)
(...) am inceput sa ma interesez de Bushido. Iar in acest " sport " Nobuhika Takada e Regele tuturor timpurilor.(...)


Domnule Leon ati scris o enormitate. Codul Bushido nu este numai un set de reguli de autoaparare cu sabie tipic japoneza, katana etc. Bushido contine si o filosofie de viata, un regulament de ordine si disciplina, o armonizare a ceea ce este in afara ta cu ceea ce este inauntrul tau. Bushido nu este un sport la care participantii incep sa-si imparta picioare in figura. E o aberatie, dar trec mai departe. Arta de razboi japoneza, in speta cea apartinand samurailor, se conducea dupa un cod de onoare, declamand totodata si o stare martiala a lucrurilor. Artele martiale implicate sunt aikido si kumite, pe langa alte exercitii fie de mers in semi-culcat, in genunchi, fie de aruncari ori de loviri, folosindu-se mereu de greutatea adversarului. Practic arta martiala care a concretizat, in epoca moderna, cunostintele dobandite de maestri de-alungul generatilor este aikido. Insasi pozitiile de lupta sunt de parca ai tine mainile precum sabii pregatite de taiere. Desi sunt oarecum in afara subiectului nu am dorit sa trec peste aceasta clarificare, in aprecierea mea, normala.

Cat de curand am sa revin cu o redactare fata de Arta razboiului generalului Sun Tzu.

Numai bine.





Trimis de: Ovidius pe 23 Aug 2004, 09:04 AM

@Minerval

QUOTE
Artele martiale implicate sunt aikido si kumite

Kumite inseamna lupta si nicidecum arta martiala...

Trimis de: SORIN pe 23 Aug 2004, 06:28 PM

Minerval!!

Iar sari fara sa te documentezi sad.gif Bhusido e si un nou sport de lupte absolute, dar maria ta probabil ca n-a auzit de asa ceva. La acest sport s-a referit Leon si cred ca a fost destul de clar.

Se pare totusi ca nu prea ai cunostinte de arta razboiului...la Kumite, ti-a raspuns Zorro si de fapt este lupta concomintenta....daca vrei am sa-ti explic cate ceva ( am practicat asa ceva cativa anisori buni ) iar Aikido e una din cele mai noi arte de lupta...asa ca lasa teoria cu generatiile.

Mai cauta pe net si mai vorbim...iar despre Bushido cel la care s-a referit Leon ( si eu urmaresc liga lor ) uite aici Regele la care s-a referit Leon....

user posted image

Incearca sa inveti urmatoarea fraza si te asigur ca o sa-ti fie mult mai bine....

MASA KATSU A GATSU .....n-am vrut sa cauti pe japoneza spoton.gif

Sorin.

Trimis de: Minerval pe 23 Aug 2004, 07:00 PM

Ziua buna.
Domnule Sorin ce ati spune daca am lasa la o parte chestiuni precum "a cauta pe net" si mai bine am trece la lucruri serioase. Daca doriti sa va edificati asupra a ceea ce am scris mai sus, am sa va fac cunostinta cu un maestru de aikido si kumite, barbat de vreo 45 de ani, cu 6 Dan, si o femeie la 22 de ani cu 2 Dan in aikido. Daca doriti sa aflati cunostinte nu mai cautati neaparat pe internet ci in carti. Ce D-zeu mi s-a mai aruncat propozitia asta de cateva ori. Chiar oamenii au inceput sa invete doar de pe internet, un loc care poate fi atat de malitios si de tendentios incat sa transforme adevarul in minciuna si poate mai rau decat atat?! Insa sa fiu anuntat din timp ca sa pot face pregatirile necesare.
Ca exista "sportul" Bushido.. foarte bine, sa traiasca. Am aflat de inca un sport. Asa si Bruce Lee inventase un nou tip de arte martiale denumit Jeet Kune Do, reprezentand in fapt un complex de miscari si de filosofii, esenta tuturor artelor martiale antice. Chiar datorita facerii publice profanilor a cunostintelor antice, Bruce Lee a fost inlaturat din comunitatea chineza devenind renegat pentru maestrii din acea zona a statelor unite.

In continuare domnul Leon vine cu porumbeii pacii in intampinarea ideilor mele. Kumite este o arta martiala destul de veche, tinand cont ca forme primitive de kumite si ceea ce cunoastem astazi sub denumirea de aikido erau utilizate de maestrii japonezi samurai cu mare eficienta in aparare si atac. Aceasta fireste pana cand regentul imparatului a dorit sa treaca Japonia la un nivel superior, catre occidentalizare, apeland cu succes la americani, englezi, germani. Tehnologia germanilor si englezilor, logistica si tactica americanilor, s-au dovedit imbatabile de hoardele samurailor deveniti acum ronini, fara stapani. Rascoala, cred ca se stie, a fost inabusita in sange, iar Japonia s-a indreptat, dupa cum s-a hotarat initial, catre o era a revolutiilor tehnologice lasand in urma tocmai sistemul de valori in baza caruia a supravietuit pana atunci. Acest sistem, sistemul ce poarta pecetea bushido a supravietuit si astazi, in ciuda eforturilor adversarilor.

Iar in citatul urmator

QUOTE (Leon @ 4 Apr 2004, 05:10 PM)
(...) am inceput sa ma interesez de Bushido. Iar in acest " sport " Nobuhika Takada e Regele tuturor timpurilor.(...)

reiese faptul ca Leon vorbea fugitiv despre Bushido si nu despre aparitia unui sport nou denumit Bushido. Iata de unde a aparut si eroarea.

Numai bine.

Trimis de: SORIN pe 23 Aug 2004, 07:29 PM

E o aberatie, dar trec mai departe.

Asta tu ai scris asa ca ma mira faptul.....Domnule Sorin ce ati spune daca am lasa la o parte chestiuni precum "a cauta pe net" si mai bine am trece la lucruri serioase. Adica imi faci mie observatie sad.gif

In legatura cu Aikido...poate il intrebi pe cel cu sase Dani, cine are dreptate si ai sa vezi cine are dreptate hh.gif Daca nu gresesc, Romania apartine de Aikikai, asa ca o sa-ti clarifice cele spuse de mine. Cum poti sa vorbesti de samurai si alte sisteme de lupta de pe timpuri, cand Osensei MORIHEI UESHIBA s-a nascut in 1883 daca nu gresesc!!

Oricum nu conteaza...dar doar sa clarificam cateva lucruri!!

BTW: de "alaltaieri" am inceput sa practic si eu Aikido ( am scris de asta acum un an jumate pe la sport ) si instructoru meu are doar juma de Dan, dar la teorie e tare...am sa-l mai intreb odata spoton.gif

Sorin.

ps. intreaba pa ala cu sase Dani ce inseamna: MASA KATSU A GATSU

Trimis de: dead-cat pe 23 Aug 2004, 08:59 PM

QUOTE

Aceasta fireste pana cand regentul imparatului a dorit sa treaca Japonia la un nivel superior, catre occidentalizare, apeland cu succes la americani, englezi, germani. Tehnologia germanilor si englezilor, logistica si tactica americanilor, s-au dovedit imbatabile de hoardele samurailor deveniti acum ronini, fara stapani.

emmmm... sper ca sursa nu este "The last Samurai". ca pe linga a forta deschiderea pietelor japoneze, in ce priveste armata, americanii n-au avut nimic de spus. armata terestra a fost echipata si instruita de advisori germani, pe cind marina a fost echipata/antrenata de englezi.

in alta ordine de idei:
tehnologizarea si industrializarea a fost primul pas cu adevarat inainte pentru Japonia in ultimii 5000 de ani. fara industrializare ar fi ramas o tara feudala inapoiata si ar fi fost papata ca desert de rusi in 1904/05 cu samurai cu tot.
de fapt samuraii erau o haita de xenofobi elitisti, nici cu o iota mai buni ca domnitorii feudali din europa si sunt responsabili pentru nenumarate masacre in rindul supusiilor ca urmare a interminabilelor feude.
industrializarea a fost cel mai bun lucru ce i se putea intimpla poporului japonez si trecerea de la epoca feudala la una din puteriile lumii in cca 30 de ani e o performanta nemaiintilnita. daca numai ar fi zburat si militaristii din guvern in anii 20 ...

Trimis de: sorin666 pe 23 Aug 2004, 11:14 PM

QUOTE (mutulica @ 16 Jul 2004, 06:57 AM)
DanDanescu - ideea e ca si 4GW va aplica multe din conceptele enuntate (cu titlu general) de acelasi SunTzu. Bineinteles, cu rastalmacirile si adaptarile de rigoare.

Cit despre metodele de razboi... e firesc ca armatele sa aibe o oarecare inertie. In timp de pace, ofiterii merg la scoala si invata din ce au facut altii. Razboiul este insa mai degraba o arta decit o stiinta (e drept o arta ajutata din greu de stiinta), asa ca ramin conceptele de baza (aceleasi din cartea chinezului) si se adapteaza in functie de situatia din teren.
Cei ce au invatat razboiul pe proceduri, vor fi in urma cu un pas, pentru ca trebuie sa astepte pina la rescrie cineva procedurile...

Armatele "de meserie" ale statelor celor mai dezvoltate s-au reorientat deja masiv inspre ceva de genul "4GW-like" desi uneori din motive "politice" se cheama altfel, unele state au reticente sa spuna "ne antrenam legionarii sa se bata cu civilii" dar, daca te uiti pe lista de "cumparaturi" vei vedea ca asa este...
Iar ofiterii de cariera... nu se aleg peste tot in functie de aceleasi criterii si nu prezinta gradul de demotivare imbibata cu alcool ieftin ca in armata romana...
Sau, mai bine zis, razboiul devine, pentru aceste armate, foarte "polarizat", pe de o parte vectorii de disuaziune "de inalt nivel" , (aviatia strategica, submarine, portavioane) "de preferat" imbinati cu sperietoarea unor ciupercute radioactive, si pe de alta parte, infanteria "usoara" destinata operatiilor combinate aer/sol/amfibie.
Totul in detrimentul trupelor "clasice", tancuri artilerie si infanterie "de linie"...

Trimis de: Minerval pe 25 Aug 2004, 08:46 PM

Seara buna.
Domnule Sorin nu am avut intentia sa va ofensez. daca v-am ofensat imi cer scuze.
Deadtcat statele unite au fost implicate in razboi inca de la inceput. Ei au alimentat si atragerea japoniei de partea rutelor comerciale occidentale. Sa lasam ecranizarea deoparte.
Numai bine.

Trimis de: dead-cat pe 26 Aug 2004, 08:41 AM

involvmentul statelor unite in rebelliunea Satsuma (1877) este inexsistent.

ceea ce se datoreaza statelor unite este inceputul restaurarii meiji, prin fortarea japonei de semna tratate commericale inegale, ceea ce a dus la o reforma drastica in toate domeniile, una din consecinte fiind, eliminarea castei samurailor din viata politica.

QUOTE

Like other subjugated Asian nations, the Japanese were forced to sign unequal treaties with Western powers. These treaties granted the Westerners one-sided economical and legal advantages in Japan. In order to regain independence from the Europeans and Americans and establish herself as a respected nation in the world, Meiji Japan was determined to close the gap to the Western powers economically and militarily. Drastic reforms were carried out in practically all areas.

The new government aimed to make Japan a democratic state with equality among all its people. The boundaries between the social classes of Tokugawa Japan were gradually broken down. Consequently, the samurai were the big losers of those social reforms since they lost all their privileges. The reforms also included the establishment of human rights such as religious freedom in 1873.
...
The education system was reformed after the French and later after the German system. Among those reforms was the introduction of compulsory education.
...
Catching up on the military sector was, of course, a high priority for Japan in an era of European and American imperialism. Universal conscription was introduced, and a new army modelled after the Prussian force, and a navy after the British one were established.
...

from http://www.japan-guide.com/e/e2130.html.

Trimis de: MIA pe 26 Aug 2004, 09:25 AM

QUOTE (mutulica @ 4 Apr 2004, 12:20 PM)
Sunt convins ca multi ati auzit de Sun Tzu si a lui Arta Razboiului.

Da, dar personal prefer teoretizarile din partea introductiva a cartii lui Clausewitz - "Despre razboi". wink.gif

QUOTE (ded-cat)

imho Sun Tzu e overrated.


Si in a mea ... smile.gif

Trimis de: MIA pe 26 Aug 2004, 09:35 AM

QUOTE (dead-cat @ 12 Jul 2004, 02:33 PM)
nu. blitzkrieg s-a nascut din necesitatea de-a nu duce campanii lungi deoarece economia germana era dependenta de importuri. de asemenea macelul din WW1, unde majoritatea celor ce au conceput "blitzkrieg" au luptat ca junior officer a influentat modul de implementare.

hmm.gif Din cite stiu eu prima campanie gindita pe "principiile blitzkriegului", desi nu se chema asa fireste, a fost ofensiva geenralului rus Brusilov din anul 1916.
Logistica extrem de proasta insa a rusilor a dus la impotmolirea conceptului ...

Trebuie sa caut sa verific - poate gresesc totusi. smile.gif

Trimis de: MIA pe 26 Aug 2004, 09:51 AM

QUOTE (bdl @ 23 Aug 2004, 12:56 AM)
Uitati-va la filmul Gladiator... secventa de la inceput, batalia cu germanicii.....incearca in mare sa respecte adevarul istoric....urmariti tactica romanilor....acolo e vorba de tactica pura.....comparati-o cu o batalie din wwII ....principiile sint la fel....armele difera....

Eu zic mai bine sa nu va uitati la filmul respectiv si la batalia de la inceput - sau nu cu pretentia de a vedea cum decurgeau cu adevarat bataliile din epoca aia. wink.gif

Respectiva batalie e "aranjata" ca sa fie usor digerabila de catre spectatorul modern, obisnuit cu filme cu explozii, bum-bum si chestii de-astea. Eu de ex. nu-mi amintesc vreun caz de batalie majora a romanilor in care acestia sa-si fi carat pe cimp cu ei armele grele de asediu ( catapulte, baliste mari ) si sa le foloseasca inaintea bataliei. Plus de asta - impotriva a ce arata in batalia respectiva romanii atacau rareori primii, ei de regula asteptau ca "elita" trupelor inamice sa-i atace frontal, respingeau atacul si mizau pe faptul ca majoritatea restului de trupe ( formata de regula din unitati de strinsura ) sa intre in panica si sa dea bir cu fugitii. Dupa care urma macelul in dezordinea creata ... devil.gif
In plus cavaleria romana avea un rol cvasi-secundar in batalii si in nici un caz nu prea executa sarje epice de genul celei prezentate in film ca decizind batalia. Si asta din citeva motive destul de simple : unul din ele fiind faptul ca seile folosite de romani nu aveau scari - ceea ce facea din calaret un mic acrobat, relativ usor de doborit din sa de un pedestru greu inarmat. Romanii foloseau cel mai adesea cavaleria sa atace arcasii inamici si sa macelareasca inamicii care incercau sa fuga de pe cimpul de batalie ...

S.a.m.d. s.a.m.d. - dacatrec la comparatia care e diferenta cu WW2 sau WW1 mai scriu 3 pagini si nu am chef ... sorry.gif

Trimis de: actionmedia pe 26 Aug 2004, 10:03 AM

QUOTE (MIA @ 26 Aug 2004, 11:04 AM)
QUOTE (bdl @ 23 Aug 2004, 12:56 AM)
Uitati-va la filmul Gladiator... secventa de la inceput, batalia cu germanicii.....incearca in mare sa respecte adevarul istoric....urmariti tactica romanilor....acolo e vorba de tactica pura.....comparati-o cu o batalie din wwII ....principiile sint la fel....armele difera....

Eu zic mai bine sa nu va uitati la filmul respectiv si la batalia de la inceput - sau nu cu pretentia de a vedea cum decurgeau cu adevarat bataliile din epoca aia. wink.gif

Da mai MIA, dar trebuie sa recunoastem ca e o super scena. smile.gif

Trimis de: MIA pe 26 Aug 2004, 10:04 AM

QUOTE (actionmedia @ 26 Aug 2004, 11:16 AM)
QUOTE (MIA @ 26 Aug 2004, 11:04 AM)
QUOTE (bdl @ 23 Aug 2004, 12:56 AM)
Uitati-va la filmul Gladiator... secventa de la inceput, batalia cu germanicii.....incearca in mare sa respecte adevarul istoric....urmariti tactica romanilor....acolo e vorba de tactica pura.....comparati-o cu o batalie din wwII ....principiile sint la fel....armele difera....

Eu zic mai bine sa nu va uitati la filmul respectiv si la batalia de la inceput - sau nu cu pretentia de a vedea cum decurgeau cu adevarat bataliile din epoca aia. wink.gif

Da mai MIA, dar trebuie sa recunoastem ca e o super scena. smile.gif

Intr-adevar - ca spectacol de Hollywood e super !! thumb_yello.gif

Trimis de: dead-cat pe 26 Aug 2004, 10:29 AM

QUOTE

Din cite stiu eu prima campanie gindita pe "principiile blitzkriegului", desi nu se chema asa fireste, a fost ofensiva geenralului rus Brusilov din anul 1916.

Brussilov? n-as zice. "meritul" lui era de a concentra o superioritate de 2:1 in sectorul austriac. un "breakthrough" major n-a fost obtinut (deoarece armatele austro-ungare reuseau de fiecare data sa se extraga din tentativele de incercuire, la fel ca rusii in noi. 1914 in polonia).
in sectorul german (Kovel) nu s-a realizat mai nimic.
trupele rusesti avansau in mod obisnuit si pierdeau vremea la orice cuib de mitraliera sau buncar intilnit. iar exact tactica de a ignora strongpointuri ce incetinesc avansul e una din componentele a ceea ce a fost sa fie numit "blitzkrieg"

acum nu e vina lui Brussilov, ca nu avea mijloace tehnice. astea erau posibilitatiile vremii.

singura operatiune WW1 ce incepea sa semene a "blitzkrieg" era operatiunea "Michael" din martie 1918. dar si acolo, gradul scazut de motorizare/mecanizare caracteristic pt. WW1 a facut imposibil de a obtine ce s-a obinut cca 30 de ani mai tirziu.

Trimis de: MIA pe 26 Aug 2004, 10:38 AM

Din cite stiu eu Brusilov e primul care a conceput un plan de a ataca sistematic pozitiile de artilerie inamice cu bombardament de aviatie - folosind unele din cele mai bune avioane de atunci ( pe care surpiza! rusii erau cei care le aveau ) "Ilya Morumets".

Insa dupa succesele initiale au aparut probleme majore la asigurarea unui ritm de aprovizionare si piese de schimb, infanteria nu a putut ocupa suficient de repede terenul ( si din lipsa unei coordonari ) si austriecii au adus noi piese de artilerie din alte sectoare ale frontului si totul s-a impotmolit ... rolleyes.gif

Trimis de: dead-cat pe 26 Aug 2004, 10:52 AM

"Ilya Morumets". era un avion foarte mare, care trebuia sa zboare foarte sus pentru a nu fi nimerit.

nu ca ar fi fost un design nereusit, dar pentru tactical support ar fi fost nevoie un design similar cu cel al aparatului Junkers JI din 1918 (complet din metal cu blindaj la partea inferioara pentru a rezista la tir AA).

si au fost construite numai 70-80 de bucati in tot razboiul.

AFAIK prima oara cind aviatia a atacat artilerie in mod relativ organizat a fost la Verdun.

QUOTE

Insa dupa succesele initiale au aparut probleme majore la asigurarea unui ritm de aprovizionare si piese de schimb, infanteria nu a putut ocupa suficient de repede terenul

pina in 1918, acest lucru s-a intimplat pe toate fronturile, in cadrul tuturor ofensivelor. exemplu: Verdun in feb 1916 cind bombardamentul preliminar a distrus pozitiile franceze, dar pentru a profita ar fi fost nevoie de un nou bombardament al liniilor 2 si 3, pentru care traversarea unui teren comus din cratere de catre artilleria grea (15cm) si super-grea "21+cm) a fost necesara, lucru foarte greoi.

exact cu problema asta se lupta toata lumea.

Trimis de: MIA pe 26 Aug 2004, 11:04 AM

Plec la masa acuma, dar uite ce am gasit asa, repezeala, despre http://encyclopedia.thefreedictionary.com/Brusilov%20offensive. E incomplet, dar ca idee ...

Se poate din ce zice acolo, ca strategia sa fi fost gindita practic din ... disperare si ca ulterior istoricii sovietici sa fi exagerat rolul bombardamentelor preliminare de aviatie dar totusi pare sa fie prima folosire a unei tactici similare celei a "razboiului fulger". rolleyes.gif

QUOTE

exact cu problema asta se lupta toata lumea


Da, dar rusii mai aveau si dejavantajul in plus al unei retele de comunicatii absolut execrabila. tongue.gif

Trimis de: dead-cat pe 26 Aug 2004, 11:13 AM

aia au confundat ceva

QUOTE

Brusilov used smaller specialized units of soldiers to attack weak points in the German trench lines and blow open holes for the rest of the Russian Army to advance into.

nu german ci austrian si conceptul nu e nou. adica n-a inventat Brusilov atacul asupra punctelor slabe.
QUOTE

Shock tactics were a remarkable departure from the "human wave" tactics that were prevalent during World War One.

asta pina in 1915 (pt rusi mai tirziu). caz special Somme 1916.
QUOTE

Shock tactics would later play a large role in the early German blitzkrieg offenses during World War Two.

baietii confunda ceea ce denumesc ei "shock tactics" cu http://johnsmilitaryhistory.tripod.com/stormtrooper.html care a fost precursorul ideii de blitzkrieg (aplicat la nivel tactic si nu la nivel strategic ca in WW2, evident din lipsa posibilitatiilor tehnice)

Trimis de: Minerval pe 26 Aug 2004, 12:49 PM

QUOTE (dead-cat @ 26 Aug 2004, 08:54 AM)
involvmentul statelor unite in rebelliunea Satsuma (1877) este inexsistent.

ceea ce se datoreaza statelor unite este inceputul restaurarii meiji, prin fortarea japonei de semna tratate commericale inegale, ceea ce a dus la o reforma drastica in toate domeniile, una din consecinte fiind, eliminarea castei samurailor din viata politica.

QUOTE

In order to regain independence from the Europeans and Americans and establish herself as a respected nation in the world
from http://www.japan-guide.com/e/e2130.html.

Ziua buna.
Domnule dead-cat cine credeti ca a avut initiativa de a aduce in spatiul occidental si Japonia? Anglia puritana, Germania antreprenorilor sau poate Franta postrenascentista?! Verificati cu atentie toate documentele din Congresul american cat si alte surse oficiale. Si va rog vorbiti rezonabil, nu cu americanisme. Sunteti roman, vorbiti-va limba.

ps: chiar in contextul redactarii dvs. se precizeaza faptul ca existau europenii si maericanii, cu referire la statele unite; asadar, in alte cuvinte, exista SUA si restul lumii civiizate; mai reflectati la cele scrise.

Numai bine.


Trimis de: dead-cat pe 26 Aug 2004, 01:11 PM

QUOTE

Domnule dead-cat cine credeti ca a avut initiativa de a aduce in spatiul occidental si Japonia? Anglia puritana, Germania antreprenorilor sau poate Franta postrenascentista?!

toate aceste si inca citeva, dar primii care au amenintat cu folosirea fortei au fost americanii.
din http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/4142.htm de unde citez
QUOTE

This isolation lasted for 200 years, until Commodore Matthew Perry of the U.S. Navy forced the opening of Japan to the West with the Convention of Kanagawa in 1854.

reactia la acest lucru a fost restauratia Meiji, despre care vorbeam. ca model n-a stat societatea si armata americana, ci diverse state europene.
asta este realitatea.
QUOTE

Si va rog vorbiti rezonabil, nu cu americanisme. Sunteti roman, vorbiti-va limba.

nu sunt roman. si voi vorbi cum cred eu ca este de cuviinta. pentru cine are probleme cu acest lucru, exista optiunea "report post".
QUOTE

...
exista SUA si restul lumii civiizate

da. am spus ca aportul SUA la modernizarea japoniei a fost fortarea deschiderii pietelor. si atit. in contextul in care vorbeam de samurai si de activitatiile armatei japoneze modernizate impotriva lor (adica rebelliunea Satsuma 1877), de unde de fapt a plecat discutia, aportul SUA la inabusire, dupa cum se preciza intr-un posting prealabil
QUOTE

Aceasta fireste pana cand regentul imparatului a dorit sa treaca Japonia la un nivel superior, catre occidentalizare, apeland cu succes la americani, englezi, germani.

imparatul a apelat la englezi si germani, dar nu si la americani.

Trimis de: MIA pe 30 Aug 2004, 09:27 AM

QUOTE (dead-cat @ 26 Aug 2004, 12:26 PM)
baietii confunda ceea ce denumesc ei "shock tactics" cu http://johnsmilitaryhistory.tripod.com/stormtrooper.html care a fost precursorul ideii de blitzkrieg (aplicat la nivel tactic si nu la nivel strategic ca in WW2, evident din lipsa posibilitatiilor tehnice)

Se poate - dar "confuzia" aceasta e foarte raspindita ... rolleyes.gif

In fine - eu vroiam de fapt sa scriu ceva despre "codul Bushido" si hiperbolizarea sa in anumite ... cercuri sa zicem.
Dupa cum stie oricine citeste informatii despre istoria Japoniei din alta parte decit din "Shogun" tongue.gif - sus numitul cod se standardizeaza si ajunge sa fie acceptat/introdus pe scara larga in filosofia de viata a castei samurailor in momentul in care acestia ... pierd practic puterea politica efectiva si insemnatatea ca si casta cu adevarat razboinica - adica mai exact dupa batalia de la Sekigahara ( 1600 ). Pe undeva el a jucat mai degraba rolul de "docilizare" a castei samurailor si de a introduce un (cvasi)imobilism social ce a durat mai bine de doua secole si jumate ... devil.gif

In timpul perioadei razboaielor civile din secolul al XVI-lea - perioada "clasica" japoneza a celor trei mai comandanti de osti wink.gif - in ciuda unei mitologii destul de populare ( inclusiv in Vest ) "loialitatea fata de senior" si chiar fanatismul samurailor nu a fost prea deosebit in practica fata de, sa zicem, cea a omologilor lor europeni de cu citeva secole mai devreme - cavalerii feudali ai Evului Mediu. Lungul sir de tradari ( unele chiar pe cimpul de batalie ) din toata aceasta perioada e o dovada destul de graitoare zic eu ... rolleyes.gif De asemenea numarul de sinucideri rituale pare sa fie - din surse documentate - destul de redus fata de impresia generala, si oricum era justificat de tratamentul oribil aplicat prizonierilor de razboi - fie ei si de "vita nobila". ph34r.gif
Diferenta provine eventual din faptul ca europenii in secolul al XVI-lea deja purtau razboaiele ... "altcumva", bazindu-se in mare masura pe mercenari si/sau soldati de profesie, se introdusesera pe scara larga armele de foc, s.a.m.d. - ceea ce a facut ca negustorilor europeni sa li se para teribil de anacronica organizarea sociala japoneza ... smile.gif

Ufff ... m-am lungit si nu stiu daca am fost prea clar ...

Trimis de: bdl pe 30 Aug 2004, 11:45 AM

Dead cat,
Dupa una din definitiile citate de tine mai sus, trag concluzia ca pe meleagurile mioritice se folosea acest tip de lupta cu mult timp in urma.....
Dar pt ca toate acestea trebuiau sa poarte un nume, a aparut Hutier....

Trimis de: dead-cat pe 30 Aug 2004, 11:50 AM

ai citit linkul care l-am dat? unsure.gif
ai exemple?

necesitatea de "bypassing strongpoints" a aparut ca o consecinta a "inventiei" (si utilizarii pe scara larga) a mitralierelor.

ce-i inainte de asta e altceva.
sau era vorba de mitraliere in "baltagul"? smile.gif

Trimis de: bdl pe 30 Aug 2004, 11:58 AM

De exemplu atacurile pe timp de noapte in taberele turcesti, pot intra in categoria de blizt....dracu sa-l ia?
Sau incursiunile lui Burebista la sud chiar daca nu era atacat?

Trimis de: dead-cat pe 30 Aug 2004, 12:05 PM

un raid nu e "blitzkrieg".

raiduri au avut loc intotdeauna. este arma celui care la momentul respectiv nu poate sa-si permita o confruntare de la egal la egal.

blitzkrieg inseamna sa-ti invingi adversarul in cel mai scurt timp posibil, concentrindu-te cu cam tot ce ai pe obiectivele principale (capturarea (si pastrarea) unor obiective cheie in scurt timp, izolarea unei parti (sau daca se poate a intregii) forte armate a inamicului).

"blitzkrieg" e un concept pentru evitarea unui "stalemate" care duce la razboiul de uzura (cum s-a intimplat in 1914). lucru care presupune 2 forte oponente comparabile.

raidul, desigur util, este altceva si nu seamana cu conceptul despre care era vorba (shock tactis), dezvoltat de gen. Hutier (in cooperare cu un general de artillerie al carui nume-mi scapa).

Trimis de: Minerval pe 3 Sep 2004, 06:51 PM

QUOTE (dead-cat @ 26 Aug 2004, 01:24 PM)
(...) aceste si inca citeva, dar primii care au amenintat cu folosirea fortei au fost americanii.
din http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/4142.htm de unde citez
QUOTE

This isolation lasted for 200 years, until Commodore Matthew Perry of the U.S. Navy forced the opening of Japan to the West with the Convention of Kanagawa in 1854.

reactia la acest lucru a fost restauratia Meiji, despre care vorbeam. ca model n-a stat societatea si armata americana, ci diverse state europene.
asta este realitatea.

Adevarul domnule dead cat este ca daca SUA nu s-ar fi implicat decisiv si rapid in solutionarea cazului Japoniei acelei perioade, statele europene angajate in ridicarea nivelului japonez de trai aproape de cel considerat civilizat, din prisma standardelor occidentale, nu ar fi avut o finalitate imediata, si poate ar fi degenerat inspre mai multe varsari inutile de sange. Iar aceasta este realitatea. Nu trebuie sa priviti superficial problema, ci in contextul politic in care a plasat-o istoria.
Numai bine!


Trimis de: Minerval pe 3 Sep 2004, 07:07 PM

QUOTE (dead-cat @ 30 Aug 2004, 12:18 PM)
"blitzkrieg" e un concept pentru evitarea unui "stalemate" care duce la razboiul de uzura (cum s-a intimplat in 1914). lucru care presupune 2 forte oponente comparabile.

Domnule dead cat, Germania nu a fost un partener de lupta comparabil cu fortele aliate, fapt pentru care aliatul Germaniei a fost invins primul, iar Germania ce a supravietuit razboiului a fost divizata, pierzandu-si din teritoriile sale istorice. Apoi a urmat fortarea oficialilor germani catre a semna un umilitor acord. Se poate discuta de "forta comparabila", ca sa va citez, de abia in cel de-al doilea razboi mondial, desi si in aceasta perioada, Germania tot din cauza strategiilor utilizate a fost invinsa finalmente. Personal am un mare respect pentru viziunea germana, pentru pragmatismul sau genetic, insa implicarea fortelor armate americane a insemnat raza de speranta pe fetele si in mintile oamenilor care au fost nevoiti sa treaca prin umilinte si torturi cu mult mai mari decat cele indurate de natiunea germana. Adolf Hitler a fost poate cel mai mare orator al istoriei, insa, in acelasi timp, a fost si cel mai malefic caracter din cate au umblat pe acest pamant. Un frustrat mediocru, manat de forte de dreapta radicale, un tanar cu o viziune ce se hranea din neajunsurile vremii, au condus catre nasterea monstrului, a fuhrerului idolatrizat de masele de oameni electrizate prin propaganda specifica vremii. Un imbecil prin multe decizii costisitoare, o sclipire a raului pur, o anatema pentru cultura si civilizatia germana. Iata cine a fost Adolf Hitler! Mi se face rau numai cand ii amintesc numele celui care a adus atat de multa distrugere si suferinta fata de poporul meu.
Va salut.

Trimis de: dead-cat pe 3 Sep 2004, 09:00 PM

QUOTE

Domnule dead cat, Germania nu a fost un partener de lupta comparabil cu fortele aliate, fapt pentru care aliatul Germaniei a fost invins primul,

care aliat? unsure.gif
QUOTE

iar Germania ce a supravietuit razboiului a fost divizata, pierzandu-si din teritoriile sale istorice.

ma rog, o parte din ele sunt discutabile, deoarece aveau majoritate poloneza. avind in vedere ca Alsacia/Lorrena (de unde se trage subsemnatul) a cam fost asimilata de francezi ar ramine ca teritoriu istoric pierdut evtl. orasul Danzig/Gdask.
QUOTE

Un imbecil prin multe decizii costisitoare, o sclipire a raului pur, o anatema pentru cultura si civilizatia germana. Iata cine a fost Adolf Hitler! Mi se face rau numai cand ii amintesc numele celui care a adus atat de multa distrugere si suferinta fata de poporul meu.

cred ca e cea mai buna dovada ca poporul "filozofilor si al scriitorilor" (cum i se spunea in sec. 19) poate produce si astfel de indivizi. de fapt, orisicare poate, diferenta e numai dimensiunea posibilitatiilor.

in rest, sunt de accord.

Trimis de: mutulica pe 3 Sep 2004, 09:55 PM

QUOTE (bdl @ 30 Aug 2004, 01:58 PM)
Dead cat,
Dupa una din definitiile citate de tine mai sus, trag concluzia ca pe meleagurile mioritice se folosea acest tip de lupta cu mult timp in urma.....
Dar pt ca toate acestea trebuiau sa poarte un nume, a aparut Hutier....

principiile descrise de Sun Tzu nu erau niste scrieri secrete pe care sa nu le stie nimeni, ci niste principii de a duce razboiul. aceste principii erau aplicate, re-inventate, sau descoperite in orice parte din lume, de orice alt razboinic ... deci... nu vad de ce mioriticii sa nu foloseasca aceleasi principii de a duce razboiul

diferenta intre Sun Tzu si alti strategi (unii chiar mai mari decit Sun Tzu) o da faptul ca chinezul a a strins si publicat pe alea lui

Trimis de: MIA pe 4 Sep 2004, 03:18 PM

QUOTE (dead-cat @ 3 Sep 2004, 10:13 PM)
QUOTE

Un imbecil prin multe decizii costisitoare, o sclipire a raului pur, o anatema pentru cultura si civilizatia germana. Iata cine a fost Adolf Hitler! Mi se face rau numai cand ii amintesc numele celui care a adus atat de multa distrugere si suferinta fata de poporul meu.

cred ca e cea mai buna dovada ca poporul "filozofilor si al scriitorilor" (cum i se spunea in sec. 19) poate produce si astfel de indivizi.

hmm.gif Să nu uităm totuşi faptul că Hitler s-a "format" īn Viena şi īn atmosfera sfārşitului de secol XIX-īnceputului de secol XX din acel oraş ... rolleyes.gif

QUOTE

insa implicarea fortelor armate americane a insemnat raza de speranta pe fetele si in mintile oamenilor care au fost nevoiti sa treaca prin umilinte si torturi cu mult mai mari decat cele indurate de natiunea germana


He he ... adevărul e că dacă se vrea cu orice preţ īnălţarea şi aici a unor ode armatei americane, SUA şi politicienilor ei se pot privi şi aşa lucrurile. tongue.gif
Tare mi-e teamă īnsă că fără aportul URSS-ului ( cāt de nefast īn consecinţe a fost pentru noi romānii ph34r.gif ) Germania Nazistă nu era īnfrāntă aşa uşor ( cu toată folosirea de către ea a anumitor "strategii" ).

Plus că următoarele frază e pur şi simplu aiuristică şi contrare realităţii :

QUOTE

Se poate discuta de "forta comparabila", ca sa va citez, de abia in cel de-al doilea razboi mondial



Dar oricum - ultimele replici ale lui Minerval sunt mai degrabă ... politice unsure.gif , decāt strict referitoare la subiectul īn discuţie. rolleyes.gif
Apropo - de curiozitate - sunteţi evreu ? rolleyes.gif

QUOTE

Mi se face rau numai cand ii amintesc numele celui care a adus atat de multa distrugere si suferinta fata de poporul meu.


Trimis de: bdl pe 5 Sep 2004, 06:50 PM

Sa zicem ca raid-urile sint saminta din care s-a dezvoltat....ideea e cam aceiasi...surptinderea adversarului prin lovituri concentrate pe anumite obiective, f rapide....

Trimis de: MIA pe 5 Sep 2004, 07:06 PM

QUOTE (bdl @ 5 Sep 2004, 08:03 PM)
Sa zicem ca raid-urile sint saminta din care s-a dezvoltat....ideea e cam aceiasi...surptinderea adversarului prin lovituri concentrate pe anumite obiective, f rapide....

"BDL" - de ce insişti cu orice preţ la aspecte la care totuşi e clar că nu ai dreptate ?? ohmy.gif

Scopul unul raid şi a strategiei/tacticii de blitzkrieg era/sunt complet diferite. wink.gif
Un raid urmărea/urmăreşte o lovitură scurtă, nu prea de amploare ( adesea īn scopul de a jefui/teroriza provinciile de graniţă ) urmată de retragerea rapidă īnainte ca grosul trupelor inamice să apuce să intervină, pe cānd" strategia blitzkrieg" urmărea anihilarea apărării inamice īntr-un punct ( zonă ) a frontului pentru a provoca ruptura necesară unei victorii totale decisive ( bun - e mai complicat, dar nu mă īntind la explicaţii şi detalieri inutile smile.gif ).

Ai sesizat nuanţele şi diferenţele ? unsure.gif Sau preferi să-l menţii cu orice preţ pe Sun-Tzī īn postura de guru prezicător, chiar dacă nu ai argumente prea bune pentru asta ? sorry.gif

Trimis de: Minerval pe 7 Sep 2004, 06:27 PM

Draga MIA, nu trebuie sa va enervati. Nu are nici un rost. Haideti mai bine sa nu defulam haotic si sa discutam la o masa rotunda. Domnul Bdl sau, simplu, Bdl, ca mi s-a tot atras atentia, are un punct de vedere zic eu interesant, totul orbiteaza in jurul notiunii de nuantare a informatiei; ia dat o nuanta, alta decat cele existente in prezent; foarte bine, sa dialogam nu sa aruncam cu pietre, oricum nu mai sunt in austeritatea aceasta apasatoare din Romania.
In problema legata de asa-zisele ode inchinate SUA nu este adevarata afirmatia dvs. Nu trebuie sa vina in fata un Minerval ori un Copernic sa afirme ori sa infirme ceva. Istoria merge de la sine mai departe si fara ajutorul meu. Iar in chestiunea razboiului, dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, analisti militari ai ONU au afirmat ca SUA putea duce si singura razboiul, deoarece masinaria de razboi americana producea in continuu, pe cand in cealalta parte a globului, in regiunile controlate de axa, lipsa acuta de materii prime era oglindita atat in distrugerea sistematica a fabricilor de razboi cat si in pierderile masive sustinute in lupte crancene.
Numai bine.

Trimis de: MIA pe 7 Sep 2004, 06:42 PM

QUOTE (Minerval @ 7 Sep 2004, 07:40 PM)
Domnul Bdl sau, simplu, Bdl, ca mi s-a tot atras atentia, are un punct de vedere zic eu interesant, totul orbiteaza in jurul notiunii de nuantare a informatiei; i-a dat o nuanta, alta decat cele existente in prezent; {...}

"Nuanţare" a informaţiei ? unsure.gif
Cred că mai degrabă aplicare a unor termeni aproximativi la un domeniu nepotrivit ... blink.gif

Īn fine - eu am dat un contraargument - aştept o replică, dar dacă se poate una la obiect şi nu una ... poetico-metaforică. smile.gif

QUOTE

Iar in chestiunea razboiului, dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, analisti militari ai ONU au afirmat ca SUA putea duce si singura razboiul, deoarece masinaria de razboi americana producea in continuu, pe cand in cealalta parte a globului, in regiunile controlate de axa, lipsa acuta de materii prime era oglindita atat in distrugerea sistematica a fabricilor de razboi cat si in pierderile masive sustinute in lupte crancene.


Asta ar fi valabil dacă strict producţia militară ar fi fost singurul factor ce ar fi contat wink.gif ... sau contează īntr-un război ... rolleyes.gif
Oricum - eu nu m-am referit la zonele controlate de Axă, după cum se vede dacă aţi fi citit cu atenţie mesajul meu. smile.gif

Trimis de: dead-cat pe 8 Sep 2004, 08:51 AM

QUOTE

Iar in chestiunea razboiului, dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, analisti militari ai ONU au afirmat ca SUA putea duce si singura razboiul, deoarece masinaria de razboi americana producea in continuu,

"arta" razboiului consta nu in ultimul rind in a transpune avantajul de materiale intr-un avantaj efectiv pe cimpul de lupta. disciplina la care americanii intotdeauna au avut probleme. pina in ian 1945, cind in vest au intilnit aproape numai divizii de categoria II, n-au obtinut nici o victorie fara avantaj numeric.

iar fara URSS care a blocat 80% din efectivele germane (70% dupa D-Day), D-Day n-ar fi avut loc, cu toata superioritatea numerica americana, care era intr-adevar in multe cazuri una numai numerica si nu si calitativa.
QUOTE

pe cand in cealalta parte a globului, in regiunile controlate de axa, lipsa acuta de materii prime era oglindita atat in distrugerea sistematica a fabricilor de razboi cat si in pierderile masive sustinute in lupte crancene.

singura lipsa acuta cu care s-a confruntat axa in europa, a fost petrol (a carui sursa era Romania) si zinc (Finnlanda).
cit despre distrugerea sistematica a fabricilor...ma tem ca n-a fost in mare masura, decit o afirmatie propagandistica a fortelor aeriene aliate.
pe parcursul intregului razboi s-a distrus cca 9% din capacitatea industriala in Germania+teritorii ocupate.
1944 a fost anul in care germania a pierdut superioritatea aeriana asupra europei (de fapt de la sfirsitul lui '43), anul in care s-au aruncat cele mai multe bombe si in acelasi timp anul in care productia industriala (de destinatie militara) a crescut cu cca 50% fata de 1943.

Trimis de: Ovidius pe 8 Sep 2004, 09:34 AM

QUOTE
Iar in chestiunea razboiului, dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, analisti militari ai ONU au afirmat ca SUA putea duce si singura razboiul, deoarece masinaria de razboi americana producea in continuu

Sunt de-o parere cu MIA si dead-cat. SUA nu avea cum sa castige singura razboiul decat daca ar fi durat vreo 50 de ani si resursele Germaniei ar fi secatuit.
QUOTE
deoarece masinaria de razboi americana producea in continuu

....si masinaria turceasca de produs, scoate azi pe banda zeci de mii de tone.... rolleyes.gif

Trimis de: Minerval pe 8 Sep 2004, 10:20 AM

Ziua buna.
Domnilor, opiniile dvs. nu reflecta realitatea. Opinia mea, in schimb, poate servi drept caz de studiu, fie si romantata cum afirma mia ca ar fi. Afirmatiile mele nu sunt romantate, dar nu importa. Pentru fiecare opinie invocata de dvs. eu am 20 de contraargumente concrete, pentru ca juristii merg numai cu lucruri reale nu inchipuite.

Una la mana, Germania a pierdut razboiul inca din primavara lui 1943, iar ca o a doua chestiune infrastructura tehnica, in speta fabrici, uzine de armament, etc., era nefunctionala intr-o covarsitoare proportie de 80%, ca sa rotunjesc, si nu aberanta cifra de 9%. Daca se vrea sa se fabuleze ori sa se treaca in reflectii personale as vrea sa fiu anuntat in prealabil pentru a nu participa la aceasta disputa inutila de orgolii si citate taiate de pe situri, ca sa mai vorbim si despre limba ceea de lemn a romanului.
Oamenii de stiinta germani, spre sfarsitul razboiului, creasera si primul prototip functional de avion cu reactie, insa era prea tarziu. Iar ca o cireasa de pe tort, armata sovietica pe langa ineficienta sa in razboi, a fost recunoscuta ca fiind armata care a suportat si cele mai mari infrangeri armate, suferind pierderi de ordinul zecilor de milioane. Asadar sa nu vorbim aberatii in public chiar in maniera asta, nu de alta dar daca va intalniti cu persoane care chiar stiu istorie si nu recita pionereste din situri s-ar putea sa va besteleasca.
Implicarea mea pe acest topic ia sfarsit in acest punct. Nu doresc sa duc mai departe o lupta de idei care nu va avea nici o finalitate. Macar dn respect pentru "arta razboiului". wink.gif
Numai bine.


Trimis de: Ovidius pe 8 Sep 2004, 10:40 AM

QUOTE
Afirmatiile mele nu sunt romantate, dar nu importa. Pentru fiecare opinie invocata de dvs. eu am 20 de contraargumente concrete, pentru ca juristii merg numai cu lucruri reale nu inchipuite.

Te rog sa ne ierti nesabuinta de a contrazice un jurist care se da drept Dumnezeu! Inca o data, iertare stapane! cry.gif

QUOTE
Daca se vrea sa se fabuleze ori sa se treaca in reflectii personale as vrea sa fiu anuntat in prealabil pentru a nu participa la aceasta disputa inutila de orgolii si citate taiate de pe situri, ca sa mai vorbim si despre limba ceea de lemn a romanului.

Macar unii dintre noi se justifica cu umilele siteuri, si nu folosesc ca justificare faptul ca sunt juristi si trebuie crezuti by default. wink.gif

QUOTE
Implicarea mea pe acest topic ia sfarsit in acest punct. Nu doresc sa duc mai departe o lupta de idei care nu va avea nici o finalitate. Macar dn respect pentru "arta razboiului".

Cand o sa intelegi faptul ca un dialog inseamna sa stii sa si asculti si nu sa afirmi tot timpul ca doar tu ai dreptate iar restul abereaza, atunci o sa ni se faca dor de tine. Pana atunci, multumim pentru participare. Esti un dragutz! mwah1.gif

PS: imi cer scuze tuturor pentru offtopic, dar deja era prea mult. Rog adminu sa stearga postul meu in urmatoarele zile.

Trimis de: dead-cat pe 8 Sep 2004, 10:42 AM

QUOTE

Una la mana, Germania a pierdut razboiul inca din primavara lui 1943,

discutabil. adevarat in idea ca pierdut inseamna a nu-l mai putea cistiga.
QUOTE

iar ca o a doua chestiune infrastructura tehnica, in speta fabrici, uzine de armament, etc., era nefunctionala intr-o covarsitoare proportie de 80%, ca sa rotunjesc, si nu aberanta cifra de 9%. Daca se vrea sa se fabuleze ori sa se treaca in reflectii personale as vrea sa fiu anuntat in prealabil pentru a nu participa la aceasta disputa inutila de orgolii si citate taiate de pe situri, ca sa mai vorbim si despre limba ceea de lemn a romanului

vreo sursa care sa reflecteze cele 80%? nu cred pentru ca exact cifra de 80% e aberatie.
exemple de statistici:

productie avioane 1944
39.807 (8.295 in 1940)

piese de artillerie produse in 1944
41.000 (5.000 in 1940)

munitii produse in 1944
3.350.000 t (fata de 865.000t in 1940)

tancuri si alte blindate produse in 1944
19,002 (fata de 1643 in 1940)

otel produs in 1944
28,5 millioane t (fata de 21,5 millioane in 1940)

cum a crescut outputul industria in asa masura fata de 1940 daca 80% din baza industriala au fost distruse?
80% sunt povesti, din simplul motiv ca s-a dispersat productia industriala iar cele importante au fost mutate subteran, iar pe de alta parte bombardamentele de la inaltime mare au avut o eficienta foarte scazuta in general.

QUOTE

Oamenii de stiinta germani, spre sfarsitul razboiului, creasera si primul prototip functional de avion cu reactie, insa era prea tarziu.

primul prototip de Me262 a zburat in iulie 1942. productia de serie putea incepe in marie 1943 dar a fost incetinita de hitler care vroia un bombardier cu reactie si nu un interceptor.
QUOTE

de pe tort, armata sovietica pe langa ineficienta sa in razboi, a fost recunoscuta ca fiind armata care a suportat si cele mai mari infrangeri armate, suferind pierderi de ordinul zecilor de milioane.

pierderile militare (si nu civile) sovietice sunt estimate la cca 10 000 000 de morti
care ar fi argumentele ca armata sovietica ar fi fost pe "larg ineficienta"?

QUOTE

Asadar sa nu vorbim aberatii in public chiar in maniera asta, nu de alta dar daca va intalniti cu persoane care chiar stiu istorie si nu recita pionereste din situri s-ar putea sa va besteleasca.

asta-i un compliment pe care, avind in vedere de cele postate anterior, l-as returna. pentru ca nu prea pareti sa aveti idee despre ce spuneti (in aceasta privinta bineinteles). dar prin cele 20 de contraargumente imi puteti bineinteles demonstra, ca ma insel. be my guest.

Trimis de: mutulica pe 8 Sep 2004, 10:49 AM

Minerval - nu vreau sa fiu rau... dar ai citit vreun rind din SunTzu?

Trimis de: actionmedia pe 8 Sep 2004, 11:02 AM

QUOTE (mutulica @ 8 Sep 2004, 12:02 PM)
Minerval - nu vreau sa fiu rau... dar ai citit vreun rind din SunTzu?

spoton.gif Bună īntrebare Mutulică.
De fapt aceasta ar fi tema principală de discuţie, iar pentru discuţii detalitate despre Al Doilea Război Mondial am deshis prin iulie un alt http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?showtopic=4109&view=findpost&p=169894 tocmai pentru a nu discuta astfel detalii aici.
Cred că aici ar trebui discutat despre război la modul general.

Trimis de: dead-cat pe 8 Sep 2004, 11:06 AM

pai nu suntem chiar offtopic
Minerval zicea

QUOTE

Iar in chestiunea razboiului, dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, analisti militari ai ONU au afirmat ca SUA putea duce si singura razboiul, deoarece masinaria de razboi americana producea in continuu, pe cand in cealalta parte a globului, in regiunile controlate de axa, lipsa acuta de materii prime era oglindita atat in distrugerea sistematica a fabricilor de razboi cat si in pierderile masive sustinute in lupte crancene.

lucru cu care eu n-am fost intr-u totul de accord, deoarece, dupa cum am spus
QUOTE

"arta" razboiului consta nu in ultimul rind in a transpune avantajul de materiale intr-un avantaj efectiv pe cimpul de lupta.

e normal sa se discute pe linga aceasta tema si despre WW2.

Trimis de: actionmedia pe 8 Sep 2004, 11:20 AM

QUOTE (dead-cat @ 8 Sep 2004, 12:19 PM)
QUOTE

"arta" razboiului consta nu in ultimul rind in a transpune avantajul de materiale intr-un avantaj efectiv pe cimpul de lupta.

e normal sa se discute pe linga aceasta tema si despre WW2.

Noroc că ai mai punctat din cānd īn cānd "arta războiului" altfel aş fi putut să jur că citesc un thread despre WWII biggrin.gif

Trimis de: mutulica pe 8 Sep 2004, 12:33 PM

sa ma explic. pe mine m-a iritat cind Minerval a spus:

QUOTE
pentru ca juristii merg numai cu lucruri reale nu inchipuite.

si daca e sa ma iau dupa SunTzu, si realitatea de astazi juristii sunt cei ce folosesc cel mai mult aceasta arta, mai ales in conflictele care duc la litigiu in instanta. Iar capitolul cel mai citat in cazul juristilor e cel legat de arta inselatoriei in razboi.
Ca asta face diferenta intre un avocat bun si unul ... mai putin bun, modul in care este in stare sa interpreteze legile... Atit de des intilnim la juristi defromarea "lucrurilor reale" astfel incit dupa o vreme ele ajung sa arate a orice, dar in mod cert nu mai seamana cu punctul de plecare.

Cind am pus topicul asta, ma gindeam mai putin la razboiul in sine, cel vizibil, WWII sau Irak sau... oricare ar fi el, ci mai degraba la "razboiul zilnic", cel pe care fiecare il ducem ... in birou, in familie...

Viata noastra este inconjurata de varii conflicte, si ma gindeam ca am putea discuta aici despre cum sa le solutionam, folosindu-ne mai ales de invatamintele lui SunTzu.
Stiu ca intr-o vreme se preda un curs (la Harvard) despre aplicabilitatea "Artei razboiului" in business, chiar am citit ceva pe tema asta. De aici mi-a venit si ideea topicului...

Trimis de: actionmedia pe 8 Sep 2004, 01:13 PM

QUOTE (mutulica @ 8 Sep 2004, 01:46 PM)
Stiu ca intr-o vreme se preda un curs (la Harvard) despre aplicabilitatea "Artei razboiului" in business, chiar am citit ceva pe tema asta. De aici mi-a venit si ideea topicului...

Īn felul acesta topicul devine foarte interesant.
De exemplu mă gāndesc acum cum aş putea aplica teoria Sun Tzu īn publicitate sau vānzări directe.
Că publicitatea "minte" o ştie cam toată lumea. Arta publicităţii este aceea de a face minciuna credibilă. Mă fascinează şi mă sācāie īn acelaş timp nonşalanţa cu care īşi reīnnoiesc imaginea produsele de masă obosite, mă refer aici la detergenţi, şampoane, creme, pastă de dinţi şi mai ştiu eu ce.
Din 3 īn 3 luni vedem o reclamă nouă care prezintă aceeaşi marcă veche de 50 de ani dar care spune: "noul detergent ABC īmbogăţit cu xyz spală mai bine şi miroase mai frumos". De fapt produsul este īn mare acelaşi. Nu s-a operat o modificare majoră īn compoziţia lui. Efectele sunt aceleaşi. Cu toate acestea oamenii le cumpără cu speranţa că de data aceasta va fi cu adevărat bun. Asta este o tactică de a creşte artificial valoarea de piaţă a unui produs fără a-i īmbunătăţi semnificativ calităţile, adică fără costuri de producţie suplimentare. Pur şi simplu după ce ţi-ai da seama că ai fost "păcălit" de reclamă şi rufele tale nu arată aşa bine ca alea de la televizor, sau īncă nu ai scăpat de mătreaţă sau dinţii nu ţi s-au albit aşa cum zicea nu ştiu ce reclamă, PAC! vine o nouă reclamă care se jură că de data asta produsul va fi conform aşteptărilor şi te duci frumuşel şi īl cumperi şi ciclul se reia.
La capitolul vānzări directe am īnvăţat un lucru foarte important şi anume să īţi tratezi clientul ca pe un egal, să nu īl consideri nici o clipă duşmanul tău ci aliatul tău. De asemenea este foarte bine să īţi cunoşti foarte īn amănunt clientul şi activitatea lui astfel īncāt nici o obiecţie de-a lui să nu te ia prin surprindere. Marea calitate a vānzătorului profesionist este aceea de a şti să asculte. Vīnzătorul trebuie să stea cuminţel īn transeea lui şi să-l lase pe client să-şi descarce armele. După ce īşi dă seama că a terminat muniţia abia atunci contraatacă şi rezolvă punct cu punct fiecare obiecţie de la ultima pānă la prima.
Din păcate nu am citit Sun Tzu şi nu pot să fac comparaţii concrete. sad.gif


Trimis de: mutulica pe 8 Sep 2004, 02:08 PM

Exista o carte... Marketingul ca razboi... care trateaza citeva tehnici mai mult sau mai putin ortodoxe.
De ex Colgate, la un moment dat a marit diametrul orificiului pe care iesea pasta de dinti. Cum presiunea de apasare asupra tubului a rams constanta, cantitatea de pasta de dinti ce ajunge pe periuta crestea simtitor, fiecare familie a inceput sa consume mai multa pasta, ceea ce a dus la cresterea vinzarilor...

Sun Tzu spune ca sa cunosti obiceiurile celuilalt si sa il surprinzi acolo unde nu isi poate infrina pornirile...

Trimis de: MIA pe 8 Sep 2004, 02:14 PM

QUOTE (dead-cat @ 8 Sep 2004, 11:55 AM)
QUOTE

Una la mana, Germania a pierdut razboiul inca din primavara lui 1943,

discutabil. adevarat in idea ca pierdut inseamna a nu-l mai putea cistiga.

Nu e doar discutabil - ci complet fals. tongue.gif

Pe Frontul de Est de exemplu Germania a pierdut razboiul la Kursk, deci in vara lui 1943. wink.gif Acesta e un fapt asupra caruia cam toti istoricii pe care i-am citit se pun de acord. smile.gif

QUOTE

pierderile militare (si nu civile) sovietice sunt estimate la cca 10 000 000 de morti
care ar fi argumentele ca armata sovietica ar fi fost pe "larg ineficienta"?


Pierderi in care insa - atentie ! - Stalin a "inclus" si victimele propriilor sale epurari ... devil.gif
Oricum - deja din vara lui 1942 ( dupa batalia de la Harkov mai exact ) Armata Rosie nu s-a mai expus manevrelor de incercuire pregatite de strategii germani, din contra STAVKA a aratat adesea initiative strategice remarcabile si e foarte discutabil ca a fost ... "pe larg, ineficienta" ... wink.gif

Trimis de: dead-cat pe 8 Sep 2004, 02:24 PM

QUOTE

Pe Frontul de Est de exemplu Germania a pierdut razboiul la Kursk, deci in vara lui 1943.  Acesta e un fapt asupra caruia cam toti istoricii pe care i-am citit se pun de acord.

pai si cu un "citadel" reusit, s-ar fi obtinut doar eliminarea unui cot in linia de front si implicit o intarire a pozitiei defensive (ceea ce ar fi impiedicat probabil un success pe masura celui obtinut in iulie '44 de catre rusi.
dar n-ar fi adus victoria. de aceea spuneam "adevarat in idea ca pierdut inseamna a nu-l mai putea cistiga".

Trimis de: actionmedia pe 8 Sep 2004, 02:24 PM

QUOTE
Exista o carte... Marketingul ca razboi... care trateaza citeva tehnici mai mult sau mai putin ortodoxe.
De ex Colgate, la un moment dat a marit diametrul orificiului pe care iesea pasta de dinti. Cum presiunea de apasare asupra tubului a rams constanta, cantitatea de pasta de dinti ce ajunge pe periuta crestea simtitor, fiecare familie a inceput sa consume mai multa pasta, ceea ce a dus la cresterea vinzarilor...
Sun Tzu spune ca sa cunosti obiceiurile celuilalt si sa il surprinzi acolo unde nu isi poate infrina pornirile...

rolleyes.gif Pai exemple de-astea mai ştiu.

De exemplu nişte ciocolăţele turceşti care sunt foatre subţiri şi au nişte borduri īnalte astfel īncāt să pară mai mari īn ambalaj, dar cānd le desfaci nu ai mai nimic.
Sau scobitura de pe fundul cutiei de margarină. Sau sticle de lapte de 900 ml etc.

Uite īn spiritul discuţiei propun o problemă spre rezolvare:

Un supermarket vrea să mărescă timpul pe care clienţii īl petrec īntre anumite rafturi, pentru a mări şansele de a fi observate anumite mărfuri. Care ar fi soluţia la această problemă īn spiritul Sun Tzu?
Răspunsul īn numărul viitor cool.gif

Trimis de: dead-cat pe 8 Sep 2004, 02:28 PM

QUOTE

Un supermarket vrea să mărescă timpul pe care clienţii īl petrec īntre anumite rafturi, pentru a mări şansele de a fi observate anumite mărfuri. Care ar fi soluţia la această problemă īn spiritul Sun Tzu?

eu nu stiu cum faceti voi unsure.gif dar eu cind merg intr-un supermarket, am o idee destul de clara asupra ce vreau sa cumpar (mai ales ca merg 1 data pe sapt) si ma duc tinta la rafturile cu produsele ce intentionez sa le iau. restul nici nu-mi atrage atentia. de exemplu n-am realizat vreo 3 ani de zile ca supermarketul "meu" vinde pahare de vin, pina mi-a trebuit unul si-am intrebat o vinzatoare ca sa nu pierd vremea aiurea cautind.
faptul ca petrec timp mai mult printre rafturi ma face eventual mai prost dispus, dar in nici un caz nu ma imbie la cumparat.

Trimis de: actionmedia pe 8 Sep 2004, 02:36 PM

QUOTE (dead-cat @ 8 Sep 2004, 03:41 PM)
faptul ca petrec timp mai mult printre rafturi ma face eventual mai prost dispus, dar in nici un caz nu ma imbie la cumparat.

laugh.gif Īnseamnă că nu eşti pe target. Aşa ţi-ar răspunde un publicitar.
Serios vorbind, de fapt eşti pe target, iar proprietarii supermarketului sunt disperaţi pentru că ei se străduiesc să aducă produse noi, iar cei ca tine nu le observă. Sunt mulţi oameni care pur şui simplu nu au timp să bāntuie prin supermarket (mai ales dacă este foarte mare) şi de multe ori trec foarte repede printre rafturi (se duc acolo unde au treabă) şi nici nu observă produsele. Dar uite că ne īndepărtăm de la subiect. Şi ca să revin...
Ca idee, īn spiritul Sun Tzu, citāndu-l pe mutulică:
QUOTE
Sun Tzu spune ca sa cunosti obiceiurile celuilalt si sa il surprinzi acolo unde nu isi poate infrina pornirile..

Cum ai rezolva problema asta dacă ai fi managerul supermarketului?

Trimis de: Ovidius pe 8 Sep 2004, 04:14 PM

QUOTE
Un supermarket vrea să mărescă timpul pe care clienţii īl petrec īntre anumite rafturi, pentru a mări şansele de a fi observate anumite mărfuri. Care ar fi soluţia la această problemă īn spiritul Sun Tzu?

1) Sa atraga cat mai mute femei - ele ori cumpara ori nu cumpara tot or sa stea cu orele in magazin biggrin.gif
2) Sa puna muzica care este pe placul posibililor clienti.
3) Eventual sa mai schimbe locul marfii de pe rafturi. De exemplu am vazut in Germania un magazin care-si schimba repetat locul anumitor marfuri si cand cautai ceva, de multe ori aveai norocul sa trebuiasca sa iei tot magazinul la bani marunti. Pe mine ma enerva chestia asta dar nu stiu daca si pe restul clientilor.

Trimis de: MIA pe 8 Sep 2004, 04:28 PM

QUOTE (dead-cat @ 8 Sep 2004, 03:37 PM)
QUOTE

Pe Frontul de Est de exemplu Germania a pierdut razboiul la Kursk, deci in vara lui 1943.  Acesta e un fapt asupra caruia cam toti istoricii pe care i-am citit se pun de acord.

pai si cu un "citadel" reusit, s-ar fi obtinut doar eliminarea unui cot in linia de front si implicit o intarire a pozitiei defensive (ceea ce ar fi impiedicat probabil un success pe masura celui obtinut in iulie '44 de catre rusi.
dar n-ar fi adus victoria. de aceea spuneam "adevarat in idea ca pierdut inseamna a nu-l mai putea cistiga".

hmm.gif ... din cite stiu eu, daca operatiunea Zitadelle ar fi reusit 100% cum se dorea etapa urmatoare era un nou asalt ( de data asta pe timpul verii/toamnei ) spre Moscova. wink.gif

Trimis de: LigiaB pe 8 Sep 2004, 04:31 PM

QUOTE (actionmedia @ 8 Sep 2004, 04:49 PM)
QUOTE
Sun Tzu spune ca sa cunosti obiceiurile celuilalt si sa il surprinzi acolo unde nu isi poate infrina pornirile..

Cum ai rezolva problema asta dacă ai fi managerul supermarketului?

Action, eu as pune produsul sau produsele care vreau sa le vind la capatul rafturului, si l-as baga in reducere putin laugh.gif as pune o eticheta mare rosie, SALE! tongue.gif
Ori produsele care vreau sa le vind le pun pe raftul 3, loveaste privirea imediat....

ps: Eu sint exact Dead_cat, cumpar exact ce imi trebuie, de-obicei stiu din reclame ce e in reducere si merg cu lista. rolleyes.gif

DAR...

QUOTE
Cind am pus topicul asta, ma gindeam mai putin la razboiul in sine, cel vizibil, WWII sau Irak sau... oricare ar fi el, ci mai degraba la "razboiul zilnic", cel pe care fiecare il ducem ... in birou, in familie...

Viata noastra este inconjurata de varii conflicte, si ma gindeam ca am putea discuta aici despre cum sa le solutionam, folosindu-ne mai ales de invatamintele lui SunTzu.


...conform acetui citat dat de Mutulica, nu cumva ne indeapartam MULT prea mult de subiectul initial?? Sau noi acum rezolvam unul din "raboaiele zilnice"??? laugh.gif

Trimis de: bdl pe 8 Sep 2004, 04:57 PM

QUOTE (MIA @ 5 Sep 2004, 08:19 PM)
QUOTE (bdl @ 5 Sep 2004, 08:03 PM)
Sa zicem ca raid-urile sint saminta din care s-a dezvoltat....ideea e cam aceiasi...surptinderea adversarului prin lovituri concentrate pe anumite obiective, f rapide....

"BDL" - de ce insişti cu orice preţ la aspecte la care totuşi e clar că nu ai dreptate ?? ohmy.gif

Scopul unul raid şi a strategiei/tacticii de blitzkrieg era/sunt complet diferite. wink.gif
Un raid urmărea/urmăreşte o lovitură scurtă, nu prea de amploare ( adesea īn scopul de a jefui/teroriza provinciile de graniţă ) urmată de retragerea rapidă īnainte ca grosul trupelor inamice să apuce să intervină, pe cānd" strategia blitzkrieg" urmărea anihilarea apărării inamice īntr-un punct ( zonă ) a frontului pentru a provoca ruptura necesară unei victorii totale decisive ( bun - e mai complicat, dar nu mă īntind la explicaţii şi detalieri inutile smile.gif ).

Ai sesizat nuanţele şi diferenţele ? unsure.gif Sau preferi să-l menţii cu orice preţ pe Sun-Tzī īn postura de guru prezicător, chiar dacă nu ai argumente prea bune pentru asta ? sorry.gif

Mia,
Uite raspunsul.....
Citeste inca odata ce am zis eu.....Unde sustin ca raidul si razboiul rapid e una si aceiasi?
Dupa definitie si in realitate normal ca sint lucruri diferite.... dar blitz..... e o dezvoltare a raidului....
Raid= ataci si te retragi pt ca logistica si dotarea nu-ti permit sa ramii acolo...totul in viteza si prin surprindere....
Razboi fulger= ataci cu scopul de a ramine acolo... fiind pregatit cu logistica si tot ce e necesar...

Nu sint acelasi lucru si au scopuri diferite.... dar una se trage din cealalta..... e un principiu extins sau mai bine zis perfectionat....
Si piroga e f diferita de crucisator, nu sint una si aceiasi.... wink.gif

Sun -Tzi nu e guru si nu e prezicator, sper ca nu asta ai inteles tu din el....El arata niste principii.....scuza-l ca nu a fost asa "destept " sa prezica razboiul fulger..... da am senzatia ca genul ala de razboi poatew fi intilnit si inainten de ww I+II

Trimis de: actionmedia pe 9 Sep 2004, 12:57 PM

QUOTE (LigiaB @ 8 Sep 2004, 05:44 PM)
...conform acetui citat dat de Mutulica, nu cumva ne indeapartam MULT prea mult de subiectul initial?? Sau noi acum rezolvam unul din "raboaiele zilnice"??? laugh.gif

Păi īncercăm să soluţionăm unul dintre războaiele cotidiene ideea este să īncercăm să-l soluţionăm aplicānd principiile Sun Tzu.
Prin urmare variantele propuse de tine şi de Zorro, rezolvă parţial problema dar sunt pe lāngă subiect laugh.gif probabil că ar merge subiectul ăsta la enigme şi ghicitori, dar noi īncercăm să-l rezolvăm pornind de la principiile Sun Tzu.
Un principiu ni l-a dat mutulică:
QUOTE
Sun Tzu spune ca sa cunosti obiceiurile celuilalt si sa il surprinzi acolo unde nu isi poate infrina pornirile...

Hai să īncercăm să aplicăm acest principiu.
Prin urmare, dezvolt un pic problema şi restrāng aria posibilităţilor.
Imaginaţi-vă că sunteţi proprietari de Supermerket. Acesta este domeniul vostru, acolo sunte-ţi stăpāni.
Zilnic īn Supermarket intră sute sau mii de clienţi care sunt īn general de tipul dead-cat. Adică au nevoie de anumite lucruri, ştiu unde le găsesc, se duc acolo ţintă şi le cumnpără apoi ies din supermarket şi īşi văd de ale lor. Scopul tău este să-i faci să cumpere mai mult decāt şi-au propus īnainte de a intra īn magazin. Cam asta e problema. Ai victorie dacă omul şi-a propus să cumpere de 20 de dolari şi a cumpărat de 40 sau de 50 sau măcar de 21.
Ce ştii deja:
- ştii că īn general dacă stau mai mult īn agazin ai şanse să cumpere mai multe, produsele sunt frumos ambalate, li se face reclamă etc. Ai toate condiţiile create pentru a-i īmbia să cumpere mai mult dacă văd ceva care li se pare util dar la care nu s-au gāndit īn prealabil.
- ştii că īn general consumatorii au anumite obiceiuri simple, s-au cristalizat deja nişte stereotipuri īn modul īn care lumea face cumpărături. Īntrebarea este care ar fi obiceiul sau obiceiurile pe care să īl (le) folosim īn favoarea noastră?

@zorro
QUOTE
1) Sa atraga cat mai mute femei - ele ori cumpara ori nu cumpara tot or sa stea cu orele in magazin


Nu rezolvă problema, deja ai clienţi īn magazin. Şi cum atragi femeile? Nu ştiu dacă este chiar aşa adică dacă stau foarte mult.


QUOTE
Sa puna muzica care este pe placul posibililor clienti.

Cam greu să satisfaci gusturile muzicale ale tuturor.

QUOTE
Eventual sa mai schimbe locul marfii de pe rafturi.

Asta cu sigurnaţă va nemulţumi clienţii, şi s-ar putea să pierzi din ei. Sună mai mult a atac frontal īn inferioritate numerică. Este cam sortit eşecului

@LigiaB soluţiile tale măreşte şansele ca produsele să fie vāndute dar prin alte metode, nu prin metoda "timpului petrecut īntre rafturi"

Uite cāteva condiţii esenţiale pentru o rezolvare corectă:
1. Trebuie să ţină seama de obiceiurile elementare ale clienţilor. De exemplu pe vremea lui Sun Tzu se ştia că armata inamică are o anumită aşezare īn teren, că īn funcţie de condiţii, mai īntāi atacă o armă (de exemplu arcaşii) apoi altă armă (de exemplu care de luptă). Sau faptul că arcaşii au mai puţină armură decāt suliţaşii, etc.
2. K.I.S. adică Keep it simple, pe romāneşte, soluţia trebuie să fie simplă. Cu cāt un plan este mai complex, cu atāt sunt şanse mai mari să apară erori şi să eşueze implementarea.
3. Clientul nu trebuie să observe "capcana", nu trebuie să fie un atac frontal trebuie să fie o acţiune subtilă, de guerilă. Elementul surpriză este esenţial. Un atac frontal contra unei armate superioare ca număr şi tactică este sortit eşecului. Clienţii unui supermarket deţin puterea dacă se simt ameninţaţi sau deranjaţi īn vreun fel pleacă şi te lasă cu ochii īn soare. La vānătoare trebuie să mergi tiptil, īmpotriva vāntului ca să nu te simtă.
4. Clientul trebuie să rămānă cu impresia că a luat singur decizia de cumpărare fără a fi constrāns īn vreun fel. Asta ca să revină şi data viitoare şi să poţi aplica acelaşi sistem.

Īncă o īncercare şi după aia dau răspunsul.

Trimis de: MIA pe 9 Sep 2004, 08:03 PM

QUOTE (bdl @ 8 Sep 2004, 06:10 PM)
Dupa definitie si in realitate normal ca sint lucruri diferite.... dar blitz..... e o dezvoltare a raidului....
Raid= ataci si te retragi pt ca logistica si dotarea nu-ti permit sa ramii acolo...totul in viteza si prin surprindere....
Razboi fulger= ataci cu scopul de a ramine acolo... fiind pregatit cu logistica si tot ce e necesar...

biggrin.gif laugh.gif biggrin.gif laugh.gif biggrin.gif

Bine BDL - dacă tu zici ... wink.gif - sper doar ca alţii care au urmărit discuţia să rămānă cu altă părere. unsure.gif
Hai noroc ! smile.gif

Trimis de: bdl pe 10 Sep 2004, 12:53 AM

Mia,
Din pacate nu zic eu, zic niste manuale de tactica asa....

Trimis de: LigiaB pe 10 Sep 2004, 02:13 AM

QUOTE (actionmedia @ 9 Sep 2004, 03:10 PM)
Sun Tzu spune ca sa cunosti obiceiurile celuilalt si sa il surprinzi acolo unde nu isi poate infrina pornirile...

Scopul tău este să-i faci să cumpere mai mult decāt şi-au propus īnainte de a intra īn magazin.

-metoda "timpului petrecut īntre rafturi"

Clientul nu trebuie să observe "capcana", nu trebuie să fie un atac frontal trebuie să fie o acţiune subtilă, de guerilă. Elementul surpriză este esenţial.

Action, am inteles exact ce si cum spui, eu iti voi raspunde din punct de vedere a shopper'ului ca imi este mai usor, la marketing te las pe tine. laugh.gif Deci cu alte cuvinte, esti tu ca manager impotriva mea ca si cumparator...ce le intind... laugh.gif

Ce te-am citat eu mai sus, e ce am gasit eu cel mai important. rolleyes.gif

Deci, tinind cont ca eu sint un shopper ca si Dead-cat, si ca stiu manevrele de a pacalii clientii, laugh.gif (crede-ma ca le-am aflat cind am citit carti despre "money management") iti voi spune ce ma face pe mine totusi sa pierd mai mult timp in magazin, intre rafturi...(nu imi vine sa cred ce scriu.. rofl.gif )

1. Mi s-a intimplat foarte des, sa cumpar un produs alimentar nou (si sa il tot cumpar mai apoi) cind mi s-a dat posibilitatea sa il gust! Cind am vazut ca e bun, (deci placut surprinsa) si ca e usor de gatit (ex: frozen 4 cheese raviolli) m-au convins! Ahem! rolleyes.gif Asa si cu mai multe produse alimentare. Aceste femei dragute care iti dadeau un sample, erau puse exact la capatul rafturilor...ca sa il cumperi te trimiteau printre rafturi si daca tot erai acolo mai cascai ochii sa vezi ce mai e nou...

2. Alte ori, ptr faptul ca strigau prin supermarket ca pulpele de pui sint in sale, sau ca vinul cutare e in reducere, sau ca abia au scos piine calda (+ ca miroase prin alimentara de salivezi) m-a facut sa cheltui in plus. :rolleyes :

3. Printre rafturi, mi-au atras atentia niste chestii care aveau un bec rosu, flash, care dadeau cupoane (1$ off), rar cumpar, dar recunosc ca imi atrageau atentia. Daca era pe rindul unde erau cereale, am mai incercat, ca doar aveam un 1$ off, nu? laugh.gif Tot cupoane de tot felul iti dadea alta doamna draguta la intrarea in magazin... alta data erau fetisoare frumoase...haha

Cam astea imi vin in cap acum.
Deci, ca sa concluzionam, recunosc:

1. ca am fost pacalita sa cumpar mai mult, dar imediat am justificat in mintea mea...
2. ca mi s-a oferit posibilitatea gust inainte de a cumpara, fapt care m-a facut sa cumpar ceva ce nu as fii cumparat, nicidecum...
3. mirosul painii a gidilat nasul si stomacul a zis: Cumpara o piine calda! Acum! laugh.gif
4. Cupoanele de 1$ mi-au dat impresia ca am "economisit" bani... dar in fond eu nu am econimist nimic, ci am cheltuit X amount -$1...stiu stiu... tongue.gif
5. aaaa...si pulpele, am zis sa mai iau o tava ca si asa sint in reducere, m-am dus intre rafturi si am vazut si carnea de pork in reducere....haha

Deci in toate cele 5 puncte, eu am cautat justificari ptr cheltuirile in plus, supermaketul a reusit subtil sa ma convinga ca eu economisesc bani venind la ei + cite altele, ca in fond totul se rezuma la bani...Convinge-l ca, he get more for the same buck and he's yours, ai spune in engleza....

Habar n-am cum sa numesc aceste 'manipulari grosolane' in limba marketului, dar cred ca ti-am raspuns, daca nu...zi tu! smile.gif

Sa vezi tu daca ma mai plimb eu printe rafturi... :rolf : mersi ca mi-ai atras atentia, buna lectie am primit, multumesc! : )

Trimis de: actionmedia pe 10 Sep 2004, 09:25 AM

@LigiaB tot ce spui tu sunt lucruri adevărate dar sunt atāt de complicateee....
Ia gāndeşte-te care este cea mai obişnuită şi mai elementară operaţiune pe care o fac majoritatea cumpărătorilor īn supermarket?
Īţi spun eu: "īmping căruciorul".
Cum putem să folosim asta īn favoarea noastră? Adică să-i facem să stea mai mult īntr-o anumită zonă din market (nu neapărat īn tot marketul).
Hai că acum răspunsul e uşor de găsit.

Trimis de: dead-cat pe 10 Sep 2004, 10:22 AM

fa-l sa mearga mai greu sau aranjeaza rafturile astfel incit sa congestioneze traficul si ma duc la concurenta cit ai zice "marketing".

Trimis de: actionmedia pe 10 Sep 2004, 10:36 AM

QUOTE (dead-cat @ 10 Sep 2004, 11:35 AM)
fa-l sa mearga mai greu sau aranjeaza rafturile astfel incit sa congestioneze traficul si ma duc la concurenta cit ai zice "marketing".

Eşti foarte aproape de răspunsul corect... Evident că nu intenţionez să umblu la cărucior (să-l fac să meargă mai greu), nici nu am intenţia să aglomerez o anumită zonă.
Deci:
- nu se umblă la cărucior.
- nu se īngustează culoarul.

Dead-cat a intuit ceva... Cum facem să īncetinim viteza cu care se deplasează clientul printe anumite rafturi, fără să i se pară că i se impune asta, adică el să ia decizia să īncetineacă...? Suntem foarte aproape de răspunsul corect.

Trimis de: sorin666 pe 10 Sep 2004, 10:36 AM

Sau pune 2-3 tineri angajati "in civil" cu caddyuri care ingreuneaza trecerea fara a o bloca sa se "mire" de articole, sa se faca ca citesc instructiunile, ca incarca "cutiile" cu pricina in carucior, etc... iar un vanzator sa nu fie departe, pentru a putea da informatii...

Trimis de: actionmedia pe 10 Sep 2004, 10:46 AM

QUOTE (sorin666 @ 10 Sep 2004, 11:49 AM)
Sau pune 2-3 tineri angajati "in civil" cu caddyuri care ingreuneaza trecerea fara a o bloca sa se "mire" de articole, sa se faca ca citesc instructiunile, ca incarca "cutiile" cu pricina in carucior, etc... iar un vanzator sa nu fie departe, pentru a putea da informatii...

Interesant dar este o soluţie temporară pānă la urmă īşi vor da seama că e ceva aranjat, iar costurile cred că sunt măricele. Oricum este o variantă care se practică la lansarea unor noi produse, puterea exemplului, şi curiozitatea īnnăscută a oamenilor lucrează.
Mai dau un indiciu: rezolvarea este una de natură tehnică, dar nu se intervine nici asupra caruciorului, nici la rafturi, se modifică ceva, īntrebarea este ce?

Trimis de: dead-cat pe 10 Sep 2004, 10:52 AM

nu am obiceiul sa compar preturi. adica ma doare la 1 an lumina in fata daca laptele costa 0.55€ si in alta parte 0.49€. de fapt habar n-am cit costa diferitele produse si nici n-am chef sa-mi uzez sinapsele incercind sa tin minte chestii din astea.
dar vreau sa pot cumpara ce vreau eu fara sa trebuiasca sa verific de fiecare data, data de expirare sau sa le caut prin alte rafturi pentru ca unui "strateg de marketing" (bwahahaha) i-a venit idea sa ma faca sa le caut in alte rafturi ca de obicei ca doar doar oi mai cumpara o punga de paste fainoase.
si mai important, fara sa pierd vremea prin supermarket. pentru mine nu-i un happening care sa-l degust cu familia, consider ca exista lucruri mai interesante in viata decit a-mi petrece timpul intr-un supermarket: de exemplu a privi o bucata de vopsea uscindu-se.
de aceea, cind ajung sa stau la coada, pentru ca inca un individ se trezeste sa-si caute monezile prin portofel, vreau sa vad ca toate casele sunt ocupate.
daca da, asta ma face sa ma intorc regulat si sa-mi cheltui intreaga suma de bani alocata pe merinde pe timpul anului in acel etablisment indiferent ca sunt cu 5% mai scumpi ca si concurenta.
time is money.

Trimis de: sorin666 pe 10 Sep 2004, 10:53 AM

Lumina, climatizarea sporita (vara) sau caldura sporita (iarna...), un prezentator care ofera de ex. o degustare a unei noi cafele, pe loc (e cazul in practic fiecare sambata dimineata la Carrefourul unde imi fac eu cumparaturile de obicei...)

Trimis de: actionmedia pe 10 Sep 2004, 11:19 AM

QUOTE (sorin666 @ 10 Sep 2004, 12:06 PM)
Lumina, climatizarea sporita (vara) sau caldura sporita (iarna...), un prezentator care ofera de ex. o degustare a unei noi cafele, pe loc (e cazul in practic fiecare sambata dimineata la Carrefourul unde imi fac eu cumparaturile de obicei...)

Nope!

Are legătură cu sunetul pe care īl face căruciorul cānd merge... rolleyes.gif De fapt nu e obligatoriu să fie sunet. Se poat simţi şi la mānă vibraţiile respective. Nu este ceva conştientizat. Sau este cam tot timpul ignorat.

Trimis de: sorin666 pe 10 Sep 2004, 12:17 PM

QUOTE (dead-cat @ 10 Sep 2004, 11:05 AM)
nu am obiceiul sa compar preturi. adica ma doare la 1 an lumina in fata daca laptele costa 0.55€ si in alta parte 0.49€. de fapt habar n-am cit costa diferitele produse si nici n-am chef sa-mi uzez sinapsele incercind sa tin minte chestii din astea.
dar vreau sa pot cumpara ce vreau eu fara sa trebuiasca sa verific de fiecare data, data de expirare sau sa le caut prin alte rafturi pentru ca unui "strateg de marketing" (bwahahaha) i-a venit idea sa ma faca sa le caut in alte rafturi ca de obicei ca doar doar oi mai cumpara o punga de paste fainoase.
si mai important, fara sa pierd vremea prin supermarket. pentru mine nu-i un happening care sa-l degust cu familia, consider ca exista lucruri mai interesante in viata decit a-mi petrece timpul intr-un supermarket: de exemplu a privi o bucata de vopsea uscindu-se.
de aceea, cind ajung sa stau la coada, pentru ca inca un individ se trezeste sa-si caute monezile prin portofel, vreau sa vad ca toate casele sunt ocupate.
daca da, asta ma face sa ma intorc regulat si sa-mi cheltui intreaga suma de bani alocata pe merinde pe timpul anului in acel etablisment indiferent ca sunt cu 5% mai scumpi ca si concurenta.
time is money.

"Arta razboiului" unui bun marketeur consista tocmai sa iti dea impresia unei totale libertati dar sa te "indemne" sa faci ceea ce vrea muschii lui, in mod inconstient...
Evident, nu merge la 100% din cazuri...
Iar metodele nu sunt legate de piese de teatru clasic care dureaza ore in sir in fata standului, sa adormi langa ele smile.gif ci in "happeninguri" mult mai subtile, unde totul se joaca dintr-o privire...
De aici pana a ingiti pe nemestecate toate laudele "razboinicilor comertului" este, evident, o cale destul de lunga...

Trimis de: sorin666 pe 10 Sep 2004, 12:18 PM

QUOTE (actionmedia @ 10 Sep 2004, 11:32 AM)
QUOTE (sorin666 @ 10 Sep 2004, 12:06 PM)
Lumina, climatizarea sporita (vara) sau caldura sporita (iarna...), un prezentator care ofera de ex. o degustare a unei noi cafele, pe loc (e cazul in practic fiecare sambata dimineata la Carrefourul unde imi fac eu cumparaturile de obicei...)

Nope!

Are legătură cu sunetul pe care īl face căruciorul cānd merge... rolleyes.gif De fapt nu e obligatoriu să fie sunet. Se poat simţi şi la mānă vibraţiile respective. Nu este ceva conştientizat. Sau este cam tot timpul ignorat.

Mocheta? dar nu vad cum...

Trimis de: actionmedia pe 10 Sep 2004, 12:42 PM

QUOTE (sorin666 @ 10 Sep 2004, 01:31 PM)
Mocheta? dar nu vad cum...

Fierbinte spoton.gif
Dar nu e vorba despre mochetă huh.gif
Nu prea am văzut supermarketuri cu mochetă. Majoritatea au gresie sau ceva asemănător cool.gif

Trimis de: LigiaB pe 10 Sep 2004, 06:09 PM

Action, da zi odata! rofl.gif Promit sa recunosc daca imi dau seama ca... vibratiile caruciorului m-au facut stau mai mult intre rafturi. rolleyes.gif laugh.gif

ps,
Pe carucioare mai sint si reclame cu produse, acel lucru se pune? Sau are de-aface cu marimea caruciorului? Sa stii ca eu nu ma duc deloc la alimentarile care au rindurile inguste, mor...cind trebuie sa fac eforturi sa ma dau la o parte sa las pe altul/altii sa treaca...

Acum ma tot gindesc... laugh.gif (ah ce imi faci... laugh.gif )

Am vazut pe jos lipite reclame cu produse, astea faceau sa 'vibreze caruciorul'... laugh.gif Sint close???


Trimis de: Clopotel pe 12 Sep 2004, 01:22 PM

In problema data de Action, eu ma gandecs ca sunt mai multe solutii, si am observat ca unele supermarketuri le aplica altele nu, sau doar o mica parte din ele...
Printre aceste solutii se gasesc :
- modul de aranjare a rafturilor: acestea de regula sunt dispuse paralel cu latura cea mica a spatiului si nu cu cea mare, deoarece omul cand vede un culoar lung de 1KM are tendinta sa se grabeasca, dar asa cand are de-a face cu rafturi mai mici, se simte mai in largul lui, si oricum nu poate vedea mai mult de 2 rafturi... atunci nu se mai grabeste, dar distanta parcursa este marita cu foarte mare grija. Oricum... face bine la fizic...
- modul de aranjare a marfii pe rafturi: ii da senzatia ca marfa e destula "si proaspata"
- odata, eram cu nepotelul meu intr-un astfel de supermarket, (uneori mai risc si treburi din astea...) si am fost surprins oarecum cand el nu s-a mai dezlipit de un ciocanel din plastic care scotea sunete de la raionul de dulciuri ohmy.gif , desi la raionul de jucarii trecuse nepasator pe langa el, ba chiar acolo se gaseau alte ciocanele si mai interesante pentru el... Hmmm... de ce-or pune astia unele articole pe alte raioane, acolo unde aparent nu ar avea ce cauta?! ohmy.gif
- modul de intrare al clientilor (de obicei "pe mana dreapta"): o chestie de comportament uman, majoritatea fiind dreptaci, pana si masinile merg tot pe dreapta smile.gif
- evident ca iesirea e in cu totul alt loc decat intrarea
- da, este incomod sa te intorci inapoi sa pui la loc un produs deja pus in cos
- si mai e si chestia aia de singuratate domnule... cand esti singur intr-un magazin parca nu te simti in largul tau, pe cand acolo, cu toata lumea aia, care cumpara mai tot ce-i cade in mana, iti da o oarecare siguranta, si poti sa studiezi produsele in "liniste". Exista totusi si o "nesiguranta". Hiiii...dar daca astia multi or sa cumpere toate produsele de care am eu nevoie inaintea mea?!
- oare de ce electronicele sunt intotdeauna primele (langa intrare) si mancarea este ultima (langa iesire)?! yikes.gif
(desi oamenii, de regula, se duc sa-si ia provizii alimentare de acolo, si nu DVD-uri care sunt si la magazinul de profil de langa casa, si cam la acelasi pret)

Si mai sunt si altele....

Iata cu ce se lupta bietul consumator intr-un supermarket si el nici macar nu stie....

Trimis de: LigiaB pe 12 Sep 2004, 06:07 PM

Clopoteeeel, ceau! tongue.gif Long time no see!!! Esti bine? smile.gif

In paragraful de mai sus, n-ai amintit nimic de vibratii caruciorului, cum se poate?? rolleyes.gif

***

Acum 2 zile m-am dus la supermarket (la noi nu sint dvd's si electronice la alimentara : ) ) cum am intat in supermarket, am vazut carucioarele laugh.gif ) (dar de cind ne tot spune Action despre ele, le-am vazut cu alti ochi. laugh.gif) Am ales unul la intimplare, si m-am dus undeva sa nu ma vada nimeni rofl.gif sa ma pot ohmy.gif la el bine. M-am uitat la roti sa vad daca erau stricate, daca aveau "frine', n-am observat nimic, l-am intors ...nimic dom'le. Am observat ca vibra totusi rofl.gif
Apoi m-am uitat pe jos, devenisem f atenta ..incercam sa vad ce anume imi poate atrage atentia...NIMIC! in particular...
Am luat-o printre rinduri intentionat sa vad ce anume m-ar oprii...si am observat... preturile produselor care erau in reducere! Atit! Erau mai mari si atirnau cumva, scria Bonus Buy. In rest mi-am vazut de drum. Am luat varza, apa si piine si am plecat, nu am cumparat nimic in plus. rolleyes.gif

Acum sint curioasa sa vad ce ne spune Actionmedia. cool.gif

Trimis de: sorin666 pe 12 Sep 2004, 09:58 PM

Cred ca ceea ce spunea el era doar un exemplu printre altele smile.gif oricum acum ca esti "avertizata" vreo 2-32 saptamani (poate) ca vei rezista marketingului... dar dupa aceea rolleyes.gif daca "rezisti" la DVD-uri (eu nu am rezistai ieri, sambata, mi-am luat pe "Amadeus" in DVD) poate esti mai sensibila la haine, bijuterii, lenjerie de pat, cosmetice, etc... lucruri care, a contrario, la mine nu "prind" de loc...
Mai serios, metodele de vanzare practicate de marile magazine au in ele multe elemente "stiintifice" (ergonomie, psihologie, etc...) dar nimeni nu iti garanteaza rezultatul INDIVIDUAL, ci functioneaza STATISTIC

Trimis de: LigiaB pe 13 Sep 2004, 05:47 AM

QUOTE (sorin666 @ 13 Sep 2004, 12:11 AM)
... poate esti mai sensibila la haine, bijuterii, lenjerie de pat, cosmetice, etc... lucruri care, a contrario, la mine nu "prind" de loc...

...nici la mine nu prind. Am tot ce imi trebuie si pe deasupra...Acum am prins gustul vacantelor exotice, imi string bani ptr asta... ohyeah.gif

Sorin, dar trebuie sa recunosc ca tu esti un fin, rolleyes.gif smile.gif

Trimis de: Clopotel pe 13 Sep 2004, 10:24 AM

Buna Ligia wub.gif
Nici nu-ti dai seama ce dor mi-a fost de tine, si cat am regretat ca nu am putut sa te intalnesc cat ai fost in RO. Am vazut mesajul tau dupa vreo 4 zile cand am revenit eu din Paris sad.gif ... asta e ... next time...

Parerea mea... chestia cu carucioarele, cu vibratia lor, face parte din arsenalul "subtil" de "infrangere" al cumparatorilor. Aceste "arme" lucreaza subtil la nivelul subconstientului, si te determina sa iei niste decizii fara ca sa iti dai seama exact de ce le iei.
Forma, sunetul, vibratia, culorile acestor "jucarii" care ne sunt puse la dispozitie, ne fac sa ne simtim "hipnotizati" in spatiul supermarketului. De asemenea, cand treaba este facuta de profesionisti, nimic nu e la intamplare acolo.. Ma refer la spatiu, la aranjamente, la ambient, la formele de pe podele si de senzatia pe care o ai calcand pe ele. Forma mozaicului este foarte importanta. Sa nu ma credeti paranoic, dar toate acestea sunt de fapt studiate si ne influenteaza in sensul dorit de ei.

Trebuie sa recunoastem ca acel carucior este o jucarie tare placuta. Daca intrebi pe cineva de ce ii place, el nu stie sa raspunda exact, dar ii place. In primul rand, el nu simte greutatea produselor cumparate, deci poti sa cumperi oricat, ca tu nu cari nimic. Este o jucarie atent studiata de experti, desi ea pare banala, dar ati observat ce frumoas se imbina aceste carucioare pentru a ocupa cat mai putin spatiu. Ati vazut ce frumoase manere au... Nu vreau sa insinuez nimic, dar... omul, ca si niste rude apropiate de-ale lui, se simt bine cand apuca un astfel de maner... pe mine ma distreaza cel mai mult oamenii din autobuze sau tramvaie cand apuca barele acelea... unii se atarna pur si simplu de ele... smile.gif

Daca vrei sa lupti cu adevarat cu provocarile dintr-un super market, singura solutie este sa faci o lista de acasa cu ce ai nevoie, sa iei cu tine numai banii necesari acestor produse... sa notezi cu rosu in capul listei, ca altceva nu-ti mai trebuie si ca nu vei cumpara altceva, oricat de ieftin ar costa.... si odata ajuns acolo sa nu iei seama la ispitele de la ofertele speciale sau promotionale, la fel cum un preot nu se uita la o fatuca cu decolteu si mini cand vine la spovedanie devil.gif

Problema este ca daca nu esti atent, unele produse iti intra in minte, si chiar daca nu le iei atunci, cand o sa-ti trebuiasca dai fuga acolo si le iei. Asa mi s-a intamplat mine cu niste produse de zugravit. Am traversat orasul doar pentru niste gips,si pentru cateva instrumente de zugravit ca sa ajung la acest supermarket, desi eu treceam pe langa multe centre de materiale de constructii, posibil chiar cu preturi mai mici... dar eu am plecat de acasa cu imaginea acelui magazin in minte si m-am dus intins acolo... asta e....

Trimis de: sorin666 pe 13 Sep 2004, 10:30 AM

Vacanta exotica la Paris.... HMMM... glumesti... rolleyes.gif
Daca doresti exotism, trebuie sa te duci in neuf-trois...

Trimis de: actionmedia pe 13 Sep 2004, 10:38 AM

O.K. Hai că dau răspunsul că deja ne-am depărtat tare de tot de subiectul principal şi mi-e teamă că ne mută la Publicitate sau Afaceri şi Economie.
După cum am spus soluţia este una simpla şi ieftină comparativ cu unele soluţii de marketing:
Majoritatea supermarketurilor au, după cum am spus dale de gresie sau alte materiale asemănătoare. De obicei acestea sunt de anumite dimensiuni sa spunem 30 cm x 30 cm. Ele au īmbinări care fac căruciorul să scoată un sunet de genul tac-tac-tac. (Dacă este zgomot oricum simţi la māna vibraţiile echivalente sunetului)
Cānd īmpingi căruciorul pe aceste dale cu o anumita viteza sa presupunem ca īntro secundă auzi "tac-tac-tac". Adică trei de "tac" (dale) pe secundă creierul tau īţi spune īn subconştient că mergi cu trei "tac" pe secundă.

Soluţia este ca pe anumite porţiuni, acolo unde vrei ca oamenii să īncetinească, să pui dale mai mici de exemplu 15 cm x 15 cm, atunci vei auzi (simţi) "tac-tac-tac-tac-tac-tac" pe secundă adică 6 "tac". Reacţia firească este aceea de a īncetini pentru că ai senzaţia că deodată mergi prea repede, iar tu īţi programasei deja să mergi cu 3 "tac" pe secunda.
Amendamentele la aceasta soluţie sunt:
1. Să fie aplicată doar pe anumite portiuni din supermarket (dacă pui in tot suopermarketul dale de 15 atunci oamenii vor merge vor merge cu viteza de 6 "tac"/sec fără probleme)
2. Să fie porţiuni scurte (8-12m) după aceea īşi vor da seama ca merg prea īncet si for schimba ritmul
3. Portiunile cu dale mai mici sa nu depaseasca 30% din suprafata magazinului.

Este o solutie verificata si īn Vest există, īn Romania īnca nu am observat asa ceva.


Trimis de: sorin666 pe 13 Sep 2004, 10:43 PM

Eu nici afara, caci de cele mai multe ori magazinele sunt de fapt imense hale "flexibile" care isi schimba configuratia din cand in cand (apa, curentul, incalzirea vine "de sus" din "tavan") dar teoria o cunosteam si e perfect valabila, de aceea ideea mea cand ai pomenit de schimbarea a ceva la carusior a fost una de adaugare a unor suprafete amovibile care sa creeze "happeningul"...

Trimis de: LigiaB pe 15 Sep 2004, 07:30 PM

Actionmedia, am inteles. Nu am raspuns imediat, ca am vrut sa mai merg odata la supermarket sa vad daca e asa cum spui...si am fost ieri. rolleyes.gif Supermarketul asta e renovat acum in primavara, e intr-o zona de bogatani (aici locuiesc si deci vin la cumparaturi 3-4 dintre jucatorii din echipa locala din NBA, rolleyes.gif )...
Nu te supara pe mine, dar nu am vazut deloc pe jos diferente in placile de linoleu, sau cum se numesc...m-am uitat cu atentie... toate aveau aceasi marime. M-am dus printre citeva rinduri, cine ma vedea cred ca se gindea ca am pierdut ceva asa atent ma uitam... laugh.gif

NU te contrazic, departe de mine. Se prea poate sa fie cum spui tu, tot ce se poate, dar uite ca aici la mine dom'le astia recurg la alte strategii sa ne pacaleasca... cool.gif

You bet ca o sa ma uit si in alte magazine, acum mi-ai dat de lucru... rofl.gif Mi se pare f interesanta "industria" asta care trage consumatorul in piept la fiecare pas... rolleyes.gif
Multumim ptr avertizare.

Trimis de: actionmedia pe 16 Sep 2004, 08:13 AM

Da-mi adresa lor să le vānd pontul laugh.gif
Crezi că aş obţine 1000$ pe ideea asta? Din pacate nu este ideea mea şi va trebui sa platesc si drepturi de autor. Dar hei am şi eu dreptul la comision ca orice vānzător profesionist.
Dar spune-mi, pe linoleu se aude sau se simte cānd merge căruciorul? Iar linoleul este tăiat īn placi pătrăţoase sau īn fāşii lungi? Este foarte importantă configuraţia, s-ar putea să nu fie posibil de aplicat acestă tactică peste tot.
Īncearcă un market care face parte dintr-o reţea de marketuri, adică să fie o afacere mare ăştia ar trebui să aibă.

Trimis de: LigiaB pe 16 Sep 2004, 08:28 AM

Ce figura esti... laugh.gif

Supermarket'ul, face parte dintr-o retea de marketuri, e cel mai scump de-aici. Mie imi place ca e f frumos inauntru rolleyes.gif si ca fructele si vegetables sint super fresh, se lauda ca nu au nici urma de pesticide, dintre toate store'urile, numai ei spun asta rolleyes.gif si aici in Statul unde stau eu nu ai voie sa faci afirmatii fara greutate ca intri la bucluc, mai ales referitor la mincare...

Da! pe jos sint patrate din acestea de linoleu lipite una linga alta, (30cmx30cm) nu sint puse in diferite directii ca si cum ar fii ca romburile, intelegi tu...
Si da! caruciorul facea tac tac...am uitat sa numar tac-tac'urile... rofl.gif

Actionmedia, imi pare rau ca te-am cunoscut... rofl.gif rofl.gif

Trimis de: actionmedia pe 16 Sep 2004, 09:09 AM

QUOTE (LigiaB @ 16 Sep 2004, 09:41 AM)
Actionmedia, imi pare rau ca te-am cunoscut... rofl.gif rofl.gif

huh.gif
De ce?

Trimis de: LigiaB pe 16 Sep 2004, 05:43 PM

Pai cum de ce??? N-ai vazut cite m-ai facut sa fac prin supermarket?? rofl.gif Asta mai imi trebuia sa numar tac-tac'urile... rofl.gif
Action zi ca ai inteles, daca nu, trebuie sa iti desenez... smile.gif si nu am talent deloc .... laugh.gif

Trimis de: Olaf pe 16 Sep 2004, 08:58 PM

Scuze de un nou offtopic, dar cred ca ideea lui Actionmedia cu numarul de "tac" pe secunda nu functioneaza, pentru ca omul mai tine cont si de inertia carutului. Adica trebuie sa depui efort ca sa-l incetinesti... si iti dai seama ca incetinesti. smile.gif

Trimis de: sorin666 pe 16 Sep 2004, 09:41 PM

Ba este cel putin partial adevarat, cu precizarile lui despre distanta maxima a "pacalelii", de fapt tehnicile de vanzare din marile magazine au fost verificate cu cronometrul in mana de catre cei care le-au pus la punct...

Trimis de: gio19ro pe 17 Sep 2004, 12:02 AM

QUOTE (actionmedia @ 13 Sep 2004, 11:51 AM)
Soluţia este ca pe anumite porţiuni, acolo unde vrei ca oamenii să īncetinească, să pui dale mai mici de exemplu 15 cm x 15 cm, atunci vei auzi (simţi) "tac-tac-tac-tac-tac-tac" pe secundă adică 6 "tac

La mine nu tine tehnica asta. Eu desi sunt trecut de 30 de ani folosesc caruciorul pe post de trotineta rofl.gif si incetinesc doar cand stiu ca am ajuns in locul in care gasesc ceea ce caut sau cand traficul nu-mi permite sa mai inaintez. In ultima situatie chiar nu vreau sa cumpar nimic ci caut sa ies din nou pe '"strase". laugh.gif

Trimis de: sorin666 pe 17 Sep 2004, 02:33 PM

Chestia cu caruciorul este doar un mic exemplu, intr-un mare magazin nimic nu e la intamplare iar metodele de "convingere" sunt adresate tuturor simturilor si tuturor claselor de consumatori...
Ca nu se aplica toate ^peste tot, din motive diverse si variate, asta e ala mancare de peste... smile.gif

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)