Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Exploratorium _ Muntii Nostri Aur Poarta

Trimis de: The Dude pe 12 Dec 2011, 09:54 AM

Intr-o lume bezmetică,
aurul este valoarea suprema!





Din 2005, România nu mai scoate nici un gram de aur din minele sale. Motivul oficial: zăcămintele sunt epuizate. Totuşi, opt firme străine au primit licenţe de exploatare în zonele “epuizate”, care s-au dovedit a fi foarte bogate: conţin aur în valoare de 54 de miliarde de euro. Explicaţia: “Au avut hărţile geologice ale statului român”, ne-a spus dr. ing. Florea Neagu

Trimis de: The Dude pe 12 Dec 2011, 09:55 AM



Zăcămintele de aur din România, majoritatea situate în “patrulaterul aurului” – adică perimetrul Baia de Criş, Săcărâmb, Zlatna şi Baia de Arieş, din Munţii Apuseni – dar şi în Maramureş, sunt exploatate, cu eficienţă, de foarte mult timp.
“Pe timpul lui Ceauşescu se scoteau între 14 şi 20 de tone de aur pe an. Dar, după 1990, extracţia a scăzut dramatic, iar în 2005, minele au fost sigilate. Oficial s-a spus că sunt epuizate”, a afirmat dr. ing. Florea Neagu, fost director al Institutului de Proiectări Miniere, omul care a proiectat şi realizat mine de aur în “patrulaterul aurului”.




Zăcămintele de aur din România, majoritatea situate în “patrulaterul aurului” – adică perimetrul Baia de Criş, Săcărâmb, Zlatna şi Baia de Arieş, din Munţii Apuseni – dar şi în Maramureş, sunt exploatate, cu eficienţă, de foarte mult timp.
“Pe timpul lui Ceauşescu se scoteau între 14 şi 20 de tone de aur pe an. Dar, după 1990, extracţia a scăzut dramatic, iar în 2005, minele au fost sigilate. Oficial s-a spus că sunt epuizate”, a afirmat dr. ing. Florea Neagu, fost director al Institutului de Proiectări Miniere, omul care a proiectat şi realizat mine de aur în “patrulaterul aurului”.


Trimis de: The Dude pe 12 Dec 2011, 09:57 AM

Un eveniment interesant s-a petrecut în anul 2000, când Banca Naţională a refuzat să mai cumpere aur de la minele româneşti pe motiv că nu poate avea o rezervă mai mare de metal preţios decât 15% din tot ce înseamnă rezervă valutară. Cum aceste mine nu aveau voie să vândă metalul extras decât Băncii Naţionale, au dat, cum era de aşteptat, faliment. Dacă vechile firme româneşti care se ocupau de metalul preţios au dispărut, în locul lor au venit, în mod ciudat, opt companii străine care au cerut în concesiune parcele pentru prospecţiunea şi exploatarea zăcămintelor de aur, tocmai de unde acestea ”se terminaseră”.



250 de tone, doar la Roşia Montană

Potrivit declaraţiilor făcute pentru DailyBusiness. ro de reprezentanţii firmei Gabriel Resources, la Roşia Montană s-a găsit un zăcământ de aur în valoare de 11 miliarde de dolari, adică de aproximativ 250 de tone de metal preţios. De asemenea, firma Carpatian Gold a găsit la mina Barza, în Munţii Zarandului, închisă pentru că “nu mai era rentabilă”, un zăcământ de aur în valoare de 12 miliarde de dolari! Recent, Ştefan Marincea, preşedintele Institutului Geologic Român, a declarat că în ţara noastră mai sunt zăcăminte în valoare de cel puţin 54 de miliarde de dolari. Interesant este şi faptul că toate firmele străine au mers la“punct ochit – punct lovit”, adică au obţinut licenţe de prospecţiuni şi exploatare exact pe zonele cele mai bogate … Cum?



Trimis de: The Dude pe 12 Dec 2011, 09:58 AM

«Încă este mult aur în subteran»
“Firmele străine nu au descoperit nimic, datele aparţin şcolii de geologie din România. Am fost directorul Institutului de Proiectări Miniere şi am realizat mine de aur în Apuseni. Scoteam şi producţii de 40 de kilograme de aur pe tonă de minereu, ceea ce este foarte mult. Pot să spun că încă este mult aur în subteran, dar nu ştiu de ce nu le exploatează direct statul. Pe vremea mea, informaţiile aveau caracter secret, dar acum le are toată lumea. Firmele străine «au găsit» metale preţioase în România consultând hărţile geologice realizate pe vremea lui Ceauşescu. Acum, statul, prin reprezentanţii săi, a ştiut perfect ce dă în concesie”, ne-a spus dr. ing. Neagu.




Prima hartă a «bogăţiilor» româneşti datează din 1925
În 1925, în România s-a realizat o bază solidă de date privind toate zăcămintele naţionale. Şcoala românească de prospecţiuni geologice a crescut constant.
Zăcămintele din ţară au fost cercetate permanent de mai multe organisme de specialişti şi înregistrate pe “profile”, adică secţiuni desenate ale ariilor prospectate geologic. În 1968, toate aceste date au fost înregistrate şi într-un calculator adus de la americani şi instalat într-unul din sediile Întreprinderii de Prospecţiuni şi Foraje “Geofizica”, în strada Biserica Amzei din Bucureşti. În 1971, cei de la prospecţiuni au mai cumpărat un calculator, Texas Instruments, pentru stocarea datelor. A fost instalat în alt sediu, în strada Coralilor din Capitală, unde se găseau şi profile geologice realizate în toată ţara. Pe baza acestor informaţii, Ceauşescu făcuse un plan de extracţie până în anul 2050. După 1990, în imobilul din Coralilor s-au lucrat primele numere ale ziarului Adevărul.


Trimis de: The Dude pe 12 Dec 2011, 10:00 AM



Ulterior, imobilul a fost cumpărat de omul de afaceri Ovidiu Tender, care desfăşoară activităţi în domeniul prospecţiunilor geologice etc. În fine, în 1992 a izbucnit un scandal în sediul din Coralilor: dispăruseră toate profilele geologice. Una dintre persoanele care au lucrat în institut ne-a spus că
preţul vânzării documentaţiei secrete a fost de 10.000 de dolari…




Privatizarea rezervelor este ţinută «la secret»
Am cerut Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) detalii despre licenţele primite de firmele străine pentru exploatarea aurului pe teritoriul României. Răspuns:
“Informaţiile solicitate nu se încadrează în categoria informaţiilor de interes public. (…) Sunt documentaţii care fac parte din categoria informaţiilor clasificate”.
Iată ce scrie în Constituţia României, art. 136: “Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice”. Iată ce spune Legea 544/2001: “Accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României”.


Trimis de: The Dude pe 12 Dec 2011, 10:02 AM



Datorie externă, 92,1 miliarde €
În decembrie 1989, România nu mai avea nici o datorie externă. De atunci, lucrurile s-au schimbat. Conform datelor Băncii Naţionale, publicate cu patru luni în urmă,ţara noastră a acumulat, în ultimii 20 de ani, o datorie externă de 92,1 miliarde de euro.




Record pentru preţul aurului
Aurul a înregistrat un maxim istoric de 1.505,4 dolari pe uncie
(n.r.-unitate de măsură egală cu 35 de grame) miercuri, fiind tranzacţionat la 1.502,96 dolari, faţă de 1.493,9 cu cât fusese vândut marţi. Economiştii apreciază că preţul aurului a crescut cu 5% în aprilie, iar trendul ar putea continua,
metalele preţioase fiind considerate un plasament ferit de riscuri.
Dezvăluiri Libertatea
Secretele zăcămintelor de aur, vândute pe 10.000 de dolari
22 Aprilie 2011
http://www.libertatea.ro/detalii/articol/dezvaluiri-libertatea-secretele-zacamintelor-de-aur-vandute-pe-10-000-de-dolari-332016.html


Trimis de: The Dude pe 12 Dec 2011, 10:03 AM


Profesorul Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucureşti, unul dintre cei mai cunoscuţi geologi români specializaţi pe zăcăminte de aur

Un studiu recent asupra exploatării zăcămintelor de aur din România arată că suntem în elita mondială a metalelor preţioase. “Ocupăm locul cinci în lume la extracţie, în decursul istoriei”, ne-a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucureşti, autorul cercetării. Cu toate acestea, România mai are 6.000 de tone de aur în zăcăminte. Cât înseamnă asta? Dacă ne raportăm la cursul BNR de vinerea trecută, când un gram de aur a fost 180 de lei, valoarea totală a zăcămintelor este de aproximativ 250 de miliarde de euro! Şi aceasta în condiţiile în care poporul român se luptă cu sărăcia şi cu nesiguranţa locurilor de muncă.



Trimis de: The Dude pe 12 Dec 2011, 10:04 AM

Mineritul aurului pe teritoriul României este o tradiţie multimilenară. Cele mai vechi podoabe de aur găsite la noi au fost descoperite la Moigrad, judeţul Sălaj şi aparţin epocii pietrei, adică au o vechime de 6.000 de ani. Încă de atunci, strămoşii noştri cunoşteau metalurgia aurului.



Suntem pe locul cinci în lume
“Din străvechime până acum, din Carpaţii României s-au extras 2.070 de tone de aur, lucru care ne plasează pe locul cinci în lume, după Africa de Sud, Canada, Statele Unite şi Australia. După cum se vede în grafice, cea mai mare parte a fost folosită de altcineva decât poporul român. Vestea bună este însă că mai avem, în sediment, de trei ori cât s-a exploatat până acum, adică vreo 6.000 de tone. Rămâne de văzut cum vor fi folosite. Deocamdată, pe noi, pe specialişti, nu ne întreabă nimeni nimic”,ne-a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu, unul dintre cei mai cunoscuţi geologi români specializaţi pe zăcăminte de aur.


Trimis de: The Dude pe 12 Dec 2011, 10:06 AM



«Ţara noastră primeşte prea puţin pentru zăcămintele pe care le concesionează»
Conform Legii minelor, modificată în 2009, România primeşte din partea companiilor care exploatează bunurile subterane o redevenţă de doar 4% din tot ce se extrage . Adică, dacă se câştigă 100 de milioane de euro din extracţia aurului, statul încasează 4 milioane, iar restul merge la firma care exploatează mina.
“Eu cred că aceste redevenţe sunt în defavoarea ţării noastre, care primeşte prea puţin pentru zăcămintele pe care le concesionează. Sigur că investitorul trebuie să câştige, dar o afacere trebuie să fie reciproc avantajoasă, adică trebuie să câştige şi România, sau România în primul rând, pentru că este proprietarul”,
ne-a spus prof. Gheorghe Popescu.De menţionat este faptul că în Africa de Sud redevenţa pentru aur este de 20%.
ExclusivAvem 6.000 de tone de aur, adică 250 de miliarde de euro! Sorin Golea 14 Noiembrie 2011, http://www.libertatea.ro/detalii/articol/Avem-6-000-de-tone-de-aur-adica-250-de-miliarde-de-euro-364785.html


Trimis de: Costelino pe 12 Dec 2011, 03:11 PM

Mai mira pe cineva chestia asta? dunno.gif De-aia nici stra-stra-stra-stranepotii nostri, daca o sa traiasca in Romania, nu o vor duce mai bine. Cred ca trebuie sa fie CLAR tuturor ca IN ROMANIA NU VA FI MAI BINE NICIODATA. Numai mult mai rau....

Trimis de: Marduk pe 12 Dec 2011, 06:55 PM

O alta discutie despre Rosia Montana? Parca am mai discutat despre "Muntii nostri aur poarta".

Trimis de: The Dude pe 13 Dec 2011, 09:18 AM

QUOTE(Costelino @ 12 Dec 2011, 04:11 PM) *
Mai mira pe cineva chestia asta? :


Marturisesc ca pe mine, DA !
Imi propusesem sa vorbim aici despre aur, nu de Rosia Montana.

Cica in lume, in total, la acest moment tot aurul evaluat ca existent, in banci, tezaure si de aiurea..nu ar depasi 20 000 de tone.
Aproape cat productia combinatului siderurgic Hunedoara pe o singura zi...(intr-un din zilele lui bune).

Unde este aurul Romaniei azi ?
Cine mai cauta aur in Romania acum ?
Unde se mai gaseste aur in tara asta ?
Daca ar fi sa dam de el, ce ar trebui facut ??

Trimis de: actionmedia pe 13 Dec 2011, 01:43 PM

QUOTE(The Dude @ 13 Dec 2011, 09:18 AM) *
Cica in lume, in total, la acest moment tot aurul evaluat ca existent, in banci, tezaure si de aiurea..nu ar depasi 20 000 de tone.
Aproape cat productia combinatului siderurgic Hunedoara pe o singura zi...(intr-un din zilele lui bune).


Asa putin?
Pai in graficul de mai sus se spune ca numai din Africa de Sud s-au extras peste 48 000 de tone de aur. Iar daca insumam doar cifrele din grafic, ies peste 80 000 tone. Ce s-a intamplat cu restul de 60 000 tone, l-au furat extraterestrii?

Felicitari pentru topic, foarte interesante informatiile.

Trimis de: The Dude pe 13 Dec 2011, 03:09 PM

Sorry...informatia este preluata din aceasta carte:



AURUL, MIT SI REALITATE de NICOLAE MURGU si MUGUR ISARESCU publicata in 1981 de Editura Junimea, Iasi.

Datele se refera la acea perioada. Cele din grafic sunt actuale si reflecta o intensificare a exploatarilor alaturi de efectul unui semnificative imbunatatiri a tehnologiei. How ever, postul meu a aparut incomplet din cauza unei erori de redactare.

iata mai jos varianta corecta:

QUOTE
"Cica in lume, in total, la acest moment tot aurul evaluat ca existent, in banci, tezaure si de aiurea..nu ar depasi 20 000 de tone.
Aproape cat productia combinatului siderurgic Hunedoara pe o singura zi...(intr-un din zilele lui bune)" ....ne spune Mugur Isarescu intr-o carte de tinerete, pe vremea cand se preocupa mai mult de lustruitul pantofilor sefului lui, decat de binele bancii nationale. Suma ce pare disproportionata in raport cu datele cunoscute azi, se incadreaza totusi in evaluarile mondiale ale epocii cu remarca ca si atunci, ca si acum, orice informatie ce cuprinde raportari ale Africii de Sud pastreaza un mare grad de incertitudine..(asta alaturi de manevrele in aur ce au permanent loc in paradisele fiscale).


Regret scaparea, solicit clementa, accept deopotriva si critica si aprecierile pentru care multumesc.

Trimis de: actionmedia pe 19 Dec 2011, 09:59 AM

Oamenii de pe site-ul asta: http://www.silverbearcafe.com/private/12.10/silverlining.html spun ca ar fi fost extrase pana acum vreo 5 miliarde de uncii. Iar potrivit http://www.onlineconversion.com/weight_common.htm asta ar insemna aproximativ 142 000 tone, cam de 7 ori mai mult decât spunea Isarescu. Dar tot aia de pe site spun ca numai 2 miliarde de uncii ar fi stocate sub forma de lingouri, ceea ce inseamna aproximativ 57000 tone. Posibil ca Isarescu sa se fi referit doar la acest aur, nu la intreaga cantitate extrasa si folosita pana in prezent sau pana in prezentul lui. smile.gif

Nu imi (mai) sta in caracter sa critic. Deci nu e nicio critica, doar o simplă observatie in dorinta de a afla adevarul.

Trimis de: The Dude pe 19 Dec 2011, 10:19 AM

...una binevenita... thumb_yello.gif

Trimis de: Erwin pe 19 Dec 2011, 03:44 PM

O mare parte din aur se foloseşte în procese industriale, în industria aero-spaţială, în electronică şi telecomunicaţii, aliat cu alte metale, drept catalizator în reactoare chimice, etc. Nu cred că e contorizat în sistemul bancar ce lucrează cu lingouri, monede, bijuterii.

Trimis de: turbo trabant pe 19 Dec 2011, 03:49 PM

Erwin ai uitat de ghiuluri , cocoseri si verighete.

2 miliarde perechi*2 verighete* 3 grame fiecare= 12000 tone numai verighetele.

Ghiuhlurile si cocoseii sunt la "piata neagra".

Trimis de: Erwin pe 19 Dec 2011, 03:54 PM

le-am notat la bijuterii. Probabil că şi crucile de 2kg ale cocalarilor cândva au trecut printr-o bancă.

Iată un tabel edificator:

http://minerals.usgs.gov/ds/2005/140/gold.pdf

În coloana din dreapta este producţia mondială totală.

Trimis de: Cucu Mucu pe 19 Dec 2011, 04:24 PM

Uitandu-ma pe tabelul lui Erwin, observ o crestere importanta a productiei inainte de WWI, WWII si in ultimul timp. Ce sa insemne asta? rolleyes.gif

Trimis de: turbo trabant pe 19 Dec 2011, 04:26 PM

Pai se apropie inevitabil 2012 si e bine sa ai aur cand incepe calendarul mayas.

Daca porneste Rosia Montana , mama, se dubleaza productia mondiala.

Trimis de: Cucu Mucu pe 19 Dec 2011, 04:31 PM

QUOTE(turbo trabant @ 19 Dec 2011, 04:26 PM) *
Daca porneste Rosia Montana , mama, se dubleaza productia mondiala.


roflmao.gif Poate te aude Basinescu facand misto de sponsorii lui!

Trimis de: turbo trabant pe 19 Dec 2011, 04:42 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 19 Dec 2011, 05:31 PM) *
facand misto de sponsorii lui!

http://fashionbombdaily.com/2010/02/03/black-history-fashion-trend-gold-rope-chains/

acolo va fi aurul de la rosia montana rofl.gif

Trimis de: Marduk pe 19 Dec 2011, 06:35 PM

Revin le ideea mea, nu caut statistici, cantitati, castiguri, avantaje etc. Ne putem gandi la cei care traiesc acolo, in Rosia Montana? Nu sunt influentat de reclame, care trebuie sa recunosc au atins un punct sensibil, nu sunt platit sa fac reclama, dar ma gandesc la cei care locuiesc in Rosia Montana, unde sa-si castige existenta? cum sa-si creasca copiii? cum sa reziste romanii in arealul lor geografic? EXISTA ALTERNATIVE? EXISTA UN INVESTITOR IN TURISM, IN EZOTERISM (TRANSILVANIA, DRACULA ETC.) IN ORICE ALTCEVA CARE SA GENEREZE LOCURI DE MUNCA, SUPRAVIETUIRE, O FABRICA DE LAPTE, BRANZETURI, CIUPERCI DE BRAD ETC. EXISTA? HAI SA RENUNTAM LA AUR, LA ARGINT, LA ALTE MINERALE RARE, SA FACEM TURISM, CALARIE, CRESTEREA OILOR ETC. Ce ar trebui sa faca romanii din Rosia Montana pentru a trai acolo unde s-au nascut?

Trimis de: abis pe 19 Dec 2011, 06:37 PM

QUOTE(Marduk @ 19 Dec 2011, 06:35 PM) *
EXISTA ALTERNATIVE? EXISTA UN INVESTITOR IN TURISM, IN EZOTERISM (TRANSILVANIA, DRACULA ETC.) IN ORICE ALTCEVA CARE SA GENEREZE LOCURI DE MUNCA


De mai bine de şapte ani, orice persoană privată care a dorit să investească în zona Roşia Montană din Munţii Apuseni, unde compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) vrea să exploateze resursele aurifere, s-a lovit de refuzul autorităţilor locale de a elibera certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţie.

Motivul: în 2002, prin Planul Urbanistic Zonal zona era declarată una exclusiv minieră, ceea ce a făcut ca orice alte investiţii (pensiuni agroturistice ori ferme de animale) să devină incompatibile cu statutul zonei.




http://www.evz.ro/detalii/stiri/turismul-la-rosia-montana-interzis-de-sapte-ani-885735.html

Trimis de: turbo trabant pe 19 Dec 2011, 06:43 PM

QUOTE(Marduk @ 19 Dec 2011, 07:35 PM) *
Ce ar trebui sa faca romanii din Rosia Montana pentru a trai acolo unde s-au nascut?

hai mai ce naiba, rosia montana e topic separat.

eu am zis de rosia fiindca mai deunazi batea campii un prezentator teve ca acolo ar fi centrul universului si comoara cea mai mare din lume.

voi vorbiti de aur si kim il sung s-a prapadit sad.gif

Trimis de: Marduk pe 19 Dec 2011, 06:55 PM

QUOTE(abis @ 19 Dec 2011, 06:37 PM) *
De mai bine de şapte ani, orice persoană privată care a dorit să investească în zona Roşia Montană din Munţii Apuseni.....

Sapte ani? De sapte ani privatii "incearca" sa investeasca si nu reusesc? care privati? sunt competitivi? puternici? reprezinta acesti privati o solutie pentru RM? atunci de ce timp de 7 ani nu au reusit sa vina cu alternative viabile pentru oamenii care traiesc acolo. Am in minte doar un exemplu cultura catinei a afinului sau albinaritul de ce nu au reusit aceste preocupari?

Trimis de: Erwin pe 19 Dec 2011, 09:31 PM

Nu se pune nimeni cu RMGC şi GR! Şi pe localnici i-au prostit de tot cu promisiunile încât apar în media cerând aprobarea furtului... Câtă vreme există aurul ăla acolo, oamenii vor avea de suferit. Sunt interese prea mari în joc să se împiedice ei de nişte ecologişti sau istorici.

Revenind on topic, poate nu va fi chiar WWIII însă criza a făcut preţul aurului să explodeze. Unii zic că bula aurului se va încheia în curând şi preţul va cădea, însă nimeni nu poate preciza când anume. În tabel se vede şi cât a crescut preţul de-a lungul timpului. Interesant e că a crescut cu mult timp înainte de criză.

Trimis de: Cucu Mucu pe 20 Dec 2011, 10:01 AM

QUOTE(Marduk @ 19 Dec 2011, 06:35 PM) *
Ne putem gandi la cei care traiesc acolo, in Rosia Montana?


Te uiti prea mult la televizor. In reclamele lor am vazut o doamna cu ochi in lacrimi ce se vaita ca nu are bani, dar, in spatele ei vad o casa modern utilata, monitoare lcd, chestii, trestii. Nu par chiar asa lipiti pamantului.
Acum se vaita ca mor de foame, iar in cativa ani se vaita ca mor de cancer, cum au patit cei de la Copsa sau de aiurea. Nu poti exploata natura chiar cum vrei tu fara sa te astepti si la consecinte.

In satele de la munte unde nu exista RMGC oamenii se ocupa cu oieritul, cresterea vacilor, cultura pomilor fructiferi, muncesc la exploatatii forestiere. jamie.gif

Trimis de: abis pe 20 Dec 2011, 10:09 AM

QUOTE(Marduk @ 19 Dec 2011, 06:55 PM) *
atunci de ce timp de 7 ani nu au reusit sa vina cu alternative viabile pentru oamenii care traiesc acolo

Reiau ce scrie putin mai sus:

De mai bine de şapte ani, orice persoană privată care a dorit să investească în zona Roşia Montană din Munţii Apuseni, unde compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) vrea să exploateze resursele aurifere, s-a lovit de refuzul autorităţilor locale de a elibera certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţie.

Motivul: în 2002, prin Planul Urbanistic Zonal zona era declarată una exclusiv minieră, ceea ce a făcut ca orice alte investiţii (pensiuni agroturistice ori ferme de animale) să devină incompatibile cu statutul zonei.


Ce nu e clar?

Trimis de: abis pe 20 Dec 2011, 10:17 AM

QUOTE(Cucu Mucu @ 19 Dec 2011, 04:24 PM) *
Uitandu-ma pe tabelul lui Erwin, observ o crestere importanta a productiei inainte de WWI, WWII si in ultimul timp. Ce sa insemne asta?

Nimic. smile.gif

A crescut si in alte perioade (care nu pot fi corelate cu razboaie) cu valori importante

Trimis de: Cucu Mucu pe 20 Dec 2011, 10:23 AM

QUOTE(abis @ 20 Dec 2011, 10:17 AM) *
Nimic. smile.gif

A crescut si in alte perioade (care nu pot fi corelate cu razboaie) cu valori importante


Ce perioade?


Trimis de: turbo trabant pe 20 Dec 2011, 10:26 AM

QUOTE(Cucu Mucu @ 20 Dec 2011, 11:01 AM) *
In satele de la munte unde nu exista RMGC oamenii se ocupa cu oieritul, cresterea vacilor, cultura pomilor fructiferi, muncesc la exploatatii forestiere. jamie.gif

In satele alea de la munte se moare de foame. Alba este un judet calamitat.

Si da cumparati aur cat poftiti sa fiti in siguranta. De pret fix la vanzare nu ati auzit, nu? E, ho sa auziti.

Trimis de: andra_v pe 20 Dec 2011, 02:07 PM

Este cat se poate de oportun sa vorbim despre aur (in general). Dar si despre uraniu sau cupru.
Putem folosi aurul pentru a iesi din criza? http://www.ziare.com/bani/pret-aur/putem-folosi-aurul-pentru-a-iesi-din-criza-1139788


Trimis de: Cucu Mucu pe 20 Dec 2011, 04:07 PM

QUOTE(turbo trabant @ 20 Dec 2011, 10:26 AM) *
Alba este un judet calamitat.


Romania e un judet calamitat. Si se moare de foame in Romania de vreo 2000 de ani, se moare de foame cu ochii beliti la digiteve, cu tilifonul la ureche in timp ce se fierbe tuica. ohyeah.gif

Trimis de: turbo trabant pe 20 Dec 2011, 04:15 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 20 Dec 2011, 05:07 PM) *
Romania e un judet calamitat.

Nu prea.

Alba insa e un caz special in Ardeal in privinta "prosperitatii negative".

Trimis de: tikky pe 20 Dec 2011, 04:16 PM

QUOTE(turbo trabant @ 19 Dec 2011, 09:43 PM) *
hai mai ce naiba, rosia montana e topic separat.



Unde este topicul despre Rosia Montana? Nu reusesc sa-l gasesc.

Trimis de: Cucu Mucu pe 20 Dec 2011, 04:31 PM

QUOTE(tikky @ 20 Dec 2011, 04:16 PM) *
Unde este topicul despre Rosia Montana? Nu reusesc sa-l gasesc.


http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?s=&showtopic=7630&view=findpost&p=461825

Trimis de: tikky pe 20 Dec 2011, 04:49 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 20 Dec 2011, 07:31 PM) *
http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?s=&showtopic=7630&view=findpost&p=461825



multumesc thumb_yello.gif

Trimis de: Marduk pe 20 Dec 2011, 05:09 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 20 Dec 2011, 10:01 AM) *
Te uiti prea mult la televizor. In reclamele lor am vazut o doamna cu ochi in lacrimi .....

Corect, informatiile pe care le am despre RM sunt de la tembelizor si din presa, dar trebuie sa sti ca daca ai un LCD in casa nu inseamna ca esti bogat, poti sa ai o casa frumoasa, dotata, ingrijita si sa nu ai bani in urma efortului pe care l-ai facut pentru a ajunge sa ai LCD, chiuveta de inox la bucatarie etc. dar nu esti bogat, esti un roman care are LCD, chiuveta de inox la bucatarie, telefon mobil dar cu mancarea si sanatatea stai mai prost decat cei mai "saraci" europeni. Ce nu inteleg eu la cei care vor sa nu se faca nimic din domeniul minier la RM, sau nu vor sa se faca minerit cu cianuri, este ca nu ofera alternativa oamenilor care locuiesc acolo, dar nu vorbe, promisiuni, fapte concrete, proiecte fiabile in agroturism, infrastructura etc.


QUOTE(abis @ 20 Dec 2011, 10:09 AM) *
Ce nu e clar?

Nu-mi este clar de ce continuam sa ne lamentam ca acum 800-1000 de ani "Muntii nostri aur poarta, Noi cersim din poarta-n poarta". Sunt unii romanii, ONG-uri care nu vor firma asta acolo, nu vor sa se extraga aurul cu cianuri, desi multe tari din UE o fac, mai sunt cei din guvernele anterioare care n-au lasat ca in zona sa se dezvolte altceva decat mineritul, guvernul actual care vrea sa extraga aurul, sindicatele locale care vor sa se faca minerit oricum dar sa fie de munca pentru oameni. Intre toate aceste "forte" sunt oamenii care nu vor decat sa traiasca in casele lor, sa-si cresca copiii, sa munceasca ceva care sa le asigure un nivel de trai similar cu cel pe care l-ar fi avut daca lucrau in mina. Ce vina au acesti oameni?

Trimis de: Cucu Mucu pe 20 Dec 2011, 05:33 PM

QUOTE(Marduk @ 20 Dec 2011, 05:09 PM) *
nu vor sa se extraga aurul cu cianuri, desi multe tari din UE o fac


Ai si niste exemple la cele "multe"?

Trimis de: Marduk pe 20 Dec 2011, 06:28 PM

Finlanda si Suedia folosec cianura pentru extragerea aurului. Cianura este folosita in multe alte sectoare industriale din UE. Mari producatori si utilizatori de cianuri din UE sunt Germania, Marea Britanie, Belgia si Cehia.

Trimis de: Cucu Mucu pe 20 Dec 2011, 07:19 PM

QUOTE(Marduk @ 20 Dec 2011, 06:28 PM) *
Finlanda si Suedia folosec cianura pentru extragerea aurului. Cianura este folosita in multe alte sectoare industriale din UE. Mari producatori si utilizatori de cianuri din UE sunt Germania, Marea Britanie, Belgia si Cehia.


ohyeah.gif

Finlanda : Meanwhile, however, Endomines comments that its Pampalo mine, near the Finland/Russian border, which is currently under construction, will be working free-milling gold which can be processed without cyanide by using gravity and flotation techniques. Its environmental permits there are based on such cyanide-free milling.

Mai exista doar http://www.ngo.ro/date/17ef04f0530a65b2f4e73d9a4b5d99ea/Briefing_Cyanide_EU_April2010.pdfunde se folosesc cianurile. Si iti recomand sa faci o comparatie intre legislatia de protectie a mediului de la nordici cu cea din Romania. jamie.gif

http://www.lapplandgoldminers.se/system/visa.asp?HID=1170&FID=970&HSID=21533&ActMenu=21594&ActSubMenu=21600


Trimis de: Cucu Mucu pe 20 Dec 2011, 07:23 PM

http://www.goldoflapland.com/en

jamie.gif

Uite ca ii poluam aurul lui The Dude. Scuze!

Trimis de: Marduk pe 20 Dec 2011, 07:57 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 20 Dec 2011, 07:19 PM) *
...iti recomand sa faci o comparatie intre legislatia de protectie a mediului de la nordici cu cea din Romania.

Irelevant, legislatia se poate schimba, modifica etc.

Trimis de: The Dude pe 20 Dec 2011, 08:06 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 20 Dec 2011, 08:23 PM) *
Uite ca ii poluam aurul lui The Dude. Scuze!


Ideea topicului era aurul, exploatarea lui artizanala, comertul cu aur, retragerile in aur, cautatorii de aur oficiali...
Sunt in posesia unor informatii interesante din aceasta lume care in mod inexplicabil pentru mine reuseste sa evolueze intr-un anonimat aproape perfect.

...da nu-i nimic...poluati, poluati, poluati...macar il tineti cald rolleyes.gif thumb_yello.gif

Trimis de: Marduk pe 20 Dec 2011, 08:39 PM

QUOTE(The Dude @ 20 Dec 2011, 08:06 PM) *
....exploatarea lui artizanala, comertul cu aur, retragerile in aur, cautatorii de aur oficiali...

Subscriu la acest proiect, agroturism combinat cu vizite la exploatarile aurifere artizanale. Nu stiu daca zacamintele de la RM se pot exploata astfel dar ar fi o idee foate buna sa vezi cum se extragea aurul acum 1000 de ani, bine pus la punct acest proiect ar da rezultate neasteptate. Mancare buna, bautura, plimbare prin natura, vizita la exploatarile artizanale, vanzari de obiecte artizanale tematice, ustensile de extragere a aurului, mici pepite, mici lingouri etc.

Trimis de: The Dude pe 30 Dec 2011, 04:54 PM

Am o slujba care ma poarta continuu mai prin toate locurile.
In primavara acestui an am ajuns pentru cateva saptamani si intr-o zona cunoscuta ca "bogata in zacaminte de aur" in prezent "oficial" secate.

Acolo, nimeni nu se mai ocupa acum cu cautatul, insa toti localnicii sunt neobisnuit de prosperi, au case impozante si largi proprietati.

Tot pe aici am vazut la mai multe persoane cum arata o pepita in stare naturala....desigur pastrata ca amintire de la o ruda foarte indepartata...

Trimis de: The Dude pe 21 Jan 2012, 05:30 PM

Nope..de foame nu s-a murit.

AURUL...back to the job..exista violet (ultima descoperire = 19k- 1999), verde si ...negru !
Ultimul nu e petrol mad.gif

Acum ...fiecare dintre noi poate avea partea lui...fiecare mai putin unul ohyeah.gif



Trimis de: The Dude pe 21 Jan 2012, 05:36 PM

.....prin locurile prin care am trecut aurul era prezent, chiar daca prezenta lui era una disimulata...



am facut un expereiment simplu...

Trimis de: The Dude pe 21 Jan 2012, 05:36 PM

....am insinuat ca nu cred in existenta unor zacaminte locale...si am castigat astfel increderea tuturor.
Mult prea usor...ceea ce ma face sa cred ca acei oameni abia asteapta fraieri care sa reactioneze la fel.
Un simplu spalat mi-a adus 0.14g...Poate am fost norocos...dar poate am fost ghinionist ?

Legile matematicii imi spun ca am fost intre....


Chestia e ca poate imi pierd vremea ridicand cladiri si expunandu-ma astfel la tot felul de riscuri.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)