Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Supravietuitorul _ Soarele- Prieten Sau Dusman?

Trimis de: mogaldeatza pe 2 Jul 2004, 12:31 PM


Insolatia
Plaja, valuri, soare si dintr-o data, o senzatie de ameteala. Expunerea indelungata la soare din dorinta de a te bronza rapid
are ca efect atat arsuri ale pielii, cat si insolatia care poate sa strice atmosfera de vacanta. Cine sa fie de vina? Radiatiile solare sau cel care nu stie cum sa profite de ele?
Radiatiile ultraviolete sint de 3 tipuri: A, B si C, ele actionand in mod diferit asupra pielii.
Radiatiile A sunt cele mai nocive. Ele au puterea cea mai mare de penetrare in profunzimea pielii si produc imbatranirea acesteia.
Radiatiile B sunt cele care produc arsurile solare si insolatia.
Radiatiile C sunt mai putin importante pentru om.
In conditii obisnuite, expunerea la soare produce o pigmentatie a partilor descoperite prin cresterea unui pigment melanic, substanta care determina coloratia bruna-aramie a pielii, asa numitul bronz.
Expunerea la soare trebuie facuta progresiv, incepand cu cateva minute zilnic, dimineata si dupa-amiaza, evitand perioadele de la mijlocul zilei, foarte fierbinti si agresive.
Pentru a preveni insolatia, acoperiti-va capul cu palarii sau alte accesorii de care piata abunsa in aceasta perioada. Pentru prevenirea deshidratarii, consumati cel putin 2 litri de lichide pe zi. ( cat mai putin alcool) .
Evitati sa consumati alimente cu un continut crescut de grasime , inainte de a merge la plaja.
Primul ajutor in caz de insolatie:
-cefaleea (durere de cap): 1 tableta Paracetamol/Aspirina de 2, 3 ori/zi sau Pacsim ( contine paracetamol, aspirina si cafeina- 1tb/ zi
- dusuri nu foarte reci, dese
- lichide dulci acrisoare
- greata: 1 tb. metoclopramid
- persoana afectata va sta se stea intinsa intr-o camera racoroasa, intunecoasa.
In cazul in care starea pacientului se agraveaza trebuie dus de urgenta la medic.




Trimis de: SORIN pe 2 Jul 2004, 01:35 PM

Scuze smile.gif

Ce inseamna insolatie??

Sorin.

Trimis de: mogaldeatza pe 2 Jul 2004, 01:53 PM



INSOLÁŢIE, insolaţii, s.f. 1. Stare patologică provocată de expunerea îndelungată a corpului la acţiunea razelor solare şi care se manifestă prin febră, dureri de cap, ameţeli, greaţă, delir etc. (putând duce la moarte). ♦ Vătămare provocată pomilor tineri prin excesul de căldură. 2. Iluminare a unei suprafeţe de razele solare. 3. Tratament prin expunere la soare. – Din fr. insolation, lat. insolatio.(Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane)


Trimis de: SORIN pe 3 Jul 2004, 01:08 AM

Scuze ca n-am inteles definitia sad.gif Te referi la heat hyperpyrexia ??


Sau la dehydration Amandoua seamana, dar trebuie tratate diferit!!

Sorin.

Trimis de: mogaldeatza pe 6 Jul 2004, 09:06 AM


Sorin ma refeream la sunstroke, explicata la punctul 1 din definitie. Ar fi trebuit sa las numa acel punct
pentru ca era relevant in context, sorry.
Am vorbit si despre deshidratare, complementar.

ps

Nu am gasit explicatia pentru " heat hyperpyrexia", inca sad.gif .

Trimis de: SORIN pe 6 Jul 2004, 12:55 PM

collapse caused by exposure to excessive heat

Asta inseamna heat hyperpyrexia sau similar heatstroke!!

In asa caz corpul trebuie racit imediat, indiferent de metoda!!

Sorin.

Trimis de: Olaf pe 13 Jun 2005, 09:51 PM

Cautam asa un subiect, ca a venit vara si ma cam bate soarele in cap, uneori. smile.gif

Cautand diverse chestii, am aflat ca poti sa ai exact aceleasi simptome si din cauza caldurii excesive, in general, munca (fizica) in conditii de caldura excesiva, mai ales pentru persoane care nu sunt obisnuite cu asa ceva. Combinate cu caldura, umiditatea ridicata a aerului (?) sau cu lipsa de aerisire maresc riscul de soc hipertermic.

Gradele sunt diferite, de la usoare ameteli si dureri de cap, pana la schimbarea culorii tegumentelor (palid, sau chiar albastriu), cu pielea uscata sau acoperita cu o transpiratie lipicioasa hh.gif si pierderea cunostintei.

Si ei zic, in cazurile astea, hidratare si racorire.

Trimis de: SORIN pe 13 Jun 2005, 10:07 PM

Olaf..gradul de umiditate in aer nu are legatura!

Sunt doua lucruri diferite...dezhidratarea ( lipsa de lichide ) sau heatstroke care inseamna expunere la caldura extrema...prin expunere la caldura externa sau prin cresterea caldurii corpului prin un efort fizic nemoderat!

Sorin.

ps. a doua faza e mult mai periculoasa sad.gif

Trimis de: Olaf pe 13 Jun 2005, 10:23 PM

Pai da, dar de multe ori apar amandoua, avand in vedere faptul ca al nostru corp (maamaaa ce cacofonie am evitat tongue.gif ) foloseste apa pentru racire wink.gif
Iar pentru umiditatea din aer, nu prea stiu ce explicatie sa dau, este ce am citit. Ma gandesc la faptul ca este posibil ca umiditatea mare a aerului sa impiedice intr-o oarecare masura evaporarea transpiratiei si racirea corpului.

Trimis de: axel pe 13 Jun 2005, 10:54 PM

QUOTE (Olaf @ 14 Jun 2005, 12:23 AM)
Ma gandesc la faptul ca este posibil ca umiditatea mare a aerului sa impiedice intr-o oarecare masura evaporarea transpiratiei si racirea corpului.

Chiar asa se intampla.
Prin SUA obisnuiesc sa dea la "meteo" atat temperatura reala, cat si cum se simte acea temperatura reala.

De exemplu acum in NYC (unde e destul de umed): 85°F Feels Like 88°F , in Phoenix, AZ (unde e foarte uscat) 99°F Feels Like 95°, iar in Miami, FL (unde e cald de obicei si umed) 82°F Feels Like 89°F

Trimis de: SORIN pe 13 Jun 2005, 10:55 PM

Prietene.....nu are legatura una cu alta....de multe ori cei dezhidratati sunt unii care tocmai lucreaza sub aer conditionat!

Dezhidratarea nu e functie de grad de caldura...e functie de lipsa de lichid....nu mai stiu cum sa explic...poti sa stai pe malul marii la 45 de grade, sa bei destul si nu ai probleme. Pe cealalta parte poti sa stai la racoare, sa nu bei destul si sa dai de bai. Daca o sa am chef poate am sa detaliez alta data unde gresesc cei ce ajung in aceste faze!

Cealalta faza e mult mai grava din cauza ca in ciuda lichidelor din corp, acesta supra expus la caldura trece de limita in care se poate racori.

Deci nu au legatura una cu alta. Iar umiditatea nu are legatura, decat in cea ce se intampla sub brat sau in bacanci!

Sper ca am fost mai clar de data asta!

Sorin.

Trimis de: Olaf pe 13 Jun 2005, 11:05 PM

Sorin, EVIDENT ca pot aparea separat. DAR intr-o oarecare masura, se influenteaza una pe alta. smile.gif
In sensul ca o persoana expusa la caldura mare este predispusa la deshidratare, iar o persoana deshidratata este predispusa la soc hipertermic. Din cauza asta, de multe ori apar impreuna. Din cauza asta se recomanda ca persoanele in soc hipertermic sa fie hidratate si racite in acelasi timp.
Sper ca de data asta mi-am expus un pic mai clar punctul de vedere.

Acum daca stai in frigider si nu bei nimic trei zile, doar n-o sa mori de caldura rofl.gif

Trimis de: SORIN pe 13 Jun 2005, 11:09 PM

Si inca ceva "desteptule".....in majoritatea tarilor se anunta gradul de umiditate pt. cei ce sufera de probleme pe caile respiratorii.....parca inveti ceva legat de medicina, dar se pare ca nu aia umana hh.gif

Deci incearca data viitoare in alta parte......

Sorin.

Trimis de: Olaf pe 13 Jun 2005, 11:13 PM

Sorin, Axel avea dreptate. Nu este vorba de umiditate in sine, ci de chestia aia cu "feels like". O atmosfera umeda pare mult mai calda decat una uscata.

Trimis de: SORIN pe 13 Jun 2005, 11:25 PM

Olaf!

QUOTE
In sensul ca o persoana expusa la caldura mare este predispusa la deshidratare, iar o persoana deshidratata este predispusa la soc hipertermic


E predispusa la dezhidratare doar in caz ca nu bea destul...aia din Africa sunt expusi la calduri si cel mai inalt grad de umiditate si totusi reusesc sa lucreze si sa reziste mult mai bine decat sutele de persoane moarte in Paris fara sa faca nimic sad.gif

QUOTE
Din cauza asta, de multe ori apar impreuna.
Rare cazurile in care apar impreuna...sunt mechanisme diferite total......dar incet incet imi piere cheful sa mai explic!!



QUOTE
Din cauza asta se recomanda ca persoanele in soc hipertermic sa fie hidratate si racite in acelasi timp.


In soc termic da....dar in caz de dezhidratare avansata n-ai sa vezi cineva hidratat fara interventii chirurgicale.....iar hidratarea in caz de soc termic ajuta cam ca antibiotica la morti.

Nu stiu de unde te informezi, dar intelege.....in cele mai multe cazuri, cei in soc termic nu duc lipsa de lichide....

S
QUOTE
per ca de data asta mi-am expus un pic mai clar punctul de vedere.



Desigur clar...dar gresit, fara sa te superi!!

Sorin.

Trimis de: Olaf pe 13 Jun 2005, 11:37 PM

Sorin, tie iti piere cheful sa explici, dar mie mi se pare ca n-ai explicat, si chiar as vrea sa inteleg mecanismele. Imi formasem o imagine care parea plauzibila. Imi spui ca n-am dreptate. Ok, dar spune-mi si de ce. Este evident de ce penicilina n-ajuta un mort, dar nu mi se pare evident de ce apa nu ajuta un "incins" tongue.gif.

Trimis de: Mistinguett pe 14 Jun 2005, 01:29 AM

Hai ca va zic eu cum e cu umiditatea si caldura, ca doar ne educa astia zilnic pe timp de vara.
Si pe urma decideti voi care ati avut dreptate sau nu, dar fara sa va certati ca n-are rost. Beti o bere si va racoriti, fratilor. Doar aveti grija ca berea racoreste insa nu hidrateaza. laugh.gif

Cand e cald si umed, umiditatea incetineste procesul de evaporare al transpiratiei, care transpiratie este necesara pentru reglarea temperaturii corpului.
Alt efect al umiditatii - respiratia e ingreunata cand e umed si duce la dureri de cap si tensiune marita, oricat de tare incerci sa nu depui efort. Este periculos pentru toata lumea, dar mai cu seama pentru batrani, copii si cei ce sufera de astma.

Si uite http://www.qra.org/training/wheat1.html un link care indica ce trebuie facut in cazul diferitelor simptome.

Mai sus am facut o gluma, dar e foarte serios ca trebuie bauta apa cand este cald afara si nu racoritoare, sucuri de fructe, cafea (fie ea pe gheata), bere. Mai ales produsele cofeinizate trebuiesc evitate, pentru ca au un efect diuretic si cauzeaza eliminarea fluidelor, ducand la deshidratare mai usor.

QUOTE
De exemplu acum in NYC (unde e destul de umed): 85°F Feels Like 88°F

Update, ca tocmai am venit de-afara ametita. Cica-s 91F cu 48% umiditate. Ei zic ca asta se traduce in jur de 105F, eu zic ca 120F. rofl.gif


Trimis de: SORIN pe 14 Jun 2005, 09:30 AM

Misti smile.gif

QUOTE
Cand e cald si umed, umiditatea incetineste procesul de evaporare al transpiratiei, care transpiratie este necesara pentru reglarea temperaturii corpului.


De la 36 grade celsius nu mai are nici o importanta.....daca ai sa bagi de seama nici la stirile meteo nimeni nu mai mentioneaza....corpul se raceste prin evaporarea lichidelor din corp ( nu numai ) si nu prin evaporarea transpiratiei in atmosfera.

QUOTE
Mai sus am facut o gluma, dar e foarte serios ca trebuie bauta apa cand este cald afara si nu racoritoare, sucuri de fructe, cafea (fie ea pe gheata), bere. Mai ales produsele cofeinizate trebuiesc evitate, pentru ca au un efect diuretic si cauzeaza eliminarea fluidelor, ducand la deshidratare mai usor.


Cofeina si alcoolul dilateaza vasele de sange si aici e pericolul de a intra Hypovalemic Shock. In rest poti sa bei ce vrei ( nu benzina desigur ) doar lichid sa fie!

Sorin.

Trimis de: Olaf pe 14 Jun 2005, 09:44 AM

Sorin, laugh.gif Si lichidele alea din corp unde se evapora? rolleyes.gif rofl.gif

Trimis de: Zed pe 14 Jun 2005, 10:44 AM

Sorin

QUOTE
corpul se raceste prin evaporarea lichidelor din corp ( nu numai ) si nu prin evaporarea transpiratiei in atmosfera.


Da cum sa se evapore daca nu prin transpiratie ?!
Transpiratia este un mecanism care ne ajuta sa ne reglam , in mod natural , temperatura corpului cu ajutorul glandelor sudoripale.

Cafeaua are efect diuretic , asa cum spunea Misti si de aceea nu este recomandata mai ales cand stai la soare , indiferent ca este servita cu gheata . Dilata si vasele sangvine , dar efectul diuretic al cafelei este mult mai grav in o asa situatie .
La fel si cu umiditatea , ceea ce a spus Misti
QUOTE
Cand e cald si umed, umiditatea incetineste procesul de evaporare al transpiratiei, care transpiratie este necesara pentru reglarea temperaturii corpului.
este un fact .

Trimis de: SORIN pe 14 Jun 2005, 10:58 AM

QUOTE (Olaf @ 14 Jun 2005, 10:44 AM)
Sorin, laugh.gif Si lichidele alea din corp unde se evapora? rolleyes.gif rofl.gif

Corecta observatie thumb_yello.gif greseala de exprimare ohyeah.gif

Sorin.

Trimis de: SORIN pe 14 Jun 2005, 05:21 PM

Mihai...am gresit cu ceva?? Pana acum se pare ca m-am tinut de cuvant ohyeah.gif

Mai tii minte?????

Sorin.

Trimis de: SORIN pe 17 Jun 2005, 01:59 PM

Ca sa facem putina ordine dupa ce mesajele de la "Perle" au fost sterse:

Lichidele din corp ies prin piele la suprafata acesteia prin un proces fiziologic.

Aceste lichide ajunse pe piele ( prin transpirare ) se evapora in aer.

Evaporarea lichidelor de pe piele in aer, e un proces fizical.

Nu odata am gresit in exprimare....si sigur am sa mai gresesc si in viitor sad.gif Dar aici nu suntem la un thread legat de limba Romana, ci la Survival!!

Asa ca va rog ca in continuare, daca aveti ceva de comenta in legatura cu modul meu de a ma exprima, s-o faceti pe private!!



QUOTE
corpul se raceste prin evaporarea lichidelor din corp ( nu numai ) si nu prin evaporarea transpiratiei in atmosfera


Acesta e mesajul original in care am omis inca un NUMAI....

Sa fiti sanatosi.....

Sorin.

Trimis de: Mrs. Rogers pe 17 Jun 2005, 11:13 PM

Asa e si pe aici . 35 de grade se simt ca 42 ohmy.gif . Caldura umeda e mult mai greu de suportat decat caldura uscata ( pt motivele pe care le-a spus Misti). Asa e in Creta de exemplu. Oare de ce e in Creta caldura uscata ca si ei sunt inconjurati de apa? Stie cineva?Curentii de aer??

Trimis de: SORIN pe 17 Jun 2005, 11:38 PM

Ti-as raspunde, dar mi-e "frica" sa nu fac iar o gafa si sa ajung la hh.gif

Dar sigur ai sa primesti un raspuns de la experti...............

Sorin.

Trimis de: Mrs. Rogers pe 17 Jun 2005, 11:45 PM

Nu cred ca ti-e frica biggrin.gif
Te-am vazut agatat de o franghie de niste stanci jamie.gif

Trimis de: SORIN pe 17 Jun 2005, 11:52 PM

Nu..n-am fost eu cel din poza....asa ca tot mi-e frica hh.gif

La prostie m-am referit thumb_yello.gif

Sorin.

ps. ai grija cu cine vorbesti....sunt multi cu doua fete pe aici, ca sa nu zic c****!!

Trimis de: Mrs. Rogers pe 18 Jun 2005, 12:01 AM

Am priceput . Deci soarele e dusman, nu e prieten jamie.gif

Trimis de: axel pe 18 Jun 2005, 04:08 AM

QUOTE (SORIN @ 17 Jun 2005, 03:59 PM)
Ca sa facem putina ordine dupa ce mesajele de la "Perle" au fost sterse:

Lichidele din corp ies prin piele la suprafata acesteia prin un proces fiziologic.

Aceste lichide ajunse pe piele ( prin transpirare ) se evapora in aer.

Evaporarea lichidelor de pe piele in aer, e un proces fizical.

Nu odata am gresit in exprimare....si sigur am sa mai gresesc si in viitor sad.gif Dar aici nu suntem la un thread legat de limba Romana, ci la Survival!!

Asa ca va rog ca in continuare, daca aveti ceva de comenta in legatura cu modul meu de a ma exprima, s-o faceti pe private!!



QUOTE
corpul se raceste prin evaporarea lichidelor din corp ( nu numai ) si nu prin evaporarea transpiratiei in atmosfera


Acesta e mesajul original in care am omis inca un NUMAI....

Sa fiti sanatosi.....

Sorin.

Aha. Afirmi ca ai fost gresit inteles din cauza unei greseli de tipar. Dar care e legatura cu cele 36 de grade din propozitia ta ("De la 36 grade celsius nu mai are nici o importanta.....")? Crezi ca 36 grade este un prag la care procesul de racire al corpului prin intermediul evaporarii lichidelor se schimba semnificativ?

Trimis de: Mrs. Rogers pe 18 Jun 2005, 05:21 AM

Axel, de ce e draga caldura uscata in Creta? biggrin.gif

Trimis de: axel pe 18 Jun 2005, 06:17 AM

Nu stiu. Eu nu m-am dat niciodata mare ca as stii. Intreaba-l pe cel care s-a dat rotund in aceasta privinta.

Trimis de: SORIN pe 18 Jun 2005, 09:38 PM

QUOTE (toxic @ 18 Jun 2005, 12:13 AM)
Asa e in Creta de exemplu. Oare de ce e in Creta caldura uscata ca si ei sunt inconjurati de apa? Stie cineva?Curentii de aer??

Temperatura moderata vara ( in jur de 30 grade celsius ) si curentii de aer nordici Meltemi!

De asta e uscata relativ!!

Azi umiditatea in Crete a fost de 57 %. la o temperatura de max. 24 grade celsius!

Deci foarte moderat.....

Sorin.

Trimis de: Mrs. Rogers pe 19 Jun 2005, 05:10 AM

Tu traiesti in Creta? smile.gif

Trimis de: Eclectic pe 19 Jun 2005, 11:21 AM

Dar nici nu e nevoie.

www.weather.com

wink.gif

Trimis de: SORIN pe 19 Jun 2005, 12:19 PM

Nu....nu stau acolo, dar am fost odata ohyeah.gif

Sorin.

Trimis de: SORIN pe 27 Jun 2005, 10:14 PM

Next................

Sorin.

Trimis de: Tyra pe 25 Apr 2006, 03:00 PM

Ce efect are iaurtul pe pielea arsa (inrosita) de soare?

Trimis de: AmunRa pe 25 Apr 2006, 09:24 PM

Calmeazza pielea arsa datorita fermentilor activi..... dar iti recomand cu incredere sa folosesti o crema (de firma) dupa bronz; pentru ca pe langa vitamina E mai are si alti componenti care iti hidrateaza si calmeaza pielea arsa.

In plus iaurtul dupa ce se usuca se indeparteaza mai greu si nu are un miros chiar placut. wink.gif

Trimis de: Tyra pe 26 Apr 2006, 02:31 PM

Si eu am mers tot pe varianta crema, n am incercat niciodata iaurt, insa i am auzit pe multi ca l folosesc pe cel din urma si eram curioasa ce efecte ar putea avea...

Raman de crema si eu atunci, multumesc AmonRa cool.gif

Trimis de: Ovidius pe 27 Apr 2006, 07:34 AM

Iaurtul era cea mai la-ndemana si ieftina solutie in vremurile cand nu existau creme si alte alea alea, adica inainte de '89, iar unii prefera sa ramana la acea metoda traditionala.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)